TARTALOMJEGYZÉK PIACI INFORMÁCIÓK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TARTALOMJEGYZÉK PIACI INFORMÁCIÓK --------------------------------------------------------------------- 1"

Átírás

1 TARTALOMJEGYZÉK PIACI INFORMÁCIÓK A JATO 11,8 %-OS CSÖKKENÉST MÉRT A MAGYAR ÚJAUTÓ-PIACON %-KAL NŐTT A HASZNÁLTAUTÓ-IMPORT HAZÁNKBAN ÁLLAMI SEGÍTSÉGET VÁR AZ MGSZ MEGHALADJA A 11 ÉVET A MAGYAR AUTÓPARK ÁTLAGÉLETKORA ,4 %-KAL CSÖKKENT AZ EURÓPAI ÚJAUTÓ-PIAC %-KAL CSÖKKENT A ROMÁN ÚJAUTÓ-PIAC BEN 500 EZER AUTÓ KÉSZÜLHET ROMÁNIÁBAN NÉMET AUTÓGYÁRTÓK RÉSZVÉNYÁRFOLYAMAI ELEKTROMOS AUTÓK TÖLTŐÁLLOMÁSA BUDAPESTEN JAVUL A HAZAI HASZONJÁRMŰPIAC %-RA NŐTT A VOLVO TRUCK PIACI RÉSZESEDÉSE A FEJLŐDŐ ORSZÁGOKÉ A HASZONGÉPJÁRMŰIPAR JÖVŐJE RE 2 2 SÁVOS ÚT ÉPÜLHET GYŐR ÉS SZOMBATHELY KÖZT NÖVELTE IDEI PROFITPROGNÓZISÁT AZ IATA ARANY, EZÜST ÉS PLATINA-ÁRAK A LONDONI SZÍNESFÉMPIACON A LONDONI TŐZSDE SZÍNESFÉM-ÁRAI A NYERSOLAJ ÁRÁNAK ALAKULÁSA A LONDONI TŐZSDÉN SZABÁLYOZÁS, JOG MILLIÓ FT-OS BÍRSÁGOT KAPOTT A HANKOOK TIRE EZRES HYUNDAI VISSZAHÍVÁS AZ USA-BAN ROZSDÁS BENTLEY-JEL MIATT VISSZAHÍVNAK 600 AUTÓT TONNAKILOMÉTER ALAPJÁN MÉRNÉ A FOGYASZÁST AZ ACEA BEN DRÁGUL A SZLOVÁK AUTÓPÁLYA-MATRICA CÉGHÍREK JÁRMŰGYÁRTÁST TELEPÍT GYŐRBE AZ AUDI MILLIÓ EURÓS OPEL-FEJLESZTÉS SZENTGOTTHÁRDON ESZTERGOMBAN DOLGOZNAK AZ ÚJ SWIFTEKEN TOVÁBB MÉLYÜLHET A SUZUKI-VW EGYÜTTMŰKÖDÉS NÉMETORSZÁGBAN KÉSZÜL AZ OPEL ELSŐ MINIAUTÓJA MEGKEZDI MEXIKÓI MOTORGYÁRÁNAK ÉPÍTÉSÉT A VW MEGDUPLÁZZA KÍNAI GYÁRTÓKAPACITÁSÁT A NISSAN A HYUNDAI ELKEZDTE AZ IX20 GYÁRTÁSÁT CSEHORSZÁGBAN A TOYOTA 2. GYÁRAT IS ÉPÍTHET OROSZORSZÁGBAN A MAHINDRÁÉ LESZ A FIAT SZICÍLIAI ÜZEME? KÖZÖS PLATFORMRA ÉPÍT AUTÓKAT A NISSAN ÉS A RENAULT TULAJDONRÉSZT VÁSÁROLNA A SSANGYONGBAN A RENAULT REKORD ÉRTÉKESÍTÉST VÁR IDÉN A SKODA ÚJ, KISEBB SUV-OT DOB PIACRA A PORSCHE KÍNAI AUTÓGYÁR ÉPÍTHET ÜZEMET OROSZORSZÁGBAN A PSA EGYÜTTMŰKÖDNE A BMW-VEL GM-RÉSZVÉNYEKET VÁSÁROLNA A SAIC MEGKEZDTE MŰKÖDÉSÉT A HYUNDAI OROSZ ÜZEME ÚJABB MOTORGYÁRAT ÉPÍT KÍNÁBAN A FORD TARTALOMJEGYZÉK

2 SZENTGOTTHÁRDON FEJLESZT AZ ALLISON TRANSMISSION OKTÓBERBEN BEFEJEZI A TERMELÉST A GYŐRI LITE-ON ÚJ TELEPHELYET ÉPÍT A COMPOSIT ONE AUDI-MEGRENDELÉS AZ ISI AUTOMOTIVE MAGYAR CÉGÉNEK ÉVI 20 MILLIÓ ABRONCS KÉSZÜLHET A RÁCALMÁSI HANKOOK GYÁRBAN ÚJ GYÁRAT ÉPÍTETT OROSZORSZÁGBAN A MAGNA NÖVELTE PROFITPROGNÓZISÁT A BOSCH AUTOMOTIVE DÉL-KOREI CÉGGEL FEJLESZT AKKUKAT A MITSUBISHI JÓL TELJESÍT AZ MAN LATIN-AMERIKÁBAN AZ OPEL A HASZONGÉPJÁRMŰVEKRE KONCENTRÁL A DAIMLER TRUCKS 30%-OS NÖVEKEDÉSRE TÖREKSZIK A VW NÖVELTE HASZONJÁRMŰ ÜZLETÁGÁNAK RÉSZESEDÉSÉT A DAIMLER CÁFOLJA A FIAT-VÁSÁRLÁS HÍRÉT BŐVÍTI MAGYARORSZÁGI SZOLGÁLTATÁSAIT A LOGWIN ÁTADTÁK A DACHSER ÚJ LOGISZTIKAI KÖZPONTJÁT TETS ÉS CSCL VONALJÁRAT KÍNA ÉS MOSZKVA KÖZÖTT KÍNÁBAN IS PIACRA LÉPETT AZ AIRBRIDGECARGO NEM LESZ BIOETANOL ÜZEM CSABACSŰDÖN INNOVÁCIÓ A BIODÍZEL KÁROSABB, MINT A BENZIN? KÖRNYEZETBARÁT ABRONCS A HANKOOK TIRE-TŐL INNOVÁCIÓS CENTRUM LÉTESÜL TATABÁNYÁN MILLIÓS BŐVÍTÉS A FELSŐZSOLCAI IPARI PARKBAN D-KONVERTER SZÁMÍTÓGÉPEKHEZ INGYENES FORGALMI INFORMÁCIÓK A MIO TECHNOLOGYTÓL CÉGVEZETÉS, MENEDZSMENT MAGASABB BETÉTI KAMAT AZ ERSTÉNÉL KKV-KNAK CSÖKKENŐ TÁMOGATÁS A BUDAPESTI FEJLESZTÉSEKHEZ A CÉGEK 25 %-A TERVEZI A DOLGOZÓI LÉTSZÁM BŐVÍTÉSÉT A LEÉPÍTÉSEK NAGY RÉSZE CSAK ÜZLETI SZEMPONTOT VIZSGÁL MEGÍRTA VÉGRENDELETÉT PORSCHE UNOKÁJA ESEMÉNYEK, EGYÉB A FIAT DOBLO CARGO A 2011-ES ÉV HASZONJÁRMŰVE A MERCEDES ATEGO LETT AZ ÉV HASZONJÁRMŰVE SZEPT : LOGISZTIKAI KONFERENCIA VELENCÉN MLBKT KONFERENCIA NOVEMBERBEN MAKROGAZDASÁG BELFÖLD ,4 MILLIÁRD FT AZ ÁLLAMHÁZTARTÁS HIÁNYA KÜLFÖLD ,5 %-OS GLOBÁLIS KERESKEDELMI FORGALOM-NÖVEKEDÉS VÁRHATÓ LASSUL A NÉMET GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS ÜTEME CSÖKKENŐ ÚJ IPARI MEGRENDELÉSEK AZ EURÓZÓNÁBAN ,3 %-KAL NŐTT A NÉMET REÁLBÉR VÁLSÁG ELŐTTI SZINTEN AZ IFO INDEX CSÖKKENT AZ EURÓÖVEZETI BESZERZÉSI MENEDZSER INDEX %-OS OROSZ INFLÁCIÓ VÁRHATÓ AZ IDÉN TARTALOMJEGYZÉK

3 PIACI INFORMÁCIÓK A JATO 11,8 %-OS CSÖKKENÉST MÉRT A MAGYAR ÚJAUTÓ-PIACON A JATO Dynamics elemzése szerint augusztusban tovább csökkentek az európai újautó-eladások. Az utolsó nyári hónapban az egy évvel korábbinál 11,8 %-kal kevesebb gépkocsi talált gazdára. A 10 legnagyobb forgalmú márka közül csak az Audi tudta növelni forgalmát. (Vgo, szeptember 21.) 15 %-KAL NŐTT A HASZNÁLTAUTÓ-IMPORT HAZÁNKBAN Az újautó-piac 37 %-os csökkenésével szemben a használt autók magyarországi behozatala az első 8 hónapban 15 %-kal, 11,2 ezer darabra nőtt. Új személykocsiból ugyanebben az időszakban 29 ezer darabot helyeztek forgalomba. A behozatal lényegesen kisebb havi ingadozást mutat, de még így is 30 %-kal elmarad a évi 16,2 ezer darabtól. A használtimport tekintetében még mindig a BMW a vezető, de részesedése csökkent, míg az Opelé, a Volkswagené és a Fordé nőtt. BMW-ből 3-szor, Mercedesből kétszer annyi használt érkezett az országba, mint amennyi új elkelt. A Ford, az Opel és a Volkswagen esetében viszont épp fordított az arány. HASZNÁLTAUTÓ-IMPORT ALAKULÁSA MÁRKÁNKÉNT Márka Darabszám Piaci rész Változás (%) (%-pont) BMW ,2-4,0 Opel ,0-1,5 Volswagen ,8-0,5 Ford ,7 +3,3 Mercedes ,7 +1,4 Renault 730 6,5 +0,2 Audi 726 6,5-1,7 Toyota 442 3,9-0,4 Peugeot 318 2,8 +0,4 FIAT 304 2,7 0,0 ÁLLAMI SEGÍTSÉGET VÁR AZ MGSZ A Magyar Gépjárműipari Szövetség (MGSZ) a kormánnyal együtt dolgozná ki javaslatait az iparág helyzetének javítására. Az egyik legfőbb probléma a munkahelyek és a képzett munkaerő megtartása, amely állami segítség nélkül szinte elképzelhetetlen. A szervezet szerint a járműipar túljutott a válság 1.

4 mélypontján, de érdemi növekedés csak 2012-től várható. A szövetség szeretné elérni, hogy az autóipar szereplőire ne vonatkozzon az a korlátozás, amely szerint a támogatás igényléséhez a bevételnek az előző két évben nem szabad 25 %-nál nagyobb mértékben csökkenni. Az MGSZ mérsékelné a bérek terheit is, valamint nem szigorítaná a kölcsönzött munkaerővel kapcsolatos szabályokat. (NG, szeptember 22., 4. o.) MEGHALADJA A 11 ÉVET A MAGYAR AUTÓPARK ÁTLAGÉLETKORA Az Ernst & Young adatai szerint Magyarországon több mint 3 millió elöregedett autó van forgalomban. Az autópark átlagos életkora meghaladja a 11 évet, ez azonban még mindig kedvezőbb a régió többi államához viszonyítva. Szlovákiában 13, Csehországban és Lengyelországban 14 év az átlag. A felmérés szerint az autóellátottságot tekintve Magyarország a régiós rangsor második felében helyezkedik el, ezer főre átlagosan 360 jármű jut. Ezzel hazánk megelőzi Szlovákiát (350) és Romániát (250), elmarad azonban a cseh és a lengyel átlagtól. (vh, szeptember 20.) (NG, szeptember 20., 16. o.) 2,4 %-KAL CSÖKKENT AZ EURÓPAI ÚJAUTÓ-PIAC A JATO Dynamics adatai szerint augusztusban éves szinten 2,4 %-kal az csökkentek az európai új autó eladások. A 10 legkeresettebb modell közül csak a Volkswagen Polónak, valamint a Renault Mégane-nak sikerült növelnie értékesítését. A Volkswagen Golf a top 10-es listából a legnagyobb, 29,3 %-os esést szenvedte el, a márkák közt egyedül az Audinak sikerült növelnie eladási számait. A szervezet szeptemberben további piaccsökkenést prognosztizál, ami elsősorban a nagy nyugat európai piacokról fokozatosan kivezetett roncsprogramoknak tudható be. Általánosságban elmondható, hogy a vásárlói bizalom továbbra is mélyponton van, bár ez némiképp ellentmond az év elején beindult, egyre erősödő optimista piaci gondolkodásnak. EGYES MÁKRÁK ÉRTÉKESÍTÉSEK ALAKULÁSA Márka Változás Változás augusztus (%) január-augusztus (%) Volkswagen , ,9 Renault , ,7 Ford , ,7 Peugeot , ,7 Opel/Vauxhall , ,8 Citroen , ,6 FIAT , ,2 Audi , ,4 Toyota , ,4 BMW , ,8 2.

5 Modell AZ EGYES MODELLEK ÉRTÉKESÍTÉSEK ALAKULÁSA Változás Változás augusztus (%) január-augusztus (%) Volkswagen Golf , ,0 Volkswagen Polo , ,3 Ford Fiesta , ,0 Renault Clio , ,2 Opel/Vauxhall Corsa , ,5 Peugeot , ,8 Opel/Vauxhall Astra , ,9 Renault Megane , ,1 Ford Focus , ,2 FIAT Punto , ,9 Európa öt nagy tradicionális piaca (Nagy-Britannia, Németország, Spanyolország, Franciaország és Olaszország) kivétel nélkül kevesebb új autót értékesített augusztusban, mint egy évvel korábban. AZ ÉRTÉKESÍTÉSEK ALAKULÁSA EGYES ORSZÁGOKBAN Ország Változás Változás augusztus (%) január-augusztus (%) Ausztria , ,0 Belgium* , ,8 Ciprus , ,0 Csehország , ,6 Dánia , ,7 Észtország , ,1 Finnország , ,4 Franciaország , ,8 Németország , ,7 Nagy-Britannia , ,2 Görögország , ,0 Magyarország , ,0 Izland , ,1 Írország , ,8 Olaszország , ,5 Lettország , ,8 Litvánia , ,8 Luxembourg , ,1 Norvégia , ,9 Lengyelország , ,4 Portugália* , ,2 Slovákia , ,3 Szlovénia , ,8 Spanyolország , ,0 Svédország , ,1 Svájc* , ,3 Hollandia , ,8 Összesen ,8 9,254,818 9,481,865-2,4 * Becsült augusztusi számok (vh, szeptember 20.) (AP, szeptember 20.) (AS, szeptember 20.) 3.

6 26%-KAL CSÖKKENT A ROMÁN ÚJAUTÓ-PIAC Romániában az első 8 hónapban 26 %-kal, darabra csökkent az új autók értékesítése. Augusztusban havi relációban mintegy 16 %-kal esett a forgalom. A márkák sorrendjében a Dacia áll az élen, majd a Volkswagen és a Renault következik. (Vgo, szeptember 24.) 2014-BEN 500 EZER AUTÓ KÉSZÜLHET ROMÁNIÁBAN A PricewaterhouseCoopers tanácsadó cég legfrissebb elemzése szerint 4 év alatt Kelet-Közép-Európa 6. legnagyobb autógyártójává válhat Románia. Az előrejelzés szerint 2014-ben már évente több mint félmillió gépkocsi készülhet délkeleti szomszédunknál, ami 70 %-kal több a tavalyinál. Ezzel Románia megelőzheti Magyarországot, Ukrajnát és Szlovéniát is január-július között 220 ezer darab autó készült az országban, ebből 215 ezer darab a Dacia, a maradék pedig Ford. Az amerikai gyártó tervei szerint jövő szeptemberben kezdi meg tevékenységét a helyi gyára, aminek az éves kibocsátása 150 ezer darab lesz. (NG, szeptember 23., 8. o.) NÉMET AUTÓGYÁRTÓK RÉSZVÉNYÁRFOLYAMAI A NÉMET AUTÓGYÁRTÓK RÉSZVÉNYÁRFOLYAMÁNAK ALAKULÁSA (XETRA, /DB) Cégnév 2010.IX IX.17. Változás ( /db) Audi 606,00 580,00 26 BMW 50,35 47,41 2,940 Daimler 46,13 44,475 1,655 Porsche 36,53 37,595-1,065 Volkswagen 16,05 14,8 1,250 4.

7 (D-B, szeptember 25.) ELEKTROMOS AUTÓK TÖLTŐÁLLOMÁSA BUDAPESTEN Budapesten szeptember 22-én átadták az első elektromosautó-töltőállomást az Elmű Váci úti székháza előtt. A projekt része az Elmű-Émász által kezdeményezett, az e-autózás hazai elterjesztésére irányuló elektromos mobilitási programnak. (Vgo, szeptember 23.) (MHo, szeptember 23.) JAVUL A HAZAI HASZONJÁRMŰPIAC Augusztusban éves szinten 60 %-kal, 800 darabra nőtt az újonnan forgalomba helyezett kishaszonjárművek száma. Az első 8 hónapban regisztrál 5,4 ezer darab azonban még így is elmarad az egy évvel korábbitól. A márkák versenyében továbbra is a Ford áll az élen, de piaci részesedése 5 %-ponttal, 16,3 %-ra csökkent. Felzárkózott viszont a FIAT és a Volkswagen (13-13 %), utóbbi ráadásul az eladott darabszámot is növelni tudta. A Renault és az Opel szintén több járművet értékesített, miközben a Toyota, a Citroen és a Nissan eladása csökkent. Nyergesvontatókból az első 8 hónapban 25 %-kal több kelt el (820 db), mint a tavalyi év azonos időszakában, miközben a tehergépkocsiknál 33 %-os visszaesés történt (388 db-ra). (NG, szeptember 23., 17. o.) 5.

8 20 %-RA NŐTT A VOLVO TRUCK PIACI RÉSZESEDÉSE A 16 tonna feletti tehergépkocsik tekintetében a Volvo Hungária Kft. piaci részesedése Magyarországon a tavalyi 10 %-ról az idei első 7 hónapban 20 %-ra nőtt. A vállalat július végéig 154 darab járművet adott el, az év egészére pedig több mint 400 darabbal számol a vezetés. (NG, szeptember 23., 17. o.) A FEJLŐDŐ ORSZÁGOKÉ A HASZONGÉPJÁRMŰIPAR JÖVŐJE Jelenleg a gazdaság minden szegmense a fejlődő országokra, Brazíliára, Oroszországra, Indiára és Kínára koncentrál (BRIC-államok). De a Vistaországok (Vietnám, Indonézia, Dél-Afrika, Törökország és Argentína) is egyre érdekesebbé válnak a haszongépjármű-ipar számára re a nehéz és középsúlyú teherautók iránti igény kb. 150 ezer járműre nő a Roland Berger tanácsadó cég felmérése szerint re az éves kereslet 200 ezer, 2020-re pedig 250 ezer jármű lesz. Ezek a fejlődő államok a gyártás potenciális helyszíneivé válhatnak, ráadásul a kereslet is hamarosan emelkedik a szegmens termékei iránt. (DVZ, szeptember 23.) 2015-RE 2 2 SÁVOS ÚT ÉPÜLHET GYŐR ÉS SZOMBATHELY KÖZT A tervek szerint még ebben az európai uniós ciklusban, azaz legkésőbb 2015-ig 2 2 sávos autóút vezet majd Győrtől Szombathelyig. E távlati terv részeként folyik a Győrtől Csornáig, illetve a Csornától Szombathelyig tartó új út kiépítésének előkészítése. Erre több mint 12 milliárd Ft áll rendelkezésre, aminek nagy részét EU finanszírozza. A megvalósíthatósági tanulmányok többsége elkészült, a jogerős építési és hatósági engedélyek egy része is rendelkezésre áll. Elkészült több környezet- és örökségvédelmi hatásvizsgálat, és a kiviteli tervek egy része is. A szükséges közműengedélyek beszerzése előkészítés alatt áll. (vh, szeptember 23.) (MNo, szeptember 24.) (Nsgo, szeptember 24.) NÖVELTE IDEI PROFITPROGNÓZISÁT AZ IATA A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) szerint az iparág profitja az idén elérheti a 8,9 milliárd dollárt, ami több mint 3-szorosa a korábbi becslésnek ben a szervezet szerint viszont 5,3 milliárd dollárra mérséklődik a nyereség. A fellendülés főleg az ázsiai-óceániai és az észak-amerikai régiónak köszönhető, Európában várhatóan tovább csökken a nyereség. A globális árbevétel 2010-ben eléri az 560 milliárd dollárt. (NG, szeptember 22., 16. o.) (HVGo, szeptember 21.) 6.

9 ARANY, EZÜST ÉS PLATINA-ÁRAK A LONDONI SZÍNESFÉMPIACON AZ ARANY, A PLATINA ÉS AZ EZÜST ÁRÁNAK ALAKULÁSA A LONDONI SZÍNESFÉMPIACON (NAPI FIXINGEK, USD/TROY UNCIA) IX IX. 17. Arany 1 295, ,30 Platina 1 643, ,00 Ezüst (cent) 2 143, ,00 (TBD, szeptember 24.) A LONDONI TŐZSDE SZÍNESFÉM-ÁRAI A LONDONI FÉMTŐZSDE ÁRAI (USD/TONNA, AZONNALI) IX IX. 16. Alumínium 99,7 %-os High Grade 2 233, , , ,00 Horgany, Special High Grade 2 205, , , ,50 Réz, Grade A 7 876, , , ,00 7.

10 (LME, szeptember 23.) A NYERSOLAJ ÁRÁNAK ALAKULÁSA A LONDONI TŐZSDÉN A NYERSOLAJ ÁRÁNAK ALAKULÁSA (USD/BARREL) IX IX. 17. Nyersolaj, július 77,69-79,40 77,25-79,47 (ICE, szeptember 24.) 8.

11 SZABÁLYOZÁS, JOG 1 MILLIÓ FT-OS BÍRSÁGOT KAPOTT A HANKOOK TIRE Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) ismét 1 millió Ft bírságot szabott ki a Hankook Tire Magyarország Kft.-re [lásd még: Visszapillantó, 2010/22.: 1 millió Ft-os munkaügyi bírság a Hankooknak]. Az indokolás szerint a társaság vezetése az emberi méltóságot sértő módon bánt a helyi szakszervezet tisztségviselőjével. A helyi szakszervezet vezetője azért jelentette fel a koreai tulajdonú céget, mert érdekvédelmi munkája miatt főnökei többször megfenyegették, hogy kirúgják, ha érdekvédelmi munkáról beszél kollégáival. A panaszos szerint többször kiabáltak vele, ellenséges hangulatot gerjesztettek közte és munkatársai között, s minden eszközzel akadályozták az érdekvédelmi munkát. A cég vezetése a meghallgatás során tételesen cáfolta a felsorakoztatott állításokat, amelyeket tanúvallomások is alátámasztottak, az EBH azonban így is megalapozottnak ítélte a bejelentést. (AP, szeptember 20.) (HVGO, szeptember 20., szeptember 21.) (MHo, szeptember 21.) (MNo, szeptember 21.) 139 EZRES HYUNDAI VISSZAHÍVÁS AZ USA-BAN A Hyundai Motor Co. mintegy 139,5 ezer járművet hív vissza az Egyesült Államokban a kormányszerkezet esetleges meghibásodása miatt. A döntés a december szeptember 10. között készített Sonata modelleket érinti. (ANO, szeptember 26.) ROZSDÁS BENTLEY-JEL MIATT VISSZAHÍVNAK 600 AUTÓT Közel 600 darab, között gyártott Arnage, Azure és Brooklands modellt hív vissza a Bentley. A lépés oka, hogy a jármű motorházának elején lévő szárnyas B betűt ábrázoló díszt mozgató mechanika rozsdásodhat, így az egy esetleges ütközés esetén nem tud visszahúzódni. (vh, szeptember 21.) (ANO, szeptember 22.) TONNAKILOMÉTER ALAPJÁN MÉRNÉ A FOGYASZÁST AZ ACEA Az Európai Bizottság 2020-ig 1/3-ával szeretné csökkenteni a könnyű haszongépjárművek károsanyag-kibocsátását. Az európai autógyártók szövetsége (ACEA) szerint azonban az egész haszongépjármű szektornak csökkentenie kéne a káros anyagok kibocsátását. Erre alkották meg a Vision elnevezésű programot. Az ACEA továbbra is szorgalmazza a hosszú szállító szerelvények 9.

12 engedélyezését, két hosszú szerelvény ugyanis három 38 tonnás teherautó szállítmányát lenne képes elvinni, és ezzel üzemanyagot megtakarítani. A károsanyag-kibocsátás csökkentésére a szervezet intézkedések sorát javasolja, pl. a dugók elkerülését intelligensebb tervezéssel, a telematika-rendszerek bevezetését, a sofőrök képzését, valamint az üresjáratok megelőzését. Az ACEA lehetetlennek tartja, hogy egy kalap alá vegyék az összes haszongépjárművet egy, az össz-súlyra szabott emissziós határral. A szövetség azt javasolja, hogy a tonnakilométer alapján mérjék a fogyasztást és a szén-dioxid-kibocsátást. (DVZ, szeptember 22.) 2011-BEN DRÁGUL A SZLOVÁK AUTÓPÁLYA-MATRICA Jövőre jelentősen drágulnak a személyautók számára a szlovák autópályamatricák [lásd még: Visszapillantó, 2010/36.: Jövőre nő a szlovák pályamatricák ára]. A jelenlegi 36,5 euró helyett jövőre már 50 eurót kell fizetni az éves használatért. Egyidejűleg drágulnak a heti és a havi matricák is, amelyek jelenleg 4,9, illetve 9,9 euróba kerülnek. Ugyanakkor a közlekedési tárca a napi matrica bevezetését is fontolgatja. Az emeléstől a kormány 14 millió euró többletbevételt vár. A 3,5 tonna feletti összsúlyú teherjárművek autópályadíjukat az elektronikus díjbeszedő rendszerben fizetik. (MNo, szeptember 24.) (HVGo, szeptember 23.) 10.

13 CÉGHÍREK JÁRMŰGYÁRTÁST TELEPÍT GYŐRBE AZ AUDI Az Audi AG mintegy 900 millió eurós beruházással fejleszti győri üzemét [lásd még: Visszapillantó, 2010/34.: Járműgyártással bővül a győri Audi?]. A jövőben a vállalat a teljes gyártási folyamatot a Kisalföldön végzi, a karosszériagyártástól a fényezésen át egészen az összeszerelésig. A projekt eredményeként az eddigi TT és A3 Cabriolet modellek mellett az A3 egy új verziója is itt készül majd. Az üzem így összesen évi 125 ezer gépkocsit állít majd elő. A 2013-ra megvalósuló gyárfejlesztés közvetlenül munkahelyet hoz létre, létre, így a régióban a vállalat törzsállományát, a beszállítókat és a szolgáltatókat is beleértve több mint 15 ezer embernek biztosít megélhetést. Ha a gyár termelése felfut, az Audi már 2 %-kal járul hozzá a magyar nemzetgazdaság kibocsátásához. A bejelentéssel egyidőben mindkét német Audi telephelyen, Ingolstadtban és Neckarsulmban is meghosszabbította a vállalkozás a foglalkoztatási garanciát, így 2014 végéig biztos a dolgozók állása. Sajtóinformációk szerint a lépést az autógyártó ellensúlyozásnak szánta, mivel Németországban általában ideges reakciók kísérik, ha egy ottani vállalkozás külföldön teremt új munkahelyeket. A bővítéshez az Audi 200 hektárnyi területet vásárolt, melynek egy része jelenleg még a Natura 2000 környezetvédelmi programhoz tartozik, az átminősítési eljárás novemberben lezárulhat. Mindezektől függetlenül már októberben elkezdődhetnek a munkálatok, mert a jelenlegi és a leendő gyárterületet összekötő 56 hektárnyi föld beépítéséhez nincs szükség különleges engedélyre. Orbán Viktor miniszterelnök szerint minden biztosított a beruházásához, a földkérdést a nemzetközi normáknak megfelelően intézik. Rupert Stadler kijelentette, hogy biztos a beruházásban, így nincs szükség B tervre. (AS, szeptember 25.) (Nso, szeptember 23.) (HVGo, szeptember 23., szeptember 24) (Vgo, szeptember 23.) (Nsgo, szeptember 23.) (MK, szeptember 24.) (vh, szeptember 24.) (NG, szeptember 24., 1. o.) (AP, szeptember 23., szeptember 24.) (Nsgo, szeptember 24.) (Fo, szeptember 23.) (Kf, szeptember 23., 1. o.) 500 MILLIÓ EURÓS OPEL-FEJLESZTÉS SZENTGOTTHÁRDON Az Opel 500 millió eurós beruházás keretében 2 év alatt 800 új munkahelyet létesít a szentgotthárdi gyárában. Az üzemcsarnok bővítésével 3 új motorcsalád gyártása indul meg 2012 végétől, így az egység éves kibocsátása 500 ezer darabra nő. Az egyik család kisméretű benzinmotor lesz, a másik közepes benzinmotor, a harmadik pedig közepes méretű dízel motorcsalád. A hajtóműveket a kis Corsatól az Insigniáig számos Opel modellbe építik be. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a fejlesztéshez a kormány 7,5 milliárd Ft állami támogatást biztosít, amelynek megtérülésével 3-4 év alatt számol a tárca, ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnök szerint a kormány csupán 0október közepén dönt a támogatás mértékéről. Reinald Hoben, az Opel/Vauxhall gyártásért felelős alelnöke kijelentette, hogy a szentgotthárdi gyár eddig is a cég egyik 11.

14 leghatékonyabban működő üzeme volt, az új beruházással érkező csúcstechnológia és az egyedülálló rugalmas gyártási eljárás Szentgotthárdot a világ egyik legmodernebb motorgyárává teszi. (Vgo, szeptember 21.) (vh, szeptember 21.) (AS, szeptember 21.) (AP, szeptember 21.) (ah, szeptember 21.) (HVGO, szeptember 21.) (Fo, szeptember 21.) (Nso, szeptember 21.) (MHo, szeptember 21., szeptember 22.) (Nsgo, szeptember 21.) ESZTERGOMBAN DOLGOZNAK AZ ÚJ SWIFTEKEN A Magyar Suzuki Zrt. esztergomi gyárában gőzerővel dolgoznak az új Swift modellen, amelyet október elején mutatnak be a párizsi autókiállításon. A magyar piacra is az ősz folyamán érkezik a modell, így sem az ár, sem az értékesítési terv nem publikus. Az új típusból az idén várhatóan 40 ezer darabot készítenek Esztergomban. (NG, szeptember 22., 4. o.) TOVÁBB MÉLYÜLHET A SUZUKI-VW EGYÜTTMŰKÖDÉS Az Economic Times gazdasági lap értesülése szerint a Volkswagen AG kiterjesztheti a Suzukival való együttműködését azáltal, hogy használja a japán cég indiai gyártási és tervező egységeit [lásd még: Visszapillantó, 2010/26.: Növelheti tulajdonrészét a VW a Suzukiban?]. A német cég vezetői nemrég látogatást tettek a Maruti Suzuki gyárában, és találkoztak az ottani igazgatókkal. (ANO, szeptember 22.) NÉMETORSZÁGBAN KÉSZÜL AZ OPEL ELSŐ MINIAUTÓJA Az Opel Németországban kezdi meg első miniautójának gyártását, amit a Ford Ka riválisának szán. Az egyelőre Junior névre keresztelt modell gyártása tól indul, amihez a vállalat 90 millió eurós fejlesztést hajt végre eisenachi üzemében. A későbbiekben az autóból elektromos hajtású változat is készül. (Vgo, szeptember 23.) MEGKEZDI MEXIKÓI MOTORGYÁRÁNAK ÉPÍTÉSÉT A VW A Volkswagen AG októberben kezdi meg mexikói dízelmotorgyárának építését. Az üzem 2013-ban kezdi meg működését, éves kapacitása 300 ezer darab lesz. A gyár főleg a 75 km-re lévő összeszerelő üzembe és az amerikai Chattanoogába szállítja majd az alkatrészeket. (ANO, szeptember 22.) 12.

15 MEGDUPLÁZZA KÍNAI GYÁRTÓKAPACITÁSÁT A NISSAN A Nissan a jelenlegi 670 ezerről 2012-ig évi 1,2 millió darabra kívánja növelni kínai gyártókapacitását. A vállalat célja, hogy az ázsiai országban a mostani 6-ról 10 %-ra növelje piaci részesedését. Az első 8 hónapban a Nissan 660 ezer járművet értékesített Kínában, és a Toyotát megelőzve a legnépszerűbb japán márka. (Vgo, szeptember 20.) (NG, szeptember 21., 6. o.) A HYUNDAI ELKEZDTE AZ IX20 GYÁRTÁSÁT CSEHORSZÁGBAN A csehországi Novosicében a Hyundai megkezdte az ix20 kompakt egyterű személygépkocsik gyártását. Ez a modell a negyedik, amely a dél-koreai cég cseh üzemében készül. A járművet az októberi párizsi autókiállításon mutatja be a vállalat, értékesítését november 1-jén kezdi meg. (Vgo, szeptember 21.) A TOYOTA 2. GYÁRAT IS ÉPÍTHET OROSZORSZÁGBAN A Toyota oroszországi igazgatója egy, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélésen elmondta, hogy cége fontolóra vette egy második gyár létesítését is Oroszországban. A japán vállalat szeretné erősíteni pozícióját az egyik legnagyobb bővüléssel kecsegtető piacon, amibe akár egy új gyártócsarnok építése is beletartozhat. (ANO, szeptember 22.) A MAHINDRÁÉ LESZ A FIAT SZICÍLIAI ÜZEME? Egy szicíliai befektető, Simone Cimino azt tervezi, hogy a FIAT által eladandó szicíliai gyárat elektromos autók előállítására építi át [lásd még: Visszapillantó, 2010/5.: Sztrájk a szicíliai FIAT-üzem bezárása miatt]. Az üzletember 450 millió eurót fektetne a létesítménybe, ahol az indiai Reva Electric Car Co. készíthetné járműveit. Elemzők szerint az ügylet hátterében a szintén indiai Mahindra&Mahindra autógyártó állhat, amely májusban már megpróbálta megszerezni a Reva tulajdonjogának 55 %-át. A FIAT a kérdéses üzemben 2011 végén fejezi be a tevékenységét, mert az nem gazdaságos. (ANO, szeptember 22.) KÖZÖS PLATFORMRA ÉPÍT AUTÓKAT A NISSAN ÉS A RENAULT Japán lapértesülések szerint a Nissan és a Renault a jövőben legalább 10 modellt építene közös padlólemezre. Emellett a két cég mintegy 70 alkatrész standardizálását tervezi, beleértve az ablakokat és a fékeket is. Így a vállalatok mintegy 30 %-kal csökkentik a közepes méretű autók gyártási költségeit. A közös gyártás 2013-tól indul majd, és közel 1,5 millió autót érint. A tervek szerint a Nissan X-Trail, Dualis, valamint a Renault Fluence és Megane modellek készülhetnek így. (Vgo, szeptember 23.) 13.

16 TULAJDONRÉSZT VÁSÁROLNA A SSANGYONGBAN A RENAULT Sajtóinformációk szerint a Renault SsangYong részvényeket vásárolna [lásd még: Visszapillantó, 2010/21.: A Renault és a Mahindra is megvenné a SsangYongot]. A koreai autógyár január óta csődeljárás alatt áll, így a francia vállalat jóval olcsóbban juthatna a papírokhoz. (ah, szeptember 25.) REKORD ÉRTÉKESÍTÉST VÁR IDÉN A SKODA A német Volkswagen konszernhez tartozó Skoda Auto rekordot jelentő 770 ezer darabra növelte idei eladási prognózisát. Ennek a feltétele, hogy a Skoda sikeres legyen az új piacokon, elsősorban Kínában, Indiában, Oroszországban, és megtartsa pozícióit a közép-európai országokban től 2009-ig a Skoda eladásai 57 %-kal emelkedtek, tavaly a cég 684 ezer gépkocsit értékesített. Az I. félévben az eladott volumen 378,7 ezer darab volt, ami 49 ezerrel több az előző évinél. A társaság jelenleg két új modell fejlesztésén dolgozik, és a közeljövőben megújul a közkedvelt Superb, illetve Roomster típus. A társaság a jövőben a dinamikus, sportos kinézésű modellekre összpontosít. A cseh autógyár a tervek szerint 2020-ban évi 1,5 millió járművet értékesít majd. (Nsgo, szeptember 24.) (Vgo, szeptember 24.) ÚJ, KISEBB SUV-OT DOB PIACRA A PORSCHE A Volkswagen AG vezérigazgatója, Martin Winterkorn bejelentette, hogy hamarosan Cajun néven új Porsche hobbiterepjáró kerülhet piacra. Az új típus a Cayenne kisebb változata lesz majd. A Cayenne platformja megegyezik az Audi Q7 és a VW Touareg alapjával, míg a Cajuné megegyezhet az Audi Q5-ével. A konszern vezetése középtávon évi 150 ezer darabra kívánja növelni a Porsche értékesítését. (ANO, szeptember 26.) KÍNAI AUTÓGYÁR ÉPÍTHET ÜZEMET OROSZORSZÁGBAN Egy orosz gazdasági tanácsadó szerint egy általa megnevezni nem kívánt kínai autógyártó folytat tárgyalásokat a kormánnyal arról, hogy egy összeszerelő üzemet hozzon létre Oroszországban. A megbeszélések még csak kezdeti fázisban vannak. Piaci információk szerint a már egy üzemmel rendelkező Geely nem szeretne újabb egységet létesíteni az országban, így biztos, hogy más befektetőről van szó. (ANO, szeptember 26.) 14.

17 A PSA EGYÜTTMŰKÖDNE A BMW-VEL A PSA autógyár bővítené együttműködését a német BMW-vel a szénszálas műanyagok terén. A francia vállalat szerint ez az anyag mind a prémium, mind a kisebb járműveknél fontos összetevő lehet. Keménysége megegyezik az acéléval, de annál jóval könnyebb. A BMW egyelőre nem kívánta kommentálni a hírt. (ANO, szeptember 26.) GM-RÉSZVÉNYEKET VÁSÁROLNA A SAIC A legnagyobb kínai autógyártó, a SAIC Motor Corp. érdeklődik a General Motors részvényeinek megvásárlása iránt. Az amerikai kormány igyekszik eladni majd a vállalatban megszerzett 61 %-os részesedését, de ehhez nagy intézményi befektetőket próbál felkutatni, akik megállapított áron, nagy tömbben vásárolnák fel a papírokat. Ezek a cégek jelentős kedvezményt kapnának, hogy cserébe nagy megrendelésekkel segítsék kiépíteni a cég iránti bizalmat. (Vgo, szeptember 21.) MEGKEZDTE MŰKÖDÉSÉT A HYUNDAI OROSZ ÜZEME A dél-koreai Hyundai Motor Co. szeptember 21-én beindította a termelést szentpétervári gyárában [lásd még: Visszapillantó, 2010/12.: Januárban indulhat a Hyundai orosz gyára]. A modellt 1,4, és 1,6 literes motorokkal gyártják majd, ötfokozatú mechanikus és négyfokozatú automata sebességváltóval. Az első Solaris típusú jármű legördült a szerelőszalagról, a sorozatgyártás azonban csak 2011 januárjában indul be. A Hyundai exportálna is a szentpétervári üzem termeléséből, de folytatja a személyautók importját is, és 2011-ben már 130 ezer autó eladását tervezi. A cég tervei szerint 2012-ben KIA-kat is gyártanak már Szentpéterváron. Az egységet 2008-ban kezdték építeni, költsége 500 millió euró volt. (Vgo, szeptember 22.) (ah, szeptember 21.) (vh, szeptember 22.) ÚJABB MOTORGYÁRAT ÉPÍT KÍNÁBAN A FORD A Ford kínai vegyesvállalata, a Changan Ford Mazda Automobile Co. egyezményt kötött Chongqing önkormányzatával egy motorgyár létesítéséről a kínai városban. Ezzel a Ford kínai motorkibocsátása a duplájára, évi 400 ezer darabra emelkedne. Az építkezés jövőre kezdődik, a termelés várhatóan 2013-ban indul meg. A projekt költsége eléri az 500 millió dollárt. (ANO, szeptember 25.) 15.

18 SZENTGOTTHÁRDON FEJLESZT AZ ALLISON TRANSMISSION Új csúcstechnológiás gyárat épít Szentgotthárdon az egykori General Motors leányvállalat, az Allison Transmission. A haszongépjárművekhez sebességváltókat előállító cég eddig a helyi Opel-gyárban lévő egységéből elégítette ki az európai és ázsiai igényeket. A vállalat most a helyi ipari parkban vett egy 13,5 ezer m 2 -es telket, ahol a felépítendő gyár 2011 júniusában kezdi meg működését. A termeléshez a munkaerőt továbbra is a GM-Powertrain Kft. biztosítja majd. A hazánkban 10 éve jelenlévő cég egy olyan korszerű üzemet létesít a nyugat-magyarországi városban, amely katonai és polgári célokra egyaránt állít elő automata sebességváltókat. Az itt összeszerelt szerkezetek városi buszokban, építőipari szállítóeszközökben, teherautókban, tűzoltókocsikban, repülőtéri vontatókban, katonai járművekben és egyéb felhasználási területen fognak majd szolgálni. (Vgo, szeptember 21.) (HVGO, szeptember 21.) OKTÓBERBEN BEFEJEZI A TERMELÉST A GYŐRI LITE-ON Október végén beszünteti a termelést az autókban használt CD- és DVDlejátszókat gyártó győri Lite-On cég. Az üzemcsarnokot és az alkalmazottak egy részét az osztrák Melecs EWS GmbH helyi vállalata veszi át. Az új cég a gyár 1/3-át béreli ki, de a hírek szerint a fennmaradó részre is akad jelentkező. (Vgo, szeptember 20.) ÚJ TELEPHELYET ÉPÍT A COMPOSIT ONE Szeptember 19-én rakták le az alapkövét a Composite One Kft. somogyvári üzemének. A járműipari műanyag-alkatrészeket gyártó vállalat a tököli telephelyéről költözik majd át a Somogy megyei településre. Az üzem 460 millió Ft-os állami támogatás mellett csaknem 1 milliárd Ft-ból valósul meg. Elkészülte esetén a létesítmény 330 embernek ad munkát. (Vgo, szeptember 23.) AUDI-MEGRENDELÉS AZ ISI AUTOMOTIVE MAGYAR CÉGÉNEK A jövő év elejétől az osztrák isi Automotive magyar leányvállalata jelentős volumenű megrendelést kap az Audi győri gyárától. Az isi Automotive Hungary Kft. légzsákokat készít. Az elmúlt hónapokban a tervezettnél nagyobb mértékben, 30 %-kal nőtt a rendelésállomány, emiatt a társaság több dolgozót alkalmaz majd, főleg varrónőket és varrógép-műszerészeket. (NG, szeptember 23., 20. o.) 16.

19 ÉVI 20 MILLIÓ ABRONCS KÉSZÜLHET A RÁCALMÁSI HANKOOK GYÁRBAN A Hankook a jelenlegi 5 millióról évi 20 millió darabra kívánja növelni magyarországi gumiabroncs-gyártását. A most folyó, 230 millió eurós bővítéssel a leányvállalat személyautóabroncs-kibocsátása a rácalmási gyárban 10 millió darabra nő, és várhatóan a teherautó-abroncsok gyártását is hasonló nagyságúra emelkedhet. A 2007-ben üzembe helyezett gyárban több mint alkalmazott gyárt jelenleg napi 17 ezernél is több abroncsot, több mint 300 különböző méretben. (Vgo, szeptember 21.) (HVGO, szeptember 21.) (vh, szeptember 21.) 3 ÚJ GYÁRAT ÉPÍTETT OROSZORSZÁGBAN A MAGNA A Magna International 3 új gyárat létesített Oroszországban, amelyek összesen 650 alkalmazottnak adnak munkát. A cég itt többek között a General Motors, a Nissan és a Volkswagen számára készít majd alkatrészeket. Vlagyimir Putyin orosz elnök örül, hogy egyre több cég választja országát, hogy gyártókapacitást telepítsen oda. A politikus szerint az orosz autógyártás az év végére elérheti a válság előtti szintet. (Vgo, szeptember 22.) NÖVELTE PROFITPROGNÓZISÁT A BOSCH AUTOMOTIVE A világ második legnagyobb autóipari beszállítója, a Bosch Automotive Group 25 %-kal, 27 milliárd euróra növelte az idei bevételére vonatkozó prognózisát. A vállalat elnöke elmondta, hogy az idén várhatóan nyereséget termelnek. Tavaly az anyacég, a Robert Bosch GmbH 60 év után először produkált veszteséget. Az anyavállalat bevétele 20 %-kal, 46 milliárd euróra emelkedhet. (ANO, szeptember 21.) DÉL-KOREI CÉGGEL FEJLESZT AKKUKAT A MITSUBISHI A Mitsubishi Motor Corp. és a dél-koreai LG Chem Co. közösen fejleszt lítium-ion akkumulátorokat. A felek reményei szerint az alkatrész már a 2012-es pénzügyi évben belekerülhet az elektromos hajtású autókba. Az LG Chem szóvivője egyelőre nem kommentálta a hírt. (ANO, szeptember 26.) JÓL TELJESÍT AZ MAN LATIN-AMERIKÁBAN Az MAN dél-amerikai divíziója, az MAN Latin America a tavalyinál 54 %-kal több, teherautót és buszt értékesített január-augusztus között. A cég prognózisa szerint az idei eladások elérik a 60 ezret is, ezért a gyárakban növelni kell a kapacitást. A társaság 7 éve piacvezető az 5 tonnánál nagyobb járművek kategóriájában, 33,5%-os piaci részesedéssel. A cég vezetőségének egyik tagja szerint ha marad a konjunkturális fejlődés, idén ezer járművet, rekordmennyiséget tud értékesíteni az anyacég MAN. (kh, szeptember 21., szeptember 24.) 17.

20 AZ OPEL A HASZONGÉPJÁRMŰVEKRE KONCENTRÁL Az Opel haszongépjármű-részlege fontosabb szerepet játszik a jövőben a válság sújtotta autógyártónál. A modellpaletta megújításával sokkal nagyobb jelentősége lesz az üzletágnak a cég stratégiájában ben a haszongépjármű eladások száma több mint felével, 80 ezer járműre csökkent. Idén a cég 87 ezer darab értékesítésével számol. Új modellekkel 2013-ig 150 ezerre növelnék az eladásokat. Ezen kívül az Opel kiterjesztené a Renault-val való együttműködését a transzporterek fejlesztésében. Az IAA-n a német cég bemutatott egy elektrotranszporter tanulmányautót, melynek hatótávolsága 100 km. (DVZ, szeptember 21.) A DAIMLER TRUCKS 30%-OS NÖVEKEDÉSRE TÖREKSZIK A Daimler teherautó-részlege az első 8 hónapban éves szinten 33 %-kal növelte értékesítését. A rendelésállomány 65 %-kal nőtt. A pozitív fejlődést a latinamerikai, indonéz és kelet-európai piacok bővülése okozta. Idén a cég egy milliárd eurós operatív eredményt prognosztizál, tavaly az adózás előtti veszteség 1 milliárd euró volt. Európában a cég 10, Észak-Amerikában 15, Japánban 30%- os növekedéssel számol. Elsősorban a BRIC-államok (Brazília, Oroszország, India, Kína) járul hozzá a haszongépjármű részleg növekedéséhez, a Daimler ezekben az országokban 2009 augusztusa és 2010 augusztusa között 64 %-kal növelte eladásait. (DVZ, szeptember 21.) A VW NÖVELTE HASZONJÁRMŰ ÜZLETÁGÁNAK RÉSZESEDÉSÉT A VW haszongépjármű részlege elsősorban Ázsiában, főleg Kínában szeretne növekedni. A cég középtávon a jelenlegi 3-ról 10 %-ra emelné világpiaci részesedését. Tavaly az üzletág eladásai 28 %-kal csökkentek augusztus végéig a könnyű haszongépjárművek értékesítése 18 %-kal, 270 ezer darabra nőtt. A haszongépjárművek számára a legfontosabb piac jelenleg Kína, majd India következik. A VW tervei között szerepel még a Caddy-nél kisebb városi szállítóautó megalkotása. A vállalat Kínában az Amarok Pickuppal kíván piacra lépni. A modell jelenleg Argentínában készül, de a rendelés felfutása esetén Hannoverben is gyártanák. Az Amarok május óta van jelen a dél-amerikai piacon. Augusztus végéig 8 ezer járművet adtak el, és kb. 40 ezer megrendelés érkezett. Szeptember végén érkezik a modell Németországba, majd több európai országban és Oroszországban is bevezetik. (DVZ, szeptember 21.) A DAIMLER CÁFOLJA A FIAT-VÁSÁRLÁS HÍRÉT A Daimler AG a római La Republica szerint megvásárolná a FIAT teherautó üzletágát 9 milliárd euróért. A tárgyalásokat a FIAT Industrial tőzsdére lépéséig elhalasztották. Egy másik magazin szerint a Daimler haszongépjármű-igazgatója már az Ivecoval is tárgyalt (mely szintén a FIAT csoport tagja), és az olaszoknál az indiai Tata is bejelentkezett. A Daimler cáfolta a lapértesüléseket, miszerint nem folytat tárgyalásokat a megvásárlásról. (DVZ, szeptember 22.) 18.

TARTALOMJEGYZÉK PIACI INFORMÁCIÓK --------------------------------------------------------------------- 1

TARTALOMJEGYZÉK PIACI INFORMÁCIÓK --------------------------------------------------------------------- 1 TARTALOMJEGYZÉK PIACI INFORMÁCIÓK --------------------------------------------------------------------- 1 53 %-KAL CSÖKKENT A MAGYAR ÚJAUTÓ-PIAC ---------------------------------------------- 1 FOLYAMATOSAN

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK PIACI INFORMÁCIÓK --------------------------------------------------------------------- 1

TARTALOMJEGYZÉK PIACI INFORMÁCIÓK --------------------------------------------------------------------- 1 TARTALOMJEGYZÉK PIACI INFORMÁCIÓK --------------------------------------------------------------------- 1 5,7 MILLIÓ FT AZ ÚJ AUTÓK ÁTLAGÁRA HAZÁNKBAN ---------------------------------------- 1 A HYUNDAI-KIA

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK PIACI INFORMÁCIÓK --------------------------------------------------------------------- 1

TARTALOMJEGYZÉK PIACI INFORMÁCIÓK --------------------------------------------------------------------- 1 TARTALOMJEGYZÉK PIACI INFORMÁCIÓK --------------------------------------------------------------------- 1 7 %-KAL NŐ IDÉN A GLOBÁLIS AUTÓPIAC ------------------------------------------------------ 1 ÚJRA

Részletesebben

Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. példánya. 2011/5. hét (január 31. február 6.)

Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. példánya. 2011/5. hét (január 31. február 6.) Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. példánya 2011/5. hét (január 31. február 6.) TARTALOMJEGYZÉK PIACI INFORMÁCIÓK --------------------------------------------------------------------- 1 25 %-OS HAZAI

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK PIACI INFORMÁCIÓK -------------------------------------------- 1 SZABÁLYOZÁS, JOG ---------------------------------------------- 8

TARTALOMJEGYZÉK PIACI INFORMÁCIÓK -------------------------------------------- 1 SZABÁLYOZÁS, JOG ---------------------------------------------- 8 TARTALOMJEGYZÉK PIACI INFORMÁCIÓK -------------------------------------------- 1 UNIÓS ÁTLAGÁRON KAPHATÓ HAZÁNKBAN ÚJAUTÓ ---------------------------------1 10 %-KAL CSÖKKENT A LÍZINGCÉGEK SZERZŐDÉSKÖTÉSE

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Irodapiaci hírek... 24 Magyarország: irodapiaci nagyhatalom... 25 Fény az alagút végén (vagy az elején)?... 28

Tartalomjegyzék. Irodapiaci hírek... 24 Magyarország: irodapiaci nagyhatalom... 25 Fény az alagút végén (vagy az elején)?... 28 2013 19. hét Tartalomjegyzék Lakáspiaci hírek... 3 Csökkentenék a végrehajtási díjat... 4 Ingatlanalapokat jelentettek fel... 5 Bérlakásprogram kell... 7 Rangos díjat kapott az őserdő-felhőkarcoló... 8

Részletesebben

Magyarország autóiparának helyzetéről az Európai Unióhoz való csatlakozást megelőzően a csatlakozás okán várható változások

Magyarország autóiparának helyzetéről az Európai Unióhoz való csatlakozást megelőzően a csatlakozás okán várható változások Műhelytanulmányok Vállalatgazdaságtan Tanszék 1053 Budapest, Veres Pálné u. 36., 1828 Budapest, Pf. 489 (+36 1) 482-5901, fax: 482-5844, www.uni-corvinus.hu/vallgazd Vállalatgazdaságtan Tanszék Magyarország

Részletesebben

VERSENYPOLITIKA ÉS VERSENYKÉPESSÉG

VERSENYPOLITIKA ÉS VERSENYKÉPESSÉG Külgazdaság, LV. évf., 2011. május június (31 63. o.) VERSENYPOLITIKA ÉS VERSENYKÉPESSÉG Válságkezelés előremeneküléssel A válság hatása a versenyre a magyarországi autóipari beszállítói piacokon ANTALÓCZY

Részletesebben

Tartalomjegyzék Lakáspiaci hírek Logisztikai hírek Retail hírek Gazdasági hírek

Tartalomjegyzék Lakáspiaci hírek Logisztikai hírek Retail hírek Gazdasági hírek 2012 34. hét Tartalomjegyzék Lakáspiaci hírek... 4 A rossz hitelek állománya még nincs mélyponton... 5 Felpörgött az árfolyamgát... 6 Most jó családi házat venni... 7 Megéri lakásunkat szállodaként kiadni...

Részletesebben

Németh Nándor. A Waberer s fejlôdése. EKAER több oldalról. Légiközlekedési toplista 34. oldal. szállítmányozás fuvarozás logisztika vám informatika

Németh Nándor. A Waberer s fejlôdése. EKAER több oldalról. Légiközlekedési toplista 34. oldal. szállítmányozás fuvarozás logisztika vám informatika szállítmányozás fuvarozás logisztika vám informatika XXIII. ÉVFOLYAM 1 2. SZÁM 2015. FEBRUÁR A Waberer s fejlôdése 18. oldal EKAER több oldalról 24. oldal Légiközlekedési toplista 34. oldal Németh Nándor

Részletesebben

MUNKAFÜZET 15. AZ INFORMÁCIÓS-KOMMUNIKÁCIÓS 2006 JÚNIUS TECHNOLÓGIA (IKT) FEJLŐDÉSE KÍNÁBAN, INDONÉZIÁBAN ÉS VIETNÁMBAN A MAGYAR

MUNKAFÜZET 15. AZ INFORMÁCIÓS-KOMMUNIKÁCIÓS 2006 JÚNIUS TECHNOLÓGIA (IKT) FEJLŐDÉSE KÍNÁBAN, INDONÉZIÁBAN ÉS VIETNÁMBAN A MAGYAR MUNKAFÜZET 15. BASSA ZOLTÁN: AZ INFORMÁCIÓS-KOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIA (IKT) FEJLŐDÉSE KÍNÁBAN, INDONÉZIÁBAN ÉS VIETNÁMBAN A MAGYAR PIACSZERZÉST BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK 2006 JÚNIUS * MUNKAFÜZET 15. BASSA ZOLTÁN:

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Property News... 42 Investors focused on stronger European economies but opportunities exist elsewhere

Tartalomjegyzék. Property News... 42 Investors focused on stronger European economies but opportunities exist elsewhere 2012 50. hét Tartalomjegyzék Lakáspiaci hírek... 3 Fontos bejelentés érkezett a devizahiteleseknek... 4 Alig lesz idő pályázni az ingyenlakásokra... 5 Nyugdíjasok is lepatkálhatnak az eszközkezelővel...

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Gazdasági hírek... 49 Tovább mélyült a gépjármű-finanszírozás válsága... 50 Spanyolok érdeklődnek a Malév után...

Tartalomjegyzék. Gazdasági hírek... 49 Tovább mélyült a gépjármű-finanszírozás válsága... 50 Spanyolok érdeklődnek a Malév után... 2012 4. hét Tartalomjegyzék Lakáspiaci hírek... 4 A Díjnet rendszerben is fizethető a Főtáv-számla... 5 Végtörlesztés: közeleg a határidő!... 6 A bolgár építési piac kilátásai 2013-ig... 7 300 ezren ajánlották

Részletesebben

Biztonságossá tesszük a mozgást LAPZÁRTA/ESEMÉNYEK ÉS PROGRAMOK

Biztonságossá tesszük a mozgást LAPZÁRTA/ESEMÉNYEK ÉS PROGRAMOK JANUÁRI HORIZONT CAMION TRUCK&BUS 2011/1 7 NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM Magyar elnökségi tervek Völner Pál államtitkár a jövő félévi magyar elnökség munkaprogramját és rendezvényeit ismertette a Közlekedési

Részletesebben

Tartalomjegyzék Lakáspiaci hírek Irodapiaci hírek Logisztikai hírek Retail hírek Gazdasági hírek

Tartalomjegyzék Lakáspiaci hírek Irodapiaci hírek Logisztikai hírek Retail hírek Gazdasági hírek 2012 23. hét Tartalomjegyzék Lakáspiaci hírek... 4 Egyre többet alkudnak a vevők a lakáspiacon... 5 Az MNB több adóst mentene meg... 6 Egy indítvány maitt könnyebben az utcára kerülhetnek a lakásbérlők...

Részletesebben

Tartalomjegyzék Lakáspiaci hírek Irodapiaci hírek Logisztikai hírek Retail hírek Gazdasági hírek Property News

Tartalomjegyzék Lakáspiaci hírek Irodapiaci hírek Logisztikai hírek Retail hírek Gazdasági hírek Property News 2013 4. hét Tartalomjegyzék Lakáspiaci hírek... 3 Kétmilliárdos ingatlanberuházás indul újra Győrben... 4 A kétszeres Oscar-jelölt luxuspalotákat épít... 5 Ez a panel nem szocialista!- New Yorkban épül

Részletesebben

Szécsi Gabriellával. 8 AIPA Kft. Vezérfonalakból szőtt színes vászon. Jó alapokra lehet építkezni

Szécsi Gabriellával. 8 AIPA Kft. Vezérfonalakból szőtt színes vászon. Jó alapokra lehet építkezni 2 HITELES FORRÁS Pályázati Magazin www.hitelesforras.hu HIRDETÉSFELVÉTEL Fax: +36.707.017.689 E-mail: iroda@palyazatisajtokozlemenyek.hu FELELŐS KIADÓ Bannerpark Kft., Cím: 6000 Kecskemét, Katona József

Részletesebben

Merre tart az elektromos autók piaca?

Merre tart az elektromos autók piaca? www.pwc.com/hu Merre tart az elektromos autók piaca? A plug-in elektromos hibrid és a tisztán elektromos gépjárművek jövője Magyarországon 1. Összefoglaló Tartalom 1.1. A tanulmány célja és fókusza 1.

Részletesebben

AUTÓIPARI ÁTRENDEZŐDÉS A VILÁGBAN A GAZDASÁGI VÁLSÁG TÜKRÉBEN

AUTÓIPARI ÁTRENDEZŐDÉS A VILÁGBAN A GAZDASÁGI VÁLSÁG TÜKRÉBEN BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI KAR NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK MESTERSZAK LEVELEZŐ TAGOZAT NEMZETKÖZI GAZDASÁGI KAPCSOLATOK SZAKIRÁNY AUTÓIPARI ÁTRENDEZŐDÉS A VILÁGBAN A GAZDASÁGI VÁLSÁG TÜKRÉBEN

Részletesebben

MUNKAFÜZET 17. TÖBB MINT BESZÁLLÍTÓK? A 2006. JÚLIUS HÁLÓZATOSODÁS LEHETŐSÉGEI A HÁZTARTÁSIGÉP-GYÁRTÁSBAN ÉSZAK- ALFÖLDÖN ÉS ÉSZAK-MAGYARORSZÁGON

MUNKAFÜZET 17. TÖBB MINT BESZÁLLÍTÓK? A 2006. JÚLIUS HÁLÓZATOSODÁS LEHETŐSÉGEI A HÁZTARTÁSIGÉP-GYÁRTÁSBAN ÉSZAK- ALFÖLDÖN ÉS ÉSZAK-MAGYARORSZÁGON MUNKAFÜZET 17. SASS MAGDOLNA (MTA KTI) CZAKÓ VERONIKA (ICEG EC) BAKÁCS ANDRÁS (MTA VKI) TÖBB MINT BESZÁLLÍTÓK? A HÁLÓZATOSODÁS LEHETŐSÉGEI A HÁZTARTÁSIGÉP-GYÁRTÁSBAN ÉSZAK- ALFÖLDÖN ÉS ÉSZAK-MAGYARORSZÁGON

Részletesebben

MAGYAR KÖZLEKEDÉS. Új folyam, XII. évfolyam, 33 34. szám Fõszerkesztõ: Kiss Pál Ára: 420 Ft 2004. augusztus 25.

MAGYAR KÖZLEKEDÉS. Új folyam, XII. évfolyam, 33 34. szám Fõszerkesztõ: Kiss Pál Ára: 420 Ft 2004. augusztus 25. MAGYAR KÖZLEKEDÉS Alapítva: 1870 www.magyarkozlekedes.hu pannoncont Nemzetközi Szállítmányozási és Szolgáltató Kft. 1037 Budapest, Montevideo u. 4. 1242 Budapest, Pf. 426 Telefon: 430-3040 Telefax: 436-7980

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat Logisztika szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat Logisztika szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat Logisztika szakirány A KAMIONOK KIHASZNÁLTSÁGÁNAK NÖVELÉSE ÉS ENNEK VONZATAI A WABERER S INTERNATIONAL ZRT.

Részletesebben

Bevezetés... 5 I. AZ ÉPÍTŐIPARI ÁGAZAT HELYZETE EURÓPÁBAN... 6 Bevezetés... 6 Az építőipar helyzete az egyes országokban...

Bevezetés... 5 I. AZ ÉPÍTŐIPARI ÁGAZAT HELYZETE EURÓPÁBAN... 6 Bevezetés... 6 Az építőipar helyzete az egyes országokban... 3 Bevezetés... 5 I. AZ ÉPÍTŐIPARI ÁGAZAT HELYZETE EURÓPÁBAN... 6 Bevezetés... 6 Az építőipar helyzete az egyes országokban... 7 A világgazdaság hatásai... 7 Az Európai Unió építőipara... 8 A tagjelölt

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Irodapiaci hírek... 18 Nyolcvannyolc ingatlant adna el a HM... 19 A Bank of China az Aréna Cornerbe költözött...

Tartalomjegyzék. Irodapiaci hírek... 18 Nyolcvannyolc ingatlant adna el a HM... 19 A Bank of China az Aréna Cornerbe költözött... 2012 7. hét Tartalomjegyzék Lakáspiaci hírek... 4 Luxuslakást kapott a miskolci vagyonkezelő vezére... 5 Korai az öröm a budapesti lakáspiacon... 6 Adóamnesztiát kaptak a végtörlesztők... 9 Áprilistól

Részletesebben

2005. novemberi hírek

2005. novemberi hírek 2005. novemberi hírek Hol vannak a középvállalkozások? Nem nőttek a vállalkozók terhei Az uniós pályázati projektekhez kapcsolódó kérdések Egyeztetés Brüsszellel a fejlesztési tervről November29-től lehet

Részletesebben

J/8112. számú. jelentés

J/8112. számú. jelentés MAGYARORSZÁG KORMÁNYA J/8112. számú jelentés a kis- és középvállalkozások 2009-2010. évi helyzetéről, gazdálkodási feltételrendszeréről, a vállalkozásfejlesztés érdekében megtett intézkedésekről, valamint

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Retail hírek... 45 Köki: a pláza nem sikeres, de beindította az ingatlanpiacot... 46 Orosz lesz a világ legnagyobb plázája...

Tartalomjegyzék. Retail hírek... 45 Köki: a pláza nem sikeres, de beindította az ingatlanpiacot... 46 Orosz lesz a világ legnagyobb plázája... 2012 29. hét Tartalomjegyzék Lakáspiaci hírek... 4 Több banknál is nőtt a devizahitelek kamata - Vizsgálódik a PSZÁF... 5 Ismét fellendülhet a termékfejlesztés a biztosítói szektorban... 6 Sikeres a Wing

Részletesebben

Energia. trend. Csak rövid távon megoldás a rezsicsökkentés? Energiaaudit: felelős döntés, optimális költségek

Energia. trend. Csak rövid távon megoldás a rezsicsökkentés? Energiaaudit: felelős döntés, optimális költségek Energia trend magazin hírek az energia világából az elmú -émász-mász üzleti ügyfelei számára 2013 tavasz Energiaaudit: felelős döntés, optimális költségek Az energetikai tanúsítványok új szabályai Csak

Részletesebben

MAGYAR GYÁRIPAR. Nemzetközi Üzleti Fórum Budapesten. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének lapja

MAGYAR GYÁRIPAR. Nemzetközi Üzleti Fórum Budapesten. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének lapja MAGYAR GYÁRIPAR A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének lapja Nemzetközi Üzleti Fórum Budapesten Dr. Futó Péter: Fontos az együttmûködésre épülõ regionális politika Milyen növekedési esély van

Részletesebben

Bizonytalan külső környezet, stagnáló magyar gazdaság

Bizonytalan külső környezet, stagnáló magyar gazdaság Makrogazdasági elemzés 212. tavasz Bizonytalan külső környezet, stagnáló magyar gazdaság A Magyar Fejlesztési Bank makrogazdasági elemzése Vezető közgazdász: Gém Erzsébet Készítette: Gém Erzsébet Mikesy

Részletesebben