W 1.1 Hőmérő modell. RAPAS kft Budapest, Üllői út 315. Tel.: Fax:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "W 1.1 Hőmérő modell. RAPAS kft. 1184 Budapest, Üllői út 315. Tel.: 06 1 294 2900 Fax: 06 1 294 5837 e-mail: rapas@axelero.hu"

Átírás

1 W 1.1 Hőmérő modell 2 műanyagsapka állványrúdhoz 2 multicsúszka 1 készlet állványgyűrű (nagy, kicsi) 1 Erlenmeyer-dugattyú, 100 ml, szűknyakú 1 gumidugó 18/25, 1-furatos 1 műanyagcső 200x8 mm 1 zsírkréta stift 1 színezőpor, piros Valamely test vagy folyadék hőmérsékletének megméréséhez szükségünk van hőmérőre, mint kijelző műszerre. A hőmérő fő alkotóeleme egy szűk üvegcső, mely higannyal, vagy más folyadékkal (pl. megfestett alkohollal) van feltöltve. A kísérletben egy egyszerű hőmérőmodellt építünk, és kijelző folyadékként vizet használunk. a rögzítő csavar segítségével rögzítjük. Az állványrúd mindkét végére felhelyezzük a műanyag sapkákat. Az 50 cm-es állványrudat függőleges helyzetben beerősítjük az állványsínbe. A nagyobbik állványgyűrűt a multicsúszka segítségével az 50 cm-es állványrúdra rögzítjük. Ez tartja majd a hővédő hálót. Az Erlenmeyer-dugattyút feltöltjük színezőporral színezett zel. A furatos gumidugóba műanyagcsövet helyezünk. A műanyagcső könnyebb bedugása érdekében azt egy kicsit meg kell nedvesíteni a külső felületén. A műanyagcsőnek a gumidugó alsó felével kell egybe esnie. Ezután elzárjuk az Erlenmeyer-dugattyút a műanyagcsöves gumidugóval és ügyelünk arra, hogy ne kerüljön levegő az Erlenmeyer-dugattyúba. A megfestett felemelkedik a műanyag csőben. Zsírkrétával megjelöljük a szintjét a műanyag csőben. Hőmérő modellünket a hővédő hálóra helyezzük. Az Erlenmeyer-dugattyú nyakára biztosításként felhelyezzük a kicsi gyűrűt. Ezután a t a hővédő háló ill. az Erlenmeyer-dugattyú alá helyezzük, majd meggyújtjuk az égőt (kis lángot állítsunk be). Egy ideig melegítjük a vizet. Öt (5) perc eltelte után megjelöljük az új szintet a műanyagcsőben a zsírkrétával. Elzárjuk az égőt és megfigyeljük a oszlopot a csőben. Következtetés A folyadékok a felmelegítés során kiterjednek, majd a lehűlés után újra összehúzódnak. A mindenkori hő-állapot, ill. a hőmérséklet egy hőmérő segítségével mérhető. Megjegyzés: A 0 C és 4 C között másképpen viselkedik (a rendellenessége).

2 W 1.2 Hőmérőskála hitelesítése 2 műanyagsapka állványrúdhoz 1 állványrúd 10 cm 3 multicsúszka 1 karmantyú 1 készlet állványgyűrű (nagy és közepes) 1 Becher-üveg 250 ml, magas 1 kontakthőmérő, skála nélkül 1 hőmérő, C méréshatárral 1 zsírkréta edény jégdarabokkal kendő A kísérlettel azt szeretnénk kideríteni, hogy hogyan kell a hőmérő skáláját előállítani. a rögzítő csavar segítségével rögzítjük. Az állványrúd mindkét végére felhelyezzük a műanyag sapkákat. Az 50 cm-es állványrudat függőlegesen beerősítjük az állványsínbe. Az 50 cm-es állványrúdra a multicsúszka segítségével felerősítjük a nagy állványgyűrűt. Ez tartja majd a hővédő hálót. 1. A fagyáspont meghatározása: A Becherüveget kb. a feléig feltöltjük zel és jégkockákkal majd a hővédő hálóra helyezzük. A skála nélküli hőmérőt úgy helyezzük el a Becherüvegben, hogy folyadékgömbje teljesen körül legyen véve jégdarabokkal és zel. Megkeverjük a jeges vizet és megfigyeljük a folyadékoszlopot a hőmérő modellen. Amint a folyadékoszlop magassága többé nem változik, megjelöljük a szintet zsírkrétával. Ellenőrizzük a hőmérsékletet a skálával ellátott hőmérővel. 2. A forráspont meghatározása: A Becher-üveget kb. a feléig feltöltjük zel és újra bemerítjük a hőmérő modellt. A Becherüveget a hővédő hálóra helyezzük, és biztosításként felhelyezzük rá a közepes gyűrűt. Meggyújtjuk a t és a hővédő háló ill. a Becher-üveg alá toljuk. Amikor a forr, és a hőmérőmodell oszlopszintje már nem változik, megjelöljük a szintet zsírkrétával. Ezután elzárjuk az égőt. 3. A hőmérőskála megrajzolása: Kivesszük a hőmérőmodellt a Becher-üvegből, megmérjük a távolságot a két jelölés között. Ezt a távolságot l0 egyenlő részre osztjuk. A fagypontot 0 C-nak, a forráspontot 100 C-nak jelöljük. Ezzel a hőmérővel szobahőmérséklet mérhető. Következtetés: a fagypontja és forráspontja közötti távolság századrésze 1 C.

3 W 1.3 A bimetall 2 műanyagsapka állványrúdhoz 1 multicsúszka 1 bimetall csík Ha két egymástól eltérő hőtágulással rendelkező fémszalagot szorosan összekötve hőhatásnak teszünk ki, a szalagok meggörbülnek. Megismerkedünk ezzel a "bimetall" szalaggal. a rögzítő csavarral rögzítjük. Az állványrúd mindkét végére felerősítjük a műanyag sapkákat. Az 50 cm-es állványrudat függőlegesen beerősítjük az állványsínbe. A bimetall-csíkot a multicsúszka segítségével úgy erősítjük fel, hogy a t alá tudjuk helyezni. A távolság az égőtől kb. l0 cm legyen. A bimetall-csíkot lassan melegítjük alulról az égővel és megfigyeljük, hogy hogyan viselkedik. Ezután eltávolítjuk az égőt, és a figyeljük a bimetall viselkedését. Miután a bimetall-csík lehűlt, megfordítva szorítjuk be. A bimetall szalag azon oldala, mely korábban az égő felé nézett, most a másik oldalon lesz. Ezután megismételjük a kísérletet és megfigyeljük a bimetall-csík viselkedését. Következtetés A felmelegítés során a bimetall-csík meghajlik, mivel a mintás oldal jobban tágul, mint a sima.

4 W 1.4 Szilárd testek hőtágulása 2 állványsín 30 cm 1 sínösszekötő 1 állványsín 10 cm 1 állványsín 50 cm 1 csúszka rögzítő csavarral 1 csúszka mutatóhoz és skálához 3 multicsúszka 1 készlet állványgyűrű (nagy és közepes) 1 Becher-üveg 250 ml, magas nyakú 1 Erlenmeyer-dugattyú 100 ml, szűknyakú 1 gumidugó 18/25, 1 furattal 1 hőre táguló cső, alumínium 1 hőre táguló cső, vas 1 feltűzhető mutató 1 csap hőtáguláshoz gyújtó kendő A kísérlet során megmérjük az alumínium és a vas csekély mértékű hőtágulását és meghatározzuk a hőtágulási-együtthatót. A hőtágulási-együttható megadja az 1 m hosszú rúd hosszváltozását 1 C hőmérsékletváltozás hatására. Felépítés az ábra szerint. A két állványsínt a sínösszekötő segítségével összekötjük. Baloldalon beerősítjük az 50 cm-es állványrudat a szorítócsavar segítségével. A multicsúszkák segítségével erre a rúdra erősítjük fel a két állványgyűrűt a hővédő háló és az Erlenmeyer-dugattyú számára. Az állványrúd mellett a sínre helyezzük a csúszkát a szorítócsavarral. Ebbe a csúszkába erősítjük bele a csapot. Ez a csap képezi a baloldali felerősítést az alumíniumcső számára. A jobboldali végre a réselt csúszkát erősítjük fel. A mutatót a réselt csúszka résébe tőzzük. A mutató lefelé mutasson. A skálát úgy kell elhelyezni az asztalon, hogy a mutató a középen lévő osztásvonalra mutasson. Az alumíniumcső egyik végén furat található. A cső másik végét áttoljuk a szorítócsapon, de még nem rögzítjük. A cső másik végén a furatba bedugjuk a mutató kihegyezett végét. Ezután rögzíthetjük az alumíniumcsövet a szorítócsavarral. A 10 cm-es állványrudat a sín jobboldalán rögzítjük a szorítócsavar segítségével. Erre erősítjük fel a közepes állványgyűrűt a multicsúszka segítségével. Ez a gyűrű tartja a Becher-üveget. Az alumíniumcső jobb oldalán felhúzzuk a rövidebb PVC tömlőt, melynek vége a Becher-üvegbe lóg. Az Erlenmeyer-dugattyúba kb. 50 ml vizet töltünk. A gumidugóba behelyezzük az üvegcsövecskét, majd ezzel lezárjuk az Erlenmeyer-dugattyút. Az üvegcsövecskét PVC tömlő segítségével kötjük össze az alumíniumcső bal oldalával. 1. Az Erlenmeyer-dugattyúban lévő vizet forrásig melegítjük. Az alumíniumcsövön át forró gőz fog áramlani és felmelegíti a csövet. A mutató láthatóvá teszi a cső hőmérséklet-okozta tágulását. Ha a mutató már nem mozog többé, a tágulás leolvasható a skálán. Kijelzett tágulás:... mm Mivel a mutató 40-szeres hosszváltozást mutat, elosztjuk a kijelzett hosszváltozást 40-el. Valóságos tágulás:... mm

5 Az alumíniumcső hossza a két tartópont között 50 cm. A hosszváltozást tehát meg kell szorozni még 2-vel, hogy megkapjuk az 1 m hosszú rúd hőtágulását. Az 1 m hosszú cső tágulása:... mm Az 1 C hőmérséklet-változáshoz tartozó tágulás meghatározásához az eredményt el kell osztanunk a szobahőmérsékletről a forrpontra való felmelegítés hőfokkülönbségével, azaz 75-el ill. 80-al. A fajlagos hosszirányú kiterjedés tehát alumíniumra:... mm/m, C 2. Megismételjük a kísérletet a vascsővel, és hasonló módon elvégezzük a kiértékelést. Gondoljuk át, hogy milyen hibák merülhetnének itt fel. Következtetés Az alumínium fajlagos hőtágulása duplája a vasénak és nagyságrendje a századmilliméter tartományba esik.

6 W 1.5 Folyadékok térfogatváltozása 2 műanyagsapka állványrúdhoz 1 állványrúd 10 cm 3 multicsúszka 1 karmantyú 1 készlet állványgyűrű (nagy, közepes) 1 Becher-üveg 250 ml, magas nyakú 2 műanyagcső 200x8 mm 2 gumidugó 20/14/18, 1 furattal 2 reagens-üveg (kémcső) 160/16 1 hőmérő, C 1 zsírkréta kendő Vajon minden folyadék egyforma mértékben tágul-e melegítés hatására? rögzítő csavarral rögzítjük. Az állványrúd mindkét végére felhelyezzük a műanyag sapkákat. Az 50 cm-es állványrudat függőlegesen erősítjük be az állványsínbe. A nagy állványgyűrűt a multicsúszka segítségével felerősítjük az 50 cm-es állványrúdra. Ez tartja a hővédő hálót. Két különböző folyadékot vizsgálunk meg: a vizet és a petróleumot. Az egyik kémcsövet zel töltjük tele, a másikat petróleummal. A két gumidugóba beszereljük a műanyag csöveket, majd a kémcsöveket lezárjuk a dugókkal. A folyadékok hatoljanak bele a műanyagcsövekbe, és szintjük mind a két csőben azonos magasságban álljon. Jelöljük meg a folyadékszinteket. Ezután mindkét kémcsövet, a műanyag csöveknél fogva beerősítjük a karmantyúba és bemerítjük őket a Becherüvegbe. A Becher-üveg a hővédő hálón áll és a közepes állványgyűrű tartja. Meggyújtjuk az égőt és felmelegítjük a vizet a Becher-üvegben. Eközben megfigyeljük a folyadékoszlopok viselkedését a műanyag csövekben. Egy bizonyos idő eltelte után a folyadékszintek már nem állnak egyenlő magasságban, mivel azok különböző mértékben tágulnak ki. Következtetés: a petróleum hőtágulása nagyobb, mint a é.

7 W 1.6 A levegő térfogatváltozása állandó nyomáson 2 műanyagsapka állványrúdhoz 2 multicsúszka 1 készlet állványgyűrű (nagy, kicsi) 1 Becher-üveg 250 ml, magas nyakú 1 Erlenmeyer-dugattyú 100 ml, szűknyakú 1 üvegcső 80x8 mm 1 gumidugó 18/25, 1 furattal 1 PVC tömlő 100 cm kendő Ha valamely gázt melegítünk, miközben a külső nyomás állandó marad, akkor a gáz kiterjed. ünk cél-ja ennek a térfogatváltozásnak a kimutatása. a rögzítő csavarral rögzítjük. Az állványrúd mindkét végére felhúzzuk a műanyag sapkákat. Az 50 cm-es állvány-rudat függőlegesen erősítjük be az állványsínbe. A nagy állványgyűrűt a multicsúszka segítségével erősítjük fel az 50 cm-es állványrúdra. Ez tartja a hővédő hálót. Ez után az üvegcsövecskét átdugjuk a gumidugó furatán úgy, hogy alsó élénél egy kicsit kiálljon. A gumidugót az üvegcsővel az Erlenmeyer-dugattyúba szorítjuk. Az Erlenmeyer-dugattyút ráhelyezzük a hővédő hálóra. Felülről ráhúzzuk a dugattyú nyakára a kis állványgyűrűt, melyet multicsúszka tart. A PVC tömlőt ráhúzzuk az üvegcsövecskére. A tömlő másik vége a Becher-üvegben lévő be merül bele. Az Erlenmeyer-dugattyúban lévő levegőt rövid ideig, kis lánggal melegítjük. Eközben megfigyeljük a PVC tömlő végét a ben. Néhány perc után (az Erlenmeyer-dugattyú ne legyen túl forró) eltávolítjuk az égőt, és tovább figyeljük a tömlő végét a ben. A felmelegítés során levegőbuborékokat látunk a Becher-üvegben felszállni. A lehűlés folyamán a levegő újra összehúzódik. Ezáltal kerül a Becher-üvegből a PVC tömlőbe. Következtetés A levegő a felmelegítés hatására sokkal jobban kiterjed, mint a folyadékok, vagy a szilárd anyagok. Lehűléskor pedig csökken a térfogata.

8 W 1.7 A levegő nyomásváltozása állandó térfogaton 2 állványrúd 25 cm 2 műanyagsapka állványrúdhoz 1 állványrúd 10 cm 3 multicsúszka 1 karmantyú 1 készlet állványgyűrű (nagy, kicsi) 1 Joule-kaloriméter 1 Erlenmeyer-dugattyú 100 ml, szűknyakú 1 üvegcső 80x8 mm 2 műanyagcső 200x8 mm 1 gumidugó 18/25, 1 furattal 1 PVC tömlő 25 cm 1 PVC tömlő 45 cm 1 hőmérő, C 1 színezőpor, piros 1 zsírkréta javasolt: 1 mérőszalag,, kendő Meghatározzuk az 1 C felmelegedés okozta nyomásnövekedést, miközben a gáz térfogata állandó marad. a rögzítő csavarral rögzítjük. Az állványrúd mindkét végére felhúzzuk a műanyag sapkákat. Az 50 cm-es állvány-rudat függőlegesen erősítjük be az állványsínbe. A nagy állványgyűrűt a multicsúszka segítségével erősítjük fel az 50 cm-es állványrúdra. Ez tartja a hővédő hálót. A két műanyagcsőből és a rövidebb PVC tömlőből manométert képezünk, és megfelelő magasságban a karmantyúba erősítjük azt. A manométerbe színezőporral megfestett vizet öntünk úgy, hogy ez a piros a PVC tömlőív szintje felett, de ahhoz közel álljon. A kaloriméter edényt a styropor-betét nélkül használjuk. Ezt úgy töltjük fel zel, hogy az Erlenmeyer-dugattyút egészen belemeríthessük. Az Erlenmeyer-ugattyú nyakára felhelyezzük a kis állványgyűrűt, nehogy felboruljon. Megmérjük a hőmérsékletét: T 1 =... C A gumidugóba beledugjuk az üvegcsövecskét. A be merülő Erlenmeyer-ugattyút szorosan lezárjuk a gumidugóval. Ezután a hosszabb PVC tömlővel (45 cm hosszú) összekötjük az Erlenmeyerdugattyút a manométerrel. A manométerben lévő szintet zsírkrétával megjelöljük. A kaloriméter edényt, (styropor betét nélkül) az égő segítségével felmelegítjük. A hőmérsékletet mintegy 4 C-al emeljük (az égőt max. 1 percig hagyjuk égni!). Mivel a hőátadás időt igényel, a hőmérséklet még az égő elzárása után is egy ideig emelkedik. Megkeverjük a vizet, majd újra megmérjük a hőmérsékletet: T 2 =... C A manométer nyomásemelkedést mutat. Ahhoz, hogy állandó térfogaton mérhessünk, emeljük a tömlővel lezárt manométercsövet addig, hogy újra előálljon az eredeti gáztérfogat (a manométerfo-

9 lyadék a zárt csőben érje el újra a kijelzett magasságot). Mérjük le a manométer két csövében lévő folyadékoszlopok szintkülönbségét. (Az asztalra támasztott mérőszalaggal mérhetünk.) A magasságkülönbség nagysága:... cm Ezután elosztjuk a magasságkülönbséget a hőmérséklet-növekedéssel és így egy magasságkülönbség/ C mennyiséget kapunk. Mivel 1 cm oszlop kb. 1 millibar (1 mbar) nyomásnak felel meg, a felmelegítés okozta nyomásemelkedést mbar-ban adhatjuk meg. Következtetés: A levegő felmelegedés okozta nyomásemelkedése néhány mbar/ C. Megjegyzés A nyomásemelkedés nagysága kb. 4 mbar/ C. Ha a kísérletben a mért érték ettől lényegesen eltér, egyebek közt ez azzal függ össze, hogy az Erlenmeyer-dugattyú belsejében a hőmérséklet nem nő olyan gyorsan, mint a hőmérséklete.

10 W 1.8 Hővezetés 1 állványrúd 30 cm 2 állványsín 25 cm 2 műanyagsapka állványrúdhoz 2 multicsúszka 1 cső a hőtáguláshoz, alumínium 1 cső a hőtáguláshoz, vas 1 viasz, papír a csövek tisztítására és alátétnek A különböző anyagok hővezetése más és más (pl. a papír és a fém). Két különböző fém is eltérő hővezető képességet mutat. a rögzítő csavarral rögzítjük. Az állványrúd mindkét végére felhúzzuk a műanyag sapkákat. Az 50 cm-es állványrudat függőlegesen erősítjük be az állványsínbe az egyik oldalon. A másik 25 cm-es állványrudat a másik oldalon erősítjük be. Elhelyezünk az asztalon egy ív papírt, nehogy az asztal elpiszkolódjon. Ezután a viaszból hat kis viaszgolyót formázunk (a viasz a kéz melegétől formálhatóvá válik). Mind a vas, mind az alumínium csőre 3-3 viaszgolyócskát tapasztunk. Az első golyócska kb. 5 cm-re legyen a cső végétől és a golyócskák kb. 3 cm-re legyenek egymástól. Ezután úgy erősítjük be a fémcsöveket a multicsúszkákba, hogy kb. a közepükön legyenek befogva és két végük éppen összeérjen. Ahol a két fémcső összeér, ott helyezzük el az égőt. Melegítsük a fémcsövek érintkezési pontját. Eközben figyeljük meg és jegyezzük fel, hogy milyen sorrendben potyognak le a viaszgolyócskák a fémcsövekről a melegítés hatására. A negyedik viaszgolyócska leesése után a "hővezetési versenynek" el kell dőlnie. Az alumíniumcsövön lévő golyócskák hamarabb hullnak le. Következtetés: Az alumínium jobb hővezető, mint a vas.

11 W 1.9 Hőáramlás 2 műanyagsapka állványrúdhoz 1 multicsúszka 1 hajlított tő 1 áramlási spirál 1 olló 1 nyomógomb, A ventillátoros hősugárzó igen gyorsan felmelegíti a levegőt a szobában, mert a levegő áramlik és így hőt szállít magával. Milyen irányban áramlik a meleg levegő? a rögzítő csavarral rögzítjük. Az állványrúd mindkét végére felhúzzuk a műanyag sapkákat. Az 50 cm-es állványrudat függőlegesen erősítjük be az állványsínbe. A függőleges állványrúdra, kb. 30 cm magasságban, felcsavarozzuk a multicsuszkát a beléje szorított hajlított tűvel együtt. Az áramlási spirálhoz először köralakban vágjuk ki a papírt, majd a spirálvonal mellett felvágjuk úgy, hogy egy papírspirált kapjunk. A spirált ezután felhelyezzük a tű hegyére (a spirál jobban ül, ha előzőleg középen beakasztottuk egy nyomógombba). Meggyújtjuk az égőt, és kis lángra állítjuk. Az égőt a hajlított tő alá helyezzük. Figyelem: A láng távol legyen a papírspiráltól, nehogy az meggyulladjon! A spirál forogni kezd. Következtetés A spirál forgása azt mutatja, hogy a hőforrás által felmelegített levegő felfelé mozog. A meleg levegő felemelkedik.

12 W 1.10 Hősugárzás 2 állványrúd 25 cm 1 állványrúd 10 cm 2 műanyag sapka állványrúdhoz 3 multicsúszka 2 tartócsap 1 hősugárzást felvevő test (2 db) 1 hőmérő C 1 kontakthőmérő, skála nélkül Amikor a napon melegít bennünket, a hőenergiát nem hővezetéssel és nem hőáramlással vesszük fel, hanem létezik még egy harmadik fajta hőterjedés is. a rögzítő csavarral rögzítjük. Az állványrúd mindkét végére felhúzzuk a műanyag sapkákat. A másik 25 cm-es állványrudat függőlegesen erősítjük be az állványsínbe. Ehhez az állványrúdhoz erősítjük hozzá a 10 cm-es állványrudat az egyik multicsúszka segítségével, rá merőleges irányban. A két hősugárzást felvevő testet belehelyezzük a tartócsapokba, majd ezeket a multicsúszkákba szorítjuk. Ezt a két multicsúszkát, egymáshoz lehetőleg közel, húzzuk fel a 10 cm-es állványrúdra. Mindkét testbe néhány csepp vizet juttatunk (a hővezetés javítására). Az egyik hősugárzást felvevő testbe bedugjuk a skálával ellátott hőmérőt, a másikba pedig a skála nélküli kontakthőmérőt, melyet a W 1.2 kísérletben hitelesítettünk. Mindkét kezdeti hőmérsékletet feljegyezzük. Meggyújtjuk az égőt. Kb. két perc eltelte után mindkét hőmérőn leolvassuk a hőmérsékletet. Hőmérséklet C Kezdeti hőmérséklet 2 perc múlva 4 perc múlva 6 perc múlva Világos test Sötétebb test A világos testben lévő hőmérő kisebb hőmérséklet-emelkedést mutat, mint a sötétebb testben lévő hőmérő. Következtetés A világos, fénylő felületek kevesebb hősugárzást nyelnek el, mint a sötét, matt felületek.

13 W 1.11 Hőszigetelés 2 műanyagsapka állványrúdhoz 2 multicsúszka 1 készlet állványgyűrű (nagy és közepes) 1 Becher-üveg 250 ml, magas alakú 1 hőmérő, C. 1 kontakthőmérő, skála nélkül 1 Joule-kaloriméter kendő Az energiatakarékosság egyben annyit is jelent, hogy nem engedjük elszökni a hőt a meleg szobából. A kísérlet egy jó és egy rossz példát mutat a hőszigetelésre. a rögzítő csavarral rögzítjük. Az állványrúd mindkét oldalára felhúzzuk a műanyag sapkákat. Az 50 cm-es állványrudat függőlegesen erősítjük be az állványsínbe. A nagy állványgyőrüt felerősítjük az állványrúdra. Ez tartja a hővédő hálót. A Becher-üveget ráhelyezzük a hővédő hálóra, és biztosítjuk az állványgyűrűvel. A Joule-kalorimétert fedél nélkül használjuk, az alumíniumpoharat kivesszük. 200 ml vizet kb. 80 C-ra melegítünk fel. Ezután elzárjuk az égőt. A Becher-üveget az állványgyűrűnél fogva óvatosan leemeljük a hővédő hálóról és 100 ml vizet beleöntünk a kaloriméter styropor betétjébe, 100 ml vizet pedig az alumínium pohárba. Az egyik edénybe belemártjuk a skálával ellátott hőmérőt, a másikba pedig a skála nélkülit, melyet a W 1.2 kísérletben hitelesítettünk. Feljegyezzük a kezdeti hőmérsékleteket. Ezután összehasonlítjuk a lehűlését az alumínium pohárban és a kaloriméterben. Ennek érdekében megmérjük a hőmérsékleteket a kezdetkor és kb. 2 perc eltelte után. A mért értékeket beírjuk a táblázatba. Hőmérséklet C Kezdeti hőmérséklet 2 perc múlva 4 perc múlva 6 perc múlva Alumínium pohár Kaloriméter Az alumíniumpohár a rossz hőszigetelésre, a kaloriméter a jó hőszigetelésre példa. Következtetés A jó hőszigetelésnél a hő csak lassan szökik el. A styropor (sztirol) hőszigetelésre alkalmas anyag.

14 W 2.1 Keveredési hőmérséklet 2 műanyag sapka állvány-rúdhoz 2 multicsúszka 1 készlet állványgyűrű (nagy, kicsi) 1 Becherüveg 250 ml, magas alakú 1 Erlenmeyer-dugattyú, 100 ml, szűknyakú 1 mérőhenger 100 ml, műanyag 1 hőmérő, C 1 Joule-kaloriméter kendő Milyen hőmérsékletű lesz a hideg és meleg keveréke? Először azonos mennyiségű hideg és meleg vizet keverünk össze. A második esetben a forró hez kétszeres mennyiségű hideg vizet keverünk. a rögzítő csavarral rögzítjük. Az állványrúd mindkét végére felhelyezzük a műanyag sapkákat. Az 50 cm-es állványrudat függőlegesen erősítjük be az állványsínbe. A nagy állványgyűrűt a multicsúszka segítségével erősítjük fel az 50 cm-es állványrúdra. Ez tartja a hővédő hálót. 1. A mérőhenger segítségével kimérünk 50 ml vizet és felmelegítjük azt az Erlenmeyer-dugattyúban. Előzőleg a kis gyűrűvel biztosítjuk felborulás ellen. Miközben a melegszik, 50 ml hideg vizet öntünk a kaloriméterbe. Az átlátszó kaloriméter-fedél nagy nyílását elzárjuk a műanyag sapkával. Megmérjük a hő-mérsékletét a kaloriméterben. Amint a hőmérséklete az Erlenmeyer-dugattyúban elérte a kb. 70 C-ot, elzárjuk az égőt. Megmérjük a hőmérsékletet. Ezután 50 ml forró vizet öntünk a kaloriméterben lévő hideg hez (az Erlenmeyer-dugattyút kendővel fogjuk meg). Lezárjuk a kalorimétert az átlátszó fedéllel, a gumidugón át bedugjuk a hőmérőt és megkeverjük a vizet a keverővel (fel és le mozgassuk!). Ezután leolvassuk a keverék hőmérsékletét. Hőmérséklet C hideg 50 ml forró 50 ml keverék 100 ml 2. Most 40 ml vizet melegítünk fel (mérőhengerben kimérni), az Erlenmeyer-dugattyúban kb. 70 C.-ra. Eközben 80 ml (mérőhengerben kimérni) hideg vizet töltünk a kaloriméterbe és megmérjük a hőmérsékletét.

15 Ha a hőmérséklete az Erlenmeyer-dugattyúban elérte a 70 C-ot, elzárjuk az égőt és megmérjük a felmelegített hőmérsékletét. Ezután a forró vizet a hideg hez töltjük a kaloriméterbe. Átkeverés után megmérjük a keverék hőmérsékletét. Hőmérséklet C hideg 80 ml forró 40 ml keverék 120 ml Következtetés Hideg és forró keverésénél csak azonos mennyiség esetén áll be keveredési hőmérsékletként a két hőmérséklet középértéke. Megjegyzés Két eltérő hőmérsékletű mennyiség keveredésére az alábbi összefüggés áll fenn: * T 1+m2* T = ( m 1+m m1 2 2 ahol m 1, m 2 : a két mennyiség tömege T 1, T 2 : kezdeti hőmérsékletek T : keveredési hőmérséklet Különböző anyagokra, melyek tömege m 1 és m 2, ill. fajhője c 1 és c 2 fennáll, hogy * c1* T 1+m2* c2* T )* T = ( m 1* c1+m2* c m1 2 2 )* T

16 W 2.2 A fajhője 1 mérőhenger 100 ml, műanyag 1 hőmérő, C 1 Joule-kaloriméter, (fűtőszállal) 2 mérőműszer 5 összekötő vezeték 1 tápegység javasolt: 1 stopperóra Ha például ki akarjuk számítani egy kádfürdő költségeit, tudnunk kell, hogy mennyi energia szükséges 1 kg 1 C-al való felmelegítéséhez. Felépítés az ábra szerint. 100 ml vizet töltünk a kaloriméterbe (mérőhengerrel kimérni). A fűtőspirált bedugjuk a kaloriméterbe, és 9 V feszültségre, csatlakoztatjuk. A tápegységet egyelőre kapcsoljuk ki. A 10 A méréshatárba kapcsolt árammérőt a fűtőspirállal sorba kötjük. A feszültséget a fűtőspirál csatlakozóinál feszültségmérővel mérjük. A kaloriméter fedelén át bedugjuk a hőmérőt. Megmérjük a hőmérsékletét a kaloriméterben és feljegyezzük a mért értéket. Bekapcsoljuk a tápegységet és feljegyezzük az időpontot (bekapcsoljuk a stoppert, vagy karóráról leolvassuk az időt). Megmérjük és feljegyezzük az áramerősséget és a feszültséget. Pontosan 200 másodpercig tartson a melegítés. Ezután kikapcsoljuk a tápegységet, megkeverjük a vizet a kaloriméterben (a keverőt föl-le mozgassuk) és leolvassuk a hőmérsékletét. Kiértékelés Elektromos energia = Feszültség * Áram* Idö (Joule)(Volt)(Amper)( sec ) A tömege Idő Áramerősség Feszültség Elektromos energia m = 0,1 kg t = 200 s I =... A U =... V W =... J Kezdőhőmérséklet: T 1 =... C W = U * I * t

17 Véghőmérséklet: T 2 =... C Hőmérséklet-emelkedés:... C Bevezetett energia:... Joule Most tehát ismerjük azt az energiát, mely 0,1 kg meghatározott hőmérséklet emelkedéséhez szükséges. Ebből könnyen kiszámítható az az energia, mely 0,1 kg 1 C-al való hőmérséklet emeléséhez szükséges. A szükséges energia:... J 1 kg 1 C-al való felmelegítéséhez tízszer ennyi energia, azaz... Joule szükséges. A tankönyvben megadott érték a fajhőre: 4186 J/kg C. Ennél a kísérletnél sok a hibaforrás. Gondoljuk meg, milyen irányú a hibák hatása. Következtetés A fajhője az a hőmennyiség, mely ahhoz szükséges, hogy 1 kg hőmérsékletét 1 C-al növeli meg.

18 W 2.3 Szilárd anyagok fajhője 2 műanyagsapka állvány-rúdhoz 2 multicsúszka 1 készlet állványgyűrű (nagy, közepes) 1 Becher-üveg 250 ml, magas alakú 1 mérőhenger 100 ml, műanyag 1 hőmérő, C 1 alumínium hasáb 1 vas hasáb, kicsi 1 Joule-kaloriméter 1 olló zsineg kendő Azonos tömegek, azonos mértékű lehűléskor vajon ugyanakkora hőmennyiséget adnak-e le? A kísérletben összehasonlítjuk a vas és az alumínium hőleadását. a rögzítő csavarral rögzítjük. Az állványrúd mindkét végére felhúzzuk a műanyag sapkákat. Az 50 cm-es állványrudat függőlegesen erősítjük be az állványsínbe. A nagy állványgyűrűt a multicsúszka segítségével az 50 cm-es állványrúdra erősítjük. Ez tartja a hővédő hálót, amelyen most a Becher-üveg áll. Mindkét hasábnak azonos a tömege. Mindkét hasábra (vas ill. alumínium) zsineget kötünk. A testeket belehelyezzük a Becher-üvegbe, és vizet töltünk rájuk (takarásig). A zsinegek lógjanak ki a Becher-üveg peremén, de vigyázat (!), a zsinegek ne kerüljenek túl közel a lánghoz! A vizet kb. 80 C-ig melegítjük fel, ezután elzárjuk az égőt. A hőmérő segítségével megkeverjük a vizet, majd megmérjük a hőmérsékletet. A kaloriméterbe 100 ml hideg vizet töltünk (mérőhengerrel kimérni) és megmérjük a hőmérsékletét. Az alumínium hasábot a Becher-üvegből a kaloriméterbe helyezzük. 40 másodperc eltelte után eltávolítjuk az alumínium hasábot. A vizet a keverő segítségével (föl-le mozgatva) megkeverjük és megmérjük a hőmérsékletét. A vashasábot belehelyezzük a kaloriméterbe. 40 másodperc eltelte után újra eltávolítjuk a behelyezett testet, megkeverjük a vizet és megállapítjuk a test okozta hőmérsékletemelkedést. Eredmény A hideg hőmérséklete: Az alumíniumhasáb okozta hőmérséklet-emelkedés:... C... C A vashasáb okozta hőmérséklet-emelkedés:... C Mivel a vashasáb okozta hőmérsékletemelkedés kétszer nagyobb, így kétszerannyi hőt tudott felvenni, majd ismét leadni. A hőmennyiség, melyet valamely test felvehet, a test fajhőjétől függ. Következtetés: Az alumínium fajhője majdnem kétszer akkora, mint a vasé.

19 W Szilárd anyagok fajhőjének számítása 2 műanyag sapka állványrúdhoz 2 multicsúszka 1 készlet állványgyűrű (nagy, közepes) 1 Becher-üveg 250 ml, magas 1 mérőhenger 100 ml, műanyag 1 hőmérő, C 1 alumínium hasáb 1 vashasáb 1 Joule-kaloriméter 1 olló zsineg szükséges még: 1 mérleg A kísérlet segítségével kiszámítjuk a vas és az alumínium fajhőjét. rögzítő csavarral rögzítjük. Az állványrúd mindkét végére felhelyezzük a műanyag sapkákat. Az 50 cm-es állványrudat függőlegesen erősítjük be az állványsínbe. A nagy állványgyűrűt a multicsúszka segítségével erősítjük fel az 50 cm-es állványrúdra. Ez tartja a hővédő hálót, melyen most a Becher-üveg áll. Mindkét hasáb azonos tömegű. Mindkét hasábra (vas ill. alumínium) zsineget erősítünk. A testeket belehelyezzük a Becher-üvegbe, és takarásig töltjük fel zel. A zsinegek vége lógjon túl a Becherüveg peremén, de vigyázat (!), a zsinegvégek ne kerüljenek túl közel a lánghoz! A vizet kb. 80 C-ig melegítjük fel. Ezután elzárjuk az égőt. A hőmérő segítségével átkeverjük a vizet, majd megmérjük hőmérsékletét. A kaloriméterbe 100 ml hideg vizet töltünk (mérőhengerben kimérni) és megmérjük a hideg hőmérsékletét. A vashasábot a Becher-üvegből a kaloriméterbe helyezzük. A vashasábot 2 perc eltelte után eltávolítjuk. A vizet a keverő segítségével megkeverjük (föl-le mozgatni) és megmérjük hőmérsékletét. Eredmény A hideg hőmérséklete, T 1 :... C A hideg tömege: 0,1 kg A meleg vashasáb hőmérséklete, T 2 :... C A meleg test tömege:... kg Keveredési hőmérséklet:... C A különböző anyagokra, és ezzel különböző fajhőkre vonatkozó keveredési hőmérséklet egyenletéből megkapjuk a vas hez viszonyított fajhőjét. (A fajhője = 1).

20 0.1*(T - T 1 ) c = m* (T 2 - T) c =... A fajhője: 4.8 kj/kg C A vas fajhője:... A kísérletet megismételjük az alumíniumhasábbal és meghatározzuk az alumínium fajhőjét is. 0.1*(T - T 1 ) c = m* (T 2 - T) A fajhője: 4.8 kj/kg C Az alumínium fajhője:... c =... Következtetés A vas fajhője kb. egy-kilenced része a fajhőjének, az alumínium fajhője majdnem kétszerese a vas fajhőjének.

21 W 2.4 Olvadási hőmérséklet 2 műanyag sapka állvány-rúdhoz 2 multicsúszka 1 készlet állványgyűrű (nagy, kicsi) 1 Becher-üveg 250 ml, magas 1 kémcső 160/16 1 hőmérő, C 1 tartó erőmérőhöz 1 nátrium-tioszulfát (fixáló) 200 g A kísérlettel meghatározzuk valamely szilárd anyag olvadási hőmérsékletét. rögzítő csavarral rögzítjük. Az állványrúd mindkét végére felhelyezzük a műanyag sapkákat. Az 50 cm-es állványrudat függőlegesen erősítjük be az állványsínbe. A nagy állványgyűrűt a multicsúszka segítségével erősítjük fel az 50 cm-es állványrúdra. Ez tartja a hővédő hálót. A kémcsövet egyharmad részig nátrium-tioszulfáttal töltjük meg. A Becher-üveget a feléig feltöltjük zel és beleállítjuk a kémcsövet, mely be van szorítva az erőmérő tartójába. Az erőmérő tartóját a karmantyú tartja, mely rá van húzva az 50 cm-es állványrúdra. A hőmérőt belehelyezzük a kémcsőbe. A Becher-üveg a hővédő hálón áll és az állványgyűrű rögzíti. A hővédő háló alatt van az égő. Melegítjük a vizet az égővel és figyeljük a hőmérsékletet a kémcsőben. Amikor a hőmérő kb. 40 C-t mutat, a nátrium-tioszulfát az üveg szélén, ahol a hőmérséklet kicsit magasabb, elkezd olvadni. A hőmérséklet nem emelkedik tovább 48 C-nál. Ez a nátrium-tioszulfát olvadáspontja. A bevezetett hőmennyiség a megolvasztáshoz volt szükséges. A hőmérséklet csak akkor fog újból tovább emelkedni, amikor már a teljes nátrium-tioszulfát mennyiség megolvadt. Következtetés Az olvadáspont elérése után a szilárd test megolvad. A továbbiakban bevezetett hőmennyiség a folyékonnyá váláshoz szükséges, ami úgy történik, hogy az olvadási folyamat befejeződéséig a hőmérséklet állandó marad.

11. Melyik egyenlőség helyes? a) 362 K = 93 o C b) 288 K = 13 o C c) 249 K = - 26 o C d) 329 K = 56 o C

11. Melyik egyenlőség helyes? a) 362 K = 93 o C b) 288 K = 13 o C c) 249 K = - 26 o C d) 329 K = 56 o C Hőtágulás tesztek 1. Egy tömör korongból kivágunk egy kisebb korongnyi részt. Ha az eredeti korongot melegíteni kezdjük, átmérője nő. Hogyan változik a kivágott lyuk átmérője? a) Csökken b) Nő c) A lyuk

Részletesebben

Conrad Szaküzlet, 1067 Budapest, VI., Teréz krt 23. Tel: 302 3588

Conrad Szaküzlet, 1067 Budapest, VI., Teréz krt 23. Tel: 302 3588 Conrad Szaküzlet, 1067 Budapest, VI., Teréz krt 23. Tel: 302 3588 Napenergia 150 kísérlet Figyelem: éles, hegyes tárgyakkal óvatosan kell bánni. A kísérletektől a három éven aluli gyerkeket távol kell

Részletesebben

JAVASLATOK, INSTRUKCIÓK A FELKÉSZÍTŐKNEK, A KÍSÉRLETEKET ELŐKÉSZÍTŐKNEK, ÖSSZEÁLLÍTÓKNAK, A VIZSGAKÖZPONTKÉNT SZEREPLŐ ISKOLÁKNAK

JAVASLATOK, INSTRUKCIÓK A FELKÉSZÍTŐKNEK, A KÍSÉRLETEKET ELŐKÉSZÍTŐKNEK, ÖSSZEÁLLÍTÓKNAK, A VIZSGAKÖZPONTKÉNT SZEREPLŐ ISKOLÁKNAK JAVASLATOK, INSTRUKCIÓK A FELKÉSZÍTŐKNEK, A KÍSÉRLETEKET ELŐKÉSZÍTŐKNEK, ÖSSZEÁLLÍTÓKNAK, A VIZSGAKÖZPONTKÉNT SZEREPLŐ ISKOLÁKNAK A következőkben a kísérletek összeállításához, az előkészítendő eszközök

Részletesebben

2. A rugóra függesztett test rezgésidejének vizsgálata. 3. Egyenletesen gyorsuló mozgás vizsgálata lejtőn - Galilei történelmi kísérlete

2. A rugóra függesztett test rezgésidejének vizsgálata. 3. Egyenletesen gyorsuló mozgás vizsgálata lejtőn - Galilei történelmi kísérlete A mérési feladatok felsorolása 1. Súlymérés 2. A rugóra függesztett test rezgésidejének vizsgálata 3. Egyenletesen gyorsuló mozgás vizsgálata lejtőn - Galilei történelmi kísérlete 4. Tapadókorongos játékpisztoly-lövedék

Részletesebben

Halmazállapot-változások (Vázlat)

Halmazállapot-változások (Vázlat) Halmazállapot-változások (Vázlat) 1. Szilárd-folyékony átalakulás 2. Folyékony-szilárd átalakulás 3. Folyadék-gőz átalakulás 4. A gőz és a gáz kapcsolata 5. Néhány érdekes halmazállapot-változással kapcsolatos

Részletesebben

A természettudományos oktatás komplex megújítása a Révai Miklós Gimnáziumban és Kollégiumban. Munkafüzet FIZIKA. Emeltszintű érettségi.

A természettudományos oktatás komplex megújítása a Révai Miklós Gimnáziumban és Kollégiumban. Munkafüzet FIZIKA. Emeltszintű érettségi. A természettudományos oktatás komplex megújítása a Révai Miklós Gimnáziumban és Kollégiumban Munkafüzet FIZIKA Emeltszintű érettségi Bognár Gergely TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0031 TARTALOMJEGYZÉK Előszó...

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. (részletezés) E-1 Hőtani alapfogalmak; az égés fogalma, feltétele, fajtái. E-2 Szilárdanyagok, porok, folyadékok, gázok égése

TARTALOMJEGYZÉK. (részletezés) E-1 Hőtani alapfogalmak; az égés fogalma, feltétele, fajtái. E-2 Szilárdanyagok, porok, folyadékok, gázok égése TARTALOMJEGYZÉK (részletezés) I. Égéselmélet és oltóanyag ismeret E-1 Hőtani alapfogalmak; az égés fogalma, feltétele, fajtái E-2 Szilárdanyagok, porok, folyadékok, gázok égése E-3 Az égés megszüntetésének

Részletesebben

és az R 2 ellenállások nagyságát! Mekkora erősségű áram folyik át az egyes ellenállásokon, ha rajtuk 12 V nagyságú feszültség esik?

és az R 2 ellenállások nagyságát! Mekkora erősségű áram folyik át az egyes ellenállásokon, ha rajtuk 12 V nagyságú feszültség esik? 145. Egymás után kapcsolunk három, azonos anyagú vezetődarabot, amelyeken áram halad keresztül. z első darab l hosszúságú és r sugarú, a második darab 2 l hoszszúságú és 2 r sugarú, a harmadik darab 3

Részletesebben

MIFIZ. Feladatgyűjtemény

MIFIZ. Feladatgyűjtemény MIFIZ Feladatgyűjtemény Ábel Kiadó Kolozsvár, 2013 A MIFIZ verseny támogatói Báthory Szülői Szövetség EmpirX Egyesület Balassi Intézet A feladatsorokat összeállították Angyalosi Csaba, Bárdos László, Bitay

Részletesebben

A természettudományos oktatás komplex megújítása a Révai Miklós Gimnáziumban és Kollégiumban. Munkafüzet. 10. évfolyam.

A természettudományos oktatás komplex megújítása a Révai Miklós Gimnáziumban és Kollégiumban. Munkafüzet. 10. évfolyam. A természettudományos oktatás komplex megújítása a Révai Miklós Gimnáziumban és Kollégiumban Munkafüzet FÖLDRAJZ 10. évfolyam Kleininger Tamás TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0031 TARTALOMJEGYZÉK A laboratórium

Részletesebben

A természettudományos oktatás komplex megújítása a Révai Miklós Gimnáziumban és Kollégiumban. Munkafüzet FIZIKA. 12. évfolyam.

A természettudományos oktatás komplex megújítása a Révai Miklós Gimnáziumban és Kollégiumban. Munkafüzet FIZIKA. 12. évfolyam. A természettudományos oktatás komplex megújítása a Révai Miklós Gimnáziumban és Kollégiumban Munkafüzet FIZIKA 12. évfolyam Juhász Zoltán TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0031 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 3 A laboratórium

Részletesebben

1. Hogyan változik egy egyenletes körmozgást végz test szögsebessége, ha a pályasugár a felére csökken, de a kerületi sebessége nem változik meg?

1. Hogyan változik egy egyenletes körmozgást végz test szögsebessége, ha a pályasugár a felére csökken, de a kerületi sebessége nem változik meg? Fizika! középszint ELS RÉSZ Az alábbi kérdésekre adott válaszlehet ségek közül pontosan egy jó. Írja be ennek a válasznak a bet jelét a jobb oldali fehér négyzetbe! (Ha szükséges, számításokkal ellen rizze

Részletesebben

Kiadandó feladatok, Fizika 1.

Kiadandó feladatok, Fizika 1. Kiadandó feladatok, Fizika 1. Kinematika 1. Egy követ h = 125m magasról kezdősebesség nélkül leejtünk. Ezután 1 másodperccel utána dobunk egy másik követ függőlegesen lefelé irányuló v o kezdősebességgel.

Részletesebben

3.1.1. Villamos jelenségek. Alapfogalmak.

3.1.1. Villamos jelenségek. Alapfogalmak. 3.1.1. Villamos jelenségek. Alapfogalmak. Az atom szerkezete Az anyag legkisebb olyan része, amely még az anyag tulajdonságait mutatja, a molekula. A molekula atomokból, az atom pedig atommagból, és az

Részletesebben

FIZIKAI FELADATGYÚJTEMÉNY a 7-8. oszt. tanulók számátra Válogatta és szerkesztette Barkáts Jenı

FIZIKAI FELADATGYÚJTEMÉNY a 7-8. oszt. tanulók számátra Válogatta és szerkesztette Barkáts Jenı FIZIKAI FELADATGYÚJTEMÉNY a 7-8. oszt. tanulók számátra Válogatta és szerkesztette Barkáts Jenı 7. OSZTÁLY BEVEZETÉS 1. Mit tanulmányoz a fizika? 1. A következı felsorolásban melyek a fizikai jelenségek:

Részletesebben

AZ EMBER TESTHŐMÉRSÉKÉRŐL.

AZ EMBER TESTHŐMÉRSÉKÉRŐL. ORVOS-TERMÉSZETTUDOMÁNYI ÉRTESÍTŐ AZ ERDÉLYI MÚZEUM-EGYLET ORVOS-TERMÉSZETTUDOMÁNYI SZAK OSZTÁLYÁNAK SZAKÜLÉSEIRŐL ÉS NÉPSZERŰ ELŐADÁSAIRÓL. III. NÉPSZEEÜ SZAK. IX. kötet. 1887. 1. szám. AZ EMBER TESTHŐMÉRSÉKÉRŐL.

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. november 3. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. november 3. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

SD 20, 30, 40, 50 KLO

SD 20, 30, 40, 50 KLO ÖNTÖTTVAS TAGOS KAZÁNOK SZERELÉSI ÉS KEZELÉSI ÚTMUTATÓJA Forgalmazó: Saunier Duval Magyarország Rt. 1238. Budapest, Helsinki út 120. Tel: 283-0553, 283-0556 Fax: 283-0554 E-mail: sduval@saunierduval.hu

Részletesebben

GÁZ-ELEKTROMOS TŰZHELY

GÁZ-ELEKTROMOS TŰZHELY GÁZ-ELEKTROMOS TŰZHELY CFH-664 B NAT CFH-664 X NAT Ezt a készüléket az érvényben lévõ rendelkezések szerint kell felszerelni és csak jól szellõzött helyiségben szabad használni. Felszerelés és üzembe helyezés

Részletesebben

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM Természettudományi és Informatikai Kar Kísérleti Fizika Tanszék. fizika szak SZAKDOLGOZAT

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM Természettudományi és Informatikai Kar Kísérleti Fizika Tanszék. fizika szak SZAKDOLGOZAT SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM Természettudományi és Informatikai Kar Kísérleti Fizika Tanszék fizika szak SZAKDOLGOZAT Modern fizikai kísérletek a középiskolában Készítette: HAJDÚ CSABA Témavezető: Dr. Papp

Részletesebben

4.1.1. A v i z e s o l d a t o k k o n c e n t r á c i ó j á n a k m e g a d á s a

4.1.1. A v i z e s o l d a t o k k o n c e n t r á c i ó j á n a k m e g a d á s a 4. A VÍZ ÉS VIZES RENDSZEREK KÉMIÁJA A víz igen állandó vegyület, csak 2000 o C fölötti hőmérsékleten kezd jelentékenyebb mértékben hidrogénre és oxigénre bomlani. Ez a folyamat a spektroszkópiai mérések

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 25. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 25. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

EÖTVÖS LÓRÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZETTUDOMÁNYI ISKOLA NAPENERGIA HASZNOSÍTHATÓSÁGÁNAK ÁTTEKINTÉSE CSALÁDI HÁZAKBAN

EÖTVÖS LÓRÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZETTUDOMÁNYI ISKOLA NAPENERGIA HASZNOSÍTHATÓSÁGÁNAK ÁTTEKINTÉSE CSALÁDI HÁZAKBAN EÖTVÖS LÓRÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZETTUDOMÁNYI ISKOLA NAPENERGIA HASZNOSÍTHATÓSÁGÁNAK ÁTTEKINTÉSE CSALÁDI HÁZAKBAN SZAKDOLGOZAT Készítette: Salló Andrea V. biológia-környezettan

Részletesebben

Villamos hálózatok tűzvédelme

Villamos hálózatok tűzvédelme Nagy Lajos Villamos hálózatok tűzvédelme Az elektromos áram, mint tűzokozó 2. rész 2008 HÁLÓZATVÉDELEM / TŰZVÉDELEM Villamos hálózatok tűzvédelme Az elektromos áram, mint tűzokozó A szigetelés előzetes

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 14. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 14. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Használati útmutató és garancia. Cikkszám: 229 575

Használati útmutató és garancia. Cikkszám: 229 575 Használati útmutató és garancia Cikkszám: 229 575 Kérjük, a jótállási jegyet töltse ki nyomtatott betűkkel. Termék megnevezése: Termék típusa: Termék gyártási száma: Gyártó: Tchibo GmbH, Überseering 18,

Részletesebben

Conrad Vevőszolgálat, 1124 Budapest, Jagelló út 30. Tel: 319 0250

Conrad Vevőszolgálat, 1124 Budapest, Jagelló út 30. Tel: 319 0250 Conrad Vevőszolgálat, 1124 Budapest, Jagelló út 30. Tel: 319 0250 PREDATOR Pro RtR 4kerékmeghajtású monster autó Megrend. szám: 23 31 87 Kezelési utasítás TARTALOMJEGYZÉK 1 BIZTONSÁGI TUDNIVALÓK 1 2 A

Részletesebben

A halmazállapot-változások

A halmazállapot-változások A halmazállapot-változások A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011 1 Halmazállapotok Energia Kondenzáció Kondenzációs hő Kondenzáció Párolgás Gőz Fagyáshő Párolgáshő Folyadék

Részletesebben

A Peltier-termoelem jellemzőinek mérése

A Peltier-termoelem jellemzőinek mérése A Peltier-termoelem jellemzőinek mérése Készítette: Németh Balázs Tartalomjegyzék: A PELTIER-ELEM TÖRTÉNETE... 2 A PELTIER-ELEM MŰKÖDÉSE... 3 Seebeck-effektus... 3 Peltier-effektus... 3 Juole-hő... 3 Thomson-effektus...

Részletesebben

Bevezetés légkör hőmérsékletét napsugárzás csapadék szél DEFINÍCIÓ időjárásnak időjárási elemek

Bevezetés légkör hőmérsékletét napsugárzás csapadék szél DEFINÍCIÓ időjárásnak időjárási elemek Bevezetés Ebben a fejezetben a földfelszínt körülölelő levegőburok, a légkör jelenségeivel ismerkedünk meg. Választ kapunk arra, hogyan keletkeznek a felhők, mikor hullik eső és mikor hó, milyen pusztításokat

Részletesebben