0 KERTTERVEZÉS DIÓHÉJBAN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "0 KERTTERVEZÉS DIÓHÉJBAN"

Átírás

1 0 KERTTERVEZÉS DIÓHÉJBAN

2 1 KERTTERVEZÉS DIÓHÉJBAN TARTALOM: old. A kert élettér 2. Miért érdemes megtervezni a kertet? 2. Milyen szempontokat érdemes átgondolnunk, mielőtt nekilátunk a tervezésnek? Kik lesznek a kert használói? Milyen funkciókat helyezhetünk el a kertben? A kert építményeivel, épített elemekkel, bútorokkal kapcsolatos elképzelések Növényzettel kapcsolatos elképzelések Kert karaktere, stílusa Terepadottságok Épület-kert kapcsolódási lehetőségek Látványkapcsolatok Fenntartással kapcsolatos elképzelések Világítás A rendelkezésre álló pénzügyi keret 8. Főbb növénycsoportok 9. Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a kert növényeinek kiválasztásánál? 11. A kertalakítás lépései 12. Mikor érdemes szakember segítségét igénybe venni? 12. Kerttervező szakember segítségét az alábbi módokon kérhetjük 13.

3 2 KERTTERVEZÉS DIÓHÉJBAN A kert élettér A kert a nyugalom, pihenés, ugyanakkor a nyüzsgés, baráti összejövetelek, a játék színtere. Nyáron-tavasszal a szabadidőnk jelentős részét a kertben töltjük, a lakásunk kiterjesztését jelenti a kerti nappali, kerti étkező. A kert által kerülhetünk közel a természethez, követhetjük nyomon az évszakok változásait. Nincs finomabb a saját kertben termesztett zöldségnél, gyümölcsnél. Miért érdemes megtervezni a kertet? Hogyan lehet olyan kertünk, ami minden vágyunkat kielégíti és az év minden szakában kedvező képet nyújt? Érdemes először gondolatban végigvenni a szempontjainkat, előre megtervezni a kertet. Papíron sokkal egyszerűbb az esetleges variációkat végiggondolni, mint az esetleges hibákat utólag kiküszöbölni. Előre kalkulálhatóak a kivitelezés költségei, így jobban lehet mérlegelni, hogy mi fér bele a rendelkezésre álló pénzügyi keretbe. Ezzel rengeteg költség takarítható meg. Ugyanakkor a gondos tervezés során adhatunk kertünknek önálló arculatot, egyedi karaktert.

4 3 KERTTERVEZÉS DIÓHÉJBAN MILYEN SZEMPONTOKAT ÉRDEMES ÁTGONDOLNUNK, MIELŐTT NEKILÁTUNK A KERT TERVEZÉSÉNEK? 1. Kik lesznek a kert használói? Családtagok neme, kora (esetleg a kertet érintő speciális érdeklődése) 2. Milyen funkciókat helyezhetünk el a kertben: Funkcionális egységek: Előkert Pihenő terasz, napozó terasz Elrejtett/intim hangulatú kertrészlet Gyepes pázsit Kerti konyha, kerti étkező Kerti nappali, lounge Játszóhely Épített elemek: Kerti utak, egyéb burkolt felületek Tűzrakóhely Kerti grill Víz a kertben: Díszmedence Úszómedence Kerti tó Növényzet: Díszkert: Fák, cserjék Virágágyak: évelőágy, egynyári virágágy Sziklakert Dézsás növények Haszonkert: Veteményes Gyümölcsös Kerti építmények: Pergola Komposzt tároló Kuka tároló Gépkocsi tároló stb. TIPP: Ne próbáljunk minden funkciót belesűríteni a kertbe! Csak annyit válasszunk, amennyit a kertünk mérete lehetővé tesz és még van keretünk rá, hogy igényesen kivitelezzük. Inkább kevesebb, de jó minőségű elem legyen, mint sok gagyi!

5 4 KERTTERVEZÉS DIÓHÉJBAN 3. A kert építményeivel, épített elemekkel, bútorokkal kapcsolatos elképzelések Kerti bútorok, burkolatok, építmények karaktere, jellege (esetleg anyaga) Utak vonalvezetésével kapcsolatos elképzelések, főbb közlekedési irányok, nagyobb burkolt felületek TIPP: A burkolt felületek nagysága legyen összhangban a funkcionális igényekkel! 4. Növényzettel kapcsolatos elképzelések A kert jelenlegi növényállománya milyen, mennyire kívánjuk, hogy megmaradjon? Mik a kedvelt növények? Mik a nem kedvelt, illetve egyéb okból kerülendő növények (allergia, gyerekek miatt)? A növényzet természetes jellegű vagy inkább díszkert jellegű? Vannak-e haszonnövények?

6 5 KERTTERVEZÉS DIÓHÉJBAN 5. Kert karaktere, stílusa: 1. Mértani, geometrikus modern kert A modern kertekre jellemző az épített jelleg hangsúlyozása, a letisztult geometrikus, gyakran derékszögű formák dominanciája. Fontos azonban, hogy a design ne öncélú legyen, hanem maximálisan összhangba kerüljön a kerti funkciókkal. 2. Falusias kert (Cottage garden ) Dísz- és haszonnövények játékos egyvelege, ahol tobzódunk a színekben, illatokban. Az ilyen kertek a báját a kötetlenség, szabálytalanság adja. Előnyük, hogy helyes kialakítás mellett könnyen fenntarthatók. 3. Barokk, reneszánsz kerteket imitáló formális kert A hagyományos kertstílusok alapján készült kertek a nemesség, nagyvonalúság érzetét keltik. Ezek a kertek nyugateurópai történelmi kertstílusokat idéznek, melyek a régi korokban szigorú formarend szerint épültek. A mai kertekben ezeknek a stílusoknak stilizált változatát találjuk.

7 6 KERTTERVEZÉS DIÓHÉJBAN 4. Angolkertek: Ha kedveljük a romantikus, kötetlen kertstílust, a kertünket megtervezhetjük a korabeli angolkertek mintájára. Jellemzőjük az oldott formavilág, a természetes hatású növényzet, a nagy gyepfelületek, kanyargós utak, intim hangulatú kertrészletek, romantikus kerti díszítő elemek (szobrok, sziklakert stb.). Ez a kertstílus azonban elsősorban nagyobb kertekbe ajánlható. 5. Mediterrán kert Nyaralásaink emlékét csempészhetjük kertünkbe a mediterrán stílus alkalmazásával. A stílus jellemzői a terra cotta burkolatok, növénytartók, illatos növények, díszes kerámiák. 6. Japán kert, zen kert, feng-shui kert Az orientális kertek a csend, a nyugalom, a meditáció helyei. Ezek a kertek a történelmi hagyományban fontos szimbolikus szerepet kaptak és nagyon szigorú formarend szerint épültek. A nyugati kertekben ezeknek a kerteknek imitált, stilizált változatait találjuk, melyek leginkább formavilágukban, anyaghasználatukban hasonlítanak a régi japán és kínai kertekre. 7. Természetbarát kert A kert, mint természetes élőhely dominál mind a növények, mind az állatok (madarak, méhek, gyíkok, kisemlősök) számára. Az épített elemek háttérbe szorulnak. TIPP: Fontos, hogy a kert formai kialakítása, burkolatok, támfalak, bútorok anyaga egységes stílusú legyen, igazodjon az épület stílusához.

8 7 KERTTERVEZÉS DIÓHÉJBAN 6. Terepadottságok Mik a jelenlegi terepadottságok? Mennyiben kívánjuk változtatni? TIPP: Ha jelentősek a szintkülönbségek, célszerű közel vízszintes teraszokat kialakítani. Az így megjelenő szintkülönbségeket lépcsőkkel, támfalakkal, rézsűkkel hidalhatjuk át. Esetleg megjelenhet sziklakert is, ha a kert stílusa megengedi. 7. Épület-kert kapcsolódási lehetőségek Fontos, hogy az épület és kert egységet alkosson funkcionálisan és stílusban egyaránt. Érdemes végignézni a kapcsolódási lehetőségeket: Kertre nyíló/néző helyiségek, ablakok, ajtók, teraszok, egyéb épített elemek (lépcső, támfal stb.) 8. Látványkapcsolatok Mik azok az elemek, kertrészletek amiket ki szeretnénk kiemelni, és mik azok, amiket elrejteni, takarni szeretnénk (Pl. kukatároló, komposzttároló)? Hol szeretnénk átlátásokat és hol szeretnénk egymástól elhatárolni a funkciókat. (Díszkert/haszonkert, kerti lounge/játszóhely). Milyen térelválasztó elemeket szeretnénk, mekkora átlátással? A térhatárolás egyaránt történhet növényekkel vagy épített térfalakkal, rácsokkal, támfalakkal.

9 8 KERTTERVEZÉS DIÓHÉJBAN 9. Fenntartással kapcsolatos elképzelések Ha csak nincs saját kertészünk, érdemes olyan kertet tervezni, amit viszonylag egyszerű gondozni. A kert Kell-e öntözőhálózat, kerti locsolócsap, vízgyűjtő ciszterna? 10. Világítás Funkcionális világítás: Utak, lépcsők megvilágítása a balesetmentes közlekedés érdekében, a használhatóság növelése Hangulati világítás: A kert díszítő értékét növeli a hangulatos esti világítás. Kiemelhetünk vele objektumokat, építményeket, egy-egy különlegesebb növényt. Egy érdekes formájú lámpatest önmagában is díszít. 11. A rendelkezésre álló pénzügyi keret Ha csak nincs saját kertészünk, érdemes olyan kertet tervezni, amit viszonylag egyszerű gondozni. A kert költségeinek kalkulálásakor hosszútávon gondolkodjunk! Egy esztétikusan kialakított szilárd burkolat többe kerül, mint a szórt kavicsfelület viszont az évek során lényegesen egyszerűbb karban tartani. A jó minőségű, drágább bútorokat kevesebbszer kell cserélni, így hosszú távon pénzt spórolunk.

10 9 KERTTERVEZÉS DIÓHÉJBAN FŐBB NÖVÉNYCSOPORTOK: Fák: Idős korban a kert legmeghatározóbb elemei. Ültetéskor még általában kisebb szerepet játszanak, de virágukkal, termésükkel, különleges levelükkel már ekkor is díszíthetnek. Cserjék: A kert térszerkezetét alapvetően a cserjék határozzák meg. Egy-egy magányosan ültetett különleges díszértékkel bíró cserje (u.n. szoliter cserje) hangsúlyokat jelölhet ki. Évelők: Virágzó lágyszárú növények, amik évről-évre kihajtanak. Elsősorban természetes hatású kertekben kapnak jelentős szerepet, de egy-egy markáns karakterű évelő a modern kertekben is előfordulhat. Hagymás-gumós növények Ide tartoznak a kertünkben legkorábban nyíló virágok (hóvirág, nárcisz, krókusz), de szép számmal akadnak nyáron virágzó fajták is (díszhagyma, császárszakáll). Ültethetjük őket a gyepbe, fák, bokrok alá, vagy külön tartóedénybe. Önállóan, vagy más növényekkel keverten. Egynyáriak: Díszítő szerepük idény jellegű, akkor viszont igen intenzív. Évről-évre újra kell őket telepíteni. (Természetközeli kertekben magról is szaporodhatnak maguktól.)

11 10 KERTTERVEZÉS DIÓHÉJBAN Kúszónövények: Indáikkal, hajtásaikkal támasztékra, falra futtatható növények. Kiválóan alkalmasak kerítések, támfalak takarására, pergolák, lugasok díszítésére. Örökzöldek: A fák és cserjék között egyaránt találunk örökzöldeket, melyek egész évben megőrzik lombjukat. A tűlevelűek egész évben hasonló képet mutatnak. Érdemes telepíteni lomblevelű örökzöldeket, melyek amellett, hogy egész évben zöldellnek, terméseikkel, virágaikkal követik az évszakok változásait. Talajtakaró növények Bizonyos kertrészletekben sokkal kedvezőbb, ha gyep helyett alacsony növésű évelőket, cserjéket választunk, pl. árnyékos területeket, rézsűkön. Architektonikus növények: Az architektonikus növények elsősorban geometrikus formájukkal díszítenek. Ezek közé a növények közé tartoznak a jukkák, sások, díszfüvek, hagymafélék. Nagyon jól mutatnak különleges anyagú, egyszerű formájú növénytartókba ültetve. A minimalista kertek alapvető alkotóelemei ezek a növények, magukra vonják a tekintetet, fókuszpontot képeznek.

12 11 KERTTERVEZÉS DIÓHÉJBAN MILYEN SZEMPONTOKAT VEGYÜNK FIGYELEMBE A KERT NÖVÉNYEINEK KIVÁLASZTÁSÁNÁL? 1. Alakítsuk úgy ki a növényzetet, hogy minden évszakban legyen dekoratív növény: virág, termés, különleges lomb, őszi lombszín, dekoratív hajtás, örökzöld lomb. Ne zsúfoljuk tele örökzöldekkel a kertet, ezek közül is részesítsük előnyben a lomblevelű örökzöldeket! Különösen izgalmas tud lenni, ahogy a kert az időben változik, ahogy minden évszakban más-más képet mutat. 2. Fontos, hogy a növények telepítésekor figyelembe vegyük ökológiai igényüket: vízigény, nap/árnyéktűrés, savanyú/meszes talaj stb. Egymás közelébe csak hasonló ökológiai igényű növények kerüljenek! 3. A növényekre úgy is tekinthetünk, mint a kert építőkockáira. A színek kölcsönhatásba lépnek: harmóniát, vagy éppen kontrasztot alkotnak, így egymás hatását erősítik. Az egynyáriak markáns színei mellett az évelők pasztelljei, a levelek, hajtások színei mindmind különleges díszei a kertnek. A színek mellett a felületi minőségek (textúrák) is fontos szerepet kapnak, különösen az évelőágyaknál. A különböző formájú, méretű növények, különböző formájú, méretű levelek, virágok is kölcsönhatásba lépnek: egy gömb koronájú, oszlopos vagy lecsüngő ágú fa más-más megjelenéssel bír. Fontos, hogy olyan növények együttes hatását vegyük figyelembe, amik valóban azonos évszakban díszítenek! TIPP: A növények telepítésekor egy olyan állapotot képzeljünk el, ami 5-10 év múlva várható. Ha ennél hamarabb szeretnénk, hogy kertünk magasabb díszértékkel bírjon, telepítsünk korosabb fákat, cserjéket. (Ez természetesen magasabb költségekkel is jár.) A cserjéknél vegyünk magasabb telepítési sűrűséget és az évek folyamán ritkítsuk a növényzetet!

13 12 KERTTERVEZÉS DIÓHÉJBAN A KERTALAKÍTÁS LÉPÉSEI: 1. Igények, célok átgondolása 2. Kert méretarányos felmérése, kedvező/kedvezőtlen adottságok számbavétele 3. Tervezés 4. Kivitelezés lépései: -bontási munkálatok, felesleges növényzet eltávolítása -kitűzés (terv vonalainak átvezetése a kertre) -terepalakítás (csapadékvíz elvezetés, esztétikai-, funkcionális terepalakítás) -burkolatok, épített elemek (lépcső, támfal, kerti építmény, medence/tó) megépítése -öntözőhálózat kialakítása -kerti világítás -növényzet telepítése -gyepesítés MIKOR ÉRDEMES SZAKEMBER SEGÍTSÉGÉT IGÉNYBE VENNI? Hiszem, hogy kerttervezőt fogadni manapság nem luxus, mivel egy jól használható kert ára sokszorosan megtérül. Előzetes tervezésre az alábbi esetekben van különösen nagy szükség: 1. Ha az építési engedélyezési eljárás során ezt a hatósági szabályozás előírja 2. Ha újonnan létesül a kertünk, vagy jelentős átalakítást tervezünk 3. Ha jelentős terepalakítást tervezünk (ez bizonyos szintet meghaladóan hatósági eljárás köteles) 4. Ha jelentősek a kivitelezés várható költségei 5. Sok az épített elem, műszaki létesítmény 6. Ha egyedi, modern, karakteres kertet szeretnénk Fontos megjegyezni, hogy nemcsak a tervezést, hanem a kert kivitelezését is érdemes hivatásos kertépítő szakemberre bízni. A kert kivitelezése igen komplex ismereteket kíván: kőművesi, vízgépészeti, kertészeti ismerteket, amiket laikusként nagyon nehéz áttekinteni. Nem utolsósorban a szakember rendelkezik a kert kivitelezéséhez szükséges gépekkel, eszközökkel, ismeri a burkolatok, bútorok, szerelvények, növények megbízható és költséghatékony beszerzési helyeit. rengeteg többletköltséggel jár. Egy rosszul kivitelezett kert utólagos helyrehozatala

14 13 KERTTERVEZÉS DIÓHÉJBAN KERTTERVEZŐ SZAKEMBER SEGÍTSÉGÉT AZ ALÁBBI MÓDOKON KÉRHETJÜK: Tanácsadás, konzultáció: Ha jórészt önállóan szeretnénk megtervezni, kivitelezni a kertet, konkrét elképzeléseink vannak, akkor is igénybe vehetjük a tervező szakember segítségét. Ő segíthet abban, hogy hogyan hozzuk ki saját elképzeléseinkből a lehető legtöbbet. Kivitelezést elősegítő kertterv Erre akkor van szükség, ha a fentebb felsorolt szempontok alapján úgy döntünk, hogy a tervezést kerttervező szakemberre bízzuk. Engedélyezési eljáráshoz szükséges, majd a kivitelezést elősegítő kertterv Ezen túlmenően előfordulhat, hogy nemcsak a kivitelezés elősegítése miatt van szükség kerttervre, hanem azért is, mert ezt a hatóság előírja. Ez kerületenként, településenként változó tartalmú lehet, így, ha építkezésbe kezdünk, érdeklődjünk a területi hatóságnál ezzel kapcsolatban

Mit érdemes átgondolnia. mielőtt lakberendezőt fogad?

Mit érdemes átgondolnia. mielőtt lakberendezőt fogad? Mit érdemes átgondolnia mielőtt lakberendezőt fogad? Munkafüzet E r d é l y i K r i s z t i n a - w w w. e r d e l y i k r i s z t i n a. h u Amennyiben kitölti ezt a kérdéssort, az 20.000 Ft megtakarítást

Részletesebben

2

2 2 4 A történeti településrészen is fontos, hogy az épületek harmonikusan illeszkedjenek a tájba. A megfelelő telepítésen és terepalakításon túl ügyeljünk arra, hogy lehetőség

Részletesebben

A Kikládok gyöngye A Rocky Retreat luxusvilla

A Kikládok gyöngye A Rocky Retreat luxusvilla A Kikládok gyöngye A Rocky Retreat luxusvilla Szöveg: Trencséni Dávid / Építész: Ilias Bratopoulos / Fotó: Costas Vergas Két luxusapartman épült Mykonos, azaz Mükéné szigetén hasonló koncepció alapján

Részletesebben

ŐSZI AKCIÓ! 2015. szeptember 7-től október 30-ig. A KŐ EREJÉVEL TÉGLAKŐ A BIZALOM ÖRÖK AKCIÓS ÁR! BRUTTÓ. 2.890,- Ft/m2 TÉGLAKŐ

ŐSZI AKCIÓ! 2015. szeptember 7-től október 30-ig. A KŐ EREJÉVEL TÉGLAKŐ A BIZALOM ÖRÖK AKCIÓS ÁR! BRUTTÓ. 2.890,- Ft/m2 TÉGLAKŐ ŐSZI AKCIÓ 2015. szeptember 7-től október 30-ig. A KŐ EREJÉVEL A BIZALOM ÖRÖK 2.890,- Ft/m2 , szürke, kagylóhéj, capuccino Méretek: 10 cm x 20 cm, 20 cm x 20 cm, 20 cm x 30 cm 2.490,- Ft/m2 KOMBI SZÜRKE

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység A Vizsgafeladat megnevezése: A) Szakmai vizsgaremek bemutatása és prezentáció Gyakorlati vizsgatevékenység

Részletesebben

EGYEDI BURKOLÁSI MEGOLDÁSOK:

EGYEDI BURKOLÁSI MEGOLDÁSOK: EGYEDI BURKOLÁSI MEGOLDÁSOK: Kőintarzia, természetes kövek, vagy extra méretű greslapok, illesztési hézag (fuga) nélküli szabásával. AZ ELKÉPZELÉSTŐL - A MEGVALÓSÍTÁSIG: 1. A megrendelő által kiválasztott

Részletesebben

Mediterrán külső, modern belső MODERN HÁZAK LAKÁSOK 75

Mediterrán külső, modern belső MODERN HÁZAK LAKÁSOK 75 Élettér A kert fő attrakciója a nagyméretű, L alakú medence. Ha a nyári grillezéskor valakinek melege van, a padról akár egyenesen beledőlhet a vízbe 74 MODERN HÁZAK LAKÁSOK Mediterrán külső, modern belső

Részletesebben

J in és Jang a kertben S eng Chi a kertben M érgező nyilat a kertben F eng shui tippek, azaz Jin és Jang megvalósulása a kertben

J in és Jang a kertben S eng Chi a kertben M érgező nyilat a kertben F eng shui tippek, azaz Jin és Jang megvalósulása a kertben J in és Jang a kertben S eng Chi a kertben M érgező nyilat a kertben F eng shui tippek, azaz Jin és Jang megvalósulása a kertben 1 / 7 Az ember és a környezet egyensúlyának megteremtésére törekszik a Feng

Részletesebben

13+1 fontos tanács leendő kerttulajdonosoknak

13+1 fontos tanács leendő kerttulajdonosoknak 13+1 fontos tanács leendő kerttulajdonosoknak Kertépítés, házépítés előtt áll? Akkor tanácsaink Önnek szólnak. Több mint 10 éves szakmai múltunk alatt sok mindennel találkoztunk már, ezekből igyekeztünk

Részletesebben

Újdonságdíjasok az IPM-en

Újdonságdíjasok az IPM-en Egynyári és balkonnövény kategóriában az MNP Flowers (Suntory) által nevezett Xerochrysum bracteatum Granvia Gold nyert. A szalmavirágfajta különlegességei nagy méretű, sárga virágai, amelyek tartósak,

Részletesebben

1. SZ. MELLÉKLET KÖZSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉG MENNYISÉGI PARAMÉTEREI

1. SZ. MELLÉKLET KÖZSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉG MENNYISÉGI PARAMÉTEREI 1. SZ. MELLÉKLET KÖZSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉG MENNYISÉGI PARAMÉTEREI KÖZSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉG MENNYISÉGI PARAMÉTEREI 1. sz. melléklet 1. NÖVÉNYÜLTETÉS I11 Cserje, talajtakaró, sövény ültetés 350

Részletesebben

KÖRNYEZETRNEDEZÉSI MUNKARÉSZ GYŐR VÁROS ÚJ SPORTKOMPLEXUMA ENGEDÉLYEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓJÁHOZ. Tájépítész tervező:

KÖRNYEZETRNEDEZÉSI MUNKARÉSZ GYŐR VÁROS ÚJ SPORTKOMPLEXUMA ENGEDÉLYEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓJÁHOZ. Tájépítész tervező: KÖRNYEZETRNEDEZÉSI MUNKARÉSZ GYŐR VÁROS ÚJ SPORTKOMPLEXUMA ENGEDÉLYEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓJÁHOZ Tájépítész tervező: Kertművek Kft. 9023 Győr, Fehérvári út 24. Hencz Helga Felelős tervező K 08-0394 Tartalom

Részletesebben

~~. számú előterjesztés

~~. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere ~~. számú előterjesztés Előterjesztés a Kerületfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság részére a "Tiszta udvar, rendes ház 2013, és Tiszta,

Részletesebben

Dunaszentgyörgy településképi arculati kézikönyve

Dunaszentgyörgy településképi arculati kézikönyve 63 A felújításnál az épület minden fontos elemét megőrizték. Megmaradt a füles homlokzat, a három ablakot összefogó két párkány. Jók a színek, a tetőfedés egyszerű cserépfedése korhű. Az épületek esetében

Részletesebben

Harmonikus színkombinációk. Szebb életterek. CombiColours a BLANCO színes mosogatóközpontjai.

Harmonikus színkombinációk. Szebb életterek. CombiColours a BLANCO színes mosogatóközpontjai. Harmonikus színkombinációk. Szebb életterek. CombiColours a BLANCO színes mosogatóközpontjai. 555_10_Farbbroschuere_HU.indd 1 17.11.2010 15:24:16 Uhr Kreatív megoldásokat kínálunk. BLANCO CombiColours

Részletesebben

bútor plus rex K O N Y H A L A K Á S I R O D A Ü Z L E T Bútorok méretre

bútor plus rex K O N Y H A L A K Á S I R O D A Ü Z L E T Bútorok méretre BÚTORKATALÓGUS 2010-2011 K O N Y H A L A K Á S I R O D A Ü Z L E T Bútorok méretre Elegancia Senio Ez az egyik legnépszerűbb konyhatípusunk, mert független divattól és a látványos megjelenése mellett örök

Részletesebben

Feng Shui kert lépésről lépésre...

Feng Shui kert lépésről lépésre... Feng Shui kert lépésről lépésre... 2. rész Tudatos kerttípus választás! Ha tudod milyen vagy, azt is tudod mit szeretnél. Villő Az ember állandó kölcsönhatásban áll környezetével. Fontos a lakás, a munkahely,

Részletesebben

Modern vonalak, mediterrán színek

Modern vonalak, mediterrán színek élettér Modern vonalak, mediterrán színek Vendéglátóink a nyugalom és a béke miatt választották lakhelyükül a Debrecen kertvárosában, családiházas környezetben, de a belvároshoz közel álló házat. A két

Részletesebben

Praktikus kertészeti tanácsok a virágkiültetésekről

Praktikus kertészeti tanácsok a virágkiültetésekről Praktikus kertészeti tanácsok a virágkiültetésekről Így alakítsuk ki virágágyásunkat A hely megválasztása Vegyük figyelembe a hely adottságait, hol mutat legjobban, honnan a legjobban látható virágágyásunk

Részletesebben

Tekintsük át tehát, hogy a kerttel történő ismerkedés során milyen növénycsoportokkal is találkozhatunk:

Tekintsük át tehát, hogy a kerttel történő ismerkedés során milyen növénycsoportokkal is találkozhatunk: Balogh Péter István Meglévő kert felújítása Minden régi és új háztulajdonos szép kertre vágyik, s egyre többen hajlandóak tenni is ennek érdekében. Nem mindenkinek azonos nehézségekkel kell azonban megküzdenie

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT 22/2005. (VII. 11.) rendelete

BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT 22/2005. (VII. 11.) rendelete BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT 22/2005. (VII. 11.) rendelete A Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzatról szóló 30/2000. (VII. 14.) rendelet módosításáról és a Budapest, XVI. kerület

Részletesebben

Kerti világítástechnika

Kerti világítástechnika Technoconsult Kft. Kerti világítástechnika Az In-Lite BV holland vállalat a 1999-től aktív szereplője a kerti világítástechnikai piacnak. Az utóbbi évek innovatív mérnöki fejlesztéseinek köszönhetően megbízható,

Részletesebben

A tökéletes fürdőszoba nem csak álom. Váltsa valóra három stílusvilágunk segítségével!

A tökéletes fürdőszoba nem csak álom. Váltsa valóra három stílusvilágunk segítségével! A tökéletes fürdőszoba nem csak álom. Váltsa valóra három stílusvilágunk segítségével! Tervezze meg tökéletes fürdőszobáját az Avantgarde, Modern, vagy a Classic termékcsalád segítségével. Hosszú idő telt

Részletesebben

Kitűnő világítás lágyabb formában

Kitűnő világítás lágyabb formában Kitűnő világítás lágyabb formában Inter IKEA Systems B.V. 2019. A süllyesztett spotlámpák tökéletesek a különböző tevékenységekhez használt területek megvilágításához, jó közvetlen fényt nyújtanak és kiegészítik

Részletesebben

kertésznaptár gyerekeknek

kertésznaptár gyerekeknek kertésznaptár gyerekeknek 2014 Január 1 2 3 4 5 Újév 6 7 8 9 10 Madáretető feltöltése 11 12 Hólapátolás 13 14 15 16 17 Tárolt hagymák, gumók ellenőrzése Vastag hóréteg leverése az ágakról 20 21 22 23 24

Részletesebben

Idõtervezõ a konyhabútor helyének pontos elõkészítéséhez. Mindent a maga idejében - de mikor is?

Idõtervezõ a konyhabútor helyének pontos elõkészítéséhez. Mindent a maga idejében - de mikor is? Idõtervezõ a konyhabútor helyének pontos elõkészítéséhez Mindent a maga idejében - de mikor is? Hol tart most az építkezéssel? Mit, mikor kell tennie, hogy minden idõben elkészüljön, és ne kelljen felesleges

Részletesebben

Ágyásterv Árnyékos ágyás

Ágyásterv Árnyékos ágyás Ágyásterv Árnyékos ágyás Árnyékos ágyás A tetszetős és tartós árnyékkedvelő évelők, mint a tűzgyöngyvirág, a tollbuga, az árnyékliliom és a bőrlevél izgalmas szín- és formakontrasztokat képeznek, és minden

Részletesebben

KERTRENDEZÉS TERVEZET ÁPRILIS 27.

KERTRENDEZÉS TERVEZET ÁPRILIS 27. KERTRENDEZÉS TERVEZET 2019. ÁPRILIS 27. Fűszerspirál frissítés oregano bazsalikom levendula menta citromfű kakukkfű Nagy-Magyarország növényültetés Fürtös kőtörőfű Hazánkban természetes körülmények közt

Részletesebben

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette: Fodor Rita Mária Előterjesztő: Hegedűs

Részletesebben

MŰSZAKI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ

MŰSZAKI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ MŰSZAKI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ VÁROSI SPORTCSARNOK 2200 MONOR, BALASSI BÁLINT UTCA HRSZ.: 5219/5 JÁRDA ÉS ÚT KÖZÖTTI ZÖLDSÁV GENERÁL TERVEZŐ: A3 ÉPÍTÉSZ KFT. 1131 BUDAPEST, VŐLEGÉNY UTCA 60. SZAKÁGI

Részletesebben

PERGOPOLIS. Shading Technologies. COMPACT model

PERGOPOLIS. Shading Technologies. COMPACT model PERGOPOLIS COMPACT model Emotion model Az Ön partnere: A Pergopolis ÁRNYÉKOLÁSTECHNIKA vállalkozik minden olyan egyedi elképzelés megvalósítására, amelyet technológia lehetõségei támogatnak. Kérje szakértõnk

Részletesebben

AJTÓ-ABLAK betétek ART-GLASS KATALÓGUS KATALÓGUSAINK. Tiffanyi üveg fólia és üveg festészet

AJTÓ-ABLAK betétek ART-GLASS KATALÓGUS KATALÓGUSAINK. Tiffanyi üveg fólia és üveg festészet 20 1 PEMARIN MP.Kft. AJTÓ-ABLAK betétek ART-GLASS KATALÓGUS Tiffanyi üveg fólia és üveg festészet KATALÓGUSAINK Ajtó-ablak betét 2.rész Tiffany virág minták Tiffany állat minták Tiffany táj képek Széljegyzet

Részletesebben

Prémiumkert Várnegyed

Prémiumkert Várnegyed Prémiumkert Várnegyed érték és elegancia Plombatech M I S K O L C Az épület, ahogy elképzeltük... a Prémiumkert Várnegyed létrehozásával mindenképpen szeret nénk megfelelni egy olyan értékszemléletnek,

Részletesebben

TETŐBEN OTTHON PB I1

TETŐBEN OTTHON PB I1 TETŐBEN OTTHON PB I1 EGYEDIEK VAGYUNK - AHOGY A TETŐ IS Nincs két egyforma ízlés. Színek, formák, felületek sokszínűsége teszi otthonunkat is egyedivé. A tető látszik, meghatároz, hatással van Komoly vagy

Részletesebben

Online háztervezés. 3D típustervek összefoglalója 3 típus, 3 méret, 3 család házterve, ami Neked is megfelelhet! 150-100- 60 m2

Online háztervezés. 3D típustervek összefoglalója 3 típus, 3 méret, 3 család házterve, ami Neked is megfelelhet! 150-100- 60 m2 Online háztervezés 3D típustervek összefoglalója 3 típus, 3 méret, 3 család házterve, ami Neked is megfelelhet! 150-100- 60 m2 Készítette: Nyiri Zsuzsa, Nyirépterv Kft. Szia! Nyiri Zsuzsa vagyok, a Te

Részletesebben

Kerti pad Kerti pad elhelyezése a főbejárat előtti burkolaton történik.

Kerti pad Kerti pad elhelyezése a főbejárat előtti burkolaton történik. 8. Kertépítés 1. Előzmények Tervezési feladat a versenyuszoda együttes környezetének kertépítészeti kialakítása. A tervezési terület a Ksp 09/S/30//40-160/03-//150 övezeti besoroláshoz tartozik, így minimálisan

Részletesebben

K I V O N A T. Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testületének április 28-án megtartott rendes, nyilvános ülésén készült jegyzőkönyvből

K I V O N A T. Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testületének április 28-án megtartott rendes, nyilvános ülésén készült jegyzőkönyvből BUDAKALÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Szám: 11/2011 K I V O N A T Készült: Budakalász Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. április 28-án megtartott rendes, nyilvános ülésén készült

Részletesebben

A vidék helyzete. a 168-ból 100 vidékies kistérség, (59,5%) 1813 település található területükön (57,8%) Területük 57 ezer km²(61,9%)

A vidék helyzete. a 168-ból 100 vidékies kistérség, (59,5%) 1813 település található területükön (57,8%) Területük 57 ezer km²(61,9%) A vidék helyzete a 168-ból 100 vidékies kistérség, (59,5%) 1813 település található területükön (57,8%) Területük 57 ezer km²(61,9%) Lakónépességük 3,3 millió(39,7%) Falvaink arculata Hazánk településeinek

Részletesebben

4,5m PININFARINA FORMAVILÁGA

4,5m PININFARINA FORMAVILÁGA PININFARINA FORMAVILÁGA MINDANNYIUNK ÁLTAL ELFOGADOTT TÉNY, HOGY HASZNÁLATI TÁRGYAINK ÍGY A VÁROSKÉPET ALKOTÓ MINDEN EGYES ÉPÍTÉSZETI ELEM TERVEZÉSE ESETÉN NAGY HANGSÚLYT KELL HELYEZNI A FUNKCIÓ ÉS A FORMA

Részletesebben

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP /1/A A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 7. előadás A vetésszerkezet kialakítása, tervezésének módszerei A vetésszerkezet Fogalma:

Részletesebben

Mindig világosságra érhet haza

Mindig világosságra érhet haza PHILIPS mygarden Falilámpa June szürke Mindig világosságra érhet haza Vigyen modern stílust a kertjébe. Ez a világosszürke, mozgásérzékelővel rendelkező Philips mygarden fali lámpa sima formájával magára

Részletesebben

SZAKMAI GYAKORLAT. 2010. június 14. július 3. Tulln, Ausztria

SZAKMAI GYAKORLAT. 2010. június 14. július 3. Tulln, Ausztria SZAKMAI GYAKORLAT 2010. június 14. július 3. Tulln, Ausztria Összeállította: Horváth Ferenc tankertészet-vezető helyettes A Tempus Közalapítvány által hirdetett Szakiskolai Fejlesztési Program keretein

Részletesebben

Győrújfalu településképi rendeletének módosítása

Győrújfalu településképi rendeletének módosítása Győrújfalu településképi rendeletének módosítása Győrújfalu közigazgatási területén a Győrújfalui csatorna Győr felőli oldalán a falusias beépítéstől eltérő, többszintes lakópark épül. A településképi

Részletesebben

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 31/2013. (X. 15.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 31/2013. (X. 15.) önkormányzati rendelete Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 31/2013. (X. 15.) önkormányzati rendelete a Budapest Főváros XIII. Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzatról szóló 56/2001. (XII.

Részletesebben

Lakás eladó Víziváros 122 m²

Lakás eladó Víziváros 122 m² Lakás eladó Víziváros m² D6T rész Víziváros II. kerület Ingatlan típusa Lakás 5 M Ft m² 5 Dolgozó szoba, Kamra szoba, Gardrób szoba, Wc vizesblokk, Zuhanyzós fürdő vizesblokk, autó számára Garázs Klima,

Részletesebben

Mindig világosságra érhet haza

Mindig világosságra érhet haza PHILIPS mygarden Falilámpa Veranda inox Mindig világosságra érhet haza Tegye emlékezetessé a különleges alkalmakat ezzel a nagyszerű, rozsdamentes acélból készült Philips mygarden fali lámpával. Kialakítása

Részletesebben

JÖVŐ OTTHONA PÁLYÁZAT_ KONCEPCIÓ: HELYSZÍNRAJZ M.1:1000 MEGNYITÁSOK A KILÁTÁSRA TÁJOLVA SZINTVONALAKKAL PÁRHUZAMOS TELEPÍTÉS

JÖVŐ OTTHONA PÁLYÁZAT_ KONCEPCIÓ: HELYSZÍNRAJZ M.1:1000 MEGNYITÁSOK A KILÁTÁSRA TÁJOLVA SZINTVONALAKKAL PÁRHUZAMOS TELEPÍTÉS JÖVŐ OTTHONA PÁLYÁZAT_ 01 KONCEPCIÓ: MEGNYITÁSOK A KILÁTÁSRA TÁJOLVA SZINTVONALAKKAL PÁRHUZAMOS TELEPÍTÉS HELYSZÍNRAJZ M.1:1000 KOMPAKT TÖMEG, KICSI LEHŰLŐ FELÜLET ÁTSZELLŐZTETHETŐSÉG SZOLÁRIS NYERESÉG

Részletesebben

2 TARTALOMJEGYZÉK 3 MŰSZAKI PARAMÉTEREK 4 MEGKÖZELÍTÉS

2 TARTALOMJEGYZÉK 3 MŰSZAKI PARAMÉTEREK 4 MEGKÖZELÍTÉS I N N O H O M E R Ó K A H E G Y TARTALOMJEGYZÉK 2 TARTALOMJEGYZÉK 3 MŰSZAKI PARAMÉTEREK 4 MEGKÖZELÍTÉS 5 1.LAKÁS - FÖLDSZINTI ALAPRAJZ 6 1.LAKÁS - BELSŐ LÁTVÁNYTERVEK 11 2-3.LAKÁS - EMELETI ALAPRAJZ 12

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1412 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Comói-tó Splendid villa eladó a Comói-tó LEIRÁS Néző

Részletesebben

Előterjesztés Népkert tervezésére beérkezett ajánlatok bírálata. Tisztelt Képviselőtestület!

Előterjesztés Népkert tervezésére beérkezett ajánlatok bírálata. Tisztelt Képviselőtestület! Előterjesztés Népkert tervezésére beérkezett ajánlatok bírálata Tisztelt Képviselőtestület! Répcelak Város Önkormányzata a 55/2012.(III.29.) számú határozata: Répcelak város Önkormányzatának Képviselőtestülete

Részletesebben

KIEMELT PARKOK ÉS FASOROK SZAKMAI PROGRAMJA 2015.

KIEMELT PARKOK ÉS FASOROK SZAKMAI PROGRAMJA 2015. 4.1. SZ. MELLÉKLET KIEMELT PARKOK ÉS FASOROK SZAKMAI PROGRAMJA Kiemelten kezelt területek parkadatai, park és sportfelszerelései, játszószerei, virágtartó edényei KIEMELT PARKOK ÉS FASOROK SZAKMAI PROGRAMJA

Részletesebben

Projekt címe: Kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása Rábapatonán Kedvezményezett:

Projekt címe: Kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása Rábapatonán Kedvezményezett: Kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása Rábapatonán A projekt bemutatása Projekt címe: Kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása Rábapatonán Kedvezményezett: Rábapatona Község Önkormányzata Projekt

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0857 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Toszkána - Argentario LUXUSVILLA ELADÓ ARGENTÁRIÓN LEIRÁS

Részletesebben

Mészkő mozaikok. Antique Quadratique. Antique Quadratique J-001

Mészkő mozaikok. Antique Quadratique. Antique Quadratique J-001 Mészkő mozaikok A IV. század végén a mozaik fő díszítőelemként jelent meg az építészetben. A padlót és a falakat apró, színes márványkockák díszítették, melyek szépséget és vidámságot vittek a mindennapokba.

Részletesebben

2012. április 27. 13:49 Timar Gigi kulcsszavak: fürdő, kicsi fürdő, lakberendezés, takarékos fürdő

2012. április 27. 13:49 Timar Gigi kulcsszavak: fürdő, kicsi fürdő, lakberendezés, takarékos fürdő 2012. április 27. 13:49 Timar Gigi kulcsszavak: fürdő, kicsi fürdő, lakberendezés, takarékos fürdő KIS FÜRDŐ Nagy a család, de kicsi a fürdő? Ha öt embernek közülük négyen nők kell használnia egy nem túl

Részletesebben

A többszintes növényállomány, a tet kertek és a homlokzati zöldfelület beszámítása a telekre el írt zöldfelület mértékébe

A többszintes növényállomány, a tet kertek és a homlokzati zöldfelület beszámítása a telekre el írt zöldfelület mértékébe 4. számú melléklet a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelethez Az építmények rendeltetésszer használatához szükséges, elhelyezend személygépkocsik számának megállapítása 4. számú melléklet a 253/1997. (XII.

Részletesebben

2. előadás: A mérnöki gyakorlatban használt térkép típusok és tartalmuk

2. előadás: A mérnöki gyakorlatban használt térkép típusok és tartalmuk 2. előadás: A mérnöki gyakorlatban használt térkép típusok és tartalmuk Magyarországon számos olyan térkép létezik, melyek előállítását, karbantartását törvények, utasítások szabályozzák. Ezek tartalma

Részletesebben

TŰZOLTÓ U ÜLLŐI ÚT 89/B. KÖZTI KÖZTERÜLETI ÁTJÁRÓ ÉS KÖZÖS ZÖLDTERÜLET. Forestay Development Kft Bp., Hankóczy Jenő utca 4-6.

TŰZOLTÓ U ÜLLŐI ÚT 89/B. KÖZTI KÖZTERÜLETI ÁTJÁRÓ ÉS KÖZÖS ZÖLDTERÜLET. Forestay Development Kft Bp., Hankóczy Jenő utca 4-6. TŰZOLTÓ U. 50-56. - ÜLLŐI ÚT 89/B. KÖZTI KÖZTERÜLETI ÁTJÁRÓ ÉS KÖZÖS ZÖLDTERÜLET megrendelő: Forestay Development Kft. 1022 Bp., Hankóczy Jenő utca 4-6. VÁZLATTERV MŰSZAKI LEÍRÁS T21-16P Generál tervező:

Részletesebben

Chrome kerámia mosdók és fürdőszobabútorok

Chrome kerámia mosdók és fürdőszobabútorok kerámia mosdók és fürdőszobabútorok Design Kryštof Nosál Modern design minőségi természetes anyagokból, hagyományos értéket képviselve. A mosdók tökéletesen illeszkednek a koncepció más termékeihez (kád,

Részletesebben

BURKOLATI PROFILOK. Műanyag hidegburkolati profilok, kiegészítők. Fém hidegburkolati profilok. Csempeajtók, szerelőnyílások

BURKOLATI PROFILOK. Műanyag hidegburkolati profilok, kiegészítők. Fém hidegburkolati profilok. Csempeajtók, szerelőnyílások BURKOLATI PROFILOK űanyag hidegburkolati profilok, kiegészítők Fém hidegburkolati profilok Csempeajtók, szerelőnyílások ŰANYAG HIDEGBURKOLATI PROFILOK CSEPEÉLVÉDŐK Tökéletes élvédelem- esztétikusan csempézett

Részletesebben

% 06 (30) 944-8812. Honfoglalás utcai Lakópark C/5 ház ismertetése 173 m 2 Ár: 53,9 millió Ft. 100%-ban felújítva! Azonnal költözhető!

% 06 (30) 944-8812. Honfoglalás utcai Lakópark C/5 ház ismertetése 173 m 2 Ár: 53,9 millió Ft. 100%-ban felújítva! Azonnal költözhető! Kívül-belül 100%-ban felújítva! Azonnal költözhető! H 40 ONFOGLALÁS UTCA II/A Budaliget Honfoglalás utcai Lakópark C/5 ház ismertetése 173 m 2 Ár: 53,9 millió Ft % 06 (30) 944-8812 Elhelyezkedés, általános

Részletesebben

11/2002. (VI. 3.) rendelete

11/2002. (VI. 3.) rendelete BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT 11/2002. (VI. 3.) rendelete a Budapest XVI. kerület Bökényföldi út Zsemlékes út Íjász utca E-TG keretövezet által határolt terület szabályozási tervéről (Egységes

Részletesebben

Ragyogó, új ötletek Lakberendezési trendek igényeseknek

Ragyogó, új ötletek Lakberendezési trendek igényeseknek Ragyogó, új ötletek Lakberendezési trendek igényeseknek 2 5065_5012_W_102 2x5065/26, 1x5012/04, 1x5065/42, 1x5065/41, 3x5012/02, 1x9965/0001, 1x5065/38, 1x5012/08, 2x5065/28, 2x001/86, 2x5000/14, 1x5065/27,

Részletesebben

Green city játszótér. hallgatói ötletpályázat. Készítette: Csillag Katalin Bőhm Gábor Major József

Green city játszótér. hallgatói ötletpályázat. Készítette: Csillag Katalin Bőhm Gábor Major József Green city játszótér hallgatói ötletpályázat Készítette: Csillag Katalin Bőhm Gábor Major József vizsgálat megközelíthetőség Buszmegálló P Green city játszótér és környezete Duna Szigetbelsőből: BKV: 134,

Részletesebben

szép, harmónikus, kellemes, monumentális, érzelmekre ható

szép, harmónikus, kellemes, monumentális, érzelmekre ható Mi jut eszedbe a művészetről? szép, harmónikus, kellemes, monumentális, érzelmekre ható Mit jelent a művészet szó? mű (nem valódi) ember által csinált készített dolog teljesítmény, munka (kunst-német)

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0554 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Tavak - Maggiore tó ELADÓ KASTÉLY A MAGGIORE TÓNÁL LEIRÁS

Részletesebben

Online háztervezés. 3D típustervek összefoglalója 3 típus, 3 méret, 3 család házterve, ami Neked is megfelelhet! m2

Online háztervezés. 3D típustervek összefoglalója 3 típus, 3 méret, 3 család házterve, ami Neked is megfelelhet! m2 Online háztervezés 3D típustervek összefoglalója 3 típus, 3 méret, 3 család házterve, ami Neked is megfelelhet! 150-100- 60 m2 Készítette: Nyiri Zsuzsa, Nyirépterv Kft. Szia! Nyiri Zsuzsa vagyok, a Te

Részletesebben

Világítástechnika. mesterfokon. Csak világosan! Webs Világítástechnikai Kft.

Világítástechnika. mesterfokon. Csak világosan! Webs Világítástechnikai Kft. Világítástechnika mesterfokon Csak világosan! Webs Világítástechnikai Kft. Egyedi igényekre szabott tervezés 2 A Webs Világítástechnikai Kft. komplex és egyedi megoldásokat kínál a kül-, és beltéri díszvilágítás,

Részletesebben

TERASZ TERASZ. 22,94 m 2. 12,26 m 2 SZOBA. 26,60 m 2 FÜRDÕ. 4,46 m 2 SZOBA. KA 0,62 m 2. 21,95 m 2 KÖZLEKEDÕ. 9,95 m 2 KONYHA FÜRDÕ.

TERASZ TERASZ. 22,94 m 2. 12,26 m 2 SZOBA. 26,60 m 2 FÜRDÕ. 4,46 m 2 SZOBA. KA 0,62 m 2. 21,95 m 2 KÖZLEKEDÕ. 9,95 m 2 KONYHA FÜRDÕ. 8,80,,,77,,97,0,88,9 m,9 m 8, m,90 m nyílászáró csere 7,8 m W, m 8, m TERASZ,7 m,0 m ÁTJÁRÓ,7 m LÉPSÕHÁZ, ELÕ,7 m ERK,79 m, m 7,89 m nyílászáró csere HALL 7,97 m 7,80 m, m ESZ,99 m,7 m,0 KA 0, m TERASZ,

Részletesebben

H e l y i s é g l e l t á r é s á r l i s t a SZIVÁRVÁNY Lakónegyed I. ütemben épülő LÁNCHÁZAK Pápa, Orlay Petrich Soma u. 14.

H e l y i s é g l e l t á r é s á r l i s t a SZIVÁRVÁNY Lakónegyed I. ütemben épülő LÁNCHÁZAK Pápa, Orlay Petrich Soma u. 14. H e l y i s é g l e l t á r é s á r l i s t a 14/1. Épület Telek (451 m2) + lábazat 6.850.000,- Ft Nappali + + 8.600.000,- Ft Telek: 451 m2 141,70 m2 lakótér + 36,00 m2 garázs 17,83 m2 terasz + 3,08 m2

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK QUADRO QUADRO 8-9 VERMONT 30-33 RETRO 46-47

TARTALOMJEGYZÉK QUADRO QUADRO 8-9 VERMONT 30-33 RETRO 46-47 FALI DEKORÁCIÓ TARTALOMJEGYZÉK QUADRO 4 ARCO 5 QUADRO 8-9 ARCO 10-13 BLOCCO 14-17 SIERRA 18-21 QUBO 22-25 MODERNO 26-29 Az INCANA fali dekorációknak köszönhetően minden VERMONT 30-33 ALASKA 36-39 MONTANA

Részletesebben

Információk az utak menti fásításról. Zsidákovits József. üzemeltetési mérnök, KKK. Budapest 2008. február 20. 1. A fásítás két évtizede számokban

Információk az utak menti fásításról. Zsidákovits József. üzemeltetési mérnök, KKK. Budapest 2008. február 20. 1. A fásítás két évtizede számokban Információk az utak menti fásításról Zsidákovits József üzemeltetési mérnök, KKK Budapest 2008. február 20. Témák áttekintése 1. A fásítás két évtizede számokban 2. Változások a 3. Közút menti fák állapotvizsgálata

Részletesebben

TIMPANON ÉPÍTÉSZ IRODA 8500 Pápa Rákóczi F. u. 26. TIMPANON É P Í T É S Z I R O D A. Pápa Rákóczi u. 26. T: 89/

TIMPANON ÉPÍTÉSZ IRODA 8500 Pápa Rákóczi F. u. 26. TIMPANON É P Í T É S Z I R O D A. Pápa Rákóczi u. 26. T: 89/ TIMPANON É P Í T É S Z I R O D A Pápa Rákóczi u. 26. T: 89/321-606 TOP-1.2.1-16-VE1-2017-00009 kódszámú, Bakonybél Millennium 1018-2018 című komplex turisztikai fejlesztés projekt KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ

Részletesebben

ÉPÜLET PINCESZINT ALAPRAJZOK. +36 20 259 0111 www.orkeny13.hu. nettó (m 2 ) 1 támfalgarázs 39,60. 2 közlekedő 34,66. 3 tároló 33,86.

ÉPÜLET PINCESZINT ALAPRAJZOK. +36 20 259 0111 www.orkeny13.hu. nettó (m 2 ) 1 támfalgarázs 39,60. 2 közlekedő 34,66. 3 tároló 33,86. 3 5 4 ÉPÜLET PINCESZINT 1 támfalgarázs 39,60 2 közlekedő 34,66 3 tároló 33,86 2 4 kamra 11,66 5 tároló 2,33 Összesen: 122,11 ÉPÜLET ÖSSZESEN 281,41 1 LPRJZOK 1112 udapest, XI.ker. Örkény István utca 13.,

Részletesebben

A RENDELET HATÁLYA HATÁSKÖRI SZABÁLYOK

A RENDELET HATÁLYA HATÁSKÖRI SZABÁLYOK Egységes szerkezetbe foglalta: dr. Fogarasi Gábor Egységes szerkezetbe foglalás ideje: 2012. december 18. Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2012. (II. 27.)

Részletesebben

Ősz Long Islanden. A BIRTOK A fehér tornácos, manzárdtetős faház buja kertjével, télen füstölgő kéményével,

Ősz Long Islanden. A BIRTOK A fehér tornácos, manzárdtetős faház buja kertjével, télen füstölgő kéményével, A BIRTOK A fehér tornácos, manzárdtetős faház buja kertjével, télen füstölgő kéményével, vagy tavaszszal a virágba borult fákkal éppúgy festői, mint lehet nyáron érett gyümölcsösökkel, vagy ősszel a rozsdás

Részletesebben

Álmai kertje - valósággá válhat!

Álmai kertje - valósággá válhat! Kert 14 HÁZ és KERT Kert Álmai kertje - valósággá válhat! A Prenor Kft. 60 éve termeszt faiskolai dísznövényeket Szombathelyen, az Alpokalja lábánál. Nálunk több mint 800 féle díszfa, cserje és fenyőféle

Részletesebben

szükség esetén támasztékot igényel. Hosszú életű virágágyi dísznövény a nyári és az őszi virágágyba. Ideális vágott virág.

szükség esetén támasztékot igényel. Hosszú életű virágágyi dísznövény a nyári és az őszi virágágyba. Ideális vágott virág. KERT Könnyen gondozható kerti növények Mivel minden kezdet nehéz, az újdonsült kertészek főleg olyan növényeket szeretnének, amelyeket egyszerű gondozni és az elvégzett munka után gyors eredményt látnánk.

Részletesebben

05. ZÖLDFELÜLETRENDEZÉSI MŰSZAKI LEÍRÁS kiviteli terv ELŐZMÉNYEK: 4 9 H ű A TERVEZÉSI FELADAT LEÍRÁSA: ű A TERVEZÉSI PROGRAM ű 喧 TERVEZÉSI SZEMPONTOK A PARK KONCEPCIÓJA ű elvek természetet értéket 喧 4

Részletesebben

Csak a fantázia szab határt...

Csak a fantázia szab határt... Csak a fantázia szab határt... 2014/1. szám Belsőépítészeti tervezőknek, kivitelezőknek és bútorgyártóknak Különleges színfurnérozott MDF lapok Csomós tölgy fűrészelt felülettel Csomómentes tölgy fűrészelt

Részletesebben

GEBERIT ACANTO. is megfelelnek. Életstílusának egyediségét az Acanto sokoldalúan moduláris jellege adja. Tiszta vonalak, egyedi részletek.

GEBERIT ACANTO. is megfelelnek. Életstílusának egyediségét az Acanto sokoldalúan moduláris jellege adja. Tiszta vonalak, egyedi részletek. GEBERIT ACANTO GEBERIT ACANTO A Geberit Acanto komplett fürdőszobai termékcsalád a tiszta designt organikus formákkal és intelligens megoldásokat rejtő részletekkel vegyíti, amelyek a legkülönbözőbb igényeknek,

Részletesebben

DEKORTECH STÚDIÓ. szolnok tiszaligeti sétány 85 nm-es lakás lakberendezési tervezése

DEKORTECH STÚDIÓ. szolnok tiszaligeti sétány 85 nm-es lakás lakberendezési tervezése DEKORTECH STÚDIÓ szolnok tiszaligeti sétány 85 nm-es lakás lakberendezési tervezése család Modell: DEKORTECH STÚDIÓ 86 nm-es penthouse lakás belsőépítészeti és lakberendezési tervezés Fiatal, jól szituált,

Részletesebben

Árassza el fénnyel a külső tereket

Árassza el fénnyel a külső tereket PHILIPS mygarden Oszlopos/talapzatos kialakítás Riverside antracitszürke LED Árassza el fénnyel a külső tereket Biztosítsa éjszaka is kertjének nagyszerű nappali látványát ezzel a minimalista, antracit

Részletesebben

Farkas Ágnes okl. táj- és kertépítész parképítési és zöldfelület fenntartási igazságügyi szakértö 2008. március

Farkas Ágnes okl. táj- és kertépítész parképítési és zöldfelület fenntartási igazságügyi szakértö 2008. március Farkas Ágnes okl. táj- és kertépítész parképítési és zöldfelület fenntartási igazságügyi szakértö 2008. március Szabványos játszószerek halmaza = játszótér??? Játszótér = a zöldfelület játszószerekkel

Részletesebben

FŐKERT Nonprofit Zrt.

FŐKERT Nonprofit Zrt. FŐKERT Nonprofit Zrt. ÚTI JELENTÉS - beszámoló a Svájci-magyar együttműködés svájci kiküldetéséről - 2015.08.28. FŐKERT Nonprofit Zrt. Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK...2 ADATLAP...3 A PROGRAM CÉLJA...4

Részletesebben

GEBERIT SMYLE FÜRDŐSZOBAI TERMÉKCSALÁD

GEBERIT SMYLE FÜRDŐSZOBAI TERMÉKCSALÁD GEBERIT SMYLE ÚJ GEBERIT SMYLE A Geberit Smyle fürdőszobai termékcsalád a korszerű designnal és a finom vonalvezetéssel önfeledt és pozitív fürdőszobai környezetet teremt. Így harmóniát és könnyedséget

Részletesebben

Képzeljen el egy világító falat, ami érintéssel irányítható, akár egy tablet!

Képzeljen el egy világító falat, ami érintéssel irányítható, akár egy tablet! Képzeljen el egy világító falat, ami érintéssel irányítható, akár egy tablet! A természetes hangulatvilágítást kínál a falak, a padló és más felszínek kivilágításával. Az egyedi technológia olyan interaktív

Részletesebben

Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzat 38/2009. (X.20.) Kt. rendelete

Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzat 38/2009. (X.20.) Kt. rendelete Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 1211 Budapest XXI. Szent Imre tér 10. Képviselő-testülete Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzat 38/2009. (X.20.) Kt. rendelete a közterületen kivágott fás

Részletesebben

Őszi akció! 2010. szeptember 13-tól november 30-ig.

Őszi akció! 2010. szeptember 13-tól november 30-ig. CYAN MAGENTA YELLOW BLACK (SEMMELROCK ÕSZI AKCIÓ P1) Terek, utak, teraszok Őszi akció! 2010. szeptember 13-tól november 30-ig. Bradstone alapcsomag (6,07 m 2 /alapcsomag) 6 méretben vegyesen homoksárga

Részletesebben

FŐVÁROSI KOMPLEX RAJZVERSENY ÉVFOLYAM MŰVÉSZHÁZ ÉVFOLYAM ÚJRAGONDOLVA CSAPATMUNKA SZEMPONTJÁBÓL

FŐVÁROSI KOMPLEX RAJZVERSENY ÉVFOLYAM MŰVÉSZHÁZ ÉVFOLYAM ÚJRAGONDOLVA CSAPATMUNKA SZEMPONTJÁBÓL FŐVÁROSI KOMPLEX RAJZVERSENY 2019.. 5-6. ÉVFOLYAM MŰVÉSZHÁZ 11-12. ÉVFOLYAM ÚJRAGONDOLVA tervezői gondolkodás ÉS CSAPATMUNKA SZEMPONTJÁBÓL FŐVÁROSI KOMPLEX RAJZVERSENY 2019. >>> tervezői gondolkodás szempontjából

Részletesebben

Az Ön ízlése egyedi. Tervező. A Hörmann szekcionált kapuk is azok

Az Ön ízlése egyedi. Tervező. A Hörmann szekcionált kapuk is azok Tervező A kapu- és ajtókonfigurátorral kényelmesen, otthon a számítógép előtt ülve virtuálisan kipróbálhatja a termékeket és azok kialakítási lehetőségeit. A Hörmann kapu- és ajtókonfigurátor az alábbi

Részletesebben

Törzsszám: FI-4/2016.

Törzsszám: FI-4/2016. DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁNAK ÉS SZABÁLYOZÁSI TERVÉNEK a Debrecen 46. sz. vrk., Sámsoni út 100-as vasúti fővonal Lőtér utcai városi gyűjtőút (Júlia telep) által határolt területrészt

Részletesebben

Erdőszéle Óvoda kivitelezése_ szerzmód.táj.

Erdőszéle Óvoda kivitelezése_ szerzmód.táj. Erdőszéle Óvoda kivitelezése_ szerzmód.táj. Közbeszerzési Értesítő száma: 2017/229 Beszerzés tárgya: Építési beruházás Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés módosításáról/2015 KÉ Eljárás fajtája:

Részletesebben

Fenntarthatóság pedagógia és a természettudományos nevelés iskolaépítési, működtetési és üzemeltetési sajátosságai

Fenntarthatóság pedagógia és a természettudományos nevelés iskolaépítési, működtetési és üzemeltetési sajátosságai Fenntarthatóság pedagógia és a természettudományos nevelés iskolaépítési, működtetési és üzemeltetési sajátosságai Az iskola komplex funkciójú, a helyi közösséget szolgáló létesítmény, amely felhasználóbarát,

Részletesebben

Hídesztétikai esettanulmányok az esztergomi vasútvonalon

Hídesztétikai esettanulmányok az esztergomi vasútvonalon Hídesztétikai esettanulmányok az esztergomi vasútvonalon Gyurity Mátyás műszaki igazgató-helyettes Fotók és ábrák: Róka László MTI, MSc Kft., UVATERV, fr.wikipedia.org, www.iho.hu 1 A jó mérnöki alkotás

Részletesebben

Élménybeszámoló. Az üzlet bejárata

Élménybeszámoló. Az üzlet bejárata 2012.04.02-2012.07.13. Ausztria, Tulln, Praskac Élménybeszámoló Áprilisban érkeztünk Tullba a Praskac céghez, hogy ledolgozzuk a kötelező szakmai gyakorlatunkat. Ez a kertészet 1875 óta működik és Ausztria

Részletesebben

Ágyásterv Gyümölcs- és fűszerkert

Ágyásterv Gyümölcs- és fűszerkert Ágyásterv Gyümölcs- és fűszerkert Gyümölcs- és fűszerkert A gyümölcs- és fűszerkert azok-nak való, akik szívesen fogyasz-tanak saját maguk által ültetett növényeket, és örülnek a kiadós termésnek. A bokros

Részletesebben

Design Kryštof Nosál. SmartLine zuhanykabinok

Design Kryštof Nosál. SmartLine zuhanykabinok Design Kryštof Nosál SmartLine zuhanykabinok 8 Fényes, minimalista design A csillogó fém alkatrészekkel lágyan hangsúlyozott üveg letisztult eleganciája kiemeli a zuhanykabin könnyed, szellős benyomását.

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Szatymaz Község Képviselő-testületének. Szatymazi Kossuth u. közpark. Előterjesztés, határozati javaslat

ELŐTERJESZTÉS. Szatymaz Község Képviselő-testületének. Szatymazi Kossuth u. közpark. Előterjesztés, határozati javaslat ELŐTERJESZTÉS Szatymaz Község Képviselő-testületének Előterjesztő: Polgármester Tárgy: Szatymazi Kossuth u. közpark Iktatószám: 556 - /2017/E1 Melléklet: Előterjesztés, határozati javaslat Készítette:

Részletesebben

Betegbiztonság és a. (Evidence Based Design)

Betegbiztonság és a. (Evidence Based Design) Betegbiztonság és a tényeken alapuló lótervezés (Evidence Based Design) Evidence Based Design 1 Az EBD egy olyan folyamat, amely hiteles kutatási eredményeket vesz figyelembe az épített ttkörnyezet kialakítása

Részletesebben