Tudományos Játszótér

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tudományos Játszótér"

Átírás

1 Tudományos Játszótér

2 A Tudományos Játszótéren a résztvevők jelenleg 15 installáción nyernek izgalmas bepillantást a fizika titokzatos világába. A 14 installáción keresztül látványosan, szórakoztatóan és magyarázó információkkal közérthetően mutatjuk be a természet törvényeit, a fizika csodálatos és néhol meghökkentő világát. Feledhetetlen élményt nyújtunk nem csak gyerekeknek, hanem az egész családnak.

3 Biztos kéz: Tudományos játszótér A játékban végig kell vezetni egy fém karikát a kacskaringós vonalvezetésű fémdróton. A feladat egyszerűnek tűnik, de nem szabad hozzáérni a karikával a dróthoz. Ha mégis hozzáérne azt hangjelzés kíséri, illetve a játék végén a játékos megnézheti a kijelzőn, hogy összesen hány hibát vétett. Három különböző nehézségű biztos kéz játék található egy talapzaton.

4 Elektromosságtan: Tudományos játszótér A plexi alatt alapvető elektronikai kapcsolások kellékei vannak. Áramforrás, többféle fogyasztó és számos kapcsoló. Az áramkörök a plexi felé vannak felvezetve. A résztvevők különféle kapcsolásokat csinálhatnak a rendelkezésükre álló vezetékekkel.

5 Tudományos játszótér Nemzetközi űrállomás makett: Egy 1:144-es méretű űrállomás maketten bárki megnézheti, hogyan és mikből épül fel az ISS. Az egységei (kutató labor, dokkoló, napelemes rész, szállás). Gombnyomásra hangszórón egy 20 másodperces ismertetőanyag is elhangzik.

6 Írj a tükörbe: Tudományos játszótér A feladat egyszerű, legalábbis annak tűnik. Az előre megrajzolt labirintusból kell megtalálni a kiutat, de a játékos csak a tükörből nézve láthatja a pályát. A talapzaton több különböző nehézségű pálya található (4-5 db). A labirintusból a kiút letörölhető filccel rajzolható meg, így akár többször is lehet próbálkozni.

7 Da Vinci hídja: Tudományos játszótér Ez egy olyan speciális híd, amely nélkülöz minden rögzítő és kötőelemet. Se ragasztót, se csavart nem tartalmaz, csak azonos méretű falapokból áll.

8 Tudományos játszótér Mágnesesség: A kiállítás alatt bemutatásra kerül, hogy az elsőre egyértelműnek tűnő fémek mágnesessége nem is olyan egyértelmű, ha belegondolunk. A számos fémfajták közül csupán csak egy aprócska része mágnesezhető, most kipróbálhatod, hogy melyek ezek.

9 Energia bicikli: Tudományos játszótér A bátor vállalkozók a biciklire pattanva kipróbálhatják, mennyi energiát lennének képesek termelni. Ennek szemléltetésére egy különböző teljesítményű eszközöket lehet működésbe hozni.

10 Nintendo DS Tudományos játszótér A DS (Dual Screen) két LCD képernyővel ellátott kézikonzola. Az alsó képernyő érintős. Különböző tudományos, logikai és intellektuális játékok kipróbálásának ad teret, mint a Math training, Flash Focus, More Brain Training, Train Your Brain.

11 Tudományos játszótér Folyadék viszkozitás: A viszkozitás, más elnevezéssel a belső súrlódás egy gáz vagy folyadék, belső ellenállásának mértéke a csúsztató feszültséggel szemben. Így a víz folyékonyabb, kisebb a viszkozitása, míg az étolaj vagy a méz kevésbé folyékony, nagyobb a viszkozitása. Ennek elvét mutatja be az interaktív kiállításunk.

12 Mini fényfestés: Tudományos játszótér Ismered a három alapszínt? Tudtad, hogy ebből a három színből ki lehet keverni az összes többi létező tiszta színt? Kísérletünkkel most megteheted, ugyanis óriás reflektorok segítségével te irányíthatod a különböző kivetített színek keverését.

13 Stereo hangzás: Tudományos játszótér Ez tulajdonképpen egy mini keverő pult, melyen mindenki elszórakozhat egy kicsit. A pultban mind a két oldalon található mikrofon illetve hangfalak, melyeknek működtetése külön-külön is lehetséges, így lehet mixelni a felvételeket.

14 Tükörháromszög: Tudományos játszótér Ebben az érdekes installációban mindenki kedvére játszadozhat tükörképével. Megismerhetjük magunkat különböző szögekből.

15 Tudományos játszótér Reflex: A falon összesen 10 érzékelő gomb van, mindegyik mellett kigyulladó fények, valamint egy kijelző. A játékosnak a feladata, hogy a fény melletti gombot megnyomja. A kijelzőn pedig megjelenik, hogy hány hibát vétett és összesen a fények felgyulladásától mennyi idő telt el a gombnyomásig.

16 Tudományos játszótér Bernoulli törvénye: Bernoulli törvénye azt mondja ki, hogy egy közeg áramlásakor (a közeg lehet például víz, de levegő is) a sebesség növelése a nyomás csökkenésével jár. Például, ha valaki egy papírlapot tart vízszintesen tartott tenyere alá és ujjai közé fúj, a papírlap a tenyeréhez tapad. Ennek oka, hogy a levegő sebessége a papír és tenyere közötti résben felgyorsul, nyomása lecsökken, a lap alatti nyomás azt a tenyeréhez szorítja. Játékos formában egy légfúvóval és egy strandlabdával lehet demonstrálni.

17 Aktivitások LogOkos: Ezen az egyedülálló foglalkozáson, ördöglakatok, logikai feladványok, ügyességi- és társasjátékok várják résztvevőket. Segítik a logikus gondolkodást, a térlátást, hogy az ember másképp lássa át a feladatokat, más módon közelítsen meg egy-egy problémát.

18 Aktivitások Kísérletek: Ezen a bemutatón mindenki megismerheti a különböző, érdekes kémiai reakciókat.

19 Aktivitások Nintendo Wii: Napjaink egyik leginnovatívabb játéka a Nintendo Wii. A többi konzoljátékkal ellentétben a Wii a játékélményre koncentrál. A Wii Mote, azaz a kontroller gyorsulásmérővel van felszerelve, ezzel lehetséges, hogy a valós mozgások a képernyőn keljenek életre. Ezeken a gépeken az aktivitásos napok során mindenki kedvére kipróbálhatja a logikai játékokat.

20 Aktivitások Sakk: Az aktivitásos napokon szimultán sakkozást próbálhat ki minden látogató.

21

Múzeumok és iskolák: A milánói Leonardo da Vinci Nemzeti Természettudományi és Műszaki Múzeum

Múzeumok és iskolák: A milánói Leonardo da Vinci Nemzeti Természettudományi és Műszaki Múzeum NEGYEDIK FEJEZET Múzeumok és iskolák: A milánói Leonardo da Vinci Nemzeti Természettudományi és Műszaki Múzeum Enrico Miotto Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia di Milano Leonardo da Vinci,

Részletesebben

Virtuális vezénylő a paksi teljesléptékű szimulátorhoz

Virtuális vezénylő a paksi teljesléptékű szimulátorhoz Virtuális vezénylő a paksi teljesléptékű szimulátorhoz Házi Gábor, Páles József MTA Energiatudományi Kutatóközpont, Reaktor Monitorozó és Szimulátor Laboratórium 1525 Budapest 114, Pf. 49, tel.: +36 1

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM Természettudományi és Informatikai Kar Kísérleti Fizika Tanszék. fizika szak SZAKDOLGOZAT

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM Természettudományi és Informatikai Kar Kísérleti Fizika Tanszék. fizika szak SZAKDOLGOZAT SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM Természettudományi és Informatikai Kar Kísérleti Fizika Tanszék fizika szak SZAKDOLGOZAT Modern fizikai kísérletek a középiskolában Készítette: HAJDÚ CSABA Témavezető: Dr. Papp

Részletesebben

NEUMANN JÁNOS INFORMATIKAI FŐISKOLAI

NEUMANN JÁNOS INFORMATIKAI FŐISKOLAI NEUMANN JÁNOS INFORMATIKAI FŐISKOLAI KAR SZAKDOLGOZAT BMF-NIK 2005 BODOR LÁSZLÓ NIK-O-NI-02-019 HALLGATÓI NYILATKOZAT Alulírott szigorló hallgató kijelentem, hogy a szakdolgozat saját munkám eredménye.

Részletesebben

Modellezés OpenBVEben, azaz tereptárgyak létrehozása

Modellezés OpenBVEben, azaz tereptárgyak létrehozása Modellezés OpenBVEben, azaz tereptárgyak létrehozása Készítette: Krisz, 2006 Második, átdolgozott kiadás, 2014 ckirbi@freemail.hu A második kiadás elkészítésében közreműködött: phontanka. Bevezetés Ez

Részletesebben

A természettudományos oktatás komplex megújítása a Révai Miklós Gimnáziumban és Kollégiumban. Munkafüzet FIZIKA. 12. évfolyam.

A természettudományos oktatás komplex megújítása a Révai Miklós Gimnáziumban és Kollégiumban. Munkafüzet FIZIKA. 12. évfolyam. A természettudományos oktatás komplex megújítása a Révai Miklós Gimnáziumban és Kollégiumban Munkafüzet FIZIKA 12. évfolyam Juhász Zoltán TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0031 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 3 A laboratórium

Részletesebben

Szükséges a játékhoz egy műanyagtábla, melybe belecsúsztathatóak a különböző készségek

Szükséges a játékhoz egy műanyagtábla, melybe belecsúsztathatóak a különböző készségek Karácsony közeledtével szeretnék önöknek ötleteket adni igazán jó és okos játékokhoz, hiszen sokszor csak becsomagolva látjuk a boltokban az egyes játékokat, jó esetben pedig az ismerősök tapasztalataira

Részletesebben

Screencapture vs. Leírás

Screencapture vs. Leírás Screencapture vs. Leírás egy video többet mond ezer szónál KonstantinuszKft. 2011 1 Tartalomjegyzék 1 Tartalomjegyzék... 2 2 Bevezetés... 3 3 Mi az a screen capture?... 4 3.1 Mit tartalmazhat?... 4 3.2

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNY- EGYETEM

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNY- EGYETEM az utolsó majd oltsa le a Villanyt maga után EKF, C-121, Eger, Leányka u. 4. Az urbanizáció másik oldala: a zsugorodó városok problematikája. Új helyünk a nap alatt EKF, C-121, Eger, Leányka u. 4. A geográfia

Részletesebben

TITÁNOK HARCA Szabadalmi perek mindenhol

TITÁNOK HARCA Szabadalmi perek mindenhol 2011. SZEPTEMBER 19. hétfő 1. ÉVFOLYAM / 1. SZÁM KÖZÖSSÉGI INGYENES TECHNOLÓGIAI MAGAZIN MEGJELENIK KÉTHETENTE Az egész Földet lefedték wifivel TITÁNOK HARCA Szabadalmi perek mindenhol A Huawei a kínai

Részletesebben

1, Hulladék memória: A játék célja: Játék menet:

1, Hulladék memória: A játék célja: Játék menet: 1, Hulladék memória: Megismertetni a 10-20 éves korcsoportot a hulladék csoportokkal és a szelektív hulladékgyűjtéssel. Ezen kívül a játék segít a memória fejlesztésében, a kreativitásban és a gyors helyzet

Részletesebben

A SAKKOZÁS A TANULÁS SZOLGÁLATÁBAN

A SAKKOZÁS A TANULÁS SZOLGÁLATÁBAN Kállai Gábor: 1 A SAKKOZÁS A TANULÁS SZOLGÁLATÁBAN A lifelong learning, azaz az egész életen át vallott tanulás eszméjét, illetve ennek az eszmének, filozófiának a hasznosságát vitathatatlannak tartom.

Részletesebben

TDK dolgozat AZ EMBERI MOZGÁS ENERGIAHASZNOSÍTÁSA PIEZOELEKTROMOS ELVEN

TDK dolgozat AZ EMBERI MOZGÁS ENERGIAHASZNOSÍTÁSA PIEZOELEKTROMOS ELVEN BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR Gép- és Terméktervezés Tanszék TDK dolgozat AZ EMBERI MOZGÁS ENERGIAHASZNOSÍTÁSA PIEZOELEKTROMOS ELVEN Készítette: Csortán Beáta (K3RDPE)

Részletesebben

Szintézis Informatikai Rt.

Szintézis Informatikai Rt. Számítástechnikai alaptanfolyam Jegyzet a NEFELEJCS Nyugdíjas Klub részére Számítástechnikai alapismeretek (8 óra) Microsoft Windows felhasználói ismeretek (12 óra) Szövegszerkesztési ismeretek (15 óra)

Részletesebben

Fleet. MAMUTv. 7 Csoda. Guildhall. Bombay. Évszakok. Die Säulen der Erde: das Kartenspiel. a társasjátékos etikettet.

Fleet. MAMUTv. 7 Csoda. Guildhall. Bombay. Évszakok. Die Säulen der Erde: das Kartenspiel. a társasjátékos etikettet. 6 2013 / szeptember Játékismertetők Évszakok 7 Csoda QWirkle Guildhall Fleet Bombay MAMUTv a d á s z Hobbit kártyajáték haggis Die Säulen der Erde: das Kartenspiel Bemutatjuk a társasjátékos etikettet

Részletesebben

Kreatív feladat: a tehetséges érdeklődőknek szánt feladat. Megoldása tényleg nehezebb, valamilyen speciális ötletet, alkotó fantáziát igényel.

Kreatív feladat: a tehetséges érdeklődőknek szánt feladat. Megoldása tényleg nehezebb, valamilyen speciális ötletet, alkotó fantáziát igényel. A feladatok egy-egy témakör (pl. ciklus, eljárás) köré összpontosulnak. Nem egy-egy foglalkozásra készültek. Feldolgozásuk rugalmasan kezelhető. Az első két témakör gyorsan feldolgozható. A nehezebb problémákra

Részletesebben

A természettudományos oktatás komplex megújítása a Révai Miklós Gimnáziumban és Kollégiumban. Munkafüzet FIZIKA. Emeltszintű érettségi.

A természettudományos oktatás komplex megújítása a Révai Miklós Gimnáziumban és Kollégiumban. Munkafüzet FIZIKA. Emeltszintű érettségi. A természettudományos oktatás komplex megújítása a Révai Miklós Gimnáziumban és Kollégiumban Munkafüzet FIZIKA Emeltszintű érettségi Bognár Gergely TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0031 TARTALOMJEGYZÉK Előszó...

Részletesebben

fizikai hatások kölcsönhatásának tekinthető. Arról is meg voltam győződve, hogy a fizika, a kémia és a biológia törvényei mindenre magyarázattal

fizikai hatások kölcsönhatásának tekinthető. Arról is meg voltam győződve, hogy a fizika, a kémia és a biológia törvényei mindenre magyarázattal ELŐSZÓ Nagy titok az, hogy bár az emberi szív vágyódik, az után az Igazság után, amiben tisztán megtalálja a szabadságot és az örömet, mégis az emberek első reakciója erre az Igazságra gyűlölet és félelem."

Részletesebben

DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek 3. Szárnyalás. Játékgyűjtemény pedagógusoknak. Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány 2009.

DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek 3. Szárnyalás. Játékgyűjtemény pedagógusoknak. Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány 2009. DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek 3. Szárnyalás Játékgyűjtemény pedagógusoknak Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány 2009. A Dobbantó program a Munkaerő-piaci Alap képzési alaprész

Részletesebben

Véletlenszerűség. Véletlenszerűség. Tartalom. Megjegyzés

Véletlenszerűség. Véletlenszerűség. Tartalom. Megjegyzés Tartalom A matematika és a valóság viszonya. A véletlenszerűség és a legfontosabb hozzá kapcsolódó fogalmak magyarázata, a véletlenszerűség néhány alapvető tulajdonsága és törvényszerűsége. A véletlen

Részletesebben

Interaktív tananyagok katalógusa

Interaktív tananyagok katalógusa Interaktív tananyagok katalógusa Legjobb digitális tartalom 2015 Balázs-Diák kft. 1043 Budapest, Csányi László u. 34. TELEFONSZÁM +36 1/266-5140 +36 20/366-5657 FAX +36 1/266-4644 +36 1/486-1971 email

Részletesebben

Virtuális gépek. Kiss Róbert, informatika IV. év, Babes-Bolyai t.e.

Virtuális gépek. Kiss Róbert, informatika IV. év, Babes-Bolyai t.e. Virtuális gépek Kiss Róbert, informatika IV. év, Babes-Bolyai t.e. 1. Bevezetés. A virtuális gépek fogalma egyáltalán nem új a számítástechnikában. Sokan nem is tudnak róla, hogy éppen virtuális gépet

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉP-HASZNÁLAT A LOGOPÉDIÁBAN

SZÁMÍTÓGÉP-HASZNÁLAT A LOGOPÉDIÁBAN 8 Fejlesztô Pedagógia 2006/2. szám SZÁMÍTÓGÉP-HASZNÁLAT A LOGOPÉDIÁBAN DR. BALOGH PÉTERNÉ 1. A SZÁMÍTÓGÉP-HASZNÁLAT MEGÍTÉLÉSE A SZAKIRODALOMBAN Ma, amikor a kommunikációs és információs forradalom uralja

Részletesebben

A modern menedzsment problémáiról

A modern menedzsment problémáiról Takáts Péter A modern menedzsment problémáiról Ma a vezetők jelentős része két nagy problémával küzd, és ezekre még a modern a természettudományos gondolkodáson alapuló - menedzsment és HR elméletek sem

Részletesebben

Az állati idegrendszer egyik létfontosságú funkciója az állat külső környezetének

Az állati idegrendszer egyik létfontosságú funkciója az állat külső környezetének szemle A tudományról Az emberi természet egészét csak akkor ismerhetjük meg igazán, ha az emberről szerzett sokféle ismeretünk mellett felhasználjuk a természettudományos gondolkodás eszközeit is, mert

Részletesebben

Zipernowsky Károly Általános Iskola FIZIKA

Zipernowsky Károly Általános Iskola FIZIKA . FIZIKA A természettudományos kompetencia középpontjában a természetet és a természet működését megismerni igyekvő ember áll. A fizika tantárgy a természet működésének a tudomány által feltárt legalapvetőbb

Részletesebben

Játékok könyve III. Új játékok

Játékok könyve III. Új játékok Játékok könyve III. Új játékok 1. Diókovács Kellékek: L alakú kályhacső, dió, kalapács, üllő. A játékosok száma: Minimum 3. Előkészületek: A játékvezető úgy helyezi az L alakú kályhavasat, hogy annak alsó

Részletesebben

INNOVÁCIÓ Sükösd-Érsekcsanád ÁMK Óvodájának Sükösdi Tagintézményében

INNOVÁCIÓ Sükösd-Érsekcsanád ÁMK Óvodájának Sükösdi Tagintézményében TÁMOP 3.1.4/08/2-2008-0162 INNOVÁCIÓ Sükösd-Érsekcsanád ÁMK Óvodájának Sükösdi Tagintézményében A VÍZ AZ ÉLET EGYIK LÉTELEME (A KÖRNYEZETTUDATOS ÉLETMÓD KIALAKÍTÁSA) Készítette: Bócsa Barnabásné Kipróbálás

Részletesebben

XXIII. ÖVEGES JÓZSEF KÁRPÁT-MEDENCEI FIZIKAVERSENY 2013. ELSŐ FORDULÓ

XXIII. ÖVEGES JÓZSEF KÁRPÁT-MEDENCEI FIZIKAVERSENY 2013. ELSŐ FORDULÓ XXIII. ÖVEGES JÓZSEF KÁRPÁT-MEDENCEI FIZIKAVERSENY 2013. ELSŐ FORDULÓ I. TESZTFELADATOK A következő feladatok bevezető mondatai után árom vagy négy választ, kiegészítést közlünk. Mindegyik állításról döntsd

Részletesebben

2. Konferencia. Informatika és Versenyképesség

2. Konferencia. Informatika és Versenyképesség 2. Konferencia Informatika és Versenyképesség 2006. december 13. Előadók: Schaller Balázs Schmuck Roland Weinreich László A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében

Részletesebben