100 éves. magazin. a Városi Tüdőgondozó. Az Alzheimer-kór tünetei. Az öltő költő. A Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet ingyenes magazinja

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "100 éves. magazin. a Városi Tüdőgondozó. Az Alzheimer-kór tünetei. Az öltő költő. A Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet ingyenes magazinja"

Átírás

1 Egészségére! magazin III. évfolyam 4. szám december 100 éves a Városi Tüdőgondozó Az Alzheimer-kór tünetei Az öltő költő A Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet ingyenes magazinja

2 Megnyitott a DaLilla Optika! Kiváló minőség, megbízhatóság, kedvező árak! Kihagyhatatlan nyitási akciók: Ahány éves, annyi % kedvezményt biztosítunk a keret árából! Multifokális lencsék 25-30% kedvezménnyel! Látásvizsgálat Szemüvegkészítés Szemüvegek javítása Kontaktlencsék és kiegészítők forgalmazása Szaktanácsadás Egészségpénztári kártyák, Erzsébet-utalványok elfogadóhelye Nyitva tartás: Hétfőtől-Péntekig 8:30 18:00 dalillaoptika@gmail.com Telefon: 30/ , 30/ Várjuk szeretettel a Bethlen u. 16. sz. alatti üzletünkben, a Rendelőintézettel szemben.

3 Egy kőműves a város életében 3 A szabadkőművesség célja a közerkölcsiség, művelődés, a felebaráti szeretet terjesztése, gyakorlása volt. E többé-kevésbé titokzatosságba burkolt, emberi szabadságjogokért küzdő mozgalom tagja, vezető személyisége volt Kenézy Gyula, kinek közjóért folytatott munkássága nagymértékben hozzájárult Debrecen tudományos és kulturális értelemben vett felemelkedéséhez. A 19. század végén a Magyarországi Szimbolikus Nagypáholy égisze alatt országszerte számos páholy működött. A Debreceni Haladás páholy tagja és nagymestere volt Kenézy, egészen az Kőrösi Csoma Sándor páholyba való kiválásáig, 1914-ig. Ez utóbbiban 1920-ig, a szabadkőművesség rendeletben történő feloszlatásáig tevékenykedett. Mi a szabadkőművesség? teszi fel a kérdést Kenézy a nagyközönség számára tartott előadásában: a szabadkőművesség emberek szövetsége míg lesz ember, akinek a hátrányára lehet a származása, meggyőződése, vallása: addig szabadkőművesség is lesz. A tenni akarás, a magasztos célok embere volt. Erős szociális érzékenysége arra kötelezte, hogy aktív részese, alakítója legyen Debrecen közügyeinek. Orvosi és bábaképzői igazgatói feladatai mellett számos egyesület, egylet életében tevékenyen közreműködött. Egy lépéssel megelőzte kortársait az újítások értékének felismerésében. Teljes odaadással küzdött a nők s gyermekeik jogaiért, szentül hitt a gondolati és lelkiismereti szabadságban, elutasította a társadalmi s faji diszkrimináció minden fokát. A szabadkőművesek kötelessége, hogy minden téren megalkuvást nem ismerve küzdjenek az előítéletek és előjogok ellen. Leghatalmasabb és egyúttal biztos fegyver e két ellenség ellen a felvilágosítás Ennek eszköze a tanítás. Kenézy kiemelkedő szerepet játszott a város oktatásának felvirágoztatásában. Hosszas küzdelem után Debrecenben orvosi karral rendelkező egyetem létesült. A felsőoktatás kiterjesztése mellett fontosnak tartotta a társadalom alsóbb rétegeinek oktatását. Kezdeményezője volt az ingyenesen látogatható szabadiskolának ott számos alkalommal maga is előadásokat tartott, nagy sikerrel. Kenézy professzor egy azok közül a történelmi személyek közül, akik a társadalom előremozdításáért törekedtek. Korszakának újító személyisége volt, eszmei céljai, tettei nélkül Debrecen kulturális, tudományos élete s városképe sokkal szerényebb volna. Győrfi Lajos történész, muzeológus (A grafikát Győrfi Ádám készítette.)

4 4 100 éves a debreceni Tüdőgondozó Száz esztendővel ezelőtt kezdődött meg Debrecenben a tüdőbetegek gyógyulásáért vívott harc, és a munka a jelenben is tovább folytatódik, hisz az orvoslás hivatás. A Debreceni Kerületi Munkásbiztosító Pénztár mind a pénztártagok, mind a szegény sorsú tüdőbetegek gondozására 1913-ban tüdőbeteg-gondozó intézetet hozott létre a Petőfi tér 7. szám alatt, a Pénztár épületében. A tüdőbetegek gondozása elsősorban a betegek elkülönítéséből, fertőtlenítéséből, szociális helyzetük javításából, a legszükségesebb vizsgálatok elvégzéséből állt. A tuberkulózis elleni harc szempontjából 1913 más okból is jelentős: a debreceni Auguszta Szanatórium építésének megkezdésével lényegében egyszerre indulhatott el a gümőkóros betegek gondozása és gyógyintézeti kezelése. A tuberkulózis gyógyítására azonban ekkor még igen kevés lehetőség volt. A húszas évek végére oly mértékben megnőtt a nincstelen tüdőbetegek száma, hogy szükségessé vált egy városi gondozóintézet létrehozása, melyet a Debreceni Közjótékonysági Egyesület, a népjóléti és munkaügyi miniszter, valamint Debrecen Királyi Város Tanácsa finanszírozott. Már 1937 januárjában a Belügyminisztérium leiratában megállapította: a Tüdőgondozó Intézet elhelyezése tarthatatlan, mert egyebek mellett a váró- és rendelőhelyiségek szűkek, a röntgen a rendelőhelyiségtől kb percnyire van elhelyezve, ahol viszont a betegeknek megfelelő várószoba nem áll rendelkezésére. Az új intézet előbb a Meszena, majd január 1-jével a volt Bábaképző Intézet Budai Ézsaiás utcai telephelyén működött, melyben a negyvenes évek elején fekvőbeteg-részleget is kialakítottak. A második világháború nem kímélte a tüdőgondozó épületét és berendezési tárgyait sem október 19-én a román csapatok beköltöztek az intézet épületébe, és egy román egészségügyi kórházat helyeztek el. Két hónapi ott-tartózkodás után a román kórházi

5 5 osztag úgy a Tüdőbeteggondozó Intézet, mint a Tüdőotthon teljes felszerelését magával vitte olvasható ki korabeli levelekből március 1-jén az intézet először az Auguszta Szanatóriumba, majd január 15- én a Dégenfeld (későbbi néven Tótfalusi, ma Dósa nádor) tér 2. szám alatti szegénybeteg-rendelőbe települt át. Röntgen-készüléket azonban csak néhány hónap múlva tudtak beszerelni. Az ötvenes évek elején a közigazgatás átszervezésével Debrecen megyei jogú várossá minősült, egészségügyi intézményei megyei hatáskörbe kerültek végén a Kossuth utca 11. szám alatt az országban az elsők közt létrejöhetett a Városi Tüdőszűrő és BCG-állomás, megindulhatott a gépi szűrés. Lehetővé vált, hogy mind a röntgenátvilágítás, mind a rétegfelvételek készítése helyben történjen meg ben megjelent egészségügyi minisztériumi rendelet alapján a tüdőbeteg-gondozó intézetek feladatkörébe utalta a krónikus, nem tbc-s tüdőbetegek ellátását is. Ez a betegforgalom rendkívüli mértékű növekedését eredményezte. Halaszthatatlanná vált tehát a tüdőgondozó intézet helyzetének rendezése. A Simonyi út 1. szám alatt jelölték ki a tüdőgondozó intézet telephelyét. A felújítás 1975 nyarán fejeződött be. Öt orvosi rendelőt, laboratóriumot, korszerű röntgent, megfelelő szociális helyiségeket alakítottak ki, korszerű röntgenkészülékek, légzésfunkciós és EKGkészülékek álltak rendelkezésre ban tovább bővült az ellátás profilja: elkezdték a tüdőszűrésen megjelenő lakosok vérnyomásának ellenőrzését, a kiemelteket pedig a háziorvosokhoz irányították, továbbá december 1-jén kezdődött a év közötti nők manuális emlőszűrése ben a Dohányzásról való leszokást segítő szakrendelés, 1998-tól pedig az allergológiai szakrendelés kezdte el működését. A tüdőgondozóban 2000-től, a tüdőszűrő-állomáson pedig 2001-től digitális röntgenkészülék működik. A tüdőszűrő- és a gondozóintézet ban egy korszerűen felújított épületben, egymás mellé került a Jerikó utcai telephelyen. A Simonyi úti intézmény sok orvosnak és szakdolgozónak volt mintegy második otthona, a lakosság ismerte, megszerette az ott dolgozókat, és talán még mindig vannak olyanok, akiknek a Simonyi úton sétálva eszükbe jut az ott működött Tüdőgondozó. Harmati Edina (Köszönetet mondunk Dr. Jankó Erzsébet főorvosnak, hogy a tüdőszűrő- és gondozó történetét összegyűjtötte és rendelkezésünkre bocsátotta.)

6 180 m 2 -en exkluzív női-férfi divatáruk és lábbelik kaphatók. PREGO PAPUCSOK ÉS KO-GO HÁLÓRUHÁK A LEGKEDVEZŐBB ÁRON. Tükör divat, nem csak fiataloknak! Bethlen u (A nagy OTI-val szemben) Tel.: 06/ Gyermek- és babafotózás -Esküvő fotózás -Exkluzív fotókönyv készítés Minőségi fotók, professzionális technikával. Tel.: Debrecen, Akadémia u balazsfoto.hu azsfoto.hu lazsfot Az egyik legszebb karácsonyi ajándék, szülőknek és nagyszülőknek egyaránt!

7 4026 Debrecen, Egymalom utca 3. Bejelentkezés: 52/ Egyedi méretre készített ortopéd- és diabéteszes lábbelik Számítógépes lúdtalpbetétek Kézzel varrott férficipők készítése méretre Szupináló gyermek bőrcipők készítése Nyitva: Hétfőtől Péntekig 7 16 óráig Ingyenes ortopéd orvosi vizsgálat: Dr. Bulyovszky Lilla: Kedd Csütörtök Dr. Mizsák Lajos: Péntek Gyógyászati segédeszköz bolt 4026 Debrecen, Bethlen utca (A rendelőintézet földszintjén.) Ortopéd cipők gyártása Szupináló gyerek cipő forgalmazása Vényre felírt segédeszközök kiszolgálása Lúdtalpbetétek, sarokékek vérnyomás és vércukormérők forgalmazása Birkenstock papucsok és klumpák forgalmazása Nyitva: hétfőtől péntekig 8 16 óráig.

8 8 Allergiás eredetű kórképek kezelése a Tüdőgondozó Intézetben Az allergiás megbetegedések világszerte, így hazánkban is egyre gyakrabban okoznak különböző panaszokat, amelyek hoszszú távon rontják az életminőséget. A legismertebb és leggyakoribb a szénanátha, az allergiás rhinitis. Gyakoriságát hazánkban százalékra becsülik, de ez a szám folyamatosan növekszik. A modern orvoslás évtizedeiben a Debreceni Orvostudományi Egyetem Immunológiai Tanszéke és a Tüdőgyógyászati Klinika hazánkban élenjáró szerepet vállalt az allergiás és immunológiai kórképek kutatásában, kivizsgálásában és kezelésében. Irányelveik alapján csaknem húsz éve végzik a debreceni Tüdőgondozó Intézetben a légúti allergiás, asztmás betegek gondozását. A panaszok megbeszélése és a fizikális vizsgálat után kiegészítésként légzésfunkciós vizsgálatot végzünk, mellkasröntgen-felvételt készítünk. Allergiás rhinitis gyanúja esetén speciális bőrteszt, Prick-teszt készül. Erős tünetek, bizonyos gyógyszerek szedése vagy a légzésfunkciós vizsgálat eltérése miatt nem végezhető el a teszt, ilyenkor a szérumból immunglobulin meghatározás (IgE) történik. A légúti allergiákon túl az étel- és bizonyos vegyszerek elleni allergiák kivizsgálását is végezzük. A tünetek és vizsgálati leletek alapján egyénre szabottan gondozzuk és kezeljük a pácienseinket. A szakorvosi javaslatot életmódbeli tanácsokkal is kiegészítjük, hogy a betegeink aktív részesei lehessenek saját gyógyulásuknak. Rendszeresen ellenőrizzük betegeink állapotát és a kezelés hatásosságát. A Kenézy Gyula Kórház és az Egészségügyi Járóbeteg Központ 2013 áprilisban egyesült. A járó- és fekvőbeteg részleg funkcionális egységgé alakult. Gondozott betegeink részére komplexebb diagnosztikus és terápiás ellátást tudunk nyújtani a fekvőbeteg háttér segítségével. A Tüdőgondozó Intézetben működő Allergológiai Szakrendelés széles profilúvá fejlődött. A Klinikai Farmakológia, Infektológia és Allegológia Intézet részeként az allergiás eredetű megbetegedések bőrgyógyászati, gastroenterológiai, esetleg infektológiai hátterének vizsgálatát is biztosítja pácienseinek. A Debreceni Városi Tüdőgondozó idén 100 esztendős. Büszkék vagyunk arra, hogy szakmai tevékenységünk az allergológiával bővült és ellátott betegeink elégedetten és gyógyultan távoznak rendeléseinkről. Bátran mondhatjuk, hogy az évtizedek folyamán a Tüdőgondozó Intézetben dolgozó orvosok és asszisztensek munkája példás volt; mind a betegek, mind a nagy múltú és jó hírű Tüdőgondozó Intézet iránti elkötelezettségük töretlen. Dr. Keszthelyi Réka részlegvezető főorvos

9 A tüdőszűrés szerepe a tbc visszaszorításában 9 A tuberculosis fertőző megbetegedés, amelyet a Robert Koch által 1882-ben felfedezett Mycobacterium tuberculosis okoz. Elsősorban cseppfertőzés útján terjed, a tüdő mellett más szervek, így többek közt a vese, mell- és agyhártya, ízületek, csontok megbetegedését is okozhatja. Dr. Csontos Zoltán tüdőgyőgyász-allergológus főorvos A beteg állapotának követését a köpet Koch tenyésztése mellett elsősorban a különböző radiológiai vizsgálatok teszik lehetővé. Kezdetben csak mellkas-átvilágításra volt lehetőség. Debrecenben 1957-ben, az országban elsők közt, a Kossuth utcai Városi Tüdőszűrő- és BCG- állomáson kezdték el az ernyőképszűrést ban már lakosnál történt tüdőszűrés. Az as években épült ki az országos szűrőhálózat: 180 szűrőállomás 160 stabil (SEF) és 20 mozgó (MEF) létesült. A hetvenes években történt a legtöbb, évente mintegy 7 millió szűrés. Ez az ország teljes felnőtt lakosságát érintette. A betegszám 1950-es évek óta tartó kedvező alakulásában között átmeneti, kisfokú emelkedés következett be. A Nemzeti Tuberculosis Program bevezetését követően 1996 óta ismét folyamatos csökkenés észlelhető. Évente közel 300-zal kevesebb a tuberculosisban megbetegedők száma ben összesen 1279, Hajdú- Bihar megyében 129 új beteget tartottak nyilván. A csökkenésben azonban hazánkban területi különbségek vannak: a Dunántúl nagy részén kedvező a helyzet, azonban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében jelenleg is érvényben van a kötelező szűrés a megbetegedések magasabb aránya miatt. Ebben szerepe van a környező országokban, így Romániában és Ukrajnában előforduló magas tbc-s betegszámnak. Az országos tbc-helyzet javulásával párhuzamosan csökkent a tüdőszűrő-állomások és az általuk elvégzett vizsgálatok száma is ben a korábbi 180 helyett már csak 115 (102 SEF és 13 MEF) tüdőszűrő-állomás működött. Összesen 2,27 millió szűrés volt. Az országos átszűrtség átlaga alacsony, 34%. Az új tbc-s betegek 26%-át, a tüdőrákos betegek 25%-át emelték ki panaszmentesen szűréssel. (A 70-es években a tbc-s betegek 64%-át emelték ki tüdőszűréssel.) január 1-től Magyarországon megszűnik a kötelező tüdőszűrés. Nagyobb hangsúlyt kap a rizikócsoportok hatékonyabb szűrése. A tüdőgondozó és a korszerű digitálisröntgen-berendezéssel felszerelt tüdőszűrő-állomások hatékony működése továbbra is garantálja a lakosság biztonságos ellátását, a tbc-s betegek számának további csökkenését.

10 10 Receptajánló Kedves Olvasóink! Közelednek az ünnepek, ilyenkor nem hiányozhat egy család asztaláról sem a halétel. Szeretettel ajánljuk figyelmükbe e két különleges receptet. Chilis citromos halleves Hozzávalók 4 adaghoz: 24 dkg hal (filézett afrikai harcsa ) 2 gerezd fokhagyma 2 közepes db sárgarépa 10 dkg cukkíni 2 db chili (paprika) 1 db citrom 2 ek olívaolaj 1 dl főzőtejszín 4 g mustár só ízlés szerint bors ízlés szerint (frissen őrölt) hal alaplé Dorozsmai molnárponty Hozzávalók: 5-6 szelet ponty 2 evőkanálnyi liszt 2 evőkanálnyi őrölt pirospaprika 3 dl napraforgóolaj só 5 dkg füstölt szalonna 1 db közepes méretű vöröshagyma 20 dkg gomba 1 késhegynyi őrölt bors 40 dkg csuszatészta 2 dl tejföl Elkészítés: A megtisztított hagymát vékonyan felszeleteljük, és az olívaolajon elkezdjük dinsztelni. A zöldségeket megtisztítjuk, gyufaszálnyi vékony csíkokra szeleteljük, vagy reszeljük, és a hagymához adjuk a felszeletelt fokhagymával együtt, hozzá reszeljük a gyömbért és felöntjük hal alaplével (bármilyen más alaplével is helyettesíthetjük). Sóval, borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a mustárt és a chilit, valamint a karikára vágott citromot percig főzzük közepes lángon. Tejszínnel dúsítjuk. A filézett harcsaszeleteket sózzuk, borsozzuk, és roston megsütjük. Tálalás: A zöldségeket egy mély tányér közepére halmozzuk, majd köré öntjük a levet, és végül rátesszük a zöldséghalomra a halat. Díszíthetjük petrezselyemzölddel. Elkészítés: A filézett, besózott, paprikás lisztbe forgatott pontyszeleteket olajban kisütjük, félretesszük. Készítünk egy gombamártást: kevés olajban a vékony csíkokra vágott füstölt szalonnát, az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a gombát, a pirospaprikát, sót, borsot. Pár perces főzés után tejfölös habarással sűrítjük. A csusza tésztát sós vízben kifőzzük. Összekeverjük a gombamártással, és a kisütött halszeletekkel tálaljuk. (A séfjének ajánlásával.) Jó étvágyat kívánunk!

11 Hidegkonyha és Party Service 4024 Debrecen, Vár u. 11. Étterem: (52) Party Service: (52) VASÁRNAPONKÉNT SVÉDASZTAL KORLÁTLAN FOGYASZTÁSSAL GASZTRONÓMIAI NAGYRENDEZVÉNYEK A FŐTÉREN HIDEGKONYHA ÉS PARTY SERVICE SZOLGÁLTATÁS VEGETÁRIÁNUS ÉS SPECIÁLIS ÉTREND NAGYTEREM ÉS KÜLÖNTERMEK HAGYOMÁNY ÉS ÚJÍTÁS TRADICIONÁLIS KONYHA KIVÁLÓ ALAPANYAGOK IGÉNYES KISZOLGÁLÁS KIVÁLÓ MAGYAR BOROK HÁZHOZSZÁLLÍTÁS

12 12 Alzheimer-kór A demencia (elbutulás) lényege, hogy az agy bizonyos területein az idegsejtek elhalnak. Ennek következtében a szellemi képesség fokozatosan leépül, ami előbb a normális napi életvitelt, később az önellátást is akadályozza. A szellemi leépülés hátterében leggyakrabban az Alzheimer-kór áll, emellett gyakoriak az ún. vascularis típusú (ér eredetű) demenciák is. Egyéb betegségek is járhatnak leépüléssel, ezek egy része gyógyítható. Magyarországon kb. kétszázezren szenvednek Alzheimer-betegségben, s az átlagéletkor növekedésével ez a szám várhatóan tovább nő. Az Alzheimer-kór tünetei Fokozódó feledékenység: a régi emlékképek sokáig megmaradnak, de a beteg egyre nehezebben jegyez meg új dolgokat, többször elismétli vagy megkérdezi ugyanazt. Problémás tevékenységek: Jól begyakorolt napi feladatok elvégzése egyre nehezebben megy, s fokozatosan egyre több segítség szükséges az étkezéshez, tisztálkodáshoz, öltözködéshez. Csökkent ítélőképesség: problémát okozhat ügyek intézése, pl. egy csekk kitöltése. Nyelvi zavarok: nem találja a szavakat, eltéveszti, ismételgeti azokat, elveszítheti a beszéd fonalát. Tájékozódási problémák: a beteg nem tudja az aktuális dátumot, eltévedhet, súlyosabb esetben a lakásán belül sem tud eligazodni, hozzátartozóit nem ismeri fel. Személyiségváltozás, hangulatzavarok, indítékzavar, agresszivitás, érzékcsalódások, téveszmék is előfordulhatnak. A betegség gyanúja esetén ajánlatos minél hamarabb orvoshoz fordulni. Ha a diagnózis Alzheimer-kór, a terápia elsősorban a tünetek csökkentésére irányul, ideértve az álmatlanságot, szorongást, depressziót. Emellett két olyan gyógyszercsoport is forgalomban van, amely a szellemi képességek romlásának lassítására adható, ezekkel főként korai stádiumban késleltetni tudjuk a betegség előrehaladását. A gyógyszeres kezelés mellett fontosak a betegeket gondolkodásra ösztönző beszélgetések, az emlékezés gyakorlása pl. fényképek nézegetésével, rejtvényfejtéssel vagy számolási feladatok megoldásával, a rendszeres mozgás, ami által javul a keringés és a fizikai erőnlét is. Fontos a nyugodt, de nem ingerszegény környezet. Az Alzheimer-kóros beteg ellátása mind fizikailag, mind érzelmileg komoly megpróbáltatás. A betegek és gondozóik is sok támogatást igényelnek szeretteiktől, s professzionális segítséget kaphatnak az egészségügyi és szociális ellátórendszertől. Dr. Garai Anna pszichiáter

13 A cisztás fibrózisról 13 A ritka betegségek közé tartozik, azok közül a leggyakoribb monogénesen öröklődő anyagcsere-betegség. Gyakorisága 1:2500 újszülött. Európában hozzávetőlegesen beteget érint, hazánkban mintegy 650 ismert, kezelt beteg van. Szinte csak a fehérbőrű, elsősorban a kaukázusi rasszt érinti. Afrikában ritka, Ázsiában gyakorlatilag nem ismerik. Dr. Gönczi Ferenc részlegvezető főorvos A különböző szervekben (tüdő, hasnyálmirigy, máj, belek, bőr) található külső elválasztású mirigyek a genetikai hiba miatt nagyon sűrű váladékot termelnek, így jellemzően sós a verejték, de az életkilátásokat a tüdő és az emésztőrendszer, elsősorban a hasnyálmirigy és a máj elváltozásai befolyásolják. A tüdő az ismétlődő fertőzések miatt károsodik, a hasnyálmirigyben, a májban cisztikus-fibrotikus-kötőszövetes átalakulás megy végbe. Minden szervet, ahol vannak külső elválasztású mirigyek, érint. Súlyossága részben a genetikai mutációtól függően változik, az enyhe formáktól a nagyon súlyos kórképekig. Kezelése komplex: alapvető a váladékoldás, a fertőzések leküzdése, a gyulladáscsökkentés, táplálkozásterápia (elsősorban emésztőenzimek pótlása, energiadús étrend), a megfelelő mozgásterápia, gyógytorna, és az évente akár többszöri kórházi kezelés elsősorban a légzőszervi tünetek gyakori heveny fellángolása miatt. A szerteágazó tünetek, szövődmények miatt számos orvosi szakterületet érint, a gondozáshoz felkészült szakemberek, jól felszerelt centrumok kellenek. Korábban már csecsemő- és kisgyermekkorban halálhoz vezetett, mára az utóbbi évtizedekben alkalmazott terápiás eljárások, eszközök, gyógyszerek fejlődésével jelentősen nőtt a várható élettartam, az átlagos életkor. Mégis nagy különbségek vannak az egyes régiókban az ellátást, a gyógyszerek hozzáférhetőségét, minőségét, szervezettségét illetően pl. Kelet- és Nyugat-Európában, de egyes országokban, országokon belül is. Épp ezért idén a WHO szeptember 8-át a cisztás fibrózis világnapjává nyilvánította, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, a laikus társadalom ismereteit tágítva. A döntéshozókat is arra késztetve: a rendelkezésre álló forrásokat úgy csoportosítsák, hogy a gyakran látókörön kívül rekedt ritka betegségekre, betegekre is jusson annyi pénz, figyelem, hogy lehetőleg ne érje őket mindennapi életük során hátrányos megkülönböztetés, s az egészséges élethez való alapvető emberi joguk minél teljesebben érvényesülhessen. E gondolat jegyében a kórházunkban gondozott cf-betegekkel, családjaikkal, a kis betegek közreműködésével jól sikerült, hangulatos világnapi rendezvényt tartottunk a betegeket gondozó, ellátó szakemberekkel. A megemlékezést a következő években is megrendezzük. Főorvos úrnak november 5-én Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként Pro Sanitate díjat adományozott. Szívből gratulálunk!

14 14 Az öltő költő Már magazinunk első számában köszöntötte az olvasókat Emlékmás c. versével, s most mi faggattuk emlékeiről meg egy s másról dr. Balázs J. Endrét, a Kenézy-kórház baleseti sebészét, vagyis az öltő költőt ahogy egy újságíró nevezte őt. Több mint 25 évvel ezelőtt kezdődött költészet iránti rajongása, még orvostanhallgatóként: a végzős egyetemisták évkönyvében debütált írásával. A bemutatkozás sikeres volt, a barátok, ismerősök biztatására pedig folytatta az írást között oly sok művet vetett papírra, hogy azok könyvvé érettek. Végül a kiadó 1995-ben jelentette meg Életszagú büdöskék c. kötetét. A nagyobbik lányom augusztus elején született meg, a könyv pedig augusztus 20-a körül látott napvilágot. Így számomra ez dupla születésnap volt A kötet megjelenése egyszersmind egy barátság és egy hűséges munkakapcsolat kezdete is lett: e könyvkiadó munkáinak gondozójává és jó barátjává is vált az évek alatt. Ahogy ő fogalmaz: öt kötet megjelenése után tudja, hogy verseivel kapcsolatban úgymond kik fogják az adást. Művei befogadásához kell egy fajta humorérzék, intelligenciaszint, irodalmi érdeklődés akikben ezek megvannak, azok értik, érzik, szeretik műveit. Minden versében van egy kis szatíra, egy kis humor, melyek az egyéniségéből is fakadnak. Csak humorral tud élni és alkotni is. Így születtem, humorral vallja, s költőként is arra törekszik, hogy versei kerek egész történetek legyenek, egy kis csattanóval, tanulsággal a végén, hisz szerinte a vers ezektől az ismérvektől lesz igazán érdekes. Az öltő költő titka, hogy csak akkor ír, amikor kedve, ihlete van hozzá, de amikor nem alkot, akkor sem pihen. Sokfelé járok, sokféle emberrel találkozom, sokféle dolog érint meg. Folyamatosan gyűjtöm és elraktározom az élményanyagokat. Baleseti sebészként rendkívül elfoglalt, a versíráshoz azonban nyugalom, lelki elmélyülés kell. Vannak olyan papírra vetett versek is, amelyeket csak több év után vettem elő a fiókból és akkor fejeztem be. De úgy érzem s olvasóim részéről a visszajelzés is az hogy írásaim úgymond kortalanok: üzenetei mindig aktuálisak. Legutóbb például a Popcorn John c. könyve jelent meg Petőfi Sándor János vitéz c. elbeszélő költeményének modernizált változataként, melyből barátai irodalmi műsort készítettek. Hiszi: kell, hogy az embert homlokon csókolja a múzsa. S akik jobban megfigyelik őt, azok e rúzsfoltok nyomait is felfedezhetik rajta H.E.

15 Ég, szúr a szeme, könnyen elfárad, d, esetleg könnyezik? Ezek a szemszárazság tünetei lehetnek. Válassza a panaszainak megfelelő Systane készítményt a világ vezető szemészeti cégétől!* 30x0,7 ml fiolákban Égő, szúró, fáradt, irritált, érzékeny szemre Kontaktlencsével is használható** Felbontás után 6 hónapig felhasználható** Hideg, szeles időben fellépő fokozott könnyezés megakadályozására Felbontás után 6 hónapig felhasználható Közepesen súlyos és súlyos szemszárazságra Cseppenthető gél, éjjel-nappal használható Felbontás után 3 hónapig felhasználható Gyógyászati segédeszköz. Alcon Hungária Kft Budapest, Bartók Béla út / november * IMS Health Globaltrack, latest data, value and unit, 2013 Jun. ** Többadagos kiszerelés Egyadagos kiszerelés: felbontást követően azonnal felhasználandó. A KOCK ÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

16 16 A szeretet egészsége Ha igazat adunk S. Kierkegaardnak, aki úgy fogalmaz: Az élet tragédiája, hogy az életet előre éljük, és utólag leszünk okosak, akkor a közelgő szeretetünnep kapcsán el kell gondolkodnunk: milyen a mi szeretetünk?! Önzés, érdek, haszon? Mert sokszor ezt is annak nevezzük. A lelki betegségek diagnózisa, leegyszerűsítve két kérdés: tudok-e én szeretni, illetve szerethető vagyok-e? Ha bármelyik kérdésre nem a felelet, akkor ezt megsínyli az életünk. Milyen az egészséges szeretet? A szeretet sok dolog egyszerre, de nem olyasmi, ami megmérhető, eladható vagy megvehető. Csak önként lehet adni és kimutatni. Nem lehet rabul ejteni, fogva tartani, mert leláncolni sem lehet. Különböző mértékben jelen van mindenkiben és mindenben, csak arra vár, hogy felismerjék és kibontakoztassák. Az ember lényegéhez tartozik, mert az ember lényege és a szeretet egy és ugyanaz. Nincsenek különféle szeretetek. Szeretetből csak egy van, noha léteznek különböző szintjei. A szeretet bizakodó, elfogadó, alapja a feltétel és garancia nélküli hit. A szeretet türelmes és vár, de várakozása cselekvő, nem passzív, hiszen folyamatosan felkínálja magát a kölcsönös felismerésben és önátadásban. A szeretet spontán: ott van az örömben, a szépségben, az igazságban, sőt még a könnyekben is. A pillanatban él, nem merül el a tegnapban, nem sóvárog a holnap után. A szeretet maga a jelen. (Leo F. Buscaglia) Hajlamosak vagyunk rá, hogy szeretetnek csak az elfogadó, átölelő, megértő melegséget nevezzük, az ún. anyai szeretetet. Biztonságban legyünk. Erre vágyunk. Pedig a szeretetnek van egy másik oldala is, a szeretet egész mivoltához, egészségéhez hozzátartozik az apai szeretet is, amely elvár, követel, feltételeket támaszt, de közben mutat, felfedeztet. Nem nézi hátradőlve a végletes tolerancia nevében, hogy elrontsam, tönkre tegyem az életemet. Aki okos, kevesebbet téved. Aki gyakorol, jártas lesz. A szeretet nem mennyiség, hanem minőség. A karácsony, Krisztus születése, az Isten szeretete gyógyítson mindnyájunkat. Áldott ünnepet, jó egészséget és boldog új évet! Laczkó Zsolt katolikus kórházlelkész Kellemes karácsonyi ünnepeket, boldog új évet és jó egészséget kíván minden kedves olvasónak a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet vezetősége!

17 ORTOPÉD CIPŐ KÉSZÍTÉS EGYEDI MÉRET UTÁN RÖVID HATÁRIDŐVEL INGYENES ORTOPÉD SZAKORVOSI RENDELÉS EGYEDI TALPBETÉT KÉSZÍTÉS SZÁMÍTÓGÉPES LÁBVIZSGÁLAT ALAPJÁN GYÓGYPAPUCSOK FORGALMAZÁSA EGYEDI TALPBETÉTTEL Debrecen, Mester u. 4. Tel.: 52/ Mobil: 30/

18 Uniós támogatásból egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok valósultak meg a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet munkavállalói részére A Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet (a Nagyerdei Gyógyászati Kft. jogutódja) ,- Ft viszsza nem térítendő támogatást nyert a TÁMOP Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. Célunk volt az egészséges munkahelyi környezet kialakítása munkatársaink számára. Az előzetes felmérésből kiderült: szervezetünk munkatársai nyitottak, érdeklődők az egészséges életmód iránt, a mindennapokban szükségesnek érzik a szekértői támogatást, véleményt. Kollégáink a mindennapi munkavégzés során igen nagy stressznek vannak kitéve, amit a mozgásszegény életmód súlyosbít. A projekt során ezen pontokra fókuszálva valósítottunk meg életmódprogramokat egészséges táplálkozás, lelki egészség és stresszkezelés, laikus önsegítő csoport és rendszeres testmozgás témakörben, melyeknek részét képezték szervezeti és egyéni szintű programelemek, szűrővizsgálatok is. A következő témakörökben valósítottunk meg komplex életmódprogramot: Stresszkezelési klub, elsősegélynyújtó-előadások, egészséghét, egészségügyi állapotfelmérés, sportfoglalkozások, laikus önsegítés. Intézményünk stratégiája szerves részévé kívánja tenni az alkalmazottak egészségvédelmét, így a projektidőszak után is folytatjuk a megkezdett programokat, kezdeményezéseket. Lehetőség szerint új programokat is indítunk e területeken. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg. Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet 4031 Debrecen, Bartók Béla út palyzat@kenezykorhaz.hu A kiadványban megjelenő hirdetések tartalmáért a hirdető vállalja a felelősséget. Az általunk elkészített grafikai munkák felhasználása írásos jóváhagyás nélkül nem engedélyezett. Az esetleges nyomdai hibákért felelősséget nem vállalunk. impresszum Egészségére! A Kenézy Gyula Kóház és Rendelőintézet ingyenes magazinja. Megjelenik negyedévente. Kérhetik a Betegfelvételi Irodától és munkatársainktól. Felelős kiadó: Dr. Lampé Zsolt, főigazgató Szerkesztő: Dr. Takácsné Kóródi Judit A szerkesztő munkatársa: Harmati Edina Anyanyelvi lektor: Arany Lajos Szerkesztőség: 4031 Debrecen, Bartók Béla út Telefon: 52/ /1351, Fax: 52/ kommunikacio@kenezykorhaz.hu Hirdetésszervezési, tördelési és grafikai munkák: M3G Kft. Telefon: 20/ Grafikus, tördelőszerkesztő: ifj. Romhányi Zsolt Megjelenik példányban. Nyomda: Kapitális Nyomda, Debrecen ISSN

19 MAGNEGOLD vesekőmegelőzés A MAGNEGOLD kapszula egy olyan magyar fejlesztésű termék, amelynek összetevőit úgy állították össze, hogy egyszerre segíthet a vesekő kialakulásának megelőzésében, illetve a már meglévő vesehomok ürülése során jelentkező görcsök és hányinger enyhítésében. MAGNEGOLD jól ismert hatóanyagai és azok hatásmechanizmusa a szervezetre: Aranyvessző: vízhajtó, gyulladáscsökkentő hatású. Magnézium: görcsoldó, gátolja a calcium-oxalat kristályok kialakulását a vizeletképző rendszerben, vizeletben. B6 vitamin: enyhíti a hányingert, fokozza a magnézium hatását, és szintén hatással van a calcium-oxalat anyagcserére. Megrendelés: Telefon: (06-30)

20 4026 Debrecen, Bethlen u A rendelôintézet földszintjén. Tel.: Nyitva tartás: Hétfô Péntek 7:30 19:00 SzENT GyÖrGy GyóGySzErTár 4043 Debrecen, Bartók B. u A kórház betegfelvételi bejáratánál. Tel.: Nyitva tartás: Hétfô Péntek: 7:30 18:30, Szombat: 8:00 13:00. KENÉzy GyóGySzErTár 10% PÉNTEKI árkedvezmény! A Szent György Gyógyszertárban péntekenként * 8 és 18 óra között a gyógyszertárban forgalmazott termékek árából 10% KEDVEzMÉNyT nyújtunk ** * a kedvezményes értékesítés visszavonásig érvényes ** kivéve vényköteles és vény nélküli gyógyszerek 10% SzOMBATI árkedvezmény! A Kenézy Gyógyszertárban szombatonként * 8 és 13 óra között a gyógyszertárban forgalmazott termékek árából 10% KEDVEzMÉNyT nyújtunk ** * a kedvezményes értékesítés visszavonásig érvényes ** kivéve vényköteles és vény nélküli gyógyszerek Szakszerû, gyors betegellátás Széles választék vényköteles, vény nélküli, gyógyhatású készítményekbôl, kozmetikumokból Magisztrális gyógyszerkészítés Gyógyszerterápiás tanácsadás Vény nélküli szerek esetében konzultáció Szakkönyvek és betegtájékoztató kiadványok Keressen bennünket, hogy segíthessünk!

Menüjavaslatok. Vacsorára

Menüjavaslatok. Vacsorára Menüjavaslatok Vacsorára Főtt tojás Főtt tojás 4 db tojás 1000 g friss spenót 300 ml 10%-os tejszín 60 g liszt 30 ml napraforgó olaj 4 gerezd fokhagyma 5 g petrezselyemzöld 2 g őrölt bors 1 l víz 1 db

Részletesebben

CÉLCSOPORT 60-70 EZER FŐ OLVASSA A MAGAZINT

CÉLCSOPORT 60-70 EZER FŐ OLVASSA A MAGAZINT A Heim Pál Gyermekkórház lapjaként, elkötelezett az egészség, és annak megőrzése, az egészséges életmódra nevelés, a prevenció mellett. A benne megjelenő cikkek, információkat, orvosi és védőnői tanácsokat

Részletesebben

PSZICHIÁTRIAI OSZTÁLY

PSZICHIÁTRIAI OSZTÁLY PSZICHIÁTRIAI OSZTÁLY Ágyszám: Akut ágy 116, Alkohológia ágy10, Krónikus ágy 10, Pszichiátriai Rehabilitációs ágy 34. Évi átlagos fekvő betegforgalom: 3200 fő ( 2010. évi adat ) Évi átlagos járó / ambuláns

Részletesebben

Osztályvezető főorvos: Dr. Munkácsi Adrien főorvos, 46/

Osztályvezető főorvos: Dr. Munkácsi Adrien főorvos, 46/ A Légzőszervi Rehabilitációs Osztály 50 ágyon, két részlegen fogadja a betegeket, mely a MISEK infrastruktúráját tekintve a Semmelweis Kórházrészben helyezkedik el. Osztályvezető főorvos: Dr. Munkácsi

Részletesebben

Hírlevél 1. Mozgó Tüdőszűrő Program

Hírlevél 1. Mozgó Tüdőszűrő Program Hírlevél 1 Mozgó Tüdőszűrő Program 1995-ben indult, és máig egyedülálló programként működik a hajléktalan emberek TBC szűrése és az ehhez kapcsolódó gyógyítás, utógondozás, illetve a nyomon követés megszervezése.

Részletesebben

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK () 2016. május 26-28. Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között A TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM KIADVÁNYA Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza (Debrecen, Thomas

Részletesebben

Az egészség- és önsegélyező pénztárak által nyújtható szolgáltatások. 2004. február 19.

Az egészség- és önsegélyező pénztárak által nyújtható szolgáltatások. 2004. február 19. Az egészség- és önsegélyező pénztárak által nyújtható szolgáltatások 2004. február 19. Témák I. Szabályozás célja és elvei II. Önsegélyező pénztárak szolgáltatásai III. Egészségpénztári szolgáltatások

Részletesebben

Az orvosnál Orvosi ügyintézés Ajánlott szűrővizsgálatok

Az orvosnál Orvosi ügyintézés Ajánlott szűrővizsgálatok Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) 363-63-53 e-mail: down@downalapitvany.hu Az orvosnál Orvosi ügyintézés Ajánlott szűrővizsgálatok Milyen esetekben fordulunk

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! B BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Jumex 5 mg tabletta

Részletesebben

Rákellenes Világnap Daganatos megbetegedések alakulása Tolna megyében A bonyhádi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) összeállítása

Rákellenes Világnap Daganatos megbetegedések alakulása Tolna megyében A bonyhádi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) összeállítása Rákellenes Világnap 2017.02..04. Daganatos megbetegedések alakulása Tolna megyében A bonyhádi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) összeállítása 2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust.

Részletesebben

XI.4. FŐZŐCSKE. A feladatsor jellemzői

XI.4. FŐZŐCSKE. A feladatsor jellemzői XI.4. FŐZŐCSKE Tárgy, téma Előzmények Cél Egyenes arányosság. Egyenes arányosság ismerete. A feladatsor jellemzői Problémamegoldás fejlesztése. A projektmunka gyakorlása. A feladatsor által fejleszthető

Részletesebben

KUTATÁS CÉLCSOPORTJA: 18-59 ÉV KÖZÖTTI NETEZŐ LAKOSSÁG 800 FŐS ORSZÁGOS REPREZENTATÍV MINTA ONLINE KÉRDEZÉS: 20 PERCES KÉRDŐÍV SEGÍTSÉGÉVEL

KUTATÁS CÉLCSOPORTJA: 18-59 ÉV KÖZÖTTI NETEZŐ LAKOSSÁG 800 FŐS ORSZÁGOS REPREZENTATÍV MINTA ONLINE KÉRDEZÉS: 20 PERCES KÉRDŐÍV SEGÍTSÉGÉVEL 11 12 1 2 10 3 9 4 8 5 7 6 KUTATÁS CÉLCSOPORTJA: 18-59 ÉV KÖZÖTTI NETEZŐ LAKOSSÁG 800 FŐS ORSZÁGOS REPREZENTATÍV MINTA ONLINE KÉRDEZÉS: 20 PERCES KÉRDŐÍV SEGÍTSÉGÉVEL LAKOSSÁGI SZEGMENTÁCIÓ EÜ. ATTITŰDÖK

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra A cukorbetegség (diabetes mellitus) a szénhidrátanyagcsere zavara, amely a vérben, illetve a testnedvekben megemelkedett cukorszinttel és kóros anyagcseretermékekkel

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. ADHD-s gyermekek családjai részére

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET. ADHD-s gyermekek családjai részére Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET ADHD-s gyermekek családjai részére KEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ FÜZET Ezt a tájékoztató füzetet azért készítettük, hogy segítsünk a FIGYELEMHIÁNY/HIPERAKTIVITÁS

Részletesebben

Tovább folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

Tovább folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja Sajtóközlemény 2011. Tovább folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 144 helyszín, közel fél millió vizsgálat, elkeserítő szűrési adatok, ez a 2010 év statisztikája. Tovább folytatódik

Részletesebben

A tüdőgondozás időszerű témái. DR RAKVÁCS MARIANNA KMOK Tüdőgondozó vezető főorvos 2013.05.23.

A tüdőgondozás időszerű témái. DR RAKVÁCS MARIANNA KMOK Tüdőgondozó vezető főorvos 2013.05.23. A tüdőgondozás időszerű témái DR RAKVÁCS MARIANNA KMOK Tüdőgondozó vezető főorvos 2013.05.23. Rendszeres időszakos ellenőrzést,gondozást igénylő tüdőbetegségek TBC Asthma COPD Tüdőrák Intersticiális tüdőbetegségek

Részletesebben

COPD-BEN SZENVEDŐ BETEGEK GONDOZÁSA. Dr Huszár Tamás Budapest. II. ker. Tüdőgondozó

COPD-BEN SZENVEDŐ BETEGEK GONDOZÁSA. Dr Huszár Tamás Budapest. II. ker. Tüdőgondozó COPD-BEN SZENVEDŐ BETEGEK GONDOZÁSA Dr Huszár Tamás Budapest. II. ker. Tüdőgondozó 1964 US Surgeon General Report on Smoking and Health Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease WHO helyzetelemzés

Részletesebben

Budakalász Város Polgármestere E L ŐT E R J E S Z T É S. a Képviselő-testület június 28-ai ülésére

Budakalász Város Polgármestere E L ŐT E R J E S Z T É S. a Képviselő-testület június 28-ai ülésére Budakalász Város Polgármestere 131/2012.(VI.28.) számú előterjesztés E L ŐT E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2012. június 28-ai ülésére Tárgy: Beszámoló a Védőnői Szolgálat 2011. évben végzett munkájáról

Részletesebben

GENERALI EGÉSZSÉGBUSZ

GENERALI EGÉSZSÉGBUSZ GENERALI EGÉSZSÉGBUSZ A Generali modern, új-generációs diagnosztikai berendezésekkel felszerelt szűrőbuszai hétről hétre más és más városba látogatnak el, hogy az érintett páciensek gyorsan, szakszerűen

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S - a Képviselő-testülethez - a Területi Kórház Mátészalka alapító okiratáról

E L Ő T E R J E S Z T É S - a Képviselő-testülethez - a Területi Kórház Mátészalka alapító okiratáról MÁTÉSZALKA V Á R O S POLGÁRMESTERÉTŐ L 4701.Mátészalka, Hősök-tere 9. Tel.: (44) 501-361, Fax: (44) 501-358 e-mail:polgarmester@mateszalka.hu Száma: 146-3 /2007. E L Ő T E R J E S Z T É S - a Képviselő-testülethez

Részletesebben

Amur kompérágyáson, lórban sütve, frissen készített savanyúsággal Mátranovák

Amur kompérágyáson, lórban sütve, frissen készített savanyúsággal Mátranovák I70 Amur kompérágyáson, lórban sütve, frissen készített savanyúsággal Mátranovák ÍZÔRZÔK Hozzávalók: másfél kg tisztított amur 10 dkg füstölt kenyérszalonna 10 dkg fôtt császárszalonna szeletben 2 nagyobb,

Részletesebben

2. A minőség mindenek felett

2. A minőség mindenek felett Minden családban nagy fejtörést okoz az ünnepi menü. A főzés és az előkészítés meghitt hangulata csak a reklámokban köszön vissza, a valóságban a háziasszonyok sokszor túlvásárolják magukat, nem hagynak

Részletesebben

II. XIX. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XIV. Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia,

II. XIX. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XIV. Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia, Szűrőprogramok Budapest II. kerületében Dr. Polák László Főigazgató Budapest Főváros II. kerületi Önkormányzat Egészségügyi Szolgálata Egészségügyi Szolgálat ellátási területe Budapest II. kerület: Lakosság:

Részletesebben

A mozgásterápia lehetőségei mobil-rendelővel (szűrőbusszal) végzett szűrővizsgálatokon

A mozgásterápia lehetőségei mobil-rendelővel (szűrőbusszal) végzett szűrővizsgálatokon Vasútegészségügyi Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság Szegedi Egészségügyi Központ A mozgásterápia lehetőségei mobil-rendelővel (szűrőbusszal) végzett szűrővizsgálatokon Szerzők:

Részletesebben

Szűrőprogram

Szűrőprogram Bp. XV. Önkormányzat Dr. Vass László Eü. Intézmény Főigazgató főorvos: Dr. Sólyom Olimpia Szűrőprogram 2013-2017 Kampányvezető: Dr. Wallner Éva XX. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és XV. Országos

Részletesebben

A szív- és érrendszeri megbetegedések

A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri betegségek mind a megbetegedések számát, mind a halálozást tekintve vezető helyet foglalnak el a fejlett ipari országokbanköztük hazánkban is.

Részletesebben

A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség A 2-es típusú cukorbetegség tablettás kezelése DR. FÖLDESI IRÉN, DR. FARKAS KLÁRA Az oktatóanyag A MAgyAr DiAbetes társaság vezetôsége Megbízásából, A sanofi támogatásával készült készítette A MAgyAr DiAbetes

Részletesebben

Egészség csak egy van! MediQa betegségbiztosítás

Egészség csak egy van! MediQa betegségbiztosítás Egészség csak egy van! MediQa betegségbiztosítás Az egészség nem várhat! Hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy az egészség értéke felbecsülhetetlen. Nem pótolható. Nem megvásárolható. Odafigyeléssel,

Részletesebben

Prof. Dr. Kiss István. Dankovics Gergely MAGYARORSZÁG ÁTFOGÓ EGÉSZSÉGVÉDELMI SZŰRŐPROGRAMJA NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON

Prof. Dr. Kiss István. Dankovics Gergely MAGYARORSZÁG ÁTFOGÓ EGÉSZSÉGVÉDELMI SZŰRŐPROGRAMJA NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Prof. Dr. Kiss István Szakmai Bizottság elnöke Dankovics Gergely Programigazgató Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020 European National

Részletesebben

Egészség csak egy van! MediQa betegségbiztosítás

Egészség csak egy van! MediQa betegségbiztosítás Egészség csak egy van! MediQa betegségbiztosítás Az egészség nem várhat! Hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy az egészség értéke felbecsülhetetlen. Nem pótolható. Nem megvásárolható. Odafigyeléssel,

Részletesebben

SZOMBATHELY. Az intézmény vezetõjének e-mail címe: szima.barna@markusovszky.hu

SZOMBATHELY. Az intézmény vezetõjének e-mail címe: szima.barna@markusovszky.hu VAS MEGYE SZOMBATHELY Vas Megyei Markusovszky Kórház, Egyetemi Oktatókórház Nonprofit Zrt. Tüdõgyógyászati osztály Az intézmény címe (irányítószámmal): 9700 Szombathely, Markusovszky u. 5. Az intézmény

Részletesebben

Dankovics Gergely. Dr. Barna István MÁESZ ÚJDONSÁGOK 2019 MAGYARORSZÁG ÁTFOGÓ EGÉSZSÉGVÉDELMI SZŰRŐPROGRAMJA

Dankovics Gergely. Dr. Barna István MÁESZ ÚJDONSÁGOK 2019 MAGYARORSZÁG ÁTFOGÓ EGÉSZSÉGVÉDELMI SZŰRŐPROGRAMJA NÉPEGÉSZSÉGÜGYI PREVENCIÓ MAGYARORSZÁGON Dankovics Gergely Programigazgató Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020-2030 Dr. Barna István Szakmai Bizottság elnöke Magyarország átfogó

Részletesebben

Gomba- és salátavariációk. a ajánlásával

Gomba- és salátavariációk. a ajánlásával Gomba- és salátavariációk a ajánlásával Garnélás gombasaláta 1000 g Bio-Fungi 500 g tisztított garnélarák 1 db közepes méretű ananász 1 csokor koriander 2-3 db citrom leve 2-3 gerezd fokhagyma olívaolaj,

Részletesebben

Általános és komplex. egy kézben! Budapesti VE VIP Központ. Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Budapesti Egészségügyi Központ

Általános és komplex. egy kézben! Budapesti VE VIP Központ. Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Budapesti Egészségügyi Központ Megelõzés és gyógyítás egy kézben! Általános és komplex szûrõok Budapesti VE VIP Központ Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Budapesti Egészségügyi Központ 1062 Budapest, Podmaniczky út 109. +36

Részletesebben

Szakmai beszámoló Mediterrán Nyíltnap

Szakmai beszámoló Mediterrán Nyíltnap Szakmai beszámoló Mediterrán Nyíltnap 2018. november 05. Eger, Vallon u. 2. Egri Balassi Bálint Általános Iskola Tinódi Sebestyén Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagiskolája. Rendezvény célja: - egészséges

Részletesebben

Étrend kiegészítők, ahogy a gyakorló gyógyszerész látja

Étrend kiegészítők, ahogy a gyakorló gyógyszerész látja Étrend kiegészítők, ahogy a gyakorló gyógyszerész látja Dr Schlégelné dr Békefi Csilla 1 Gyógyhatású készítmények kereskedelmének átalakulása egyenetlen gyógyszerfogyasztás fejlett ipari országokra esik

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta

Részletesebben

Cukorbetegként is stabilan két lábon

Cukorbetegként is stabilan két lábon Cukorbetegként is stabilan két lábon Sipos-Kolarovszki Erzsébet Diabetológiai szakápoló Varga Tünde Emese Intézetvezető főnővér XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálata Balatonfüred, 2018. Cukorbetegség

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

INFECTOLOGIA OSZTÁLY. Ágyszám: intenzív ágy Felnőtt: 35 ágy Gyerek: 20 ágy. Évi átlagos betegforgalom: 3000 fő.

INFECTOLOGIA OSZTÁLY. Ágyszám: intenzív ágy Felnőtt: 35 ágy Gyerek: 20 ágy. Évi átlagos betegforgalom: 3000 fő. INFECTOLOGIA OSZTÁLY Ágyszám: 55 + 2 intenzív ágy Felnőtt: 35 ágy Gyerek: 20 ágy Évi átlagos betegforgalom: 3000 fő 2009-ben 3061 fő 2010-ben 2612 fő ebből gyermek: 1067 Ambuláns betegforgalom: 2010-ben

Részletesebben

TÖKÖS ÉTELRECEPTEK. Igal Városért Egyesület gyűjteménye

TÖKÖS ÉTELRECEPTEK. Igal Városért Egyesület gyűjteménye TÖKÖS ÉTELRECEPTEK Igal Városért Egyesület gyűjteménye 2014 Tökös- mákos muffin: 20 dkg liszt, 22 dkg cukor, 0,5 tk sütőpor, 0,5 tk szódabikarbóna, 0,5 tk só, 0,5 tk őrölt fahéj, 2 tojás, 2 étolaj, 1 db

Részletesebben

Rendelőintézet. Levelezési cím: Miskolc, 3529 Csabai kapu Orvos igazgató: Dr. Pap Tibor Tel.: 46/ /

Rendelőintézet. Levelezési cím: Miskolc, 3529 Csabai kapu Orvos igazgató: Dr. Pap Tibor Tel.: 46/ / Rendelőintézet Levelezési cím: Miskolc, 3529 Csabai kapu 9-11 Orvos igazgató: Dr. Pap Tibor Tel.: 46/555-666/6001 E-mail: igazgato@misek.hu Vezető asszisztens: Novák Mária Tel.: 46/555-680 46/555-666/1200-as

Részletesebben

GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT

GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT GYERMEK-TÜDŐGYÓGYÁSZAT I. 1. Légutak és a tüdő fejlődése 2. Légzőrendszer élettani működése 3. Újszülöttkori légzészavarok 4. Bronchopulmonalis dysplasia 5. A gége veleszületett és szerzett rendellenességei

Részletesebben

2010. évben 737 ellátottról gondoskodtunk, 364 férfi és 373 nő. férfi: 52 év legfiatalabb 19 év legidősebb 92 év

2010. évben 737 ellátottról gondoskodtunk, 364 férfi és 373 nő. férfi: 52 év legfiatalabb 19 év legidősebb 92 év Dr. Lakosi György: Háziorvosként azt a feladatot kaptam, hogy az intézet lakóinak szomatikus betegségeiről keresztmetszeti képet adjak, és bemutassam Önöknek az itt folyó gyógyító munkát, kiemelve ennek

Részletesebben

Bevezető milyen információkkal rendelkezik a magyar lakosság ezekről a termékkategóriákról Módszertan:

Bevezető milyen információkkal rendelkezik a magyar lakosság ezekről a termékkategóriákról Módszertan: Bevezető A Szinapszis Kft. a Magyar Gyógyszerészi Kamarával együttműködve piackutatást kezdeményezett, amelynek célja annak feltárása, milyen szerepe van a gyógyszernek illetve az egyéb, gyógyhatású, étrend-kiegészítő

Részletesebben

Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló

Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló Általános tájékoztató a gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezeléséről A kezelés célja a teljes tünetmentesség elérése, tünetek jelentkezésekor

Részletesebben

Boros Erzsébet dr és Bódi Mariann

Boros Erzsébet dr és Bódi Mariann Boros Erzsébet dr és Bódi Mariann e.boros@rehabint.hu FESZ kongresszus 2012. szept. 28-30. Velence Téma fontossága Rehabilitáció folyamat Ellátás minősége folyamatosság, egyenletes színvonal Gazdaságosság

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Képviselő-testület 2006. november 23-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Képviselő-testület 2006. november 23-i ülésére GÖDÖLLŐ VÁROS POLGÁRMESTERE E L Ő T E R J E S Z T É S Képviselő-testület 2006. november 23-i ülésére Tárgy: Javaslat a PEDALL Egészségügyi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társasággal kötendő szerződés

Részletesebben

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás Az elhízás, a bulimia, az anorexia Az elhízás Elhízás vagy túlsúlyosság elhízás a testsúly a kívánatosnál 20%-kal nagyobb túlsúlyosság a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege

Részletesebben

A SZAKDOLGOZÓ, MINT MENEDZSER A CUKORBETEGEK GONDOZÁSÁBAN

A SZAKDOLGOZÓ, MINT MENEDZSER A CUKORBETEGEK GONDOZÁSÁBAN A SZAKDOLGOZÓ, MINT MENEDZSER A CUKORBETEGEK GONDOZÁSÁBAN Kolarovszki Erzsébet Sándor Attiláné Varga Tünde Emese Dr. Fehér Zsuzsánna XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálat A 2-ES TÍPUSÚCUKORBETEGSÉG

Részletesebben

Uniós munkavállalók szabad mozgása Magyar és Román tapasztalatok. Szeged, 2011. április 27-28.

Uniós munkavállalók szabad mozgása Magyar és Román tapasztalatok. Szeged, 2011. április 27-28. Uniós munkavállalók szabad mozgása Magyar és Román tapasztalatok Szeged, 2011. április 27-28. HUMÁNERŐFORRÁS MEGBECSÜLÉS, MINT A KÓRHÁZ JÖVŐKÉP PROGRAMJÁNAK RÉSZE A humán erőforrás megléte és minősége

Részletesebben

2014. évi Betegelégedettségi vizsgálat kiértékelése Sürgősségi Betegellátó Osztály (feldolgozott kérdőívek száma: 88 db) Átlagéletkor 47,61 év

2014. évi Betegelégedettségi vizsgálat kiértékelése Sürgősségi Betegellátó Osztály (feldolgozott kérdőívek száma: 88 db) Átlagéletkor 47,61 év MAGYAR HONVÉDSÉG EGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT Nyt. szám: 2014. évi Betegelégedettségi vizsgálat kiértékelése Sürgősségi Betegellátó Osztály (feldolgozott kérdőívek száma: 88 db) sz. példány 1. Az Ön neme 1. férfi

Részletesebben

GLUTÉN-SZŰRÉS Vízöntő Gyógyszertár

GLUTÉN-SZŰRÉS Vízöntő Gyógyszertár LISZTÉRZÉKENYSÉG (COELIAKIA) SZŰRÉS (GLUTÉN-SZŰRÉS) VÍZÖNTŐ GYÓGYSZERTÁR MI A LISZTÉRZÉKENYSÉG? A lisztérzékenység a kalászos gabonák fogyasztásával provokált autoimmun betegség, mely a bélrendszer és

Részletesebben

XV évfolyam - 4 szám 2014 Április Tüdoszurés A 40 év feletti biztosítottak részére az évente egy alkalommal igénybe vehető térítésmentes lakossági tüdőszűrést csak abban az esetben tudjuk elvégezni, amennyiben

Részletesebben

Kellemes Ünnepeket!!

Kellemes Ünnepeket!! HBM HÍRLAP 2013. április 4.évfolyam 4.szám Magunkról beszélünk, Egymásért teszünk (Vida) Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen! (Széchenyi István) Kellemes Ünnepeket!! Locsoló vers Jó reggelt,

Részletesebben

Anamnézis - Kórelőzmény

Anamnézis - Kórelőzmény Anamnézis - Kórelőzmény 2016 Ifél év Prof. Dr. Szabó András egyetemi tanár Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinika A beteg kikérdezése a betegség előzményinek,okainak feltárása céljából A jó anamnézis

Részletesebben

Stoczek menza 44. heti étlap

Stoczek menza 44. heti étlap 44 Stoczek menza 44. heti étlap 218.1.29.-2. LEVESEK 28,- 27,- 4,-,-,- 47,- 44,- 66,-,-,- Tejfölös tormás sertésraguleves 35,- 35,- 4,-,-,- 58,- 58,- 66,-,-,- 38,- Hideg citromleves 33,- 38,-,-,- 63,-

Részletesebben

Egészségmegőrzés. Kuratóriumi ülés május 23. egészségügyi auditor

Egészségmegőrzés. Kuratóriumi ülés május 23. egészségügyi auditor Egészségmegőrzés Egészségfejlesztés Kuratóriumi ülés 2017. május 23. Vámos Magdolna egészségügyi auditor Egészségvédelem a Down Alapítványnál Akut és krónikus betegségek megelőzése Kialakult betegségek

Részletesebben

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020 Beszámoló értékelés. 2012. július 2013. július

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020 Beszámoló értékelés. 2012. július 2013. július Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020 Beszámoló értékelés 2012. július 2013. július A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja projekt keretében szakemberek 2010 és 2020

Részletesebben

MAGAZIN KIAJÁNLÓ. 2015. december LAPSZÁMOK MAGYAR ÉS ANGOL NYELVEN

MAGAZIN KIAJÁNLÓ. 2015. december LAPSZÁMOK MAGYAR ÉS ANGOL NYELVEN MAGAZIN KIAJÁNLÓ 2015. december LAPSZÁMOK MAGYAR ÉS ANGOL NYELVEN PERSPECTIVE Lapunkon keresztül alternatív perspektívát adunk Olvasóinknak a jövő technológiai újításaihoz és a mögöttük fellelhető üzlet

Részletesebben

Természetgyógyászati Klinikum

Természetgyógyászati Klinikum Természetgyógyászati Klinikum A Pszichiátria és a természetgyógyászat kapcsolata Fekete Szabolcs - 2016 pszichiátria A gondolkodás, az érzelmi élet és a viselkedés zavaraival foglalkozó szakterület A terápiák

Részletesebben

Bemutatkozik a Rosszcsont Alapítvány

Bemutatkozik a Rosszcsont Alapítvány Bemutatkozik a Rosszcsont Alapítvány Az Alapítvány célja, hogy a gyermekreumatológiai kórképekben szenvedő beteg gyermekek a gyógyításuk során a legmagasabb színvonalú ellátásban részesülhessenek. Mottónk

Részletesebben

VIII. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2017.

VIII. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2017. VIII. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2017. Pécsvárady Zsolt Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság Központi Rizikófelmérési Kérdőív 2012-2016. évi eredmények, és a visszérbetegség kockázat összefüggésének

Részletesebben

A Semmelweis Egyetem Gyógyszerterápiás Bizottság működési rendje

A Semmelweis Egyetem Gyógyszerterápiás Bizottság működési rendje A Semmelweis Egyetem Gyógyszerterápiás Bizottság működési rendje 2015-2017 - végleges - A Semmelweis Egyetem Gyógyszerterápiás Bizottsága (továbbiakban: GYTB) 41/2007 (IX. 19) EüM rendeletének 35 -ban

Részletesebben

GLUTÉN-SZŰRÉS Vízöntő Gyógyszertár 2015.10.19.

GLUTÉN-SZŰRÉS Vízöntő Gyógyszertár 2015.10.19. LISZTÉRZÉKENYSÉG (COELIAKIA) SZŰRÉS (GLUTÉN-SZŰRÉS) VÍZÖNTŐ GYÓGYSZERTÁR MI A LISZTÉRZÉKENYSÉG? A lisztérzékenység a kalászos gabonák fogyasztásával provokált autoimmun betegség, mely a bélrendszer és

Részletesebben

Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Online bejelentkezés CT vizsgálatra. Kattintson ide!

Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Online bejelentkezés CT vizsgálatra. Kattintson ide! Tüdőszűrés CT-vel, ha hatékony szűrővizsgálatot szeretnél! Nap mint nap, emberek millió szenvednek valamilyen tüdőbetegség következtében, ráadásul a halálokok között is vezető szerepet betöltő COPD előfordulása

Részletesebben

A DIÉTÁS ÉTKEZTETÉS FELADATAI, LEHETŐSÉGEI (OLCSÓN, EGÉSZSÉGESET)

A DIÉTÁS ÉTKEZTETÉS FELADATAI, LEHETŐSÉGEI (OLCSÓN, EGÉSZSÉGESET) A DIÉTÁS ÉTKEZTETÉS FELADATAI, LEHETŐSÉGEI (OLCSÓN, EGÉSZSÉGESET) SZALAYNÉ KÓNYA ZSUZSA Debreceni Egyetem Klinikai Központ Vezető Dietetikus és Élelmiszeripari mérnök Egészséges alapanyagok egészséges

Részletesebben

SPÓROLJUNK AZ IRODAI REZSIN

SPÓROLJUNK AZ IRODAI REZSIN A SZERZŐI KÖNYVKIADÁS FORRADALMA II. Évad, 2. Szám, 2015. 07. A HÓDÍTÓ ÍR Egy kis whisky-történelem A TŐZSDEI ROBOT Barát vagy ellenség? INGYENES TECHNOLÓGIA ÉS ÜZLET MÁSKÉPP SPÓROLJUNK AZ IRODAI REZSIN

Részletesebben

9024 Győr, Vasvári Pál u. 2-4.

9024 Győr, Vasvári Pál u. 2-4. Petz Aladár Megyei Oktató Kórház bemutatkozása 2011. április 9. Készítette: Csordás Adrienn Turbók Adrienn Az intézmény alapításának éve: 1749. Az alapító neve: Győr Város Tanácsa A korábban Szentháromság

Részletesebben

Helybe visszük a látást!

Helybe visszük a látást! Helybe visszük a látást! Rólunk Sok éves optikai tapasztalat alapján ismertük fel azt, hogy a nagyobb cégek dolgozóinak és a vidéki embereknek nehézségekbe ütközik a belvárosi optikai szalonokba történő

Részletesebben

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával.

Kialakulásának valószínűsége, a tünetek súlyossága azonban csökkenthető az életmód változtatásával. Az inkontinencia az altesti záróizmok záróképtelenségét jelenti, mind a húgycső, mind a végbél vonatkozásában. Következménye akaratlan vizeletelcsöppenés, -elfolyás, illetve -székletürités. Az inkontinencia

Részletesebben

Gyermek-háziorvosok. Védőnői Szolgálat

Gyermek-háziorvosok. Védőnői Szolgálat Háziorvosok Dr. Csók László Tel.: 424-126 hétfőtől - péntekig: 9.30-12.00; 14.30-16.00 Rendelési időn kívül 8 órától 16 óráig sürgős, életveszélyes esetekben hívható: 06/20/9830-222 Helyettesítő orvos:

Részletesebben

IV. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2013. A 2012. év szűrővizsgálatainak eredményei. Homonnai Balázs ACNIELSEN

IV. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2013. A 2012. év szűrővizsgálatainak eredményei. Homonnai Balázs ACNIELSEN IV. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2013. A 2012. év szűrővizsgálatainak eredményei Homonnai Balázs ACNIELSEN Programstatisztika 2010-2011-2012 Összesen 528 helyszínen o 2010: 144 o 2011: 191 o 2012:

Részletesebben

P R E M I U M S Z O L G Á L T A T Á S O K A K Ú T V Ö L G Y I K L I N I K A I T Ö M B B E N

P R E M I U M S Z O L G Á L T A T Á S O K A K Ú T V Ö L G Y I K L I N I K A I T Ö M B B E N P R E M I U M S Z O L G Á L T A T Á S O K A K Ú T V Ö L G Y I K L I N I K A I T Ö M B B E N G O N D O S K O D Á S É S P R O F E S S Z I O N A L I Z M U S A Kútvölgyi Klinikai Tömb neve szorosan összekapcsolódik

Részletesebben

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Behcet-kór Verzió 2016 1. MI A BEHCET-KÓR 1.1 Mi ez? A Behçet-szindróma vagy Behçet-kór (BD) egy szisztémás vaszkulitisz (az egész testre kiterjedő érgyulladás),

Részletesebben

Légzőszervi megbetegedések

Légzőszervi megbetegedések Orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) Légzőszervi megbetegedések Az orr melléküregeinek gyulladása, melyet leggyakrabban baktériumok okoznak. Orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis) Különböző típusú gyulladások

Részletesebben

AMS Hereimplantátum Használati útmutató

AMS Hereimplantátum Használati útmutató AMS Hereimplantátum Használati útmutató Magyar Leírás Az AMS hereimplantátum szilikon elasztomerből készült, a férfi herezacskóban levő here alakját utánzó formában. Az implantátum steril állapotban kerül

Részletesebben

93/2018. (IV.24.) határozat 1. melléklete:

93/2018. (IV.24.) határozat 1. melléklete: 93/2018. (IV.24.) határozat 1. melléklete: Tájékoztatós információk a háziorvosi feladat ellátásról a 2017-es évről Dr. Jambrikné Dr. Takács Imola Munkánk része a primer és szekunder prevenció, akut és

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

VIZITDÍJ ÉS KÓRHÁZI NAPIDÍJ MÉRTÉKEK

VIZITDÍJ ÉS KÓRHÁZI NAPIDÍJ MÉRTÉKEK Kedves Betegeink! Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a hatályos jogi szabályozás szerint Önöknek a járó-beteg ellátás igénybevételekor VIZITDÍJAT, fekvő betegként történő ellátásukkor KÓRHÁZI NAPIDÍJAT

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Járó- és Fekvőbeteg ellátás integrációja a markusovszky egyetemi oktatókórház szombathelyi és körmendi telephelyén

Járó- és Fekvőbeteg ellátás integrációja a markusovszky egyetemi oktatókórház szombathelyi és körmendi telephelyén Járó- és Fekvőbeteg ellátás integrációja a markusovszky egyetemi oktatókórház szombathelyi és körmendi telephelyén Járó- és fekvőbeteg ellátás integrációja a markusovszky egyetemi oktatókórház szombathelyi

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGES HAJÉRT ÉS BŐRÉRT HIALURONSAV ÉS KOLLAGÉN ANTIOXIDÁNS SZŐLŐMAG-KIVONAT 9 VITAMIN, 3 ÁSVÁNYIANYAG HAIR MINA

AZ EGÉSZSÉGES HAJÉRT ÉS BŐRÉRT HIALURONSAV ÉS KOLLAGÉN ANTIOXIDÁNS SZŐLŐMAG-KIVONAT 9 VITAMIN, 3 ÁSVÁNYIANYAG HAIR MINA AZ EGÉSZSÉGES HAJÉRT ÉS BŐRÉRT HIALURONSAV ÉS KOLLAGÉN ANTIOXIDÁNS SZŐLŐMAG-KIVONAT 9 VITAMIN, 3 ÁSVÁNYIANYAG A haj kommunikál rólunk, meghatározza az első benyomást és mutatja azt is, ha változunk Mit

Részletesebben

innen indul. Higgy abban, hogy az EGÉSZSÉG Higgy magadban. Foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok és menedzserszûrések vállalatoknak

innen indul. Higgy abban, hogy az EGÉSZSÉG Higgy magadban. Foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok és menedzserszûrések vállalatoknak Higgy abban, hogy az EGÉSZSÉG innen indul. UNIQA Mobil Egészségközpont Foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok és menedzserszûrések vállalatoknak Higgy magadban. Az egészség a megelőzéssel és a korszerű diagnosztikával

Részletesebben

Dr. Losonczy György egyetemi tanár. Semmelweis Egyetem, Pulmonológiai Klinika. Általános szervező: Semmelweis Egyetem, Laboratóriumi Medicina Intézet

Dr. Losonczy György egyetemi tanár. Semmelweis Egyetem, Pulmonológiai Klinika. Általános szervező: Semmelweis Egyetem, Laboratóriumi Medicina Intézet Légúti fertőzések továbbképző tanfolyam LÉGÚTI FERTŐZÉSEK KLINIKUMA, MIKROBIOLÓGIAI GYORS-DIAGNOSZTIKÁJA ÉS CÉLZOTT ANTIBIOTIKUS KEZELÉSE 3. MIKROBIOLÓGIAI GYORSDIAGNOSZTIKA ELŐADÁS SOROZAT IX. SE-TK/2017.II./00219.

Részletesebben

A Népegészségügyi Programok és a háziorvoslás negyed százada. Prof. Dr. Balogh Sándor egyetemi tanár PTE ÁOK Alapellátási Intézet

A Népegészségügyi Programok és a háziorvoslás negyed százada. Prof. Dr. Balogh Sándor egyetemi tanár PTE ÁOK Alapellátási Intézet A Népegészségügyi Programok és a háziorvoslás negyed százada Prof. Dr. Balogh Sándor egyetemi tanár PTE ÁOK Alapellátási Intézet 6/1992. (III. 31.) NM rendelet A háziorvosi szolgálat elsődleges, személyes

Részletesebben

Dr. Szűcs Erzsébet főosztályvezető főorvos

Dr. Szűcs Erzsébet főosztályvezető főorvos Dr. Szűcs Erzsébet főosztályvezető főorvos Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve egészségnevelési tevékenységének bemutatása Készítette: dr Szűcs Erzsébet, dr. Cornides

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA BODY BALANCE ÍZÜLETI VITAMIN

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA BODY BALANCE ÍZÜLETI VITAMIN BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA BODY BALANCE ÍZÜLETI VITAMIN MSM (Metil-Szulfonil-Metán), glükozamin szulfát, kondroitin szulfát, magnézium, kurkuma, gyömbér, boswelia, quercetin, bromelain,

Részletesebben

Higgy abban, hogy az EGÉSZSÉG. innen indul. UNIQA Mobil Egészségközpont. Orvosi vizsgálatok. Higgy magadban.

Higgy abban, hogy az EGÉSZSÉG. innen indul. UNIQA Mobil Egészségközpont. Orvosi vizsgálatok. Higgy magadban. Higgy abban, hogy az EGÉSZSÉG innen indul. UNIQA Mobil Egészségközpont Orvosi vizsgálatok Higgy magadban. Az egészség a megelőzéssel és a korszerű diagnosztikával kezdődik. Az UNIQA, mint az egyik vezető

Részletesebben

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz

Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Egy jó recepttel te is mesterszakács lehetsz Akkor jó egy recept, ha az első alkalommal már ráérzel az étel tökéletes elkészítésére. 1 Csirkemell rizottó (4 adag) 400g csirkemell 125g barna rizs (1 zacskó)

Részletesebben

Győri, répcementi és sokorói receptek gyűjteménye. Káposztaleves

Győri, répcementi és sokorói receptek gyűjteménye. Káposztaleves Győri, répcementi és sokorói receptek gyűjteménye Káposztaleves 1 füstölt csülök, vagy 30 dkg főzőkolbász ½ kg savanyú káposzta 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma 2 evőkanál olaj 1 evőkanál liszt pirospaprika

Részletesebben

Szénhidrát. Zsír. Fehérje. 104,6 Kcal Energia

Szénhidrát. Zsír. Fehérje. 104,6 Kcal Energia Gourmet_Box_dobozmatrica_100x247.indd 1 26/11/14 15:40 L KC A 521 C P E R ÉSZ 12 T T K A AL sütőtökpürér e tálalva, sü lt céklával irkemelltlve, s c i s a y n Ta kel tö zöldfűszerek ELKÉSZÍTÉSI JAVASLAT:

Részletesebben

IDŐSEK KLUBJA HÁZIREND

IDŐSEK KLUBJA HÁZIREND Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye Őszi Fény Integrált Gondozási Központ 1046. Budapest, Tungsram u. 9. Tel: 230-5363 Fax: 370-4179 E-mail: oszifeny@ujpestszi. hu IDŐSEK KLUBJA HÁZIREND A házirend

Részletesebben

Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály

Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály Prenatalis diagnosztika lehetőségei mikor, hogyan, miért? Dr. Almássy Zsuzsanna Heim Pál Kórház, Budapest Toxikológia és Anyagcsere Osztály Definíció A prenatális diagnosztika a klinikai genetika azon

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

LÉLEGEZZEN KÖNNYEBBEN TERMÉSZETESEN!

LÉLEGEZZEN KÖNNYEBBEN TERMÉSZETESEN! LÉLEGEZZEN KÖNNYEBBEN TERMÉSZETESEN! A FOLYAMATOSAN NÖVEKVÕ LEVEGÕSZENNYEZÉSSEL EGYENES ARÁNYBAN NÖVEKSZIK A LÉGÚTI BETEGSÉGEKBEN SZENVEDÕK SZÁMA, KÜLÖNÖSEN A GYEREKEKNÉL. HASZNÁLD A TERMÉSZET EREJÉT //

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A Ganoderma gyógygomba a hagyományos kínai orvoslás egyik alapköve,

A Ganoderma gyógygomba a hagyományos kínai orvoslás egyik alapköve, Gulyás Judit Régiós Képviselő Ganoderma gyógygomba Pecsétviaszgomba Dombóvár Tolna-, Somogy- Gyógygomba A Ganoderma gyógygomba a hagyományos kínai orvoslás egyik alapköve, a lélekerő-gomba, kulcs a jó

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! OGYI fejléces papír BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tetran

Részletesebben