29. Dibáczi Enikő: Alternatív tanulásmódszertani gyakorlatok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "29. Dibáczi Enikő: Alternatív tanulásmódszertani gyakorlatok"

Átírás

1 29. Dibáczi Enikő: Alternatív tanulásmódszertani gyakorlatok Közel 10 év tapasztalatait gyűjtöttem össze. Már ennél is régebben foglalkozom nap mint nap különböző alternatív módszerekkel, és majdnem 10 éve dolgozom a XVIII. kerületi Nevelési Tanácsadóban. Úgy találtam, hogy a jóga, a kineziológia, az agykontroll, az autogén tréning és a vezetett imagináció egyes elemei sok előnnyel és jó hatásfokkal alkalmazhatók a fejlesztő foglalkozásokon. Bár ezek elméleti, filozófiai és világnézeti-vallási hátterének és hatásmechanizmusának ismerete a gyakran és tudatosan alkalmazó szakember számára szükséges, mégsem térek ki minderre bővebben. A foglalkozásokon résztvevő gyerekek számára ezek a nagy hatású gyakorlatok egyszerűen csak kedvelt játékok. Általánosan, minden típusú tanulási probléma esetén jó: előre programozás, testközép keresztező mozgások, fekvő nyolcas rajzolása levegőbe, speciális zene + szöveg + mozgás összeállítás. Figyelemzavarokat csökkent többek között a gyertyanézés és a figyelemfényszóró. Energiahiányra, fáradtságra alkalmazható például néhány fordított testtartás, vádlipumpa és kézpumpa, lazítást követő energetizálás imaginációval, energialabda, lufi-gyakorlat, hasi energiaközpont ( belső Nap ) aktivizálása, valamint a fa imagináció. Tempó- és ritmuszavarokon segítenek a lassított gyakorlatok, a ritmusváltások és a magmeditáció. Grafikus készségeket fejlesztő hatású például a fekvő nyolcas rajzolása papírra, az előrevetítő imagináció. Makacs olvasási problémákon segített már a következő gyakorlatsor: szótagolva olvasás >> visszafelé szótagolás >> szem körbe forgatása az ABC mondásával egyidejűleg >> fekvő nyolcasok rajzolása levegőbe >> olvasás újra. Van, amikor sokat javíthat a számolási nehézségeken a számok szimbolikus megközelítése. Különösen nehezen megközelíthető gyerekek, illetve nagyon komplex problémák esetén ajánlom a szubjektív kommunikáció lehetőségeit, bár ez előtanulmányokat és nagyobb gyakorlatot igényel a szakembertől. Reményeim szerint mindenki számára jól alkalmazható, hasznos ismereteket nyújthatok. 1. Egy kis elmélet

2 Ősi hagyományok. Mantrák. Hipnózis, önhipnózis. Agykontroll. Autogén tréning, imagináció, meditáció. Tibeti buddhizmus. Kineziológia. Jóga. A kapcsolatteremtés ezoterikus módjai. Látszólag semmi közük ezeknek a tanulásmódszertanhoz. Sokan tudománytalannak, babonának, elvetendőnek minősítik az előbb felsoroltakat. Akik pedig elmélyültek valamelyik gyakorlásában, sokszor elvakult rajongónak, furcsának, gőgösnek, életidegennek tűnnek az ilyesmivel nem foglalkozó emberek szemében. Valóban nem könnyű itt egyensúlyt találni. Egyrészt ezek a rendszerek a bölcsesség és a jobbnál jobb gyakorlatok kiapadhatatlan forrásai. Másrészt gyakran olyan vallási- filozófiai rétegekbe ágyazott a mi számunkra is jól használható tudás, amelyek nehezen megközelíthetővé teszik őket, és sok csapdát rejtenek. Előfordulhat, hogy valamelyik említett rendszer elvakult hívévé, egyoldalú gyakorlójává válik valaki. Esetleg az elméleti körítést nem ismeri eléggé, félreérti, vagy nem tudja értelmezni az általában jelképes nyelvezetet. Fennáll a veszély, hogy a tudásra és önismeretre vágyó ember bármelyik felsorolt filozófia vagy módszer rabjává válik. Ugyanilyen káros, ha valaki félismeretekkel vagy csak nagyon töredékes elméleti tudással rendelkezik. Ráadásul, ha még résztudásának birtokában gőgössé, lenézővé, önhitté válik, magát másoknál különbnek képzelve Ingoványos talaj ez, és aki lelkileg nem elég egészséges, erős, kiegyensúlyozott, arra káros hatással lehet, ha kapcsolatba kerül ezekkel a tanokkal. Mindenkit óvok az előítéletektől, a gőgtől, hamis mesterektől, töredékes vagy meghamisított tudástól, és a fanatizmustól. (Szabó Judit: Az ezotéria árnyoldalai című könyve bővebben és nagyon őszintén, korrekt módon tájékoztat a lehetséges veszélyekről. Ajánlom ezt a könyvet minden jövendőbeli törekvő figyelmébe, mielőtt ezen utak valamelyikére lép.). Nemhiába volt ez a jellegű tudás a közelmúltig rejtett, csak kevesek számára elérhető, és nemhiába óvakodik a többség, nagyon helyesen, manapság is tőle. Ugyanakkor egyre többen választják ezeknek a módszereknek valamelyikét lelki egészségük fenntartására, önismeretük elmélyítésére, lelki fejlődésük elősegítésére, ami szintén örvendetes. Bármilyen sokfélék is nézeteink, néhány elméleti alapban megegyezhetünk, ami a további együttes munkát majd megkönnyíti. 1. Biztos, hogy a sok egyéni sajátosság mellett (amit szerintem szeretünk túlhangsúlyozni), több bennünk a hasonlóság, mint a különbözőség. Legalább annyi dolog van, ami bennünket összeköt, mint ami elválaszt, így ha akarunk, nem olyan nehéz közös platformot találni. 2. Valóban léteznek lelki folyamatok, és ezek hatással vannak a testre.

3 3. Fontos a jó testi állapot mellett lelki egészségünk megőrzése, karbantartása is, és erre vannak tanítható, megtanulható módszerek. Ugyanígy létfontosságú a tanulás képessége, aminek támogatására szintén több forrásból meríthetünk gyakorlatokat. 4. Az emberiség hosszú története során mély elméleti tudást és hasznos gyakorlati ismereteket halmozott fel az emberi lélekkel kapcsolatban. Mindezeket a különböző kultúrák különféle módokon megőrizték, és most is hozzáférhetők. 5. Édes Hazánkban, Magyarországon ma nagyon kedvező lehetőségeink vannak ennek a hatalmas, gazdag és szép örökségnek a megismerésére, ha fontosnak tartjuk ezt, időt és energiát szánunk rá, és félretesszük előítéleteinket, viszont használjuk józan eszünket. 6. Lelki egészségünk szempontjából fontos egyfajta egyensúly megőrzése az égi és földi dolgok között: elszállni éppen olyan káros, mint csakis a fizikailag érzékelhető, reálisnak mondott világgal törődni. Ugyancsak harmonikus egyensúly fenntartása kívánatos értelem és érzelem, tudomány és művészet között, hogy egyiket se engedjük egyoldalú túlsúlyba kerülni vagy elnyomni, hanem kölcsönösen támogassák egymást. Ez az érzékeny egyensúly nem természetes osztályrészünk: erőfeszítéseket kell érte tennünk; akkor van, ha megteremtjük. 7. Amilyen sokfélék vagyunk a felszínen, annyira sokszínűek világnézeteink. Elismerjük mindenki jogát, hogy az ő választott útján járjon. Megegyezhetünk abban, hogy nem akarunk térítgetni, és nem hirdetjük saját vallásunk, világnézetünk fensőbbségét, egyedül üdvözítő voltát, mert ez így hamis, rövidlátó, és káros másokra és önmagunkra nézve is. Ahogy a buddhizmus ősi idők óta tanítja. Bár az utak látszólag különbözőek: keskenyek, szélesek, egyenesek, kanyargósak, meredekek, kényelmesek, és még ki tudja, hányfélék lehetnek, mégis mindegyik ugyanarra a hegycsúcsra visz. Összehasonlító vallástani tanulmányaimból tudom: a különbözőségeket kiemelő és kizárólagosságot hirdető egyházak, vallások, világnézetek mélyén megdöbbentő azonosságok vannak. A lényeg: az alaptanítások és alapelvek nagyon hasonlóak, majdnem ugyanazok, ha a dolgok mélyére tekintünk. Érdemes túllátni saját kis szubjektív igazunkon, mert akkor a Valóságból többet megismerhetünk. Szintén buddhista tanítás: annyiféle igazság van a Földön, ahány levél a fán, és ezek ugyanannak a fának, egyazon Igazságnak a részei.

4 Legyünk tehát elfogadók egymás iránt, tartsuk tiszteletben egymás nézeteit kölcsönösen, és keressünk közös platformot. (Támadást és kényszert azonban nem kell tűrnünk: ilyen esetben mindenkinek a saját eszközeivel joga van megvédeni magát.) Saját meggyőződésünk fenntartásának joga mellett, nyitottságot és türelmet kérek tehát a továbbiakhoz. Most azokat a világnézeteteket, egységes módszereket említem és ismertetem röviden, a teljesség igénye nélkül, amelyekből a gyakorlatokat merítettem. Mivel közöttük fontossági sorrendet felállítani képtelenség, ABC sorrendben teszem mindezt. A gyakorlatokat majd a továbbiakban tárgyalom részletesebben, aszerint csoportosítva, milyen tanulási probléma korrigálására ajánlom őket elsősorban. Következzenek tehát azok a nagy rendszerek betűrendben, amelyek az általam alkalmazott alternatív tanulás módszertani gyakorlatok forrásai. Legyen ez a felsorolás egyúttal tisztelgés megalkotóik és jeles gyakorlóik: a Mesterek előtt, akik fáradságot és áldozatot nem kímélve lehetővé tették, hogy mi is megismerhessük ezeket. Agykontroll: Az 1914-ben, Texasban született José Silva dolgozta ki. Az életút és a módszer is nagyon amerikai. Iskolázatlan, szegénységben felnőtt mexikói származású ember sikertörténete. Tíz gyermek édesapjaként, először gyerekeinek szeretett volna segíteni a tanulásban. (Máris itt az összefüggés a tanulás technikával!) Végül diplomák és bizonyítványok nélkül korunk egyik legkreatívabb tudósa lett. Rendszere az egész világon elterjedt. Húsz év alatt dolgozta ki az Agykontrollt, valamint annak a tanfolyamnak a programját, ami ma is a kurzus alapja. Ez, Domján Lászlónak és munkatársainak köszönhetően, Magyarországon is elérhető. Ellazulás, gondolat nagytakarítás által biztosított pozitív gondolkodás, dinamikus meditáció, és néhány különösen hatékony technika biztosítja a rendszeresen gyakorlónak a sikert. A legkülönbözőbb területeken elért sikereket, amelyek valós történetek, már Hazánkban is összegyűjtötték, Hétköznapi csodák címmel. Alap: a hit, vágy és elvárás hármasa. Elsődleges a gondolat-nagytakarítás, amiről a következő fejezetben bővebben írok. Az Agykontroll lényege: ellazult állapotban pozitív önszuggesztió, imagináció, a képzelet tudatos és örömteli működtetése az elérni vágyott cél érdekében.

5 Előnye, hogy modern korunknak megfelelő, hatékony, ideológiáktól mentes módszer. Alkalmas a bennünk élő kreatív gyermek felébresztésére, problémamegoldásra, önkorlátozó hiedelmeink feloldására, öngyógyításra, gyógyításra, és segít szinte minden kívánt cél elérésében. Az ellazulás visszaszámlálásos módját, a három ujj technikát, a figyelem fényszórót, gondolat nagytakarítást, képzeletbeli tanácsadó, valamint a képzeletbeli tükör technikákat sikerrel tanítom és alkalmazom a tanulási technikák bővítésére. A speciális, szöveges- zenés mozgássor egyik forrása szintén az Agykontroll. Autogén tréning: Kidolgozója, I. H. Schultz szintén a XX. században élt, így ez a módszer is korszerűnek mondható. Az önhipnózis egészen különleges fajtája (autogén görögül: önmagát létrehozó). Elsődleges célja: koncentrált ellazulás, az összpontosítás, önbefolyásolás útján elért lazítás. Hat alapgyakorlatát különböztetjük meg: 1.: Elnehezedés (izomlazítás) 2.: Melegségérzet (véredénylazítás) 3.: Szívnyugtatás 4.: Légzés lazítása, mélyítése 5.: Napfonat gyakorlat (hasi szervek működésének szabályozása) 6.: Homlokhűtés (koncentráció) Tapasztalataim szerint főleg a 8-12 éves korosztály (vagy ennél idősebb gyerek) sajátítja el sikerrel, egyénenként vagy 2-3 fős csoportban. Nem ajánlatos hiperaktív, súlyosan figyelemproblémás, vagy nagyon szorongó gyerekeknél a tanulás technikai tréning kezdetén, mert a problémák fokozódásához vezethet. Enyhébb szorongás, testi szinten is megjelenő feszültség, lelki eredetű testi tünetek esetében jól alkalmazható. Ha a gyerek kb. 15 percet már nyugodtan tud lenni és képes bizonyos szintű koncentrációra, akkor általában könnyen megtanítható. Teljes elsajátítás után pozitív imaginációval kötjük össze. Előnye, hogy gyakorlás után önállóan, esetleg kazetta segítségével is lehet alkalmazni. Bioenergetika:

6 Magas szintű megalapozó elmélete van, ennek taglalása azonban most nem lehetséges. Alkalmazója bioenergiával dolgozik, ami kozmikus energiák legfinomabb fajtája, a tudatra ébresztés energiája, pszichoenergia. Ezt lehet gondolatainkkal programozni. A módszerrel elméletileg bármely betegség megszüntethető, a gyakorlatban azonban a tényleges hatásfok több objektív és szubjektív tényezőtől is függ. A kezelés speciális algoritmus szerint történik. Alkotóelemei: relaxáció, negatív információk levétele, energiaközpontok tisztítása és feltöltése, szervrendszerek, szervek, sejtek, atomok programozása, energetika korrigálása, szimmetrizálása, végül védőprogram. A módszer Magyarországon elsajátítható, több jeles képviselője dolgozik Hazánkban, például Bíró Dénes. A bioenergetika elméletét és komplett gyógyító rendszerét nem használom a maga teljességében, hanem egyes elemeit ragadom ki. Jól alkalmazható pl. az energialabda, energiafelhőből szakítás, fa gyakorlat az energiák harmonizálására. Buddhizmus: A buddhista világfelfogás alapja, magva és sarokpontja: a Négy Nemes Igazság : 1. A létezés minden formájával végső soron elkerülhetetlenül együtt jár a szenvedés. 2. A szenvedésnek oka van, legmélyebb oka a Vágy, a létszomj. 3. A szenvedés oka, így a szenvedés is megszüntethető. 4. A szenvedés megszüntetésének útja megismerhető, módja megtanulható. Ez a Nemes Nyolcágú Ösvény : 1.: helyes hit 2.: helyes elhatározás 3.: helyes beszéd 4.: helyes cselekvés 5.: helyes életmód 6.: helyes törekvés 7.: helyes vizsgálódás 8.: helyes elmélyedés Ez a megvilágosodás és megismerés buddhista útja. Részletes ismertetés található mindegyik pontról az ilyen jellegű könyvekben a törekvők számára. (A buddhizmus elmélete és gyakorlatra vonatkozó útmutatásai többek között a Farkas Lőrinc Imre Könyvkiadó kiadványaiból magyar nyelven hitelesen megismerhetők.)

7 Ezeket a tanításokat követik a világi hívek, letéve a hármas fogadalmat, melyben Buddhához, a Tanhoz és a Közösséghez folyamodnak (néhány irányzatukban negyedik menedékként a Mester (Láma) is szerepel). A buddhizmus legmagasabb ideálja azonban szerzetesi jellegű. Ezen kívül a gondolat, a szó, valamint a tett hármasában minél tökéletesebb egységet, és magas szintű erkölcsi tisztaságot állít eszményként. A buddhizmus hirdeti a lélekvándorlást, de a jelen élet nagyszerűségét, fontosságát és megismételhetetlenségét is. Az alapító Buddha. (Buddha: szanszkrit nyelven: Megvilágosodott, vagyis olyan személy, aki elérte a megvilágosodást.) A történeti Buddha, családi nevén Sziddhártha Gautama (i.e ), a Sákhja nemzetségből származó királyi herceg volt. A legenda szerint 29 évesen döbbent rá, hogy létezik az általa addigi életében nem ismert szenvedés: öregség, betegség, halál. Ezután otthagyva odáig élvezett kényelmét és védettségét, arra az útra tért, melynek során Megvilágosodottként megforgatta a Tan kerekét. Késő öreg koráig, kedvező körülmények között taníthatott, így élete végén elmondhatta, hogy nincs olyan tanítás egy sem, amit megtartott volna zárt tenyérben, vagyis mindent át tudott adni, ami rábízatott. Igen, de mi köze ennek a tanulás technikához? Bár ezt az elméleti hátteret a gyerekekkel nem ismertetem, törekszem tanítványaimban felkelteni az egységtudatot minden létezővel, amit a buddhizmus hirdet, és ami egyfajta megismerési és tanulási mód is. Gyakorlatban főleg az ellazulás és elmélyedés egyes fogásait vettem át. Lényeges arra törekednem, hogy amennyire lehet, én magam megvalósítsam a gondolat, szó és tett egybecsengését, és erre nevelem a gyerekeket is. Ennek fontosságát a buddhista iratok több helyen, több módon és több szempontból is hangsúlyozzák. Időnként a szavak nélküli tanítást alkalmazom tudatosan, aminek néhány formája szintén a buddhizmus része. E világnézet türelmet, fegyelmet, minden lénnyel való együttérzést, az élet minden formájának tiszteletét hirdeti, magas erkölcsi normákat közvetít és békességet sugároz, ami mind követendő. Ezeket próbálom minél teljesebben átélni és tanítványaimnak átadni. Jóga: A jóga több ezer éve alakult ki Indiában. Patandzsáli foglalta először írásba. Lényegében ez komplett életmód, melyhez többek között világnézet, etika, egészségtan és művészet is kapcsolódik. Része bizonyos testi, lelki gyakorlatok mindennapos elvégzése. A szorosan vett jóga nyolc összetartozó és egymással kölcsönhatásban álló részből áll:

8 1. Az öt kerülendő (jáma) 2. Az öt követendő (nijáma) 3. Testtartások (ászanák) 4. Légzések (pránajámák) 5. Befelé fordulás 6. Koncentrálás 7. Meditálás 8. Megvilágosodás (mint a jóga egyik célja) Fontos, érdekes, figyelemfelkeltő és sokatmondó tény, hogy az első két pont színtiszta etika. Az öt kerülendő és öt követendő, más felosztás szerint a külvilág felé és önmagunk felé mutatott magatartás: a jóga erkölcsi ajánlása. Eredetileg ez az alap. Az öt kerülendő (ami kifelé mutatott magatartásként általában nem ajánlott, a jóga gyakorlóinak tiltott): ölés (erőszak), hazugság, lopás, harácsolási vágy, érzelmileg kultúrálatlan viselkedés. Az öt követendő (ami önmagunkkal szembeni magatartásként ajánlott, a jóga gyakorlói számára követelmény): külső és belső tisztaság, megelégedettség, lelkesedésből fakadó kitartás, önmegismerésre való törekvés, a Magasabbrendű tiszteletéből származó felajánlás és öröm. Bár nem ezzel szoktam kezdeni és nem tárgyaljuk a megkívánt részletességgel (végülis tanulás technika és nem jóga tanfolyamról van szó), mégis időnként szoktunk ilyen témákról beszélgetni, ha úgy adódik. A jóga egészségtanát és életviteli tanácsait nem ismertetem itt. A gyerekekkel is általában csak annyit szoktam megtanítani, hogy a jóga testi gyakorlatai előtt ne egyék teli magukat, és tudatosan figyeljenek a megfelelő időtartamú és minőségű pihenésre. A testtartások (ászanák) teljes rendszerét valamint élettani hatását nem tárgyaljuk. A gyerekeknek annyit feltétlenül megtanítok, hogy fordított gyakorlatokat késő este ne végezzenek, erőteljes frissítő hatásuk miatt. Ugyanezért azonban elsajátíttatok velük ezek közül néhányat, hogy fáradtságukat napközben könnyebben legyőzhessék. A lassított gyakorlatok nagyszerűek a túl lassú vagy túl pörgős gyerekek számára egyaránt. A befelé fordulást többek között a jóga által ajánlott gyertyanézés segíti. A különböző légzéseket a tréning során nem tanítom. Viszont a légzés megfigyelésére és tudatosítására, különösen indulatos vagy szorongó gyerekek esetében, figyelmet fordítok. A jóga bölcseleti- világnézeti rendszerének ismertetése nem a tanulás technikai csoport célja, mint ahogy az általa elérhető magas meditációs szint és megvilágosodás sem. A testérzetek

9 tudatosítását és a meditáció alapfokát előkészítő gyakorlatokat azonban tanítom, és innen vettem. A jóga elsajátítására legjobb egy jól működő csoport vagy egy hiteles, magas szinten gyakorló mester (Magyarországon több is van ilyen, például az ElixirMagazinban jól lehet tájékozódni ezekről). Azonban könyvek is segítenek eligazodni: szívből ajánlom pl. S. Yesudian könyveit (pl.: Sport és jóga), valamint P.S. Maheshwarananda: Jóga a mindennapi életben és Jóga gyermekeknek című könyve és a Micimackó jógája c. mű is nagyon jó. Kineziológia: A kineziológia a görög kinesztetika (mozgástan) szóból származik. A biofeedback-en (biológiai jellegű visszacsatoláson) alapul. 25 ága van, a mai napig fejlődésen megy keresztül. Egyik ága a Brain Gym ( agygimnasztika ), ami a tanulás technikai csoportban nagyon jól használható. A Brain Gym egy önfejlesztő program, az Educational Kinesiology (Edukineziológia) nevű ágazat része, amely a tanulást és a mozgást foglalja egy rendszerbe. Ez lehetővé teszi, hogy a tanulási nehézségeket fokozatosan kiküszöbölve a gyakorló a maga elé kitűzött cél felé fejlődhessen. Maga a Brain Gym gyors, vidám, rövid megelevenítő gyakorlatok sorozata, amelyek hatékony gondolkodásra és koordinációra készítenek fel. A gyakorlatsort Paul Dennison állította össze. A módszer a bennünk levő tanulási készség felélesztésére szolgál. Ennek sérülését okozhatja pl. genetikai, születési, környezeti vagy érzelmi trauma. A Brain Gym azonban nem a kóros jelenség okát kutatja, hanem azt, hogy a problémán hogyan lehetne segíteni. Gyakorlatai nagyon hasznosak a különböző tanulási nehézségek esetén. Innen vettem át többek között a vádlipumpa, észkapcsoló agygombok, gondolkodó sapka, testfél keresztező mozgások, fekvő nyolcas, tükörrajz, szemforgatás mondókával gyakorlatokat. Különösen jól ötvözhető a Brain Gym a hagyományos fejlesztési módszerekkel. A Brain Gym gyakorlati rendszere P. Dennison Észkapcsoló agytorna című könyvéből megismerhető. Gyakorlatias, könnyen kezelhető útmutató ez, amit külön kineziológiai tanfolyam nélkül is biztonságosan, jól lehet használni. Munkámban a felsoroltakon kívül sokat használok a népi mondókákból és játékokból is. Természetesen alkalmazom a klasszikus pedagógiai elmélet, kultúra és gyakorlat ismert

10 módszereit. Ezeket itt nem részletezem, pedig jelentőségük a tanulási problémák javításában hatalmas, a tanulás technika elsajátításában semmivel nem helyettesíthetők. A következő alternatív módszerek nem pótolják, hanem kiegészítik a hagyományos pedagógia jól felépített rendszerét. 2. Minden jellegű tanulási problémához Előre programozás Ellazulás Imagináció Gondolat nagytakarítás Pozitív szuggesztió Testközép keresztező mozgások Fekvő nyolcas rajzolása levegőbe Zene + szöveg + mozgás Mentális térkép készítése A rendezés szempontjai innentől kezdve, a gyakorlatok leírásában mások, mint az előző, elméleti fejezetben. Akkor ABC sorrendbe szedtem a legfontosabb nagy rendszereket, amelyekből merítettem. Most problémakörönként csoportosítva részletezem az egyes gyakorlatokat. Sorra veszek néhány gyakori, jellegzetes tanulási problémát, és ismertetek néhány jól bevált gyakorlatot ezek oldására. Vannak azonban olyan gyakorlatok, amelyek minden tanulási nehézségen javítanak, általános pozitív hatásuk van, így első helyre kerülnek. A tényleges és teljes előre programozás az Agykontroll egyik módszere. Azonban legegyszerűbb formában ez mindennapi életünk része. Előképzettség nélkül, bármilyen korú gyereknél alkalmazható. Elsősorban a felnőttől, később a gyermektől is csupán némi

11 tudatosságot igényel. Egyszerűen arról van szó, hogy elmondjuk, mi következik, mivel fogunk foglalkozni, mi a következő lépés. Ha csak ennyit teszünk, a tanuló máris aktívabb résztvevője a folyamatnak, megnyerjük együttműködését, partnernek érzi magát, a kívánt irányba tereljük figyelmét és képzeletét. A következő fokozata az előre programozásnak szintén egyszerű, de hatásos. Ehhez tudnunk kell, hogy a gyerekek, kb. kiskamasz korig, gyakran vannak a felnőttek meditációjához hasonló ellazult állapotban. Úgyhogy általában elég, ha lecsukják a szemüket, és már lehet is mondani a megfelelő szuggesztiót. Ezt a képességüket érdemes a jó cél érdekében kihasználni. Adott például egy írásnehézséggel küzdő gyerek, betűtanulási időszakban. Mondjuk az ó betűt gyakoroljuk. Előtte a papír és a ceruza, már kezdené a munkát. Várj egy kicsit! Tedd le a ceruzát! Csukd be a szemed! Úgy Most képzeld el, hogy gyönyörű, kerek, mosolygós ó betűket írsz, könnyedén, örömmel, szépen Jó Most nyisd ki a szemed, és kezdj el írni! Ennyi az egész. Bármilyen más tananyag vagy probléma esetén, akár egyéni vagy csoportos keretek között, akár tanítási órán is megtehetjük ezt. Nem kell hozzá semmilyen különleges hókuszpókusz. Nagycsoportos óvodás vagy kisiskolás korú gyerekek esetében általában ilyen egyszerű a varázsszó: Csukd be a szemed, és képzeld el! A következő fokozat a tényleges, klasszikus előre programozás. Iskolás gyerekek már elsajátíthatják. Fontos, hogy előtte megtanuljanak ellazult állapotba kerülni. (Az ellazulásról nemsokára külön is szó esik.) Amint ez megtörtént, képzeletben elidőznek néhány percig a következő tennivalónál, vagy előrevetítik a kívánt eredményt, minél színesebben, elevenebben, a lehető legtöbb pozitív érzelemmel átlelkesítve, követve ilyen irányú instrukcióinkat. Ezután a kívánt eredmény képével a fejben és örömteli önbizalom érzésével a szívben lehet kezdeni a soron következő feladatot. Az ellazulás megtanulása már önmagában nagyon sokat javíthat bármilyen tanulási problémán. Tényleges pihenést biztosít, oldja a testi-lelki feszültséget, kiegyensúlyozottabbá teszi a hangulati életet, lehetőséget biztosít a spirituális szükséglet kielégítésére. Mindezek miatt minden gyereknek és felnőttnek javára válik, ha elsajátítja, és rendszeresen gyakorolja a lazítást. Szívből ajánlom ezt Nektek is, kedves kollegák. Magam is ezt teszem.

12 Meg kell mondanom, hogy ez gyerekeknek könnyebben megy. Elsősorban azért, mert nem emelnek mentális gátat, egyszerűen hagyják magukat ellazulni. Gyerekektől elvétve, felnőttektől gyakran hallom, hogy Nem tudok ellazulni. Nem megy. Vagy: Nekem erre nincsen időm. Körülbelül annyi időbe telik az egész lazítás, amíg ezek a kifogások elhangzanak. Energiát és hitet sem igényel többet, csak másfajta előjelűt. Kezdetnek legjobb, ha olyan embert találsz az ellazulás elsajátításához, aki jártas ebben, és akiben bízol. Csak bízd rá magad, a hangja vezetni fog. Figyel rád, alkalmazkodik egyéni ritmusodhoz és reakcióidhoz, bizonyára van már ebben gyakorlata. Neked semmi dolgod nincs, csak nyitottan, ellazultan pihensz. Kezdetnek ez a legjobb. A következő nehézség, hogy az illető valószínűleg nem áll elég gyakran rendelkezésedre. Márpedig a mindennapos gyakorlás fontos. Napi perc, de az rendszeresen. Viszont ahhoz nagy rutin kell, hogy egyszerre instruáld és végezd az ellazulást. Jó köztes megoldás az, hogy megkéred, aki a lazításba bevezetett: vegye fel a szöveget, vagy úgy is jó, ha leírja, és te magad olvasod magnóra. Innentől kezdve már csak rajtad múlik, mikor szánsz rá néhány percet és találsz rá alkalmat, hogy lazíts egyet. Aztán eljön az idő, amikor elkezd zavarni a kazettán beszélő hang. Akkor próbáld meg bátran egyedül! Végül eljutsz oda, hogy mindenféle külső segítség nélkül te magadat vezeted az ellazulás során. Általában vagy az autogén tréning vagy az Agykontroll szerinti ellazulást alkalmazom és tanítom. Mindkettő az izmok, az egyes testrészek és a belső szervek ellazítására koncentrál. A különbség az, hogy az autogén tréning a jobb kézben meleg, nehéz, puha, laza érzés elindításával kezdi a folyamatot. Az Agykontroll pedig fejtetőtől kezdve talpig lazít. Mindkettő egyformán jó, de talán felnőtteknél az autogén tréning szerinti hamarabb elsajátítható, mert a kéz általában nagyon tudatos. Kicsiknél ez nem annyira hangsúlyos, náluk tehát majdnem mindegy, melyik technikát választjuk. Gyerekeknél jól beválik az ún. tibeti módszer is. Ez utóbbit háton fekve, csukott szemmel gyakoroljuk. Képzeld azt, hogy izmaidat apró emberkék mozgatják. Minden izmodat egy-egy emberke. De a parancsnok te vagy. Most szólj nekik magadban, hogy engedjék el az izmokat, és menjenek fel pihenni a fejedbe. Mind, egytől egyig. Most ellenőrizd őket, gondolatban járd végig a testedet, és aki még nem teljesítette, amit mondtál, szólj neki külön is Úgy Most már minden izmod laza... A belső úthoz az első lépések egyike a test ellazítása. Ezt az akaratlagosan mozgatható izmokon jó kezdeni. Nyugtalanabb gyerekek vagy különösen nehezen lazuló felnőttek

13 esetében általában jól beválik a húzd meg - ereszd meg módszer. Az izmokat ekkor először testrészenként tudatosan megfeszítjük, majd elernyesztjük. Ezt a technikát gyakran és sikerrel használom abban az esetben is, ha a helyi mozgás általános nagy izomtónust generál. Tipikus példa erre az a gyerek, aki ha ír, szinte egész testével ír: megfeszül a lába, görcsös a válla, kilóg a nyelve is erőfeszítésében. Persze így hamar elfárad, és nehézkesen, kisebb sikerrel és rosszabb hatásfokkal dolgozik, hacsak ezt a különös merevséget fel nem fedezzük és fel nem oldjuk. Az oldás egyik kiváló módja a testrészenkénti feszítés és lazítás. Egészen kicsi (óvodás) vagy különösen nyugtalan gyerekek esetében ennek más variációját: az egész test feszítését és lazítását gyakoroljuk, persze játékos módon. Ez a lufi-lazítás. Feküdj a földre, és képzeld, hogy leeresztett lufi vagy. Eressz le teljesen még jobban Úgy Most képzeld, hogy jövök egy pumpával, és lassan felfújlak. Telsz, telsz levegővel, emelkedsz már kezdesz egészen megtelni levegővel megfeszülnek az izmaid nagyon feszülnek pattanásig feszülnek már És most szépen lassan leeresztesz még. még Most már egészen leeresztett lufi vagy És most így pihensz kicsit Ezt a lufi- lazítást végrehajtva, a nyugtalanság csökken és a test kellemesen elernyed. A klasszikus lazítás kiváló előszobája ez. (A lufi a Medizációk gyermekeknek c. CD-n teljes egészében megtalálható) Sok kiváló módszer is van az ellazulás előidézésére. Nem baj, ha többfélét ismertetünk a gyerekekkel. (Az oktató szakemberek számára ezek széles skálájának ismerete kötelező!) Lényeges azonban, hogy egyszerre egyet gyakoroljon a tanítvány, és csak azután térjünk rá a következőre, hogy ha az előzőt teljes biztonsággal elsajátította. A lazításból azonban vissza is kell jönni. Ne aggódjatok, még nem volt olyan, hogy valaki ne tért volna vissza éber állapotba! Legtöbbször elegendő az Agykontroll szerinti számolás: Most ideje visszatérni ide a testedbe, ide a terembe. Egytől tízig számolok. Minden egyes számmal egyre frissebb vagy. Tízhez érve majd kinyitod a szemedet, megmozgatod a tagjaidat, és friss, kipihent, éber leszel. Egy, kettő, három, lassan kifele Négy, öt, hat, egyre frissebb vagy Hét, nyolc, kilenc, tíz- kinyitod a szemed, megmozgatod a tagjaidat, és frissen, kipihenten, éberen felkelsz a saját ütemedben. Előfordulhat, hogy egy- egy gyerek olyan mélyen ellazul, hogy erre a számolásos ébresztésre nem reagál. Semmi gond! Nem engedem, hogy a többi gyerek keltegesse. Nevén szólítom, és a következő instrukciót adom: Ott van előtted egy piros léggömb. Nyújtsd ki a kezed és fogd meg! Markold meg a piros lufi madzagját! Mindenkinek hagyok elég időt, hogy visszatérjen. Aztán következik a

14 lezárás, a befejezés. Jó ilyenkor az előzőleg összedörzsölt két kezet a szemre tenni. Van, hogy fordított tartásokat végzünk frissítésként, sőt olyan csoport is volt, akikkel fogócskázni kezdtünk. De előfordul, hogy csak fekszünk még kicsit a félhomályban, halk zene mellett, és aki akarja, csendben elmondhatja lazítás alatti élményeit. Van, hogy némán, térdelőülésben, egymás kezét fogva, körbeülünk egy gyertyát. Lehet érezni, mi a legjobb befejezés és feloldás. A lazítás pedig (amellett, hogy önmagában is egyik fenntartója a testi-lelki egészségnek) előkészítése, előfeltétele és közege az imaginációnak, aminek ismertetése most következik. Az imagináció: irányított képzelet. Minden, az előző fejezetben ismertetett nagy rendszer gyakorlatának része. Egyszerű, gyerekeknél mindig, és sokszor felnőttek esetében is működő változata: Csukd be a szemedet és képzeld el!. Fontos tudni ehhez, hogy az akaraterőnél, még ha az felnőtthöz illően kellően izmos is, a képzelet mindig erősebb, ha jól használjuk. Hát még gyermekek esetében, mikor még az akaraterő viszonylag gyenge, a képzelet viszont szárnyal! Sokszorosan célszerű a képzeletet munkába fogni. Ez azt jelenti, hogy ellazult állapotban magunk elé vetítjük a kívánt cél képét, minél színesebben, minél több érzékszervet belevonva, minél erősebb pozitív hangulati töltéssel, így álmodozunk. Annyira, hogy a cél elérésének képe nagyon vonzóvá és élethűvé válik, mintha már el is értük volna. Megelevenedik, közelít felénk, és mi könnyedén haladhatunk felé. Az imagináció egyúttal játékos és fantáziadús megközelítést is jelent. Sokkal hatékonyabb így kívánatossá festeni a gyerek aktív közreműködésével a közös célt, és sajátos úton megközelíteni a tananyagot, mint kijelenteni: Hiszen csak akarnod kellene Miért is akarná megtanulni például a törtekkel való műveletek szabályait? Törtet törttel úgy adhatunk össze, úgy szorzunk, úgy osztunk Unalmas és fárasztó. De ha így kezdjük például: Elmúlt foglalkozáson, emlékszel, a törtekkel ismerkedtünk. Elutaztunk a törtek birodalmába. Tudod, ott csupa olyan szám él, amelyek az egész számok részekre osztásával keletkeztek. Emlékszel, ugye, elmeséltem, hogy a törtek birodalmának két nagy országrésze van, a közönséges törteké és a tizedes törteké. Majd foglalkozunk azzal is, átjárhatnak-e a két országrész lakói egymáshoz, és ha igen, hogyan. Most azonban a törtek birodalmán belül a közönséges törtek országrészébe megyünk. Emlékszel, ugye, milyenek az itt lakó törtek? (Számláló, nevező, törtvonal). Ugye emlékszel arra is, értékük szerint hányfélék lehetnek? (Egynél kisebbek, eggyel egyenlők, egynél nagyobbak). Most megtanuljuk ennek az országrésznek a törvényeit, hogy jól eligazodj, és hogy a lakóival bánni tudjál. Hogyan adhatunk össze például két törtet?... Nem, hát ez közöttük nem olyan egyszerű, mint egész

15 számoknál. Nézd, különböző a nevezőjük! Olyan, mintha nem egy nyelvet beszélnének. Így nem értik egymást, nem lehet őket összeadni. De van megoldás És így tovább. Természetesen utána a gyakorlás, már körítés nélkül, elkerülhetetlen és szintén fontos része a tanulásnak. Az imagináció és a valóság közötti átmenet (jó esetben) a szemléltetés, ami szintén nem egyszer ötletességet és kreativitást kíván a tanítani szándékozó felnőttől. Például voltak olyan tanítványaim, akiknek gondot okozott a halmazállapotok jellemzőinek és a halmazállapot változásoknak a megtanulása, és ez az anyagrész fizikából és kémiából is előkerült. Tanulástechnikai foglalkozás szerves részeként mindig megkérdezem, hogy hoztak-e mostani tananyaggal összefüggő problémákat, és ezúttal ezt említették. A következő szemléltetést találtam ki hirtelen: Álljatok szorosan egymás mellé! Érjen össze a vállatok! Billegjetek kicsit lassan lábujjhegyről sarokra!... Kitalálhattok más viszonylag lassú és kis mozgásokat is, de a helyetekről ne mozduljatok! Na, ez a szilárd halmazállapot. Anyagrészecskék egymáshoz közel, mozgás kicsi. Jó Most menjetek egymástól távolabb. Lassan járkálva néha óvatosan ütközzetek egymásnak. Ez a folyékony halmazállapot Most pedig töltsétek be szaladgálva az egész termet Ez a légnemű halmazállapot. Ezután a megadott szempontok alapján a gyerekek már könnyedén össze tudták foglalni az egyes halmazállapotok jellemzőit egy közösen készített táblázatba. Ez is imagináción alapuló szemléltetés volt, bár a fizikai megjelenítésnek is szerepe volt benne, nem csak a képzeletnek. Aki képzeletét megtanulja uralni és céljai szolgálatába állítani, sokat nyerhet. Ezt hasznos már gyermekkorban elkezdeni. Arról nem is beszélve, hogy az imaginációs gyakorlatok vezetése a felnőttnek is élmény. Azonban annak, aki erre vállalkozik, mindenképpen meg kell ismerni előtte ennek a világnak a törvényszerűségeit, mégpedig saját tapasztalatok alapján. Imaginációt az tud legjobban vezetni, aki maga is rendszeresen végzi. A gondolat nagytakarítás az Agykontroll egyik nagyon fontos része. Elméleti alapja az, hogy sok probléma, többek között a tanulással kapcsolatos nehézségek okai között szerepelhet néhány mélyen kisgyermek korban gyökerező negatív hiedelem önmagunkkal kapcsolatban. Talán nem is vesszük észre, mennyire befolyásol tudat alatt még manapság is egy- egy tekintélyes felnőtt régi kijelentése, futó megjegyzése. Megtehetjük, hogy egyenként próbálunk ezeknek utána járni, tudatosítva némelyiküket. Számomra ez hosszú, fáradságos, elég reménytelen út. Inkább akkor a találékony képzelet! Ezt most tényleg nem tudom, hogy

16 hallottam valahol vagy olvastam, vagy én találtam ki (azaz meditációban kaptam megoldásként), de nálam és azóta már több gyereknél is bevált a következő módszer. Ellazult állapot elérése után a következő instrukciót adom. Képzeld el önmagaddal kapcsolatos érzéseidet és gondolataidat egy kert növényeiként! Összes, legrejtettebb, önmagadról szóló hiedelmed, érzésed, gondolatod megjelenik lényegének megfelelő növényként. Amelyek segítenek, pozitívak, jó hatásúak rád, azok gyönyörű virágokként nyílnak. Amelyek visszahúzóak, negatívak, ártóak számodra, azokat gyomnövényként észleled. Menj be önmagaddal kapcsolatos gondolataid, hiedelmeid, érzéseid kertjébe! Távolítsd el onnan saját módszered szerint a gyomokat! Lehet, hogy egyenként kihúzgálod őket. Lehet, hogy kapálni kezdesz. (Vigyázz közben a virágokra!) Esetleg gyomirtó vegyszert szórhatsz szét. Vissza is fejlesztheted őket gondolataid erejével. Talán egészen más mód jut eszedbe. Bármi jó, amit el tudsz fogadni, és hat. Kezdd el a gyomlálást! Jelezd, ha végére értél!... Jó Nézz körül a kertben! Csodálatosan tiszta lett! Eltüntetted belőle az önkorlátozó hiedelmeket. Már csak az önmagaddal kapcsolatos pozitív gondolatok és érzések maradtak ott, nyíló vagy bimbózó, gyönyörű virágokként. Most pedig öntözd meg ezeket, lásd el őket minden szükséges tápanyaggal, kísérd fejlődésüket szeretettel. Végül elvethetsz néhány virágmagot: olyan jó gondolatokat, érzéseket önmagaddal kapcsolatban, amelyekre később szükséged lesz; jövendő pozitív tulajdonságaid magvait Most utoljára nézz végig csodálatosan szép, gondozott gondolat-kerteden: gyönyörködj benne örömmel, és kérdezd meg: van-e még most ezzel kapcsolatban tennivalód? Ha eszedbe jut valami, tedd meg Most pedig búcsúzz el önmagaddal kapcsolatos gondolataid, érzéseid, hiedelmeid kertjétől, és irányításommal, gyere vissza!... És a szokott, számolásos módon, visszatérünk. Pszichoanalízisben talán hónapok kemény munkájába kerül néhány ilyen gátló önkorlátozó hiedelem tudatosítása és semlegesítése. Ez a módszer viszont idő- és energiatakarékos, egyszerűségében is hatásos, könnyed, elegáns. Kipróbáltam, sőt rendszeresen gyakorlom magam is, és sok mindent köszönhetek neki. A pozitív szuggesztió szintén megfelelően ellazult állapotban működik igazán. Sokan a hipnotizált állapottal, a hipnózis módszerével hozzák elsősorban összefüggésbe, nem is alaptalanul. Az autogén tréningnek, a jóga magasiskolájának és az agykontrollnak is része. De, és erre sokan nem gondolnak, része hétköznapjainknak is. Akaratlanul is szuggesztiókat küldünk egymás felé. Különösen erősen hatnak ezek a gyerekekre, ha a szeretett és tisztelt felnőttől jönnek. Ezeknek a tudattalan szuggesztióknak a taralma korántsem mindig pozitív.

17 Viszont ugyanúgy a gyerek önképének részei lesznek, és erős hatást gyakorolnak rá a későbbiekben, sokszor még felnőtt korban is. Jó tehát, ha ennek tudatában figyelünk ara, milyen véleményt közlünk a gyerekről az ő jelenlétében, milyen tulajdonságát hangsúlyozzuk, kellőképpen biztatjuk-e. Persze nincs szükség ködösítésre, szépítésre, fényezésre. Ami rossz, az rossz. Mármint az eredmény, a produkció vagy a viselkedés, de nem maga a gyerek. Személyre vonatkozó értékítélet nélkül meg lehet mondani, ha valami hibás, vagy ha valamivel nem értünk egyet. Tapasztalataim szerint a gyerekek igénylik is az ilyen jellegű véleménynyilvánítást. Ez nem tartozik a negatív szuggesztió körébe, különösen, ha a javítás lehetőségére és módjára is felhívjuk a figyelmet. De térjünk vissza a szuggesztióra! Szóval hatásunk és felelősségünk tudatában jó lenne, ha a felnőttek megválogatnák a szavaikat, szem előtt tartva, hogy milyen önkép magvait ültetik el a gyerekben a rájuk vonatkozó megjegyzéseikkel. A személyiség részévé vált negatív szuggesztiós hatás semlegesítésére nagyszerű eszköz a már ismertetett gondolat nagytakarítás. A klasszikus pozitív szuggesztió ellazult állapothoz kötött, és tudatos. Előtte tájékozódom, hogy a gyerek igazán mit szeretne elérni, mire vágyik a tanulás technikai foglalkozásokkal kapcsolatban. Erre érdemes időt szánni, mert a gyerek célja esetleg egészen más lehet, mint a kísérő felnőtté vagy akár az enyém. A pozitív szuggesztió akkor hat igazán, ha az ő céljaival (is) összhangban van. Még néhány dologra ügyelnünk kell, ha ezt a módszert alkalmazzuk. Mondataink ne csak tartalmukban legyenek pozitívak, hanem formailag is, tehát állító, kijelentő, jelen idejű megfogalmazást használok, amelyekben a kívánatos állapotot hangsúlyozom, véletlenül sem azt, amit szeretnénk elkerülni. Amit mondunk, azért legyen valamennyire összhangban a jelen állapottal! Például egy tanulással szemben általában erős ellenérzésekkel viseltető kiskamasznak hiába próbáljuk szuggerálni: Szeretek tanulni... Szeretek tanulni Jó esetben is kizökken az ellazult állapotból, de lehet, hogy közli is velünk: Szeret a fene. Pedig a tanulással kapcsolatos negatív érzelmek megfelelően megválogatott pozitív szuggesztiókkal nagyszerűen csökkenthetők, ha ilyen esetben ügyelünk a fokozatokra. A pozitív szuggesztiók jól alkalmazhatók a halogatás, a lelki eredetű fáradtságérzés csökkentésére, a kudarcok hatásainak kiküszöbölésére, a lelkesedés felkeltésére, pozitívabb önkép kialakítására, és része lehet az eredményesebb tanulási technikák bevezetésének is.

18 A testközép keresztező mozgások hatását több rendszer is ismeri és alkalmazza. A jóga testtartásaiban megjelennek, ugyanúgy a kineziológia brain gym gyakorlatainak szerves részei, és az Agykontroll tanfolyam során is használtuk ezeket felfrissülésre. Hatásuk élettani lényege az, hogy ezek a mozgások összehangolják a két agyfélteke működését, és segítik kiegyensúlyozottabb működésüket. Nem mellesleg, az autentikus Magyar tánc teli van testközép keresztező mozgásokkal, tehát a ma sok helyen óvodásoknak is elérhető néptánc biztosítja ugyanezt a hatást. Kellemes és hasznos időtöltés, minden gyereknek és persze nagyobbaknak is, szívből ajánlom. Testközép keresztező mozgás pl. a jobb térd megérintése bal könyökkel (majd fordítva, folyamatos mozgást végezve), valamelyik boka megérintése ellentétes kézzel (majd fordítva, szinte táncmozgásként). Ilyen jellegű a fekvő nyolcas rajzolása összekulcsolt, kinyújtott kezekkel. Ez utóbbiról a most következő alpontban írok részletesebben. A fekvő nyolcas a végtelen jeleként ismert. Egyszerű mandalaként is értelmezhető, tehát nagy jelképes ereje van. Amennyiben elég nagy formátumban, elöl összekulcsolt és kinyújtott kézzel rajzoljuk a levegőbe, egyúttal testfél keresztező mozgás, annak minden hatásával. A brain gym rendszerében főként írás problémák oldására ajánlják (ebben az esetben nem csak levegőbe, de íróeszközzel lapra is rajzolandó). Tapasztalataim szerint nagy formátumban, lendületes végzése energetizál és csökkenti a fáradtságot. Harmonizál és felkészít, nyitottá tesz a tanulásra. Általában igaz az, hogy az egymást jól kiegészítő elemek nemhogy összeadódnak, hanem egyenesen megsokszorozzák egymás erejét. Ezért külön megemlítem azt a gyerekek által nagyon kedvelt zenés tornát, amelyhez a zenei alapot Domján László Gyermek agykontroll kazettájának számaiból válogattam. A gyakorlatokat én állítottam össze. Az első (Egy kicsi, két kicsi, három kicsi indián ) számra testfél keresztező gyakorlatokat végzünk, a zene ritmusának megfelelően gyorsabb vagy lassabb ütemben. A második számhoz (Nagyon akarom ) a jóga erőösszpontosító, bátorságfejlesztő gyakorlatai valók. Ezután ismét az első szám következik a testfél keresztező gyakorlatokkal. A harmadik szám (Eszem éles, eszem vág ) alatt főleg a váll és a fej gyakorlatai következnek. A sorozatot ismét az első szám zárja. Az egész alig perc. Érdemes kipróbálni saját élményként is, felnőtteket is felfrissít, a gyerekeket pedig mindig feldobja. Nagyszerűen bevált a napi délutáni tanulás

19 kezdő rituáléjaként. Több olyan gyereknek vettem már magnóra a zenéjét, a mozgás megfelelő begyakorlása után, akik a csoportba jártak, és többek között az volt a problémájuk, hogy délután egyszerűen képtelenek voltak arra, hogy tényleg elkezdjék a tanulást, viszont képesek voltak akár órákig is húzni az időt anélkül, hogy érdemben dolgoztak volna. Jó eredményekről, pozitív változásokról számoltak be a zenés torna alkalmazásának hatására. A gyakorlatokat a Függelékben közlöm. A mentális térkép készítésének módszerét az Agykontroll, a kineziológia és a modern pedagógia is ismeri. Én leginkább felső tagozatos gyerekeknek tanítom. Jellemzője az, hogy a cím nem a lap tetején, hanem középen van. Sugarasan indulnak ki innen az egyes alpontok, alig néhány szó szöveggel, és lehetőleg egy jellemző, figyelemfelkeltő ábrával. A mentális térkép készítését és olvasását is a fokozatosság elvének figyelembe vételével tanítom. Először közösen készítjük el egy tetszőleges, nem túl nehéz és jól tagolható anyagrészről. Azután az együtt alkotott térképet önállóan egészítik ki. Végül néhány foglalkozás után a gyerekek képessé válnak az ilyen jellegű önálló munkára. Azt is külön gyakoroljuk, hogyan beszéljenek e különleges vázlat alapján. A két agyfélteke együttműködését és több érzékszerv munkáját igényli mindez, ami már önmagában segít a tananyag feldolgozásában és rögzítésében. A Függelékben mutatok egy mintát a mentális térképre: ezt az egyik tanulás technikai csoporton készítettük együtt, az utolsó néhány pont a gyerekek kiegészítésére vár. A másik mentális térkép a dolgozatom elején a Vázlat után látható. 3. Figyelem problémákra Gyertyanézés Figyelem fényszóró A figyelem: összpontosítás. Lehet tudattalan vagy tudatosan irányított. Fókuszált vagy szétszórt. Tartósan egy tárgyra irányuló vagy csapongó. A figyelem tudatos irányításának, fókuszálásának és összpontosításának megtanulása a sikeres tanulás egyik fontos eleme. Ez a folyamat jó esetben spontán módon már kisgyermek korban elkezdődik. Legtöbb kicsi úgy el tud olykor merülni a játékban, hogy szinte megszűnik számára a külvilág. Jó, ha erre a szülő vagy nevelő a gyerek igényei szerint lehetőséget biztosít, és az önfeledt elmélyedést csak szükség esetén szakítja meg. A figyelem egyik kisgyerekkori típusa az is, amikor a kicsi szinte csüng az anyján vagy más felnőttön.

20 Gondoljunk csak bele, milyen intenzív és pontos figyelem kell az utánzáshoz, a mintakövetéshez, ami az egész óvodás kor jellemzője! Az említett nagyon elmélyült, intenzív figyelemformák közös jellemzője: az érzelmi azonosulás, erős belső motiváltság, a fejlődés és megismerés lehetősége, a tevékenységgel együtt járó örömérzés, és a játékosság, nyitottság, kíváncsiság. Felnőtt korban ilyen az alkotás. Sajnos, ezt nem mindenki tapasztalja meg. Mondhatom, semmihez nem hasonlítható élmény! A figyelemmel kapcsolatban még egy fontos dolog jut eszembe. Sokan téves összefüggésbe hozzák az akarattal. Úgy gondolják és mondják: a gyerek azért nem figyel, mert nem akar. Ez is előfordulhat, de többször találkozom olyan helyzettel, hogy paradox módon túlzottan akar figyelni a gyermek. Akaratával túlfeszíti, folyamatosan a tárgyra irányítaná figyelmét, görcsösen figyelni akar. A figyelem így persze hamarosan kifárad. Más tárgyat keres vagy szünetel. Megvan a maga ritmusa, és ugyanúgy csak bizonyos határig lehet ezt akaratlagosan befolyásolni, mint ahogy a természetes alvás- ébrenlét cikluson sem lehet sokáig erőszakot tenni. Így a gyerekeket arra tanítom, hogy tudatosan pihentessék, illetve hagyják pihenni figyelmüket. Ez történhet tevékenység váltással, tudatos tevékenység megszakítással (pl. félóránként vagy háromnegyed óránként szünet). De az is ide tartozik, amikor az olvasásban hamar elfáradó gyereknek azt mondom: Olvasd el a vesszőig vagy a pontig a mondatot! Aztán tarts egy kis szünetet, egy pillanatig nézz ki az ablakon vagy csukd be a szemed! Aztán térj vissza a szöveghez! Egy pillanat csak az egész, kis gyakorlattal akár észrevétlenül is végrehajtható. Ha ez rögzül, ennyi általában elég ahhoz, hogy a figyelem, ha csak egy picit is, pihenjen. A figyelem hosszabb ideig tartó működéséhez (ami a folyamatosság látszatát kelti) szükségesek a rendszeres rövid szünetek, de az is fontos a sikeres munkához, hogy elegendő ideig koncentráljunk, vagyis egy tárgyra tudjuk rögzíteni figyelmünket, hogy kellőképpen el tudjunk mélyedni. Ezt nekünk felnőtteknek sem árt szem előtt tartani. Fontos, hogy a gyerekeknek is megtanítsuk. A figyelem irányulhat kifelé vagy befelé. A befelé irányított figyelem: meditáció. Általános, hogy manapság figyelmünket egyoldalúan a külvilág felé fordítjuk. Még önmagunkról is külső visszajelzések segítségével próbálunk információkhoz jutni. Ez a tükörkép pedig lényegéből adódóan mindig esetleges, töredékes, szubjektív. Valódi, tényleges, teljes, önbizalmat, méltóságot és önbizalmat adó önismeret a befelé irányított figyelemből származik.

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Újabb Diplomás Levelező Tagozat Public Relations szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Újabb Diplomás Levelező Tagozat Public Relations szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Újabb Diplomás Levelező Tagozat Public Relations szakirány TANULÁSI NEHÉZSÉGEK ÉS AKADÁLYOK A DISZLEXIÁS GYERMEKEK

Részletesebben

Takáts Péter. Menedzserkalauz 2. Az organikus szemlélet gyakorlati kérdései

Takáts Péter. Menedzserkalauz 2. Az organikus szemlélet gyakorlati kérdései Takáts Péter Menedzserkalauz 2. Az organikus szemlélet gyakorlati kérdései Új mani-fest Budapest, 2009 Tartalom 9. Az idő és az ember viszonyáról 11 10. Az értekezletek elmélete 31 11. A jövő és a menedzsment

Részletesebben

SZOLGÁLATI VISELKEDÉS LÉLEKTANA Jegyzet

SZOLGÁLATI VISELKEDÉS LÉLEKTANA Jegyzet SZOLGÁLATI VISELKEDÉS LÉLEKTANA Jegyzet Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási Központja Budapest 2006. Oktatási segédanyag a Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási Központja számára Készítette: Biró

Részletesebben

CSODA A JÉGEN avagy a jégkorong pszichológiája

CSODA A JÉGEN avagy a jégkorong pszichológiája Kovács Kriszta és Gyömbér Noémi CSODA A JÉGEN avagy a jégkorong pszichológiája Tartalomjegyzék Tisztelt Játékosok, kedves Lányok!... 3 Gondolati adok-kapok... 4 A gondolatok irányítása... 7 Maradj zónában!...

Részletesebben

L. Stipkovits Erika KÖZELEBB EGYMÁSHOZ

L. Stipkovits Erika KÖZELEBB EGYMÁSHOZ L. Stipkovits Erika KÖZELEBB EGYMÁSHOZ 1 L. Stipkovits Erika KÖZELEBB EGYMÁSHOZ 11 tévhit párkapcsolatainkról 3 L. Stipkovits Erika: Közelebb egymáshoz 11 tévhit párkapcsolatainkról L. Stipkovits Erika,

Részletesebben

DOBBANTÓ PROGRAM. Diáktámogató füzetek. Támpontok. a diáktámogatáshoz

DOBBANTÓ PROGRAM. Diáktámogató füzetek. Támpontok. a diáktámogatáshoz DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek Támpontok a diáktámogatáshoz 2011 Írta Bartha Éva Győrik Edit Hegedűs Judit Horváth H. Attila Kádár Erika Tóth Ibolya Fejlesztő értékelés fejezet: Lénárd Sándor Szerkesztette:

Részletesebben

DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek 3. Szárnyalás. Játékgyűjtemény pedagógusoknak. Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány 2009.

DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek 3. Szárnyalás. Játékgyűjtemény pedagógusoknak. Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány 2009. DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek 3. Szárnyalás Játékgyűjtemény pedagógusoknak Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány 2009. A Dobbantó program a Munkaerő-piaci Alap képzési alaprész

Részletesebben

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Kar

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Kar Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Kar A küzdősportok, szűkebb értelemben a kyokushin karate szociális kapcsolatokat fejlesztő hatása a gyermekekre Konzulens oktató: Tordai Vilmos Hortobágyi Antalné

Részletesebben

JÓSÉ SILVA ÉS RÓBERT B. STONE GYÓGYÍTHATSZ

JÓSÉ SILVA ÉS RÓBERT B. STONE GYÓGYÍTHATSZ JÓSÉ SILVA ÉS RÓBERT B. STONE GYÓGYÍTHATSZ Jósé Silva autodidakta tudós, akit a gyógyítás művészetének feltárásában soha nem korlátozott a tudományos kutatás hagyományos gyakorlata. Világunk furcsaságait

Részletesebben

A WALDORF-ÓVODAPEDAGÓGIAI PROGRAM

A WALDORF-ÓVODAPEDAGÓGIAI PROGRAM MINŐSÍTETT ÓVODAI PROGRAM ok Országos Közoktatási Intézet A WALDORF-ÓVODAPEDAGÓGIAI PROGRAM A program szerzői: Ilona Strazicky Ágnes Annette Stroteich dr. Takácsné Ivaskó Solymári Waldorf-Óvoda óvónői

Részletesebben

José Silva & Philip Miele

José Silva & Philip Miele NNCL1516-527v1.0 José Silva & Philip Miele Agykontroll Silva módszerével ÉLETÜNK MEGVÁLTOZTATÁSÁNAK DÖBBENETES MÓDJA Az eredeti mű cime: The Silva Mind Control Method Copyright José Silva 1977 Fordította:

Részletesebben

Leszkoven László. A lélek nyelvén. Hatra Mag Kft. Miskolc, 2011.

Leszkoven László. A lélek nyelvén. Hatra Mag Kft. Miskolc, 2011. Leszkoven László A lélek nyelvén Hatra Mag Kft. Miskolc, 2011. 2 I. fejezet Bevezetés mi dolgunk a lelkünkkel? Definíciókkal jobb végezni, mint kezdeni írja egyik művében (Játékfilozófia) Babits Mihály.

Részletesebben

AZ ÓVODA ISKOLA ÁTMENET PEDAGÓGIAI ÉS PSZICHOLÓGIAI PROBLÉMÁI KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A RÉSZKÉPESSÉGEK ZAVARAIRA

AZ ÓVODA ISKOLA ÁTMENET PEDAGÓGIAI ÉS PSZICHOLÓGIAI PROBLÉMÁI KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A RÉSZKÉPESSÉGEK ZAVARAIRA Fővárosi Pedagógiai Intézet Tanácsadás fejlesztés AZ ÓVODA ISKOLA ÁTMENET PEDAGÓGIAI ÉS PSZICHOLÓGIAI PROBLÉMÁI KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A RÉSZKÉPESSÉGEK ZAVARAIRA Szaktanácsadói záró dolgozat Készítette: Dr.

Részletesebben

MUNKAANYAG. Boros-Farkas Bernadett. Fejlesztőjátékok és technikák jellemzői és alkalmazhatóságuk. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Boros-Farkas Bernadett. Fejlesztőjátékok és technikák jellemzői és alkalmazhatóságuk. A követelménymodul megnevezése: Boros-Farkas Bernadett Fejlesztőjátékok és technikák jellemzői és alkalmazhatóságuk A követelménymodul megnevezése: Általános pedagógiai asszisztensi feladatok A követelménymodul száma: 1283-06 A tartalomelem

Részletesebben

LÉLEKMORZSÁK. Békés, boldog Karácsonyi ünnepeket és Boldog újévet kívánunk!

LÉLEKMORZSÁK. Békés, boldog Karácsonyi ünnepeket és Boldog újévet kívánunk! LÉLEKMORZSÁK Békés, boldog Karácsonyi ünnepeket és Boldog újévet kívánunk! web: www.lelekmorzsak.honlapom.com e-mail: lelekmorzsa@gmail.com Facebook: Lélekmorzsák https://www.facebook.com/groups/459063764152317/

Részletesebben

Ének-zene tantárgypedagógia Dr.Orosz-Pál József, adjunktus

Ének-zene tantárgypedagógia Dr.Orosz-Pál József, adjunktus 1 Ének-zene tantárgypedagógia Dr.Orosz-Pál József, adjunktus Az óvodával, annak zenéjével foglalkozni nem mellékes kis pedagógiai kérdés, hanem országépítés Hozzon a gyermeknek mindenki, amit tud: játékot,

Részletesebben

Tevékenységközpontú Óvodai Nevelési. Program

Tevékenységközpontú Óvodai Nevelési. Program Tevékenységközpontú Óvodai Nevelési Program írta: Kiegészítések, helyi sajátosságok: Fábián Katalin Kóspál Zsuzsanna Godó Ágnes TARTALOMJEGYZÉK Jövőképünk Gyermekkép Óvodakép I. Helyi adottságaink.5. old.

Részletesebben

Az EMK a kommunikáció egy olyan módja, amely lehetővé teszi, hogy valódi kapcsolatba kerüljünk önmagunkkal és másokkal.

Az EMK a kommunikáció egy olyan módja, amely lehetővé teszi, hogy valódi kapcsolatba kerüljünk önmagunkkal és másokkal. Erőszakmentes Kommunikáció és konfliktuskezelés Az Erőszakmentes Kommunikáció (EMK) dr. Marshall B Rosenberg nevéhez fűződik. Munkánk során folyamatosan használjuk Marshall Rosenberg: A szavak ablakok

Részletesebben

Áttekintés. Az agy megértése: útban egy új tanulástudomány felé

Áttekintés. Az agy megértése: útban egy új tanulástudomány felé Áttekintés Az agy megértése: útban egy új tanulástudomány felé Overview Understanding the Brain: Towards a New Learning Science Az Áttekintések az OECD kiadványok kivonatos fordításai. Az Online Könyvesboltban

Részletesebben

dobbantó program tematikus füzetek Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni tanulni de hogyan?

dobbantó program tematikus füzetek Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni tanulni de hogyan? dobbantó program tematikus füzetek Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni tanulni de hogyan? 2011 Gaskó Krisztina Gönczöl Enikő Horváth H. Attila Katona Nóra Megtanulni

Részletesebben

2-3 4-5 6-7 8-9 10-11 12-13 14-15 16-17 18-19 20-21 22-23 24-25 26-27 28-29 30-31. A sámán. Égi hozományunk Asztrografológia

2-3 4-5 6-7 8-9 10-11 12-13 14-15 16-17 18-19 20-21 22-23 24-25 26-27 28-29 30-31. A sámán. Égi hozományunk Asztrografológia Köszönetet mondok mindazoknak, akik segítségünkre voltak lapunk terjesztésében. Könyvesboltoknak, bioboltoknak, vegetáriánus éttermeknek és magánszemélyeknek egyaránt. Tevõleges támogatásukkal nagy mértékben

Részletesebben

figyelem EGÉSZSÉGÜGYI KIADVÁNY atención dikkat attention arreta pozor SNI bнимание ADHD attenzione uwaga nροσοχή achtung hiperaktivitás

figyelem EGÉSZSÉGÜGYI KIADVÁNY atención dikkat attention arreta pozor SNI bнимание ADHD attenzione uwaga nροσοχή achtung hiperaktivitás pozor attention dikkat arreta SNI attenzione hiperaktivitás achtung nροσοχή uwaga ADHD bнимание EGÉSZSÉGÜGYI KIADVÁNY atención figyelem 3 ELŐSZÓ Dr. Velkey György Magyar Kórházszövetség, elnök MRE Bethesda

Részletesebben

S TUDIA CAROLIENSIA 2008. 3 4. SZÁM 53 69.

S TUDIA CAROLIENSIA 2008. 3 4. SZÁM 53 69. S TUDIA CAROLIENSIA 2008. 3 4. SZÁM 53 69. LUKÁCSNÉ DÁKOS IBOLYA A DRÁMAPEDAGÓGIA ALKALMAZÁSA AZ IDEGENNYELV- OKTATÁSBAN Az ezredfordulót megelőző évtizedekben végbemenő technológiai, kulturális és társadalmi

Részletesebben

TANULÁSI STRATÉGIÁK ÉS STÍLUSOK, A FEJLESZTÉS PSZICHOLÓGIAI ALAPJAI

TANULÁSI STRATÉGIÁK ÉS STÍLUSOK, A FEJLESZTÉS PSZICHOLÓGIAI ALAPJAI KOSSUTH LAJOS TUDOMÁNYEGYETEM Dr. Balogh László TANULÁSI STRATÉGIÁK ÉS STÍLUSOK, A FEJLESZTÉS PSZICHOLÓGIAI ALAPJAI Debrecen, 1995 A kéziratot lektorálta: Dr. Madácsi Mária tanszékvezetõ fõiskolai tanár

Részletesebben

NNCL2079-62Dv1.0. Tanmaya Honervogt REIKI A KÉZ ÁLTAL KÖZVETÍTETT GYÓGYÍTÁS ÉS HARMÓNIA

NNCL2079-62Dv1.0. Tanmaya Honervogt REIKI A KÉZ ÁLTAL KÖZVETÍTETT GYÓGYÍTÁS ÉS HARMÓNIA NNCL2079-62Dv1.0 Tanmaya Honervogt REIKI A KÉZ ÁLTAL KÖZVETÍTETT GYÓGYÍTÁS ÉS HARMÓNIA A fordítás az alábbi kiadás alapján készült: Tanmaya Honervogt: Reiki. Healing and karmony through the hands Gaia

Részletesebben

Módszertani foglalkozások hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozó testnevelők és pedagógusok számára

Módszertani foglalkozások hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozó testnevelők és pedagógusok számára Módszertani foglalkozások hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozó testnevelők és pedagógusok számára Szeged, 2014. Összeállította Dr. Bóka Ferenc Dinya Eszter A szerkesztésben közreműködött Alattyányi

Részletesebben

Mentális zavarok és leküzdésük az íjászatban - különös tekintettel a sárgaláz kezelésére -

Mentális zavarok és leküzdésük az íjászatban - különös tekintettel a sárgaláz kezelésére - Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Mentális zavarok és leküzdésük az íjászatban - különös tekintettel a sárgaláz kezelésére - Gilicze László Íjász szakedző szak Levelező tagozat Témavezető:

Részletesebben

A Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnázium és Szakközépiskola pedagógiai programja 1

A Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnázium és Szakközépiskola pedagógiai programja 1 1 Mottó: Szerintem az individuumhoz csakis individuális megértéssel szabad közeledni. Más-más nyelven kell beszélni minden egyes pácienssel.... A döntő az, hogy emberként álljak egy másik emberrel szemben.

Részletesebben

Jacques Martel. Lelki eredetű betegségek lexikona

Jacques Martel. Lelki eredetű betegségek lexikona _bi_2010.dec. -Jacques Martel- 1 Jacques Martel Lelki eredetű betegségek lexikona A magyar fordítás az alábbi kiadás alapján készült: Jacques Martel: Le grand dictionnaire des malaises et des maladies

Részletesebben