Az iparibaleset-elhárítás eljárás- és eszközrendszerének kutatása és fejlesztése, különös tekintettel a kőolaj-finomítókra

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az iparibaleset-elhárítás eljárás- és eszközrendszerének kutatása és fejlesztése, különös tekintettel a kőolaj-finomítókra"

Átírás

1 ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Doktori Tanácsa HESZ JÓZSEF tűzoltó őrnagy Az iparibaleset-elhárítás eljárás- és eszközrendszerének kutatása és fejlesztése, különös tekintettel a kőolaj-finomítókra című doktori (PhD) értekezésének szerzői ismertetése és hivatalos bírálatai

2 2 A tudományos probléma megfogalmazása A Magyar Köztársaság Európai Unióhoz történő csatlakozásának egyik elengedhetetlen feltétele volt a Seveso II. EU Irányelv bevezetése és az abban foglaltak végrehajtása. Az ipari balesetek elleni védelem megelőzési vonatkozású szegmense ezáltal megerősödött, és ezzel párhuzamosan szükség van a védekezési (elhárítási) terület fejlesztésére is. A kőolaj-finomító a legjelentősebb ipari létesítmények egyike, amelyben az ipari balesetelhárítás folyamata jól nyomon követhető, és a szakterület kutatásával az elhárítási rendszer fejleszthető. A környezetvédelem, a lakosság védelmének magas szintű megvalósítása a balesetek bekövetkezésének helyszínén kezdődik és a döntő intézkedéseket az ipari létesítményben kell meghozni. A hagyományos veszélyek mellett megjelennek az új kihívások (globális klímaváltozás, terrorizmus), amelyekre fel kell készülni és fel kell készíteni az elhárításért felelősszervezeteket is. A kőolaj-finomítókban bekövetkezett balesetek jó alapot adnak arra, hogy a felmerülő szakmai problémákat feltárjuk és a kutatások eredményei mellett, a tapasztalatokat is felhasználva fejlesszük az ipari baleset-elhárítási rendszert. A veszélyforrások és az abból eredő hatások vizsgálata kijelölik az elhárítás prioritását és rávilágítanak a megoldandó szakmai kérdésekre. Célkitűzéseim A célkitűzésiem az alábbiak voltak: 1. Egységes rendszerbe foglalni a kőolaj-finomítók baleset-elhárítási helyzetét és a szervezési-technikai megoldások lehetőségeit; 2. Feltárni a kőolaj-finomítók potenciális veszélyforrásait, majd ezekre alapozva meghatározni a biztonságot növelő intézkedéseket; 3. Meghatározni az elsődleges beavatkozó szervezetek megalakításának és felkészítésének egyik alapelvét; 4. Rávilágítani a kőolaj-finomítókban keletkező tüzek oltásának körülményeit és meghatározni a mobil és stabil oltási módok komplex alkalmazásának feltételeit; 5. Kidolgozni az elsődleges beavatkozó szervezetek tagjai részére tartandó felkészítés tematikáját a terrorcselekmények következményei elhárítása esetén.

3 Kutatási módszerek 3 Alapvető kutatási módszerül a fellelhető kapcsolódó szakirodalom feldolgozását, rendszerezését és értékelő elemzését választottam. A megtörtént események problémáiból kiindulva, szintetizáló tevékenységet folytatattam, amelyben saját, több mint tízéves tapasztalatom és tanulmányaim is benne foglaltatnak. A szakirodalmat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem és a BM Katasztrófavédelmi Oktatási Központ könyvtárában, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon, a Tűzoltó Múzeumban, a százhalombattai kőolaj-finomító főfoglalkozású létesítményi tűzoltóságán tanulmányoztam át. Jelentős segítséget nyújtottak a katasztrófavédelmi, tűzvédelmi szaklapok (Florian express, Védelem, Tűzvédelem és elődei, Katasztrófavédelem), a kapcsolódó védelmi lapok (Belügyi Szemle, Műszaki Katonai Közlöny, Ma és Holnap, Környezetvédelem stb.), a külföldi szakmai folyóiratok (Fire International, Fire&Rescue, Fire stb.). Ezen túl az interneten is jelentős szakmai anyagot tártam fel, valamint támaszkodhattam a hazai és külföldi konferenciák anyagaira. Szakmai látogatást tettem a pozsonyi, a százhalombattai, a tiszaújvárosi és a zalaegerszegi kőolaj-finomítókban, konzultációt folytattam a szakma jeles képviselőivel, a témához kapcsolódó kutatást folytató szakemberekkel. Különösen fontosnak tartottam, hogy a témát közvetetten érintő szakterületekről (környezetvédelem, építészet, biztonságpolitika, vegyészet stb.) is megfelelő mélységű információhoz jussak, amelyet részben tanulmányaimból, részben a tűz- és katasztrófavédelmi munkám és kutatásom során szereztem meg. Az elvégzett vizsgálatok Az értekezésem alapja a megtörtént eseményekből történő kiindulás, így néhány jelentős, kőolaj-finomítóban megtörtént balesetből levont következtetéssel támasztottam alá a megfogalmazott javaslatokat, ajánlásokat. A kőolaj-finomítás történeti és elhárítási áttekintésével kívántam megalapozni a jelenlegi helyzetből a jövőbe mutató irányokat.

4 4 A kőolaj-finomítók veszélyeinek és azok hatásainak áttekintésével ismertettem a felmerülő problémákat, amelyekre szervezési, technikai válaszokat kívánok adni értekezésemben. Ezt követően a jelenlegi eljárás- és eszközrendszer bemutatásával zárom a disszertáció első fő részét. A második fő rész az elhárítás konkrét elemeire világít rá a tervezéstől a felkészítésen át a beavatkozások végrehajtásáig. Kutatásom során elsősorban a védekezés rendszerét kívántam feltárni. A megelőzés vonatkozásában már állnak rendelkezésre összefoglaló művek, a vizsgálat pedig részben gazdasági, részben jogi probléma. Kutatásom során a kőolaj-finomítóban bekövetkező események kerítésén belüli kezelésével foglalkoztam. A kőolaj-finomítók a normál, üzemszerű működésük alkalmával is bocsátanak a környezetbe káros anyagokat. Ki kell hangsúlyoznom, hogy az iparibaleset-elhárítás témakörében csak azon eseményekkel foglalkozom, amikor a baleset bekövetkezik, azaz a normális üzemmenettől eltérően más eljárásra van szükség. Összegzett következtetések 1. Kutatásom során én is arra a következtetésre jutottam, hogy a legmagasabb szintű védelmi elem a megelőzés, de ez nem jelenti a védekezési elem elhanyagolását, akár természeti, akár civilizációs katasztrófáról beszélünk. 2. Az ipari biztonság vizsgálatánál kitekintést kell tennünk nem csak a belülről, de a kívülről induló veszélyeztető tényezőkre is. Feltétlenül vizsgálni kell a világ biztonságában bekövetkező változásokat, amely alapján megállapítottam, hogy a biztonság komplex kezelési mechanizmust igényel. A biztonság összetett, de oszthatatlan, amelynek társadalmi, gazdasági, politikai, katonai, környezeti és egyéb szegmensei vannak. A terrorcselekmények és a nemzetközi bűnözés pedig egyenesen korunk aktuális problémájává váltak. Ezen események elhárításának eredményessége nagyban függ a megalakított és működtetett beavatkozó szervezetek felépítésétől és működésük színvonalától, és függetlenek - legalábbis közvetlenül - a katonai, társadalmi, politikai és egyéb biztonsági tényezőktől.

5 5 3. A biztosítás és a biztonság nem mindig alkot egységet, többek között azzal, hogy nincs megfelelő gazdasági ösztönzője a biztosításoknak. A hatósági szerep mellett kézzel foghatóbb, ösztönzőbb szerepe van a gazdasági kényszereknek. 4. A veszélyek csökkentése sok esetben nem lehetséges, hiszen a technológia még jelentős anyagáramokkal működik, így a veszélyes anyagok szállítása, raktározása, feldolgozása a veszélyt hordozza magába. A baleset bekövetkezésének valószínűsége csökkenthető ugyan, de csak egy bizonyos határig, amelyet a kor technikai színvonala megenged. A kockázatok csökkentése ebből következően lehetséges, de zérusra az sem szorítható le. 5. Az iparibaleset-elhárítás hazai rendszere a jelenlegi helyzetében alapvetően megfelel a kor követelményeinek, magába foglalja az Alkotmányban, a nemzetközi egyezményekben, az irányelvekben, a jogszabályokban, a technológiai utasításokban és a kidolgozott eljárásrendekben foglalt előírásokat. 6. A jogszabályok megfelelő kereteket biztosítanak a gazdaság működéséhez. Az egy témában, de különböző szakterületek előírásai között sokszor diszharmónia van, így azok egyidejű alkalmazása miatt problémák keletkezhetnek. Fontos az is, hogy az előírások minél szigorúbb alkalmazása ne cél legyen, hanem eszköz a biztonsági szint emeléséhez. A biztonságra vonatkozó fogalmak gyakran keverednek, értelmezési öszszeütközést rejtenek magukban. 7. A kőolaj-finomítóknak rendkívül szerteágazó, bonyolult a tervezési rendszere. Mivel a nemzetközi előírások, a törvények egy érdekből (az állampolgárok biztonsága), de különböző szempontok szerint határozzák meg a védelmi tervek tartalmi és formai követelményeit. Gondot jelent a védelmi tervek elkészítésénél, hogy a tartalmi tagozódás, a részletezettségi követelmények eltérőek, így a pontos fizikai-kémiai számítások követelményétől a szakmai tapasztalatig és becslésig terjedhet a tervek műszaki tartalma. 8. A védelmi tervek hatékonysága azok alkalmazásának szintjében rejlik. Éppen ezért fontos feladat a tervek naprakészen tartása mind a hatóság, mind a gazdálkodók számára. A többszáz oldalas, bonyolult terveket - amelyek csupán a biztonság egy elemére vonatkoznak - napra készen tartani sokszor megoldhatatlan feladatot jelent az alkalmazók számára. Ez látszatbiztonságot teremt.

6 6 9. A védelmi tervek elkészítése a biztonsági rendszerek esetében szükséges, de nem elégséges feltétel, hiszen azok alkalmazási képessége legalább olyan fontos. Lényeges, hogy a gyakorlatok rendszere a tervek logikus folytatása legyen. Gyakran fordul elő a tervek készítésénél, hogy kisebb kockázatú elemeket egyszerűen kizárnak ( nálunk ilyen nem történhet ), és nem veszik figyelembe a gyakorlatoknál. 10. Fontos, hogy a gyakorlati képzés és a gyakorlatok végrehajtása a környezetvédelem szempontjainak is feleljen meg. Ennek érdekében szükség van megfelelő műszaki védelemmel ellátott gyakorlópályára, amelyeknek kiépítéséhez a fejlett országok tűzoltó kiképző központjai mintaként szolgálhatnak. E pálya nem csak a kőolaj-finomítók tűzoltóinak a képzését szolgálná, hanem a területvédelmet ellátó hivatásos és önkéntes tűzoltóiét is, akik szintén találkozhatnak komoly ipari balesetekkel. 11. Az iparibaleset-elhárítás alapvetően a környezetvédelem része, megvalósítása érdekében az elhárítási szervezetek működtetik a katasztrófa-, tűz-, munka-, egészségvédelmi stb. rendszabályokat. A védelmi szervezeteket úgy kell megszervezni és működtetni, azaz a gyors reagálás mellett a hosszan tartó beavatkozásokat is képesek legyenek kezelni. Fontos a technológia magas szintű ismerete a beavatkozók részéről, a dominóhatás és a beavatkozással történt károkozás elkerülése végett. 12. Gazdasági ösztönzőkkel (pl.: biztosítás, adókedvezmény) el kell érni, hogy a VERIK rendszerbe minden felső küszöbértékű és lehetőség szerint alsó küszöbértékű vállalat bekapcsolódjon, és hatékony működést biztosítsanak a műszaki mentő bázisok, valamint hivatásos és önkéntes tűzoltóság számára. 13. A tartály-tűzoltás rendszerének kidolgozása rendszerszemléletet követel meg, amely a tartályparkok volumenétől, a veszélyeztetettségtől, az esetleges károktól, az adott személyi és tárgyi feltételektől függ. Nem jelenthető ki általában, hogy a stabil vagy a mobil tűzoltás jobb, annak eldöntését széles körű biztonsági elemzésnek kell megelőznie. 14. A beavatkozó szervezetek csak az üzem vezetőivel, a más tűzoltóságokkal és az egyéb védelmi szervezetekkel együttműködve képesek megakadályozni a katasztrófák kialakulását. Fontos, hogy a megelőzésre beépített technikai berendezéseket folyamatosan

7 7 tartsák karba és ellenőrizzék, a folyamatokat tartsák ellenőrzés alatt. Az üzemek fejlesztéseknél a biztonsági rendszerek fejlesztését is szorgalmazni kell, nem elegendő megelőző intézkedéseket foganatosítani. 15. A beavatkozó szervezeteket korunkban a globális klímaváltozásból és a terrorizmusból adódó balesetek elhárítására is fel kell felkészíteni. A szervezet reagálóképességét úgy kell fejleszteni, hogy folyamatosan, zökkenőmentesen legyen alkalmazható az új kihívásokra. Szélesíteni kell az alkalmazás lehetőségét, a hagyományos tűzoltói feladatokon túl a környezetvédelmi beavatkozásokra is ki kell építeni a technikai-szervezeti hátterüket. 16. A létesítményi tűzoltóságokat kell alkalmassá tenni az új feladatokból eredő beavatkozások gerincévé. Ennek érdekében ki kell terjeszteni képességüket a környezetvédelmi beavatkozások minél nagyobb körére, és tevékenységüket össze kell hangolni a munkahelyi polgári védelmi egységek tevékenységével. 17. A logisztika vonatkozásában megállapítottam, hogy azt a kőolaj-finomítókban önálló területként kell kezelni. A baleset-elhárítási szervezet felépítése és működtetése során a logisztika feladata az oltó- és mentesítőanyag folyamatos biztosítása, az állomány ellátása és szükség szerinti váltásának biztosítása. Ezen feladatok végrehajtásához a logisztikai szakembert a baleset-elhárítás irányításába be kell vonni. Új tudományos eredmények 1. A hazai és külföldi súlyos balesetek és katasztrófák elemzésével feltártam a kőolajfinomítók veszélyforrásait. 2. A bekövetkezett események tapasztalataira támaszkodva egységes rendszerbe foglaltam a kőolaj-finomítók iparibaleset-elhárítási tevékenységét. 3. Bizonyítottam az iparibaleset-elhárításért felelős szervezetek integrálásának szükségességét. Javasoltam a létesítményi tűzoltóság bázisán egy egységes elhárítási szervezet létrehozását.

8 8 4. Meghatároztam a tartály-tűzoltás esetén a védekezési rendszer kialakításának egyik alapelvét a mobil és stabil tűzoltási technikai eszközök alkalmazási lehetőségei vonatkozásában. 5. Kidolgoztam az elsődleges beavatkozó szervezetek tagjai részére tartandó felkészítés tematikáját a terrorcselekmények következményeinek elhárítására. Ajánlások megfogalmazása 1. Javasolom értekezésem rendvédelmi oktatásban történő felhasználását. 2. A disszertáció megállapításait ajánlom a kőolaj-finomítók és a nagy ipari létesítmények vezetőinek figyelmébe, az elhárító szervezetük környezetvédelmi szempontú kialakításához. 3. A disszertáció az iparibaleset-elhárítás jogi hátterének megvalósításához, módosításához, kiigazításához járulhat hozzá. 4. Disszertációm a vegyiparban és egyéb ipari ágakban a környezettudatos gondolkodás kialakításához, illetve fejlesztéséhez járulhat hozzá. 5. Megítélésem szerint az anyag alapját képezheti a további iparibaleset-elhárítási kutatásoknak az alábbi témakörökben. Saját publikációk jegyzéke Szakdolgozatok 1. A büntetés-végrehajtási intézmények tűzvédelme - Ybl Miklós Műszaki Főiskola Tűzvédelmi Szak, A tűzvédelem helyzete és a végrehajtandó feladatok a környezetvédelem szemszögéből - Államigazgatási Főiskola Posztgraduális Intézet Környezetvédelmi Szak, A kőolajfinomítók tűzivíz-ellátása - Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar, Előadások 1. A balesetek felszámolásához szükséges feltételrendszer és a fejlesztési irányok (Veszélyes anyagok közúti szállítása konferencia; Pécel, )

9 9 2. A közműkatasztrófák és lehetséges hatásai Magyarországon (Honvédelmi Kutatások Központja konferencia; Budapest, ) 3. A menekítés mentésszervezési és veszélyhelyzet-kezelési kérdései a különböző célú létesítményekben (KIUTAT Menekülési útvonal konferencia; Budapest, ) 4. Az önkéntesek részvétele a mentésben (Az önkéntes mentőcsoportok felkészítése a nemzetközi segítségnyújtásra; Balatonfüred, ) 5. Disaster Management in Hungary (Katasztrófakezelési tanfolyam; Kobe, január 19 - március 01.) 6. Rescue Organization in Hungary (especially in chemical accidents) (CTIF Veszélyes Anyagok Bizottság budapesti ülésén; Budapest, szeptember ) 7. Emergency management in case of act of terrorism (BM Nemzetközi Oktatási Központ által, külföldi rendőrök részére szervezett terrorizmus elleni továbbképzésen, Budapest, november 05.) 8. Az elsődleges beavatkozó szervezetek felkészítése a robbanóanyagok jelenlétében történő beavatkozásokra (Haditechnika III. Nemzetközi Szimpózium; Budapest április ) 9. Az elsődleges beavatkozó szervezetek felkészítése a robbanóanyagok jelenlétében történő beavatkozásokra (Fúrás-Robbantástechnika VII. Nemzetközi konferencia; Miskolc, szeptember 7-9.) 10. A katasztrófák elleni védekezés hazai (országos, regionális, városi, községi, települési) rendszere (VIII. Országos Katasztrófakezelési Konferencia; Sopron, október 6-8.) 11. A kőolaj-finomítók baleset-elhárításáért felelős szervezeteinek felkészítése a terrorcselekmények következményeinek felszámolására (Vegyipari Tűzoltóparancsnokok III. Nemzetközi Konferenciája; Százhalombatta, május ) Szakcikkek 1. Hesz József: A tűzvédelem és a környezetvédelem (Tűzvédelem, augusztus, 12. és 26. o., ISSN ) 2. Hesz József: A tűzvédelem, a környezetvédelem és a jog (Tűzvédelem, szeptember, 14. o., ISSN ) 3. Hesz József: A környezetvédelem a tűzvédelem gyakorlatában (Tűzvédelem, december, o., ISSN ) 4. Hesz József: A környezetvédelem megjelenítése a Tűzoltási és Műszaki Mentési Szabályzatban (Tűzvédelem, május, o., ISSN )

10 10 5. Hesz József: Helyzetkép a műszaki mentésekhez szükséges gépjárművekről (Védelem, szám, o., ISSN: ) 6. Hesz József: A veszélyes anyagok forgalma és a velük kapcsolatos rendkívüli események tapasztalatai Magyarországon (Florian express, október o., ISSN X) 7. Hesz József: A gázpalack-robbanás kérdései, különös tekintettel az acetilénpalackokra (Florian express, július-augusztus, o., ISSN X) 8. Hesz József: Japánban, a katasztrófák hazájában (Katasztrófavédelem, április, 10. o., ISSN ) 9. Hesz József: Hogyan oltanak Japánban? (Florian express, május, o., ISSN X) 10. Hesz József: Au pays des Magyars (Le Sapeur Pompier, június, o., ISSN X) 11. Hesz József: Gondolataim a tűzvédelemről (Florian express, szeptember, o., ISSN X) 12. Hesz József: Terrorizmus: napjaink kihívása a tűzoltók számára is (Műszaki Katonai Közlöny, összevont szám, o., ISSN ) 13. Hesz József: Az ipari létesítmények baleset-elhárító szervezetei (Védelem, szám, o., ISSN: ) 14. Hesz József: A tűzoltók és a robbanóanyagok (Florian express, 2004.április, o., ISSN X) 15. Hesz József: Beavatkozás kőolajszármazékok talajban jutása esetén (Florian express, június, o., ISSN X) 16. Dr. Bukovics István - Hesz József: Katasztrófa-megelőzés: a kőolaj és a víz egymás mellett biztonságban (Belügyi Szemle, szám, o. ISSN ) 17. Hesz József: Veszélyhelyzet-menedzsment az ipari baleset-elhárítással összefüggésben (Florian express, június, o., ISSN X) 18. Cristiana Vittorini - Hesz József: Ungheria: i vigili al centro dell Europa (Obiettivo Sicurezza, szeptember, o., az eredeti angol cikket Hesz József írta, olaszra fordította Cristiana Vittorini)

11 11 Oktatási tevékenység 1. Tűzoltás, kárelhárítás - a gyakorlatok tartása és a tanulmányok (Szent István Egyetem Ybl Miklós Műszaki Főiskolai Kar Tűzvédelmi és Biztonságtechnikai Intézet; 2003/2004-es tanév II. félév, nappali, III. évfolyam) - 10 óra 2. Veszélyes anyagok és kárelhárításuk III. (Szent István Egyetem Ybl Miklós Műszaki Főiskolai Kar Tűzvédelmi és Biztonságtechnikai Intézet; 2004/2005-ös tanév I. félév, nappali és levelező, III. évfolyam) - 12 óra 3. Veszélyes anyagok szállítása és kárelhárításuk (Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem 2004/2005-ös tanév II. félév, levelező) - 6 óra Pályázatok 1. Tűzoltók és a robbanóanyagok jelenlétében történő beavatkozások, különös tekintettel a terrorizmus elleni küzdelemre (Dr. Balogh Imre emlékpályázat, 2004; kiíró: BM OKF; helyezés: nem hivatalos 2. hely) 2. Beavatkozó szervezetek (elsősorban a tűzoltóság) felkészítése a robbanóanyagok jelenlétében történő beavatkozásokra (BM Tudományos Pályázat, 2004.; kiíró: Belügyminisztérium; helyezés: BM OKF különdíj) Szakmai tudományos önéletrajz Személyes adatok Név: Hesz József Született: Kalocsa, július 14. Anyja neve: Peti Judit Lakcím: Budapest, Vikár Béla u. 8. III/1. Munkahely: BM Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Telefon: 06-(20) hesz.jozsef@katved.hu Tanulmányok Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Katonai Műszaki Doktori Iskola Budapesti Műszaki Egyetem, Építőmérnöki Kar Államigazgatási Főiskola Posztgraduális Intézet, Környezetvédelmi Szak Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskola, Tűzvédelmi Szak Szent István Gimnázium, Kalocsa Jelentősebb szaktanfolyamok

12 Vezetés és pszichológia a tűzoltóságon Polgári-katonai együttműködési NATO/PfP tanfolyam (40 órás) Katasztrófakezelési tanfolyam Japánban (6 hetes) Egy félév a prestoni (Anglia) Central Lancashire Egyetemen, az Épített Környezet Tanszéken, ahol kockázatelemzést, kutatásmetodikát és üzleti angolt hallgattam Középfokú elsősegélynyújtó tanfolyam (40 órás) Alpintechnikai magasból-és mélyből mentő tanfolyam (40 órás) Vezetői tanfolyam (40 órás) Beépített tűzoltó berendezések szakvizsga Vízimentő tanfolyam (40 órás) Nyelvtudás Angol középfokú A Angol középfokú B Orosz alapfokú C Eddigi beosztások ügyeleti osztályvezető, BM Katasztrófavédelmi Oktatási Központ mentésszervezési főosztályvezető-helyettes, BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság mentésszervezési, majd titkársági kiemelt főelőadó, BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltási szakterület vezető, Pest Megyei Tűzoltó-parancsnokság tűzoltási, műszaki mentési főelőadó, majd kiemelt főelőadó, Pest Megyei Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnok-helyettes, majd szolgálatparancsnok, Kalocsa város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltó-parancsnoksága Budapest, december 05. Hesz József tűzoltó őrnagy központi tiszt

A katasztrófavédelem megújított rendszere

A katasztrófavédelem megújított rendszere A katasztrófavédelem megújított rendszere MAGYARORSZÁG BIZTONSÁGA ÁLLAM BM OKF ÁLLAM- POLGÁR... A régi Kat. törvény alapvetően jó volt DE 10 év 2010. évi árvízi veszélyhelyzet; vörösiszap katasztrófa kezelésének

Részletesebben

NKE Katasztrófavédelmi Intézet Iparbiztonsági Tanszék

NKE Katasztrófavédelmi Intézet Iparbiztonsági Tanszék NKE Katasztrófavédelmi Intézet Iparbiztonsági Tanszék A VESZÉLYES KATONAI OBJEKTUM ÜGYINTÉZŐK KÉPZÉSI LEHETŐSÉGEI Dr. Kátai-Urbán Lajos PhD. tűzoltó alezredes I. Katonai Hatósági Konferencia ÜZEMELTETÉSI

Részletesebben

Nemzeti Közszolgálati Egyetem új Katasztrófavédelem szak. 2013. szeptembertől

Nemzeti Közszolgálati Egyetem új Katasztrófavédelem szak. 2013. szeptembertől Nemzeti Közszolgálati Egyetem új Katasztrófavédelem szak 2013. szeptembertől Legyen a hallgatónk! Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet Képzési és kimeneti követelmények 1. Az új alapképzési

Részletesebben

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelem Intézet bemutatása

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelem Intézet bemutatása Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelem Intézet bemutatása PROF. DR. BLESZITY JÁNOS ny. tű vezérőrnagy egyetemi tanár, intézetigazgató BM OKF Budapest, 2014. 03. 10. Legyen a hallgatónk! Nemzeti

Részletesebben

A TŰZVÉDELEM KOMPLEX OKTATÁSA A NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZETÉBEN

A TŰZVÉDELEM KOMPLEX OKTATÁSA A NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZETÉBEN Tűzvédelmi Szakai Nap 2016 Tudományos Konferencia 2016. március 2. Szentendre, Magyarország A TŰZVÉDELEM KOMPLEX OKTATÁSA A NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZETÉBEN RESTÁS Ágoston -

Részletesebben

IPARBIZTONSÁGI KÉPZÉS- ÉS TOVÁBBKÉPZÉS MAGYARORSZÁGON. Iparbiztonsági szakértői napok

IPARBIZTONSÁGI KÉPZÉS- ÉS TOVÁBBKÉPZÉS MAGYARORSZÁGON. Iparbiztonsági szakértői napok IPARBIZTONSÁGI KÉPZÉS- ÉS TOVÁBBKÉPZÉS MAGYARORSZÁGON Dr. KÁTAI-URBÁN Lajos tű. alezredes, PhD egyetemi docens Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet Iparbiztonsági szakértői napok Visegrád,

Részletesebben

gabor.lazar@zmne.hu, gabor.lazar@gmail.com Rendőrtiszti Főiskola, Katasztrófavédelmi Tanszék, Budapest

gabor.lazar@zmne.hu, gabor.lazar@gmail.com Rendőrtiszti Főiskola, Katasztrófavédelmi Tanszék, Budapest Europass Önéletrajz Személyi adatok Vezetéknév / Utónév(ek) Fax(ok) E-mail(ek) Állampolgárság Dr. LÁZÁR Gábor gabor.lazar@zmne.hu, gabor.lazar@gmail.com magyar Születési dátum 1953. 07. 05. Neme férfi

Részletesebben

Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Kar VÉDELMI IGAZGATÁSI ALAPSZAK

Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Kar VÉDELMI IGAZGATÁSI ALAPSZAK Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszaki Kar VÉDELMI IGAZGATÁSI ALAPSZAK Az alapszak képzési célja A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik korszerű általános és szakmai ismereteik,

Részletesebben

Legyen a hallgatónk! Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet

Legyen a hallgatónk! Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet Legyen a hallgatónk! Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet Nemzeti Közszolgálati Egyetem 1. Jogelőd intézmények - Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző

Részletesebben

A TUDOMÁNYOS PROBLÉMA MEGFOGALMAZÁSA

A TUDOMÁNYOS PROBLÉMA MEGFOGALMAZÁSA A TUDOMÁNYOS PROBLÉMA MEGFOGALMAZÁSA Az értekezés témája a veszélyes ipari üzemeket veszélyeztető, az úgynevezett külső hatások elleni védekezés eljárás- és eszközrendszerének kidolgozása. Szükség van

Részletesebben

32/2002. (XII. 12.) BM

32/2002. (XII. 12.) BM 32/2002. (XII. 12.) BM rendelet a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél, a tűzoltóságoknál, valamint az ez irányú szakágazatban foglalkoztatottak képesítési követelményeiről és képzési rendszeréről A

Részletesebben

- Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar. - Rendőrtiszti Főiskola Rendészettudományi Kar

- Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar. - Rendőrtiszti Főiskola Rendészettudományi Kar DR. KÁTAI-URBÁN LAJOS tű. alezredes egyetemi docens MKE Vegyipari Biztonságtechnikai Szakosztály Biztonságtechnika 2015. Továbbképző szeminárium Balatonalmádi, 2015. május 27. - Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi

Részletesebben

Europass Önéletrajz. Személyi adatok. Szakmai tapasztalat. Vezetéknév / Utónév(ek) Dr. Komjáthy László. Fax(ok) E-mail(ek) komjathy.laszlo@zmne.

Europass Önéletrajz. Személyi adatok. Szakmai tapasztalat. Vezetéknév / Utónév(ek) Dr. Komjáthy László. Fax(ok) E-mail(ek) komjathy.laszlo@zmne. Europass Önéletrajz Személyi adatok Vezetéknév / Utónév(ek) Fax(ok) E-mail(ek) Állampolgárság Dr. Komjáthy László komjathy.laszlo@zmne.hu magyar Születési dátum 1959.12.30. Neme férfi Szakmai tapasztalat

Részletesebben

A felsőfokú katasztrófavédelmi képzés aktualitásai

A felsőfokú katasztrófavédelmi képzés aktualitásai Biztonságtechnika 2018. Siófok, 2018. május 9-11. A felsőfokú katasztrófavédelmi képzés aktualitásai Dr. habil. VASS Gyula tűzoltó ezredes, egyetemi docens Igazgató, Katasztrófavédelmi Intézet, Nemzeti

Részletesebben

Az új katasztrófavédelem alapszak és az NKE KVI működésének tapasztalatai és további feladatok

Az új katasztrófavédelem alapszak és az NKE KVI működésének tapasztalatai és további feladatok Az új katasztrófavédelem alapszak és az NKE KVI működésének tapasztalatai és további feladatok PROF. DR. BLESZITY JÁNOS ny. tű. altábornagy egyetemi tanár, intézetigazgató Magyar Tűzoltó Szövetség Balatonföldvár,

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése

Közbiztonsági referensek képzése Közbiztonsági referensek képzése 2012. szeptember 10-14. Katasztrófavédelmi alapismeretek Jogszabályi alapok Kurtán Attila tű. százados kiemelt főtanár Hazai jogszabályok Magyarország Alaptörvénye (2011.

Részletesebben

Katasztrófavédelem 2015 Budapest, Önkéntesek a katasztrófavédelemben

Katasztrófavédelem 2015 Budapest, Önkéntesek a katasztrófavédelemben Katasztrófavédelem 2015 Budapest, 2015.11.26. Önkéntesek a katasztrófavédelemben dr. Nováky Mónika tű. alezredes, tanácsos egyetemi tanársegéd novaky.monika@uni-nke.hu Önkéntesség közös jó érdekében ellenszolgáltatás

Részletesebben

Magyarország szolgálatában a biztonságért! Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Magyarország szolgálatában a biztonságért! Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Magyarország szolgálatában a biztonságért! Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 1 Miért volt szükséges a megalkotása? 1999. évi LXXIV. Tv. korrekciója Polgári védelmi szervezetek működése Tűzvédelem

Részletesebben

BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE

BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS amely létrejött az ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG valamint a BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE között. 2007. Budapest A katasztrófák elleni védekezés

Részletesebben

A katasztrófavédelem intézkedései

A katasztrófavédelem intézkedései A katasztrófavédelem intézkedései a katasztrófavédelem fő szakmai területei: Tűzoltósági szakterület Polgári védelmi szakterület Iparbiztonsági szakterület E szakterületek feladatait a katasztrófavédelem

Részletesebben

A felsőfokú katasztrófavédelmi képzés új iránya, tűzvédelmi mérnöki képzés

A felsőfokú katasztrófavédelmi képzés új iránya, tűzvédelmi mérnöki képzés A felsőfokú katasztrófavédelmi képzés új iránya, tűzvédelmi mérnöki képzés Dr. habil. VASS Gyula tűzoltó ezredes, egyetemi docens Igazgató, Katasztrófavédelmi Intézet, Nemzeti Közszolgálati Egyetem NKE

Részletesebben

Tavaszi hatósági kerekasztal

Tavaszi hatósági kerekasztal Tavaszi hatósági kerekasztal A veszélyes üzemek és a nukleáris biztonság szakterület Mesics Zoltán tűzoltó alezredes mb. főosztályvezető Budapest, 2017. március 21. Veszélyes üzemek szakterület Főbb feladatok,

Részletesebben

Katasztrófavédelmi Műveleti Tanszék Javaslatai a szakdolgozat címjegyzékéhez 2016/2017-es tanévre

Katasztrófavédelmi Műveleti Tanszék Javaslatai a szakdolgozat címjegyzékéhez 2016/2017-es tanévre Katasztrófavédelmi Műveleti Tanszék Javaslatai a szakdolgozat címjegyzékéhez 2016/2017-es tanévre Ssz. Szakdolgozat címek 1. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1313/2013/EU HATÁROZATA és az uniós polgári

Részletesebben

KÁRFELSZÁMOLÁSI MŰVELETEK LEHETŐSÉGEI TERRORCSELEKMÉNYEK ESETÉN BEVEZETÉS A BEAVATKOZÁS KIEMELT KÉRDÉSEI. Kuti Rajmund tűzoltó százados

KÁRFELSZÁMOLÁSI MŰVELETEK LEHETŐSÉGEI TERRORCSELEKMÉNYEK ESETÉN BEVEZETÉS A BEAVATKOZÁS KIEMELT KÉRDÉSEI. Kuti Rajmund tűzoltó százados Kuti Rajmund tűzoltó százados KÁRFELSZÁMOLÁSI MŰVELETEK LEHETŐSÉGEI TERRORCSELEKMÉNYEK ESETÉN BEVEZETÉS A terrorizmus kezelése napjaink állandó problémája. Az elmúlt években a világ több pontján bekövetkezett

Részletesebben

JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről

JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA A tűzvédelemről Jelen dokumentum az ÁROP-1.2.18/A-2013-2013-0012 azonosító számú Szervezetfejlesztési program az Országos Egészségbiztosítási Pénztárban című projekt

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése MENTÉS MEGSZERVEZÉSE

Közbiztonsági referensek képzése MENTÉS MEGSZERVEZÉSE Közbiztonsági referensek képzése MENTÉS MEGSZERVEZÉSE 2012.10.02. Mentés megszervezésének szabályozása. Jogszabályok, normatív intézkedések. 2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá

Részletesebben

A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények.

A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények. II/1. VESZÉLY-ELHÁRÍTÁSI TERVEZÉS A települések katasztrófavédelmi besorolásának szabályai, védelmi követelmények. Települési szintű veszély-elhárítási tervezés rendszere, jogi háttere. A besorolás és

Részletesebben

Pfeiffer Ferenc elnök

Pfeiffer Ferenc elnök Pfeiffer Ferenc elnök MMSZ, felépítés, feladata Alapításának okai - Hazánkban a katasztrófák elleni védekezés 100-150 éves múltra tekint vissza. - Megjelentek az úgynevezett speciális mentő szervezetek,

Részletesebben

Magyar joganyagok - Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirata, 2. oldal - irányítja a katasztrófavédelmi kirendeltségeket, a hivat

Magyar joganyagok - Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirata, 2. oldal - irányítja a katasztrófavédelmi kirendeltségeket, a hivat Magyar joganyagok - Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirata, 1. oldal Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alapító okirata, módosításokkal egységes szerkezetben 1 A katasztrófavédelemről

Részletesebben

Katasztrófavédelmi Igazgatás rendszer változásai 1976-tól napjainkig különös tekintettel a védelemben résztvevő szervezetekre

Katasztrófavédelmi Igazgatás rendszer változásai 1976-tól napjainkig különös tekintettel a védelemben résztvevő szervezetekre Katasztrófavédelmi Igazgatás rendszer változásai 1976-tól napjainkig különös tekintettel a védelemben résztvevő szervezetekre Budapest, 2014. március 04. Dr. Schweickhardt Gotthilf A katasztrófavédelem

Részletesebben

TŰZVÉDELMI MŰSZAKI IRÁNYELVEK

TŰZVÉDELMI MŰSZAKI IRÁNYELVEK TŰZVÉDELMI MŰSZAKI IRÁNYELVEK 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek Szabványok Egyedi megoldások Új szemlélet 2016. október 5. Hegedűs Csaba tű. alez. TŰZVÉDELMI MŰSZAKI IRÁNYELVEK

Részletesebben

Hatékonyság vagy biztonság? A tűzoltói beavatkozásokról

Hatékonyság vagy biztonság? A tűzoltói beavatkozásokról Hatékonyság vagy biztonság? A tűzoltói beavatkozásokról Dr. Pántya Péter egyetemi adjunktus Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet, Tűzvédelmi és Mentésirányítási Tanszék H-1011 Budapest,

Részletesebben

Complex education system on disaster management at the Zrínyi Miklós National Defence University

Complex education system on disaster management at the Zrínyi Miklós National Defence University Complex education system on disaster management at the Zrínyi Miklós National Defence University A katasztrófavédelmi oktatás komplex rendszere a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen Dr. Hornyacsek Júlia

Részletesebben

Sibalinné Dr. Fekete Katalin Munkahely: Nemzeti Közszolgálati Egyetem RTK Idegennyelvi és Szaknyelvi Központ Beosztás:

Sibalinné Dr. Fekete Katalin Munkahely: Nemzeti Közszolgálati Egyetem RTK Idegennyelvi és Szaknyelvi Központ Beosztás: Név: Sibalinné Dr. Fekete Katalin Munkahely: Nemzeti Közszolgálati Egyetem RTK Idegennyelvi és Szaknyelvi Központ Beosztás: egyetemi adjunktus Mobil: 392-3500 / 19-360 E-mail: katalin.fekete50@freemail.hu

Részletesebben

a BM OKF Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács évi munkaterve

a BM OKF Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács évi munkaterve BELÜGYMINISZTÉRIUM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG KATASZTRÓFAVÉDELMI TUDOMÁNYOS TANÁCS Jóváhagyom! Dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy tűzoltósági főtanácsos főigazgató a BM OKF Katasztrófavédelmi

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG. és az ORSZÁGOS POLGÁRŐR SZÖVETSÉG. között

EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG. és az ORSZÁGOS POLGÁRŐR SZÖVETSÉG. között Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Szám:1068-1/2011/alt. OKF Országos Polgárőr Szövetség Szám: 544-2/2011 OPSZ EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS a BM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG

Részletesebben

2015. évi MUNKATERVE

2015. évi MUNKATERVE Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzvédelmi Tanácsadó Testület H-1149 Budapest, Mogyoródi út 43. : 1903 Budapest, Pf.: 314 Szám: 5/2015.TTT Jóváhagyom: Dr. Bakondi György sk.

Részletesebben

Tűzoltási technikák műszaki és gazdasági hatékonysága összetevőinek vizsgálata Halassy Gábor*, Dr. Restás Ágoston**

Tűzoltási technikák műszaki és gazdasági hatékonysága összetevőinek vizsgálata Halassy Gábor*, Dr. Restás Ágoston** Tűzoltási technikák műszaki és gazdasági hatékonysága összetevőinek vizsgálata Halassy Gábor*, Dr. Restás Ágoston** *Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Műszaki Doktori Iskola H-1011 Budapest, Hungary

Részletesebben

Közösségi szolgálat a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon

Közösségi szolgálat a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon Közösségi szolgálat a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon Gyenge László tű. őrnagy megyei polgári védelmi főfelügyelő 2014.03.27. 11/2013. számú BM OKF főigazgatói utasítás

Részletesebben

Katasztrófavédelmi képzés fejlesztése a Nemzeti. Siófok, november Nemzeti Közszolgálati Egyetem 3.

Katasztrófavédelmi képzés fejlesztése a Nemzeti. Siófok, november Nemzeti Közszolgálati Egyetem 3. NKE Katasztrófavédelmi Intézet Iparbiztonsági Tanszék Katasztrófavédelmi képzés fejlesztése a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen Dr. Kátai-Urbán Lajos PhD. tűzoltó alezredes Iparbiztonsági szakmai napok Siófok,

Részletesebben

Magyar joganyagok - Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirat 2. oldal - ellenőrzi a létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűz

Magyar joganyagok - Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirat 2. oldal - ellenőrzi a létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűz Magyar joganyagok - Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okirat 1. oldal Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alapító okirata módosításokkal egységes szerkezetben 1 A katasztrófavédelemről

Részletesebben

Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai

Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai Békés megyére jellemző katasztrófavédelmi sajátosságok, feladatok, végrehajtás kérdései, a polgármester feladatai Haskó György tű. alezredes polgári védelmi főfelügyelő 2012. február 15. A hatálytalanított

Részletesebben

BIZTONSÁGI FŐIGAZGATÓSÁG. Közlekedésbiztonsági Szervezet SZAKMAI NAP 2015.

BIZTONSÁGI FŐIGAZGATÓSÁG. Közlekedésbiztonsági Szervezet SZAKMAI NAP 2015. Közlekedésbiztonsági Szervezet SZAKMAI NAP 2015. Kertész Ottó vasútbiztonság vezető MÁV Zrt. MÁV Zrt. Felügyelőbizottság Igazgatósága Szervezetek Elnök-vezérigazgató Belső ellenőrzési főosztály Biztonsági

Részletesebben

KONFERENCIA KIADVÁNY Katasztrófavédelem 2015 Tudományos konferencia

KONFERENCIA KIADVÁNY Katasztrófavédelem 2015 Tudományos konferencia Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet KONFERENCIA KIADVÁNY Katasztrófavédelem 2015 Tudományos konferencia Budapest, 2015.november 26. Nemzeti Közszolgálati Egyetem, 1101. Budapest, Hungária

Részletesebben

L. T. SZ évi tervezett munkaprogram és pénzügyi terv

L. T. SZ évi tervezett munkaprogram és pénzügyi terv 2017. évi tervezett munkaprogram és pénzügyi terv A Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetségének LTSZ 2017. évi munkaterve a Szövetség alapszabályában rögzített hosszú távú célok, valamint a Belügyminisztérium

Részletesebben

Magyar joganyagok - Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okira 2. oldal - ellenőrzi a létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűz

Magyar joganyagok - Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okira 2. oldal - ellenőrzi a létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűz Magyar joganyagok - Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - alapító okira 1. oldal Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alapító okirata, módosításokkal egységes szerkezetben 1 A katasztrófavédelemről

Részletesebben

TÉMAJEGYZÉK Katasztrófavédelmi műveleti témájú diplomamunkák, szakdolgozatok és TDK dolgozatok elkészítéséhez

TÉMAJEGYZÉK Katasztrófavédelmi műveleti témájú diplomamunkák, szakdolgozatok és TDK dolgozatok elkészítéséhez TÉMAJEGYZÉK Katasztrófavédelmi műveleti témájú diplomamunkák, szakdolgozatok és TDK dolgozatok elkészítéséhez 2017-2018 1. A katasztrófavédelmi feladatok a honvédelmi feladatrendszerben, azok továbbfejlesztési

Részletesebben

Balaton Európa legbiztonságosabb tava. Jamrik Péter

Balaton Európa legbiztonságosabb tava. Jamrik Péter Balaton Európa legbiztonságosabb tava Jamrik Péter elnök Közbiztonsági Tanácsadó Testület Vízbiztonság Tájékoztatás Oktatás képzés Prevenció Riasztás Segélyhívás fogadása Bevetés irányítás Parti mentőőr

Részletesebben

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Okirat száma: A-192/1/2019 Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. -a alapján a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Részletesebben

A tűzvédelmi szabályozás helyzete és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek helye a szabályozás rendszerében

A tűzvédelmi szabályozás helyzete és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek helye a szabályozás rendszerében Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség A tűzvédelmi szabályozás helyzete és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek helye a szabályozás rendszerében Dr. Bérczi László tű. dandártábornok

Részletesebben

Rendészeti igazgatás. Rendészet. Jogi szabályozás

Rendészeti igazgatás. Rendészet. Jogi szabályozás Gazdasági élet Igazgatása Környezet Védelme Közrend, Közbiztonság védelme, rendészet Humán igazgatás Rendészeti igazgatás Jogi szabályozás Alaptörvény (46. cikk) Rtv 1994:XXXIV. tv. Hszt 1996: XLIII. tv.

Részletesebben

A belügyminiszter. BM rendelete

A belügyminiszter. BM rendelete 1. melléklet a 13951/BM. számú munkaanyaghoz A belügyminiszter / ( ) BM rendelete a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél, valamint az ez irányú szakágazatban foglalkoztatottak szakmai képesítési követelményeiről

Részletesebben

VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok

VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok VII. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok Járművekbe épített tűzjelző- és tűzoltó berendezések Karbantartási, üzemeltetési tapasztalatok Előadó: Garai Tamás Tűzvédelmi mérnök Tűzjelző berendezés tervező

Részletesebben

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Okirat száma: A-198/1/2019 Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. -a alapján a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ SEVESO III.

ÖSSZEFOGLALÓ SEVESO III. ÖSSZEFOGLALÓ SEVESO III. bevezetésének tapasztalatai Dr. Vass Gyula tű. ezredes szolgálatvezető 2016. A nemzetközi szabályozás kialakulása és szélesedése Kibocsátás éve, rövidített elnevezés Hazai jogba

Részletesebben

HAJDÚNÁNÁSI HIVATÁSOS TŰZOLTÓPARANCSNOKSÁG. Hajdúnánási Hivatásos Tűzoltóparancsnokság évben Hajdúhadházon végzett munkájáról

HAJDÚNÁNÁSI HIVATÁSOS TŰZOLTÓPARANCSNOKSÁG. Hajdúnánási Hivatásos Tűzoltóparancsnokság évben Hajdúhadházon végzett munkájáról BESZÁMOLÓ Hajdúnánási Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2017. évben Hajdúhadházon végzett munkájáról Hajdúnánás, 2018. március 07. Készítette: Péter Tamás tűzoltó százados megbízott tűzoltóparancsnok 1 BESZÁMOLÓ

Részletesebben

Épületek tűzvédelme a tervezéstől a beavatkozásig Tudományos konferencia Budapest, április 10. A felsőfokú katasztrófavédelmi képzés új irányai

Épületek tűzvédelme a tervezéstől a beavatkozásig Tudományos konferencia Budapest, április 10. A felsőfokú katasztrófavédelmi képzés új irányai Épületek tűzvédelme a tervezéstől a beavatkozásig Tudományos konferencia Budapest, 2019. április 10. A felsőfokú katasztrófavédelmi képzés új irányai Dr. habil. Vass Gyula tűzoltó ezredes, egyetemi docens

Részletesebben

A BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség nukleárisbalesetelhárítási tevékenysége

A BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség nukleárisbalesetelhárítási tevékenysége ORSZÁGOS IPARBIZTONSÁGI FŐFELÜGYELŐSÉG A BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség nukleárisbalesetelhárítási tevékenysége A XXXVII. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam Programja 2012. április 24-26.

Részletesebben

BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség

BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség KOSSA GYÖRGY tű. ezredes Önkéntes Tűzoltó Egyesületek országos értekezlete BM OKF, 2012.01.14. -1- Ipari katasztrófák nemzetközi kitekintés 1976. július 10.

Részletesebben

KUTI RAJMUND tű. őrnagy

KUTI RAJMUND tű. őrnagy ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Doktori Tanács KUTI RAJMUND tű. őrnagy Vízköddel oltó berendezések speciális felhasználási lehetőségei és hatékonyságuk vizsgálata a tűzoltás és kárfelszámolás területén

Részletesebben

Közbiztonsági referensek képzése

Közbiztonsági referensek képzése Közbiztonsági referensek képzése Ismertesse a veszélyelhárítási tervezés általános elveit, tartalmi követelményeinek szintjeit, készítésük és jóváhagyatásuk szabályait. Ismertesse a települési (munkahelyi)

Részletesebben

A veszélyes áruk szállítása és a közlekedésbiztonság

A veszélyes áruk szállítása és a közlekedésbiztonság A veszélyes áruk szállítása és a közlekedésbiztonság 2012. 09. 25. Kossa György tű. dandártábornok országos iparbiztonsági főfelügyelő -1- Magyarország szolgálatában a biztonságért Biztonság az, amivé

Részletesebben

Tűzvédelem. A biztonságtudomány integrált és komplex összetevői

Tűzvédelem. A biztonságtudomány integrált és komplex összetevői Tűzvédelem A biztonságtudomány (safety culture) az angolszász országokban már elterjedt fogalom és követelmény, amely szerint minden érintett személy figyelemmel kíséri, elemzi, feltárja a veszélyeztető

Részletesebben

A SEVESO II. EU Irányelv magyarországi bevezetésének tapasztalatai

A SEVESO II. EU Irányelv magyarországi bevezetésének tapasztalatai Varga Imre mk. pv alezredes A SEVESO II. EU Irányelv magyarországi bevezetésének tapasztalatai Előzmények A jogi szabályozás helyzete Az Európai Unióval történő jogharmonizáció folyamatában a Magyar Köztársaság.

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a BM OKF IPARBIZTONSÁGI TANÁCSADÓ TESTÜLET munkájáról és jövőbeni feladatairól

TÁJÉKOZTATÓ a BM OKF IPARBIZTONSÁGI TANÁCSADÓ TESTÜLET munkájáról és jövőbeni feladatairól -1- TÁJÉKOZTATÓ a BM OKF IPARBIZTONSÁGI TANÁCSADÓ TESTÜLET munkájáról és jövőbeni feladatairól Prof. Em. SOLYMOSI JÓZSEF ny. mk. ezredes az IBTT elnöke BM OKF Energetikai szakmai nap Budapest 2014. március

Részletesebben

Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő. 1.dia

Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő. 1.dia 1.dia Szabó István tű. alezredes iparbiztonsági főfelügyelő 2.dia 3.dia 4.dia 2012. április 1-jén létrejött a korábban önkormányzatiként működő hivatásos tűzoltóságokat is magába integráló egységes katasztrófavédelmi

Részletesebben

Katasztrófavédelmi felkészítés

Katasztrófavédelmi felkészítés Közbiztonsági referensek képzése Katasztrófavédelmi felkészítés 2012.10.02. Jogi háttér - Magyarország Alaptörvénye - 2011. évi CXXVIII. törvény A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények

Részletesebben

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Okirat száma: A-195/1/2019 Alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8/A. -a alapján a Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Katasztrófavédelmi

Részletesebben

A mentő tűzvédelem rendszere

A mentő tűzvédelem rendszere Főigazgató-helyettesi Szervezet Tű A mentő tűzvédelem rendszere Fülep Zoltán tű. alezredes Országos Tűzoltósági Fő Tűzoltósági főosztályvezető Mentő tűzvédelem A 2011. évi CXXVIII. Törvény kimondja, hogy

Részletesebben

A KÜLÖNLEGES-, SPECIÁLIS MENTŐEGYSÉGEK ALKALMAZÁSÁNAK VIZSGÁLATA

A KÜLÖNLEGES-, SPECIÁLIS MENTŐEGYSÉGEK ALKALMAZÁSÁNAK VIZSGÁLATA Tűzvédelmi Szakmai Nap Tudományos Konferencia 2016 Szentendre, 2016. március 2. A KÜLÖNLEGES-, SPECIÁLIS MENTŐEGYSÉGEK ALKALMAZÁSÁNAK VIZSGÁLATA Kalamár Norbert* - Restás Ágoston** *NKE KMDI doktorandusz.vaspor@gmail.com

Részletesebben

53/2005. (XI. 10.) BM rendelet. a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről és a szakvizsga részletes szabályairól

53/2005. (XI. 10.) BM rendelet. a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről és a szakvizsga részletes szabályairól 53/2005. (XI. 10.) BM rendelet a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről és a szakvizsga részletes szabályairól A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról

Részletesebben

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból

Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból Osztályozó és javító vizsga formája és követelményei Munkahelyi egészség és biztonságtantárgyból A vizsga formája: Írásbeli vizsga. A vizsga időtartama: 60 perc A vizsga leírása: A vizsgázó feladatlapot

Részletesebben

A katasztrófavédelemi szervek és a kiemelt beruházások kapcsolódásai és helyzete.

A katasztrófavédelemi szervek és a kiemelt beruházások kapcsolódásai és helyzete. A katasztrófavédelemi szervek és a kiemelt beruházások kapcsolódásai és helyzete. Dr. Tatár Attila tűzoltó altábornagy OKF főigazgató A katasztrófavédelmi szervek kapcsolata a kiemelt beruházásokkal már

Részletesebben

Tűzvédelem aktuális kérdései 2013-02-05

Tűzvédelem aktuális kérdései 2013-02-05 Tűzvédelem aktuális kérdései 2013-02-05 Tűzoltóság integrációja a Katasztrófavédelembe Polgári védelem: - települések veszélyeztetettségi besorolása - önkéntes és köteles polgári védelmi egységek létrehozása

Részletesebben

Pro School Service Nonprofit Kft. / biztonságszervezés / 0712-06 modul/ 2 vifea. segédlet

Pro School Service Nonprofit Kft. / biztonságszervezés / 0712-06 modul/ 2 vifea. segédlet 1 Biztonságszervezői alapismeretek 0712-06 modul 2-es (szóbeli) vizsgarész Egy megjelölt intézmény tűzvédelmi szempontból való felmérése, tűzvédelmi szabályzat készítése vázlatosan Tűzvédelem tervezés,

Részletesebben

b) a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetben, üzemzavarban

b) a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetben, üzemzavarban Veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos baleset, üzemzavar Mesics Zoltán tű. alezredes BM OKF Veszélyes Üzemek Főosztály Seveso Szakértői Csoport 2012. II. félévi értekezlete Inárcs, 2012. november 8-9.

Részletesebben

SEVESO irányelv és a hazai szabályozás

SEVESO irányelv és a hazai szabályozás MAGYAR VEGYIPARI SZÖVETSÉG SEVESO irányelv és a hazai szabályozás Gáspárné Bada Magda KOZMOS konferencia Visegrád 2013. 11.05. Az előadás tartalma SEVESO szabályozás háttere, filozófiája és mutatói A katasztrófavédelmi

Részletesebben

Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság és Önkéntes Tűzoltó Egyesület közötti Megállapodás megkötésének részletes szabályai

Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság és Önkéntes Tűzoltó Egyesület közötti Megállapodás megkötésének részletes szabályai Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság és Önkéntes Tűzoltó Egyesület közötti Megállapodás megkötésének részletes szabályai ( A tűzoltósági főfelügyelő 1635/1/2012/ÁLT. és 1635/2/2012. ÁLT. levelei alapján) I.

Részletesebben

Biztonsági összekötő illetve a Veszélyes ipari védelmi ügyintézői képzés

Biztonsági összekötő illetve a Veszélyes ipari védelmi ügyintézői képzés Biztonsági összekötő illetve a Veszélyes ipari védelmi ügyintézői képzés Jogszabályok által előírt képzések 2012. évi CLXVI. törvény a létfontosságú rendszerek és létesítmények azonosításáról, kijelöléséről

Részletesebben

Robbanásbiztonság- tűzbiztonság

Robbanásbiztonság- tűzbiztonság Robbanásbiztonság- tűzbiztonság Király Lajos 1 Restás Ágoston 2 1 doktorandusz hallgató 2 habilitált egyetemi docens lajos.kiraly@gmail.com Restas.Agoston@uni-nke.hu Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Katasztrófavédelmi

Részletesebben

Továbbképzés a hivatásos katasztrófavédelmi szervek alparancsnoki állománya részére

Továbbképzés a hivatásos katasztrófavédelmi szervek alparancsnoki állománya részére Továbbképzés a hivatásos katasztrófavédelmi szervek alparancsnoki állománya részére A parancsnoki/vezetői feladatok a művelet-irányítási és az ügyeleti munka kapcsán Pécel, 2013. Kormányügyelet Ügyeleti

Részletesebben

Kutatási célok és területek a BM OKF Tudományos Tanácsa Szervezésében és a Katasztrófavédelmi Kutatóintézetben, a szakképzés helyzete

Kutatási célok és területek a BM OKF Tudományos Tanácsa Szervezésében és a Katasztrófavédelmi Kutatóintézetben, a szakképzés helyzete Dr. Papp Antal tű. ezredes KOK Igazgató A Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács Elnöke Kutatási célok és területek a BM OKF Tudományos Tanácsa Szervezésében és a Katasztrófavédelmi Kutatóintézetben, a szakképzés

Részletesebben

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Belső Biztonsági Alap 2014-2020

Belső Biztonsági Alap 2014-2020 Belső Biztonsági Alap 2014-2020 Rendőri együttműködés, válságkezelés Alföldy Csilla r. őrnagy Támogatás-koordinációs Főosztály Belügyminisztérium 2014. június 19. 1 Jogi háttér AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS

Részletesebben

Vízügyi és vízvédelmi hatósági jogkörök a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél

Vízügyi és vízvédelmi hatósági jogkörök a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél Vízügyi és vízvédelmi hatósági jogkörök a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél Dr. Mógor Judit tű. ezredes BM OKF főosztályvezető Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Budapest, 2014.

Részletesebben

Belső Biztonsági Alap

Belső Biztonsági Alap Belső Biztonsági Alap Rendészeti-bűnügyi információk, uniós szintű információcsere. Tóth Judit főosztályvezető 2016. május 25. 1 Elérhető Források Rendszere (Uniós és hazai társfinanszírozás együttesen)

Részletesebben

A belügyminiszter. látta:

A belügyminiszter. látta: A belügyminiszter 1. melléklet a BM/11178. számú előterjesztéshez /2016. ( ) BM rendelete a hivatásos katasztrófavédelmi szerveknél, az önkormányzati és létesítményi tűzoltóságoknál, az önkéntes tűzoltó

Részletesebben

A tűzvédelmi szabályozás helyzete és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek helye a szabályozás rendszerében

A tűzvédelmi szabályozás helyzete és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek helye a szabályozás rendszerében Általános Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség A tűzvédelmi szabályozás helyzete és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek helye a szabályozás rendszerében Dr. Bérczi László tű.

Részletesebben

A KIV területi és helyi feladataival kapcsolatos követelményeinek ismertetése

A KIV területi és helyi feladataival kapcsolatos követelményeinek ismertetése A KIV területi és helyi feladataival kapcsolatos követelményeinek ismertetése Tematikus Értekezlet 2012. január 23. Dr. Bognár r Balázs PhD tű. őrnagy, osztályvezető Biztonság az, amivé tesszük! /Prof.

Részletesebben

Humán Szolgálat H-1149 Budapest, Mogyoródi út 43. * : 1903 Budapest, Pf.: 314 Tel.: (06-1) Fax: (06-1) BM Tel.: Fax:

Humán Szolgálat H-1149 Budapest, Mogyoródi út 43. * : 1903 Budapest, Pf.: 314 Tel.: (06-1) Fax: (06-1) BM Tel.: Fax: Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Humán Szolgálat H-1149 Budapest, Mogyoródi út 4 * : 1903 Budapest, Pf.: 314 Tel.: (06-1)469-4150 Fax: (06-1)469-4151 - BM Tel.: 20-197 Fax:

Részletesebben

Kárpát-medencei Önkéntes Tűzoltóságok Konferenciája Szarvas, 2015. április 18. Dr. Bérczi László tű. dandártábornok országos tűzoltósági főfelügyelő

Kárpát-medencei Önkéntes Tűzoltóságok Konferenciája Szarvas, 2015. április 18. Dr. Bérczi László tű. dandártábornok országos tűzoltósági főfelügyelő Kárpát-medencei Önkéntes Tűzoltóságok Konferenciája Szarvas, 2015. április 18. Dr. Bérczi László tű. dandártábornok országos tűzoltósági főfelügyelő Magyarország mentő tűzvédelme Hivatásos tűzoltóság 105

Részletesebben

Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek helye, szerepe a mentő tűzvédelem rendszerében, lehetséges szerepvállalásuk a hatósági feladatok végrehajtásában.

Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek helye, szerepe a mentő tűzvédelem rendszerében, lehetséges szerepvállalásuk a hatósági feladatok végrehajtásában. Magyarország szolgálatában a biztonságért! Főigazgató-helyettesi Szervezet Országos Tűzoltósági Fő Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek helye, szerepe a mentő tűzvédelem rendszerében, lehetséges szerepvállalásuk

Részletesebben

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ TANULMÁNYOK, SZAKMAI VÉGZETTSÉG. MTA doktora A természeti és civilizációs katasztrófák paradigmatikus elmélete (2008)

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ TANULMÁNYOK, SZAKMAI VÉGZETTSÉG. MTA doktora A természeti és civilizációs katasztrófák paradigmatikus elmélete (2008) Név és utónév: Prof. Dr. Bukovics István DSc Születési hely és idő: Kispest, 1948. december 9. SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Munkahely: NKE Közigazgatás-tudományi Kar, Közszervezési és Szakigazgatási Intézet Beosztás:

Részletesebben

Jelentési és vizsgálati rendszer fejlesztési lehetőségei a veszélyes anyagokkal kapcsolatos ipari balesetek elleni védekezés területén

Jelentési és vizsgálati rendszer fejlesztési lehetőségei a veszélyes anyagokkal kapcsolatos ipari balesetek elleni védekezés területén ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Doktori Tanács SÁNDOR ANNAMÁRIA Jelentési és vizsgálati rendszer fejlesztési lehetőségei a veszélyes anyagokkal kapcsolatos ipari balesetek elleni védekezés területén

Részletesebben

9. CSEREFELÉPÍTMÉNY-HORDOZÓ JÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM

9. CSEREFELÉPÍTMÉNY-HORDOZÓ JÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 9. CSEREFELÉPÍTMÉNY-HORDOZÓ JÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM 2004. CSEREFELÉPÍTMÉNY-HORDOZÓJÁRMŰ MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGAI,

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET 2 Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet 3 KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET Becsülettel, bátorsággal, buzgalommal A Nemzeti Közszolgálati

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET 2 Nemzeti Közszolgálati Egyetem KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET Becsülettel, bátorsággal, buzgalommal A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi

Részletesebben

Dr. Bukovics István - Varga Imre A SEVESO II. EU IRÁNYELVHEZ KAPCSOLÓDÓ TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVEZÉS EU GYAKORLATA, HAZAI MEGVALÓSULÁSÁNAK IRÁNYAI

Dr. Bukovics István - Varga Imre A SEVESO II. EU IRÁNYELVHEZ KAPCSOLÓDÓ TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVEZÉS EU GYAKORLATA, HAZAI MEGVALÓSULÁSÁNAK IRÁNYAI Dr. Bukovics István - Varga Imre A SEVESO II. EU IRÁNYELVHEZ KAPCSOLÓDÓ TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVEZÉS EU GYAKORLATA, HAZAI MEGVALÓSULÁSÁNAK IRÁNYAI Előzmények A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos baleseti

Részletesebben

A nemzetközi fuvarozási útvonalak vonatkozásában felmerülő főbb problémák, különös tekintettel azok jogi vetületeire

A nemzetközi fuvarozási útvonalak vonatkozásában felmerülő főbb problémák, különös tekintettel azok jogi vetületeire A nemzetközi fuvarozási útvonalak vonatkozásában felmerülő főbb problémák, különös tekintettel azok jogi vetületeire Gábor Dénes Főiskola 2010. november 8. Magyar Tudomány Ünnepe 2010 Dr. Gubán Miklós

Részletesebben

nemzeti közszolgálati egyetem Katasztrófavédelmi Intézet

nemzeti közszolgálati egyetem Katasztrófavédelmi Intézet nemzeti közszolgálati egyetem Katasztrófavédelmi Intézet 2 Nemzeti Közszolgálati Egyetem KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET Becsülettel, bátorsággal, buzgalommal A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi

Részletesebben