1.1 Töltés A készülék újraindítása Az autós tartó használata A micro SD és micro SDHC kártya használata...

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1.1 Töltés... 4. 1.3 A készülék újraindítása... 7. 1.4 Az autós tartó használata... 7. 1.6 A micro SD és micro SDHC kártya használata..."

Átírás

1 Használati útmutató

2 Tartalomjegyzék Figyelmeztetések és megjegyzések... 4 A doboz tartalma... 4 Kezelési útmutató Töltés A készülék töltése Hálózati töltő használata (opcionális) Autós töltő használata Be- és kikapcsolás A készülék bekapcsolása A készülék kikapcsolása A készülék készenléti módja A készülék újraindítása Az autós tartó használata A ceruza használata A micro SD és micro SDHC kártya használata Az USB kábel használata Kezelőfelület és Főmenü Főmenü Kezelőfelület és alkalmazások Navigáció Bluetooth beállítások és a funkció használata Bluetooth menü Bluetooth beállítása Telefon párosítása Hívásnapló A számbillentyűzet Bejövő hívás Párosított eszközök kezelése Zenelejátszás Funkció és kezelés... 15

3 2.4.2 Kezelés Videó lejátszás Funkciók és kezelés Kezelés Képek Funkciók Kezelés E-könyvek Funkciók Kezelés Flash lejátszás Funkciók és kezelés Kezelés Játékok Rendszer beállítások Hangerő beállítása Háttérvilágítás beállítása Dátum és idő beállítása Nyelv kiválasztása FM Transzmitter Navigációs elérési út beállítása GPS Információ Rendszer információk Rendszer információk / Kalibrálás Rendszer információ / Alapértelmezett beállítások Jegyzetek Számológép Naptár Flash formázása Háttérkép beállítása Hasznos tudnivalók és javaslatok A készülék kezelése Főbb műszaki paraméterek: Megfelelőségi nyilatkozat VÉGFELHASZNÁLÓI LICENCSZERZŐDÉS... Hiba! A könyvjelző nem létezik.

4 Figyelmeztetések és megjegyzések Az Ön által vásárolt PND-t (Personal Navigational Device) kizárólag tájékozódási segédeszköznek szánták, nem pedig pontos irány-, távolság- és földrajzi helymeghatározás céljára. Használat közben mindig a KRESZ szabályai szerint és az aktuális forgalmi jelzéseknek, szabályoknak megfelelően közlekedjen! A GPS műholdak jelei nem képesek szilárd anyagokon áthatolni (kivéve üveg). Alagútban vagy épületek belsejében a GPS-es navigáció nem működik. Helyzetének meghatározásához a műszernek minimum négy műhold jeleit kell vennie. A jelek vételét bizonyos környezeti elemek befolyásolhatják (pl. rossz idő, sűrű lombkorona vagy magas épületek). A gépjárműben egyidejűleg használt vezeték nélküli (wireless) műszerek zavarhatják a műholdjelek vételét, és így a mérés bizonytalanná válhat. Amennyiben készülék képernyője nem reagál (lefagy), a készülék alján található "reset" gombot kell benyomni. Az autóból kiszállva ne hagyja a készülékét a műszerfalon, vagy a szélvédőre erősítve, hogy ne érje tűző nap. Esetleges túlhevülés meghibásodáshoz vezethet és/vagy veszélyt okozhat. A saját biztonsága érdekében ne használja a készülék gombjait vezetés közben. A készüléket úgy helyezze, hogy nem zavarja a vezető kilátását, illetve a légzsákok működését. Ez a dokumentum tájékoztatás céljára készült, semmilyen szerződésnek nem képezi részét. Fenntartjuk a jogot arra, hogy a leírásban szereplő jellemzőket és feltételeket előzetes értesítés nélkül megváltoztassuk. A fontos adatairól készítsen biztonsági másolatot. Nem vállalunk felelősséget semmilyen esetleges adatvesztésért. Kérjük, figyelmesen olvassa el a használati útmutatót! A készülékhez csak gyári tartozékokat használjon, hogy elkerülje a nem megfelelő tartozék okozta esetleges meghibásodást. A doboz tartalma Hordozható navigációs eszköz (PND) Autós töltő szivargyújtóról USB kábel PC kapcsolathoz Stylus Autós tartó Használati útmutató Garancialevél Kezelési útmutató 1.1 Töltés A készülék első bekapcsolása előtt javasoljuk, hogy teljesen töltse fel a készüléket. A kijelző jobb felső részén található ikon mutatja a készülék töltöttségét, ill. a töltés folyamatát. A töltést jelző LED töltés közben piros színű, míg feltöltött állapotban zöld színre vált.

5 1.1.1 A készülék töltése A készülék három különböző energiaforrásról képes működni: akkumulátor, autós és hálózati töltő, USB kábel. 1. A PND készülék a belső Lithium akkumulátorról működik amennyiben nincs töltőre csatlakoztatva. 2. A PND készülék bármely töltő csatlakoztatása esetén külső áramforrásról működik. Hálózati töltő (opcionális) csatlakoztatásakor a készülék újraindulhat. A gépjármű indítása során az autós töltőt távolítsa el az aljatból. Csak járó motor mellett csatlakoztassa a töltőt a készülékhez. Az esetleges túlfeszültség meghibásodást okozhat, amely NEM garanciális hiba. 3. A PND készülék USB kábelen keresztül is képes külső áramforrásról működni. Megjegyzés A készülék beépített Lithium akkumulátort tartalmaz. Az akkumulátor üzemideje a készülék beállításaitól és a használt funkcióktól függően változó. Néhány funkció (pl. zenehallgatás, videó lejátszás, navigáció, magas fényerő) nagyon igénybe veszi az akkumulátort, így az gyorsan lemerülhet. Figyelmeztetése A készülék beépített Lithium akkumulátort tartalmaz. A tűz-, és robbanásveszély elkerülése érdekében ne nyissa fel, ne ütögesse, és ne tegye tűz és/vagy víz közelébe Hálózati töltő használata (opcionális) A készülék első bekapcsolása előtt használhatja a külön megvásárolható hálózati töltőt a készülék teljes feltöltésére. 1. Csatlakoztassa a töltőt a készülék bal oldalán lévő nyílásba (mini USB). 2. Dugja be a hálózati töltőt egy konnektorba. Megjegyzés A töltés megkezdésekor a készüléken lévő piros töltésjelző kigyullad. Kérjük, várja meg, amíg teljesen feltöltődik az akkumulátor. Teljes feltöltést követően, a LED fénye zöldre vált. Alacsony töltöttség esetén mielőbb töltse fel a készüléket Autós töltő használata 1. Csatlakoztassa a töltőt a készülék bal oldalán lévő nyílásba (mini USB). Ezután az autós töltő másik végét csatlakoztassa az autó 12 V-os nyílásába (szivargyújtó).

6 Figyelmeztetés Az autós töltőt csak azt követően csatlakoztassa az autó 12V-os aljzatába, miután az autó motorját elindította, ezzel elkerülhető a túlfeszültség okozta meghibásodás. 1.2 Be- és kikapcsolás A készülék bekapcsolása Kérjük, ellenőrizze, hogy a készülék akkumulátora fel van-e töltve, ill. a készülék külső áramforráshoz csatlakozik-e. Nyomja meg a készülék tetején található bekapcsoló gombot. Figyelmeztetés Kérjük várja meg, amíg a készülék alkalmazkodik a környezete hőmérsékletéhez. A készülék károsodhat amennyiben pl. hidegből meleg helyiségbe viszik, majd azonnal bekapcsolják A készülék kikapcsolása Nyomja meg a készülék tetején található bekapcsoló gombot, majd tartsa addig lenyomva, amíg megjelenik a Készenlét, a Kikapcsolás, és a Vissza ikon, majd válassza a megfelelőt. Megjegyzés A készülék kikapcsolt állapotban is tölthető. Amennyiben hosszabb ideig nem használja a készüléket, kapcsolja ki azt.

7 1.2.3 A készülék készenléti módja Bekapcsolt állapotban röviden nyomja meg a készülék tetején található bekapcsoló gombot, ekkor a készülék készenléti módba vált. A bekapcsoló gomb ismételt megnyomásával a készülék újra bekapcsol (megfelelő töltöttség esetén). Amennyiben a készülék készenléti módban lemerült töltse fel azt, majd nyomja meg a reset gombot a készülék újraindításához. 1.3 A készülék újraindítása Amennyiben készülék képernyője nem reagál (lefagy), a készülék hátoldalán található "reset" gombot kell benyomni a ceruzával, ezzel újraindítja a készüléket. Hasznos tudnivalók A Reset funkció használata a következő esetekben javasolt: 1. A képernyő nem reagál, a kép (pl. menü) nem változik. 2. A menü programválasztása nem megfelelően működik, pl. hosszabb ideig nem indul el a kiválasztott program. 3. A be-, kikapcsoló gomb nem működik. Figyelmeztetés A Reset funkció használata során minden el nem mentett adat elvész. Kérjük, adatairól készítsen biztonsági másolatot. 1.4 Az autós tartó használata Az autós tartót rögzítse a szélvédő belső felületéhez, majd tegye bele a készüléket. Figyelmeztetés A tartó elhelyezésekor figyeljen arra, hogy a vezetőt ne akadályozza a kilátásban! Ne rögzítse a tartót oda, ahol a légzsák útjában lehet! 1.5 A ceruza használata A ceruzával kezelheti a készüléket. Kérjük, a használata során kerülje az erős karcolásokat, mivel az a készülék meghibásodását okozza. A kijelzőt óvatosan érintse meg. Figyelmeztetés Törött, vagy sérült ceruza, golyóstoll, vagy bármilyen hegyes eszköz tönkreteheti a készülék kijelzőjét. 1.6 A micro SD és micro SDHC kártya használata Figyelmeztetés 1. Kérjük, használat közben ne távolítsa el a kártyát a készülékből.

8 2. Ne hajlítsa, ill. törje meg a memóriakártyát, mivel ettől tönkremegy. 3. A kártya használata és tárolása során kerülje a magas hőmérsékletet és a magas páratartalmat. Ne tegye ki tűző napra. Tartsa távol különböző folyadékoktól, maró anyagoktól. 4. A memóriakártyát mindig megfelelő irányban tegye a készülékbe. Ellenkező esetben a kártya és a készülék is sérülhet. 1.7 Az USB kábel használata A készüléket a bal oldalán található mini USB aljzaton keresztül csatlakoztathatja PC-hez. Ezt követően adatokat továbbíthat a készülékek között. 1. Ellenőrizze, hogy a készülék bekapcsolt állapotban van. 2. Csatlakoztassa a kábel [ ] mini USB végét a PND készülékhez annak bal oldalán, majd a kábel másik végét [ ] a PC-hez. 3. Miután befejezte az adatok másolását, húzza ki a kábelt a mini USB aljzatból. Ekkor a készülék visszaáll a normál állapotába. Figyelmeztetés Adatairól rendszeresen készítsen biztonsági másolatot. Esetleges adatvesztésért nem vállalunk felelősséget. Megjegyzés A készülék PC-hez való csatlakoztatásakor a PND-n minden más program futása megáll. Figyelmeztetés A következő események megszakítják az eszközök közötti kapcsolatot, emiatt az el nem mentett adatok elvesznek: 1. Kihúzzák a mini USB kábelt. 2. Kikapcsol a készülék. 3. Reset használata vagy elektromos zárlat miatt újraindul a készülék.

9 2.1 Kezelőfelület és Főmenü Főmenü Kezelőfelület és alkalmazások Navigáció Videó lejátszó E-könyvek Zene Képek Flash Elindítja a telepített navigációs szoftvert* Támogatott fájlok: WMV, ASF, AVI Támogatott fájl: TXT Támogatott fájlok: WMA9, MP3, WAV Támogatott fájlok: JPG, GIF, BMP, PNG Támogatott fájl: SWF FM Bluetooth Beállítás Háttérkép FM transzmitter A készülék Bluetooth-on keresztül összekapcsolódva képes telefonhívásokat kezelni. Fényerő, Hangerő, Nyelv, Energia, Idő, FM, Rendszer, Alapbeállítás, GPS Információk, GPS elérési út, Számológép, Naptár, Játékok, Flash formázás, stb. beállítása. Kiválaszthatja a készülék háttérképét. * A készülék alapcsomagja nem tartalmaz navigációs szoftvert.

10 2.2 Navigáció Tanulmányozza a navigációs szoftver és a térképek használatát a programhoz mellékelt használati útmutatóból. Megjegyzés 1. Előfordulhat, hogy a navigációs szoftver adatai eltérnek a valós forgalmi helyzettől. Ilyen esetekben mindig a valós helyzethez alkalmazkodjon! 2. Az útvonal követésekor mindig tartsa be a közlekedési szabályokat. A szoftver utasításaival szemben mindig a közlekedési szabályok az elsődlegesek. 3. GPS jel vétele, jelerősség: sok tényező befolyásolhatja a GPS jel vételét és erősségét, pl. magas házak, alagút, mélygarázs, sűrű lombozatú fák stb. Az eltérő időjárási körülmények miatt is változhat a GPS jel erőssége, ill. megszünhet a jel vétele. Ez nem jelenti a készülék meghibásodását. 2.3 Bluetooth beállítások és a funkció használata Bluetooth menü Érintse meg a Bluetooth ikont amellyel a következő menübe lép: Kezelőgombok Számbillentyűzet a programból. Számbillentyűzet tárcsázáshoz.

11 Hívástörténet Megmutatja a korábbi hívásokat (max.20 hívás / típus). Gyorshívás Az utoljára hívott szám gyorshívása közvetlenül. Párosítás BT beállítások Párosított eszközök Állapot A készülék párosítása egy Bluetooth-os telefonhoz. Beállíthatja a Bluetooth pin kódot, csengőhangot, a Bluetooth funkció elérhetőségét. Megmutatja a párosított eszközök listáját. Megmutatja a készülék kapcsolódási állapotát Bluetooth beállítása Érintse meg a Beállítások ikont, amellyel megnyitja a Bluetooth menüt: Kezelőgombok Bluetooth eszköz neve PIN kód Számbillentyűzet A kapcsolat bontása után is maradjon aktív a Bluetooth funkció Automatikus hívásfogadás. a programból. Bluetooth eszköz neve: GPS (rögzített) Megmutatja a beállított PIN kódot. Beállíthatja az új PIN kódot. Alapbeállítás: a Bluetooth funkció a kapcsolat bontása után is aktív marad. Ezzel kikapcsolhatja az alapbeállítást. A bejövő hívásokat automatikusan fogadja a készülék. Érintse meg a Számbillentyűzet ikont, amellyel belép a következő menübe:

12 Kezelőgombok Számkijelző Számbillentyűzet Törlés OK a programból. Megmutatja a beállított PIN kódot. Tartalmazza a számokat 0-tól 9-ig, max. 16 számjegy állítható be. Törli az utolsó számjegyet. Rögzíti a megadott PIN kódot Telefon párosítása 1. Érintse meg a Kapcsolódás ikont ami a következő menübe lép: Kezelőgombok Kapcsolódás ideje PIN kód a programból. Kapcsolódási idő max. 60mp. A párosításhoz használt PIN kód. Párosítási javaslatok Helyezze a Bluetooth telefont a készülék közelébe, majd telefonkészüléken lépjen a Bluetooth menübe. Pl. egyes Nokia készülékeken az Eszközök / Bluetooth / Eszközök párosítása / Beállítások / Új eszköz keresése menübe. A keresés során a telefon megtalálja az elérhető Bluetooth készülékeket, így pl. a kihangosítót is. Kezdeményezze a kapcsolódást, használja a beállított PIN kódot, vagy az alapértelmezett kódot (8888). Ezt követően a kapcsolat automatikusan létrejön. Sikeres kapcsolódás után a készüléken az Állapodjelzőn megjelenik a Mobiltelefon csatlakoztatva felírat.

13 2.3.4 Hívásnapló Érintse meg a Hívásnapló ikont amellyel a következő menübe lép: Kezelőgombok Kimenő hívások Bejövő hívások Nemfogadott hívások Telefonszámok listája a programból. Megmutatja a kimenő hívásokat. Megmutatja a bejövő hívásokat. Megmutatja a nemfogadott hívásokat. Megmutatja a telefonszámok listáját. Előző oldal Híváslista előző oldal. Következő oldal Kijelölt telefonszám törlése Telefonszámok csoportos törlése Kijelölt szám felhívása Híváslista következő oldal. Kijelölt telefonszám törlése. Telefonszámok csoportos törlése (pl. kimenő hívások) Kijelölt szám felhívása A számbillentyűzet Érintse meg a Számbillentyűzet megnyitása ikont

14 Kezelőgombok Bejövő hívás Számok megjelenítése Számgombok Visszalép Hívás indítása Hívás fogadása a programból. Megmutatja a tárcsázott számokat A híváshoz használható számok 0-9 között, és egyéb karakterek * #. Az utoljára beírt számot törli. Kattintson a gombra a hívás indításához. Kattintson a gombra a hívás befejezéséhez. 1. Bejövő hívásnál a a következő menü jelenik meg: Kezelőgombok és Hangerő le Hangerő fel Számok megjelenítése Hívás fogadása Hívás vége Minimalizálja az aktuális jelzést. Kattintásra csökkenti a hangerőt. Kattintásra növeli a hangerőt. Megmutatja a bejövő hívás számát. Kattintson a gombra a hívás fogadásához. Visszautasítja a hívás fogadását.

15 2.3.7 Párosított eszközök kezelése Kattintson a Párosítás gombra amellyel belép a következő menübe: Kezelőgombok Bluetooth eszközök listája Előző oldal Következő oldal Kapcsolódás Kapcsolat bontása Mindent töröl a programból. Megmutatja a párosított Bluetooth eszközök listáját. Az előző oldalra lép. A következő oldalra lép. Kapcsolódás kezdeményezése a kiválasztott eszközhöz. Kapcsolat bontása. Valamennyi párosított eszköz törlése. Megjegyzés Új Bluetooth kapcsolatot létesítése előtt az esetlegesen aktív kapcsolatot meg kell szakítani. 2.4 Zenelejátszás Funkció és kezelés A készülék a következő fájlok lejátszását támogatja: WMA9, MP3 és WAV. A lejátszás megkezdése előtt másolja a kívánt fájlokat a megfelelő helyre (pl. memóriakártya).

16 2.4.2 Kezelés 1. Érintse meg a Zene ikont ekkor a következőt látja: Kezelőgombok Előző oldal Következő oldal Vissza Mappa neve az adott mappából Megmutatja az előző oldalt. Megmutatja a következő oldalt. Visszalép az előző mappába. Megmutatja a mappa nevét. 2. Válassza ki a lejátsszani kívánt fájl-t 3. Lejátszás közben a következő képet látja

17 Kezelőgombok Lejátszás Indítás / szünet Megáll Lejátszás lista Előző szám Következő a programból. Elintítja ill. megállítja a lejátszást. A gomb érintésére elindul, ill. szünetel a lejátszás Megállítja a lejátszást Támogatja a véletlenszerű, ill. ismétlődő lejátszást. Lejátssza az előző számot Lejátssza a következő számot Hangerő Lejátszás folyamata Mappa megnyitása Kijelző mód Kijelzés területe Lefelé csökkenti, ill. felfelé növeli a hangerőt. Az aktuális lejátszást mutatja. Előre, ill. vissza lehet léptetni. Megnyitja az audio mappát. LRC-t megmutat / elrejt. Az LRC megjelenítése 2.5 Videó lejátszás Funkciók és kezelés 1. A készülék a következő fájlokat támogatja AVI, WMV, ASF, ASV, DAT, MPEG, MPG, MOV 2. Funkciók: teljes-képernyős lejátszás, fájl kiválasztása 3. A lejátszás megkezdése előtt másolja a kívánt fájlokat a megfelelő helyre (pl. memóriakártya) Kezelés 1. Érintse meg a Videó ikont ekkor a következőt látja:

18 Kezelőgombok Előző Következő Vissza Videó fájl neve a programból. Megmutatja az előző oldalt Megmutatja a következő oldalt Visszalép az előző mappába Megmutatja a videó fájl nevét. 2. A fájl kiválasztása után a következőt látja: Kezelőgombok Indítás Indítás / szünet a programból. A gomb érintésére elindul a lejátszás. A gomb érintésére elindul, ill. szünetel a lejátszás.

19 Megállítás Lejátszás folyamata Képméret Mappa megnyitása A gomb érintése megállítja a lejátszást. Az aktuális lejátszást mutatja. Előre, ill. vissza lehet léptetni. Vált a teljes-képernyős ill. normál lejátszás között. Megnyitja a video mappát. 2.6 Képek Funkciók 1. Támogatott fájlok JPG, GIF, BMP, PNG 2. Funkciók: váltás, nagyítás, kicsinyítés, automatikus lejátszás stb. 3. Használat előtt másolja a fájlokat a megfelelő helyre (pl. memóriakártya) Kezelés 1. Érintse meg a Képek ikont ekkor a következőt látja: Kezelőgombok Utolsó Következő Vissza Kép fájl neve a programból. Megmutatja az utolsó oldalt. Megmutatja az utolsó oldalt. Visszalép az előző mappába Megmutatja a kép fájl nevét.

20 2. A fájl kiválasztása után a következőt látja: Kezelőgombok Nagyít Kicsinyít Elfordítás Automatikus lejátszás Előző Következő Mappa megnyitása a programból. Felnagyítja az aktuális képet. Lekicsinyíti az aktuális képet. 90 fokkal elfordítja a képet. A képeket az aktuális képtől kezdve egymás után lejátssza teljes-képernyős módban. Megmutatja az előző képet. Megmutatja az következő képet. Megnyitja a képek mappát. 2.7 E-könyvek Funkciók 1. Támogatott fájl: TXT 2. Funkciók: lapozás, áttekintés, fájl kiválasztása. 3. A használat előtt másolja a fájlokat a megfelelő helyre (pl. memóriakártya) Kezelés 1. Érintse meg az E-Könyvek ikont ekkor a következőt látja:

21 Kezelőgombok Előző Következő Vissza Szöveges fájl neve a programból. Megmutatja az előző oldalt Megmutatja a következő oldalt Visszalép az előző mappába Megmutatja a szöveges fájl nevét. 2. A fájl kiválasztása után a következőt látja Kezelőgombok Előző Következő Oldal kiválasztása a programból. Az előző oldal olvasása. A következő oldal olvasása. Közvetlenül a kiválasztott oldalra léphet.

22 Mappa megnyitása Aktuális oldal / összes oldal Megnyitja a szöveges mappát. Megmutatja az aktuális oldal, ill. az összes oldal számát. 3. Az oldal kiválasztása gomb megnyomása után a következőt látja: Számbillentyűzet Beírt érték Utolsó szám törlése Törlés Végrehajt az oldal kiválasztás menüből. Számbillentyűzet 0-tól 9-ig, beállítható értékek: 0 és között. Megmutatja a beírt értéket. Törli az utolsó számjegyet. Törli a beírt értéket. A kiválasztott oldalhoz lép. 2.8 Flash lejátszás Funkciók és kezelés 1. A készülék a következő fájlokat támogatja SWF 2. A lejátszás megkezdése előtt másolja a kívánt fájlokat a megfelelő helyre (pl. memóriakártya) Kezelés 3. Érintse meg a Flash ikont ekkor a következőt látja:

23 Kezelőgombok Előző Következő Vissza Flash fájl neve a programból. Megmutatja az előző oldalt Megmutatja a következő oldalt Visszalép az előző mappába Megmutatja a flash fájl nevét. 4. A fájl kiválasztása után a következőt látja: Kezelőgombok Indítás Indítás / szünet Megállítás Hangerő a programból. A gomb érintésére elindul a lejátszás. A gomb érintésére elindul, ill. szünetel a lejátszás. A gomb érintése megállítja a lejátszást. Lefelé csökkenti, felfelé növeli a hangerőt.

24 Lejátszás folyamata Képméret Mappa megnyitása Az aktuális lejátszást mutatja. Előre, ill. vissza lehet léptetni. Vált a teljes-képernyős ill. normál lejátszás között. Megnyitja a video mappát. 2.9 Játékok Érintse meg a Játékok ikont majd válassza ki a játékot: 2.10 Rendszer beállítások Érintse meg a Beállítás ikont, vagy a ikont a kijelző bal felső részén, ahol a következő funkciókat érheti el: hangerő, háttérvilágítás, idő, energia, nyelv, FM transzmitter, navigációs elérési út beállítása, GPS információk, rendszer információk, jegyzetek, számológép, naptár, flash formázás stb.

25 Hangerő beállítása A hangerő beállítása menüpontban a következőket állíthatja be: 1. Hangszóró hangerejét 2. Képernyőérintés visszajelző hang be- és kikapcsolása 3. Külső kapcsolat létrejöttét visszajelző hang be- és kikapcsolása Kezelőgombok Hangerő csökkentése Hangerő növelése Képernyőérintés visszajelző hang Aktuális hangerő szint a menüpontból. Beállíthatja a készülék hangerejét a néma üzemtől a maximum hangerőig 10 fokozatban. Egy kattintás egy fokozatot vált. Beállíthatja a készülék hangerejét a néma üzemtől a maximum hangerőig 10 fokozatban. Egy kattintás egy fokozatot vált. Ki-, bekapcsolhatja a képernyőérintés hangját. A sárga csík megmutatja az aktuális hangerő beállítást.

26 Háttérvilágítás beállítása Érintse meg a Háttérvilágítás ikont amellyel belép a következő menübe Kezelőgombok Fényerő csökkentés Fényerő növelés Aktuális fényerő szint a menüpontból. Az ikonra kattintva csökkentheti a kijelző fényerejét. Az ikonra kattintva növelheti a kijelző fényerejét. A sárga csík megmutatja az aktuális fényerő beállítást Dátum és idő beállítása Ebben a menüpontban a következőket állíthatja be : 1. Idő 2. Dátum 3. Időzóna 1. Az idő beállításához kattintson a balra vagy jobbra ikonra.

27 2. A dátum beállításához kattintson a balra vagy jobbra ikonra. 3. Az időzóna beállításához kattintson a balra vagy jobbra ikonra. 4. A beállítások befejezése után kattintson a ikonra, amellyel elmentheti az új beállításokat Nyelv kiválasztása Kattintson a következő ikonra ezzel belép az alábbi menübe:

28 A balra, jobbra ikonnal válassza ki a kívánt nyelvet, majd kattintson a kilép ikonra, ezzel menti a beállítást FM Transzmitter Érintse meg az FM ikont amellyel belép a következő menübe Kezelőgombok FM Balra lép Frekvencia Jobbra lép Kurzor a menüpontból. Ki-, bekapcsolja az FM transzmittert Az FM frekvenciát lépteti (minden egyes érintéssel 0,1 MHz változik) Mutatja a kiválasztott frekvenciát. Az FM frekvenciát lépteti (minden egyes érintéssel 0,1 MHz változik) A kurzort mozgatva is változtathat a frekvencián. Az FM Transzmitter funkció bekapcsolásával a készülék hangját továbbíthatja a rádió felé. Állítsa be a készüléken a kívánt frekvenciát, pl. 86,7 MHz, majd a rádiót is hangolja erre a frekvenciára.

29 Ekkor a készülék továbbítja a hangot a rádió felé, amely a rádió hangszóróiban lesz hallható Navigációs elérési út beállítása Állítsa be a készülékén a belső memóriába és/vagy memóriakártyára telepített navigációs szoftver indítóparancsának elérését tartalmaz!). (Figyelem: a készülék alapcsomagja navigációs szoftvert nem Kezelőgombok Navigációs elérési út beállítása A kiválasztott elérési út használata. a menüpontból. Megkeresheti a készülékre, ill. a kártyára telepített szoftver indító parancsát.. A kiválasztott navigációs szoftver használata GPS Információ A GPS információk menüben a következőt láthatja:

30 Rendszer információk Ebben a menüpontban a következő információkat találhatja: 1. Firmware verzió 2. APP verzió 3. Rendszer ID Rendszer információk / Kalibrálás A rendszer információ képernyőn érintse meg a Kalibrálás ikont amellyel belép a következő menübe: Érintse meg a megjelenő kereszt metszéspontját először középen, majd a kereszt elmozdulása után a további sarok pozíciókban. Sikeres kalibrálás után a készülék automatikusan visszalép az előző menübe (rendszer info).

31 Rendszer információ / Alapértelmezett beállítások A rendszer információ képernyőn érintse meg az Alap beállítások ikont,, amellyel visszaállítja a gyári beállításokat Jegyzetek A Jegyzetek ikonnal indíthatja el ezt a funkciót, ahol szöveges jegyzetet készíthet, mentheti, ill. törölheti azokat. Kezelőgombok Előző bejegyzések Következő bejegyzések Rögzített bejegyzések Új a menüpontból. Megmutatja az előző bejegyzéseket. Megmutatja a következő bejegyzéseket. Megmutatja a rögzített bejegyzéseket. Új jegyzet írása.

32 Mozgat Elrejt Mentés Törlés Előző oldal Következő oldal Előző karakter Következő karakter Leírt szöveg Törlés Sorváltás A billentyűzetet a kijelző felső részéhez mozgatja, így az alsó részre is készíthető jegyzet. Elrejti a billentyűzetet. Menti a jegyzetet. Törli a jegyzetet. Megmutatja az előző oldalt. Megmutatja a következő oldalt. Megmutatja az előző karaktert. Megmutatja a következő karaktert. Mutatja a leírt szöveget. Törli a beírt szöveget. A következő sorba lép Számológép Érintse meg a Számológép ikont amellyel elindítja a számológép funkciót. A számológép tudományos műveletek elvégzésére is alkalmas Naptár Érintse meg a Naptár ikont amellyel elindítja a naptár funkciót.

33 Kezelőgombok Év Hónap OK Törlés a menüpontból. Jobbra, balra lépve választhatja ki a keresett évet. Jobbra, balra lépve választhatja ki a keresett hónapot. Rögzítheti a rendszeridő beállításokat. Törli a beállításokat Flash formázása A Flash formázása ikonnal belép a formázás menübe. A formázás során a készülék belső memóriájába telepített valamennyi adat törlésre kerül. Az adatvesztésért a gyártó, ill. forgalmazó nem vállal felelősséget Háttérkép beállítása Kattintson a ikonra, amellyel belép a háttérkép kiválasztása menübe:

34 A megjelenő háttérképekből választhat, pl: Hasznos tudnivalók és javaslatok Amennyiben a készülék nem megfelelően működik, kérjük, ellenőrizze a következőket. Ha a hibát nem tudja elhárítani, forduljon a márkaszervizhez. Hiba A hiba feltehető oka Megoldás Nem kapcsol be a Energiahiány. Töltse fel az akkumulátort. készülék. A készülék hirtelen Akku lemerült. Töltse fel az akkumulátort. kikapcsol. A kijelző nem látható A fényerő beállítása Állítsa be a fényerőt. megfelelően. nem megfelelő. A fényerő kikapcsolt. Érintse meg a képernyőt, ekkor a háttérfény újra bekapcsol. A készülék nem reagál az érintésekre. Az érintőképernyő nincs jól bekalibrálva. Kalibrálja be az érintőképernyőt. Nincs hangja a készüléknek. Le van némítva a készülék. Növelje a hangerőt. A készülék nem kapcsolódik a PC-hez. Nincs GPS jel. A korábbi térképadatok hiányoznak. A fülhallgató nem jól csatlakozik. Az USB kábel nincs megfelelően csatlakoztatva. Csatlakoztassa a fülhallgatót. Megfelelően. Csatlakoztassa az USB kábelt. Ellenőrizze a beállításokat, és a környezeti hatásokat. A GPS pozíció meghatározásának ideje változó, akár több perc is lehet. Lépjen kapcsolatba a térkép forgalmazójával.

35 A készülék kezelése Az Ön által megvásárolt PND készülék megbízható működéséhez javasoljuk az alábbiak szerinti gondos kezelést, amellyel biztosíthatja a készülék hosszú élettartamát. A kijelző és az érintőképernyő védelme: a törés és sérülés elkerülése érdekében soha ne nyomja meg erősen a kijelző felületét, és ne karcolja meg semmilyen éles, hegyes eszközzel. A kezeléshez használja a mellékelt ceruzát. Csak száraz puha törlőkendővel tisztítsa a készüléket. A készülék kijelzője nem érintkezhet folyadékkal. Figyelmeztetés Tisztítás előtt kapcsolja ki a készüléket. Leejtés, ütés esetén a készülék sérülhet. Ne használja a készüléket a következő külső körülmények esetén: ha a hőmérséklet hirtelen változik (pl. 60 fok felett, -10 fok alatt), magasfeszültség közvetlen közelében, nagyon poros környezetben, elektromos interferencia esetén, továbbá kerüljön bármilyen savas maró hatású, ill. egyéb folyadékot. Kerülje a sugárzó eszközök közelségét, mivel ez zavarhatja a készülék működését. Figyelmeztetés Amennyiben repülőgéppel utazik, a készüléket a kézipoggyásszal együtt tegye a röntgengép szalagjára. Semmi esetre se vigye át a mágneskapun, és kerülje a kézi mágneses detektor közelségét, mivel ezek tönkretehetik a készüléket, és elveszítheti a készüléken tárolt adatokat! A készüléket ne tegye ki közvetlen erős fénynek, UV sugárzásnak, ezzel megnövelheti a készülék élettartamát. Főbb műszaki paraméterek: Processzor Op.rendszer GPS antenna Memória Kijelző Súly Adatbevitel Bővíthető SiRF Atlas V (ARM 11) 533MHz Microsoft WinCE.NET 6.0 Core Version Built-in GPS high sensitivity receiver (64 channels) 128MB DDR2 SDRAM Built-in / 4GB Nand flash 7.0 inch color TFT touch screen (800x480) Kb. 0,240kg Touch screen microsd card (16GB-ig) Hangszóró loud speaker 1,5W Fejhallgató csatlakozó 2.5mm stereo jack

36 USB USB 2.0 Client, miniusb port Bluetooth Beépített Bluetooth V2.0 FM transzmitter Beépített FM transzmitter (87.5MHz-108MHz) TMC Külső TMC vevő csatlakoztatható külön megvásárolható (a használatához külön szoftver kell!) Akkumulátor Re-chargeable Lithium-ion battery 1200mAh Méretek: 174mmx112mmx14mm Megfelelőségi nyilatkozat A Classic Star Kft. (elérhetősége: 1152 Budapest, Szentmihályi út ) mint a gyártó felelős képviselője, importőre kijelenti, hogy a BluePanther Jade típusú hordozható navigációs és multimédiás eszköz CE jelöléssel ellátott termék eleget tesz az EKB által kibocsátott, a rádióberendezések, és távközlő berendezésekről szóló 99/5/EK Irányelvben (honosította az 5/2004. (IV.13.) IHM rendelet); az elektromágneses összeférhetőségről szóló 89/336/EGK Irányelvben és módosításaiban (honosította a 31/1999. (VI.11.) GM-KHVM rendelet) és a kisfeszültségű berendezések biztonsági követelményéről szóló 73/23/EGK Irányelvben és módosításaiban 93/68/EGK Irányelv (honosította a 79/1997. (XII.31.) IKIM rendelet) foglaltaknak, továbbá teljesíti az elektronikus hírközlésről szóló évi C. törvény 80.$-ában szereplő alapvető követelményeket. Ezek a direktívák az alábbi Európai Szabványokban foglalt követelményeknek felelnek meg: EN V Elektromágneses összeférhetőségi és rádióspektrumügyek ERM, Rádióberendezések és szolgáltatások elektromágneses összeférhetőségi EMC szabványa 1. rész: közös műszaki követelmények EN V ERM,EMC szabványa 3. rész: a 9 khz és 40 GHz közötti frekvenciákon működő, rövid hatótávolságú eszközökre (SRD) vonatkozó sajátos feltételek EN 55022:1994 Információtechnológiai berendezések rádiózavar-jellemzőinek határértékei és mérési módszerek EN 55024:1998 A2:2003 Informatikai berendezések. Zavartűrés-jellemzők. Határértékek és mérési módszerek EN :2000 A2:2005 EMC 3.2.rész: Határértékek. A harmonikus áramok kibocsátási határértékei EN :1995 A1:2001 EMC 3.3. rész: Határértékek. A feszültségváltozások, a feszültségingadozás és a villogás határértékei EN :2001 Információtechnikai berendezések. 1 Rész: általános követelmények A berendezés műszaki konstrukciós dokumentációja H-1152 Budapest, Szentmihályi út címen érhető el. Budapest, május 10. Balázsi Tamás Ügyvezető

SEGÍTSÉG A YAMOTO NAVIGÁCIÓS ESZKÖZÖK HASZNÁLATÁHOZ

SEGÍTSÉG A YAMOTO NAVIGÁCIÓS ESZKÖZÖK HASZNÁLATÁHOZ SEGÍTSÉG A YAMOTO NAVIGÁCIÓS ESZKÖZÖK HASZNÁLATÁHOZ Köszönjük, hogy választása során a YAMOTO nyerte el tetszését! Szeretnénk segíteni abban, hogy ez a navigációs eszköz sokáig hasznos és szórakoztató

Részletesebben

xtab-50 GPS Használati utasítás

xtab-50 GPS Használati utasítás xtab-50 GPS Használati utasítás 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. Megjelenés... 1 2. Használatba vétel... 2 2.1 Az akkumulátor töltése... 2 2.2 A készülék rögzítése a tartókarral... 2 2.3 A memóriakártya használata...

Részletesebben

Tartalomjegyzék >>> TARTALOMJEGYZÉK

Tartalomjegyzék >>> TARTALOMJEGYZÉK KEZELÉSI ÚTMUTATÓ >>> TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 2 Biztonsági figyelmeztetések 6 A Navigációs készülék 8 A kezelési utasítás tartalma 8 Használat 8 Navigáció 8 Zene* 9 Képek* 9 Videó*

Részletesebben

xtab-100 Tablet PC Használati utasítás

xtab-100 Tablet PC Használati utasítás xtab-100 Tablet PC Használati utasítás Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK... 2 BEVEZETÉS... 4 I - KEZDETI LÉPÉSEK... 4 Biztonsági figyelmeztetések... 4 Kijelző tisztítása... 5 A Tablet tisztítása... 5 Jellemzők...

Részletesebben

CK-200 Nokia autóskészlet Felhasználói és telepítési útmutató

CK-200 Nokia autóskészlet Felhasználói és telepítési útmutató CK-200 Nokia autóskészlet Felhasználói és telepítési útmutató 2.0. kiadás HU MEGFELELÕSÉGI NYILATKOZAT A NOKIA CORPORATION kijelenti, hogy a CK-200 jelzésû termék megfelel az 1999/5/EC irányelv alapvetõ

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv GT-P5200 Felhasználói kézikönyv www.samsung.com A kézikönyvről A készülék a Samsung kiemelkedő technológiai szakértelmét és magas követelményeit felhasználva minőségi mobilkommunikációt és szórakozást

Részletesebben

KIS Plus. WCDMA/GSM mobiltelefon Használati útmutató

KIS Plus. WCDMA/GSM mobiltelefon Használati útmutató KIS Plus WCDMA/GSM mobiltelefon Használati útmutató JOGI INFORMÁCIÓK Copyright 2012 ZTE CORPORATION. Minden jog fenntartva. A kiadvány sem részben, sem egészben nem kivonatolható, reprodukálható, fordítható

Részletesebben

Kezelési útmutató. Nagyfelbontású digitális vevőegységhez. Opticum HD x405p műholdvevő

Kezelési útmutató. Nagyfelbontású digitális vevőegységhez. Opticum HD x405p műholdvevő Nagyfelbontású digitális vevőegységhez Opticum HD x405p műholdvevő Feldolgozás dátuma: 2012.03 (1.07.3965 készülék szoftver alapján W.V) Tartalomjegyzék BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK 4 1. Környezetvédelem 5 2.

Részletesebben

Nokia 2220 slide - Felhasználói kézikönyv

Nokia 2220 slide - Felhasználói kézikönyv Nokia 2220 slide - Felhasználói kézikönyv 3. kiadás 2 Tartalom Tartalom Biztonság 3 Terméktámogatás 4 Kezdő lépések 4 A SIM-kártya és az akkumulátor behelyezése 4 Az akkumulátor töltése 5 Antenna 5 Fülhallgató

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv SM-G870F Felhasználói kézikönyv Hungarian. 12/2014. Rev.1.0 www.samsung.com Tartalom Fontos tudnivalók Kezdeti lépések 7 Az értékesítési doboz tartalma 8 A készülék elrendezése 10 A SIM-kártya és akkumulátor

Részletesebben

Nokia X2 00 - Felhasználói kézikönyv

Nokia X2 00 - Felhasználói kézikönyv Nokia X2 00 - Felhasználói kézikönyv 1. kiadás 2 Tartalom Tartalom Biztonság 4 Általános információk 5 A készülékről 5 Hálózati szolgáltatások 5 Osztott memória 6 Hozzáférési kódok 6 Szoftverfrissítések

Részletesebben

Használati útmutató. ST21i/ST21a. tipo

Használati útmutató. ST21i/ST21a. tipo Használati útmutató ST21i/ST21a tipo Tartalomjegyzék Fontos tudnivalók...6 Android mi és miért?...7 Alkalmazások...7 Első lépések...8 Összeszerelés...8 A telefon be- és kikapcsolása...10 Telepítő varázsló...10

Részletesebben

NAVIGON 40 Essential NAVIGON 40 Easy NAVIGON 40 Plus NAVIGON 40 Premium NAVIGON 40 Premium Live

NAVIGON 40 Essential NAVIGON 40 Easy NAVIGON 40 Plus NAVIGON 40 Premium NAVIGON 40 Premium Live NAVIGON 40 Essential NAVIGON 40 Easy NAVIGON 40 Plus NAVIGON 40 Premium NAVIGON 40 Premium Live Felhasználói kézikönyv Magyar 2010. június Az áthúzott, kerekes szemétgyűjtő-tartály azt jelenti, hogy az

Részletesebben

BLADE. Felhasználói útmutató

BLADE. Felhasználói útmutató BLADE Felhasználói útmutató Jogi tájékoztató Copyright 2011 ZTE CORPORATION. Minden jog fenntartva. A kiadvány sem részben, sem egészben nem kivonatolható, reprodukálható, fordítható vagy hasznosítható

Részletesebben

NAVIGON 70 Plus NAVIGON 70 Premium NAVIGON 70 Premium Live

NAVIGON 70 Plus NAVIGON 70 Premium NAVIGON 70 Premium Live NAVIGON 70 Plus NAVIGON 70 Premium NAVIGON 70 Premium Live Felhasználói kézikönyv Magyar 2010. augusztus Az áthúzott, kerekes szemétgyűjtő-tartály azt jelenti, hogy az Európai Unión belül a készüléket

Részletesebben

Nokia 1200/1208 Felhasználói útmutató

Nokia 1200/1208 Felhasználói útmutató Nokia 1200/1208 Felhasználói útmutató 9202431 3. kiadás HU MEGFELELÕSÉGI NYILATKOZAT A NOKIA CORPORATION kijelenti, hogy az RH-99/RH-105 jelû készülék mindenben megfelel az alapvetõ követelményeknek, valamint

Részletesebben

Nokia 7020 - Felhasználói kézikönyv

Nokia 7020 - Felhasználói kézikönyv Nokia 7020 - Felhasználói kézikönyv 2.0. kiadás 2 www.nokia.com/support Tartalom Biztonság 5 Általános információk 7 A készülékről 7 Hálózati szolgáltatások 8 Osztott memória 9 Hozzáférési kódok 10 Terméktámogatás

Részletesebben

Nokia C3 00 - Felhasználói kézikönyv

Nokia C3 00 - Felhasználói kézikönyv Nokia C3 00 - Felhasználói kézikönyv 2. kiadás 2 Tartalom Tartalom Biztonság 4 Terméktámogatás 5 A Nokia C3-ról röviden 5 Főbb funkciók 5 A készülék gombjai és részei 6 Kezdő lépések 7 A SIM-kártya és

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Tartalom BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉSEK... 6 MEGJELENÉS... 11 MŰSZAKI JELLEMZŐK... 12 KEZDETI LÉPÉSEK... 13 Az akkumulátor töltése 13 a készülék kezelése 15 Main menu overview 16 Értesítési

Részletesebben

Nokia 5800 XpressMusic - Felhasználói kézikönyv. 7.1. kiadás

Nokia 5800 XpressMusic - Felhasználói kézikönyv. 7.1. kiadás Nokia 5800 XpressMusic - Felhasználói kézikönyv 7.1. kiadás MEGFELELŐSÉGI NYILATKOZAT A NOKIA CORPORATION kijelenti, hogy a(z) RM-356 készülék mindenben megfelel az alapvető követelményeknek, valamint

Részletesebben

Nokia X2-02 - Felhasználói kézikönyv

Nokia X2-02 - Felhasználói kézikönyv Nokia X2-02 - Felhasználói kézikönyv 1.0. kiadás 2 Tartalom Tartalom Biztonság 4 A telefon rövid bemutatása 5 A két SIM-kártyával rendelkező telefon 5 A készülék gombjai és részei 5 Kezdő lépések 7 A SIM-kártya

Részletesebben

sola Használati útmutató

sola Használati útmutató sola Használati útmutató Tartalomjegyzék Fontos tudnivalók...7 Android mi ez és mire való?...8 Alkalmazások...8 Első lépések...9 Összeszerelés...9 A telefon be- és kikapcsolása...10 Telepítő varázsló...11

Részletesebben

Intek HDPV-C20CXM Felhasználói útmutató

Intek HDPV-C20CXM Felhasználói útmutató Intek HDPV-C20CXM Felhasználói útmutató Biztonsági előírások Biztonsági előírások A készülék biztonságos működtetése érdekében, kérjük olvassa el figyelmesen az alábbi biztonsági előírásokat. 2 FIGYELEM

Részletesebben

Nokia C2-01 - Felhasználói kézikönyv

Nokia C2-01 - Felhasználói kézikönyv Nokia C2-01 - Felhasználói kézikönyv 1.2. kiadás 2 Tartalom Tartalom Biztonság 4 A készülékről 5 Hálózati szolgáltatások 5 Használatbavétel 7 A készülék gombjai és részei 7 A SIM-kártya és az akkumulátor

Részletesebben

Nokia C7 00 - Felhasználói kézikönyv

Nokia C7 00 - Felhasználói kézikönyv Nokia C7 00 - Felhasználói kézikönyv 2.0. kiadás 2 Tartalom Tartalom Biztonság 6 Használatbavétel 8 A készülék gombjai és részei 8 A SIM-kártya és az akkumulátor behelyezése 10 Memóriakártya behelyezése

Részletesebben

Gigaset AS200/AS200A/AS300

Gigaset AS200/AS200A/AS300 Gigaset AS200/AS200A/AS300 A mobilegység rövid áttekintése 1 Akkumulátor töltöttségi szintje 2 Üzenetrögzítő szimbólum (csak AS200A/AS300A esetén) 3 Kijelzőgombok 4 Üzenetek gomb Villog: új üzenet érkezett

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Tartalom BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉSEK...6 Tárolási, szállítási és használati feltételek 6 Karbantartás 7 Hasznosítás 9 MEGJELENÉS...10 MŰSZAKI JELLEMZŐK...11 KEZDETI LÉPÉSEK...12 Az

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv 9354242 2. Kiadás

Felhasználói kézikönyv 9354242 2. Kiadás Az elektronikus tájékoztató a "Nokia tájékoztatók elõírásai és feltételei (1998. június 7.)" szabályzat hatálya alá tartozik ( Nokia User s Guides Terms and Conditions, 7th June, 1998.) Felhasználói kézikönyv

Részletesebben

Nokia C5 00 - Felhasználói kézikönyv

Nokia C5 00 - Felhasználói kézikönyv Nokia C5 00 - Felhasználói kézikönyv 3.0. kiadás 2 Tartalom Tartalom Biztonság 5 A készülékről 5 Irodai alkalmazások 6 Hálózati szolgáltatások 6 Használatbavétel 7 A készülék gombjai és részei 7 A SIM-kártya

Részletesebben

JVJ 7802 MP5 GÉPKOCSI AUDIÓ / NAVIGÁCIÓS RENDSZER HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. 2 DIN Navigáció

JVJ 7802 MP5 GÉPKOCSI AUDIÓ / NAVIGÁCIÓS RENDSZER HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. 2 DIN Navigáció GÉPKOCSI AUDIÓ / NAVIGÁCIÓS RENDSZER HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ JVJ 7802 MP5 2 DIN Navigáció Alapfunkciók A termék nagy felbontású digitális érintőképernyővel, éles fényes képpel, és kiváló minőségű hangfeldolgozó

Részletesebben