Fogyasztói kézikönyv (Utoljára frissítve 2014-ben)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Fogyasztói kézikönyv (Utoljára frissítve 2014-ben)"

Átírás

1 DÖNTÉSEID NAGY HATÁSSAL VANNAK A FÖLDRE! Fogyasztói kézikönyv (Utoljára frissítve 2014-ben) Környezet

2 2 Tartalomjegyzék (Utoljára frissítve 2014-ben) A kampány 3 Erőforrás-hatékonyság 4 Mi ez? 4 Miért van rá szükség? 4 A szemét erőforrássá alakítása 5 A víz: létfontosságú erőforrás 6 Környezetbarátabb EU-gazdaság 8 Mi az a környezetbarát gazdaság? 8 Európa átalakítása környezetbarát gazdasággá 9 a természeti erőforrások megőrzését szolgáló politikák 9 A környezetbarát gazdaság és a munkahelyek 12 Tanácsok 14 Levegő 15 Víz 18 Talaj 26 Ásványok 28 Faanyag/fűrészáru 30 Biodiverzitás 32 Hulladék 37 Újrahasználat 46 Újrahasznosítás 48 Közlekedés/utazás 51 Energiahatékonyság 53 Túlfogyasztás 57 Környezetbarát gazdaság 60

3 3 A kampány Döntéseid nagy hatással vannak a Földre! Teljes életet akarsz élni a természettel összhangban? Akkor a Generation Awake neked való! A lényeg az, hogy végiggondoljuk fogyasztói választásainkat és azoknak a Föld természetes erőforrásaira gyakorolt következményeit. A Generation Awake tagjaként tisztában leszel azzal, hogy döntéseid nem csak saját magadra, de az egész Földre is hatással vannak. Hogyan? Az élet döntések sorozata. Ha olyan okos döntéseket hozunk nap mint nap, amelyek tekintettel vannak környezetünkre, az óriási hatással van nem csak a te, de családod és barátaid életére is. Először is pénzt takaríthatsz meg, és javíthatod az életminőséged, ezenkívül pedig a gazdaságnak is jót teszel. Sőt, az okos fogyasztói döntések nem csupán neked, hanem az eljövendő generációk számára is fenntarthatóbbá teszik a városodat, az országodat, Európát és az egész Földet is. Együttesen dolgozhatunk azon, hogy egy olyan társadalmat teremtsünk meg, amelyben megtanultunk kevesebből többet kihozni, amelyben az egyszer használatos dolgok kultúrája a múlt csökevénye, amelyben a hulladék mennyisége nullára csökkent, és amelyben minden tárgynak megvan az értéke, újra felhasználható vagy új tárggyá feldolgozható. A Generation Awake egy kampány, amelyet az Európai Bizottság azzal a céllal hozott létre, hogy felhívja a figyelmet mindazokra a lépésekre, amelyeket mindennapi életében bármelyikünk megtehet a víz, az energia és egyéb természeti erőforrások kímélése és a hulladék mennyiségének csökkentése céljából. Ha tetszik, amit látsz, add át az üzenetet rokonaidnak és barátaidnak is, valamint csatlakozz hozzánk a Facebookon is! Köszönjük! Remek, hogy itt vagy velünk.

4 4 Erőforrás-hatékonyság Mi ez? A természeti erőforrásokra például a fémekre, ásványokra, erdőkre, földre, levegőre és vízre szükségünk van a boldoguláshoz és jóléthez, de gyorsabban használjuk fel, mint ahogyan pótolni lehetne őket. Amikor pusztítjuk az ökoszisztémánkat egyensúlyban tartó állatokat és növényeket, a jövőnk szempontjából halmozzuk fel a problémákat. Ha szeretnénk gondoskodni róla, hogy mi és gyermekeink jó életminőségben, egészséges környezetben és pörgő gazdaságban élhessünk, másképpen kell ezentúl használnunk az erőforrásokat, mind az egyén, mind a társadalom szintjén. Az erőforrás-hatékonyság lényege a több elérése kevesebbel, az erőforrások fenntartható használata, és a környezetre gyakorolt hatásunk minimalizálása. Miért van rá szükség? 2050-re, ha úgy folytatódnak a dolgok, ahogyan eddig voltak, a maihoz képest ötször annyi erőforrást nyerünk ki a környezetünkből. Ez valószínűleg nem lesz lehetséges. Ökoszisztémáinknak több mint 60 %-a már most is túlságosan ki van használva, a halállományok globális szinten fenyegetettek, és a túl sok fa kivágásával veszélyeztetjük vizeink és levegőnk minőségét. A világ népessége 9 milliárd felé tart majd, és a társadalomnak ezzel párhuzamosan úgy kell átalakulnia, hogy hatékonyabban használjuk az erőforrásokat, és a környezet pusztítása helyett a fejlesztésén dolgozzunk. Az EU ezért kampányol az erőforrás-hatékonyság mellett, ami az erőforrások fenntarthatóbb használatát jelenti. A vizet, az ásványokat és a fát, illetve a hasonló nyersanyagokat azok teljes életciklusán át hatékonyabban kell kezelni, a kezdeti kitermeléstől egészen addig, amíg végül hulladékká nem válnak. A fogyasztás a környezetre legnagyobb hatását az élelmiszer, az épületek és a közlekedés útján fejti ki, így ezeken a területeken van szükség a legnagyobb változásokra. Fogyasztóként mi is kivehetjük ebből a részünket, ha figyelembe vesszük az általunk vásárolt termékek élettartamát és hatását, illetve hogy otthon milyen módon használjuk fel az energiát és a vizet, valamint hogyan beszéljük meg ismerőseinkkel és rokonainkkal a vásárlással kapcsolatos döntéseinket.

5 5 A szemét erőforrássá alakítása A szemetet hagyományosan a környezetszennyezés egyik forrásának tekintették. A jól kezelt hulladék azonban anyagok értékes forrása lehet, különösen korunkban, amikor számos nyersanyagból kifogyóban vannak a készletek. A legjobb megközelítés, ha megszüntetjük a hulladéktermelést. Ha pedig ez nem lehetséges, van más pozitív lehetőség is: az újrahasznosítás és a szelektív gyűjtés. Csökkentés Gondold át, hogy milyen hatást gyakorolnak a környezetre a dolgok, amelyeket megvásárolsz, illetve a csomagolásuk? Vásárláskor mindig használj újra felhasználható szatyrot, csökkentsd az ételmaradék mennyiségét, és ha tudod, válassz utántöltő termékeket, kerüld az egyszer használatos csomagolóanyagokat. A postaládádra is kiragaszthatod: Reklámot nem kérek, valamint leiratkozhatsz a papíralapú levélküldési listákról, és helyette ben kérheted a hírleveleket, az utazási brosúrákat és a katalógusokat. A számlákhoz és a banki kimutatásokhoz választhatod az online számlahasználatot, de akár komposztálni is kezdheted otthon a gyümölcs- és zöldségmaradékot. Amikor szeretteidnek ajándékot adsz, esetleg elgondolkodhatsz azon, hogy nem fizikai tárgyat adsz nekik, hanem inkább szolgáltatást: jegyet egy rendezvényre vagy tanfolyamot olyan szabadidős tevékenységgel kapcsolatban, amelyet kedvelnek. Ha pedig olyan termékre van szükséged, amelyet csak egyszer fogsz használni ilyen lehet például egy könyv vagy egy szerszám, vásárlás helyett gondolkodj el inkább a kölcsönzésen. Ha pici babád van, elgondolkodhatsz azon, hogy újra felhasználható pelenkákba ruházz be. Mire egy gyermek eléri a két és fél éves kort, körülbelül 6500 egyszer használatos pelenkát fogyaszt el, ez 1,5 tonna hulladékot jelent. Újrahasználat A tárgyak ismételt felhasználásának számos előnye van. Így csökkennek a természeti erőforrások iránti igények, energiát lehet megtakarítani, kevesebb a hulladék, és pénzt is megspórolhatsz. Lehet, hogy neked már nincs szükséged a régi ruháidra, könyveidre, táskáidra, bútoraidra vagy mobiltelefonodra, de másnak talán igen. Gondoltál már arra, hogy a már nem szükséges dolgaidat internetes áruházakon, adománybolton keresztül eladod vagy eladományozod? Vagy esetleg elcseréled a barátaiddal? Olyan módon is kiveheted a részedet a dolgokból, ha ruhadarabokat és egyéb tárgyakat használtan vásárolsz. Ha van választási lehetőséged, az egyszer használatos dolgok helyett vásárolj inkább újra felhasználhatót például újratölthető elemeket, és ha tudod, használd fel a tárgyakat más célra is! A műanyag élelmiszerdobozok ideálisak a fagyasztóban való tárolásra, a befőttesüvegekben pedig fűszereket tarthatsz. A régi üdvözlőlapokból ajándékcímkét vagy kollázst készíthetsz.

6 6 Ha valami elromlott vagy megkopott, mielőtt kidobnád, nézz utána, hogy meg lehet-e javítani, és az új termékek vásárlásakor is figyelj oda a javítási lehetőségekre. A helyi mindent ingyen típusú weboldalak segítségével össze lehet hozni azokat az embereket, akik valamit oda szeretnének adni, azokkal, akiknek valamire ingyen lenne szükségük a babaruhától kezdve a régi tévén át az építési hulladékig. Számos olyan forma- és ruhatervező, vállalkozó van, aki értéknövelő újrahasznosítással dolgozik, a régi és már szükségtelen tárgyakat vonzó, egyedi objektummá alakítja át, és az ilyesmivel komoly árat is el lehet érni. A törött ékszerek, a szövetmaradékok és a régi bútorok különösen az antik darabok remek forrást jelentenek a kreatív elmék számára. Ötletekért a kézműves weboldalakhoz fordulhatsz, és akár saját magad is belevághatsz! Újrahasznosítás Az ismételt felhasználáson túl a szelektív gyűjtés a második legjobb lehetőség. Alkalmazásával a használt tárgyakból új termékek válhatnak, így kímélhetők a véges erőforrások, és óvhatók a természetben az élőhelyek. A szelektív gyűjtés és az újrahasznosítás révén elkerülhető a nyersanyagok bányászat, külszíni fejtés vagy fák kivágása útján történő előállítása, és az új termékek gyártása energiából is kevesebbet igényel, mint ha nyersanyagokból készülnének. Csökken az égetőbe és a hulladéklerakóba kerülő szemétmennyiség, ezek ugyanis komoly mennyiségű metánt bocsátanak ki a metán üvegházhatást okozó gáz, amely a szén-dioxidhoz képest hússzor károsabb a klímaváltozás szempontjából. A háztartási hulladék szelektív visszagyűjtésének aránya jelentős mértékben nőtt az EU-ban a es 23 %-ról 2010-re 35 %-ra növekedett, de továbbra is bőven van lehetőség a továbblépésre, hiszen jelenleg 28 országból csupán 4 teljesíti a jogszabályban meghatározott célt, hogy 2020-ra a háztartási és hasonló jellegű hulladék 50 %-a kerüljön szelektív gyűjtésre A háztartási hulladék döntő többsége újrahasznosítható: a szerves hulladék, például a nyers és a főtt étel, a papír, a textíliák, a fém, az üveg és bizonyos műanyagok is. Számos önkormányzatnál az ilyen jellegű újrahasznosítható hulladékok egy részét vagy mindegyikét közvetlenül a háznál is gyűjtik, nem kell elvinni sehová. Ha nálatok nem ez a helyzet, talán van egy helyi szelektív gyűjtő, ahová közvetlenül el tudod vinni a tárgyakat. A víz: létfontosságú erőforrás Európa bizonyos részein bőséggel van víz, máshol viszont kevés. Bárhol is éljen azonban az ember, mindenképpen érdemes odafigyelni a víz felhasználására, és kerülni a pocsékolását, amennyire csak lehet. A víz véges mennyiségben rendelkezésre álló erőforrás. Ahhoz, hogy biztonságosan iható legyen, kezelni kell, a szennyvizet pedig tisztítani, mielőtt visszakerülhetne a környezetbe: mindkét tevékenységhez energia és egyéb erőforrások is szükségesek. Vízhiányosabb jövőre, még kiszámíthatatlanabb időjárásra és a tiszta víz iránti globális igény növekedésére készülve nagyon fontos, hogy mindannyian hatékonyabban használjuk a vizet, közvetlenül és közvetett formában is.

7 7 Könnyen felismerhető, hogy mivel pocsékoljuk a vizet közvetlenül, és lépéseket tehetünk magatartásunk megváltoztatására. Például a kádban fürdés helyett lehet zuhanyozni, víztakarékos zuhanyrózsát szerelhetünk fel (WC és más háztartási eszközök is léteznek víztakarékos kivitelben), gyors lépésként megjavíthatjuk a csöpögő csapokat és WC-ket, elzárhatjuk a csapot fogmosás közben, és az összegyűjtött esővízzel locsolhatjuk a kertet. Vannak emellett egyértelműen kerülendő dolgok is: ne használjuk a vécét szemetesként, és ne öntsük a lefolyóba a festéket vagy egyéb környezetre káros anyagokat. A közvetett vízfogyasztás többnyire nem látható, és ez azt jelenti, hogy valószínűleg jóval több vizet használsz, mint azt gondolnád. Ennek az oka az, hogy gyakorlatilag mindennek az előállításához vizet használnak. Amikor a helyi boltban veszel egy zsák burgonyát, a közvetlen vízfelhasználás ebben az esetben azt a vizet jelenti, amelyet a burgonya előkészítésére, mosására és főzésére elhasználsz. A közvetett felhasználás jelenti viszont az összes vizet, amelyet az ellátási lánc összes pontján felhasználnak a burgonya előállításához, először is a több havi öntözést, a szállítást, a gépekhez felhasznált üzemanyagot stb. Számos cégnél már elkezdték kiszámítani és közzétenni, hogy termékeik előállításához mennyi vizet használnak fel, és ha kisebb vízfelhasználású termékeket választasz, ezzel valószínűleg véded a környezetet. A vízről szóló kézikönyvünkből ( részletesebben is tájékozódhatsz a közvetett és közvetlen vízfelhasználásról.

8 8 Környezetbarátabb EU-gazdaság Mi az a környezetbarát gazdaság? A napjainkban előttünk álló kihívások kezeléséhez meg kell változtatnunk az áruk előállításának és fogyasztásának módját. Nagyobb értéket kell teremtenünk a bemeneti oldal visszafogása, a költségek csökkentése és a környezetre gyakorolt hatások minimalizálása mellett. Többet kell elérnünk kevesebbel. A hatékonyabb gyártási folyamatokkal és a jobb környezetgazdálkodási rendszerekkel jelentős mértékben csökkenthető a környezetszennyezés és a hulladéktermelés, valamint takarékoskodni lehet a vízzel és egyéb erőforrásokkal. Ez a vállalkozások számára is pozitív, hiszen csökkenthetik a működési költségeket és a nyersanyagokkal kapcsolatos függőséget. Ez a filozófia a környezetbarát (avagy körforgásos) gazdaság háttere. Ez a rendszer olyan módon teszi optimálissá az áruk és szolgáltatások áramlását, hogy a legtöbbet lehessen kihozni a nyersanyagokból, és az elképzelhető legalacsonyabb szintre csökkenjen a hulladék képződése. A környezetbarát gazdaságban az anyagok típus szerint oszlanak meg. A biológiai anyagok az élelmiszer, a növényi hulladék, a fa és a szövetszálak a fogyasztást követően komposzt vagy műtrágya formájában visszakerülnek a természetbe, hogy helyreállítsák a talajban a tápanyagokat, és/vagy megújuló energia előállítására használják fel őket. A műszaki jellegű anyagokat egy zárt ciklusos rendszerben ismétlődő módon karbantartják, újra felhasználják, felújítják vagy újrahasznosítják. A környezetbarát gazdaság energiahatékony, és a lehetséges legnagyobb mértékben megújuló energiát használ, így csökkentve az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. A környezetbarát gazdaságban el kell majd szakadni a gyártásban alkalmazott hozzuk-gyártjuk-eldobjuk jellegű megközelítéstől. Ez új lendületet fog teremteni az összes szektorban. A termékek tervezése és gyártása során újító megközelítést kell majd alkalmazni, mivel egy olyan új termékgeneráció kifejlesztése lesz majd a cél, amely tartósabb, újra felhasználható, javítható, szétbontható, alkotóelemei pedig újra felhasználhatóak vagy újrahasznosíthatóak. A kormányoknak és a vállalkozásoknak segíteniük kell abban, hogy a munkavállalók új készségek elsajátításával tudjanak megfelelni a környezetbarát gazdaság igényeinek.

9 9 Európa átalakítása környezetbarát gazdasággá A legtöbb európai jó életminőséget élvezhet, könnyen hozzáférhetőek számukra a legkülönfélébb termékek és fogyasztói javak. Ezt a helyzetet sokan kézenfekvőnek tekintik, de az a helyzet, hogy gyorsabban használjuk fel a természeti erőforrásokat, mint ahogyan azok regenerálódnának. Miközben a világon mindenütt fokozódik a jómód, a más régiókban élők is teljesen ésszerűen azt várják el, hogy hasonló életminőséget élvezhessenek. Ezért szükséges a környezetbarát gazdaság Európa számára. Több innováció, erőforrás-hatékony üzleti modellek, illetve a hulladék optimális, erőforrásként történő kezelésével lehetséges többet gyártani kevesebb nyersanyag felhasználásával, valamint csökkenteni a környezetre gyakorolt hatásunkat. A környezetbarát gazdaság felé vezető folyamatnak tanulnia kell Európa ökoágazatainak sikeréből és építenie kell azokra. Ilyen terület például a hulladékkezelés és -újrahasznosítás, a víztisztítás és -ellátás, illetve a megújuló energiatermelés. Ez az elmúlt évek során, a pénzügyi válság alatt is az egyik legellenállóbb és legygyorsabban növekvő terület volt. A környezetbarát gazdaságra való átállás egyben azt is elősegíti, hogy példát mutassunk egy olyan globális gazdaság számára, amelynek irtózatosan szükséges lenne olyan megoldásokat találni, amelyek választ adnak a növekvő népesség, a megfogyatkozott erőforrások és a károsodott természeti környezet kihívásaira. a természeti erőforrások megőrzését szolgáló politikák A jó hír az, hogy történtek előrelépések. A vizünk és a levegőnk sokkal tisztább, mint néhány évtizeddel ezelőtt, és Európa természeti környezetének minden eddiginél nagyobb része élvez védelmet. Az EU a hangsúlyt most az európai gazdaság erőforrás-hatékonyságának növelésére helyezi a vállalkozások, iparágak és az egyéni fogyasztók mozgósítására irányuló új politikáival. Ennek lényeges elemeit ismerteti az Energiahatékony Európa ütemterve. Ez meghatározza, hogy a politikának milyen lépéseket kell tennie világunk erőforrás-hatékonyabbá válásához, és definiálja az ebbe az irányba vezető út mérföldköveit, hogy lássuk, hogyan haladunk. Az EU környezetvédelmi cselekvési programja amelynek mottója Jólét bolygónk felélése nélkül a környezetbarát, inkluzív gazdaság megteremtésének jövőképét rajzolja ki a század közepére. Ezt a fenntartható jövőt a virágzó és egészséges környezet jellemzi, amely olyan innovatív, körforgásos gazdaságra épül, amelyben semmit sem pazarolnak el, és amelyben a társadalom ellenálló-képességét fokozó módszerekkel gazdálkodnak a természeti erőforrásokkal.

10 10 Az erőforrás-hatékonyság egyben az EU Európa 2020 elnevezésű stratégiájának egyik kulcsfontosságú tényezője is, hogy egy erős, fenntartható és inkluzív gazdasággá váljunk. Mostanára számos olyan EUszintű kezdeményezés indult, amely hozzájárul ennek a politikai célnak a megvalósításához, köztük a közlekedést és az energiát érintő intézkedések, illetve a szűkös erőforrások hatékonyabb felhasználását és a fenntarthatóbb fogyasztást tudatosító kampányok. Erőfeszítések az egységes piac környezetbarátabbá tételére, például az egész Európai Unióra kiterjedően egységes módszerek jöttek létre a termékek és a szervezetek környezetvédelmi teljesítményének mérésére, hogy bizalom alakuljon ki a termelők és a fogyasztók között. A javasolt módszereknek gondoskodniuk kell arról, hogy ismertek és felismerhetők legyenek a piacon a leginkább erőforrás-hatékony és környezetbarát termékek. Az EU továbbra is népszerűsíti és ösztönzi az erőforrás-hatékony termelési módokat és árukat. Az egyik példa az Európai Unió Környezetbarát Autó kezdeményezése. Jelenleg az Európában felhasznált olaj 73 %-át fordítjuk közlekedésre, és a legfrissebb becslések szerint a következő húsz évben megkétszereződik a személygépkocsik száma. A Környezetbarát Autó kezdeményezés célja a kutatás és az innováció felgyorsítása a környezetkímélő járművek területén. FOR_GREEN_CARS.pdf/view A Bizottság 2050-ig megalkotott gazdasági dekarbonizációs ütemtervében is olvasható, hogy a szektorok milyen megoszlásban felelnek az üvegházhatást okozó gázok európai kibocsátásáért, és hogy az elkövetkező évtizedek alatt a villamosenergia-termelési, ipari, közlekedési, épületgazdálkodási, építőipari és mezőgazdasági területektől elvárt az alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó iparággá való átalakulás. A dekarbonizációs ütemtervet követően nézd meg, hogyan járul hozzá az Energia Ütemterv 2050 az Unión belül az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez a 2050-ig elérendő %-os mértékű csökkentéssel. Belegondoltál már abba, hogy a biodiverzitás mennyire létfontosságú túlélésünk biztosításának szempontjából? És mivel jár annak elvesztése? A Biodiverzitási stratégia ennek a trendnek a megfordítását célozza re az EU biodiverzitását és az általa nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatásokat, természeti kincseket védelem alá kell helyezni, fel kell értékelni, és a megfelelő módon helyre is kell állítani.

11 11 A Madárvédelmi irányelv a madárpopulációk fennmaradását és a nemzetközi fontosságú vizes élőhelyek védelmét szolgálja. A természetvédelmi területeket átfogó Natura 2000 hálózatot azért hozták létre, hogy gondoskodjon az Európában élő legértékesebb és leginkább fenyegetett fajok és élőhelyeik fennmaradásáról. Az élőhelyek védelméről szóló irányelv helyreállítja a védett élőhelyeket és fajokat, illetve segíti egy koherens, védett helyekből álló európai ökológiai hálózat megteremtését. A Víz keretirányelv és az Európai vízinformációs rendszer (WISE) a vízrendszerek környezeti károktól való megóvásához járul hozzá. A WISE az európai vizekkel kapcsolatos információk kapuja. A vízről szóló 2012-es csomag irányt ad a meglévő vízgazdálkodási jogszabályok jobb betartatásához, illetve a szakpolitikai célok integrálásához ban új jogszabály lépett hatályba, amely az Európai Unióba irányuló illegális faimporttal veszi fel a harcot. Az EU hulladékgazdálkodással kapcsolatos jogszabályai átdolgozás alatt állnak annak érdekében, hogy amennyiben a hulladék elkerülhetetlen, erőforrásként tudjuk kezelni. A hulladékképződés csökkentése, az újrafelhasználás és az újrahasznosítás arányának növelése, a lerakók használatának fokozatos megszüntetése, az energiatermelési célú felhasználás nem újrahasznosítható hulladékra való szigorú korlátozása, a műanyaghulladék csökkentése (beleértve az EU-ban használt műanyag szatyrok számának visszafogását), a tengeri szemét mennyiségének csökkentése, valamint a hulladékkal kapcsolatos jogszabályok gyakorlatba való átültetésének javítása szerepel a várható intézkedések között. Európa jelentős mértékben függ az importált nyersanyagoktól és energiától. Ismerd meg Az erőforráshatékony Európa ütemterve című kiadványt, amely javasolja az erőforrás-hatékonyság növelését és a gazdasági növekedés leválasztását az erőforrás-használatról Európa versenyképességének növelése és az importtól való függőség csökkentése érdekében, a természeti vagyonunk nagyobb fokú védelmének biztosítása mellett.

12 elején fontos lépésre került sor: útnak indult a nyersanyagokkal kapcsolatos Európai Innovációs Partnerség. Az innovációs partnerségek keretében állami intézmények és magánvállalatok alakítanak ki határokon és szektorokon átívelő együttműködést az innovációk gyakorlati alkalmazásának felgyorsítására, hogy 2020-ra csökkenthető legyen az Európai Unió nyersanyagfüggősége, növekedjen az anyagfelhasználás hatékonysága, és kisebb legyen a hulladék mennyisége. Tudtad, hogy az európai közszolgálati szervek a legjelentősebb fogyasztók? Minden évben kb. 2 billió eurót költenek, ami megegyezik az EU GDP-jének közel 17 %-ával. Vásárlóerejüket kiaknázva választhatjuk a kisebb környezeti hatással bíró árukat és szolgáltatásokat, ezzel jelentősen hozzájárulhatunk a fenntartható fogyasztáshoz és gyártáshoz. Tudj meg többet a Zöld közbeszerzésről (GPP): A környezetbarát gazdaság és a munkahelyek A környezetbarát gazdaság lehetőségeket tartogat magában Európa jövőbeli növekedése és munkahelyteremtése szempontjából. Az olyan szektorok, mint például az újrahasznosítás, a víztisztítás, a természeti erőforrásokkal való gazdálkodás, a fenntartható erdőgazdálkodás és mezőgazdaság, a környezetbarát termékek és szolgáltatások együttes nevükön az ökoágazatok az Európai Unió GDP-jének körülbelül 2,5 százalékát teszik ki. A gazdasági válsággal szemben is ellenállónak bizonyultak, az elmúlt 10 év során körülbelül évi 8 %-kal növekedtek. Ezek közül a szektorok közül vannak olyanok, amelyekben Európa jelentős piaci részesedést szerzett meg globális szinten, például az újrahasznosítási ágazatokban körülbelül 50 %-os globális piaci részesedést sikerült elérni. A biogazdálkodás egy másik olyan terület, ahol növekedés figyelhető meg. A környezetvédelmi áruk és szolgáltatások exportja az 1999 és 2010 közötti időszakban megháromszorozódott, és már meghaladja a 24 milliárd eurót. Az ökoágazatok már most is több embernek adnak munkát, mint az acél-, a gyógyszer- vagy az autóipar. A Harvard Business Review egyik nemrégiben közölt tanulmánya szerint a fenntarthatóságba befektető vállalatok pénzügyileg is jobban teljesítenek. A tanulmány emellett kimutatta azt is, hogy az erőforráshatékony cégek amelyek kevesebb energiát és vizet használnak, illetve egységnyi árbevételhez kevesebb hulladékot termelnek általában nagyobb megtérülést nyújtanak a befektetőknek, mint versenytársaik. Lásd:

13 13 Ha a hulladékkal kapcsolatban új megoldásokat fejlesztünk ki, és teher helyett erőforrásként kezeljük, új munkahelyek megteremtésére és a természeti erőforrások kímélésére egyaránt jelentős lehetőségek nyílnak. Az EU új kezdeményezéseket dolgoz ki az elkövetkező néhány év során, hogy jobban tudjuk kezelni és feldolgozni a különböző típusú hulladékokat. Egy 2012-es tanulmány szerint, ha az EU hulladékokkal kapcsolatos összes joganyagát átültetnék a gyakorlatba, 2020-ra Európa évente 72 milliárd eurót tudna megtakarítani, a hulladékgazdálkodási és újrahasznosítási szektor bevétele 42 millió euróval nőne, és új állás lenne.

14 14 Tanácsok Itt összegyűjtöttük a weboldalunkon olvasható összes tippet, és még számos másikkal ki is egészítettük őket. A tanácsok téma levegő, víz, talaj, ásványok, hulladék stb. szerint vannak csoportosítva, így jobban érthető a különböző dolgok és napi szokások hatása a természeti erőforrásokra és a környezetre, illetve így szerepelnek a fenntartható alternatívák is, hogy napi szinten okosan tudjunk dönteni a fogyasztás kérdéseiben a saját érdekünkben és a Föld érdekében egyaránt. A víznek külön kézikönyvet szenteltünk [PDF-re mutató hivatkozás], amely bemutat néhány meglepő tényt a napi szinten közvetett módon elfogyasztott láthatatlan vízmennyiségről. Kellemes olvasást! Közben ne feledd: döntéseid nagy hatással vannak a Földre!

15 15 Levegő Emberként a tiszta levegő az egyik legalapvetőbb szükségletünk. De a levegő minőségét sokféle tevékenység rontja. Ilyen például az autók kipufogógáza, a fosszilis fűtőanyagok elégetése és a haszonállatok tartása ezek mind üvegházhatású gázokat bocsátanak ki, például szén-dioxidot és metánt. Olyan egyszerű megoldásokkal, mint a sétálás, a megújuló energiaforrások használata vagy kevesebb hús fogyasztása, már sokat tehetünk azért, hogy a levegő kevésbé szennyeződjön. Festék Zöld a festéked? Európában számos lelkes barkácsoló van. A háztulajdonosok évente több millió eurót költenek fára, festékre, lakkra és más anyagokra barkácsolási célokból. A környezeti hatások úgy csökkenthetők, ha újrahasznosítod az anyagokat, ellenőrzöd, hogy a faanyag fenntartható forrásból származik-e, és minél zöldebb festéket vásárolsz. Különösen a festékre vonatkozóan számos környezetbarát előny származhat néhány egyszerű szabály betartásából. Ha festéket, faápolót vagy védőszert választasz, keresd a legalacsonyabb környezetkárosító hatásút. Számold ki, mennyire lesz szükséged, és ne vegyél túl sokat - a vásárolt festékek nagy része sosem kerül felhasználásra, és problémás hulladékként végzi. Ha választhatsz, vegyél olyan terméket, amin nincs veszélyességre felhívó címke (a legtöbb országban ez egy fekete jel narancssárga vagy sárga négyzetben a veszély leírásával). A természetes vagy csak természetes feliratú festékek, a tejalapú festékek és a mészfesték kevésbé káros alapanyagokat tartalmaznak a normál festékeknél. Ezeket kellemesebb használni, és a beltéri levegő minőségének is jobbat tesznek. Néhány gyártó újrahasznosított festéket is kínál. A beltéri festékek esetében pedig keresd az EU ökocímkéjét. Ez azt jelenti, hogy a termék kevésbé környezetkárosító.

16 16 Kerékpár Mennyivel csökken a CO₂-kibocsátás, ha kerékpárt használsz? Ha elegen váltanának négy kerékről két kerékre, a CO₂-kibocsátásra gyakorolt hatás óriási lenne. És a trend ebbe az irányba mutat. Valószínűleg észrevetted, hogy városodban is egyre többen kerékpároznak. Az elmúlt évben Angliában 1,3 millióval több kerékpáros volt, így ott 13 millióan kerékpároznak (ami a népesség 27 %-a). Az új kerékpárosok közül ötszázezren használják gyakran vagy rendszeresen a biciklijüket. Ha munkába menet használod a kerékpárod vagy csak szórakozásból, annak mindenképp sok előnye van. Elsősorban formában tart. Ugyanakkor hozzájárulsz egy egészségesebb, tisztább környezethez, csökken a levegőszennyezés és az utak zsúfoltsága. Továbbá ez a közlekedés olcsóbb és könnyebb módja, mivel elkerülöd a dugókat és a benzinköltséget. Nem is kérdés, a kerékpározás az erőforrások szempontjából a leggazdaságosabb. Még inkább ökotrendi szeretnél lenni? Ha még nincs kerékpárod, vegyél egy használtat! Míg a kerékpárosok csökkentik a szénkibocsátást, és környezetbarátabb társadalmat alkotnak, a biciklik számának hirtelen növekedése a már nem használt kerékpárok számának növekedéséhez vezetett. A régi kerékpárok gyakran szeméttelepen végzik, azonban számos újrahasznosítható alkatrészből állnak, mint például alumínium vagy gumi, vagyis hulladékként is értékesek. Ha új kerékpárt vásárolsz, győződj meg róla, hogy tartós anyagokból készült - és törődj vele. Rengeteg biciklit vásárolnak már jó szándékból, hogy majd munkába járáshoz használják, és végül csak megrozsdásodnak. De ez az erőforrások szempontjából nem gazdaságos. Jó ötlet lehet az, ha pár hétre csak bérelsz egy biciklit, és meglátod, hogy beválik-e. Aztán ha már beleszerettél, vásárolhatsz magadnak egy új vagy egy használt kerékpárt. számítógép A főnöködnek támogatnia kellene, hogy minél többet dolgozhass otthon? Mert ez jobb a környezet számára is. A munkahelyekre történő napi ingázás nem csupán szennyezést okoz, hanem erőforrásokat is felhasznál gondolj csak az utak elhasználódására, és azokra az új anyagokra és erőforrásokra, amelyek a kijavításukhoz kellenek! Természetesen sokunknak autóval kell munkába járnunk, de hány embernek nem? És a reggeli vagy az esti csúcsforgalmat mindenki szeretné elkerülni. Tudtad, hogy a forgalomban való araszolás nagyjából megduplázza az üzemanyag-fogyasztást? És ne is beszéljünk arról a többletkibocsátásról, ami a kipufogóból származik! A kerékpárral való vagy a gyalogos munkába járás nagyszerű módja annak, hogy csökkentsd az erőforrások felhasználását, ugyanakkor egészségesebb is maradj. Miért ne használnád a közösségi közlekedést, vagy miért nem mész munkába autóval egy kollégával vagy mással, aki ugyanoda jár? Ez mind a költségeket, mind pedig a szénkibocsátást csökkenti. Akár meg is szabadulhatsz az autódtól, és csatlakozhatsz egy olyan autós klubhoz, ahol a tagok óra, nap vagy heti elszámolással használhatják a járműveket. Miért nem kérdezed meg a főnököd, hogy dolgozhatnál-e otthonról?

17 17 Autókulcs Nem könnyű az élet autó nélkül, de ez nem ok arra, hogy meg se próbáljuk! Néhány olyan dolog, ami ahhoz kell, hogy zöldebb életet élhessünk, bizony áldozatokkal is jár. Más dolgokat pedig a világon a legkönnyebb megtenni. Autózás helyett inkább gyalogolj! Ez nagyon egyszerű dolog, és számos igen nyilvánvaló környezeti előnnyel jár: kevesebb levegő- és zajszennyezés, kevesebb erőforrás-felhasználás a gépkocsigyártás, az üzemanyag és az autó fenntartása tekintetében. És ne is említsük a napi mozgáshoz kapcsolódó egészségügyi előnyöket. Természetesen vannak olyan esetek, amikor az autó használatát nem lehet elkerülni. De rövid utakra, amilyen például a helyi üzletekben való bevásárlás vagy találka egy baráttal, hogy megigyatok egy kávét, gondolkozz el azon, hogy tényleg szükség van-e az autóra, vagy nem mehetsz-e inkább gyalog. Van valaki, aki élvezi a bevásárlást? A hosszú sorok, a tömeg, a parkolóból való kijutás: mind megannyi nyűg. Szóval, ha legközelebb egy szupermarket pénztárjánál állsz, kérdezd meg magadtól, hogy tényleg szükség volt-e erre. Az élelmiszereket akár házhoz is szállíttathattad volna! Az élelmiszerek online vásárlása jóval hatékonyabb módja annak, hogy minden legyen otthon. Ehhez csak egy tipp: mindenképp ellenőrizd az élelmiszerek lejáratát, amikor megérkeznek. Így tudod, mikor mit ehetsz, mert az élelmiszerek kidobása erőforrások kidobását jelenti. Ha mindenképp saját magad kell intézd a bevásárlást, gondolkodj el azon, hogy nem tudnád-e azt helyben megtenni. Ha igen, akkor gyalog vagy kerékpárral menj. És ne feledd el a bevásárlólistát!

18 18 Víz Európában könnyen elfeledjük, hogy vízkészleteink végesek és azt, hogy a Föld más részein élő embereknek sokszor nincs rendszeres hozzáférésük tiszta vízhez. Vízhasználatunk módja más emberekre is hatással van, ezért felelősségünk a hatékonyabb felhasználás közvetlen környezetünkben (pl. fürdés helyett zuhanyzás) és az, hogy nem pazarolunk olyan termékeket, amelyek előállításához sok vízre volt szükség. A klímaváltozás hatásai miatt a nem is annyira távoli jövőben Európa jelentős részeinek kell valószínűleg szembesülnie a vízhiány problémájával és a minőségi ivóvíz korlátozott hozzáférhetőségével. Fürdőkád Fürdés helyett inkább zuhanyozz! Hozzá kell szoknunk a gondolathoz, hogy a víz korlátozottan áll rendelkezésünkre. A Föld lakosságának egyötöde olyan területen él, ahol vízhiány van, és további fél milliárd embernek kell komoly megszorításokkal szembesülnie a vízzel kapcsolatban. Vízkészletünk elegendő a Föld jelenlegi, 7 milliárdos, de egyre növekvő lakosságának ellátására, viszont egyenlőtlenül oszlik el, és sokat el is pazarolunk belőle. Európában is egyre több terület szenved a vízhiánytól és szárazságtól. Ezért felelősségünk, hogy minél hatékonyabban használjuk fel a vizet. Ez könnyen megvalósítható, ha olyan apró változtatásokat vezetünk be, mint hogy fürdés helyett inkább zuhanyozunk. A fürdőkád feltöltéséhez sokkal több vízre van szükség, mint egy gyors zuhanyhoz. Ha minden nap öt percet zuhanyzol a fürdés helyett, hetente 400 liter vizet spórolhatsz meg, és sokkal kevesebb energiát használsz fel. Ha mindenképp fürdened kell, ne engedj túl sok vizet, de ha annyira meleg a víz, hogy utána hideget is kell rá engedned, akkor nem csak a vizet, de az energiát is pazarolod. Fürdővíz Meg tudjátok osztani a fürdővizet? Ha a fürdés mellett döntesz, akkor valószínűleg nem csak tisztálkodni, de relaxálni is szeretnél. Ha végeztél, ne engedd le a vizet, azt még más is használhatja! A teli kád helyett csak félig engedd a vizet, és folyamatosan ellenőrizd a hőmérsékletét, hogy ne kelljen utána hideget vagy meleget hozzáengedni.

19 19 sampon Gondolkodtál már azon, hogy zöld sampont vegyél? Néhány sampont és balzsamot a hatékonyság érdekében percekig a hajadon kell hagyni, közben pedig a víz csak folyik és folyik. Vásárolj olyan termékeket, amiket nem kell sokáig magadon hagyni. Vagy vegyél biosampont és -balzsamot. Természetes összetevőkből készülnek, és nem károsítják nagy mértékben az ökoszisztémát, ahova használat után kerülnek. Vízcsap Csöpög a csapod? A csöpögő csap havonta 100 liter vizet is onthat magából, feleslegesen. Néha csak rendesen el kell zárni a csapot, de ha folyamatosan csöpög, akkor a lehető leghamarabb meg kell javíttatni. Víznyomás Túl nagy nyomásnak teszed ki a vizet? A vízcsapok víznyomása nagyban eltér: 2-25 liter vizet is adhatnak percenként, de általában 10 liternyi víz egy perc alatt bőven elég. Ezt úgy szabályozhatod, hogy kisebbre állítod a vízsugarat vagy kevesebb ideig használod. A nyomást úgy is csökkentheted, hogy alacsonyabb nyomással működő csapot és zuhanyrózsát vagy nyomásszabályozó szelepet szereltetsz be, hogy kevesebb vizet használjon a rendszer. Jusson eszedbe, amikor kinyitod a csapot: nagyon sok energiát használnak ahhoz, hogy a szennyvízből ivásra alkalmas víz legyen, ezért csak annyit használj, amennyire feltétlenül szükséged van. Vízhőmérséklet Túl forró a víz? Ha túl forró a víz, akkor hideget kell hozzá engedned, hogy megfelelő hőmérsékletű legyen. De a termosztát beállításával megfelelő hőmérsékletű vizet kaphatsz. Ha pedig várnod kell, amíg a víz felmelegszik, a fel nem használt vizet gyűjtsd palackokba: később felhasználhatod ivó- vagy öntözővízként. Ha a víz hőmérséklete megfelelő is, nem árt minél kevesebb meleg vizet használni, hogy spóroljunk a melegítéséhez használt energián.

20 20 Ruhák A ruháid biztosan nem bánnák, ha még egyszer felvennéd őket! Higiéniai okokból a zoknikat és fehérneműket minden alkalommal ki kell mosni, ha rajtad voltak. De az olyan darabokat, mint a pulcsik, nadrágok mosás előtt többször is felveheted. Minél többször veszed fel a ruháidat két mosás között, annál több vizet spórolsz. Mosópor Vajon mit szólnak a folyók a mosóporodhoz? A ruhák mosásához használt mosópor végül a folyókban és tengerekben köt ki. Némely mosópor szervetlen anyagokat, például foszfátokat tartalmaz, amelyek gyorsítják az algásodást, s így szennyezik a vizeket. Kevesebb mosópor használatával csökkentheted az ökoszisztémába kerülő foszfát mennyiségét. Próbáld ki a biomosószereket is: természetes összetevőik sokkal kevésbé károsítják a természetet. Konyhai csap Kényeztesd növényeidet egy pohár vízzel! Ha engedsz magadnak egy pohár vizet, de nem iszod meg, még nem kell kiönteni. Locsold meg vele a növényeidet. Hálásak lesznek érte. Kávéscsésze Biztos, hogy újra kell tölteni a vízforralót? Ne öntsd ki és töltsd újra a vízforralót minden egyes használatkor. Az a víz is tökéletesen megfelel, ami épp benne van. Ha a vízforralóba és edényekbe csak annyi vizet töltesz és forralsz fel, amennyire feltétlenül szükséged van, sok energiát spórolhatsz meg.

Awake Fogyasztói kézikönyv

Awake Fogyasztói kézikönyv European Commission Awake Fogyasztói kézikönyv European Union, 2011 Reproduction is authorised provided the source is acknowledged Erőforrás-hatékonyság. Döntéseid nagy hatással vannak a Földre. Csatlakozz

Részletesebben

A természet láthatatlan szolgáltatásai ingyenesek, és gyakran magától értetődőnek tekintjük azokat pedig értékesek és veszélyeztetettek

A természet láthatatlan szolgáltatásai ingyenesek, és gyakran magától értetődőnek tekintjük azokat pedig értékesek és veszélyeztetettek TERMÉSZET ÉS BIODIVERZITÁS Miért fontos Önnek is? A biodiverzitás az élet biológiai sokféleségét jelenti. Ez jólétünk és gazdaságunk alapja Az élelem, a víz, a levegő, az egészség, a talaj termőképessége

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba

Újrahasznosítási logisztika. 1. Bevezetés az újrahasznosításba Újrahasznosítási logisztika 1. Bevezetés az újrahasznosításba Nyílt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók Zárt láncú gazdaság Termelési szektor Természeti erőforrások Fogyasztók

Részletesebben

Általában a környezet védelmről. A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön! (ősi indián közmondás)

Általában a környezet védelmről. A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön! (ősi indián közmondás) Általában a környezet védelmről A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön! (ősi indián közmondás) Környezet tudatos életmód Sokszor mondják, hogy a szegény ember nem tud spórolni,

Részletesebben

ELÚSZIK A PÉNZÜNK. Szükséges eszközök: Egy literes mérőedény, számológép, óra. 1 oldal; összesen 5

ELÚSZIK A PÉNZÜNK. Szükséges eszközök: Egy literes mérőedény, számológép, óra. 1 oldal; összesen 5 ELÚSZIK A PÉNZÜNK Célok: A gyerekek értsék meg, hogy a víz korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló természetes erőforrás, melyet hajlamosak vagyunk jelentős mértékben pazarolni. Egyszerű mérésen keresztül

Részletesebben

NuHu Bagoly Klub 4. Zöld intézmények

NuHu Bagoly Klub 4. Zöld intézmények NuHu Bagoly Klub 4. Zöld intézmények 2018.03.07. Merza Péter NuHu Bagoly Klub» Földművelésügyi Minisztérium (www.szelektalok.hu) támogatása» 6 alkalom» Oktatócsomag (március)» Foglalkoztató füzet (március)

Részletesebben

Környezeti fenntarthatóság

Környezeti fenntarthatóság Környezeti fenntarthatóság Cél: konkrét, mérhető fenntarthatósági szempontok vállalása, és/vagy meglévő jó gyakorlatok fenntartása. 5 FŐ CÉLKITŰZÉS I. A környezeti követelmények elfogadása és megtartása

Részletesebben

Wallace S. Broecker: Felelősségünk terhe. 1997.április

Wallace S. Broecker: Felelősségünk terhe. 1997.április Kék bolygónk a legkritikusabbnak ígérkező évszázadba lép. Mindeddig bolygónkat a természeti erők kormányozták 4,5 milliárd éven át. Ha tetszik, ha nem, bolygónk fenntartása kezünkbe hull, és sajnos mi

Részletesebben

Dabason 10 helyszínen található szelektív hulladékgyűjtő sziget:

Dabason 10 helyszínen található szelektív hulladékgyűjtő sziget: Dabason 10 helyszínen található szelektív hulladékgyűjtő sziget: 1. Örkényi út Buszforduló (Gyón) 2. Vasút út Halász Jenő u. (Gyón) 3. Szőlő u. Iskola előtt (Gyón) 4. Szent István út Halász Kúria környéke

Részletesebben

1. Vegyél vissza a flancból!

1. Vegyél vissza a flancból! www.vegyelvissza.hu 1. Vegyél vissza a flancból! Neked a divat mondja meg, ki vagy? Minden második vásárlás impulzusvásárlás. Hirtelen jött vágy és ötlet eredménye. Kétszer ad, aki gyorsan ad kétszer vesz,

Részletesebben

Természetes környezet. A bioszféra a Föld azon része, ahol van élet és biológiai folyamatok mennek végbe: kőzetburok vízburok levegőburok

Természetes környezet. A bioszféra a Föld azon része, ahol van élet és biológiai folyamatok mennek végbe: kőzetburok vízburok levegőburok Természetes környezet A bioszféra a Föld azon része, ahol van élet és biológiai folyamatok mennek végbe: kőzetburok vízburok levegőburok 1 Környezet természetes (erdő, mező) és művi elemekből (város, utak)

Részletesebben

KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás

KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás Komposztálás Otthoni komposztálással a természetes lebomlási folyamatoknak köszönhetően jó minőségű humusz nyerhető a konyhai és a kerti zöldhulladékokból, amelyek ideális

Részletesebben

Hulladékgazdálkodás. Körforgásos gazdaság

Hulladékgazdálkodás. Körforgásos gazdaság Hulladékgazdálkodás Körforgásos gazdaság 2016/2017. tanév I. félév Dr. Buruzs Adrienn egyetemi adjunktus (buruzs@sze.hu) SZE AHJK Környezetmérnöki Tanszék Lineáris gazdaság Körforgásos gazdaság Elnevezés

Részletesebben

magatartás megváltoztatására a közszférában

magatartás megváltoztatására a közszférában Javaslatok a fogyasztói magatartás megváltoztatására a közszférában Résztvevők tapasztalatai Kérdések a résztvevők felé: Ön azon a véleményen van, hogy Ön tudatos energiafelhasználó? Az Ön felhasználói

Részletesebben

Az Élet forrásában nincs tegnapi víz. Körforgásos gazdaság: lehetőség a víziparban

Az Élet forrásában nincs tegnapi víz. Körforgásos gazdaság: lehetőség a víziparban Körforgásos gazdaság koncepciója és hazai realitása MASZESZ XVIII. ORSZÁGOS KONFERENCIA Lajosmizse (2017.05.16) Az Élet forrásában nincs tegnapi víz. Körforgásos gazdaság: lehetőség a víziparban Galambos

Részletesebben

Körforgásos gazdaság: mi ez és hova szeretnénk eljutni? Kriza Máté kuratóriumi elnök Körforgásos Gazdaságért Alapítvány

Körforgásos gazdaság: mi ez és hova szeretnénk eljutni? Kriza Máté kuratóriumi elnök Körforgásos Gazdaságért Alapítvány Körforgásos gazdaság: mi ez és hova szeretnénk eljutni? Kriza Máté kuratóriumi elnök Körforgásos Gazdaságért Alapítvány Körforgásos Gazdaságért Alapítvány 2014 elején jött létre magánkezdeményezésre Elsődleges

Részletesebben

CSAPATNÉV:... CS1. A közösségi közlekedés és az áruszállítás egyik környezetkímélő megoldása a vasúti közlekedés. Mit gondoltok, miért?

CSAPATNÉV:... CS1. A közösségi közlekedés és az áruszállítás egyik környezetkímélő megoldása a vasúti közlekedés. Mit gondoltok, miért? CS1. A közösségi közlekedés és az áruszállítás egyik környezetkímélő megoldása a vasúti közlekedés. Mit gondoltok, miért? Az egyes kérdéseknél jelöljétek meg a helyes válaszokat (minden kérdésnél csak

Részletesebben

KÖRNYEZETTUDATOS PRAKTIKÁK A HÉTKÖZNAPOKBAN

KÖRNYEZETTUDATOS PRAKTIKÁK A HÉTKÖZNAPOKBAN KÖRNYEZETTUDATOS PRAKTIKÁK Kump Edina ÖKO-Pack Nonprofit Kft. E-mail: edina@okopack.hu Web: www.okopack.hu Dunaújváros, 2015. február 6. KÖRNYEZETTUDATOS PRAKTIKÁK A Föld több, mint 7 milliárd lakosának

Részletesebben

CSEPPENKÉNT PAZARLUNK

CSEPPENKÉNT PAZARLUNK CSEPPENKÉNT PAZARLUNK Célok: Értessük meg a gyerekekkel, hogy víz egy véges, korlátozott természeti kincs Gondolkodjunk el azon, hogy mindennap jelentős mennyiségű vizet pazarolunk el. A tanulók érezzék

Részletesebben

Az európai élelmiszeripar tevékenysége az élelmiszer-veszteség és pazarlás. megelőzése és csökkentése érdekében. NÉB)( Maradék nélkül konferencia

Az európai élelmiszeripar tevékenysége az élelmiszer-veszteség és pazarlás. megelőzése és csökkentése érdekében. NÉB)( Maradék nélkül konferencia Az európai élelmiszeripar tevékenysége az élelmiszer-veszteség és pazarlás megelőzése és csökkentése érdekében NÉB)( Maradék nélkül konferencia 2016. november 18. Szöllősi Réka Élelmiszer-feldolgozók Országos

Részletesebben

HULLADÉKMEGELŐZÉS Hulladékcsökkentés. Hogyan vásároljunk környezettudatosan?

HULLADÉKMEGELŐZÉS Hulladékcsökkentés. Hogyan vásároljunk környezettudatosan? HULLADÉKMEGELŐZÉS Hulladékcsökkentés Hogyan vásároljunk környezettudatosan? A hulladékmegelőzés első lépése tudatos vásárlás A hulladékmegelőzés célja, hogy vásárláskor ne keletkezzen sok hulladék. Ha

Részletesebben

2011.12.12. Hogyan tudunk csökkenteni? Az energiafogyasztás csökkentése otthon. Beruházás nélkül: viselkedés megváltoztatásával.

2011.12.12. Hogyan tudunk csökkenteni? Az energiafogyasztás csökkentése otthon. Beruházás nélkül: viselkedés megváltoztatásával. Hogyan tudunk csökkenteni? Az energiafogyasztás csökkentése otthon viselkedés megváltoztatásával Energiatakarékos készülékek Szigetelés Nyílászáró csere Megújuló energiák használata Építkezés Példa: hőveszteség

Részletesebben

VÁLTOZÓ VILÁGUNK ÉS AZ EMBER

VÁLTOZÓ VILÁGUNK ÉS AZ EMBER VÁLTOZÓ VILÁGUNK ÉS AZ EMBER Dr. Botos Barbara klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár Hitoktatási Továbbképzési Nap 2018. november 24. Ez nem klímaváltozás, ez mindennek a változása! Mindennek

Részletesebben

7. EU Környezeti Akcióprogram (2020- ig)

7. EU Környezeti Akcióprogram (2020- ig) 7. EU Környezeti Akcióprogram (2020- ig) A jövőkép 2050-ben a bolygó ökológiai kapacitásait figyelembe véve, azok keretein belül és jól fogunk élni. Jólétünk és az egészséges környezet hátterében az innovatív,

Részletesebben

Környezet AZ EURÓPAI SZOCIALISTÁK PÁRTJÁNAK PARLAMENTI FRAKCIÓJA

Környezet AZ EURÓPAI SZOCIALISTÁK PÁRTJÁNAK PARLAMENTI FRAKCIÓJA Környezet AZ EURÓPAI SZOCIALISTÁK PÁRTJÁNAK PARLAMENTI FRAKCIÓJA Minden európai elismeri, hogy a környezet nem megosztható és alapvető fontosságú kötelezettségünk, hogy megvédjük. Az Európai Unió Jó környezetet

Részletesebben

Sáfrány László. Szelektív gyűjtés

Sáfrány László. Szelektív gyűjtés Sáfrány László Szelektív gyűjtés Globális felmelegedés, szelektív hu lladékgyűjtés, környezet tudatos magatartás. Szorosan összefüggő fogalmak. Ezek a szavak, amit naponta hallunk, már szinte a könyökünkön

Részletesebben

WITL 100. Mosógép Beszerelés és használat. Lásd a készülékben található többnyelvû használati utasításbeli oldalhivatkozásokat.

WITL 100. Mosógép Beszerelés és használat. Lásd a készülékben található többnyelvû használati utasításbeli oldalhivatkozásokat. WITL 100 Mosógép Beszerelés és használat Lásd a készülékben található többnyelvû használati utasításbeli oldalhivatkozásokat. WITL 100 Tartalomjegyzék Üzembehelyezés...5 A készülék leírása...7 Indítás

Részletesebben

VízKvíz 2. forduló Név: Osztály: A képek színes megtekintéséhez, tölsd le a feladatlapot az iskola honalápjáról!

VízKvíz 2. forduló Név: Osztály: A képek színes megtekintéséhez, tölsd le a feladatlapot az iskola honalápjáról! VízKvíz 2. forduló Név: Osztály: Közös dolgaink" A képek színes megtekintéséhez, tölsd le a feladatlapot az iskola honalápjáról! 1. A Caturum folyó a világ legszennyezettebb folyója. Bár Magyarországon

Részletesebben

Szövetség az Italoskartonért és a Környezetvédelemért (The Alliance for Beverage Cartons & the Environment)

Szövetség az Italoskartonért és a Környezetvédelemért (The Alliance for Beverage Cartons & the Environment) Szövetség az Italoskartonért és a Környezetvédelemért (The Alliance for Beverage Cartons & the Environment) - Az italoskarton gyűjtés és újrahasznosítás európai perspektívája Katarina Molin Főigazgató

Részletesebben

Nemzetközi példák és jó gyakorlatok

Nemzetközi példák és jó gyakorlatok Szakmai műhelymunka a Nemzeti Megelőzési Program előkészítéséről Humusz Szövetség, Budapest Nemzetközi példák és jó gyakorlatok Budapest, 2011. augusztus 26. 1,3 milliárd tonna szemetet dobunk el évente

Részletesebben

Környezetvédelem, környezettudatos és energiatudatos magatartás

Környezetvédelem, környezettudatos és energiatudatos magatartás Környezetvédelem, környezettudatos és energiatudatos magatartás A környezetvédelem nem csak a felnőttek dolga! A Földet és a környezetedet, ugyanis te tovább fogod használni, mint a mostani felnőttek!

Részletesebben

A vegetarianizmus a jövő útja?

A vegetarianizmus a jövő útja? Szupermarketekben egyre több vegán terméket, például tofut tempeht vagy szójajoghutot vásárolhatunk. A vegán és a vegetáriánus élelmiszer fogyasztás, vagyis az új táplálkozási piramis népszerűsítéséhez

Részletesebben

ZA4983 Flash Eurobarometer 256 (Europeans attitudes towards the issue of sustainable consumption and production)

ZA4983 Flash Eurobarometer 256 (Europeans attitudes towards the issue of sustainable consumption and production) ZA4983 Flash Eurobarometer 256 (Europeans attitudes towards the issue of sustainable consumption and production) Country Specific Questionnaire Hungary FLASH 256 SUSTAINABLE CONSUMPTION & PRODUCTION Q1.

Részletesebben

Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés

Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés Őri István GREENFLOW CORPORATION Zrt. Megelőzés központú környezetvédelem: energia és anyaghatékonyság, fenntarthatóság, tisztább termelés Fenntarthatóság-fenntartható fejlődés Megelőzés-prevenció Tisztább

Részletesebben

Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság

Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság Az Európai Innovációs Partnerség(EIP) Mezőgazdasági Termelékenység és Fenntarthatóság Dr. Maácz Miklós főosztályvezető Vidékfejlesztési Főosztály Vidékfejlesztési Minisztérium Kontextus Európa 2020 Stratégia:

Részletesebben

A8-0392/286. Adina-Ioana Vălean a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság nevében

A8-0392/286. Adina-Ioana Vălean a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság nevében 10.1.2018 A8-0392/286 286 63 a preambulumbekezdés (új) (63a) A fejlett bioüzemanyag-fajták várhatóan fontos szerepet játszanak majd a légi közlekedés üvegházhatásúgázkibocsátásának csökkentésében, ezért

Részletesebben

Új utakon a hazai hulladékgazdálkodás Gödöllő, június Fenntartható termelés és fogyasztás

Új utakon a hazai hulladékgazdálkodás Gödöllő, június Fenntartható termelés és fogyasztás Új utakon a hazai hulladékgazdálkodás Gödöllő, 2012. június 13-14. Fenntartható termelés és fogyasztás Szuppinger Péter Kállay Tamás szakértők Regionális Környezetvédelmi Központ Regional Environmental

Részletesebben

A stratégiai célok közül egy tetszőlegesen kiválasztottnak a feldolgozása!

A stratégiai célok közül egy tetszőlegesen kiválasztottnak a feldolgozása! Biodiverzitás stratégia 2020 CÉLOK és ESZKÖZÖK Források: http://www.biodiv.hu/convention/f1117799202; http://ec.europa.eu/environment/nature/biodiversity/comm2006/2020.htm; FELADAT A stratégiai célok közül

Részletesebben

Adjon zöld utat irodai megtakarításainak!

Adjon zöld utat irodai megtakarításainak! Adjon zöld utat irodai megtakarításainak! - Zöld Iroda Program - Lontayné Gulyás Mónika Green IT konferencia 2010. szeptember 22. A KÖVET dióhéjban Kiemelkedően közhasznú egyesület Tudatformálás: képzések,

Részletesebben

TETRA PAK VETÉLKEDŐ KÉRDÉSEK 1. forduló. 2. Hol található hazánk és Európa egyik utolsó homoki tölgyese?

TETRA PAK VETÉLKEDŐ KÉRDÉSEK 1. forduló. 2. Hol található hazánk és Európa egyik utolsó homoki tölgyese? TETRA PAK VETÉLKEDŐ KÉRDÉSEK 1. forduló 1. Hol található a világ legnagyobb trópusi erdőterülete? a. A Kongó-medencében. b. Amazóniában. c. Pápua-Új Guineán. 2. Hol található hazánk és Európa egyik utolsó

Részletesebben

Úton a nulla hulladék felé

Úton a nulla hulladék felé Úton a nulla hulladék felé Földesi Dóra Humusz Szövetség 2011. május 13.. Problémák A legyártott tárgyak 99%-a fél éven belül szemétbe kerül. Az élelmiszerek 30%-a bontatlanul kerül a kukába. 1 kukányi

Részletesebben

A víz értékességéről, újrahasznosításáról és a biológiai szennyvíztisztításról

A víz értékességéről, újrahasznosításáról és a biológiai szennyvíztisztításról A víz értékességéről, újrahasznosításáról és a biológiai szennyvíztisztításról Hazánk vízügyi helyzete: Medenceország vagyunk, tehát sok a víz Ez viszont gyakran árvizeket okoz A vizeink viszonylag jó

Részletesebben

Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás

Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás Környezetvédelem, hulladékgazdálkodás 2009 Dr Farkas Hilda Főosztályvezető, címzetes egyetemi docens KÖRNYEZETVÉDELEM A környezet védelme egyre inkább gazdasági szükségszerűség. Stern Jelentés Környezetvédelem

Részletesebben

MEGOLDÁSOK. Összesen 55 + 7 pont

MEGOLDÁSOK. Összesen 55 + 7 pont MEGOLDÁSOK Összesen 55 + 7 pont A javítás során több megoldást is elfogadtunk. Ebben a MEGOLDÁSOK összesítésben a főbb szempontokat és iránymutatásokat gyűjtöttük össze. Az elérhető részpontszámok a feladatoknál

Részletesebben

URBACT III Program Agrárközösségek Európa városaiban

URBACT III Program Agrárközösségek Európa városaiban URBACT III Program Agrárközösségek Európa városaiban www.urbact.hu www.urbact.eu Az AGRI-URBAN projekt 11 partnerváros európai hálózata spanyol (Baena) vezetéssel. Újító szerepet kívánnak betölteni a helyi

Részletesebben

Az ásványgyapot új generációja

Az ásványgyapot új generációja Az ásványgyapot új generációja Egy selymes tapintású, kristálytiszta, nem éghető hő- és hangszigetelő ásványgyapot az URSA-tól PureOne az ásványgyapot új generációja URSA az Ön partnere elkötelezett a

Részletesebben

Európai Bizottság. áltoztass a szokásaidon! Igenek és nemek egy zöldebb világért

Európai Bizottság. áltoztass a szokásaidon! Igenek és nemek egy zöldebb világért Európai Bizottság áltoztass a szokásaidon! Igenek és nemek egy zöldebb világért Változtass a szokásaidon! 1 > Bevezetés 3 > Energia 8 > Levegő 12 > Víz 16 > Föld i történik? A modern világban az emberi

Részletesebben

ÉLET A PRAKTIKERREL. www.praktiker.hu

ÉLET A PRAKTIKERREL. www.praktiker.hu KÖRNYEZETBARÁT ÉLET A PRAKTIKERREL www.praktiker.hu TAKARÉKOSKODJUNK A VÍZZEL TAKARÉKOSKODJUNK A PÉNZZEL Víztakarékossági útmutató Az élethez vízre van szükségünk! A globális felmelegedésbôl, a szenynyezésbôl

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Fenntartható mezőgazdálkodás. 98.lecke Hosszú távon működőképes, fenntartható

Részletesebben

A környezetvédelem szerepe

A környezetvédelem szerepe A környezetvédelem szerepe Szerepek a környezetvédelemben 2010. június 17. 7. Tisztább Termelés Szakmai Nap TÖRTÉNETE Az emberi tevékenység hatásai a történelem során helyi, térségi, országos, majd ma

Részletesebben

Hulladék megelőzés, hasznosítás, szelektív gyűjtés könnyen érthetően. Gruiz Katalin Down Alapítvány

Hulladék megelőzés, hasznosítás, szelektív gyűjtés könnyen érthetően. Gruiz Katalin Down Alapítvány Hulladék megelőzés, hasznosítás, szelektív gyűjtés könnyen érthetően Gruiz Katalin Down Alapítvány Háztartási hulladék Európában 900 kg/fő 800 700 600 500 400 300 200 100 0 EU átlag Dánia Svájc Magyaro.

Részletesebben

A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra. Dióssy László KvVM szakállamtitkár

A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra. Dióssy László KvVM szakállamtitkár A KvVM célkitűzései a környezetvédelemben, különös tekintettel a hulladékgazdálkodásra Dióssy László KvVM szakállamtitkár A fenntartható fejlődés és hulladékgazdálkodás A fenntartható fejlődés biztosításának

Részletesebben

Terv tervezete. László Tibor Zoltán főosztályvezető-helyettes. Budapest, 2013. november 14.

Terv tervezete. László Tibor Zoltán főosztályvezető-helyettes. Budapest, 2013. november 14. Az Országos Hulladékgazdálkodási Terv tervezete László Tibor Zoltán főosztályvezető-helyettes Budapest, 2013. november 14. Miért van szükség az Országos Hulladékgazdálkodási Tervre? 1. Jogszabályi kötelezettség

Részletesebben

Civilek és a Nulla Hulladék. Graczka Sylvia. Nulla Hulladék Konferencia, november 2.

Civilek és a Nulla Hulladék. Graczka Sylvia. Nulla Hulladék Konferencia, november 2. Civilek és a Nulla Hulladék Graczka Sylvia Nulla Hulladék Konferencia, 2015. november 2. Hányadán állunk a hulladékkal? Attitűdvizsgálat Gorcső alatt a gondolataink A magyar lakosság 96%-a számára személy

Részletesebben

A csomagolás szabályozása

A csomagolás szabályozása CSOMAGOLÁSFEJLESZTÉS AZ ÉLELMISZERIPARBAN KONFERENCIA A csomagolás szabályozása az EU csomagolást érintő módosított, illetve tervezett irányelvei Nagy Miklós főtitkár Csomagolási és Anyagmozgatási Országos

Részletesebben

KÖRKÖRÖS GAZDASÁG. Lehetőségek a könnyűiparban. Dr. Kokasné Dr. Palicska Lívia MKSZ elnök. Könnyűipari Szakmai nap, október 8.

KÖRKÖRÖS GAZDASÁG. Lehetőségek a könnyűiparban. Dr. Kokasné Dr. Palicska Lívia MKSZ elnök. Könnyűipari Szakmai nap, október 8. KÖRKÖRÖS GAZDASÁG Lehetőségek a könnyűiparban Dr. Kokasné Dr. Palicska Lívia MKSZ elnök Könnyűipari Szakmai nap, 2018. október 8. 1 Az ágazat a számok tükrében EU TEXTIL/RUHÁZATI IPARA 1 600 ezer munkavállaló

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Élelmiszer-szabályozás és fogyasztó védelem az Európai Unióban 148.lecke

Részletesebben

BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31.

BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31. BIO-SZIL Természetvédelmi és Környezetgazdálkodási Kht. 4913 Panyola, Mezővég u. 31. VIZSGATESZT Klímabarát zöldáramok hete Című program Energiaoktatási anyag e-képzési program HU0013/NA/02 2009. május

Részletesebben

Érzékeny földünk. Városi Pedagógiai Intézet Miskolc, 2006 április 19. ME MFK Digitális Közösségi Központ

Érzékeny földünk. Városi Pedagógiai Intézet Miskolc, 2006 április 19. ME MFK Digitális Közösségi Központ Érzékeny földünk Városi Pedagógiai Intézet Miskolc, 2006 április 19 ME MFK Digitális Közösségi Központ Földessy János ...ha egy pillangó szárnya rebbenésével megmozdítja a levegőt, mondjuk Pekingben, akkor

Részletesebben

Bogár a fülbe avagy Mitől gyűlik szelektíven a hulladék. Czippán Katalin Budapest, 2010. február 4.

Bogár a fülbe avagy Mitől gyűlik szelektíven a hulladék. Czippán Katalin Budapest, 2010. február 4. Bogár a fülbe avagy Mitől gyűlik szelektíven a hulladék Czippán Katalin Budapest, 2010. február 4. Miről lesz szó avagy a bogarak Honnan jöttem? a JNOI Földi gondok EU megoldások felvillantás A jó kommunikáció

Részletesebben

AZ ELECTRO-COORD BEMUTATJA. Jekko ÚJ TÁROLÓESZKÖZ ÚJRAHASZ NOSÍTHATÓ ELEKTROMOS HULLA DÉKOK OTTHONI GYŰJTÉSÉHEZ ELEMEK

AZ ELECTRO-COORD BEMUTATJA. Jekko ÚJ TÁROLÓESZKÖZ ÚJRAHASZ NOSÍTHATÓ ELEKTROMOS HULLA DÉKOK OTTHONI GYŰJTÉSÉHEZ ELEMEK AZ ELECTRO-COOR BEMUTATJA Jekko ÚJ TÁROLÓESZKÖZ ÚJRAHASZ NOSÍTHATÓ ELEKTROMOS HULLA ÉKOK OTTHONI GYŰJTÉSÉHEZ KISMÉRETU ELEKTROMOS KÉSZÜLÉKEK ELEMEK ENERGIATAKARÉKOS LÁMPÁK ÉS IZZÓK HASZNÁLAT ELŐTT OLVASSA

Részletesebben

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség

HÁLA KOPOGTATÁS. 1. Egészség HÁLA KOPOGTATÁS 1. Egészség Annak ellenére, hogy nem vagyok annyira egészséges, mint szeretném, teljesen és mélységesen szeretem és elfogadom a testemet így is. Annak ellenére, hogy fizikailag nem vagyok

Részletesebben

3. Ökoszisztéma szolgáltatások

3. Ökoszisztéma szolgáltatások 3. Ökoszisztéma szolgáltatások Általános ökológia EA 2013 Kalapos Tibor Ökoszisztéma szolgáltatások (ecosystem services) - az ökológiai rendszerek az emberiség számára számtalan nélkülözhetetlen szolgáltatásokat

Részletesebben

JAVÍTJUK A JAVÍTHATÓT DIAGNÓZIS

JAVÍTJUK A JAVÍTHATÓT DIAGNÓZIS JAVÍTJUK A JAVÍTHATÓT DIAGNÓZIS A 21. SZÁZAD TÁRSADALMI KÉRDÉSEI ÉS KIHÍVÁSAI Budapest 2016. április 6. Előadó: Laki Ildikó Ph.D Szegedi Tudományegyetem Zsigmond Király Főiskola főiskolai docens Tartalmi

Részletesebben

A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése

A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése IP/08/267 Brüsszel, 2008. február 20. A kohéziós politika és az energiaügy kihívásai: az Európai Unió régiói eredményeinek ösztönzése Danuta Hübner, a regionális politikáért felelős európai biztos ma bemutatta,

Részletesebben

A leghatékonyabb klímabarát ötletek

A leghatékonyabb klímabarát ötletek A leghatékonyabb klímabarát ötletek Általánosságban Hőtérképet készítettünk otthonunkról. Feleslegesen nem fűtünk. Abban a helyiségben, ahol éppen nem tartózkodunk, lejjebb vesszük a fűtést. - 2 C már

Részletesebben

ZA5470. Flash Eurobarometer 315 (Attitudes of European Entrepreneurs Towards Eco-innovation) Country Specific Questionnaire Hungary

ZA5470. Flash Eurobarometer 315 (Attitudes of European Entrepreneurs Towards Eco-innovation) Country Specific Questionnaire Hungary ZA5470 Flash Eurobarometer 315 (Attitudes of European Entrepreneurs Towards Eco-innovation) Country Specific Questionnaire Hungary FL315 Attitudes of European entrepreneurs towards eco innovation Flash

Részletesebben

FELADATLAP. Kőrösy Közgazdászpalánta Verseny 2015/2016. 3. forduló Fenntartható fejlődés és adóztatás

FELADATLAP. Kőrösy Közgazdászpalánta Verseny 2015/2016. 3. forduló Fenntartható fejlődés és adóztatás FELADATLAP Kőrösy Közgazdászpalánta Verseny 2015/2016 3. forduló Fenntartható fejlődés és adóztatás 1. Várhatóan hol épül meg 2018-ra a világ legnagyobb kerékpártárolója? a, Prága b, Koppenhága c, Utrecht

Részletesebben

Most legyél válogatós!

Most legyél válogatós! Jó helyen járok, mik ezek a színek? Hová lettek a régi kukák? És miért ilyen szépek az újak? Mert 2012. szeptemberétõl a Corvinuson is bevezetésre került a szelektív hulladékgyûjtés! Ne a tanulnivalót,

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

1. tudáskártya. Mi az energia? Mindnyájunknak szüksége van energiára! EnergiaOtthon

1. tudáskártya. Mi az energia? Mindnyájunknak szüksége van energiára! EnergiaOtthon 1. tudáskártya Mi az energia? Az embereknek energiára van szükségük a mozgáshoz és a játékhoz. Ezt az energiát az ételből nyerik. A növekedéshez is energiára van szükséged. Még alvás közben is használsz

Részletesebben

Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében

Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében Hulladékok szerepe az energiatermelésben; mintaprojekt kezdeményezése a Kárpát-medencében 2012.09.20. A legnagyobb mennyiségű égetésre alkalmas anyagot a Mechanika-i Biológia-i Hulladék tartalmazza (rövidítve

Részletesebben

Mosogatógép öblítő. Újdonságok FM GROUP FOR HOME 2013 ősz KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Mosogatógép öblítő. Újdonságok FM GROUP FOR HOME 2013 ősz KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK Mosogatógép öblítő Mi a mosogatógép öblítő használatának módja? Az öblítőt csak mosogatógéppel használjuk. Mire használjuk az öblítőt? Az öblítő többrétűen dolgozik. A tisztított felület csíkmentesen szárad,

Részletesebben

Lehetőségek az agrár- és vidékfejlesztési politikában

Lehetőségek az agrár- és vidékfejlesztési politikában Az állami költségvetési rendszer környezetvédelmi felülvizsgálata mint a gazdasági válságból való kilábalás eszköze Konferencia az Országgyűlési Biztosok Irodájában, Budapesten, 2009. június 11-én Lehetőségek

Részletesebben

Környezetvédelem, környezet- és energiatudatos magatartás

Környezetvédelem, környezet- és energiatudatos magatartás Környezetvédelem, környezet- és energiatudatos magatartás A környezetvédelem nem csak a felnőttek dolga! Óvd a Földet és a környezetedet, ugyanis TE tovább fogod használni, mint a mostani felnőttek! Szemét

Részletesebben

Marton Miklós, FM Környezetfejlesztési Főosztály

Marton Miklós, FM Környezetfejlesztési Főosztály Marton Miklós, FM Környezetfejlesztési Főosztály 1. Éghajlat üvegházgázok kibocsátása - 1 Az üvegház-gázok kibocsátásának változása az EEA országaiban 1990 és 2012 között 1. Éghajlat üvegházgázok kibocsátása

Részletesebben

ZÖLD IRODA VERSENY 2012-2013

ZÖLD IRODA VERSENY 2012-2013 ZÖLD IRODA VERSENY 2012-2013 USLP UNILEVER SUSTAINABLE LIVING PLAN GREEN OFFICE PROGRAM USLP - 3 CÉLKITŰZÉS 2020-IG 1 milliárd fogyasztó egészségének és jólétének segítése Termékeink ökológiai lábnyomának

Részletesebben

0. Nem technikai összefoglaló. Bevezetés

0. Nem technikai összefoglaló. Bevezetés 0. Nem technikai összefoglaló Bevezetés A KÖZÉP-EURÓPA 2020 (OP CE 2020) egy európai területi együttműködési program. Az EU/2001/42 SEA irányelv értelmében az OP CE 2020 programozási folyamat részeként

Részletesebben

Szemléletformáló, ismeretterjesztő kiadványok tematikus listája

Szemléletformáló, ismeretterjesztő kiadványok tematikus listája A Tehetség Éve projektben átadott Szemléletformáló, ismeretterjesztő kiadványok tematikus listája Tehetség éve Minden ember tehetséges valamiben Pályázati azonosító: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0044 2010 2011.

Részletesebben

Környezetvédelem (KM002_1)

Környezetvédelem (KM002_1) (KM002_1) 11. Fenntartható erőforrásgazdálkodás és fejlődés 2007/2008-as tanév I. félév Dr. Zseni Anikó egyetemi docens SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki Tanszék Fenntartható fejlődés a fenntartható fejlődés

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL

SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL SAJTÓKÖZLEMÉNY DRASZTIKUS KÁROSANYAGKIBOCSÁTÁS-CSÖKKENTÉS A FORDNÁL A Ford közzétette 14. Fenntarthatósági Jelentését, amelyben a vállalat kiemeli, hogy 2000 és 2012 között a globális gyártóüzemekben 37

Részletesebben

Gyermekeink környezettudatossága

Gyermekeink környezettudatossága Gyermekeink környezettudatossága A vizsgálat célja: az iskolai környezeti nevelés hatásrendszerének, és a gyermekek környezettudatos magatartásának, szokásrendszerének vizsgálata. Az eredmények elemzése

Részletesebben

Mi a tudatos vásárlás? Ki a tudatos vásárló? Fogyasztóvédelem Környezet, etika. Döntéseink alapvető értékeket tükröznek.

Mi a tudatos vásárlás? Ki a tudatos vásárló? Fogyasztóvédelem Környezet, etika. Döntéseink alapvető értékeket tükröznek. Tudatos vásárlás Mi a tudatos vásárlás? Ki a tudatos vásárló? Fogyasztóvédelem Környezet, etika Döntéseink alapvető értékeket tükröznek. Ökológiai lábnyom Egy ember ökológiai lábnyoma hektárban számítva

Részletesebben

TERMÉSZTVÉDELMI ELVÁRÁSOK AZ ERDŐGAZDÁLKODÁSBAN - TERMÉSZETVÉDELMI SZAKMAPOLITIKAI KERETEK

TERMÉSZTVÉDELMI ELVÁRÁSOK AZ ERDŐGAZDÁLKODÁSBAN - TERMÉSZETVÉDELMI SZAKMAPOLITIKAI KERETEK TERMÉSZTVÉDELMI ELVÁRÁSOK AZ ERDŐGAZDÁLKODÁSBAN - TERMÉSZETVÉDELMI SZAKMAPOLITIKAI KERETEK A természet mindennél és mindenkinél jobb vezető, ha tudjuk, hogyan kövessük. C. G. Jung Az előadás vázlata Természetvédelmi

Részletesebben

Mini-Hűtőszekrény

Mini-Hűtőszekrény Mini-Hűtőszekrény 10011578 100115779 Tisztelt vásárló, Gratulálunk Önnek a termék megvásárlásához. Olvassa el az egész használati utasítást alaposan és kövesse azt a lehetséges károk elkerülése érdekében.

Részletesebben

1. tudáskártya. Mi az energia? Mindenkinek szüksége van energiára! EnergiaOtthon

1. tudáskártya. Mi az energia? Mindenkinek szüksége van energiára! EnergiaOtthon 1. tudáskártya Mi az energia? T E J Az embereknek energiára van szükségük a mozgáshoz és a játékhoz. Ezt az energiát az ételből nyerik. A növekedéshez is energiára Még alvás közben is van szükséged. használsz

Részletesebben

A baba- és környezetbarát mosószer. A megoldás: MOSÓDIÓ! 1 / 6

A baba- és környezetbarát mosószer. A megoldás: MOSÓDIÓ! 1 / 6 Ugye Ön sem akarja tovább mérgezni a környezetét, és szeretné, ha gyermeke nem szenvedne ek A megoldás: MOSÓDIÓ! Napjainkban a tisztaságra való törekvés ördögi körré alakult. A mosás célja, hogy eltávolítsuk

Részletesebben

Zöld beszerzés a Buy Smart+ projekt tapasztalatai

Zöld beszerzés a Buy Smart+ projekt tapasztalatai Zöld beszerzés a Buy Smart+ projekt tapasztalatai Budapest, 2013. november 26. A Kbt. 2013. július 1-jei változásai nyomán felmerült egyes jogértelmezési kérdések konferencia Varga Katalin, Energiaklub

Részletesebben

X. Energiatakarékossági vetélkedő. Veszprém

X. Energiatakarékossági vetélkedő. Veszprém X. Energiatakarékossági vetélkedő Veszprém 011. május 19. III. feladatsor 1. oldal. oldal 3. oldal 4. oldal 5. oldal Elért pontszám: Technikatanárok Országos Egyesületének Veszprém Megyei Területi Szervezete

Részletesebben

A ZÖLD GAZDASÁG ERŐSÍTÉSE A HOSSZÚTÁVON FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS BIZTOSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN

A ZÖLD GAZDASÁG ERŐSÍTÉSE A HOSSZÚTÁVON FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS BIZTOSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN A ZÖLD GAZDASÁG ERŐSÍTÉSE A HOSSZÚTÁVON FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS BIZTOSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN Balassagyarmat, 2013.május 09. Mizik András erdőmérnök Ipoly Erdő Zrt. Miért Zöldgazdaság? A Zöldgazdaság alapelvei:

Részletesebben

ECONATURAL. Mérföldkő a papírgyártás történetében

ECONATURAL. Mérföldkő a papírgyártás történetében ECONATURAL Mérföldkő a papírgyártás történetében Lucart Professional EcoNatural: a környezettudatos papír új generációja. Az újrafelhasznált italos kartondobozokból készült EcoNatural a 100%-osan környezetbarát

Részletesebben

T E R M É S Z E T E S A N YA G

T E R M É S Z E T E S A N YA G KÖRNYZETBARÁT T E R M É S Z E T E S A N YA G SZOMORÚ TÉNYEK A MŰANYAG PALACKOKRÓL Az eldobható műanyag palackok jelentős veszélyt jelentenek az állatvilágra. A műanyagok lebomlási ideje több száz év, és

Részletesebben

FENNTARTHATÓSÁG????????????????????????????????

FENNTARTHATÓSÁG???????????????????????????????? FENNTARTHATÓSÁG???????????????????????????????? Fenntartható fejlődés Olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen generáció szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generációk esélyeit arra, hogy

Részletesebben

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért

Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Zöldbarátok óravázlat a környezettudatos nevelésért Tantárgy: Magyar nyelv és irodalom Évfolyam: 5-6. évfolyam Téma: Én és a környezetem - esszé a hulladékkezelésről Tanóra időtartama: 45 Nevelési cél:

Részletesebben

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója

Energiamenedzsment ISO 50001. A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Energiamenedzsment ISO 50001 A SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft. környezetmenedzsment rendszerekről szóló tájékoztatója Hogyan bizonyítható egy vállalat környezettudatossága vásárlói felé? Az egész vállalatra,

Részletesebben

A boldog felhasználó

A boldog felhasználó A boldog felhasználó Ingyenes e-book, a Felhasználó Update csapattól Írta: Vidi Rita Mi a különbség a begyakorolt, monoton, örökké félelmetesnek tűnő felhasználás, és a tudás alapú, céltudatos, örömfelhasználás

Részletesebben

Még van pénz a Jeremie Kockázati Tőkealapokban 60% közelében a Start Zrt. Jeremie Kockázati Tőkeindexe

Még van pénz a Jeremie Kockázati Tőkealapokban 60% közelében a Start Zrt. Jeremie Kockázati Tőkeindexe Még van pénz a Jeremie Kockázati Tőkealapokban % közelében a Start Zrt. Jeremie Kockázati Tőkeindexe A Start Zrt. negyedévente adja közre a Start Jeremie Kockázati Tőke Monitor című jelentését, amelyben

Részletesebben

Zöld beszerzés workshop

Zöld beszerzés workshop Zöld beszerzés workshop Dr. Diófási-Kovács Orsolya Okleveles műszaki menedzser, környezetmenedzsment szaktanácsadó Survive Enviro Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft Budapest, 2017. június 16.

Részletesebben

A Közös Agrárpolitika reformja a Lehet Más a Politika szemszögéből

A Közös Agrárpolitika reformja a Lehet Más a Politika szemszögéből A Közös Agrárpolitika reformja a Lehet Más a Politika szemszögéből Szabó Rebeka LMP, Mezőgazdasági bizottság KAP REFORM 2014-2020 AGRÁRGAZDASÁGI KIHÍVÁSOK - VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM A KAP jelentősége

Részletesebben