Adóigazgatásadóellenőrzés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Adóigazgatásadóellenőrzés"

Átírás

1 IV. évfolyam PSZ/Pü szak TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Adóigazgatásadóellenőrzés 2013/2014. I. félév

2 Tantárgyi útmutató Tantárgy megnevezése ADÓIGAZGATÁS, ADÓELLENŐRZÉS Tantárgy felelőse: DR SZALAI ERZSÉBET Kontaktórák száma: 9 Egyéni tanulási óra igény: Vizsgajelleg: 30 ÓRA kollokvium A tantárgy kreditértéke: 3 A tantárgy előtanulmányi rendje: ADÓK ÉS TÁMOGATÁSOK A tantárgy képzési célja: Moduláris építkezés: Az Adóigazgatás, adóellenőrzés tárgy oktatása az Adók és támogatások tantárgyra épül, továbbá más tantárgyak kiegészítését szolgálja. A tárgy oktatásának célja: Az Adóigazgatás, adóellenőrzés tárgy oktatásának célja, hogy a hallgatókat minél teljesebb körben segítse hozzá olyan korszerű ismeretekhez, amelyek képessé teszi őket arra, hogy később úgy a vállalkozói szférában, mint a vállalkozásokkal kapcsolatba kerülő közigazgatásban eredményesen tevékenykedhessenek. Fő célunk, a hallgatókat megismertetni az adóhatóságok eljárásával. Ennek keretében úgy az adóigazgatási eljárásban, mint a háttérszerepet betöltő közigazgatási eljárásban jártasak legyenek. Az oktatás során bemutatjuk az adóhatóságok, valamint az adóalanyok jogait és kötelezettségeit is. A hallgató ezt követően - ismereteit felhasználva - az állandóan változó újabb és újabb eljárási normákat képes lesz önállóan és helyesen értelmezni, azokat az adórendszer egészében elhelyezni és követni. A tananyag tartalma részletesen:

3 Témakörök : 1. Az adózás jogi szabályozása. Alapfogalmak. Az adóigazgatás története és jelene. Az adóhatóságok és szervezetük, valamint a rájuk vonatkozó hatásköri és illetékességi szabályok. 2. Az adózó és az adóhatóság kapcsolata. Az adózás és az adóztatás folyamata, szakaszai. Az adózók és az adó megfizetésére kötelezettek és más személyek az adózási folyamatban. Az adóhatóságok felügyelete. Ügyintézési határidők, kizárás, tényállás tisztázása. Idézés és értesítés. Bizonyítási eszközök. 3. Képviselet. Adatszolgáltatás. Iratbetekintés szabályozása. Az adótitok védelme. Közzététel. Az eljárás felfüggesztése. A határozatok fajtái. A határozat kijavítása és kiegészítése. 4. Jogorvoslat az adóigazgatásban. 5. Adókötelezettségek megsértésének szankciói. Adómérséklés és az adóelengedés, részletfizetés és fizetési halasztás feltételei és az adóhatóság eljárásának szabályai. 6. Biztosítási intézkedés. Végrehajtási eljárás és szakaszai. A végrehajtás felfüggesztése és szünetelése. A behajtás. 7. Adózás bejelentése, bejelentkezés az adóhatósághoz. Az adó megállapítás módjai Az adóbevallás és javítása.

4 8. Az adóellenőrzés jogi szabályozása. Ellenőrzésre történő kiválasztás szempontjai. Az ellenőrzés gyakorisága. A kötelező ellenőrzés esetei. Határidők. az ellenőrzés során. Felkészülés az ellenőrzésre. Vizsgálati program. Amit a megbízólevélről tudni kell. 9. Értesítés az adóellenőrzésről. Az ellenőrzött és az adóellenőr jogai és kötelezettségei az ellenőrzés során. Az ellenőrzés helyszínei. Bizonyítási eszközök. Ellenőrzés az adóhatóság hivatali helyiségében. 10. A helyszíni ellenőrzés és lefolytatásának szabályai. Személyazonosság megállapítása. Leltárellenőrzés szabályai. Adózással összefüggő alap és részletező nyilvántartások vezetésének, valamint a bizonylatok ellenőrzése. A becslés feltételei. Becslésre okot adó körülmények. A becslés lefolytatása és szempontjai. 11. Próbavásárlás lefolytatása. Az adóhatóság által tehető intézkedések az ellenőrzés során. Az egyszerűsített ellenőrzés lefolytatása. Utóellenőrzés. Az ellenőrzéshez kapcsolódó szankciók. 12. Az ellenőrzés befejező szakasza. (Az ellenőrzési jegyzőkönyv alaki és tartalmi követelményei, lefolytatása) Egyes adónemekre vonatkozó sajátos ellenőrzési szabályok 13. Önellenőrzés fogalma, feltételei, korlátai és joghatásai. Adófizetés, adóelőleg fizetés. Adók nyilvántartása. Az adózók és az adóhatóságok főbb kötelezettségei és jogainak összefoglalása A tananyag feldolgozásához szükséges irodalom: Kötelező irodalom: Hadi-Horváth-Magony: Adótan I. Magyarázatok 2013 PENTA UNIÓ

5 Ajánlott irodalom: Adózás rendjéről szóló évi XCII. tv. (Art.) szeptember 1-i állapot szerint a Közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. tv., a jövedéki adóról szóló törvény (Jöt) eljárási része és a bírósági végrehajtásról szóló évi LIII. tv. ingó és ingatlan végrehajtásról szóló fejezeteinek az áttanulmányozása. Bartos Csaba és szerzői kollektívája Adóellenőrzés PENTA UNIÓ Beadandó házi feladatok elektronikus úton (szalai.erzsebet@pszfb.bgf.hu): A 7. tananyag után november 8-ig - az első házi dolgozat. A 13. tananyag után november 16-ig a második házi dolgozat. Az ismeretek értékelése, minősítése: A félév elismerésének (aláírás) feltétele a két házi dolgozat beadása. A házi dolgozatok 60%-os helyes megoldástól fogadhatóak el. A dolgozat értékelése: megfelelt, nem felelt meg. A dolgozat beadási határidejének túllépése csak orvosi igazolás mellett fogadható el. Az írásbeli kollokvium ugyancsak 60 %-os szint elérésétől értékelhető, osztályzattal. A kollokvium és a házi dolgozatok felölelik a tankönyv, a konzultációk és az elektronikus segédanyagokban foglaltakat. A konzultációkon felhívjuk figyelmüket az aktuális jogszabály változásokra is. Házi feladatok (beadandó feladatok): Mindkét házi dolgozatban 2-2 témát kell kidolgozni, 1-1 házi dolgozat minimum 4-4 oldal terjedelmű legyen. Az ELSŐ HÁZI DOLGOZATBAN FELDOLGOZANDÓ: 1.) Az adózó kötelezettségei és jogai az adózása során. 2.) Amennyiben az adózó és az adóhatósági eljárásba bevont személy kötelezettségeit nem teljesíti, milyen jogkövetkezményekkel számolhat, és miért? A MÁSODIK HÁZI DOLGOZATBAN FELDOLGOZANDÓ: 1.) Az adóellenőrzés során alkalmazható szankciók rendszere. 2.) Adózó és az adóhatósági ellenőr jogai és kötelezettségei az adóellenőrzés során.

6 Ellenőrző kérdések: Az adóigazgatási eljárás jogi szabályozása és jogszabályi háttere. Az adóeljárás és az adóigazgatás viszonya. Az adóeljárás története és jelene. Az adóhatóságok és szervezetük, valamint a rájuk vonatkozó hatásköri, illetékességi szabályok. Az adózó és az adóhatóság kapcsolata. Az adózás és az adóztatás folyamata, szakaszai. Az adózók és az adó megfizetésére kötelezettek és más személyek az adózási folyamatban. Az adózók főbb kötelezettségei és jogainak ismertetése. Az adózó bejelentése, bejelentkezése az adóhatósághoz. Az adómegállapítás szabályai. Az adóbevallás általános és sajátos szabályai. Az adóbevallás javítása. Önellenőrzés fogalma, feltételei, korlátai és joghatásai Az adóhatósági megállapítás és a bevallás azonnali ellenőrzés alapján. Adófizetés, adóelőleg fizetés Adatszolgáltatás. Bizonylatok kiállítása, megőrzésének szabályai. Az elévülés szerepe és szabályai. Iratbetekintés szabályozása. Az adótitok védelme. A cáfolat intézménye. Az adóigazgatási eljárás megindításának esetei. Ügyintézési és más fontosabb eljárási határidők. A tényállás tisztázása. Idézés és értesítés összehasonlítása. A képviselet fajtái. A tanú meghallgatása. Nyilatkozattétel. A szakértő, tolmács igénybevétele Az eljárás felfüggesztése. A határozatok fajtái. Az első fokú alakszerű határozat tartalmi elemei. Az egyszerűsített határozat meghozatalának esetei. Az egyszerűsített határozat alakja, tartalmi elemei. Egyéb határozatok. A határozat kijavítása, kiegészítése. Adókötelezettségek megsértésének szankciói. (Késedelmi pótlék, adóbírság, mulasztási bírság funkciója, kiszabása.) Fizetési könnyítések. (Részletfizetés, fizetési halasztás,). A hátralék elengedésének, mérséklésének feltételei és szabályai. Jogorvoslat az adóigazgatásban. A határozat módosításának feltételei. A módosító határozattal szemben támasztott jogszabályi követelmények. Eljárás fellebbezés alapján. Felterjesztés másodfokra. A másodfokú határozat. Az alakszerű határozat és tartalmi követelményei. A felügyeleti intézkedésre vonatkozó szabályok. Közigazgatási határozat törvényességének bírósági felülvizsgálata. Biztosítási intézkedés. A végrehajtási eljárás és a végrehajtáshoz való jog elévülése.

7 A végrehajtás megindítása és formái. Hatósági átutalási megbízás, munkabér letiltás. Az ingó és ingatlan végrehajtás szabályai. A végrehajtás során felvett jegyzőkönyv alaki tartalmi követelményei. Végrehajtási kifogás. A végrehajtás költségei. A végrehajtás felfüggesztése és szüneteltetése. A behajtás szabályai. Törlés behajthatatlanság miatt. Az adóellenőrzésre vonatkozó jogszabályi háttér. Ellenőrzésre jogosult hatóságok és az adóhatóságok viszonya. Az adóellenőrzés funkciója és fajtái. Az elévülés és az ellenőrzés kapcsolata. Ellenőrzésre történő kiválasztás szempontjai. Az ellenőrzés gyakorisága. A kötelező ellenőrzés esetei. Értesítés az adóellenőrzésről. Amit a megbízólevélről tudni kell. Ellenőrzés az adóhatóság hivatali helyiségében. A helyszíni ellenőrzés és lefolyásának szabályai. Az adózással összefüggő alap és részletező nyilvántartások vezetése. Próbavásárlás lefolytatása. Leltárellenőrzés szabályai. Az ellenőrzés során az adóhatóság által tehető intézkedések. A becslés feltételei. Becslésre okot adó körülmények. A becslés lefolytatása és szempontjai. Üzlet, műhely, telephely bezárásának feltételei és szabályai. Egyéb intézkedés megtétele az adóellenőrzés során. Az ellenőrzésekhez kapcsolódó szankciók. Az egyszerűsített ellenőrzés lefolytatása. Utóellenőrzés. Az egyes adónemekre vonatkozó sajátos ellenőrzési szabályok. Az ellenőrzött jogai és főbb kötelezettségei. Az ellenőrök jogai és kötelezettségei az ellenőrzés során. Az ellenőrzés befejező szakasza szeptember dr. Szalai Erzsébet