Lukács Detre: Beszámoló

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Lukács Detre: Beszámoló"

Átírás

1 Lukács Detre: Beszámoló (Csütörtök) Az indulás napja Németországba! Reggel nyolc órakor elindultunk Németországba a hét hetes gyakorlatunkat letölteni. Az első pihenőnk Nürnberg városába volt ahol nyolc órán át városnézést tartottunk, amíg a sofőrnek pihennie kellet. Az első látni való, amit megnéztünk egy régi SS laktanya volt majd a kongresszusi központot, láttuk mellette, pedig a régen katonák eskütételére használt teret, amit később az amerikaiak repülőtérnek használtak itt szállt le a zeppelin is. Itt látható volt két tó is ezeket azért alakították ki, hogy mindig friss levegőt biztosítsanak, akár honnan fúj a szél. Ezután mentünk be az óvárosba ahol nevezetesebb katedrálisokat, szökőkutakat néztünk. Majd felmentünk Nürnberg várába ahonnan nagyon szép kilátás nyílott az egész városra.

2 Vissza fele pedig megnéztük Albrecht-Dürer szülőházát majd odaértünk az autóbuszhoz, és éjjel folytattuk az utazást (Péntek) Reggel kilenc órakor értünk Hannoverbe az első hely, amit megnéztünk a Herrenhauser Garten volt. Itt barokk stílusú kertek voltak láthatók a másik fele pedig egy modernebb növénygyűjteményekből álló kert volt. A kertben rengeteg szökőkút volt látható a legnagyobb elvileg normál üzemben 70méter magasra lőtte fel a vizet, amit levegővel kevertek. Az egész kertet egy csatornarendszer vette körül, amibe vízitököt láthattunk. Ezután átmentünk a másik kertjükbe ahol hatalmas kaktuszokat, orchideákat és növény különlegességeket gyűjtöttek össze és ezeket üvegházakban mutatták be. Az udvaron bambuszok, rododendronok és más különleges növények gyűjteménye volt látható. Miután végeztünk ezzel a programmal indultunk tovább a célállomásig. Este öt és hat óra között értünk a szállásra, ami Westerstédébe volt.

3 (Szombat) Első állomásunk az Északi-tenger volt, amit csak bizonyos beléptető kapukon lehetett megközelíteni ahol fizetni kell de, onnantól oda megy az ember, ahova akar. Sajnos apály volt ezért a tenger vizéből sokat nem láttunk de, láttunk sok kagylót, rákot illetve egy különleges vízi növényt, aminek a levelei végébe levegő van, és ha jön a víz, akkor az lebeg a vízben. Akinek volt gumicsizmája bele tudott menni a mocsarasabb részekbe is.

4 Miután végeztünk a tengernél mentünk tovább a láphoz, a láp egy olyan dolog, ami állandó vízhatásnak van kitéve és folyamatosan vastagodó tőzegrétegek, alakulnak ki benne. A jellemző növényzet fűfélék csarab, moha illetve sok gyapjúsást láthattunk. Állatok, amik itt láthatók béka, kígyófélék gyíkok. A nap elején még megnéztük az Esensi múzeumot is ahol ennek a területnek a múltjával, ismerkedtünk, meg különféle maketteket láthattunk, hogy a tenger hogy alakította ki a környező települések elhelyezkedését, hogy évről évre hogy vándoroltak arrébb a homokból álló szigetek Légi felvétel készült ezekről, a dolgokról melyeket megnéztünk. A következő emeleten látható volt egy gyermek illetve egy hölgy csontváza a nő feltehetőleg varrónő volt mivel a fogain látszódott hogy úgy szakította el a cérnát és ez vájatokat okozott a fogaiban, láthattunk még különféle eszközöket pl.: jégkorcsolyát csontból illetve láttuk belűről, hogyan is működik a malom szerkezete (Vasárnap) A programunk Bad Zwischenahn városába volt. Megnéztük a helyi templomot és a temetőt. Meghallgattuk a történetét mik voltak a temetkezési szokások a sírok nagyon szépen voltak beültetve többnyire örökzöldekkel itt nem szokás lefedni a sírokat, inkább növényeket alkalmaznak. A templomnak a harangja egy külön álló toronyban volt, mert ez a környék tőzegben gazdag és könnyen megsüllyedhetett volna a harang súlya miatt a templom.

5 Ezután a Zwischenahni tavat néztük meg erről is két történetet, hallgathattunk, meg hogy alakulhatott ki, és mindenki eldöntötte magába, hogy melyik is lehet a valós. Ezen a tavon lehet hajózni, lehet bent fürödni, láthattunk bent halakat és kacsákat is. Ezután mentünk az Ammerlandi házba ide beültünk és sok-sok információt tudhattunk meg arról, hogyan éltek itt az emberek régen. Kipróbáltunk egy szerkezetet, amivel kötelet készítünk. A lakóépülethez tartozott egy garázs ahol a szekerek és más járművek voltak elhelyezve. Ennek az épületnek a fala csarabból állt ezt tömörítették össze a másik fele, pedig fűzfából font volt, a teteje pedig náddal volt be fedve. Az épületben szinte minden tölgyfából készült volt egy tűzrakó hely amit ráccsal vettek körbe hogy a macskák ne menyjenek bele a tűzbe felette pedig egy szán volt amelynek az alját mindenféle vér, állati bőrmaradványok keverékével kentek le hogy tűzhaltan legyen. Állatokkal együtt éltek szalmával bélelt ágyban aludtak. Az Ammerlandi ház mellet is egy hatalmas malom volt látható.

6 Első hét (Hétfő) Reggel elindultunk a Delua nevű agrár középiskolába. Itt egy targoncavezetési oktatáson vettünk részt először elméletben majd kimentünk a gyakorlótérre és négy fajta targoncát vezettünk volt elektromos és diesel. Az első gyakorlat szlalomozás volt majd jöhetett a betonkocka és vasláda emelés melyekből 5-5 darabot, kellet egymásra rakni szlalomozva kellett elvinni és a kijelölt helyre lerakni őket. Ezen a napon öt óráig az iskolába voltunk majd indultunk haza a szállásra (Kedd) Ezen a napon is iskolába voltunk folytattuk a tegnapi targoncás oktatásunkat. Először a délelőtt folyamán gyakoroltunk majd ezután le is vizsgáztunk. Mindenki sikeres vizsgát tett. Így targonca jogosítvány tulajdonosok lettünk. Majd volt egy ebédszünetünk és mentünk a következő oktatásra, ami egy öntözőrendszerekkel kapcsolatos témakörű előadás volt. Michael Möller tanár úr óráit hallgathattuk meg. Nagyon érdekes volt sok féle öntöző rendszerrel és szivattyúval ismertetett meg minket. Miután végeztünk délután öt óra körül az oktatással bementünk Westerstédébe a városba a temetőt, főbb nevezetességeket és a főteret néztük meg. A temetőben láttunk szóró parcellát ahova a hamvakat, szórják, ha valakinek ilyen igénye lenne. Megnéztük a belvárost, és itt megfigyelhettük, hogy az egész város klinker téglával van burkolva (Szerda) A napot Weismoor városába kezdtük. Először egy kertészeti üzemet látogattunk meg. De út közben megálltunk egy csatornánál itt a hajók közlekedéséről mesélt Epping úr. Egy zsilip volt itt, amivel a víz magasságát szabályozták az egyik felén magasabb a másik felén alacsonyabb volt a vízállás, és amikor jöttek a hajók kinyitották a zsilipeket és a víz egy szintre került a hajókat leengedték és haladhattak tovább. Ezután egy régi kertészetbe mentünk itt a kertészeti kultúra a háború után kezdett kialakulni. Itt volt egy erőmű, ami áramot és melegvizet állított elő Egy időbe csak zöldségeket lehetett itt termeszteni. De rájöttek, hogy ezzel nem lehet jól keresni. Majd létrehoztak egy 64 hektáros üvegházi építményt. Innentől kezdve dísznövénytermesztés lett a kiemelkedő ág. A fő termesztési ág pedig Bromélia volt. De ezek drága növények voltak. A es években nehézségek léptek fel így tömegnövényeket kezdtek el termeszteni. De ennek se volt nagy jövője. De most már éve ugyanazzal a hatásos technológiával dolgoznak. Árasztásos ötözés, szövet

7 függöny,energia ernyő,kéklámpa. Visszafele megnéztünk egy nagy tőzegbányát. A nap hátra levő részét a Park der Gardenbe töltöttük. Először megnéztük nappali formájába végig jártuk az összes kert részt, láttuk hogy a parképítő tanulóknál hogy folyik egy gyakorlat (Csütörtök) A mai napot Hamburg városába töltöttük. Először a Lorenz von Ehren nevű faiskolai céget látogattuk meg. Ez Európa egyik legnagyobb faiskolája 500 hektáron működik. Százötven évvel ezelőtt alapították 150hektár területtel, amin csak Taxusok voltak. Jelenleg 350hektár található Hamburgban 150pedig Bad Zwischenahnban. 6500négyzetméter zöld tető található az üzem tetején. A fák nevelése eléggé hosszú feladat négy éven át iskolázzák őket így az áruk is növekszik. Például a Sequioadendron giganteum ára 8000 eurót is elérheti. Ez a cég formára nyírt növényekkel is foglalkozik így sok ilyet is láthattuk. Ezt követően meglátogattuk Európa legnagyobb rózsanemesítő cégét. Az alapító Wilhelm Korders volt 1865-ben róla kapta a cég a nevét (Kordes Rose). Évente 3millió rózsát állítanak elő. Szemzéssel, oltással, dugványozással és magvetéssel szaporítják őket. Ötszázezer darabból csak öt darab növény lesz megfelelő, amely katalógusba és ez által forgalmazásra kerül.

8 A vágott rózsákat miután levágják az 1celsius fokos tárolóba, tartják a szállítás napjáig magas páratartalom mellet. Ezután megnéztünk egy bemutató kertjüket ahol nagyon szép fajtákat, láthattunk Ezután bementünk a belvárosba több nevezetességet is megnéztünk. Majd este mentünk vissza a szállásra (Péntek) A reggelt Westerstédébe kezdtük a Bhölje nevű kertészetben. Itt volt egy faiskolai lerakat körül, néztünk bent. Majd hátramentünk magát az üzemet megnéztük. A Rododendronok világával ismerkedtünk, meg mert egy nagyon jó bemutatót összeállítottak hogy mely növény honnan származik. Fontos tényezőjük hogy a talaj laza és savanyú legyen 3,5-4 ph. Csak esővízzel ajánlatos őket öntözni. A ph értéket tekintve az Inkaro fajta a leg tűrőképesebb ez 6-os ph-ig is bírja. Viszont nagyon kalcium érzékeny, így ha ebből a növény túl sokat vesz fel elpusztul mivel nem tudja kiszűrni a talajból így sajátmagát mérgezi. Fontos tényező ezen növények számára még a páratartalom. Miután itt végeztünk átmentünk egy másik cégbe méghozzá a szintén Westerstédébe található Blumen Wolfba. A nevét az alapítójáról kapta de ma már a cég irányítását át vette az alapító fia. Kertészesti áruda itt is megtalálható volt és ennek a cégnek a háttereibe is be kukkantottunk. Jelenleg mikulásvirág, Hebe, Erica volt látható nagy számban. Ezután visszatértünk a szállásunkra volt egy kis megbeszélés és mindenki átköltözött a végleges szállására, én egy faluba Petersfehnbe Bad Zwischenahn mellé.

9 Második hét (Hétfő) Ez a nap volt az első munkanapunk Németországban én a Hajo Borchers nevű cégnél dolgoztam. A cég a főnököm nevét viseli. Ezen a napon Pirist, Viburnumot, Áfonyát gyomláltunk. Majd ezután Acer palmatumot cserepeztünk 30 Literes konténerbe. Majd miután megtelt kéthárom pótkocsi az egyik fólia sarkánál volt a vízcsap itt beöntöztük őket majd hátra vittük a konténer telepre, és ott kiraktuk őket (Kedd) Folytattuk az Acer cserepezést, a növényeket először felszedtük a konténertelepről három pótkocsira majd a cserepező csarnokhoz vittük őket ott, pedig 30Literes konténerbe cserepeztük őket. Miután megteltek a kocsik vittük őket beöntözni aztán vissza a konténertelepre kirakni egy fólia váza alá mert itt lesznek teleltetve a tél beállta előtt pedig fel lesz húzva a fólia. Mikor elfogyott az Acer palmatum Dissectum Garnet utána Viburnum davidiit cserepeztünk cserepező gépnél ahol 4 ember, fér el a cserepeknek forgós tartója van a földet saját magam adagolom amikor kell csak lehajtom a lapátot és jön a föld ültetés közben a földet folyamatosan tömöríteni kell. Egy kocsira 55 darabot tettünk mikor megtelt vittük beöntözni aztán az egyik fóliába kirakni egy számomra új eszközzel, ami egy vas villa amivel egyszerre két növényt lehet megfogni így egy fordulóval egyszerre négy növény tudtunk vinni (Szerda) Reggel rossz növények kidobálásával kezdtük esőkabátban és gumicsizmában, mivel nedves párás volt minden két-három méteres Hydrangeákat dobtunk ki, amik tönkre mentek vagy picit szárazzak voltak. Ezután halott Salixokat és idős Hydrangea quercifoliákat dobáltunk ki. Majd ezután cserepeztem, folytattam a tegnap elkezdett Viburnumokat a cserepező gépnél. Ezt követően pedig ezekből a Viburnumokból túl sok volt, mármint amiket még nem cserepeztünk át és ezeket kiszórtuk, mert csak a helyet foglalták. Majd a fóliát takarítottam ki utánuk a növényi maradványokat száraz leveleket kellet fel sepernem. Az utolsó szünet után az árú elő készítésben segédkeztem szállításra készítettük elő a növényeket. Fel kellett őket címkéznem,etikettet árat tenni rájuk (Csütörtök) Reggel megint beteg rossz növények kidobálásával kezdtünk most Illexeket dobáltunk ki ezekből is túl sok volt, illetve kiöregedtek. Majd összetakarítottam utánuk. Valakik megmetszették az Acereket utánuk az ágakat, leveleket kellet összetakarítani. Közbe segítettem a lányoknak Syringát gyomlálni majd a kocsira pakolni a növényeket. Közbe munkát váltottam kis fajta Hydrangeákat álltunk neki cserepezni cserepező gépen. Ezeket a konténertelepről szedtük össze, ott kiszedtük őket a cserépből, illetve kigyomláltuk őket egy

10 kocsira 35 darabot raktunk. Majd a traktorral behúzattunk a cserepezőcsarnokba a pótkocsikat és egyet-egyet tettünk a cserepező gép jobb és bal oldalára. Így csak le kellett vennem a kocsiról az előkészített növényt, és amikor felcserepeztem csak vissza kellett tenni a pótkocsira. Aztán mikor kész voltunk két kocsival vittük őket beöntözni és kirakni (Péntek) A mai nap Syringa vulgarisokkal foglalkoztunk délig, ami azt jelenti, hogy a konténer telep egyik részéről a nagyokat és a kicsiket különválogattuk átszállítottuk pótkocsival. Először ki kellett őket gyomlálni a nagyokkal kezdtük egy fordulóval négy darab cserepet kellett vinni, mert ilyen cserépszállító vasat használtunk, amivel két-két növényt lehetett egyik-másik kézbe is megfogni. Mikor kész voltunk a nagy növényekkel azokat kötésbe raktuk ki nyolc hosszú sorba, utána a kisebb növényeket is kigyomláltuk ugyan úgy átszállítottuk egy másik helyre ahol majd télen fólia lesz föléjük húzva. Ahonnan felszedtük őket, feltakarítottuk rendbe, raktuk a terepet. A növényeket pedig felcímkéztük amikor egy fóliát befejeztünk. Fajta amivel dolgoztunk: Syringa vulgaris Andenken an Ludvig Spath ami majd lila színűen fog virágozni. Ezen a napon volt az első exkluziónk is a BONK nevezetű faiskolába látogattunk el ami Bad Zwischenahnba található. Ez a faiskola 72 hektáron fekszik sok-sok területen található növényük Zwischenahn környékén. Mindenféle különleges formára nyírt növény megtalálható náluk az egyszerűbb gömb, oszlopformáktól elkezdve az emberi alakon át a kacsa,nyúl,liba,kocka,spirál,betűk,angyal,elefánt,fotel,szék,kanapé,asztal,teáskészlet,bögre,alma,motorig minden megtalálható tényleg csak a képzelet szab itt határt, hogy milyen formákat nyírjanak egyes növényekből. Ezek a növények többnyire Buxus sempervierensekből vannak kialakítva. De voltak oszlop bükkök (Fagus sylvatica) illetve gyertyánok (Carpinus betulus).

11 Ami mindenkinek nagyon tetszett, hogy Buxusból meg volt csinálva a BONK felírat. Harmadik hét (Hétfő) Folytattuk a Hydrangea cserepezést 15Literes cserépbe a cserepezőgépnél, szokás szerint kocsira alítottuk őket mikor kész voltunk, beöntöztük, és kötésbe kiraktuk őket a konténer telepre egymás mellé négy darab került majd egy utat, hagytunk, és ugyanígy folytattuk tovább. Amikor ezzel végeztünk a helyüket, ahonnan felszedtük, összetakarítottuk. Ezután Ginko biloba cserepezéssel folytattuk ugyan úgy cserepező gépnél csak ezt dekor cserépbe, ültettük. Miután kész volt egy kocsi az összes növény cserepét leszórtuk mulccsal. Majd vittük beöntözni és visszarakni oda ahonnét felszedtük csak most kötésbe, raktuk őket vissza (Kedd) Ezen a napon hatalmas Acer palmatumokat ültettünk 50 Literes konténerbe. Ezeket az egyik nagy üvegházba tetűk ki ahol a nagy Acerek vannak ezeket, összeraktuk fajtánként télire a cserepüket, pedig kigyomláltuk. Majd a lányoknak segítettem Syringát gyomlálni kicsit nagyot külön válogatni kocsira rakni és egy másik helyen kiraktuk őket fajtánként etikettel ellátva. Fajták, amelyekkel dolgoztunk: - Syringa vulgaris Andenken an Ludvig Spath - Syringa vulgaris Mme. Lemonie - Syringa vulgaris Charles Joly

12 (Szerda) Reggel folytattuk az 50Literes Acerek cserepezését, mert még maradt tegnapról. Ezután formára nyírt növényeket pontosabban: Ilex crenata Convexa cserepeztünk a cserepezőgépnél dekor cserépbe. Majd a szokásos módon kis pótkocsira raktuk őket és vittük beöntözni ezután, pedig az egyik üvegházba kiraktuk kötésbe a növényeket (Csütörtök) Ma reggel az egyik kollégámmal (Steffennel) takarítással kezdtünk a Syringák utáni szemetet és az Acerek után maradt zöldhulladékot, illetve a halott növények cserepét szedtük össze egy kis traktor kanalába pakoltunk abba szórtuk a szemetet, majd amikor megtelt a Steffen felborította a pótkocsira. Ezután én mentem egy másik munkatársamnak segíteni a Tinának az egyik fóliába takarítani, gyomlálni és összerendezni az Acereket fajtánként (Péntek) Ezen a napon Taxus baccátát ültettünk 25 Literes konténerbe, mert jött egy pótkocsinyi új fiatal földlabdás növény és ezeket el kellett ültetni. Ezután pedig beteg rossz felkopaszodott bambuszokat dobáltunk ki de több ezer darabot szedtünk ki a cserépből már ha engedte a növény mert nagyon bele volt gyökerezve. Aztán ezeket dobáltuk fel a pótkocsira majd a komposzt telepre lettek elszállítva. Második exkluzió: Helmers anyatelep szaporító hely.

13 Negyedik hét (Hétfő) Ezen a napon, egy külső területen bambuszokat ültettünk Steffennel és Andreással. Ez a szántó szerű tíz percre van a munkahelytől idős növények találhatók itt fenyők,bambuszok amolyan anyanövény telep szerűség. Két üres frissen szántott területet kezdtünk el beültetni először kisebbekkel kezdtünk aztán egy másik fajtát is, ültettünk ami hatalmas földlabdás volt. Először kijelöltük a sort egy drót sorkijelölővel majd a kicsiknél 180cm tőtávot a nagyoknál pedig 120cm tőtávot hagytunk ki. Egy gödörfúró géppel dolgoztunk ezzel az egyik ember kifúrta a lukat a következő beletette és ültette a növényt. Közbe a pótkocsiról szórtuk le a növényeket előkészítettük hogy egyszerre csak bele keljen tenni a gödörbe és ültetni. Ezen a napon 505 darab kicsit ültettünk el nagyból pedig 125 darab körül lehetett (Kedd) A mai nap folytattuk a tegnapi napnál leírtak alapján a bambuszültetést szabadföldbe. Reggel szakadó esőbe megpakoltunk egy pótkocsit kisebb fajta növényekkel ezeket vittük ki ültetni. Fajta, amivel dolgoztunk: Fargesia robusta Pingvu (Szerda) Ezen a napon is folytattuk a bambusz ültetést csak most két másik fajtával dolgoztunk. Ezek nagyobb Literes konténerekbe voltak. Reggel szakadt megint az eső de gumicsizmába, gumigatyába és esőkabátba dolgoztunk. Korán reggel megint megpakoltunk egy pótkocsit növényekkel és ezután mentünk ki ültetni a szabadföldbe. Fajták, amiket ültettünk - Fargesia murielae Standing Stone - Fargesia murielae Superjumbo

14 (Csütörtök) A mai napon megint egy külső területen dolgoztunk de, most nagyméretű Acereket ültettünk. Megint gödörfúró géppel csináltuk a lukat de nem volt elég nagy így se ezért még ásóval meg kellet nagyobbítani. Fajták, amiket ültettünk: - Acer palmatum Bloodgood - Acer palmatum Shaina - Acer palmatum Seiryu - Acer palmatum Butterfly (Péntek) A mai napon egy fóliából szórtuk ki a halott növényeket és ezután kitakarítottuk a fóliát. A növény amit kidobáltunk Viburnum Summer Snowflake volt és többnyire elszáradtak alattuk pedig vastag gyom és moha réteg volt így ezt fel kellet kaparni a fóliáról a növénymaradványokkal együtt összesöpörtük ezután a pótkocsira szórtunk mindent. Majd később közepes méretű Acer palmatumokat cserepeztünk 20Literes konténerbe, beöntöztük őket majd kiraktuk. Ötödik hét (Hétfő) Ezen a napon a maradék bambuszokat szórtuk ki. Ezután összetakarítottuk utánuk a terepet. De most seprőgépet is használtunk, ami benzines volt. Ezzel hamarabb össze lehetett takarítani. Pótkocsira szórtuk a növényi maradványokat. Közbe nagyméretű rossz Acer palmatumokat szórtunk ki. Majd egy másik területen is összetakarítottunk seprőgéppel.

15 (Kedd) A mai napon egész végig takarítottunk egy kollegámmal. A konténertelepen seprűgéppel takarítottam majd a növényi hulladékokat szórtuk fel egy pótkocsira. Ezután közepes és nagyméretű Ginkokat szórtunk ki. Majd összetakarítottunk itt is utánuk (Szerda) Ezen a napon is végig takarítottunk Pierisek utáni területet seprűvel a nagyját lesöpörtem majd seprőgéppel készre takarítottam. Ezután a Rovero házba takarítottunk illetve növényeket toltunk össze télire helyhiány miatt. Majd a nap végén én egyedül a konténertelepen Hydrangeákat raktam télire kötésbe, illetve gyomláltam őket (Csütörtök) A mai napon egyik kollega nőmmel, Ellával egésznap kicsi Acereket cserepeztünk 19-es cserépbe. Két pótkocsinyival csináltunk meg mindig a Club Carral pedig vittük őket a harmadik fóliába kirakni. Egy ültető asztalon cserepeztünk a tőzeget markolóval, rakták nekünk fel, mi pedig a növényeket CC kocsiról szedtük le és ültettük. Majd vittük őket beöntözni és kötésbe kirakni (Péntek) Ez a napom volt eddig a leges legjobb a Hajonál, mert reggel Renivel és Ellával kezdtünk együtt dolgozni kis fenyőket, szedtünk ki dekor cserépből és fajtánként raktuk őket CC kocsira. De közbe engem a főnök elhívott másik munkát végezni, mert sok volt a megrendelés és segítenem kellet a megrendelő csarnokba etiketteznem, áraznom és fóliáznom kellett. Ez a munkafolyamat pedig a kedvencem az árú előkészítésben szóval ezért tetszett ennyire ez a nap. Hatodik hét (Hétfő) A mai napon folytattuk Ellával a pénteken elkezdett kicsi fenyők kicserepezését, gyomlálását és CC kocsira pakolását. Mikor egy-egy fajtával végeztünk lefóliáztuk a CC-ket majd hármasával sorba állítottuk hogy targoncával hátra tudják vinni a cserepezőbe. Ezután összetakarítottuk a növények után maradt szemetet. Közbe el kellet mennem az Andreásnak segíteni méghozzá nagy Ginkokat cserepeztünk dekor cserépbe. Közbe jött egy kamion azt meg kellet rakni árúval. Ezután pedig törzsre oltott Syringákat gyomláltunk pótkocsira állítottuk majd a téli helyükre, szállítottuk (Kedd) Ma reggel folytattuk az Andreással a magas Syringák gyomlálását és másik helyre való átszállítását. Ezután Viburnumot gyomláltunké s vittük őket a teleltető helyre a Rovero házba. Ezzel a növénnyel jó sokáig dolgoztunk mivel rengeteg volt belőle. Ezután a cserepező csarnokba a régi cserepező gépet kivettük a földadagoló szalag alól és egy másik fajta cserepező gépet állítottunk be a helyére, ezzel fogunk az elkövetkező napokban dolgozni. Ezután én egyedül közepes méretű Ginkokat metszettem és hosszabb erősebb bambuszt tettem melléjük majd ezután hozzáfogattam őket a karóhoz.

16 (Szerda) Ezen a napon a Péterrel Hydrangeákat metszettünk és télire összeraktuk őket úgy hogy megvédjék egymást a fagytól. Az utánuk maradt növényi hulladékot összetakarítottuk pótkocsira raktuk majd alaposan összesöpörtünk az üresen maradt területen. Ez a munkafolyamat egész nap kitartott mivel rengeteg növény volt. Fajta, amivel dolgoztunk: Hydrangea arborescens Hydrangea paniculata Limelight (Csütörtök) A mai napon elkezdtük a kicsi fenyők cserepezését a cserepezőgépnél ehhez a munkafolyamathoz öt ember szükséges. Egy teszi a cserepet a gépbe a következő a növényt teszi bele ez volt a Péter majd a harmadik ember a növényt beülteti ez volt a Steffen a negyedik ember aki én voltam a szalagról a növényeket szedte le és pakoltam a pótkocsira de előtte megnyomkodtam a földjét és kiegyenesítettem a növényt ha nem megfelelően ültették be. Az ötödik ember, aki a Réka volt pedig a Club Carral vitte el a megtelt pótkocsikat öntözni majd kirakni a növényeket az egyik fóliába. Fajták, amiket cserepeztünk -Pinus strobus Minima -Pinus monticola Ammerland -Pinus parviflora Negishii (Péntek) A mai nap reggelén először Andreásnak segítettem Pieriseket ültetni. Ezek a növények földlabdásan juta zsákban érkeztek kamionnal, a főnök rendelte őket nekünk pedig el kellett őket ültetni. Voltak ilyen formára nyírt bonsai szerűek is ezeket lapos dekor cserépbe ültettük. A többit pedig Literes cseréptől elkezdve egészen hatalmas cserépig ültettük. Ezután nekem a Rékának kellet segítenem mert már nem győzte egyedül hordani és kirakni a frissen cserepezett kis fenyő dugványokat,mivel a csapat másik fele folytatta a tegnap elkezdett kis fenyők ültetését csak most nagyobb 3Literes cserépbe. Álltalába két-három pótkocsit vittünk a Club Carral majd ketten kiraktuk őket az egyik fóliába szépen fajtánként elválasztva.

17 Dekor cserépbe ültetett fajták, amikkel dolgoztunk: -Pinus schwerinii Wiethorst -Pinus mugo Varella -Pinus densiflora Alice Verkade Három literes cserépbe ültetett növények -Pinus mugo Benjamin -Pinus mugo Sherwood Compact -Pinus parviflora Negishii Hetedik hét (Hétfő) Ezen a napon Steffennel kezdtem el dolgozni az egyik nagy fóliába raktuk össze az Acereket sűrűbb térállásba télire kigyomláltuk őket kötésbe összeraktuk majd takarítottunk utánuk. Ezután az Andreásnak segítettem Photiniákát hordtunk be a Rovero házba három pótkocsival vittünk egy forduló alkalmával és ezek a növények 35 Literes konténerbe voltak. Kötésbe raktuk ki ezeket is. Miután a nagyobbak elfogytak, folytattuk Viburnumokkal ezeket is ide a Roveroba hordtuk teleltetésre. Ezeknek, a növényeknek a fagy nem számít, csak azért hordtuk be őket hogy a hó súlya ne húzza, törje le a növények ágait (Kedd) Ma reggel az egyik nagy fóliába kezdtük a munkát Steffennel folytattuk az Acer palmatumok sűrűbb tér állásba valórendezését télre. Ezután 30Literes Pieriseket hordtunk be egy másik nagy fóliába egyszerre három pótkocsinyi növényt vittünk ki kellett gyomlálni őket majd ezután lehetett őket behordani. Miután elfogytak a 30 Literes nagy növények kisebbekkel, folytattuk. Két fajta Pierisel dolgoztunk: -Pieris japonica Variegata -Pieris japonica Mountain Fire (Szerda) Ezen a napon folytattuk a nagyméretű Pierisek behordását a Steffennel három pótkocsival vittünk egy fordulóval a Club Carral. Miután ez a növény elfogyott Buddlejákkal folytattuk ugyan úgy kigyomláltuk őket csak ezeket a Shina házba, hordtuk be kötésbe, raktuk ki őket. Mivel nagyon sok volt ezekből, a növényekből egésznap ezt a munkát végeztük (Csütörtök) Ez a nap Németországban ünnepnap így nem kellet dolgozni szabad napunk volt (Péntek) Ez volt az utolsó munkanapunk Németországban, mert letelt a hetedik hetünk is. Az utolsó munkanapomon a Hajo Borchersnél az egyik kollégámmal a Buddljákat hordtuk be az egyik nagy fóliába teleltetésre. Kötésbe raktuk ki a növényeket négy fajtával, dolgoztunk melyeket etikettel ellátva, elválasztva raktunk ki. Fajták melyekkel dolgoztunk: -Buddleja Empire Blue -Buddleja Nanho Purple -Buddleja Pink Delight -Buddleja Royal Red

Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo da Vinci pályázat által 2012.06.10.-07.21.

Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo da Vinci pályázat által 2012.06.10.-07.21. Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo da Vinci pályázat által 2012.06.10.-07.21. A Leonardo da Vinci pályázat által Németországban a Hajo Borchers Pflanzen faiskolában töltöttük 6 hetes nyári gyakorlatunkat.

Részletesebben

Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo Da Vinci pályázat keretében június 10-től július 21-ig

Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo Da Vinci pályázat keretében június 10-től július 21-ig Németországi szakmai gyakorlat a Leonardo Da Vinci pályázat keretében 2012. június 10-től 2012. július 21-ig 2012. június 10-én reggel fél 7-kor indultunk iskolabusszal, kb 15 óra utazás után megérkeztünk

Részletesebben

Hollandia (2010. márc máj. 03.)

Hollandia (2010. márc máj. 03.) Hollandia (2010. márc.29-2010. máj. 03.) Az első napunk utazással telt. Hajnal ötkor találkoztunk és indultunk útnak. Este kilenc és tíz között érkeztünk és foglaltuk el a szállást. Cees, aki kinti dolgainkat

Részletesebben

"Leonardo da vinci" Beszámoló

Leonardo da vinci Beszámoló "Leonardo da vinci" Beszámoló "Leonardo da vinci" program során a Németországban volt lehetőségünk a nyári gyakorlati időnket eltölteni és munkatapasztalatot szerezni. Szerencsésnek éreztük magaunk, mivel

Részletesebben

"Leonardo da Vinci" program beszámoló

Leonardo da Vinci program beszámoló "Leonardo da Vinci" program beszámoló "Leonardo da Vinci" program során Németországban volt lehetőségünk a nyári gyakorlati időnket eltölteni és munkatapasztalatot szerezni. Én a Renke zur Mühlen" elnevezésű

Részletesebben

Leonardo mobilitási program

Leonardo mobilitási program Leonardo mobilitási program 2010.június 3.- 2010.július 17. Westersede-Bad Zwischenanh Király Regina Örömmel vettem tudomásul, hogy részt vehetek a pályázaton és 6 hetet tölthetek el Németországban, szakmai

Részletesebben

Leonardo da Vinci mobilitási program 2010. június 3. - július 17. Westerstede Váradi Dávid

Leonardo da Vinci mobilitási program 2010. június 3. - július 17. Westerstede Váradi Dávid Leonardo da Vinci mobilitási program 2010. június 3. - július 17. Westerstede Váradi Dávid 2010. június 3-án indultunk az iskola mikrobuszával. A 17 órás út után megérkeztünk Westerstede-be, ahol tiszta

Részletesebben

Szakiskolai mobilitási program 2009. május 23- július 4. Bad-Zwischenanh Bánóczy Ivett

Szakiskolai mobilitási program 2009. május 23- július 4. Bad-Zwischenanh Bánóczy Ivett Szakiskolai mobilitási program 2009. május 23- július 4. Bad-Zwischenanh Bánóczy Ivett 2009. április 20.-án leadtam az iskolába a németországi gyakorlatra a pályázatom. Nem túl sok reményt fűztem hozzá,

Részletesebben

Németországi őszi gyakorlat

Németországi őszi gyakorlat Németországi őszi gyakorlat LDV-HU-09-IVT-1096-T2 mobilitási pályázat Beszámoló 2010.10.2.-2010.11.12. 2010 október 2-án indultunk az iskolánk buszával Budapestről, Észak- Nyugat Németországba (Alsó-Szászországba).

Részletesebben

Várkonyi Dóra. Szakiskolai tanulók mobilitási programja. 2009. május 23. július 4.

Várkonyi Dóra. Szakiskolai tanulók mobilitási programja. 2009. május 23. július 4. Várkonyi Dóra Szakiskolai tanulók mobilitási programja 2009. május 23. július 4. Nagy örömmel vettem tudomásul hogy részt vehetek a pályázaton és 6 hetet tölthetek el németországi faiskolák egyikében szakmai

Részletesebben

Leonardo da Vinci mobilitási program 2011.10.06-11.19 Westerstede Csaba Krisztián

Leonardo da Vinci mobilitási program 2011.10.06-11.19 Westerstede Csaba Krisztián Leonardo da Vinci mobilitási program 2011.10.06-11.19 Westerstede Csaba Krisztián 2011.október 6-án indultunk a hajnali órákban, az iskola mikrobuszával. 16 óra út után megérkeztünk Westerstede-be, ahol

Részletesebben

Beszámoló. Szakmai gyakorlatról. Lengyelország május. Készítette: Nedreu Flórián

Beszámoló. Szakmai gyakorlatról. Lengyelország május. Készítette: Nedreu Flórián Beszámoló Szakmai gyakorlatról Lengyelország 2018. május Készítette: Nedreu Flórián Első hét Reggel 5-kor indultam Kétegyházáról, nagyon szép tájakon vezetett az utunk. Az első megálló egy benzinkútnál

Részletesebben

Napló

Napló Napló 2013.02.17-2013.03.31. 2013.02.17. Vasárnap Reggel 6 órakor indultunk el az iskolából busszal.13-14 órás út volt. Este fél 10 felé értünk a Hajo Borchers céghez. Mire odaértünk Hermann Epping úr

Részletesebben

Erasmus+ Lengyelország

Erasmus+ Lengyelország Erasmus+ Lengyelország 2016.05.30.-2016.06.05. Hétfőn indultunk Lengyelországba vonattal, az út 8 óra hosszú volt. A vége felé mindenki unta már az ülést. Katowicénél át kellett szállni egy másik vonatra,

Részletesebben

Leonardo da Vinci program Lehoczky Tamás & Kósa Dávid

Leonardo da Vinci program Lehoczky Tamás & Kósa Dávid Leonardo da Vinci program 2012.06.10-07.22 Lehoczky Tamás & Kósa Dávid Vasárnap reggel hajnalban indultunk az iskola elől. Kb 16-17 óra volt az út. Az éjszakai órákban először a Hajo Borchers faiskolához

Részletesebben

Szántó András Németországi beszámoló

Szántó András Németországi beszámoló Szántó András Németországi beszámoló 2013.08.15 csütörtök Reggel elindultunk Németországba az iskolától. Az út alatt az első hosszabb pihenő Nürnbergbe volt. Ahol 8 órán át városnézésben vettünk részt.

Részletesebben

1. Nap. 2. Nap. 3. Nap

1. Nap. 2. Nap. 3. Nap 1. Nap Életem első repülése volt, nagyon élveztem. Este érkeztünk meg a szállásra, ami nagyon szép helyen van. Aztán elmentünk vacsorázni egy étterembe. 2. Nap Reggeliztünk a szállón. Reggelire zsömle

Részletesebben

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013. 08. 11-08. 31. Készítette: Vass Vivien

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013. 08. 11-08. 31. Készítette: Vass Vivien Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013. 08. 11-08. 31. Készítette: Vass Vivien 1. nap (aug. 11.) Vasárnap hajnalban, 4:15-kor gyülekeztünk az iskola előtt. Amikor az iskolához értünk már majdnem

Részletesebben

III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló

III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló III. osztály 1 Orchidea Iskola IV. Matematika verseny 2011/2012 II. forduló 1. Mennyi az eredmény 15+17 15+17 15+17=? A) 28 B) 35 C) 36 D)96 2. Melyik szám van a piramis csúcsán? 42 82 38 A) 168 B) 138

Részletesebben

Élménybeszámoló. Az üzlet bejárata

Élménybeszámoló. Az üzlet bejárata 2012.04.02-2012.07.13. Ausztria, Tulln, Praskac Élménybeszámoló Áprilisban érkeztünk Tullba a Praskac céghez, hogy ledolgozzuk a kötelező szakmai gyakorlatunkat. Ez a kertészet 1875 óta működik és Ausztria

Részletesebben

SZAKMAI GYAKORLAT. 2010. június 14. július 3. Tulln, Ausztria

SZAKMAI GYAKORLAT. 2010. június 14. július 3. Tulln, Ausztria SZAKMAI GYAKORLAT 2010. június 14. július 3. Tulln, Ausztria Összeállította: Horváth Ferenc tankertészet-vezető helyettes A Tempus Közalapítvány által hirdetett Szakiskolai Fejlesztési Program keretein

Részletesebben

Erasmus + Készítette: Csurgai Vivien

Erasmus + Készítette: Csurgai Vivien Erasmus + 2015 Készítette: Csurgai Vivien 1.NAP Délelőtt megismerkedtünk a szállásunk közvetlen környékével. Ez olyan mintha egy farm lenne, ahol 4-5 családi ház, szántóföldek és néhol állatok vannak.

Részletesebben

Németországi gyakorlat

Németországi gyakorlat Németországi gyakorlat Egy Leonardo Da Vinci pályázat keretein belül utazhattunk ki Németországba, pontosabban Aschhauserbe. Aschhauser egy kis falu nem messze Bad Zwischenahntól. A pályázat időtartama

Részletesebben

Erasmus+ München 2016 Munkanapló: Sándor János

Erasmus+ München 2016 Munkanapló: Sándor János Erasmus+ München 2016 Munkanapló: Sándor János 1. Nap, Péntek Utazás Münchenbe. 6-an indultunk neki Budapest Keleti-pályaudvarról vonattal a hosszú útnak, Münchenbe. Az utazásunk viszonylag kényelmes volt,

Részletesebben

Határtalanul program Erdély május 3-6.

Határtalanul program Erdély május 3-6. Határtalanul program Erdély 2017. május 3-6. Május harmadikától hatodikáig Erdélyben jártunk. Mindenki nagyon várta a kirándulást, amin a Határtalanul pályázat segítségével vehettünk részt. Szerdán korán

Részletesebben

Kelemen Nóra Kun Viktória

Kelemen Nóra Kun Viktória Kelemen Nóra Kun Viktória Svédországi beszámoló 2010. április 23.- május 14. Nagy örömmel vettük tudomásul, hogy részt vehettünk a 3 hetes svédországi szakmai gyakorlaton. Kiutazásunkat megelőzően 3 napos

Részletesebben

Varga Vivien. 2013.08.15 Csütörtök

Varga Vivien. 2013.08.15 Csütörtök Varga Vivien 2013.08.15 Csütörtök Reggel 8 órakor indultunk az iskola elől. 2 óránként megálltunk 17 órakor Nünbergbe értünk, ahol megnéztük a nevezetességeket. A Zeppelinfeld-et itt szállt fel az első

Részletesebben

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7.

Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. Finnországi beszámoló 2011.10.24. - 2011.11.7. 2011.10.24. hétfő Ma reggel 9:00-kor a Kőbánya-Kispest 200E buszmegállójában találkoztuk. Felszálltunk a buszra és elindultunk a Liszt Ferenc (Ferihegy) reptér

Részletesebben

Beszámoló. Franciaország, Marcoussis. a Leonardo da Vinci program keretében 2012.10.06.-10.27.

Beszámoló. Franciaország, Marcoussis. a Leonardo da Vinci program keretében 2012.10.06.-10.27. Beszámoló Franciaország, Marcoussis a Leonardo da Vinci program keretében 2012.10.06.-10.27. Október 06. szombat: 13:40-re megérkeztünk az északi repülőtérre (Roissy Charles de Gaulle). Marcoussis 25 km-re

Részletesebben

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk.

Első nap. Jól éreztük magunkat, sok szép, újat tanultunk Erdély történelméről és számos szép, régi építményt láthattunk. Első nap Reggel 6-kor indultunk a Cseresnyés Kollégium elől. A határ átlépése után az első megállónk Nagyszalonta volt. Megnéztük a város főterét ahol Erdély egyetlen Kossuth Lajos szobor található. Ellátogattunk

Részletesebben

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Tóth Mária tankerületi igazgató Tapolcai Tankerület Tapolcai Általános Iskola SZAKMAI BESZÁMOLÓ

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Tóth Mária tankerületi igazgató Tapolcai Tankerület Tapolcai Általános Iskola SZAKMAI BESZÁMOLÓ SZAKMAI BESZÁMOLÓ A innovatív pedagógiai-módszertani megújulása megnevezésű, TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0439 azonosítószámú projekt pályázati programjának Köznevelési intézményekben nevelési-pedagógiai tevékenységek

Részletesebben

Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11-31.

Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11-31. Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11-31. Készítette: Puskás Péter 2013.08.11. (vasárnap) Reggel negyed öt és fél öt között gyülekeztünk a Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközépiskola

Részletesebben

SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA

SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA Szakmai gyakorlatomat Máltán, a Vera Sant Fournier Interior Design Studionál végeztem. Ez a csupán három főből álló cég elsősorban magánlakások

Részletesebben

Erasmus+ : Lengyelország

Erasmus+ : Lengyelország Erasmus+ : Lengyelország 1.nap 2017 Reggel fél 6-ra házhoz jött az autó és miután mindenkit összeszedett, indultunk Budapestre. 2 órás autózás után a Keleti pályaudvarnál álltunk meg és már szálltunk is

Részletesebben

Hegesztés nemzetközi gyakorlatban

Hegesztés nemzetközi gyakorlatban Hegesztés nemzetközi gyakorlatban LdV-HU-13-IVT-1017 Négy hetes szlovákiai gyakorlat 2014.02.08.-2014.03.08. Készítette: Molnár József 1. nap Utazás 2014. február 08. Február 8.-án indultunk reggel 8-kor

Részletesebben

Pole and Hungarian, Two good friends project

Pole and Hungarian, Two good friends project Pole and Hungarian, Two good friends project A projektet az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (közleményben) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit. Önkéntesként

Részletesebben

Szakmai beszámoló a Lengyelországi szakmai gyakorlatról. 2012.03.17-2012.04.07 Ticska László

Szakmai beszámoló a Lengyelországi szakmai gyakorlatról. 2012.03.17-2012.04.07 Ticska László Szakmai beszámoló a Lengyelországi szakmai gyakorlatról 2012.03.17-2012.04.07 Ticska László 1.Hét Március 18.-án hajnalban érkeztünk meg és foglaltuk el a szállásunkat. 1. Munkanap (március 19) Rzespól

Részletesebben

A harmadik út Erdélybe. 2013. július 30-a és augusztus 4-e között a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület ismét. Aradon, a 13 aradi vértanú

A harmadik út Erdélybe. 2013. július 30-a és augusztus 4-e között a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület ismét. Aradon, a 13 aradi vértanú A harmadik út Erdélybe 2013. július 30-a és augusztus 4-e között a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület ismét Erdélyben járt, ezúttal a Székelyfölddel ismerkedtünk. Utunk elején Aradon, a 13 aradi vértanú

Részletesebben

1. Nap: Megérkeztünk a szállásra és elfoglaltuk a szobákat. Estefelé sétálni indultunk és megnéztük, hol van a környéken bolt, posta, stb.

1. Nap: Megérkeztünk a szállásra és elfoglaltuk a szobákat. Estefelé sétálni indultunk és megnéztük, hol van a környéken bolt, posta, stb. Munkanapló-Vécsi Dóra 1. Nap: Megérkeztünk a szállásra és elfoglaltuk a szobákat. Estefelé sétálni indultunk és megnéztük, hol van a környéken bolt, posta, stb. 2. Nap: Megbeszéltük a házirendet és beosztottuk,

Részletesebben

2014. július 24.-28.

2014. július 24.-28. 2014. július 24.-28. A Kapitány ma végre elérkezettnek látta az időt az indulásra. No, azért még nem Kanadába, csak egy kicsit északabbra a part mentén. Mielőtt azonban elkötöttük volna a hajót jelenlegi,

Részletesebben

Beszámoló Nándori Péter (13/PT) Leonardo da Vinci Program Németországi szakmai gyakorlat 2011.10.06-11.19 Hajo Borchers Pflanzen cég, Petersfehn II.

Beszámoló Nándori Péter (13/PT) Leonardo da Vinci Program Németországi szakmai gyakorlat 2011.10.06-11.19 Hajo Borchers Pflanzen cég, Petersfehn II. Beszámoló Nándori Péter (13/PT) Leonardo da Vinci Program Németországi szakmai gyakorlat 2011.10.06-11.19 Hajo Borchers Pflanzen cég, Petersfehn II. 1 I. A pályázat elnyerése Mint ahogy sok más szerencsés

Részletesebben

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a Szardínia Szicília 2012. március 28-tól április 5-ig Készített: Varga Orsolya 13. a 1.nap: Már hetek óta várt utazás végre kezdetét vette. Mindenki izgatottan várta a repülő utat, a fogadó családját, az

Részletesebben

Bocskor Bill Turner. Jól éreztem magam a kellemes társaságnak köszönhetően hamar elment az idő. Sok szép dolgot láttam az út során.

Bocskor Bill Turner. Jól éreztem magam a kellemes társaságnak köszönhetően hamar elment az idő. Sok szép dolgot láttam az út során. Bocskor Bill Turner nov. 7 Péntek Utazás: Jól éreztem magam a kellemes társaságnak köszönhetően hamar elment az idő. Sok szép dolgot láttam az út során. Szállás: Komfortos,tiszta,kényelmes és nagyon bejövös

Részletesebben

Marcoussis, Franciaország Gyakorlati napló

Marcoussis, Franciaország Gyakorlati napló 2012.10.06 (szombat) Marcoussis, Franciaország Gyakorlati napló - Délelőtt 11:40-kor indulás a Liszt Ferenc reptérről, EasyJet géppel. 13:40-kor megérkeztünk Párizsba, a Roissy Charles de Gaulle repülőtérre.

Részletesebben

Beszámoló az iskolai közösségi szolgálatról. Debrecen- Budapest március 17. Bodnár Lili Anna

Beszámoló az iskolai közösségi szolgálatról. Debrecen- Budapest március 17. Bodnár Lili Anna Beszámoló az iskolai közösségi szolgálatról Debrecen- Budapest 2016. március 17. Bodnár Lili Anna A közösségi szolgálat típusai a Dóczyban: I.Egyéni II.Csoportos III.Speciális Fotók az egyéni közösségi

Részletesebben

Az Albertfalvi Don Bosco Katolikus Általános Iskola 6.b osztályának nyári tábora

Az Albertfalvi Don Bosco Katolikus Általános Iskola 6.b osztályának nyári tábora PROJEKT MEGHÍVÓ ISKOLA: Albertfalvi Don Bosco Katolikus Általános Iskola és Óvoda AZ ESEMÉNY: Egészségnevelő túrák, táborok, kirándulások, túraszakkörök DÁTUMA:2015.06.22-26. Az Albertfalvi Don Bosco Katolikus

Részletesebben

A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN

A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN Élménybeszámoló az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola 7. osztályának tanulmányi kirándulásáról 1.nap A Határtalanul! pályázaton osztályunk egy

Részletesebben

Egy könyvtárostanár töprengése a dobozok fölött

Egy könyvtárostanár töprengése a dobozok fölött KÖNYVTÁR Szatmári Jánosné Egy könyvtárostanár töprengése a dobozok fölött 1985-ben kerültem a Hajnik Károly Közgazdasági Szakközépiskolába. Iskolánk abban az évben költözött át a Vas utcából a VII. kerületbe,

Részletesebben

FINNORSZÁGI GYAKORLAT 2008. szeptember 22. október 11.

FINNORSZÁGI GYAKORLAT 2008. szeptember 22. október 11. Járai Attila FINNORSZÁGI GYAKORLAT 2008. szeptember 22. október 11. 1. nap: Reggel találkozunk a többiekkel Ferihegy 2-őn. Becsekkoltunk és 11:40-kor indult a gépünk Helsinkibe. Helsinkiben Marjo várt

Részletesebben

A Lakatos Család 2006 Évi Fényképes Krónikái

A Lakatos Család 2006 Évi Fényképes Krónikái A Lakatos Család 2006 Évi Fényképes Krónikái még gőzünk sincs hogy hova és mikor, valószínű 2008 nyara lenne leghamarabb. Üdvözlet Denver-ből, a nagy Atlanti kacsaúsztató másik partjáról. Sok szeretettel

Részletesebben

Beszámoló 3 hetes szakmai gyakorlat Drezda, 2013 aug.11. aug.31

Beszámoló 3 hetes szakmai gyakorlat Drezda, 2013 aug.11. aug.31 Beszámoló 3 hetes szakmai gyakorlat Drezda, 2013 aug.11. aug.31 Készítette: Szakál Gyula 1. nap: Aug. 11. vasárnap: Indulás Békéscsabáról 2013. augusztus 11. hajnal 5:00 körül! Reggel 8:00-kor megérkeztünk

Részletesebben

2016. február INTERJÚ

2016. február INTERJÚ INTERJÚ Az Élet szép Az AMEGA beszélgetőpartnere: Dr. Kánitz Éva Főorvos Asszony, milyen családi indíttatással került az orvosi pályára? Mindig azt gondoltam, hogy az a legszebb dolog a világon, ha az

Részletesebben

Erdei iskola, Szolnok 2010. május 3-7.

Erdei iskola, Szolnok 2010. május 3-7. Erdei iskola, Szolnok 2010. május 3-7. Hétfı Hétfın reggel indultunk a Keleti pályaudvarról az erdei iskolába, melyet már nagyon vártam. Sok gyerek utazott együtt, mert nemcsak az én osztályom, hanem az

Részletesebben

Németország, Kertészmérnök Bsc., 2012

Németország, Kertészmérnök Bsc., 2012 Élménybeszámoló Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar 1. Gyakorlati hely: A Kertészettudományi Kar, Dísznövénytermesztés szakirány hallgatójaként 15 hetes szakmai gyakorlatomat a Németországban

Részletesebben

TANULÓI MUNKANAPLÓ ERASMUS MOBILITÁSI PROJEKT. a szeptember 11. és szeptember 29. közötti szakmai gyakorlatról. Napi munkaidő: 7 óra

TANULÓI MUNKANAPLÓ ERASMUS MOBILITÁSI PROJEKT. a szeptember 11. és szeptember 29. közötti szakmai gyakorlatról. Napi munkaidő: 7 óra TANULÓI MUNKANAPLÓ ERASMUS MOBILITÁSI PROJEKT a 2017. szeptember 11. és 2017. szeptember 29. közötti szakmai gyakorlatról Napi munkaidő: 7 óra Helyszín: Portugália / Barcelos 2017/ERASMUS/ Asztalos gyakorlat

Részletesebben

Összefoglaló a Nyári táborról

Összefoglaló a Nyári táborról TÁMOP 3.1.4-08/2-2009-0147 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat, Nagybajom Város Önkormányzata, Nagybajomi Általános Művelődési Központ Egységes Gyógypedagógiai

Részletesebben

OCC helyet BHC? Avagy Blue Home Copper:-)) Avagy egy YAMAHA MINT másképp, újragondolva:-))

OCC helyet BHC? Avagy Blue Home Copper:-)) Avagy egy YAMAHA MINT másképp, újragondolva:-)) OCC helyet BHC? Avagy Blue Home Copper:-)) Avagy egy YAMAHA MINT másképp, újragondolva:-)) A történet tavaly ősszel indult. Eladtam ugye a kis Yamaha MINT-emet öcsémnek, és a helyére került 2db Aprilia

Részletesebben

Kert. A varázslatos gyep

Kert. A varázslatos gyep Kert A varázslatos gyep Az a gyep, amely néhány évvel ezelőtt még gyönyörűnek tetszett, ma már nem felel meg ízlésünknek. Hát, még ha átnézünk a szomszédba! Akkor látjuk csak igazán, hogy a szomszéd pázsitja

Részletesebben

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ 2012. június 16-23. Domokos Kázmér Iskolacsoport Szováta 2012.06.16. szombat Indulás 8:15 Szovátáról-Erdélyből Csomagok bepakolása az utolsó szovátai megállónál.

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Nyírmártonfalva község Falugyűlésén 2011. május 18. Helye: Művelődési Ház Nyírmártonfalva Jelen vannak: Kövér Mihály Csaba polgármester Debreceni Zsolt alpolgármester Gajdos

Részletesebben

Követelmény a vezetéshez: 18 éves kor betöltése, jogosítvány, munkavédelmi cipő,melegruházat, munkavédelmi ruha, védőszemüveg,kesztyű fülvédő

Követelmény a vezetéshez: 18 éves kor betöltése, jogosítvány, munkavédelmi cipő,melegruházat, munkavédelmi ruha, védőszemüveg,kesztyű fülvédő 2013.08.15 Reggel 8 órakor elindultunk Németországba. 10 diák egy tanár és a sofőr jött velünk az útra. Az első megállónk Nürnberg volt. Itt 8 óránk volt arra, hogy a várost bejárjuk. Először az SS laktanyát

Részletesebben

Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon

Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon A Határtalanul pályázat keretében 2016 áprilisában a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum két osztálya járt nálunk a Garay János Gimnáziumban,

Részletesebben

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens Egy hónap Hollandiában Nagy Nikolett Fogászati asszisztens A kezdetek Úgy érzem, duplán is szerencsésnek mondhatom magam, hogy sikerült kijutnom Hollandiába.Egyrészt, mert hatalmas élményt jelentett számomra

Részletesebben

München Munkanapló

München Munkanapló 2015. 02. 05. 02. 26. München Munkanapló 02.05. Indulás 7:15-kor Érkezés Münchenbe 14:30-ra A müncheni diákok és Gregor Hanke vártak minket a pályaudvaron. Elkísértek minket a szállásunkra, majd este együtt

Részletesebben

Végül az estet egy közös zenéléssel és énekléssel zártuk le a Tiszaparton.

Végül az estet egy közös zenéléssel és énekléssel zártuk le a Tiszaparton. 1.nap 2018. 05. 30.-án érkeztek Szolnokra a Nagyenyedi diákok. 14.00-kor vártuk őket a Pelikán Hotelnél, ahonnan elindultunk a szállásra. Miután megérkeztünk ők elfoglalták a szobájukat, kicsit lepihentek

Részletesebben

Húsvét a Bruderhofban

Húsvét a Bruderhofban Húsvét a Bruderhofban 1998 augusztusában Gyurka bácsi bíztatására az akkor 6 fős családunk elrepült az angliai Beech Grove nevű protestáns eredetű, megújult hutteri gyökerű családközösségbe. Erről a 6

Részletesebben

Úton a világ megismerése felé

Úton a világ megismerése felé Úton a világ megismerése felé Világos Nándor 12.A Korán kelés. Álmosság. Hétfő. A reggeli kapkodás mintha egy másik, egy gyorsabb időben zajlana. Hideg, rossz idő. Kocsiút, szerencsére dugó nélkül. Elválás,

Részletesebben

Cím: Óriás dinók jönnek Patagóniából Forrás: Népszabadság, Ötvös Zoltán, március 9.

Cím: Óriás dinók jönnek Patagóniából Forrás: Népszabadság, Ötvös Zoltán, március 9. Cím: Óriás dinók jönnek Patagóniából Forrás: Népszabadság, Ötvös Zoltán, 2007. március 9. Szövegtípus: magyarázó Szöveg olvashatósága: közepesen nehéz Kérdések nehézsége: könnyű, közepesen nehéz, nehéz

Részletesebben

2012. november 22 december 9.

2012. november 22 december 9. 2012. november 22 december 9. Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci alprogram Küldő intézmény: Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola Budapest Fogadó intézmény: Ecole du

Részletesebben

Silvas János. Beszámoló a svájci utazásról

Silvas János. Beszámoló a svájci utazásról Silvas János Beszámoló a svájci utazásról Az első nap, az indulás A Liszt Ferenc repülőtéren találkoztunk délután öt órakór. Megvártuk amíg mindenki megérkezik és közben kiosztották a jegyeket. Miután

Részletesebben

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ. 2012. május 5-12. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr. Atyhai felmérő tábor

Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ. 2012. május 5-12. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr. Atyhai felmérő tábor Értékmentés a sóvidéki Atyhán ÚTINAPLÓ 2012. május 5-12. Hild József Építőipari Szakközépiskola Győr Atyhai felmérő tábor Készítette: Bánó Zsófia 2012. 05. 05.-12. 2012. 05. 05. nap Kora reggel az iskola

Részletesebben

Élménybeszámolóm a Linz AG-nál töltött szakmai gyakorlatról

Élménybeszámolóm a Linz AG-nál töltött szakmai gyakorlatról Élménybeszámolóm a Linz AG-nál töltött szakmai gyakorlatról Gyakornoki állásomat Ausztriában, Linzben a helyi energiaszolgáltatónál töltöttem, 2014. szeptember 22.-től 2015. március 20.-ig. Ez a kis osztrák

Részletesebben

Erasmus+ pályázat. Készítette : Hriazik Evelin

Erasmus+ pályázat. Készítette : Hriazik Evelin Erasmus+ pályázat Készítette : Hriazik Evelin Indulás Németországba 2014.08.03 Időjárás: délelőtt nagyon meleg volt Nagykőrösön, de ahogy mentünk a Liszt Ferenc repülőtérre úgy hűlt az idő. Délelőtt indultunk

Részletesebben

Tartozékok. 4 játéktábla (sárga, vörös, zöld, kék) ezek együtt alkotják a pontsávot (1-100)

Tartozékok. 4 játéktábla (sárga, vörös, zöld, kék) ezek együtt alkotják a pontsávot (1-100) Tartozékok 4 játéktábla (sárga, vörös, zöld, kék) ezek együtt alkotják a pontsávot (1-100) 5 nagy alattvaló (1-1 minden színben) 5 kis alattvaló (1-1 minden színben) 5 láda 5 100/200-as lapka hátlap Fontos:

Részletesebben

NÉMET-MAGYAR CSEREDIÁKPROGRAM

NÉMET-MAGYAR CSEREDIÁKPROGRAM NÉMET-MAGYAR CSEREDIÁKPROGRAM 2014 Iskolánk évek óta lehetőséget nyújt a nyelvgyakorlásra a német-magyar cserediákprogram segítségével. A Than Károly Ökoiskola a neumarkti Willibald-Gluck- Gymnasiummal

Részletesebben

Finnországi beszámoló

Finnországi beszámoló Finnországi beszámoló 2011.10.24 hétfő Épségben megérkeztünk Helsinkibe. Az iskola kis mikrobuszával jöttek értünk a repülőtérre. Útközben megálltunk hideg élelmet vásárolni, a szállásra érkezés után megvacsoráztunk.

Részletesebben

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ Gyakorlati hely: Park Hotel Le Sorgenti Gyakorlat időtartama: 2012. május 01.-augusztus 01. Készítette: Szabó Alexandra

Részletesebben

ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ Svédország 2009. 10. 10-16.

ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ Svédország 2009. 10. 10-16. WALLENBERG-PÁLYÁZAT 2009. Nyertesei: Kirsch Bernadett Mézner Noémi Pataky Noémi ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ Svédország 2009. 10. 10-16. 10. 10. szombat Ferihegyen szombaton hajnalban gyors búcsúzkodás, majd check

Részletesebben

Név: Szalkai Patrik György. Erasmus Élmény beszámoló

Név: Szalkai Patrik György. Erasmus Élmény beszámoló Név: Szalkai Patrik György Erasmus Élmény beszámoló Az Erasmus által a finnországi Kuopio városába utazhattam ki két hónapra (2015. április 13-tól június 14-ig), ahol egy hotel, nevezetesen a Best Western

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Községháza tanácskozó terme. igazgatási előadó Tomics Jánosné. pályázó, Diósdról Pradán Ilona

JEGYZŐKÖNYV. Községháza tanácskozó terme. igazgatási előadó Tomics Jánosné. pályázó, Diósdról Pradán Ilona JEGYZŐKÖNYV Készült: Atkár község önkormányzata Képviselőtestületének 2007. szeptember 19-én 15.00 órai kezdettel megtartott rendkívüli üléséről. Az ülés helye: Jelen vannak: Távolmaradását bejelentette:

Részletesebben

Írd le, a megoldások gondolatmenetét, indoklását is!

Írd le, a megoldások gondolatmenetét, indoklását is! 0 Budapest VIII., Bródy Sándor u.. Postacím: Budapest, Pf. 7 Telefon: 7-900 Fax: 7-90. ORSZÁGOS TIT KALMÁR LÁSZLÓ MATEMATIKAVERSENY MEGYEI FORDULÓ 0. április. HARMADIK OSZTÁLY JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ Írd le,

Részletesebben

Tehetséggondozás a képzőművészet és a zene területén

Tehetséggondozás a képzőművészet és a zene területén 2. oldal Értesítő Gólyatábor Én idén kezdtem az első évemet a Szent Imrében. Előző iskolámban is részt vettem különböző táborokban, de olyan eseményeket, mint a szandavári gólyatáborban, még nem éltem

Részletesebben

Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n

Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n Nyári gyakorlat a Fachhochschule OOW Nemzetközi Képzési Ügyek Központjában, az AKA-n Előkészületek 2008. február 29-én jöttem Németországba, Wilhelmshaven-be a kötelező gyakorlatom eltöltésére, mely 3

Részletesebben

ÉSZAK-ERDÉLYBEN A HATÁRTALANUL PÁLYÁZATTAL

ÉSZAK-ERDÉLYBEN A HATÁRTALANUL PÁLYÁZATTAL ÉSZAK-ERDÉLYBEN A HATÁRTALANUL PÁLYÁZATTAL Március 14-e és 17-e között iskolánk 7.-es csapata különleges irodalmi és történelmi emlékeket fedezett fel Észak-Erdélyben. A szállásunk és a bázisuk Koltón

Részletesebben

Biberach Asztalosok és magasépítők külföldi szakmai gyakorlata

Biberach Asztalosok és magasépítők külföldi szakmai gyakorlata Biberach 2015.09.06-09.25. Asztalosok és magasépítők külföldi szakmai gyakorlata Gyakorlat felépítése: A gyakorlat két hét tanműhelyi gyakorlatból és egy hét céges gyakorlatból állt. Résztvevők A Szegedi

Részletesebben

Már az edzéseken is kiütközött,de az időmérőn tisztult csak le igazán, hogy nagyon éles csaták várhatóak a Salzburgi aszfaltcsíkon.

Már az edzéseken is kiütközött,de az időmérőn tisztult csak le igazán, hogy nagyon éles csaták várhatóak a Salzburgi aszfaltcsíkon. Már az edzéseken is kiütközött,de az időmérőn tisztult csak le igazán, hogy nagyon éles csaták várhatóak a Salzburgi aszfaltcsíkon. Pár sorban, most betekintést nyújtok, hogy is láttam én,majd az LRT csapat

Részletesebben

Németországi nyári gyakorlat! 2013.08.03-tól 2013.08.31-ig. Készítette: Gál Szilvia

Németországi nyári gyakorlat! 2013.08.03-tól 2013.08.31-ig. Készítette: Gál Szilvia Németországi nyári gyakorlat! 2013.08.03-tól 2013.08.31-ig. Készítette: Gál Szilvia 1. nap! Időjárás: Az indulás napján nagyon meleg volt kb. 40 fok. Dátum: 2013.08.03 (szombat) Helye: Budapest Liszt Ferenc

Részletesebben

DOMSZKY ZOLTÁN. 69 nap alatt Magyarország körül

DOMSZKY ZOLTÁN. 69 nap alatt Magyarország körül DOMSZKY ZOLTÁN 69 nap alatt Magyarország körül Előzmények Sajnos nem olyan régtől túrázom talán úgy 10 éve kezdtem, de nagyon megszerettem, és belekóstoltam a teljesítménytúrázás műfajába is. Nagyon lelkes

Részletesebben

Informatikai és elektronikai szakmák tananyagelemeinek. fejlesztése a CSEPEL TISZK-ben

Informatikai és elektronikai szakmák tananyagelemeinek. fejlesztése a CSEPEL TISZK-ben Informatikai és elektronikai szakmák tananyagelemeinek fejlesztése a CSEPEL TISZK-ben Szakmai beszámoló Időpont: 2012.03.17 2012.03.27. Helyszín: Rzeszów, Lengyelország Látogatásunk célja: lengyel partnereink

Részletesebben

SZERELMES ÜZEMMÉRNÖK LÓDENBEN SZUROVY ATTILA ÓSZERES

SZERELMES ÜZEMMÉRNÖK LÓDENBEN SZUROVY ATTILA ÓSZERES festményeket pedig kevés kivétellel mindig megsiratom. De csapodár fajta az ószeres, szerelmes lesz néhány tárgyba, de aztán eladja, utána meg kesereg, miért tette. SZERELMES ÜZEMMÉRNÖK LÓDENBEN SZUROVY

Részletesebben

10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve

10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve 10/2011. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. szeptember 28- án megtartott rendes ülésének jegyzőkönyve J e g y z ő k ö n y v Készült Endrefalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében )

Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében ) Tábori napló- Dömötör tábor Patca, 2009. július 12-18. (a csalán, a pajta és az űrállomás jegyében ) 1. nap - 2009. július 12. Vasárnap UTAZÁS Reggel 8 körül szedett össze a busz minket Paks különböző

Részletesebben

1. Melléklet. 2. Melléklet. Interjú D.-vel. Dobbantó Rap G. D. & B. A. Zs. Geri a nagy parker, Azt hiszi, hogy ő a Marveles Peter Parker

1. Melléklet. 2. Melléklet. Interjú D.-vel. Dobbantó Rap G. D. & B. A. Zs. Geri a nagy parker, Azt hiszi, hogy ő a Marveles Peter Parker 194 1. Melléklet Dobbantó Rap G. D. & B. A. Zs. Ez itt a Dobbantó! Was is das? Ez nem gáz! Kriszbá az osztályfőnökünk Vele cool az egyéni fejlődési tervünk Edit nénit se felejtsük el hozzá fordulunk, ha

Részletesebben

3. nap 2014. 05. 08.

3. nap 2014. 05. 08. 3. nap 2014. 05. 08. Újra korán kellett ébredni 6.00 órakor, ami Magyarországon 5 órának felel meg az időeltolódás miatt. Ma is sok érdekes hely vár ránk. Reggeli után Fehéregyházára vezetett az út. Szép

Részletesebben

Zöld szervezetek évi Országos Találkozója április április 15. Kalotaszentkirály Zentelke

Zöld szervezetek évi Országos Találkozója április április 15. Kalotaszentkirály Zentelke Zöld OT Zöld szervezetek 2018. évi Országos Találkozója 2018. április 12. - 2018. április 15. Kalotaszentkirály Zentelke Ez a rendezvény először került megrendezésre határon túl. Programok: - csütörtök

Részletesebben

Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk

Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk Iskolánk diákjai ismét külföldi tanulmányi kiránduláson vehettek részt a Határtalanul! program jóvoltából: április 10. és 13. között Szlovéniában

Részletesebben

2013. 07.18. -07.24. 19-én elhajóztunk dél felé. Szép idő, napsütés, bámulatos és - mint már írtam - rendkívül

2013. 07.18. -07.24. 19-én elhajóztunk dél felé. Szép idő, napsütés, bámulatos és - mint már írtam - rendkívül 2013. 07.18. -07.24. Quaqortoqba való megérkezésünket követően előbb engedtünk az eufóriának, majd igyekeztünk racionális tervet készíteni a következő két hétre. Így történt, hogy Dénes másnap átiratta

Részletesebben

Jecsmenik Arnold beszámolója

Jecsmenik Arnold beszámolója Jecsmenik Arnold beszámolója Augusztus 3-án (pénteken) reggel repültünk Skócia felé. Én már ültem egy párszor repülőn, de mint máskor, most is nagyon élveztem. A repülőn alig vártam már, hogy megérkezzünk

Részletesebben

Idôpontok és idôtartamok ÁPRILIS. április 3 Csütörtök. 2 Szerda. 4 Péntek. 1 év = 12 hónap 1 hét = 7 nap. Ismerkedés a naptárral. hónapok.

Idôpontok és idôtartamok ÁPRILIS. április 3 Csütörtök. 2 Szerda. 4 Péntek. 1 év = 12 hónap 1 hét = 7 nap. Ismerkedés a naptárral. hónapok. Idôpontok és idôtartamok étfő Ismerkedés a naptárral 1 edd 2 rda 3 ütörtök 4 éntek 5 6 Szombat Vasárnap ÁRILIS étfô edd rda ütörtök éntek Szombat Vasárnap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Részletesebben