Kiadás: Egyeztetés dátuma:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kiadás: 2010.01.18 Egyeztetés dátuma: 2010.01.12."

Átírás

1 Az eljárás kódja: TRNSPL-03 V02 OVSZ MINŐSÉGÜGYI ELJÁRÁS Készítette: Ellenőrizte és egyeztette: Jóváhagyta: Hatályba helyezte Hatályba lépés dátuma: Őssejt-átültetés előtti kivizsgálási rend * dr. Nagy Sándor dr. Miskovits Eszter dr. Baróti Tóth Klára * Garamszegi Mónika, Hossó Adrienn, dr. Kozma László, dr. Padányi Ágnes, dr. Rajczy Katalin, dr. Sáfrány Beatrix, dr. Toldi József 1 TARTALOMJEGYZÉK 1 Tartalomjegyzék Kapcsolódó dokumentumok, hivatkozások Az eljárás érvényességi köre és alkalmazási területe Az eljárás célja Alapelv Anyagok Eljárás Megjegyzés Mellékletek... 7 Oldalszám: 1(9)

2 2 KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK, HIVATKOZÁSOK EFI Standard 5.6 verzió BMDW User Guide WMDA HLA Dictionary 2004, WHO Nomenclature for factors of the HLA system, ( World Marrow Donor Association (WMDA) IT Working Group HLA Standards ( Szerológiai tipizálás HLA-A,B (Cw) lókuszokra PCR-SSP tipizálás A,B,Cw, DRB, DQB1, DPB1 lókuszokra DNS szintű HLA tipizálás SBT módszerrel Standard HLA keresztpróba Trombocita donorkeresés Önkéntes őssejtdonorok nyilvántartása (TRNSPL-02 V01) Önkéntes őssejtdonorok HLA kivizsgálása (TRNSPL-04 V01) A Magyar Csontvelődonor regiszter működési rendje Oldalszám: 2(9)

3 3 AZ ELJÁRÁS ÉRVÉNYESSÉGI KÖRE ÉS ALKALMAZÁSI TERÜLETE Az OVSZK, a DRVK, a PRVK és a SZRVK Transzplantációs Immungenetikai laboratóriumainak dolgozóira terjed ki ( ), egyes feladatok (7.1.7-től) csak az OVSZK TIG, illetve azon belül a Magyar Csontvelődonor Regiszter munkatársaira vonatkoznak. 4 AZ ELJÁRÁS CÉLJA Egységes eljárásrend kialakítása az őssejt-átültetéssel kapcsolatos immunológiai vizsgálatokra vonatkozóan. 5 ALAPELV 5.1 Az őssejt-átültetés immunológiai szempontból különbözik a szervátültetésektől, mivel ebben az esetben nemcsak a befogadó szervezet, hanem a beültetett idegen szövet gazda elleni immunválaszával is számolni kell. A családi vagy nem rokon donor kiválasztásához a beteg részére a HLA típus pontos egyeztetése szükséges a transzplantáció maximális sikerességéhez. A beteg kivizsgálásának folyamatában a beteg és donora HLA immunizáltsági státusának felmérése a beteg transzplantációval kapcsolatos kezelését, a biztonságos trombocitapótlás biztosítását segíti. 5.2 Az optimális donorválasztás a HLA egyező testvér; az allélszinten egyező idegen donorral történő átültetésnél az eredmények hasonlóan jók. A szakmai ajánlások alapján a donor és recipiens közti még elfogadható eltérés egy HLA-A, B vagy Cw antigén. (A beteg állapota, a fennálló betegség és annak stádiuma befolyásolhatja a szempontrendszert - ld. hivatkozás). 6 ANYAGOK 6.1 Mintaigény a kérőlapokon feltüntetve 6.2 Anyagigény ld. a kapcsolódó módszereknél Oldalszám: 3(9)

4 7 ELJÁRÁS 7.1 Őssejt átültetésre felkészítő HLA kivizsgálás protokollja A beteg, valamint a beteg szüleinek és testvéreinek HLA-A, -B antigénjeinek meghatározása kötelező. Elvégzése elsősorban szerológiai módszerrel, ennek akadályoztatása esetén DNS szintű vizsgálattal történjen A beteg és a szülők kivizsgálása minden esetben terjedjen ki a II-es osztályú (DRB,DQB) HLA antigénekre is a genotípus meghatározása érdekében az EFI Standard (I1.100, D2.120) alapján (esetükben szerológiai HLA-A, B, (C) és DNS alapú, kis felbontású Cw, DRB1 és DQB1 meghatározás történjen) A HLA-A,B egyező testvérnél a levett vérmintából DNS izolálás után a DNS szintű, kis felbontású HLA- Cw, DRB1, DQB1 meghatározást is el kell végezni A családi haplotípusok tisztázása céljából szükséges lehet esetenként a nem egyező testvér(ek) további vizsgálata, illetve egyéb egyenes ágú családtagok (nagyszülő(k), gyermek(ek)) vizsgálata is Ha egyező testvér nem azonosítható, kiemelt esetekben előzetes konzultációt követően a kezelőorvos kérésére kiterjesztett családvizsgálat végzendő. (HLA A,B antigének meghatározása történjen szerológiai vagy DNS módszerrel) Amennyiben a beteg egyik oldalról gyakori haplotípust örökölt, a másik oldali rokonok, (I. fokú unokatestvér(ek), nagynéni(k), nagybácsi(k)), illetve esetlegesen a gyermekek vizsgálata javasolható Amennyiben a szülők családjában történt a felmenőknél keresztházasság, várható genetikai egyezés Egyéb esetben nem indokolt a további vizsgálat; az egyezés esélye az idegen donorkerestetés találati valószínűségével összemérhető. Igény esetén a jelentkezőknek felajánlható a Regiszterbe történő jelentkezés Ha az első vizsgálat során három antigénben egyező családtagot azonosítunk, előzetes konzultációt követően a levett vérmintából DNS izolálás után a DNS szintű, kis felbontású HLA-DRB1 meghatározást is el kell végezni A további HLA-DQ és Cw meghatározást csak DR egyezés esetén kell elvégezni. Oldalszám: 4(9)

5 7.1.7 Az OVSZK TIG laboratóriuma minden betegnek adjon egyedi (K/ sorszám) azonosítót. Minden, a beteggel kapcsolatos családtag/idegen donor kivizsgálást is ezen a sorszámon kell nyilvántartani és a leleteket tárolni A további DNS szeparáláshoz szükséges vérminták (citrátos vagy EDTA-s) valamint a limfocita-szuszpenziók egy hónapig tárolandók; további tárolás vagy kivizsgálás a kezelőorvos írásbeli kérésére történhet A beteg/rokon akkor fogadható, ha a kérőlapon minden kivizsgálandó személy adatai fel vannak tüntetve a rokonsági fok megjelölésével és a beteg nevére utalással (minden beutalt személy külön kérőlapon szerepel, és ezen esetben is szerepel a beteg nevére utalás -ld. kérőlapformátum) 7.2 A beteg és HLA egyező rokon donorának megerősítő vizsgálati protokollja Átültetés előtt családvizsgálattal igazoltan azonos genotípusú beteg és donora megerősítő tipizálását új vérmintából legalább HLA-A, -B, -DRB1 lókuszokra meg kell ismételni. (EFI Standard I1.130) Amennyiben nem egyértelműen igazolható a genotípus (homozigótaság, szülő(k) nem vizsgálhatók, crossing over valószínűsíthető), abban az esetben allélszintű (4 karakterre kiterjedő) molekuláris tipizálást kell végezni minden szükséges informatív lókuszra (TIG végzi) A nem teljesen HLA-egyező családi donor esetén (egy HLA-A,B vagy C antigén különbség) a kötelező vizsgálatok rendje megegyezik az idegen donor kivizsgálási kritériumaival (7.3.). 7.3 A nem rokon donor egyeztetés kivizsgálási protokollja Sikertelen családi donorkeresés esetén a nem rokon donor kerestetés indítását a Felnőtt/Gyermek Csontvelőtranszplantációs Várólista Bizottságok engedélyezik A kerestetés indítása előtt a beteg megerősítő tipizálása kötelező, amit új vérmintából lehetőség szerint allélszinten, molekuláris módszerekkel (4 karakterre) a HLA-A, B, Cw, DRB1, (DRB3/4/5), DQB1, DPB1 lókuszokra kell kiterjeszteni. (EFI Standard Oldalszám: 5(9)

6 I2.210) A vizsgálat kezdeményezéséhez szükséges a csontvelő-transzplantációs bizottság engedélye A nem rokon donorkeresés és kiválasztás a Magyar Csontvelődonor Regiszteren keresztül történik A magyar regiszterben történő donorkeresést a beteg megerősítő tipizálásával egyidejűleg meg kell kezdeni; a 4 HLA-A,B antigénben egyező aktivált magyar donoroknak a kezelőorvos kérésére kiegészítő HLA vizsgálatokat kell végezni: HLA-AB szinten egyező donoroknál kis felbontású DRB1 vizsgálat (két karakterig) az OVSZK és RVK területileg illetékes HLA laboratóriumban; HLA-ABDR szinten egyező donoroknál DRB1 és Cw nagy felbontású vizsgálat (allélszint/4 karakter) a Transzplantációs Immungenetikai Laboratóriumban (TIG) Az előző szinten egyező donoroknál HLA-A,B, DQB1 allélszintű vizsgálat (TIG) Az előző szinten egyező donoroknál DPB1 allélszintű meghatározása (TIG) A beérkező külföldi donormintán a TIG kijelölt asszisztense végezze el a donor megerősítő HLA-tipizálását molekuláris módszerekkel: HLA-A, -B, -Cw, DRB1, DQB1, (DRB3/4/5), DPB1 lókuszokra (4 karakterre) A vizsgálat eredményét tartalmazó leleten a kivizsgálás/egyezés szintje feltüntetendő: 6/6: A,B,DR, 10/10 A,B,Cw,DR,DQ; 12/12: A,B,Cw,DR,DQ,DP Az őssejt megérkezését megelőző vizsgálatokkal egy időben (vércsoport, vírusvizsgálat a transzplantáló centrumban) ismételt HLA-ABDR vizsgálat és HLA keresztpróba végezhető az őssejtdonortól érkezett vérmintából. 7.4 A transzplantációt megelőző egyéb immunológiai vizsgálatok Minden őssejtátültetés előtt (allogén és autológ) fel kell mérni a beteg HLAimmunizáltsági státusát, a jelenlevő HLA ellenes antitesteket lehetőség szerinti azonosítani kell, amely meghatározásokat a transzfúziós eseményeket követően két héttel ismételni kell Magas szintű immunizáltság esetén kompatibilis, esetenként tipizált trombocita donor(ok) előzetes választása is szükséges lehet. Oldalszám: 6(9)

7 8 MEGJEGYZÉS 8.1 A Felnőtt és Gyermek Csontvelő-transzplantációs Bizottságok feladata a szakmai szabályzat megalkotása és mindenkori aktualizálása a várólistára történő felkerülés, levétel és az allokáció feltételeivel kapcsolatban. 8.2 A Magyar Csontvelődonor Regiszter eljárásrendjében rögzített az idegen donor kerestetés menete. 8.3 Az átültetéshez szükséges egyéb vizsgálatok - komplett vércsoportszerológia és vírusvizsgálat - időpontja a hematológiai osztályok eljárásrendjében rögzített. 9 MELLÉKLETEK 9.1 A vizsgálatkéréshez, donorválasztáshoz, lemondáshoz szükséges adatlapok listája 1 Vizsgálati kérőlap őssejt átültetésre felkészítő HLA kivizsgáláshoz Vizsgálati kérőlap őssejt átültetés előtt a beteg és HLA egyező rokon donorának megerősítő vizsgálatához. Vizsgálati kérőlap a beteg őssejt átültetés előtti nem rokon donor keresés megkezdéséhez szükséges allélszintű HLA kivizsgálásához Vizsgálati kérőlap az őssejt átültetés előtti nem rokon donor megerősítő allélszintű HLA kivizsgálásához 5 Visszajelzés nem rokon donor kivizsgálása után 6 Bejelentőlap őssejt átültetés előtt álló beteg engedélyezett idegen donor kerestetésének megszüntetésére. 7 Visszajelzés nem elvégezhető vizsgálat miatt 8 Folyamatábra Oldalszám: 7(9)

8 9.2 Kapcsolattartó személyek és elérhetőségük listája OVSZ, Transzplantációs Immungenetikai Laboratórium Laboratóriumvezető: Dr. Rajczy Katalin HLA laboratórium: (Tel/ ; fax: ), Dr. Padányi Ágnes Tel: Hossó Adrienn Tel: Magyar Csontvelődonor Regiszter: (Tel: , ), fax: ) Garamszegi Monika (Tel: , fax: ), Fodorné Kovács Tünde (Tel.: ) OVSZ, DRVK, Transzplantációs Immungenetikai Laboratórium Dr. Kozma László (Tel: ) OVSZ, PRVK, Transzplantációs Immungenetikai Laboratórium Dr.Sáfrány Beatrix ( Tel/Fax:72/ ) HLA laboratórium (prvkimmun@ovsz.hu) ( Tel.:72/ ) OVSZ, SZRVK, Transzplantációs Immungenetikai Laboratórium Dr.Toldi József (toldy.jozsef@ovsz.hu) ( Tel/Fax: ) Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István Szent László Kórháza, Hematológiai és Csontvelőtranszplantációs Osztály I. Osztályvezető főorvos: Dr. Masszi Tamás tmasszi@laszlokorhaz.hu Tel: , Fax: Dr. Barta Anikó (aniko.barta@gmail.com) Dr. Torbágyi Éva (evatorb@hotmail.com) Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István Szent László Kórháza, Csontvelőtranszplantációs Osztály II. Osztályvezető főorvos: Dr. Kriván Gergely (krivang@hu.inter.net) Tel: ; Fax: Oldalszám: 8(9)

9 Dr. Kállay Krisztián Fax: Koordinátor: Takács Kata 30/ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Gyermekegészségügyi Központ, I.Gyermekhaemtológiai- és Csontvelőtranszplantációs Intézet Osztályvezető főorvos: Prof. Dr. Nagy Kálmán Tel/fax: Koordinátor: Bodnár Jánosné Oldalszám: 9(9)