INTELLIGENS KÁRTYÁK. Útmutató az intelligens kártyák biztonsági értékeléséhez

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "INTELLIGENS KÁRTYÁK. Útmutató az intelligens kártyák biztonsági értékeléséhez"

Átírás

1 INTELLIGENS KÁRTYÁK Útmutató az intelligens kártyák biztonsági értékeléséhez

2 Útmutató az intelligens kártyák biztonsági értékeléséhez Tartalom 1. Az intelligens kártyák alaptípusai Intelligens kártya komponensek Hardver komponensek Szoftver komponensek Architektúrák Az intelligens kártya életciklusa Az intelligens kártyával kapcsolatos szerepkörök Operációs rendszerek Fájl rendszerek Alkalmazói protokoll adategységek Java Card Windows for smart cards MultOS A multiapplikációs platformok gazdagép oldali elérhetősége Felhasznált források... 20

3 Útmutató az intelligens kártyák biztonsági értékeléséhez Ez a dokumentum az intelligens kártyák biztonsági értékeléséhez szükséges alapfogalmakat tekinti át, s az értékelések eredményeinek megértéséhez szükséges háttér ismereteket tekinti át. 1. Az intelligens kártyák alaptípusai Először (a későbbi összehasonlíthatóság kedvéért) tekintsünk egy nem intelligens kártyatípust. mágnes csíkos kártya Olyan kártya, melynek nincs feldolgozó kapacitása (CPU-ja), s kevesebb mint 100 bájt a memóriája. /Sokkal kevésbé biztonságosak, mint az intelligens kártyák, ugyanakkor olcsóbbak náluk. (A mágnes csíkos kártyák olvasói viszont majd egy nagyságrenddel drágábbak az intelligens kártyaolvasóknál, s kevésbé megbízhatóak is.) intelligens kártya Egy hitelkártya nagyságú plasztik kártya, melybe egy mikrochip-et ágyaztak. Sokkal biztonságosabb és sokkal több memóriát tartalmaz, mint egy mágnes csíkos kártya. Az intelligens kártyák két alaptípusa az érintkezéses és az érintkezés nélküli (intelligens) kártya. Ezután nézzük az intelligens kártyák két alaptípusát, illetve ennek kombinációit és változatait. érintkezéses kártya Az érintkezéses kártyáknak egy 1 cm átmérőjű aranyszínű modulja van, 8 érintkezéssel, melyek a modul alatt elhelyezkedő mikrochip-hez vezetnek. A mikrochip vagy csak memóriát (memória kártya), vagy memóriát és egy központi feldolgozó egységet (CPU-t) tartalmaz. memória kártya Olyan érintkezéses kártya, melynek nincs feldolgozó kapacitása (CPU-ja), de több, mint 100 bájt a memóriája. érintkezés nélküli kártya Az érintkezés nélküli kártyáknak (az érintkezéses kártyákhoz hasonlóan) van egy beágyazott mikrochip-jük, ugyanakkor egy miniatűr rádió-adóvevőt, s egy antennát is tartalmaznak. Csak egy olvasó közelében képesek működni (onnan nyerik az energiát). Az olvasóval az antennán keresztül, fizikai érintkezés nélkül, rádiófrekvenciás technológiával kommunikál. hibrid kártya Az érintkezéses, az érintkezés nélküli és a mágnes csíkos kártyák valamilyen kombinációja. Amennyiben az érintkezéses és az érintkezés nélküli kártya is a kombináció része, akkor ezt úgy kell érteni, hogy a hibrid kártyának két interfésze (érintkezéses és érintkezés nélküli), egyúttal két chip-je is van, s a két chip megfelelő interfészei elkülönülnek egymástól.

4 Útmutató az intelligens kártyák biztonsági értékeléséhez kettős interfészű intelligens kártya Olyan intelligens kártya, melynek két interfésze (érintkezéses és érintkezés nélküli) de csak egy chip-je van. A két interfész tehát ugyanahhoz a közös chip-hez tartozik.

5 Útmutató az intelligens kártyák biztonsági értékeléséhez Intelligens kártya komponensek Az alábbi ábra egy tipikus IC /integrált áramkör/, illetve intelligens kártya hardver szerkezetét szemlélteti: ROM/FLASH - dedikált SW - beágyazott SW RAM -adat -kód (átmeneti) EEPROM -adat -beágyazott SW Órajel áramkör CPU Biztonsági áramkör Reset logika 1. ábra I/O interfész RNG Crypto Pr. 1. ábra: Egy tipikus intelligens kártya felépítése 2.1 Hardver komponensek Integrált áramkör (IC) Elektronikus komponens(ek), amely(ek)et feldolgozó és/vagy memória kezelő funkciók végrehajtására terveztek. Egy tipikus IC a következő elemeket tartalmazza: központi feldolgozó egység, memória rendszer (felejtő és nem-felejtő memóriákkal), bemeneti/kimeneti vonalak, biztonsági komponensek. Tartalmazza ezen kívül az IC fejlesztő/gyártó saját tulajdonú (általában titokban tartott) a teszteléshez szükséges (IC-hez tartozó) IC dedikált szoftvert. Az IC-hez tartozó szoftver lehet IC beágyazott szoftver (ezt másként IC förmvernek is nevezik), vagy az IC-n kívüli tesztprogramoknak egy biztonságkritikus része. Egy IC tartalmazhat elő-megszemélyesítő adatokat is. központi feldolgozó egység Az intelligens kártyák központi feldolgozó egysége általában egy 8 bites mikrokontroller, mely a Motorola 6805, vagy az Intel 8051 parancskészletét használja (memória és regiszter manipulációk, címzési módok, bemeneti/kimeneti műveletek). Egy tipikus intelligens kártya processzorán egy 1024 bites RSA dekódolás / aláíráslétrehozás másodpercig tart. Ezért több chip speciális kriptográfiai koprocesszort is tartalmaz az időigényes kriptográfiai műveletek felgyorsítására.

6 Útmutató az intelligens kártyák biztonsági értékeléséhez memória rendszer Az intelligens kártyák memória szerkezete háromféle memóriát tartalmaz: csak olvasható memóriát (ROM), nem felejtő memóriát és (viszonylag nem jelentős méretű) véletlen hozzáférésű (felejtő) memóriát (RAM). Csak olvasható memória (ROM) Ebben a memória fajtában tárolódik az operációs rendszer, a különböző (pl. a kommunikáció végzéséhez és a kártya fájl-rendszer kezeléséhez szükséges) általános célú rutinok, valamint a speciális célú titkosító és aritmetikai rutinok. A kódok és adatok a kártya gyártása során kerülnek a nem-felejtő memóriába, s a későbbiekben ezek már nem változtathatók. Nem felejtő memóriák Ebben a memória fajtában tárolódnak a változó adatok (pl. különböző számláló értékek, hűség pontok, tárolt pénzértékek). Az alkalmazások olvashatják és írhatják ezt a memória fajtát, de úgy nem használhatják, ahogy a véletlen hozzáférésű memóriákat. Bár ez a memória fajta is írható, de az írási műveletek célja és hatékonysága teljesen eltérő. Neve abból ered, hogy képes megőrizni adattartalmát a kártya áramellátásának megszűnésekor is. /Tipikus nem felejtő memória: EEPROM/ Véletlen hozzáférésű (felejtő) memóriák (RAM) Az alkalmazások nagy hatékonysággal (gyorsan és lényegében korlátlanul sokszor) olvashatják és írhatják ezt a memória fajtát, de adattartalma elveszik, ha az áramellátás megszűnik. Az átmeneti számítások ideális helyszíne.

7 Útmutató az intelligens kártyák biztonsági értékeléséhez Szoftver komponensek IC-hez tartozó (dedikált) szoftver Az IC fejlesztő által kifejlesztett, az IC-be ágyazott, saját szoftver (s így az IC förmver része). Az ilyen szoftverek tesztelési célokat szolgálnak (IC-hez tartozó teszt szoftver), de megkönnyíthetik a hardver használatát és/vagy egyéb kiegészítő szolgáltatásokat is nyújthatnak (IC-hez tartozó támogató szoftver). IC-hez tartozó (dedikált) teszt szoftver Az IC-hez tartozó szoftver azon része, melyet az eszköz tesztelésére használnak, de a fázisokban semmilyen funkciót nem biztosít. (a fázisokat a.. ábra szemlélteti). IC-hez tartozó (dedikált) támogató szoftver Az IC-hez tartozó szoftver azon része, mely funkciókat biztosít a fázisokban. Bizonyos részeinek használata korlátozott lehet az egyes fázisokban. alap szoftver Az intelligens kártya beágyazott szoftverének azon része, mely az IC általános funkcionalitásáért felelős (mint amilyen egy operációs rendszer, az általános rutinok és az értelmezők (interpreters). (IC) alkalmazói szoftver Az intelligens kártya beágyazott szoftverének alkalmazásokra szánt része. Az alkalmazói szoftvert vagy ROM-ban tárolják, vagy EEPROM-ba, esetleg Flash memóriába töltik be. (IC) beágyazott szoftver (IC förmver) Olyan szoftver, amely be van ágyazva egy intelligens kártyába, de nem az IC tervezője fejlesztette ki. Magában foglalja azon beágyazott szoftvert, mely biztosítja az IC általános funkcionalitását /mint egy operációs rendszer, általános rutinok, vagy értelmezők (lásd intelligens kártya alap szoftver)/, másik része megvalósíthat alkalmazásokat (lásd intelligens kártya alkalmazás szoftver). A beágyazott szoftvert az 1. fázisban tervezik, és az intelligens kártya termék élet ciklusának a 3. fázisában, vagy egy még későbbi fázisban ágyazzák be az intelligens kártyába. /Az intelligens kártya beágyazott szoftverét alkalmazás függőnek tekintik, míg az IC-hez tartozó szoftver határozottan nem az./ (IC/chip) operációs rendszer (COS /Chip Operation System/, maszk) Folyamatosan az intelligens kártyák ROM-jába ágyazott utasítás sorozat. Nem függ egyetlen alkalmazástól sem, az alkalmazások viszont gyakran használják. Két családra osztható: általános célú COS (egy olyan általános parancs készlet, melynek különböző részeit a legtöbb alkalmazás tartalmazza), dedikált COS (speciális alkalmazásokhoz tervezett parancsok, melyek gyakran magát az alkalmazást is tartalmazzák. Az operációs rendszereket részletesen tárgyaljuk a 6. fejezetben. IC platform A platform kifejezés általában az intelligens kártya egy olyan komponensére utal, mely önállóan egy értékelési folyamaton mehet keresztül, anélkül, hogy maga a

8 Útmutató az intelligens kártyák biztonsági értékeléséhez végtermék lenne (pl. minden betöltött alkalmazói szoftver nélküli intelligens kártya komponens). 3. Architektúrák A 2. és 3. ábra az intelligens kártya termék tipikus architektúráit mutatja. Zárt architektúra Az intelligens kártya termék olyan megvalósítása, melyben az intelligens kártyán lévő valamennyi alkalmazás ismert az értékelés időpontjában. Beágyazott SW (alap + alkalmazói) Alkalmazás OS (operációs rendszer) IC (integrált áramkör) 2. ábra: Egy zárt architektúrájú intelligens kártya tipikus felépítése Nyílt architektúra Az intelligens kártya termék olyan megvalósítása, mely az intelligens kártya kibocsátása (értékelése) után új alkalmazások befogadására képes. Alkalmazás Alkalmazás Beágyazott SW (alap + alkalmazói) Kártya menedzser Virtuális gép OS (operációs rendszer) IC (integrált áramkör) 3. ábra: Egy nyílt architektúrájú intelligens kártya tipikus felépítése Virtuális gép Az intelligens kártyára utólag betöltött alkalmazások számára egységes (operációs rendszertől független) felületet biztosító, az alkalmazások futtatását végző komponens. Kártyamenedzser

9 Útmutató az intelligens kártyák biztonsági értékeléséhez A kártyamenedzser biztosítja az alkalmazások kártyára telepíthetőségét (betöltését), törlését, illetve a külvilággal folytatott kommunikáció bizalmasságát és sértetlenségét. A nyílt architektúrákat tovább finomítjuk az operációs rendszerek és nyílt platformok áttekintése után (lásd 5. ábra).

10 Útmutató az intelligens kártyák biztonsági értékeléséhez Az intelligens kártya életciklusa IC előzetes személyre szabási követelmények * Intelligens kártya beágyazott szoftvere 1. fázis Betöltött szoftver Gyártási szakasz Fejlesztési szakasz Felhasználói szakasz Beágyazott szoftver Előzetes személyre szabási adatok IC előzetes személyre szabási követelmények* Jelmagyarázat: * : választható komponensek Megbízható szállítási és érvényesítési eljárások IC érzékeny információk szoftver, eszközök Intelligens kártya IC adatbázis kialakítása IC fotómaszk gyártás IC gyártás IC teszt és előzetes személyre szabás IC csomagolás Tesztelés Intelligens kártya termék befejező folyamat Tesztelés Személyre szabás Tesztelés Intelligens kártya végfelhasználás Életciklus vége IC terv IC dedikált szoftver 2fázis 3. fázis 4. fázis 5. fázis 6. fázis 7. fázis TERMÉK FELHASZNÁLÁS TERMÉK KIALAKÍTÁS 4. ábra: Többszörös alkalmazás platformos integrált áramkörös intelligens kártya életciklusa

11 Útmutató az intelligens kártyák biztonsági értékeléséhez Az IC fejlesztési folyamat néhány részlete A fejlesztési eljárás egy eljárás minősítéssel kezdődik. Ezzel párhuzamosan kifejlesztik az integrált áramkör elvi sémáját és a megfelelő logikai tervet. A terv szabvány könyvtári elemeket (áramköröket és elrendezést) használ, amelyeket fel lehet használni egyéb (nem biztonsági) integrált áramköröknél is, de tartalmazhat teljesen testre szabott elemeket is, amelyeket kifejezetten az adott IC-hez terveztek. Bizonyos cellák paraméterekkel rendelkeznek: például a egy ROM cella konkrét elrendezését a tartalma határozza meg, amelyet viszont a benne tárolandó szoftvertől vagy adattól függ. Mindezek a cellák nemcsak a logikai vagy fizikai működésük szerint térnek el, hanem a szerkezetük méretében is, amely kiterjedhet a kevés elemtől kezdve, mint például az egyszerű kapuk, a fizikai egységekig vagy al-áramkörökig, amelyek reprezentálhatnak akár egy teljes független logikai feldolgozó egységet is. A fizikai cellák -at (amelyekhez felhasználják a fizikai elrendezési információkat) a chip felületén helyezik el, majd összekötik vezetékekkel. A cellák fizikai elhelyezésére, ezek pozíciójára, az összekötő vezetékek alakjára és az egyéb kidolgozási információkra vonatkozó információk határozzák meg a chip fizikai szerkezetét. Ezek a fejlesztési lépések igen bonyolultak. Csak a logikai terv kifejlesztése hasonlítható egy szabványos szoftver fejlesztéshez. Mindemellett technológiai korlátok (például ütemezés) teszik ezt a folyamatot még bonyolultabbá, és például olyan szimulációkat tesznek szükségessé, amelyek figyelembe veszik a technológiai és elrendezési információkat. Így a logikai és fizikai terv kifejlesztése szoros kapcsolatban áll egymással. Egy integrált áramkör fizikai elrendezését eldöntő információkat igen bonyolult meghatározni. A lemezek gyártásához szükséges maszkok vagy minták előállítása alapvetően ezeken az információkon alapul. Mindemellett jó néhány technológiai vonatkozású paramétert (feltehetően némelyik még a lemez előállítási helyétől is függ) is figyelembe kell venni. A maszkokat (vagy mintákat) arra használják, hogy megvalósítsák az integrált áramköri kapcsolási rajzot egy al-rétegen. Ez ugyancsak több-tíz eljárást foglal magában, amelyek mindegyike befolyásolja a végeredményt. Nemcsak az elrendezési elvek, de az eljárásokra vonatkozó információk is az IC tervezők / IC gyártók szabadalma. Minden egyes chipet (lapkát vagy kockát) a gyártás után ellenőriznek. A fejlesztés és gyártás az IC gyártójának jól megalapozott eljárásain alapul. Az eljárásokat folyamatosan fejlesztik és javítják, főleg abból a célból, hogy növeljék a hozamot és a megbízhatóságot.

12 Útmutató az intelligens kártyák biztonsági értékeléséhez (IC) azonosító adatok Az IC gyártó által meghatározott és (a 3. fázisban) nem-felejtő memóriába töltött adatok. Ezek az adatok többek között az IC-k nyomon követhetőségét szolgálják. intelligens kártya személyre szabása (megszemélyesítés, perszonalizálás) A kártya kibocsátó felelőssége alá tartozó végső folyamat, melynek során az intelligens kártyát konfigurálják, biztonsági paramétereit feltöltik, titkos kulcsait beállítják. A megszemélyesítési folyamat végén az intelligens kártya visszafordíthatatlan módon felhasználói üzemmód -ba kerül. (IC) előzetes személyre szabás (elő-megszemélyesítés, elő-perszonalizálás, formázás) Az IC gyártási helyszínén végrehajtott folyamat, melynek során az IC-be felhasználói adatok kerülnek, még mielőtt az IC visszafordíthatatlan módon kibocsátói üzemmód -ba kerülne. (IC) elő-megszemélyesítő adat Bármely olyan adat, amelyet a kártya gyártója szolgáltat, és az integrált áramkör gyártója helyez el egy nem-felejtő memóriában (3. fázis). Ezeket az adatokat például felhasználják a nyomon követhetőséghez és/vagy a fázisok közötti biztonságos átadáshoz. intelligens kártya termék A teljesen működőképes intelligens kártyának megfelelő termék, mely az IC-t és a teljes beágyazott szoftvert (beleértve az alkalmazói szoftvert is) egyaránt tartalmazza.

13 Útmutató az intelligens kártyák biztonsági értékeléséhez Az intelligens kártyával kapcsolatos szerepkörök IC gyártó Az integrált áramkör gyártásáért, teszteléséért és elő-megszemélyesítésért felelős intézmény (vagy annak képviselője). Beágyazott (vagy alap) szoftver fejlesztő Az intelligens kártya beágyazott (vagy alap) szoftverének fejlesztéséért, valamint az integrált áramkör elő-megszemélyesítési követelményeinek meghatározásáért felelős intézmény (vagy annak képviselője). Kártya gyártó Az integrált áramkörök vásárlója. A kártya gyártó az IC leszállítása utáni valamennyi alábbi szerepkört magában foglalja egészen a 7. fázisig: IC tokozást gyártó (4. fázis) /amennyiben az IC-t a 3. fázisban lemez (wafers) vagy lapka (sawn wafers, dice) formában szállítják le/, intelligens kártya termék gyártó (5. fázis), megszemélyesítő (6. fázis). Általában a kártya gyártó a beágyazott vagy az alap szoftver fejlesztője is. Kártya kibocsátó Egy intelligens kártya termék vevője, aki a kártya végfelhasználóihoz történő kibocsátásáért felelős. Szponzor Egy értékelés megrendeléséért és általában annak finanszírozásáért felelős testület. Lehetséges szponzorok: fejlesztő, kártya kibocsátó, vagy akár a termék egy független vásárlója/felhasználója. Értékelő Az az értékelő laboratórium, mely egy (az informatikai termékek biztonsági értékelésére kidolgozott) nemzeti séma keretén belül végrehajtja az értékelés munkáját. Tanúsító szervezet Egy olyan független átvizsgáló, mely engedélyezi (felhatalmazza) a nemzeti értékelő laboratóriumokat, s mely ezen laboratóriumok munkája alapján tanúsítványokat bocsát ki.

14 Útmutató az intelligens kártyák biztonsági értékeléséhez Operációs rendszerek A COS (chip operációs rendszer) valamennyi kártya termékben közös alap funkciói az alábbiak: az intelligens kártya és a külvilág közötti kapcsolat menedzselése, különös tekintettel a kapcsolati protokollra, a fájlok és a memóriában tárolt adatok kezelése, az információkhoz és a funkciókhoz való hozzáférés ellenőrzése (pl. fájl kiválasztása, adat olvasása, írása és módosítása), a kártya biztonságának és a kriptográfiai algoritmusok eljárásainak menedzselése, a megbízhatóság fenntartása, különösen az adatok konzisztenciája, a sorozatok megszakítása és a hibákból való visszaállítás tekintetében, az intelligens kártya különböző életciklus fázisainak a kezelése. A kártya terminál és az intelligens kártya közötti kapcsolat alapvetően master-slave típusú: a terminál parancsot küld a kártyának, mely azt végrehajtja, az esetleges eredményt visszaadja, majd további parancsra vár. Az intelligens kártyákra vonatkozó alapszabványok (az érintkezéses kártyákra az ISO 7816 sorozat, az érintkezés nélküliekre pedig az ISO és ISO 15693) amellett, hogy leírják a kártyák fizikai tulajdonságait, leírják azon parancsok széles skáláját is, melyeket a kártyák megvalósíthatnak (egyúttal részletesen meghatározva ezen parancsok és a rá adandó válaszok formátumát és szintaktikáját is). A legtöbb kártyagyártó olyan operációs rendszerrel kínálja terméket, melyek a legtöbb vagy az összes ilyen szabványos parancsot megvalósítják, s egyben gyártó-specifikus kiterjesztéseket és kiegészítéseket is tartalmaznak. A COS fejlesztések korai szakaszában a kibocsátónak minden speciális alkalmazás fejlesztő részére külön chip-et és külön operációs rendszert kellett szolgáltatnia, ami jelentősen megdrágította és rugalmatlanná tette a termékeket. A mai operációs rendszerek különböző alkalmazásokat képesek támogatni. A legáltalánosabban elterjedt három ilyen (úgynevezett multiapplikációs vagy multifunkciós) operációs rendszert az alábbiakban részletesebben is tárgyaljuk (JavaCard OS, MultOS, Windows for smart cards). 6.1 Fájl rendszerek A legtöbb operációs rendszer csak egy viszonylag egyszerű (az ISO 781összefüggő blokkja szabványon alapuló) fájlrendszert támogat. Minthogy a kártyáknak nincs perifériájuk, egy fájl tulajdonképpen csak egy összefüggő blokk a kártya memóriában. A fájl rendszer egy egyszerű, gyökérből kiinduló könyvtár-alapú hierarchikus rendszer, melyben az egyes fájloknak egy hosszú alfanumerikus, egy rövid numerikus és egy hivatkozási neve van. Az operációs rendszerek általában támogatják az olyan fájlműveleteket, mint a létrehozás, törlés, olvasás, írás, módosítás. Ezen kívül különböző típusú fájlokon is támogatnak bizonyos műveleteket: lineáris fájl (rögzített méretű rekordok sorozatából áll, mely elérhető a rekord sorszáma alapján és szekvenciálisan is olvasható /a következő vagy az előző rekord is olvasható/),

15 Útmutató az intelligens kártyák biztonsági értékeléséhez ciklikus fájl (olyan lineáris fájl, melynek az utolsó rekordja és az első rekordja is szomszédos), pénztárca fájl (ez egy alkalmazás-specifikus fájl típus, melyet csak bizonyos operációs rendszerek támogatnak. Olyan ciklikus fájl, melynek rekordjai egy elektronikus fizetési tranzakció naplóbejegyzéseinek sorozata), transzparens fájl (olyan egyszerű, megkülönböztetés nélküli memória blokk, melyet az alkalmazások tetszés szerint strukturálhatnak). Egy hozzáférési lista kapcsolódik a kártya fájlokhoz, mely minden fájlra nézve tárolja, hogy az adott fájlon mely identitások (szerepkörök), milyen műveleteket végezhetnek. 6.2 Alkalmazói protokoll adategységek Alkalmazói protokoll adategység (APDU, Application Protocol Data Units) Egy intelligens kártyával való kommunikáció alapegysége. A gazdagép alkalmazói rétegéből küldött parancs üzenetek, illetve az intelligens kártyától erre érkező válasz üzenetek elnevezése. Olyan adatcsomag, mely vagy egy teljes, kártyának szóló utasítást (parancs APDU), vagy az erre küldött teljes kártya választ (válasz APDU) tartalmazza. A kétféle adategység segítségével bonyolódik a kártya és a kártyaolvasó közötti kommunikáció. A gazdagép oldali alkalmazás egy APDU-kon alapuló protokoll alkalmazását váltja ki a kártya és a kártyaolvasó között. Az intelligens kártya egy szoftver komponense (valamely natív vagy rezidens alkalmazás) értelmezi a fogadott parancs APDU-t, végrehajtja az ennek megfelelő műveleteket, majd az eredményként előálló válasz APDU-t visszaküldi a kártyaolvasónak. Parancs APDU Olyan adatcsomag, mely a gazdagép alkalmazói rétegéből az intelligens kártyának küldött teljes utasítást tartalmazza. Minden parancs APDU az alábbiakat tartalmazza: osztály típus (a parancsok osztályát határozza meg: pl. ISO szabványnak megfelelő parancsok osztály, saját /kártya specifikus/ parancs osztály, biztonságos üzenetkezeléshez használt parancsok osztálya, stb.), parancs bájt (a konkrét parancsot meghatározó bájt érték), két paraméter (P1, P2, a parancs specifikus paraméterek), hossz érték (az opcionális adatok bájthosszát adja meg), opcionális adat (a kártyának a parancsban esetleges feldolgozásra küldött adatok), várt hossz érték (az erre a parancsra érkező válasz elvárt bájthosszúsága). Válasz APDU Olyan adatcsomag, mely egy a gazdagép alkalmazói rétegéből az intelligens kártyának küldött utasítás eredményeképpen a kártyáról érkező választ tartalmazza. Minden válasz APDU az alábbiakat tartalmazza: opcionális adat, két állapot (SW1 és SW2, /az ISO által meghatározott/ szabványos állapot információkat tartalmazó szavak).

16 Útmutató az intelligens kártyák biztonsági értékeléséhez Az alábbi ábra a nyílt architektúránál már vázolt kártya szerkezetet finomítja az operációs rendszerekkel kapcsolatos ismereteket és az újabb meghatározásokat is figyelembe véve. 1. betöltött alkalmazás 2. betöltött alkalmazás Betöltő Virtuális gép Betöltött alkalmazás rendszer interfész Kártyamenedzser 1. natív alkalmazás 2. natív alkalmazás I/O kezelő Memória kezelő Állomány kezelő Könyvtár I/O driver RAM, ROM, EEPROM I/O Operációs rendszer IC dedikált IC szoftver dedikált szoftver Feldolgozó egység Felejtő memóriák Nem felejtő memóriák I/O portok Hardver Biztonsági komponensek 5. ábra Egy multiapplikációs intelligens kártya részletesebb felépítése Az ilyen kártyák legnagyobb előnye, hogy rajtuk egymástól függetlenül több alkalmazás is futhat, s ezek az alkalmazások akár utólag is betölthetők.

17 Útmutató az intelligens kártyák biztonsági értékeléséhez Legfontosabb elemeik a következők: Az integrált áramkör (IC) hardver rétege, beleértve a feldolgozó egységet, a felejtő és nem felejtő memóriákat a beágyazott szoftverrel, az I/O portokat (kapukat) és biztonsági komponenseket. Az integrált áramkör (IC) dedikált szoftvere, amelyet az áramkör tervezője/gyártója tervez meg és készít el. Ezt a szoftvert (melyet förmvernek is neveznek) gyakran tesztelési célokra használják az integrált áramkör gyártása során, de ezen kívül egyéb szolgáltatásokat is nyújthat. Operációs rendszer, mely magába foglalja: Első szinten: I/O eszközmeghajtót (driver), RAM, ROM és EEPROM I/O és hardver drivereket. Második szinten: I/O kezelőket és protokollokat, memóriakezelőt, állománykezelőt, kriptoszervert és ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat egy könyvtárban. Natív alkalmazások (amennyiben léteznek), melyek közvetlenül érik el az operációs rendszert. A natív alkalmazásokat beágyazhatja közvetlenül az integrált áramkör gyártója (a 3. szakaszban), vagy pedig később, a kártya személyre szabási (megszemélyesítő) fázisa során is beépíthetik őket. Rendszerinterfész a betöltött alkalmazásokhoz, mely a következő komponensekből állhat: A betöltő (loader) Egy vagy több virtuális gép Kontextus (biztonsági burok) kezelő Most rátérünk a legáltalánosabban elterjedt három multiapplikációs (multifunkciós) operációs rendszer, illetve az ezt alkalmazó kártya platform részletesebb ismertetésére.

18 Útmutató az intelligens kártyák biztonsági értékeléséhez Java Card A Java Card egy olyan multiapplikációs intelligens kártya platform 1, ahol az 5. ábra elemeire az alábbi kiegészítések vonatkoznak: A virtuális gép alatt bármilyen gyártó operációs rendszere is futhat. A Java Card önmagában nem szabványosítja a kártyamenedzser feladatát Amennyiben a kártya megfelel a Visa által utólag a kártyához kifejlesztett Visa Open Platform (mely egy szabványos kártyamenedzsert specifikál) elvárásainak is, akkor a Java Card közös (és szabványos) szabályokat érvényesít a betölthető alkalmazások biztonságos telepítésére, törlésére, valamint az alkalmazásokat elérő közös (globális) PIN kódokra is. A betölthető alkalmazásokat (itt ezeket appleteknek nevezik) Java programnyelven lehet megírni. Egy applet leszállításának meg kell felelnie a 6. ábra által szemléltetett folyamatnak: fordító App.java Java forrás kód Java Card Bájtkód konvertáló App.class App.cap betöltő Betöltendő fájl betöltő 6. ábra: egy Java card alkalmazás betöltési folyamata A class kiterjesztésű fájlok tesztelhetők egy Java Card szimulációs környezetben. A cap kiterjesztésű fájlok (vagyis az optimálisan konvertált appletet tartalmazó fájlt) tesztelhetők egy Java Card emulátori környezetben, illetve futtathatók a kártyán. Az applet életciklusa akkor kezdődik, amikor a kártyára telepítik. A telepítésre kétféleképpen kerülhet sor: közvetlenül egy betöltő tranzakció során közvetlenül, egy kártyán lévő betöltött fájlból. 1 A SUN és a Schlumberger cég fejlesztette ki.

19 Útmutató az intelligens kártyák biztonsági értékeléséhez Windows for smart cards A Windows for smart cards olyan multiapplikációs intelligens kártya platform 2, ahol az 5. ábra elemeire az alábbi kiegészítések vonatkoznak: A virtuális gép alatt bármilyen gyártó operációs rendszere is futhat. A Windows for smart cards nem tartalmaz kártyamenedzsert. A betölthető alkalmazásokat Visual Basic programnyelven lehet megírni. 6.5 MultOS A MULTOS olyan multiapplikációs intelligens kártya platform 3, ahol az 5. ábra elemeire az alábbi kiegészítések vonatkoznak: A virtuális gép alatt a MULTOS saját operációs rendszere fut. A MULTOS szerves részét képezi a kártya alkalmazások menedzselése. A MULTUS magas garancia szintű független értékelési eredménnyel rendelkezik (ITSEC E6) az alkalmazások biztonságos szétválasztása tekintetében, egyúttal csak ilyen értékelési eredménnyel rendelkező alkalmazások telepíthetők rá. A betölthető alkalmazásokat Assembler, C, Java és Visual Basic programnyelveken lehet megírni. 6.6 A multiapplikációs platformok gazdagép oldali elérhetősége A gazdagép felől a következő elvi lehetőségek vannak egy intelligens kártya erőforrásainak használatára: Kész, telepített (kártyára töltött) alkalmazások/appletek meghívásával. A gazdagép oldalán meghívható szabványos felületeken keresztül (legelterjedtebb példák erre: PKCS#11, illetve Crypto API), amennyiben az intelligens kártya natív vagy betöltött alkalmazásai támogatják ezt. Közvetlen API (Application Programming Interface) hozzáférésekkel, amennyiben az operációs rendszer biztosít egy nyelv-független, a hardver erőforrásokhoz, kártya tartalmakhoz való hozzáférést biztosító felületet. Alkalmazói protokoll adategységek meghívásával /szabványos és kártyaspecifikus parancs APDU-k küldésével és az erre érkező válasz APDU-k feldolgozásával/. 2 Ezt a platformot a MicroSoft támogatja. 3 Ezt a platformot a MasterCard támogatja, illetve a MAOSCO Consortium menedzseli.

20 Útmutató az intelligens kártyák biztonsági értékeléséhez Felhasznált források Almási János: Elektronikus aláírás és társai /Sans Serif, 2002/ Guidance for Smartcard Evaluation version , /DCSSI, BSI, CESG, NLNCSA/ The Application of ITSEC to Integrated Circuits /Joint Interpretation Library, 1999/ The Application of CC to Integrated Circuits /Joint Interpretation Library, 2000/ Smart Cards and their Operating Systems /Heng Guo, HUT, Telecommunications Software and Multimedia Laboratory/

Ismerkedjünk tovább a számítógéppel. Alaplap és a processzeor

Ismerkedjünk tovább a számítógéppel. Alaplap és a processzeor Ismerkedjünk tovább a számítógéppel Alaplap és a processzeor Neumann-elvű számítógépek főbb egységei A részek feladatai: Központi egység: Feladata a számítógép vezérlése, és a számítások elvégzése. Operatív

Részletesebben

TANÚSÍTVÁNY. az 1. számú mellékletben áttekintett biztonsági tulajdonságokkal és funkcionalitással, valamint

TANÚSÍTVÁNY. az 1. számú mellékletben áttekintett biztonsági tulajdonságokkal és funkcionalitással, valamint TANÚSÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. a 15/2001.(VIII. 27.) MeHVM rendelet alapján, mint a Magyar Köztársaság Informatikai és Hírközlési

Részletesebben

Bankkártya elfogadás a kereskedelmi POS terminálokon

Bankkártya elfogadás a kereskedelmi POS terminálokon Bankkártya elfogadás a kereskedelmi POS terminálokon Költségcsökkentés egy integrált megoldással 2004. február 18. Analóg-Digitál Kft. 1 Banki POS terminál elemei Kliens gép processzor, memória, kijelző,

Részletesebben

Számítógép felépítése

Számítógép felépítése Alaplap, processzor Számítógép felépítése Az alaplap A számítógép teljesítményét alapvetően a CPU és belső busz sebessége (a belső kommunikáció sebessége), a memória mérete és típusa, a merevlemez sebessége

Részletesebben

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy a E-Group Magyarország Rt. által kifejlesztett és forgalmazott. Signed Document expert (SDX) Professional 1.

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy a E-Group Magyarország Rt. által kifejlesztett és forgalmazott. Signed Document expert (SDX) Professional 1. TANÚSÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. a 15/2001.(VIII. 27.) MeHVM rendelet alapján, mint a Magyar Köztársaság Informatikai és Hírközlési

Részletesebben

TANÚSÍTVÁNY. az elektronikus aláírásról szóló 2001. évi XXXV. törvény meghatározásai alapján

TANÚSÍTVÁNY. az elektronikus aláírásról szóló 2001. évi XXXV. törvény meghatározásai alapján TANÚSÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. a 15/2001.(VIII. 27.) MeHVM rendelet alapján, mint a Magyar Köztársaság Informatikai és Hírközlési

Részletesebben

elektronikus adattárolást memóriacím

elektronikus adattárolást memóriacím MEMÓRIA Feladata A memória elektronikus adattárolást valósít meg. A számítógép csak olyan műveletek elvégzésére és csak olyan adatok feldolgozására képes, melyek a memóriájában vannak. Az információ tárolása

Részletesebben

2. előadás. Radio Frequency IDentification (RFID)

2. előadás. Radio Frequency IDentification (RFID) 2. előadás Radio Frequency IDentification (RFID) 1 Mi is az az RFID? Azonosításhoz és adatközléshez használt technológia RFID tag-ek csoportosítása: Működési frekvencia alapján: LF (Low Frequency): 125

Részletesebben

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés

2. Számítógépek működési elve. Bevezetés az informatikába. Vezérlés elve. Külső programvezérlés... Memória. Belső programvezérlés . Számítógépek működési elve Bevezetés az informatikába. előadás Dudásné Nagy Marianna Az általánosan használt számítógépek a belső programvezérlés elvén működnek Külső programvezérlés... Vezérlés elve

Részletesebben

Számítógép architektúra

Számítógép architektúra Budapesti Műszaki Főiskola Regionális Oktatási és Innovációs Központ Székesfehérvár Számítógép architektúra Dr. Seebauer Márta főiskolai tanár seebauer.marta@roik.bmf.hu Irodalmi források Cserny L.: Számítógépek

Részletesebben

A számítógépek felépítése. A számítógép felépítése

A számítógépek felépítése. A számítógép felépítése A számítógépek felépítése A számítógépek felépítése A számítógépek felépítése a mai napig is megfelel a Neumann elvnek, vagyis rendelkezik számoló egységgel, tárolóval, perifériákkal. Tápegység 1. Tápegység:

Részletesebben

Bepillantás a gépházba

Bepillantás a gépházba Bepillantás a gépházba Neumann-elvű számítógépek főbb egységei A részek feladatai: Központi egység: Feladata a számítógép vezérlése, és a számítások elvégzése. Operatív memória: A számítógép bekapcsolt

Részletesebben

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy a Utimaco Safeware AG által kifejlesztett és forgalmazott

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy a Utimaco Safeware AG által kifejlesztett és forgalmazott TANÚSÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. a 15/2001.(VIII. 27.) MeHVM rendelet alapján, mint a Magyar Köztársaság Informatikai és Hírközlési

Részletesebben

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy az. ORGA Kartensysteme GmbH, Germany által előállított

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy az. ORGA Kartensysteme GmbH, Germany által előállított TANÚSÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. a 15/2001.(VIII. 27.) MeHVM rendelet alapján, mint a Magyar Köztársaság Informatikai és Hírközlési

Részletesebben

Hogyan tudom soros eszközeimet pillanatok alatt hálózatba kötni?

Hogyan tudom soros eszközeimet pillanatok alatt hálózatba kötni? Hogyan tudom soros eszközeimet pillanatok alatt hálózatba kötni? Kritikus pontok Ethernet interfész soros eszközbe ágyazásakor Az ipari Ethernet technológia az alacsony költségeinek és jelentős hálózati

Részletesebben

Orvosi készülékekben használható modern fejlesztési technológiák lehetőségeinek vizsgálata

Orvosi készülékekben használható modern fejlesztési technológiák lehetőségeinek vizsgálata Kutatási beszámoló a Pro Progressio Alapítvány számára Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Mérnök informatika szak Orvosi készülékekben használható modern

Részletesebben

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy a. Giesecke & Devrient GmbH, Germany által előállított és forgalmazott

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy a. Giesecke & Devrient GmbH, Germany által előállított és forgalmazott TANÚSÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. a 15/2001.(VIII. 27.) MeHVM rendelet alapján, mint a Magyar Köztársaság Informatikai és Hírközlési

Részletesebben

Programozás alapjai Bevezetés

Programozás alapjai Bevezetés Programozás alapjai Bevezetés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Programozás alapjai Bevezetés SWF1 / 1 Tartalom A gépi kódú programozás és hátrányai A magas szintÿ programozási nyelv fogalma

Részletesebben

Verzió: 2.0 2012. PROCONTROL ELECTRONICS LTD www.procontrol.hu

Verzió: 2.0 2012. PROCONTROL ELECTRONICS LTD www.procontrol.hu PROCONTROL Proxer 6 RFID Proximity kártyaolvasó Verzió: 2.0 2012. Létrehozás dátuma: 2012.08.07 18:42 1. oldal, összesen: 5 A Proxer6 egy proximity kártyaolvasó, ami RFID kártyák és transzponderek (egyéb

Részletesebben

Dr. Schuster György október 30.

Dr. Schuster György október 30. Real-time operációs rendszerek RTOS 2015. október 30. Jellemzők ONX POSIX kompatibilis, Jellemzők ONX POSIX kompatibilis, mikrokernel alapú, Jellemzők ONX POSIX kompatibilis, mikrokernel alapú, nem kereskedelmi

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2008 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

Számítógépek felépítése, alapfogalmak

Számítógépek felépítése, alapfogalmak 2. előadás Számítógépek felépítése, alapfogalmak Lovas Szilárd, Krankovits Melinda SZE MTK MSZT kmelinda@sze.hu B607 szoba Nem reprezentatív felmérés kinek van ilyen számítógépe? 2 Nem reprezentatív felmérés

Részletesebben

Könyvtári címkéző munkahely

Könyvtári címkéző munkahely Könyvtári címkéző munkahely Tartalomjegyzék A RENDSZER HARDVER ELEMEI...3 1 RFID CÍMKÉK... 3 2 RFID ASZTALI OLVASÓ... 3 A RENDSZER SZOFTVER ELEMEI... 4 1 KÖNYV CÍMKÉZŐ MUNKAÁLLOMÁS... 4 2 A PC- S SZOFTVEREK

Részletesebben

A Java EE 5 plattform

A Java EE 5 plattform A Java EE 5 platform Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Utolsó módosítás: 2007. 11. 13. A Java EE 5 platform A Java EE 5 plattform A J2EE 1.4 után következő verzió. Alapvető továbbfejlesztési

Részletesebben

vbar (Vemsoft banki BAR rendszer)

vbar (Vemsoft banki BAR rendszer) vbar (Vemsoft banki BAR rendszer) BAR bemutatása 1994. július 1-jétől kezdte meg működését a Központi Adós- és Hitelinformációs Rendszer, azóta is használt rövidített nevén a BAR, amely kezdetben kizárólag

Részletesebben

Crossplatform mobil fejlesztőkörnyezet kiválasztását támogató kutatás

Crossplatform mobil fejlesztőkörnyezet kiválasztását támogató kutatás Crossplatform mobil fejlesztőkörnyezet kiválasztását támogató kutatás A Mobil multimédiás kliens fejlesztői eszközkészlet létrehozása című kutatás-fejlesztési projekthez A dokumentum célja A dokumentum

Részletesebben

A J2EE fejlesztési si platform (application. model) 1.4 platform. Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem

A J2EE fejlesztési si platform (application. model) 1.4 platform. Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem A J2EE fejlesztési si platform (application model) 1.4 platform Ficsor Lajos Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Utolsó módosítás: 2007. 11.13. A J2EE application model A Java szabványok -

Részletesebben

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program

A GeoEasy telepítése. Tartalomjegyzék. Hardver, szoftver igények. GeoEasy telepítése. GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program A GeoEasy telepítése GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program (c)digikom Kft. 1997-2010 Tartalomjegyzék Hardver, szoftver igények GeoEasy telepítése A hardverkulcs Hálózatos hardverkulcs A GeoEasy indítása

Részletesebben

A processzor hajtja végre a műveleteket. összeadás, szorzás, logikai műveletek (és, vagy, nem)

A processzor hajtja végre a műveleteket. összeadás, szorzás, logikai műveletek (és, vagy, nem) 65-67 A processzor hajtja végre a műveleteket. összeadás, szorzás, logikai műveletek (és, vagy, nem) Két fő része: a vezérlőegység, ami a memóriában tárolt program dekódolását és végrehajtását végzi, az

Részletesebben

Jelfeldolgozás a közlekedésben

Jelfeldolgozás a közlekedésben Jelfeldolgozás a közlekedésben 2015/2016 II. félév 8051 és C8051F020 mikrovezérlők Fontos tudnivalók Elérhetőség: ST. 108 E-mail: lovetei.istvan@mail.bme.hu Fontos tudnivalók: kjit.bme.hu Aláírás feltétele:

Részletesebben

Kommunikáció az EuroProt-IED multifunkcionális készülékekkel

Kommunikáció az EuroProt-IED multifunkcionális készülékekkel Kommunikáció az EuroProt-IED multifunkcionális készülékekkel A Protecta intelligens EuroProt készülékei a védelem-technika és a mikroprocesszoros technológia fejlődésével párhuzamosan követik a kommunikációs

Részletesebben

Utolsó módosítás:

Utolsó módosítás: Utolsó módosítás: 2011. 09. 08. 1 A tantárggyal kapcsolatos adminisztratív kérdésekkel Micskei Zoltánt keressétek. 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Erősen buzzword-fertőzött terület, manapság mindent szeretnek

Részletesebben

Küls memóriakártyák. Dokumentum cikkszáma: Ez az útmutató a külső memóriakártyák számítógéppel történő használatát ismerteti

Küls memóriakártyák. Dokumentum cikkszáma: Ez az útmutató a külső memóriakártyák számítógéppel történő használatát ismerteti Küls memóriakártyák Dokumentum cikkszáma: 419665-211 2007. január Ez az útmutató a külső memóriakártyák számítógéppel történő használatát ismerteti. Tartalomjegyzék 1 Digitális memóriakártyák Digitális

Részletesebben

Külső kártyaeszközök Felhasználói útmutató

Külső kártyaeszközök Felhasználói útmutató Külső kártyaeszközök Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Java a Sun Microsystems, Inc. Egyesült Államokban bejegyzett védjegye. Az SD embléma az embléma tulajdonosának

Részletesebben

Nyílt forráskódú irodai programkomponensek vállalati környezetbe való integrációjának vizsgálata és implementációja

Nyílt forráskódú irodai programkomponensek vállalati környezetbe való integrációjának vizsgálata és implementációja 1 / 15 Nyílt forráskódú irodai programkomponensek vállalati környezetbe való integrációjának vizsgálata és implementációja Vajna Miklós 2012. január 24. Tartalomjegyzék 2 / 15 1 Bevezető 2 Motiváció 3

Részletesebben

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy a. MÁV INFORMATIKA Kft. által kifejlesztett és forgalmazott. DSign UI 1.6. aláíró alkalmazás

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy a. MÁV INFORMATIKA Kft. által kifejlesztett és forgalmazott. DSign UI 1.6. aláíró alkalmazás TANÚSÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. a 15/2001. (VIII. 27.) MeHVM rendelet alapján, mint a Magyar Köztársaság Informatikai és Hírközlési

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Előszó... 10

Tartalomjegyzék. Előszó... 10 Előszó... 10 1. Bevezetés a Symbian operációs rendszerbe... 11 1.1. Az operációs rendszer múltja...11 1.2. Az okos telefonok képességei...12 1.3. A Symbian felépítése...15 1.4. A könyv tartalma...17 2.

Részletesebben

Firmware fejlesztés. Mártonfalvi Zsolt Hardware programozó

Firmware fejlesztés. Mártonfalvi Zsolt Hardware programozó Firmware fejlesztés Mártonfalvi Zsolt Hardware programozó Áttekintés Beágyazott rendszer A fejlesztés menete Milyen eszközökkel? Beágyazott rendszer Egy beágyazott rendszer (angolul: embedded system) olyan

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPES ALAPISMERETEK

SZÁMÍTÓGÉPES ALAPISMERETEK SAPIENTIA EMTE Műszaki és Humántudományok Kar SZÁMÍTÓGÉPES ALAPISMERETEK Domokos József domi@ms.sapientia.ro ELŐADÁSOK 7 előadás Szeptember 19.-től, hetente Dr. DOMOKOS József, egyetemi adjunktus elérhetőség:

Részletesebben

VIII. BERENDEZÉSORIENTÁLT DIGITÁLIS INTEGRÁLT ÁRAMKÖRÖK (ASIC)

VIII. BERENDEZÉSORIENTÁLT DIGITÁLIS INTEGRÁLT ÁRAMKÖRÖK (ASIC) VIII. BERENDEZÉSORIENTÁLT DIGITÁLIS INTEGRÁLT ÁRAMKÖRÖK (ASIC) 1 A korszerű digitális tervezés itt ismertetendő (harmadik) irányára az a jellemző, hogy az adott alkalmazásra céleszközt (ASIC - application

Részletesebben

Biztonsági folyamatirányító. rendszerek szoftvere

Biztonsági folyamatirányító. rendszerek szoftvere Biztonsági folyamatirányító rendszerek szoftvere 1 Biztonsági folyamatirányító rendszerek szoftvere Tartalom Szoftverek szerepe a folyamatirányító rendszerekben Szoftverek megbízhatósága Szoftver életciklus

Részletesebben

ede.bodroghy@hu.ibm.com

ede.bodroghy@hu.ibm.com ede.bodroghy@hu.ibm.com 5/30/2014 Globális piacvezető a hoszting szolgáltatásokban 21000 ügyfél 140 országban 100000 menedzselt eszköz 685 alkalmazott 13 adatközpont 17 hálózati belépési pont 2 SOFTLAYER

Részletesebben

Magic xpi 4.0 vadonatúj Architektúrája Gigaspaces alapokon

Magic xpi 4.0 vadonatúj Architektúrája Gigaspaces alapokon Magic xpi 4.0 vadonatúj Architektúrája Gigaspaces alapokon Mi az IMDG? Nem memóriában futó relációs adatbázis NoSQL hagyományos relációs adatbázis Más fajta adat tárolás Az összes adat RAM-ban van, osztott

Részletesebben

Objektum orientáltság alapjai A Java nyelv Fordítás - futtatás

Objektum orientáltság alapjai A Java nyelv Fordítás - futtatás Objektum orientáltság alapjai A Java nyelv Fordítás - futtatás Objektum orientáltság alapjai Objektum: A való világ egy elemének ábrázolása, amely minden esetben rendelkezik: Állapottal,Viselkedéssel,Identitással

Részletesebben

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy a. Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. által kifejlesztetett. Pénztár v4.0.1.12 aláíró alkalmazás

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy a. Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. által kifejlesztetett. Pénztár v4.0.1.12 aláíró alkalmazás TANÚSÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. a 15/2001. (VIII. 27.) MeHVM rendelet alapján, mint a Magyar Köztársaság Informatikai és Hírközlési

Részletesebben

Szárazföldi autonóm mobil robotok vezérlőrendszerének kialakítási lehetőségei. Kucsera Péter ZMNE Doktorandusz

Szárazföldi autonóm mobil robotok vezérlőrendszerének kialakítási lehetőségei. Kucsera Péter ZMNE Doktorandusz Szárazföldi autonóm mobil robotok vezérlőrendszerének kialakítási lehetőségei. Kucsera Péter ZMNE Doktorandusz A mobil robot vezérlőrendszerének feladatai Elvégzendő feladat Kommunikáció Vezérlő rendszer

Részletesebben

VIRTUALIZÁCIÓ KÉSZÍTETTE: NAGY ZOLTÁN MÁRK EHA: NAZKABF.SZE I. ÉVES PROGRAMTERVEZŐ-INFORMATIKUS, BSC

VIRTUALIZÁCIÓ KÉSZÍTETTE: NAGY ZOLTÁN MÁRK EHA: NAZKABF.SZE I. ÉVES PROGRAMTERVEZŐ-INFORMATIKUS, BSC VIRTUALIZÁCIÓ KÉSZÍTETTE: NAGY ZOLTÁN MÁRK EHA: NAZKABF.SZE I. ÉVES PROGRAMTERVEZŐ-INFORMATIKUS, BSC A man should look for what is, and not for what he thinks should be. Albert Einstein A számítógépek

Részletesebben

Az elektronikus azonosítás biztonsági megoldásai. Kártyatartalom menedzsment TSM rendszerekben

Az elektronikus azonosítás biztonsági megoldásai. Kártyatartalom menedzsment TSM rendszerekben Az elektronikus azonosítás biztonsági megoldásai Kártyatartalom menedzsment TSM rendszerekben Készítette Sári Zoltán Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar 2013. november 1 1. A TSM-ek jelentősége

Részletesebben

1. tétel. A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei. Informatika érettségi (diák)

1. tétel. A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei. Informatika érettségi (diák) 1. tétel A kommunikáció információelméleti modellje. Analóg és digitális mennyiségek. Az információ fogalma, egységei Ismertesse a kommunikáció általános modelljét! Mutassa be egy példán a kommunikációs

Részletesebben

Utolsó módosítás:

Utolsó módosítás: Utolsó módosítás: 2012. 09. 06. 1 A tantárggyal kapcsolatos adminisztratív kérdésekkel Micskei Zoltánt keressétek. 2 3 4 5 6 7 8 9 Forrás: Gartner Hype Cycle for Virtualization, 2010, http://premierit.intel.com/docs/doc-5768

Részletesebben

Előadó: Nagy István (A65)

Előadó: Nagy István (A65) Programozható logikai áramkörök FPGA eszközök Előadó: Nagy István (A65) Ajánlott irodalom: Ajtonyi I.: Digitális rendszerek, Miskolci Egyetem, 2002. Ajtonyi I.: Vezérléstechnika II., Tankönyvkiadó, Budapest,

Részletesebben

Cloud Akkreditációs Szolgáltatás indítása CLAKK projekt. Kozlovszky Miklós, Németh Zsolt, Lovas Róbert 9. LPDS MTA SZTAKI Tudományos nap

Cloud Akkreditációs Szolgáltatás indítása CLAKK projekt. Kozlovszky Miklós, Németh Zsolt, Lovas Róbert 9. LPDS MTA SZTAKI Tudományos nap Cloud Akkreditációs Szolgáltatás indítása CLAKK projekt Kozlovszky Miklós, Németh Zsolt, Lovas Róbert 9. LPDS MTA SZTAKI Tudományos nap Projekt alapadatok Projekt név: Cloud akkreditációs szolgáltatás

Részletesebben

Hardver és szoftver követelmények

Hardver és szoftver követelmények Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Telepítési útmutató Hardver és szoftver követelmények A java-s nyomtatványkitöltő program az alábbi hardverigényt támasztja a számítógéppel szemben: 400 MHz órajelű

Részletesebben

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy az. InfoScope Kft. által kifejlesztett. Attribútum tanúsítványok érvényességét ellenőrző SDK InfoSigno AC SDK v1.0.0.

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy az. InfoScope Kft. által kifejlesztett. Attribútum tanúsítványok érvényességét ellenőrző SDK InfoSigno AC SDK v1.0.0. TANÚSÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. a 9/2005. (VII.21.) IHM rendelet alapján, mint a Magyar Köztársaság Miniszterelnöki Hivatalt Vezető

Részletesebben

Azonosításra szolgáló információk

Azonosításra szolgáló információk Azonosításra szolgáló információk 1 Elektronikus azonosító típusok 1. Papír vagy plasztik + nyomdatechnika (optikailag leolvasható azonosítók) 1. Vonalkód 2. OCR (Optical character recognition) 3. MRZ

Részletesebben

Információ-architektúra

Információ-architektúra Információ-architektúra IEEE 1471: Ipari szabvány szerint a szoftver architektúra kulcs fontosságú fogalmai Rendszer 1 Architektúra 1..n Érintett fél 1..n 1 Architektúra leírás 1..n 1..n Probléma 1..n

Részletesebben

WEB2GRID: Desktop Grid a Web 2.0 szolgálatában

WEB2GRID: Desktop Grid a Web 2.0 szolgálatában WEB2GRID: Desktop Grid a Web 2.0 szolgálatában MAROSI Attila Csaba MTA SZTAKI atisu@sztaki.hu 2011.07.26. Áttekintés Bevezető Grid rendszerekkel szembeni elvarások változása Web 2.0 rendszerek főbb jellemzői

Részletesebben

Vezetői információs rendszerek

Vezetői információs rendszerek Vezetői információs rendszerek Kiadott anyag: Vállalat és információk Elekes Edit, 2015. E-mail: elekes.edit@eng.unideb.hu Anyagok: eng.unideb.hu/userdir/vezetoi_inf_rd 1 A vállalat, mint információs rendszer

Részletesebben

Digitális technika VIMIAA01 9. hét Fehér Béla BME MIT

Digitális technika VIMIAA01 9. hét Fehér Béla BME MIT BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR MÉRÉSTECHNIKA ÉS INFORMÁCIÓS RENDSZEREK TANSZÉK Digitális technika VIMIAA01 9. hét Fehér Béla BME MIT Eddig Tetszőleges

Részletesebben

Digitális technika VIMIAA01 9. hét

Digitális technika VIMIAA01 9. hét BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR MÉRÉSTECHNIKA ÉS INFORMÁCIÓS RENDSZEREK TANSZÉK Digitális technika VIMIAA01 9. hét Fehér Béla BME MIT Eddig Tetszőleges

Részletesebben

A cloud szolgáltatási modell a közigazgatásban

A cloud szolgáltatási modell a közigazgatásban A cloud szolgáltatási modell a közigazgatásban Gombás László Krasznay Csaba Copyright 2011 Hewlett-Packard Development Company HP Informatikai Kft. 2011. november 23. Témafelvetés 2 HP Confidential Cloud

Részletesebben

SSL elemei. Az SSL illeszkedése az internet protokoll-architektúrájába

SSL elemei. Az SSL illeszkedése az internet protokoll-architektúrájába SSL 1 SSL elemei Az SSL illeszkedése az internet protokoll-architektúrájába 2 SSL elemei 3 SSL elemei 4 SSL Record protokoll 5 SSL Record protokoll Az SSL Record protokoll üzenet formátuma 6 SSL Record

Részletesebben

20 éve az informatikában

20 éve az informatikában Ki vagy? Felhasználók azonosítása elektronikus banki rendszerekben Gyimesi István, fejlesztési vezető, Cardinal Kft. Elektronikus bankolás Internet Banking/Mobil Banking/Ügyfélterminál alkalmazások három

Részletesebben

Személyügyi nyilvántartás szoftver

Személyügyi nyilvántartás szoftver Személyügyi nyilvántartás szoftver A nexonhr személyügyi nyilvántartás szoftver a személyügyi, továbbképzési és munkaköri adatok kezelését teszi lehetővé. A szoftver támogatja a HR adminisztrációs feladatokat,

Részletesebben

Párhuzamos programozási platformok

Párhuzamos programozási platformok Párhuzamos programozási platformok Parallel számítógép részei Hardver Több processzor Több memória Kapcsolatot biztosító hálózat Rendszer szoftver Párhuzamos operációs rendszer Konkurenciát biztosító programozási

Részletesebben

Szoftver-technológia II. Szoftver újrafelhasználás. (Software reuse) Irodalom

Szoftver-technológia II. Szoftver újrafelhasználás. (Software reuse) Irodalom Szoftver újrafelhasználás (Software reuse) Irodalom Ian Sommerville: Software Engineering, 7th e. chapter 18. Roger S. Pressman: Software Engineering, 5th e. chapter 27. 2 Szoftver újrafelhasználás Szoftver

Részletesebben

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy az Axelero Rt. által kifejlesztett és forgalmazott. Marketline Integrált Aláíró Modul 2.0-ás verzió

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy az Axelero Rt. által kifejlesztett és forgalmazott. Marketline Integrált Aláíró Modul 2.0-ás verzió TANÚSÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. a 15/2001.(VIII. 27.) MeHVM rendelet alapján, mint a Magyar Köztársaság Informatikai és Hírközlési

Részletesebben

Programozható logikai vezérlő

Programozható logikai vezérlő PROGRAMABLE LOGIC CONTROLLER Programozható logikai vezérlő Vezérlés fejlődése Elektromechanikus (relés) vezérlések Huzalozott logikájú elektronikus vezérlések Számítógépes, programozható vezérlők A programozható

Részletesebben

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége:

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége: Stand alone Hálózat (csoport) Az együttműködés szükségessége: közös adatok elérése párhuzamosságok elkerülése gyors eredményközlés perifériák kihasználása kommunikáció elősegítése 2010/2011. őszi félév

Részletesebben

NETinv. Új generációs informatikai és kommunikációs megoldások

NETinv. Új generációs informatikai és kommunikációs megoldások Új generációs informatikai és kommunikációs megoldások NETinv távközlési hálózatok informatikai hálózatok kutatás és fejlesztés gazdaságos üzemeltetés NETinv 1.4.2 Távközlési szolgáltatók és nagyvállatok

Részletesebben

Külső memóriakártyák. Felhasználói útmutató

Külső memóriakártyák. Felhasználói útmutató Külső memóriakártyák Felhasználói útmutató Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Java a Sun Microsystems, Inc. Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye. Az itt

Részletesebben

tanúsítja, hogy a Kopint-Datorg Részvénytársaság által kifejlesztett és forgalmazott MultiSigno Standard aláíró alkalmazás komponens 1.

tanúsítja, hogy a Kopint-Datorg Részvénytársaság által kifejlesztett és forgalmazott MultiSigno Standard aláíró alkalmazás komponens 1. TANÚSÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. a 15/2001.(VIII. 27.) MeHVM rendelet alapján, mint a Magyar Köztársaság Informatikai és Hírközlési

Részletesebben

Véges állapotú gépek (FSM) tervezése

Véges állapotú gépek (FSM) tervezése Véges állapotú gépek (FSM) tervezése F1. A 2. gyakorlaton foglalkoztunk a 3-mal vagy 5-tel osztható 4 bites számok felismerésével. Abban a feladatban a bemenet bitpárhuzamosan, azaz egy időben minden adatbit

Részletesebben

Software project management Áttekintés

Software project management Áttekintés Software project management Áttekintés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék PMAN / 1 Miért szükséges? A software fejlesztési tevékenység Csoportmunkát igényel Jelentős erőforrásokat használ

Részletesebben

Alkalmazások típusai Szoftverismeretek

Alkalmazások típusai Szoftverismeretek Alkalmazások típusai Szoftverismeretek Prezentáció tartalma Szoftverek csoportjai Operációs rendszerek Partíciók, fájlrendszerek Tömörítés Vírusok Adatvédelem 2 A szoftver fogalma A szoftver teszi használhatóvá

Részletesebben

Operációs rendszerek. Az X Window rendszer

Operációs rendszerek. Az X Window rendszer Operációs rendszerek X Windows rendszer Az X Window rendszer Grafikus felhasználói felületet biztosító alkalmazás és a kapcsolódó protokoll 1983-84: a Massachusetts Institute of Technology-n (MIT, USA).

Részletesebben

IT - Alapismeretek. Feladatgyűjtemény

IT - Alapismeretek. Feladatgyűjtemény IT - Alapismeretek Feladatgyűjtemény Feladatok PowerPoint 2000 1. FELADAT TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS Pótolja a hiányzó neveket, kifejezéseket! Az első négyműveletes számológépet... készítette. A tárolt program

Részletesebben

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy a. Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. által kifejlesztetett. IngridSigno Feldolgozó Modul aláíró alkalmazás

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy a. Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. által kifejlesztetett. IngridSigno Feldolgozó Modul aláíró alkalmazás TANÚSÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. a 15/2001. (VIII. 27.) MeHVM rendelet alapján, mint a Magyar Köztársaság Informatikai és Hírközlési

Részletesebben

IV.4. FELHŐ ALAPÚ BIZTONSÁGOS ADATTÁROLÁSI MÓDSZER ÉS TESZTKÖRNYEZET KIDOLGOZÁSA

IV.4. FELHŐ ALAPÚ BIZTONSÁGOS ADATTÁROLÁSI MÓDSZER ÉS TESZTKÖRNYEZET KIDOLGOZÁSA infokommunikációs technológiák IV.4. FELHŐ ALAPÚ BIZTONSÁGOS ADATTÁROLÁSI MÓDSZER ÉS TESZTKÖRNYEZET KIDOLGOZÁSA BEVEZETÉS Mit jelent, hogy működik a felhő alapú adattárolás? Az adatainkat interneten elérhető

Részletesebben

SAP Business One. Áttekintés, gyakorlati ismertetı. Mosaic Business System Kft.; Support: +36 1 253-0526

SAP Business One. Áttekintés, gyakorlati ismertetı. Mosaic Business System Kft.; Support: +36 1 253-0526 Mosaic Business System Kft.; Support: +36 1 253-0526 technológia Minimum hardver- és szoftverkövetelmények Technológia Technológia Az is kétszintő kliens/szerver architektúrán alapul. A szerver a Microsoft

Részletesebben

Miért jó nekünk kutatóknak a felhő? Kacsuk Péter MTA SZTAKI

Miért jó nekünk kutatóknak a felhő? Kacsuk Péter MTA SZTAKI Miért jó nekünk kutatóknak a felhő? Kacsuk Péter MTA SZTAKI Szolgáltatások halmaza: o Erőforrások, alkalmazások, eszközök o Nagy méretű, heterogén, gazdaságos, mobil, zöld El van takarva, hogy o Hol van

Részletesebben

Segesdi Dániel. OpenNebula. Virtualizációs technológiák és alkalmazásaik BMEVIMIAV89. 2011 ősz

Segesdi Dániel. OpenNebula. Virtualizációs technológiák és alkalmazásaik BMEVIMIAV89. 2011 ősz Segesdi Dániel OpenNebula Virtualizációs technológiák és alkalmazásaik BMEVIMIAV89 2011 ősz OpenNebula Előszó A feladatom az OpenNebula nyílt forráskódú cloud management eszköz megismerése, mely egységes

Részletesebben

Konkurencia és energiakezelés integrálása eszközmeghajtókba. Vezeték nélküli szenzorhálózatok

Konkurencia és energiakezelés integrálása eszközmeghajtókba. Vezeték nélküli szenzorhálózatok Konkurencia és energiakezelés integrálása eszközmeghajtókba Vezeték nélküli szenzorhálózatok Energiahatékonyság Beágyazott eszközökben fontos a hatékony energiagazdálkodás OS-ek nagy részében ennek ellenére

Részletesebben

Szoftver labor III. Tematika. Gyakorlatok. Dr. Csébfalvi Balázs

Szoftver labor III. Tematika. Gyakorlatok. Dr. Csébfalvi Balázs Szoftver labor III. Dr. Csébfalvi Balázs Irányítástechnika és Informatika Tanszék e-mail: cseb@iit.bme.hu http://www.iit.bme.hu/~cseb/ Tematika Bevezetés Java programozás alapjai Kivételkezelés Dinamikus

Részletesebben

UNIX / Linux rendszeradminisztráció

UNIX / Linux rendszeradminisztráció UNIX / Linux rendszeradminisztráció VIII. előadás Miskolci Egyetem Informatikai és Villamosmérnöki Tanszékcsoport Általános Informatikai Tanszék Virtualizáció Mi az a virtualizáció? Nagyvonalúan: számítógép

Részletesebben

ACR122U-A9. NFC USB intelligens kártyaolvasó. Műszaki Specifikáció V3.04 verzió

ACR122U-A9. NFC USB intelligens kártyaolvasó. Műszaki Specifikáció V3.04 verzió ACR122U-A9 NFC USB intelligens kártyaolvasó Műszaki Specifikáció V3.04 verzió Fenntartjuk a változtatás jogát előzetes értesítés nélkül info@u2fkeys.eu 1.oldal Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...3 2. Jellemzők...4

Részletesebben

Rubin SMART COUNTER. Műszaki adatlap 1.1. Státusz: Jóváhagyva Készítette: Forrai Attila Jóváhagyta: Parádi Csaba. Rubin Informatikai Zrt.

Rubin SMART COUNTER. Műszaki adatlap 1.1. Státusz: Jóváhagyva Készítette: Forrai Attila Jóváhagyta: Parádi Csaba. Rubin Informatikai Zrt. Rubin SMART COUNTER Műszaki adatlap 1.1 Státusz: Jóváhagyva Készítette: Forrai Attila Jóváhagyta: Parádi Csaba Rubin Informatikai Zrt. 1149 Budapest, Egressy út 17-21. telefon: +361 469 4020; fax: +361

Részletesebben

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Fizikai memória Félvezetőkből előállított memóriamodulok RAM - (Random Access Memory) -R/W írható, olvasható, pldram, SDRAM, A dinamikusan frissítendők : Nagyon rövid időnként

Részletesebben

LOGIKAI TERVEZÉS. Előadó: Dr. Oniga István Egytemi docens

LOGIKAI TERVEZÉS. Előadó: Dr. Oniga István Egytemi docens LOGIKAI TERVEZÉS PROGRAMOZHATÓ ÁRAMKÖRÖKKEL Előadó: Dr. Oniga István Egytemi docens A tárgy weboldala http://irh.inf.unideb.hu/user/onigai/ltpa/logikai_tervezes.htmltervezes.html Adminisztratív információk

Részletesebben

Infor PM10 Üzleti intelligencia megoldás

Infor PM10 Üzleti intelligencia megoldás Infor PM10 Üzleti intelligencia megoldás Infor Üzleti intelligencia (Teljesítmény menedzsment) Web Scorecard & Műszerfal Excel Email riasztás Riportok Irányít Összehangol Ellenőriz Stratégia Stratégia

Részletesebben

Több platform egy kódbázis Tanulságok a Tresorittól. Budai Péter, vezető fejlesztő

Több platform egy kódbázis Tanulságok a Tresorittól. Budai Péter, vezető fejlesztő Több platform egy kódbázis Tanulságok a Tresorittól Budai Péter, vezető fejlesztő Miről lesz szó? A Tresorit szolgáltatás és platformjainak gyors bemutatása A Tresorit szoftver architektúrája Hogyan épül

Részletesebben

e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez

e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez MICROSEC Számítástechnikai Fejlesztő zrt. e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez Felhasználói útmutató https://online.e-szigno.hu/ 1 Tartalom 1. Bevezetés... 3 2. A rendszer használatának

Részletesebben

Intelligens partner rendszer virtuális kórházi osztály megvalósításához

Intelligens partner rendszer virtuális kórházi osztály megvalósításához Intelligens partner rendszer virtuális kórházi osztály megvalósításához 1. Célkitűzések A pályázat célja egy virtuális immunológiai osztály kialakítása, amelynek segítségével a különböző betegségekkel

Részletesebben

A Microsoft terminálszolgáltatás ügyfél oldali hardverigényének meghatározása

A Microsoft terminálszolgáltatás ügyfél oldali hardverigényének meghatározása S SDA Stúdió kft. A Microsoft terminálszolgáltatás ügyfél oldali hardverigényének meghatározása Kiadva: 2002.02.12. Oldalak száma: 7 A dokumentum története Verzió Dátum Módosítás rövid leírása Módosító

Részletesebben

TANÚSÍTVÁNY. Időbélyegzés szolgáltatás keretén belül: Időbélyegző aláíró kulcsok generálására, tárolására, időbélyegző aláírására;

TANÚSÍTVÁNY. Időbélyegzés szolgáltatás keretén belül: Időbélyegző aláíró kulcsok generálására, tárolására, időbélyegző aláírására; TANÚSÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. a 15/2001.(VIII. 27.) MeHVM rendelet alapján, mint a Magyar Köztársaság Informatikai és Hírközlési

Részletesebben

SZOFTVER = a számítógépet működtető és az azon futó programok összessége.

SZOFTVER = a számítógépet működtető és az azon futó programok összessége. SZOFTVEREK SZOFTVER = a számítógépet működtető és az azon futó programok összessége. Programok Programnak nevezzük egy algoritmus valamelyik számítógépes programnyelven való leírását, amely a számítógép

Részletesebben

Java I. A Java programozási nyelv

Java I. A Java programozási nyelv Java I. A Java programozási nyelv története,, alapvető jellemzői Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2007. 02. 12. Java I.: Történet, jellemzők, JDK JAVA1 / 1 Egy kis történelem

Részletesebben

Gyártási termelési folyamat és a Microsoft Dynamics AX 2012 R2 logisztikai szolgáltatások

Gyártási termelési folyamat és a Microsoft Dynamics AX 2012 R2 logisztikai szolgáltatások Gyártási termelési folyamat és a Microsoft Dynamics AX 2012 R2 logisztikai szolgáltatások Ez a dokumentum gépi fordítással készült, emberi beavatkozás nélkül. A szöveget adott állapotában bocsátjuk rendelkezésre,

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem. Programozás III. Varjasi Norbert varjasin@sze.hu

Széchenyi István Egyetem. Programozás III. Varjasi Norbert varjasin@sze.hu Programozás III. Varjasi Norbert varjasin@sze.hu 1 A java virtuális gép (JVM) Képzeletbei, ideális számítógép. Szoftveresen megvalósított működési környezet. (az op. rendszer egy folyamata). Feladata:

Részletesebben

MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK, A KÖRKERESŐ SZOFTVER SPECIFIKÁCIÓJA, KÖLTSÉGVETÉS. A) Műszaki követelmények

MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK, A KÖRKERESŐ SZOFTVER SPECIFIKÁCIÓJA, KÖLTSÉGVETÉS. A) Műszaki követelmények 1. sz. melléklet MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEK, A KÖRKERESŐ SZOFTVER SPECIFIKÁCIÓJA, KÖLTSÉGVETÉS A) Műszaki követelmények A körkereső szoftvernek (a továbbiakban Szoftver) az alábbi követelményeknek kell megfelelnie

Részletesebben