Lippai Edit Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. Kiégés és megelőzése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Lippai Edit Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. Kiégés és megelőzése"

Átírás

1 Lippai Edit Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Kiégés és megelőzése

2 Kiégés A burnout (kiégés) jelensége régóta létezik, ám annak kutatása alig néhány évtizedes múltra tekint vissza. A burnout (kiégés) vizsgálata az emberekkel hivatásszerűen segítő kapcsolatban dolgozók (pl.: betegápolók, orvosok, szociális gondozók) körében kezdődött el, azonban minden olyan hivatás esetén előfordulhat, amelyben az emberekkel való közvetlen kommunikáció jelentős szerepet tölt be.

3 Kiégés A kiégési szindróma tünetegyüttes, amely hosszútávú fokozott érzelmi megterhelés, kedvezőtlen stresszhatások következtében létrejövő fizikai-érzelmi-mentális kimerülés. A fogalom Freudenberger (1974) nevéhez fűződik. Motiváció: a viselkedésünket energizáló és megfelelő irányba terelő állapot. Motiváció: a tűz, amely éltet minket Motiváció: a szervezeten belüli vagy szervezetre kívülről ható erő, ami a cselekvést aktiválja, irányítja és fenntartja.

4 Hogyan tartsuk fenn a a lelkesedést? Hogyan tápláljuk a tüzet? Rakni kell rá fát. Jutalmak, megerősítések: Figyelem, bólogatás, mosoly, vállveregetés, taps Dicséret, helyeslés, éljenzés, példálózás Időt szánni a közös tevékenységre, ritmus Ajándék, kézzel fogható jutalom, kitüntetés, csoki Míg te ezzel foglalkozol, addig megcsinálom helyetted

5 Elismerő szavak Ajándék Szeretet kifejezése Szívesség Testi érintés Minőségi idő

6 Az elmúlt héten, Téged mikor és miért dicsértek meg utoljára?

7 KIÉGÉS FÁZISAI 1. Remények fázisa 2. Munka imádatának fázisa 3. Frusztráció fázisa 4. Apátia fázisa 5. Pszichoszomatikus tünetek fázisa

8 1. Remények fázisa semmire sincs időm Túlzottan nagy lelkesedés a szakmáért, túlzott azonosulás a tanulók ügyeivel. A magánélet és a munka összefonódása, a szerepek összemosódása. A személy ilyen állapotban a személyiségét tekinti a legfontosabb munkaeszköznek, így munkája kudarcát saját személyisége kudarcaként éli meg. Irreáli s elvárásokkal lát neki munkájának, azonnali eredményeket vár el magától. A személy arra törekszik, hogy ideális legyen, bizonyítási kényszerbe kerül.

9 Mit tegyünk, ha felismerjük? Ha a személy idejében felismeri, hogy bizonyítási vágyából kényszer lett, hogy bizonyos feladatokat tudnia kell félretenni, hogy személyes igényeit nem szabad teljes egészében a munkának alárendelni, akkor kialakulhat nála egy olyan kiegyensúlyozott szemlélet, melyben a számára fontos munka- és magánéleti értékek, szükségletek, motivációk harmonikusan elrendeződnek, életöröme, életereje nem veszik el.

10 2. A munka imádatának fázisa mindent én csinálok, ez az életem! A kezdeti időszakhoz képest nő a távolság a munkatársaink és közöttünk, csökkennek a pozitív érzések. A személy egyre kevéssé képes elválasztani a jogos és teljesíthetetlen feladatokat. Kooperatív együttműködés kialakítására egyre kevéssé képes kollégáival, munkáját még érdeklődéssel, de egyre kevesebb türelemmel végzi. Távolságtartó, egyre jobban bezárkózik érzelmileg.

11 Milyen lehetőségek vannak? Ha a személy nem képes arra, hogy egy természetes, harmonikus munka- és életritmust alakítson ki, megszűnik a feladatok delegálásának képessége, kialakul a kontrollvesztéstől való félelem. -> TOVÁBB A FRUSZTRÁCIÓ ÚTJÁN Kooperatív együttműködés kialakítására képes kollégáival, a munkáját érdeklődéssel és türelemmel végzi. Megteremti a távolságtartás és az együttérzés egyensúlyát. Nyitott a kreatív tervek, kezdeményezések iránt.

12 3. A frusztráció fázisa a dolgok kicsúsznak a kezemből A magánélet egyre inkább háttérbe szorul, a személyes igények és problémák lassan elfojtásra kerülnek. Megjelennek a testi kimerültség jelei, azonban a személy igyekszik ezeket eltüntetni környezete szeme elől, gyakran túlteljesítéssel (túlzott sport, túlzott alvás) reagál azokra. A régi értékrendje lassan elborul, beszűkül a gondolatvilága, a környezeti befolyások, változások, kihívások egyre kevésbé hatnak rá.

13 3. A frusztráció fázisa A tanulókkal való kapcsolat a bevált rutinokon nyugszik és csak a feltétlen szükséges dolgokra korlátozódik. A kollégákkal való kooperatív kapcsolat leépül, a szakmai beszélgetések egyre terhesebbé válnak számára. Csökken az önértékelés, ezzel párhuzamosan nő a bűntudat. Néha elfogja a kétségbeesettség és a tehetetlenség érzése, időnként elveszíti a beszélgetés fonalát. Humorérzék visszafejlődik, hirtelen hangulati ingadozások tapasztalhatók.

14 3. A frusztráció fázisa A hangsúly eltolódik a kérem szépen -ről az utasítom -ra. Csökken az érzelmi terhelhetőség, nő a nyugtalanság, a gyengeség érzés, időnként sírási hajlam észlelhető. A kliensekről sztereotípiákban gondolkodik, előkerülnek az eddig jó mélyre elzárt előítéleteink. Beszédstílusát a szakmai zsargon állandósult használata jellemzi.

15 Mit teszünk, ha frusztráltak vagyunk?

16 Fásultság ellenszere

17 Energiapótlás

18 Fénypótlás

19 Hőpótlás

20 Feltöltődés testi-lelki

21 Feltöltődés aktív-passzív

22 Ünnepek, rituálék

23 Munkahely - szabadidő Hogyan lehet(ne) munkaidő közben pihenni? levegő, séta játék mozgás társas támasz jutalomfalatok A környezet használatának ritmusa -munkaeszközök -teakonyha -határok

24 4. Az apátia fázisa Már a visszahúzódás, az ellenséges viszonyulás a jellemző. A tanulókat becsmérli, ellenséges szándékot feltételez róluk, egyre gyakrabban él hatalmi jellegű eszközökkel (pl.: büntetések, szankciók). A szakmai és közéleti tevékenységtől visszahúzódik, értelmetlennek, üresnek tartja hivatását. Saját tudásába vetett hite meggyöngül. Kialakul egy olyan apatikus állapot, mellyel a személy védekezik a valós és/vagy feltételezett kudarcok ellen. Kitér az akadályok elől, a kihívásokat kerüli.

25 4. Az apátia fázisa Koncentrációs- és emlékező képessége gyengül. Pontatlan a munkakezdés vagy a határidők tekintetében. Egyre nehezebben birkózik meg a komplex feladatokkal, munkáját a szervezetlenség jellemzi. Döntési helyzetben elbizonytalanodik. A kiégés ezen fázisában a fantázia gazdagságából és a rugalmasságából veszít. Jellemzővé válik a valami vagy fehér, vagy fekete típusú gondolkodás. Ellenáll a változásoknak. Önértékelési zavara láthatóvá válik.

26

27 5. Pszichoszomatikus reakciók nem érdekel, nem bírom A fáradság, közöny, fásultság elmélyül, a személy teljesen elveszíti a régi motivációt. Elhatalmasodik az eredménytelenség és reménytelenség érzése. A teljes kiégettség állapotában a személy munkaképtelenné, önpusztítóvá válik. A testi és lelki veszélyeztetettség egyaránt jelen van. Kerüli a saját munkájáról szóló beszélgetéseket. Érdekesebb, szokatlanabb kapcsolatokat keres. Jellemző érzés a magányosság, a saját magával való foglalkozás.

28 5. Pszichoszomatikus reakciók Az immunrendszer gyengül, képtelenné válik a kikapcsolódásra, alvászavarok, rémálmok lépnek fel, megfigyelhetők a szexuális élet zavarai. Megjelenik a mellkasi szorítás, a gyorsabb pulzus, ideges tik, emésztési zavarok, émelygés, testsúlyváltozás. Gyakran megnő az alkoholfogyasztás, a kávé, dohány, egyéb drogok használata. Lelkiállapota egyre kétségbeesettebb, egzisztenciális problémákkal, a reménytelenség, és értelmetlenség érzésével küszködik.

29 A nők veszélyeztetettebbek Önmagukban keresik a hibát. A társadalom, a munkahely és a család ezt az önfeláldozó magatartást várja el tőlük, amibe sokan közülük előbb-utóbb fizikailag vagy pszichésen belerokkannak. Míg a családi normák továbbra is a kedves és másokról gondoskodó asszonyokat részesítik előnyben, addig a gazdaság elsősorban az önálló, kreatív, sikeres, jó munkaerőt igényli.

30 Nők szocializációja Bőkezű és korlátlanul adakozó anyafigura. Ha valakinek szüksége van rá, képtelen nemet mondani. Az állandó hasznosságra, rendelkezésre állásra késztető ösztön végül teljesen ki tud készíteni egy segítő foglalkozású nőt.

31 A kiégés okai: hiányos teljesítménymérés, visszajelzés hiánya, megerősítés hiánya, relatíve alacsony jövedelem, extra igénybevétel mellett nagy felelősség, gyakori krízishelyzet, elégtelen adminisztratív támogatás, adminisztratív terhek, korlátozott előrejutási lehetőségek, határaink rugalmas kezelése.

32 A kiégés felismerése (öndiagnózis) Testi tünetek: feszültség, fáradtság, fejfájás, testsúlyváltozás, alvászavarok, pszichoszomatikus megbetegedések. Pszichés tünetek: ingerlékenység, cinizmus, emberi kapcsolatok minőségének megromlása, munkahelyhez, kollégákhoz való negatív viszonyulás, serkentő és nyugtató szerek fokozott használata, betegállományba vonulás, teljesítőképesség csökkenése, az elköteleződés csökkenése, indokolatlan szakmai önértékelési problémák, labilissá válás, szorongás, depresszió, rögeszmék megjelenése, elszemélytelenedés érzése.

33 A kiégés kezelése 1. A lelkesedés fázisában a realitásra kerül a súlypont, míg 2. a munka imádatának állapotában a mozgósítás, képzések, tréningek kerülnek előtérbe. 3. A frusztráció állomásán a pozitívumok láttatása, az elnyomott energiák felhasználásával a változtatás lehetősége fontos, míg 4. az apátia fázisában új, reális célok keresését, bevonódást céloz a beavatkozás.

34 Égj jól, hogy elég jó legyél. 1. Képzelőerő 2. Célkitűzés 3. Gondolkodást kontrolláló stratégiák 4. Technikák az izgalmi szint kezelésére 5. Jól kidolgozott tervek Csúcsteljesítők pszichológiai profilja 6. Jól kidolgozott problémamegoldó technikák 7. Versenyhelyzet előtti pszichés felkészülés

35 Kiégés megelőzése - alapok Önismeret megfelelő foglalkozásválasztás, tudni milyen a siker-kudarchoz a viszony Csapat - egy jó csapatban a kiégés lehetősége a minimális szintre csökkenthető, köszönhetően az egymásra figyelésnek, a jó emberi kapcsolatoknak. Képzések - továbbképzések, tréningek megerősítő hatásúak.

36 Kiégés megelőzése - munkahely Az olyan szervezeti kultúra, melyben a személy a munkájával kapcsolatban megélheti saját fontosságának, jelentőségének érzését. Esetmegbeszélések, szakmai továbbképzések, kollegiális konzultációk. Támogatni kell a munkatársak közötti segítő, feszültségcsökkentő, felelősségmegosztásra lehetőséget adó kapcsolatok kialakulását. A rugalmas terhelés, a személyes problémák figyelembevétele.

37 Kiégés megelőzése mi változzon? A kiégés folyamatának megállításában a szellemi beállítottság megváltoztatása a legfontosabb. 1. Tisztáznunk kell magunkban, melyek azok a problémás területek, ahol sikertelenséget élünk meg. 2. Ki kell alakítanunk egy olyan rendszert, melyhez a későbbiekben tartani tudjuk magunkat. Nem szabad engednünk, hogy az ezernyi feladat elvégzése során lassanként elaprózódjunk.

38 Kiégés megelőzése mi változzon? A kiégés folyamatának megállításában a szellemi beállítottság megváltoztatása a legfontosabb. 3. Meg kell figyelnünk, melyek azok a helyzetek, amelyekben a túlterheltség jelei ellépnek, felül kell vizsgálnunk mindennapi rutinjainkat, és megtalálnunk azokat a területeket, ahol érdemes lenne új munkamódszereket kipróbálnunk.

39 Our method The storyline method is an experience-based teaching form that encourages discoveries. We consider "practical life" as stories built up from episodes where episodes carry the problems to be solved. 1 episode = 180 min 1 episode = 1 problem 9 episodes = 1 year 9 episodes = 1 story XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS (FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ) II. SZAKASZ TÁMOP / ALPROJEKT NEVELÉS-OKTATÁS FEJLESZTÉSE, KOMPLEX PILOT PROGRAMOK

40 Új szerep, új látószög Facilitátor, Mesélő, Játszótárs Vezető, Támogató háttér Barát, Tükör, Krónikás Ördög ügyvédje, Varázsló etc. XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS (FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ) II. SZAKASZ TÁMOP / ALPROJEKT NEVELÉS-OKTATÁS FEJLESZTÉSE, KOMPLEX PILOT PROGRAMOK

41 Kiégés megelőzése - feltöltődés Időt kell szakítanunk a számunkra fontos örömök élvezetére, pihenésre, kikapcsolódásra. A pihenőidőt érdemes tudatosan beépíteni a napi programba, a hosszabb szabadságot pedig úgy érdemes kialakítani, hogy valóban regenerálódást, feltöltődést jelentsen.

42 Szabadidő pszichológiája pihenés kiszabadulás RENDSZEREZÉS egészségmotívum nosztalgiamotívum AZ ÜDÜLÉS MOTIVÁCIÓJA ALKOTÁS eseményéhség

43 1. pihenés: saját energiák

44 2. kiszabadulás: külvilág energiája

45 3. esemény-éhség: ÚJ INGER él -mény

46 4. nosztalgia-motívum: RÉGI INGER fel- eleven -ítés

47 5. egészség-motívum: HARMÓNIA EGYENLETES ÉGÉS

48 Szakirodalom

Munkamánia A munkamánia mint korunk függ ségi problémája

Munkamánia A munkamánia mint korunk függ ségi problémája Munkamánia Azok az impulzusok, amelyek a munkavégző szerep megvalósítása során érik a személyt, hasonlóak lehetnek a vitaminfelvételhez, ami fontos a fizikai egészség szempontjából, azonban csak bizonyos

Részletesebben

Sport, pályaválasztás és a lelki egészség a nevelés, oktatás területén dolgozó szakembereknél

Sport, pályaválasztás és a lelki egészség a nevelés, oktatás területén dolgozó szakembereknél Sport, pályaválasztás és a lelki egészség a nevelés, oktatás területén dolgozó szakembereknél Doktori értekezés Kissné Geosits Beatrix Semmelweis Egyetem Nevelési- és Sporttudományi Doktori Iskola Témavezető:

Részletesebben

A fejlődés egészsége az egészség fejlődése Család egyén iskola

A fejlődés egészsége az egészség fejlődése Család egyén iskola Dr. Komlósi Piroska Antal Mária Ildikó A fejlődés egészsége az egészség fejlődése Család egyén iskola A tanulmány keretében áttekintjük a holisztikus egészségszemlélet alapismérveit, az egészség lelki

Részletesebben

Munkahelyi lelki egészségvédelem mentális egészség, stresszkezelés, változások elfogadásának segítése

Munkahelyi lelki egészségvédelem mentális egészség, stresszkezelés, változások elfogadásának segítése TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0010 Gépészeti mechatronikai hálózati kutatás és képzési együttműködés projekt Vállalati szolgáltatások alprojekt 5.3.1. Vállalkozási szolgáltatási igények és követelményjegyzék,

Részletesebben

Stressz, megküzdés, versengés, konfliktusok

Stressz, megküzdés, versengés, konfliktusok Stressz, megküzdés, versengés, konfliktusok GÉNIUSZ KÖNYVEK A Géniusz Könyvtárat a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége által koordinált Magyar Géniusz Program, valamint a Tehetséghidak Program

Részletesebben

Antalka Ágota. A szakmai kiégés (burnout) szindróma meghatározása és jelentősebb kutatói

Antalka Ágota. A szakmai kiégés (burnout) szindróma meghatározása és jelentősebb kutatói Műhely Antalka Ágota A szakmai kiégés (burnout) szindróma meghatározása és jelentősebb kutatói A kiégés jelenségének kutatása először a pszichológia, munkapszichológia területén jelent meg. Wilhelm Wundt

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. BEVEZETŐ...7 1. Mire is jó a stresszkezelő program?...7 2. Mi az a stressz?...9

TARTALOMJEGYZÉK. BEVEZETŐ...7 1. Mire is jó a stresszkezelő program?...7 2. Mi az a stressz?...9 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...7 1. Mire is jó a stresszkezelő program?...7 2. Mi az a stressz?...9 1. A STRESSZ BIOLÓGIÁJA...11 1.1. A rugalmasan reagáló szervezet...11 1.2. A veszély...12 1.3. A karmester...13

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR GAZDASÁGDIPLOMÁCIA ÉS NEMZETKÖZI MENEDZSMENT SZAK NAPPALI TAGOZAT NEMZETKÖZI MENEDZSMENT SZAKIRÁNY ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK A XXI. SZÁZAD NÉPBETEGSÉGE:

Részletesebben

2. 4 Mentálhigiéné és munkahelyi stressz

2. 4 Mentálhigiéné és munkahelyi stressz Hajduska Marianna: CONCERTO Kommunikációs és Tanácsadó Kkt. 2. 4 Mentálhigiéné és munkahelyi stressz A tevékenység célja A téma aktualitását az adja, hogy a munka- és szervezet szakpszichológusok megismerkedjenek

Részletesebben

A LELKI EGÉSZSÉG JELENSÉGKÖRE, MEGÓVÁSÁNAK JELENTŐSÉGE ÉS LEHETŐSÉGEI A VÉDELMI SZFÉRÁBAN

A LELKI EGÉSZSÉG JELENSÉGKÖRE, MEGÓVÁSÁNAK JELENTŐSÉGE ÉS LEHETŐSÉGEI A VÉDELMI SZFÉRÁBAN Schild Marianna andragógus, pszichológus schild.marianna@gmail.com A LELKI EGÉSZSÉG JELENSÉGKÖRE, MEGÓVÁSÁNAK JELENTŐSÉGE ÉS LEHETŐSÉGEI A VÉDELMI SZFÉRÁBAN Az egészség alapvető feltétele a kiegyensúlyozott

Részletesebben

A burnout jelenség megnyilvánulása globalizált világunkban

A burnout jelenség megnyilvánulása globalizált világunkban A burnout jelenség megnyilvánulása globalizált világunkban NAGY Edit, NAGY Ferenc Nyíregyházi Főiskola Társadalom-és Kultúratudományi Intézete nagyed@nyf.hu Tanulmányunkban arról szeretnénk képet kapni,

Részletesebben

SZOLGÁLATI VISELKEDÉS LÉLEKTANA Jegyzet

SZOLGÁLATI VISELKEDÉS LÉLEKTANA Jegyzet SZOLGÁLATI VISELKEDÉS LÉLEKTANA Jegyzet Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási Központja Budapest 2006. Oktatási segédanyag a Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási Központja számára Készítette: Biró

Részletesebben

MUNKAHELYI LELKI EGÉSZSÉGVÉDELEM

MUNKAHELYI LELKI EGÉSZSÉGVÉDELEM MUNKAHELYI LELKI EGÉSZSÉGVÉDELEM Képzési és tanácsadási kézikönyv Szerzők: Barcsi Tamás Juhász Éva Karamánné Pakai Annamária Szabó József Szerkesztette: Szabó József Technikai szerkesztő: Jónáné Bajsz

Részletesebben

A sportpszichológia lehetőségei a testnevelés órán

A sportpszichológia lehetőségei a testnevelés órán A sportpszichológia lehetőségei a testnevelés órán A tanulmány témája a sportolás élményének körüljárása sportpszichológusi szemmel. A tanulmány a sportpszichológia tudományának egyes eredményeit és technikáit

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szili-Darók Ildikó. Szociális problémamegoldás a szociális munka eszközeivel. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Szili-Darók Ildikó. Szociális problémamegoldás a szociális munka eszközeivel. A követelménymodul megnevezése: Szili-Darók Ildikó Szociális problémamegoldás a szociális munka eszközeivel A követelménymodul megnevezése: A sajátos szükségletek felmérésének feladatai az idősellátásban A követelménymodul száma: 1865-06

Részletesebben

FOGALOMTÁR. ÁRBEVÉTEL a fiatalok munkagyakorlata során előállított termékek/szolgáltatások értékesítéséből származó összeg.

FOGALOMTÁR. ÁRBEVÉTEL a fiatalok munkagyakorlata során előállított termékek/szolgáltatások értékesítéséből származó összeg. FOGALOMTÁR ALACSONY ISKOLAI VÉGZETTSÉG alacsony iskolai végzettségűnek tekinthető az a személy, akiknek sem érettségi bizonyítványa, sem szakképzettsége nincs, csak alapfokú végzettséggel rendelkezik.

Részletesebben

MUNKAHELYI STRESSZ, MUNKAHELYI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS

MUNKAHELYI STRESSZ, MUNKAHELYI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS JUHÁSZ ÁGNES MUNKAHELYI STRESSZ, MUNKAHELYI EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS Oktatási segédanyag Munka- és Szervezetpszichológiai Szakképzés BUDAPEST, 2002 BEVEZETÉS Szinte mindannyian hallottunk már az ismeretségi

Részletesebben

K.A.M.A.SZ. Káosz Agresszió Másság Autonómia SZabadság

K.A.M.A.SZ. Káosz Agresszió Másság Autonómia SZabadság 1037 Budapest, Laborc u 2. /b OM: 201037 Tel: 436 0118, Fax: 436 0119 Email: laborc.suli@gmail.com Web: www.laborciskola.t-online.hu K.A.M.A.SZ. Káosz Agresszió Másság Autonómia SZabadság Készítette: Rózsás

Részletesebben

Gyermekek. mentálisan. sérülékeny. családokban GYERMEKEK MENTÁLISAN SÉRÜLÉKENY CSALÁDOKBAN

Gyermekek. mentálisan. sérülékeny. családokban GYERMEKEK MENTÁLISAN SÉRÜLÉKENY CSALÁDOKBAN GYERMEKEK MENTÁLISAN SÉRÜLÉKENY CSALÁDOKBAN F. LASSÚ ZSUZSA GLAUBER ANNA HAJDU KRISZTINA KOLOSAI NEDDA RÓZSÁNÉ CZIGÁNY ENIKO Gyermekek mentálisan sérülékeny családokban KÉZIKÖNYV PEDAGÓGUSOKNAK ELTE EÖTVÖS

Részletesebben

Elméleti ismeretek a személyközpontú területi védőnői gondozáshoz

Elméleti ismeretek a személyközpontú területi védőnői gondozáshoz Koragyermekkori (0-7 év) program TÁMOP-6.1.4/12/1-2012-0001 Elméleti ismeretek a személyközpontú területi védőnői gondozáshoz OTH, Budapest 2014. október Szerző Odor Andrea Lektor Kispéter Lászlóné A TÁMOP

Részletesebben

Kovács Győző: A segítő kapcsolatok pszichológiája

Kovács Győző: A segítő kapcsolatok pszichológiája Kovács Győző: A segítő kapcsolatok pszichológiája E munka megírásáért köszönettel tartozom mindazoknak, akikhez társul szegődhettem, akik megtiszteltek bizalmukkal, és a kölcsönös tanulás segítése által

Részletesebben

Oláh Attila: Mi a pozitívuma a pozitív pszichológiának?

Oláh Attila: Mi a pozitívuma a pozitív pszichológiának? Oláh Attila: Mi a pozitívuma a pozitív pszichológiának? Kitűnő írásában (Iskolakultúra, 2004. 5.) Pléh Csaba bemutatta a mai pozitív pszichológiai áramlatoknak a huszadik századi európai pszichológiában

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. I. Amit a pszichoszociális kockázatokról tudni érdemes...2. 2. A munkahelyi stresszről szóló keret-megállapodás és a munkahelyi

TARTALOMJEGYZÉK. I. Amit a pszichoszociális kockázatokról tudni érdemes...2. 2. A munkahelyi stresszről szóló keret-megállapodás és a munkahelyi TARTALOMJEGYZÉK I. Amit a pszichoszociális kockázatokról tudni érdemes...2 1. A pszichoszociális kockázatok számokban...2 2. A munkahelyi stresszről szóló keret-megállapodás és a munkahelyi zaklatásról

Részletesebben

DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek 1. Startvonalon Segédanyag pedagógusoknak Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány 2008.

DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek 1. Startvonalon Segédanyag pedagógusoknak Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány 2008. DOBBANTÓ PROGRAM Diáktámogató füzetek 1. Startvonalon Segédanyag pedagógusoknak Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány 2008. Tartalomjegyzék Bevezető...3 Győrik Edit: Speciális bánásmódot

Részletesebben

MÓDSZERTANI KÉZIKÖNYV

MÓDSZERTANI KÉZIKÖNYV Nemeskéri Zsolt - Pankász Balázs MÓDSZERTANI KÉZIKÖNYV Pszichés zavarok felismerése és kezelése a munkahelyen Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar 2015 Készült az IPA

Részletesebben

Képzési segédanyag. "Segítőkéz" Lelkisegély Telefonszolgálat, Debrecen. Lezárva: 2011. március www.debreceni-lstsz.hu

Képzési segédanyag. Segítőkéz Lelkisegély Telefonszolgálat, Debrecen. Lezárva: 2011. március www.debreceni-lstsz.hu Tartalomjegyzék 1. Szociálpszichológia vázlata 2. 2. Segítőkapcsolatok pszichológiája 15. 3. Fejezetek az életkorok lélektanából 30. 4. Egyéb témák (önismeret, szupervízió, szexualitás, drog, hajléktalanság

Részletesebben

Bő fél év múlva kész lesz a járulékfizetések. mód is gyakoribbá vált. A depresszió arányok nem romlottak tovább.

Bő fél év múlva kész lesz a járulékfizetések. mód is gyakoribbá vált. A depresszió arányok nem romlottak tovább. Viziten az Országos Mentőszolgálatnál A miniszterelnök programjában a sürgősségi betegellátás kiemelt helyen szerepel. Az ellenzék szerint ez a kérdés valamennyi kormányprogramnál visszaköszönt... HUNGA

Részletesebben

S Z A K D O L G O Z A T

S Z A K D O L G O Z A T SZAKDOLGOZAT Fontos Anikó 2006 Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Nemzetközi Kommunikáció szak Nappali tagozat Nemzetközi Menedzsment szakirány VEZETŐI EREDMÉNYESSÉG HUMÁNPOLITIKAI

Részletesebben

XXII. évfolyam 2012. 1. szám. Dr. Hornyacsek Júlia

XXII. évfolyam 2012. 1. szám. Dr. Hornyacsek Júlia XXII. évfolyam 2012. 1. szám Dr. Hornyacsek Júlia A TÖMEGKATASZTRÓFÁK PSZICHÉS HATÁSA A BEAVATKOZÓ ÁLLOMÁNYRA AZ ALAPVETŐ KORAI ÉS KÉSŐI PSZICHÉS JELENSÉGEK, VALAMINT A NEGATÍV KÖVETKEZMÉNYEK ELKERÜLÉSÉNEK

Részletesebben