Gyógyszer-nagykereskedők a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben. Küttel Sándor

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gyógyszer-nagykereskedők a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben. Küttel Sándor 2012.04.25"

Átírás

1 Gyógyszer-nagykereskedők a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemben Küttel Sándor

2 Hamis potencianövelőt árult egy békéscsabai házaspár MTI , 9:57 Utolsó módosítás: , 10:08 Címkék:Békéscsaba, potencianövelő szerek, kékfény, gyógyszerhamisítás, Nemzeti Adó- és Vámhivatal Százmilliós értékben forgalmazott hamis potencianövelő készítményeket egy békéscsabai házaspár webáruháza. A pénzügyőr nyomozók tetten érték a férfit, amint épp átadta a csomagokat egy futárnak. Hamis vágyfokozó szerek forgalmazásával foglalkozó békéscsabai házaspárt vettek őrizetbe a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának pénzügyi nyomozói. A gyanúsítottaknál több mint 300 millió forint értékű, főként potencianövelő készítményt találtak - közölte a NAV az MTI-vel vasárnap. A közlemény szerint Békéscsaba belvárosában értek tetten egy 55 éves helyi férfit, amint éppen csomagokat adott át a futárszolgálat sofőrjének, amelyekben hamis, a legismertebb potencianövelőre emlékeztető kék tabletták voltak. A házkutatáskor kiderült, hogy a férfi és felesége saját lakásukban webáruházat működtettek. A házaspár a hamis készítményeket internetes megrendelés alapján Magyarországon, valamint több európai országban, sőt Európán kívül is forgalmazta. A békéscsabai férfit és feleségét áru hamis megjelölése bűntett gyanúja miatt őrizetbe vették, a Békéscsabai Városi Bíróság pedig elrendelte az előzetes letartóztatásukat. 600 kg kék tabletta a reptéren!

3 150 ember vesztette életét szennyezett gyógyszer miatt április :26 Megközelítőleg 150 ember halálát okozhatta Pakisztánban, hogy szennyezett szív- és érrendszeri megbetegedésekre alkalmazott gyógyszerekkel kezelték őket. A halált okozó pirulákban malária elleni gyógyszerek összetevőjét mutatták ki közli a Hamisítás Elleni Nemzeti Nemzeti Testület (HENT). A SecuringPharma beszámolója szerint 13 személyt vettek őrizetbe a pakisztáni hatóságok a szennyezett gyógyszer ügyében, amelyek közel 150 ember indokolatlan halálát okozták. A betegek közül tucatnyian a Punjab-i Kardiológiai Intézetben hunytak el, miután panaszaikat a kétes minőségű gyógyszerrel kezelték. A betegek többsége ingyen kapta a készítményt. Az eset eredményeként januárban egy gyógyszergyártó üzemet már bezártak a hatóságok. A gyártón kívül a terjesztésben érdekelt cégeket és a kardiológiai intézet több munkatársát is gyanúsítják a hatóságok. A betegek halálát okozó készítmény készleteit brit és amerikai laborokban vizsgáltatták be a pakisztáni hatóságok. Ennek során kiderült, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére javallott gyógyszer malária elleni hatóanyagot tartalmazott, amely a betegeknél csontvelő depressziót okozott, azaz károsította azokat a szöveteket, amelyek a létfontosságú vérsejtek termelődéséért felelősek. (forrás: HENT )

4 Az európai parlament és tanács 2011/62/EU irányelve (2011. június 8.) (2) Riasztóan nő az Unióban észlelt olyan gyógyszerek száma, amelyek azonosságuk, előtörténetük vagy eredetük tekintetében hamisítottak. Ezek a gyógyszerek általában előírásnak nem megfelelő vagy hamisított összetevőket tartalmaznak, vagy nem tartalmaznak adott összetevőket, vagy ilyeneket ideértve a hatóanyagokat is rossz adagolásban tartalmaznak, ami jelentősen veszélyezteti a közegészségügyet. Hamis áruk társadalmi elfogadottsága Felvilágosítás!

5 Az európai parlament és tanács 2011/62/EU irányelve (2011. június 8.) (3) Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen hamisított gyógyszerek nemcsak jogellenes úton, hanem a jogszerű ellátási láncon keresztül is eljutnak a betegekhez. Ez különösen veszélyes az emberi egészségre, és megrendítheti a betegeknek a jogszerű ellátási láncba vetett bizalmát is. E növekvő fenyegetés elhárítása érdekében módosítani kell a 2001/83/EK irányelvet. Információ!

6 Mi a hamis? bármilyen gyógyszer, amelyen az alábbiak valamelyike hamisan van feltüntetve: a) azonossága, beleértve a csomagolását és a címkézését, a megnevezését, valamint az egyes összetevők a segédanyagokat is beleértve és azok hatáserőssége szempontjából feltüntetett összetételét; b) eredete, beleértve a gyártóját, a gyártó országát, a származási országát vagy a forgalombahozatali engedély jogosultját; c) előtörténete, beleértve az alkalmazott forgalmazási lánc azonosítását lehetővé tevő nyilvántartásokat és dokumentumokat. Ez a meghatározás nem terjed ki a nem szándékos minőségi hiányosságokra, és nem érinti a szellemi tulajdonjogok bárminemű megsértését.

7 Az európai parlament és tanács 2011/62/EU irányelve (2011. június 8.) A gyógyszerek beszerzésével, megőrzésével, raktározásával, szállításával vagy kivitelével foglalkozó személyek e tevékenységüket csak akkor folytathatják, ha a 2001/83/EK irányelvvel összhangban teljesítik a nagykereskedelmi forgalmazási engedély megszerzéséhez szükséges feltételeket. Ugyanakkor a gyógyszerek forgalmazási hálózata ma már egyre bonyolultabb, és egyre több olyan szereplő vesz benne részt, amely nem feltétlenül a fenti irányelvben említett nagykereskedelmi forgalmazó. Az ellátási lánc megbízhatóságának biztosítása érdekében a gyógyszerekre vonatkozó jogszabályoknak az ellátási lánc összes szereplőjével foglalkozniuk kell. Ide tartoznak nem csak a nagykereskedelmi forgalmazók, akár fizikai kapcsolatba kerülnek a gyógyszerekkel, akár nem, hanem azok a közvetítők is, akik a gyógyszerek értékesítésében vagy beszerzésében anélkül vesznek részt, hogy ezen termékeket ők adnák el vagy vennék, a gyógyszerek nem állnak a tulajdonukban, és azokkal nem is kerülnek fizikai kapcsolatba. (6) Tehát megszületett: a bróker!

8 Az európai parlament és tanács 2011/62/EU irányelve (2011. június 8.) és az engedélyek (12) Az ellátási láncban gyógyszercsomagolást végző valamennyi szereplőnek rendelkeznie kell gyártási engedéllyel. Ahhoz, hogy a biztonsági elemek betöltsék funkciójukat, a gyártási engedélynek a gyógyszer eredeti gyártójától eltérő jogosultja csak szigorú feltételek mellett távolíthatja el, cserélheti ki vagy fedheti le azokat. A biztonsági elemeket különösen újracsomagolás esetén egyenértékű biztonsági elemekkel kell pótolni. E célból az egyenértékű fogalmat egyértelműen meg kell határozni. E szigorú feltételek megfelelő biztosítékul szolgálnak a hamisított gyógyszerek ellátási láncba való bekerülésének megakadályozására a betegek, továbbá a forgalomba hozatali engedélyek jogosultjai és a gyártók érdekeinek védelme érdekében. (16) Az átláthatóság biztosítása érdekében egy uniós szinten létrehozandó adatbázisban közzé kell tenni egy jegyzéket azokról a nagykereskedelmi forgalmazókról, amelyekről a valamely tagállam hatáskörrel rendelkező hatósága által végzett ellenőrzés révén megállapítást nyert, hogy megfelelnek az alkalmazandó uniós jogszabályoknak.

9 Az európai parlament és tanács 2011/62/EU irányelve (2011. június 8.) és az internet (21) A gyógyszereknek a lakosság részére az interneten való jogellenes értékesítése jelentős veszélyt jelent a közegészségügyre nézve, mivel a hamisított gyógyszerek ilyen úton eljuthatnak a lakossághoz. Ezen irányelvnek foglalkoznia kell e veszéllyel. Ennek során figyelembe kell venni, hogy a lakossági kiskereskedelmi gyógyszerellátás különös feltételeit uniós szinten nem harmonizálták és, hogy ezért a tagállamok az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) szabta korlátokon belül feltételeket írhatnak elő a lakossági gyógyszerellátásra vonatkozóan. (25) A lakosság számára segítséget kell nyújtani azon honlapok azonosításához, amelyek lakossági távértékesítés formájában jogszerűen kínálnak gyógyszereket eladásra. Létre kell hozni egy közös logót, amely az egész Unió területén felismerhető, és egyszersmind lehetővé teszi a gyógyszereket távértékesítésre kínáló személy székhelye szerinti tagállam megállapítását. A logó formatervezése a Bizottság feladata. A gyógyszereket távértékesítés formájában lakossági eladásra kínáló honlapokon a hatáskörrel rendelkező hatóság honlapjára mutató hivatkozást kell elhelyezni. A tagállamok hatáskörrel rendelkező hatóságainak honlapjain, valamint az Európai Gyógyszerügynökség (a továbbiakban: Ügynökség) honlapján ismertetni kell a logó használatát. Az átfogó lakossági tájékoztatás lehetővé tétele érdekében valamennyi ilyen honlapot össze kell kapcsolni egymással.

10 Az európai parlament és tanács 2011/62/EU irányelve (2011. június 8.) (27) A tagállamoknak hatékony büntetéseket kell kiszabniuk a hamisított gyógyszerekkel kapcsolatos cselekményekre vonatkozóan, figyelembe véve az e gyógyszerek által a közegészségügyre jelentett kockázatot.

11 Az ellátási lánc és a gyógyszer-nagykereskedelem Külföldi gyógyszergyárak Hazai gyógyszergyárak Import Gyári képviseletek Gyógyszernagykereskedők árrésmegosztás Gyógyszertárak Kórházak Fogyasztók / Betegek

12 Gyógyszer-nagykereskedelem szabályozása A tevékenység kizárólag érvényes tevékenységi engedély birtokában végezhető. Törzskönyvezett (human) allopátiás és homeopátiás gyógyszerkészítmények gyártási engedélyét kiadó illetékes hatóság Magyarországon a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI) Az engedéllyel rendelkezők tevékenységét rendszeresen ellenőrzi. Törzskönyvezett állatgyógyászati készítmények gyártási engedélyét kiadó illetékes hatóság a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állatgyógyászati Termékek Igazgatósága (NÉBIH-ÁTI). Az engedéllyel rendelkezők tevékenységét rendszeresen ellenőrzi. Közvetlenül külföldről beszállító partnerek esetében is szükséges adott ország illetékes hatósága által kiadott tevékenységi engedély. További engedélyezések: kábítószer, prekurzor, veszélyes anyagok.

13 Gyógyszer-nagykereskedő felelőssége (Humán és AUV) Érvényes tevékenységi engedély. Beszerzés csak érvényes szerződéssel rendelkező partnertől. A szerződés melléklete az tevékenységi engedély(gyártói vagy gyógyszernagykereskedelmi). GDP szerinti tevékenység. Minőségbiztosítási rendszer kiépítése és működtetése. Minden beszállítás ellenőrzése, mintavétel minden beszállításkor, minden gyártási tételből. Minőségi áruátvétel - minta ellenőrzése (termék, külső és belső címkeszövege, betegtájékoztató, használati utasítás, minta adatainak összehasonlítása a forgalomba hozatali engedély adataival és a minőségi bizonylattal. Alaki hiba kijavításánál átcímkézéshez gyártási engedély. Felszabadítás kizárólag a minőségbiztosítás szabadíthat fel. Szerződés a vevőkkel (patika, kórház, gyógyszertáron kívüli forgalmazók), ennek melléklete az érvényes tevékenységi engedély (humán gyógyszerek esetében: ÁNTSZ, állatgyógyászati készítmények esetében NÉBIH-ÁTI, területi jegyző adja ki).

14 Gyártó felelőssége Érvényes tevékenységi engedély. GMP szerinti tevékenység végzése. Minőségbiztosítási rendszer kialakítása és működtetése. API, segédanyag,csomagolóanyag beszállítók kiválasztása és rendszeres ellenőrzése. Gyártási folyamatok szabályozása, dokumentálása, rendszeres önellenőrzés, javító és megelőző intézkedések. Szerződés a felelősségek tisztázásával, melléklete a vevő érvényes tevékenységi engedéllyel. Minden készítmény rendelkezzen érvényes forgalomba hozatali engedéllyel (kiadja GYEMSZI-OGYI,NÉBIH-ÁTI, EMA) és annak feleljen is meg. Mellékelje a készítmény adott gyártási számú tételéhez a jogszabály előírásainak megfelelő minőségi és felszabadítási bizonylatot.

15 Gyógyszerpiac számokban 2011 Patikai gyógyszerforgalom (nagyker. ár) Kórházi gyógyszerforgalom Összesen: 519 Mrd Ft (85 % Rx/15 % OTC) 105 Mrd Ft 624 Mrd Ft Patikai összforgalom (kisker. ár) 636 Mrd Ft Patikákba kiszállított volumen dobozban: 322 Millió (203 Millió Rx) Patikákba kiszállított rendelési tételek: 113 Millió Doboz/rendelési tételszám: 3,6 Magyarországon az ellátási láncba nem került hamis gyógyszer nagykereskedőkön keresztül!!!

16 Az európai parlament és tanács 2011/62/EU irányelve (2011. június 8.) (3) Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen hamisított gyógyszerek nemcsak jogellenes úton, hanem a jogszerű ellátási láncon keresztül is eljutnak a betegekhez. Ez különösen veszélyes az emberi egészségre, és megrendítheti a betegeknek a jogszerű ellátási láncba vetett bizalmát is. E növekvő fenyegetés elhárítása érdekében módosítani kell a 2001/83/EK irányelvet.

17 EU által javasolt megoldás a hamisítás ellen Egyedi biztonsági azonosító elem és zárjel (unique serial number and tamper evidence) alkalmazása általános szabályként a receptköteles termékeknél, de kockázatértékelést követően megfelelő jogi eljárás során a követelmény alól ki lehet vonni terméket a követelmény alól. Nem receptköteles termékeket azonban kockázatértékelést követően jogi aktus során be lehet vonni az ellenőrzött termékek körébe. Kockázatértékelés minimális kritériumai: - a gyógyszer ára és értékesített mennyiség - hamisított esetek száma és gyakorisága - gyógyszerek sajátos jellemzői - kezelni kívánt betegségek súlyossága - egyéb lehetséges közegészségügyi kockázatok A jelenleg utolsó álláspont: - 2D vonalkód technika - zárjegy: gyártó szabad döntése - Legyen kötelező minden Rx termékre (GIRP nem)

18 EFPIA, PGEU, GIRP munkacsoport javasolt megoldása

19 EFPIA, PGEU, GIRP munkacsoport javasolt megoldása Központi rendszer (Central hub): - adatfeltöltés gyártók által - kapcsolat a nemzeti rendszerekkel - többnyelvű csomagolások kezelése - termék törzsadat kezelés

20 EFPIA, PGEU, GIRP munkacsoport javasolt megoldása Nemzeti rendszer (national system): - kommunikáció a nemzeti ellátási láncon belül - adatletöltés a centrális központból - adatfeltöltés többnyelvű csomagolások esetében

21 EFPIA, PGEU, GIRP munkacsoport javasolt megoldása Párhuzamos kereskedők

22 EFPIA, PGEU, GIRP munkacsoport javasolt megoldása Nagykereskedő: -ellenőrzés visszáru esetében és véletlenszerűen -adat módosítás a nemzeti rendszerben pl. törés, megsemmisülés esetében, stb. Patika: -ellenőrzés áruátvételkor -ellenőrzés eladáskor

23 Problémák teljes körű ellenőrzés esetében Költségek: Új berendezések beruházási költségei magasak (különösen nagykereskedő és patika esetében), üzemeltetési költségek megemelkednek, személyi költségek megemelkednek, átfutási idő növelése miatt várhatóan készletemelkedést okoz. a magyarországi ellátási láncban a költségnövekedés 9 MEuro Mindezt ki fogja fizetni? Hatékonyság: Teljes körű ellenőrzés esetében az átlagos 7,8 sec ellenőrzési idővel kalkulálva Magyarországon 288 fő létszámemelkedést okozna a nagykereskedelem területén Működésbeli akadályok: Fékezi a gyógyszerellátás sebességét, a javaslat feltételezi az ellátási lánc szereplőinek 100%-os internet lefedettségét a jelenleginél jelentősen magasabb garantált szolgáltatási szintű internet eléréssel, banki szintű biztonsági előírások betartását követeli meg (az Unióban jóval több, mint elérési ponttal). Üzemzavar esetén megáll a gyógyszerellátás.

24 Kockázatok: Az Európai Unióban számos, a patikák informatikai rendszereit üzemeltető rendszergazda cég működik, több ezer informatikai munkatárssal. A patikai rendszergazda cégek szerepe a javasolt folyamatokban nagyon érzékeny, sok szempontból kritikus. Véletlen és-vagy szándékos rosszindulatú, téves azonosító sorszámok kijelentése a rendszerből jelentős működési kockázatokat hordoz. Nem kizárt, hogy a duplikált sorszámok esetén a hamisított gyógyszer kerül kiadásra, ráadásul leblokkolja az eredeti értékesítését, Az online, sok hozzáférési ponttal rendelkező rendszer kiépítése rendkívül összetett, nagyon komoly kockázatokat hordoz a gyógyszerellátás biztonságára vonatkozóan.

25 Köszönöm a figyelmüket!

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2011/62/EU IRÁNYELVE

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2011/62/EU IRÁNYELVE L 174/74 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2011.7.1. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2011/62/EU IRÁNYELVE (2011. június 8.) az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek közösségi kódexéről szóló 2001/83/EK

Részletesebben

Minőségbiztosítás a gyógyszer nagykereskedelemben Dr Szabó Mónika Bayer Hungária Kft 2012.Szeptember 22

Minőségbiztosítás a gyógyszer nagykereskedelemben Dr Szabó Mónika Bayer Hungária Kft 2012.Szeptember 22 Minőségbiztosítási szakirány III.év Minőségbiztosítás a gyógyszer nagykereskedelemben Dr Szabó Mónika Bayer Hungária Kft 2012.Szeptember 22 A MINŐSÉG BIZTOSÍTÁSA a megalkotástól a gyógyszertárig: 1.Gyógyszer

Részletesebben

EMBERI FELHASZNÁLÁSRA SZÁNT GYÓGYSZEREK KÖZÖSSÉGI KÓDEXE. (2004. március 31.)

EMBERI FELHASZNÁLÁSRA SZÁNT GYÓGYSZEREK KÖZÖSSÉGI KÓDEXE. (2004. március 31.) EMBERI FELHASZNÁLÁSRA SZÁNT GYÓGYSZEREK KÖZÖSSÉGI KÓDEXE (2004. március 31.) az Európai Parlament és a Tanács 2004. március 31-i, az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek közösségi kódexéről szóló 2001/83/EK

Részletesebben

Igaz vagy hamis? Fókuszban a gyógyszerbiztonág. 64. évfolyam 1-2. szám 1-52. oldal

Igaz vagy hamis? Fókuszban a gyógyszerbiztonág. 64. évfolyam 1-2. szám 1-52. oldal A GYÓGYSZERÉSZETI ÉS EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉG- ÉS SZERVEZETFEJLESZTÉSI INTÉZET ORSZÁGOS GYÓGYSZERÉSZETI INTÉZET KIADVÁNYA Igaz vagy hamis? Fókuszban a gyógyszerbiztonág 64. évfolyam 1-2. szám 1-52. oldal TARTALOM

Részletesebben

(Jogalkotási aktusok) RENDELETEK

(Jogalkotási aktusok) RENDELETEK 2014.5.27. L 158/1 I (Jogalkotási aktusok) RENDELETEK AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 536/2014/EU RENDELETE (2014. április 16.) az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek klinikai vizsgálatairól és a

Részletesebben

2013.6.29. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 181/15

2013.6.29. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 181/15 2013.6.29. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 181/15 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 608/2013/EU RENDELETE (2013. június 12.) a szellemi tulajdonjogok vámhatósági érvényesítéséről és az 1383/2003/EK tanácsi

Részletesebben

10 ÉVES A GYÓGYSZER-NAGYKERESKEDÔK SZÖVETSÉGE

10 ÉVES A GYÓGYSZER-NAGYKERESKEDÔK SZÖVETSÉGE 1996 10 ÉVES A GYÓGYSZER-NAGYKERESKEDÔK SZÖVETSÉGE 2006 Tisztelt Olvasó! A Gyógyszer-nagykereskedõk Szövetsége 2006- ban kettõs jubileumot ünnepel. Éppen 10 éve annak, hogy 21 gyógyszer-nagykereskedelmi

Részletesebben

2015. évi LXXVII. törvény egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról 1 hatályos: 2015.07.01 -

2015. évi LXXVII. törvény egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról 1 hatályos: 2015.07.01 - 2015. évi LXXVII. törvény egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról 1 hatályos: 2015.07.01 - Tartalom: Az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről szóló 1991. évi

Részletesebben

(Jogalkotási aktusok) HATÁROZATOK

(Jogalkotási aktusok) HATÁROZATOK 2013.11.5. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 293/1 I (Jogalkotási aktusok) HATÁROZATOK AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1082/2013/EU HATÁROZATA (2013. október 22.) a határokon átterjedő súlyos egészségügyi

Részletesebben

Az emberi erõforrások minisztere 15/2012. (VIII. 22.) EMMI rendelete az emberi alkalmazásra kerülõ gyógyszerek farmakovigilanciájáról

Az emberi erõforrások minisztere 15/2012. (VIII. 22.) EMMI rendelete az emberi alkalmazásra kerülõ gyógyszerek farmakovigilanciájáról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2012. évi 109. szám 18509 Az emberi erõforrások minisztere 15/2012. (VIII. 22.) EMMI rendelete az emberi alkalmazásra kerülõ gyógyszerek farmakovigilanciájáról Az emberi alkalmazásra

Részletesebben

Az Európai Parlament és a Tanács 2004/27/EK irányelve. (2004. március 31.)

Az Európai Parlament és a Tanács 2004/27/EK irányelve. (2004. március 31.) Az Európai Parlament és a Tanács 2004/27/EK irányelve (2004. március 31.) az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek közösségi kódexéről szóló 2001/83/EK irányelv módosításáról (EGT vonatkozású szöveg)

Részletesebben

4/2009. (III. 17.) EüM rendelet. az orvostechnikai eszközökről. A rendelet hatálya

4/2009. (III. 17.) EüM rendelet. az orvostechnikai eszközökről. A rendelet hatálya 4/2009. (III. 17.) EüM rendelet az orvostechnikai eszközökről Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. (2) bekezdés k) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az egészségügyi miniszter feladat-

Részletesebben

4. fejezet. Vegyi anyagok-kezelését szabályozó törvényi eszközök és ún. nemjogi szabályozási mechanizmusok

4. fejezet. Vegyi anyagok-kezelését szabályozó törvényi eszközök és ún. nemjogi szabályozási mechanizmusok 107 4. fejezet Vegyi anyagok-kezelését szabályozó törvényi eszközök és ún. nemjogi szabályozási mechanizmusok Cél: a vegyi anyagok-kezelését szabályozó jogi eszközök és egyéb mechanizmusok áttekintése,

Részletesebben

3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet

3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet 3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet az építési termékek műszaki követelményeinek, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályairól Az épített

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Vállalkozók Európában 3

Tartalomjegyzék. Vállalkozók Európában 3 Vállalkozók Európában 3 Tartalomjegyzék AJÁNLÁS...5 I. ELEKTRONIKUS KERESKEDELMI HELYZETKÉP MAGYARORSZÁGON ÉS AZ EURÓPAI UNIÓBAN...6 II. AZ IKT ESZKÖZHASZNÁLAT ÉS AZ ELEKTRONIKUS KERESKEDELEM ÖSSZEFÜGGÉSEI

Részletesebben

JELENTÉS. az állami és önkormányzati kórházak gyógyszergazdálkodásának ellenőrzéséről. 0707 2007. május

JELENTÉS. az állami és önkormányzati kórházak gyógyszergazdálkodásának ellenőrzéséről. 0707 2007. május JELENTÉS az állami és önkormányzati kórházak gyógyszergazdálkodásának ellenőrzéséről 0707 2007. május 2. Államháztartás Központi Szintjét Ellenőrző Igazgatóság 2.1 Teljesítmény Ellenőrzési Főcsoport Iktatószám:

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Vállalkozók Európában 3

TARTALOMJEGYZÉK. Vállalkozók Európában 3 Vállalkozók Európában 3 TARTALOMJEGYZÉK AJÁNLÁS...8 BEVEZETŐ...10 1. MIT JELENT A BELSŐ PIACI SZOLGÁLTATÁSOKRÓL SZÓLÓ IRÁNYELV?...13 AZ IRÁNYELV JELENTŐSÉGE...13 A SZOLGÁLTATÁSNYÚJTÁS SZABADSÁGA ELŐTT

Részletesebben

TERMÉKFORGALMAZÁS AZ EURÓPAI UNIÓBAN

TERMÉKFORGALMAZÁS AZ EURÓPAI UNIÓBAN Vállalkozók Európában 8. szám TERMÉKFORGALMAZÁS AZ EURÓPAI UNIÓBAN ÉS MAGYARORSZÁGON Budapest, 2001 Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2 Termékforgalmazás az EU-ban és Magyarországon A Magyar Kereskedelmi

Részletesebben

JELENTÉS. az EU hulladékszállításról szóló jogi szabályozása érvényesítésének ellenőrzéséről. 1283 2012. május

JELENTÉS. az EU hulladékszállításról szóló jogi szabályozása érvényesítésének ellenőrzéséről. 1283 2012. május JELENTÉS az EU hulladékszállításról szóló jogi szabályozása érvényesítésének ellenőrzéséről 1283 2012. május ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK Iktatószám: V-2001-111/2011-2012. Témaszám: 40 Vizsgálat-azonosító szám:

Részletesebben

HAMISÍTÁS ELLENI NEMZETI STRATÉGIA. I. Bevezetés

HAMISÍTÁS ELLENI NEMZETI STRATÉGIA. I. Bevezetés HAMISÍTÁS ELLENI NEMZETI STRATÉGIA 2008 2010 I. Bevezetés 1.1. Előzmények A feketegazdaság visszaszorítása, valamint a szellemi tulajdonjogok megsértése elleni hatékony küzdelem érdekében, továbbá felismerve,

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 113. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 113. szám MAGYAR KÖZLÖNY 113. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2014. augusztus 19., kedd Tartalomjegyzék 42/2014. (VIII. 19.) EMMI rendelet A helyes laboratóriumi gyakorlat alkalmazásáról és ellenőrzéséről 12168

Részletesebben

A magyarországi gyógyszernagykereskedelem

A magyarországi gyógyszernagykereskedelem A magyarországi gyógyszernagykereskedelem helyzete és jövőképe Tíz évvel ezelőtt tanulmány készült a gyógyszer-nagykereskedelem helyzetéről. Akkor az aktualitást az iparág piacvezető cégének, a Hungaropharma

Részletesebben

a gépekről szóló 2006/42/EK irányelv alkalmazásához

a gépekről szóló 2006/42/EK irányelv alkalmazásához EURÓPAI BIZOTTSÁG VÁLLALKOZÁSI ÉS IPARI FŐIGAZGATÓSÁG Útmutató a gépekről szóló 2006/42/EK irányelv alkalmazásához Második kiadás 2010. június Bevezetés a második kiadáshoz A 2006/42/EK irányelv a gépekről

Részletesebben

Az Európai Parlament és a Tanács 2004/24/EK irányelve. (2004. március 31.)

Az Európai Parlament és a Tanács 2004/24/EK irányelve. (2004. március 31.) Az Európai Parlament és a Tanács 2004/24/EK irányelve (2004. március 31.) az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek közösségi kódexéről szóló 2001/83/EK irányelvnek a hagyományos növényi gyógyszerek tekintetében

Részletesebben

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2012/19/EU IRÁNYELVE (2012. július 4.) az elektromos és elektronikus berendezések hulladékairól

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2012/19/EU IRÁNYELVE (2012. július 4.) az elektromos és elektronikus berendezések hulladékairól L 197/38 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2012.7.24. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2012/19/EU IRÁNYELVE (2012. július 4.) az elektromos és elektronikus berendezések hulladékairól (átdolgozás) (EGT-vonatkozású

Részletesebben

(Jogalkotási aktusok) IRÁNYELVEK

(Jogalkotási aktusok) IRÁNYELVEK 2014.4.29. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 127/1 I (Jogalkotási aktusok) IRÁNYELVEK AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2014/40/EU IRÁNYELVE (2014. április 3.) a tagállamoknak a dohánytermékek és kapcsolódó

Részletesebben

Hőbontás a hulladékgazdálkodásban szabályozási koncepció

Hőbontás a hulladékgazdálkodásban szabályozási koncepció SZIE Konzorcium Alapkutatás fejlesztés a Szent István Egyetem Pirolízis Technológiai Kutatóközpontjában TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0015 Hőbontás a hulladékgazdálkodásban szabályozási koncepció 2014.

Részletesebben

52/2005. (XI. 18.) EüM rendelet. az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerek forgalomba hozataláról. A rendelet alkalmazási köre

52/2005. (XI. 18.) EüM rendelet. az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerek forgalomba hozataláról. A rendelet alkalmazási köre 52/2005. (XI. 18.) EüM rendelet az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerek forgalomba hozataláról Az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerekről és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról

Részletesebben

JELENTÉS a gyógyszerek támogatási és finanszírozási rendszerének, a fogyasztás helyzetének ellenőrzéséről

JELENTÉS a gyógyszerek támogatási és finanszírozási rendszerének, a fogyasztás helyzetének ellenőrzéséről JELENTÉS a gyógyszerek támogatási és finanszírozási rendszerének, a fogyasztás helyzetének ellenőrzéséről 0448 2004. október 2. Államháztartás Központi Szintjét Ellenőrző Igazgatóság 2.1 Teljesítmény Ellenőrzési

Részletesebben

Egyéb termékek. Dr. Horányi Tamás horanyi.tamas@beres.hu. 2013. november 9.

Egyéb termékek. Dr. Horányi Tamás horanyi.tamas@beres.hu. 2013. november 9. Egyéb termékek (Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények, kozmetikumok, orvostechnikai eszközök, speciális gyógyászati célra szánt- tápszerek és étrend-kiegészítők) Dr. Horányi Tamás horanyi.tamas@beres.hu

Részletesebben