István. Harasztÿ. Hazám-díjat kapott Édeske. Békés karácsonyt kívánunk minden kedves olvasónknak! Interjú a 12. oldalon

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "István. Harasztÿ. Hazám-díjat kapott Édeske. Békés karácsonyt kívánunk minden kedves olvasónknak! Interjú a 12. oldalon. 2013."

Átírás

1 XVIII. évfolyam 10. szám december Békés karácsonyt kívánunk minden kedves olvasónknak! Harasztÿ István Hazám-díjat kapott Édeske Interjú a 12. oldalon 4. oldal Vinczek György Kész a Puskás konyha Már a Puskás iskola konyhája is megújult annak érdekében, hogy a kispesti gyerekek jobb minőségű ételt kaphassanak. 5. oldal Gajda Péter Stabil a költségvetés Rendkívüli ülésen határoztak a képviselők arról, hogy korábbi döntésükkel ellentétben mégsem adják el a kerület OTP-részvényeit.

2 2 hirdetés KISPESTI MAGAZIN

3 KISPESTI MAGAZIN közélet 3 HÓNAP -TÁR SZABÓ DÁVID írása Elemlámpa van nálad? Elemlámpa, ásványvíz, néhány szem kockacukor van nálad? kérdezte viccesen egy barátom a feleségétől. A szeretett hitves nem túlélő táborozásra indult, csupán a barátnőjéhez metróval Újpestre. Bár barátom poénnak szánta megjegyzését, néhány másodpercre elgondolkodtak annak tartalmán. Lehet, hogy nem is annyira vicces ez? Hiszen metróvezetők a napokban mesélték el az Indexnek, hogy szupergány van a 3-as metrón, szinte mindennaposak a leállások, a kisebb nagyobb elfüstölések. Ez azt jelenti, hogy nap mint nap életveszélyben utazunk? És ráadásul még fizetünk is érte, és nem is keveset. A főpolgármester háromszázezer példányban megjelenő szuper kiadványában is bevallja, hogy még ebben a ciklusban hozzá kell nyúlni a 3-as metróhoz, aki szerint nem politikai, hanem lelkiismereti ügyről van szó. De szerinte egyáltalán nem lesz forrás új szerelvényekre a következő időszakban. Püff neki. De nem számított ritka eseménynek az sem, hogy az utasok navigálták a tesztüzem alatt nem járó M2 metrót pótló autóbuszok vezetőit, hogy merre menjenek, mert azoknak fogalmuk sem volt, miként juthatnak el a célállomásokra. És csak a véletlennek volt köszönhető, hogy a napokban nem ütközött össze két vonat Vác és Verőce állomások között. Alig háromszáz méter választotta el egymástól a két vonatot, amelyek szemben haladtak egymással ugyanazon a sínen. És nem ez volt az egyetlen mostanában. Szeptember végén Kelenföld és Háros között a biztonsági berendezés hibája miatt csupán száz méteren múlt a tragédia. De Vas megyében nem is oly régen a szabad jelzés ellenére, nyitott sorompó mellett a gépkocsi orra előtt száguldott el a menetrend szerinti gyors. Hátborzongató. Az észak-pesti agglomerációból vasúton Pestre közlekedők pedig már automatikusan jóval korábban indulnak munkába, mert napi rendszerességgel garantáltak a vezetéklopások és a rongálások a vasútvonalak mentén, ezt kalkulálják be a hoszszabb utazási időbe. Valószínűleg nem volt szívbajos az a sofőr sem, aki a Dózsa György úti metrómegállóhoz vezető aluljáróban hagyta az autóját. Hogy hogyan jutott le oda? Mi sem természetesebb, hogy a kerekesszékeseknek és a babakocsival közlekedő kismamáknak kialakított lejárón, és a kutya sem szólt neki érte. Mostanában sajnos sok minden olyan abszurd, mint az elemlámpa, a ásványvíz és néhány szem kockacukor a női retikülben a Kispest-Újpest közötti metróutazás túléléséhez.

4 4 helyi hírek KÖZTERÜLET KISPESTI MAGAZIN Idén is gondoltak az ágazatban dolgozókra Pihenőnapot kaptak ajándékba Jöhet a Helikocka A Nemzeti Kulturális Alap 4,5 millió forinttal támogatja azt a közterületi alkotást, a Helikocka fantázianevű térinstallációt, amelyet legkésőbb augusztus elejéig kell elkészítenie a Kispesti Helikon Kulturális Egyesületnek. A Nemzeti Kulturális Alap felhívására, amelyben köztéri alkotások létrehozását támogatják, szeptember végén nyújtott be pályázatot az önkormányzat. A pályázat célja az Üllői út - Simonyi Zsigmond utca sarkán (az újságos pavilon mögötti területen) egy térinstalláció létrehozása, amelyen kispesti művészek alkotásai lesznek. Ezek pedig a város történetéhez kapcsolódnak, Kispesthez kötődő személyek, illetve épületek történetét, a helyi jellegzetességeket fogják bemutatni. A pályázat a Kispesti Helikon Kulturális Egyesület közreműködésével készült el, a civil szervezet 12 művésze az egyesület elnöke, Skoda Éva vezetésével vett részt a térinstalláció előzetes megtervezésében. A Helikockát legkésőbb augusztus elejéig kell elkészíteni. A szociális területen dolgozókat köszöntötték A szociális munka napján ünnepeltek a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat munkatársai a Wekerlei Gondozási Központban. Ezen a napon azokat köszöntik, akik mások emberi méltóságáért dolgoznak és segítenek a rászorulókon. A nehéz és áldozatos munkát 1997 óta ünneplik a világon idézte fel a nap történetét köszöntőjében a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat vezetője. Balázs Piroska a szeretet katonáinak nevezte munkatársait és a szociális terület más dolgozóit, akik segítik a rászoruló kispestieket. A vezetőnő arról is beszélt, hogy a jogszabályi változások következtében a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás ami a legnehezebb feladata a szolgálatnak most kevesebb állami támogatást kap. Azt is elmondta, hogy 2014-ben 2 millió forinttal lesz kevesebb a költségvetés. Vinczek György alpolgármester azt mondta, az ünnep arra is jó, hogy legalább ilyenkor a figyelem középpontjába kerüljenek a szociális dolgozók és az ellátottak is. Hangsúlyozta a személyes kapcsolat jelentőségét a munkában és azt, mennyire fontos az anyagi és a társadalmi megbecsülése ennek a szolgálatnak. Egy Weöres Sándor-idézettel zárta mondandóját, majd virággal köszönte meg a dolgozóknak a fáradságos munkát. A virág mellé az ismert humorista, Ayala ( civilben Illés István rendőr őrnagy) adott műsort a munkatársaknak. Az intézmény is megajándékozta dolgozóit: a Csárdáskirálynő című CD-s könyvet kapták, majd az intézményvezető bejelentette a második ajándékot is: mivel jutalmazásra nincs lehetőség, a munkatársak két pihenőnapot kapnak, amelyet jövő márciusig vehetnek ki.

5 KISPESTI MAGAZIN helyi hírek 5 Gajda Péter polgármester helyetteseivel. Novemberben kétszer is üléseztek OTP ügyben. Megmarad a családi ezüst Zárt ülésen tárgyalta a testület az önkormányzat tulajdonában lévő OTP-részvények értékesítésére vonatkozó határozat visszavonásáról. Mint azt korábban megírtuk a képviselő-testület határozatot hozott arról, hogy az árfolyamárak kedvező alakulásától függően Kispest Önkormányzata értékesítse a tulajdonában lévő több mint 44 ezer darab OTP-részvényt. Erre akkor az OTP-részvények árfolyamának kedvező alakulása és a kerület apadó fejlesztési forrásai miatt Kispest Önkormányzata fejlesztési céljainak megvalósításai miatt lett volna szükség. Aztán kiderült, hogy az OTP-részvények árfolyama nem érte el azt a szintet, amin a testület határozott azok értékesítéséről. Információink szerint november folyamán azért javasolta a testületi többséget adó Fidesz frakció az alacsonyabb áron történő értékesítést, mert mindenképpen forrást szerettek volna találni az általuk javasolt fejlesztési célokhoz. Ezt akkor Rendkívüli ülésen visszavonta a testület azt a korábban hozott határozatát, amely szerint az árfolyamárak kedvező alakulásától függően Kispest Önkormányzata értékesíti a tulajdonában lévő több mint 44 ezer darab OTP-részvényt. sem a polgármester, sem az MSZP frakció nem támogatta. Most úgy tűnik sikerült kompromisszumos megoldással előállni, s ennek köszönhetően az eladásról szóló javaslatot visszavonták, így a kerület családi ezüstjeként emlegett OTPrészvénycsomag Kispest tulajdonában maradhat. Gajda Péter polgármester üdvözölte a testület döntését, és az ülés után kérdésünkre elmondta: a város költségvetése stabil és kiegyensúlyozott, reményei szerint az év végére sem kerül mínuszba, és a jövő évet is így tudja kezdeni az önkormányzat. A fejlesztési terveket pedig saját forrásból az OTP-részvények eladása nélkül oldja meg a városrész. Módosította a képviselő-testület évi költségvetésről szóló önkormányzati rendeletét. E szerint az ebben a költségvetési évben elinduló és már folyamatban lévő uniós pályázatokból megvalósuló fejlesztések önrésze, illetve a saját forrásból fedezett felújítások, fejlesztések finanszírozása költségvetési maradványból lehetséges függetlenül attól, hogy a maradvány működési vagy fejlesztési oldalon keletkezett.

6 6 helyi hírek ZÖLD KISPEST KISPESTI MAGAZIN Gyermek fotósok képei a Városházán Az önkormányzat környezetvédelmi bizottsága májusban hirdetett fotópályázatot kerületi általános iskolák felső tagozatos tanulóinak azzal a céllal, hogy a gyerekek a fényképezőgép lencséjén keresztül is megfigyeljék környezetüket, megismerjék az állatés növényvilágot, és mindez ösztönözze őket a természeti és az épített környezet megóvására, védelmére. A legjobb fotókból készült kiállítás év végéig látható a polgármesteri hivatalban. ÖNKÉNTESEK Bevetésre készek a Puskás iskola konyhájának új eszközei Főzésre kész a Puskás konyhája Sikeres véradás Kilencvennyolc jelentkezőből 85-en sikeresen adhattak vért a Kispesti Véradók Egyesülete évzáró önkéntes véradásán a napokban a Tudásházban. A következő akciót február végén tartják. A véradók a napokban nem csupán vérükkel járultak hozzá az életmentéshez. Egy beteg kispesti gyermeknek is segítettek: 100 ezer forintot ajánlottak fel a Kispesti Rászorultak Megsegítésére Közalapítványnak, hogy sikerüljön megvásárolni egy a gyerek számára létfontosságú légzésjavító készüléket tudtuk meg Somogyi Lászlóné elnöktől. Megkezdődhet a próbaüzem a felújított főzőkonyhában a Puskás iskolában. Ez a konyha a második a sorban, amelyet a kerület közétkeztetését ellátó szolgáltató, a Pensio Kft. az önkormányzattal kötött megállapodás keretében újít fel. A műszaki átadás utáni utolsó önkormányzati bejáráson Vinczek György és Ékes Gábor alpolgármesterek, valamint Mihály András, a Közművelődési, Oktatási, Sport, Ifjúságpolitikai és Egészségügyi Bizottság elnöke vettek részt. A most átadásra kész, csaknem 400 négyzetméteres konyha felújítása során kicserélték a nyílászárókat, a falban futó vezetékeket, valamint új burkolat került a falakra és a padlóra. A főzéshez szükséges eszközöket vagy kicserélték, vagy felújították, korszerűsítették mondta a munkálatokat koordináló önkormányzati cég, a Vagyonkezelő, Műszaki Szervezet műszaki csoportvezetője Dudás László. A szakember kiemelte: hamarosan újabb két konyha felújítására kerül sor, hiszen a tervek szerint 2014 szeptemberére kész lesz az Eötvös iskola konyhája, 2015 februárjában pedig a Bolyaié is. Vinczek György a bejáráson emlékeztette a résztvevőket, hogy az önkormányzattal kötött megállapodás értelmében a Pensio Kft. négy kispesti iskolai konyhát újít fel közel 230 millió forintért annak érdekében, hogy jó minőségű és változatos ételek kerüljenek a gyerekek tányérjára. Ezen a konyhán naponta csaknem 2500 ebéd készül, amelyet 10 munkatárs készít, akiket a Pensio Kft. alkalmaz majd mondta Vargáné Achátz Zsuzsanna, a cég szakmai igazgatója.

7 KISPESTI MAGAZIN helyi hírek 7 Megszépülnek a vizesblokkok TÁMOGATÁS Megújulnak az Eötvös öltözői Tüzelôvel is segít a városháza Most még kiábrándító a látvány az Eötvös iskola földszintjén Ugyancsak leromlott állapotban vannak az Eötvös iskola tornaöltözői. Az elmúlt időszakban, amit lehetett, azt az iskola saját erőből megtette, de most már nem elég a napi karbantartás, komolyabb felújításra van szükség mondta Dufek János, az iskola testnevelő tanára az intézménybe az elmúlt hetekbe ellátogató önkormányzati vezetőknek. A testnevelő szerint ilyen körülmények között a gyerekek nem szívesen tisztálkodnak a testnevelési órák után, és a pedagógusok sem kényszeríthetik őket, pedig nagyon fontos lenne, hogy mozgás után mindenki meg tudjon zuhanyozni, mosakodni. Azóta elkészült a tornaöltözők felújításának költségvetése és terve, amelyet elfogadott az önkormányzat fejlesztési bizottsága, így megkezdődhet a munka tudtuk meg a városháza kommunikációs vezetőjétől, aki szerint a most elfogadott több mint nyolc millió forint elegendő lesz arra, hogy tiszta és szép öltözőket, zuhanyozókat alakítsanak ki a gyerekeknek.jelenleg a munkák szakmai előkészítése zajlik, majd a pályáztatás és a nyertes kivitelező kiválasztása után, várhatóan december végén vagy január elején kezdhetik meg az Eötvös Iskola vizesblokkjának, öltözőjének átfogó felújítását. Információink szerint, idén még több hasonló óvodai Az önkormányzat fejlesztési bizottsága már rábólintott arra, hogy mielőbb kezdődjön meg a tornaöltözők felújítása az Eötvös iskolában. A munkák tervezett költsége több mint nyolc millió forint. és iskola rekonstrukcióról dönthet a kerület vezetése, köszönhetően annak, hogy a munkák költésgvetési fedezetét várhatóan szintén jóváhagyja a kerületi vezetőkből álló fejlesztési bizottság. Gajda Péter polgármester és Vinczek György alpolgármester közösen vitte be az első adag téli tüzelőt a Kossuth Lajos utcai házba. Idén tizenöt rászoruló kispesti családnak segít az önkormányzat: összesen mintegy 30 köbméter tűzifát és papírhulladékból készített téglát (papír pellet) kapnak a háztartások. A polgármester elmondta, a fát vásárolta a kerület, a papírtéglákat pedig a Közpark Kft. gyártotta azzal a géppel, amelyet néhány éve azért vásárolt az önkormányzat, hogy a hivatalban és az intézményeknél kidobásra ítélt papírhulladékból elszállítás helyett tüzelő készülhessen a leginkább rászorulóknak. Vinczek György elmondta, a tüzelő nagyjából egy hónapra elegendő, de bízik benne, hogy a tél beálltával ez is nagy segítség azoknak, akik az önkormányzat támogatására szorulnak. A kiválasztott családokat rászorultságtól függően az önkormányzat szociális irodájának munkatársai javasolták tette hozzá.

8 8 helyi hírek KISPESTI MAGAZIN TISZTELGÉS Puskásra emlékeztek Családtagjai, az önkormányzat vezetői és képviselői, ismerősei, volt csapattársai, a Budapesti Honvéd FC tagjai, a Puskás Futball Akadémia hallgatói, valamint a Kispesti Puskás Ferenc Általános Iskola közössége tisztelgett Puskás Ferenc, Kispest díszpolgára és a Nemzet Sportolója halálának 7-dik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen a Puskás iskolában. A megemlékezésen elsőként Puskás Éva, Puskás Ferenc testvére helyezett el koszorút a Kispest díszpolgáráról elnevezett általános iskolában a világhírű labdarúgó szobra előtt. A kispesti civil szervezetek vezetôi vettek részt a tréningen Sikeres pályázatírókat képeztek Elindult az a pályázatíró és készségfejlesztő tréning, amelyet a Kispesten működő civil szervezeteknek szervezett a kerületi önkormányzat az Északi Támpont Egyesülettel közösen. A háromnapos foglakozás fő célja, hogy a kerületben működő civilek vezetői elsajátítsák a pályázatírás fortélyait és hatékonyabban tudjanak különböző, általuk indított projekteket sikerre vinni. A képzést a Kispesti önkormányzat anyagilag is támogatja, de a civil szervezetek is fizetnek a tanfolyamért. A most elindult tréningen több mint tíz kispesti civil szervezet vett részt. Gajda Péter, a kerület polgármestere köszöntőjében jelentette be azt a jó hírt is, hogy a Helikon Kulturális Egyesülettel közösen a Nemzeti Kulturális Alapnál megpályázott közterületi installáció elkészítésére közel ötmillió forintot nyert Kispest. Az új kispesti művészek által megálmodott alkotás az Üllői út és a Simonyi utca találkozásánál kerül majd bemutatásra. Fesztiválzenekar a Bolyaiban A Budapesti Fesztiválzenekar partneriskolai programja keretében ellátogatott a kispesti Bolyai iskolába. A programban lehetőség nyílt a művészekkel való személyes találkozásra, a hangszerekkel való ismerkedésre. A november végi találkozóra természetesen nem a teljes zenekar, hanem kilenc zenész látogatott el az iskolába. Hangszerkóstoló című előadásukon megismertették a gyerekeket a szimfonikus zenekar felépítésével, hangszercsoportjaival, hangszereiket egyenként is megszólaltatva, bemutatva. Az egyik elsős kislány már az előadás alatt kezében tarthatta Fischer Iván karmesterpálcáját, de az igazi meglepetés a végén következett: a gyerekek kézbe vehették, megszólaltathatták a féltett hangszereket. Decemberben újabb lehetőség vár az iskola tanulóira: ellátogathatnak a zenekar egyik próbájára.

9 KISPESTI MAGAZIN helyi hírek 9 Ismét a gyerekeké a megújult játszótér Alig egy hónap alatt elkészült a Csokonai utca és a Simonyi Zsigmond utca közötti közterületi játszótér felújítása és bővítése. Az újjávarázsolt játszótér az egészen kicsiktől a 12 éves korosztályig kínál játék- és kikapcsolódási lehetőséget. A beruházás mintegy 10 millió forintba került. Szalagvágás folyamatosan figyelik a kerületi játszóterek állapotát, javítják a hibákat és ügyelnek a rendre, de a januártól működő Kispesti Rendészeti Központnak is feladata lesz a játszóterek figyelése tette hozzá. A gyerekek örömmel vették birtokba a megújult teret Képviselôk az átadón Az önkormányzat az előző ciklusban kezdte el azt a leromlott játszóterek felújítását célzó rekonstrukciós programot, amelynek keretében most éppen az Ötvenhatosok terének felújítása zajlik. A most elkészült játszótérre mintegy 10 millió forintot költöttek mondta ünnepi köszöntőjében Gajda Péter polgármester. A játszóterek biztonságáról többféle módon is gondoskodik az önkormányzat. A jövő évi tervek között szerepel térfigyelő kamera felszerelése a közelben, a Közpark munkatársai pedig A környék lakóinak nevében Kárpáti Pál köszönte meg a megújult játszóteret, amely, mint mondta, növeli az itt élők komfortérzetét. A Csokonai utca és a Simonyi Zsigmond utca közötti lakótelepi játszótéren november elején kezdődött a munka. A tér területe nőtt, három új játékot is beépítettek, növényeket telepítettek, új padokat, hulladékgyűjtőket, ivókutat helyeztek ki. Az új terület is gyöngykavics burkolatot kapott, járdát építettek, amely a két bejáratot köti össze, és bekerítették a teljes játszóteret. A léckerítés felállítását, valamint a padok és a napvitorla tartó beszerelését az önkormányzat cége, a Közpark Kft. végezte, minden más munkát a felújítást és bővítést a beruházó Tündérkert 97 Kft. A játszótérátadón Gajda Péter polgármester, Burány Sándor országgyűlési képviselő, Vinczek György alpolgármester, Fekete László és Bogó Józsefné önkormányzati képviselők, Márkus Edit, a Zöldprogram Iroda vezetője, Hunya Richárd, a Közpark Kft. és Löffler László, a Tündérkert Kft. vezetője vett részt.

10 10 helyi hírek KISPESTI MAGAZIN ISKOLÁINK Ady hét az Ady-ban Tizenharmadik alkalommal rendezte meg a hagyományos Ady-hetet a Kispesti Ady Endre Általános Iskola. A hagyományos Ady-hét emlékműsorral és koszorúzással kezdődött, majd az alsósoknak sportnapot, a felsősöknek pedig tízpróbát tartottak. Kedden az alsósok nyolcpróbája következett, a felsősök pedig irodalmi kávéházba mehettek. Szerdán múzeumlátogatásra vitték a diákokat, csütörtökön pedig az egészség és a környezetvédelem jegyében tartottak programokat. Pénteken bállal zár a programsorozat. ÉVFORDULÓ Minden kispesti újszülött kap ilyen kezdôkészletet az önkormányzattól Babacsomag a legifjabbaknak Judit nénit köszöntötték Csokoládétortával, virággal és a miniszterelnök emléklapjával köszöntötte a 90 éves Jerabek Lászlónét születésnapján Vinczek György alpolgármester. Jerabek Lászlóné november 29-én született Túrkevén, ott is járt iskolába. Az iskola elvégzése után a zsinórgyárban dolgozott. Negyven éve költözött Kispestre. Évente mintegy hatszáz baba születik a kerületben tudtuk meg azon a rendezvényen, ahol az első csomagokat átadta át a városháza vezetése a Kerületi Védőnői Szolgálat munkatársainak, akik első alkalommal 250 Babacsomagot osztanak majd ki. Az átadón az is kiderült, hogy az egységcsomag tartalma változhat: a kismamák visszajelzései, illetve kereskedelmi cégek felajánlásai alapján a jövőben további ajándékok kerülhetnek bele, még több örömet okozva a szülőknek és gyermekeiknek. Babacsomaggal lepi meg az önkormányzat azokat a kisbabákat, akiket Kispestre hozott a gólya, vagy családjukkal csecsemőként kerültek a városba. Az első 250 csomag már megérkezett a Kerületi Védőnői Szolgálathoz. A Babacsomagokat decembertől adják a védőnők. Kispesti baba anyukájával A csomagban lévő kiadvány a Védőnői Szolgálattal és az önkormányzat Szociális és Gyermekvédelmi Irodájával egyeztetve készült, így az abban szereplő információk összhangban állnak a védőnői tájékoztatókkal.

11 KISPESTI MAGAZIN helyi hírek 11 Idén lesz lehetőség a pluszpénz kifizetésére Segítség a kis bérű ELSIMERÉS közalkalmazottaknak Átadták a Kispest Sportjáért díjat A szakszervezetek és a városháza vezetôi egyeztettek Még a karácsonyi ünnepek előtt bruttó 25 ezer forint egyszeri béren kívüli juttatást kapnak fejenként a kispesti önkormányzat fenntartásában lévő intézményekben (oktatás, egészségügyi, szociális) dolgozó közalkalmazottak. A jövő évi költségvetés tervezése közben, és a februári elfogadás előtt ezen a fórumon is vártuk a kerületben lévő reprezentatív szakszervezetek észrevételeit és javaslatait, mit kéne még az önkormányzat költségvetésébe beépíteni mondta el lapunknak az érdekegyeztető fórum után Gajda Péter polgármester, aki a találkozón megnyugtatta a szakszervezeti vezetőket, hogy az önkormányzat a továbbiakban sem kíván bérjellegű juttatásokat, meglévő státuszokat elvenni. A város költségvetése stabil és kiegyensúlyozott, reményei szerint az év végére sem kerül mínuszban, és a jövő évet is így tudja kezdeni az önkormányzat. A szakszervezeti képviselők örömmel fogadták a bejelentést, amely szerint még a karácsonyi ünnepek előtt bruttó 25 ezer forint egyszeri béren kívüli juttatást kapnak fejenként a kispesti önkormányzat fenntartásában lévő intézményekben (oktatás, egészségügyi, szociális) dolgozó közalkalmazottak, szak és technikai dolgozók. Külön üdvözölték, hogy azok a pedagógiai munkát segítő iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozók is kapnak juttatást, akiknek ugyancsak alacsony a bérük, akiknek nagy gondot okoz a megélhetés. Erre az önkormányzat csaknem 37 millió forintot különített el költségvetésében. De jó hírként érte a szakszervezeteket, hogy ha a képviselő-testület rábólint, akkor a költségvetésben 5 ezer forintról 8 ezerre tervezi emelni az önkormányzat az étkezési jegyben adott béren kívüli juttatást. Győri Ágnes kézilabdázó, Balázs Imre kick-box edző, Geleta Károly, a Kispesti Uszoda volt igazgatója, Györkő Viktor testnevelő tanár és Kalocsay Ferenc karate edző vehette át idén a Kispest Sportjáért-díjat a Városházán. Köszöntőjében Gajda Péter polgármester emlékeztetett rá, hogy a Kispest Sportjáért-díj első adományozásának a Kispesti Athlétikai Club (KAC) centenáriuma adta az apropóját 2009-ben. A klubra és későbbi jogutódjára, a Honvédra méltán lehet büszke Kispest, csakúgy, mint más sportágak ugyancsak kiváló sportolóira, akik már megkapták ezt a díjat. A polgármester hangsúlyozta, fontos, hogy a kiváló sportolók, sportvezetők példaképként álljanak a kispestiek előtt, mert a sport ne öncélú tevékenység, hanem kiemelkedően fontos az egészség megőrzése a betegségek megleőzése során, ezért közérdek hangsúlyozta a város első embere. Idén öten vehették át az elismerést Gajda Péter polgármestertől és Mihály Andrástól, a Közművelődési, Oktatási, Sport, Ifjúságpolitikai és Egészségügyi Bizottság elnökétől.

12 12 interjú KISPESTI MAGAZIN Harasztÿ István Hazám-díjat kapott Édeske Először is gratulálunk a Hazám-díjhoz! Ez az első olyan díjam, amit azoktól kaptam, akikkel egy úton haladok, akiket szeretek, ezért is vagyok rá nagyon büszke! Magyarországon senki nincs, akinek megvan a Kassák- és a Hazámdíja is. Ami ebben különös, hogy a Kassák Lajos-díj (1975) az akkori ellenzék, a Hazám-díj pedig a mai ellenzék elismerése. De van nekem Munkácsy- (1988) és Kossuth-díjam (2000) is. A Kossuth-díjat még a Fidesztől kaptam, igaz, hogy Göncz Árpád köztársasági elnöktől vehettem át. A XXI.század Társaság Hazám-díját idén többek között Fischer Iván zeneszerző, karmester, Kornai János közgazdász és Marton Éva operaénekes mellett a kispesti kinetikus szobrász- és festőművész Harasztÿ István, Édeske kapta. A kitüntetés apropóján a műteremmel szorosan egybenőtt otthonában látogattuk meg az áradó szeretetéről is közismert művészt, aki kendőzetlenül őszintén beszél mindig magáról és a napi politikáról. Aprólékos precizitással mutatja meg műhelyének zegzugait, rejtett kincseit, nagy becsben tartott magángyűjteményét. Egy alkotása a Kispesti Városháza aulájában állandóan látható. Ilyen nevű művész Kispesten nincs mondták egyszer Évának, a feleségemnek. Kiállítási lehetőséget még úgy sem kaphattam, ha fizettem volna a helyért. Aktívan figyeli a napi politikai életet, mindenről van véleménye, ami művein is leplezetlenül látszik. Vannak barátaim, akik azt mondják nekem, hogyan tudtam így megváltozni? Pedig ez nem igaz, nem én változtam. Annak idején mindenki tudta rólam, hogy ellenzéki vagyok, és az elmúlt nyolc évet leszámítva egész életemben az is voltam. Kispesten engem hosszú évekig letagadtak, ilyen nevű művész Kispesten nincs mondták egyszer Évának, a feleségemnek. Kiállítási lehetőséget még úgy sem kaphattam, ha fizettem volna a helyért,

13 KISPESTI MAGAZIN interjú 13 még kibérelni sem engedték a kiállítótermet. Aczél György ugyan nem haragudott rám, de különösebben nem voltam a szíve csücske. Mi a Kádár-rendszer végén ösztöndíjjal egy évet Nyugat-Berlinben éltünk. Onnan jöttünk haza boldogan, tervekkel teli, hogy rendszerváltás lesz Magyarországon. De hamar kiderült, hogy bizony ez nem az, amire mindenki vágyott. Mostanság pedig annyi tüske van bennem, hogy inkább festek, mert az hamarabb elkészül, mint egy szobor. Nem győzöm csinálni azokat a képeket, amelyekben kifejezem, hogy mennyire helytelen és mennyire rossz az, amiben most élünk. (Ez évi albuma Új munkáim 2013 a túlélés évében címet kapta. A Szerk.) Remélem, hamarosan lesz kedvem és időm újra szobrokat is csinálni. Honnan a becenév, Édeske? 1969-ben szakkört vezettem a Kispesti Ifjúgárda Művelődési Házban, amikor kiállítást szerveztek az Angyalföldön a Kassák Művelődési Házban, ahová engem is meghívtak. A megnyitón csupa ismeretlen arcokat láttam, mindenki mondott nekem valami szépet, biztatót, én meg valami kedveset akartam nekik válaszolni, de mivel nem ismertem őket, ezért hol Édeskémnek, Aranyoskámnak, meg mindenfélének szólítottam őket. Mígnem egyszer valaki engem is úgy szólított meg, hogy Édeske drága! Ennek hamar híre ment, a drága lekopott, az Édeske meg maradt. Oly annyira, hogy egy másik alkalommal a Mozgás '70 kiállítás megnyitóján a kiállítók neveinek felsorolásakor Németh Lajos művészettörténész engem spontán módon Édeske Istvánnak mutatott be, a jelenlévők legnagyobb örömére. És a két pont az ipszilonon? Anyám szerint, aki nagyon büszke volt a származására, ez a két pont a kétszeres nemesi rangra utal. De az egyszerű magyarázata, amit mi a feleségemmel inkább valószínűsítünk, hogy a t után az y -t, így lehetett legkönnyebben megkülönböztetni a ty -től. Az anyám, a nagyapám és az apám is így írta, ez maradt rám, én is így tanultam meg leírni a nevemet. Igaz, hogy a hotdog magyarországi meghonosításában aktívan közreműködött? Amikor a Dél-pesti Vendéglátóipari Vállalatnál dolgoztam, ahol az egyik közvetlen főnököm Boross Péter, a későbbi miniszterelnök, akkor találták ki, hogy Magyarországon meg kellene honosítani a hotdogot. Egy olyan eszköz tervezése volt a feladatom, amellyel a hotdog kiflit fel lehet melegíteni. Így született meg az a fűtőszálas, tehénszarvhoz is hasonlítható tüske, amit szinte mindenki ismer és amellyel a magyar görbe kifli is megmelegíthető. A siker sem maradt el, mert először a Boráros téren, majd még húsz helyen kezdték el árulni a magyar hotdogot. Újításért pedig nekem akkoriban járt vagy húsz ezer forint és egy plakett oklevéllel emlékbe. Az akció időtartama:

14 14 közélet KISPESTI MAGAZIN Kormányváltók szövetségben Bajnai Gordon és Burány Sándor Mint arról korábban már beszámoltam Önöknek, szűkebb közösségem, a szocialisták támogatását elnyerve Kőbánya-Kispest képviselőjelöltje lettem. Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető, Bajnai Gordon, Az Együtt-PM szövetség vezetője és Horváth Csaba fővárosi frakcióvezető a szélesebb nyilvánosság előtt bemutatta az összefogás budapesti jelöltjeit. Tapasztalt, a változásra kész és képes csapat vállalkozott arra, hogy fordítson a budapestiek életén, az országgyűlésben méltó képviselete legyen a fővárosban élő 2 millió honfitársunknak. Tegyünk együtt a változásért! Kőbánya és Kispest lakói is méltóbb életre, nyugalomra, biztonságra vágynak. Nem kérdés, hogy mindenek előtt több munkahelyet kell létesíteni a vállalkozások érdemi támogatásával. A lakótelepeken élők jogos igénye, hogy újraindítsuk a panelprogramot, hogy minél előbb érdemi, akár 40 százalékos rezsicsökkentést érjünk el. Az otthonosság megteremtése érdekében iskoláinkat, orvosi rendelőinket uniós pénzből fejlesztjük. Nem feledkezem meg a közbiztonság növeléséről sem, ezért egyre több térfigyelő kamerát fogunk kihelyezni. Rendbe tesszük a többek között a kőbányai városközpontot, az elővárosi vasútállomást. Felújítjuk végre az Éles sarok környékét. Több játszóteret alakítunk ki a lakótelepeken. Terveim között, hogy Kispesten rendezett parkolási viszonyokat teremtsünk a KÖKI és a Kossuth téri piac környékén. Beszéljük meg! Arra törekszem, hogy minél többször és minél több választómmal találkozhassak a jövőben. Beszéljük meg, miben szeretnének Önök változást a saját életükben és a közéletben. Hiszem, hogy úgy, mint eddig, közösen most is képesek leszünk megoldani a problémáinkat, és elérjük a változást.

15 KISPESTI MAGAZIN vélemények 15 AZ OLVASÓ ÍRJA Tisztelt Szerkesztőség! Mi a Kós téren lakunk. Gyerekeimmel gyakran sétálunk a tér körüli járdán. A napokban a Kós tér egyik házának tetejéről egy cserép esett le az útra kb. 1 méterre tőlünk. Még belegondolni is rossz, mi történhetett volna, ha egy kicsit előbb érkezünk oda. Tudom, hogy ez a lakóközösségre, közös képviselőre tartozik, Önök nem tudnak nekem ebben segíteni, csak szerettem volna felhívni a figyelmet arra, hogy jó, ha az ember óvatosan sétál olyan helyen, ahol öregebbek a házak, rossz a homlokzati vakolat, mert bizony könnyen balesetet szenvedhet. A környékbeliek azt mondták, hogy sajnos nem ez első eset. A Kós tér más házainak tetőszerkezetét korábban már ácsok is átnézték és fixálták a mozgó cserepeket. A nyáron például a közeli vízköpő körül hullott le az összes vakolat a járdára, de szeles időben nem egy cserép repült le már a tetőszerkezetről. Üdvözlettel: Kedves Kispesti Magazin! név és cím a szerkesztőségben Elkészült a főváros azon új rendelete, amely a szabálysértési törvény módosítása nyomán meghatározza azokat a területeket, ahol a belvárosban tilos lesz a hajléktalanoknak életvitelszerűen tartózkodni. Ebből sajnos az következik, hogy a hajléktalanok, akik nem tudnak, vagy nem is akarnak hajléktalanszállóra menni, kiszorulnak a külső kerületekbe, így ide Kispestre is. Ez pedig senkinek sem jó, se a hajléktalanoknak, sem pedig a kispestieknek. A múltkoriban azt láttam, hogy az Üllői út, Simonyi Zsigmond utca környékén lévő bekerített nagy területre, ahol egyszer talán majd Lidl áruház épül, egy idős hajléktalan elkezdte behordani a zsákjait, először csak egyet, aztán szépen sorban a többit is. Alig néhány nap alatt szép menynyiségű lomot hordott oda össze. De például a KöKivel szemközti nagy parkban is már hetek óta áll egy zöld sátor, biztosan nem a telek őre lakik benne! Jön a tél, mi lesz velük? Üdvözlettel: Kedves Olvasónk! Sándor Lászlóné Levelében valós problémát feszeget. Kispest nincs felkészülve arra, ha ide sok hajléktalan érkezne. A meglévő ellátórendszer, amelyet a kerületi önkormányzat támogatásával és együttműködésével a Vöröskereszt helyi szervezete és a Misszió Alapítvány gondoskodik a kispesti hajléktalanokról. Arra persze a helyi szervezeteknek már nincs kapacitása, és csak a szolgáltatások színvonalának rovására tudja az ide érkezőket is ellátni. A tapasztalat pedig az, hogy például a sokak által is jól ismert Gyorsforgalmi út melletti erdőben élők zöme nem is kispesti. Mivel jön a tél, ezért az ellátó szervezetek azt kérik, ha valaki krízis helyzetben lévő hajléktalant lát vagy a Menhely Alapítványt hívja a as telefonszámon, vagy jelentse be a Magyar Vöröskereszt Dél-pesti szervezeténél a kispesti Báthory u. 39. szám alatt a telefonszámon. Üdvözlettel: a Szerk. A POLGÁR- MESTER GAJDA PÉTER írása Furcsa éven lehetünk túl Ilyenkor év végén számot vet az ember azzal, hogy miként alakult az adott esztendő, milyen sikerek, esetleges kudarcok tarkították az óévet. Ezzel én is így vagyok, amikor visszatekintek a kispesti önkormányzat és a kerület idei évére. Sok olyan változással kellett szembe néznünk az év elején, amelyekről ma is azt gondolom, hogy egyáltalán nem szolgálták az itt élők érdekeit. A minden áron való központosítás, államosítás hatásait ma már egy év távlatából érezzük. Ennek tükrében továbbra is állítom, hogy jobb lett volna, ha a kormány nem fog neki ezeknek az ügyeknek. Teljesen haszontalan és értelmetlen lépés volt a járási hivatalok felállítása. Súlyos adóforintokat szórt el az állam ezekre a teljesen felesleges új hivatalokra, ráadásul úgy, hogy év közben többször bebizonyosodott, hogy a szolgáltatás színvonala a rá költött pénz ellenére nemhogy javult volna, de bosszantóan rosszabb lett. Hányszor kellett hallgatnunk a szitkozódó ügyfeleket, akik az okmányirodára panaszkodtak a rengetek várakozás miatt úgy, hogy közben tudtuk, korábban, amíg az önkormányzathoz és nem a központi hatalomhoz tartoztak, erre nem volt példa. Milyen felfordulást hozott iskoláink életébe az államosítás, teljesen értelmetlenül. Az iskolák nyakába ültettek egy újabb szervezetet, a tankerületi igazgatóságot, jó sok állami alkalmazottal, akik probléma esetén legtöbbször csak a karjukat tudják széttárni... persze nem ők tehetnek erről, hanem azok, akik igennel szavaztak a Klebelsberg Kunó Intézményfenntartó Központ létrehozására. Az egész tanév a pedagógusok és a szülők panaszairól szólt, meg nem érkezett könyvekről, nem létező fizetésemelésről, szervezetlenségről. Összegzésképpen azért azt elmondhatjuk, hogy a fentiektől eltekintve egyelőre nagyobb katasztrófa nélkül élte túl a kerület mindkét átalakítást. Persze hál' Istennek nem csak bosszúság jutott erre az évre, de volt jó néhány ügy, aminek örülhettünk. Kétségtelen, hogy az idei költségvetési helyzettől kicsit jobban féltem, mint kellett volna, s el kell ismernem, a kerület a kormány adósságkonszolidációjából sikerrel jött ki. A testületi tagokkal megfogalmazott közös erőfeszítéseink is eredményt hoztak a különböző hazai és uniós pályázatok során. Ezért aztán idén is volt minek örülnünk a megvalósult fejlesztések során, legyen szó, akár uszoda korszerűsítésről, parkrekonstrukcióról, sportpálya vagy játszótérépítésről, iskolai- óvodai fejlesztésekről. Van persze még mit tennünk az önkormányzati ciklus utolsó évében is. Én azon leszek, hogy azokat az ígéreteket meg tudjuk valósítani, amellyel 2010-ben a választók elé álltam. Továbbra is várjuk leveleiket az címre!

16 16 mozaik KISPESTI MAGAZIN FIATALOKNAK A hidegben is Kincses-sziget Még a kissé hűvösre forduló téli időjárás sem tudta kedvét venni azoknak az ifjú kincskeresőknek, akik november végén, András napján vevőként vagy eladóként ott voltak a második Kincses Sziget Gyerek Bolhapiac rendezvényen a Városház téren. A szervezők szerint még az elsőnél is nagyobb volt az érdeklődés, csaknem negyven gyermek-árus kínálta portékáját. A nagy sikerre való tekintettel, január közepén újra lesz bolhapiac, de most a várható zordabb időjárás miatt fedett helyen, a Városháza nagytermében. EMLÉKEZÉS Idén sokat költött a kerület a Kispesti Uszodára Úszással ünnepelt szülinap Bozsik nap a Bozsikban A róla elnevezett stadionban álló emléktáblája előtt családtagjai, barátai, ismerősei és tisztelői Bozsik József emléke előtt hajtottak fejet a Kecskemét elleni 1:1-es döntetlenre végződött mérkőzésen. A félidő utáni szünetben Tarnai Richárd és Vinczek György emlékezett az Aranycsapat és a Honvéd legendás labdarúgójára. Iskolák közötti úszóversennyel ünnepelték a kispestiek a negyedszázados Kispesti Uszodát. A jeles sportversenyen több mint 600 általános iskolás, szülő és pedagógus vett részt. A jubileumi kupát a Kós iskola nyerte. Tóth András igazgató köszöntőjében felidézte a 25 éves uszoda történetét, arról beszélt, hogy az elmúlt negyedszázad alatt több ezer kispesti gyermek tanult meg itt úszni, sokan naponta használják mozgásra, sportolásra, felfrissülésre. Elmondta, az uszoda a 25 év alatt Kispest legfontosabb sportlétesítményévé vált, a jellegzetes épület is egyedi, összetéveszthetetlen. Az igazgató örömmel jelentette be: nyáron egy külső medence építését is elkezdhette tervezni a létesítmény, így a már bezárt Hattyú Strand után újra lehet vízpartja Kispestnek. Az uszoda az elmúlt időszakban sok változáson ment keresztül, hiszen kicserélték a gépházat, korszerű, jól szigetelő ablakokat szereltek fel, megújultak a lelátók és a rajtkövek, nyár óta pedig Magyarországon egyedülálló módon napkollektorok segítik a medence fűtését, és a csatornába engedett szennyvíz hőjét újra hasznosítják. Az egész napos programon a versenyszámok között rövid vízilabda és szinkronúszó bemutatót láthatott a versenyzőkből és szurkolókból álló több mint ezer fős közönség. Az úszóversenyen összesen több mint 600 alsó és felső tagozatos diák, pedagógus és szülő ugrott a medencébe: az iskolák közötti versenyt végül a Kós iskola nyerte meg a második Pannónia és a harmadik Bolyai előtt. A felső tagozatos úszóknak Gajda Péter, Burány Sándor és Vinczek Görgy adta át a díjakat és érmeket. Az 1-2. osztályosok Ékes Gábortól, Földesi Gyulától és Gergely Istvántól, a 3-4. osztályosok és a pedagógusok, illetve a szülők György Istvántól, Güttler Károlytól és Mihály Andrástól vehették át az érmeket.

17 KISPESTI MAGAZIN mozaik 17

18 18 mozaik KISPESTI MAGAZIN Karácsonyi díszben Kispest A kispesti önkormányzat idén is ünnepélyes keretek között kapcsolta fel a kerület ünnepi díszkivilágítását. Most is egyszerre gyúltak fel a fények a Templom, a Kossuth, a Városház és a Kós Károly téren, valamint új helyszínként az Atatürk parkban. Sok száz kispesti, kicsik és nagyok jöttek el a Templom térre, hogy részt vegyenek a hagyományos lampionos felvonuláson és hogy jelen legyenek a város karácsonyi fényeinek bekapcsolásán. A vidám menet innen átsétált a Kossuth térre, átvitte az ünnepi fényeket, ahol családias hangulatban sok gyermek és felnőtt társaságában meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját.

19 KISPESTI MAGAZIN mozaik 19 BEMUTATjuk Lepsényi Boglárka Tanítónő, a magyar női lábtenisz válogatott tagja Az elmúlt hetekben nagy volt az öröm a Puskás iskolában, ahol a gyerekek és a pedagógusok egyaránt büszkén mesélték mindenfelé: az iskolájukban tíz esztendeje tanító Lepsényi Boglárka a november között, a Kassán megrendezett Női és Junior Lábtenisz Európa Bajnokságon, amelyen 10 ország nemzeti csapatai vettek részt, a magyar női csapat tagjaként rendkívül eredményesen szerepelt. Az egyéni versenyszámot megnyerte, s ezzel megszerezte második Európa-bajnoki címét. De ezzel még nem volt vége a sikereknek, hiszen párosban Körösi Evelinnel és Hering Dominikával szintén első helyen végzett, hármasban pedig - Aszódi Dianával közösen - bronzérmet szereztek. Így két arannyal és egy bronzéremmel megkapták a legjobb női csapatnak járó különdíjat is. Ez hatalmas előrelépés a magyar női lábteniszben, hiszen 2002 első VB-s szereplésem óta most sikerült először megverni a nemzetközi mezőny legjobbjait: a cseheket és a szlovákokat! kommentálja minapi sikereiket. Lepsényi Boglárka gyerekként a sporttagozatos általános iskolában ugyan még kézilabdázott, és talán kapóra jött neki, hogy térdproblémái akadtak, így csak a kézilabdakapuban talált magának helyet, amit ugyan szívesen csinált, de jobban izgatta a kispályás foci, így gimnazistaként már lábbal pattogtatta a labdát. Egy véletlennek köszönheti, hogy Esztergomban az édesapjával és két lánytestvérével a focipálya melletti betonos teniszpályán kifeszített háló felett csakúgy lábtengóztak egyet, amikor is a szomszéd pályán játszók felhívták a figyelmét arra, hogy ezt a sportágat lehet ám szabályok szerint is játszani, csak akkor már lábtenisz a neve. Nyaranta rendszeresen a Balaton parton dolgozott a család 1-2 hónapot, és amikor csak tehették, szabad idejükben a Lepsényi-lányok elkápráztatták játékukkal a parton pihenőket, és bizony rendre jobban játszottak, mint a fiúk. Innen már egyenes volt az út a Lábtenisz Szövetséghez, ahol annak vezetői is fantáziát láttak Lepsényi Boglárkában, bár a magyarországi feltételek ebben a sportágban ugyancsak mostohák például a cseh és a szlovák viszonyokhoz képest ban bekövetkezett a fordulat, gyökeresen megváltozott az élete, bővültek lehetőségei, támogatóra talált: miatta és érte lábtenisz szakosztály alakult a Kinizsi Honvédban Szentendrén, ahol rendszeres edzéslehetőséget kapott. Az eredmények sem maradtak el. Lepsényi Boglárka mára már háromszoros világ- és kétszeres Európa bajnok egyéniben, illetve idén egyszeres EB bajnok párosban. Az érlelődő sikerek mellett Lepsényi Boglárka legnagyobb bánata, hogy más országokhoz képest nálunk nem népszerű ez a sportág. Szerényen, de büszkén vallja: az én sikerem, amit én elértem ebben a sportágban, azért nagy dolog, mert olyan nemzetek fölé nőttem fel teljesen saját erőből és ösztönös játékból, ahol rendszeres és szabályos edzésvezetés a jellemző, számos klub és komoly versenyeztetési rendszer működik, valamint a hazánkban lévő igazolt játékosok számához képest jóval többen űzik ezt a sportágat. Talán, ha egyszer az iskolákban is akad majd olyan testnevelő tanár, aki kedvet csinál ehhez a nagyon látványos, ámde tiszta szabályok szerint játszható játékhoz, akkor mi is többen leszünk.

20 20 közérdekü KISPESTI MAGAZIN Képviselői fogadóórák Gajda Péter polgármester fogadónapja: előzetes telefonos bejelentkezés alapján folyamatosan ( ). Polgármesteri Hivatal, Városház tér Vinczek György (3. sz. választókörzet) alpolgármester fogadónapja: Minden hónap második szerda óra, telefonos egyeztetés alapján Polgármesteri Hivatal, Városház tér Valamint minden hónap negyedik csütörtök óráig, Vass Lajos Általános Iskola, Csokonai u. 9. Ékes Gábor (8. sz. választókörzet) alpolgármester fogadónapja: Telefonon történő egyeztetés alapján, , Minden hónap második szerda óra. Valamint minden hónap első szerda óráig, Wekerlei Társaskör Egyesület, Kós Károly tér 10. Tóthné Szabó Éva alpolgármester fogadónapja: Telefonon történő egyeztetés alapján, Minden hónap második szerda óra dr. Kiss Anna jegyző fogadónapja: Előzetes bejelentkezés alapján a as telefonszámon. A Városháza épületében A épület I. em sz. választókörzet Fekete Márk (Fidesz-KDNP) Fidesz- iroda, Ady Endre út 91. Minden hónap első hétfő óra. 2. sz. választókörzet Bogó Józsefné (MSZP) MSZP Iroda (Kossuth L. u. 50.) Folyamatosan, előzetes telefonbejelentkezés alapján. Tel.: sz. választókörzet Vidra Zoltán (Fidesz-KDNP) Zalaegerszeg u Telefonon történő egyeztetés alapján a es számon. Minden hónap második hétfő óra. 5. sz. választókörzet Kránitz Krisztián (MSZP) Telefonon történő egyeztetés szerint folyamatos sz. választókörzet Tóthné Szabó Éva (Fidesz-KDNP) Fidesz-iroda, Ady Endre út sz. választókörzet Lackner Csaba (MSZP) Telefonon történő egyeztetés szerint folyamatos sz. választókörzet Lazányi Ferenc (Fidesz-KDNP) Wekerlei Társaskör Egyesület Minden hónap első szerda, óra Kós Károly tér sz. választókörzet Szathury Kolos (Fidesz-KDNP) Telefonon történő egyeztetés alapján, sz. választókörzet Marsalné Kovács Judit (Fidesz-KDNP) Fidesz-iroda, Ady Endre út 91. Minden hónap harmadik szerda óra. 12. sz. választókörzet Mihály András (Fidesz-KDNP) Mézeskalács Óvoda Kelet u Minden hónap negyedik kedd 17 19óra. Listás képviselő dr. Lélfai Koppány (Fidesz-KDNP) Telefonos egyeztetés alapján, melyre a es telefonszámon lehet jelentkezni. Listás képviselő: Fekete László (MSZP) Polgármesteri Hivatal Minden hónap első hétfő óra Listás képviselő Szujkó Szilvia (MSZP) MSZP székház (Kossuth L. u. 50.) Minden hónap első péntek 17 óra előzetes bejelentkezés. Listás képviselő Gerháth Csaba (Független) Polgármesteri Hivatal Minden héten hétfőn óra, ha munkanapra esik. Listás képviselő Lázár Tamás (Jobbik) Polgármesteri Hivatal A ép. II. 71. Telefonon történő egyeztetés alapján, Ügyfélfogadás a Városházán Polgármesteri Hivatal Tel.: H: K: zárva Sz: Cs: zárva P: Egyéni vállalkozói igazolványok ügyintézése ugyanekkor. Ügyfélszolgálati Iroda H: K: Sz: Cs: P: Körzeti Hivatal, Okmányiroda H: K: zárva Sz: Cs: P: Ebédidő: minden nyitva tartási nap ig EGÉSZSÉGÜGY Felnőtt 24 órás orvosi ügyelet 1195 Bp., Petőfi u. 49., tel.: Gyermekorvosi ügyelet 1089 Bp., Üllői út 86., Heim Pál Gyermekkórház, tel.: (éjszaka, hétvége és ünnepnapok) Kispesti Egészségügyi Intézet 1195 Budapest, Ady Endre út , tel.: Yamamoto Rehabilitáció Intézet 1196 Budapest, Petőfi u. 79., tel.:

Kéri. György. Az első magyar skót dudás. Interjú a 12. oldalon. 2013. november

Kéri. György. Az első magyar skót dudás. Interjú a 12. oldalon. 2013. november XVIII. évfolyam 9. szám 2013. november Kéri György Az első magyar skót dudás Interjú a 12. oldalon 5. oldal Kránitz Krisztián Kreszpark a kicsiknek A képviselő kezdeményezésére az eddig elhanyagolt területen

Részletesebben

Papp. János Kispesten a vándor-színész. Interjú a 12. oldalon. 2013. szeptember

Papp. János Kispesten a vándor-színész. Interjú a 12. oldalon. 2013. szeptember XVIII. évfolyam 7. szám 2013. szeptember Papp János Kispesten a vándor-színész Interjú a 12. oldalon 8. oldal Tarlós István Nem épültek utak Míg 2002 és 2010 között több mint 100 ezer négyzetméternyi fővárosi

Részletesebben

Halász. Judit. Koncertezik és új lemezt készít. Interjú a 8. oldalon

Halász. Judit. Koncertezik és új lemezt készít. Interjú a 8. oldalon XVII. évfolyam 3. szám 2014. március Halász Judit Koncertezik és új lemezt készít Interjú a 8. oldalon 4. oldal Kunhalmi Ágnes: valódi munkahelyeket Az emberek közmunka helyett valódi munkahelyet akarnak.

Részletesebben

Együttműködést kötött az önkormányzat a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel a Kö-Ki déli része melletti Kiserdő rendbetételére.

Együttműködést kötött az önkormányzat a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel a Kö-Ki déli része melletti Kiserdő rendbetételére. XIV. évf. 2008. május www.kispest.hu 3. Környezetvédelem OLDAL Először vehetett át Zöld Kispestért díjat öt magánszemély, egy-egy lakóközösség, intézmény és civil szervezet a Föld Napján. 4. Kiserdő Együttműködést

Részletesebben

Aláírták az uniós szerződést

Aláírták az uniós szerződést KÖZBIZTONSÁG Térfigyelő-kamerák 2010-ben is tovább bővül a kispesti térfigyelő-kamerák száma, az önkormányzat Városüzemeltetési és Közbiztonsági Bizottsága januári ülésén újabb elektronikus szemek felszereléséről

Részletesebben

Folytatódó útfelújítás

Folytatódó útfelújítás INTERJÚ BLÁZS PIROSK Tavasztól új igazgatója van a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálatnak, akivel eddigi tapasztalatairól és legfontosabb terveiről beszélgettünk. XV. évfolyam, 17. szám www.kispest.hu

Részletesebben

J ÚJPEST ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA Ú PESTI NAPLÓ

J ÚJPEST ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA Ú PESTI NAPLÓ INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN! 2014. szeptember 4., VIII. évf., 31. szám Ú PESTI NAPLÓ J ÚJPEST ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA WWW.UJPEST.HU Fotó: Várai Mihály Ez úgy fest, ez nagyon Újpest Négy

Részletesebben

ÚJPESTI NAPLÓ. Klaudia a japánok kedvence INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN!

ÚJPESTI NAPLÓ. Klaudia a japánok kedvence INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN! INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN! 2012. november 8., VI. évf., 37. szám ÚJPESTI NAPLÓ ÚJPEST ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA WWW.UJPEST.HU Klaudia a japánok kedvence Az újpesti Kozma Klaudia Japánban

Részletesebben

J ÚJPEST ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA Ú PESTI NAPLÓ. A labda bűvöletében

J ÚJPEST ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA Ú PESTI NAPLÓ. A labda bűvöletében INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN! 2014. szeptember 25., VIII. évf., 34. szám Ú PESTI NAPLÓ J ÚJPEST ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA WWW.UJPEST.HU Fotó: Várai Mihály A labda bűvöletében Egy héten belül

Részletesebben

BUDAFOK TÉTÉNY XIV. ÉVFOLYAM 8. SZ. Rendhagyó történelemóra

BUDAFOK TÉTÉNY XIV. ÉVFOLYAM 8. SZ. Rendhagyó történelemóra BUDAFOK TÉTÉNY XIV. ÉVFOLYAM 8. SZ. 2006. ÁPRILIS 28. A X X I I. K E R Ü L E T I Ö N K O R M Á N Y Z A T I N G Y E N E S L A P J A M E G J E L E N I K K É T H E T E N T E 3 4 6 7 8 9 10 13 Kerületi óvodai

Részletesebben

PESTSZENTLÕRINC PESTSZENTIMRE KÖZÉLETI LAPJA. 2010. április 6. XIX. évfolyam 7. szám

PESTSZENTLÕRINC PESTSZENTIMRE KÖZÉLETI LAPJA. 2010. április 6. XIX. évfolyam 7. szám PESTSZENTLÕRINC PESTSZENTIMRE KÖZÉLETI LAPJA VÁROSKÉP 2010. április 6. XIX. évfolyam 7. szám www.bp18.hu www.varoskep.hu Alacskai úti lakótelep Almáskert Belsõmajor Bélatelep Bókaytelep Erdõskert Erzsébettelep

Részletesebben

Pesterzsébet BUDAPEST FŐVÁROS XX. KERÜLETÉNEK TÁRSADALOMPOLITIKAI ÉS SZOLGÁLTATÓ LAPJA 5. oldal 13. oldal 23. oldal 26. oldal

Pesterzsébet BUDAPEST FŐVÁROS XX. KERÜLETÉNEK TÁRSADALOMPOLITIKAI ÉS SZOLGÁLTATÓ LAPJA 5. oldal 13. oldal 23. oldal 26. oldal Körkép Bár még néhány nap hátra van az esztendőből, talán időszerű volt a kérdés, milyen volt, mit hozott 2009? Politikusaink válaszait olvasva sem tisztult a kép, sokkal okosabbak nem lettünk. XXX. évfolyam

Részletesebben

KELENFÖLD ŐRMEZŐ GAZDAGRÉT ALBERTFALVA KELENVÖLGY LÁGYMÁNYOS SASAD-SASHEGY GELLÉRTHEGY SZENTIMREVÁROS

KELENFÖLD ŐRMEZŐ GAZDAGRÉT ALBERTFALVA KELENVÖLGY LÁGYMÁNYOS SASAD-SASHEGY GELLÉRTHEGY SZENTIMREVÁROS KELENFÖLD ŐRMEZŐ GAZDAGRÉT ALBERTFALVA KELENVÖLGY LÁGYMÁNYOS SASAD-SASHEGY GELLÉRTHEGY SZENTIMREVÁROS ÚJBUDA A XI. KERÜLET KÖZÉLETI LAPJA XXII. ÉVFOLYAM 18. SZÁM 2012. SZEPTEMBER 12. www.ujbuda.hu Mikor

Részletesebben

A Nemzeti Színház újkori sikertörténete

A Nemzeti Színház újkori sikertörténete LXI. évfolyam 12. szám 2009. március 27. Megjelenik 35 000 példányban, legközelebb április 3-án. FOTÓ: GORDON ESZTER A KERÜLET KÖZÉLETI LAPJA A Nemzeti Színház újkori sikertörténete Beszélgetés Alföldi

Részletesebben

Kéri György. Kedvezményes hirdetési lehetőség a Kőbányai Magazinban! Telefon: 06 70 304 4628. Az első magyar skót dudás Interjú a 8.

Kéri György. Kedvezményes hirdetési lehetőség a Kőbányai Magazinban! Telefon: 06 70 304 4628. Az első magyar skót dudás Interjú a 8. I. évfolyam 2. szám 2013. november Kéri György Az első magyar skót dudás Interjú a 8. oldalon 12. oldal Sodródás - Kőbánya többre képes Kőbánya lehetőségei jók, csak élni kell velük - állítja Somlyódy

Részletesebben

ÚJPESTI NAPLÓ. Sportos hétvége INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN!

ÚJPESTI NAPLÓ. Sportos hétvége INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN! INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN! 2012. szeptember 27., VI. évf., 32. szám ÚJPESTI NAPLÓ ÚJPEST ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA WWW.UJPEST.HU Sportos hétvége Sportágbemutatók, családi sportversenyek

Részletesebben

ÚJPESTI NAPLÓ ÚJPEST ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA

ÚJPESTI NAPLÓ ÚJPEST ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA INGYENES! MEGJELENIK MINDEN MÁSODIK PÉNTEKEN! 2009. május 8., III. évf., 9. szám ÚJPESTI NAPLÓ ÚJPEST ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA www.ujpest.hu Ballagás 2009 FOTÓ:HORVÁTH DÁVID A végzős diákok idén

Részletesebben

Megjutalmazták a legjobbakat A Benedek Elek EGYMI Pedagógiai Szakmai Csoportja január 25-én a Szent István Király Zenemûvészeti

Megjutalmazták a legjobbakat A Benedek Elek EGYMI Pedagógiai Szakmai Csoportja január 25-én a Szent István Király Zenemûvészeti XXII. ÉVFOLYAM 2. SZÁM 2012. FEBRUÁR 2. A XIV. KERÜLETI POLGÁROK FÓRUMA ALSÓRÁKOS HERMINAMEZÕ ISTVÁNMEZÕ KIS-ZUGLÓ NAGY-ZUGLÓ RÁKOSFALVA TÖRÖKÕR VÁROSLIGET Megjutalmazták a legjobbakat A Benedek Elek EGYMI

Részletesebben

Ára: 107 Ft VII. évfolyam 25. szám, 2006. december 20. Rongálják a fénysorompókat A Nagykátai Rendőrkapitányság értesítése

Ára: 107 Ft VII. évfolyam 25. szám, 2006. december 20. Rongálják a fénysorompókat A Nagykátai Rendőrkapitányság értesítése Ára: 107 Ft VII. évfolyam 25. szám, 2006. december 20. A lap megjelenési területe a Tápió-vidék 21 települése: Bénye, Gomba, Farmos, Káva, Kóka, Mende, Nagykáta, Sülysáp, Szentmártonkáta, Szentlőrinckáta,

Részletesebben

Ferencváros A Ferencvárosi Önkormányzat kétheti lapja www.ferencvaros.hu 2013. január 18.

Ferencváros A Ferencvárosi Önkormányzat kétheti lapja www.ferencvaros.hu 2013. január 18. Ferencváros A Ferencvárosi Önkormányzat kétheti lapja www.ferencvaros.hu 2013. január 18. Tárt Kapu Galéria nyílik Ferencvárosban Mûvészeti és közösségi központ a mentális zavarokkal élôk mûvészetéért

Részletesebben

Hírek. Püspökladányi. Kedves Püspökladányiak, Barátaim! Karácsony régen és most a XXI. század szeretete

Hírek. Püspökladányi. Kedves Püspökladányiak, Barátaim! Karácsony régen és most a XXI. század szeretete Hírek Püspökladányi A VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT lapja XVIII. évfolyam 18. szám 2007. december 12. Ingyenes Kedves Püspökladányiak, Barátaim! Az év vége mindig a számvetés ideje. Az ember végiggondolja, mi történt

Részletesebben

XXIII/24 * 2014. június 13. péntek. Kupaüröm Monoron. Megnyertük, de végül nem adták át, kedden döntöttek: mégis jár nekünk

XXIII/24 * 2014. június 13. péntek. Kupaüröm Monoron. Megnyertük, de végül nem adták át, kedden döntöttek: mégis jár nekünk XXIII/24 * 2014. június 13. péntek Kupaüröm Monoron Megnyertük, de végül nem adták át, kedden döntöttek: mégis jár nekünk A kupára várva... Csalódottak voltak a vezetők és a játékosok (fotó: Gyetvai Andrea)

Részletesebben

Hírek. Így ünnepelt a város október 23-án. Püspökladányi. Mindenszentek-halottak napja

Hírek. Így ünnepelt a város október 23-án. Püspökladányi. Mindenszentek-halottak napja Hírek Püspökladányi A VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT lapja XVIII. évfolyam 16. szám 2007. november 6. Ingyenes Így ünnepelt a város október 23-án Az 1956-os forradalom és szabadságharc 51., valamint a Magyar Köztársaság

Részletesebben

Békéscsabán szívhez szóló, és példaértékûen méltóságteljes

Békéscsabán szívhez szóló, és példaértékûen méltóságteljes Méltóságteljes ünnep Fórum Jaminában Új jegyzõ Békéscsabán 418 lakás lesz korszerûbb Párbeszéd az ifjúsággal XVII. évfolyam 5. szám 2007. március 29. A hónap mûtárgya Száz éve történt FOTÓ: VERESS ERZSI

Részletesebben

A VÁROS LAPJA. Miskolci Napló. Drozsnyik gyermekei

A VÁROS LAPJA. Miskolci Napló. Drozsnyik gyermekei A VÁROS LAPJA Miskolci Napló Megjelenik Miskolcon és vonzáskörzetében, 85 000 példányban az egészségügy ünnepe a semmelweis-nap alkalmából az egészségügyi dolgozókat köszöntötték a Misek-ben. krónika 2.

Részletesebben

SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA VÁROS PÁLYÁZAT Szentendre Város Önkormányzata pályázati felhívást tesz közzé a tulajdonát képezõ, Jázmin utcában található 4057 hrsz-ú, 654 m 2 alapterületû ingatlan ékesítésére. Az ingatlan lakóövezetben

Részletesebben

Indul a próbaüzem Mindszenten

Indul a próbaüzem Mindszenten Indul a próbaüzem Mindszenten KÖZÉLET KULTÚRA SPORT TÁRSADALOM OKTATÁS Szinte elkészült a szennyvízcsatorna-hálózat (6. oldal) Ára: 99Ft A Tisza-partra látogattak az ovisok (8.oldal) Kamerarendszert a

Részletesebben

Genius díj a Gyulaiban

Genius díj a Gyulaiban 1 2007. január Abony Város Önkormányzatának lapja XV. évfolyam 1. szám 2007. január Ára: 150 Ft Genius díj a Gyulaiban 2007. január 20-án a Magyar Kultúra Napja alkalmából kitüntetéseket adtak át pedagógusoknak

Részletesebben

Szociális Díj a Magyar Hospice Alapítványnak

Szociális Díj a Magyar Hospice Alapítványnak XVII. évfolyam 22. szám Megjelenik kéthetente 2011. november 23. Új röntgengépekkel diagnosztizálnak Digitális, új röntgengépek segítik hamarosan a gyógyítást: elsõként a Csobánka téri rendelõintézetben,

Részletesebben

Üllői. Pillanatképek Üllőről. Magyar kultúra napja. Megújul a bölcsőde. Szeret Üllőn élni? Egy korszak vége Ù. Oszlop az úton

Üllői. Pillanatképek Üllőről. Magyar kultúra napja. Megújul a bölcsőde. Szeret Üllőn élni? Egy korszak vége Ù. Oszlop az úton Cigánysors Üllőn a település történetében először 2010-ben alakult cigány kisebbségi önkormányzat. A 4 fős képviselet megválasztása óta szűk mozgástere ellenére is sokat tett a helyi romákért. A nemzetiségi

Részletesebben