PREZENTÁCIÓKÉSZÍTÉS POWERPOINT PROGRAMMAL

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "PREZENTÁCIÓKÉSZÍTÉS POWERPOINT PROGRAMMAL"

Átírás

1 PREZENTÁCIÓKÉSZÍTÉS POWERPOINT PROGRAMMAL 1. Mekkora legyen a betű? PowerPoint előadását mindig a hátsó sorban ülő nézőknek készítse! A diák szövege akkor olvasható, ha betűk 30-as pontméretnél nem kisebbek. A leghatásosabb betűméret a 45-ös. 2. A hátsó sorban is olvasható a prezentációm? Álljon 3 m távolságra a számítógép monitorjától. Ha a PowerPoint diák szövege még innen is jól látszik a betűk megfelelő méretűek. Ha 3 méterről nézve a mondatok összemosódnak, a betűk túl kicsik. Figyelem! Az embereket semmi sem idegesíti jobban, mint egy rosszul látható és rosszul hallható konferencia! 3. Függvények és diagramok Használjon vastag, rikító vonalakat, ha táblázatot vagy függvényt rajzol! Egy koordinátarendszerben egyszerre három függvényt érdemes feltüntetni. Ha sok színes vonalat rajzol egy diára, az információ összemosódik és láthatatlanná válik. A piros, a kék és a sárga színek együttese mindig jó választás. Ha attól tart, hogy a kivetített adatokat nem látják át a hallgatók, készítsen másolatokat ezekről a diákról. Mielőtt belekezdene a magyarázatba, ossza szét a kópiákat! 4. Egy dia, egy gondolat A prezentáció célja, hogy egy üzenet könnyen olvasható és jól érthető legyen. Egy diára ne írjon sokat, mert a nézők nem tudják majd elolvasni a mondatait! Legyen minden gondolat külön oldalon, hiszen a diák korlátlan mennyiségben állnak az Ön rendelkezésére! 5. Felejtse el a felsorolásokat A diára csak a mondandója lényegét írja rá néhány szóban. 6. Milyen színűek legyenek a betűk? A háttér és a betű színei között teremtsen éles kontrasztot! A halványzöld háttér és világoskék betűk nagyon szép és diszkrét kompozíciót adnak, a diszkrécióra azonban egy kivetített prezentációnál semmi szükség! Használjon kék hátteret harsány sárga betűkkel! Garantáltan számíthat a közönség figyelmére.

2 7. Az egyszerű betűtípusok jobban látszanak. A dőlt betűk és iniciálék olvashatatlanná válnak, mihelyt kivetítik őket. Használjon olyan betűket, amelyek körvonalai egyértelműek! Ilyen például az Arial betűtípus. 8. Csak a lényeget vetítse ki Ne írja föl az előadás teljes anyagát a diáira! Ne vonja el hallgatók figyelmét azzal, hogy olvasásra kényszeríti őket. Inkább támassza alá a mondanivalóját képekkel, grafikonokkal vagy egy-egy kiemelt és kivetített gondolattal! 10. Ha vége az előadásnak, köszönjön el szóban Rengeteg PowerPoint előadás utolsó diáján látjuk forogni a "KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!" feliratot. Az emberi kommunikációt tanulmányozó kutatások azt mondják, hogy az első benyomás is nagyon fontos, de a végleges véleményt rólunk vagy előadásunkról az előadás utolsó pillanatai alakítják ki. Használja ki Ön ezeket a pillanatokat! Ami kimondható szavakkal azt ki kell mondani. A PowerPoint csak arra jó, hogy illusztrálja előadását. Soha ne engedje, hogy egy számítógép program átvegye Öntől az utolsó szót.

3 Milyen színeket válasszak a diáimra? Voltál már olyan előadáson, ahol sok hunyorgás után sem tudtad kivenni a szöveget, mert beleolvadt a háttérbe? Lehet, hogy te magad is használtál már ilyen diákat a prezentációdban. Sosem árt ha a diák és a szöveg színével már a prezentáció megszerkesztése előtt tisztában vagy. Ha a céges diasablonok megkötik a kezed és előre meghatározzák milyen színeket használhatsz, akkor se csüggedj mert arra is van trükk hogyan csempészheted bele egy diasablonba a jól látható és közben egyáltalán nem zavaró elemeket. Kontraszt Ha két színt egymás mellé teszünk láthatjuk, hogy mennyire nagy vagy éppen kicsi közöttük a kontaszt. Egy fotós oldalról kiollóztam a kontraszt szó egy meghatározását: "..., az erősen megvilágított és az árnyékban lévő részletek fényviszonyainak aránya." A színmegválasztás során az egyik legtöbbször elkövetett hiba, hogy nincs elegendő kontraszt a szöveg (vagy grafika) és a háttér színe között. Ha azt szeretnéd, hogy a közönséged jól lássa a diáidon a szöveget, akkor olyan színkombinációkat válassz amelyek között a kontrasztarány magas. Ezzel éred el, hogy a grafika kiemelkedjen és ne pedig beleolvadjon a háttérbe. Vagyis a háttérre érdemes valami nagyon sötét míg a szövegre valami világító világos színt alkalmazni. A színek érzelmi jelentése Készítettek egy kutatást arról, hogy különböző színek láttán mire asszociálnak az emberek. Nem szentírás, de érdekességképpen érdemes elolvasni és kipróbálni a diáidon az alábbi felsorolás alapján egy egy színt, hátha eléred vele a kívánt hatást. Fekete - Nehéz, gyászos, hivatalos, halál, high-tech Barna - Föld, egyszerűség, kert Kék - béke, nyugalom, bizalom, biztonság Lila - királyi, bölcsesség, spiritualitás, titok Zöld - természet, környezet, egészség, hüllők, rovarok Szürke - konzervatív, praktikus, megbízhatóság, biztonság, megfontolt Piros - szenvedély, izgalom, szerelem, intenzív, hőség, aggresszió Narancs - melegség, lelkes, színpompás Sárga - optimizmus, boldogság, idealista, képzelet Fehér - tisztaság, erkölcs, tisztelet, egyszerűség

4 Elkerülendő színkombinációk Vannak színkombinációk, amiket több okból is elkerülendőek a diák elkészítésénél. Piros és zöld - Ez a két szín teljesen üti egymást és nagyon nehezen lehet az egyik mellett a másikat olvasni. De van egy másik ennél sokkal komolyabb ok. Vannak emberek akik úgynevezett piros-zöld vakok és egyáltalán nem látnak semmit a dián ha ez a két szín egymás mellett van. Narancs és kék Ez egy olyan párosítás, ahol úgy tűnik a szemnek hogy az egyik szín vibrál a másik mellett és így nagyion nehéz elolvasni a szöveget vagy kivenni a dián a grafikát. Piros és kék A két szín között nincs annyi kontraszt hogy jól olvashatóak legyenek egymás mellett, amikor pedig kivetítjük az előadásunkat a projektor még csökkenthet a kontraszton és egyáltalán nem látszik jól a szöveg.

5 Ajánlott színkombinációk A jól bevált recept szerint két árnyalatkombinációt ajánlok, mert kivetítve sem csalódunk bennük soha. Az egyik hogy nagyon sötét háttéren nagyon világos betűket vagy grafikát használjunk. A másik, hogy nagyon nagyon világos háttéren, nagyon sötét betűket vagy grafikát használjunk. Sötét háttér világos szöveggel vagy ábrával: Háttér sötétkék (tengerészkék) vagy sötét lila (szinte feketébe hajló) Szövegek és ábrák fehér vagy citromsárga Kiegészítő és nagyon kis mennyiségben használható színek még vörös, zöld citrom, okker sárga, világos kék A sötétkék és a sötétlila színek jó alapot adnak a diáknak, a fehér és sárga színnek pedig elég nagy hozzájuk képest a kontrasztja, ahhoz hogy világítsanak a kivetített képen és jól lehessen a szöveget olvasni. A kiegészítő színeket csak szavak vagy az ábra egyes részeinek kiemelésére használjuk de ne vigyük túlzásba mert nagy mennyiségben zavarhatják a szöveg olvasást.

6 Világos háttér sötét szöveggel és ábrával: Háttér meleg bézs szín Szöveg és ábra sötétkék, fekete, sötét lila Kiegészítő színek sötétzöld, burgundi vörös A bézs jó kis szín mert a barna meleg árnyalata és állítólag az embereknek a melegség és nyugalom jut róla az eszükbe. Szintén érdemes a bézshez képes nagy kontraszttal rendelkező színeket használni a szövegnél és ábránál. Itt is kerüljük a kiegészítő színek túlzott használatát. Képek vagy ábrák használat a dia háttereként Sokan azt mondják a képek háttérként való használata nem ajánlott. Azt gondolom, hogy a képes háttér használata ízlés és vérmérséklet kérdése. Azonban vannak olyan szabályok, amelyeket érdemes megfontolnunk, hiszen mindenképpen arra kell törekedni, hogy a közönségünk jól lássa azt, amit ráírtunk a kivetített diáinkra. Szóval ne használjunk alnyomatként elhalványított képet mert úgysem látszik mi van rajta és a kivetítéskor ha egy sötétebb részbe beleér egy sötétebb szöveg, akkor semmi sem látszik a dián. Ellenkező esetben ha egy fehér részbe ér bele a fehér szövegünk akkor sem lehet jól olvasni. Bátran használjunk háttérnek nem elhalványított képet vagy grafikát. De soha ne szúrjunk be olyan fotót, aminek nincs köze a mondandónkhoz, mert akkor eltereli a figyelmet és nem érti a hallgatóságunk, hogy most mit is akartunk ezzel a képpel és azt mégsem válaszolhatjuk, hogy "Hát tulajdonképpen semmit, csak úgy megtetszett ez a kép. Szóval, ha képet teszel a diára, akkor használd a szöveg "helyörző formázása" funkcióját és az előbb elsajátított színpárosítás szabályok alapján színezd be a szövegdoboz hátterét és máris látszik az összes betű a mondatodban.

7 Miután átvettünk minden olyan színhasználati alapszabályt, ami segítségedre lesz a diáid megtervezésekor, már nagyot nem hibázhatsz. De ne feledd, hogy a puding próbája az evés. Ha elkészíted a powerpoint prezentációdat, vetítsd ki valakinek, aki egy külsős szemével tudja nézni és kérdezd meg tőle milyen részeket nem lát jól és mit javítana ki ha tehetné. Soha ne sértődj meg egy külsős tanácsán, hanem mérlegeld, hogy amit mondott tudod e használni. Mert mindig a közönség a fontos, te pedig azért vagy hogy ők megértsék és lássák, amit írsz, mondasz vagy tanítasz nekik.

8 Mielőtt előadsz ülj le és gondold át a mondanivalód. Készíts jegyzeteket egy forgatókönyv sablonba, ha van időd keress képeket az előadásodhoz. Soha ne használj olyan képeket, amelyek nem kapcsolódnak a témádhoz és ne írj felsorolásokat a diáidra, inkább mondd el szóban a jegyzeteidről. Mikor elkészültél az első vázlattal próbáld el a prezentációdat. A próbák elengedhetetlenek egy jó előadásnál. Keress egy őszinte embert, aki megmondja mi nem jó szerinte az előadásodban, mit nem értett meg és mi felesleges benne. Gondold át mit mondott és javítsd ki. Aztán próbáld el még egyszer. Ne tedd meg a hallgatóságoddal, hogy felkészületlenül felolvasod a szöveget a diákról. Vetíts nagyban és használj megbízható technikát. Ha van rá lehetőséged előző nap nézd meg a helyszínt és a projektorral ne 10 perccel az előadásod előtt bajlódj. Ha te állítod be a képet, akkor egy-két órával az előadás előtt legyen minden kész, mert onnan már csak egy dologra kell koncentrálnod, hogy a hallgatóságod jól érezze magát és persze hogy sikeres üzletet köss. Egyebek: A prezentációkészítés tíz aranyszabálya: 1. Tervezzük meg és készítsük elõ gondosan a bemutatónkat. 2. Elsõ fellépésünk elõtt gyakoroljunk minél többet (ebben a videó és a baráti kör segíthet). 3. Igazodjunk a közönséghez (a hallgatóság összetétele, képzetsége stb. tekintetében). 4. Határozzuk meg jóelõre a prezentációnk célját. 5. Kezdjük az elõadást egy figyelemfelkeltõ bevezetõvel. 6. Alapos felkészültségünkkel nyerjük el a szóláshoz való jogot. 7. A bemutató grafikai elemeivel kapcsolatban ügyeljünk az olvashatóságra, átláthatóságra, és ne zsúfoljuk túl az elõadásunkat multimédiás elemekkel. 8. Legyen a fejünkben az elõadás anyaga, mert így akkor sem jövünk zavarba, ha technikai rövidzárlat következne be. 9. Folyamatosan igyekezzünk fenntartani a közönségünk figyelmét. 10. Válasszunk a témához illõ designt, ügyelve a világos háttérre.

Tanácsok bemutatók készítéséhez. Farkas Attila Eszteházy Károly Főiskola

Tanácsok bemutatók készítéséhez. Farkas Attila Eszteházy Károly Főiskola Tanácsok bemutatók készítéséhez Farkas Attila Eszteházy Károly Főiskola témakör időtartam Előkészületek a prezentáció célja (ismeretátadás, értékesítés ) hallgatóság száma hallgatóság érdeklődési köre

Részletesebben

Összeállítást készítette: dr. Suhajda Csilla Judit SZIE-GTK-PTI. Gödöllő, 2011

Összeállítást készítette: dr. Suhajda Csilla Judit SZIE-GTK-PTI. Gödöllő, 2011 Összeállítást készítette: dr. Suhajda Csilla Judit SZIE-GTK-PTI Gödöllő, 2011 A prezentáció előkészítése Tájékozódjunk! (Hol? Kiknek? Hogyan?) Fogalmazzuk meg a célokat! Gép nélkül! Tervezzünk! Hagyjunk

Részletesebben

Előadás készítése. Nem az számít igazán, amit mondunk, hanem ahogy mondjuk!" Buruzs Adrienn 1

Előadás készítése. Nem az számít igazán, amit mondunk, hanem ahogy mondjuk! Buruzs Adrienn 1 Előadás készítése Nem az számít igazán, amit mondunk, hanem ahogy mondjuk!" Buruzs Adrienn 1 Prezentáció Előadáshoz használt multimédiás segédanyag, amely segíti a verbális információ elmélyítését, a jegyzetelést,

Részletesebben

Poszterek tervezése és készítése. Bevezetés a szakmai feladatok készítéséhez

Poszterek tervezése és készítése. Bevezetés a szakmai feladatok készítéséhez Poszterek tervezése és készítése Bevezetés a szakmai feladatok készítéséhez A poszter szerepe Az írott kommunikáció formája Összefoglaló információk Képi és szöveges elemek Figyelem felkeltése Eredményközlés

Részletesebben

PREZENTÁCIÓKÉSZÍTÉS PREZENTÁCIÓ KÉSZÍTÉSE (HOGYANOK ÉS MIÉRTEK ) A nulladik lépés MÉRNÖKI SZÁMÍTÁSI MÓDSZEREK 1

PREZENTÁCIÓKÉSZÍTÉS PREZENTÁCIÓ KÉSZÍTÉSE (HOGYANOK ÉS MIÉRTEK ) A nulladik lépés MÉRNÖKI SZÁMÍTÁSI MÓDSZEREK 1 MÉRNÖKI SZÁMÍTÁSI MÓDSZEREK 1 PREZENTÁCIÓKÉSZÍTÉS PREZENTÁCIÓ KÉSZÍTÉSE (HOGYANOK ÉS MIÉRTEK ) Egyre népszerűbbé válik manapság a prezentációval alátámasztott előadás, ami érthető: a jól összeválogatott

Részletesebben

Mérnöki kommunikáció Előadás készítése

Mérnöki kommunikáció Előadás készítése Mérnöki kommunikáció Előadás készítése Nem az számít igazán, amit mondunk, hanem ahogy mondjuk!" 2015/2016. tanév II. félév Dr. Buruzs Adrienn egyetemi tanársegéd buruzs@sze.hu SZE AHJK Környezetmérnöki

Részletesebben

Az előadás módszerének hatása a közlés hatékonyságára, a közönség szimpátiájának elnyerésére és az énhatékonyság

Az előadás módszerének hatása a közlés hatékonyságára, a közönség szimpátiájának elnyerésére és az énhatékonyság Az előadás módszerének hatása a közlés hatékonyságára, a közönség szimpátiájának elnyerésére és az énhatékonyság érzésére az SZTE Pszichológiai Intézetének minikonferenciáján Hallgató Emese 2012. május

Részletesebben

Molnár Mátyás. Bevezetés a PowerPoint 2013 használatába magyar nyelvű programváltozat. Csak a lényeg érthetően! www.csakalenyeg.hu

Molnár Mátyás. Bevezetés a PowerPoint 2013 használatába magyar nyelvű programváltozat. Csak a lényeg érthetően! www.csakalenyeg.hu Molnár Mátyás Bevezetés a PowerPoint 2013 használatába magyar nyelvű programváltozat Csak a lényeg érthetően! www.csakalenyeg.hu TÉMÁK HASZNÁLTA A téma meghatározza bemutató színeit, a betűtípusokat, a

Részletesebben

Elvek a színek használatához

Elvek a színek használatához Elvek a színek használatához Starkné dr. Werner Ágnes A színek szerepe A színesen közölt információt könnyebben meg tudjuk jegyezni. A színek használhatók megkülönböztetésre, kódolásra, vagy esztétikai

Részletesebben

ÉRTÉKELÉS: VIZSGÁZTATÓ ALÁÍRÁSA:... VIZSGÁZÓ NEVE:

ÉRTÉKELÉS: VIZSGÁZTATÓ ALÁÍRÁSA:... VIZSGÁZÓ NEVE: 61. FELADAT Nyissa meg az M6-61 nevű prezentációt! 1. Állítson be egyszínű, halványpiros hátteret a bemutató mindegyik diájára! 2. A diák jobb szélén lévő téglalapok kitöltőszíne legyen bordó! 3. Szúrja

Részletesebben

A hatékony szórólap. Tartalomjegyzék

A hatékony szórólap. Tartalomjegyzék A hatékony szórólap Sokan úgy vélik, hogy szórólapozás idejét múlt hirdetési forma. Azonban ne hagyja megtéveszteni magát. Miért használják még ma is ennek ellenére a szórólapozást? Mert működik! Ha hatékonyan

Részletesebben

A prezentáció menete:

A prezentáció menete: Prezentáció A főszerep az előadóé. Az előadó akkor tekintheti magát felkészültnek az előadásra, ha azt a diasorozata nélkül is meg tudná tartani. (Még profi helyen is előfordul, hogy a prezentációt valamilyen

Részletesebben

PREZENTÁCIÓ, GYAKORLÓ FELADATSOR

PREZENTÁCIÓ, GYAKORLÓ FELADATSOR 2011. október PREZENTÁCIÓ, GYAKORLÓ FELADATSOR 2011/23-as ECDL kiegészítő tanfolyam - Szolnok 1. FELADAT Nyissa meg az M6-01 nevű prezentációt! 1. Állítson be egyszínű, sötétzöld hátteret a bemutató mindegyik

Részletesebben

2. FELADAT Nyissa meg az M6-02 nevű prezentációt! 1. Állítsa be a prezentáció oldalméretét 35 mm-es dia formátumúra! 2. Állítson be a bal alsó saroktó

2. FELADAT Nyissa meg az M6-02 nevű prezentációt! 1. Állítsa be a prezentáció oldalméretét 35 mm-es dia formátumúra! 2. Állítson be a bal alsó saroktó 1. FELADAT Nyissa meg az M6-01 nevű prezentációt! 1. Állítson be egyszínű, sötétzöld hátteret a bemutató mindegyik diájára! 2. Az élőlábban az Európai Számítógép-használói Jogosítvány felirat szerepeljen!

Részletesebben

Poszterek tervezése és készítése

Poszterek tervezése és készítése Poszterek tervezése és készítése Hogyan készítsünk hatékony nyomtatott bemutatót? Szakmai kommunikáció A jó poszter készítése A poszter sem azonos az eredeti anyaggal # Kivonat # A célnak megfelelten tervezett

Részletesebben

A Nobel díj története és a magyar fizikai Nobel díjasok

A Nobel díj története és a magyar fizikai Nobel díjasok 1. feladat A Nobel díj története és a magyar fizikai Nobel díjasok A weblapok híres magyar tudósok fényképeit és rövid életrajzukat kell, hogy tartalmazzák. A tudosok könyvtárban találod a meg a képeket

Részletesebben

Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját!

Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját! 2. feladat Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját! 1.Válasszon egyedi hátteret a prezentációnak! 2.Minden oldalon a bolt neve és emblémája jelenjen meg! Az

Részletesebben

Előadás készítés. Szentesi Péter 2010

Előadás készítés. Szentesi Péter 2010 Előadás készítés Szentesi Péter 2010 Mire használható? Előadás készítés Előadás segédlet készítés Emlékeztető az előadó számára Kiadvány készítés Prezentáció készítés kezdése A PowerPoint indítás Válasszunk

Részletesebben

ÉRTÉKELÉS: VIZSGÁZTATÓ ALÁÍRÁSA:... VIZSGÁZÓ NEVE:

ÉRTÉKELÉS: VIZSGÁZTATÓ ALÁÍRÁSA:... VIZSGÁZÓ NEVE: 1. FELADAT Nyissa meg az M6-01 nevű prezentációt! 1. Állítson be egyszínű, sötétzöld hátteret a bemutató mindegyik diájára! 2. A mintadián lévő kis négyzeteknek ne legyen kitöltőszíne, szegélyeik vastagsága

Részletesebben

Prezentációkészítés 1.

Prezentációkészítés 1. Prezentációkészítés 1. Dr. Kallós Gábor 2006-2007. Prezentációk Prezentáció: szemléltetésre alkalmas segédeszköz az előadásokon. Használható többek között: oktatási célra; döntés-előkészítéshez; termékek

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga. Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga. Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Gyakorlati vizsgatevékenység időtartama: 120 perc A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 30% 315/2013.

Részletesebben

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján.

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján. 6. modul Prezentáció A modul a prezentációkészítéshez szükséges ismereteket kéri számon. A sikeres vizsga követelményei: Tudni kell prezentációkat létrehozni és elmenteni különböző fájl formátumokban A

Részletesebben

ARCULATI KÉZIKÖNYV KÖZÖSSÉGI PSZICHIÁTRIAI PROGRAM A MÁTÉSZALKAI KISTÉRSÉGBEN

ARCULATI KÉZIKÖNYV KÖZÖSSÉGI PSZICHIÁTRIAI PROGRAM A MÁTÉSZALKAI KISTÉRSÉGBEN TARTALOM ALAPVETŐ ARCULATI ELEMEK 3 A logo megjelenési formái 3 A logo színei 4 Minimális méret 5 Egyszín változatok 6 Háttér színek 7 Főbb tiltások 1. 8 Főbb tiltások 2. 9 Betűtipusok 10 TIPOGRÁFIAI ELEMEK

Részletesebben

Bútorfogantyúk. 1882-56 - fém. 1884-48 - fém. antik ezüst. antik ezüst. 1885-56 - fém. 1886-36 - fém. antik ezüst. antik ezüst.

Bútorfogantyúk. 1882-56 - fém. 1884-48 - fém. antik ezüst. antik ezüst. 1885-56 - fém. 1886-36 - fém. antik ezüst. antik ezüst. Bútorfogantyúk. 88- - fém 88-8 - fém antik ezüst 0000700 antik ezüst 0000700 9 9 9 8, 88- - fém 88- - fém 00007070 antik ezüst 00007080 7,,, 0 antik ezüst, 9 88-09 - fém antik ezüst 0000700 8 7 09 887-

Részletesebben

KÖNYVJELZŐ KATALÓGUS WWW.KONYVJELZOKUCKO.HU SZERENCSEHOZÓ... 1 FENG SHUI. 4 HÁZI KEDVENC.. 16 EZOTERIKUS 20 MESEKÖNYV 22 GÉMKAPOCS 26 KONYHATÜNDÉR.

KÖNYVJELZŐ KATALÓGUS WWW.KONYVJELZOKUCKO.HU SZERENCSEHOZÓ... 1 FENG SHUI. 4 HÁZI KEDVENC.. 16 EZOTERIKUS 20 MESEKÖNYV 22 GÉMKAPOCS 26 KONYHATÜNDÉR. KÖNYVJELZŐ KATALÓGUS SZERENCSEHOZÓ.... 1 FENG SHUI. 4 HÁZI KEDVENC.. 16 EZOTERIKUS 20 MESEKÖNYV 22 GÉMKAPOCS 26 KONYHATÜNDÉR. 35 SELYEMSZALAG. 38 BOJTOS 42 BOJT SZOKNYÁS ANGYALKA. 46 SZIVECSKE. 49 OKLEVÉL.

Részletesebben

Puriter. Szerzés: vásárlás - Lektorátus Érték: 700.000.-Ft Származás: a művésztől Állapot: Ép Fénykép száma: Lemez száma:

Puriter. Szerzés: vásárlás - Lektorátus Érték: 700.000.-Ft Származás: a művésztől Állapot: Ép Fénykép száma: Lemez száma: Leltári szám: 2011/1 Puriter Baglyas Erika, 2005 Szappan, tükör, szöveg 90x30x300 cm Üveglapon három sorba rendezett szappandarabkákba vésett szórészletekből a tökéletes tisztaság lehetetlenségéről értekező

Részletesebben

Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások

Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások A formázás sorrendje 1. Begépelem a szöveget folyamatosan 2. Helyesírást ellenőrzök 3. Entert (bekezdés) vagy Shift + Entert ütök 4. Formázok KIJELÖLÖM A FORMÁZANDÓ

Részletesebben

Táblázatok. Feladatok Szegélyek és cellák. 1. feladat. 2. feladat

Táblázatok. Feladatok Szegélyek és cellák. 1. feladat. 2. feladat Táblázatok A táblázatok cellákat tartalmazó sorokból és oszlopokból épülnek fel. A cellában szöveg, szövegközi grafikák és egyéb táblázatok is elhelyezhetők. A táblázat táblázatba történő beszúrásánál

Részletesebben

NAGY KRISZTIÁN - KINVA UNIVERZÁLIS OSZTOTT PALETTA JEGYZET

NAGY KRISZTIÁN - KINVA UNIVERZÁLIS OSZTOTT PALETTA JEGYZET NAGY KRISZTIÁN - KINVA UNIVERZÁLIS OSZTOTT PALETTA JEGYZET Ennek a kiadványnak az a célja, hogy segítséget nyújtson a színkeverés gyakorlati alkalmazásában egy egyszerű paletta segítségével. Az Univerzális

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga. Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga. Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Gyakorlati vizsgatevékenység időtartama: 120 perc A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 30% 315/2013.

Részletesebben

Megfelelőségi táblázatok

Megfelelőségi táblázatok Megfelelőségi táblázatok Legnagyobb bútorélzáró kollekció Maximális színazonosság 24 h kiszolgálás ABS élzárók ALU fóliával 2000 HD 29661 ABS alu csiszolt 2003 HD 29930 ABS arany csiszolt 22x0,45mm 22x1mm

Részletesebben

Méret szélesség x magasság x talp. 20x24x10 cm. 24x35x8 cm. 26x35x12 cm. 32x41x12 cm. 45x36x15 cm. Boros tasak. 10x38x8,5 cm. 250 db alatti mennyiség

Méret szélesség x magasság x talp. 20x24x10 cm. 24x35x8 cm. 26x35x12 cm. 32x41x12 cm. 45x36x15 cm. Boros tasak. 10x38x8,5 cm. 250 db alatti mennyiség Zsinórfüles kraft papírtáska Méret szélesség x magasság x talp Színe Nyomatlan táskák nettó ára 1000 db-tól 500 db-tól 1-499 db-ig 20x24x10 cm 173 Ft 188 Ft 203 Ft 24x35x8 cm 158 Ft 173 Ft 188 Ft 26x35x12

Részletesebben

S Z Í N E S JÁ T É K

S Z Í N E S JÁ T É K S Z Í N E S JÁ T É K 3 10 éves gyermekeknek Láttál már SZIVÁRVÁNYT? Ugye milyen szép? Hogyan keletkezik a szivárvány? Süt a nap és esik az eső, vagy eláll az eső és kisüt a nap. A levegőben sok a vízcsepp.

Részletesebben

Színek és jelentésük

Színek és jelentésük Színek és jelentésük Múzeumi foglalkozás festmények tanulmányozásához Dr. Vadász István, múzeumigazgató Kiss Pál Múzeum, Tiszafüred, 2011 É R T E L E M 1. A kompozíció (=összeállítás) az elemek (=tárgyak)

Részletesebben

EXTREME DIGITAL ARCULATI KÉZIKÖNYV

EXTREME DIGITAL ARCULATI KÉZIKÖNYV EXTREME DIGITAL ARCULATI KÉZIKÖNYV 2013 június Preferált Etreme Digital logó A felsorolt logók közül bármelyik használható fehér vagy világos háttéren, online vagy offline anyagoknál. Amennyiben a logóra

Részletesebben

akadálymentesen i e Tervezés

akadálymentesen i e Tervezés akadálymentesen i da X y S L e autizmus spektrumzavarral élők számára használj egyszerű színeket komplementer színeket írj egyszerűen Tedd! bonyolult kifejezéseket használj egyszerű mondatokat és felsorolásokat

Részletesebben

Írta: Szlobonyik Hanna november 06. csütörtök, 08:00 - Módosítás: november 06. csütörtök, 09:35

Írta: Szlobonyik Hanna november 06. csütörtök, 08:00 - Módosítás: november 06. csütörtök, 09:35 Válaszd ki a neked tetsző színt és tudd meg, mennyire illik hozzád, mivel kombináld és mikor viseld! Színezd ki a napjaid az idei év legdivatosabb árnyalataival! {loadposition user5} Az arany Az igazán

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga. Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga. Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Gyakorlati vizsgatevékenység időtartama: 120 perc A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 30% 315/2013.

Részletesebben

6. óra TANULÁSI STÍLUS

6. óra TANULÁSI STÍLUS 6. óra TANULÁSI STÍLUS CÉL: az egyén jellemzőinek megfelelő tanulási stílus kialakítása. Eszközök: A TANULÁSI STÍLUS KÉRDŐÍV kinyomtatva (a tanulói létszámnak megfelelő példányszámban). A Kiértékelés kinyomtatva

Részletesebben

Kedves versenyző, az alábbi feladatok illetve egy interneten kitöltendő teszt megoldására 90 perc áll rendelkezésedre.

Kedves versenyző, az alábbi feladatok illetve egy interneten kitöltendő teszt megoldására 90 perc áll rendelkezésedre. Kedves versenyző, az alábbi feladatok illetve egy interneten kitöltendő teszt megoldására 90 perc áll rendelkezésedre. Készítsd egy mappát, amelynek a neve a versenyen használt kódszámod legyen! A nyers

Részletesebben

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát!

Szia Kedves Elsős! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! Szia Kedves Elsős! Ugye ismersz? Én vagyok BÖLCS BAGOLY! Remélem, jól megtanulsz írni év végéig! Jutalmad ez az érme lesz. Színezd ki, vágd ki, és viseld büszkén! Megérdemled! Jó munkát! 3 4. Játsszunk

Részletesebben

Szín számokkal Képábrázolás

Szín számokkal Képábrázolás 2. foglalkozás Szín számokkal Képábrázolás Összegzés A számítógépek a rajzokat, fényképeket és más képeket pusztán számokat használva tárolják. A következő foglalkozás bemutatja, hogyan tudják ezt csinálni.

Részletesebben

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Képek beszúrása A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Az eszköztárról is beszúrhatunk ClipArt képeket, ha kihúzzuk a ClipArt ikont,

Részletesebben

A prezentáció. A prezentáció tömör és hatásos előadása annak, amit közölni, bemutatni kívánunk.

A prezentáció. A prezentáció tömör és hatásos előadása annak, amit közölni, bemutatni kívánunk. A prezentáció A prezentáció tömör és hatásos előadása annak, amit közölni, bemutatni kívánunk. Mottó Ha belépsz egy terembe, törekedj arra, hogy Valaki lépjen be, s ne eggyel többen legyünk! 2 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Összetett feladatok. Föld és a Hold

Összetett feladatok. Föld és a Hold 1. feladat Összetett feladatok Föld és a Hold Készíts weblapot, ahol a Földet és a Holdat mutatod be! A weblaphoz tartozó nyers szöveg a fold.txt és a hold.txt tartalmazza. A forrásban megtalálod a fold.jpg

Részletesebben

ÉRTÉKELÉS: VIZSGÁZTATÓ ALÁÍRÁSA:... VIZSGÁZÓ NEVE:

ÉRTÉKELÉS: VIZSGÁZTATÓ ALÁÍRÁSA:... VIZSGÁZÓ NEVE: 71. FELADAT Nyissa meg az M6-71 nevű prezentációt! 1. Alkalmazza a bemutatóra a Sablon2 nevű sablont! 2. Az 1. dián lévő dupla szegélyű keret vastagsága 5 pont, színe világoskék legyen! 3. Másolja át a

Részletesebben

Információ megjelenítés Diagram tervezés

Információ megjelenítés Diagram tervezés Információ megjelenítés Diagram tervezés Statisztikák Háromféle hazugság van: hazugságok, átkozott hazugságok és statisztikák A lakosság 82%-a nem eszik elég rostot. 3-ból 2 gyerek az USA-ban nem nem tudja

Részletesebben

PREZENTÁCIÓ KÉSZÍTÉSE

PREZENTÁCIÓ KÉSZÍTÉSE PREZENTÁCIÓ KÉSZÍTÉSE Microsoft Windows operációs rendszereken: XP, Vista, Seven (Office): -PowerPoint (2003, 2007, 2010) Linux alapú operációs rendszereken pl. Ubuntu, RedHat(OpenOffice.org): -Impress

Részletesebben

Hogyan készítsünk könnyen érthető környezetismereti segédanyagot? Irányelvek

Hogyan készítsünk könnyen érthető környezetismereti segédanyagot? Irányelvek Hogyan készítsünk könnyen érthető környezetismereti segédanyagot? Irányelvek Általános magyarázat Az olyan információt, amely könnyebben érthető az értelmi fogyatékos vagy egyszerű gondolkodású személyek

Részletesebben

5.osztály 1.foglalkozás. 5.osztály 2.foglalkozás. hatszögéskörök

5.osztály 1.foglalkozás. 5.osztály 2.foglalkozás. hatszögéskörök 5.osztály 1.foglalkozás 5.osztály 2.foglalkozás hatszögéskörök cseresznye A cseresznye zöld száránál az egyeneshez képest 30-at kell fordulni! (30 fokot). A cseresznyék között 60 egység a térköz! Szétszedtem

Részletesebben

Kell-e cél és filozófiai háttér a multimédia oktatásnak?

Kell-e cél és filozófiai háttér a multimédia oktatásnak? Kell-e cél és filozófiai háttér a multimédia oktatásnak? Géczy László Óbudai Egyetem NIK Ez a kedvenc ábrám. A kedvenc ábrám azt hiszem, megmutatja a célt. Megmutatja, hogy a célt az igazi multimédiával

Részletesebben

Prezentáció. Kategória Tudásterület Hivatkozás Tudáselem 1. Az alkalmazás használata 1.1 Első lépések a prezentációkészítésben

Prezentáció. Kategória Tudásterület Hivatkozás Tudáselem 1. Az alkalmazás használata 1.1 Első lépések a prezentációkészítésben Prezentáció Syllabus 6.0 A syllabus célja Az alábbiakban ismertetjük a Prezentáció modul követelményeit, amely a modulvizsga alapját is képezi. 2019 ECDL Alapítvány A syllabus az ECDL Alapítvány tulajdonát

Részletesebben

Színes gyakorlókönyv színtévesztőknek

Színes gyakorlókönyv színtévesztőknek Lux et Color Vespremiensis 2008 Színes gyakorlókönyv színtévesztőknek Dr. Wenzel Klára, Dr. Samu Krisztián, Langer Ingrid Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mechatronika, Optika és Gépészeti

Részletesebben

Kongresszusi előadás. Jótanácsok kezdőknek és profiknak

Kongresszusi előadás. Jótanácsok kezdőknek és profiknak Kongresszusi előadás Jótanácsok kezdőknek és profiknak A tudományos előadás a kongresszusi prezentáció az információ átadásának semmivel sem pótolható módja egyaránt bővíti az előadó és a hallgatóság ismereteit,

Részletesebben

Információs technológiák 1. Gy: HTML alapok

Információs technológiák 1. Gy: HTML alapok Információs technológiák 1. Gy: HTML alapok 1/53 B ITv: MAN 2017.09.28 Hogyan kezdjünk hozzá? Készítsünk egy mappát, legyen a neve mondjuk: Web Ez lesz a munkakönyvtárunk, ide kerül majd minden létrehozott

Részletesebben

Színharmóniák és színkontrasztok

Színharmóniák és színkontrasztok Színharmóniák és színkontrasztok Bizonyos színösszeállításokat harmonikusnak, másokat össze nem illőnek érzünk. A kontrasztjelenségekkel már Goethe (1810) és Hoelzel (1910) is foglalkozott. Végül Hoelzel

Részletesebben

Minta weboldal. 8 Keresés. A helyi közösségek saját weboldalainak arculati megkötései és elrendezési javaslata.

Minta weboldal. 8 Keresés. A helyi közösségek saját weboldalainak arculati megkötései és elrendezési javaslata. Webarculat A weboldal A LEADER Helyi Akciócsoportok weboldalai mind-mind egyedi megoldások, a helyi közösséggel kapcsolatos információk megosztóhelyei. Ezek a weboldalak szabadon szerkeszthetők, bizonyos

Részletesebben

I/1. Pályázati adatlap

I/1. Pályázati adatlap I/1. Pályázati adatlap Készítsd el a mintán látható A4-es méretű adatlapot! A következő feladatok ehhez nyújtanak útmutatást. Az adatlap teljes szövegét tartalmazó forrásfájl és a felhasznált kép a mellékelt

Részletesebben

Értékelés a BUS programhoz elkészült termékek magyar változatáról Készítette: Animatus Kft. Jókay Tamás január 07.

Értékelés a BUS programhoz elkészült termékek magyar változatáról Készítette: Animatus Kft. Jókay Tamás január 07. Értékelés a BUS programhoz elkészült termékek magyar változatáról Készítette: Animatus Kft. Jókay Tamás 2011. január 07. Tartarlom Guide book,,...3 Trainer s slides,,...4 Trainer s handbook,,...5 CD,,...6

Részletesebben

V.3. GRAFIKONOK. A feladatsor jellemzői

V.3. GRAFIKONOK. A feladatsor jellemzői V.3. GRAFIKONOK Tárgy, téma Grafikonok, diagramok. Előzmények A feladatsor jellemzői Egyenes vonalú egyenletes mozgás, sebesség út idő összefüggésének ismerete. Átlagsebesség. Cél Különböző grafikonok,

Részletesebben

A színérzetünk három összetevőre bontható:

A színérzetünk három összetevőre bontható: Színelméleti alapok Fény A fény nem más, mint egy elektromágneses sugárzás. Ennek a sugárzásnak egy meghatározott spektrumát képes a szemünk érzékelni, ezt nevezzük látható fénynek. Ez az intervallum személyenként

Részletesebben

Prezentációkészítés a gyakorlatban

Prezentációkészítés a gyakorlatban Prezentációkészítés a gyakorlatban Készült: A tanári mesterség IKT elemei c. kurzushoz Készítette: Elek Elemérné dr. Bundik Ilona főiskolai tanár Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatikai Intézet 2009.

Részletesebben

32 ingyenes eszköz, hogy pofonegyszerű legyen a weboldalad megtervezése

32 ingyenes eszköz, hogy pofonegyszerű legyen a weboldalad megtervezése 32 ingyenes eszköz, hogy pofonegyszerű legyen a weboldalad megtervezése Szia! Örülök, hogy letöltötted, a 32+ eszközből álló listánkat, amik segíteni fogják a tervezési folyamatod. Nagyon gondosan választottük

Részletesebben

3. Színkontrasztok. A hét színkontraszt:

3. Színkontrasztok. A hét színkontraszt: 3. Színkontrasztok Kontraszt: a színek különbözőségét használjuk ki, ez lesz a színhatás alapja, a kép annál feszültebb, minél nagyobb az egyes színek hatása közötti különbség A hét színkontraszt: 1. Magában

Részletesebben

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK

Mohamed Aida* 58% 27% 42% EGYÉNI STRESSZLELTÁRA. (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT SZOKÁSOK /JELLEMZŐK Mohamed Aida* EGYÉNI STRESSZLELTÁRA (valós eredmény kitalált névvel) STRESSZHATÁSOK 100-66% 65-36% 35-0% 27% EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT 0-35% 36-65% 66-100% 42% SZOKÁSOK /JELLEMZŐK 0-35% 36-65% 66-100% 58% Cégnév:

Részletesebben

Szakirodalmi összefoglaló készítése

Szakirodalmi összefoglaló készítése Szakirodalmi összefoglaló készítése 1 FELADATKIÍRÁS Rövid, magyar (vagy angol) nyelvű összefoglaló készítése egy meghatározott energiaipari témakörben a megfelelő magyar és angol nyelvű szakirodalomban

Részletesebben

PREZENTÁCIÓ. ECDL Prezentáció Syllabus 5. alapján 6. MODUL 1. FELADAT

PREZENTÁCIÓ. ECDL Prezentáció Syllabus 5. alapján 6. MODUL 1. FELADAT 1. FELADAT 6. MODUL PREZENTÁCIÓ Nyissa meg az M6-01 nevű prezentációt! 1. Állítson be egyszínű, sötétzöld hátteret a bemutató mindegyik diájára! [1 pont] 2. A mintadián lévő kis négyzeteknek ne legyen

Részletesebben

2.7.2.A hét színkontraszt

2.7.2.A hét színkontraszt 2.7.2.A hét színkontraszt Kontrasztról akkor beszélünk, ha két összehasonlítandó színhatás között szembeszökő különbségek, vagy intervallumok állapíthatók meg. Érzékszerveink, csak összehasonlítás útján

Részletesebben

Karácsonyi neszeszer

Karácsonyi neszeszer Karácsonyi neszeszer 2016/12. Patchwork Design 2016. www.szilvifoltvarras.hu Ez a PDF sablon személyes használatra készült. Tilos megosztani, másolni vagy feltölteni bármilyen weboldalra. A sablonok és

Részletesebben

Speciális szükségletű felhasználók navigációjának vizsgálata különböző multimédiás alkalmazásokban

Speciális szükségletű felhasználók navigációjának vizsgálata különböző multimédiás alkalmazásokban Speciális szükségletű felhasználók navigációjának vizsgálata különböző multimédiás alkalmazásokban MÁTRAI RITA1, KOSZTYÁN ZSOLT TIBOR2, SIKNÉ DR. LÁNYI CECÍLIA3 1,3 Veszprémi Egyetem, Képfeldolgozás és

Részletesebben

AÁ OK sablon. Tartalomjegyzék. Használati útmutató

AÁ OK sablon. Tartalomjegyzék. Használati útmutató AÁ OK sablon Használati útmutató Tartalomjegyzék Dia elrendezésének kiválasztása... 2 Szöveg formázása... 3 Ajánlott betűformázások... 4 Színek használata... 5 Kép beillesztése... 6 Diagram formázása...

Részletesebben

Angyal Mágia. Az egyik módja, hogy kívánságainkat, üzeneteinket kiküldjük az univerzumba, illetve angyalaink segítségét kérjük, gyertyamágia.

Angyal Mágia. Az egyik módja, hogy kívánságainkat, üzeneteinket kiküldjük az univerzumba, illetve angyalaink segítségét kérjük, gyertyamágia. Angyal Mágia Az egyik módja, hogy kívánságainkat, üzeneteinket kiküldjük az univerzumba, illetve angyalaink segítségét kérjük, gyertyamágia. A szertarta s menete: 1. Válassz egy szép gyertyát magadnak,

Részletesebben

4. Lecke. Körök és szabályos sokszögek rajzolása. 4.Lecke / 1.

4. Lecke. Körök és szabályos sokszögek rajzolása. 4.Lecke / 1. 4.Lecke / 1. 4. Lecke Körök és szabályos sokszögek rajzolása Az előző fejezetekkel ellentétben most nem újabb programozási utasításokról vagy elvekről fogunk tanulni. Ebben a fejezetben a sokszögekről,

Részletesebben

Diagramok elemzése. egy kozmetikai termékcsalád hatóanyagösszetételét

Diagramok elemzése. egy kozmetikai termékcsalád hatóanyagösszetételét Diagramok elemzése 1. Egy cég közös grafikonban ábrázolja a teljesítményét és az alkalmazottak létszámát. Le tudná-e olvasni, mekkora volt a cég teljesítménye és a dolgozók létszáma 2000-ben, ha csak az

Részletesebben

I. Internetes keresési feladatok (ajánlott idő: 20 perc)

I. Internetes keresési feladatok (ajánlott idő: 20 perc) I. Internetes keresési feladatok (ajánlott idő: 20 perc) A talált oldalak internet címét (URL) másold ki egy szöveges dokumentumba és mentsd Csapatnev_internet néven! A konkrét válaszokat ide a papírra

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM és a 12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM és a 12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM és a 12/2013 (III.28) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 346 01 Irodai asszisztens Tájékoztató Használható segédeszköz:

Részletesebben

Prezentáció használata

Prezentáció használata Prezentáció használata A számítógép alkalmazásának egyik lehetséges területe, amikor a számítógépet mint segédeszközt hívjuk segítségül, annak érdekében, hogy előadásunk vagy ismertetőnk során elhangzottakat

Részletesebben

Tartalom: 1. Embléma 2. Tipográfia 3. Példák

Tartalom: 1. Embléma 2. Tipográfia 3. Példák ARCULATI ÚTMUTATÓ Az útmutató célja a Hajdúdorogi Egyházmegye intézményei és a közreműködő szervezetek által ajánlottan, illetve bizonyos esetekben kötelezően alkalmazandó arculati elemek körének meghatározása.

Részletesebben

Visual Science Az adatmegjelenítés legjobb gyakorlata

Visual Science Az adatmegjelenítés legjobb gyakorlata Visual Science Az adatmegjelenítés legjobb gyakorlata Földi Tamás Starschema www.starschema.net A vizuális megjelenítés ősi múltra tekint vissza 6200 BC: Fali festmény, Catal Hyük, Törökország Térkép,

Részletesebben

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő Prievara Tibor Nádori Gergely A 21. századi szülő Előszó Ez a könyvecske azért született, hogy segítsen a szülőknek egy kicsit eligazodni az internet, a számítógépek (összefoglaló nevén az IKT, az infokommunikációs

Részletesebben

TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 3. OSZTÁLY

TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 3. OSZTÁLY TOLLFORGATÓ TEHETSÉGKUTATÓ VERSENY SZÖVEGÉRTÉS 3. OSZTÁLY Tanuló neve, osztálya: Iskola neve, címe: Levelezési cím: Felkészítő tanár neve: BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: 2009. DECEMBER 7. CÍM: FEKETE ISTVÁN ÁLTALÁNOS

Részletesebben

OPTIKAI CSALÓDÁSOK. Vajon valóban eltolódik a vékony egyenes? A kávéházi fal. Úgy látjuk, mintha a vízszintesek elgörbülnének

OPTIKAI CSALÓDÁSOK. Vajon valóban eltolódik a vékony egyenes? A kávéházi fal. Úgy látjuk, mintha a vízszintesek elgörbülnének OPTIKAI CSALÓDÁSOK Mint azt tudjuk a látás mechanizmusában a szem által felvett információt az agy alakítja át. Azt hogy valójában mit is látunk, nagy szerepe van a tapasztalatoknak, az emlékeknek.az agy

Részletesebben

A digitális képfeldolgozás alapjai

A digitális képfeldolgozás alapjai A digitális képfeldolgozás alapjai Digitális képfeldolgozás A digit szó jelentése szám. A digitális jelentése, számszerű. A digitális információ számokká alakított információt jelent. A számítógép a képi

Részletesebben

PTE IGYFK TEHETSÉGMŐHELY FELKÉSZÜLÉS A PREZENTÁCIÓRA

PTE IGYFK TEHETSÉGMŐHELY FELKÉSZÜLÉS A PREZENTÁCIÓRA PTE IGYFK TEHETSÉGMŐHELY Mitől lesz sikeres a prezentációnk? FELKÉSZÜLÉS A PREZENTÁCIÓRA Miről lesz szó? 2 1. A prezentáció 2. A felkészülés 3. A prezentálás (előadás) felépítése 4. Gyakori hibák 5. Stressz

Részletesebben

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2005/2006 SZÁMÍTÁSTECHNIKA

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2005/2006 SZÁMÍTÁSTECHNIKA Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny 2005/2006 SZÁMÍTÁSTECHNIKA II. (regionális) forduló 2006. február 17... Helyszín fejbélyegzője Versenyző Pontszám Kódja Elérhető Elért Százalék. 100..

Részletesebben

Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató

Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató 1. Minek a leírása a következő? Aktív hálózati hardver eszközök (pl.: routerek) és szoftverek segítségével létrehozott biztonsági rendszer két hálózat (jellemzően

Részletesebben

ÉRTÉKEIM - 1. 2. munkalap: Mindennapi NLP Online Célkitűző Tanfolyam 2. munkalap: Értékeim - 1. Dátum: ...

ÉRTÉKEIM - 1. 2. munkalap: Mindennapi NLP Online Célkitűző Tanfolyam 2. munkalap: Értékeim - 1. Dátum: ... 2. munkalap: ÉRTÉKEIM - 1. Dátum:... - 2. oldal - Mindennapi NLP A most következő feladattal megismerheted az alapvető értékeidet. Kérlek, mielőtt hozzáfognál, feltétlenül olvasd el a tanfolyam 3. levelét.

Részletesebben

Kérdőív a dohányzásról való leszokáshoz.

Kérdőív a dohányzásról való leszokáshoz. Kérdőív a dohányzásról való leszokáshoz. Kérem, alaposan fontolja meg válaszait, hiszen a kérdőív kiértékelése további segítséget nyújthat a sikeres leszokáshoz. A kérdőívet nem szükséges egyszerre kitölteni.

Részletesebben

Fogd a Kezem Alapítvány. Kézműves termékkatalógus

Fogd a Kezem Alapítvány. Kézműves termékkatalógus Fogd a Kezem Alapítvány Kézműves termékkatalógus Fogd a kezem és megmutatom a világnak, hogy szüksége van rád szól az alapítvány hitvallása. Azokat az értelmükben akadályozott fiatalokat akarjuk megszólítani,

Részletesebben

A Maxinery Kft. arculati kézikönyve

A Maxinery Kft. arculati kézikönyve A Maxinery Kft. arculati kézikönyve Készült: 2016. A Maxinery Kft. arculati kézikönyve tartalmazza a Maxinery Kft.-nek készült logót, a logónak a helyes használatát és egyéb reklámeszközökön való megjelenítését.

Részletesebben

ESSZÉÍRÁS június

ESSZÉÍRÁS június ESSZÉÍRÁS Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA

EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA EGÉSZség +BOLDOGSÁG teremtő IMA Mágikus SZERtartás EGÉSZséges +boldog ÉLETedért! INGYENES EGÉSZséget és boldogságot teremtő IMA Mágikus SZERtartás, amit otthonodban végezhetsz EGÉSZséges +BOLDOG életedért!

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Egy TITOK az idegen nyelv tanulásával kapcsolatban Amire senki nem gondol Nagy Erika, 2014 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

1. TÁJÉKOZÓDÁS A SAKKTÁBLÁN 1

1. TÁJÉKOZÓDÁS A SAKKTÁBLÁN 1 TÁJÉKOZÓDÁS A SAKKTÁBLÁN Egy híres sakkozó nevét kapod, ha jó úton jársz. Írd át színessel a név betûit! P O V G P O L G J Á R D U J T U T D I I T 2. Moziba mentek a bábok. Nézz körül a nézôtéren, és válaszolj

Részletesebben

Az I. feladatlap megoldásait október :59-ig küldjétek vissza a címre.

Az I. feladatlap megoldásait október :59-ig küldjétek vissza a  címre. Kedves versenyzők! Az I. feladatlap megoldásait 2016. október 26. 23:59-ig küldjétek vissza a tkszkinfoverseny@gmail.com e-mail címre. Felhívjuk a figyelmet a gyakori (10 percenkénti) mentésre, és feltétlenül

Részletesebben

És ne feledjük: a boldogság csak akkor igazi, ha meg tudjuk azt osztani másokkal is!

És ne feledjük: a boldogság csak akkor igazi, ha meg tudjuk azt osztani másokkal is! Bár mindannyiunk számára kicsit mást jelent a boldogság, mégis azt kutatjuk minden pillanatban, és ha elértük, szeretnénk megtartani. Néha egy apró dolog is elég ahhoz, hogy boldognak érezzük magunkat:

Részletesebben

Ergonómia előadás. Színek

Ergonómia előadás. Színek Ergonómia előadás Színek Készítette: Salamon Péter Szathmáry András VENK 2006 1 Ergonómia és a szín Az ergonómia azt mondja meg, hogyan nem lesz megfelelő és hogyan lesz megfelelő a teljesítmény és a vizuális

Részletesebben

Óravázlat. Az óra didaktikai feladatai. Idő. szemléltetés, eszközök Ellenőrző kérdések

Óravázlat. Az óra didaktikai feladatai. Idő. szemléltetés, eszközök Ellenőrző kérdések Óravázlat Készítette: Koczor Kinga Dóra (kiegészítette Bubernik Eszter) Tantárgy: Erkölcstan Évfolyam: 5. Tematikai egység: Kortársi csoportok Az óra témája: Kirekesztés, előítéletek Az óra célja: Felismerni,

Részletesebben

Készítette: Göttler Dániel alkalmazástechnikai mérnök (20/9313107) Dátum: 2006. augusztus 9.

Készítette: Göttler Dániel alkalmazástechnikai mérnök (20/9313107) Dátum: 2006. augusztus 9. - Kézirat gyanánt! - Készítette: Göttler Dániel alkalmazástechnikai mérnök (20/9313107) Dátum: 2006. augusztus 9. Bevezető A QMS szoftver feladata, hogy az Agfa próbanyomatkészítő berendezésekhez alapkalibráció

Részletesebben