ZÖLD JÖVŐ A NYÍRSÉGBEN

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ZÖLD JÖVŐ A NYÍRSÉGBEN"

Átírás

1 ZÖLD JÖVŐ A NYÍRSÉGBEN Készítette: Domina Norbert Spákné Paráda Andrea A fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok (szemléletformálás, informálás, képzés) B komponens című pályázati felhíváshoz Kódszám: KEOP /B/ A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg

2 KÖRNYEZET ÉS ENERGIA OPERATÍV PROGRAM A fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok (szemléletformálás, informálás, képzés) KEOP /B/ Zöld Jövő a Nyírségben Kedvezményezett: MEGOSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Erdészeti Integrátorok Szövetsége Felelős szerkesztők: Domina Norbert Spákné Paráda Andrea Nyomdai előkészítés, grafikai munkák: Alfa-Dekor Bt. Nyíregyháza Nyomdai munkálatok: Szendeczki Nyomda Kft. Nyíregyháza Külön köszönet a Napkori Erdőgazdák Zrt.-nek, akik nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy ez a kiadvány létrejöhessen.

3 TARTALOMJEGYZÉK I. Üzenetek...4 II. Az erdő...6 II.1. Hogyan viselkedjünk az erdőben... 7 II.2. Mi az erdő... 8 II.3. Erdő és ember... 9 II.4. Az akác a Nyírség aranya...14 III. Az energia...15 III.1. Energiaszükséglet...15 III.2. Energiaforrások...16 III.3. Energiatermelés...17 III.4. Energiafelhasználás...18 IV. A hulladék...19 IV.1 A hulladék keletkezése...19 IV.2. Hulladék és szemét két külön fogalom...21 IV.3. A hulladékképződés megelőzése...23 IV.4. Újrahasználat...26 IV.5. Újrahasznosítás...27 IV.6. Komposztálás...28 IV.7. A hulladéklábnyom csökkentésének lehetőségei...29 V. A fenntartható fejlődés...30 V.1. Mit tehetsz a környezetedért?...36 VI. Hasznos honlapok...38

4 I. ÜZENETEK ÜZENET A természetben eltöltött szabadidő alkalmával is ügyelni kell a tisztaságra (az illegális hulladékelhagyás büntetőeljárást von maga után). A bioélelmiszerek előállítása kisebb környezetterheléssel járó eljárással készülnek, fogyasztásukkal hozzájárulunk a környezeti terhelés csökkentéséhez. A helyi termelők élelmiszereinek fogyasztása során nincs szükség nagy távolságokra való szállításra, így kíméljük a környezetet. A szelektív hulladékgyűjtéssel hozzájárulunk a környezet védelméhez. Az élelmiszerek vásárlása során, ha kerüljük a túlcsomagolt termékeket, hozzájárulunk a hulladékképződés megelőzéséhez. PÉLDA Jelen: egy szemét eldobása az erdőben, jövő: szeméthegyek az erdő helyén Rostos lé helyett frissen facsart gyümölcslevek (friss gyümölcsök), illetve biogazdaságból származó vegyszermentes élelmiszerek. Export zöldség, gyümölcs helyett hazai zöldség, gyümölcs. Minden szemetet ugyanoda elv helyett szelektív hulladékgyűjtés. Csoki 3 papírba csomagolva helyett csoki 1 papírban. Alkáli elem helyett újratölthető elem.

5 ÜZENET A kisebb energiafogyasztású szabadidős tevékenységek a környezetet kevésbé terhelik. Az élelmiszerkészítés során energiatakarékos eszközök, módszerek alkalmazása kíméli környezetünket. Ha lakóhelyünkhöz közel intézzük napi ügyeinket, és ott vesszük igénybe a szolgáltatásokat, így nem utazunk feleslegesen, csökkentjük környezetünk terhelését. A mindennapi tudatosság és takarékosság az energia-felhasználásában nemcsak pénztárcánkat, hanem környezetünket is kíméli. Otthon és a munkahelyen törekedni kell az energiahatékony eszközök használatára (gépi munka kiváltása emberi munkával). PÉLDA Városban autó helyett bicikli, illetve tömegközlekedés. Munkába menet 1ember- 1autó helyett több ember-egy autó. Elektromos kés helyett hagyományos kés. Elektromos dagasztó-gép helyett kézi dagasztás. Autóval menni a szomszéd utcába helyett, gyalog átsétálni. A legközelebbi boltba menni, ahelyett, hogy a fél városon keresztülautóznánk. Elektromos fogkefe helyett hagyományos fogkefe. Postai levelezés helyett elektronikus levelezés. Csekk helyett elektronikus átutalás. Papír-megsemmisítő helyett kézi megsemmisítés.

6 II. AZ ERDŐ "Oh természet, oh dicső természet! AZ ERDŐ FOHÁSZA VÁNDOR, ha elhaladsz mellettem ne emelj rám kezet! ÉN VAGYOK tűzhelyed melege hideg, téli éjszakákon ÉN VAGYOK tornácod barátságos fedele, amelynek árnyékába menekülsz a tűző naptól és gyümölcsöm oltja szomjadat. ÉN VAGYOK a gerenda, amely házadat tartja, én vagyok asztalod lapja, én vagyok az ágy amelyben fekszel a deszka, amelyből csónakodat építed. ÉN VAGYOK házad ajtaja, bölcsőd fája, a koporsód fedele. NE BÁNTS!

7 II.1. HOGYAN VISELKEDJÜNK AZ ERDŐBEN A természetben nyitott szemmel és füllel, a szépségre fogékony szívvel járj. Ne hagyj mást magad után, csak a lábad nyomát, és ne vigyél el mást, csak a szép emléket! Mindig készülj fel alaposan a túrára! Az erdőt járva válaszd mindig a kijelölt utat, mert így biztosan célba érsz! Tüzet csak a kijelölt tűzgyújtóhelyen rakj! Erős szélben és tűzgyújtási tilalmi időszakban még ott se rakj tüzet! Vigyázz a tűzgyújtással, mert a tűz nemcsak az állatokat és növényeket pusztíthatja el, hanem téged és másokat is veszélybe sodorhat! Az eldobált szemét nemcsak csúnya, hanem veszélyt is jelenthet az állatokra, ezért vigyázzunk a természet tisztaságára! Úgy bánj az erdő lényeivel, ahogyan szeretnéd, hogy veled is bánjanak! Viselkedj csendesen, fegyelmezetten, vendégként! Hagyd magad után rendben a játszó, pihenő és táborhelyet, hogy mások is örömüket lelhessék benne! Ismerd meg, tiszteld és óvd a természetet! Oszd meg a természetben szerzett tapasztalataidat és élményeidet másokkal!

8 II.2. MI AZ ERDŐ? Az erdő a legfejlettebb szárazföldi életközösség! Az erdő fás és lágyszárú növények alkotta, többszintű növényi társulásokból álló életközösség, amelyben a növény- és állatvilág szoros kölcsönhatásban él egymással és környezetével. Az erdő "magát ülteti". Az adott éghajlaton, az adott ökológiai környezetben a legmagasabb rendű növényegyüttes, amely a legtöbb szerves anyagot képes termelni. Az erdő nem termel hulladékot. Minden anyag, ami az erdőben természetes úton keletkezik a lebontó szervezetek révén újra és újra visszakerül a körfogásba és hasznosul.

9 II.3. ERDŐ ÉS EMBER Az emberiség az erdőből származik, jövője is az erdőktől, azok megőrzésétől, fejlesztésétől függ. Az erdő éltet, oltalmat, tüzelőt, friss levegőt, alapanyagokat ad. Az erdő és az ember kezdeti harmonikus kapcsolata a történelem során gyökeresen megváltozott. A mai kor embere kivéve néhány természeti népet kíméletlenül kizsákmányolja és pusztítja az erdőket gazdasági célból. Az erdészek és természetvédők igyekeznek megfékezni ezeket a káros folyamatokat. Az erdő ott él meséinkben, legendáinkban, hiedelmeinkben, vallásainkban, megihleti a művészeket és az építészeket. Ha úgy élünk, mint az erdő, akkor az erdő is élni fog!

10 AZ ERDŐ ÉS S A KLÍMA Az erdő a terület klímáját tükrözi. Évgyűrűk - klíma kapcsolata. Nagy levélfelület, nagy párologtatás, hűtő hatás. Szén-dioxid megkötés révén mérsékli a globális felmelegedést. A lombos erdőknek jelentős a hőelnyelése és fényvisszaverő képessége. AZ ERDŐ ÉS S A LEVEGŐ Oxigént termel. Tisztítja a levegőt, mivel a levelek felületén és a zárványokban megköti a szennyezőket.

11 AZ ERDŐ ÉS S A TALAJ A mérsékelt övi erdők sok szerves anyagot halmoznak fel. Az erdő védi a talajt a napsugárzástól kiszáradástól, tápanyagban dúsítja a talajt (mérsékelt övi lombhullató erdő). AZ ERDŐ ÉS S A VÍZHV ZHÁZTARTÁS Az erdő a párologtatás révén növeli a levegő páratartalmát, így hozzájárul a csapadékképződéshez. Az erdő sok nedvességet tart vissza szivacsként. Egyenletesebbé teszi a folyók vízjárását.

12 AZ ERDŐ FUNKCIÓI Védelmi: talaj, mező, vad, víz, part, település, tájkép, műtárgy, honvédelem Gazdasági: faanyag, vadaskert, karácsonyfa, szaporítóanyag, energiaerdő Közjóléti: kutatás, oktatás, sport, kikapcsolódás AZ ERDŐ,, MINT MEGÚJUL JULÓ ERŐFORR FORRÁS Az erdő folyamatosan újra termeli javait, ha hagyjuk: Faanyag Humusz Növények Állatok Nedvesség Oxigén

13 VESZÉLYBEN AZ ERDŐK Viharkár Savas esők Erdőtűz Erdőirtás Szárazság Falopás MIT AD NEKÜNK AZ ERDŐ?

14 II.4. AZ AKÁC A NYÍRSÉG ARANYA! Kiváló tűzifa. Épületfa. Bányafa. Kültéri játékok, bútorok, kerítések készülnek belőle. Hajó árboc. Akácméz. Gyorsan nő. Jól megköti a talajt. Gazdag aljnövényzete élőhelyet, búvóhelyet, táplálékot nyújt az állatvilágnak.

15 III. AZ ENERGIA Kell egy kis áramszünet III.1. ENERGIASZÜKSÉGLET Mindennapi életünkhöz energiára van szükség. Szervezetünk is energiát használ fel a működéséhez. Energiát használunk lakásunk, házunk fűtéséhez-hűtéséhez, háztartási gépeink és egyéb szórakoztató berendezéseink működtetéséhez, a meleg víz előállításához és a főzéshez is. A közlekedés, szállítás, építkezés, termelés és a munkavégzés is mind energiát igényel. Ahogy nőnek igényeink, úgy növekszik az energiaszükségletünk is. Mindez fokozott terhelést jelent szervezetünkre és a környezetre is! Ha csökkentjük energiaszükségletünket, akkor nemcsak pénztárcánkat, hanem a környezetet is kíméljük! Otthon és a munkahelyen törekedni kell az energiahatékony eszközök használatára (gépi munka kiváltása emberi munkával)! KEVESEBBET!

16 III.2. ENERGIAFORRÁSOK A rendelkezésünkre álló energiaforrásokat a következőképpen csoportosíthatjuk: Nem megújuló energiaforrások Atomenergia Kőolaj Földgáz Kőszén Készleteik egyre fogynak, így a belőlük előállított energia egyre drágább lesz. Kitermelésük, felhasználásuk jelentősen terheli a környezetet! Megújuló energiaforrások napenergia szélenergia vízenergia biomassza geotermikus energia A megújuló energiaforrások folyamatosan megújulnak, és felhasználásuk megfelelő technikával gazdaságos és környezetbarát! ZÖLDEBBEN!

17 III.3. ENERGIATERMELÉS A mindennapi energiatermelés nagymértékben terheli a környezetet. A nem megújuló energiaforrások bányászata, elszállítása és felhasználása jelentősen szennyezi a levegőt, a talajt és a vizeket, valamint károsítja az élővilágot, annak pusztulását okozva. Sőt, hozzájárul az egyre gyakoribb emberi megbetegedésekhez is. Az energiatermelés növekedése a fokozódó energiafelhasználással együtt jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz. Az elavult és kevésbé hatékony energiatermelő rendszerek és módszerek feleslegesen pazarolják az értékes és egyre jobban fogyatkozó energiahordozókat! Ha az energiatermelés hatékonyságát fokozzuk, akkor gazdaságosabban és környezetkímélő módon láthatjuk el szükségleteinket. HATÉKONYABBAN!

18 III.4. ENERGIAFELHASZNÁLÁS Nem mindegy, hogy a mindennapi életünkhöz szükséges energiát, hogyan és milyen hatékonysággal használjuk fel. A háztartások energiafelhasználása Használati melegvíz Sütés-főzés Világítás, TV, számítógép Háztartási Gépek Fűtés A fenti ábrából látható, hogy a háztartásokban a legtöbb energiát (66%) a fűtés emészti fel! Az épületek nem megfelelő szigetelése, az elavult berendezések alkalmazása és az energiafogyasztók felelőtlen és figyelmetlen használata rengeteg értékes energiát pazarol el! Ha a szükséges energiát okosabban használjuk fel, akkor szintén kíméljük pénztárcánkat és a környezetünket! De a kisebb energiafogyasztású szabadidős tevékenységek is kevésbé terhelik a környezetet (pl. a városban autó helyett bicikli)! TAKARÉKOSABBAN!

19 IV. A HULLADÉK A legjobb hulladék az, ami nincs! IV.1. A HULLADÉK KELETKEZÉSE A természetre, az egész bioszférára, a körfolyamatok jellemzőek. Ezen körfolyamatok során - például a víz-, a szerves anyagok-, vagy a talaj körforgása - nem termelődnek felesleges anyagok, melléktermékek. Ez a természeti rendszer évmilliók alatt alakult ki és tökéletesen működik a mai napig is.

20 Ezzel ellentétben az emberi civilizáció olyan lineáris, egyirányú folyamatokat generál és működtet, melynek eredménye, mellékterméke a természetben nem ismert fogalom: a szemét, más szóval a hulladék. Mára már azonban az is nyilvánvalóvá vált, hogy az emberi társadalom jelenlegi hulladékfelhalmozó viselkedése tarthatatlan. Meg kell tanulnunk alkalmazkodni a természethez. Hétköznapi tevékenységeink során nekünk is körfolyamatokban kell gondolkodnunk, így előzve meg a hulladékok keletkezését. Emellett a természetben eltöltött szabadidő alkalmával is kiemelten ügyelnünk kell a tisztaságra (pl. az illegális hulladékelhagyás büntetőeljárást von maga után)! Úgy tékozoltuk bolygónk természeti kincseit, a levegőt és a vizet, mintha nem lenne holnap, s így már nem is lesz Kurt Vonnegut

21 IV.2. HULLADÉK ÉS SZEMÉT KÉT KÜLÖN FOGALOM A szemét az olyan haszontalanná vált anyag, amelyet tulajdonosa nem tud, vagy nem akar tovább használni. A szemét (mint anyag), kikerül a gazdaság körforgásából, és - a környezetétől elzárva - vegyesen kerül tárolásra a hulladéklerakókban (köznéven: szemétlerakókban ). Magyarországon évente összesen kb. 80 millió tonna szilárd hulladék keletkezik (3 Gellérthegynyi!), aminek nagy részét az ipar, illetve a termelés adja. Ám a lakosságra eső rész is nagyon jelentős, hiszen egy átlag magyar állampolgár naponta 1kg hulladékot termel. Ez a környezet szempontjából nagyon komoly mennyiség. Ám ha megváltoztatjuk vásárolói, illetve, fogyasztói szokásainkat nagyon egyszerűen hozzájárulhatunk a hulladék mennyiségének csökkentéséhez, aminek következtében jelentősen csökken a környezetterhelés is. TUDATOSAN!

22 A hulladékok azok az anyagok, amelyek keletkezésük helyén (háztartás, ipari terület, mezőgazdaság, stb.) haszontalanná váltak, de anyagfajtánként külön kezelve, szelektíven gyűjtve még másodlagos nyersanyagként hasznosíthatók. Fontos azonban megemlíteni, hogy a szelektív hulladékgyűjtés is csak rész megoldás, elsődleges feladat a megelőzés! Az egyszer előállított hulladék nem semmisíthető meg. Át lehet alakítani, lehet koncentrálni, de nem lehet megsemmisíteni. Dalton ELŐZD MEG!

23 IV.3. A HULLADÉKKÉPZŐDÉS MEGELŐZÉSE Ha meggondolatlanul vásárolunk, észrevétlenül hulladékot termelünk pl. az egyes termékek csomagolóanyagaival, illetve, ha meggondolatlanul megveszünk mindent, amire egyáltalán nincs szükségünk. Ám, ha vásárlásaink során kerüljük a túlcsomagolt termékeket, hozzájárulunk a hulladékképződés megelőzéséhez. A megelőzésnek a legegyszerűbb módja tehát, ha tudatos fogyasztással, azokat a termékeket választjuk, amelyek amellett, hogy megfelelnek céljainknak, környezetbarát megoldásokat tartalmaznak, így kisebb környezeti kárt okoznak. Mindig a holnapban reménykedünk, a holnap viszont valószínűleg tőlünk remél egyet-mást. Ernst R. Hauschka MEGFONTOLTAN!

24 A TUDATOS VÁSÁRLÓ 12 PONTJA 1 1. A pénzeddel szavazol! A vásárlás a Te döntésed. Eldöntheted, mit és kit támogatsz, illetve, mit nem. Nem kell támogatnod a környezetszennyezést, vegyszerezést, gyermekmunkát, a buta, káros és felesleges dolgok tömeges gyártását. 2. A szemét a legdrágább! A szemét értelmetlen pénzkidobás Neked, és terhelés a környezetnek: mindig gondold végig, mennyit dobsz majd ki abból, amit megveszel. 3. Írj cetlit! Vásárlás előtt írd össze, mire van szükséged. A nagy üzletek profi módszerekkel csábítanak felesleges pénzköltésre. Ne hagyatkozz polctrükkökre! 4. Helyben vásárolj! A nagy bevásárlóközpontok helyett vásárolj a piacon, vagy a helyi boltban. Kutasd fel a jó helyeket! 5. Mennyi műanyagot viszel haza? Vigyél magaddal táskát, szatyrot, ne fogadj el zacskót mindenhol! Válaszd az egyszerűen csomagolt árukat! Keresd a visszaváltható, illetve újrahasznosított csomagolást! 6. Keresd az eredetit! Ne dőlj be a szép külsőnek és a vicces dumának: kerüld a nem természetes alapanyagból, vegyszerek segítségével, gyárilag előállított ételeket! 7. Olvasd el a címkéket! Az élelmiszerek és kozmetikumok rengeteg káros (és felesleges) anyagot tartalmazhatnak. Ne kezeld magad vegyszerrel, se kívülről, se belülről, ha vegyszer nélkülivel is megteheted azt. 1 Forrás:

25 8. Erőszakmentes szépség Válassz olyan kozmetikumokat, amelyeket állatkínzás nélkül tesztelnek, illetve, nem tartalmaznak állati eredetű anyagokat. 9. Tartós használat! Kerüld az eldobható dolgokat! Ezek tömeges előállítása és kidobása energiapazarlással és környezetszennyezéssel jár. 10. Vegyél frisset! Friss, hazai idényzöldséget és -gyümölcsöt vegyél az üvegházi, több tízezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk helyett. 11. Helyi termékeket vegyél! Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat. Így a helyi környezetedet támogathatod, valamint kevésbé járulsz hozzá a szállítással járó környezetterheléshez. 12. Nem mindegy! Ha nincs is tökéletes termék, keresheted mindig a jobbat. Legyél tudatos: járj utána, hogy ki állítja elő, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül. MÉRLEGELJ!

26 IV.4. ÚJRAHASZNÁLAT (REUSE) A hulladékok keletkezésének elkerülésére egy másik jó megoldási lehetőség az újrahasználat. Ebben az esetben az adott terméket, illetve csomagolást - átalakítás nélkül újra, ugyanarra a feladatra fel lehet használni, mint amire eredetileg gyártották. Tipikus újrahasználati rendszer pl. a betétdíjas üvegek visszaváltása és újratöltése. Mindezek ellenére sajnos az a tapasztalat, hogy az eldobható csomagolások jelentősen visszaszorították a visszaváltós rendszereket, hiszen lakosság és a kereskedelem is - elsősorban kényelmi és anyagi szempontok miatt - előnyben részesíti az eldobható csomagolóanyagok használatát. Az újrahasználat nagyon jellemző a művészvilágban is, hiszen környezettudatos gondolkodásukat sokan úgy öntik formába, hogy hulladékból, szemétből készítik el műveiket, ezzel megdöbbentve, elgondolkoztatva az embereket. Kodolányi János például fémhulladékból készít szobrokat. A szemét gond, de a hulladék érték lehet! ALKOSS!

27 IV.5. ÚJRAHASZNOSÍTÁS (RECYCLING) Az újrahasznosítás nem más, mint az anyagában történő hasznosítás, más néven újrafeldolgozás. Ez az a folyamat, amikor a hulladékból különböző átalakítási folyamatok során újra terméket állítanak elő. Ekkor eredeti funkciójuk módosul, vagy egészen megváltozik (pl. a pillepalackból polárpulóver készülhet). Ne feledjük azonban, hogy az újrafeldolgozás során is keletkeznek különböző szennyezőanyagok (pl. a szállításnál és az újragyártás során), így tehát a megelőzéshez és az újrahasználathoz képest ez már egy kevésbé környezetbarát megoldás. A szelektív gyűjtés és a hulladékok újrafeldolgozása szorosan összekapcsolódik, hiszen csak a tisztán és szelektíven gyűjtött hulladék hasznosítható újra. A szelektív hulladékgyűjtéssel hozzájárulunk a környezet védelméhez. A múzeumok a múltat őrzik meg, a hulladék-feldolgozók a jövőt. T. Ansons SZELEKTÁLJ!

28 IV.6. KOMPOSZTÁLÁS A háztartási hulladék egyik nagyon egyszerű kezelési módja a komposztálás. A házi komposztálás is komoly megelőzést jelent, mivel háztartási hulladékunk jelentős része komposztálható, azaz szerves hulladék, melyből nagyon egyszerűen, jó minőségű termőföldet állíthatunk elő. HÁZTARTÁSI HULLADÉK ÖSSZETÉTELE 2,6% 35,7% Szerves 15,2% 15,4% 2,3% 28,9% Fém Műanyag Papír Üveg Egyéb A komposztálás nagyon egyszerű, hiszen csak egy olyan ládára van szükségünk, ahol biztosítani tudjuk a megfelelő oxigénellátást (oxigén hiányában a komposzt elrohad). Aki komposztál: Csökkenti a háztartási hulladék mennyiségét. Kiváló minőségű virágföldet készít. Tevékeny, egészséges életet él. Környezettudatosan gondolkodik, saját környezetével harmóniára törekszik. Tedd, amit tudsz, azzal, amid van, ott, ahol vagy! Theodore Roosevelt KOMPOSZTÁLJ!

29 IV.7. A HULLADÉKLÁBNYOM CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI Az emberek által felhalmozott hulladék miatti környezetszennyezés visszaszorítása nagy feladat, de talán nem reménytelen. Néhány tanács, mit tehetsz TE: Előzd meg a hulladék keletkezését, csökkentsd a mennyiségét, használd el, hasznosítsd újra! Gyűjts szelektíven! Komposztálj! Textiltörölközőt, szalvétát, illetve zsebkendőt használj papír helyett! Porcelán vagy üveg tányérokat használj a műanyagok helyett! Ne fehérített papírt használj! Mond le a reklámújságokat! Ne vásárolj feleslegesen csomagolt árukat! Csak olyan termékeket vegyél, amelyekre valóban szükséged van! A hagyományos elemek helyett, használj tölthető akkumulátorokat! A legfontosabb, hogy hétköznapi tevékenységeid során tartsd szem előtt a hulladék keletkezésének megelőzését!!! Az ember nem csak azért felelős, amit tesz, hanem azért is, amit nem tesz meg. Prótagorasz CSELEKEDJ!

30 V. A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS Minden mindennel összefügg Kiadványunk előző fejezetei egyértelműen érzékeltetik, hogy a minket körülvevő ezerarcú természet egyre többet veszít ezer arcából, mivel az emberi civilizáció a szükségesnél is nagyobb mértékben pusztítja, vagy legalábbis, erősen alakítja azt. Tudjuk, hogy az emberi társadalom érdekében szükség is van a természet megváltoztatására, hiszen el kell vennünk tőle azt, ami számunkra létszükséglet. Ám az emberiség érdeke megkívánja, hogy takarékosan bánjunk a természet kincseivel, hiszen ettől függ a következő nemzedék sorsa. Haldokló föld, legyilkolt fák, fuldokló égbolt néz le ránk. Minden csak pénz, papír és szám, és hullaszag a lépteink után, de ébrednünk kell, még nem késtünk el talán. Anti Fitness Club

31 Talán éppen emiatt napjaink egyik leggyakrabban használt fogalma a fenntartható fejlődés. Ám pontos jelentéstartalmával talán csak kevesen vannak igazán tisztában. Valahol belül érezzük, hogy miről is van szó, de szabatosan megfogalmazni nem minden esetben sikerül. Általánosan elfogadott definíciót az ENSZ Környezet és Fejlődés Világbizottsága Közös jövőnk (1987.) címmel kiadott jelentésében találhatunk: A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit, anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékek esélyét arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket. Az ENSZ jelentés egyértelművé teszi, hogy a fenntartható fejlődés három alappilléren nyugszik: a szociális, a gazdasági és a környezeti pilléreken, és mindhármat együttesen, kölcsönhatásaik figyelembevételével mérlegelni kell a különböző fejlesztési stratégiák kidolgozása során, illetve a konkrét intézkedésekben. Egy egyszerű példa: ha a helyi termelők élelmiszereinek fogyasztása során nincs szükség nagy távolságokra való szállításra, így kíméljük a környezetet és régiónk fejlődéséhez is hozzájárulunk.

32 Tekintsük át a fenntartható fejlődés fontosabb élőlény- és emberközpontú alapelveit, amelyek érvényesülését ill. érvényesítését biztosítanunk kell: az élők közösségét tisztelni és gondozni kell, az emberi élet minőségét javítani kell, a Föld életképességét és változatosságát meg kell őrizni, a meg nem újuló erőforrások kiaknázását a lehető legkisebbre kell szorítani, a Föld eltartóképességén belül kell élni, az emberi hozzáállást és gyakorlatot, ahol szükséges, meg kell változtatni, a közösségeknek képessé kell válniuk saját környezetük gondozására, a fejlődés és környezetvédelem összehangolására nemzeti kerettervet kell kidolgozni, az egészséges környezet érdekében világméretű szövetséget és egyezményeket kell kötni. Soha eddig nem volt ilyen kevés időnk arra, hogy ilyen sok mindent megtegyünk. Franklin D. Roosevelt

33 Hogy az imént felsorolt elvek valóban megvalósuljanak, a környezet szeretetére, védelmére, megóvására kell nevelünk a gyerekeket, már kora kisgyermek kortól. Hiszen senkinek sem lehet közömbös, hogyan alakul Földünk sorsa, ezért minden körülmények között biztosítanunk kell a biológiai egyensúly fenntartását. Ennek pedig feltétele, hogy az ember már egészen fiatalon folyamatosan találkozzon a környezetet érintő problémákkal, és részt vegyen a megoldások keresésében, illetve megvalósításában is. Hiszen a mindennapi tudatosság és takarékosság az energiafelhasználásban, illetve, az élet bármely területén nemcsak a pénztárcánkat, hanem a környezetünket is kíméli. A környezetvédelemben éppen ezért minden egyes emberre jelentős feladat hárul.

34 A világ különleges és bonyolult, akárcsak a pók hálója. Ha megérinted egy fonalát, remegése végigfut az összes többi szálon. Mi nemcsak megérintjük a hálót, hanem bele is szakítunk. Gerard Durell Ha hétköznapi tevékenységeinket végig gondoljuk és tudatosan megtervezzük, azzal rendkívül sokat tehetünk a környezetünk megóvásáért. Mindig van választási lehetőségünk! Az élelmiszerkészítés során energiatakarékos eszközök, módszerek alkalmazása kíméli környezetünket. Ha lakóhelyünkhöz közel intézzük napi ügyeinket, és nem utazunk feleslegesen, ezzel csökkentjük környezetünk terhelését. A bioélelmiszerek előállítása kisebb környezetterheléssel jár, így fogyasztásukkal hozzájárulunk a környezetünk megóvásához.

35 Ha az emberiséget és ezt, a minket körülvevő csodálatos világot újra egyensúlyba akarjuk hozni, akkor meg kell találnunk az értelem és az érzelem között a megfelelő egyensúlyt, hiszen a világ értékeinek, szépségeinek felfedezését érzéki benyomások, élmények alapján tesszük. Fel kell fognunk, hogy az egyén a természeti világ része, és ehhez - a racionális tudáson kívül - egy olyan érzelmi állapot is szükséges, mely elmélyíti a természethez kapcsolódó érzéseinket. A természeti értékek megbecsüléséhez, megóvásához, szeretetéhez elengedhetetlen, hogy az ember ne csak a szemével, de a szívével is meglássa azokat. jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges az a szemnek láthatatlan. Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg

36 V.1. MIT TEHETSZ A KÖRNYEZETEDÉRT? Élj és gondolkodj tudatosan! Szigeteld a házad és a nyílászárókat! Használj megújuló energiát! Vedd lejjebb a fűtést! Kapcsold ki azokat az eszközöket, melyeket nem használsz! Kapcsold le a villanyt, ha nem tartózkodsz a helyiségben! Csak annyi lámpát használj, amennyi feltétlenül szükséges! Lehetőleg használj takarékos fényforrást! Ne vásárolj szemetet! Válogasd szét és hasznosítsd újra a hulladékot! Használd a tömegközlekedést, sétálj és kerékpározz! Ültess fát!

37 VIGYÁZZ RÁ TE IS! ÉLD TUDATOSAN AZ ÉLETED!

38 VI. HASZNOS HONLAPOK Zöld Hírek Zöld iránytű Zöld hírek -OzonNetwork Forestpress, erdő, vad, természet, hírek Zöld Hivatal Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld Hatóság Nemzeti Parkjaink Magyar erdőgazdálkodás Zöld Szervezetek Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége Országos Erdészeti Egyesület Napkori erdőgazdák Zrt. Energia Klub Hulladék Munkaszövetség E-misszió Egyesület Zöld Pók Hálózat Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület National Geographic Magyarország WWF Magyarország Zöld megoldások Alternatív energia technológiák Kerékpártúrázás Zöld kalandra fel! 365 környezettudatos ötlet

39 Környezeti nevelés Harangodi Erdészeti Erdei Iskola Környezet és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége Hulladék-Suli Sulinet Zöld zóna Zöld lap.hu oldalak Minden, ami zöld Minden, ami hulladék Minden, ami ökológia Minden ami, környezetvédelem Minden, ami természetvédelem Minden, ami fenntarthatóság Minden, ami energia Minden, ami erdő Minden, ami bicikli Minden, ami kerékpártúra Minden, ami erdei iskola A kiadvány szerkesztésében az előbbiekben felsorolt honlapok nyújtottak segítséget. A benne felhasznált képek a ClipArt gyűjteményből valók, illetve a szerkesztők saját fotói.

40

Fogyasztás. Worldwide growth. a fogyasztás szerkezete a világ 3 térségében

Fogyasztás. Worldwide growth. a fogyasztás szerkezete a világ 3 térségében Fogyasztás Worldwide growth 2 a fogyasztás szerkezete a világ 3 térségében 3 4 Fogyasztás energia kg oe/fő, 2001 hús kg/fő, 2003 pc/1000 fő 2001 Ausztria 3.825 90,8 335 Belgium 5.735 91,5 233 Kína 896

Részletesebben

Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁSI ALAPISMERETEK

Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁSI ALAPISMERETEK Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁSI ALAPISMERETEK Táltoskert Biokertészet Életfa Környezetvédő Szövetség Csathó Tibor - 2014 Fenntarthatóság EU stratégiák A Földet unokáinktól kaptuk kölcsön! Körfolyamatok

Részletesebben

Dabason 10 helyszínen található szelektív hulladékgyűjtő sziget:

Dabason 10 helyszínen található szelektív hulladékgyűjtő sziget: Dabason 10 helyszínen található szelektív hulladékgyűjtő sziget: 1. Örkényi út Buszforduló (Gyón) 2. Vasút út Halász Jenő u. (Gyón) 3. Szőlő u. Iskola előtt (Gyón) 4. Szent István út Halász Kúria környéke

Részletesebben

KÖRNYEZETTUDATOS PRAKTIKÁK A HÉTKÖZNAPOKBAN

KÖRNYEZETTUDATOS PRAKTIKÁK A HÉTKÖZNAPOKBAN KÖRNYEZETTUDATOS PRAKTIKÁK Kump Edina ÖKO-Pack Nonprofit Kft. E-mail: edina@okopack.hu Web: www.okopack.hu Dunaújváros, 2015. február 6. KÖRNYEZETTUDATOS PRAKTIKÁK A Föld több, mint 7 milliárd lakosának

Részletesebben

Mi a tudatos vásárlás? Ki a tudatos vásárló? Fogyasztóvédelem Környezet, etika. Döntéseink alapvető értékeket tükröznek.

Mi a tudatos vásárlás? Ki a tudatos vásárló? Fogyasztóvédelem Környezet, etika. Döntéseink alapvető értékeket tükröznek. Tudatos vásárlás Mi a tudatos vásárlás? Ki a tudatos vásárló? Fogyasztóvédelem Környezet, etika Döntéseink alapvető értékeket tükröznek. Ökológiai lábnyom Egy ember ökológiai lábnyoma hektárban számítva

Részletesebben

Környezeti fenntarthatóság

Környezeti fenntarthatóság Környezeti fenntarthatóság Cél: konkrét, mérhető fenntarthatósági szempontok vállalása, és/vagy meglévő jó gyakorlatok fenntartása. 5 FŐ CÉLKITŰZÉS I. A környezeti követelmények elfogadása és megtartása

Részletesebben

Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás

Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás 2009 Dr Farkas Hilda Főosztályvezető, címzetes egyetemi docens KÖRNYEZETVÉDELEM A környezet védelme egyre inkább gazdasági szükségszerűség. Stern Jelentés Környezetvédelem

Részletesebben

Klímapolitika és a megújuló energia használata Magyarországon

Klímapolitika és a megújuló energia használata Magyarországon Klímapolitika és a megújuló energia használata Magyarországon Dióssy László Szakállamtitkár, c. egyetemi docens Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Enterprise Europe Network Nemzetközi Üzletember

Részletesebben

Természetes környezet. A bioszféra a Föld azon része, ahol van élet és biológiai folyamatok mennek végbe: kőzetburok vízburok levegőburok

Természetes környezet. A bioszféra a Föld azon része, ahol van élet és biológiai folyamatok mennek végbe: kőzetburok vízburok levegőburok Természetes környezet A bioszféra a Föld azon része, ahol van élet és biológiai folyamatok mennek végbe: kőzetburok vízburok levegőburok 1 Környezet természetes (erdő, mező) és művi elemekből (város, utak)

Részletesebben

2011.12.12. Hogyan tudunk csökkenteni? Az energiafogyasztás csökkentése otthon. Beruházás nélkül: viselkedés megváltoztatásával.

2011.12.12. Hogyan tudunk csökkenteni? Az energiafogyasztás csökkentése otthon. Beruházás nélkül: viselkedés megváltoztatásával. Hogyan tudunk csökkenteni? Az energiafogyasztás csökkentése otthon viselkedés megváltoztatásával Energiatakarékos készülékek Szigetelés Nyílászáró csere Megújuló energiák használata Építkezés Példa: hőveszteség

Részletesebben

Úton a nulla hulladék felé

Úton a nulla hulladék felé Úton a nulla hulladék felé Földesi Dóra Humusz Szövetség 2011. május 13.. Problémák A legyártott tárgyak 99%-a fél éven belül szemétbe kerül. Az élelmiszerek 30%-a bontatlanul kerül a kukába. 1 kukányi

Részletesebben

Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében

Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében 2012.09.20. A legnagyobb mennyiségű égetésre alkalmas anyagot a Mechanika-i Biológia-i Hulladék tartalmazza (rövidítve

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba Újrahasznosítási logisztika 1. Bevezetés az újrahasznosításba Nyílt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók Zárt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók

Részletesebben

A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra. Dióssy László KvVM szakállamtitkár

A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra. Dióssy László KvVM szakállamtitkár A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra Dióssy László KvVM szakállamtitkár A fenntartható fejlődés és hulladékgazdálkodás A fenntartható fejlődés biztosításának

Részletesebben

TETRA PAK VETÉLKEDŐ KÉRDÉSEK 1. forduló. 2. Hol található hazánk és Európa egyik utolsó homoki tölgyese?

TETRA PAK VETÉLKEDŐ KÉRDÉSEK 1. forduló. 2. Hol található hazánk és Európa egyik utolsó homoki tölgyese? TETRA PAK VETÉLKEDŐ KÉRDÉSEK 1. forduló 1. Hol található a világ legnagyobb trópusi erdőterülete? a. A Kongó-medencében. b. Amazóniában. c. Pápua-Új Guineán. 2. Hol található hazánk és Európa egyik utolsó

Részletesebben

A NULLA HULLADÉK KONCEPCIÓ MEGVALÓSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI CSÓR TELEPÜLÉS PÉLDÁJÁN

A NULLA HULLADÉK KONCEPCIÓ MEGVALÓSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI CSÓR TELEPÜLÉS PÉLDÁJÁN A NULLA HULLADÉK KONCEPCIÓ MEGVALÓSÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI CSÓR TELEPÜLÉS PÉLDÁJÁN 1 Készítette: Bocskói Diána környezettan alapszakos hallgató Témavezető: Munkácsy Béla BEVEZETÉS Az iparilag fejlett országok

Részletesebben

A fenntartható fejlődés megjelenése az ÚMFT végrehajtása során Tóth Tamás Koordinációs Irányító Hatóság Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2009. szeptember 30. Fenntartható fejlődés A fenntarthatóság célja

Részletesebben

,,Az energia nem vész el, csak átalakul." Országos komplex természettudományi vetélkedő 2011/2012 3. forduló Csapatnév: Zöldikék

,,Az energia nem vész el, csak átalakul. Országos komplex természettudományi vetélkedő 2011/2012 3. forduló Csapatnév: Zöldikék ,,Az energia nem vész el, csak átalakul." Országos komplex természettudományi vetélkedő 2011/2012 3. forduló Csapatnév: Zöldikék Az energia nem vész el csak átalakul Szerkeztők:Abonyi Blanka Fekete Gergő

Részletesebben

Nulla hulladék?! A csı végérıl a folyamatok elejére. Szilágyi László 2009. február 5. Visegrád

Nulla hulladék?! A csı végérıl a folyamatok elejére. Szilágyi László 2009. február 5. Visegrád Nulla hulladék?! A csı végérıl a folyamatok elejére Szilágyi László 2009. február 5. Visegrád Idén száznál több lerakót be kell zárni, de sok helyen még nincs kész az új. Sorban dılnek be a begyőjtı cégek,

Részletesebben

Az ásványgyapot új generációja

Az ásványgyapot új generációja Az ásványgyapot új generációja Egy selymes tapintású, kristálytiszta, nem éghető hő- és hangszigetelő ásványgyapot az URSA-tól PureOne az ásványgyapot új generációja URSA az Ön partnere elkötelezett a

Részletesebben

Bogár a fülbe avagy Mitől gyűlik szelektíven a hulladék. Czippán Katalin Budapest, 2010. február 4.

Bogár a fülbe avagy Mitől gyűlik szelektíven a hulladék. Czippán Katalin Budapest, 2010. február 4. Bogár a fülbe avagy Mitől gyűlik szelektíven a hulladék Czippán Katalin Budapest, 2010. február 4. Miről lesz szó avagy a bogarak Honnan jöttem? a JNOI Földi gondok EU megoldások felvillantás A jó kommunikáció

Részletesebben

A ZÖLD GAZDASÁG ERŐSÍTÉSE A HOSSZÚTÁVON FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS BIZTOSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN

A ZÖLD GAZDASÁG ERŐSÍTÉSE A HOSSZÚTÁVON FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS BIZTOSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN A ZÖLD GAZDASÁG ERŐSÍTÉSE A HOSSZÚTÁVON FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS BIZTOSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN Balassagyarmat, 2013.május 09. Mizik András erdőmérnök Ipoly Erdő Zrt. Miért Zöldgazdaság? A Zöldgazdaság alapelvei:

Részletesebben

Általában a környezet védelmről. A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön! (ősi indián közmondás)

Általában a környezet védelmről. A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön! (ősi indián közmondás) Általában a környezet védelmről A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön! (ősi indián közmondás) Környezet tudatos életmód Sokszor mondják, hogy a szegény ember nem tud spórolni,

Részletesebben

7. Hány órán keresztül világít egy hagyományos, 60 wattos villanykörte? a 450 óra b 600 óra c 1000 óra

7. Hány órán keresztül világít egy hagyományos, 60 wattos villanykörte? a 450 óra b 600 óra c 1000 óra Feladatsor a Föld napjára oszt:.. 1. Mi a villamos energia mértékegysége(lakossági szinten)? a MJ (MegaJoule) b kwh (kilówattóra) c kw (kilówatt) 2. Napelem mit állít elő közvetlenül? a Villamos energiát

Részletesebben

Európa szintű Hulladékgazdálkodás

Európa szintű Hulladékgazdálkodás Európa szintű Hulladékgazdálkodás Víg András Környezetvédelmi üzletág igazgató Transelektro Rt. Fenntartható Jövő Nyitókonferencia 2005.02.17. urópa színtű hulladékgazdálkodás A kommunális hulladék, mint

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK 1. KÖTET I. FEJLESZTÉSI STRATÉGIA... 6

TARTALOMJEGYZÉK 1. KÖTET I. FEJLESZTÉSI STRATÉGIA... 6 TARTALOMJEGYZÉK 1. KÖTET I. FEJLESZTÉSI STRATÉGIA... 6 II. HÓDMEZŐVÁSÁRHELY ÉS TÉRKÖRNYEZETE (NÖVÉNYI ÉS ÁLLATI BIOMASSZA)... 8 1. Jogszabályi háttér ismertetése... 8 1.1. Bevezetés... 8 1.2. Nemzetközi

Részletesebben

A hierarhia jelentősége a hulladékgazdálkodásban

A hierarhia jelentősége a hulladékgazdálkodásban A hierarhia jelentősége a hulladékgazdálkodásban Kolozsiné dr. Ringelhann Ágnes Főosztályvezető agnes.ringelhann.kolozsine@vm.gov.hu 457-3570 Budapest, 2011. február 23. Hulladékgazdálkodási törvénnyel

Részletesebben

Brundtland jelentés szerinti definíció: a fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit, anélkül, hogy veszélyeztetné a

Brundtland jelentés szerinti definíció: a fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit, anélkül, hogy veszélyeztetné a Brundtland jelentés szerinti definíció: a fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit, anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékek esélyét arra, hogy ők is kielégíthessék

Részletesebben

Zöldenergia - Energiatermelés melléktermékekbıl és hulladékokból

Zöldenergia - Energiatermelés melléktermékekbıl és hulladékokból Zöldenergia - Energiatermelés melléktermékekbıl és hulladékokból Dr. Ivelics Ramon PhD. irodavezetı-helyettes Barcs Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Üzemeltetési Iroda Hulladékgazdálkodás

Részletesebben

A folyamatos erdőborítás igazgatási vonatkozásai Lapos Tamás erdészeti osztályvezető

A folyamatos erdőborítás igazgatási vonatkozásai Lapos Tamás erdészeti osztályvezető Vidékfejlesztési Minisztérium Erdészeti, Halászati és Vadászati Főosztály 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. A folyamatos erdőborítás igazgatási vonatkozásai Lapos Tamás erdészeti osztályvezető Erdőgazdálkodás

Részletesebben

1. Vegyél vissza a flancból!

1. Vegyél vissza a flancból! www.vegyelvissza.hu 1. Vegyél vissza a flancból! Neked a divat mondja meg, ki vagy? Minden második vásárlás impulzusvásárlás. Hirtelen jött vágy és ötlet eredménye. Kétszer ad, aki gyorsan ad kétszer vesz,

Részletesebben

BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31.

BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31. BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31. VIZSGATESZT Klímabarát zöldáramok hete Című program Energiaoktatási anyag e-képzési program HU0013/NA/02 2009. május

Részletesebben

Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés

Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés Őri István GREENFLOW CORPORATION Zrt. Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés Fenntarthatóság-fenntartható fejlődés Megelőzés-prevenció Tisztább

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Az Európai víz Charta. 3. lecke A víz jelentőségét az ember és környezete számára az

Részletesebben

Az Olimpiai Mozgalom és a környezetvédelem

Az Olimpiai Mozgalom és a környezetvédelem Az Olimpiai Mozgalom és a környezetvédelem Schmitt Pál A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja Magyar Edzők Társasága Fenntartható fejlődés 1. A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen

Részletesebben

Pályázati lehetőségek vállalkozások számára a KEOP keretein belül

Pályázati lehetőségek vállalkozások számára a KEOP keretein belül Pályázati lehetőségek vállalkozások számára a KEOP keretein belül 2010. február1. KEOP-2009-4.2.0/A: Helyi hő és hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal A konstrukció ösztönözni és támogatni

Részletesebben

Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia 2010

Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia 2010 Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia 1 Energiatakarékossági lehetőségeink a háztartási mérések tükrében Kecskeméti Református Gimnázium Szerző: Fejszés Andrea tanuló Vezető: Sikó Dezső tanár ~

Részletesebben

A 15-29 éves fiatalok véleménye a környezettudatosság anyagi hatásairól Kutatás a Lélegzet Alapítvány számára. 2010. május 26.

A 15-29 éves fiatalok véleménye a környezettudatosság anyagi hatásairól Kutatás a Lélegzet Alapítvány számára. 2010. május 26. A 1- éves fiatalok véleménye a környezettudatosság anyagi hatásairól Kutatás a Lélegzet Alapítvány számára 2010. május 26. A fiatalok véleménye a környezetvédelem jelentőségéről százalék A környezetvédelem

Részletesebben

Őri István vezérigazgató Green Capital Zrt. 2010. május 6.

Őri István vezérigazgató Green Capital Zrt. 2010. május 6. Őri István vezérigazgató Green Capital Zrt. 2010. május 6. A tanulmány az NFGM megbízásából készült Miért? (NFFT Jövőkereső) Mindezekre tekintettel halaszthatatlan, hogy a magyar társadalom körében széleskörű

Részletesebben

ismeret és elfogadottság

ismeret és elfogadottság A fenntartható fejlődés ismeret és elfogadottság 2010 június 21. Nobody s Unpredictable Percepciók a fenntarthatóságról 2 Fenntarthatóság és fenntartható fejlődés de mit is jelent a fogalom? A fenntarthatóság

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Fenntartható mezőgazdálkodás. 98.lecke Hosszú távon működőképes, fenntartható

Részletesebben

Adjon zöld utat irodai megtakarításainak!

Adjon zöld utat irodai megtakarításainak! Adjon zöld utat irodai megtakarításainak! - Zöld Iroda Program - Lontayné Gulyás Mónika Green IT konferencia 2010. szeptember 22. A KÖVET dióhéjban Kiemelkedően közhasznú egyesület Tudatformálás: képzések,

Részletesebben

FA ENERGETIKAI HASZNOSÍTÁSÁNAK VESZÉLYEI A MAGYAR FAIPARRA

FA ENERGETIKAI HASZNOSÍTÁSÁNAK VESZÉLYEI A MAGYAR FAIPARRA FA ENERGETIKAI HASZNOSÍTÁSÁNAK VESZÉLYEI A MAGYAR FAIPARRA Miért kell a címben szereplő témáról beszélni? Ezen érdekek összehangolásával kell megfelelő állami szabályokat hozni. Most úgy tűnik, hogy ezen

Részletesebben

Terv tervezete. László Tibor Zoltán főosztályvezető-helyettes. Budapest, 2013. november 14.

Terv tervezete. László Tibor Zoltán főosztályvezető-helyettes. Budapest, 2013. november 14. Az Országos Hulladékgazdálkodási Terv tervezete László Tibor Zoltán főosztályvezető-helyettes Budapest, 2013. november 14. Miért van szükség az Országos Hulladékgazdálkodási Tervre? 1. Jogszabályi kötelezettség

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc ÚMVP II. tengely A földhasználat racionalizálása a környezeti és természeti értékek

Részletesebben

A modern múlt m áért PROJEKTINDÍTÓ NAP. A projekt bemutatása

A modern múlt m áért PROJEKTINDÍTÓ NAP. A projekt bemutatása A modern múlt m - étkezésünk fenntarthatóságáé áért PROJEKTINDÍTÓ NAP A projekt bemutatása ELŐZMÉNYEK A TÁJT A VÁROSOMV A VÁROSODV A HELY SZELLEME KONFERENCIÁK Környezeti kultúra kulturális lis környezet

Részletesebben

A megújuló energia termelés helyzete Magyarországon

A megújuló energia termelés helyzete Magyarországon A megújuló energia termelés helyzete Magyarországon Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Budapest, 2016.

Részletesebben

Zöld stratégia a területfejlesztésben A ZÖLD megye

Zöld stratégia a területfejlesztésben A ZÖLD megye Zöld stratégia a területfejlesztésben A ZÖLD megye Seszták Oszkár A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés Elnöke Nyíregyháza, 2012. június 19. Vázlat I. Változások II. Múlt III. Stratégiai céljaink IV.

Részletesebben

Szeméthegyeken túl. szemétszedé s Dezsővel. Cihat Annamária Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola

Szeméthegyeken túl. szemétszedé s Dezsővel. Cihat Annamária Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola Szeméthegyeken túl. szemétszedé s Dezsővel Cihat Annamária Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola Hulladék vagy szemét? Segíts eldönteni! EZT NE! Hulladékok csoportosítása Keletkezés helye

Részletesebben

Hulladékgazdálkodás szabályozás Kitekintés a műanyagok irányában

Hulladékgazdálkodás szabályozás Kitekintés a műanyagok irányában Hulladékgazdálkodás szabályozás Kitekintés a műanyagok irányában Kolozsiné dr. Ringelhann Ágnes Főosztályvezető agnes.ringelhann.kolozsine@vm.gov.hu 457-3570 Budapest, 2011. április 27. A hulladékképződés

Részletesebben

Ökoház - Aktív ház. Gergely Gyula Mátyás h9o5aa MSE 2011.04.26.

Ökoház - Aktív ház. Gergely Gyula Mátyás h9o5aa MSE 2011.04.26. Ökoház - Aktív ház Gergely Gyula Mátyás h9o5aa MSE 2011.04.26. Ökoház Laikus épület, természetes és újrahasznosított anyagokból Szakember épület, ami a legkisebb káros hatást gyakorolja környezetére 2

Részletesebben

Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások

Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások Élelmiszerhulladék-csökkentés a Jövő Élelmiszeripari Gyárában Igények és megoldások Jasper Anita Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. Élelmiszerhulladékok kezelésének és újrahasznosításának jelentősége

Részletesebben

TECHNOLÓGIAI RENDSZEREK 03.

TECHNOLÓGIAI RENDSZEREK 03. TECHNOLÓGIAI RENDSZEREK 03. dr. Torma András 2011.09.20. Tartalom 1. Gazdasági folyamatok az iparban 2. Ipari termelés és termékek jellemzői, kapcsolataik 3. Termelési tényezők 4. Technológia jellemzői

Részletesebben

Érzékeny földünk. Városi Pedagógiai Intézet Miskolc, 2006 április 19. ME MFK Digitális Közösségi Központ

Érzékeny földünk. Városi Pedagógiai Intézet Miskolc, 2006 április 19. ME MFK Digitális Közösségi Központ Érzékeny földünk Városi Pedagógiai Intézet Miskolc, 2006 április 19 ME MFK Digitális Közösségi Központ Földessy János ...ha egy pillangó szárnya rebbenésével megmozdítja a levegőt, mondjuk Pekingben, akkor

Részletesebben

Jogszabályok és jogesetek a Nulla Hulladék tükrében. dr. Kiss Csaba EMLA

Jogszabályok és jogesetek a Nulla Hulladék tükrében. dr. Kiss Csaba EMLA Jogszabályok és jogesetek a Nulla Hulladék tükrében dr. Kiss Csaba EMLA EMLA 1992/1994 alapítás Közérdekű környezetvédelmi jogi tanácsadó iroda 600+ peres üggyel Tagja a Justice and Environment és a The

Részletesebben

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Energiamenedzsment ISO 50001 A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Hogyan bizonyítható egy vállalat környezettudatossága vásárlói felé? Az egész vállalatra,

Részletesebben

A környezetvédelem szerepe

A környezetvédelem szerepe A környezetvédelem szerepe Szerepek a környezetvédelemben 2010. június 17. 7. Tisztább Termelés Szakmai Nap TÖRTÉNETE Az emberi tevékenység hatásai a történelem során helyi, térségi, országos, majd ma

Részletesebben

Németország környezetvédelme. Készítették: Bede Gréta, Horváth Regina, Mazzone Claudia, Szabó Eszter Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola

Németország környezetvédelme. Készítették: Bede Gréta, Horváth Regina, Mazzone Claudia, Szabó Eszter Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola Németország környezetvédelme Készítették: Bede Gréta, Horváth Regina, Mazzone Claudia, Szabó Eszter Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola Törvényi háttér 2004-ben felváltotta elődjét a megújuló energia

Részletesebben

Környezet- és természetvédelmi pályázati kiírások a Közép-magyarországi régióban

Környezet- és természetvédelmi pályázati kiírások a Közép-magyarországi régióban Környezet- és természetvédelmi pályázati kiírások a Közép-magyarországi régióban Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség közép-magyarországi műhelytalálkozója, Budapest, 2010. május 20. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Légszennyezés. Molnár Kata Környezettan BSc

Légszennyezés. Molnár Kata Környezettan BSc Légszennyezés Molnár Kata Környezettan BSc Száraz levegőösszetétele: oxigén és nitrogén (99 %) argon (1%) széndioxid, héliumot, nyomgázok A tiszta levegő nem tartalmaz káros mennyiségben vegyi anyagokat!

Részletesebben

Az újrahasznosított író-nyomó papírok használatának elősegítése

Az újrahasznosított író-nyomó papírok használatának elősegítése Az újrahasznosított író-nyomó papírok használatának elősegítése Graczka Sylvia Projektgazda: Reflex Egyesület KEOP-6.1.0/B/11-2011-0020 Környezeti tanácsadás fejlesztése a Nyugat-Dunántúlon fókuszban a

Részletesebben

TERMÉSZTVÉDELMI ELVÁRÁSOK AZ ERDŐGAZDÁLKODÁSBAN - TERMÉSZETVÉDELMI SZAKMAPOLITIKAI KERETEK

TERMÉSZTVÉDELMI ELVÁRÁSOK AZ ERDŐGAZDÁLKODÁSBAN - TERMÉSZETVÉDELMI SZAKMAPOLITIKAI KERETEK TERMÉSZTVÉDELMI ELVÁRÁSOK AZ ERDŐGAZDÁLKODÁSBAN - TERMÉSZETVÉDELMI SZAKMAPOLITIKAI KERETEK A természet mindennél és mindenkinél jobb vezető, ha tudjuk, hogyan kövessük. C. G. Jung Az előadás vázlata Természetvédelmi

Részletesebben

KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás

KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás Komposztálás Otthoni komposztálással a természetes lebomlási folyamatoknak köszönhetően jó minőségű humusz nyerhető a konyhai és a kerti zöldhulladékokból, amelyek ideális

Részletesebben

Turizmus. Környezetvédelem a turizmusban. Ökoturizmus. Fenntartható fejlődés

Turizmus. Környezetvédelem a turizmusban. Ökoturizmus. Fenntartható fejlődés Turizmus Környezetvédelem a turizmusban Fenntartható fejlődés Olyan fejlődés, amely képes kielégíteni a jelen szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generációinak lehetőségeit saját szükségleteik

Részletesebben

A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon. 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató

A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon. 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató A napenergia hasznosítás támogatásának helyzete és fejlesztési tervei Magyarországon 2009. Március 16. Rajnai Attila Ügyvezetı igazgató Energia Központ Nonprofit Kft. bemutatása Megnevezés : Energia Központ

Részletesebben

Programok a Társadalmi Megújulás Operatív Program Innovatív iskolák fejlesztése 2. ütem c. pályázati felhíváshoz

Programok a Társadalmi Megújulás Operatív Program Innovatív iskolák fejlesztése 2. ütem c. pályázati felhíváshoz Programok a Társadalmi Megújulás Operatív Program Innovatív iskolák fejlesztése 2. ütem c. pályázati felhíváshoz A Humusz Szövetség 20 éve a hulladékcsökkentést, a fenntartható fogyasztást és termelést

Részletesebben

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD.

LELLEI ÓVODA. Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. LELLEI ÓVODA Olyan nemzedék felnövekedésére van szükségünk, amelynek a környezetvédelem nemcsak nagybetűs plakát, hanem ÉLETMÓD. (Környezeti Munkanapló) A LELLEI ÓVODÁBAN: Nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos

Részletesebben

A környezeti szempontok megjelenítése az energetikai KEOP pályázatoknál

A környezeti szempontok megjelenítése az energetikai KEOP pályázatoknál A környezeti szempontok megjelenítése az energetikai KEOP pályázatoknál.dr. Makai Martina főosztályvezető VM Környezeti Fejlesztéspolitikai Főosztály 1 Környezet és Energia Operatív Program 2007-2013 2007-2013

Részletesebben

Horizontális szempontok: környezeti fenntarthatóság esélyegyenlőség

Horizontális szempontok: környezeti fenntarthatóság esélyegyenlőség Horizontális szempontok: környezeti fenntarthatóság esélyegyenlőség Czippán Katalin 2004. június 24. Európai Tanács 1260/1999 rendelete preambuluma: Mivel a Közösség gazdasági és szociális kohézió erősítését

Részletesebben

Hatásvizsgálati Konferencia Fenntartható fejlődés, környezeti és természeti hatások

Hatásvizsgálati Konferencia Fenntartható fejlődés, környezeti és természeti hatások Hatásvizsgálati Konferencia Fenntartható fejlődés, környezeti és természeti hatások? Bibók Zsuzsanna főosztályvezető-helyettes 2011. június 14. Tartalom Fenntartható fejlődés A környezetvédelem és alapelvei

Részletesebben

Fenntartható fejlődés szakkör

Fenntartható fejlődés szakkör Fenntartható fejlődés szakkör Környezetbarát termékek Az újrahasznosítás lehetőségei 3-4. foglalkozás 2010.03.11. 2 1.Mit értünk környezetbarát terméken? Környezetbarát Termék védjegy Környezetbarát Termék

Részletesebben

A HULLADÉK HULLADÉKOK. Fogyasztásban keletkező hulladékok. Termelésben keletkező. Fogyasztásban keletkező. Hulladékok. Folyékony települési hulladék

A HULLADÉK HULLADÉKOK. Fogyasztásban keletkező hulladékok. Termelésben keletkező. Fogyasztásban keletkező. Hulladékok. Folyékony települési hulladék HULLADÉKOK A HULLADÉK Hulladékok: azok az anyagok és energiák, melyek eredeti használati értéküket elvesztették és a termelési vagy fogyasztási folyamatból kiváltak. Csoportosítás: Halmazállapot (szilárd,

Részletesebben

A fenntartható életmóddal és fogyasztási szokásokkal kapcsolatos Non-profit Információs Központ fejlesztése Hódmezővásárhelyen

A fenntartható életmóddal és fogyasztási szokásokkal kapcsolatos Non-profit Információs Központ fejlesztése Hódmezővásárhelyen Non-profit Információs Központ fejlesztése Hódmezővásárhelyen KEOP-6.2.0/B/09-2010-0018 Zöldlevél A Környezeti Információs Központ hírlevele 2013. 1. szám Tisztelt Zöldvásárhelyi! Mint korábban értesülhetett

Részletesebben

TEREMÉSZETBERÁT SZAKKÖR ÉVES MUNKATERVE 2013-2014.

TEREMÉSZETBERÁT SZAKKÖR ÉVES MUNKATERVE 2013-2014. TEREMÉSZETBERÁT SZAKKÖR ÉVES MUNKATERVE 2013-2014. Heti óraszám: 1 óra Éves óraszám: 36 óra Készítette: 2013. szeptember 1. ------------------------------------- Dr. Halász Mátyásné Ellenőrizte:.. munkaközösség-vezető

Részletesebben

HASZONANYAG NÖVELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ ÚJ KÖZSZOLGÁLTATÁSI RENDSZERBEN

HASZONANYAG NÖVELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ ÚJ KÖZSZOLGÁLTATÁSI RENDSZERBEN HASZONANYAG NÖVELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI AZ ÚJ KÖZSZOLGÁLTATÁSI RENDSZERBEN Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Részletesebben

Biogáz és Biofinomító Klaszter szakmai tevékenysége. Kép!!!

Biogáz és Biofinomító Klaszter szakmai tevékenysége. Kép!!! Biogáz és Biofinomító Klaszter szakmai tevékenysége Kép!!! Decentralizált bioenergia központok energiaforrásai Nap Szél Növényzet Napelem Napkollektor Szélerőgépek Biomassza Szilárd Erjeszthető Fagáz Tüzelés

Részletesebben

Környezet AZ EURÓPAI SZOCIALISTÁK PÁRTJÁNAK PARLAMENTI FRAKCIÓJA

Környezet AZ EURÓPAI SZOCIALISTÁK PÁRTJÁNAK PARLAMENTI FRAKCIÓJA Környezet AZ EURÓPAI SZOCIALISTÁK PÁRTJÁNAK PARLAMENTI FRAKCIÓJA Minden európai elismeri, hogy a környezet nem megosztható és alapvető fontosságú kötelezettségünk, hogy megvédjük. Az Európai Unió Jó környezetet

Részletesebben

Környezetvédelem (KM002_1)

Környezetvédelem (KM002_1) (KM002_1) 11. Fenntartható erőforrásgazdálkodás és fejlődés 2007/2008-as tanév I. félév Dr. Zseni Anikó egyetemi docens SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki Tanszék Fenntartható fejlődés a fenntartható fejlődés

Részletesebben

A hulladék hasznosításának legősibb módja a komposztálás

A hulladék hasznosításának legősibb módja a komposztálás A hulladék hasznosításának legősibb módja a komposztálás A biohulladék elkülönítése és kezelése Egy magyarországi lakos átlagos éves hulladéktermelése meghaladhatja a 430 kg-ot. Ennek akár 45%-a is állhat

Részletesebben

A megújuló energiahordozók szerepe

A megújuló energiahordozók szerepe Magyar Energia Szimpózium MESZ 2013 Budapest A megújuló energiahordozók szerepe dr Szilágyi Zsombor okl. gázmérnök c. egyetemi docens Az ország energia felhasználása 2008 2009 2010 2011 2012 PJ 1126,4

Részletesebben

Energiatakarékossági szemlélet kialakítása

Energiatakarékossági szemlélet kialakítása Energiatakarékossági szemlélet kialakítása Nógrád megye energetikai lehetőségei Megújuló energiák Mottónk: A korlátozott készletekkel való takarékosság a jövő generációja iránti felelősségteljes kötelességünk.

Részletesebben

Környezet szennyezés Hulladékgazdálkodás

Környezet szennyezés Hulladékgazdálkodás Projekt első hete Környezet szennyezés Hulladékgazdálkodás Napjaink környezeti kihívásai arra hívják fel a figyelmet, hogy ha nem változtatunk a szemléletünkön, ha nem valósítjuk meg cselekedeteinkben

Részletesebben

Fenntarthatóság és hulladékgazdálkodás

Fenntarthatóság és hulladékgazdálkodás Fenntarthatóság és hulladékgazdálkodás Néhány tény A különbözı rendszerek egymás negentórpiájával, szabad energiájával táplálkoznak A szabad-energia a rendezettség mértékének fenntartásához kell Az ember

Részletesebben

A környezeti szabályozás célja, feladatai. A szabályozás alapkövetelményei. A szabályozás alapkövetelményei 2. A közvetlen szabályozás eszközei

A környezeti szabályozás célja, feladatai. A szabályozás alapkövetelményei. A szabályozás alapkövetelményei 2. A közvetlen szabályozás eszközei ELÕADÁS ÁTTEKINTÉSE Környezeti szabályozás, környezetvédelmi stratégiák A környezeti szabályozás célja, feladatai Közvetett vagy gazdasági szabályozás A környezetvédelem térnyerése a vállalati gyakorlatban

Részletesebben

KRISNA-HÍVŐK A FÖLDANYA VÉDELMÉBEN ÖKOLÓGIAI 1X1. A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének környezetvédelmi ajánlása

KRISNA-HÍVŐK A FÖLDANYA VÉDELMÉBEN ÖKOLÓGIAI 1X1. A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének környezetvédelmi ajánlása KRISNA-HÍVŐK A FÖLDANYA VÉDELMÉBEN ÖKOLÓGIAI 1X1 A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének környezetvédelmi ajánlása Az univerzumban minden élő és élettelen az Úr irányítása alatt áll, s minden

Részletesebben

A környezetvédelem alapelvei

A környezetvédelem alapelvei A környezetvédelem alapelvei Alapelvek funkciói Kettős: - iránymutatás a jogalkotás számára - eligazítás a jogi dokumentumok gyakorlati alkalmazásában Az egzakt megismerés elve A környezet állapotának,

Részletesebben

Láng István. A Környezet és Fejlıdés Világbizottság (Brundtland Bizottság) jelentése húsz év távlatából

Láng István. A Környezet és Fejlıdés Világbizottság (Brundtland Bizottság) jelentése húsz év távlatából Fenntartható fejlıdés: a XXI. század globális kihívása konferencia Láng István A Környezet és Fejlıdés Világbizottság (Brundtland Bizottság) jelentése húsz év távlatából Budapest, 2007. február 15. Római

Részletesebben

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség tevékenysége, 2012. Q1. 2012. április 11.

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség tevékenysége, 2012. Q1. 2012. április 11. Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség tevékenysége, 2012. Q1 2012. április 11. Az új termékdíjas törvény Az új koncepció céljai: Egyablakos rendszer kiépítése Átlátható Számonkérhető Nyomon követhető

Részletesebben

A Fenntartható fejlődés fizikai korlátai. Késíztette: Rosta Zoltán Témavezető: Dr. Martinás Katalin Egyetemi Docens

A Fenntartható fejlődés fizikai korlátai. Késíztette: Rosta Zoltán Témavezető: Dr. Martinás Katalin Egyetemi Docens A Fenntartható fejlődés fizikai korlátai Késíztette: Rosta Zoltán Témavezető: Dr. Martinás Katalin Egyetemi Docens Fenntartható fejlődés 1987-ben adja ki az ENSZ Környezet és Fejlődés Világbizottsága a

Részletesebben

ÓVJUK MEG A TERMÉSZETBEN KIALAKULT EGYENSÚLYT!

ÓVJUK MEG A TERMÉSZETBEN KIALAKULT EGYENSÚLYT! ÓVJUK MEG A TERMÉSZETBEN KIALAKULT EGYENSÚLYT! 24. Távhő Vándorgyűlés Épület-felújítások üzemviteli tapasztalatai dr. Zsebik Albin zsebik@energia.bme.hu BME, Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék NYÍREGYHÁZA,

Részletesebben

HELYI HŐ, ÉS HŰTÉSI IGÉNY KIELÉGÍTÉSE MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOKKAL KEOP-4.1.0-B

HELYI HŐ, ÉS HŰTÉSI IGÉNY KIELÉGÍTÉSE MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOKKAL KEOP-4.1.0-B HELYI HŐ, ÉS HŰTÉSI IGÉNY KIELÉGÍTÉSE MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOKKAL KEOP-4.1.0-B Jelen pályázat célja: ösztönözni a decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek elterjedését.

Részletesebben

ZA4983 Flash Eurobarometer 256 (Europeans attitudes towards the issue of sustainable consumption and production)

ZA4983 Flash Eurobarometer 256 (Europeans attitudes towards the issue of sustainable consumption and production) ZA4983 Flash Eurobarometer 256 (Europeans attitudes towards the issue of sustainable consumption and production) Country Specific Questionnaire Hungary FLASH 256 SUSTAINABLE CONSUMPTION & PRODUCTION Q1.

Részletesebben

KÖRNYEZET, TECHNIKA Ökotechnológia? Dr. Géczi Gábor

KÖRNYEZET, TECHNIKA Ökotechnológia? Dr. Géczi Gábor KÖRNYEZET, TECHNIKA Ökotechnológia? Dr. Géczi Gábor A környezetkárosítás egyik jelentős forrása az emberi tevékenység, amelynek mértéke a technikai eszközök használatával megsokszorozódott. A XIX. század

Részletesebben

Hulladékgazdálkodás Budapest III. kerületében

Hulladékgazdálkodás Budapest III. kerületében Hulladékgazdálkodás Budapest III. kerületében Óbudai Zöld Szabadegyetem Szabó Magdolna 2011. december 1. főtanácsadó Törvényi háttér Európa Tanácsi alapelvek, Környezeti akcióprogramok 1990. évi LXV. trv.

Részletesebben

A szelíd turizmus kritériumai

A szelíd turizmus kritériumai A szelíd turizmus kritériumai Történet röviden 60-as évektől fokozódó kritikák Stockholm, 1972: Környezet és fejlődés Brundtland-jelentés, 1974 Rio de Janeiro, 1992: Föld Csúcs Ökoturizmus fogalmának megjelenése

Részletesebben

Műanyagok és környezetvédelem

Műanyagok és környezetvédelem Műanyagok és környezetvédelem 1 Vázlat Műanyagok és környezet mennyiség energia Megoldás életút-analízis megelőzés, tervezés újrafeldolgozás kémiai hasznosítás égetés Biológiailag lebontható polimerek

Részletesebben

Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28.

Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28. Honvári Patrícia MTA KRTK MRTT Vándorgyűlés, 2014.11.28. Miért kikerülhetetlen ma a megújuló energiák alkalmazása? o Globális klímaváltozás Magyarország sérülékeny területnek számít o Magyarország energiatermelése

Részletesebben

Önfenntartó Ökoház: az élhető jövő. Csömör Hermina info@goldlaser.hu +36 20 993 9368

Önfenntartó Ökoház: az élhető jövő. Csömör Hermina info@goldlaser.hu +36 20 993 9368 Önfenntartó Ökoház: az élhető jövő Csömör Hermina info@goldlaser.hu +36 20 993 9368 Az ipari termelés hátrányai A természetes környezet kimerülése Csökkenő tápanyagtartalom az élelmiszerekben Folyamatos

Részletesebben

Tippek a Zöld Iroda Program megv g aló l s ó ít í ásho h z o 2009. szeptember 30.

Tippek a Zöld Iroda Program megv g aló l s ó ít í ásho h z o 2009. szeptember 30. Tippek a Zöld Iroda Program megvalósításhoz 2009. szeptember 30. A KÖVET dióhéjban Kiemelkedően közhasznú egyesület Tudatformálás: képzések, céglátogatások, tapasztalatcserék, kiállítások; EU-s és magyar

Részletesebben

Az építési és bontási hulladékokkal kapcsolatos aktuális hazai problémák és a készülő rendelet megoldási javaslatai

Az építési és bontási hulladékokkal kapcsolatos aktuális hazai problémák és a készülő rendelet megoldási javaslatai FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM Az építési és bontási hulladékokkal kapcsolatos aktuális hazai problémák és a készülő rendelet megoldási javaslatai Nyissuk meg a másodnyersanyagok útját! Dr. Petrus József

Részletesebben