Új kor új iskola TÁMOP / Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Lilla Téri Általános Iskola

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Új kor új iskola TÁMOP 3.1.4-12/2-2012-0775. Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Lilla Téri Általános Iskola"

Átírás

1 Új kor új iskola Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Lilla Téri Általános Iskola TÁMOP /

2 Bevezető Iskolánk a Lilla Téri Általános Iskola Lilla Téri Elementary School a TÁMOP /2 Innovatív iskolák fejlesztésére kiírt pályázaton Ft-ot nyert. A következő célokat tűztük ki a pályázati kiírásnak megfelelően: intézményünk pedagógiai- módszertani megújulása, a magasabb színvonalú oktatás érdekében a pedagógusaink szakmai fejlődésének elősegítése szaktárgyi továbbképzések megvalósításával, a diákok egészséges életmódra nevelése, egészségtudatos, szemléletformáló iskolai nevelés elterjesztése a tanulók testi- lelki- szellemi állapotának, egészségvédelmének és egészségfejlesztésének érdekében, a környezettudatos szemlélet kialakítását megcélzó iskolai szabadidős tevékenységek ösztönzése, a gazdasági kultúra, a vállalkozói készségek fejlesztése, a munkaerő- piaci helytállást, alkalmazkodást megalapozó programok alkalmazása az iskolában, az aktív állampolgárság készségeinek fejlesztése, a nevelés-oktatás hozzájárulása a nemzeti és európai identitás kialakulásához, a helyi társadalmi szervezetekkel való együttműködés, partnerség, kapcsolat kialakítása nevelési-oktatási feladatok megvalósításában, digitális, sport- és egyéb taneszközök intézményi szintű fejlesztése, elősegítve az iskoláskorú gyerekek készség- és képességfejlesztését, kreativitásuk fejlesztését, valamint a testmozgás iránti igény felkeltését. Ezen célok elérése érdekében szakköröket, fejlesztő foglalkozásokat szerveztünk diákjainknak. Egészségnapokat, hagyománnyá tehető rendezvényeket, nyelvi témaheteket rendeztünk. Nyári táborokban fejlesztették nyelvtudásukat tanulóink, valamint síelhettek. Ezen tevékenységeket a pályázat anyagilag és eszközök beszerzésével is támogatta.

3 Kiemelt területek megvalósulása I. Idegen nyelv Angol nyelvi témahét : Animals november Az angol munkaközösségen kívül a többi munkaközösség is kivette a részét a munkából. A délutáni vetélkedőkön kívül a tanórákba is beépítették a témahét anyagát, és izgalmas projektmunkákra adtak ki felhívást. Tanulóink lelkesen dolgozták végig a hetet. A témahét zárórendezvénye a Budakeszi Vadaspark gazdag programkínálata alapján összeállított program volt. Angol nyelvi témahét: SHAKESPEARE S WORLD szeptember Shakespeare világát, a reneszánsz kort, annak művészetét, történelmét és irodalmát választottuk témául. A nyelvi hét a felső tagozatosokat vonta be a közös tevékenységekbe.: Az ötödik évfolyam feladata ppt elkészítése a Globe színházról. A hatodik évfolyam számára poszterkészítő versenyt hirdettünk (a reneszánsz kortól, Shakespeare életrajzáig, műveiig, a kor divatjáig bármit lehetett választani). Hetedikeseink már Shakespeare nagy tragédiájával, a Rómeó és Júliával ismerkedtek meg. Számos előkészítő foglalkozás után egy totó megoldásával bizonyították ismereteiket a műről. A nyolcadik évfolyam programjain a gyerekeknek lehetőségük volt a darabok filmfeldolgozásaival, illetve a reneszánsz zenével megismerkedni Nyelvi témahetünk rendezvénysorozatát a budapesti Csokonai Művelődési Központban G. B. Shaw Pygmalion című művének megtekintésével zártuk. Az előadás nagy sikert aratott diákjaink körében.

4 Angol nyelvi táborok: Iskolánk nyári táborai mindig szorosan kapcsolódnak az iskolában folyó angol-magyar két tanítási nyelvű képzéshez. A korai nyelvoktatás lehetőségeit kihasználva igyekszünk minden lehetőséget felkínálni tanulóinknak, hogy angol nyelvi kommunikációs képességeiket hatékonyan tudják fejleszteni életkori sajátosságaiknak megfelelően. Mindkét tábor esetében olyan helyszínt választottunk, ahol a kellemes környezet, motiváló helyszín, inspiráló közeg és megfelelő tárgyi feltételek (közösségi hely) is rendelkezésünkre állt. Nyári angol-kézműves tabor Balatonfüred, július 5-8. Az egész éves kemény munka jutalmaként szerveztük táborunkat, amit egy közösen kitalált témakör (indiánok) köré építettünk fel. A gyerekek konkrét élethelyzetekben próbálhatták ki idegen nyelvű kommunikációs képességeiket, fejleszthették önbizalmukat. A jó hangulatot tovább erősítette a kellemes balatoni környezet Nyári angol-kézműves tábor Siófok, június 29- július 2. A délelőtti és délutáni angol és kézműves foglalkozások témája a cowboyok élete köré szerveződött. Ezek mellett tanulóink kikapcsolódásképp meglátogatták a budapesti Libegőt illetve a Zamárdi kalandparkot, és természetesen lehetőségük nyílt megmártózni a Balatonban is. A programok és a foglalkozások sikerrel zárultak, tanulóink életre szóló élményekkel gazdagodtak. Halloween-party november 24. Iskolánk egyik legkedveltebb programja a Halloween-party. A rendezvény vezérmotívuma a Halloween-jelmez, melyet nemcsak a tanulók, de a pedagógusok is szívesen magukra öltöttek. A jelmezes felvonulás után az osztályok egy Halloween vacsorán vettek részt, majd angol nyelvű versenyeken mérték össze tudásukat.

5 Megyei angol nyelvhasználati és nyelvhelyességi verseny 2014.majus 16 A versenyre 306 diák nevezett be Debrecen és a megye iskoláiból. A gyerekek szeretik megmérettetni tudásukat. Élvezték a kreatív, játékos feladatokat a jó hangulatú versenyen. II:Informatika A pályázat keretein belül két informatikai szakkör tartottunk. Informatika szakkör (alsó tagozatos gyerekekkel) A szakkör elsődleges célja a tanulók informatikai ismereteinek bővítése, az informatika megszerettetése volt. A diákok a szövegszerkesztési és alapfokú programozási ismeretek elsajátításán túl megtanulták a prezentáció-készítés lehetőségeit valamint megismerték az Internet helyes használatát. Digitális tartalmak szakkör (felső tagozatos gyerekekkel) A szakkörön tartandó tananyag az ECDL (European Computer Driving Licence Európai Számítógép-használói Jogosítvány, az informatikai tudás nemzetközileg elfogadott bizonyítványa) törzsanyaga. Összesen 12 csoportban, csoportonként fő gyermek részvételével, (összesen 200 fő) 24 alkalommal, alkalmanként 3*45 perces órával zajlott az oktatás. A foglalkozások egy korszerűen felszerelt informatikai teremben folytak, ami vonzóvá tette számukra a képzést, ezért szívesen látogatták a szakköri foglalkozásokat.

6 III. Sport Sportágválasztó rendezvények: Tanulóink figyelmét az egészséges életmódra és a mozgás fontosságára hívtuk fel. Célunk volt, hogy minél többféle sportággal ismerkedjenek meg a gyerekek. Iskolánk alsó és felső tagozatos diákjai vettek részt ezeken a rendezvényeken június 1. Debreceni Sportcentrum - Oláh Gábor u.5. A programon a gyerekeknek lehetőségük volt szakedzők irányításával sportágakkal megismerkedni, valamint szakedzők segítségével kipróbálni azokat. Az eseményt sportbemutatók is színesítették. A program alatt osztályaink forgószínpadszerűen a következő sportágakkal ismerkedtek meg: cselgáncs, labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, tollaslabda, atlétika. Sportágválasztó Debreceni Egyetem Tornacsarnok november 30. Tanulóink nyolc sportággal ismerkedtek meg: vívás, tenisz, atlétika, karate, ökölvívás, kézilabda, kosárlabda, floorball. A sportágakat szakedzők és segítőik segítségével próbálhatták ki. Több tanulónk a szakedzők által tartott bemutatót követően önállóan kereste fel az edzéseket. A rendezvény nagy sikert aratott diákokjaink körében.

7 Sportágválasztó június 12. SZUSZ Park A project harmadik sportágválasztó rendezvényét a SZUSZ-parkban valósítottuk meg. Az eseményen a tanulók a nap nyitásaként zenés aerobic átmozgatáson vettek részt. A nap további sporteseményei voltak pl.: strandröplabda, strandfoci, vívás. Természetesen a nap zárásaként nem maradhatott el a strandolás, mely az egyik legnépszerűbb program volt a gyerekek körében. Sportágválasztó szeptember 4. Debreceni Aquaticum és debreceni strandfürdő A sportnap célja: A vizes sportok, a mozgás megszerettetése, a rendszeres testmozgás beépítése mindennapi életünkbe. Az egészséges életmód betartásával a betegségek megelőzése. A diákok forgószínpadszerűen ismerkedtek meg és próbálhatták ki a vizes sportokat: strandröplabda, strandfoci, kincskereső, fürdőzés, lábtengó, úszás, matrac- és sorverseny, játszóház. Fakultatív program volt: csúszdázás, falmászás, jacuzzi, örvény. Sítábor I., II február ; február 27-március 2. Helyszín: Mátraszentimre Az egészséges életmódra nevelés egyik kiemelkedő része a sport, a mozgás megszerettetése a gyerekekkel. A pályázatnak köszönhetően két turnusban 50 tanuló tanulhatott meg síelni, s tölthetett el ingyen néhány napot egy kihívásokkal, vetélkedőkkel tarkított táborban. A gyerekek nagyon jól érezték magukat és boldogan meséltek a tábori élményeikről.

8 Kerékpártúra I november 23. Debrecen-Józsa A túra célja: Kerékpárral való biztonságos közlekedés és a KRESZ szabályainak elsajátíttatása. Környezettudatos, mozgásgazdag életmóddal való megismerkedés. Debrecen és környéke természeti értékeinek bemutatása. Útvonal: Lilla Téri Általános Iskola Agrárgazdaság kft Debrecen-Józsa Távolság: 14 km A túrán szinte végig kiépített kerékpárutat, illetve kis forgalmú utat használtunk. Kerékpártúra II május 31. Második alkalommal szervezett biciklitúránk célja a sport megszerettetése, a KRESZ szabályainak elmélyítése volt. A program megvalósításában nagy segítséget jelentettek a pályázatunk eszközbeszerzésének kapcsán vásárolt kerékpárok. Ennek köszönhetően hátrányos helyzetű, kerékpárral nem rendelkező gyerekek is részt vehettek a nagy sikerű programon. A második biciklitúrán tanulóink Debrecenben, a Nagyerdőn tettek meg pihenők közbeiktatásával kb. 15 km-es távot. A több órás programon a gyerekek ebédet és tízórait kaptak.

9 IV. Egészséges-és környzettudatos életmódra nevelés Dohányzás-megelőzési program A program célja az általános iskolás korú gyermekek egészségének védelme. A megvalósítás során lehetőség nyílt az egészséges, nemdohányzó életforma népszerűsítésére a gyermekek dohányzással kapcsolatos attitűdjeinek formálásával. A dohányzás megelőzési programmal az életkornak megfelelő szinten, játékos formában is alakítottuk a gyermekek dohányzással kapcsolatos attitűdjét. Az OEFI szakemberei egy olyan látványban figyelemfelkeltő, és interaktivitásban témaorientáló eszközt alkottak, amely nagy hatással volt a gyerekekre. Ez az eszköz a hordozható érintőképernyős számítógép (HÉSZ). Családi életre nevelés Ezek a foglalkozások igen sokrétűek, s az élet minden területét érintik, ezért a 2012/2013-as tanév végén a tanulók számára meghirdetett nyári táborban kezdtük meg a program megvalósítását. Az érdeklődés nagy volt, sokan jelentkeztek tanulóink közül, hiszen ennek a témának a feldolgozását kiemelt fontosságúnak ítélték a szülők is. A kéthetes tábort követően a következő tanévben is folytatódott a munka. A természetvédelem, a gondoskodás, az önismeret, illem alapjaival is megismerkedtek játékos, közös tevékenységekben tanulóink.

10 Fitt Majális-Egészségnap május 24. Debrecen, Vág u.9. Tanulóink figyelmét az egészséges táplálkozásra, életmódra és a mozgás fontosságára hívtuk fel. Diákjainknak rajzversenyt rendeztünk. A munkákból kiállítás készült, a legszebb, legötletesebb képeket díjaztuk. A Majális délelőttjén az alsó tagozatosok főzőiskolában salátákat készítettek. A felsősöknek filmvetítést szerveztünk az egészséges táplálkozásról, a dohányzás káros hatásairól. Délután osztályok közötti vetélkedőn adtak számot megszerzett tudásukról. Az iskola udvarán sportversenyek is folytak: kapura rúgás, ugrókötelezés, sorverseny. A legügyesebb csapatok oklevelet és ajándékot kaptak. Rendezvényünket ételkóstolóval zártuk. Egészségnap november 30. Debrecen, Vág u. 9. Az egészségnap során tanulóink figyelmét az egészséges táplálkozásra, életmódra és a mozgás fontosságára hívtuk fel. A program négy helyszínen zajlott: Ételbemutató, zöldség-gyümölcs szobrászat, filmvetítés és vetélkedő színesítette a rendezvényt. Ezen a programon az ismeretszerzésen túl az volt a célunk, hogy az esemény közben ki is próbálhassanak mindent tanulóink. Így volt közös salátakészítés, zöldségszobrászat verseny, melyen minden osztály több szobrot alkotott. Az egészséges életmódot népszerűsítő filmvetítést követően a témához kapcsolódó TOTÓT töltöttek ki a csapatok. Legnépszerűbb program az ételkóstolás s az ételszobrászkodás volt. Az eseményhez több szülő is csatlakozott, s lelkesen vettek részt vetélkedőinken.

11 Egészségnap május 12. SZUSZ Park A SZUSZ Park megfelelő helyszínt nyújtott a pályázat harmadik egészségnapjának lebonyolításához. Az eseményt a következő programok színesítették: - zenés aerobik, - újraélesztési gyakorlat a projekt keretében beszerzett AMBU baba segítségével, - zajszint mérés, érdekes feladatmegoldások, - TOTÓ - egészséges ételek készítése (saláta) - ételkóstolás Egészségnap szeptember 19. Paripa Csárda Szervezett programjaink egyik legsikeresebbike volt a szeptemberében megvalósított 4. egészségnap. A gazdag programkínálat, a kellemes környezet és a kora őszi időjárás is hozzájárult az esemény sikerességéhez. A gyerekek korosztályuknak megfelelő programok közül válogathattak: - zumba bemutató - közös zumbázás - természetjárás környezetvédő szakember segítségével - lovaskocsikázás - sportvetélkedők - egészséges életmód, egészséges ételek előadás - ételbemutató - ételkóstolás A gyerekek megismerkedhettek a házilag készült, tartósítószermentes ételkészítés hagyományaival. Erdei iskolák Az erdei iskolai program szorosan kapcsolódik tanulóink környezeti-, művészeti- és testi neveléséhez, valamint felbecsülhetetlen értéke van a közösség formálódásában is. Ez az oktatási forma élményszerű tanulást tesz lehetővé. A természetben szerzett ismeretek, élmények maradandóbbak, jobban motiválják a tanulókat.

12 Erdei iskola Pálháza december 4-7. A pályázat keretében erdei iskolában vettünk részt 25 harmadik osztályos tanulóval, az Északi-középhegységben található, Aggteleki Nemzeti Park részét képező Pálházán. Rendkívül tartalmas, élményekben gazdag négy napot töltöttünk együtt gyönyörű időben, gyönyörű környezetben, sporttal, játékkal, a túrázással, szabadidős foglalkozásokkal. Erdei iskola - Hortobágy május Tanulóink megismerték a Hortobágy történelmét, földrajzát, élővilágát, legjellemzőbb állatfajait, növényeit. Bepillantást nyertek a puszták világába, a pásztorok életébe. Ízelítőt kaptak a Hortobágy kulturális életéből, népi viseletéből, étkezési szokásaiból, a helyi mesterségekről. Komplex közlekedési ismeretek oktatása (alsós) I.: május 30. A rendezvényen szakemberek segítségével KRESZoktatáson és gyakorlati képzésen vettek részt alsó tagozatos tanulóink. Rendkívül érdekes feladatként valamennyi tanulónk kipróbálhatta reflexeit: oktató segítségével önállóan fékeztek le egy autót. Továbbá filmvetítéssel egybekötött KRESZ oktatáson vehettek részt, kerékpáros akadálypályával, szimulációs feladatokkal ismerkedhettek tanulóink.

13 Komplex közlekedési ismeretek oktatása (felsős) I.: május 27. A felsős tanulók közlekedési ismereteinek bővítésére első alkalommal május 27-én került sor. Ez alkalommal a DKV telephelyére látogatottak el tanulóink. A programon a DKV szakemberei segítségével információt kaphattak Debrecen múlbéli és jelenlegi közlekedéséről, továbbá a debreceni közlekedés történelméről. További programok a Salétrom utcai telephelyen: - Új villamos remíz megtekintése; villamos közlekedés Debrecenben, - Troliüzem látogatás, - Nosztalgia villamosok megtekintése; a DKV múltja. Komplex közlekedési ismeretek oktatása II.: szeptember 12. A program célja: A tanulók ismerjék meg Debrecen tömegközlekedési eszközeit. Ismerjenek meg több környezetbarát közlekedési formát, amely segít az egészséges életmód kialakításában és fenntartásában. Felelősségtudatos és szabálykövető magatartással segítsék a biztonságos közlekedést. Tanulóink szívesen, aktívan, nagy lelkesedéssel vettek részt a tevékenységekben. A közlekedés szabályait ismerték meg rendőr segítségével. A szabályok betartásának fontosságát rendezvényünk is erősítette bennük. Játékos formában hasznos ismeretekkel gazdagodtak, miközben jól érezték magukat. A rendezvényen megvalósult programok: - Autóbusszal, Zsuzsi-vasútttal való utazás - KRESZ-vetélkedő - Játékos közlekedés gyalogosan - Filmvetítés a Zsuzsi-vasút történetéről - KRESZ-táblák készítése, elsősegélynyújtás játékosan - DKV vetélkedő: puzzle, TOTÓ, menetrend használata - Rejtvényfejtés - Ismerkedés a rendőrautóval, felszereléssel

14 Lovaglás: október 1.- november 20. Nagyon sok gyerek vágya teljesült, amikor a lovaglás beindult a pályázat keretén belül. A gyerekek izgatottan várták a foglakozásokat. Az első alkalommal megismerkedtek a Lovarda rendjével, lovakkal. A tanulók tudásuknak megfelelően futószáron vagy szabadszáron végezték a gyakorlatokat. A lovaglás mellett elméleti oktatásban is részesültek, illetve megtanulták a lóápolást, fel-, és leszerelést. Az oktatás végére a gyerekek érzelmileg is kötődtek a lovakhoz. Hálájukat egy kis csemegével ki is fejezték. A kislovasok számára maradandó élményt jelentett a lovaglás, s a továbbiakban is szeretnének a lovak közelében maradni, lovagolni. V. Hagyománnyá tehető rendezvények Diákbál ; A Diákbál minden évben fontos eseménye iskolánk életének. A projektnek köszönhetően minden tanulónkat vacsorával, programokkal, gazdag műsorral várhattuk a rendezvényen. A projekt egyik legnépszerűbb rendezvényén iskolánk szinte teljes diáksága részt vett. A rendezvény célja a közösségformálás, a pedagógusokkal közös élményszerzés, a fesztelen, jó hangulatú közös este eltöltése. A zenés gyülekezőt követően színes -táncosokkal, zenével tarkítottműsort nézhettek meg a gyerekek. pedig közös tánc és tombolahúzás fokozta a hangulatot. A pedagógusok által készített báli dekoráció megfelelő környezetet biztosított a rendezvénynek. A vacsorát követően

15 VI. Szakkörök Népismeret szakkör Hagyományos lakhelyeink makett készítés A szakkörön olyan témákról beszélgettünk, amelyek a tanulókat különösen érdekelték. Témáink a magyar hagyományok, a cigányság kultúrája, az angol és az amerikai szokások. Meglepően nagy háttértudással rendelkeztek a témákkal kapcsolatban. Örömmel és lelkesedéssel díszítették az iskola udvarán a májusfákat, állítottak össze papír maketteket, ültettek növényeket. Fűben-fában orvosság növényültetés

16 Helytörténeti szakkör A foglalkozásokon megismerkedtek a gyerekek Debrecen gazdag kulturális, irodalmi, történeti hagyományaival és szülővárosunk természeti értékeivel. Az irodalmi, történeti emlékhelyekre séták, kirándulások keretében látogattunk el. Előzetesen gyűjtőmunkával, feladatokkal, összefoglalókkal készültünk. Rövid megemlékezésekre is sor került. A foglalkozások jó hangulatban zajlottak, élményszerűek voltak. Városunk történetének megismerésével gazdagodtak irodalmi, történelmi, helytörténeti, természetismereti ismereteik. Gazdasági szakkör A gazdasági szakkör felső tanulóink körében zajlott. A foglalkozások célja a tudatos vásárlói magatartás kialakítása, gazdasági és pénzügyi ismeretek bővítése, közgazdasági ismeretek elsajátítása. Elsősegélynyújtás VII. Pedagógus továbbképzések A foglalkozásokon iskolánk valamennyi felsős tanulója részt vet. A külsős szakember segítségével lebonyolított órákon egészségügyi ismereteiket bővítették a gyerekek, megismerkedtek az újra élesztés technikájával a pályázat keretén belül vásárolt AMBU baba használatával. Az Új kor, új iskola pályázat lehetővé tette, hogy a tantestületünkből sok pedagógus vegyen részt szakmai, módszertani és életviteli továbbképzéseken. Korábbi ismereteiket felfrissíthették és új ismereteket szerezhettek. Az alábbi képzéseken vettek részt kollégáink: - Elsősegély nyújtási ismeretek pedagógusoknak:. 30 fő - Mindennapos testnevelés és sport a gyakorlatban, a testi és lelki egészségre nevelés hétköznapi technikái az óvodától a középiskoláig 14 fő - Személyiségfejlesztés és önismeret pedagógusoknak, a stressztűrő-képesség növelése a kiégés (burnout) elkerülése érdekében 6 fő

17 - Modern módszertan, komplex kísérleti, kutatási minták valamint gyakorlatok bemutatása az új nemzeti alaptanterv célkitűzései alapján - biológia, földrajz, környezettan, környezetismeret, természetismeret tantárgyat tanító pedagógusok részére 8 fő - Az egészségnevelés lehetőségei a közoktatási intézményekben. - Családpedagógia I. 6 fő - Egészségnevelés lehetőségei a közoktatási intézményekben 16 fő - Pedagógusok felkészítése a nevelési-oktatási intézményi közösségi szolgálat szervezésére és koordinálására 4 fő - Környezettudatos életmódra nevelés 11 fő - Múzeumok a köznevelés szolgálatában az élményszerű tanítás, drámapedagógia, kooperatív csoportmunka és a projektmódszer jegyében 6 fő - A mediáció gyakorlati módszertana a köznevelésben dolgozók részére, a professzionális vitarendezés, kommunikáció és hatékony együtt működés érdekében 2 fő VIII. Tanulói gondolatok a pályázatról Örülünk, hogy megnyertük ezt a pályázatot, mert így sok jó dologhoz jutott az iskolánk, és remek programokon vettünk részt. T.-B. Á. 8.b Nekem az összes program tetszett. Minden rendezvény érdekes, izgalmas volt. Gy. D. 5. b Nem tudtam részt venni az összes programon, de amin ott voltam, azokat nagyon élveztem, akár eleredt az eső, akár fújt a szél, akár sütött a nap. B. L. 7.b Nekem a hármashegyaljai kirándulás tetszett a legjobban a közlekedési napon, mert a Zsuzsi vonattal utazhattunk, és az nagyon jó móka volt. Az erdőt is nagyon szerettem, és főleg azt, hogy ilyen szép helyen az osztályommal együtt lehettem. Egy rendőrautót is megnéztünk közelről! K. D. 2.b A legjobban az egészségnapokat szerettem. Finomakat, egészséges dolgokat ettünk és ittunk strandolás közben, és aztán egy nagyon szép csárdában az erdő közepén, ahol még lovasszekereztünk is. L. M. 2.b Én minden programot élveztem, de ha választanom kell, a kirándulásokat a legjobban. Jó lenne, ha ez a pályázat még sokáig tartana. Sz. B. 2.b Olyan sok minden történt, hogy fel sem tudjuk sorolni, de arra emlékszünk, hogy rengeteget nevettünk, jól szórakoztunk, tanultunk is. Az is jó volt, hogy nem kellett ezekért fizetni.:-) V. B. 3.b

18 Sz. H. 3.b Köszönjük az összes alkalmat! Nagyon jól éreztük magunkat! A Halloween party a rémespókos vacsival, a diákbál és az állatkert volt a legszuperebb. S. V. 3.b K. G. 3.b B. E. 3.b Aquaticum!!!Klassz volt együtt csúszdázni az osztálytársaimmal. Emellett szereztem a többi programonis! Cs. L. 4.a sok élményt Nagy kaland volt, amikor a közlekedési napon beülhettünk egy autóba. Mi fékeztünk és szimulátorokkal játszhattunk! Izgalmas volt! S. Sz. 4.b Az állatos héten olyan volt, mintha az iskola állatkertté változott volna, mert mindenki behozhatta és bemutathatta a házi kedvencét. Nekem ez tetszett a legjobban, de a többi program is nagyon érdekes volt. Majdnem mindegyiken részt vettem! P. Zs. 4.b Szerintem nagyon jól telt el ez a két év, amíg a pályázatunk tartott. Rengeteg szórakoztató programon vettünk részt ingyen. Csakhogy néhány példát említsek: sítábor, balatoni nyári tábor, sport- és egészségnapok, szakkörök, vetélkedők stb. Nagyon sok eszközt is kaptunk, amik színesebbé teszik a tanulást. V. B. 8.b A kedvenceim azok közül, amiket az iskola kapott: a trambulinok. Minden nap használjuk! Sz. E. 8.b Nekem nagyon tetszett ez a pályázat, nagyon tetszenek az új számítógépek is. T. L. 6. b Én az egészségnapon éreztem a legjobban magam. Nagyon sok és jó program volt ott. Ittunk gyümölcslevet, ettünk lepcsánkát és sok gyümölcsöt. Zumbáztunk és játszottunk. M. G. 6.b Mivel nem szeretnék kimaradni semmiből sem, a lehető legtöbb programon részt vettem Minden programról vannak felejthetetlen emlékeim: az egészségnapon a szekerezés tetszett a legjobban, a lovagláson pedig az ügetés. E. L. 7.b Akik már sokat lovagoltak, azok nagyon ügyesek, mert már vágtáznak. Nekem minden nagyon tetszett K. V. 7.b

19 A kedvencem a lovaglás volt, mert még többet tudtam meg a lovakról és a korán kelés sem ártott. H. L. 6.a A nyári angol kézműves tábor nagyon jó volt. Élveztem, hogy a fürdőzés mellett még színdarabot is próbáltunk, képet készítettünk, olvastunk, persze ezt mind angolul. M. D. 5.a Kedvencem a sítábor volt, de nem csak nekem, hanem másoknak is. Sőt vannak olyan társaim is, akik életükben először síeltek. A jó hangulat és a sportolás mindannyiunknak nagy örömöt okozott. J. E. 7.a Nekem a Halloween-party tetszett a legjobban. A jelmezektől tátva maradt a szám, a szókereső és a macskabújócska csak hab volt a tortán. Sz. K. 5.a Hogy mekkora örömet szerzett ez a pályázat a gyerekeknek? Rengeteg programot szerveztek nekünk tanáraink, melyeket nagyon élveztünk. Elmehettünk az Aquaticumba, a SZUSZ Parkba. Megismerhettük a DKV világát, járműveit. Diákbálon vehettünk részt, igazi vacsorával, tánccal. Cs. F. 8.a Szerintem azért voltak jók ezek a programok, mert jól kikapcsolódhattunk. Tudtunk játszani, segíteni egymásnak. Imádom, amikor mindenki nevet, és ezt jó látni. Mi lányok jobban megismertük egymást, és még jobb barátnők lettünk. S. D. 5.b Ez a sok program azért volt jó, hasznos, mert sok gyerek kipróbálhatott olyan dolgokat, amiket lehet soha nem tudott volna megvalósítani. Jó lenne még egyszer részt venni ilyen programokon! Ezek a rendezvények sok gyereknek örömöt okoztak. M. M. 7.a A programok nagyszerűek voltak, mert az iskola a diákokra összpontosított. Színes és érdekes programokon vehettünk részt, amelyeken hasznos ismeretekre tehettünk szert. Az egészségnap volt szerintem a legjobb, mert rengeteg finom és egészséges ételt ehettünk. A SZUSZ Parkban is nagyon jó volt, mert a fürdő és a röplabda mellett az osztályon belüli barátságok is erősödhettek. Az Aquaticum azért tetszett, mert a diákok versenghettek. Nagyon szerencsés az iskola, hogy nyert a pályázaton, és a diákok is szerencsések, hogy ebbe az iskolába járhatnak. T. F. M. 8.a IX. Záró gondolatok

20

Javaslat Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében kiírt TÁMOP- 3.1.4-12/2 Innovatív iskolák fejlesztése című pályázatban való részvételre

Javaslat Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében kiírt TÁMOP- 3.1.4-12/2 Innovatív iskolák fejlesztése című pályázatban való részvételre Pásztó Városi Önkormányzat Általános Iskolája 3060 Pásztó, Nagymező út 36. 1 124/2012. A határozat elfogadása egyszerű szavazattöbbséget igényel. Javaslat Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében

Részletesebben

Szakmai összefoglaló a Kompetencia készségek fejlesztése a Gy. Szabó Béla Református Általános Iskolában című projektről

Szakmai összefoglaló a Kompetencia készségek fejlesztése a Gy. Szabó Béla Református Általános Iskolában című projektről Szakmai összefoglaló a Kompetencia készségek fejlesztése a Gy. Szabó Béla Református Általános Iskolában című projektről A Kiskunhalasi Református Kollégium Központi Általános Iskola (6400 Kiskunhalas,

Részletesebben

A fenti célok megvalósulását az alábbi kiemelt részcélok támogatják: a magasabb színvonalú oktatás érdekében a pedagógusok szakmai fejlődésének

A fenti célok megvalósulását az alábbi kiemelt részcélok támogatják: a magasabb színvonalú oktatás érdekében a pedagógusok szakmai fejlődésének Innovatív iskolák fejlesztése TÁMOP- 3.1.4-12/2 Innováció a jövő útja 2013.01.01-2014.12.31. A pályázati konstrukció célja: Elősegíti a sikeres munkaerő-piaci alkalmazkodáshoz szükséges készségek, ismeretek

Részletesebben

Akkreditált pedagógus továbbképzések

Akkreditált pedagógus továbbképzések Akkreditált pedagógus továbbképzések Megnevezés Alapítási engedély száma Óraszám A csapatépítés gyakorlati módszerei a pedagógus munka során 82/105/2012 30 A differenciált tanulásszervezés lehetőségei

Részletesebben

A természetismeret munkaközösség munkaterve

A természetismeret munkaközösség munkaterve A természetismeret munkaközösség munkaterve A munkaközösség tagjai: Stankovicsné Soós Mária biológia-technika szakos nevelő, intézményvezetőhelyettes Csiszár Attila földrajz-testnevelés szakos nevelő Györéné

Részletesebben

Beszámoló az egészséghét programjairól. Az egészség hét programjának részletes ismertetése

Beszámoló az egészséghét programjairól. Az egészség hét programjának részletes ismertetése Beszámoló az egészséghét programjairól Iskolánkban 2009. október 19-21 között rendeztük meg az egészséghetet. Úgy gondoltuk, hogy mivel sok tanulónk ezen belül a 8 a osztály több tagjának életmódjára jellemező

Részletesebben

Közlekedési ismeretek szakkör. éves munkaterve. a 2013/14-es tanévre. A résztvevő korosztály: 10-11 éves, alsó tagozatos, 4. osztályos gyermekek

Közlekedési ismeretek szakkör. éves munkaterve. a 2013/14-es tanévre. A résztvevő korosztály: 10-11 éves, alsó tagozatos, 4. osztályos gyermekek Közlekedési ismeretek szakkör éves munkaterve a 2013/14-es tanévre A szakkör helyszíne: Hosszúpályi Irinyi József Általános Iskola 4274, Hosszúpályi, Szabadság tér 30. A szakkör elnevezése: Közlekedési

Részletesebben

Hírek. Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Pápai Tankerület LOVÁSZPATONAI BÁNKI DONÁT ÁLTALÁNOS ISKOLA. Sajtóközlemény 1 / 5

Hírek. Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Pápai Tankerület LOVÁSZPATONAI BÁNKI DONÁT ÁLTALÁNOS ISKOLA. Sajtóközlemény 1 / 5 Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Pápai Tankerület LOVÁSZPATONAI BÁNKI DONÁT ÁLTALÁNOS ISKOLA Sajtóközlemény 1 / 5 A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Pápai Tankerület 12.000.000,- Ft európai

Részletesebben

Tájékoztató. a novaji Gárdonyi Géza Tagiskola. tanévkezdéséről

Tájékoztató. a novaji Gárdonyi Géza Tagiskola. tanévkezdéséről K L I K 0 9 1 0 2 1 N O S Z V A J I F I G E D Y J Á N O S Á L T A L Á N O S I S K O L A ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI IS K O L A GÁRDONYI GÉZA TAGISKO L Á J A 3327 Novaj, Hősök tere 2. és 3327 Novaj, István út

Részletesebben

Pályázati azonosító: TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0136. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés-innovatív intézményekben.

Pályázati azonosító: TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0136. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés-innovatív intézményekben. Pályázati azonosító: TÁMOP 3.1.4-08/2-2008-0136 Pályázat címe: Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés-innovatív intézményekben. Pályázó neve: Csongrádi Kistérség Többcélú Társulása Pályázó címe:

Részletesebben

PROGRAMTERV. Ismeretanyag Módszerek Eszközök. Magyarázat szemléltetés játék. Magyarázat, szemléltetés, szituációs játék

PROGRAMTERV. Ismeretanyag Módszerek Eszközök. Magyarázat szemléltetés játék. Magyarázat, szemléltetés, szituációs játék PROGRAMTERV Ismeretanyag Módszerek Eszközök 1. Bevezetés, tervismertetés, foglalkozások célja STOP Közlekedj okosan! 1-3. rész Átkelés az úttesten 2. A gyalogos közlekedéssel összefüggő legfontosabb rendőri

Részletesebben

CSENYÁ-ÁMK LADÁNYI ISKOLA TÁMOP-3.2.11/10/1/KMR

CSENYÁ-ÁMK LADÁNYI ISKOLA TÁMOP-3.2.11/10/1/KMR TÁMOP-3.2.11/10/1/KMR Tanulók: 17+1 osztály. 353+11 fő Pedagógusok: 32 álláshely Épület: 1977-ben épült, felújítva: 2003-ban és 2007-ben PROGRAMJAINK: 1. FURULYAOKTATÁS BAKÓ TIBORNÉ 2. ALSÓ TAGOZATOS KÉZMŰVES

Részletesebben

A témahét célja. A témahét kapcsolódási területei

A témahét célja. A témahét kapcsolódási területei A témahét célja - Az egészséges életmód területeinek megismertetése a tanulókkal - Egészségünk megőrzésének lehetőségei: egészséges táplálkozás, mozgás, egészségre káros szenvedélyek - Étkezési kultúra

Részletesebben

Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai

Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai Gyermekszervezeti munkaterv Szakmár 2013-2014 A gyermekszervezet és az iskola közös célkitűzései és feladatai Ebben a tanévben gyermekszervezetünk feladatait nagyrészt az Kultúra és művészetek köré tervezi.

Részletesebben

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap

A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A HMJVÖ Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és Óvoda Jó gyakorlatai: SZÓ-TÁR idegen nyelvi nap A jó gyakorlat célja Az idegen nyelvi nap során a tanulók különböző idegen nyelvi foglalkozásokon, workshopokon

Részletesebben

Napközis Munkaközösség Munkaterve. 2013/2014-es tanév. 2013. szeptember 16.

Napközis Munkaközösség Munkaterve. 2013/2014-es tanév. 2013. szeptember 16. Napközis Munkaközösség Munkaterve 2013/2014-es tanév 2013. szeptember 16. Munkaközösségünk helyzete A Napközis Közösség Munkaterve 2013/2014-es tanév Iskolánkban a szülők igényének megfelelően biztosítjuk

Részletesebben

Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium. Ökoiskola munkaterv 2014/2015.

Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium. Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium Ökoiskola munkaterv 2014/2015. Készítette: Sümeginé Vitális Éva D e b r e c e n, 2014. szeptember 12. Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások:

Részletesebben

Az iskolánkban futó pályázatok

Az iskolánkban futó pályázatok Az iskolánkban futó pályázatok TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0507 - Innovatív iskolák fejlesztése c. pályázat TÁMOP-3.3.8-12/2-2012-0059 -Esélyegyenlőségialapú fejlesztések támogatása a PetrovayGyörgy Katolikus

Részletesebben

TÁMOP 3.1.4/08/2 azonosítószámú Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat

TÁMOP 3.1.4/08/2 azonosítószámú Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat TÁMOP 3.1.4/08/2 azonosítószámú Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben című pályázat A pályázat célja: a sikeres munkaerő - piaci alkalmazkodáshoz szükséges, az egész életen

Részletesebben

EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM

EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM Szeresd az egészséged, mert ez a jelen. Védd a kisgyermeket, mert ő a jövő. őrizd a szüleid egészségét! merta múlton épül föl a jelen és a jövő. Bárczy Gusztáv 2 Tartalom 1. Egészséges

Részletesebben

Különös közzétételi lista 2010/2011. tanév

Különös közzétételi lista 2010/2011. tanév Különös közzétételi lista 2010/2011. tanév Személyi feltételek Pedagógus-munkakörben Sorszám A pedagógus végzettsége, szakképzettsége 1. Magyar-orosz-német szakos tanár Szakvizsgázott pedagógus: közoktatási

Részletesebben

Minőségbiztosítás a 2009/2010. tanév felmérésének kiértékelése

Minőségbiztosítás a 2009/2010. tanév felmérésének kiértékelése Minőségbiztosítás a 2009/2010. tanév felmérésének kiértékelése a Gallup Intézet nyilvános, bemért kérdőívei és feldolgozási módszere szerint Tanulói elégedettség kérdőívének kiértékelése Törpe tanulói

Részletesebben

ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2013-2014

ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2013-2014 ÖKOISKOLAI MUNKATERV 2013-2014 I.CÉL: A fenntarthatóság pedagógiájában a környezettudatos gondolkodás, életmód kialakítása, elmélyítése, együttműködve a város önkormányzatával, a szülői házzal, társadalmi

Részletesebben

A PEDAGÓGIAI PROGRAM ÁTDOLGOZÁSA. Törvényi háttér:

A PEDAGÓGIAI PROGRAM ÁTDOLGOZÁSA. Törvényi háttér: A PEDAGÓGIAI PROGRAM Törvényi háttér: ÁTDOLGOZÁSA 2011. évi CXC törvény a köznevelésről 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról

Részletesebben

A TEHETSÉG A TEHETSÉG NEM VÉSZ EL TATÁRSZENTGYÖRGYÖN TÁMOP 3.4.3-08/1-2009-0018

A TEHETSÉG A TEHETSÉG NEM VÉSZ EL TATÁRSZENTGYÖRGYÖN TÁMOP 3.4.3-08/1-2009-0018 A TEHETSÉG Vegyétek észre, ha egy gyermek különleges. Nem azért különleges, mert különb akar lenni, hanem azért, mert nem tud más lenni! (Szabó Magda) A tehetség nem mindig jelentkezik láthatóan, sokszor

Részletesebben

ASCENDE, SUPERIUS A DUNAKESZI KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÖZOKTATÁSI TÍPUSÚ SPORTISKOLA BEMUTATÁSA

ASCENDE, SUPERIUS A DUNAKESZI KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÖZOKTATÁSI TÍPUSÚ SPORTISKOLA BEMUTATÁSA ASCENDE, SUPERIUS A DUNAKESZI KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÖZOKTATÁSI TÍPUSÚ SPORTISKOLA BEMUTATÁSA Sportiskolai kontrolling 2014. április 2. STATISZTIKÁINK 46,5 fő pedagógus, 1 fő adminisztratív

Részletesebben

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június

Hírlevél. Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház. 2014. január-június Hírlevél Mozsgó Biztos Kezdet Gyerekház 2014. január-június Gyerekházunk napi szinten 9-13. h áll a családok rendelkezésére. A napi foglalkozásokon túl folyamatos programokkal a jeles napok megünneplésével

Részletesebben

EGÉSZSÉGNAP. 2013. június 12.

EGÉSZSÉGNAP. 2013. június 12. TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821 Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra EGÉSZSÉGNAP 2013. június 12. TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821 EGÉSZSÉGNAP

Részletesebben

FORGATÓKÖNYV. Helyszín: Tata (vidék: kistelepülés) Vaszary János Általános Iskola (tantermei, tornaterme, udvara) önálló működésű intézmény

FORGATÓKÖNYV. Helyszín: Tata (vidék: kistelepülés) Vaszary János Általános Iskola (tantermei, tornaterme, udvara) önálló működésű intézmény FORGATÓKÖNYV KLEBELSBERG INTÉZMÉNYFENNTARTÓ KÖZPONT FEJLESZTÉSI ÉS PROJEKTIGAZGATÓSÁG 1051 Budapest, Nádor u. 32. www.klik.gov.hu Iskolánk idén ünnepli 110. évfordulóját, ennek alkalmából egy egész élménynapot

Részletesebben

Speciális Tagozat Munkaközösségének. Éves Munkaterve 2015/2016

Speciális Tagozat Munkaközösségének. Éves Munkaterve 2015/2016 Speciális Tagozat Munkaközösségének Éves Munkaterve 2015/2016 Személyi feltételek a tanév kezdéskor: Tagozatunkon a nevelő-oktató munka összevont csoportokban folyik. Tanulóink nagy része enyhe értelmi

Részletesebben

Testnevelés és sport munkaközösség munkaterve 2013/2014. tanév

Testnevelés és sport munkaközösség munkaterve 2013/2014. tanév Testnevelés és sport munkaközösség munkaterve 2013/2014. tanév Készítette: Ignácz Krisztina munkaközösség-vezető 2013. szeptember 13. A munkaközösség tagjai: Felső tagozat: Baranyi Katalin Csomor Erika

Részletesebben

Közzétételi lista. 2014/15-ös tanév. 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztáshoz

Közzétételi lista. 2014/15-ös tanév. 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztáshoz Közzétételi lista 2014/15-ös tanév Az intézmények eredményességéről, felkészültségéről, személyi feltételeihez (személyes adatokat nem sértve) kapcsolódó információkról a szülőket tájékoztatni szükséges,

Részletesebben

Tanárképzés főiskolai és egyetemi szinten. Egészségtan tanár (1995-2005) kb. 1000-1200 fő Egészségfejlesztés-tanár MA ( 2005-) képzés kb 150 fő

Tanárképzés főiskolai és egyetemi szinten. Egészségtan tanár (1995-2005) kb. 1000-1200 fő Egészségfejlesztés-tanár MA ( 2005-) képzés kb 150 fő Tanárképzés főiskolai és egyetemi szinten. Egészségtan tanár (1995-2005) kb. 1000-1200 fő Egészségfejlesztés-tanár MA ( 2005-) képzés kb 150 fő Szakterületi ismeretek Az egészségfejlesztés célja, fogalma,

Részletesebben

IKCS MUNKACSOPORT CSELEKVÉSI FELADATTERVE TÁMOP 3.3.3-08/2-2009-0012 azonosítószámú, Nyitott kapcsolatok! című projekt

IKCS MUNKACSOPORT CSELEKVÉSI FELADATTERVE TÁMOP 3.3.3-08/2-2009-0012 azonosítószámú, Nyitott kapcsolatok! című projekt IKCS MUNKACSOPORT CSELEKVÉSI FELADATTERVE TÁMOP 3.3.3-08/2-, Nyitott kapcsolatok! című projekt Intervallum: január 1. május 31. Készítette:,, Dátum: január 07. Célok A cél indoklása Tervezett ek* Felelős*

Részletesebben

Endre Király Általános Iskola 5092 Tiszavárkony, Iskola u. 7. 035954

Endre Király Általános Iskola 5092 Tiszavárkony, Iskola u. 7. 035954 TÁMOP3.1.4B-13/1-2013-0001. számú Köznevelés az iskolában című pályázat keretén belül a Hiába ott a kincs, ahol egészség nincs című egészségnevelési projektnap Endre Király Általános Iskola 5092 Tiszavárkony,

Részletesebben

Különös közzétételi lista a nevelési oktatási intézmények részére

Különös közzétételi lista a nevelési oktatási intézmények részére Különös közzétételi lista a nevelési oktatási intézmények részére Szilvási Nevelési-Oktatási Központ Szilvási Általános Iskola A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi

Részletesebben

TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK

TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK Tantárgyi fejlesztések Ha fölgyújtjuk a gyermekben a veleszületett szikrát, azzal mindig olyan magaslatok felé nyitunk utat, amilyenekről álmodni sem mertünk volna. Kristine Barnett

Részletesebben

Különös közzétételi lista

Különös közzétételi lista Különös közzétételi lista I. Felvételi lehetőségekről szóló tájékoztató II. Beiratkozásra meghatározott idő, a fenntartó által engedélyezett osztályok, csoportok száma III. A nevelési-oktatási intézmény

Részletesebben

BEISKOLÁZÁS 2014/2015

BEISKOLÁZÁS 2014/2015 BEISKOLÁZÁS 2014/2015 Az iskola jellege, célkitűzése: Gimnáziumunkban az általános műveltséget megalapozó, kétszintű érettségi vizsgára, felsőfokú iskolai tanulmányok megkezdésére, valamint a munkába állásra

Részletesebben

Mérk-Vállaj Általános Művelődési Központ. 4352 Mérk Béke utca 19. Tel/fax: 44/554-044. E-mail: merkiskola@gmail.com TÁMOP 3.1.4.

Mérk-Vállaj Általános Művelődési Központ. 4352 Mérk Béke utca 19. Tel/fax: 44/554-044. E-mail: merkiskola@gmail.com TÁMOP 3.1.4. Mérk-Vállaj Általános Művelődési Központ 4352 Mérk Béke utca 9. Tel/fax: 44/554-044 E-mail: merkiskola@gmail.com TÁMOP 3..4./08/2-2009-027 Tisztelt Érdeklődőink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni iskolánk

Részletesebben

Mosolyt az arcokra! Tanoda

Mosolyt az arcokra! Tanoda Mosolyt az arcokra! Tanoda NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAM Készült: 2013. augusztus 08. Készítette: Nagy Anikó szakmai vezető I. Alapelvek 1 I.1. Tanodai célok megfogalmazása A Tanoda biztosítja minden gyermek

Részletesebben

Tisztelt Intézményvezető!

Tisztelt Intézményvezető! Tisztelt Intézményvezető! A TÁMOP- 3.1.4.C-14 Innovatív iskolák fejlesztése 2. ütem c. pályázati felhívás keretében lehetőség van innovatív oktatási programok megvalósításra, a programok megvalósításához

Részletesebben

Amit tudni kell a pályázatról:

Amit tudni kell a pályázatról: A PÁLYÁZAT KIÍRÁSA Amit tudni kell a pályázatról: Az EU élethosszig tartó tanulás programjának közoktatási intézményekre vonatkozó pályázata, Az Egész életen át tartó tanulás program gyerekkortól id skoriő

Részletesebben

Felvételi tájékoztató

Felvételi tájékoztató Felvételi tájékoztató Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium (OM azonosító: 035282) Györgyi Albert) Az iskola dolga, hogy megtanítsa vélünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti

Részletesebben

Helyi tanterv MELLÉKLET. Intézményünk helyi tantervének jogszabályi keretei:

Helyi tanterv MELLÉKLET. Intézményünk helyi tantervének jogszabályi keretei: Intézményünk helyi tantervének jogszabályi keretei: Helyi tanterv MELLÉKLET - 2011.évi CXC törvény nemzeti köznevelésről 6. számú Melléklete - 110/2012.(VI.4.) Kormányrendelet a Nemzeti Alaptanterv kiadásáról,

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4

Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4 TÉMAHÉT: RETRÓ ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA 8. 8258. A TÉMAHÉT

Részletesebben

KULTÚRÁK EGYMÁSRA HATÁSA, INTERETNIKUS VISZONYOK A KÁRPÁT- MEDENCÉBEN

KULTÚRÁK EGYMÁSRA HATÁSA, INTERETNIKUS VISZONYOK A KÁRPÁT- MEDENCÉBEN Köznevelési reformok operatív megvalósítása TÁMOP-3.1.15-14-2012-0001 KULTÚRÁK EGYMÁSRA HATÁSA, INTERETNIKUS VISZONYOK A KÁRPÁT- MEDENCÉBEN GONDA ZSUZSA A kutatás-fejlesztés közvetlen céljai Szakmai-módszertani

Részletesebben

Együtt az élő környezetért munkaközösség

Együtt az élő környezetért munkaközösség Jászkiséri Városi Óvoda 5137 Jászkisér, Kossuth tér 3. Tel.: 57/450-497 E-mail: kisovi@pr.hu Együtt az élő környezetért munkaközösség Éves terv 2013/2014 Összejönni - jó kezdés. Együtt maradni haladás.

Részletesebben

Összefoglaló a 2013. március 14-17. között megrendezésre került Országos Fogyasztóvédelmi Sulitáborról

Összefoglaló a 2013. március 14-17. között megrendezésre került Országos Fogyasztóvédelmi Sulitáborról Összefoglaló a 2013. március 14-17. között megrendezésre került Országos Fogyasztóvédelmi Sulitáborról I. 2013. március 14-17. között a Balaton mellett fekvő Zánkán, az Új Nemzedék Központban került sor

Részletesebben

Abigél Köznevelési Intézmény Debreceni Tagintézmény munkaterve és feladat-ellátási terve a 2013/2014-es tanévre

Abigél Köznevelési Intézmény Debreceni Tagintézmény munkaterve és feladat-ellátási terve a 2013/2014-es tanévre Abigél Köznevelési Intézmény Debreceni Tagintézmény munkaterve és feladat-ellátási terve a 2013/2014-es tanévre Elfogadta az Abigél Középiskola nevelőtestülete: Debrecen, 2013. szeptember 10. Bencze Rita

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2011/2012.

Ökoiskola munkaterv 2011/2012. Ökoiskola munkaterv 2011/2012. Készítette: Ökomunkaközösség E g e r, 2011. szeptember 01. Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének

Részletesebben

Környezeti nevelés munkaközösség. munkaterv. 2014 /2015. nevelési év

Környezeti nevelés munkaközösség. munkaterv. 2014 /2015. nevelési év Környezeti nevelés munkaterv 2014 /2015. nevelési év Készítette: vezető Környezeti nevelés környezeti nevelés et vezeti: ben 14 fő vesz részt. 1. 2. Ökrösné Kara Judit 3. Molnárné Oros Csilla 4. Háló Éva

Részletesebben

2. Kérjük, szíveskedjen válaszolni az alábbi kérdésekre, + jelet téve a megfelelő rubrikába! Kérdések agyon Jónak Átlagos Gyenge

2. Kérjük, szíveskedjen válaszolni az alábbi kérdésekre, + jelet téve a megfelelő rubrikába! Kérdések agyon Jónak Átlagos Gyenge 9/A 1. Milyen elvárásai vannak iskolánkkal kapcsolatban? Kérjük, állítson fel fontossági sorrendet az 1-5 skála felhasználásával. Vigyázzon arra, hogy az 1. és 2. helyre maximum két területet jelölhet!

Részletesebben

Komplex tehetséggondozó program a szarvasi Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola és Óvodában

Komplex tehetséggondozó program a szarvasi Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola és Óvodában Komplex tehetséggondozó program a szarvasi Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola és Óvodában Az iskola bemutatása Ahol a tehetség kiművelése a lehető legtökéletesebbre, Istenre irányul és ahol az elismerést

Részletesebben

IPR jó gyakorlatunk SOKORÓPÁTKA

IPR jó gyakorlatunk SOKORÓPÁTKA IPR jó gyakorlatunk SOKORÓPÁTKA IPR gyakorlatunk: A 2003/2004-es tanévtől foglalkozunk tudatosan a HH és a HHH gyerekek fejlesztésével. Az intézményi dokumentumaink tartalmazzák az IPR elemeit. A napi

Részletesebben

Együtt az egészséges fiatalokért a Thanban. Balogh Tiborné Than K. Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola

Együtt az egészséges fiatalokért a Thanban. Balogh Tiborné Than K. Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola Együtt az egészséges fiatalokért a Thanban Balogh Tiborné Than K. Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola A program megvalósításának helyszíne: Than Károly Ökoiskola Nyelvi előkészítő gimnázium

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4-08/-2009-0153 TÉMAHÉT. Történetek a kincses erdő állatairól

Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4-08/-2009-0153 TÉMAHÉT. Történetek a kincses erdő állatairól Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4-08/-2009-0153 TÉMAHÉT Történetek a kincses erdő állatairól Készült: Forrás Általános Iskola Dávod 2009. október 19-22.

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ Budapest IX. Kerületi Szent Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ A L SÓ TAGOZAT P edagógiai programunkban célul tűztük ki, hogy minden tanulónkat képességének megfelelő szinten

Részletesebben

Az Intézményi Minőségirányítási Program értékelése 1. számú melléklet

Az Intézményi Minőségirányítási Program értékelése 1. számú melléklet Az Intézményi Minőségirányítási Program értékelése 1. számú melléklet 2008-2009-es tanév Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola 6800 Hódmezővásárhely, Szent István tér 2. 1 I. Bevezető A nevelőtestület

Részletesebben

Helyzetelemzés. Elengedhetetlené vált a pedagógusok szemléletváltása. gondolkodás és gyakorlat átalakítására és módosítására törekszik.

Helyzetelemzés. Elengedhetetlené vált a pedagógusok szemléletváltása. gondolkodás és gyakorlat átalakítására és módosítására törekszik. 2008/2009. tanév Helyzetelemzés A 2004/2005-ös tanévvel kezdődően működik iskolánkban az integrációs rendszer, s ennek részeként követelmény lett a módszertani ismeretek frissítése, újítása és bővítése.

Részletesebben

Mit kínál a Szekszárdi I. Béla Gimnázium?

Mit kínál a Szekszárdi I. Béla Gimnázium? Mit kínál a Szekszárdi I. Béla Gimnázium? Helytálljunk, mégis szabadon szaladjunk (Illyés Gyula) Az I. Béla Gimnázium Tehetséggondozó Középiskola Tehetségpont Ökoiskola, Madárbarát Iskola, Pénziránytű

Részletesebben

GYEREKTÁBOR. A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének Intéz Bizottsága 2009-ben is tábort szervez 9 14 éves korú gyermekek részére.

GYEREKTÁBOR. A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének Intéz Bizottsága 2009-ben is tábort szervez 9 14 éves korú gyermekek részére. GYEREKTÁBOR A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének Intéz Bizottsága 2009-ben is tábort szervez 9 14 éves korú gyermekek részére. A tábor helye: Szandavár, diáktábor Részvételi díj: - BRDSZ

Részletesebben

Aktuális pályázatok. Innovatív iskolák fejlesztése 2. ütem

Aktuális pályázatok. Innovatív iskolák fejlesztése 2. ütem Aktuális pályázatok Innovatív iskolák fejlesztése 2. ütem TÁMOP-3.1.4.C-14 Pályázat célja: A magyar köznevelési rendszer megújítása, kiemelt célja: a gyermekek és fiatalok nevelésének kiteljesítése a test,

Részletesebben

A tábor hivatalos menete

A tábor hivatalos menete A tábor hivatalos menete Első nap (júl 28.): 8:00 óra: Érkezés, regisztráció, reggeli 9:00 óra: Bevezetés, a tábor menetének, szabályainak ismertetése. 9:30 óra: A tanulók 5 csapatot formálnak a későbbi

Részletesebben

Nyári napközis tábor Programfüzet

Nyári napközis tábor Programfüzet Nyári napközis tábor Programfüzet Paksi Roma Nemzetiségi Önkormányzat 2015. június 29. augusztus 14. Általános napirend: 9:30-10:00 Érkezés 10:00-10:45 45 perces foglalkozás 10:45-11:00 Szünet 11:00-11:50

Részletesebben

Beszámoló a 24 órás sportnapról:

Beszámoló a 24 órás sportnapról: Beszámoló a 24 órás sportnapról: A TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0236 számú pályázatunk iskolai hagyománnyá tehető eseményei között immár 2. alkalommal rendeztük meg a tanév vége előtti 24 órás sportnapot, amely

Részletesebben

NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013.

NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013. NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013. Munkaközösségünk helyzete: 6 napközis csoport működik délutános műszakban. A napközis nevelők munkájába több osztálytanító is bekapcsolódik. Minden napközis

Részletesebben

Szabadidős tevékenységek fejlesztése Ózdon TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0188

Szabadidős tevékenységek fejlesztése Ózdon TÁMOP-3.2.11/10-1-2010-0188 Szabadidős tevékenységek fejlesztése Ózdon TÁMOP Társadalmi megújulás operatív program A Társadalmi Megújulás Operatív Program célja olyan beavatkozások sikeres végrehajtása a 2007-2013-as programozási

Részletesebben

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének!

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! Beküldendő A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 5. osztály Résztvevők száma: 22 fő 9 lány

Részletesebben

HEFOP/2005/ Felkészülés a kompetenciaalapú

HEFOP/2005/ Felkészülés a kompetenciaalapú HEFOP/2005/3.1.3. Felkészülés a kompetenciaalapú oktatásra Esélyegyenlőség biztosítása a kompetencia-alapú tudást megalapozó oktatás bevezetésével a Ferencvárosban A projekt célja A Ferencvárosi Általános

Részletesebben

Kökönyösi Gimnázium 7300 Komló, Alkotmány u. 2/B 2016-2017. TANÉVBEN INDULÓ OSZTÁLYOK

Kökönyösi Gimnázium 7300 Komló, Alkotmány u. 2/B 2016-2017. TANÉVBEN INDULÓ OSZTÁLYOK Kökönyösi Gimnázium 7300 Komló, Alkotmány u. 2/B OM azonosító: 201286 Telephely kód: 001 Igazgató: Vámos Ágnes Pályaválasztási felelős: Varga Margit Telefon: 72/482-367 E-mail: gimnazium@nagylaszlo-komlo.sulinet.hu

Részletesebben

ÉVES BESZÁMOLÓ 2012/2013. Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda, Hévíz, Zrínyi u. 151.

ÉVES BESZÁMOLÓ 2012/2013. Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda, Hévíz, Zrínyi u. 151. ÉVES BESZÁMOLÓ 2012/2013 INTÉZMÉNY Brunszvik Teréz Napközi Otthonos Óvoda, Hévíz, Zrínyi u. 151. IDŐPONT 2013. 08. 31. A tanév végére a csoport létszám 21 fő. SNI: 2 fő Idegen anyanyelvű:1 fő Éves munkánk

Részletesebben

Rekreációszervezés és egészségfejlesztés szak tanulmányi rendszere nappali tagozat

Rekreációszervezés és egészségfejlesztés szak tanulmányi rendszere nappali tagozat Rekreációszervezés és egészségfejlesztés szak tanulmányi rendszere nappali tagozat Kód Tantárgy Feltétel ALAPOZÓ SZAKASZ Medicinális ismeretek I. ANTSRA1013 Funkcionális anatómia 2/0 1 1 v 2 ANTSRA1014

Részletesebben

Kormány 229/2012. (VIII. 28.) Korm. Rendelete a nemzeti köznevelésrõl szóló törvény. végrehajtásáról

Kormány 229/2012. (VIII. 28.) Korm. Rendelete a nemzeti köznevelésrõl szóló törvény. végrehajtásáról Kormány 229/2012. (VIII. 28.) Korm. Rendelete a nemzeti köznevelésrõl szóló törvény végrehajtásáról 10. A tájékoztató rendszer és a köznevelési intézmények közzétételi listája 23. (1) A nevelési-oktatási

Részletesebben

K I V O N A T. Tura Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2012. augusztus 29-én 16 órakor megtartott ülésének jegyzőkönyvéből.

K I V O N A T. Tura Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2012. augusztus 29-én 16 órakor megtartott ülésének jegyzőkönyvéből. K I V O N A T Tura Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2012. augusztus 29-én 16 órakor megtartott ülésének jegyzőkönyvéből. Tárgy: Hevesy György Általános Iskola pedagógiai programjának módosítása

Részletesebben

54 761 02 0010 54 01 Gyermekotthoni asszisztens Gyermekgondozó-nevelő

54 761 02 0010 54 01 Gyermekotthoni asszisztens Gyermekgondozó-nevelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA. 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA. 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához 2014/2015. tanév 1. 2. 3. 4. 5. 6. szakvizsgázott szakos, általános

Részletesebben

A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER

A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER A 2014/15-ES TANÉV FELADATTERVE 2014. SZEPTEMBER 8. osztályok 1. (hétfő) 7.45 ELSŐ TANÍTÁSI NAP 8. (hétfő) 17.00 Szülői értekezlet alsó tagozat 11. (csütörtök) 16.30 Szülői Munkaközösségi értekezlet 15.

Részletesebben

Kormány 229/2012. (VIII. 28.) Korm. Rendelete a nemzeti köznevelésrõl szóló törvény. végrehajtásáról

Kormány 229/2012. (VIII. 28.) Korm. Rendelete a nemzeti köznevelésrõl szóló törvény. végrehajtásáról Kormány 229/2012. (VIII. 28.) Korm. Rendelete a nemzeti köznevelésrõl szóló törvény végrehajtásáról 10. A tájékoztató rendszer és a köznevelési intézmények közzétételi listája 23. (1) A nevelési-oktatási

Részletesebben

A környezettudatos életvitel alapozása az egészséges életmódra neveléssel. Pedagógusok az egészségért Konferencia Budapest 2014. okt.3.

A környezettudatos életvitel alapozása az egészséges életmódra neveléssel. Pedagógusok az egészségért Konferencia Budapest 2014. okt.3. A környezettudatos életvitel alapozása az egészséges életmódra neveléssel Pedagógusok az egészségért Konferencia Budapest 2014. okt.3. 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények

Részletesebben

A TÁPSZENTMIKLÓSI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERVE

A TÁPSZENTMIKLÓSI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERVE A TÁPSZENTMIKLÓSI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÖKOISKOLAI MUNKATERVE 2015. április Az ÖKO-munkacsoport Tóth Violetta Takács Barbara biológia-testnevelés szakos tanár, az ÖKO- munkacsoport vezetője

Részletesebben

Témahét, témanap EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDRA NEVELÉS EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS. Szeresd egészségedet, mert ez a jelen Védd a kisgyermeket, mert ez a jövő.

Témahét, témanap EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDRA NEVELÉS EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS. Szeresd egészségedet, mert ez a jelen Védd a kisgyermeket, mert ez a jövő. Témahét, témanap EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDRA NEVELÉS EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Szeresd egészségedet, mert ez a jelen Védd a kisgyermeket, mert ez a jövő. Őrizd szüleid egészségét!- mert A múlton épül fel a jelen

Részletesebben

MOBILITÁS HÉT és AUTÓMENTES NAP. 2015. május 13-15. PAKS

MOBILITÁS HÉT és AUTÓMENTES NAP. 2015. május 13-15. PAKS MOBILITÁS HÉT és AUTÓMENTES NAP 2015. május 13-15. PAKS A Mobilitás hét és Autómentes nap című városi programsorozattal a környezettudatos magatartásra, a környezetbarát közlekedési módokra fókuszálva,

Részletesebben

Az osztályfőnöki munkaközösség beszámolója a 2014/2015-öss tanév I. félévi munkájáról

Az osztályfőnöki munkaközösség beszámolója a 2014/2015-öss tanév I. félévi munkájáról Az osztályfőnöki munkaközösség beszámolója a 2014/2015-öss tanév I. félévi munkájáról Első féléves munkánkat a Pedagógiai Programunkkal összhangban, a munkatervben meghatározott feladatok alapján végeztük.

Részletesebben

Különös közzétételi lista:

Különös közzétételi lista: Különös közzétételi lista: 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához 2. Nevelő oktató munkát segítők száma, szakképzettsége 3. Iskolai

Részletesebben

2011/2012. Különös közzétételi lista: Végzettség Szakképesítés Tanított osztályok és tantárgyak Közoktatás vezető Szakértő

2011/2012. Különös közzétételi lista: Végzettség Szakképesítés Tanított osztályok és tantárgyak Közoktatás vezető Szakértő Különös közzétételi lista: 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége, hozzárendelve a helyi tanterv tantárgy-felosztásához 2. Nevelő oktató munkát segítők száma, szakképzettsége 3. Iskolai

Részletesebben

ALSÓS MATEMATIKA MUNKAKÖZÖSSÉG

ALSÓS MATEMATIKA MUNKAKÖZÖSSÉG ALSÓS MATEMATIKA MUNKAKÖZÖSSÉG Féléves beszámolója 2014/2015-es tanév Zalaszentgrót, 2015. január 27. Készítette: Kecskésné Szaksz Judit mk. vezető Munkaközösségünk a félév elején vállalat feladatokat

Részletesebben

Évfolyam 1. 2. 3. 4. Óraszám 1 1 1 1

Évfolyam 1. 2. 3. 4. Óraszám 1 1 1 1 SPORTÁGVÁLASZTÓ 1-4. évfolyam Évfolyam 1. 2. 3. 4. Óraszám 1 1 1 1 A tantárgy tanulásának legfontosabb feladata és ja, hogy a gyermekeket megismertesse a sportolási kel, bepillantást nyújtson a sport világába,

Részletesebben

Arany János Programokról. 2013. augusztus 22. Dr. Polonkai Mária c. egyetemi docens Arany János Programok szakmai vezetője

Arany János Programokról. 2013. augusztus 22. Dr. Polonkai Mária c. egyetemi docens Arany János Programok szakmai vezetője Arany János Programokról 2013. augusztus 22. Dr. Polonkai Mária c. egyetemi docens Arany János Programok szakmai vezetője Az Arany János Programokról Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Nemzeti Tehetségfejlesztési

Részletesebben

érkezés a Balatonszepezdi Népfőiskolára: 8252 Balatonszepezd, Árpád u. 10. Résztvevők száma minimum Balatonszepezdi Népfőiskola

érkezés a Balatonszepezdi Népfőiskolára: 8252 Balatonszepezd, Árpád u. 10. Résztvevők száma minimum Balatonszepezdi Népfőiskola Kedvezményezett : Projektazonosító: Projektidőszak: Program típus TÁMOP-6.2-11/1-2012-1253 2013.09.01-2014.06.30 Bibó István i Alapítvány Program neve/címe: 8252 Balatonszepezd, Szegfű köz A rendszeres

Részletesebben

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA

KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA A 32/2008. ( XI. 24.) a nevelési- oktatási intézmények működéséről szóló OKM rendelet alapján az alábbi adatokkal működik intézményünk. Intézmény neve: Általános Iskola Tápiószele

Részletesebben

TEHETSÉGPROGRAM HAJÓS ALFRÉD ÁLTALÁNOS ISKOLA GÖDÖLLŐ

TEHETSÉGPROGRAM HAJÓS ALFRÉD ÁLTALÁNOS ISKOLA GÖDÖLLŐ TEHETSÉGPROGRAM HAJÓS ALFRÉD ÁLTALÁNOS ISKOLA GÖDÖLLŐ 2010. A magyar iskolai tehetséggondozásnak jelentős értékei vannak, ezzel Európa élvonalában vagyunk a nemzetközi értékelések alapján, de ahhoz, hogy

Részletesebben

Hatékonyan működő és együttműködő egészségügyi civilek a Dél-Dunántúli Régióban

Hatékonyan működő és együttműködő egészségügyi civilek a Dél-Dunántúli Régióban Hatékonyan működő és együttműködő egészségügyi civilek a Dél-Dunántúli Régióban Zárókonferencia Pécs, 2010. október 29. Civil szervezetek teljesítménymérése Baranyai Fiatalok Egészséges Életéért Alapítvány

Részletesebben

A Köznevelési intézmények nevelési-oktatási tevékenységeinek támogatása ÖSSZEFOGLALÓ

A Köznevelési intézmények nevelési-oktatási tevékenységeinek támogatása ÖSSZEFOGLALÓ ÖSSZEFOGLALÓ A Pusztamagyaródi Kenyeres Elemér Általános Iskola a TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0626 azonosító számú "Innovatív iskolák fejlesztése témában Eséllyel a jövőbe! Megújuló szemlélettel, programokkal,

Részletesebben

Ökoiskola munkaterv 2010/2011.

Ökoiskola munkaterv 2010/2011. Ökoiskola munkaterv 2010/2011. Készítette: Stumpfné Zsolnai Éva M ó r, 2010. szeptember 30. Ökoiskola kritériumrendszere Feladatok tevékenységek határidő felelős A/ Általános elvárások: az iskola tevékenyégének

Részletesebben

K i v o n a t. Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. március 26-án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből

K i v o n a t. Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. március 26-án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből K i v o n a t Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. március 26-án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből Biatorbágy Város Önkormányzata Képviselő-testületének 54/2015. (III.26.) határozata

Részletesebben

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Tóth Mária tankerületi igazgató Tapolcai Tankerület Tapolcai Általános Iskola SZAKMAI BESZÁMOLÓ

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Tóth Mária tankerületi igazgató Tapolcai Tankerület Tapolcai Általános Iskola SZAKMAI BESZÁMOLÓ SZAKMAI BESZÁMOLÓ A innovatív pedagógiai-módszertani megújulása megnevezésű, TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0439 azonosítószámú projekt pályázati programjának Köznevelési intézményekben nevelési-pedagógiai tevékenységek

Részletesebben

BÁRDOS LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA 2014/2015.

BÁRDOS LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA 2014/2015. BÁRDOS LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA 2014/2015. 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Pedagógusok Végzettség, szakképzettség

Részletesebben

Egyéni és csoportos foglalkozások a gyerek és iskolai könyvtárban

Egyéni és csoportos foglalkozások a gyerek és iskolai könyvtárban Egyéni és csoportos foglalkozások a gyerek és iskolai könyvtárban Egyéni foglalkozások egyszerre csak egy gyerek mindig egyénre szabott egyéni értelmi és érzelmi szint dominál a személyesség, a meghittség

Részletesebben

LOVAGLÁS. A TÁMOP 3.1.4. pályázat elnyerésével iskolánknak lehetősége nyílt lovaglás oktatás megszervezésére.

LOVAGLÁS. A TÁMOP 3.1.4. pályázat elnyerésével iskolánknak lehetősége nyílt lovaglás oktatás megszervezésére. LOVAGLÁS Helyszín: Felsőtárkány, Karap lovastanya Oktató: Karap Péter lovasedző Bevont tanulók: 20 tanuló, 3. és 4. osztályosok 20 alkalom: május 12., 14., 19., 21., 26., 28., június 2., 4., 11., 16.,

Részletesebben