Fokozottan ellenőrzött szerek rendelése a évben hatályos jogszabályok alapján. Dr Kismarton Judit

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Fokozottan ellenőrzött szerek rendelése a 2015. évben hatályos jogszabályok alapján. Dr Kismarton Judit"

Átírás

1 Fokozottan ellenőrzött szerek rendelése a évben hatályos jogszabályok alapján Dr Kismarton Judit

2 Mi tekintendő fokozottan ellenőrzött szernek? Fokozottan ellenőrzött szernek tekintendő a 142/2004. (IV. 29.) kábítószerekkel és pszichotróp anyagokkal végezhető tevékenységekről szóló Kormány rendelet 1. számú mellékletének K1, K2 jegyzékében felsorolt kábítószerek, és P2 jegyzékében szereplő pszichotróp anyagok gyógyszeralapanyagként, és az ezeket az anyagokat tartalmazó gyógyszerkészítmények.

3 K1 jegyzékbe tartozó elérhető készítmények morphine/morfin (inj., orális retard készítmények, pl. Doltard, M-Eslon, MST Continus, MST Uno, Moretal, Sevredol) hydromorphone /hidromorfon (Jurnista Retard, Palladone SR) fentanyl /fentanil (DOLFORIN TRANSZDERMÁLIS TAPASZ, Durogesic transzdermalis tapasz, SEDATON transzdermalis tapasz, Fentanyl Sandoz transzdermalis tapasz, FENTANYL PLIVA transzdermalis tapasz, FENTANYL- RATIOPHARM transzdermalis tapasz, Dolforin, SEDATON transzdermalis tapasz, MATRIFEN transzdermalis tapasz, FENTANYL-ZENTIVA, Fentanyl inj., Ultiva inj, Rapifen inj., Sufentanil inj. stb) methadone /metadon (Depridol tabl., inj., Metadon-EP tabl.) oxycodone /oxikodon (OxyContin) petidin /petidin (Dolargan inj.)

4 A fokozottan ellenőrzött szerek rendelésének szabálya: 43/2005. (X. 15.) EüM. rendelet E rendelet előírásai alapján köteles az orvos/háziorvos a fokozottan ellenőrzött készítményt felírni, amennyiben annak használata indokolt, továbbá a patika köteles azt kiszolgálni.

5 Orvosi rendelvény típusai: 1.) a kórházakban a megrendelőlap, (a közforgalmú, fiók- és kézigyógyszertárak, továbbá intézeti gyógyszertárak működési, szolgálati és nyilvántartási rendjéről szóló 41/2007. (IX. 19.) EüM rendelet 2.) a járó-beteg ellátásban orvosi vény (az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet 7. (1) továbbiakban hétköznapi nevén recept.

6 Orvos fogalma az ellenőrzött szerek rendelése esetén orvos: a háziorvoson kívül minden fokozottan ellenőrzött szert felíró orvos, fogorvos és állatorvos;

7 Háziorvos, Házi gyermekorvos Az az orvos, aki kizárólag jogosult a R. 6. (1) bekezdése szerinti fokozottan ellenőrzött szert rendelni. Amennyiben a beteg nem rendelkezik TAJ igazoló okmánnyal, az a háziorvos, akinek ellátási területén a beteg tartózkodási helye van; 6. (1) Ha a betegnek előreláthatólag 30 napnál hosszabb időn át folyamatosan vagy ismétlődően fokozottan ellenőrzött szerre van szüksége, ennek rendelésére - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - kizárólag a háziorvos jogosult..

8 Mekkora a maximálisan, egy vényen rendelhető mennyiség? Az orvos egy vényen egyszeri alkalommal maximálisan jogszabályban foglaltak kivételével - 15 napra elegendő mennyiségben írhat fel fokozottan ellenőrzött szert.

9 A rendelkezés nem jelenti azt, hogy az orvos 30 napra elegendő mennyiségű gyógyszert úgy lenne jogosult felírni, hogy a betegnek kétszer 15 napra elegendő mennyiségű ellenőrzött szert ír két vényre és a két darab vényt egyidejűleg a beteg kezébe adja. Nem tilos kétszer egymást követően felírni ellenőrzött szert, amennyiben nem várható a folyamatos szedése.

10 30 napnál hosszabb időn keresztül történő fokozottan ellenőrzött rendelése Amennyiben a betegnek előreláthatólag 30 napnál hosszabb időn át folyamatosan vagy ismétlődően ellenőrzött szerre van szüksége, ennek rendelésére a jogszabályi kivételektől eltekintve a szakorvos jogosult rendelni azon fokozottan ellenőrzött szert, amelnek rendelésére kizárólag az alkalmazási előírás javallatának megfelelő szakterületre vonatkozó szakvizsgával rendelkezik kizárólag a háziorvos jogosult.

11 Mekkora adagú ellenőrzött szert rendelhet a nem háziorvos? Az orvos nem a háziorvos - egy vényen egyszeri alkalommal maximálisan 15 napra elegendő mennyiségben írhat fel ellenőrzött szert. Adott esetben, akár két alkalommal is rendelhet maximum 15 napra elegendő ellenőrzött szert azzal, hogy a tapasz kiszerelésére figyelemmel kell lennie. (pl. onkologus, vagy nem daganatos fájdalom esetén az adott szakterület szakorvosa)

12 Milyen darabszámban rendelhető a fokozottan ellenőrzött szer? A szükséges gyógyszer mennyiséget olyan módon kell rendelni függetlenül attól, hogy azt ki rendeli, hogy a készítmény adagolási egységének darabszámát kell feltüntetni, figyelni kell arra is, hogy a rendelt tétel egy doboz tartalmának megfelelő mennyiségű legyen és lehetőség szerint, elegendő legyen a szakszerű gyógykezeléshez a legközelebbi orvosi vizsgálatig.

13 A rendelt mennyiséget úgy kell meghatározni, hogy az adagolási egységre számítva megegyezzen valamelyik forgalomba hozatalra engedélyezett csomagolási egységben lévő adagok számával, vagy a legkisebb csomagolási egységben lévő adagoknak egész számú többszöröse legyen. Beiktatta: 41/2011. (VII. 5.) NEFMI rendelet 19. (2). Hatályos: VIII. 19-től.

14 A fokozottan ellenőrzött szer csomagolása bonthatósága A csomagolás az injekciós kiszerelést kivéve nem bontható meg!

15 Hogyan rendelhet fokozottan ellenőrzött szert a háziorvos? Háziorvos már az első vényírás alkalmával 30 napi mennyiséget felírhat azzal, hogy az értesítőt köteles kitölteni és a beteggel azt a patikába elküldi.

16 Mikor kell új értesítőt kiállítani? Ha a betegnek három hónapot meghaladóan is szüksége van az ellenőrzött szerre; Ha az előzőleg rendelt adagnál nagyobb vagy kevesebb mennyiségű ellenőrzött szerre van folyamatosan szüksége; Ha az ellenőrzött szer helyett, vagy mellett másik szerre is szükség van a hatákony kezeléshez ;

17 Mekkora adag fokozottan ellenőrzött szert rendelhet a háziorvos? Ismétlődő ellenőrzött szer rendelése esetében a háziorvosnak a rendelés gyakoriságát úgy kell megválasztania, hogy a rendelt mennyiség a 30 napra elegendő adagot ne haladja meg kivéve a R.10. (2) bekezdésében foglalt esetet, amikor is legfeljebb 90 napra elegendő mennyiségben írhat fel fokozottan ellenőrzött szert. (külföldre történő utazás) Módosította: 56/2013. (VII. 31.) EMMI rendelet 24. a).

18 Mit kell feltüntetni a vényen? a készítmény hatáserősségét arab számmal és kézírással történő rendelés esetén betűvel kell feltüntetni. A rendelt - adagolási egységben (például: tabletta, ampulla, tapasz) kifejezett - adagot római számmal és betűvel, latin nyelven kell feltüntetni.

19 Számítógépes programmal is írható a vény

20 Lehet-e 72 óránál gyakrabban vagy ritkábban alkalmazni a tapaszt? A tapasz alkalmazásának a gyakoriságát a beteg fájdalma határozza meg. Pl. hypermetabolikus megbetegedésben a hatóanyag hamarabb felszívódik és lebomlik, emiatt lehetséges, hogy 48 óránként kell alkalmazni a gyógyszert. Idősebb betegeknél akár ritkábban is alkalmazható a tapasz

21 A fokozottan ellenőrzött szerek rendelésekor az adagolás tekintetében a mindenkor hatályos és jóváhagyott alkalmazási előírásban foglaltak az irányadók azzal, hogy a jogszabály lehetőséget biztosít arra, hogy indokolt esetben mind az adagolás gyakorisága, mind pedig az egyszeri adag abban az esetben lehet eltérni, ha az orvos a vényen e kifejezett szándékát a vényen felkiáltójellel, aláírással és olvasható bélyegzőlenyomattal ellátja.

22 MINTA vény az A.E. tól való eltérés esetére Rp/ Tapasz (pl. Dolforin, Fentanyl/ Durogesic/ Matrifen/Sedaton...stb.. 25μ/h mikrogrammata viginti et quinque Tapasz orig No V (quinque) DS: 48 óránként 1 tapaszt kell a bőrre felhelyezni! (aláírás +pecsést)

23 Hogyan tüntetendő fel az utasítás a vényen? A vényen a fokozottan ellenőrzött szer adagolására vonatkozó utasítást egyértelműen kell megadni. A szükség esetén utasítás csak a napi maximális adag feltüntetésével alkalmazható.

24 Hány napig adható ki a felírt vény a patikából? Az ellenőrzött szert orvosi rendelvényre a felírást követő 5. munkanapon túl nem lehet kiadni. A határidőbe a felírás napja nem számít. Amennyiben hétvége vagy ünnepnap esik közbe, a munkaszüneti napok számával meghosszabbodik a kiváltás határideje.

25 Hol váltható ki a fokozottan ellenőrzött szer? I. A folyamatos, fokozottan ellenőrzött szerrel történő kezelés alatt álló beteg részére fokozottan ellenőrzött szert rendszeresen az a közforgalmú gyógyszertár adja ki, ahol az első vényt beváltották. (R. 6. (8)

26 Hol váltható ki a fokozottan ellenőrzött szer? II. A soron kívüli, ún. statim rendelés (pl. áttöréses fájdalom esetén) esetén bárhol kiváltható a szer. de célszerű javasolni, hogy ugyanabban a gyógyszertárban váltsa ki, ahol a rendszeresen felírt kábítószert.

27 Mikor lehet kiváltani a felírt vényt? Amennyiben a beteg már értesítővel rendelkezik, és hétvégére esne a következő vény kiállítása, abban az esetben a hétvégét megelőző napon kiállított vényt a patika köteles kiszolgálni, tekintettel arra, hogy a vény a kiállítása napján már érvényes, s ennél fogva kiváltható. Az Értesítő a vénnyel ellentétben csak információt és nem utasítást jelent a gyógyszerész számára. A jogszabályból levezethető, hogy a gyógyszertár a vényt érvényességi ideje alatt köteles elfogadni.

28 Kiszolgálhat-e nem szabályszerűen kiállított vényt a patika? A gyógyszerész feladata nem felülbírálni az orvosi vényt, hanem annak szabályszerűségét ellenőrizni. A gyógyszerész az ellenőrzött szert nem adja ki, ha az orvos a vényt nem szabályosan állította ki, illetve, ha nem állította ki az új értesítőt a fent ismertetettek szerint. Összefoglalva: Az ellenőrzött szer rendelésekor a vényt szabályosan kell kitölteni, az adagolást pedig egyértelműen és pontosan fel kell tüntetni.

29 Speciális szabályok a szakorvosok vonatkozásában: A szakorvos jogosult rendelni azon fokozottan ellenőrzött szert, amelynek rendelésére kizárólag az alkalmazási előírás javallatának megfelelő szakterületre vonatkozó szakvizsgával rendelkező orvos jogosult. A felírásra jogosult szakorvost amennyiben vállalja, hogy folyamatosan felírja a betegnek a a fokozottan ellenőrzött szert, - ugyanazon kötelezettségek terhelik, mint a háziorvost.

30 Speciális szabályok a szakorvosok vonatkozásában: A háziorvos és a szakorvos (tartós folyamatos rendelés esetén) a már ismertetett rendelés esetén a vény felírásával egyidejűleg kitölti az Értesítőt, amellyel a beteg által választott gyógyszertárat értesíti a fokozottan ellenőrzött szer folyamatos vagy ismétlődő rendeléséről., továbbá Nyilvántartást vezet

31 Van e maximális adagja az un. kábító fájdalomcsillapítóknak? Nincs. A megfelelő adag az, ami a beteg fájdalmának a csillapításához szükséges a fájdalom típusától függően monoterápiában, vagy más szerekkel együtt adagolva.

32 Támogatás mértéke Daganatos megbetegedés okozta fájdalom esetében a major analgetikumok jelentős hányada 100 százalékos társadalombiztosítási támogatással rendelhető. A rendeléshez nincs szükség szakorvosi javaslatra. BNO Kódok: C, R520 és R521 (beleértve az összes azonosan kezdődő kódot)

33 VIGYÁZAT A TÁMOGATÁS AZ EÜ KÖZLÖNY ALAPJÁN (32/2004 RSzCsM rendelet) Eü100 8/b Rosszindulatú daganatos betegek fájdalomcsillapítása, WHO szerint III. Fájdalomcsillapító lépcsőbe tartozó szerként, az adott készítmény alkalmazási előírásában szereplő javallatban.

34 Figyelem felhívás, tekintettel a 32/2004 ESzCsM rendelet 2. számú melléklete Javaslatot kiállító és a gyógyszert rendelő orvos munkahelyére és szakképesítésére vonatkozó előírások: Munkahely: Szakképesítés Megkötés nélkül megkötés nélküli Jogosultság írhat

35 Nem daganatos fájdalom csillapítás esetén alkalmazható-e fokozottan ellenőrzött szer? A Reumatológiai és Fizioterápiás Szakmai Kollégium készítette el az akkor még Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollját a Gyógyszeres fájdalomcsillapításról és gyulladásgátlásról a reumatológiai betegségekben: A reumatológiai betegségek okozta fájdalomban is biztonságosan alkalmazható a tumoros fájdalom csillapításban már általánosan használt WHOanalgetikus létra a fájdalomcsillapítás fokozatos és biztonságos felépítésére.

36 Eü alapján 90%-os támogatással jogosult gygyszert felírni: Járóbeteg szakrendelés/fekvõbeteg gyógyintézet Idegsebészet javasolhat és írhat Járóbeteg szakrendelés/fekvõbeteg gyógyintézet Ortopédia javasolhat és írhat Járóbeteg szakrendelés/fekvõbeteg gyógyintézet Ortopédiatraumatológia javasolhat és írhat Járóbeteg szakrendelés/fekvõbeteg gyógyintézet Reumatológia javasolhat és írhat Járóbeteg szakrendelés/fekvõbeteg gyógyintézet Traumatológia javasolhat és írhat Háziorvos megkötés nélkül javaslatra írhat

37 Degeneratív indikációban használható BNO kódok M16.9, (coxarthrosis) M17.9, (tárdizületi arthrosis) M19.90, (arthrosis) M47, (spondylosis) M48 (pl.csont és porc daganat, gerinccsatorna szűkület) M51.00,(lumbalis és más intervetebrális discus rendellenesség myelopathiaval) M51.10, (lumbalis és más intervetebrális discus rendellenesség radiculopathiaval) M54.40 (lumbago ischiassal)

38 44/2004 EüM r. alapján (3) A vényen - a (3a) bekezdésben foglalt eltéréssel - az orvosnak fel kell tüntetni: szakorvosi javaslatra rendelhető gyógyszer esetén a szakorvosi javaslatot adó orvos orvosi bélyegzőjének számát, valamint a szakorvosi javaslat keltét. Beiktatta: 45/2008. (XII. 3.) EüM rendelet 1. (2). Jelölését módosította: 38/2009. (XI. 6.) EüM rendelet 2. (1).

39 Degeneratív nagyízületi, illetve gerincbetegségek súlyos, más szerekkel nem befolyásolható fájdalmának kezelésére 90%-os támpogatással rendelhető készítmények től: DOLFORIN 25 μg/h TRANSZDERMÁLIS TAPASZ 10x -5x tasakban Durogesic 25 μg/h TRANSZDERMÁLIS TAPASZ 5x tasakban Matrifen μg/h TRANSZDERMÁLIS TAPASZ 5x tasakban Oxycontin 10mg-20 mg retard tabletta 30x Relbeton 10-mg-20mg retard tabletta 30x Codoxy 10mg-20mg-5mg retard tabletta

40 Mi legyen a megmaradt gyógyszerrel? A gyógyszert kiadó gyógyszertár köteles a visszaszolgáltatott fokozottan ellenőrzött szert visszavenni. Módosította: 56/2013. (VII. 31.) EMMI rendelet 24. a)

41 Külföldre távozó fokozottan ellenőrzött szerrel történő kezelés alatt álló beteg ellátása 3 napi kezeléséhez elegendő mennyiségű fokozottan ellenőrzött szert a háziorvos által kitöltött igazolás birtokában külföldre ki lehet vinni. Minden szerre külön igazolást kell kiállítani. Fokozottan ellenőrzött szer tartalmú injekciós vagy infúziós készítményt - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - a beteg nem vihet ki az országból.

42 Frissítve: április :06 Jogtár Hatály: 2014.I Magyar joganyagok - 43/2005. (X. 15.) EüM rendelet - a fokozottan elleno rzött szernek minősülő gyógyszerek orvosi rendelésének, 1. oldal gyógyszertári forgalmazásának, egészségügyi szolgáltatóknál történo felhasználásának, nyilvántartásának és táro 3/A. számú melléklet a 43/2005. (X. 15.) EüM rendelethez Igazolás a kábítószereket vagy pszichotróp anyagokat tartalmazó gyógyszerek birtoklására az ilyen készítményekkel kezelt utazók számára Certificate for the carrying by travellers under treatment of medical preparations containing narcotic drugs and/or psychotrop substances Ország (Country) Város (Town) A. Vényt kiállító orvos (Prescribing doctor) Dátum (Date) Név (Name) Cím (Address) Utónév (First name) Kiadva az orvos által (Where issued by a doctor): Telefon (Tel)... Orvos bélyegzője (Doctor_s stamp)... Aláírás (Doctors_s signature) B. Beteg (Patient) Név (Name) Utónév (First name) Útlevél vagy személyi igazolvány száma (No of passport or other identity document) Születési hely (Place of birth) Születési idő (Date of birth) Nemzetiség (Nationality) Nem (Sex) Cím (Address) Az utazás időtartama (Number of travel days) Az utazás végcélja (célország) (Country of destination) C. Gyógyszer (Prescribed drug) Készítmény neve (Trade name or special preparation) Adagolási forma - darabszám (Dosage form - number of units) Hatóanyag nemzetközi megnevezése (International name of the active substance) A hatóanyag koncentrációja (Concentration of the active substance) Használati utasítás (Instruction for use) A hatóanyag teljes mennyisége (Total quantity of the active substance) A rendelés időtartama - legfeljebb 90 nap (Duration of prescription in days - maximum 90 days) Megjegyzés (Remarks) ---->>----->>--<<-----<<----

43 Külföldre távozó fokozottan ellenőrzött szerrel történő kezelés alatt álló beteg ellátása Fokozottan ellenőrzött szer tartalmú injekciós vagy infúziós készítményt, illetve 3 napot meghaladó, legfeljebb 90 napig terjedő utazási időtartamra a beteg kezeléséhez elegendő mennyiségű fokozottan ellenőrzött szert saját felhasználási céllal az országból kivinni csak az EEKH nyilvántartásba vételét követően lehet a háziorvos által kitöltött és az EEKH által jóváhagyott, a rendelet 3/B melléklet D pontja szerinti igazolás kitöltésével

44 Frissítve: április :06 Jogtár Hatály: 2014.I Magyar joganyagok - 43/2005. (X. 15.) EüM rendelet - a fokozottan elleno rzött szernek minősülő gyógyszerek orvosi rendelésének, 1. oldal gyógyszertári forgalmazásának, egészségügyi szolgáltatóknál tö 3/B. számú melléklet a 43/2005. (X. 15.) EüM rendelethez Igazolás a kábítószereket vagy pszichotróp anyagokat tartalmazó gyógyszerek birtoklására az ilyen készítményekkel kezelt utazók számára Certificate for the carrying by travellers under treatment of medical preparations containing narcotic drugs and/or psychotrop substances Ország (Country) Város (Town) A. Vényt kiállító orvos (Prescribing doctor) Dátum (Date) Név (Name) Cím (Address) Utónév (First name) Kiadva az orvos által (Where issued by a doctor): Telefon (Tel)... Orvos bélyegzője (Doctor_s stamp)... Aláírás (Doctors_s signature) B. Beteg (Patient) Név (Name) Utónév (First name) Útlevél vagy személyi igazolvány száma (No of passport or other identity document) Születési hely (Place of birth) Születési idő (Date of birth) Nemzetiség (Nationality) Nem (Sex) Cím (Address) Az utazás időtartama (Number of travel days) Az utazás végcélja (célország) (Country of destination) C. Gyógyszer (Prescribed drug) Készítmény neve (Trade name or special preparation) Adagolási forma - darabszám (Dosage form - number of units) Hatóanyag nemzetközi megnevezése (International name of the active substance) A hatóanyag koncentrációja (Concentration of the active substance) Használati utasítás (Instruction for use) A hatóanyag teljes mennyisége (Total quantity of the active substance) A rendelés időtartama - legfeljebb 90 nap (Duration of prescription in days - maximum 90 days) Megjegyzés (Remarks) D. Nyilvántartásba vételt végző hatóság (Registring authority) Név (Name)... Cím (Address) Telefon (Tel)... Nyilvántartásba vételi szám (Registration number) Hatósági bélyegző (Authority stamp) Aláírás (Authority_s signature)

45 Köszönöm a figyelmet Tisztelettel Kismarton Judit

43/2005. (X. 15.) EüM rendelet

43/2005. (X. 15.) EüM rendelet a fokozottan ellenőrzött szernek minősülő gyógyszerek orvosi rendelésének, gyógyszertári forgalmazásának, egészségügyi szolgáltatóknál történő felhasználásának, nyilvántartásának Az emberi felhasználásra

Részletesebben

elfogadásának tapasztalatai

elfogadásának tapasztalatai Az elektronikus vény elfogadásának tapasztalatai Visegrád, 2018.09.21. dr. Bartus György MGYK alelnök Prológus I. A gyógyszerész szakmai elvárások megfogalmazása 2016. első félév. Egyetlen rendszer a támogatás

Részletesebben

A receptírás szabályai

A receptírás szabályai A receptírás szabályai Az orvosi vény A recept (vény) az orvos előírása, mellyel a gyógyszeres terápia vagy betegség megelőzése céljából gyógyszert, ill. gyógykezeléshez szükséges sebészeti kötözőszert,

Részletesebben

hatályos:

hatályos: 29/2017. (X. 31.) EMMI rendelet az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér működéséhez kapcsolódó miniszteri rendeletek, valamint egyéb, gyógyszerészeti tárgyú miniszteri rendelet módosításáról hatályos:

Részletesebben

Módosulnak az expediálás, a patikai profil és a létszámszabályozás előírásai

Módosulnak az expediálás, a patikai profil és a létszámszabályozás előírásai Módosulnak az expediálás, a patikai profil és a létszámszabályozás előírásai A Magyar Közlöny ez évi 130. számában, július 31-én jelent meg, számos az egészségügyi ágazatot szabályozó miniszteri rendeletet

Részletesebben

A NEMZETI ERÕFORRÁS MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA

A NEMZETI ERÕFORRÁS MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA LXI. ÉVFOLYAM 15. SZÁM 2449 2512. OLDAL 2011. július 27. A NEMZETI ERÕFORRÁS MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA TARTALOM ÁRA: 965 FT I. RÉSZ Sze mé lyi rész Közlemény szakmai kitüntetések, elismerések adományozásáról...

Részletesebben

Tájékoztató a Háziorvosi igazolás kitöltéséhez (10. számú melléklet a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelethez)

Tájékoztató a Háziorvosi igazolás kitöltéséhez (10. számú melléklet a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelethez) Tájékoztató a Háziorvosi igazolás kitöltéséhez (0. számú melléklet a 63/006. (III. 7.) Korm. rendelethez) Az 993. évi III. törvény A szociális igazgatásokról és szociális ellátásokról (Továbbiakban: Szoc.

Részletesebben

Segédlet a gyógyszertári nyilvántartások ellenőrzésére

Segédlet a gyógyszertári nyilvántartások ellenőrzésére Segédlet a gyógyszertári nyilvántartások ellenőrzésére Hitelesített nyilvántartások: Vizsgálati napló Munkafüzet Impleálási napló Laboratóriumi napló Kiszerelési napló Belső minőségellenőrzési napló Sterilezési

Részletesebben

Kábítószerek és pszichotrópanyagok rendelése, expediálása és kezelése

Kábítószerek és pszichotrópanyagok rendelése, expediálása és kezelése Kábítószerek és pszichotrópanyagok rendelése, expediálása és kezelése Gyakorlati előadás 2014.10.08. 1 Kábítószerek és pszichotróp anyagok jegyzékei 66/2012. Kormány rendelet foglalja össze K1, K2 kábítószerek

Részletesebben

Joghelyek: gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök

Joghelyek: gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök Joghelyek: gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök 2/2008. (I. 8.) EüM rendelet» a gyógyszertárban forgalmazható, valamint kötelezően készletben tartandó termékekről 54/2007. (XII. 14.) EüM rendelet» vagy

Részletesebben

KÉRELEM gyógyszer-kiadási támogatás. 1.1. Neve: 1.2. Születési neve:. 1.3. Anyja neve:.. 1.4. Születési helye, ideje (év, hó, nap):..

KÉRELEM gyógyszer-kiadási támogatás. 1.1. Neve: 1.2. Születési neve:. 1.3. Anyja neve:.. 1.4. Születési helye, ideje (év, hó, nap):.. KÉRELEM gyógyszer-kiadási támogatás 1. A kérelmező személyre vonatkozó adatok: 1.1. Neve: 1.2. Születési neve:. 1.3. Anyja neve:.. 1.4. Születési helye, ideje (év, hó, nap):.. 1.5. Lakóhelye:... 1.6. Tartózkodási

Részletesebben

Formátum Magyarázat Megjegyzés számjegy N/A

Formátum Magyarázat Megjegyzés számjegy N/A ADÓAZONOSÍTÓ SZÁM Országismertető: Magyarország (HU) 1. Az adóazonosító szám felépítése Formátum Magyarázat Megjegyzés 9999999999 10 számjegy N/A 2. Az adóazonosító szám jellemzői Magyarországon az adóazonosító

Részletesebben

1.8. Állampolgársága: 1.9. Telefonszám (nem kötelező megadni):

1.8. Állampolgársága: 1.9. Telefonszám (nem kötelező megadni): 3. melléklet a 11/2008. (II. 29.) önkormányzati rendelethez 1 KÉRELEM gyógyszer-kiadási támogatás 1. A kérelmező személyre vonatkozó adatok: 1.1. Neve: 1.2. Születési neve: 1.3. Anyja neve:.. 1.4. Születési

Részletesebben

A rendelet egyes rendelkezéseit kivéve a kihirdetését követő napon 2013. december 11-én lép hatályba. rendeletek. rendelet.

A rendelet egyes rendelkezéseit kivéve a kihirdetését követő napon 2013. december 11-én lép hatályba. rendeletek. rendelet. december 1 Egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú miniszteri ek módosításáról szóló 76/ (XII. 10.) EMMI 2 Az Európa Tanács egészségügyi termékek hamisításáról és hasonló, közegészségügyi veszélyt

Részletesebben

56/2013. (VII. 31.) EMMI

56/2013. (VII. 31.) EMMI 65263 Az emberi erőforrások minisztere 56/2013. (VII. 31.) EMMI rendelete az egyes gyógyszerészeti és orvostechnikai tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény

Részletesebben

Az emelt, kiemelt indikációhoz kötött támogatási kategóriába tartozó betegségcsoportok, indikációs területek és a felírásra jogosultak köre

Az emelt, kiemelt indikációhoz kötött támogatási kategóriába tartozó betegségcsoportok, indikációs területek és a felírásra jogosultak köre Az emelt, kiemelt indikációhoz kötött támogatási kategóriába tartozó betegségcsoportok, indikációs területek és a felírásra jogosultak köre Érvényes: 2008.08.01-tõl Belgyógyász szakorvos jogosultsági köre

Részletesebben

44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet. az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról. Gyógyszer rendelésére jogosult orvos

44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet. az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról. Gyógyszer rendelésére jogosult orvos 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerekről szóló 1998. évi XXV. törvény (a továbbiakban: Gytv.)

Részletesebben

Magyar joganyagok - 2/2008. (I. 8.) EüM rendelet - a gyógyszertárban forgalmazható 2. oldal f)1 az orvosi vényen és megrendelőlapon rendelt egyedi öss

Magyar joganyagok - 2/2008. (I. 8.) EüM rendelet - a gyógyszertárban forgalmazható 2. oldal f)1 az orvosi vényen és megrendelőlapon rendelt egyedi öss Magyar joganyagok - 2/2008. (I. 8.) EüM rendelet - a gyógyszertárban forgalmazható 1. oldal 2/2008. (I. 8.) EüM rendelet a gyógyszertárban forgalmazható, valamint kötelezően készletben tartandó termékekről

Részletesebben

448/2017. (XII. 27.) Korm. rendelet az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek egyedi rendelésének és felhasználásának engedélyezéséről

448/2017. (XII. 27.) Korm. rendelet az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek egyedi rendelésének és felhasználásának engedélyezéséről 448/2017. (XII. 27.) Korm. rendelet az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek egyedi rendelésének és felhasználásának engedélyezéséről hatályos: 2018.01.01-2018.01.01 A Kormány az emberi alkalmazásra

Részletesebben

Gyógyszertári ügyvitel előadáson elmondott esettanulmányokhoz jogszabályok. 2015. március 6.

Gyógyszertári ügyvitel előadáson elmondott esettanulmányokhoz jogszabályok. 2015. március 6. Gyógyszertári ügyvitel előadáson elmondott esettanulmányokhoz jogszabályok 2015. március 6. 2006. évi XCVIII. törvény a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint

Részletesebben

2. Hatályát veszti az R. 25. (11) bekezdése.

2. Hatályát veszti az R. 25. (11) bekezdése. 50714 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 71. szám Az emberi erőforrások minisztere 31/2013. (IV. 30.) EMMI rendelete a törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek

Részletesebben

A családorvos adminisztrációja és szakértői tevékenysége. Mi a családorvosi praxis. Törzskarton. Praxis regiszter. Be- és kijelentkezés.

A családorvos adminisztrációja és szakértői tevékenysége. Mi a családorvosi praxis. Törzskarton. Praxis regiszter. Be- és kijelentkezés. A családorvos adminisztrációja és szakértői tevékenysége dr. Sirák András családorvos, Velence Tel/fax: 22/472 242 06/30 9 461 394 Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Budapest Tanszékvezető: dr. Kalabay

Részletesebben

MELLÉKLET A GYÓGYSZER BIZTONSÁGOS ÉS HATÁSOS HASZNÁLATÁRA VONATKOZÓ, A TAGÁLLAMOK ÁLTAL BEVEZETENDŐ FELTÉTELEK ÉS KORLÁTOZÁSOK.

MELLÉKLET A GYÓGYSZER BIZTONSÁGOS ÉS HATÁSOS HASZNÁLATÁRA VONATKOZÓ, A TAGÁLLAMOK ÁLTAL BEVEZETENDŐ FELTÉTELEK ÉS KORLÁTOZÁSOK. MELLÉKLET A GYÓGYSZER BIZTONSÁGOS ÉS HATÁSOS HASZNÁLATÁRA VONATKOZÓ, A TAGÁLLAMOK ÁLTAL BEVEZETENDŐ FELTÉTELEK ÉS KORLÁTOZÁSOK. 1 A tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a gyógyszer biztonságos és hatásos

Részletesebben

Tájékoztató az egészségügyben dolgozókat érintő szabályozások gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban Az elmúlt hónapokban több olyan új szabályozás jelent meg, amely nagymértékben megváltoztatja az egészségügyben

Részletesebben

Magyar joganyagok - 30/2005. (VIII. 2.) EüM rendelet - az emberi alkalmazásra kerül 2. oldal g) szükség esetén egyéb különleges figyelmeztetést; h) a

Magyar joganyagok - 30/2005. (VIII. 2.) EüM rendelet - az emberi alkalmazásra kerül 2. oldal g) szükség esetén egyéb különleges figyelmeztetést; h) a Magyar joganyagok - 30/2005. (VIII. 2.) EüM rendelet - az emberi alkalmazásra kerül 1. oldal 30/2005. (VIII. 2.) EüM rendelet az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerek címkéjéről és betegtájékoztatójáról

Részletesebben

A GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYI KAR ÉS AZ ÁEEK EFF NEMZETI VIZSGABIZOTTSÁG

A GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYI KAR ÉS AZ ÁEEK EFF NEMZETI VIZSGABIZOTTSÁG A GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYI KAR ÉS AZ ÁEEK EFF NEMZETI VIZSGABIZOTTSÁG SZAKVIZSGA TÁJÉKOZTATÓJA a 2017. őszi vizsgaidőszakra Általános tudnivalók A vizsgára történő jelentkezés és a szükséges dokumentumok

Részletesebben

8. Születési hely (ország, város) / Place of birth (country, town) 10. Szolgálati igazolvány / Útlevél száma / Military ID Card / Passport No.

8. Születési hely (ország, város) / Place of birth (country, town) 10. Szolgálati igazolvány / Útlevél száma / Military ID Card / Passport No. MAGYARORSZÁG HUNGARY Adatbekérő lap természetes személy részére / Datasheet for personnel of foreign armed forces or international military headquarters 1. Adatközlés célja / Purpose of form Új regisztrációs

Részletesebben

44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet. az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról. Gyógyszer rendelésére jogosult orvos

44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet. az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról. Gyógyszer rendelésére jogosult orvos 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerekről szóló 1998. évi XXV. törvény (a továbbiakban: Gytv.)

Részletesebben

6/a. számú melléklet a 32/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelethez 1

6/a. számú melléklet a 32/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelethez 1 6/a. számú melléklet a 32/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelethez 1 Képviselő cég neve, címe:... Beadás dátuma: (OEP tölti ki) Ügyintéző neve, elérhetősége:... Munkahelyi telefon (fax, e-mail, mobiltel.):...

Részletesebben

A gyógyszertár, mint egészségügyi intézmény

A gyógyszertár, mint egészségügyi intézmény A gyógyszertár, mint egészségügyi intézmény A gyógyszertár, mint egészségügyi intézmény /típusok, helyiségek, személyzet, organogram, hierarchia 2016 Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai Intézet Jogszabályok

Részletesebben

44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet. Gyógyszer rendelésére jogosult orvos

44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet. Gyógyszer rendelésére jogosult orvos Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerekről szóló 1998. évi XXV. törvény (a továbbiakban: Gytv.) 24. -a (2) bekezdésének g) pontjában, valamint a gyógyszertárak létesítéséről és működésük egyes szabályairól

Részletesebben

A gyógyszertár, mint egészségügyi intézmény

A gyógyszertár, mint egészségügyi intézmény A gyógyszertár, mint egészségügyi intézmény A gyógyszertár, mint egészségügyi intézmény /típusok, helyiségek, személyzet, organogram, hierarchia 2017 Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai Intézet Jogszabályok

Részletesebben

GYÓGYSZER ÉS GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZ RENDELÉS, ORVOSSZAKÉRTŐI TEVÉKENYSÉG

GYÓGYSZER ÉS GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZ RENDELÉS, ORVOSSZAKÉRTŐI TEVÉKENYSÉG GYÓGYSZER ÉS GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZ RENDELÉS, ORVOSSZAKÉRTŐI TEVÉKENYSÉG Dr. Simon Judit SE Családorvosi Tanszék KI JOGOSULT GYÓGYSZERT RENDELNI? - minden orvos és fogorvos - orvosi diplomához kötött

Részletesebben

a 7. alcím tekintetében a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszközellátás,

a 7. alcím tekintetében a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszközellátás, 56/2013. (VII. 31.) EMMI rendelet az egyes gyógyszerészeti és orvostechnikai tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Tartalom: hatályos: 2013.08.01-1. Az emberen végzett orvostudományi kutatásokról

Részletesebben

Hozzájáruló nyilatkozat kiskorú(ak) külföldre történő utazásához/consent letter for minor(s) travelling abroad

Hozzájáruló nyilatkozat kiskorú(ak) külföldre történő utazásához/consent letter for minor(s) travelling abroad Hozzájáruló nyilatkozat kiskorú(ak) külföldre történő utazásához/consent letter for minor(s) travelling abroad Illetékes hatóság részére/to whom it may concern, Alulírott/Alulírottak, mint a kiskorú törvényes

Részletesebben

Magyar joganyagok - 3/2009. (II. 25.) EüM rendelet - az emberi felhasználásra kerülő 2. oldal (4) A (3) bekezdésben foglalt rendelkezést televízióban

Magyar joganyagok - 3/2009. (II. 25.) EüM rendelet - az emberi felhasználásra kerülő 2. oldal (4) A (3) bekezdésben foglalt rendelkezést televízióban Magyar joganyagok - 3/2009. (II. 25.) EüM rendelet - az emberi felhasználásra kerülő 1. oldal 3/2009. (II. 25.) EüM rendelet az emberi felhasználásra kerülő gyógyszer, illetve gyógyászati segédeszköz ismertetésére,

Részletesebben

a 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet 4. számú mellékletében meghatározott adattartalom alapján

a 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet 4. számú mellékletében meghatározott adattartalom alapján Kérelem a gyógyászati segédeszközök forgalmazásának, javításának, kölcsönzésének szakmai követelményeiről szóló miniszteri rendelet szerint kölcsönzött eszközök társadalombiztosítási támogatással történő

Részletesebben

3.1.3. Kapcsolattartó neve, elérhetősége, telefon/faxszáma, e mail címe:

3.1.3. Kapcsolattartó neve, elérhetősége, telefon/faxszáma, e mail címe: Kérelem az orvostechnikai eszközökről szóló miniszteri rendelet (R.) szerint forgalmazott eszközök társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásához a 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet 1. számú mellékletében

Részletesebben

Az egészség- és önsegélyező pénztárak által nyújtható szolgáltatások. 2004. február 19.

Az egészség- és önsegélyező pénztárak által nyújtható szolgáltatások. 2004. február 19. Az egészség- és önsegélyező pénztárak által nyújtható szolgáltatások 2004. február 19. Témák I. Szabályozás célja és elvei II. Önsegélyező pénztárak szolgáltatásai III. Egészségpénztári szolgáltatások

Részletesebben

A GYÓGYSZERELLÁTÁS FOLYAMATA MF10. RE

A GYÓGYSZERELLÁTÁS FOLYAMATA MF10. RE Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: A GYÓGYSZERELLÁTÁS FOLYAMATA MF10. RE Készítette: Pöstényi Zoltánné Átvizsgálta: Dr. Váncsa Andrea Jóváhagyta: Prof.

Részletesebben

A GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYI KAR ÉS A EGÉSZSÉGÜGYI NYILVÁNTARTÁSI ÉS KÉPZÉSI KÖZPONT NEMZETI VIZSGABIZOTTSÁG

A GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYI KAR ÉS A EGÉSZSÉGÜGYI NYILVÁNTARTÁSI ÉS KÉPZÉSI KÖZPONT NEMZETI VIZSGABIZOTTSÁG A GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYI KAR ÉS A EGÉSZSÉGÜGYI NYILVÁNTARTÁSI ÉS KÉPZÉSI KÖZPONT NEMZETI VIZSGABIZOTTSÁG SZAKVIZSGA TÁJÉKOZTATÓJA a 2016. szeptember 2016. december közötti vizsgaidőszakra Általános tudnivalók

Részletesebben

Magyar joganyagok - 40/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet - az egészségügyi tevékenys 2. oldal 3. (1) Egészségügyi tevékenység végzésére csak az olyan eg

Magyar joganyagok - 40/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet - az egészségügyi tevékenys 2. oldal 3. (1) Egészségügyi tevékenység végzésére csak az olyan eg Magyar joganyagok - 40/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet - az egészségügyi tevékenys 1. oldal 40/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet az egészségügyi tevékenység végzéséhez szükséges egészségi alkalmasság vizsgálatáról

Részletesebben

Az otthoni szakápolás jogszabályváltozásai

Az otthoni szakápolás jogszabályváltozásai Az otthoni szakápolás jogszabályváltozásai a társadalombiztosítási finanszírozás tükrében 2010. és 2015. között Dr. Kőrösi László Országos Egészségbiztosítási Pénztár Általános Finanszírozási Főosztály

Részletesebben

Magyar joganyagok - 468/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet - a külföldi felhasználásra s 2. oldal (2) A kérelemmel több közokirat tanúsítvánnyal történő

Magyar joganyagok - 468/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet - a külföldi felhasználásra s 2. oldal (2) A kérelemmel több közokirat tanúsítvánnyal történő Magyar joganyagok - 468/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet - a külföldi felhasználásra s 1. oldal 468/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet a külföldi felhasználásra szánt közokiratok felülhitelesítésének szabályairól

Részletesebben

A hazai kábítószer és pszichotróp listák módosításának jogi háttere

A hazai kábítószer és pszichotróp listák módosításának jogi háttere A hazai kábítószer és pszichotróp listák módosításának jogi háttere Visszaélés szempontjából veszélyes új szer felvétele vagy ismert szer új besorolása Budapest, 2008. november 26. 142/2004. korm. rend.

Részletesebben

Online gyógyszerforgalmazás

Online gyógyszerforgalmazás Online gyógyszerforgalmazás Dr. Fittler András, Ph.D. egyetemi adjunktus Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerészeti Intézet,,Webáruházak, webshopok és webpatikák - egészséggel kapcsolatos termékek online értékesítése'

Részletesebben

NEMZETI VIZSGABIZOTTSÁG

NEMZETI VIZSGABIZOTTSÁG NEMZETI VIZSGABIZOTTSÁG LICENCVIZSGA TÁJÉKOZTATÓ 2014. augusztus 21. 2014. november 19. közötti vizsgaidőszakra Általános tudnivalók A vizsgára történő jelentkezés és a szükséges dokumentumok beérkezési

Részletesebben

Támogatott gyógyászati segédeszköz rendelés elektronikus vényen

Támogatott gyógyászati segédeszköz rendelés elektronikus vényen FESZ XVIII. Kongresszus 2018. Szeptember 21. Támogatott gyógyászati segédeszköz rendelés elektronikus vényen Puskás Zsolt Péter (HC expert Kft.) EESZT fejlesztési szakértő, ÁEEK Mi az az EESZT? cca. 200

Részletesebben

KISÁLLAT EGÉSZSÉGÜGYI KÖNYV

KISÁLLAT EGÉSZSÉGÜGYI KÖNYV A VESZETTSÉG ELLENI VÉDEKEZÉS RÉSZLETES SZABÁLYAIRÓL SZÓLÓ 164/2008. (XII. 20.) FVM RENDELET ELÕÍRÁSAINAK ÉS A MAGYAR ÁLLATORVOSI KAMARA AJÁNLÁSAINAK MEGFELELÕ KISÁLLAT EGÉSZSÉGÜGYI KÖNYV Az oltási könyv

Részletesebben

Oktatási anyagok a Suliqua elnevezésű diabétesz gyógyszert alkalmazó egészségügyi szakemberek és betegek számára

Oktatási anyagok a Suliqua elnevezésű diabétesz gyógyszert alkalmazó egészségügyi szakemberek és betegek számára 2017. január 19. EMA/747766/2016 Oktatási anyagok a Suliqua elnevezésű diabétesz gyógyszert alkalmazó egészségügyi szakemberek és betegek számára Két különböző hatáserősségű toll összecserélési kockázatának

Részletesebben

MEDA FÁJDALOMCSILLAPÍTÓK

MEDA FÁJDALOMCSILLAPÍTÓK MEDA FÁJDALOMCSILLAPÍTÓK Activon Extra gél (etofenamát 10%) Extra magas hatóanyagkoncentráció (10%) Extra magas felszívódás a bőrön át (21%) 1 Rheumon gél (etofenamát 5%) Extra magas felszívódás a bőrön

Részletesebben

31/2015. (VI. 12.) EMMI rendelet egyes egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1

31/2015. (VI. 12.) EMMI rendelet egyes egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1 31/2015. (VI. 12.) EMMI rendelet egyes egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 1 hatályos: 2015.06.13-2015.06.14 Tartalom: Az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási

Részletesebben

III. melléklet. Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások

III. melléklet. Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások III. melléklet Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató vonatkozó fejezeteiben szükséges módosítások Megjegyzés: Ezen alkalmazási előírás, betegtájékoztató és cimkeszöveg a referál eljárás eredményeként

Részletesebben

hatályos: 2014.10.20 - A szakvizsgára vonatkozó hatályos rendelkezéseket a 16/2010. (IV. 15.) EüM rendelet tartalmazza.

hatályos: 2014.10.20 - A szakvizsgára vonatkozó hatályos rendelkezéseket a 16/2010. (IV. 15.) EüM rendelet tartalmazza. A Nemzeti Vizsgabizottság tájékoztatója rendkívüli vizsgaidőszakra szakvizsgákra jelentkezésről és vizsganaptáráról a 2014. december 1. 2015. január 31. közötti vizsgaidőszakra I. Általános tudnivalók

Részletesebben

2/2008. (I. 8.) EüM rendelet a gyógyszertárban forgalmazható, valamint kötelezően készletben tartandó termékekről

2/2008. (I. 8.) EüM rendelet a gyógyszertárban forgalmazható, valamint kötelezően készletben tartandó termékekről 2/2008. (I. 8.) EüM rendelet a gyógyszertárban forgalmazható, valamint kötelezően készletben tartandó termékekről A biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás

Részletesebben

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Nemzeti Vizsgabizottság közleménye licencvizsgáiról a őszi vizsgaidőszakra EüK. 3.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Nemzeti Vizsgabizottság közleménye licencvizsgáiról a őszi vizsgaidőszakra EüK. 3. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Nemzeti Vizsgabizottság közleménye licencvizsgáiról a 2019. őszi vizsgaidőszakra I. LICENCVIZSGA TÁJÉKOZTATÓ 2019. őszi vizsgaidőszakra Általános tudnivalók 2019.

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógyszerkiadó szakasszisztens szakképesítés. 2437-06 Gyógyszerkiadás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. december 12.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógyszerkiadó szakasszisztens szakképesítés. 2437-06 Gyógyszerkiadás modul. 1. vizsgafeladat. 2013. december 12. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

33/2014. (IV. 18.) EMMI rendelet egyes egészségügyi és gyógyszerészeti tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

33/2014. (IV. 18.) EMMI rendelet egyes egészségügyi és gyógyszerészeti tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról 33/2014. (IV. 18.) EMMI rendelet egyes egészségügyi és gyógyszerészeti tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról hatályos: 2014.04.19-2014.07.02 Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. (2)

Részletesebben

Útmutató Certificate of a Pharmaceutical Product (CPP) igazolás igényléséhez

Útmutató Certificate of a Pharmaceutical Product (CPP) igazolás igényléséhez 2015. február 16. Útmutató Certificate of a Pharmaceutical Product (CPP) igazolás igényléséhez 1 Bevezető A CPP igazolások elsődleges célja az EU-n kívüli hatóságok gyógyszer engedélyezési tevékenységének

Részletesebben

Gyógyszernek nem minősülő kiegészítő termékek adatbázisa (Data base of non medication products)

Gyógyszernek nem minősülő kiegészítő termékek adatbázisa (Data base of non medication products) Gyógyszernek nem minősülő kiegészítő termékek adatbázisa (Data base of non medication products) A regisztrációt követően lesz lehetőségük a termékek adatainak megtekintésére. Főoldal Kereső ablakok, szűrési

Részletesebben

hatályos: A vizsgára történő jelentkezés és a szükséges dokumentumok beérkezési határideje:

hatályos: A vizsgára történő jelentkezés és a szükséges dokumentumok beérkezési határideje: Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ Nemzeti Vizsgabizottság közleménye licencvizsgákról a 2016. február 2016. május közötti vizsgaidőszakra 2015. EüK. 13. szám közlemény 5 I. Általános tudnivalók

Részletesebben

Szigorlati kérdések. Gyógyszerügyi ismeretek tantárgy /2019. tanév I. félév

Szigorlati kérdések. Gyógyszerügyi ismeretek tantárgy /2019. tanév I. félév Szigorlati kérdések Gyógyszerügyi ismeretek tantárgy - 2018/2019. tanév I. félév 1. A gyógyszerek és a gyógyszertárban forgalmazható termékek forgalomba hozatala hazai és nemzetközi viszonylatban (a hatósági

Részletesebben

Jogszabályi háttér. Az adatszolgáltatás kötelezettje és tárgya

Jogszabályi háttér. Az adatszolgáltatás kötelezettje és tárgya Kitöltési útmutató a 13K51 jelű, a súlyosan fogyatékos magánszemély részére 2013. évben kiállított, adókedvezményre jogosító igazolás tartalmáról teljesítendő adatszolgáltatásra szolgáló nyomtatványhoz

Részletesebben

Kiss Ferenc Református 7257 Mosdós, Petőfi S. u. 4. Idősek Otthona 82-579-577; 82-579-575 www.mosdosotthon.hu

Kiss Ferenc Református 7257 Mosdós, Petőfi S. u. 4. Idősek Otthona 82-579-577; 82-579-575 www.mosdosotthon.hu Kiss Ferenc Református 7257 Mosdós, Petőfi S. u. 4. Idősek Otthona 82-579-577; 82-579-575 www.mosdosotthon.hu Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez 1. Az ellátást igénybe

Részletesebben

Gyógyszertári ügyvitel előadáshoz (2015. március 6.) Esettanulmány I.

Gyógyszertári ügyvitel előadáshoz (2015. március 6.) Esettanulmány I. Gyógyszertári ügyvitel előadáshoz (2015. március 6.) Esettanulmány I. Az expediálás során a beteg arra panaszkodik, hogy az előző hónapban, amikor ugyanezt a magasvérnyomás kezelésére szolgáló 30x-os kiszerelésű

Részletesebben

Középfokú Intézmények Felvételi Információs Rendszere

Középfokú Intézmények Felvételi Információs Rendszere Középfokú Intézmények Felvételi Információs Rendszere JELENTKEZÉSI LAP A 6 vagy 8 évfolyamos gimnáziumokba egyénileg jelentkezők, és a magyarországi általános iskolával tanulói jogviszonyban nem lévő,

Részletesebben

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez 1. Az ellátást igénybe vevő adatai: Név: Születési neve: Anyja neve: Születési helye, időpontja:. Lakóhelye: Tartózkodási helye:..

Részletesebben

2017. Kitöltési útmutató

2017. Kitöltési útmutató Középfokú Intézmények Felvételi Információs Rendszere (KIFIR) JELENTKEZÉSI LAP a 6 vagy 8 évfolyamos gimnáziumokba egyénileg jelentkezők, és a magyarországi általános iskolával tanulói jogviszonyban nem

Részletesebben

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK EFF) Nemzeti Vizsgabizottság közleménye a licencvizsga tájékoztatójáról és vizsgaidőpontjáról

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK EFF) Nemzeti Vizsgabizottság közleménye a licencvizsga tájékoztatójáról és vizsgaidőpontjáról Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK EFF) Nemzeti Vizsgabizottság közleménye a licencvizsga tájékoztatójáról és vizsgaidőpontjáról hatályos: 2017.02.20 2017. EüK. 3. szám közlemény 20 a 2017. október

Részletesebben

Magyar joganyagok - 81/2004. (IX. 18.) ESzCsM rendelet - az egyes szociális szolgálta 2. oldal d) a képzésben résztvevő oktatók képesítése és a felhas

Magyar joganyagok - 81/2004. (IX. 18.) ESzCsM rendelet - az egyes szociális szolgálta 2. oldal d) a képzésben résztvevő oktatók képesítése és a felhas Magyar joganyagok - 81/2004. (IX. 18.) ESzCsM rendelet - az egyes szociális szolgálta 1. oldal 81/2004. (IX. 18.) ESzCsM rendelet az egyes szociális szolgáltatásokat végzők képzéséről és vizsgakövetelményeiről

Részletesebben

3/2009. (II. 25.) EüM rendelet

3/2009. (II. 25.) EüM rendelet az emberi felhasználásra kerülő gyógyszer, illetve gyógyászati segédeszköz ismertetésére, az ismertetői tevékenységet végző személyek nyilvántartására, és a gyógyszerrel, gyógyászati segédeszközzel kapcsolatos,

Részletesebben

1x1 Fordítóiroda 1x1 Translations

1x1 Fordítóiroda 1x1 Translations To the Office of Immigration and Nationality Budapest Application for the Proof of Nationality I request for the establishment of the existence of my Hungarian nationality. I need / do not need a certificate

Részletesebben

FELVÉTELI KÉRELEM ...

FELVÉTELI KÉRELEM ... FELVÉTELI KÉRELEM Az ellátást igénylő neve:. Születési neve:. Anyja neve: Szig sz: Születési helye, időpontja:.. Állandó lakhelye, tartózkodási helye... Telefon.. Jelenlegi tartózkodási helye, pontos cím:...

Részletesebben

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Nemzeti Vizsgabizottság közleménye licencvizsgáiról a tavaszi vizsgaidőszakra

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Nemzeti Vizsgabizottság közleménye licencvizsgáiról a tavaszi vizsgaidőszakra Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Nemzeti Vizsgabizottság közleménye licencvizsgáiról a 2020. tavaszi vizsgaidőszakra I. LICENCVIZSGA TÁJÉKOZTATÓ 2020. tavaszi vizsgaidőszakra Jogszabályi háttér 2019.

Részletesebben

Középfokú Intézmények Felvételi Információs Rendszere

Középfokú Intézmények Felvételi Információs Rendszere Középfokú Intézmények Felvételi Információs Rendszere JELENTKEZÉSI LAP A 6 vagy 8 évfolyamos gimnáziumokba egyénileg jelentkezők, és a magyarországi általános iskolával tanulói jogviszonyban nem lévő,

Részletesebben

49/2001. (XII. 29.) BM-KüM együttes rendelet

49/2001. (XII. 29.) BM-KüM együttes rendelet 49/2001. (XII. 29.) BM-KüM együttes rendelet a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény hatálya alá tartozó személyek igazolványának tartalmi és formai követelményeiről A szomszédos

Részletesebben

Magyar joganyagok - 28/2015. (II. 25.) Korm. rendelet - az Országos Gyógyszerészeti 2. oldal k) a Kormány által meghatározott élelmezés- és táplálkozá

Magyar joganyagok - 28/2015. (II. 25.) Korm. rendelet - az Országos Gyógyszerészeti 2. oldal k) a Kormány által meghatározott élelmezés- és táplálkozá Magyar joganyagok - 28/2015. (II. 25.) Korm. rendelet - az Országos Gyógyszerészeti 1. oldal 28/2015. (II. 25.) Korm. rendelet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetről A Kormány

Részletesebben

Szent Erzsébet Idősek Otthona 2660 Balassagyarmat, Markusovszky u.1. Tel.: 35/300-977 e-mail: idosekotthonabgy@gmail.com www.szenterzsebetbgy.

Szent Erzsébet Idősek Otthona 2660 Balassagyarmat, Markusovszky u.1. Tel.: 35/300-977 e-mail: idosekotthonabgy@gmail.com www.szenterzsebetbgy. KÉRELEM Kérelem beadása: Iktatószám: Az ellátást igénybevevő adatai: Név:. Születési/leánykori/ neve:... Születési helye:..ideje:.. Anyja neve:...apja neve. Lakóhelye: Tartózkodási helye:.. Személyi ig.sz.:.személyi

Részletesebben

Magyar joganyagok - 24/2003. (V. 9.) ESzCsM rendelet - a speciális gyógyászati célra 2. oldal c) állandó tápanyagtartalmú, a betegséghez, rendelleness

Magyar joganyagok - 24/2003. (V. 9.) ESzCsM rendelet - a speciális gyógyászati célra 2. oldal c) állandó tápanyagtartalmú, a betegséghez, rendelleness Magyar joganyagok - 24/2003. (V. 9.) ESzCsM rendelet - a speciális gyógyászati célra 1. oldal 24/2003. (V. 9.) ESzCsM rendelet a speciális gyógyászati célra szánt tápszerekről Az élelmiszerekről szóló

Részletesebben

Szakszolgálati engedély formátumok A gyakornok légiforgalmi irányító szakszolgálati engedély formátuma

Szakszolgálati engedély formátumok A gyakornok légiforgalmi irányító szakszolgálati engedély formátuma 2. sz. melléklet a./2006. (.) HM rendelethez Szakszolgálati engedély formátumok A gyakornok légiforgalmi irányító szakszolgálati engedély formátuma Előlap 2. oldal Honvédelmi Minisztérium Katonai Légügyi

Részletesebben

Magyar joganyagok - 18/2010. (IV. 20.) EüM rendelet - az egészségügyért felelős min 2. oldal 3/A.1 A rendelet alkalmazása az Eur. által nem szabályozo

Magyar joganyagok - 18/2010. (IV. 20.) EüM rendelet - az egészségügyért felelős min 2. oldal 3/A.1 A rendelet alkalmazása az Eur. által nem szabályozo Magyar joganyagok - 18/2010. (IV. 20.) EüM rendelet - az egészségügyért felelős min 1. oldal 18/2010. (IV. 20.) EüM rendelet az egészségügyért felelős miniszter szabályozási feladatkörébe tartozó forgalmazási

Részletesebben

IGAZOLÁS ÉS SZAKVÉLEMÉNY az ápolási díj megállapításához/kötelező felülvizsgálatához

IGAZOLÁS ÉS SZAKVÉLEMÉNY az ápolási díj megállapításához/kötelező felülvizsgálatához 5. számú melléklet a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelethez IGAZOLÁS ÉS SZAKVÉLEMÉNY az ápolási díj megállapításához/kötelező felülvizsgálatához I. Igazolom, hogy (Az ápolt személy háziorvosa tölti ki.)

Részletesebben

A BRENNER JÁNOS NEVELÉSI KÖZPONT 8 ÉVFOLYAMOS GIMNÁZIUMÁBA VALÓ JELENTKEZÉSHEZ SZÜKSÉGES INFORMÁCIÓK

A BRENNER JÁNOS NEVELÉSI KÖZPONT 8 ÉVFOLYAMOS GIMNÁZIUMÁBA VALÓ JELENTKEZÉSHEZ SZÜKSÉGES INFORMÁCIÓK A BRENNER JÁNOS NEVELÉSI KÖZPONT 8 ÉVFOLYAMOS GIMNÁZIUMÁBA VALÓ JELENTKEZÉSHEZ SZÜKSÉGES INFORMÁCIÓK Az alábbi információkkal és a mellékelt dokumentumokkal szeretnénk megkönnyíteni a diákok jelentkezését

Részletesebben

Közgyógyellátás 1993. évi III. törvény 49. 50.

Közgyógyellátás 1993. évi III. törvény 49. 50. Közgyógyellátás 1993. évi III. törvény 49. (1) A közgyógyellátás a szociálisan rászorult személy részére az egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó kiadásainak csökkentése érdekében

Részletesebben

Mag a ya y r a e l e e l k e tr k o tr nik i u k s rec e e c p e t Héj é a a Ge G r e g r e g l e y Dr. r B e B r e ta t l a an a n Lór ó á r n á t

Mag a ya y r a e l e e l k e tr k o tr nik i u k s rec e e c p e t Héj é a a Ge G r e g r e g l e y Dr. r B e B r e ta t l a an a n Lór ó á r n á t 2017.09.07. Magyar elektronikus recept Héja Gergely Dr. Bertalan Lóránt Állami Egészségügyi Ellátó Központ erecept az EESZTEESZT-ben 2 1 Magyar erecept rendszer elektronikus vénykezelőés nyilvántartó rendszer

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! B BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Jumex 5 mg tabletta

Részletesebben

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez A (A formanyomtatvány az igényelt szociális ellátás típusának megfelel ő adatok figyelembevételével töltend ő ki.) 1. Az ellátást

Részletesebben

NEMZETI VIZSGABIZOTTSÁG

NEMZETI VIZSGABIZOTTSÁG NEMZETI VIZSGABIZOTTSÁG LICENCVIZSGA TÁJÉKOZTATÓ 2015. február 2. 2015. május 30. közötti vizsgaidőszakra Általános tudnivalók A vizsgára történő jelentkezés és a szükséges dokumentumok beérkezési határideje:

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem [1] Bizonylati Szabályzata. Preambulum

A Pécsi Tudományegyetem [1] Bizonylati Szabályzata. Preambulum A Pécsi Tudományegyetem [1] Bizonylati Szabályzata Preambulum A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény, az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségeinek sajátosságairól rendelkező

Részletesebben

Gyógyászati segédeszközök műszaki dokumentációja

Gyógyászati segédeszközök műszaki dokumentációja Gyógyászati segédeszközök műszaki dokumentációja B u d a p e s t, 2 0 1 3. s z e p t e m b e r 2 7. Orvostechnikai eszköz vs. Gyógyászati segédeszköz Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 3.

Részletesebben

11/2007. (III. 6.) EüM rendelet. az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök reklámozásáról és ismertetéséről

11/2007. (III. 6.) EüM rendelet. az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök reklámozásáról és ismertetéséről 11/2007. (III. 6.) EüM rendelet az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök reklámozásáról és ismertetéséről A biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás,

Részletesebben

2008. évi XXI. törvény a humángenetikai adatok védelméről, a humángenetikai vizsgálatok és kutatások, valamint a biobankok működésének szabályairól

2008. évi XXI. törvény a humángenetikai adatok védelméről, a humángenetikai vizsgálatok és kutatások, valamint a biobankok működésének szabályairól Törvények 2008. évi XXI. törvény a humángenetikai adatok védelméről, a humángenetikai vizsgálatok és kutatások, valamint a biobankok működésének szabályairól 2006. évi CXXXII. törvény az egészségügyi ellátórendszer

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógyszerkiadó szakasszisztens szakképesítés Gyógyszerkiadás modul. 1. vizsgafeladat március 08.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógyszerkiadó szakasszisztens szakképesítés Gyógyszerkiadás modul. 1. vizsgafeladat március 08. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig minősítő neve: Rauh Edit minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Az emberi erőforrások minisztere 3/2014. (I. 16.) EMMI rendelete egyes gyógyszerészeti és orvostechnikai tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

Az emberi erőforrások minisztere 3/2014. (I. 16.) EMMI rendelete egyes gyógyszerészeti és orvostechnikai tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 3. szám 355 6. Az adott évre vonatkozó Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program keretében gyűjtött, az egyes egészségügyi szakképesítésekhez kapcsolódó bér- és létszám

Részletesebben

Kérelem idősek bentlakásos ellátása igénybevételéhez

Kérelem idősek bentlakásos ellátása igénybevételéhez MEZŐBERÉNYI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG által fenntartott MEZŐBERÉNYI REFORMÁTUS SZERETETOTTHON Székhely: 5650 Mezőberény, Kálvin János tér 8. 66/554-600 Fax: 66/554-638 20/243-5650 E-mail cím: mezoberenyotthon@reformatus.hu

Részletesebben

3/2009. (II. 25.) EüM rendelet

3/2009. (II. 25.) EüM rendelet Hatályos: 2011.1.1-től 64/2003 (X.31.) ESzCsM rendelet helyett 3/2009. (II. 25.) EüM rendelet az emberi felhasználásra kerülő gyógyszer, illetve gyógyászati segédeszköz ismertetésére, az ismertetői tevékenységet

Részletesebben

Név: 2. Milyen típusú ellátás igénybevételét kéri. 1. Az ellátást igénybe vevő adatai:

Név: 2. Milyen típusú ellátás igénybevételét kéri. 1. Az ellátást igénybe vevő adatai: 1. számú melléklet a 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendelethez Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez A (A formanyomtatvány az igényelt szociális ellátás típusának megfelelő

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógyszerkiadó szakasszisztens szakképesítés. 2437-06 Gyógyszerkiadás modul. 1. vizsgafeladat. 2011. december 08.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Gyógyszerkiadó szakasszisztens szakképesítés. 2437-06 Gyógyszerkiadás modul. 1. vizsgafeladat. 2011. december 08. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig minősítő neve: Rauh Edit minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta

Részletesebben

az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények reklámozásáról és ismertetéséről

az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények reklámozásáról és ismertetéséről 64/2003. (X. 31.) ESzCsM rendelet az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények reklámozásáról és ismertetéséről A gazdasági reklámtevékenységről szóló

Részletesebben