29. Dibáczi Enikő: Alternatív tanulásmódszertani gyakorlatok

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "29. Dibáczi Enikő: Alternatív tanulásmódszertani gyakorlatok"

Átírás

1 29. Dibáczi Enikő: Alternatív tanulásmódszertani gyakorlatok Közel 10 év tapasztalatait gyűjtöttem össze. Már ennél is régebben foglalkozom nap mint nap különböző alternatív módszerekkel, és majdnem 10 éve dolgozom a XVIII. kerületi Nevelési Tanácsadóban. Úgy találtam, hogy a jóga, a kineziológia, az agykontroll, az autogén tréning és a vezetett imagináció egyes elemei sok előnnyel és jó hatásfokkal alkalmazhatók a fejlesztő foglalkozásokon. Bár ezek elméleti, filozófiai és világnézeti-vallási hátterének és hatásmechanizmusának ismerete a gyakran és tudatosan alkalmazó szakember számára szükséges, mégsem térek ki minderre bővebben. A foglalkozásokon résztvevő gyerekek számára ezek a nagy hatású gyakorlatok egyszerűen csak kedvelt játékok. Általánosan, minden típusú tanulási probléma esetén jó: előre programozás, testközép keresztező mozgások, fekvő nyolcas rajzolása levegőbe, speciális zene + szöveg + mozgás összeállítás. Figyelemzavarokat csökkent többek között a gyertyanézés és a figyelemfényszóró. Energiahiányra, fáradtságra alkalmazható például néhány fordított testtartás, vádlipumpa és kézpumpa, lazítást követő energetizálás imaginációval, energialabda, lufi-gyakorlat, hasi energiaközpont ( belső Nap ) aktivizálása, valamint a fa imagináció. Tempó- és ritmuszavarokon segítenek a lassított gyakorlatok, a ritmusváltások és a magmeditáció. Grafikus készségeket fejlesztő hatású például a fekvő nyolcas rajzolása papírra, az előrevetítő imagináció. Makacs olvasási problémákon segített már a következő gyakorlatsor: szótagolva olvasás >> visszafelé szótagolás >> szem körbe forgatása az ABC mondásával egyidejűleg >> fekvő nyolcasok rajzolása levegőbe >> olvasás újra. Van, amikor sokat javíthat a számolási nehézségeken a számok szimbolikus megközelítése. Különösen nehezen megközelíthető gyerekek, illetve nagyon komplex problémák esetén ajánlom a szubjektív kommunikáció lehetőségeit, bár ez előtanulmányokat és nagyobb gyakorlatot igényel a szakembertől. Reményeim szerint mindenki számára jól alkalmazható, hasznos ismereteket nyújthatok. 1. Egy kis elmélet

2 Ősi hagyományok. Mantrák. Hipnózis, önhipnózis. Agykontroll. Autogén tréning, imagináció, meditáció. Tibeti buddhizmus. Kineziológia. Jóga. A kapcsolatteremtés ezoterikus módjai. Látszólag semmi közük ezeknek a tanulásmódszertanhoz. Sokan tudománytalannak, babonának, elvetendőnek minősítik az előbb felsoroltakat. Akik pedig elmélyültek valamelyik gyakorlásában, sokszor elvakult rajongónak, furcsának, gőgösnek, életidegennek tűnnek az ilyesmivel nem foglalkozó emberek szemében. Valóban nem könnyű itt egyensúlyt találni. Egyrészt ezek a rendszerek a bölcsesség és a jobbnál jobb gyakorlatok kiapadhatatlan forrásai. Másrészt gyakran olyan vallási- filozófiai rétegekbe ágyazott a mi számunkra is jól használható tudás, amelyek nehezen megközelíthetővé teszik őket, és sok csapdát rejtenek. Előfordulhat, hogy valamelyik említett rendszer elvakult hívévé, egyoldalú gyakorlójává válik valaki. Esetleg az elméleti körítést nem ismeri eléggé, félreérti, vagy nem tudja értelmezni az általában jelképes nyelvezetet. Fennáll a veszély, hogy a tudásra és önismeretre vágyó ember bármelyik felsorolt filozófia vagy módszer rabjává válik. Ugyanilyen káros, ha valaki félismeretekkel vagy csak nagyon töredékes elméleti tudással rendelkezik. Ráadásul, ha még résztudásának birtokában gőgössé, lenézővé, önhitté válik, magát másoknál különbnek képzelve Ingoványos talaj ez, és aki lelkileg nem elég egészséges, erős, kiegyensúlyozott, arra káros hatással lehet, ha kapcsolatba kerül ezekkel a tanokkal. Mindenkit óvok az előítéletektől, a gőgtől, hamis mesterektől, töredékes vagy meghamisított tudástól, és a fanatizmustól. (Szabó Judit: Az ezotéria árnyoldalai című könyve bővebben és nagyon őszintén, korrekt módon tájékoztat a lehetséges veszélyekről. Ajánlom ezt a könyvet minden jövendőbeli törekvő figyelmébe, mielőtt ezen utak valamelyikére lép.). Nemhiába volt ez a jellegű tudás a közelmúltig rejtett, csak kevesek számára elérhető, és nemhiába óvakodik a többség, nagyon helyesen, manapság is tőle. Ugyanakkor egyre többen választják ezeknek a módszereknek valamelyikét lelki egészségük fenntartására, önismeretük elmélyítésére, lelki fejlődésük elősegítésére, ami szintén örvendetes. Bármilyen sokfélék is nézeteink, néhány elméleti alapban megegyezhetünk, ami a további együttes munkát majd megkönnyíti. 1. Biztos, hogy a sok egyéni sajátosság mellett (amit szerintem szeretünk túlhangsúlyozni), több bennünk a hasonlóság, mint a különbözőség. Legalább annyi dolog van, ami bennünket összeköt, mint ami elválaszt, így ha akarunk, nem olyan nehéz közös platformot találni. 2. Valóban léteznek lelki folyamatok, és ezek hatással vannak a testre.

3 3. Fontos a jó testi állapot mellett lelki egészségünk megőrzése, karbantartása is, és erre vannak tanítható, megtanulható módszerek. Ugyanígy létfontosságú a tanulás képessége, aminek támogatására szintén több forrásból meríthetünk gyakorlatokat. 4. Az emberiség hosszú története során mély elméleti tudást és hasznos gyakorlati ismereteket halmozott fel az emberi lélekkel kapcsolatban. Mindezeket a különböző kultúrák különféle módokon megőrizték, és most is hozzáférhetők. 5. Édes Hazánkban, Magyarországon ma nagyon kedvező lehetőségeink vannak ennek a hatalmas, gazdag és szép örökségnek a megismerésére, ha fontosnak tartjuk ezt, időt és energiát szánunk rá, és félretesszük előítéleteinket, viszont használjuk józan eszünket. 6. Lelki egészségünk szempontjából fontos egyfajta egyensúly megőrzése az égi és földi dolgok között: elszállni éppen olyan káros, mint csakis a fizikailag érzékelhető, reálisnak mondott világgal törődni. Ugyancsak harmonikus egyensúly fenntartása kívánatos értelem és érzelem, tudomány és művészet között, hogy egyiket se engedjük egyoldalú túlsúlyba kerülni vagy elnyomni, hanem kölcsönösen támogassák egymást. Ez az érzékeny egyensúly nem természetes osztályrészünk: erőfeszítéseket kell érte tennünk; akkor van, ha megteremtjük. 7. Amilyen sokfélék vagyunk a felszínen, annyira sokszínűek világnézeteink. Elismerjük mindenki jogát, hogy az ő választott útján járjon. Megegyezhetünk abban, hogy nem akarunk térítgetni, és nem hirdetjük saját vallásunk, világnézetünk fensőbbségét, egyedül üdvözítő voltát, mert ez így hamis, rövidlátó, és káros másokra és önmagunkra nézve is. Ahogy a buddhizmus ősi idők óta tanítja. Bár az utak látszólag különbözőek: keskenyek, szélesek, egyenesek, kanyargósak, meredekek, kényelmesek, és még ki tudja, hányfélék lehetnek, mégis mindegyik ugyanarra a hegycsúcsra visz. Összehasonlító vallástani tanulmányaimból tudom: a különbözőségeket kiemelő és kizárólagosságot hirdető egyházak, vallások, világnézetek mélyén megdöbbentő azonosságok vannak. A lényeg: az alaptanítások és alapelvek nagyon hasonlóak, majdnem ugyanazok, ha a dolgok mélyére tekintünk. Érdemes túllátni saját kis szubjektív igazunkon, mert akkor a Valóságból többet megismerhetünk. Szintén buddhista tanítás: annyiféle igazság van a Földön, ahány levél a fán, és ezek ugyanannak a fának, egyazon Igazságnak a részei.

4 Legyünk tehát elfogadók egymás iránt, tartsuk tiszteletben egymás nézeteit kölcsönösen, és keressünk közös platformot. (Támadást és kényszert azonban nem kell tűrnünk: ilyen esetben mindenkinek a saját eszközeivel joga van megvédeni magát.) Saját meggyőződésünk fenntartásának joga mellett, nyitottságot és türelmet kérek tehát a továbbiakhoz. Most azokat a világnézeteteket, egységes módszereket említem és ismertetem röviden, a teljesség igénye nélkül, amelyekből a gyakorlatokat merítettem. Mivel közöttük fontossági sorrendet felállítani képtelenség, ABC sorrendben teszem mindezt. A gyakorlatokat majd a továbbiakban tárgyalom részletesebben, aszerint csoportosítva, milyen tanulási probléma korrigálására ajánlom őket elsősorban. Következzenek tehát azok a nagy rendszerek betűrendben, amelyek az általam alkalmazott alternatív tanulás módszertani gyakorlatok forrásai. Legyen ez a felsorolás egyúttal tisztelgés megalkotóik és jeles gyakorlóik: a Mesterek előtt, akik fáradságot és áldozatot nem kímélve lehetővé tették, hogy mi is megismerhessük ezeket. Agykontroll: Az 1914-ben, Texasban született José Silva dolgozta ki. Az életút és a módszer is nagyon amerikai. Iskolázatlan, szegénységben felnőtt mexikói származású ember sikertörténete. Tíz gyermek édesapjaként, először gyerekeinek szeretett volna segíteni a tanulásban. (Máris itt az összefüggés a tanulás technikával!) Végül diplomák és bizonyítványok nélkül korunk egyik legkreatívabb tudósa lett. Rendszere az egész világon elterjedt. Húsz év alatt dolgozta ki az Agykontrollt, valamint annak a tanfolyamnak a programját, ami ma is a kurzus alapja. Ez, Domján Lászlónak és munkatársainak köszönhetően, Magyarországon is elérhető. Ellazulás, gondolat nagytakarítás által biztosított pozitív gondolkodás, dinamikus meditáció, és néhány különösen hatékony technika biztosítja a rendszeresen gyakorlónak a sikert. A legkülönbözőbb területeken elért sikereket, amelyek valós történetek, már Hazánkban is összegyűjtötték, Hétköznapi csodák címmel. Alap: a hit, vágy és elvárás hármasa. Elsődleges a gondolat-nagytakarítás, amiről a következő fejezetben bővebben írok. Az Agykontroll lényege: ellazult állapotban pozitív önszuggesztió, imagináció, a képzelet tudatos és örömteli működtetése az elérni vágyott cél érdekében.

5 Előnye, hogy modern korunknak megfelelő, hatékony, ideológiáktól mentes módszer. Alkalmas a bennünk élő kreatív gyermek felébresztésére, problémamegoldásra, önkorlátozó hiedelmeink feloldására, öngyógyításra, gyógyításra, és segít szinte minden kívánt cél elérésében. Az ellazulás visszaszámlálásos módját, a három ujj technikát, a figyelem fényszórót, gondolat nagytakarítást, képzeletbeli tanácsadó, valamint a képzeletbeli tükör technikákat sikerrel tanítom és alkalmazom a tanulási technikák bővítésére. A speciális, szöveges- zenés mozgássor egyik forrása szintén az Agykontroll. Autogén tréning: Kidolgozója, I. H. Schultz szintén a XX. században élt, így ez a módszer is korszerűnek mondható. Az önhipnózis egészen különleges fajtája (autogén görögül: önmagát létrehozó). Elsődleges célja: koncentrált ellazulás, az összpontosítás, önbefolyásolás útján elért lazítás. Hat alapgyakorlatát különböztetjük meg: 1.: Elnehezedés (izomlazítás) 2.: Melegségérzet (véredénylazítás) 3.: Szívnyugtatás 4.: Légzés lazítása, mélyítése 5.: Napfonat gyakorlat (hasi szervek működésének szabályozása) 6.: Homlokhűtés (koncentráció) Tapasztalataim szerint főleg a 8-12 éves korosztály (vagy ennél idősebb gyerek) sajátítja el sikerrel, egyénenként vagy 2-3 fős csoportban. Nem ajánlatos hiperaktív, súlyosan figyelemproblémás, vagy nagyon szorongó gyerekeknél a tanulás technikai tréning kezdetén, mert a problémák fokozódásához vezethet. Enyhébb szorongás, testi szinten is megjelenő feszültség, lelki eredetű testi tünetek esetében jól alkalmazható. Ha a gyerek kb. 15 percet már nyugodtan tud lenni és képes bizonyos szintű koncentrációra, akkor általában könnyen megtanítható. Teljes elsajátítás után pozitív imaginációval kötjük össze. Előnye, hogy gyakorlás után önállóan, esetleg kazetta segítségével is lehet alkalmazni. Bioenergetika:

6 Magas szintű megalapozó elmélete van, ennek taglalása azonban most nem lehetséges. Alkalmazója bioenergiával dolgozik, ami kozmikus energiák legfinomabb fajtája, a tudatra ébresztés energiája, pszichoenergia. Ezt lehet gondolatainkkal programozni. A módszerrel elméletileg bármely betegség megszüntethető, a gyakorlatban azonban a tényleges hatásfok több objektív és szubjektív tényezőtől is függ. A kezelés speciális algoritmus szerint történik. Alkotóelemei: relaxáció, negatív információk levétele, energiaközpontok tisztítása és feltöltése, szervrendszerek, szervek, sejtek, atomok programozása, energetika korrigálása, szimmetrizálása, végül védőprogram. A módszer Magyarországon elsajátítható, több jeles képviselője dolgozik Hazánkban, például Bíró Dénes. A bioenergetika elméletét és komplett gyógyító rendszerét nem használom a maga teljességében, hanem egyes elemeit ragadom ki. Jól alkalmazható pl. az energialabda, energiafelhőből szakítás, fa gyakorlat az energiák harmonizálására. Buddhizmus: A buddhista világfelfogás alapja, magva és sarokpontja: a Négy Nemes Igazság : 1. A létezés minden formájával végső soron elkerülhetetlenül együtt jár a szenvedés. 2. A szenvedésnek oka van, legmélyebb oka a Vágy, a létszomj. 3. A szenvedés oka, így a szenvedés is megszüntethető. 4. A szenvedés megszüntetésének útja megismerhető, módja megtanulható. Ez a Nemes Nyolcágú Ösvény : 1.: helyes hit 2.: helyes elhatározás 3.: helyes beszéd 4.: helyes cselekvés 5.: helyes életmód 6.: helyes törekvés 7.: helyes vizsgálódás 8.: helyes elmélyedés Ez a megvilágosodás és megismerés buddhista útja. Részletes ismertetés található mindegyik pontról az ilyen jellegű könyvekben a törekvők számára. (A buddhizmus elmélete és gyakorlatra vonatkozó útmutatásai többek között a Farkas Lőrinc Imre Könyvkiadó kiadványaiból magyar nyelven hitelesen megismerhetők.)

7 Ezeket a tanításokat követik a világi hívek, letéve a hármas fogadalmat, melyben Buddhához, a Tanhoz és a Közösséghez folyamodnak (néhány irányzatukban negyedik menedékként a Mester (Láma) is szerepel). A buddhizmus legmagasabb ideálja azonban szerzetesi jellegű. Ezen kívül a gondolat, a szó, valamint a tett hármasában minél tökéletesebb egységet, és magas szintű erkölcsi tisztaságot állít eszményként. A buddhizmus hirdeti a lélekvándorlást, de a jelen élet nagyszerűségét, fontosságát és megismételhetetlenségét is. Az alapító Buddha. (Buddha: szanszkrit nyelven: Megvilágosodott, vagyis olyan személy, aki elérte a megvilágosodást.) A történeti Buddha, családi nevén Sziddhártha Gautama (i.e ), a Sákhja nemzetségből származó királyi herceg volt. A legenda szerint 29 évesen döbbent rá, hogy létezik az általa addigi életében nem ismert szenvedés: öregség, betegség, halál. Ezután otthagyva odáig élvezett kényelmét és védettségét, arra az útra tért, melynek során Megvilágosodottként megforgatta a Tan kerekét. Késő öreg koráig, kedvező körülmények között taníthatott, így élete végén elmondhatta, hogy nincs olyan tanítás egy sem, amit megtartott volna zárt tenyérben, vagyis mindent át tudott adni, ami rábízatott. Igen, de mi köze ennek a tanulás technikához? Bár ezt az elméleti hátteret a gyerekekkel nem ismertetem, törekszem tanítványaimban felkelteni az egységtudatot minden létezővel, amit a buddhizmus hirdet, és ami egyfajta megismerési és tanulási mód is. Gyakorlatban főleg az ellazulás és elmélyedés egyes fogásait vettem át. Lényeges arra törekednem, hogy amennyire lehet, én magam megvalósítsam a gondolat, szó és tett egybecsengését, és erre nevelem a gyerekeket is. Ennek fontosságát a buddhista iratok több helyen, több módon és több szempontból is hangsúlyozzák. Időnként a szavak nélküli tanítást alkalmazom tudatosan, aminek néhány formája szintén a buddhizmus része. E világnézet türelmet, fegyelmet, minden lénnyel való együttérzést, az élet minden formájának tiszteletét hirdeti, magas erkölcsi normákat közvetít és békességet sugároz, ami mind követendő. Ezeket próbálom minél teljesebben átélni és tanítványaimnak átadni. Jóga: A jóga több ezer éve alakult ki Indiában. Patandzsáli foglalta először írásba. Lényegében ez komplett életmód, melyhez többek között világnézet, etika, egészségtan és művészet is kapcsolódik. Része bizonyos testi, lelki gyakorlatok mindennapos elvégzése. A szorosan vett jóga nyolc összetartozó és egymással kölcsönhatásban álló részből áll:

8 1. Az öt kerülendő (jáma) 2. Az öt követendő (nijáma) 3. Testtartások (ászanák) 4. Légzések (pránajámák) 5. Befelé fordulás 6. Koncentrálás 7. Meditálás 8. Megvilágosodás (mint a jóga egyik célja) Fontos, érdekes, figyelemfelkeltő és sokatmondó tény, hogy az első két pont színtiszta etika. Az öt kerülendő és öt követendő, más felosztás szerint a külvilág felé és önmagunk felé mutatott magatartás: a jóga erkölcsi ajánlása. Eredetileg ez az alap. Az öt kerülendő (ami kifelé mutatott magatartásként általában nem ajánlott, a jóga gyakorlóinak tiltott): ölés (erőszak), hazugság, lopás, harácsolási vágy, érzelmileg kultúrálatlan viselkedés. Az öt követendő (ami önmagunkkal szembeni magatartásként ajánlott, a jóga gyakorlói számára követelmény): külső és belső tisztaság, megelégedettség, lelkesedésből fakadó kitartás, önmegismerésre való törekvés, a Magasabbrendű tiszteletéből származó felajánlás és öröm. Bár nem ezzel szoktam kezdeni és nem tárgyaljuk a megkívánt részletességgel (végülis tanulás technika és nem jóga tanfolyamról van szó), mégis időnként szoktunk ilyen témákról beszélgetni, ha úgy adódik. A jóga egészségtanát és életviteli tanácsait nem ismertetem itt. A gyerekekkel is általában csak annyit szoktam megtanítani, hogy a jóga testi gyakorlatai előtt ne egyék teli magukat, és tudatosan figyeljenek a megfelelő időtartamú és minőségű pihenésre. A testtartások (ászanák) teljes rendszerét valamint élettani hatását nem tárgyaljuk. A gyerekeknek annyit feltétlenül megtanítok, hogy fordított gyakorlatokat késő este ne végezzenek, erőteljes frissítő hatásuk miatt. Ugyanezért azonban elsajátíttatok velük ezek közül néhányat, hogy fáradtságukat napközben könnyebben legyőzhessék. A lassított gyakorlatok nagyszerűek a túl lassú vagy túl pörgős gyerekek számára egyaránt. A befelé fordulást többek között a jóga által ajánlott gyertyanézés segíti. A különböző légzéseket a tréning során nem tanítom. Viszont a légzés megfigyelésére és tudatosítására, különösen indulatos vagy szorongó gyerekek esetében, figyelmet fordítok. A jóga bölcseleti- világnézeti rendszerének ismertetése nem a tanulás technikai csoport célja, mint ahogy az általa elérhető magas meditációs szint és megvilágosodás sem. A testérzetek

9 tudatosítását és a meditáció alapfokát előkészítő gyakorlatokat azonban tanítom, és innen vettem. A jóga elsajátítására legjobb egy jól működő csoport vagy egy hiteles, magas szinten gyakorló mester (Magyarországon több is van ilyen, például az ElixirMagazinban jól lehet tájékozódni ezekről). Azonban könyvek is segítenek eligazodni: szívből ajánlom pl. S. Yesudian könyveit (pl.: Sport és jóga), valamint P.S. Maheshwarananda: Jóga a mindennapi életben és Jóga gyermekeknek című könyve és a Micimackó jógája c. mű is nagyon jó. Kineziológia: A kineziológia a görög kinesztetika (mozgástan) szóból származik. A biofeedback-en (biológiai jellegű visszacsatoláson) alapul. 25 ága van, a mai napig fejlődésen megy keresztül. Egyik ága a Brain Gym ( agygimnasztika ), ami a tanulás technikai csoportban nagyon jól használható. A Brain Gym egy önfejlesztő program, az Educational Kinesiology (Edukineziológia) nevű ágazat része, amely a tanulást és a mozgást foglalja egy rendszerbe. Ez lehetővé teszi, hogy a tanulási nehézségeket fokozatosan kiküszöbölve a gyakorló a maga elé kitűzött cél felé fejlődhessen. Maga a Brain Gym gyors, vidám, rövid megelevenítő gyakorlatok sorozata, amelyek hatékony gondolkodásra és koordinációra készítenek fel. A gyakorlatsort Paul Dennison állította össze. A módszer a bennünk levő tanulási készség felélesztésére szolgál. Ennek sérülését okozhatja pl. genetikai, születési, környezeti vagy érzelmi trauma. A Brain Gym azonban nem a kóros jelenség okát kutatja, hanem azt, hogy a problémán hogyan lehetne segíteni. Gyakorlatai nagyon hasznosak a különböző tanulási nehézségek esetén. Innen vettem át többek között a vádlipumpa, észkapcsoló agygombok, gondolkodó sapka, testfél keresztező mozgások, fekvő nyolcas, tükörrajz, szemforgatás mondókával gyakorlatokat. Különösen jól ötvözhető a Brain Gym a hagyományos fejlesztési módszerekkel. A Brain Gym gyakorlati rendszere P. Dennison Észkapcsoló agytorna című könyvéből megismerhető. Gyakorlatias, könnyen kezelhető útmutató ez, amit külön kineziológiai tanfolyam nélkül is biztonságosan, jól lehet használni. Munkámban a felsoroltakon kívül sokat használok a népi mondókákból és játékokból is. Természetesen alkalmazom a klasszikus pedagógiai elmélet, kultúra és gyakorlat ismert

10 módszereit. Ezeket itt nem részletezem, pedig jelentőségük a tanulási problémák javításában hatalmas, a tanulás technika elsajátításában semmivel nem helyettesíthetők. A következő alternatív módszerek nem pótolják, hanem kiegészítik a hagyományos pedagógia jól felépített rendszerét. 2. Minden jellegű tanulási problémához Előre programozás Ellazulás Imagináció Gondolat nagytakarítás Pozitív szuggesztió Testközép keresztező mozgások Fekvő nyolcas rajzolása levegőbe Zene + szöveg + mozgás Mentális térkép készítése A rendezés szempontjai innentől kezdve, a gyakorlatok leírásában mások, mint az előző, elméleti fejezetben. Akkor ABC sorrendbe szedtem a legfontosabb nagy rendszereket, amelyekből merítettem. Most problémakörönként csoportosítva részletezem az egyes gyakorlatokat. Sorra veszek néhány gyakori, jellegzetes tanulási problémát, és ismertetek néhány jól bevált gyakorlatot ezek oldására. Vannak azonban olyan gyakorlatok, amelyek minden tanulási nehézségen javítanak, általános pozitív hatásuk van, így első helyre kerülnek. A tényleges és teljes előre programozás az Agykontroll egyik módszere. Azonban legegyszerűbb formában ez mindennapi életünk része. Előképzettség nélkül, bármilyen korú gyereknél alkalmazható. Elsősorban a felnőttől, később a gyermektől is csupán némi

11 tudatosságot igényel. Egyszerűen arról van szó, hogy elmondjuk, mi következik, mivel fogunk foglalkozni, mi a következő lépés. Ha csak ennyit teszünk, a tanuló máris aktívabb résztvevője a folyamatnak, megnyerjük együttműködését, partnernek érzi magát, a kívánt irányba tereljük figyelmét és képzeletét. A következő fokozata az előre programozásnak szintén egyszerű, de hatásos. Ehhez tudnunk kell, hogy a gyerekek, kb. kiskamasz korig, gyakran vannak a felnőttek meditációjához hasonló ellazult állapotban. Úgyhogy általában elég, ha lecsukják a szemüket, és már lehet is mondani a megfelelő szuggesztiót. Ezt a képességüket érdemes a jó cél érdekében kihasználni. Adott például egy írásnehézséggel küzdő gyerek, betűtanulási időszakban. Mondjuk az ó betűt gyakoroljuk. Előtte a papír és a ceruza, már kezdené a munkát. Várj egy kicsit! Tedd le a ceruzát! Csukd be a szemed! Úgy Most képzeld el, hogy gyönyörű, kerek, mosolygós ó betűket írsz, könnyedén, örömmel, szépen Jó Most nyisd ki a szemed, és kezdj el írni! Ennyi az egész. Bármilyen más tananyag vagy probléma esetén, akár egyéni vagy csoportos keretek között, akár tanítási órán is megtehetjük ezt. Nem kell hozzá semmilyen különleges hókuszpókusz. Nagycsoportos óvodás vagy kisiskolás korú gyerekek esetében általában ilyen egyszerű a varázsszó: Csukd be a szemed, és képzeld el! A következő fokozat a tényleges, klasszikus előre programozás. Iskolás gyerekek már elsajátíthatják. Fontos, hogy előtte megtanuljanak ellazult állapotba kerülni. (Az ellazulásról nemsokára külön is szó esik.) Amint ez megtörtént, képzeletben elidőznek néhány percig a következő tennivalónál, vagy előrevetítik a kívánt eredményt, minél színesebben, elevenebben, a lehető legtöbb pozitív érzelemmel átlelkesítve, követve ilyen irányú instrukcióinkat. Ezután a kívánt eredmény képével a fejben és örömteli önbizalom érzésével a szívben lehet kezdeni a soron következő feladatot. Az ellazulás megtanulása már önmagában nagyon sokat javíthat bármilyen tanulási problémán. Tényleges pihenést biztosít, oldja a testi-lelki feszültséget, kiegyensúlyozottabbá teszi a hangulati életet, lehetőséget biztosít a spirituális szükséglet kielégítésére. Mindezek miatt minden gyereknek és felnőttnek javára válik, ha elsajátítja, és rendszeresen gyakorolja a lazítást. Szívből ajánlom ezt Nektek is, kedves kollegák. Magam is ezt teszem.

12 Meg kell mondanom, hogy ez gyerekeknek könnyebben megy. Elsősorban azért, mert nem emelnek mentális gátat, egyszerűen hagyják magukat ellazulni. Gyerekektől elvétve, felnőttektől gyakran hallom, hogy Nem tudok ellazulni. Nem megy. Vagy: Nekem erre nincsen időm. Körülbelül annyi időbe telik az egész lazítás, amíg ezek a kifogások elhangzanak. Energiát és hitet sem igényel többet, csak másfajta előjelűt. Kezdetnek legjobb, ha olyan embert találsz az ellazulás elsajátításához, aki jártas ebben, és akiben bízol. Csak bízd rá magad, a hangja vezetni fog. Figyel rád, alkalmazkodik egyéni ritmusodhoz és reakcióidhoz, bizonyára van már ebben gyakorlata. Neked semmi dolgod nincs, csak nyitottan, ellazultan pihensz. Kezdetnek ez a legjobb. A következő nehézség, hogy az illető valószínűleg nem áll elég gyakran rendelkezésedre. Márpedig a mindennapos gyakorlás fontos. Napi perc, de az rendszeresen. Viszont ahhoz nagy rutin kell, hogy egyszerre instruáld és végezd az ellazulást. Jó köztes megoldás az, hogy megkéred, aki a lazításba bevezetett: vegye fel a szöveget, vagy úgy is jó, ha leírja, és te magad olvasod magnóra. Innentől kezdve már csak rajtad múlik, mikor szánsz rá néhány percet és találsz rá alkalmat, hogy lazíts egyet. Aztán eljön az idő, amikor elkezd zavarni a kazettán beszélő hang. Akkor próbáld meg bátran egyedül! Végül eljutsz oda, hogy mindenféle külső segítség nélkül te magadat vezeted az ellazulás során. Általában vagy az autogén tréning vagy az Agykontroll szerinti ellazulást alkalmazom és tanítom. Mindkettő az izmok, az egyes testrészek és a belső szervek ellazítására koncentrál. A különbség az, hogy az autogén tréning a jobb kézben meleg, nehéz, puha, laza érzés elindításával kezdi a folyamatot. Az Agykontroll pedig fejtetőtől kezdve talpig lazít. Mindkettő egyformán jó, de talán felnőtteknél az autogén tréning szerinti hamarabb elsajátítható, mert a kéz általában nagyon tudatos. Kicsiknél ez nem annyira hangsúlyos, náluk tehát majdnem mindegy, melyik technikát választjuk. Gyerekeknél jól beválik az ún. tibeti módszer is. Ez utóbbit háton fekve, csukott szemmel gyakoroljuk. Képzeld azt, hogy izmaidat apró emberkék mozgatják. Minden izmodat egy-egy emberke. De a parancsnok te vagy. Most szólj nekik magadban, hogy engedjék el az izmokat, és menjenek fel pihenni a fejedbe. Mind, egytől egyig. Most ellenőrizd őket, gondolatban járd végig a testedet, és aki még nem teljesítette, amit mondtál, szólj neki külön is Úgy Most már minden izmod laza... A belső úthoz az első lépések egyike a test ellazítása. Ezt az akaratlagosan mozgatható izmokon jó kezdeni. Nyugtalanabb gyerekek vagy különösen nehezen lazuló felnőttek

13 esetében általában jól beválik a húzd meg - ereszd meg módszer. Az izmokat ekkor először testrészenként tudatosan megfeszítjük, majd elernyesztjük. Ezt a technikát gyakran és sikerrel használom abban az esetben is, ha a helyi mozgás általános nagy izomtónust generál. Tipikus példa erre az a gyerek, aki ha ír, szinte egész testével ír: megfeszül a lába, görcsös a válla, kilóg a nyelve is erőfeszítésében. Persze így hamar elfárad, és nehézkesen, kisebb sikerrel és rosszabb hatásfokkal dolgozik, hacsak ezt a különös merevséget fel nem fedezzük és fel nem oldjuk. Az oldás egyik kiváló módja a testrészenkénti feszítés és lazítás. Egészen kicsi (óvodás) vagy különösen nyugtalan gyerekek esetében ennek más variációját: az egész test feszítését és lazítását gyakoroljuk, persze játékos módon. Ez a lufi-lazítás. Feküdj a földre, és képzeld, hogy leeresztett lufi vagy. Eressz le teljesen még jobban Úgy Most képzeld, hogy jövök egy pumpával, és lassan felfújlak. Telsz, telsz levegővel, emelkedsz már kezdesz egészen megtelni levegővel megfeszülnek az izmaid nagyon feszülnek pattanásig feszülnek már És most szépen lassan leeresztesz még. még Most már egészen leeresztett lufi vagy És most így pihensz kicsit Ezt a lufi- lazítást végrehajtva, a nyugtalanság csökken és a test kellemesen elernyed. A klasszikus lazítás kiváló előszobája ez. (A lufi a Medizációk gyermekeknek c. CD-n teljes egészében megtalálható) Sok kiváló módszer is van az ellazulás előidézésére. Nem baj, ha többfélét ismertetünk a gyerekekkel. (Az oktató szakemberek számára ezek széles skálájának ismerete kötelező!) Lényeges azonban, hogy egyszerre egyet gyakoroljon a tanítvány, és csak azután térjünk rá a következőre, hogy ha az előzőt teljes biztonsággal elsajátította. A lazításból azonban vissza is kell jönni. Ne aggódjatok, még nem volt olyan, hogy valaki ne tért volna vissza éber állapotba! Legtöbbször elegendő az Agykontroll szerinti számolás: Most ideje visszatérni ide a testedbe, ide a terembe. Egytől tízig számolok. Minden egyes számmal egyre frissebb vagy. Tízhez érve majd kinyitod a szemedet, megmozgatod a tagjaidat, és friss, kipihent, éber leszel. Egy, kettő, három, lassan kifele Négy, öt, hat, egyre frissebb vagy Hét, nyolc, kilenc, tíz- kinyitod a szemed, megmozgatod a tagjaidat, és frissen, kipihenten, éberen felkelsz a saját ütemedben. Előfordulhat, hogy egy- egy gyerek olyan mélyen ellazul, hogy erre a számolásos ébresztésre nem reagál. Semmi gond! Nem engedem, hogy a többi gyerek keltegesse. Nevén szólítom, és a következő instrukciót adom: Ott van előtted egy piros léggömb. Nyújtsd ki a kezed és fogd meg! Markold meg a piros lufi madzagját! Mindenkinek hagyok elég időt, hogy visszatérjen. Aztán következik a

14 lezárás, a befejezés. Jó ilyenkor az előzőleg összedörzsölt két kezet a szemre tenni. Van, hogy fordított tartásokat végzünk frissítésként, sőt olyan csoport is volt, akikkel fogócskázni kezdtünk. De előfordul, hogy csak fekszünk még kicsit a félhomályban, halk zene mellett, és aki akarja, csendben elmondhatja lazítás alatti élményeit. Van, hogy némán, térdelőülésben, egymás kezét fogva, körbeülünk egy gyertyát. Lehet érezni, mi a legjobb befejezés és feloldás. A lazítás pedig (amellett, hogy önmagában is egyik fenntartója a testi-lelki egészségnek) előkészítése, előfeltétele és közege az imaginációnak, aminek ismertetése most következik. Az imagináció: irányított képzelet. Minden, az előző fejezetben ismertetett nagy rendszer gyakorlatának része. Egyszerű, gyerekeknél mindig, és sokszor felnőttek esetében is működő változata: Csukd be a szemedet és képzeld el!. Fontos tudni ehhez, hogy az akaraterőnél, még ha az felnőtthöz illően kellően izmos is, a képzelet mindig erősebb, ha jól használjuk. Hát még gyermekek esetében, mikor még az akaraterő viszonylag gyenge, a képzelet viszont szárnyal! Sokszorosan célszerű a képzeletet munkába fogni. Ez azt jelenti, hogy ellazult állapotban magunk elé vetítjük a kívánt cél képét, minél színesebben, minél több érzékszervet belevonva, minél erősebb pozitív hangulati töltéssel, így álmodozunk. Annyira, hogy a cél elérésének képe nagyon vonzóvá és élethűvé válik, mintha már el is értük volna. Megelevenedik, közelít felénk, és mi könnyedén haladhatunk felé. Az imagináció egyúttal játékos és fantáziadús megközelítést is jelent. Sokkal hatékonyabb így kívánatossá festeni a gyerek aktív közreműködésével a közös célt, és sajátos úton megközelíteni a tananyagot, mint kijelenteni: Hiszen csak akarnod kellene Miért is akarná megtanulni például a törtekkel való műveletek szabályait? Törtet törttel úgy adhatunk össze, úgy szorzunk, úgy osztunk Unalmas és fárasztó. De ha így kezdjük például: Elmúlt foglalkozáson, emlékszel, a törtekkel ismerkedtünk. Elutaztunk a törtek birodalmába. Tudod, ott csupa olyan szám él, amelyek az egész számok részekre osztásával keletkeztek. Emlékszel, ugye, elmeséltem, hogy a törtek birodalmának két nagy országrésze van, a közönséges törteké és a tizedes törteké. Majd foglalkozunk azzal is, átjárhatnak-e a két országrész lakói egymáshoz, és ha igen, hogyan. Most azonban a törtek birodalmán belül a közönséges törtek országrészébe megyünk. Emlékszel, ugye, milyenek az itt lakó törtek? (Számláló, nevező, törtvonal). Ugye emlékszel arra is, értékük szerint hányfélék lehetnek? (Egynél kisebbek, eggyel egyenlők, egynél nagyobbak). Most megtanuljuk ennek az országrésznek a törvényeit, hogy jól eligazodj, és hogy a lakóival bánni tudjál. Hogyan adhatunk össze például két törtet?... Nem, hát ez közöttük nem olyan egyszerű, mint egész

15 számoknál. Nézd, különböző a nevezőjük! Olyan, mintha nem egy nyelvet beszélnének. Így nem értik egymást, nem lehet őket összeadni. De van megoldás És így tovább. Természetesen utána a gyakorlás, már körítés nélkül, elkerülhetetlen és szintén fontos része a tanulásnak. Az imagináció és a valóság közötti átmenet (jó esetben) a szemléltetés, ami szintén nem egyszer ötletességet és kreativitást kíván a tanítani szándékozó felnőttől. Például voltak olyan tanítványaim, akiknek gondot okozott a halmazállapotok jellemzőinek és a halmazállapot változásoknak a megtanulása, és ez az anyagrész fizikából és kémiából is előkerült. Tanulástechnikai foglalkozás szerves részeként mindig megkérdezem, hogy hoztak-e mostani tananyaggal összefüggő problémákat, és ezúttal ezt említették. A következő szemléltetést találtam ki hirtelen: Álljatok szorosan egymás mellé! Érjen össze a vállatok! Billegjetek kicsit lassan lábujjhegyről sarokra!... Kitalálhattok más viszonylag lassú és kis mozgásokat is, de a helyetekről ne mozduljatok! Na, ez a szilárd halmazállapot. Anyagrészecskék egymáshoz közel, mozgás kicsi. Jó Most menjetek egymástól távolabb. Lassan járkálva néha óvatosan ütközzetek egymásnak. Ez a folyékony halmazállapot Most pedig töltsétek be szaladgálva az egész termet Ez a légnemű halmazállapot. Ezután a megadott szempontok alapján a gyerekek már könnyedén össze tudták foglalni az egyes halmazállapotok jellemzőit egy közösen készített táblázatba. Ez is imagináción alapuló szemléltetés volt, bár a fizikai megjelenítésnek is szerepe volt benne, nem csak a képzeletnek. Aki képzeletét megtanulja uralni és céljai szolgálatába állítani, sokat nyerhet. Ezt hasznos már gyermekkorban elkezdeni. Arról nem is beszélve, hogy az imaginációs gyakorlatok vezetése a felnőttnek is élmény. Azonban annak, aki erre vállalkozik, mindenképpen meg kell ismerni előtte ennek a világnak a törvényszerűségeit, mégpedig saját tapasztalatok alapján. Imaginációt az tud legjobban vezetni, aki maga is rendszeresen végzi. A gondolat nagytakarítás az Agykontroll egyik nagyon fontos része. Elméleti alapja az, hogy sok probléma, többek között a tanulással kapcsolatos nehézségek okai között szerepelhet néhány mélyen kisgyermek korban gyökerező negatív hiedelem önmagunkkal kapcsolatban. Talán nem is vesszük észre, mennyire befolyásol tudat alatt még manapság is egy- egy tekintélyes felnőtt régi kijelentése, futó megjegyzése. Megtehetjük, hogy egyenként próbálunk ezeknek utána járni, tudatosítva némelyiküket. Számomra ez hosszú, fáradságos, elég reménytelen út. Inkább akkor a találékony képzelet! Ezt most tényleg nem tudom, hogy

16 hallottam valahol vagy olvastam, vagy én találtam ki (azaz meditációban kaptam megoldásként), de nálam és azóta már több gyereknél is bevált a következő módszer. Ellazult állapot elérése után a következő instrukciót adom. Képzeld el önmagaddal kapcsolatos érzéseidet és gondolataidat egy kert növényeiként! Összes, legrejtettebb, önmagadról szóló hiedelmed, érzésed, gondolatod megjelenik lényegének megfelelő növényként. Amelyek segítenek, pozitívak, jó hatásúak rád, azok gyönyörű virágokként nyílnak. Amelyek visszahúzóak, negatívak, ártóak számodra, azokat gyomnövényként észleled. Menj be önmagaddal kapcsolatos gondolataid, hiedelmeid, érzéseid kertjébe! Távolítsd el onnan saját módszered szerint a gyomokat! Lehet, hogy egyenként kihúzgálod őket. Lehet, hogy kapálni kezdesz. (Vigyázz közben a virágokra!) Esetleg gyomirtó vegyszert szórhatsz szét. Vissza is fejlesztheted őket gondolataid erejével. Talán egészen más mód jut eszedbe. Bármi jó, amit el tudsz fogadni, és hat. Kezdd el a gyomlálást! Jelezd, ha végére értél!... Jó Nézz körül a kertben! Csodálatosan tiszta lett! Eltüntetted belőle az önkorlátozó hiedelmeket. Már csak az önmagaddal kapcsolatos pozitív gondolatok és érzések maradtak ott, nyíló vagy bimbózó, gyönyörű virágokként. Most pedig öntözd meg ezeket, lásd el őket minden szükséges tápanyaggal, kísérd fejlődésüket szeretettel. Végül elvethetsz néhány virágmagot: olyan jó gondolatokat, érzéseket önmagaddal kapcsolatban, amelyekre később szükséged lesz; jövendő pozitív tulajdonságaid magvait Most utoljára nézz végig csodálatosan szép, gondozott gondolat-kerteden: gyönyörködj benne örömmel, és kérdezd meg: van-e még most ezzel kapcsolatban tennivalód? Ha eszedbe jut valami, tedd meg Most pedig búcsúzz el önmagaddal kapcsolatos gondolataid, érzéseid, hiedelmeid kertjétől, és irányításommal, gyere vissza!... És a szokott, számolásos módon, visszatérünk. Pszichoanalízisben talán hónapok kemény munkájába kerül néhány ilyen gátló önkorlátozó hiedelem tudatosítása és semlegesítése. Ez a módszer viszont idő- és energiatakarékos, egyszerűségében is hatásos, könnyed, elegáns. Kipróbáltam, sőt rendszeresen gyakorlom magam is, és sok mindent köszönhetek neki. A pozitív szuggesztió szintén megfelelően ellazult állapotban működik igazán. Sokan a hipnotizált állapottal, a hipnózis módszerével hozzák elsősorban összefüggésbe, nem is alaptalanul. Az autogén tréningnek, a jóga magasiskolájának és az agykontrollnak is része. De, és erre sokan nem gondolnak, része hétköznapjainknak is. Akaratlanul is szuggesztiókat küldünk egymás felé. Különösen erősen hatnak ezek a gyerekekre, ha a szeretett és tisztelt felnőttől jönnek. Ezeknek a tudattalan szuggesztióknak a taralma korántsem mindig pozitív.

17 Viszont ugyanúgy a gyerek önképének részei lesznek, és erős hatást gyakorolnak rá a későbbiekben, sokszor még felnőtt korban is. Jó tehát, ha ennek tudatában figyelünk ara, milyen véleményt közlünk a gyerekről az ő jelenlétében, milyen tulajdonságát hangsúlyozzuk, kellőképpen biztatjuk-e. Persze nincs szükség ködösítésre, szépítésre, fényezésre. Ami rossz, az rossz. Mármint az eredmény, a produkció vagy a viselkedés, de nem maga a gyerek. Személyre vonatkozó értékítélet nélkül meg lehet mondani, ha valami hibás, vagy ha valamivel nem értünk egyet. Tapasztalataim szerint a gyerekek igénylik is az ilyen jellegű véleménynyilvánítást. Ez nem tartozik a negatív szuggesztió körébe, különösen, ha a javítás lehetőségére és módjára is felhívjuk a figyelmet. De térjünk vissza a szuggesztióra! Szóval hatásunk és felelősségünk tudatában jó lenne, ha a felnőttek megválogatnák a szavaikat, szem előtt tartva, hogy milyen önkép magvait ültetik el a gyerekben a rájuk vonatkozó megjegyzéseikkel. A személyiség részévé vált negatív szuggesztiós hatás semlegesítésére nagyszerű eszköz a már ismertetett gondolat nagytakarítás. A klasszikus pozitív szuggesztió ellazult állapothoz kötött, és tudatos. Előtte tájékozódom, hogy a gyerek igazán mit szeretne elérni, mire vágyik a tanulás technikai foglalkozásokkal kapcsolatban. Erre érdemes időt szánni, mert a gyerek célja esetleg egészen más lehet, mint a kísérő felnőtté vagy akár az enyém. A pozitív szuggesztió akkor hat igazán, ha az ő céljaival (is) összhangban van. Még néhány dologra ügyelnünk kell, ha ezt a módszert alkalmazzuk. Mondataink ne csak tartalmukban legyenek pozitívak, hanem formailag is, tehát állító, kijelentő, jelen idejű megfogalmazást használok, amelyekben a kívánatos állapotot hangsúlyozom, véletlenül sem azt, amit szeretnénk elkerülni. Amit mondunk, azért legyen valamennyire összhangban a jelen állapottal! Például egy tanulással szemben általában erős ellenérzésekkel viseltető kiskamasznak hiába próbáljuk szuggerálni: Szeretek tanulni... Szeretek tanulni Jó esetben is kizökken az ellazult állapotból, de lehet, hogy közli is velünk: Szeret a fene. Pedig a tanulással kapcsolatos negatív érzelmek megfelelően megválogatott pozitív szuggesztiókkal nagyszerűen csökkenthetők, ha ilyen esetben ügyelünk a fokozatokra. A pozitív szuggesztiók jól alkalmazhatók a halogatás, a lelki eredetű fáradtságérzés csökkentésére, a kudarcok hatásainak kiküszöbölésére, a lelkesedés felkeltésére, pozitívabb önkép kialakítására, és része lehet az eredményesebb tanulási technikák bevezetésének is.

18 A testközép keresztező mozgások hatását több rendszer is ismeri és alkalmazza. A jóga testtartásaiban megjelennek, ugyanúgy a kineziológia brain gym gyakorlatainak szerves részei, és az Agykontroll tanfolyam során is használtuk ezeket felfrissülésre. Hatásuk élettani lényege az, hogy ezek a mozgások összehangolják a két agyfélteke működését, és segítik kiegyensúlyozottabb működésüket. Nem mellesleg, az autentikus Magyar tánc teli van testközép keresztező mozgásokkal, tehát a ma sok helyen óvodásoknak is elérhető néptánc biztosítja ugyanezt a hatást. Kellemes és hasznos időtöltés, minden gyereknek és persze nagyobbaknak is, szívből ajánlom. Testközép keresztező mozgás pl. a jobb térd megérintése bal könyökkel (majd fordítva, folyamatos mozgást végezve), valamelyik boka megérintése ellentétes kézzel (majd fordítva, szinte táncmozgásként). Ilyen jellegű a fekvő nyolcas rajzolása összekulcsolt, kinyújtott kezekkel. Ez utóbbiról a most következő alpontban írok részletesebben. A fekvő nyolcas a végtelen jeleként ismert. Egyszerű mandalaként is értelmezhető, tehát nagy jelképes ereje van. Amennyiben elég nagy formátumban, elöl összekulcsolt és kinyújtott kézzel rajzoljuk a levegőbe, egyúttal testfél keresztező mozgás, annak minden hatásával. A brain gym rendszerében főként írás problémák oldására ajánlják (ebben az esetben nem csak levegőbe, de íróeszközzel lapra is rajzolandó). Tapasztalataim szerint nagy formátumban, lendületes végzése energetizál és csökkenti a fáradtságot. Harmonizál és felkészít, nyitottá tesz a tanulásra. Általában igaz az, hogy az egymást jól kiegészítő elemek nemhogy összeadódnak, hanem egyenesen megsokszorozzák egymás erejét. Ezért külön megemlítem azt a gyerekek által nagyon kedvelt zenés tornát, amelyhez a zenei alapot Domján László Gyermek agykontroll kazettájának számaiból válogattam. A gyakorlatokat én állítottam össze. Az első (Egy kicsi, két kicsi, három kicsi indián ) számra testfél keresztező gyakorlatokat végzünk, a zene ritmusának megfelelően gyorsabb vagy lassabb ütemben. A második számhoz (Nagyon akarom ) a jóga erőösszpontosító, bátorságfejlesztő gyakorlatai valók. Ezután ismét az első szám következik a testfél keresztező gyakorlatokkal. A harmadik szám (Eszem éles, eszem vág ) alatt főleg a váll és a fej gyakorlatai következnek. A sorozatot ismét az első szám zárja. Az egész alig perc. Érdemes kipróbálni saját élményként is, felnőtteket is felfrissít, a gyerekeket pedig mindig feldobja. Nagyszerűen bevált a napi délutáni tanulás

19 kezdő rituáléjaként. Több olyan gyereknek vettem már magnóra a zenéjét, a mozgás megfelelő begyakorlása után, akik a csoportba jártak, és többek között az volt a problémájuk, hogy délután egyszerűen képtelenek voltak arra, hogy tényleg elkezdjék a tanulást, viszont képesek voltak akár órákig is húzni az időt anélkül, hogy érdemben dolgoztak volna. Jó eredményekről, pozitív változásokról számoltak be a zenés torna alkalmazásának hatására. A gyakorlatokat a Függelékben közlöm. A mentális térkép készítésének módszerét az Agykontroll, a kineziológia és a modern pedagógia is ismeri. Én leginkább felső tagozatos gyerekeknek tanítom. Jellemzője az, hogy a cím nem a lap tetején, hanem középen van. Sugarasan indulnak ki innen az egyes alpontok, alig néhány szó szöveggel, és lehetőleg egy jellemző, figyelemfelkeltő ábrával. A mentális térkép készítését és olvasását is a fokozatosság elvének figyelembe vételével tanítom. Először közösen készítjük el egy tetszőleges, nem túl nehéz és jól tagolható anyagrészről. Azután az együtt alkotott térképet önállóan egészítik ki. Végül néhány foglalkozás után a gyerekek képessé válnak az ilyen jellegű önálló munkára. Azt is külön gyakoroljuk, hogyan beszéljenek e különleges vázlat alapján. A két agyfélteke együttműködését és több érzékszerv munkáját igényli mindez, ami már önmagában segít a tananyag feldolgozásában és rögzítésében. A Függelékben mutatok egy mintát a mentális térképre: ezt az egyik tanulás technikai csoporton készítettük együtt, az utolsó néhány pont a gyerekek kiegészítésére vár. A másik mentális térkép a dolgozatom elején a Vázlat után látható. 3. Figyelem problémákra Gyertyanézés Figyelem fényszóró A figyelem: összpontosítás. Lehet tudattalan vagy tudatosan irányított. Fókuszált vagy szétszórt. Tartósan egy tárgyra irányuló vagy csapongó. A figyelem tudatos irányításának, fókuszálásának és összpontosításának megtanulása a sikeres tanulás egyik fontos eleme. Ez a folyamat jó esetben spontán módon már kisgyermek korban elkezdődik. Legtöbb kicsi úgy el tud olykor merülni a játékban, hogy szinte megszűnik számára a külvilág. Jó, ha erre a szülő vagy nevelő a gyerek igényei szerint lehetőséget biztosít, és az önfeledt elmélyedést csak szükség esetén szakítja meg. A figyelem egyik kisgyerekkori típusa az is, amikor a kicsi szinte csüng az anyján vagy más felnőttön.

20 Gondoljunk csak bele, milyen intenzív és pontos figyelem kell az utánzáshoz, a mintakövetéshez, ami az egész óvodás kor jellemzője! Az említett nagyon elmélyült, intenzív figyelemformák közös jellemzője: az érzelmi azonosulás, erős belső motiváltság, a fejlődés és megismerés lehetősége, a tevékenységgel együtt járó örömérzés, és a játékosság, nyitottság, kíváncsiság. Felnőtt korban ilyen az alkotás. Sajnos, ezt nem mindenki tapasztalja meg. Mondhatom, semmihez nem hasonlítható élmény! A figyelemmel kapcsolatban még egy fontos dolog jut eszembe. Sokan téves összefüggésbe hozzák az akarattal. Úgy gondolják és mondják: a gyerek azért nem figyel, mert nem akar. Ez is előfordulhat, de többször találkozom olyan helyzettel, hogy paradox módon túlzottan akar figyelni a gyermek. Akaratával túlfeszíti, folyamatosan a tárgyra irányítaná figyelmét, görcsösen figyelni akar. A figyelem így persze hamarosan kifárad. Más tárgyat keres vagy szünetel. Megvan a maga ritmusa, és ugyanúgy csak bizonyos határig lehet ezt akaratlagosan befolyásolni, mint ahogy a természetes alvás- ébrenlét cikluson sem lehet sokáig erőszakot tenni. Így a gyerekeket arra tanítom, hogy tudatosan pihentessék, illetve hagyják pihenni figyelmüket. Ez történhet tevékenység váltással, tudatos tevékenység megszakítással (pl. félóránként vagy háromnegyed óránként szünet). De az is ide tartozik, amikor az olvasásban hamar elfáradó gyereknek azt mondom: Olvasd el a vesszőig vagy a pontig a mondatot! Aztán tarts egy kis szünetet, egy pillanatig nézz ki az ablakon vagy csukd be a szemed! Aztán térj vissza a szöveghez! Egy pillanat csak az egész, kis gyakorlattal akár észrevétlenül is végrehajtható. Ha ez rögzül, ennyi általában elég ahhoz, hogy a figyelem, ha csak egy picit is, pihenjen. A figyelem hosszabb ideig tartó működéséhez (ami a folyamatosság látszatát kelti) szükségesek a rendszeres rövid szünetek, de az is fontos a sikeres munkához, hogy elegendő ideig koncentráljunk, vagyis egy tárgyra tudjuk rögzíteni figyelmünket, hogy kellőképpen el tudjunk mélyedni. Ezt nekünk felnőtteknek sem árt szem előtt tartani. Fontos, hogy a gyerekeknek is megtanítsuk. A figyelem irányulhat kifelé vagy befelé. A befelé irányított figyelem: meditáció. Általános, hogy manapság figyelmünket egyoldalúan a külvilág felé fordítjuk. Még önmagunkról is külső visszajelzések segítségével próbálunk információkhoz jutni. Ez a tükörkép pedig lényegéből adódóan mindig esetleges, töredékes, szubjektív. Valódi, tényleges, teljes, önbizalmat, méltóságot és önbizalmat adó önismeret a befelé irányított figyelemből származik.

Az alábbi CD-k megvásárolhatóak a jógaközpontunkban az órák előtt vagy után.

Az alábbi CD-k megvásárolhatóak a jógaközpontunkban az órák előtt vagy után. Az alábbi CD-k megvásárolhatóak a jógaközpontunkban az órák előtt vagy után. Jóga Nidra 1. Streszoldó relaxáció CD Időtartam: 43 perc A mélylazítás hatásos jógatechnikája során a gyakorló elsajátíthatja

Részletesebben

Valódi céljaim megtalálása

Valódi céljaim megtalálása Munkalap: Valódi céljaim megtalálása Dátum:... - 2. oldal - A most következő feladat elvégzésével megtalálhatod valódi CÉLJAIDAT. Kérlek, mielőtt hozzáfognál, feltétlenül olvasd el a tanfolyam 5. levelét.

Részletesebben

Grafomotoros fejlesztés

Grafomotoros fejlesztés Grafomotoros fejlesztés Nagyon sok szülőnek feltűnik az iskola megkezdése előtt, hogy gyermeke nem jól fogja a ceruzát, nem úgy rajzol, mint a többiek. Sőt, esetleg le sem lehet ültetni papír-ceruza feladatok

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Nagyon fontos, hogy szülés után erős legyen a váll és hátizmod, mert a gyereket sokat kell majd cipelned, a mellizom gyakorlatok pedig

Részletesebben

Az alkalmazott sportpszichológia módszerei. Baky Dániel Sport szakpszichológus Tanácsadó szakpszichológus

Az alkalmazott sportpszichológia módszerei. Baky Dániel Sport szakpszichológus Tanácsadó szakpszichológus Az alkalmazott sportpszichológia módszerei Baky Dániel Sport szakpszichológus Tanácsadó szakpszichológus Sportpszichológiai tanácsadás - Professzionális segítő beszélgetés - Központjában a sportoló, vagy

Részletesebben

MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN. 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit

MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN. 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 10. modul: TESTRÉSZEINK 2 A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA Mágikus SZERtartás EGÉSZséges +boldog ÉLETedért! INGYENES EGÉSZséget és boldogságot teremtő IMA Mágikus SZERtartás, amit otthonodban végezhetsz EGÉSZséges +BOLDOG életedért!

Részletesebben

Balatonvilágosi Szivárvány Óvoda PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015. Akkor jó a világ, ha jó benne gyereknek lenni. /Véghelyi Balázs/

Balatonvilágosi Szivárvány Óvoda PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015. Akkor jó a világ, ha jó benne gyereknek lenni. /Véghelyi Balázs/ Balatonvilágosi Szivárvány Óvoda PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015. Akkor jó a világ, ha jó benne gyereknek lenni /Véghelyi Balázs/ 1 Az óvoda hivatalos elnevezése: BALATONVILÁGOSI SZIVÁRVÁNY ÓVODA Az óvoda pontos

Részletesebben

Hasznos információk. A képzés során megismerkedünk az SVT lényegével, szellemi és spirituális hátterével, valamint megtanuljuk a technika használatát.

Hasznos információk. A képzés során megismerkedünk az SVT lényegével, szellemi és spirituális hátterével, valamint megtanuljuk a technika használatát. SVT Alaptanfolyam Június 3-4-n és 10-11-n. Hasznos információk Mi történik egy alaptanfolyamon? Az alaptanfolyam önmagában is komplett egész. Az alaptanfolyam elvégzése után azonnal! alapvető változásokat

Részletesebben

Érzelmeink fogságában Dr. József István okl. szakpszichológus egyetemi docens Érzelmi intelligencia Emotional Intelligence Az érzelmi intelligencia az érzelmekkel való bánás képessége, az a képesség, amivel

Részletesebben

Arcjóga Arctorna Edzésterv

Arcjóga Arctorna Edzésterv Arcjóga Arctorna EDZÉSTERV Hogyan haladj a gyakorlatokkal? Lépésről lépésre. Gondolj arra, mintha lego kockákból várat építenél. Türelemjáték. Milyen jó lenne, minél gyorsabban egymásba kapcsolni a lego

Részletesebben

GRASSROOTS A GYERMEKEK KOROSZTÁLYOS JELLEMZŐI. 5-7 éves korban

GRASSROOTS A GYERMEKEK KOROSZTÁLYOS JELLEMZŐI. 5-7 éves korban GRASSROOTS A GYERMEKEK KOROSZTÁLYOS JELLEMZŐI 5-7 éves korban ÁLTALÁNOS ÉSZREVÉTELEK: A gyermekek fejlődésük során különböző szinteken mennek át. Különböző szükségletek, attitűdök és növekedési periódusok.

Részletesebben

Anyssa. Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek

Anyssa. Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek Anyssa Távolsági hívás Avagy Üzen a lélek Szeretettel köszöntöm! Távolsági hívás, avagy üzen a lélek: könyvemnek miért ezt a címet adtam? Földi és misztikus értelemben is, jól értelmezhető. Pont ezért,

Részletesebben

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2.

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. SZKb_102_01 segítség, amit adhatok Bizalomjáték É N É S M Á S I K Készítette: Lissai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYM tanári SEGÍTSÉG, MIT DHTOK MODULVÁZLT tevékenység

Részletesebben

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni!

Nyelvtan. Most lássuk lépésről lépésre, hogy hogyan tanítunk meg valakit olvasni! Bevezető Ebben a könyvben megosztom a tapasztalataimat azzal kapcsolatosan, hogyan lehet valakit megtanítani olvasni. Izgalmas lehet mindazoknak, akiket érdekel a téma. Mit is lehet erről tudni, mit érdemes

Részletesebben

NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK

NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK VÁLTOZZ A VILÁGGAL HEFOP 2.1.6. PROGRAM NÉMETH IMRE ÁLTALÁNOS ISKOLA HEFOP-2.1.6/05/1-2005-08-0062/1.0 NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK Készítette: Abonyi Krisztina

Részletesebben

Azaz az ember a szociális világ teremtője, viszonyainak formálója.

Azaz az ember a szociális világ teremtője, viszonyainak formálója. Takáts Péter: A TEREMTŐ EMBER Amikor kinézünk az ablakon egy természetes világot látunk, egy olyan világot, amit Isten teremtett. Ez a világ az ásványok, a növények és az állatok világa, ahol a természet

Részletesebben

Experience hotel service. Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed!

Experience hotel service. Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed! 1 Az élményturizmus lényegében ezt jelenti legyen élményekkel teli a pihenésed! Mi az az élményturizmus? Nyaralni, túrázni, utazni mindenki másképp szokott. Van, aki spontán indul el, van, aki alaposan

Részletesebben

ERKÖLCSTAN 1-4. évfolyam Apáczai Kiadó

ERKÖLCSTAN 1-4. évfolyam Apáczai Kiadó ERKÖLCSTAN 1-4. évfolyam Apáczai Kiadó Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodás- és viselkedésmódjuknak

Részletesebben

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK Mohamed Aida* EGYÉNI STRESSZLELTÁRA (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK 100-66% 65-36% 35-0% 27% EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT 0-35% 36-65% 66-100% 42% SZOKÁSOK /JELLEMZŐK 0-35% 36-65% 66-100% 58% Cégnév:

Részletesebben

Fizika óra. Érdekes-e a fizika? Vagy mégsem? A fizikusok számára ez nem kérdés, ők biztosan nem unatkoznak.

Fizika óra. Érdekes-e a fizika? Vagy mégsem? A fizikusok számára ez nem kérdés, ők biztosan nem unatkoznak. Fizika óra Érdekes-e a fizika? A fizikusok számára ez nem kérdés, ők biztosan nem unatkoznak. A fizika, mint tantárgy lehet ugyan sokak számára unalmas, de a fizikusok világa a nagyközönség számára is

Részletesebben

Figyelemfejlesztő program 3. hét programja

Figyelemfejlesztő program 3. hét programja Figyelemfejlesztő program 3. hét programja Üdvözöllek a Figyelemfejlesztő programban! Mielőtt elkezdenétek a program játékaival foglalkozni, minden alkalommal olvasd el az öt nap játékait! Így lesz időd

Részletesebben

Neumann János Általános Iskola. Pedagógiai Program

Neumann János Általános Iskola. Pedagógiai Program Neumann János Általános Iskola Pedagógiai Program Tartalomjegyzék I. NEVELÉSI PROGRAM... 3 1. Az iskolában folyó nevelő - oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai... 4

Részletesebben

Az érett személyiség Allport szerint

Az érett személyiség Allport szerint A tanár személye Az érett személyiség Allport szerint 1. Az én érzésének kiterjesztése, a szükséglet-kielégítéstol a külvilág iránti nyitottságig. 2. Meghitt viszony másokkal. Intimitás, megértés, tisztelet.

Részletesebben

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus Kommunikáció elmélete és gyakorlata Zombori Judit, pszichológus Önmenedzselés, karriertervezés Lehetőségek, technikák Mit értünk karrier alatt? Karrier = gyors, sikeres előmenetel, érvényesülés; Karriert

Részletesebben

A FELNőTTKÉPZÉS MÓDSZERTANA ÉS ESZKÖZRENDSZERE 1.

A FELNőTTKÉPZÉS MÓDSZERTANA ÉS ESZKÖZRENDSZERE 1. A FELNőTTKÉPZÉS MÓDSZERTANA ÉS ESZKÖZRENDSZERE 1. Benkei Kovács Balázs egyetemi adjunktus ELTE PPK Andragógia és Művelődéselméleti Tanszék A felnőtt tanuló néhány jellemzője és a tanulás eredményessége

Részletesebben

OSZTÁLYFŐNÖKI TANMENET

OSZTÁLYFŐNÖKI TANMENET OSZTÁLYFŐNÖKI TANMENET 11. évfolyam 2014/2015 Osztályfőnök: Osztály: Nyíregyháza, 2014. szeptember 01. Készítette: Salamonné Bíró Beáta (OFMK. vez.) Engedélyezte:. intézményvezető helyettes SZEPTEMBER

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

Az oktatás és vallás (vallási tudat, egyházi iskolák, hitoktatás)

Az oktatás és vallás (vallási tudat, egyházi iskolák, hitoktatás) Az oktatás és vallás (vallási tudat, egyházi iskolák, hitoktatás) A vallás Vallásnak tekintünk minden olyan eszmerendszert, amely az emberi és társadalmi élet végső kérdéseire, az élet értelmére és céljára

Részletesebben

Tanterv az erkölcstan 1-4.

Tanterv az erkölcstan 1-4. Tanterv az erkölcstan 1-4. Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodás- és viselkedésmódjuknak a fejlesztése,

Részletesebben

Megcélozni a legszebb álmot, Komolyan venni a világot, Mindig hinni és remélni, Így érdemes a földön élni.

Megcélozni a legszebb álmot, Komolyan venni a világot, Mindig hinni és remélni, Így érdemes a földön élni. Ajánlás A családtörténet feltárása hidat épít múlt és jövõ között, összeköti a nemzedékeket oly módon, ahogyan azt más emléktárgyak nem képesek. Azok a változások, melyek korunk szinte minden társadalmában

Részletesebben

Szerintem vannak csodák

Szerintem vannak csodák Brjeska Dóra Szerintem vannak csodák De neked is tenned kell értük 2015 Bevezetés Ajánlom ezt a könyvet valakinek, aki már egy másik, sokkal békésebb helyről vigyáz ránk és segít nekünk. Így kezdődik egy

Részletesebben

Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod

Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod Tárgy: [SPEC1]! Egy nagyon egyszerű módszer, avagy siker 8 lépésben... Egy nagyon egyszerű módszer - avagy hogyan egészítheted ki a jövedelmedet anélkül, hogy bármit is el kellene adnod Kedves [SPEC1]!

Részletesebben

tervo.indd 3 2008.10.22 14:27:23

tervo.indd 3 2008.10.22 14:27:23 Meglepetés # # tervo.indd 3 2008.10.22 14:27:23 S Z A B Ó M Á R I A CSILLAGJEGYEK ÉS GYÓGYÍTÁSUK «Meglepetés # 2008.10.21 13:38:58 # SZABÓ MARIA, 2008 BORÍTÓTERV CZEIZEL BALÁZS SZERKESZTÉS ERDÉLYI Z. ÁGNES

Részletesebben

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása

1. Lecke: Bevezetés és a folyamat. elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása 1. Lecke: Bevezetés és a folyamat elindítása Gratulálok a döntésedhez! Kalló Melinda vagyok és üdvözöllek az első leckén! Ez egy kicsit rendhagyó tanítás lesz,

Részletesebben

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN

Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Fejlesztőpedagógia alapjai A DIFFERENCIÁLÁS NEVELÉSELMÉLETI KÉRDÉSEI AZ ÓVODÁBAN Az előadás vázlata A közoktatás egyik legnehezebb, megoldásra váró problémája A differenciálás Az egyének differenciált

Részletesebben

Az értelmi nevelés. Dr. Nyéki Lajos 2015

Az értelmi nevelés. Dr. Nyéki Lajos 2015 Az értelmi nevelés Dr. Nyéki Lajos 2015 Bevezetés Az értelmi nevelés a művelődési anyagok elsajátítására, illetve azok rendszeres feldolgozásával az intellektuális képességek fejlesztésére irányul, és

Részletesebben

1. ÉVFOLYAM. Én és a világ. A modul szerzõje: Nahalka István. SZKA_101_06_B Mikor tanulsz hogyan tanulsz?

1. ÉVFOLYAM. Én és a világ. A modul szerzõje: Nahalka István. SZKA_101_06_B Mikor tanulsz hogyan tanulsz? SZKA_101_06_B Mikor tanulsz hogyan tanulsz? Én és a világ A modul szerzõje: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYAM 76 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák

Részletesebben

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS vállkörzés előre-hátra karkörzés szökdelés/ lépkedés Összesen 1 percig. 6 Gyakorlat 2 Körben - 15 perc 1. Tenyértámaszban evezés+ hegymászás (45 mp) Széles tenyértámaszban állj meg, hát egyenes

Részletesebben

KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K!

KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! Gyakran Ismételt Kérdések a Vonzás Törvényéről 2010 KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! A kiadvány a tartalom módosítása nélkül, és a forrás pontos megjelölésével szabadon terjeszthető.

Részletesebben

Pedagógiai program. Lánycsóki Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola OM 027302

Pedagógiai program. Lánycsóki Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola OM 027302 2013 Pedagógiai program Lánycsóki Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola OM 027302 1 Tartalom Köszöntő...4 Küldetésünk...5 1. Az intézmény nevelési programja...7 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

Mosolykert Pedagógiai Program. Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Mosolykert Óvoda

Mosolykert Pedagógiai Program. Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Mosolykert Óvoda Mosolykert Pedagógiai Program Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Mosolykert Óvoda ADATLAP Az óvoda neve: Rövidített neve: Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Mosolykert Óvoda Mosolykert

Részletesebben

A modern menedzsment problémáiról

A modern menedzsment problémáiról Takáts Péter A modern menedzsment problémáiról Ma a vezetők jelentős része két nagy problémával küzd, és ezekre még a modern a természettudományos gondolkodáson alapuló - menedzsment és HR elméletek sem

Részletesebben

Láma Csöpel A REJTETT ARC. A Belső Ösvény pecsétjei. Az ősi magyar Belső Ösvény szellemi tanításai. Buddhista Meditáció Központ Budapest Tar

Láma Csöpel A REJTETT ARC. A Belső Ösvény pecsétjei. Az ősi magyar Belső Ösvény szellemi tanításai. Buddhista Meditáció Központ Budapest Tar Láma Csöpel A REJTETT ARC A Belső Ösvény pecsétjei Az ősi magyar Belső Ösvény szellemi tanításai Buddhista Meditáció Központ Budapest Tar TARTALOM Előszó 7 A Belső Ösvény és a pecsétek 9 A rejtett arc

Részletesebben

Miért válaszd az egészségfejlesztés-tanár mesterszakot a JGYPK-n?

Miért válaszd az egészségfejlesztés-tanár mesterszakot a JGYPK-n? Miért válaszd az egészségfejlesztés-tanár mesterszakot a JGYPK-n? A tanári pálya iránt érdeklődő felvételizőként valószínűleg gondoltál már arra, hogy ehhez a hivatáshoz nemcsak a tudás közvetítése, hanem

Részletesebben

SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENSEK I. ORSZÁGOS KONFERENCIÁJÁNAK RÉSZTVEVŐIT!

SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENSEK I. ORSZÁGOS KONFERENCIÁJÁNAK RÉSZTVEVŐIT! Engedj játszani! SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENSEK I. ORSZÁGOS KONFERENCIÁJÁNAK RÉSZTVEVŐIT! Ha csak lehet, játszik a gyermek. Mert végül a játék komolyodik munkává. Boldog ember, ki a munkájában

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) A kompetencia - Szakértelem - Képesség - Rátermettség - Tenni akarás - Alkalmasság - Ügyesség stb. A kompetenciát (Nagy József nyomán) olyan ismereteket,

Részletesebben

A TESTNEVELÉS ÉS SPORT VALAMINT MÁS MŰVELTSÉGTERÜLETEK TANANYAGÁNAK KAPCSOLÓDÁSI PONTJAI DR. PUCSOK JÓZSEF MÁRTON NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA TSI

A TESTNEVELÉS ÉS SPORT VALAMINT MÁS MŰVELTSÉGTERÜLETEK TANANYAGÁNAK KAPCSOLÓDÁSI PONTJAI DR. PUCSOK JÓZSEF MÁRTON NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA TSI A TESTNEVELÉS ÉS SPORT VALAMINT MÁS MŰVELTSÉGTERÜLETEK TANANYAGÁNAK KAPCSOLÓDÁSI PONTJAI DR. PUCSOK JÓZSEF MÁRTON NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA TSI TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0009 Szakmai szolgáltató és kutatást

Részletesebben

KINEZIOLÓGIA FEKETE SZABOLCS

KINEZIOLÓGIA FEKETE SZABOLCS KINEZIOLÓGIA FEKETE SZABOLCS - 2016 Természetgyógyász - Kineziológia Rendszerspecifikus Saját fogalom-, eljárás- és szabályozási rendszerrel működik Speciális eljárásokat és módszereket alkalmaz Segít

Részletesebben

Bevezetés 5 Ugye, ismerõs a dolog? 5 Mi a kineziológia? 6

Bevezetés 5 Ugye, ismerõs a dolog? 5 Mi a kineziológia? 6 Tartalom Bevezetés 5 Ugye, ismerõs a dolog? 5 Mi a kineziológia? 6 Az agy 9 Az agytörzs 10 A kisagy 11 A limbikus rendszer 12 A cortex 14 Az agyféltekék 15 Információáramlás az agyban 17 A flow-állapot

Részletesebben

AZ MFM-Projekt mottója: Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok

AZ MFM-Projekt mottója: Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok AZ MFM-Projekt mottója: Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok Az MFM-Projekt (Mädchen Frauen Meine Tage = lányok, asszonyok, menstruáció) Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesületünk Boldogabb

Részletesebben

EGYESÍTETT ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAM

EGYESÍTETT ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAM EGYESÍTETT ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAM Készítette: Kautzky Lászlóné intézményvezető Molnár Miklósné általános vezető helyettes A tagintézmények vezetői és nevelőtestületei Tartalomjegyzék 1. HELYZETKÉP...

Részletesebben

PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001

PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 A PEDAGÓGUS KOMPETENCIÁK 2014. március 3. Pedagógus kompetenciák a 326/2013. (VIII.31.) kormányrendelet szerint A pedagógiai szintleírások Szerkezete: Általános bevezető Az egyes fokozatok általános jellemzése

Részletesebben

Modalitások-Tevékenységek- Tehetség-rehabilitáció

Modalitások-Tevékenységek- Tehetség-rehabilitáció Modalitások-Tevékenységek- Tehetség-rehabilitáció. BEMUTATÁS Képességeinek legnagyobb részét az ember sohasem realizálja, s ezek mindaddig ki sem bontakozhatnak, amíg jobban meg nem értjük természetüket.

Részletesebben

A BŐSÁRKÁNYI TÜNDÉRFÁTYOL ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A BŐSÁRKÁNYI TÜNDÉRFÁTYOL ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A BŐSÁRKÁNYI TÜNDÉRFÁTYOL ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Készítette: a Bősárkányi Tündérfátyol Óvoda nevelőtestülete Hatályos: 2013.szeptember 1. TARTALOM Tartalomjegyzék 2. 1.Bevezető 5. 1.2.Az óvodánk adatai

Részletesebben

Óra Téma Didaktikai feladatok Fejlesztési területek Munkaformák, szemléltetés, eszközök

Óra Téma Didaktikai feladatok Fejlesztési területek Munkaformák, szemléltetés, eszközök TANMENET 2014/2015. TANÉV Tantárgy: OSZTÁLYFŐNÖKI Osztály: 9KNy/A Veszprém Készítette: nna Vetési Albert Gimnázium, Heti óraszám 1 Éves óraszám 40 (36 X 1 + 4 óra évkezdés) Tankönyv -------- Óra Téma Didaktikai

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM SZENT BENEDEK KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA 9500 CELLDÖMÖLK, JÓZSEF A. U. 1. OKTATÁSI AZONOSÍTÓ: 036589

PEDAGÓGIAI PROGRAM SZENT BENEDEK KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA 9500 CELLDÖMÖLK, JÓZSEF A. U. 1. OKTATÁSI AZONOSÍTÓ: 036589 PEDAGÓGIAI PROGRAM SZENT BENEDEK KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA 9500 CELLDÖMÖLK, JÓZSEF A. U. 1. OKTATÁSI AZONOSÍTÓ: 036589 Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 4 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai

Részletesebben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben

Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Stresszkezelés a munkahelyen és a magánéletben Melyik okozhat stresszt? Bevezető A stressz olyan mint a borivás: kis mennyiségben jótékony hatása van, motivál és élénkebbé tesz. A túlzott és folyamatos

Részletesebben

A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI. - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek. Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet

A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI. - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek. Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet A kommunikáció Osgood-Schramm körkörös kommunikációs modell Gondolatot megfogalmaz

Részletesebben

DISCIMUS Szakközépiskola Debrecen OM: 100571 PEDAGÓGIAI PROGRAM

DISCIMUS Szakközépiskola Debrecen OM: 100571 PEDAGÓGIAI PROGRAM DISCIMUS Szakközépiskola Debrecen OM: 100571 PEDAGÓGIAI PROGRAM 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. Jogszabályi háttér... 3 2. Az iskola nevelési programja... 3 1.1. A nevelő-oktató munka pedagógia alapelvei, céljai,

Részletesebben

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus

Kommunikáció elmélete és gyakorlata. Zombori Judit, pszichológus Kommunikáció elmélete és gyakorlata Zombori Judit, pszichológus 1 Asszertivitás (Sam R. Lloyd alapján) Jelentése: Pozitívan gondolkodunk Önérvényesítő módon viselkedünk Önbizalmat érzünk 2 Önmagunk és

Részletesebben

Egyéni Fejlesztési Terv (Egyéni Előrehaladási Terv)

Egyéni Fejlesztési Terv (Egyéni Előrehaladási Terv) Egyéni Fejlesztési Terv (Egyéni Előrehaladási Terv) Mentor neve: Mentor azonosítója: Tanuló neve: Tanuló azonosítója: Az Egyéni Fejlesztési Terv egy folyamatosan változó, a tanuló fejlődését regisztráló,

Részletesebben

Hippocampus Intezet. ÖT-ELEMTAN képzés Budapesten

Hippocampus Intezet. ÖT-ELEMTAN képzés Budapesten Hippocampus Intezet ÖT-ELEMTAN képzés Budapesten Idõpont: 2008. április 11-12-13. Részvételi díj: 15. 000 Ft/ nap; az elsõ nap ingyenes /konzultáció/ A tanfolyam célja A bioenergetikai folyamatok szisztematikus

Részletesebben

Szülőcsoport. Mondom és. Hallgatom a magamét..

Szülőcsoport. Mondom és. Hallgatom a magamét.. Szülőcsoport Mondom és Hallgatom a magamét.. Az elsődleges tünetek alkotják a dadogás magját hangok, szótagok, szavak gyakori ismétlődése hangok megnyújtása csendes vagy hangzó blokádok Gyerekeknél

Részletesebben

2. Kérjük, szíveskedjen válaszolni az alábbi kérdésekre, + jelet téve a megfelelő rubrikába! Kérdések agyon Jónak Átlagos Gyenge

2. Kérjük, szíveskedjen válaszolni az alábbi kérdésekre, + jelet téve a megfelelő rubrikába! Kérdések agyon Jónak Átlagos Gyenge 9/A 1. Milyen elvárásai vannak iskolánkkal kapcsolatban? Kérjük, állítson fel fontossági sorrendet az 1-5 skála felhasználásával. Vigyázzon arra, hogy az 1. és 2. helyre maximum két területet jelölhet!

Részletesebben

SZÉKESFEHÉRVÁRI KOSSUTH LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA

SZÉKESFEHÉRVÁRI KOSSUTH LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA SZÉKESFEHÉRVÁRI KOSSUTH LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA HELYI TANTERV 1-8. évfolyam Módosítva Székesfehérvár 2015. TARTALOMJEGYZÉK 1. A helyi tanterv célja, koncepciója... 3 2. Tantárgyi rendszer és óraszámok...

Részletesebben

Lodzsong gyakorlatok 2 5. Küldés szeretet

Lodzsong gyakorlatok 2 5. Küldés szeretet Potova Lodzsong gyakorlatok 2 5 Küldés szeretet Amikor a meditációt végezzük, üljünk nyugodtan és lélegezzünk nyugodtan. Minden kilégzés alatt gondoljuk a következőt: A kilégzésünk olyan energia, amely

Részletesebben

Audi Hungaria Iskola. Audi Hungaria Óvoda

Audi Hungaria Iskola. Audi Hungaria Óvoda Küldetésünk: A gyermek személyiségének fejlesztése családias környezetben Alapítás: 2012-ben az Audi Hungaria Iskola Intézményegységeként Két, 25-25 fős vegyes korosztályú csoport Egész napos felügyelet

Részletesebben

Iskolaérettség, iskolakezdés. Napsugár Óvoda, Mór, 2014. 11. 05.

Iskolaérettség, iskolakezdés. Napsugár Óvoda, Mór, 2014. 11. 05. Iskolaérettség, iskolakezdés Napsugár Óvoda, Mór, 2014. 11. 05. Az iskolaérettség Buda Béla szerint a 6. életév az iskolába lépés megfelelő időszaka, mivel ekkor markáns érési változások következnek be,

Részletesebben

A Veres Péter Gimnázium Pedagógiai programja

A Veres Péter Gimnázium Pedagógiai programja A Veres Péter Gimnázium Pedagógiai programja A HELYI TANTERV ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEI Érvényes 2014. március 31-től 1 Tartalom A választott kerettanterv:... 3 A négyosztályos és a nyolcosztályos gimnázium

Részletesebben

A fiatalok közérzete, pszichés állapota az ezredfordulón

A fiatalok közérzete, pszichés állapota az ezredfordulón A fiatalok közérzete, pszichés állapota az ezredfordulón Susánszky Éva, Szántó Zsuzsa Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Kutatási célkitűzések A fiatal felnőtt korosztályok pszichés állapotának

Részletesebben

Esztergály Mihály Általános Iskola. Pedagógiai Programja

Esztergály Mihály Általános Iskola. Pedagógiai Programja A Csomádi Esztergály Mihály Általános Iskola Pedagógiai Programja (kiegészített, átdolgozott változat) 2008. A képviselőtestület jóváhagyta: 2008. jan. 21-én határozat száma: 9/2008 (01.21.) 1 II. Az intézmény

Részletesebben

Kulcsok a megértéshez

Kulcsok a megértéshez Kulcsok a megértéshez Egyre nagyobb az érdeklődés a spirituális ismeretek, a misztikus kapcsolatok, és a nem tudományos gyógyítás iránt. Ez a tény jelzi, hogy valami történik, s ezt sok ember érzi. Valami

Részletesebben

A TEHETSÉG A TEHETSÉG NEM VÉSZ EL TATÁRSZENTGYÖRGYÖN TÁMOP 3.4.3-08/1-2009-0018

A TEHETSÉG A TEHETSÉG NEM VÉSZ EL TATÁRSZENTGYÖRGYÖN TÁMOP 3.4.3-08/1-2009-0018 A TEHETSÉG Vegyétek észre, ha egy gyermek különleges. Nem azért különleges, mert különb akar lenni, hanem azért, mert nem tud más lenni! (Szabó Magda) A tehetség nem mindig jelentkezik láthatóan, sokszor

Részletesebben

Módszertani sokféleség

Módszertani sokféleség Módszertani sokféleség Egyéni anyanyelvi fejlesztés a Hallássérültek Tanintézetében A gyermeki személyiség egyénre szabott fejlesztése a korszerű pedagógia egyik legfontosabb követelménye. Fel kell mérni,

Részletesebben

A Rehabilitációs Pedagógiai Program elkészítésénél közreműködtek: Tóth Istvánné megbízott intézményvezető Patkóné Tornai Klaudia gyógypedagógus

A Rehabilitációs Pedagógiai Program elkészítésénél közreműködtek: Tóth Istvánné megbízott intézményvezető Patkóné Tornai Klaudia gyógypedagógus Rehabilitációs Pedagógiai Program Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Dunántúli Régió Központ Fejlesztő Nevelést Oktatást Végző Iskola Pécs 2o15. A Rehabilitációs Pedagógiai Program elkészítésénél közreműködtek:

Részletesebben

M ÁLYI ÓVODA és EGYSÉGES ÓVODA-BÖLCSŐDE

M ÁLYI ÓVODA és EGYSÉGES ÓVODA-BÖLCSŐDE M ÁLYI ÓVODA és EGYSÉGES ÓVODA-BÖLCSŐDE HELYI PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013-2017 1 AZ INTÉZMÉNY ADATAI Az intézmény hivatalos neve: Mályi Óvoda és Egységes Óvoda - Bölcsőde Székhely: 3434 Mályi Móra Ferenc utca

Részletesebben

A Budapesti Korai Fejlesztő Közponban működő Óvoda pedagógiai programja és tanterve. Készítették: László Tímea és Kapronyi Ágnes 2015.

A Budapesti Korai Fejlesztő Közponban működő Óvoda pedagógiai programja és tanterve. Készítették: László Tímea és Kapronyi Ágnes 2015. A Budapesti Korai Fejlesztő Közponban működő Óvoda pedagógiai programja és tanterve Készítették: László Tímea és Kapronyi Ágnes 2015. Tartalomjegyzék I. ÓVODÁNK PEDAGÓGIAI PROGRAMJA... 3 1.1. ADATLAP...

Részletesebben

Fusion Vital Program riport

Fusion Vital Program riport 370916 Fusion Vital Program riport Cs 10.09.2015 17:21 6ó 46perc 58 / 82 / 6 Stressz reakció Feltöltődés Fizikai aktivitás Napi fizikai aktivitás Pulzusszám Hiányzó pulzusszám 5% Napközben nincs feltöltődés.

Részletesebben

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség HÁLA KOPOGTATÁS 1. Egészség Annak ellenére, hogy nem vagyok annyira egészséges, mint szeretném, teljesen és mélységesen szeretem és elfogadom a testemet így is. Annak ellenére, hogy fizikailag nem vagyok

Részletesebben

NAPSUGÁR PEDAGÓGIAI PROGRAM

NAPSUGÁR PEDAGÓGIAI PROGRAM NAPSUGÁR PEDAGÓGIAI PROGRAM BUDAPEST XVI. KERÜLETI NAPSUGÁR ÓVODA OM azonosító: 034610 Székhely: 1163 Budapest Cziráki u. 8-10. Telephelyei: Lándzsa 1163 Bp. Lándzsa u. 23. Vadvirág 1. 1163 Bp. Borotvás

Részletesebben

6+1 TIPP hogy. jól induljon a napod! www.harmonialiget.hu. Készítette: Rácz Beatrix. Ingyen letölthető!

6+1 TIPP hogy. jól induljon a napod! www.harmonialiget.hu. Készítette: Rácz Beatrix. Ingyen letölthető! 6+1 TIPP hogy jól induljon a napod! Készítette: Rácz Beatrix Ingyen letölthető! Szeretettel köszöntelek Kedves Olvasó! Rácz Beatrix (Betti) vagyok és stresszt oldok kineziológiai módszerekkel, valamint

Részletesebben

Csöpel Láma NYUNGNE. Az Együttérzés Buddhájának böjtös gyakorlata

Csöpel Láma NYUNGNE. Az Együttérzés Buddhájának böjtös gyakorlata Csöpel Láma NYUNGNE Az Együttérzés Buddhájának böjtös gyakorlata 2 nyungne A meditáció A meditáció segítségével megtanuljuk méltányolni a jelent, végtelen gazdagságával és lehetőségeivel együtt. Ehhez

Részletesebben

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek!

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! Előszó Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! A Varázslatos környezetismeret című gyakorlófüzet játékos feladatokon keresztül segíti a tanulókat az egészséges életmód és környezetünk védelmének kialakításában,

Részletesebben

3 + 1 SZEMPONT. gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal

3 + 1 SZEMPONT. gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal 24 SÁNDOR Jenő 3 + 1 SZEMPONT A COACH-KÉPZÉS KIVÁLASZTÁSÁHOZ Először is lépjünk egyet hátra: mi a coaching? E gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal foglalkozna, világos

Részletesebben

Szocioterápiás eljárások az agresszió kezelésére. Csibi Enikő Baja, 2014.04.10-11-12.

Szocioterápiás eljárások az agresszió kezelésére. Csibi Enikő Baja, 2014.04.10-11-12. Szocioterápiás eljárások az agresszió kezelésére Csibi Enikő Baja, 2014.04.10-11-12. Az agresszió Ranschburg Jenő: Szándékos cselekedet, melynek indítéka, hogy valakinek, vagy valaminek kárt, sérelmet,

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar. A felnőtt tanuló

Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar. A felnőtt tanuló Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar A felnőtt tanuló Oktató: Novák Géza Máté Készítette: Huszka Eszter 1. Bevezetés Jelen dolgozatom témájaként, egy a mai napra egyre inkább

Részletesebben

OSZTÁLYFŐNÖKI TANMENET

OSZTÁLYFŐNÖKI TANMENET OSZTÁLYFŐNÖKI TANMENET Szakiskola 10. évfolyam 2013/2014 Osztályfőnök: Osztály: Nyíregyháza, 2013. szeptember 01. Készítette: Salamonné Bíró Beáta (OFMK. vez.) Engedélyezte:. igazgatóhelyettes 1. Szervezési

Részletesebben

Józsefvárosi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Általános Iskola

Józsefvárosi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Általános Iskola Józsefvárosi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Általános Iskola Intézményi szerkezet Általános Iskolai Intézményegység Utazó Gyógypedagógusi Hálózat Intézményegység Pszichiáter, pszichológus,

Részletesebben

Az Országos Közoktatási Intézet keretében szervezett obszervációs vizsgálatok

Az Országos Közoktatási Intézet keretében szervezett obszervációs vizsgálatok Iskolakultúra 005/10 Radnóti Katalin Általános Fizika Tanszék, TTK, ELTE Hogyan lehet eredményesen tanulni a fizika tantárgyat? Szinte közhelyszámba megy, hogy a fizika az egyik legkeésbé kedelt a tantárgyak

Részletesebben

A Kemenesmagasi Általános Iskola Pedagógiai Programja. Tartalomjegyzék

A Kemenesmagasi Általános Iskola Pedagógiai Programja. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Az iskola helyzete, szervezeti felépítése 4 Az iskola hivatalos adatai, jelenlegi helyzete 4 Az iskola hivatalos adatai 4 Az iskola jelenlegi helyzete 4 Iskolánk múltja, társadalmi környezete

Részletesebben

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Ez a fejezet elsősorban azoknak szól, akiknek bár vannak gerinc (nyaki, háti, deréktáji) problémáik, panaszaik, azonban diagnosztizált deformitásuk

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK PEDAGÓGIA ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. Fogalmazza meg, mi a helyi tanterv lényege! 5 pont 2. Mutassa be az óvodáskorú gyermek testi fejlődésének jellemzőit! Írjon 5 jellemzőt!

Részletesebben

Louise L. Hay előszava: Ha a tanítvány készen áll, a tanító megjelenik! Jerry Hicks előszava Esther Hicks bemutatja Abrahamet

Louise L. Hay előszava: Ha a tanítvány készen áll, a tanító megjelenik! Jerry Hicks előszava Esther Hicks bemutatja Abrahamet Tartalom Louise L. Hay előszava: Ha a tanítvány készen áll, a tanító megjelenik! Jerry Hicks előszava Esther Hicks bemutatja Abrahamet 1. fejezet: Egy új szemlélet Minden vágyad meghallgatásra talál, és

Részletesebben

OM 037007 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ PEDAGÓGIAI PROGRAM

OM 037007 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ PEDAGÓGIAI PROGRAM 1 Erkel Ferenc Ének-Zenei : 06-89/313-201 Általános Iskola és Egységes fax: 06-89/324-007 Pedagógia Szakszolgálat : erkelsuli@yahoo.com 8500 Pápa, Korona u.29. : www.erkelsuli.hu OM 037007 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

Magyar nyelv és irodalom

Magyar nyelv és irodalom Magyar nyelv és irodalom tantárgy 1-3. évfolyam 2013. Bevezetés célok, alapelvek Célok, feladatok Az alapfokú nevelés-oktatás első szakasza, az alsó tagozat az iskolába lépő kisgyermekben óvja és továbbfejleszti

Részletesebben

SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK. A Portfólió elemzés tapasztalatai a gyakorlatban

SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK. A Portfólió elemzés tapasztalatai a gyakorlatban SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK A Portfólió elemzés tapasztalatai a gyakorlatban Bozsóné Jakus Tünde 2014.11.17. Nekünk minden gyermek fontos Szeretem, vagy nem szeretem?? A portfólió értékelése nem magára a gyűjtemény

Részletesebben