E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat."

Átírás

1 Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi ( valamint az országos és regionális intézetek honlapjainak aktuális tartalmakat megjelenítő oldalain szíveskedjen tájékozódni.

2 ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS A STRANDOK VÍZMINŐSÉGÉNEK ÉS ÁLTALÁNOS HIGIÉNÉS HELYZETÉNEK ELLENŐRZÉSI TAPASZTALATAIRÓL A ÉVI FÜRDŐSZEZONBAN A jelentés alapjául szolgáló, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közegészségügyi vizsgálatai a évi fürdőszezonban kiterjedtek a természetes fürdőhelyekre és a szezonálisan működő medencés fürdőkre. E jelentés a május 1-i, illetve az ettől eltérő későbbi szezonkezdettől az augusztus 10-ig terjedő időszakot öleli fel. I. Természetes fürdőhelyek A természetes fürdőkre vonatkozó szabályozás a évben jelentősen változott, mivel április hónapban életbe lépett a korábbi rendeletet felváltó, az új 2006/7/EK irányelvet átültető 78/2008. (IV.3.) Korm. rendelet a természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdővizek kijelöléséről és üzemeltetéséről. A kormányrendelet új feladatokat telepített az ÁNTSZ hatáskörébe, melyek egy része korábban jegyzői hatáskör volt. Az uniós irányelvből származó új fogalmak bevezetése, az eddig nem az ÁNTSZ hatáskörébe tartozó feladatok ellátása, valamint a kormányrendelet a szezonkezdéshez képest késői megjelenése jelentősen megnehezítette a közegészségügyi hatóság a kormányrendelet végrehajtásával kapcsolatos feladatainak ellátását. Jelenleg az országban 232 db kijelölt és engedélyezett természetes fürdőhely található, ebből a Balatonon 131, a Velencei-tavon 9, a Tisza-tavon 5, a Dunán és a Tiszán fürdőhelyet tartunk nyilván (1. táblázat). A felsorolt 5 legfontosabb víztesten 171 fürdőhely található, ami az összes nyilvántartott fürdőhelyünk 73 %-a. A fürdővizekből a szezon folyamán augusztus 10-ig 591 mintát vettek bakteriológiai vizsgálatra, amelyek 98,3-ban megfelelőnek bizonyultak. Összesen 8 fürdőhelyen fordult elő kifogásolt eredmény, ebből 6 a Tiszánál (ld. 1. táblázat). A fürdőhelyek és a kifogásolt vízminták régiónkénti megoszlását a 2. táblázat részletezi. A vízminták kifogásoltsága országos átlagban is csak 1,7 %, és mindössze 12 fürdőhelyen fordult elő kifogásolt eredmény. Az előzetesen (az Uniónak is) bejelentett 232 fürdőhely közül 5 esetében nem történt vizsgálat különböző okok miatt; két nem bejelentett fürdőhely szerepelt a monitorozottak között. Az összes figyelembe vehető fürdőhely száma 234. Az ország öt legfontosabb vízteste közül négyről (Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó és Dunamellékágak) megállapítható, hogy a vízminőség megfelelő.

3 2 Tartós fürdési tilalom alá a következő strandok kerülnek: Budakalász, Omszki-tó, és Bajánsenye, Krammer-tó (Vas megye). Az Omszki-tónál a nem megfelelő feltételek (magas növényzettel borított partszakasz, balesetveszélyes állapotú faszerkezetű stég, szociális helyiségek és úszómesteri felügyelet hiánya) miatt a fürdővíz használatát nem engedélyezték. A Krammer-tó magántulajdonban van, a fürdési tilalmat a tulajdonos kívánságára rendelték el. Rossz vízminőség, illetve a tiszai áradás miatt több helyen kellett átmeneti fürdési tilalmat elrendelni. A szezon során előfordult rendkívüli helyzetek: A kékalga (cianobaktérium) toxin által okozott egészségügyi kockázat egy esetben sem jelentkezett, de a magas klorofill-a érték miatt egy esetben történt intézkedés (Lengyeltóti Kék-tó). Két helyen észleltek kagylópusztulást, mely nem okozott vízminőség romlást. Vízbefúlásos haláleset a nyilvántartott fürdőhelyek közül egy esetben, az Omszkitónál fordult elő június 24-én. Nem engedélyezett és nem kijelölt strandok: az ország több területén találhatók fürdőzők által nagy számban látogatott olyan víztestek, amelyeken a fürdés hatóságilag nem engedélyezett. Ezek többsége vízjogilag bányató (pl. Budakalász, Szentendre, Gyékényes). A bányatavak melletti strand határozati kijelölése nem történt meg, vízminőségről vízvizsgálati eredmény nincs. A strandok higiénés helyzetével kapcsolatos jelentősebb észrevételek: Általánosságban elmondható, hogy a kijelölt természetes fürdők üzemeltetési szabályzattal rendelkeznek. A fürdővíz használati engedélyben előírt vízvizsgálatokat az előírásnak megfelelően végeztetik akkreditált laboratóriummal. A jogszabályi előírásokat betartására törekednek. A kisebb hiányosságok megszüntetésére jegyzőkönyvi illetve helyszíni intézkedés történik minden esetben (pl.: fürdővíz laboratóriumi eredményeinek kihelyezése a vendégek tájékoztatására). A fürdővíz használati engedélyek és a strandkijelölő határozatok elkészítése néhány helyen jelenleg is folyamatban van, mivel a szakhatóságok hiánypótlásai miatt az ügyintézés határideje lényegesen meghosszabbodott. II. Szezonális üzemelő medencés fürdők Az strandfürdők létesítésére és üzemeltetésére vonatkozó rendeletek: - 121/ (VII. 24.) Korm. rendelet a közfürdők létesítéséről és működéséről, és - 37/1996. (X.18.) NM rendelet a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről.

4 január 1. óta a közfürdők medencéi csak vízforgató berendezés üzemeltetésével működtethetők. A vízforgató berendezés kiépítésére vonatkozó kötelezettséget a közfürdők létesítéséről és működéséről szóló 121/1996. (VII. 24.) Korm. rendelet tartalmazza. A medencék jó hidraulikai kialakítása és a vízforgató berendezések üzemeltetése minden egyéb intézkedésnél nagyobb mértékben járul hozzá a fürdőzők fertőzéssel szembeni védelméhez, mivel megfelelő üzemeltetésnél a fürdőzőkről esetlegesen bekerülő kórokozók igen rövid idő alatt elpusztulnak. Töltő-űrítő rendszerű medence a fenti időpont óta csak akkor üzemeltethető, ha a 121/1996. (VII. 24.) Korm. rendelet szerint az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatósága egyedi felmentést ad a vízforgató berendezés létesítése és üzemeltetése alól. A vízforgató berendezés létesítésének kötelezettsége alóli felmentés megadásának a rendelet szerinti legfontosabb feltétele, hogy gyógymedence töltővize olyan minőségű gyógyvíz, amelynek a gyógyászati szempontból értékes, biológiailag aktív összetevőit a vízforgatás károsítaná. Tekintettel a töltő-ürítő rendszerű medencék vizének kimutathatóan rosszabb bakteriológiai mutatóira és a fertőző ágensek átvitelében betöltött szerepére, valamint a vízgazdálkodás gazdasági és a természetes vízkészletnek a jövő nemzedékek számára történő megőrzésének szempontjára, a vízforgató berendezések megépítésére történő kötelezés 10 éves átfutási idővel az ombudsman évi vizsgálatát követő állásfoglalása alapján is - megfelelt a szükségesség-arányosság feltételrendszerének. A szezonális strandfürdők nyitásával kapcsolatosan az ÁNTSZ kistérségi intézetei a 37/1996. (X.18.) NM rendelet előírásai szerint helyszíni szemlét tartanak az egységekben, egyidejűleg a medencék töltővizéből vízmintát vesznek. A szükséges közegészségügyi feltételek megléte és megfelelő vízminőség esetén hozzájárulnak a strandok üzemeltetéséhez. A közegészségügyi szempontú szemle kiterjed a medencék és környezetük, a kerti zuhanyzók, a vendégek által használt szociális- és mellékhelyiségek állapotára, tisztaságára, a hulladékkezelésre, az elsősegély nyújtó helyek meglétére, a strandok területén működő vendéglátó egységek üzemelési feltételeinek biztosítása, stb. 1. A területen működő medencék: Az ország területén 496 olyan fürdőegység található, amely szezonálisan is üzemelő medencéket működtet. A szezonban ezeken üzemelő 1635 medence - 76,1 %-a (1245 db) vízvisszaforgatásos, és - 23,9 %-a (390 db) töltő-ürítő rendszerű (ld. 3.táblázat). A forgatott vizű medencékből a szezon folyamán összesen 5409 mintát vettek bakteriológiai vizsgálatra, melyeknek 90,4 %-a megfelelőnek bizonyult. A töltő-ürítő rendszerű medencékből vett ,2 %-a volt megfelelő, további 25,6 %-a tűrhető, és a kifogásolt minták aránya 17,2 % volt (ld. 4. táblázat). (A töltő-ürítő rendszerű medencékkel szemben támasztott követelmények lényegesen enyhébbek,

5 4 amennyiben a megfelelő és kifogásolt minőségi kategóriákon kívül egy tűrhető kategória is létezik.) A megállapított vízminőségi arányok megfelelnek a sokéves tapasztalatnak. Az ország területén lévő strandok vízminősége a laboratóriumi vizsgálati eredmények alapján meglehetősen kiegyensúlyozottan mutat megfelelő eredményt. A kifogásoltsági arány 5,9 % és 13,6 % közötti a vízvisszaforgatásos rendszerű medencéknél. A 4. táblázatból kitűnik, hogy a töltő-ürítő rendszerű medencék vízminősége elmarad a vízvisszaforgatásos rendszerű medencékétől. A kifogásoltsági arány majdnem a kétszerese a forgatott vizű medencékéhez képest (17,2 %). A fürdők, strandok jó vízminőségének elérése és fenntartása olyan prioritást élvező szempont, amely nem lehet fordított arányosságban a gazdaságos üzemeltetéssel. A gazdaságossági tényező csak megfelelő vízminőségű egységeknél merülhet fel, mivel a működtetés és az ellenőrzés fő szempontja a humán megbetegedések megelőzése, amelyet az üzemeltetők jogkövető magatartása mellett a következetes hatósági felügyelet és a jogszabályi háttér is elősegít. 2. Súlyosabb baleset, intézkedést igénylő egyéb esemény A Hajdúnánási Strandfürdőn a gyógymedencében megkezdték a víz leeresztését, miközben a medence széléről egy 10 éves leánygyermek a leeresztő nyílásnál beugrott a medencébe, ahol a kiáramló víz a gyermeket a nyíláshoz szippantotta. A helyszínen elvégzett elsősegélynyújtás után a mentők a gyermeket megfigyelésre kórházba szállították. A Tókert Projekt Kft. által üzemeltetett ráckevei Aqualand termálfürdőből július 13-án három gyermeket mentővel, klórgáz mérgezéssel szállítottak a kórházba. A klórgáz mérgezést a vízforgató műszaki hibája előzte meg, mely hiba észlelése után a vízforgató ismételt beüzemelésekor nagy mennyiségű klór került a medencébe. Azokat a fürdőzőket érintette a klórgáz belélegzése, akik a befúvóhoz közel tartózkodtak. Utólagosan értesültek arról, hogy nem csak ezen a napon, hanem két nappal korábban is történt klórgáz mérgezés, ennek megfelelően összesen négy gyermeket érintett az esemény. A gyermekek néhány nap múlva gyógyultan távoztak a kórházból. A strand üzemeltetőjét magas összegű kémiai terhelési bírsággal sújtották. A budapesti Palatinus strandon a termál vizű medencébe - mely korláttal védett, körülkerített, vízmélysége 0,9 m váratlanul egy férfi fejest ugrott. Az ugrást a jelenlévő úszómester nem tudta megakadályozni. A fürdőző koponyaalapi törést szenvedett. Töltő-ürítő medencék engedély nélküli használta egy esetben, a Szegedi Partfürdőnél fordult elő, ami az üzemeltetés felfüggesztését és bírságolást vont maga után. Kirívó, intézkedést is igénylő események: kifogásolt bakteriológiai minták esetében fertőtlenítés, műszaki felülvizsgálat után a kontrollvizsgálatok elvégzése minden esetben megtörténik, illetve a medencehasználat felfüggesztésre kerül a vízvizsgálati eredmények bemutatásáig. 3. A strandok higiénés helyzete A fürdők általában rendelkeznek jóváhagyott Üzemeltetési Szabályzattal. A strandok szezon előtti ellenőrzésekor az üzemeltetőket figyelmeztették az esetlegesen fennálló hiányosságok pótlására, azoknak kijavítását az indulás

6 5 engedélyezése előtt ellenőrizték (pl.: szabadtéri öltözők nagytakarítása, fertőtlenítő meszelése, szabadtéri zuhanyozók felszerelése, megfelelő számú hulladékgyűjtő kihelyezése, elsősegélyládák feltöltése, vizesblokkok hiányzó, sérült burkolatának javítása). A strandok az idei szezonban folyamatosan törekedtek a jó higiénés helyzet fenntartására. Az ellenőrzések tapasztalata alapján általánosságban elmondható, hogy a fürdők területén a rend, tisztaság megfelelő, a pihenőterületek gondozottak. Szociális helyiségeket folyamatosan takarítják. A medencék mellett úszómesterek jelenléte folyamatosan biztosított. Elsősegélynyújtó helyek ki vannak jelölve, felszerelés, személyzet biztosított. Az esetek többségében az ellenőrzés során munkatársaink közegészségügyi szempontból mindent rendben találtak (pl. Mogyoród Aquapark). Az idei év ellenőrzési tapasztalatai alapján megállapítható, hogy biztosított volt a fürdőzők számára a jó vízminőség, és az üzemeltetők a strandok egyéb szolgáltatásai esetében is igyekeztek a megfelelő higiénés rendet megteremteni.

7 1. táblázat Vízminőségi összesítés a turisztikailag legfontosabb vizeinkben Természetes fürdők, évi fürdési szezon augusztus 10-ig Víztest összes fürdőhely összes megfelelő kifogásolt kifogásolt fürdőhely db db db (%) db (%)* Balaton ,2 1 0,7 Velencei-tó Tisza-tó Duna* ,1 1 7,7 Tisza ,7 6 46,2 Összesen ,7 8 4,7 * A Szigetköz és Dunaágak (Mosoni-, Ráckevei- és Kamarás Duna). A Duna főmedrében nincs engedélyezett vagy kijelölt fürdővíz

8 2. táblázat Vízminőségi összesítés a turisztikailag legfontosabb vizeinkben Természetes fürdők, évi fürdési szezon augusztus 10-ig Víztest összes fürdőhely összes megfelelő kifogásolt kifogásolt fürdőhely db db db (%) db (%)* Balaton ,2 1 0,7 Velencei-tó Tisza-tó Duna* ,1 1 7,7 Tisza ,7 6 46,2 Összesen ,7 8 4,7 * A Szigetköz és Dunaágak (Mosoni-, Ráckevei- és Kamarás Duna). A Duna főmedrében nincs engedélyezett vagy kijelölt fürdővíz

9 3. táblázat Szezonálisan üzemelő medencés fürdők: Regionális Intézet Csak szezonálisan működő medencés fürdők üzemelő fürdők száma töltő-ürítő medencék száma visszaforgatásos rendszerű medencék száma Folyamatosan üzemelő, de szezonálisan működő medencével is rendelkező medencés fürdők üzemelő fürdők száma töltő-ürítő medencék száma visszaforgatásos rendszerű medencék száma Dél-alföldi Dél-dunántúli Észak-alföldi Közép-dunántúli Északmagyarországi Középmagyarországi Nyugat-dunántúli Összesen:

10 4. táblázat Vízminőségi összesítés május-augusztus Szezonális medencéket üzemeltető fürdő üzemegységek A. Forgatott vizű medencék B. Töltő-ürítő (gyógy- és termál) medencék Régió Összes medence Összes megfelelő (%) kifogásolt (%) Dél-Alföld ,1 5,9 Dél-Dunántúl ,9 8,1 Észak-Alföld ,4 13,6 Észak ,6 11,4 Magyarország Közép-Dunántúl ,9 8,1 Közép ,6 6,4 Magyarország Nyugat-Dunántúl ,9 12,1 Összesen ,4 9,6 Régió Összes medence Összes megfelelő (%) tűrhető (%) kifogásolt (%) Dél-Alföld ,6 26,5 14,0 Dél-Dunántúl ,8 27,8 13,4 Észak-Alföld ,8 21,6 16,6 Észak ,6 19,0 11,3 Magyarország Közép-Dunántúl ,0 40,0 25,0 Közép ,2 57,6 18,2 Magyarország Nyugat-Dunántúl ,0 33,3 27,6 Összesen ,2 25,6 17,2

Tolna megye fürdésre használt felszíni vizeinek minősége 2015.

Tolna megye fürdésre használt felszíni vizeinek minősége 2015. Tolna megye fürdésre használt felszíni vizeinek minősége 2015. A természetes vizek a nyári meleg napokon fürdésre csábítanak minden lubickolni szerető hűsölni vágyót. A természetes vizek azonban sok veszélyt

Részletesebben

Magyarországi fürdők mikrobiológiai vízminősége

Magyarországi fürdők mikrobiológiai vízminősége Magyarországi fürdők mikrobiológiai vízminősége Vargha Márta1, Róka Eszter1, Barna Zsófia, Kiss Csaba2, Kern Anita1 Országos Közegészségügyi Központ, Országos Környezetegészségügyi Igazgatóság, Vízhigiénés

Részletesebben

CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI ÉS ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁGI FŐOSZTÁLY

CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI ÉS ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁGI FŐOSZTÁLY CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI ÉS ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁGI FŐOSZTÁLY KÖZLEMÉNY A természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről

Részletesebben

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat.

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu),

Részletesebben

Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve HATÁROZAT

Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve HATÁROZAT Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Iktatószám: 1314-9/2011. Ügyintéző: Dr. Gazdig Mária Tárgy: Látóképi Tófürdő fürdővíz profiljának megállapítása HATÁROZAT A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi

Részletesebben

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat.

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu),

Részletesebben

Somogy megye fürdésre használt felszíni vizeinek minősége 2011. Balaton déli partján kijelölt fürdőhelyek (strandok) Balatonberénytől Siófokig

Somogy megye fürdésre használt felszíni vizeinek minősége 2011. Balaton déli partján kijelölt fürdőhelyek (strandok) Balatonberénytől Siófokig Somogy megye fürdésre használt felszíni vizeinek minősége 2011. A természetes fürdővizekben való fürdés feltételeit és az engedélyezés rendjét a természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint

Részletesebben

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat.

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu),

Részletesebben

Ellenőrzési időszak: január 1-december 31. Somogy Megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv

Ellenőrzési időszak: január 1-december 31. Somogy Megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Somogy Megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv egészségügyi 74 0 3 0 0 0 0 0 0 37/1996.(X.18.) NM rendelet 1. (2)(3)(4) bekezdése, 3.sz. melléklet - Fürdőmedencék - 2. pontja; 121/1996. (VII.24.)Kormányrendelet

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal NÉPEGÉSZSÉGÜGYI FŐOSZT ÁLY Ügytípus leírások 1. Üzemeltető éves ivóvíz vizsgálati programjának jóváhagyása 2. Ivóvízbiztonsági terv jóváhagyása 3. Ivóvízbiztonsági

Részletesebben

A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI FŐOSZTÁLYÁNAK ELSŐFOKÚ HATÓSÁGI ÜGYKÖREI

A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI FŐOSZTÁLYÁNAK ELSŐFOKÚ HATÓSÁGI ÜGYKÖREI A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI FŐOSZTÁLYÁNAK ELSŐFOKÚ HATÓSÁGI ÜGYKÖREI Ssz. Főosztály Osztály I. fokú hatósági ügytípus megnevezése A jogkört megállapító jogszabályhely pontos megjelölése

Részletesebben

Ellenőrzési időszak: január 1-december 31. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv

Ellenőrzési időszak: január 1-december 31. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv egészségügyi 872 0 55 0 0 0 0 0 0 ivóvíz minőségi előírások megsértése, illetve a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi

Részletesebben

Tanulóifjúság (3-18 éves korosztály) táboroztatásának bejelentése

Tanulóifjúság (3-18 éves korosztály) táboroztatásának bejelentése Tanulóifjúság (3-18 éves korosztály) táboroztatásának bejelentése A bejelentést-, illetve értesítést a táborozást szervező, illetve szervezők nyújthatják be. Egyéb tudnivalók: A táborozás üzleti és nem

Részletesebben

Vizsgált divízió Vizsgálatot végző szerv Ellenőrzések dátuma Ügyszám Vizsgálat tárgya Megállapítás

Vizsgált divízió Vizsgálatot végző szerv Ellenőrzések dátuma Ügyszám Vizsgálat tárgya Megállapítás Miskolci Turisztikai Kft. Hatósági ei Vizsgált divízió Vizsgálatot végző szerv ek dátuma Ügyszám Vizsgálat tárgya Megállapítás Barlangfürdő Fogyasztóvédelmi Felügyelőség 2009.09.14 ÉMF-08128/0005/2009

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal NÉPEGÉSZSÉGÜGYI FŐOSZT ÁLY Ügytípus leírások 1. Üzemeltető éves ivóvíz vizsgálati programjának jóváhagyása 2. Ivóvízbiztonsági terv jóváhagyása 3. Ivóvízbiztonsági

Részletesebben

113/1996. (VII. 23.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító működési engedélyekről

113/1996. (VII. 23.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító működési engedélyekről 113/1996. (VII. 23.) Korm. rendelet az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító működési engedélyekről Az egészségügyi ellátási kötelezettségről és a területi finanszírozási normatívákról szóló 1996.

Részletesebben

Vizsgált divízió Vizsgálatot végző szerv Ellenőrzések dátuma Ügyszám Vizsgálat tárgya Megállapítás

Vizsgált divízió Vizsgálatot végző szerv Ellenőrzések dátuma Ügyszám Vizsgálat tárgya Megállapítás Miskolci Turisztikai Kft. Hatósági ei Vizsgált divízió Vizsgálatot végző szerv ek dátuma Ügyszám Vizsgálat tárgya Megállapítás Barlangfürdő Fogyasztóvédelmi Felügyelőség 2009.09.14 ÉMF-08128/0005/2009

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL

VESZPRÉM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL VESZPRÉM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE Ügyiratszám: 3289/ 4 /2011. Ügyintéző: Marosvölgyi Miklósné Telefon: 88/424-866 Tárgy: Esztergom, Palatinus-tó fürdővíz profil megállapítása

Részletesebben

Somogy megye fürdésre használt felszíni vizei 2019

Somogy megye fürdésre használt felszíni vizei 2019 Somogy megye fürdésre használt felszíni vizei 2019 Somogy megyében jelenleg 62 db természetes fürdőhely üzemel, melyből a Balaton déli partján Balatonberénytől Balatonvilágosig 59 található, ezen kívül

Részletesebben

Ellenőrzések eredménye bírságoló határozatok. egészségvédelmi. kémiai terhelési bírságok (db) száma. száma (db) összege (Ft) Ellenőrzések eredménye

Ellenőrzések eredménye bírságoló határozatok. egészségvédelmi. kémiai terhelési bírságok (db) száma. száma (db) összege (Ft) Ellenőrzések eredménye Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv eredménye célja egészségügyi 36 0 0 0 0 0 0 0 0 nem 64 0 47 0 0 0 0 0 0 Ivóvíz jogszabályban előírt határérték túllépése Ellenőrzési időszak:

Részletesebben

Gyógyfürdők létesítésének és üzemeltetésének problémái

Gyógyfürdők létesítésének és üzemeltetésének problémái Gyógyfürdők létesítésének és üzemeltetésének problémái Borbély Tibor vízilétesítmény tervező, szakértő 1. Létesítési problémák Egy új gyógyvizes medence létesítésénél sokszor szembesül a tervező és a beruházó

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Hídavatás. Tartalom Jegyzet

Tartalomjegyzék. Hídavatás. Tartalom Jegyzet Tartalom Jegyzet Tartalomjegyzék Reflektorban a Megyeri híd Mérlegen a strandszezon ÁSZ-jelentés a fürdõberuházásokról Iskolafelújítások Fennmaradásukért küzdõ kisiskolák Tartalomra várva Kíváncsiskodó

Részletesebben

Gránit Gyógyfürdő Zrt. Vízellátó rendszere és üzemeltetése. Krampek Mihály vezérigazgató

Gránit Gyógyfürdő Zrt. Vízellátó rendszere és üzemeltetése. Krampek Mihály vezérigazgató Gránit Gyógyfürdő Zrt. Vízellátó rendszere és üzemeltetése Krampek Mihály vezérigazgató 1. Gránit Gyógyfürdő Zrt. rövid története A kőolaj utáni kutatófúrások sora történt Zala megyében. Zalakaros község

Részletesebben

Hatályosság: 2010.05.28 -

Hatályosság: 2010.05.28 - 176/2010. (V. 13.) Korm. rendelet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat hivatalból indult közigazgatási hatósági eljárása során felmerülı egyéb eljárási költségekrıl Hatályosság: 2010.05.28

Részletesebben

Heves megyében kijelölt természetes fürdőhelyek - 2015.

Heves megyében kijelölt természetes fürdőhelyek - 2015. Iktatószám: HER/058/01006-2/2015. Heves megyében kijelölt természetes fürdőhelyek - 2015. A természetes fürdővizek minőségének ellenőrzése és a fürdőhelyek kijelölési eljárása a természetes fürdővizek

Részletesebben

Feketéné Dr. Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos. Nógrád Megyei Államigazgatási Kollégium ülése Salgótarján december 13.

Feketéné Dr. Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos. Nógrád Megyei Államigazgatási Kollégium ülése Salgótarján december 13. Feketéné Dr. Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos Nógrád Megyei Államigazgatási Kollégium ülése Salgótarján 2016. december 13. Vízzel kapcsolatos egészségügyi hatósági feladatok Jogszabály: Az egészségügyi

Részletesebben

Beruházás-statisztika

Beruházás-statisztika OSAP 1576 Beruházás-statisztika Egészségügyi ágazat Önkormányzatok és önállóan jelentő egészségügyi szolgáltatók 2011 Önkormányzatok és önállóan jelentő egészségügyi szolgáltatók beruházási és felújítási

Részletesebben

316/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet. a biocid termékek engedélyezésének és forgalomba hozatalának egyes szabályairól

316/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet. a biocid termékek engedélyezésének és forgalomba hozatalának egyes szabályairól 316/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet a biocid termékek engedélyezésének és forgalomba hozatalának egyes szabályairól Hatályos:2013. 09. 02-től A Kormány a kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény

Részletesebben

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat.

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu),

Részletesebben

Tájékoztató. BM Országos Katasztrófavédelmi. Főigazgatóság Budapest, szeptember 19.

Tájékoztató. BM Országos Katasztrófavédelmi. Főigazgatóság Budapest, szeptember 19. Tájékoztató a 2016. június 4. napját megelőzően engedély nélkül létesített vízkivételt biztosító vízilétesítmények vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárásáról BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Részletesebben

Szervezeti változások a fürdők hatósági rendszerében

Szervezeti változások a fürdők hatósági rendszerében Épületgépészeti és vízgazdálkodási továbbképzés Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara 2017. 12. 06. Szervezeti változások a fürdők hatósági rendszerében Dr. Vargha Márta Bufa-Dőrr Zsuzsanna, Róka Eszter

Részletesebben

Heves megyében kijelölt természetes fürdőhelyek

Heves megyében kijelölt természetes fürdőhelyek Heves megyében kijelölt természetes fürdőhelyek - 2014. A természetes fürdővizek minőségének ellenőrzése és a fürdőhelyek kijelölési eljárása a természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint

Részletesebben

FÜRDŐHELYI RENDTARTÁS

FÜRDŐHELYI RENDTARTÁS FÜRDŐHELYI RENDTARTÁS A Balatonudvari Fizető Strand rendjéről és szolgáltatásairól Üdvözöljük Önöket a Balatonudvari Fizető Strandfürdő Vendégeiként! STRANDUNK FIZETŐ STRAND! Üzemeltető és tulajdonos:

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY

TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY ÁROP 1.1.3-2008-0002 azonosító számú projekt Műszaki tartalmú jogszabályok egyszerűsítése, szabványok ismertetése TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY A közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről

Részletesebben

Dr. Kovács Sándor ny.r. ezredes. Rendőrtiszti Főiskola Közbiztonsági Tanszék. jogtanácsos c. főiskolai docens

Dr. Kovács Sándor ny.r. ezredes. Rendőrtiszti Főiskola Közbiztonsági Tanszék. jogtanácsos c. főiskolai docens Rendőrtiszti Főiskola Közbiztonsági Tanszék Dr. Kovács Sándor ny.r. ezredes Zenés, táncos 23/2011 (III.8.) Kormány rendelet, a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről (2011. június

Részletesebben

A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI FŐOSZTÁLYÁNAK MÁSODFOKÚ HATÓSÁGI ÜGYKÖREI

A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI FŐOSZTÁLYÁNAK MÁSODFOKÚ HATÓSÁGI ÜGYKÖREI A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI FŐOSZTÁLYÁNAK MÁSODFOKÚ HATÓSÁGI ÜGYKÖREI Ssz. Főosztály Osztály II. fokú hatósági ügytípus megnevezése A jogkört megállapító jogszabályhely pontos megjelölése

Részletesebben

2-3. melléklet: Természetes fürdőhelyek

2-3. melléklet: Természetes fürdőhelyek Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv - 05-3. melléklet: Természetes fürdőhelyek Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv - 05-3. melléklet: Természetes fürdőhelyek A 78/008 (IV. 3.) Korm. rendelet szerint kijelölt fürdőhelyek

Részletesebben

Magyarországi fürdők mikrobiológiai vízminősége

Magyarországi fürdők mikrobiológiai vízminősége Magyarországi fürdők mikrobiológiai vízminősége Vargha Márta, Róka Eszter, Barna Zsófia, Kiss Csaba, Kern Anita 1 Országos Közegészségügyi Központ Országos Környezetegészségügyi Igazgatóság Vízhigiénés

Részletesebben

4. ábra: A GERD/GDP alakulása egyes EU tagállamokban 2000 és 2010 között (%) 1,8 1,6 1,4 1,2 1,0 0,8 0,6 0,4 0,2 2000 2001 2002 2003 Észtország Portugália 2004 2005 2006 2007 Magyarország Románia 2008

Részletesebben

Fürdők vízgépészeti tervezése és üzemeltetése. Dr. Ákoshegyi György vízügyi szakértő

Fürdők vízgépészeti tervezése és üzemeltetése. Dr. Ákoshegyi György vízügyi szakértő Fürdők vízgépészeti tervezése és üzemeltetése. Dr. Ákoshegyi György vízügyi szakértő Hazánkban a rendszerváltást követően a közfürdőkkel kapcsolatban nagyon borús jóslások voltak, elsősorban az önálló

Részletesebben

A Népegészségügyi Szakigazgatási Szervek és a Járási Népegészségügyi Intézetek feladatai az ivóvízbiztonság-felügyelet területén

A Népegészségügyi Szakigazgatási Szervek és a Járási Népegészségügyi Intézetek feladatai az ivóvízbiztonság-felügyelet területén Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat A Népegészségügyi Szakigazgatási Szervek és a Járási Népegészségügyi Intézetek feladatai az ivóvízbiztonság-felügyelet területén Horváth Kinga, Németh Dávid

Részletesebben

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS

TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS TANTÁRGYI ADATLAP I. TANTÁRGYLEÍRÁS 1 ALAPADATOK 1.1 Tantárgy neve GYÓGY- ÉS STRANDFÜRDŐK 1.2 Azonosító (tantárgykód) BMEEOVKAV29 1.3 A tantárgy jellege kontaktórás tanegység 1.4 Óraszámok típus óraszám

Részletesebben

Belügyminisztérium. dr. Kiss András László közigazgatási tanácsadó Vízgazdálkodási Főosztály. Ivóvíz-biztonsági szakmai nap 2014. május 13.

Belügyminisztérium. dr. Kiss András László közigazgatási tanácsadó Vízgazdálkodási Főosztály. Ivóvíz-biztonsági szakmai nap 2014. május 13. Az Ivóvízminőség-javító Program aktualitásai dr. Kiss András László közigazgatási tanácsadó Vízgazdálkodási Főosztály Ivóvíz-biztonsági szakmai nap 2014. május 13. Az ivóvízminőség-javítással kapcsolatos

Részletesebben

HATÁROZAT. fürdővíz profilját az alábbiak szerint állapítja meg:

HATÁROZAT. fürdővíz profilját az alábbiak szerint állapítja meg: CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERV Ügyiratszám: CSR/039/01168-17/2014. Tárgy: Sándorfalva Nádastó Szabadidőpark fürdővíz profiljának megállapítása Hiv. szám: Melléklet:

Részletesebben

Kockázatértékelés az egészségügyben. Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai

Kockázatértékelés az egészségügyben. Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai Kockázatértékelés az egészségügyben Egészségügyi dolgozók munkavédelmi kockázatai Jogszabályi háttér Munkavédelmi jellegű szabályozások Foglakozás-egészségügyi és munka-higiénés szabályozások Veszélyes

Részletesebben

Fichtinger Gyula, Horváth Kristóf

Fichtinger Gyula, Horváth Kristóf A sugárvédelmi hatósági feladatok átvételével kapcsolatos feladatok és kihívások Fichtinger Gyula, Horváth Kristóf Országos Atomenergia Hivatal 2015.04.21. Sugárvédelmi hatósági feladatok átvétele 1 Tartalom

Részletesebben

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat.

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu),

Részletesebben

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat.

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu),

Részletesebben

HOGY IS LESZ EZ? - ORSZI

HOGY IS LESZ EZ? - ORSZI Mottó: Már látom a fényt az alagút végén. de miért dudál? HOGY IS LESZ EZ? - ORSZI Szabóné Varga Valéria ORSZI Szociális Főigazgató-helyettes HOGY IS VAN EZ? - ORSZI VOLT VAN LESZ MUCSÖ OOSZI ORSZI?????NSZRH

Részletesebben

A napirendet tárgyaló ülés dátuma: 2014. február 20., 24. A napirendet tárgyaló ülés típusa-2: Petrovics László polgármester

A napirendet tárgyaló ülés dátuma: 2014. február 20., 24. A napirendet tárgyaló ülés típusa-2: Petrovics László polgármester ELŐTERJESZTÉS 7. (GVB 4.) Nagymaros Város Önkormányzatának az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 3/2007. (IV. 3.) önkormányzati rendelete alapján A napirendet tárgyaló ülés dátuma:

Részletesebben

A NÉPEGÉSZSÉGÜGYI FŐOSZTÁLY FŐBB HATÓSÁGI ÜGYTÍPUSAI

A NÉPEGÉSZSÉGÜGYI FŐOSZTÁLY FŐBB HATÓSÁGI ÜGYTÍPUSAI A NÉPEGÉSZSÉGÜGYI FŐOSZTÁLY FŐBB HATÓSÁGI ÜGYTÍPUSAI Tartalom 1. Egyedi felmentés közfürdőben vízforgató berendezés telepítése alól.... 2 2. Az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről

Részletesebben

1. Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztiorvosi Hivatala (ÁNTSZ)

1. Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztiorvosi Hivatala (ÁNTSZ) BESZÁMOLÓ MAGYARORSZÁG PIACFELÜGYELETI TEVÉKENYSÉGEI MŰKÖDÉSÉNEK FELÜLVIZSGÁLATÁRÓL ÉS ÉRTÉKELÉSÉRŐL (20102013) I. FEJEZET: AZ ÁLTALÁNOS PIACFELÜGYELETI TEVÉKENYSÉGEK ÁTTEKINTÉSE 1. Állami Népegészségügyi

Részletesebben

HATÁROZAT. fürdővíz profilját a lefolytatott felülvizsgálat és értékelés után az alábbiak szerint frissíti:

HATÁROZAT. fürdővíz profilját a lefolytatott felülvizsgálat és értékelés után az alábbiak szerint frissíti: CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERV Ügyiratszám: CSR/039/00066-5/2013. Tárgy: Mindszent Tiszai szabad strand fürdővíz profiljának felülvizsgálata Hiv. szám: Melléklet: 1

Részletesebben

A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezésről. Duna részvízgyűjtő. általában. dr. Tombácz Endre ÖKO ZRt október 1.

A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezésről. Duna részvízgyűjtő. általában. dr. Tombácz Endre ÖKO ZRt október 1. A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés, Duna részvízgyűjtő A vízgyűjtő-gazdálkodási tervezésről általában dr. Tombácz Endre ÖKO ZRt. Víz Keretirányelv A víz földi élet legfontosabb hordozója és alkotó eleme.

Részletesebben

ROZSDAMENTES MEDENCE HASZNÁLATÁNAK TAPASZTALATAI

ROZSDAMENTES MEDENCE HASZNÁLATÁNAK TAPASZTALATAI ROZSDAMENTES MEDENCE HASZNÁLATÁNAK TAPASZTALATAI Budapest, 2011. november 29. Németh Csaba műszaki igazgató Büki Gyógyfürdő Zrt. Milyen tapasztalata van a Büki Gyógyfürdőnek az általa üzemeltetett rozsdamentes

Részletesebben

Humán használatú vizek egészségkockázatának előrejelzése

Humán használatú vizek egészségkockázatának előrejelzése Humán használatú vizek egészségkockázatának előrejelzése Vargha Márta Országos Könyezetegészségügyi Intézet Vízhigiénés és Vízbiztonsági főosztály Vízzel kapcsolatos betegségek Vízben lévő mikroorganizmusok

Részletesebben

HATÁROZAT. fürdővíz profilját a lefolytatott felülvizsgálat és értékelés után az alábbiak szerint frissíti:

HATÁROZAT. fürdővíz profilját a lefolytatott felülvizsgálat és értékelés után az alábbiak szerint frissíti: CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Ügyiratszám: CSR/039/01219-8/2015. Tárgy: Mártély Holt Tiszai szabad strand fürdővíz profiljának felülvizsgálata Ügyintéző: Dóczi Brigitta Hiv. szám: - Tel.: +36 (62) 592-500

Részletesebben

5. Egészségügyi szolgáltatók működési engedélyének módosítása

5. Egészségügyi szolgáltatók működési engedélyének módosítása 5. Egészségügyi szolgáltatók működési engedélyének módosítása Hatáskörrel rendelkező szerv megnevezése: Pest Megyei Kormányhivatal népegészségügyi feladatokat ellátó illetékes járási hivatala. Az ügyintézéshez

Részletesebben

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat.

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu),

Részletesebben

1. B. Fogalmazza meg a munkavédelem fogalmát, célját és feladatát! Sorolja fel területeit!

1. B. Fogalmazza meg a munkavédelem fogalmát, célját és feladatát! Sorolja fel területeit! 1. A. Foglalja össze a vízminőség fogalmát, ismertesse a vízminőségi osztályokat! 1. B. Fogalmazza meg a munkavédelem fogalmát, célját és feladatát! Sorolja fel területeit! 2. A. Beszéljen az ivóvízminőségre

Részletesebben

Magyar joganyagok - 78/2008. (IV. 3.) Korm. rendelet - a természetes fürdővizek min 2. oldal f) szennyezés: az 1. melléklet A oszlopában meghatározott

Magyar joganyagok - 78/2008. (IV. 3.) Korm. rendelet - a természetes fürdővizek min 2. oldal f) szennyezés: az 1. melléklet A oszlopában meghatározott Magyar joganyagok - 78/2008. (IV. 3.) Korm. rendelet - a természetes fürdővizek min 1. oldal 78/2008. (IV. 3.) Korm. rendelet a természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes

Részletesebben

HATÁROZAT. Fürdővíz profilját az alábbiak szerint állapítja meg:

HATÁROZAT. Fürdővíz profilját az alábbiak szerint állapítja meg: Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve 9700 Szombathely, Sugár út 9. Iktatószám: 1692-4/2011. Előadó: Szabóné Vincze Klára Telefon: 94/506-324 Tárgy: Hosszúpereszteg 6.számú tófürdő

Részletesebben

Az irattári tételszámok kódolása a következő: 1-4. pozíció: tételszám 5. pozíció: kötőjel 6-7. pozíció: megőrzési idő kódja.

Az irattári tételszámok kódolása a következő: 1-4. pozíció: tételszám 5. pozíció: kötőjel 6-7. pozíció: megőrzési idő kódja. 1 2 Az IRATTÁRI TERV tartalmazza az egyes irattári tételszámokat. Az alkalmazott irattári tételszám egy 7 pozíciós azonosító. A számítógépes irattárkezelésre tekintettel az egyes pozíciók olásokat tartalmaznak.

Részletesebben

5/2009. (IV. 14.) KvVM rendelet. a vízgazdálkodási tanácsokról

5/2009. (IV. 14.) KvVM rendelet. a vízgazdálkodási tanácsokról 1. oldal 5/2009. (IV. 14.) KvVM rendelet a vízgazdálkodási tanácsokról A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. (8) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a környezetvédelmi és

Részletesebben

Tolna megye fürdésre használt felszíni vizeinek minősége I

Tolna megye fürdésre használt felszíni vizeinek minősége I Tolna megye fürdésre használt felszíni vizeinek minősége I. 2019. 06. 06. 2019-ben a tavasz igen változékony, időnként hűvös volt, a csapadékos, őszies jellegű májusi időszakban igazi meleg nem is fordult

Részletesebben

a január 1. napját megelőzően engedély nélkül létesített vízkivételt biztosító vízilétesítmények vízjogi fennmaradási

a január 1. napját megelőzően engedély nélkül létesített vízkivételt biztosító vízilétesítmények vízjogi fennmaradási Tájékoztató a 2018. január 1. napját megelőzően engedély nélkül létesített vízkivételt biztosító vízilétesítmények vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárásáról BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Részletesebben

IVÓVÍZBIZTONSÁGI TERVEK KÉSZÍTÉSE

IVÓVÍZBIZTONSÁGI TERVEK KÉSZÍTÉSE Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat IVÓVÍZBIZTONSÁGI TERVEK KÉSZÍTÉSE ELŐADÓ: BRODMANN TIBOR Országos Közegészségügyi Központ Országos Környezetegészségügyi Igazgatóság 2016. Június 27. 1

Részletesebben

1. Turisztikai szolgáltatások fejlesztése a régiókban DAOP-2.1.1/K-11 DDOP-2.1.1/I-11 ÉAOP-2.1.1/H-11 ÉMOP-2.1.1/C-11 KDOP-2.1.1/G-11 KMOP-3.1.

1. Turisztikai szolgáltatások fejlesztése a régiókban DAOP-2.1.1/K-11 DDOP-2.1.1/I-11 ÉAOP-2.1.1/H-11 ÉMOP-2.1.1/C-11 KDOP-2.1.1/G-11 KMOP-3.1. o ldal 1 Tisztelt Partnerünk! Az alábbiakban szeretném felhívni a figyelmét az Új Széchenyi Terv Gyógyító Magyarország Egészségipari Program pályázati lehetőségeire: 1. Turisztikai szolgáltatások fejlesztése

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL

VESZPRÉM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL VESZPRÉM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE Ügyiratszám: 3168/3 /2011. Ügyintéző: Marosvölgyi Miklósné Telefon:88/424-866/127 Tárgy: Velencei tó fürdővízprofiljának megállapítása

Részletesebben

JELENTÉS A FÜRDŐK FORGALMÁRÓL

JELENTÉS A FÜRDŐK FORGALMÁRÓL KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.) 8. (2) bekezdése alapján kötelező. Nyilvántartási szám: 1054 JELENTÉS A FÜRDŐK FORGALMÁRÓL 2015 Adatszolgáltatók:

Részletesebben

Végrehajtott közúti ellenőrzések száma ábra

Végrehajtott közúti ellenőrzések száma ábra Veszélyes árúk közúti szállításának ellenőrzése 28-ban A veszélyes áruk szállítása jelentőségének növekedésével, összetett kockázati viszonyaival évek óta egyre preferáltabbá válik az Európai Uniós és

Részletesebben

JELENTÉS A FÜRDŐK FORGALMÁRÓL

JELENTÉS A FÜRDŐK FORGALMÁRÓL KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.) 8. (2) bekezdése alapján kötelező. Nyilvántartási szám: 1054 JELENTÉS A FÜRDŐK FORGALMÁRÓL 2015 Adatszolgáltatók:

Részletesebben

SZAKVÉLEMÉNY. Aqua RO ivóvíz utótisztító kisberendezés család egészségügyi szempontú alkalmazhatósága OKI ikt. sz.: 7077/2009 2010. január 26.

SZAKVÉLEMÉNY. Aqua RO ivóvíz utótisztító kisberendezés család egészségügyi szempontú alkalmazhatósága OKI ikt. sz.: 7077/2009 2010. január 26. SZAKVÉLEMÉNY Aqua RO ivóvíz utótisztító kisberendezés család egészségügyi szempontú alkalmazhatósága OKI ikt. sz.: 7077/2009 2010. január 26. Az Eu Provident Kft. (4026 Debrecen, Mester u. 39) véleményünket

Részletesebben

1382/2013. (VI. 27.) Korm. határozat a vízgazdálkodási tanácsokról

1382/2013. (VI. 27.) Korm. határozat a vízgazdálkodási tanácsokról 1382/2013. (VI. 27.) Korm. határozat a vízgazdálkodási tanácsokról [ Hatályos: 2014.03.21 - ] 1. A Kormány a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról

Részletesebben

Neve:... Székhelye: ... Az rendezvény címe:...helyrajzi száma.: V. A rendezvénynek helyt adó építmény alapterülete:.m 2

Neve:... Székhelye: ... Az rendezvény címe:...helyrajzi száma.: V. A rendezvénynek helyt adó építmény alapterülete:.m 2 Rendezvénytartási engedély kiadása iránti kérelem a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III. 8.) Korm. rendelet alapján I. AZ ÜZEMELTETŐRE VONATKOZÓ ADATOK:

Részletesebben

MTA KIK Tudománypolitikai és Tudományelemzési Osztály. A hazai tudományos kibocsátás regionális megoszlása az MTMT alapján (2007-2013)

MTA KIK Tudománypolitikai és Tudományelemzési Osztály. A hazai tudományos kibocsátás regionális megoszlása az MTMT alapján (2007-2013) MTA KIK Tudománypolitikai és Tudományelemzési Osztály A hazai tudományos kibocsátás regionális megoszlása az MTMT alapján (2007-2013) Projektszám: TÁMOP-4.2.5.A-11/1-2012-0001 A Magyar Tudományos Művek

Részletesebben

A Kormány. Korm. rendelete. a vízgazdálkodási bírság megállapításának részletes szabályairól

A Kormány. Korm. rendelete. a vízgazdálkodási bírság megállapításának részletes szabályairól Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. 1 Melléklet a BM/ /2015. számú kormány-előterjesztéshez A Kormány /2015. (.) Korm. rendelete a vízgazdálkodási

Részletesebben

VÍZILÉTESÍTMÉNYEK, KUTAK HATÁRIDŐ december 31. TÁJÉKOZTATÁS

VÍZILÉTESÍTMÉNYEK, KUTAK HATÁRIDŐ december 31. TÁJÉKOZTATÁS VÍZILÉTESÍTMÉNYEK, KUTAK HATÁRIDŐ 2018. december 31. TÁJÉKOZTATÁS Hazánk ivóvízellátása 95%-ban felszín alatti vízkészleteinkből történik, ezért nagyon fontos hogy a vízkivétel és a vízutánpótlódás egyensúlya

Részletesebben

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály és járási hivatalok népegészségügyi osztályai 2016. évi ellenőrzési terve

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály és járási hivatalok népegészségügyi osztályai 2016. évi ellenőrzési terve A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Fő és járási hivatalok ai 2016. évi ellenőrzési terve Halolaj tartalmú étrendkiegészítő készítmények Omega3-at, omega6-ot A fő tartalmazó termékek esetében

Részletesebben

1/2009. (I. 30.) EüM rendelet

1/2009. (I. 30.) EüM rendelet 1/2009. (I. 30.) EüM rendelet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat egyes közigazgatási eljárásaiért és igazgatási jellegű szolgáltatásaiért fizetendő díjakról A kémiai biztonságról szóló

Részletesebben

NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG KÖZÉP-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS FELÜGYELŐSÉGE. Tájékoztató

NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG KÖZÉP-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS FELÜGYELŐSÉGE. Tájékoztató 1 NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG KÖZÉP-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS FELÜGYELŐSÉGE Tájékoztató 2009 év nyarán az idegenforgalmilag frekventált területeken végzett fogyasztóvédelmi ellenőrzésekről Székesfehérvár,

Részletesebben

Tájékoztató. Készült: Budapest, szeptember 30.

Tájékoztató. Készült: Budapest, szeptember 30. Tájékoztató a települési önkormányzat jegyzőjének hatáskörébe tartozó - 2016. június 4. napját megelőzően engedély nélkül létesített vízkivételt biztosító - vízilétesítmények vízjogi fennmaradási engedélyezési

Részletesebben

JELENTÉS A FÜRDŐK FORGALMÁRÓL

JELENTÉS A FÜRDŐK FORGALMÁRÓL KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.) 8. (2) bekezdése alapján kötelező. Nyilvántartási szám: 1054 JELENTÉS A FÜRDŐK FORGALMÁRÓL 2015 Adatszolgáltatók:

Részletesebben

a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1516/2011 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Magyar Honvédség Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ Preventív Igazgatóság, Közegészségügyi

Részletesebben

JELENTÉS A FÜRDŐK FORGALMÁRÓL

JELENTÉS A FÜRDŐK FORGALMÁRÓL KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.) 8. (2) bekezdése alapján kötelező. Nyilvántartási szám: 1054 JELENTÉS A FÜRDŐK FORGALMÁRÓL 2012 Adatszolgáltatók:

Részletesebben

7/2003. (V.26.) Révfülöp Nagyközség Képviselő-testülete rendelete

7/2003. (V.26.) Révfülöp Nagyközség Képviselő-testülete rendelete 7/2003. (V.26.) Révfülöp Nagyközség Képviselő-testülete rendelete A strandfürdők használatának rendjéről (egységes szerkezetbe foglalva: 2018. május 3., hatályos: 2018. május 4-től.) Révfülöp Nagyközség

Részletesebben

Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének 58/2004. (X. 28.) rendelete A helyi zaj-és rezgésvédelmi szabályok megállapításáról

Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének 58/2004. (X. 28.) rendelete A helyi zaj-és rezgésvédelmi szabályok megállapításáról Baja Város Önkormányzat Képviselő-testületének 58/2004. (X. 28.) rendelete A helyi zaj-és rezgésvédelmi szabályok megállapításáról Baja Város Képviselő-testülete, a helyi önkormányzatok és szerveik, a

Részletesebben

Jogszabályváltozások 2014. szeptember

Jogszabályváltozások 2014. szeptember Jogszabályváltozások 2014. szeptember MUNKAVÉDELEM Módosított jogszabályok: 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről Módosítva:2014.09.05

Részletesebben

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :02. Parlex azonosító: 1LTBGSIG0001

Iromány száma: T/ Benyújtás dátuma: :02. Parlex azonosító: 1LTBGSIG0001 Iromány száma: T/18816. Benyújtás dátuma: 2017-12-08 14:02 Országgyűlési képviselő Parlex azonosító: 1LTBGSIG0001 Címzett: Kövér László, az Országgyűlés elnöke Tárgy: Törvényjavaslat benyújtása Benyújtó:

Részletesebben

20/2004. (X. 28.) KvVM rendelet

20/2004. (X. 28.) KvVM rendelet 20/2004 (X 28) KvVM rendelet a vízügyi építményfajtáknál kizárólagosan használt építési termékek megfelelőségét vizsgáló, ellenőrző és tanúsító szervezetek kijelölésének részletes szabályairól A műszaki

Részletesebben

HELYISÉGEK ÉS BERENDEZÉSEK HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA

HELYISÉGEK ÉS BERENDEZÉSEK HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény HELYISÉGEK ÉS BERENDEZÉSEK HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA.. igazgató P.H. 1 A HELYISÉGEK ÉS BERENDEZÉSEK HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA A Békés Megyei Tisza Kálmán

Részletesebben

1. Ellenõrzés tárgya: a közforgalmú vasúti szolgáltatás nyújtására szolgáló

1. Ellenõrzés tárgya: a közforgalmú vasúti szolgáltatás nyújtására szolgáló -."" ~ C~- ","y"""w"~",c..""-c-..,, HEVES MEGYE KORMÁNYHJV AT AL A NÉPEGÉSZSÉGÜGY SZAKGAZGATÁS SZERV 2014. ÉV HATÓSÁG ELLENÕRZÉS TERVE 1. tárgya: a közforgalmú vasúti szolgáltatás nyújtására szolgáló vasúti

Részletesebben

Sérülékeny vízbázisok és a vízminőség védelme a parti szűrésen alapuló Rainey-kutakkal történő víztermelés figyelembe vételével

Sérülékeny vízbázisok és a vízminőség védelme a parti szűrésen alapuló Rainey-kutakkal történő víztermelés figyelembe vételével Sérülékeny vízbázisok és a vízminőség védelme a parti szűrésen alapuló Rainey-kutakkal történő víztermelés figyelembe vételével A sérülékeny vízbázisok védelme három fő irányból közelíthető meg Adminisztratív

Részletesebben

BERETTYÓÚJFALUI JÁRÁSI HIVATALA

BERETTYÓÚJFALUI JÁRÁSI HIVATALA BERETTYÓÚJFALUI JÁRÁSI HIVATALA Ügyiratszám: HB-02R/054/00707.-1/2015. Ügyintéző: Telefon: 54/505-317 Tárgy:Hencida településen átmeneti ivóvízellátás elrendelése a településen szolgáltatott ivóvíz határérték

Részletesebben

6.Egészségügyi szolgáltatók működési engedélyezése. Pest Megyei Kormányhivatal népegészségügyi feladatokat ellátó illetékes járási hivatala.

6.Egészségügyi szolgáltatók működési engedélyezése. Pest Megyei Kormányhivatal népegészségügyi feladatokat ellátó illetékes járási hivatala. 6.Egészségügyi szolgáltatók működési engedélyezése Hatáskörrel rendelkező szerv megnevezése: Pest Megyei Kormányhivatal népegészségügyi feladatokat ellátó illetékes járási hivatala. Az ügyintézéshez szükséges

Részletesebben

Közepes vízfolyások vízgyűjtőjén végzett VKI szempontú terhelhetőség vizsgálatok tapasztalatai

Közepes vízfolyások vízgyűjtőjén végzett VKI szempontú terhelhetőség vizsgálatok tapasztalatai Közepes vízfolyások vízgyűjtőjén végzett VKI szempontú terhelhetőség vizsgálatok tapasztalatai MASZESZ XIX. Országos Konferencia Lajosmizse, 2018. május 22-23. SZALAY GERGELY, VTK INNOSYSTEM KFT. Amiről

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLÁZAT MONTHLY REPORT OF THE HUNGARIAN NATIONAL EMPLOYMENT OFFICE augusztus / August 2006

ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLÁZAT MONTHLY REPORT OF THE HUNGARIAN NATIONAL EMPLOYMENT OFFICE augusztus / August 2006 ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLÁZAT MONTHLY REPORT OF THE HUNGARIAN NATIONAL EMPLOYMENT OFFICE / August 2006 Megnevezés / Number of 2006 aug. Aug. 2006 Változás az előző hónaphoz képest / Changes compared to previous

Részletesebben

A HACCP rendszer bevezetésének célja

A HACCP rendszer bevezetésének célja HACCP 4.tétel HACCP Lényege: - Nemzetközileg elfogadott módszer arra, hogy lehetséges veszélyeket azonosítsunk, értékeljünk, kezeljük a biztonságos élelmiszerek forgalmazása érdekében, - valamint rendszer

Részletesebben

TURIZMUS ÉS REGIONALITÁS

TURIZMUS ÉS REGIONALITÁS A magyarországi turisztikai régiók vendégforgalma 2002-ben 1 Kiss Kornélia Sulyok Judit kapacitása 2002-ben 2 Magyarországon 3377 kereskedelmi szálláshely mûködött, összesen 77 155 szobával és 335 163

Részletesebben