Az ivóvíz arzénkoncentrációjának csökkentése költségek és hatások

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az ivóvíz arzénkoncentrációjának csökkentése költségek és hatások"

Átírás

1 VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS SZENNYVIZEK 3.4 Az ivóvíz arzénkoncentrációjának csökkentése költségek és hatások Tárgyszavak: arzén; határkoncentráció; rákkeltő hatás; költség; megnyert évek ára; házi arzénmentesítés; fordított ozmózis. Az USA környezetvédelmi hatósága, az USEPA 2000-ben azt javasolta, hogy az ivóvíz megengedett 50 g/l-es maximális koncentrációját 10 µg/l-re, a későbbiekben 5 vagy 3 µg/lre csökkentsék. Ez az intézkedés számos olyan vízellátó rendszerben, amely most kielégíti a követelményeket, további beavatkozást tenne szükségessé, és ennek jelentős gazdasági következményei lennének. Ezért maga az USEPA, és egy másik intézmény az Amerikai Vízművek Szövetségének Kutatási Alapítványa (American Water Works Association research Foundation, AWWARF) is vizsgálta ennek az intézkedésnek az indokoltságát és költségeit. Az ellenvélemények ellenére mégis valószínű, hogy bevezetik az új határkoncentrációt. Ezrét nagy erőkkel keresik azokat a megoldásokat, amelyek a lehető legkisebb költséggel tehetnek eleget az új előírásoknak. Az USA-ban is vannak Isten háta mögötti települések és nagyobb helyektől távoli magányos háztartások, ahova nem jut el a központi vízművekben előállított ivóvíz. Ilyen háztartások számára is kifejlesztettek megbízható és takarékos eszközt az arzénmentesítéshez. Az arzénkoncentráció csökkentésének motivációi Az USEPA az arzén megengedett határkoncentrációjának csökkentésére tett javaslatát az Országos Kutatási Tanács (National Research Council, NRC) 1999-es és 2001-es jelentésére alapozza, amely szerint tajvani, chilei és argentínai vizsgálatok egyértelműen bizonyítják, hogy a magas arzéntartalmú ivóvíz fogyasztása hosszabb időn át jelentősen növeli a vese-, tüdő- és bőrrák kockázatát. Maga a NRC jelentés is utal arra, hogy a megfigyelt megbetegedések számának növekedése olyan területeken következett be, ahol a népesség akár több száz µg/l arzént tartalmazó vizet fogyaszt évek vagy évtizedek óta. Az USA-ban és Európában, ahol az ivóvíz megengedett maximális arzén-

2 koncentrációja már régóta 50 µg/l, nem tudták igazolni az arzénkoncentráció és a rákos megbetegedések közötti közvetlen összefüggést. Az USEPA egyenes arányosságot (linearitást) feltételezve az arzénkoncentráció és a rákos megbetegedések kockázata között feltételezi, hogy ha az ivóvíz arzéntartamlának határkoncentárcióját 50 µg/l-ről 10 µg/l-re csökkentik, évente 6 9 emberrel kevesebb hal meg veserákban és 33-mal kevesebb tüdőrákban. Mivel az észak-amerikai és az európai lakosság körében azonban nem tapasztalták az alacsony arzéntartalmú ivóvíz rákkeltő hatását, feltételezhető, hogy az ilyen ivóvizek fogyasztásának jóval kisebb a kockázata, és ezt egy ún. szublineáris modellel lehetne reálisan megbecsülni. Az eddigi becslések bizonytalanságát növeli a tajvani megfigyelések bizonytalansága. Ott ugyanis nem az egyes személyek által elfogyasztott ivóvíz arzénkoncentrációját vették figyelembe, hanem egy-egy területen néhány kút vizének arzéntartalmát átlagolták, és feltételezték, hogy a kutak körzetének lakossága egységesen a mediánértéknek megfelelő koncentrációjú vizet fogyasztott éveken át, ami természetesen nem igaz. Nem elképzelhetetlen, hogy egy-egy veserákban elhunyt személy jóval magasabb arzénkoncentrációjú vizet fogyasztott rendszeresen, mint amilyet területen vizsgált bármelyik kútban találtak. A tajvani eredmények alapján végzett kockázatbecslés azért is félrevezető lehet, mert az USA lakosságának életszínvonala, táplálkozási szokásai is teljesen eltérőek. Vizsgálatok az USA-ban és Európában Az USA-ban 1999-ben fejeztek be egy 4045 személyre kiterjedő vizsgálatot, akik valamennyien Utah állam egy megyéjében éltek, a mormon egyház tagjai voltak és µg/l arzént tartalmazó vizet ittak. Közülük 2203 személy korábban meghalt. A rájuk vonatkozó adatokat az egyházi feljegyzésekből ki lehetett keresni, többek között haláluk okát is. Személyre lebontva igyekeztek megállapítani, hogy az érintett ember milyen arzéntartalmú vizet és azt mennyi ideig fogyasztott. Megállapították a vizsgált mormon közösségen belül elhunytak standardizált halálozási arányszámát (standardized mortality ratio SMR), amely a közösségen belüli és az UTAH államban várható átlagos halálozási arányszám hányadosa. Ha ez a hányados 1,00, az elhaltak száma azonos az átlagosan várhatóval. Ha a hányados >1, a várhatónál (a kontrollcsoporténál) többen, ha <1, a várhatónál kevesebben haltak meg. Az elemzések nem mutattak összefüggést a fogyasztott víz arzéntartalma és a halálozási arány között. A veserákban elhalálozott férfiak és nők SMR értéke mind a legnagyobb, mind pedig a legkisebb arzénkoncentrácójú vizet fogyasztók körében is 1,00 körül volt, a tüdőrákban elhunyt, magasabb arzénkoncentrációjú vizet fogyasztó férfiaké 0,44, a nőké 0,22. A jó eredményhez hozzájárulhat a mormon közösségben ritkán előforduló dohány is.

3 Egy belgiumi vizsgálat ( µg/l arzén az ivóvízben, 0,3 µg/m 3 arzén a levegőben), és egy finnországi vizsgálat sem tudott kimutatni összefüggést az ivóvíz arzéntartalma és a rákos megbetegedések között, de határozott kockázatnövekedést észleltek a dohányzók között. Jelenleg az USA-ban a lakosság 23%-a dohányzik. A vizsgálatok nem igazoltál az USEPA azon feltételezését sem, hogy az ivóvíz arzéntartalmának csökkentése révén csökkenne a szív- és érrendszeri megbetegedések, továbbá a magas vérnyomástól szenvedők száma. Az ivóvízben megengedett arzénkoncentráció csökkentésének ára Az USEPA és az AWWARF külön-külön becsléseket végzett arra vonatkozóan, hogy milyen költségei volnának az ivóvíz megengedett arzénkoncentrációja különböző mértékű csökkentésének, és mennyibe kerülne egy-egy ezáltal elkerült haláleset. Becsléseik eredményét az 1. táblázat foglalja össze. 1. táblázat Az ivóvíz megengedhető arzénkoncentrációjának csökkentése révén megelőzhető halálesetek száma és ennek várható költségei két különböző becslés szerint As határérték változása, µg/l A határérték-csökkentés által pótlólagosan megelőzőtt halálesetek száma* veserák tüdőrák vese+ tüdőrák A határérték-csökkentés pótlólagos országos költségei, M USD/év Egy-egy megelőzött haláleset költsége M USD USEPA AWWARF USEPA AWWARF ,0 3,0 2,0 15,0 3,0 18, ,5 21,0 3,1 18, ,3 2,5 2,6 12,5 3,9 12, ,8 26,1 36,7 141, ,9 3,9 3,8 19,5 5,7 23, ,1 37,5 36,5 150, ,5 3,0 7,5 4,5 9, ,6 59, ,4 *USEPA eredeti becslése Az AWWARF megállapította, hogy a veserákban elhunytak átlagos életkora 77 év, a tüdőrákban elhunytaké 70 év; ebből következően a betegség megelőzése révén az előbbiek (ha más betegségük nincs) 11 évet, az utóbbiak 15 évet nyernek. Átlagosan 14 megnyert évet feltételezve az AWWARF kiszámította az USEPA és a saját becsléseiből következően a határértékcsökkentéssel feltételezetten megnyert életévek lehetséges számát és ezek éves költségeit.

4 Felmerült az a kérdés, hogy egyenértékűek-a különböző életkorokban az életévek? Egészségügyi szervezeteknek nem szokatlan, hogy másképpen értékelik az ún. aktív életkor és a 65 feletti életéveket. Kérdés, hogy az USA polgárai hajlandók-e minden megnyert évért 370 E USD-t fizetni akkor, ha a betegség csupán statisztikai valószínűség, és ha ezeket az éveket éves koruk között kapják meg. Vajon mekkora anyagi áldozatot vállalna egy fiatalember az 50 év múlva vagy egy 40 éves ember a 37 év múlva megnyerhető évekért? 2. táblázat A határérték-csökkentéssel megelőzött halálesetek révén nyert életévek évenkénti ára az USEPA és az AWWARF becslései szerint As határérték változása, µg/l Orvosi beavatkozás költsége USEPA becslései alapján A vízkezelés az orvosi beavatkozás költségét levonva Megnyert pótlólagos életévek száma A határérték-csökkentés révén megnyert életévek évenkénti költsége, USD M USD M USD minimum* maximum** ,4 56,6 42, ,4 96,6 54, ,4 205,6 79, ,2 262,8 63, AWWARF becslései alapján ,4 48,6 42, ,4 544,6 54, ,4 846,6 79, ,2 1366,8 63, * A legtöbb megelőzött halálesettel számítva ** A legkevesebb megelőzött halálesettel számítva Az arzénkoncentráció-csökkentés óriási költségeinek van egy másik vetülete is. Többszörösen bizonyították a szegénység és a mortalitás közötti öszszefüggést. Ha a kormány elrendeli a koncentrációcsökkentést, kevesebb pénz jut a legszegényebb rétegek támogatására, és más, olcsóbb egészségügyi megelőző intézkedések végrehajtására, ami feltehetően jobban növeli a halálozások számát, mint amennyivel az arzénkoncentráció határértékének lejjebbvitele csökkenti azt. A szegény Új-Mexikó államban pl. legalább havi USD-vel növekedne az ivóvíz ára, ha bevezetnék az új határértéket, és az évi 15 E USD jövedelemből tengődő férfilakosság körében csak a jövedelemcsökkenésből eredően 1000 ember 70 életévében 5,6 11,2-vel több halálesetre lehetne számítani.

5 A felhasználás helyén alkalmazható, házi arzénmentesítő berendezés A vízművekben különböző ipari eljárásokkal (vas-hidroxidos kicsapás, alumínium-oxid vagy aktív szén adszorber alkalmazása stb.) csökkentik az ivóvíz arzénkoncentrációját a törvényekben előírt határkoncentráció alá. Az USA-ban is vannak azonban olyan kis települések vagy településektől távoli magányos háztartások, ahova nem ér el a vezetékes ivóvíz, vagy ahol a központi víztisztítás túlságosan drága lenne (1. ábra). Ilyen helyekre fejlesztettek ki egy fordított ozmózis elvén működő berendezést, amely olcsón láthatná el ezeket a háztartásokat a törvényes határkoncentráció alatti arzéntartalmú vízzel. A felhasználás helyén működő (point-of-use, POU) berendezések ma még nincsenek hivatalos használatban, engedélyezésükhöz a szervizhálózat kiépítése és a karbantartás rendjének meghatározása szükséges. A kifejlesztők az alkatrészcserére és karbantartásra háromféle tervet készítettek, amely egyúttal meghatározza a berendezés használatának éves költségeit is (3. táblázat). A berendezés naponta 10 gallon (kb. 37 liter) ivóvizet mentesít az arzéntól. Számítások szerint a háztartásban 2,7 főként, irodai munkahelyeken 25 főként szükséges egy készülék. éves költség/háztartás, USD/év különböző hagyományos eljárások különböző hagyományos eljárások az USEPA által ajánlott központi eljárás POU alapszolgáltatás a szolgáltatást igénybe vevők száma 1. ábra Az egy háztartásra jutó költség különböző méretű településeken különböző víztisztítási eljárások alkalmazásakor

6 3. táblázat A POU berendezés alternatív karbantartási tervei és üzemeltetési költségei Esemény Alapszolgáltatás Emelt szintű szolgáltatás Költségtakarékos szolgáltatás POU berendezés beszerzése 3 lépcsős kezelés CTA membránnal, 230 USD Szűrőcsere évente, 29 USD/membrán 5 lépcsős kezelés, vékony kompozitmembránnal, 450 USD csak homokszűrőcsere, évente kétszer, 8,60 USD/év Membráncsere kétévente, 75 kétévente, a memb- háromévente, 75 USD/membrán rán+szűrő 120 USD USD/membrán Munkadíj a beszerelés 100 USD; a szűrő- és membráncsere évente 50 USD a beszerelés 120 USD; negyedévente 50 USD a szervizért a beszerelés 100 USD; a szűrő- és membráncsere évente 25 USD, ha a haszsaját nálók fele maga kezeli készülékét Be nem ütemezett szerviz Kommunikáció az ügyféllel Ellenőrzés Összes éves költség 7% kamattal 10 évente 100 USD alkatrész, 50 USD munkadíj 25 USD/év a beütemezett szerviz megbeszélése az ügyfelek kérdéseinek megválaszolása, a meghiúsult kiszállások miatt évente a készülékek harmada, 8,25 USD/év/készülék 50 USD/ év a telefonra nem válaszoló ügyfelek felhajtása, a meghiúsult kiszállások miatt valamennyi készülék negyedévente; 100 USD/év/készülék 189 USD 506 USD 151 USD CTA cellulóz-acetát/triacetát A berendezést San Ysidro-ban (New Mexico) már korábban is használták. A 170 µg/l arzént tartalmazó vezetékes vízből az arzén 90 85%-át lehetett segítségével eltávolítani. A jó hatásfok annak köszönhető, hogy a vezetékes vizet klórozzák, aminek következtében as As 3+ As 5+ -é oxidálódik, ami a fordí-

7 tott ozmózishoz előnyös. Feltételezések szerint az USA-ban már jelenleg is 500 E fordított ozmózison alapuló házi víztisztító berendezés működik. (Dr. Pál Károlyné) Frost, F. J.; Tollestrup, K. stb.: Evaluation of costs and benefits of a lower arsenic MCL. = Journal American Water Works Association, 94. k. 3. sz p Gurian, P.; Small, M.: Point-of-use treatment and the revised arsenic MCL. = Journal American Water Works Association, 94. k. 3. sz p Smith, A. H.; Lopipero, P. A. stb.: Arsenic epidemiology and drinking water standards. = Science, 296. k sz jún. 21. p

Az arzénszennyezés környezetepidemiológiai kérdései

Az arzénszennyezés környezetepidemiológiai kérdései Az arzénszennyezés környezetepidemiológiai kérdései Dr. Rudnai Péter Országos Környezetegészségügyi Intézet Horváth Amanda: A környezet arzéntartalma és hatása az emberre. (Referáló közlemény) Egészségtudomány

Részletesebben

Arzénmentesítő berendezések technológiai lehetőségei

Arzénmentesítő berendezések technológiai lehetőségei Arzénmentesítő berendezések technológiai lehetőségei 0. Részáramú arzénmentesítés Az AsMet arzénmentesítésnél nem szükséges a teljes vízáramot arzénmentesíteni az előírt 10 µg/literes határérték eléréséhez!

Részletesebben

Vízforrás 2013. Petyus István alezredes MH Közegészségügyi-Járványügyi Szolgálat Hatósági Laboratóriumi Osztály osztályvezető

Vízforrás 2013. Petyus István alezredes MH Közegészségügyi-Járványügyi Szolgálat Hatósági Laboratóriumi Osztály osztályvezető Vízforrás 2013 Petyus István alezredes MH Közegészségügyi-Járványügyi Szolgálat Hatósági Laboratóriumi Osztály osztályvezető Közegészségügyi-járványügyi, munka- és sugáregészségügyi, vízhigiénés továbbképzés

Részletesebben

Arzénmentesítő berendezések Magyarországról

Arzénmentesítő berendezések Magyarországról Arzénmentesítő berendezések Magyarországról Hazai arzén helyzet Az EU jogharmonizáció következményeként jelentős szigorítás lépett életbe az ivóvíz megengedett arzéntartalma tekintetében, ugyanis a korábbi

Részletesebben

Tüdőrák kockázata PVC előállításával foglalkozó munkások körében

Tüdőrák kockázata PVC előállításával foglalkozó munkások körében MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK.2 Tüdőrák kockázata PVC előállításával foglalkozó munkások körében Tárgyszavak: PVC; por; porexpozíció; tüdőrák; foglalkozási betegség. A vinil-klorid monomer

Részletesebben

EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak

EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak EPIDEMIOLÓGIA I. Alapfogalmak TANULJON EPIDEMIOLÓGIÁT! mert része a curriculumnak mert szüksége lesz rá a bármilyen tárgyú TDK munkában, szakdolgozat és rektori pályázat írásában mert szüksége lesz rá

Részletesebben

AZ RO (fordított ozmózis) víztisztítóinkról általánosságban

AZ RO (fordított ozmózis) víztisztítóinkról általánosságban AZ RO (fordított ozmózis) víztisztítóinkról általánosságban A fordított ozmózis technológiával működő VÍZTISZTÍTÓK, a mosogatópultba könnyen beépíthetőek, használatuk kényelmes, mert a normál ivóvízhálózatra

Részletesebben

SZOLIDARITÁSI KÉNYSZEREK A VIZIKÖZMŰ SZOLGÁLTATÁSBAN

SZOLIDARITÁSI KÉNYSZEREK A VIZIKÖZMŰ SZOLGÁLTATÁSBAN SZOLIDARITÁSI KÉNYSZEREK A VIZIKÖZMŰ SZOLGÁLTATÁSBAN Kovács Károly Corvinus Egyetem www.maszesz.hu Tartalom Vízi infrastruktúra sajátosságok, rekonstrukciós igények Ellentmondás 1. Beruházások finanszírozása

Részletesebben

A Lee-Carter módszer magyarországi

A Lee-Carter módszer magyarországi A Lee-Carter módszer magyarországi alkalmazása Baran Sándor, Gáll József, Ispány Márton, Pap Gyula Alkalmazott Matematika és Valószínűségszámítás Tanszék, Debreceni Egyetem, Informatikai Kar 1 Feladatok:

Részletesebben

Természetes népmozgalom

Természetes népmozgalom Természetes népmozgalom Termékenység és halandóság Termékenység fertilitás Nem minden nő ad gyermeknek életet De egy nő élete során több gyermeknek is adhat életet Halandóság mortalitás Mindenki meghal

Részletesebben

Hidegen sajtolt mákolaj, a csontok őre

Hidegen sajtolt mákolaj, a csontok őre Hidegen sajtolt mákolaj, a csontok őre Készítette: Martincsevicsné Jenei Gizella Ki vagyok én? Szeretettel üdvözöllek! Martincsevicsné Jenei Gizella vagyok, egészségőr, hidegen sajtolt olajok szakértője,

Részletesebben

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27.

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Az elhízás hatása az emberi szervezetre Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Melyek az élő szervezet elemi életjelenségei közül minőségében testtömeg

Részletesebben

TARTALMAZ-E ÓLMOT AZ ÁLTALUNK FOGYASZTOTT IVÓVÍZ?

TARTALMAZ-E ÓLMOT AZ ÁLTALUNK FOGYASZTOTT IVÓVÍZ? TARTALMAZ-E ÓLMOT AZ ÁLTALUNK FOGYASZTOTT IVÓVÍZ? INFORMÁCIÓ CSEPPEK A közbeszédben és sokszor sajnos a hírekben is téves információk és alaptalan rémhírek keringenek, így joggal merülhet fel fogyasztóinkban

Részletesebben

Forrás Internet-helye: 3. A lakosság egészségi állapota

Forrás Internet-helye:   3. A lakosság egészségi állapota A svájci egészségügy statisztikai zsebkönyve 2017 egységes szerkezetben Gesundheit. Taschenstatistik 2017 Bundesamt für Statistik 14 Gesundheit, Neuchâtel 2018 (44 p.), megj. 2018. 01. 30. Forrás Internet-helye:

Részletesebben

A Homokháti tanyai gazdaságok vízminősége vizsgálatának eredményei

A Homokháti tanyai gazdaságok vízminősége vizsgálatának eredményei A Homokháti tanyai gazdaságok vízminősége vizsgálatának eredményei Bugac, 2016. április 27. Batiz Károly Kamra-túra Homokháti Gazdák Egyesülete NAK Nonprofit Kft. A 2015. évi Tanyafejlesztési Program Tanyákon

Részletesebben

A magyar lakosság egészségi állapota

A magyar lakosság egészségi állapota A -64 éves férfi és női népesség kor szerint standardizált halandóságának alakulása (Magyarország, 193/31-1999) A magyar lakosság egészségi állapota Ádány Róza, egyetemi tanár, Debreceni Egyetem OEC Népegészségügyi

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGESEN ÉS A FOGYATÉKOSSÁG NÉLKÜL LEÉLT ÉVEK VÁRHATÓ SZÁMA MAGYARORSZÁGON

AZ EGÉSZSÉGESEN ÉS A FOGYATÉKOSSÁG NÉLKÜL LEÉLT ÉVEK VÁRHATÓ SZÁMA MAGYARORSZÁGON AZ EGÉSZSÉGESEN ÉS A FOGYATÉKOSSÁG NÉLKÜL LEÉLT ÉVEK VÁRHATÓ SZÁMA MAGYARORSZÁGON DR. PAKSY ANDRÁS A lakosság egészségi állapotát jellemző morbiditási és mortalitási mutatók közül a halandósági tábla alapján

Részletesebben

X. Energiatakarékossági vetélkedő. Veszprém

X. Energiatakarékossági vetélkedő. Veszprém X. Energiatakarékossági vetélkedő Veszprém 011. május 19. III. feladatsor 1. oldal. oldal 3. oldal 4. oldal 5. oldal Elért pontszám: Technikatanárok Országos Egyesületének Veszprém Megyei Területi Szervezete

Részletesebben

A légszennyezettség egészséghatásai Magyarországon: tények és kihívások

A légszennyezettség egészséghatásai Magyarországon: tények és kihívások A légszennyezettség egészséghatásai Magyarországon: tények és kihívások Dr. Szigeti Tamás Nemzeti Népegészségügyi Központ 2019.03.20. A levegőminőségről sokat lehet hallani főleg a kültéri levegő kapcsán

Részletesebben

Platinus Aqua A folyamatosan elérhető kristálytiszta víz

Platinus Aqua A folyamatosan elérhető kristálytiszta víz Platinus Aqua A folyamatosan elérhető kristálytiszta víz Küldetés Elérni, hogy a magyar emberek egész életükben kényelmesen, gazdaságosan és gondtalanul jussanak kristálytiszta, egészséges ivóvízhez otthonukban.

Részletesebben

E-vitamin és a tüdőrák

E-vitamin és a tüdőrák E-vitamin és a tüdőrák Nagyobb mennyiségű E-vitamin fogyasztása felére csökkenti a tüdőrák kialakulásának valószínű Az E-vitamin vegyületeknek két fő csoportja létezik, a tokoferol és a tokotrienol. Mindkét

Részletesebben

EGER DEMOGRÁFIAI FOLYAMATAINAK ELEMZÉSE ÉS ELŐREJELZÉSE (összegzés) 1995-2024

EGER DEMOGRÁFIAI FOLYAMATAINAK ELEMZÉSE ÉS ELŐREJELZÉSE (összegzés) 1995-2024 CSALÁDSEGÍTŐ INTÉZET 3300 EGER, KERTÉSZ ÚT 3. TELEFON / FAX: 06-36/784-825 E-mail: csaladsegito.intezet@upcmail.hu Web: csskeger.hu EGER DEMOGRÁFIAI FOLYAMATAINAK ELEMZÉSE ÉS ELŐREJELZÉSE (összegzés) 1995-2024

Részletesebben

Fenntarthatóságra nevelés. Saly Erika Budapest, október 9.

Fenntarthatóságra nevelés. Saly Erika Budapest, október 9. Fenntarthatóságra nevelés Saly Erika erika.saly@gmail.com Budapest, 2017. október 9. Helyzetkép Ha a világon mindenki átvenné az amerikai fogyasztók szokásait, további öt Földre lenne szükségünk. A népességnövekedés

Részletesebben

AZ ALTERNATÍVA ALTERNATÍVÁJA

AZ ALTERNATÍVA ALTERNATÍVÁJA AZ ALTERNATÍVA ALTERNATÍVÁJA A VÍZELLÁTÁS VALÓDI ÉRTÉKE Sinka Attila főtitkár www.maszesz.hu Vízügyi Elnöki Testület jelentése ENSZ és a Világbank Csoport felkérésére 2016-2018. 11 államfő (2 európai Hollandia,

Részletesebben

KÖRNYZETVÉDELMI MŰVELETEK ÉS TECHNOLÓGIÁK I. 1. Előadás

KÖRNYZETVÉDELMI MŰVELETEK ÉS TECHNOLÓGIÁK I. 1. Előadás KÖRNYZETVÉDELMI MŰVELETEK ÉS TECHNOLÓGIÁK I. 1. Előadás Víztisztítási technológiák Bodáné Kendrovics Rita Óbudai Egyetem. RKK. 2010. Vízfelhasználások Közműolló VÍZFORRÁSOK Felszíni és felszín alatti vizek

Részletesebben

PurePro M800DF tartály nélküli RO víztisztító [M800DF]

PurePro M800DF tartály nélküli RO víztisztító [M800DF] PurePro M800DF tartály nélküli RO víztisztító [M800DF] A PurePro M800DF háztartási RO (Reverse Osmosis - fordított ozmózis) víztisztító konyhai mosogató alá, a vízhálózatra szerelhető, 5 lépcsős, tartály

Részletesebben

A magyar lakosság egészsége nemzetközi összehasonlításban. Vokó Zoltán Egészségpolitika és Egészség-gazdaságtan Tanszék

A magyar lakosság egészsége nemzetközi összehasonlításban. Vokó Zoltán Egészségpolitika és Egészség-gazdaságtan Tanszék A magyar lakosság egészsége nemzetközi összehasonlításban Vokó Zoltán Egészségpolitika és Egészség-gazdaságtan Tanszék Halálozás Haláloki struktúra Tartalom Betegségteher (DALY = korai halálozás és megromlott

Részletesebben

Klímaváltozás és klímaadaptáció helyi léptékben Egy kutatási projekt tapasztalatai a hazai társadalmi-gazdasági folyamatok modellezésében

Klímaváltozás és klímaadaptáció helyi léptékben Egy kutatási projekt tapasztalatai a hazai társadalmi-gazdasági folyamatok modellezésében Király Gábor Czirfusz Márton Koós Bálint Tagai Gergő Uzzoli Annamária: Klímaváltozás és klímaadaptáció helyi léptékben Egy kutatási projekt tapasztalatai a hazai társadalmi-gazdasági folyamatok modellezésében

Részletesebben

A GDP hasonlóképpen nem tükrözi a háztartások közötti munka- és termékcseréket.

A GDP hasonlóképpen nem tükrözi a háztartások közötti munka- és termékcseréket. FŐBB MUTATÓK A regionális GDP adatok minősége alapvetően 3 tényezőtől függ: az alkalmazott számítási módszertől a felhasznált adatok minőségétől a vizsgált területi egység nagyságától. A TERÜLETI EGYENLŐTLENSÉGEK

Részletesebben

Magyar-szerb határon átnyúló szakmai együttműködés az arzénmentes ivóvízért (IPA projekt)

Magyar-szerb határon átnyúló szakmai együttműködés az arzénmentes ivóvízért (IPA projekt) Magyar-szerb határon átnyúló szakmai együttműködés az arzénmentes ivóvízért (IPA projekt) Melicz Zoltán EJF Baja MaSzeSz Konferencia, Lajosmizse, 2012. május 30-31. Arzén Magyarország Forrás: ÁNTSZ (2000)

Részletesebben

Nemzeti Onkológiai Kutatás-Fejlesztési Konzorcium 1/48/ Részjelentés: November december 31.

Nemzeti Onkológiai Kutatás-Fejlesztési Konzorcium 1/48/ Részjelentés: November december 31. Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Program 1. Főirány: Életminőség javítása Nemzeti Onkológiai Kutatás-Fejlesztési Konzorcium a daganatos halálozás csökkentésére 1/48/2001 3. Részjelentés: 2003. November

Részletesebben

Korózs Lajos szociológus elnökségi tag

Korózs Lajos szociológus elnökségi tag Korózs Lajos szociológus elnökségi tag A szegénység annál jobban nő, minél mélyebb a szegénység! A rossz helyzetű kistérségekben rohamosan romlott a gyerekes családok helyzete a válság és a kormányzati

Részletesebben

A halálozások haláloki jellemzői, elvesztett életévek

A halálozások haláloki jellemzői, elvesztett életévek II. évfolyam 176. szám 2008. december 17. 2008/176 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal A halálozások haláloki jellemzői, elvesztett életévek A tartalomból 1 Bevezető 1 A haláloki struktúra változásai

Részletesebben

Dohányzás és leszokás. Dr. Kádár Gabriella 2014.február 10.

Dohányzás és leszokás. Dr. Kádár Gabriella 2014.február 10. Dohányzás és leszokás Dr. Kádár Gabriella 2014.február 10. kóroki tényezője számos halálos megbetegedésnek kb. 5 millió ember hal meg évente 10 évvel kevesebbet él krónikus betegségekre fogékonyabb a felnőtt

Részletesebben

2.1. DEMOGRÁFIAI CSERE

2.1. DEMOGRÁFIAI CSERE 2. A SZOKÁSOS GYANÚSÍTOTTAK DEMOGRÁFIAI CSERE ÉS KÜLFÖLDI MUNKAVÁLLALÁS 2.1. DEMOGRÁFIAI CSERE Hermann Zoltán & Varga Júlia Demográfiai cserélődésen a népesség összetételének változását értük, amelyet

Részletesebben

Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők. élelmiszer-biztonság szempontjából

Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők. élelmiszer-biztonság szempontjából Fogyasztói szokások az étrendkiegészítők körében az élelmiszer-biztonság szempontjából Németh Nikolett Szent István Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola Bükfürdő, 2016. április 7-8.

Részletesebben

nem kezelt 1.29, 1.60, 2.27, 1.31, 1.81, 2.21 kezelt 0.96, 1.14, 1.59

nem kezelt 1.29, 1.60, 2.27, 1.31, 1.81, 2.21 kezelt 0.96, 1.14, 1.59 1. feladat Egy szer rákellenes hatását vizsgálták úgy, hogy 9 egér testébe rákos sejteket juttattak be. Közülük 3 véletlenszerűen kiválasztott egérnek kezelésként beadták a vizsgálandó szert, 6-nak pedig

Részletesebben

2015/100 STATISZTIKAI TÜKÖR

2015/100 STATISZTIKAI TÜKÖR 215/ STATISZTIKAI TÜKÖR 215. december 22. A középkorú népesség halandósága az epidemiológiai krízist követő két évtizedben Tartalom Bevezetés...1 A középkorúak általános mortalitása és a nemek közötti

Részletesebben

Kútvizek huminsav- és arzénmentesítése

Kútvizek huminsav- és arzénmentesítése DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Kútvizek huminsav- és arzénmentesítése Galambos Ildikó Budapest 2006 A doktori iskola megnevezése: Élelmiszertudományi Doktori Iskola tudományága: Élelmiszertudományok vezetője:

Részletesebben

Fordított ozmózis. Az ozmózis. A fordított ozmózis. Idézet a Wikipédiából, a szabad lexikonból:

Fordított ozmózis. Az ozmózis. A fordított ozmózis. Idézet a Wikipédiából, a szabad lexikonból: Fordított ozmózis Idézet a Wikipédiából, a szabad lexikonból: A fordított ozmózis során ha egy hígabb oldattól féligáteresztő és mechanikailag szilárd membránnal elválasztott tömény vizes oldatra az ozmózisnyomásnál

Részletesebben

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1.

Az enhome komplex energetikai megoldásai. Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az enhome komplex energetikai megoldásai Pénz, de honnan? Zalaegerszeg, 2015 október 1. Az energiaszolgáltatás jövőbeli iránya: decentralizált energia (DE) megoldások Hagyományos, központosított energiatermelés

Részletesebben

Sokan halnak meg megelőzhető(1) betegségekben Magyarországon

Sokan halnak meg megelőzhető(1) betegségekben Magyarországon 3. szint szeptember-október Sokan halnak meg megelőzhető(1) betegségekben Magyarországon Még mindig nagyon sokan halnak meg olyan betegségekben, amelyeket megfelelő életmóddal meg lehetne előzni. A javuló

Részletesebben

Modellvizsgálatok a természetes vizek arzénmentesítésére

Modellvizsgálatok a természetes vizek arzénmentesítésére Modellvizsgálatok a természetes vizek arzénmentesítésére Készítette: Kauker Zsófia Témavezető: Oltiné dr. Varga Margit 2012. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 2. Irodalmi áttekintés 2.1 Az arzén 2.2 Az arzénmentesítés

Részletesebben

Radon. 34 radioaktív izotópja ( Rd) közül: 222. Rn ( 238 U bomlási sorban 226 Ra-ból, alfa, 3.82 nap) 220

Radon. 34 radioaktív izotópja ( Rd) közül: 222. Rn ( 238 U bomlási sorban 226 Ra-ból, alfa, 3.82 nap) 220 Radon Radon ( 86 Rn): standard p-t-n színtelen, szagtalan, természetes, radioaktív nemes gáz; levegőnél nehezebb, inaktív, bár ismert néhány komplex és egy fluorid-vegyület, vízoldékony (+szerves oldószerek!)

Részletesebben

DSD DSD. Az új Nemzeti Rákregiszter előnyei kutatói szempontból. Kovács László Szentirmay Zoltán Surján György Gaudi István Pallinger Péter

DSD DSD. Az új Nemzeti Rákregiszter előnyei kutatói szempontból. Kovács László Szentirmay Zoltán Surján György Gaudi István Pallinger Péter MTA SZTAKI Department of Distributed Systems Az új Nemzeti Rákregiszter előnyei kutatói szempontból Kovács László Szentirmay Zoltán Surján György Gaudi István Pallinger Péter Nemzeti regiszterek Európában

Részletesebben

Rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján

Rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján Rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján Lokalizáció daganatok előfordulási gyakorisága Magyarországon 2009-20011. 2009 2010 2011 Férfi Nő Össz

Részletesebben

Szerző: Tamás Zsanett EverHolding Zrt

Szerző: Tamás Zsanett EverHolding Zrt 2017 Szerző: Tamás Zsanett EverHolding Zrt. 2017.01.23. Platinus Aqua A folyamatosan elérhető kristálytiszta víz Küldetés Elérni, hogy a magyar emberek egész életükben kényelmesen, gazdaságosan és gondtalanul

Részletesebben

NÉPEGÉSZSÉGÜGYI NAPI SZEMLE 2009.NOV. 18

NÉPEGÉSZSÉGÜGYI NAPI SZEMLE 2009.NOV. 18 NÉPEGÉSZSÉGÜGYI NAPI SZEMLE 2009.NOV. 18 NÉPEGÉSZSÉGÜGYI NAPI SZEMLE TARTALMA 2009.NOV. 18... 1 KÖRNYEZET, BIZTONSÁG... 2 Legalább fél évet csúszik a klímaalku... 2 A HuMuSz a köztársasági elnökhöz fordul

Részletesebben

Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat

Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/7 Cardiovascularis kockázatbecslő tábla Fatális szív- és érrendszeri események előfordulásának kockázata 10 éven belül Nő

Részletesebben

Nőtt a súlyos munkabalesetek száma Csongrád megyében is

Nőtt a súlyos munkabalesetek száma Csongrád megyében is Nőtt a súlyos munkabalesetek száma Csongrád megyében is Munkavédelmi nyílt napot tartanak a partnerség jegyében a Munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak nemzetközi emléknapja alkalmából Kedvezőtlenül

Részletesebben

K E Z E L É S I Ú T M U T A T Ó

K E Z E L É S I Ú T M U T A T Ó K E Z E L É S I Ú T M U T A T Ó Szinusz-inverter HS 1000 CE 230V AC / 1000VA folyamatos / 2500VA csúcs Tisztelt Felhasználó! Üzembehelyezés elõtt kérjük olvassa el figyelmesen a kezelési útmutatót. FIGYELEM!

Részletesebben

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Carcinogenesis mechanizmusa A daganatos átalakulás a normálistól eltérő DNS szintézisével kezdődik,

Részletesebben

Magyarország 1,2360 1,4622 1,6713 1,8384 2,0186 2,2043

Magyarország 1,2360 1,4622 1,6713 1,8384 2,0186 2,2043 370 Statisztika, valószínûség-számítás 1480. a) Nagy országok: Finnország, Olaszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország, Svédország, Lengyelország, Görögország, Kis országok: Ciprus, Málta,

Részletesebben

Vizsgálólaboratórium szerepe a vízkezelési technológiák üzemeltetésében és fejlesztésében

Vizsgálólaboratórium szerepe a vízkezelési technológiák üzemeltetésében és fejlesztésében Vizsgálólaboratórium szerepe a vízkezelési technológiák üzemeltetésében és fejlesztésében Dr. Czégény Ildikó Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség Ivóvíztechnológiai

Részletesebben

Miskolci kistérség életmódprogram: Együtt az egészségesebb életért

Miskolci kistérség életmódprogram: Együtt az egészségesebb életért Kedvezményezett neve: Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi íoktatókórház A projekt címe: Miskolci kistérség életmódprogram: Együtt az egészségesebb életért A pályázat azonosító száma: TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0016

Részletesebben

Nyugdíjkilátások Európában és Magyarországon

Nyugdíjkilátások Európában és Magyarországon Nyugdíjkilátások Európában és Magyarországon Figyelő Heti Válasz Konferencia 00. november 4. Dr. Zolnay Judit Vezérigazgató-helyettes Consumer Attitudes to Savings nemzetközi kutatás A fogyasztók megítélése

Részletesebben

Nyugdíjprogram Jövőkulcs Classic

Nyugdíjprogram Jövőkulcs Classic Nyugdíjprogram Jövőkulcs Classic Higgy magadban. A Himalája meghódítása? Új hobbi? Közös élmények az unokákkal? Bármit is tervez nyugdíjas éveire, az UNIQA nyugdíjprogramja segít Önnek abban, hogy anyagi

Részletesebben

Dohányzás és mortalitás kínai gépjárművezetők körében

Dohányzás és mortalitás kínai gépjárművezetők körében MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 Dohányzás és mortalitás kínai gépjárművezetők körében Tárgyszavak: gépjárművezető; mortalitás; Kína; kipufogógáz; dohányzás. A gépkocsivezetők egészségével

Részletesebben

PurePro ASTROBOY pult feletti RO víztisztító, hordozható tartály [ASTROBOY]

PurePro ASTROBOY pult feletti RO víztisztító, hordozható tartály [ASTROBOY] PurePro ASTROBOY pult feletti RO víztisztító, hordozható tartály [ASTROBOY] PurePro ASTROBOY háztartási RO (Reverse Osmosis - fordított ozmózis) ivóvíztisztító vízhálózatra szerelhető, pult feletti kivitelben,

Részletesebben

Forrás Internet-helye:

Forrás Internet-helye: A svájci egészségügy statisztikai zsebkönyve 2018 Taschenstatistik Gesundheit 2018 egységes szerkezetben Bundesamt für Statistik (BFS) 14. Gesundheit, Neuchâtel, 22. 02. 2019. (44 p.) Forrás Internet-helye:

Részletesebben

Kohéziós Alap BEFEKTETÉS A JÖVŐBE

Kohéziós Alap BEFEKTETÉS A JÖVŐBE Kohéziós Alap BEFEKTETÉS A JÖVŐBE NAGYKÁLLÓ VÁROS IVÓVÍZMINOSÉG-JAVÍTÓ PROJEKT KEOP-1.3.0/09-11-2012-0008 2 I Nagykálló Város Ivóvízminoség-javító Projekt BEVEZETO A projekt által fejlesztéssel érintett

Részletesebben

Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály. A megoldás részletes mellékszámítások hiányában nem értékelhető!

Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály. A megoldás részletes mellékszámítások hiányában nem értékelhető! BGF KKK Módszertani Intézeti Tanszéki Osztály Budapest, 2012.. Név:... Neptun kód:... Érdemjegy:..... STATISZTIKA II. VIZSGADOLGOZAT Feladatok 1. 2. 3. 4. 5. 6. Összesen Szerezhető pontszám 21 20 7 22

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ BÉKÉS MEGYE NÉPEGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL

TÁJÉKOZTATÓ BÉKÉS MEGYE NÉPEGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI FŐOSZTÁLY TÁJÉKOZTATÓ BÉKÉS MEGYE NÉPEGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL 2015. november 2. Tartalomjegyzék Fogalmak... 4 Demográfia népesség, népmozgalom, foglalkoztatottság... 6 Halálozás (mortalitás)

Részletesebben

Szívhang Egerben. Egri online 2011.04.14. http://www.egri-hirhatar.hu/hirek/szivhang-egerben

Szívhang Egerben. Egri online 2011.04.14. http://www.egri-hirhatar.hu/hirek/szivhang-egerben Szívhang Egerben Egri online 2011.04.14. http://www.egri-hirhatar.hu/hirek/szivhang-egerben Magyarországon 65 ezer ember hal meg szív- és érrendszeri betegségekben. Közel 2,5 millió ember szenved magas

Részletesebben

Díjkalkulációs elvek a nemi hovatartozás alapján

Díjkalkulációs elvek a nemi hovatartozás alapján Díjkalkulációs elvek a nemi hovatartozás alapján Tisztelt Ügyfelünk! A 2007. december 1-én hatályba lépett 2007. évi CXXXVII. Törvény (a pénzügyi szolgáltatásokat érintő egyes törvények jogharmonizációs

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Hírlevél IV. évfolyam 6. szám, 2011. június

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Hírlevél IV. évfolyam 6. szám, 2011. június IV. évfolyam 6. szám, Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia című hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb

Részletesebben

Az onkológia alapjai. Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február

Az onkológia alapjai. Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február Az onkológia alapjai Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február Statisztika Megbetegedés halálozás Világ: 15 20 M 7-8 M Mo.: 70.000 36.000 Azaz hazánkban minden negyedik állampolgár daganatos

Részletesebben

A mesterséges medencékhez kapcsolódó vízjárványok, USA

A mesterséges medencékhez kapcsolódó vízjárványok, USA A mesterséges medencékhez kapcsolódó vízjárványok, USA 1971-2002 Nemzetközi Fürdőhigiénés Konferencia Budapest 2005 március 10-11 Rebecca L. Calderon U.S. Environmental Protection Agency National Health

Részletesebben

A 0 64 éves férfiak és nők cerebrovascularis betegségek okozta halálozásának relatív kockázata Magyarországon az EU 15

A 0 64 éves férfiak és nők cerebrovascularis betegségek okozta halálozásának relatív kockázata Magyarországon az EU 15 A hipertónia, mint kiemelt kardiovaszkuláris rizikófaktor befolyásoló tényezőinek és ellátásának vizsgálata az alapellátásban Dr. Sándor János, Szabó Edit, Vincze Ferenc Debreceni Egyetem OEC Megelőző

Részletesebben

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Helyzetkép a szlovén lakosság egészségi állapotáról

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Helyzetkép a szlovén lakosság egészségi állapotáról HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Helyzetkép a szlovén lakosság egészségi állapotáról Készült a vas megyei Markusovszky Kórház Nonprofit Zrt. megbízásából, a Healthy Food Egészséges Étel

Részletesebben

Átalakul a társadalom, t. módosulnak nyezők. Bakai Judit. Soproni Rehabilitációs Gyógyintézet

Átalakul a társadalom, t. módosulnak nyezők. Bakai Judit. Soproni Rehabilitációs Gyógyintézet Átalakul a társadalom, t módosulnak m a kockázati tényezt nyezők Bakai Judit Soproni Rehabilitációs Gyógyintézet dr. Bucsányi Gyula Az elkényeztetett nyeztetett, agyonevett, önfegyelem nélkülili nép rövidéletű.

Részletesebben

Vízmérők kiválasztása és karbantartása

Vízmérők kiválasztása és karbantartása JELLEGZETES ÜZEMFENNTARTÁSI OBJEKTUMOK ÉS SZAKTERÜLETEK 5.25 Vízmérők kiválasztása és karbantartása Tárgyszavak: karbantartás-tervezés; vízmérő; mérőeszköz. Egy innovatív számítógépes program segít a gyártóknak

Részletesebben

VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015.

VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015. VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015. Jubileumi V. Sikeresen Teljesült Évad / 2010-2011 - 2012-2013 - 2014 / Központi vastagbéldaganat rizikó felmérési kérdőív 2012-2013-14. évi eredményei Dr.

Részletesebben

Az Ivóvízminőség-javító program technológiai vonatkozásai. Licskó István Laky Dóra és László Balázs BME VKKT

Az Ivóvízminőség-javító program technológiai vonatkozásai. Licskó István Laky Dóra és László Balázs BME VKKT Az Ivóvízminőség-javító program technológiai vonatkozásai Licskó István Laky Dóra és László Balázs BME VKKT Arzén Ammónium ion Bór Fluorid Vas Mangán Nitrit??? Metán Szén-dioid Célkomponensek Lehetséges

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2012. október 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

AsMET víztisztító és technológiája

AsMET víztisztító és technológiája AsMET víztisztító és technológiája Horváth Dániel mérnök daniel.horvath@smet.hu S-Metalltech 98. Kft. Tartalom I. AsMET adszorbens - Tulajdonságok II. Alkalmazási példák III. Regenerálás Hulladék kezelése

Részletesebben

MUNKAGAZDASÁGTAN. Készítette: Köllő János. Szakmai felelős: Köllő János. 2011. január

MUNKAGAZDASÁGTAN. Készítette: Köllő János. Szakmai felelős: Köllő János. 2011. január MUNKAGAZDASÁGTAN Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék, az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2012. június 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Iratjel: OrvosiKamara

Iratjel: OrvosiKamara 39./1 39./2 39./3 39./4 39./5 39./6 39./7 39./8 39./9 39./10 39./11 39./12 Na K 39./13 Na K 39./14 Na K 39./15 39./16 39./17 39./18 * A vérbe került mérgező többletkálium káros hatását ezekkel lehet csökkenteni!

Részletesebben

Hajdúnánás geotermia projekt lehetőség. Előzetes értékelés Hajdúnánás 2011. 09. 02.

Hajdúnánás geotermia projekt lehetőség. Előzetes értékelés Hajdúnánás 2011. 09. 02. Hajdúnánás geotermia projekt lehetőség Előzetes értékelés Hajdúnánás 2011. 09. 02. Hajdúnánástól kapott adatok a 114-es kútról Általános információk Geotermikus adatok Gázösszetétel Hiányzó adatok: Hő

Részletesebben

Hosszabb élettartam. Alacsonyabb költségek. A Hiltivel pénzt takaríthat meg! Győződjön meg róla! Hilti. Tartósan teljesít.

Hosszabb élettartam. Alacsonyabb költségek. A Hiltivel pénzt takaríthat meg! Győződjön meg róla! Hilti. Tartósan teljesít. Hosszabb élettartam. Alacsonyabb költségek. A Hiltivel pénzt takaríthat meg! Győződjön meg róla! Hilti. Tartósan teljesít. Mi jobb az alacsony költségeknél? A költségmentesség! A Hilti az Ön igényeihez

Részletesebben

JELENTÉS A KÁBÍTÓSZER FOGYASZTÓKRÓL ÉS KEZELÉSÜKRŐL év

JELENTÉS A KÁBÍTÓSZER FOGYASZTÓKRÓL ÉS KEZELÉSÜKRŐL év 1 / 18 JELENTÉS A FOGYASZTÓKRÓL ÉS KEZELÉSÜKRŐL 2009. év Adatszolgáltató: drogambulanciák és drogközpontok, pszichiátriai gondozók, gyermek- és ifjúsági pszichiátriai gondozók, pszichiátriai osztályok

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye február

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye február CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Munkaügyi Központ Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2011. február 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-512 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

A céljaink valóra válhatnak, csak tennünk kell értük! Aegon Baba-Mama Program életbiztosítás. Aegon Relax nyugdíjbiztosítás

A céljaink valóra válhatnak, csak tennünk kell értük! Aegon Baba-Mama Program életbiztosítás. Aegon Relax nyugdíjbiztosítás A céljaink valóra válhatnak, csak tennünk kell értük! Aegon Baba-Mama Program életbiztosítás Aegon Relax nyugdíjbiztosítás Az Aegon Relax nyugdíjbiztosítással megalapozhatja kiegyensúlyozott, nyugodt jövőjét!

Részletesebben

E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v -

E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v - Az egészség nem minden, de az egészség nélkül a minden is semmi. E G É S Z S É G T E R V - k é r d ő í v - (Arthur Schopenhauer) Életkora Neme (kérem, húzza alá) nő férfi Legmagasabb iskolai végzettsége

Részletesebben

A nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban részesülők halálozása Magyarországon 2008-ban

A nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban részesülők halálozása Magyarországon 2008-ban Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Közgazdasági Elemzések Főosztálya A nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban részesülők halálozása Magyarországon 2008-ban (Nemek, ellátásfajták és megyék szerinti

Részletesebben

Gyermekek szegénységéről iskola kezdés előtt. Készítette: Korózs Lajos

Gyermekek szegénységéről iskola kezdés előtt. Készítette: Korózs Lajos Gyermekek szegénységéről iskola kezdés előtt Készítette: Korózs Lajos ELTE-kutatás eredménye Soha nem volt annyi szegény gyermek hazánkban mint most! A leghátrányosabb helyzetű térségekben a gyerekek 84

Részletesebben

A TÁRKI ADATFELVÉTELEINEK DOKUMENTUMAI. Omnibusz 2003/08. A kutatás dokumentációja. Teljes kötet

A TÁRKI ADATFELVÉTELEINEK DOKUMENTUMAI. Omnibusz 2003/08. A kutatás dokumentációja. Teljes kötet A TÁRKI ADATFELVÉTELEINEK DOKUMENTUMAI Omnibusz 2003/08 A kutatás dokumentációja Teljes kötet 2003 Tartalom BEVEZETÉS... 4 A MINTA... 6 AZ ADATFELVÉTEL FŐBB ADATAI... 8 TÁBLÁK A SÚLYVÁLTOZÓ KÉSZÍTÉSÉHEZ...

Részletesebben

Túlélés analízis. Probléma:

Túlélés analízis. Probléma: 1 Probléma: Túlélés analízis - Túlélési idő vizsgálata speciális vizsgálati módszereket igényel (pl. két csoport között az idők átlagait nem lehet direkt módon összehasonlítani) - A túlélési idő nem normális

Részletesebben

Szennyvíztisztítás III.

Szennyvíztisztítás III. Szennyvíztisztítás III. Harmadlagos tisztítás lehetséges eljárásai Fertőtlenítés Kémiai szennyvíztisztítás Adszorpció Membránszeparáció Elpárologtatás Ultrahangos kezelés Szennyvíz fertőtlenítés Szennyvíz

Részletesebben

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő piaci helyzetkép Csongrád megye 2012. július 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

17. Az idősek egészségügyi ellátása, nyugdíjrendszer

17. Az idősek egészségügyi ellátása, nyugdíjrendszer 17. Az idősek egészségügyi ellátása, nyugdíjrendszer 1.Egészségügyi ellátás igénybevétele Az időskorúak gyakrabban szorulnak orvosi kezelésre, gyakrabban utalják őket szakorvoshoz és gyakrabban kezelik

Részletesebben

A közlekedésbiztonság az egészségügy szemszögéből nemzetközi kitekintés

A közlekedésbiztonság az egészségügy szemszögéből nemzetközi kitekintés TÖBBMILLIÓ ÉLET MEGMENTÉSE A közlekedésbiztonság az egészségügy szemszögéből nemzetközi kitekintés CSELEKVÉSEK ÉVTIZEDE A KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGÉRT 2011-2020 Dr. Pusztai Zsófia WHO Magyarországi Iroda 2015.

Részletesebben

KUTATÁSI JELENTÉS AZ ÜGYFÉLSZOLGÁLATI VIZSGÁLAT KIEGÉSZÍTŐ KÉRDÉSEIRŐL. részére december

KUTATÁSI JELENTÉS AZ ÜGYFÉLSZOLGÁLATI VIZSGÁLAT KIEGÉSZÍTŐ KÉRDÉSEIRŐL. részére december KUTATÁSI JELENTÉS AZ ÜGYFÉLSZOLGÁLATI VIZSGÁLAT KIEGÉSZÍTŐ KÉRDÉSEIRŐL A részére 2013. december TARTALOMJEGYZÉK 1. AZ EGYES ÜGYINTÉZÉSI MÓDOK NÉPSZERŰSÉGE... 3 1.1. ÜGYINTÉZÉSI MÓDOK NÉPSZERŰSÉGE A SZEMÉLYES

Részletesebben

DABAS IVÓVÍZMINŐSÉG JAVÍTÁSA

DABAS IVÓVÍZMINŐSÉG JAVÍTÁSA DABAS IVÓVÍZMINŐSÉG JAVÍTÁSA PROJEKTÁTADÓ RENDEZVÉNY, SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ 2015. SZEPTEMBER 14. KORSZERŰ VÍZKEZELÉS, EGÉSZSÉGES IVÓVÍZ SZOLGÁLTATÁS A BERUHÁZÁS CÉLJA Ivóvízkezelés A projekt alapvető célkitűzése

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2013. február 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

TÉVÉNÉZÉS AZ INTERNETEN

TÉVÉNÉZÉS AZ INTERNETEN TÉVÉNÉZÉS AZ INTERNETEN 2014. MÁJUS NIELSEN KÖZÖNSÉGMÉRÉS 2014. OKTÓBER 9. A MAGYAR NÉPESSÉG MEGOSZLÁSA ÉS ESZKÖZELLÁTOTTSÁGA 9,4 M Összes személy Van a háztartásban A tévés háztartásban élő 4 éven felüli

Részletesebben

A CSALÁDI NAPKÖZIK TÁMOGATÁSI RENDSZERE ÉS KÖLTSÉGINEK ELEMZÉSE

A CSALÁDI NAPKÖZIK TÁMOGATÁSI RENDSZERE ÉS KÖLTSÉGINEK ELEMZÉSE A CSALÁDI NAPKÖZIK TÁMOGATÁSI RENDSZERE ÉS KÖLTSÉGINEK ELEMZÉSE Készítette: Csákvári Tamás a Fehérkereszt Egyesület megbízásából A családi napközik támogatási rendszerét jelentős mértékben meghatározza

Részletesebben

Forrás Internet-helye: /gesundheitsbericht2016.pdf

Forrás Internet-helye: /gesundheitsbericht2016.pdf Jelentés az egészségügy helyzetéről Ausztriában (2005-2014/15) Österreichischer Gesundheitsbericht 2016 Berichtszeitraum 2005-2014/15 Bundesministerium für Gesundheit und Frauen, Dezember 2017 (273 p.)

Részletesebben

Lakhatási szegénység

Lakhatási szegénység Lakhatási szegénység Megfelelő lakhatás Lakhatás jogi biztonsága Szolgáltatások, infrastruktúra elérhetősége Megfizethetőség Lakásra való fizikai alkalmasság Akadálymentes Lokáció Kulturális megfelelőség

Részletesebben