A Z I B P R O G R A M K Ö Z P O N T I, A L A P T Á R G Y A I, C A S ÉS T O K

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Z I B P R O G R A M K Ö Z P O N T I, A L A P T Á R G Y A I, C A S ÉS T O K"

Átírás

1 A Z I B P R O G R A M K Ö Z P O N T I, A L A P T Á R G Y A I, A Z ÚGYNEVEZETT C A S ÉS T O K A C A S Creativity (kreativitás), Action (akció) és Service (szolgálat) Bevezetés Az IB tanterv olyan teljes oktatási programot kínál, amelyben a hagyományos elméleti tárgyak és a kevésbé formális gyakorlati tevékenységek egyaránt fontos szerepet kapnak. A CAS - Creativity (kreativitás), Action (akció) és Service (szolgálat) - a Diploma Program gyakorlati eleme, amelyből természetesen nincs vizsga, de az IBO (IB Központ) meghatározó jelentőséget tulajdonít ennek a "tárgynak" is, mivel teljesítése nélkül nem ad diplomát. A CAS filozófiája a következő feltételezéseken alapul: - A nevelés nem a tanteremben és a vizsgateremben kezdődik, illetve ér véget. A nevelés meghatározó szempontjai mindkettőn kívül is létezhetnek. - A nemzetközi nevelés messzemenően meg kell, hogy haladja azt a szintet, hogy egyszerűen csak információt ad. Feltétlenül magába kell foglalnia a személyiségfejlesztést, az értékek és szemléletmód kialakítását, amelyek segítenek a faji, osztály, vallási, nemi és politikai előítéletek leküzdésében. - A közösség szolgálata (akár helyi, nemzeti vagy nemzetközi közösségé) kiegészíti az intellektuális fejlődést és az elméleti tananyagot. Az IB iskolák (akár nemzetiek, akár nemzetköziek) számára kihívás és jó lehetőség, hogy felvehetik a kapcsolatot a helyi közösségekkel, és így elősegítik a nemzetek közötti megértést. - A kreativitás, az akció és a szolgálat azonos hangsúlyt kap. A CAS kihívás kell, hogy legyen minden egyes diák számára; célja legyen, hogy fejlessze a diák felfedező-hajlamát és önbizalmát, segítse őt egyéni érdeklődési körének és képességeinek fejlesztésében, növelje felelősségtudatát a közösség iránt általában és különösen a hátrányos helyzetűek iránt. Miből áll a CAS? A CAS a két évig tartó IB Program szerves része. A CAS tapasztalati tanulás; az elméleti, akadémikus tanulás kiegészítője, melynek során a tanuló különböző művészeti, sport, valamint önkéntes szolgálati tevékenységekben fejleszti képességeit és személyiségét.

2 A jó CAS program legyen kihívás, de egyben örömforrás is! Biztosítsa a diák számára az önismeret fejlesztését. Ezért a jó CAS programra legyenek jellemzőek a következők. A diákok olyan tevékenységeket folytatnak, melyeket korábban nem végeztek, mert új készségeket leginkább ezekkel lehet fejleszteni. Folytatható már korábban megkezdett tevékenység is, ha a tanuló ebben valamilyen magasabb szint elérésére törekszik. Például, ha valaki korábban már tanult jógázni, akkor taníthatja az osztálytársait. A tanuló egyre inkább úgy láthatja önmagát, mint aki különböző készségekkel és képességekkel rendelkezik. Fedezze fel, hogy van választási lehetősége, ismerve a saját erősségeit és fejlődési lehetőségeit, dönthet arról, hogy hogyan akar továbblépni. A feladat tervezése és a kezdeményezés gyakran másokkal együttműködve történhet. Lehet nagyobb projektek keretében, például az iskolában hagyományosan szervezett programok kapcsán, de lehet diák iniciatíva is kisebb csoportokban. Ficak galéria Munka a rajzszakkörben Ficak galéria Anyaggyűjtés a netről a szobor elkészítéséhez; együttműködés Az együttműködés sok különböző tevékenységben magától értetődő, ilyenek például a zenekarban zenélés, a csapat sportok stb. Legalább egy olyan projektben részt kell venni, aminek során másokkal együtt tevékenykedik a diák, és a tevékenység a CAS-nek legalább két elemét magába foglalja. Rendszeresen kell részt venni a tevékenységben, és részt vállalni a felelősségben a tevékenység folyamán felmerülő problémák megoldásakor. Részt vehet a tanuló valamilyen nemzetközi projektben, de sok olyan dolog is van, melyet helyi vagy országos szinten is meg lehet oldani (például környezetvédelem vagy idősek gondozása). Etikai döntéseket kell hozni, szinte minden CAS tevékenység során. Például a sportpályán, zeneszerzésben vagy olyan szolgálat-tevékenységekben, melyek révén másokkal kapcsolatba kerülünk. Másik példa, ha valaki idős ember segítésére vállalkozik, akkor milyen következményekkel jár, ha egyszer csak már nem tudja teljesíteni a vállalását? Az etikai kérdések megfontolása különböző formákban bizonyítható, részint az önértékelésben, részint a tanárral folytatott megbeszélés során. Ahhoz, hogy a tanuló teljesítse a CAS elvárásait, a felsorolt követelményeknek teljesülnie kell. A hangsúly tehát a tapasztalati tanuláson van, a minőségen és nem a mennyiségen. A diák kb. 150 órában köteles valamilyen CAS tevékenységet folytatni a két év során. Ez heti lebontásban 2-3 órát jelent. Törekedni kell a különböző tevékenységek közti egyensúlyra, 200 óra sport nem válthatja ki a CAS másik két elemét. Fontos az is, hogy legalább egy olyan CAS projektben részt vegyen a diák, amely a CAS több elemét is magába foglalja, például az edzősködés, ami a sport (A) és szolgálat (S) egyben, és hogy csapatmunka legyen.

3 CAS tevékenységek A kreativitás valamely művészeti ágban való tevékenységet jelent. Dedeo Domonkos: Origami ruhatervhez Az akció sportot vagy bármilyen fizikai terhelést foglal magába. A szolgálat részben szociális munkát, részben környezetvédelmi és egyéb nemzetközi programokban való részvételt jelent. Néhány tevékenységet felsorolok példaként, amelyeket diákjaink az elmúlt években folytattak: Kreativitás: - részvétel az iskolai kézműves szakkörben, kiállítások szervezése, rendezése Berze András: Fotó & temperafestés, fénymozgások befotózása - videofilm készítés - részvétel az iskolai kórusban - filmklub szervezése, vezetése, ill. részvétel a filmklub foglalkozásain - iskola újság szerkesztése, cikkek írása - iskolai évkönyvhöz anyaggyűjtés, fényképek készítése, a könyv szerkesztése - részvétel a kerületi zeneiskola zenekarának munkájában - iskolai színjátszó-köri tagság - iskolai rendezvényeken fellépés

4 - szalagavató bálon különböző táncok koreografálása, betanítása és előadása - részvétel az iskolában működő idegenvezető képzésen - a kerületben működő néptánc együttesben való közreműködés - a kerületben működő táncegyüttesben való közreműködés - részvétel az iskolánkban és más iskolákban rendezett ENSZ Modell (MUN) konferenciákon IB-s diák felszólal Berlinben a MUN konferencián: Leidenben dolgoznak a MUN konferencia magyar résztvevői: - részvétel az iskolánkban és más iskolákban rendezett angol és magyar nyelvű vita versenyeken (DEBUT, Disputa) részvétel csillagászat, fotó, programozó, sakk és bridzs szakkörökön - részvétel a túra szakkörön - részvétel a Karinthy Szabadegyetem programjain - rendszeres munka az iskola stúdiójában Akció: - sportolás: foci, röplabda, kosárlabda, tenisz, pingpong, lovaglás, jóga, karate, úszás, kocogás, evezés, korfball, ultimate frisbee, vízilabda stb. - tánc és gimnasztika műsorszámok összeállítása, részvétel ezekben és ezek bemutatása különböző iskolai rendezvényeken

5 - több diák a fent felsorolt sportokban edzősödött is, kisegítve a testnevelőket, ez tulajdonképpen magába foglalja a szolgálat elemet is - tanulóink rendszeresen szerveznek sportversenyeket is, illetve részt vesznek mások által szervezett versenyeken, rendezvényeken (például Avon futóverseny) akár sportolóként, akár önkéntesi munkát végezve Szolgálat: - kisegítés a XVIII. kerületi gyermekotthonban (SOFI) - Kapcsolda kétnapos program iskolánk és a SOFI közös szervezésében, melyben az iskola diákjai testvérré fogadnak egy-egy értelmileg akadályozott gyermeket, és különböző játékokkal, sport- és kézműves foglalkozásokkal együtt töltik el a hét végét (lásd 1. melléklet) - angol nyelvoktatás óvodákban, általános iskolákban, valamint az iskola fiatalabb tanulóinak korrepetálása - részvétel a budapesti "Esély" családsegítő központ munkájában: plakátok készítése, Télapóműsor készítése, előadása, ruha és játékok gyűjtésének megszervezése az iskolában a VIII. kerületi rászoruló gyerekek számára, korrepetálás - karácsonyi és húsvéti ajándék-készítés, műsor összeállítása és előadása az I. számú Szívklinika Gyermekosztályán - részvétel a Bohóc doktor programban - műsor a Pethő Intézetben kezelt gyermekek számára, kisegítés kirándulásokon - részvétel az Amnesty International, az UNICEF és a Greenpeace munkájában - iskolai papírgyűjtés szervezése és hasznosításának megszervezése - pillepalack gyűjtés és azok hasznosítása kerti bútorok készítése az iskola számára - az iskola kertjének rendezése, kerítésfestés amerikai diákokkal - ételosztás fedél nélkülieknek a Food not Bombs mozgalom kereteiben (lásd 2. melléklet) - könyvtáros asszisztensi feladatok ellátása mind a magyar, mind az angol iskolai könyvtárban - segítség nyújtása a Noé állatmenhelyen - idegen nyelv tanítása osztálytársaknak - jóga tanítása osztálytársaknak - az iskola által szervezett ENSZ Modell Konferencia szervezése, lebonyolítása (a linkeket ld. fenn) - az iskolában szervezett vita verseny szervezése, lebonyolítása (linket ld. fenn) - együttműködés a DIA (Demokratikus Ifjúságért Alapítvány) és az Egyesek Ifjúsági Egyesülettel - részvétel az Ágyszínház Alapítvány és a Made by You közös akcióiban - Cipősdoboz akció, adománygyűjtés - részvétel a Greenpeace munkájában - részvétel a Vöröskereszt munkájában - az AIDS megelőzéséről szóló tanfolyam elvégzése és felvilágosító munka az iskolában A CAS-program szervezési feladatai A CAS-koordinátor (a CAS programért felelős tanár) év elején ismerteti a programot, minden tanuló kap egy példányt a CAS Kézikönyvből, amiben a legfontosabb információt megtalálják, továbbá az Interneten hozzáférnek a hivatalos IBO CAS Kézikönyvhöz (CAS Guide) is. A tanár megkéri a diákokat, hogy próbálják végiggondolni, mivel szeretnének foglalkozni a két év alatt. Az esetek többségében a diákoknak már korábban kialakult az érdeklődési körüknek megfelelő CAS tevékenységük, kivéve talán a szociális munka vonatkozásában. Nagyon gyakran azonban erre is rögtön van ötletük.

6 Azokkal a diákokkal, akiknek segítségre van szükségük, a CAS-koordinátor megbeszéli a lehetőségeket, és segít a program megszervezésében. Nagyon fontos, hogy az iskolában a kollegák segítőkészek legyenek, és az iskolavezetés anyagilag és erkölcsileg is támogassa a diákok és tanárok munkáját. Olyan iskolában, ahol sokféle szakkör, sportkör, művészeti együttesek és önképzőkörök működnek, ott könnyű kiválasztani a megfelelő tevékenységeket. Természetesen az ideális az, ha a diák önállóan dolgozik és alakítja ki programját. Az értékelés A két év folyamán minden diák háromhavonta beadja a CAS naplót a koordinátornak. Ebben vezeti azt, hogy az adott időszakban milyen CAS tevékenységeket folytatott és mennyi időt töltött azokkal. Ezen kívül a diák rendszeresen (3-4 alkalommal a 2 év folyamán) beszámol munkájáról, illetve értékeli azt. A CAS koordinátor és a mentorok (minden diáknak van egy CAS mentora, az iskola tanárai közül, aki 4-5 gyerekkel foglalkozik) figyelemmel kísérik a diákok munkáját és fejlődését, rendszeresen megbeszélik a diákokkal tapasztalataikat, értékelik tevékenységüket. A második év végén mind a diák, mind pedig a tanár értékelést ír a tanuló kétéves munkájáról. Az IBO nagyon fontosnak tartja azt, hogy a diák rendszeresen önértékelést tartson; tudatosan végezze a CAS tevékenységeket és értékelje az elért eredményeket. Az alább ismertetett kérdőívek segítik a tanulót ennek elérésében. Az első kérdőív az ún. Jelentkezési lap, amelyen a diák leírja a tervezett tevékenységet, és kéri annak engedélyezését. (Valójában nem engedélyről van itt szó, hanem arról, hogy a koordinátor elfogadja-e a tevékenységet CAS-tevékenységnek.) Itt már a kiválasztásnál végig kell gondolnia a tanulónak, hogy miért is akar egy adott feladattal foglalkozni. Tartalmazza-e a tevékenység azt a nyolc feltételt, melynek a program során teljesülnie kell. Melyek azok a feltételek, amelyek teljesülnek? Melyek azok, amelyeket egy másik tevékenységben kell majd teljesítenie? A második táblázaton vezeti a tanár a diák előmeneteléről a feljegyzéseit. Ezek részben a CAS naplók ellenőrzése és a diákkal történő megbeszélések alapján készülnek. Tulajdonképpen a megbeszéléseken a diák értékeli saját tevékenységét, azt, hogy az általa kitűzött célokat elérte-e vagy sem, teljesültek-e a vállalt feltételek. A tanár szerepe ilyenkor az, hogy megbeszélje a diákkal, hogyan folytassa munkáját a célok elérésében. A harmadik lap egy-egy tevékenység értékeléséhez ad segítséget a diáknak. Ezt általában a tevékenység befejezése után íratjuk meg velük. A kérdőíven a következő kérdések segítenek a diáknak az önértékelésben: 1. Röviden írd le, hogy pontosan mit csináltál a tevékenység során! 2. Mit szerettél volna tanulni a tevékenységből? 3. Mennyire voltál ebben sikeres? 4. Mit tudtál meg magadról és másokról a tevékenység során? 5. Mely képességeid fejlődtek a tevékenység során? 6. Mit profitáltak mások a tevékenységedből? 7. Mit csinálnál másképp legközelebb? 8. Hogy tudod alkalmazni azt, amit a tevékenység során megtanultál, az élet egyéb területein? Ezt a kérdőívet a tevékenységet irányító felnőtt is aláírja, és röviden értékeli a tanuló teljesítményét, hozzáállását. A második év végén a program lezárása után mind a diák, mind pedig a tanár értékelést ír a tanuló kétéves munkájáról. Ha az IBO nem találja kielégítőnek a programot, akkor a tanuló nem kaphat diplomát. (Jutalmazás nincs.)

7 A CAS jelentősége Az IB tantárgyak között nem szerepel a testnevelés, ezért fontos az akció eleme a CAS-nek. Másrészről nagyon jó megoldás az, hogy mindenki olyan sportággal foglalkozhat, amelyet maga választ. Arról nem is beszélve, hogy számos olyan tanuló van, aki rendszeresen jár edzésekre, esetleg élsportoló. Miért kellene a heti 4-10 órás edzéseken kívül még az iskolai testnevelés órán is részt venniük? A kreativitás elemhez azt hiszem nincs sok hozzáfűzni való, ez is éppúgy, mint az előző is, elősegíti a sokoldalú emberré válás folyamatát. Szeretném itt is aláhúzni a választási lehetőség jelentőségét. Ily módon ugyanis az iskolai munka és a hobby nem két teljesen különböző, esetleg egymással ellentétes tevékenység, hanem egy és ugyanaz lehet, tehát az iskolát jobban az élethez közelítheti. Az ún. társadalmi munka pár évtizeddel ezelőtt még a mi életünknek is fontos hozzátartozója volt. Megtanultuk, hogy nemcsak pénzért lehet dolgozni, hogy az önzetlenül, másokért végzett munka örömöt okoz nemcsak annak, akiért végezzük, hanem annak is, aki végzi. Felelősségre nevelt önmagunk és mások iránt is. A rendszerváltás után a társadalmi munka rosszul csengő kifejezéssé vált, mialatt a nyugati országokban éppenséggel egyre inkább rájöttek az emberek, hogy az önkéntesség fontos része életünknek. Szerencsére mostanra itthon is újra divatba jött ez a fogalom, olyannyira, hogy ma már kötelezővé tették a középiskolákban s hivatalosan is elismerték, hogy ebben a Nemzetközi Érettségi Programnak nem kis szerepe volt! A 2000-es évek elején tantestületünk úgy döntött, hogy mivel a CAS rendkívül hasznos, kiterjesztjük a programot a nem IB-s diákokra is. A program a 9. és 10. osztályokban kötelező, és a bizonyítványba bevezetjük, hogy a tanuló sikeresen részt vett benne vagy nem. Döntésünk alapja az volt, hogy úgy láttuk, diákjaink egyre kevésbé töltik hasznosan szabadidejüket. Másrészről az is aggasztotta a tantestületet, hogy a közösségért vállalt felelősségtudat nem igen mutatkozott meg diákjaink jelentős részében. A kötelezően előírt közösségi munka talán nem szerencsés, de ha soha nem próbálja ki egy gyerek, akkor sosem fogja megérezni az adás kétirányú örömét. Nem volt könnyű a program bevezetése, de mára már olajozottan működik, és sokan valóban ráéreztek a jelentőségére. A programban képzéseket is tartunk, elsősorban vezetőképzést. A résztvevők lesznek azután a programszervezők, és a későbbiekben ők a motorjai a CAS programnak is. Egyéb képzések is voltak, például pályázatírás, gazdasági-, pénzügyek intézése, milyen a jó prezentáció stb. Mindez ahhoz vezetett, hogy ma már Magyarországon az érettségire bocsájtás feltétele az 50 óra közösségi szolgálat igazolása. Ehhez persze az is hozzájárulhatott, hogy a külföldi egyetemeken nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy a diák milyen önkéntes munkát végzett középiskolai éveiben. Bibliográfia: International Baccalaureate CAS Guide 2008 Sándor Éva

8 1. MELLÉKLET Kapcsolda Sző, fon, nem takács, viszont nagyon boldog, mi az? Vagy inkább ki az? A helyes válasz: sérült gyerekek (fizikailag, pszichésen, szociálisan) és karinthys diákok a Kapcsolda két napja alatt. Április én került megrendezésre a Karinthy Frigyes Gimnáziumban a Kapcsolda 2009 nevű program, aminek az alapötlete Szalay Kriszta színésznő fejéből pattant ki, és először tavaly rendezték meg, hogy kerüljenek kapcsolatba, ismerjék meg egymást, jussanak közelebb egymáshoz a hátrányos és a jobb körülmények között élő gyerekek, családok. Idén egy csapat lelkes diák nem kevés fáradozásának köszönhetően a program a Karinthyban is megvalósult. Rövid beszámoló a programról. Péntek délután nagy volt a készülődés a gimnázium aulájában és környékén, mindenki izgatottan várta, hogy befussanak az első vendégek. Amint sikerült átverekedni magukat a regisztráción és megkapták a névkártyájukat, a sérült gyerekeket azonnal körbevették a karinthysok, és nem is tágítottak egészen szombat délutánig. A rövid megnyitó után, amin a vendéglátó iskola képviselői és a SOFI (Speciális Oktató és Fejlesztő Intézmény - innen jöttek a gyerekek) igazgatója, valamint gyógypedagógusa is részt vett, már el is kezdődött a párkeresés.

9 Miután mindenki megtalálta a testvérét, következett a táncház és a kézműves programok, többek között arcfestéssel, hangszerkészítéssel és krétarajzolással. Másnap fél 10-re ment vissza mindenki, 10-kor pedig a Nokia és a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) képviselői köszöntötték az egybegyűlteket, tudniillik a Kapcsolda az Önkéntes Fiatalok Napjának egyik kiemelt budapesti programja volt. A ráhangolódó játékok után már mehetett is mindenki kedve szerint szőni az ebédlőbe vagy sportolni az udvarra. A farkasétvágyat délben a büfés Kati néni hotdogjai csillapították, valamint a gyerekek által készített kókusz-és hamismarcipán golyók. Az ebéd utáni kötelező relaxáció jegyében Mr. Karinthy és Paholcsek Bálint adott fergeteges koncertet az egybegyűlteknek. Délután 3 órakor zárult a Kapcsolda, ám addig sem volt hiány programokból, aki akart, fabrikálhatott tejesdobozból pénztárcát, decoupage-olhatott (szalvéta technikával díszíthetett), fonhatott barátság-karkötőt, valamint ha valaki elég szemfüles volt, kaphatott henna-tetoválást is.

10 A média minden formája képviseltette magát az eseményen, Pleskó Ági, a program koordinátora adott rádióinterjút, jelen voltak a Szent László Gimnázium médiás diákjai, akiknek ez lesz a vizsgatémájuk, illetve az egyik helyi újság kiküldött riportere is, szóval megint öregbítettük iskolánk jó hírét, ráadásul mindenki életre szóló élményekkel gazdagodhatott. Ahogy Józsa Irma, a SOFI szövésoktatója fogalmazott: Meg kell szüntetni azt a burkot, amit a társadalom a speciálisan gondozottak köré alkotott. A folyamatos integráció sokat segítene a helyzeten, hiszen sajnos még ma is rendszeresen találkozunk a megkülönböztetés jeleivel. A visszajelzések alapján mindenképp megérte a sok szervezés, és a szervezők nevében csak annyit tudok mondani, hogy: Jövőre, veletek, ugyanitt! Schäffer Lilla tanuló- a Kapcsolda 2009 főszervezője az gimnáziumban

11 2. MELLÉKLET Food not Bombs Diákbeszámoló az élményről, amit a Food not Bombs program jelentett annak a tanulónak, aki a CAS program keretében megismerkedett ezzel a jótékonysági szervezettel. I ve always been interested in human rights issues, so when it came to choosing Service activities for the CAS program I began thinking about what I could do which would address a global issue and I could actually help people. That was when I contacted the Food not Bombs Budapest organization on Facebook. Food not Bombs is a global organization; distribute vegan food to homeless and poor people, while trying to raise attention to the problem of poverty, homelessness and wastefulness. So actually it is also a peaceful way of demonstration. We distribute food every second week. On Saturdays, we go to market halls to get surplus food, which otherwise would not be sold. We even dumpster dive if it comes to that, of course, only in the markets where there is indeed a possibility of finding something consumable. Sometimes we get donations, which we can use for buying ingredients for the dishes or plastic cutlery and plastic plates. Since my mom works in a bakery I can contribute to the cooking with bread and pastries as well as working hands. Then, on Sundays we go to a kitchen of a college dorm and start cooking around 10 am. I ve met with very interesting people during the cooking sessions, there are always some foreigners as well, who come to help and while cooking we talk and get to know each other. The volunteers are mostly university and high school students and I think that the whole organization is very interesting, since there are no leaders and it s a bottom-up approach in order and only to help those in need. We usually cook several dishes; a soup, one or two main courses, even desserts if we have ingredients for them and we also offer warm tea and coffee. For the last some occasions we even had clothes donations, which we could give the needy. When everything s cooked at around 3 p.m., we go to nearby squares or metro stations depending on the weather conditions and start distributing the food. Within an hour and a half every dish is empty and hopefully around 60 stomachs are full. While distributing the food, one gets into close contact with people whose situation is unbelievably worse than ours, they have nothing to eat, nowhere to sleep and nowhere to call home. I literally began revaluing my life and appreciating the things I have instead of wishing things I don t. The gratitude of some people, even if in most cases they don t express in words, you can just see that on their faces, is

12 why it is worth doing this. However, it can be also quite challenging, because that s the real life, and the realness of these global issues feel very close if someone tells you the story of how they became the ones waiting for getting free food. For me, this has been a great experience, which I am going to continue and go help whenever I can. I can thank this experience to the CAS program because that is the reason why I have started looking for extracurricular activities, eventually found Food not Bombs Budapest and started participating in the food distributions.. 3. MELLÉKLET DIÁK-VÉLEMÉNY A CAS-RŐL Boros Eszter ( ): Mit jelent az IB? (lásd az Általános bevezetésnél szerk.) CAS, azaz KarMUN: sokat tanulhattunk belőle, arról, hogy mi motivál embereket, hogyan lehet együtt dolgozni, félreérteni egymást, közösen a legjobb megoldást megkeresni, illetve ha nem oldjunk meg a problémákat, milyen eredményekhez vezethetnek. Sok hibát követtünk el. De milyen jó, hogy tizenévesen megtapasztaltuk és megfogalmaztuk azt, amit később az egyetemen a könyvekben olvastunk. Már akkor rájöhettünk, hogy milyen fontos megtalálni a helyes egyensúlyt, a feladatok fontosságát a saját életünkben és a csoport, a szervezet szempontjából is.

13 4. MELLÉKLET SZOLGÁLAT-TELJESÍTÉS A MAGYAR ÉRETTSÉGIHEZ (50 ÓRA KÖTELEZŐ) MOTTO: HA NEM JÓL SZERVEZETT ÉS/VAGY NEM JÓL VÉGREHAJTOTT A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT, TÖBBET ÁRT, MINT HASZNÁL MIND A DIÁKNAK, MIND A TANÁRNAK!. OBJEKTÍVUMOK évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről (A jogszabály 2013.III.20. hatályos állapota váltás 2013.VII.1.) közösségi szolgálat: szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független, egyéni vagy csoportos tevékenység és annak pedagógiai feldolgozása, Az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele ötven óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása. 97. (2) Az érettségi bizonyítvány kiadásához a közösségi szolgálat végzésének igazolását először a január 1-je után megkezdett érettségi vizsga esetében kell megkövetelni.. A magyar érettségi rendszerbe bevezetett ötven óra közösségi szolgálatnak a mintája államtitkári sajtóközlés alapján is a Nemzetközi Érettségi Program volt. (Lásd fenn: Szolgálat). I. Mit jelent a diáknak a közösségi szolgálat végzése? 50 óra az érettségiig a évfolyam alatt kell elvégezni ezt a feladatot. A tanulói óraszámok 50 óra a törvényileg meghatározott óraszám a szolgálatra 3 év alatt, és 1 év = 37 tanítási hét, akkor 3 x 37 = 111 hét áll a diák rendelkezésére ahhoz, hogy teljesítse ezt a követelményt. Így a szolgálat és a dokumentáció összesen körülbelül heti fél óra elfoglaltságot jelent három éven keresztül.

14 (Matematikailag ellenőrizve: 0.5 óra x 37 tanítási hét x 3 év = 55.5 óra. Természetesen nem fél óránként végzik majd a diákok a szolgálatot, ezt csak a mennyiség érzékeltetésére számoltuk így ki.) Az 5 óra előkészítésen, a 40 óra konkrét tevékenységen és az 5 óra feldolgozáson kívül a sikeres programhoz szükséges idő 1. Az adott szolgálati program előtt alkalmanként és fogadó-intézményenként 1-1 felkészítő órát kell szánni arra, hogy ne érje kellemetlen meglepetés se a tanulókat, se az intézményeket. Minden helyszín és tevékenység új helyzetet jelent a diákoknak, amiről előre tájékozódniuk kell. Bár 5 óra ilyen felkészítő óra beszámolható az 50 órába, de felkészülési idő abban az esetben is kell, ha már volt 5 óra előkészítés korábbi tevékenységekre, hiszen nem biztos, hogy a további órákat olyan helyen végzik, melyre már az első 5 órában felkészültek. 2. A szolgálati program után 1 értékelő/feldolgozó órát kell tartani alkalmanként, illetve fogadóintézményenként, hogy átbeszéljék a diákok a tapasztalataikat. (5 óra elszámolható az 50 órába, de értékelési/feldolgozási idő abban az esetben is kell, ha már volt 5 óra értékelés/feldolgozás korábbi tevékenységeknél, lásd 1.) 3. Dokumentáció Minden gyereknek naplót kell vezetnie az elvégzett szolgálati tevékenységéről: mikor, mennyi időt, hol, mit csinált stb. Az elvégzett feladatok után reflexiókat kell írniuk, ami nagyban segíti őket ahhoz, hogy végiggondolják, átlássák, mit is végeztek, mennyire volt hasznos a munkájuk, hogy lehetne még jobban végezni, mit nyújtott a számukra az adott feladat stb. II. Mit jelent a pedagógusoknak a közösségi szolgálat végzése? A koordináló pedagógusnak egy legalább 30 órás, saját élményt is adó képzésen kell részt vennie, hogy felkészülten végezhesse ezt a számára teljesen új feladatot, amellyel sem az egyetemi képzése során, sem pedig az eddigi tapasztalatai során nem találkozott! Ezután a tanulókkal kapcsolatos feladata a következőkből áll: 1. a fogadóintézmények/lehetőségek megtalálása, a velük való kapcsolat ápolása 2. a diákok folyamatos tájékoztatása a lehetséges tevékenységekről 3. az adott helyszínen a tevékenységek megbeszélése 4. a diákok felkészítése az adott tevékenységre (felkészítő órák tartása) 5. a diákok kísérése, ha nem is minden esetben, 6. a diákok munkájának mentorálása (támogatása, megbeszélése, ellenőrzése) 7. feldolgozó órák tartása 8. a dokumentáció kezelése, az egyéni megoldások elfogadása és értékelése Bár nem minden tevékenységre kell a diákokat folyamatosan elkísérni, azért sok olyan csoportos tevékenység van, ahol feltétlenül szükséges a tanári felügyelet. Pedagógusonként 15 diákot lehet számolni, csak ritkán kezelhető több tanuló egy csapatban.

15 Tanári óraszámok A fenti 8 pont elvégzése egy 30 fős osztály esetében legalább heti 2 óra munkát jelent a 3 éven keresztül a pedagógusnak. Ha egy átlagos iskolában 4 osztály van évfolyamonként, az legalább 12 osztály koordinálását jelenti, ez kb. egy teljes állásnyi munka az osztályokat együtt koordináló pedagógusnak (4 osztály * 3 évfolyam * 2 óra/hét = 24 óra/hét). Ez sokkal jobb megoldás, mintha minden osztályfőnök az eddigi teendői mellé megkapná ezt a feladatot, esetleg heti 2 óra beszámításával, hiszen őket nem készítették fel tanfolyam során erre a feladatra, és csak plusz tehernek fogják érezni. Természetesen több koordinátor is lehet egy iskolában (például egy-egy a különböző tevékenységi területekhez). Minden iskolának át kell gondolnia, hogy náluk milyen rendszere van a közösségi szolgálati programnak, ám a koordináló pedagógusok képzése és munkájuknak anyagi vagy óraszámkedvezménnyel való elismerése elengedhetetlen! Emlékezzünk a mottóra! HA NEM JÓL SZERVEZETT ÉS/VAGY NEM JÓL VÉGREHAJTOTT A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT, TÖBBET ÁRT, MINT HASZNÁL MIND A DIÁKNAK, MIND A TANÁRNAK! Bognár Anikó és Matolcsi Zsuzsa

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT. 1. Az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele ötven óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása.

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT. 1. Az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele ötven óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása. KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT 1. Az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele ötven óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása. 2. Az érettségi bizonyítvány kiadásához a közösségi szolgálat végzésének igazolását

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA Tanuló neve: Oktatási azonosító: Születési hely, idő: Anyja születéskori neve: Tanuló neve: Osztálya:.. Mit nevezünk iskolai közösségi szolgálatnak? Az iskolai közösségi szolgálat

Részletesebben

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Sample letter number 5. International Culture Festival PO Box 34467 Harrogate HG 45 67F Sonnenbergstraße 11a CH-6005 Luzern Re: Festival May 19, 2009 Dear Ms Atkinson, We are two students from Switzerland

Részletesebben

ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT

ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT Szent Benedek Általános Iskola, Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium Szegedi Tagintézménye ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT TÁJÉKOZTATÓ DIÁKOKNAK 2018/2019 Összeállította: Dezső Erzsébet Közösségi

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYZAT

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYZAT KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYZAT 2016 A közösségi szolgálatra vonatkozó jogszabályok A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: köznevelési törvény) a

Részletesebben

AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYZAT

AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYZAT AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYZAT 2015. A közösségi szolgálatra vonatkozó jogszabályok Nkt. 4. (15) közösségi szolgálat: szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének

Részletesebben

4. (13) bekezdés: A közösségi szolgálat: szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között

4. (13) bekezdés: A közösségi szolgálat: szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között Közösségi szolgálat Jogszabályi háttér: A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 40 (13) bek., 97 (2.) bek. A Nemzeti alaptanterv kiadásáról bevezetéséről és alkalmazásáról szóló 110/2012.

Részletesebben

AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYZAT

AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYZAT AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYZAT 2017. A közösségi szolgálatra vonatkozó jogszabályok Nkt. 4. (15) közösségi szolgálat: szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének

Részletesebben

ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY

ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY A feladatsor három részbol áll 1. A vizsgáztató társalgást kezdeményez a vizsgázóval. 2. A vizsgázó egy szituációs feladatban vesz részt a

Részletesebben

AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYZAT

AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYZAT AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYZAT 2017. A közösségi szolgálatra vonatkozó jogszabályok Nkt. 4. (15) közösségi szolgálat: szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének

Részletesebben

AZ ÚJ KÖZNEVELÉSI TÖRVÉNY ELŐÍRÁSA Azoknak a tanulóknak, akik január elseje után kezdik meg érettségi vizsgájukat, az érettségi megkezdésének

AZ ÚJ KÖZNEVELÉSI TÖRVÉNY ELŐÍRÁSA Azoknak a tanulóknak, akik január elseje után kezdik meg érettségi vizsgájukat, az érettségi megkezdésének AZ ÚJ KÖZNEVELÉSI TÖRVÉNY ELŐÍRÁSA Azoknak a tanulóknak, akik 2016. január elseje után kezdik meg érettségi vizsgájukat, az érettségi megkezdésének feltétele, hogy 50 óra közösségi szolgálatban eltöltött

Részletesebben

VERSEGHY FERENC GIMNÁZIUM A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT RENDJE

VERSEGHY FERENC GIMNÁZIUM A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT RENDJE VERSEGHY FERENC GIMNÁZIUM A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT RENDJE 2013 A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 6. (4) bekezdésének értelmében 2016. január 1-jétől az érettségi bizonyítvány kiadásának

Részletesebben

A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYZAT

A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYZAT Jendrassik-Venesz Középiskola és Szakiskola A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYZAT A közösségi szolgálatra vonatkozó jogszabályok Nkt. 4. (15) közösségi szolgálat: szociális, környezetvédelmi,

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT NAPLÓJA Tanuló neve: Oktatási azonosító: Születési hely, idő: Anyja születési neve: Mit nevezünk iskolai nak? Az iskolai egy szervezett keretek között (iskolai osztály, csoport, évfolyam,

Részletesebben

2016. január 1-je után érettségiz diákok kötelez en teljesítend 50 órás közösségi szolgálattal Arra is lehet

2016. január 1-je után érettségiz diákok kötelez en teljesítend 50 órás közösségi szolgálattal Arra is lehet Kedves Szülők! Az alábbiakban tájékoztatót olvashatnak a 2016. január 1-je után érettségiző középiskolai diákok által kötelezően teljesítendő 50 órás közösségi szolgálattal kapcsolatban. A Köznevelési

Részletesebben

Budapest I Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium. közösségi szolgálat megszervezésével kapcsolatos feladatok

Budapest I Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium. közösségi szolgálat megszervezésével kapcsolatos feladatok Budapest I Kerületi Kosztolányi Dezső Gimnázium közösségi szolgálat megszervezésével kapcsolatos feladatok Miről van szó? 2016. január 1-je után az érettségi vizsgára bocsátás feltétele 50 óra közösségi

Részletesebben

AZ ALTISZ ALAPÍTVÁNYI GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM. 1. A közösségi szolgálatra vonatkozó jogszabályok

AZ ALTISZ ALAPÍTVÁNYI GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM. 1. A közösségi szolgálatra vonatkozó jogszabályok AZ ALTISZ ALAPÍTVÁNYI GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATRÓL 2013 1. A közösségi szolgálatra vonatkozó jogszabályok Nkt. 4. (15) közösségi szolgálat: szociális, környezetvédelmi, a tanuló

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYZAT

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYZAT LOVASSY LÁSZLÓ GIMNÁZIUM Lovassy-László-Gymnasium Pedagógiai Program KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYZAT 2013. A közösségi szolgálatra vonatkozó jogszabályok Nkt. 4. (15) közösségi

Részletesebben

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2014 A CSOPORT

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2014 A CSOPORT ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2014 A CSOPORT A feladatok megoldására 45 perc áll rendelkezésedre, melyből körülbelül 10-15 percet érdemes a fogalmazási feladatra szánnod. Megoldásaid a válaszlapra írd! 1.

Részletesebben

Lopocsi Istvánné MINTA DOLGOZATOK FELTÉTELES MONDATOK. (1 st, 2 nd, 3 rd CONDITIONAL) + ANSWER KEY PRESENT PERFECT + ANSWER KEY

Lopocsi Istvánné MINTA DOLGOZATOK FELTÉTELES MONDATOK. (1 st, 2 nd, 3 rd CONDITIONAL) + ANSWER KEY PRESENT PERFECT + ANSWER KEY Lopocsi Istvánné MINTA DOLGOZATOK FELTÉTELES MONDATOK (1 st, 2 nd, 3 rd CONDITIONAL) + ANSWER KEY PRESENT PERFECT + ANSWER KEY FELTÉTELES MONDATOK 1 st, 2 nd, 3 rd CONDITIONAL I. A) Egészítsd ki a mondatokat!

Részletesebben

Keszthely, február 26. Szabó István Köznevelésért Felelős Államtitkári Kabinet

Keszthely, február 26. Szabó István Köznevelésért Felelős Államtitkári Kabinet Keszthely, 2014. február 26. Szabó István Köznevelésért Felelős Államtitkári Kabinet istvan.szabo@emmi.gov.hu 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről szóló törvény 20/2012 (VIII. 31.) kormányrendelet

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT KEMPELEN FARKAS GIMNÁZIUM

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT KEMPELEN FARKAS GIMNÁZIUM KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT KEMPELEN FARKAS GIMNÁZIUM A KÖZNEVELÉSI TÖRVÉNY ELŐÍRÁSA: Azoknak a tanulóknak, akik 2016. január elseje után kezdik meg érettségi vizsgájukat, az érettségi megkezdésének feltétele,

Részletesebben

A Szervezeti és Működési Szabályzat és a Házirend kiegészítése. A közösségi szolgálat megszervezése intézményünkben

A Szervezeti és Működési Szabályzat és a Házirend kiegészítése. A közösségi szolgálat megszervezése intézményünkben A Szervezeti és Működési Szabályzat és a Házirend kiegészítése A közösségi szolgálat megszervezése intézményünkben 1 A közösségi szolgálat megszervezése intézményünkben A nemzeti köznevelésről szóló 2011.

Részletesebben

A Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYZATA

A Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYZATA A Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT SZERVEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS SZABÁLYZATA 2014. A közösségi szolgálatra vonatkozó jogszabályok Nkt. 4. (15) közösségi szolgálat: szociális, környezetvédelmi,

Részletesebben

Audi Hungaria Schule. Tájékoztató az Iskolai Közösségi Szolgálatról

Audi Hungaria Schule. Tájékoztató az Iskolai Közösségi Szolgálatról Tájékoztató az Iskolai Közösségi Szolgálatról Fogalom tisztázás A közösségi szolgálat: szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, Mi

Részletesebben

Nyíregyháza, március 27. Szabó István Köznevelésért Felelős Államtitkári Kabinet

Nyíregyháza, március 27. Szabó István Köznevelésért Felelős Államtitkári Kabinet Nyíregyháza, 2014. március 27. Szabó István Köznevelésért Felelős Államtitkári Kabinet istvan.szabo@emmi.gov.hu Jogszabályi háttér Kötelező alkalmazandó 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről szóló

Részletesebben

Iskolai közösségi szolgálat

Iskolai közösségi szolgálat Iskolai közösségi szolgálat 2017. 11.21. Iskolai Közösségi Szolgálat = Önkéntes munka 1. Az 50 órás iskolai közösségi szolgálat jelentősége Egy egészséges társadalomban nem hagyják magukra a bajbajutottakat,

Részletesebben

A közösségi szolgálat ( ) szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi

A közösségi szolgálat ( ) szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi A közösségi szolgálat ( ) szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független, egyéni vagy csoportos tevékenység és

Részletesebben

Összeállította: Kiss Zoltánné koordinátor az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet közös kiadványa alapján.

Összeállította: Kiss Zoltánné koordinátor az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet közös kiadványa alapján. Összeállította: Kiss Zoltánné koordinátor az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet közös kiadványa alapján. (www.kozossegi.ofi.hu) Jogszabályi háttér: A nemzeti köznevelésről

Részletesebben

Angol Középfokú Nyelvvizsgázók Bibliája: Nyelvtani összefoglalás, 30 kidolgozott szóbeli tétel, esszé és minta levelek + rendhagyó igék jelentéssel

Angol Középfokú Nyelvvizsgázók Bibliája: Nyelvtani összefoglalás, 30 kidolgozott szóbeli tétel, esszé és minta levelek + rendhagyó igék jelentéssel Angol Középfokú Nyelvvizsgázók Bibliája: Nyelvtani összefoglalás, 30 kidolgozott szóbeli tétel, esszé és minta levelek + rendhagyó igék jelentéssel Timea Farkas Click here if your download doesn"t start

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT KEMPELEN FARKAS GIMNÁZIUM

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT KEMPELEN FARKAS GIMNÁZIUM KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT KEMPELEN FARKAS GIMNÁZIUM AZ ÚJ KÖZNEVELÉSI TÖRVÉNY ELŐÍRÁSA: Azoknak a tanulóknak, akik 2016. január elseje után kezdik meg érettségi vizsgájukat, az érettségi megkezdésének feltétele,

Részletesebben

KEKSZ PROGRAM SZABÁLYZAT

KEKSZ PROGRAM SZABÁLYZAT A KEKSz Program célja KEKSZ PROGRAM SZABÁLYZAT 1. Olyan - a szűken vett tanuláson kívüli - tevékenységek szervezése és rendszerezése, amelyek az iskola diákjainak fejlődését, szociális érzékenységét, és

Részletesebben

Budai Nagy Antal Gimnázium Budapest A közösségi szolgálat szervezésével kapcsolatos szabályzat

Budai Nagy Antal Gimnázium Budapest A közösségi szolgálat szervezésével kapcsolatos szabályzat Budai Nagy Antal Gimnázium Budapest A közösségi szolgálat szervezésével kapcsolatos szabályzat - 1 - A közösségi szolgálatra vonatkozó jogszabályok A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény

Részletesebben

Mit értünk közösségi szolgálaton?

Mit értünk közösségi szolgálaton? Mit értünk közösségi szolgálaton? olyan tevékenység, melyet a diákok értékeik mentén választanak, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végeznek, azzal a helyi közösség érdekeit szolgálják, és mellyel saját

Részletesebben

Mosolits Lászlóné. Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet

Mosolits Lászlóné. Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet Mosolits Lászlóné Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet Indokok Forrás: Skrabski Árpád- Kopp Mária: A bizalom, mint a társadalmi tőke központi jellemzője Indokok 1000 emberből két óra alatt mindössze

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ DIÁKOKNAK

TÁJÉKOZTATÓ DIÁKOKNAK TÁJÉKOZTATÓ DIÁKOKNAK Miről lesz szó? 2016. január 1-je után az érettségi vizsgára bocsátás feltétele 50 óra közösségi szolgálat teljesítése. A 2012/2013. tanévben középfokú tanulmányaikat megkezdőket

Részletesebben

Iskolai közösségi szolgálat. BGSZC Szász Ferenc Kereskedelmi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Iskolai közösségi szolgálat. BGSZC Szász Ferenc Kereskedelmi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Iskolai közösségi szolgálat BGSZC Szász Ferenc Kereskedelmi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Jogszabályi háttér A kötelezően alkalmazandó jogszabály a köznevelési törvény, a Nemzeti alaptanterv kiadásáról,

Részletesebben

Mellékletek. Alapelvek. Törvényi háttér, jogszabályi rendelkezések ZÁRADÉKOK

Mellékletek. Alapelvek. Törvényi háttér, jogszabályi rendelkezések ZÁRADÉKOK Mellékletek Alapelvek Törvényi háttér, jogszabályi rendelkezések ZÁRADÉKOK Alapelvek A kölcsönösség elve azt jelenti, hogy egyszerre kell a szolgálat jellegnek és az élménypedagógia alapú tanulásnak megvalósulnia.

Részletesebben

www.kozossegi.ofi.hu Mit értünk közösségi szolgálaton? olyan tevékenység, melyet a diákok értékeik mentén választanak, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végeznek, azzal a helyi közösség érdekeit szolgálják,

Részletesebben

Közösségi szolgálat megszervezésével kapcsolatos feladatok

Közösségi szolgálat megszervezésével kapcsolatos feladatok Móricz Zsigmond Református Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Közösségi szolgálat megszervezésével kapcsolatos feladatok TÁJÉKOZTATÓ DIÁKOKNAK http://www.youtube.com/watch?v=melbotthh6i&feature=player_detailpage

Részletesebben

Közösségi szolgálat megszervezésével kapcsolatos feladatok

Közösségi szolgálat megszervezésével kapcsolatos feladatok Móricz Zsigmond Református Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Közösségi szolgálat megszervezésével kapcsolatos feladatok TÁJÉKOZTATÓ DIÁKOKNAK http://www.youtube.com/watch?v=melbotthh6i&feature=player_detailpage

Részletesebben

Iskolai Közösségi Szolgálat. Teljesítési napló

Iskolai Közösségi Szolgálat. Teljesítési napló Iskolai Közösségi Szolgálat Teljesítési napló Név: Születési hely, idő: Anyja neve: Cím: Osztályfőnök: Iskola pecsétje: 1 Mit nevezünk iskolai közösségi szolgálatnak? Az iskolai közösségi szolgálat egy

Részletesebben

A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATRA VONATKOZÓ JOGSZABÁLYOK I HATÁLLYAL

A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATRA VONATKOZÓ JOGSZABÁLYOK I HATÁLLYAL A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATRA VONATKOZÓ JOGSZABÁLYOK 2016.09.01-I HATÁLLYAL 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 6. (4) A középiskola elvégzését közvetlenül követő érettségi vizsgaidőszakban az érettségi

Részletesebben

IKSZ Ahogyan mi látjuk tapasztaljuk. a veszprémi Vetési Albert Gimnáziumban

IKSZ Ahogyan mi látjuk tapasztaljuk. a veszprémi Vetési Albert Gimnáziumban IKSZ Ahogyan mi látjuk tapasztaljuk a veszprémi Vetési Albert Gimnáziumban Röviden rólunk 1989.szeptember 2. Kertvárosi környezet Tág, világos terek, Nagy park, szabadtéri pályák 20 osztály- 650 tanuló

Részletesebben

Közösségi szolgálat megszervezésével kapcsolatos feladatok

Közösségi szolgálat megszervezésével kapcsolatos feladatok Móricz Zsigmond Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium Közösségi szolgálat megszervezésével kapcsolatos feladatok TÁJÉKOZTATÓ DIÁKOKNAK http://www.youtube.com/watch?v=melbotthh6i&feature=player_detailpage

Részletesebben

IKSZ Kutatások, Tapasztalatok

IKSZ Kutatások, Tapasztalatok IKSZ Kutatások, Tapasztalatok Budapest, 2015. február 20. Dr. Bodó Márton Az IKSZ fejlesztő hatása nemzetközi tapasztalatok szerint - ha felkészítés és reflexió kapcsolódik hozzá, - ha nem alkalmi, hanem

Részletesebben

TestLine - Angol teszt Minta feladatsor

TestLine - Angol teszt Minta feladatsor Minta felaatsor venég Téma: Általános szintfelmérő Aláírás:... Dátum: 2016.05.29 08:18:49 Kérések száma: 25 kérés Kitöltési iő: 1:17:27 Nehézség: Összetett Pont egység: +6-2 Értékelés: Alaértelmezett értékelés

Részletesebben

Iskolai Közösségi Szolgálat szervezése az Övegesben

Iskolai Közösségi Szolgálat szervezése az Övegesben Iskolai Közösségi Szolgálat szervezése az Övegesben Készítette: Mézes József 2015. február 2012 a fogalom megjelenése szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett

Részletesebben

Milyen tevékenységre vonatkozik (I.)

Milyen tevékenységre vonatkozik (I.) KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT Kire vonatkozik. első alkalommal a 2016. január 1-je után érettségi vizsgára jelentkező tanulókra ez a 2012/2013. tanévben 9. évfolyamos középiskolai tanulókat már érinti Milyen tevékenységre

Részletesebben

Diákok a közösség szolgálatában - önkéntes program bevezetése a KLIK TOLNA MEGYEI középiskoláiban Pályázat adatai

Diákok a közösség szolgálatában - önkéntes program bevezetése a KLIK TOLNA MEGYEI középiskoláiban Pályázat adatai Tartalom A pályázat célja... 3 A pályázat részcéljai... 3 Az intézmények által vállalt megvalósítandó tevékenységek (fotók)... 3 SZTÁRAI MIHÁLY GIMNÁZIUM... 3 Székhely Intézmény... 4 Bezerédj István Szakképző

Részletesebben

AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT A KOORDINÁTOR SZEMÉVEL. Budapest, I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium. Ferencz Zsófia, 2014

AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT A KOORDINÁTOR SZEMÉVEL. Budapest, I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium. Ferencz Zsófia, 2014 AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT A KOORDINÁTOR SZEMÉVEL Budapest, I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium Ferencz Zsófia, 2014 AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT FOGALMA, CÉLJA Egy egészséges társadalomban nem

Részletesebben

ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT (IKSZ) Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola

ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT (IKSZ) Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT (IKSZ) Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola Érettségizés feltétele 2016. január 1-jétől kötelező érettségi előfeltétel lesz az iskolai közösségi szolgálat

Részletesebben

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2012 A CSOPORT. to into after of about on for in at from

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2012 A CSOPORT. to into after of about on for in at from ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2012 A CSOPORT A feladatok megoldására 45 perc áll rendelkezésedre, melyből körülbelül 10-15 percet érdemes a levélírási feladatra szánnod. Sok sikert! 1. Válaszd ki a helyes

Részletesebben

Tájékoztató a közösségi szolgálatról diákoknak, szülőknek

Tájékoztató a közösségi szolgálatról diákoknak, szülőknek Tájékoztató a közösségi szolgálatról diákoknak, szülőknek Időt kell szakítanod embertársaidra. Tégy valamit másokért, ha még oly apróságot is. Valamit, amiért fizetséget nem kapsz, csupán a kitüntető érzést,

Részletesebben

Can/be able to. Using Can in Present, Past, and Future. A Can jelen, múlt és jövő idejű használata

Can/be able to. Using Can in Present, Past, and Future. A Can jelen, múlt és jövő idejű használata Can/ Can is one of the most commonly used modal verbs in English. It be used to express ability or opportunity, to request or offer permission, and to show possibility or impossibility. A az egyik leggyakrabban

Részletesebben

Tolna Megyei Szent László Szakképző Iskola és Kollégium Vályi Péter Szakképző Iskolai

Tolna Megyei Szent László Szakképző Iskola és Kollégium Vályi Péter Szakképző Iskolai Tartalom A pályázat célja... 2 A pályázat részcéljai... 2 Az intézmények által vállalt megvalósítandó tevékenységek (fotók)... 2 Székhely Intézmény... 2 Bezerédj István Szakképző Iskolai Tagintézmény...

Részletesebben

Iskolai közösségi szolgálat

Iskolai közösségi szolgálat Iskolai közösségi szolgálat Mi a különbség? Iskolai közösségi szolgálat Önkéntesség Önkéntesség: olyan tevékenység, amelyet a személy szabad akaratából, egyéni választása és motivációja alapján pénzügyi

Részletesebben

Iskolai közösségi szolgálat

Iskolai közösségi szolgálat Iskolai közösségi szolgálat Jogszabályi háttér 1. A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) 2. 110/2012. (VI. 04.) Kormányrendelet ( a NAT kiadásáról, bevezetéséről és

Részletesebben

Tájékoztató a közösségi szolgálatról diákoknak és szülőknek. Iskolai koordinátor: Vallus Éva tanár,

Tájékoztató a közösségi szolgálatról diákoknak és szülőknek.   Iskolai koordinátor: Vallus Éva tanár, Tájékoztató a közösségi szolgálatról diákoknak és szülőknek. www.kozossegi.ofi.hu Iskolai koordinátor: Vallus Éva tanár, evavallus@gmail.com Kire vonatkozik első alkalommal a 2016. január 1-je után érettségi

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATRÓL 2017/2018 KÉSZÍTETTE: KOLMAN KRISZTIÁN (KOORDINÁTOR)

TÁJÉKOZTATÓ A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATRÓL 2017/2018 KÉSZÍTETTE: KOLMAN KRISZTIÁN (KOORDINÁTOR) TÁJÉKOZTATÓ A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATRÓL 2017/2018 KÉSZÍTETTE: KOLMAN KRISZTIÁN (KOORDINÁTOR) MI AZ A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT? 2016-tól az érettségi vizsgára jelentkezés előfeltétele, hogy minden diák 50 óra közösségi

Részletesebben

ISMÉTLÉS 2. IGEIDŐK-SPECIÁLIS ESETEK

ISMÉTLÉS 2. IGEIDŐK-SPECIÁLIS ESETEK Könnyen, Gyorsan Angolul! ISMÉTLÉS 2. IGEIDŐK-SPECIÁLIS ESETEK IDEGTÉPŐ IGEIDŐK Csak azután tudjuk berendezni a házat, miután felépítettük! EGYSZERŰ JELEN IDŐ And then he says... And then he said... In

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT. - Minden olyan tevékenység, amellyel a fiatal a saját, helyi közösségének javára tehet

KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT. - Minden olyan tevékenység, amellyel a fiatal a saját, helyi közösségének javára tehet Közösségi szolgálat Szt.Benedek Iskolaközpont KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT Mi számít közösségi szolgálatnak? - Minden olyan tevékenység, amellyel a fiatal a saját, helyi közösségének javára tehet - Ha ez a tevékenység

Részletesebben

1. feladat: Hallgasd meg az angol szöveget, legalább egyszer.

1. feladat: Hallgasd meg az angol szöveget, legalább egyszer. 1. feladat: Hallgasd meg az angol szöveget, legalább egyszer. 2. feladat: Hallgasd meg a második hanganyagot, a magyarázatom, és utána azonnal hallgasd meg az eredeti szöveget, figyeld meg, mennyivel jobban

Részletesebben

Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium HELYI TANTERV

Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium HELYI TANTERV Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium HELYI TANTERV 2016 A GIMNÁZIUM HELYI TANTERVE Iskolánk küldetéséből, feladataiból eredően az oktatás minőségét, hatékonyságát, a tanulói teljesítmény növelését

Részletesebben

Iskolai közösségi szolgálat megszervezése

Iskolai közösségi szolgálat megszervezése Iskolai közösségi szolgálat megszervezése Nagykun Baptista Oktatási Központ Általános Iskola, Középiskola és Kollégium Illéssy Sándor Szakgimnázium és Szakközépiskola Tagintézménye 2018. szeptember Készítette:

Részletesebben

Jogszabályi háttér. (Részlet a nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvényből)

Jogszabályi háttér. (Részlet a nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvényből) 1. sz. melléklet Jogszabályi háttér 1. 1. Nemzeti köznevelési törvény (Részlet a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvényből) Részletek a törvényből: A közösségi szolgálat: szociális, környezetvédelmi,

Részletesebben

ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY

ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA I. VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY A feladatsor három részből áll 1. A vizsgáztató társalgást kezdeményez a vizsgázóval. 2. A vizsgázó egy szituációs feladatban vesz részt a

Részletesebben

Minta ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA II. Minta VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY

Minta ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA II. Minta VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY ANGOL NYELV KÖZÉPSZINT SZÓBELI VIZSGA II. A feladatsor három részből áll VIZSGÁZTATÓI PÉLDÁNY 1. A vizsgáztató társalgást kezdeményez a vizsgázóval. 2. A vizsgázó egy szituációs feladatban vesz részt a

Részletesebben

Palonai Magyar Bálint Általános Iskola

Palonai Magyar Bálint Általános Iskola Intézmény neve: Palonai Magyar Bálint Általános Iskola Igazgató: Makkos Csaba Címe: Fonyód Fő u. 8. Telefon / fax: 85 / 361423 Email cím: mbaltisk@tonline.hu OM azonosító: 034007 Telefon: 85361423 1. Pedagógusok

Részletesebben

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2015 B CSOPORT

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2015 B CSOPORT ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2015 B CSOPORT A feladatok megoldására 45 perc áll rendelkezésedre, melyből körülbelül 10-15 percet érdemes a fogalmazási feladatra szánnod. Megoldásaid a válaszlapra írd! 1.

Részletesebben

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2013 A CSOPORT. on of for from in by with up to at

ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2013 A CSOPORT. on of for from in by with up to at ANGOL NYELVI SZINTFELMÉRŐ 2013 A CSOPORT A feladatok megoldására 45 perc áll rendelkezésedre, melyből körülbelül 10-15 percet érdemes a levélírási feladatra szánnod. Sok sikert! 1. Válaszd ki a helyes

Részletesebben

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Sample letter number 1. Vancouver English Centre 47. Zoltán u. 840 Have St, Suite 200 Budapest Vancouver BC V6Z 212 H-1114 Canada Ref.: application 15 Januar, 2010 Dear Sir/Madam, I have just read your

Részletesebben

Kreativitás-Erőbedobás-Közöségépítés-Szolgálat

Kreativitás-Erőbedobás-Közöségépítés-Szolgálat Kapcsolda-Közledjünk egymás felé! Ép és értelmi fogyatékos fiatalok közösségi programja Sző, fon, nem takács, viszont nagyon boldog, mi az? Vagy inkább ki az? A helyes válasz: értelmi fogyatékos és karinthys

Részletesebben

Arany János Programokról. 2013. augusztus 22. Dr. Polonkai Mária c. egyetemi docens Arany János Programok szakmai vezetője

Arany János Programokról. 2013. augusztus 22. Dr. Polonkai Mária c. egyetemi docens Arany János Programok szakmai vezetője Arany János Programokról 2013. augusztus 22. Dr. Polonkai Mária c. egyetemi docens Arany János Programok szakmai vezetője Az Arany János Programokról Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Nemzeti Tehetségfejlesztési

Részletesebben

Helyi tanterv MELLÉKLET. Intézményünk helyi tantervének jogszabályi keretei:

Helyi tanterv MELLÉKLET. Intézményünk helyi tantervének jogszabályi keretei: Intézményünk helyi tantervének jogszabályi keretei: Helyi tanterv MELLÉKLET - 2011.évi CXC törvény nemzeti köznevelésről 6. számú Melléklete - 110/2012.(VI.4.) Kormányrendelet a Nemzeti Alaptanterv kiadásáról,

Részletesebben

30/846-9130, 30/681-0007 elestaregyesulet@gmail.com www.elestaregyesulet.mindenkilapja.hu

30/846-9130, 30/681-0007 elestaregyesulet@gmail.com www.elestaregyesulet.mindenkilapja.hu SOMOGY MEGYEI CIVIL INFORMÁCIÓS CENTRUM 7400 Kaposvár, Csokonai u.1. 3/5. - EGYÜD Árpád Kulturális Központ, Agóra - ÉLÉSTÁR Fogyasztóvédelmi és Jogvédő Egyesület 30/846-9130, 30/681-0007 elestaregyesulet@gmail.com

Részletesebben

Portfólióvédés március 2. Bajnokné Vincze Orsolya. Pedagógiai előadó Református Pedagógiai Intézet

Portfólióvédés március 2. Bajnokné Vincze Orsolya. Pedagógiai előadó Református Pedagógiai Intézet Portfólióvédés 2018. március 2. Bajnokné Vincze Orsolya Pedagógiai előadó Református Pedagógiai Intézet Hitvallásom Nem változtathatunk azon, ami már megtörtént, de hatást gyakorolhatunk arra, ami most

Részletesebben

Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakképző Iskola, 2700 Cegléd, Széchenyi út 16. Különös közzétételi lista a 2011-2012-es tanévre

Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakképző Iskola, 2700 Cegléd, Széchenyi út 16. Különös közzétételi lista a 2011-2012-es tanévre Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakképző Iskola, 2700 Cegléd, Széchenyi út 16. Különös közzétételi lista a 2011-2012-es tanévre 10. számú melléklet a 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet és a 32/2008.

Részletesebben

Palonai Magyar Bálint Általános Iskola

Palonai Magyar Bálint Általános Iskola Intézmény neve: Palonai Magyar Bálint Általános Iskola Igazgató: Makkos Csaba Címe: Fonyód Fő u. 8. Telefon / fax: 85 / 361423 Email cím: mbaltisk@tonline.hu OM azonosító: 034007 Telefon: 85361423 1. Pedagógusok

Részletesebben

ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT (IKSZ)

ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT (IKSZ) ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT (IKSZ) Kinek szól? A nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint az érettségi vizsga megkezdésének feltétele ötven óra közösségi szolgálat teljesítése, amelyet első alkalommal

Részletesebben

Különös közzétételi lista A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához

Különös közzétételi lista A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Különös közzétételi lista 2018. 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Kőszeg: Középiskolai tanár: Általános iskolai tanár: Tanító speciális

Részletesebben

EXKLUZÍV AJÁNDÉKANYAGOD A Phrasal Verb hadsereg! 2. rész

EXKLUZÍV AJÁNDÉKANYAGOD A Phrasal Verb hadsereg! 2. rész A Phrasal Verb hadsereg! 2. rész FONTOS! Ha ennek az ajándékanyag sorozatnak nem láttad az 1. részét, akkor mindenképpen azzal kezdd! Fekete Gábor www.goangol.hu A sorozat 1. részét itt éred el: www.goangol.hu/ajandekok/phrasalverbs

Részletesebben

Page C:\Users\medveyt\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Outlook\EZ2M0857\ of eredmenyek_jav (2)

Page C:\Users\medveyt\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Outlook\EZ2M0857\ of eredmenyek_jav (2) 1.) Mennyiben befolyásolja az intézményvezető hozzáállása az IKSZ szervezésének hatékonyságát? Alapvetően meghatározza 7 17,95% Erősen hat rá 11 28,21% Nem befolyásolja Csak mint az iskolai koordinátor

Részletesebben

Iskolánk közel 700 tanuló közössége

Iskolánk közel 700 tanuló közössége Iskolánk közel 700 tanuló közössége 24 osztályban nemzetiségi nyelvoktató program, 6 tanulócsoportban nemzetiségi kétnyelvű oktatás, 3 összevont csoportban sajátos nevelési igényű tanulók tanterve szerinti

Részletesebben

Közösségi szolgálat. Tájékoztató a szülők részére

Közösségi szolgálat. Tájékoztató a szülők részére Közösségi szolgálat Tájékoztató a szülők részére A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. Törvény A segédlet célja Egy egészséges társadalomban nem hagyják magukra a bajba jutottakat, azonban a segítségnyújtást,

Részletesebben

A mi iskolánk. Iskolánk közel 700 tanuló közössége

A mi iskolánk. Iskolánk közel 700 tanuló közössége A mi iskolánk Iskolánk közel 700 tanuló közössége A mi iskolánk 24 osztályban nemzetiségi nyelvoktató program 6 tanulócsoportban nemzetiségi kétnyelvű oktatás 2 angol nyelvet oktató általános tantervű

Részletesebben

Különös közzétételi lista

Különös közzétételi lista Különös közzétételi lista 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához 2. A nevelő és oktató munkát segítők száma, feladatköre, iskolai végzettsége

Részletesebben

Relative Clauses Alárendelő mellékmondat

Relative Clauses Alárendelő mellékmondat Relative Clauses Alárendelő mellékmondat We use relative clauses to give additional information about something without starting another sentence. By combining sentences with a relative clause, your text

Részletesebben

ANGOL NYELV Helyi tanterv

ANGOL NYELV Helyi tanterv ANGOL NYELV Helyi tanterv (A kerettantervi elveknek, szempontoknak és óraszámoknak megfeleltetve) Célok és feladatok Általános iskola 4. évfolyam Angol nyelv A gyermekkori idegennyelv-oktatás alapvető

Részletesebben

Légyavilágvilágossága évi karácsonyi kezdeményezés november 24. december 25.

Légyavilágvilágossága évi karácsonyi kezdeményezés november 24. december 25. Légyavilágvilágossága 2017. évi karácsonyi kezdeményezés 2017. november 24. december 25. MOTTÓ Amint követjük a Szabadító példáját, valamint úgy élünk, ahogyan Ő élt és tanított, akkor ez a világosság

Részletesebben

4. (13) bekezdés: A közösségi szolgálat: szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között

4. (13) bekezdés: A közösségi szolgálat: szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között Közösségi szolgálat Összeállította: Marosánné dr. Gáti Gabriella, Kiss Zoltánné igazgató, koordinátor az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet közös kiadványa alapján.

Részletesebben

a) börze (erre iskolai osztályokat várunk) b) szakmai fórum (erre az oktatási intézmények közszolgálatos felelőseit, intézményvezetőit várjuk)

a) börze (erre iskolai osztályokat várunk) b) szakmai fórum (erre az oktatási intézmények közszolgálatos felelőseit, intézményvezetőit várjuk) Tisztelt Intézményvezetők, kedves Kollégák! A Pro Kultúra Liszt-központja egy Közösségi Szolgálati Börzét szervez a soproni középiskoláknak. Részvétel esetén 2 óra igazolható az érettségihez szükséges

Részletesebben

Készítette:Fürjes-Gáborné Csépányi Ágnes igazgató tanügyigazgatási-szakértő

Készítette:Fürjes-Gáborné Csépányi Ágnes igazgató tanügyigazgatási-szakértő A lelkesedés nagyon fontos a siker elérése érdekében, lelkesedni pedig csak olyan dolog iránt tud az ember, amit szeret is. Amikor hivatást választunk érdemes tehát figyelembe venni az érdeklődési területeinket,

Részletesebben

Workshop - Jó gyakorlat börze

Workshop - Jó gyakorlat börze Workshop - Jó gyakorlat börze Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium Budapest, 2015. november 19. Tapasztalatok felmérése az Iskolai Közösségi Szolgálat kapcsán Nem tehetjük, hogy ne mondjuk

Részletesebben

Ft helyett csak Ft Ft/hó helyett csak Ft/hó

Ft helyett csak Ft Ft/hó helyett csak Ft/hó Tanfolyami összefoglaló Tervezett kezdés: 2019-09-21 Ütemezés: Időtartam: Hetente 7 hónap Helyszín: Budán: XI. Villányi út 5-7. vagy Pesten: XIII. Frangepán u. 19. Tanfolyami napok: szombat 9:00-15:30,

Részletesebben

Ifjúsági Közösségi Szolgálat IKSz. Magyar Környezeti Nevelési Egyesület MKNE Fogadó szervezet

Ifjúsági Közösségi Szolgálat IKSz. Magyar Környezeti Nevelési Egyesület MKNE Fogadó szervezet Ifjúsági Közösségi Szolgálat IKSz Magyar Környezeti Nevelési Egyesület MKNE Fogadó szervezet Egy jó gyakorlat: MKNE - BNAG Együttműködési megállapodás a közösségi szolgálat megszervezéséről... Vállalások:

Részletesebben

Iskolai közösségi szolgálat - az iskolák és a fogadó intézmények közötti kapcsolat módszertana

Iskolai közösségi szolgálat - az iskolák és a fogadó intézmények közötti kapcsolat módszertana Iskolai közösségi szolgálat - az iskolák és a fogadó intézmények közötti kapcsolat módszertana Szentendre, 2013. október 28. Dr. Bodó Márton Fogalma Nemzeti köznevelési törvény A közösségi szolgálat: szociális,

Részletesebben

SZÜLŐ-KÉRDŐÍV KIÉRTÉKELÉSE 44 válasz alapján. 1. Hányadik évfolyamra jár legidősebb iskolánkba járó gyermeke?

SZÜLŐ-KÉRDŐÍV KIÉRTÉKELÉSE 44 válasz alapján. 1. Hányadik évfolyamra jár legidősebb iskolánkba járó gyermeke? SZÜLŐ-KÉRDŐÍV KIÉRTÉKELÉSE válasz alapján Az iskola vezetősége novemberében arra kérte a szülőket, hogy e kérdőív kitöltésével segítsék az iskola fejlődését és adjanak visszajelzést arra, hogy látják az

Részletesebben

Intézményértékelés összehasonlítása tanár és diák szemszögéből

Intézményértékelés összehasonlítása tanár és diák szemszögéből Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola Intézményértékelés összehasonlítása és szemszögéből Képet készítette: adam44 Készítette: Bozóki Judit és minőségbiztosítási

Részletesebben