Poli(ADP-ribóz) glikohidroláz szerepe A549 sejtek oxidatív stresszérzékenységében

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Poli(ADP-ribóz) glikohidroláz szerepe A549 sejtek oxidatív stresszérzékenységében"

Átírás

1 Poli(ADP-ribóz) glikohidroláz szerepe A549 sejtek oxidatív stresszérzékenységében Bai Péter 1, Szabó Csaba 2, Gergely Pál 1, Virág László 1 1 Debreceni Egyetem, Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Orvosi Vegytani Intézet, Debrecen baip@dote.hu 2 Inotek Pharmaceuticals, Beverly, MA, USA Rövidítések GT gallotannin, PAR poli(adp-ribóz) polimer, PARG poli(adp-ribóz) glikohidroláz, PARP poli(adp-ribóz) polimeráz 1, PI propidium jodid Bevezetés A poli(adp-ribóz) polimeráz-1 (PARP) egy nukleáris enzim, mely DNS törések felismerésére képes. A PARP a törött DNS-hez kapcsolódik két aszimmetrikus cink-ujj doménjén keresztül, és így aktív állapotba kerül. Az aktivált PARP a NAD + -ot használja szubsztrátként, hogy különböz akceptor fehérjékre poli(adp-ribóz) polimereket (PAR) szintetizáljon. Az egyik legfontosabb PAR akceptor fehérje maga a PARP. A PARP-nak szerepe van még többek között az NF-κB-hez kapcsolódó transzkripció szabályzásában, a nekrotikus és az apoptotikus sejthalál folyamatában, illetve a báziskihasítási repair-ben. (1) A PAR felismerési szignálként szolgál a báziskihasítási repair beindulásához, másrészrl azonban a PARP túlzott mérték aktivációja a sejt NAD + és ATP készletét teljesen felélheti, nekrotikus sejthalálhoz vezetve. A PARP gátlása ilyen körülmények között a nekrotikus jelleg sejthalált az apoptotikus jelleg sejthalál felé irányítja, vagy lehetséget biztosít a sejtek túlélésére. (1) Az aktivált PARP önmagát is poli-adp-ribozilálja, ami a PARP gátlásához vezet. A PAR-t a poli(adp-ribóz) glikohidroláz enzim (PARG) távolítja el, így a PARP újra aktívvá válhat. A PARG gyorsan eltávolitja a PAR-t, a polimerek turnoverének ideje kevesebb, mint egy perc. (2)

2 Az emlsök PARG enzime egy kb. 110 kda molekulatömeg, perinukleáris elhelyezkedés fehérje, amely mrns-ét több sejtben és szövetben kimutatták. A PARGnak jelenlegi ismereteink szerint egy génje van, amelyrl számos PARG izoforma képzdik. A PARG tartalmaz egy nukleáris export és egy nukleáris import szignált, amely felveti a lehetségét a PARG ciklikus mozgásának a lehetségét a sejtmag és a citoplazma között. (3) Reaktív oxigén és nitrogén intermedierek (ROI-k és RNI-k), mint a hidrogén peroxid, a peroxinitrit a nitroxil gyök, vagy alkilálószerek képesek a DNS nagymérték, egyszálú töréseket okozni. In vivo reaktív gyökök termeldésével kell számolnunk reperfúziós károsodás, a shock egyes formái, diabétesz, illetve gyulladásos folyamatok során. Ezekben a patológiás állapotokban a PARP gátlás jótékony hatásúnak bizonyult (1). Újabb adatok azt támasztják alá, hogy a PARG gátlása hasonlóan jó hatásfokkal képes védelmet nyújtani oxidatív stressz esetében. A PARG gátlásának hatását vizsgálták oxidatív és excitotikus neuron és asztroglia károsodásban (4, 5). Ezekben a kísérletekben a PARG gátlására különböz tannin származékokat használtak, mint a gallotannint (GT), vagy a nobotannin B-t. A PARG inhibitoroknak hasonló hatásuk volt, mint a PARP inhibitoroknak, képesek voltak megakadályozni a neuronok és az asztroglia sejtek oxidatív károsodását. A tanninok polifenolok, melyek a növényi sejtek falából tisztíthatóak. Vannak adatok a tanninok gyulladásgatló hatásáról is, az eredmények azt mutatják, hogy a tanninok gyulladásgátló hatása nem köthet kizárólag a tanninok szabadgyök fogó képességéhez (6, 7). Az A549 sejtekben hidrogén peroxid kezeléssel kiváltható PARP aktiváció és ez a folyamat szerepet játszik a légzrendszerben található epitél sejtek elhalásában. Minthogy a hidrogén peroxid és a PARP aktiváció fontos mediátorai a légzrendszerben található epitél sejtek károsodásának, így célul tztük ki a PARG lehetséges szerepének vizsgálatát a hidrogén peroxid indukálta sejthalálban A549 sejteken (8). Anyag és módszer Sejtek életképességének mérése

3 A sejtek életképességét MTT redukcióval és propidium-jodid (PI) felvétellel vizsgáltuk. Az MTT eredményét fotometriásan, a PI felvételt pedig fluoreszens mikroszkóppal értékeltük ki. PARP aktivitás mérése A PARP aktivitás méréséhez a sejteket permeabilizáltuk, majd a hidrogén peroxidos indukció után a sejtekhez 3 H-NAD + -ot adtunk. A sejtfehérjékbe beépült tríciumot folyadészcintillációs számálóval mértük. A PARP aktivitás kimutatása in situ A vékony üveglemezen növesztett 549 sejtekben a PARP-ot a hidrogén peroxid indukció után bioniált-nad + szubsztrát jelenlétében hagytuk mködni. A beépült biotint streptavidin-peroxidázzal mutattuk ki. A PAR kimutatása immuncitokémiai módszerrel Az A549 sejtek hidrogén peroxiddal történ indukciója után a sejteket fixáltuk a PAR-ra specifikus anitesttel (10H antitest) mutattuk ki a képzdött PAR-t. Intracelluláris NAD + mérése Az indukált A549 sejtekben lév NAD + mennyiségét egy alkohol-dehidrogenáz enzimhez kapcsolt színváltozást okozó, fotometriásan mérhet reakcióval mértük. A NAD + mennyiségét a kontroll százalékában fejeztük ki. Kaszpáz-3 aktivitás mérése A sejteket a hidrogén peroxid kezelés után hat órával összegyjtöttük. A kaszpáz-3 aktivitást egy szintetikus szubsztrátból, a DEVD-AMC konjugátumból történ AMC felszabadulással mértük fluorimetriásan.

4 Eredmények A sejtek életképessége Hidrogén peroxid koncentrációfügg módon citotoxikus volt az A549 sejteken. GT 30 perc elkezelés után, 30 µm koncentrációban meggátolta a sejtek pusztulását. (1. ábra) A PARP inaktivációja auto-poli-adp-riboziláció hatására A hidrogén peroxid kezelés koncentrációfügg PARP aktivációhoz vezetett A549 sejtekben triciált NAD + beépülésével mérve a PARP aktivációt. GT elkezelés meggátolta a PARP aktivációját. Hasonló eredményt kaptunk, amikor a PARP aktivációt az in situ PARP assay-vel mutattuk ki. Ez a módszer az újonnan képzd PAR kimutatására alkalmas. A hidrogén peroxid kezelés hatására aktiválódott a PARP, azonban GT elkezelés mellett nem lehetett kimutatni polimer képzdést kimutatni. (2. ábra) PAR akkumuláció Bizonyítandó, hogy a GT nem rendelkezik PARP inhibitor tulajdonsággal PAR immuncitokémiai festést végzetünk. A GT elkezelés nem csökkentette a PAR képzdést, st GT elkezelés mellett olyan hidrogén peroxid koncentrációnál is PAR akkumulációt figyelhettünk meg, ahol GT nélkül nem volt PAR festdés. (3. ábra) NAD + -assay A hidrogén peroxid koncentráció emelésével párhuzamosan csökken a NAD + szintje a sejtekben a PARP aktiváció következtében. A PARG gátlás megvédte a sejteket a NAD + szint csökkenése ellen. (4. ábra) A kaszpáz-3 aktiváció mértéke A kaszpáz-3 az oxidatív stressz által kiváltott apoptózis egyik effektor kaszpáza. Azokban a sejtekben, ahol a PARG gátolt állapotban van, a kontroll A549 sejtekhez képest a kaszpáz-3 aktivitása magasabb koncentrációnál kezd el emelkedni és hosszabb ideig marad magas. (5. ábra)

5 Diszkusszió A PARP és a PARP gátlás hatásainak vizsgálata hosszú múltra tekint vissza. A PARG vizsgálata azonban rövid múltra tekint vissza, és inkább mechanisztikusan csak, mint a PAR eltávolítását végz enzimet vizsgálták, szerepet nem tulajdonítottak neki. Újabb kísérletsorozatok világítottak rá, hogy a PARP auto-poli-adp-riboziláltságának mértéke összefügghet oxidatív stressz elleni védelemmel (4, 5). A hidrogén peroxid in vivo termeldése többek között a gyulladásos folyamatokra jellemz. A hidrogén peroxid feladata a szervezetbe kerül baktériumok elpusztítása, azonban emellett károsítja a szervezet saját szöveteit is. A hidrogén peroxid képes a sejt DNS állományát károsítani, amivel a PARP túlzott aktivációjához vezet, ami a sejt NAD + készletének kimerüléséhez vezet és a sejt nekrotikus jelleg sejtpusztulásához, vezet a PAR szintézisén keresztül. Ha nem következik be a végzetes NAD + szint csökkenés, azonban nem javíthatóak a DNS hibái, a sejtek apoptotizálnak, amit a kaszpáz aktiváció jellemez. A nekrózis és az apoptózis közötti váltást tehát a sejt energiaraktárainak a feltöltöttsége szabja meg, amit a PARP aktivációja befolyásol (1). Eredményeink azt mutatják, hogy a PARG gátlása véd az oxidatív stresszel szemben, és hasonló jelenségekkel jár, mint a PARP gátlása (nincs de novo PAR szintézis, kontroll szinten marad a NAD + szint, illetve a kaszpáz-3 aktiváció késbb indul és hosszabban marad magas). Különbség volt azonban, hogy GT kezelés mellett is volt PAR a sejtekben. Mi ezt úgy magyarázzuk, hogy a kezdeti PARP aktivációt követ auto-poli- ADP-riboziláció miatt marad a PARP gátolt állapotában. A PARG gátlás a PARP gátlásához hasonlóan hasznosnak bizonyulhat az emelkedett oxidatív stresszel jellemezhet állapotokban, így például a gyulladás folyamatokban. Jelenlegi ismereteink alapján a PARG gátlása kevesebb mellékhatással járhat, mint a PARP gátlása. A PARP gátlása a PAR hiánya miatt lelassítja a báziskihasítási repair beindulását, ami potenciálisan mutagén hatásnak tekinthet (9, 10). Ezzel szemben a PARG gátlása nem jelenti a PAR hiányát. A tanninokra, mint kémiai vegyületcsoportra jellemz az erteljes szabadgyökfogó képesség (7). A szabadgyökfogó és a PARG gátló képesség elnyös megvilágításba helyezi a tanninokat, úgy tnik több ponton védhetik szervezetünket a túlzott oxidatív stressztl.

6 Irodalomjegyzék (1) Virag L and Szabo C (2002) The therapeutic potential of poly(adp-ribose) polymerase inhibitors. Pharmacol Rev 54: (2) Davidovoch, L., M. Vodenchiarov, E. B. Affar, and G. G. Poirier Importance of poly(adp-ribose) glycohydrolase in the control of poly(adp-ribose) metabolsim. Exp Cell Res. 268(1):7-13.Shimokawa, T., M. Masutani, S. (3) Nagasawa, T. Nozaki, N. Ikota, Y. Aoki, H. Nakagama, and T. Sugimura Isolation and cloning of rat poly(adp-ribose) glycohydrolase: presence of a potential nuclear export signal conserved in mammalian orthologs. J Biochem (Tokyo).126(4): (4) Ying, W. and R. A. Swanson The poly(adp-ribose) glycohydrolase inhibitor gallotannin blocks oxidative astrocyte death. Neuroreport. 11(7): (5) Ying, W., M. B. Sevigny, Y. Chen, and R. A. Swanson Poly(ADP-ribose) glycohydrolase mediates oxidative and excitotoxic neuronal death. Proc Natl Acad Sci U S A. 98(21): (6) van Molle, W., J. Vanden Berghe, P. Brouckaert, and C. Libert Tumor necrosis factor-induced lethal hepatitis: pharmacological intervention with verapamil, tannic acid, picotamide and K76COOH. FEBS Lett. 467(2-3): (7) Vuk-Pavlovic, Z. and M. S. Rohrbach Modulation of inflammatory cell function by cotton bract tannin: changes in the capacity of alveolar macrophages and neutrophils to produce hydrogen peroxide. Am J Respir Cell Mol Biol. 3(3): (8) Nanavaty, U. B., R. Pawliczak, J. Doniger, M. T. Gladwin, M. J. Cowan, C. Logun, and J. H. Shelhamer Oxidant-induced cell death in respiratory epithelial cells is due to DNA damage and loss of ATP. Exp Lung Res. 28(8): (9) Ziegler, M., and S. L. Oei A cellular survival switch: poly (ADP-ribosyl)ation stimulates DNA repair and scilences transcription. Bioessays. 23(6):

7 (10) Molinete, M., W. Vermeulen, A. Burkle, J. Menissier-de Murcia, J. H. Kupper, J. H. Hoeijmakers, and G. de Murcia Overproduction of the poly(adp-ribose) polymerase DNA-binding domain blocks alkylation-induced DNA repair synthesis in mammalian cells. EMBO J. 12(5): (11) Bors, W., C. Michel, and K. Stettmaier Electron paramagnetic resonance studies of radical species of proanthocyanidins and gallate esters. Arch Biochem Biophys. 374(2):

8 Ábrafeliratok 1. ábra Az A549 sejtek életképességének változása PARG gátlás és hidrogén peroxid kezelés hatására. A panel MTT assay, B panel PI felvétel vizsgálata. 2. ábra A gallotannin hatása a PARP aktivációjára A549 sejtekben. A panel radioaktív NAD + beépülés, B panel in situ PARP assay 3. ábra A PAR felszaporodásának kimutatása A549 sejtekben. A nyilak a pozitív sejtmagokra mutatnak. 4. ábra A NAD + szint csökkenésének megakadályozása PARG gátlásával hidrogén peroxid kezelést A549 sejtekben. 5. ábra A kaszpáz aktiváció eltolódása hidrogén peroxid kezelt A549 sejtekben PARG gátlás hatására.

Egyetemi doktori (Ph.D.) értekezés tézisei

Egyetemi doktori (Ph.D.) értekezés tézisei Egyetemi doktori (Ph.D.) értekezés tézisei Oxidatív stressz hatása a poli(adp-ribóz) metabolizmusra és a kalcium homeosztázisra humán keratinocita és egér makrofág sejtvonalakban Bakondi Edina Témavezet

Részletesebben

Új, sejthalált befolyásoló tumor-asszociált fehérjék azonosítása. Dr. Szigeti András. PhD tézis. Programvezető: Dr. Balázs Sümegi, egyetemi tanár

Új, sejthalált befolyásoló tumor-asszociált fehérjék azonosítása. Dr. Szigeti András. PhD tézis. Programvezető: Dr. Balázs Sümegi, egyetemi tanár Új, sejthalált befolyásoló tumor-asszociált fehérjék azonosítása Dr. Szigeti András PhD tézis Programvezető: Dr. Balázs Sümegi, egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem, Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézet

Részletesebben

Szakmai zárójelentés az F-67996 témaszámú OTKA pályázathoz

Szakmai zárójelentés az F-67996 témaszámú OTKA pályázathoz Szakmai zárójelentés az F-67996 témaszámú OTKA pályázathoz témavezető: Debreceni Balázs 2011. július Bevezetés Kísérleteinkben oxidatív stressznek, illetve magas homocisztein koncentrációnak kitett, kultúrában

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: Az orvosi biotechnológiai mesterképzés

Részletesebben

EGYETEMI DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

EGYETEMI DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI EGYETEMI DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI REAKTÍV NITROGÉN INTERMEDIEREK ÁLTAL INDUKÁLT POLI(ADP-RIBÓZ) POLIMERÁZ ÉS MÁTRIX METALLOPROTEINÁZ AKTIVÁCIÓ VIZSGÁLATA IN VITRO ÉS IN VIVO Bai Péter DEBRECENI

Részletesebben

Apoptózis. 1. Bevezetés 2. Külső jelút 3. Belső jelút

Apoptózis. 1. Bevezetés 2. Külső jelút 3. Belső jelút Jelutak Apoptózis 1. Bevezetés 2. Külső jelút 3. Belső jelút Apoptózis Sejtmag 1. Kondenzálódó sejtmag apoptózis autofágia nekrózis Lefűződések Összezsugorodás Fragmentálódó sejtmag Apoptotikus test Fagocita

Részletesebben

Jelutak. Apoptózis. Apoptózis Bevezetés 2. Külső jelút 3. Belső jelút. apoptózis autofágia nekrózis. Sejtmag. Kondenzálódó sejtmag

Jelutak. Apoptózis. Apoptózis Bevezetés 2. Külső jelút 3. Belső jelút. apoptózis autofágia nekrózis. Sejtmag. Kondenzálódó sejtmag Jelutak Apoptózis 1. Bevezetés 2. Külső jelút 3. Belső jelút Apoptózis Sejtmag Kondenzálódó sejtmag 1. autofágia nekrózis Lefűződések Összezsugorodás Fragmentálódó sejtmag Apoptotikus test Fagocita bekebelezi

Részletesebben

Szőlőmag extraktum hatása makrofág immunsejtek által indukált gyulladásos folyamatokra Radnai Balázs, Antus Csenge, Sümegi Balázs

Szőlőmag extraktum hatása makrofág immunsejtek által indukált gyulladásos folyamatokra Radnai Balázs, Antus Csenge, Sümegi Balázs Szőlőmag extraktum hatása makrofág immunsejtek által indukált gyulladásos folyamatokra Radnai Balázs, Antus Csenge, Sümegi Balázs Pécsi Tudományegytem Általános Orvostudományi Kar Biokémiai és Orvosi Kémiai

Részletesebben

Záróbeszámoló. OTKA K75864 A nitrogen monoxide-peroxinitrit-parp útvonal szerepe a krónikus sebek pathogenezisében

Záróbeszámoló. OTKA K75864 A nitrogen monoxide-peroxinitrit-parp útvonal szerepe a krónikus sebek pathogenezisében Záróbeszámoló OTKA K75864 A nitrogen monoxide-peroxinitrit-parp útvonal szerepe a krónikus sebek pathogenezisében Témavezető: Dr. Szabó Éva, DEOEC Bőrgyógyászati Klinika Pályázatunk átfogó célkitűzése

Részletesebben

INTRACELLULÁRIS PATOGÉNEK

INTRACELLULÁRIS PATOGÉNEK INTRACELLULÁRIS PATOGÉNEK Bácsi Attila, PhD, DSc etele@med.unideb.hu Debreceni Egyetem, ÁOK Immunológiai Intézet INTRACELLULÁRIS BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ Példák intracelluláris baktériumokra Intracelluláris

Részletesebben

Biológiai módszerek alkalmazása környezeti hatások okozta terhelések kimutatására

Biológiai módszerek alkalmazása környezeti hatások okozta terhelések kimutatására Szalma Katalin Biológiai módszerek alkalmazása környezeti hatások okozta terhelések kimutatására Témavezető: Dr. Turai István, OSSKI Budapest, 2010. október 4. Az ionizáló sugárzás sejt kölcsönhatása Antone

Részletesebben

OTKA ZÁRÓJELENTÉS

OTKA ZÁRÓJELENTÉS NF-κB aktiváció % Annexin pozitív sejtek, 24h kezelés OTKA 613 ZÁRÓJELENTÉS A nitrogén monoxid (NO) egy rövid féléletidejű, számos szabályozó szabályozó funkciót betöltő molekula, immunmoduláns hatása

Részletesebben

Diabéteszes redox változások hatása a stresszfehérjékre

Diabéteszes redox változások hatása a stresszfehérjékre Semmelweis Egyetem Molekuláris Orvostudományok Tudományági Doktori Iskola Pathobiokémia Program Doktori (Ph.D.) értekezés Diabéteszes redox változások hatása a stresszfehérjékre dr. Nardai Gábor Témavezeto:

Részletesebben

2. A jelutak komponensei. 1. Egy tipikus jelösvény sémája 2. Ligandok 3. Receptorok 4. Intracelluláris jelfehérjék

2. A jelutak komponensei. 1. Egy tipikus jelösvény sémája 2. Ligandok 3. Receptorok 4. Intracelluláris jelfehérjék Jelutak 2. A jelutak komponensei 1. Egy tipikus jelösvény sémája 2. Ligandok 3. Receptorok 4. Intracelluláris jelfehérjék Egy tipikus jelösvény sémája 1. Receptor fehérje Jel molekula (ligand; elsődleges

Részletesebben

Vérszérum anyagcseretermékek jellemzése kezelés alatt lévő tüdőrákos betegekben

Vérszérum anyagcseretermékek jellemzése kezelés alatt lévő tüdőrákos betegekben http://link.springer.com/article/10.1007/s11306-016-0961-5 - Nyitott - Ingyenes Vérszérum anyagcseretermékek jellemzése kezelés alatt lévő tüdőrákos betegekben http://link.springer.com/article/10.1007/s11306-016-0961-5

Részletesebben

Hamar Péter. RNS világ. Lánczos Kornél Gimnázium, Székesfehérvár, 2014. október 21. www.meetthescientist.hu 1 26

Hamar Péter. RNS világ. Lánczos Kornél Gimnázium, Székesfehérvár, 2014. október 21. www.meetthescientist.hu 1 26 Hamar Péter RNS világ Lánczos Kornél Gimnázium, Székesfehérvár, 2014. október 21. 1 26 Főszereplők: DNS -> RNS -> fehérje A kód lefordítása Dezoxy-ribo-Nuklein-Sav: DNS az élet kódja megkettőződés (replikáció)

Részletesebben

Jelutak. 2. A jelutak komponensei Egy tipikus jelösvény sémája. 2. Ligandok 3. Receptorok 4. Intracelluláris jelfehérjék

Jelutak. 2. A jelutak komponensei Egy tipikus jelösvény sémája. 2. Ligandok 3. Receptorok 4. Intracelluláris jelfehérjék Jelutak 2. A jelutak komponensei 1. Egy tipikus jelösvény sémája 2. Ligandok 3. Receptorok 4. Intracelluláris jelfehérjék Egy tipikus jelösvény sémája Receptor fehérje Jel molekula (ligand; elsődleges

Részletesebben

A nem klasszikus polimerázok és a SUMO PCNAfüggő mechanizmusok szerepe a genom stabilitás fenntartásában

A nem klasszikus polimerázok és a SUMO PCNAfüggő mechanizmusok szerepe a genom stabilitás fenntartásában A nem klasszikus polimerázok és a SUMO PCNAfüggő mechanizmusok szerepe a genom stabilitás fenntartásában Ph.D Tézisek GALI Himabindu Témavezető: Dr. Haracska Lajos Biológiai Doktori Iskola Szegedi Tudományegyetem

Részletesebben

Programozott sejthalál formák és kulcsfehérjéinek kapcsolata - fókuszban a ferroptózis és az autofágia. V. MedInProt Konferencia November 19.

Programozott sejthalál formák és kulcsfehérjéinek kapcsolata - fókuszban a ferroptózis és az autofágia. V. MedInProt Konferencia November 19. Programozott sejthalál formák és kulcsfehérjéinek kapcsolata - fókuszban a ferroptózis és az autofágia Dr. Szarka András Dr. Kapuy Orsolya V. MedInProt Konferencia 2016. November 19. Bevezetés Bevezetés

Részletesebben

Tények a Goji bogyóról:

Tények a Goji bogyóról: Tények a Goji bogyóról: 19 aminosavat (a fehérjék építőkövei) tartalmaz, melyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetelen az élethez. 21 nyomelemet tartalmaz, köztük germániumot, amely ritkán fordul elő

Részletesebben

Az áramlási citometria gyakorlati alkalmazása az ondó rutin analízisben. Hajnal Ágnes, Dr Mikus Endre, Dr Venekeiné Losonczi Olga

Az áramlási citometria gyakorlati alkalmazása az ondó rutin analízisben. Hajnal Ágnes, Dr Mikus Endre, Dr Venekeiné Losonczi Olga Az áramlási citometria gyakorlati alkalmazása az ondó rutin analízisben Hajnal Ágnes, Dr Mikus Endre, Dr Venekeiné Losonczi Olga Labmagister Kft aktivitásai HumanCell SynLab Diagnosztika MensMentis LabMagister

Részletesebben

A Telomerase-specific Doxorubicin-releasing Molecular Beacon for Cancer Theranostics

A Telomerase-specific Doxorubicin-releasing Molecular Beacon for Cancer Theranostics A Telomerase-specific Doxorubicin-releasing Molecular Beacon for Cancer Theranostics Yi Ma, Zhaohui Wang, Min Zhang, Zhihao Han, Dan Chen, Qiuyun Zhu, Weidong Gao, Zhiyu Qian, and Yueqing Gu Angew. Chem.

Részletesebben

FUSARIUM TOXINOK IDEGRENDSZERI HATÁSÁNAK ELEMZÉSE

FUSARIUM TOXINOK IDEGRENDSZERI HATÁSÁNAK ELEMZÉSE FUSARIUM TOXINOK IDEGRENDSZERI HATÁSÁNAK ELEMZÉSE Világi Ildikó, Varró Petra, Bódi Vera, Schlett Katalin, Szűcs Attila, Rátkai Erika Anikó, Szentgyörgyi Viktória, Détári László, Tóth Attila, Hajnik Tünde,

Részletesebben

Az Oxidatív stressz hatása a PIBF receptor alegységek összeszerelődésére.

Az Oxidatív stressz hatása a PIBF receptor alegységek összeszerelődésére. Újabban világossá vált, hogy a Progesterone-induced blocking factor (PIBF) amely a progesteron számos immunológiai hatását közvetíti, nem csupán a lymphocytákban és terhességgel asszociált szövetekben,

Részletesebben

Új szignalizációs utak a prodromális fázisban. Oláh Zita

Új szignalizációs utak a prodromális fázisban. Oláh Zita Új szignalizációs utak a prodromális fázisban Oláh Zita 2015.10.07 Prodromális fázis Prodromalis fázis: De mi történik?? Beta-amiloid: OK vagy OKOZAT? Beta-amiloid hogyan okozhat neurodegenerációt? Tau

Részletesebben

Intelligens molekulákkal a rák ellen

Intelligens molekulákkal a rák ellen Intelligens molekulákkal a rák ellen Kotschy András Servier Kutatóintézet Rákkutatási kémiai osztály A rákos sejt Miben más Hogyan él túl Áttekintés Rákos sejtek célzott támadása sejtmérgekkel Fehérjék

Részletesebben

A vérképző rendszerben ionizáló sugárzás által okozott mutációk kialakulásának numerikus modellezése

A vérképző rendszerben ionizáló sugárzás által okozott mutációk kialakulásának numerikus modellezése A vérképző rendszerben ionizáló sugárzás által okozott mutációk kialakulásának numerikus modellezése Madas Balázs Gergely XXXIX. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam Hajdúszoboszló, Hunguest Hotel Béke 2014.

Részletesebben

A T sejt receptor (TCR) heterodimer

A T sejt receptor (TCR) heterodimer Immunbiológia - II A T sejt receptor (TCR) heterodimer 1 kötőhely lánc lánc 14. kromoszóma 7. kromoszóma V V C C EXTRACELLULÁRIS TÉR SEJTMEMBRÁN CITOSZÓL lánc: VJ régió lánc: VDJ régió Nincs szomatikus

Részletesebben

MAP kinázok és a PI-3-kináz/Akt útvonal szerepe a retinadegeneráció szabályozásában. Ph.D. TÉZISEK DR. MESTER LÁSZLÓ

MAP kinázok és a PI-3-kináz/Akt útvonal szerepe a retinadegeneráció szabályozásában. Ph.D. TÉZISEK DR. MESTER LÁSZLÓ MAP kinázok és a PI-3-kináz/Akt útvonal szerepe a retinadegeneráció szabályozásában Ph.D. TÉZISEK DR. MESTER LÁSZLÓ Pécsi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi kar, Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézet

Részletesebben

Mutagenezis és s Karcinogenezis kutatócsoport. Haracska Lajos.

Mutagenezis és s Karcinogenezis kutatócsoport. Haracska Lajos. Mutagenezis és s Karcinogenezis kutatócsoport SZBK Genetikai Intézete (429 dolgozó,, Tel: 62-599666) haracska@brc.hu Haracska Lajos www.brc.hu/lajoslab Evolúci ció és s karcinogenezis: közös k s gyökerek

Részletesebben

Immunológia alapjai. Az immunválasz szupressziója Előadás. A szupresszióban részt vevő sejtes és molekuláris elemek

Immunológia alapjai. Az immunválasz szupressziója Előadás. A szupresszióban részt vevő sejtes és molekuláris elemek Immunológia alapjai 19 20. Előadás Az immunválasz szupressziója A szupresszióban részt vevő sejtes és molekuláris elemek Mi a szupresszió? Általános biológiai szabályzó funkció. Az immunszupresszió az

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

ció szerepe a pajzsmirigy peroxidáz elleni antitestek szintjében autoimmun pajzsmirigybetegségekben

ció szerepe a pajzsmirigy peroxidáz elleni antitestek szintjében autoimmun pajzsmirigybetegségekben Szója okozta allergiás szenzitizáci ció szerepe a pajzsmirigy peroxidáz elleni antitestek szintjében autoimmun pajzsmirigybetegségekben gekben Dr. Molnár r Ildikó Kenézy Kórház, III.Belgyógy gyászat, Debrecen

Részletesebben

GERONTOLÓGIA. 6. Biogerontológia: öregedési elméletek SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar

GERONTOLÓGIA. 6. Biogerontológia: öregedési elméletek SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar GERONTOLÓGIA 6. Biogerontológia: öregedési elméletek SEMSEI IMRE Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar KEZDETI PRÓBÁLKOZÁSOK A fiatalság kútja Giacomo Jaquerio (Italy)

Részletesebben

A citoszol szolubilis fehérjéi. A citoplazma matrix (citoszol) Caspase /Kaszpáz/ 1. Enzimek. - Organellumok nélküli citoplazma

A citoszol szolubilis fehérjéi. A citoplazma matrix (citoszol) Caspase /Kaszpáz/ 1. Enzimek. - Organellumok nélküli citoplazma A citoplazma matrix (citoszol) A citoszol szolubilis fehérjéi 1. Enzimek - Organellumok nélküli citoplazma -A sejt fejlődéstani szempontból legősibb része (a sejthártyával együtt) Glikolízis teljes enzimrendszere

Részletesebben

Preeclampsia-asszociált extracelluláris vezikulák

Preeclampsia-asszociált extracelluláris vezikulák Preeclampsia-asszociált extracelluláris vezikulák hatása(i) a monocita sejt működésére Kovács Árpád Ferenc 1, Láng Orsolya 1, Kőhidai László 1, Rigó János 2, Turiák Lilla 3, Fekete Nóra 1, Buzás Edit 1,

Részletesebben

A poli-adp-riboziláció és a hidrogén-peroxid központi szerepe az osteogén differenciációban és a dohányfüst toxikus hatásaiban

A poli-adp-riboziláció és a hidrogén-peroxid központi szerepe az osteogén differenciációban és a dohányfüst toxikus hatásaiban Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei A poli-adp-riboziláció és a hidrogén-peroxid központi szerepe az osteogén differenciációban és a dohányfüst toxikus hatásaiban Kovács Katalin DEBRECENI EGYETEM

Részletesebben

A PROTEIN KINÁZ C IZOENZIMEK SZEREPE HUMÁN HaCaT KERATINOCYTÁK SEJTM KÖDÉSEINEK SZABÁLYOZÁSÁBAN

A PROTEIN KINÁZ C IZOENZIMEK SZEREPE HUMÁN HaCaT KERATINOCYTÁK SEJTM KÖDÉSEINEK SZABÁLYOZÁSÁBAN EGYETEMI DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI A PROTEIN KINÁZ C IZOENZIMEK SZEREPE HUMÁN HaCaT KERATINOCYTÁK SEJTM KÖDÉSEINEK SZABÁLYOZÁSÁBAN Papp Helga DEBRECENI EGYETEM ORVOS-ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI CENTRUM

Részletesebben

Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban

Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban 6. előadás Humorális és celluláris immunválasz A humorális (B sejtes) immunválasz lépései Antigén felismerés B sejt aktiváció: proliferáció, differenciálódás

Részletesebben

Gyógyszerrezisztenciát okozó fehérjék vizsgálata

Gyógyszerrezisztenciát okozó fehérjék vizsgálata Gyógyszerrezisztenciát okozó fehérjék vizsgálata AKI kíváncsi kémikus kutatótábor 2017.06.25-07.01. Témavezetők : Telbisz Ágnes, Horváth Tamás Kutatók : Dobolyi Zsófia, Bereczki Kristóf, Horváth Ákos Gyógyszerrezisztencia

Részletesebben

Szignalizáció - jelátvitel

Szignalizáció - jelátvitel Jelátvitel autokrin Szignalizáció - jelátvitel Összegezve: - a sejt a,,külvilággal"- távolabbi szövetekkel ill. önmagával állandó anyag-, információ-, energia áramlásban áll, mely autokrin, parakrin,

Részletesebben

(1) A T sejtek aktiválása (2) Az ön reaktív T sejtek toleranciája. α lánc. β lánc. V α. V β. C β. C α.

(1) A T sejtek aktiválása (2) Az ön reaktív T sejtek toleranciája. α lánc. β lánc. V α. V β. C β. C α. Immunbiológia II A T sejt receptor () heterodimer α lánc kötőhely β lánc 14. kromoszóma 7. kromoszóma 1 V α V β C α C β EXTRACELLULÁRIS TÉR SEJTMEMBRÁN CITOSZÓL αlánc: VJ régió β lánc: VDJ régió Nincs

Részletesebben

Vásárhelyi Barna. Semmelweis Egyetem, Laboratóriumi Medicina Intézet. Az ösztrogénekimmunmoduláns hatásai

Vásárhelyi Barna. Semmelweis Egyetem, Laboratóriumi Medicina Intézet. Az ösztrogénekimmunmoduláns hatásai Vásárhelyi Barna Semmelweis Egyetem, Laboratóriumi Medicina Intézet Az ösztrogénekimmunmoduláns hatásai Ösztrogénhatások Ösztrogénhatások Morbiditás és mortalitási profil eltérő nők és férfiak között Autoimmun

Részletesebben

Immunológia alapjai. 10. előadás. Komplement rendszer

Immunológia alapjai. 10. előadás. Komplement rendszer Immunológia alapjai 10. előadás Komplement rendszer A gyulladás molekuláris mediátorai: Miért fontos a komplement rendszer? A veleszületett (nem-specifikus) immunválasz része Azonnali válaszreakció A veleszületett

Részletesebben

Őssejtkezelés kardiovaszkuláris kórképekben

Őssejtkezelés kardiovaszkuláris kórképekben Őssejtkezelés kardiovaszkuláris kórképekben Papp Zoltán Debreceni Egyetem Kardiológiai Intézet Klinikai Fiziológiai Tanszék Megmenthető a károsodott szív őssejtekkel? Funkcionális változások az öregedő

Részletesebben

Az anti-apoptózis mechanizmus vizsgálata agyi ischaemia/hypoxia modellekben

Az anti-apoptózis mechanizmus vizsgálata agyi ischaemia/hypoxia modellekben OTKA T-037887 zárójelentés Az anti-apoptózis mechanizmus vizsgálata agyi ischaemia/hypoxia modellekben Az ischaemias stroke-ot követően az elzáródott ér ellátási területének centrumában percek, órák alatt

Részletesebben

Gyulladásos folyamatok szabályoz polifenolokkal. Pécsi Tudományegyetem

Gyulladásos folyamatok szabályoz polifenolokkal. Pécsi Tudományegyetem Gyulladásos folyamatok szabályoz lyozása vörösbor polifenolokkal Prof. Dr. Sümegi S Balázs Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Biokémiai és s Orvosi Kémiai K Intézet A legismertebb növényi

Részletesebben

A sejtfelszíni FasL és szolubilis vezikulakötött FasL által indukált sejthalál gátlása és jellemzése

A sejtfelszíni FasL és szolubilis vezikulakötött FasL által indukált sejthalál gátlása és jellemzése A sejtfelszíni FasL és szolubilis vezikulakötött FasL által indukált sejthalál gátlása és jellemzése Doktori értekezés tézisei Hancz Anikó Témavezetők: Prof. Dr. Sármay Gabriella Dr. Koncz Gábor Biológia

Részletesebben

A poli-adp-riboziláció és a hidrogén-peroxid központi szerepe az osteogén differenciációban és a dohányfüst toxikus hatásaiban

A poli-adp-riboziláció és a hidrogén-peroxid központi szerepe az osteogén differenciációban és a dohányfüst toxikus hatásaiban EGYETEMI DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS A poli-adp-riboziláció és a hidrogén-peroxid központi szerepe az osteogén differenciációban és a dohányfüst toxikus hatásaiban Kovács Katalin Témavezető: Dr. Virág László

Részletesebben

Immunológia alapjai előadás. A humorális immunválasz formái és lefolyása: extrafollikuláris reakció és

Immunológia alapjai előadás. A humorális immunválasz formái és lefolyása: extrafollikuláris reakció és Immunológia alapjai 15-16. előadás A humorális immunválasz formái és lefolyása: extrafollikuláris reakció és csíracentrum reakció, affinitás-érés és izotípusváltás. A B-sejt fejlődés szakaszai HSC Primer

Részletesebben

A herpes simplex vírus és a rubeolavírus autofágiára gyakorolt in vitro hatásának vizsgálata

A herpes simplex vírus és a rubeolavírus autofágiára gyakorolt in vitro hatásának vizsgálata A herpes simplex vírus és a rubeolavírus autofágiára gyakorolt in vitro hatásának vizsgálata Dr. Pásztor Kata Ph.D. Tézis Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar Orvosi Mikrobiológiai és

Részletesebben

Pro- és antioxidáns hatások szerepe az endoplazmás retikulum eredetű stresszben és apoptózisban

Pro- és antioxidáns hatások szerepe az endoplazmás retikulum eredetű stresszben és apoptózisban Pro- és antioxidáns hatások szerepe az endoplazmás retikulum eredetű stresszben és apoptózisban Az endoplazmás retikulum (ER) számos környezeti és metabolikus hatás szenzora. Mindazon tényezők, melyek

Részletesebben

Fehérjeglikoziláció az endoplazmás retikulumban mint lehetséges daganatellenes támadáspont

Fehérjeglikoziláció az endoplazmás retikulumban mint lehetséges daganatellenes támadáspont Fehérjeglikoziláció az endoplazmás retikulumban mint lehetséges daganatellenes támadáspont Doktori tézisek Dr. Konta Laura Éva Semmelweis Egyetem Molekuláris Orvostudományok Tudományági Doktori Iskola

Részletesebben

A zsírszövet mellett az agyvelő lipidekben leggazdagabb szervünk. Pontosabban az agy igen gazdag hosszú szénláncú politelítetlen zsírsavakban

A zsírszövet mellett az agyvelő lipidekben leggazdagabb szervünk. Pontosabban az agy igen gazdag hosszú szénláncú politelítetlen zsírsavakban BEVEZETÉS ÉS A KUTATÁS CÉLJA A zsírszövet mellett az agyvelő lipidekben leggazdagabb szervünk. Pontosabban az agy igen gazdag hosszú szénláncú politelítetlen zsírsavakban (LCPUFA), mint az arachidonsav

Részletesebben

A sejtek lehetséges sorsa. A sejtek differenciálódása. Sejthalál. A differenciált sejtek tulajdonságai

A sejtek lehetséges sorsa. A sejtek differenciálódása. Sejthalál. A differenciált sejtek tulajdonságai A sejtek lehetséges sorsa A sejtek differenciálódása, öregedése Sejthalál osztódás az osztódási folyamatok befejezése és specializálódás egy (összetett) funkra: differenciá elöregedés (szeneszcencia) elhalás

Részletesebben

Stresszfehérjék (hősokk fehérjék)

Stresszfehérjék (hősokk fehérjék) Stresszfehérjék (hősokk fehérjék) Ama különféle fehérjék összefoglaló elnevezése, amelyeket az élő sejtek a megemelkedett hőmérsékletre (a hősokkra) válaszul fokozott mértékben termelnek. A hősokk-fehérjék

Részletesebben

ÖSSZ-TARTALOM 1. Az alapok - 1. előadás 2. A jelutak komponensei 1. előadás 3. Főbb jelutak 2. előadás

ÖSSZ-TARTALOM 1. Az alapok - 1. előadás 2. A jelutak komponensei 1. előadás 3. Főbb jelutak 2. előadás Jelutak ÖSSZ-TARTALOM 1. Az alapok - 1. előadás 2. A jelutak komponensei 1. előadás 3. Főbb jelutak 2. előadás 4. Idegi- és hormonális kommunikáció 3. előadás Jelutak 1. a sejtkommunikáció alapjai 1. Bevezetés

Részletesebben

Jelutak ÖSSZ TARTALOM. Jelutak. 1. a sejtkommunikáció alapjai

Jelutak ÖSSZ TARTALOM. Jelutak. 1. a sejtkommunikáció alapjai Jelutak ÖSSZ TARTALOM 1. Az alapok 1. előadás 2. A jelutak komponensei 1. előadás 3. Főbb jelutak 2. előadás 4. Idegi és hormonális kommunikáció 3. előadás Jelutak 1. a sejtkommunikáció alapjai 1. Bevezetés

Részletesebben

Az intenzív oxidatív stressz citotoxikus hatását vizsgáltuk HaCaT keratinocita sejtvonalon. Munkánk előzményeként kimutattuk, hogy a poli(adp-ribóz)

Az intenzív oxidatív stressz citotoxikus hatását vizsgáltuk HaCaT keratinocita sejtvonalon. Munkánk előzményeként kimutattuk, hogy a poli(adp-ribóz) A téma címe: A foszforilációs-defoszforilációs jelátviteli útvonalak kölcsönhatásai a szabad gyökök által kiváltott jelátviteli pályákkal (T037210) Témavezető neve: Dr. Gergely Pál A kutatás időtartama:

Részletesebben

Az immunrendszer működésében résztvevő sejtek Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE

Az immunrendszer működésében résztvevő sejtek Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE Az immunrendszer működésében résztvevő sejtek Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE Tanárszakosok, 2017. Bev. 2. ábra Az immunválasz kialakulása 3.1. ábra A vérsejtek képződésének helyszínei az élet folyamán

Részletesebben

A plazminogén metilglioxál módosítása csökkenti a fibrinolízis hatékonyságát. Léránt István, Kolev Kraszimir, Gombás Judit és Machovich Raymund

A plazminogén metilglioxál módosítása csökkenti a fibrinolízis hatékonyságát. Léránt István, Kolev Kraszimir, Gombás Judit és Machovich Raymund A plazminogén metilglioxál módosítása csökkenti a fibrinolízis hatékonyságát Léránt István, Kolev Kraszimir, Gombás Judit és Machovich Raymund Semmelweis Egyetem Orvosi Biokémia Intézet, Budapest Fehérjék

Részletesebben

MAP kinázok és a PI3K-Akt útvonal szerepe inflammációban és oxidatív stresszben

MAP kinázok és a PI3K-Akt útvonal szerepe inflammációban és oxidatív stresszben MAP kinázok és a PI3K-Akt útvonal szerepe inflammációban és oxidatív stresszben PhD tézis Bognár Eszter Programvezető: Prof. Dr. Sümegi Balázs DSci Témavezető: Ifj. Prof. Dr. Gallyas Ferenc DSci Pécsi

Részletesebben

A peroxinitrit szerepe a késői prekondícionálással és posztkondícionálással kiváltott kardioprotekcióban. Pályázati téma összefoglalása

A peroxinitrit szerepe a késői prekondícionálással és posztkondícionálással kiváltott kardioprotekcióban. Pályázati téma összefoglalása A peroxinitrit szerepe a késői prekondícionálással és posztkondícionálással kiváltott kardioprotekcióban Pályázati téma összefoglalása Kedvesné dr. Kupai Krisztina Szegedi Tudományegyetem 2011 Bevezető

Részletesebben

Az immunológia alapjai

Az immunológia alapjai Az immunológia alapjai 8. előadás A gyulladásos reakció kialakulása: lokális és szisztémás gyulladás, leukocita migráció Berki Timea Lokális akut gyulladás kialakulása A veleszületeh és szerzeh immunitás

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

Az akut simvastatin kezelés hatása az iszkémia/reperfúzió okozta kamrai aritmiákra altatott kutya modellben

Az akut simvastatin kezelés hatása az iszkémia/reperfúzió okozta kamrai aritmiákra altatott kutya modellben 1 Az akut simvastatin kezelés hatása az iszkémia/reperfúzió okozta kamrai aritmiákra altatott kutya modellben Kisvári Gábor PhD Tézis Témavezető: Prof. Dr. Végh Ágnes Szegedi Tudományegyetem Általános

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

RÉSZLETES BESZÁMOLÓ Az OTKA által támogatott konzorcium működésében az Uzsoki utcai Kórház feladata a szövetminták gyűjtése, előzetes feldolgozása, ill. a betegek utánkövetése, valamint az utánkövétésre

Részletesebben

Glikolízis. emberi szervezet napi glukózigénye: kb. 160 g

Glikolízis. emberi szervezet napi glukózigénye: kb. 160 g Glikolízis Minden emberi sejt képes glikolízisre. A glukóz a metabolizmus központi tápanyaga, minden sejt képes hasznosítani. glykys = édes, lysis = hasítás emberi szervezet napi glukózigénye: kb. 160

Részletesebben

Asztroglia Ca 2+ szignál szerepe az Alzheimer kórban FAZEKAS CSILLA LEA NOVEMBER

Asztroglia Ca 2+ szignál szerepe az Alzheimer kórban FAZEKAS CSILLA LEA NOVEMBER Asztroglia Ca 2+ szignál szerepe az Alzheimer kórban FAZEKAS CSILLA LEA 2017. NOVEMBER Az Alzheimer kór Neurodegeneratív betegség Gyógyíthatatlan 65 év felettiek Kezelés: vakcinákkal inhibitor molekulákkal

Részletesebben

Dr. Komáry Zsófia MITOKONDRIUMOK REAKTÍV OXIGÉNSZÁRMAZÉK SZENTÁGOTHAI JÁNOS IDEGTUDOMÁNYI DOKTORI A KÁLCIUM HATÁSA AZ IZOLÁLT SEMMELWEIS EGYETEM

Dr. Komáry Zsófia MITOKONDRIUMOK REAKTÍV OXIGÉNSZÁRMAZÉK SZENTÁGOTHAI JÁNOS IDEGTUDOMÁNYI DOKTORI A KÁLCIUM HATÁSA AZ IZOLÁLT SEMMELWEIS EGYETEM A KÁLCIUM HATÁSA AZ IZOLÁLT MITOKONDRIUMOK REAKTÍV OXIGÉNSZÁRMAZÉK KÉPZÉSÉRE DOKTORI TÉZISEK Dr. Komáry Zsófia SEMMELWEIS EGYETEM SZENTÁGOTHAI JÁNOS IDEGTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA Dr. Ádám Veronika egyetemi

Részletesebben

Az agy betegségeinek molekuláris biológiája. 1. Prion betegség 2. Trinukleotid ripít betegségek 3. ALS 4. Parkinson kór 5.

Az agy betegségeinek molekuláris biológiája. 1. Prion betegség 2. Trinukleotid ripít betegségek 3. ALS 4. Parkinson kór 5. Az agy betegségeinek molekuláris biológiája 1. Prion betegség 2. Trinukleotid ripít betegségek 3. ALS 4. Parkinson kór 5. Alzheimer kór 28 Prion betegség A prion betegség fertőző formáját nem egy genetikai

Részletesebben

Tüdő adenocarcinomásbetegek agyi áttéteiben jelenlévő immunsejtek, valamint a PD-L1 és PD-1 fehérjék túlélésre gyakorolt hatása

Tüdő adenocarcinomásbetegek agyi áttéteiben jelenlévő immunsejtek, valamint a PD-L1 és PD-1 fehérjék túlélésre gyakorolt hatása Tüdő adenocarcinomásbetegek agyi áttéteiben jelenlévő immunsejtek, valamint a és PD-1 fehérjék túlélésre gyakorolt hatása Téglási Vanda, MoldvayJudit, Fábián Katalin, Csala Irén, PipekOrsolya, Bagó Attila,

Részletesebben

Új antioxidáns terápiás stratégiák az időskori kardiovaszkuláris diszfunkció kezelésében

Új antioxidáns terápiás stratégiák az időskori kardiovaszkuláris diszfunkció kezelésében Új antioxidáns terápiás stratégiák az időskori kardiovaszkuláris diszfunkció kezelésében Ph.D. Doktori Tézisek Dr. Radovits Tamás Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományok Doktori Iskola Témavezető:

Részletesebben

A Magyar Biokémiai Egyesület internetes folyóirata. XXXIV. ÉVFOLYAM 4. SZÁM 2010. december

A Magyar Biokémiai Egyesület internetes folyóirata. XXXIV. ÉVFOLYAM 4. SZÁM 2010. december A Magyar Biokémiai Egyesület internetes folyóirata XXXIV. ÉVFOLYAM 4. SZÁM 2010. december A Magyar Biokémiai Egyesület internetes folyóirata Szerkesztőbizottság: Bősze Szilvia, Erdődi Ferenc, Ifj. Gallyas

Részletesebben

Immunológia alapjai. 16. előadás. Komplement rendszer

Immunológia alapjai. 16. előadás. Komplement rendszer Immunológia alapjai 16. előadás Komplement rendszer A gyulladás molekuláris mediátorai: Plazma enzim mediátorok: - Kinin rendszer - Véralvadási rendszer Lipid mediátorok Kemoattraktánsok: - Chemokinek:

Részletesebben

Apoptózis Bevezetés Apoptózis jelutak (1) belső jelút (1a) (1b) (2) külső jelút Programozott sejthalál ( apoptózis és autofágia

Apoptózis Bevezetés Apoptózis jelutak (1) belső jelút (1a) (1b) (2) külső jelút Programozott sejthalál ( apoptózis és autofágia Apoptózis Bevezetés (DIA 1) A többsejtű szervezetek testének kialakulását egy jól meghatározott genetikai/epigenetikai program irányítja. Ez a folyamat nem csupán új sejtek előállításából áll, hanem a

Részletesebben

Poli-ADP-riboziláció a bőrben különös tekintettel a sebgyógyulásra. Dr Szabó Éva DEOEC Bőrklinika

Poli-ADP-riboziláció a bőrben különös tekintettel a sebgyógyulásra. Dr Szabó Éva DEOEC Bőrklinika Poli-ADP-riboziláció a bőrben különös tekintettel a sebgyógyulásra Dr Szabó Éva DEOEC Bőrklinika Poli-ADP-riboziláció Bőrben Melanomában Sebgyógyulás folyamatában A DNS törés PARP aktivációt okoz DNS törés

Részletesebben

Egy idegsejt működése. a. Nyugalmi potenciál b. Transzport proteinek c. Akciós potenciál

Egy idegsejt működése. a. Nyugalmi potenciál b. Transzport proteinek c. Akciós potenciál Egy idegsejt működése a. Nyugalmi potenciál b. Transzport proteinek c. Akciós potenciál Nyugalmi potenciál Az ionok vándorlása 5. Alacsonyabb koncentráció ioncsatorna membrán Passzív Aktív 3 tényező határozza

Részletesebben

Molekuláris biológiai eljárások alkalmazása a GMO analitikában és az élelmiszerbiztonság területén

Molekuláris biológiai eljárások alkalmazása a GMO analitikában és az élelmiszerbiztonság területén Molekuláris biológiai eljárások alkalmazása a GMO analitikában és az élelmiszerbiztonság területén Dr. Dallmann Klára A molekuláris biológia célja az élőlények és sejtek működésének molekuláris szintű

Részletesebben

ZSÍRSAVAK OXIDÁCIÓJA. FRANZ KNOOP német biokémikus írta le először a mechanizmusát. R C ~S KoA. a, R-COOH + ATP + KoA R C ~S KoA + AMP + PP i

ZSÍRSAVAK OXIDÁCIÓJA. FRANZ KNOOP német biokémikus írta le először a mechanizmusát. R C ~S KoA. a, R-COOH + ATP + KoA R C ~S KoA + AMP + PP i máj, vese, szív, vázizom ZSÍRSAVAK XIDÁCIÓJA FRANZ KNP német biokémikus írta le először a mechanizmusát 1 lépés: a zsírsavak aktivációja ( a sejt citoplazmájában, rövid zsírsavak < C12 nem aktiválódnak)

Részletesebben

[S] v' [I] [1] Kompetitív gátlás

[S] v' [I] [1] Kompetitív gátlás 8. Szeminárium Enzimkinetika II. Jelen szeminárium során az enzimaktivitás szabályozásával foglalkozunk. Mivel a klinikai gyakorlatban használt gyógyszerhatóanyagok jelentős része enzimgátló hatással bír

Részletesebben

A DOHÁNYZÁS OKOZTA DNS KÁROSODÁSOK ÉS JAVÍTÁSUK VIZSGÁLATA EMBERI CUMULUS ÉS GRANULOSA SEJTEKBEN. Sinkó Ildikó PH.D.

A DOHÁNYZÁS OKOZTA DNS KÁROSODÁSOK ÉS JAVÍTÁSUK VIZSGÁLATA EMBERI CUMULUS ÉS GRANULOSA SEJTEKBEN. Sinkó Ildikó PH.D. A DOHÁNYZÁS OKOZTA DNS KÁROSODÁSOK ÉS JAVÍTÁSUK VIZSGÁLATA EMBERI CUMULUS ÉS GRANULOSA SEJTEKBEN Sinkó Ildikó PH.D. ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Témavezető: Dr. Raskó István Az értekezés a Szegedi Tudományegyetem

Részletesebben

a. Nyugalmi potenciál b. Transzport proteinek c. Akciós potenciál. Nyugalmi potenciál. 3 tényező határozza meg:

a. Nyugalmi potenciál b. Transzport proteinek c. Akciós potenciál. Nyugalmi potenciál. 3 tényező határozza meg: Egy idegsejt működése a. Nyugalmi potenciál b. Transzport proteinek c. Nyugalmi potenciál Az ionok vándorlása 5. Alacsonyabb koncentráció ioncsatorna membrán Passzív Aktív 3 tényező határozza meg: 1. Koncentráció

Részletesebben

EGYETEMI DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS. PARP gátlószerek PARilációtól független hatásai az UVB és az UVA sugárzás által kiváltott sejthalál során

EGYETEMI DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS. PARP gátlószerek PARilációtól független hatásai az UVB és az UVA sugárzás által kiváltott sejthalál során EGYETEMI DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS PARP gátlószerek PARilációtól független hatásai az UVB és az UVA sugárzás által kiváltott sejthalál során Lakatos Petra Témavezető: Dr. Virág László DEBRECENI EGYETEM

Részletesebben

Biofizika I 2013-2014 2014.12.02.

Biofizika I 2013-2014 2014.12.02. ÁTTEKINTÉS AZ IZOM TÍPUSAI: SZERKEZET és FUNKCIÓ A HARÁNTCSÍKOLT IZOM SZERKEZETE MŰKÖDÉSÉNEK MOLEKULÁRIS MECHANIZMUSA IZOM MECHANIKA Biofizika I. -2014. 12. 02. 03. Dr. Bugyi Beáta PTE ÁOK Biofizikai Intézet

Részletesebben

-Két fő korlát: - asztrogliák rendkívüli morfológiája -Ca szignálok értelmezési nehézségei

-Két fő korlát: - asztrogliák rendkívüli morfológiája -Ca szignálok értelmezési nehézségei Nature reviewes 2015 - ellentmondás: az asztrociták relatív lassú és térben elkent Ca 2+ hullámokkal kommunikálnak a gyors és pontos neuronális körökkel - minőségi ugrás kell a kísérleti és analitikai

Részletesebben

Humán genom program. Raskó István, Magyar Tudomány 2002/5 589.o

Humán genom program. Raskó István, Magyar Tudomány 2002/5 589.o Nyitás az életre Humán genom program A különböző rasszoknál léteznek kisebb eltérések melyek nem manifesztálódnak betegségben, de növelik azok kockázatát, illetve jelentkezhet étel- és gyógyszerallergia

Részletesebben

Epigenetikai Szabályozás

Epigenetikai Szabályozás Epigenetikai Szabályozás Kromatin alapegysége a nukleoszóma 1. DNS Linker DNS Nukleoszóma mag H1 DNS 10 nm 30 nm Nukleoszóma gyöngy (4x2 hiszton molekula + 146 nukleotid pár) 10 nm-es szál 30 nm-es szál

Részletesebben

ÖSSZ-TARTALOM. 1. Az alapok - 1. előadás 2. A jelutak komponensei 1. előadás 3. Főbb jelutak 2. előadás 4. Idegi kommunikáció 3.

ÖSSZ-TARTALOM. 1. Az alapok - 1. előadás 2. A jelutak komponensei 1. előadás 3. Főbb jelutak 2. előadás 4. Idegi kommunikáció 3. Jelutak ÖSSZ-TARTALOM 1. Az alapok - 1. előadás 2. A jelutak komponensei 1. előadás 3. Főbb jelutak 2. előadás 4. Idegi kommunikáció 3. előadás Jelutak 1. a sejtkommunikáció alapjai 1. Bevezetés 2. A sejtkommunikáció

Részletesebben

A kemotaxis kiváltására specializálódott molekula-család: Cytokinek

A kemotaxis kiváltására specializálódott molekula-család: Cytokinek A kemotaxis kiváltására specializálódott molekula-család: Cytokinek Cytokinek - definíció Cytokin (Cohen 1974): Sejtek közötti kémi miai kommunikációra alkalmas anyagok; legtöbbjük növekedési vagy differenciációs

Részletesebben

mtorc1 and C2 komplexhez köthető aktivitás különbségek és ennek jelentősége humán lymphomákbanés leukémiákban

mtorc1 and C2 komplexhez köthető aktivitás különbségek és ennek jelentősége humán lymphomákbanés leukémiákban mtorc1 and C2 komplexhez köthető aktivitás különbségek és ennek jelentősége humán lymphomákbanés leukémiákban Sebestyén A, Márk Á, Nagy N, Hajdu M, Csóka M*, SticzT, Barna G, Nemes K*, Váradi Zs*, KopperL

Részletesebben

OTKA nyilvántartási szám: K48376 Zárójelentés: 2008. A pályázat adott keretein belül az alábbi eredményeket értük el:

OTKA nyilvántartási szám: K48376 Zárójelentés: 2008. A pályázat adott keretein belül az alábbi eredményeket értük el: Szakmai beszámoló A pályázatban a hemodinamikai erők által aktivált normális és kóros vaszkuláris mechanizmusok feltárását illetve megismerését tűztük ki célul. Az emberi betegségek hátterében igen gyakran

Részletesebben

A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei

A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei A TM vizsgálatok alapkérdései A vizsgálatok célja, információértéke? Az alkalmazás területei? Hogyan válasszuk ki az alkalmazott

Részletesebben

Kis dózis, nagy dilemma

Kis dózis, nagy dilemma Kis dózis, nagy dilemma Farkas Árpád, Balásházy Imre, Madas Balázs Gergely, Szőke István XXXVII. Sugárvédelmi Továbbképző Tanfolyam, 2012. április 24-26. Hajdúszoboszló Mi számít kis dózisnak? Atombomba

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

A TATA-kötő fehérje asszociált faktor 3 (TAF3) p53-mal való kölcsönhatásának funkcionális vizsgálata

A TATA-kötő fehérje asszociált faktor 3 (TAF3) p53-mal való kölcsönhatásának funkcionális vizsgálata Ph.D. ÉRTEKEZÉS TÉZISEI A TATA-kötő fehérje asszociált faktor 3 (TAF3) p53-mal való kölcsönhatásának funkcionális vizsgálata Buzás-Bereczki Orsolya Témavezetők: Dr. Bálint Éva Dr. Boros Imre Miklós Biológia

Részletesebben

B-sejtek szerepe az RA patológiás folyamataiban

B-sejtek szerepe az RA patológiás folyamataiban B-sejtek szerepe az RA patológiás folyamataiban Erdei Anna Biológiai Intézet Immunológiai Tanszék Eötvös Loránd Tudományegyetem Immunológiai Tanszék ORFI, Helia, 2015 április 17. RA kialakulása Gary S.

Részletesebben

Dr. Szabó Éva. Oxidatív stressz által kiváltott poli(adp-ribóz) polimeráz aktiváció a b rben és egyéb szervekben. Egyetemi Doktori (Ph. D.

Dr. Szabó Éva. Oxidatív stressz által kiváltott poli(adp-ribóz) polimeráz aktiváció a b rben és egyéb szervekben. Egyetemi Doktori (Ph. D. Dr. Szabó Éva Oxidatív stressz által kiváltott poli(adp-ribóz) polimeráz aktiváció a b rben és egyéb szervekben Egyetemi Doktori (Ph. D.) Értekezés Debreceni Egyetem, Orvos- és Egészségtudományi Centrum

Részletesebben

EGYETEMI DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI

EGYETEMI DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI EGYETEMI DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI ANTIOXIDÁNS ÉS SEJTVÉDŐ HATÁSÚ VEGYÜLETEK AZONOSÍTÁSA NAGY ÁTERESZTŐKÉPESSÉGŰ MÓDSZEREKKEL ÉS VIZSGÁLATUK EMLŐS SEJTMODELLEKBEN Dr. Gergely Szabolcs Témavezető:

Részletesebben