Új kor új iskola TÁMOP / Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Lilla Téri Általános Iskola

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Új kor új iskola TÁMOP 3.1.4-12/2-2012-0775. Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Lilla Téri Általános Iskola"

Átírás

1 Új kor új iskola Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Lilla Téri Általános Iskola TÁMOP /

2 Bevezető Iskolánk a Lilla Téri Általános Iskola Lilla Téri Elementary School a TÁMOP /2 Innovatív iskolák fejlesztésére kiírt pályázaton Ft-ot nyert. A következő célokat tűztük ki a pályázati kiírásnak megfelelően: intézményünk pedagógiai- módszertani megújulása, a magasabb színvonalú oktatás érdekében a pedagógusaink szakmai fejlődésének elősegítése szaktárgyi továbbképzések megvalósításával, a diákok egészséges életmódra nevelése, egészségtudatos, szemléletformáló iskolai nevelés elterjesztése a tanulók testi- lelki- szellemi állapotának, egészségvédelmének és egészségfejlesztésének érdekében, a környezettudatos szemlélet kialakítását megcélzó iskolai szabadidős tevékenységek ösztönzése, a gazdasági kultúra, a vállalkozói készségek fejlesztése, a munkaerő- piaci helytállást, alkalmazkodást megalapozó programok alkalmazása az iskolában, az aktív állampolgárság készségeinek fejlesztése, a nevelés-oktatás hozzájárulása a nemzeti és európai identitás kialakulásához, a helyi társadalmi szervezetekkel való együttműködés, partnerség, kapcsolat kialakítása nevelési-oktatási feladatok megvalósításában, digitális, sport- és egyéb taneszközök intézményi szintű fejlesztése, elősegítve az iskoláskorú gyerekek készség- és képességfejlesztését, kreativitásuk fejlesztését, valamint a testmozgás iránti igény felkeltését. Ezen célok elérése érdekében szakköröket, fejlesztő foglalkozásokat szerveztünk diákjainknak. Egészségnapokat, hagyománnyá tehető rendezvényeket, nyelvi témaheteket rendeztünk. Nyári táborokban fejlesztették nyelvtudásukat tanulóink, valamint síelhettek. Ezen tevékenységeket a pályázat anyagilag és eszközök beszerzésével is támogatta.

3 Kiemelt területek megvalósulása I. Idegen nyelv Angol nyelvi témahét : Animals november Az angol munkaközösségen kívül a többi munkaközösség is kivette a részét a munkából. A délutáni vetélkedőkön kívül a tanórákba is beépítették a témahét anyagát, és izgalmas projektmunkákra adtak ki felhívást. Tanulóink lelkesen dolgozták végig a hetet. A témahét zárórendezvénye a Budakeszi Vadaspark gazdag programkínálata alapján összeállított program volt. Angol nyelvi témahét: SHAKESPEARE S WORLD szeptember Shakespeare világát, a reneszánsz kort, annak művészetét, történelmét és irodalmát választottuk témául. A nyelvi hét a felső tagozatosokat vonta be a közös tevékenységekbe.: Az ötödik évfolyam feladata ppt elkészítése a Globe színházról. A hatodik évfolyam számára poszterkészítő versenyt hirdettünk (a reneszánsz kortól, Shakespeare életrajzáig, műveiig, a kor divatjáig bármit lehetett választani). Hetedikeseink már Shakespeare nagy tragédiájával, a Rómeó és Júliával ismerkedtek meg. Számos előkészítő foglalkozás után egy totó megoldásával bizonyították ismereteiket a műről. A nyolcadik évfolyam programjain a gyerekeknek lehetőségük volt a darabok filmfeldolgozásaival, illetve a reneszánsz zenével megismerkedni Nyelvi témahetünk rendezvénysorozatát a budapesti Csokonai Művelődési Központban G. B. Shaw Pygmalion című művének megtekintésével zártuk. Az előadás nagy sikert aratott diákjaink körében.

4 Angol nyelvi táborok: Iskolánk nyári táborai mindig szorosan kapcsolódnak az iskolában folyó angol-magyar két tanítási nyelvű képzéshez. A korai nyelvoktatás lehetőségeit kihasználva igyekszünk minden lehetőséget felkínálni tanulóinknak, hogy angol nyelvi kommunikációs képességeiket hatékonyan tudják fejleszteni életkori sajátosságaiknak megfelelően. Mindkét tábor esetében olyan helyszínt választottunk, ahol a kellemes környezet, motiváló helyszín, inspiráló közeg és megfelelő tárgyi feltételek (közösségi hely) is rendelkezésünkre állt. Nyári angol-kézműves tabor Balatonfüred, július 5-8. Az egész éves kemény munka jutalmaként szerveztük táborunkat, amit egy közösen kitalált témakör (indiánok) köré építettünk fel. A gyerekek konkrét élethelyzetekben próbálhatták ki idegen nyelvű kommunikációs képességeiket, fejleszthették önbizalmukat. A jó hangulatot tovább erősítette a kellemes balatoni környezet Nyári angol-kézműves tábor Siófok, június 29- július 2. A délelőtti és délutáni angol és kézműves foglalkozások témája a cowboyok élete köré szerveződött. Ezek mellett tanulóink kikapcsolódásképp meglátogatták a budapesti Libegőt illetve a Zamárdi kalandparkot, és természetesen lehetőségük nyílt megmártózni a Balatonban is. A programok és a foglalkozások sikerrel zárultak, tanulóink életre szóló élményekkel gazdagodtak. Halloween-party november 24. Iskolánk egyik legkedveltebb programja a Halloween-party. A rendezvény vezérmotívuma a Halloween-jelmez, melyet nemcsak a tanulók, de a pedagógusok is szívesen magukra öltöttek. A jelmezes felvonulás után az osztályok egy Halloween vacsorán vettek részt, majd angol nyelvű versenyeken mérték össze tudásukat.

5 Megyei angol nyelvhasználati és nyelvhelyességi verseny 2014.majus 16 A versenyre 306 diák nevezett be Debrecen és a megye iskoláiból. A gyerekek szeretik megmérettetni tudásukat. Élvezték a kreatív, játékos feladatokat a jó hangulatú versenyen. II:Informatika A pályázat keretein belül két informatikai szakkör tartottunk. Informatika szakkör (alsó tagozatos gyerekekkel) A szakkör elsődleges célja a tanulók informatikai ismereteinek bővítése, az informatika megszerettetése volt. A diákok a szövegszerkesztési és alapfokú programozási ismeretek elsajátításán túl megtanulták a prezentáció-készítés lehetőségeit valamint megismerték az Internet helyes használatát. Digitális tartalmak szakkör (felső tagozatos gyerekekkel) A szakkörön tartandó tananyag az ECDL (European Computer Driving Licence Európai Számítógép-használói Jogosítvány, az informatikai tudás nemzetközileg elfogadott bizonyítványa) törzsanyaga. Összesen 12 csoportban, csoportonként fő gyermek részvételével, (összesen 200 fő) 24 alkalommal, alkalmanként 3*45 perces órával zajlott az oktatás. A foglalkozások egy korszerűen felszerelt informatikai teremben folytak, ami vonzóvá tette számukra a képzést, ezért szívesen látogatták a szakköri foglalkozásokat.

6 III. Sport Sportágválasztó rendezvények: Tanulóink figyelmét az egészséges életmódra és a mozgás fontosságára hívtuk fel. Célunk volt, hogy minél többféle sportággal ismerkedjenek meg a gyerekek. Iskolánk alsó és felső tagozatos diákjai vettek részt ezeken a rendezvényeken június 1. Debreceni Sportcentrum - Oláh Gábor u.5. A programon a gyerekeknek lehetőségük volt szakedzők irányításával sportágakkal megismerkedni, valamint szakedzők segítségével kipróbálni azokat. Az eseményt sportbemutatók is színesítették. A program alatt osztályaink forgószínpadszerűen a következő sportágakkal ismerkedtek meg: cselgáncs, labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, tollaslabda, atlétika. Sportágválasztó Debreceni Egyetem Tornacsarnok november 30. Tanulóink nyolc sportággal ismerkedtek meg: vívás, tenisz, atlétika, karate, ökölvívás, kézilabda, kosárlabda, floorball. A sportágakat szakedzők és segítőik segítségével próbálhatták ki. Több tanulónk a szakedzők által tartott bemutatót követően önállóan kereste fel az edzéseket. A rendezvény nagy sikert aratott diákokjaink körében.

7 Sportágválasztó június 12. SZUSZ Park A project harmadik sportágválasztó rendezvényét a SZUSZ-parkban valósítottuk meg. Az eseményen a tanulók a nap nyitásaként zenés aerobic átmozgatáson vettek részt. A nap további sporteseményei voltak pl.: strandröplabda, strandfoci, vívás. Természetesen a nap zárásaként nem maradhatott el a strandolás, mely az egyik legnépszerűbb program volt a gyerekek körében. Sportágválasztó szeptember 4. Debreceni Aquaticum és debreceni strandfürdő A sportnap célja: A vizes sportok, a mozgás megszerettetése, a rendszeres testmozgás beépítése mindennapi életünkbe. Az egészséges életmód betartásával a betegségek megelőzése. A diákok forgószínpadszerűen ismerkedtek meg és próbálhatták ki a vizes sportokat: strandröplabda, strandfoci, kincskereső, fürdőzés, lábtengó, úszás, matrac- és sorverseny, játszóház. Fakultatív program volt: csúszdázás, falmászás, jacuzzi, örvény. Sítábor I., II február ; február 27-március 2. Helyszín: Mátraszentimre Az egészséges életmódra nevelés egyik kiemelkedő része a sport, a mozgás megszerettetése a gyerekekkel. A pályázatnak köszönhetően két turnusban 50 tanuló tanulhatott meg síelni, s tölthetett el ingyen néhány napot egy kihívásokkal, vetélkedőkkel tarkított táborban. A gyerekek nagyon jól érezték magukat és boldogan meséltek a tábori élményeikről.

8 Kerékpártúra I november 23. Debrecen-Józsa A túra célja: Kerékpárral való biztonságos közlekedés és a KRESZ szabályainak elsajátíttatása. Környezettudatos, mozgásgazdag életmóddal való megismerkedés. Debrecen és környéke természeti értékeinek bemutatása. Útvonal: Lilla Téri Általános Iskola Agrárgazdaság kft Debrecen-Józsa Távolság: 14 km A túrán szinte végig kiépített kerékpárutat, illetve kis forgalmú utat használtunk. Kerékpártúra II május 31. Második alkalommal szervezett biciklitúránk célja a sport megszerettetése, a KRESZ szabályainak elmélyítése volt. A program megvalósításában nagy segítséget jelentettek a pályázatunk eszközbeszerzésének kapcsán vásárolt kerékpárok. Ennek köszönhetően hátrányos helyzetű, kerékpárral nem rendelkező gyerekek is részt vehettek a nagy sikerű programon. A második biciklitúrán tanulóink Debrecenben, a Nagyerdőn tettek meg pihenők közbeiktatásával kb. 15 km-es távot. A több órás programon a gyerekek ebédet és tízórait kaptak.

9 IV. Egészséges-és környzettudatos életmódra nevelés Dohányzás-megelőzési program A program célja az általános iskolás korú gyermekek egészségének védelme. A megvalósítás során lehetőség nyílt az egészséges, nemdohányzó életforma népszerűsítésére a gyermekek dohányzással kapcsolatos attitűdjeinek formálásával. A dohányzás megelőzési programmal az életkornak megfelelő szinten, játékos formában is alakítottuk a gyermekek dohányzással kapcsolatos attitűdjét. Az OEFI szakemberei egy olyan látványban figyelemfelkeltő, és interaktivitásban témaorientáló eszközt alkottak, amely nagy hatással volt a gyerekekre. Ez az eszköz a hordozható érintőképernyős számítógép (HÉSZ). Családi életre nevelés Ezek a foglalkozások igen sokrétűek, s az élet minden területét érintik, ezért a 2012/2013-as tanév végén a tanulók számára meghirdetett nyári táborban kezdtük meg a program megvalósítását. Az érdeklődés nagy volt, sokan jelentkeztek tanulóink közül, hiszen ennek a témának a feldolgozását kiemelt fontosságúnak ítélték a szülők is. A kéthetes tábort követően a következő tanévben is folytatódott a munka. A természetvédelem, a gondoskodás, az önismeret, illem alapjaival is megismerkedtek játékos, közös tevékenységekben tanulóink.

10 Fitt Majális-Egészségnap május 24. Debrecen, Vág u.9. Tanulóink figyelmét az egészséges táplálkozásra, életmódra és a mozgás fontosságára hívtuk fel. Diákjainknak rajzversenyt rendeztünk. A munkákból kiállítás készült, a legszebb, legötletesebb képeket díjaztuk. A Majális délelőttjén az alsó tagozatosok főzőiskolában salátákat készítettek. A felsősöknek filmvetítést szerveztünk az egészséges táplálkozásról, a dohányzás káros hatásairól. Délután osztályok közötti vetélkedőn adtak számot megszerzett tudásukról. Az iskola udvarán sportversenyek is folytak: kapura rúgás, ugrókötelezés, sorverseny. A legügyesebb csapatok oklevelet és ajándékot kaptak. Rendezvényünket ételkóstolóval zártuk. Egészségnap november 30. Debrecen, Vág u. 9. Az egészségnap során tanulóink figyelmét az egészséges táplálkozásra, életmódra és a mozgás fontosságára hívtuk fel. A program négy helyszínen zajlott: Ételbemutató, zöldség-gyümölcs szobrászat, filmvetítés és vetélkedő színesítette a rendezvényt. Ezen a programon az ismeretszerzésen túl az volt a célunk, hogy az esemény közben ki is próbálhassanak mindent tanulóink. Így volt közös salátakészítés, zöldségszobrászat verseny, melyen minden osztály több szobrot alkotott. Az egészséges életmódot népszerűsítő filmvetítést követően a témához kapcsolódó TOTÓT töltöttek ki a csapatok. Legnépszerűbb program az ételkóstolás s az ételszobrászkodás volt. Az eseményhez több szülő is csatlakozott, s lelkesen vettek részt vetélkedőinken.

11 Egészségnap május 12. SZUSZ Park A SZUSZ Park megfelelő helyszínt nyújtott a pályázat harmadik egészségnapjának lebonyolításához. Az eseményt a következő programok színesítették: - zenés aerobik, - újraélesztési gyakorlat a projekt keretében beszerzett AMBU baba segítségével, - zajszint mérés, érdekes feladatmegoldások, - TOTÓ - egészséges ételek készítése (saláta) - ételkóstolás Egészségnap szeptember 19. Paripa Csárda Szervezett programjaink egyik legsikeresebbike volt a szeptemberében megvalósított 4. egészségnap. A gazdag programkínálat, a kellemes környezet és a kora őszi időjárás is hozzájárult az esemény sikerességéhez. A gyerekek korosztályuknak megfelelő programok közül válogathattak: - zumba bemutató - közös zumbázás - természetjárás környezetvédő szakember segítségével - lovaskocsikázás - sportvetélkedők - egészséges életmód, egészséges ételek előadás - ételbemutató - ételkóstolás A gyerekek megismerkedhettek a házilag készült, tartósítószermentes ételkészítés hagyományaival. Erdei iskolák Az erdei iskolai program szorosan kapcsolódik tanulóink környezeti-, művészeti- és testi neveléséhez, valamint felbecsülhetetlen értéke van a közösség formálódásában is. Ez az oktatási forma élményszerű tanulást tesz lehetővé. A természetben szerzett ismeretek, élmények maradandóbbak, jobban motiválják a tanulókat.

12 Erdei iskola Pálháza december 4-7. A pályázat keretében erdei iskolában vettünk részt 25 harmadik osztályos tanulóval, az Északi-középhegységben található, Aggteleki Nemzeti Park részét képező Pálházán. Rendkívül tartalmas, élményekben gazdag négy napot töltöttünk együtt gyönyörű időben, gyönyörű környezetben, sporttal, játékkal, a túrázással, szabadidős foglalkozásokkal. Erdei iskola - Hortobágy május Tanulóink megismerték a Hortobágy történelmét, földrajzát, élővilágát, legjellemzőbb állatfajait, növényeit. Bepillantást nyertek a puszták világába, a pásztorok életébe. Ízelítőt kaptak a Hortobágy kulturális életéből, népi viseletéből, étkezési szokásaiból, a helyi mesterségekről. Komplex közlekedési ismeretek oktatása (alsós) I.: május 30. A rendezvényen szakemberek segítségével KRESZoktatáson és gyakorlati képzésen vettek részt alsó tagozatos tanulóink. Rendkívül érdekes feladatként valamennyi tanulónk kipróbálhatta reflexeit: oktató segítségével önállóan fékeztek le egy autót. Továbbá filmvetítéssel egybekötött KRESZ oktatáson vehettek részt, kerékpáros akadálypályával, szimulációs feladatokkal ismerkedhettek tanulóink.

13 Komplex közlekedési ismeretek oktatása (felsős) I.: május 27. A felsős tanulók közlekedési ismereteinek bővítésére első alkalommal május 27-én került sor. Ez alkalommal a DKV telephelyére látogatottak el tanulóink. A programon a DKV szakemberei segítségével információt kaphattak Debrecen múlbéli és jelenlegi közlekedéséről, továbbá a debreceni közlekedés történelméről. További programok a Salétrom utcai telephelyen: - Új villamos remíz megtekintése; villamos közlekedés Debrecenben, - Troliüzem látogatás, - Nosztalgia villamosok megtekintése; a DKV múltja. Komplex közlekedési ismeretek oktatása II.: szeptember 12. A program célja: A tanulók ismerjék meg Debrecen tömegközlekedési eszközeit. Ismerjenek meg több környezetbarát közlekedési formát, amely segít az egészséges életmód kialakításában és fenntartásában. Felelősségtudatos és szabálykövető magatartással segítsék a biztonságos közlekedést. Tanulóink szívesen, aktívan, nagy lelkesedéssel vettek részt a tevékenységekben. A közlekedés szabályait ismerték meg rendőr segítségével. A szabályok betartásának fontosságát rendezvényünk is erősítette bennük. Játékos formában hasznos ismeretekkel gazdagodtak, miközben jól érezték magukat. A rendezvényen megvalósult programok: - Autóbusszal, Zsuzsi-vasútttal való utazás - KRESZ-vetélkedő - Játékos közlekedés gyalogosan - Filmvetítés a Zsuzsi-vasút történetéről - KRESZ-táblák készítése, elsősegélynyújtás játékosan - DKV vetélkedő: puzzle, TOTÓ, menetrend használata - Rejtvényfejtés - Ismerkedés a rendőrautóval, felszereléssel

14 Lovaglás: október 1.- november 20. Nagyon sok gyerek vágya teljesült, amikor a lovaglás beindult a pályázat keretén belül. A gyerekek izgatottan várták a foglakozásokat. Az első alkalommal megismerkedtek a Lovarda rendjével, lovakkal. A tanulók tudásuknak megfelelően futószáron vagy szabadszáron végezték a gyakorlatokat. A lovaglás mellett elméleti oktatásban is részesültek, illetve megtanulták a lóápolást, fel-, és leszerelést. Az oktatás végére a gyerekek érzelmileg is kötődtek a lovakhoz. Hálájukat egy kis csemegével ki is fejezték. A kislovasok számára maradandó élményt jelentett a lovaglás, s a továbbiakban is szeretnének a lovak közelében maradni, lovagolni. V. Hagyománnyá tehető rendezvények Diákbál ; A Diákbál minden évben fontos eseménye iskolánk életének. A projektnek köszönhetően minden tanulónkat vacsorával, programokkal, gazdag műsorral várhattuk a rendezvényen. A projekt egyik legnépszerűbb rendezvényén iskolánk szinte teljes diáksága részt vett. A rendezvény célja a közösségformálás, a pedagógusokkal közös élményszerzés, a fesztelen, jó hangulatú közös este eltöltése. A zenés gyülekezőt követően színes -táncosokkal, zenével tarkítottműsort nézhettek meg a gyerekek. pedig közös tánc és tombolahúzás fokozta a hangulatot. A pedagógusok által készített báli dekoráció megfelelő környezetet biztosított a rendezvénynek. A vacsorát követően

15 VI. Szakkörök Népismeret szakkör Hagyományos lakhelyeink makett készítés A szakkörön olyan témákról beszélgettünk, amelyek a tanulókat különösen érdekelték. Témáink a magyar hagyományok, a cigányság kultúrája, az angol és az amerikai szokások. Meglepően nagy háttértudással rendelkeztek a témákkal kapcsolatban. Örömmel és lelkesedéssel díszítették az iskola udvarán a májusfákat, állítottak össze papír maketteket, ültettek növényeket. Fűben-fában orvosság növényültetés

16 Helytörténeti szakkör A foglalkozásokon megismerkedtek a gyerekek Debrecen gazdag kulturális, irodalmi, történeti hagyományaival és szülővárosunk természeti értékeivel. Az irodalmi, történeti emlékhelyekre séták, kirándulások keretében látogattunk el. Előzetesen gyűjtőmunkával, feladatokkal, összefoglalókkal készültünk. Rövid megemlékezésekre is sor került. A foglalkozások jó hangulatban zajlottak, élményszerűek voltak. Városunk történetének megismerésével gazdagodtak irodalmi, történelmi, helytörténeti, természetismereti ismereteik. Gazdasági szakkör A gazdasági szakkör felső tanulóink körében zajlott. A foglalkozások célja a tudatos vásárlói magatartás kialakítása, gazdasági és pénzügyi ismeretek bővítése, közgazdasági ismeretek elsajátítása. Elsősegélynyújtás VII. Pedagógus továbbképzések A foglalkozásokon iskolánk valamennyi felsős tanulója részt vet. A külsős szakember segítségével lebonyolított órákon egészségügyi ismereteiket bővítették a gyerekek, megismerkedtek az újra élesztés technikájával a pályázat keretén belül vásárolt AMBU baba használatával. Az Új kor, új iskola pályázat lehetővé tette, hogy a tantestületünkből sok pedagógus vegyen részt szakmai, módszertani és életviteli továbbképzéseken. Korábbi ismereteiket felfrissíthették és új ismereteket szerezhettek. Az alábbi képzéseken vettek részt kollégáink: - Elsősegély nyújtási ismeretek pedagógusoknak:. 30 fő - Mindennapos testnevelés és sport a gyakorlatban, a testi és lelki egészségre nevelés hétköznapi technikái az óvodától a középiskoláig 14 fő - Személyiségfejlesztés és önismeret pedagógusoknak, a stressztűrő-képesség növelése a kiégés (burnout) elkerülése érdekében 6 fő

17 - Modern módszertan, komplex kísérleti, kutatási minták valamint gyakorlatok bemutatása az új nemzeti alaptanterv célkitűzései alapján - biológia, földrajz, környezettan, környezetismeret, természetismeret tantárgyat tanító pedagógusok részére 8 fő - Az egészségnevelés lehetőségei a közoktatási intézményekben. - Családpedagógia I. 6 fő - Egészségnevelés lehetőségei a közoktatási intézményekben 16 fő - Pedagógusok felkészítése a nevelési-oktatási intézményi közösségi szolgálat szervezésére és koordinálására 4 fő - Környezettudatos életmódra nevelés 11 fő - Múzeumok a köznevelés szolgálatában az élményszerű tanítás, drámapedagógia, kooperatív csoportmunka és a projektmódszer jegyében 6 fő - A mediáció gyakorlati módszertana a köznevelésben dolgozók részére, a professzionális vitarendezés, kommunikáció és hatékony együtt működés érdekében 2 fő VIII. Tanulói gondolatok a pályázatról Örülünk, hogy megnyertük ezt a pályázatot, mert így sok jó dologhoz jutott az iskolánk, és remek programokon vettünk részt. T.-B. Á. 8.b Nekem az összes program tetszett. Minden rendezvény érdekes, izgalmas volt. Gy. D. 5. b Nem tudtam részt venni az összes programon, de amin ott voltam, azokat nagyon élveztem, akár eleredt az eső, akár fújt a szél, akár sütött a nap. B. L. 7.b Nekem a hármashegyaljai kirándulás tetszett a legjobban a közlekedési napon, mert a Zsuzsi vonattal utazhattunk, és az nagyon jó móka volt. Az erdőt is nagyon szerettem, és főleg azt, hogy ilyen szép helyen az osztályommal együtt lehettem. Egy rendőrautót is megnéztünk közelről! K. D. 2.b A legjobban az egészségnapokat szerettem. Finomakat, egészséges dolgokat ettünk és ittunk strandolás közben, és aztán egy nagyon szép csárdában az erdő közepén, ahol még lovasszekereztünk is. L. M. 2.b Én minden programot élveztem, de ha választanom kell, a kirándulásokat a legjobban. Jó lenne, ha ez a pályázat még sokáig tartana. Sz. B. 2.b Olyan sok minden történt, hogy fel sem tudjuk sorolni, de arra emlékszünk, hogy rengeteget nevettünk, jól szórakoztunk, tanultunk is. Az is jó volt, hogy nem kellett ezekért fizetni.:-) V. B. 3.b

18 Sz. H. 3.b Köszönjük az összes alkalmat! Nagyon jól éreztük magunkat! A Halloween party a rémespókos vacsival, a diákbál és az állatkert volt a legszuperebb. S. V. 3.b K. G. 3.b B. E. 3.b Aquaticum!!!Klassz volt együtt csúszdázni az osztálytársaimmal. Emellett szereztem a többi programonis! Cs. L. 4.a sok élményt Nagy kaland volt, amikor a közlekedési napon beülhettünk egy autóba. Mi fékeztünk és szimulátorokkal játszhattunk! Izgalmas volt! S. Sz. 4.b Az állatos héten olyan volt, mintha az iskola állatkertté változott volna, mert mindenki behozhatta és bemutathatta a házi kedvencét. Nekem ez tetszett a legjobban, de a többi program is nagyon érdekes volt. Majdnem mindegyiken részt vettem! P. Zs. 4.b Szerintem nagyon jól telt el ez a két év, amíg a pályázatunk tartott. Rengeteg szórakoztató programon vettünk részt ingyen. Csakhogy néhány példát említsek: sítábor, balatoni nyári tábor, sport- és egészségnapok, szakkörök, vetélkedők stb. Nagyon sok eszközt is kaptunk, amik színesebbé teszik a tanulást. V. B. 8.b A kedvenceim azok közül, amiket az iskola kapott: a trambulinok. Minden nap használjuk! Sz. E. 8.b Nekem nagyon tetszett ez a pályázat, nagyon tetszenek az új számítógépek is. T. L. 6. b Én az egészségnapon éreztem a legjobban magam. Nagyon sok és jó program volt ott. Ittunk gyümölcslevet, ettünk lepcsánkát és sok gyümölcsöt. Zumbáztunk és játszottunk. M. G. 6.b Mivel nem szeretnék kimaradni semmiből sem, a lehető legtöbb programon részt vettem Minden programról vannak felejthetetlen emlékeim: az egészségnapon a szekerezés tetszett a legjobban, a lovagláson pedig az ügetés. E. L. 7.b Akik már sokat lovagoltak, azok nagyon ügyesek, mert már vágtáznak. Nekem minden nagyon tetszett K. V. 7.b

19 A kedvencem a lovaglás volt, mert még többet tudtam meg a lovakról és a korán kelés sem ártott. H. L. 6.a A nyári angol kézműves tábor nagyon jó volt. Élveztem, hogy a fürdőzés mellett még színdarabot is próbáltunk, képet készítettünk, olvastunk, persze ezt mind angolul. M. D. 5.a Kedvencem a sítábor volt, de nem csak nekem, hanem másoknak is. Sőt vannak olyan társaim is, akik életükben először síeltek. A jó hangulat és a sportolás mindannyiunknak nagy örömöt okozott. J. E. 7.a Nekem a Halloween-party tetszett a legjobban. A jelmezektől tátva maradt a szám, a szókereső és a macskabújócska csak hab volt a tortán. Sz. K. 5.a Hogy mekkora örömet szerzett ez a pályázat a gyerekeknek? Rengeteg programot szerveztek nekünk tanáraink, melyeket nagyon élveztünk. Elmehettünk az Aquaticumba, a SZUSZ Parkba. Megismerhettük a DKV világát, járműveit. Diákbálon vehettünk részt, igazi vacsorával, tánccal. Cs. F. 8.a Szerintem azért voltak jók ezek a programok, mert jól kikapcsolódhattunk. Tudtunk játszani, segíteni egymásnak. Imádom, amikor mindenki nevet, és ezt jó látni. Mi lányok jobban megismertük egymást, és még jobb barátnők lettünk. S. D. 5.b Ez a sok program azért volt jó, hasznos, mert sok gyerek kipróbálhatott olyan dolgokat, amiket lehet soha nem tudott volna megvalósítani. Jó lenne még egyszer részt venni ilyen programokon! Ezek a rendezvények sok gyereknek örömöt okoztak. M. M. 7.a A programok nagyszerűek voltak, mert az iskola a diákokra összpontosított. Színes és érdekes programokon vehettünk részt, amelyeken hasznos ismeretekre tehettünk szert. Az egészségnap volt szerintem a legjobb, mert rengeteg finom és egészséges ételt ehettünk. A SZUSZ Parkban is nagyon jó volt, mert a fürdő és a röplabda mellett az osztályon belüli barátságok is erősödhettek. Az Aquaticum azért tetszett, mert a diákok versenghettek. Nagyon szerencsés az iskola, hogy nyert a pályázaton, és a diákok is szerencsések, hogy ebbe az iskolába járhatnak. T. F. M. 8.a IX. Záró gondolatok

20

Pályázat. Tagintézményvezető. a Dózsa György Általános Iskola Szilágyi Erzsébet Általános Iskola Tagintézménye. állásának betöltésére.

Pályázat. Tagintézményvezető. a Dózsa György Általános Iskola Szilágyi Erzsébet Általános Iskola Tagintézménye. állásának betöltésére. Pályázat a Dózsa György Általános Iskola Szilágyi Erzsébet Általános Iskola Tagintézménye Tagintézményvezető állásának betöltésére 2015. 0 Klebersberg Intézményfenntartó Központ Dunaújvárosi Tankerülete

Részletesebben

AZ ALGYŐI FEHÉR IGNÁC ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA. Készítette: Algyői Fehér Ignác Általános Iskola Nevelőtestülete 2011.

AZ ALGYŐI FEHÉR IGNÁC ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA. Készítette: Algyői Fehér Ignác Általános Iskola Nevelőtestülete 2011. AZ ALGYŐI FEHÉR IGNÁC ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Készítette: Algyői Fehér Ignác Általános Iskola Nevelőtestülete 2011. 2 Tartalomjegyzék 1. Bevezető 4. 2. Az iskolai munka feltételei 16. NEVELÉSI

Részletesebben

Pávai Vajna Ferenc Általános Iskola 4200 Hajdúszoboszló, Hőforrás u. 143. Tel: 52-361-436 Tel/Fax: 52-557-724. Pedagógiai Program 2013.

Pávai Vajna Ferenc Általános Iskola 4200 Hajdúszoboszló, Hőforrás u. 143. Tel: 52-361-436 Tel/Fax: 52-557-724. Pedagógiai Program 2013. Pávai Vajna Ferenc Általános Iskola 4200 Hajdúszoboszló, Hőforrás u. 143. Tel: 52-361-436 Tel/Fax: 52-557-724 Pedagógiai Program 2013. Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő

Részletesebben

Móra Ferenc Általános Iskola Sülysáp. Pedagógiai Program

Móra Ferenc Általános Iskola Sülysáp. Pedagógiai Program Móra Ferenc Általános Iskola Sülysáp Pedagógiai Program 2013 2 "A siker azokhoz pártol, akik energikusak, hogy dolgozzanak érte, elég bizakodóak hogy higgyenek benne, elég türelmesek, hogy várjanak rá,

Részletesebben

A KŐSZEGI BÉRI BALOG ÁDÁM ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A KŐSZEGI BÉRI BALOG ÁDÁM ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A KŐSZEGI BÉRI BALOG ÁDÁM ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. 2 Tartalomjegyzék I. ELŐSZÓ... 4 II. BEVEZETŐ... 4 1. A BÉRI BALOG ÁDÁM ÁLTALÁNOS ISKOLA RÖVID TÖRTÉNETE...

Részletesebben

BESZÁMOLÓ (2014. 01. 01-2014. 06. 30)

BESZÁMOLÓ (2014. 01. 01-2014. 06. 30) a ban a szülők bevonásával BESZÁMOLÓ (2014. 01. 01-2014. 06. 30) Kötelező tevékenységek Pedagógiai módszerekben való megfelelése A hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek iskolai

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2014

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2014 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2014 - 2 ISKOLÁNKRÓL... 3 N E V E L É S I P R O G R A M... 4 PEDAGÓGIAI ALAPELVEINK... 4 AZ ISKOLÁBAN FOLYÓ NEVELŐ ÉS OKTATÓ MUNKA CÉLJAI, FELADATAI, ESZKÖZEI, ELJÁRÁSAI.. 6 A SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉSSEL

Részletesebben

Kossuth Lajos Általános Iskola ( 1171 Budapest Erzsébet krt. 56. ) Pedagógiai program I. Nevelési program TARTALOMJEGYZÉK

Kossuth Lajos Általános Iskola ( 1171 Budapest Erzsébet krt. 56. ) Pedagógiai program I. Nevelési program TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETŐ TARTALOMJEGYZÉK oldal 3. oldal 1. Küldetésnyilatkozat 3. oldal 2. A Pedagógiai Program törvényi háttere 4. oldal 3. Az iskola alapadatai 4. oldal 4. A hatálybalépése, felülvizsgálata 6. oldal

Részletesebben

Esettanulmány. Tiszta udvar, rendes ház TÁMOP-3.2.8.B-12/1-2012-0013

Esettanulmány. Tiszta udvar, rendes ház TÁMOP-3.2.8.B-12/1-2012-0013 MOD3 Esettanulmány Tiszta udvar, rendes ház TÁMOP-3.2.8.B-12/1-2012-0013 Mátészalka Készítette: A SZATMÁRI MÚZEUM Múzeumunk, a Szatmári Múzeum alapjait Márton Árpád gimnáziumi tanár és tanítványai rakták

Részletesebben

A BATTHYÁNY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SPORTISKOLA 2011/2012 ÉV VÉGI BESZÁMOLÓJA

A BATTHYÁNY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SPORTISKOLA 2011/2012 ÉV VÉGI BESZÁMOLÓJA A BATTHYÁNY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SPORTISKOLA 211/212 ÉV VÉGI BESZÁMOLÓJA TARTALOM A...1 BATTHYÁNY ÁLTALÁNOS ISKOLA...1 ÉS SPORTISKOLA...1 211/212 ÉV VÉGI...1 BESZÁMOLÓJA...1 TARTALOM...2 A BATTHYÁNY ÁLTALÁNOS

Részletesebben

A fenti célok megvalósulását az alábbi kiemelt részcélok támogatják: a magasabb színvonalú oktatás érdekében a pedagógusok szakmai fejlődésének

A fenti célok megvalósulását az alábbi kiemelt részcélok támogatják: a magasabb színvonalú oktatás érdekében a pedagógusok szakmai fejlődésének Innovatív iskolák fejlesztése TÁMOP- 3.1.4-12/2 Innováció a jövő útja 2013.01.01-2014.12.31. A pályázati konstrukció célja: Elősegíti a sikeres munkaerő-piaci alkalmazkodáshoz szükséges készségek, ismeretek

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013.

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. 2 TARTALOMJEGYZÉK I II A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁRA VONATKOZÓ JOGSZABÁLYI ELŐÍRÁSOK 7 A KÖZNEVELÉSI TÖRVÉNY ALAPJÁN ELKÉSZÍTETT ÚJ PEDAGÓGIAI PROGRAM

Részletesebben

FEKETE ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA BALATONFENYVES OM:034006

FEKETE ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA BALATONFENYVES OM:034006 FEKETE ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA BALATONFENYVES OM:034006 nevelőtestületének PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Gyermekeim, itt sok mindent megtanulhattok, de ez maga a kezdet, legyetek jók és tisztességesek a többire

Részletesebben

Irinyi János Általános Iskola és Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény Környezeti- és egészségnevelési programja

Irinyi János Általános Iskola és Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény Környezeti- és egészségnevelési programja 1. BEVEZETÉS 1.1 A környezeti nevelés fogalma Az iskolai környezeti nevelés az a pedagógiai folyamat, melynek során a gyerekeket felkészítjük környezetük megismerésére, tapasztalataik feldolgozására, valamint

Részletesebben

GYULAI DÜRER ALBERT ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM

GYULAI DÜRER ALBERT ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM GYULAI DÜRER ALBERT ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM 2014. 1 TARTALOMJEGYZÉK I. FEJEZET... 8 1. Bevezető... 8 1.1 Intézményünk bemutatása... 10 1.2 Bay Zoltán Általános Iskola Tagintézmény... 13 2.

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013 TISZAALPÁRI ÁRPÁD FEJEDELEM ÁLTALÁNOS ISKOLA 027907 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013 TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0037 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés megvalósítása innovatív intézményekben Tiszaalpáron

Részletesebben

Hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola. Tanév végi beszámoló 2012/2013 II. félév

Hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola. Tanév végi beszámoló 2012/2013 II. félév Hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola Tanév végi beszámoló 2012/2013 II. félév 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezető 3 2. Helyzetértékelés... 3 2. 1. Személyi feltételek... 4 2.1.1. Szervezeti

Részletesebben

Tartalom BEVEZETŐ... 4

Tartalom BEVEZETŐ... 4 1 Tartalom BEVEZETŐ... 4 AZ ISKOLAI NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA JOGI ÉS TARTALMI KERETÉT MEGHATÁROZÓ DOKUMENTUMOK... 4 Iskolánkról... 4 Küldetésnyilatkozat... 5 NEVELÉSI PROGRAM... 6 PEDAGÓGIAI ALAPELVEINK...

Részletesebben

Pedagógiai program Ágasegyháza-Orgovány Általános Iskola és Alapfokú Zeneiskola 2013.

Pedagógiai program Ágasegyháza-Orgovány Általános Iskola és Alapfokú Zeneiskola 2013. Pedagógiai program Ágasegyháza-Orgovány Általános Iskola és Alapfokú Zeneiskola 2013. Tartalomjegyzék Bevezető Településeink jellemzői 5. A nevelési-oktatási intézmények pedagógiai programjára vonatkozó

Részletesebben

A N Y É K L Á D H Á Z I K O S S U T H L A J O S Á L T A L Á N O S I S K O L A P E D A G Ó G I A I P R O G R A M J A

A N Y É K L Á D H Á Z I K O S S U T H L A J O S Á L T A L Á N O S I S K O L A P E D A G Ó G I A I P R O G R A M J A A N Y É K L Á D H Á Z I K O S S U T H L A J O S Á L T A L Á N O S I S K O L A P E D A G Ó G I A I P R O G R A M J A N Y É K L Á D H Á Z A 2015. 03. 30. 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. A köznevelési törvény alapján

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A TAPOLCAI BÁRDOS LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA OM azonosító: 201170 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 5. verzió Utolsó felülvizsgálat: 2014. március 28. Bajner Imre igazgató 1 Tartalom A pedagógiai program jogi háttere...

Részletesebben

Kiss Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti iskola Ásotthalom. Pedagógiai Program KISS FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

Kiss Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti iskola Ásotthalom. Pedagógiai Program KISS FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA KISS FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM 1 TARTALOMJEGYZÉK Intézményünk bemutatása 4. oldal I. Nevelési program 5. oldal 1. Az intézményben folyó nevelő-oktató munka

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK

TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék 2. oldal Előszó: Iskolánk arculata 4. oldal 1. Az iskolában folyó nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eljárásai, eszközei 6. oldal

Részletesebben

K L E B E L S B E R G I N T É Z M É N Y F E N N T A R T Ó

K L E B E L S B E R G I N T É Z M É N Y F E N N T A R T Ó K L E B E L S B E R G I N T É Z M É N Y F E N N T A R T Ó K Ö Z P O N T Ú J S Z Á S Z I V Ö R Ö S M A R T Y M I H Á L Y Á L T A L Á N O S I S K O L A P E D A G Ó G I A I P R O G R A M J A Félig sem olyan

Részletesebben

Boldogabb jövő reményében A gyerekek és családjaik felzárkózási esélyeinek növelése az Abaúj-Hegyközi kistérségben

Boldogabb jövő reményében A gyerekek és családjaik felzárkózási esélyeinek növelése az Abaúj-Hegyközi kistérségben Az Abaúj-Hegyközi Többcélú Kistérségi Társulás pályázatot nyert a TÁMOP 5.2.3 12/1-2012-0004,,Boldogabb jövő reményében a gyerekek és családjaik felzárkóztatási esélyeinek növelése az Abaúj Hegyközi Kistérségben

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2014

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2014 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2014 (A 2013. szeptember 1-jén hatályba lépett dokumentum törvényi változásoknak megfelelő, módosított változata) Lehel Vezér Gimnázium OM azonosító: 038139 Elérhetőségek Cím: Lehel

Részletesebben

Győri Radnóti Miklós Általános Iskolájának

Győri Radnóti Miklós Általános Iskolájának Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Győri Tankerülete Győri Radnóti Miklós Általános Iskolájának intézményvezetői pályázata 9021 Győr, Nagy Jenő u 2. Készítette: Sulyokné Kelemen Judit Győr, 2015. március

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2014.

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2014. Kossuth Lajos Baptista Általános Iskola és Kollégium 5310 Kisújszállás, Rákóczi u. 1;. Tel./fax.: 59/321-312; e-mail: kossuth.kisujszallas@baptistaoktatas.hu PEDAGÓGIAI PROGRAM 2014. TARTALOMJEGYZÉK Preambulum...

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM 1

PEDAGÓGIAI PROGRAM 1 PEDAGÓGIAI PROGRAM 1 A pedagógiai program elkészítésénél alapul vett törvények és rendeletek: 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 2012. évi CXXIV. törvény. a nemzeti köznevelésről szóló 2011.

Részletesebben