Egymással-egymásért! A GYEREKEKÉRT!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Egymással-egymásért! A GYEREKEKÉRT!"

Átírás

1 Egymással-egymásért! A GYEREKEKÉRT! Godóné Bóta Éva

2 Nincsen semmi, amit nehezebb véghezvinni, aminek kétségesebb a sikere, amit veszélyesebb felvetni, mint a dolgok új rendjének kezdeményezését Machiavelli(1513)

3 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről évi CLXXXVIII. törvény a köznevelési feladatot ellátó egyes önkormányzati feladatot ellátó intézmények állami fenntartásba vételéről 229/2012. (VIII.28.) Korm. rendelet a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról

4 Az iskolák fenntartói jogának átadása január 1-től. Az állam által átvett köznevelési intézmények fenntartói jogait a Klebersberg Intézményfenntartó Központ gyakorolja. Az intézmények a KLIK-be történő beolvadással, önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezeti egységként működnek.

5 3000 FŐ FELETTI TELEPÜLÉSEKEN Az önkormányzat látja el saját forrásai terhére a működtetési feladatokat a saját tulajdonú ingatlanban. Önk. tulajdonban lévő, a köznevelési feladatok ellátásának feltételrendszerét biztosító ingó és ingatlan vagyon az állami fenntartó: a) ingyenes használatába, vagy b) ingyenes vagyonkezelésébe kerül.

6 Az ingatlan rendeltetésének megfelelő, hatályos köznevelési, tűzvédelmi, munkavédelmi és egészségügyi előírások szerinti üzemeltetése, karbantartása. A működtetéssel kapcsolatos közterhek, költségek, díjak viselése. Gondoskodás az ingatlan vagyonvédelméről. A szükséges eszközök, taneszközök, anyagok, áruk, szolgáltatások megrendelése, átadás-átvétele, raktározása, készletek pótlása.

7 Működtetni, karbantartani, javítani a technikai berendezéseket, a tulajdonában lévő taneszközöket. Beszerezni a köznevelési közfeladat-ellátáshoz szükséges eszközöket. Az épület állagának megóvása.

8 Az önkormányzatnak mint működtetőnek egyetértési joga van: SZMSZ, házirend többletkötelezettség esetén (Nkt. 25. (4) bek.) A pedagógiai program többletkötelezettsége esetén (Nkt. 26. (1) bek.)

9 Az önkormányzatot, mint működtetőt véleményezési jog illeti meg: A vezetőt a miniszter bízza meg 5 évre, önkormányzatnak véleményezési joga van ( Nkt. 68. (1) bek.) Megyei szintű feladatellátási, intézményhálózatműködtetési és köznevelés-fejlesztési terv, amelynek része a megyei szakképzési terv (Nkt. 75. (1) bek.) A köznevelési intézmény megszüntetésével, átszervezésével, feladatának megváltoztatásával, nevének megállapításával kapcsolatban. (83. (3)-(4) bek.)

10 Biztonság Kiszámíthatóság Világos elvárások, követelmények

11 A gyermek érdekeit középpontba állító közszolgálatot. A minőségelvű, partnerközpontú működés fenntartását. Kiegyensúlyozott, nyugodt, színvonalas munka környezeti körülményeinek biztosítását. A rendelkezésre álló erőforrások hatékony felhasználását.

12 Intézményműködtető és Fenntartó Központ (IMFK) létrehozása az önkormányzati vagyon működtetésére. ISKOLA= IMFK telephelye (3 körzet létrehozása). Üzemeltetési-osztályvezetők kinevezése ( 2012-ben köznevelési igazgatási, intézmény fenntartási, gazdálkodási feladatokat ellátók). A telephely Gazdasszonya az Üzemeltetési vezető.

13 Az iskolában (telephelyen) irányítási, utasítási, ellenőrzési jogkörrel a technikai dolgozók irányába az üzemeltetési vezető rendelkezik. Az üzemeltetési vezető tájékoztatja az igazgatót a gazdasági eseményekről. Az igazgató kezdeményezése, kérése az üzemeltetési vezetőn keresztül történik.

14 Az együttműködés szabályozása az Nkt-ben meghatározottak szerint: a. vagyonhasználati szerződés b. műkötetés helyi speciális szabályairól szóló megállapodás Intézményvezetővel napi munkakapcsolat. Partneri kapcsolattartás formáinak kialakítása a tankerülettel. Értekezleteken való kölcsönös részvétel. Rendszeres egyeztetés.

15 A működtetés nem definiált fogalom. Gumi szabály a működtető köteles ellátni minden olyan feladatot, amely ahhoz szükséges, hogy az ingatlanban a köznevelési feladatokat megfelelő színvonalon és biztonságosan láthassák el. Az igazgatók vezetői feladatainak változása. Az egyértelmű központi szabályozás hiánya.

16 Mert közös amiért dolgozunk a GYEREK Sikeres fejlődésüket, előrehaladásukat csak együttműködve érhetjük el.

17 Godóné Bóta Éva