TARTALOMJEGYZÉK INFORMÁCIÓ AZ ORVOSNAK ÖSSZETÉTEL

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TARTALOMJEGYZÉK INFORMÁCIÓ AZ ORVOSNAK ÖSSZETÉTEL"

Átírás

1 TARTALOMJEGYZÉK Orvosi tájékoztató Összetétel Méretek Hatásmechanizmus Javallatok Ellenjavallatok Óvintézkedések Pácienstájékoztatás Felhelyezés Eltávolítás Gyógyszerészeknek Pácienstájékoztató INFORMÁCIÓ AZ ORVOSNAK ÖSSZETÉTEL A Goldlily/Silverlily méhen belüli fogamzásgátló eszközök (IUD-k), amelyek (az ismert idegentest- és rézion-hatáson kívül) elektrokémiai védelmet is nyújtanak a nem kívánt terhességgel szemben. A biztonságukra jellemző teherbe esési arány gyakorlatilag azonos a hormonális fogamzásgátlókéval (Pearl-index: 0,8/0,7), és kiemelkedően alacsony a kilökődések gyakorisága (0,5/1,5) is. A szabadalmakkal védett Goldlily/Silverlily fogamzásgátló eszközöket a legmegbízhatóbb IUD-k közé sorolják [1]. Ugyanakkor működési élettartamuk igen hosszú (hét év), a Goldlily-Double spirálok esetében pedig tíz év. Minden Goldlily/Silverlily spirál T-alakú poli-etilén vázból áll. A hordozótestre, a Goldlily Plastic típust kivéve, spirál alakban különféle fémhuzalok vannak feltekercselve. Ez a fémhuzal a Goldlily esetében arany-réz ötvözet, a Silverlily estében pedig ezüst-réz ötvözet. Ezen ötvözetek elkészítéséhez nagytisztaságú anyagokatt használnak, az összes szennyezőanyag mennyisége maximum 0,01 %. A következő típusok léteznek: Goldlily/Goldlily-Exclusive (arany-réz ötvözet) és Silverlily (ezüst-réz ötvözet). E típusok esetében a fémhuzal az IUD hordozótestének felületén egy rétegben van feltekercselve. Goldlily-Double (arany-réz-ötvözet). E típusnál az ötvözetből készült fémhuzal a hordozótest felületén két rétegben van elhelyezve, amiből hosszabb élettartam következik. Goldlily-Conditioned (arany-réz ötvözet). A réztartalmú eszközök felületén a felhelyezést követően egy idő után egy réteg képződik, amelyből a későbbiekben rézionok oldódnak ki. A Goldlily-Conditioned típust ennek a fiziológiás állapotnak megfelelően készítettük elő, ezáltal az eszköz azonnal kifejti maximális hatékonyságát. Goldlily-Plastic. Ennél a típusnál a hordozó testre nincs fémhuzal feltekercselve. (A Pearlindexe eltért a többiétől.)

2 MÉRETEK A Goldlily/Goldlily-Exclusive/Goldlily-Plastic/Silverlily típus három változatban készül: normál (testhossz/karhossz=33mm/32mm), rövid (26/32) és mini (26/24). A normál méret a 60 mm fölötti, a rövid mm közötti, a mini mm közötti méretű szondahossz (lásd a: Felhelyezés c. részt) esetén ajánlott. A Goldlily/Goldlily-Exclusive/Silverlily normál változatainál a fémhuzal valóságos felülete mm 2. A Goldlily-Double típus csak normál méretben kerül forgalomba, a fémhuzal valóságos felülete mm 2. A Goldlily-Conditioned típus ugyancsak normál változatban kaphatók. A fémhuzal felülete mm 2. HATÁSMECHANIZMUS A réz-arany, illetve a réz-ezüst ötvözetből készült 240 mm 2 felületű hatóanyag elektrokémiai oldódási mechanizmusa révén annyi réziont bocsát ki magából, mint amennyit a lényegesen nagyobb ( mm 2 ) felületű, kizárólag rézből kialakított homogén huzal bocsátana ki. A Goldlily/Silverlily arany-réz, ezüst-réz ötvözetű eszköz hatóanyaga a méhűri váladékkal érintkezve a saját felületén lokális galvánelemek halmazát hozza létre. A réz tölti be az anód, a nemesfém a katód szerepét. A mikro-galvánelemek jelenlétének következtében csökken a spermiumok mozgékonysága, kapacitása és túlélőképessége. Ezen kívül nyomnyi mennyiségben aranyionok, illetve ezüstionok is kioldódnak, amelyek in situ baktericid és fungicid hatást fejtenek ki. Ezzel magyarázható, hogy az ötvözet hatóanyagú spirálok használata esetén gyulladásos megbetegedések alig fordulnak elő. Az arany és ezüst nemesfém-komponens úgy fogja össze a réz atomcsoportjait, mint az épület falában a habarcs a téglatesteket. Ezért a réznek az ötvözetből történő kioldódása során a fémhuzal nem töredezik még hosszabb használati idő után sem, mint ahogyan az a tiszta hatóanyagú hagyományos spiráloknál bekövetkezhet. A hagyományos spirálok használata közben szilánkok keletkeznek oly módon is, hogy a réz felületéről az ott keletkezett korróziós termékek kemény, éles pikkelyek formájában lepattogzanak. Ezzel szemben a Goldlily/Silverlily nemesfém-réz ötvözet hatóanyagának felülete a felhasználás során csupán vékony, bársonyos tapintású réteggel vonódik be. Női fogamzásgátlás (hosszú időre) Fogamzásgátlás a nemi értintkezés után JAVALLATOK Biztos vagy gyanítható terhesség Méhen kívüli terhesség a kórelőzményben ELLENJAVALLATOK (abszolút)

3 Rosszindulatú megbetegedés a nemi szervekben A méh aciklusos vérzései vagy ismeretlen eredetű vérzés a hüvelyben Gyulladásos megbetegedés a nemi szervekben az utolsó 12 hónapban (különös tekintettel a bacterialis vaginosisra, ismételt herpeszfertőzésre és hapatitis B-re) A méh torzulása (születési vagy szerzett) Rézallergia Szeptikus abortusz az utóbbi három hónapban, gyulladásos megbetegedések a nemi szervekben Szívbillentyű megbetegedések Vérszegénység Vérkeringési zavarok Gyulladáscsökkentő szerekkel való kezelés Morbus Wilson Gyakori nemi partner csere Nulliparitás ELLENJAVALLATOK (relativ) ÓVINTÉZKEDÉSEK A páciens kórtörténetét az eszköz felhelyezése előtt meg kell ismerni. Klinikai, adott esetben eszközös és laboratóriumi vizsgálatokkal meg kell győződni arról, hogy az IUDnek nincs orvosi ellenjavallata, különös tekintettel a terhességre, gyulladásokra a nemi szervekben és a nemi úton terjedő megbetegedésekre. A medence és a testüregek, valamint a cervixváladák vizsgálata szükséges. A páciens állapotára vonatkozó információkat a kezelőlapon rögzíteni kell. Az eszköz felhelyezése és eltávolítása alatt collapsus előfordulhat. Ennek kezelésére fel kell készülni. Epilepsziás betegnél az eszköz felhelyezése rohamot válthat ki! Az eszköz felhelyezése után panaszmentes esetben is indokolt a rendszeres ellenőrző vizsgálat annak érdekében, hogy az IUD megfelelő elhelyezkedését lehessen ellenőrizni, és ki lehessen zárni egy esetleges infekció jelentkezését. Javasolt időpontok: 1, 6 és 12 hónap múlva, ezt követően pedig évenként. Kismedencei gyulladás fellépése esetén a szükséges kezelést haladéktalanul meg kell kezdeni. Erre való tekintettel az IUD használójának figyelmét fel kell hívni arra, hogy azonnal tájékoztassa az orvost, ha ilyen tüneteket észlel. Abban az esetben, ha az antibiotikummal történő kezelés 48 órán belül nem vezetne eredményre, illetve a tünetek fokozódnának, az eszközt haladéktalanul el kell távolítani. Az IUD felhelyezése utáni első ciklus alkalmával esetlegesen jelentkező vérzés vagy dysmenorrhea gondos vizsgálatot igényel. Amennyiben felmerül annak gyanúja, hogy azt az IUD okozza, akkor az eszközt lehetőleg el kell távolítani. Amennyiben az ellenőrző szál hosszabb, mint a felhelyezéskor volt, ultrahang-vizsgálattal kell meggyőződni arról, hogy az IUD nem mozdult-e el. Ez a fogamzásgátló hatás csökkenését eredményezheti. Az IUD használat ellenére esetlegesen mégis bekövetkező terhesség esetén nagyobb a méhen kívüli terhesség kockázata, de semmi sem bizonyítja, hogy az ilyen terhesség

4 előfordulásának valószínűségét maga az IUD növelné. A harmadik hónap végéig az eszközt el kell távolítani, amennyiben a jelző fonal látható. Ez után a páciensnek fel kell ajánlani, hogy a terhességét megszakítsák, mert ebben az esetben megnő a medencei gyulladásos betégségek és más problémák rizikója, úgy mint szülési fájdalmak jelentkezése, placenta praevia vagy ablatio placentae. Amennyibe a páciens a terhesség kihodását szeretné, a terhest részletesen tájékoztatni kell annak kockázatairól, amelyek egy bent maradó IUD-ből fakadnak, és a különösen körültekintő terhesgondozás elengedhetetlen. A méh perforációjának gyanúja merül fel, ha az ellenőrző szál nem látható, vagy ha az eszközt nem lehet kihúzni a nyakcsatornából, illetve, ha a felhelyezés különösen nehéz és fájdalmas volt. Ekkor a szükséges diagnosztikai vizsgálatokat (kismedencei ultrahang, röntgen, hiszteroszkópia, laparoszkópia) feltétlenül el kell végezni. Semmi sem szól az ellen, hogy a páciens szoptatás mellett IUD-t használjon. PERFORÁCIÓ A méhfal vagy a méhnyak IUD okozta perforációja vagy penetrációja lehetséges; leginkább felhelyezésnél fordul elő. Akkor a legnagyobb a kockázat, ha az eszközt közvetlenül a placenta eltávolítása után helyezik fel. Amennyiben az IUD-t a nyugalmi időszakban helyezik fel, a perforáció kockázata csak kis mértékben növekszik meg. Mindegyik esetben az IUD-t a lehető leggyorsabban el kell távolítani. AZ ORVOS TÁJÉKOZTATÓJA A PÁCIENS SZÁMÁRA Az eszköz felhelyezése előtt tájékoztassa a pácienst a méhen belüli fogamzásgátlás előnyeiről és az esetleges kockázatokról. Tájékoztassa a pácienst arról is, hogy a felhelyezés utáni időszakban menses jellegű görcsökre, pecsételő vérzésre, vagy ún. dyskomfort érzésre számíthat. Hívja fel páciense figyelmét arra, hogy rövidhullámú kismedencei kezelést az eszköz hordása esetén nem szabad végezni! Tanítsa meg a felhasználónak a jelzőfonal kitapintását. Rögzítse a mellékelt kártyán a páciense számára a felhelyezés időpontját, jelölje meg a szükségesnek tartott ellenőrzések idejét. A FELJELYEZÉSRŐL ÁLTALÁBAN Első teendőként zárja ki a terhességet! Az eszközt a menses utolsó napjai alatt, vagy az ezt követő három napon belül javasoljuk felhelyezni (ezzel csökkenthető a nem diagnosztizált terhesség valószínűsége). Közvetlenül abortusz vagy szülés után percen belül is felhelyezhető az IUD. Ebben az esetben azonban megnövekedhet a kilökődés valószínűsége. Fogamzásgátlás céljából az IUD felhelyezhető a védekezés nélküli közösülés után 5 napon belül a ciklus bármely napján. Erre a célra a legalkalmasabb az ún. Goldlily-Conditioned típus, mely optimális hatását azonnal kifejti. A postcoitális felhelyezés után a kismedencei gyulladás veszélye az átlagosnál nagyobb lehet.

5 Felhelyezést követően a csomagban található kártyát töltse ki, és a Tájékoztató a felhasználók részére című ismertetővel együtt a paciensnek adja át. FELHELYEZÉS Figyelem! Ha az eszköz megrongálódott, a steril csomagolás sérült, a sterilezési indikátor színe nem az előírt, vagy a felhasználhatóság ideje lejárt, a csomagot ne bontsa ki! Ilyen esetekben az eszközt felhelyezni nem szabad! Felhelyezés előtt desinficiálja a portiót és a hüvelyfalat. A műanyag tasakot tépje fel a jelig, és vegye ki a szondát. A méh szondázásához a portió elülső részét rögzítse golyófogóval. Tengely irányú egyenletes lefelé irányuló húzással egyenesítse ki a méhet, és mérje meg a hosszát. A tenaculum alkalmazásakor fellépő reflexszerű méhkontrakció elkerülhető paracervicalis érzéstelenítéssel. Ellenőrizze a nyakcsatorna tágasságát, a méhüreg helyzetét és hosszát. Amennyiben a méh űrének hossza kisebb, mint 4 cm, akkor az eszköz behelyezését nem tanácsoljuk.

6 A FELHELYEZÉS LÉPÉSENKÉNTI BEMUTATÁSA 1. A felhelyezőcsövön levő gyűrűt állítsa a mért szondahosszúságra még steril tasakban úgy, hogy a gyűrű szárnyai az eszköz karjainak irányába mutassanak.

7 2. Az eszközt húzza be a felhelyezőcsőbe a jelzőfonalak óvatos meghúzásával. A mandrint dugja a felhelyezőcsőbe a jelzőfonalak egyidejű rögzítésével. Ezután a mandrint és az eszközt tartalmazó felhelyezőcsövet vegye ki a tasakból.

8 3. A felhelyezőcsövet vezesse be a méh üregébe, amíg a gyűrű eléri a méhszájat. Ha szükséges, rotálva kísérelje meg a felhelyezést. A gyűrű szárnyai latero-laterális állásban legyenek!

9 4. Most a mandrint tartsa fixen, húzza vissza a felhelyezőcsövet a klipszig. E művelet következtében az eszköz karjai szétnyílnak az uterusban.

10 5. A felhelyezőcsövet a mandrinnal együtt a gyűrű ütközéséig tolja vissza a méhszájig, ezt követően a klipszet pattintsa le, és a felhelyezőcsövet ütközésig húzza vissza a mandrinon.

11 6. Először a mandrint húzza ki a felhelyezőcsőből, majd a felhelyezőcsövet a méhből.

12 7. A jelzőfonalat a külső méhszáj előtt 1,5-2 centiméterrel vágja át. A golyófogó eltávolítása után várjon 1-2 percig, hogy nincs-e vérzés. Távolítsa el a lapocot. ELTÁVOLÍTÁS A Goldlily/Silverlily IUD-ket hétévente, a Goldlily-Double spirálokat tízévente kell kicserélni. Az eltávolításra a legalkalmasabb időpont a menstruáció. A jelzőfonalat egy alkalmas eszközzel (magfogóval) megfogjuk, és a méh hossztengelyének irányában kihúzzuk. A magfogót a méhszájhoz közel kell tenni. Amint az IUD test megjelenik a méhszájban, meg kell fogni vele, és a kihúzást a teljes eltávolításig kell folytatni. Az eltávolítás után az IUD-t ellenőrizni kell, hogy egyik karja sem maradt a méhüregben. Ha az IUD a méhben tönkrement, annak helyzetét méhtükrözéssel, uh- vagy röntgenvizsgálattal ki kell deríteni, lehetőség szerint fel kell ajánlani a küretet. Nagyon ritka eseteben, a méh perforációja esetén, hasi tükrözés is szükségessé válhat. 1 x 1 steril IUD. CSOMAGOLÁS INFORMÁCIÓ A GYÓGYSZERÉSZEK SZÁMÁRA A Goldlily/Silverlily IUD-k etilén-oxiddal sterilizált, egyszer használatos méhen belüli fogamzásgátló eszközök. Újra sterilizálásuk tilos! Nem használható fel, ha a steril csomagolás sérült vagy nyitott. Csak a steril csomagoláson felüntetett időpontig használható fel. A Goldlily /Silverlily IUD-kat eltávolításuk után a potenciálisan fertőzésveszélyes anyagokra vonatkozó irányelveknek megfelelően kell kezelni.

13 Eltarthatóság: 3 év Segédanyagok: poli-etilén, arany-réz-/ezüst-réz-övözet, színezett poli-észter monofil szál. Tárolás:száraz helyen, +30 o C alatti hőmérsékleten. Összeférhetetlenség: nem ismert. 1. Batár I.: Magy. Nőorv. Lapja: 62, 161 (1999).

14 TÁJÉKOZTATÓ A FELHASZNÁLÓK RÉSZÉRE ÖSSZETÉTEL A Goldlily/Silverlily márkanevű méhen belüli fogamzásgátló eszközök (népszerű nevükön spirálok, szaknyelven IUD-k) kettős védelmet - az ismert idegentest- és rézion-hatáson kívül elektrokémiai védelmet is - nyújtanak a nem kívánt terhesség megelőzésében, és így a leghatékonyabb eszközök közé tartoznak. A biztonságukra jellemző teherbeesési arány gyakorlatilag azonos a legjobb hormonális fogamzásgátlókéval. Minden Goldlily/Silverlily spirál T-alakú poli-etilén vázból áll. A hordozótestre, a Goldlily Plastic típust kivéve, spirál alakban különféle fémhuzalok vannak feltekercselve. Ez a fémhuzal a Goldlily esetében arany-réz ötvözet, a Silverlily estében pedig ezüst-réz ötvözet. HATÁSMECHANIZMUS A liliom virágának metszetét formázó, finom tapintású polietilén eszköz - miután az orvos felhelyezte - észrevétlen természetességgel simul a helyére, a méhet nem irritálja, azonnal kifejti hatását. A Goldlily/Silverlily IUD-k hét évig védenek a terhességgel szemben. A Goldlily Double IUD-k, melyek két rétegben tartalmazzák a fémhuzalt, tíz évig védenek a terhességgel szemben. A Goldlily-Conditioned típusú eszközök felülete a fiziológiás állapotnak megfelelően van előkészítve, miáltal az eszköz azonnal kifejti maximális hatékonyságát. A méh mérete alapján az orvos könnyen kiválaszthatja a mini, rövid és normál változatban készült Goldlily/Silverlily spirálok közül az Ön számára a legmegfelelőbbet. A Goldlily/Silverlily hatóanyagában a nemesfém úgy fogja össze a rézrészecskéket, mint az épület falában a habarcs a téglatesteket. Ezért az ötvözetből készült huzalok - a hagyományos spirálokkal ellentétben - felhasználás során nem szilánkosodnak, viszont intenzíven és egyenletesen fejtik ki hatásukat. A Goldlily/Silverlily könnyen eltávolítható. A Goldlily/Silverlily eltávolítása után azonnal helyreáll a fogamzóképesség. Jelenlegi ismereteink szerint a spirálok úgy fejtik ki a hatásukat, hogy a spermiumokat megtermékenyítésre alkalmatlanná teszik, illetve megakadályozzák a megtermékenyített petesejt beágyazódását. ELLENJAVALLATOK A következő esetekben nem szabad felhelyezni a Goldlily/Silverlily IUD-ket: Biztos vagy gyanítható terhesség

15 Méhen kívüli terhesség a kórelőzményben Rosszindulatú megbetegedés a nemi szervekben A méh aciklusos vérzései, vagy ismeretlen eredetű vérzés a hüvelyben Gyulladásos megbetegedés a nemi szervekben az utolsó 12 hónapban (különös tekintettel a bacterialis vaginosisra, ismételt herpeszfertőzésre és hapatitis B-re) A méh torzulása (születési vagy szerzett) Rézallergia Szeptikus abortusz az utóbbi három hónapban, gyulladásos megbetegedések a nemi szervekben A Goldlily/Silverlily IUD-k alkalmazását meg kell gondolni a következő esetekben: Szívbillentyű megbetegedések Vérszegénység Vérkeringési zavarok Gyulladáscsökkentő szerekkel való kezelés Morbus Wilson Gyakori nemipartner-csere Hölgyek, akik még nem szültek gyereket LEHETSÉGES KOMPLIKÁCIÓK ÉS ÓVINTÉZKEDÉSEK A felhelyezés utáni első menstruációs ciklusok általában különböznek az előzőektől. A menzesz bőségesebb lehet, köztes vérzés vagy alhasi görcsök is felléphetnek. Ezek átmeneti jelenségek, a tünetek aggodalomra nem adnak okot. A tünetek jelentkezhetnek a vérzés alatt, vagy a köztes időszakban. 3-4 ciklussal később visszaáll az IUD felhelyezése előtti normál menstruáció. Amennyiben közösülés alkalmával fájdalmat érez, hüvelyi folyás jelentkezik, vagy alhasi fájdalmak lépnek fel, haladéktalanul keresse fel orvosát! A menstruációs ciklus késése esetén is forduljon orvoshoz, mert ritkán ugyan, de előfordulhat mind méhen belüli, mind méhen kívüli terhesség még az IUD használata ellenére is. Megszűnik a fogamzásgátlás, ha az IUD kilökődik. Azonnal keresse fel orvosát! FELHELYEZÉS ÉS ELTÁVOLÍTÁS Felhelyezés előtt tisztában kell lennie a Goldlily/Silverlily IUD-k működésével, használatával járó kockázatokkal és mellékhatásokkal. El kell végezni a nőgyógyászati vizsgálatot, mely tartalmazza a hasüreg UH- és a méhszájkenet vizsgálatát is. A terhességet, altesti fertőzéseket és a szexuális úton terjedő betegségeket ki kell zárni. A felhelyezési útmutatót gondosan át kell tanulmányozni, és a pácienskártyát az orvossal együtt kell kitölteni. A felhelyezést követően 4-12 héttel kontrollvizsgálaton kell résztvenni, majd azt követően évente, hacsak orvosilag gyakoribb vizsgálatok nem indokoltak.

16 Az orvos tájékoztatni fogja Önt arról, hogy hogyan ellenőrizheti a jelzőszálat a hüvelyben. Az ellenőrzést rendszeresen el kell végezni annak érdekében, hogy az IUD megfelelő elhelyezkedéséről meggyőződjék. Tanácsos az IUD-t a menstruáció alatt vagy röviddel azt követően felhelyezni. Amennyiben a terhesség kizárható, a ciklus bármely napján is fel lehet helyezni. Az IUD-t egy vékony felhelyező csövön keresztül vezetik a méhbe. A felhelyező cső kis átmérője miatt a méhszáj tágítása általában nem szükséges. Az első trimenonban elvégzett terhességmegszakítás után azonnal felhelyezhető az IUD. Szülés után, ha nem az azt követő első 15 percben, akkor csak hat héttel később lehet az IUD felhelyezni, különben megnő a perforáció és a kilökődés valószínűsége. Szemmi sem szól az ellen, hogy szoptatás mellett IUD-t használjon. A Goldlily/Silverlily IUD-ket a jelzőszál óvatos meghúzásával távolítják el. Ha a szálak nem látszanak, és az IUD még a méhben van, akkor az eltávolítást el kell halasztani a következő menstruációig. Ekkor a szálak a vérzés után általában láthatóvá válnak. Ha a jelzőszál még ekkor sem látható, akkor az IUD-t egy vékony tenakulum segítségével lehet eltávolítani. Amennyiben továbbra is IUD-vel kíván védekezni, egy új IUD ekkor helyezhető fel. A felhelyezés és eltávolítás enyhe fájdalommal és vézéssel járhat. Az eljárás vérkeringési zavarokban szenvedők esetében ájulást, epilepsziás pácienseknél pedig rohamot válthat ki. KÖLCSÖNHATÁSOK Eddigi tapasztalataink alapján a Goldlily/Silverlily IUD-k fogamzásátló hatásának csökkenése más gyógyszerek alkalmazása következtében teljesen valószínűtlen. Közlemények azonban arról tájékoztatnak, hogy csökken a hatékonyság nem szteroid alapú gyulladáscsökkentők (különösen acetil-szalicilsav) és kortikoidok tartós alkalmazása esetén. Úgy tűnik, hogy nem szteroid alapú gyulladáscsökkentő rövidtávú alkalmazása dysmenorrhoe kezelése esetén nem befolyásolja a fogamzásgátló hatást. MELLÉKHATÁSOK Nagyon ritkán közvetlenül az IUD felhelyezése után fájdalom vagy szédülés léphet fel. Ha ezek a panaszok fél órai nyugalmi állapot után sem múlnak el, akkor elképzelhető, hogy az IUD nem a megfelelő pozícióban helyezkedik el. Ellenőrizni kell a megfelelő elhelyezkedést, és szükség esetén el kell távolítani az IUD-t. Az IUD allergiás reakciókat válthat ki. A kapott pácienskártyát őrizze meg, az ismertetőt gondosan tanulmányozza át. A sterilen csomagolt IUD egyszer használatos eszköz, újra felhasználni nem szabad!

B E V E Z E T Ő. Kedves Olvasó!

B E V E Z E T Ő. Kedves Olvasó! edves lvasó! iadványunkat elsősorban azoknak ajánljuk, akik agyarországon menekültként befogadó állomáson élnek vagy kényszerből idegenrendészeti fogdán tartózkodnak. egíteni szeretnénk vele továbbá mindazoknak,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Bodóné Erős Rózsa Klára. Klinikai ismeretek XI. Nemi szervek megbetegedései és speciális ápolási és gondozási igényei

MUNKAANYAG. Bodóné Erős Rózsa Klára. Klinikai ismeretek XI. Nemi szervek megbetegedései és speciális ápolási és gondozási igényei Bodóné Erős Rózsa Klára Klinikai ismeretek XI. Nemi szervek megbetegedései és speciális ápolási és gondozási igényei A követelménymodul megnevezése: A sajátos szükségletek felmérésének feladatai az idősellátásban

Részletesebben

Fontos tudnivalók a ZOELY biztonságosságáról...12 13

Fontos tudnivalók a ZOELY biztonságosságáról...12 13 Üdvözlünk a ZOELY felhasználói között! A ZOELY fogamzásgátló tabletta, mely a terhesség megelőzésére használatos. Figyelmeztetés az orvosnak: Ez az információs anyag csak azon betegeknek adható, akiknek

Részletesebben

Felelős szülőség egészséges életkezdet családtervezés, természetes családtervezés Életvédelem, abortusz-megelőzés

Felelős szülőség egészséges életkezdet családtervezés, természetes családtervezés Életvédelem, abortusz-megelőzés Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes általános orvos, CSÉN tanácsadó, Kecskemét és Déri Éva biológus, CSÉN tanácsadó, Kecskemét 1. Házasság és ajándékozás Felelős szülőség egészséges életkezdet családtervezés,

Részletesebben

Betegtájékoztató és beleegyező nyilatkozat

Betegtájékoztató és beleegyező nyilatkozat Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Szülészet-Nőgyógyászati Osztály H-1076. Budapest, Péterfy S. u. 8-20. Telefon: 06-1/461-4700, Telefax: 06-1/461-4767 Betegtájékoztató és beleegyező

Részletesebben

További tájékoztatásokért Olvasson le

További tájékoztatásokért Olvasson le További tájékoztatásokért Olvasson le 2 Tartalomjegyzék 1. A Homelight epilátor bemutatása... 6 1.1. A tartós szőrtelenítés a Homelight epilátorral... 7 1.2. A szőrtelenítések megtervezése... 9 1.3. A

Részletesebben

MELLÉKLET ESETTANULMÁNYOK INTERJÚK

MELLÉKLET ESETTANULMÁNYOK INTERJÚK MELLÉKLET ESETTANULMÁNYOK és INTERJÚK A magyar kis- és közepes vállalatok innováció-képességének fejlesztése című tanulmányhoz ESETTANULMÁNY TUDOMÁNYOS ÉS TECHNOLÓGIAI (TéT) ALAPÍTVÁNY A TéT Alapítványt

Részletesebben

AMS 700 MS pumpával. péniszimplantátum termékvonal. Használati útmutató. Magyar AMS 700 MS pumpával Péniszimplantátum termékvonal Használati útmutató

AMS 700 MS pumpával. péniszimplantátum termékvonal. Használati útmutató. Magyar AMS 700 MS pumpával Péniszimplantátum termékvonal Használati útmutató AMS 700 MS pumpával péniszimplantátum termékvonal Használati útmutató Magyar AMS 700 MS pumpával Péniszimplantátum termékvonal Használati útmutató AMS 700 MS pumpával Péniszimplantátum termékvonal Használati

Részletesebben

Gondold meg és igyál. Gyarapodnánk Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár idén is írt ki pályázatot az irányított betegellátási modellkísérletben

Gondold meg és igyál. Gyarapodnánk Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár idén is írt ki pályázatot az irányított betegellátási modellkísérletben III. évfolyam 4. szám, 2003. április www.misszio.hu Misszió Világ regionális egészségvédelmi havilap Gondold meg és igyál Szervezetünk legfontosabb szabályozó eleme a víz: benne oldódnak fel fontos vitaminok

Részletesebben

Milyen eredményre számíthat, hogyan fog látni a beavatkozást követően?

Milyen eredményre számíthat, hogyan fog látni a beavatkozást követően? Köszönjük, hogy bizalmával megtisztelte klinikánkat! Tisztelt Páciensünk! Jelenlegi, első találkozásunknak kettős célja van. Egyrészt meg kell állapítanunk, hogy Ön alkalmas-e a beavatkozásra. Nagyon fontos,

Részletesebben

PANNON REPRODUKCIÓS INTÉZET KFT

PANNON REPRODUKCIÓS INTÉZET KFT PANNON REPRODUKCIÓS INTÉZET KFT 8300 TAPOLCA, BARTÓK BÉLA U. 1.-3. Tel.: 06-87 510365 Fax:06-87 510366 Email: pritap@t-online.hu Honlap: www.pri.hu, www.pri.com Ügyvezető igazgató: Dr.Török Attila Hány

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ A BASEDOW-KÓR OKOZTA PAJZSMIRIGY-TÚLMÛKÖDÉSRÕL

BETEGTÁJÉKOZTATÓ A BASEDOW-KÓR OKOZTA PAJZSMIRIGY-TÚLMÛKÖDÉSRÕL BETEGTÁJÉKOZTATÓ A BASEDOW-KÓR OKOZTA PAJZSMIRIGY-TÚLMÛKÖDÉSRÕL Lényeg Az esetek nagy részében igen kellemetlen tünetekkel járó betegségrõl van szó. Szerencsére a betegség gyakorlatilag mindenkinél nagyon

Részletesebben

Kábítószerek használatával összefüggő fertőzések

Kábítószerek használatával összefüggő fertőzések Kábítószerek használatával összefüggő fertőzések 1. HIV/ AIDS - 1986-ban adta az AIDS kórokozójának a Nemzetközi Vírus Nomenclatura Bizottság a HIV (Human Immundeficiencia Vírus) nevet. - Az a vírustípus,

Részletesebben

TÉGY. Biztonságos szexualitás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA

TÉGY. Biztonságos szexualitás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA TÉGY TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0058 Egészségügyi Alapellátási Intézmény 5700 Gyula, Béke sgt. 39. Európai Szociális Alap AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI

Részletesebben

A gyermeknőgyógyászat aktuális kérdései

A gyermeknőgyógyászat aktuális kérdései A gyermeknőgyógyászat aktuális kérdései Előadók: DR. BORSOS ANTAL egyetemi tanár, igazgató Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika DR. CSATLÓS ÉVA klinikai orvos

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE BYDUREON 2 mg por és oldószer retard szuszpenziós injekcióhoz 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 2 mg exenatid injekciós üvegenként. A segédanyagok

Részletesebben

Szülészeti és nôgyógyászati károsodások. Lampé László Forgó Györgyné Juhász Ferenc. 23. fejezet

Szülészeti és nôgyógyászati károsodások. Lampé László Forgó Györgyné Juhász Ferenc. 23. fejezet Szülészeti és nôgyógyászati károsodások Lampé László Forgó Györgyné Juhász Ferenc 23. fejezet A terhesség és a munkaképesség A terhesség során elôforduló kóros állapotok Lampé László Veszélyeztetett terhesség

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE ALDARA 5% krém 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 12,5 mg imikimod 250 mg krémben (5%), tasakonként. 5 mg imikimod 100 mg krémben Segédanyagok:

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER NEVE Rivastigmine 3M Health Care Ltd. 4,6 mg/24 óra transzdermális tapasz 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Minden transzdermális tapasz 4,6 mg rivasztigmint

Részletesebben

Keverés után 1 ml 2 ml 4 ml 10 ml 1. komponens: ragasztófehérje oldat. 45,5 mg. 91 mg 1500 KIE 3000 KIE 250 NE 500 NE. 20 mikromol

Keverés után 1 ml 2 ml 4 ml 10 ml 1. komponens: ragasztófehérje oldat. 45,5 mg. 91 mg 1500 KIE 3000 KIE 250 NE 500 NE. 20 mikromol 1. A GYÓGYSZER NEVE TISSEEL Lyo por és oldószer szövetragasztóhoz 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1. komponens: ragasztófehérje-oldat Liofilizált ragasztófehérje-koncentrátum (Tisseel por), aprotinin-oldattal

Részletesebben

Dr. Döbrőssy Lajos Dr. Kékes Ede A LAKOSSÁGI SZŰRÉSEKRŐL A HELYI KÖZÖSSÉGI VÉLEMÉNYFORMÁLÓK RÉSZÉRE

Dr. Döbrőssy Lajos Dr. Kékes Ede A LAKOSSÁGI SZŰRÉSEKRŐL A HELYI KÖZÖSSÉGI VÉLEMÉNYFORMÁLÓK RÉSZÉRE Dr. Döbrőssy Lajos Dr. Kékes Ede A LAKOSSÁGI SZŰRÉSEKRŐL A HELYI KÖZÖSSÉGI VÉLEMÉNYFORMÁLÓK RÉSZÉRE Projektgazda: Országos Tisztifőorvosi Hivatal 1097 Budapest, Gyáli út 2-6. A projekt az Európai Unió

Részletesebben

A HORMONEGYENSÚLYT ÉRINTÔ PROBLÉMÁKRÓL

A HORMONEGYENSÚLYT ÉRINTÔ PROBLÉMÁKRÓL HASZNOS TANÁCSOK NÔKNEK A HORMONEGYENSÚLYT ÉRINTÔ PROBLÉMÁKRÓL Dr. Csiszár Miklós - Nora Igloi Syversen Ha megismerjük szervezetünk működését és életmódunkkal támogatjuk azt, a betegségnek nem kell az

Részletesebben

EüM szakmai irányelve

EüM szakmai irányelve 1. oldal Készült az EAU Guideline 2009 alapján Készítette: az Urológiai Szakmai Kollégium EüM szakmai irányelve a kőbetegség kezeléséről 1 I. Alapvető megfontolások I.1. A tevékenység alkalmazási/érvényességi

Részletesebben

Miért érdemes elolvasni ezt az útmutatót? alapvető tudnivalókat tartalmaz az egészséges. tanácsokat ad arról, hogyan alakítsd ki a nemiséggel

Miért érdemes elolvasni ezt az útmutatót? alapvető tudnivalókat tartalmaz az egészséges. tanácsokat ad arról, hogyan alakítsd ki a nemiséggel Tartalom tartalom MielŒtt a lényegre térnénk...2 Eseménynaptár...3 Nemi érés...3 Menstruáció...3 Milyen változásokon esnek át a fiúk és a lányok a nemi érés során?...5 Milyen változások érintik csak a

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A MÉLYVÉNA TROMBÓZIS TÜNETEIRŐL ÉS KEZELÉSÉRŐL

TÁJÉKOZTATÓ A MÉLYVÉNA TROMBÓZIS TÜNETEIRŐL ÉS KEZELÉSÉRŐL TÁJÉKOZTATÓ A MÉLYVÉNA TROMBÓZIS TÜNETEIRŐL ÉS KEZELÉSÉRŐL 2011 Előszó Tisztelt Érdeklődő! Tisztelt Hölgyem/Uram! A következő oldalakon a mélyvéna trombózis (MVT) és szövődményei, a tüdőembólia, illetve

Részletesebben

CM 146 HTXT CM 126 TXT, CM 106 TXT C 125 TXT, C 105 TXT CS 125 TXT, CS 105 TXT CY 104 TXT InfoText mosógépek

CM 146 HTXT CM 126 TXT, CM 106 TXT C 125 TXT, C 105 TXT CS 125 TXT, CS 105 TXT CY 104 TXT InfoText mosógépek FIGYELEM! HU Használati utasítás A MOSÓGÉP KÜLSÕ- VAGY BELSÕ TISZTÍTÁSÁHOZ SOHA NE HASZNÁLJON FÉMSZIVACSOT, KEFÉT, DURVA CSISZOLÓPAPÍRT, ERÕS LÚGOS OLDATOT, GYÚLÉKONY VAGY MÉRGEZÕ TISZTÍTÓFOLYADÉKOKAT!

Részletesebben

Radiológiai vizsgálatok tájékoztatója

Radiológiai vizsgálatok tájékoztatója DR.RÉTHY PÁL KÓRHÁZ RENDELŐINTÉZET 5600 BÉKÉSCSABA, GYULAI ÚT 18. (66) 441-411, 555-555 Telefax: (66) 441-192 Levélcím: 5601. Békéscsaba, Pf.: 49. AZ ÉV KÓRHÁZA 2004. AZ ÉV KÓRHÁZA 2005. Radiológiai vizsgálatok

Részletesebben

MUNKAANYAG. Juhász Beáta. A ló egészségügyi ellátása. A követelménymodul megnevezése: Gondozási feladatok

MUNKAANYAG. Juhász Beáta. A ló egészségügyi ellátása. A követelménymodul megnevezése: Gondozási feladatok Juhász Beáta A ló egészségügyi ellátása A követelménymodul megnevezése: Gondozási feladatok A követelménymodul száma: 1688-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-011-30 A LÓ EGÉSZSÉGÜGYI

Részletesebben

Használati utasítás Kérjük, még a vajúdás kezdete előtt olvassa el. TensCare

Használati utasítás Kérjük, még a vajúdás kezdete előtt olvassa el. TensCare Forgalmazza: Mamatens Mytime időzített, szabályozott, egyszerű, erőteljes fájdalomcsillapítás Medisave Kft. 1035 Budapest, Szentendrei út 34. 5/50. Tel.: +36-20-268-2016 Fax: +36-1-700-2358 E-mail: medisave@index.hu

Részletesebben

Az opioid függôség kezelése - most Önrôl van szó!

Az opioid függôség kezelése - most Önrôl van szó! Terápiás útmutató betegek számára Az opioid függôség kezelése - most Önrôl van szó! elfogadott kezelés visszanyert egyensúly Suboxone tabletta (buprenorfin/naloxon) Bevezetés Gratulálunk Önnek, hogy felismerte

Részletesebben