S atisztika 1. előadás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "S atisztika 1. előadás"

Átírás

1 Statisztika 1. előadás

2 A kutatás hatlépcsős folyamata 1. lépés: Problémameghatározás 2. lépés: A probléma megközelítésének kidolgozása 3. lépés: A kutatási terv meghatározása 4. lépés: Terepmunka vagy adatgyűjtés 5. lépés: Adat-előkészítés és -elemzés 6. lépés: A jelentés elkészítése és a prezentáció

3 A probléma-meghatározás meghatározás folyamata Elvégzendő feladatok A döntéshozókkal történő kapcsolattartás Interjú a szakértőkkel Szekunder adatok elemzése Kvalitatív kutatás A probléma környezeti összefüggései 1. lépés: a probléma meghatározása Vezetői döntési probléma Marketingkutatási probléma 2. lépés: a probléma megközelítése Objektív/elméleti megalapozás Elemző modell Kutatási kérdések Hipotézisek A kutatási módszert befolyásoló tényezők 3. lépés: a kutatási terv kialakítása

4 Döntéshozókkal való kapcsolattartás Interjú iparági szakértőkkel Szekunder adatok elemzése Kvalitatív kutatás A szükséges feladatok I. A döntéshozókkal való kapcsolattartás: A "cselekedni kell" döntés szükségességének felismeréséig vezető események vagy a probléma története. A döntéshozó számára lehetséges cselekvési alternatívák. Az alternatív cselekvési lehetőségek kidolgozásakor figyelembe veendő kritériumok. A lehetséges akciók, amelyek a kutatás eredményei alapján szóba jöhetnek. Információk, amelyek szükségesek a döntéshozók kérdéseinek megválaszolásához. A mód, ahogyan a döntéshozók felhasználják az információkat a döntés meghozatala során. A vállalati kultúra viszonya a döntéshozatalhoz.

5 A szükséges feladatok I. A döntéshozók és a kutatók kapcsolata: Kommunikáció: szabad eszmecsere Kooperáció: csoportos munka Bizalom: kölcsönös bizalom Őszinteség: nyílt párbeszéd Közelség: közvetlenség érzése Folyamatosság: folyamatos kapcsolattartás Kreativitás: kreatív együttműködés

6 Döntéshozókkal való kapcsolattartás Interjú iparági szakértőkkel Szekunder adatok elemzése Kvalitatív kutatás A szükséges feladatok II. Interjú iparági szakértőkkel Olyan szakértőkkel folytatott interjú, akik az iparággal és a céggel kapcsolatos egyéni tapasztalatokkal rendelkeznek. Potenciális nehézségek az interjúk során: Előfordulhat, hogy akik hozzáértőknek tűnnek és segítőkészek, nem rendelkeznek igazi szakértelemmel. Nehézkes lehet olyan szakértőket felkutatni és segítségül hívni, akik nem a megbízónak dolgoznak.

7 Döntéshozókkal való kapcsolattartás Interjú iparági szakértőkkel Szekunder adatok elemzése Kvalitatív kutatás A szükséges feladatok III. Szekunder adatok elemzése Szekunder adatok típusai: üzleti és kormányzati forrás kereskedelmi marketingkutató cégtől számítógépes adatbázisokból beszerezhető információk.

8 Döntéshozókkal való kapcsolattartás Interjú iparági szakértőkkel Kvalitatív kutatás Szekunder adatok elemzése A szükséges feladatok IV. Kvalitatív kutatás A kvalitatív kutatás egy strukturálatlan, feltáró kutatási módszer, amely kis mintán alapul és olyan kedvelt módszereket alkalmaz, mint a fókuszcsoportok, szótársítási technikák, illetve mélyinterjúk.

9 A probléma környezeti összefüggései Tényezői: a múltra vonatkozó információk, a vállalati és az iparági előrejelzések, a vállalati erőforrások és korlátok, a döntéshozó célkitűzései, a vásárlói magatartás, a jogi környezet, a (köz)gazdasági környezet, a vállalat marketing- és technológiai képességei.

10 1. lépés: a problémameghatározás Vezetői döntési probléma Marketingkutatási probléma Cselekvésorientált Információorientált Érdemes bevezetni egy új terméket? Érdemes megváltoztatni a hirdetési kampányt? Érdemes növelni a márka árát? Meghatározni a javasolt új termékhez kapcsolódó fogyasztói preferenciákat és vásárlási szándékot. Meghatározni a jelenlegi hirdetési kampány hatékonyságát. Meghatározni a kereslet árrugalmasságát és a különböző szintű árváltoztatások hatását az értékesítésre és a nyereségre.

11 Objektív/elméleti keret Elemző modell Kutatási kérdések Hipotézisek Releváns jellemzők 2. lépés: a probléma megközelítése Objektív/elméleti keret Az elméletek szerepe: A kulcsváltozók meghatározása. A kulcsváltozók operacionalizálása. A kutatási módszer kiválasztása. Mintavétel. Adatelemzés és bemutatás. A kutatási eredmények integrálása.

12 Objektív/elméleti keret Elemző modell Kutatási kérdések Hipotézisek Releváns jellemzők Elemző modell Egy elemző-modell olyan változók és egymás közötti kapcsolataik együttese, amelyet azért alkottak, hogy segítségével egy valódi rendszert vagy folyamatot teljes egészében vagy részben megjelenítsenek. Típusai: verbális, grafikus, matematikai modellek

13 Objektív/elméleti keret Elemző modell Kutatási kérdések Hipotézisek Releváns jellemzők Kutatási kérdések A kutatási kérdések a probléma konkrét összetevőinek finomítását, még pontosabb meghatározását jelentik.

14 Objektív/elméleti keret Elemző modell Kutatási kérdések Hipotézisek Releváns jellemzők Hipotézisek A hipotézis (H) egy bizonyítást igénylő állítás vagy feltételezés a kutató számára érdekes tényezőkről vagy jelenségekről.

15 Objektív/elméleti keret Elemző modell Kutatási kérdések Hipotézisek Releváns jellemzők Releváns jellemzők A probléma meghatározása, illetve a kutatási kérdések és hipotézisek megfogalmazása után, milyen más jellemzőket, tényezőket, terméktulajdonságokat vagy változókat kell még azonosítani a kérdőív összeállítása előtt.

16 3. lépés: a kutatási terv kialakítása Kutatási terv: Egy kutatási projekt elvégzésének kerete. Kutatási terv összetevői: A szükséges információ meghatározása; A kutatás feltáró-, leíró- és ok-okozati fázisai; A mérési és skálázási eljárások specifikálása; Kérdőív szerkesztése és kipróbálása (szóban) vagy egyéb adatgyűjtő eljárás; A mintavételi módszer és a mintanagyság meghatározása; Adatelemezés terve.

17 4. lépés Terepmunka vagy adatgyűjtés

18 Kutatási módszerek osztályozása Kutatási módszer Feltáró kutatás Következtető kutatás Leíró kutatás Ok-okozati kutatás Keresztmetszeti kutatás Longitudinális kutatás Egyszeri keresztmetszet i kutatás Többszöri keresztmetszet i kutatás

19 Feltáró kutatás Ha szükséges a probléma pontosabb meghatározása, vagy azonosítani kell a lehetséges intézkedéseket. Célja: a kutatással kapcsolatos probléma megismerése azzal a céllal, hogy a kutató részleteiben is megértse. További célok: A probléma meghatározása vagy a probléma pontosabb értelmezése. A cselekvési lehetőségek azonosítása. Hipotézisek felállítása. A változók és a közöttük lévő kapcsolatok meghatározása további vizsgálatok céljából. A probléma megközelítéséhez áttekintés szerzése. A további kutatások számára prioritások megállapítása.

20 A feltáró kutatás alkalmazhatósága Ha a kutatás folytatásához szükséges kellő ismerettel nem rendelkezünk. Rugalmas és módszertanilag változatos. A kiválasztott minta kicsi és nem reprezentatív. Az információszükségletet meghatározása nagy vonalakban történik. A primer adatok kvalitatívak és ennek megfelelően kerülnek elemzésre. Alkalmazható, ha még részletesebben kívánunk betekinteni az adott problémába, a végső álláspontunk kialakítása előtt. A kutatás fókusza folyamatosan változhat, ahogy egyre újabb és újabb szempontokat fedeznek fel.

21 A feltáró kutatás módszerei szakértői megkérdezés, próbakérdezés, szekunder adatok, kvalitatív kutatás.

22 Következtető kutatás A feltáró kutatásból nyert eredményeket igazolja. Célja: előre meghatározott, specifikus hipotézisek tesztelése és különböző kapcsolatok vizsgálata. Jellemzői: formálisabb és strukturáltabb, nagy, reprezentatív mintákon alapul az összegyűjtött adatokat kvantitatív elemzésnek vetik alá. Típusai: Leíró kutatás Ok-okozati kutatás

23 Leíró kutatás Amikor azt akarjuk megtudni, mi történik a piacon, de annak miértje nem kulcskérdés. Célja: hogy leírást adjon a piac tulajdonságairól vagy piac funkcióiról. Leíró kutatást végeznek:

24 Leíró kutatás végezhető Célcsoportok jellemzőinek a leírása. A népesség százalékának a becslésére, amely egy bizonyos viselkedést mutat. A fogyasztók hogyan érzékelik a termékek jellemzőit. Mennyire kapcsolódnak össze bizonyos változók. Meghatározott előrejelzések készítésére.

25 A leíró kutatás jellemzői Előre megfogalmazott specifikus hipotézisek. A megszerzendő információt mindig pontosan meghatározásra kerül. Előre tervezett és strukturált. Általában nagy, reprezentatív mintákon alapul. Egy formális kutatási terv megszabja a módszereket az információforrások kiválasztásához és a forrásokból az adatok összegyűjtéséhez. A kutatási tervben rögzítik, hogy ki, mit, mikor, hol, miért és hogyan végez a kutatás során. A probléma mindig pontosan megfogalmazásra kerül. Specifikus hipotézissel rendelkezik. Részletesen tartalmazza az információszükségletet.

26 Leíró kutatás típusai Piaci tanulmányok, melyek leírják a piac méretét. Piaci részesedés kutatásai. Értékesítési elemzés kutatásai. Imázsvizsgálatok. Termékhasználat vizsgálatai. Disztribúciós vizsgálatok. Árvizsgálatok. Reklámvizsgálatok.

27 Leíró kutatás módszerei szekunder adatok, megkérdezések, panelek, megfigyelésből származó és egyéb adatok.

28 Leíró kutatás típusai Keresztmetszeti kutatás: az információgyűjtés az alapsokaságból vett mintán csak egyszeri alkalommal történik. Longitudinális módszerek: minta vagy minták nem változnak az idő folyamán, vagyis ugyanazokat a válaszadókat vizsgálják.

29 Ok-okozati kutatás Ok és hatás (ok-okozat) kapcsolatáról való bizonyosság megszerzésére használják. Az ok-okozati kutatás használható a következő célok eléréséhez: Annak meghatározása, hogy mely változók az okozó (független) változók és melyek az okozatok (függő változók). A független változók közötti kapcsolat természetének meghatározása és az elért hatás előre jelzése.

30 A feltáró-, leíró- és az ok-okozati okozati kutatás közötti kapcsolatok A kutatási módszerek kombinációja a probléma természetétől függ. Általános útmutató a kutatási módszerek kiválasztására: Ha nem rendelkezünk kellő információval a problematikus helyzetről, célszerű feltáró kutatással indítani. A kutatási terv készítésének első lépése a feltáró kutatás. Nem minden kutatást kell feltáró kutatással kezdeni. Ez inkább a probléma meghatározásának a pontosságától függ és attól, hogy a kutató bizonyossággal közelít a problémához. Annak ellenére, hogy a feltáró kutatás általában az első lépés, előfordul, hogy nincs rá szükség. A feltáró kutatás követheti a leíró- vagy az ok-okozati kutatást is. A feltáró kutatás segítheti az eredmények jobb megértését, több betekintést enged a problémák mögé.

31 Mintavételi hibák Teljes hiba Véletlen mintavételi hiba Nem mintavételi hiba A válaszadás hibája Nem válaszolási hiba A kutató hibája A kérdezőbiztos hibája A válaszadó hibája A helyettesítő információk hibája A mérési hiba A sokaság meghatározásából fakadó hiba A mintavételi keretből eredő hiba Adatelemzési hiba A válaszadó kiválasztásából fakadó hiba Kérdezési hiba Adatrögzítési hiba Csalásból eredő hiba Válaszadási képtelenségből eredő hiba Válaszadás megtagadásából származó hiba

32 Véletlen mintavételi hiba A véletlen mintavételi hiba azért lép fel, mert adott minta nem képviseli tökéletesen a vizsgált sokaságot. A véletlen mintavételi hiba úgy határozható meg, mint a minta valódi átlagértéke és az alapsokaság valódi átlagértéke közötti eltérés.

33 Nem mintavételi hiba A nem mintavételi hibák a mintavételen kívüli, egyéb forrásokból erednek, és véletlen vagy nem véletlen jellegűek lehetnek. Okozhatja: a probléma helytelen meghatározása vagy megközelítése, a skálák vagy a kérdőívek felépítése, az interjú módszere, az adatfeldolgozás és az elemzés is.

34 Nem mintavételi hiba típusai A nemválaszolási hiba akkor merül fel, ha néhány, a mintában szereplő válaszadó nem válaszol. A visszautasítás és az elérés hiánya az elsődleges okai a nem válaszolásnak. A válaszadásból akkor származik hiba, ha a válaszadók pontatlan válaszokat adnak, vagy válaszaikat rosszul rögzítik, illetve azokat félreértelmezik.

35 Köszönöm a figyelmet! október 21.

S atisztika 2. előadás

S atisztika 2. előadás Statisztika 2. előadás 4. lépés Terepmunka vagy adatgyűjtés Kutatási módszerek osztályozása Kutatási módszer Feltáró kutatás Következtető kutatás Leíró kutatás Ok-okozati kutatás Keresztmetszeti kutatás

Részletesebben

S atisztika 1. előadás

S atisztika 1. előadás Statisztika 1. előadás A kutatás hatlépcsős folyamata 1. lépés: Problémameghatározás 2. lépés: A probléma megközelítésének kidolgozása 3. lépés: A kutatási terv meghatározása 4. lépés: Terepmunka vagy

Részletesebben

Témaválasztás, kutatási kérdések, kutatásmódszertan

Témaválasztás, kutatási kérdések, kutatásmódszertan Témaválasztás, kutatási kérdések, kutatásmódszertan Dr. Dernóczy-Polyák Adrienn PhD egyetemi adjunktus, MMT dernoczy@sze.hu A projekt címe: Széchenyi István Egyetem minőségi kutatói utánpótlás nevelésének

Részletesebben

PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS)

PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS) PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS). FŐBB PONTOK A kutatási terv fogalmának meghatározása, a különböző kutatási módszerek osztályozása, a feltáró és a következtető kutatási módszerek közötti különbségtétel

Részletesebben

FİBB PONTOK PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS) Kutatási terv október 20.

FİBB PONTOK PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS) Kutatási terv október 20. FİBB PONTOK PIACKUTATÁS (MARKETINGKUTATÁS) 2010. október 20. A kutatási terv fogalmának, a különbözı kutatási módszerek osztályozása, a feltáró és a következtetı kutatási módszerek közötti különbségtétel

Részletesebben

Dr. Piskóti István Marketing Intézet. Marketing 2.

Dr. Piskóti István Marketing Intézet. Marketing 2. Kutatni kell kutatni jó! - avagy a MIR és a marketingkutatás módszerei Dr. Piskóti István Marketing Intézet Marketing 2. Marketing-menedzsment A marketing összes feladatát és aktivitásait összefoglalóan,

Részletesebben

Marketingkutatás. II. előadás Marketing mesterszak Kovács István. BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék

Marketingkutatás. II. előadás Marketing mesterszak Kovács István. BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Marketingkutatás II. előadás Marketing mesterszak Kovács István BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék A KUTATÁSI TERV ÉS A SZEKUNDER KUTATÁS Félelmetes volt, hogy mennyi véletlen jött közbe, de

Részletesebben

A termékfejlesztés modelljei

A termékfejlesztés modelljei Marketing II. Ipari termék- és formatervező mérnök szak A termékfejlesztési folyamat modellezése és marketing információval való támogatása. Amiről ma szó lesz Tankönyv: 7. fejezet. Témakörök: 1. A termékfejlesztési

Részletesebben

Közösségi kezdeményezéseket megalapozó szükségletfeltárás módszertana. Domokos Tamás, módszertani igazgató

Közösségi kezdeményezéseket megalapozó szükségletfeltárás módszertana. Domokos Tamás, módszertani igazgató Közösségi kezdeményezéseket megalapozó szükségletfeltárás módszertana Domokos Tamás, módszertani igazgató A helyzetfeltárás célja A közösségi kezdeményezéshez kapcsolódó kutatások célja elsősorban felderítés,

Részletesebben

Mintavétel. Kovács István BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan. Tanszék

Mintavétel. Kovács István BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan. Tanszék Mintavétel Kovács István BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Alapfogalmaink Sokaság azon elemek összessége, amelyek valamilyen közös jellemzővel bírnak, és megfelelnek a marketingkutatási probléma

Részletesebben

Marketingkutatás I. előadás

Marketingkutatás I. előadás Marketingkutatás I. előadás Marketing mesterszak Kovács István BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Közérdekű információk I. A tárgy vizsgával zárul (80 pont) Komplex feladat (20 pont) Leadási

Részletesebben

Környezet és piacelemzés a marketingkutatás módszerei

Környezet és piacelemzés a marketingkutatás módszerei Környezet és piacelemzés a marketingkutatás módszerei MARKETING - 2. előadás Prof. Dr. Piskóti István intézetigazgató 1 Mai kérdésköreink 1. A marketing, mint tudatos, tervezett tevékenység 2. Marketingkutatás,

Részletesebben

KUTATÁSI TERV ÉS SZEKUNDER KUTATÁS

KUTATÁSI TERV ÉS SZEKUNDER KUTATÁS MARKETING MESTERSZAK Marketingkutatás 2. előadás KUTATÁSI TERV ÉS SZEKUNDER KUTATÁS 2015. 02. 21. Magyar Mária - BME MVT Miről lesz ma szó? Kutatási terv Kutatási módszerek Potenciális hibaforrások Kutatási

Részletesebben

PIACKUTATÁS VERSENYTÁRS ELEMZÉS

PIACKUTATÁS VERSENYTÁRS ELEMZÉS PIACKUTATÁS VERSENYTÁRS ELEMZÉS 1 Ügyfélismeretből kiinduló üzleti modellek Az egész a vevő megértésével kezdődik Lehetséges vevőink, a PIAC ahova az értékajánlatunkat el kell juttatnunk: Emberek és számítógépes

Részletesebben

Mintavételi eljárások

Mintavételi eljárások Mintavételi eljárások Daróczi Gergely, PPKE BTK 2008. X.6. Óravázlat A mintavétel célja Alapfogalmak Alapsokaság, mintavételi keret, megfigyelési egység, mintavételi egység... Nem valószínűségi mintavételezési

Részletesebben

Tantárgyi program. 8. Az oktatás személyi feltételei: Gyakorlati oktató: Dr. Szigeti Orsolya egyetemi docens

Tantárgyi program. 8. Az oktatás személyi feltételei: Gyakorlati oktató: Dr. Szigeti Orsolya egyetemi docens Tantárgyi program 1. A tantárgy neve, kódja: AV_KMNL211-K3 Marketing kutatás 2. A neve, beosztása: 3. Szak megnevezése: Kereskedelem és Marketing BA szak, levelező tagozat 4. A tantárgy típusa: A 5. A

Részletesebben

a) Ismertesse a marketing szerepét a társadalomban, a marketingkoncepciót, valamint a vevőorientáció és a termelésorientáció közötti különbséget!

a) Ismertesse a marketing szerepét a társadalomban, a marketingkoncepciót, valamint a vevőorientáció és a termelésorientáció közötti különbséget! 1. a) Ismertesse a marketing szerepét a társadalomban, a marketingkoncepciót, valamint a vevőorientáció és a termelésorientáció közötti különbséget! b) Hasonlítsa össze a kvalitatív és a kvantitatív kutatást,

Részletesebben

A pedagógiai kutatás metodológiai alapjai. Dr. Nyéki Lajos 2015

A pedagógiai kutatás metodológiai alapjai. Dr. Nyéki Lajos 2015 A pedagógiai kutatás metodológiai alapjai Dr. Nyéki Lajos 2015 A pedagógiai kutatás jellemző sajátosságai A pedagógiai kutatás célja a személyiség fejlődése, fejlesztése során érvényesülő törvényszerűségek,

Részletesebben

KUTATÁSMÓDSZERTAN 4. ELŐADÁS. A minta és mintavétel

KUTATÁSMÓDSZERTAN 4. ELŐADÁS. A minta és mintavétel KUTATÁSMÓDSZERTAN 4. ELŐADÁS A minta és mintavétel 1 1. A MINTA ÉS A POPULÁCIÓ VISZONYA Populáció: tágabb halmaz, alapsokaság a vizsgálandó csoport egésze Minta: részhalmaz, az alapsokaság azon része,

Részletesebben

Környezet és piacelemzés a marketingkutatás módszerei

Környezet és piacelemzés a marketingkutatás módszerei Környezet és piacelemzés a marketingkutatás módszerei MARKETING - 3. előadás Prof. Dr. Piskóti István intézetigazgató 1 Mai kérdésköreink 1.A marketing, mint tudatos, tervezett tevékenység 2. Marketing

Részletesebben

Környezet és piacelemzés a marketingkutatás módszerei

Környezet és piacelemzés a marketingkutatás módszerei Környezet és piacelemzés a marketingkutatás módszerei MARKETING - 3. előadás Prof. Dr. Piskóti István intézetigazgató 1 Mai kérdésköreink 1. A marketing, mint tudatos, tervezett tevékenység 2. Marketingkutatás,

Részletesebben

Környezet és piacelemzés a marketingkutatás módszerei

Környezet és piacelemzés a marketingkutatás módszerei Környezet és piacelemzés a marketingkutatás módszerei MARKETING - 3. előadás Prof. Dr. Piskóti István intézetigazgató 1 Mai kérdésköreink 1.A marketing, mint tudatos, tervezett tevékenység 2. Marketing

Részletesebben

VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Döntési Alapfogalmak

VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Döntési Alapfogalmak Vállalkozási VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Illés B. Csaba Előadó: Dr. Gyenge Balázs Az ökonómiai döntés fogalma Vállalat Környezet Döntések sorozata Jövő jövőre vonatkozik törekszik

Részletesebben

Kereskedelem és Marketing Felsőoktatási Szakképzés

Kereskedelem és Marketing Felsőoktatási Szakképzés Kereskedelem és Marketing Felsőoktatási Szakképzés záróvizsga tételsor 1) A fogyasztói és vásárlási magatartás bemutatása. Milyen egyéni tényezők befolyásolják a folyamatot? Milyen társadalmi, környezeti

Részletesebben

Kereskedelem és Marketing Felsőoktatási Szakképzés

Kereskedelem és Marketing Felsőoktatási Szakképzés Kereskedelem és Marketing Felsőoktatási Szakképzés záróvizsga tételsor (2017-es mintatanterv) 1) A fogyasztói és vásárlási magatartás bemutatása. Milyen egyéni tényezők befolyásolják a folyamatot? Milyen

Részletesebben

Dr. Kántor Béla

Dr. Kántor Béla Dr. Kántor Béla szükséges a könyvvizsgálói vélemény és jelentés alátámasztásához. jellegét tekintve kumulatív, és elsősorban a könyvvizsgálat során végrehajtott könyvvizsgálati eljárásokból származik.

Részletesebben

Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Kereskedelem és marketing felsőoktatási szakképzés ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR

Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Kereskedelem és marketing felsőoktatási szakképzés ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Kereskedelem és marketing felsőoktatási szakképzés ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR 1) A fogyasztói és vásárlási magatartás bemutatása. Milyen egyéni tényezők

Részletesebben

Marketing a gyakorlatban I. előadás BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék

Marketing a gyakorlatban I. előadás BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék MARKETINGKUTATÁS Marketing a gyakorlatban I. előadás Kovács István BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Piac-, marketing- és közvélemény kutatás elhatárolása Kutatás: célja a problémamegoldás

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar 1.3 Intézet Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi

Részletesebben

Verbális adatszerzési technikák. interjú

Verbális adatszerzési technikák. interjú Verbális adatszerzési technikák interjú Az interjú a kérdıívekkel együtt a társadalomtudományokban nagyon gyakran használt felmérés (survey) módszer egyik fajtája. A felmérés információgyőjtı módszer leíró

Részletesebben

K Ö R N Y E Z E T É S P I A C E L E M Z É S A M A R K E T I N G K U T A T Á S M Ó D S Z E R E I

K Ö R N Y E Z E T É S P I A C E L E M Z É S A M A R K E T I N G K U T A T Á S M Ó D S Z E R E I K Ö R N Y E Z E T É S P I A C E L E M Z É S A M A R K E T I N G K U TAT Á S M Ó D S Z E R E I MARKETING GYAKO RL AT 2. ISMÉTLŐ KÉRDÉSEK Milyen követelményeket állíthatunk az információkkal szemben? Mi

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar 1.3 Intézet Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi

Részletesebben

Kvantitatív kutatás mire figyeljünk? Majláth Melinda PhD Tartalom. Kutatási kérdés kérdőív kérdés. Kutatási kérdés kérdőív kérdés

Kvantitatív kutatás mire figyeljünk? Majláth Melinda PhD Tartalom. Kutatási kérdés kérdőív kérdés. Kutatási kérdés kérdőív kérdés Kvantitatív kutatás mire figyeljünk?. Tartalom Kutatási kérdés Mintaválasztás Kérdésfeltevés Elemzés Jánossy Ferenc Szakkollégium- TDK felkészítő előadások sorozat, 2016. február Óbudai Egyetem Mintavétel

Részletesebben

Torma Dorisz 2012. május 29. Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék

Torma Dorisz 2012. május 29. Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék Torma Dorisz 2012. május 29. Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék Konzulens: Dr. Szente Viktória Egyetemi docens Dr. Szakály Zoltán Egyetemi docens In-store minden

Részletesebben

Bohnné Keleti Katalin: Marketing I. V.A piaci megismerés folyamata

Bohnné Keleti Katalin: Marketing I. V.A piaci megismerés folyamata Marketing információs rendszer (MIR) Bohnné Keleti Katalin: Marketing I. V.A piaci megismerés folyamata Az információ összegyűjtött és feldolgozott ismeret, adat, tájékoztatás, közlés, hír. Az adatok tények

Részletesebben

ÁROP KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA

ÁROP KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA ÁROP-2.2.22-2013-2013-001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA A szervezeti képességépítés lehetőségei az önkormányzatoknál

Részletesebben

Tartalom. Jó hogy jön Jucika, maga biztosan emlékszik még, hányadik oldalon van a Leszállás ködben.

Tartalom. Jó hogy jön Jucika, maga biztosan emlékszik még, hányadik oldalon van a Leszállás ködben. Tartalom Jó hogy jön Jucika, maga biztosan emlékszik még, hányadik oldalon van a Leszállás ködben. Előszó 1. Az adatbányászatról általában 19 1.1. Miért adatbányászat? 21 1.2. Technológia a rejtett információk

Részletesebben

Eredmények. 132fő 13% 58% 92 ügyfél 40 piackutató. Innováció kutatás 2015. NRC - Médiapiac. www.nrc.hu. tartja innovatívnak az online kutatást

Eredmények. 132fő 13% 58% 92 ügyfél 40 piackutató. Innováció kutatás 2015. NRC - Médiapiac. www.nrc.hu. tartja innovatívnak az online kutatást NRC - Médiapiac Innováció kutatás 2015 Innováció kutatás 2015 Eredmények 132fő 13% 58% 92 ügyfél 40 piackutató tartja innovatívnak az online kutatást szerint a mobilkutatás innovatív A kutatás célja Innovációs

Részletesebben

Mintavétel a gyakorlatban

Mintavétel a gyakorlatban Mintavétel a gyakorlatban Tóth Gergely ELTE-TÁTK, Doktori iskola Statisztika tanszék 1 Hol találkozhatunk mintavétellel Közvéleménykutatások A XY Intézet 2011. október 17-19. között, 500 fő telefonos megkérdezésével,

Részletesebben

Elvárási rés a könyvvizsgálati tevékenység folyamatában. Dr. Füredi-Fülöp Judit Ternován Bernadett

Elvárási rés a könyvvizsgálati tevékenység folyamatában. Dr. Füredi-Fülöp Judit Ternován Bernadett Elvárási rés a könyvvizsgálati tevékenység folyamatában Előadók: Dr. Ladó Judit Dr. Füredi-Fülöp Judit Ternován Bernadett Amiről szó lesz 1 2 3 4 Elvárási rés megjelenési formái Gyakorlatorientált vizsgálat

Részletesebben

A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói. Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság. mérés. mérési elv

A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói. Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság. mérés. mérési elv Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói mérés Műveletek összessége, amelyek célja egy mennyiség értékének meghatározása. mérési

Részletesebben

Dr. Sasvári Péter Egyetemi docens

Dr. Sasvári Péter Egyetemi docens A magyarországi vállalkozások Üzleti Intelligencia használatának vizsgálata Dr. Sasvári Péter Egyetemi docens II. IRI Társadalomtudományi Konferencia, 2014. április 25-26. Nové Zámky (Érsekújvár) Gymnázium

Részletesebben

1. Adatok kiértékelése. 2. A feltételek megvizsgálása. 3. A hipotézis megfogalmazása

1. Adatok kiértékelése. 2. A feltételek megvizsgálása. 3. A hipotézis megfogalmazása HIPOTÉZIS VIZSGÁLAT A hipotézis feltételezés egy vagy több populációról. (pl. egy gyógyszer az esetek 90%-ában hatásos; egy kezelés jelentősen megnöveli a rákos betegek túlélését). A hipotézis vizsgálat

Részletesebben

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás)

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Saját vállalkozás Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Piaci részesedés Haszonkulcs Marketing folyamatok Marketing szervezet Értékesítési/marketing kontrol adatok

Részletesebben

Esettanulmány készítése

Esettanulmány készítése Esettanulmány készítése Az anyag a KPMG Academy szervezésében tartott Esettanulmányok az oktatásban című tréning anyagának felhasználásával készült (tréner: Pusztai Csaba) Miért írjunk esettanulmányt?

Részletesebben

2. tétel: 3. tétel: 4. tétel:

2. tétel: 3. tétel: 4. tétel: 1. tétel: Ismertesse az egyéni és a társas vállalkozások tevékenységének megkezdéséhez szükséges dokumentumokat és azok főbb tartalmi elemeit! Cége versenytárgyalást kíván kiírni. Sorolja fel az előkészítés

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK AZ OKOS TELEPÜLÉSEK ÉRDEKÉBEN. Dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár május 25.

ÖNKORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK AZ OKOS TELEPÜLÉSEK ÉRDEKÉBEN. Dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár május 25. ÖNKORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK AZ OKOS TELEPÜLÉSEK ÉRDEKÉBEN Dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár 2017. május 25. IGÉNY ALAPÚ TÁMOGATÁS-ELŐKÉSZÍTÉS AZ OKOS ÖNKORMÁNYZATOKÉRT Az önkormányzati

Részletesebben

Követelmény meghatározás. Információrendszer fejlesztés módszertana, Dr. Molnár Bálint egyetemi docens 1

Követelmény meghatározás. Információrendszer fejlesztés módszertana, Dr. Molnár Bálint egyetemi docens 1 Követelmény meghatározás Információrendszer fejlesztés módszertana, Dr. Molnár Bálint egyetemi docens 1 A követelményjegyzék a rendszerfejlesztési alapmintában Döntési struktúra Vizsgálat/ helyzetfelmérés

Részletesebben

Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők. élelmiszer-biztonság szempontjából

Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők. élelmiszer-biztonság szempontjából Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők körében az élelmiszer-biztonság szempontjából Németh Nikolett Szent István Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola Bükfürdő, 2016. április 7-8.

Részletesebben

Marketing Megfeleljen a vásárlók igényeinek nyereséges módon

Marketing Megfeleljen a vásárlók igényeinek nyereséges módon Marketing Marketinget gyakran tekintik mint a munka létrehozása, a termékek és szolgáltatások promóciója és szállítása az egyéni fogyasztók vagy más cégek, az úgynevezett üzleti ügyfelek számára. (A legrövidebb

Részletesebben

FORDULÓPONTOK AZ ADÓELJÁRÁSI, ILLETVE AZ ADÓRENDSZERBEN A JOGKÖVETKEZMÉNYEK ALAKULÁSÁNAK ÖSSZEFÜGGÉSÉBEN KUTATÁSI KONCEPCIÓ

FORDULÓPONTOK AZ ADÓELJÁRÁSI, ILLETVE AZ ADÓRENDSZERBEN A JOGKÖVETKEZMÉNYEK ALAKULÁSÁNAK ÖSSZEFÜGGÉSÉBEN KUTATÁSI KONCEPCIÓ FORDULÓPONTOK AZ ADÓELJÁRÁSI, ILLETVE AZ ADÓRENDSZERBEN A JOGKÖVETKEZMÉNYEK ALAKULÁSÁNAK ÖSSZEFÜGGÉSÉBEN KUTATÁSI KONCEPCIÓ Készült a Mikro- és makrogazdasági folyamatok a múltban és jelenben elnevezésű

Részletesebben

KÖVETKEZTETŐ STATISZTIKA

KÖVETKEZTETŐ STATISZTIKA ÁVF GM szak 2010 ősz KÖVETKEZTETŐ STATISZTIKA A MINTAVÉTEL BECSLÉS A sokasági átlag becslése 2010 ősz Utoljára módosítva: 2010-09-07 ÁVF Oktató: Lipécz György 1 A becslés alapfeladata Pl. Hányan láttak

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar 1.3 Intézet Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi

Részletesebben

Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője

Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője Gondolatok a belső auditorok felkészültségéről és értékeléséről Előadó: Turi Tibor vezetési tanácsadó, CMC az MSZT/MCS 901 szakértője 1 Az előadás témái Emlékeztetőül: összefoglaló a változásokról Alkalmazási

Részletesebben

Szerzői jogi védelem

Szerzői jogi védelem Szerzői jogi védelem A szerző számára minden jog fenntartva! Jelen szellemi terméket, illetve annak részleteit tilos reprodukálni, adatrendszerben tárolni, bármilyen formában részben vagy egészben a szerző

Részletesebben

ELEMZŐ KAPACITÁS FEJLESZTÉSE, MÓDSZERTANI FEJLESZTÉS MEGVALÓSÍTÁSA

ELEMZŐ KAPACITÁS FEJLESZTÉSE, MÓDSZERTANI FEJLESZTÉS MEGVALÓSÍTÁSA TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése ELEMZŐ KAPACITÁS FEJLESZTÉSE, MÓDSZERTANI FEJLESZTÉS MEGVALÓSÍTÁSA Előadó: Szentesi Fekete

Részletesebben

Az Ipar 4.0 területi összefüggései, a digitális ökoszisztéma vállalati szereplőinek területfejlesztési elvárásai

Az Ipar 4.0 területi összefüggései, a digitális ökoszisztéma vállalati szereplőinek területfejlesztési elvárásai XVI. MRTT köz- és vándorgyűlés Kecskemét, 2018. október 18-19. Az Ipar 4.0 területi összefüggései, a digitális ökoszisztéma vállalati szereplőinek területfejlesztési elvárásai Nick Gábor MTA SZTAKI, SZE

Részletesebben

Kutatásmódszertan. Kulturális szempont megjelenése. Modulok áttekintése. Történet Témák és megközelítések. 11. Társadalmi nézőpont

Kutatásmódszertan. Kulturális szempont megjelenése. Modulok áttekintése. Történet Témák és megközelítések. 11. Társadalmi nézőpont Kutatásmódszertan. Társadalmi nézőpont Modulok áttekintése Kulturális szempont megjelenése Kulturális összehasonlító pszichológia Kulturális pszichológia Értékelő vizsgálatok HÁZI FELADAT 2006.08.29. Kutatásmódszertan:

Részletesebben

Mintavétel: terv és eljárások

Mintavétel: terv és eljárások Mintavétel: terv és eljárások Kovács István BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Az előadás felépítése Mi is az a mintavétel A mintavétel folyamata Mintavételi technikák A minta nagyságának meghatározása

Részletesebben

A kutatási minta és módszer

A kutatási minta és módszer A kutatási minta és módszer KOHORSZ 18 - Nyitókonferencia 2017. November 13. Kapitány Balázs KSH Népességtudományi Kutatóintézet Egy nagymintás kérdőíves kutatás tervezési és megvalósulási folyamata Anyagi

Részletesebben

A térségfejlesztés modellje

A térségfejlesztés modellje Szereplők beazonosítása a domináns szervezetek Közigazgatás, önkormányzatok Szakmai érdekképviseletek (területi szervezetei) Vállalkozók Civil szervezetek Szakértők, falugazdászok A térségfejlesztés modellje

Részletesebben

A TANKÖNYVEK KIPRÓBÁLÁSÁNAK ESZKÖZRENDSZERE

A TANKÖNYVEK KIPRÓBÁLÁSÁNAK ESZKÖZRENDSZERE A NEMZETI ALAPTANTERVHEZ ILLESZKEDŐ TANKÖNYV, TANESZKÖZ ÉS NEMZETI KÖZNEVELÉSI PORTÁL FEJLESZTÉSE TÁMOP-3.1.2-B/13-2013-0001 A TANKÖNYVEK KIPRÓBÁLÁSÁNAK ESZKÖZRENDSZERE Kerber Zoltán A tankönyvek jóváhagyása

Részletesebben

PSZICHOLÓGIA és REKLÁM

PSZICHOLÓGIA és REKLÁM REKLÁMPSZICHOLÓGIA 1. PSZICHOLÓGIA és REKLÁM Feladatkörök, Elméletek, Módszertan A REKLÁMPSZICHOLÓGIA FELADATA Kotler: A marketing célja: a keresleti viszonyok megváltoztatása a piaci célcsoportok gazdasági

Részletesebben

TÁMOP Minőségfejlesztés a felsőoktatásban Trénerek képzése

TÁMOP Minőségfejlesztés a felsőoktatásban Trénerek képzése TÁMOP 4.1.4 Minőségfejlesztés a felsőoktatásban Trénerek képzése II. modul Gyakorlati megoldások a felsőoktatás minőségfejlesztésének folyamatában módszertani alap Rendszerépítés módszertana Elégedettségvizsgálatok

Részletesebben

KÖZGAZDASÁG ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA. Emelt szint. 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont

KÖZGAZDASÁG ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA. Emelt szint. 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont KÖZGAZDASÁG ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök A vizsgázó biztosítja A vizsgabizottságot

Részletesebben

AZ INNOVÁCIÓ VÉDELME ÜZLETI TITKOK ÉS SZABADALMAK RÉVÉN: AZ EURÓPAI UNIÓS CÉGEK SZÁMÁRA MEGHATÁROZÓ TÉNYEZŐK

AZ INNOVÁCIÓ VÉDELME ÜZLETI TITKOK ÉS SZABADALMAK RÉVÉN: AZ EURÓPAI UNIÓS CÉGEK SZÁMÁRA MEGHATÁROZÓ TÉNYEZŐK AZ INNOVÁCIÓ VÉDELME ÜZLETI TITKOK ÉS SZABADALMAK RÉVÉN: AZ EURÓPAI UNIÓS CÉGEK SZÁMÁRA MEGHATÁROZÓ TÉNYEZŐK VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ 2017. július AZ INNOVÁCIÓ VÉDELME ÜZLETI TITKOK ÉS SZABADALMAK RÉVÉN: AZ

Részletesebben

Hogyan lehet sikeres LIFE környezetvédelmi pályázatunk? Elvárások és tapasztalatok Brüsszelből

Hogyan lehet sikeres LIFE környezetvédelmi pályázatunk? Elvárások és tapasztalatok Brüsszelből Hogyan lehet sikeres LIFE környezetvédelmi pályázatunk? Elvárások és tapasztalatok Brüsszelből Szijártó Ágnes Környezetfejlesztési Főosztály LIFE Környezet és Erőforrás-hatékonyság Tréning, 2017. május

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR SAVARIA GAZDÁLKODÁSTUDOMÁNYI TANSZÉK DIPLOMADOLGOZATOK TÉMAKÖREI Dr. Hollósy Zsolt 1. Érdekeltségi, ösztönzési rendszer kialakítása

Részletesebben

szolgáltatás ismertető www.primerate.hu

szolgáltatás ismertető www.primerate.hu Szemkamera kutatás szolgáltatás ismertető Mi is az a szemkamera? A szemkamera egy vizuális eszköz, amely képes rögzíteni az emberi szem mozgását, miközben az hirdetéseket, prospektusokat, DM levelet, reklámújságot,

Részletesebben

Fogalmak Navigare necesse est

Fogalmak Navigare necesse est Döntéselmélet Fogalmak Navigare necesse est - dönteni mindenkinek kell A döntés nem vezetői privilégium: de! vezetői kompetencia, a vezetői döntések hatása Fogalmak II. A döntés célirányos választás adott

Részletesebben

Minőség a számvitelben

Minőség a számvitelben Minőség a számvitelben Dr. Pál Tibor Sopron, 2010.10. 01. A minőség megközelítése Tudományos Gyakorlati üzleti szempontok A számvitel minősége az előállított információk - valóságtartalmát - teljességét

Részletesebben

Mintavétel: terv és eljárások

Mintavétel: terv és eljárások Mintavétel: terv és eljárások Kovács István BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Az előadás felépítése Mi is az a mintavétel A mintavétel folyamata Mintavételi technikák A minta nagyságának meghatározása

Részletesebben

STATISZTIKA ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE. Matematikai statisztika. Mi a modell? Binomiális eloszlás sűrűségfüggvény. Binomiális eloszlás

STATISZTIKA ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE. Matematikai statisztika. Mi a modell? Binomiális eloszlás sűrűségfüggvény. Binomiális eloszlás ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE STATISZTIKA 9. Előadás Binomiális eloszlás Egyenletes eloszlás Háromszög eloszlás Normális eloszlás Standard normális eloszlás Normális eloszlás mint modell 2/62 Matematikai statisztika

Részletesebben

Környezet és piacelemzés a marketingkutatás módszerei

Környezet és piacelemzés a marketingkutatás módszerei Környezet és piacelemzés a marketingkutatás módszerei MARKETING - 2. előadás Prof. Dr. Piskóti István intézetigazgató Amit a múlt héten megtanultunk 1. A marketing a versenyelőnyök elérése, a piaci siker

Részletesebben

2. A marketingkutatás jelentősége 3. Vállalati belső információk 4. Marketingfelderítés 5. Marketingkutatás 6. Elemzés és modellezés rendszere

2. A marketingkutatás jelentősége 3. Vállalati belső információk 4. Marketingfelderítés 5. Marketingkutatás 6. Elemzés és modellezés rendszere Marketing I. 5. előadás A marketinginformáció-rendszer Amiről ma szó lesz 1. A marketinginformáció-rendszer funkciói és alkotóelemei 2. 3. Vállalati belső információk 4. Marketingfelderítés 5. 6. Elemzés

Részletesebben

Mintavétel fogalmai STATISZTIKA, BIOMETRIA. Mintavételi hiba. Statisztikai adatgyűjtés. Nem véletlenen alapuló kiválasztás

Mintavétel fogalmai STATISZTIKA, BIOMETRIA. Mintavételi hiba. Statisztikai adatgyűjtés. Nem véletlenen alapuló kiválasztás STATISZTIKA, BIOMETRIA. Előadás Mintavétel, mintavételi technikák, adatbázis Mintavétel fogalmai A mintavételt meg kell tervezni A sokaság elemei: X, X X N, lehet véges és végtelen Mintaelemek: x, x x

Részletesebben

Statisztika I. 4. előadás Mintavétel. Kóczy Á. László KGK-VMI. Minta Mintavétel Feladatok. http://uni-obuda.hu/users/koczyl/statisztika1.

Statisztika I. 4. előadás Mintavétel. Kóczy Á. László KGK-VMI. Minta Mintavétel Feladatok. http://uni-obuda.hu/users/koczyl/statisztika1. Statisztika I. 4. előadás Mintavétel http://uni-obuda.hu/users/koczyl/statisztika1.htm Kóczy Á. László KGK-VMI koczy.laszlo@kgk.uni-obuda.hu Sokaság és minta Alap- és mintasokaság A mintasokaság az a részsokaság,

Részletesebben

Oktatásmarketing Piackutatás 3. A piackutatás típusai és a folyamat főbb jellemezői

Oktatásmarketing Piackutatás 3. A piackutatás típusai és a folyamat főbb jellemezői Oktatásmarketing Piackutatás 3. A piackutatás típusai és a folyamat főbb jellemezői Dr. Benkei-Kovács Balázs egyetemi adjunktus ELTE PPK A piackutatás céljai Feltáró-kutatás Valamit nem ismerünk, információra

Részletesebben

MÉRLEG ÉS KIHÍVÁSOK IX. NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA

MÉRLEG ÉS KIHÍVÁSOK IX. NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében TÁMOP-4.2.1.D-15/1/KONV-2015-0009 MÉRLEG ÉS KIHÍVÁSOK IX. NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIA TERMÉKEK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK PIACI POTENCIÁLJÁNAK

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeș-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Szociológia és Szociális Munkásképző Kar 1.3 Intézet Magyar Szociológia és Szociális Munka

Részletesebben

biometria II. foglalkozás előadó: Prof. Dr. Rajkó Róbert Matematikai-statisztikai adatfeldolgozás

biometria II. foglalkozás előadó: Prof. Dr. Rajkó Róbert Matematikai-statisztikai adatfeldolgozás Kísérlettervezés - biometria II. foglalkozás előadó: Prof. Dr. Rajkó Róbert Matematikai-statisztikai adatfeldolgozás A matematikai-statisztika feladata tapasztalati adatok feldolgozásával segítséget nyújtani

Részletesebben

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. turizmusélénkítő hatása Kecskemét városára és vonzáskörzetére

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. turizmusélénkítő hatása Kecskemét városára és vonzáskörzetére Kecskemét, 2018.10.18-19. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. turizmusélénkítő hatása Kecskemét városára és vonzáskörzetére Készítette: Boros Kitti, PhD-hallgató Budapesti Corvinus Egyetem Város

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar 1.3 Intézet Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi

Részletesebben

Tantárgyi program. 1. A tantárgy neve, kódja: AV_KMLA216-K5 Marketing alapjai. 2. A tantárgyfelelős neve, beosztása: Dr. Szakály Zoltán egyetemi tanár

Tantárgyi program. 1. A tantárgy neve, kódja: AV_KMLA216-K5 Marketing alapjai. 2. A tantárgyfelelős neve, beosztása: Dr. Szakály Zoltán egyetemi tanár Tantárgyi program 1. A tantárgy neve, kódja: AV_KMLA216-K5 Marketing alapjai 2. A neve, beosztása: egyetemi tanár 3. Szak megnevezése: Kereskedelem és Marketing BA szak, levelező tagozat 4. A tantárgy

Részletesebben

Stratégiai tervezés szerepe. Budapest, 2009. február 12.

Stratégiai tervezés szerepe. Budapest, 2009. február 12. Stratégiai tervezés szerepe Budapest, 2009. február 12. E:\Szeminarium\Apple Genius.mov Mit jelent az apple példa számunkra? Nem születhet mindenki zseninek, de a logikus, végiggondolt és megalapozott

Részletesebben

MENEDZSMENT ALAPJAI Bevezetés

MENEDZSMENT ALAPJAI Bevezetés MENEDZSMENT ALAPJAI Bevezetés Dr. Gyökér Irén egyetemi docens 2012 ősz Jegyzetek, diasorok - ÜTI honlap http://www.uti.bme.hu/cgibin/hallgato/tantargyak.cgi?detail=true&tantargy_id=15035 Folyamatos számonkérés:

Részletesebben

Tantárgyi program 2013/2014. tanév, 2. félév

Tantárgyi program 2013/2014. tanév, 2. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrás Intézeti Tanszék Tantárgyi program 2013/2014. tanév, 2. félév Gazdaságinformatikus alapszak Nappali tagozat hallgatói

Részletesebben

Statisztika I. 4. előadás Mintavétel. Kóczy Á. László KGK-VMI. Minta Mintavétel Feladatok. http://uni-obuda.hu/users/koczyl/statisztika1.

Statisztika I. 4. előadás Mintavétel. Kóczy Á. László KGK-VMI. Minta Mintavétel Feladatok. http://uni-obuda.hu/users/koczyl/statisztika1. Statisztika I. 4. előadás Mintavétel http://uni-obuda.hu/users/koczyl/statisztika1.htm Kóczy Á. László KGK-VMI koczy.laszlo@kgk.uni-obuda.hu Sokaság és minta Alap- és mintasokaság A mintasokaság az a részsokaság,

Részletesebben

Dr. Nagy Zita Barbara igazgatóhelyettes KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért november 15.

Dr. Nagy Zita Barbara igazgatóhelyettes KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért november 15. Dr. Nagy Zita Barbara igazgatóhelyettes KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért 2018. november 15. PÉNZ a boldogság bitorlója? A jövedelemegyenlőtlenség természetes határa A boldog ember gondolata a

Részletesebben

Hamisítás, kalózkodás a szellemi tulajdon vizein Budapest, 2008. november 20. Magyar Szabadalmi Hivatal

Hamisítás, kalózkodás a szellemi tulajdon vizein Budapest, 2008. november 20. Magyar Szabadalmi Hivatal Vigyázat hamisítják! emarks projekt intelligens informatikai megoldás a hamisítás kiszűrésére Vadász Ágnes Hamisítás, kalózkodás a szellemi tulajdon vizein Budapest, 2008. november 20. 1 Hamisítási esetek

Részletesebben

A társadalomkutatás módszerei I. Outline. A mintaválasztás A mintaválasztás célja. Notes. Notes. Notes. 13. hét. Daróczi Gergely. 2011. december 8.

A társadalomkutatás módszerei I. Outline. A mintaválasztás A mintaválasztás célja. Notes. Notes. Notes. 13. hét. Daróczi Gergely. 2011. december 8. A társadalomkutatás módszerei I. 13. hét Daróczi Gergely Budapesti Corvinus Egyetem 2011. december 8. Outline 1 célja 2 Alapfogalmak 3 Mintavételi eljárások 4 További fogalmak 5 Mintavételi hiba számítása

Részletesebben

Projektek értékelése. dr. Koós Tamás 2013. szeptember 18. Budapest

Projektek értékelése. dr. Koós Tamás 2013. szeptember 18. Budapest Projektek értékelése dr. Koós Tamás 2013. szeptember 18. Budapest Az értékelés Annak a vizsgálata, hogy a projekt vagy program miképpen járul hozzá a kitűzött, átfogó célok eléréséhez; Annak vizsgálata,

Részletesebben

IDEGENNYELVŰ ÜGYVITELI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

IDEGENNYELVŰ ÜGYVITELI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA IDEGENNYELVŰ ÜGYVITELI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A vizsga részei II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100

Részletesebben

A TANÁCSADÁSI MODELLEK GYAKORLATI ALKALMAZÁSÁNAK FŐBB SAJÁTOSSÁGAI

A TANÁCSADÁSI MODELLEK GYAKORLATI ALKALMAZÁSÁNAK FŐBB SAJÁTOSSÁGAI A TANÁCSADÁSI MODELLEK GYAKORLATI ALKALMAZÁSÁNAK FŐBB SAJÁTOSSÁGAI Józsa Imola Doktorjelölt Dr. Vinogradov Sergey PhD.Tanszékvezető Egyetemi docens SZENT ISTVÁN EGYETEM Gödöllő BUDAPESTI KERESKEDELMI ÉS

Részletesebben

0062-06 MARKETING ÉS PR ALAPISMERETEK TÉTELSOR

0062-06 MARKETING ÉS PR ALAPISMERETEK TÉTELSOR 1. A mellékelt források felhasználásával mutassa be a marketing gondolkodás fejlődését! Hasonlítsa össze a termelésorientált és a marketingorientált vállalkozást! Milyen lépéseket kell tenni a marketinges

Részletesebben

M5004 FELADATOK. f) elegendő előny esetén meg tudja kezdeni a program előkészítését, és a feltételek megteremtését ISMERETEK

M5004 FELADATOK. f) elegendő előny esetén meg tudja kezdeni a program előkészítését, és a feltételek megteremtését ISMERETEK M5004 FELDTOK Felnőttoktatási és képzési tevékenysége során alkotó módon alkalmazza a felnőttek tanulásának lélektani 4 törvényszerűségeit a) a felnőtt tanuló motiválására formális tanulmányai 5 során

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Alkalmazott Pszichológia Intézet 1.4

Részletesebben

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016- 00001 A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés A Jó Állam Jelentések felhasználói körében végzett kutatás bemutatása KIINDULÁSI KÉRDÉSEK (EGYSZERŰSÍTETT) Ki és milyen

Részletesebben

Statisztika I. 8. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre

Statisztika I. 8. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre Statisztika I. 8. előadás Előadó: Dr. Ertsey Imre Minták alapján történő értékelések A statisztika foglalkozik. a tömegjelenségek vizsgálatával Bizonyos esetekben lehetetlen illetve célszerűtlen a teljes

Részletesebben

y ij = µ + α i + e ij

y ij = µ + α i + e ij Elmélet STATISZTIKA 3. Előadás Variancia-analízis Lineáris modellek A magyarázat a függő változó teljes heterogenitásának két részre bontását jelenti. A teljes heterogenitás egyik része az, amelynek okai

Részletesebben