TANULÓI SEGÉDLET január 31.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TANULÓI SEGÉDLET. 2014. január 31."

Átírás

1 INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM TANULÓI SEGÉDLET január Boros Tibor Kapisinszki Péter jóváhagyta készítette

2 Karosszéria anyagok 1.Anyagok csoportosítása: - Szerves anyagok: azok melyek csak szenet, hidrogént, nitrogént tartalmaznak, szűkebb értelemben azok amelyek csak C és H tartalmúak. - Szervetlen anyagok: minden olyan anyag, ami nem szerves. - Fémes anyagok: jó elektromos és hő vezetők, átlátszatlanok, kristályos szerkezetűek. (általában a fémek, a szén) - Szigetelők: rossz elektromos és hővezetők, (alapvetően minden anyag elektromosan vezethetővé tehető ha megfelelően nagy feszültséget vezetünk át rajta. Hétköznapi szinten viszonylag kis feszültségen, pár volttól - párszáz voltig értjük) - Átmeneti anyagok: vagy más néven félvezetők. Különleges körülmények között vezetővé tehetők, általában több anyag rétegéből hozható létre, vagy két anyag határán keletkezik. pl. a félvezető dióda: különbözően szennyezett szilícium réteget hozunk létre, ezek egyik irányban nagyon jól vezetik az áramot, kicsi az ellenállása, 0,1-1 Ohm, másik irányba nem vezet, nagy az ellenállása, Ohm. Vagy különleges elektromos térben vezetnek, ha a teret megszüntetem meg nő az ellenállása ilyenek a térvezérlésű tranzisztorok. 2.Anyag tulajdonságok - Fizikai (nem keletkezik új anyag) - olvadáspont - sűrűség - hővezető lépesség - elektromos vezetőképesség - szilárdsági jellemzők (3.dia) - Kémiai (újfajta anyagok keletkeznek, más a tulajdonságuk, mint az alapanyagoknak) 2.1 Olvadáspont Ha az anyaggal hőt közlünk, halmaz állapot változást tapasztalunk (szilárd, cseppfolyós, légnemű,plazma) A fémek és a fémes anyagok, kristályos szerkezetűek, tiszta állapotban fix (állandó) olvadásponttal rendelkeznek.

3 2.2 Sűrűség Minden anyagból készítünk egy 1 dm 3 kockát és megmérjük a tömegét. Alapul a vizet választottuk: 1 dm 3 tiszta 4 O desztillált vizet megmérve 1kg-t kapunk, ehhez viszonyítjuk az összes többi anyagot. Ha könnyebb, akkor úszik a vízen, mint pl. a fa, ha nehezebb lesüllyed, ha pont akkora, akkor lebeg. A víznek több féle halmaz állapota van, a jég úszik a vízen, sűrűsége 0,9 kg/dm 3. Elgondolkodtató, hogy +4 O és 0 O között a víz elkezd dagadni. Az üvegben hagyott víz megfagyva szétnyomja az üveget. (7.dia) 2.3 Hővezető képesség A fémek alapvetően jól vezetik a hőt. A hőforrástól még messzebb is vezeti a hőt. A szálas anyagok, a habok, kerámia, üveg, fa, bakelit stb. nem vezetik jól a hőt. A hőszigetelők (rossz vezetők) általában jó hangszigetelők is. Egy járműben sok helyen kell hő és hangszigetelnünk. pl. a motor tér és az utas tér között. 2.4 Villamos vezető képesség A fémek különösen jó vezetők. A különböző fémek vezetőképességi sorrendje: Arany, ezüst, réz, alumínium, acél, stb. Ezt a sorendet úgy állapították meg, hogy minden féle fémből vettek egy 1mm 2 keresztmetszetű és 1m hosszú szálat és megmérték az elektromos ellenállását 20 O C-n. Így alakult ki a vezetőképességi sorrend. 2.5 Szilárdsági jellemzők Szakítószilárdság: Minden anyagból készítünk egy egységes keresztmetszetű és alakú szabványos próba pálcát. Ezt befogjuk egy szakító gépbe és szakadásig húzzuk. Közben mérjük a szakító erőt Newtonban, és a nyúlást mm-ben. A kapott adatokat diagramban ábrázoljuk. A diagram képe igen jellemző az adott anyagra. (Jól nyúlik az adott anyag, rideg törékeny nem nyúlik) ( dia)

4 2.5.1 Jósági szám: Az adott anyag szakítószilárdságát elosztjuk a sűrűségével. Így megkapjuk, hogy az adott anyagból készültberendezés milyen nehéz. Pl. Egy Lada 1.5 karosszériája üresen 720kg, ha üvegszálas műanyagból készítenénk, akkor csak 55 kg lenne. Jósági szám= Szakító szilárdság (9.dia) Egy forma-1 versenyautó féktárcsája, mikor még csak acélból készült, 14kg / darab volt, manapság amikor már corbon-monolitból készül, kevesebb mint0,5kg! Ezért terjedtek el a szálbetétes műanyagok a hajóiparban, a repülőiparban és az autó versenyeken. Az Audi rodstereket is készítik Al karosszériával. Az üres Al karosszéria csak 60%-a az acél karosszériának. Így jelentősen csökkenthető a jármű össztömege. A motor iparban is igen elterjedt az Al motorblokk. Könnyebb önteni, kevesebb energia kell a megolvasztásához és sokkal könnyebb. Sajnos a szálbetétes anyagoknak igen nagy hátránya, hogy nem igazán alkalmasak sorozatgyártásra, eléggé idő és szakember igényes. Kis sorozatoknál viszont kizárólagos lett a technológia. A repülő iparban már nagy sorozat -nak számít, a db. Az autóiparban száz ezres-milliós sorozatokról beszélünk.

5 Az acél és Al karosszériák másik igen nagy előnye a jó hegeszthetőség. Gondoljunk az alkatrészek gyártására, egymáshoz rögzítésére. A szálbetétes műanyagokat, a fát csak ragasztani vagy csavarozni lehet ez hosszadalmas és költséges. A fémeket már régóta újrahasznosítjuk. Az acél azért ennyire olcsó mert már régóta újra hasznosítjuk a vasat, (az acél ötvözött vas) így olcsóbb kevésbé energia igényes mintha vasércből gyártanánk a vasat. A szálbetétes műanyagoknál ez igen körülményes és költséges az újra hasznosítás, ráadásul nagyon környezetszennyező. Az acél és Al karosszéria elemeket préseléssel vagy mély húzással alakítják ki ez egy igen gyors technológia. Egy Audi A4 motorháztető kipréselése, körbevágással kb 35mp! Ha ugyan ezt üveg szálas műgyanta technológiával szeretnénk elkészíteni, akkor ha, fűtenénk, a szerszámot kb. 20perc lenne!! (szerszám kitisztítása 1perc, bekenése formaleválasztóval 2 perc, szál betét behelyezése 4 perc, üvegszövet átitatása műgyantával 4 perc szerszám összezárása10 mp, melegítése 8-10 perc, szerszám szétnyitása 10mp) A mai járműveknél nem feltétlenül törekszenek a könnyűségre. Ahhoz hogy a motor át tudja adni a teljesítményét az útnak, kell egy bizonyos tapadási súly, mert különben kipörögne a kerék. Még így is, hogy viszonylag nehézre készítjük az autókat, a nagy teljesítményű autókba kipörgés gátló elektronikát építünk. Így talán érthető, hogy miért használjuk még mindig a fém karosszériákat Anyagban ébredő feszültség: munkadarabunkat valamilyen terhelő erőnek, hajlításnak, csavarásnak, stb. tesszük ki. Hogy össze tudjuk hasonlítani, a különböző terheléseket ezért egységes keresztmetszetre vonatkoztatjuk. Nem a nagy terhelő erő számít, ha a keresztmetszet is nagy. Gondoljunk egy nagy több emeletes épületre, hány százezer tonna és milyen nagy FELÜLETŰ az alapja, ezért nem süllyed el. A terheléseket egységnyi keresztmetszetre vonatkoztatjuk (1mm 2, 1cm 2, 1m 2 ) Terhelési esetek, terhelési esetek: Húzó Nyomó Hajlító Csavaró Nyíró Kihajló Összetett Statikus Dinamikus Megoszló Koncentrált

6 Statikus terhelés: lassan ható, nyugvó terhelés Dinamikus: gyorsan ható, ütésszerű, rántásszerű terhelés, ha lehet csökkenteni, kell, mert törést okozhat. (Rugóval lengés csillapítóval, csillapítjuk, a járműveknél nem csak kényelmi szempont a rugózás. Ha nem tennék, nagyon hamar tönkre mennének a járművek és a szállítandó áru.) Megoszló: az erő egy nagyobb felületen hat Koncentrált: az erő nagyon kis felületre hat Összetett igénybevétel: egyszerre több alapterhelés is hat. (pl: egy lengő kar csavarodik is meg hajlik is, egy motorban a hajtókar hol húzó, hol hajló-kihajló terhelést kap). 2.6 Technológiai tulajdonságok: Mélyhúzhatóság Hegeszthetőség Hajlíthatóság Önthetőség Kovácsolhatóság Edzhetőség Forgácsolhatóság Belátható, hogy másfajta acélt kell gyártani a karosszériához, melyet hegesztünk, és másfajta acél kell gyártani a motor főtengelyéhez vagy egy lengőkarhoz melyet kovácsolnak, és biztosan nem hegesztenek és megint más fajta acél kell a rugókhoz, avagy az önindítómotor állórészének vas anyagához. A legyártott acélból próba testet készítenek s megállapítják mennyire hegeszthető s milyen technikát, ötvözést, hegesztési eljárást kell alkalmazni, hogy olcsóbb jobb és megbízhatóbb legyen. Mélyhúzásnál mekkora az határ, amikor még nem ráncolódik, nem szakadozik be. Ennek függvényében tervezik meg a mélyhúzó szerszámot, hogy az adott lemeznek mekkora legyen a lekerekítési sugara.

7 3. Karosszéria gyártásnál használható anyagok: - Fa - Acél - Al és ötvözetei - Szálbetétes műanyagok Korábban már összehasonlítottuk (3. oldal és 9.dia) az anyagokat jósági szám szerint. Látható, hogy a szálbetétes anyagok, a fa, az alumínium sokkal jobb, mint az acél. Mégis gazdasági, újrahasznosítási és sorozatgyártási szempontból mégis szinte kizárólagosan az acélt használjuk. Az acél karosszériák mellet szól az is hogy, az alkatrészek gyártása (mélyhúzás, préselés, kivágás), egymáshoz rögzítése nagyon gyors (ponthegesztés) és nagyon megbízható, automatizálható Fa karosszériák: A járművek gyártásának kezdetén csak a fát használták karosszériának, váznak. Ezt volt a leg könnyebb megmunkálni és mivel csak igen kis sorozatokat gyártottak szinte korlátlanul rendelkezésre állt. Később (még az 1950-es években is) vegyesen használtak fát-acélt a karosszériákhoz. A fa hátránya, hogy nem időt álló, kevés van belőle és több száz év kell, hogy megnőjön. Az 1700-as évek végére a hajógyártás és szekérgyártás miatt az egész földközi tenger környékén kiirtották a jó minőségű erdőket. Manapság már csak a trópusokon található megfelelő minőségű és méretű fa. A távolság, a kitermelés és a feldolgozás ára nem teszi versenyképessé. A mai autókat áramvonalassá és különleges formájúvá tervezik. Fából nehéz bonyolult összetett felületű formákat készíteni. A fa karosszériák előnye, hogy könnyűek és nagyon jók a törési tesztjei. (25. dia)

8 3.2 Acél karosszériák: Az acél karosszéria elemek gyártásának kiinduló anyaga, a kiváló minőségű nagyon finom sima felületű, jól hegeszthető, hidegen hengerelt vékony acéllemez. tehát a kiinduló technológia a hengerlés. A lemezt folyamatosan hengerek között préseljük egyre vékonyabbra és közben szükség esetén hő kezeljük. A hengerlés után a végtermék, 0,8-1,5 mm-s lemez. felülete a technológiának köszönhetően nagyon sima, hiba mentes. Erre azért van szükség, hogy a fényezés még tökéletesebb legyen, kevesebb töltő-alapozó anyag szükséges. (29.dia) A mélyhúzás: Olyan képlékeny alakító eljárás, amellyel sík lemezből üreges testet állítanak elő. Az egyik leggyakoribb és legfontosabb lemezalakító eljárás, melynek során sík lemezből üreges testeket állítanak elő. (30.dia)

9 A kivágott, préselt, mélyhúzott alkatrészeket ellenállás hegesztéssel rögzítik egymáshoz. Igen gyors és nem kell hozaganyag hozzá, jól automatizálható, robotizálható Ellenállás hegesztés (ponthegesztés) Sűrűség Utas szekrény kialakítása mélyhúzott préselt elemekből ponthegesztéssel Acél karosszériák előnye: Igen bonyolult tagolt, áramvonalas formák is kialakíthatóak. Nagyon gyors nagy sorozatban gyártható technológia (több millió sorozatok!). Könnyen variálható, módosítható. viszonylag könnyű a javítása. Jó a rögzítés technológiája. Az 1970-es évektől gyártottaknak már jó a törési tesztje (gyűrődő zónák). Újra hasznosítható.

10 3.2.4 Acél karosszériák hátrányai: Korrodál, bonyolult gyártási technológiák nagy szakértelmet igényelnek. 3.3 Alumínium karosszériák: Az Al karosszériákat teljesen hasonlóan gyártják, mint az acél karosszériákat. Itt is a jó minőségű vékony jól hegeszthető lemez a kiindulási félgyártmány, majd préselik, mélyhúzzák Alumínium karosszériák előnye: Nem korrodál, jól hegeszthető, könnyű, nagy a jósági száma, nagy sorozatok gyártására is alkalmas, újra hasznosítható Alumínium karosszériák hátránya: Ma még drága. 3.4 Szál betétes anyagok A szálbetétes műanyagok a bakelittel kezdődtek az 1930-as években. Szál betétkén ekkor még csak papírt, majd vászon szövetet használtak (textilbakelit). Később az 1950-es években kezdtek el újfajta műgyantákat és újfajta szálbetéteket (üvegszövet, szénszál, kevlár) alkalmazni. Kompozitok: vagy más néven társított anyagok, több különböző anyag jó tulajdonságait egyesítjük és így, egy sokkal jobb anyagot kapunk. Pl. poliészter műgyantába ágyazott üveg szövet, vagy szénszál szövet, a gyanta a formába kenve megadja a formát, de ez önmagában használva rideg és törékeny. Ha szálbetétet teszünk, bele az megadja az erősségét.így akár nagyon bonyolult formákat is készíthetünk nagyon vékony falvastagsággal és nagyon erősre. Nagyon különböző anyagokat is össze tudunk dolgozni: pl. drótbetétes üveg, hab magra dolgozott műgyanta és szénszál lemezek.

11 Üvegpor, üvegszál szövet és paplan: Szénszál szövet: Kevlár szövet: Szén-kevlár szövet:

12 Kevlár-szénszál hybrid szövet: Szénszálas monoblock (Ferrari) Szénszálas karosszéria: Szénszál betétes lengőkar Szénszálas F-1 autó törzse:

13 3.4.1 Szálbetétes karosszéria gyártása: Először egy negatítv sablont (szerszámot) készítenek. A szerszámot kitisztítják és lekenik formaleválasztó anyaggal. ez egy viaszos-olajos paszta amelyet nagyon vékony rétegbe visznek fel majd felpolírozzák. Felviszik az első réteg műgyantát és hagyják megkötni. a szerszámot sokszor fűtik így gyorsabb a kikötés (polimerizáció). behelyezik az előre kiszabott szövet rétegeket (szénszál kevlár, üvegszövet), minden réteg után külön laminálnak (benyomkodják hengerekkel a gyantát a szövet szálai közé). Amikor elérik a megfelelő rétegszámot egy lyuggatott fóliát terítenek a laminátra, majd egy nedvszívó vattaszerű réteget. Erre egy másik fólia réteg kerül, majd a széleit ragasztó szalaggal körbe ragasztják. Egy helyen egy vékony csövet dugnak a fólia alá és rákötik egy vakum szivattyúra. A légköri nyomás 1bar, ez kb. 1kg/cm 2 -nek felel meg, ha a fólia alatt vakum van, akkor a laminátott cm 2 -ként 1kg nyomja. Elképzelhető, hogy egy 1m 2 felületű alkatrészt, kg-mal nyom össze a légköri nyomás! A nagynyomás összepréseli a fólia alatt a rétegeket és kinyomja a fölös gyantát a lyuggatott fólián át. A ráterített speciális vatta pedig felszívja. A gyanta kikötését melegítéssel lehet fokozni. Az eljárás azért ilyen bonyolult, hogy minél kevesebb gyanta és minél több szövet legyen a laminátban. A jó arány 65-85% szövet a többi gyanta. Újabban preperg anyagokat használnak, ez azt jelenti, hogy előre beimpregnálják az adott szövetet (szén, üveg, kevlár) és lehűtik, így szállítják, tárolják. A gyártáshelyén kicsomagolják, szobahőmérsékletűre melegítik, méretre vágják és beillesztik a szerszámba, majd hasonlóan fóliázzák és vákuumozzák. Így nagyon jó szövet gyanta arányt és nagyon kis súlyt lehet elérni Szálbetétes műanyagok előnyei: Nagyon nagy jósági szám, nem korrodál, időt álló, saját anyagában színezhető, nem kell festeni, jó a törési tesztje Szálbetétes műanyagok hátrányai: Nagyon idő igényes, precíz technológiát követel, lassú, a hulladékok környezet szennyezőek, drága, nehezen illeszthető sorozatgyártásba Carbon-monolit: Egy új technológia, elkészítik az adott alkatrészt vagy akár az egész karosszériát szénszálműgyanta kompozitból, majd viszonylag nagy hőmérsékleten, oxigéntől elzárva újra szenesítik. Így leegyszerűsítve, tulajdonképpen egy teljes grafit tömböt kapnak. Egy nagy szénlánc molekula lesz az egész alkatrész. Hátránya, hogy időigényes és nagyon költséges.

14 Kérdések: 1. Mit nevezünk szerves anyagnak? 2. Melyek a fémek tulajdonságai? 3. Miért az acélt használjuk karosszéria anyagnak? 4. Mit jelent az újra hasznosítás? 5. Mit nevezünk könnyű fémnek? 6. Melyek az alumínium előnyős tulajdonságai? 7. Mit jelent a komposit? 8. Mi a jósági szám? 9. Mi az előnye a szálbetétes anyagoknak? 10. Mi a hátránya szálbetétes műanyagoknak? 11. Hogyan rögzíthetők az acél karosszéria elemek egymáshoz? 12. Hogyan rögzíthetők egymáshoz a szálbetétes műanyag karosszéria elemek?

Anyagismeret tételek

Anyagismeret tételek Anyagismeret tételek 1. Iparban használatos anyagok csoportosítása - Anyagok: - fémek: - vas - nem vas: könnyű fémek, nehéz fémek - nemesfémek - nem fémek: - műanyagok: - hőre lágyuló - hőre keményedő

Részletesebben

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata 1 Az anyagok tulajdonságai fizikai tulajdonságok, mechanikai, termikus, elektromos, mágneses akusztikai, optikai 2 Minőség, élettartam A termék minősége

Részletesebben

Nem fémes szerkezeti anyagok. Kompozitok

Nem fémes szerkezeti anyagok. Kompozitok Nem fémes szerkezeti anyagok Kompozitok Kompozitok A kompozitok vagy társított anyagok olyan szerkezeti anyagok, amelyeket két vagy több különböző anyag pl. fém- kerámia, kerámia - műanyag, kerámia - kerámia,

Részletesebben

203 00 00 00 Szerkezettan

203 00 00 00 Szerkezettan 1. oldal 1. 100870 203 00 00 00 Szerkezettan A faanyagokat környezeti hatások nem károsítják, nem igényelnek kezelést. 2. 100871 203 00 00 00 Szerkezettan A szálerõsítésû mûanyagok nagy szilárdságú szálakból

Részletesebben

Anyagválasztás dugattyúcsaphoz

Anyagválasztás dugattyúcsaphoz Anyagválasztás dugattyúcsaphoz A csapszeg működése során nagy dinamikus igénybevételnek van kitéve. Ezen kívül figyelembe kell venni hogy a csapszeg felületén nagy a kopás, ezért kopásállónak és 1-1,5mm

Részletesebben

MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403. Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408

MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403. Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408 MÉRNÖKI ANYAGISMERET AJ002_1 Közlekedésmérnöki BSc szak Csizmazia Ferencné dr. főiskolai docens B 403 Dr. Dogossy Gábor Egyetemi adjunktus B 408 Az anyag Az anyagot az ember nyeri ki a természetből és

Részletesebben

SiAlON. , TiC, TiN, B 4 O 3

SiAlON. , TiC, TiN, B 4 O 3 ALKALMAZÁSOK 2. SiAlON A műszaki kerámiák (Al 2 O 3, Si 3 N 4, SiC, ZrO 2, TiC, TiN, B 4 C, stb.) fémekhez képest igen kemény, kopásálló, ugyanakkor rideg, azaz dinamikus igénybevételek elviselésére csak

Részletesebben

Szilárd testek rugalmassága

Szilárd testek rugalmassága Fizika villamosmérnököknek Szilárd testek rugalmassága Dr. Giczi Ferenc Széchenyi István Egyetem, Fizika és Kémia Tanszék Győr, Egyetem tér 1. 1 Deformálható testek (A merev test idealizált határeset.)

Részletesebben

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata

A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata 1 Az anyagok tulajdonságai fizikai tulajdonságok, mechanikai, termikus, elektromos, mágneses akusztikai, optikai 2 Minıség, élettartam A termék minısége

Részletesebben

2011 KATALÓGUS KÜLTÉRI ÉS BELTÉRI BERUDALÓK ÉS KIEGÉSZÍTOIK www.estiare.hu

2011 KATALÓGUS KÜLTÉRI ÉS BELTÉRI BERUDALÓK ÉS KIEGÉSZÍTOIK www.estiare.hu ESTIARE S.A. Pol. Ind. Cova Solera - C/ Praga, 5 089 Rubí - Barcelona - España Tel. + (34) 935 86 282 - Fax. + (34) 936 979 768 info@estiare.es - www.estiare.es 20 KATALÓGUS KÜLTÉRI ÉS BELTÉRI BERUDALÓK

Részletesebben

ANYAGISMERET. 2011. 01. 28. Készítette: Csonka György 1

ANYAGISMERET. 2011. 01. 28. Készítette: Csonka György 1 ANYAGISMERET 2011. 01. 28. Készítette: Csonka György 1 AZ ANYAG Az anyagot az ember nyeri ki a természetből és alakítja olyanná, ami az igényeknek leginkább megfelel. 2011. 01. 28. Készítette: Csonka György

Részletesebben

Hegeszthetőség és hegesztett kötések vizsgálata

Hegeszthetőség és hegesztett kötések vizsgálata Hegeszthetőség és hegesztett kötések vizsgálata A világhálón talált és onnan letöltött anyag alapján 1 Kötési módok áttekintése 2 Mi a hegesztés? Két fém között hő hatással vagy erőhatással vagy mindkettővel

Részletesebben

SZERVÍZTECHNIKA ÉS ÜZEMFENNTARTÁS előadás KAROSSZÉRIA JAVÍTÁS I.

SZERVÍZTECHNIKA ÉS ÜZEMFENNTARTÁS előadás KAROSSZÉRIA JAVÍTÁS I. SZERVÍZTECHNIKA ÉS ÜZEMFENNTARTÁS előadás KAROSSZÉRIA JAVÍTÁS I. Szerkezeti kialakítás Alvázas szerkezet, ahol az alváz és a felépítmény, ill. elkülönített utastér külön egységet képez. Önhordó kocsiszekrény,

Részletesebben

Fém megmunkálás. Alapanyag. Térfogat- és lemezalakítások. Porkohászat. Öntészet homokba öntés, preciziós öntés kokilla öntés. fémporok feldolgozása

Fém megmunkálás. Alapanyag. Térfogat- és lemezalakítások. Porkohászat. Öntészet homokba öntés, preciziós öntés kokilla öntés. fémporok feldolgozása Fém megmunkálás Alapanyag Öntészet homokba öntés, preciziós öntés kokilla öntés Térfogat- és lemezalakítások pl. kovácsolás, hidegfolyatás, mélyhúzás Porkohászat fémporok feldolgozása Példa: öntészet (1)

Részletesebben

Tevékenység: Olvassa el a bekezdést! Gyűjtse ki és tanulja meg a lemezalakító technológiák jellemzőit!

Tevékenység: Olvassa el a bekezdést! Gyűjtse ki és tanulja meg a lemezalakító technológiák jellemzőit! Olvassa el a bekezdést! Gyűjtse ki és tanulja meg a lemezalakító technológiák jellemzőit! 2.1. Lemezalakító technológiák A lemezalakító technológiák az alkatrészgyártás nagyon jelentős területét képviselik

Részletesebben

Gyors prototípus gyártás (Rapid Prototyping, RPT) 2009.11.09.

Gyors prototípus gyártás (Rapid Prototyping, RPT) 2009.11.09. Gyors prototípus gyártás (Rapid Prototyping, RPT) 2009.11.09. Konkurens (szimultán) tervezés: Alapötlet Részletterv Vázlat Prototípus Előzetes prototípus Bevizsgálás A prototípus készítés indoka: - formai

Részletesebben

2. tétel. 1. Nemfémes szerkezeti anyagok: szerves ( polimer ) szervetlen ( kerámiák ) természetes, mesterséges ( műanyag )

2. tétel. 1. Nemfémes szerkezeti anyagok: szerves ( polimer ) szervetlen ( kerámiák ) természetes, mesterséges ( műanyag ) 2. tétel - A nemfémes szerkezeti anyagok tulajdonságai, felhasználásuk. - Vasfémek és ötvözeteik, tulajdonságaik, alkalmazásuk. - A könnyűfémek fajtái és jellemzői, ötvözése, alkalmazása. - A színesfémek

Részletesebben

LÉZERES HEGESZTÉS AZ IPARBAN

LÉZERES HEGESZTÉS AZ IPARBAN LÉZERES HEGESZTÉS AZ IPARBAN Tartalom Hegesztésről általában Lézeres hegesztés Lézeres ötvözés, felrakó- és javítóhegesztés Lézeres hegesztés gáz- és szilárdtest lézerrel Scanner és 3D lézerhegesztés TRUMPF

Részletesebben

Járműelemek. Rugók. 1 / 27 Fólia

Járműelemek. Rugók. 1 / 27 Fólia Rugók 1 / 27 Fólia 1. Rugók funkciója A rugók a gépeknek és szerkezeteknek olyan különleges elemei, amelyek nagy (ill. korlátozott) alakváltozás létrehozására alkalmasak. Az alakváltozás, szemben más szerkezeti

Részletesebben

Építőanyagok I - Laborgyakorlat. Fémek

Építőanyagok I - Laborgyakorlat. Fémek Építőanyagok I - Laborgyakorlat Fémek Az acél és a fémek tulajdonságai Az acél és fémek fizikai jellemzői Fém ρ (kg/m 3 ) olvadáspont C E (kn/mm 2 ) Acél 7850 1450 210000 50 Alumínium 2700 660 70000 200

Részletesebben

kompozit profilok FORGALMAZÓ: Personal Visitor Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. 6728 Szeged, Délceg utca 32/B Magyarország

kompozit profilok FORGALMAZÓ: Personal Visitor Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. 6728 Szeged, Délceg utca 32/B Magyarország Epoxi gyanta epoxi ragasztó pultrud profilok szendvics panelek TERMÉK KATALÓGUS PULTRUDÁLT PROFILOK kompozit profilok FORGALMAZÓ: Personal Visitor Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. 6728 Szeged, Délceg utca

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 8. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 8. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17 rugalmas B mn 1. A rá ható erő következtében megváltozott alakját a hatás megszűntével visszanyerő. Vmihez hozzáütődve róla visszapattanó. merev B mn 1. Nem rugalmas, nem hajlékony . Rugalmasságát,

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17 rugalmas B mn 1. A rá ható erő következtében megváltozott alakját a hatás megszűntével visszanyerő. Vmihez hozzáütődve róla visszapattanó. merev B mn 1. Nem rugalmas, nem hajlékony . Rugalmasságát,

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7.

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Mechanikai tulajdonságok 2. Kiemelt témák: Szilárdság, rugalmasság, képlékenység és szívósság összefüggései A képlékeny alakváltozás mechanizmusa kristályokban és

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 7. Képlékeny viselkedés. Terhelési diagram. Mechanikai tulajdonságok 2. s sz (Pa) Tankönyv fejezetei: 16-17 rugalmas B mn 1. A rá ható erő következtében megváltozott alakját a hatás megszűntével visszanyerő. Vmihez hozzáütődve róla visszapattanó. merev B mn 1. Nem rugalmas, nem hajlékony . Rugalmasságát,

Részletesebben

Fémes szerkezeti anyagok

Fémes szerkezeti anyagok Fémek felosztása: Fémes szerkezeti anyagok periódusos rendszerben elfoglalt helyük alapján, sűrűségük alapján: - könnyű fémek, ha ρ 4,5 kg/ dm 3. olvadáspont alapján:

Részletesebben

Corvus Aircraft Kft Tervezési, gyártási technológiák. Győr, 2008. április 16.

Corvus Aircraft Kft Tervezési, gyártási technológiák. Győr, 2008. április 16. Corvus Aircraft Kft Tervezési, gyártási technológiák Győr, 2008. április 16. Cég történet STA RT 2002 Prototípus építés Mk I 2004 Cég alapítás Corvus Aircraft Kft 2005 Prototípus építés Corvus Corone Mk

Részletesebben

ÜVEGSZÁL ERŐSÍTÉSŰ MŰANYAG BIZTONSÁGI PADLÓK GRP BIZTONSÁGI PADLÓK GRP BP 25- GRP BP 50

ÜVEGSZÁL ERŐSÍTÉSŰ MŰANYAG BIZTONSÁGI PADLÓK GRP BIZTONSÁGI PADLÓK GRP BP 25- GRP BP 50 ÜVEGSZÁL ERŐSÍTÉSŰ MŰANYAG BIZTONSÁGI PADLÓK GRP BIZTONSÁGI PADLÓK GRP BP 25- GRP BP 50 GRP BIZTONSÁGI PADLÓK A legtöbb terhelésre és bonyolult geometriai megoldásokra A GRP biztonsági padlók olyan magas

Részletesebben

Az alumínium és ötvözetei valamint hegeszthetőségük. Komócsin Mihály

Az alumínium és ötvözetei valamint hegeszthetőségük. Komócsin Mihály Az alumínium és ötvözetei valamint hegeszthetőségük Magyar Hegesztők Baráti Köre Budapest 2011. 11. 30. Komócsin Mihály 1 Alumínium termelés és felhasználás A földkéreg átlagos fémtartalma Annak ellenére,

Részletesebben

Ajánlott szakmai jellegű feladatok

Ajánlott szakmai jellegű feladatok Ajánlott szakmai jellegű feladatok A feladatok szakmai jellegűek, alkalmazásuk mindenképpen a tanulók motiválását szolgálja. Segít abban, hogy a tanulók a tanultak alkalmazhatóságát meglássák. Értsék meg,

Részletesebben

Hőkezelő- és mechanikai anyagvizsgáló laboratórium (M39)

Hőkezelő- és mechanikai anyagvizsgáló laboratórium (M39) Hőkezelő- és mechanikai anyagvizsgáló laboratórium (M39) A laboratóriumban elsősorban fémek és fémötvözetek különböző hőkezelési eljárásainak megvalósítására és hőkezelés előtti és utáni mechanikai tulajdonságainak

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Polimertechnika Tanszék. Polimerfeldolgozás. Melegalakítás

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Polimertechnika Tanszék. Polimerfeldolgozás. Melegalakítás Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Polimertechnika Tanszék Polimerfeldolgozás Melegalakítás Melegalakítás 2 Melegalakítás: 0,05 15 mm vastagságú lemezek, fóliák formázása termoelasztikus állapotban

Részletesebben

Vasbeton tartók méretezése hajlításra

Vasbeton tartók méretezése hajlításra Vasbeton tartók méretezése hajlításra Képlékenység-tani méretezés: A vasbeton keresztmetszet teherbírásának számításánál a III. feszültségi állapotot vesszük alapul, amelyre az jellemző, hogy a hajlításból

Részletesebben

A réz és ötvözetei jelölése

A réz és ötvözetei jelölése A réz és ötvözetei jelölése A réz (Cuprum) vegyjele: Cu, neve Ciprus szigetének nevéből származik, amely már az ókorban fontos rézlelőhely volt. A réz folyamatosan 100%-ban újrahasznosítható anélkül, hogy

Részletesebben

FIZIKA II. 2. ZÁRTHELYI DOLGOZAT A MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK

FIZIKA II. 2. ZÁRTHELYI DOLGOZAT A MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK FIZIKA II. 2. ZÁRTHELYI DOLGOZAT A MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK 2007-2008-2fé EHA kód:.név:.. 1. Egy 5 cm átmérőjű vasgolyó 0,01 mm-rel nagyobb, mint a sárgaréz lemezen vágott lyuk, ha mindkettő 30 C-os. Mekkora

Részletesebben

1. Az acélok felhasználási szempontból csoportosítható típusai és hőkezelésük ellenőrző vizsgálatai

1. Az acélok felhasználási szempontból csoportosítható típusai és hőkezelésük ellenőrző vizsgálatai 1. Az acélok felhasználási szempontból csoportosítható típusai és hőkezelésük ellenőrző vizsgálatai 1.1. Ötvözetlen lágyacélok Jellemzően 0,1 0,2 % karbon tartalmúak. A lágy lemezek, rudak, csövek, drótok,

Részletesebben

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás utca 8/A. HELYI TANTERV a IX. GÉPÉSZET ÁGAZAT kötelezően választható tantárgyaihoz a 11-on (DUÁLIS KÉPZÉSI

Részletesebben

tervezési szempontok (igénybevétel, feszültségeloszlás,

tervezési szempontok (igénybevétel, feszültségeloszlás, Elhasználódási és korróziós folyamatok Bagi István BME MTAT Biofunkcionalitás Az élő emberi szervezettel való kölcsönhatás biokompatibilitás (gyulladás, csontfelszívódás, metallózis) aktív biológiai környezet

Részletesebben

10) Mutassa be az acélcsővezeték készítését az alábbi vázlat felhasználásával

10) Mutassa be az acélcsővezeték készítését az alábbi vázlat felhasználásával 10) Mutassa be az acélcsővezeték készítését az alábbi vázlat felhasználásával Készítsen elvi szabadkézi vázlatokat! Törekedjen a témával kapcsolatos lényeges jellemzők kiemelésére! Az információtartalom

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) és a 29/2016 (VIII.26) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 582 03

Részletesebben

Házi feladat (c) Dr Mikó Balázs - Gyártástechnológia II.

Házi feladat (c) Dr Mikó Balázs - Gyártástechnológia II. Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudományi és Gyártástechnológiai Intézet Gyártástechnológia II. BAGGT23NND/NLD 01B - Előgyártmányok Dr. Mikó Balázs miko.balazs@bgk.uni-obuda.hu

Részletesebben

reca dekopír- és orrfűrészlapok

reca dekopír- és orrfűrészlapok Stich_Saebelsaegeblaetter_A_09 HUN2:Stich_Saebelsaegeblaetter_0608 2009.11.09. 13:02 Page 1 Dekopírfűrészlapok reca dekopír- és orrfűrészlapok Stich_Saebelsaegeblaetter_A_09 HUN2:Stich_Saebelsaegeblaetter_0608

Részletesebben

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA

ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA 34 521 06-2017 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT MEGOLDÁSA Szakképesítés: 34 521 06 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Gépészeti

Részletesebben

A vizsgált anyag ellenállása az adott geometriájú szúrószerszám behatolásával szemben, Mérnöki alapismeretek és biztonságtechnika

A vizsgált anyag ellenállása az adott geometriájú szúrószerszám behatolásával szemben, Mérnöki alapismeretek és biztonságtechnika Dunaújvárosi Főiskola Anyagtudományi és Gépészeti Intézet Mérnöki alapismeretek és biztonságtechnika Mechanikai anyagvizsgálat 2. Dr. Palotás Béla palotasb@mail.duf.hu Készült: Dr. Krállics György (BME,

Részletesebben

Weldi-Plas termékcsalád - Plazmavágók

Weldi-Plas termékcsalád - Plazmavágók Weldi-Plas termékcsalád - Plazmavágók A plazmasugaras vágási technológiával olcsón, pontosan és jó minőségben darabolhatók a fémes anyagok (acélok, nemesacélok, réz és alumínium ötvöztek) 45 mm vastagságig.

Részletesebben

NEMZETKÖZI GÉPÉSZETI TALÁLKOZÓ - OGÉT

NEMZETKÖZI GÉPÉSZETI TALÁLKOZÓ - OGÉT NEMZETKÖZI GÉPÉSZETI TALÁLKOZÓ - OGÉT A SZAKASZOS ENERGIABEVITEL ALKALMAZÁSA AZ AUTÓIPARI KAROSSZÉRIAELEMEK PONTHEGESZTÉSE SORÁN Készítette: Prém László - Dr. Balogh András Miskolci Egyetem 1 Bevezetés

Részletesebben

Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0

Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0 Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon 2012 GESTAMP 0 Karbantartás Szárazjeges tisztítás hatásai hegesztő szerszámokon Október 2014. október 15. Készítette: Kemény Béla Gestamp Hungária Kft

Részletesebben

Ütőmunka meghatározása acél próbatesten, Charpy-kalapáccsal, amely ingás ütő-hajlítómű (Charpyinga) Dr. Kausay Tibor

Ütőmunka meghatározása acél próbatesten, Charpy-kalapáccsal, amely ingás ütő-hajlítómű (Charpyinga) Dr. Kausay Tibor Ütőmunka meghatározása acél próbatesten, Charpy-kalapáccsal, amely ingás ütő-hajlítómű (Charpyinga) Dr. Kausay Tibor Dr. Kausay Tibor 1 Charpy-kalapács, 10 m kp = 100 J legnagyobb ütőenergiával A vizsgálatot

Részletesebben

2. Tantermi Gyakorlat A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata Nyomóvizsgálat, hajlítóvizsgálat, keménységmérés

2. Tantermi Gyakorlat A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata Nyomóvizsgálat, hajlítóvizsgálat, keménységmérés SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Anyagtudományi és Technológiai Tanszék Anyagszerkezet és vizsgálat Fémtan, anyagvizsgálat 2. Tantermi Gyakorlat A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata Nyomóvizsgálat,

Részletesebben

1. SI mértékegységrendszer

1. SI mértékegységrendszer I. ALAPFOGALMAK 1. SI mértékegységrendszer Alapegységek 1 Hosszúság (l): méter (m) 2 Tömeg (m): kilogramm (kg) 3 Idő (t): másodperc (s) 4 Áramerősség (I): amper (A) 5 Hőmérséklet (T): kelvin (K) 6 Anyagmennyiség

Részletesebben

Hőkezelő technológia tervezése

Hőkezelő technológia tervezése Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Kar Gépgyártástechnológiai Tanszék Hőkezelő technológia tervezése Hőkezelés és hegesztés II. című tárgyból Név: Varga András Tankör: G-3BGT Neptun: CP1E98 Feladat: Tervezze

Részletesebben

Alumínium ötvözetek aszimmetrikus hengerlése

Alumínium ötvözetek aszimmetrikus hengerlése A Miskolci Egyetemen működő tudományos képzési műhelyek összehangolt minőségi fejlesztése TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0008 Tehetségeket gondozunk! Alumínium ötvözetek aszimmetrikus hengerlése 2011. November

Részletesebben

Forgácsnélküli alakítás NGB_AJ010_1. Beugró ábrajegyzék

Forgácsnélküli alakítás NGB_AJ010_1. Beugró ábrajegyzék Forgácsnélküli alakítás NGB_AJ010_1 Beugró ábrajegyzék Az anyagok viselkedése, rugalmasság, képlékenység Az ábrán szereplő anyag: DC04, (St 1403) jellemző értékei: Rp0,2 = 210 N/ mm2 (Folyáshatár) εgl

Részletesebben

kompozit profilok FORGALMAZÓ: Personal Visitor Kereskedelmi és Szolgáltató Bt Szeged, Délceg utca 32/B Magyarország

kompozit profilok FORGALMAZÓ: Personal Visitor Kereskedelmi és Szolgáltató Bt Szeged, Délceg utca 32/B Magyarország Epoxi gyanta epoxi ragasztó pultrud profilok szendvics panelek TERMÉK KATALÓGUS PULTRUDÁLT PROFILOK kompozit profilok FORGALMAZÓ: Personal Visitor Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. 6728 Szeged, Délceg utca

Részletesebben

KARTONPALLET papír raklap. Az ideális raklap a legjobb áron

KARTONPALLET papír raklap. Az ideális raklap a legjobb áron KARTONPALLET papír raklap Az ideális raklap a legjobb áron általános termékek Erősített raklapok Szabvány méretű raklapok Keretek Raklap láb Könnyített raklapok Koncepció KARTONPALLET méretpontos, egyedi,

Részletesebben

Vágásbiztoskesztyűk vizsgálati módszerei

Vágásbiztoskesztyűk vizsgálati módszerei Vágásbiztoskesztyűk vizsgálati módszerei Előadó: Berend Róbert értékesítő vezető Mapa Professional (Franciaország) Magyarország, Szlovénia Megelőzéssel a gépipar biztonságáért Szimpózium a gépiparral összefüggő

Részletesebben

3M Csiszolóanyag Csiszológépek katalógusa. Érvényes: 2012. augusztus 1-től. www.kucsaker.eu

3M Csiszolóanyag Csiszológépek katalógusa. Érvényes: 2012. augusztus 1-től. www.kucsaker.eu 3M Csiszolóanyag Csiszológépek katalógusa Érvényes: 2012. augusztus 1-től 3M Excenter csiszológépek - ÚJ ELITE SZÉRIA A már megszokott, megbízható minőségű 3M csiszolókorongok és csiszolótalpak használatához

Részletesebben

Példatár Anyagtechnológia Elemi példa - 4.

Példatár Anyagtechnológia Elemi példa - 4. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szent István Egyetem Óbudai Egyetem Typotex Kiadó TÁMOP-4.1.2-08/A/KMR-0029 Példatár Anyagtechnológia Elemi példa - 4. Termikus nyomásszabályzó-ház gyártása

Részletesebben

33 542 04 1000 00 00 Kárpitos Kárpitos

33 542 04 1000 00 00 Kárpitos Kárpitos A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet által módosított 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 31 521 08 Műanyag hegesztő Tájékoztató

Részletesebben

3.3.4. Forrasztott kötések

3.3.4. Forrasztott kötések 3.3.4. orrasztott kötések orrasztott kötéseket fémből készült alkatrészek kötésére használjuk. Előnyei: hegesztéssel szemben különböző fémek is összeköthetők akár nagy vastagságkülönbség esetén, mert nem

Részletesebben

Építőanyagok 2. Anyagjellemzők 1.

Építőanyagok 2. Anyagjellemzők 1. A természet csodákra képes Építőanyagok 2. Anyagjellemzők 1. Dr. Józsa Zsuzsanna 2007.február 13. Az ember nagyot és maradandót akar építeni ÉRDEMES? 1. A babiloni zikkurat, Bábel tornya kb. 90 m (Kr.e.

Részletesebben

Hatvani István fizikaverseny Döntő. 1. kategória

Hatvani István fizikaverseny Döntő. 1. kategória 1. kategória 1.D.1. A villamosiparban a repülő drónok nagyon hasznosak, például üzemzavar esetén gyorsan és hatékonyan tudják felderíteni, hogy hol van probléma. Egy ilyen hibakereső drón felszállás után,

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott modulokhoz tartozó témaköröket tartalmazzák

A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott modulokhoz tartozó témaköröket tartalmazzák A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott modulokhoz tartozó témaköröket tartalmazzák Amennyiben a tétel kidolgozásához segédeszköz szükséges,

Részletesebben

Hatvani István fizikaverseny forduló megoldások. 1. kategória. J 0,063 kg kg + m 3

Hatvani István fizikaverseny forduló megoldások. 1. kategória. J 0,063 kg kg + m 3 Hatvani István fizikaverseny 016-17. 1. kategória 1..1.a) Két eltérő méretű golyó - azonos magasságból - ugyanakkora végsebességgel ér a talajra. Mert a földfelszín közelében minden szabadon eső test ugyanúgy

Részletesebben

Polimerek vizsgálatai

Polimerek vizsgálatai SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ANYAGTUDOMÁNYI ÉS TECHNOLÓGIAI TANSZÉK Polimerek vizsgálatai DR Hargitai Hajnalka Rövid idejű mechanikai vizsgálat Szakítóvizsgálat Cél: elsősorban a gyártási körülmények megfelelőségének

Részletesebben

Perifériáknak nevezzük a számítógép központi egységéhez kívülről csatlakozó eszközöket, melyek az adatok ki- vagy bevitelét, illetve megjelenítését

Perifériáknak nevezzük a számítógép központi egységéhez kívülről csatlakozó eszközöket, melyek az adatok ki- vagy bevitelét, illetve megjelenítését Perifériák monitor Perifériáknak nevezzük a számítógép központi egységéhez kívülről csatlakozó eszközöket, melyek az adatok ki- vagy bevitelét, illetve megjelenítését szolgálják. Segít kapcsolatot teremteni

Részletesebben

Plazmavágás

Plazmavágás 2016.09.23. Plazmavágás Ipari vágásmódszereket ismertető sorozatunkban egy, a magánszemélyek részére is már-már elérhető technológia, a plazmavágás került sorra. Százezerrel kezdődő összegtől már kapható

Részletesebben

Nyomás. Az az erő, amelyikkel az egyik test, tárgy nyomja a másikat, nyomóerőnek nevezzük. Jele: F ny

Nyomás. Az az erő, amelyikkel az egyik test, tárgy nyomja a másikat, nyomóerőnek nevezzük. Jele: F ny Nyomás Az az erő, amelyikkel az egyik test, tárgy nyomja a másikat, nyomóerőnek nevezzük. Jele: F ny, mértékegysége N (newton) Az egymásra erőt kifejtő testek, tárgyak érintkező felületét nyomott felületnek

Részletesebben

Szilárd anyagok. Műszaki kémia, Anyagtan I. 7. előadás. Dolgosné dr. Kovács Anita egy.doc. PTE MIK Környezetmérnöki Tanszék

Szilárd anyagok. Műszaki kémia, Anyagtan I. 7. előadás. Dolgosné dr. Kovács Anita egy.doc. PTE MIK Környezetmérnöki Tanszék Szilárd anyagok Műszaki kémia, Anyagtan I. 7. előadás Dolgosné dr. Kovács Anita egy.doc. PTE MIK Környezetmérnöki Tanszék Szilárd anyagok felosztása Szilárd anyagok Kristályos szerkezetűek Üvegszerű anyagok

Részletesebben

A végeselem módszer alapjai. 2. Alapvető elemtípusok

A végeselem módszer alapjai. 2. Alapvető elemtípusok A végeselem módszer alapjai Előadás jegyzet Dr. Goda Tibor 2. Alapvető elemtípusok - A 3D-s szerkezeteket vagy szerkezeti elemeket gyakran egyszerűsített formában modellezzük rúd, gerenda, 2D-s elemek,

Részletesebben

Anyagvizsgálatok. Mechanikai vizsgálatok

Anyagvizsgálatok. Mechanikai vizsgálatok Anyagvizsgálatok Mechanikai vizsgálatok Szakítóvizsgálat EN 10002-1:2002 Célja: az anyagok egytengelyű húzó igénybevétellel szembeni ellenállásának meghatározása egy szabványosan kialakított próbatestet

Részletesebben

KIVÁLÓ MINŐSÉG, GYÖNYÖRŰ BEVONAT!

KIVÁLÓ MINŐSÉG, GYÖNYÖRŰ BEVONAT! Cromkontakt galvánipari kft Cromkontakt galvánipari kft. KIVÁLÓ MINŐSÉG, GYÖNYÖRŰ BEVONAT! Az Ön megbízható partnere a galvanizálásban! KAPCSOLAT 1214 Budapest, II. Rákóczi Ferenc út 289-295. Tel: +36-20-450-7284

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. feladat 1 pont (Feleletválasztás) Témakör: Közlekedési ismeretek Húzza alá a helyes választ, vagy karikázza be annak betűjelét!

Részletesebben

A= a keresztmetszeti felület cm 2 ɣ = biztonsági tényező

A= a keresztmetszeti felület cm 2 ɣ = biztonsági tényező Statika méretezés Húzás nyomás: Amennyiben a keresztmetszetre húzó-, vagy nyomóerő hat, akkor normálfeszültség (húzó-, vagy nyomó feszültség) keletkezik. Jele: σ. A feszültség: = ɣ Fajlagos alakváltozás:

Részletesebben

ASonic ultrahangos tisztító

ASonic ultrahangos tisztító ASonic HOME ultrahangos tisztítók Az ASonic HOME sorozat készülékeit elsősorban háztartási használatra szánták, azonban bárhol felhasználhatók, ahol a kapacitásuk és teljesítményük elegendőnek bizonyul

Részletesebben

Kis hőbevitelű robotosított hegesztés alkalmazása bevonatos lemezeken

Kis hőbevitelű robotosított hegesztés alkalmazása bevonatos lemezeken Weld your way. Kis hőbevitelű robotosított hegesztés alkalmazása bevonatos lemezeken CROWN International Kft. CLOOS Képviselet 1163 Budapest, Vámosgyörk u. 31. Tel.: +36 1 403 5359 sales@cloos.hu www.cloos.hu

Részletesebben

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 6.

Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 6. Fogorvosi anyagtan fizikai alapjai 6. Mechanikai tulajdonságok 1. Kiemelt témák: Rugalmas alakváltozás Merevség és összefüggése a kötési energiával A geometriai tényezők szerepe egy test merevségében Tankönyv

Részletesebben

Használati utasítás HARD SURFACE. Transzferpapírok. CL Hard Surface I CL Hard Surface II SIGNDEPOT.EU

Használati utasítás HARD SURFACE. Transzferpapírok. CL Hard Surface I CL Hard Surface II SIGNDEPOT.EU Használati utasítás HARD SURFACE Transzferpapírok I Megnevezés Paropy...2 Paropy I...3 Akril...4 Karton Papírok......5 Kerámia Bögrék...6 Kerámia Csempék...7 Kristály/Üveg...8 Bőr...9 Oldal Mágnes...10

Részletesebben

Nagytisztaságú melegen vulkanizált szilikon termékeink melyet vulkanizáló présgépen sajtolással állítunk elő.

Nagytisztaságú melegen vulkanizált szilikon termékeink melyet vulkanizáló présgépen sajtolással állítunk elő. Szilikon lemez szilikonok.hu /szilikon/szilikon-termekek/preselt-szilikon-formadarabok/szilikon-lemez/ Nagytisztaságú melegen vulkanizált szilikon termékeink melyet vulkanizáló présgépen sajtolással állítunk

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. feladat 2 pont (Feleletválasztás) Témakör: Közlekedési ismeretek Húzza alá a helyes választ, vagy karikázza be annak betűjelét!

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK TÉMAKÖRÖK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK TÉMAKÖRÖK GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK Preisz Csaba mérnök-tanár Műszaki mechanika Statikai alapfogalmak - Erőrendszer fogalma - Vektorokkal végezhető alapműveleteket (erők felbontása,

Részletesebben

Bor Pál Fizikaverseny, középdöntő 2016/2017. tanév, 8. osztály

Bor Pál Fizikaverseny, középdöntő 2016/2017. tanév, 8. osztály Bor Pál Fizikaverseny, középdöntő 2016/2017. tanév, 8. osztály 1. Igaz-hamis Döntsd el az állításokról, hogy igazak, vagy hamisak! Válaszodat az állítás melletti cellába írhatod! (10 pont) Két különböző

Részletesebben

Indukciós asztali főzőlap - HP

Indukciós asztali főzőlap - HP A sorozat több, mint 100 modellt foglal magába. Minden készülékek nagy teljesítményű, megbízható, energiatakarékos, biztonságos és ergonómikus. A modul rendszer megszámlálhatatlan konfigurációban telepíthető:

Részletesebben

Melléklet MŰSZAKI PARAMÉTEREK. MVD ibend B / SZAKMAI JELLEMZŐK. Hidraulikus CNC vezérlésű élhajlító

Melléklet MŰSZAKI PARAMÉTEREK. MVD ibend B / SZAKMAI JELLEMZŐK. Hidraulikus CNC vezérlésű élhajlító Atlanti-Szerszám Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Magyarország Tel.: +36 62 444 021 Fax: +36 62 440 753 E-mail: info@atlanti-szerszam.hu Web: www.atlanti-szerszam.hu Melléklet MŰSZAKI PARAMÉTEREK / SZAKMAI

Részletesebben

Asztalok gyorsan, méretre

Asztalok gyorsan, méretre Asztalok gyorsan, méretre Bár a bútorüzletekben elég sokféle asztal közül lehet választani, ám a méretük adott, és a szín sem mindig passzol a meglévő berendezéshez. Akinek ettől eltérő az igénye, más

Részletesebben

Kompozit zh kérdései

Kompozit zh kérdései Kompozit zh kérdései 1. Mi a kompozit fogalma? 2.A 4 kocka rajza 3.Összehasonlítás: LVL PSL, OSB LSL 4.Fa műanyag kompozitok, azok közötti külömbségek 5. Üvegszál kompozitok 6. Modifikált kompozitok 7.Egy

Részletesebben

Fémtechnológiák Fémek képlékeny alakítása 1. Mechanikai alapfogalmak, anyagszerkezeti változások

Fémtechnológiák Fémek képlékeny alakítása 1. Mechanikai alapfogalmak, anyagszerkezeti változások Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar Anyagtudományi Intézet Fémtechnológiák Fémek képlékeny alakítása 1. Mechanikai alapfogalmak, anyagszerkezeti változások Dr.Krállics György krallics@eik.bme.hu

Részletesebben

FORGÁCSNÉLKÜLI ALAKÍTÓ MŰVELETEK

FORGÁCSNÉLKÜLI ALAKÍTÓ MŰVELETEK SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR Gyártócellák (NGB_AJ018_1) FORGÁCSNÉLKÜLI ALAKÍTÓ MŰVELETEK ÁTTEKINTÉS Forgácsnélküli alakító műveletek csoportosítása Lemezalakító eljárások Anyagszétválasztó műveletek Lemez

Részletesebben

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 20%.

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 20%. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2011. (VII. 18.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Anyagszerkezet és vizsgálat

Anyagszerkezet és vizsgálat SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Anyagismereti és Járműgyártási Tanszék Anyagszerkezet és vizsgálat NGB_AJ021_1 2. Tantermi Gyakorlat A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata Nyomóvizsgálat, hajlítóvizsgálat,

Részletesebben

Használható segédeszköz: számológép, vonalzók, körző, szögmérő, ceruza

Használható segédeszköz: számológép, vonalzók, körző, szögmérő, ceruza 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 525 06 Karosszérialakatos Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

Polimerek vizsgálatai 1.

Polimerek vizsgálatai 1. SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ANYAGISMERETI ÉS JÁRMŰGYÁRTÁSI TANSZÉK POLIMERTECHNIKA NGB_AJ050_1 Polimerek vizsgálatai 1. DR Hargitai Hajnalka Szakítóvizsgálat Rövid idejű mechanikai vizsgálat Cél: elsősorban

Részletesebben

Preferred Packaging Food

Preferred Packaging Food Preferred Packaging Food Petruzalek Kft. Sörház utca 3/b 1222 Budapest Tel.: +36 1 424-0540 Preferred Packaging Food A csomagológépek legújabb generációja, a fóliahegesztő és vákuumcsomagoló gépek alkalmasak

Részletesebben

Bevontelektródás ívhegesztés

Bevontelektródás ívhegesztés Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Bevontelektródás ívhegesztés Dr. Palotás Béla Mechanikai Technológia és Anyagszerkezettani Tanszék Bevontelektródás kézi ívhegesztés Consumable electrode:

Részletesebben

Ásványgyapotos szendvicspanel

Ásványgyapotos szendvicspanel Oldalpanel normál csatlakozással Ásványgyapotos szendvicspanel MW Ásványgyapot 1175 mm 1150 mm Minden szín esetében 1000 mm RAL9002/9006/7016 3.000 mm 10.000 mm között A2 s1, do EI60 Az ásványgyapotos

Részletesebben

HELYI TANTERV. Mechanika

HELYI TANTERV. Mechanika HELYI TANTERV Mechanika Bevezető A mechanika tantárgy tanításának célja, hogy fejlessze a tanulók logikai készségét, alapozza meg a szakmai tantárgyak feldolgozását. A tanulók tanulási folyamata fejlessze

Részletesebben

Megújuló energiaforrások

Megújuló energiaforrások Megújuló energiaforrások Energiatárolási módok Marcsa Dániel Széchenyi István Egyetem Automatizálási Tanszék 2015 tavaszi szemeszter Energiatárolók 1) Akkumulátorok: ólom-savas 2) Akkumulátorok: lítium-ion

Részletesebben

Bizonyítvány nyomtatása hibamentesen

Bizonyítvány nyomtatása hibamentesen Bizonyítvány nyomtatása hibamentesen A korábbi gyakorlat A nyomtatásra kerülő bizonyítványokat, pontosabban a lap egy pontját megmértük, a margót ehhez igazítottuk. Hibalehetőségek: - mérés / mérő személy

Részletesebben

VECTOR RAPID RAGSAZTÓ

VECTOR RAPID RAGSAZTÓ TYTAN PROFESSIONAL VECTOR RAPID RAGSAZTÓ A Tytan Professional Vector Rapid MS Polymer-bázisú ragasztó magas kezdeti tapadással (5 sec.), mely minden féle falazó és befejező munkálathoz lett fejlesztve.

Részletesebben