JEGYZKÖNYV. Készült; február 15-én Csincse Község Önkormányzatának Képviseltestületi

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "JEGYZKÖNYV. Készült; 2011. február 15-én Csincse Község Önkormányzatának Képviseltestületi"

Átírás

1 Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Csincse Község JEGYZKÖNYV Készült; február 15-én Csincse Község Önkormányzatának Képviseltestületi ülésérl. Jelen vannak; Lrincz Imre Attila polgármester Klein János alpolgármester Fazekas Lászlóné képvisel Perhács Sándor képvisel Monokiné Suhaj Viktória pénzügyi bizottság tagja Beller Gáspárné tagóvoda vezet Burkus Imréné jegyz Határozatok: 18-29/2011. / ig z. ülésjkv. Rendeletek: 1/2011. /ILI5.) köszöntötte a Képvisel-testületi ülésen megjelenteket. Megállapította, hogy a Képvisel-testület határozatképes, teljes létszámban jelen van. Jegyzkönyv hitelesítknek: Fazekas Lászlóné és Szklenár Tamás képviselket javasolta. Nevezetteket a testület elfogadta. Ismertette a napirendet: Napirend; évi költségvetés megvitatása Ea: Lrincz Imre Attila polgármester 2. Egyebek - orvosi ellátás Zárt ülés: 3. Szociális ügyek

2 / Jelezte, hogy a zárt ülésen szeretne elterjesztést tenni. / / Az egyebek napirend keretében a képvisel-testület által a korábbi üléseken elfogadott intézkedésekrl szeretne hallani. Ezt követen a javasolt napirendet egyhangúan 5 f igennel elfogadták. 1. napirend évi költségvetés megvitatása Ea: Fazekas Lászlóné pénzügyi bizottság elnöke Elmondta, hogy az elmúlt képvisel-testületi ülés óta nem volt bizottsági ülés, szerinte amik elhangzottak kijavításra kerültek, ill. a kérdjeles összegekben dönteni kellene. Megnyitotta a vitát a évi költségvetés felett. Fazekas Lászlóné képvisel t megkérdezte, hogy az elmúlt ülésen jelzettnek megfelel-e az anyag, sikerül-e az összehasonlítás a évvel. Jelezte, hogy késn kapta meg az anyagot, mert a hétvégét nem töltötte itthon, ettl függetlenül át tudta nézni. Lrincz Imre Attila polgármester Véleménye szerint visszafogott a költségvetés hiszen a bevétel minimálisan emelkedett. Mieltt laponként végignéznék a költségvetést kérte Szklenár Tamás képviselt, hogy a volt szolgálati lakás lakásbérleti díjával kapcsolatosan mondja el, amit a lakásban lakó Ferenczi Antal jelzett felé. Elmondta, hogy az új szerzdést Ferenczi Antalék nem fogadják el, a jelenlegi bérleti díjnál többet fizetni csak adományként hajlandóak. x

3 Szerint jogi útra kell terelni ezt a lakbér kérdést, mert adományt nem szabad elfogadni. El kell dönteni, hogy a lakást akarjuk visszakapni, vagy a bérleti díjat akarjuk megemeltetni. Monokiné Suhaj Viktória pénzügyi bizottság tagja Szerint lehet készíteni egy olyan szerzdés módosítást, melyben csak az összeg emelését szerepeltetjük. Szerint végig kell gondolni, hogy mit lépünk, meg kell nézni, hogy az összegváltoztatásra mit reagál, meg kell állapítani egy új lakásbérleti díjat, belefogalmazni, hogy a mindenkori inflációval emelkedik az összeg, határidt adni és utána a bírósághoz menni. Ha nem sikerül az els út, utána a bírósághoz már konkrétumokkal kell menni, körbejárni nehogy milliós nagyságú perköltség keletkezzen. Mint képvisel nem lát bele, hogy Mezkeresztestl, hogyan vette át a lakásszerzdést az önkormányzat. Elmondta, hogy átírásra kerültek a szerzdések, mikor önálló lett az önkormányzat. Véleménye szerint ügyvédhez kell fordulni. Mivel bírói végzés van, ügyvédi kamarát fel kell hívni és segítséget kérni. 5 f igen szavazattal ügyvéd megkeresése mellett döntöttek a képviselk. 18/2011. /02.15./ sz. Önkormányzati H A T Á R O Z A T : Tárgy; ügyvéd megkeresése Csincse Község Önkormányzatának Képvisel-testülete döntött abban, hogy a volt szolgálati lakás lakásbérletének rendezése ügyében a polgármester ügyvédhez fordul, akivel átnézeti az iratanyagot. Határid: az ülést követ 15 nap Felels:

4 Ezután visszatértek a költségvetés tárgyalásához. Másik sarkalatos pont az orvos útiköltsége. Beszéltek Dr. Dömötör Emma kérésérl, aki munka alkalmassági vizsgálat tartásához kérné az orvosi rendelt havi l.000,- Ft-ért. A képviselk a kérést elvetették. Majd a háziorvos rendelésével foglalkoztak a képviselk., Elmondta, hogy beszélt a mezkeresztesi polgármesterrel, aki elmondta, hogy nem foglalkoznak orvos kérdéssel. Összefoglalva elmondta, hogy a rendel fenntartási költségét fizeti az önkormányzat, ez alatt a ftés, világítás, vízdíj és az épület karbantartását érti, nem fizetünk útiköltséget és nem veszünk a nyomtatóba patront. Klein János alpolgármester Szerint ez a szigorítás a betegeken fog lecsapódni. Fazekas Lászlóné képvisel Véleménye szerint nem az önkormányzat szigorítása miatt változik meg doktor úr, mert már nagyon sokan elvitték a kártyát tle. Az alpolgármester szerint - figyelembe kell venni, hogy orvos hiány van. Szerint cselekedni kell. Fazekas Lászlóné képvisel Azt mondtuk, hogy az útiköltséget megvonjuk, vagy pedig fizet bérleti díjat a rendel használatért. Klein János alpolgármester Kérdezi, hogy mi lesz, ha nem megy bele. Szerint a szerzdés köti, 3 hónapig köteles rendelni.

5 Klein János alpolgármester Szerint addig nem kell dönteni, míg nincs másik orvos, nem hagyhatjuk a lakosokat orvos nélkül. Anyagi helyzetre hivatkozással nem tudjuk finanszírozni az útiköltséget, de nem kérünk bérleti díjat. Errl határozat is született 5 f igen szavazattal történt a döntés. 19/2011. /02.15./ sz. Önkormányzati H A T Á R O Z A T ; Tárgy: orvos útiköltsége Csincse Község Önkormányzatának Képvisel-testülete döntött arról, hogy a két orvosnak március 1-tl útiköltséget - az önkormányzat anyagi helyzetére tekintettel - nem fizet és a felntt háziorvosnak a nyomtatáshoz a festékpatront sem biztosítja. Ezután orvosi ügyeletrl beszéltek a képviselk. Majd az óvoda, mveldési ház és a polgármesteri hivatal villamossági felülvizsgálatáról volt szó. Kovács József helyi lakos, szakember ,- Ft összegrl adott ajánlatot. Szerint az élet- és vagyonbiztonság szempontjából a legfontosabbakat kell megoldani. Szóvá tette, hogy legutóbb jóval kevesebb összegrl volt szó. A polgármester elmondta, hogy a vállalkozó mikor megnézte a rendszert, megállapította, hogy elavult, szinte az egészet ki kellene cserélni, de felajánlotta, hogy másik árajánlatot is kérhetnek. Szerint nem egyszerre kell megcsináltatni, szakaszosan, de amibe belekezd azt rendesen meg kell csinálni.

6 Az óvoda költségvetését vitatták ezután a képviselk. Elmondta, hogy nagyon sokba kerül egy gyermek óvodai ellátása, mert nincs kihasználva az óvoda. Beszéltek a túlmunkáról. Ha nem csökkentik az óvoda nyitvatartását, akkor túlmunka keletkezik. Viszont, ha rövidebb ideig van nyitva az óvoda kevesebb a támogatás. A múlt ülésen felmerült az óvodai dolgozók támogatása. A polgármester szerint végig kell gondolni, hogy ha elfogy a pénzt nem mködhet majd az óvoda sem és a hivatal sem. Az óvoda vezet gondolja végig, hogy az élelmezésvezetést hogyan tudná megoldani, meg a könyvtár nyitvatartását. Véleménye szerint tisztában kell lennünk azzal, hogy ha valamiért nem fizetünk, azért nem várhatunk felelsséget. Felelsségvállalásról beszéltek, majd Perhács Sándor az élelmiszerbeszerzésrl szólt. Felmerült, hogy az óvodavezet a falubusszal sofrrel oldja meg, majd a vállalkozások helyben tartásáról és elvitelérl szóltak. Fazekas Lászlóné képvisel Összefoglalta a képviseltársai által elhangzottakat. Az elvégzend munkánál mérlegeljünk, legyen helyi a vállalkozó, de mindenképpen nézzük az árakat is. Személyeskedésnek vette a vállalkozásával kapcsolatosan elhangzottakat, saját gépeit használva, úgy érzi sokat tett már a településért, erkölcsi elismerést szeretett volna kapni. Ezután az óvodai dolgozók cafetéria juttatásáról beszéltek. Az óvodai dolgozók étkezését 100 %-osan térítik, az élelmezésvezetést túlmunkában, külön megbízási díj fizetése nélkül az óvodavezet elvégzi.

7 Az étkezésrl 5 f igennel szavaztak a képviselk. 20/2011./02.15./sz. Önkormányzati H A T Á R O Z A T : Tárgy: Óvodai dolgozók étkezésének támogatása Csincse Község Önkormányzatának Képvisel-testülete úgy döntött, hogy a közalkalmazottaknak az óvoda konyhájáról történt étkezését 100 %-ban támogatják. >, Kérte, hogy ezen túl lépve döntsenek az elektronikai felülvizsgálat folytán felmerült hiányosságok javítási sorrendjérl. A képviselk úgy döntöttek, majd visszatérnek rá, a vállalkozóval megbeszélik és fontossági, veszélyességi sorrend alapján kezdik el a javítást. Könyvtár nyitva tartásáról beszéltek a képviselk. Javasolta, hogy internet használat lehetsége is legyen l -2 órára a lakosságnak. Ezt követen laponként a kérdjeles összegeket vitatták meg. 60 e. Ft lett a szennyvízszállítás összege, 144 e. Ft a munkába járás összege. És 300 e. Ft a biztosításra fordítható összeg. Fénymásoló karbantartás összegét vitatták meg a képviselk. Burkus Imréné jegyz Elmondta, hogy ismerse küldött árajánlatot új másoló beszerzésére. Úgy gondolja, hogy ha majd komolyabb javítási költség felmerül a jelenlegi gépnél, akkor visszatérnek a vásárlás lehetségére. Véleménye szerint az autóbusz vezetésére betervezett összeg kevés. a A képviselk megvitatták a sofr 4 órás foglalkoztatásának lehetségét, döntés nem született.

8 Temet fenntartás költségeinek megvitatása következett, áramdíj a költségvetés tervezetében nem volt, ezért az betervezésre került. Beiskolázási támogatás betervezését vitatták a képviselk, általános és középiskolásoknak terveznek. Majd az autóbusz üzemeltetésrl beszéltek a képviselk. A korábban már felvetett vízelvezetéssel kapcsolatban elmondta, hogy geodétával beszélt, komoly költségbe kerülne a talaj vizesedésének bemérése. Úgy gondolja, hogy figyelni kell a csapadékvíz elvezetésre pályázati lehetséget, mert önerbl megfelel komolyságú árokrendszert nem tudnak csinálni. Gyermeknap, falunap megvitatása következett. A gyermeknapra 100 e. Ft betervezését javasolták és mindkét rendezvényre szponzorokat kell keresni. Öregek Napjára is tervezésre került 3 e. Ft / f összeg, majd Kovács József 100. születésnapjának megünneplésérl beszéltek a képviselk. Javasolta, hogy két-három gyermek versmondásával, polgármester köszöntésével történjen meg az ünneplés. Megegyeztek a képviselk, hogy kamerával rögzítik az eseményt és 50 e. Ft értékben megajándékozzák a 100. születésnapját ünnepl Józsi bácsit. Több változtatás nem volt a költségvetés tervezeten, 5 f igennel elfogadták a évi költségvetést. 1/2011. (11.15.) Önkormányzati Rendelete A évi költségvetésrl Rendelet mellékelve. Elmondta, hogy a költségvetés tárgyalása során sok mindenrl szó esett, a csapadékvíz elvezetésrl még annyit szólt, hogy meg kell oldani, hogy legalább a településre ne folyjon be a víz ill. a bányát megkeresi, hogy tudnak-e segíteni,

9 majd elmondta, hogy a játszótér közbeszerzése elindult, ill. a vasút melletti utas váróhoz is megvásárlásra került az anyag. Szólt még arról, hogy a betegápolás a településen jól mködik, a szociális gondozók feladatukat maximálisan ellátják, amit majd valamilyen formában szeretne megköszönni. Javaslata volt, hogy nnapkor köszöntsék ket. Ezt követen beszéltek a képviselk arról, hogy nnapra összehívják a dolgozókat, nyugdíjasokat - köszöntik ket. Felvetette, hogy a fiatalokat aktívabbá kellene tenni, érdemes lenne fotópályázatot v. rajzpályázatot kiírni gyermeknap eltt. Fotópályázatban egyeztek a képviselk, helybeli hozzáért zsri bírálja majd el. Monokiné Suhaj Viktória és a jegyz elkészítik a kiírást. Klein János alpolgármester Felvetette, hogy kerékpár túrákat is lehetne szervezni, ill. a kerékpár pálya tervezésbe segít. Ezután megbeszélték még a fontosabb telefonszámokról készítenek egy listát ill. a lakosság tájékoztatására eljuttatják a bányával kapcsolatos levelet. Ezt követen a polgármester zárt ülést rendelt el. Kmf. Lrincz Imre polgármester Fazekas Lászlóné képvisel Burkus Imréné jegyz Szklenár Tamás képvisel