Bakonyjákó. Szentháromság templom (műemléki védelem alatt áll)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Bakonyjákó. Szentháromság templom (műemléki védelem alatt áll)"

Átírás

1 Bakonyjákó Szentháromság templom (műemléki védelem alatt áll) A késő barokk stílusú templomot a Somogyi család építtette ( ). A templom értékes kincse a Szent kereszt ereklye. A templom előtt egy fafaragású Szentháromság-szobor áll. A falu ideális kiindulópontja a bakonyi gyalogos és kerékpár túráknak. A Bakony lejtői, vadregényes tájai, titokzatos erdői az év minden szakában túrára hívogatnak. Túraajánlataink minden igényt kielégítenek: van javaslatunk 3-4 kilométeres sétára, de akár 22 kilométeres teljesítménytúrára is. Az elérhető távolságban levő főbb látnivalók: Európai Kultúra útvonala (egy városlődi séta, mely összefoglalja a település összes látnivalóját) Kálváriavölgyi horgásztó, Üveg-hegy, Kopasz-hegy, Fokhagyma-hegy, Kakastara, Tűzköves-hegy, Hölgykő vára, Csollányos-völgy, Csárda-hegyi Őskarszt. A túrák során csodás kilátás nyílik a Déli és Északi-Bakony nagyobb hegycsúcsaira, a Somló vulkanikus hegyére. A túrák természetesen a nordic walking szerelmeseinek igényeit is kielégítik. Néhány túraajánlatunk: 3 km túra: Iglauer Park Strandvölgy Kálvária-völgyi Horgásztó Iglauer Park 5 km túra: Iglauer Park Üveg-hegy Fokhagyma-hegy Kopasz-hegy Városlődi Kálvária Iglauer Park 10 km túra: Iglauer Park Városlődi Kálvária Hölgykő vára Csehbánya Városlőd Iglauer Park 15 km túra: Iglauer Park Üveg-hegy Fokhagyma-hegy Kopasz-hegy Kakastara Csollányos-völgy Iglauer Park

2 15 km túra: Bakonybél, Barátok útja : Bakonybél Barátok útja Százhalom Kisszépalmapuszta Levél-kúti árok Kőris-hegy Ördög-lik-barlang Márvány-völgy Százhalom Tekeres-kút Tekeres-kúti-árok Bakonybél 2,5 km túra: Bakonybél, Boroszlán Tanösvény - Odvaskői-barlang - Bakonyújvár romjai - Gyilkos tó Farkasgyepű, Tüdőszanatórium - Bakonyjákó - Som-háti-földek - Homokos - Legelő Bittva-patak Döbrönte - Mánc-hegy alatt - Nyúl-hegy - Csere-földek - Malom út - Jákói út - Köves-patak völgye - Döbrönte Döbrönte, Katalin-forrás Döbrönte - Szarvaskő vár romja Döbrönte, Szarvaskő várrom - Bittva-patak Iharkút (4,5 km-re Bakonyjákótól) Dinoszaurusz leletek Magyarországon! Szervezett túra Iharkútra, a bakonyi dinoszaurusz lelőhelyre. Szervezett látogatás kisvonattal Bakonyjákóról Németbányára, az Iharkút Emlékparkba és dinoszaurusz lelőhelyre. Túraszervező a Forrás Vendégház. Bakonyjákóról a Forrás Vendégház pihenőparkjából indul a múltat idéző vonat a ma már világhírnévre szert tett bakonyi dinoszaurusz lelőhelyre, amelyet dr. Ősi Attila okleveles geológus, kutató fedezett fel és tett világhírűvé.

3 Németbánya (4 km-re Bakonyjákótól) Pisztrángos tó A Bittva felduzzasztásával jött létre a pisztrángos tó, mely kedvelt kirándulóhely. Emlékkápolna és a faluház Kisvonatos kirándulás A nyugati-bakony csücskében, lágyívű dombok ölelésében nyitja meg Bakonyjákó, Németbánya, Farkasgyepű a természet templomát, az erdőt a sétavonattal induló utazó előtt. Az erdei kisvasút emlékét idéző utazás célja az állandó rohanásban megfáradt vándort visszavezetni a természet sugallatát árasztó hegyekkel, völgyekkel tagolt, patakcsobogástól és madárfüttytől hangos tájba. A valamikor, betyárok lakta vidéken számos látnivalót tárunk fel rövid és hosszú túráink alkalmával. A kirándulás élményét gazdagítja, ha a vidék ízeit az erdő ölén kóstolgatja a vendéglátók kínálatából. Bakonyjákóról a Forrás Vendégház pihenőparkjából indul a múltat idéző vonat. Egész napos programok Túravezetés erdészeti és vadászati szakvezetéssel, vendéglátás igényelhető. 1. Németbánya, Királykapu, Witt kilátó, Gerence puszta, Bakonybél, 2.

4 Németbánya, Pisztrángos tó, Roth Gyula tanösvény, Szénpajta, Vadászház 3. Iharkút emlékpark és dinoszaurusz lelőhely, Pénzlyuk- barlang, Hubertlak, Forrasztókői exótakert, Németbánya Félnapos programok Túravezetés erdészeti és vadászati szakvezetéssel, vendéglátás igényelhető. 1. Németbánya, Pisztrángos tó, Farkasgyepü 2. Iharkút emlékpark és dinoszaurusz lelőhely, Németbánya 3. Járiföld templom sűrű és fűrészüzem megújuló energiahordozót előállító üzem bemutatása 4. Farkasgyepü erdészeti központ és csemetekert, Csurgókút Két órás sétavonatozások idegenvezetéssel 1. Németbánya 2. Farkasgyepü 3. Pisztrángos tó 4. Szénpajta Ganna (12 km-re Bakonyjákótól) Esterházy Mauzóleum A nagygannai római katolikus kerektemplom ( ) Esterházy Miklós megbízásából készült Charles Moreau tervei szerint. A templom alatt van az Esterházy-család mauzóleuma. A templom a római Pantheon kicsinyített mása.

5 Döbrönte (13 km-re Bakonyjákótól) Szarvaskő vár romjai A Bakony nyugati oldalán, enyhébb lankák közötti völgyben bújik meg Döbrönte kicsiny települése, ami felett drámai festőiséggel törnek az égbolt felé a középkori vár maradványai. Nagy Lajos király 1367-ben adott engedélyt kedvelt udvari emberének, Himfy Benedek pozsonyi ispánnak, hogy kővárat emeltethessen a döbröntei uradalmának területén. Ödön-forrás A falutól kb. 1 óra kellemes sétával elérhető a szép természeti látnivaló. Hasik Hotel - lovas udvar Bakony szelídebb lankái és gyönyörű erdői festői tisztásai. A szálloda képzett lovászai, nyugodt és kiegyensúlyozott, lovai kitűnően alkalmasak arra, hogy bárki megismerkedhessen a lovaglás szépségeivel.

6 Római Katolikus Templom (Fájdalmas Szűz) Somogyi család leszármazottja, gróf Somogyi János özvegye, Győri Krisztina építette, Charles de Moreau tervei alapján Kornhausel József bécsi építésszel, a gannai templom és mauzóleum kicsinyített másaként. Az építkezés 1815-ben fejeződött be. Kerek klasszicista stílusú, centrális elrendezésű, kör alaprajzú kis templom kupola lefedéssel. Népi Műemlékház Döbrönte Fő utcáján elhelyezkedő, múltidéző emlékház. Bittva patak A Bittva a Marcal egyik legjelentősebb mellékvize, hosszát és vízgyűjtőjének nagyságát tekintve a Torna, Gerence és a Sokorói-Bakony-ér után a negyedik helyen áll. A Bakony nyugati részén, Németbánya felett ered, és Békás határában folyik a Marcalba. Felső és középső, hegy-és dombvidéki szakaszán szép, természetes állapotú a patak, útja során több víztározót, horgásztavat táplál.

7 Kislőd (19,5 km-re Bakonyjákótól) Sobri Jóska Kaland- és élménypark Itt található Magyarország legnagyobb kötélpályája, és emellett közel 40 játéklehetőség várja a kisebb és nagyobb gyerekeket, de a felnőtteket is egyaránt. Újdonságok: elektromos kisautók és quadok, kibővített gokart és quad pályák, bakonyi mesterlövész játék, pandúrképző, FBI akadémia, szédületes körhinta, játszóvár. Herend (19,5 km-re Bakonyjákótól) Herendi Porcelánium Porcelán Manufaktúra A Minimanufaktúrában a porcelánkészítés rejtelmeibe pillanthat be a látogató. Aki pedig ha csak egy rövid időre maga is porcelánkészítő mesterré szeretne válni, kézbe foghatja a nyers porcelánmasszát vagy a festőecsetet, a műhelyek teret adnak az alkotásnak! A Porcelanium Látogatóközpont szemközti épületszárnyában a Viktória Márkabolt várja az érdeklődőket. A Porcelánművészeti Múzeum állandó gyűjteményes, és minden évszakban megújuló időszaki kiállításai ismertetik a Manufaktúra fejlődéstörténetét. A porcelán világába tett kirándulást követően az Apicius Étterem és Kávéház vendéglátását élvezheti a látogató.

8 Kőris-hegy, Vajda Péter kilátó Bakonybél (40 km-re a Bakonyjákótól) A Bakony legmagasabb hegye a Bakonybél mellett magasodó Kőris-hegy. A rajta álló Vajda Péter kilátó talapzata 709 méterrel van a tenger szintje felett. A háromemeletes fa kilátó legfelső szintjéről csodás panoráma nyílik. Odvaskői-barlang Az Odvaskő-barlang a Zirctől nyugatra induló út mentén, Bakonybél és Bakonykoppány között található. A barlanghoz a Boroszlán tanösvény vezet a Balaton-felvidéki Nemzeti park Magas-Bakony területén. Odvaskő nem a barlang neve, hanem egy magában álló fődolomit sziklabástyáé, melynek tetejéről elragadó kilátás nyílik a környékre. A sziklaszirt Ny-i oldalába mélyül az Odvaskőbarlang 20 m hosszú, 8-10 m széles és 3-4 m magas, csarnokszerű ürege. Pörgöl-barlang A Száraz-Gerence völgyében, mintegy 50 m- es magasságban nyílik a Pörgöl-barlang háromszög alakú bejárata, mely a sárga barlangjelzésen közelíthető meg. Tetején, oldalán és hasadékaiban a mészkőben kialakult barlangokra jellemző sokszínű és többféle alakzatot formáló cseppkő bevonatokat figyelhetünk meg. A barlang egyike a Bakony legforgalmasabb denevér nászhelyének.

9 Bencés apátság és kolostor A barokk kolostorépület és templom ma is az egyik legkorábbi hazai kolostor helyén áll, környezete a Bakony erdei által körülvett szerzetesi közösség számára ideális helyet jelentettek a világtól való elvonulásra. Boroszlán tanösvény Bakonybéltől néhány km-re, a Magas-Bakonyt átszelő Gerence-patak szurdokvölgyének 240 m-es szintjéről észak felé indul a tanösvény, aztán meredek kaptatók és lapos fennsíkok lépcsőin átkapaszkodik a Kőris-hegy tetőrégiójába, majd 520 m-es magasságban visszafordul, és az Öreg-Szarvad-árok völgyén ereszkedik le az autóspihenőhöz. Pannon Csillagda Látogatóközpont A Pannon Csillagda 800 m² látogató központjának főbb elemei: csillagászati távcsőpark, digitális planetárium, valamint csillagászati és űrkutatás történeti kiállítások.

10 Szent Mauríciusz Plébániatemplom Bakonybélben, az országnak ezen a rendkívüli szépségű helyén 1018 óta élnek szerzetesek. Kitüntetett pontok a fizikai és a virtuális térben, ahol természet és történelem, emberi kreativitás egymással kapcsolatba léphetnek. Borostyán-kút (Szent-kút) kápolna A Borostyán-kút vagy közismertebb nevén "Szentkút" Bakonybél környékének egyik legkedveltebb kirándulóhelye, Veszprém megye természeti csodáinak egyike. Kerteskői-szurdok Vadregényes szurdok, vadvirágos rétek, fenséges bükkösök. Nagyszerű kirándulóhely.

11 Bakonybéli Állatpark Az Állatpark a bakonybéli Öregréten található, ahol 15 hektár bekerített gyepen többféle őshonos háziállat legel kora tavasztól késő őszig. A bemutató gazdaság rengeteg látnivalót és különleges, maradandó élményt nyújt Százhalom halomsírmező Az időszámításunk előtti 15. században a hegyvidéki élethez szokott, pásztorkodó, a Rajnától a Tiszáig terjedő későbronzkori kultúra népei telepedtek meg a Bakonyban. Jellegzetes temetkezésük alapján halomsíros -nak nevezzük őket. Halottaik hamvait urnákba helyezték, mellé ékszert, fegyvert, agyagedényeket tettek, fölé földből vagy kőből halmot építettek. Likas-kő barlang Közvetlenül a falu határában, a Tönkölös-hegy déli oldalán bújik meg a Likas-kő apró barlangja. A dolomit kőzetben kialakult barlang mindössze 6 m hosszú.

12 Köves-hegyi kilátóhely A bakonybéliek körében Kívánságok kilátója-ként ismert. A Bakony legmagasabb csúcsai, az erdővel borított hegyek közt megbúvó falu apró házai és a közülük kimagasló templom tornya mesebeli látványt ígér. Tiszta-víz-forrás A Bakony legnagyobb forrása a Bankavár hegyoldala alatt tör fel. A forrás mellett kis pihenőhely található. Szerencsére a mai napig megmaradt eredeti, természetes, közel 2m átmérőjű forrásmedencéje. Tájház (Fő utca) Az utolsó tulajdonosáról Hasprai-háznak nevezett épület már a település 1857-es kataszteri térképén szerepel. Az eredetileg füstös konyhás ház utolsó átalakítására, modernizálására a 20. század elején került sor.

13 Bakonyi Erdők Háza A zirci apátság hajdani gazdasági épületegyüttesének korszerű felújítása teremtette meg annak a lehetőségét, hogy az egykori magtárban természetvédelmi és erdészeti gyűjteményt lehessen kialakítani. mutatja be: a hegység földtörténeti múltját, főbb kőzeteit, ásványait, érdekes földtani jelenségeit. Bakonyi nagyvad, trófea és kőzet bemutató A trófeakiállításon bemutatjuk a Bakonyban élő állatokat, több mint száz trófeát, prémeket (szarvas, őz, vaddisznó, muflon, róka, vadmacska, borz...). Láthatnak agancsokat, szarvakat, szőrméket és kitömött állatokat. Mészégető kemence A Bakonyban kb. 250 éven át foglalkoztak mészégetéssel. A meszet fertőtlenítésre, házak tisztántartására, meszelésre, építkezésnél kötőanyagként használták. A Sekk-kemence rekonstrukciója 2008 nyarán készült el, mellette kialakított szalonnasütő helyek csábítják a vendégeket, továbbá egy magaslesről is gyönyörködhetnek a falura nyíló csodálatos panorámában.

14 Bakonyújvár romjai A szabálytalan négyszög alaprajzú külső, és a papucsra emlékeztető belső várat között építette a Podmaniczky - család. A várfalakhoz épültek az őrség és a várnagy szállásai és a kastély. Szent Mauríciusz Monostor Füves kertje A Szent Mauríciusz Monostor történeti kertje csodálatos ősfák alkotta, évtizedek óta védett park Bakonybél község belterületének déli részén. Az 1750 és 1754 között barokk stílusban épített apátsági templom és kolostor együtteséhez a 19. század 30-as éveitől kezdve a korstílusnak megfelelően apátsági kertet alakítottak ki. Gerence-völgyi Kirándulóerdő Magába foglalja a Magas-Bakony egyik legszebb panorámát biztosító kilátóhelyét, a Kőris-hegyi kilátót. Megközelíthető a Bakonybéli Erdészet szilárd burkolatú közlekedési útján. A Gerence-völgy kiváló lehetőséget biztosít a kirándulni, táborozni vágyóknak.