Közlekedési alapismeretek gyerekeknek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Közlekedési alapismeretek gyerekeknek"

Átírás

1 Közlekedési alapismeretek gyerekeknek Útmutató pedagógusoknak az általános iskolások biztonságos közlekedésre való felkészítéséhez leírásokkal 1 részletes útmutató ábrákkal 2 5 jelzőtáblákkal magyarázatokkal 3 4 feladatokkal

2

3 1

4 Kedves Pedagógusok! 2 A mindennapi közlekedés legvédtelenebb és legveszélyeztetettebb csoportját a gyerekek képezik, köszönhetően annak, hogy életkoruknál fogva tájékozódási, észlelési és koordinációs képességeik még fejlődő szakaszban vannak, valamint, hogy még kevés tapasztalattal rendelkeznek. Helyzetük még nagyobb figyelmet kíván, amikor kerékpárra ülnek, hiszen előbb-utóbb a forgalom önálló résztvevőivé válnak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a biztonságos közlekedésre való felkészítésük minél hamarább megkezdődjön. Ebben a folyamatban legalább annyira fontos szerepet játszik a játékosság és kreativitás, mint a saját nyelvükön megfogalmazott elméleti képzés. A gyermekek biztonsága érdekében jól összehangolt közös munkára van szükség, hiszen nem csupán az ő felelősségük, hogy mennyire

5 biztonságos magatartást tanúsítanak közlekedés közben. A megfelelő minták kialakításában és a közlekedésbiztonsági alapelvek átadásában a szülőknek és a tanároknak egyaránt meghatározó szerepe van. A jelen kiadványban ismertetett témák, módszerek, tevékenységek ehhez a munkához szolgálnak útmutatóul a pedagógusok számára a benne foglaltak jó alapot képeznek a közlekedésbiztonsági foglalkozások ismeretanyagának és gyakorlati elemeinek felépítéséhez, legyen szó szabályismeretről, járműkezelési alapkészségekről, valamint arról, hogy veszélyhelyzetben mi a teendő. 3 A következő oldalakon mind az elméleti, mind a gyakorlati foglalkozások tartalmához számos ötletet találhatnak. Bízunk benne, hogy a kiadvánnyal érdemben hozzájárulhatunk a gyermekek biztonságos közlekedési szokásainak megalapozásához!

6 4 A gyermekek biztonságos közlekedésére vonatkozó kiemelt figyelmet két tényező is indokolja. Az első, hogy a gyermekek a legveszélyeztetettebb és legvédtelenebb képviselői a közlekedésnek, másrészt pedig ők lesznek a jövő felnőtt közlekedői, gépjárművezetői.

7 A GYERMEKEK KÖZLEKEDÉSÉNEK 5 SAJÁTOSSÁGAI

8 A gyermekek közúti közlekedésének sajátos ismertetőjegyei vannak. Ezek a tulajdonságok természetesen általánosságban vonatkoznak a gyermekekre, hiszen a 0 14 évesek korosztályán belül igen jelentős eltérések lehetnek. Egyrészt egészen más sajátosságok jellemzik az óvodáskorúak, az alsó tagozatosok, valamint a felső tagozatos iskolások közlekedését, de eltérések lehetnek az azonos korúak között, sőt még az egyes nemek között is (a fiúk, továbbá a hiperaktív és a lassú gyermekek általában nagyobb kockázatoknak vannak kitéve). 6 A gyermekek jellemzői, hogy még nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, melyek a biztonságos közlekedéshez szükségesek, továbbá a rájuk leselkedő veszélyekkel sincsenek tisztában, és általában figyelmük sem eléggé koncentrált éves korban még ritkán vesznek részt önállóan a közlekedésben. Ebben a korban általában még a szülő (vagy más felnőtt) felügyelete mellett közlekednek, akár gyalogosan, akár tömegközlekedési eszközökön, akár pedig járművek utasaként. A gyermekkor a legfogékonyabb időszak az emberi élet során, amikor a tanulás hatásfoka kiemelkedően magas. Ez az a tény, amire a közlekedésre nevelést alapozni lehet. A gyermekek első járműve általában a kerékpár. A legkisebbek kedvelik a lábbal hajtható kis játékszereket, majd néhány év múlva a görkorcsolya, gördeszka, valamint a roller használata válik körükben népszerűvé (amelyek azonban nem közlekedési, hanem játék- és sporteszközök).

9 A gyermekekre mindenhol potenciális veszélyek leselkednek, ahol gépjármű-közlekedés van: a forgalmas vagy akár a gyérebb forgalmú utak mentén, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél, a lakó- és pihe nő övezetekben, a bevásárlóközpontok parkolóiban, a játszóterek és találkozóhelyek környezetében stb. A kisgyermekek egészen másként gondolkodnak, mint a felnőttek. Másként látják a világot, más dolgokat tartanak fontosnak és érdekesnek, mint a felnőttek, és nincs ez másként a közúti közlekedésben sem. A gyermekek biztonságos közlekedésére vonatkozó kiemelt figyelmet két tényező is indokolja. Az első, hogy a gyermekek a legveszélyeztetettebb és legvédtelenebb képviselői a közlekedésnek, másrészt pedig ők lesznek a jövő felnőtt közlekedői, gépjárművezetői. Mindezeken túl a gyermekkornak is van még egy rendkívül fontos tulajdonsága: ez a legfogékonyabb időszak az emberi élet során, amikor a tanulás hatásfoka kiemelkedően magas. Ez az a tény, amire a közlekedésre nevelést alapozni lehet, és ez az, ami vissza nem térő lehetőséget jelent a helyes közlekedési magatartás kialakítása szempontjából. A gépjárművezetőképzés folyamatához hasonlóan a gyermekeknek is meg kell szerezniük mindazokat az ismereteket és tapasztalatokat, amelyek nélkülözhetetlenek az önálló közlekedéshez, akár gyalogosként is. 7 Természetesen az sem hanyagolható el, hogy a gyermekeket milyen környezet veszi körül, hiszen a pozitív és negatív minták egyaránt nagymértékben befolyásolják a gyermekek fejlődését. A környezet alatt szűkebb körben a szülőket és a tanintézeteket érthetjük.

10 A gyermek számára a szülők az első számú mintaadók. A szülők közlekedési magatartása, személyes példamutatása jelentős mértékben meghatározhatja a gyermek közlekedési szabályokhoz való hozzáállását. 8 Amennyiben a gyermek azt látja, hogy a szülő megtartja a közlekedés szabályait, és őt is hasonló szellemben neveli, akkor a pozitív minta tovább öröklődhet. Ellenkező esetben, amikor az óvodában vagy az általános iskolában a gyermeket a szabályos közlekedésre készítik fel, ugyanakkor hazafelé menet a szülő tiltott helyen viszi át gyermeket az úttesten, akkor a közlekedésre nevelés hatása pillanatok alatt romba dőlhet. A szülők (illetve a felnőttek) felelőssége a gyermekek közúti baleseti veszélyeztetettsége szempontjából is meghatározó. Az elmúlt évek adatai azt mutatják, hogy hazánkban a gyermekek a súlyos, illetve halálos sérülésüket többnyire gépjármű utasaként és nem önálló közlekedésük során (gyalogosként, vagy kerékpárosként) szerzik. A szakértők és gyermekpszichológusok általános véleménye alapján a gyermekeknek legalább tíz éves korukig szükségük van megfelelő támogatásra és felügyeletre a közúti közlekedés során. Ennek fő oka, hogy ebben a korban még nem alakultak ki azok a fizikai és szellemi képességek, amelyek által a gyermekek a saját biztonságukhoz szükséges döntéseket meg tudnák hozni.

11 A közlekedés gyerekszemmel Sok szülő (illetve felügyeletet ellátó nagykorú) esik abba a tévedésbe, hogy a gyermek egy kis felnőtt, ezáltal túlértékelik képességeiket, vagy elhiszik a gyermekeknek, amikor kijelentik, hogy ők már tudnak magukra vigyázni. Ezáltal rendkívüli veszélynek teszik ki a gyermekeket, akikről (főleg kisebb korban) tudott, hogy: könnyebben válnak zavarttá, és alacsonyabb termetük miatt kevesebbet 1 általában csak egy eseményre látnak, és a járművek vezetői is tudnak koncentrálni nehezebben észlelik őket 2 5 kevésbé kiszámíthatóak nem képesek pontosan megítélni a mozgó 3 más gyalogosokhoz járművek távolságát és sebességét (mikor (kerékpárosokhoz) képest érkezhet a jármű az áthaladásuk vonalához) 4 nem tudják pontosan behatárolni, milyen irányból érkeznek a hangok nem tudják feldolgozni a közlekedési környezetben végbemenő gyors változásokat 6 9 nem értik meg az olyan (számukra továbbá nem tudják azonosítani azokat 7 elvont) fogalmakat, mint a helyeket sem, amelyek legnagyobb például a közlekedésbiztonság biztonságot nyújtják az úton való átkeléskor 8 A kisgyermekek egészen másként gondolkodnak, mint a felnőttek. Másként látják a világot, más dolgokat tartanak fontosnak és érdekesnek, mint a felnőttek, és nincs ez másként a közúti közlekedésben sem.

12 A kisgyermekek testmagasságuk miatt is kevesebbet látnak a környezetből, hiszen cm magasságban egészen más a világ: a látótér jóval szűkebb a felnőttekénél, és több olyan akadályozó tényező merül fel, amire a felnőttek általában nem is gondolnak (a kisebb gyermekek még a járművek szélvédőüvegeit sem érik fel, így át sem tudnak látni azokon). 10 A gyermekek figyelme kevésbé megosztott, közlekedésük során is sokszor a kalandot, a játékot keresik, figyelmüket teljesen elvonhatja egy-egy érdekes tárgy, vagy esemény, és ekkor minden biztonságérzetük megszűnhet. A gyermekek figyelme kevésbé megosztott, közlekedésük során is sokszor a kalandot, a játékot keresik, figyelmüket teljesen elvonhatja egyegy érdekes tárgy, vagy esemény, és ekkor minden biztonságérzetük megszűnhet. A 6 10 évesek már megértik a közlekedési szabályok fontosságát és szükségességét, és a számukra legfontosabb néhány szabályt általában már ismerik (hol és mikor szabad átmenni az úttesten, mit jelentenek a jelzőlámpa színei és az egyes jelzőtáblák stb.). Veszélyérzetük azonban még csekély, s jellemzően problémát jelent, ha egyszerre túl sok közlekedési ismeretet adnak át a részükre. A felső tagozatos iskolások általánosságban jóval több ismerettel rendelkeznek, ekkor már önállóan is részt vesznek a közúti forgalomban, 12 éves kortól pedig akár főútvonalon is kerékpározhatnak

13 (a hatályos szabályok szerint fejvédő sisakot használva akár 50 km/h sebességgel is), ám életkoruk sajátosságaiból adódóan ekkor válnak igazán veszélyeztetetté. 14 éves korig a kerékpár a gyermekek egyetlen legális járműve. A gyerekek általában szeretnek kerékpározni. A kerékpár részükről elsősorban nem közlekedési eszköz, hanem sokkal inkább játékszer, az önállóság kifejezésének és a fizikai képességek továbbfejlesztésének eszköze. A gyerekek igen gyakran kerékpároznak a járdán (több országban a KRESZ is megengedi ezt), itt azonban gyakori veszély a gyalogos elütés, a szilárd tárgynak (fának, falnak stb.) ütközés, vagy az egyéb okból, például a járműkezelés hiányosságaiból történő elesés. 11 A 14 év alattiak veszélyeztetettségét tovább növeli, hogy a kirívó magatartásokat általánosnak, természetesnek veszik, és nem látják előre azok veszélyeit. A fiatal kerékpárosok a legveszélyeztetebbek: energikusak, gyorsan hajtanak, ámde óvatlanok és felkészületlenek. A fiúk előszeretettel mutatják be tudásukat a lányok vagy éppen a kevésbé tapasztaltak előtt, míg a lányok általában körültekintőbbek, óvatosabbak és kiszámíthatóbbak.

14 A gyerekek a közutakra is kihajthatnak kerékpárral. Ez akár szándékuktól függetlenül is előfordulhat (pl. túl gyorsan hajtanak, vagy nem veszik észre, hogy véget ér a járda), de jellemzően a már kerékpáros tapasztalatokkal rendelkező iskoláskorúak jelennek meg járműveikkel a forgalomban. 12 Jelentős és a szakértők részéről rendszeresen hangoztatott probléma, hogy ezeknek a gyerekek közlekedési szabályismereti szintje igen alacsony, és kerékpárosként, a közlekedés teljes jogú tagjaként egyáltalán nincsenek tisztában a biztonságos közlekedéshez nélkülözhetetlen olyan szabályokkal, mint az elsőbbségadásra, a haladásra vagy éppen a kanyarodásra vonatkozó szabályok. Jelentős és a szakértők részéről rendszeresen hangoztatott probléma, hogy a gyerekek közlekedési szabályismereti szintje igen alacsony. Kontinensünkön alapvetően mindenhol a szülőkre, valamint a felügyeletet ellátók felnőttekre és a pedagógusokra hárul az a fontos feladat, hogy megismertessék a gyermekekkel a közúti közlekedés szabályait, hívják fel a figyelmet a veszélyekre, s példát mutassanak a biztonságos, egyben jogkövető közlekedésre.

15 Nagyon fontos, hogy már a kezdetekben tudatosuljon a gyermekekben az, hogy biztonságuk olyan eszközök által is fokozható, mint például a gyermekbiztonsági rendszer, a kerékpáros fejvédő sisak, a fényvisszaverő védőmellény vagy a ruházatra illeszthető egyéb fény vissza verő eszközök. Az előzőekben leírtak alapján a gyermekek közúti közlekedését az átlagosnál nagyobb kockázatok jellemzik, melyeknek minden közlekedőben tudatosulnia kell. A kapcsolódó ismereteknek pedig fontos (vagy inkább nélkülözhetetlen) helyük van a közlekedésre nevelésben, továbbá a gépjárművezetők képzésében. 13

16 14 A KRESZ számos olyan különleges előírást is tartalmaz, mely kifejezetten a gyermekek közlekedésére vonatkozik. Ezek az egészséges fejlődésüket, biztonságos közlekedésüket szolgálják.

17 A KRESZ ÉS A GYEREKEK 15 KÖZLEKEDÉSE

18 A számos alkalommal módosított és kiegészített, a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPB-BM együttes (KRESZ) szabályai a felnőttekre, fiatalkorúakra és a gyermekkorúakra egyaránt vonatkoznak. Ennek megfelelően a KRESZ a közlekedési szabályok megtartása alól a gyermekeknek sem ad (illetve adhat) felmentést, közlekedjenek akár gyalogosként, kerékpárosként vagy jármű utasaként. Ezt kívánják a közúti közlekedésbiztonság alapvető érdekei. Főútvonalon 12. életévét be nem töltött személynek tilos kerékpározni, és ez még szülők kíséretében sem lehetséges. 16 Tekintettel azonban arra, hogy a gyermekek főleg a 0 6 évesek és a kisiskolás korúak a közlekedési szabályokat még egyáltalán nem vagy csak részben ismerik, így biztonságos közlekedésükben meghatározó szerep hárul a felnőttekre, különösen a szülőkre, a hozzátartozókra és a pedagógusokra. Az életkorból adódó mentális, szabályismereti és egyéb hiányosságokra tekintettel, a jogszabályi értelemben vett cselekvőképes állapot eléréséig, 14 éves korig a gyermek közúti szabályszegés elkövetése miatt nem büntethető, vele szemben az említettek miatt büntethetőséget kizáró ok merül fel.

19 Ez nem jelenti természetesen azt, hogy a jogsértéshez soha nem társul szankció kiszabása. Példaként említve: ha a gyermek védtelenül, biztonsági gyermekülés vagy felnőtt biztonsági öv használata nélkül utazik olyan gépjárműben, amelyben ez kötelező lenne, akkor a passzív biztonsági eszköz használatának elmulasztása miatt a jármű vezetőjét terheli a felelősség. Az általános jellegű előírások mellett a KRESZ számos olyan különleges előírást is tartalmaz, mely kifejezetten a gyermekek közlekedésére vonatkozik. Ezek a szabályok egyértelműen a 0 14 év közöttiek egészséges fejlődését, biztonságos közlekedését szolgálják. 17 Az említett szabályok között talán a legfontosabb a gyermekbiztonsági rendszer használatának előírása a közlekedésben való részvétel külön feltételeinek a sorában. A gépkocsiban utazó, 150 cm-nél alacsonyabb gyermek a testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben szállítható. A gépkocsiban utazó, 150 cm-nél alacsonyabb gyermek a testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben szállítható, a hazai szabályozásban életkor nincs meghatározva, csak a testmagasság. Az életkor vonatkozásában

20 a KRESZ ugyanakkor egy alsó korhatárt szab meg, mely szerint 3 évnél fiatalabb gyermek kizárólag gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható, de abban is csak akkor, amennyiben a gyermeket a biztonsági eszközhöz hevederekkel, vagy pántokkal rögzítették. 18 A kerékpáros közlekedésen belül a gyermekek védelmét szolgálja az a szabály, amely alapján kétkerekű kerékpáron kizárólag 16 életévét betöltött személy szállíthat 10 évnél nem idősebb gyermeket, és a gyermek a kerékpár pótülésén (nem pedig a vázon, vagy egyéb helyen) szállítható. Amennyiben a kerékpár kettőnél több kerékkel rendelkezik, a jármű vezetőjével szemben minimálisan a betöltött 17. életév a követelmény. A gyermekekre vonatkozó különleges szabály továbbá, hogy főútvonalon 12. életévét be nem töltött személynek tilos kerékpározni, és ez még szülők kíséretében sem megengedett. A joghely alapja az, hogy főútvonalon történő közlekedés kiemelt kockázatúnak számít, a kerékpárosok pedig az átlagosnál is nagyobb veszélynek vannak kitéve. Kerékpáron kizárólag 16. életévét betöltött személy szállíthat 10 évnél nem idősebb gyermeket, és a gyermek a kerékpár pótülésén szállítható.

21 A gyermek gyalogosok zárt csoportjának közlekedése is eltér az általános szabályoktól, több lehetőséget tartalmaz annál. A felnőttektől eltérően a gyermekek zárt csoportja gyalogosan a járdán, a leállósávon, az útpadkán, valamint a kerékpárúton is közlekedhet, és csak ezek hiányában (vagy ha nem járhatók) haladhatnak az úttesten, annak menetirány szerinti jobb szélén. Ezzel a szabállyal a KRESZ a csoportosan közlekedő óvodások vagy a tanulmányi kiránduláson, foglalkozáson, illetve egyéb programon részt vevő általános iskolai osztályok részére az átlagosnál nagyobb védelmet biztosít. 19 Az előzőekben felsoroltak mellett a KRESZben még más előírásokat, értelmező rendelkezéseket is találunk a 0 14 évesek közlekedésével kapcsolatban (gyermekbiztonsági rendszer fogalma, iskolabusz, illetve gyermekeket szállító autóbusz meghatározása, a gyermekbiztonsági rendszer testsúly szerinti csoportba sorolása stb.).

22 20 Az iskolás korba lépéssel a gyermekek tevékenységi köre kiszélesedik, önállóbbakká válnak. A tanév végére egyre többször járnak kíséret nélkül az utcán, pl. az iskolába vagy barátokhoz menet, gyalog, kerékpárral vagy közösségi közlekedési járművel.

23 GYALOGOS KÖZLEKEDÉS 21

24 Feladatok 1 2. osztályosok számára Az iskolás korba lépéssel a gyermekek tevékenységi köre kiszélesedik, önállóbbakká válnak. A tanév végére egyre többször járnak kíséret nélkül az utcán, pl. az iskolába vagy barátokhoz menet, gyalog, kerékpárral vagy közösségi közlekedési járművel. Ez az a kor, amikor egyre jobban érdekli őket a közlekedés. 22 A pedagógusoknak a gyakoribb közlekedési helyzetek begyakorlása közben figyelembe kell venni a gyermekek fizikai és pszichológiai fejlettségét. A 6 8 éves gyermekek veszélyérzete még nem fejlődött ki eléggé. Ebből adódóan, gyakran történnek gyermekbalesetek, leggyakrabban, amikor át akarnak kelni az úttesten. Fejleszteni kell gyermekek vizuális észlelését, ami a felnőttekéhez képest kevésbé fejlett. Aki közlekedik, vizuális ingerek tömegével találkozik. A gyerekeknek óriási problémát jelent, hogy a fontos, illetve jelentéssel bíró ingereket, szituációkat a lényegtelenektől megkülönböztesse.

25 A valóban fontos elemek, mint a közlekedési lámpák, közlekedési jelek, táblák, más közlekedők kézjelzései kevésbé feltűnőek a gyermekek számára. A figyelmüket és a koncentrációkészségüket nem lehet a felnőttekével összehasonlítani. Azért is okoz nehézséget mindez, mert a gyermekek figyelme könnyen elterelődik (állatok, más gyermekek, feltűnő kirakatok stb.). Ezzel ellentétben pedig a valóban fontos elemek, mint a közlekedési lámpák, közlekedési jelek, táblák, más közlekedők kézjelzései kevésbé feltűnőek a gyermekek számára. Ehhez még hozzájárul az is, hogy a gyermekek alacsonyabbak, ezáltal nem láthatóak annyira jól, és az akadályokat ők is nehezebben veszik észre. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a gyermekek világos, kontrasztos, a reflektorok fényében jól látható ruházatot viseljenek. A következőkben néhány olyan kiemelt témát tekintünk át, amelyeket mindenképpen át kell venni a gyerekekkel a közlekedésbiztonsági foglalkozások keretében. 23

26 Átkelés az úttesten 24 Függetlenül attól, hogy a gyerekek gyalog vagy kerékpárral szeretnének átkelni az úttesten, ugyanazok az elővigyázatossági szabályok érvényesek rájuk. Melyek a veszélyforrások az átkelésnél? 1 A figyelmetlen, hirtelen lelépés az úttestre 2 Álló jármű vagy egyéb tárgy takarásából történő kilépés 3 Tilos jelzésen vagy tiltott helyen való áthaladás Ha van rá lehetőség, kijelölt gyalogos átkelőhelyen, az úgynevezett zebrán kell elvégezni az átkelést, mert itt kisebb a baleseti kockázat; azonban az elővigyázatosság itt is ugyanolyan fontos. A gyerekek nézzenek balra, jobbra, majd megint balra, és csak akkor induljanak el, ha nincs forgalom, vagy a közeledő járművek még

27 Tipp: Tegyük fel a következő kérdéseket a gyerekeknek: olyan távolságban vannak, hogy a kényelmes átkelésre bőven jut idő. Ha járművek közelednek a zebrához, és megállnak, hogy átengedjék a járókelőket, fontos, hogy a gyerekek szemkontaktus létesítése révén meggyőződjenek arról, hogy a vezető érzékeli az átkelési szándékot, illetve kezük feltartásával is jelezzék átkelési szándékukat különösen nagyobb távolság vagy rossz látási viszonyok mellett. Az átkelést szigorú tanári ellenőrzés mellett valós környezetben, az iskola környéki zebráknál is gyakorolhatjuk.? Milyen színek világítanak a gyalogosok lámpáin?? Melyik szín mit jelent?? Milyen sorrendben villannak fel? Fontos, hogy a jelzőlámpa működésével is tisztába kerüljenek a gyerekek, hogy értsék, melyik szín mit jelent, és milyen sorrendben követik egymást. Ezt a tanteremben és a helyszínen is lehet gyakorolni. 25

28 26 Ha a járdaszegély mentén autók parkolnak, a gyerekek előreléphetnek a parkoló autók vonalába (de ne tovább!), hogy jobb rálátásuk legyen az úttestre, és hogy őket is jobban észrevegyék a gépjárművezetők. Ha tiszta a terep, át lehet kelni az úttesten, de a kerékpárról feltétlenül szálljanak le, és maguk mellett tolva keresztezzék az úttestet! Ez nem pusztán szabály, hanem a közlekedésbiztonság szempontjából is nagyon fontos, hiszen egy váratlanul érkező járművel szemben sokkal nagyobb esélye van a gyerekeknek, ha nincsenek úgymond a járművükhöz kötve. Nagyon sokat segíthetünk, ha a gyerekekkel a járdaszegélyen állva gyakoroljuk a közlekedési helyzet felmérését, és az átkeléshez legmegfelelőbb pillanat kiválasztását. Arra is hívjuk fel a figyelmüket, hogy nem csupán nekik kell a kocsikat jól látniuk, de az autóvezetőknek is jól kell látniuk őket, ezért úgy helyezkedjenek, hogy pl. egy parkoló autó vagy egy nagyobb cserje ne takarja el őket az elhaladó járművek vezetői elől. Így könnyen megtanulják, hogy melyek azok a körülmények, amelyek közt az átkelés biztonságos, azaz hogyan kell időzíteni az indulást. A megfelelő készségek elsajátítása nem elsősorban életkor, hanem gyakorlat kérdése.

29 Előfordulhat, hogy olyan helyen kell átkelni az úttesten, ahol nincs gyalogátkelőhely ezek a pontok nem számítanak biztonságosnak, ezért itt különösen nagy körültekintésre van szükség. Fontos, hogy a gyerekek felnőtt jelenlétében csak olyan helyet válasszanak, ahonnan szabad a kilátás minden irányba, illetve biztosak lehetnek abban, hogy az úttesten közlekedők is jól látják őket. Sehol, de különösen ilyen helyszíneken semmiképp sem szabad parkoló autók elől, mögül és közül, illetve nagyobb bokor, fa vagy hirdető oszlop mögül az úttestre lépni! 27

30 Táblaismeret A legfontosabb jelzőtáblák, amelyekkel a gyerekeknek meg kell ismerkedniük, a gyalogost a biztonságos közlekedésben segítő táblák. Ezek például a 28 kijelölt gyalogos-átkelőhely gyalogos alul- vagy felüljáró megállóhely gyalogút gyalog- és kerékpárút gyalog- és kerékpárút vége lakó- és pihenőövezet lakó- és pihenőövezet vége A közúti jelzőtáblákat tartalmazó bővebb melléklet a kiadvány végén található.

31 Őszi-téli közlekedés Késő ősszel, illetve télen gyakran ködös az idő, esik az eső, majd a hó, hideg van, és korán sötétedik. Miután a tanítási idő ezekben a hónapokban sem fejeződik be korábban, a gyerekek is sötétebb időben mennek haza az iskolából. Nem árt felkészülni erre, és közösen megbeszélni mindazokat a szempontokat, amelyekre ilyenkor különösen oda kell figyelni láthatóság, fokozott figyelem a gyalogátkelőhelyen, csúszásmentes talpú lábbeli stb. Fontos továbbá arra is ügyelni, hogy biztonságos közlekedési tempót válasszanak maguknak, lassabban sétáljanak a csúszós eső áztatta utakon, hogy elég idejük legyen a biztonságos megállásra. A gyalog közlekedő gyermekek mindig a járda biztonságosabb (fal felé eső) részén haladjanak, és egyébként ne csak ilyenkor, hanem mindig. Az őszi-téli közlekedés kellékei : fokozott láthatóság, fokozott figyelem a gyalogátkelőhelyen, csúszásmentes talpú lábbeli stb. Tipp: Az osztályt több csoportra bontva játsszunk szituációs játékot! Két kerékpárost és két gyalogost választunk a csapatok élére. A kiválasztott gyerekeknek úgy kell eljátszaniuk a hazamenetelt az iskolából, hogy az egyikük alkalmazkodik a megváltozott közlekedési viszonyokhoz, a másik pedig figyelmen kívül hagyja azokat! A csoportok közösen megbeszélik, hogyan is játsszák el a történetet, mire kell figyelniük, milyen ruhában legyenek stb. Végül vonják le a tanulságokat, felsorolva a veszélyforrásokat, amelyeket kerülniük kell. 29

32 A gyerekek megfigyelőképességét lehet azáltal fejleszteni, hogy egy nagyobb képgyűjteményből kiválogatják azokat a képeket, amelyek olyan tárgyakat, eszközöket, kiegészítőket ábrázolnak, amikre feltehetően szükségük lesz a jó láthatóság és biztonságos közlekedés érdekében, pl. esőkabát, esernyő, vízhatlan, nem csúszós cipő, gumicsizma, láthatósági mellény. Látni és látszani! 30 Rossz látási viszonyok között főleg a téli időszakban a sötét ruhát viselő közlekedők az autósok számára alig láthatóak, szinte beleolvadnak a környezetbe. Beszéljük meg a gyerekekkel, miért fontos, hogy jól látszódjanak, és hogyan segíthetik ezt elő! Jobban látszani élénk színű öltözékkel vagy fényvisszaverő eszközök, ruházat viselésével láthatósági mellénnyel, neon színű ruházattal, fényvisszaverő pántokkal, prizmákkal lehet. A KRESZ alapján a mellényt kötelező lakott területen kívül, rossz látási viszonyok között, éjszaka viselni. Nemcsak hasznosak, de divatosak is a különböző, táskára, ruhára, karokra helyezhető fényvisszaverő pántok. A gyerekek gyalogosan és kerékpáron egyaránt viseljék ezeket, mert visszaverik az autólámpafényt, és a gépjárművezető hamarabb észreveszi őket. Télen, ha lehet, ne fekete vagy szürke kabátban járjanak.

33 Tipp: a láthatóság szerepének megértésére játsszunk a gyerekekkel egy játékot! 4 5 fős csapatokban válogassanak kétfelé ruhadarabokat egy nagy papírdobozból aszerint, hogy melyekben látszanak jól, és melyekben nem! Ezután vizsgáljuk is meg a ruhák láthatóságát az alábbi módon: három diák kimegy a teremből. Ezalatt a többiek mindenhová ruhadarabokat rejtenek el, majd elsötétítik az osztálytermet. A három diák bejön, és megkeresi a ruhadarabokat. Segítségképpen megtudhatják, hány ruhadarabról van szó, és zseblámpát is használhatnak. A többiek figyelnek, a keresők pedig elmondják a benyomásaikat. Hogy néznek ki és menynyire látszanak a világos és sötét ruhák a zseblámpa fényénél? Hogy néz ki az iskolatáska a sötétben? Mennyire látszódik? Hány fényvisszaverője van? Vajon miért éppen ott? 31

34 Biztonságosan az iskolába! Főként iskolakezdéskor lényeges, de tanév közben is érdemes felhívni a gyerekek figyelmét arra, hogy gondolják át, mennyire biztonságos úton közlekednek az iskolába: mérjék fel a veszélyeket, és válasszanak olyan útvonalat, ami a legkevésbé kockázatos. A biztonságos útvonal kiválasztásának szabályai 1 Az iskoláig vagy a kitűzött célig, pl. az otthonodig, játszótérig lehetőleg végig a járdán haladj! Ha gyalogos és kerékpáros úton mész, ne feledd, hogy bármikor jöhet a biciklis is, ezért úgy haladj, hogy biztonságosan ki tudjon kerülni Használd a kijelölt gyalogátkelőhelyet! Kerüld az átkelést az útkanyar közelében, illetve parkoló autók mögül ne lépj az úttestre! 4 Kerüld a forgalmas utakat! 5 Tipp: Írassunk a gyerekekkel fogalmazást, egy úgynevezett közlekedőlevelet! A fogalmazás témája az, hogy a nyári szünetben egy rokonuk, pl. unokatestvérük jön látogatóba egy hétre. Írjanak neki egy levelet, amelyben röviden meséljék el, merre fognak majd a játszótérre menni, mennyire veszélyes vagy veszélytelen az út. Írják le továbbá, hogy milyen szabályokat tanultak meg, amelyek betartásával biztonságosan el tudnak jutni majd a játszótérig. Gondolják végig, hogy kikre kell odafigyelniük útközben, és kik figyelnek rájuk. A levelet rajzzal és térképpel is szemléltessék!

35 Feladatok 3 4. osztályosok számára A 8 10 éves gyermekek észlelési és reagálási képességei bővülnek, így felismerik annak szükségességét, hogy figyelmesek legyenek az utcákon. Rugalmas, helyzettől függő viselkedést alakítanak ki, fel tudják mérni az esetleges kockázatokat, és elkerülik a veszélyt. Megértik, hogy a közlekedésben résztvevőként mindig láthatónak kell lenni, és ezt a jól látható öltözködéssel (feltűnő színek választásával) és eszközökkel lehet elérni. Sokoldalúan és biztonságosan vesznek részt a közlekedésben. Helyesen értelmezik a számunkra fontos közlekedési jeleket, jelzéseket. A diákok a közlekedés résztvevőiként körültekintőek lesznek, rendelkezni fognak biztonságtudattal és veszélytudattal. Felismerik, hogy az úttesten való átkelés során nagyon fontos, hogy lássák őket, és hogy figyeljenek a forgalomra. A tanulók a közlekedést mint társadalmi rendszert elismerik, amelyben az ember szabályoknak és normáknak van alárendelve. Bele tudják magukat képzelni más közlekedési résztvevő szerepébe is. Egyértelmű és tiszta viselkedési formákat alakítanak ki a közlekedésben, amelyek a gyalogos baleseti kockázatot minimalizálják. 33

36 34 Biztonságosan közlekednek az utakon, és helyesen értelmezik a számukra fontos közlekedési táblákat, jeleket. A gyermekek egyre inkább önállóan közlekednek gyalogosan, kerékpárral vagy egyéb sporteszközzel (pl. roller), megszerzik a szükséges kompetenciát ahhoz, hogy felelősségteljesen tudjanak majd részt venni a motorizált közlekedésben felismerik a látni és látszani elv és a szabályok betartásának szükségességét. 8 éves korban már képesek a gyermekek egy veszélyes helyzetre érdemben reagálni. Az akut veszélytudatosság a kisebbeket csak arra teszi alkalmassá, hogy felismerjék a szituációt, ezért fontos a sok gyakorlati alkalmazás lehetőségének megteremtése a közlekedésre nevelés folyamatában. A gyermekeknek még ebben a korban is nehéz a mások sebességét és a távolságot helyesen megbecsülni, közlekedéspszichológiai kutatások bizonyítják, hogy kétszer annyit hibáznak a távolságok és sebességek megítélésében, mint a felnőttek. Az előző fejezetben ismertetettek felidézése, átismétlése mellett javasolt a következő kiemelt témákat is alaposan átvenni a diákokkal.

37 A közlekedési ismeretek ismétlése A gyermekekkel közösen megfogalmazva készítsünk egy óriásplakátot a biztonságos gyalogos közlekedés tíz pontjáról! Bízzuk rájuk a plakáttervezés és kivitelezés örömét! A kész alkotást érdemes az osztályban jól látható helyre hosszabb időre kifüggeszteni, hogy mindig szem előtt legyen. Az alábbiakban példát adunk erre: Mindig tartsuk be Mindig időben induljunk 1 a gyalogos közlekedés el! Ne rohanjunk, szabályait! ne kapkodjunk! 2 Nem futunk az úttestre Piros jelzésnél nem lépünk 3 guruló labda után! Az az úttestre, nem indulunk úttesten nem játsszunk! neki a vasúti átjárónak! Nem a járda szélén sétálunk, hanem a belső oldalon, így nem sodorhat el bennünket véletlenül egy autó! Az utca figyelmet és fegyelmet követel! Soha nem lépünk az úttestre olyan helyről, ahonnan nem látjuk jól az úttestet, mert ilyenkor bennünket sem látnak jól az autóból! A gyalogos tíz pontja 35 Ott megyünk át a túloldalra, A járda szélén mindig megállunk! Csak akkor lépünk az 7 ahol zebra van felfestve. Ennyi úttestre, ha az autók megálltak, és a vezetővel egymás fáradságot megér a biztonság! szemébe néztünk, és a karunkkal is jeleztünk! 8 Ha valahol nincs járda, és az úttesten Nagyobb úton, utcán csak 9 kell továbbmenni, akkor az út szélén, egy az útkereszteződésben sorban, a forgalommal szemben haladunk! megyünk át a túloldalra! 10

38 Elsőbbségadás Beszéljük meg a gyerekekkel, hogy mikor van elsőbbségük, és mikor nincs. Gyalogosoknak az alábbi esetekben jár elsőbbség a gépjárművekkel szemben: A a kijelölt gyalogátkelő helyen B amikor olyan úton mennek át, amelyre a jármű kanyarodik C ha a jármű parkolóhelyről, kapubejáróból indul 36 Fontos! Magyarázzuk meg a gyerekeknek, hogy még ha elsőbbségük is van egy adott helyzetben, akkor is nagyon óvatosnak kell lenniük, mert vannak figyelmetlen autósok, és érdemes inkább megvárni, míg elhalad a figyelmetlen vezető, mintsem balesetbe keveredni. Az elsőbbségadás általános szabályait és közúti jelzéseit a kerékpáros felkészüléssel foglalkozó fejezet tartalmazza.

39 Látni látszani adjuk tovább! A láthatóság elvének felidézése és elmélyítése céljából kérjük meg a gyerekeket, hogy tervezzenek egy láthatósági akciónapot az 1 2. osztályosok részére, amely során saját tervezésű, ötletes szlogenű kártyákat osztogatnak, miközben meggyőzik a kisdiákokat, hogy legyenek ők is láthatóak. Készíthetnek egyedi tervezésű láthatósági kiegészítő tárgyakat is! 37

40 Táblaismeret 38 A legfontosabb alaptáblák mellett érdemes átvenni a gyerekekkel a további fontos táblákat is, illetve elkezdhetik csoportosítani is őket a típusuk alapján. Segíti a felkészülésüket, ha megfigyelik, hogy az egyes táblacsaládok hasonló színűek és alakúak. Készítsünk nekik a táblákat ábrázoló kártyákat, amelyet a kategóriák szerint szét kell válogatniuk: A utasítást adó táblák D veszélyt jelző táblák B tájékoztatást adó táblák E az útvonal típusát jelző táblák Az osztály kiválaszt egy diákot, aki gondol egy táblára. A többiek kérdéseket tesznek fel a tábla alakjára, színére és egyéb vizualizálható tulajdonságaira vonatkozóan. A diák csak igennel és nemmel válaszolhat a többiek kérdéseire. C tilalmat vagy korlátozást jelző táblák Tipp: játsszunk a gyerekekkel barkóba játékot. Milyen tábla vagyok?

41 Feladatok 5 6. osztályosok számára A felső tagozatba lépés az absztrakt gondolkodás fejlődésének feltételeit teremti meg, és elősegíti az elvont gondolkodás kialakulását. Ebben az életkorban a magasság- és távolságbecslés már elég fejlett ahhoz, hogy biztonsággal meg tudják becsülni a közelítő gépjármű sebességét. Jellemzően többen használják már önállóan a mobiltelefont és egyre gyakrabban hallgatnak zenét is fülhallgatóval közlekedés közben, ami a balesetek kockázatával jár. 39 Az egyéni illetve csoportos kerékpározás során hajlamosabbak gyorsabban közlekedni a szabályok megszegése árán is. Mindezek okán az önfegyelemre nevelésnek meg kell jelennie az elvárások folyamán. Az előző fejezetekben ismertetettek felidézése, átismétlése mellett javasolt az alábbi témák alapos átvétele is a diákokkal.

42 Milyen zaj van a zenében? Ez a feladat a koncentrált, illetve a szelektív hallás fejlesztését szolgálja. A diákok fejhallgatón keresztül zenét hallgatnak, amiben időnként egy-egy közlekedési hang hallatszik. A zenéből ki kell szűrni, és fel kell ismerni ezeket a hangokat. Az asztalra terített képek közül (10 15 közlekedési eszköz) ki kell válogatni az alábbi öt hangot, és az elhangzás sorrendjében rakni ezeket. 40 sziréna motor kerékpár bicikli csengő vasút munkagép A diákok fejhallgatón keresztül zenét hallgatnak, amiben időnként egy-egy közlekedési hang hallatszik.

43 Együtt a csapat! (szituációs játék) A diákok feladata egy közös utazás tervezése az otthontól gyalogosan, kerékpárral és közösségi közlekedési eszközzel. Válasszanak egy úti célt, például a kedvenc fagyizójukat, a sportpályát vagy a mozit. Írjanak az elképzelt közös utazásból egy 3 4 perces jelenetet úgy, hogy legyen benne a közlekedés során kialakult konfliktus, veszélyhelyzet, döntéshelyzet, és bármi, ami még az adott jelenetbe illik. Játsszák el a jelenetet, és nyissanak egy kis vitafórumot a helyzetek helyes és helytelen kezeléséről, illetve megvalósításáról. 41 A diákok feladata egy közös utazás tervezése az otthontól gyalogosan, kerékpárral és közösségi közlekedési eszközzel.

44 Mobiltelefon 42 Fontos, hogy már ebben az életkorban elkezdjük tudatosítani a gyerekekben, hogy a közlekedést és a mobiltelefon használatát külön kell választani. Találjunk ki olyan feladatokat, amelyekkel jól érzékeltetjük, mennyire elvonja a figyelmet az okostelefon használata, ami miatt az úttesten való átkelés közben nagyon veszélyes a használata. Ilyen feladat lehet például, ha kiválasztunk egy diákot, akinek a mobiltelefon képernyőjét nézve a szeme sarkából fel kell ismernie a felmutatott közlekedési táblákat. Hasonló feladat lehet például egy előre felállított pályán, a bóják kerülgetésével úgy végigmenni, hogy nem nézhet fel a telefonképernyőről, de nem is térhet el a kijelölt úttól, illetve nem rúghatja fel az akadályokat. Érdemes a pálya teljesítésének az idejét mérni, és ezt összevetni a telefonhasználat nélküli szintidővel.

45 Kövesd az évszakokat! Az évvége közeledtével a diákok figyelme szétszórtabb, ezért kell hangsúlyosabban foglalkozni a koncentrációval. Próbáljanak azokra az eseményekre, történésekre, hangokra és zajokra figyelni, amik a közlekedéshez szükségesek. Fontos felhívni a figyelmüket arra, hogy az ő feladatuk magukra vigyázni: kellő közlekedési ismeret van már a birtokukban ahhoz, hogy elkerüljék a baleseteket. 43

46 Feladatok 7 8. osztályosok számára A kiskamasz már képes a formális logikai gondolkodásra, elvont kijelentésekben gondolkodni, hipotéziseket felállítani a világ működéséről és azokat módszeresen ellenőrizni. Képes előre gondolkodni és áttekinteni gondolatban az összes lehetséges változatot azok következményeivel együtt, és e következtetéseket megerősíteni vagy kizárni. 44 A közlekedésre nevelésben érdemes hangsúlyt helyezni a tanulói döntéshozatalra, az alternatívák végiggondolására, a variációk sokoldalú alkalmazására, a kockázatvállalásra, az értékelésre. Fontos feladat a kritikai gondolkodás. A hatékony tanulás a diákok kezdetben még irányított, majd egyre önállóbbá váló információszerző tevékenységén alapul. Ezért a tanítási-tanulási folyamatban a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt kap az információszerzés és feldolgozás képességének fejlesztése, különös tekintettel a digitális világ nyújtotta lehetőségek felhasználására. A kortársak közti versengés során alakulnak ki olyan közlekedési szabálysértések, mint a sebesség rossz megválasztása vagy a figyelmetlen irányváltoztatás kerékpározás közben. Az előző fejezetekben ismertetettek folyamatos felidézése, átismétlése mellett javasolt a következő feladatok gyakorlása is a diákokkal.

47 Közlekedési helyzetek pantomimjátéka Írjunk össze néhány jellemző közlekedési vészhelyzetet, amit a gyerekeknek kis csoportokban némán el kell játszania, majd a többi tanulónak tegyük fel az alábbi kérdéseket: ki volt az adott helyzetben a hibás? Milyen szabálytalanság történt? Kik voltak a résztvevők? Hogyan lehetett volna elkerülni a bajt vagy a meleg helyzetet? Ha megvan az ideális megoldás, ezt is feltétlenül játsszák el a gyerekek, hogy a megoldás rögzüljön bennük. Ötletadóul néhány eljátszható helyzet: 5 1 Csúszós út, az autó nem tud lefékezni, a gyalogos nem figyel, mert a telefonjával játszik. 3 2 A gyalogos a buszhoz szalad, átfut a piros lámpánál a gyalogátkelőhelyen, fellöki a járdán álló kislányt, aki sír. Kerekesszékkel közlekedő ember szeretne a buszra felszállni. Egy utas udvariatlanul felszalad előtte, egy másik viszont segít neki. Autó kanyarodik abba az utcába, ahol éppen egy gyalogos lép le a járdáról, és az autós nem adja meg az elsőbbséget, 4 fékezés nélkül tovább hajt, a gyalogos pedig méltatlankodva visszaugrik a járdára. A fülében fülhallgatóval közlekedő gyalogos olyan helyen lép figyelmetlenül az úttestre, ahol nincs zebra, nem látja és nem hallja a közeledő biciklist, aki sűrűn nyomja a csengőt. A biciklis az utolsó pillanatban meg tud állni, ekkor veszi észre a gyalogos is, és megrémül. 45

48 Látni és látszani A láthatósággal már elég sokat foglakoztak a gyerekek az előző években, így már sok olyan tapasztalatuk van, amelyek segítségével és a fantáziájukat is felhasználva alkothatják meg a nekik tetsző ruhadarabokat. 46 Tervezzenek láthatósági ruhadarabokat, majd tartsanak belőle divatbemutatót öt fős zsűri előtt, akiket szavazat útján választanak maguk közül. A zsűrinek indokolnia kell a döntését, hogy melyik ruhadarab a legjobb, a nem nyertes tervekhez pedig tanácsot kell adniuk, hogyan lehettek volna jobbak. A közös zsűrizés a gyerekek azon képességét is fejleszti, hogy egyéni véleményalkotásuk eredményét közös nevezőre hozzák. A tervek készülhetnek: gyalogos fiúra és lányra, biciklis fiúra és lányra, babakocsit toló felnőttre. Szintén érdemes megismételni a gyerekekkel a láthatósági napot, amelynek keretében a kisebb diákoknak adják át tudásukat a láthatósággal kapcsolatban. Ezúttal nemcsak a plakátok, szórólapok tervezése és szétosztása lehet a feladatuk, hanem egyéb ötleteket is bevethetnek, programokat szervezhetnek, stb.

49 Milyen zaj van a zenében? (bővített) Ez a feladat a koncentrált, illetve a szelektív hallás fejlesztését szolgálja. A diákok fejhallgatón keresztül zenét hallgatnak, amiben időnként egy-egy közlekedési hang hallatszik. A zenéből ki kell szűrni, és fel kell ismerni ezeket a hangokat. Az asztalra terített képek közül (10 15 közlekedési eszköz) ki kell válogatni az alábbi tíz hangot, és az elhangzás sorrendjébe rakni ezeket. 47 biciklicsengő sziréna motorkerékpár vasút traktor fagyis kocsi autóduda fékcsikorgás repülőgépzúgás autóriasztó

50 48 A közlekedés szabályai ugyanúgy érvényesek a gyermekekre, mint a felnőttekre. Ezért fontos, hogy megosszuk és elsajátíttassuk velük a legfontosabb közlekedési szabályokat és kerékpározási ismereteket.

51 KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉS 49

52 50 Feladatok és gyakorlatok 3. osztálytól Elméleti foglalkozások Ismerd a bringád! A biztonságos kerékpározás alapfeltétele, hogy a gyerekek jól ismerjék magát a járművet, amivel közlekednek. Nagyon fontos, hogy tisztában legyenek a kerékpár felépítésével, működési elvével, illetve hogy képesek legyenek azonnal felismerni, ha valamelyik alkatrész nem működik megfelelően ezzel ugyanis komoly bonyodalmakat előzhetnek meg közlekedés közben. A kerékpárral való megismerkedésre tantervi kereteken belül, valamelyik erre a célra kijelölt tanórán is sort lehet keríteni. A bemutatásra szánt foglalkozás lehetővé teszi, hogy a diákok jobban megismerjék a kerékpárok működési elvét. Ha van rá lehetőség, célszerű egy igazi kerékpárt is behozni az órára. A bemutatás még hatékonyabbá tehető, ha egy kerékpárszerelőt, kerékpáros oktatót vagy rutinos szülőt is sikerül rá előadóként meghívni. Ezáltal a diákok első kézből láthatják, hogyan kell megvizsgálni a kerekeket, fékeket, láncot, nyerget és a lámpát a biztonságos működés ellenőrzése céljából. Tipp: A tanórát játékos foglalkozással is lehet zárni. A diákok emlékezetének ellenőrzésére kössük be néhány önként vállalkozónak a szemét, akiknek az lesz a feladata, hogy vakon ismerjék fel a kerékpár külön böző részeit. Emellett egy kis szerepjátékra is sor kerülhet egy másik önkéntes kiválasztásával, akinek egy kerékpár-kereskedőt kell eljátszania. Az a feladata, hogy a foglalkozás során elsajátított alapismeretekre támaszkodva mutassa be a portékáját, és győzze meg osztálytársait arról, hogy az általa eladásra kínált kerékpár kényelmes, hatékony és alkalmas a biztonságos utazásra.

53 Miért jó a kerékpározás? Az elméleti foglalkozások keretében ki lehet térni a kerékpározás jótékony hatásaira is, amely több szempontból is nagyon fontos. Egyfelől tudatosítja a gyerekekben, hogy a szabadság érzetén túl a kerékpározás egészségük megőrzésében és a környezet kímélésében is nagyon fontos szerepet játszik, így még több kedvük támadhat a biciklizéshez. Másfelől a hasznos tudnivalókat a szüleiknek is továbbadhatják, így közvetetten ez a foglalkozás a felnőttekre is ösztönzőleg hathat. A foglalkozást leginkább egy kötetlen beszélgetéssel lehet hatékonyan bevezetni, amelyben mindenki megoszthatja a többiekkel, hogy ki miért szeret biciklizni, és egy közös listát is össze lehet állítani az összes jó gondolatról. Tipp: Egy kötetlen beszélgetéssel vezessük be a foglalkozást. 51 Tipp: A foglalkozást a kreatív készségek mozgósítására is remekül lehet használni. A gyerekek rajzokat készíthetnek, vagy szórólapokat, plakátokat is tervezhetnek, amelyek a kerékpározást népszerűsítik. Ezeket közzé lehet tenni az iskola faliújságán, és többszörösítve a többi osztályhoz és a szülőkhöz is el lehet juttatni.

54 A következő felsorolásban azok a legfontosabb érvek olvashatóak, amelyek egyértelműen alátámasztják a kerékpározás jótékony voltát. Ezek átfogó ismertetését követően az osztályt több csoportra lehet osztani, hogy a listából választott egy vagy két pontból felkészülve, saját példáikkal alátámasztva beszéljék meg egymással a bringázás előnyeit. 52 A biciklizés a testgyakorlatok nagyon élvezetes formája, amely ráadásul nagyon kevésbe kerül. Egy közepes tempójú, fél órás út az iskolába és vissza percenként legalább öt kalóriát éget el, amelynek segítségével megőrizhetjük jó formánkat. A kerékpározás megmozgatja a fő izomcsoportokat pl. a lábakban, és növeli az állóképességet, ezáltal több energiánk lesz. Biciklivel háromszor olyan gyorsan lehet haladni, mint gyalog, és ugyannyi erőfeszítéssel háromszor akkora utat lehet megtenni. A biciklizés pozitívan befolyásolhatja azt, hogy hogyan érezzük magunkat. A testedzés javítja a kedélyállapotot, és növeli az önbecsülést. Nem kell kiválónak lenni a sportokban, hogy a kerékpározást élvezni lehessen. Biciklizni szinte mindenki tud, és amint már egyszer megtanultuk, nem felejtjük el többé.

55 A szabályok a gyerekekre is vonatkoznak A tanulók biztonságos kerékpározásra való felkészítésének sarkalatos pontja a szabályismeret. A tanulók biztonságos kerékpározásra való felkészítésének sarkalatos pontja a szabályismeret. Nem elegendő csupán az, hogy magabiztosan kezeljék a kerékpárt, hiszen ha a szabályokat nem ismerik, ugyanúgy veszélybe sodródhatnak, mintha bizonytalan járműkezelési felkészültséggel lépnének ki a forgalomba. Igaz, hogy a kerékpározáshoz főleg gyermekkorban semmiféle jogosítványra sincs szükség, azonban a közlekedés szabályai ugyanúgy érvényesek a gyermekekre, mint a felnőttekre. Ezért fontos, hogy megosszuk és elsajátíttassuk velük a legfontosabb közlekedési szabályokat és kerékpározási ismereteket. Az is nagyon fontos, hogy maguk a szülők is tisztában legyenek a gyerekekre vonatkozó előírásokkal. A jogszabály kimondja, hogy 12 év alatti gyermek főútvonalon nem közlekedhet, és 6 év alatti gyermeket főútvonalon tilos felügyelet nélkül hagyni. Ezek mellett számos további írott és íratlan szabály létezik, amelyeket mindig szem előtt kell tartani. 53

56 54 Ha az út mellett vagy az úton van kerékpárút vagy kerékpársáv, akkor csak azokon szabad kerékpárral közlekedni. Jobb oldalon való haladás Az első és legfontosabb szabály, amit a gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy az úttesten a forgalommal egy irányban kell haladniuk (kivételt képeznek ez alól azok az egyirányú utcák, ahová - ha azt a kiegészítő tábla megengedi - a kerékpárosok a gépjárműforgalommal szemben is behajthatnak). A kerékpárosok helye az úttest jobb oldalán, a jobb szélen van, egy gyermekkarnyújtásnyira a padkától. Az úttestre való ráhajtáskor az átkeléshez hasonlóan nagyon alaposan körül kell nézni, és a járdaszegély elhagyását is biztonságosan kell időzíteni. Fontos, hogy a gyermek, még mielőtt az úttestre vagy akárcsak a forgalmasabb járdákra kilép, megtanuljon lassú és gyors haladás mellett is egyenes vonalban haladni, mert mozgása csak ebben az esetben kiszámítható a mellette elhaladó forgalom számára. Fel kell hívni a figyelmét a járdaszegély mellett parkoló autókra is fél szemmel mindig ügyelni kell az autókból esetleg figyelmetlenül kiszálló emberekre, mert a hirtelen nyíló ajtók komoly veszély forrásai lehetnek.

57 Hol szabad kerékpározni? Kerékpárúton, kerékpársávon, nyitott kerékpársávon Ha az út mellett vagy az úton van kerékpárút vagy kerékpársáv, akkor csak azokon szabad kerékpárral közlekedni. A kerékpársáv és a nyitott kerékpársáv az úttest jobb szélén található. A kettő között az a különbség, hogy a nyitott kerékpársávot más járművel is igénybe vehetik, pl. kanyarodáskor. Gyalog- és kerékpárúton, gyalogos-kerékpáros zónában Az ilyen táblával jelölt helyen kötelező igénybe venni a kerékpárosok számára kijelölt utat, zónát, az úttesten csak akkor szabad közlekedni, ha az előbbiek rendeltetésszerű használata nem lehetséges. Viszont fontos, hogy nagyon figyelmesek és türelmesek legyünk a gyalogosokkal, hiszen ők ugyanolyan joggal használják az utat, mint a kerékpárosok. Gyalog- és kerékpárúton az egyik oldal a gyalogosoké, a másik a kerékpárosoké, de akkor se legyünk türelmetlenek, ha a gyalogosok véletlenül a mi sávunkba tévednek, hanem kérjük meg illedelmesen őket, hogy hagyjanak nekünk is helyet! 55 Úttesten Ha nincs kerékpárút, kerékpársáv az út mellett, és tábla nem tiltja, akkor az úttest jobb szélén szabad kerékpározni, többsávos úton a külső sávban. Figyelem! Főútvonalon csak az a gyermek tekerhet, aki már elmúlt tizenkét éves!

58 Hol nem szabad kerékpározni? Tilos autópályán és az autóúton kerékpározni. Tilos a járdán, kivéve A járda a gyalogosoké, a kerékpár pedig jármű. Járdán csak akkor lehet bringázni, ha az úttest kerékpározásra alkalmatlan, vagy tábla tiltja a kerékpárosok behajtását (pl. hidakon, felüljárókon). Ilyenkor Legfeljebb 10 km/óra sebességgel haladhatunk, és nagyon oda kell figyelni a gyalogosokra. 56 Gyalogúton vagy gyalogos zónában Ezeket az utakat, zónákat kifejezetten gyalogosok számára jelölték ki, ezért itt nem lehet kerékpározni, csak a biciklit tolva sétálni. Kerékpárral behajtani tilos jelzésnél Az ilyen táblával jelölt útra nem szabad kerékpárral behajtani, csak gyalogosan lehet tolni. Mindkét irányból behajtani tilos jelzésnél Az ilyen táblával jelölt útra nem szabad kerékpárral behajtani, kivéve, ha azt valamilyen kiegészítő tábla megengedi (pl. kivéve kerékpár). Ha a buszoknak vagy taxiknak engedélyezett a behajtás, akkor kerékpárral is be lehet menni.

59 Behajtani tilos jelzésnél Az egyirányú utcába a forgalommal szemben tilos kerékpárral behajtani, kivéve, ha a tiltó tábla alatt a kiegészítő tábla ezt kerékpárosoknak megengedi. Buszsávban Alapvetően nem szabad a buszsávban kerékpározni, kivéve, ha azt a tábla megengedi, de akkor is nagyon körültekintően! Ezt a sávot a buszok és trolik mellett más járművek is használhatják, pl. a rendőrök, mentők, tűzoltók, de a taxik, szemétszállítók, segédmotorkerékpárok és motorkerékpárok stb. is! 57 Alapvetően nem szabad a buszsávban kerékpározni, kivéve, ha azt a tábla megengedi, de akkor is nagyon körültekintően!

60 Az elsőbbségadásról Az elsőbbségi szabályok nagyon fontosak, hiszen ezek alapján tudjuk eldönteni, hogy például egy útkereszteződésen ki haladhat át elsőként, és kinek kell elsőbbséget adnia. Az elsőbbségadás mindenkire vonatkozik, aki az úttesten közlekedik, tehát autósokra és biciklisekre egyaránt. Tanítsuk meg ezeket a gyerekeknek! 58 Elsőbbségadás kötelező tábla Ha ilyen táblához érkezünk, lassítunk, és elsőbbséget adunk a jobbról vagy balról érkező járműveknek. Stoptábla ( Állj, elsőbbségadás kötelező! ) Ennél a táblánál meg kell állni, és elsőbbséget kell adni a jobbról vagy balról érkező járműveknek. Főútvonal Ez a tábla azt jelzi, hogy főútvonalon haladunk. Ilyenkor a keresztező utcákon közlekedőknek kell elsőbbséget adniuk, de mindig legyünk körültekintőek! Figyelem! Főútvonalon csak tizenkét évesnél idősebbek tekerhetnek!

61 Jobbkéz-szabály Egyenrangú útkereszteződésben a jobbkézszabály határozza meg, hogy kinek van elsőbbsége. Az alábbi felsorolás a jobbkéz-szabály alkalmazásának leggyakoribb eseteit mutatja be: Ha a kereszteződésen egyenesen haladunk át, akkor a tőlünk jobbra található járműnek elsőbbséget kell adnunk, a tőlünk balra levő pedig nekünk kell, hogy elsőbbséget adjon. Ha jobbra kanyarodunk, akkor a tőlünk balra található vagy a szemből ugyanarra kanyarodó járműveknek el kell engedniük bennünket. Ha balra kanyarodunk, akkor elsőbbséget kell adnunk a jobbról és szemből egyenesen érkezővel vagy ugyanarra kanyarodóval szemben, de a tőlünk balról érkezőnek el kell engednie bennünket. Mindig legyünk résen! Tanítsuk meg a gyerekeknek, hogy ha épp nekünk is lenne elsőbbségünk, előfordulhat, hogy figyelmetlenségből nem adják meg nekünk. Ilyenkor jobb elengedni a másikat, mintsem balesetet szenvedni! 59

62 További fontos szabályok és intelmek Tanítsuk meg a gyerekeknek az alábbi szabályokat: 60 Biciklin egyáltalán nem lehet másik utast szállítani (csak tizenhat éves kor felett, és akkor is csak pótülésen egyetlen, tíz évnél fiatalabb gyermeket)! Senkit és semmit nem szabad kerékpárral vontatni, és a kerékpáros sem vontathatja magát másik kerékpárral, egyéb járművel vagy állattal! Forgalomban nem szabad elengedett kormánnyal kerékpározni! A szabályokon túl vannak olyan további biztonsági szempontok is, amikre nagyon fontos figyelnünk, és be kell tartatnunk a diákokkal. Biciklin egyáltalán nem lehet másik utast szállítani (csak tizenhat éves kor felett, és akkor is csak pótülésen egyetlen, tíz évnél fiatalabb gyermeket)!

63 Sötétben ne! A gyerekek ne kerékpározzanak sötétedés után! Ha véletlenül mégis úgy alakul, hogy sötétben érnek haza, mindig legyen náluk láthatósági mellény, és mindig használják a lámpáikat! Nincs zenehallgatás és mobilozás! Hívjuk fel a gyerekek figyelmét arra, hogy bringázás közben nincs zenehallgatás vagy mobilozás, ugyanis a füleikre szükségük van ahhoz, hogy meghallják a közeledő járműveket! 61 A kormányra semmit! A gyerekek ne akasszanak a kormányra semmit, mert beakadhat a küllők közé. Bringázás közben nincs zenehallgatás vagy mobilozás, ugyanis a füleikre szükségük van ahhoz, hogy meghallják a közeledő járműveket!

64 Helyezkedés a pirosnál Ha a jelzőlámpa tilos jelzést mutat, a gyerekek sose álljanak jobbról olyan jármű mellé, amelyik jobbra akar kanyarodni, és ezt irányjelzővel jelzi, vagy amelyik a nyitott kerékpársávra már be is sorolt! Tudniuk kell, hogy főleg a nagyméretű járművek buszok, teherautók vezetői nem látnak ki minden irányba. Magyarázzuk el a gyerekeknek a holttér fogalmát, ami a nagy járművek esetében különösen veszélyes, hiszen a gépjárművezető nem biztos, hogy észreveszi őket. 62 Tipp: Ha van rá lehetőség, Ha van rá lehetőség, a tulajdonos, illetve a mi engedélyünkkel és felügyele parkoló teherautó üljenek a diákok egy tünkkel üljenek a diákok egyesével vagy mikrobusz egy parkoló teherautó vagy mikrobusz vezetőülésébe! Figyeljék meg vezetőülésébe! azt, hogy mit látnak a visszapillantó tükrökben! A többiek az autó körül több pontban felállnak, így a vezetőhelyen ülő megfigyelheti, hogy ki látszik és ki nem. Egy kötél segítségével pontosan meg tudják jelölni ezeket a helyeket. A kötelet a jobb oldali visszapillantó tükörre kell kötni és egy diák a másik végét szorosan kifeszítve megtartja a jármű mellett párhuzamosan. Lassan egy-egy lépést tesz jobbra, és a vezetőnek dudálnia kell, ha meglátja a lépegető osztálytársát. Ott megjelölik krétával a talajt és tovább lépeget addig, amíg újból bekerül a holttérbe, és nem látszik a visszapillantó tükörben. Ezt a pontot is megjelölik. Így lehet vizualizálni a holtteret.

65 Gyakorlati foglalkozások Az elméleti foglalkozások mellett vagy azokat követően nagyon fontos, hogy gyakorlati foglalkozásokra is sort kerítsünk, hiszen ezek szolgálják a gyerekek járműkezelési készségeinek kialakulását és fejlődését. A szabályismeret és a fizikai képességek együttese szükséges ahhoz, hogy a későbbiekben önállóan is biztonságosan vehessenek részt a forgalomban. A gyakorlati feladatok megkezdése előtt feltétlenül szükséges a kerékpár és a tartozékok, kiegészítők áttekintése. Ezt követően pedig néhány ötletet olvashatunk arra vonatkozóan, hogy milyen gyakorlatokkal fejleszthetjük a diákok képességeit. 63 A kerékpár kötelező tartozékai A gyakorlati foglalkozások megkezdése előtt nagyon fontos, hogy alaposan átvegyük a gyerekekkel azokat a tartozékokat, amelyeket a KRESZ előír, és célszerű egyesével ellenőrizni is a kerékpárokat, hogy fel lehessen hívni a gyerekek figyelmét az esetleges hiányosságok pótlására. A kötelező tartozékok mind a biztonságot szolgálják, vészhelyzetben akár meg is menthetik a gyermeket attól, hogy balesetet szenvedjen.

66 A kerékpár kötelező tartozékai piros színű hátsó lámpa piros színű hátsó prizma kormány csengő fehér színű első prizma fehér vagy kadmiumszínű fényt adó első lámpa 64 két, egymástól függetlenül működő fék az első keréken legalább 2 db borostyánsárga küllőprizma vagy fehér fényvisszaverő, körgyűrű felület

67 A kerékpár beállítása Minden gyermek számára testalkatuktól függően más és más beállítás a megfelelő, ezért szintén fontos teendő a gyakorlati foglalkozások megkezdése előtt, hogy segítsünk a diákoknak megtalálni azt a kormánybeállítást és ülésmagasságot, amellyel kényelmesen, hatékonyan és biztonságosan tudnak tekerni. Célszerű ehhez egy jól felkészült kollégát is segítségül hívni, hiszen a biciklik egyesével történő beállítása időigényes lehet, ugyanakkor elég csak egyszer elvégezni. A nyeregmagasság akkor ideális, ha a kerékpáron ülve a gyermek az egyik pedált a legalsó helyzetbe állítja, és ráteszi a lábát (cipő nélkül!), a lába nagyon enyhén behajlított állapotban van, és nem nyújtva! A nyereg és a kormány távolsága akkor jó, ha a kerékpáron kényelmesen ülve gyermekünk megfogja a kormányt, és a haladási testhelyzetet felvéve előre, lefelé nézve a kormány vonala nagyjából keresztezi az első kerékagy vonalát, magyarán a kormány kitakarja a látószögből az első agyat. Akkor jó ez a beállítás, illetve akkor jó a kormányszár hossza, ha a nyereg nagyjából a közepén van rögzítve. 65

68 Elengedhetetlen kiegészítők 66 A kötelező tartozékok ellenőrzésén túl szintén nagyon lényeges, hogy felhívjuk a diákok figyelmét azokra a kiegészítőkre, amelyek elengedhetetlenek a testi épségük megóvása érdekében: bukósisak védi a fejet a sérüléstől; fényvisszaverő ruházat segíti az autósokat abban, hogy észrevegyék a gyerekeket (sötétedés után, lakott területen kívül sötétben vagy egyéb rossz látási viszonyok között, pl. ködben nagyon fontos, hogy ilyet viseljenek!); fontos tudni továbbá, hogy a KRESZ előírása alapján a kerékpárt hajtó személynek éjszaka és rossz látási viszonyok között lakott területen kívül fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie; biciklis kesztyű megakadályozza a gyermek kezének a csúszkálását a kormányom, illetve elesés esetén védi a tenyeret. A bukósisak A kerékpáros fejvédő életmentő lehet, baleset esetén komoly védelmet jelent a fejnek, éppen ezért hangsúlyoznunk kell a gyerekeknek, hogy a viselése elengedhetetlen, sőt, akár példákat is hozhatunk, hogy a hivatásos biciklisták is, függetlenül attól, hogy milyen ágban versenyeznek, mind bukó sisakot viselnek. Érdemes azt is észben tartani, hogy egy bizonyos esetben a KRESZ is kötelezővé teszi a kerékpáros fejvédő használatát, mégpedig lakott területen kívül, 40 km/óránál nagyobb sebesség esetén.

Tisztelt Nevelők, Pedagógusok!

Tisztelt Nevelők, Pedagógusok! Tisztelt Nevelők, Pedagógusok! A mindennapi közlekedés legsérülékenyebb és legveszélyeztetettebb csoportját a gyerekek képezik, köszönhetően annak, hogy életkoruknál fogva tájékozódási, észlelési és koordinációs

Részletesebben

Közlekedési alapismeretek gyerekeknek

Közlekedési alapismeretek gyerekeknek Közlekedési alapismeretek gyerekeknek Útmutató pedagógusoknak az általános iskolások biztonságos közlekedésre való felkészítéséhez leírásokkal 1 részletes útmutató ábrákkal 2 5 jelzőtáblákkal magyarázatokkal

Részletesebben

Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral:

Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral: Hol és hogyan közlekedhetünk kerékpárral és segédmotoros kerékpárral: (a hatályos KRESZ KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól 54. ) (1) Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy

Részletesebben

A kerékpárosokra vonatkozó fontosabb KRESZ szabályok

A kerékpárosokra vonatkozó fontosabb KRESZ szabályok A kerékpárosokra vonatkozó fontosabb KRESZ szabályok Jelen összefoglalás csak a fontosabb szabályokat tartalmazza. A kerékpár a KRESZ értelmében jármű, tehát a vezetéséhez ugyanazok a feltételek szükségesek,

Részletesebben

nyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www

nyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www.ennyi.eu www A Kaposvári Rendőrkapitányság bűn-, és baleset-megelőzési szolgálata a közlekedési jogsértésekkel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatja a lakosságot Gépjárművezetőknek A rendőri intézkedés során a hatóság

Részletesebben

Összefogás a közlekedőkért

Összefogás a közlekedőkért ÉLET ÚTON Összefogás a közlekedőkért Berta Tamás Új kihívások Vízió: Magyarországon 2030 után egyetlen 14 év alatti gyermek sem veszíti életét közúti közlekedési balesetben Közúti balesetek okozói Infrastruktúra

Részletesebben

SZEZONRA FEL! KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK SZEZONNYITÓ KERÉKPÁROS KISOKOS

SZEZONRA FEL! KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK SZEZONNYITÓ KERÉKPÁROS KISOKOS SZEZONRA FEL! KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK SZEZONNYITÓ KERÉKPÁROS KISOKOS HOGYAN KÉSZÍTSD FEL A KERÉK- PÁRODAT TAVASZRA? Mosd le, töröld át a vázat, és nézd meg az alkatrészeket! Győződj meg róla, hogy nincs-e

Részletesebben

FELADATLAP. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE

FELADATLAP. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE FELADATLAP 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása A közúti közlekedés biztonságát szolgáló köznevelési intézményi nevelési tevékenység

Részletesebben

TestLine - vizsisktesztje-02 Minta feladatsor

TestLine - vizsisktesztje-02 Minta feladatsor Hányadikként hajthat át a 1. kereszteződésen a jelű autó? (1 2:55 Normál helyes válasz) E Elsőként. Másodikként. Harmadikként. Negyedikként. Nem hajt át, mert Tanulóvezető. Ebben a forgalmi helyzetben

Részletesebben

Évszakváltás a közlekedésben

Évszakváltás a közlekedésben Évszakváltás a közlekedésben A közlekedésben a téli időszak tudatos felkészülést igényel. Megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk

Részletesebben

A közutakon alkalmazott kerékpáros átvezetések a forgalomtechnikus szemével. Mocsári Tibor főmérnök

A közutakon alkalmazott kerékpáros átvezetések a forgalomtechnikus szemével. Mocsári Tibor főmérnök A közutakon alkalmazott kerékpáros átvezetések a forgalomtechnikus szemével Mocsári Tibor főmérnök 2010. szeptember Kerékpáros Vasúti ájárók Közlekedésbiztonsági forgalombiztonsága Nap - NKH - KKK, szakmai

Részletesebben

KRESZ feladatlap (TÁBLAISMERET)

KRESZ feladatlap (TÁBLAISMERET) Kor: Nem: férfi/nő Település:... Jogosítvány: Van/Nincs 1) Mi a tábla megnevezése? KRESZ feladatlap (TÁBLAISMERET) a. Egyéb veszély b. Vigyázz! Autó c. Elsőbbségadás kötelező 2) Mi a tábla megnevezése?

Részletesebben

Kedves Gyerekek! Miért jó kerékpározni, kerékpárral közlekedni?

Kedves Gyerekek! Miért jó kerékpározni, kerékpárral közlekedni? Kedves Gyerekek! Minél nagyobbak lesztek, annál hamarabb jön el az idő, amikor egyedül fogtok közlekedni az utcákon, viszont ehhez nagyon fontos, hogy jól ismerjétek a közlekedés szabályait! Ezeket először

Részletesebben

18. Útburkolati jelek

18. Útburkolati jelek 18. Útburkolati jelek (1) Az útburkolati jelek: a) úttest szélét jelző vonal: hosszirányú folytonos az útkereszteződésnél szaggatott vonal; b) 146 terelővonal: hosszirányú egy vagy [olyan útszakaszon,

Részletesebben

KERÉKPÁR ÉS KERÉKPÁROS

KERÉKPÁR ÉS KERÉKPÁROS KERÉKPÁR ÉS KERÉKPÁROS A kerékpározás hatásai nem igényel fosszilis energiát externáliák nem szennyezi a levegőt, nincs széndioxid kibocsátása nem okoz zajt kevés helyet foglal infrastruktúra igénye alacsony

Részletesebben

FELADATLAP. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE TANÁRI PÉLDÁNY

FELADATLAP. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE TANÁRI PÉLDÁNY FELADATLAP 3-4. ÉVFOLYAMOSOK RÉSZÉRE TANÁRI PÉLDÁNY A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésre nevelési programjának megvalósítása A közúti közlekedés biztonságát szolgáló köznevelési intézményi nevelési

Részletesebben

LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák

LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák LEGFONTOSABB KÖZÚTI JELZÉSEK Útvonaltípus jelző táblák Autópálya Autópálya Autópálya. kilométerre...km...km...km Autóút Autóút. Kilométerre Autóút Autóút. Kilométerre Elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák

Részletesebben

Közlekedési táblák. Mottó: "Még jó, hogy ilyen lassan haladunk, mert lehet, hogy rossz irányba megyünk."

Közlekedési táblák. Mottó: Még jó, hogy ilyen lassan haladunk, mert lehet, hogy rossz irányba megyünk. Közlekedési táblák Mottó: "Még jó, hogy ilyen lassan haladunk, mert lehet, hogy rossz irányba megyünk." 1. Képes szótár. a. Utak. Autóút Autóút vége Kerékpárút Gyalogút Autópálya Parkolóhely b. Itt valami

Részletesebben

Kerékpáros Kisokos 2009 A Nemzeti Közlekedési Hatóság tájékoztató kiadványa szülõknek a gyermekek kerékpáros ismereteihez

Kerékpáros Kisokos 2009 A Nemzeti Közlekedési Hatóság tájékoztató kiadványa szülõknek a gyermekek kerékpáros ismereteihez ... tanuló tulajdona Kerékpáros Kisokos 2009 A Nemzeti Közlekedési Hatóság tájékoztató kiadványa szülõknek a gyermekek kerékpáros ismereteihez 2 Kisokos a kerékpáros közlekedésrõl szülõknek A kétkerekû

Részletesebben

kerékpáros nyom (pl: Iszák utca) kerékpáros nyom (pl: Sportcsarnok))

kerékpáros nyom (pl: Iszák utca) kerékpáros nyom (pl: Sportcsarnok)) 2012. 12.10. A biztonságos közlekedésért I. - Hol szabad kerékpározni? Kaposváron elkészült 7 kilométer hosszú kerékpárforgalmi úthálózat. Mivel a városban közlekedőknek több, Kaposváron eddig ismeretlen

Részletesebben

Füzesabony Szihalom között kerékpáros infrastruktúra építése

Füzesabony Szihalom között kerékpáros infrastruktúra építése Fenntartható települési közlekedésfejlesztés Füzesabony Szihalom között kerékpáros infrastruktúra építése TOP-3.1.1-15-HE1-2016-00003 Így kerékpározz! A kerékpár a KRESZ értelmében jármű, tehát a vezetéséhez

Részletesebben

Nagyvárosi forgalomszervezés és KRESZ, figyelemmel a kerékpáros és közösségi közlekedésre

Nagyvárosi forgalomszervezés és KRESZ, figyelemmel a kerékpáros és közösségi közlekedésre Nagyvárosi forgalomszervezés és KRESZ, figyelemmel a kerékpáros és közösségi közlekedésre KRESZ-módosítási javaslatok a városi közútkezelő szempontjából Lendvai Gábor Forgalomtechnikai munkatárs Budapesti

Részletesebben

Közlekedési ismeretek szakkör. éves munkaterve. a 2013/14-es tanévre. A résztvevő korosztály: 10-11 éves, alsó tagozatos, 4. osztályos gyermekek

Közlekedési ismeretek szakkör. éves munkaterve. a 2013/14-es tanévre. A résztvevő korosztály: 10-11 éves, alsó tagozatos, 4. osztályos gyermekek Közlekedési ismeretek szakkör éves munkaterve a 2013/14-es tanévre A szakkör helyszíne: Hosszúpályi Irinyi József Általános Iskola 4274, Hosszúpályi, Szabadság tér 30. A szakkör elnevezése: Közlekedési

Részletesebben

Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák

Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák Közúti jelzőtáblák Az útvonal típusát jelző táblák Autópálya Autópálya Autóút Autóút Főútvonal Főútvonal Elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák Elsőbbségadás kötelező Állj! Elsőbbségadás kötelező A szembejövő

Részletesebben

13. Utasítást adó jelzőtáblák

13. Utasítást adó jelzőtáblák 13. Utasítást adó jelzőtáblák (1) 47 Az utasítást adó jelzőtáblák: a) 48 Kötelező haladási irány (17 19. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésben a táblán lévő nyíl (nyilak) által jelzett irányban

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ISMERETEK MOBIL ALKALMAZÁS MOBILTARTALMAK

KÖZLEKEDÉSI ISMERETEK MOBIL ALKALMAZÁS MOBILTARTALMAK A gyalogos, kerékpáros, segédmotoros kerékpárvezető és kerekes székes közúti közlekedés szabályainak és viselkedési normáinak oktatásához önállóan feldolgozható digitális tartalom és módszertan az 5 12.

Részletesebben

GYERMEK- BIZTONSÁG A KÖZLEKEDÉSBEN KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK

GYERMEK- BIZTONSÁG A KÖZLEKEDÉSBEN KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK GYERMEK- BIZTONSÁG A KÖZLEKEDÉSBEN Az élet számos területén figyelünk gyermekeinkre, óvjuk biztonságukat. Miért ne tennénk ezt a közlekedésben is? A gyermekeket testfelépítésük miatt

Részletesebben

I. A közúti közlekedéssel kapcsolatos alapvető ismeretek

I. A közúti közlekedéssel kapcsolatos alapvető ismeretek 1 HERMAN OTTÓ ÁLT. ISK. és BUDAÖRSI LOGOPÉDIAI INT. KÖZLEKEDÉSI ISMERETEK tantárgyi követelmények a 8. évfolyamos tanulók részére A tantárgy célja, hogy az általános iskolai tanulmányaikat befejező tanulók

Részletesebben

17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák

17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák 17. Tájékoztatást adó jelzőtáblák (1) A tájékoztatást adó jelzőtáblák a következők: a) 113 Kijelölt gyalogos-átkelőhely (103. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úttestet a táblánál útburkolati jellel kijelölt

Részletesebben

VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG 2015. N O V E M B E R

VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG 2015. N O V E M B E R VESZPRÉMI RENDŐRKAPITÁNYSÁG BŰNMEGELŐZÉSI HÍRLEVELE 2015. N O V E M B E R T A R T A L O M: 1. Gyalogos közlekedés 2. Látni és Látszani?! 1. Gyalogos közlekedés Közlekedjünk biztonságosan Az utóbbi időszakban

Részletesebben

PROGRAMTERV. Ismeretanyag Módszerek Eszközök. Magyarázat szemléltetés játék. Magyarázat, szemléltetés, szituációs játék

PROGRAMTERV. Ismeretanyag Módszerek Eszközök. Magyarázat szemléltetés játék. Magyarázat, szemléltetés, szituációs játék PROGRAMTERV Ismeretanyag Módszerek Eszközök 1. Bevezetés, tervismertetés, foglalkozások célja STOP Közlekedj okosan! 1-3. rész Átkelés az úttesten 2. A gyalogos közlekedéssel összefüggő legfontosabb rendőri

Részletesebben

A-Veszélyt jelző táblák

A-Veszélyt jelző táblák A-Veszélyt jelző táblák A-001 Veszélyes útkanyarulat balra A-002 Veszélyes útkanyarulat jobbra A-003 Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok, az első útkanyarulat balra A-004 Egymás utáni veszélyes útkanyarulatok,

Részletesebben

KRESZ Táblák 1. E táblával jelölt úton haladva elsõbbséget fogsz kapni a betorkolló útról érkezõ jármûvek vezetõitõl.

KRESZ Táblák 1. E táblával jelölt úton haladva elsõbbséget fogsz kapni a betorkolló útról érkezõ jármûvek vezetõitõl. Útvonaltípust jelzõ táblák KRESZ Táblák 1. Elsõbbséged van a betorkolló útról, illetve autóúton a keresztezõ útról érkezõkkel szemben. A táblával jelzett helyen nem kell számítanod sem kerékpárosokra,

Részletesebben

Simon László

Simon László Simon László 2019.03.11. Témáink: Közlekedési ismeretek oktatása A közlekedésbiztonsági program létrehozásának okai A program eredményei Tapasztalatok, javaslatok A biztonság definíciói a közlekedésben

Részletesebben

A pontrendszer hatálya alá tartozó egyéb szabálysértések

A pontrendszer hatálya alá tartozó egyéb szabálysértések A pontrendszer hatálya alá tartozó egyéb szabálysértések Járművezetés az eltiltás tartama alatt [a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény 15/A. (1) bek.] Az elsőbbség és az előzés szabályainak

Részletesebben

BRINGÁS TUDÁSTÁR HASZNOS TANÁCSOK AUTÓVEZETŐKNEK IS

BRINGÁS TUDÁSTÁR HASZNOS TANÁCSOK AUTÓVEZETŐKNEK IS BRINGÁS TUDÁSTÁR HASZNOS TANÁCSOK AUTÓVEZETŐKNEK IS BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉS KERÉKPÁRRAL, MOL BUBIVAL Budapest számára kiemelten fontos a környezetkímélő közlekedés fejlesztése, melynek célja, hogy a város

Részletesebben

Győr Biztonságban az iskolák környékén

Győr Biztonságban az iskolák környékén Győr Biztonságban az iskolák környékén Komplex probléma komplex megoldás keresés Statisztikai adatok megvizsgálása Kerekasztal beszélgetések releváns szakemberekkel Kérdőíves információgyűjtés Infrastruktúra,

Részletesebben

MENNYIRE FELKÉSZÜLTEK A GYERMEKEK A BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉSRE? Berta Tamás, KTI Nonprofit Kft. Közlekedésre nevelés az óvodában workshop 2014. 02. 28.

MENNYIRE FELKÉSZÜLTEK A GYERMEKEK A BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉSRE? Berta Tamás, KTI Nonprofit Kft. Közlekedésre nevelés az óvodában workshop 2014. 02. 28. MENNYIRE FELKÉSZÜLTEK A GYERMEKEK A BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉSRE? Berta Tamás, KTI Nonprofit Kft. Közlekedésre nevelés az óvodában workshop 2014. 02. 28. A biztonságos közlekedésre felkészítés programja: ÉLET

Részletesebben

KRESZ-SULI - közlekedés oktatás gyerekeknek

KRESZ-SULI - közlekedés oktatás gyerekeknek KRESZ-SULI - közlekedés oktatás gyerekeknek Játssz! Tapasztalj! Közlekedj! KRESZ-SULI játékos közlekedés oktatás (alap program) A program tartalmazza a mobil KRESZ-park kialakításához szükséges felszereléseket:

Részletesebben

Bringás KRESZ: mit lehet és mit nem kerékpáron ülve?

Bringás KRESZ: mit lehet és mit nem kerékpáron ülve? Bringás KRESZ: mit lehet és mit nem kerékpáron ülve? Az időjárás enyhülésével egyre több kerékpáros pattan nyeregbe, s közlekedik főútvonalon éppúgy, mint a forgalmas belvárosi területen. Érdemes tehát

Részletesebben

Jelzőőri tevékenység oktatása

Jelzőőri tevékenység oktatása Jelzőőri tevékenység oktatása Szilágyi Omer r.ftzls. Pécs RK Központi Szolgálatirányító parancsnok Nagykozári Polgárőr Egyesület omer.seriff@gmail.com 2017 Jogalap 2011.évi CLXV. törvény a polgárőrségről

Részletesebben

Biztonságos kerékpározást! Útmutató kerékpárosoknak BIKE PAL

Biztonságos kerékpározást! Útmutató kerékpárosoknak BIKE PAL Biztonságos kerékpározást! Útmutató kerékpárosoknak BIKE PAL Az Európai Közlekedésbiztonsági Ügynökség (ETSC) egy nemzetközi nem kormányzati szervezet, amely 1993-ban alakult meg válaszul a folyamatosan

Részletesebben

A BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉSRE FELKÉSZÍTÉS PROGRAMJA

A BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉSRE FELKÉSZÍTÉS PROGRAMJA A BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉSRE FELKÉSZÍTÉS PROGRAMJA A program célja: világszerte játékos, gyakorlatias és szórakoztató módon tegye fogékonnyá a 6-10 éves korosztályt a mobilitás és a közlekedésbiztonság kérdései

Részletesebben

B kategóriás vizsgázók (fő)

B kategóriás vizsgázók (fő) Az Európai Uniós projektek gyakorlati hasznosítása a hazai gépjárművezető képzés fejlesztésben Ipolyi-Keller Imre Budapest, 2010. február 12. 1 A Module Close To projekt Történnek balesetek, de nem velem.

Részletesebben

Közlekedési alapismeretek gyerekeknek

Közlekedési alapismeretek gyerekeknek Közlekedési alapismeretek gyerekeknek Útmutató szakembereknek az általános iskolások biztonságos közlekedésre való felkészítéséhez leírásokkal 1 részletes útmutató ábrákkal 2 5 jelzőtáblákkal magyarázatokkal

Részletesebben

A (közösségi) közlekedés biztonsága érdekében

A (közösségi) közlekedés biztonsága érdekében Általános Közlekedési Tagozat, Közlekedésjogi és Igazgatási Szakosztály Szakmai találkozó Nemzeti Közszolgálati Egyetem, 2019. február 19. A (közösségi) közlekedés biztonsága érdekében Autóbuszok közlekedése

Részletesebben

Ennek kapcsán 1992. november 24 én megalakult az Országos Baleset megelőzési Bizottság, majd sora egymás után a megyei és

Ennek kapcsán 1992. november 24 én megalakult az Országos Baleset megelőzési Bizottság, majd sora egymás után a megyei és Veszprém, 2013. április 17. Gradvolt Szilveszter r. őrnagy Pécs VBB. Titkára I. Pécs Városi Baleset megelőzési Bizottság bemutatása Aközlekedésről szóló 1988. évi I. tv. a közlekedési propaganda tevékenységet

Részletesebben

A puha közlekedők, avagy a mikromobilitás

A puha közlekedők, avagy a mikromobilitás A puha közlekedők, avagy a mikromobilitás Siófoki Közlekedési Konferencia 2019. május 15. Polányi Péter MMK Közlekedési Tagozat Kerékpáros Szakosztály Az első fecske (a kecske) egészséges gyors olcsó praktikus

Részletesebben

2. Van-e különbség a kerékpáros alkalmassága tekintetében a főútvonalon, illetve a mellékutakon történő kerékpározás során? o a. igen o b.

2. Van-e különbség a kerékpáros alkalmassága tekintetében a főútvonalon, illetve a mellékutakon történő kerékpározás során? o a. igen o b. Megldásk. 1.számú tesztlap 1. Melyik felszerelés kötelező a biztnságs kerékpárzáshz? (Több jó válasz is lehet!) a. baseballsapka b. helyesen beállíttt bukósisak c. lámpák és macskaszem d. láthatósági mellény

Részletesebben

meghatározott darabszámú, típusú, és az előírt helyre felszerelt rendszámtábla

meghatározott darabszámú, típusú, és az előírt helyre felszerelt rendszámtábla Szeretném felhívni a tisztelt olvasók figyelmét, hogy az 1/1975 KPM-BM rendelet (közismertebb nevén: KRESZ) 2010.január 01-től számottevően módosult. Ezen írásomban szeretném a legfontosabb módosításokat

Részletesebben

Közlekedési alapismeretek gyerekeknek

Közlekedési alapismeretek gyerekeknek Közlekedési alapismeretek gyerekeknek Útmutató szakembereknek az általános iskolások biztonságos közlekedésre való felkészítéséhez leírásokkal 1 részletes útmutató ábrákkal 2 5 jelzőtáblákkal magyarázatokkal

Részletesebben

1. Alapelvek a közlekedésben

1. Alapelvek a közlekedésben 1. Alapelvek a közlekedésben 1. Mit jelent a közlekedésben a bizalmi elv? a) Számíthat arra, hogy a KRESZ minden helyzetben és helyen pontosan szabályozza a közlekedésben részt vevők jogait és kötelességeit.

Részletesebben

A rendőrség és az ORFK-OBB szerepe a gyermekek és a kerékpárosok közlekedésbiztonságának fejlesztésében

A rendőrség és az ORFK-OBB szerepe a gyermekek és a kerékpárosok közlekedésbiztonságának fejlesztésében Kiss Csaba r. alezredes ORFK- Autópálya-felügyeletei és Balesetmegelőzési Osztály vezetője, ORFK OBB főtitkára A rendőrség és az ORFK-OBB szerepe a gyermekek és a kerékpárosok közlekedésbiztonságának fejlesztésében

Részletesebben

A KRESZ mozgáskorlátozottakra vonatkozó rendelkezései

A KRESZ mozgáskorlátozottakra vonatkozó rendelkezései A KRESZ mozgáskorlátozottakra vonatkozó rendelkezései A mozgáskorlátozottak külön engedélye és jelzése 51/A. A 13. (1) bekezdésének g/1. és i/1. pontjában, a 14. (13) bekezdésében, a 17. (1) bekezdésének

Részletesebben

Módosult a KRESZ: nagyobb védelem a gyermekeknek! (ORFK)

Módosult a KRESZ: nagyobb védelem a gyermekeknek! (ORFK) Módosult a KRESZ: nagyobb védelem a gyermekeknek! (ORFK) 2013. május 1-jei hatállyal módosult a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet, azaz a KRESZ. A változásokat

Részletesebben

A Közúti Közlekedés Szabályai TERVEZET. Általános koncepció Lényeges kerékpárosokat érintő javaslatok

A Közúti Közlekedés Szabályai TERVEZET. Általános koncepció Lényeges kerékpárosokat érintő javaslatok A Közúti Közlekedés Szabályai TERVEZET Általános koncepció Lényeges kerékpárosokat érintő javaslatok Munkabizottsági anyag (Deák János, Dr. Fülöp Ágnes, Hóz Erzsébet, Dr. Major Róbert, Siska Tamás) KTI,

Részletesebben

A budapesti villamosbalesetek jellemzői és tapasztalatai

A budapesti villamosbalesetek jellemzői és tapasztalatai A budapesti villamosbalesetek jellemzői és tapasztalatai Előadó: Berhidi Zsolt BKV Zrt., Forgalombiztonsági és Üzemeltetési Szolgálat szolgálatvezető Cégfilozófia (BKV Zrt.) Küldetés A BKV a Főváros tulajdonában

Részletesebben

Egyéni projektek a felnőttkori gyógypedagógiai fejlesztésben. Mentálisan akadálymentes közlekedés

Egyéni projektek a felnőttkori gyógypedagógiai fejlesztésben. Mentálisan akadálymentes közlekedés Egyéni projektek a felnőttkori gyógypedagógiai fejlesztésben Mentálisan akadálymentes közlekedés A gyógypedagógiai vizsgálatok, megfigyelések célja Az ügyfél megismerése (meglévő képességek, készségek;

Részletesebben

ÚTMUTATÓ AUTÓSOKNAK A BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉSHEZ KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK VEZETÉS- TECHNIKAI KISOKOS

ÚTMUTATÓ AUTÓSOKNAK A BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉSHEZ KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK VEZETÉS- TECHNIKAI KISOKOS ÚTMUTATÓ AUTÓSOKNAK A BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉSHEZ KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁGOK VEZETÉS- TECHNIKAI KISOKOS MIELŐTT ELINDULNÁNK Ellenőrizzük a lámpák és a fékek működőképességét! A tolatólámpa, illetve a féklámpa

Részletesebben

Magyar Kerékpárosklub közlekedési munkacsoportjának megjegyzései, értelmezés, vélemény. Témakör (korábbi 2009 augusztusában közzé tett rendelet

Magyar Kerékpárosklub közlekedési munkacsoportjának megjegyzései, értelmezés, vélemény. Témakör (korábbi 2009 augusztusában közzé tett rendelet A Magyar Kerékpárosklub első ízben 2007-ben készítette el KRESZ módosítási javaslatait. Azóta folyamatosan figyelemmel kísértük, és részt vettünk a készülő KRESZ módosítás kidolgozásában. 2009 augusztusában

Részletesebben

Kerékpáros forgalomtechnika és biztonság néhány összefüggése

Kerékpáros forgalomtechnika és biztonság néhány összefüggése Forgalmász napok Sopron, 2013. június 12-13. Kerékpáros forgalomtechnika és biztonság néhány összefüggése Vincze Tibor vin@trenecon.hu 1 2013.06.24. Tartalom 1. Miként látjuk a kerékpárost? 2. Kívánatos

Részletesebben

ISM S É M T É LŐ TL Ő KÉ K R É D R É D S É E S K

ISM S É M T É LŐ TL Ő KÉ K R É D R É D S É E S K ISMÉTLŐ KÉRDÉSEK Fényjelző készülékek 1 lencsés? 2 lencsés? 3 lencsés? Gyalogos fényjelző készülék? Mi a különbség a nyíl alakú zöld és a tele zöld fény között? Rendőri jelzések Fő jelzés? Kiegészítő karjelzés?

Részletesebben

BECSENGETTEK! Bűnmegelőzési tanácsok kisiskolások szüleinek

BECSENGETTEK! Bűnmegelőzési tanácsok kisiskolások szüleinek SOMOGY MEGYEI RENDŐR- FŐKAPITÁNYSÁG BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY BECSENGETTEK! Bűnmegelőzési tanácsok kisiskolások szüleinek Mindig ugyanazon az útvonalon. A biztonságos közlekedés miatt is

Részletesebben

A KRESZ rendelet egyes rendelkezésinek pontosítása, kiegészítése Forrás:

A KRESZ rendelet egyes rendelkezésinek pontosítása, kiegészítése Forrás: A KRESZ rendelet egyes rendelkezésinek pontosítása, kiegészítése - 2010-2010.02.01. Forrás: ELZMÉNYEK Cél: Közlekedésbiztonság növelése, a szabálykövet magatartás ersítése Indíttatás: Közúti Közlekedésbiztonsági

Részletesebben

13. Gyalogos közlekedés

13. Gyalogos közlekedés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR KÖZLEKEDÉSÉPÍTÉSI TANSZÉK KÖZÚTI FORGALOMTECHNIKA 1. Tantárgykód: NGB_ET009_1 13. Gyalogos közlekedés Dr. Kálmán László egyetemi adjunktus Győr, 2014. január

Részletesebben

KIEGÉSZÍTÉS TANULMÁNY D O M B Ó V Á R. város. belterületén a Dombó Pál és a Bezerédj utcák forgalmi rend megváltoztatási lehetőségéről. 2015.

KIEGÉSZÍTÉS TANULMÁNY D O M B Ó V Á R. város. belterületén a Dombó Pál és a Bezerédj utcák forgalmi rend megváltoztatási lehetőségéről. 2015. KIEGÉSZÍTÉS TANULMÁNY D O M B Ó V Á R város belterületén a Dombó Pál és a Bezerédj utcák forgalmi rend megváltoztatási lehetőségéről 2015. május 17 A Kiegészítés a tanulmány szerves része, attól el nem

Részletesebben

Néhány hasznos információ egyéni utazók részére

Néhány hasznos információ egyéni utazók részére Néhány hasznos információ egyéni utazók részére Ausztria Országúton, lakott területen kívül 100 km/h Éjjel (22-05 óra között) az A10, az A13 és az A14 autópályán azonban csak max. 110 km/h Vannak továbbá

Részletesebben

KRESZ vizsga tesztlap

KRESZ vizsga tesztlap 1. Szeszes ital hatása alatt jármvet vezetni A) csak akkor veszélyes, ha a vezet nem szokott hozzá az alkoholhoz. B) a reflexek tompulása miatt már kisebb mennyiség fogyasztása esetén is veszélyes. C)

Részletesebben

Közlekedésre felkészítés fontossága és lehetőségei, kiemelt figyelemmel a kerékpárosokra

Közlekedésre felkészítés fontossága és lehetőségei, kiemelt figyelemmel a kerékpárosokra Közlekedésre felkészítés fontossága és lehetőségei, kiemelt figyelemmel a kerékpárosokra Berta Tamás, központvezető Közlekedésbiztonsági Központ KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Folyamatok

Részletesebben

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének!

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! Beküldendő A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 5. osztály Résztvevők száma: 22 fő 9 lány

Részletesebben

SOMOGY MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR HÍRLEVÉL szeptember

SOMOGY MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR HÍRLEVÉL szeptember SOMOGY MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer ELBIR HÍRLEVÉL szeptember Szeptember 1-jén megnyitották kapuikat az iskolák, megkezdődött az idei tanév. Éppen

Részletesebben

Fenntarthatósági témájú tesztsor 5 6. osztályosok részére

Fenntarthatósági témájú tesztsor 5 6. osztályosok részére Azonosító:... Fenntarthatósági témájú tesztsor 5 6. osztályosok részére 1. Mi az a szelektív hulladékgyűjtés? Amikor a hulladék egy részét nem a kukába dobjuk Amikor a hulladékot fajtánként szétválogatjuk

Részletesebben

Kerékpársáv emelt szinten tervezési útmutató a koppenhágai típusú kerékpársávra

Kerékpársáv emelt szinten tervezési útmutató a koppenhágai típusú kerékpársávra Kerékpársáv emelt szinten tervezési útmutató a koppenhágai típusú kerékpársávra Kovács Gergely - Vincze Tibor TRENECON COWI Kft. 2 Kerékpárút Elválasztott megelőzi a nagy sebesség-különbségből, rossz látási

Részletesebben

Gyermekeink a közlekedésben

Gyermekeink a közlekedésben Gyermekeink a közlekedésben Útmutató szülőknek gyermekeik biztonságos közlekedésre való felkészítéséhez leírásokkal 1 részletes útmutató ábrákkal 2 5 jelzőtáblákkal magyarázatokkal 3 4 feladatokkal 1 2

Részletesebben

Békéscsabaiak! Figyeljünk egymásra közlekedés közben is!

Békéscsabaiak! Figyeljünk egymásra közlekedés közben is! Békéscsabaiak! Figyeljünk egymásra közlekedés közben is! Közlekedési kisokos nem csak kerékpárosoknak Jó hír, hogy újabb kerékpárutak épültek Békéscsabán, így a város egyre több pontja érhető el biciklivel

Részletesebben

Kerékpárforgalmi létesítmények

Kerékpárforgalmi létesítmények Mobile 2020 Kerékpárosbarát közlekedés és infrastruktúra 2013.05.09. REC Szentendre Kerékpárforgalmi létesítmények Sztaniszláv Tamás nyugalmazott építőmérnök A kerékpáros közlekedés előnye a települések

Részletesebben

Szegedi belváros kerékpáros átjárhatóságának biztosítása Készítette: Dávid Gábor

Szegedi belváros kerékpáros átjárhatóságának biztosítása Készítette: Dávid Gábor Szegedi belváros kerékpáros átjárhatóságának biztosítása Készítette: Dávid Gábor 1 Előzmények A lehetőség: KRESZ (2010.01.01) A módosítás előtt: (3) Ha az Egyirányú forgalmú út jelzőtáblák (104. és 105.

Részletesebben

KRESZ és közútkezelés

KRESZ és közútkezelés KRESZ és közútkezelés Forgalmász napok Sopron 2013. június 12-13. Nagy Zoltán osztályvezető Magyar Közút NZRT. telefon: 819-9133 e-mail:nagy.zoltan@kozut.hu A józan paraszti ész hiánya minden területen

Részletesebben

Kerékpárosok sebességének műszeres mérése. Kerékpáros. Közlekedésbiztonsági Nap 2011.02.23. 2011.02.23 Biztonságkutató Mérnöki Iroda

Kerékpárosok sebességének műszeres mérése. Kerékpáros. Közlekedésbiztonsági Nap 2011.02.23. 2011.02.23 Biztonságkutató Mérnöki Iroda Kerékpáros Közlekedésbiztonsági Nap 2011.02.23 1 Kerékpárosok sebességére vonatkozó KRESZ előírások Kerékpárosok megengedett legnagyobb sebessége (km/óra) KRESZ Közlekedés helye 50 26. lakott területen

Részletesebben

A biztonsági ülés címkéjének jelölései

A biztonsági ülés címkéjének jelölései 2002. január 1. óta a gyermekeket gyermekülésben kell utaztatni, ha magasságuk vagy testsúlyuk alapján biztonságosan nem szállíthatók a gépkocsiban. 2007. április 1-től a gyermekülésekre vonatkozó passzusokat

Részletesebben

A Budapesti út kerékpárosbarát útvonalként történő kialakítása - javaslat

A Budapesti út kerékpárosbarát útvonalként történő kialakítása - javaslat A Budapesti út kerékpárosbarát útvonalként történő kialakítása - javaslat A Budapesti út a kerület fontos célpontjai között biztosít gyors és közvetlen eljutást. Elsőrendű szerepe a Centenáriumi lakótelep

Részletesebben

Közlekedésbiztonság a Dunai Finomítóban

Közlekedésbiztonság a Dunai Finomítóban Közlekedésbiztonság a Dunai Finomítóban Események és intézkedések Százhalombatta, 2018.05.10. Közlekedési balesetek a Dunai Finomítóban 1. Közlekedési balesetek a Dunai Finomítóban 2. Közlekedési balesetek

Részletesebben

A kerékpárosok közlekedésbiztonsága és a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram

A kerékpárosok közlekedésbiztonsága és a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram Gégény István ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság A kerékpárosok közlekedésbiztonsága és a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram Közlekedésbiztonsági konferencia Békés, 2011. július 22. A kerékpározás

Részletesebben

a lista aktualizálásának időpontjában a KENYI rendszerében már létező kategóriák - tájékoztató adat

a lista aktualizálásának időpontjában a KENYI rendszerében már létező kategóriák - tájékoztató adat a lista aktualizálásának időpontjában a KENYI rendszerében már létező kategóriák - tájékoztató adat Jelzőtáblák (a KRESZ-ben, valamint az ÚT 2-1.132 Útügyi Műszaki Előírásban szereplő táblatípusok alapján)

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Maglód Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Bizottságának október 24-ei ülésére 5. napirend

ELŐTERJESZTÉS. Maglód Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Bizottságának október 24-ei ülésére 5. napirend ELŐTERJESZTÉS Maglód Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Bizottságának 2016. október 24-ei ülésére 5. napirend Napirend tárgya: Lakossági kezdeményezés lakó-pihenő övezet kialakítására

Részletesebben

Az óvodás korúak közlekedésre nevelés módszertana. Gulyás Anikó közlekedéspedagógia Budapest, 2014.02.28.

Az óvodás korúak közlekedésre nevelés módszertana. Gulyás Anikó közlekedéspedagógia Budapest, 2014.02.28. Az óvodás korúak közlekedésre nevelés módszertana Gulyás Anikó közlekedéspedagógia Budapest, 2014.02.28. Projekt kidolgozásának ütemterve Helyzetelemzés végzése a programban résztvevő óvodáról. Ismeretszerzés

Részletesebben

LÉTESÍTMÉNYTÍPUSOK ALAPELVEK. Kerékpárosbarát közlekedéstervezés

LÉTESÍTMÉNYTÍPUSOK ALAPELVEK. Kerékpárosbarát közlekedéstervezés LÉTESÍTMÉNYTÍPUSOK 1 ALAPELVEK Kerékpárforgalmi hálózat: minden felület, ahol nem tilos kerékpározni Ezen belül: kerékpárforgalmi létesítmények Beavatkozás sorrendje: 2. Konfliktuspontok kezelése 4. Elválasztott

Részletesebben

FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL

FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL Hargita Megye Tanácsa RO-530140 Csíkszereda, Szabadság tér 5. szám Tel.: +4-0266-207700, Fax: +4-0266-207703, info@hargitamegye, www.hargitamegye.ro FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL A román nyelv és

Részletesebben

A kerékpáros közlekedés javítása a Kerepesi út-veres Péter út - Szabadföld út tengelyen

A kerékpáros közlekedés javítása a Kerepesi út-veres Péter út - Szabadföld út tengelyen A kerékpáros közlekedés javítása a Kerepesi út-veres Péter út - Szabadföld út tengelyen A XVI. kerület legfontosabb közlekedési folyosója a Kerepesi út-veres Péter út, hiszen ez a legrövidebb, ezáltal

Részletesebben

Jelzőtáblák. Főútvonal útkereszteződésben. Főútvonal vége tábla következik méterre. kanyarodik. Elsőbbségadás kötelező

Jelzőtáblák. Főútvonal útkereszteződésben. Főútvonal vége tábla következik méterre. kanyarodik. Elsőbbségadás kötelező Jelzőtáblák Főútvonal útkereszteződésben kanyarodik Főútvonal vége tábla következik méterre Autópálya Autópálya vége Autóút Autóút vége Főútvonal Főútvonal vége Elsőbbségadás kötelező Elsőbbségadás kötelező

Részletesebben

Előterjesztés. A forgalmi helyzet és a gyalogosok áthaladását megfigyelve az alábbi helyszíneken a legfontosabb az átkelés biztosítása:

Előterjesztés. A forgalmi helyzet és a gyalogosok áthaladását megfigyelve az alábbi helyszíneken a legfontosabb az átkelés biztosítása: Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/112, 113, 142 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Előterjesztés Gyalogátkelőhelyek

Részletesebben

Kerékpáros Közlekedésbiztonsági Nap

Kerékpáros Közlekedésbiztonsági Nap Kerékpáros Közlekedésbiztonsági Nap Budapesti kerékpáros balesetek elemzése 2006 2009 Kertesy Géza vezető tervező, ügyvezető A baleseti adatok változása az elmúlt 10 évben A kerékpáros balesetek számának

Részletesebben

Kotra Károly. KRESZ könyv az úton közlekedők részére. változások kivonata

Kotra Károly. KRESZ könyv az úton közlekedők részére. változások kivonata Kotra Károly KRESZ könyv az úton közlekedők részére KRESZ változások kivonata A változások időpontjai: 2007. április 1. 2007. június 1. *-al jelölve 2008. január 1. *-al jelölve 2009. szeptember 1. *-al

Részletesebben

KTI-KTE SZAKMAI PÁRBESZÉD A KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGÉRT SZEGED ÉLET ÚTON A BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉSRE FELKÉSZÍTÉS PROGRAMJA

KTI-KTE SZAKMAI PÁRBESZÉD A KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGÉRT SZEGED ÉLET ÚTON A BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉSRE FELKÉSZÍTÉS PROGRAMJA KTI-KTE SZAKMAI PÁRBESZÉD A KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGÉRT SZEGED ÉLET ÚTON A BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉSRE FELKÉSZÍTÉS PROGRAMJA Tóth Viktória tudományos s.munkatárs Közlekedésbiztonsági Központ KTI Közlekedéstudományi

Részletesebben

A tananyag általános bemutatása... 6

A tananyag általános bemutatása... 6 A gyalogos, kerékpáros, segédmotoros kerékpárvezető és kerekes székes közúti közlekedés szabályainak és viselkedési normáinak oktatásához önállóan feldolgozható digitális tartalom és módszertan az 5 12.

Részletesebben

Módosítások a segédmotoros kerékpárral közlekedőkre vonatkozó közlekedési szabályokban 2006 2011.

Módosítások a segédmotoros kerékpárral közlekedőkre vonatkozó közlekedési szabályokban 2006 2011. Módosítások a segédmotoros kerékpárral közlekedőkre vonatkozó közlekedési szabályokban 2006 2011. 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól II. RÉSZ Közúti jelzések A rendőr

Részletesebben

A Kkt. 20. (1) bekezdés k) pontjának módosítása és a (4a) bekezdéssel történő kiegészítése 2011. július 1-jén lép hatályba.

A Kkt. 20. (1) bekezdés k) pontjának módosítása és a (4a) bekezdéssel történő kiegészítése 2011. július 1-jén lép hatályba. Sajtóközlemény a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 2011. július 1. napján hatályba lépő rendelkezéseiről és az ezzel kapcsolatos jogszabály-módosításokról Az Országgyűlés 2010. december 20-án

Részletesebben

ÖSSZKÖZLEKEDÉS MIÉRT KELL ERRŐL BESZÉLNI? Kerékpárosbarát közlekedéstervezés

ÖSSZKÖZLEKEDÉS MIÉRT KELL ERRŐL BESZÉLNI? Kerékpárosbarát közlekedéstervezés ÖSSZKÖZLEKEDÉS MMK kötelező szakmai képzés Budapest, 2017. március 21. Mihálffy Krisztina. MIÉRT KELL ERRŐL BESZÉLNI? 1 Mit jelent? 16. Veszélyt jelző táblák Kerékpárosok (95/b. ábra); A tábla azt jelzi,

Részletesebben

Óberling József r. ezredes rendőrségi főtanácsos ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője

Óberling József r. ezredes rendőrségi főtanácsos ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője Óberling József r. ezredes rendőrségi főtanácsos ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője megváltozik a közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegések köre; bizonyos esetekben a bírság kiszabására

Részletesebben

SAFE4CYCLE KÉRDŐÍV TANULÓK RÉSZÉRE - értékelés

SAFE4CYCLE KÉRDŐÍV TANULÓK RÉSZÉRE - értékelés SAFE4CYCLE KÉRDŐÍV TANULÓK RÉSZÉRE - értékelés A Safe4Cycle programban résztvevő három általános iskolában a pályázati anyagnak megfelelően kérdőíves felmérést végeztünk a tanulók, a szülők és a pedagógusok

Részletesebben