TARTALOMJEGYZÉK PIACI INFORMÁCIÓK

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TARTALOMJEGYZÉK PIACI INFORMÁCIÓK --------------------------------------------------------------------- 1"

Átírás

1 TARTALOMJEGYZÉK PIACI INFORMÁCIÓK A JATO 11,8 %-OS CSÖKKENÉST MÉRT A MAGYAR ÚJAUTÓ-PIACON %-KAL NŐTT A HASZNÁLTAUTÓ-IMPORT HAZÁNKBAN ÁLLAMI SEGÍTSÉGET VÁR AZ MGSZ MEGHALADJA A 11 ÉVET A MAGYAR AUTÓPARK ÁTLAGÉLETKORA ,4 %-KAL CSÖKKENT AZ EURÓPAI ÚJAUTÓ-PIAC %-KAL CSÖKKENT A ROMÁN ÚJAUTÓ-PIAC BEN 500 EZER AUTÓ KÉSZÜLHET ROMÁNIÁBAN NÉMET AUTÓGYÁRTÓK RÉSZVÉNYÁRFOLYAMAI ELEKTROMOS AUTÓK TÖLTŐÁLLOMÁSA BUDAPESTEN JAVUL A HAZAI HASZONJÁRMŰPIAC %-RA NŐTT A VOLVO TRUCK PIACI RÉSZESEDÉSE A FEJLŐDŐ ORSZÁGOKÉ A HASZONGÉPJÁRMŰIPAR JÖVŐJE RE 2 2 SÁVOS ÚT ÉPÜLHET GYŐR ÉS SZOMBATHELY KÖZT NÖVELTE IDEI PROFITPROGNÓZISÁT AZ IATA ARANY, EZÜST ÉS PLATINA-ÁRAK A LONDONI SZÍNESFÉMPIACON A LONDONI TŐZSDE SZÍNESFÉM-ÁRAI A NYERSOLAJ ÁRÁNAK ALAKULÁSA A LONDONI TŐZSDÉN SZABÁLYOZÁS, JOG MILLIÓ FT-OS BÍRSÁGOT KAPOTT A HANKOOK TIRE EZRES HYUNDAI VISSZAHÍVÁS AZ USA-BAN ROZSDÁS BENTLEY-JEL MIATT VISSZAHÍVNAK 600 AUTÓT TONNAKILOMÉTER ALAPJÁN MÉRNÉ A FOGYASZÁST AZ ACEA BEN DRÁGUL A SZLOVÁK AUTÓPÁLYA-MATRICA CÉGHÍREK JÁRMŰGYÁRTÁST TELEPÍT GYŐRBE AZ AUDI MILLIÓ EURÓS OPEL-FEJLESZTÉS SZENTGOTTHÁRDON ESZTERGOMBAN DOLGOZNAK AZ ÚJ SWIFTEKEN TOVÁBB MÉLYÜLHET A SUZUKI-VW EGYÜTTMŰKÖDÉS NÉMETORSZÁGBAN KÉSZÜL AZ OPEL ELSŐ MINIAUTÓJA MEGKEZDI MEXIKÓI MOTORGYÁRÁNAK ÉPÍTÉSÉT A VW MEGDUPLÁZZA KÍNAI GYÁRTÓKAPACITÁSÁT A NISSAN A HYUNDAI ELKEZDTE AZ IX20 GYÁRTÁSÁT CSEHORSZÁGBAN A TOYOTA 2. GYÁRAT IS ÉPÍTHET OROSZORSZÁGBAN A MAHINDRÁÉ LESZ A FIAT SZICÍLIAI ÜZEME? KÖZÖS PLATFORMRA ÉPÍT AUTÓKAT A NISSAN ÉS A RENAULT TULAJDONRÉSZT VÁSÁROLNA A SSANGYONGBAN A RENAULT REKORD ÉRTÉKESÍTÉST VÁR IDÉN A SKODA ÚJ, KISEBB SUV-OT DOB PIACRA A PORSCHE KÍNAI AUTÓGYÁR ÉPÍTHET ÜZEMET OROSZORSZÁGBAN A PSA EGYÜTTMŰKÖDNE A BMW-VEL GM-RÉSZVÉNYEKET VÁSÁROLNA A SAIC MEGKEZDTE MŰKÖDÉSÉT A HYUNDAI OROSZ ÜZEME ÚJABB MOTORGYÁRAT ÉPÍT KÍNÁBAN A FORD TARTALOMJEGYZÉK

2 SZENTGOTTHÁRDON FEJLESZT AZ ALLISON TRANSMISSION OKTÓBERBEN BEFEJEZI A TERMELÉST A GYŐRI LITE-ON ÚJ TELEPHELYET ÉPÍT A COMPOSIT ONE AUDI-MEGRENDELÉS AZ ISI AUTOMOTIVE MAGYAR CÉGÉNEK ÉVI 20 MILLIÓ ABRONCS KÉSZÜLHET A RÁCALMÁSI HANKOOK GYÁRBAN ÚJ GYÁRAT ÉPÍTETT OROSZORSZÁGBAN A MAGNA NÖVELTE PROFITPROGNÓZISÁT A BOSCH AUTOMOTIVE DÉL-KOREI CÉGGEL FEJLESZT AKKUKAT A MITSUBISHI JÓL TELJESÍT AZ MAN LATIN-AMERIKÁBAN AZ OPEL A HASZONGÉPJÁRMŰVEKRE KONCENTRÁL A DAIMLER TRUCKS 30%-OS NÖVEKEDÉSRE TÖREKSZIK A VW NÖVELTE HASZONJÁRMŰ ÜZLETÁGÁNAK RÉSZESEDÉSÉT A DAIMLER CÁFOLJA A FIAT-VÁSÁRLÁS HÍRÉT BŐVÍTI MAGYARORSZÁGI SZOLGÁLTATÁSAIT A LOGWIN ÁTADTÁK A DACHSER ÚJ LOGISZTIKAI KÖZPONTJÁT TETS ÉS CSCL VONALJÁRAT KÍNA ÉS MOSZKVA KÖZÖTT KÍNÁBAN IS PIACRA LÉPETT AZ AIRBRIDGECARGO NEM LESZ BIOETANOL ÜZEM CSABACSŰDÖN INNOVÁCIÓ A BIODÍZEL KÁROSABB, MINT A BENZIN? KÖRNYEZETBARÁT ABRONCS A HANKOOK TIRE-TŐL INNOVÁCIÓS CENTRUM LÉTESÜL TATABÁNYÁN MILLIÓS BŐVÍTÉS A FELSŐZSOLCAI IPARI PARKBAN D-KONVERTER SZÁMÍTÓGÉPEKHEZ INGYENES FORGALMI INFORMÁCIÓK A MIO TECHNOLOGYTÓL CÉGVEZETÉS, MENEDZSMENT MAGASABB BETÉTI KAMAT AZ ERSTÉNÉL KKV-KNAK CSÖKKENŐ TÁMOGATÁS A BUDAPESTI FEJLESZTÉSEKHEZ A CÉGEK 25 %-A TERVEZI A DOLGOZÓI LÉTSZÁM BŐVÍTÉSÉT A LEÉPÍTÉSEK NAGY RÉSZE CSAK ÜZLETI SZEMPONTOT VIZSGÁL MEGÍRTA VÉGRENDELETÉT PORSCHE UNOKÁJA ESEMÉNYEK, EGYÉB A FIAT DOBLO CARGO A 2011-ES ÉV HASZONJÁRMŰVE A MERCEDES ATEGO LETT AZ ÉV HASZONJÁRMŰVE SZEPT : LOGISZTIKAI KONFERENCIA VELENCÉN MLBKT KONFERENCIA NOVEMBERBEN MAKROGAZDASÁG BELFÖLD ,4 MILLIÁRD FT AZ ÁLLAMHÁZTARTÁS HIÁNYA KÜLFÖLD ,5 %-OS GLOBÁLIS KERESKEDELMI FORGALOM-NÖVEKEDÉS VÁRHATÓ LASSUL A NÉMET GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS ÜTEME CSÖKKENŐ ÚJ IPARI MEGRENDELÉSEK AZ EURÓZÓNÁBAN ,3 %-KAL NŐTT A NÉMET REÁLBÉR VÁLSÁG ELŐTTI SZINTEN AZ IFO INDEX CSÖKKENT AZ EURÓÖVEZETI BESZERZÉSI MENEDZSER INDEX %-OS OROSZ INFLÁCIÓ VÁRHATÓ AZ IDÉN TARTALOMJEGYZÉK

3 PIACI INFORMÁCIÓK A JATO 11,8 %-OS CSÖKKENÉST MÉRT A MAGYAR ÚJAUTÓ-PIACON A JATO Dynamics elemzése szerint augusztusban tovább csökkentek az európai újautó-eladások. Az utolsó nyári hónapban az egy évvel korábbinál 11,8 %-kal kevesebb gépkocsi talált gazdára. A 10 legnagyobb forgalmú márka közül csak az Audi tudta növelni forgalmát. (Vgo, szeptember 21.) 15 %-KAL NŐTT A HASZNÁLTAUTÓ-IMPORT HAZÁNKBAN Az újautó-piac 37 %-os csökkenésével szemben a használt autók magyarországi behozatala az első 8 hónapban 15 %-kal, 11,2 ezer darabra nőtt. Új személykocsiból ugyanebben az időszakban 29 ezer darabot helyeztek forgalomba. A behozatal lényegesen kisebb havi ingadozást mutat, de még így is 30 %-kal elmarad a évi 16,2 ezer darabtól. A használtimport tekintetében még mindig a BMW a vezető, de részesedése csökkent, míg az Opelé, a Volkswagené és a Fordé nőtt. BMW-ből 3-szor, Mercedesből kétszer annyi használt érkezett az országba, mint amennyi új elkelt. A Ford, az Opel és a Volkswagen esetében viszont épp fordított az arány. HASZNÁLTAUTÓ-IMPORT ALAKULÁSA MÁRKÁNKÉNT Márka Darabszám Piaci rész Változás (%) (%-pont) BMW ,2-4,0 Opel ,0-1,5 Volswagen ,8-0,5 Ford ,7 +3,3 Mercedes ,7 +1,4 Renault 730 6,5 +0,2 Audi 726 6,5-1,7 Toyota 442 3,9-0,4 Peugeot 318 2,8 +0,4 FIAT 304 2,7 0,0 ÁLLAMI SEGÍTSÉGET VÁR AZ MGSZ A Magyar Gépjárműipari Szövetség (MGSZ) a kormánnyal együtt dolgozná ki javaslatait az iparág helyzetének javítására. Az egyik legfőbb probléma a munkahelyek és a képzett munkaerő megtartása, amely állami segítség nélkül szinte elképzelhetetlen. A szervezet szerint a járműipar túljutott a válság 1.

4 mélypontján, de érdemi növekedés csak 2012-től várható. A szövetség szeretné elérni, hogy az autóipar szereplőire ne vonatkozzon az a korlátozás, amely szerint a támogatás igényléséhez a bevételnek az előző két évben nem szabad 25 %-nál nagyobb mértékben csökkenni. Az MGSZ mérsékelné a bérek terheit is, valamint nem szigorítaná a kölcsönzött munkaerővel kapcsolatos szabályokat. (NG, szeptember 22., 4. o.) MEGHALADJA A 11 ÉVET A MAGYAR AUTÓPARK ÁTLAGÉLETKORA Az Ernst & Young adatai szerint Magyarországon több mint 3 millió elöregedett autó van forgalomban. Az autópark átlagos életkora meghaladja a 11 évet, ez azonban még mindig kedvezőbb a régió többi államához viszonyítva. Szlovákiában 13, Csehországban és Lengyelországban 14 év az átlag. A felmérés szerint az autóellátottságot tekintve Magyarország a régiós rangsor második felében helyezkedik el, ezer főre átlagosan 360 jármű jut. Ezzel hazánk megelőzi Szlovákiát (350) és Romániát (250), elmarad azonban a cseh és a lengyel átlagtól. (vh, szeptember 20.) (NG, szeptember 20., 16. o.) 2,4 %-KAL CSÖKKENT AZ EURÓPAI ÚJAUTÓ-PIAC A JATO Dynamics adatai szerint augusztusban éves szinten 2,4 %-kal az csökkentek az európai új autó eladások. A 10 legkeresettebb modell közül csak a Volkswagen Polónak, valamint a Renault Mégane-nak sikerült növelnie értékesítését. A Volkswagen Golf a top 10-es listából a legnagyobb, 29,3 %-os esést szenvedte el, a márkák közt egyedül az Audinak sikerült növelnie eladási számait. A szervezet szeptemberben további piaccsökkenést prognosztizál, ami elsősorban a nagy nyugat európai piacokról fokozatosan kivezetett roncsprogramoknak tudható be. Általánosságban elmondható, hogy a vásárlói bizalom továbbra is mélyponton van, bár ez némiképp ellentmond az év elején beindult, egyre erősödő optimista piaci gondolkodásnak. EGYES MÁKRÁK ÉRTÉKESÍTÉSEK ALAKULÁSA Márka Változás Változás augusztus (%) január-augusztus (%) Volkswagen , ,9 Renault , ,7 Ford , ,7 Peugeot , ,7 Opel/Vauxhall , ,8 Citroen , ,6 FIAT , ,2 Audi , ,4 Toyota , ,4 BMW , ,8 2.

5 Modell AZ EGYES MODELLEK ÉRTÉKESÍTÉSEK ALAKULÁSA Változás Változás augusztus (%) január-augusztus (%) Volkswagen Golf , ,0 Volkswagen Polo , ,3 Ford Fiesta , ,0 Renault Clio , ,2 Opel/Vauxhall Corsa , ,5 Peugeot , ,8 Opel/Vauxhall Astra , ,9 Renault Megane , ,1 Ford Focus , ,2 FIAT Punto , ,9 Európa öt nagy tradicionális piaca (Nagy-Britannia, Németország, Spanyolország, Franciaország és Olaszország) kivétel nélkül kevesebb új autót értékesített augusztusban, mint egy évvel korábban. AZ ÉRTÉKESÍTÉSEK ALAKULÁSA EGYES ORSZÁGOKBAN Ország Változás Változás augusztus (%) január-augusztus (%) Ausztria , ,0 Belgium* , ,8 Ciprus , ,0 Csehország , ,6 Dánia , ,7 Észtország , ,1 Finnország , ,4 Franciaország , ,8 Németország , ,7 Nagy-Britannia , ,2 Görögország , ,0 Magyarország , ,0 Izland , ,1 Írország , ,8 Olaszország , ,5 Lettország , ,8 Litvánia , ,8 Luxembourg , ,1 Norvégia , ,9 Lengyelország , ,4 Portugália* , ,2 Slovákia , ,3 Szlovénia , ,8 Spanyolország , ,0 Svédország , ,1 Svájc* , ,3 Hollandia , ,8 Összesen ,8 9,254,818 9,481,865-2,4 * Becsült augusztusi számok (vh, szeptember 20.) (AP, szeptember 20.) (AS, szeptember 20.) 3.

6 26%-KAL CSÖKKENT A ROMÁN ÚJAUTÓ-PIAC Romániában az első 8 hónapban 26 %-kal, darabra csökkent az új autók értékesítése. Augusztusban havi relációban mintegy 16 %-kal esett a forgalom. A márkák sorrendjében a Dacia áll az élen, majd a Volkswagen és a Renault következik. (Vgo, szeptember 24.) 2014-BEN 500 EZER AUTÓ KÉSZÜLHET ROMÁNIÁBAN A PricewaterhouseCoopers tanácsadó cég legfrissebb elemzése szerint 4 év alatt Kelet-Közép-Európa 6. legnagyobb autógyártójává válhat Románia. Az előrejelzés szerint 2014-ben már évente több mint félmillió gépkocsi készülhet délkeleti szomszédunknál, ami 70 %-kal több a tavalyinál. Ezzel Románia megelőzheti Magyarországot, Ukrajnát és Szlovéniát is január-július között 220 ezer darab autó készült az országban, ebből 215 ezer darab a Dacia, a maradék pedig Ford. Az amerikai gyártó tervei szerint jövő szeptemberben kezdi meg tevékenységét a helyi gyára, aminek az éves kibocsátása 150 ezer darab lesz. (NG, szeptember 23., 8. o.) NÉMET AUTÓGYÁRTÓK RÉSZVÉNYÁRFOLYAMAI A NÉMET AUTÓGYÁRTÓK RÉSZVÉNYÁRFOLYAMÁNAK ALAKULÁSA (XETRA, /DB) Cégnév 2010.IX IX.17. Változás ( /db) Audi 606,00 580,00 26 BMW 50,35 47,41 2,940 Daimler 46,13 44,475 1,655 Porsche 36,53 37,595-1,065 Volkswagen 16,05 14,8 1,250 4.

7 (D-B, szeptember 25.) ELEKTROMOS AUTÓK TÖLTŐÁLLOMÁSA BUDAPESTEN Budapesten szeptember 22-én átadták az első elektromosautó-töltőállomást az Elmű Váci úti székháza előtt. A projekt része az Elmű-Émász által kezdeményezett, az e-autózás hazai elterjesztésére irányuló elektromos mobilitási programnak. (Vgo, szeptember 23.) (MHo, szeptember 23.) JAVUL A HAZAI HASZONJÁRMŰPIAC Augusztusban éves szinten 60 %-kal, 800 darabra nőtt az újonnan forgalomba helyezett kishaszonjárművek száma. Az első 8 hónapban regisztrál 5,4 ezer darab azonban még így is elmarad az egy évvel korábbitól. A márkák versenyében továbbra is a Ford áll az élen, de piaci részesedése 5 %-ponttal, 16,3 %-ra csökkent. Felzárkózott viszont a FIAT és a Volkswagen (13-13 %), utóbbi ráadásul az eladott darabszámot is növelni tudta. A Renault és az Opel szintén több járművet értékesített, miközben a Toyota, a Citroen és a Nissan eladása csökkent. Nyergesvontatókból az első 8 hónapban 25 %-kal több kelt el (820 db), mint a tavalyi év azonos időszakában, miközben a tehergépkocsiknál 33 %-os visszaesés történt (388 db-ra). (NG, szeptember 23., 17. o.) 5.

8 20 %-RA NŐTT A VOLVO TRUCK PIACI RÉSZESEDÉSE A 16 tonna feletti tehergépkocsik tekintetében a Volvo Hungária Kft. piaci részesedése Magyarországon a tavalyi 10 %-ról az idei első 7 hónapban 20 %-ra nőtt. A vállalat július végéig 154 darab járművet adott el, az év egészére pedig több mint 400 darabbal számol a vezetés. (NG, szeptember 23., 17. o.) A FEJLŐDŐ ORSZÁGOKÉ A HASZONGÉPJÁRMŰIPAR JÖVŐJE Jelenleg a gazdaság minden szegmense a fejlődő országokra, Brazíliára, Oroszországra, Indiára és Kínára koncentrál (BRIC-államok). De a Vistaországok (Vietnám, Indonézia, Dél-Afrika, Törökország és Argentína) is egyre érdekesebbé válnak a haszongépjármű-ipar számára re a nehéz és középsúlyú teherautók iránti igény kb. 150 ezer járműre nő a Roland Berger tanácsadó cég felmérése szerint re az éves kereslet 200 ezer, 2020-re pedig 250 ezer jármű lesz. Ezek a fejlődő államok a gyártás potenciális helyszíneivé válhatnak, ráadásul a kereslet is hamarosan emelkedik a szegmens termékei iránt. (DVZ, szeptember 23.) 2015-RE 2 2 SÁVOS ÚT ÉPÜLHET GYŐR ÉS SZOMBATHELY KÖZT A tervek szerint még ebben az európai uniós ciklusban, azaz legkésőbb 2015-ig 2 2 sávos autóút vezet majd Győrtől Szombathelyig. E távlati terv részeként folyik a Győrtől Csornáig, illetve a Csornától Szombathelyig tartó új út kiépítésének előkészítése. Erre több mint 12 milliárd Ft áll rendelkezésre, aminek nagy részét EU finanszírozza. A megvalósíthatósági tanulmányok többsége elkészült, a jogerős építési és hatósági engedélyek egy része is rendelkezésre áll. Elkészült több környezet- és örökségvédelmi hatásvizsgálat, és a kiviteli tervek egy része is. A szükséges közműengedélyek beszerzése előkészítés alatt áll. (vh, szeptember 23.) (MNo, szeptember 24.) (Nsgo, szeptember 24.) NÖVELTE IDEI PROFITPROGNÓZISÁT AZ IATA A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) szerint az iparág profitja az idén elérheti a 8,9 milliárd dollárt, ami több mint 3-szorosa a korábbi becslésnek ben a szervezet szerint viszont 5,3 milliárd dollárra mérséklődik a nyereség. A fellendülés főleg az ázsiai-óceániai és az észak-amerikai régiónak köszönhető, Európában várhatóan tovább csökken a nyereség. A globális árbevétel 2010-ben eléri az 560 milliárd dollárt. (NG, szeptember 22., 16. o.) (HVGo, szeptember 21.) 6.

9 ARANY, EZÜST ÉS PLATINA-ÁRAK A LONDONI SZÍNESFÉMPIACON AZ ARANY, A PLATINA ÉS AZ EZÜST ÁRÁNAK ALAKULÁSA A LONDONI SZÍNESFÉMPIACON (NAPI FIXINGEK, USD/TROY UNCIA) IX IX. 17. Arany 1 295, ,30 Platina 1 643, ,00 Ezüst (cent) 2 143, ,00 (TBD, szeptember 24.) A LONDONI TŐZSDE SZÍNESFÉM-ÁRAI A LONDONI FÉMTŐZSDE ÁRAI (USD/TONNA, AZONNALI) IX IX. 16. Alumínium 99,7 %-os High Grade 2 233, , , ,00 Horgany, Special High Grade 2 205, , , ,50 Réz, Grade A 7 876, , , ,00 7.

10 (LME, szeptember 23.) A NYERSOLAJ ÁRÁNAK ALAKULÁSA A LONDONI TŐZSDÉN A NYERSOLAJ ÁRÁNAK ALAKULÁSA (USD/BARREL) IX IX. 17. Nyersolaj, július 77,69-79,40 77,25-79,47 (ICE, szeptember 24.) 8.

11 SZABÁLYOZÁS, JOG 1 MILLIÓ FT-OS BÍRSÁGOT KAPOTT A HANKOOK TIRE Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) ismét 1 millió Ft bírságot szabott ki a Hankook Tire Magyarország Kft.-re [lásd még: Visszapillantó, 2010/22.: 1 millió Ft-os munkaügyi bírság a Hankooknak]. Az indokolás szerint a társaság vezetése az emberi méltóságot sértő módon bánt a helyi szakszervezet tisztségviselőjével. A helyi szakszervezet vezetője azért jelentette fel a koreai tulajdonú céget, mert érdekvédelmi munkája miatt főnökei többször megfenyegették, hogy kirúgják, ha érdekvédelmi munkáról beszél kollégáival. A panaszos szerint többször kiabáltak vele, ellenséges hangulatot gerjesztettek közte és munkatársai között, s minden eszközzel akadályozták az érdekvédelmi munkát. A cég vezetése a meghallgatás során tételesen cáfolta a felsorakoztatott állításokat, amelyeket tanúvallomások is alátámasztottak, az EBH azonban így is megalapozottnak ítélte a bejelentést. (AP, szeptember 20.) (HVGO, szeptember 20., szeptember 21.) (MHo, szeptember 21.) (MNo, szeptember 21.) 139 EZRES HYUNDAI VISSZAHÍVÁS AZ USA-BAN A Hyundai Motor Co. mintegy 139,5 ezer járművet hív vissza az Egyesült Államokban a kormányszerkezet esetleges meghibásodása miatt. A döntés a december szeptember 10. között készített Sonata modelleket érinti. (ANO, szeptember 26.) ROZSDÁS BENTLEY-JEL MIATT VISSZAHÍVNAK 600 AUTÓT Közel 600 darab, között gyártott Arnage, Azure és Brooklands modellt hív vissza a Bentley. A lépés oka, hogy a jármű motorházának elején lévő szárnyas B betűt ábrázoló díszt mozgató mechanika rozsdásodhat, így az egy esetleges ütközés esetén nem tud visszahúzódni. (vh, szeptember 21.) (ANO, szeptember 22.) TONNAKILOMÉTER ALAPJÁN MÉRNÉ A FOGYASZÁST AZ ACEA Az Európai Bizottság 2020-ig 1/3-ával szeretné csökkenteni a könnyű haszongépjárművek károsanyag-kibocsátását. Az európai autógyártók szövetsége (ACEA) szerint azonban az egész haszongépjármű szektornak csökkentenie kéne a káros anyagok kibocsátását. Erre alkották meg a Vision elnevezésű programot. Az ACEA továbbra is szorgalmazza a hosszú szállító szerelvények 9.

12 engedélyezését, két hosszú szerelvény ugyanis három 38 tonnás teherautó szállítmányát lenne képes elvinni, és ezzel üzemanyagot megtakarítani. A károsanyag-kibocsátás csökkentésére a szervezet intézkedések sorát javasolja, pl. a dugók elkerülését intelligensebb tervezéssel, a telematika-rendszerek bevezetését, a sofőrök képzését, valamint az üresjáratok megelőzését. Az ACEA lehetetlennek tartja, hogy egy kalap alá vegyék az összes haszongépjárművet egy, az össz-súlyra szabott emissziós határral. A szövetség azt javasolja, hogy a tonnakilométer alapján mérjék a fogyasztást és a szén-dioxid-kibocsátást. (DVZ, szeptember 22.) 2011-BEN DRÁGUL A SZLOVÁK AUTÓPÁLYA-MATRICA Jövőre jelentősen drágulnak a személyautók számára a szlovák autópályamatricák [lásd még: Visszapillantó, 2010/36.: Jövőre nő a szlovák pályamatricák ára]. A jelenlegi 36,5 euró helyett jövőre már 50 eurót kell fizetni az éves használatért. Egyidejűleg drágulnak a heti és a havi matricák is, amelyek jelenleg 4,9, illetve 9,9 euróba kerülnek. Ugyanakkor a közlekedési tárca a napi matrica bevezetését is fontolgatja. Az emeléstől a kormány 14 millió euró többletbevételt vár. A 3,5 tonna feletti összsúlyú teherjárművek autópályadíjukat az elektronikus díjbeszedő rendszerben fizetik. (MNo, szeptember 24.) (HVGo, szeptember 23.) 10.

13 CÉGHÍREK JÁRMŰGYÁRTÁST TELEPÍT GYŐRBE AZ AUDI Az Audi AG mintegy 900 millió eurós beruházással fejleszti győri üzemét [lásd még: Visszapillantó, 2010/34.: Járműgyártással bővül a győri Audi?]. A jövőben a vállalat a teljes gyártási folyamatot a Kisalföldön végzi, a karosszériagyártástól a fényezésen át egészen az összeszerelésig. A projekt eredményeként az eddigi TT és A3 Cabriolet modellek mellett az A3 egy új verziója is itt készül majd. Az üzem így összesen évi 125 ezer gépkocsit állít majd elő. A 2013-ra megvalósuló gyárfejlesztés közvetlenül munkahelyet hoz létre, létre, így a régióban a vállalat törzsállományát, a beszállítókat és a szolgáltatókat is beleértve több mint 15 ezer embernek biztosít megélhetést. Ha a gyár termelése felfut, az Audi már 2 %-kal járul hozzá a magyar nemzetgazdaság kibocsátásához. A bejelentéssel egyidőben mindkét német Audi telephelyen, Ingolstadtban és Neckarsulmban is meghosszabbította a vállalkozás a foglalkoztatási garanciát, így 2014 végéig biztos a dolgozók állása. Sajtóinformációk szerint a lépést az autógyártó ellensúlyozásnak szánta, mivel Németországban általában ideges reakciók kísérik, ha egy ottani vállalkozás külföldön teremt új munkahelyeket. A bővítéshez az Audi 200 hektárnyi területet vásárolt, melynek egy része jelenleg még a Natura 2000 környezetvédelmi programhoz tartozik, az átminősítési eljárás novemberben lezárulhat. Mindezektől függetlenül már októberben elkezdődhetnek a munkálatok, mert a jelenlegi és a leendő gyárterületet összekötő 56 hektárnyi föld beépítéséhez nincs szükség különleges engedélyre. Orbán Viktor miniszterelnök szerint minden biztosított a beruházásához, a földkérdést a nemzetközi normáknak megfelelően intézik. Rupert Stadler kijelentette, hogy biztos a beruházásban, így nincs szükség B tervre. (AS, szeptember 25.) (Nso, szeptember 23.) (HVGo, szeptember 23., szeptember 24) (Vgo, szeptember 23.) (Nsgo, szeptember 23.) (MK, szeptember 24.) (vh, szeptember 24.) (NG, szeptember 24., 1. o.) (AP, szeptember 23., szeptember 24.) (Nsgo, szeptember 24.) (Fo, szeptember 23.) (Kf, szeptember 23., 1. o.) 500 MILLIÓ EURÓS OPEL-FEJLESZTÉS SZENTGOTTHÁRDON Az Opel 500 millió eurós beruházás keretében 2 év alatt 800 új munkahelyet létesít a szentgotthárdi gyárában. Az üzemcsarnok bővítésével 3 új motorcsalád gyártása indul meg 2012 végétől, így az egység éves kibocsátása 500 ezer darabra nő. Az egyik család kisméretű benzinmotor lesz, a másik közepes benzinmotor, a harmadik pedig közepes méretű dízel motorcsalád. A hajtóműveket a kis Corsatól az Insigniáig számos Opel modellbe építik be. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a fejlesztéshez a kormány 7,5 milliárd Ft állami támogatást biztosít, amelynek megtérülésével 3-4 év alatt számol a tárca, ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnök szerint a kormány csupán 0október közepén dönt a támogatás mértékéről. Reinald Hoben, az Opel/Vauxhall gyártásért felelős alelnöke kijelentette, hogy a szentgotthárdi gyár eddig is a cég egyik 11.

14 leghatékonyabban működő üzeme volt, az új beruházással érkező csúcstechnológia és az egyedülálló rugalmas gyártási eljárás Szentgotthárdot a világ egyik legmodernebb motorgyárává teszi. (Vgo, szeptember 21.) (vh, szeptember 21.) (AS, szeptember 21.) (AP, szeptember 21.) (ah, szeptember 21.) (HVGO, szeptember 21.) (Fo, szeptember 21.) (Nso, szeptember 21.) (MHo, szeptember 21., szeptember 22.) (Nsgo, szeptember 21.) ESZTERGOMBAN DOLGOZNAK AZ ÚJ SWIFTEKEN A Magyar Suzuki Zrt. esztergomi gyárában gőzerővel dolgoznak az új Swift modellen, amelyet október elején mutatnak be a párizsi autókiállításon. A magyar piacra is az ősz folyamán érkezik a modell, így sem az ár, sem az értékesítési terv nem publikus. Az új típusból az idén várhatóan 40 ezer darabot készítenek Esztergomban. (NG, szeptember 22., 4. o.) TOVÁBB MÉLYÜLHET A SUZUKI-VW EGYÜTTMŰKÖDÉS Az Economic Times gazdasági lap értesülése szerint a Volkswagen AG kiterjesztheti a Suzukival való együttműködését azáltal, hogy használja a japán cég indiai gyártási és tervező egységeit [lásd még: Visszapillantó, 2010/26.: Növelheti tulajdonrészét a VW a Suzukiban?]. A német cég vezetői nemrég látogatást tettek a Maruti Suzuki gyárában, és találkoztak az ottani igazgatókkal. (ANO, szeptember 22.) NÉMETORSZÁGBAN KÉSZÜL AZ OPEL ELSŐ MINIAUTÓJA Az Opel Németországban kezdi meg első miniautójának gyártását, amit a Ford Ka riválisának szán. Az egyelőre Junior névre keresztelt modell gyártása tól indul, amihez a vállalat 90 millió eurós fejlesztést hajt végre eisenachi üzemében. A későbbiekben az autóból elektromos hajtású változat is készül. (Vgo, szeptember 23.) MEGKEZDI MEXIKÓI MOTORGYÁRÁNAK ÉPÍTÉSÉT A VW A Volkswagen AG októberben kezdi meg mexikói dízelmotorgyárának építését. Az üzem 2013-ban kezdi meg működését, éves kapacitása 300 ezer darab lesz. A gyár főleg a 75 km-re lévő összeszerelő üzembe és az amerikai Chattanoogába szállítja majd az alkatrészeket. (ANO, szeptember 22.) 12.

15 MEGDUPLÁZZA KÍNAI GYÁRTÓKAPACITÁSÁT A NISSAN A Nissan a jelenlegi 670 ezerről 2012-ig évi 1,2 millió darabra kívánja növelni kínai gyártókapacitását. A vállalat célja, hogy az ázsiai országban a mostani 6-ról 10 %-ra növelje piaci részesedését. Az első 8 hónapban a Nissan 660 ezer járművet értékesített Kínában, és a Toyotát megelőzve a legnépszerűbb japán márka. (Vgo, szeptember 20.) (NG, szeptember 21., 6. o.) A HYUNDAI ELKEZDTE AZ IX20 GYÁRTÁSÁT CSEHORSZÁGBAN A csehországi Novosicében a Hyundai megkezdte az ix20 kompakt egyterű személygépkocsik gyártását. Ez a modell a negyedik, amely a dél-koreai cég cseh üzemében készül. A járművet az októberi párizsi autókiállításon mutatja be a vállalat, értékesítését november 1-jén kezdi meg. (Vgo, szeptember 21.) A TOYOTA 2. GYÁRAT IS ÉPÍTHET OROSZORSZÁGBAN A Toyota oroszországi igazgatója egy, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélésen elmondta, hogy cége fontolóra vette egy második gyár létesítését is Oroszországban. A japán vállalat szeretné erősíteni pozícióját az egyik legnagyobb bővüléssel kecsegtető piacon, amibe akár egy új gyártócsarnok építése is beletartozhat. (ANO, szeptember 22.) A MAHINDRÁÉ LESZ A FIAT SZICÍLIAI ÜZEME? Egy szicíliai befektető, Simone Cimino azt tervezi, hogy a FIAT által eladandó szicíliai gyárat elektromos autók előállítására építi át [lásd még: Visszapillantó, 2010/5.: Sztrájk a szicíliai FIAT-üzem bezárása miatt]. Az üzletember 450 millió eurót fektetne a létesítménybe, ahol az indiai Reva Electric Car Co. készíthetné járműveit. Elemzők szerint az ügylet hátterében a szintén indiai Mahindra&Mahindra autógyártó állhat, amely májusban már megpróbálta megszerezni a Reva tulajdonjogának 55 %-át. A FIAT a kérdéses üzemben 2011 végén fejezi be a tevékenységét, mert az nem gazdaságos. (ANO, szeptember 22.) KÖZÖS PLATFORMRA ÉPÍT AUTÓKAT A NISSAN ÉS A RENAULT Japán lapértesülések szerint a Nissan és a Renault a jövőben legalább 10 modellt építene közös padlólemezre. Emellett a két cég mintegy 70 alkatrész standardizálását tervezi, beleértve az ablakokat és a fékeket is. Így a vállalatok mintegy 30 %-kal csökkentik a közepes méretű autók gyártási költségeit. A közös gyártás 2013-tól indul majd, és közel 1,5 millió autót érint. A tervek szerint a Nissan X-Trail, Dualis, valamint a Renault Fluence és Megane modellek készülhetnek így. (Vgo, szeptember 23.) 13.

16 TULAJDONRÉSZT VÁSÁROLNA A SSANGYONGBAN A RENAULT Sajtóinformációk szerint a Renault SsangYong részvényeket vásárolna [lásd még: Visszapillantó, 2010/21.: A Renault és a Mahindra is megvenné a SsangYongot]. A koreai autógyár január óta csődeljárás alatt áll, így a francia vállalat jóval olcsóbban juthatna a papírokhoz. (ah, szeptember 25.) REKORD ÉRTÉKESÍTÉST VÁR IDÉN A SKODA A német Volkswagen konszernhez tartozó Skoda Auto rekordot jelentő 770 ezer darabra növelte idei eladási prognózisát. Ennek a feltétele, hogy a Skoda sikeres legyen az új piacokon, elsősorban Kínában, Indiában, Oroszországban, és megtartsa pozícióit a közép-európai országokban től 2009-ig a Skoda eladásai 57 %-kal emelkedtek, tavaly a cég 684 ezer gépkocsit értékesített. Az I. félévben az eladott volumen 378,7 ezer darab volt, ami 49 ezerrel több az előző évinél. A társaság jelenleg két új modell fejlesztésén dolgozik, és a közeljövőben megújul a közkedvelt Superb, illetve Roomster típus. A társaság a jövőben a dinamikus, sportos kinézésű modellekre összpontosít. A cseh autógyár a tervek szerint 2020-ban évi 1,5 millió járművet értékesít majd. (Nsgo, szeptember 24.) (Vgo, szeptember 24.) ÚJ, KISEBB SUV-OT DOB PIACRA A PORSCHE A Volkswagen AG vezérigazgatója, Martin Winterkorn bejelentette, hogy hamarosan Cajun néven új Porsche hobbiterepjáró kerülhet piacra. Az új típus a Cayenne kisebb változata lesz majd. A Cayenne platformja megegyezik az Audi Q7 és a VW Touareg alapjával, míg a Cajuné megegyezhet az Audi Q5-ével. A konszern vezetése középtávon évi 150 ezer darabra kívánja növelni a Porsche értékesítését. (ANO, szeptember 26.) KÍNAI AUTÓGYÁR ÉPÍTHET ÜZEMET OROSZORSZÁGBAN Egy orosz gazdasági tanácsadó szerint egy általa megnevezni nem kívánt kínai autógyártó folytat tárgyalásokat a kormánnyal arról, hogy egy összeszerelő üzemet hozzon létre Oroszországban. A megbeszélések még csak kezdeti fázisban vannak. Piaci információk szerint a már egy üzemmel rendelkező Geely nem szeretne újabb egységet létesíteni az országban, így biztos, hogy más befektetőről van szó. (ANO, szeptember 26.) 14.

17 A PSA EGYÜTTMŰKÖDNE A BMW-VEL A PSA autógyár bővítené együttműködését a német BMW-vel a szénszálas műanyagok terén. A francia vállalat szerint ez az anyag mind a prémium, mind a kisebb járműveknél fontos összetevő lehet. Keménysége megegyezik az acéléval, de annál jóval könnyebb. A BMW egyelőre nem kívánta kommentálni a hírt. (ANO, szeptember 26.) GM-RÉSZVÉNYEKET VÁSÁROLNA A SAIC A legnagyobb kínai autógyártó, a SAIC Motor Corp. érdeklődik a General Motors részvényeinek megvásárlása iránt. Az amerikai kormány igyekszik eladni majd a vállalatban megszerzett 61 %-os részesedését, de ehhez nagy intézményi befektetőket próbál felkutatni, akik megállapított áron, nagy tömbben vásárolnák fel a papírokat. Ezek a cégek jelentős kedvezményt kapnának, hogy cserébe nagy megrendelésekkel segítsék kiépíteni a cég iránti bizalmat. (Vgo, szeptember 21.) MEGKEZDTE MŰKÖDÉSÉT A HYUNDAI OROSZ ÜZEME A dél-koreai Hyundai Motor Co. szeptember 21-én beindította a termelést szentpétervári gyárában [lásd még: Visszapillantó, 2010/12.: Januárban indulhat a Hyundai orosz gyára]. A modellt 1,4, és 1,6 literes motorokkal gyártják majd, ötfokozatú mechanikus és négyfokozatú automata sebességváltóval. Az első Solaris típusú jármű legördült a szerelőszalagról, a sorozatgyártás azonban csak 2011 januárjában indul be. A Hyundai exportálna is a szentpétervári üzem termeléséből, de folytatja a személyautók importját is, és 2011-ben már 130 ezer autó eladását tervezi. A cég tervei szerint 2012-ben KIA-kat is gyártanak már Szentpéterváron. Az egységet 2008-ban kezdték építeni, költsége 500 millió euró volt. (Vgo, szeptember 22.) (ah, szeptember 21.) (vh, szeptember 22.) ÚJABB MOTORGYÁRAT ÉPÍT KÍNÁBAN A FORD A Ford kínai vegyesvállalata, a Changan Ford Mazda Automobile Co. egyezményt kötött Chongqing önkormányzatával egy motorgyár létesítéséről a kínai városban. Ezzel a Ford kínai motorkibocsátása a duplájára, évi 400 ezer darabra emelkedne. Az építkezés jövőre kezdődik, a termelés várhatóan 2013-ban indul meg. A projekt költsége eléri az 500 millió dollárt. (ANO, szeptember 25.) 15.

18 SZENTGOTTHÁRDON FEJLESZT AZ ALLISON TRANSMISSION Új csúcstechnológiás gyárat épít Szentgotthárdon az egykori General Motors leányvállalat, az Allison Transmission. A haszongépjárművekhez sebességváltókat előállító cég eddig a helyi Opel-gyárban lévő egységéből elégítette ki az európai és ázsiai igényeket. A vállalat most a helyi ipari parkban vett egy 13,5 ezer m 2 -es telket, ahol a felépítendő gyár 2011 júniusában kezdi meg működését. A termeléshez a munkaerőt továbbra is a GM-Powertrain Kft. biztosítja majd. A hazánkban 10 éve jelenlévő cég egy olyan korszerű üzemet létesít a nyugat-magyarországi városban, amely katonai és polgári célokra egyaránt állít elő automata sebességváltókat. Az itt összeszerelt szerkezetek városi buszokban, építőipari szállítóeszközökben, teherautókban, tűzoltókocsikban, repülőtéri vontatókban, katonai járművekben és egyéb felhasználási területen fognak majd szolgálni. (Vgo, szeptember 21.) (HVGO, szeptember 21.) OKTÓBERBEN BEFEJEZI A TERMELÉST A GYŐRI LITE-ON Október végén beszünteti a termelést az autókban használt CD- és DVDlejátszókat gyártó győri Lite-On cég. Az üzemcsarnokot és az alkalmazottak egy részét az osztrák Melecs EWS GmbH helyi vállalata veszi át. Az új cég a gyár 1/3-át béreli ki, de a hírek szerint a fennmaradó részre is akad jelentkező. (Vgo, szeptember 20.) ÚJ TELEPHELYET ÉPÍT A COMPOSIT ONE Szeptember 19-én rakták le az alapkövét a Composite One Kft. somogyvári üzemének. A járműipari műanyag-alkatrészeket gyártó vállalat a tököli telephelyéről költözik majd át a Somogy megyei településre. Az üzem 460 millió Ft-os állami támogatás mellett csaknem 1 milliárd Ft-ból valósul meg. Elkészülte esetén a létesítmény 330 embernek ad munkát. (Vgo, szeptember 23.) AUDI-MEGRENDELÉS AZ ISI AUTOMOTIVE MAGYAR CÉGÉNEK A jövő év elejétől az osztrák isi Automotive magyar leányvállalata jelentős volumenű megrendelést kap az Audi győri gyárától. Az isi Automotive Hungary Kft. légzsákokat készít. Az elmúlt hónapokban a tervezettnél nagyobb mértékben, 30 %-kal nőtt a rendelésállomány, emiatt a társaság több dolgozót alkalmaz majd, főleg varrónőket és varrógép-műszerészeket. (NG, szeptember 23., 20. o.) 16.

19 ÉVI 20 MILLIÓ ABRONCS KÉSZÜLHET A RÁCALMÁSI HANKOOK GYÁRBAN A Hankook a jelenlegi 5 millióról évi 20 millió darabra kívánja növelni magyarországi gumiabroncs-gyártását. A most folyó, 230 millió eurós bővítéssel a leányvállalat személyautóabroncs-kibocsátása a rácalmási gyárban 10 millió darabra nő, és várhatóan a teherautó-abroncsok gyártását is hasonló nagyságúra emelkedhet. A 2007-ben üzembe helyezett gyárban több mint alkalmazott gyárt jelenleg napi 17 ezernél is több abroncsot, több mint 300 különböző méretben. (Vgo, szeptember 21.) (HVGO, szeptember 21.) (vh, szeptember 21.) 3 ÚJ GYÁRAT ÉPÍTETT OROSZORSZÁGBAN A MAGNA A Magna International 3 új gyárat létesített Oroszországban, amelyek összesen 650 alkalmazottnak adnak munkát. A cég itt többek között a General Motors, a Nissan és a Volkswagen számára készít majd alkatrészeket. Vlagyimir Putyin orosz elnök örül, hogy egyre több cég választja országát, hogy gyártókapacitást telepítsen oda. A politikus szerint az orosz autógyártás az év végére elérheti a válság előtti szintet. (Vgo, szeptember 22.) NÖVELTE PROFITPROGNÓZISÁT A BOSCH AUTOMOTIVE A világ második legnagyobb autóipari beszállítója, a Bosch Automotive Group 25 %-kal, 27 milliárd euróra növelte az idei bevételére vonatkozó prognózisát. A vállalat elnöke elmondta, hogy az idén várhatóan nyereséget termelnek. Tavaly az anyacég, a Robert Bosch GmbH 60 év után először produkált veszteséget. Az anyavállalat bevétele 20 %-kal, 46 milliárd euróra emelkedhet. (ANO, szeptember 21.) DÉL-KOREI CÉGGEL FEJLESZT AKKUKAT A MITSUBISHI A Mitsubishi Motor Corp. és a dél-koreai LG Chem Co. közösen fejleszt lítium-ion akkumulátorokat. A felek reményei szerint az alkatrész már a 2012-es pénzügyi évben belekerülhet az elektromos hajtású autókba. Az LG Chem szóvivője egyelőre nem kommentálta a hírt. (ANO, szeptember 26.) JÓL TELJESÍT AZ MAN LATIN-AMERIKÁBAN Az MAN dél-amerikai divíziója, az MAN Latin America a tavalyinál 54 %-kal több, teherautót és buszt értékesített január-augusztus között. A cég prognózisa szerint az idei eladások elérik a 60 ezret is, ezért a gyárakban növelni kell a kapacitást. A társaság 7 éve piacvezető az 5 tonnánál nagyobb járművek kategóriájában, 33,5%-os piaci részesedéssel. A cég vezetőségének egyik tagja szerint ha marad a konjunkturális fejlődés, idén ezer járművet, rekordmennyiséget tud értékesíteni az anyacég MAN. (kh, szeptember 21., szeptember 24.) 17.

20 AZ OPEL A HASZONGÉPJÁRMŰVEKRE KONCENTRÁL Az Opel haszongépjármű-részlege fontosabb szerepet játszik a jövőben a válság sújtotta autógyártónál. A modellpaletta megújításával sokkal nagyobb jelentősége lesz az üzletágnak a cég stratégiájában ben a haszongépjármű eladások száma több mint felével, 80 ezer járműre csökkent. Idén a cég 87 ezer darab értékesítésével számol. Új modellekkel 2013-ig 150 ezerre növelnék az eladásokat. Ezen kívül az Opel kiterjesztené a Renault-val való együttműködését a transzporterek fejlesztésében. Az IAA-n a német cég bemutatott egy elektrotranszporter tanulmányautót, melynek hatótávolsága 100 km. (DVZ, szeptember 21.) A DAIMLER TRUCKS 30%-OS NÖVEKEDÉSRE TÖREKSZIK A Daimler teherautó-részlege az első 8 hónapban éves szinten 33 %-kal növelte értékesítését. A rendelésállomány 65 %-kal nőtt. A pozitív fejlődést a latinamerikai, indonéz és kelet-európai piacok bővülése okozta. Idén a cég egy milliárd eurós operatív eredményt prognosztizál, tavaly az adózás előtti veszteség 1 milliárd euró volt. Európában a cég 10, Észak-Amerikában 15, Japánban 30%- os növekedéssel számol. Elsősorban a BRIC-államok (Brazília, Oroszország, India, Kína) járul hozzá a haszongépjármű részleg növekedéséhez, a Daimler ezekben az országokban 2009 augusztusa és 2010 augusztusa között 64 %-kal növelte eladásait. (DVZ, szeptember 21.) A VW NÖVELTE HASZONJÁRMŰ ÜZLETÁGÁNAK RÉSZESEDÉSÉT A VW haszongépjármű részlege elsősorban Ázsiában, főleg Kínában szeretne növekedni. A cég középtávon a jelenlegi 3-ról 10 %-ra emelné világpiaci részesedését. Tavaly az üzletág eladásai 28 %-kal csökkentek augusztus végéig a könnyű haszongépjárművek értékesítése 18 %-kal, 270 ezer darabra nőtt. A haszongépjárművek számára a legfontosabb piac jelenleg Kína, majd India következik. A VW tervei között szerepel még a Caddy-nél kisebb városi szállítóautó megalkotása. A vállalat Kínában az Amarok Pickuppal kíván piacra lépni. A modell jelenleg Argentínában készül, de a rendelés felfutása esetén Hannoverben is gyártanák. Az Amarok május óta van jelen a dél-amerikai piacon. Augusztus végéig 8 ezer járművet adtak el, és kb. 40 ezer megrendelés érkezett. Szeptember végén érkezik a modell Németországba, majd több európai országban és Oroszországban is bevezetik. (DVZ, szeptember 21.) A DAIMLER CÁFOLJA A FIAT-VÁSÁRLÁS HÍRÉT A Daimler AG a római La Republica szerint megvásárolná a FIAT teherautó üzletágát 9 milliárd euróért. A tárgyalásokat a FIAT Industrial tőzsdére lépéséig elhalasztották. Egy másik magazin szerint a Daimler haszongépjármű-igazgatója már az Ivecoval is tárgyalt (mely szintén a FIAT csoport tagja), és az olaszoknál az indiai Tata is bejelentkezett. A Daimler cáfolta a lapértesüléseket, miszerint nem folytat tárgyalásokat a megvásárlásról. (DVZ, szeptember 22.) 18.

Magyarország szerepe a nemzetközi turizmusban

Magyarország szerepe a nemzetközi turizmusban Magyarország szerepe a nemzetközi turizmusban A VILÁG TURIZMUSÁNAK ALAKULÁSA 1990 ÉS 2002 KÖZÖTT Nemzetközi turistaérkezések 1990 és 2002 között a nemzetközi turistaérkezések száma több mint másfélszeresére,

Részletesebben

Visszaesés vagy új lendület? A nemzetközi válság hatása a közép-európai térség járműgyártására

Visszaesés vagy új lendület? A nemzetközi válság hatása a közép-európai térség járműgyártására Visszaesés vagy új lendület? A nemzetközi válság hatása a közép-európai térség járműgyártására Túry Gábor MTA Világgazdasági kutatóintézet Válságról válságra A gazdasági világválság területi következményei

Részletesebben

Richter Csoport. 2014. 1-9. hó. 2014. I-III. negyedévi jelentés 2014. november 6.

Richter Csoport. 2014. 1-9. hó. 2014. I-III. negyedévi jelentés 2014. november 6. Richter Csoport 2014. I-III. negyedévi jelentés 2014. november 6. Összefoglaló 2014. I-III. III. negyedév Konszolidált árbevétel: -2,8% ( ), +1,2% (Ft) jelentős forgalom visszaesés Oroszországban, Ukrajnában

Részletesebben

Az Otthonteremtési Program hatásai

Az Otthonteremtési Program hatásai Az Otthonteremtési Program hatásai NEMZETI MINŐSÉGÜGYI KONFERENCIA 2016. szeptember 16. Balogh László Pénzügypolitikáért Felelős Helyettes Államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 2016. Szeptember 16.

Részletesebben

A magyar építőipar számokban és a 2015. évi várakozások

A magyar építőipar számokban és a 2015. évi várakozások A magyar építőipar számokban és a 2015. évi várakozások Az építőipari termelés alakulása A magyar építőipari termelés hat éves csökkenés után mélyponton 2012. évben volt ~1600 Mrd Ft értékkel. 2013-ban

Részletesebben

XXIII. TÉGLÁS NAPOK. 2008. november 7. Balatonfüred

XXIII. TÉGLÁS NAPOK. 2008. november 7. Balatonfüred XXIII. TÉGLÁS NAPOK 2008. november 7. Balatonfüred Tájékoztató az iparág helyzetéről Európa, illetve Magyarország Előadó: Kató Aladár Európában a lakáspiac az építés motorja 19 ország építési teljesítménye

Részletesebben

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK HU HU HU EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2010.11.10. COM(2010) 655 végleges A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK Az új személygépkocsik

Részletesebben

A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban

A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban A magyar gazdaság főbb számai európai összehasonlításban A Policy Solutions makrogazdasági gyorselemzése 2011. szeptember Bevezetés A Policy Solutions a 27 európai uniós tagállam tavaszi konvergenciaprogramjában

Részletesebben

2006.12.26. Elgépiesedő világ, vagy humanizált technológia

2006.12.26. Elgépiesedő világ, vagy humanizált technológia Elgépiesedő világ, vagy humanizált technológia Az emberi szenvedés kalkulusai Az utóbbi 15 évben lezajlott a kettős átmenet A társadalmi intézményrendszerekbe vetett bizalom csökken Nem vagyunk elégedettek

Részletesebben

Az EUREKA és a EUROSTARS program

Az EUREKA és a EUROSTARS program Az EUREKA és a EUROSTARS program Mészáros Gergely vezető-tanácsos 2014.03.13. Az EUREKA program 1985-ben létrehozott kormányközi együttműködés, Cél: Az európai ipar termelékenységének és világpiaci versenyképességének

Részletesebben

57 th Euroconstruct Konferencia Stockholm, Svédország

57 th Euroconstruct Konferencia Stockholm, Svédország 57 th Euroconstruct Konferencia Stockholm, Svédország Az európai építési piac kilátásai 2004-2006 között Összefoglaló Készítette: Gáspár Anna, Build & Econ Stockholm, 2004. június 10-11. Gyógyulófélben

Részletesebben

Építési Piaci Prognó zis 2017.

Építési Piaci Prognó zis 2017. Építési Piaci Prognó zis 2017. Világgazdaság Nemsokára az eddigi egymilliárd helyett három milliárd ember fog fejlett országban élni. Az lenne a csoda, ha egy ilyen folyamat nem járna megrázkódtatásokkal.

Részletesebben

A magyar építőipar számokban

A magyar építőipar számokban Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége Landesfachverband der Bauunternehmer A magyar építőipar számokban 1. Az építőipari termelés alakulása A magyar építőipari termelés hat éves csökkenés után mélyponton

Részletesebben

A vállalati hitelezés továbbra is a banki üzletág központi területe marad a régióban; a jövőben fokozatos fellendülés várható

A vállalati hitelezés továbbra is a banki üzletág központi területe marad a régióban; a jövőben fokozatos fellendülés várható S A J TÓ KÖZ L E M É N Y L o n d o n, 2 0 1 6. m á j u s 1 2. Közép-kelet-európai stratégiai elemzés: Banki tevékenység a közép- és kelet-európai régióban a fenntartható növekedés és az innováció támogatása

Részletesebben

Vezetői összefoglaló február 2.

Vezetői összefoglaló február 2. 2017. február 2. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euró és a svájci frank ellenében kis mértékben gyengült, a dollárral szemben pedig erősödött. A BUX 7,7 milliárd forintos,

Részletesebben

BERALMAR TECNOLOGIC S.A.

BERALMAR TECNOLOGIC S.A. BERALMAR TECNOLOGIC S.A. A PETROL-KOKSZ HASZNÁLTÁNAK ELTERJEDÉSE FŐ ÜZEMANYAGKÉNT KÖZÉP-EURÓPÁBAN ÉS A BALKÁN TÉRSÉGBEN Balatonvilágos, 2013. október 10. A VÁLLALAT A BERALMAR berendezéseket tervez, gyárt

Részletesebben

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia

Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége. 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Emissziócsökkentés és az elektromos közlekedés jelentősége 2014 október 7. Energetikai Körkép Konferencia Magamról Amim van Amit már próbáltam 194 g/km?? g/km Forrás: Saját fotók; www.taxielectric.nl 2

Részletesebben

Pénzügy menedzsment. Hosszú távú pénzügyi tervezés

Pénzügy menedzsment. Hosszú távú pénzügyi tervezés Pénzügy menedzsment Hosszú távú pénzügyi tervezés Egy vállalat egyszerűsített mérlege és eredménykimutatása 2007-ben és 2008-ban a következőképpen alakult: Egyszerűsített eredménykimutatás (2008) Értékesítés

Részletesebben

Vernes András Kereskedelmi igazgató MÁV Cargo Zrt.

Vernes András Kereskedelmi igazgató MÁV Cargo Zrt. Vasúti szállítás Magyarországon Vernes András Kereskedelmi igazgató MÁV Cargo Zrt. Magyarországi áruszállítás helyzete és kilátásai Nemzetközi kitekintés vasúti árufuvarozás Versenytársak Gazdasági válság

Részletesebben

Hajdú-Bihar megye külkereskedelme 2004.

Hajdú-Bihar megye külkereskedelme 2004. Hajdú-Bihar megye külkereskedelme 24. Elemzésünket a Központi Statisztikai Hivatal által rendelkezésre bocsátott, a hajdú-bihar megyei székhelyű vállalkozások összesített export-import adatai alapján készítettük

Részletesebben

A HIPA céljainak és feladatainak bemutatása. Ésik Róbert elnök

A HIPA céljainak és feladatainak bemutatása. Ésik Róbert elnök A HIPA céljainak és feladatainak bemutatása Ésik Róbert elnök A HIPA születése Professzionális befektetésösztönzés Külföldi működőtőke növelése A már Magyarországon lévő vállalatok újrabefektetéseinek

Részletesebben

1. Az államadósság alakulása az Európai Unióban

1. Az államadósság alakulása az Európai Unióban Magyarország éllovas az államadósság csökkentésében Magyarország az utóbbi két évben a jelenleg nemzetközileg is egyik leginkább figyelt mutató, az államadósság tekintetében jelentős eredményeket ért el.

Részletesebben

GOLD NEWS. Megjelent az Arany Világtanács legújabb negyedéves elemzése 2011.05.02.

GOLD NEWS. Megjelent az Arany Világtanács legújabb negyedéves elemzése 2011.05.02. Megjelent az Arany Világtanács legújabb negyedéves elemzése Az Arany Világtanács (World Gold Council, WGC) közzétette a negyedévente megjelelő, "Gold Investment Digest" névre hallgató legfrissebb elemzését.

Részletesebben

A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében Költségvetési politika gazdasági növekedés KT-MKT szeminárium, július 16.

A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében Költségvetési politika gazdasági növekedés KT-MKT szeminárium, július 16. A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében Költségvetési politika gazdasági növekedés KT-MKT szeminárium, 2013. július 16. Kopint-Tárki Zrt. www.kopint-tarki.hu Tartalom A német gazdaság

Részletesebben

Beruházások Magyarországon és a környező országokban. A Budapest Bank és a GE Capital kutatása. 2013. május 28.

Beruházások Magyarországon és a környező országokban. A Budapest Bank és a GE Capital kutatása. 2013. május 28. Beruházások Magyarországon és a környező országokban A Budapest Bank és a GE Capital kutatása 2013. május 28. A kutatásról A kutatás a GE Capital, a Budapest Bank anyavállalata és a Budapest Bank által

Részletesebben

A magyar gazdaságpolitika elmúlt 25 éve

A magyar gazdaságpolitika elmúlt 25 éve X. Régiók a Kárpát-medencén innen és túl Nemzetközi tudományos konferencia Kaposvár, 2016. október 14. A magyar gazdaságpolitika elmúlt 25 éve Gazdaságtörténeti áttekintés a konvergencia szempontjából

Részletesebben

Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon

Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon Prof. Dr. Holló Péter, az MTA doktora KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzor Széchenyi István Egyetem, Győr egyetemi

Részletesebben

kedd, 2015. december 1. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. december 1. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. december 1. Vezetői összefoglaló Hétfőn a tengerentúlon estek a tőzsdék, míg a vezető nyugat-európai börzék vegyes teljesítményt mutattak. Kedden reggel a hazai fizetőeszköz erősödött az euróval

Részletesebben

Nemzetközi web áruházak raktárválasztási szempontjai. Miért (nem) Magyarországon? 2015.

Nemzetközi web áruházak raktárválasztási szempontjai. Miért (nem) Magyarországon? 2015. Nemzetközi web áruházak raktárválasztási szempontjai Miért (nem) Magyarországon? 53. Közgazdász vándorgyűlés Logisztikai szekció Miskolc, 2015. szeptember 4. 2015. Tartalom Az e-kereskedelem növekedési

Részletesebben

Vezetői összefoglaló február 28.

Vezetői összefoglaló február 28. 2017. február 28. Vezetői összefoglaló Kedd reggelre a forint árfolyama az euróval, a svájci frankkal és a dollárral szemben egyaránt erősödött. A BUX 10,4 milliárd forintos, átlag feletti forgalom mellett

Részletesebben

MICHELIN ENERGY SAVER

MICHELIN ENERGY SAVER MICHELIN ENERGY SAVER MICHELIN ENERGY SAVER, KÖZLEKEDJÜNK TÖBBET KEVESEBBÉRT Takarítsunk meg közel 0,2 l üzemanyagot 100 km-enként*... Ennek eredményeként csökkentsük a CO 2 kibocsátást kilométerenként

Részletesebben

szerda, 2014. július 2. Vezetői összefoglaló

szerda, 2014. július 2. Vezetői összefoglaló szerda, 2014. július 2. Vezetői összefoglaló A vezető nemzetközi részvényindexek emelkedéssel zárták a keddi kereskedési napot. Tovább gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, ma reggel az euró jegyzései

Részletesebben

Német részvény ajánló

Német részvény ajánló Német részvény ajánló Mario Draghi január végi bejelentésével biztossá vált, hogy nagy mennyiségű tőke (60 milliárd /hó) érkezik az európai piacokra legalább 2016 szeptemberéig. Ennek jótékony hatásai

Részletesebben

FUX. Minőségi iparmunkával, egyetemi együttműködéssel elért nemzetközi siker. A FUX Zrt története és kilátásai

FUX. Minőségi iparmunkával, egyetemi együttműködéssel elért nemzetközi siker. A FUX Zrt története és kilátásai FUX Minőségi iparmunkával, egyetemi együttműködéssel elért nemzetközi siker A FUX Zrt története és kilátásai Az indulás 1991 A FUX Kft. megalakulása a December 4 Drótművek egyik üzletágából 1992.02.25.

Részletesebben

Kecskemét & Mercedes-Benz: Sikertörténet, nem csak a Mercedes-Benz számára

Kecskemét & Mercedes-Benz: Sikertörténet, nem csak a Mercedes-Benz számára Kecskemét & Mercedes-Benz: Sikertörténet, nem csak a Mercedes-Benz számára Manfred Schulz 2014. május 27. Kezdetben pusztán egy vízió volt 2 A Mercedes-Benz kecskeméti gyárának bemutatása és mára, íme

Részletesebben

Vezetői összefoglaló október 17.

Vezetői összefoglaló október 17. 2016. október 17. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint az euróval és a svájci frankkal szemben gyengült, a dollárral szemben kis mértékben erősödött. A BUX 4,7 milliárd forintos, átlag alatti forgalom

Részletesebben

A magyar vegyipar 2008-ban

A magyar vegyipar 2008-ban A magyar vegyipar 2008-ban A szakma fejlődését megalapozó gazdasági környezet A világgazdaság dinamikus (évi 5% körüli) növekedése 2008-ban lefékeződött, az amerikai másodlagos jelzálogpiacról kiindult

Részletesebben

ció Magyarországon gon 2009

ció Magyarországon gon 2009 Kutatás, a fejlesztés és s innováci ció Magyarországon gon 2009 Pálinkás József Kinőni Magyarországot Konferencia tudományról, kutatásról, innovációról 2009. május 20. 1 1. A Parlament feladatai: törvényi

Részletesebben

SAJTÓREGGELI 2008. július 23.

SAJTÓREGGELI 2008. július 23. SAJTÓREGGELI 2008. július 23. EURÓPAI DISZTRIBÚCIÓS RIPORT 2008 Európai Disztribúciós Riport 2008 Három közép-kelet európai ország a Top Five -ban 2 Kereslet - Európa Növekedés Nagyobb bérleménynagyság

Részletesebben

Középtávú előrejelzés a makrogazdaság és az államháztartás folyamatairól

Középtávú előrejelzés a makrogazdaság és az államháztartás folyamatairól Középtávú előrejelzés a makrogazdaság és az államháztartás folyamatairól Budapest Corvinus Egyetem Gazdaság- és Társadalomstatisztikai Elemző és Kutató Központ Budapest, 2016. október 20. Célkitűzések

Részletesebben

A KÍNÁLAT TOVÁBB BŐVÜLT

A KÍNÁLAT TOVÁBB BŐVÜLT A KÍNÁLAT TOVÁBB BŐVÜLT VENTILÁTOROK SZEMÉLYGÉPKOCSIKHOZ A Behr Hella Service ventilátor kínálata 2011 óta 85 termékről már több, mint 250 termékre bővült. A termo menedzsment szakértője, ezzel sikeresen

Részletesebben

Országok és telephelyek versenye a befektetésekért Continental csoport GKI Konferencia 2014. január 21.

Országok és telephelyek versenye a befektetésekért Continental csoport GKI Konferencia 2014. január 21. Bitte decken Sie die schraffierte Fläche mit einem Bild ab. Please cover the shaded area with a picture. (24,4 x 11,0 cm) Országok és telephelyek versenye a befektetésekért Continental csoport GKI Konferencia

Részletesebben

Jobb ipari adat jött ki áprilisban Az idén először, áprilisban mutatott bővülést az ipari termelés az előző év azonos hónapjához képest.

Jobb ipari adat jött ki áprilisban Az idén először, áprilisban mutatott bővülést az ipari termelés az előző év azonos hónapjához képest. 2013-06-10 1./5 Egy jónak tűnő, de nem annyira fényes GDP-adat Magyarország bruttó hazai terméke 2013 I. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva a nyers adatok szerint 0,9 százalékkal,

Részletesebben

Reflecting Excellence

Reflecting Excellence SMG / SMR Hungary Bt. cégismertető Az SMR (Samvardhana Motherson Reflectec) Hungary Bt. az SMG (Samvardhana Motherson Groupe) indiai telephelyű cégcsoport tagja. Az SMG világviszonylatban 140 telephellyel

Részletesebben

Vezetői összefoglaló február 9.

Vezetői összefoglaló február 9. 2017. február 9. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama valamennyi vezető deviza ellenében gyengült. A BUX 7,5 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,17 százalékos emelkedéssel

Részletesebben

A Világgazdasági Fórum globális versenyképességi indexe 2014-2015

A Világgazdasági Fórum globális versenyképességi indexe 2014-2015 A Világgazdasági Fórum globális versenyképességi indexe 2014-2015 Sajtóközlemény Készítette: Kopint-Tárki Budapest, 2014 www.kopint-tarki.hu A Világgazdasági Fórum (WEF) globális versenyképességi indexe

Részletesebben

Dr. Karl F. Glenz. Robert Bosch GmbH. Dízel az erőátviteli megoldás. Ügyvezető igazgató. Dízel Rendszerek. Dízel Nap 2006, Hungaroring Magyarország

Dr. Karl F. Glenz. Robert Bosch GmbH. Dízel az erőátviteli megoldás. Ügyvezető igazgató. Dízel Rendszerek. Dízel Nap 2006, Hungaroring Magyarország Dízel az erőátviteli megoldás Dr. Karl F. Glenz Ügyvezető igazgató Robert Bosch GmbH Dízel Rendszerek 1 Részleg 2006. 05. 10. DS/ES-G Robert Bosch GmbH Minden jog fenntartva, az ipari tulajdonjogok is.

Részletesebben

Vezetői összefoglaló október 27.

Vezetői összefoglaló október 27. 2016. október 27. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama valamennyi vezető devizával szemben gyengült. A BUX 8,9 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,46 százalékos erősödéssel

Részletesebben

MAGYARORSZÁG TURIZMUSÁNAK ALAKULÁSA január február. 1. A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalmának alakulása

MAGYARORSZÁG TURIZMUSÁNAK ALAKULÁSA január február. 1. A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalmának alakulása MAGYARORSZÁG TURIZMUSÁNAK ALAKULÁSA 2014. január február 1. A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalmának alakulása A Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint 2014 februárjában a kereskedelmi

Részletesebben

A magyar vegyipar* 2010-ben

A magyar vegyipar* 2010-ben A magyar vegyipar* 2010-ben Nemzetközi gazdasági folyamatok Míg a gazdasági válság kibontakozásával a 2009. év a dekonjunktúra jegyében telt, addig a 2010. évi adatok már a növekedés megindulását mutatják.

Részletesebben

A VÁLLALKOZÁS KÜLDETÉS, TÁVLATOK, ÉRTÉKEK KÜLDETÉS CÉLKITŐZÉS ÉRTÉKEK INNOVATÍV LOGISZTIKAI MEGOLDÁSOKAT KÍNÁLUNK A GAZDASÁGI ÉLET

A VÁLLALKOZÁS KÜLDETÉS, TÁVLATOK, ÉRTÉKEK KÜLDETÉS CÉLKITŐZÉS ÉRTÉKEK INNOVATÍV LOGISZTIKAI MEGOLDÁSOKAT KÍNÁLUNK A GAZDASÁGI ÉLET BI-KA LOGISZTIKA KFT. CÉGISMERTETİ 2010 A VÁLLALKOZÁS KÜLDETÉS, TÁVLATOK, ÉRTÉKEK KÜLDETÉS INNOVATÍV LOGISZTIKAI MEGOLDÁSOKAT KÍNÁLUNK A GAZDASÁGI ÉLET PIACI SZEREPLİI SZÁMÁRA, LEGYEN AZ VÁLLALKOZÁS, MAGÁNSZEMÉLY,

Részletesebben

HITA roadshow 2012.05.8-10.

HITA roadshow 2012.05.8-10. HITA roadshow 2012.05.8-10. Széleskörű kétoldalú gazdasági kapcsolatok Áru és szolgáltatás kereskedelem Kétoldalú tőkekapcsolatok Közös infrastruktúra fejlesztések Határ menti, regionális együttműködés

Részletesebben

BEFEKTETÉSEK ÉS A KÖLTSÉGVETÉS

BEFEKTETÉSEK ÉS A KÖLTSÉGVETÉS KOVÁCS ÁRPÁD EGYETEMI TANÁR, SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS ELNÖK MAGYAR KÖZGAZDASÁGI TÁRSASÁG ELNÖK BEFEKTETÉSEK ÉS A KÖLTSÉGVETÉS 2013 ŐSZ Tartalom 1. A 2013. évi költségvetés megvalósításának

Részletesebben

Fejlesztési projektjeink eredményei

Fejlesztési projektjeink eredményei Fejlesztési projektjeink eredményei 1 www.bosch.hu Fejlesztési projektjeink eredményei 2 Miskolc Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. 2003 nyarán alakult,

Részletesebben

péntek, 2015. november 27. Vezetői összefoglaló

péntek, 2015. november 27. Vezetői összefoglaló péntek, 2015. november 27. Vezetői összefoglaló Csütörtökön az európai tőzsdemutatók emelkedtek és háromhavi rekordot döntöttek. Az amerikai tőzsdék a hálaadás ünnepe miatt zárva tartottak. Péntek reggel

Részletesebben

Recesszió Magyarországon

Recesszió Magyarországon Recesszió Magyarországon Makrogazdasági helyzet 04Q1 04Q2 04Q3 04Q4 05Q1 05Q2 05Q3 05Q4 06Q1 06Q2 06Q3 06Q4 07Q1 07Q2 07Q3 07Q4 08Q1 08Q2 08Q3 08Q4 09Q1 09Q2 09Q3 09Q4 A bruttó hazai termék (GDP) növekedése

Részletesebben

24 Magyarország 125 660

24 Magyarország 125 660 Helyezés Ország GDP (millió USD) Föld 74 699 258 Európai Unió 17 512 109 1 Amerikai Egyesült Államok 16 768 050 2 Kína 9 469 124 3 Japán 4 898 530 4 Németország 3 635 959 5 Franciaország 2 807 306 6 Egyesült

Részletesebben

Közép és Kelet-Európa gázellátása

Közép és Kelet-Európa gázellátása Közép és Kelet-Európa gázellátása Előadó: Csallóközi Zoltán Magyar Mérnöki Kamara Gáz- és Olajipari Tagozat elnöke Budapest, 2012. október 4. Földgázenergia felhasználás jellemző adatai A földgáz a világ

Részletesebben

Vezetői összefoglaló június 19.

Vezetői összefoglaló június 19. 2017. június 19. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben erősödött, a dollár ellenében stagnált. A BUX 33,6 milliárd forintos, jóval az átlag feletti

Részletesebben

Munkaidő-szab{lyoz{s Európ{ban A Policy Solutions közpolitikai h{ttérelemzése az Európai Unió egyes tag{llamainak munkaidő-szab{lyoz{s{ról

Munkaidő-szab{lyoz{s Európ{ban A Policy Solutions közpolitikai h{ttérelemzése az Európai Unió egyes tag{llamainak munkaidő-szab{lyoz{s{ról Munkaidő-szab{lyoz{s Európ{ban A Policy Solutions közpolitikai h{ttérelemzése az Európai Unió egyes tag{llamainak munkaidő-szab{lyoz{s{ról 2011. augusztus Vezetői összefoglaló A munkaidőre vonatkozó szabályozás

Részletesebben

Zöldenergia szerepe a gazdaságban

Zöldenergia szerepe a gazdaságban Zöldenergia szerepe a gazdaságban Zöldakadémia Nádudvar 2009 május 8 dr.tóth József Összefüggések Zöld energiák Alternatív Energia Alternatív energia - a természeti jelenségek kölcsönhatásából kinyerhető

Részletesebben

Optimistább jövőkép, de visszafogott beruházási szándék jellemzi a vállalkozásokat

Optimistább jövőkép, de visszafogott beruházási szándék jellemzi a vállalkozásokat Optimistább jövőkép, de visszafogott beruházási szándék jellemzi a vállalkozásokat 404 milliárd forinttól esett el a hazai kkv-szektor tavaly az elavult eszközök miatt Továbbra is visszafogott a magyar

Részletesebben

KÉRDŐÍV A SZEMÉLYES INFORMÁCIÓGYŰJTÉSHEZ

KÉRDŐÍV A SZEMÉLYES INFORMÁCIÓGYŰJTÉSHEZ SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM FOGLALKOZTATÁSI HIVATAL MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA GAZDASÁG- ÉS VÁLLALKOZÁSELEMZŐ INTÉZET kirendeltség kódja adatszolgáltató sorszáma KÉRDŐÍV A SZEMÉLYES INFORMÁCIÓGYŰJTÉSHEZ

Részletesebben

A külföldi állampolgárok magyarországi munkavállalásának f bb jellemz i I. negyedévében, az ÁFSZ adatai alapján

A külföldi állampolgárok magyarországi munkavállalásának f bb jellemz i I. negyedévében, az ÁFSZ adatai alapján A külföldi állampolgárok magyarországi munkavállalásának f bb jellemz i 2009. I. negyedévében, az ÁFSZ adatai alapján Röviden az egyes engedély-típusokról és a bejelentési kötelezettségr l, mely a Magyarországon

Részletesebben

MAGYARORSZÁG TURIZMUSÁNAK ALAKULÁSA 2014-BEN. 1. A kereskedelmi szálláshelyek főbb mutatóinak alakulása

MAGYARORSZÁG TURIZMUSÁNAK ALAKULÁSA 2014-BEN. 1. A kereskedelmi szálláshelyek főbb mutatóinak alakulása MAGYARORSZÁG TURIZMUSÁNAK ALAKULÁSA 2014-BEN 1. A kereskedelmi szálláshelyek főbb mutatóinak alakulása 1.1. A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalmának alakulása A Központi Statisztikai Hivatal végleges

Részletesebben

A régió közigazgatási, gazdasági, tudományos, oktatási és kulturális központja Magyarország negyedik legnagyobb városa A városban és

A régió közigazgatási, gazdasági, tudományos, oktatási és kulturális központja Magyarország negyedik legnagyobb városa A városban és A régió közigazgatási, gazdasági, tudományos, oktatási és kulturális központja Magyarország negyedik legnagyobb városa A városban és agglomerációjában több mint 300 000 ember él Gazdag ipari múlttal rendelkezik

Részletesebben

A EUROSTARS2 program. Csuzdi Szonja főosztályvezető-helyettes. H2020 ICT Információs nap

A EUROSTARS2 program. Csuzdi Szonja főosztályvezető-helyettes. H2020 ICT Információs nap A EUROSTARS2 program Csuzdi Szonja főosztályvezető-helyettes H2020 ICT Információs nap 2014.02.20. A kezdetek - az EUREKA program 1985-ben létrehozott kormányközi együttmőködés, Cél: Az európai ipar termelékenységének

Részletesebben

ENERGIA MŰHELY 4. rendezvény. Villanykutak Magyarországon

ENERGIA MŰHELY 4. rendezvény. Villanykutak Magyarországon Magyar Energetikai Társaság ENERGIA MŰHELY 4. rendezvény 2012. április 3. Villanykutak Magyarországon Máthé Attila, ABB Kft. 2011. 05 1 TARTALOM 1. AC vagy DC töltés? 2. AC, DC töltés alkalmazásai 3. Csatlakozó

Részletesebben

Mire, mennyit költöttünk? Az államháztartás bevételei és kiadásai 2003-2006-ban

Mire, mennyit költöttünk? Az államháztartás bevételei és kiadásai 2003-2006-ban Mire, mennyit költöttünk? Az államháztartás bevételei és kiadásai 2003-2006-ban Kiadások változása Az államháztartás kiadásainak változása (pénzforgalmi szemléletben milliárd Ft-ban) 8 500 8 700 9 500

Részletesebben

HOGYAN TOVÁBB IRÁNYVÁLTÁS A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁBAN

HOGYAN TOVÁBB IRÁNYVÁLTÁS A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁBAN HOGYAN TOVÁBB IRÁNYVÁLTÁS A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKÁBAN DR. CZOMBA SÁNDOR államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 76,3 74,1 72,9 71,4 71,0 Forrás: Eurostat TARTÓS LEMARADÁS

Részletesebben

Vezetői összefoglaló október 10.

Vezetői összefoglaló október 10. 2016. október 10. Vezetői összefoglaló Hétfő reggelre a forint mindhárom vezető devizával szemben gyengült. A BUX 6,7 milliárd forintos, átlag alatti forgalom mellett 0,14 százalékos emelkedéssel fejezte

Részletesebben

kedd, 2015. március 3. Vezetői összefoglaló

kedd, 2015. március 3. Vezetői összefoglaló kedd, 2015. március 3. Vezetői összefoglaló Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai és amerikai indexek tegnap. Hétfőn gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, ma reggel az euró jegyzései 304,5-nél

Részletesebben

Magyarország 2008. Egészség g és kényelem

Magyarország 2008. Egészség g és kényelem Magyarország 2008 Egészség g és kényelem A SISTEM-AIR CSOPORT A SISTEM-AIR az európai központi porszívó gyártás és kereskedelem kiemelkedö képviselöje mind a lakossági, mind az ipari szektor területén.

Részletesebben

Mercedes-Benz Gyár Kecskemét. Egy sikertörténet.

Mercedes-Benz Gyár Kecskemét. Egy sikertörténet. Gyár Kecskemét. Egy sikertörténet. Christian WOLFF CEO, Manufacturing Hungary Kft. Magyar Közgazdasági Társaság Vándorgyűlés, Versenyképesség Szekció Kecskemét, 2016. szeptember 16. Das Beste oder nichts.

Részletesebben

Integráció és szövetkezés

Integráció és szövetkezés Integráció és szövetkezés Jakab István Országgyűlés alelnöke MAGOSZ elnöke Napi Gazdaság Konferencia Budapest 2013. április 30. A mezőgazdasági termelés hatékonyságát a élelmiszerláncban elért magas érdekérvényesítési

Részletesebben

Az EU kohéziós politikájának 25 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi docens, dékánhelyettes SZIE GTK RGVI

Az EU kohéziós politikájának 25 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi docens, dékánhelyettes SZIE GTK RGVI Az EU kohéziós politikájának 25 éve (1988-2013) Dr. Nagy Henrietta egyetemi docens, dékánhelyettes SZIE GTK RGVI A kohéziós politika jelentősége Olyan európai közjavakat nyújt, amit a piac nem képes megadni

Részletesebben

MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE

MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE TREND RIPORT 2014 A hazai és nemzetközi szállodaipar teljesítményéről JANUÁR 1 TARTALOM TREND RIPORT... 1 ÖSSZEFOGLALÓ... 1 RÉSZLETES ELEMZÉSEK... 5 1. HAZAI SZÁLLODAI

Részletesebben

Vezetői összefoglaló március 2.

Vezetői összefoglaló március 2. 2017. március 2. Vezetői összefoglaló Csütörtök reggelre a forint árfolyama az euróval és a svájci frankkal szemben közel változatlan maradt, míg a dollárhoz képest gyengült. A BUX 11,9 milliárd forintos,

Részletesebben

MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE

MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE TREND RIPORT 2014 A hazai és nemzetközi szállodaipar teljesítményéről JANUÁR - SZEPTEMBER 1 TARTALOM TREND RIPORT... 1 ÖSSZEFOGLALÓ... 1 RÉSZLETES ELEMZÉSEK... 6

Részletesebben

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Gazdaságföldrajz Kihívások Európa előtt a XXI. században 2013. Európa (EU) gondjai: Csökkenő világgazdasági súly, szerep K+F alacsony Adósságválság Nyersanyag-

Részletesebben

csütörtök, április 24. Vezetői összefoglaló

csütörtök, április 24. Vezetői összefoglaló csütörtök, 2014. április 24. Vezetői összefoglaló Tegnap a vezető nyugat-európai és tengerentúli részvényindexek is negatív tartományban zártak a többségében kedvező makroadatok ellenére. Szerdán a forint

Részletesebben

STATISZTIKAI TÜKÖR. Jelentés a beruházások 2014. évi alakulásáról. Tartalom. 1. Összefoglalás...2. 2. Nemzetközi kitekintés...2

STATISZTIKAI TÜKÖR. Jelentés a beruházások 2014. évi alakulásáról. Tartalom. 1. Összefoglalás...2. 2. Nemzetközi kitekintés...2 215. április Jelentés a beruházások 214. évi alakulásáról STATISZTIKAI TÜKÖR Tartalom 1. Összefoglalás...2 2. Nemzetközi kitekintés...2 3. Gazdasági környezet...2 4. A beruházások főbb jellemzői...3 5.

Részletesebben

szerda, 2015. június 3. Vezetői összefoglaló

szerda, 2015. június 3. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. június 3. Vezetői összefoglaló A vezető nemzetközi részvényindexek negatív tartományban zárták a keddi napot. Az euró/forint kurzus ma reggel megközelítette a 312-es szintet. A BUX 0,3 százalékkal

Részletesebben

A CTOSZ álláspontja az EU Bizottság cukor reform tervével kapcsolatban

A CTOSZ álláspontja az EU Bizottság cukor reform tervével kapcsolatban A CTOSZ álláspontja az EU Bizottság cukor reform tervével kapcsolatban Budapest, 24. szeptember hó A Cukorrépatermesztők Országos Szövetsége Elnökségének 24. szeptember 17-i határozata: Az EU Bizottság

Részletesebben

Új patentek. Új patentek 13/1. oldal

Új patentek. Új patentek 13/1. oldal Univerzális kárpitrögzítő patent fekete 22 10 20,3 25 180 026 Fiat, Iveco, Lancia univerzális patent 3,9 mm-es csavarhoz szín fej csap teljes hossz kék 11x11 8x8 9 25 14215282 180 052 Univerzális kárpitrögzítő

Részletesebben

hétfő, augusztus 5. Vezetői összefoglaló

hétfő, augusztus 5. Vezetői összefoglaló hétfő, 2013. augusztus 5. Vezetői összefoglaló Vegyes amerikai makroadatok jelentek meg, a munkanélküliségi ráta ötéves mélypontján tartózkodik, ugyanakkor a foglalkoztatottság bővülése elmaradt az elemzői

Részletesebben

A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon

A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon A közúti közlekedésbiztonság helyzete Magyarországon Prof. Dr. Holló Péter KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzor Széchenyi István Egyetem egyetemi tanár Tartalom 1. A hazai közúti

Részletesebben

ERSTE NYÍLTVÉGŰ EURO INGATLAN BEFEKTETÉSI ALAP. 2010. féléves jelentése

ERSTE NYÍLTVÉGŰ EURO INGATLAN BEFEKTETÉSI ALAP. 2010. féléves jelentése Az ERSTE NYÍLTVÉGŰ EURO INGATLAN BEFEKTETÉSI ALAP e 1. Az Erste Nyíltvégű Euro Ingatlan Befektetési Alap (2009.06.03-ig origo [klikk] Nyíltvégű Ingatlan Alapok Alapja (továbbiakban: Alap) rövid bemutatása

Részletesebben

Az IKT szektor gazdasági lábnyoma A digitális gazdaság mérésének új módszertana

Az IKT szektor gazdasági lábnyoma A digitális gazdaság mérésének új módszertana Az IKT szektor gazdasági lábnyoma A digitális gazdaság mérésének új módszertana A kutatás az megbízásából készült. MKT 53. Közgazdász vándorgyűlés 2015. szeptember 4. Előadó: Virovácz Péter Századvég Gazdaságkutató

Részletesebben

Szakítás a hagyományos piacokkal: a Skoda sikeres átszervezése

Szakítás a hagyományos piacokkal: a Skoda sikeres átszervezése A MARKETING ESZKÖZEI Szakítás a hagyományos piacokkal: a Skoda sikeres átszervezése Az utóbbi években az egykori keleti blokk mind több országa vált a nemzetközi kereskedelem fontos részévé. A nyugat-európai

Részletesebben

Mobilitásgarancia füzet

Mobilitásgarancia füzet Mobilitásgarancia füzet Minőségi használt autók. Garanciával. Mobilitásgarancia Fontos tudnivalók Kérjük, figyelmesen olvassa el a klubkártya használatáról szóló jelen fejezetet, mielőtt szolgáltatásainkat

Részletesebben

2014/21 STATISZTIKAI TÜKÖR

2014/21 STATISZTIKAI TÜKÖR 1/1 STATISZTIKAI TÜKÖR 1. március 5. 13 negyedévében,7%-kal nőtt a GDP EMBARGÓ! Közölhető: 1. március 5-én reggel 9 órakor Tartalom Bevezető...1 13 negyedév...1 13. év... Bevezető Magyarország bruttó hazai

Részletesebben

Féléves sajtótájékoztató 2008 július. 2008. július 30.

Féléves sajtótájékoztató 2008 július. 2008. július 30. Féléves sajtótájékoztató 2008 július 2008. július 30. Ingatlanpiaci befektetések Magyarországon Féléves sajtótájékoztató 2008. július 2008. július 30. A befektetési piac növekedése 2007-ben elért rekord

Részletesebben

TÁJOLÓ. Információk, aktualitások a magyarországi befektetői környezetről. 2015. IV. negyedév

TÁJOLÓ. Információk, aktualitások a magyarországi befektetői környezetről. 2015. IV. negyedév TÁJOLÓ 2013 2014 2015 Információk, aktualitások a magyarországi befektetői környezetről 2015. IV. negyedév 1 TARTALOM 1. Gazdasági növekedés 7 2. A konjunktúramutatók alakulása 10 3. Államadósság, költségvetés

Részletesebben

Európai Fizetési Kockázati Index 2014. 1998 óta

Európai Fizetési Kockázati Index 2014. 1998 óta Európai Fizetési Kockázati Index 1998 óta Európai Fizetési Kockázati Index (EPI) 1998-ban készült először az Európai Bizottság kérésére, annak munkacsoportjával kevés ország részvételével. A felmérés,

Részletesebben

Növekedési pólusok, exportpiaci átrendeződések a világgazdaságban Nagy Katalin Kopint-Tárki Zrt.

Növekedési pólusok, exportpiaci átrendeződések a világgazdaságban Nagy Katalin Kopint-Tárki Zrt. Növekedési pólusok, exportpiaci átrendeződések a világgazdaságban Nagy Katalin Kopint-Tárki Zrt. A világgazdasági átrendeződések és hatásuk a magyar exportpiaci lehetőségekre, a gazdasági növekedésre és

Részletesebben

Beruházási hajlandóság Magyarországon és a környező országokban A GE Capital kutatása április 16.

Beruházási hajlandóság Magyarországon és a környező országokban A GE Capital kutatása április 16. Beruházási hajlandóság Magyarországon és a környező országokban A GE Capital kutatása 212. április 16. A kutatásról Az alábbi kutatás a GE Capital, a Budapest Bank anyavállalata félévente végzett SME Capex

Részletesebben

szerda, április 8. Vezetői összefoglaló

szerda, április 8. Vezetői összefoglaló szerda, 2015. április 8. Vezetői összefoglaló A nyugat-európai részvényindexek pluszban, az amerikai börzék mínuszban zártak. Erősödni tudott a forint az euróval és a svájci frankkal szemben is. A BUX

Részletesebben

A főbb növényi termékek

A főbb növényi termékek UDOVECZ GÁBOR A főbb növényi termékek világpiaci kilátásai NEMZETKÖZI AGRÁRPIACI KILÁTÁSOK 25 BUDAPEST A világ búzatermelésének legnagyobb termelő országok szerinti megoszlása 24-ben és 214-ben EU TERMELÉS:

Részletesebben

Összefoglaló. Mostani hírlevelünk hosszabb a megszokottnál az elmúlt hét eseményei miatt.

Összefoglaló. Mostani hírlevelünk hosszabb a megszokottnál az elmúlt hét eseményei miatt. Beruházó és Pályázatkészítő Iroda 8000 Székesfehérvár, Károly János u. 18. Telefon: 22/503-123 Fax: 22/503-124 Mobil: 70/318-72-32 E-mail: gyulai@biogaz.t- online.hu www.zoldforras.hu 25. Hírlevél TERMÉNYPIACI

Részletesebben