A MARKETING TERÜLETEI. Banki szolgáltatások az ügyfelekért. Bankok az interneten

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A MARKETING TERÜLETEI. Banki szolgáltatások az ügyfelekért. Bankok az interneten"

Átírás

1 A MARKETING TERÜLETEI Banki szolgáltatások az ügyfelekért Az internet nem varázsszer, nem old meg mindent. Ma már tudják ezt a bankok is. A pénzintézetek ügyfelei továbbra is igénylik a személyes kapcsolatokat. A bankok ügyfeleik igényeihez rugalmasan alkalmazkodnak, folyamatosan tesztelik az új üzleti modelleket. Az új piacok meghódításának egyik lehetséges eszköze számukra a többcsatornás megjelenés, a multichannel-mix. Bankok az interneten Nemrégiben még egyértelműnek tűnt: a banki kiskereskedelem színtere csakis az internet. Németországban 15 millió online bankszámlát vezettek 2000-ben. A hagyományos ügyfélszolgálat a jól képzett munkatársaival háttérbe szorult, kedvezőbbnek tűnt az internet, a vonzóan alacsony tranzakciós költségeivel. Online-banking átutalások és számlavezetés az interneten és online-brokarage értékpapír-kereskedelem az interneten a jellemző példák az új és sikeres pénzügyi szolgáltatásokra, amelyek hamarosan követőkre találtak: megjelent az interneten a hitel és a biztosítási üzletág is. Sorra alakultak a közvetlen, direkt bankok és online brókercégek, amelyek vonzó ajánlatokkal, kölcsön- és kamatfeltételekkel a többi bank korábbi ügyfeleit próbálták magukhoz átcsábítani. Az új, online pénzügyi szolgáltatásokat kínáló internetes portálok közvetítő szerepre vállalkoztak az ügyfelek, a termék- és szolgáltatáskínálók között. A piacralépés feltétele a pénzügyi hálózat felépítése lett volna, az új szereplők arra törekedtek, hogy pénzügyi befektetések és hálózatépítés nélkül szerezzenek maguknak ügyfeleket. A hagyományos bankrendszer a kihívásra érzékenyen és erőteljesen reagált, piaci pozícióit tőkekoncentrációval, intenzív marketingberuházásokkal igyekezett megvédeni. A fenyegetéssel szembeszállva a bankok erősítették intenzív jelenlétüket az interneten. Weboldalaik fejlesztése a szokásos logikát követte: információktól az interakciókig, az interaktív kapcsolatoktól a megvalósítható tranzakciókig. A fejlesztések, a beruházások elsődleges célja az új ügyfelek megnyerése, a fogyasztói hűség, az elkötelezettség kialakítása, a piaci részesedés növelése volt.

2 Az inga visszalendül A tőzsdei árfolyamok esése, a gyengélkedő konjunktúra nemcsak az értékpapírüzletre hat, a biztosítás nélküli kisbefektetők veszteségeit növeli, hanem a közvetlen bankok és online bróker cégek helyzetét is megingatja. A csökkenő forgalom és a kevesebb tranzakció, változatlan állandó költségek mellett jelentősen megterhelik a vállalatokat. Számos bank az online üzletág leválasztását reintegrációját mérlegeli, túl magasnak ítélve a többcsatornás értékesítés kockázatait. Magas költségszint, akadozó szolgáltatások, műszaki és szervezeti problémák a figyelmeztető jelek. Az ügyfelek részéről újra nő a személyes jellegű kontaktusok iránti igény. Az online szolgáltatók reakciója az offline tanácsadó és ügyfélszolgálatok kiépítése. Világossá válik, hogy túlértékelték a nagykereskedők szerepét, akik számára csak az alacsony ár és a gyorsan lebonyolítható tranzakció volt a fontos. A következő, a második hullám befektetői a hagyományos termékek és a személyes jellegű kapcsolatok elkötelezettjei, egyre fontosabbak a bankok számára. Mely üzleti modellek felelnek meg a nyereségesség egyre erősödő követelményének? Az új technológiákkal hogyan csökkenthetők a költségek és egyúttal miként javíthatók a vevőkapcsolatok? Megvalósítható üzleti modellek Bármely üzleti modell jellemzője a termékválaszték bemutatása és a vásárlói igényeknek való megfelelés. A kereslet oldaláról a vásárlói igények termékekre vagy szolgáltatásokra irányulnak. Összetettebb igények, intenciók jelentkeznek. Ilyen igény az idősebb korosztályok részéről az egészség és az anyagi biztonság iránti igény. A kínálati oldalon a klasszikus pénzügyi szolgáltatások mellett az ágazatoktól független árukínálatot különböztetjük meg. A keresleti és kínálati elemekből egy mátrix képezhető, amellyel az egyes üzleti modellek jellemezhetők. A következőkben ezeket az üzleti modelleket és alkalmazásuk feltételeit ismertetjük. Üzleti modellek topológiája Termékspecialista: egy vagy több klasszikus pénzügyi szolgáltatásra koncentrál, amelyek viszonylag kevés tanácsadási ráfordítással értékesíthetők. Egyszerűbb szolgáltatások esetében elektronikus csatornák vehetők igénybe a terjesztéshez. Bevásárlóközpont: ebben az üzleti modellben az ügyfelek számára különböző, egymástól független pénzügyi szolgáltatásokat kínálnak. Ezek nem átfogó, összetett ajánlatok, ezért nincs szükség intenzív ügyfélszolgálati tevékenységre. A szolgáltatás értékesítésére kiválóan megfelelnek az elektronikus értékesítési csatornák.

3 Teljes körű pénzügyi szolgáltató: az ügyfelek részére ügyfélspecifikus megoldásokat kínálnak. Ennek előfeltétele egyfajta, az ügyfél részéről megnyilvánuló elkötelezettség az adott pénzügyi termék vagy szolgáltatás iránt. Ismerni kell a vásárló igényeit, hogy a CRM hatékonyan alkalmazható legyen. Mivel az igények összetettségével a személyes tanácsadás és konzultáció iránti igények is nőnek, ezért egyedül az online értékesítés e modell esetében nem elegendő. Előnyösebbek a komplex, többcsatornás ajánlatok. Az ügyfél a személyes konzultációt követően kiválasztja a neki leginkább megfelelő csatornát. Ez a modell már ma is elterjedt, jó példa rá a Deutsche Bank, az Allianz/Dresdner Bank vagy a német takarékszövetkezetek. a többcsatornás marketing jövője Többcsatornás marketing és CRM ágazatokat összekötő bevásárlóközpont kialakítandó hálózat termékválaszték pénzügyi terület termékspecialista finanszírozó szervezet termékek megoldások ügyfelek igénye 1. ábra Pénzügyi szolgáltatók üzleti modellje Az internet új szerepe a többcsatornás banki szolgáltatásokban Az internet semmiképpen sem vesztette el jelentőségét a bankok számára, inkább egyfajta szerepváltozásról van szó. Úgy kell tekinteni rá, mint szolgáltatások halmazára. Ez a változás nem új dolog, átéltünk már hasonlót a bankjegykiadó automaták vagy a telefonos ügyfélszolgáltató központok elterjedése idején is. Egy tanulmány 2005-re 75 millió európai polgárral számol, akik az interneten keresztül vesznek igénybe banki szolgáltatásokat. De melyek a felhasználók igényei? A megszokott elvárások egyszerűség, biztonság, konzisztencia, személyre szóló jelleg mellett megfelelő információkat, interaktív kapcsolatot, tranzakciókat, a vásárlói szándékok felismerését, a kérések teljesítését várják el. Még ha az ügyfél mindezt nem is várná el, a multimédia alkalmazásokkal kifejlesztett honlapok mindezt egyre inkább kínálják is látogatóiknak és felhasználóiknak.

4 A weboldalak egyre tökéletesebbek, kreatívabbak, információkat, interaktivitást kínálnak, emellett egyre erőteljesebben az érzelmekre is hatnak, webélményeket sugallnak. Új technológiák hódítanak High Tech High Touch, Home Homepage. Virtuális közösségek jönnek létre. Új hozzáférési eszközök terjednek el mobiltelefon, PDA, Smart Phone további igényeket támasztva a weboldalak kialakítását illetően. Olyan megjelenítésre van szükség, amely illeszkedik ezekhez a perifériákhoz, a képernyőméret, az adatátviteli mód és sebesség vonatkozásában. A mobil elérési eszközök és a beszédfelismerés területén elért fejlesztési eredmények nyitnak újabb távlatokat. CRM-függő finanszírozás és hálózat A vevőkapcsolatok ápolásának szempontjai öt tevékenységi kör köré csoportosíthatók: Információk a vásárlókról: (Customer-Insight): többcsatornás architektúrában a vásárlói információk vagyoni állapot, kontakt-előzmények, üzleti kapcsolatok, személyes preferenciák csatornától, terméktől és szervezeti egységtől függően különbözők. Az információkat összesíteni kell (adatáruház). Intelligens kiértékelő eljárásokkal kell feltárni a vásárlói igényeket, amely a kereszt-eladás (Cross-Selling), új termék vagy szolgáltatás kifejlesztésének alapja. Ezeknek az információknak elérhetőknek kell lenniük azoknál a részlegeknél, amelyek közvetlen kapcsolatban vannak a vásárlókkal (Customer-Touch-Points). Ajánlatok az ügyfelek, a vásárlók részére: (Customer-Offerings): a vevőnek a megfelelő terméket és szolgáltatást kínálni! Előfeltétel: a termékjellemzők fő paraméterek, értékesítési csatornák, ár, minőség alapos ismerete. Interaktív kapcsolat a vásárlókkal (Customer Interaction): központi elemei a vevőszolgálat, reklám. A vevőszolgálat feleljen meg a vásárlói csoportok igényeinek és a nyereségesség szempontjainak egyaránt. A vevőszolgálat teljes automatizálása nem mindig a legjobb megoldás, még ha takarékossági szempontok mellette is szólnak, azonban az ügyfelek részéről számottevő az igény információkra és tanácsadásra. Az ügyfél szabadon szeretne választani az értékesítési módozatok (csatornák) között. Műszaki innováció az interaktív személyre szóló kapcsolatok területén, az internetes ügyfélszolgálati központok integrációja vagy az automatizált válaszadó szolgáltatások hozzájárulhatnak az interaktív vásárlói kapcsolatok optimalizálásához. Teljesítőképes szervezet: meg kell teremteni a szükséges előfeltételeket a jól működő CRM modellhez, melynek elemei a megfelelő szolgáltatási kultúra kiépítése, a képzett munkaerő alkalmazása, az értékesítési és szolgáltatási kompetenciák kialakítása, a vásárlói igényekhez való gyors alkalmazkodás képessége. Vállalati integráció: a siker szempontjából kritikus a szövetséges partnerekhez fűződő kapcsolatok kezelése, az ügyfelek komplex igényeinek figyelembe vétele. A beruházások nyereségességre gyakorolt hatásait foglalja ös

5 sze a 2. ábra. A CRM kompetencia javulása a profit növekedésével párosul. A huszonegy megvizsgált intézkedés közül a legelőnyösebb hatásokat, a legnagyobb nyereséget az alábbiak ígérik: a munkatársak megfizetése és motiválása, ügyfélszolgálat, a vásárlók információkkal való ellátása, a vásárlói reklamációk kezelése, képzett munkaerő alkalmazása. Az eredmények azt igazolják, hogy a vevőkapcsolatok ápolása nem technológiai kérdés. Sikerének feltétele a vállalat munkatársainak bevonása és érdekeltté tétele, és a szükséges vállalatszervezési intézkedések megtétele egyaránt. a munkatársak bérezése és motiválása 10 vevőszolgálat 10 információk az ügyfelekről és vásárlókról 9,5 kvalifikált munkatársak alkalmazása és megtartása 7,5 eladási és szolgáltatási képességek 6,5 a termékek hasznossága a partnerkapcsolatok és szövetségi kapcsolatok ápolása e-crm 5,5 6 6 értékesítéstervezés 5 számlakezelés hirdetés ügyfelek megnyerése és megtartása termék- és szolgáltatásmenedzsment eladástámogatás képesség a szervezet megváltoztatására 4 3,9 3,9 3,5 3,5 3,5 a nyereségesség mérése új termékek és szolgáltatások értékesítési csatornák irányítása (menedzsmentje) ügyfelek, vásárlók csoportokba sorolása szolgáltatási kultúra kialakítása 3 2,5 2,1 1,7 1,4 márkamenedzsment 1 2. ábra Nyereségnövekedés a CRM révén(%)

6 Összefoglalás A többcsatornás stratégiára épülő komplex pénzügyi szolgáltatás olyan üzleti modell, amely sikeresnek bizonyulhat. Mindennek jelei ma már érzékelhetők a piacon. A kiélezett versenyben a korszerű és költségcsökkentő technológiák alkalmazói kerülnek versenyelőnybe. Az üzleti háttérfolyamatok, a stratégiai megoldások hatékonysága döntő jelentőségű. Ennek függvényében születhet döntés egyes megosztott szolgáltatások és/vagy munkafolyamatok kihelyezéséről (outsourcing). A hálózati technológia a pénzügyi kooperáció és partnerkapcsolatok lehetőségeit kínálja. A vásárlók összetett igényeinek csak teljes körű termék- és szolgáltatásválasztékkal lehet eleget tenni. A szisztematikusan kialakított és körültekintően bevezetett vevőkapcsolati rendszer (CRM) alapvető feltétel a sikerhez. (Hornyák Katalin) Johannse, W.; Stegmaier, R.: Retail-Banking: Kunden binden, Produktivität steigern. = Absatzwirtschaft, 45. k. 1. sz p Gagliardi, R.; Fiorenzani, P.: Managing the interaction between citizens and public administrators: the one-stop-shop model. = ERCIM News, 48. sz jan. p

B2C elektronikus piacterek - lehetőségek az Internetes kiskereskedelemben

B2C elektronikus piacterek - lehetőségek az Internetes kiskereskedelemben B2C elektronikus piacterek - lehetőségek az Internetes kiskereskedelemben 1. Elektronikus piacterek fogalma, kialakulása, csoportosítása Az elektronikus kereskedelem elemzése előtt érdemes áttekinteni

Részletesebben

2010-2014 Vitairat. Munkaverzió. Oldal: 1(97)

2010-2014 Vitairat. Munkaverzió. Oldal: 1(97) DIGITÁLIS MAGYARORSZÁG 2010-2014 Vitairat Munkaverzió Oldal: 1(97) VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ Tartalom DIGITÁLIS MAGYARORSZÁG PROGRAM ÉS INTÉZKEDÉSI TERV... 1 1 VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 4 2 BEVEZETÉS...11 2.1

Részletesebben

Bevezetés. A kapcsolati marketing elterjedése

Bevezetés. A kapcsolati marketing elterjedése Kapcsolati marketing a pénzügyi szolgáltatások piacán Révész Balázs (Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Tudományok Intézete, egyetemi adjunktus, reveszb@eco.u-szeged.hu) Bevezetés Az

Részletesebben

INNOVÁCIÓMENEDZSMENT KUTATÁS ÉS GYAKORLAT. Innovációmarketing marketinginnováció

INNOVÁCIÓMENEDZSMENT KUTATÁS ÉS GYAKORLAT. Innovációmarketing marketinginnováció INNOVÁCIÓMENEDZSMENT KUTATÁS ÉS GYAKORLAT Innovációmarketing marketinginnováció Piskóti István Innovációmarketing marketinginnováció Összefoglaló tanulmány a kutatási program elméleti, módszertani eredményeiből

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK. Nappali tagozat TŐZSDE- PÉNZINTÉZETEK SZAKIRÁNY

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK. Nappali tagozat TŐZSDE- PÉNZINTÉZETEK SZAKIRÁNY Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Nappali tagozat TŐZSDE- PÉNZINTÉZETEK SZAKIRÁNY A MIKRO-, KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALATOK HELYZETE A HAZAI GAZDASÁGBAN, TÁMOGATÁSUK

Részletesebben

(AZ INNOVÁCIÓ GYAKORLATI TUDNIVALÓI)

(AZ INNOVÁCIÓ GYAKORLATI TUDNIVALÓI) Ipargazdasági Kutató és Tanácsadó Kft. 1117 Budapest, Dombóvári út 17-19. Tel.: (36 1) 204-2951 (36 1) 204-2970 Fax: (36 1) 204-2952 E-mail: ipargazd@t-online.hu Internet:http://www.ikt.hu I. INNOVÁCIÓ

Részletesebben

Így csináljuk a marketinget Így látjuk, így használjuk a marketinget

Így csináljuk a marketinget Így látjuk, így használjuk a marketinget Így csináljuk a marketinget Így látjuk, így használjuk a marketinget MMSZ-MIM kutatási gyorsjelentés a marketing gyakorlatáról, trendjeiről készült vállalkozói és lakossági megkérdezés eredményeiből Jelentést

Részletesebben

Üzleti terv készítése

Üzleti terv készítése Üzleti terv készítése 1. Bevezetés A működő vállalkozások tulajdonosainak, vezetőinek többsége kitűnően tudja, hogy egy alapos üzleti terv készítése csak előnyére válhat a vállalkozásnak, ahogy ezzel a

Részletesebben

IKT szektor Iparpolitikai Ajánlás

IKT szektor Iparpolitikai Ajánlás IKT szektor Iparpolitikai Ajánlás Készült az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM), Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum), Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), Neumann János Számítógép-tudományi

Részletesebben

Posta. Megkötötte már PostaAutóÔr kötelezô gépjármû-felelôsségbiztosítását? Kiadja a Magyar Posta Zrt. és a Postások Szakmai Egyesülete

Posta. Megkötötte már PostaAutóÔr kötelezô gépjármû-felelôsségbiztosítását? Kiadja a Magyar Posta Zrt. és a Postások Szakmai Egyesülete Megkötötte már PostaAutóÔr kötelezô gépjármû-felelôsségbiztosítását? Posta szakmai folyóirat XIII. évfolyam 4. szám 2011. december Kiadja a Magyar Posta Zrt. és a Postások Szakmai Egyesülete A 33%-os Postás

Részletesebben

Marketingkaleidoszkóp 2014

Marketingkaleidoszkóp 2014 1 2 Tanulmányok a Marketing Intézet kutatási eredményeiből Miskolc, 2014. 3 Szerkesztette: Dr. habil Piskóti István Lektorálta. Dr. Dankó László Dr. Nagy Szabolcs Dr. habil Piskóti István Bereczkiné Farkas

Részletesebben

A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSAI SZÁMÁRA ÚJ INNOVÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK BEVEZETÉSÉNEK ÉS FEJLESZTÉSÉNEK PROGRAMJA

A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSAI SZÁMÁRA ÚJ INNOVÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK BEVEZETÉSÉNEK ÉS FEJLESZTÉSÉNEK PROGRAMJA A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSAI SZÁMÁRA ÚJ INNOVÁCIÓS SZOLGÁLTATÁSOK BEVEZETÉSÉNEK ÉS FEJLESZTÉSÉNEK PROGRAMJA Innovációs tevékenységet segítő szolgáltatásokat leíró tanulmány Összeállította:

Részletesebben

Posta. PostaNyugdíj Program Élethelyzethez igazodó nyugdíj-elôtakarékosság. Velünk jó lesz nyugdíjasnak lenni!

Posta. PostaNyugdíj Program Élethelyzethez igazodó nyugdíj-elôtakarékosság. Velünk jó lesz nyugdíjasnak lenni! PostaNyugdíj Program Élethelyzethez igazodó nyugdíj-elôtakarékosság Posta szakmai folyóirat XIII. évfolyam 1. szám 2011. március Kiadja a Magyar Posta Zrt. és a Postások Szakmai Egyesülete Velünk jó lesz

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TÁVOKTATÁS. Imreh Szabolcs Kürtösi Zsófia Majó Zoltán Vilmányi Márton MENEDZSMENT I.

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TÁVOKTATÁS. Imreh Szabolcs Kürtösi Zsófia Majó Zoltán Vilmányi Márton MENEDZSMENT I. SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TÁVOKTATÁS Imreh Szabolcs Kürtösi Zsófia Majó Zoltán Vilmányi Márton MENEDZSMENT I. SZEGED 55/2008 mottó a környezet változásáról: Azok számára alakulnak jól

Részletesebben

A CRM hatalma avagy ügyfélkezelés a magyar általános vállalati gyakorlatban

A CRM hatalma avagy ügyfélkezelés a magyar általános vállalati gyakorlatban Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Vezetéstudományi Intézet A CRM hatalma avagy ügyfélkezelés a magyar általános vállalati gyakorlatban PhD értekezés Mester Csaba Témavezető: Veresné Dr. Somosi Mariann

Részletesebben

AZ ÉLELMISZER AZ ÉLETÉRT

AZ ÉLELMISZER AZ ÉLETÉRT MAGYAR NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIAI PLATFORM AZ ÉLELMISZER AZ ÉLETÉRT A magyar élelmiszeripar egyeztetett innovációs stratégiai terve (2014 2029) A 2014. évi felülvizsgált változat 2014. augusztus

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI BENKE HEDVIG

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI BENKE HEDVIG DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI BENKE HEDVIG MOSONMAGYARÓVÁR 2013 DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS ÉLELMISZERTUDOMÁNYI KAR MOSONMAGYARÓVÁR GAZDASÁGTUDOMÁNYI

Részletesebben

LEADER TÍPUSÚ KONZORCIUM és AGRÁR-VIDÉK DINAMIKUS GAZDASÁGFEJESZTŐ KLASZTER Program

LEADER TÍPUSÚ KONZORCIUM és AGRÁR-VIDÉK DINAMIKUS GAZDASÁGFEJESZTŐ KLASZTER Program LEADER TÍPUSÚ KONZORCIUM ÉS AGRÁR-VIDÉK DINAMIKUS GAZDASÁGFEJLESZTŐ KLASZTER VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ a ban részt venni szándékozó LEADER Akciócsoportok és Partnerek részére (döntést előkészítő anyag) BEVEZETŐ

Részletesebben

A szerzô a Budapesti Kommunikációs Fôiskola végzett, a Budapesti Corvinus Egyetem jelenlegi hallgatója. ÜGYFÉLORIENTÁLT KAPCSOLATI MARKETING

A szerzô a Budapesti Kommunikációs Fôiskola végzett, a Budapesti Corvinus Egyetem jelenlegi hallgatója. ÜGYFÉLORIENTÁLT KAPCSOLATI MARKETING Kommunikációelméleti szaklap reklámérték 2006. január IV. évf. 30. szám Makai Melinda A szerzô a Budapesti Kommunikációs Fôiskola végzett, a Budapesti Corvinus Egyetem jelenlegi hallgatója. ÜGYFÉLORIENTÁLT

Részletesebben

INFOKOMMUNIKÁCIÓS IPARPOLITIKAI AJÁNLÁS

INFOKOMMUNIKÁCIÓS IPARPOLITIKAI AJÁNLÁS INFOKOMMUNIKÁCIÓS IPARPOLITIKAI AJÁNLÁS Budapest, 2005. február 11. Információs és kommunikációs iparpolitikai ajánlások - MUNKAANYAG 1 ÖSSZEFOGLALÓ... 4 1.1 AZ IPARPOLITIKAI AJÁNLÁS INDOKOLTSÁGA ÉS TARTALMA...

Részletesebben

Internet szerepe a logisztikában és szállítmányozásban Benedek Márta Hladon Andrea Dr. Oláh Ferenc

Internet szerepe a logisztikában és szállítmányozásban Benedek Márta Hladon Andrea Dr. Oláh Ferenc Internet szerepe a logisztikában és szállítmányozásban Benedek Márta Hladon Andrea Dr. Oláh Ferenc 1. Bevezetés Napjainkban a hálózati technológia egyre nagyobb területre tör utat magának. Ugyan az internet

Részletesebben

I. Bevezetés Jeffrey C. Taylor, TMP Worldwide online állásközvetítés

I. Bevezetés Jeffrey C. Taylor, TMP Worldwide online állásközvetítés Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...1 I. Bevezetés...2 II. Az állásközvetítõ piac résztvevõi, és az általuk alkalmazott módszerek...4 II.1. Állásközvetítõ szervezetek...4 II.2. A tanácsadó cégek alkalmazásának

Részletesebben

A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS ALAPJAI

A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS ALAPJAI FINNA HENRIETTA - TÓTH ZSUZSANNA ESZTER A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS ALAPJAI Oktatási anyag a magyarországi kis- és középvállalkozások számára 1 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 2 Bevezetés... 4 1. Az európai

Részletesebben

A Közép-magyarországi régió regionális innovációs stratégiája

A Közép-magyarországi régió regionális innovációs stratégiája Előzetes változat! A Közép-magyarországi régió regionális innovációs stratégiája (összefoglalás) CHIC Közép-magyarországi Innovációs Központ 2004. 06. 18. Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1 Helyzetkép...3

Részletesebben

Az ERP rendszerek metamorfózisa Doktori értekezés

Az ERP rendszerek metamorfózisa Doktori értekezés Az ERP rendszerek metamorfózisa Doktori értekezés Készítette: dr. Ternai Katalin Budapest, 2008. 1 Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástani Ph.D. program Információrendszerek Tanszék Az ERP rendszerek

Részletesebben

Az intermodális logisztikai szolgáltatások helyzetének értékelése, fejlesztési lehetőségeinek feltárása. Dr. Bokor Zoltán

Az intermodális logisztikai szolgáltatások helyzetének értékelése, fejlesztési lehetőségeinek feltárása. Dr. Bokor Zoltán Az intermodális logisztikai szolgáltatások helyzetének értékelése, fejlesztési lehetőségeinek feltárása Dr. Bokor Zoltán 1 1. Nemzetközi logisztikai trendek és hatásuk az áruszállítási folyamatokra Az

Részletesebben

A JÖVŐ KITALÁLÁSÁHOZ NAGYSZERŰ EMBEREK KELLENEK. MI ŐKET KERESSÜK.

A JÖVŐ KITALÁLÁSÁHOZ NAGYSZERŰ EMBEREK KELLENEK. MI ŐKET KERESSÜK. A JÖVŐ KITALÁLÁSÁHOZ NAGYSZERŰ EMBEREK KELLENEK. MI ŐKET KERESSÜK. MI A T-SYSTEMS MAGYARORSZÁGNÁL A JÖVŐT ALAKÍTJUK. Számos problémára keressük a megfelelő megoldást, és nem elégszünk meg, csak a legjobbal.

Részletesebben

A felnőttképzési rendszerek hatékonysága nemzetközi összehasonlításban

A felnőttképzési rendszerek hatékonysága nemzetközi összehasonlításban A felnőttképzési rendszerek hatékonysága nemzetközi összehasonlításban Tanulmány 2009. október Állami Számvevőszék Kutató Intézete A felnőttképzési rendszerek hatékonysága nemzetközi összehasonlításban

Részletesebben

erővel rendelkező szolgáltatók azonosítása és kötelezettségek előírása (14. számú piac)

erővel rendelkező szolgáltatók azonosítása és kötelezettségek előírása (14. számú piac) Ügyiratszám: DH-10903-2 /2007. Tárgy: piacmeghatározás, a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók azonosítása és kötelezettségek előírása (14. számú piac) A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa (a

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK HU HU HU EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2010.10.6. COM(2010) 546 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

Részletesebben