AMAZONE. Használati útmutató Kompakt tárcsás borona CATROS 5500 CATROS MG1184 KGB (H) Printed in Germany

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AMAZONE. Használati útmutató Kompakt tárcsás borona CATROS 5500 CATROS 7500. MG1184 KGB 328.1 (H) 11.05 Printed in Germany"

Átírás

1 AMAZONE Használati útmutató Kompakt tárcsás borona CATROS 5500 CATROS 7500 MG1184 KGB (H) Printed in Germany Üzembevétel előtt kérjük olvassa el és tartsa be a használati útmutató előírásait és a biztonsági utasításokat!

2 2 Nem szabad hogy kényelmetlennek vagy feleslegesnek tűnjön ezen használati útmutató elolvasása és annak betartása; nem elegendő az, hogy másoktól azt halljuk vagy azt lássuk, hogy ez a gép jó - és csak ezért megvenni, majd azt hinni, hogy minden megy magától. Így az érintett nem csak saját magát sodorná veszélybe, hanem elkövetné azt a hibát is, hogy egy esetleges kudarc után az okot a gépre hárítsa, ahelyett, hogy magában keresné a hibát. Hogy biztosak legyünk a sikerben, át kell érezni a dolog értelmét, illetve meg kell ismerkedni a gépen található összes berendezés céljával és a használatukban gyakorlatot kell szerezni. Csak ezután lehetünk elégedettek saját magunkkal és a géppel. Hogy ezt elérjük ezt a célt szolgálja ez a használati útmutató. Leipzig-Plagwitz 1872.

3 Azonosító adatok 3 Azonosító adatok Gyártó H. DREYER GmbH & Co. KG BBG talajm vel gépek Leipzig GmbH & Co KG Gépazonosító szám.: Az AMAZONEN-csoport tagja. Típus: CATROS 5500 CATROS 7500 Megengedett üzemi nyomás [bar]: Max. 200 bar Gyártási év:: Gyártó címe AMAZONEN-WERKE H. DREYER GmbH & Co. KG Postfach 51 D Hasbergen Tel.: +49(0) Fax.: +49(0) amazone@amazone.de BBG Talajművelő gépek Leipzig GmbH & Co. KG Postfach D Leipzig Tel.: +49(0) Fax.: +49(0) bbg@bbg-leipzig.de Alkatrész információ AMAZONEN-WERKE H. DREYER GmbH & Co. KG Postfach 51 D Hasbergen Tel.: +49(0) Fax.: +49(0)

4 4 Azonosító adatok Alkatrész-rendelés Online alkatrész katalógus: Információk a használati útmutatóval kapcsolatban Dokumentum száma: MG 1184 Copyright AMAZONEN-WERKE H. DREYER GmbH & Co. KG, 2004 Minden jog fenntartva. Utánnyomás, még részletekben is, csak a AMAZONEN-WERKE H. DREYER GmbH & Co. KG engedélyével.

5 Előszó 5 Előszó Tisztelt Vásár ló, Ön az AMAZONEN-WERKE, H. DREYER GmbH & Co. KG átfogó termékpalettájának minőségi terméke mellett döntött. Köszönjük cégünk felé kifejezett bizalmát. A gép átvétele során bizonyosodjon meg arról, hogy nincsenek-e szállítási sérülések vagy nem hiányoznak-e alkatrészek! Ellenőrizze leszállított munkaeszközt valamint a rendelt opciós felszerelések listáját a szállítólevél alapján! Csak az azonnali reklamációval érvényesítheti kártérítési igényét! Ahhoz, hogy az újonnan vásárolt függesztett szántóföldi permetezőgép előnyeit teljes mértékben ki tudja használni, olvassa el alaposan és tartsa be pontosan ezt a használati útmutatót a gép használatba vétele előtt. Győződjön meg arról, hogy ezt a használati útmutatót minden kezelő elolvassa, mielőtt a gépet használatba vennék. Esetlegesen felmerülő kérdések vagy problémák esetén lapozza át ezt a használati útmutatót vagy egyszerűen hívjon fel minket. A rendszeres karbantartás vagy a kopott ill. sérült alkatrészek időben történő cseréje megnöveli munkaeszközének élettartamát! Az üzemeltető javaslatai Igen Tisztelt Olvasónk Használati útmutatóinkat rendszeresen aktualizáljuk. Ötleteivel, javaslataival segíti Önt munkákban és abban a törekvésünkben, hogy egyre jobb és felhasználóbarát használati útmutatót készítsünk. Kérjük javaslatait juttassa el részünkre faxon. AMAZONEN-WERKE H. DREYER GmbH & Co. KG Postfach 51 D Hasbergen Tel.: + 49 (0) Fax.: + 49 (0) amazone@amazone.de

6 6 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1. Utasítások az üzemeltető számára A dokumentum célja A használati útmutatóban szereplő irányjelölések Használt jelölések Felsorolások Az ábrákon található pozíció-számok Általános biztonsági utasítások Kötelezettségek és felelősségvállalás A biztonsági utasítások bemutatása Rendeltetésszerű használat Szervezési intézkedések Biztonsági- védőberendezések Hiányos biztonsági berendezések Informális biztonsági utasítások A kezelőszemélyzet képzése Biztonsági intézkedések normál üzemben Fennmaradó energia általi veszélyek Különlegesen veszélyes helyek Karbantartás, hibaelhárítás Szerkezeti változtatások Átalakítások és változtatások Pótalkatrészek és kopóalkatrészek, valamint segédanyagok Tisztítás és semlegesítés Az üzemeltető munkahelye Biztonsági szimbólumok és egyéb jelzések a munkaeszközön Veszélyek a biztonsági utasítások be nem tartása esetén Biztonság-tudatos munkavégzés Biztonsági utasítások a kezelő részére Általános biztonságtechnikai és balesetmegelőzési előírások Kezelő-berendezések Függesztett munkagépek Hidraulika berendezés Elektromos berendezés Karbantartás, üzembe helyezés és ápolás Fékek és abroncsok Termékleírás A szerkezeti csoportok áttekintése A traktor és a munkagép közötti ellátóvezetékek Típustábla és a CE-jelölés Konformitási nyilatkozat Műszaki adatok Működés Veszélyes területek Hidraulikaterv Fel- és lekapcsolás Felkapcsolás A munkagép fel- és lekapcsolása Hidraulikus csatlakozások Légfékberendezés Az elektromos csatlakozás létrehozása Támasztóláb Leszerelés Lekapcsolás...39

7 Tartalomjegyzék 7 5. Haladás a szántóföldre szállítás közúton Átváltás munkahelyzetből szállítási helyzetbe Üzembe vétel Első üzembevétel A traktor össztömegének, a traktor tengelyterhelésének, az abroncsterhelhetőségnek valamint a szükséges legkisebb pótsúlyozásnak a kiszámítása A kiszámításhoz szükséges adatok GV min a szükséges mellső legkisebb pótsúlyozás kiszámítása a kormányozhatóság biztosításához TV tat a traktor tényleges mellsőtengely-terhelésének kiszámítása A traktor / munkagép kombináció tényleges össztömegének kiszámítása TH tat a traktor tényleges hátsótengely-terhelésének kiszámítása Abroncsterhelhetőség Táblázat Beállítás Munkamélység A tárcsasorok beállítása Kaparó lemez A határoló tárcsák munkamélysége A vonóhorog magassága Használat Átállás szállítási helyzetből munkahelyzetbe A szalmaterelő elhelyezése Haladás a fordulóban Tisztítás, karbantartás és javítás Tisztítás Kenés helyek áttekintő felsorolás Karbantartási terv A tömörítő hengerek hidraulikus szinkronizálása Hidraulika csővezetékek Csere-határidők Jelölés Amit a beszerelés és kiszerelés során figyelembe kell vennie Üzemifék-berendezés A kétkörös légfékberendezés, mint az üzemi fékberendezés része Sűrítettlevegő-tartály A kétkörös légfékberendezés ellenőrzési előírása (szakműhelyi munka) Tömítettségi vizsgálat A sűrítettlevegő-tartályban levő nyomás ellenőrzése A vezetékszűrő tisztítása Az üzemi fékberendezés hidraulikus alkatrésze A fékfolyadék szintjének ellenőrzése A fékberendezés hidraulikus alkatrészének karbantartása (szakműhelyi munka) A fékberendezés légtelenítése (szakműhelyi munka) Fékfolyadék Abroncsok / kerekek Az abroncsok levegőnyomása Az abroncsok szerelése Elektromos világító-berendezés Csavarok meghúzási nyomatéka...67

8 8 Utasítások az üzemeltető számára 1. Utasítások az üzemeltető számára Az Utasítások az üzemeltető számára című fejezet információkat nyújt a használati útmutató kezelésével kapcsolatban. 1.1 A dokumentum célja A jelen használati útmutató leírja a munkaeszköz használatát és karbantartását fontos utasításokat tartalmaz a gép biztonságos és gazdaságos üzemeltetésével kapcsolatban a munkaeszköz része, melyet mindig a munkaeszközön ill. a traktoron kell tartani és amelyet meg kell őrizni jövőbeli üzemeltetéshez 1.2 A használati útmutatóban szereplő irányjelölések A jelen használati útmutatóban szereplő összes irányjelölést mindig haladási irányban kell értelmezni. 1.3 Használt jelölések A kezelő személy által végzett tevékenység és reakciók A kezelőszemélyzet által elvégzendő lépéseket a számozott listák tartalmazzák. A lépések sorrendjét be kell tartani. Például: - Kezelő által végzett tevékenység - 1. lépés - Kezelő által végzett tevékenység - 2. lépés Felsorolások A kötelező sorrendiség nélküli felsorolásokat számozott pontokkal jelöltük. Például: 1 pont 2 pont Az ábrákon található pozíció-számok A kerek zárójelben levő számok az ábrán található pozíciós számokra utalnak. Például: Az első számjegy az ábrára, a második számjegy az ábrán található pozíciós számra utal. Például: (3/6 ábra): - 3. ábra - 6-os pozíció.

9 2. Általános biztonsági utasítások Általános biztonsági utasítások 9 Ez a fejezet fontos utasításokat tartalmaz a munkaeszköz biztonságos üzemeltetésével kapcsolatban. 2.1 Kötelezettségek és felelősségvállalás A használati útmutatóban található utasítások betartása Az alapvető biztonságot érintő utasítások és a biztonsági előírások ismerete alapfeltétele a munkaeszköz biztonságos használatának és zavarmentes üzemeltetésének. Az üzemeltető kötelességei Az üzemeltető csak olyan személyeknek engedélyezheti a munkaeszközzel történő munkavégzést, akik a munkabiztonsági és baleset-megelőzési alapvető ismeretekkel tisztában vannak a munkaeszközzel történő munkavégzésre képesek a jelen használati útmutatót elolvasták és megértették. Be kell tartani az EG 89/655/EWG számú, a munkaeszközök használatára vonatkozó követelményekről szóló irányvonalát valamint a nemzeti, általános érvényű munkavédelmi- és balesetmegelőzési előírásokat. A gépkezelő kötelességei Minden olyan személy, akit a munkaeszközzel történő munkavégzéssel bíztak meg, kötelezi magát, hogy: a munkabiztonságról és a baleset-megelőzésről szóló alapvető előírásokat betartja. a jelen használati útmutatóban szereplő, a biztonságot érintő fejezeteket elolvassa és betartja. Amennyiben kérdések merülnek fel, kérjük forduljon a gyártóhoz. A munkaeszköz használata közbeni veszélyek A munkaeszközt a technika jelen állása és az elfogadott biztonságtechnikai szabályozások szerint gyártották. Ennek ellenére a munkaeszköz használata során előfordulhatnak a kezelő és harmadik személy életére magára a munkaeszközre anyagi/dologi értékre vonatkozó káros következmények. Kérjük, hogy a munkaeszközt csak a rendeltetésének megfelelően és üzembiztonsági szempontból kifogástalan állapotban használja Azonnal szűntesse meg azokat a zavarokat, melyek a biztonságot hátrányosan befolyásolhatják

10 10 Általános biztonsági utasítások Garancia és felelősségvállalás Alapvetően az Általános üzleti- és eladási feltételek az érvényesek. Ezen feltételek legkésőbb a szerződés megkötésének időpontjától az üzemeltető rendelkezésére állnak. A garanciális- és felelősségvállalási igények kizárva, ha azok az alábbi egy vagy több okra vezethetők vissza: a munkaeszköz nem rendeltetésszerű használata nem szakszerű felszerelés, üzembe helyezés, használat és karbantartás a munkaeszköz használata sérült biztonsági berendezésekkel vagy nem rendeltetésszerűen elhelyezett vagy nem működő biztonsági- és védőberendezésekkel a használati útmutatóban megadott, az üzembevételre, a használatra és a karbantartásra vonatkozó utasítások be nem tartása a munkaeszközön végzett önhatalmú szerkezeti változtatás olyan szerkezeti elemek nem megfelelő ellenőrzése, melyek kopásnak vannak kitéve szakszerűtlenül elvégzett karbantartás katasztrófa-esetek, idegen test általi hatás, vagy vis maior miatt. 2.2 A biztonsági utasítások bemutatása A biztonságot érintő utasítások egy szimbólummal és egy vonatkozó szóval vannak ellátva. A megadott szó a fenyegető veszély súlyosságára utal. Az egyes szimbólumok jelentése: Általános veszély-jelölés Az ebben a használati útmutatóban található azon biztonsági utasítások, melyek figyelembe nem vétele személyek veszélyeztetését idézhetik elő, az általános veszély-jellel kerültek megjelölésre (DIN 4844-W9 szerinti jel):. Figyelem-szimbólum Azokat a biztonsági utasításokat, melyek figyelembe nem vétele a gép és annak működésének veszélyeztetését idézhetik elő, ezzel a figyelemszimbólummal jelöltük. Utasítás-szimbólum Azokat a gépre jellemző sajátosságokat, melyeket a gép kifogástalan működése érdekében be kell tartani, ezzel az utasítás-szimbólummal jelöltük.

11 2.3 Rendeltetésszerű használat Általános biztonsági utasítások 11 A munkagép a mezőgazdaságilag hasznosított területek szokásos művelési munkáihoz használható. a vonószemmel kapcsolható fel a traktor vonórúdjára és egy kezelő személy kezeli. Domboldali használat az alábbiak szerint lehetséges rétegvonal - haladási irány balra 15 % - haladási irány jobbra 15 % rézsűvonal - emelkedően felfelé 15 % - lejtőn lefelé 15 % A rendeltetésszerű használathoz tartozik a jelen használati útmutató összes utasításának betartása a gyártó által előírt gépápolási- és karbantartási feltételek betartása kizárólag az eredeti AMAZONE alkatrészek használata Minden ezen kívüli használat tilos és nem számít rendeltetésszerűnek. A nem rendeltetésszerű használatból eredő károkért. a kockázatot egyedül az üzemeltető vállalja az AMAZONEN-WERKE semmilyen felelősséget nem vállal. 2.4 Szervezési intézkedések Az üzemeltetőnek biztosítani kell a szükséges személyes védőfelszereléseket, mint például a védőszemüveget biztonsági cipőt védőruhát bőrvédő szereket, stb.

12 12 Általános biztonsági utasítások 2.5 Biztonsági- védőberendezések A munkaeszköz minden egyes üzembe helyezése előtt az összes biztonsági- és védőberendezést fel kel szerelni és azoknak működőképesnek kell lenniük. Rendszeresen ellenőrizzük az összes biztonsági- és védőberendezést Hiányos biztonsági berendezések A hiányos vagy a leszerelt biztonsági- és védőberendezések veszélyes helyzeteket idézhetnek elő! 2.6 Informális biztonsági utasítások A jelen használati útmutatóban szereplő biztonsági utasítások mellett vegyük figyelembe az általánosan érvényes valamint a helyi szabályozásokat a balesetmegelőzés és a környezetvédelem tekintetében. Mindenekelőtt vegyük figyelembe a KRESZ és a szakmai egyesületek baleset-megelőzési utasításait. Tartsa olvasható állapotban a munkaeszközön elhelyezett összes biztonsági és veszélyre mutató utasítást. Cserélje ki szükség esetén ezeket 2.7 A kezelőszemélyzet képzése Csak szakképzett és betanított személyek végezhetnek munkát a munkaeszközön / munkaeszközzel. Egyértelműen meg kell határozni a személyek illetékességét a használatra és a karbantartásra vonatkozóan. A betanítandó személy csak tapasztalt személlyel együtt végezhet munkát a munkaeszközön / munkaeszközzel. - tevékenység speciálisan szakképzett személy betanított személy szállítás - X - X - X üzembe helyezés X - -- beállítás X üzemeltetés X - -- karbantartás X hibakeresés- és megszűntetés - X X szakképzettséggel rendelkező személyek (mechanika/elektrotechni ka) kivonás - X Jelmagyarázat: X (engedélyezett) -- (nem engedélyezett) * ) Az összes karbantartási- és javítási munkát szakműhelyben kell elvégeztetni, ha azok a "Werkstattarbeit / szakműhelyi munka" jelöléssel vannak ellátva. A szakműhely személyzete rendelkezik a szükséges ismerettel és a megfelelő segédeszközökkel (szerszámok, emelő- és támasztóberendezések) ezen karbantartási- és javítási munkák szakszerű és biztonságos elvégzése érdekében.

13 2.8 Biztonsági intézkedések normál üzemben Általános biztonsági utasítások 13 Csak akkor üzemeltessük a munkaeszközt, ha az összes biztonsági- és védőberendezés kifogástalanul működik. Ellenőrizzük a munkaeszközt naponta legalább egyszer a külső, felismerhető károsodásokra valamint az összes biztonsági- és védőberendezés működőképességét. 2.9 Fennmaradó energia általi veszélyek Ügyeljünk a mechanikus, hidraulikus, pneumatikus és elektromos / elektronikus maradék-energia előfordulására. Kérjük, tegye meg az idevonatkozó megfelelő intézkedéseket a kezelőszemélyzet informálásával. A részletes utasításokat a jelen használati útmutató egyes fejezetiben is megtalálja 2.10 Különlegesen veszélyes helyek Különlegesen veszélyes helyek találhatók a traktor és a munkagép közötti csatlakozási helyeken a felemelt munkagép alatt a mozgó alkatrészek tartományában Karbantartás, hibaelhárítás Az előírt időpontokban kell a beállítási-, karbantartási- és inspekciós munkákat elvégezni. Az összes üzemi közlő-anyagot, mint például a sűrített levegőt és a hidraulikát véletlenszerű üzembe helyezés ellen biztosítani kell. A nagyobb szerkezeti csoportokat csere esetén gondosan rögzítsük az emelő-berendezéssel. A meglazított csavarkötések megfelelő rögzítését ellenőrizni kell. A karbantartási munkák elvégzése után ellenőrizzük a biztonsági berendezések működését.

14 14 Általános biztonsági utasítások 2.12 Szerkezeti változtatások A hatósági működtetési engedéllyel rendelkező gépjárműveknek az előírás szerinti állapotban kell lenniük Átalakítások és változtatások Az AMAZONEN-WERKE engedélye nélkül nem szabad a munkaeszközön semmilyen átalakítást végezni. Ugyanez vonatkozik a tartó alkatrészek hegesztésére is. Az össze fel- és átszerelési munkához az AMAZONEN-WERKE írásos engedélye szükséges. Csak a AMAZONEN-WERKE cég által jóváhagyott átépítési- és alkatrészeket, azért, hogy a nemzeti és nemzetközi előírások szerinti üzemeltetési engedélyek érvényben maradjanak. Alapvetően tilos a kereten ill. a vázon fúrási munkát végezni a kereten ill. a vázon meglevő lyukak felfúrás tartó alkatrészeken végzendő hegesztés Pótalkatrészek és kopóalkatrészek, valamint segédanyagok A nem kifogástalan állapotban található gépelemeket azonnal ki kell cserélni. Csak eredeti AMAZONEN-WERKE által kiadott pótalkatrészt ill. kopóalkatrészt szabad használni, vagy az AMAZONEN-WERKE által jóváhagyott alkatrészeket, azért, hogy a nemzeti és nemzetközi előírások szerinti üzemeltetési engedélyek érvényben maradjanak. Külsős (harmadik) gyártótól származó pótalkatrészek ill. kopóalkatrészek esetén nincs biztosítva, hogy azok igényesen és a biztonságot érintően megfelelően kerültek kialakításra és legyártásra. Az AMAZONEN-WERKE nem vállal felelősséget olyan károkért, melyek a nem engedélyezett pótalkatrészek ill. kopóalkatrészek vagy segédanyagok használatából erednek Tisztítás és semlegesítés A felhasznált anyagokat rendeltetésszerűen kell használni és semlegesíteni, különösen a kenőrendszereken és - berendezésen végzendő munka során oldószerekkel történő tisztítás esetén Az üzemeltető munkahelye A munkaeszköz kezelését kizárólag egy személy végezheti a traktor vezetőüléséből.

15 Általános biztonsági utasítások Biztonsági szimbólumok és egyéb jelzések a munkaeszközön Biztonsági szimbólumok Az alábbi, a munkaeszközön elhelyezett biztonsági szimbólumok olyan fennmaradó veszélyre figyelmeztetnek, amelyeket konstruktív módon nem lehet elhárítani. A biztonsági szimbólumok magyarázatait és megfelelő biztonsági utasításait a képszám és a magyarázatok szolgáltatnak. A veszélyjelzéseket és szimbólumokat tartsa mindig tisztán és olvasható állapotban! A sérült vagy hiányos veszélyjelzéseket és szimbólumokat rendelje meg a vevőszolgálattól és tegye fel a régi helyére! (képszám = megrendelési szám. Minden veszélyjelzést és szimbólumot szigorúan figyelembe kell venni! Ismertesse a biztonságtechnikai előírásokat a géppel dolgozó más személyekkel is! A következő ábra a veszélyjelzések és a szimbólumok elhelyezését mutatja. A megfelelő magyarázatokat a következő oldalakon találhatja A kép száma és magyarázata biztonsági szimbólum MD 078 Sohase nyúljon olyan helyre, ahol a keze becsípődhet, amíg ott mozgó alkatrészek lehetnek! Küldje el a személyeket a veszélyes területről! MD082 A munkagépen történő együtt-utazás, a munkagépen történő szállítás nem megengedett! MD084 Nem szabad az oldal-szárnyak és a nyomjelzők tartományában tartózkodni!

16 16 Általános biztonsági utasítások MD090 Biztosítsa a munkagépet alátétékekkel elgurulás ellen annak lekapcsolása előtt! MD094 Tartson megfelelő távolságot a magasfeszültségű vezetékektől! MD095 A gép üzembeállítása előtt tanulmányozza át a biztonságtechnikai előírásokat! MD096 Legyen óvatos a nagynyomáson kilépő folyadékok miatt! Vegye figyelembe a műszaki kézikönyv utasításait! MD101 Kapcsolódási pont kocsiemelő részére javítás esetére!

17 Általános biztonsági utasítások 17 MD102 Karbantartási és javítási munkák megkezdése előtt húzza be a kéziféket, állítsa le a traktormotort és húzza ki az indítókulcsot! MD114 Kenési hely! MD115 A maximálisan engedélyezett hidrauikus üzemi nyomás 200 bar! A munkaeszközön található CE-jelzés bizonyítja az érvényes EU-irányvonalak rendelkezéseinek betartását!

18 18 Általános biztonsági utasítások

19 Általános biztonsági utasítások Veszélyek a biztonsági utasítások be nem tartása esetén A biztonsági utasítások be nem tartásának következményei lehetnek személyekre, a környezetre és a gépre vonatkozó veszélyeztetés valamint mindennemű kártérítési-igény elvesztése Ezen utasítások be nem tartása például az alábbi veszélyeztetéseket vonhatja maga után: személyek veszélyeztetése a nem biztosított munkaterületek miatt a gép fontos funkcióinak elégtelensége a karbantartás számára előírt módszerek elégtelensége személyek veszélyeztetése mechanikai vagy vegyi hatások miatt a környezet veszélyeztetése a hidraulika-olaj szivárgása miatt Biztonság-tudatos munkavégzés A jelen használati útmutató biztonsági utasításai mellett az illetékes szakmai egyesület nemzeti, általános érvényű munkavédelmi és balesetmegelőzési előírásait is be kell tartani. A gépen elhelyezett matricákon látható biztonsági utasításokat követni kell. A közúti közlekedés során be kell tartani a mindenkori, törvényben meghatározott előírásokat.

20 20 Általános biztonsági utasítások 2.19 Biztonsági utasítások a kezelő részére Alapszabály: A munkagépet és a traktort minden üzembeállítás előtt közlekedési és üzembiztonsági szempontból át kell vizsgálni! Általános biztonságtechnikai és balesetmegelőzési előírások A kezelési útmutatóban található előírásokon túlmenően tartsa be az általánosan is érvényes biztonságtechnikai és balesetelhárítási szabályokat is! Az elhelyezett figyelmeztető és jelzőtáblák fontos utalásokat tartalmaznak a gépek veszélytelen üzemeltetéséhez. Ezek figyelembevétele az Ön biztonságát szolgálja! Közúti közlekedés esetén mindig vegye figyelembe a vonatkozó szabályokat! A munka megkezdése előtt ellenőrizzen minden berendezést és működtető elemet ill. ezek előírás szerinti működését. A munkafolyamat alatt ez már túl késő! A gépkezelő öltözéke testre simuló legyen. Kerülje a laza, lengő ruhadarabok viselését. A tűzveszély elkerülése érdekében tartsa a gépet mindig tiszta állapotban. Indulás előtt és üzembeállításakor ellenőrizze a gép környékét, hogy nem tartózkodik-e ott illetéktelen személy (gyermek). Ügyeljen, hogy biztosítva legyen a szükséges látómező. A segédvezető munka közben és a gép szállítása során nem tartózkodhat a munkaeszközön! A munkaeszközt csak előírás szerint szabad csatlakoztatni, a csatlakoztatáshoz csak megfelelő kapcsoló-berendezést szabad használni. A munkaeszközök le- vagy felkapcsolása a traktorról, vagy a traktorra mindig nagy elővigyázatosságot igényel! A támasztó-berendezések fel vagy leszerelésekor a gépet megfelelő helyzetbe kell állítani (biztonságos állóhelyzet)! A súlyokat gondosan és csak az előirt rögzítési pontokra szabad szerelni! A megengedett tengelyterhelést, összsúlyt és a szállítási méreteket vegye figyelembe! Szállításkor a gépre fel kell szerelni és ellenőrizni kell az előírás szerinti berendezéseket, mint pl. világító testeket, figyelmeztető- és esetleg védőberendezéseket! A gyorskapcsoló kioldókötelét lazán kell hagyni és ügyelni kell arra, hogy alsó helyzetében önmagától ne oldódhasson ki! Haladás közben sohasem szabad a vezetőülést elhagyni!

21 Általános biztonsági utasítások 21 A függesztett, vagy vontatott munkagépek, valamint a felszerelt pótsúlyok megváltoztatják a traktor menettulajdonságait, kormányozhatóságát és a fékhatást. Ügyeljen a traktor kormányozhatóságára és a fékek megfelelő működésére. A hárompont-függesztésű munkaeszköz megemelésekor a traktor mellső tengelyterhelése a mérettől függően különbözőképpen lesz tehermentesítve. Ügyeljen az előírás szerinti minimális tengelyterhelés betartására (a tengelyterhelés a traktor üres tömegének minimálisan 20%-a kell legyen! Irányváltoztatáskor legyen óvatos, nehogy a gép kisodródjék, vegye figyelembe a gép lengő tömegét. Csak akkor állítsa a gépet üzembe, ha minden védőfelszerelés fel van szerelve és azok az előírt helyzetben vannak! A munkagépet csak behúzott kézifék, leállított traktormotor és kihúzott indítókulcs esetén szabad feltölteni! A gép munkaterületén tartózkodni tilos! Tilos a gép fordító- és lengőterületén tartózkodni! Hidraulikus kapcsolókereteket csak akkor szabad működtetni, ha a lengési tartományukban más személy nem tartózkodik! A traktor elhagyása előtt a munkagépet a talajra kell ereszteni, a motort le kell állítani és a gyújtáskulcsot ki kell húzni! A traktor és a munkagép között senki sem tartózkodhat anélkül, hogy a traktor a kézifékkel, vagy támasztóékkel elgurulás ellen ne lenne biztosítva! A nyomjelzőket (szerkezettő függően) a szállítási helyzetben reteszelni kell! Kezelő-berendezések A fékhatást az elindulás előtt ellenőrizni kell Lejtőn lefelé jövet vissza kell kapcsolni egy sebesség-fokozattal! A fékberendezés bármilyen meghibásodása esetén a traktort azonnal meg kell állítani! A hibát haladéktalanul meg kell szűntetni!

22 22 Általános biztonsági utasítások Függesztett munkagépek Felkapcsolás esetén a traktor és a munkagép kategóriáinak feltétlen meg kell egyezniük, vagy össze kell azokat egyeztetni! A munkaeszközt és a vontatmányt csak az előírt berendezésen lehet rögzíteni! A traktor alsó függesztőkarjainak tartományában balesetveszély áll fenn a nyíró- és a zúzóhelyek miatt! A traktor alsó függesztőkarjainak külső működtető egységet nem szabad használni! Az alsó függesztőkarokat csak a traktor vezetőfülkéjéból szabad működtetni! A munkagépet óvatosan kell felkapcsolnia. Ellenőrizze a fékrendszer működését! Vegye figyelembe a gyártó előírásait! A munkagépet csak az arra alkalmas traktorokkal lehet vontatni! A munkagépeknek a traktorra történő fel- és lekapcsolása során sérülésveszély áll fenn! A traktor és a munkagép között nem tartózkodhatnak személyek, míg a járművet és munkagépet elgurulás ellen alátétékekkel nem biztosították! A támasztó-berendezések használata során veszély áll fenn a nyíró- és zúzóhelyek miatt! Munkaeszközöknek a traktor front- és/vagy hátsó részére történő csatlakoztatása esetén nem szabad túllépni a - a traktor megengedett össztömegét, - a megengedett traktor-tengelyterheléseket, - a traktor abroncsainak megengedett terhelhetőségét. Vegye figyelembe a függesztett munkaeszköz hasznos terhelését és a traktor megengedett tengelyterheléseit! A munkagép szállítása előtt mindig ügyeljen a traktor alsó függesztőkarjainak megfelelő oldalsó rögzítésére! Közúti szállítás esetén a traktor alsó függesztőkarjainak kezelőkarját lesüllyedés ellen biztosítsa! Helyezze valamennyi berendezést a közúti haladás előtt a szállítási helyzetbe! A traktorra felkapcsolt munkagépek és pótsúlyok befolyásolják az irányíthatóságot, valamint a traktor kormányzási- és fékezési képességeit! A traktor mellső tengelyét mindig terhelni kell a traktor önsúlyának legalább 20%-ával, azért, hogy a megfelelő kormányozhatóság biztosítva legyen. Ha szükséges, használjon mellső pótsúlyokat! A karbantartási- és tisztítási munkákat és a funkcionális zavarok megszűntetését alapjában véve mindig kihúzott indítókulcs esetén végezze el! A támasztó berendezéseket hagyja mindig a helyükön és tegye azokat mindig támasztó helyzetbe! Fék nélküli munkagépek: - A legmagasabb haladási sebesség 25 km/h. - A traktor önsúlyának (nem a megengedett ösztömegének) plusz a munkagép támterhelésének nagyobbnak kell lennie, mint a munkagép maximális tengelyterhelésének.

23 Általános biztonsági utasítások Hidraulika berendezés A hidraulika berendezés nagy nyomás alatt áll! A hidraulikahengerek- és motorok csatlakoztatása során ügyeljünk a hidraulikavezetékek előírt csatlakozására! A hidraulikavezetékek csatlakoztatása során ügyeljünk arra, hogy a hidraulika mind a traktor mind pedig az eszközoldalon nyomásmentes legyen! A traktor- és az eszköz közötti hidraulikus kapcsolódások esetén a csatlakozóhüvelyt- és a dugót meg kell jelölni, ezáltal elkerülhető helytelen a használat! A csatlakozások felcserélése esetén a működés ellentétes, tehát például felemelés helyett leengedés történik. Balesetveszély! Ellenőrizze rendszeresen a hidraulika-vezetékeket és sérülés vagy öregedés esetén cserélje ki azokat! A cserevezetékeknek meg kell felelniük a munkagép gyártója által előírt műszaki követelményeknek! Szivárgási helyek kereséséhez megfelelő segédeszközt kell használni a sérülések elkerülése érdekében! A nagy nyomás alatt kiszivárgó folyadékok (hidraulika olaj) áthatolhatnak a bőrön és súlyos sérüléseket okozhatnak!! Sérülés esetén azonnal keressük fel az orvost fertőzésveszély! A hidraulika berendezésen történő munka előtt az eszközt tegyük le, a berendezést nyomásmentesítsük és a motort állítsuk le! A hidraulika vezetékeket (csöveket) az eszköz első üzembe vétele előtt, ezután legalább évente ellenőriztetni kell a munkabiztos állapotát tekintve egy szakemberrel! Károsodás vagy elöregedés esetén cseréljük ki a hidraulikacsöveket! A cserevezetékeknek meg kell felelniük az eszközgyártó műszaki követelményeinek. A tömlővezetékek felhasználási időtartama a hat évet, a maximálisan két éves tárolási idő esetén, ne lépje túl. A rendeltetésszerű használat és a megengedett igénybe vétel esetén is ki van téve a vezeték a természetes öregedésnek, ezáltal a tárolási idő és a felhasználási idő is korlátozott. Ettől eltérően a felhasználási időtartamot a tapasztalati értékeknek megfelelően, különösen a veszélyességi potenciál figyelembe vételével is meg lehet állapítani. A termoplasztból készült vezetékek esetén más irányadó adatok lehetnek mérvadók.

24 24 Általános biztonsági utasítások Elektromos berendezés A munkagépet fel lehet szerelni elektromos berendezésekkel és alkatrészekkel, melyek működését más egységek elektromágneses sugárzása befolyásolhatja. Ezek a hatások a személyek veszélyeztetéséhez vezethet, ha nem tartják be az alábbi biztonsági előírásokat: A munkagépre utólag felszerelt elektromos eszközök és/vagy berendezések beszerelésekor, melyeket a fedélzeti körre csatlakoztatnak, az üzemeltetőnek saját felelőssége szerint ellenőriznie kell, hogy a beszerelés nem okoz zavarokat a járműelektronikában vagy egyéb berendezésekben! Mindenekelőtt arra kell ügyelni, hogy az utólag felszerelt elektromos vagy elektronikus alkatrészek megfelelnek-e a mindenkor érvényes 89/336/EWG számú EMV irányvonalnak illetve hogy azok rendelkeznek-e a CE-jelzéssel Karbantartás, üzembe helyezés és ápolás Az üzembehelyezési, karbantartási és tisztítási munkálatokat, valamint a működési zavar elhárítását alapvetően csak kikapcsolt hajtás, álló motor és lekapcsolt hidraulika-vezetékek és kihúzott indítókulcs mellett szabad elvégezni! Az anyákat és a csavarokat rendszeresen ellenőrizzük helyzetükre vonatkozóan és adott esetben húzzuk meg azokat! Felemelt munkagépen történő karbantartási munkák végzésekor mindig használja a megfelelő támasztóelemeket biztonság céljából! A munkaszerszámok vágással történő eltávolítása esetén használjon megfelelő szerszámokat és kesztyűt! Az olajat, zsírt és szűrőket előírásszerűen kell ártalmatlanítani! Az elektromos berendezéseken történő munkák megkezdése előtt mindig szakítsa meg az áramellátást! A traktoron és az eszközön végzett elektromos hegesztési munkák során a traktor generátorán és akkumulátorán levő kábelt le kell venni! A pótalkatrészeknek legalább az eszközgyártó által meghatározott műszaki követelményeknek meg kell felelniük! Ez például az eredeti AMAZONE alkatrészekkel érhető el!

25 Általános biztonsági utasítások Fékek és abroncsok Minden elindulás előtt ellenőrizze a fékeket! A fékrendszereket rendszeresen vesse alá alapos ellenőrzésnek! A fékberendezésen történő beállítási- és javítási munkákat csak szakműhelyek vagy bejegyzett fékszolgálatok végezhetik el! Csak az előírt fékfolyadékot szabad használni és előírásszerűen kicserélni Az abroncsokon történő munkavégzés során arra kell ügyelnie, hogy a munkagép biztosan le legyen állítva és elgurulás ellen biztosítva (alátéték)! Az abroncsok szerelése megfelelő ismereteket és előírásszerű szerelőszerszámokat igényel! Az abroncsokon és a kerekeken végzendő javítási munkákat csak szakemberek végezhetik el az alkalmas szerelőszerszámokkal! Ellenőrizze rendszeresen a nyomást! Vegye figyelembe az előírt abroncsnyomást!

26 26 3. Termékleírás Termékleírás Ez a fejezet a munkagép beépítését mutatja be, ezt a fejezetet közvetlenül a munkagép mellett kell elolvasni, hogy azt minél jobban meg lehessen ismerni. 3.1 A szerkezeti csoportok áttekintése 1. ábra 1 - vonórúd-felfüggesztés 2 - Szalmaterelő-egyengető pálcák (opciós felszerelés) 3-1. tárcsasor 4-2. tárcsasor 5 - sávosan tömörítő henger (a középső részen a beépített futóművel) 6 - védőponyvák a közúti szállításhoz 7 - hidraulika-vezetékek a traktorra történő csatlakozáshoz 8 - kaparó lemez a sávosan tömörítő hengerhez 2. ábra: 1 - záró-horog a véletlenszerű kinyitás ellen 2. ábra

27 Termékleírás ábra: A fékberendezés nyomásszabályozó szelepe 3. ábra 4. ábra: 1 - Fékhenger 2 - A fékfolyadék kiegyenlítő tartálya 4. ábra 5. ábra: A tárcsaegység beállítása 5. ábra

28 28 Termékleírás 6. ábra: Skála a tárcsák munkamélységéhez 6. ábra 7. ábra: 1 - Billenthető támasztóláb a beállító karral 7. ábra 8. ábra: 1 - A fékberendezés nyomástartálya 2 - Hidraulika vezérlőblokk 8. ábra 9. ábra: 1 - Sávosan tömörítő henger a beépített futóművel 2 - Védőponyvák szerelve a közúti szállításhoz 3 - Világítás a figyelmeztető táblákkal 9. ábra

29 3.2 A traktor és a munkagép közötti ellátóvezetékek Termékleírás 29 Hidraulika-csővezetékek Valamennyi hidraulika-vezeték színes jelöléssel van ellátva, annak érdekében, hogy az egyes hidraulikus működéséket hozzá lehessen rendelni a traktor vezérlőberendezéséhez! A világítás elektromos vezetékei Légfékrendszer Fékvezeték a csatlakozófejjel, sárga Tartalék-vezeték a csatlakozófejjel, vörös 3.3 Típustábla és a CE-jelölés A típustáblán található adatok: gépazonosító szám:... típus:... megengedett üzemi nyomás bar gyártási év... gyártóüzem... teljesítmény... KW önsúly:... kg megengedett össztömeg... kg tengelyterhelés hátul:... kg tengelyterhelés elöl, támterhelés: kg 10. ábra 3.4 Konformitási nyilatkozat A függesztett tárcsás borona megfelel a 98/37/EG gépirányvonalak követelményeinek.

30 30 Termékleírás 3.5 Műszaki adatok tárcsás borona Catros 5500 Catros 7500 munkaszélesség [mm] kivitel teljesítmény igény [kw] nyithatócsukható nyithatócsukható fékberendezésekcsatlakozó pontok Traktor-csatlakozó hatékony fék beépített futóművel szállítóberendezés traktor- elektromos csatlakozás megengedett legnagyobb sebesség kétkörös légfék hidraulikus fékberendezés 2X400/50-15,5 12 Volt/7pólusú [km/h] 40 önsúly [kg] tengelyterhelés hátul [kg] támterhelés [kg] teljes hossz [mm] száll. szélesség [mm] száll. magasság [mm] tárcsaosztás [mm] tárcsaátmérő [mm] tárcsák száma a tárcsa főtartó beállítása mechanikus mechanikus a munkamélység beállítása hidraulikus hidraulikus munkamélység [mm]

31 Termékleírás Működés 11. ábra A Catros kompakt tárcsás borona alkalmas - a lapos tarlóművelésre közvetlenül a cséplés után - tavasszal magágy-előkészítéshez kukorica vagy cukorrépa részére - köztes termény, mint pl. sárga mustár, bedolgozásához - trágyalé bedolgozásához. A Catros 5500 és 7500 típusok az 5,50 m valamint 7.50 m munkaszélességeikkel nyitható kerettel rendelkeznek. A Catros munkagépet a vonórúd-felfüggesztéssel (11/1 ábra) kell a traktorra csatlakoztatni.

32 32 Termékleírás Kétsoros tárcsás borona Az eltömődés mentesen működő homorú tárcsák (11/2 ábra) elöl 17 -os, hátul 14 -os állásszögben vannak elhelyezve a haladási irányt nézve: A homorú tárcsák csapágyazása (11/4 ábra) egy kétsoros, csúszógyűrű-tömítéssel és olajbetöltővel rendelkező ferde golyóscsapágyból áll, ennek köszönhetően az karbantartásmentes. Beállítható: a két tárcsasor elhelyezkedését az eltoló-egység (11/5 ábra) állítja a munkamélységre és a sebességre. A beállítás az AMAZONE excenter-csapjával történik. a tárcsák munkaintenzitása a tárcsás borona munkamélységével. A mélységbeállítás hidraulikus. mindkét külső sor függőleges iránya. A külső tárcsák munkamélységét csökkenteni lehet, annak érdekében, hogy a bakhát- vagy barázdaképződést meg lehessen akadályozni. Az egyes tárcsák gumibetétes, rugózott felfüggesztése lehetővé teszi a talaj egyenetlenségeihez történő alkalmazkodást a tárcsák kitérését szilárd akadályokkal, pl. kövekkel történő találkozáskor. Ezáltal az egyes tárcsákat meg lehet óvni a károsodásoktól. Sávosan tömörítő henger 12. ábra A 800 mm átmérőjű sávosan tömörítő henger (13. ábra) külön, egymás mellett álló tömör-gumikerekekből áll sávosan tömöríti a megművelt talajt átveszi a homorú tárcsák mélységmegvezetését használható futóműként szállítás során. 13. ábra

33 Termékleírás 33 Szalmaterítő-egyengető pálcák (opciós felszerelés): A szalmaterítő-egyengető pálcasor (14. ábra) a szántóföldön osztja el a megmaradt szecskaanyagot. Üzemifék-berendezés 14. ábra A munkagép kétkörös, hidraulikus működtetésű fékhengeres légfékrendszerrel rendelkezik a fékdobban található fékpofákkal. A munkagépnek nincs rögzítőféke! Biztosítsa mindig a munkagépet az alátétékekkel, mielőtt azt a traktorról lekapcsolná! 3.7 Veszélyes területek Az alábbi helyeken találhatók veszélyes helyek A traktor és a munkagép között, különösen fel- és lekapcsoláskor és a vetőmagtartály feltöltésekor A mozgó szerkezeti egységek közelében A munkagépre történő fellépés során A munkagép billentési tartományában A felemelt, nem biztosított munkagép vagy gépalkatrészek alatt A munkagép oldal-szárnyainak kinyitásakor és behajtásakor a szabadtéri vezetékek tartományában. Ezeken a területeken állandó vagy váratlanul fellépő veszélyek jelentkezhetnek. A biztonsági szimbólumok jelzik ezeket a veszélyes területeket (lásd a 2.16 fejezetet).

34 34 Termékleírás 3.7 Hidraulikaterv Fig /. ábra 1 csatlakozás kettősműködésű vezérlőberendezés 1 - a munkagép kinyitása - a középső 3 abroncs leengedése. Tömlő-jelölés: 1 x kék - a munkagép behajtása - a középső 3 abroncs felemelése. Tömlő-jelölés: 2 x kék 2 csatlakozás kettős működésű vezérlőberendezés 2 - a munkamélység növelése. Tömlő-jelölés: 1 x zöld. - a munkamélység csökkentése. Tömlő-jelölés: 2 x zöld. 3 csatlakozás kettős működésű vezérlőberendezés 3 - a munkagép leengedése. Tömlő-jelölés: 1 x sárga. - a munkagép megemelése. Tömlő-jelölés: 2 x sárga. 5 vezérlőblokk 6 hidraulika-henger, futómű 7 hidraulika-henger, henger, baloldali 8 hidraulika-henger, henger, jobboldali 9 hidraulika-henger, henger, középső 10 hidraulika-henger, oldalkeret, jobboldali 11 hidraulika-henger, oldalkeret, baloldali 12 hidraulika-henger Planator, jobboldali 13 hidraulika-henger Planator, baloldali 14 lezáróblokk 15 állítható fojtószelep A munkagép baloldalán a hidraulikacsatlakozásoknak megfelelő hengereken szintén megtalálhatók a színes jelölésű kábelrögzítők. 4 csatlakozás kettős működésű vezérlőberendezés 4 - a magtakaró pálca leengedése. Tömlő-jelölés: 1 x natur. - a magtakaró pálca felemelése (fojtott). Tömlő-jelölés: 2 x natur.

35 Fel- és lekapcsolás Fel- és lekapcsolás A fel- és lekapcsolás során vegye figyelembe a biztonsági utasításokat! A munkaeszközt óvatosan csatlakoztassa és csak az arra kijelölt helyre rögzítse! A munkaeszköz traktorra és traktorról történő csatlakoztatása különös óvatosságot igényel! Vegye figyelembe a traktor maximális tengelyterhelését! 4.1 Felkapcsolás A munkagép fel- és lekapcsolása A munkagépnek nincs rögzítőféke! A lekapcsolás előtt a munkagépet mindig biztosítani kell a 4 alátétékkel, mégpedig 2-2 alátétékkel mindkét gépoldalon a sávosan tömörítő henger külső abroncsai alatt. A munkagépet ki lehet nyitni vagy be lehet hajtani illetve fel-és le lehet kapcsolni. Mindkét esetben a munkagép a középső sávosan tömörítő henger valamennyi kerekén nyugszik. - a munkagépet a vonószemmel (17/1 ábra) kell a traktor vonórúdjára (17/2 ábra) csatlakoztatni; - a csapszeget (16/3 ábra) át kell helyezni és - a rögzítőszeggel (17/4 ábra) biztosítani. 17. ábra

36 36 Fel- és lekapcsolás A járművek csatlakoztatásakor az erre a célra felszerelt berendezéseket kell rendeltetésszerűen használni! Tilos személyeknek a traktor és a munkagép között tartózkodniuk, miközben a traktor megközelíti a munkagépet fel- ill. lekapcsoláshoz! A jelenlevő segítők csak mint irányítók működhetnek közre a traktor és a munkagép mellett. A gépoldali csatlakozásokat csak akkor szabad létrehozni, ha a munkagép a traktorra fel van kapcsolva, a traktormotort leállították, a kéziféket behúzták és az indítókulcsot kihúzták! Az üzemi fék ellátó-vezetékét (vörös) csak akkor szabad a traktorra csatlakoztatni, ha traktormotort leállították, a kéziféket behúzták és az indítókulcsot kihúzták! Ellenőrizze az ellátó-vezetékek helyzetét. Az ellátó-vezetékek kanyarvétel esetén nem feszülhetnek, nem törhetnek meg és nem dörzsölődhetnek. nem súrlódhatnak idegen szerkezeti elemekkel Hidraulikus csatlakozások A megengedett legnagyobb hidraulikus üzemi nyomás 200 bar! A hidraulikarendszer nagy nyomás alatt áll! A hidraulika csővezetékek traktorra történő csatlakoztatása előtt ügyeljen arra, hogy a hidraulikarendszer mind traktor- mint pedig eszközoldalon nyomásmentes legyen! Hidraulikus csőcsatlakozások (18/1 ábra): A hidraulika vezetékeket a szükséges csatlakozókba kell helyezni. 18. ábra

37 Fel- és lekapcsolás 37 vezérlőberendezés funkció a vezeték jelölése 1 - kettős működésű - munkagép kinyitása - munkagép bezárása 2 - kettős működésű - munkamélység növelése - munkamélység csökkentése 3 - kettős működésű - munkagép leengedése - munkagép megemelése 4 - kettős működésű - simító leengedése - simító megemelése 1 x kék 2 x kék 1 x zöld 2 x zöld 1 x sárga 2 x sárga 1 x natúr 2 x natúr Légfékberendezés A munkagép hidraulikusan működtetett fékhengerrel rendelkező kétkörös légfékberendezéssel van felszerelve. A kétkörös légfékberendezés nem működtet mint ahogy az szokás sem rudat, sem pedig kötelet a fékpofák működtetéséhez. A kétkörös légfékberendezés egy hidraulikahengerre hat, amely a fékdobban levő fékpofák hidraulikus fékhengereit működteti. Szükséges csatlakozások a légfékberendezés számára (18/2 ábra): 1 csatlakozófej (vörös) az ellátó-vezeték számára. 1 csatlakozófej (sárga) a fékvezetékhez. Ha a sűrítettlevegő-tartály megtelt, akkor a fék is be van húzva. A fék azonnal kiold a fékezési helyzetéből, ha a vörös csatlakozófej csatlakoztatva van A fék- és ellátó-vezeték csatlakoztatása előtt ügyeljen arra, hogy a csatlakozófejek tiszták legyenek, a csatlakozófejek tömítőgyűrűi kifogástalan állapotban legyenek, a tömítések tiszták és sérülésmentesek legyenek. Először a sárga csatlakozófejet (fékvezeték), majd csak ezután a vörös csatlakozófejet (ellátó-vezeték) csatlakoztassa a traktorra. Ügyeljen a helyes reteszelődésre! Az elektromos csatlakozás létrehozása A csatlakoztatás létrehozása: a munkagép áramvezetékének dugóját csatlakoztassa a traktoron levő meglevő dugaszolóaljzatba (18/3 ábra). Szükséges akkumulátor feszültség: A közúti világítóberendezés csatlakozója: 12 Volt 7-lábú.

38 38 Fel- és lekapcsolás Támasztóláb Tegye a támasztólábat (19/1 ábra) szállítási helyzetbe: - az állítókarral (19/2 ábra) állítsa felfelé a támasztólábat. - húzza ki a csapszeget (19/3 ábra). - fordítsa felfelé a támasztólábat és sasszeggel biztosítsa azt. 19. ábra

39 Fel- és lekapcsolás Leszerelés Lekapcsolás - Tegye a traktort és a munkagépet egy egyenes talajon vízszintes helyzetbe és rögzítse azokat. - Húzza fel a beépített futóművet. A munkagép a beépített sávosan tömörítő henger összes abroncsán nyugszik. - Állítsa le a traktormotort, húzza be a kéziféket és húzza ki az indítókulcsot. - Lazítsa meg a rugós csapokat és vegye ki a hátsó tartókból a 4 alátétéket. - Biztosítsa a munkagépet 2-2 alátétékkel mindkét gépoldalon a sávosan tömörítő henger külső abroncsai alatt. Biztosítsa a munkagépet mindig a 4 alátétékkel, mielőtt a munkagépet lekapcsolná a traktorról! Az alátétékek helyettesítik a munkagép rögzítőfékét! - Kapcsolja szét a traktor és a munkagép között található valamennyi ellátó-vezetéket. - Az ellátó- és fékvezeték hidraulikus csatlakozóit és a csatlakozó fejeket védősapkával zárja le. - Valamennyi ellátó-vezetéket rögzítse a tartókban kiírásnak megfelelően. A légfékvezetékek lekapcsolásakor először a vörös csatlakozófejet (ellátó-vezeték) majd csak ezután a sárga csatlakozófejet (fékvezeték) kapcsolja szét a traktorról! - Húzza ki a csapszeget és a támasztólábat billentse lefelé. - A beállító karral vigye le a támasztólábat és rögzítse azt a csapszeggel. - Állítsa le a munkagépet a támasztólábra. A munkagép csak vízszintes, szilárd talajon állhat! Ügyeljen arra, hogy a támasztóláb ne süllyedjen a talajba. Ha a támasztóláb a talajba süllyed, lehetetlenné válik a munkagép újbóli felkapcsolása! A munkagép lekapcsolása előtt ügyeljen arra, hogy a csatlakozópont tehermentesítve legyen. - Kapcsolja le a vonórudat. - Járjon el a traktorral. A traktor előrehaladása közben nem tartózkodhatnak személyek a traktor és a munkagép között!

40 40 Haladás a szántóföldre szállítás közúton 5. Haladás a szántóföldre szállítás közúton Közutak használatakor a traktornak és a munkagépeknek meg kell felelniük a KRESZ előírásainak. A gépjármű tulajdonosa és üzemben tartója felelős a KRESZ előírásainak betartásáért. Ezenfelül a jelen fejezetben leírt utasításokat a haladás megkezdése előtt és közben be kell tartani. A közúti közlekedésben előforduló balesetek elkerülése érdekében az előírásokat be kell tartani! Tartsa be a megengedett tengelyterheléseket, az abroncsok terhelhetőségét, a traktor alsó függesztőkarjainak támterhelését és a traktor össztömegét (lásd a 3.2 fejezetet). A traktor mellsőtengely-terhelése a munkagép szállítása esetén legyen a traktor önsúlyának legalább 20%-a. Egyébként a traktor már nem lesz biztonságosan kormányozható. A munkagép legnagyobb megengedett sebessége 40km/h. Különösen rossz minőségű utakon lényegesen alacsonyabb sebességgel szabad csak haladni, mint a megadott. A haladás közbeni viselkedést, a kormányzási- és fékezési képességet a munkagép súlya befolyásolja. Kanyarodás esetén vegye figyelembe a munkagép kilengését és a lendítő tömegét. A munkagépen történő együtt-utazás és szállítás nem megengedett. A közúti szállítás során ellenőrizze valamennyi közlekedésbiztonsági berendezés kifogástalan működését ill. szerelje fel a megfelelő alkatrészeket (pl. védőponyvát). A 3 m-es szállítási szélességet nem szabad átlépni! Felemelt munkagéppel történő közúti közlekedés során a traktoron található kezelőkarokat lesüllyedés és kinyitás ellen reteszelni kell! A szállítási retesznek rögzítve kell lennie! A haladás megkezdése előtt ellenőrizze a futómű kerekeinek abroncsnyomását. Szükséges abroncsnyomás: 3,5 bar.

41 Haladás a szántóföldre szállítás közúton 41 A munkagépnek, mint felkapcsolt munkaeszköznek, az alábbiakkal kell rendelkeznie: két zárófénnyel (20/1 ábra) két féklámpával (20/2 ábra) két haladási irányjelzővel (20/3 ábra, ha a traktor haladási irányjelzője takarva van) két vörös fényvisszaverővel (20/4 ábra, kerek, derékszögű vagy háromszögű) megvilágított rendszámtábla tartóval (20/5 ábra, ha a traktor rendszámtáblája takarva van) két hátrafelé néző figyelmeztető táblával (20/6 ábra) 20. ábra két előre néző határoló-fénnyel (21/1 ábra) két előre néző figyelmeztető táblával (21/2 ábra) oldalsó sárga színű fényszórókkal (21/3 ábra) Ellenőrizze a világítóberendezés működését. A figyelmeztető tábláknak tisztáknak és sérülésmentesnek kell lenniük. 21. ábra

42 42 Haladás a szántóföldre szállítás közúton 5.1 Átváltás munkahelyzetből szállítási helyzetbe Zárja össze a munkagépet (23. ábra). - Működtesse a 3-as vezérlőszelepet (színjelzés 2 x sárga): - Emelje fel teljesen a munkagépet, fordulóhelyzet! (22. ábra) - Működesse az 1-es vezérlőszelepet (színjelzés 2 x kék): - Zárja be teljesen a munkagépet és húzza be teljesen az oldalsó hengereket (kombinált funkció, a szelepet tartsa hosszan lenyomva!) biztosító horog reteszelve. - Működesse a 3-as vezérlőszelepet (színjelzés 1 x sárga): - Emelje fel a munkagépet maximum 4m-es szállítási magasságig! 22. ábra Az oldalkereteknek a szállítási helyzetben reteszelve kell lenniük! (24. ábra) A reteszelő szem (24/1 ábra) és a reteszelő csap (24/2 ábra) biztosítják a szállítási helyzetet. 23. ábra Küldje el a személyeket a munkagép veszélyes területeiről! Tartsa be a max. 4 m-es szállítási magasságot! Ez a 25 cm-es szabadmagasság esetén adott! 24. ábra

43 Haladás a szántóföldre szállítás közúton 43 A védőponyvák elhelyezése: - Vegye le a védőponyvákat a rúdról. - Tegye a védőponyvákat a tárcsasorok köré és rögzítse azokat a tartószíjjal (elöl 3 szíj (25. ábra) / hátul 2 szíj (26. ábra). 25. ábra A munkagép közúti szállítási helyzetben. (27. ábra) 26. ábra 27. ábra

44 44 Üzembe vétel 6. Üzembe vétel Ebben a fejezetben munkagépének üzembevételéről talál információkat. A munkagép üzembevétele előtt az üzemeltetőnek el kell olvasnia és meg kell értenie a használati útmutatót. Vegye figyelembe a 9. oldalon található a Biztonsági utasítások a kezelő részére című részt a munkagép fel- és lekapcsolásakor a munkagép szállításakor a munkagép használata során Ügyeljen mindig a traktor megfelelő kormányzási- és fékezési képességeire! Szükség esetén használjon pótsúlyokat! A traktor mellső és/vagy hátsó részére történő munkagépelhelyezés esetén nem szabad túllépni a megengedett legnagyobb traktor össztömeget a megengedett legmagasabb traktor-tengelyterhelést a traktorabroncsok megengedett legmagasabb teherbíró képességét Határozza meg gondosan: a traktor össztömegét a traktor tengelyterhelését az abroncsterhelhetőséget a legkisebb pótsúlyozást értékét üres és teli függesztett munkagép esetén, mielőtt a traktor/függesztett munkagép kombinációt üzembe helyezné (vagy számítással vagy mérlegen történő méréssel). Ehhez lásd a 45. oldalon található A traktor össztömegének, a traktor tengelyterhelésének, az abroncsterhelhetőségnek valamint a szükséges legkisebb pótsúlyozásnak a kiszámítása című fejezetet. A traktornak biztosítania kell a traktor és a munkagép kombináció részére az előírt fékezési késleltetést. A közúti közlekedés során a traktornak és a munkagépnek meg kell felelniük a KRESZ előírásainak. Az üzembentartó és a jármű vezetője egyaránt felelősek a KRESZ törvényi rendelkezéseinek betartásáért. Ügyeljen a vontatott vagy függesztett munkagép maximális hasznos terhelésére és a traktor tengelyterhelésére; adott esetben csak részben feltöltött tartállyal közlekedjék. Reteszelje felkapcsolt vagy függesztett munkaeszközzel történő közúti közlekedés során a hárompont-hidraulika kezelőkarját a véletlenszerű lesüllyedés vagy felemelés ellen.