TANULÓI SEGÉDLET január 31.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TANULÓI SEGÉDLET. 2014. január 31."

Átírás

1 INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM TANULÓI SEGÉDLET január Boros Tibor Kapisinszki Péter jóváhagyta készítette

2 Karosszéria anyagok 1.Anyagok csoportosítása: - Szerves anyagok: azok melyek csak szenet, hidrogént, nitrogént tartalmaznak, szűkebb értelemben azok amelyek csak C és H tartalmúak. - Szervetlen anyagok: minden olyan anyag, ami nem szerves. - Fémes anyagok: jó elektromos és hő vezetők, átlátszatlanok, kristályos szerkezetűek. (általában a fémek, a szén) - Szigetelők: rossz elektromos és hővezetők, (alapvetően minden anyag elektromosan vezethetővé tehető ha megfelelően nagy feszültséget vezetünk át rajta. Hétköznapi szinten viszonylag kis feszültségen, pár volttól - párszáz voltig értjük) - Átmeneti anyagok: vagy más néven félvezetők. Különleges körülmények között vezetővé tehetők, általában több anyag rétegéből hozható létre, vagy két anyag határán keletkezik. pl. a félvezető dióda: különbözően szennyezett szilícium réteget hozunk létre, ezek egyik irányban nagyon jól vezetik az áramot, kicsi az ellenállása, 0,1-1 Ohm, másik irányba nem vezet, nagy az ellenállása, Ohm. Vagy különleges elektromos térben vezetnek, ha a teret megszüntetem meg nő az ellenállása ilyenek a térvezérlésű tranzisztorok. 2.Anyag tulajdonságok - Fizikai (nem keletkezik új anyag) - olvadáspont - sűrűség - hővezető lépesség - elektromos vezetőképesség - szilárdsági jellemzők (3.dia) - Kémiai (újfajta anyagok keletkeznek, más a tulajdonságuk, mint az alapanyagoknak) 2.1 Olvadáspont Ha az anyaggal hőt közlünk, halmaz állapot változást tapasztalunk (szilárd, cseppfolyós, légnemű,plazma) A fémek és a fémes anyagok, kristályos szerkezetűek, tiszta állapotban fix (állandó) olvadásponttal rendelkeznek.

3 2.2 Sűrűség Minden anyagból készítünk egy 1 dm 3 kockát és megmérjük a tömegét. Alapul a vizet választottuk: 1 dm 3 tiszta 4 O desztillált vizet megmérve 1kg-t kapunk, ehhez viszonyítjuk az összes többi anyagot. Ha könnyebb, akkor úszik a vízen, mint pl. a fa, ha nehezebb lesüllyed, ha pont akkora, akkor lebeg. A víznek több féle halmaz állapota van, a jég úszik a vízen, sűrűsége 0,9 kg/dm 3. Elgondolkodtató, hogy +4 O és 0 O között a víz elkezd dagadni. Az üvegben hagyott víz megfagyva szétnyomja az üveget. (7.dia) 2.3 Hővezető képesség A fémek alapvetően jól vezetik a hőt. A hőforrástól még messzebb is vezeti a hőt. A szálas anyagok, a habok, kerámia, üveg, fa, bakelit stb. nem vezetik jól a hőt. A hőszigetelők (rossz vezetők) általában jó hangszigetelők is. Egy járműben sok helyen kell hő és hangszigetelnünk. pl. a motor tér és az utas tér között. 2.4 Villamos vezető képesség A fémek különösen jó vezetők. A különböző fémek vezetőképességi sorrendje: Arany, ezüst, réz, alumínium, acél, stb. Ezt a sorendet úgy állapították meg, hogy minden féle fémből vettek egy 1mm 2 keresztmetszetű és 1m hosszú szálat és megmérték az elektromos ellenállását 20 O C-n. Így alakult ki a vezetőképességi sorrend. 2.5 Szilárdsági jellemzők Szakítószilárdság: Minden anyagból készítünk egy egységes keresztmetszetű és alakú szabványos próba pálcát. Ezt befogjuk egy szakító gépbe és szakadásig húzzuk. Közben mérjük a szakító erőt Newtonban, és a nyúlást mm-ben. A kapott adatokat diagramban ábrázoljuk. A diagram képe igen jellemző az adott anyagra. (Jól nyúlik az adott anyag, rideg törékeny nem nyúlik) ( dia)

4 2.5.1 Jósági szám: Az adott anyag szakítószilárdságát elosztjuk a sűrűségével. Így megkapjuk, hogy az adott anyagból készültberendezés milyen nehéz. Pl. Egy Lada 1.5 karosszériája üresen 720kg, ha üvegszálas műanyagból készítenénk, akkor csak 55 kg lenne. Jósági szám= Szakító szilárdság (9.dia) Egy forma-1 versenyautó féktárcsája, mikor még csak acélból készült, 14kg / darab volt, manapság amikor már corbon-monolitból készül, kevesebb mint0,5kg! Ezért terjedtek el a szálbetétes műanyagok a hajóiparban, a repülőiparban és az autó versenyeken. Az Audi rodstereket is készítik Al karosszériával. Az üres Al karosszéria csak 60%-a az acél karosszériának. Így jelentősen csökkenthető a jármű össztömege. A motor iparban is igen elterjedt az Al motorblokk. Könnyebb önteni, kevesebb energia kell a megolvasztásához és sokkal könnyebb. Sajnos a szálbetétes anyagoknak igen nagy hátránya, hogy nem igazán alkalmasak sorozatgyártásra, eléggé idő és szakember igényes. Kis sorozatoknál viszont kizárólagos lett a technológia. A repülő iparban már nagy sorozat -nak számít, a db. Az autóiparban száz ezres-milliós sorozatokról beszélünk.

5 Az acél és Al karosszériák másik igen nagy előnye a jó hegeszthetőség. Gondoljunk az alkatrészek gyártására, egymáshoz rögzítésére. A szálbetétes műanyagokat, a fát csak ragasztani vagy csavarozni lehet ez hosszadalmas és költséges. A fémeket már régóta újrahasznosítjuk. Az acél azért ennyire olcsó mert már régóta újra hasznosítjuk a vasat, (az acél ötvözött vas) így olcsóbb kevésbé energia igényes mintha vasércből gyártanánk a vasat. A szálbetétes műanyagoknál ez igen körülményes és költséges az újra hasznosítás, ráadásul nagyon környezetszennyező. Az acél és Al karosszéria elemeket préseléssel vagy mély húzással alakítják ki ez egy igen gyors technológia. Egy Audi A4 motorháztető kipréselése, körbevágással kb 35mp! Ha ugyan ezt üveg szálas műgyanta technológiával szeretnénk elkészíteni, akkor ha, fűtenénk, a szerszámot kb. 20perc lenne!! (szerszám kitisztítása 1perc, bekenése formaleválasztóval 2 perc, szál betét behelyezése 4 perc, üvegszövet átitatása műgyantával 4 perc szerszám összezárása10 mp, melegítése 8-10 perc, szerszám szétnyitása 10mp) A mai járműveknél nem feltétlenül törekszenek a könnyűségre. Ahhoz hogy a motor át tudja adni a teljesítményét az útnak, kell egy bizonyos tapadási súly, mert különben kipörögne a kerék. Még így is, hogy viszonylag nehézre készítjük az autókat, a nagy teljesítményű autókba kipörgés gátló elektronikát építünk. Így talán érthető, hogy miért használjuk még mindig a fém karosszériákat Anyagban ébredő feszültség: munkadarabunkat valamilyen terhelő erőnek, hajlításnak, csavarásnak, stb. tesszük ki. Hogy össze tudjuk hasonlítani, a különböző terheléseket ezért egységes keresztmetszetre vonatkoztatjuk. Nem a nagy terhelő erő számít, ha a keresztmetszet is nagy. Gondoljunk egy nagy több emeletes épületre, hány százezer tonna és milyen nagy FELÜLETŰ az alapja, ezért nem süllyed el. A terheléseket egységnyi keresztmetszetre vonatkoztatjuk (1mm 2, 1cm 2, 1m 2 ) Terhelési esetek, terhelési esetek: Húzó Nyomó Hajlító Csavaró Nyíró Kihajló Összetett Statikus Dinamikus Megoszló Koncentrált

6 Statikus terhelés: lassan ható, nyugvó terhelés Dinamikus: gyorsan ható, ütésszerű, rántásszerű terhelés, ha lehet csökkenteni, kell, mert törést okozhat. (Rugóval lengés csillapítóval, csillapítjuk, a járműveknél nem csak kényelmi szempont a rugózás. Ha nem tennék, nagyon hamar tönkre mennének a járművek és a szállítandó áru.) Megoszló: az erő egy nagyobb felületen hat Koncentrált: az erő nagyon kis felületre hat Összetett igénybevétel: egyszerre több alapterhelés is hat. (pl: egy lengő kar csavarodik is meg hajlik is, egy motorban a hajtókar hol húzó, hol hajló-kihajló terhelést kap). 2.6 Technológiai tulajdonságok: Mélyhúzhatóság Hegeszthetőség Hajlíthatóság Önthetőség Kovácsolhatóság Edzhetőség Forgácsolhatóság Belátható, hogy másfajta acélt kell gyártani a karosszériához, melyet hegesztünk, és másfajta acél kell gyártani a motor főtengelyéhez vagy egy lengőkarhoz melyet kovácsolnak, és biztosan nem hegesztenek és megint más fajta acél kell a rugókhoz, avagy az önindítómotor állórészének vas anyagához. A legyártott acélból próba testet készítenek s megállapítják mennyire hegeszthető s milyen technikát, ötvözést, hegesztési eljárást kell alkalmazni, hogy olcsóbb jobb és megbízhatóbb legyen. Mélyhúzásnál mekkora az határ, amikor még nem ráncolódik, nem szakadozik be. Ennek függvényében tervezik meg a mélyhúzó szerszámot, hogy az adott lemeznek mekkora legyen a lekerekítési sugara.

7 3. Karosszéria gyártásnál használható anyagok: - Fa - Acél - Al és ötvözetei - Szálbetétes műanyagok Korábban már összehasonlítottuk (3. oldal és 9.dia) az anyagokat jósági szám szerint. Látható, hogy a szálbetétes anyagok, a fa, az alumínium sokkal jobb, mint az acél. Mégis gazdasági, újrahasznosítási és sorozatgyártási szempontból mégis szinte kizárólagosan az acélt használjuk. Az acél karosszériák mellet szól az is hogy, az alkatrészek gyártása (mélyhúzás, préselés, kivágás), egymáshoz rögzítése nagyon gyors (ponthegesztés) és nagyon megbízható, automatizálható Fa karosszériák: A járművek gyártásának kezdetén csak a fát használták karosszériának, váznak. Ezt volt a leg könnyebb megmunkálni és mivel csak igen kis sorozatokat gyártottak szinte korlátlanul rendelkezésre állt. Később (még az 1950-es években is) vegyesen használtak fát-acélt a karosszériákhoz. A fa hátránya, hogy nem időt álló, kevés van belőle és több száz év kell, hogy megnőjön. Az 1700-as évek végére a hajógyártás és szekérgyártás miatt az egész földközi tenger környékén kiirtották a jó minőségű erdőket. Manapság már csak a trópusokon található megfelelő minőségű és méretű fa. A távolság, a kitermelés és a feldolgozás ára nem teszi versenyképessé. A mai autókat áramvonalassá és különleges formájúvá tervezik. Fából nehéz bonyolult összetett felületű formákat készíteni. A fa karosszériák előnye, hogy könnyűek és nagyon jók a törési tesztjei. (25. dia)

8 3.2 Acél karosszériák: Az acél karosszéria elemek gyártásának kiinduló anyaga, a kiváló minőségű nagyon finom sima felületű, jól hegeszthető, hidegen hengerelt vékony acéllemez. tehát a kiinduló technológia a hengerlés. A lemezt folyamatosan hengerek között préseljük egyre vékonyabbra és közben szükség esetén hő kezeljük. A hengerlés után a végtermék, 0,8-1,5 mm-s lemez. felülete a technológiának köszönhetően nagyon sima, hiba mentes. Erre azért van szükség, hogy a fényezés még tökéletesebb legyen, kevesebb töltő-alapozó anyag szükséges. (29.dia) A mélyhúzás: Olyan képlékeny alakító eljárás, amellyel sík lemezből üreges testet állítanak elő. Az egyik leggyakoribb és legfontosabb lemezalakító eljárás, melynek során sík lemezből üreges testeket állítanak elő. (30.dia)

9 A kivágott, préselt, mélyhúzott alkatrészeket ellenállás hegesztéssel rögzítik egymáshoz. Igen gyors és nem kell hozaganyag hozzá, jól automatizálható, robotizálható Ellenállás hegesztés (ponthegesztés) Sűrűség Utas szekrény kialakítása mélyhúzott préselt elemekből ponthegesztéssel Acél karosszériák előnye: Igen bonyolult tagolt, áramvonalas formák is kialakíthatóak. Nagyon gyors nagy sorozatban gyártható technológia (több millió sorozatok!). Könnyen variálható, módosítható. viszonylag könnyű a javítása. Jó a rögzítés technológiája. Az 1970-es évektől gyártottaknak már jó a törési tesztje (gyűrődő zónák). Újra hasznosítható.

10 3.2.4 Acél karosszériák hátrányai: Korrodál, bonyolult gyártási technológiák nagy szakértelmet igényelnek. 3.3 Alumínium karosszériák: Az Al karosszériákat teljesen hasonlóan gyártják, mint az acél karosszériákat. Itt is a jó minőségű vékony jól hegeszthető lemez a kiindulási félgyártmány, majd préselik, mélyhúzzák Alumínium karosszériák előnye: Nem korrodál, jól hegeszthető, könnyű, nagy a jósági száma, nagy sorozatok gyártására is alkalmas, újra hasznosítható Alumínium karosszériák hátránya: Ma még drága. 3.4 Szál betétes anyagok A szálbetétes műanyagok a bakelittel kezdődtek az 1930-as években. Szál betétkén ekkor még csak papírt, majd vászon szövetet használtak (textilbakelit). Később az 1950-es években kezdtek el újfajta műgyantákat és újfajta szálbetéteket (üvegszövet, szénszál, kevlár) alkalmazni. Kompozitok: vagy más néven társított anyagok, több különböző anyag jó tulajdonságait egyesítjük és így, egy sokkal jobb anyagot kapunk. Pl. poliészter műgyantába ágyazott üveg szövet, vagy szénszál szövet, a gyanta a formába kenve megadja a formát, de ez önmagában használva rideg és törékeny. Ha szálbetétet teszünk, bele az megadja az erősségét.így akár nagyon bonyolult formákat is készíthetünk nagyon vékony falvastagsággal és nagyon erősre. Nagyon különböző anyagokat is össze tudunk dolgozni: pl. drótbetétes üveg, hab magra dolgozott műgyanta és szénszál lemezek.

11 Üvegpor, üvegszál szövet és paplan: Szénszál szövet: Kevlár szövet: Szén-kevlár szövet:

12 Kevlár-szénszál hybrid szövet: Szénszálas monoblock (Ferrari) Szénszálas karosszéria: Szénszál betétes lengőkar Szénszálas F-1 autó törzse:

13 3.4.1 Szálbetétes karosszéria gyártása: Először egy negatítv sablont (szerszámot) készítenek. A szerszámot kitisztítják és lekenik formaleválasztó anyaggal. ez egy viaszos-olajos paszta amelyet nagyon vékony rétegbe visznek fel majd felpolírozzák. Felviszik az első réteg műgyantát és hagyják megkötni. a szerszámot sokszor fűtik így gyorsabb a kikötés (polimerizáció). behelyezik az előre kiszabott szövet rétegeket (szénszál kevlár, üvegszövet), minden réteg után külön laminálnak (benyomkodják hengerekkel a gyantát a szövet szálai közé). Amikor elérik a megfelelő rétegszámot egy lyuggatott fóliát terítenek a laminátra, majd egy nedvszívó vattaszerű réteget. Erre egy másik fólia réteg kerül, majd a széleit ragasztó szalaggal körbe ragasztják. Egy helyen egy vékony csövet dugnak a fólia alá és rákötik egy vakum szivattyúra. A légköri nyomás 1bar, ez kb. 1kg/cm 2 -nek felel meg, ha a fólia alatt vakum van, akkor a laminátott cm 2 -ként 1kg nyomja. Elképzelhető, hogy egy 1m 2 felületű alkatrészt, kg-mal nyom össze a légköri nyomás! A nagynyomás összepréseli a fólia alatt a rétegeket és kinyomja a fölös gyantát a lyuggatott fólián át. A ráterített speciális vatta pedig felszívja. A gyanta kikötését melegítéssel lehet fokozni. Az eljárás azért ilyen bonyolult, hogy minél kevesebb gyanta és minél több szövet legyen a laminátban. A jó arány 65-85% szövet a többi gyanta. Újabban preperg anyagokat használnak, ez azt jelenti, hogy előre beimpregnálják az adott szövetet (szén, üveg, kevlár) és lehűtik, így szállítják, tárolják. A gyártáshelyén kicsomagolják, szobahőmérsékletűre melegítik, méretre vágják és beillesztik a szerszámba, majd hasonlóan fóliázzák és vákuumozzák. Így nagyon jó szövet gyanta arányt és nagyon kis súlyt lehet elérni Szálbetétes műanyagok előnyei: Nagyon nagy jósági szám, nem korrodál, időt álló, saját anyagában színezhető, nem kell festeni, jó a törési tesztje Szálbetétes műanyagok hátrányai: Nagyon idő igényes, precíz technológiát követel, lassú, a hulladékok környezet szennyezőek, drága, nehezen illeszthető sorozatgyártásba Carbon-monolit: Egy új technológia, elkészítik az adott alkatrészt vagy akár az egész karosszériát szénszálműgyanta kompozitból, majd viszonylag nagy hőmérsékleten, oxigéntől elzárva újra szenesítik. Így leegyszerűsítve, tulajdonképpen egy teljes grafit tömböt kapnak. Egy nagy szénlánc molekula lesz az egész alkatrész. Hátránya, hogy időigényes és nagyon költséges.

14 Kérdések: 1. Mit nevezünk szerves anyagnak? 2. Melyek a fémek tulajdonságai? 3. Miért az acélt használjuk karosszéria anyagnak? 4. Mit jelent az újra hasznosítás? 5. Mit nevezünk könnyű fémnek? 6. Melyek az alumínium előnyős tulajdonságai? 7. Mit jelent a komposit? 8. Mi a jósági szám? 9. Mi az előnye a szálbetétes anyagoknak? 10. Mi a hátránya szálbetétes műanyagoknak? 11. Hogyan rögzíthetők az acél karosszéria elemek egymáshoz? 12. Hogyan rögzíthetők egymáshoz a szálbetétes műanyag karosszéria elemek?

Innovatív alakító eljárások

Innovatív alakító eljárások MISKOLCI EGYETEM MECHANIKAI TECHNOLÓGIAI TANSZÉK Innovatív alakító eljárások Tanulmány Kidolgozta: Dr. Tisza Miklós 1 -Dr. KissAntal 2 - Kovács Péter Zoltán 3 1 egyetemi tanár, 2 egyetemi adjunktus, 3

Részletesebben

Dr. Danyi József dr. Végvári Ferenc LEMEZMEGMUNKÁLÁS

Dr. Danyi József dr. Végvári Ferenc LEMEZMEGMUNKÁLÁS Dr. Danyi József dr. Végvári Ferenc LEMEZMEGMUNKÁLÁS KECSKEMÉT 2011 3 Szerkesztette: Dr. Végvári Ferenc főiskolai tanár Fejezeteket írták: Dr. Danyi József főiskolai tanár Fejezetek Dr. Végvári Ferenc

Részletesebben

ALUMÍNIUM ÉS ÖTVÖZETEI. Cél

ALUMÍNIUM ÉS ÖTVÖZETEI. Cél ALUMÍNIUM ÉS ÖTVÖZETEI Cél Az alumínium és ötvözeteinek szerkezete, tulajdonságai, a hőkezelés, szilárdságnövelés és könnyű megmunkálhatóság elvi alapjainak, valamint autóipari alkalmazásainak elsajátítása

Részletesebben

Fémek és ötvözeteik kristályosítása

Fémek és ötvözeteik kristályosítása A szerkezeti anyagok nagyobb részében, a fémekben az atomok a tér mindhárom irányában, szabályosan ismétlődő idomok szerint rendeződve helyezkednek el. Az ilyen anyagokat kristályos anyagoknak nevezzük.

Részletesebben

3. modul 1 lecke: Kompozit definíció, jellemző mátrix anyagok és tipikus erősítőszálak

3. modul 1 lecke: Kompozit definíció, jellemző mátrix anyagok és tipikus erősítőszálak 3. Modul: Szálerősített műanyag-kompozitok A modul megismerteti a hallgatókkal a műanyag kompozit rendszerek hatékony működésének legfontosabb követelményeivel, a társításban alkalmazott tipikus mátrix

Részletesebben

6. Alapvető kohászati technológiák és környezeti hatásaik.

6. Alapvető kohászati technológiák és környezeti hatásaik. 6. Alapvető kohászati technológiák és környezeti hatásaik. A kohászat (metallurgia) a vas és más fémek érceikből való kinyerésével, finomításával, ötvözésével, öntésével, képlékenyalakításával, hőkezelésével,

Részletesebben

Szent István Egyetem HIDEG FÉMPORSZÓRÁSSAL LÉTREHOZOTT FELÜLETI RÉTEG TULAJDONSÁGAI ÉS TECHNOLÓGIÁJUK KAPCSOLATA. Doktori (Ph.

Szent István Egyetem HIDEG FÉMPORSZÓRÁSSAL LÉTREHOZOTT FELÜLETI RÉTEG TULAJDONSÁGAI ÉS TECHNOLÓGIÁJUK KAPCSOLATA. Doktori (Ph. Szent István Egyetem HIDEG FÉMPORSZÓRÁSSAL LÉTREHOZOTT FELÜLETI RÉTEG TULAJDONSÁGAI ÉS TECHNOLÓGIÁJUK KAPCSOLATA Doktori (Ph.D) értekezés Fazekas Lajos Gödöllő 2011 A doktori iskola megnevezése: Műszaki

Részletesebben

MUNKAANYAG. Dabi Ágnes. Termikus vágás, darabolás - Plazmavágás. A követelménymodul megnevezése: Hegesztő feladatok

MUNKAANYAG. Dabi Ágnes. Termikus vágás, darabolás - Plazmavágás. A követelménymodul megnevezése: Hegesztő feladatok Dabi Ágnes Termikus vágás, darabolás - Plazmavágás A követelménymodul megnevezése: Hegesztő feladatok A követelménymodul száma: 0240-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-002-30 TERMIKUS

Részletesebben

TDK dolgozat AZ EMBERI MOZGÁS ENERGIAHASZNOSÍTÁSA PIEZOELEKTROMOS ELVEN

TDK dolgozat AZ EMBERI MOZGÁS ENERGIAHASZNOSÍTÁSA PIEZOELEKTROMOS ELVEN BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR Gép- és Terméktervezés Tanszék TDK dolgozat AZ EMBERI MOZGÁS ENERGIAHASZNOSÍTÁSA PIEZOELEKTROMOS ELVEN Készítette: Csortán Beáta (K3RDPE)

Részletesebben

THE RED BOOK. Szálak és szerkezetek. November 2008. 2008 Elvstrom Sails

THE RED BOOK. Szálak és szerkezetek. November 2008. 2008 Elvstrom Sails Szálak és szerkezetek November 2008 THE RED BOOK 2009 2008 Elvstrom Sails Vitorlaanyag és ezek mechanikus tulajdonságai Szövött szerkezet A szövött szerkezetnél a főszálakat egyenesen szövik, hosszában,

Részletesebben

Alternatív üzemanyagok alkalmazásának lehetőségei a repülésben

Alternatív üzemanyagok alkalmazásának lehetőségei a repülésben Dr. Óvári Gyula Dr. Szegedi Péter Alternatív üzemanyagok alkalmazásának lehetőségei a repülésben Az egymást követő energiaválságok, a fokozódó környezetszennyezés következtében is fenyegető klímaváltozás

Részletesebben

AZ ACÉLOK HŐKEZELÉSÉNEK ALAPJAI oktatási segédlet

AZ ACÉLOK HŐKEZELÉSÉNEK ALAPJAI oktatási segédlet Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépészmérnöki Főiskolai Kar AZ ACÉLOK HŐKEZELÉSÉNEK ALAPJAI oktatási segédlet Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Anyag- és Alakítástechnológiai Intézeti

Részletesebben

1.1 ANYAGOK RENDSZEREZÉSE

1.1 ANYAGOK RENDSZEREZÉSE 1.1 ANYAGOK RENDSZEREZÉSE 1.1 MELYEK AZ ANYAGOK JELLEGZETES HALMAZÁLLAPOTAI ÉS ÁLLAPOTVÁLTOZÁSAI? 1.1.1 Halmazállapotok: szilárd (kristályos pl: fémek és amorf pl:üveg) cseppfolyós (folyadék, olvadék)

Részletesebben

MUNKAANYAG. Gubán Gyula. Aktív védőgázos ívhegesztések végzése karosszériajavításoknál. A követelménymodul megnevezése: Karosszérialakatos feladatai

MUNKAANYAG. Gubán Gyula. Aktív védőgázos ívhegesztések végzése karosszériajavításoknál. A követelménymodul megnevezése: Karosszérialakatos feladatai Gubán Gyula Aktív védőgázos ívhegesztések végzése karosszériajavításoknál A követelménymodul megnevezése: Karosszérialakatos feladatai A követelménymodul száma: 0594-06 A tartalomelem azonosító száma és

Részletesebben

fémszerkezetek tervezés gyártás építés 2014. III. évfolyam 1. szám

fémszerkezetek tervezés gyártás építés 2014. III. évfolyam 1. szám fémszerkezetek tervezés gyártás építés 2014. III. évfolyam 1. szám Épületenergetikai korszerűsítések Építészeti üvegek termékfejlesztése Strukturális üvegezés alkalmazásának kiterjesztése Hegesztett alumínium

Részletesebben

GÉPIPARI TECHNOLÓGIÁK

GÉPIPARI TECHNOLÓGIÁK SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Anyagismereti és Járműgyártási Tanszék GÉPIPARI TECHNOLÓGIÁK / FORGÁCSNÉLKÜLI ALAKÍTÁS / ÖSSZEÁLLÍTOTTA Dr. Halbritter Ernő egyetemi docens GÉPIPARI TECHNOLÓGIÁK Alapfogalmak Technológia

Részletesebben

Közlekedésmérnöki Kar Gépjárművek Tanszék

Közlekedésmérnöki Kar Gépjárművek Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Gépjárművek Tanszék Autóbuszok ütközésállósági vizsgálatai és vizsgálati módszerei, különös tekintettel a borulásbiztonságra, a vázszerkezetek

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. (részletezés) E-1 Hőtani alapfogalmak; az égés fogalma, feltétele, fajtái. E-2 Szilárdanyagok, porok, folyadékok, gázok égése

TARTALOMJEGYZÉK. (részletezés) E-1 Hőtani alapfogalmak; az égés fogalma, feltétele, fajtái. E-2 Szilárdanyagok, porok, folyadékok, gázok égése TARTALOMJEGYZÉK (részletezés) I. Égéselmélet és oltóanyag ismeret E-1 Hőtani alapfogalmak; az égés fogalma, feltétele, fajtái E-2 Szilárdanyagok, porok, folyadékok, gázok égése E-3 Az égés megszüntetésének

Részletesebben

A MAGYARORSZÁGI ACÉLPIACI SZEREPLŐK HELYZETE A 2004 ES EU CSATLAKOZÁS UTÁN

A MAGYARORSZÁGI ACÉLPIACI SZEREPLŐK HELYZETE A 2004 ES EU CSATLAKOZÁS UTÁN Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Kar Gazdaságdiplomácia és Nemzetközi Menedzsment Szak Levelező tagozat Nemzetközi Menedzsment szakirány A MAGYARORSZÁGI ACÉLPIACI SZEREPLŐK HELYZETE

Részletesebben

EÖTVÖS LÓRÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZETTUDOMÁNYI ISKOLA NAPENERGIA HASZNOSÍTHATÓSÁGÁNAK ÁTTEKINTÉSE CSALÁDI HÁZAKBAN

EÖTVÖS LÓRÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZETTUDOMÁNYI ISKOLA NAPENERGIA HASZNOSÍTHATÓSÁGÁNAK ÁTTEKINTÉSE CSALÁDI HÁZAKBAN EÖTVÖS LÓRÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZETTUDOMÁNYI ISKOLA NAPENERGIA HASZNOSÍTHATÓSÁGÁNAK ÁTTEKINTÉSE CSALÁDI HÁZAKBAN SZAKDOLGOZAT Készítette: Salló Andrea V. biológia-környezettan

Részletesebben

Energiatudatos Építészet

Energiatudatos Építészet Energiatudatos Építészet Aktív szoláris energia Pongrácz Balázs RJYJ4R 2013. április 15. Megú júló energia, napenergia A hagyományos (pl. fosszilis, nukleáris) energiaforrások kiváltása régóta foglalkoztatja

Részletesebben

VEGYIPARI MŰVELETEK ÉS IRÁNYÍTÁSUK II.

VEGYIPARI MŰVELETEK ÉS IRÁNYÍTÁSUK II. VEGYIPARI MŰVELETEK ÉS IRÁNYÍTÁSUK II. Vegyipari technikus tanulók részére Ez a tankönyvpótló jegyzet a Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola nappali

Részletesebben

A megújuló energiaforrások alkalmazási lehetőségei egyéni és közösségi szinten

A megújuló energiaforrások alkalmazási lehetőségei egyéni és közösségi szinten Ökorégió Alapítvány A Fenntartható Fejlõdésért A megújuló energiaforrások alkalmazási lehetőségei egyéni és közösségi szinten Kiadta: Ökorégió Ala pít vány, 8977 Dötk, Fõ u. 39. Tel./fax: 83/376-178 E-mail:

Részletesebben

Az összetétel és az előállítási technológia hatása az Al- SiCp kompozitok szövetszerkezetére, valamint mechanikai

Az összetétel és az előállítási technológia hatása az Al- SiCp kompozitok szövetszerkezetére, valamint mechanikai Kerpely Antal Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Az összetétel és az előállítási technológia hatása az Al- SiCp kompozitok szövetszerkezetére, valamint mechanikai tulajdonságaira PhD Értekezés

Részletesebben

A Peltier-termoelem jellemzőinek mérése

A Peltier-termoelem jellemzőinek mérése A Peltier-termoelem jellemzőinek mérése Készítette: Németh Balázs Tartalomjegyzék: A PELTIER-ELEM TÖRTÉNETE... 2 A PELTIER-ELEM MŰKÖDÉSE... 3 Seebeck-effektus... 3 Peltier-effektus... 3 Juole-hő... 3 Thomson-effektus...

Részletesebben

NANOSTRUKTURÁLT VÉKONYRÉTEGEK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA

NANOSTRUKTURÁLT VÉKONYRÉTEGEK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA NANOSTRUKTURÁLT VÉKONYRÉTEGEK ELŐÁLLÍTÁSA ÉS VIZSGÁLATA Ph. D. értekezés DARÁNYI MÁRIA Témavezető: Dr. Kukovecz Ákos egyetemi docens Kémia Doktori Iskola Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott és Környezeti

Részletesebben

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI

MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI MŰANYAGOK TULAJDONSÁGAI PE 80 vagy PE 100 legyen a csőanyag? A földbe fektetett víz- és gázvezetékek fő alapanyaga ma a polietilén. A leggyakoribb PE 80 típus mellett terjed a PE 100 típusból gyártott,

Részletesebben

Hegesztőanyagok Az átmérő tűrése 1,20 0,00% 1,13 0,00% 1,18 1,67% 1,09 3,31%

Hegesztőanyagok Az átmérő tűrése 1,20 0,00% 1,13 0,00% 1,18 1,67% 1,09 3,31% Az alumínium és ötvözeteinek felhasználása folyamatosan és az acéloknál nagyobb mértékben növekszik. Ennek eredménye, hogy sok korábban csak acélt feldolgozó üzem részben vagy egészben átáll(t) alumíniumra,

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA Kis sorozatú termékek gazdaságos gyártása Bár a műanyagos technológiák egyik fő előnye a nagy sorozatú gazdaságos gyártás, néha épp ennek az ellenkezőjére, néhány száz darab vagy

Részletesebben

Integrált Szennyezés-megelőzés és Csökkentés (IPPC)

Integrált Szennyezés-megelőzés és Csökkentés (IPPC) Integrált Szennyezés-megelőzés és Csökkentés (IPPC) Referencia dokumentum az elérhető legjobb technikákról tömörítvény a hazai sajátosságok figyelembe vételével Az üveggyártás TARTALOMJEGYZÉK 1 A BAT definíciója

Részletesebben