Biztonsági adatlap Az EU 91/155/EWG irányelveinek és az EüM 44/2000. (XII.27.) jogszabályainak megfelelően. Kipufogó szerelőpaszta Cikkszám 74089

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Biztonsági adatlap Az EU 91/155/EWG irányelveinek és az EüM 44/2000. (XII.27.) jogszabályainak megfelelően. Kipufogó szerelőpaszta Cikkszám 74089"

Átírás

1 Carlofon Chemie Kft. Biztonsági adatlap Az EU 91/155/EWG irányelveinek és az EüM 44/2000. (XII.27.) jogszabályainak megfelelően. Kiállítási dátum: Felülvizsgálva: Kipufogó szerelőpaszta Cikkszám Vegyi anyag neve 1.1. A termék megnevezése: Kipufogó szerelőpaszta, 150 gr Gyártó cég neve: REGENSBURG LACKE GmbH, Maxhütten str. 6.D Regensburg, Tel: +49-(0) Forgalmazó cég neve: Nigrin, V.E.Kern GmbH Perco str14. A Wien Ausztria, Tel: +43(0) , Fax: +43(0) Importáló cég neve: Carlofon Chemie Kft, Budapest, Pesti út 28/A. Tel: , Fax: Egészségügyi információ: /ETTSZ/ Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat 1096 Budapest, Nagyvárad-tér 2. Tel.: Zöldszám: 06-80/ (éjjel-nappal) 2. Összetétel 2.1. Kémiai karakterizálás: 2.2. A termék leírása: Vízüvegből, vízből és anorganikus töltőanyagokból álló készítmény Tartalmának veszélyes összetevői: CAS szám: Megnevezés: %: Jel: R megjelölések:, pontos szövegek és az R mondatok listája a 16. pontban olvasható. 3. Veszélyesség szerinti besorolás 3.1. Veszélyességi megjelölések: Különleges veszélyességi utalások az ember és a környezet számára: A készítmény az 1999/45/EG irányelvek szerint, mint nem veszélyes lett besorolva.

2 4. Elsősegélynyújtás 4.1. Általános utalás: Tünetek fellépésekor és kétséges esetekben, kérjünk orvosi tanácsot. Eszméletvesztés esetén semmit ne folyassunk le a szájba Belélegzése esetén: A balesetet szenvedettet tartsuk nyugalmi állapotban és melegen. Szabálytalan légzéskor, vagy a légzés leállásakor, alkalmazzunk mesterséges lélegeztetést. Eszméletvesztés esetén gondoskodjunk biztos oldalfekvésről, és kérjünk orvosi tanácsot Bőrre kerülésekor: A beszennyeződött, átitatott ruházatot azonnal vegyük le. A beszennyeződött bőrfelületet vízzel és szappannal alaposan mossuk le, vagy használjunk megfelelő tisztítószert. Ne használjunk oldószert vagy hígítót! 4.4. Szembe kerülésekor: A kontaktlencsét távolítsuk el. A szemhéjakat tartsuk nyitva, és min. 10 percen keresztül, bő, tiszta és folyóvízzel öblítsük ki. Kérjünk orvosi tanácsot Szervezetbe kerülésekor (lenyelés): Lenyelésekor azonnal kérjünk orvosi tanácsot! A balesetet szenvedettet tartsuk nyugalmi állapotban. Ne hánytassunk! 5. Tűzveszélyesség 5.1. Megfelelő oltóanyagok: Hab (alkoholálló), CO2, poroltó, vízpermet Biztonsági okokból nem megfelelő oltószer: Vízsugár Különleges veszélyeztetés az anyag, vagy maga a készítmény, égésterméke, vagy a keletkező gáza alapján: Tűz esetén vastag, fekete füst keletkezik. A veszélyes bomlási termékek belélegzése komoly egészségügyi károkat okozhat Különleges védőfelszerelés a tűz leküzdésekor: Esetlegesen légzésvédő használata szükséges Kiegészítő utalás: Lezárt tartó edényzetet a tűz keletkezésének közelében, vízzel hűtsük. Az oltásra felhasznált vizet, ne engedjük a közcsatornába. 6. Óvintézkedés baleset esetén 6.1. Személyre szóló elővigyázatossági intézkedések: Gőzeit ne lélegezzük be. A védelmi előírásokra (lásd 7. és 8. pontok) fordítsunk figyelmet Környezetvédelmi intézkedések: Ne engedjük, hogy közcsatornába jusson. Folyók, tavak, vagy szennyvízcsatornák beszennyeződésekor, a helyi törvényeknek megfelelően, a mindenkori illetékes hivatalokat erről értesíteni kell Tisztítási/felvételi eljárás: A kikerült anyagot, éghetetlen, szívóképes anyaggal (pl. homok, föld, kovaföld, vermikultesz ) határoljuk körbe, és a helyi irányelvek alapján, az arra betervezett edényzetbe gyűjtsük össze (lásd 13. pont), elsősorban tisztítószerrel tisztítsuk fel, lehetőleg ne használjunk semmiféle oldószert.

3 7. Kezelés és tárolás 7.1. Kezelése: Megjegyzések biztonságos kezeléséhez: Az anyagot csak olyan helyen használjuk fel, ahol nyílt fény, tűz, és más gyújtóforrások távol vannak tartva. Szemmel és bőrrel történő érintkezését kerüljük. Gőzeit, szóró-ködét, és csiszolási porát ne lélegezzük be. Munka közben ne együnk, igyunk, dohányozzunk. A személyes védőfelszerelés tekintetében lásd 8. pont. A törvényes védelmi és biztonsági előírásokat tartsuk be Tárolása: A raktárhelységek és tárolók követelményei: A tartó edényzetet tartsuk szorosan zárva. A tartó edényzetet ne ürítsük ki nyomás alatt, az nem túlnyomásos palack. Tilos a dohányzás. Illetéktelen személyek számára a belépés tilos. A kinyitott tubusokat gondosan zárjuk vissza, és egyenesen tároljuk, hogy bármiféle kifolyást megakadályozzunk. Más termékekkel történő közös raktározásnál lévő megjegyzések: Erős savaktól, és alkálikus anyagoktól, valamint oxidációs anyagoktól tartsuk távol. További adatok a tárolási feltételekhez: Tartsuk mindig olyan tartó edényzetben, amelyik megfelel, az eredeti göngyölegnek. A címke utasításaira fordítsunk figyelmet. Tárolása+15 C és +30 C között, egy száraz és jól szellőztethető helyen kell hogy történjen. Forróságtól, és közvetlen napsugárzástól óvjuk. Gyújtóforrástól tartsuk távol. 8. Az egészséget nem veszélyeztető munkavégzés feltételei 8.1. Kiegészítő megjegyzések a Technikai Melléklet megalkotásához: Gondoskodjunk jó szellőzésről. Ezt helyi, vagy terem légelszívással érhetjük el. Ha ez nem elég ahhoz, hogy az aeroszol- és oldószergőz koncentrációt a légszennyezettség határértéke alatt tartsuk, egy engedélyezett légzésvédő készüléket kell hordani Alkotó elemek, a munkahelyre vonatkozó, ellenőrizendő határértékekkel: EINECS szám: Megnevezés: Mód: Érték: Egység: 8.3. Kiegészítő utalás: A megadott értékeket, az érvényes TRGS 900, ill. TRGS 901 (Németország), vagy a VCI Munkahelyi ajánlott értékek tabellájából vettük Személyes védőfelszerelés: 8.5. Légzés védelme: Ha az oldószer-koncentráció, a léghatárértékek felett van, akkor az erre a célra engedélyezett légzésvédő készüléket kell hordani. A tanúsítvánnyal rendelkező légzésvédő készülékek listája megtalálható, mint BGI 693, a Német Ipari, Szakmai Szervezetek Központi Szövetségénél Kéz védelme: Védőkesztyű használata szükséges, oldószerálló latex kesztyű. Azok a bőrfelületek, amelyek a termékkel érintkezésbe kerülhetnek, védőkrémmel kell bekenni. Egy érintkezés után, azt semmiképpen sem szabad felhasználni. A gyártó ajánlásaira fordítsunk figyelmet Szem védelme: A folyadék fröccsenése elleni védelemre használjunk védőszemüveget Védelmi, és higiéniai intézkedések: Bőrfelülettel történő érintkezés után, azt alaposan vízzel és szappannal tisztítsuk meg, vagy használjunk megfelelő tisztítószert. Ne használjunk semmiféle organikus oldószert.

4 9. Fizikai és kémiai tulajdonságok Megjelenési kép: Formája: Színe: Illata: Pasztás Szürke Típusára jellemző Biztonságilag fontos adatok: Érték: Egység: Metódus: Lobbanási pont: nincs megadva C Gyulladási hőmérséklet: nincs megadva C Alsó robbanási határ: nincs megadva Vol. % Felső robbanási határ: nincs megadva Vol. % Gőznyomás, 20 C nál: nincs megadva mbar Tömítettsége, 20 C nál: 1,71 gr/ccm. Vízben oldhatósága: részletesen oldható Viszkozitása, 20 C nál: pasztás Oldószer-leválasztási ellenőrzés: 3 alatt % ADR/RID alapján Szárazanyag tartalom: 64 % Oldószertartalom: Organikus oldószer: 0 % Víz: 36 % 10. Stabilitás és reakciókészség Elkerülendő feltételek: A tárolásra és kezelésre ajánlott előírások betartásakor stabil (lásd 7. pont) Elkerülendő anyagok: Erős savaktól, és alkálikus anyagoktól, valamint oxidációs anyagoktól tartsuk távol, hogy exotermikus reakciókat el tudjunk kerülni Veszélyes bomlási termékek: Magas hőmérsékleten veszélyes bomlási termékek, mint pl. CO2, CO, füst, fojtó gázok keletkezhetnek. 11. Toxikológiai adatok Tapasztalatok a gyakorlatból: Egyéb megfigyelések: A termékkel történő hosszabb vagy ismételt érintkezés, a bőr zsírtalanításához vezet, és nem- allergikus kontakt-bőrkárosodást (kontaktdermititis) és/vagy károsanyag-felszívódás -t okozhat. A folyadék (paszta) kifröccsenése irritáló hatású lehet, és visszafordítható károsodást okozhat a szemben Általános megjegyzések: A késztermék, nem termékként lett leellenőrizve. A készítmény, a hagyományos metódusok, módszerek (az 1999/45/EG EU irányelvek számítási eljárásainak), és a toxikológiai veszélyek alapján lett besorolva. (részletesen lásd a 2. és 15. pontokban) 12. Ökotoxicitás Ne engedjük, hogy közcsatornába jusson. A készítmény, a

5 készítményekre vonatkozó irányelvek (1999/45/EG) alapján lett kiértékelve, és mint környezetre nem veszélyes lett besorolva. 13. Hulladékkezelés, ártalmatlanítás Termék: Ajánlás: Ne engedjük a közcsatorna rendszerbe jutni EAK száma, hulladék megnevezése: Beszennyeződött csomagolás: Ajánlás: A kiürült tartó edényzetet vigyük el az ócskavas újrafeldolgozásra, ill. újrafelhasználásra. A nem teljesen kiürült edényzet, különleges hulladéknak számít. 14. Szállításra vonatkozó előírások A szállítás csak az ADR Közúti, RID Vasúti, IMDG Vízi, és ICAO/IATA Légi Szállítási Szabályzók szerint történhet. Közúti szállítás: ADR/RID besorolás: UN szám: Az árú megnevezése: Csomagolási csoport: Nem veszélyes árú Tengeri hajószállítás: IMDG besorolás: EmS szám: UN szám: Helyes technikai megnevezés: Csomagolási csoport: Marine pollutant: Légi szállítás: ICAO/IATA besorolása: UN szám: Helyes technikai megnevezés: Csomagolási csoport: 15. Szabályozási információk Megjelölés: Ez a készítmény, az EU irányelvek, 1999/45/EG alapján, mint nem veszélyes lett besorolva.

6 15.2. Nemzeti előírások: StörfallV: (Zavaró eseményre vonatkozó rendelkezések, Németország) Besorolása a valamikori VbF (Rendelkezések éghető folyadékokról, Németország): Elmarad. Légtechnikai megjelölések: I. osztály: 0 %, II. osztály: 0 %, III. osztály: 0 %. Vízveszélyeztetési osztály: 1. (Keverékszabályzó, a VwVwS, Németország, 2. függeléke alapján. A VOC irányelvek adatai: VOC (gr/l) DIN ISO 11890: 0,000 VOC (gr/l) ASTM D : 0,068 Egyéb előírások, megszigorítások, és tilalmi rendelkezések: - BGR 190 (Légzésvédő eszközök bevetésének szabályzói) - BGR 192 (Szem és arcvédők bevetésének szabályzói) - BGR 195 (Védőkesztyűk bevetésének szabályzói) 16. Egyéb R mondatok, a mindenkori mutatókkal és jelzőszámokkal a 2. pontból: Nincsenek megadva. További információk: Ezen biztonsági adatlap adatai megfelelnek a mi jelenlegi ismereteinknek, és megfelelnek a hazai (belföldi) és az EU Törvényalkotásnak. A termék, írásos beleegyezés nélkül nem használható semmi másra, mint az 1. pontban megnevezett használati célokra. A felhasználó, az összes szükséges törvényes rendelkezések betartásáért felelős. Az ebben a biztonsági adatlapban lévő adatok leírják a mi termékünk biztonsági követelményeit, és a termék tulajdonságairól nem jelent semmiféle biztosítékot. Az ebben a biztonsági adatlapban lévő adatok szükségesek, a Veszélyes Anyagokról szóló Rendelkezések a alapján, kapcsolatban, a 91/155/EWG irányelveivel. Dátum:. P.H. Aláírás: Pitters Richárd Ügyvezető és Gazdasági Igazgató