Szakmai programok, események kalendáriuma 2009.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szakmai programok, események kalendáriuma 2009."

Átírás

1 MAGYAR LELKI ELSŐSEGÉLY TELEFONSZOLGÁLATOK SZÖVETSÉGE 5600 Békéscsaba, Wlassits sétány 4. Tel.: 66/ Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége LESZ Szakmai programok, események kalendáriuma 2009.

2 2 Tartalom: Magunkról Bevezető 1. Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége XXII. Országos Találkozója és Konferenciája 2. LESZ Központi képzések, konferenciák 3. LESZ Szolgálatvezetői találkozók 4. LESZ Régiótalálkozók 5. Telefonos napi események 6. Külkapcsolataink 7. Egyéb konferenciákon részvételünk 8. Tagszolgálatok önálló szakmai programjai (Szolgálataink életéből)

3 3 Magunkról Mindannyiunk életében akadnak olyan pillanatok, amikor úgy érezzük, senkivel nem tudjuk megosztani terheinket, pedig éppen akkor lenne a legnagyobb szükségünk rá. A reménytelenségnek és a magánynak ez az érzése bármelyikünket elérheti. "A lelki elsősegély telefonszolgálat minden ember számára meg akarja adni a lehetőséget arra, hogy baj, kétségbeesés, vagy öngyilkossági veszély esetén - a szabadságjogok tiszteletben tartásával azonnal felvehesse a kapcsolatot egy másik emberrel, aki barátként kész és képes a hívót meghallgatni és vele segítő beszélgetést folytatni. A telefonos lelkisegély szolgálat által nyújtott segítség az életre való bátorításra és a krízishelyzetekkel való megbirkózás képességének fejlesztésére irányul." (IFOTES, Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Nemzetközi Szövetsége) Magyarországon 1970 óta működnek telefonos lelkisegély szolgálatok, amelyek a fenti célok, elvárások teljesítésére szerveződtek. Jelenleg 22 szolgálat, köztük 6 éjjel-nappal várja a hívásokat. Az eltelt idő bebizonyította szükségességüket, számos esetben nyújtottak segítséget a hívóknak, a számukra megoldhatatlannak vélt probléma, konfliktus, élethelyzet rendezésében. A mai változó világban, ahol eddig ismeretlen fogalmak: létbizonytalanság, munkanélküliség, anyagi és egzisztenciális gondok kerültek előtérbe; felszínessé váltak az emberi kapcsolatok, az úgynevezett kommunikációs társadalom az egyén kapcsolatainak elvesztésével jár. Szükség van tehát egy emberi hangra, aki meghallgat, segít a kritikus helyzetekben. A névtelenség feloldja az "ilyesmiről nem beszélünk" tabuját. Ezzel tud a telefonszolgálat segíteni. A találkozás egy másik emberrel - találkozás önmagaddal ben Chad Varah anglikán lelkész Londonban az öngyilkosság megelőzése céljából elindította az első lelki elsősegély telefonszolgálatot, s ebből nőtt ki a Szamaritánus (The Samaritans) mozgalom, olyan segítségnyújtás a remény-vesztetteknek, amely önkéntes, laikus munkatársak tevékenységén alapul. Az öngyilkosság a legmarkánsabb, drámai figyelmeztetés az életfeltételek, emberi kapcsolatok, együttélési kultúra fogyatékosságaira: a tűrőképesség csökkenésére, az egészséges személyiség-struktúra sorvadására, a pozitív célképzetek devalválódására. A nemzetközi normák alapján működő lelki elsősegély telefonszolgálatok célja - az öngyilkosság-megelőzés, a krízisintervenció és a mentálhigiénés prevenció, így alapvetően mentálhigiénés prevenciós feladatokat látnak el, átvállalva sokszor az egészségügyi ellátás betegségmegelőző szerepét is. Arra törekednek, hogy a krízisben lévő, problémákkal küszködő emberek azonnal elérhessék vonalaikat. A szolgálatok hívása ingyenes, s a hívó anonim maradhat.

4 4 Névtelen, de nem személytelen segítségükkel évente országosan több tízezer hívó él, a legkülönbözőbb életnehézségek szorításában. Szervezeteiket maguk tartják fenn, a krízisintervenciós munkára képzett önkéntesek stábokban dolgoznak, s a szolgálatok sok helyen bázisai más mentálhigiénés, prevenciós kezdeményezéseknek is. Buda Béla 1975-ben, egyik tanulmányában azt írta, hogy a telefonszolgálatok a szakma lelkiismereti őrpontjaivá válnak, mert a társadalom, társas kapcsolataink bajainak olyan teljes keresztmetszetével, a közösség és az egyén szenvedéseinek olyan bugyraival találkoznak, amivel máshol nem szembesülhetünk, s amit fel kell, hogy mutassanak. Meg kell, mutassák ezt a tükröt, és cselekvésre kell, serkentsék azokat, akik tehetnek. Bagdy Emőke szerint a telefonszolgálattal való beszélgetés komplettebb, másabb, mint a szomszéddal, ismerőssel, baráttal való eszmecsere. Tartalmában, formájában és szakmaiságában is teljesebb, összetettebb folyamat, hiszen a hívó és az ügyelő között kialakult sajátos kapcsolati mező bizalmi légköre elősegíti az értékítélet-mentes problémamegoldást. A telefonszolgálatokat országos szövetségbe tömörítő Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) 1986-ban alakult, eleinte a szakma és a szakmaiság elterjesztését tűzte ki célul, így a programjában az IFOTES alapelvei domináltak. A LESZ-nek a feladata volt olyan modell kialakítása, ami szakmailag és a finanszírozás szempontjából is vállalható. A telefonhívásokat fogadó önkénteseink munkáját szakemberek vezetik. Az önként jelentkezőkből válogatva, intenzív képzésen és tréningeken (személyiségfejlesztő, önismereti, kommunikációs stb.), majd telefonos helyzetgyakorlatokon, hospitáláson esnek át a leendő telefonos ügyelőink. A kiképzés után is folyamatosan képezzük a munkatársainkat: minden stábnál havi rendszerességgel részt vesznek szupervízión, esetmegbeszélésen, egyéb tréningeken és továbbképzéseken. A szövetség konferenciák, régiótalálkozók, központi képzések szervezésével, támogatásával járul hozzá ahhoz, hogy minél felkészültebb ügyelők fogadják a hívásokat az ország minden telefonszolgálatánál. Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége

5 5 Bevezető A LESZ 2009-ben szakmai eseményekben bővelkedett. Szövetségünk tagszolgálatainkkal karöltve egész évben sokféle programot szervezett és bonyolított le, szakembereink meghívásokra konferenciákon, workshopokon számoltak be munkánkról. Alábbiakban a legfontosabb programjainkról nyújtunk összegzést. Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége XXII. Országos Találkozója és Konferenciája 22. alkalommal rendeztük meg a lelki elsősegély telefonszolgálatok országos találkozóját és konferenciáját Egerben, augusztus a között. Hagyomány, hogy a konferencia egy számunkra fontos vagy érdekes kérdést jár körbe. A plenáris ülés előadói és a workshopok, kiscsoportok különböző oldalról világítanak meg egy-egy témát. Ebben az évben Titkok nyomában címmel került megrendezésre a találkozó, s igyekeztünk minden olyan kérdéssel foglalkozni, ami a telefonos munkát végzőknek segítséget nyújthat. A konferencián több mint 200 fő vett részt, túlnyomó részben a telefonszolgálatok önkéntes ügyelői (22 tagszolgálattól), de voltak rokonszakmákból is meghívottak, illetve külföldi vendégeink is. Visszajelzések alapján mondhatjuk, sikeres volt a rendezvény. A konferencia előadói között olyan kiemelkedő szakembereket hallhattunk, mint Dr. Cserhalmi Magda, Dr. Moretti Magdolna és Dr. Varga Gábor. LESZ Központi képzések, konferenciák Szintén hagyomány, hogy a telefonszolgálatoknál tevékenykedő önkéntes ügyelőknek központi képzéseket szervezünk. A szolgálatoktól 2-3 fő jelentkezhet ezekre a képzésekre, amelyeket Budapesten és régiónként szervezünk március 9-én, Budapesten tartotta szövetségünk a soron következő központi továbbképzését, Megérteni a nem érdemit címmel, s azokról a hívásokról volt szó, amelyekből nem alakulnak ki segítőbeszélgetések. A pécsi S.O.S. Élet Telefonszolgálat és a LESZ közös szervezésében március 20-án tartottunk egy konferenciát, Telefonos segítségnyújtás címmel.

6 LESZ Szolgálatvezetői Találkozók (SZVT) 6 A szolgálatvezetői találkozókat negyedévenként szoktuk megrendezni különböző aktuális témakörök megvitatására. Ebben az évben már a 26. találkozónk volt Budapesten decemberben, előtte júniusban Szolnokon és márciusban szintén Budapesten tartottuk a megbeszéléseinket. Témák: kódrendszer egységesítése, közös zöldszám tapasztalatai, az egységes arculat, esetmegbeszélések vezetésének speciális technikai elemei és stábkarbantartás. LESZ Régiótalálkozók A régiótalálkozóknak már évtizedes hagyománya van: egy-egy tagszolgálat a régiójában lévő szolgálatokat hívja meg egy egy-két napos szakmai napra, ahol előadások és kiscsoportos foglalkozások mellett nyílik lehetőség a személyesebb kapcsolattartásra, aktuális kérdések megbeszélésére. Ebben az évben két ilyen rendezvényünk volt (Szeged és Győr). Az önkéntes ügyelők kiképzésének tapasztalatait vitattuk meg, ill. azoknak a minimumfeltételeknek az összeállítását végeztük el, amelyek nélkül nem engedhetjük a laikusainkat segítő munkát végezni. A szövetség közel negyedszázados fennállása óta elmondhatjuk, hogy minden évtizedben előkerült ez a fontos téma, s szakmailag is indokolt időnként leporolni, áttekinteni a kiképzés feladatait, célját, hatékonyságát stb. Telefonos napi események Az IFOTES 1997-ben, hagyományteremtő szándékkal kezdeményezte a Telefonos Nap megrendezését a Távközlési Világnaphoz közel eső időpontban, amit hazánkban is követünk. Az alapgondolat az volt, hogy a fejlődő, globalizálódó világunkban a kommunikáció egyre nagyobb teret nyer, mégis az emberi kapcsolatokban egyre inkább a kiüresedés, az elmagányosodás, a tolerancia hiánya tapasztalható. A Telefonos nap alkalmából a tagszolgálatok városaikban tartanak különböző rendezvényeket, megmozdulásokat. Például ma már hagyományosan Pápán és Szolnokon rajzversenyt hirdettek iskolásoknak és a helyi civil majálishoz kapcsolódóan különböző programokban vettek részt. A Telefonos nap központi eseménye a Magyar Mentálhigiénés Szövetség szervezésében, a LESZ Szakmai fóruma május 15-én volt a HÁLÓ Egyesület székhelyén (Budapest, Ferenciek tere). A rendezvény nyitóelőadását prof. Dr. Buda Béla tartotta, a fórum további részében kerekasztal beszélgetésen vettek részt a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének vezetői, mentálhigiénés és kommunikációs szakemberek.

7 Külkapcsolataink, külföldi szakmai utak 7 Idén egy szakmai utunk volt, Lengyelországban, az Olsztyn-i szolgálat megalakulásának 35. évfordulójára rendezett konferenciára kaptunk meghívást. A nemzetközi szervezetünk, az IFOTES novemberben tartotta Velencében a soros bizottsági ülését, amelyen a nemzetközi bizottság magyar tagja is részt vett, hazánkat képviselve; fontos információkhoz jutottunk általa. Egyéb konferenciákon részvételünk A Magyar Pszichiátriai Társaság debreceni XV. Vándorgyűlésén, január 29-én önálló szekcióban mutatkozhattunk be. Az Áldozatvédelmi Világnapon, február 20-án, az Igazságügyi Hivatal meghívására a Miniszterelnöki Hivatalban tartottunk előadást a LESZ szolgálatainak munkájáról. Budapesten, május 8-9-én rendezték meg a PSZICHOTERÁPIA szakfolyóirat ötödik konferenciáját. A szövetségünk - immár hagyományosan - a konferencián egy műhelymunkára kapott lehetőséget. Berekfürdőn tartotta októberében a Református Misszió Központ a III. missziói és diakóniai konferenciáját, aminek a műhelynapján mutattuk be a telefonos lelkigondozást. Budapesten, december 3-án a Magyar Pszichiátriai Társaság Közösségi Pszichiátriai és Addiktológiai Szekciója és az Ébredések Alapítvány tartotta a VIII. Közösségi Pszichiátriai és Addiktológiai konferenciát, STIGMA, KÖZÖSSÉG, TÁRSADALOM címmel (Budapest, TIT Stúdió), ahol szintén egy szekcióban mutatkozott be a szövetségünk. Tagszolgálatok önálló szakmai programjai (Szolgálataink életéből) Tagszolgálatainknak önálló szakmai programjai is vannak, amelyek a Telefonos Nap és a régiótalálkozók mellett főként a szervezeten belüli továbbképzéseket fedi, de sokszor a városukban meglévő egészségügyi-, szociális- és civilkapcsolatokra építve külső érdeklődőknek is szerveznek konferenciákat, kerekasztal-beszélgetéseket, képzéseket, szakmai napokat és egyéb tréningeket. A szolgálatoknál rendszeresek a továbbképzések, tréningek. Most két olyan írást válogattunk ide, amelyek nem képzési beszámolók, hanem a szolgálatok életével foglalkoznak "Csak, ha átadjuk magunkat, akkor gyógyítunk, csak, ha meghallgatunk, akkor vígasztalunk " /Assisi Szent Ferenc /

8 8 1. Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége XXII. Országos Találkozója és Konferenciája

9 9 A 20 éves jubileumát ünneplő Egri Telefonszolgálat rendezésében (Eger, Wigner Jenő Műszaki Informatikai Középiskola és Kollégiumban és a Megyeházán) augusztus Titkok nyomában PROGRAM: PÉNTEK től érkezés, regisztráció, szállás elfoglalása, kiscsoportra jelentkezés városnézés (fakultatív) bemutatkozások Szépasszonyvölgyben vacsora SZOMBAT reggeli Megyeházán köszöntők Szakmai előadások dr. Varga Gábor dr. Moretti Magdolna S z ü n e t dr. Cserhalmi Magda ebéd kiscsoportok (workshop) Állófogadás kulturális műsor tól retro-disco VASÁRNAP reggeli kiscsoportok zárása záró nagycsoport tól ebéd, utána hazautazás

10 10 A szövetségünk konferenciájáról Jöttünk, láttunk, visszamennénk! Jean Reno filmje, azt hiszem, mindenki ismeri. A film egy időutazás története. Amikor próbálgattam összerakni magamban az egri élményeimet, kicsit rendszerezni a tapasztalataimat, a tanultakat, az új ismereteket, a legerősebb vonás az az érzésem volt, hogy az Egerben töltött hétvégén mintha visszautaztam volna az időben. Ezt adta a város hangulata, a titok témája, ami a múltból terheli a jelent Jöttünk! Veszprémből 18-án, és mint egy középkori vándorkaraván több autóval keltünk át zord autóutakon. A szerencse és persze néhány GPS navigátor is utunkat segítette. Hosszú - és megjegyezem, szemtelenül forró - autóút után megérkeztünk a vándor elégedett, na, végre itt vagyunk! érzésével. Jöttünk, a titkainkkal, és azzal a szilárd elhatározással, hogy a majom díjat az idén mi visszük el. A konferenciát megelőző hetekben Zsuzsa ügyelőtársunk közvélemény kutatást végzett köztünk a titokról. Mi a titok? - tett ki egy papírlapot. Mindannyian ráírtuk, hogy szerintünk mi a titok szó tartalma, vagy mi az, amiről úgy véljük, fontos, és hozzátartozik a titok természetéhez. Ebből született meg a bemutatkozó titok darabunk a majom díj estéjére. Próbáltunk előtte, összeolvastunk, és szöveget tanultunk, és reménykedtünk: Hátha! (de hiába volt, nem baj Eger, majd jövőre!) A mi titkainkat így vittük el Egerbe. Jöttünk, hogy találkozhassunk újra veletek, hogy a szívünk megtelhessen a titkok titkával: a titkok viselésének tudásával. Jöttünk, hogy láthassunk egy csodálatos várost. Láttunk, példás összefogást, és munkafegyelmet, amellyel Eger szolgálata alig több, mint 10 fővel megszervezte a nagy létszámú konferenciát. Biztosan nagyon elfáradtatok, köszönjük a munkátokat! Láttunk, előadásokat, filmeket, szórakoztató műsorokat. Táncoltunk a retro discoban, aludtunk a kollégiumban, megismerkedtünk a biztonsági őrrel, és a titkainkon keresztül kicsit magunkkal is! Visszamennénk a borok izéért, az egri éjszakai sétákért, a történelem leheletéért, a Szép Asszony völgy hűvös illatáért, Máté Péter - Kinek mondjam el a bánatom? című daláért. Visszamennék a minaretért, mert jó pár óra sétás keresgélés során sem sikerült a tövében állnom. Visszamennénk az épületek colosszus méretéért, a templomok harang szaváért. Visszamennék a retro - vissza a saját életünkbe - hangulatáért, mert sajnos ott nem táncoltam. És elsősorban visszamennénk azért a barátságért, amit tőletek kaptunk egri szolgálattevők, egri nők! Köszönjük, hogy megosztottátok velünk Eger titkait! Boldog születésnapot kívánunk! A veszprémi szolgálat nevében: TTT

11 11 Eger 2009 Országos Találkozó képekben

12 12

13 13 2. LESZ Központi képzések, konferenciák

14 14 Dr. Árkovits Amaryl Eszter: Provokatív hívások (A március 9-én, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének budapesti továbbképzésén elhangzott előadásának anyaga.) Az alábbiakban részleteket közlünk az elhangzott előadásból: Amikor meghallottam az előadás témáját, összerándult a gyomrom, hiszen ez a reagálás akkor is, amikor meghalljuk a telefonban a provokatív hívásokat. Mióta mobilról is elérhetőek vagyunk, megnőtt a provokatív hívások száma. A mobil telefonok elterjedése is kedvez a provokációs hívásoknak. Éjszakánként 8-10 ilyen hívásunk van. A provokáció az operátorban is hatást vált ki. Provokálja magát a szolgálatot is, nem csak az operátort, hiszen foglalja a vonalat, ami elveszi a lehetőséget az érdemi hívások elől. Nagyon fontos, hogy visszaél a vonallal, az operátor figyelmével, személyiségével, érzelmével. Mit kezdjünk a dühvel? Az operátor dühével, a stábfrusztrációval, mindenképpen olyan érzéssel kell valamit kezdenünk, ami nem megszokott a stáb életében. Egyéni, és stáb szinten megjelenik a bűntudat is, a provokátorokkal kapcsolatban, a hívásszükséglet miatt. Ha a statisztikákat figyeljük, viszonylag nagy a hívásszám, de ha megnézzük, hogy mennyi az érdemi hívás, - szerencsére kívülállók ezt ritkán kérdezik meg, bévül állók pedig értik ennek a statisztikai adatnak a jelentőségét - nem tudunk annyi érdemi hívással dicsekedni. Milyen típusai vannak a provokatív hívásoknak? Az első az, aki néma hívással indít, amiben az operátor próbálkozik, és a legjobb tudása szerint próbálja szóra bírni a vonal túloldalán ülőt. Ez az operátor használásának, és kihasználásának nagyon fájdalmas és nehezen tolerálható módja, mikor végre egy szóra bírt néma belekáromkodik a telefonba, vagy elküldi melegebb éghajlatra az operátort. Van továbbá, aki álhívással indít, vagy mindenképpen problémának tűnő hívással. A beszélgetés szempontjából talán ez a legnehezebb, hiszen ilyenkor képes az operátor perceket, vagy akár tizenvalahány perceket is beszélgetni olyan problémákról, melyekről kiderül, hogy ez álprobléma volt. A hívások jellegzetessége, hogy többen hallgatják körülötte a hívást. Itt talán a leleplezéshez, a felismeréshez, a helyzet kezeléséhez az kell, hogy a hívás hitelességét vagy hiteltelenségét megvizsgáljuk. Amit ilyen esetekben leginkább a tartalmi és érzelmi információk összevetésével tudunk elvégezni. Vannak még azok a provokátorok, akik rögtön agresszióval indítanak: felveszi az ügyeletes a telefont, és beleüvöltenek, vagy mindenképpen valamiféle indulatot kap az ügyeletes a nyakába.

15 15 Az is kérdés, hogy mikor hívnak a provokátorok. Mivel mi egy 12 órás szolgálat vagyunk, ezért általában minket a szolgálati idő elején, vagy 11óra és éjfél körül, attól függően, hogy melyik kollégiumban mikor kell menni lefeküdni, de még a reggeli órákban is szoktak hívni. Mostanában vannak ilyen sajátságos ébresztgetős provokátoraink, akik éjszaka indulnak be, és félóránként ránk csörgetnek. A mobil mindenképpen meghatározza a provokátorok hívásait. Régebben nagyon érdekes szociometrikus térképet lehetett kirajzolni arról, hogy a környékbéli iskolások a nyári szünetet merre töltik, és hogyan mozognak a falvakban. Merthogy iskolaidőben általában ezek a kollégiumi csapatok voltak, akik így együtt telefonáltak, aztán a kollégiumi csapatok szétrajzottak a nyári szünetre, és a nyári szünetben a különböző falvakban újabb kis klubok szerveződtek. Mindenki előadta, hogy milyen jó mókát tud. Egészen pontosan tudtuk, hogy merre járnak ezek a fiatalok nyaranta. De ezek a falusi telefonfülkés hívások megszűntek, és a kihangosítós mobil telefonok vették át a szerepüket. Talán onnan lehet ezeket a csoportos hívásokat legkönnyebben felismerni, hogy egy-egy csapatnak a hívásai egy-egy téma köré csoportosulnak attól függően, hogy lányokról, vagy fiúkról van-e szó. Az operátoroknak kimerítő és feszültséggel teli a provokátorokkal való beszélgetés, az ügyeletes insufficietia érzését erősen befolyásolja. A bourn-out veszélye is nagy, ill. a kilépés veszélye, ami egy idő múlva összefügg, összecseng. Ami a legnehezebb, a valódi, vagy érdemi hívások, és nem érdemi hívások arányából, keveredéséből adódó probléma, amikor egy provokáció sorozatba becsúszik egy érdemi hívás. Amikor is az ember abban a bizonyos lelki állapotban veszi fel a telefont, és készül valamire, és nem az a készülés, hogy én most segíteni fogok, hanem, hogy hogyan védem meg magam egy adott helyzetben. És akkor jön egy érdemi hívás, amivel mi történik? Vagy sikerül úgy beleszólni az ügyeletesnek, még a forma mondatot is úgy mondani, hogy abban a pillanatban leteszi a hívó, mert érzi azt az elutasítást a szavak mögött, amivel nem lehet mit kezdeni, vagy próbálkozik a hívó, aki érdemi telefonhívást kezdeményez. Ha az első perceket túléljük, akkor talán valahogyan lehet korrigálni, de az első percek mivel telnek? Hogy az operátor folyamatosan gyanakszik, és tesztel. Elvész a kapcsolat. A kapcsolat, amivel lehetne dolgozni, és nagyon sokszor utána egy 50 perces telefonhívásnak az utolsó kétharmada arról szól, hogy az operátor bűntudatosan próbálja korrigálni azt az indító attitűdöt, amivel az elején, kis híján megszakította a hívást, a kapcsolatot. Akkor is nehéz dolgunk van, amikor az érdemi hívásnak a tematikája nagyon hasonlít a provokátorok tematikájára. Amikor sorra telefonálnak, mondjuk kamaszhívók azzal, hogy elhagyott a barátom, vagy terhes lettem Akkor egy érdemi kamaszhívó, akit tényleg elhagyott a barátja, vagy tényleg terhes lett, vagy tényleg konfliktusa van a szüleivel, hát bizony nagyon nehéz helyzetbe kerül. A provokátorok legnagyobb veszélye ebben rejlik, hogy az érdemi hívásokhoz való hozzáállást erősen megtépázzák, és sokszor szinte lehetetlenné teszik. Mit tehet a stáb, miről szólnak a provokátorok a stáb életében? Egy szabályozott kontrollra van szükség, és egy egységes stábkonszenzusra a provokátorokkal kapcsolatban évvel ezelőtt a stábban volt egy feszültségteli időszak, ami nem a provokátorokkal szemben jelent meg, hanem a stábbal szemben. A stáb felállása akkor úgy nézett ki, hogy nagyrészt szociális munkások, és nagyrészt pszichók

16 16 (pszichológusok, pszichiáterek) dolgoztak benne. Ennek megvan a maga jó része is, és van egy nagyon sajátságos konfliktus lehetőség is benne, hogy hogyan segítsünk embereken vagy, hogy mit csináljunk, és miben segítsünk. Akkor a pszichók erőteljesebben kiálltak amellett, hogy a provokátorokat kordában kell tartani. A szociális munkások pedig inkább azt hangsúlyozták, hogy nézzük meg a provokációk mögött rejlő vágyakat, vagy igényeket, és ebből egy olyan probléma adódott, hogy sikerült az ügyeletekben a stábkonszenzust felülírni. Nagyon nehéz volt, de ez egy tanulási folyamat eredménye, ami azt vonta maga után, hogy mára sikerült azt a stábbal megértetni, hogy a stábkonszenzus, az stábkonszenzus. Akár egyetértek vele személy szerint, akár nem. Mivel egy szervezetet képviselek a telefon mellett. Ilyen szempontból a provokátorok hasznosak voltak a stábunk életében, mert ezt a fajta attitűdöt sikerült elsajátítanunk. Itt jön elő a másik kérdés, hogy a szabályozott kontrollra az éjszakai ügyelet szintjén, és a stáb szintjén is ugyanúgy, és egységesen szükség van. Mert mi van akkor, hogyha valaki nem tartja be ezt a stáb megállapodást? A stábunk véleménye szerint a provokátorokkal nem beszélgetünk. Ha észleljük, hogy egy hívás provokáció, és átfordíthatatlan érdemi hívásba, akkor jelezzük a hívó felé azt, hogy ha majd problémája lesz, akkor itt vagyunk a vonal végén, de az itt és mostban nem fogunk vele beszélgetni. Nem kötelességünk hallgatni az ócsárolásukat, sértéseiket, vagy egyebeket. Ez az érzelmi teherbíró képességet egy erősen próbára tevő jelenség. Nem csak a stábé, mert hogyha éppen, akkor a stábbal - mikor a provokátorok elszaporodnak - valamiféle kritikus helyzet van, vagy amúgy is egy kicsit ingatagabb a stáb minden stáb életében vannak krízisek hogyha erre jön egy provokátorokkal terhelt időszak, akkor mindenképp könnyebb ezt a provokátorokra fogni. Aztán az egységesség nem csak stáb szinten fontos, hanem olyan szempontból is, ha egy-egy ügyeletes a stábkonszenzust ezzel kapcsolatban megsérti, és aktuálisan beszélget egy provokátorral. Akkor az olyan, mintha egy lavinát indítana el. A tehetetlenség érzésen túl, az agresszió a provokációban az egyik legfontosabb jelenség. Hol jelenik meg az agresszió? Leginkább mindenhol. Megjelenik a provokátorokban, azzal, ahogy használ minket, ahogy kihasznál minket, ahogy alapvetően bántalmazva vagyunk ügyeletesként. Bántalmazva van a lelkünk, a figyelmünk, az eszünk, az érzelmeink, és borzasztó lefárasztó a provokátorokkal való beszélgetés. Az operátorok dühe, vagy indulata gyakran intenzívebb a hívás befejezését követően, mint a hívásban, mert hiszen mit csinálhat az operátor egy provokátorral szemben? Nem kell azt mondani, hogy nincs bennünk indulat, azt kell mondani, hogy van bennünk indulat, csak kezeljük, vagy próbáljuk meg kezelni. Mennyit jelezhet vissza az operátor a saját indulatából? Időnként megkérdezik, hogy Akkor most dühös?, Most ideges? és az olyan furán hangzik, hogy az ember a fogát összeszorítva azt mondja, hogy: Nem, nem vagyok dühös... Lehet visszajelezni, Hogyne lennék dühös, mikor ötödszörre telefonál. Mi az, amit az operátor visszajelezhet? Visszajelezheti-e a dühét verbálisan, nem úgy, hogy elkezdi sértegetni, de visszajelezheti e érzelmileg a dühét vagy, hogy hogyan jelenik meg az ő frusztráltsága a telefonban. Az mindenképpen vállalt agresszió, ha az operátor azt mondja, hogy én akkor most leteszem a telefont. Ebben a mozdulatban, vagy ebben a döntésben nagyon sok agresszió rejlik, és időnként meg is jelenik. Ha már csak a mozdulatra gondolunk, hogy hogyan teszi le az ember a telefonkagylót egy érdemi hívás után, és hogyan sikerül néha leejtenie, vagy odacsapnia, mikor egy provokátortól végre három percre megszabadul.

17 17 Hogyan jelenik meg az agresszió stábszinten? Megjelenik a tehetetlenségben, és a kiszolgáltatottság érzésben, de megjelenik a stábdinamikában is. Aztán megjelenik az operátorok között is. Olyan kérdéseket feszeget egy provokátor csapat, vagy egy provokátorokkal terhelt időszak, hogy egyáltalán mire való a telefonszolgálat, vagy miért is ülünk mi itt, vagy mit csinálunk így az éjszakában. Fontos még, hogy nagyon sokszor a hívó agressziója az operátorban úgy is megjelenik, mint egy projektív identifikáció, tehát azzal az indulattal, amivel a hívó telefonál, az operátorban megjelenik a saját indulata a saját tehetetlenség érzéséből, vagy megjelenik benne a hívó indulata is, és mint egy átmeneti időre, legalább a hívás idejére tartalmazza a hívónak a feszültségét. De ez nem lehet a célja a provokátorok kezelésének, hogy egy ilyen időszakos edényként valamit én átvegyek az ő tehetetlenségéből, vagy indulatából. Veszélye tehát sok szinten van a provokátoroknak. Az egyik, hogy szétzilálja a stábot. Aztán ez a szolgálat szempontjából megosztja az operátorokat, és tematikája, és a hívásszaporaság miatt pedig az érdemi hívásoknak az elvesztését okozhatja. Sokszor az operátor mondatainak nem a tartalma a lényeg a provokátor számára, hanem azaz érzelmi atmoszféra, vagy egyáltalán a gesztus, vagy egyáltalán a reakció, amit ki tudnak váltani az operátorokból. Többek között ezért kell csínján bánni a viszont dühével, mert sokszor ez a cél, jól felhúzni a másikat, mondjuk a kamaszoknál jól felhúzni egy felnőttet. Kipróbálni a határaimat, megnézni azt, hogy meddig mehetek el, vagy meddig nem. És mindezt hogy? Anonimitás mögé bújva, bármit megpróbálhatok, bárhogyan. A kamaszok között előfordul olyan, aki balhézik a többiekkel, aztán suttyomban egy hét múlva, vagy két hét múlva telefonál - ő nekik küldjünk egy olyan üzenetet, hogy ez a szolgálat szívesen fogadja az ő hívásait, akkor, amikor nem a bandázás, és nem a balhé kedvéért telefonálnak. Az, hogy mi tehetünk róla, talán nem tehetünk róla, bár időnként tehetünk róla, ha a provokátorok elszaporodnak. A provokátorokkal szemben az egyetlen megoldás az, ha leülünk, és beszélünk róluk. Ismert legyen a tematikájuk minden operátor előtt. Sokszor a hívó agressziója az operátorban úgy is megjelenik, mint egy projektív ventilláció biztosítása. Nem szabad elvárnunk az ügyeletesektől, hogy angyali mosollyal tűrjék a saját kihasználásukat. A realitás az, hogy ez sok indulatot, sok dühöt vált ki, de nem a hívók felé kell visszanyomni, hanem erre valók a stábülések, erre valók a megbeszélések, és erre való az embernek az ügyeletes társa. És lehet, hogy csak arról beszél az ügyeletes, hogy mennyire tehetetlen, de magának ennek a ventillációs lehetősége is bír annyi erővel, hogy legalább egy kicsit szusszanni lehessen. Az ember ismerje föl azt, hogy azt nem tudja befolyásolni, hogy felveszi egy provokátor a telefont. Azt tudja befolyásolni, hogy mit beszél vele, hogy mikor fog megszakadni a hívás, tehát, így a saját kompetencia határainkon belül maradva megpróbáljuk maximális hitelességgel és a helyzet magaslatán kezelni ezt a nagyon nehéz helyzetet.

18 TELEFONOS SEGÍTSÉGNYÚJTÁS A PÉCSI MODELL A pécsi S.O.S. ÉLET Telefonszolgálat és a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége közös, regionális konferenciája március 20. péntek PTE BTK Kari Tanácsterem, Pécs Ifjúság útja : Regisztráció 10.00: Köszöntő - Stark András a pécsi S.O.S. ÉLET Telefonszolgálat vezetője Plenáris előadások: : Kézdi Balázs: Diszkurzív szuicidológia : Árkovits Amaryl: Krízisekből tanulva a Telefonszolgálat ma : Stark András: Tagfelvétel és kiképzés : Workshopvezetők bemutatkozása : Ebédszünet Workshopok: : Nyitott workshopok: 1. Stark András: Szuicidium a filmművészetben 2. B. Erdős Márta: A változáshoz való /v/iszony Zártkörű workshopok a telefonszolgálatok operátorai számára: 1. A krónikus hívó: Lux Károly Meiszter Erika 2. Cry for help a telefonban: Csürke József Goldmann Tamás 3. Kamaszhívások: Németh Zsófia Kárpáti Tamás 4. A telefonos kapcsolat: Laky Zsuzsa Herke Móni : Kávészünet : Beszámoló a workshopokról : Zárszó postacím: Árkovits Amaryl BMK Mentálhigiénés Intézet, Krízisambulancia Pécs, Nyár u. 8.

19 19 3. LESZ Szolgálatvezetői találkozók

20 20 Milyen is az egységes arculat? (Budapest, március 9.) A 24. szolgálatvezetői találkozónk témája az egységes arculat megteremtése volt. Rénes László bevezetőjében elmondta, hogy az elnökség miért tartja fontosnak ezzel foglalkozni. Az anyagi helyzetünk soha sem volt olyan szinten, hogy nagyon látványos kampányokat tudjunk létrehozni a telefonszolgálatok és a telefonos munka propagálására. Az áttekintésben összegezve tulajdonképpen igazán tudatos szövetségi propagandamunkáról csak 1997 óta, a Telefonos Nap elindítása óta lehet beszélni. A Telefonos Napokra változó sikerrel, de azért mindig valamilyen reklámanyaggal tudtunk készülni. Ezt természetesen mindig attól függött, hogy mennyi forrást lehetett erre fordítani. Igazán nagy probléma, ha nincs miből, de ha van is keret reklámanyagokra, akkor sem tudunk mindenből annyifélét készíteni, ahány telefonszám van az országban. Ezért le kell mondanunk arról, hogy központilag készített szóróanyagokon mindig ott legyenek a telefonszámaink. A füzet és a leporelló kivitelezésű nyomdai anyagokon fel lehet tüntetni a szövetség összes telefonszolgálatát, és így a különböző telefonszámokat is, de a kisebb felületű szóróanyagokon, pl. hűtőmágnes, bevásárlókocsi érme, kártyanaptár, de akár pólóing, baseballsapka informatív felületén csak magát azt a felhívást tudjuk megjeleníteni, hogy bajban hívható a lelki elsősegély telefonszolgálat. De nem lehet ez másképpen a drágább műfajokban sem, egy másodperces tévéhirdetésben sincs idő és felület megmutatni a telefonszámainkat, de az országút szélén egy óriásplakáton sem funkcionálna egy hosszú felsorolás, hogy melyik városban milyen számon vagyunk elérhetőek. A központi reklámanyagokban a figyelmet csak azzal tudjuk felhívni, ha tudatosan összhangba hozzuk ezeknek a tartalmát, külsődleges jegyeit (logó, színvilág stb.), s ezeknek a reklámtermékeknek történik meg helyben, minden szolgálatnál a saját telefonszámmal ellátott termékekkel való kiegészítése. És ne felejtsük el, hogy a drága reklámanyagok megjelentetése csak egyetlen formája annak, hogy a szolgáltatásunkat reklámozzuk, a reputációnkat erősítsük. Maga a PR meghatározása is sokkal árnyaltabb: A public relations az a tudományterület, amely a hírnevet gondozza. A hírnév (reputation) összetett fogalom (elfogadottság, elismertség, megbecsülés) annak az eredménye, amit teszel, amit mondasz és amit mások mondanak rólad. A public relations tevékenység tervszerű és tartós erőfeszítés azért, hogy egy szervezet és környezete között a vélemény és a viselkedés befolyásolásával kölcsönös megértést, jóakaratot (goodwill) és támogatást építsen és tartson fenn. A PR a kommunikáció tudatos szervezése. Célja elérni az egyének, a szervezetek és környezetük közötti kölcsönös megértést és létrehozni a kölcsönös előnyökön alapuló kapcsolatokat, a kétirányú kommunikáció útján.

21 21 Ha ezt a meghatározást vesszük alapul, akkor tudatosan igyekeznünk kell a saját helyi társadalmunkban minden olyan lehetőséget megragadni, amivel szélesíthetjük az ismertségünket, de a kapcsolatrendszerünket is bővíthetjük úgy, hogy ez segítség legyen a szolgálat megmutatkozásaiban. A jó és őszinte kapcsolatokra egyébként sok minden miatt szüksége van egy önkénteseket tömörítő civil szervezetnek. Jellemző, hogy az anonimitás miatt kicsit elzárkózunk a külvilágtól, de ez így nem jó. Meg kell találnunk a kapcsolódási pontokat. A szövetségnek a telefonos munka ismertségét minden szinten (szakmai, szakmapolitikai stb.) erősítenie kell, de a szolgáltatást igénybevevőket csak úgy tudjuk elérni, ha a szolgálatok helyi szinten, saját erőforrásaikra is hatékonyan építenek. Ahhoz viszont, hogy ez jól működjön szükség van arra, hogy bizonyos kérdésekben egységes állásponton legyünk. Ez az alkalom arra jó, hogy elinduljunk, gondoljuk végig a közös pontokat. Most egy lehetőség is adódott, két televíziós csatornán is kaptunk - megfizethető áron lehetőséget egy reklámfilm sugárzására. A reklám elkészítéséhez nekünk kell megmondanunk, hogy miről kell szólnia, itt ez a megbeszélés ehhez az anyaghoz támpont, s a további közös munkához segítség. Egységes arculathoz mire van szükség? Közös pontok: - Lelki Elsősegély Telefonszolgálat - Az ország minden pontján elérhető éjjel-nappal - 40 éves a közszolgálat - SOS - Honlapon is elérhető: - Van segítség a bajban keresse a lelki elsősegély telefonszolgálatokat - Kilátástalanság reménytelenség kétségbeesés - Egyedül van a problémáival, gondjaival - Bizalmasan beszélhet névtelen maradhat. Ötletek: - TV-s megjelenítés - NET megjelenés (országos honlapok, helyi honlapok linkcsere ) - Helyi képújságok - Rádió - Óriásplakát - TV sorozatokba beírás - Búcsúlevél.hu-hoz elérhetőségünket beírni! Költségnélküli formák: - Telefonkönyv - Honlapokkal linkcsere - Kisokos, Piros Katalógus, Aranyoldalak - Interjúk (sajtó, rádió, tv) - Közös programok helyi szervezetekkel, intézményekkel - Városvezetők, intézmények és szervezetek tájékoztatása, beszámolók - A város rendezvényein részvétel.

22 22 Szolgálatvezetői Találkozó Szolnokon IFOTES Párizsi katalógus 30 év alatt a világ sokat változott, ezt akkor is érezzük, ha a katalógus alapján szeretnénk a hívók problémáit kódolni. Takács Tünde, a veszprémi stáb tagja általunk is ötletekkel támogatva birkózott meg a kódkavalkáddal, s most elkezdhetnénk közösen gondolkodni egy új, korszerűbb katalóguson. A 25. SZVT-t a fenti meghívószöveggel hirdettük meg június 26-ára. Szolnokon 11 szolgálatot képviseltünk: Békéscsaba, Debrecen, Eger, Győr, Hódmezővásárhely, Miskolc, Székesfehérvár, Szeged, Szolnok, Szombathely, Veszprém. Mielőtt belelendültünk volna az aktuális munkánkba, megnéztük, hogyan is állunk most a szolgálatoknál egy-két kérdésben. A szolgálatok többségében a hívásszám az elmúlt egy év alatt stagnált (6), 3 helyen növekedés és 2 helyen további csökkenés volt tapasztalható. Az anyagi helyzet szempontjából 8 szolgálatnál nincs változás az elmúlt évekhez képest, 2 helyen rosszabbodott, 1 helyen viszont anyagilag gyarapodás volt az elmúlt egy évben. A szolgálatok többségében (6) létszámban gyarapodás volt, 2 szolgálatnál nem változott, 3 helyen viszont a stáb csökkent. Az előző kérdésnél tapasztalható örvendetes növekedés abból adódik, hogy az elmúlt évben 8 szolgálatnál volt kiképzés. Az utolsó kérdésünk az volt, hogy mennyire készültek fel a résztvevők a mai napra, olvastáke Tünde tanulmányát. Mint kiderült a többség igen, kb. egyharmada a jelenlévőknek nem olvasta, de tudta, hogy mi lesz a mai nap témája. A szakmai programunk bevezetésében Takács Tünde ismertette az eddigi munkáját, amit az IFOTES kódrendszerének megújításában végzett. Aki nem ismerte Tünde 2007-ben elkezdett törekvését, az most világos választ kaphatott arra, hogy miért is lenne szükség a problémakódokat korszerűsíteni. A közös gondolkodásban az okozott gondot, hogy minek is, kinek is kódoljuk a hívásokat. Érezhető, hogy a jegyzőkönyv-feljegyzés szöveges része mindig az itt és most történt beszélgetésre koncentrál, a kód viszont a statisztikának születik (itt azon van a hangsúly, hogy feldolgozható adatokat produkáljunk), így már a saját hozzáállásunk sem lehet egyforma. Buza Domonkos nem tudott eljönni az SZVT-re, viszont a témához hozzászóló levelet küldött a részünkre. A beszélgetésnek a következő pontjához szorosan kapcsolódott Domi levele, ugyanis a probléma kódolásával kapcsolatban felmerült, hogy mennyire lehet kódokkal

23 23 körbeírni a hívó problémáit, s a levél is arra hívja fel a figyelmünket, hogy a kódok milyensége abból a szempontból sem mindegy, hogy 1 kóddal belőjük a hívó problémáját, vagy körbelőjük több kóddal. Magyarul, mennyire van szükségünk árnyalni a hívásban elhangzottakat. Domi state/trait meghatározása szerint egyrészt egy statikus, állandó helyzetet és egy, főként a jelenlegi érzelmi állapotból adódó szituációt kellene többnyire kódokkal kifejeznünk. A beszélgetésünkben arra terelődött a szó, hogy vajon mire tesszük a hangsúlyt akkor, amikor egy-egy problémát szükségesnek érzünk kódszámmal felvenni a katalógusba, vagy nem? Mi élvez a prioritást? A társadalmi fontossága/súlya, vagy a mennyiség (az jelenjen meg, ami főként telefonon megjelenik), esetleg az, aminél adekvát beavatkozás birtokában vagyunk. Ha ez utóbbi, akkor nyilván nincs szükség a pszichiátriai betegségek tárházát a kódrendszerben nyilvántartani, s sokkal fontosabb az, hogy éppen mentálisan hogyan sikerült a hívót segíteni. Itt abban is egyetértettünk, hogy éppen ezért csak akkor van értelme a pszichiátriai betegségeket jelölni, ha az diagnosztizált, minden más esetben tünetekkel találkozunk, amit így önmagában nem szerencsés betegségnek vélni. Volt, aki továbbment, az ügyelő által nem diagnosztizálható a pszichiátriai betegség, e mellett nem is lényeges a hívó orvosi életútja, prevalanciája. Közös álláspontunk végezetül az volt, hogy a kódrendszernek mindenképpen az ügyelőt kell segíteni, tehát jól érthető legyen, logikus lebontásban jelenjenek meg a problémák, hiszen csak ekkor tudja az ügyelő sikeresen használni, ellenben a statisztikánk sem lesz pontos. Hasznos megbeszélés volt, ami Tünde munkájára épült, de közel sem értünk a végére. Köszönjük Tündének, hogy ennyit dolgozott ezzel a témával, reméljük, nem szegte kedvét, hogy a közös munkánk ezzel az alkalommal csak folytatódott, s leginkább talán csak most kezdődött el! Rénes László

24 24 4. LESZ Régiótalálkozók

25 25 Régiótalálkozó Szegeden Régiótalálkozó volt Szegeden május 29-én. A téma a szolgálatok kiképzési rendje volt. A találkozóra tulajdonképpen lassan már egy éve készültünk, hiszen tavaly két időpont is meghiúsult. A régió szolgálatai (ill. régión kívülről Győr és Eger is) küldtek anyagokat a kiképzéseikről, a házigazdák egy táblázatban összesítették a legfontosabb jellemzőket. Ezt az összesítést még a találkozó előtt megkaptuk, összehasonlíthattuk a szolgálatoknál kialakult kiképzéseket. Ami első látásra egyértelmű volt, nagyvonalakban hasonlóak egymáshoz, viszont részleteiben, de még óraszámokban is eléggé eltérőek. Most azért gyűltünk össze, hogy ezt megvitassuk, s ha lehet, valamilyen konszenzus kialakuljon, és egy kiképzési ajánlás formájában tehetnénk lépést afelé, hogy lényeges kérdésekben ne legyen nagy eltérés a szolgálatok között. Fontos lenne, hogy a szolgálatok szakmai színvonalát megalapozó kiképzésekre nagy hangsúlyt fektessenek mindenütt. A találkozó elérte célját, s nagyon aktívan, jól együttműködve sikerült az ajánlásunkat megfogalmazni (jó lenne, ha ebben az évben ugyanez a munkafolyamat a másik két régióban, Egerben és Győrben is megtörténne). Íme, az alábbiakban sikerült megállapodnunk: I. A kiképzés óraszáma: óra legyen (bár a létszámtól is függhet, hogy esetleg ennél többre is szükség van). II. Válogatás szűrés A képzésre jelentkező: 1. Telefonon jelentkezzen be: halljuk a hangját, megtapasztaljuk a beszédstílusát. 2. Kézzel írott levélben jelentkezzen a képzésre. 3. Egyéni interjún vegyen részt. Ajánlott a stáb tagjainak bevonása. (2 ügyelő, az egyik jegyzetel.) 4. Teszteket töltsön ki. (Amelynek célja nem az alkalmasság, hanem az alkalmatlanság gyors kiszűrése.) 5. Csoportos válogatáson vegyen részt. A megfigyelés szempontjai: - kommunikációs készség - együttműködési készség - teherbíró képesség III. Az elméleti képzés Óraszáma: óra Tervezzük szövetségi szinten az elméleti képzés akkreditálását, amely megtörténte után 30 óra lenne az elméleti képzés. Ez a minimum óraszám az akkreditált képzéseknél. IV. Önismeret Óraszáma: óra (létszám-, önismeret- és módszerfüggő). Az önismereti rész lezárásánál szintén van szűrési lehetőség.

26 26 IV. Gyakorlat készségfejlesztő tréning Óraszáma: óra - dramatikus megjelenítés, - metakommunikáció fejlesztése, - meghallgatni-meghallani tudás, - telefonos helyzetgyakorlatok, - a beszélgetések irányításának képességét fejlesztő munka, - kommunikációs készségfejlesztő tréning, - helyzetek gyakorlása, a telefonos helyzetekben leggyakrabban előforduló esetek megtapasztalása, - a meghallgatás művészete, - feltétel nélküli elfogadás, - empátia, - hitelesség, - tükrözés V. Vizsga Legyen elméleti vizsga (de semmiképpen sem válogatásra irányuló). Mi legyen a vizsga anyaga: ezt ki kell dolgozni. VI. Hospitálás 1. A műszakokból legalább egyet-egyet csináljon meg a hospitáló (24 órás szolgálatok). 2. Ajánlott a mentor/patrónus a leendő ügyelők mellé. Szerepe: külön figyelem, a beilleszkedés segítése. 3. Minimum10 érdemi hívás meghallgatása, de legalább 5 teljes ügyelet. Felmerült ötletek/gondolatok 1. A képzés minden része nagyon fontos, de a válogatás-szűrés különösen. 2. A csoportos válogatás-szűrés a 0. önismereti tréning. A szűrésben vegyen részt a stáb. (Debrecen) 3. Szerződés a képzésben részt vevőkkel. (Szolnok) 4. Kis stáb a hospitálások idején. (Békéscsaba) 5. Mentor/patrónus (Szolnok, Szeged) Fábiánné Páger Anna

27 27 Dunántúli Regionális megbeszélés október 10. Ajánlások önkéntes ügyeletes munkatársak képzéséhez Helyszín: Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Győr, Vasvári Pál u Részt vevők köre: LESZ elnökség részéről: Szabóné Dr. Kállai Klára elnök, Békéscsaba, Jakabfi Márta alelnök, Veszprém, Egedi Ilona alelnök, Szolnok, Bognár Gyöngyi alelnök, Győr, Petrik Mihály alelnök, Győr, Dr. Puha Sándorné - régió/szolgálatvezető, Eger, Dr. Varga Gábor tiszteletbeli elnök, kiképző tréner, Győr, Németh Ildikó régióvezető, Győr. Részt vevő szolgálatok: Pápa, Szombathely, Székesfehérvár, Veszprém, Mosonmagyaróvár, Győr. Részt vevők száma: 30 fő Ajánlások önkéntes ügyeletes munkatársak képzéséhez: A képzés óraszáma: óra között érdemes tartani. 1. Válogatás-szűrés: A képzésre jelentkezés módja, kritériumok: Újsághirdetés Telefonon történő bejelentkezés: (hang, beszédstílus) Kézzel írott önéletrajz Egyéni interjú/elbeszélgetés Teszt az alkalmatlanság kiszűrésére ügyeletes munkatársak ajánlásai Válogatás során felmerült kérdések: beengedjük-e a csapatba? alkalmas-e teamben való dolgozásra milyen a célorientációja (telefon mellett), döntés a kiképző tréner jogosultsága, kompetenciája, felelőssége A megfigyelés szempontjai: fejlett kommunikációs készség motiváció együttműködési készség teherbíró képesség nyitottság előítéletmentesség empátiás készség év közöttiek (Győrben 20 év feletti életkor)

28 28 2. Képzés: I. Az elméleti képzés Óraszáma: óra Tervezzük az elméleti képzés akkreditálását, amely megtörténte után 30 óra lenne az elméleti képzés. Ez a minimum óraszám az akkreditált képzéseknél szükséges. Helyszínek a Szövetséggel történő egyeztetés után. A képzések tervezett gyakorisága/év akadályokba ütközik II. Önismeret Óraszáma: óra, szabadinterakciós módszer Az önismereti rész lezárásánál szintén van szűrési lehetőség, alkalmatlanság szakmai vezető általi jelzése (Győr képzés végén is realizálható). III. Gyakorlat készségfejlesztő tréning Óraszáma: óra kommunikációs helyzetgyakorlatok, kommunikációs készségfejlesztő tréning, helyzetek gyakorlása, a telefonos helyzetekben leggyakrabban előforduló esetek megtapasztalása, tipikus példák szervezetfejlesztés (integráció: régi-új stáb Veszprém) IV. Vizsga elméleti vizsga tételsor alapján csoportos, egyéni szóbeli elbeszélgetés A képzés 8 órás etapokban történik, célszerű és értékes a Maratoni 3 napos együttlét - Győr V. Hospitálás minimum 3 alkalom a képzés folyamán érdemi beszélgetések hallgatása (3-4 óra) másodügyelőként kezdi, majd első harmad ügyelőként hallgat 3 érdemi beszélgetés fordított hospitálás 10 érdemi hívás hallgatása másodügyelő fél évig VI. Szerződések: képzés idejére Szerződés a képzés befejezését követően (kötelezettség - ingyenes képzés, 1,5-2 év ügyeleti idő) titoktartási kötelezettség VII. Beavatási szertartás VIII. Tanúsítvány - képzésről Felmerült gondolatok: nem minden esetben szerencsés az ismerős általi ajánlás a képzés tapasztalata nem örökölhető

29 29 a képzés során a kiképző tréner visszajelzésének fontossága az alkalmatlanságot illetően Mentor/patrónus fontos szerepe (Veszprém) régi-új ügyeletesek találkozásának átgondolt szervezése a képzés negatív modell, bemutatja, mit nem szabad! (kommunikáció arány, ügyelő hívó, nem adunk tanácsot, nincsenek direktív kérdések, stb. Tanács: Gondolkodjon el rajta) Klára a szövetség elnöke: az újonnan képzett tag és a mentora, külön stábülés, majd ezt követi a nagy stábülésre való behívásuk Kiemelt szerepe van a stábüléseknek, a szupervízión (reflektív tanulási folyamat) való részvételnek, tréningeknek, valamint az ünnepek megtartásának a szolgálatban bemeneti és kimeneti csatornák lezárása, fontossága stáb életében (válogatás, szűrés búcsúzás elköszönés, szünetelés) régi stábtagok visszatérése ajánlott 3-4 próbaügyelés Szolnok: képzésen való részvétel 5000 Ft, de sikeres képzést követően visszafizetésre kerül évenkénti képzés célszerűsége nehézségei. Összeállította: Petrik Mihály, Németh Ildikó - Győr

30 30 5. Telefonos napi események

31 31 Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége TELEFONOS NAP Az IFOTES 1997-ben, hagyományteremtő szándékkal kezdeményezte a Telefonos Nap megrendezését a Távközlési Világnaphoz közel eső időpontban, amit hazánkban is követünk. Az alapgondolat az volt, hogy a fejlődő, globalizálódó világunkban a kommunikáció egyre nagyobb teret nyer, mégis az emberi kapcsolatokban egyre inkább a kiüresedés, az elmagányosodás, a tolerancia hiánya tapasztalható. Beszéljünk egymással a nap mottója, ami kifejezi azt, hogy miről is van szó. A Telefonos nap alkalmából a tagszolgálatok városaikban tartanak különböző rendezvényeket, megmozdulásokat. Például tavaly Szegeden tartottuk az országos Telefonos napi konferenciánkat, Szolnokon a telefonos segítség témájában hirdetett plakátrajz pályázat kiállításának ünnepélyes megnyitója volt, Győr adott helyszínt a Telefon, mint kommunikációs eszköz című szakmai napnak, konferenciának. Eseményeinkre ukrán és erdélyi vendégeket is hívtunk, akik tiszteletüket tették Szolnokon, Szegeden tartott rendezvényeinken, illetve Békéscsabán és Miskolcon. Budapesten szövetségünk tavaly vendégként szerepelt a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálata (OKIT) szervezésében megrendezett konferencián. Ebben az évben is sok programot szerveztünk országszerte, például ma már hagyományosan Pápán és Szolnokon rajzversenyt hirdettek iskolásoknak és a helyi civil majálishoz kapcsolódóan különböző programokban vettek részt.

32 32 segélyhívószámok. A Telefonos nap többek között azt a célt szolgálja, hogy olyanok is szerezzenek tudomást erről a szolgáltatásról, akik eddig nem ismerték, vagy keveset tudtak erről a lehetőségről, s baj esetén bizalommal fordulhassanak hozzánk. A szolgálatokhoz éves szinten több százezer hívás fut be, de évek óta tapasztaljuk, hogy szolgáltatásunk korlátozódik azáltal, hogy a mobilkészülékekről ingyenes hívást nem tudunk fogadni. Célunk, hogy hazánkban is áttérhessünk az EU-ban elterjedt ESN-rendszerre (european short number), a központi egységesített rövidített hívószámra. Mivel könnyen igénybe vehető szolgáltatásról van szó, valamint hogy az esti-éjszakai órákban, amikor a hivatalos egészségügyi szervekhez egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan lehet fordulni működnek a szolgálatok, így sok hívónak még jobban elérhetővé válna, ha minden készülékről hívhatóak lennének a A Telefonos nap központi eseménye a Magyar Mentálhigiénés Szövetség szervezésében, az ORTT támogatásával, a LESZ Szakmai fóruma május 15-én volt a HÁLÓ Egyesület székhelyén (Budapest, Ferenciek tere). A rendezvény nyitóelőadását prof. Dr. Buda Béla tartotta, a fórum további részében kerekasztal beszélgetésen vettek részt a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének vezetői, mentálhigiénés és kommunikációs szakemberek.

33 33 Magyar Mentálhigiénés Szövetség és a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége Szakmai fóruma Szakmai program A Magyar Mentálhigiénés Szövetség (MAMESZ) alapelveihez köthetően fontos szerepet tulajdonít a médiának, a médiumok szerepének a társadalom, a közösség lelki egészségében. Ezt támasztja alá a Szövetség két korábban megrendezett sikeres konferenciája is. A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) 1986, megalakulása óta az öngyilkosság-megelőzéssel, krízisintervencióval és mentálhigiénés prevencióval foglalkozó szolgálatok összefogója. A WHO előrejelzései szerint a 2000 utáni évtizedekben az egészségügy legsúlyosabb problémái a pszichés megbetegedések lesznek. Különösen jelentős az élettémákat átitató stressz-hatásoknak és következményeiknek: a szorongásnak, a depressziónak, a magatartászavaroknak, a devianciáknak az elterjedése a modern társadalmaknak a személyiség egész-ségét kikezdő káros következményeinek a megszaporodása. Hatalmas jelentősége van annak, hogy a közvéleményben hogyan jelennek meg ezek a problémák, milyen beállítódás, milyen viszonyulás jellemzi az embereket, és mi jelenik meg ebből a médiumokban, tovább gerjesztve az ilyen-olyan közvetlen és közvetett hatásokat. Az Európai Unió jónéhány tagországában (elsősorban a skandináv országokban) létezik már nemzeti ajánlás e problémák médiumokban való kezelésére. A LESZ nemzetközi szervezete, az IFOTES intenciójára több mint egy évtizede minden évben május második hétvégéjén (2009-ben május án) megrendezi a Telefonos Napot, a telefonszolgálatok napját, hogy a szolgálatok megmutassák magukat, s a közvélemény, az egész társadalom megismerje őket és vállalt céljaikat. A MAMESZ és a LESZ 2009-ben a Telefonos Nap alkalmából szakmai fórumot szervezett: Mit tehet a média a társadalom, a közösség lelki egészségéért, különös tekintettel a depresszióra és az öngyilkosságra - címmel.

34 34 6. Külkapcsolataink, külföldi szakmai utak

35 35 Lengyelországban jártunk Mikor ezen sorokat írjuk, már több mint hat hét telt el hazaérkezésünk óta. Azt hinné az ember, - ennyi idő elegendő arra, - hogy minden emlék, érzés szépen a helyére kerüljön lelkünk legbensőbb kis fiókjaiban. A hosszú téli estéken majd előveszünk egy-egy emléket és újra átéljük azokat. De még semmi sincs a helyén, még minden, amit átéltünk kavarog bennünk, a szürke hétköznapokban még mindig tündérországban járunk. Nem erre számítottunk, amikor elindultunk egyáltalán nem tudtuk, mi vár ránk és kaptunk egy életre szóló felejthetetlen két napot. Utazásunk apropóját az Olsztyn-i szolgálat 35 éves jubileumi kongresszusa adta, erre kapott meghívást a szegedi testvérszolgálat, és hozzájuk csatlakozott a LESZ, mint teljes költségviselő és lebonyolító egyaránt. A szegedi szolgálatot Somfai Lászlóné Pólika és J. Fekete Melinda, a Szövetséget Jakabfi Márta és Várkonyi László képviselte. Pólika régebben már járt Olsztynban, így a folyamatosságot és a biztonságot Ő képviselte, Melinda vállalta a tolmácsolás nehéz feladatát, mi pedig a LESZ külföldi szakmai kapcsolatait igyekeztünk bővíteni és a jövő lehetőségeit feltérképezni. Már az indulás előtti találkozás is barátságos és derűs volt azon a kora reggel, Ferihegyen. Átölelve köszöntöttük egymást és ez a bensőséges hangulat mindvégig megmaradt közöttünk. Ezután hála a gondos szervezésnek (Márti, Evelin, Iroda), ment minden szépen a program szerint. Kellemes repülő utunk volt Varsóig, ahol azonban metsző hideg, szél és szemerkélő eső fogadott minket, kb. 15 C fokkal volt kevesebb, mint itthon. Míg a repülőtér előtti megállóban a buszra vártunk, mely bevitt minket a belvárosba, hamar felmértük a helyzetet, s mivel közülünk senki sem akarta megfázással a 2 napot ágyban tölteni, előkerült egy lapos üveg... Ne szaporítsuk a szót, sikerült a védekezés. Már ekkor eldöntöttük, hogy a tervezett óvárosi sétát elhalasztjuk a barátságtalan idő miatt, s igyekszünk a leghamarabb továbbutazni Olsztynba. A busszal közvetlen a centrumba mentünk, s ahogy leszálltunk, elénk tárult Varsó jelképe, a monumentális Tudomány és Művészetek Háza, a kis Lomonoszov Egyetem. Szerencsénkre a távolsági buszállomás is itt volt, s mivel volt pár óránk a továbbutazásra, gyönyörködhettünk Varsó impozáns bevásárlóközpontjában, modern üveg-beton égbenyúló épületeiben, és megtapasztaltuk e nagyváros lüktető forgalmát. Ezután 3 és fél órás kellemes buszutazás várt ránk, mely azért volt különösen élményszerű, mert egy magántársaság külön buszára váltottunk jegyet, mely szintén onnan indult, ahonnan a menetrendszerinti buszok, csak éppen erről az olsztyni kollégák nem tudtak. A buszon külön személyzet kezelte a jegyet, hozta a kávét, teát az utasoknak, s mivel még illemhely is volt a járaton, a hosszú utat szinte megállás nélkül tettük meg. Már erősen szürkült mire Olsztynba értünk. Szép fekvésű

36 36 város, gondozott parkok, tisztaság, rend mindenütt, amivel egyébként az egész lengyelországi utazásunk alatt találkoztunk. Olsztyn inkább kulturális és iskolacentrum, mint ipari város, a Mazuri tóhátság fővárosaként szokták említeni. Egyeteme, kutatóközpontja, repülőtere van, több mint en lakják. Ahogy megérkeztünk, nem sokkal utána befutott vendéglátónk Elisabeth, egy bűbájos, mosolygós középkorú hölgy, aki a helyi egyetemen kutatóbiológusként dolgozik. Neki sokat köszönhetünk ottlétünk alatt. Rövid ismerkedés, majd tájékozódás a vasárnap délelőtti visszaútról Varsóba. Bepakoltuk csomagjainkat a személykocsiba és indultunk tovább, még mindig északkeletre, a 30 km-re lévő kongresszus színhelyére. Ekkora már teljesen besötétedett, emiatt egy kicsit el is tévedtünk, de aztán nagy izgalmak és várakozás közepette megérkeztünk Daday üdülőcentrumba. Szívélyesen fogadtak minket, elmondták, hogy már mindenki megérkezett, foglaljuk el a szállásunkat és fél kilenckor ünnepi vacsorára várnak minket. A központi ünnepség az üdülő területén egy hatalmas, ám hangulatos faházban volt. Idejött mindenki, lehettünk vagy 120-an. Itt kaptuk az első tájékoztatást a másnapi programról, miszerint reggel 9-kor egy külön busz kirándulásra viszi a külföldi vendégeket. Ennek nagyon megörültünk, hiszen ki tudja, fogunk-e még itt járni valaha is. A vacsoraest nagyon emelkedett, jó hangulatú volt. Különböző köszöntők, beszédek hangzottak el, olykor nagy derültség közepette. Itt tapasztaltuk meg azt is, hogyan kell ekkora létszámmal fegyelmezetten egy svédasztalos vacsorát levezényelni. Az est fénypontja a faház melletti parkban rendezett tűzijáték volt, mely akkor ott nagyon odaillő és katartikus élményt adott sokak számára. Másnap reggel még a kirándulásra gyülekeztünk, elénk tárult egy festőien szép környezet. Szépen gondozott park, kikövezett, kivilágított sétányok, a faház, ahol este voltunk, nem messze tőle egy 20 m-es fedett uszoda, mellette szalonnasütő és egy hangulatos kocsma, a park közepén jellegzetesen északi stílusban épült központi épület, szálloda. Mindezt félkörben körülvették a Mazuri tavak, homokos parttal, napozó stégekkel. A kirándulásra velünk együtt 14 külföldi vendég érkezett, voltak közöttük angolok, olaszok, ukránok, németek, szerbek, litvánok, mi magyarok és a házigazda lengyelek. Velünk tartott természetesen Andrej a szolgálat vezetője és a másik Andrej a szakmai vezető, aki az idegenvezetőnk is volt egyben. Utazásunk alatt kaptunk egy kis tájékoztatást a helyi szolgálatról és magáról az ünnepi konferenciáról is. Megtudtuk, hogy az ünnepségre csak Varsóból hívtak kollégákat, a többiek a helybeliek és természetesen a külföldiek voltak. Városi, megyei főembert nem láttunk, mégis érzékeltük az egész rendezvény igényességét és gazdagságát. Az olsztyni szolgálat Lengyelország legrégebbi, egyben alapító szolgálata, az egyetlen 24 órás szolgálat, ügyelőinek száma fő. Évente kb érdemi hívást fogadnak, de sok a hecchívás, ezért a telefonálást fizetőssé tették. A működésben az állam a fenntartó, pszichiátriai intézményen keresztül ad támogatást, de a költségvetésük mintegy 25%-t az 1%-os felajánlások teszik ki! A jubileumi kongresszus természetesen egyben szakmai kongresszus is volt, központi gondolata az erőszak, de szombat délután egy Varsóból jött jó nevű professzor az alkoholizmusról tartott 2 órás előadást. Talán nem véletlenül. A képzésre egyébként nagy gondot fordítanak. Kirándulásunk első állomása Ryn volt. Kisváros a tavak partján, jelképe egy lovagvár, melynek U alakú belső udvarát a mostani új

37 37 tulajdonos befedte és így egy impozáns nagy teret kapott, ahol rendezvények, vacsorák, esküvők váltják egymást szállodai szobája van. Tovább utaztunk Sveta Lipkára (Szent hársfa) az 1300-as években hársfából készült csodatevő Máriának egy szobra állt itt, majd a helyén kápolna, még később között kéttornyú templom épült. Ma ez a hely az Észak-lengyelországi vidék híres zarándokhelye, még élt, többször megfordult itt II. János Pál pápa. Lipkától északra Ketrzyn város közelébe értünk, már szinte karnyújtásnyira az orosz határtól. Itt találjuk a II. világháború egyik hírességét a farkasvermet, vagyis a Hitler-bunkert. Köztudott, hogy a II. világháborúban itt volt a németek irányító központja, többszörösen álcázva, és itt volt Hitler bunkerje is, ahol azt a híres merényletet elkövették án, melyről nemrégen nagyszabású amerikai film készült Walkür hadművelet címmel. Ez a hely ma turista látványosság. A bunkereket a németek felrobbantották, még most is félelmetes az a beton mennyiség, mely részeire szakadva megmaradt az utókornak. A merénylet pontos helyén egy emlékmű áll, évekkel ezelőtt maga a merénylő Stauffenberg fia avatta fel. Megrázó, elgondolkodtató élmény volt. Újabb állomás következett Reszel, melynek 2 nevezetessége van: egy vadászkastély bástyákkal, és vele szemben a XIII XIV. században épült lépcsős homlokzatú templom. Itt volt érsek 1590-es évek végén Báthori András, aki az akkori magyar-lengyel király Báthori István unokatestvére volt. A várban ma egy modern képzőművészeti műhely és kiállítás működik. Itt volt a pihenőnk és egy középkori teremben az ebéd. Körutazásunk késő délután ért végett megannyi szép emlékkel, ekkor ültünk be a varsói professzor előadására. Szombat este folytatódtak az ünnepi programok, kulturális számok követték egymást, melyet ismét finom svédasztalos vacsora zárt. Közben alkalmat kerestünk, hogy ajándékainkat átadjuk a két Andrejnek, Márti pedig tolmácsolta meghívásunkat a jövő évi jubileumi debreceni Országos Találkozóra. Sajnos másnap reggel már készülődnünk kellett a hazaútra. Közben történt egy kis malőr, amitől mindannyian félünk, ha külföldre utazunk, hogy el ne hagyjuk iratainkat. Sajnos Lacinak személyes okmányai a buszon maradtak, s csak vasárnap délelőttre tudták Andrej és Elizabeth ezt az üdülőbe kihozni. Emiatt a reggeli buszindulásról lemaradtunk és ezért utazhattunk háztól-házig, személygépkocsival Daday-tól Varsó repülőteréig. Így alkalmunk volt még Olsztynban a régi városrészben egy rövid sétát tenni, amit ha nem látunk, akkor nem is tudnánk mit mulasztottunk volna el. Útban Varsó felé eltűnődtünk, hogy nem is olyan messze innen Torun-ban született Kopernikusz, a híres csillagász, aki dolgozott és élt is Olstynban, és szinte érintettük az 1411-es grünwaldi csata színhelyét, mely a lengyel történelem egyik fontos eseménye volt. Sienkiewich Nobel-díjas író két részes regénye a Kereszteslovagok ezt az eseményt dolgozta fel. Higgyétek el nekünk, nem akárhol jártunk. Reméljük utazásunk a Szövetségnek és a szolgálatoknak is hoz hasznos tapasztalatokat, hiszen ha együtt tudunk működni a lengyel Szövetséggel, több lengyel szakembert is meghívhatunk majd november 19. Jakabfi Márta Várkonyi László

38 IFOTES NEMZETKÖZI BIZOTTSÁGI ÜLÉS VELENCE "A szenvedőkön való segítés titka abban a tényben rejlik, hogy az emberek azonnal visszakapják önbizalmukat, amint ráébrednek arra, hogy érdemesek mások figyelmére." (M.P. Warren) Hogy kicsoda Evelyn? Vagy Éva? Többféle alakban és névvel fordulok elő megjelenek LESZ találkozókon, különböző külföldi vendégekkel kapcsolatos programokon és sok más LESZ eseményen is. (Feladataim sokszínűségét tekintve majdnem, mint az a bizonyos szőrpamacs, paróka, egyujjas kifordított bundakesztyű, szobafestő pemzli, vagy papucs orrán pamutbojt ) Most novemberben leginkább az IFOTES nemzetközi bizottságának magyar tagjaként képviseltem a LESZ-t Velencében a 2009 év II. nemzetközi ülésen. Erről szeretnék egy pár mondatos összefoglalót átadni nektek. Természetesen a bizottsági ülésről 16 oldalnyi fárasztóan részletes beszámolót készítettem hozzáférhető a LESZ honlapján. Elindulásom ismételten kalandosra sikerült. - Jópáran lehet, hogy hallották a sztorit arról, amikor a LESZ delegációval Finnországba utaztunk a finn mentálhigiénés szövetség vendégeiként, és a csapatban én vállaltam a tolmács szerepét. A szállásra érve a bőröndömben a szokásos csajos cuccaim helyett jópár cumisüveget, pelenkát és egyéb korban pár évvel fiatalabb csajhoz tartozó cuccokat találtam. Először fel sem fogtam, hogy nem az én bőröndömmel érkeztem meg - a finn SOS kocsi mentálhigiénés szakemberei először velem kezdték az ügyeletüket.. ) Ilyen emlékeimmel ez az út érdekesnek ígérkezett, főleg hogy teljesen egyedül kellett nekivágnom. Kezdve azzal, hogy a légitársaság törölte az összes Velencébe induló közvetlen járatát utazás előtt egy héttel. Jó kis csere huzavona után Rómán keresztül sikerült jegyet cserélni. Szóval nagy nehezen elindultam nem is egyedül, mert Marek kölcsönadta saját, elég feltűnő piros színű bőröndjét. Szóval én és Kisbőrönd elindultam a hajnal leple alatt Róma felé. Rómában már előre tudták, hogy érkezem, mert a tiszteletemre a reptéren sztrájkba fogtak az alkalmazottak, melyet hat órán keresztül szemügyre vehettem közelről is - magamat a végére lehet, hogy LEMP-nek kódoltam volna. De minden eltörpült amellett a csodás élmény mellett, hogy Velence gyönyörű nem volt baj, hogy fújt a szél, esett az eső, és már az idő is rosszabb volt, mint itthon amikor elindultam. Egy pár kiló dokumentummal, a LESZ Chocolate

39 39 Kisbőrönddel, és egy kis LESZ meglepetéssel úgy fogadtak a már ismerős külföldi kapcsolatok (aki találkozókra jár, már ismerheti Fredet Belgiumból, Marliest Ausztriából, Cvijetát Szlovéniából), hogy elmúlt a kezdetektől tapasztalt összes aggályom. A lányok az irodából segítettek 20 csomagocskát összeállítani, én pedig otthon házi sport szeletet készítettem és 20 külön csomagolt téglalap LESZ csokiszeletet tettem minden csomagba hmmmm Két napon keresztül szoros napirendet tartottunk a bizottsági ülésen 18 résztvevővel, akik rajtam kívül Svájcból, Németországból, Olaszországból, Svédországból, Spanyolországból, Izraelből, Szlovéniából, Ausztriából érkeztek. A napirendben szerepelt a tagországok részletes beszámolója a 2009-es évről, a költségvetés, az európai rövid segélyhívószámokkal kapcsolatos feladataink, az Európai Uniós kapcsolatok, a 2010-es IFOTES nemzetközi kongresszus, az új belépni szándékozó tagokról szóló beszámolók, az IFOTES részvétele az EU tematikus konferenciasorozatán, közös tréningsorozat, stb. Az IFOTES 2010-es kongresszusa Bécsben lesz, júliusában. Témája: Hallgatni a Békéért avagy az Erőszak Alternatívái. A kongresszus keretén belül lesz Dr. Cserhalmi Magda előadása, amit már többen láthattunk, a Shine, illetve Szabóné dr. Kállai Klára vezetésével egy workshop is lesz, Beszélni vagy Hallgatni címmel. Remélik, és én is, hogy minél többen részt tudunk venni a kongresszuson. Összefoglalásul sok mindent tudnék mesélni de egy a lényeg, ami nagyon fontos: Az IFOTES-hez való tartozásunk, teljes jogú tagszervezeteivel való együttműködésünk és kapcsolatunk nem azért szükséges mert valamilyen módon a munkánk minőségét nemzetközi szintre kellene emelnünk, hiszen ebben a tekintetben már most is büszkén kihúzhatjuk magunkat; hanem azért is, mert ezzel biztosítjuk szolgáltatásunk jövőjének alapjait, fejlődésünket. S ehhez bizony a nemzetközi társszervezetekkel való Összefogás, az Együtt fellépés, a Létezésünk Egységben és SZövetségben való víziója ugyanúgy elengedhetetlen, mint a magyar tagszolgálatoknak a Szövetséghez való tartozása Brandisz Éva

40 40 7. Részvételünk egyéb konferenciákon

41 41 Tudat,Valóság, Identitás M a g y a r P s z i c h i á t r i a i T á r s a s á g XV. Vándorgyűlés Debrecen, január De ért, aki érteni bír Árkovits Amaryl Mentálhigiénés Intézet, Krízisambulancia, Pécs Magyarországon a hetvenes évek elejétől működnek lelkisegély telefonszolgálatok, melyek elsődleges célja a krízisintervenció és az öngyilkosság-megelőzés. A telefonon történő krízisoldás különbözik a face to face helyzettől, ezért az ügyeletet vállaló önkéntes operátoroknak kiképzésen kell részt venniük, melyben többek közt a krízis kommunikációját, telefonon történő felismerését és adekvát kezelését sajátítják el. Így válnak a krízisintervencióban járatos, speciálisan kiképzett szakemberekké. Miben különbözik a laikus segítő a speciálisan kiképzett szakembertől? Vajon mennyire fogadja el a pszichiátria a telefonos segítők kompetenciáját? Milyen az együttműködés a szolgálatok és az egészségügyi intézmények közt? Mennyiben befolyásolja az operátor munkáját, ha a mindennapokban pszichológusként vagy pszichiáterként dolgozik? A pécsi, budapesti, debreceni, győri, békéscsabai telefonszolgálatok tapasztalatai alapján keressük a választ a fenti kérdésekre. Szerzők: Árkovits Amaryl, Szabóné dr. Kállai Klára, Buza Domonkos, Varga Gábor, Kálmánchey Albert, Rénes László, Morassi Ákos

Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége TELEFONOS NAP 2009.

Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége TELEFONOS NAP 2009. Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége TELEFONOS NAP 2009. 1950-ben Chad Varah anglikán lelkész Londonban az öngyilkosság megelőzése céljából elindította az első lelki elsősegély telefonszolgálatot,

Részletesebben

Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok

Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Mindannyiunk életében akadnak olyan pillanatok, amikor úgy érezzük, senkivel nem tudjuk megosztani terheinket, pedig éppen akkor lenne a legnagyobb szükségünk rá. A

Részletesebben

Megjelenésére számítunk! kapcsolattartó Debrecenben: Rénes László 06-30-670-1702

Megjelenésére számítunk! kapcsolattartó Debrecenben: Rénes László 06-30-670-1702 MAGYAR LELKI ELSŐSEGÉLY TELEFONSZOLGÁLATOK SZÖVETSÉGE 5600 Békéscsaba, Wlassits sétány 4. Tel.: 66/447-334 www.sos505.hu e-mail: iroda@sos505.hu szolgalat@sos505.hu Tisztelt Szerkesztőség! A Magyar Lelki

Részletesebben

Egy segítő hang. Ágostonné Nagy Zsuzsanna. (Képmás Családmagazin 2010/november)

Egy segítő hang. Ágostonné Nagy Zsuzsanna. (Képmás Családmagazin 2010/november) Egy segítő hang (Képmás Családmagazin 2010/november) Szöveg: Váczi Éva Kép: Hrabovszki Viktor Személyes válságainkban néha nagyon magányosnak érezzük magunkat. Néha hosszú ideig egyedül birkózunk problémáinkkal,

Részletesebben

1. A képzés kezdésének pontos időpontja, helyszíne: 2003. július 16-21. Dunapataj Szelidi tó Kastély u. 15.

1. A képzés kezdésének pontos időpontja, helyszíne: 2003. július 16-21. Dunapataj Szelidi tó Kastély u. 15. Szakmai beszámoló a kerületi kortárssegítő képzésről 1. A képzés kezdésének pontos időpontja, helyszíne: 2003. július 16-21. Dunapataj Szelidi tó Kastély u. 15. 2. A képzés további időpontjai és helyszíne:

Részletesebben

3 + 1 SZEMPONT. gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal

3 + 1 SZEMPONT. gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal 24 SÁNDOR Jenő 3 + 1 SZEMPONT A COACH-KÉPZÉS KIVÁLASZTÁSÁHOZ Először is lépjünk egyet hátra: mi a coaching? E gy jó coach többek között arról ismerszik meg, hogy mielőtt a hogyannal foglalkozna, világos

Részletesebben

Tartalom: Bevezetés Rövid hírek, információk Programok A 2003-as év statisztikájából. Bevezetés

Tartalom: Bevezetés Rövid hírek, információk Programok A 2003-as év statisztikájából. Bevezetés "Segítőkéz" Lelkisegély Telefonszolgálat, Debrecen Tartalom: Bevezetés Rövid hírek, információk Programok A 2003-as év statisztikájából Bevezetés Kedves Ügyelőtársak! Január 26-án közgyűlésen számoltunk

Részletesebben

A WALDORF-PEDAGÓGIA ELMÉLYÍTÉSE műhely

A WALDORF-PEDAGÓGIA ELMÉLYÍTÉSE műhely WALDORF HÁZ PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ INTÉZET 1075 Budapest, Asbóth u. 17. Tel.: 1-4610090; 30-3287448; Fax: 1-4136866; E-mail: waldorfhaz@waldorf.hu A WALDORF-PEDAGÓGIA ELMÉLYÍTÉSE műhely 2010. január 29-31.

Részletesebben

Ifjúságvédelmi felelős munkaterve

Ifjúságvédelmi felelős munkaterve Ifjúságvédelmi felelős munkaterve A Tápiószelei Általános Iskola ifjúságvédelmi felelőse: Kosaras Katalin Fogadóórája: - alsó tagozaton (Farmosi úti iskolában) A hét hétfő 10-12 óra között B hét hétfő

Részletesebben

Ünnepi elnökségi ülés napirendi pontjai

Ünnepi elnökségi ülés napirendi pontjai Ünnepi elnökségi ülés napirendi pontjai 1./ Az elnökség 2014. évi tevékenységének értékelése, évzáró. Előterjesztő: Kárpáti Zoltán megyei elnök Előterjesztés módja: írásban illetve szóban 2./ A jelenlévők

Részletesebben

A MAGYAR PUBLIC RELATIONS SZÖVETSÉG SZAKMAFEJLESZTŐ BIZOTTSÁGÁNAK I. számú ÚTMUTATÓ ÁLLÁSFOGLALÁSA.

A MAGYAR PUBLIC RELATIONS SZÖVETSÉG SZAKMAFEJLESZTŐ BIZOTTSÁGÁNAK I. számú ÚTMUTATÓ ÁLLÁSFOGLALÁSA. A MAGYAR PUBLIC RELATIONS SZÖVETSÉG SZAKMAFEJLESZTŐ BIZOTTSÁGÁNAK I. számú ÚTMUTATÓ ÁLLÁSFOGLALÁSA. A public relations tevékenység struktúrájával kapcsolatos szakmai kifejezések tartalmának értelmezése:

Részletesebben

Egészségügyben Dolgozó Szociális Munkások Országos Egyesülete

Egészségügyben Dolgozó Szociális Munkások Országos Egyesülete E Ü D SZ M Egészségügyben Dolgozó Szociális Munkások Országos Egyesülete II. Közgyűlés Budapest, 2010. 12. 10. "Ha többek életét és munkáját összekapcsoljuk, együttesen mindnyájan sokkal messzebbre jutunk,

Részletesebben

Érzelmeink fogságában Dr. József István okl. szakpszichológus egyetemi docens Érzelmi intelligencia Emotional Intelligence Az érzelmi intelligencia az érzelmekkel való bánás képessége, az a képesség, amivel

Részletesebben

Egymást támogatva minden. Golobné Wassenszky Rita

Egymást támogatva minden. Golobné Wassenszky Rita Egymást támogatva minden könnyebb! Golobné Wassenszky Rita Parkinson Betegek Egyesülete Pécs Parkinson-kór A Parkinson-kór fokozatosan előrehaladó neurológiai betegség Tünetei: mozgásszegénység, kézremegés,

Részletesebben

Helyszín, időpont: A találkozót 2000. november 10.-11.-ig rendezzük meg Szegeden a Dugonics András Piarista Gimnáziumban

Helyszín, időpont: A találkozót 2000. november 10.-11.-ig rendezzük meg Szegeden a Dugonics András Piarista Gimnáziumban "Konferencia a civilszervezetek és az iskolák együttműködési lehetőségeiről " avagy Kiegészítés vagy kompenzáció? címmel A program célja: Az iskolákkal folytatott sikeres együttműködésünk tapasztalatai

Részletesebben

PROGRAMFÜZET. Magyar Ápolási Egyesület Szociális Szekció X. Országos Konferenciája. Kihívások a szociális ellátásban

PROGRAMFÜZET. Magyar Ápolási Egyesület Szociális Szekció X. Országos Konferenciája. Kihívások a szociális ellátásban PROGRAMFÜZET Szociális Szekció X. Országos Konferenciája Kihívások a szociális ellátásban 2011. június 30. július 1-2. Visegrád Fővédnök: Soltész Miklós szociális államtitkár VÉDNÖK Helyszín: Visegrád

Részletesebben

A GYERMEK TÁRSAS KÉSZSÉGEINEK FEJLESZTÉSE

A GYERMEK TÁRSAS KÉSZSÉGEINEK FEJLESZTÉSE Tartalom A KÖNYVRÔL 11 BEVEZETÉS 13 Kommunikációs készségek 14 Társas készségek 14 Fejleszthetôk-e tanítással a kommunikációs és a társas készségek? 15 Miért kell a gyermeknek elsajátítania a kommunikációs

Részletesebben

SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENSEK I. ORSZÁGOS KONFERENCIÁJÁNAK RÉSZTVEVŐIT!

SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENSEK I. ORSZÁGOS KONFERENCIÁJÁNAK RÉSZTVEVŐIT! Engedj játszani! SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENSEK I. ORSZÁGOS KONFERENCIÁJÁNAK RÉSZTVEVŐIT! Ha csak lehet, játszik a gyermek. Mert végül a játék komolyodik munkává. Boldog ember, ki a munkájában

Részletesebben

A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI. - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek. Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet

A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI. - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek. Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet A KOMMUNIKÁCIÓ ALAPJAI - kommunikációs készségek oktatása gyógyszerészeknek Dr. Heim Szilvia PTE ÁOK Családorvostani Intézet A kommunikáció Osgood-Schramm körkörös kommunikációs modell Gondolatot megfogalmaz

Részletesebben

A továbbképzés részvételi díja: 19.500 Ft/fő a 6 alkalmas szakmai műhelyen

A továbbképzés részvételi díja: 19.500 Ft/fő a 6 alkalmas szakmai műhelyen É S Z A K - A L F Ö L D I R E G I O N Á L I S S Z O C I Á L I S F E J L E S Z T Ő, T A N Á C S A D Ó É S M Ó D S Z E R T A N I K Ö Z P O N T K O N Z O R C I U M P A R T N E R E 2 0 1 1. F E B R U Á R Kedves

Részletesebben

II. Országos Gyermekpszichoterápiás Konferencia Szorongás és agresszió. 2006. március 10-11. Budapest

II. Országos Gyermekpszichoterápiás Konferencia Szorongás és agresszió. 2006. március 10-11. Budapest II. Országos Szorongás és agresszió 1 Tisztelt Kolléganők/Kollégák! Örömmel értesítünk Benneteket, hogy a sikeres kezdet után megrendezzük a II. Országos Konferenciát Szorongás és agresszió címmel. Várjuk

Részletesebben

PÁRKAPCSOLATUNK TITKAI

PÁRKAPCSOLATUNK TITKAI MEGHÍVÓ AZ ERDÉLYI MAGYAR MENTÁLHIGIÉNÉS TÁRSASÁG IV. KONFERENCIÁJA ILLYEFALVA 2009 OKTÓBER 23-24 PÁRKAPCSOLATUNK TITKAI SZERVEZŐK: ERDÉLYI MAGYAR MENTÁLHIGIÉNÉS TÁRSASÁG KIDA ALAPÍTVÁNY AZ ERDÉLYI MAGYAR

Részletesebben

A CIVIL ÉS A VÁLLALKOZÓI SZFÉRÁVAL KIALAKÍTHATÓ KAPCSOLATOK MEGSZERVEZÉSÉNEK FOLYAMATA

A CIVIL ÉS A VÁLLALKOZÓI SZFÉRÁVAL KIALAKÍTHATÓ KAPCSOLATOK MEGSZERVEZÉSÉNEK FOLYAMATA A CIVIL ÉS A VÁLLALKOZÓI SZFÉRÁVAL KIALAKÍTHATÓ KAPCSOLATOK MEGSZERVEZÉSÉNEK FOLYAMATA ÁR-07 1. AZ CÉLJA Kialakítani egy olyan szabályozott folyamatot, mely egy éves időcikluson belül tartalmazza és feldolgozza

Részletesebben

Pikkelysömörös civil szervezetek. Bemutatkozik az MPKE

Pikkelysömörös civil szervezetek. Bemutatkozik az MPKE Pikkelysömörös civil szervezetek Bemutatkozik az MPKE Magyarországi Pszoriázis Klubok: Magyarországon az első pszoriázis klub a Hajdusági Psoriasis Club név alatt Debrecenben alakult meg a Debreceni Bőrgyógyászati

Részletesebben

Civilek a megbélyegzés ellen HIV/AIDS kampány a legsérülékenyebb csoportok körében Támogató: Norvég Civil Támogatási Alap Támogatás összege: 67555

Civilek a megbélyegzés ellen HIV/AIDS kampány a legsérülékenyebb csoportok körében Támogató: Norvég Civil Támogatási Alap Támogatás összege: 67555 Civilek a megbélyegzés ellen HIV/AIDS kampány a legsérülékenyebb csoportok körében Támogató: Norvég Civil Támogatási Alap Támogatás összege: 67555 Önrész összege: 7532 Rövid távú célok: HIV/AIDS területen

Részletesebben

Az erkölcstan tantárgy tananyaga 1. évfolyam

Az erkölcstan tantárgy tananyaga 1. évfolyam Az erkölcstan tantárgy tananyaga 1. évfolyam Tematikai egység címe Az én világom Társaim Ők és én Közvetlen közösségeim A család és a gyerekek Tágabb közösségeim A lakóhelyi közösség A környező világ A

Részletesebben

A Székesfehérvári Otthon Segítünk Alapítvány bemutatása

A Székesfehérvári Otthon Segítünk Alapítvány bemutatása A Székesfehérvári Otthon Segítünk Alapítvány bemutatása A legnagyobb jó, amit a másik emberért tehetünk nem az, ha megosztjuk vele a gazdagságunkat, hanem ha elétárjuk a sajátját. (Benjamin Disareli) Palkovicsné

Részletesebben

Népszámlálás kommunikációs program

Népszámlálás kommunikációs program Népszámlálás kommunikációs program Sikeres kommunikáció=eredményes összeírás Népszámlálás az egyetlen teljeskörű összeírás. Legmélyebb területi szintű adatok megszerzése. (kistérség, városrész). Tetszőleges

Részletesebben

2014-BEN IS LEHETŐSÉG VAN KREDITPONTSZERZŐ TANFOLYAMAINKON TÖRTÉNŐ RÉSZVÉTELRE A TÁMOP-5.4.10

2014-BEN IS LEHETŐSÉG VAN KREDITPONTSZERZŐ TANFOLYAMAINKON TÖRTÉNŐ RÉSZVÉTELRE A TÁMOP-5.4.10 HÍRLEVÉL 2014/I. 2014-BEN IS LEHETŐSÉG VAN KREDITPONTSZERZŐ TANFOLYAMAINKON TÖRTÉNŐ RÉSZVÉTELRE A TÁMOP-5.4.10 kiemelt projekt keretében az idén is indulnak térítésmentes, a továbbképzési kötelezettség

Részletesebben

A nonverbális kommunikáció és a metakommunikáció A nonverbális kommunikáció jelentősége, értelmezése A nonverbális kommunikáció csatornái

A nonverbális kommunikáció és a metakommunikáció A nonverbális kommunikáció jelentősége, értelmezése A nonverbális kommunikáció csatornái 1/A Önnek egy Rt. kereskedelmi üzletkötőjével kell találkoznia, előzetesen egyeztetnie kell vele a szerződéskötés feltételeit, és a megállapodás, egyeztetés után elő kell készítenie a szerződést. Ismertesse

Részletesebben

2. Két Zsiráf Diákújság Cikksorozat létrehozásának támogatása amely a diplomácia fogalmába vezeti be az olvasóit. A támogatás összege: 1 000 000 Ft.

2. Két Zsiráf Diákújság Cikksorozat létrehozásának támogatása amely a diplomácia fogalmába vezeti be az olvasóit. A támogatás összege: 1 000 000 Ft. KÜM- 2005 SZKF Az EU kül- és biztonságpolitikájának és az atlanti gondolatnak a népszerűsítését segítő kommunikációs tevékenység támogatása című pályázat nyerteseinek névsora Támogatást nyert pályázók

Részletesebben

A projekt részcéljai:

A projekt részcéljai: ÓVODAI ÉS ISKOLAI SZOCIÁLIS SEGÍTŐ TEVÉKENYSÉG FEJLESZTÉSE A FELHÍVÁS KÓDSZÁMA: EFOP-3.2.9-16 Magyarország Kormányának felhívása a család-és gyermekjóléti központok vagy az általuk kiszerződött feladatellátó

Részletesebben

.comtárs. Program címe: Tanúsítvány száma: 10/2014 Tanúsítvány érvényességi ideje: 2016. november 18.

.comtárs. Program címe: Tanúsítvány száma: 10/2014 Tanúsítvány érvényességi ideje: 2016. november 18. Program címe:.comtárs Tanúsítvány száma: 10/2014 Tanúsítvány érvényességi ideje: 2016. november 18. Kérelmező neve: Tiszta Jövőért Közhasznú Alapítvány Program rövid leírása Célunk a segítésre motivált

Részletesebben

Ifjúsági Közösségi Szolgálat IKSz. Magyar Környezeti Nevelési Egyesület MKNE Fogadó szervezet

Ifjúsági Közösségi Szolgálat IKSz. Magyar Környezeti Nevelési Egyesület MKNE Fogadó szervezet Ifjúsági Közösségi Szolgálat IKSz Magyar Környezeti Nevelési Egyesület MKNE Fogadó szervezet Egy jó gyakorlat: MKNE - BNAG Együttműködési megállapodás a közösségi szolgálat megszervezéséről... Vállalások:

Részletesebben

Időpontja: 2013. március 27-29.

Időpontja: 2013. március 27-29. AZ OSZMI szervezésében a közgyűjteményekben dolgozó múzeumpedagógusok részére múzeumpedagógia a társművészetek tükrében című szakmai továbbképzés című, az NKA által támogatott 3504/01374 azonosító számú

Részletesebben

Kedves Kollegák! Ez alkalomból megszervezzük a III. Magyarországi Szubsztitúciós Fórumot

Kedves Kollegák! Ez alkalomból megszervezzük a III. Magyarországi Szubsztitúciós Fórumot MEGHÍVÓ Kedves Kollegák! A budapesti Nyírő Gyula Kórház Drogambulanciája és a szegedi Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum 1987-ben jöttek létre és ezért idén, 2012-ben ünneplik a 25 éves születésnapjukat.

Részletesebben

o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja

o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja o r v o s - b e t e g K A P C S O L A T beszeljunk rola A Magyar Hospice Alapítvány Orvos-Beteg Kapcsolat Programja Sok szerencsét kívánok önöknek, és ne felejtsék el, hogy a beteg is ember (A Budapest

Részletesebben

TEHETSÉGPONTOK MŰKÖDÉSE, EGYÜTTMŰKÖDÉSE. Dr. Török Istvánné Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány

TEHETSÉGPONTOK MŰKÖDÉSE, EGYÜTTMŰKÖDÉSE. Dr. Török Istvánné Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány TEHETSÉGPONTOK MŰKÖDÉSE, EGYÜTTMŰKÖDÉSE Dr. Török Istvánné Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány A Curie Alapítvány tevékenysége Alapítás 1993. Közhasznú alapítvány 1998. Regisztrált

Részletesebben

A világ, amit teremtettünk a gondolkodásunk eredménye, Aki tanul, de nem gondolkodik, elveszett ember. nem lehet megváltoztatni gondolkodásunk

A világ, amit teremtettünk a gondolkodásunk eredménye, Aki tanul, de nem gondolkodik, elveszett ember. nem lehet megváltoztatni gondolkodásunk A világ, amit teremtettünk a gondolkodásunk eredménye, Aki tanul, de nem gondolkodik, elveszett ember. nem lehet megváltoztatni gondolkodásunk megváltoztatása nélkül. Aki gondolkodik, de nem tanul, nagy

Részletesebben

Felnőttek, mert felnőttek

Felnőttek, mert felnőttek Zolnai Erika Felnőttek, mert felnőttek Értelmi sérült felnőttek szexuálpedagógiai támogatása KLTE S z o c í o Í ő í í í ű Tanszék Könyvtára Leli, KEZEM FOGVA ÖSSZ EfO & K > Kézenfogva Alapítvány Budapest,

Részletesebben

Down Egyesület Életpálya Down Szindrómával

Down Egyesület Életpálya Down Szindrómával Down Egyesület Életpálya Down Szindrómával Az Egyesület bemutatása A DOWN Egyesületet 13 évvel ezelőtt olyan szülők hozták létre, akik fontosnak tartották, hogy a rendelkezésükre álló információkat és

Részletesebben

Szocioterápiás eljárások az agresszió kezelésére. Csibi Enikő Baja, 2014.04.10-11-12.

Szocioterápiás eljárások az agresszió kezelésére. Csibi Enikő Baja, 2014.04.10-11-12. Szocioterápiás eljárások az agresszió kezelésére Csibi Enikő Baja, 2014.04.10-11-12. Az agresszió Ranschburg Jenő: Szándékos cselekedet, melynek indítéka, hogy valakinek, vagy valaminek kárt, sérelmet,

Részletesebben

Köszönt titeket a DE-GYTK Hallgatói Önkormányzat!

Köszönt titeket a DE-GYTK Hallgatói Önkormányzat! TÁMOGATÓINK: Köszönt titeket a DE-GYTK Hallgatói Önkormányzat! Kedves Résztvevők! Nagy örömünkre szolgál, hogy idén Debrecen ad otthont a "Gyógyszerészhallgatók Országos Találkozója és Börze" eseménynek.

Részletesebben

Szakmai beszámoló. Országos Irodalmi Muzeológus továbbképzés A továbbképzés helye: Petőfi Irodalmi Múzeum Ideje: 2015. május 26-27.

Szakmai beszámoló. Országos Irodalmi Muzeológus továbbképzés A továbbképzés helye: Petőfi Irodalmi Múzeum Ideje: 2015. május 26-27. Szakmai beszámoló Országos Irodalmi Muzeológus továbbképzés A továbbképzés helye: Petőfi Irodalmi Múzeum Ideje: 2015. május 26-27. Az NKA Közgyűjtemények Kollégiumának támogatásával (pályázati azonosító:

Részletesebben

családon belüli erőszak elleni

családon belüli erőszak elleni ábrák családon belüli erőszak elleni tárcaközi kampány a lelki elsősegély telefonszolgálatok hozzájárulása 23. december 1. 24. február 29. 24. A kampányt megelőző, a kampány-időszak, valamint az azt követő

Részletesebben

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012.

KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012. KOMMUNIKÁCIÓS TERV Tanulj tőlünk- Tanulunk tőled! TÁMOP 3.1.7-11/2-2011-140 KOMMUNIKÁCIÓS TERV 2012. A kommunikáció tervezése része a TÁMOP 3.1.7 projekt szakmai tervezésének. A szakmai feladatok alapján

Részletesebben

Az emlőszűrés helye a Szűrőprogramok Országos Kommunikációja című kiemelt projektben, a projekt bemutatója az emlőszűrés vonatkozásában

Az emlőszűrés helye a Szűrőprogramok Országos Kommunikációja című kiemelt projektben, a projekt bemutatója az emlőszűrés vonatkozásában Az emlőszűrés helye a Szűrőprogramok Országos Kommunikációja című kiemelt projektben, a projekt bemutatója az emlőszűrés vonatkozásában Kedvezményezett: Országos Tisztifőorvosi Hivatal Dr. Bicsák Krisztina

Részletesebben

Kommunikációs és promóciós eszközök a beiskolázási marketingben. Készítette: Duga Zsófia PTE-KTK PhD hallgató PTE-ÁOK PR referens 2010. Október 22.

Kommunikációs és promóciós eszközök a beiskolázási marketingben. Készítette: Duga Zsófia PTE-KTK PhD hallgató PTE-ÁOK PR referens 2010. Október 22. Kommunikációs és promóciós eszközök a beiskolázási marketingben Készítette: Duga Zsófia PTE-KTK PhD hallgató PTE-ÁOK PR referens 2010. Október 22. 1.Mi is az a beiskolázási marketingtevékenység? A felsőoktatási

Részletesebben

Workshopok

Workshopok II. SZUPERVÍZIÓS VÁNDORKONFERENCIA ÉRZELMI INTELLIGENCIA ÉS SZUPERVÍZIÓ Workshopok 14 00 17 15 (a felsorolt workshopok közül 1 választható) 1 dr. Nemes Éva Hogyan fejleszthető a reziliencia? Az embert

Részletesebben

A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére

A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére Konferencia a női egészségről az emlő egészségéről 2011. szeptember 21. Novotel Budapest Centrum A kiégés problémája a szakmai és civil segítő munkákban, hasznos tippek a probléma csökkentésére Bánfi Ildikó

Részletesebben

Ellátók, kezel k, elterelést végz k, ingyenesen hívható telefonos szolgálatok

Ellátók, kezel k, elterelést végz k, ingyenesen hívható telefonos szolgálatok Ellátók, kezel k, elterelést végz k, ingyenesen hívható telefonos szolgálatok BUDAPEST DROGOPLEX AMBULANCIA Cím: 1152 Budapest, Arany János utca 73. Telefon: (1) 306-2584 Fogadás: hétf -péntek 9-15 KÉK

Részletesebben

FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL

FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL Hargita Megye Tanácsa RO-530140 Csíkszereda, Szabadság tér 5. szám Tel.: +4-0266-207700, Fax: +4-0266-207703, info@hargitamegye, www.hargitamegye.ro FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL A román nyelv és

Részletesebben

Az Esztergár Lajos Család-és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ ezúton megküldi tájékoztatóját az EFOP pályázat kiírásának tartalmáról.

Az Esztergár Lajos Család-és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ ezúton megküldi tájékoztatóját az EFOP pályázat kiírásának tartalmáról. 1. s z. m e l l E s z t e r g á r L a j o s C s a l á d - é s G y e r m e k j ó l é t i S z o l g á l a t é s K ö z p o n t 7 6 3 2 P é c s, An i k ó u. 5. L e v e l e z é s i c í m : 7 6 1 6 P é c s,

Részletesebben

ÖSSZJÁTÉK Család és Kapcsolati Műhely Alapítvány

ÖSSZJÁTÉK Család és Kapcsolati Műhely Alapítvány ÖSSZJÁTÉK Család és Kapcsolati Műhely Alapítvány ÖSSZJÁTÉK Család és Kapcsolati Műhely Alapítvány Mottó LÁTNI ÉS HALLANI azt, ami bennem van, és nem azt, aminek lennie kellene; ELMONDANI azt, ami érzek

Részletesebben

Műszaki szakterület: A távoktatás módszertana (távoktatási tutorképzés)

Műszaki szakterület: A távoktatás módszertana (távoktatási tutorképzés) 19. BOLYAI NYÁRI AKADÉMIA 2011 Műszaki szakterület: A távoktatás módszertana (távoktatási tutorképzés) Időpont: 2011. július 17 23. Helyszín: Szováta, Teleki Oktatási Központ Helyek száma: 25 fő Célcsoport:

Részletesebben

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület. Színestér Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása

Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület. Színestér Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Színestér Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Győr, Vasvári Pál u. 1/a. www.maltai.hu 2011. Február 25. Szakmai Nap Előzmények Bűnmegelőzési pályázat:kiíró

Részletesebben

Krízisállapotok nagykamasz- és fiatalfelnőtt-korban

Krízisállapotok nagykamasz- és fiatalfelnőtt-korban Jövőt mindenkinek! Kihívások és lehetőségek a köznevelési kollégiumok mindennapjaiban 2014 Krízisállapotok nagykamasz- és fiatalfelnőtt-korban előadó - Szőke András - krízistanácsadó szakpszichológus andrasszoke@gmail.com

Részletesebben

1. rész BEVONÁS, RÉSZVÉTEL.

1. rész BEVONÁS, RÉSZVÉTEL. 1. rész BEVONÁS, RÉSZVÉTEL www.urbact.hu www.urbact.eu Mitől közösségi tervezés? Az érintettek a tervezési folyamat legelejétől részt vesznek a munkában Lehetőségük van elmondani szükségleteiket, vágyaikat

Részletesebben

Záró kerekasztal- A pályázat tapasztalatai és eredményei

Záró kerekasztal- A pályázat tapasztalatai és eredményei Záró kerekasztal- A pályázat tapasztalatai és eredményei 2016. 06. 20. Autizmus-specifikus nevelés és oktatás támogatása V. AUTMENTOR 2015 Együttműködés Mi az, ami képessé tesz bennünket, hogy elérjünk

Részletesebben

Az Országos Fémipari Ipartestület 2015. évben is megrendezi az Országos Gazdasági Szakmai Napok Konferenciáját.

Az Országos Fémipari Ipartestület 2015. évben is megrendezi az Országos Gazdasági Szakmai Napok Konferenciáját. Tisztelt Tagtársunk! Kedves Fémipari Vállalkozó Társunk! Az Országos Fémipari Ipartestület 2015. évben is megrendezi az Országos Gazdasági Szakmai Napok Konferenciáját. A konferencia célja, hogy fórumot

Részletesebben

TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Zárókonferencia Tréningek, klubfoglalkozások a projektben

TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Zárókonferencia Tréningek, klubfoglalkozások a projektben TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Zárókonferencia Tréningek, klubfoglalkozások a projektben 2011. január 27. Kommunikációs és csoportépítő tréning 3x6 óra Célok: - a csoporttagok beilleszkedésének csoportba és

Részletesebben

Kedves GOE tagok! Tárgy: Tájékoztatás a szervezés alatt lévő őszi családi hétvégéhez kapcsolódóan

Kedves GOE tagok! Tárgy: Tájékoztatás a szervezés alatt lévő őszi családi hétvégéhez kapcsolódóan 1145 Budapest, Pétervárad utca 5. Mobil: +36-20-341-4930, +36-20-415-7793 Irodai telefonszám: +36-1-312-5042 Fax: +36-1-283-3208 E-mail: info@goe.org.hu Web: goe.org.hu Kedves GOE tagok! Tárgy: Tájékoztatás

Részletesebben

Legjobb megoldások az ügyfélszolgálatokban Best Practice

Legjobb megoldások az ügyfélszolgálatokban Best Practice Legjobb megoldások az ügyfélszolgálatokban Best Practice Czakó Péter Európai Üzleti Iskola Tartalom Tulajdonos, tag = ÜGYFÉL A hely, ahol dolgozunk Magyarország helye a világ értéktérképén A módszerek,

Részletesebben

A Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Diabetes Társaság Gyermekdiabetes Szekciójának Tudományos Ülése

A Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Diabetes Társaság Gyermekdiabetes Szekciójának Tudományos Ülése A Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Diabetes Társaság Gyermekdiabetes Szekciójának Tudományos Ülése SZÉKESFEHÉRVÁR 2005. Október 7-8. ELŐZETES PROGRAM JELENTKEZÉSI LAP ÉS ABSZTRAKT FORMA Gyermekdiabetes

Részletesebben

TI és ÉN = MI. Társas Ismeretek és Érzelmi Nevelés Mindannyiunkért. Kísérleti program kisiskolásoknak SZEMERE BERTALAN ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM

TI és ÉN = MI. Társas Ismeretek és Érzelmi Nevelés Mindannyiunkért. Kísérleti program kisiskolásoknak SZEMERE BERTALAN ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM TI és ÉN = MI Társas Ismeretek és Érzelmi Nevelés Mindannyiunkért Kísérleti program kisiskolásoknak 1 SZEMERE BERTALAN ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM SZOCIÁLIS KOMPETENCIA A szabálykövetés, a saját magunkkal

Részletesebben

STRESSZ KEZELÉS MESTERFOKON

STRESSZ KEZELÉS MESTERFOKON STRESSZ KEZELÉS MESTERFOKON Tény, hogy a munkavállalók munkahelyi, családi és magán életi problémái nagymértékben képesek befolyásolni a munkavállaló munkahelyi teljesítményét, és ez által közvetett vagy

Részletesebben

Lesz-e Tarlós-bringa Budapesten?

Lesz-e Tarlós-bringa Budapesten? Lesz-e Tarlós-bringa Budapesten? Október vége van, 2013 októberéé, és jövő tavasszal, ha igaz, Budapesten is beindul a közbicikli rendszer, BUBI néven. Tud róla? Tudja, hogy mi is ez? Érdekli? Szeretné

Részletesebben

ORFMMT 2012. NOVEMBER 9.

ORFMMT 2012. NOVEMBER 9. ORFMMT 2012. NOVEMBER 9. ONLINE FELMÉRÉS A 2012-ES VÁNDORGYŰLÉSRŐL 1. AKI OTT VOLT 408 regisztrált résztvevő, (ebből 78 fő cég képviselő, 340 egyéb), 347 jó email cím 55 válasz (15,9 %), ebből 80 % ORFMMT

Részletesebben

Beteg gyerekek felhőtlen rallyzása

Beteg gyerekek felhőtlen rallyzása Igaz, hogy az idén már két OB versenyen is túl van a Bakó Team csapata, de azért számunkra a felejthetetlen élményt mégis egy Debrecenben megtartott körverseny nyújtotta. A debreceni Gázvezeték utcai salakpályán

Részletesebben

Az Otthon Segítünk Szolgálat. és a Napraforgó Gyermekjóléti Központ és Családsegítő Szolgálat. együttműködési modellje Budapest XVI.

Az Otthon Segítünk Szolgálat. és a Napraforgó Gyermekjóléti Központ és Családsegítő Szolgálat. együttműködési modellje Budapest XVI. Az Otthon Segítünk Szolgálat és a Napraforgó Gyermekjóléti Központ és Családsegítő Szolgálat együttműködési modellje Budapest XVI. kerületében Készült a HEFOP 2.2.1-P-2004-07-0020/4.0 sz. támogatás keretében

Részletesebben

Utolsó frissítés: április Szerkesztő: Csatlós Árpádné

Utolsó frissítés: április Szerkesztő: Csatlós Árpádné Utolsó frissítés: 2016. április Szerkesztő: Csatlós Árpádné BEVEZETŐ Ez a katalógus azokat a kézi vagy gépi postai bélyegzéseket dolgozza fel képekkel, adatokkal, amelyek a Vöröskereszt nevét vagy valamely

Részletesebben

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről Egyesületünk 2005. október 27 én alakult szülői kezdeményezésre. Célja: Tápiószecsőn és a környező Tápió vidék - Kistérségben értelmi vagy testi

Részletesebben

A SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉS SZEREPE A DUÁLIS KÉPZÉSRE VALÓ FELKÉSZÜLÉSBEN

A SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉS SZEREPE A DUÁLIS KÉPZÉSRE VALÓ FELKÉSZÜLÉSBEN SZATMÁRINÉ DR. BALOGH MÁRIA: A SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉS SZEREPE A DUÁLIS KÉPZÉSRE VALÓ FELKÉSZÜLÉSBEN II. DUÁLIS FELSŐOKTATÁSI KONFERENCIA A KECSKEMÉTI DUÁLIS MODELL 3 ÉVE 2015. OKTÓBER 15. A program a TÁMOP-4.1.1.F-13/1-2013-0019.

Részletesebben

FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban AZ INNOVATÍV BESZÉD AZ EREDMÉNYES MÉDIASZEREPLÉS TITKA

FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban AZ INNOVATÍV BESZÉD AZ EREDMÉNYES MÉDIASZEREPLÉS TITKA FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban Tudásbővítés közvetlen célcsoport részére 1. nap 10:00 10:10 A program levezetőjének bemutatkozása 10:10 10:50 Résztvevő szervezetek bemutatkozása, ki vagyok,

Részletesebben

Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár e-mail: leveltar@veszpremiersekseg.hu Tel.: (88) 426-088

Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár e-mail: leveltar@veszpremiersekseg.hu Tel.: (88) 426-088 Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár e-mail: leveltar@veszpremiersekseg.hu Tel.: (88) 426-088 TÁJÉKOZTATÓ 2015. augusztus 26-án Veszprémben, Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolán megrendezésre kerülő

Részletesebben

MEGHÍVÓ A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT, ÖNKÉNTESSÉG JELENE ÉS JÖV AZ OKTATÁSBAN CÍM KONFERENCIÁRA

MEGHÍVÓ A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT, ÖNKÉNTESSÉG JELENE ÉS JÖV AZ OKTATÁSBAN CÍM KONFERENCIÁRA A Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum Oktatási és Üdültetési Nonprofit Közhasznú Kft. szervezésében a NEFMI 2011. január 22-én OK 3879-7/2010.sz. Támogatási Szerz dés alapján Konferenciát szervez. MEGHÍVÓ

Részletesebben

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET. Osztályközösség-építő Program tantárgy. 9. évfolyam

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET. Osztályközösség-építő Program tantárgy. 9. évfolyam INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET Osztályközösség-építő Program tantárgy 9. évfolyam Tanítási hetek száma: 36 Heti óraszám: 1 Éves óraszám: 36 Jóváhagyta: Boros

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

Toborzási helyzetkép

Toborzási helyzetkép Toborzási helyzetkép 2016. második negyedév Az OnlineToborzas.hu felmérésének eredményei Felmérésünket alapvetően a 100 dolgozónál többet foglalkoztató cégek HR vezetőinek a körében végeztük, kérdőívekkel

Részletesebben

TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0004. Harmadik konzorciumi szintű projekttalálkozó. Hallgatói szolgáltatások Mentor alprojekt.

TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0004. Harmadik konzorciumi szintű projekttalálkozó. Hallgatói szolgáltatások Mentor alprojekt. TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0004 Harmadik konzorciumi szintű projekttalálkozó Hallgatói szolgáltatások Mentor alprojekt Alprojekt vezető Szenes Márta Szolnok, 2014. május 14. Mottó A befogadó társadalom

Részletesebben

A pedagógiai szakmai szolgáltató tanfolyamai 2012/2013 AKKREDITÁLT TANFOLYAMOK

A pedagógiai szakmai szolgáltató tanfolyamai 2012/2013 AKKREDITÁLT TANFOLYAMOK PRIZMA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY pedagógiai szakmai szolgáltatás OM-038423 1134 Budapest, Váci út 57. : 06-1-3408-980 Fax: 06-13408-980/37 E-mail: prizmaegymi@prizmaegymi.hu

Részletesebben

5600 Békéscsaba, Wlassits sétány 4. Tel.: 66/447-334 E-mail: iroda@sos505.hu lesziroda@gmail.com www.sos505.hu

5600 Békéscsaba, Wlassits sétány 4. Tel.: 66/447-334 E-mail: iroda@sos505.hu lesziroda@gmail.com www.sos505.hu MAGYAR LELKI ELSŐSEGÉLY TELEFONSZOLGÁLATOK SZÖVETSÉGE 5600 Békéscsaba, Wlassits sétány 4. Tel.: 66/447-334 E-mail: iroda@sos505.hu lesziroda@gmail.com www.sos505.hu Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok

Részletesebben

Néhány gondolat a projekt menedzsment kommunikációjához

Néhány gondolat a projekt menedzsment kommunikációjához Néhány gondolat a projekt menedzsment kommunikációjához avagy amiről a módszertanok nem írnak dr. Prónay Gábor 6. Távközlési és Informatikai Projekt Menedzsment Fórum 2003. április 10. AZ ELŐADÁS CÉLJA

Részletesebben

Erasmus tudósítás Kölnből. Mészáros Brigitta. Ahány nyelvet beszélsz, annyi életet élsz

Erasmus tudósítás Kölnből. Mészáros Brigitta. Ahány nyelvet beszélsz, annyi életet élsz Erasmus tudósítás Kölnből Mészáros Brigitta Ahány nyelvet beszélsz, annyi életet élsz Békés Márta 2015. június 13. Köln 1 Mészáros Brigitta vagyok, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán tanulok,

Részletesebben

Szponzorációs ajánlat

Szponzorációs ajánlat REevolutio Regionális Fejlesztési Konferencia és Kerekasztal Román-magyar területi együttműködések a gazdaságfejlesztés szolgálatában Szponzorációs ajánlat Debreceni konferencia 2009. június 3. Megjelenési

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ IV. TEJÁGAZATI KONFERENCIA

SZAKMAI BESZÁMOLÓ IV. TEJÁGAZATI KONFERENCIA SZAKMAI BESZÁMOLÓ IV. TEJÁGAZATI KONFERENCIA A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (továbbiakban Tej Terméktanács) 2014. október 30-án rendezte meg a Mérföldkő Tagországi válaszlépések a tejágazat

Részletesebben

A hálózatépítés szakmai előnyei

A hálózatépítés szakmai előnyei A hálózatépítés szakmai előnyei Kassai-Farkas Ákos dr 2015.11.20 AE Intenzív Csillebérc 1 Osztályvezető főorvos 1987-2015 Neurológia, Pszichiátria Addiktológia Pszichiátriai rehabilitáció Társadalomorvostan

Részletesebben

Burnout, Segítő Szindróma

Burnout, Segítő Szindróma TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Burnout, Segítő Szindróma Hőhn Ildikó ellátottjogi képviselő. Segítő attitűd és a jogvédő Az attitűd étékelő

Részletesebben

A Somogy Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület Közhasznúsági jelentése

A Somogy Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület Közhasznúsági jelentése A Somogy Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület Közhasznúsági jelentése 2010 Kaposvár 2011. május 11. Kristófné Kiss Emese elnök Tartalom: Adatok 1. Számviteli beszámoló 2. A költségvetési támogatás felhasználása

Részletesebben

SZLOVÉNIAI MAGYAR PEDAGÓGUSOK TOVÁBBKÉPZÉSE

SZLOVÉNIAI MAGYAR PEDAGÓGUSOK TOVÁBBKÉPZÉSE SZLOVÉNIAI MAGYAR PEDAGÓGUSOK TOVÁBBKÉPZÉSE Hajdúszoboszló 2012 A Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola hosszú előkészületek után 2011. szeptember 1-jén integrálódott a Debreceni Református Hittudományi

Részletesebben

Beszámoló Pályázati azonosító: NTP-AMI-13-0082

Beszámoló Pályázati azonosító: NTP-AMI-13-0082 Beszámoló Pályázati azonosító: NTP-AMI-13-0082 A zongorás tábor résztvevőinek a száma a tervezetthez képest jóval magasabb lett. Az eredetileg tervezett 25-30 gyermek helyett több mint 50 gyermek jelentkezett

Részletesebben

Kedves Kollégák! A VEZETŐ ÉS A SZERVEZET FEJLŐDÉSÉNEK ÉPÍTŐKÖVEI A XXI. SZÁZAD KÜSZÖBÉN

Kedves Kollégák! A VEZETŐ ÉS A SZERVEZET FEJLŐDÉSÉNEK ÉPÍTŐKÖVEI A XXI. SZÁZAD KÜSZÖBÉN Kedves Kollégák! A Misszió szervezésében 2012 őszén második alkalommal kerül sor az Országos Egészségügyi Középvezetői Konferencia megrendezésére. A színvonalas előadásaival fémjelzett tudományos Rendezvény

Részletesebben

a szerkesztők =================

a szerkesztők ================= A Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány kéthetenként megjelenő, 9000 címre eljutó hírlevelének 266. számát böngészheti a Tisztelt Olvasó. Reméljük, talál benne hasznosíthatót. A www.nonprofit.hu

Részletesebben

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő

Prievara Tibor Nádori Gergely. A 21. századi szülő Prievara Tibor Nádori Gergely A 21. századi szülő Előszó Ez a könyvecske azért született, hogy segítsen a szülőknek egy kicsit eligazodni az internet, a számítógépek (összefoglaló nevén az IKT, az infokommunikációs

Részletesebben

Események TÁMOP MEGHÍVÓ. Tisztelt Partnerünk!

Események TÁMOP MEGHÍVÓ. Tisztelt Partnerünk! Események TÁMOP TISZTELETTEL MEGHÍVJUK ÖNT A PROJEKT KERETÉBEN?KARRIERPÁLYA A SZOCIÁLIS KÉPZÉSEKBEN? CÍMMEL SZERVEZETT WORKSHOPRA Idõpont: 2012. június 13. (szerda) A workshopon való részvétel ingyenes!

Részletesebben

2011 az ÖNKÉNTESSÉG EURÓPAI ÉVE. Papp-Váry Borbála helyettes államtitkár KIM

2011 az ÖNKÉNTESSÉG EURÓPAI ÉVE. Papp-Váry Borbála helyettes államtitkár KIM 2011 az ÖNKÉNTESSÉG EURÓPAI ÉVE Papp-Váry Borbála helyettes államtitkár KIM AZ ÖNKÉNTESSÉG EURÓPAI ÉVÉNEK CÉLKITŰZÉSEI az Unio Tanácsa 2010/37/EK döntése alapján Az Európai Unión belüli önkéntes tevékenység

Részletesebben

Volunteering is a lifestyle. Önkéntes Kézikönyv

Volunteering is a lifestyle. Önkéntes Kézikönyv Volunteering is a lifestyle. Önkéntes Kézikönyv BEVEZETŐ Tartalom Bevezető A nemzetközi YFU felépítése A magyar YFU felépítése Önkéntes feladatok A YFU egy önkéntes szervezet. Ez a füzet azért született,

Részletesebben

Egyesületünk sikeres pályázatot nyert, a KAB-PR-07-B-0155 által kiírt pályázatán. A program részletes ismertetése Egészséges Test - Egészséges Gyermek

Egyesületünk sikeres pályázatot nyert, a KAB-PR-07-B-0155 által kiírt pályázatán. A program részletes ismertetése Egészséges Test - Egészséges Gyermek ünk sikeres pályázatot nyert, a KAB-PR-07-B-0155 által kiírt pályázatán A program részletes ismertetése Egészséges Test - Egészséges Gyermek gyermekeinknek átadjuk kromoszómáinkat és génjeinket, személyes

Részletesebben

Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság XXXI. Kongresszusa

Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság XXXI. Kongresszusa 2011. május 13-14. Gyula Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság XXXI. Kongresszusa XXXIst. Hungarian Congress on Pediatric and Adolescent Gynecology I. Értesítő Az elmúlt évek nagysikerű rendezvényeinek, a

Részletesebben