A német katona alaki iskolája

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A német katona alaki iskolája"

Átírás

1 1 / :05 A német katona alaki iskolája By Oberfeldwebel Heinrich Lützow, edited by Unteroffizier Jan Sabol Hun Translate: Balazs Skobrics Hogy egy hagyományörzö úgy mozogjon, mint egy katona, elöször is a német alaki szabályokat kell megtanulnia. Ezért ebben a részben ezeket a szabályokat irjuk le részletesen. Reméljük ez a cikk lesz a jövöbeli gyakorlásotok alapköve. Ha a cikk tartalmát tökéletesen elsajátitottátok, a következö, amit tanulmányzattok, az a fegyverrel történö alakizás legyen. Jó gyakorlást. A szakasz felépitése (Egy kis elöszó) Ebben a részben egy pár szót szeretnénk ejteni a egy szakasz felépitéséröl, hogy könnyebb legyen megérteni majd a sorakozó parancs egyes elemeit.egy alap német elsö szakasz (erste zug) 1 tisztböl (ált. hadnagy), 3 altisztböl (Unteroffizier) és 30 katonából (schütze) állt. A szakasz 3 rajra (Gruppe) volt osztva, rajonként 10 emberrel. A rajok vezetöinek rangja az altiszttöl (unteroffizier) egészen a lövészig terjedhetett,attól függöen,hogy a harcok közben milyen veszteségeket szenvedett el a raj. A végére egy kis jelmagyarázat: ANTRETEN (Ez a sorakozó, nem pedig a Vigyázz! parancs) Ez igazából nem egy azonnal végrehajtandó parancs. A kifejezés jelentése inkább "a sorakozás elkezdése". Egy példával élve,ha ezt nem parancsszavakkal kellene mondani,akkor igy hangzana: "Rendben, mindenki kifelé, és sorakozó." Vagy németül: "Jedermann, antreten drausen in fünf Minuten!" ("Sorakozó mindenkinek 5 perc múlva!"). Fontos, hogy a sorakozó igazi parancsszava az "Angetreten!" amit megelöz a kivánt formáció elnevezése (pl. "Gruppe! In Linie zu einem Gliede -- Angetreten!") Azonban azt is lehet, hogy "Antreten" paranccsal sorakoztatjuk a katonákat,akik ilyenkor pihenj ("Rührt Euch") állásban várják az újabb parancsot. A szokásos reggeli sorakozóra (Appell) nagyon jól használható az "Antreten" parancs. STILLGESTANDEN! (Vigyázz!) A test feszes, sarkak összeérnek, lábfejek kissé (45 foknál kisebb szögben) szétállnak, kézfej tenyérrel befelé a comb felso részéhez szoritva, könyök kicsit eláll a testtöl, fej elöre néz. A vigyázbaállás megkezdése a parancs "Still" szótagjára indul, és a lábat a "stand" szótagra zárjuk. Ime a Vigyázz! parancs formációja: a katonák ( Schützen) a rajparancsnokuk (Gruppenführer) balján,vele egy sorban állnak fel,a fentebb leirt testtartás szerint. Az elsö raj (1. Grupppe) mögött sorakozik fel a második raj (2. Gruppe), majd utánuk a harmadik (3. Gruppe ).

2 2 / :05 Fontos: Ha a formáció bal vagy jobb oldaláról beszélünk, azt úgy tegyük,mintha mi is benne állnánk. A parancsot adó tiszt vagy altiszt tehát jó, ha ezt figyelembe veszi. Például, ha egy altiszt a Jobbra át! ("Rechts Um!") parancsot adja ki, akkor a formáció a saját, nem pedig az altiszt jobb oldala felé fog fordulni. ANGETRETEN! (Sorakozó, a parancsban elhangzó formáció szerint) Ennek a parancsnak a fajtái egy rajnál (Gruppe ) a következök lehetnek: "Gruppe -- In linie zu einem Gliede -- Angetreten!" - sorakozó egyes sorban, egymás mellett "Gruppe -- In linie zu zwei Gliedern -- Angetreten!" - sorakozó kettes sorban, sorok egymás mögött.. (A két sort a katonák alkotják, a rajparancsnok és helyettese az elsö sorban marad.) "Gruppe -- In Reihe -- Angetreten!" - sorakozó egyes oszlopban, egymás mögött. "Gruppe -- In Doppelreihe -- Angetreten!" - sorakozó kettes oszlopban, egymás mellett "Gruppe -- In Marschkolonne -- Angetreten!" -- sorakozó menetoszlopban a kép szerint A Gruppenführer (Rajparancsnok) adja a formáció jobb oldalát,a katonák hozzá képest balra vagy hátra (formációtól függoen), egyenes sorba igazodnak. A katonák vigyázzban állnak ("Stillgestanden" parancs). A test feszes, sarkak összeérnek, lábfejek kissé (45 foknál kisebb szögben) szétállnak, kézfej tenyérrel befelé a comb felsö részéhez szoritva, könyök kicsit eláll a testtöl, fej elöre néz. (Szakasz, Raj, stb...) - RICHT EUCH! (Jobbra igazodj!) Vigyázállásban forditsuk a fejünket hirtelen jobbra, és igazodjunk "Flügelmann" felé, kicsi csoszogó léptekkel. A Flügelmann a legelol álló, jobb szélso katona, aki viszont nem forditja el a fejét. (akik állnak mögötte,azok sem). Ha a szakaszvezeto (Zugführer) adja ki a parancsot, akkor csakis a rajparancsnok (Gruppenführer) lehet a "Flügelmann",más esetben természetesen a legelol álló, jobb szélso katona az.

3 3 / :05 Addig igazodjunk, amig el nem érjük a " Tuchfühlung" (szó szerint:ruha érintése) állapotot, amiben a könyökünk finoman hozzáér a mellettünk jobbra lévo katona könyökéhez. Ne nyomjuk odébb a mellettünk lévöt, ne mozgassuk, emelgessük a kezünket. Az igazodás megtörténte után maradjunk vigyázállásban, és nézzünk jobbra. A második és harmadik sorban (Linie ) álló katonák az elöttük lévö katonára kell nézzenek, és hozzájuk is kell igazodniuk. Ezután már csak Avárni kell az Elore Nézz! ("Augen -- Geradeaus!") parancsot. AUGEN -- GERADEAUS! (Elöre nézz!) Jobbra tartott fejünket hirtelen forditsuk elöre. RÜHRT EUCH! (Pihenj!) A parancs elhangzása után a váll-szélességü terpeszbe állunk, bal lábunkat kicsit beroggyantjuk, a jobbat pedig egyenesen tartjuk. Karjaink oldalt lazán lógnak. Beszélgetni csak engedéllyel lehet. RECHTS -- UM! (Jobbra át!) Forduljunk jobbra úgy, hogy a jobb lábunkat a saroknál elforditjuk, mig a ballal a lábfejjel fordulunk,és fordulás után a jobb mellé zárjuk azt. Fordulás után igazitsuk lábainkat a Vigyázz! parancsnál leirtaknak megfelelöen. Ne legyen szünet a fordulás, és a lábak egymáshoz igazitása között, próbáljuk egy mozdulatként véghezvinni a fordulást. LINKS -- UM! (Balra át!)

4 4 / :05 Ugyanaz, mint a Jobbra át!, csak értelemszeruen forditva (bal sarok, jobb lábfej). KEHRT -- UM! (Hátra arc!) kayert -- um! Ezt a parancsot egyénenkét gyakorláshoz, vagy kisebb formációknál (Diszörség) használják. A rajnyitól (Gruppe) a századnyi létszámig a hátraarc parancs a következö: "Ganze Abteilung -- Kehrt!" A bal sarkunkat, és a jobb lábfejunket balra forditva forduljunk el 180 fokkal. Fordulás után igazitsuk lábainkat a Vigyázz! parancsnál leirtaknak megfelelöen. WEGTRETEN! (Oszolj!) Az "Antreten" nem szabályszeru megfeleloje, ez sem parancs. Nem összetévesztendö a hivatalos "Weggetreten" paranccsal. Gyakorlótéren használjuk a hivatalos "Weggetreten" parancsot a következöképpen: "Gruppe -- Nach links -- Weggetreten!" (Raj -- Balra át -- Oszolj!). Lehet még a jobbra át "Nach rechts" vagy a hátr aarc "Nach rückwärts" kiegészítést is használni. Ha fegyveres katonákról van szó,akkor a "Gewehr ab" parancs után használhatjuk. AUGEN -- RECHTS! (Jobbra nézz!) Ennél a parancsnál a fejet jobbra csapjuk a test mozgatása nélkül. Addig maradunk így, amig az "Elöre" (Augen -- Geradeaus) parancsot nem kapjuk. Ha egy szemléröl van szó, a parancs a következö "Zur Meldung -- Augen -- Rechts!" mikor is mindenki, beleértve a "Flügelmann "-eket is, jobbra forditja fejét. Ahogy közeledik a szemlézö tiszt, minden katona "követi az orrával", amig a tiszt el nem érte ot. Az a katona, aki elott elhaladt a tiszt, az megvárja,mig a tiszt 5 lépésre eltávolodik töle, majd elöreforditja a fejét.ez csak szemlénél van így. Máshol a "Augen -- Rechts" parancsot az "Augen -- Geradeaus" parancs kiadásáig kell végrehajtani. Die AUGEN -- LINKS! (Balra nézz!) Ugyanaz, mint az "Augen, rechts" csak ugye balra.

5 5 / :05 (Zug, Gruppe, etc...) - MARSCH! (Szakasz, Raj, stb..., indulj!) Ezt a parancsot kétféleképpen használhatjuk: "Gruppe -- Im Gleichschritt -- Marsch!" (Csapat (Raj) -- lépést tartva -- Indulj!) "Gruppe -- Ohne Tritt -- Marsch" (Csapat (Raj) -- nem tartva a lépést -- Indulj!) Raj szinten az egyes- (Reihe) és kettes (Doppelreihe) oszlopban lépést nem tartva kell menetelni. Menetoszlopban általában lépést tartva kell haladni. A parancs kiadásakor a katona a bal lábával kezdi a menetelést. Kar tartása egyenes (nem úgy, mint a vigyázzállásnál!), kb az övcsatig leng elöre, majd hátra. A német menetlépések elég nagyok (80 cm), és a lépésszám 114 lépés/perc. A két katona közötti távolság ( Abstand) is 80 cm. OHNE TRITT - MARSCH! (Menetlépés, Indulj!) Használatát már kifejtettük a " Marsch!" parancsnál. Akkor használjuk, ha terep adottságai nem megfelelöek a lépésben történo menetelésnek. IM LAUFSCHRITT - MARSCH! (Futólépés, indulj!) Menetelés futólépésben, vagy kétszer gyorsabb menetlépésben. (Zug, Gruppe, etc...) - HALT! (Szakasz, Raj, stb..., állj!) Az Állj! parancs mindig a jobb láb lépésénél hangzik el, majd utána még egyet lépünk a bal lábunkkal, és végül mellé zárjuk a jobb lábunkat.

6 6 / :05 RECHTS -- UM! (Jobbra át!) Ezt a parancsot ha menet közben használjuk,mindig a fordulási irány szerinti láb lépésénél kell elkezdeni. (vagyis, ha jobbra fordulást szeretnénk látni, a parancs a jobb láb lépésénél kezdödik). Az irány elhangzás után (Rechts) még pár lépés történik (általában 3-5, de lehet több is), majd jön a befejezö szó (Um), ami szintén az irány felöli láb lépésénél hangzik el, és ezután már csak az utolsó lépés van hátra, ami a forduláshoz szükséges. LINKS -- UM! (Balra át!) Ugyanaz a használata, mint az elöbbi parancsnál. Internetes forrás:

MHKHSZ GYALOGSÁGI ALAKI MINŐSÍTŐ FELADATSOR 20x40 négyszög, a sarkokon lévő betűk (K, H, F, M) a saroktól 5 m-re vannak. Egyesület neve:...

MHKHSZ GYALOGSÁGI ALAKI MINŐSÍTŐ FELADATSOR 20x40 négyszög, a sarkokon lévő betűk (K, H, F, M) a saroktól 5 m-re vannak. Egyesület neve:... MHKHSZ GYALOGSÁGI ALAKI MINŐSÍTŐ FLADATSOR 20x40 négyszög, a sarkokon lévő betűk (K, H, F, M) a saroktól 5 m-re vannak. Bíró:... gyesület neve:... Gyalogosok száma:... fő Képviselt korszak: 2. világháború

Részletesebben

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Nagyon fontos, hogy szülés után erős legyen a váll és hátizmod, mert a gyereket sokat kell majd cipelned, a mellizom gyakorlatok pedig

Részletesebben

KRIYA A 10 TEST FELEBRESZTESERE

KRIYA A 10 TEST FELEBRESZTESERE KRIYA A 10 TEST FELEBRESZTESERE Fekudj hanyatt, kezek a combok mellett. Emeld fel a fejed es alabakat 20-25 centire a talajtol, kezek a combok felett, tenyerek egymas fele neznek. Spiccelnek a labfejek,

Részletesebben

Egyszerű szabályos forduló a hátúszásban, és annak oktatása

Egyszerű szabályos forduló a hátúszásban, és annak oktatása Egyszerű szabályos forduló a hátúszásban, és annak oktatása Az úszó fekvő testhelyzetben, háton megközelíti a falat. Ne engedje le a csípőjét, megemelt állal hajtsa végre a fordulást. Fejjel is megközelíti

Részletesebben

PONTOS IDİ MEGADÁSA (Telling. the time)

PONTOS IDİ MEGADÁSA (Telling. the time) PONTOS IDİ MEGADÁSA (Telling the time) 1 KÉRDEZÉS AZ IDİRE Megkérdezhetjük, hogy a) Mennyi az idı éppen (Mennyi az idı? Hány óra van?) What time is it? What is the time? (What s the time?) Erre a választ

Részletesebben

TARTALOM. Jogszabályok

TARTALOM. Jogszabályok CXXXVII. ÉVFOLYAM 13. SZÁM 2010. szeptember 10. A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA TARTALOM Szám Tárgy Oldal Jogszabályok 2010. évi LXXXV. törvény A katonai és rendvédelmi felsõoktatási intézmények

Részletesebben

Az óbudai Schmidt-kastély ellenállói

Az óbudai Schmidt-kastély ellenállói KARACS ZSIGMOND Az óbudai Schmidt-kastély ellenállói Az országot 1956. október 4-én a keringõ hírek ellenére váratlanul érte a katasztrófa. Az emberek bíztak a szovjet csapatok kivonulásában, mindenki

Részletesebben

Grafomotoros fejlesztés

Grafomotoros fejlesztés Grafomotoros fejlesztés Nagyon sok szülőnek feltűnik az iskola megkezdése előtt, hogy gyermeke nem jól fogja a ceruzát, nem úgy rajzol, mint a többiek. Sőt, esetleg le sem lehet ültetni papír-ceruza feladatok

Részletesebben

Vajdasági Magyar Cserkészszövetség ALAKI SZABÁLYZAT

Vajdasági Magyar Cserkészszövetség ALAKI SZABÁLYZAT I. Alaki formák és vezénylésük: Vajdasági Magyar Cserkészszövetség ALAKI SZABÁLYZAT I.1. FIGYELEM! - Nagyobb területen elhelyezkedõ cserkészek vagy egységek tevékenységének megszüntetésére Figyelem! vezényszót

Részletesebben

MHKHSZ 1848/49. Szabadságharc Gyalogsági és Tüzér Alaki Minősítő Vizsga. Kiképzési segédlet

MHKHSZ 1848/49. Szabadságharc Gyalogsági és Tüzér Alaki Minősítő Vizsga. Kiképzési segédlet Z 1848/49. zabadságharc Gyalogsági és Tüzér laki inősítő izsga iképzési segédlet észítette: erlinger Gábor hő. hadnagy, ója Lajos hő. őrmester Ábrák: Ujhelyi éter hő. huszár őrmester endezvény leírása:

Részletesebben

Tartalom. Figyelmeztetés 6 Ajánlás 7 Ismertető 8

Tartalom. Figyelmeztetés 6 Ajánlás 7 Ismertető 8 Tartalom Figyelmeztetés 6 Ajánlás 7 Ismertető 8 I. ELŐSZÓ 1.1. Gyógytorna létjogosultsága 9 1.2. Gyógytorna kompromisszumokkal vagy zéró gyógytorna 10 1.3. Szakszerű gyógytorna a csípőprotézissel műtött

Részletesebben

Összeszerelési útmutató. Magas gyerekágy 120 / 160 szintig

Összeszerelési útmutató. Magas gyerekágy 120 / 160 szintig Összeszerelési útmutató Magas gyerekágy 120 / 160 szintig 1 Köszönjük, hogy termékünket választotta! Termékeink egyedi kézi gyártásúak, ezért a szokásosnál nagyobb ügyességet igényel összeszerelésük. Kérjük

Részletesebben

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK Törös Károly Utánpótlás szövetségi kapitány Vezetőedző, szövetségi kapitány ex Délfrika Afrika és ex Algéria 2009-2013 1. Kiinduló helyzet: kisterpeszben állva, két kéz a vesetájon

Részletesebben

TAIKYOKU SHODAN. 18. Jobb lábbal előre zenkutsu dachi, jobb kézzel chudan oi tsuki.

TAIKYOKU SHODAN. 18. Jobb lábbal előre zenkutsu dachi, jobb kézzel chudan oi tsuki. TAIKYOKU SHODAN A végrehajtás részletező leírása Yoi! (kiinduló helyzet: készenléti pozíció) Rei! (köszönés, tisztelgés) A lábak a váll szélességnyire egymástól, az ökölbe zárt kezek a test előtt a comb

Részletesebben

Kiadás: 1. Dátum: 2014.04.11. Oldal: 0 / 21

Kiadás: 1. Dátum: 2014.04.11. Oldal: 0 / 21 Dátum: 2014.04.11. Oldal: 0 / 21 GERINCKÍMÉLET Kedves Betegünk! Összeállítottunk Önnek egy tájékoztató füzetet arról, hogy hogyan kímélheti hatékonyan gerincét. Természetesen tanácsaink hasznára válnak

Részletesebben

FELADATOK ÉS MEGOLDÁSOK

FELADATOK ÉS MEGOLDÁSOK 3. osztály Hány olyan háromjegyű szám létezik, amelyben a számjegyek összege 5? 15 darab ilyen szám van. 5 = 5+0+0 = 4+1+0 = 3+2+0 = 3+1+1=2+2+1 A keresett számok: 500, 401, 410, 104, 140, 302, 320,203,

Részletesebben

Testedzési program: 1.-6. hét

Testedzési program: 1.-6. hét Testedzési program: 1.-6. hét Az alábbiakban közreadunk egy teljes test megmozgatására alkalmas, kezdőnek szóló edzéstervet. A napi életritmusba rugalmasan beilleszthető, és emellett lehetőséget nyújt

Részletesebben

Gerinctorna gyakorlatok

Gerinctorna gyakorlatok Gerinctorna gyakorlatok Arthuman Központ www.arthuman.hu Tel: + 36 30 190 7315 Rendelői gyógytorna, McKenzie, Schroth, Terrier, Manuálterápiás kezelések, gyógymasszázs Gerinc betegségek kezelése (Porckorongsérv,

Részletesebben

Híd. Lábemelés. Váll/Fej fölé nyúlás (száraz hátúszás) Bemelegítő gyakorlatok lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2.

Híd. Lábemelés. Váll/Fej fölé nyúlás (száraz hátúszás) Bemelegítő gyakorlatok lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2. Bemelegítő gyakorlatok 1 HÁTONFEKVÉSBEN Híd Feküdj hanyatt, a lábadat húzd talpra, a lábfejed legyen majdnem pontosan a térd alatt. Nyomd le a sarkad, és emeld fel a feneked a talajról. Húzd be a hasad,

Részletesebben

KIKÉPZÉSI PROGRAM az MH Ludovika Zászlóalj honvéd tisztjelöltjei részére

KIKÉPZÉSI PROGRAM az MH Ludovika Zászlóalj honvéd tisztjelöltjei részére HONVÉD VEZÉRKAR FŐNÖK. sz. példány J ó v á h a g y o m! Budapest, 2011. augusztus - n. Dr. Benkő Tibor vezérezredes KIKÉPZÉSI PROGRAM az MH Ludovika Zászlóalj honvéd tisztjelöltjei részére A HVK KIKÉPZÉSI

Részletesebben

ROMÁNIAI MAGYAR CSERKÉSZSZÖVETSÉG BELSŐ SZABÁLYZAT

ROMÁNIAI MAGYAR CSERKÉSZSZÖVETSÉG BELSŐ SZABÁLYZAT ROMÁNIAI MAGYAR CSERKÉSZSZÖVETSÉG BELSŐ SZABÁLYZAT ALAKISÁGOKRA VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK Szabályzatot készítette: Borka Botond sv. Molnár Szilárd csv. Vitek Norbert sv. Köszönet mindazon személyeknek akik hozzászólásukkal

Részletesebben

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok:

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok: 1. A tanulók fizikai állapotának mérését a testnevelés tantárgyat tanító nevelők végzik el a testnevelés órákon, tanévenként két alkalommal október, illetve május hónapban. (A felmérés a Hungarofit teszt

Részletesebben

STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok

STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok Minden amire szüksége lehet egy tökeletes edzéshez! Az Aerobic Step az egyetlen tréningeszköz, amire szüksége lehet. Ideális cardovaszkuláris

Részletesebben

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok A gyakorlatokat a talajon egy tornamatracon végezzük! 1. Medence mobilizálás Kiinduló helyzet: Hanyatt fekvés, térdhajlítás, terpesz talptámasz. Tarkóra tartás.

Részletesebben

Alkalmasság vizsgálat

Alkalmasság vizsgálat Alkalmasság vizsgálat Az alkalmasság vizsgálatra jelentkezés az alapképzés esetén központilag történik, a mesterképzés esetén a pályázónak önállóan kell intézni. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi

Részletesebben

Cikk szám: 1238 Használati utasítások

Cikk szám: 1238 Használati utasítások Cikk szám: 1238 Használati utasítások FONTOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK 1. Mielőtt ezt vagy bármilyen más edzést elkezdene, konzultáljon kezelő orvosával. Kérje orvosa segítségét annak meghatározásában, hogy

Részletesebben

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS BEMELEGÍTÉS ugrókötél ugró kötél nélkül ugrálsz (nagyobb túlsúllyal maradj a járásnál, egyelőre ne terheld feleslegesen az ízületeidet) Karhúzás oldaltartásban vállkörzés sarokhúzás térdhúzás Összesen

Részletesebben

Használati utasítás. Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a.

Használati utasítás. Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a. TM Használati utasítás 2 Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a. tulajdonában lévő védjegyek Olaszországban és más országokban. Szerzői jogok fenntartva Technogym s.p.a.,

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 175,5 cm 349 cm Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 399 cm 99 cm Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak

Részletesebben

Gyakorlatsor. 1. Alapállás, labdafogással jobb kézben. 2. Karemelés oldalsó középtartásba. 3. Kar leengedés mélytartásba labda átadással a bal kézbe.

Gyakorlatsor. 1. Alapállás, labdafogással jobb kézben. 2. Karemelés oldalsó középtartásba. 3. Kar leengedés mélytartásba labda átadással a bal kézbe. Gyakorlatsor 1. Alapállás, labdafogással jobb kézben. 2. Karemelés oldalsó középtartásba. 3. Kar leengedés mélytartásba labda átadással a bal kézbe. 4. Karemelés oldalsó középtartásba. 5. Kar leengedés

Részletesebben

Ultrahangos mélymasszázs HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ GYVUM2. Üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa el a használati útmutatót!

Ultrahangos mélymasszázs HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ GYVUM2. Üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa el a használati útmutatót! Ultrahangos mélymasszázs HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ GYVUM2 Üzembe helyezés előtt figyelmesen olvassa el a használati útmutatót! Köszönjük, hogy termékünket választotta! Kérjük, hogy figyelmesen olvassa el a használati

Részletesebben

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS vállkörzés előre-hátra karkörzés szökdelés/ lépkedés Összesen 1 percig. 6 Gyakorlat 2 Körben - 15 perc 1. Tenyértámaszban evezés+ hegymászás (45 mp) Széles tenyértámaszban állj meg, hát egyenes

Részletesebben

Kiromed Zéta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató

Kiromed Zéta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató Kiromed Zéta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató A termék kivitele a képen látható eszköztől részleteiben eltérhet, a változás jogát fenntartjuk. 1 SN: Kiadás

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt

A közép-és hosszútávfutás, állórajt Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt Készítette: Süle Szilvia CIK759 1. A közép-és

Részletesebben

Termék azonosító: KF 101. méretek: 88 x 62 x 147 cm

Termék azonosító: KF 101. méretek: 88 x 62 x 147 cm Termék azonosító: KF 101 méretek: 88 x 62 x 147 cm Eszközhasználat célja : Megerősíteni és rugalmasabbá tenni a lábak és a derék ízületekhez kapcsolódó izomzatot. Használat: Mindkét kezével fogja meg a

Részletesebben

47. Barkóciné Vértesi Katalin Balláné Tar Éva: Amit a lúdtalpról tudni érdemes

47. Barkóciné Vértesi Katalin Balláné Tar Éva: Amit a lúdtalpról tudni érdemes 47. Barkóciné Vértesi Katalin Balláné Tar Éva: Amit a lúdtalpról tudni érdemes Az óvodai gyógytestnevelés során egyre többször találkozunk a lúdtalp problémájával, számos kérdés hangzik, el a szülőktől,

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet dr. Koltai Miklós Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő,

Részletesebben

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG. Gimnasztika I. tantárgyhoz. (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG. Gimnasztika I. tantárgyhoz. (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG Gimnasztika I. tantárgyhoz (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC Sárospatak, 2014 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 1 Gimnasztika...

Részletesebben

Használati. útmutató

Használati. útmutató NÉMETORSZÁGBAN GYÁRTVA Használati útmutató NAGY TELJESÍTMÉNYÜ EDZÖSZALAG myhansecontrol.com myhansecontrol.com Felhasználóbarát útmutató ID: #05002 QR kódokkal gyorsan és egyszerűen célba érni Függetlenül

Részletesebben

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon.

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Csípőforgás Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Hatás: Erősíti a derekat és a hátizmokat. 2. Nyak-hát nyújtó gyakorlat

Részletesebben

A megfelelő edzőcipő kiválasztása

A megfelelő edzőcipő kiválasztása A megfelelő edzőcipő kiválasztása Ha komolyan elkezdesz egy sportot űzni, nagyon fontos a jó cipő kiválasztása az edzésekhez. Ha rossz a a cipőd, vagy épp nem a funkciója szerint használod, komoly sérüléseket

Részletesebben

Kiromed Delta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató

Kiromed Delta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató Kiromed Delta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató A termék kivitele a képen látható eszköztől részleteiben eltérhet, a változás jogát fenntartjuk. 1 SN: Kiadás

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Testmozgással az egészségért

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Testmozgással az egészségért 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Testmozgással az egészségért Hogyan sportoljunk? Gyógytorna program Kiadó: Gönc Város

Részletesebben

MHKHSZ Huszárminősítő vizsga Kiképzési segédlet 9 fős járőri szinten

MHKHSZ Huszárminősítő vizsga Kiképzési segédlet 9 fős járőri szinten KZ uszárminősítő vizsga Kiképzési segédlet 9 fős járőri szinten Készítette: Ujhelyi éter huszár őrmester titkár Göd, Verseny utca, dósz: 9778-- W: www.vhnb.hu Váci uszár és Nemzetör andérium. - evonulás

Részletesebben

Belügyminisztérium Országos Szolgálati Pisztoly Lőbajnokság Debrecen, 2012

Belügyminisztérium Országos Szolgálati Pisztoly Lőbajnokság Debrecen, 2012 1 Belügyminisztérium Országos Szolgálati Pisztoly Lőbajnokság Debrecen, 2012 V E R S E N Y S Z Á M O K EGYÉNI FELADATOK 1.) Kikötő 6 db kis fém cél (steel), 2 db kis fém vétlen 12-17 méter. 6 db. Lövő

Részletesebben

I. II. III. IV. A B C D B C D A C D A B D A B C

I. II. III. IV. A B C D B C D A C D A B D A B C Körbargello Előre szólok, hogy nem olyan nehéz és bonyolult ám, mint amilyennek első ránézésre tűnik, de azért igényel némi gyakorlatot és pontos szabást-varrást. A körcikkek kiszabásához természetesen

Részletesebben

Otthoni Alapozó Edzésterv. Alapozó Edzésterv

Otthoni Alapozó Edzésterv. Alapozó Edzésterv Alapozó Edzésterv Otthoni alapozó edzésterv: 1 hét 14 1. hét, 1. nap Körök javasolt száma: 1 2. kar-derék kombi2 kar/törzsizmok kar oldalsó-közép könyök-hajlítás, nyújtás kar/váll 8 / 16 kar oldalsó-középtartás

Részletesebben

Hüvelyszárazság? Beszélnünk kell errôl is! A gátizomzat

Hüvelyszárazság? Beszélnünk kell errôl is! A gátizomzat gatizomtorna_belivek_2c 17.1.2008 10:08 Page 1 17 Hüvelyszárazság? Beszélnünk kell errôl is! Hüvelyszárazság, égô érzés, feszülés, viszketés, fájdalmas, örömtelen aktus? Sokkal több nôt érint, mint gondolná!

Részletesebben

KATONAI ALAPISMERETEK

KATONAI ALAPISMERETEK Katonai alapismeretek középszint 1111 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 23. KATONAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Azoknál a

Részletesebben

PANTANET és FORTINET kerítés

PANTANET és FORTINET kerítés PANTANET és FORTINET kerítés Szerelési útmutató BETAFENCE Sp. z o.o. Kotlarnia 47-246, ul. D bowa 4, Poland tel. +48 77 40 62 200 faks. +48 77 48 25 000 or + 48 77 48 25 007 www.betafence.com Kerítésrendszerek

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK A FIGYELMEZTETÕ MATRICA FELHELYEZÉSE

TARTALOMJEGYZÉK A FIGYELMEZTETÕ MATRICA FELHELYEZÉSE TARTALOMJEGYZÉK Figyelmesztetõ matrica elhelyezése..........................................2 Fontos óvintézkedések....................................................3 Használat elött...........................................................4

Részletesebben

Röplabda. Futásból - ugrásba történő Átmenet megvalósítása elrugaszkodással. Távol ugrás helyből l6o cm.

Röplabda. Futásból - ugrásba történő Átmenet megvalósítása elrugaszkodással. Távol ugrás helyből l6o cm. Röplabda 1-2. évfolyam Előkészítő csoport Cél - Előképzés, a labdás ügyesség és az ehhez szükséges koordinációs képességek fejlesztése. Előkésztő játékok alkalmazása. Tananyag Követelmény Megjegyzés I.

Részletesebben

Ideje: 2016. 02. 13.

Ideje: 2016. 02. 13. A verseny célja lehetőséget biztosítani azoknak a kezdőszintű (max. 18 hónap edzésidő a küzdősportokban) Budokáknak, akik eddig még nem, vagy csak alig próbálták ki magukat a versenyzés világában. Szervezője:

Részletesebben

CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS

CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS TARTALOM FELHASZNÁLÓI FIGYELMEZTETÉS ALKATRÉSZEK LISTÁJA FELÜLNÉZETI RAJZ SZERELÉSE ÚTMUTATÓ HASZNÁLAT ELÖTTI BEMELEGÍTÉS ÉS NYÚJTÁSI TIPPEK NEHÉZSÉG BEÁLLÍTÁSA TRÉNING

Részletesebben

22 Jodan Ken Juji Uke (keresztező védés ököllel, alulról felfelé Joho Uke). Migi Mae Geri Keage.

22 Jodan Ken Juji Uke (keresztező védés ököllel, alulról felfelé Joho Uke). Migi Mae Geri Keage. 1 Heisoku Dachi (zárt lábas állás). 2 Musubi Dachi (laza V -állás). R E I! 3 Hachiji Dachi (nyitott lábas állás Joi Dachi). 4-5 Bal lábunkat hagyjuk helyben és helyezzük jobb lábunkat kissé előre majd

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Készítette Marton Kristóf Testnevelő tanár

Részletesebben

MAGYAR NEMZETŐRSÉG MAGATARTÁSI ÉS ALAKI SZABÁLYZATA

MAGYAR NEMZETŐRSÉG MAGATARTÁSI ÉS ALAKI SZABÁLYZATA MAGYAR NEMZETŐRSÉG 1 Ez a kiadvány a MAGYAR NEMZETŐRSÉG PARANCSNOKÁNAK 2/2002 parancsa alapján egységes szerkezetbe foglalva tartalmazza a nemzetőrök egyenruhában illetve szolgálati tevékenység közben

Részletesebben

CSERKÉSZSZÖVETSÉG. SZABÁLYZATAl 5. szám A MAGYAR ALAKI SZABÁLYZATA. SOlYMOSi BAlAZS ST. H-1022 BUDAPEST B IMBO OT 5. ') 3 163 978

CSERKÉSZSZÖVETSÉG. SZABÁLYZATAl 5. szám A MAGYAR ALAKI SZABÁLYZATA. SOlYMOSi BAlAZS ST. H-1022 BUDAPEST B IMBO OT 5. ') 3 163 978 A MAGYAR CSERKÉSZSZÖVETSÉG SZABÁLYZATAl 5. szám SOlYMOSi BAlAZS ST. H-1022 BUDAPEST B IMBO OT 5. ') 3 163 978 A Magyar Cserkészszövetség 1998. február 14-én kelt és 1998. március 1-jétöl hatályos ALAKI

Részletesebben

Összecsukható mini trambulin

Összecsukható mini trambulin CIKK SZÁM: 1254 Összecsukható mini trambulin JYFM38"-DIA96CM JYFM40"-DIA101.6CM JYFM48"-dia121.92CM JYFM48"-DIA121.92CM Kérjük olvassa el az alábbi használati utasítást, mert ez elengedhetetlen részét

Részletesebben

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Dr. Koltai Miklós Atlétika Súlylökés oktatása általános

Részletesebben

8/1999. (III. 8.) ORFK utasítás. a Magyar Köztársaság Rendőrségének Alaki Szabályzata kiadásáról

8/1999. (III. 8.) ORFK utasítás. a Magyar Köztársaság Rendőrségének Alaki Szabályzata kiadásáról 8/1999. (III. 8.) ORFK utasítás a Magyar Köztársaság Rendőrségének Alaki Szabályzata kiadásáról Szám: 5-1/8/1999. TÜK A Magyar Köztársaság közbiztonságát, belső rendjét csak jól képzett, fegyelmezett,

Részletesebben

(Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői jogok tulajdonosa a

(Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői jogok tulajdonosa a 25 ötlet, amelyekkel ünnepek alatt (és után is!) kordában tarthatja családját (Ezt az összeállítást nyugodtan továbbküldheti rokonainak, barátainak de kérem, semmilyen módon ne változtassa meg! A szerzői

Részletesebben

Csapat: Feladat: Ismertetni:

Csapat: Feladat: Ismertetni: Csapat: Feladat: Távirányítású vezérlés elészítése a Micro:Bi eszközhöz, amely egy másik micro:bit segítségével valósul meg, úgy hogy az eszköz mozgatásával rádiós jelet küld a vezérlő egység felé. Részfeledatok:

Részletesebben

Combo Duo Felhasználói Kézikönyv

Combo Duo Felhasználói Kézikönyv Combo Duo Felhasználói Kézikönyv BH Technovita Köszönjük hogy termékünket választotta! Bár mindent megteszünk azért, hogy termékeink a legjobb minőségűek legyenek, sajnos előfordulhatnak apróbb hibák vagy

Részletesebben

Hubert Dongó. Rövidítések: rp = rövidpálca lsz = láncszem hp = hamispálca, kúszószem

Hubert Dongó. Rövidítések: rp = rövidpálca lsz = láncszem hp = hamispálca, kúszószem Hubert Dongó Minden figura, ami a leírásom alapján készül természetesen eladható. A tervező megnevezése kedves lenne, de nem feltétel. A leírást magát vagy annak részeit azonban tilos eladni, megjelentetni

Részletesebben

TESTNEVELÉS TANMENET

TESTNEVELÉS TANMENET TESTNEVELÉS TANMENET A tanmenet heti 3 órában dolgozza fel a kötelezô tartalmakat. Ezen belül számos lehetôség kínálkozik az egyes témák súlyozására, a hagyományoknak megfelelô testnevelést tanító nevelôi

Részletesebben

Használati utasítások Cikk szám: 1103

Használati utasítások Cikk szám: 1103 Használati utasítások Cikk szám: 1103 ÖSSZECSUKHATÓ TRAMBULIN 96cm Komoly testi sérülés vagy halál következhet be, ha a fenti figylemeztetéseket nem követik és nem használják minden utasítás szerint. BIZTONSÁGI

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS Trambulinokhoz

HASZNÁLATI UTASÍTÁS Trambulinokhoz CIKK SZÁM: 092 HASZNÁLATI UTASÍTÁS Trambulinokhoz Trambulin mérete: Átméröje: 87 cm Magassága: 88 cm Rugók száma: 0 db Lábak száma: 5db láb W-formájú BEVEZETÉS Az ugróasztal használata elött figyelmesen

Részletesebben

Szabolcs-Szatmár-Bereg MRFK. Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer( ELBIR ) HÍRLEVÉL 2015

Szabolcs-Szatmár-Bereg MRFK. Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer( ELBIR ) HÍRLEVÉL 2015 Szabolcs-Szatmár-Bereg MRFK. Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer( ELBIR ) HÍRLEVÉL 2015 A téli balesetek elkerülése érdekében engedje meg, hogy néhány tanáccsal szolgáljunk! A tél

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor ÓRAVÁZLAT 12/AB Röplabda leütés Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola Óratervezet Tanít: Frankó Gábor

Részletesebben

Snowskate. Használati útmutató. Tchibo GmbH D Hamburg 87516AB6X5VI

Snowskate. Használati útmutató. Tchibo GmbH D Hamburg 87516AB6X5VI Snowskate hu Használati útmutató Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 87516AB6X5VI 2016-04 Kedves Vásárlónk! A snowskate a 7 év feletti gyerekeknek igazi szórakozást nyújt a hóban. A snowskate-ezés nem snowboardozás,

Részletesebben

B. Zsákmányolt szovjet távcsöves puska, a távcső nagyítására nem emlékszem. K98 hatszoros nagyítású távcsővel.

B. Zsákmányolt szovjet távcsöves puska, a távcső nagyítására nem emlékszem. K98 hatszoros nagyítású távcsővel. 1 / 9 Pietas et litterae Fekete-fehér fotók színezése» Német mesterlövészek Időpont: 2008. 02. 10. Szerző: decker Kategória: Cikkek 1 hozzászólás» A következő cikk először az osztrák TRUPPENDIENST című

Részletesebben

Nándorfehérvári diadal emléknapja: július 22.

Nándorfehérvári diadal emléknapja: július 22. Nándorfehérvári diadal emléknapja: július 22. Hunyadi János és Kapisztrán János seregei 558 évvel ezelőtt, 1456. július 22-én állították meg a Nándorfehérvárt ostromló oszmán hadat. A győztes csata emlékére

Részletesebben

4. Lecke. Körök és szabályos sokszögek rajzolása. 4.Lecke / 1.

4. Lecke. Körök és szabályos sokszögek rajzolása. 4.Lecke / 1. 4.Lecke / 1. 4. Lecke Körök és szabályos sokszögek rajzolása Az előző fejezetekkel ellentétben most nem újabb programozási utasításokról vagy elvekről fogunk tanulni. Ebben a fejezetben a sokszögekről,

Részletesebben

NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK

NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK VÁLTOZZ A VILÁGGAL HEFOP 2.1.6. PROGRAM NÉMETH IMRE ÁLTALÁNOS ISKOLA HEFOP-2.1.6/05/1-2005-08-0062/1.0 NÉMETH MOZGÁSMODELL PROBLÉMAKÖRÖKHÖZ IGAZÍTOTT KISCSOPORTOS GYAKORLATOK Készítette: Abonyi Krisztina

Részletesebben

2015/10/07 11:03 1/6 Ászanák

2015/10/07 11:03 1/6 Ászanák 2015/10/07 11:03 1/6 Ászanák < Jóga Ászanák Az ászanák statikus gyakorlatok, amelyek húzzák, nyújtják és erősítik az izmokat. Az ászanák elvégzésének célja minél több izomcsoport megmozgatása. Amikor elkezdesz

Részletesebben

Háromszögek ismétlés Háromszög egyenlőtlenség(tétel a háromszög oldalairól.) Háromszög szögei (Belső, külső szögek fogalma és összegük) Háromszögek

Háromszögek ismétlés Háromszög egyenlőtlenség(tétel a háromszög oldalairól.) Háromszög szögei (Belső, külső szögek fogalma és összegük) Háromszögek 2013. 11.19. Háromszögek ismétlés Háromszög egyenlőtlenség(tétel a háromszög oldalairól.) Háromszög szögei (Belső, külső szögek fogalma és összegük) Háromszögek csoportosítása szögeik szerint (hegyes-,

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

A gimnasztika, a talajtorna elemei és a ritmikus gimnasztika ugrásai

A gimnasztika, a talajtorna elemei és a ritmikus gimnasztika ugrásai I 2. SZ. MELLÉKLET A MAZSORETT MOZGÁSANYAGA I. A gimnasztika, a talajtorna elemei és a ritmikus gimnasztika ugrásai Szerkesztette: Geisztné Gogolák Éva, Szurominé Balogh Adrienn Bevezetés A Magyar Majorette

Részletesebben

. Használati utasítás STAR edzőtorony

. Használati utasítás STAR edzőtorony . Használati utasítás STAR edzőtorony A JÓTÁLLÁSÉRT ÉS A SZERVIZÉRT FELEL: Insportline kft, Kossuth Lajos utca 65, Esztergom www.insportline.hu tel/fax: +36 3331 3242 Fontos információk: A gép otthoni

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Rövidtávfutás, térdelőrajt középiskolai oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás

ASTER motorok. Felszerelési és használati utasítás 1. oldal ASTER motorok Felszerelési és használati utasítás A leírás fontossági és bonyolultsági sorrendben tartalmazza a készülékre vonatkozó elméleti és gyakorlati ismereteket. A gyakorlati lépések képpel

Részletesebben

RENDELKEZÉS A SZENT LITURGIA KÖZÖS VÉGZÉSÉRŐL

RENDELKEZÉS A SZENT LITURGIA KÖZÖS VÉGZÉSÉRŐL RENDELKEZÉS A SZENT LITURGIA KÖZÖS VÉGZÉSÉRŐL 1. Általános alapelvek 1.1. Bevezetés A Keleti Egyházak Kánonjai Kódexének 700. kánonjának 2. -a ajánlja a püspökkel vagy egy másik pappal való koncelebrációt

Részletesebben

Hogyan fogalmazzuk meg egyszerűen, egyértelműen a programozóknak, hogy milyen lekérdezésre, kimutatásra, jelentésre van szükségünk?

Hogyan fogalmazzuk meg egyszerűen, egyértelműen a programozóknak, hogy milyen lekérdezésre, kimutatásra, jelentésre van szükségünk? Hogyan fogalmazzuk meg egyszerűen, egyértelműen a programozóknak, hogy milyen lekérdezésre, kimutatásra, jelentésre van szükségünk? Nem szükséges informatikusnak lennünk, vagy mélységében átlátnunk az

Részletesebben

Mechatronika segédlet 3. gyakorlat

Mechatronika segédlet 3. gyakorlat Mechatronika segédlet 3. gyakorlat 2017. február 20. Tartalom Vadai Gergely, Faragó Dénes Feladatleírás... 2 Fogaskerék... 2 Nézetváltás 3D modellezéshez... 2 Könnyítés megvalósítása... 2 A fogaskerék

Részletesebben

Bekaclip -P. Szerelési útmutató. www.betafence.com

Bekaclip -P. Szerelési útmutató. www.betafence.com Bekaclip -P Szerelési útmutató www.betafence.com Előnyök: y Bekaclip kerítésrendszer A Bekaclip -P kerítésrendszer használatának főbb előnyei: Nagyon egyszerűen összeszerelhető Hosszú élettartam A Bekaclip

Részletesebben

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós koltai.miklos@bdpk.nyme.hu Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás oktatása általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Készítette: Németh

Részletesebben

Terápiás kutyák verseny szabályzata

Terápiás kutyák verseny szabályzata Terápiás kutyák verseny szabályzata A terápiás kutyák igen sokrétű feladat megoldására kiképzett és folyamatosan tanuló, és emellett dolgozó ebek. A sokféle tevékenységük közül ezen versenyen két legfontosabb

Részletesebben

Rugalmas hordozókendő. használati útmutató

Rugalmas hordozókendő. használati útmutató Rugalmas hordozókendő használati útmutató Útmutató a Biztonságos Babahordozáshoz E használati útmutató bemutatja a legfontosabb kötési technikákat, felhívja a figyelmed néhány fontos biztonsági előírásra,

Részletesebben

A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek.

A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek. A vizsgafeladat ismertetése: Az altisztjelölt az oktatási segédeszközök felhasználásával bemutatja a meghatározott műszaki-technikai eszköz, fődarab, részegység feladatát, felépítését, elmagyarázza működési

Részletesebben

A csecsemő és kisgyermek mozgásfejlődése. Budapest, 2008. november 8. Sümeginé Hamvas Enikő

A csecsemő és kisgyermek mozgásfejlődése. Budapest, 2008. november 8. Sümeginé Hamvas Enikő A csecsemő és kisgyermek mozgásfejlődése Budapest, 2008. november 8. Sümeginé Hamvas Enikő A csontos váz és a mozgatórendszer fejlődése Csontosodás, izomzat és ízületek - a csontos vázrendszer az embryonális

Részletesebben

2. FEJEZET CSAPATOK, JÁTÉKOSOK ÉS FELSZERELÉS

2. FEJEZET CSAPATOK, JÁTÉKOSOK ÉS FELSZERELÉS 2. FEJEZET CSAPATOK, JÁTÉKOSOK ÉS FELSZERELÉS 200 MEZBE ÖLTÖZÖTT JÁTÉKOSOK Játék elôtt minden csapat csapatvezetôjének vagy edzôjének át kell adnia a játékvezetônek vagy a jegyzôkönyvvezetônek azon játékosok

Részletesebben

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában (Atlétika 2202) Készítette: Réti Pál Csaba FFT9X9 2014.

Részletesebben

NS 1 Normális lábfej. Természetes méretű, SOMSO-műanyagból. Bemutatja az anatómiai szerkezetet és a sípcsont alatti részt. Egy darabból áll.

NS 1 Normális lábfej. Természetes méretű, SOMSO-műanyagból. Bemutatja az anatómiai szerkezetet és a sípcsont alatti részt. Egy darabból áll. NS 1 Normális lábfej Bemutatja az anatómiai szerkezetet és a sípcsont alatti részt. Egy darabból áll. Hossz: (Pternion-Akropodion): 24 cm. Magasság: 13 cm., Szélesség: 26 cm., Mélység: 10 cm., Súly: 450

Részletesebben

ÓRATERVEZET. TORNA: Támaszugrások oktatása (előkészítő és rávezető gyakorlatok)

ÓRATERVEZET. TORNA: Támaszugrások oktatása (előkészítő és rávezető gyakorlatok) 1 ÓRATERVEZET TORNA: Támaszugrások oktatása (előkészítő és rávezető gyakorlatok) Készítette: Kollár Tibor testnevelő tanár 2016. 2 Tanít: Kollár Tibor Dátum: 2016.11.16. Óra: 3. Helyszín: Gulner Gyula

Részletesebben

Torna (férfi) Cél: Előképző szakasz

Torna (férfi) Cél: Előképző szakasz Torna (férfi) Évfolyam: 1-2. Korosztály: gyermek: 6-8. év Előképző szakasz Cél: A sportág megszerettetése. Sokoldalú képzés. Előkészítő mozgások megismertetése: rendgyakorlatok, szabadgyakorlatok, szabadgyakorlat

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

sarkon megkérdezte egy festett arcú hölgy, hogy nem akarok-e szobára menni. Mondtam neki, hogy szobát mindenhol lehet látni, én a Dunát akarom megnézni, azt a szép nagy hidat, és itt van ez a sok-sok csodálatos

Részletesebben

IND C2D ipari sztereomikroszkóp

IND C2D ipari sztereomikroszkóp IND C2D ipari sztereomikroszkóp Bevezető Ez a sztereomikroszkóp fejlett és komoly műszer, amely nagy hatékonyságú munkára alkalmas. Az IND sorozat tagjait ipari munkára optimalizálták, vagyis olyan finom

Részletesebben