A Somogy Megyei Kormányhivatal hírlevele

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Somogy Megyei Kormányhivatal hírlevele"

Átírás

1 A Somogy Megyei Kormányhivatal hírlevele V. szám június A Somogy Megyei Kormányhivatal hírei A kormánymegbízott is koszorúzott a kaposvári Trianon emlékmű előtt Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott is részt vett a trianoni békediktátum 95. évfordulója és a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett kaposvári megemlékezésen június 4-én, a Versailles melletti Nagy-Trianon palotában írta alá a magyar küldöttség, a hazánkra kényszerített békediktátumot. A döntéssel a Magyar Királyság Horvátország nélküli területe km2-ről harmadára, km2-re csökkent as népszámlálási adatok alapján a Trianon előtti Magyarország több mint 18 milliós lakossága 7,6 millió főre esett vissza. Az elcsatolt területekkel együtt mintegy 3,2 millió honfitársunk került határainkon kívülre. A trianoni békediktátum 95. évfordulója alkalmából Kaposvár Megyei Jogú Város által rendezett megemlékezésen a zenés emlékműsor után dr. Dupka György történész, a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közösségének elnöke mondott beszédet. Ezt követően a résztvevők köztük a Somogy Megyei Kormányhivatal nevében Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott - helyezték el a megemlékezés virágait a Trianon Emlékmű előtt.

2 Közigazgatási rezsicsökkentés az állampolgárok javaslatát várja a kormány Az állampolgárok június 5. és augusztus 6. között 9 megjelölt hatósági eljárás díjának mérséklésével vagy megszüntetésével összefüggésben fejthetik ki véleményüket az ügyfélszolgálatokon kihelyezett kérdőíveken vagy elektronikus formában. A Kormány az Államreform Bizottság felállításáról szóló 1602/2014. (XI.4.) Korm. határozatban célul tűzte ki az állampolgárok és a vállalkozások széles körét terhelő fizetési kötelezettségek enyhítésére irányuló állami rezsicsökkentést, melyet az állampolgárok véleményének és javaslatainak felhasználásával kíván megvalósítani. A évi költségvetési tervezés eredményeként a tervezett csökkentés 10 Mrd Forint összegű. Az állampolgári javaslatok megismerése érdekében külön kérdőív készült a magánszemélyeket és a vállalkozásokat érintő fizetési terhek csökkentésére irányuló díjfizetési kötelezettségekről, ezek kitöltése önkéntes és anonim. A kérdőívek kitöltése során nem kizárt, hogy ugyanaz az állampolgár a magánszemélyek, valamint a vállalkozások számára szóló kérdőívet is kitöltse. Az állampolgárok június 5. és augusztus 6. napja között a kérdőíven megjelölt 9 hatósági eljárás díjának mérséklésével vagy megszüntetésével összefüggésben fejthetik ki véleményüket, és további egy, általuk fontosnak tartott hatósági eljárás igazgatási szolgáltatási díjának vagy illetékének mérséklésére vagy megszüntetésére tehetnek javaslatot. A konzultáció papíralapon a Kormányhivatalok és a járási hivatalok összes az ügyfelek számára nyitva álló ügyfélszolgálatán kitölthető és leadható, valamint elektronikus úton a honlapon keresztül is kitölthető. Az online kérdőívek kitöltésére augusztus 6-án óráig nyílik lehetőség.

3 IX. Kormánytisztviselői Véradónap Kilencedik alkalommal került megszervezésre a többnapos országos kormánytisztviselői véradás. Ennek keretében ezúttal a Somogy Megyei Kormányhivatal 34 kormánytisztviselője adott vért. A Somogy Megyei Kormányhivatalban június 16-án, óráig adhattak vért az önkéntes, segítőkész kormánytisztviselők, akiket az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai vártak. A kaposvári véradáson a Somogy Megyei Kormányhivatal főosztályaitól 43 önkéntes kormánytisztviselő jelent meg, közülük 34-en adtak vért. Somogy megyei lett az Év Védőnője Idén immár 8. alkalommal rendezték meg a Védőnők Napját a budapesti Semmelweis Egyetemen. Az eseményen több Somogy megyei védőnő is elismerést kapott, az Év Védőnője címet a kaposvári Fazekasné Víg Andrea érdemelte ki. 100 évvel ezelőtt június 13-án alakult meg Budapesten az anya- és csecsemővédelem érdekében az Országos Stefánia Szövetség, a hazai védőnői szolgálat elődje. Az évforduló alkalmából június 12-én tartott Védőnők Napja ünnepi rendezvényen jubileumi díszoklevél adományozásával köszöntötték az 50, 60, 65, és 70 éve védőnői képesítést szerzett védőnőket. Az ünnepségen a védőnői hivatást magas szinten művelő aktív védőnők is elismerésben részesültek. A díjakat Dr. Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár adta át. Somogy megyéből Pro Sanitate-díjjal ismerték el Dr. Szekeresné Bökönyi Éva szuloki területi védőnőt, valamint miniszteri elismerő oklevélben részesült Egry Ágnes balatonszárszói területi védőnő, Halbrucker Vilmosné balatonmáriai területi védőnő valamint Eppel Györgyné siófoki járási vezető védőnő. A Magyar Védőnők Egyesülete megalakulásának 20. évfordulója alkalmából, ben alapította meg az Év Védőnője díjat, mely elismerésre a gondozottak nevezhetik be védőnőjüket. Idén az Év Védőnője díjat Fazekasné Víg Andrea, a kaposvári Általános Iskolai, Óvodai, és Egészségügyi Gondnokság szakembere kapta.

4 A vállalkozókat tájékoztattuk A nyári idegenforgalmi szezon kezdete előtt a Somogy Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Kereskedelemi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete a KISOSZ is fórumot szervezett az érdeklődő vállalkozások részére, melyen a Somogy Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi, munkaügyi továbbá a népegészségügyi és élelmiszerlánc-biztonsági területtel foglalkozó kollégái vettek részt. A kamara által Kaposváron szervezett májusi fórum fő témája a nyári idegenforgalmi időszakban várható hatósági ellenőrzések főbb irányainak, a korábbi években tapasztalt, gyakrabban előforduló hiányosságoknak, valamint a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló évi CII. törvény rendelkezéseinek ismertetése volt. A már hagyományosan megrendezésre került balatonszárszói fórumon részt vettek még a NAV Somogy Megyei Igazgatóságának munkatársai is, így a jelenlévők komplex tájékoztatást kaptak az ellenőrző hatóságok által kiemelt témakörökről, esetleges jogszabályi változásokról. Mivel a jelentős idegenforgalmi szezont lebonyolító Balaton-parton működő kereskedelmi tevékenységekre is vonatkozik a vasárnapi munkavégzés tilalma, ezért azonnali konzultáció keretében tisztázásra került a törvényben megfogalmazott kivételek (pl. kulturális tevékenységet és fürdőszolgáltatást kiszolgáló kereskedelmi tevékenységek) alkalmazhatósága, valamint a 200 négyzetméter alatti árusítótérrel rendelkező üzletekre vonatkozó különös jogszabályi rendelkezések feltételrendszere.

5 Megyei bűnmegelőzési értekezlet a kormányhivatalban A Somogy Megyei Kormányhivatal a társszervekkel és a civil szervezetekkel közösen idén is megrendezte éves bűnmegelőzési értekezletét. A rendezvényen résztvevő szakembereket Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott köszöntötte. Az évente egyszer megrendezett tanácskozás célja, hogy a gyermek-és ifjúságvédelemben dolgozók, és az ahhoz kapcsolódó feladatot ellátó, bűnmegelőzésben érintett szakmai és civilszervezetek, szakemberek megosszák ismereteiket, tapasztalataikat egymással. Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott beszédében a bűnmegelőzés területén szükséges összefogást és a prevenció fontosságát emelte ki. A szakemberek ezt követően saját területükön értékelték a gyermek és fiatalkori bűnelkövetés és a bűnmegelőzési tevékenység elmúlt évi helyzetét és megfogalmazták a jövőbeni célokat és elvégzendő feladatokat is. Dr. Feketéné dr. Böröcz Emőke a Somogy Megyei Főügyészség részéről a kiskorúak évi bűnelkövetéséről és a sértetté válásról tartott előadást, majd Dr. Jávorszkiné dr. Molnár Magdolna a Somogy Megyei Rendőrfőkapitányság osztályvezetője beszélt az iskolai erőszak formáiról és annak következményeiről. Dr. Vétek Petra a Somogy Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámügyi Osztályának gyermek-és ifjúságvédelmi koordinátora előadásában ismertette a gyermekjóléti szolgáltatás protokollját, majd az értekezlet gyámhatóságoknak és gyermekjóléti szolgálatoknak szóló második felében Dr. Vörös Gyula, a Somogy Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztályának vezetője beszélt a kormányhivatal illetékes szakmai osztályának feladatairól illetve annak a jelzőrendszer működésében betöltött szerepéről.

6 Kormánytisztviselői Nap Idén is sikeres volt a szabadidős rendezvény Az V. Kormánytisztviselői Nap idén a Balaton mellett Zánkán, sportnap és családi hosszú hétvége keretében került megrendezésre. A szabadidős és sportversenyeket a Somogy Megyei Kormányhivatal kettő arany és egy bronzéremmel zárta. A rendezvény a Balaton-parti családi kikapcsolódás mellett remek lehetőséget kínált az ország minden részéből érkező több száz kormánytisztviselő számára sportolásra, csapatépítésre és a dolgos hétköznapok mellett a munkatársakkal való közelebbi megismerkedésre is. A sportoló csapatok strandröplabda, streetball, labdarúgás, tollaslabda, tenisz, sakk, asztalitenisz, horgászat valamint bográcsverseny keretében mérték össze tudásukat. A hagyományokhoz hűen Somogy megye csapatai idén is kiválóan teljesítettek. A Somogy Megyei Kormányhivatal valamint a járási hivatalok kormánytisztviselői a csapatsportágak között kosárlabdában az első, labdarúgásban pedig a harmadik helyen végeztek. A tenisz egyéni versenyt a tavaly is kiválóan szerepelt Bókáné Szőke Krisztina, a Fonyódi Járási Hivatal munkatársa nyerte.

7 A Földművelésügyi Minisztérium államtitkárával egyeztetett a kormánymegbízott Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott irodájában fogadta dr. Bitay Mártont, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkárát. A négyszemközti megbeszélésen dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár és Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott áttekintették Somogy megye agrár szakigazgatásával kapcsolatos teendőket. Ezt követően az államtitkár és a kormánymegbízott Barkóczi Istvánnal, a SEFAG Zrt. vezérigazgatójával együtt látogatást tett az Öreglaki Vadfeldolgozó Kft. üzemében, ahol egyeztették a jövőre vonatkozóan a vadfeldolgozás és a vadgazdálkodás terén szükséges együttműködések további feltételeit.

8 Kitüntették a volt Somogy megyei kormánymegbízottat Áder János Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából, Kaposvár város és Somogy megye érdekében végzett több mint két évtizedes példaértékű munkája elismeréséül a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje Polgári Tagozatát adományozta Juhász Tibor volt kormánymegbízottnak, Kaposvár Megyei Jogú Város volt alpolgármesterének. Az elismerő címet Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára adta át Juhász Tibornak. A Somogy Megyei Kormányhivatal Címertermében rendezett átadóünnepségen részt vett Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott és Szita Károly Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere is. Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott elődjét méltatva kiemelte: Juhász Tibor rövid kitérőtől eltekintve egész életében Kaposváron és Kaposvárért dolgozott. A város és a megye érdekeit mindig a sajátja elé helyezte, minden körülmények között a közösség és a megye polgárainak védelmében lépett fel. Olyan példát mutatott emberi tartásból és tisztességből, amelyet nagyon nehéz lesz még megközelíti is, tette hozzá köszöntőjében a kormánymegbízott.

9 Duális képzési központ alakul Kaposváron Az erről szóló szándéknyilatkozatot Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Kaposvári Egyetem és további 17 partner, köztük a Somogy Megyei Kormányhivatal erősítette meg. A nemzeti felsőoktatásról szóló évi CCIV. törvény alapján a szerződő felek kinyilvánították, hogy Duális Képzési Központot hoznak létre a 2015 szeptemberétől induló duális képzés segítésére és erősítésére. Az együttműködés célja a duális képzéshez kapcsolódó, de azon túlmutató készségek és képességek fejlesztésében való együttműködés, a hallgatók gyakorlatorientált képzésének további erősítése szándékával. A szándéknyilatkozatot a Somogy Megyei Kormányhivatal képviseletében Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott írta alá.

10 Július 1-től ismét elindul a nyári diákmunka program A es évekhez hasonlóan a Nemzetgazdasági Minisztérium koordinálása mellett a kormányhivatalok foglalkoztatási főosztályai és a járási hivatalok foglalkoztatási osztályai megvalósításával július elsejétől Nyári diákmunka elnevezésű munkaerő-piaci program indul. A program részleteit sajtótájékoztató keretében mutatta be Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott. A központi program keretében az önkormányzatok és önkormányzati fenntartású intézmények legfeljebb 2 hónap időtartamra, július 1. és augusztus 31. közötti időszakra támogatást igényelhetnek a év közötti, nappali tagozatos tanulói, hallgatói jogviszonnyal rendelkező és azt igazolni tudó diákok foglalkoztatásához. A nyári diákmunka több mint pénzkereseti lehetőség a fiatalok számára. Alkalom arra, hogy a diákok megismerjék a munka világát, gyakorlatot és jövedelmet szerezzenek, valamint felkészüljenek arra, hogy egyszer kilépnek az iskolából és ott találják magukat a nagybetűs életben, mondta el Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott. A program keretében az elmúlt években országosan több tízezer fiatal jutott munkához, Somogy megyében 2013-ban 367, 2014-ben pedig már több mint 450 diák tudott elhelyezkedni e program segítségével, tette hozzá a kormánymegbízott. Idén Somogy megyében közel 41 millió Ft az erre a célra fordítható összeg. Annak érdekében, hogy megyénkben minél több diák élhessen a program által biztosított munka- és pénzkereseti lehetőséggel, napi 4 órás és 1 hónapos foglalkoztatás biztosítása került meghatározásra. A keretösszegből megyei szinten 560 fő diák elhelyezése, támogatása valósulhat meg, emelte ki Dr. Szikra László, a Somogy Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője.

11 A potenciális munkáltatók köre az önkormányzatok és az önkormányzati fenntartású intézmények. A támogatás napi 4 órás foglalkoztatás alapján havi bruttó ,- Ft, illetve garantált bérminimum szakképzettség esetén havi bruttó ,- Ft. A munkáltató 100 %-os bérköltség-támogatásban részesül, ami fedezi a bruttó bért és annak járulékait. A támogatás igénylésének első lépéseként a tervezett foglalkoztatás kezdetét megelőzően a járási hivatal foglalkoztatási osztályán munkaerőigényt, illetve kérelmet kell benyújtani. A támogatás előfeltétele, hogy a nappali tagozatos diák közvetítést kérőként a lakó,- vagy tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán nyilvántartásba vetesse magát. Ehhez személyes okmányaival, valamint érvényes diákigazolványával, vagy annak az iskolai tanulmányok befejezése miatti visszavonáskor kiadott iskolalátogatási igazolásával kell - szintén a munkaviszony kezdete előtt - a járási hivatal foglalkoztatási osztályára kell befáradni annak érdekében, hogy a programba vonásának előfeltételét jelentő regisztráció megtörténhessen.

12 A somogyi fejlesztési miniszteri biztossal egyeztetett a kormánymegbízott Június 1-től Móring József Attilát nevezte ki miniszteri biztossá a somogyi fejlesztések megvalósításának támogatása céljából Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Feladata, hogy a megyei jogú városok, önkormányzatok, valamint a kormányhivatalok képviselőivel együttműködve koordinálja az előkészületeket és a struktúra kialakítását. A tisztséget ez év november 30-ig tölti be. Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott a közelmúltban irodájában fogadta Móring József Attilát, a Somogy megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztost. A négyszemközti megbeszélésen Móring József Attila miniszteri biztos és Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott áttekintették a Somogy megyei fejlesztési projektek helyzetét, és az azok maradéktalan megvalósulásához szükséges együttműködések további feltételeit.

13 A SLASZ díjátadóján vett részt a kormánymegbízott Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott is részt vett és köszöntötte a sportolókat a Somogy Megyei Labdarúgó Szövetség éves díjátadó ünnepségén. A szezonzáró díjátadó gálán elhangzott, Somogy megyében az igazolt labdarúgók száma több mint 8000, közülük négy és félezren az utánpótlást képviselik, mondta el Csendes Balázs, az MLSZ Somogy Megyei Igazgatóságának vezetője. Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott is köszöntötte a futballistákat és méltatta a megyei labdarúgást, majd az ünnepségen díjazták a dobogós és legsportszerűbb csapatokat, a góllövőket valamint a szurkolói szépségverseny legjobbjait is.

14 Az erdészeket köszöntötte a kormánymegbízott Az Országos Erdészeti Egyesület 146. Vándorgyűlésén vett részt és köszöntötte a szakma hazai és nemzetközi legjobbjait Kaposváron Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott. Az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) 1866-ban alakult, az ország egyik legrégibb szakmai egyesülete, mely napjainkig jogfolytonosan működik. Taglétszáma jelenleg kb főből áll, amely tagság a szakmák széles skáláját öleli fel, de legnagyobbrészt erdész, erdész technikus és erdőmérnök végzettségű tagokat számlál soraiban, hangzott el az egyesület 146. Vándorgyűlésén. A kétnapos szakmai rendezvény ünnepi közgyűlésén mondott köszöntőjében Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott elmondta, Somogy megye számára kitüntetett jelentőségű az erdészet, az erdőgazdálkodás. Somogy erdőterületeinek nagysága meghaladja a hektárt, ezzel országosan a második Borsod-Abaúj-Zemplén után, erdősültsége pedig közel 30%-os. Nálunk itt Somogyban az a mondás járja, hogy nem az erdő van Somogy megyében, hanem Somogy megye van az erdőben tette hozzá Dr. Neszményi Zsolt. A kétnapos vándorgyűlésen a szakemberek különféle szakmai programokon vettek részt és megválasztották az Év Erdésze díj győztesét is.

15 Kormánytisztviselői elismeréseket adott át a kormánymegbízott A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete 1996-ban kezdeményezte, hogy a köztisztviselői törvény július 1-jei életbelépésének emlékére Magyarországon július 1. legyen a Köztisztviselők napja. Ez a nap 2011-től már a kormánytisztviselők napja is. Ez alkalomból idén 21 somogyi kormánytisztviselő kapott elismerést. Az ünnepség keretében értékelte az elmúlt egy évben végzett szakmai munkát, a pontosan egy éve kinevezett kormánymegbízott. Dr. Neszményi Zsolt összefoglalójában kitért a kormányhivatal kibővült szakmai feladatellátására, a segélyezési rendszer átalakulására, valamint a külső és belső integráció utáni többletfeladatokra. A Somogy Megyei Kormányhivatal az elmúlt egy évben is több jelentős lépést tett a hatékony és ügyfélbarát közigazgatás érdekében, emelte ki a kormánymegbízott. Polgármesteri és jegyzői tanácskozást szervezett az önkormányzati és a közigazgatási szféra közötti jobb kapcsolat elősegítése érdekében, illetve országosan egyedüliként elkészült egy mobiltelefonos ún. hangos térkép alkalmazás is, mely segítségével a látássérültek is biztonságosan tudnak eligazodni a kormányhivatal épületében. A évi Köztisztviselői Nap alkalmából Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott elismerő okleveleket adott át 19, az elmúlt évben kiemelkedő munkát végzett kormánytisztviselőnek. A Kormányhivatal által alapított A közjóért emlékplakett elismerésben részesült két, kiváló munkát végzett kormánytisztviselő.

16 A szakmai főosztályok információi SMKH Építésügyi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti Főosztály Figyelemfelhívás! A Magyar Közlöny évi 72. számában megjelent a Kormány a helyi önkormányzat által kötött csereügylethez szükséges kormányhivatali jóváhagyás eljárási szabályairól szóló 126/2015. (V. 27.) Korm.rendelete (Korm.rendelet), amely június 1-én lépett hatályba. E rendeletet a nemzeti vagyonról szóló évi CXCVI. törvény (Nvt.) 13. (1) bekezdése, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló évi CLXXXIX. törvény (Mötv.) 108/A. szerint mellőzhető versenyeztetés esetén a helyi önkormányzat tulajdonában lévő társasági részesedés vagy ingatlan cseréjének fővárosi vagy megyei kormányhivatal általi jóváhagyására irányuló eljárásban kell alkalmazni. A Mötv. 108/A. (1) bekezdés c) pontja esetén, ha a cserével érintett önkormányzati vagyon értéke a versenyeztetésre vonatkozó törvényben előírt értékhatárt (a bruttó forgalmi érték évben 25,- millió forintot) meghaladja, az illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal dönt a csereügylet jóváhagyásáról. A megjelent Korm. rendelettel kapcsolatosan felhívjuk a figyelmet arra, hogy az eljárás kérelemre indul, az eljárást a helyi önkormányzat kezdeményezi. A csereügylet jóváhagyásáról a helyi önkormányzat székhelye szerint illetékes kormányhivatal dönt. Amennyiben a csereügylet helyi önkormányzatok között jön létre, a helyi önkormányzatok képviselő-testületei állapodnak meg arról, hogy a kérelmet melyik helyi önkormányzat székhelye szerint illetékes kormányhivatalhoz nyújtják be. A kormányhivatal a csereügylet jóváhagyására vonatkozó kérelem elbírálása során vizsgálja, hogy a csereügylet megfelel-e az Mötv. 108/A. (2) bekezdésében foglalt feltételeknek. A csereügylet jóváhagyásról a kormányhivatal egyszerűsített határozatot hoz, és ezzel egyidejűleg a csereszerződés valamennyi példányát záradékkal látja el.

17 SMKH Földhivatali Főosztály Elindult a határszemle A Földművelésügyi Minisztérium felhívja az ingatlantulajdonosok és a földhasználók figyelmét, hogy az FM Földügyi főosztálya elrendelte a évi határszemle ellenőrzések végrehajtását. A termőföldek hasznosításának ellenőrzésére szolgáló, átfogó határszemle ellenőrzéseket június 5 - augusztus 31-e között hajtják végre a járási hivatalok földhivatali osztályainak mezőgazdászai. Július elsejét követően a határszemléből fennmaradó helyszínelések, utóellenőrzések a parlagfű fertőzöttség helyszíni ellenőrzésével együttesen történnek. A jogszabály arra kötelezi a földhasználót, hogy a termőföldet a művelési ágának megfelelő termeléssel hasznosítsa, vagy termelés folytatása nélkül a talajvédelmi előírások betartása mellett a gyomnövények megtelepedését és terjedését megakadályozza. Ezen vagylagos módon teljesíthető hasznosítási kötelezettség nem érvényesül a szőlő és gyümölcsös művelési ágban nyilvántartott területek esetén. Ezen földrészleteket kizárólag a művelési águknak megfelelő termeléssel lehet hasznosítani. A hasznosítási kötelezettség elmulasztása földvédelmi bírság kiszabását vonja maga után. A határszemle ellenőrzések a hasznosítási kötelezettség teljesítésének ellenőrzése mellett kiterjednek a termőföldek engedély nélküli igénybevételének feltárására, valamint a művelési ágak természetbeni és ingatlannyilvántartási egyezőségének vizsgálatára is. SMKH Népegészségügyi Főosztály Somogy megye lakosságának egészségi állapota kritikus, amelynek javítása érdekében a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya által létrehozott Megyei Egészség Fórum kiemelt céljának tekinti a gyermekek egészséges fejlődésének segítését, a káros szenvedélyek, köztük a dohányzásra való rászokás megelőzését elősegítő programok szervezését. Ennek szellemében a Nemdohányzók világnapja (2015. május 31.) alkalmából az Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya Cigi nélkül egészségesen! címmel rajzpályázatot hirdetett Somogy megye általános iskoláiban tanuló diákjai számára. A rajzpályázat célja az volt, hogy minél több gyermek készítsen rajzot, az alkotó munka során elgondolkozzon a dohányzás ártalmairól, a dohánymentes élet óriási előnyeiről.

18 A pályázatra 23 általános iskolából 273 rajz érkezett. Az ünnepélyes eredményhirdetésre a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeumban került sor, a pályamunkákat a múzeum Természeti Örökségünk kiállításának keretei közt tekinthették meg az érdeklődők. A beküldött alkotások alsó és felső tagozatos kategóriákban kerültek díjazásra. Nemdohányzó Világnap Cigi nélkül egészségesen. megyei rajzpályázat díjazottjai: Alsó tagozatosok: 1. Bukovics Gréta 3. oszt. Kisfaludy Utcai Tagiskola- Kaposvár 2. Szijártó Zsófia 4. oszt. Fekete László Általános Iskola Tagiskola - Kaposfő 3. Nyul Barnabás 2. oszt. Szent Gellért Római Katolikus Általános Iskola Tab Felső tagozatosok: 1. Bartics Barnabás 7. oszt. Toldi Lakótelepi Tagiskola Kaposvár 2. Simon Jázmin 5. oszt. Kisfaludy Utcai Tagiskola- Kaposvár 3. Csonka Roland 6. oszt. Móricz Zsigmond Általános Iskola- Háromfa A fődíjak mellett az alsósok közül öt, a felsősök közül nyolc pályázó részesült különdíjban.

19 SMKH Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály Tájékoztató Foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosultak évi 30 nap munkaviszony teljesítéséhez A helyi önkormányzatok számára is fontos, hogy az aktív korú nem foglalkoztatott lakosok foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők kellő információkkal rendelkezzenek arra vonatkozóan, hogy hogyan tudják teljesíteni a részükre előírt kötelezettségeket, különösen az éves 30 nap munkaviszonyt. A szociális törvény előírása szerint az a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult ügyfél, aki az ellátásra való jogosultságának éves felülvizsgálata alkalmával nem tudja igazolni, hogy a) közfoglalkoztatásban vett részt, b) keresőtevékenységet folytatott ideértve az egyszerűsített munkaviszony keretében végzett, valamint a háztartási munkát is, c) munkaerőpiaci programban vett részt, d) a munkaügyi szerv által hat hónap időtartamra meghirdetett képzésben vett részt, annak a jogosultságát meg kell szüntetni, és az eddig megszerzett a munkaügyi szervvel történt álláskeresőként való együttműködési idejét is elveszíti. A gyakorlatban ez általában azt jelenti, hogy ezen ügyfelek 365 napra kikerülhetnek az ellátásból. Mivel az anyagilag rászoruló álláskereső ügyfeleknek a megélhetéshez szükséges ellátásáról van szó, az ellátásból kikerülve más az önkormányzat terhére megállapítható települési támogatási rendszerben tudnak csak ellátáshoz jutni. Az alábbiakban segítséget nyújtunk a helyi önkormányzatok részére, hogy az érintett lakosokat megfelelő tájékoztatással tudják ellátni a munkaviszony teljesítéséhez. 1. Közfoglalkoztatás Továbbra is hívják fel az ügyfelek figyelmét, hogy a járási hivatal munkaügyi feladatokat ellátó szervezeti egységével (korábban munkaügyi kirendeltségek) működjenek együtt. A részükre felajánlott közfoglalkoztatást, illetve képzést fogadják el. A közfoglalkoztatási programokról, valamint az éppen aktuális lehetőségekről az ügyfél részére személyre szabottan is ott tudnak bővebb felvilágosítást adni. A járási hivatalok foglalkoztatási osztályainak elérhetőségei:

20 2. Egyszerűsített munka Egyszerűsített foglalkoztatással (régi AM könyves, alkalmi munkával) is teljesíthető a 30 nap munkaviszony. Ennek lényege, hogy a munkáltató bejelenti (pl. telefonon, a 185-ös számon) az aznapi munkaviszonyát, fizeti a csökkentett közterhet, bért fizet és igazolást állít ki. A munkavállalót nem terheli jövedelme után semmiféle befizetés, csupán bevallási kötelezettség. Végezhető: a) idény-jellegű munka: mezőgazdasági, állattenyésztési, erdészeti, vadászati, halászati és ehhez kapcsolódóan termékek anyagmozgatása, csomagolása, illetve turisztikai tevékenység, melyek egy évben egy munkáltatónál max. 120 napig terjedően végezhetők; b) alkalmi munka: több munkáltatónál egész évben vállalhat alkalmi munkát, ha a munkáltató bejelenti ezt telefonon, s igazolást ad erről. Vigyázat: egy-egy munkáltatónál legfeljebb 5 egymást követő napon át dolgozhat, s egy hónapon belül max. 15 napig, egy éven belül pedig ez egy munkáltatónál összesen nem lehet több 90 napnál; 3. Közérdekű önkéntes munka Amennyiben az ügyfélnek nincs lehetősége a fentiek közül választani melyek ellenérték (munkabér) fejében végzett munkák, közérdekű önkéntes munkával is teljesítheti a 30 nap munkaviszonyt. A közérdekű önkéntes tevékenységért alapesetben ellenérték nem jár, tehát a fogadó szervezetnek nem kötelező díjazást adnia a munkavállaló részére, mégis fontos alternatívát nyújt, hogy az ügyfelek ne veszítsék el a meglévő ellátásukat. A fogadó szervezet azonban adhat pl. költségtérítést. Fogadó szervezet lehet többek közt: önkormányzat, civil és közhasznú szervezet, szociális vagy egészségügyi szolgáltató, közoktatási és közművelődési intézmény. Somogy megyében a Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezete fogja össze a közérdekű önkéntes tevékenységet: - Az érdeklődők részére részletes információt nyújt az önkéntes tevékenységről - Közvetítés ellátja az önkéntesek toborzását, regisztrálását, fogadó szervezethez való közvetítését Elérhetőségük: Somogy Megyei Önkéntes Centrum

21 Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezete 7400 Kaposvár, Szent Imre u. 8. Tel.: 06-82/ , Fax: 06-82/ Honlap: Kaposváron kívül még 7 városban található meg a Vöröskereszt információs pontja: Balatonlelle, Barcs, Csurgó, Marcali, Nagyatád, Siófok, Tab. Az ügyfél egy Önkéntes Regisztrációs Lap kitöltésével jelentkezhet, melyben azt is megadhatja, hogy milyen területen szeretne önkéntes tevékenységet végezni, mire van szaktudása, stb. 4. Háztartási munka Háztartási munkát vállalhat adómentesen (2010. évi XC törvény szerint). A munkáltató havi Ft-regisztrációs díjat fizet, mást nem. A munkáltatónak a munkavállalás tényét előre be kell jelenteni az adóhatóságnak telefonon, vagy interneten. Vállalkozásnál nem, csak természetes személynél lehet dolgozni (takarítás, főzés, mosás, gyerekfelügyelet és házi tanítás, otthoni gondozás, ápolás, kertgondozás, házvezetés). Bejelentés: Háztartási alkalmazott foglalkoztatása esetén a munkavégzés megkezdése előtt a foglalkoztató köteles bejelenteni a NAV-nak (havonta vagy több hónapra előre) a következő adatokat: - a foglalkoztató adóazonosító jelét, - a háztartási alkalmazott adóazonosító jelét és társadalombiztosítási azonosító jelét, - a tényleges foglalkoztatás kezdő napját. A bejelentési kötelezettség teljesíthető: a) elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül a 15T1043H jelű bejelentő és változásbejelentő lapon, melyet közvetlenül elérhet az alábbi linkre kattintva: /nyomtatvanykitolto_programok_nav/adatbejelentok_adatmodositok/15t1043h.html b) telefonon keresztül a 185-ös telefonszámon Regisztrációs díj: A foglalkoztatónak háztartási alkalmazottanként havonta 1000 forint összegű regisztrációs díjat kell fizetnie. A befizetést a bejelentés napját magában foglaló hónapot követő hó 12. napjáig kell teljesíteni. (A regisztrációs díj összege független attól, hogy az adott hónapon belül hány napon történt foglalkoztatás.)

L I G E T A L J A I. 2013. május 5. vasárnap. Már megjöttünk ez helyre, Anyánk köszöntésére. Anyám, légy reménységben, Köszöntlek egészségben!

L I G E T A L J A I. 2013. május 5. vasárnap. Már megjöttünk ez helyre, Anyánk köszöntésére. Anyám, légy reménységben, Köszöntlek egészségben! L I G E T A L J A I Hírm o ndó X V. É V F O L Y A M 2 0 1 3. M Á J U S N Y Í R A D O N Y V Á R O S L A P J A Anyák napjára 5. vasárnap Már megjöttünk ez helyre, Anyánk köszöntésére. Anyám, légy reménységben,

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma Központi Ügyfélszolgálati Iroda. Tájékoztató. a szociális ellátásokról

Emberi Erőforrások Minisztériuma Központi Ügyfélszolgálati Iroda. Tájékoztató. a szociális ellátásokról Emberi Erőforrások Minisztériuma Központi Ügyfélszolgálati Iroda Tájékoztató a szociális ellátásokról 2014 1 Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság Központi Ügyfélszolgálati

Részletesebben

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma Központi Ügyfélszolgálati Iroda Tájékoztató a szociális ellátásokról 2015 Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság Központi Ügyfélszolgálati

Részletesebben

Beszámoló az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatai ellátásáról

Beszámoló az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatai ellátásáról PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu 41. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2015. április 17-i ülésére Tárgy: Beszámoló az

Részletesebben

Tisztelt Partnerünk! Tisztelt Olvasó!

Tisztelt Partnerünk! Tisztelt Olvasó! 2010/6 Tisztelt Partnerünk! Tisztelt Olvasó! Az új parlament a várakozásnak megfelelően intenzív munkába kezdett. Több jelentős törvénymódosítás is elfogadásra került az elmúlt két hónapban. A szolgáltatási

Részletesebben

Veszprém Megyei Kormányhivatal Pápai Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége. T á j é k o z t a t ó

Veszprém Megyei Kormányhivatal Pápai Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége. T á j é k o z t a t ó Veszprém Megyei Kormányhivatal Pápai Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége 138. T á j é k o z t a t ó a Pápai Járás munkaerő-piaci helyzetéről és a foglalkoztatás alakulásáról Előadó: Bocskay Gyöngyi

Részletesebben

S E G É D A N Y A G. PénzSztár. rövid összefoglaló a kiemelt adónemekről és egyes kedvezményekről

S E G É D A N Y A G. PénzSztár. rövid összefoglaló a kiemelt adónemekről és egyes kedvezményekről NEMZETI ADÓ- ÉS VÁMHIVATAL Képzési, Egészségügyi és Kulturális Intézete S E G É PénzSztár D A rövid összefoglaló a kiemelt adónemekről és egyes kedvezményekről N Y A G 2015 Lezárva: Budapest, 2015. július

Részletesebben

Szociális és Munkaügyi Minisztérium. Előadások tények gondolatok vélemények a konferenciáról

Szociális és Munkaügyi Minisztérium. Előadások tények gondolatok vélemények a konferenciáról Szociális és Munkaügyi Minisztérium Előadások tények gondolatok vélemények a konferenciáról Szerzők: Dr. Katonáné dr. Pehr Erika Zsíros Sándorné Dr. Klempa Éva Marcsa László Dr. Csepeli Ágota Dr. Somfai

Részletesebben

T Á R G Y S O R O Z A T. 2./ A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 14/2006.(XII.05.) rendelet megtárgyalása, felülvizsgálata

T Á R G Y S O R O Z A T. 2./ A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 14/2006.(XII.05.) rendelet megtárgyalása, felülvizsgálata Bököny Község Képviselő-testülete 2007. május 31-én tartott ülésének 8-22/2007. a./ jegyzőkönyve b./ tárgysorozata c./ határozatai (56-59/2007., 9-12/2007. R) T Á R G Y S O R O Z A T 1./ Polgármester tájékoztatója

Részletesebben

HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAM

HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAM HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAM Helyi Esélyegyenlőségi Program Hajdúnánás Városi Önkormányzat 2013. június Tartalomjegyzék A program háttere... 3 A program céljai... 3 Küldetésnyilatkozat... 4 Helyzetelemzés...

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program. Makó Város Önkormányzata

Helyi Esélyegyenlőségi Program. Makó Város Önkormányzata ÁROP-1.1.16-2012-2012-0001 Esélyegyenlőség-elvű fejlesztéspolitika kapacitásának biztosítása Helyi Esélyegyenlőségi Program Makó Város Önkormányzata 2013. Türr István Képző és Kutató Intézet Cím: 1054

Részletesebben

B.-A.-Z. MEGYEI KERESKEDŐ ÉS VENDÉGLÁTÓ VÁLLALKOZÓK ÉRDEKKÉPVISELETI SZERVEZETE. 2013. augusztus

B.-A.-Z. MEGYEI KERESKEDŐ ÉS VENDÉGLÁTÓ VÁLLALKOZÓK ÉRDEKKÉPVISELETI SZERVEZETE. 2013. augusztus KERESKEDELMI B.-A.-Z. MEGYEI KERESKEDŐ ÉS VENDÉGLÁTÓ VÁLLALKOZÓK ÉRDEKKÉPVISELETI SZERVEZETE 2013. augusztus ÉLET Kereskedelmi Élet 2013. augusztus Megyei szervezetünk ezúton már 2. alkalommal hírlevél

Részletesebben

2011/II. Szakmai Hírlevél. Szakmai Hírlevél. SzocioNet Dél-Dunántúli Regionális Módszertani Humán Szolgáltató Központ

2011/II. Szakmai Hírlevél. Szakmai Hírlevél. SzocioNet Dél-Dunántúli Regionális Módszertani Humán Szolgáltató Központ Szakmai Hírlevél 2011/II. Szakmai Hírlevél SzocioNet Dél-Dunántúli Regionális Módszertani Humán Szolgáltató Központ 2011. július XI. évfolyam 2. szám Tartalom FÓKUSZBAN: Az elmúlt módszertani év számokban...

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program

Helyi Esélyegyenlőségi Program Helyi Esélyegyenlőségi Program 2013. 2018. Készítette: Horváth Tiborné Bágyogszovát elhelyezkedése Bágyogszovát Csornától 11 km-re Dél-keletre fekszik a Rábacsécsény-Rábcakapi törésvonal mentén, amely

Részletesebben

Felelősség és fejlesztések. HMVTA: Egy szívverés egy forint. Kiépült a szennyvízhálózat a Tarna-menti településeken.

Felelősség és fejlesztések. HMVTA: Egy szívverés egy forint. Kiépült a szennyvízhálózat a Tarna-menti településeken. heves megyei pénzvilág a MÉDIA EGER NONPROFIT KFT. INGYENES KIADVÁNYa 2014. október 5. évfolyam 10. szám Felelősség és fejlesztések HMVTA: Egy szívverés egy forint Kiépült a szennyvízhálózat a Tarna-menti

Részletesebben

heves megyei a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2011. április 2. évfolyam 4. szám

heves megyei a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2011. április 2. évfolyam 4. szám heves megyei PÉNZVILÁG a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2011. április 2. évfolyam 4. szám Régi-új elnök Ismét Bodnár Pál lett a Vállalkozók Országos Szövetségének Heves Megyei Szervezetének

Részletesebben

Tanfolyam indul: VOKSH Kft. Nagykanizsa, Ady u. 30 Tel/fax: 93/516-634

Tanfolyam indul: VOKSH Kft. Nagykanizsa, Ady u. 30 Tel/fax: 93/516-634 VOKSH Kft. Nagykanizsa, Ady u. 30 Tel/fax: 93/516-634 OKÉV nyt. szám: 20-0003-04 AL: 0448 Tanfolyam indul: 2011.04.11. 16 óra hétközi 2011.04.15. 16 óra hétvégi elõadásokkal személyautó, motor, és segédmotor

Részletesebben

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. május 28-i rendes ülésére

Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. május 28-i rendes ülésére 6. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. május 28-i rendes ülésére Tárgy: Az önkormányzat 2014. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi

Részletesebben

A képviselő-testület 2014. április 24-i ülésén hozott döntések: 136/2014. Kth. Munkaterv módosítása és Napirend elfogadása

A képviselő-testület 2014. április 24-i ülésén hozott döntések: 136/2014. Kth. Munkaterv módosítása és Napirend elfogadása A képviselő-testület 2014. április 24-i ülésén hozott döntések: 136/2014. Kth. Munkaterv módosítása és Napirend elfogadása 137/2014. Kth. Kiskunhalas Város Képviselő-testülete ezen előterjesztés melléklete

Részletesebben

Szentgotthárd város szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata 2010.

Szentgotthárd város szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata 2010. Szentgotthárd város szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata 2010. 1 Tartalomjegyzék 1. Szentgotthárd szociális ellátórendszerének megvalósult fejlesztései, eredményei a 2008-as koncepció

Részletesebben

GYERMEKVÉDELMI BESZÁMOLÓ 2010 évről

GYERMEKVÉDELMI BESZÁMOLÓ 2010 évről Bucsa Község Önkormányzata GYERMEKVÉDELMI BESZÁMOLÓ 2010 évről A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. Törvény 96.. (6) bekezdése alapján 2011.05.16. Tisztelt Képviselő

Részletesebben

Mór Város Helyi Esélyegyenlőségi Programjának felülvizsgálata

Mór Város Helyi Esélyegyenlőségi Programjának felülvizsgálata Mór Város Helyi Esélyegyenlőségi Programjának felülvizsgálata 2014. június TARTALOMJEGYZÉK 1 Bevezetés 3 2 A felülvizsgálat indoka 4 3 Felülvizsgálat menete 5 4 Helyzetelemzés 5 4.1 Demográfiai mutatók

Részletesebben

PÁPA VÁROS JEGYZŐJE 59. 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-025 Fax: 89/313-989 E-mail: jegyzo@papa.hu

PÁPA VÁROS JEGYZŐJE 59. 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-025 Fax: 89/313-989 E-mail: jegyzo@papa.hu PÁPA VÁROS JEGYZŐJE 59. 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-025 Fax: 89/313-989 E-mail: jegyzo@papa.hu E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2013. május 9-i ülésére Tárgy: Beszámoló az önkormányzat

Részletesebben

E-Adóellenőrzési Tanácsadó Szakmai folyóirat

E-Adóellenőrzési Tanácsadó Szakmai folyóirat E-Adóellenőrzési Tanácsadó Szakmai folyóirat 2012. június VIII. évfolyam 6. szám In-house szeminárium! Új szolgáltatást indítunk! Szeretne közvetlenül a munkahelyén tájékozódni a legújabb jogszabályváltozásokról

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ AZ ÁLLÁSKERESÉST TÁMOGATÓ ELLÁTÓ ÉS A FOGLALKOZTATÁST ELŐSEGÍTŐ RENDSZEREKRŐL

TÁJÉKOZTATÓ AZ ÁLLÁSKERESÉST TÁMOGATÓ ELLÁTÓ ÉS A FOGLALKOZTATÁST ELŐSEGÍTŐ RENDSZEREKRŐL TÁJÉKOZTATÓ AZ ÁLLÁSKERESÉST TÁMOGATÓ ELLÁTÓ ÉS A FOGLALKOZTATÁST ELŐSEGÍTŐ RENDSZEREKRŐL 2009. 1 2009. február 2 Szerző: Felelős kiadó: Tóth Mihály Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók

Részletesebben

a./ Tárgysorozata b./ Jegyzőkönyve c./ Határozata T Á R G Y S O R O Z A T

a./ Tárgysorozata b./ Jegyzőkönyve c./ Határozata T Á R G Y S O R O Z A T EDELÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2015. április 22-én a Városháza Dísztermében (Edelény, István király útja 52.) megtartott rendes nyílt ülésének a./ Tárgysorozata b./ Jegyzőkönyve c./ Határozata

Részletesebben

Elektronikus kézikönyv Karrier Irodák és hallgatók számára

Elektronikus kézikönyv Karrier Irodák és hallgatók számára i Elektronikus kézikönyv Karrier Irodák és hallgatók számára Készült a KKT - Készség, Kompetencia, Tudás A Budapesti Gazdasági Főiskola komplex szolgáltatásfejlesztése a munkaerőpiac kompetenciafejlesztési

Részletesebben

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA MUNKAÜGYI HÍRLEVÉL. Határ menti képzési- és állásbörze

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA MUNKAÜGYI HÍRLEVÉL. Határ menti képzési- és állásbörze KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA MUNKAÜGYI HÍRLEVÉL 2012. MÁJUS-JÚNIUS Határ menti képzési- és állásbörze A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja 2012.

Részletesebben

Cegléden temették újra Zsengellér Gyulát

Cegléden temették újra Zsengellér Gyulát A VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA Nagy László Lázár grafi kája XXIV. évfolyam 9. szám 2013. december 2. HAZATÉRT A LEGENDA Cegléden temették újra Zsengellér Gyulát Kívánságának megfelelően szülővárosában, Cegléden

Részletesebben

Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. szeptember 16-án tartandó ülésére

Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. szeptember 16-án tartandó ülésére HAJDÚHADHÁZ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA SZOCIÁLIS, CSALÁDVÉDELMI ÉS EGÉSZSÉGÜGYI BIZOTTSÁGÁNAK ELNÖKÉTŐL 4242 HAJDÚHADHÁZ, BOCSKAI TÉR 1. TELEFON: 384-103, TELEFAX: 384-295 Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzata

Részletesebben