Komplementer megoldások a fogásza3 gyakorlatban. Dr. Cakó Annamária

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Komplementer megoldások a fogásza3 gyakorlatban. Dr. Cakó Annamária"

Átírás

1 Komplementer megoldások a fogásza3 gyakorlatban Dr. Cakó Annamária

2 Szerete=el üdvözöljük az e- learning kurzuson! Tanfolyamunk célja, hogy olyan valódi, bizonyíto=an hatékony komplementer, elsősorban homeopá3ás megoldásokat mutasson be, melyek a biztonságosak és könnyen alkalmazhatók a napi fogásza3 gyakorlatban.

3 A fogászat folyamatosan fejlődő tudománya és klinikai gyakorlata különösen igényes és magas elvárásokkal rendelkező közönséget szolgál ki, főleg a magánszférában.

4 Egy mai professzionális praxisnak komplementer, integrált megoldásokat is alkalmaznia kell, hogy versenyképes maradhasson.

5 Néhány tudnivaló Tanfolyamunk nyolc leckéből és egy online gyakorla3 konzultációból áll. A leckék egy íro= prezentációból, egy videó előadásból és egy letölthető dokumentumból állnak. A dokumentumot, mely a leckében szereplő protokollokat tartalmazza, Ön ki is tudja nyomtatni, és napi gyakorlatában felhasználni. A leckéket példák, esetek és fényképek teszik színesebbé.

6 A tanfolyam végén az on- line teszt sikeres kitöltésével lesz a kreditpontra jogosult. A teszt megoldását két alkalommal kísérelhe3 meg.

7 Homeopá3a, mint komplementer gyógyászat A homeopá3a egy orvosi rendszer, mely közel 200 éves múltra tekint vissza. Ma a világon összesen körülbelül félmilliárd ember és negyedmillió orvos használja a homeopá3át ru3nszerűen.

8 A homeopá3át az orvoslás számos területén belül használják kiegészítő, vagy elsőnek választo= módszerként. A fogászatban egy sor olyan kórképnél hoz gyors enyhülést, ahol hagyományos módszerekkel keveset tehetünk.

9 Különleges a jelentősége az úgyneveze= érzékeny betegcsoportoknál (krónikus betegek, idősek, gyermekek, várandós anyák) ahol a hagyományos gyógyszerezésnek ellenjavallatai lehetnek.

10 A homeopá3a gyógyszerei alacsony, vagy ultramolekuláris hígításúak. Klinikai, terápiás tapasztalatok és vizsgálatok eredményei igazolják a homeopá3a hatékonyságát. Olyan alapanyagok, amelyek nem mutatnak gyógyító hatást nagy adagban, azok homeopá3ás készítés után hatásos homeopá3ás gyógyszerré válnak!

11 Példa a kísérletekkel is igazolt hatásra: Alber3ni H, Goldberg W, Sanguy B, Toulza CL. Dentális neuralgia homeopá3ás kezelése Arnica és Hypericum szerekkel. Journal of the American Ins3tute of Homeopathy, 1985, 3, A placebo kontrollált vizsgálat az Arnica 7 C és a Hypericum 15 C hatását vizsgálta dentális neuralgiákban szenvedő pácienseknél. 60 beteg kapo= felváltva, négyóránként 4 pilulát a két szerből, a kontroll csoport pedig placebot, hasonlóan adagolva. A fájdalom mértékén 3 nap múlva értékelték. A placebo csoportból 30- ból 12 beteg számolt be javulásról, míg ez az arány 30- ból 23 volt a homeopá3át szedő csoportnál.

12 Európa legtöbb országában a homeopá3a és a homeopá3ás fogászat elterjedt és közkedvelt módszer. A homeopá3a WHO adatai szerint a második leggyakrabban alkalmazo= gyógymód a világon. A homeopá3ás gyógyszerek minden országban törzskönyveze= gyógyszerek és a legtöbb országban orvosi tevékenység a homeopá3ás orvoslás.

13 Homeopá3áról - röviden Hippokratész, a nagy görög orvos ismerte fel először, hogy a betegségek kezelésének két lehetséges módja létezik. Ennek megfelelően ellentétes vagy hasonló hatású szereket használt, vagy olyan gyógyszert, amelyek semlegesí3k a tüneteket, (az ellentétek elve) vagy pedig olyat, amelyik a betegek panaszaival megegyező tüneteket hoz létre (a hasonlóság törvénye).

14 Mindkét elv létezik máig a hagyományos orvoslásban: ellentétek elve: gyulladásgátló, antacidum hasonlóság elve: immunizálás, allergiakezelés.

15 Az évszázadok során az orvosok mindkét gyógyítási módszert használták, ám egészen a XVIII. századig nem alko=ak különálló, kizárólag a hasonlóság elvére épülő gyógyítási rendszert. Ezt az iskolát, a homeopá3át, egy német orvos- gyógyszerész, Samuel Hahnemann alko=a meg.

16 A hasonlót a hasonlóval homeopá3ás és hagyományos alkalmazása köz3 különbség az adagolt gyógyszer mennyiségében (minimális, az immunmodulációhoz szükséges hatóanyag, gyakran ultramolekuláris hígításban) és a felírás egyéni tünetekre individualizált módjában rejlik.

17 A homeopá3a alapelvei A homeopá3a három alapvető tézisen alapul. Hasonlóság törvénye Minimális dózis- potenciálás Individualizáció hangsúlyozása, egyéni há=ér megközelítése

18 Hasonlóság törvénye Végtelenül kis hatóanyagot tartalmazó gyógyszer a beteg emberek azon tüneteit gyógyítja, amelyeket egészséges emberen okozna nagy dózisban. A homeopá3ás gyógyszer a szervezet öngyógyító törekvéseit támogatja, és eközben nem nyomja el a tüneteket.

19 Mit jelent ez a gyakorlatban? Túladagolva minden növény, ásvány és kémiai anyag egy rá jellemző egyedi fizikai, mentális, érzelmi tünet együ=est okoz. A homeopá3a módszere szerint azt a szert kell egy betegségre megtalálnunk, amely a beteg ember tüneteihez hasonló tüneteket okozna túladagolva. Ha megvan a simile, ezt nagyon kicsiny, biztonságos adagban kapja a beteg.

20 Példa: A higany, a mercurius egy nagyon széles körben használt homeopá3ás szer. Számos akut és krónikus állapotra adható. Nem azért hat, mert an3bio3kus, vagy an3szep3kus hatása van. A homeopá3ás alapszabály szerint hat, azaz azokra az emberekre, akik a higany túladagolás speciális tüneteit produkálják betegségük velejárójaként.

21 Milyen tüneteket okoz a per os higanymérgezés egészséges embereknél? A szervezetbe jutó higany a szájban, a gyomorban a végbélben és a vesékben okoz elsősorban elváltozásokat. A szájban fokozo= nyálelválasztás, bűzös lehelet, fekélyek, a mandulákon álhártya képződik. Talán nem meglepő, hogy homeopá3ás gyógyszerként a mercurius a fogászatban pl. a stoma33s kezelésében gyakori szer.

22 Minimális dózis- potenciálás Hahnemann a kísérletei során rájö=, hogy a kedvezőtlen hatások, mellékhatások kivédésére a szereket többszörösen higítani kell, illetve minden higítási lépésnél a szert erősen összerázzák, potenciálják. Ez a módszer, a potenciálás, a kezdetek óta változatlan szabályok alapján működik.

23 A lépésenkén3 hígítás során alkalmazo= erőteljes fizikai hatás az alapanyag és az oldószer mikro- szerkezetét befolyásolja.

24 Számos standard fizikai és fiziko- kémiai módszereket (alacsony hőmérsékletű termolunineszcencia, kalorimetria, konduktometria, UV- VIS spektroszkópia, NMR stb.) alkalmazó vizsgálat igazolja a fen3 tételt.

25 Az ultramolekuláris anyagok hatásának legáqogóbb összefoglalását, mintegy 1300, élő szervezeten, vagy sejteken, szöveteken végze= vizsgálatot, kísérletet, a HomBRex Database on Fundamental Homeopathy Research tartalmazza.

26 A kísérletekben leggyakrabban patkányokat használtak, és a kiinduló modell a mérgezéses állapot (leginkább arzénmérgezés) volt. A patkányokon végze= kísérletek közö= szerepelt ödémás állapotok, gyulladások és hormonális változások vizsgálata is. Egyéb biológiai modellekben sejteken, növényi kultúrákon vagy állatokon bizonyult hatásosnak számos biológiailag aksv hatóanyag (gyógyszerek, mérgek,hormonok, mediátorok) ultramolekuláris higítása.

27 Egyéni jelleg, há=ér Terápiás hatás csak akkor érhető el, ha hasonlóság van a szerre jellemző tünetek, és a beteg által mutato= tünetek közö=. Ennek érdekében az anamnézisnek és a vizsgálatnak is szigorúan az egyénre kell koncentrálnia. A homeopá3ás kezelés individuális, ezért a klinikai képpel kapcsolatos összes fizikai és pszichés tünet fontos, valamint a betegnek a betegségre vonatkozó egyéni reakcióinak ismerete is.

28 Módozat- modalitás A módozat nem a tünetet jelen3, hanem a tünet minősítésére szolgál: módosítja, alakítja a tünetet a javulás, súlyosbodás irányába.

29 Példa: Neuralgia. Sokféle egyéni tüne=el járhat. Nem mindegy, hogy jobb, vagy bal oldalon lokalizált a fájdalom. Romlik, ha mozog a beteg, vagy ellenkezőleg, ha lefekszik. Van, akinek a jég, és van, akinek a meleg borogatás használ. A továbbiakban kiderülhet, hogy társul mellé emésztési probléma, vagy szédülés, esetleg torokfájás. Tünetek egyéni, variációi, melyek egy ado= szerre utalnak.

30 Alkat Az alkat hatással van az egészségre, és a betegségre egyaránt. Az egyéni alkat ismerete a homeopá3ában két sajátos fogalmon alapul. krónikus reakciós mód fogékony spus

31 A szer kiválasztása Ahhoz, hogy egy bizonyos esetben a megfelelő homeopá3ás szert kiválaszthassuk, az első lépés, hogy gondosan kikérdezzük a betegeinket a tüneteiről, érzéseiről.

32 A homeopá3a a tüneteket több osztályba sorolja: Mentális érzelmi tünetek pl. egy lázas gyermek megnyugszik- e ha dajkálják? Általános tünetek, azok a tényezők, amelyek az egész emberre hatással vannak. pl. egy bizonyos személy hajlamos arra, hogy mindig nedves időben lesz náthás.

33 Modalitások: azok a külső és belső tényezők, melyek rontják vagy javítják a beteg állapotát pl. minden tünete melegre javul Furcsa, szokatlan tünetek pl. valaki lázas, de mégis az jellemzi, hogy nem szomjas Helyi tünetek

34 A megfelelő homeopá3ás szert a beteg tünetei alapján tudjuk kiválasztani, mégpedig a hasonlósági elv alapján! Az egyes témaköröknél megismerjük a leggyakrabban használt homeopá3ás szerek legfontosabb, un. kulcstüneteit. A beteg tüneteit megismerve kell kiválasztanunk azt a szert, amelynek tüneteinek leírása leginkább hasonlít a beteg tüneteihez!

35 Gyógyszerkiválasztást segítő kérdések hirtelen vagy fokozatosan jelentek- e meg a tünetek? mi változo= meg, mi a legfontosabb változás (testhőmérséklet, fájdalom, hangulat, kiütés, duzzanat). hol jelentkeznek a tünetek, jobb, vagy bal oldalon, konkrét hely. termelődik- e valamilyen váladék, ha igen, színe, szaga állaga? a fájdalom jellege, kisugárzik, lüktető, tűszúrás- szerű? mitől érzi jobban, mitől rosszabbodnak a tüneteket (evés, ivás, meleg, mozgás, társaság, egyedüllét) milyen érzet kapcsolódik a panaszhoz (hangulat, meleg, hideg, szomjúság)

36 Általános szabály a homeopá3ában így a fogászatban is: Tüne3 szerekkel az akut betegségek gyógyítása, krónikus betegségek tünetmentesítése érhető el, még krónikus betegségek gyógyítására a beteg tes3- lelki tüneteit, hajlamait legjobban lefedő, úgyneveze= alka% szereket adunk.

37 A homeopá3ás gyógyszer A homeopá3ás szerek törzskönyveze= gyógyszerek, az alapanyagok leírása a mindenkori vonatkozó, hivatalos gyógyszerkönyv előirataiban található meg, ugyanígy a homeopá3ás szerek készítésének folyamata is.

38 Alapanyagok A homeopá3ás szerek nagyrészt (60-70%- ban) növényekből készülnek. Arnica montana (hegyi árnika) Aconitum napellis (sisakvirág) Ásvány a szerek 20-30%- ának alapanyaga. Mercurius solubilis (higany) Sulfur (kén) Álla3 eredetű a szerek 5 %- a. Apis mellifica (méh)

39 A fen3 hatóanyagokon kívül a homeopá3a alkalmazza még a nozódákat (bioterápiás szerek). Ezek szekrétumok, vagy speciális kórokozók homeopá3ás formában.

40 A gyógyszerkészítés folyamata A növényekből alkoholos kivonatot készítenek, az oldható anyagokat oldják, így készí3k elő a hígításra.

41 A homeopá3ás szerek lépésenkén3 hígítással készülnek. Az alkoholos oldatból (ős3nktúrából) kivesznek 1 részt és ehhez egy másik üvegben hozzáadnak 99 rész megfelelő százalékú alkoholt, mint oldószert. Ezt az elegyet szszer egy kemény, de rugalmas felülethez hozzáü3k, azaz dinamizálják. Így készül el az 1 CH, C1 potencia.

42 Az 1:100 arányú higítási sort centezimális hígításnak nevezik, és Nagy- Britanniában C- vel, Európában CH- val jelölik. Ennek a potenciának a jelölése tehát C1 vagy 1 CH. Az 1:10 arányú higítási sort decimálisnak nevezik, Nagy- Britanniában X- szel, Európában D- vel jelölik. Ennek alapján az első potencia jelölése 1X vagy D1.

43 A következő higítás eléréséhez az előzőből veszünk egy adagot, majd 1:10- ére vagy 1:100- ára higítjuk, és összerázzuk. Ekkor kapjuk a D2- es (2X- es) vagy 2CH- s (C2- es) higítást.

44 A nem oldódó ásványi anyagokat mechanikusan néhány órán keresztül 1:10 arányban laktózporral dörzsölik el, ezt az eljárást triturációnak vagy porításnak nevezik. A folyamatot háromszor megismételve kapjuk a 3X hígítást, amelyet azután alkoholban, vagy vízben oldanak fel, s a szokásos módon potenciálnak.

45 Ezt az eljárást mindaddig ismétlik, míg el nem érik a kívánt potenciát.

46 Mit jelent a név és szám a szerek üvegén, tubusán A homeopá3ás szerek címkéjén ezt láthatjuk: Mercurius solubilis 30 CH golyócska Mercurius solubilis a homeopá3ás szer alapanyaga, a higany 15 CH a gyógyszerkönyvek által egyedülállóan szigorúan meghatározo= módon végze= hígítás- potenciálás mértéke.

47 Homeopá3ás gyógyszerformák A homeopá3ás gyógyszereknek két nagy csoportja van: a monokészítmények egyetlen kiindulási anyagot tartalmaznak, pl. ARNICA MONTANA C 30. A monokomponensű szerek csomagolásán nem találhatunk indikációt! komplex szerek, amelyek a bevált indikációkra (pl. stressz) klinikai vizsgálatokkal bizonyíto=, hatásukban közel álló potenciált monokészítmények kombinációi.

48 Dilúciók folyékony halmazállapotú gyógyszerformák: cseppek, potenciált vizes, alkoholos oldatok. Globulusok, golyócskák folyékony hígításokból készülnek, melyekkel semleges szacharóz/laktóz golyócskákat zárt edényben á3tatnak, majd megszárítanak. A golyócskák potenciája azonos az impregnálásra használt oldat potenciájával.

49 Table=ák 0.1 és 0.250g- os egyszeri adagban készülnek. Injekciók potenciált oldatokból az előírt oldószerrel készülnek szubkután, intramuszkuláris használatra, vagy ivóampullaként. Kenőcsök, végbélkúpok.

50 Hogyan és mikor szedhető a homeopá3ás szer? A homeopá3ás szereket bármelyik korosztály szedhe3. A homeopá3ás golyócskákat nyelv ala= kell elszopogatni, és utána nem szabad percig enni és inni. A száj legyen 3szta a szer bevétele elő=! Amikor válsághelyzet van, például vérzés, akkor értelemszerűen nem tudunk várni. A lényeg, hogy adjuk a szert a betegnek! Egyszeri adag 5 golyócska!

51 A golyócskákat nyelv ala= kell elszopogatni, de adhatjuk úgy is, hogy üvegpohárban, kevés vízben feloldjuk a golyócskákat, csecsemőknek, felnő= vagy gyermek betegnél sérülés, eszméletvesztés, altatás esetén!

52 Magyarországon a homeopá3ás gyógyszerek a GYEMSZI által törzskönyveze= és engedélyeze= gyógyszerek. A homeopá3ás gyógyszerek gyógyszertárban recept nélkül kaphatók. A homeopá3ás szerek elérhetők országszerte. Szavatossági idejük hosszú.

53 A homeopá3ás szerek alkalmazása gazdaságos. Egy akut helyzetben lévő beteg helyszíni ellátásának költsége (1-2 adag gyógyszer) kb. 80 Ft. A két leggyakrabban felírt gyógyszercsoportnak, az an3bio3kumoknak és a fájdalomcsillapítóknak léteznek homeopá3ás alternasvái.

54 Nem mérgezők, nincs mellékhatásuk, nem okoznak hozzászokást. Gyermekek, idősek, krónikus betegek és várandós nők is szedhe3k. A homeopá3ás szerek hagyományos gyógyszerek melle=, kiegészítő terápiaként is adhatók.

55 A homeopá3ás szer szedése során kerülni kell a nagyon erős illatú és aromájú készítmények, ételek, kenőcsök használatát, mert csökken3k a hatást.

56 Fontos, hogy a homeopá3ás szereket száraz, hűvös helyen tároljuk! A tárolás során kerülendő: a sugárzó hő a napfény a röntgensugárzás a TV, a mobiltelefon, a számítógép, az elektromos eszközök közvetlen közelsége vegyszerek közelsége

57 Homeopá3a a fogászatban A homeopá3a fogásza3 alkalmazása kiegészítő jellegű a hagyományos kezelés melle=. Akut terápiás helyzetekben (vérzéscsillapítás, fájdalomcsillapítás, gyulladás preven3o) ugyanúgy alkalmazható, mint több, hagyományosan nehezen kezelhető problémánál. Ilyen például a fogorvosi kezeléstől való fóbiás félelem, az a3pikus arcneuralgia, fogínybetegségek vagy az extrac3o utáni ostei3s.

58 A homeopá3a nem helye=esí3 a megfelelő klinikai gyakorlatot, de kiváló kiegészítője a kezelésnek és a hagyományosan alkalmazo= gyógyszereknek.

59 A fogászat homeopá3ás lehetőségei Fogászatban a szűk munkahely és idő a bevált indikációk, protokollok felé mozdítja a homeopá3ás kezelést. 59

60 A fogászat- szájsebészet területén használt homeopá3ás szereket az alábbiak szerint csoportosíthatjuk:

61 Lokális szerek: A száj anatómiai specifikusságából adódóan gyakrabban alkalmazunk lokális szereket, hiszen relasve nagy felületű nyálkahártyán dolgozunk. Ezeket ősoldatok tömény, vagy higíto= formáiban, esetleg krémként használjuk a rendelőben, vagy rendeljük o=honi használatra. Lehet közvetlenül az elváltozás helyén, vagy öblögetőként alkalmazni őket.

62 Tüne3 kezelés bevált indikációk szerint Helyi, egyéni tüneteken alapuló szerválasztás strukturális és morphológiai szempontok alapján. A továbbképzésben erről fogunk beszélni, persze megemlítve az egyes kórképeknél a lokális szerek használatát is.

63 Módszertan: Általános tünetek protokollja Bevált szerek Megelőzés (sebészet)

64 Alka3 kezelés Alka3 kórképek: Caries hajlam Idegrendszeri kórképek Állkapocs ízüle3 kórképek Fogágy betegség Fogzási, előtörési panaszok

Homeopátia vizsgakérdések-megoldások

Homeopátia vizsgakérdések-megoldások Az ETI Természetgyógyászati alapismeretek modulvizsga megoldólapjainak felhasználásával készítette: Fábián Andrea vizsgakérdések-megoldások 1 1. Válaszoljon röviden az alábbi kérdésekre! 2 pont Mit jelent

Részletesebben

A klasszikus homeopátia gyógyítási rendszere

A klasszikus homeopátia gyógyítási rendszere A klasszikus homeopátia gyógyítási rendszere Szabady Júlia 2008. Felkészítő: Dr. Horváth Katalin Napjaink orvostudománya Vitathatatlan eredmények: - antibiotikumok - transzplantáció - humán genom Terápiás

Részletesebben

A homeopátiás gyógy alappillérei. dr. Kun Csaba

A homeopátiás gyógy alappillérei. dr. Kun Csaba A homeopátiás gyógy gyítás alappillérei dr. Kun Csaba Alapelvek gyógyszervizsgálat hasonlósági szabály potenciálás Hasonlósági szabály simile elv "kutyaharapást szőrével rével" (magyar közmondás) a nyelvújítás

Részletesebben

Mozgásszervi panaszok a gyógyfürdőkben - homeopátiás gyógyítás

Mozgásszervi panaszok a gyógyfürdőkben - homeopátiás gyógyítás Mozgásszervi panaszok a gyógyfürdőkben - III. Orvosi Wellness Konferencia Dr. Zarándi Ildikó Belgyógyász, homeopátiás orvos Igazgató, CEDH Hungária Homeopátiás Oktató Szervezet Elnök, Magyar klinikai Homeopátiás

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Alkalmazási előírás (javasolt szöveg) Klimakt-Heel szublingvális tabletta

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

ACONITUM NAPELLUS ( Sisakvirág )

ACONITUM NAPELLUS ( Sisakvirág ) ACONITUM NAPELLUS ( Sisakvirág ) Az Aconitum elsősorban akut, hirtelen jelentkező tünetek kezelésére használható, azonban néha krónikusan fennálló panaszok, félelmek, szorongás vagy pánik esetén is szóba

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Alkalmazási előírás (javasolt szöveg) Luffeel szublingvális tabletta Homeopátiás

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA BODY BALANCE ÍZÜLETI VITAMIN

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA BODY BALANCE ÍZÜLETI VITAMIN BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA BODY BALANCE ÍZÜLETI VITAMIN MSM (Metil-Szulfonil-Metán), glükozamin szulfát, kondroitin szulfát, magnézium, kurkuma, gyömbér, boswelia, quercetin, bromelain,

Részletesebben

HOMEOPÁTIÁVAL ELÉRT EREDMÉNY PSORIASISBAN DR. DÉRER CECILIA HOMEOPATA BAJA II.INTERDISZCIPLINÁRIS KOMPLEMENTER MEDICINA KONGRESSZUS A PSORIASIS GYAKRAN ELŐFORDULÓ BŐRBETEGSÉG. A BETEGEK 5-8 %-A SZENVED

Részletesebben

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Dulcamara BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR Mercurius solubilis

Részletesebben

GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK

GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK GYÓGYNÖVÉNYISMERET ALAPFOGALMAK Gyógynövény: - Gyógyszerkönyvben szereplő drogok nyersanyaga, - gyógyításra, ill. egészségvédelemre felhasznált növény, - gyógyításra, gyógyszeripari alapanyagok előállítására,

Részletesebben

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Plavix 75 mg filmtabletta BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FlectorŽ EP gél Flector EP gél Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

GNTP. Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport. Kérdőív Értékelő Összefoglalás

GNTP. Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport. Kérdőív Értékelő Összefoglalás GNTP Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport Kérdőív Értékelő Összefoglalás Választ adott: 44 fő A válaszok megoszlása a válaszolók munkahelye szerint Személyre szabott orvoslás fogalma Kérdőív meghatározása:

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Tabletta Magnesii Citrici 500 mg Fono VII. Parma Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

Homeopátia a méhészetben. Dr Tiringer Csaba Homeopata állatorvos előadása

Homeopátia a méhészetben. Dr Tiringer Csaba Homeopata állatorvos előadása Homeopátia a méhészetben Dr Tiringer Csaba Homeopata állatorvos előadása A HOMEOPÁTIA TÖRTÉNETE Védák /India i. e. 4000-60000/ könyvében már leírtak olyan gyógymódot, amely a hasonló a hasonlót gyógyítja

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! PH@IIX ÄNTITDX Phönix Phönohepan cseppek Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmese BETEGTÁJÉKOZTTÓ:

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! 1 BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR 19.267/75/2007 sz. határozat

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA AZ EASY LEG ÍZÜLETI KRÉMRŐL (250 ml)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA AZ EASY LEG ÍZÜLETI KRÉMRŐL (250 ml) BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A BETEG SZÁMÁRA AZ EASY LEG ÍZÜLETI KRÉMRŐL (250 ml) Kalendula (körömvirág), rozmaring, mentol, kámfor, aloe vera, kurkuma, csalán, angelika (angyalgyökér), boróka, kakukkfű,

Részletesebben

A növényi eredetű hatóanyagok kivonásának és forgalomba hozatalának hazai és európai uniós szabályozása

A növényi eredetű hatóanyagok kivonásának és forgalomba hozatalának hazai és európai uniós szabályozása A növényi eredetű hatóanyagok kivonásának és forgalomba hozatalának hazai és európai uniós szabályozása Dr. Keve Tibor Gradiens Kft. 2074 Perbál, Levendula u. 1. Postacím: 2074 Perbál, Pf.: 15. Tel: 1-460-0804

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! 1 BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR 13.092/75/2008 sz. határozat

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Termék neve (gyártó megnevezése) BETEGTÁJÉKOZTTÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Kedves betegünk! Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi vény nélkül kapható. Az optimális hatás érdekében azonban elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

Ez a gyógyszer orvosi vény nélkül kapható. Az optimális hatás érdekében azonban elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Coldastop orrcsepp PIL új BETEGTÁJÉKOZTATÓ Coldastop orrcsepp A-vitamin-palmitát

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Duphalac szirup Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER NEVE Mixtard 30 40 nemzetközi egység/ml szuszpenziós injekció 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1 injekciós üveg 10 ml-t tartalmaz, ami 400 NE-gel egyenértékű.

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA III. KIEGÉSZÍTŐ TERÁPIÁK A RHEUMATOID ARTHRITIS KEZELÉSÉBEN

BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA III. KIEGÉSZÍTŐ TERÁPIÁK A RHEUMATOID ARTHRITIS KEZELÉSÉBEN BETEGTÁJÉKOZTATÓ RHEUMATOID ARTHRITISBEN SZENVEDŐ BETEGEK SZÁMÁRA III. KIEGÉSZÍTŐ TERÁPIÁK A RHEUMATOID ARTHRITIS KEZELÉSÉBEN III. Kiegészítő terápiák a rheumatoid arthritis kezelésében A II. fejezetben

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! HOMEOVOX bukkális bevont tabletta Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

A Kockázatkezelési Terv Összefoglalója

A Kockázatkezelési Terv Összefoglalója 1 A Kockázatkezelési Terv Összefoglalója Hatóanyag/hatóanyagcsoport paracetamol ATC N02BE01 Érintett készítmény(ek) Magyarországon Paracetamol Teva 10 mg/ml oldatos infúzió (MAH: Teva Gyógyszergyár Zrt.,

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Bactroban 20 mg/g orrkenőcs mupirocin

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Bactroban 20 mg/g orrkenőcs mupirocin Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Bactroban 20 mg/g orrkenőcs mupirocin Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára

Részletesebben

Bárcsak én is... fida et. Óvja legjobb barátainkat

Bárcsak én is... fida et. Óvja legjobb barátainkat Bárcsak én is... fida et Óvja legjobb barátainkat fida et Óvja legjobb barátainkat Fidavet Mi a Fidavet? Minden tulajdonos szoros érzelmi kapcsolatban áll kedvencével, és szeretné megóvni a betegségektől,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Magnesium 250 mg Pharmavit pezsgőtabletta Magnesium Pharmavit 250 mg pezsgőtabletta

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! 3 Traumeel kenőcs Homeopátiás gyógyszerkészítmény. Hatóanyagok: Achillea

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR 24.991/75/2006 sz. határozat

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! 1 BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR 33.515/75/2008 sz. határozat

Részletesebben

TERÁPIÁBAN: VESZÉLY VAGY LEHETŐSÉG? Csupor Dezső

TERÁPIÁBAN: VESZÉLY VAGY LEHETŐSÉG? Csupor Dezső GYÓGYNÖVÉNYEK A Csupor Dezső TERÁPIÁBAN: VESZÉLY VAGY LEHETŐSÉG? Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, Gyógynövény Szakosztály Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar, Farmakognóziai Intézet

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató tervezet Meditonsin cseppek Homeopátiás gyógyszerkészítmény.

Részletesebben

Gyógyszer-élelmiszer kölcsönhatások

Gyógyszer-élelmiszer kölcsönhatások Gyógyszer-élelmiszer kölcsönhatások Dietetikus MSc. képzés Dr. Horváth Péter Semmelweis Egyetem Gyógyszerészi Kémiai Intézet TEMATIKA Bevezetés Alapfogalmak Gyógyszerhatás kialakulása Gyógyszerek tulajdonságait

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/2005. (VIII. 2.) EüM rendelet - az emberi alkalmazásra kerül 2. oldal g) szükség esetén egyéb különleges figyelmeztetést; h) a

Magyar joganyagok - 30/2005. (VIII. 2.) EüM rendelet - az emberi alkalmazásra kerül 2. oldal g) szükség esetén egyéb különleges figyelmeztetést; h) a Magyar joganyagok - 30/2005. (VIII. 2.) EüM rendelet - az emberi alkalmazásra kerül 1. oldal 30/2005. (VIII. 2.) EüM rendelet az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerek címkéjéről és betegtájékoztatójáról

Részletesebben

CEDH MODULÁRIS KÉPZÉSEK félév.

CEDH MODULÁRIS KÉPZÉSEK félév. CEDH MODULÁRIS KÉPZÉSEK 2017. 1. félév jelentkezes@terapianatura.hu Kedves Kolléga! Régebben tanult homeopátiát, és szeretné felfrissíteni tudását egy rugalmas, gyakorlatcentrikus képzésen? Esetleg nagy

Részletesebben

III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ MÓDOSÍTÁSA

III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ MÓDOSÍTÁSA III. MELLÉKLET AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ MÓDOSÍTÁSA Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató módosításai a Bizottság Határozatával egyidőben lépnek érvénybe. A Bizottsági Határozat

Részletesebben

III. melléklet. Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások

III. melléklet. Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások III. melléklet Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások Megjegyzés: Ezen alkalmazási előírás, betegtájékoztató és cimkeszöveg a referál eljárás eredményeként

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! B BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Jumex 5 mg tabletta

Részletesebben

Maprelin. Maprelin 75µg/ml oldat injekciós sertések számára A.U.V. Biotechnikai felhasználásra, csoportok vagy állományok kezelésére.

Maprelin. Maprelin 75µg/ml oldat injekciós sertések számára A.U.V. Biotechnikai felhasználásra, csoportok vagy állományok kezelésére. Maprelin Maprelin 75µg/ml oldat injekciós sertések számára A.U.V Biotechnikai felhasználásra, csoportok vagy állományok kezelésére. Maprelin 75 μg/ml 1.A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOOSULTJÁNAK, TOVÁBBÁ

Részletesebben

Végtagfájdalom szindrómák

Végtagfájdalom szindrómák www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Végtagfájdalom szindrómák Verzió 2016 1. Bevezetés Számos gyermekkori betegség okozhat végtagfájdalmat. A végtagfájdalom szindróma" egy általános kifejezés

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Biofizikai és biokémiai elvekre épülı terápiák vizsgakérdések-megoldások

Biofizikai és biokémiai elvekre épülı terápiák vizsgakérdések-megoldások Az ETI Természetgyógyászati alapismeretek modulvizsga megoldólapjainak felhasználásával készítette: Fábián Andrea vizsgakérdések-megoldások 1 1. Határozza meg a "vér oxigenizálásán alapuló terápiák" lényegét

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1.

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 1. feladat: Felnőtt beteg C-vitamin tartalmú készítményt szeretne kérni Öntől. Tájékoztassa a beteget a vízben oldódó vitaminkészítményekről és a rendelkezésre álló C- vitamin tartalmú termékekről! A tájékoztatás

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

KÖSZÖNTŐ. Tisztelt Kollégák!

KÖSZÖNTŐ. Tisztelt Kollégák! 2. ÉRTESÍTŐ KÖSZÖNTŐ Tisztelt Kollégák! Szeretettel és tisztelettel hívjuk Önt a VI. Magyar Homeopátia Kongresszusra. A homeopátia, mint alternatív terápia részben ismert csak az orvosok körében, de aki

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

A BEGONIA JELENTŐSÉGE A GYÓGYSZERÉSZI GONDOZÁS JÓ GYAKORLATÁBAN. dr. Bezsila Katalin DEMIN XV május 29.

A BEGONIA JELENTŐSÉGE A GYÓGYSZERÉSZI GONDOZÁS JÓ GYAKORLATÁBAN. dr. Bezsila Katalin DEMIN XV május 29. A BEGONIA JELENTŐSÉGE A GYÓGYSZERÉSZI GONDOZÁS JÓ GYAKORLATÁBAN dr. Bezsila Katalin DEMIN XV. 2015. május 29. Gyógyszertár = egészségügyi intézmény A gyógyszertár egészségügyi feladata a lakosság gyógykezeléséhez

Részletesebben

Térd panaszok enyhítésének egy új, hatásos lehetősége

Térd panaszok enyhítésének egy új, hatásos lehetősége Térd panaszok enyhítésének egy új, hatásos lehetősége Dr. Lukács István Háziorvos II. Orvosi Wellness Konferencia Budapest, 2014. április 10-11. 2650 fős praxisomban 2013 második félévben 18-an jelentkeztek

Részletesebben

Ha nem akarsz mellé-nyúl-ni, használj Nobivac Myxo-RHD-t! MSDay-MOM park, 2013.02.21. dr. Schweickhardt Eszter

Ha nem akarsz mellé-nyúl-ni, használj Nobivac Myxo-RHD-t! MSDay-MOM park, 2013.02.21. dr. Schweickhardt Eszter Ha nem akarsz mellé-nyúl-ni, használj Nobivac Myxo-RHD-t! MSDay-MOM park, 2013.02.21. dr. Schweickhardt Eszter Áttekintés Miért éppen a nyuszik? Védekezés módja Vakcina jellemzői Vakcina működése Ráfertőzési

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Ibutop

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR Béres B1-vitamin

Részletesebben

Ambuláns fájadomterápia Ausztriában. Alexander Kober MD, Ph.D

Ambuláns fájadomterápia Ausztriában. Alexander Kober MD, Ph.D Ambuláns fájadomterápia Ausztriában Alexander Kober MD, Ph.D Ellátása az akut fájdalomnak Akut fájdalom a leggyakoribb tünet különböző megbetegedéseknél.ausztriában az akut fájdalommal rendelkező betegek

Részletesebben

Amit az a llergiás nátháról tudni kell

Amit az a llergiás nátháról tudni kell Amit az a llergiás nátháról tudni kell írta: dr. Márk Zsuzsa pulmonológus, Törökbálinti Tüdőgyógyintézet MSD Pharma Hungary Kft. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 8. Telefon: 888-5300, Fax: 888-5388 Mi

Részletesebben

Molnár József Losantasag.hu

Molnár József Losantasag.hu Molnár József Losantasag.hu Gyulladáscsökkentők I. NSAID Nem szteroid gyulladáscsökkentők Mellékhatások Dopping Fenilbutazon Szuxibuzon - Danilon Meloxicam Paracetamol Gyulladáscsökkentők Szteroidok Triamcinolon

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Hova filmtabletta BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Hova

Részletesebben

HITEK ÉS TÉVHITEK A HOMEOPÁTIÁVAL KAPCSOLATBAN

HITEK ÉS TÉVHITEK A HOMEOPÁTIÁVAL KAPCSOLATBAN HITEK ÉS TÉVHITEK A HOMEOPÁTIÁVAL KAPCSOLATBAN ELŐSZÖR IS SZERETNÉK KÖSZÖNETET MONDANI BLASKÓ GYÖRGY PROFESSZOR ÚRNAK, HOGY A MAGYAR ORVOSBAN LEHETŐSÉGET TEREMT EZZEL A CIKKSOROZATTAL A HOMEOPÁTIA FELÉ

Részletesebben

Szilárd gyógyszerformák II. 1. bevont/bevonat nélküli tabletták pezsgőtabletták oldódó tabletták szájüregben alkalmazható tabletták stb.

Szilárd gyógyszerformák II. 1. bevont/bevonat nélküli tabletták pezsgőtabletták oldódó tabletták szájüregben alkalmazható tabletták stb. I. Tabletta, drazsé Szilárd gyógyszerformák II. 1. Hatóanyag(ok) általában egyszeri dózisát tartalmazó, szilárd, többnyire per os bevételre szánt gyógyszerkészítmény. Például: Kisállat: Nagyállat: bevont/bevonat

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Traumeel belsőleges oldatos cseppek

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Traumeel belsőleges oldatos cseppek BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Traumeel belsőleges oldatos cseppek Hatóanyagok: Hypericum perforatum D2, Echinacea purpurea D2, Echinacea angustifolia D2, Bellis perennis D2, Arnica

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Címkeszöveg tervezet Külső (doboz) csomagoláson: Novascabin emulzió 70 g

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás www.szegedizoltan.hu 1997. évi CLIV. törvény 5. (3)e, Mindenkinek kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani és a tudomása szerint arra illetékes egészségügyi

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei

Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei Az autonómia és complience, a fogyatékosság elfogadtatásának módszerei Dr. Kollár János egyetemi adjunktus Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Népegészségügyi Kar Magatartástudományi

Részletesebben

5. AZ ALKALMAZÁSSAL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK ÉS AZ ALKALMAZÁS MÓDJA(I)

5. AZ ALKALMAZÁSSAL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK ÉS AZ ALKALMAZÁS MÓDJA(I) A KÜLSŐ CSOMAGOLÁSON FELTÜNTETENDŐ ADATOK {DOBOZ} 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Chinofungin külsőleges oldatos spray tolnaftát 100 g 2. HATÓANYAG(OK) MEGNEVEZÉSE Hatóanyagok: 2 g tolnaftát 100 g folyadékban

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

A helyi érzéstelenítés szövődményei. Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika

A helyi érzéstelenítés szövődményei. Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika A helyi érzéstelenítés szövődményei Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika A helyi érzéstelenítés szövődményeinek okai Általános szövődmények: az érzéstelenítés anyaga Helyi szövődmények:

Részletesebben

Bevezető milyen információkkal rendelkezik a magyar lakosság ezekről a termékkategóriákról Módszertan:

Bevezető milyen információkkal rendelkezik a magyar lakosság ezekről a termékkategóriákról Módszertan: Bevezető A Szinapszis Kft. a Magyar Gyógyszerészi Kamarával együttműködve piackutatást kezdeményezett, amelynek célja annak feltárása, milyen szerepe van a gyógyszernek illetve az egyéb, gyógyhatású, étrend-kiegészítő

Részletesebben

PPI VÉDELEM A KEZELÉS SORÁN

PPI VÉDELEM A KEZELÉS SORÁN 75 mg diclofenák-nátrium, 20 mg omeprazol módosított hatóanyag-leadású kemény kapszula PPI VÉDELEM A KEZELÉS SORÁN Jelentős fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatás 1 Savkontroll az omeprazol segítségével

Részletesebben

Gyógyszerészi gondozás beadandó projekt feladat október 10.

Gyógyszerészi gondozás beadandó projekt feladat október 10. Gyógyszerészi gondozás beadandó projekt feladat 2016. október 10. Projekt feladat célja Gyógyszerelési áttekintés keretében, valós élethelyzeten alapuló gyógyszerelési probléma feltárása, intervenció javaslata

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében, elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében, elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Pharmatex krém (egyadagos, ill. többadagos) BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Gentos belsőleges oldatos cseppek (Gentos cseppek)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Gentos belsőleges oldatos cseppek (Gentos cseppek) BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Gentos belsőleges oldatos cseppek (Gentos cseppek) Homeopátiás gyógyszer Belsőleges oldatos cseppek Hatóanyagok: Sabal serrulatum D6, Conium maculatum

Részletesebben

Gyógyszerkészítéstani alapismeretek, gyógyszerformák

Gyógyszerkészítéstani alapismeretek, gyógyszerformák Gyógyszerkészítéstani alapismeretek, gyógyszerformák I. folyékony készítmények /oldat, emulzió, szuszpenzió, cseppek, helyi alkalmazású cseppek - nevezéktan 2016 Propedeutika Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai

Részletesebben

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó fejezeteit érintő módosítások

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó fejezeteit érintő módosítások III. melléklet Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó fejezeteit érintő módosítások Megjegyzés: Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató módosításait értelemszerűen a referencia-tagállammal

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Allergodil orrspray 4. sz. melléklete az OGYI-T- 5334/01-04 sz. Forgalomba

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató Betegtájékoztató Lioton 100 000 gél Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

Adhezív tabletta szájszárazság esetén

Adhezív tabletta szájszárazság esetén ORAHEA LTH 13434 SE 27 th Pl Bellevue WA 98005 425-451-9876 Adhezív tabletta szájszárazság esetén Az OraHealth-ről Székhely: Bellevue, Washington Világelső a korszakalkotó orális adhezív tabletta technológiában

Részletesebben

Gyógyszerkészítéstani alapismeretek, gyógyszerformák

Gyógyszerkészítéstani alapismeretek, gyógyszerformák Gyógyszerkészítéstani alapismeretek, gyógyszerformák II. félszilárd készítmények /kenőcs, kúp nevezéktan 2016 Propedeutika Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai Intézet Gyógyszerforma Gyógyszerkészítmény

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

A homeopátia fogyasztói

A homeopátia fogyasztói A homeopátia fogyasztói Berend Dóra Ágnes, PhD hallgató Budapesti Corvinus Egyetem Marketing és Média Intézet i A homeopátia marketing szempontú megközelítése Kutatás célja: A 12 évnél fiatalabb gyermeket

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Version 7 BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Fexgen 180

Részletesebben

REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Sokízületi gyulladás

REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Sokízületi gyulladás REUMATOLÓGIA BETEGTÁJÉKOZTATÓ Reumatoid artitisz Sokízületi gyulladás Mi is az a reuma? A köznyelv a reuma kifejezésen lényegében a mozgásszervi megbetegedéseket érti. A reumatológiai vagy reumás kórképek

Részletesebben

BIOLÓGIAI FOGÁSZAT FEKETE SZABOLCS

BIOLÓGIAI FOGÁSZAT FEKETE SZABOLCS BIOLÓGIAI FOGÁSZAT FEKETE SZABOLCS - 2016 Biológiai fogászat A komplementer medicina része, Magyarországon 1993 óta oktatják Érinti a homeopátia (tüneti és alkati szerekkel akár lokálisan is), reflexológia,

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Tiszaparti Gyermekgyógyászati Esték Szeged 2oo1.12.o4. A homeopátia helye a gyermekgyógyászatban

Tiszaparti Gyermekgyógyászati Esték Szeged 2oo1.12.o4. A homeopátia helye a gyermekgyógyászatban 1 Tiszaparti Gyermekgyógyászati Esték Szeged 2oo1.12.o4. A homeopátia helye a gyermekgyógyászatban dr.molnár Mariann Magyar Homeopata Orvosi Egyesület 1o27. Budapest, Margit krt. 64/b. fsz. 1o. tel.:1-225-3897,

Részletesebben

Evidencia vagy ígéret? Evidencián alapuló orvoslás a haematológiában

Evidencia vagy ígéret? Evidencián alapuló orvoslás a haematológiában Evidencia vagy ígéret? Evidencián alapuló orvoslás a haematológiában Dr. Mikala Gábor Egy. Szt István és Szent László Kórház Haematológiai és Őssejt-Transzplantációs Osztály Lymphoma és Myeloma Terápiás

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! 1 Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. Voltaren Emulgel 1% gél ((betegtájékoztató a tubusos kiszereléshez)) Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. Ez a gyógyszer orvosi vény nélkül kapható.

Részletesebben