A Somogy Megyei Kormányhivatal hírlevele

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Somogy Megyei Kormányhivatal hírlevele"

Átírás

1 A Somogy Megyei Kormányhivatal hírlevele V. szám június A Somogy Megyei Kormányhivatal hírei A kormánymegbízott is koszorúzott a kaposvári Trianon emlékmű előtt Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott is részt vett a trianoni békediktátum 95. évfordulója és a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett kaposvári megemlékezésen június 4-én, a Versailles melletti Nagy-Trianon palotában írta alá a magyar küldöttség, a hazánkra kényszerített békediktátumot. A döntéssel a Magyar Királyság Horvátország nélküli területe km2-ről harmadára, km2-re csökkent as népszámlálási adatok alapján a Trianon előtti Magyarország több mint 18 milliós lakossága 7,6 millió főre esett vissza. Az elcsatolt területekkel együtt mintegy 3,2 millió honfitársunk került határainkon kívülre. A trianoni békediktátum 95. évfordulója alkalmából Kaposvár Megyei Jogú Város által rendezett megemlékezésen a zenés emlékműsor után dr. Dupka György történész, a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közösségének elnöke mondott beszédet. Ezt követően a résztvevők köztük a Somogy Megyei Kormányhivatal nevében Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott - helyezték el a megemlékezés virágait a Trianon Emlékmű előtt.

2 Közigazgatási rezsicsökkentés az állampolgárok javaslatát várja a kormány Az állampolgárok június 5. és augusztus 6. között 9 megjelölt hatósági eljárás díjának mérséklésével vagy megszüntetésével összefüggésben fejthetik ki véleményüket az ügyfélszolgálatokon kihelyezett kérdőíveken vagy elektronikus formában. A Kormány az Államreform Bizottság felállításáról szóló 1602/2014. (XI.4.) Korm. határozatban célul tűzte ki az állampolgárok és a vállalkozások széles körét terhelő fizetési kötelezettségek enyhítésére irányuló állami rezsicsökkentést, melyet az állampolgárok véleményének és javaslatainak felhasználásával kíván megvalósítani. A évi költségvetési tervezés eredményeként a tervezett csökkentés 10 Mrd Forint összegű. Az állampolgári javaslatok megismerése érdekében külön kérdőív készült a magánszemélyeket és a vállalkozásokat érintő fizetési terhek csökkentésére irányuló díjfizetési kötelezettségekről, ezek kitöltése önkéntes és anonim. A kérdőívek kitöltése során nem kizárt, hogy ugyanaz az állampolgár a magánszemélyek, valamint a vállalkozások számára szóló kérdőívet is kitöltse. Az állampolgárok június 5. és augusztus 6. napja között a kérdőíven megjelölt 9 hatósági eljárás díjának mérséklésével vagy megszüntetésével összefüggésben fejthetik ki véleményüket, és további egy, általuk fontosnak tartott hatósági eljárás igazgatási szolgáltatási díjának vagy illetékének mérséklésére vagy megszüntetésére tehetnek javaslatot. A konzultáció papíralapon a Kormányhivatalok és a járási hivatalok összes az ügyfelek számára nyitva álló ügyfélszolgálatán kitölthető és leadható, valamint elektronikus úton a honlapon keresztül is kitölthető. Az online kérdőívek kitöltésére augusztus 6-án óráig nyílik lehetőség.

3 IX. Kormánytisztviselői Véradónap Kilencedik alkalommal került megszervezésre a többnapos országos kormánytisztviselői véradás. Ennek keretében ezúttal a Somogy Megyei Kormányhivatal 34 kormánytisztviselője adott vért. A Somogy Megyei Kormányhivatalban június 16-án, óráig adhattak vért az önkéntes, segítőkész kormánytisztviselők, akiket az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai vártak. A kaposvári véradáson a Somogy Megyei Kormányhivatal főosztályaitól 43 önkéntes kormánytisztviselő jelent meg, közülük 34-en adtak vért. Somogy megyei lett az Év Védőnője Idén immár 8. alkalommal rendezték meg a Védőnők Napját a budapesti Semmelweis Egyetemen. Az eseményen több Somogy megyei védőnő is elismerést kapott, az Év Védőnője címet a kaposvári Fazekasné Víg Andrea érdemelte ki. 100 évvel ezelőtt június 13-án alakult meg Budapesten az anya- és csecsemővédelem érdekében az Országos Stefánia Szövetség, a hazai védőnői szolgálat elődje. Az évforduló alkalmából június 12-én tartott Védőnők Napja ünnepi rendezvényen jubileumi díszoklevél adományozásával köszöntötték az 50, 60, 65, és 70 éve védőnői képesítést szerzett védőnőket. Az ünnepségen a védőnői hivatást magas szinten művelő aktív védőnők is elismerésben részesültek. A díjakat Dr. Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár adta át. Somogy megyéből Pro Sanitate-díjjal ismerték el Dr. Szekeresné Bökönyi Éva szuloki területi védőnőt, valamint miniszteri elismerő oklevélben részesült Egry Ágnes balatonszárszói területi védőnő, Halbrucker Vilmosné balatonmáriai területi védőnő valamint Eppel Györgyné siófoki járási vezető védőnő. A Magyar Védőnők Egyesülete megalakulásának 20. évfordulója alkalmából, ben alapította meg az Év Védőnője díjat, mely elismerésre a gondozottak nevezhetik be védőnőjüket. Idén az Év Védőnője díjat Fazekasné Víg Andrea, a kaposvári Általános Iskolai, Óvodai, és Egészségügyi Gondnokság szakembere kapta.

4 A vállalkozókat tájékoztattuk A nyári idegenforgalmi szezon kezdete előtt a Somogy Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Kereskedelemi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete a KISOSZ is fórumot szervezett az érdeklődő vállalkozások részére, melyen a Somogy Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi, munkaügyi továbbá a népegészségügyi és élelmiszerlánc-biztonsági területtel foglalkozó kollégái vettek részt. A kamara által Kaposváron szervezett májusi fórum fő témája a nyári idegenforgalmi időszakban várható hatósági ellenőrzések főbb irányainak, a korábbi években tapasztalt, gyakrabban előforduló hiányosságoknak, valamint a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló évi CII. törvény rendelkezéseinek ismertetése volt. A már hagyományosan megrendezésre került balatonszárszói fórumon részt vettek még a NAV Somogy Megyei Igazgatóságának munkatársai is, így a jelenlévők komplex tájékoztatást kaptak az ellenőrző hatóságok által kiemelt témakörökről, esetleges jogszabályi változásokról. Mivel a jelentős idegenforgalmi szezont lebonyolító Balaton-parton működő kereskedelmi tevékenységekre is vonatkozik a vasárnapi munkavégzés tilalma, ezért azonnali konzultáció keretében tisztázásra került a törvényben megfogalmazott kivételek (pl. kulturális tevékenységet és fürdőszolgáltatást kiszolgáló kereskedelmi tevékenységek) alkalmazhatósága, valamint a 200 négyzetméter alatti árusítótérrel rendelkező üzletekre vonatkozó különös jogszabályi rendelkezések feltételrendszere.

5 Megyei bűnmegelőzési értekezlet a kormányhivatalban A Somogy Megyei Kormányhivatal a társszervekkel és a civil szervezetekkel közösen idén is megrendezte éves bűnmegelőzési értekezletét. A rendezvényen résztvevő szakembereket Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott köszöntötte. Az évente egyszer megrendezett tanácskozás célja, hogy a gyermek-és ifjúságvédelemben dolgozók, és az ahhoz kapcsolódó feladatot ellátó, bűnmegelőzésben érintett szakmai és civilszervezetek, szakemberek megosszák ismereteiket, tapasztalataikat egymással. Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott beszédében a bűnmegelőzés területén szükséges összefogást és a prevenció fontosságát emelte ki. A szakemberek ezt követően saját területükön értékelték a gyermek és fiatalkori bűnelkövetés és a bűnmegelőzési tevékenység elmúlt évi helyzetét és megfogalmazták a jövőbeni célokat és elvégzendő feladatokat is. Dr. Feketéné dr. Böröcz Emőke a Somogy Megyei Főügyészség részéről a kiskorúak évi bűnelkövetéséről és a sértetté válásról tartott előadást, majd Dr. Jávorszkiné dr. Molnár Magdolna a Somogy Megyei Rendőrfőkapitányság osztályvezetője beszélt az iskolai erőszak formáiról és annak következményeiről. Dr. Vétek Petra a Somogy Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámügyi Osztályának gyermek-és ifjúságvédelmi koordinátora előadásában ismertette a gyermekjóléti szolgáltatás protokollját, majd az értekezlet gyámhatóságoknak és gyermekjóléti szolgálatoknak szóló második felében Dr. Vörös Gyula, a Somogy Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztályának vezetője beszélt a kormányhivatal illetékes szakmai osztályának feladatairól illetve annak a jelzőrendszer működésében betöltött szerepéről.

6 Kormánytisztviselői Nap Idén is sikeres volt a szabadidős rendezvény Az V. Kormánytisztviselői Nap idén a Balaton mellett Zánkán, sportnap és családi hosszú hétvége keretében került megrendezésre. A szabadidős és sportversenyeket a Somogy Megyei Kormányhivatal kettő arany és egy bronzéremmel zárta. A rendezvény a Balaton-parti családi kikapcsolódás mellett remek lehetőséget kínált az ország minden részéből érkező több száz kormánytisztviselő számára sportolásra, csapatépítésre és a dolgos hétköznapok mellett a munkatársakkal való közelebbi megismerkedésre is. A sportoló csapatok strandröplabda, streetball, labdarúgás, tollaslabda, tenisz, sakk, asztalitenisz, horgászat valamint bográcsverseny keretében mérték össze tudásukat. A hagyományokhoz hűen Somogy megye csapatai idén is kiválóan teljesítettek. A Somogy Megyei Kormányhivatal valamint a járási hivatalok kormánytisztviselői a csapatsportágak között kosárlabdában az első, labdarúgásban pedig a harmadik helyen végeztek. A tenisz egyéni versenyt a tavaly is kiválóan szerepelt Bókáné Szőke Krisztina, a Fonyódi Járási Hivatal munkatársa nyerte.

7 A Földművelésügyi Minisztérium államtitkárával egyeztetett a kormánymegbízott Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott irodájában fogadta dr. Bitay Mártont, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkárát. A négyszemközti megbeszélésen dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár és Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott áttekintették Somogy megye agrár szakigazgatásával kapcsolatos teendőket. Ezt követően az államtitkár és a kormánymegbízott Barkóczi Istvánnal, a SEFAG Zrt. vezérigazgatójával együtt látogatást tett az Öreglaki Vadfeldolgozó Kft. üzemében, ahol egyeztették a jövőre vonatkozóan a vadfeldolgozás és a vadgazdálkodás terén szükséges együttműködések további feltételeit.

8 Kitüntették a volt Somogy megyei kormánymegbízottat Áder János Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából, Kaposvár város és Somogy megye érdekében végzett több mint két évtizedes példaértékű munkája elismeréséül a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje Polgári Tagozatát adományozta Juhász Tibor volt kormánymegbízottnak, Kaposvár Megyei Jogú Város volt alpolgármesterének. Az elismerő címet Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára adta át Juhász Tibornak. A Somogy Megyei Kormányhivatal Címertermében rendezett átadóünnepségen részt vett Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott és Szita Károly Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere is. Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott elődjét méltatva kiemelte: Juhász Tibor rövid kitérőtől eltekintve egész életében Kaposváron és Kaposvárért dolgozott. A város és a megye érdekeit mindig a sajátja elé helyezte, minden körülmények között a közösség és a megye polgárainak védelmében lépett fel. Olyan példát mutatott emberi tartásból és tisztességből, amelyet nagyon nehéz lesz még megközelíti is, tette hozzá köszöntőjében a kormánymegbízott.

9 Duális képzési központ alakul Kaposváron Az erről szóló szándéknyilatkozatot Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Kaposvári Egyetem és további 17 partner, köztük a Somogy Megyei Kormányhivatal erősítette meg. A nemzeti felsőoktatásról szóló évi CCIV. törvény alapján a szerződő felek kinyilvánították, hogy Duális Képzési Központot hoznak létre a 2015 szeptemberétől induló duális képzés segítésére és erősítésére. Az együttműködés célja a duális képzéshez kapcsolódó, de azon túlmutató készségek és képességek fejlesztésében való együttműködés, a hallgatók gyakorlatorientált képzésének további erősítése szándékával. A szándéknyilatkozatot a Somogy Megyei Kormányhivatal képviseletében Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott írta alá.

10 Július 1-től ismét elindul a nyári diákmunka program A es évekhez hasonlóan a Nemzetgazdasági Minisztérium koordinálása mellett a kormányhivatalok foglalkoztatási főosztályai és a járási hivatalok foglalkoztatási osztályai megvalósításával július elsejétől Nyári diákmunka elnevezésű munkaerő-piaci program indul. A program részleteit sajtótájékoztató keretében mutatta be Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott. A központi program keretében az önkormányzatok és önkormányzati fenntartású intézmények legfeljebb 2 hónap időtartamra, július 1. és augusztus 31. közötti időszakra támogatást igényelhetnek a év közötti, nappali tagozatos tanulói, hallgatói jogviszonnyal rendelkező és azt igazolni tudó diákok foglalkoztatásához. A nyári diákmunka több mint pénzkereseti lehetőség a fiatalok számára. Alkalom arra, hogy a diákok megismerjék a munka világát, gyakorlatot és jövedelmet szerezzenek, valamint felkészüljenek arra, hogy egyszer kilépnek az iskolából és ott találják magukat a nagybetűs életben, mondta el Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott. A program keretében az elmúlt években országosan több tízezer fiatal jutott munkához, Somogy megyében 2013-ban 367, 2014-ben pedig már több mint 450 diák tudott elhelyezkedni e program segítségével, tette hozzá a kormánymegbízott. Idén Somogy megyében közel 41 millió Ft az erre a célra fordítható összeg. Annak érdekében, hogy megyénkben minél több diák élhessen a program által biztosított munka- és pénzkereseti lehetőséggel, napi 4 órás és 1 hónapos foglalkoztatás biztosítása került meghatározásra. A keretösszegből megyei szinten 560 fő diák elhelyezése, támogatása valósulhat meg, emelte ki Dr. Szikra László, a Somogy Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője.

11 A potenciális munkáltatók köre az önkormányzatok és az önkormányzati fenntartású intézmények. A támogatás napi 4 órás foglalkoztatás alapján havi bruttó ,- Ft, illetve garantált bérminimum szakképzettség esetén havi bruttó ,- Ft. A munkáltató 100 %-os bérköltség-támogatásban részesül, ami fedezi a bruttó bért és annak járulékait. A támogatás igénylésének első lépéseként a tervezett foglalkoztatás kezdetét megelőzően a járási hivatal foglalkoztatási osztályán munkaerőigényt, illetve kérelmet kell benyújtani. A támogatás előfeltétele, hogy a nappali tagozatos diák közvetítést kérőként a lakó,- vagy tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán nyilvántartásba vetesse magát. Ehhez személyes okmányaival, valamint érvényes diákigazolványával, vagy annak az iskolai tanulmányok befejezése miatti visszavonáskor kiadott iskolalátogatási igazolásával kell - szintén a munkaviszony kezdete előtt - a járási hivatal foglalkoztatási osztályára kell befáradni annak érdekében, hogy a programba vonásának előfeltételét jelentő regisztráció megtörténhessen.

12 A somogyi fejlesztési miniszteri biztossal egyeztetett a kormánymegbízott Június 1-től Móring József Attilát nevezte ki miniszteri biztossá a somogyi fejlesztések megvalósításának támogatása céljából Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Feladata, hogy a megyei jogú városok, önkormányzatok, valamint a kormányhivatalok képviselőivel együttműködve koordinálja az előkészületeket és a struktúra kialakítását. A tisztséget ez év november 30-ig tölti be. Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott a közelmúltban irodájában fogadta Móring József Attilát, a Somogy megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztost. A négyszemközti megbeszélésen Móring József Attila miniszteri biztos és Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott áttekintették a Somogy megyei fejlesztési projektek helyzetét, és az azok maradéktalan megvalósulásához szükséges együttműködések további feltételeit.

13 A SLASZ díjátadóján vett részt a kormánymegbízott Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott is részt vett és köszöntötte a sportolókat a Somogy Megyei Labdarúgó Szövetség éves díjátadó ünnepségén. A szezonzáró díjátadó gálán elhangzott, Somogy megyében az igazolt labdarúgók száma több mint 8000, közülük négy és félezren az utánpótlást képviselik, mondta el Csendes Balázs, az MLSZ Somogy Megyei Igazgatóságának vezetője. Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott is köszöntötte a futballistákat és méltatta a megyei labdarúgást, majd az ünnepségen díjazták a dobogós és legsportszerűbb csapatokat, a góllövőket valamint a szurkolói szépségverseny legjobbjait is.

14 Az erdészeket köszöntötte a kormánymegbízott Az Országos Erdészeti Egyesület 146. Vándorgyűlésén vett részt és köszöntötte a szakma hazai és nemzetközi legjobbjait Kaposváron Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott. Az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) 1866-ban alakult, az ország egyik legrégibb szakmai egyesülete, mely napjainkig jogfolytonosan működik. Taglétszáma jelenleg kb főből áll, amely tagság a szakmák széles skáláját öleli fel, de legnagyobbrészt erdész, erdész technikus és erdőmérnök végzettségű tagokat számlál soraiban, hangzott el az egyesület 146. Vándorgyűlésén. A kétnapos szakmai rendezvény ünnepi közgyűlésén mondott köszöntőjében Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott elmondta, Somogy megye számára kitüntetett jelentőségű az erdészet, az erdőgazdálkodás. Somogy erdőterületeinek nagysága meghaladja a hektárt, ezzel országosan a második Borsod-Abaúj-Zemplén után, erdősültsége pedig közel 30%-os. Nálunk itt Somogyban az a mondás járja, hogy nem az erdő van Somogy megyében, hanem Somogy megye van az erdőben tette hozzá Dr. Neszményi Zsolt. A kétnapos vándorgyűlésen a szakemberek különféle szakmai programokon vettek részt és megválasztották az Év Erdésze díj győztesét is.

15 Kormánytisztviselői elismeréseket adott át a kormánymegbízott A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete 1996-ban kezdeményezte, hogy a köztisztviselői törvény július 1-jei életbelépésének emlékére Magyarországon július 1. legyen a Köztisztviselők napja. Ez a nap 2011-től már a kormánytisztviselők napja is. Ez alkalomból idén 21 somogyi kormánytisztviselő kapott elismerést. Az ünnepség keretében értékelte az elmúlt egy évben végzett szakmai munkát, a pontosan egy éve kinevezett kormánymegbízott. Dr. Neszményi Zsolt összefoglalójában kitért a kormányhivatal kibővült szakmai feladatellátására, a segélyezési rendszer átalakulására, valamint a külső és belső integráció utáni többletfeladatokra. A Somogy Megyei Kormányhivatal az elmúlt egy évben is több jelentős lépést tett a hatékony és ügyfélbarát közigazgatás érdekében, emelte ki a kormánymegbízott. Polgármesteri és jegyzői tanácskozást szervezett az önkormányzati és a közigazgatási szféra közötti jobb kapcsolat elősegítése érdekében, illetve országosan egyedüliként elkészült egy mobiltelefonos ún. hangos térkép alkalmazás is, mely segítségével a látássérültek is biztonságosan tudnak eligazodni a kormányhivatal épületében. A évi Köztisztviselői Nap alkalmából Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott elismerő okleveleket adott át 19, az elmúlt évben kiemelkedő munkát végzett kormánytisztviselőnek. A Kormányhivatal által alapított A közjóért emlékplakett elismerésben részesült két, kiváló munkát végzett kormánytisztviselő.

16 A szakmai főosztályok információi SMKH Építésügyi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti Főosztály Figyelemfelhívás! A Magyar Közlöny évi 72. számában megjelent a Kormány a helyi önkormányzat által kötött csereügylethez szükséges kormányhivatali jóváhagyás eljárási szabályairól szóló 126/2015. (V. 27.) Korm.rendelete (Korm.rendelet), amely június 1-én lépett hatályba. E rendeletet a nemzeti vagyonról szóló évi CXCVI. törvény (Nvt.) 13. (1) bekezdése, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló évi CLXXXIX. törvény (Mötv.) 108/A. szerint mellőzhető versenyeztetés esetén a helyi önkormányzat tulajdonában lévő társasági részesedés vagy ingatlan cseréjének fővárosi vagy megyei kormányhivatal általi jóváhagyására irányuló eljárásban kell alkalmazni. A Mötv. 108/A. (1) bekezdés c) pontja esetén, ha a cserével érintett önkormányzati vagyon értéke a versenyeztetésre vonatkozó törvényben előírt értékhatárt (a bruttó forgalmi érték évben 25,- millió forintot) meghaladja, az illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal dönt a csereügylet jóváhagyásáról. A megjelent Korm. rendelettel kapcsolatosan felhívjuk a figyelmet arra, hogy az eljárás kérelemre indul, az eljárást a helyi önkormányzat kezdeményezi. A csereügylet jóváhagyásáról a helyi önkormányzat székhelye szerint illetékes kormányhivatal dönt. Amennyiben a csereügylet helyi önkormányzatok között jön létre, a helyi önkormányzatok képviselő-testületei állapodnak meg arról, hogy a kérelmet melyik helyi önkormányzat székhelye szerint illetékes kormányhivatalhoz nyújtják be. A kormányhivatal a csereügylet jóváhagyására vonatkozó kérelem elbírálása során vizsgálja, hogy a csereügylet megfelel-e az Mötv. 108/A. (2) bekezdésében foglalt feltételeknek. A csereügylet jóváhagyásról a kormányhivatal egyszerűsített határozatot hoz, és ezzel egyidejűleg a csereszerződés valamennyi példányát záradékkal látja el.

17 SMKH Földhivatali Főosztály Elindult a határszemle A Földművelésügyi Minisztérium felhívja az ingatlantulajdonosok és a földhasználók figyelmét, hogy az FM Földügyi főosztálya elrendelte a évi határszemle ellenőrzések végrehajtását. A termőföldek hasznosításának ellenőrzésére szolgáló, átfogó határszemle ellenőrzéseket június 5 - augusztus 31-e között hajtják végre a járási hivatalok földhivatali osztályainak mezőgazdászai. Július elsejét követően a határszemléből fennmaradó helyszínelések, utóellenőrzések a parlagfű fertőzöttség helyszíni ellenőrzésével együttesen történnek. A jogszabály arra kötelezi a földhasználót, hogy a termőföldet a művelési ágának megfelelő termeléssel hasznosítsa, vagy termelés folytatása nélkül a talajvédelmi előírások betartása mellett a gyomnövények megtelepedését és terjedését megakadályozza. Ezen vagylagos módon teljesíthető hasznosítási kötelezettség nem érvényesül a szőlő és gyümölcsös művelési ágban nyilvántartott területek esetén. Ezen földrészleteket kizárólag a művelési águknak megfelelő termeléssel lehet hasznosítani. A hasznosítási kötelezettség elmulasztása földvédelmi bírság kiszabását vonja maga után. A határszemle ellenőrzések a hasznosítási kötelezettség teljesítésének ellenőrzése mellett kiterjednek a termőföldek engedély nélküli igénybevételének feltárására, valamint a művelési ágak természetbeni és ingatlannyilvántartási egyezőségének vizsgálatára is. SMKH Népegészségügyi Főosztály Somogy megye lakosságának egészségi állapota kritikus, amelynek javítása érdekében a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya által létrehozott Megyei Egészség Fórum kiemelt céljának tekinti a gyermekek egészséges fejlődésének segítését, a káros szenvedélyek, köztük a dohányzásra való rászokás megelőzését elősegítő programok szervezését. Ennek szellemében a Nemdohányzók világnapja (2015. május 31.) alkalmából az Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya Cigi nélkül egészségesen! címmel rajzpályázatot hirdetett Somogy megye általános iskoláiban tanuló diákjai számára. A rajzpályázat célja az volt, hogy minél több gyermek készítsen rajzot, az alkotó munka során elgondolkozzon a dohányzás ártalmairól, a dohánymentes élet óriási előnyeiről.

18 A pályázatra 23 általános iskolából 273 rajz érkezett. Az ünnepélyes eredményhirdetésre a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeumban került sor, a pályamunkákat a múzeum Természeti Örökségünk kiállításának keretei közt tekinthették meg az érdeklődők. A beküldött alkotások alsó és felső tagozatos kategóriákban kerültek díjazásra. Nemdohányzó Világnap Cigi nélkül egészségesen. megyei rajzpályázat díjazottjai: Alsó tagozatosok: 1. Bukovics Gréta 3. oszt. Kisfaludy Utcai Tagiskola- Kaposvár 2. Szijártó Zsófia 4. oszt. Fekete László Általános Iskola Tagiskola - Kaposfő 3. Nyul Barnabás 2. oszt. Szent Gellért Római Katolikus Általános Iskola Tab Felső tagozatosok: 1. Bartics Barnabás 7. oszt. Toldi Lakótelepi Tagiskola Kaposvár 2. Simon Jázmin 5. oszt. Kisfaludy Utcai Tagiskola- Kaposvár 3. Csonka Roland 6. oszt. Móricz Zsigmond Általános Iskola- Háromfa A fődíjak mellett az alsósok közül öt, a felsősök közül nyolc pályázó részesült különdíjban.

19 SMKH Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály Tájékoztató Foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosultak évi 30 nap munkaviszony teljesítéséhez A helyi önkormányzatok számára is fontos, hogy az aktív korú nem foglalkoztatott lakosok foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők kellő információkkal rendelkezzenek arra vonatkozóan, hogy hogyan tudják teljesíteni a részükre előírt kötelezettségeket, különösen az éves 30 nap munkaviszonyt. A szociális törvény előírása szerint az a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult ügyfél, aki az ellátásra való jogosultságának éves felülvizsgálata alkalmával nem tudja igazolni, hogy a) közfoglalkoztatásban vett részt, b) keresőtevékenységet folytatott ideértve az egyszerűsített munkaviszony keretében végzett, valamint a háztartási munkát is, c) munkaerőpiaci programban vett részt, d) a munkaügyi szerv által hat hónap időtartamra meghirdetett képzésben vett részt, annak a jogosultságát meg kell szüntetni, és az eddig megszerzett a munkaügyi szervvel történt álláskeresőként való együttműködési idejét is elveszíti. A gyakorlatban ez általában azt jelenti, hogy ezen ügyfelek 365 napra kikerülhetnek az ellátásból. Mivel az anyagilag rászoruló álláskereső ügyfeleknek a megélhetéshez szükséges ellátásáról van szó, az ellátásból kikerülve más az önkormányzat terhére megállapítható települési támogatási rendszerben tudnak csak ellátáshoz jutni. Az alábbiakban segítséget nyújtunk a helyi önkormányzatok részére, hogy az érintett lakosokat megfelelő tájékoztatással tudják ellátni a munkaviszony teljesítéséhez. 1. Közfoglalkoztatás Továbbra is hívják fel az ügyfelek figyelmét, hogy a járási hivatal munkaügyi feladatokat ellátó szervezeti egységével (korábban munkaügyi kirendeltségek) működjenek együtt. A részükre felajánlott közfoglalkoztatást, illetve képzést fogadják el. A közfoglalkoztatási programokról, valamint az éppen aktuális lehetőségekről az ügyfél részére személyre szabottan is ott tudnak bővebb felvilágosítást adni. A járási hivatalok foglalkoztatási osztályainak elérhetőségei:

20 2. Egyszerűsített munka Egyszerűsített foglalkoztatással (régi AM könyves, alkalmi munkával) is teljesíthető a 30 nap munkaviszony. Ennek lényege, hogy a munkáltató bejelenti (pl. telefonon, a 185-ös számon) az aznapi munkaviszonyát, fizeti a csökkentett közterhet, bért fizet és igazolást állít ki. A munkavállalót nem terheli jövedelme után semmiféle befizetés, csupán bevallási kötelezettség. Végezhető: a) idény-jellegű munka: mezőgazdasági, állattenyésztési, erdészeti, vadászati, halászati és ehhez kapcsolódóan termékek anyagmozgatása, csomagolása, illetve turisztikai tevékenység, melyek egy évben egy munkáltatónál max. 120 napig terjedően végezhetők; b) alkalmi munka: több munkáltatónál egész évben vállalhat alkalmi munkát, ha a munkáltató bejelenti ezt telefonon, s igazolást ad erről. Vigyázat: egy-egy munkáltatónál legfeljebb 5 egymást követő napon át dolgozhat, s egy hónapon belül max. 15 napig, egy éven belül pedig ez egy munkáltatónál összesen nem lehet több 90 napnál; 3. Közérdekű önkéntes munka Amennyiben az ügyfélnek nincs lehetősége a fentiek közül választani melyek ellenérték (munkabér) fejében végzett munkák, közérdekű önkéntes munkával is teljesítheti a 30 nap munkaviszonyt. A közérdekű önkéntes tevékenységért alapesetben ellenérték nem jár, tehát a fogadó szervezetnek nem kötelező díjazást adnia a munkavállaló részére, mégis fontos alternatívát nyújt, hogy az ügyfelek ne veszítsék el a meglévő ellátásukat. A fogadó szervezet azonban adhat pl. költségtérítést. Fogadó szervezet lehet többek közt: önkormányzat, civil és közhasznú szervezet, szociális vagy egészségügyi szolgáltató, közoktatási és közművelődési intézmény. Somogy megyében a Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezete fogja össze a közérdekű önkéntes tevékenységet: - Az érdeklődők részére részletes információt nyújt az önkéntes tevékenységről - Közvetítés ellátja az önkéntesek toborzását, regisztrálását, fogadó szervezethez való közvetítését Elérhetőségük: Somogy Megyei Önkéntes Centrum

21 Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezete 7400 Kaposvár, Szent Imre u. 8. Tel.: 06-82/ , Fax: 06-82/ Honlap: Kaposváron kívül még 7 városban található meg a Vöröskereszt információs pontja: Balatonlelle, Barcs, Csurgó, Marcali, Nagyatád, Siófok, Tab. Az ügyfél egy Önkéntes Regisztrációs Lap kitöltésével jelentkezhet, melyben azt is megadhatja, hogy milyen területen szeretne önkéntes tevékenységet végezni, mire van szaktudása, stb. 4. Háztartási munka Háztartási munkát vállalhat adómentesen (2010. évi XC törvény szerint). A munkáltató havi Ft-regisztrációs díjat fizet, mást nem. A munkáltatónak a munkavállalás tényét előre be kell jelenteni az adóhatóságnak telefonon, vagy interneten. Vállalkozásnál nem, csak természetes személynél lehet dolgozni (takarítás, főzés, mosás, gyerekfelügyelet és házi tanítás, otthoni gondozás, ápolás, kertgondozás, házvezetés). Bejelentés: Háztartási alkalmazott foglalkoztatása esetén a munkavégzés megkezdése előtt a foglalkoztató köteles bejelenteni a NAV-nak (havonta vagy több hónapra előre) a következő adatokat: - a foglalkoztató adóazonosító jelét, - a háztartási alkalmazott adóazonosító jelét és társadalombiztosítási azonosító jelét, - a tényleges foglalkoztatás kezdő napját. A bejelentési kötelezettség teljesíthető: a) elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül a 15T1043H jelű bejelentő és változásbejelentő lapon, melyet közvetlenül elérhet az alábbi linkre kattintva: /nyomtatvanykitolto_programok_nav/adatbejelentok_adatmodositok/15t1043h.html b) telefonon keresztül a 185-ös telefonszámon Regisztrációs díj: A foglalkoztatónak háztartási alkalmazottanként havonta 1000 forint összegű regisztrációs díjat kell fizetnie. A befizetést a bejelentés napját magában foglaló hónapot követő hó 12. napjáig kell teljesíteni. (A regisztrációs díj összege független attól, hogy az adott hónapon belül hány napon történt foglalkoztatás.)

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai A természetes személyek között háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony szabályairól 2010. augusztus 15. napjától a 2010. évi

Részletesebben

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai A természetes személyek között háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony szabályairól 2010. augusztus 15. napjától a 2010. évi

Részletesebben

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai 2010. augusztus 15. napjától

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai 2010. augusztus 15. napjától A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai 2010. augusztus 15. napjától A természetes személyek között háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony szabályairól 2010. augusztus

Részletesebben

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai 2016.

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai 2016. A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai 2016. A természetes személyek között háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony szabályairól 2010. augusztus 15. napjától a 2010.

Részletesebben

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai A természetes személyek között háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony szabályairól 2010. augusztus 15. napjától a 2010. évi

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ 14T1043H BEJELENTŐ ÉS VÁLTOZÁS-BEJELENTŐ LAP

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ 14T1043H BEJELENTŐ ÉS VÁLTOZÁS-BEJELENTŐ LAP KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ 14T1043H BEJELENTŐ ÉS VÁLTOZÁS-BEJELENTŐ LAP A természetes személyek között háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony adatairól elektronikus benyújtás esetén Frissítve:

Részletesebben

Tartalom KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ

Tartalom KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ 15T1043H Bejelentő és változás-bejelentő elektronikus adatlap a természetes személyek között háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony adatairól, ügyfélkapun történő

Részletesebben

- - Baracska Község Önkormányzata 2471 Baracska, Kossuth u. 29. Tel.: 22/ , Fax: 22/

- - Baracska Község Önkormányzata 2471 Baracska, Kossuth u. 29. Tel.: 22/ , Fax: 22/ Baracska Község Önkormányzata 2471 Baracska, Kossuth u. 29. Tel.: 22/454-050, Fax: 22/454-052 1. melléklet a 2/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelethez KÉRELEM a 18. életévét betöltött tartósan beteg

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ 17T1043TEL. Bejelentő és változás-bejelentő elektronikus adatlap a természetes személyek között háztartási munkára létesített

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ 17T1043TEL. Bejelentő és változás-bejelentő elektronikus adatlap a természetes személyek között háztartási munkára létesített KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ 17T1043TEL Bejelentő és változás-bejelentő elektronikus adatlap a természetes személyek között háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony adatairól, telefonon teljesített

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ 16T1043TEL

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ 16T1043TEL KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ 16T1043TEL Bejelentő és változás-bejelentő elektronikus adatlap a természetes személyek között háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony adatairól, telefonon teljesített

Részletesebben

2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra

2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra 2015. június 22. Előadó: dr. Sümegi Nóra Az 1952. október 10-én született 25 év szolgálati idővel rendelkező egyéni vállalkozó 2015. április 11-én öregségi nyugdíj megállapítása iránti kérelmet terjesztett

Részletesebben

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására Vác Város Polgármesteri Hivatal Szociális Osztálya 2600. Vác, Március 15. tér. 11. I. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok 1. Személyes adatok KÉRELEM az ápolási díj megállapítására Neve:... Születési

Részletesebben

Tájékoztató a változásokról 2010. 09. 12. Visszakerült az önkormányzatokhoz az iparűzési adó adóigazgatási hatásköre

Tájékoztató a változásokról 2010. 09. 12. Visszakerült az önkormányzatokhoz az iparűzési adó adóigazgatási hatásköre Tájékoztató a változásokról 2010. 09. 12 Visszakerült az önkormányzatokhoz az iparűzési adó adóigazgatási hatásköre 2010. június 29-től a helyi iparűzési adóban az adóigazgatási hatáskör visszakerült az

Részletesebben

375/2010. (XII. 31.) Korm. rendelet. a közfoglalkoztatáshoz nyújtható támogatásokról

375/2010. (XII. 31.) Korm. rendelet. a közfoglalkoztatáshoz nyújtható támogatásokról 375/2010. (XII. 31.) Korm. rendelet a közfoglalkoztatáshoz nyújtható támogatásokról A Kormány foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény 43. (4) bekezdésében

Részletesebben

Tájékoztatás a támogatási formákra való jogosultságról:

Tájékoztatás a támogatási formákra való jogosultságról: Tájékoztatás a támogatási formákra való jogosultságról: Bérpótló juttatás: A Nemzeti Közfoglalkoztatási Program keretében az aktív korú nem foglalkoztatott személyek részére megállapított rendelkezésre

Részletesebben

IDŐSKORÚAK JÁRADÉKA. Az időskorúak járadéka a megélhetést biztosító jövedelemmel nem rendelkező időskorú személyek részére nyújtott támogatás.

IDŐSKORÚAK JÁRADÉKA. Az időskorúak járadéka a megélhetést biztosító jövedelemmel nem rendelkező időskorú személyek részére nyújtott támogatás. IDŐSKORÚAK JÁRADÉKA Az időskorúak járadéka a megélhetést biztosító jövedelemmel nem rendelkező időskorú személyek részére nyújtott támogatás. Időskorúak járadékára jogosult az a személy, aki: a reá irányadó

Részletesebben

Fogyasztóbarát város lett Salgótarján, rekordszámú pozitív listás cég kapott elismerést

Fogyasztóbarát város lett Salgótarján, rekordszámú pozitív listás cég kapott elismerést Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság hírlevele 75/2015 Kedves Kolléga! Hírlevelünk következő számában tisztelettel tájékoztatjuk Önt arról, hogy SALGÓTARJÁN az országban tizenötödikként

Részletesebben

TERVEZET. A Kormány. / 2012.( ) Korm. rendelete Egyes foglalkoztatási tárgyú kormányrendeletek módosításáról

TERVEZET. A Kormány. / 2012.( ) Korm. rendelete Egyes foglalkoztatási tárgyú kormányrendeletek módosításáról A Kormány / 2012.( ) Korm. rendelete Egyes foglalkoztatási tárgyú kormányrendeletek módosításáról A Kormány 1. alcím tekintetében a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991.

Részletesebben

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy január 1-jétől valamennyi egészségügyi szolgáltató ellenőrzi a betegek jogviszonyát.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy január 1-jétől valamennyi egészségügyi szolgáltató ellenőrzi a betegek jogviszonyát. TÁJÉKOZTATÓ Tisztelt Páciensünk! Felhívjuk szíves figyelmét, hogy 2008. január 1-jétől valamennyi egészségügyi szolgáltató ellenőrzi a betegek jogviszonyát. Tájékoztatásul alább felsoroljuk a teljesség

Részletesebben

ŐSTERMELŐI IGAZOLVÁNY KIADÁSA IRÁNTI KÉRELEM BENYÚJTÁSA

ŐSTERMELŐI IGAZOLVÁNY KIADÁSA IRÁNTI KÉRELEM BENYÚJTÁSA ŐSTERMELŐI IGAZOLVÁNY KIADÁSA IRÁNTI KÉRELEM BENYÚJTÁSA Azok a 16. életévét betöltött, nem egyéni vállalkozó magánszemélyek, akik a saját gazdaságában a meghatározott termékek előállítására irányuló tevékenységet

Részletesebben

Az ügytípus megnevezése Hatáskörrel rendelkező szerv Eljáró szerv Illetékességi terület Eljárási illeték. Ügyintézéshez szükséges dokumentumok

Az ügytípus megnevezése Hatáskörrel rendelkező szerv Eljáró szerv Illetékességi terület Eljárási illeték. Ügyintézéshez szükséges dokumentumok Az ügytípus megnevezése Hatáskörrel rendelkező szerv Eljáró szerv Illetékességi terület Eljárási illeték Ügyintézéshez szükséges dokumentumok Alapvető eljárási szabályok (jogszabályok) Eljárás megindító

Részletesebben

KÉRELEM az ápolási támogatás megállapítására

KÉRELEM az ápolási támogatás megállapítására Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata KÉRELEM az ápolási támogatás megállapítására 1. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok 1.1. Személyes adatok Neve:... Születési neve:... Anyja neve:... Születési

Részletesebben

Biharkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testülete. 8/2007. (II. 1.) BVKt rendelete

Biharkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testülete. 8/2007. (II. 1.) BVKt rendelete Biharkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2007. (II. 1.) BVKt rendelete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény helyi végrehajtásáról I. Rész Biharkeresztes

Részletesebben

Diákok szakmai gyakorlatának teljesítése, kifizetések juttatások adó és járulékkötelezettsége. Diákfoglalkoztatás a nyári szünidőben

Diákok szakmai gyakorlatának teljesítése, kifizetések juttatások adó és járulékkötelezettsége. Diákfoglalkoztatás a nyári szünidőben Diákok szakmai gyakorlatának teljesítése, kifizetések juttatások adó és járulékkötelezettsége Diákfoglalkoztatás a nyári szünidőben Kissné Horváth Marianna Saldo Zrt. Tanulók szakmai gyakorlatának díjazása,

Részletesebben

KÉRELEM Gyermekétkeztetési kedvezmény megállapításához

KÉRELEM Gyermekétkeztetési kedvezmény megállapításához I. Személyi adatok KÉRELEM Gyermekétkeztetési kedvezmény megállapításához 1. A kérelmező személyre vonatkozó személyi adatok Neve:... Születési neve:... Anyja neve:... Születési hely,év,hó,nap:... Állampolgársága:.....

Részletesebben

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 15/1995. /V. 25./ sz. RENDELETE

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 15/1995. /V. 25./ sz. RENDELETE SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 15/1995. /V. 25./ sz. RENDELETE a bölcsődés-korú gyermeket nevelő családok szociális támogatásáról (Hatálytalan 2011. május 1-jétől, hatályon kívül helyezte a bölcsődés korú

Részletesebben

Az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó részletes szabályok

Az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó részletes szabályok Az egyszerűsített foglalkoztatás Szerző: Dr. Fuith-Kocsis Barbara Az egyszerűsített foglalkoztatás a munkaviszony egy speciális változata, amelynek legfontosabb szabályait az egyszerűsített foglalkoztatásról

Részletesebben

A munkaügyi kirendeltségekkel történő kapcsolatfelvétel, valamint a munkáltatók részéről elérhető kedvezmények és támogatások

A munkaügyi kirendeltségekkel történő kapcsolatfelvétel, valamint a munkáltatók részéről elérhető kedvezmények és támogatások CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA A munkaügyi kirendeltségekkel történő kapcsolatfelvétel, valamint a munkáltatók részéről elérhető kedvezmények és támogatások Szeged, 2013. április 8.

Részletesebben

/2014. XII. 19- 1. A rendelet hatálya

/2014. XII. 19- 1. A rendelet hatálya Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2014. (II. 28.) önkormányzati rendelete az Esélyegyenlőségi Program keretében biztosított támogatásokról a) módosította a

Részletesebben

TÁMOP 1.1.2-11/1-2012-0001 A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)

TÁMOP 1.1.2-11/1-2012-0001 A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban) A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban) Vállalkozói Fórum Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja 2014. október 21. Az Európai

Részletesebben

Megváltozott munkaképességű személyek rehabilitációja

Megváltozott munkaképességű személyek rehabilitációja TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése Megváltozott munkaképességű személyek rehabilitációja Előadó: Kovács Ibolya igazgató Budapest

Részletesebben

2/A. Helyi gázár- és távhőtámogatás

2/A. Helyi gázár- és távhőtámogatás Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat Képviselőtestületének 37/2011. (XII.12.) rendelete a pénzbeli és természetbeni támogatásokról szóló 25/2011. (IX.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Részletesebben

bíróság, ügyészség, ügyvédi iroda 350 150 közigazgatás (államigazgatás és önkormányzat) 210 90 ÖSSZESEN 560 240

bíróság, ügyészség, ügyvédi iroda 350 150 közigazgatás (államigazgatás és önkormányzat) 210 90 ÖSSZESEN 560 240 ÚTMUTATÓ A DEBRECENI EGYETEM ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR JOGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSBEN RÉSZTVEVŐ HALLGATÓK KÖTELEZŐ SZAKMAI GYAKORLATÁNAK TELJESÍTÉSI RENDJÉRŐL 1. A szakmai gyakorlat célja (1) A szakmai

Részletesebben

KÉRELEM időskorúak járadékának megállapítására

KÉRELEM időskorúak járadékának megállapítására A Hivatal tölti ki! Átvettem Dátum: Aláírás: KÉRELEM időskorúak járadékának megállapítására Az időskorúak járadékának megállapítás iránti kérelemhez csatolni kell: a) Jövedelmek valódiságának igazolására

Részletesebben

K é r e l e m szociális tűzifa juttatásra való jogosultság megállapításához

K é r e l e m szociális tűzifa juttatásra való jogosultság megállapításához Melléklet a 3/2013.(XI.30.) sz. rendelethez K é r e l e m szociális tűzifa juttatásra való jogosultság megállapításához A kérelmező személyes adatai Neve:. Születési neve:. Anyja neve: Születési hely,

Részletesebben

KÉRELEM települési ápolási támogatás

KÉRELEM települési ápolási támogatás KÉRELEM települési ápolási támogatás 1. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok 7/2015. (II. 27.) sz. rendelet 6. sz. melléklete 1.1. Személyes adatok 1.1.1. Neve:... 1.1.2. Születési neve:... 1.1.3.

Részletesebben

Előzetes hatásvizsgálat a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. (1) bekezdése alapján

Előzetes hatásvizsgálat a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. (1) bekezdése alapján Előzetes hatásvizsgálat a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. (1) bekezdése alapján A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. (1) bekezdése szerint a jogszabályok előkészítése során

Részletesebben

A pályázat benyújtási határideje: november 14.

A pályázat benyújtási határideje: november 14. A TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS BURSA HUNGARICA 1. A pályázók köre A pályázatra azok az önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási hallgatók jelentkezhetnek,

Részletesebben

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására sz. r. 11. -ához I. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok KÉRELEM az ápolási díj megállapítására 1. Személyes adatok Neve:... Születési neve:... Anyja neve:... Születési hely, év, hó, nap:... Lakóhely:...

Részletesebben

1. A rendelet hatálya

1. A rendelet hatálya Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 21/2010. (VII.02.) önkormányzati rendelete a köznevelési 1 intézményekben fizetendő térítési díj és tandíj megállapításának szabályairól Zalaegerszeg Megyei

Részletesebben

Monostorapáti, november 8. T a k á cs Lászlóné jegyző

Monostorapáti, november 8. T a k á cs Lászlóné jegyző MONOSTORAPÁTI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL 8296 Monostorapáti Petőfi u. 123. Telefon; 87/435-055, 87/535-005; Fax: 87/435-055 E-mail: mapatik@hu.inter.net Hirdetmény Vigántpetend község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

KÉRELEM NYUGDÍJAS SZEMÉLYEK RÉSZÉRE HULLADÉKSZÁLLÍTÁSI KÖZSZOLGÁLTATÁSI DÍJ ÖNKORMÁNYZATI TÁMOGATÁSÁNAK A MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ

KÉRELEM NYUGDÍJAS SZEMÉLYEK RÉSZÉRE HULLADÉKSZÁLLÍTÁSI KÖZSZOLGÁLTATÁSI DÍJ ÖNKORMÁNYZATI TÁMOGATÁSÁNAK A MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról, valamint személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti és szociális ellátásokról szóló 18/2013.

Részletesebben

Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének. 4/2011. (II.11.) számú ÖNKORMÁNYZATI RENDELET

Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének. 4/2011. (II.11.) számú ÖNKORMÁNYZATI RENDELET 1 Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2011. (II.11.) számú ÖNKORMÁNYZATI RENDELET A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról 1 1 Egységes szerkezetbe foglalva: 27/2011.(XII.22.)

Részletesebben

Hajdúhadház Város Önkormányzat Polgármesterétől

Hajdúhadház Város Önkormányzat Polgármesterétől Hajdúhadház Város Önkormányzat Polgármesterétől Tisztelt Képviselő-testület! E l ő t e r j e s z t é s 2013 Hosszabb időtartamú Közfoglalkoztatásban való részvétel tárgyában Hajdúhadházi Városi Önkormányzat

Részletesebben

Be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásának jogkövetkezményei

Be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásának jogkövetkezményei Be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásának jogkövetkezményei Készítette: Nagy László főosztályvezető NAV Észak-Budapesti Adóigazgatósága A társadalombiztosítási (biztosított) bejelentési kötelezettséget

Részletesebben

IDŐSKORÚAK JÁRADÉKA III. törvény 32/B valamint folyósításának részletes szabályairól szóló többször módosított 63/2006. (III. 27.) Korm. rendel

IDŐSKORÚAK JÁRADÉKA III. törvény 32/B valamint folyósításának részletes szabályairól szóló többször módosított 63/2006. (III. 27.) Korm. rendel EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSRA JOGOSÍTÓ HATÓSÁGI BIZONYÍTVÁNY III. törvény 54. valamint folyósításának részletes szabályairól szóló többször módosított 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 50. Jegyzői hatáskör

Részletesebben

FÛTÉSI SZEZONBAN TÖRTÉNÔ IDÔSZAKI TÁMOGATÁS

FÛTÉSI SZEZONBAN TÖRTÉNÔ IDÔSZAKI TÁMOGATÁS Az Önkormányzat által önként vállalt feladat keretében nyújtható FÛTÉSI SZEZONBAN TÖRTÉNÔ IDÔSZAKI TÁMOGATÁS iránti kérelem Kérelmezô neve:... Leánykori neve:... Anyja neve:... Születési adatok (hely,

Részletesebben

KÉRELEM. az ápolási díj megállapítására Neve: Születési neve: Anyja neve: Születési hely, idő (év, hó, nap):..

KÉRELEM. az ápolási díj megállapítására Neve: Születési neve: Anyja neve: Születési hely, idő (év, hó, nap):.. 4. számú melléklet a 63/2006. (III.27.) Korm. rendelethez KÉRELEM az ápolási díj megállapítására 1. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok 1.1. Személyes adatok 1.1.1 Neve:. 1.1.2 Születési neve:..

Részletesebben

KÉRELEM a települési tüzelőanyag támogatás megállapítására

KÉRELEM a települési tüzelőanyag támogatás megállapítására 1. Személyi adatok A kérelmező személyre vonatkozó adatok: KÉRELEM a települési tüzelőanyag támogatás megállapítására Neve:... Születési neve:... Anyja neve:... Születés helye, ideje:... Lakóhely:... Tartózkodási

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 20/2000.(V.1.) számú. r e n d e l e t e

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 20/2000.(V.1.) számú. r e n d e l e t e NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 20/2000.(V.1.) számú r e n d e l e t e a szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló 46/1999.(X.1.)számú

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s EPLÉNY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE Szám: KOZP/4657-1/2013. E l ő t e r j e s z t é s Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. március 27-i ülésére Tárgy: Javaslat közérdekű önkéntes

Részletesebben

Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2005.(XI.01.) rendelete a gyermekek támogatásáról. I.FEJEZET Általános rendelkezések

Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2005.(XI.01.) rendelete a gyermekek támogatásáról. I.FEJEZET Általános rendelkezések Dunapataj Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2005.(XI.01.) rendelete a gyermekek támogatásáról Dunapataj Nagyközség Képviselő-testülete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról

Részletesebben

KÉRELEM. Települési támogatás megállapításához. Születési helye:...anyja neve:... Nyugdíjas esetén nyugdíjas igazolvány törzsszáma:...

KÉRELEM. Települési támogatás megállapításához. Születési helye:...anyja neve:... Nyugdíjas esetén nyugdíjas igazolvány törzsszáma:... 1. melléklet a 8/2015.(IV.27.) önkormányzati rendelethez KÉRELEM Települési támogatás megállapításához I. Az igénylő adatai: 1.) Kérelmező neve /születési név is /... /Nyomtatott betűkkel kérjük kitölteni!/

Részletesebben

Bag Nagyközség Önkormányzata Polgármesteri Hivatal 2191 Bag, Szent Imre u. 52. Telefon: 28/504-130

Bag Nagyközség Önkormányzata Polgármesteri Hivatal 2191 Bag, Szent Imre u. 52. Telefon: 28/504-130 Bag Nagyközség Önkormányzata Polgármesteri Hivatal 2191 Bag, Szent Imre u. 52. Telefon: 28/504-130 Kérelem Települési támogatása megállapítása iránt 1. Személyi adatok A kérelmező személyre vonatkozó adatok:

Részletesebben

Somogyi kormánytisztviselő elismerése

Somogyi kormánytisztviselő elismerése Somogyi kormánytisztviselő elismerése 2015. július 03-án a Belügyminisztérium márványtermében kerültek átadásra a Magyar Kormánytisztviselői Kar "Köz Szolgálatáért" díszoklevelek valamint a "Közigazgatási

Részletesebben

Időskorúak járadéka Jegyző PH. Ügyfélszolgálati Osztály Szociális Irodája Jászberény Illetékmentes

Időskorúak járadéka Jegyző PH. Ügyfélszolgálati Osztály Szociális Irodája Jászberény Illetékmentes Az ügytípus megnevezése Hatáskörrel rendelkező szerv Eljáró szerv Illetékességi terület Eljárási illeték Ügyintézéshez szükséges dokumentumok Alapvető eljárási szabályok (jogszabályok) Eljárás megindító

Részletesebben

35/2007. (VI.04.) Budapest Főváros VIII. kerület. Józsefvárosi Önkormányzati rendelet. A Józsefvárosi Diákösztöndíjról

35/2007. (VI.04.) Budapest Főváros VIII. kerület. Józsefvárosi Önkormányzati rendelet. A Józsefvárosi Diákösztöndíjról 35/2007. (VI.04.) Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzati rendelet A Józsefvárosi Diákösztöndíjról Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat)

Részletesebben

11. Szociális igazgatás

11. Szociális igazgatás 11. Szociális igazgatás 1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról Szociális igazgatás Ügyfelet érintő jog és kötelezettség megállapítása, Szociális ellátásra való jogosultság,

Részletesebben

Csemő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2011. (VIII.04.) számú rendelete. a szociális földprogramról

Csemő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2011. (VIII.04.) számú rendelete. a szociális földprogramról Csemő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2011. (VIII.04.) számú rendelete a szociális földprogramról Csemő Község Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény

Részletesebben

Döbrököz Község Önkormányzatának 4/2006 (III.18.) rendelete a gyermekvédelem helyi szabályozásáról. A rendelet célja

Döbrököz Község Önkormányzatának 4/2006 (III.18.) rendelete a gyermekvédelem helyi szabályozásáról. A rendelet célja Döbrököz Község Önkormányzatának 4/2006 (III.18.) rendelete a gyermekvédelem helyi szabályozásáról Döbrököz Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló

Részletesebben

KÉRELEM a normatív lakásfenntartási támogatás megállapítására

KÉRELEM a normatív lakásfenntartási támogatás megállapítására 12. számú melléklet a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelethez 201 KÉRELEM a normatív lakásfenntartási támogatás megállapítására I. Személyi adatok 1. A kérelmező személyre vonatkozó adatok: Neve:... Születési

Részletesebben

Zsámbék Város Polgármesteri Hivatala

Zsámbék Város Polgármesteri Hivatala Zsámbék Város Polgármesteri Hivatala 2072 Zsámbék, Rácváros u. 2-4. Tel.: (36)-23-565-610, (36)-23-565-612 Fax: (36)-565-629 E-mail: hivatal@zsambek.hu Web: www.zsambek.hu 4. számú melléklet a 63/2006.

Részletesebben

Az egyszerűsített foglalkoztatás (EF) új szabályai 21 pontban

Az egyszerűsített foglalkoztatás (EF) új szabályai 21 pontban Az egyszerűsített foglalkoztatás (EF) új szabályai 21 pontban 1. Milyen munkát lehet vállalni EF-ban? -mezőgazdasági idénymunkát, - turisztikai idénymunkát - alkalmi munkát. 2. Hány főt alkalmazhatnak

Részletesebben

Szápár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013. (XII.02.) Kt. számú R E N D E L E T E. A helyi iparűzési adóról

Szápár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013. (XII.02.) Kt. számú R E N D E L E T E. A helyi iparűzési adóról 1 Szápár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013. (XII.02.) Kt. számú R E N D E L E T E A helyi iparűzési adóról Szápár Község Önkormányzat Képviselő-testülete a a Magyarország helyi önkormányzatairól

Részletesebben

Tájékoztató a közfoglalkoztatás végrehajtásának tapasztalatairól

Tájékoztató a közfoglalkoztatás végrehajtásának tapasztalatairól Az előterjesztés száma: 197/2013. A határozati javaslat elfogadásához egyszerű többség szükséges! Decs nagyközség képviselő-testületének 2013. október 30-án, 18-órakor megtartandó ülésére Tájékoztató a

Részletesebben

Diákmunka: ismerd meg jogaidat és kötelezettségeidet!

Diákmunka: ismerd meg jogaidat és kötelezettségeidet! Diákmunka: ismerd meg jogaidat és kötelezettségeidet! a jó munkahely mindnyájunknak fontos a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001

Részletesebben

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására

KÉRELEM az ápolási díj megállapítására KÉRELEM az ápolási díj megállapítására 1. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok 1.1. Személyes adatok 1.1.1. Neve:... 1.1.2. Születési neve:... 1.1.3. Anyja neve:... 1.1.4. Születési hely, idő (év,

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének. 25/2000.(04.29.)sz. rendelete

Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének. 25/2000.(04.29.)sz. rendelete Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének 25/2000.(04.29.)sz. rendelete az önkormányzat pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásairól és gyermekvédelmi támogatásairól szóló, módosított 50/1999.(11.25.)

Részletesebben

Kapolcs község Önkormányzata Képviselő-testületének. 6/2013.(XII.15.)önkormányzati rendelete

Kapolcs község Önkormányzata Képviselő-testületének. 6/2013.(XII.15.)önkormányzati rendelete Kapolcs község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2013.(XII.15.)önkormányzati rendelete a természetbeni ellátásban nyújtott szociális célú tűzifa juttatásról Kapolcs község Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

Tájékoztató a közszférában dolgozó. ingatlanfedezetű devizahiteles ügyfeleink részére

Tájékoztató a közszférában dolgozó. ingatlanfedezetű devizahiteles ügyfeleink részére Tájékoztató a közszférában dolgozó ingatlanfedezetű devizahiteles ügyfeleink részére Hasznos kiegészítő információk közszférában dolgozó ügyfeleink számára a rögzített árfolyamon történő törlesztéshez

Részletesebben

P. 1. melléklet az 56/2007. (XII. 22.) IRM rendelethez A fővárosi, megyei igazságügyi szolgálat érkeztető bélyegzője NYOMTATVÁNY

P. 1. melléklet az 56/2007. (XII. 22.) IRM rendelethez A fővárosi, megyei igazságügyi szolgálat érkeztető bélyegzője NYOMTATVÁNY P. 1. melléklet az 56/2007. (XII. 22.) IRM rendelethez A fővárosi, megyei igazságügyi szolgálat érkeztető bélyegzője NYOMTATVÁNY Jogi segítségnyújtás engedélyezése iránti kérelemhez A) SZEMÉLYI ADATOK,

Részletesebben

Ugod Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2015. (X.25.) önkormányzati rendelete a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Ugod Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2015. (X.25.) önkormányzati rendelete a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól Ugod Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2015. (X.25.) önkormányzati rendelete a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól Ugod Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról

Részletesebben

Rendszeres szociális segély. Ügyleírás: Szükséges okiratok:

Rendszeres szociális segély. Ügyleírás: Szükséges okiratok: Rendszeres szociális segély Ügyleírás: Szükséges okiratok: A hátrányos munkaerőpiaci helyzetű aktív korú személyek és családjuk részére nyújtott támogatás. Az ügyintézéshez a kérelmező személyi igazolványa,

Részletesebben

J a v a s l a t. Startmunka programban való önkormányzati részvételre

J a v a s l a t. Startmunka programban való önkormányzati részvételre J a v a s l a t Startmunka programban való önkormányzati részvételre Előterjesztő: Alpolgármester Előkészítő: Településfejlesztési és Vagyongazdálkodási O. Ózd, 2014. március 25. A Belügyminiszter mint

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. Tisztelt Ügyfelünk!

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ. Tisztelt Ügyfelünk! 1 KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ 13T1044D BEJELENTŐ ÉS VÁLTOZÁSBEJELENTŐ LAP az Art. 16. (11) bekezdése alapján az iskolaszövetkezet biztosítottnak nem minősülő, határozott idejű munkaviszony keretében személyesen

Részletesebben

Rezi Község Önkormányzata Képviselő-testülete. 16/2014. (XI.14.) önkormányzati rendelete. a szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

Rezi Község Önkormányzata Képviselő-testülete. 16/2014. (XI.14.) önkormányzati rendelete. a szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól Rezi Község Önkormányzata Képviselő-testülete 16/2014. (XI.14.) önkormányzati rendelete a szociális célú tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól Rezi Község Önkormányzata Képviselő-testülete 16/2014.

Részletesebben

KÉRELEM. az ápolási díj megállapítására. 1.1.1. Neve:...

KÉRELEM. az ápolási díj megállapítására. 1.1.1. Neve:... 1. Az ápolást végző személyre vonatkozó adatok 1.1. Személyes adatok KÉRELEM az ápolási díj megállapítására 1.1.1. Neve:... 1.1.2. Születési neve:... 1.1.3. Anyja neve:... 1.1.4. Születési hely, idő (év,

Részletesebben

Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ

Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Fővárosi Munkaügyi Központ + Pest Megyei Munkaügyi Központ = KMRMK 1082 Budapest, Kisfaludy u. 11. : 303-0722, fax: 303-0717 22 kirendeltség a Közép-magyarországi

Részletesebben

KEREKEGYERDŐ BÖLCSŐDE FELVÉTELI SZABÁLYZATA I. AZ ELLÁTÁSRA JOGOSULTAK KÖRE:

KEREKEGYERDŐ BÖLCSŐDE FELVÉTELI SZABÁLYZATA I. AZ ELLÁTÁSRA JOGOSULTAK KÖRE: KEREKEGYERDŐ BÖLCSŐDE FELVÉTELI SZABÁLYZATA Kerekegyháza Város Önkormányzata a három éves kor alatti gyermekek napközbeni ellátását a Kerekegyerdő Bölcsődében ( 6041 Kerekegyháza, Erdő u. 31/a) biztosítja.

Részletesebben

Ludányhalászi Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2003. (09.05) számú rendelete a gyermekvédelmi ellátások helyi szabályozásáról.

Ludányhalászi Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2003. (09.05) számú rendelete a gyermekvédelmi ellátások helyi szabályozásáról. Ludányhalászi Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 0/003. (09.05) számú rendelete a gyermekvédelmi ellátások helyi szabályozásáról. Ludányhalászi Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a gyermekek

Részletesebben

Állás azonosító: Foglalkoztató azonosító: Érkeztető bélyegző helye:

Állás azonosító: Foglalkoztató azonosító: Érkeztető bélyegző helye: A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat munkatársa tölti ki Az adatrögzítő neve: Felelős ügyintéző neve: Bejelentés módja: szóban írásban Nyilvántartásba vétel dátuma: Foglalkoztató azonosító: Állás azonosító:

Részletesebben

2012.06.11. Tájékoztatás a diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályairól

2012.06.11. Tájékoztatás a diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályairól 2012.06.11. Tájékoztatás a diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályairól Kedves Diákok! Évről évre egyre több diák dönt úgy, hogy a szünidőt vagy annak egy részét munkával tölti, ezért ismét

Részletesebben

A Nógrád Megyei Kormányhivatal szervezeti egységei, szervezeti egységeinek feladatai, szervezeti felépítése, szervezeti ábrája és létszámkerete

A Nógrád Megyei Kormányhivatal szervezeti egységei, szervezeti egységeinek feladatai, szervezeti felépítése, szervezeti ábrája és létszámkerete A Nógrád Megyei Kormányhivatal szervezeti egységei, szervezeti egységeinek feladatai, szervezeti felépítése, szervezeti ábrája és létszámkerete A Nógrád Megyei Kormányhivatal teljes létszámkerete 82 fő.

Részletesebben

Tisztelt Szülők! Záhony Város Önkormányzata

Tisztelt Szülők! Záhony Város Önkormányzata Tisztelt Szülők! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban Gyvt.) 2015. szeptember 1- jétől hatályos rendelkezései, az ott

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A DEBRECENI EGYETEM ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR IGAZSÁGÜGYI IGAZGATÁSI SZAKOS HALLGATÓK KÖTELEZŐ SZAKMAI GYAKORLATÁNAK TELJESÍTÉSI RENDJÉRŐL

ÚTMUTATÓ A DEBRECENI EGYETEM ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR IGAZSÁGÜGYI IGAZGATÁSI SZAKOS HALLGATÓK KÖTELEZŐ SZAKMAI GYAKORLATÁNAK TELJESÍTÉSI RENDJÉRŐL ÚTMUTATÓ A DEBRECENI EGYETEM ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR IGAZSÁGÜGYI IGAZGATÁSI SZAKOS HALLGATÓK KÖTELEZŐ SZAKMAI GYAKORLATÁNAK TELJESÍTÉSI RENDJÉRŐL 1. (1) A szakmai gyakorlat célja, hogy az igazságügyi

Részletesebben

Közfoglalkoztatás. Ujhelyi Zita

Közfoglalkoztatás. Ujhelyi Zita Közfoglalkoztatás Ujhelyi Zita Nemzeti Közfoglalkoztatási Program Közhasznú munkavégzés támogatása Közcélú foglalkoztatás Hagyományos közmunkaprogramok Egységes közfoglalkoztatás Cél: minél több munkára

Részletesebben

Jászjákóhalma Község Önkormányzata Képviselő-testületének /2016.(XII..) rendelete. Szociális célú tűzifa juttatásáról. Általános rendelkezések

Jászjákóhalma Község Önkormányzata Képviselő-testületének /2016.(XII..) rendelete. Szociális célú tűzifa juttatásáról. Általános rendelkezések Jászjákóhalma Község Önkormányzata Képviselő-testületének /2016.(XII..) rendelete Szociális célú tűzifa juttatásáról Jászjákóhalma község Önkormányzatának képviselő-testülete a szociális igazgatásról és

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ 16T1044TEL

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ 16T1044TEL KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ 16T1044TEL Frissítve: 2015.12.04. Bejelentő és változás-bejelentő elektronikus adatlap az Art. 16. (11) bekezdése alapján az iskolaszövetkezet biztosítottnak nem minősülő, határozott

Részletesebben

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 38/2010. (XII. 21.) rendelete a helyi idegenforgalmi adóról

Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 38/2010. (XII. 21.) rendelete a helyi idegenforgalmi adóról 1 Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 38/2010. (XII. 21.) rendelete a helyi idegenforgalmi adóról Módosítás: a) 3/2011 (II. 3.) ör. b) 50/2011 (XI. 28.) ör. c) 15/2014.

Részletesebben

Tájékoztató az egyszerűsített foglalkoztatás szabályairól (a 2013. január 1. napjával hatályba lépő módosításokkal egységes szerkezetben)

Tájékoztató az egyszerűsített foglalkoztatás szabályairól (a 2013. január 1. napjával hatályba lépő módosításokkal egységes szerkezetben) Tájékoztató az egyszerűsített foglalkoztatás szabályairól (a 2013. január 1. napjával hatályba lépő módosításokkal egységes szerkezetben) Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályait (továbbiakban: Eft.)

Részletesebben

Úrkút Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2014. (X.7.) számú önkormányzati rendelet a szociális tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól

Úrkút Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2014. (X.7.) számú önkormányzati rendelet a szociális tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól Úrkút Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2014. (X.7.) számú önkormányzati rendelet a szociális tüzelőanyag támogatás helyi szabályairól Úrkút Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az

Részletesebben

Kozármisleny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2005.(IX.13. ) Ök. számú rendelete

Kozármisleny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2005.(IX.13. ) Ök. számú rendelete Kozármisleny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2005.(IX.13. ) Ök. számú rendelete a szociális igazgatásról és ellátásról, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 12/2003.

Részletesebben

Munkaerőpiaci támogatási rendszer Magyarországon

Munkaerőpiaci támogatási rendszer Magyarországon Munkaerőpiaci i rendszer Magyarországon Támogatás Feltételek Célcsoport formája mértéke % időtartama (hó) továbbfoglalkoztatá si kötelezettség nettó létsz. növelési kötelezettség felmond tilalom mindenkire

Részletesebben

Foglalkoztatás- és szociálpolitika

Foglalkoztatás- és szociálpolitika Foglalkoztatás- és szociálpolitika Munkanélküliség 2008/09 I. félév Dr. Teperics Károly egyetemi adjunktus E-mail: teperics@puma.unideb.hu Gazdaságilag aktív nem aktív népesség A gazdaságilag aktív népesség

Részletesebben

ÉVES KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓ

ÉVES KÖLTSÉGVETÉSI BESZÁMOLÓ Fejezeti jellemző adatok Önkormányzati jellemző adatok 20 1002 ${pukorzet} fejezet cím/alcím megye pénzügyi körzet településtípus A fejezet megnevezése, székhelye: A megye megnevezése, önkormányzat székhelye..................

Részletesebben

Inárcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2006. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi szabályairól

Inárcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2006. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi szabályairól Inárcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2006. (VIII. 10.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi szabályairól (Egységes szerkezetben a 3/2008. (III. 28.) és a 9/2011. (VIII. 11.),

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének április 28-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének április 28-i ülésére Minősített többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. április 28-i ülésére Tárgy: Az önkormányzat által fenntartott nevelési-oktatási intézményekben alkalmazandó térítési

Részletesebben

Tájékoztató az egyszerűsített foglalkoztatás szabályairól (a augusztus 1. napjával hatályba lépő módosításokkal egységes szerkezetben)

Tájékoztató az egyszerűsített foglalkoztatás szabályairól (a augusztus 1. napjával hatályba lépő módosításokkal egységes szerkezetben) Tájékoztató az egyszerűsített foglalkoztatás szabályairól (a 2011. augusztus 1. napjával hatályba lépő módosításokkal egységes szerkezetben) A 2010. évi LXXV. törvény az egyszerűsített foglalkoztatásról

Részletesebben

KÉRELEM közlekedési kedvezmények iránt

KÉRELEM közlekedési kedvezmények iránt KÉRELEM közlekedési kedvezmények iránt Bősárkány Nagyközség J e g y z ő j é n e k A l u l í r o t t : Név:... Születési név:... Születési helye, ideje:.. Anyja neve:... Lakcíme:... Tartózkodási helye:...

Részletesebben

KÉPVISELŐ TESTÜLETE 12/2010. (IV. 20.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete

KÉPVISELŐ TESTÜLETE 12/2010. (IV. 20.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ TESTÜLETE 12/2010. (IV. 20.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete a személyes gondoskodás keretébe tartozó egyes szociális és gyermekjóléti

Részletesebben