100 éves. magazin. a Városi Tüdőgondozó. Az Alzheimer-kór tünetei. Az öltő költő. A Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet ingyenes magazinja

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "100 éves. magazin. a Városi Tüdőgondozó. Az Alzheimer-kór tünetei. Az öltő költő. A Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet ingyenes magazinja"

Átírás

1 Egészségére! magazin III. évfolyam 4. szám december 100 éves a Városi Tüdőgondozó Az Alzheimer-kór tünetei Az öltő költő A Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet ingyenes magazinja

2 Megnyitott a DaLilla Optika! Kiváló minőség, megbízhatóság, kedvező árak! Kihagyhatatlan nyitási akciók: Ahány éves, annyi % kedvezményt biztosítunk a keret árából! Multifokális lencsék 25-30% kedvezménnyel! Látásvizsgálat Szemüvegkészítés Szemüvegek javítása Kontaktlencsék és kiegészítők forgalmazása Szaktanácsadás Egészségpénztári kártyák, Erzsébet-utalványok elfogadóhelye Nyitva tartás: Hétfőtől-Péntekig 8:30 18:00 Telefon: 30/ , 30/ Várjuk szeretettel a Bethlen u. 16. sz. alatti üzletünkben, a Rendelőintézettel szemben.

3 Egy kőműves a város életében 3 A szabadkőművesség célja a közerkölcsiség, művelődés, a felebaráti szeretet terjesztése, gyakorlása volt. E többé-kevésbé titokzatosságba burkolt, emberi szabadságjogokért küzdő mozgalom tagja, vezető személyisége volt Kenézy Gyula, kinek közjóért folytatott munkássága nagymértékben hozzájárult Debrecen tudományos és kulturális értelemben vett felemelkedéséhez. A 19. század végén a Magyarországi Szimbolikus Nagypáholy égisze alatt országszerte számos páholy működött. A Debreceni Haladás páholy tagja és nagymestere volt Kenézy, egészen az Kőrösi Csoma Sándor páholyba való kiválásáig, 1914-ig. Ez utóbbiban 1920-ig, a szabadkőművesség rendeletben történő feloszlatásáig tevékenykedett. Mi a szabadkőművesség? teszi fel a kérdést Kenézy a nagyközönség számára tartott előadásában: a szabadkőművesség emberek szövetsége míg lesz ember, akinek a hátrányára lehet a származása, meggyőződése, vallása: addig szabadkőművesség is lesz. A tenni akarás, a magasztos célok embere volt. Erős szociális érzékenysége arra kötelezte, hogy aktív részese, alakítója legyen Debrecen közügyeinek. Orvosi és bábaképzői igazgatói feladatai mellett számos egyesület, egylet életében tevékenyen közreműködött. Egy lépéssel megelőzte kortársait az újítások értékének felismerésében. Teljes odaadással küzdött a nők s gyermekeik jogaiért, szentül hitt a gondolati és lelkiismereti szabadságban, elutasította a társadalmi s faji diszkrimináció minden fokát. A szabadkőművesek kötelessége, hogy minden téren megalkuvást nem ismerve küzdjenek az előítéletek és előjogok ellen. Leghatalmasabb és egyúttal biztos fegyver e két ellenség ellen a felvilágosítás Ennek eszköze a tanítás. Kenézy kiemelkedő szerepet játszott a város oktatásának felvirágoztatásában. Hosszas küzdelem után Debrecenben orvosi karral rendelkező egyetem létesült. A felsőoktatás kiterjesztése mellett fontosnak tartotta a társadalom alsóbb rétegeinek oktatását. Kezdeményezője volt az ingyenesen látogatható szabadiskolának ott számos alkalommal maga is előadásokat tartott, nagy sikerrel. Kenézy professzor egy azok közül a történelmi személyek közül, akik a társadalom előremozdításáért törekedtek. Korszakának újító személyisége volt, eszmei céljai, tettei nélkül Debrecen kulturális, tudományos élete s városképe sokkal szerényebb volna. Győrfi Lajos történész, muzeológus (A grafikát Győrfi Ádám készítette.)

4 4 100 éves a debreceni Tüdőgondozó Száz esztendővel ezelőtt kezdődött meg Debrecenben a tüdőbetegek gyógyulásáért vívott harc, és a munka a jelenben is tovább folytatódik, hisz az orvoslás hivatás. A Debreceni Kerületi Munkásbiztosító Pénztár mind a pénztártagok, mind a szegény sorsú tüdőbetegek gondozására 1913-ban tüdőbeteg-gondozó intézetet hozott létre a Petőfi tér 7. szám alatt, a Pénztár épületében. A tüdőbetegek gondozása elsősorban a betegek elkülönítéséből, fertőtlenítéséből, szociális helyzetük javításából, a legszükségesebb vizsgálatok elvégzéséből állt. A tuberkulózis elleni harc szempontjából 1913 más okból is jelentős: a debreceni Auguszta Szanatórium építésének megkezdésével lényegében egyszerre indulhatott el a gümőkóros betegek gondozása és gyógyintézeti kezelése. A tuberkulózis gyógyítására azonban ekkor még igen kevés lehetőség volt. A húszas évek végére oly mértékben megnőtt a nincstelen tüdőbetegek száma, hogy szükségessé vált egy városi gondozóintézet létrehozása, melyet a Debreceni Közjótékonysági Egyesület, a népjóléti és munkaügyi miniszter, valamint Debrecen Királyi Város Tanácsa finanszírozott. Már 1937 januárjában a Belügyminisztérium leiratában megállapította: a Tüdőgondozó Intézet elhelyezése tarthatatlan, mert egyebek mellett a váró- és rendelőhelyiségek szűkek, a röntgen a rendelőhelyiségtől kb percnyire van elhelyezve, ahol viszont a betegeknek megfelelő várószoba nem áll rendelkezésére. Az új intézet előbb a Meszena, majd január 1-jével a volt Bábaképző Intézet Budai Ézsaiás utcai telephelyén működött, melyben a negyvenes évek elején fekvőbeteg-részleget is kialakítottak. A második világháború nem kímélte a tüdőgondozó épületét és berendezési tárgyait sem október 19-én a román csapatok beköltöztek az intézet épületébe, és egy román egészségügyi kórházat helyeztek el. Két hónapi ott-tartózkodás után a román kórházi

5 5 osztag úgy a Tüdőbeteggondozó Intézet, mint a Tüdőotthon teljes felszerelését magával vitte olvasható ki korabeli levelekből március 1-jén az intézet először az Auguszta Szanatóriumba, majd január 15- én a Dégenfeld (későbbi néven Tótfalusi, ma Dósa nádor) tér 2. szám alatti szegénybeteg-rendelőbe települt át. Röntgen-készüléket azonban csak néhány hónap múlva tudtak beszerelni. Az ötvenes évek elején a közigazgatás átszervezésével Debrecen megyei jogú várossá minősült, egészségügyi intézményei megyei hatáskörbe kerültek végén a Kossuth utca 11. szám alatt az országban az elsők közt létrejöhetett a Városi Tüdőszűrő és BCG-állomás, megindulhatott a gépi szűrés. Lehetővé vált, hogy mind a röntgenátvilágítás, mind a rétegfelvételek készítése helyben történjen meg ben megjelent egészségügyi minisztériumi rendelet alapján a tüdőbeteg-gondozó intézetek feladatkörébe utalta a krónikus, nem tbc-s tüdőbetegek ellátását is. Ez a betegforgalom rendkívüli mértékű növekedését eredményezte. Halaszthatatlanná vált tehát a tüdőgondozó intézet helyzetének rendezése. A Simonyi út 1. szám alatt jelölték ki a tüdőgondozó intézet telephelyét. A felújítás 1975 nyarán fejeződött be. Öt orvosi rendelőt, laboratóriumot, korszerű röntgent, megfelelő szociális helyiségeket alakítottak ki, korszerű röntgenkészülékek, légzésfunkciós és EKGkészülékek álltak rendelkezésre ban tovább bővült az ellátás profilja: elkezdték a tüdőszűrésen megjelenő lakosok vérnyomásának ellenőrzését, a kiemelteket pedig a háziorvosokhoz irányították, továbbá december 1-jén kezdődött a év közötti nők manuális emlőszűrése ben a Dohányzásról való leszokást segítő szakrendelés, 1998-tól pedig az allergológiai szakrendelés kezdte el működését. A tüdőgondozóban 2000-től, a tüdőszűrő-állomáson pedig 2001-től digitális röntgenkészülék működik. A tüdőszűrő- és a gondozóintézet ban egy korszerűen felújított épületben, egymás mellé került a Jerikó utcai telephelyen. A Simonyi úti intézmény sok orvosnak és szakdolgozónak volt mintegy második otthona, a lakosság ismerte, megszerette az ott dolgozókat, és talán még mindig vannak olyanok, akiknek a Simonyi úton sétálva eszükbe jut az ott működött Tüdőgondozó. Harmati Edina (Köszönetet mondunk Dr. Jankó Erzsébet főorvosnak, hogy a tüdőszűrő- és gondozó történetét összegyűjtötte és rendelkezésünkre bocsátotta.)

6 180 m 2 -en exkluzív női-férfi divatáruk és lábbelik kaphatók. PREGO PAPUCSOK ÉS KO-GO HÁLÓRUHÁK A LEGKEDVEZŐBB ÁRON. Tükör divat, nem csak fiataloknak! Bethlen u (A nagy OTI-val szemben) Tel.: 06/ Gyermek- és babafotózás -Esküvő fotózás -Exkluzív fotókönyv készítés Minőségi fotók, professzionális technikával. Tel.: Debrecen, Akadémia u balazsfoto.hu azsfoto.hu lazsfot Az egyik legszebb karácsonyi ajándék, szülőknek és nagyszülőknek egyaránt!

7 4026 Debrecen, Egymalom utca 3. Bejelentkezés: 52/ Egyedi méretre készített ortopéd- és diabéteszes lábbelik Számítógépes lúdtalpbetétek Kézzel varrott férficipők készítése méretre Szupináló gyermek bőrcipők készítése Nyitva: Hétfőtől Péntekig 7 16 óráig Ingyenes ortopéd orvosi vizsgálat: Dr. Bulyovszky Lilla: Kedd Csütörtök Dr. Mizsák Lajos: Péntek Gyógyászati segédeszköz bolt 4026 Debrecen, Bethlen utca (A rendelőintézet földszintjén.) Ortopéd cipők gyártása Szupináló gyerek cipő forgalmazása Vényre felírt segédeszközök kiszolgálása Lúdtalpbetétek, sarokékek vérnyomás és vércukormérők forgalmazása Birkenstock papucsok és klumpák forgalmazása Nyitva: hétfőtől péntekig 8 16 óráig.

8 8 Allergiás eredetű kórképek kezelése a Tüdőgondozó Intézetben Az allergiás megbetegedések világszerte, így hazánkban is egyre gyakrabban okoznak különböző panaszokat, amelyek hoszszú távon rontják az életminőséget. A legismertebb és leggyakoribb a szénanátha, az allergiás rhinitis. Gyakoriságát hazánkban százalékra becsülik, de ez a szám folyamatosan növekszik. A modern orvoslás évtizedeiben a Debreceni Orvostudományi Egyetem Immunológiai Tanszéke és a Tüdőgyógyászati Klinika hazánkban élenjáró szerepet vállalt az allergiás és immunológiai kórképek kutatásában, kivizsgálásában és kezelésében. Irányelveik alapján csaknem húsz éve végzik a debreceni Tüdőgondozó Intézetben a légúti allergiás, asztmás betegek gondozását. A panaszok megbeszélése és a fizikális vizsgálat után kiegészítésként légzésfunkciós vizsgálatot végzünk, mellkasröntgen-felvételt készítünk. Allergiás rhinitis gyanúja esetén speciális bőrteszt, Prick-teszt készül. Erős tünetek, bizonyos gyógyszerek szedése vagy a légzésfunkciós vizsgálat eltérése miatt nem végezhető el a teszt, ilyenkor a szérumból immunglobulin meghatározás (IgE) történik. A légúti allergiákon túl az étel- és bizonyos vegyszerek elleni allergiák kivizsgálását is végezzük. A tünetek és vizsgálati leletek alapján egyénre szabottan gondozzuk és kezeljük a pácienseinket. A szakorvosi javaslatot életmódbeli tanácsokkal is kiegészítjük, hogy a betegeink aktív részesei lehessenek saját gyógyulásuknak. Rendszeresen ellenőrizzük betegeink állapotát és a kezelés hatásosságát. A Kenézy Gyula Kórház és az Egészségügyi Járóbeteg Központ 2013 áprilisban egyesült. A járó- és fekvőbeteg részleg funkcionális egységgé alakult. Gondozott betegeink részére komplexebb diagnosztikus és terápiás ellátást tudunk nyújtani a fekvőbeteg háttér segítségével. A Tüdőgondozó Intézetben működő Allergológiai Szakrendelés széles profilúvá fejlődött. A Klinikai Farmakológia, Infektológia és Allegológia Intézet részeként az allergiás eredetű megbetegedések bőrgyógyászati, gastroenterológiai, esetleg infektológiai hátterének vizsgálatát is biztosítja pácienseinek. A Debreceni Városi Tüdőgondozó idén 100 esztendős. Büszkék vagyunk arra, hogy szakmai tevékenységünk az allergológiával bővült és ellátott betegeink elégedetten és gyógyultan távoznak rendeléseinkről. Bátran mondhatjuk, hogy az évtizedek folyamán a Tüdőgondozó Intézetben dolgozó orvosok és asszisztensek munkája példás volt; mind a betegek, mind a nagy múltú és jó hírű Tüdőgondozó Intézet iránti elkötelezettségük töretlen. Dr. Keszthelyi Réka részlegvezető főorvos

9 A tüdőszűrés szerepe a tbc visszaszorításában 9 A tuberculosis fertőző megbetegedés, amelyet a Robert Koch által 1882-ben felfedezett Mycobacterium tuberculosis okoz. Elsősorban cseppfertőzés útján terjed, a tüdő mellett más szervek, így többek közt a vese, mell- és agyhártya, ízületek, csontok megbetegedését is okozhatja. Dr. Csontos Zoltán tüdőgyőgyász-allergológus főorvos A beteg állapotának követését a köpet Koch tenyésztése mellett elsősorban a különböző radiológiai vizsgálatok teszik lehetővé. Kezdetben csak mellkas-átvilágításra volt lehetőség. Debrecenben 1957-ben, az országban elsők közt, a Kossuth utcai Városi Tüdőszűrő- és BCG- állomáson kezdték el az ernyőképszűrést ban már lakosnál történt tüdőszűrés. Az as években épült ki az országos szűrőhálózat: 180 szűrőállomás 160 stabil (SEF) és 20 mozgó (MEF) létesült. A hetvenes években történt a legtöbb, évente mintegy 7 millió szűrés. Ez az ország teljes felnőtt lakosságát érintette. A betegszám 1950-es évek óta tartó kedvező alakulásában között átmeneti, kisfokú emelkedés következett be. A Nemzeti Tuberculosis Program bevezetését követően 1996 óta ismét folyamatos csökkenés észlelhető. Évente közel 300-zal kevesebb a tuberculosisban megbetegedők száma ben összesen 1279, Hajdú- Bihar megyében 129 új beteget tartottak nyilván. A csökkenésben azonban hazánkban területi különbségek vannak: a Dunántúl nagy részén kedvező a helyzet, azonban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében jelenleg is érvényben van a kötelező szűrés a megbetegedések magasabb aránya miatt. Ebben szerepe van a környező országokban, így Romániában és Ukrajnában előforduló magas tbc-s betegszámnak. Az országos tbc-helyzet javulásával párhuzamosan csökkent a tüdőszűrő-állomások és az általuk elvégzett vizsgálatok száma is ben a korábbi 180 helyett már csak 115 (102 SEF és 13 MEF) tüdőszűrő-állomás működött. Összesen 2,27 millió szűrés volt. Az országos átszűrtség átlaga alacsony, 34%. Az új tbc-s betegek 26%-át, a tüdőrákos betegek 25%-át emelték ki panaszmentesen szűréssel. (A 70-es években a tbc-s betegek 64%-át emelték ki tüdőszűréssel.) január 1-től Magyarországon megszűnik a kötelező tüdőszűrés. Nagyobb hangsúlyt kap a rizikócsoportok hatékonyabb szűrése. A tüdőgondozó és a korszerű digitálisröntgen-berendezéssel felszerelt tüdőszűrő-állomások hatékony működése továbbra is garantálja a lakosság biztonságos ellátását, a tbc-s betegek számának további csökkenését.

10 10 Receptajánló Kedves Olvasóink! Közelednek az ünnepek, ilyenkor nem hiányozhat egy család asztaláról sem a halétel. Szeretettel ajánljuk figyelmükbe e két különleges receptet. Chilis citromos halleves Hozzávalók 4 adaghoz: 24 dkg hal (filézett afrikai harcsa ) 2 gerezd fokhagyma 2 közepes db sárgarépa 10 dkg cukkíni 2 db chili (paprika) 1 db citrom 2 ek olívaolaj 1 dl főzőtejszín 4 g mustár só ízlés szerint bors ízlés szerint (frissen őrölt) hal alaplé Dorozsmai molnárponty Hozzávalók: 5-6 szelet ponty 2 evőkanálnyi liszt 2 evőkanálnyi őrölt pirospaprika 3 dl napraforgóolaj só 5 dkg füstölt szalonna 1 db közepes méretű vöröshagyma 20 dkg gomba 1 késhegynyi őrölt bors 40 dkg csuszatészta 2 dl tejföl Elkészítés: A megtisztított hagymát vékonyan felszeleteljük, és az olívaolajon elkezdjük dinsztelni. A zöldségeket megtisztítjuk, gyufaszálnyi vékony csíkokra szeleteljük, vagy reszeljük, és a hagymához adjuk a felszeletelt fokhagymával együtt, hozzá reszeljük a gyömbért és felöntjük hal alaplével (bármilyen más alaplével is helyettesíthetjük). Sóval, borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a mustárt és a chilit, valamint a karikára vágott citromot percig főzzük közepes lángon. Tejszínnel dúsítjuk. A filézett harcsaszeleteket sózzuk, borsozzuk, és roston megsütjük. Tálalás: A zöldségeket egy mély tányér közepére halmozzuk, majd köré öntjük a levet, és végül rátesszük a zöldséghalomra a halat. Díszíthetjük petrezselyemzölddel. Elkészítés: A filézett, besózott, paprikás lisztbe forgatott pontyszeleteket olajban kisütjük, félretesszük. Készítünk egy gombamártást: kevés olajban a vékony csíkokra vágott füstölt szalonnát, az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a gombát, a pirospaprikát, sót, borsot. Pár perces főzés után tejfölös habarással sűrítjük. A csusza tésztát sós vízben kifőzzük. Összekeverjük a gombamártással, és a kisütött halszeletekkel tálaljuk. (A séfjének ajánlásával.) Jó étvágyat kívánunk!

11 Hidegkonyha és Party Service 4024 Debrecen, Vár u. 11. Étterem: (52) Party Service: (52) VASÁRNAPONKÉNT SVÉDASZTAL KORLÁTLAN FOGYASZTÁSSAL GASZTRONÓMIAI NAGYRENDEZVÉNYEK A FŐTÉREN HIDEGKONYHA ÉS PARTY SERVICE SZOLGÁLTATÁS VEGETÁRIÁNUS ÉS SPECIÁLIS ÉTREND NAGYTEREM ÉS KÜLÖNTERMEK HAGYOMÁNY ÉS ÚJÍTÁS TRADICIONÁLIS KONYHA KIVÁLÓ ALAPANYAGOK IGÉNYES KISZOLGÁLÁS KIVÁLÓ MAGYAR BOROK HÁZHOZSZÁLLÍTÁS

12 12 Alzheimer-kór A demencia (elbutulás) lényege, hogy az agy bizonyos területein az idegsejtek elhalnak. Ennek következtében a szellemi képesség fokozatosan leépül, ami előbb a normális napi életvitelt, később az önellátást is akadályozza. A szellemi leépülés hátterében leggyakrabban az Alzheimer-kór áll, emellett gyakoriak az ún. vascularis típusú (ér eredetű) demenciák is. Egyéb betegségek is járhatnak leépüléssel, ezek egy része gyógyítható. Magyarországon kb. kétszázezren szenvednek Alzheimer-betegségben, s az átlagéletkor növekedésével ez a szám várhatóan tovább nő. Az Alzheimer-kór tünetei Fokozódó feledékenység: a régi emlékképek sokáig megmaradnak, de a beteg egyre nehezebben jegyez meg új dolgokat, többször elismétli vagy megkérdezi ugyanazt. Problémás tevékenységek: Jól begyakorolt napi feladatok elvégzése egyre nehezebben megy, s fokozatosan egyre több segítség szükséges az étkezéshez, tisztálkodáshoz, öltözködéshez. Csökkent ítélőképesség: problémát okozhat ügyek intézése, pl. egy csekk kitöltése. Nyelvi zavarok: nem találja a szavakat, eltéveszti, ismételgeti azokat, elveszítheti a beszéd fonalát. Tájékozódási problémák: a beteg nem tudja az aktuális dátumot, eltévedhet, súlyosabb esetben a lakásán belül sem tud eligazodni, hozzátartozóit nem ismeri fel. Személyiségváltozás, hangulatzavarok, indítékzavar, agresszivitás, érzékcsalódások, téveszmék is előfordulhatnak. A betegség gyanúja esetén ajánlatos minél hamarabb orvoshoz fordulni. Ha a diagnózis Alzheimer-kór, a terápia elsősorban a tünetek csökkentésére irányul, ideértve az álmatlanságot, szorongást, depressziót. Emellett két olyan gyógyszercsoport is forgalomban van, amely a szellemi képességek romlásának lassítására adható, ezekkel főként korai stádiumban késleltetni tudjuk a betegség előrehaladását. A gyógyszeres kezelés mellett fontosak a betegeket gondolkodásra ösztönző beszélgetések, az emlékezés gyakorlása pl. fényképek nézegetésével, rejtvényfejtéssel vagy számolási feladatok megoldásával, a rendszeres mozgás, ami által javul a keringés és a fizikai erőnlét is. Fontos a nyugodt, de nem ingerszegény környezet. Az Alzheimer-kóros beteg ellátása mind fizikailag, mind érzelmileg komoly megpróbáltatás. A betegek és gondozóik is sok támogatást igényelnek szeretteiktől, s professzionális segítséget kaphatnak az egészségügyi és szociális ellátórendszertől. Dr. Garai Anna pszichiáter

13 A cisztás fibrózisról 13 A ritka betegségek közé tartozik, azok közül a leggyakoribb monogénesen öröklődő anyagcsere-betegség. Gyakorisága 1:2500 újszülött. Európában hozzávetőlegesen beteget érint, hazánkban mintegy 650 ismert, kezelt beteg van. Szinte csak a fehérbőrű, elsősorban a kaukázusi rasszt érinti. Afrikában ritka, Ázsiában gyakorlatilag nem ismerik. Dr. Gönczi Ferenc részlegvezető főorvos A különböző szervekben (tüdő, hasnyálmirigy, máj, belek, bőr) található külső elválasztású mirigyek a genetikai hiba miatt nagyon sűrű váladékot termelnek, így jellemzően sós a verejték, de az életkilátásokat a tüdő és az emésztőrendszer, elsősorban a hasnyálmirigy és a máj elváltozásai befolyásolják. A tüdő az ismétlődő fertőzések miatt károsodik, a hasnyálmirigyben, a májban cisztikus-fibrotikus-kötőszövetes átalakulás megy végbe. Minden szervet, ahol vannak külső elválasztású mirigyek, érint. Súlyossága részben a genetikai mutációtól függően változik, az enyhe formáktól a nagyon súlyos kórképekig. Kezelése komplex: alapvető a váladékoldás, a fertőzések leküzdése, a gyulladáscsökkentés, táplálkozásterápia (elsősorban emésztőenzimek pótlása, energiadús étrend), a megfelelő mozgásterápia, gyógytorna, és az évente akár többszöri kórházi kezelés elsősorban a légzőszervi tünetek gyakori heveny fellángolása miatt. A szerteágazó tünetek, szövődmények miatt számos orvosi szakterületet érint, a gondozáshoz felkészült szakemberek, jól felszerelt centrumok kellenek. Korábban már csecsemő- és kisgyermekkorban halálhoz vezetett, mára az utóbbi évtizedekben alkalmazott terápiás eljárások, eszközök, gyógyszerek fejlődésével jelentősen nőtt a várható élettartam, az átlagos életkor. Mégis nagy különbségek vannak az egyes régiókban az ellátást, a gyógyszerek hozzáférhetőségét, minőségét, szervezettségét illetően pl. Kelet- és Nyugat-Európában, de egyes országokban, országokon belül is. Épp ezért idén a WHO szeptember 8-át a cisztás fibrózis világnapjává nyilvánította, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, a laikus társadalom ismereteit tágítva. A döntéshozókat is arra késztetve: a rendelkezésre álló forrásokat úgy csoportosítsák, hogy a gyakran látókörön kívül rekedt ritka betegségekre, betegekre is jusson annyi pénz, figyelem, hogy lehetőleg ne érje őket mindennapi életük során hátrányos megkülönböztetés, s az egészséges élethez való alapvető emberi joguk minél teljesebben érvényesülhessen. E gondolat jegyében a kórházunkban gondozott cf-betegekkel, családjaikkal, a kis betegek közreműködésével jól sikerült, hangulatos világnapi rendezvényt tartottunk a betegeket gondozó, ellátó szakemberekkel. A megemlékezést a következő években is megrendezzük. Főorvos úrnak november 5-én Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Pro Sanitate díjat adományozott. Szívből gratulálunk!

14 14 Az öltő költő Már magazinunk első számában köszöntötte az olvasókat Emlékmás c. versével, s most mi faggattuk emlékeiről meg egy s másról dr. Balázs J. Endrét, a Kenézy-kórház baleseti sebészét, vagyis az öltő költőt ahogy egy újságíró nevezte őt. Több mint 25 évvel ezelőtt kezdődött költészet iránti rajongása, még orvostanhallgatóként: a végzős egyetemisták évkönyvében debütált írásával. A bemutatkozás sikeres volt, a barátok, ismerősök biztatására pedig folytatta az írást között oly sok művet vetett papírra, hogy azok könyvvé érettek. Végül a kiadó 1995-ben jelentette meg Életszagú büdöskék c. kötetét. A nagyobbik lányom augusztus elején született meg, a könyv pedig augusztus 20-a körül látott napvilágot. Így számomra ez dupla születésnap volt A kötet megjelenése egyszersmind egy barátság és egy hűséges munkakapcsolat kezdete is lett: e könyvkiadó munkáinak gondozójává és jó barátjává is vált az évek alatt. Ahogy ő fogalmaz: öt kötet megjelenése után tudja, hogy verseivel kapcsolatban úgymond kik fogják az adást. Művei befogadásához kell egy fajta humorérzék, intelligenciaszint, irodalmi érdeklődés akikben ezek megvannak, azok értik, érzik, szeretik műveit. Minden versében van egy kis szatíra, egy kis humor, melyek az egyéniségéből is fakadnak. Csak humorral tud élni és alkotni is. Így születtem, humorral vallja, s költőként is arra törekszik, hogy versei kerek egész történetek legyenek, egy kis csattanóval, tanulsággal a végén, hisz szerinte a vers ezektől az ismérvektől lesz igazán érdekes. Az öltő költő titka, hogy csak akkor ír, amikor kedve, ihlete van hozzá, de amikor nem alkot, akkor sem pihen. Sokfelé járok, sokféle emberrel találkozom, sokféle dolog érint meg. Folyamatosan gyűjtöm és elraktározom az élményanyagokat. Baleseti sebészként rendkívül elfoglalt, a versíráshoz azonban nyugalom, lelki elmélyülés kell. Vannak olyan papírra vetett versek is, amelyeket csak több év után vettem elő a fiókból és akkor fejeztem be. De úgy érzem s olvasóim részéről a visszajelzés is az hogy írásaim úgymond kortalanok: üzenetei mindig aktuálisak. Legutóbb például a Popcorn John c. könyve jelent meg Petőfi Sándor János vitéz c. elbeszélő költeményének modernizált változataként, melyből barátai irodalmi műsort készítettek. Hiszi: kell, hogy az embert homlokon csókolja a múzsa. S akik jobban megfigyelik őt, azok e rúzsfoltok nyomait is felfedezhetik rajta H.E.

15 Ég, szúr a szeme, könnyen elfárad, d, esetleg könnyezik? Ezek a szemszárazság tünetei lehetnek. Válassza a panaszainak megfelelő Systane készítményt a világ vezető szemészeti cégétől!* 30x0,7 ml fiolákban Égő, szúró, fáradt, irritált, érzékeny szemre Kontaktlencsével is használható** Felbontás után 6 hónapig felhasználható** Hideg, szeles időben fellépő fokozott könnyezés megakadályozására Felbontás után 6 hónapig felhasználható Közepesen súlyos és súlyos szemszárazságra Cseppenthető gél, éjjel-nappal használható Felbontás után 3 hónapig felhasználható Gyógyászati segédeszköz. Alcon Hungária Kft Budapest, Bartók Béla út / november * IMS Health Globaltrack, latest data, value and unit, 2013 Jun. ** Többadagos kiszerelés Egyadagos kiszerelés: felbontást követően azonnal felhasználandó. A KOCK ÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

16 16 A szeretet egészsége Ha igazat adunk S. Kierkegaardnak, aki úgy fogalmaz: Az élet tragédiája, hogy az életet előre éljük, és utólag leszünk okosak, akkor a közelgő szeretetünnep kapcsán el kell gondolkodnunk: milyen a mi szeretetünk?! Önzés, érdek, haszon? Mert sokszor ezt is annak nevezzük. A lelki betegségek diagnózisa, leegyszerűsítve két kérdés: tudok-e én szeretni, illetve szerethető vagyok-e? Ha bármelyik kérdésre nem a felelet, akkor ezt megsínyli az életünk. Milyen az egészséges szeretet? A szeretet sok dolog egyszerre, de nem olyasmi, ami megmérhető, eladható vagy megvehető. Csak önként lehet adni és kimutatni. Nem lehet rabul ejteni, fogva tartani, mert leláncolni sem lehet. Különböző mértékben jelen van mindenkiben és mindenben, csak arra vár, hogy felismerjék és kibontakoztassák. Az ember lényegéhez tartozik, mert az ember lényege és a szeretet egy és ugyanaz. Nincsenek különféle szeretetek. Szeretetből csak egy van, noha léteznek különböző szintjei. A szeretet bizakodó, elfogadó, alapja a feltétel és garancia nélküli hit. A szeretet türelmes és vár, de várakozása cselekvő, nem passzív, hiszen folyamatosan felkínálja magát a kölcsönös felismerésben és önátadásban. A szeretet spontán: ott van az örömben, a szépségben, az igazságban, sőt még a könnyekben is. A pillanatban él, nem merül el a tegnapban, nem sóvárog a holnap után. A szeretet maga a jelen. (Leo F. Buscaglia) Hajlamosak vagyunk rá, hogy szeretetnek csak az elfogadó, átölelő, megértő melegséget nevezzük, az ún. anyai szeretetet. Biztonságban legyünk. Erre vágyunk. Pedig a szeretetnek van egy másik oldala is, a szeretet egész mivoltához, egészségéhez hozzátartozik az apai szeretet is, amely elvár, követel, feltételeket támaszt, de közben mutat, felfedeztet. Nem nézi hátradőlve a végletes tolerancia nevében, hogy elrontsam, tönkre tegyem az életemet. Aki okos, kevesebbet téved. Aki gyakorol, jártas lesz. A szeretet nem mennyiség, hanem minőség. A karácsony, Krisztus születése, az Isten szeretete gyógyítson mindnyájunkat. Áldott ünnepet, jó egészséget és boldog új évet! Laczkó Zsolt katolikus kórházlelkész Kellemes karácsonyi ünnepeket, boldog új évet és jó egészséget kíván minden kedves olvasónak a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet vezetősége!

17 ORTOPÉD CIPŐ KÉSZÍTÉS EGYEDI MÉRET UTÁN RÖVID HATÁRIDŐVEL INGYENES ORTOPÉD SZAKORVOSI RENDELÉS EGYEDI TALPBETÉT KÉSZÍTÉS SZÁMÍTÓGÉPES LÁBVIZSGÁLAT ALAPJÁN GYÓGYPAPUCSOK FORGALMAZÁSA EGYEDI TALPBETÉTTEL Debrecen, Mester u. 4. Tel.: 52/ Mobil: 30/

18 Uniós támogatásból egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok valósultak meg a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet munkavállalói részére A Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet (a Nagyerdei Gyógyászati Kft. jogutódja) ,- Ft viszsza nem térítendő támogatást nyert a TÁMOP Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. Célunk volt az egészséges munkahelyi környezet kialakítása munkatársaink számára. Az előzetes felmérésből kiderült: szervezetünk munkatársai nyitottak, érdeklődők az egészséges életmód iránt, a mindennapokban szükségesnek érzik a szekértői támogatást, véleményt. Kollégáink a mindennapi munkavégzés során igen nagy stressznek vannak kitéve, amit a mozgásszegény életmód súlyosbít. A projekt során ezen pontokra fókuszálva valósítottunk meg életmódprogramokat egészséges táplálkozás, lelki egészség és stresszkezelés, laikus önsegítő csoport és rendszeres testmozgás témakörben, melyeknek részét képezték szervezeti és egyéni szintű programelemek, szűrővizsgálatok is. A következő témakörökben valósítottunk meg komplex életmódprogramot: Stresszkezelési klub, elsősegélynyújtó-előadások, egészséghét, egészségügyi állapotfelmérés, sportfoglalkozások, laikus önsegítés. Intézményünk stratégiája szerves részévé kívánja tenni az alkalmazottak egészségvédelmét, így a projektidőszak után is folytatjuk a megkezdett programokat, kezdeményezéseket. Lehetőség szerint új programokat is indítunk e területeken. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg. Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet 4031 Debrecen, Bartók Béla út A kiadványban megjelenő hirdetések tartalmáért a hirdető vállalja a felelősséget. Az általunk elkészített grafikai munkák felhasználása írásos jóváhagyás nélkül nem engedélyezett. Az esetleges nyomdai hibákért felelősséget nem vállalunk. impresszum Egészségére! A Kenézy Gyula Kóház és Rendelőintézet ingyenes magazinja. Megjelenik negyedévente. Kérhetik a Betegfelvételi Irodától és munkatársainktól. Felelős kiadó: Dr. Lampé Zsolt, főigazgató Szerkesztő: Dr. Takácsné Kóródi Judit A szerkesztő munkatársa: Harmati Edina Anyanyelvi lektor: Arany Lajos Szerkesztőség: 4031 Debrecen, Bartók Béla út Telefon: 52/ /1351, Fax: 52/ Hirdetésszervezési, tördelési és grafikai munkák: M3G Kft. Telefon: 20/ Grafikus, tördelőszerkesztő: ifj. Romhányi Zsolt Megjelenik példányban. Nyomda: Kapitális Nyomda, Debrecen ISSN

19 MAGNEGOLD vesekőmegelőzés A MAGNEGOLD kapszula egy olyan magyar fejlesztésű termék, amelynek összetevőit úgy állították össze, hogy egyszerre segíthet a vesekő kialakulásának megelőzésében, illetve a már meglévő vesehomok ürülése során jelentkező görcsök és hányinger enyhítésében. MAGNEGOLD jól ismert hatóanyagai és azok hatásmechanizmusa a szervezetre: Aranyvessző: vízhajtó, gyulladáscsökkentő hatású. Magnézium: görcsoldó, gátolja a calcium-oxalat kristályok kialakulását a vizeletképző rendszerben, vizeletben. B6 vitamin: enyhíti a hányingert, fokozza a magnézium hatását, és szintén hatással van a calcium-oxalat anyagcserére. Megrendelés: Telefon: (06-30)

Fejlesztések a korszerűbb betegellátásért

Fejlesztések a korszerűbb betegellátásért Egészségére! magazin III. évfolyam 3. szám 2013. szeptember Fejlesztések a korszerűbb betegellátásért MRI-beruházás a Kenézykórházban Az egyesített pszichiátriai ellátásról A családok szolgálatában A Kenézy

Részletesebben

Az oktatás. magazin. és a gyógyítás közös malmában. A mesterséges fertőzés. Ambuláns sebészeti beavatkozások

Az oktatás. magazin. és a gyógyítás közös malmában. A mesterséges fertőzés. Ambuláns sebészeti beavatkozások Egészségére! magazin III. évfolyam 1. szám 2013. március Az oktatás és a gyógyítás közös malmában A mesterséges fertőzés Ambuláns sebészeti beavatkozások Az Egészségügyi Háttérszolgáltató Zrt. ingyenes

Részletesebben

Korai fejlesztés fontossága a gyermekrehabilitációban

Korai fejlesztés fontossága a gyermekrehabilitációban Egészségére! magazin II. évfolyam 4. szám 2012. december Korai fejlesztés fontossága a gyermekrehabilitációban Jól szervezett iskolafogászat Porckopás kezelése Az Egészségügyi Háttérszolgáltató Zrt. ingyenes

Részletesebben

Egészségére! magazin. Találkozzunk a Szív Napján! Sürgősségi szemészeti ellátás. Táplálkozási tanácsok. 2014. szeptember 28.

Egészségére! magazin. Találkozzunk a Szív Napján! Sürgősségi szemészeti ellátás. Táplálkozási tanácsok. 2014. szeptember 28. Egészségére! magazin Találkozzunk a Szív Napján! 2014. szeptember 28. IV. évfolyam 3. szám 2014. szeptember Sürgősségi szemészeti ellátás Táplálkozási tanácsok A címlapon: dr. Bedő Zoltán Batthyány-Strattmann

Részletesebben

Súlyos kérdések 2011/2. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával. A Tudomány Kiadó betegtájékoztató lapja

Súlyos kérdések 2011/2. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával. A Tudomány Kiadó betegtájékoztató lapja 2011/2 A Magyar Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával Betegség-e az elhízás? Súlyos kérdések A Tudomány Kiadó betegtájékoztató lapja A Tudomány Kiadó kiadványa a Magyar Társaság

Részletesebben

orvosát, gyógyszerészét...

orvosát, gyógyszerészét... ? kérdezze! orvosát, gyógyszerészét... INTERJÚ Erős Antóniával az idei terveikről 25 2012. június I. évfolyam/1. szám 390 Ft KÖZVÉLEMÉNY A fiatalok és a dohányzás... 5 GYÓGYSZEREKRŐL Milyen alapszabályokra

Részletesebben

MAGAZIN. hivatalos magazinja. információ egészségeseknek és betegeknek a rákról. A magazin tartalmából: IV. évf. 2. szám 2013.

MAGAZIN. hivatalos magazinja. információ egészségeseknek és betegeknek a rákról. A magazin tartalmából: IV. évf. 2. szám 2013. IV. évf. 2. szám 2013. április RákVolt információ egészségeseknek és betegeknek a rákról MAGAZIN A magazin tartalmából: Prof. dr. Simon Tamás Fiatalokat is fenyeget a rák Illyés András Aki időt nyer, életet

Részletesebben

Beköszöntõ. Kedves Kollégák, kedves Betegeink, tisztelt Olvasó!

Beköszöntõ. Kedves Kollégák, kedves Betegeink, tisztelt Olvasó! 2008. december Interjú a Fôigazgatóval Bemutatkozik II. Belgyógyászati Osztály Onkológiai Osztály Nôvérek a nôvérekért Kitüntetett munkatársaink Hírek Tartalomjegyzék Beköszöntõ 3 Interjú Dr. Pintérné

Részletesebben

Kedves Olvasóink! szerepvállalása mellett. Abban már régóta egyetértenek az egészségügy szereplői, Ebből a néhány mondatból is világossá

Kedves Olvasóink! szerepvállalása mellett. Abban már régóta egyetértenek az egészségügy szereplői, Ebből a néhány mondatból is világossá Az együttműködés lehetőségei 2 Kedves Olvasóink! A hírek alapján megint jelentős változás előtt áll az egészségügy. Az alapvető változás az intézmények együttműködésében, együtt dolgozásában lesz tapasztalható

Részletesebben

magazin A védőnő mint hungarikum Újjászülető szülészet Mozgás receptre Az Önkormányzati Egészségügyi Holding Zrt. ingyenes magazinja

magazin A védőnő mint hungarikum Újjászülető szülészet Mozgás receptre Az Önkormányzati Egészségügyi Holding Zrt. ingyenes magazinja Egészségére! magazin II. évfolyam 1. szám 2012. március A védőnő mint hungarikum Újjászülető szülészet Mozgás receptre Az Önkormányzati Egészségügyi Holding Zrt. ingyenes magazinja 2 Terápiahűség A terápiás

Részletesebben

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum ismeretterjesztő lapja VIII. évfolyam 4. szám 2011. tél Ingyenes kiadvány

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum ismeretterjesztő lapja VIII. évfolyam 4. szám 2011. tél Ingyenes kiadvány A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum ismeretterjesztő lapja VIII. évfolyam 4. szám 2011. tél Ingyenes kiadvány A TARTALOMBÓL: Élettudósé a Debrecen-díj Protonterápiás centrum Debrecenben

Részletesebben

RákVolt MAGAZIN. hivatalos magazinja. információ egészségeseknek és betegeknek a rákról. A magazin tartalmából: III. évf. 1. szám 2012.

RákVolt MAGAZIN. hivatalos magazinja. információ egészségeseknek és betegeknek a rákról. A magazin tartalmából: III. évf. 1. szám 2012. III. évf. 1. szám 2012. február RákVolt információ egészségeseknek és betegeknek a rákról MAGAZIN A magazin tartalmából: Prof. dr. Simon Tamás Kergessük el a rákot Illyés András Tünetmentes állapot tüdőrákban

Részletesebben

A Mi Kórházunk. Betegeink között a Sebészeten. Egy nap a fõmûtõsnõ életében. Exkluzív riport Kovács Katival. Segíthetünk? Bibliai egészségmegõrzés

A Mi Kórházunk. Betegeink között a Sebészeten. Egy nap a fõmûtõsnõ életében. Exkluzív riport Kovács Katival. Segíthetünk? Bibliai egészségmegõrzés A Mi Kórházunk a Fõvárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Rendelõintézet magazinja Betegeink között a Sebészeten Egy nap a fõmûtõsnõ életében Exkluzív riport Kovács Katival Segíthetünk? Bibliai egészségmegõrzés

Részletesebben

A mi. Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánunk valamennyi Kedves Olvasónknak! és Egyetemi Oktató Kórház Információs Lapja.

A mi. Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánunk valamennyi Kedves Olvasónknak! és Egyetemi Oktató Kórház Információs Lapja. A mi Lapunk Borsod-Abaúj Z - emplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Információs Lapja XVIII. évfolyam 3. szám 2012. december Lapunk TARTALOM Kitüntetettjeink 5 évtized példamutató munkássága Beszélgetés

Részletesebben

Derült égből fronthatás 2010/2. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával

Derült égből fronthatás 2010/2. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával 2010/2 A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával Az időjárás jelentése Derült égből fronthatás A Tudomány Kiadó ingyenes betegtájékoztató lapja FORMOLINE L112

Részletesebben

I. é v f o l y a m 3. s z á m 2 0 0 5 d e c e m b e r

I. é v f o l y a m 3. s z á m 2 0 0 5 d e c e m b e r Tartalom I. é v f o l y a m 3. s z á m 2 0 0 5 d e c e m b e r Kedves Olvasó! Ismerjük meg! Mi is az osteoporosis? Dr. Tamási László 2 Csont és Ízület Évtizede Dr. Bálint Géza 5 Az osteoporosis centrumokról

Részletesebben

PIRULA MIKULÁS-ÜNNEPSÉG DR. RALOVICH ZSOLT A KÓRHÁZ FEJLESZTÉSEIROL BETEGELÉGEDETTSÉGI FELMÉRÉS BEMUTATKOZIK AZ INTENZÍV OSZTÁLY

PIRULA MIKULÁS-ÜNNEPSÉG DR. RALOVICH ZSOLT A KÓRHÁZ FEJLESZTÉSEIROL BETEGELÉGEDETTSÉGI FELMÉRÉS BEMUTATKOZIK AZ INTENZÍV OSZTÁLY 2014/6. SZÁM A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelointézet 2 havonta megjeleno lapja AZ ÖN EGÉSZSÉGE A MI HIVATÁSUNK DR. RALOVICH ZSOLT A KÓRHÁZ FEJLESZTÉSEIROL BETEGELÉGEDETTSÉGI FELMÉRÉS BEMUTATKOZIK

Részletesebben

GYÓGYHÍR. magazin. 7 tipp

GYÓGYHÍR. magazin. 7 tipp www.dimag.hu GYÓGYHÍR 2013. november VIII. évfolyam 11. szám Digitális változat www.gyogyhir.hu magazin 7 tipp étvágytalanság ellen Megelőzés Mit tehetünk az influenza ellen? Sorozat Változó kor a nőknél

Részletesebben

A mozgás szerepe 2011/1. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával. A Tudomány Kiadó betegtájékoztató lapja

A mozgás szerepe 2011/1. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával. A Tudomány Kiadó betegtájékoztató lapja 2011/1 A Magyar Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával Idősebbek is elkezdhetik A mozgás szerepe A Tudomány Kiadó betegtájékoztató lapja Együtt erősebbek vagyunk 2010 2011 Páciensoktatási

Részletesebben

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum ismeretterjesztő lapja III. évfolyam 3. szám 2006. ősz Ingyenes kiadvány

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum ismeretterjesztő lapja III. évfolyam 3. szám 2006. ősz Ingyenes kiadvány A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum ismeretterjesztő lapja III. évfolyam 3. szám 2006. ősz Ingyenes kiadvány A tartalomból: Egészségesebb nemzedékért épül az Auguszta Erős mag a Neonatológiai

Részletesebben

SMs üzenet. SM-centrum bemutató: a szolnoki Hetényi Géza Kórház. amik rajtad állnak. A mozgáskorlátozottak. lakásátalakítási támogatásáról

SMs üzenet. SM-centrum bemutató: a szolnoki Hetényi Géza Kórház. amik rajtad állnak. A mozgáskorlátozottak. lakásátalakítási támogatásáról SMs üzenet INFORMÁCIÓS MAGAZIN SM-centrum bemutató: a szolnoki Hetényi Géza Kórház amik rajtad állnak A mozgáskorlátozottak lakásátalakítási támogatásáról 2005. tavasz elérhetõségeink Internet: www.smsuzenet.hu

Részletesebben

Tartsa látótérben! 2011/3. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával

Tartsa látótérben! 2011/3. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával 2011/3 A Magyar Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával A szélütésről Tartsa látótérben! A Tudomány Kiadó betegtájékoztató lapja Együtt erősebbek vagyunk 2010 2011 Páciensoktatási

Részletesebben

magazin Központban a rehabilitáció Az olimpia jegyében interjú stefanek gertrúddal Dietetikus receptre? Éljen jó szívvel!

magazin Központban a rehabilitáció Az olimpia jegyében interjú stefanek gertrúddal Dietetikus receptre? Éljen jó szívvel! Gyógyhír III. évfolyam 9. szám 2008. szeptember magazin Az olimpia jegyében interjú stefanek gertrúddal Éljen jó szívvel! Dietetikus receptre? Központban a rehabilitáció Ezt a Gyógyhír magazint mi ajándékoztuk

Részletesebben

A Mi Kórházunk. Betegeink között a Központi Röntgen Osztályon. A Rendészeti Osztály vezetõjének egy napja. Megújult a gyógyszertárunk

A Mi Kórházunk. Betegeink között a Központi Röntgen Osztályon. A Rendészeti Osztály vezetõjének egy napja. Megújult a gyógyszertárunk A Mi Kórházunk a Fõvárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Rendelõintézet magazinja Betegeink között a Központi Röntgen Osztályon A Rendészeti Osztály vezetõjének egy napja Megújult a gyógyszertárunk

Részletesebben

Magasvérnyomásés vesebetegség 2009/1. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával

Magasvérnyomásés vesebetegség 2009/1. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával 2009/1 A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával Béres Alexandra edzéstanácsaival Vese Világnap Magasvérnyomásés vesebetegség A Tudomány Kiadó ingyenes betegtájékoztató

Részletesebben

Szűrőprogramok 2010/4. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával

Szűrőprogramok 2010/4. A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával 2010/4 A Magyar Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával Ki vizsgál? Szűrőprogramok A Tudomány Kiadó ingyenes betegtájékoztató lapja FORMOLINE L112 Az élet célja semmi más Fogyjon

Részletesebben

50ETI-BEN. Köszöntő. Tartalom. øtinfo 2012. június 1. Köszöntõ

50ETI-BEN. Köszöntő. Tartalom. øtinfo 2012. június 1. Köszöntõ Köszöntő Köszöntõ Tartalom ÉV AZ Kedves Olvasók! A múlt utat mutat a jövő felé indítják gondolataikat a Szerkesztők az ETI 50. évfordulójának alkalmából soron következő cikkben. Nagy elődeinkre Deme Saroltára

Részletesebben

A MI KÓRHÁZUNK. Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-budai Egyesített Kórházai. 2009. december

A MI KÓRHÁZUNK. Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-budai Egyesített Kórházai. 2009. december A MI KÓRHÁZUNK Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-budai Egyesített Kórházai 2009. december Évzáró interjú a Főigazgató asszonnyal Semmelweis-díj Jánosi professzornak Bemutatkozik az Általános

Részletesebben

A DE OEC III. sz. Belgyógyászati Klinika Autoimmun Betegegyesületének kiadványa

A DE OEC III. sz. Belgyógyászati Klinika Autoimmun Betegegyesületének kiadványa Autoimmun A DE OEC III. sz. Belgyógyászati Klinika Autoimmun Betegegyesületének kiadványa 3. szám 2012/1 Szív és érrendszeri betegségek szisztémás autoimmun kórképekben Dermatomyositis és polymyositis

Részletesebben