W 1.1 Hőmérő modell. RAPAS kft Budapest, Üllői út 315. Tel.: Fax:

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "W 1.1 Hőmérő modell. RAPAS kft. 1184 Budapest, Üllői út 315. Tel.: 06 1 294 2900 Fax: 06 1 294 5837 e-mail: rapas@axelero.hu"

Átírás

1 W 1.1 Hőmérő modell 2 műanyagsapka állványrúdhoz 2 multicsúszka 1 készlet állványgyűrű (nagy, kicsi) 1 Erlenmeyer-dugattyú, 100 ml, szűknyakú 1 gumidugó 18/25, 1-furatos 1 műanyagcső 200x8 mm 1 zsírkréta stift 1 színezőpor, piros Valamely test vagy folyadék hőmérsékletének megméréséhez szükségünk van hőmérőre, mint kijelző műszerre. A hőmérő fő alkotóeleme egy szűk üvegcső, mely higannyal, vagy más folyadékkal (pl. megfestett alkohollal) van feltöltve. A kísérletben egy egyszerű hőmérőmodellt építünk, és kijelző folyadékként vizet használunk. a rögzítő csavar segítségével rögzítjük. Az állványrúd mindkét végére felhelyezzük a műanyag sapkákat. Az 50 cm-es állványrudat függőleges helyzetben beerősítjük az állványsínbe. A nagyobbik állványgyűrűt a multicsúszka segítségével az 50 cm-es állványrúdra rögzítjük. Ez tartja majd a hővédő hálót. Az Erlenmeyer-dugattyút feltöltjük színezőporral színezett zel. A furatos gumidugóba műanyagcsövet helyezünk. A műanyagcső könnyebb bedugása érdekében azt egy kicsit meg kell nedvesíteni a külső felületén. A műanyagcsőnek a gumidugó alsó felével kell egybe esnie. Ezután elzárjuk az Erlenmeyer-dugattyút a műanyagcsöves gumidugóval és ügyelünk arra, hogy ne kerüljön levegő az Erlenmeyer-dugattyúba. A megfestett felemelkedik a műanyag csőben. Zsírkrétával megjelöljük a szintjét a műanyag csőben. Hőmérő modellünket a hővédő hálóra helyezzük. Az Erlenmeyer-dugattyú nyakára biztosításként felhelyezzük a kicsi gyűrűt. Ezután a t a hővédő háló ill. az Erlenmeyer-dugattyú alá helyezzük, majd meggyújtjuk az égőt (kis lángot állítsunk be). Egy ideig melegítjük a vizet. Öt (5) perc eltelte után megjelöljük az új szintet a műanyagcsőben a zsírkrétával. Elzárjuk az égőt és megfigyeljük a oszlopot a csőben. Következtetés A folyadékok a felmelegítés során kiterjednek, majd a lehűlés után újra összehúzódnak. A mindenkori hő-állapot, ill. a hőmérséklet egy hőmérő segítségével mérhető. Megjegyzés: A 0 C és 4 C között másképpen viselkedik (a rendellenessége).

2 W 1.2 Hőmérőskála hitelesítése 2 műanyagsapka állványrúdhoz 1 állványrúd 10 cm 3 multicsúszka 1 karmantyú 1 készlet állványgyűrű (nagy és közepes) 1 Becher-üveg 250 ml, magas 1 kontakthőmérő, skála nélkül 1 hőmérő, C méréshatárral 1 zsírkréta edény jégdarabokkal kendő A kísérlettel azt szeretnénk kideríteni, hogy hogyan kell a hőmérő skáláját előállítani. a rögzítő csavar segítségével rögzítjük. Az állványrúd mindkét végére felhelyezzük a műanyag sapkákat. Az 50 cm-es állványrudat függőlegesen beerősítjük az állványsínbe. Az 50 cm-es állványrúdra a multicsúszka segítségével felerősítjük a nagy állványgyűrűt. Ez tartja majd a hővédő hálót. 1. A fagyáspont meghatározása: A Becherüveget kb. a feléig feltöltjük zel és jégkockákkal majd a hővédő hálóra helyezzük. A skála nélküli hőmérőt úgy helyezzük el a Becherüvegben, hogy folyadékgömbje teljesen körül legyen véve jégdarabokkal és zel. Megkeverjük a jeges vizet és megfigyeljük a folyadékoszlopot a hőmérő modellen. Amint a folyadékoszlop magassága többé nem változik, megjelöljük a szintet zsírkrétával. Ellenőrizzük a hőmérsékletet a skálával ellátott hőmérővel. 2. A forráspont meghatározása: A Becher-üveget kb. a feléig feltöltjük zel és újra bemerítjük a hőmérő modellt. A Becherüveget a hővédő hálóra helyezzük, és biztosításként felhelyezzük rá a közepes gyűrűt. Meggyújtjuk a t és a hővédő háló ill. a Becher-üveg alá toljuk. Amikor a forr, és a hőmérőmodell oszlopszintje már nem változik, megjelöljük a szintet zsírkrétával. Ezután elzárjuk az égőt. 3. A hőmérőskála megrajzolása: Kivesszük a hőmérőmodellt a Becher-üvegből, megmérjük a távolságot a két jelölés között. Ezt a távolságot l0 egyenlő részre osztjuk. A fagypontot 0 C-nak, a forráspontot 100 C-nak jelöljük. Ezzel a hőmérővel szobahőmérséklet mérhető. Következtetés: a fagypontja és forráspontja közötti távolság századrésze 1 C.

3 W 1.3 A bimetall 2 műanyagsapka állványrúdhoz 1 multicsúszka 1 bimetall csík Ha két egymástól eltérő hőtágulással rendelkező fémszalagot szorosan összekötve hőhatásnak teszünk ki, a szalagok meggörbülnek. Megismerkedünk ezzel a "bimetall" szalaggal. a rögzítő csavarral rögzítjük. Az állványrúd mindkét végére felerősítjük a műanyag sapkákat. Az 50 cm-es állványrudat függőlegesen beerősítjük az állványsínbe. A bimetall-csíkot a multicsúszka segítségével úgy erősítjük fel, hogy a t alá tudjuk helyezni. A távolság az égőtől kb. l0 cm legyen. A bimetall-csíkot lassan melegítjük alulról az égővel és megfigyeljük, hogy hogyan viselkedik. Ezután eltávolítjuk az égőt, és a figyeljük a bimetall viselkedését. Miután a bimetall-csík lehűlt, megfordítva szorítjuk be. A bimetall szalag azon oldala, mely korábban az égő felé nézett, most a másik oldalon lesz. Ezután megismételjük a kísérletet és megfigyeljük a bimetall-csík viselkedését. Következtetés A felmelegítés során a bimetall-csík meghajlik, mivel a mintás oldal jobban tágul, mint a sima.

4 W 1.4 Szilárd testek hőtágulása 2 állványsín 30 cm 1 sínösszekötő 1 állványsín 10 cm 1 állványsín 50 cm 1 csúszka rögzítő csavarral 1 csúszka mutatóhoz és skálához 3 multicsúszka 1 készlet állványgyűrű (nagy és közepes) 1 Becher-üveg 250 ml, magas nyakú 1 Erlenmeyer-dugattyú 100 ml, szűknyakú 1 gumidugó 18/25, 1 furattal 1 hőre táguló cső, alumínium 1 hőre táguló cső, vas 1 feltűzhető mutató 1 csap hőtáguláshoz gyújtó kendő A kísérlet során megmérjük az alumínium és a vas csekély mértékű hőtágulását és meghatározzuk a hőtágulási-együtthatót. A hőtágulási-együttható megadja az 1 m hosszú rúd hosszváltozását 1 C hőmérsékletváltozás hatására. Felépítés az ábra szerint. A két állványsínt a sínösszekötő segítségével összekötjük. Baloldalon beerősítjük az 50 cm-es állványrudat a szorítócsavar segítségével. A multicsúszkák segítségével erre a rúdra erősítjük fel a két állványgyűrűt a hővédő háló és az Erlenmeyer-dugattyú számára. Az állványrúd mellett a sínre helyezzük a csúszkát a szorítócsavarral. Ebbe a csúszkába erősítjük bele a csapot. Ez a csap képezi a baloldali felerősítést az alumíniumcső számára. A jobboldali végre a réselt csúszkát erősítjük fel. A mutatót a réselt csúszka résébe tőzzük. A mutató lefelé mutasson. A skálát úgy kell elhelyezni az asztalon, hogy a mutató a középen lévő osztásvonalra mutasson. Az alumíniumcső egyik végén furat található. A cső másik végét áttoljuk a szorítócsapon, de még nem rögzítjük. A cső másik végén a furatba bedugjuk a mutató kihegyezett végét. Ezután rögzíthetjük az alumíniumcsövet a szorítócsavarral. A 10 cm-es állványrudat a sín jobboldalán rögzítjük a szorítócsavar segítségével. Erre erősítjük fel a közepes állványgyűrűt a multicsúszka segítségével. Ez a gyűrű tartja a Becher-üveget. Az alumíniumcső jobb oldalán felhúzzuk a rövidebb PVC tömlőt, melynek vége a Becher-üvegbe lóg. Az Erlenmeyer-dugattyúba kb. 50 ml vizet töltünk. A gumidugóba behelyezzük az üvegcsövecskét, majd ezzel lezárjuk az Erlenmeyer-dugattyút. Az üvegcsövecskét PVC tömlő segítségével kötjük össze az alumíniumcső bal oldalával. 1. Az Erlenmeyer-dugattyúban lévő vizet forrásig melegítjük. Az alumíniumcsövön át forró gőz fog áramlani és felmelegíti a csövet. A mutató láthatóvá teszi a cső hőmérséklet-okozta tágulását. Ha a mutató már nem mozog többé, a tágulás leolvasható a skálán. Kijelzett tágulás:... mm Mivel a mutató 40-szeres hosszváltozást mutat, elosztjuk a kijelzett hosszváltozást 40-el. Valóságos tágulás:... mm

5 Az alumíniumcső hossza a két tartópont között 50 cm. A hosszváltozást tehát meg kell szorozni még 2-vel, hogy megkapjuk az 1 m hosszú rúd hőtágulását. Az 1 m hosszú cső tágulása:... mm Az 1 C hőmérséklet-változáshoz tartozó tágulás meghatározásához az eredményt el kell osztanunk a szobahőmérsékletről a forrpontra való felmelegítés hőfokkülönbségével, azaz 75-el ill. 80-al. A fajlagos hosszirányú kiterjedés tehát alumíniumra:... mm/m, C 2. Megismételjük a kísérletet a vascsővel, és hasonló módon elvégezzük a kiértékelést. Gondoljuk át, hogy milyen hibák merülhetnének itt fel. Következtetés Az alumínium fajlagos hőtágulása duplája a vasénak és nagyságrendje a századmilliméter tartományba esik.

6 W 1.5 Folyadékok térfogatváltozása 2 műanyagsapka állványrúdhoz 1 állványrúd 10 cm 3 multicsúszka 1 karmantyú 1 készlet állványgyűrű (nagy, közepes) 1 Becher-üveg 250 ml, magas nyakú 2 műanyagcső 200x8 mm 2 gumidugó 20/14/18, 1 furattal 2 reagens-üveg (kémcső) 160/16 1 hőmérő, C 1 zsírkréta kendő Vajon minden folyadék egyforma mértékben tágul-e melegítés hatására? rögzítő csavarral rögzítjük. Az állványrúd mindkét végére felhelyezzük a műanyag sapkákat. Az 50 cm-es állványrudat függőlegesen erősítjük be az állványsínbe. A nagy állványgyűrűt a multicsúszka segítségével felerősítjük az 50 cm-es állványrúdra. Ez tartja a hővédő hálót. Két különböző folyadékot vizsgálunk meg: a vizet és a petróleumot. Az egyik kémcsövet zel töltjük tele, a másikat petróleummal. A két gumidugóba beszereljük a műanyag csöveket, majd a kémcsöveket lezárjuk a dugókkal. A folyadékok hatoljanak bele a műanyagcsövekbe, és szintjük mind a két csőben azonos magasságban álljon. Jelöljük meg a folyadékszinteket. Ezután mindkét kémcsövet, a műanyag csöveknél fogva beerősítjük a karmantyúba és bemerítjük őket a Becherüvegbe. A Becher-üveg a hővédő hálón áll és a közepes állványgyűrű tartja. Meggyújtjuk az égőt és felmelegítjük a vizet a Becher-üvegben. Eközben megfigyeljük a folyadékoszlopok viselkedését a műanyag csövekben. Egy bizonyos idő eltelte után a folyadékszintek már nem állnak egyenlő magasságban, mivel azok különböző mértékben tágulnak ki. Következtetés: a petróleum hőtágulása nagyobb, mint a é.

7 W 1.6 A levegő térfogatváltozása állandó nyomáson 2 műanyagsapka állványrúdhoz 2 multicsúszka 1 készlet állványgyűrű (nagy, kicsi) 1 Becher-üveg 250 ml, magas nyakú 1 Erlenmeyer-dugattyú 100 ml, szűknyakú 1 üvegcső 80x8 mm 1 gumidugó 18/25, 1 furattal 1 PVC tömlő 100 cm kendő Ha valamely gázt melegítünk, miközben a külső nyomás állandó marad, akkor a gáz kiterjed. ünk cél-ja ennek a térfogatváltozásnak a kimutatása. a rögzítő csavarral rögzítjük. Az állványrúd mindkét végére felhúzzuk a műanyag sapkákat. Az 50 cm-es állvány-rudat függőlegesen erősítjük be az állványsínbe. A nagy állványgyűrűt a multicsúszka segítségével erősítjük fel az 50 cm-es állványrúdra. Ez tartja a hővédő hálót. Ez után az üvegcsövecskét átdugjuk a gumidugó furatán úgy, hogy alsó élénél egy kicsit kiálljon. A gumidugót az üvegcsővel az Erlenmeyer-dugattyúba szorítjuk. Az Erlenmeyer-dugattyút ráhelyezzük a hővédő hálóra. Felülről ráhúzzuk a dugattyú nyakára a kis állványgyűrűt, melyet multicsúszka tart. A PVC tömlőt ráhúzzuk az üvegcsövecskére. A tömlő másik vége a Becher-üvegben lévő be merül bele. Az Erlenmeyer-dugattyúban lévő levegőt rövid ideig, kis lánggal melegítjük. Eközben megfigyeljük a PVC tömlő végét a ben. Néhány perc után (az Erlenmeyer-dugattyú ne legyen túl forró) eltávolítjuk az égőt, és tovább figyeljük a tömlő végét a ben. A felmelegítés során levegőbuborékokat látunk a Becher-üvegben felszállni. A lehűlés folyamán a levegő újra összehúzódik. Ezáltal kerül a Becher-üvegből a PVC tömlőbe. Következtetés A levegő a felmelegítés hatására sokkal jobban kiterjed, mint a folyadékok, vagy a szilárd anyagok. Lehűléskor pedig csökken a térfogata.

8 W 1.7 A levegő nyomásváltozása állandó térfogaton 2 állványrúd 25 cm 2 műanyagsapka állványrúdhoz 1 állványrúd 10 cm 3 multicsúszka 1 karmantyú 1 készlet állványgyűrű (nagy, kicsi) 1 Joule-kaloriméter 1 Erlenmeyer-dugattyú 100 ml, szűknyakú 1 üvegcső 80x8 mm 2 műanyagcső 200x8 mm 1 gumidugó 18/25, 1 furattal 1 PVC tömlő 25 cm 1 PVC tömlő 45 cm 1 hőmérő, C 1 színezőpor, piros 1 zsírkréta javasolt: 1 mérőszalag,, kendő Meghatározzuk az 1 C felmelegedés okozta nyomásnövekedést, miközben a gáz térfogata állandó marad. a rögzítő csavarral rögzítjük. Az állványrúd mindkét végére felhúzzuk a műanyag sapkákat. Az 50 cm-es állvány-rudat függőlegesen erősítjük be az állványsínbe. A nagy állványgyűrűt a multicsúszka segítségével erősítjük fel az 50 cm-es állványrúdra. Ez tartja a hővédő hálót. A két műanyagcsőből és a rövidebb PVC tömlőből manométert képezünk, és megfelelő magasságban a karmantyúba erősítjük azt. A manométerbe színezőporral megfestett vizet öntünk úgy, hogy ez a piros a PVC tömlőív szintje felett, de ahhoz közel álljon. A kaloriméter edényt a styropor-betét nélkül használjuk. Ezt úgy töltjük fel zel, hogy az Erlenmeyer-dugattyút egészen belemeríthessük. Az Erlenmeyer-ugattyú nyakára felhelyezzük a kis állványgyűrűt, nehogy felboruljon. Megmérjük a hőmérsékletét: T 1 =... C A gumidugóba beledugjuk az üvegcsövecskét. A be merülő Erlenmeyer-ugattyút szorosan lezárjuk a gumidugóval. Ezután a hosszabb PVC tömlővel (45 cm hosszú) összekötjük az Erlenmeyerdugattyút a manométerrel. A manométerben lévő szintet zsírkrétával megjelöljük. A kaloriméter edényt, (styropor betét nélkül) az égő segítségével felmelegítjük. A hőmérsékletet mintegy 4 C-al emeljük (az égőt max. 1 percig hagyjuk égni!). Mivel a hőátadás időt igényel, a hőmérséklet még az égő elzárása után is egy ideig emelkedik. Megkeverjük a vizet, majd újra megmérjük a hőmérsékletet: T 2 =... C A manométer nyomásemelkedést mutat. Ahhoz, hogy állandó térfogaton mérhessünk, emeljük a tömlővel lezárt manométercsövet addig, hogy újra előálljon az eredeti gáztérfogat (a manométerfo-

9 lyadék a zárt csőben érje el újra a kijelzett magasságot). Mérjük le a manométer két csövében lévő folyadékoszlopok szintkülönbségét. (Az asztalra támasztott mérőszalaggal mérhetünk.) A magasságkülönbség nagysága:... cm Ezután elosztjuk a magasságkülönbséget a hőmérséklet-növekedéssel és így egy magasságkülönbség/ C mennyiséget kapunk. Mivel 1 cm oszlop kb. 1 millibar (1 mbar) nyomásnak felel meg, a felmelegítés okozta nyomásemelkedést mbar-ban adhatjuk meg. Következtetés: A levegő felmelegedés okozta nyomásemelkedése néhány mbar/ C. Megjegyzés A nyomásemelkedés nagysága kb. 4 mbar/ C. Ha a kísérletben a mért érték ettől lényegesen eltér, egyebek közt ez azzal függ össze, hogy az Erlenmeyer-dugattyú belsejében a hőmérséklet nem nő olyan gyorsan, mint a hőmérséklete.

10 W 1.8 Hővezetés 1 állványrúd 30 cm 2 állványsín 25 cm 2 műanyagsapka állványrúdhoz 2 multicsúszka 1 cső a hőtáguláshoz, alumínium 1 cső a hőtáguláshoz, vas 1 viasz, papír a csövek tisztítására és alátétnek A különböző anyagok hővezetése más és más (pl. a papír és a fém). Két különböző fém is eltérő hővezető képességet mutat. a rögzítő csavarral rögzítjük. Az állványrúd mindkét végére felhúzzuk a műanyag sapkákat. Az 50 cm-es állványrudat függőlegesen erősítjük be az állványsínbe az egyik oldalon. A másik 25 cm-es állványrudat a másik oldalon erősítjük be. Elhelyezünk az asztalon egy ív papírt, nehogy az asztal elpiszkolódjon. Ezután a viaszból hat kis viaszgolyót formázunk (a viasz a kéz melegétől formálhatóvá válik). Mind a vas, mind az alumínium csőre 3-3 viaszgolyócskát tapasztunk. Az első golyócska kb. 5 cm-re legyen a cső végétől és a golyócskák kb. 3 cm-re legyenek egymástól. Ezután úgy erősítjük be a fémcsöveket a multicsúszkákba, hogy kb. a közepükön legyenek befogva és két végük éppen összeérjen. Ahol a két fémcső összeér, ott helyezzük el az égőt. Melegítsük a fémcsövek érintkezési pontját. Eközben figyeljük meg és jegyezzük fel, hogy milyen sorrendben potyognak le a viaszgolyócskák a fémcsövekről a melegítés hatására. A negyedik viaszgolyócska leesése után a "hővezetési versenynek" el kell dőlnie. Az alumíniumcsövön lévő golyócskák hamarabb hullnak le. Következtetés: Az alumínium jobb hővezető, mint a vas.

11 W 1.9 Hőáramlás 2 műanyagsapka állványrúdhoz 1 multicsúszka 1 hajlított tő 1 áramlási spirál 1 olló 1 nyomógomb, A ventillátoros hősugárzó igen gyorsan felmelegíti a levegőt a szobában, mert a levegő áramlik és így hőt szállít magával. Milyen irányban áramlik a meleg levegő? a rögzítő csavarral rögzítjük. Az állványrúd mindkét végére felhúzzuk a műanyag sapkákat. Az 50 cm-es állványrudat függőlegesen erősítjük be az állványsínbe. A függőleges állványrúdra, kb. 30 cm magasságban, felcsavarozzuk a multicsuszkát a beléje szorított hajlított tűvel együtt. Az áramlási spirálhoz először köralakban vágjuk ki a papírt, majd a spirálvonal mellett felvágjuk úgy, hogy egy papírspirált kapjunk. A spirált ezután felhelyezzük a tű hegyére (a spirál jobban ül, ha előzőleg középen beakasztottuk egy nyomógombba). Meggyújtjuk az égőt, és kis lángra állítjuk. Az égőt a hajlított tő alá helyezzük. Figyelem: A láng távol legyen a papírspiráltól, nehogy az meggyulladjon! A spirál forogni kezd. Következtetés A spirál forgása azt mutatja, hogy a hőforrás által felmelegített levegő felfelé mozog. A meleg levegő felemelkedik.

12 W 1.10 Hősugárzás 2 állványrúd 25 cm 1 állványrúd 10 cm 2 műanyag sapka állványrúdhoz 3 multicsúszka 2 tartócsap 1 hősugárzást felvevő test (2 db) 1 hőmérő C 1 kontakthőmérő, skála nélkül Amikor a napon melegít bennünket, a hőenergiát nem hővezetéssel és nem hőáramlással vesszük fel, hanem létezik még egy harmadik fajta hőterjedés is. a rögzítő csavarral rögzítjük. Az állványrúd mindkét végére felhúzzuk a műanyag sapkákat. A másik 25 cm-es állványrudat függőlegesen erősítjük be az állványsínbe. Ehhez az állványrúdhoz erősítjük hozzá a 10 cm-es állványrudat az egyik multicsúszka segítségével, rá merőleges irányban. A két hősugárzást felvevő testet belehelyezzük a tartócsapokba, majd ezeket a multicsúszkákba szorítjuk. Ezt a két multicsúszkát, egymáshoz lehetőleg közel, húzzuk fel a 10 cm-es állványrúdra. Mindkét testbe néhány csepp vizet juttatunk (a hővezetés javítására). Az egyik hősugárzást felvevő testbe bedugjuk a skálával ellátott hőmérőt, a másikba pedig a skála nélküli kontakthőmérőt, melyet a W 1.2 kísérletben hitelesítettünk. Mindkét kezdeti hőmérsékletet feljegyezzük. Meggyújtjuk az égőt. Kb. két perc eltelte után mindkét hőmérőn leolvassuk a hőmérsékletet. Hőmérséklet C Kezdeti hőmérséklet 2 perc múlva 4 perc múlva 6 perc múlva Világos test Sötétebb test A világos testben lévő hőmérő kisebb hőmérséklet-emelkedést mutat, mint a sötétebb testben lévő hőmérő. Következtetés A világos, fénylő felületek kevesebb hősugárzást nyelnek el, mint a sötét, matt felületek.

13 W 1.11 Hőszigetelés 2 műanyagsapka állványrúdhoz 2 multicsúszka 1 készlet állványgyűrű (nagy és közepes) 1 Becher-üveg 250 ml, magas alakú 1 hőmérő, C. 1 kontakthőmérő, skála nélkül 1 Joule-kaloriméter kendő Az energiatakarékosság egyben annyit is jelent, hogy nem engedjük elszökni a hőt a meleg szobából. A kísérlet egy jó és egy rossz példát mutat a hőszigetelésre. a rögzítő csavarral rögzítjük. Az állványrúd mindkét oldalára felhúzzuk a műanyag sapkákat. Az 50 cm-es állványrudat függőlegesen erősítjük be az állványsínbe. A nagy állványgyőrüt felerősítjük az állványrúdra. Ez tartja a hővédő hálót. A Becher-üveget ráhelyezzük a hővédő hálóra, és biztosítjuk az állványgyűrűvel. A Joule-kalorimétert fedél nélkül használjuk, az alumíniumpoharat kivesszük. 200 ml vizet kb. 80 C-ra melegítünk fel. Ezután elzárjuk az égőt. A Becher-üveget az állványgyűrűnél fogva óvatosan leemeljük a hővédő hálóról és 100 ml vizet beleöntünk a kaloriméter styropor betétjébe, 100 ml vizet pedig az alumínium pohárba. Az egyik edénybe belemártjuk a skálával ellátott hőmérőt, a másikba pedig a skála nélkülit, melyet a W 1.2 kísérletben hitelesítettünk. Feljegyezzük a kezdeti hőmérsékleteket. Ezután összehasonlítjuk a lehűlését az alumínium pohárban és a kaloriméterben. Ennek érdekében megmérjük a hőmérsékleteket a kezdetkor és kb. 2 perc eltelte után. A mért értékeket beírjuk a táblázatba. Hőmérséklet C Kezdeti hőmérséklet 2 perc múlva 4 perc múlva 6 perc múlva Alumínium pohár Kaloriméter Az alumíniumpohár a rossz hőszigetelésre, a kaloriméter a jó hőszigetelésre példa. Következtetés A jó hőszigetelésnél a hő csak lassan szökik el. A styropor (sztirol) hőszigetelésre alkalmas anyag.

14 W 2.1 Keveredési hőmérséklet 2 műanyag sapka állvány-rúdhoz 2 multicsúszka 1 készlet állványgyűrű (nagy, kicsi) 1 Becherüveg 250 ml, magas alakú 1 Erlenmeyer-dugattyú, 100 ml, szűknyakú 1 mérőhenger 100 ml, műanyag 1 hőmérő, C 1 Joule-kaloriméter kendő Milyen hőmérsékletű lesz a hideg és meleg keveréke? Először azonos mennyiségű hideg és meleg vizet keverünk össze. A második esetben a forró hez kétszeres mennyiségű hideg vizet keverünk. a rögzítő csavarral rögzítjük. Az állványrúd mindkét végére felhelyezzük a műanyag sapkákat. Az 50 cm-es állványrudat függőlegesen erősítjük be az állványsínbe. A nagy állványgyűrűt a multicsúszka segítségével erősítjük fel az 50 cm-es állványrúdra. Ez tartja a hővédő hálót. 1. A mérőhenger segítségével kimérünk 50 ml vizet és felmelegítjük azt az Erlenmeyer-dugattyúban. Előzőleg a kis gyűrűvel biztosítjuk felborulás ellen. Miközben a melegszik, 50 ml hideg vizet öntünk a kaloriméterbe. Az átlátszó kaloriméter-fedél nagy nyílását elzárjuk a műanyag sapkával. Megmérjük a hő-mérsékletét a kaloriméterben. Amint a hőmérséklete az Erlenmeyer-dugattyúban elérte a kb. 70 C-ot, elzárjuk az égőt. Megmérjük a hőmérsékletet. Ezután 50 ml forró vizet öntünk a kaloriméterben lévő hideg hez (az Erlenmeyer-dugattyút kendővel fogjuk meg). Lezárjuk a kalorimétert az átlátszó fedéllel, a gumidugón át bedugjuk a hőmérőt és megkeverjük a vizet a keverővel (fel és le mozgassuk!). Ezután leolvassuk a keverék hőmérsékletét. Hőmérséklet C hideg 50 ml forró 50 ml keverék 100 ml 2. Most 40 ml vizet melegítünk fel (mérőhengerben kimérni), az Erlenmeyer-dugattyúban kb. 70 C.-ra. Eközben 80 ml (mérőhengerben kimérni) hideg vizet töltünk a kaloriméterbe és megmérjük a hőmérsékletét.

15 Ha a hőmérséklete az Erlenmeyer-dugattyúban elérte a 70 C-ot, elzárjuk az égőt és megmérjük a felmelegített hőmérsékletét. Ezután a forró vizet a hideg hez töltjük a kaloriméterbe. Átkeverés után megmérjük a keverék hőmérsékletét. Hőmérséklet C hideg 80 ml forró 40 ml keverék 120 ml Következtetés Hideg és forró keverésénél csak azonos mennyiség esetén áll be keveredési hőmérsékletként a két hőmérséklet középértéke. Megjegyzés Két eltérő hőmérsékletű mennyiség keveredésére az alábbi összefüggés áll fenn: * T 1+m2* T = ( m 1+m m1 2 2 ahol m 1, m 2 : a két mennyiség tömege T 1, T 2 : kezdeti hőmérsékletek T : keveredési hőmérséklet Különböző anyagokra, melyek tömege m 1 és m 2, ill. fajhője c 1 és c 2 fennáll, hogy * c1* T 1+m2* c2* T )* T = ( m 1* c1+m2* c m1 2 2 )* T

16 W 2.2 A fajhője 1 mérőhenger 100 ml, műanyag 1 hőmérő, C 1 Joule-kaloriméter, (fűtőszállal) 2 mérőműszer 5 összekötő vezeték 1 tápegység javasolt: 1 stopperóra Ha például ki akarjuk számítani egy kádfürdő költségeit, tudnunk kell, hogy mennyi energia szükséges 1 kg 1 C-al való felmelegítéséhez. Felépítés az ábra szerint. 100 ml vizet töltünk a kaloriméterbe (mérőhengerrel kimérni). A fűtőspirált bedugjuk a kaloriméterbe, és 9 V feszültségre, csatlakoztatjuk. A tápegységet egyelőre kapcsoljuk ki. A 10 A méréshatárba kapcsolt árammérőt a fűtőspirállal sorba kötjük. A feszültséget a fűtőspirál csatlakozóinál feszültségmérővel mérjük. A kaloriméter fedelén át bedugjuk a hőmérőt. Megmérjük a hőmérsékletét a kaloriméterben és feljegyezzük a mért értéket. Bekapcsoljuk a tápegységet és feljegyezzük az időpontot (bekapcsoljuk a stoppert, vagy karóráról leolvassuk az időt). Megmérjük és feljegyezzük az áramerősséget és a feszültséget. Pontosan 200 másodpercig tartson a melegítés. Ezután kikapcsoljuk a tápegységet, megkeverjük a vizet a kaloriméterben (a keverőt föl-le mozgassuk) és leolvassuk a hőmérsékletét. Kiértékelés Elektromos energia = Feszültség * Áram* Idö (Joule)(Volt)(Amper)( sec ) A tömege Idő Áramerősség Feszültség Elektromos energia m = 0,1 kg t = 200 s I =... A U =... V W =... J Kezdőhőmérséklet: T 1 =... C W = U * I * t

17 Véghőmérséklet: T 2 =... C Hőmérséklet-emelkedés:... C Bevezetett energia:... Joule Most tehát ismerjük azt az energiát, mely 0,1 kg meghatározott hőmérséklet emelkedéséhez szükséges. Ebből könnyen kiszámítható az az energia, mely 0,1 kg 1 C-al való hőmérséklet emeléséhez szükséges. A szükséges energia:... J 1 kg 1 C-al való felmelegítéséhez tízszer ennyi energia, azaz... Joule szükséges. A tankönyvben megadott érték a fajhőre: 4186 J/kg C. Ennél a kísérletnél sok a hibaforrás. Gondoljuk meg, milyen irányú a hibák hatása. Következtetés A fajhője az a hőmennyiség, mely ahhoz szükséges, hogy 1 kg hőmérsékletét 1 C-al növeli meg.

18 W 2.3 Szilárd anyagok fajhője 2 műanyagsapka állvány-rúdhoz 2 multicsúszka 1 készlet állványgyűrű (nagy, közepes) 1 Becher-üveg 250 ml, magas alakú 1 mérőhenger 100 ml, műanyag 1 hőmérő, C 1 alumínium hasáb 1 vas hasáb, kicsi 1 Joule-kaloriméter 1 olló zsineg kendő Azonos tömegek, azonos mértékű lehűléskor vajon ugyanakkora hőmennyiséget adnak-e le? A kísérletben összehasonlítjuk a vas és az alumínium hőleadását. a rögzítő csavarral rögzítjük. Az állványrúd mindkét végére felhúzzuk a műanyag sapkákat. Az 50 cm-es állványrudat függőlegesen erősítjük be az állványsínbe. A nagy állványgyűrűt a multicsúszka segítségével az 50 cm-es állványrúdra erősítjük. Ez tartja a hővédő hálót, amelyen most a Becher-üveg áll. Mindkét hasábnak azonos a tömege. Mindkét hasábra (vas ill. alumínium) zsineget kötünk. A testeket belehelyezzük a Becher-üvegbe, és vizet töltünk rájuk (takarásig). A zsinegek lógjanak ki a Becher-üveg peremén, de vigyázat (!), a zsinegek ne kerüljenek túl közel a lánghoz! A vizet kb. 80 C-ig melegítjük fel, ezután elzárjuk az égőt. A hőmérő segítségével megkeverjük a vizet, majd megmérjük a hőmérsékletet. A kaloriméterbe 100 ml hideg vizet töltünk (mérőhengerrel kimérni) és megmérjük a hőmérsékletét. Az alumínium hasábot a Becher-üvegből a kaloriméterbe helyezzük. 40 másodperc eltelte után eltávolítjuk az alumínium hasábot. A vizet a keverő segítségével (föl-le mozgatva) megkeverjük és megmérjük a hőmérsékletét. A vashasábot belehelyezzük a kaloriméterbe. 40 másodperc eltelte után újra eltávolítjuk a behelyezett testet, megkeverjük a vizet és megállapítjuk a test okozta hőmérsékletemelkedést. Eredmény A hideg hőmérséklete: Az alumíniumhasáb okozta hőmérséklet-emelkedés:... C... C A vashasáb okozta hőmérséklet-emelkedés:... C Mivel a vashasáb okozta hőmérsékletemelkedés kétszer nagyobb, így kétszerannyi hőt tudott felvenni, majd ismét leadni. A hőmennyiség, melyet valamely test felvehet, a test fajhőjétől függ. Következtetés: Az alumínium fajhője majdnem kétszer akkora, mint a vasé.

19 W Szilárd anyagok fajhőjének számítása 2 műanyag sapka állványrúdhoz 2 multicsúszka 1 készlet állványgyűrű (nagy, közepes) 1 Becher-üveg 250 ml, magas 1 mérőhenger 100 ml, műanyag 1 hőmérő, C 1 alumínium hasáb 1 vashasáb 1 Joule-kaloriméter 1 olló zsineg szükséges még: 1 mérleg A kísérlet segítségével kiszámítjuk a vas és az alumínium fajhőjét. rögzítő csavarral rögzítjük. Az állványrúd mindkét végére felhelyezzük a műanyag sapkákat. Az 50 cm-es állványrudat függőlegesen erősítjük be az állványsínbe. A nagy állványgyűrűt a multicsúszka segítségével erősítjük fel az 50 cm-es állványrúdra. Ez tartja a hővédő hálót, melyen most a Becher-üveg áll. Mindkét hasáb azonos tömegű. Mindkét hasábra (vas ill. alumínium) zsineget erősítünk. A testeket belehelyezzük a Becher-üvegbe, és takarásig töltjük fel zel. A zsinegek vége lógjon túl a Becherüveg peremén, de vigyázat (!), a zsinegvégek ne kerüljenek túl közel a lánghoz! A vizet kb. 80 C-ig melegítjük fel. Ezután elzárjuk az égőt. A hőmérő segítségével átkeverjük a vizet, majd megmérjük hőmérsékletét. A kaloriméterbe 100 ml hideg vizet töltünk (mérőhengerben kimérni) és megmérjük a hideg hőmérsékletét. A vashasábot a Becher-üvegből a kaloriméterbe helyezzük. A vashasábot 2 perc eltelte után eltávolítjuk. A vizet a keverő segítségével megkeverjük (föl-le mozgatni) és megmérjük hőmérsékletét. Eredmény A hideg hőmérséklete, T 1 :... C A hideg tömege: 0,1 kg A meleg vashasáb hőmérséklete, T 2 :... C A meleg test tömege:... kg Keveredési hőmérséklet:... C A különböző anyagokra, és ezzel különböző fajhőkre vonatkozó keveredési hőmérséklet egyenletéből megkapjuk a vas hez viszonyított fajhőjét. (A fajhője = 1).

20 0.1*(T - T 1 ) c = m* (T 2 - T) c =... A fajhője: 4.8 kj/kg C A vas fajhője:... A kísérletet megismételjük az alumíniumhasábbal és meghatározzuk az alumínium fajhőjét is. 0.1*(T - T 1 ) c = m* (T 2 - T) A fajhője: 4.8 kj/kg C Az alumínium fajhője:... c =... Következtetés A vas fajhője kb. egy-kilenced része a fajhőjének, az alumínium fajhője majdnem kétszerese a vas fajhőjének.

21 W 2.4 Olvadási hőmérséklet 2 műanyag sapka állvány-rúdhoz 2 multicsúszka 1 készlet állványgyűrű (nagy, kicsi) 1 Becher-üveg 250 ml, magas 1 kémcső 160/16 1 hőmérő, C 1 tartó erőmérőhöz 1 nátrium-tioszulfát (fixáló) 200 g A kísérlettel meghatározzuk valamely szilárd anyag olvadási hőmérsékletét. rögzítő csavarral rögzítjük. Az állványrúd mindkét végére felhelyezzük a műanyag sapkákat. Az 50 cm-es állványrudat függőlegesen erősítjük be az állványsínbe. A nagy állványgyűrűt a multicsúszka segítségével erősítjük fel az 50 cm-es állványrúdra. Ez tartja a hővédő hálót. A kémcsövet egyharmad részig nátrium-tioszulfáttal töltjük meg. A Becher-üveget a feléig feltöltjük zel és beleállítjuk a kémcsövet, mely be van szorítva az erőmérő tartójába. Az erőmérő tartóját a karmantyú tartja, mely rá van húzva az 50 cm-es állványrúdra. A hőmérőt belehelyezzük a kémcsőbe. A Becher-üveg a hővédő hálón áll és az állványgyűrű rögzíti. A hővédő háló alatt van az égő. Melegítjük a vizet az égővel és figyeljük a hőmérsékletet a kémcsőben. Amikor a hőmérő kb. 40 C-t mutat, a nátrium-tioszulfát az üveg szélén, ahol a hőmérséklet kicsit magasabb, elkezd olvadni. A hőmérséklet nem emelkedik tovább 48 C-nál. Ez a nátrium-tioszulfát olvadáspontja. A bevezetett hőmennyiség a megolvasztáshoz volt szükséges. A hőmérséklet csak akkor fog újból tovább emelkedni, amikor már a teljes nátrium-tioszulfát mennyiség megolvadt. Következtetés Az olvadáspont elérése után a szilárd test megolvad. A továbbiakban bevezetett hőmennyiség a folyékonnyá váláshoz szükséges, ami úgy történik, hogy az olvadási folyamat befejeződéséig a hőmérséklet állandó marad.

TestLine - Fizika hőjelenségek Minta feladatsor

TestLine - Fizika hőjelenségek Minta feladatsor 1. 2:29 Normál zt a hőmérsékletet, melyen a folyadék forrni kezd, forráspontnak nevezzük. Különböző anyagok forráspontja más és más. Minden folyadék minden hőmérsékleten párolog. párolgás gyorsabb, ha

Részletesebben

Halmazállapot-változások

Halmazállapot-változások Halmazállapot-változások A halmazállapot-változások fajtái Olvadás: szilárd anyagból folyékony a szilárd részecskék közötti nagy vonzás megszűnik, a részecskék kiszakadnak a rácsszerkezetből, és kis vonzással

Részletesebben

Feladatlap X. osztály

Feladatlap X. osztály Feladatlap X. osztály 1. feladat Válaszd ki a helyes választ. Két test fajhője közt a következő összefüggés áll fenn: c 1 > c 2, ha: 1. ugyanabból az anyagból vannak és a tömegük közti összefüggés m 1

Részletesebben

Az anyagok lehetséges állapotai, a fizikai körülményektől (nyomás, hőmérséklet) függően. Az anyagokat általában a normál körülmények között jellemző

Az anyagok lehetséges állapotai, a fizikai körülményektől (nyomás, hőmérséklet) függően. Az anyagokat általában a normál körülmények között jellemző Az anyagok lehetséges állapotai, a fizikai körülményektől (nyomás, hőmérséklet) függően. Az anyagokat általában a normál körülmények között jellemző állapotuk alapján soroljuk be szilárd, folyékony vagy

Részletesebben

FIZIKA II. 2. ZÁRTHELYI DOLGOZAT A MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK

FIZIKA II. 2. ZÁRTHELYI DOLGOZAT A MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK FIZIKA II. 2. ZÁRTHELYI DOLGOZAT A MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK 2007-2008-2fé EHA kód:.név:.. 1. Egy 5 cm átmérőjű vasgolyó 0,01 mm-rel nagyobb, mint a sárgaréz lemezen vágott lyuk, ha mindkettő 30 C-os. Mekkora

Részletesebben

A szilárd testek alakja és térfogata észrevehetően csak nagy erő hatására változik meg. A testekben a részecskék egymáshoz közel vannak, kristályos

A szilárd testek alakja és térfogata észrevehetően csak nagy erő hatására változik meg. A testekben a részecskék egymáshoz közel vannak, kristályos Az anyagok lehetséges állapotai, a fizikai körülményektől (nyomás, hőmérséklet) függően. Az anyagokat általában a normál körülmények között jellemző állapotuk alapján soroljuk be szilád, folyékony vagy

Részletesebben

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor gázok hőtágulása függ: 1. 1:55 Normál de független az anyagi minőségtől. Függ az anyagi minőségtől. a kezdeti térfogattól, a hőmérséklet-változástól, Mlyik állítás az igaz? 2. 2:31 Normál Hőáramláskor

Részletesebben

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor

TestLine - Fizika 7. osztály Hőtan Témazáró Minta feladatsor Nézd meg a képet és jelöld az 1. igaz állításokat! 1:56 Könnyű F sak a sárga golyó fejt ki erőhatást a fehérre. Mechanikai kölcsönhatás jön létre a golyók között. Mindkét golyó mozgásállapota változik.

Részletesebben

Hőtágulás - szilárd és folyékony anyagoknál

Hőtágulás - szilárd és folyékony anyagoknál Hőtágulás - szilárd és folyékony anyagoknál Celsius hőmérsékleti skála: 0 ºC pontja a víz fagyáspontja 100 ºC pontja a víz forráspontja Kelvin hőmérsékleti skála: A beosztása 273-al van elcsúsztatva a

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (párban végzik-45 perc) Kalorimetria: A szilárd testek fajhőjének meghatározása

TANULÓI KÍSÉRLET (párban végzik-45 perc) Kalorimetria: A szilárd testek fajhőjének meghatározása TANULÓI KÍSÉRLET (párban végzik-45 perc) Kalorimetria: A szilárd testek fajhőjének meghatározása A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései: A kalorimetria (jelentése: hőmennyiségmérés) (http://ttk.pte.hu/fizkem/etangyakpdf/1gyak.pdf)

Részletesebben

Méréstechnika. Hőmérséklet mérése

Méréstechnika. Hőmérséklet mérése Méréstechnika Hőmérséklet mérése Hőmérséklet: A hőmérséklet a termikus kölcsönhatáshoz tartozó állapotjelző. A hőmérséklet azt jelzi, hogy egy test hőtartalma milyen szintű. Amennyiben két eltérő hőmérsékletű

Részletesebben

TestLine - Fizika 7. évfolyam folyadékok, gázok nyomása Minta feladatsor

TestLine - Fizika 7. évfolyam folyadékok, gázok nyomása Minta feladatsor légnyomás függ... 1. 1:40 Normál egyiktől sem a tengerszint feletti magasságtól a levegő páratartalmától öntsd el melyik igaz vagy hamis. 2. 3:34 Normál E minden sorban pontosan egy helyes válasz van Hamis

Részletesebben

TestLine - Fizika 7. évfolyam folyadékok, gázok nyomása Minta feladatsor

TestLine - Fizika 7. évfolyam folyadékok, gázok nyomása Minta feladatsor Melyik állítás az igaz? (1 helyes válasz) 1. 2:09 Normál Zárt térben a gázok nyomása annál nagyobb, minél kevesebb részecske ütközik másodpercenként az edény falához. Zárt térben a gázok nyomása annál

Részletesebben

Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei

Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell) Az ideális gáz apró pontszerű részecskékből áll, amelyek állandó, rendezetlen mozgásban vannak.

Részletesebben

11. Melyik egyenlőség helyes? a) 362 K = 93 o C b) 288 K = 13 o C c) 249 K = - 26 o C d) 329 K = 56 o C

11. Melyik egyenlőség helyes? a) 362 K = 93 o C b) 288 K = 13 o C c) 249 K = - 26 o C d) 329 K = 56 o C Hőtágulás tesztek 1. Egy tömör korongból kivágunk egy kisebb korongnyi részt. Ha az eredeti korongot melegíteni kezdjük, átmérője nő. Hogyan változik a kivágott lyuk átmérője? a) Csökken b) Nő c) A lyuk

Részletesebben

11. Melyik egyenlőség helyes? a) 362 K = 93 o C b) 288 K = 13 o C c) 249 K = - 26 o C d) 329 K = 56 o C

11. Melyik egyenlőség helyes? a) 362 K = 93 o C b) 288 K = 13 o C c) 249 K = - 26 o C d) 329 K = 56 o C Hőtágulás tesztek 1. Egy tömör korongból kivágunk egy kisebb korongnyi részt. Ha az eredeti korongot melegíteni kezdjük, átmérője nő. Hogyan változik a kivágott lyuk átmérője? a) Csökken b) Nő c) A lyuk

Részletesebben

1. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás kísérleti vizsgálata és jellemzői. 2. A gyorsulás

1. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás kísérleti vizsgálata és jellemzői. 2. A gyorsulás 1. Az egyenes vonalú egyenletes mozgás kísérleti vizsgálata és jellemzői Kísérlet: Határozza meg a Mikola féle csőben mozgó buborék mozgásának sebességét! Eszközök: Mikola féle cső, stopper, alátámasztó

Részletesebben

2.2.17. CSEPPENÉSPONT

2.2.17. CSEPPENÉSPONT 2.2.17. Cseppenéspont Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.0 1 2.2.17. CSEPPENÉSPONT A cseppenéspont az a hőmérséklet, amelyen a megolvadó vizsgálandó anyag első cseppje az alábbi körülmények között lecseppen a vizsgáló

Részletesebben

KÍSÉRLETEK HŐVEL ÉS HŐMÉRSÉKLETTEL KAPCSOLATBAN

KÍSÉRLETEK HŐVEL ÉS HŐMÉRSÉKLETTEL KAPCSOLATBAN KÍSÉRLETEK HŐVEL ÉS HŐMÉRSÉKLETTEL KAPCSOLATBAN Tóth Gergely ELTE Kémiai Intézet Látványos kémiai kísérletek ALKÍMIA MA sorozat részeként 2013. január 31. Hőközlés hatására hőmérsékletváltozás azonos tömegű

Részletesebben

Termodinamika (Hőtan)

Termodinamika (Hőtan) Termodinamika (Hőtan) Termodinamika A hőtan nagyszámú részecskéből (pl. gázmolekulából) álló makroszkópikus rendszerekkel foglalkozik. A nagy számok miatt érdemes a mólt bevezetni, ami egy Avogadro-számnyi

Részletesebben

M 1.1 Hosszmérés mérőszalaggal és tolómérővel

M 1.1 Hosszmérés mérőszalaggal és tolómérővel M 1.1 Hosszmérés mérőszalaggal és tolómérővel 1 Mérőszalag 1 Tolómérő 1 Alumínium hasáb 1 DIN A4 papírlap Megismerkedünk a mérőszalag és a tolómérő mérési pontosságával. 1. Kísérlet A mérőszalaggal megmérjük

Részletesebben

Az anyagok változásai 7. osztály

Az anyagok változásai 7. osztály Az anyagok változásai 7. osztály Elméleti háttér: Hevítés hatására a jég megolvad, a víz forr. Hűtés hatására a vízpára lecsapódik, a keletkezett víz megfagy. Ha az anyagok halmazszerkezetében történnek

Részletesebben

Folyadékok és gázok mechanikája

Folyadékok és gázok mechanikája Folyadékok és gázok mechanikája A folyadékok nyomása A folyadék súlyából származó nyomást hidrosztatikai nyomásnak nevezzük. Függ: egyenesen arányos a folyadék sűrűségével (ρ) egyenesen arányos a folyadékoszlop

Részletesebben

Tapasztalat: Magyarázat:

Tapasztalat: Magyarázat: 1. Kísérlet Szükséges anyagok: 3,2 g cinkpor; 1,5 g kénpor Szükséges eszközök: porcelántál, vegyszeres kanál, vas háromláb, agyagos drótháló, Bunsen-égő Végrehajtás: Keverjük össze a cinkport és a kénport,

Részletesebben

Ellenáramú hőcserélő

Ellenáramú hőcserélő Ellenáramú hőcserélő Elméleti összefoglalás, emlékeztető A hőcserélő alapvető működésével és az egyszerűsített számolásokkal a Vegyipari műveletek. tárgy keretében ismerkedtek meg. A mérés elvégzéséhez

Részletesebben

Szabadentalpia nyomásfüggése

Szabadentalpia nyomásfüggése Égéselmélet Szabadentalpia nyomásfüggése G( p, T ) G( p Θ, T ) = p p Θ Vdp = p p Θ nrt p dp = nrt ln p p Θ Mi az a tűzoltó autó? A tűz helye a világban Égés, tűz Égés: kémiai jelenség a levegő oxigénjével

Részletesebben

Ellenállásmérés Ohm törvénye alapján

Ellenállásmérés Ohm törvénye alapján Ellenállásmérés Ohm törvénye alapján A mérés elmélete Egy fémes vezetőn átfolyó áram I erőssége egyenesen arányos a vezető végpontjai közt mérhető U feszültséggel: ahol a G arányossági tényező az elektromos

Részletesebben

Mérés: Millikan olajcsepp-kísérlete

Mérés: Millikan olajcsepp-kísérlete Mérés: Millikan olajcsepp-kísérlete Mérés célja: 1909-ben ezt a mérést Robert Millikan végezte el először. Mérése során meg tudta határozni az elemi részecskék töltését. Ezért a felfedezéséért Nobel-díjat

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2010 számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2010 számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1101/2010 számú akkreditált státuszhoz A Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázis Üzemanyag Bevizsgáló Alosztály 1 (2378 Pusztavacs,

Részletesebben

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE

2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE 2.9.1 Tabletták és kapszulák szétesése Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 01/2009:20901 2.9.1. TABLETTÁK ÉS KAPSZULÁK SZÉTESÉSE A szétesésvizsgálattal azt határozzuk meg, hogy az alábbiakban leírt kísérleti körülmények

Részletesebben

Folyadékok és gázok mechanikája

Folyadékok és gázok mechanikája Folyadékok és gázok mechanikája Hidrosztatikai nyomás A folyadékok és gázok közös tulajdonsága, hogy alakjukat szabadon változtatják. Hidrosztatika: nyugvó folyadékok mechanikája Nyomás: Egy pontban a

Részletesebben

1. Súlymérés. Eszközjegyzék: Mikola-cső mm beosztással digitális mérleg ékek A/4 lapok ismeretlen súlyú test (kő) Mikola-cső.

1. Súlymérés. Eszközjegyzék: Mikola-cső mm beosztással digitális mérleg ékek A/4 lapok ismeretlen súlyú test (kő) Mikola-cső. 1. Súlymérés Mikola-cső mm beosztással digitális mérleg ékek A/4 lapok ismeretlen súlyú test (kő) Mikola-cső ék digitális mérleg ismeretlen súlyú test (kő) A4-es papírlapok 2. A rugóra függesztett test

Részletesebben

Hőtan I. főtétele tesztek

Hőtan I. főtétele tesztek Hőtan I. főtétele tesztek. álassza ki a hamis állítást! a) A termodinamika I. főtétele a belső energia változása, a hőmennyiség és a munka között állaít meg összefüggést. b) A termodinamika I. főtétele

Részletesebben

Hőtan 2. feladatok és megoldások

Hőtan 2. feladatok és megoldások Hőtan 2. feladatok és megoldások 1. Mekkora a hőmérséklete 60 g héliumnak, ha első energiája 45 kj? 2. A úvárok oxigénpalakjáan 4 kg 17 0C-os gáz van. Mekkora a első energiája? 3. A tanulók - a fizika

Részletesebben

V átlag = (V 1 + V 2 +V 3 )/3. A szórás V = ((V átlag -V 1 ) 2 + ((V átlag -V 2 ) 2 ((V átlag -V 3 ) 2 ) 0,5 / 3

V átlag = (V 1 + V 2 +V 3 )/3. A szórás V = ((V átlag -V 1 ) 2 + ((V átlag -V 2 ) 2 ((V átlag -V 3 ) 2 ) 0,5 / 3 5. gyakorlat. Tömegmérés, térfogatmérés, pipettázás gyakorlása tömegméréssel kombinálva. A mérési eredmények megadása. Sóoldat sőrőségének meghatározása, koncentrációjának megadása a mért sőrőség alapján.

Részletesebben

DÖNTŐ április évfolyam

DÖNTŐ április évfolyam Bor Pál Fizikaverseny 2014/2015-ös tanév DÖNTŐ 2015. április 25. 8. évfolyam Versenyző neve:.. Figyelj arra, hogy ezen kívül még két helyen (a belső lapokon erre kijelölt téglalapokban) fel kell írnod

Részletesebben

Nyomás. Az az erő, amelyikkel az egyik test, tárgy nyomja a másikat, nyomóerőnek nevezzük. Jele: F ny

Nyomás. Az az erő, amelyikkel az egyik test, tárgy nyomja a másikat, nyomóerőnek nevezzük. Jele: F ny Nyomás Az az erő, amelyikkel az egyik test, tárgy nyomja a másikat, nyomóerőnek nevezzük. Jele: F ny, mértékegysége N (newton) Az egymásra erőt kifejtő testek, tárgyak érintkező felületét nyomott felületnek

Részletesebben

Halmazállapot-változások (Vázlat)

Halmazállapot-változások (Vázlat) Halmazállapot-változások (Vázlat) 1. Szilárd-folyékony átalakulás 2. Folyékony-szilárd átalakulás 3. Folyadék-gőz átalakulás 4. A gőz és a gáz kapcsolata 5. Néhány érdekes halmazállapot-változással kapcsolatos

Részletesebben

TestLine - Csefi tesztje-01 Minta feladatsor

TestLine - Csefi tesztje-01 Minta feladatsor TestLine - sefi tesztje-01 FIZIK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSELI VIZSG TESZTKÉRDÉSEI 2010. május 18. 1. Melyik mértékegység lehet a gyorsulás mértékegysége? (1 helyes válasz) W/J. J/kg. N/kg. 2. Hogyan változik egy

Részletesebben

Az emelők működés közbeni megfigyelésének célja: Arkhimédész görög fizikust és matematikust az ókor egyik legnagyobb tudósa volt.

Az emelők működés közbeni megfigyelésének célja: Arkhimédész görög fizikust és matematikust az ókor egyik legnagyobb tudósa volt. Az emelők működés közbeni megfigyelésének célja: Arkhimédész görög fizikust és matematikust az ókor egyik legnagyobb tudósa volt. Adjatok egy szilárd pontot, hol lábamat megvethetem és kimozdítom helyéből

Részletesebben

Hidrosztatika. Folyadékok fizikai tulajdonságai

Hidrosztatika. Folyadékok fizikai tulajdonságai Hidrosztatika A Hidrosztatika a nyugalomban lévő folyadékoknak a szilárd testekre, felületekre gyakorolt hatásával foglalkozik. Tárgyalja a nyugalomban lévő folyadékok nyomásviszonyait, vizsgálja a folyadékba

Részletesebben

Tartalom. Környezetvédelem A melegítő fiók leírása Biztonsági tippek Bekötés Beépítés A melegítő fiók használata Tisztítás és karbantartás

Tartalom. Környezetvédelem A melegítő fiók leírása Biztonsági tippek Bekötés Beépítés A melegítő fiók használata Tisztítás és karbantartás HU Tartalom Környezetvédelem A melegítő fiók leírása Biztonsági tippek Bekötés Beépítés A melegítő fiók használata Tisztítás és karbantartás KÖRNYEZETVÉDELEM: A termékhez használt csomagolóanyagok újrahasznosíthatók.

Részletesebben

Fogalma. bar - ban is kifejezhetjük (1 bar = 10 5 Pa 1 atm.). A barométereket millibar (mb) beosztású skálával kell ellátni.

Fogalma. bar - ban is kifejezhetjük (1 bar = 10 5 Pa 1 atm.). A barométereket millibar (mb) beosztású skálával kell ellátni. A légnyomás mérése Fogalma A légnyomáson a talajfelszín vagy a légkör adott magasságában, a vonatkoztatás helyétől a légkör felső határáig terjedő függőleges légoszlop felületegységre ható súlyát értjük.

Részletesebben

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS PIKNOMÉTEREK HE

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS PIKNOMÉTEREK HE HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS HE 53-2013 TARTALOMJEGYZÉK 1. A HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS HATÁLYA... 3 2. MÉRTÉKEGYSÉGEK... 3 3. ALAPFOGALMAK... 3 3.1 A piknométer... 3 3.2 Kapilláris cső... 3 3.3 Piknométer típusok:...

Részletesebben

TÉRFOGATÁRAM MÉRÉSE. Mérési feladatok

TÉRFOGATÁRAM MÉRÉSE. Mérési feladatok Készítette:....kurzus Dátum:...év...hó...nap TÉRFOGATÁRAM MÉRÉSE Mérési feladatok 1. Csővezetékben áramló levegő térfogatáramának mérése mérőperemmel 2. Csővezetékben áramló levegő térfogatáramának mérése

Részletesebben

A 2010/2011. tanévi FIZIKA Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első fordulójának. feladatai fizikából. I. kategória

A 2010/2011. tanévi FIZIKA Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első fordulójának. feladatai fizikából. I. kategória Oktatási Hivatal A 2010/2011. tanévi FIZIKA Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első fordulójának feladatai fizikából I. kategória A dolgozatok elkészítéséhez minden segédeszköz használható. Megoldandó

Részletesebben

Fázisátalakulások vizsgálata

Fázisátalakulások vizsgálata Klasszikus Fizika Laboratórium VI.mérés Fázisátalakulások vizsgálata Mérést végezte: Vanó Lilla VALTAAT.ELTE Mérés időpontja: 2012.10.18.. 1. Mérés leírása A mérés során egy adott minta viselkedését vizsgáljuk

Részletesebben

A BEDOLGOZOTT FRISS BETON LEVEGŐTARTALMA

A BEDOLGOZOTT FRISS BETON LEVEGŐTARTALMA A BEDOLGOZOTT FRISS BETON LEVEGŐTARTALA 1 A friss beton levegőtartalmának meghatározása testsűrűségmérés eredményéből számítással 2 A levegőtartalom tervezett értéke: V 1000 cement adalékanyag levegő -

Részletesebben

Termodinamika. 1. rész

Termodinamika. 1. rész Termodinamika 1. rész 1. Alapfogalmak A fejezet tartalma FENOMENOLÓGIAI HŐTAN a) Hőmérsékleti skálák (otthoni feldolgozással) b) Hőtágulások (otthoni feldolgozással) c) A hőmérséklet mérése, hőmérők (otthoni

Részletesebben

Használat előtt kérjük figyelmesen olvassa végig használati utasításunkat és tartsa be a biztonsági szabályokat.

Használat előtt kérjük figyelmesen olvassa végig használati utasításunkat és tartsa be a biztonsági szabályokat. Használat előtt kérjük figyelmesen olvassa végig használati utasításunkat és tartsa be a biztonsági szabályokat. A csomag tartalma 1. Készülék 2. Rögzítő kulcs 3. Kétoldalú csatlakozógyűrű 4. Gumi tömítőgyűrű

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 15. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 15. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

FIZIKA SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI ÉS MÉRÉSEI

FIZIKA SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI ÉS MÉRÉSEI FIZIKA SZÓBELI VIZSGA TÉMAKÖREI ÉS MÉRÉSEI 1. Egyenes vonalú mozgások 2012 Mérje meg Mikola-csőben a buborék sebességét! Mutassa meg az út, és az idő közötti kapcsolatot! Három mérést végezzen, adatait

Részletesebben

NYOMÁS ÉS NYOMÁSKÜLÖNBSÉG MÉRÉS. Mérési feladatok

NYOMÁS ÉS NYOMÁSKÜLÖNBSÉG MÉRÉS. Mérési feladatok Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék Készítette:... kurzus Elfogadva: Dátum:...év...hó...nap NYOMÁS ÉS NYOMÁSKÜLÖNBSÉG MÉRÉS Mérési feladatok 1. Csővezetékben áramló levegő nyomásveszteségének mérése U-csöves

Részletesebben

A nyomás. IV. fejezet Összefoglalás

A nyomás. IV. fejezet Összefoglalás A nyomás IV. fejezet Összefoglalás Mit nevezünk nyomott felületnek? Amikor a testek egymásra erőhatást gyakorolnak, felületeik egy része egymáshoz nyomódik. Az egymásra erőhatást kifejtő testek érintkező

Részletesebben

Elektronikus fekete doboz vizsgálata

Elektronikus fekete doboz vizsgálata Elektronikus fekete doboz vizsgálata 1. Feladatok a) Munkahelyén egy elektronikus fekete dobozt talál, amely egy nem szabványos egyenáramú áramforrást, egy kondenzátort és egy ellenállást tartalmaz. Méréssel

Részletesebben

Légköri termodinamika

Légköri termodinamika Légköri termodinamika Termodinamika: a hőegyensúllyal, valamint a hőnek, és más energiafajtáknak kölcsönös átalakulásával foglalkozó tudományág. Meteorológiai vonatkozása ( a légkör termodinamikája): a

Részletesebben

Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel

Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel Folyadékok és szilárd anyagok sűrűségének meghatározása különböző módszerekkel Név: Neptun kód: _ mérőhely: _ Labor előzetes feladatok 20 C-on különböző töménységű ecetsav-oldatok sűrűségét megmérve az

Részletesebben

ÖVEGES JÓZSEF FIZIKAVERSENY Iskolai forduló

ÖVEGES JÓZSEF FIZIKAVERSENY Iskolai forduló ÖVEGES JÓZSEF FIZIKAVERSENY Iskolai forduló Számításos feladatok km 1. Az egyik gyorsvonat ( rapid ) 98 átlagsebességgel teszi meg a Nyíregyháza és h Debrecen közötti 49 km hosszú utat. A Debrecen és Budapest

Részletesebben

NÉHÁNY FONTOS INFORMÁCIÓ

NÉHÁNY FONTOS INFORMÁCIÓ Tisztelt Vásárló! termékünk megvásárlásával Ön a termékcsalád új, modern, kombinált üzemű tűzhely tulajdonosa lett. Kívánjuk, hogy a készülék minél jobb szolgálatot tegyen Önnek. Kérjük részletesen tanulmányozza

Részletesebben

FIZIKA ZÁRÓVIZSGA 2015

FIZIKA ZÁRÓVIZSGA 2015 FIZIKA ZÁRÓVIZSGA 2015 TESZT A következő feladatokban a három vagy négy megadott válasz közül pontosan egy helyes. Írd be az általad helyesnek vélt válasz betűjelét a táblázat megfelelő cellájába! Indokolni

Részletesebben

INFRA HŐMÉRŐ (PIROMÉTER) AX-6520. Használati útmutató

INFRA HŐMÉRŐ (PIROMÉTER) AX-6520. Használati útmutató INFRA HŐMÉRŐ (PIROMÉTER) AX-6520 Használati útmutató TARTALOMJEGYZÉK 1. Biztonsági szabályok... 3 2. Megjegyzések... 3 3. A mérőműszer leírása... 3 4. LCD kijelző leírása... 4 5. Mérési mód...4 6. A pirométer

Részletesebben

Szupravezető alapjelenségek

Szupravezető alapjelenségek Szupravezető alapjelenségek A méréseket összeállította és az útmutatót írta: Balázs Zoltán 1. Meissner effektus bemutatása: Mérési összeállítás: 1. A csipesszel helyezze a polisztirol hab csészébe a szupravezető

Részletesebben

5. Laboratóriumi gyakorlat. A p-n ÁTMENET HŐMÉRSÉKLETFÜGGÉSE

5. Laboratóriumi gyakorlat. A p-n ÁTMENET HŐMÉRSÉKLETFÜGGÉSE 5. Laboratóriumi gyakorlat A p-n ÁTMENET HŐMÉRSÉKLETFÜGGÉSE 1. A gyakorlat célja: A p-n átmenet hőmérsékletfüggésének tanulmányozása egy nyitóirányban polarizált dióda esetében. A hőmérsékletváltozási

Részletesebben

1. feladat Alkalmazzuk a mólhő meghatározását egy gázra. Izoterm és adiabatikus átalakulásokra a következőt kapjuk:

1. feladat Alkalmazzuk a mólhő meghatározását egy gázra. Izoterm és adiabatikus átalakulásokra a következőt kapjuk: Válaszoljatok a következő kérdésekre: 1. feladat Alkalmazzuk a mólhő meghatározását egy gázra. Izoterm és adiabatikus átalakulásokra a következőt kapjuk: a) zéró izoterm átalakulásnál és végtelen az adiabatikusnál

Részletesebben

S868C3E-1 típusú vezérlő napkollektoros házi melegvízellátó rendszerekhez

S868C3E-1 típusú vezérlő napkollektoros házi melegvízellátó rendszerekhez S868C3E-1 típusú vezérlő napkollektoros házi melegvízellátó rendszerekhez Használati utasítás Megjegyzés: Mivel termékünk folyamatos fejlesztés alatt van, a használati utasítás képei eltérhetnek az Ön

Részletesebben

DL drainback napkollektor rendszer vezérlése

DL drainback napkollektor rendszer vezérlése DL drainback napkollektor rendszer vezérlése Tartalom Rendszer jellemzői Rendszer elemei Vezérlés kezelőfelülete Működési elv/ Állapotok Menüfunkciók Hibaelhárítás Technikai paraméterek DL drainback rendszer

Részletesebben

A halmazállapot-változások

A halmazállapot-változások A halmazállapot-változások A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011 1 Halmazállapotok Energia Kondenzáció Kondenzációs hő Kondenzáció Párolgás Gőz Fagyáshő Párolgáshő Folyadék

Részletesebben

Hőtan Az anyagok belső szerkezete, szilárd tárgyak és folyadékok hőtágulása, hőterjedés (Ez az összefoglalás tartalmaz utalásokat a tankönyv egyes

Hőtan Az anyagok belső szerkezete, szilárd tárgyak és folyadékok hőtágulása, hőterjedés (Ez az összefoglalás tartalmaz utalásokat a tankönyv egyes Hőtan Az anyagok belső szerkezete, szilárd tárgyak és folyadékok hőtágulása, hőterjedés (Ez az összefoglalás tartalmaz utalásokat a tankönyv egyes részeihez, ezért a tankönyvvel együtt használható.) Tapasztalatok,

Részletesebben

ÖVEGES JÓZSEF FIZIKAVERSENY

ÖVEGES JÓZSEF FIZIKAVERSENY ÖVEGES JÓZSEF FZKAVERSENY skolai forduló Számításos feladatok Oldd meg az alábbi számításos feladatokat! ibátlan megoldás esetén a szöveg után látható kis táblázat jobb felső sarkában feltüntetett pontszámot

Részletesebben

Halmazállapot-változások vizsgálata ( )

Halmazállapot-változások vizsgálata ( ) Halmazállapot-változások vizsgálata Eddigi tanulmányaik során a szilárd, folyékony és légnemő, valamint a plazma állapottal találkoztak. Ezen halmazállapotok mindegyikében más és más összefüggés áll fenn

Részletesebben

TANULÓI KÍSÉRLET (2 * 30 perc) Mérések alapjai SNI tananyag. m = 5 kg

TANULÓI KÍSÉRLET (2 * 30 perc) Mérések alapjai SNI tananyag. m = 5 kg TANULÓI KÍSÉRLET (2 * 30 perc) A kísérlet, mérés megnevezése, célkitűzései : A mérés: A mérés során tervszerűen a természet jelenségiről szerzünk ismereteket. amelyek valamely fizikai, kémiai, csillagászati,

Részletesebben

HIDROSZTATIKA, HIDRODINAMIKA

HIDROSZTATIKA, HIDRODINAMIKA HIDROSZTATIKA, HIDRODINAMIKA Hidrosztatika a nyugvó folyadékok fizikájával foglalkozik. Hidrodinamika az áramló folyadékok fizikájával foglalkozik. Folyadékmodell Önálló alakkal nem rendelkeznek. Térfogatuk

Részletesebben

HASZNÁLATI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ NÉHÁNY FONTOS INFORMÁCIÓ

HASZNÁLATI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ NÉHÁNY FONTOS INFORMÁCIÓ HASZNÁLATI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ Tisztelt Vásárló! A termékünk megvásárlásával Ön egy új termékcsalád modern gáztűzhely használója lett. Kívánjuk, hogy a készülék minél jobb szolgálatot tegyen Önnek.

Részletesebben

Hütökészülékek. Oktatás - II. rész. BUDAPEST - Attila Kovács. ESSE - Wilhelm Nießen

Hütökészülékek. Oktatás - II. rész. BUDAPEST - Attila Kovács. ESSE - Wilhelm Nießen Hütökészülékek Oktatás - II. rész 1 Hömérséklet Mi az a hideg? 2 Hömérséklet Fizikailag a hideg kifejezés nem helyes. Csak hö-röl beszélhetünk. A hö az energia egy formája. Minden anyag rendelkezik több

Részletesebben

Fizikai tulajdonságai: Tapasztalat: Magyarázat: Kémiai tulajdonságai: Előállítása: 1. laboratóriumban: 2. iparban:

Fizikai tulajdonságai: Tapasztalat: Magyarázat: Kémiai tulajdonságai: Előállítása: 1. laboratóriumban: 2. iparban: 1. Kísérlet : Hidrogén kimutatása, égése Szükséges anyagok: egy darab cink, sósav Szükséges eszközök: kémcső, cseppentő, gyújtópálca Végrehajtás: a, A kémcsőbe tedd bele a cinkdarabot, majd csepegtess

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szabó László. Hogyan kell U csöves manométerrel nyomást mérni? A követelménymodul megnevezése: Fluidumszállítás

MUNKAANYAG. Szabó László. Hogyan kell U csöves manométerrel nyomást mérni? A követelménymodul megnevezése: Fluidumszállítás Szabó László Hogyan kell U csöves manométerrel nyomást mérni? A követelménymodul megnevezése: Fluidumszállítás A követelménymodul száma: 699-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-001-0

Részletesebben

Kémia: minden, ami körülvesz. 5.modul: Gyakorlati feladatok: anyagok és tulajdonságaik

Kémia: minden, ami körülvesz. 5.modul: Gyakorlati feladatok: anyagok és tulajdonságaik Kémia: minden, ami körülvesz 5.modul: Gyakorlati feladatok: anyagok és tulajdonságaik TARTALOM 5.modul: Gyakorlati feladatok: anyagok és tulajdonságaik...2 1. Sodium PolYacrylate egy polimer a babák egészségéért...3

Részletesebben

2.9.34. POROK TÖMÖRÍTETLEN ÉS TÖMÖRÍTETT SŰRŰSÉGE. Tömörítetlen sűrűség

2.9.34. POROK TÖMÖRÍTETLEN ÉS TÖMÖRÍTETT SŰRŰSÉGE. Tömörítetlen sűrűség 2.9.34. Porok tömörítetlen és tömörített sűrűsége Ph.Hg.VIII. - Ph.Eur.7.6-1 2.9.34. POROK TÖMÖRÍTETLEN ÉS TÖMÖRÍTETT SŰRŰSÉGE Tömörítetlen sűrűség 01/2013:20934 Tömörítetlen sűrűségnek nevezzük a tömörítetlen

Részletesebben

Folyadékok és gázok mechanikája. Fizika 9. osztály 2013/2014. tanév

Folyadékok és gázok mechanikája. Fizika 9. osztály 2013/2014. tanév Folyadékok és gázok mechanikája Fizika 9. osztály 2013/2014. tanév Szilárd testek nyomása Az egyenlő alaplapon álló hengerek közül a legsúlyosabb nyomódik legmélyebben a homokba. Belenyomódás mértéke a

Részletesebben

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ FPR-90-120-140DE-R. Mobil légkondicionáló berendezés infra távirányítóval

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ FPR-90-120-140DE-R. Mobil légkondicionáló berendezés infra távirányítóval KEZELÉSI ÚTMUTATÓ FPR-90-120-140DE-R Mobil légkondicionáló berendezés infra távirányítóval Köszönjük, hogy megvásárolta termékünket. Kérjük, hogy használat előtt figyelmesen olvassa el a kezelési útmutatóban

Részletesebben

Kémia 7.o. írásbeli vizsga Minta feladatsor:

Kémia 7.o. írásbeli vizsga Minta feladatsor: Kémia 7.o. írásbeli vizsga Minta feladatsor: 1. Az ábra egy anyag részecskéinek elhelyezkedését ábrázolja. Milyen halmazállapotú az illető anyag? Indokold a választ! 2. A halak a vízben oldott oxigént

Részletesebben

Cél(ok): Készítsünk egy egyszerű napenergiával működő sütőt, hogy szemléltessük, hogyan használható a Nap megújuló energiaforrásként.

Cél(ok): Készítsünk egy egyszerű napenergiával működő sütőt, hogy szemléltessük, hogyan használható a Nap megújuló energiaforrásként. A NAP MELEGE Cél(ok): Készítsünk egy egyszerű napenergiával működő sütőt, hogy szemléltessük, hogyan használható a Nap megújuló energiaforrásként. A tevékenység általános leírása: A gyerekeket osszuk néhány

Részletesebben

NÉHÁNY FONTOS INFORMÁCIÓ

NÉHÁNY FONTOS INFORMÁCIÓ Tisztelt Vásárló! termékünk megvásárlásával Ön a MORA termékcsalád új, modern, kombinált üzemű tűzhely tulajdonosa lett. Kívánjuk, hogy a készülék minél jobb szolgálatot tegyen Önnek. Kérjük részletesen

Részletesebben

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz!

Természetes vizek, keverékek mindig tartalmaznak oldott anyagokat! Írd le milyen természetes vizeket ismersz! Összefoglalás Víz Természetes víz. Melyik anyagcsoportba tartozik? Sorolj fel természetes vizeket. Mitől kemény, mitől lágy a víz? Milyen okokból kell a vizet tisztítani? Kémiailag tiszta víz a... Sorold

Részletesebben

Használati útmutató 1 SKF LAHD 500-1000

Használati útmutató 1 SKF LAHD 500-1000 Használati útmutató 1 SKF LAHD 500-1000 TARTALOMJEGYZÉK 1 ALKALMAZÁSOK 3 2 LEÍRÁS 3 3 MŰSZAKI ADATOK 4 4 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 4 4.1 Beszerelés 4 5 KARBANTARTÁS ÉS HIBAELHÁRÍTÁS 7 5.1 Karbantartás 7 5.2

Részletesebben

EMDR-10 Hőmérséklet és nedvesség érzékelő elektronika. Tudnivalók a szereléshez, üzembe helyezéshez és az üzemeltetéshez

EMDR-10 Hőmérséklet és nedvesség érzékelő elektronika. Tudnivalók a szereléshez, üzembe helyezéshez és az üzemeltetéshez Raychem EMDR-10 Hőmérséklet és nedvesség érzékelő elektronika Tudnivalók a szereléshez, üzembe helyezéshez és az üzemeltetéshez Általános rész Kérjük az üzembe helyezés előtt elolvasni. A zavartalan üzem

Részletesebben

Kalorflex Kft. Üzlet cím: 1205 Budapest, Határ út 88. Tel: +36 1 285 0756 Mobil: +36 30 549 1674 Fax: +36 1 289 0170 Honlap: www.mosogatonet.

Kalorflex Kft. Üzlet cím: 1205 Budapest, Határ út 88. Tel: +36 1 285 0756 Mobil: +36 30 549 1674 Fax: +36 1 289 0170 Honlap: www.mosogatonet. Nagykonyhai - ipari kivitelű csaptelepek robosztus kivitel, hosszú élettartam Asztali csaptelep test - univerzális felhasználás - szerelhető különböző hosszúságú kifolyószárral nagy méretű mosogató medencékhez

Részletesebben

LABORATÓRIUMI ÜVEG ESZKÖZÖK KATALÓGUSA

LABORATÓRIUMI ÜVEG ESZKÖZÖK KATALÓGUSA LABORATÓRIUMI ÜVEG ESZKÖZÖK KATALÓGUSA Mérőlombik, A osztályú, NS üveg dugóval Kód Kód barna Térfogat (ml) Hibahatár (± ml) NS 31 664 000 31 671 000 5 0,025 7/16 31 664 001 31 671 001 10 0,04 7/16 31 664

Részletesebben

Használati utasítás. Első használat előtt olvassa végig a használati utasítást! A későbbi felhasználás céljából ne dobja el!

Használati utasítás. Első használat előtt olvassa végig a használati utasítást! A későbbi felhasználás céljából ne dobja el! Használati utasítás Első használat előtt olvassa végig a használati utasítást! A későbbi felhasználás céljából ne dobja el! 1 A készülék adatai Teljesítmény: 600 W Átmérő: 13,5 cm Tartály nélküli magasság:

Részletesebben

Lemezeshőcserélő mérés

Lemezeshőcserélő mérés BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék Lemezeshőcserélő mérés Hallgatói mérési segédlet Budapest, 2014 1. A hőcserélők típusai

Részletesebben

Kezelési útmutató. Helyiséghőmérsékletszabályozó. 24/10 (4) A~ nyitóval és be/kikapcsolóval 0393..

Kezelési útmutató. Helyiséghőmérsékletszabályozó. 24/10 (4) A~ nyitóval és be/kikapcsolóval 0393.. Kezelési útmutató Helyiséghőmérsékletszabályozó 24/10 (4) A~ nyitóval és be/kikapcsolóval 0393.. Tartalom Kezelési útmutató Helyiséghőmérséklet-szabályozó 24/10 (4) A~ nyitóval és be/kikapcsolóval 2 A

Részletesebben

3. Mérőeszközök és segédberendezések

3. Mérőeszközök és segédberendezések 3. Mérőeszközök és segédberendezések A leggyakrabban használt mérőeszközöket és használatukat is ismertetjük. Az ipari műszerek helyi, vagy távmérésre szolgálnak; lehetnek jelző és/vagy regisztráló műszerek;

Részletesebben

Gyakran ismétlődő kérdések G24-es Napkollektor

Gyakran ismétlődő kérdések G24-es Napkollektor Gyakran ismétlődő kérdések G24-es Napkollektor A napkollektor összeszerelése és használata nagyon egyszerű. Ezért megpróbálunk a feltett kérdésekre nagyon érthetően válaszolni és ötleteket adni azoknak

Részletesebben

Művelettan 3 fejezete

Művelettan 3 fejezete Művelettan 3 fejezete Impulzusátadás Hőátszármaztatás mechanikai műveletek áramlástani műveletek termikus műveletek aprítás, osztályozás ülepítés, szűrés hűtés, sterilizálás, hőcsere Komponensátadás anyagátadási

Részletesebben

a NAT /2006 nyilvántartási számú akkreditálási státuszhoz

a NAT /2006 nyilvántartási számú akkreditálási státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1101/2006 nyilvántartási számú akkreditálási státuszhoz A Magyar Honvédség Veszélyesanyag Ellátó Központ, Központi Veszélyesanyag Bevizsgáló

Részletesebben

B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása A keményítő kimutatása búzalisztből

B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása A keményítő kimutatása búzalisztből 2011/2012. B TÉTEL A túró nitrogéntartalmának kimutatása A kémcsőben levő túróra öntsön tömény nátrium-hidroxid oldatot. Melegítse enyhén! Jellegzetes szagú gáz keletkezik. Tartson megnedvesített indikátor

Részletesebben

Elektromos áram, áramkör

Elektromos áram, áramkör Elektromos áram, áramkör Az anyagok szerkezete Az anyagokat atomok, molekulák építik fel, ezekben negatív elektromos állapotú elektronok és pozitív elektromos állapotú protonok vannak. Az atomokban ezek

Részletesebben

B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása

B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A túró nitrogéntartalmának kimutatása A hamisított tejföl kimutatása 2014/2015. B TÉTEL A cukor, ammónium-klorid, nátrium-karbonát kémhatásának vizsgálata A kísérleti tálcán lévő sorszámozott eken három fehér port talál. Ezek: cukor, ammónium-klorid, ill. nátrium-karbonát

Részletesebben

3. Gyakorlat Áramlástani feladatok és megoldásuk

3. Gyakorlat Áramlástani feladatok és megoldásuk 3 Gyakorlat Áramlástani feladatok és megoldásuk 681 Feladat Adja meg Kelvin és Fahrenheit fokban a T = + 73 = 318 K o K T C, T = 9 5 + 3 = 113Fo F T C 68 Feladat Adja meg Kelvin és Celsius fokban a ( T

Részletesebben

METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK, MŰSZEREK. 2004. 11.9-11.-12. Meteorológia-gyakorlat

METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK, MŰSZEREK. 2004. 11.9-11.-12. Meteorológia-gyakorlat METEOROLÓGIAI MÉRÉSEK, MŰSZEREK 2004. 11.9-11.-12. Meteorológia-gyakorlat Sugárzási fajták Napsugárzás: rövid hullámú (0,286 4,0 µm) A) direkt: közvetlenül a Napból érkezik (Napkorong irányából) B) diffúz

Részletesebben