VÍZI FUVAROZÁS. Készítette: Szűcs Tamás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VÍZI FUVAROZÁS. Készítette: Szűcs Tamás"

Átírás

1 VÍZI FUVAROZÁS Készítette: Szűcs Tamás 2019

2 Tartalomjegyzék Folyami fuvarozás Tengeri fuvarozás Bill of Lading Egyéb okmányok Paritás

3 I. FOLYAMI FUVAROZÁS Ez a legolcsóbb fuvarozási mód. Kis mennyiségű árut nem célszerű elindítani. Elsősorban mezőgazdasági vagy ömlesztett árut szállítanak. A vízi szállítás tipikus árui: a szén, a brikett, a koksz, a vasérc, a bauxit, a kő, a kavics. A folyami fuvarozásra feladott áruk darabáruként, uszályrakományként vagy részrakományként továbbíthatók. Darabáruként az 5000 kg-nál kisebb saját tömegű rakományok, részrakományként az 5000 kg-nál nagyobb egyedi tömegű, de az uszály 70 %-os kihasználását nem biztosító küldemények, míg uszályrakományként az uszály rakterét illetve hordképességét legalább 70 %-ban kihasználó küldemények továbbíthatók. Minden esetben kombinált fuvarozás valósul meg, mivel egy bizonyos meghatározott útvonal áll rendelkezésre.

4 I. FOLYAMI FUVAROZÁS A folyami fuvarozás meghatározói: - a folyó vagy csatorna medrének paraméterei - a kikötők infrastrukturális eszközei - a fuvareszközök (uszályok, bárkák, önjáró, tartályhajók, folyami-tengeri hajók, stb.) fejlettségi szintjei

5 I. FOLYAMI FUVAROZÁS A folyami fuvarozás jellemzői: - kötött pályán mozog - nagy távolságra - nagy mennyiségű áru továbbítására szolgál - rendkívül környezetkímélő - rendkívül gazdaságos (Völgymenetnek azt nevezzük, ha a folyam folyásával megegyező irányban halad a hajó, ellenkezője a hegymenet.) - a belvizek nem mindig hajózhatóak az éghajlati hatások miatt (jegesedés, tavaszi áradások, vízszintcsökkenés, stb.). - hosszú az áru eljutási ideje - kombinált fuv. mód szükséges

6 I. FOLYAMI FUVAROZÁS Magyarország főbb nemzetközi kikötői: - Győr-Gönyű (RO-RO terminál, közúti és vasúti továbbítás) - Budapest Szabadkikötő (konténer és ömlesztett áruforgalom) - Baja (RO-RO forgalom) A Duna Majna Rajna csatorna (DMR) nemzetközi kikötői: - Hollandia: Rotterdam - Németország: Ulm, Nünberg, Regensburg - Szlovákia: Pozsony - Magyarország: Győr, Budapest, Baja - Szerbia: Novi-Sad (Belgrád) - Bulgária - Románia határán folyik a Duna: Rusze, Vidin - Romániában: Konstanca Három ország találkozásánál Románia/Moldova/Ukrajna nemzetközi kikötővárosai: Reni, Izmail. Uszty Dunajszk-nál ömlik a Duna a Fekete tengerbe.

7

8 I. FOLYAMI FUVAROZÁS Folyami hajórakjegy Az Európában használt rakjegyek sajátossága, hogy csak 1 eredeti példányuk van. A hajós általában csak egyféle okmányt tart, ez használható fuvarlevélként vagy rakjegyként, a fuvaroztató kívánságának megfelelően. Ha a fuvaroztató értékpapír típusú okmányra tart igényt, jelölik a nyomtatványon, hogy az eredeti példány negociálható. Ebben az esetben a küldeményt az eredeti példány ellenében szolgáltathatja ki a hajós a rendeltetési kikötőben.

9 II. TENGERI FUVAROZÁS A tengeri db áruk 90 %-a konténerhajókon kerül továbbításra. Ebben az esetben komplett hajó vagy hajótér bérlésére van szükség. A tengeri áruforgalom fajtái: - Vonalhajózás: Meghatározott útvonal, kikötési sorrend és menetrend. Szabadhajózás: nincs előre rögzített útvonal. Ott közlekednek, ahol a legkedvezőbb fuvardíjat adják. Általában ömlesztett árut, db árut, részrakományt szállítanak. - Bérelt hajózás: idő (Time Charter),- vagy útvonal bérlet (Trip or Voyage Charter) nincsenek menetrendek, díjszabások az árakat a szabad fuvarpiacon a kereslet-kínálat határozza meg a bérelt hajózás keretében ömlesztett tömegárukat fuvaroznak a hajó bérlésének alapja a bérleti szerződés, Charter Party (C/P) árufuvarozás feltételeire vonatkozóan is tartalmaz megállapodásokat és a fuvarozási szerződés funkcióját is betölti

10 II. TENGERI FUVAROZÁS Kiegészítő költségek: - FIO (Free in and out) a hajóba történő be,- és kirakás költségeit a bérlő viseli. - FIOS (Free in and out stowed) a hajóba történő be,- és kirakás, a hajóban történő darabáru-elrendezés költségeit a bérlő viseli. - FIOT (Free in and out trimmed) a hajóba történő be és kirakás, a hajóban történő ömlesztett áru elsimításának költségeit a bérlő viseli. - FILO (Free in liner out) a hajóba rakás költségeit a bérlő, a kirakásét pedig a tulajdonos viseli. - LIFO (Liner in free out) a hajóba rakás költségeit a bérlő viseli, a kirakásét pedig a címzett.

11 II. TENGERI FUVAROZÁS A tengerhajózás okmánya a hajóraklevél vagy másképp nevezve hajórakjegy. Angolul Bill of Lading, németül Konnosement. A tengerhajózási fuvarszerződés megkötéséhez és a tengeri fuvarozás teljesítéséhez mind a hajóztatónak (Shipper), mind a címzetteknek (Consignee) elengedhetetlen feladata a hajóraklevelekhez fűződő ismeretek elsajátítása a szállítás zökkenőmentes lebonyolításához. Az egyes hajóstársaságok által kibocsátott hajóraklevelek funkciói mindig azonosak. A hajóraklevél sorozatai különböző formájúak, de a lényeges adatokat illetően alig különböznek egymástól.

12 II. TENGERI FUVAROZÁS A hajóraklevél szerepe: - átvételi elismervény az árura (received for shipment) - elhajózást igazoló fuvarokmány (shipped on board), okmányos (banki) meghitelezés - a fuvarozási szerződés létrejöttének a bizonyítéka - az áru feletti tulajdonjogot jelenti, megtestesíti az árut - értékpapír (csak teljes sorozattal) - átruházható okmány (a rendeletre kiállítottat, forgatás útján: hátoldalán aláírva, pecsételve) típusai: üres forgatás: a hajóraklevél első birtokosa (általában a shipper) aláírja és lebélyegzi az okmányt és továbbítja a kapott instrukció szerinti címre. teljes forgatás: aláírás és bélyegzés mellett, megjelölésre kerül az áruátvételre jogosult cég neve (delivery to...).

13 II. TENGERI FUVAROZÁS Példányai: - original(s): a megbízó igénye szerint, általában 3 pld. - copy (copies) not negotiable: nem átruházható - full set: teljes sorozat, csak az eredeti példányok összessége. A full set-et csak az áruellenérték kifizetése ellenében célszerű az eladónak vevője rendelkezésére bocsátania. (Bank közreműködésével, akkreditív vagy okmányos inkasszó fizetési mód kikötésével az adásvételi szerződésben.)

14 III. Bill of Lading [rovatai, kitöltése] Shipper (feladó, elhajóztató) Consignee (címzett) - to order (rendeletre) forgatással lehet átruházni - a to order of..." (v.kinek a rendeletére) forgatással lehet átruházni - tényleges címzett és cím jogátruházó nyilatkozattal lehet átruházni típus consignee rovat tartalma átruházás módja bemutatóra üres egyszerű átadás névre átvevő neve, címe közjegyző hitelesítette lemondó nyilatkozat shipper rendeletére to order üres forgatás más rendeletére to order of + címzett neve, címe üres vagy teljes forgatás

15 III. Bill of Lading [rovatai, kitöltése] Notify party (kiértesítendő cím) A hajóstársaság értesítést küldhet a hajó érkezéséről annak érdekében, hogy az áru kiszolgáltatása zökkenőmentes legyen, ám ez a lépése nem kötelező, tehát az áru kiváltása, átvétele a rendeltetés helyén a címzett érdeke. Place of Receipt / Place of Delivery (átvétel helye / kiszolgáltatás helye) A kombinált vagy multimodális fuvarozás során, elsősorban a konténeres árutovábbítás során kerül a hajóraklevelekre az áru átvétele és kiszolgáltatása helyének megjelölése. Number of Containers / Packages (konténerek v. csomagok száma) A számszerűleg átvett konténerekért vagy csomagokért a hajóstársaság a felelős, a B/L hátoldalán illetve a kapcsolódó tengerjogi egyezményekben szabályozott feltételek keretei és feltételei szerint. Konténerek esetén a konténerek jeleit és számát, csomagok esetén a csomagolás módját is feltüntetik a hajóraklevélen a darabszám mellett.

16 III. Bill of Lading [rovatai, kitöltése] Place and date of issue (kiállítás helye és ideje) A kiállítás ideje bármely időpont lehet a hajózásra való átvétel után, de ennél korábbi időpont feltüntetése nem lehetséges. Number of Original Bills of Lading (az eredeti hajóraklevelek száma) A hajóraklevelet több eredeti (leginkább 3) példányban szokás kiállítani, egyúttal adminisztrációs célokra több, nem átruházható kópiát is kibocsátanak. Az áru kiváltásához csak egy eredeti hajóraklevél szükséges. Célszerű gondoskodni arról, hogy a teljes sorozatból egyetlen eredeti példány se kerüljön illetéktelen kézbe. Egy eredeti okmánnyal megtörtént árukiváltás után a többi eredeti hajóraklevél értéktelenné válik. Bizonyos esetekben (pl. "to order", rendeletre kiállított okmány) a hajóstársaság ragaszkodhat ahhoz, hogy az árukiváltásra benyújtott egy eredeti példány mellett a másik két eredeti példányt is bevonja, elkerülendő a későbbi jogosulatlan igény az árura.

17 III. Bill of Lading [rovatai, kitöltése] Freight and Charges (fuvar,- és egyéb költségek) Feltüntetik a hajóraklevélen azt, hogy a tengeri fuvardíjat és költségeket: - előre (az elhajózást megelőzően) kifizette a feladó - a hajóstársaság a rendeltetési kikötőben - a rendeltetés helyén szedi be a címzettől Ctr. Prefix, No.: 4 betű, 7 szám Seal No.: vámzár szám Vessel: hajó és járatszám Port of loading: berakási kikötő Port of discharge: kirakási kikötő Marks & No.s: konténer száma ( set to... ) Declared value for carriage: értékbevallás Bérmentesítés: - prepaid (előre fizetve) - collect (a rendeltetési kikötőben beszedendő) Precarriage: előfuvarozás módja

18 III. Bill of Lading [típusai] a, Áruátvétel helye és ideje szerint: - On board vagy Shipped on board B/L: mely igazolja az áru átvételét, hajóban történő elhelyezését (berakás dátuma). - On deck B/L: mely igazolja az áru átvételét a hajó fedélzetén (pl.: veszélyes árunál). - Received for shipment B/L: mely igazolja az áru átvételét a rakparton (FAS klauzula). Miután az árut berakodták, rávezetik a "goods actually shipped on board" megjegyzést, ezáltal válik banki okmánnyá. b, Átruházási mód szerint: - Consigned to B/L: az átvevő nevére kiállított B/L, mely lemondó nyilatkozattal ruházható át az új vevőre. - To order B/L: rendeletre szóló B/L, melyet üres vagy teljes forgatással lehet átruházni.

19 III. Bill of Lading [típusai] c, Áru állapota szerint: - Clean B/L: tiszta hajóraklevél, mely nem tartalmaz az árura, vagy csomagolásra vonatkozó hátrányos megjegyzést. A bankok csak ilyen B/L-t fogadnak el a fizetés teljesítéséhez. - Foul vagy Unclean B/L: nem tiszta hajóraklevél, melyet akkor állít ki a hajóstársaság, amikor hibás, hiányos vagy sérült csomagolást állapít meg a rakomány átvételekor. d, Fuvarozási mód szerint: - Consolidation B/L vagy Groupage B/L: gyűjtő-hajóraklevél, melyet akkor állít ki a hajóstárság, amikor a rakományt gyűjtőkonténerben továbbítja. A megbízók egy house B/L-t kapnak, ami azonban nem értékpapír. - Through B/L: átrakásos hajóraklevél, mely akkor kerül kiállításra, amikor a rendeltetési kikötőig több fuvarozási móddal jut el az áru. Leggyakrabban a folyami/tengeri fuvarozásnál alkalmazzák, illetve abban az esetben, ha a tengeri út során átrakodják a küldeményt egy másik hajóra. - Combined transport B/L, illetve Multimodal transport B/L: melyet akkor állítanak ki, amikor a teljes fuvarozási lánc egy speditőr kezében van, aki a közúti, vasúti, vízi árutovábbítást szervezi és a kiegészítő szolgáltatásokat elvégzi.

20 III. Bill of Lading [típusai] e, Bemutatás szerint: - Stale B/L: akkreditívvel történő fizetés esetén késve bemutatott hajóraklevél. Ilyenkor a bank megtagadhatja az elfogadást. Ha nem jelölnek meg külön határidőt, akkor a kiállítás dátumától számított 21 napon belül kell bemutatni. - Antedatált B/L: visszadátumozott B/L. Akkreditív igénybevételénél, az elhajózási határidő betartásánál van szerepe. Ez 2-3 napos eltérést engedélyez. Amennyiben a hajó indulási dátuma ezen a határidőn belül van, vagy esetleg a társaság hibájából késik az indulás, úgy a hajóstársaság garancia ellenében visszadátumozza a B/L-t az elhajózási határidő napjára.

21 IV. Egyéb, tengeri hajózásnál használt okmányok - Dock Receipt: rakparti átvételi elismervény, az áru rakparton történő átvételét igazolja. - Mate's Receipt: hajóstiszti átvételi elismervény, melyet az áru berakodását követően a rakodást vezénylő tiszt ad ki, és a "Shipped on board" B/L kiállításához szolgál alapul. Ez használható akkor is, amikor a fuvaroztató több berakó kikötőt jelöl meg, de csak egy hajóraklevél kiállítását kéri. - Delivery Order: kiszolgáltatási jegy, melyet akkor állítanak ki, amikor egy árurakományt több vevőnek kell kiszolgáltatni. - Sea-Waybill: tengeri fuvarlevél, mely nem forgatható, akkreditív nélküli lebonyolításnál használatos, rövid tengeri szakaszra. - Ocean B/L: nemcsak az áru hajón történt átvételét, hanem az elhajózást is igazoló hajóstársasági B/L.

22 V. Paritás CFR (named place): Cost and Freight (költség és fuvardíj fizetve) Költségmegosztás helye:a megnevezett rendeltetési kikötőben a hajóban. Kockázatmegosztás és teljesítés helye és ideje: a behajózási kikötőben, mikor az áru áthalad a hajókorlát felett. CIF (named place): Cost Insurance and Freight (költség, biztosítás és fuvardíj fizetve) Az eladó köteles tengeri szállítmányozási biztosítási szerződést kötni és a vevőt megjelölni kedvezményezettnek. FAS (named place): Free alongside ship (bérmentve a hajó oldalához) Költségmegosztás helye: a vevő által megnevezett behajózási kikötő rakpartja, a hajó oldalánál. Kockázatmegosztás és teljesítés helye és ideje: a behajózási kikötő rakpartja, mikor az árut a hajó oldala mellé állította. FOB (named place): Free on board (bérmentve a hajófedélzetre) Költségmegosztás helye: a megnevezett behajózási kikötőben a hajókorlát. Kockázatmegosztás és teljesítés helye és ideje: a behajózási kikötőben, mikor az áru áthalad a hajókorlát felett.

Paritások. Szűcs Tamás 2019

Paritások. Szűcs Tamás 2019 Paritások Szűcs Tamás 2019 1. EXW [Exworks] Az eladó az árut csomagolja, rakodógépről gondoskodik. 2. FCA... (hely neve) [Free Carrier] Közúti, vasúti és légi. Az eladó az árut a fuvarozóhoz eljuttatja

Részletesebben

A 13 klauzula az eladó kötelezettségének és kockázatának a sorrendjében:

A 13 klauzula az eladó kötelezettségének és kockázatának a sorrendjében: Incoterms 2000 Habár 2011. január 1-jétől hivatalos a 2010-es Incoterms, a 2000-es nem vesztette el érvényességét, mert a szerződő felek szabadon dönthetnek, hogy melyik kiadásra hivatkoznak a szerződésben.

Részletesebben

Az INCOTERMS Az INCOTERMS szabályairól általában

Az INCOTERMS Az INCOTERMS szabályairól általában Az INCOTERMS 2010 Az alábbi anyag azon hallgatók számára készült, akik jogász, nemzetközi igazgatás BA, vagy európai és nemzetközi igazgatás MA szakon tanulnak, és a tankönyveik nem tartalmazzák az INCOTERMS

Részletesebben

Összeállította: Sallai András. Incoterms

Összeállította: Sallai András. Incoterms Összeállította: Sallai András Incoterms Kereskedelmi szerződés Adás-vételi ügylet tejesítésére szóló szerződés Fuvarozási szerződés Fuvaroztató és a fuvarozó közötti jogviszony A szerződés létrejöttekor

Részletesebben

Nemzetközi magánjog 2.

Nemzetközi magánjog 2. Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi Köz- és Magánjogi Tanszék Nemzetközi magánjog 2. Knapp László knapplaszlo@freemail.hu Tananyag Vörös Imre: A nemzetközi gazdasági

Részletesebben

VÍZI SZÁLLÍTÁS A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN

VÍZI SZÁLLÍTÁS A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN VÍZI SZÁLLÍTÁS A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN A természetes folyami, illetve tengeri utakat igénybe vevő, csak a kikötővel rendelkező helyeket felkeresni tudó szállítási mód. A vízi áruszállítást elsősorban

Részletesebben

A klauzulák fajtái a költség átszállása alapján

A klauzulák fajtái a költség átszállása alapján INCOTERMS története A Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (International Chamber of Commerce, ICC) 1936-ban hozta létre ezeket a nemzetközi kereskedelemben alkalmazandó standardokat. A nemzetközi fejlődést

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés Összesen: 45 pont

Tájékoztató. Értékelés Összesen: 45 pont A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Kiegészítő információk / Szállítmányozási szótár

Kiegészítő információk / Szállítmányozási szótár Kiegészítő információk / Szállítmányozási szótár ADN Veszélyes árukra vonatkozó megállapodás belvízi hajózásban, rögzíti a fuvarozás feltételeit, a küldeményekre vonatkozó előírásokat. ADR Veszélyes Árukra

Részletesebben

INCOTERMS 2000. Az INCOTERMS jelentése és története

INCOTERMS 2000. Az INCOTERMS jelentése és története INCOTERMS 2000 Az INCOTERMS jelentése és története Az INCOTERMS a fuvarparitás meghatározására szolgáló nemzetközi szabvány, a logisztikai szállítmányozási tevékenységek során. A kifejezés az angol International

Részletesebben

INCOTERMS Története A szokvány nem jogszabály, így nem évül el, azaz ma is érvényes az 1936-os Incoterms - ha arra hivatkoznak.

INCOTERMS Története A szokvány nem jogszabály, így nem évül el, azaz ma is érvényes az 1936-os Incoterms - ha arra hivatkoznak. INCOTERMS Története A Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (International Chamber of Commerce, ICC) 1936-ban hozta létre ezeket a nemzetközi kereskedelemben alkalmazandó standardokat. A nemzetközi fejlıdést

Részletesebben

Nemzetközi marketing. Előadás vázlat. Disztribúciós politika a nemzetközi marketingben

Nemzetközi marketing. Előadás vázlat. Disztribúciós politika a nemzetközi marketingben Nemzetközi marketing Tóth Éva tanársegéd Pannon Egyetem, Georgikon Kar Keszthely, 2011. A NEMZETKÖZI MARKETING témakörei I. A nemzetközi marketing fogalma, stratégiái és koncepciói II. A nemzetközi piacra

Részletesebben

Logisztikai és nemzetközi fuvarozási és szállítmányozási ismeretek

Logisztikai és nemzetközi fuvarozási és szállítmányozási ismeretek 2 Logisztikai és nemzetközi fuvarozási és szállítmányozási ismeretek 1) - Ismertesse a fuvarozói és a szállítmányozói felelősség közötti különbséget! A fuvarozó fogalma. A fuvarozó felelőssége árukárért

Részletesebben

A fuvarozási szerződés

A fuvarozási szerződés További jogszabályok, adattárak, infók: www.stampede.hu XXXVIII. Fejezet (38.) A fuvarozási szerződés 6:257. [Fuvarozási szerződés] Fuvarozási szerződés alapján a fuvarozó a küldemény rendeltetési helyére

Részletesebben

Szállítmányozási ügyintéző Közlekedésüzemvitel-ellátó

Szállítmányozási ügyintéző Közlekedésüzemvitel-ellátó A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Biztonsági tanácsadó képzés. Jogi ismeretek

Biztonsági tanácsadó képzés. Jogi ismeretek Biztonsági tanácsadó képzés Jogi ismeretek Vecsés, 2017 dr. Kispéter Orsolya A veszélyes áruk szállításához kapcsolódó jogszabályok Nemzetközi szerződések Multilaterális szerződések Bilaterális szerződések

Részletesebben

MTMG Logisztikai Zártkörűen Működő Részvénytársaság KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ

MTMG Logisztikai Zártkörűen Működő Részvénytársaság KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ MTMG Logisztikai Zártkörűen Működő Részvénytársaság KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ Budapest, 2014. január 27. Kalmár István vezérigazgató Székhely: 1012 Budapest, Logodi u. 34/A; ióktelep: 9071 Gönyű-Károlyháza, Kikötő

Részletesebben

BME GTK Ipari menedzsment és Vállalkozásgazdasági Tanszék Menedzser program. Logisztika alapjai. 4. Nemzetközi szállítmányozás

BME GTK Ipari menedzsment és Vállalkozásgazdasági Tanszék Menedzser program. Logisztika alapjai. 4. Nemzetközi szállítmányozás BME GTK Ipari menedzsment és Vállalkozásgazdasági Tanszék Menedzser program Logisztika alapjai 4. Nemzetközi szállítmányozás dr. Tóth Lajos egyetemi docens dr.. Tóth Lajos: Logisztika alapjai - 4. Nemzetközi

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Logisztikai ügyintéző szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 345 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Logisztikai ügyintéző szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 345 01 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 841 04 Szállítmányozási ügyintéző Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

Kiss Attila Szaknyelvi felzárkóztató programok a logisztikai, külgazdasági szakképzésben

Kiss Attila Szaknyelvi felzárkóztató programok a logisztikai, külgazdasági szakképzésben Kiss Attila Szaknyelvi felzárkóztató programok a logisztikai, külgazdasági szakképzésben Kiss Attila SZAKNYELVI FELZÁRKÓZTATÓ PROGRAMOK A LOGISZTIKAI, KÜLGAZDASÁGI SZAKKÉPZÉSBEN SZTE JGYPK Szeged, 2013

Részletesebben

Közlekedés csoportosítása

Közlekedés csoportosítása Közlekedés csoportosítása 1. Tömegszerűség szempontból való csoportosítás: - Közösségi közlekedés - Saját járművekkel megvalósuló közlekedés 2. Jogi szempontból való csoportosítás - Közhasználatú járművekkel

Részletesebben

Gyakorlati oktatás tematikája (kerettanterv alapján) 2/14. évfolyam Logisztikai ügyintéző

Gyakorlati oktatás tematikája (kerettanterv alapján) 2/14. évfolyam Logisztikai ügyintéző Gyakorlati oktatás tematikája (kerettanterv alapján) 2/14. évfolyam 54 345 01 Logisztikai ügyintéző Készletgazdálkodás gyakorlat tantárgy Összesen: 128 óra Munkahelyi gyakorlat: Iskolai gyakorlat: 112

Részletesebben

Szállítmányozási és fuvarozási szerződés

Szállítmányozási és fuvarozási szerződés Szállítmányozási és fuvarozási szerződés Készítette: Unyatyinszki Csaba 2014.07.11. 1 Szállítmányozói tevékenység A szállítmányozás nem pusztán a dolgok egyik helyről a másikra történő eljuttatását jelenti,

Részletesebben

NEMZETKÖZI LOGISZTIKAI RENDSZER MŰKÖDÉSI IRÁNYELVEI

NEMZETKÖZI LOGISZTIKAI RENDSZER MŰKÖDÉSI IRÁNYELVEI 12. ELŐADÁS NEMZETKÖZI LOGISZTIKAI RENDSZER MŰKÖDÉSI IRÁNYELVEI Nemzetközi vonatkozásban a logisztikai rendszerek kialakítása annyiban különbözik a belföldi gyakorlattól, hogy bővül a figyelembe veendő

Részletesebben

okirat vagyoni jogot csak az okirat jogos tulajdonosa érvényesítheti kizárólag az okirat birtokában

okirat vagyoni jogot csak az okirat jogos tulajdonosa érvényesítheti kizárólag az okirat birtokában Értékpapír fogalma 0 Értékpapír minden olyan okirat, amely valamilyen vagyoni jogot tanúsít. 0 Ezt a jogot csak az okirat jogos tulajdonosa érvényesítheti, kizárólag az okirat birtokában. Vagyis az értékpapírban

Részletesebben

2.1981.(I.31) MT rendelet A közúti árutovábbítási szerződésekről

2.1981.(I.31) MT rendelet A közúti árutovábbítási szerződésekről 2.1981.(I.31) MT rendelet A közúti árutovábbítási szerződésekről I. fejezet Bevezető rendelkezések A rendelet hatálya 1. (1) A rendelet hatálya a közúti gépjárművel végzett fuvarozásra, továbbá közúti

Részletesebben

Belföldi fuvarlevél - kitöltési útmutató

Belföldi fuvarlevél - kitöltési útmutató É KÁRPÁT Vasút Vasútüzemi Szolgáltató Kft. Székhely: 2737 Ceglédbercel, Virág utca 9. Levelezési cím: 1106 Budapest, Maglódi út 16. Tel./fax: 36 1 890 1833 e-mail: karpat.vasut@karpatvasut.hu Belföldi

Részletesebben

SOK ÉS SZOKVÁNYOK A NEMZETKÖZI ZI KERESKEDELEMBEN

SOK ÉS SZOKVÁNYOK A NEMZETKÖZI ZI KERESKEDELEMBEN SZOKÁSOK SOK ÉS SZOKVÁNYOK A NEMZETKÖZI ZI KERESKEDELEMBEN SZOKÁSOK SOK A BÉCSI B VÉTELI EGYEZMÉNYBEN (1) A feleket köti minden szokás, amelynek alkalmazásában megegyeztek, és minden gyakorlat, amelyet

Részletesebben

Kombinált szállítási lehetőségek

Kombinált szállítási lehetőségek 8. ELŐADÁS KOMBINÁLT SZÁLLÍTÁS A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN A kombinált (multimodális) szállítás esetén egy szerződés keretében két vagy több szállítási alágazat vesz részt egy adott szállítási feladat megoldásában,

Részletesebben

PTK-1959. IV.törvény XLI. fejezet - A fuvarozás. 1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről

PTK-1959. IV.törvény XLI. fejezet - A fuvarozás. 1959. évi IV. törvény. a Polgári Törvénykönyvről PTK-1959. IV.törvény XLI. fejezet - A fuvarozás 1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről [Egységes szerkezetben a Ptk. hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló 1960. évi 11. törvényerejű rendelettel

Részletesebben

Vámeljárások Szállítmányozás - Fuvarozás Gyakorlati példa alapján Oktatási anyag

Vámeljárások Szállítmányozás - Fuvarozás Gyakorlati példa alapján Oktatási anyag Vámeljárások Szállítmányozás - Fuvarozás Gyakorlati példa alapján Oktatási anyag 2015. Március 25. Vámeljárások Szabad forgalomba bocsátás Árutovábbítás Vámraktározás Aktív feldolgozás Vámfelügyelet melletti

Részletesebben

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 841 04 Szállítmányozási ügyintéző Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS - ÜZEMVITEL, KÖZLEKEDÉS-TECHNIKA) 1.1 Közlekedési alapfogalmak 1.2 Közúti közlekedés technikai elemei KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK

Részletesebben

Molnár István János. A nemzetközi gazdasági kapcsolatok joga II.

Molnár István János. A nemzetközi gazdasági kapcsolatok joga II. Molnár István János A nemzetközi gazdasági kapcsolatok joga II. Molnár István János A nemzetközi gazdasági kapcsolatok joga II. A nemzetközi gazdasági kapcsolatok magánjoga Patrocinium Budapest, 2015

Részletesebben

MUNKAANYAG. Kakuk Györgyi. Árufuvarozáshoz kapcsolódó dokumentumok. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Kakuk Györgyi. Árufuvarozáshoz kapcsolódó dokumentumok. A követelménymodul megnevezése: Kakuk Györgyi Árufuvarozáshoz kapcsolódó dokumentumok A követelménymodul megnevezése: Közlekedésüzemvitel általános előírásainak alkalmazása A követelménymodul száma: 0663-06 A tartalomelem azonosító száma

Részletesebben

JOGEGYSÉGESÍTÉSEK, SZOKÁSOK ÉS SZOKVÁNYOK A NEMZETKÖZI KERESKEDELEMBEN

JOGEGYSÉGESÍTÉSEK, SZOKÁSOK ÉS SZOKVÁNYOK A NEMZETKÖZI KERESKEDELEMBEN 1 A VILÁG JOGRENDSZEREI JOGEGYSÉGESÍTÉSEK, SZOKÁSOK ÉS SZOKVÁNYOK A NEMZETKÖZI KERESKEDELEMBEN angolszász jog (common law) kontinentális jog (civil law) vallásjog (theocratic law) szokásjog vegyes rendszerek

Részletesebben

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni.

A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM és a 12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye, valamint a 2.72. szakképzési kerettanterv az 54 345 01 logisztikai ügyintéző szakképesítéshez, valamint a XXVI.

Részletesebben

TULAJDONOSA KÜLKERESKEDELEMBEN. Kiállítási módok: váltó. bemutatóra névre rendeletre. Értékpapír. Egyéb jog. bill of lading (B/L)

TULAJDONOSA KÜLKERESKEDELEMBEN. Kiállítási módok: váltó. bemutatóra névre rendeletre. Értékpapír. Egyéb jog. bill of lading (B/L) ÉRTÉKPAPÍROK A KÜLKERESKEDELEMBEN TÖRZSÖK ÉVA Értékpapír Áru feletti tulajdonjog Pénzkövetelésnzkövetel Egyéb jog bill of lading (B/L) kiszolgáltatási jegy (D/O) folyami rakjegy váltó csekk biztosítási

Részletesebben

Vasúti árufuvarozási pénztáros Vasútüzemvitel-ellátó

Vasúti árufuvarozási pénztáros Vasútüzemvitel-ellátó A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Hajózási technikus Hajózási technikus Fedélzetmester belvízi hajón Hajózási technikus

Hajózási technikus Hajózási technikus Fedélzetmester belvízi hajón Hajózási technikus A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA T 0668-06/3/2 Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás,

Részletesebben

Foglalkozási napló. Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző. a 20 /20. tanévre. (OKJ száma: ) szakma gyakorlati oktatásához 13.

Foglalkozási napló. Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző. a 20 /20. tanévre. (OKJ száma: ) szakma gyakorlati oktatásához 13. Foglalkozási ló a 20 /20. tanévre Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző (OKJ száma: 54 41 11) szakma gyakorlati oktatásához 13. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának

Részletesebben

SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ÉS FUVAROZÁSI ISMERETEK

SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ÉS FUVAROZÁSI ISMERETEK SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ÉS FUVAROZÁSI ISMERETEK A KÉPZÉSRŐL Képzésünk során a szükséges elméleti ismeretek átadásán kívül az alkalmazott esettanulmányokkal, példákkal és csoportos gyakorlatokkal tesszük képessé

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL)

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

5. Trailer Nagytömegű vagy nagy terjedelmű áruk fuvarozására alkalmas közúti járművek, melyeknek három fő típusát is megkülönböztetik:

5. Trailer Nagytömegű vagy nagy terjedelmű áruk fuvarozására alkalmas közúti járművek, melyeknek három fő típusát is megkülönböztetik: 1. Közúti árufuvarozás 2. Tengeri árufuvarozás 3. Légi árufuvarozás 4. Kombinált árufuvarozás 5. Gyűjtő árufuvarozás 6. Vasúti árufuvarozás 7. Belvizi árufuvarozás KÖZUTI FUVAROZÁS Fuvareszköz típusok

Részletesebben

Tartalom április XVIII. évfolyam 4. szám. Külkereskedelmi ügyletek költségkalkulációja Adósarok: Kompenzációs felár

Tartalom április XVIII. évfolyam 4. szám. Külkereskedelmi ügyletek költségkalkulációja Adósarok: Kompenzációs felár 2018. április XVIII. évfolyam 4. szám Tartalom Külkereskedelmi ügyletek költségkalkulációja Adósarok: Kompenzációs felár Szerző: dr. Szücs Tamás controlling és számviteli szakértő E-Controlling Több mint

Részletesebben

Fuvarozási szerződés

Fuvarozási szerződés A fuvarozási szerződés fogalma A fuvarozási szerződés létrejötte A szerződés alanyai A fuvarozó kötelezettségei A fuvarozó kötelezettségei váratlan esemény kapcsán A fuvarozó jogai Több fuvarozó a kötelemben

Részletesebben

VASUTAK EGYÜTTMŰKÖDÉSI SZERVEZETE (ОSzZsD) NEM A FUVAROZÓ TULAJDONÁT KÉPEZŐ VASÚTI KOCSI FUVARESZKÖZKÉNT TÖRTÉNŐ FUVAROZÁSÁRÓL SZÓLÓ SZABÁLYZAT

VASUTAK EGYÜTTMŰKÖDÉSI SZERVEZETE (ОSzZsD) NEM A FUVAROZÓ TULAJDONÁT KÉPEZŐ VASÚTI KOCSI FUVARESZKÖZKÉNT TÖRTÉNŐ FUVAROZÁSÁRÓL SZÓLÓ SZABÁLYZAT VASUTAK EGYÜTTMŰKÖDÉSI SZERVEZETE (ОSzZsD) NEM A FUVAROZÓ TULAJDONÁT KÉPEZŐ VASÚTI KOCSI FUVARESZKÖZKÉNT TÖRTÉNŐ FUVAROZÁSÁRÓL SZÓLÓ SZABÁLYZAT 4. számú Melléklet a NEMZETKÖZI VASÚTI ÁRUFUVAROZÁSRÓL SZÓLÓ

Részletesebben

Logisztika és minőségügy a zöldség-gyümölcs kereskedelemben

Logisztika és minőségügy a zöldség-gyümölcs kereskedelemben Logisztika és minőségügy a zöldség-gyümölcs kereskedelemben Szállítmányozás 1 Szállítmányozás Áru továbbítása Minőség megőrzése Q U A L I T R A N S Szárazföldi Közúti Szállítási módok 2 3 Szállítási módok

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL)

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL) Közlekedési alapismeretek (közlekedés-üzemvitel) középszint 1211 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL)

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Fizetési módok II. Okmányos beszedvény Céghitelben történő értékesítés

Fizetési módok II. Okmányos beszedvény Céghitelben történő értékesítés Fizetési módok II. Okmányos beszedvény Céghitelben történő értékesítés Okmányos inkasszó Fizetési mód, a beszedési megbízások egyik változata: az eladó azzal bízza meg bankját, hogy az exportáru ellenértékét

Részletesebben

KÖZÚTI ÉS LÉGI KÖZLEKEDÉSI, SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ÉS LOGISZTIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA

KÖZÚTI ÉS LÉGI KÖZLEKEDÉSI, SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ÉS LOGISZTIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZÚTI ÉS LÉGI KÖZLEKEDÉSI, SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI ÉS LOGISZTIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK A közúti és légi közlekedési, szállítmányozási

Részletesebben

A kínai áruforgalom kezelésének napi gyakorlata. Szabó Zoltán ügyvezető Ghibli

A kínai áruforgalom kezelésének napi gyakorlata. Szabó Zoltán ügyvezető Ghibli A kínai áruforgalom kezelésének napi gyakorlata Szabó Zoltán ügyvezető Ghibli A GHIBLI CÉGCSOPORT GHIBLI SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI KFT. GHIBLI RAKTÁRLOGISZTIKA KFT. Ghibli Cross Border Supply Chain Kft VERE GESTUM

Részletesebben

Konténer termináli díjak

Konténer termináli díjak Konténer termináli díjak A konténer termináli díjak az ÁFA-t nem tartalmazzák! 1. Tárolási díjak 1.1 Leadási forgalomban érkező (import) konténerek tárolási díja: A kombináltfuvarozási küldeményt szállító

Részletesebben

A tételsor a 21/2007. (V.21.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült.

A tételsor a 21/2007. (V.21.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

6. előadás: Áruszállítás menedzsmentje

6. előadás: Áruszállítás menedzsmentje 6. előadás: Áruszállítás menedzsmentje A közlekedés személyek és tárgyak helyváltoztatása technikai eszközök, berendezések térbeli, földrajzi távolságok leküzdése Földrajzi elhelyezkedés alapján Szlovákia

Részletesebben

1959. évi IV. törvény a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről 1

1959. évi IV. törvény a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről 1 OptiJus Opten Kft. I. 1959. évi IV. törvény 1959. évi IV. törvény a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről 1 A 2012.1.1. és 2012.3.31. között hatályos szöveg Tartalomjegyzék XLI. Fejezet A fuvarozás

Részletesebben

Foglalkozási napló. Vasútforgalmi szolgálattevő

Foglalkozási napló. Vasútforgalmi szolgálattevő Foglalkozási ló a 20 /20. tanévre Vasútforgalmi szolgálattevő (OKJ száma: 54 41 05) szakma gyakorlati oktatásához 13. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának dátuma:

Részletesebben

Árufuvarozás, fuvarozási szerződések, jogi szabályozás, egyezmények

Árufuvarozás, fuvarozási szerződések, jogi szabályozás, egyezmények Árufuvarozás, fuvarozási szerződések, jogi szabályozás, egyezmények A nemzetközi kereskedelemben óriási szerepet kap az áruk, küldemények továbbítása. Az áruknak helyváltoztatása történhet az eladó, vagy

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat Szállítmányozás Logisztika szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat Szállítmányozás Logisztika szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat Szállítmányozás Logisztika szakirány A PARITÁS- ÉS KIKÖTŐVÁLASZTÁS SZEREPE A KONTÉNERFORGALOMBAN Készítette:

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL)

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL) Közlekedési alapismeretek (közlekedés-üzemvitel) középszint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

b) Jellemezze a helyi szokványokat és szerepüket a nemzetközi kereskedelemben!

b) Jellemezze a helyi szokványokat és szerepüket a nemzetközi kereskedelemben! a) Jellemezze a nemzetközi disztribúciós rendszert, annak funkcióit és szereplőit! Csoportosítsa a kereskedőtípusokat jogi szempontból és érdekeltségük szerint! b) Jellemezze a helyi szokványokat és szerepüket

Részletesebben

Szállítmányozási ügyintéző. 52 841 01 0010 52 03 Képzési idő: 2 év. A szakképesítés megnevezése: OKJ (Országos Képzési Jegyzék) száma:

Szállítmányozási ügyintéző. 52 841 01 0010 52 03 Képzési idő: 2 év. A szakképesítés megnevezése: OKJ (Országos Képzési Jegyzék) száma: A szakképesítés megnevezése: Szállítmányozási ügyintéző OKJ (Országos Képzési Jegyzék) száma: 52 841 01 0010 52 03 Képzési idő: 2 év A szakképesítés szintje: Középszintű szakképesítés A jelentkezés feltétele:

Részletesebben

Ügyfél-információs rendszerek a MÁV Zrt-nél Molnár Róza

Ügyfél-információs rendszerek a MÁV Zrt-nél Molnár Róza Ügyfél-információs rendszerek a MÁV Zrt-nél Molnár Róza Időutazás Budapest, 2000. június 1 Információs szolgáltatások Fuvarozás előtt árufuvarozási és díjszabási felvilágosítás fuvarajánlatok készítése

Részletesebben

ÁRUFUVAROZÁSI ÜZLETSZABÁLYZAT

ÁRUFUVAROZÁSI ÜZLETSZABÁLYZAT .. ÁRUFUVAROZÁSI ÜZLETSZABÁLYZAT Érvényes: 2015. május hónap 22. naptól Jóváhagyta a Nemzeti Közlekedési Hatóság PU/VA/NS/A/338/3/2015 szám alatt. Első kiadás 1 Az Üzletszabályzat módosításai Sorszám Szám

Részletesebben

Vasúti árufuvarozási pénztáros Vasútüzemvitel-ellátó

Vasúti árufuvarozási pénztáros Vasútüzemvitel-ellátó A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A veszélyes áru szállításban érintett telephelyek résztvevői kötelezettségei, és a hatósági tapasztalatok

A veszélyes áru szállításban érintett telephelyek résztvevői kötelezettségei, és a hatósági tapasztalatok BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség Veszélyes Szállítmányok Főosztály A veszélyes áru szállításban érintett telephelyek résztvevői kötelezettségei, és a

Részletesebben

1. Fizetési feltételek

1. Fizetési feltételek Fizetés, szállítás, garancia 1. Fizetési feltételek 1.1. Általános tudnivalók A Fejlesztő Játékok Webáruházban a minimális rendelési érték: 5000 Ft. Amennyiben a kosárba tett termék(ek) ára eléri vagy

Részletesebben

HajózásVilág konferencia

HajózásVilág konferencia HajózásVilág konferencia Vasúti és folyami árufuvarozás: együttműködési lehetőség vagy konkurenciaharc? Vernes András ügyvezető igazgató Budapest, 2017. 03. 30. 1 Fejlesztéspolitikai célkitűzések Cél:

Részletesebben

BIZTONSÁGI TANÁCSADÓ KÉPZÉS SPECIÁLIS ISMERETEK KÖZÚTI ALÁGAZAT VESZÉLYES ÁRU GYAKORLÓTESZT

BIZTONSÁGI TANÁCSADÓ KÉPZÉS SPECIÁLIS ISMERETEK KÖZÚTI ALÁGAZAT VESZÉLYES ÁRU GYAKORLÓTESZT BIZTONSÁGI TANÁCSADÓ KÉPZÉS SPECIÁLIS ISMERETEK KÖZÚTI ALÁGAZAT VESZÉLYES ÁRU GYAKORLÓTESZT BUDAPEST 2017. Név: Születési hely: Anyja leánykori neve: Születési idő: Vizsga helye: Vizsga időpontja: Vizsgázó

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Nemzetközi gazdálkodás szak Nappali tagozat Külgazdasági vállalkozás szakirány AZ IMPORT IRÁNYÚ, KONTÉNERES TENGERI FUVAROZÁS SORÁN FELMERÜLŐ

Részletesebben

2011.04.07. IWT Esztergom, Szerző: Bencsik Attila

2011.04.07. IWT Esztergom, Szerző: Bencsik Attila A hajóutak jobb kihasználásának gazdasági hatása. Belvízi hajózási konferencia 2011.04.07. Esztergom Bencsik Attila FLUVIUS Kft. Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetsége 1 Bevezetés Az Északi és a Fekete -

Részletesebben

Hamburgi Kikötő Budapesti Képviselete. Dr. Péchy László. H-1052 Bp., Apáczai Csere János utca 11. Telefon: +36 1 266 2039

Hamburgi Kikötő Budapesti Képviselete. Dr. Péchy László. H-1052 Bp., Apáczai Csere János utca 11. Telefon: +36 1 266 2039 A vasúti infrastruktúra és a kikötői forgalmakban rejlő adottságok lehetőséget adnak arra, hogy az árufuvarozó cégek szövetségre lépjenek egymással, és közös termékekkel jelenjenek meg a piacon. A különféle

Részletesebben

MCC a trimodális terminál

MCC a trimodális terminál MCC a trimodális terminál Budapest, 2019.04.24 Fábián Zoltán Hol vagyunk? Mahart Container Center a TEN folyosók kereszteződésében található, Budapest déli részén, a Csepel sziget északi csücskében a Duna

Részletesebben

Continental Railway Solution Kft. Díjszabás a vasúti árufuvarozási tevékenységekhez

Continental Railway Solution Kft. Díjszabás a vasúti árufuvarozási tevékenységekhez Continental Railway Solution Kft. Díjszabás a vasúti árufuvarozási tevékenységekhez Bevezetés A Continental Railway Solution Kft. (a továbbiakban CRSHU) által fuvarozott küldeményeknél a fuvarozási szerződésre

Részletesebben

BOBO Jármőjavító Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Árufuvarozási Üzletszabályzata

BOBO Jármőjavító Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Árufuvarozási Üzletszabályzata BOBO Jármőjavító Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Árufuvarozási Üzletszabályzata Jelen Üzletszabályzatot a Nemzeti Közlekedési Hatóság [...] számú határozatával hagyta jóvá. Készítette a Jablonkay

Részletesebben

A Tisza folyóban rejlő lehetőség Vajdaság szemszögéből

A Tisza folyóban rejlő lehetőség Vajdaság szemszögéből A Tisza folyóban rejlő lehetőség Vajdaság szemszögéből Juhász Bálint Vajdaság AT Kormánya Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemi Egyenjogúsági Titkárság Szolnok, 2015. június 18. Általánosan a Tiszáról A Duna

Részletesebben

A Magyar- és a többi középeurópai országok fakereskedelmi szokványai

A Magyar- és a többi középeurópai országok fakereskedelmi szokványai A Magyar- és a többi középeurópai országok fakereskedelmi szokványai (Folytatás.) írta: dr. Fazekas Ferenc. Teljesítés helye: Kocsiba rakva", hajóba rakva". Kocsiba rakva", hajóba rakva" való szállítás

Részletesebben

mivel egy tagállamban már szabadforgalomba bocsátott jövedéki termék szabad mozgásait nem lehet korlátozni

mivel egy tagállamban már szabadforgalomba bocsátott jövedéki termék szabad mozgásait nem lehet korlátozni A BIZOTTSÁG 3649/92/EGK RENDELETE (1992. december 17.) a feladási tagállamban szabadforgalomba bocsátott jövedéki termékek Közösségen belüli szállításának egyszerűsített kísérőokmányáról AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK

Részletesebben

XLI. Fejezet. A fuvarozás. A fuvarlevél. A felek jogai és kötelezettségei

XLI. Fejezet. A fuvarozás. A fuvarlevél. A felek jogai és kötelezettségei XLI. Fejezet A fuvarozás Ptk. 488. (1) Fuvarozási szerződés alapján a fuvarozó díjazás ellenében köteles a küldeményt rendeltetési helyére továbbítani és a címzettnek kiszolgáltatni. (2) A szerződés a

Részletesebben

55 345 01 0010 55 01 Európai Uniós üzleti

55 345 01 0010 55 01 Európai Uniós üzleti T 269-06/2/1A A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján.

Részletesebben

KOMBINÁLT SZÁLLÍTÁS A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN

KOMBINÁLT SZÁLLÍTÁS A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN KOMBINÁLT SZÁLLÍTÁS A GLOBÁLIS LOGISZTIKÁBAN A kombinált (multimodális) szállítás esetén egy szerződés keretében két vagy több szállítási alágazat vesz részt egy adott szállítási feladat megoldásában,

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM VESZÉLYES ÁRUK

DEBRECENI EGYETEM VESZÉLYES ÁRUK DEBRECENI EGYETEM VESZÉLYES ÁRUK és VESZÉLYES HULLADÉKOK SZÁLLÍTÁSA - Képzés a 2013-as ADR 1.3 fejezete szerint - Bertli Dávid veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó ADR Profess Tel.: +36 (20) 9830-388

Részletesebben

2. számú melléklet a 98/2001. (VI. 15.) Korm. rendelethez. Szabályzat a veszélyes hulladékok belföldi szállításáról

2. számú melléklet a 98/2001. (VI. 15.) Korm. rendelethez. Szabályzat a veszélyes hulladékok belföldi szállításáról 2 számú melléklet a 98/2001 (VI 15) Korm rendelethez Szabályzat a veszélyes hulladékok belföldi szállításáról 1 Általános előírások 11 Az ország területén történő hulladékmozgások követésére a veszélyeshulladék-forgalomban

Részletesebben

A számlán nem szerepelhet semmilyen rövidítés, és minden számlának tartalmaznia kell az alábbi információkat:

A számlán nem szerepelhet semmilyen rövidítés, és minden számlának tartalmaznia kell az alábbi információkat: Tisztelt Partnerünk! Az orosz vámhatóság 2010-ben jelentős szigorításokat vezetett be a vámkezelésben. Annak érdekében, hogy a küldemények megfeleljenek az orosz vámkövetelményeknek, és elkerüljük a fennakadásokat,

Részletesebben

A belvízi hajózás nemzetközi rakodási és fuvarozási feltételei (IVTB) Készült: 1999. 06. 23. Kidolgozta a Belvízi Hajózási Jogi Szakbizottság

A belvízi hajózás nemzetközi rakodási és fuvarozási feltételei (IVTB) Készült: 1999. 06. 23. Kidolgozta a Belvízi Hajózási Jogi Szakbizottság A belvízi hajózás nemzetközi rakodási és fuvarozási feltételei (IVTB) Készült: 1999. 06. 23. Kidolgozta a Belvízi Hajózási Jogi Szakbizottság Verein für europäische Binnenschiffahrt und Wasserstrassen

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: nem programozható számológép, vonalzó. Értékelési skála:

Tájékoztató. Használható segédeszköz: nem programozható számológép, vonalzó. Értékelési skála: 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 841 04 Szállítmányozási ügyintéző Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Fuvarozásra

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Fuvarozásra ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Fuvarozásra 1. Ezen szerződési feltételek alkalmazandók minden olyan szerződésre, mely a Fuvaroztató és a Multiszint Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (a továbbiakban: MULTISZINT

Részletesebben

55 345 01 0010 55 01 Európai Uniós üzleti

55 345 01 0010 55 01 Európai Uniós üzleti A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Logisztikai módszerek

Logisztikai módszerek BME GTK Ipari menedzsment és Vállalkozásgazdasági Tanszék Menedzser program Logisztikai módszerek 5. Áruszállítási rendszerek II. dr. Prezenszki József - dr. Tóth Lajos egyetemi docens egyetemi docens

Részletesebben

4. ELŐADÁS GLOBÁLIS ÁRUSZÁLLÍTÁS

4. ELŐADÁS GLOBÁLIS ÁRUSZÁLLÍTÁS 4. ELŐADÁS GLOBÁLIS ÁRUSZÁLLÍTÁS Az eddig ismertetett hatások mellett a globalizáció a szolgáltatási logisztikai területeken is megjelenik. A logisztikai szolgáltatásokban bekövetkező változások szerepe

Részletesebben

ÁFA ellenőrzési tapasztalatok határon átnyúló ügyletek esetén MIRE FIGYELJÜNK? VGD Hungary -- Kuntner Andrea adó partner

ÁFA ellenőrzési tapasztalatok határon átnyúló ügyletek esetén MIRE FIGYELJÜNK? VGD Hungary -- Kuntner Andrea adó partner ÁFA ellenőrzési tapasztalatok határon átnyúló ügyletek esetén MIRE FIGYELJÜNK? VGD Hungary -- Kuntner Andrea adó partner AMIRŐL SZÓ LESZ ADÓMENTES ÉRTÉKESÍTÉS KÜLÖNLEGES TRANZAKCIÓK FIKTÍV SZÁMLA ADÓMENTES

Részletesebben

Rail Cargo Hungaria Zrt.

Rail Cargo Hungaria Zrt. Zrt. RCH mint az erdészetek fő vasúti szállító partnere, a faáru fuvarozás jövője RCH szemmel Józan Gábor Kereskedelmi igazgató Zrt. LIII. FAGOSZ konferencia,balatonszemes, 2017. október 25. Témalista

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL)

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 23. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

GULYÁSNÉ DR. CSEKŐ KATALIN PHD * Free on board kérdőjelek az INCOTERMS szokványban

GULYÁSNÉ DR. CSEKŐ KATALIN PHD * Free on board kérdőjelek az INCOTERMS szokványban GULYÁSNÉ DR. CSEKŐ KATALIN PHD * Free on board kérdőjelek az INCOTERMS szokványban FREE ON BOARD QUESTION MARKS IN INCOTERMS This paper has got the aim to present the most frequently used Incoterms clause:

Részletesebben

Tájékoztató az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenırzı Rendszer (EKAER) bevezetésével kapcsolatban ügyfeleink részére

Tájékoztató az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenırzı Rendszer (EKAER) bevezetésével kapcsolatban ügyfeleink részére Tájékoztató az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenırzı Rendszer (EKAER) bevezetésével kapcsolatban ügyfeleink részére 2015. január 1-jei hatállyal bevezetésre került Magyarországon az ún. Elektronikus

Részletesebben