TARTALOMJEGYZÉK INFORMÁCIÓ AZ ORVOSNAK ÖSSZETÉTEL

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TARTALOMJEGYZÉK INFORMÁCIÓ AZ ORVOSNAK ÖSSZETÉTEL"

Átírás

1 TARTALOMJEGYZÉK Orvosi tájékoztató Összetétel Méretek Hatásmechanizmus Javallatok Ellenjavallatok Óvintézkedések Pácienstájékoztatás Felhelyezés Eltávolítás Gyógyszerészeknek Pácienstájékoztató INFORMÁCIÓ AZ ORVOSNAK ÖSSZETÉTEL A Goldlily/Silverlily méhen belüli fogamzásgátló eszközök (IUD-k), amelyek (az ismert idegentest- és rézion-hatáson kívül) elektrokémiai védelmet is nyújtanak a nem kívánt terhességgel szemben. A biztonságukra jellemző teherbe esési arány gyakorlatilag azonos a hormonális fogamzásgátlókéval (Pearl-index: 0,8/0,7), és kiemelkedően alacsony a kilökődések gyakorisága (0,5/1,5) is. A szabadalmakkal védett Goldlily/Silverlily fogamzásgátló eszközöket a legmegbízhatóbb IUD-k közé sorolják [1]. Ugyanakkor működési élettartamuk igen hosszú (hét év), a Goldlily-Double spirálok esetében pedig tíz év. Minden Goldlily/Silverlily spirál T-alakú poli-etilén vázból áll. A hordozótestre, a Goldlily Plastic típust kivéve, spirál alakban különféle fémhuzalok vannak feltekercselve. Ez a fémhuzal a Goldlily esetében arany-réz ötvözet, a Silverlily estében pedig ezüst-réz ötvözet. Ezen ötvözetek elkészítéséhez nagytisztaságú anyagokatt használnak, az összes szennyezőanyag mennyisége maximum 0,01 %. A következő típusok léteznek: Goldlily/Goldlily-Exclusive (arany-réz ötvözet) és Silverlily (ezüst-réz ötvözet). E típusok esetében a fémhuzal az IUD hordozótestének felületén egy rétegben van feltekercselve. Goldlily-Double (arany-réz-ötvözet). E típusnál az ötvözetből készült fémhuzal a hordozótest felületén két rétegben van elhelyezve, amiből hosszabb élettartam következik. Goldlily-Conditioned (arany-réz ötvözet). A réztartalmú eszközök felületén a felhelyezést követően egy idő után egy réteg képződik, amelyből a későbbiekben rézionok oldódnak ki. A Goldlily-Conditioned típust ennek a fiziológiás állapotnak megfelelően készítettük elő, ezáltal az eszköz azonnal kifejti maximális hatékonyságát. Goldlily-Plastic. Ennél a típusnál a hordozó testre nincs fémhuzal feltekercselve. (A Pearlindexe eltért a többiétől.)

2 MÉRETEK A Goldlily/Goldlily-Exclusive/Goldlily-Plastic/Silverlily típus három változatban készül: normál (testhossz/karhossz=33mm/32mm), rövid (26/32) és mini (26/24). A normál méret a 60 mm fölötti, a rövid mm közötti, a mini mm közötti méretű szondahossz (lásd a: Felhelyezés c. részt) esetén ajánlott. A Goldlily/Goldlily-Exclusive/Silverlily normál változatainál a fémhuzal valóságos felülete mm 2. A Goldlily-Double típus csak normál méretben kerül forgalomba, a fémhuzal valóságos felülete mm 2. A Goldlily-Conditioned típus ugyancsak normál változatban kaphatók. A fémhuzal felülete mm 2. HATÁSMECHANIZMUS A réz-arany, illetve a réz-ezüst ötvözetből készült 240 mm 2 felületű hatóanyag elektrokémiai oldódási mechanizmusa révén annyi réziont bocsát ki magából, mint amennyit a lényegesen nagyobb ( mm 2 ) felületű, kizárólag rézből kialakított homogén huzal bocsátana ki. A Goldlily/Silverlily arany-réz, ezüst-réz ötvözetű eszköz hatóanyaga a méhűri váladékkal érintkezve a saját felületén lokális galvánelemek halmazát hozza létre. A réz tölti be az anód, a nemesfém a katód szerepét. A mikro-galvánelemek jelenlétének következtében csökken a spermiumok mozgékonysága, kapacitása és túlélőképessége. Ezen kívül nyomnyi mennyiségben aranyionok, illetve ezüstionok is kioldódnak, amelyek in situ baktericid és fungicid hatást fejtenek ki. Ezzel magyarázható, hogy az ötvözet hatóanyagú spirálok használata esetén gyulladásos megbetegedések alig fordulnak elő. Az arany és ezüst nemesfém-komponens úgy fogja össze a réz atomcsoportjait, mint az épület falában a habarcs a téglatesteket. Ezért a réznek az ötvözetből történő kioldódása során a fémhuzal nem töredezik még hosszabb használati idő után sem, mint ahogyan az a tiszta hatóanyagú hagyományos spiráloknál bekövetkezhet. A hagyományos spirálok használata közben szilánkok keletkeznek oly módon is, hogy a réz felületéről az ott keletkezett korróziós termékek kemény, éles pikkelyek formájában lepattogzanak. Ezzel szemben a Goldlily/Silverlily nemesfém-réz ötvözet hatóanyagának felülete a felhasználás során csupán vékony, bársonyos tapintású réteggel vonódik be. Női fogamzásgátlás (hosszú időre) Fogamzásgátlás a nemi értintkezés után JAVALLATOK Biztos vagy gyanítható terhesség Méhen kívüli terhesség a kórelőzményben ELLENJAVALLATOK (abszolút)

3 Rosszindulatú megbetegedés a nemi szervekben A méh aciklusos vérzései vagy ismeretlen eredetű vérzés a hüvelyben Gyulladásos megbetegedés a nemi szervekben az utolsó 12 hónapban (különös tekintettel a bacterialis vaginosisra, ismételt herpeszfertőzésre és hapatitis B-re) A méh torzulása (születési vagy szerzett) Rézallergia Szeptikus abortusz az utóbbi három hónapban, gyulladásos megbetegedések a nemi szervekben Szívbillentyű megbetegedések Vérszegénység Vérkeringési zavarok Gyulladáscsökkentő szerekkel való kezelés Morbus Wilson Gyakori nemi partner csere Nulliparitás ELLENJAVALLATOK (relativ) ÓVINTÉZKEDÉSEK A páciens kórtörténetét az eszköz felhelyezése előtt meg kell ismerni. Klinikai, adott esetben eszközös és laboratóriumi vizsgálatokkal meg kell győződni arról, hogy az IUDnek nincs orvosi ellenjavallata, különös tekintettel a terhességre, gyulladásokra a nemi szervekben és a nemi úton terjedő megbetegedésekre. A medence és a testüregek, valamint a cervixváladák vizsgálata szükséges. A páciens állapotára vonatkozó információkat a kezelőlapon rögzíteni kell. Az eszköz felhelyezése és eltávolítása alatt collapsus előfordulhat. Ennek kezelésére fel kell készülni. Epilepsziás betegnél az eszköz felhelyezése rohamot válthat ki! Az eszköz felhelyezése után panaszmentes esetben is indokolt a rendszeres ellenőrző vizsgálat annak érdekében, hogy az IUD megfelelő elhelyezkedését lehessen ellenőrizni, és ki lehessen zárni egy esetleges infekció jelentkezését. Javasolt időpontok: 1, 6 és 12 hónap múlva, ezt követően pedig évenként. Kismedencei gyulladás fellépése esetén a szükséges kezelést haladéktalanul meg kell kezdeni. Erre való tekintettel az IUD használójának figyelmét fel kell hívni arra, hogy azonnal tájékoztassa az orvost, ha ilyen tüneteket észlel. Abban az esetben, ha az antibiotikummal történő kezelés 48 órán belül nem vezetne eredményre, illetve a tünetek fokozódnának, az eszközt haladéktalanul el kell távolítani. Az IUD felhelyezése utáni első ciklus alkalmával esetlegesen jelentkező vérzés vagy dysmenorrhea gondos vizsgálatot igényel. Amennyiben felmerül annak gyanúja, hogy azt az IUD okozza, akkor az eszközt lehetőleg el kell távolítani. Amennyiben az ellenőrző szál hosszabb, mint a felhelyezéskor volt, ultrahang-vizsgálattal kell meggyőződni arról, hogy az IUD nem mozdult-e el. Ez a fogamzásgátló hatás csökkenését eredményezheti. Az IUD használat ellenére esetlegesen mégis bekövetkező terhesség esetén nagyobb a méhen kívüli terhesség kockázata, de semmi sem bizonyítja, hogy az ilyen terhesség

4 előfordulásának valószínűségét maga az IUD növelné. A harmadik hónap végéig az eszközt el kell távolítani, amennyiben a jelző fonal látható. Ez után a páciensnek fel kell ajánlani, hogy a terhességét megszakítsák, mert ebben az esetben megnő a medencei gyulladásos betégségek és más problémák rizikója, úgy mint szülési fájdalmak jelentkezése, placenta praevia vagy ablatio placentae. Amennyibe a páciens a terhesség kihodását szeretné, a terhest részletesen tájékoztatni kell annak kockázatairól, amelyek egy bent maradó IUD-ből fakadnak, és a különösen körültekintő terhesgondozás elengedhetetlen. A méh perforációjának gyanúja merül fel, ha az ellenőrző szál nem látható, vagy ha az eszközt nem lehet kihúzni a nyakcsatornából, illetve, ha a felhelyezés különösen nehéz és fájdalmas volt. Ekkor a szükséges diagnosztikai vizsgálatokat (kismedencei ultrahang, röntgen, hiszteroszkópia, laparoszkópia) feltétlenül el kell végezni. Semmi sem szól az ellen, hogy a páciens szoptatás mellett IUD-t használjon. PERFORÁCIÓ A méhfal vagy a méhnyak IUD okozta perforációja vagy penetrációja lehetséges; leginkább felhelyezésnél fordul elő. Akkor a legnagyobb a kockázat, ha az eszközt közvetlenül a placenta eltávolítása után helyezik fel. Amennyiben az IUD-t a nyugalmi időszakban helyezik fel, a perforáció kockázata csak kis mértékben növekszik meg. Mindegyik esetben az IUD-t a lehető leggyorsabban el kell távolítani. AZ ORVOS TÁJÉKOZTATÓJA A PÁCIENS SZÁMÁRA Az eszköz felhelyezése előtt tájékoztassa a pácienst a méhen belüli fogamzásgátlás előnyeiről és az esetleges kockázatokról. Tájékoztassa a pácienst arról is, hogy a felhelyezés utáni időszakban menses jellegű görcsökre, pecsételő vérzésre, vagy ún. dyskomfort érzésre számíthat. Hívja fel páciense figyelmét arra, hogy rövidhullámú kismedencei kezelést az eszköz hordása esetén nem szabad végezni! Tanítsa meg a felhasználónak a jelzőfonal kitapintását. Rögzítse a mellékelt kártyán a páciense számára a felhelyezés időpontját, jelölje meg a szükségesnek tartott ellenőrzések idejét. A FELJELYEZÉSRŐL ÁLTALÁBAN Első teendőként zárja ki a terhességet! Az eszközt a menses utolsó napjai alatt, vagy az ezt követő három napon belül javasoljuk felhelyezni (ezzel csökkenthető a nem diagnosztizált terhesség valószínűsége). Közvetlenül abortusz vagy szülés után percen belül is felhelyezhető az IUD. Ebben az esetben azonban megnövekedhet a kilökődés valószínűsége. Fogamzásgátlás céljából az IUD felhelyezhető a védekezés nélküli közösülés után 5 napon belül a ciklus bármely napján. Erre a célra a legalkalmasabb az ún. Goldlily-Conditioned típus, mely optimális hatását azonnal kifejti. A postcoitális felhelyezés után a kismedencei gyulladás veszélye az átlagosnál nagyobb lehet.

5 Felhelyezést követően a csomagban található kártyát töltse ki, és a Tájékoztató a felhasználók részére című ismertetővel együtt a paciensnek adja át. FELHELYEZÉS Figyelem! Ha az eszköz megrongálódott, a steril csomagolás sérült, a sterilezési indikátor színe nem az előírt, vagy a felhasználhatóság ideje lejárt, a csomagot ne bontsa ki! Ilyen esetekben az eszközt felhelyezni nem szabad! Felhelyezés előtt desinficiálja a portiót és a hüvelyfalat. A műanyag tasakot tépje fel a jelig, és vegye ki a szondát. A méh szondázásához a portió elülső részét rögzítse golyófogóval. Tengely irányú egyenletes lefelé irányuló húzással egyenesítse ki a méhet, és mérje meg a hosszát. A tenaculum alkalmazásakor fellépő reflexszerű méhkontrakció elkerülhető paracervicalis érzéstelenítéssel. Ellenőrizze a nyakcsatorna tágasságát, a méhüreg helyzetét és hosszát. Amennyiben a méh űrének hossza kisebb, mint 4 cm, akkor az eszköz behelyezését nem tanácsoljuk.

6 A FELHELYEZÉS LÉPÉSENKÉNTI BEMUTATÁSA 1. A felhelyezőcsövön levő gyűrűt állítsa a mért szondahosszúságra még steril tasakban úgy, hogy a gyűrű szárnyai az eszköz karjainak irányába mutassanak.

7 2. Az eszközt húzza be a felhelyezőcsőbe a jelzőfonalak óvatos meghúzásával. A mandrint dugja a felhelyezőcsőbe a jelzőfonalak egyidejű rögzítésével. Ezután a mandrint és az eszközt tartalmazó felhelyezőcsövet vegye ki a tasakból.

8 3. A felhelyezőcsövet vezesse be a méh üregébe, amíg a gyűrű eléri a méhszájat. Ha szükséges, rotálva kísérelje meg a felhelyezést. A gyűrű szárnyai latero-laterális állásban legyenek!

9 4. Most a mandrint tartsa fixen, húzza vissza a felhelyezőcsövet a klipszig. E művelet következtében az eszköz karjai szétnyílnak az uterusban.

10 5. A felhelyezőcsövet a mandrinnal együtt a gyűrű ütközéséig tolja vissza a méhszájig, ezt követően a klipszet pattintsa le, és a felhelyezőcsövet ütközésig húzza vissza a mandrinon.

11 6. Először a mandrint húzza ki a felhelyezőcsőből, majd a felhelyezőcsövet a méhből.

12 7. A jelzőfonalat a külső méhszáj előtt 1,5-2 centiméterrel vágja át. A golyófogó eltávolítása után várjon 1-2 percig, hogy nincs-e vérzés. Távolítsa el a lapocot. ELTÁVOLÍTÁS A Goldlily/Silverlily IUD-ket hétévente, a Goldlily-Double spirálokat tízévente kell kicserélni. Az eltávolításra a legalkalmasabb időpont a menstruáció. A jelzőfonalat egy alkalmas eszközzel (magfogóval) megfogjuk, és a méh hossztengelyének irányában kihúzzuk. A magfogót a méhszájhoz közel kell tenni. Amint az IUD test megjelenik a méhszájban, meg kell fogni vele, és a kihúzást a teljes eltávolításig kell folytatni. Az eltávolítás után az IUD-t ellenőrizni kell, hogy egyik karja sem maradt a méhüregben. Ha az IUD a méhben tönkrement, annak helyzetét méhtükrözéssel, uh- vagy röntgenvizsgálattal ki kell deríteni, lehetőség szerint fel kell ajánlani a küretet. Nagyon ritka eseteben, a méh perforációja esetén, hasi tükrözés is szükségessé válhat. 1 x 1 steril IUD. CSOMAGOLÁS INFORMÁCIÓ A GYÓGYSZERÉSZEK SZÁMÁRA A Goldlily/Silverlily IUD-k etilén-oxiddal sterilizált, egyszer használatos méhen belüli fogamzásgátló eszközök. Újra sterilizálásuk tilos! Nem használható fel, ha a steril csomagolás sérült vagy nyitott. Csak a steril csomagoláson felüntetett időpontig használható fel. A Goldlily /Silverlily IUD-kat eltávolításuk után a potenciálisan fertőzésveszélyes anyagokra vonatkozó irányelveknek megfelelően kell kezelni.

13 Eltarthatóság: 3 év Segédanyagok: poli-etilén, arany-réz-/ezüst-réz-övözet, színezett poli-észter monofil szál. Tárolás:száraz helyen, +30 o C alatti hőmérsékleten. Összeférhetetlenség: nem ismert. 1. Batár I.: Magy. Nőorv. Lapja: 62, 161 (1999).

14 TÁJÉKOZTATÓ A FELHASZNÁLÓK RÉSZÉRE ÖSSZETÉTEL A Goldlily/Silverlily márkanevű méhen belüli fogamzásgátló eszközök (népszerű nevükön spirálok, szaknyelven IUD-k) kettős védelmet - az ismert idegentest- és rézion-hatáson kívül elektrokémiai védelmet is - nyújtanak a nem kívánt terhesség megelőzésében, és így a leghatékonyabb eszközök közé tartoznak. A biztonságukra jellemző teherbeesési arány gyakorlatilag azonos a legjobb hormonális fogamzásgátlókéval. Minden Goldlily/Silverlily spirál T-alakú poli-etilén vázból áll. A hordozótestre, a Goldlily Plastic típust kivéve, spirál alakban különféle fémhuzalok vannak feltekercselve. Ez a fémhuzal a Goldlily esetében arany-réz ötvözet, a Silverlily estében pedig ezüst-réz ötvözet. HATÁSMECHANIZMUS A liliom virágának metszetét formázó, finom tapintású polietilén eszköz - miután az orvos felhelyezte - észrevétlen természetességgel simul a helyére, a méhet nem irritálja, azonnal kifejti hatását. A Goldlily/Silverlily IUD-k hét évig védenek a terhességgel szemben. A Goldlily Double IUD-k, melyek két rétegben tartalmazzák a fémhuzalt, tíz évig védenek a terhességgel szemben. A Goldlily-Conditioned típusú eszközök felülete a fiziológiás állapotnak megfelelően van előkészítve, miáltal az eszköz azonnal kifejti maximális hatékonyságát. A méh mérete alapján az orvos könnyen kiválaszthatja a mini, rövid és normál változatban készült Goldlily/Silverlily spirálok közül az Ön számára a legmegfelelőbbet. A Goldlily/Silverlily hatóanyagában a nemesfém úgy fogja össze a rézrészecskéket, mint az épület falában a habarcs a téglatesteket. Ezért az ötvözetből készült huzalok - a hagyományos spirálokkal ellentétben - felhasználás során nem szilánkosodnak, viszont intenzíven és egyenletesen fejtik ki hatásukat. A Goldlily/Silverlily könnyen eltávolítható. A Goldlily/Silverlily eltávolítása után azonnal helyreáll a fogamzóképesség. Jelenlegi ismereteink szerint a spirálok úgy fejtik ki a hatásukat, hogy a spermiumokat megtermékenyítésre alkalmatlanná teszik, illetve megakadályozzák a megtermékenyített petesejt beágyazódását. ELLENJAVALLATOK A következő esetekben nem szabad felhelyezni a Goldlily/Silverlily IUD-ket: Biztos vagy gyanítható terhesség

15 Méhen kívüli terhesség a kórelőzményben Rosszindulatú megbetegedés a nemi szervekben A méh aciklusos vérzései, vagy ismeretlen eredetű vérzés a hüvelyben Gyulladásos megbetegedés a nemi szervekben az utolsó 12 hónapban (különös tekintettel a bacterialis vaginosisra, ismételt herpeszfertőzésre és hapatitis B-re) A méh torzulása (születési vagy szerzett) Rézallergia Szeptikus abortusz az utóbbi három hónapban, gyulladásos megbetegedések a nemi szervekben A Goldlily/Silverlily IUD-k alkalmazását meg kell gondolni a következő esetekben: Szívbillentyű megbetegedések Vérszegénység Vérkeringési zavarok Gyulladáscsökkentő szerekkel való kezelés Morbus Wilson Gyakori nemipartner-csere Hölgyek, akik még nem szültek gyereket LEHETSÉGES KOMPLIKÁCIÓK ÉS ÓVINTÉZKEDÉSEK A felhelyezés utáni első menstruációs ciklusok általában különböznek az előzőektől. A menzesz bőségesebb lehet, köztes vérzés vagy alhasi görcsök is felléphetnek. Ezek átmeneti jelenségek, a tünetek aggodalomra nem adnak okot. A tünetek jelentkezhetnek a vérzés alatt, vagy a köztes időszakban. 3-4 ciklussal később visszaáll az IUD felhelyezése előtti normál menstruáció. Amennyiben közösülés alkalmával fájdalmat érez, hüvelyi folyás jelentkezik, vagy alhasi fájdalmak lépnek fel, haladéktalanul keresse fel orvosát! A menstruációs ciklus késése esetén is forduljon orvoshoz, mert ritkán ugyan, de előfordulhat mind méhen belüli, mind méhen kívüli terhesség még az IUD használata ellenére is. Megszűnik a fogamzásgátlás, ha az IUD kilökődik. Azonnal keresse fel orvosát! FELHELYEZÉS ÉS ELTÁVOLÍTÁS Felhelyezés előtt tisztában kell lennie a Goldlily/Silverlily IUD-k működésével, használatával járó kockázatokkal és mellékhatásokkal. El kell végezni a nőgyógyászati vizsgálatot, mely tartalmazza a hasüreg UH- és a méhszájkenet vizsgálatát is. A terhességet, altesti fertőzéseket és a szexuális úton terjedő betegségeket ki kell zárni. A felhelyezési útmutatót gondosan át kell tanulmányozni, és a pácienskártyát az orvossal együtt kell kitölteni. A felhelyezést követően 4-12 héttel kontrollvizsgálaton kell résztvenni, majd azt követően évente, hacsak orvosilag gyakoribb vizsgálatok nem indokoltak.

16 Az orvos tájékoztatni fogja Önt arról, hogy hogyan ellenőrizheti a jelzőszálat a hüvelyben. Az ellenőrzést rendszeresen el kell végezni annak érdekében, hogy az IUD megfelelő elhelyezkedéséről meggyőződjék. Tanácsos az IUD-t a menstruáció alatt vagy röviddel azt követően felhelyezni. Amennyiben a terhesség kizárható, a ciklus bármely napján is fel lehet helyezni. Az IUD-t egy vékony felhelyező csövön keresztül vezetik a méhbe. A felhelyező cső kis átmérője miatt a méhszáj tágítása általában nem szükséges. Az első trimenonban elvégzett terhességmegszakítás után azonnal felhelyezhető az IUD. Szülés után, ha nem az azt követő első 15 percben, akkor csak hat héttel később lehet az IUD felhelyezni, különben megnő a perforáció és a kilökődés valószínűsége. Szemmi sem szól az ellen, hogy szoptatás mellett IUD-t használjon. A Goldlily/Silverlily IUD-ket a jelzőszál óvatos meghúzásával távolítják el. Ha a szálak nem látszanak, és az IUD még a méhben van, akkor az eltávolítást el kell halasztani a következő menstruációig. Ekkor a szálak a vérzés után általában láthatóvá válnak. Ha a jelzőszál még ekkor sem látható, akkor az IUD-t egy vékony tenakulum segítségével lehet eltávolítani. Amennyiben továbbra is IUD-vel kíván védekezni, egy új IUD ekkor helyezhető fel. A felhelyezés és eltávolítás enyhe fájdalommal és vézéssel járhat. Az eljárás vérkeringési zavarokban szenvedők esetében ájulást, epilepsziás pácienseknél pedig rohamot válthat ki. KÖLCSÖNHATÁSOK Eddigi tapasztalataink alapján a Goldlily/Silverlily IUD-k fogamzásátló hatásának csökkenése más gyógyszerek alkalmazása következtében teljesen valószínűtlen. Közlemények azonban arról tájékoztatnak, hogy csökken a hatékonyság nem szteroid alapú gyulladáscsökkentők (különösen acetil-szalicilsav) és kortikoidok tartós alkalmazása esetén. Úgy tűnik, hogy nem szteroid alapú gyulladáscsökkentő rövidtávú alkalmazása dysmenorrhoe kezelése esetén nem befolyásolja a fogamzásgátló hatást. MELLÉKHATÁSOK Nagyon ritkán közvetlenül az IUD felhelyezése után fájdalom vagy szédülés léphet fel. Ha ezek a panaszok fél órai nyugalmi állapot után sem múlnak el, akkor elképzelhető, hogy az IUD nem a megfelelő pozícióban helyezkedik el. Ellenőrizni kell a megfelelő elhelyezkedést, és szükség esetén el kell távolítani az IUD-t. Az IUD allergiás reakciókat válthat ki. A kapott pácienskártyát őrizze meg, az ismertetőt gondosan tanulmányozza át. A sterilen csomagolt IUD egyszer használatos eszköz, újra felhasználni nem szabad!

HATÉKONY HORMONMENTES HOSSZÚTÁVÚ

HATÉKONY HORMONMENTES HOSSZÚTÁVÚ PB/EN/080615/5 IUB RÉZGYÖNGY OCON www.oconmed.com A nőgyógyász neve és címe. HATÉKONY HORMONMENTES HOSSZÚTÁVÚ 5 ÉVRE SZÓLÓ, HOSSZÚTÁVÚ FOGAMZÁSGÁTLÁS Az Ön nőgyógyásza írta föl Önnek az IUB TM (Intra Uterine

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! OGYI fejléces papír BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tetran

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Candibene 100 mg hüvelytabletta BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében, elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében, elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Pharmatex krém (egyadagos, ill. többadagos) BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

hatékony, biztonságos fogamzásgátlás

hatékony, biztonságos fogamzásgátlás hatékony, biztonságos fogamzásgátlás FELELŐS CSALÁDTERVEZÉS Napjainkban számos módszer teszi lehetővé a terhesség vállalásának időzíté sét. Felelős családtervezést alkalmazva a várt gyermek a pár által

Részletesebben

A lehetőségek tárháza. Naptármódszer. Fogamzásgátlás a gyermekáldás után

A lehetőségek tárháza. Naptármódszer. Fogamzásgátlás a gyermekáldás után Fogamzásgátlás a gyermekáldás után A baba megszületésével új fejezet kezdődik életünkben. Megtelik a lakás élettel, babaillat tölti be a szoba levegőjét, néhány óránként hangos cuppogás jelzi a kis csöppség

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmese BETEGTÁJÉKOZTTÓ:

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Ibutop

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató Betegtájékoztató Lioton 100 000 gél Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Címkeszöveg tervezet Külső (doboz) csomagoláson: Novascabin emulzió 70 g

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Euphrasia egyadagos szemcsepp Euphrasia egyadagos szemcsepp Mielőtt elkezdené

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ TERVEZET BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Részletesebben

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz!

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! 4 sz BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Sparsorium infantum

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Alkalmazási előírás (javasolt szöveg) Klimakt-Heel szublingvális tabletta

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Öntősablon Szett összeállításához HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Öntősablon Szett összeállításához HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Öntősablon Szett összeállításához HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 1 Tartalomjegyzék 1. ÖSSZEÁLLÍTÁS KÉPEKKEL ILLUSZTRÁLVA... 3 2. ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK... 12 a. Termékleírás... 12 b. Anyag... 12 c. Alkalmazási... 12

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! 1 Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR Béres B1-vitamin

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Dentinox fogínygél Dentinox fogínygél gyermekeknek 10 g Mielőtt elkezdené

Részletesebben

Terhességmegszakítás. Dr. Timmermann Gábor

Terhességmegszakítás. Dr. Timmermann Gábor Terhességmegszakítás Dr. Timmermann Gábor Megszülettünk hirtelen Egyikünk se kérte Kérve kérünk szép jelen Meg ne büntess érte. (Devecseri Gábor) Terhességmegszakítás Művi vetélés = abortus arteficialis

Részletesebben

hatékony, biztonságos fogamzásgátlás

hatékony, biztonságos fogamzásgátlás hatékony, biztonságos fogamzásgátlás FELELŐS CSALÁDTERVEZÉS Napjainkban számos módszer teszi lehetővé a terhesség vállalásának időzíté sét. Felelős családtervezést alkalmazva a várt gyermek a pár által

Részletesebben

HATÓANYAG: Levonorgesztrel. A méhen belüli gyógyszerleadó rendszer 13,5 mg levonorgesztrelt tartalmaz.

HATÓANYAG: Levonorgesztrel. A méhen belüli gyógyszerleadó rendszer 13,5 mg levonorgesztrelt tartalmaz. JAYDESS 13,5 MG MÉHEN BELÜLI GYÓGYSZERLEADÓ REDSZER Jaydess 13,5 mg méhen belüli gyógyszerleadó rendszer levonorgesztrel HATÓANYAG: Levonorgesztrel. A méhen belüli gyógyszerleadó rendszer 13,5 mg levonorgesztrelt

Részletesebben

6996T. Alagútképző eszköz. Műszaki leírás

6996T. Alagútképző eszköz. Műszaki leírás 6996T Alagútképző eszköz Műszaki leírás Az alábbi lista a Medtronic védjegyeit vagy bejegyzett védjegyeit tartalmazza az Amerikai Egyesült Államokra és esetleg más országokra vonatkozóan is. Minden más

Részletesebben

III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ MÓDOSÍTÁSA

III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ MÓDOSÍTÁSA III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ MÓDOSÍTÁSA Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató módosításai a Bizottság Határozatával egyidőben lépnek érvénybe. A Bizottsági Határozat

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR 24.991/75/2006 sz. határozat

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi vény nélkül kapható. Az optimális hatás érdekében azonban elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

Ez a gyógyszer orvosi vény nélkül kapható. Az optimális hatás érdekében azonban elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Coldastop orrcsepp PIL új BETEGTÁJÉKOZTATÓ Coldastop orrcsepp A-vitamin-palmitát

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA AZ EASY LEG ÍZÜLETI KRÉMRŐL (250 ml)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA AZ EASY LEG ÍZÜLETI KRÉMRŐL (250 ml) BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA AZ EASY LEG ÍZÜLETI KRÉMRŐL (250 ml) Kalendula (körömvirág), rozmaring, mentol, kámfor, aloe vera, kurkuma, csalán, angelika (angyalgyökér), boróka, kakukkfű,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Tabletta Magnesii Citrici 500 mg Fono VII. Parma Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

HATÉKONY, MEGBÍZHATÓ

HATÉKONY, MEGBÍZHATÓ HATÉKONY, MEGBÍZHATÓ FOGAMZÁSGÁTLÁS A tájékoztatóban szereplő információk a szerző véleményét tükrözik, melyek eltérhetnek az MSD Pharma Hungary Kft. álláspontjától. A tájékoztatóban szereplő információk

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Alkalmazási előírás (javasolt szöveg) Luffeel szublingvális tabletta Homeopátiás

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató Dönthető i tartó sík képernyős televíziókhoz Maximális terhelhetőség: 30kg(66lbs) MEGJEGYZÉS: Olvassa el a teljes útmutatót, mielőtt megkezdené az üzembe helyezést és az összeszerelést!

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató PG/53 FERTILITY TESZTER Fogamzásgátlás, Családtervezés a

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Skinoren krém Skinoren krém Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Magnesium 250 mg Pharmavit pezsgőtabletta Magnesium Pharmavit 250 mg pezsgőtabletta

Részletesebben

i.spada H 932 Felhasználói Kézikönyv

i.spada H 932 Felhasználói Kézikönyv i.spada H 932 Felhasználói Kézikönyv Fontos biztonsági tanácsok, óvintézkedések Az edzőkerékpárt a maximális biztonság jegyében terveztük és készítettük el. Ettől függetlenül bizonyos biztonsági óvintézkedéseket

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Duphalac szirup Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Plavix 75 mg filmtabletta BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Részletesebben

HATÉKONY, MEGBÍZHATÓ

HATÉKONY, MEGBÍZHATÓ HATÉKONY, MEGBÍZHATÓ FOGAMZÁSGÁTLÁS A tájékoztatóban szereplő információk a szerző véleményét tükrözik, melyek eltérhetnek az MSD Pharma Hungary Kft. álláspontjától. A tájékoztatóban szereplő információk

Részletesebben

Mindentudó Fogamzásgátlás a szülés után

Mindentudó Fogamzásgátlás a szülés után Mindentudó Fogamzásgátlás a szülés után Schering Holdfény Club A Nôk Egészségéért Alapítvány klubtagoknak szóló kiadványa Leel-Ôssy Andrea 2002 tél Kedves Klubtagunk! A Schering Club Mindentudóiban általában

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter , please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter , please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Gynazol 20 mg/g hüvelykrém butokonazol-nitrát Mielott elkezdené

Részletesebben

MELLÉKLET FELTÉTELEK VAGY KORLÁTOZÁSOK, TEKINTETTEL A GYÓGYSZER BIZTONSÁGOS ÉS HATÁSOS HASZNÁLATÁRA, MELYEKET A TAGÁLLAMOKNAK TELJESÍTENIÜK KELL

MELLÉKLET FELTÉTELEK VAGY KORLÁTOZÁSOK, TEKINTETTEL A GYÓGYSZER BIZTONSÁGOS ÉS HATÁSOS HASZNÁLATÁRA, MELYEKET A TAGÁLLAMOKNAK TELJESÍTENIÜK KELL MELLÉKLET FELTÉTELEK VAGY KORLÁTOZÁSOK, TEKINTETTEL A GYÓGYSZER BIZTONSÁGOS ÉS HATÁSOS HASZNÁLATÁRA, MELYEKET A TAGÁLLAMOKNAK TELJESÍTENIÜK KELL FELTÉTELEK VAGY KORLÁTOZÁSOK, TEKINTETTEL A GYÓGYSZER BIZTONSÁGOS

Részletesebben

Sebészeti Műtéttani Intézet

Sebészeti Műtéttani Intézet Sebészeti Műtéttani Intézet B Modul Gyakorlati Orvosi Alapismeretek B1-2 MODUL feszülés alatti csomózás csomózás a mélyben több rétegű sebzárás B3-4 MODUL katéterezés, szondázás tokos képletek eltávolítása

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató tervezet Naphazolin orrcsepp Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

A természetes családtervezés előnyei Martosné dr. Dulácska Csilla

A természetes családtervezés előnyei Martosné dr. Dulácska Csilla Felelős párkapcsolat, gyermekvállalás: A természetes családtervezés előnyei Martosné dr. Dulácska Csilla Bemutatkozás Természetes Családtervezési Tanácsadók Munkaközössége A düsseldorfi orvosi egyetem

Részletesebben

Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat. Frissített útmutató

Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat. Frissített útmutató Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat Frissített útmutató Page 2 Miért kell a kolposzkópia klinikára mennem? További vizsgálatra van szükség, mivel a méhnyakszűrés a méhnyakon sejtelváltozásokat mutatott.

Részletesebben

Qlaira Betegtájékoztató Fogamzásgátlás harmóniában a női természettel

Qlaira Betegtájékoztató Fogamzásgátlás harmóniában a női természettel Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50. Tel.: 06-1-487-4100, Fax: 06-1-212-1574 www.bayerscheringpharma.hu www.harmoniqusno.hu L.PH.WH.Qlaira.2010-06-23.1525 Qlaira Betegtájékoztató Fogamzásgátlás

Részletesebben

Felhasználói útmutató

Felhasználói útmutató Felhasználói útmutató Dönthető fali tartó sík képernyős televíziókhoz Maximális terhelhetőség: 50kg(110lbs) MEGJEGYZÉS: Olvassa el a teljes útmutatót, mielőtt megkezdené az üzembe helyezést és az összeszerelést!

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Termék neve (gyártó megnevezése) BETEGTÁJÉKOZTTÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

Milyen elônyökkel jár a Mirena használata a fogamzásgátló tablettákkal szemben?

Milyen elônyökkel jár a Mirena használata a fogamzásgátló tablettákkal szemben? Milyen elônyökkel jár a Mirena használata a fogamzásgátló tablettákkal szemben? Hormontartalom A Mirena -nál elsôsorban helyi, méhen belüli hormonhatásról beszélhetünk, míg a fogamzásgátló tablettáknál

Részletesebben

Öntősablon Szett összeállításához HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ REF. NR: 001

Öntősablon Szett összeállításához HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ REF. NR: 001 Öntősablon Szett összeállításához HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Elsner Kft. 1 / 14 Tartalomjegyzék 1. ÖSSZEÁLLÍTÁS KÉPEKKEL ILLUSZTRÁLVA... 3 2. ÁLTALÁNOS UTASÍTÁSOK... 12 a. Termékleírás... 12 b. Alapanyag... 12

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

KETTŐS EREJÉVEL GYULLADÁSCSÖKKENTO JÓL TOLERÁLHATÓ ORRDUGULÁS ORRFOLYÁS IBUPROFÉN ÉS PSZEUDOEFEDRIN A MEGFÁZÁS TÜNETEI ELLEN FEJFÁJÁS TOROKGYULLADÁS

KETTŐS EREJÉVEL GYULLADÁSCSÖKKENTO JÓL TOLERÁLHATÓ ORRDUGULÁS ORRFOLYÁS IBUPROFÉN ÉS PSZEUDOEFEDRIN A MEGFÁZÁS TÜNETEI ELLEN FEJFÁJÁS TOROKGYULLADÁS IBUPROFÉN ÉS PSZEUDOEFEDRIN KETTŐS EREJÉVEL A MEGFÁZÁS TÜNETEI ELLEN GYULLADÁSCSÖKKENTO JÓL TOLERÁLHATÓ FEJFÁJÁS ORRFOLYÁS IZOMFÁJDALMAK Vény nélkül kapható gyógyszerkészítmény. LÁZ ORRDUGULÁS TOROKGYULLADÁS

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FlectorŽ EP gél Flector EP gél Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

ˇ Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

ˇ Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Küls? (faltkarton) csomagoláson: BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! ACC 100 granulátum BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA ACC

Részletesebben

Családtervezés római katolikusok számára. Dr. Timmermann Gábor

Családtervezés római katolikusok számára. Dr. Timmermann Gábor Családtervezés római katolikusok számára Dr. Timmermann Gábor Keresztény családtervezés! Fogamzás szabályozás! A várandósság előkészítése! Meddőségi kivizsgálási és kezelési elvek az egyház szerint Miért

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! B BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Azalia 75 mikrogramm

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert

Részletesebben

Nyomtatási útmutató. A 250 vagy 550 lapos tálca betöltése. Nyomtatási útmutató. 1 Húzza ki a tálcát. Oldal: 1 / 19

Nyomtatási útmutató. A 250 vagy 550 lapos tálca betöltése. Nyomtatási útmutató. 1 Húzza ki a tálcát. Oldal: 1 / 19 Oldal: 1 / 19 Nyomtatási útmutató A 250 vagy 550 lapos tálca betöltése VIGYÁZAT! SÉRÜLÉSVESZÉLY: A berendezés stabilitásvesztésének elkerülése érdekében minden egyes tálcába különkülön töltse be a papírt.

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA BODY BALANCE ÍZÜLETI VITAMIN

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA BODY BALANCE ÍZÜLETI VITAMIN BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA BODY BALANCE ÍZÜLETI VITAMIN MSM (Metil-Szulfonil-Metán), glükozamin szulfát, kondroitin szulfát, magnézium, kurkuma, gyömbér, boswelia, quercetin, bromelain,

Részletesebben

Fogamzásgátlás Dr. Tekse István. www.szulesz-nogyogyaszt.hu

Fogamzásgátlás Dr. Tekse István. www.szulesz-nogyogyaszt.hu Fogamzásgátlás Dr. Tekse István www.szulesz-nogyogyaszt.hu Születésszabályozás POZITÍV SZÜLETÉSSZABÁLYOZÁS Gondozás Korszerű terhesvédelem NEGATÍV SZÜLETÉSSZABÁLYOZÁS Fogamzásgátlás Terhességmegszakítás

Részletesebben

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Novynette filmtabletta dezogesztrel/etinilösztradiol Mielott elkezdené

Részletesebben

Betegtájékoztató és beleegyező nyilatkozat

Betegtájékoztató és beleegyező nyilatkozat Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Szülészet-Nőgyógyászati Osztály H-1076. Budapest, Péterfy S. u. 8-20. Telefon: 06-1/461-4700, Telefax: 06-1/461-4767 Betegtájékoztató és beleegyező

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Gentos tabletta Homeopátiás gyógyszer

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Gentos tabletta Homeopátiás gyógyszer Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Gentos tabletta Homeopátiás gyógyszer Hatóanyagok: Populus tremuloides (Populus) trit. D1, Sabal serrulatum (Serenoa repens) trit. D6, Conium maculatum

Részletesebben

TÖMÍTÉSSZERELŐ- SZERSZÁMOK

TÖMÍTÉSSZERELŐ- SZERSZÁMOK TÖMÍTÉSSZERELŐ- SZERSZÁMOK SZERSZÁMOK TÖMÍTÉS ELTÁVOLÍTÁSÁHOZ MENETES TÖMÍTÉS- SZERELŐ-SZERSZÁM A menetes tömítésszerelő szerszám forgótengely tömítések, horonygyűrűk és zárófedelek ki és beszereléséhez

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Seractil Dolo 200 mg filmtabletta Seractil Dolo 300 mg filmtabletta dexibuprofén

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Seractil Dolo 200 mg filmtabletta Seractil Dolo 300 mg filmtabletta dexibuprofén Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára dexibuprofén Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen a gyógyszer körültekintő alkalmazása.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen a gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató Betegtájékoztató:információk a felhasználó számára Béres

Részletesebben

16-12 ROLLER Termék száma: 2319 Használati és szerelési útmutató

16-12 ROLLER Termék száma: 2319 Használati és szerelési útmutató 16-12 ROLLER Termék száma: 2319 Használati és szerelési útmutató Fontos javaslat: kérjük olvassa el figyelmesen ezeket az utasításokat mielőtt hozzákezdene az összeszereléshez, és fogadja meg a karbantartási

Részletesebben

A fele se mese. A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése. Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty

A fele se mese. A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése. Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty A fele se mese A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty Megdöbbentõ, ha azt mondom, hogy ezt a rákos betegséget vírus okozza? Pedig

Részletesebben

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Bromocriptin-Richter 2,5 mg tabletta bromokriptin Mielott elkezdené

Részletesebben

5. AZ ALKALMAZÁSSAL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK ÉS AZ ALKALMAZÁS MÓDJA(I)

5. AZ ALKALMAZÁSSAL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK ÉS AZ ALKALMAZÁS MÓDJA(I) A KÜLSŐ CSOMAGOLÁSON FELTÜNTETENDŐ ADATOK {DOBOZ} 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Chinofungin külsőleges oldatos spray tolnaftát 100 g 2. HATÓANYAG(OK) MEGNEVEZÉSE Hatóanyagok: 2 g tolnaftát 100 g folyadékban

Részletesebben

AMS Hereimplantátum Használati útmutató

AMS Hereimplantátum Használati útmutató AMS Hereimplantátum Használati útmutató Magyar Leírás Az AMS hereimplantátum szilikon elasztomerből készült, a férfi herezacskóban levő here alakját utánzó formában. Az implantátum steril állapotban kerül

Részletesebben

TÉRDPROTÉZIS BEÜLTETÉS

TÉRDPROTÉZIS BEÜLTETÉS MŰTÉTI TÁJÉKOZTATÓ TÉRDPROTÉZIS BEÜLTETÉS KEDVES BETEGÜNK! BETEGSÉG NEVE: TÉRDÍZÜLETI KOPÁS (arthrosis genus) A MŰTÉT NEVE: TÉRDPROTÉZIS BEÜLTETÉS (térd artroplasztika) (TEP: TOTAL ENDOPROTÉZIS) Az orvosi

Részletesebben

PPI VÉDELEM A KEZELÉS SORÁN

PPI VÉDELEM A KEZELÉS SORÁN 75 mg diclofenák-nátrium, 20 mg omeprazol módosított hatóanyag-leadású kemény kapszula PPI VÉDELEM A KEZELÉS SORÁN Jelentős fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatás 1 Savkontroll az omeprazol segítségével

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ 1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CIRKULIN VALERIÁNA KOMLÓVAL MITE/FORTE BEVONT TABLETTA, ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

BETEGTÁJÉKOZTATÓ 1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CIRKULIN VALERIÁNA KOMLÓVAL MITE/FORTE BEVONT TABLETTA, ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ? BETEGTÁJÉKOZTATÓ Cirkulin Valeriana komlóval 80 mg/20 mg mite bevont tabletta Cirkulin Valeriana komlóval 160 mg/40 mg forte bevont tabletta macskagyökér száraz kivonata és komlótoboz száraz kivonata Olvassa

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó fejezeteit érintő módosítások

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó fejezeteit érintő módosítások III. melléklet Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó fejezeteit érintő módosítások Megjegyzés: Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató módosításait értelemszerűen a referencia-tagállammal

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Canesten Uno 500 mg lágy hüvelykapszula klotrimazol

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Canesten Uno 500 mg lágy hüvelykapszula klotrimazol Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Canesten Uno 500 mg lágy hüvelykapszula klotrimazol Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

2354-06 Nőgyógyászati citodiagnosztika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2354-06 Nőgyógyászati citodiagnosztika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat A laboratóriumba vendég érkezik. Tájékoztassa a rákmegelőzés lehetőségeiről! Ismertesse a citológiai előszűrő vizsgálatok lényegét! - a primer és szekunder prevenció fogalma, eszközei - a citológia

Részletesebben

Használati útmutató. Lefolyótisztító kézi vagy gépi alkalmazásra INDUSTRIAL. Kérjük olvassa el és őrizze meg. Art.-Nr E

Használati útmutató. Lefolyótisztító kézi vagy gépi alkalmazásra INDUSTRIAL. Kérjük olvassa el és őrizze meg. Art.-Nr E 072990E_Anleitung_,GB 27.0.2011 11:0 Uhr Seite 1 INUSTRIAL Használati útmutató GB Kérjük olvassa el és őrizze meg Lefolyótisztító kézi vagy gépi alkalmazásra Art.-Nr. 072990E www.rothenbergerindustrial.com

Részletesebben

Méhnyakszűrés: Vizsgálati eredmények magyarázata. Frissített útmutató

Méhnyakszűrés: Vizsgálati eredmények magyarázata. Frissített útmutató Méhnyakszűrés: Vizsgálati eredmények magyarázata Frissített útmutató Page 2 Ebben a betegtájékoztatóban a méhnyakszűrés eredményét magyarázzuk el, amely vizsgálat célja a méhnyak (a méh alsó része) sejtjeiben

Részletesebben

Betegtájékoztató és beleegyező nyilatkozat

Betegtájékoztató és beleegyező nyilatkozat Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Szülészet-Nőgyógyászati Osztály H-1076. Budapest, Péterfy S. u. 8-20. Telefon: 06-1/461-4700, Telefax: 06-1/461-4767 Betegtájékoztató és beleegyező

Részletesebben

VeyFo. VeyFo Jungtier - Oral Mulgat

VeyFo. VeyFo Jungtier - Oral Mulgat VeyFo VeyFo Jungtier - Oral Mulgat Különleges táplálási igényeket kielégítő/diétás/ kiegészítő takarmány borjak, malacok, bárányok, kecskegidák és kutyák részére Használati utasítás Trimetox 240 oldat

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Hova filmtabletta BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Hova

Részletesebben

Mindegyik lemezke tüskés szerkezetű, a tüskék kúp alakúak és magasságuk egyenként 0,6 cm.

Mindegyik lemezke tüskés szerkezetű, a tüskék kúp alakúak és magasságuk egyenként 0,6 cm. A QMED Akupresszúrás matrac ÉS PÁRNA egy praktikus, esztétikus egészségmegőrző eszköz, mely 100 % organikus pamutból és mérgező anyagoktól mentes ABS műanyagból készült. A matrac hossza 67 cm, szélessége

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet. FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató Milyen hatóanyagot és segédanyagot tartalmaz a készítmény?

Részletesebben