Fogyasztói kézikönyv (Utoljára frissítve 2014-ben)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Fogyasztói kézikönyv (Utoljára frissítve 2014-ben)"

Átírás

1 DÖNTÉSEID NAGY HATÁSSAL VANNAK A FÖLDRE! Fogyasztói kézikönyv (Utoljára frissítve 2014-ben) Környezet

2 2 Tartalomjegyzék (Utoljára frissítve 2014-ben) A kampány 3 Erőforrás-hatékonyság 4 Mi ez? 4 Miért van rá szükség? 4 A szemét erőforrássá alakítása 5 A víz: létfontosságú erőforrás 6 Környezetbarátabb EU-gazdaság 8 Mi az a környezetbarát gazdaság? 8 Európa átalakítása környezetbarát gazdasággá 9 a természeti erőforrások megőrzését szolgáló politikák 9 A környezetbarát gazdaság és a munkahelyek 12 Tanácsok 14 Levegő 15 Víz 18 Talaj 26 Ásványok 28 Faanyag/fűrészáru 30 Biodiverzitás 32 Hulladék 37 Újrahasználat 46 Újrahasznosítás 48 Közlekedés/utazás 51 Energiahatékonyság 53 Túlfogyasztás 57 Környezetbarát gazdaság 60

3 3 A kampány Döntéseid nagy hatással vannak a Földre! Teljes életet akarsz élni a természettel összhangban? Akkor a Generation Awake neked való! A lényeg az, hogy végiggondoljuk fogyasztói választásainkat és azoknak a Föld természetes erőforrásaira gyakorolt következményeit. A Generation Awake tagjaként tisztában leszel azzal, hogy döntéseid nem csak saját magadra, de az egész Földre is hatással vannak. Hogyan? Az élet döntések sorozata. Ha olyan okos döntéseket hozunk nap mint nap, amelyek tekintettel vannak környezetünkre, az óriási hatással van nem csak a te, de családod és barátaid életére is. Először is pénzt takaríthatsz meg, és javíthatod az életminőséged, ezenkívül pedig a gazdaságnak is jót teszel. Sőt, az okos fogyasztói döntések nem csupán neked, hanem az eljövendő generációk számára is fenntarthatóbbá teszik a városodat, az országodat, Európát és az egész Földet is. Együttesen dolgozhatunk azon, hogy egy olyan társadalmat teremtsünk meg, amelyben megtanultunk kevesebből többet kihozni, amelyben az egyszer használatos dolgok kultúrája a múlt csökevénye, amelyben a hulladék mennyisége nullára csökkent, és amelyben minden tárgynak megvan az értéke, újra felhasználható vagy új tárggyá feldolgozható. A Generation Awake egy kampány, amelyet az Európai Bizottság azzal a céllal hozott létre, hogy felhívja a figyelmet mindazokra a lépésekre, amelyeket mindennapi életében bármelyikünk megtehet a víz, az energia és egyéb természeti erőforrások kímélése és a hulladék mennyiségének csökkentése céljából. Ha tetszik, amit látsz, add át az üzenetet rokonaidnak és barátaidnak is, valamint csatlakozz hozzánk a Facebookon is! Köszönjük! Remek, hogy itt vagy velünk.

4 4 Erőforrás-hatékonyság Mi ez? A természeti erőforrásokra például a fémekre, ásványokra, erdőkre, földre, levegőre és vízre szükségünk van a boldoguláshoz és jóléthez, de gyorsabban használjuk fel, mint ahogyan pótolni lehetne őket. Amikor pusztítjuk az ökoszisztémánkat egyensúlyban tartó állatokat és növényeket, a jövőnk szempontjából halmozzuk fel a problémákat. Ha szeretnénk gondoskodni róla, hogy mi és gyermekeink jó életminőségben, egészséges környezetben és pörgő gazdaságban élhessünk, másképpen kell ezentúl használnunk az erőforrásokat, mind az egyén, mind a társadalom szintjén. Az erőforrás-hatékonyság lényege a több elérése kevesebbel, az erőforrások fenntartható használata, és a környezetre gyakorolt hatásunk minimalizálása. Miért van rá szükség? 2050-re, ha úgy folytatódnak a dolgok, ahogyan eddig voltak, a maihoz képest ötször annyi erőforrást nyerünk ki a környezetünkből. Ez valószínűleg nem lesz lehetséges. Ökoszisztémáinknak több mint 60 %-a már most is túlságosan ki van használva, a halállományok globális szinten fenyegetettek, és a túl sok fa kivágásával veszélyeztetjük vizeink és levegőnk minőségét. A világ népessége 9 milliárd felé tart majd, és a társadalomnak ezzel párhuzamosan úgy kell átalakulnia, hogy hatékonyabban használjuk az erőforrásokat, és a környezet pusztítása helyett a fejlesztésén dolgozzunk. Az EU ezért kampányol az erőforrás-hatékonyság mellett, ami az erőforrások fenntarthatóbb használatát jelenti. A vizet, az ásványokat és a fát, illetve a hasonló nyersanyagokat azok teljes életciklusán át hatékonyabban kell kezelni, a kezdeti kitermeléstől egészen addig, amíg végül hulladékká nem válnak. A fogyasztás a környezetre legnagyobb hatását az élelmiszer, az épületek és a közlekedés útján fejti ki, így ezeken a területeken van szükség a legnagyobb változásokra. Fogyasztóként mi is kivehetjük ebből a részünket, ha figyelembe vesszük az általunk vásárolt termékek élettartamát és hatását, illetve hogy otthon milyen módon használjuk fel az energiát és a vizet, valamint hogyan beszéljük meg ismerőseinkkel és rokonainkkal a vásárlással kapcsolatos döntéseinket.

5 5 A szemét erőforrássá alakítása A szemetet hagyományosan a környezetszennyezés egyik forrásának tekintették. A jól kezelt hulladék azonban anyagok értékes forrása lehet, különösen korunkban, amikor számos nyersanyagból kifogyóban vannak a készletek. A legjobb megközelítés, ha megszüntetjük a hulladéktermelést. Ha pedig ez nem lehetséges, van más pozitív lehetőség is: az újrahasznosítás és a szelektív gyűjtés. Csökkentés Gondold át, hogy milyen hatást gyakorolnak a környezetre a dolgok, amelyeket megvásárolsz, illetve a csomagolásuk? Vásárláskor mindig használj újra felhasználható szatyrot, csökkentsd az ételmaradék mennyiségét, és ha tudod, válassz utántöltő termékeket, kerüld az egyszer használatos csomagolóanyagokat. A postaládádra is kiragaszthatod: Reklámot nem kérek, valamint leiratkozhatsz a papíralapú levélküldési listákról, és helyette ben kérheted a hírleveleket, az utazási brosúrákat és a katalógusokat. A számlákhoz és a banki kimutatásokhoz választhatod az online számlahasználatot, de akár komposztálni is kezdheted otthon a gyümölcs- és zöldségmaradékot. Amikor szeretteidnek ajándékot adsz, esetleg elgondolkodhatsz azon, hogy nem fizikai tárgyat adsz nekik, hanem inkább szolgáltatást: jegyet egy rendezvényre vagy tanfolyamot olyan szabadidős tevékenységgel kapcsolatban, amelyet kedvelnek. Ha pedig olyan termékre van szükséged, amelyet csak egyszer fogsz használni ilyen lehet például egy könyv vagy egy szerszám, vásárlás helyett gondolkodj el inkább a kölcsönzésen. Ha pici babád van, elgondolkodhatsz azon, hogy újra felhasználható pelenkákba ruházz be. Mire egy gyermek eléri a két és fél éves kort, körülbelül 6500 egyszer használatos pelenkát fogyaszt el, ez 1,5 tonna hulladékot jelent. Újrahasználat A tárgyak ismételt felhasználásának számos előnye van. Így csökkennek a természeti erőforrások iránti igények, energiát lehet megtakarítani, kevesebb a hulladék, és pénzt is megspórolhatsz. Lehet, hogy neked már nincs szükséged a régi ruháidra, könyveidre, táskáidra, bútoraidra vagy mobiltelefonodra, de másnak talán igen. Gondoltál már arra, hogy a már nem szükséges dolgaidat internetes áruházakon, adománybolton keresztül eladod vagy eladományozod? Vagy esetleg elcseréled a barátaiddal? Olyan módon is kiveheted a részedet a dolgokból, ha ruhadarabokat és egyéb tárgyakat használtan vásárolsz. Ha van választási lehetőséged, az egyszer használatos dolgok helyett vásárolj inkább újra felhasználhatót például újratölthető elemeket, és ha tudod, használd fel a tárgyakat más célra is! A műanyag élelmiszerdobozok ideálisak a fagyasztóban való tárolásra, a befőttesüvegekben pedig fűszereket tarthatsz. A régi üdvözlőlapokból ajándékcímkét vagy kollázst készíthetsz.

6 6 Ha valami elromlott vagy megkopott, mielőtt kidobnád, nézz utána, hogy meg lehet-e javítani, és az új termékek vásárlásakor is figyelj oda a javítási lehetőségekre. A helyi mindent ingyen típusú weboldalak segítségével össze lehet hozni azokat az embereket, akik valamit oda szeretnének adni, azokkal, akiknek valamire ingyen lenne szükségük a babaruhától kezdve a régi tévén át az építési hulladékig. Számos olyan forma- és ruhatervező, vállalkozó van, aki értéknövelő újrahasznosítással dolgozik, a régi és már szükségtelen tárgyakat vonzó, egyedi objektummá alakítja át, és az ilyesmivel komoly árat is el lehet érni. A törött ékszerek, a szövetmaradékok és a régi bútorok különösen az antik darabok remek forrást jelentenek a kreatív elmék számára. Ötletekért a kézműves weboldalakhoz fordulhatsz, és akár saját magad is belevághatsz! Újrahasznosítás Az ismételt felhasználáson túl a szelektív gyűjtés a második legjobb lehetőség. Alkalmazásával a használt tárgyakból új termékek válhatnak, így kímélhetők a véges erőforrások, és óvhatók a természetben az élőhelyek. A szelektív gyűjtés és az újrahasznosítás révén elkerülhető a nyersanyagok bányászat, külszíni fejtés vagy fák kivágása útján történő előállítása, és az új termékek gyártása energiából is kevesebbet igényel, mint ha nyersanyagokból készülnének. Csökken az égetőbe és a hulladéklerakóba kerülő szemétmennyiség, ezek ugyanis komoly mennyiségű metánt bocsátanak ki a metán üvegházhatást okozó gáz, amely a szén-dioxidhoz képest hússzor károsabb a klímaváltozás szempontjából. A háztartási hulladék szelektív visszagyűjtésének aránya jelentős mértékben nőtt az EU-ban a es 23 %-ról 2010-re 35 %-ra növekedett, de továbbra is bőven van lehetőség a továbblépésre, hiszen jelenleg 28 országból csupán 4 teljesíti a jogszabályban meghatározott célt, hogy 2020-ra a háztartási és hasonló jellegű hulladék 50 %-a kerüljön szelektív gyűjtésre A háztartási hulladék döntő többsége újrahasznosítható: a szerves hulladék, például a nyers és a főtt étel, a papír, a textíliák, a fém, az üveg és bizonyos műanyagok is. Számos önkormányzatnál az ilyen jellegű újrahasznosítható hulladékok egy részét vagy mindegyikét közvetlenül a háznál is gyűjtik, nem kell elvinni sehová. Ha nálatok nem ez a helyzet, talán van egy helyi szelektív gyűjtő, ahová közvetlenül el tudod vinni a tárgyakat. A víz: létfontosságú erőforrás Európa bizonyos részein bőséggel van víz, máshol viszont kevés. Bárhol is éljen azonban az ember, mindenképpen érdemes odafigyelni a víz felhasználására, és kerülni a pocsékolását, amennyire csak lehet. A víz véges mennyiségben rendelkezésre álló erőforrás. Ahhoz, hogy biztonságosan iható legyen, kezelni kell, a szennyvizet pedig tisztítani, mielőtt visszakerülhetne a környezetbe: mindkét tevékenységhez energia és egyéb erőforrások is szükségesek. Vízhiányosabb jövőre, még kiszámíthatatlanabb időjárásra és a tiszta víz iránti globális igény növekedésére készülve nagyon fontos, hogy mindannyian hatékonyabban használjuk a vizet, közvetlenül és közvetett formában is.

7 7 Könnyen felismerhető, hogy mivel pocsékoljuk a vizet közvetlenül, és lépéseket tehetünk magatartásunk megváltoztatására. Például a kádban fürdés helyett lehet zuhanyozni, víztakarékos zuhanyrózsát szerelhetünk fel (WC és más háztartási eszközök is léteznek víztakarékos kivitelben), gyors lépésként megjavíthatjuk a csöpögő csapokat és WC-ket, elzárhatjuk a csapot fogmosás közben, és az összegyűjtött esővízzel locsolhatjuk a kertet. Vannak emellett egyértelműen kerülendő dolgok is: ne használjuk a vécét szemetesként, és ne öntsük a lefolyóba a festéket vagy egyéb környezetre káros anyagokat. A közvetett vízfogyasztás többnyire nem látható, és ez azt jelenti, hogy valószínűleg jóval több vizet használsz, mint azt gondolnád. Ennek az oka az, hogy gyakorlatilag mindennek az előállításához vizet használnak. Amikor a helyi boltban veszel egy zsák burgonyát, a közvetlen vízfelhasználás ebben az esetben azt a vizet jelenti, amelyet a burgonya előkészítésére, mosására és főzésére elhasználsz. A közvetett felhasználás jelenti viszont az összes vizet, amelyet az ellátási lánc összes pontján felhasználnak a burgonya előállításához, először is a több havi öntözést, a szállítást, a gépekhez felhasznált üzemanyagot stb. Számos cégnél már elkezdték kiszámítani és közzétenni, hogy termékeik előállításához mennyi vizet használnak fel, és ha kisebb vízfelhasználású termékeket választasz, ezzel valószínűleg véded a környezetet. A vízről szóló kézikönyvünkből (http://www.imagineallthewater.eu) részletesebben is tájékozódhatsz a közvetett és közvetlen vízfelhasználásról.

8 8 Környezetbarátabb EU-gazdaság Mi az a környezetbarát gazdaság? A napjainkban előttünk álló kihívások kezeléséhez meg kell változtatnunk az áruk előállításának és fogyasztásának módját. Nagyobb értéket kell teremtenünk a bemeneti oldal visszafogása, a költségek csökkentése és a környezetre gyakorolt hatások minimalizálása mellett. Többet kell elérnünk kevesebbel. A hatékonyabb gyártási folyamatokkal és a jobb környezetgazdálkodási rendszerekkel jelentős mértékben csökkenthető a környezetszennyezés és a hulladéktermelés, valamint takarékoskodni lehet a vízzel és egyéb erőforrásokkal. Ez a vállalkozások számára is pozitív, hiszen csökkenthetik a működési költségeket és a nyersanyagokkal kapcsolatos függőséget. Ez a filozófia a környezetbarát (avagy körforgásos) gazdaság háttere. Ez a rendszer olyan módon teszi optimálissá az áruk és szolgáltatások áramlását, hogy a legtöbbet lehessen kihozni a nyersanyagokból, és az elképzelhető legalacsonyabb szintre csökkenjen a hulladék képződése. A környezetbarát gazdaságban az anyagok típus szerint oszlanak meg. A biológiai anyagok az élelmiszer, a növényi hulladék, a fa és a szövetszálak a fogyasztást követően komposzt vagy műtrágya formájában visszakerülnek a természetbe, hogy helyreállítsák a talajban a tápanyagokat, és/vagy megújuló energia előállítására használják fel őket. A műszaki jellegű anyagokat egy zárt ciklusos rendszerben ismétlődő módon karbantartják, újra felhasználják, felújítják vagy újrahasznosítják. A környezetbarát gazdaság energiahatékony, és a lehetséges legnagyobb mértékben megújuló energiát használ, így csökkentve az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. A környezetbarát gazdaságban el kell majd szakadni a gyártásban alkalmazott hozzuk-gyártjuk-eldobjuk jellegű megközelítéstől. Ez új lendületet fog teremteni az összes szektorban. A termékek tervezése és gyártása során újító megközelítést kell majd alkalmazni, mivel egy olyan új termékgeneráció kifejlesztése lesz majd a cél, amely tartósabb, újra felhasználható, javítható, szétbontható, alkotóelemei pedig újra felhasználhatóak vagy újrahasznosíthatóak. A kormányoknak és a vállalkozásoknak segíteniük kell abban, hogy a munkavállalók új készségek elsajátításával tudjanak megfelelni a környezetbarát gazdaság igényeinek.

9 9 Európa átalakítása környezetbarát gazdasággá A legtöbb európai jó életminőséget élvezhet, könnyen hozzáférhetőek számukra a legkülönfélébb termékek és fogyasztói javak. Ezt a helyzetet sokan kézenfekvőnek tekintik, de az a helyzet, hogy gyorsabban használjuk fel a természeti erőforrásokat, mint ahogyan azok regenerálódnának. Miközben a világon mindenütt fokozódik a jómód, a más régiókban élők is teljesen ésszerűen azt várják el, hogy hasonló életminőséget élvezhessenek. Ezért szükséges a környezetbarát gazdaság Európa számára. Több innováció, erőforrás-hatékony üzleti modellek, illetve a hulladék optimális, erőforrásként történő kezelésével lehetséges többet gyártani kevesebb nyersanyag felhasználásával, valamint csökkenteni a környezetre gyakorolt hatásunkat. A környezetbarát gazdaság felé vezető folyamatnak tanulnia kell Európa ökoágazatainak sikeréből és építenie kell azokra. Ilyen terület például a hulladékkezelés és -újrahasznosítás, a víztisztítás és -ellátás, illetve a megújuló energiatermelés. Ez az elmúlt évek során, a pénzügyi válság alatt is az egyik legellenállóbb és legygyorsabban növekvő terület volt. A környezetbarát gazdaságra való átállás egyben azt is elősegíti, hogy példát mutassunk egy olyan globális gazdaság számára, amelynek irtózatosan szükséges lenne olyan megoldásokat találni, amelyek választ adnak a növekvő népesség, a megfogyatkozott erőforrások és a károsodott természeti környezet kihívásaira. a természeti erőforrások megőrzését szolgáló politikák A jó hír az, hogy történtek előrelépések. A vizünk és a levegőnk sokkal tisztább, mint néhány évtizeddel ezelőtt, és Európa természeti környezetének minden eddiginél nagyobb része élvez védelmet. Az EU a hangsúlyt most az európai gazdaság erőforrás-hatékonyságának növelésére helyezi a vállalkozások, iparágak és az egyéni fogyasztók mozgósítására irányuló új politikáival. Ennek lényeges elemeit ismerteti az Energiahatékony Európa ütemterve. Ez meghatározza, hogy a politikának milyen lépéseket kell tennie világunk erőforrás-hatékonyabbá válásához, és definiálja az ebbe az irányba vezető út mérföldköveit, hogy lássuk, hogyan haladunk. Az EU környezetvédelmi cselekvési programja amelynek mottója Jólét bolygónk felélése nélkül a környezetbarát, inkluzív gazdaság megteremtésének jövőképét rajzolja ki a század közepére. Ezt a fenntartható jövőt a virágzó és egészséges környezet jellemzi, amely olyan innovatív, körforgásos gazdaságra épül, amelyben semmit sem pazarolnak el, és amelyben a társadalom ellenálló-képességét fokozó módszerekkel gazdálkodnak a természeti erőforrásokkal.

10 10 Az erőforrás-hatékonyság egyben az EU Európa 2020 elnevezésű stratégiájának egyik kulcsfontosságú tényezője is, hogy egy erős, fenntartható és inkluzív gazdasággá váljunk. Mostanára számos olyan EUszintű kezdeményezés indult, amely hozzájárul ennek a politikai célnak a megvalósításához, köztük a közlekedést és az energiát érintő intézkedések, illetve a szűkös erőforrások hatékonyabb felhasználását és a fenntarthatóbb fogyasztást tudatosító kampányok. Erőfeszítések az egységes piac környezetbarátabbá tételére, például az egész Európai Unióra kiterjedően egységes módszerek jöttek létre a termékek és a szervezetek környezetvédelmi teljesítményének mérésére, hogy bizalom alakuljon ki a termelők és a fogyasztók között. A javasolt módszereknek gondoskodniuk kell arról, hogy ismertek és felismerhetők legyenek a piacon a leginkább erőforrás-hatékony és környezetbarát termékek. Az EU továbbra is népszerűsíti és ösztönzi az erőforrás-hatékony termelési módokat és árukat. Az egyik példa az Európai Unió Környezetbarát Autó kezdeményezése. Jelenleg az Európában felhasznált olaj 73 %-át fordítjuk közlekedésre, és a legfrissebb becslések szerint a következő húsz évben megkétszereződik a személygépkocsik száma. A Környezetbarát Autó kezdeményezés célja a kutatás és az innováció felgyorsítása a környezetkímélő járművek területén. FOR_GREEN_CARS.pdf/view A Bizottság 2050-ig megalkotott gazdasági dekarbonizációs ütemtervében is olvasható, hogy a szektorok milyen megoszlásban felelnek az üvegházhatást okozó gázok európai kibocsátásáért, és hogy az elkövetkező évtizedek alatt a villamosenergia-termelési, ipari, közlekedési, épületgazdálkodási, építőipari és mezőgazdasági területektől elvárt az alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó iparággá való átalakulás. A dekarbonizációs ütemtervet követően nézd meg, hogyan járul hozzá az Energia Ütemterv 2050 az Unión belül az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez a 2050-ig elérendő %-os mértékű csökkentéssel. Belegondoltál már abba, hogy a biodiverzitás mennyire létfontosságú túlélésünk biztosításának szempontjából? És mivel jár annak elvesztése? A Biodiverzitási stratégia ennek a trendnek a megfordítását célozza re az EU biodiverzitását és az általa nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatásokat, természeti kincseket védelem alá kell helyezni, fel kell értékelni, és a megfelelő módon helyre is kell állítani.

11 11 A Madárvédelmi irányelv a madárpopulációk fennmaradását és a nemzetközi fontosságú vizes élőhelyek védelmét szolgálja. A természetvédelmi területeket átfogó Natura 2000 hálózatot azért hozták létre, hogy gondoskodjon az Európában élő legértékesebb és leginkább fenyegetett fajok és élőhelyeik fennmaradásáról. Az élőhelyek védelméről szóló irányelv helyreállítja a védett élőhelyeket és fajokat, illetve segíti egy koherens, védett helyekből álló európai ökológiai hálózat megteremtését. A Víz keretirányelv és az Európai vízinformációs rendszer (WISE) a vízrendszerek környezeti károktól való megóvásához járul hozzá. A WISE az európai vizekkel kapcsolatos információk kapuja. A vízről szóló 2012-es csomag irányt ad a meglévő vízgazdálkodási jogszabályok jobb betartatásához, illetve a szakpolitikai célok integrálásához ban új jogszabály lépett hatályba, amely az Európai Unióba irányuló illegális faimporttal veszi fel a harcot. Az EU hulladékgazdálkodással kapcsolatos jogszabályai átdolgozás alatt állnak annak érdekében, hogy amennyiben a hulladék elkerülhetetlen, erőforrásként tudjuk kezelni. A hulladékképződés csökkentése, az újrafelhasználás és az újrahasznosítás arányának növelése, a lerakók használatának fokozatos megszüntetése, az energiatermelési célú felhasználás nem újrahasznosítható hulladékra való szigorú korlátozása, a műanyaghulladék csökkentése (beleértve az EU-ban használt műanyag szatyrok számának visszafogását), a tengeri szemét mennyiségének csökkentése, valamint a hulladékkal kapcsolatos jogszabályok gyakorlatba való átültetésének javítása szerepel a várható intézkedések között. Európa jelentős mértékben függ az importált nyersanyagoktól és energiától. Ismerd meg Az erőforráshatékony Európa ütemterve című kiadványt, amely javasolja az erőforrás-hatékonyság növelését és a gazdasági növekedés leválasztását az erőforrás-használatról Európa versenyképességének növelése és az importtól való függőség csökkentése érdekében, a természeti vagyonunk nagyobb fokú védelmének biztosítása mellett.

12 elején fontos lépésre került sor: útnak indult a nyersanyagokkal kapcsolatos Európai Innovációs Partnerség. Az innovációs partnerségek keretében állami intézmények és magánvállalatok alakítanak ki határokon és szektorokon átívelő együttműködést az innovációk gyakorlati alkalmazásának felgyorsítására, hogy 2020-ra csökkenthető legyen az Európai Unió nyersanyagfüggősége, növekedjen az anyagfelhasználás hatékonysága, és kisebb legyen a hulladék mennyisége. Tudtad, hogy az európai közszolgálati szervek a legjelentősebb fogyasztók? Minden évben kb. 2 billió eurót költenek, ami megegyezik az EU GDP-jének közel 17 %-ával. Vásárlóerejüket kiaknázva választhatjuk a kisebb környezeti hatással bíró árukat és szolgáltatásokat, ezzel jelentősen hozzájárulhatunk a fenntartható fogyasztáshoz és gyártáshoz. Tudj meg többet a Zöld közbeszerzésről (GPP): A környezetbarát gazdaság és a munkahelyek A környezetbarát gazdaság lehetőségeket tartogat magában Európa jövőbeli növekedése és munkahelyteremtése szempontjából. Az olyan szektorok, mint például az újrahasznosítás, a víztisztítás, a természeti erőforrásokkal való gazdálkodás, a fenntartható erdőgazdálkodás és mezőgazdaság, a környezetbarát termékek és szolgáltatások együttes nevükön az ökoágazatok az Európai Unió GDP-jének körülbelül 2,5 százalékát teszik ki. A gazdasági válsággal szemben is ellenállónak bizonyultak, az elmúlt 10 év során körülbelül évi 8 %-kal növekedtek. Ezek közül a szektorok közül vannak olyanok, amelyekben Európa jelentős piaci részesedést szerzett meg globális szinten, például az újrahasznosítási ágazatokban körülbelül 50 %-os globális piaci részesedést sikerült elérni. A biogazdálkodás egy másik olyan terület, ahol növekedés figyelhető meg. A környezetvédelmi áruk és szolgáltatások exportja az 1999 és 2010 közötti időszakban megháromszorozódott, és már meghaladja a 24 milliárd eurót. Az ökoágazatok már most is több embernek adnak munkát, mint az acél-, a gyógyszer- vagy az autóipar. A Harvard Business Review egyik nemrégiben közölt tanulmánya szerint a fenntarthatóságba befektető vállalatok pénzügyileg is jobban teljesítenek. A tanulmány emellett kimutatta azt is, hogy az erőforráshatékony cégek amelyek kevesebb energiát és vizet használnak, illetve egységnyi árbevételhez kevesebb hulladékot termelnek általában nagyobb megtérülést nyújtanak a befektetőknek, mint versenytársaik. Lásd:

13 13 Ha a hulladékkal kapcsolatban új megoldásokat fejlesztünk ki, és teher helyett erőforrásként kezeljük, új munkahelyek megteremtésére és a természeti erőforrások kímélésére egyaránt jelentős lehetőségek nyílnak. Az EU új kezdeményezéseket dolgoz ki az elkövetkező néhány év során, hogy jobban tudjuk kezelni és feldolgozni a különböző típusú hulladékokat. Egy 2012-es tanulmány szerint, ha az EU hulladékokkal kapcsolatos összes joganyagát átültetnék a gyakorlatba, 2020-ra Európa évente 72 milliárd eurót tudna megtakarítani, a hulladékgazdálkodási és újrahasznosítási szektor bevétele 42 millió euróval nőne, és új állás lenne.

14 14 Tanácsok Itt összegyűjtöttük a weboldalunkon olvasható összes tippet, és még számos másikkal ki is egészítettük őket. A tanácsok téma levegő, víz, talaj, ásványok, hulladék stb. szerint vannak csoportosítva, így jobban érthető a különböző dolgok és napi szokások hatása a természeti erőforrásokra és a környezetre, illetve így szerepelnek a fenntartható alternatívák is, hogy napi szinten okosan tudjunk dönteni a fogyasztás kérdéseiben a saját érdekünkben és a Föld érdekében egyaránt. A víznek külön kézikönyvet szenteltünk [PDF-re mutató hivatkozás], amely bemutat néhány meglepő tényt a napi szinten közvetett módon elfogyasztott láthatatlan vízmennyiségről. Kellemes olvasást! Közben ne feledd: döntéseid nagy hatással vannak a Földre!

15 15 Levegő Emberként a tiszta levegő az egyik legalapvetőbb szükségletünk. De a levegő minőségét sokféle tevékenység rontja. Ilyen például az autók kipufogógáza, a fosszilis fűtőanyagok elégetése és a haszonállatok tartása ezek mind üvegházhatású gázokat bocsátanak ki, például szén-dioxidot és metánt. Olyan egyszerű megoldásokkal, mint a sétálás, a megújuló energiaforrások használata vagy kevesebb hús fogyasztása, már sokat tehetünk azért, hogy a levegő kevésbé szennyeződjön. Festék Zöld a festéked? Európában számos lelkes barkácsoló van. A háztulajdonosok évente több millió eurót költenek fára, festékre, lakkra és más anyagokra barkácsolási célokból. A környezeti hatások úgy csökkenthetők, ha újrahasznosítod az anyagokat, ellenőrzöd, hogy a faanyag fenntartható forrásból származik-e, és minél zöldebb festéket vásárolsz. Különösen a festékre vonatkozóan számos környezetbarát előny származhat néhány egyszerű szabály betartásából. Ha festéket, faápolót vagy védőszert választasz, keresd a legalacsonyabb környezetkárosító hatásút. Számold ki, mennyire lesz szükséged, és ne vegyél túl sokat - a vásárolt festékek nagy része sosem kerül felhasználásra, és problémás hulladékként végzi. Ha választhatsz, vegyél olyan terméket, amin nincs veszélyességre felhívó címke (a legtöbb országban ez egy fekete jel narancssárga vagy sárga négyzetben a veszély leírásával). A természetes vagy csak természetes feliratú festékek, a tejalapú festékek és a mészfesték kevésbé káros alapanyagokat tartalmaznak a normál festékeknél. Ezeket kellemesebb használni, és a beltéri levegő minőségének is jobbat tesznek. Néhány gyártó újrahasznosított festéket is kínál. A beltéri festékek esetében pedig keresd az EU ökocímkéjét. Ez azt jelenti, hogy a termék kevésbé környezetkárosító.

16 16 Kerékpár Mennyivel csökken a CO₂-kibocsátás, ha kerékpárt használsz? Ha elegen váltanának négy kerékről két kerékre, a CO₂-kibocsátásra gyakorolt hatás óriási lenne. És a trend ebbe az irányba mutat. Valószínűleg észrevetted, hogy városodban is egyre többen kerékpároznak. Az elmúlt évben Angliában 1,3 millióval több kerékpáros volt, így ott 13 millióan kerékpároznak (ami a népesség 27 %-a). Az új kerékpárosok közül ötszázezren használják gyakran vagy rendszeresen a biciklijüket. Ha munkába menet használod a kerékpárod vagy csak szórakozásból, annak mindenképp sok előnye van. Elsősorban formában tart. Ugyanakkor hozzájárulsz egy egészségesebb, tisztább környezethez, csökken a levegőszennyezés és az utak zsúfoltsága. Továbbá ez a közlekedés olcsóbb és könnyebb módja, mivel elkerülöd a dugókat és a benzinköltséget. Nem is kérdés, a kerékpározás az erőforrások szempontjából a leggazdaságosabb. Még inkább ökotrendi szeretnél lenni? Ha még nincs kerékpárod, vegyél egy használtat! Míg a kerékpárosok csökkentik a szénkibocsátást, és környezetbarátabb társadalmat alkotnak, a biciklik számának hirtelen növekedése a már nem használt kerékpárok számának növekedéséhez vezetett. A régi kerékpárok gyakran szeméttelepen végzik, azonban számos újrahasznosítható alkatrészből állnak, mint például alumínium vagy gumi, vagyis hulladékként is értékesek. Ha új kerékpárt vásárolsz, győződj meg róla, hogy tartós anyagokból készült - és törődj vele. Rengeteg biciklit vásárolnak már jó szándékból, hogy majd munkába járáshoz használják, és végül csak megrozsdásodnak. De ez az erőforrások szempontjából nem gazdaságos. Jó ötlet lehet az, ha pár hétre csak bérelsz egy biciklit, és meglátod, hogy beválik-e. Aztán ha már beleszerettél, vásárolhatsz magadnak egy új vagy egy használt kerékpárt. számítógép A főnöködnek támogatnia kellene, hogy minél többet dolgozhass otthon? Mert ez jobb a környezet számára is. A munkahelyekre történő napi ingázás nem csupán szennyezést okoz, hanem erőforrásokat is felhasznál gondolj csak az utak elhasználódására, és azokra az új anyagokra és erőforrásokra, amelyek a kijavításukhoz kellenek! Természetesen sokunknak autóval kell munkába járnunk, de hány embernek nem? És a reggeli vagy az esti csúcsforgalmat mindenki szeretné elkerülni. Tudtad, hogy a forgalomban való araszolás nagyjából megduplázza az üzemanyag-fogyasztást? És ne is beszéljünk arról a többletkibocsátásról, ami a kipufogóból származik! A kerékpárral való vagy a gyalogos munkába járás nagyszerű módja annak, hogy csökkentsd az erőforrások felhasználását, ugyanakkor egészségesebb is maradj. Miért ne használnád a közösségi közlekedést, vagy miért nem mész munkába autóval egy kollégával vagy mással, aki ugyanoda jár? Ez mind a költségeket, mind pedig a szénkibocsátást csökkenti. Akár meg is szabadulhatsz az autódtól, és csatlakozhatsz egy olyan autós klubhoz, ahol a tagok óra, nap vagy heti elszámolással használhatják a járműveket. Miért nem kérdezed meg a főnököd, hogy dolgozhatnál-e otthonról?

17 17 Autókulcs Nem könnyű az élet autó nélkül, de ez nem ok arra, hogy meg se próbáljuk! Néhány olyan dolog, ami ahhoz kell, hogy zöldebb életet élhessünk, bizony áldozatokkal is jár. Más dolgokat pedig a világon a legkönnyebb megtenni. Autózás helyett inkább gyalogolj! Ez nagyon egyszerű dolog, és számos igen nyilvánvaló környezeti előnnyel jár: kevesebb levegő- és zajszennyezés, kevesebb erőforrás-felhasználás a gépkocsigyártás, az üzemanyag és az autó fenntartása tekintetében. És ne is említsük a napi mozgáshoz kapcsolódó egészségügyi előnyöket. Természetesen vannak olyan esetek, amikor az autó használatát nem lehet elkerülni. De rövid utakra, amilyen például a helyi üzletekben való bevásárlás vagy találka egy baráttal, hogy megigyatok egy kávét, gondolkozz el azon, hogy tényleg szükség van-e az autóra, vagy nem mehetsz-e inkább gyalog. Van valaki, aki élvezi a bevásárlást? A hosszú sorok, a tömeg, a parkolóból való kijutás: mind megannyi nyűg. Szóval, ha legközelebb egy szupermarket pénztárjánál állsz, kérdezd meg magadtól, hogy tényleg szükség volt-e erre. Az élelmiszereket akár házhoz is szállíttathattad volna! Az élelmiszerek online vásárlása jóval hatékonyabb módja annak, hogy minden legyen otthon. Ehhez csak egy tipp: mindenképp ellenőrizd az élelmiszerek lejáratát, amikor megérkeznek. Így tudod, mikor mit ehetsz, mert az élelmiszerek kidobása erőforrások kidobását jelenti. Ha mindenképp saját magad kell intézd a bevásárlást, gondolkodj el azon, hogy nem tudnád-e azt helyben megtenni. Ha igen, akkor gyalog vagy kerékpárral menj. És ne feledd el a bevásárlólistát!

18 18 Víz Európában könnyen elfeledjük, hogy vízkészleteink végesek és azt, hogy a Föld más részein élő embereknek sokszor nincs rendszeres hozzáférésük tiszta vízhez. Vízhasználatunk módja más emberekre is hatással van, ezért felelősségünk a hatékonyabb felhasználás közvetlen környezetünkben (pl. fürdés helyett zuhanyzás) és az, hogy nem pazarolunk olyan termékeket, amelyek előállításához sok vízre volt szükség. A klímaváltozás hatásai miatt a nem is annyira távoli jövőben Európa jelentős részeinek kell valószínűleg szembesülnie a vízhiány problémájával és a minőségi ivóvíz korlátozott hozzáférhetőségével. Fürdőkád Fürdés helyett inkább zuhanyozz! Hozzá kell szoknunk a gondolathoz, hogy a víz korlátozottan áll rendelkezésünkre. A Föld lakosságának egyötöde olyan területen él, ahol vízhiány van, és további fél milliárd embernek kell komoly megszorításokkal szembesülnie a vízzel kapcsolatban. Vízkészletünk elegendő a Föld jelenlegi, 7 milliárdos, de egyre növekvő lakosságának ellátására, viszont egyenlőtlenül oszlik el, és sokat el is pazarolunk belőle. Európában is egyre több terület szenved a vízhiánytól és szárazságtól. Ezért felelősségünk, hogy minél hatékonyabban használjuk fel a vizet. Ez könnyen megvalósítható, ha olyan apró változtatásokat vezetünk be, mint hogy fürdés helyett inkább zuhanyozunk. A fürdőkád feltöltéséhez sokkal több vízre van szükség, mint egy gyors zuhanyhoz. Ha minden nap öt percet zuhanyzol a fürdés helyett, hetente 400 liter vizet spórolhatsz meg, és sokkal kevesebb energiát használsz fel. Ha mindenképp fürdened kell, ne engedj túl sok vizet, de ha annyira meleg a víz, hogy utána hideget is kell rá engedned, akkor nem csak a vizet, de az energiát is pazarolod. Fürdővíz Meg tudjátok osztani a fürdővizet? Ha a fürdés mellett döntesz, akkor valószínűleg nem csak tisztálkodni, de relaxálni is szeretnél. Ha végeztél, ne engedd le a vizet, azt még más is használhatja! A teli kád helyett csak félig engedd a vizet, és folyamatosan ellenőrizd a hőmérsékletét, hogy ne kelljen utána hideget vagy meleget hozzáengedni.

19 19 sampon Gondolkodtál már azon, hogy zöld sampont vegyél? Néhány sampont és balzsamot a hatékonyság érdekében percekig a hajadon kell hagyni, közben pedig a víz csak folyik és folyik. Vásárolj olyan termékeket, amiket nem kell sokáig magadon hagyni. Vagy vegyél biosampont és -balzsamot. Természetes összetevőkből készülnek, és nem károsítják nagy mértékben az ökoszisztémát, ahova használat után kerülnek. Vízcsap Csöpög a csapod? A csöpögő csap havonta 100 liter vizet is onthat magából, feleslegesen. Néha csak rendesen el kell zárni a csapot, de ha folyamatosan csöpög, akkor a lehető leghamarabb meg kell javíttatni. Víznyomás Túl nagy nyomásnak teszed ki a vizet? A vízcsapok víznyomása nagyban eltér: 2-25 liter vizet is adhatnak percenként, de általában 10 liternyi víz egy perc alatt bőven elég. Ezt úgy szabályozhatod, hogy kisebbre állítod a vízsugarat vagy kevesebb ideig használod. A nyomást úgy is csökkentheted, hogy alacsonyabb nyomással működő csapot és zuhanyrózsát vagy nyomásszabályozó szelepet szereltetsz be, hogy kevesebb vizet használjon a rendszer. Jusson eszedbe, amikor kinyitod a csapot: nagyon sok energiát használnak ahhoz, hogy a szennyvízből ivásra alkalmas víz legyen, ezért csak annyit használj, amennyire feltétlenül szükséged van. Vízhőmérséklet Túl forró a víz? Ha túl forró a víz, akkor hideget kell hozzá engedned, hogy megfelelő hőmérsékletű legyen. De a termosztát beállításával megfelelő hőmérsékletű vizet kaphatsz. Ha pedig várnod kell, amíg a víz felmelegszik, a fel nem használt vizet gyűjtsd palackokba: később felhasználhatod ivó- vagy öntözővízként. Ha a víz hőmérséklete megfelelő is, nem árt minél kevesebb meleg vizet használni, hogy spóroljunk a melegítéséhez használt energián.

20 20 Ruhák A ruháid biztosan nem bánnák, ha még egyszer felvennéd őket! Higiéniai okokból a zoknikat és fehérneműket minden alkalommal ki kell mosni, ha rajtad voltak. De az olyan darabokat, mint a pulcsik, nadrágok mosás előtt többször is felveheted. Minél többször veszed fel a ruháidat két mosás között, annál több vizet spórolsz. Mosópor Vajon mit szólnak a folyók a mosóporodhoz? A ruhák mosásához használt mosópor végül a folyókban és tengerekben köt ki. Némely mosópor szervetlen anyagokat, például foszfátokat tartalmaz, amelyek gyorsítják az algásodást, s így szennyezik a vizeket. Kevesebb mosópor használatával csökkentheted az ökoszisztémába kerülő foszfát mennyiségét. Próbáld ki a biomosószereket is: természetes összetevőik sokkal kevésbé károsítják a természetet. Konyhai csap Kényeztesd növényeidet egy pohár vízzel! Ha engedsz magadnak egy pohár vizet, de nem iszod meg, még nem kell kiönteni. Locsold meg vele a növényeidet. Hálásak lesznek érte. Kávéscsésze Biztos, hogy újra kell tölteni a vízforralót? Ne öntsd ki és töltsd újra a vízforralót minden egyes használatkor. Az a víz is tökéletesen megfelel, ami épp benne van. Ha a vízforralóba és edényekbe csak annyi vizet töltesz és forralsz fel, amennyire feltétlenül szükséged van, sok energiát spórolhatsz meg.

Awake Fogyasztói kézikönyv

Awake Fogyasztói kézikönyv European Commission Awake Fogyasztói kézikönyv European Union, 2011 Reproduction is authorised provided the source is acknowledged Erőforrás-hatékonyság. Döntéseid nagy hatással vannak a Földre. Csatlakozz

Részletesebben

KONZULTÁCIÓ: EURÓPAI NÉZETEK A FENNTARTHATÓ FOGYASZTÁSRÓL

KONZULTÁCIÓ: EURÓPAI NÉZETEK A FENNTARTHATÓ FOGYASZTÁSRÓL KONZULTÁCIÓ: EURÓPAI NÉZETEK A FENNTARTHATÓ FOGYASZTÁSRÓL TARTALOM 2 BEVEZETÉS Bevezetés a konzultációba BEVEZETÉS A KONZULTÁCIÓBA 8 1. FEJEZET A téma áttekintése: a szakpolitikai döntéshozatal eszközei

Részletesebben

Fotó: Martin harvey WWF Canon. Palánták környezeti nevelés program Oktatási segédanyag. WWF Magyarország Alapítvány

Fotó: Martin harvey WWF Canon. Palánták környezeti nevelés program Oktatási segédanyag. WWF Magyarország Alapítvány 2013 Fotó: Martin harvey WWF Canon Palánták környezeti nevelés program Oktatási segédanyag WWF Magyarország Alapítvány Tartalom Bevezető Fogyasztás óra vázlat Fogyasztás tanári segédanyag - A bioszféra

Részletesebben

Ú t m u t a t ó e g y f e n n t a r t h a t ó b b é l e t h e z

Ú t m u t a t ó e g y f e n n t a r t h a t ó b b é l e t h e z w w w. y o u t h x c h a n g e. n e t youth X change Ú t m u t a t ó e g y f e n n t a r t h a t ó b b é l e t h e z T H E G U I D E K é p z é s i c s o m a g a f e l e l ő s f o g y a s z t á s r ó l

Részletesebben

Miért hal ki naponta több* állatfaj? Miért fenyeget bennünket

Miért hal ki naponta több* állatfaj? Miért fenyeget bennünket . FEJEZET Zelenák Adrián és Krassován Krisztina A környezettudatos ember Bevezetô, avagy miért kell odafigyelnünk környezetünkre? Miért hal ki naponta több* állatfaj? Miért fenyeget bennünket globális

Részletesebben

1 Mit tesz az ENSZ a környezet védelmében?... 2. 2 Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye... 4. 3 A klímaváltozásért az ember a felelős...

1 Mit tesz az ENSZ a környezet védelmében?... 2. 2 Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye... 4. 3 A klímaváltozásért az ember a felelős... Tartalom 1 Mit tesz az ENSZ a környezet védelmében?... 2 2 Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye... 4 3 A klímaváltozásért az ember a felelős... 6 4 A GEMS... 10 5 A városoké lesz a főszerep... 12

Részletesebben

Kiadja: RMDSZ Programiroda Zöld Erdély Egyesület Magyar Ifjúsági Értekezlet

Kiadja: RMDSZ Programiroda Zöld Erdély Egyesület Magyar Ifjúsági Értekezlet Kiadja: RMDSZ Programiroda Zöld Erdély Egyesület Magyar Ifjúsági Értekezlet Felelõs kiadó: Bodor László Szerkesztõ: Barabás Melinda Szerzõk: Kerekes Andrea Románszki Zsuzsa Kovács Csongor Olvasószerkesztõ

Részletesebben

A kevesebb több Az erőforrás hatékonyság növelése Európában az alumínium, pamut és lítium hulladék gyűjtése, újrahasznosítása, és újra történő

A kevesebb több Az erőforrás hatékonyság növelése Európában az alumínium, pamut és lítium hulladék gyűjtése, újrahasznosítása, és újra történő A kevesebb több Az erőforrás hatékonyság növelése Európában az alumínium, pamut és lítium hulladék gyűjtése, újrahasznosítása, és újra történő használata révén TARTALOMJEGYZÉK Vezetői összefoglaló... 3

Részletesebben

Fenntartható energia a hétköznapokban

Fenntartható energia a hétköznapokban Fenntartható energia a hétköznapokban szerkeztette: Bódi Balázs Európai Szociális Alap FeNNTArThATó energia A hétköznapokban 1 info@outdoormission.hu Tudomány mindenkinek a megújuló energiákkal és a fenntarthatósággal

Részletesebben

A GAZDASÁG ZÖLDÍTÉSE MAGYARORSZÁGON

A GAZDASÁG ZÖLDÍTÉSE MAGYARORSZÁGON ZÖLD GAZDASÁG A GAZDASÁG ZÖLDÍTÉSE MAGYARORSZÁGON Készült az NFGM megbízásából Budapest, 2010. április 19. TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK... 1 1. BEVEZETŐ GONDOLATOK... 3 2. NEMZETKÖZI KITEKINTÉS... 6

Részletesebben

EGYÜTT A FENNTARTHATÓ JÖVŐÉRT. Fotó: Cathy Bjork-WWF Canon. Dolgozz a Föld Megóvásán! Avagy: Hogyan légy környezettudatos a munkában és otthonodban?

EGYÜTT A FENNTARTHATÓ JÖVŐÉRT. Fotó: Cathy Bjork-WWF Canon. Dolgozz a Föld Megóvásán! Avagy: Hogyan légy környezettudatos a munkában és otthonodban? EGYÜTT A FENNTARTHATÓ JÖVŐÉRT 2014 Dolgozz a Föld Megóvásán! Avagy: Hogyan légy környezettudatos a munkában és otthonodban? Fotó: Cathy Bjork-WWF Canon Dolgozz Otthonról Nap 2014 Dolgozz otthonról a környezetért!

Részletesebben

Környezetvédelmi politika

Környezetvédelmi politika KÖZÉRTHETŐEN AZ EURÓPAI UNIÓ SZAKPOLITIKÁIRÓL Egészséges és fenntartható környezetet a jövő nemzedékei számára Környezetvédelmi politika Nem maradhat minden a régiben TARTALOMJEGYZÉK KÖZÉRTHETŐEN AZ EURÓPAI

Részletesebben

Add meg a módját az étkezésnek

Add meg a módját az étkezésnek A családon belüli befolyásolás a környezettudatosságra való nevelésben, azaz, hogy a családoknál hogyan alakul ki a környezeti nevelés, a környezettudatosság. Ha meg akarod változtatni a világot, először

Részletesebben

Az egyéni környezettudatos szemléletformálás elméleti és gyakorlati háttere

Az egyéni környezettudatos szemléletformálás elméleti és gyakorlati háttere Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar Marketing Tanszék Az egyéni környezettudatos szemléletformálás elméleti és gyakorlati háttere Kutatás a szemléletformálást leginkább elősegítő módszertani

Részletesebben

I örnyezetvédő leszek! Zöld SzékelyFöld Egyesület - 2011 -

I örnyezetvédő leszek! Zöld SzékelyFöld Egyesület - 2011 - K I örnyezetvédő leszek! Zöld SzékelyFöld Egyesület - 2011 - Hangyasuli Székelyföldi Környezeti Nevelési Hálózat Környezetvédő leszek környezetvédelem a mindennapokban Írta: Csonta László Grafika: Péter

Részletesebben

a vörösiszap-károsultakért

a vörösiszap-károsultakért 2010. november 24. www.goodcsr.com Good CSR vállalatok a vörösiszap-károsultakért Aranyalma ághegyen hogyan vásároljunk felelősen 8 óra munka - egészségesebben, könnyebben, szívesebben Szebb jövő, zöldebb

Részletesebben

Közös tervezés a Sajó-völgy jövőjéről HUSK/1101/1.5.1/0218

Közös tervezés a Sajó-völgy jövőjéről HUSK/1101/1.5.1/0218 A jövő embere Tanulmánysorozat az integrált projektszándékokról Közös tervezés a Sajó-völgy jövőjéről HUSK/1101/1.5.1/0218 Sajóvölgyi Tájszépítő Egyesület 2014. Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló

Részletesebben

Környezetvédelem és EU-csatlakozás

Környezetvédelem és EU-csatlakozás E ENG M IS ÉRINT Környezetvédelem és EU-csatlakozás Budapest 2002 Szerzõk: ÕRI ISTVÁN (I IV.), BARTHA PÉTER (V VII.) KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS EU-CSATLAKOZÁS E ENG M IS ÉRINT Felelôs kiadó: A Magyar Köztársaság

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1386/2013/EU HATÁROZATA

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1386/2013/EU HATÁROZATA 2013.12.28. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 354/171 HATÁROZATOK AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1386/2013/EU HATÁROZATA (2013. november 20.) a Jólét bolygónk felélése nélkül című, a 2020-ig tartó időszakra

Részletesebben

Klímaőrjárat Tanári kézikönyv

Klímaőrjárat Tanári kézikönyv Impresszum Kiadja: Magyar Természetvédők Szövetsége Cím: 1091 Budapest, Üllői út 91/b. Tel: +36 1 216 7297 Fax: +36 1 216 7295 Email: info@mtvsz.hu Web: www.mtvsz.hu 2009 Klímaőrjárat Tanári kézikönyv

Részletesebben

2003 Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ ISBN: 963 9424 27 7

2003 Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ ISBN: 963 9424 27 7 Tanári kézikönyv A Tanári kézikönyv a Toyota Environmental Activities Grant Program 000 által támogatott Zöld útipakk környezetvédelmi oktatócsomag része a Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi

Részletesebben

MUNKAANYAG. Wölfling Anna. Környezetvédelmi előírások. A követelménymodul megnevezése: Vegyipari alapmodul feladatok

MUNKAANYAG. Wölfling Anna. Környezetvédelmi előírások. A követelménymodul megnevezése: Vegyipari alapmodul feladatok Wölfling Anna Környezetvédelmi előírások A követelménymodul megnevezése: Vegyipari alapmodul feladatok A követelménymodul száma: 1228-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-001-50 KÖRNYEZETVÉDELMI

Részletesebben

SZEMBENÉZÉS A HIÁNNYAL:

SZEMBENÉZÉS A HIÁNNYAL: SZEMBENÉZÉS A HIÁNNYAL: Víz-, energia- és termőföld-gazdálkodás az inkluzív és fenntartható növekedés érdekében VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ MOBILISING EUROPEAN RESEARCH FOR DEVELOPMENT POLICIES E U R Ó P A I

Részletesebben

Kvóták egy jobb világért

Kvóták egy jobb világért Budapest Corvinus Egyetem Gazdálkodás Tudományi Kar Környezetgazdaságtani és Technológiai Tanszék Kvóták egy jobb világért Megoldást tud nyújtani a fosszilis energia-kvótarendszer az ökológiai közgazdaságtan

Részletesebben

TELEPÜLÉSI SZILÁRD HULLADÉKGAZDÁLKODÁS MAGYARORSZÁGON ÉS EGERBEN, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉSRE

TELEPÜLÉSI SZILÁRD HULLADÉKGAZDÁLKODÁS MAGYARORSZÁGON ÉS EGERBEN, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉSRE BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR GAZDASÁGDIPLOMÁCIA ÉS NEMZETKÖZI MENEDZSMENT SZAK Nappali tagozat Európai Kapcsolatok szakirány TELEPÜLÉSI SZILÁRD HULLADÉKGAZDÁLKODÁS MAGYARORSZÁGON

Részletesebben

Jó cuccok? Információk a pult alól Útmutató hétköznapi termékekhez

Jó cuccok? Információk a pult alól Útmutató hétköznapi termékekhez Jó cuccok? Információk a pult alól Útmutató hétköznapi termékekhez Worldwatch Institute Tudatos Vásárlók Egyesülete J Ó C U C C O K? Információk a pult al ól Útmu tató hétköznapi termékekhez Kiadványunk

Részletesebben

Németh Lajos meteorológus MAGAZIN. Futott az élhető városért

Németh Lajos meteorológus MAGAZIN. Futott az élhető városért MAGAZIN Az ELMŰ és az ÉMÁSZ energiatakarékossági magazinja 2012. tavasz Németh Lajos meteorológus Futott az élhető városért Elektromos autózás Út a jövőbe Zöld tarifa A jövő energiája Apró lépések Energiatakarékossági

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR. NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ szak NAPPALI tagozat NEMZETKÖZI MARKETING szakirány

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR. NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ szak NAPPALI tagozat NEMZETKÖZI MARKETING szakirány BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ szak NAPPALI tagozat NEMZETKÖZI MARKETING szakirány KÖRNYEZETTUDATOSSÁGGAL KAPCSOLATOS FOGYASZTÓI SZOKÁSOK ÖSSZEHASONLÍTÓ

Részletesebben

EurópAi zöld iroda k é z i k ö n y v

EurópAi zöld iroda k é z i k ö n y v Európai Zöld Iroda Kézikönyv A kézikönyv elkészítése az Európai Unió támogatásával a Leonardo da Vinci Program keretében valósult meg. Projektszám: 510859-LLP-1-2010-1-HU-LEONARDO-LNW Coordinator organisation:

Részletesebben

HÍRLEVÉL 2010. ÁPRILIS 29.

HÍRLEVÉL 2010. ÁPRILIS 29. HÍRLEVÉL 2010. ÁPRILIS 29. Kedves Klubtagok! Örömmel postázzuk a gödöllői Klíma-klub havonta megjelenő hírlevelének hatodik számát. Most is sok érdekes hírrel, információval, termékismertetővel jelentkezünk,

Részletesebben