Történet. ...avagy mi is az a Valentin nap...

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Történet. ...avagy mi is az a Valentin nap..."

Átírás

1 Történet...avagy mi is az a Valentin nap... A Valentin nap története Ki volt Valentin? Nem könnyű válaszolni erre a kérdésre. Az egyik könyvben azt olvashatjuk, hogy két Valentin volt, kiknek történetéből egy legenda született, mások vitatják, hogy ketten lettek volna, egyes források viszont három Valentinról beszélnek. Íme, néhány a különböző történetekből: Valentin római pap volt, aki Claudius császár üldöztetése alatt vértanúként halt meg i. sz. 269-ben vagy 270-ben. Valentin Terni püspöke volt, aki Rómában halt meg vértanúként. Valentin fiatal keresztényként élt a keresztény vallás üldöztetése idején. Hitéért elfogták és börtönbe zárták, majd halálra verték 269. február 14-én. Amíg börtönben volt a legenda szerint üzeneteket küldött a barátainak: "Ne felejtsétek el Valentint!" és "Szeretlek benneteket!" Egy másik történet szerint Valentin pap volt, aki titokban párokat adott össze, ellenszegülve ezzel Claudius császár törvényének, amely átmenetileg megtiltotta a házasságkötéseket. Valentint bebörtönözték, mert megtagadta a pogány istenek imádását. A börtönben barátságot kötött a börtönőr lányával. A legenda szerint imájával gyógyította meg a lányt, és kivégzésének napján üzenetet írt neki, amit így írt alá: "A Te Valentinod". A rómaiak február 15-én tartották Luperkalia ünnepét. Ezt a tavasz-ünnepet Luperkusz isten tiszteletének szentelték, aki a nyájak és a termés védelmezője volt. Az emberek dalolva és táncolva könyörögtek Luperkuszhoz, hogy megvédje a nyájaikat és vigyázzon az emberek és az állatok egészségére és termékenységére. Az ünnep éjjelén a fiatal nők belerakták a nevüket egy kerámia korsóba, a férfiak pedig húztak belőle egy-egy nevet. Az ünnepség és a táncok idejére párok lettek, sőt gyakran egész évben együtt maradtak. Valentin nap azért van, hogy megünnepeljük egy szent emlékét, aki tisztelte a szerelmet és a romantikát, amikor az emberek szerelmes üzeneteket cserélnek. Mások szerint később sokan összetévesztették a normann-francia 'galantin' szóval, ami szerelmest jelent. Az idők során a két hiedelem összefonódott, melynek eredményeképpen Szent Valentinra úgy emlékezünk, mint a szerelmesek védőszentjére.

2 1 nem kívánt terhesség is sok(k)! Fogamzásgátlás A terhesség elkerülésének legegyszerűbb és legmegbízhatóbb módja a tartózkodás a közösüléstől. Ám a történelem során férfiak és nők egyaránt keresték a fogamzásgátlás eszközeit, vagyis az olyan módszereket, amelyek lehetővé tették volna számukra a közösülést, a szülővé válás veszélye nélkül. Az ilyennek tartott módszerek évezredekig primitívek és hatástalanok voltak. Szerencsére a modern kor tudósai új és jobb módszereket találtak (de tökéletesítették a régieket is), így ma már az ésszerű választások egész sora áll rendelkezésre. A nem kívánt terhességeket ma csaknem teljes biztonsággal meg lehet előzni. Ugyanakkor folytatódik a még biztosabb, egyszerűbb és olcsóbb fogamzásgátlók keresése. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet többek között - a fiatalok biztonságos szexuális magatartásával kapcsolatos ismeretek bővítésén fáradozik. Programjaink a családi életre nevelés, a tolerancia, a szexuális úton terjedő betegségek és a nem kívánt terhességek megelőzése érdekében készülnek és ezeket az információkat minél szélesebb körben szeretnénk eljuttatni a fiatalokhoz.

3 Nincs adat: 2005, 2006, 2007.

4 VALENTIN-NAP KAPCSÁN: HIV/AIDS PREVENCIÓ Miitt jjellentt az AIDS? A négy betű a betegség angol nevének (Acquired Immune Deficiency Syndrome) rövidítése. Magyar jelentése: szerzett immunhiányos tünetegyüttes. Az AIDS betegséget egy bizonyos vírus okozza. A szervezet védettségének a meggyengülése a HIV-vírus fertőzés következménye. Az AIDS vírusának tudományos neve a HIV (magyarra lefordítva: emberi szervezet védettségének meggyengülését eredményező vírus. A HIV a szervezetben észrevétlenül éveken át fennmarad, így ezzel a vírussal fertőzött személy azonnal nem lesz beteg, s éppolyan egészségesnek érzi magát, mint a fertőzés előtt. De egy másik személyt a vírussal megfertőzhet anélkül, hogy tudna róla. Ha valakinek a szervezetében HIV van, a betegség később jelentkezik. Ami azt jelenti, hogy a HIV a szervezet immunrendszerét hatalmába kerítette. Mint ismeretes az immunrendszer minden ember szervezetében az egyes fertőzések ellen harcol és általában a szervezetnek bizonyos fertőzések utáni helyreállítását szolgálja. Ha az immunrendszer meggyengül, akkor a szervezet nem tud a fertőzésekkel szemben megfelelő ellenállást kifejteni. Például egy egyszerű tüdőgyulladás az AIDS-ben szenvedő személy számára végzetes lehet. Miiótta iismertt az AIDS? Az első megbetegedések a 80-as évek elején jelentek meg, a kórokozót, a vírust 1984-ben írták le. A betegség kezdetben elsősorban a homoszexuális fiatalemberek megbetegedése volt, majd egyre nagyobb számban diagnosztizálták a sok vért, vérkészítményt kapott betegeknél is. Néhány év múlva már világosan körvonalazódott, hogy a HIV vírus milyen úton adható át.

5 Ma már azt mondhatjuk, hogy a különböző földrészeken, különböző országokban más-más a vírus terjedésének jellemző módja. Kii az,, akii fferttőz? A fertőzés és a betegség jeleinek hiánya nem akadálya annak, hogy a szervezetében vírust hordozó személy másokat is megfertőzzön. A világon a HIV fertőzés 80%-ában szexuális úton történik. Ha valaki HIV pozitív személlyel létesít szexuális kapcsolatot már egyetlen alkalom is elég ahhoz, hogy megfertőződjék. Hogyan fferttőződhett meg vallakii? Az AIDS vírusa a vérben, az ondóban, a hüvelyváladékban, és az anyatejben van a megfertőzéshez szükséges mennyiségben. A fertőzéshez a vírusnak egy másik ember szervezetébe való közvetlen átkerülése szükséges.

6 A vírus a szervezeten kívül hamar elpusztul. Tudjuk, hogy a HIV leggyakrabban a szexuális kapcsolat útján, illetve kábítószereseknél közös tűk és fecskendők használatával vihető át. Az emberek közöttttii miindennapii ériinttkezésben llehett--e HIV fferttőzéstt kapnii? NEM! Hiszen a vírusnak az emberi szervezeten kívül eső közegeiben (például levegőben, vízben, földön, a tárgyakon) a továbbélés feltételei igen rosszak. Ezért például uszodákban, folyókban, tavakban, ill. a WC-ben a HIV fertőzés nem lehetséges. A HIV fertőzés lehetősége kizárt köhögéssel, tüsszentéssel, valamint az edények és ruhák közös használatával is. A kézfogás, ölelkezés, simogatás nem járnak kockázattal!

7 Csak a HIV-vel fertőzött személy vére, ondója, hüvelyváladéka, anyateje mások szervezetébe való átkerülésekor fertőz(het). Fennállll--e fferttőzés veszélly az orvosnáll iillllettve ffogorvosnáll? NEM! Elég, ha az orvos, illetve fogorvos az általános higiéniai szabályokat betartja. A szúnyogok és a háziiállllattok okozhattnak--e HIV--vell valló fferttőzéstt? NEM! A jelenlegi járványtani adatok és tudományos ismereteink szerint a HIV ezen az úton nem terjed. Transzffúziió,, iillllettve vérkészííttmények eredményezhettnek--e fferttőzéstt? Egy ilyen fertőzés lehetősége a mindennapi gyakorlatban ma már nem létezik, mivel Magyarországon a véradókat, a vérkonzerveket és a vérkészítményeket 1986 óta tesztelik.

8 Fodrászok iillllettve a ttesttápollók,, az akupunkttúra okozhatt--e fferttőzéstt? NEM! A fodrásznál, a kozmetikusnál, manikűr és pedikűr során, fülbelövéskor és akupunktúrás kezelés során alkalmazott hagyományos fertőtlenítési és higiéniai eljárások elégségesek ahhoz, hogy a gyakorlatban a fertőzést kizárják. A ma divatos tetoválásnál sem fertőződhet meg senki, ha szakember végzi.

9 Sérüllés//ellsősegélly A különböző szerszámok, berendezések, üvegedények által okozott sérülések (például kézimunka és barkácsolás) nem okozhatnak fertőzést, abban az esetben sem, ha előbb ezeket a tárgyakat HIV-vírussal fertőzött személy érintette. Ha ilyen jellegű szerszámoknál vérfoltok vannak, azokat fertőtlenítőszerrel le kell tisztítani. Ha a bőrünkön vérfoltot veszünk észre, azonnal le kell mosni szappannal, illetve fertőtlenítőszerrel és a megsérült bőrre sebtapaszt kell ragasztani. Közösségii éttkezés Az ételek főzése és szétosztása, az asztalok takarítása és az edények közös használata által HIV fertőzés NEM jön létre. A HIV fferttőzés hogyan vehettő észre? Vérvizsgálattal! A HIV fertőzést követően általában 3 hónap elteltével a teszt már kimutatja a vírus jelenlétét. Ha a vizsgálat eredménye pozitív, ez azt jelenti, hogy a vizsgált személy fertőzött és fertőzőképes.

10 És az AIDS bettegség? A betegséget az egyén önmaga nem tudja felismerni, csak az orvos. Ell kellll--e küllönííttenii a HIV--ett hordozó személlyekett iillllettve az AIDS bettegekett? Jelenleg, mint ahogyan néhány országban tanúi vagyunk, nincs olyan objektív ok, illetve orvosi indok, amely a HIV-vel fertőzöttek illetve az AIDS betegek elkülönítését indokolná. A HIV-vel fertőzötteknek és az AIDS betegeknek éppúgy, mint minden más betegségben szenvedőknek szükségük van a családjuk, a barátaik és más emberek támogatására. Hogyan ellőzhettő meg a HIV fferttőzés? A tartós monogám kapcsolatok fenntartása a legbiztosabb védelem a fertőzéssel szemben. Mivel az életünkről van szó, alapvető a meggondolt partnerválasztás. Sokak szerint már egy csók is veszélyes lehet, de ez nem igaz. Arra viszont ügyeljünk, hogy ha a partnernek nyílt sebe, sérülése, gyulladása van a nemi szervén, az fokozhatja a veszélyt. Olyan nemi érintkezési formákat kell választani, melyek nem járnak nyálkahártya-sérüléssel és testnedvek, váladékok cseréjével.

11 Javasolt a gumi óvszer használata. A gumi óvszer nemcsak a HIV-től, hanem mint ismeretes a nemi betegségektől is véd. Ráadásul a nem kívánt terhességet is megelőzi. A gumi óvszer megakadályozza az ondó, a hüvelyváladék és a vér a partner szervezetébe való behatolását. De a gumi óvszert szakszerűen kell használni. Ezért nem árt némi gyakorlat (tanácsos először egyedül kipróbálni). Egy gumi óvszert csak egyszer szabad használni. Infformáciióadás,, ttanácsadás,, szűrés:: - Országos Epidemiológiai Központ (Bp., IX. ker., Gyáli út 2-6.) - Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat (Bp., XI. ker., Karolina út 35/b.) - Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház Rendelőintézet (Bp., IX. ker., Nagyvárad tér 1.) - Fővárosi Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat laboratóriuma (Bp., XIII. ker., Váci út 174.) - Semmelweis Egyetem Bőrgyógyászati Klinika (Bp., VIII. ker., Mária u. 41.)

12 4 romantikus könyv + 1 film Valentin napra Valentin nap alkalmából olyan regényeket és egy filmet ajánlunk, amelyek középpontjában a beteljesült vagy éppen örökre beteljesületlen szerelem áll: történetek egy hosszú házasságról, a táncparketten fellángoló szerelemről és a múlt legendás párjairól. 4 KÖNYV Marina Nemat: Adjátok vissza az életemet! (Trivium Kiadó Kft.) Aki élvezettel olvasta Benazir Bhutto önéletrajzát, A fátyol mögött-sorozatot vagy éppen Lisa Halabi, Jordánia egykori királynéjának életrajzát, annak ez a könyv is tetszeni fog. A hamarosan filmen is látható regény hitről, szerelemről, de mindenek előtt a túlélésbe vetett örök reményről szól. Húszegynéhány év távlatából az iráni forradalom a politikai hatalmi játszmák témakörébe tartozik. Ám az irániak számára, akik akkor éltek és szerettek, olyan volt, mintha megőrült volna a világ. Könyveket tiltottak be, a nyilvános érzelemnyilvánítás bűnténynek számított, felnőtteket és fiatalokat egyaránt letartóztattak és börtönbe vetettek. Joan Anderson: Befejezetlen házasság (Animus Kiadó Kft.) Az ötvenes éveiben járó Joan belefáradt a feleség- és háziasszony szerep sok évtizedes rutinjába, és egy évre a család tengerparti nyaralójába költözik, hogy magára találjon, és újra megtanuljon hinni önmagában. A hosszú különélés után ő is, férje is úgy érzi, hogy esélyt kell adniuk házasságuk megújítására. Mindkettejük részéről erős az elhatározás, hogy ismét egymásra találjanak, a felelevenedő régi, szép emlékek is segítik őket, de kétségek és buktatók is kísérik szándékukat. Két középkorú ember újrakezdésének belső és külső történéseit tárja elénk ez a töprengő és megkapóan őszinte regény. Kerry Cook - Megan Gressor: Felejthetetlen szerelmek - minden idők legnagyobb szerelmi történetei (Illia & CO. Kiadó) A Kiadó ezúttal olyan különleges gyűjteményt ad közre, amelyből megismerhetik minden idők legnagyobb szerelminek történeteit. A több mint 40 szerelmes történet között nemcsak olyan közismert, ám megunhatatlan párok szerepelnek, mint Napóleon és Josephine, Miklós cár és Alexandra, Frédéric Chopin és George Sand, John Lennon és Yoko Ono vagy Spencer Tracy és Katherine Hepburn, de megtudhatja azt is, hogy Pocahontas tényleg létezett és bár más felesége lett élete végéig őrizte halottnak vélt szerelme emlékét, hogy Houdinit, a magyar származású, minden kötelékből szabaduló művészt a szerelem eltéphetetlen láncai fűzték feleségéhez, hogy ki volt az a férfi, akinek köszönhetők Agatha Christie ásatások helyszínén játszódó krimijei, hogy a körülrajongott focisztár, David Beckham szívesen főz finomakat feleségének, Victoria Adamsnak. Marina Palmer: Tangó - egy csábító naplója a táncparkettről (Jaffa Kiadó és Kereskedelmi Kft.) Egy amerikai lány Buenos Airesbe érkezik, hogy rokonait meglátogassa. A látogatás váratlanul egész

13 életét felforgatja: rabul ejti az argentin tangó! Hazautazik New Yorkba, de sokak által irigyelt munkája helyett a táncórák kötik le minden gondolatát. Végül kétségektől gyötörve, de megingathatatlanul belevág élete kalandjába: összecsomagol és visszatér Argentínába, hogy professzionális tangótáncossá képezze magát. + 1 FILM Szerelem és más drogok (Love and Other Drugs) Jamie (Jake Gyllenhaal) sármos pasi, nincs nő, akit ne kapna meg, ha akar. És ő mindegyiket akarja - miközben a munkájában is örökké győzelemre tör: gyógyszerekkel kereskedik, és már nagyon várja a nagy fogást. Azután találkozik Maggie-vel (Anne Hathaway), aki más, mint az addigi könnyű kalandjai. Meghódíthatatlan szabad szellem, aki nem hagyja, hogy bárki vagy bármi az útjába álljon. A páros vad, szenvedélyes, és kiszámíthatatlan viszonyba keveredik egymással. Jamie, aki képtelen bármiféle elkötelezettségre, kisebb válságba kerül, mikor kapcsolatuk komolyra kezd fordulni. Maggie is egyre jobban vonzódik hozzá, bármennyire is küzd az érzései ellen, és az ellen, hogy ez a szerelem mindent megváltoztathat körülöttük.

Mit jelent az AIDS? Mióta ismert az AIDS?

Mit jelent az AIDS? Mióta ismert az AIDS? VALENTIN-NAP KAPCSÁN: HIV/AIDS PREVENCIÓ Miitt jjellentt az AIDS? A négy betű a betegség angol nevének (Acquired Immune Deficiency Syndrome) rövidítése. Magyar jelentése: szerzett immunhiányos tünetegyüttes.

Részletesebben

A piros szalag története

A piros szalag története 2011. DECEMBER 1. AZ AIDS VILÁGNAPJA Miitt jjellentt az AIDS? A négy betű a betegség angol nevének (Acquired Immune Deficiency Syndrome) rövidítése. Magyar jelentése: szerzett immunhiányos tünetegyüttes.

Részletesebben

Mit jelent az AIDS? A négy betű a betegség angol nevének (Acquired Immune Deficiency Syndrome) rövidítése. Magyar jelentése:

Mit jelent az AIDS? A négy betű a betegség angol nevének (Acquired Immune Deficiency Syndrome) rövidítése. Magyar jelentése: 2009. 1. szám AIDS, Szex, Edukáció Szemle TARTALOM December 1. az AIDS világnapja 1 11 HÍRLEVÉL Mióta ismert az AIDS? 2 Mindennapi érintkezésben lehet-e HIV fertőzést kapni? 3 Fodrászok illetve a testápolók,

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére július 28-án tartják a fertőző májgyulladás elleni küzdelem világnapját, melynek idei mottója: Gondolja át újra!

Részletesebben

HIV prevenció. A magyarországi HIV/AIDS helyzet Bagyinszky Ferenc

HIV prevenció. A magyarországi HIV/AIDS helyzet Bagyinszky Ferenc HIV prevenció A magyarországi HIV/AIDS helyzet Bagyinszky Ferenc o HIV: Human Immunodeficiency Virus (emberi immunhiány vírusa) o AIDS: Acquired Immune Deficiency Syndrome (szerzett immunhiányos tünetegyüttes)

Részletesebben

BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL. Amit az AIDS-ről tudni kell

BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL. Amit az AIDS-ről tudni kell BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Amit az AIDS-ről tudni kell A HIV fertőzés terjedése Testnedvekben, váladékokban (ondó, vér, hüvelyváladék, anyatej) lévő vírustartalmú sejtek, szabad virionok révén.

Részletesebben

Dr. Béres Emese - Szemánné Vincze Erzsébet ÁNTSZ BAZ Megyei Intézete Egészségfejlesztési Osztály 2008. január 18.

Dr. Béres Emese - Szemánné Vincze Erzsébet ÁNTSZ BAZ Megyei Intézete Egészségfejlesztési Osztály 2008. január 18. HIV/AIDS Dr. Béres Emese - Szemánné Vincze Erzsébet ÁNTSZ BAZ Megyei Intézete Egészségfejlesztési Osztály 2008. január 18. Hogyan vált a piros szalag az AIDS elleni küzdelem jelképévé? 1991. Patrick O

Részletesebben

HIV/AIDS JOGI SZABÁLYOZÁSA

HIV/AIDS JOGI SZABÁLYOZÁSA HIV/AIDS SZŰRŐVIZSGÁLATOK JOGI SZABÁLYOZÁSA Dr. Molnár Zsuzsanna Dr. Dudás Mária OEK Járványügyi osztály 1 JOGI SZABÁLYOZÁS TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS I. 10/1985. (Eü.K.16.) EüM utasítással módosított 19/1966.

Részletesebben

Mit tennék meg azért, hogy megvédjem magamat a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Mindent, amit csak lehet

Mit tennék meg azért, hogy megvédjem magamat a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Mindent, amit csak lehet Mit tennék meg azért, hogy megvédjem magamat a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Ismerd meg az összefüggést: HPV és méhnyakrák. A HPV-nek több mint 100 típusa van, de ezek közül

Részletesebben

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt A HIV nem válogat, ne légy áldozat! 1. BETŰHALMAZ Csoportosítsd az elrejtett szavakat aszerint, hogy terjed-e általuk a HIV vagy sem. A Q V V É R F Ű S C V L É V S J K É

Részletesebben

A MIKROBIOLÓGIA ÉS AZ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS KÉRDÉSE A KÖZÉPISKOLÁBAN BURIÁN KATALIN

A MIKROBIOLÓGIA ÉS AZ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS KÉRDÉSE A KÖZÉPISKOLÁBAN BURIÁN KATALIN A MIKROBIOLÓGIA ÉS AZ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS KÉRDÉSE A KÖZÉPISKOLÁBAN BURIÁN KATALIN AZ ORVOSI MIKROBIOLÓGIA JELENTŐSÉGE NAPJAINKBAN http://classes.kumc.edu/coa/education/amed900/infectiousdiseaseolderadults.ht

Részletesebben

Amit a méhnyakrákról tudni érdemes

Amit a méhnyakrákról tudni érdemes Amit a méhnyakrákról tudni érdemes Dr. Koiss Róbert TÁMOP.6.1.3. Szakmai Vezető A HPV szerepe a rosszindulatú daganatok kialakulásában 1974: a HPV-k szerepet játszhatnak a méhnyakrák kialakulásában (H.zur

Részletesebben

December 1. az AIDS világnapja. 1th December is the World AIDS Day. Dr. Forrai Judit

December 1. az AIDS világnapja. 1th December is the World AIDS Day. Dr. Forrai Judit December 1. az AIDS világnapja 1th December is the World AIDS Day forrai.judit@med.semmelweis-univ.hu Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézet Initially submitted November 15, 2013; accepted for publication

Részletesebben

A fele se mese. A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése. Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty

A fele se mese. A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése. Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty A fele se mese A Humán Papillomavírus-HPV és a méhnyakrák megelõzése Írták: Tóth Icó és a Mályvavirágok Rajzolta: Bartus Betty Megdöbbentõ, ha azt mondom, hogy ezt a rákos betegséget vírus okozza? Pedig

Részletesebben

Kelet Európában a kilencvenes évek közepétõl egy hatalmas HIV járvány bontakozott ki, mely mára mintegy 1,4 millió HIV fertõzést eredményezett.

Kelet Európában a kilencvenes évek közepétõl egy hatalmas HIV járvány bontakozott ki, mely mára mintegy 1,4 millió HIV fertõzést eredményezett. Az ENSZ Közös HIV/AIDS Programjának (UNAIDS) becslése szerint ma a világon 39,5 millió ember él HIV/AIDS-szel, 2004-ben az új fertõzések becsült száma 4,9 millió volt és 3,1 millióan haltak meg HIV/AIDS-ben.

Részletesebben

TANÁCSOK AZ INFLUENZA JÁRVÁNY IDEJÉRE. Bodor Klára Sarolta egészségfejlesztő ÁNTSZ Balassagyarmati, Rétsági, Szécsényi Kistérségi Intézete 2009.

TANÁCSOK AZ INFLUENZA JÁRVÁNY IDEJÉRE. Bodor Klára Sarolta egészségfejlesztő ÁNTSZ Balassagyarmati, Rétsági, Szécsényi Kistérségi Intézete 2009. TANÁCSOK AZ INFLUENZA JÁRVÁNY IDEJÉRE Bodor Klára Sarolta egészségfejlesztő ÁNTSZ Balassagyarmati, Rétsági, Szécsényi Kistérségi Intézete 2009. Hogyan terjed az influenza? Mint bármely más influenza járvány,

Részletesebben

KOVÁCS GABRIELLA, KOVÁCS VIKTÓRIA A HIV/AIDS FERTŐZÖTTEK BETEGJOGAI ÉS SZEMÉLYISÉGI

KOVÁCS GABRIELLA, KOVÁCS VIKTÓRIA A HIV/AIDS FERTŐZÖTTEK BETEGJOGAI ÉS SZEMÉLYISÉGI KOVÁCS GABRIELLA, KOVÁCS VIKTÓRIA A HIV/AIDS FERTŐZÖTTEK BETEGJOGAI ÉS SZEMÉLYISÉGI JOGAI A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSBAN ÉS BÜNTETÉS- VÉGREHAJTÁSI INTÉZETEKBEN, VALAMINT AZ EBBŐL EREDŐ POLGÁRI JOGI FELELŐSSÉGI

Részletesebben

Mit nyerünk a gyógyulással? Dr.Werling Klára VIMOR Elnöke Semmelweis Egyetem II. sz Belgyógyászati Klinika

Mit nyerünk a gyógyulással? Dr.Werling Klára VIMOR Elnöke Semmelweis Egyetem II. sz Belgyógyászati Klinika Mit nyerünk a gyógyulással? Dr.Werling Klára VIMOR Elnöke Semmelweis Egyetem II. sz Belgyógyászati Klinika 1. Meggyógyítunk egy fertőző betegséget HBV prevalencia 2006 Hepatitis B vírus terjedése - szexuális

Részletesebben

Miért kell a nyuszimat vakcinázni?

Miért kell a nyuszimat vakcinázni? Miért kell a nyuszimat vakcinázni? A mixomatózis és a nyulak vérzéses betegsége (RHD- Rabbit Haemorrhagic Disease) két akár halálos kimenetelû (de megelôzhetô) fertôzô betegség, amely a nyulakat veszélyezteti.

Részletesebben

Mit tennék meg azért, hogy a lányomat megvédjem a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Mindent, amit csak lehet

Mit tennék meg azért, hogy a lányomat megvédjem a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Mindent, amit csak lehet Mit tennék meg azért, hogy a lányomat megvédjem a méhnyakráktól és a HPV okozta nemi szervi szemölcsöktôl? Ismerje meg az összefüggést: HPV és méhnyakrák. A HPV-nek több mint 100 típusa van, de ezek közül

Részletesebben

Dr. Szűcs Erzsébet főosztályvezető főorvos

Dr. Szűcs Erzsébet főosztályvezető főorvos Dr. Szűcs Erzsébet főosztályvezető főorvos Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve egészségnevelési tevékenységének bemutatása Készítette: dr Szűcs Erzsébet, dr. Cornides

Részletesebben

Az apróvadtenyésztés állategészségügyi gondjai

Az apróvadtenyésztés állategészségügyi gondjai Az apróvadtenyésztés állategészségügyi gondjai Dr. Beregi Attila Ph.D. Szent-István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézet Gödöllő 2011. Fogalom meghatározás Állathigiénia: integráló tudomány megelőzi a termelési

Részletesebben

Higiénés tanácsok CF-ben Pseudomonas aeruginosa (PA) infectio megelőzése. Dr. Szabó Ágnes Szeged, SZTE Gyermekklinika B Csillebérc 2012.11.17.

Higiénés tanácsok CF-ben Pseudomonas aeruginosa (PA) infectio megelőzése. Dr. Szabó Ágnes Szeged, SZTE Gyermekklinika B Csillebérc 2012.11.17. Higiénés tanácsok CF-ben Pseudomonas aeruginosa (PA) infectio megelőzése Dr. Szabó Ágnes Szeged, SZTE Gyermekklinika B Csillebérc 2012.11.17. CYSTIC FIBROSIS WORLDWIDE (CFW) HIGIÉNIAI ALAPELVEI 2008. Cisztás

Részletesebben

A család a fiatalok szemszögéből. Szabó Béla

A család a fiatalok szemszögéből. Szabó Béla A család a fiatalok szemszögéből Szabó Béla Témakörök A mai családok a számok tükrében Fiatalok családdal kapcsolatos attitűdjei Iskolai teljesítmény és a család Internet és család Összefoglalás, konklúziók

Részletesebben

Személyes évek. A Személyes Év kiszámításához három adat szükséges:

Személyes évek. A Személyes Év kiszámításához három adat szükséges: Személyes évek A Személyes Év kiszámításához három adat szükséges: 1. A születés hónapja 2. A születés napja 3. Az adott év naptári száma Nagyon fontos: a Személyes Évünk mindig a születés napjától, a

Részletesebben

Az előadás, mint módszer az egészségpedagógiában. Előadó: Bátorfi Ágnes Ápolás és Betegellátás Szak Bsc. Részidős képzés

Az előadás, mint módszer az egészségpedagógiában. Előadó: Bátorfi Ágnes Ápolás és Betegellátás Szak Bsc. Részidős képzés Az előadás, mint módszer az egészségpedagógiában Előadó: Bátorfi Ágnes Ápolás és Betegellátás Szak Bsc. Részidős képzés HIV megelőzési stratégiák, tanácsadás Tartalomjegyzék: 1. Mivel állunk szemben 2.

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET I. KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK

BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET I. KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK BETEGTÁJÉKOZTATÓ FÜZET I. KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK MIT JELENT A FERTŐZÉS? A fertőzés egy olyan folyamat, aminek során a szervezetünkben egy idegen mikroba - baktérium, vírus, parazita, kórokozó gomba - megtelepszik,

Részletesebben

JÁRVÁNY, JÁRVÁNYVESZÉLY

JÁRVÁNY, JÁRVÁNYVESZÉLY 1 JÁRVÁNY, JÁRVÁNYVESZÉLY 1. / VESZÉLYEZTETETTSÉG ELEMZÉSE: Járvány alatt emberek, vagy állatok (haszonállatok) tömeges, fertőző megbetegedését értjük. Az emberiséget évszázadok, sőt évezredek óta tizedelik

Részletesebben

MIT MOND A BIBLIA A HALLOWEENRŐL?

MIT MOND A BIBLIA A HALLOWEENRŐL? MIT MOND A BIBLIA A HALLOWEENRŐL? ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek, mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes (Róm

Részletesebben

Méhnyakszűrés: Vizsgálati eredmények magyarázata. Frissített útmutató

Méhnyakszűrés: Vizsgálati eredmények magyarázata. Frissített útmutató Méhnyakszűrés: Vizsgálati eredmények magyarázata Frissített útmutató Page 2 Ebben a betegtájékoztatóban a méhnyakszűrés eredményét magyarázzuk el, amely vizsgálat célja a méhnyak (a méh alsó része) sejtjeiben

Részletesebben

Röst Gergely (Bolyai Intézet) járványok és matematika December 7, 2011 1 / 30

Röst Gergely (Bolyai Intézet) járványok és matematika December 7, 2011 1 / 30 Röst Gergely (Bolyai Intézet) járványok és matematika December 7, 2011 1 / 30 Tartalom 1 Történelmi járványok 2 Milyen kérdésekre adhat választ a matematika? 3 Influenzajárvány az iskolában - miért ér

Részletesebben

Ö.T.V.E.N. Tartalom. 1. fejezet Én és a külsőm Mit fogok tanulni?...1 Bevezető a fejezethez...2 A fejezet célja...3

Ö.T.V.E.N. Tartalom. 1. fejezet Én és a külsőm Mit fogok tanulni?...1 Bevezető a fejezethez...2 A fejezet célja...3 Ö.T.V.E.N. Tartalom Bevezetés...1 Autizmussal élő személyek jogi chartája...5 I. Az Ö.T.V.E.N. program bemutatása...7 II. A célcsoport bemutatása...10 III. A célcsoport pozíciója a hazai oktatási rendszerben...11

Részletesebben

Mars és Vénusz párkeresőben

Mars és Vénusz párkeresőben Mars és Vénusz párkeresőben 1. Bevezetés Sok férfi és nő szeretne biztonságos párkapcsolatban élni, de legtöbbjüknek fogalma sincs arról, hogyan és hol keresse az igazit. Arról pedig még kevésbé, hogy

Részletesebben

A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus. (HPV) több mint a méhnyakrák kórokozója!

A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus. (HPV) több mint a méhnyakrák kórokozója! A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus (HPV) több mint a méhnyakrák kórokozója! A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet Nehéz elképzelni, hogy egy olyan súlyos betegség, mint a méhnyakrák,

Részletesebben

Biztos abban, hogy a megfelelő intézkedéseket teszi az influenza elleni védelem tekintetében? Oltassa be magát!

Biztos abban, hogy a megfelelő intézkedéseket teszi az influenza elleni védelem tekintetében? Oltassa be magát! Biztos abban, hogy a megfelelő intézkedéseket teszi az influenza elleni védelem tekintetében? Oltassa be magát! Influenza Egy súlyos betegség Az influenza minden évben a népesség 5% - 15%-át érinti. Az

Részletesebben

H1N1, más néven sertés influenza

H1N1, más néven sertés influenza H1N1, más néven sertés influenza Mi is a H1N1? A H1N1 egy új influenza vírus, amely az emberiséget veszélyezteti. 2009 áprilisában azonosítottak először H1N1 vírust emberben az amerikai kontinensen. Azóta

Részletesebben

A vérünk az ereinkben folyik, a szívtől a test irányába artériákban (verőerek), a szív felé pedig vénákban (gyűjtőerek).

A vérünk az ereinkben folyik, a szívtől a test irányába artériákban (verőerek), a szív felé pedig vénákban (gyűjtőerek). A vérünk az ereinkben folyik, a szívtől a test irányába artériákban (verőerek), a szív felé pedig vénákban (gyűjtőerek). Mivel az egész testünkben jelen van, sok információt nyerhetünk belőle, hisz egy

Részletesebben

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet!

Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Kishegyi Nóra: de tudom, hogy van szeretet! Mivel sem az én szüleim, sem férjem szülei nem álltak olyan jól anyagilag, hogy támogatni tudtak volna új otthonunk megteremtésében, esküvőnk után vidékre kötöztünk

Részletesebben

HIV/AIDS. Az AIDS története... Az AIDS története HIV/AIDS Forr ás: AID SIN FO ( http ://w Cikk:

HIV/AIDS. Az AIDS története... Az AIDS története HIV/AIDS Forr ás: AID SIN FO ( http ://w Cikk: Az S (Acquired Immune Deficiency Syndrome) elnevezés valójában nem egy betegség, hanem aidsa Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttes elnevezése, amely a HIV (Emberi Immunhiány Vírus) okozta fertőződés következtében

Részletesebben

Önnek és a gyermekének a védelme

Önnek és a gyermekének a védelme Önnek és a gyermekének a védelme Vérvétel az első terhességi vizsgálatán (Protecting you and your baby) Hungarian Ez az ismertető elmagyarázza, hogy általában milyen vérvizsgálatokat ajánlanak fel az első

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ FERTŐZÉSEK MEGAKADÁLYOZÁSÁT CÉLZÓ INFEKCIÓKONTROLL TEVÉKENYSÉGEK A JÁRÓBETEG-SZAKELLÁTÁS TERÜLETÉN

EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ FERTŐZÉSEK MEGAKADÁLYOZÁSÁT CÉLZÓ INFEKCIÓKONTROLL TEVÉKENYSÉGEK A JÁRÓBETEG-SZAKELLÁTÁS TERÜLETÉN EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ FERTŐZÉSEK MEGAKADÁLYOZÁSÁT CÉLZÓ INFEKCIÓKONTROLL TEVÉKENYSÉGEK A JÁRÓBETEG-SZAKELLÁTÁS TERÜLETÉN ÉLŐNÉ KUDOBA ANITA HIGIÉNIKUS INFEKCIÓKONTROLL TEVÉKENYSÉG TÖRVÉNYI

Részletesebben

Munkamegosztás a mai családban

Munkamegosztás a mai családban Munkamegosztás a mai családban Előszó A témaválasztás időszerű, a családalapítás háttérbe szorulóban, Európára jellemző az öregedő társadalom A kormányok fontos társadalomfejlesztési programokat indítanak,

Részletesebben

Lev Tolsztoj. Anna Karenina

Lev Tolsztoj. Anna Karenina Lev Tolsztoj Anna Karenina Lev Tolsztoj Az orosz irodalomnak kiemelkedő nagysága, regényeinek nagy részét megfilmesítették. Úgy gondolom, hogy az erkölcsi világszemléletéről, a tolsztojánizmusról is muszáj

Részletesebben

HA SZERENCSÉD VAN, A NYARALÁS SZÉP EMLÉKKÉ VÁLIK Tévhitek a hepatitis A és B vírusról

HA SZERENCSÉD VAN, A NYARALÁS SZÉP EMLÉKKÉ VÁLIK Tévhitek a hepatitis A és B vírusról LEBARNULSZ VAGY BESÁRGULSZ? HA SZERENCSÉD VAN, A NYARALÁS SZÉP EMLÉKKÉ VÁLIK Tévhitek a hepatitis A és B vírusról Utazás előtt kérj Twinrix kombinált hepatitis A és B vírus elleni védőoltást, mert... Az

Részletesebben

Melyik testrész izgat fel a leginkább?

Melyik testrész izgat fel a leginkább? A játék szabályai 1. Hangosan olvasd fel a kérdést / próbát. 2. Ha az Őszintét választod, adj nyílt, őszinte választ. 3. Szólj hozzá, ha valami megérint vagy ha meg szeretnéd osztani a véleményedet a másik

Részletesebben

Valentin napi könyv- és filmajánló

Valentin napi könyv- és filmajánló Valentin napi könyv- és filmajánló Az 5 legkeresettebb romantikus olvasmány és film a Békés Megyei Könyvtárban Könyvek 1. Nicholas Sparks: Vissza hozzád Nicholas Sparks (Menedék, Szerencsecsillag) legújabb

Részletesebben

OSZTÁLYFŐNÖKI 606 OSZTÁLYFŐNÖKI 5 8. ÉVFOLYAM

OSZTÁLYFŐNÖKI 606 OSZTÁLYFŐNÖKI 5 8. ÉVFOLYAM OSZTÁLYFŐNÖKI 606 OSZTÁLYFŐNÖKI 5 8. ÉVFOLYAM OSZTÁLYFŐNÖKI 607 CÉLOK ÉS FELADATOK - Az osztályfőnöki munka célja a személyiségfejlesztés, az osztályközösség formálása, a különböző nevelési hatások integrálása.

Részletesebben

1 Tiszták, hősök, szentek. Árpád-házi Szent István Boldog Bajor Gizella Árpád-házi Szent Imre Árpád-házi Szent László Árpád-házi Szent Piroska

1 Tiszták, hősök, szentek. Árpád-házi Szent István Boldog Bajor Gizella Árpád-házi Szent Imre Árpád-házi Szent László Árpád-házi Szent Piroska 1 Tiszták, hősök, szentek Árpád-házi Szent István Boldog Bajor Gizella Árpád-házi Szent Imre Árpád-házi Szent László Árpád-házi Szent Piroska 2013 Géza fejedelem megkereszteltette fiát, aki a keresztségben

Részletesebben

A felelős állattartás néhány szabálya

A felelős állattartás néhány szabálya Tanuló neve: Dátum: A felelős állattartás néhány szabálya 1. Táplálás Egyetlen gyógyszer sem képes oly sok betegséget megelőzni, mintha olyan ételt eszünk, amilyenre szükségünk van. Gondoljunk csak arra,

Részletesebben

A CSALÁD ELLÁTÁSA, A CSALÁDORVOSLÁS ETIKAI SZEMPONTJAI

A CSALÁD ELLÁTÁSA, A CSALÁDORVOSLÁS ETIKAI SZEMPONTJAI A CSALÁD ELLÁTÁSA, A CSALÁDORVOSLÁS ETIKAI SZEMPONTJAI Dr. Csikós Ágnes Ph.D. PTE AOK Alapellátási Intézet Hospice-Palliatív Tanszék TERMINOLÓGIA Családorvoslás Alapellátás Általános orvoslás DEFINÍCIÓ

Részletesebben

Családfa. Lőrincz Dánielné (szül. Grün Helén) 1876 1951. Seiger Gottliebné (szül. Roth Hermina ) 1878 1941. Seiger Gottlieb 1864 1924

Családfa. Lőrincz Dánielné (szül. Grün Helén) 1876 1951. Seiger Gottliebné (szül. Roth Hermina ) 1878 1941. Seiger Gottlieb 1864 1924 Családfa Apai nagyapa Lőrincz Dániel 1870 1929 Apai nagyanya Lőrincz Dánielné (szül. Grün Helén) 1876 1951 Anyai nagyapa Seiger Gottlieb 1864 1924 Anyai nagyanya Seiger Gottliebné (szül. Roth Hermina )

Részletesebben

Dr. Erős Erika- Dr. Timmermann Gábor: SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁS: ELEGET TESZÜNK-E E A KAMASZOKÉRT?

Dr. Erős Erika- Dr. Timmermann Gábor: SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁS: ELEGET TESZÜNK-E E A KAMASZOKÉRT? Dr. Erős Erika- Dr. Timmermann Gábor: SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁS: ELEGET TESZÜNK-E E A KAMASZOKÉRT? Idézet "A homár, amikor páncélt vált, előbb elhullatja az eredetit; amíg kialakul az új páncél, védtelenné

Részletesebben

A SZEMÉLYES KAPCSOLATOK ERKÖLCSE (SZEXUÁLETIKA) TÉTELSOR

A SZEMÉLYES KAPCSOLATOK ERKÖLCSE (SZEXUÁLETIKA) TÉTELSOR A SZEMÉLYES KAPCSOLATOK ERKÖLCSE (SZEXUÁLETIKA) TÉTELSOR 2. Férfinak és nőnek teremtette 2.1. A nemek eredete 2.2. Ami azonos: a személyes méltóság 2.3. Ami különbözik: a nemi sajátosságok 2.4. Az azonosság

Részletesebben

HIV/AIDS. Társadalmon belüli megjelenése: "A törődő emberek egyesített globális erőfeszítésével igazi változást érhetünk el."

HIV/AIDS. Társadalmon belüli megjelenése: A törődő emberek egyesített globális erőfeszítésével igazi változást érhetünk el. HIV/AIDS HIV/AIDS "A törődő emberek egyesített globális erőfeszítésével igazi változást érhetünk el." Mondta az AIDS-betegekért kampányoló Zackie Achmat. Kijelentésének nagy igazságtartalma van, hiszen

Részletesebben

Központi Statisztikai Hivatal

Központi Statisztikai Hivatal Központi Statisztikai Hivatal Korunk pestise az Európai Unióban Míg az újonnan diagnosztizált AIDS-megbetegedések száma folyamatosan csökken az Európai Unióban, addig az EuroHIV 1 adatai szerint a nyilvántartott

Részletesebben

Ki és miért Ítélte Jézust halálra?

Ki és miért Ítélte Jézust halálra? Ki és miért Ítélte Jézust halálra? A kérdés nem oly egyszerű, mint az ember fölületes elgondolás után hiszi, mert az evangéliumirók nem voltak jelen a történteknél, csak másoktól hallották a történet folyamatát

Részletesebben

Virulencia és szelekció

Virulencia és szelekció 1 of 5 4/23/2009 7:10 AM Kórokozók változóban Virulencia és szelekció Az AIDS-vírusok legősibb alakját a mandrillokban találták meg Néhány éve, amerikai látogatásunk idején, két ott élő bölcsész barátunk

Részletesebben

Tájékoztató a jogairól

Tájékoztató a jogairól Tájékoztató a jogairól Ez a tájékoztató fontos információkat tartalmaz az Ön jogairól, ha a rendőrségen tartózkodik. Jogok alatt azokat a fontos szabadságokat és igénybe vehető segítségeket értjük, amelyek

Részletesebben

bibliai felfedező C3 Ajánlott további olvasásra: Máté 4:23-25 Márk 1:32-34 János 5:17-27 1. rész: Az Úr hatalma Egy beteg meggyógyítása

bibliai felfedező C3 Ajánlott további olvasásra: Máté 4:23-25 Márk 1:32-34 János 5:17-27 1. rész: Az Úr hatalma Egy beteg meggyógyítása Írd ide az adataidat! Neved: Korod: születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliatanulmányozó Feladatlap bibliai felfedező 1. rész: Az Úr hatalma Egy beteg meggyógyítása

Részletesebben

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 11. 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 11. 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 11. 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2013. február 28-i ülésére Tárgy: Pápa Város

Részletesebben

Ö.T.V.E.N. PROGRAM AZ AUTIZMUS SPEKTRUM ZAVARRAL ÉLŐ TANULÓK SZÁMÁRA. Fiona Speirs

Ö.T.V.E.N. PROGRAM AZ AUTIZMUS SPEKTRUM ZAVARRAL ÉLŐ TANULÓK SZÁMÁRA. Fiona Speirs Ö.T.V.E.N. PROGRAM AZ AUTIZMUS SPEKTRUM ZAVARRAL ÉLŐ TANULÓK SZÁMÁRA Fiona Speirs 8. rész: A biztonságom és az egészségem megőrzése Ki egészséges? Egészséges táplálkozás Testmozgás Személyes higiénia Biztonság

Részletesebben

Védőnői szolgálat. Buj Buj, Rákóczi u Védőnő: Kiss Józsefné. Tel.: +36 (20)

Védőnői szolgálat. Buj Buj, Rákóczi u Védőnő: Kiss Józsefné. Tel.: +36 (20) Buj 4483 Buj, Rákóczi u. 13-15. Védőnő: Kiss Józsefné Tel.: +36 (20) 429-7859 Email: kissjozsefne63@freemail.hu Védőnői fogadóóra: minden nap 8:00-9:00 Az első esztendő meghatározza a jövőt! 1 / 5 Területi

Részletesebben

Megcélozni a legszebb álmot, Komolyan venni a világot, Mindig hinni és remélni, Így érdemes a földön élni.

Megcélozni a legszebb álmot, Komolyan venni a világot, Mindig hinni és remélni, Így érdemes a földön élni. Ajánlás A családtörténet feltárása hidat épít múlt és jövõ között, összeköti a nemzedékeket oly módon, ahogyan azt más emléktárgyak nem képesek. Azok a változások, melyek korunk szinte minden társadalmában

Részletesebben

Athenaeum Kiadó Könyvklubja - Párizs fehér fényei

Athenaeum Kiadó Könyvklubja - Párizs fehér fényei 2011 február 18. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még Givenincs Athenaeum értékelve Kiadó Mérték - 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Xénia kénytelen volt elhagyni a cári Oroszországot, amikor kb. 16 éves volt. Hirtelen

Részletesebben

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1) Mi a szerepe a HIV-vírusnak az AIDS kialakulásában? 2) Hogyan, milyen módon terjedhet a HIV-vírus? a, b, c, 3) Sorolj fel két olyan testnedvet, amely tartalmazhatja a vírust?

Részletesebben

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM Szakközépiskola Tesztlapok Biológia - egészségtan tantárgy 12. évfolyam Készítette: Perinecz Anasztázia Név: Osztály: 1. témakör: Az élet kódja.

Részletesebben

Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar. Ápolás és Betegellátás. Az előadás, mint módszer az egészségpedagógiában.

Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar. Ápolás és Betegellátás. Az előadás, mint módszer az egészségpedagógiában. Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Ápolás és Betegellátás Az előadás, mint módszer az egészségpedagógiában Kalota Diána HIV megelőzési stratégiák, tanácsadás Téma kifejtése Az HIV története

Részletesebben

Vírusok Szerk.: Vizkievicz András

Vírusok Szerk.: Vizkievicz András Vírusok Szerk.: Vizkievicz András A vírusok az élő- és az élettelen világ határán állnak. Önmagukban semmilyen életjelenséget nem mutatnak, nincs anyagcseréjük, önálló szaporodásra képtelenek. Paraziták.

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

A vírusok Végi András¹, Antal Krisztina¹, Kiss Zsófia¹, Szécsényi Hajnalka¹, Demeter Lehel²

A vírusok Végi András¹, Antal Krisztina¹, Kiss Zsófia¹, Szécsényi Hajnalka¹, Demeter Lehel² A vírusok Végi András¹, Antal Krisztina¹, Kiss Zsófia¹, Szécsényi Hajnalka¹, Demeter Lehel² ¹Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kar, ²Babes-Bolyai Tudományegyetem Természettudományi Kar, Kolozsvár

Részletesebben

Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat. Frissített útmutató

Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat. Frissített útmutató Méhnyakszűrés: A kolposzkópiás vizsgálat Frissített útmutató Page 2 Miért kell a kolposzkópia klinikára mennem? További vizsgálatra van szükség, mivel a méhnyakszűrés a méhnyakon sejtelváltozásokat mutatott.

Részletesebben

Szakmunkásképzős és szakközépiskolás diákok személyiségjegyeiről és egészségmagatartásáról

Szakmunkásképzős és szakközépiskolás diákok személyiségjegyeiről és egészségmagatartásáról egészségügyi szakemberek dr. simich rita végre itt a péntek! - 64 - Iskolai egészségfejlesztő napok 2016-ban előadóként részt vettem a Megyei Védőnői Továbbképző Napok rendezvényein (20 helyszín) valamint

Részletesebben

Színező. - 2 - Mi újság, papuskám?

Színező. - 2 - Mi újság, papuskám? Színező - 2 - Mi újság, papuskám? Köszöntő Üdvözöljük a szerelmeseket! Egy különleges magazint olvashattok, melynek születése a Valentin napnak köszönhető. Mindannyian tudjátok, hogy ilyenkor nagy hangsúlyt

Részletesebben

Hatályosság: 2010.01.01-2010.01.02

Hatályosság: 2010.01.01-2010.01.02 46/2009. (XII. 22.) EüM rendelet a szerzett immunhiányos tünetcsoport kialakulását okozó fertızés terjedésének megelızése érdekében szükséges intézkedésekrıl és a szőrıvizsgálatok elvégzésének rendjérıl

Részletesebben

A méhnyakrák megelőzése. HPV védőoltás - kérdések és válaszok 9. és 10. iskolai évbe járó lányok szüleinek. HPV Parents - Hungarian

A méhnyakrák megelőzése. HPV védőoltás - kérdések és válaszok 9. és 10. iskolai évbe járó lányok szüleinek. HPV Parents - Hungarian A méhnyakrák megelőzése HPV védőoltás - kérdések és válaszok 9. és 10. iskolai évbe járó lányok szüleinek. HPV Parents - Hungarian Akérdések és válaszok a HPV védőoltásról a mellé a füzet mellé jár, amelyet

Részletesebben

ZA5222. Flash Eurobarometer 287 (Influenza H1N1) Country Specific Questionnaire Hungary

ZA5222. Flash Eurobarometer 287 (Influenza H1N1) Country Specific Questionnaire Hungary ZA5222 Flash Eurobarometer 287 (Influenza H1N1) Country Specific Questionnaire Hungary FLASH 287 INFLUENZA Q1. Tervezi e, hogy idén beoltatja magát szezonális influenza ellen? Igen, már be is oltatta magát...

Részletesebben

ÚJSÁGÍRÓ ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT

ÚJSÁGÍRÓ ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT ISMERETTERJESZTŐ/PROMÓCIÓS HONLAP A MÉHNYAKRÁK MEGELŐZÉSÉÉRT Dömötörfy Zsolt PÁLYÁZÓ Dömötörfy Zsolt Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum www.hpv-mehnyakrak.hu A méhnyakrák áldozatai Magyarországon napjainkban

Részletesebben

5. Hiba Túlzottan teszteled a férfiakat!

5. Hiba Túlzottan teszteled a férfiakat! 5. Hiba Túlzottan teszteled a férfiakat! Nicholas Victor www.ferficsabitas.com Az ötödik végzetes hiba, amit a nők elkövetnek párválasztáskor: Túlzottan teszteled a férfiakat! Az állatvilágban minden fajra

Részletesebben

1 A szépség belülről jön Van a hatnak egy érték iránytűje.

1 A szépség belülről jön Van a hatnak egy érték iránytűje. A szépség belülről jön Hová tűnt a szakma szexepilje? 1 A szépség belülről jön Van a hatnak egy érték iránytűje. A hat érték-iránytűje profit öröm reputáció fejlődés 2 Időről időre segít eligazodni azt

Részletesebben

Módszertani segédlet pedagógusoknak a nemi betegségekkel kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések

Módszertani segédlet pedagógusoknak a nemi betegségekkel kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Módszertani segédlet pedagógusoknak a nemi betegségekkel kapcsolatos órák megtartásához Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Nemi betegségek Javasolt évfolyam: 7 12. Időbeosztás Tanári tevékenység

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A skizofrénia A skizofrénia A skizofrénia kifejezést szinte mindenki hallotta már valahol. Az emberek zöme azonban mégsem tudja biztosan, mi is ez, mi az oka, és hogyan gyógyítható. Mit jelent a skizofrénia

Részletesebben

HIV és drog HIV-fertőzött elítéltek

HIV és drog HIV-fertőzött elítéltek HIV és drog HIV-fertőzött elítéltek Az AIDS-betegség kialakulásának története Nincs fejlődő világunkban egyetlen olyan betegség sem, amely oly gyorsan és oly nagymértékben terjedt el a civilizált és kevésbé

Részletesebben

8. A SZÜLŐ A SZOLGÁLATRA NEVELŐ

8. A SZÜLŐ A SZOLGÁLATRA NEVELŐ Kezdés 8. A SZÜLŐ A SZOLGÁLATRA NEVELŐ Olyannyira fontos téma a szolgálatra nevelés, hogy talán ezzel kellett volna kezdeni az egész sorozatot. A szolgálat az egyik leghatékonyabb gyógyír a mai tévútra

Részletesebben

Helyzetkép. Izrael és a Palesztin Autonómia

Helyzetkép. Izrael és a Palesztin Autonómia A kutatás a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosítószámú Nemzeti Kiválóság Program Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című

Részletesebben

Kiskorúak az anonim szolgáltatásokban. Tűcsere szolgáltatók éves szakmai találkozója 2010. December 7.

Kiskorúak az anonim szolgáltatásokban. Tűcsere szolgáltatók éves szakmai találkozója 2010. December 7. Kiskorúak az anonim szolgáltatásokban Tűcsere szolgáltatók éves szakmai találkozója 2010. December 7. Előzmény Szakmai szabályozóanyag előkészítése támop 5.4.1 www.modernizacio.hu 2010 nyár szabályozóanyag

Részletesebben

Elmélkedés a halálról, az orvosaimról, és sorstársaimról

Elmélkedés a halálról, az orvosaimról, és sorstársaimról PAPP ZSOLT Elmélkedés a halálról, az orvosaimról, és sorstársaimról Összefoglalás A nehéz sorsú, hajléktalanszállón lakó, AIDS betegségének állandó fenyegetettségében élő szerző a halálról, félelmeiről,

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2016. február 18-ai ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2016. február 18-ai ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 31/2016. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2016. február 18-ai ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: Tájékoztató a Ferencvárosi Kábítószerügyi

Részletesebben

Gyermekeink védelme a nemkívánt internetes tartalmaktól. Avagy hogyan fogjuk a kezüket úgy, hogy ne bilincsnek, hanem segítségnek érezzék

Gyermekeink védelme a nemkívánt internetes tartalmaktól. Avagy hogyan fogjuk a kezüket úgy, hogy ne bilincsnek, hanem segítségnek érezzék Gyermekeink védelme a nemkívánt internetes tartalmaktól Avagy hogyan fogjuk a kezüket úgy, hogy ne bilincsnek, hanem segítségnek érezzék Káros tartalom Nem az a baj, hogy esetleg a gyerek kíváncsi, hanem

Részletesebben

Boldogtalanság miatt válunk. A válásoknak csak 15-20%-a vet véget ún. bántalmazó kapcsolatnak A többi 80-85%-ban boldogtalanságra hivatkoznak

Boldogtalanság miatt válunk. A válásoknak csak 15-20%-a vet véget ún. bántalmazó kapcsolatnak A többi 80-85%-ban boldogtalanságra hivatkoznak Boldogtalanság miatt válunk A válásoknak csak 15-20%-a vet véget ún. bántalmazó kapcsolatnak A többi 80-85%-ban boldogtalanságra hivatkoznak Családon belüli erőszak Állítás: a házasságokban a férfiak úgy

Részletesebben

Krisztus és a mózesi törvény

Krisztus és a mózesi törvény április 5 11. Krisztus és a mózesi törvény SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: 2Mózes 13:2, 12; 5Mózes 22:23-24; Máté 17:24-27; Lukács 2:21-24, 41-52; János 8:1-11 Mert ha hinnétek Mózesnek, nékem is

Részletesebben

Vizsgálatkérő és adatlapok a Péterfy Területi Vérellátóban Hatályos 2011. szeptember 1-1.1. verzió

Vizsgálatkérő és adatlapok a Péterfy Területi Vérellátóban Hatályos 2011. szeptember 1-1.1. verzió Vizsgálatkérő és adatlapok a Péterfy Területi Vérellátóban Hatályos 2011. szeptember 1-1.1. verzió 1. sz. adatlap VÁLASZTOTT VÖRÖSVÉRSEJT KÉSZÍTMÉNY IGÉNYLŐ LAP Beteg neve:... Anyja neve:...... A beteg

Részletesebben

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút

1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút 1 1Móz 21,22-34 Ábrahám, Abimélek és a kút És lőn abban az időben, hogy Abimélek és Pikhól annak hadvezére megszólíták Ábrahámot mondván: Az Isten van te veled mindenben, a mit cselekszel. Mostan azért

Részletesebben

Tájékoztatás a Zöldkereszt Bt. működésér. ködéséről

Tájékoztatás a Zöldkereszt Bt. működésér. ködéséről Tájékoztatás a Zöldkereszt Bt. működésér ködéséről A Védőnői Szolgálat a világon szinte egyedülálló. Az eltelt évtizedek során sok változáson ment keresztül, de a védőnői munka fő célkitűzése nem változott.

Részletesebben

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV A kötet gondozásában közremûködött a Feldmár Intézet. A Feldmár Intézet szellemi mûhely, amely a filozófia, az etika és az interperszonális fenomenológia eszközeivel

Részletesebben

A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus. kórokozója!

A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus. kórokozója! A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet! Humán papillómavirus (HPV) több mint a méhnyakrák kórokozója! A HPV fertőzés mindannyiunkat érinthet Nehéz elképzelni, hogy egy olyan súlyos betegség, mint a méhnyakrák,

Részletesebben

Esküvői határidőnapló

Esküvői határidőnapló Esküvői határidőnapló El sem tudjuk képzelni, mi mindennel jár egy esküvő megszervezése, amíg a saját bőrünkön nem tapasztaljuk meg. Barátként, rokonként fel sem fogjuk, miért kell több hónapos előkészület,

Részletesebben