EA SPORTS FIFA PlayStation Vita RENDSZER játék kézikönyv 1

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "EA SPORTS FIFA PlayStation Vita RENDSZER játék kézikönyv 1"

Átírás

1 EA SPORTS FIFA PlayStation Vita RENDSZER játék kézikönyv 1 Teljes irányítás 10 a játék beállítása 37 Játékmenet 38 játékmódok 41 PlayStation Network 46 Virtual Pro (Virtuális profi) 47 Customise (Testreszabás) 48 Team Management (Csapatkezelés) 49 Practice Arena (Gyakorlóaréna) 51

2 EGÉSZSÉGÜGYI FIGYELMEZTETÉS Mindig jól megvilágított környezetben játsszon. Rendszeresen tartson szünetet, óránként legalább 15 percet. Ne folytassa a játékot, ha szédülést, hányingert, kimerültséget vagy fejfájást érez. Egyesek érzékenyek a villogó vagy vibráló fényekre, illetve bizonyos geometriai formákra és mintázatokra. Előfordulhat, hogy a nem diagnosztizált epilepsziás betegek televíziózás vagy játék közben rohamot kapnak. Ha Ön epilepsziás, videojátékok használata előtt forduljon orvosához. Azonnal forduljon orvoshoz akkor is, ha a következők bármelyikét tapasztalja játék közben: látászavar, izomrángás, egyéb akaratlan mozgás, eszméletvesztés, zavarodottság és/vagy görcsök. ELŐVIGYÁZATOSSÁGI INTÉZKEDÉSEK* A PlayStation Vita kártya a PS Vita rendszerhez készült szoftvert tartalmaz. Soha ne használja a PS Vita kártyát más rendszeren, mert tönkreteheti. A helyes használat érdekében olvassa el alaposan a PS Vita rendszer használati útmutatóját. A PS Vita kártyát mindig megfelelően helyezze be a rendszerbe. A PS Vita kártya fulladásveszélyt okozhat. A PS Vita kártyákat a kisgyermekek véletlenül lenyelhetik, ezért tárolja őket kisgyermekek által nem elérhető helyen. Ne érintse meg kézzel vagy fémtárgyakkal a PS Vita kártya érintkezőit. A PS Vita kártyát ne hajlítsa meg, és ne tegye ki más módon erős fizikai behatásoknak. A PS Vita kártyát óvja a folyadékokkal való érintkezéstől. Soha ne szerelje szét vagy módosítsa a PS Vita kártyát. A PS Vita kártyát ne hagyja hőforrások közelében, közvetlen napfényben, illetve túlzottan párás helyen.

3 FONTOS: A PS Vita kártyán lévő adatok a következő esetekben elveszhetnek vagy megsérülhetnek: Ha a PS Vita kártya adatainak beolvasása vagy írása közben a PS Vita kártyát eltávolítják a PS Vita rendszerből, illetve ha a PS Vita rendszert ilyenkor kapcsolják ki. Ha a PS Vita kártyát olyan helyen használják, ahol statikus elektromosság vagy elektromos zaj érheti. Adatvesztés vagy adatsérülés esetén az adatok helyreállítására nincs mód. Javasolt az adatok rendszeres biztonsági mentése. *Csak a PS Vita kártyákra vonatkozik. SZOFTVERKALÓZKODÁS A PS Vita rendszer és a PS Vita kártya használatát szoftverlicenc szabályozza. A PS Vita rendszer és a PS Vita kártya olyan védelmi mechanizmusokat tartalmaznak, melyeknek célja, hogy megakadályozzák a játékkártyán található, szerzői joggal védett tartalmak jogosulatlan másolását. A bejegyzett védjegyek jogosulatlan használatát és a szerzői joggal védett tartalmak jogosulatlan másolását (ezen mechanizmusok megkerülésével vagy más módon) a törvény tiltja. Ha illegálisan másolt termékekkel vagy a védelmi mechanizmusok megkerülésére használt módszerekkel kapcsolatos információkat szeretne bejelenteni, küldjön t az címre, vagy hívja a helyi telefonos ügyfélszolgálatot a jelen kézikönyv hátlapján található számon.

4 RENDSZERSZOFTVER-FRISSÍTÉSEK A PS Vita rendszer rendszerszoftverének frissítéséről az eu.playstation.com webhelyen vagy a PS Vita rendszer használati útmutatójában olvashat bővebben. A képernyőn megjelenő utasítások követésével frissítheti a PS Vita rendszer szoftverét. A frissítés megkezdése előtt ellenőrizze a frissítési adatok verziószámát. Frissítés közben soha ne húzza ki az AC-adaptert. Frissítés közben ne kapcsolja ki a tápellátást és ne távolítsa el a PS Vita kártyát. A frissítés befejezése előtt ne szakítsa meg a folyamatot, mert ezzel megrongálhatja a PS Vita rendszert. A FRISSÍTÉS SIKERESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE Válassza a Settings (Beállítások) lehetőséget a Home Screen (Kezdőképernyő) felületén, majd válassza a System (Rendszer) opciót. Válassza a System Information (Rendszeradatok) elemet: ha a System Software (Rendszerszoftver) verziószáma megegyezik a frissítési adatok verziószámával, akkor a frissítés sikeres volt.

5 AZ EGYSÉGES EURÓPAI JÁTÉKINFORMÁCIÓS RENDSZER (PEGI) KORHATÁR- BESOROLÁSI RENDSZERE A PEGI szerinti korhatár-besorolás a játék csomagolásán látható. A PEGI korhatár-besorolási rendszer a gyermekeket és a tinédzsereket védi a korcsoportjuk számára nem megfelelő tartalmakkal szemben. A rendszer lehetővé teszi a szülők és a gyermekek számára játékokat vásárlók számára, hogy megbízható információk alapján válasszák ki a játékosok korcsoportjának megfelelő tartalmakat. FIGYELEM: A korhatár-besorolásnak nincs köze a játék nehézségéhez. A három részből álló korhatár-besorolási jelölés első része az életkort jelző ikon:

6 A besorolás második része egy vagy több leíró kifejezést tartalmazhat a játék tartalmának típusával kapcsolatban. A játék korhatár-besorolása a tartalom intenzitását tükrözi. A leírók a következők: További információk a webhelyen. Egyes játékok a PEGI Online logót is tartalmazhatják. Ezt a logót csak olyan online játékszolgáltatók használhatják, akik vállalták bizonyos előírások betartását, többek között a gyermekek védelmét az online játékokban. További információk a webhelyen.

7 SZÜLŐI FELÜGYELET A PS Vita rendszert beállíthatja úgy, hogy megakadályozza az olyan játékok elindítását, amelyek a PS Vita rendszert használó gyermek számára nem megfelelőek. A szülői felügyeletet akkor érdemes használnia, ha a PS Vita rendszert használó gyermeke még túl fiatal ahhoz, hogy játsszon ezzel a játékkal vagy a PS Vita rendszeren vásárolt egyéb játékokkal. A termék korhatár-besorolása a csomagoláson látható. A PS Vita rendszer alapértelmezett szülő felügyeleti szintje a 9-es. A PS Vita rendszer szülői felügyeleti szintjét az elérhető 11 szint közül választhatja ki, hogy a gyermekek számára megakadályozza a korcsoportjuknak nem megfelelő tartalmak elérését. A termék régióbeli korhatár-besorolása és a PS Vita rendszer szülői felügyeleti szintjei közötti összefüggés a következő: SZÜLŐI FELÜGYELETI SZINT KORHATÁR-BESOROLÁS

8 Ha például gyermeke 11 éves, a 12 éveseknek és idősebbeknek szóló tartalmak elérését kell megakadályoznia. Ehhez állítsa a PS Vita rendszer szülő felügyeleti szintjét 3-ra. Minél alacsonyabb a szülői felügyeleti szint, annál erősebb a korlátozás. A szülői felügyeleti szint az idősebb játékosok számára bármikor módosítható. Ritka esetekben a termék szülői felügyeleti szintje korlátozóbb (alacsonyabb) lehet, mint az adott országban a korhatárbesorolásra általában vonatkozó szint. Ennek az az oka, hogy a különböző országokban a korhatár-besorolási rendszerek eltérőek. Előfordulhat tehát, hogy a játék használatához módosítania kel a PS Vita rendszer szülői felügyeleti szintjét. A szülői felügyeleti szint beállításáról az eu.playstation.com/psvita/support/manuals címen olvashat bővebben. SZABÁLYOZÁSI INFORMÁCIÓK* A termék gyártója a Sony Computer Entertainment Inc., Konan, Minato-ku Tokyo, , Japán. Az elektromágneses összeférhetőség (EMC) és a termékbiztonság meghatalmazott európai képviselője a Sony Deutschland GmbH, Hedelfinger Strasse 61, Stuttgart, Németország. *Csak a PS Vita kártyákra vonatkozik.

9 Ha például gyermeke 11 éves, a 12 éveseknek és idősebbeknek szóló tartalmak elérését kell megakadályoznia. Ehhez állítsa a PS Vita rendszer szülő felügyeleti szintjét 3-ra. Minél alacsonyabb a szülői felügyeleti szint, annál erősebb a korlátozás. A szülői felügyeleti szint az idősebb játékosok számára bármikor módosítható. Ritka esetekben a termék szülői felügyeleti szintje korlátozóbb (alacsonyabb) lehet, mint az adott országban a korhatárbesorolásra általában vonatkozó szint. Ennek az az oka, hogy a különböző országokban a korhatár-besorolási rendszerek eltérőek. Előfordulhat tehát, hogy a játék használatához módosítania kel a PS Vita rendszer szülői felügyeleti szintjét. A szülői felügyeleti szint beállításáról az eu.playstation.com/psvita/support/manuals címen olvashat bővebben. SZABÁLYOZÁSI INFORMÁCIÓK* A termék gyártója a Sony Computer Entertainment Inc., Konan, Minato-ku Tokyo, , Japán. Az elektromágneses összeférhetőség (EMC) és a termékbiztonság meghatalmazott európai képviselője a Sony Deutschland GmbH, Hedelfinger Strasse 61, Stuttgart, Németország. *Csak a PS Vita kártyákra vonatkozik.

10 10 Megjegyzés: A kézikönyv vezérlési beállításai a Klasszikus vezérlőkonfigurációra vonatkoznak. Miután profilodat létrehoztad, válaszd a CUSTOMISE > SETTINGS > CONTROL SETTINGS (Testreszabás > Beállítások > Vezérlés beállításai) opciókat a vezérlőbeállítások testreszabásához. Támadás Játékos mozgatása/kocogás Futás Labda megállítása/hárítás Labda megállítása, kapu felé fordulás Testcsel (labda megkapásakor) Csapattárs futásra küldése Labdavezetés Bal kar > gomb (hosszan) Bal kar (felengedés) + > gomb Bal kar (felengedés) + < gomb < gomb (hosszan) < gomb (kétszer röviden)

11 11 Profi labdakezelés Iramvezérlés (labda birtokában) Labda megtolása Trükk módosító < gomb (hosszan) + > gomb (hosszan) <-gomb (hosszan) Jobb kar Jobb kar + < gomb (nyomva tart) Edzőtipp: Fedezés testtel A labda testtel fedezéséhez emberfogás során engedd fel a bal kart, és tartsd lenyomva a > gombot. Játékosod igyekszik az ellenfél és a labda közt maradni, hogy távol tartsa őket egymástól.

12 12 Lövés/Kapáslövés/Fejes Célzott/helyezett lövés Nyesett lövés Lövőcsel (az ellenfél térfelén) Lövés A gomb < gomb + A gomb < gomb + > gomb + A gomb A gomb (hosszan), majd S gomb Átadás/átívelés irányának megválasztása Rövid passz/fejes (hosszan nyomva a távolabbi játékosnak megy) Ívelt passz (hosszan a távolság meghatározásához) Passzolás Bal kar S gomb F gomb

13 13 Átlövés (hosszan nyomva a távolabbi játékosnak megy) Pattogó átemelés Ívelt átlövés (hosszan nyomva a távolabbi játékosnak megy) Átadás és felfutás Elfutás indítása átadásból Ívelt lövőcsel D gomb > gomb + F gomb < gomb + D gomb < gomb + S gomb < gomb + S gomb (kétszer röviden) F gomb (hosszan), majd S gomb

14 14 Edzői tipp: Átadás és felfutás Kényszerítős passzhoz nyomd meg az S gombot, miközben a < gombot nyomva tartod, hogy játékosod egy közeli csapattársnak adja a labdát. Engedd fel a < gombot, és mozdíts a bal karon, hogy a játékos tovább fusson. Ezután nyomd meg az S gombot (lapos passz), a D gombot (átlövés), az F gombot (ívelt passz), vagy a < gombot + a D gombot (ívelt átlövés): ezekkel rögtön visszaadhatod a labdát, tökéletesen időzítve, hogy az ellenfél meg ne szerezhesse a labdát. Első érintés (labda megkapásakor) Passz/lövés visszavonása Szabad mozgás Labdavezérlés Jobb kar (hosszan nyomva messzebbre megy) < gomb + > gomb < gomb (hosszan) + > gomb (hosszan)

15 15 Beadás (lenyomva a távolság meghatározásához) Alacsony beadás (beadási zónában) Lapos beadás (beadási zónában) Korai beadás (beadási zónán kívül) Korai lapos beadás (beadási zónán kívül) Korai lapos átadás (átadási zónán kívül) Beadás F gomb F gomb (kétszer röviden) F gomb (három pöccintés) < gomb + F gomb < gomb + F gomb (kétszer röviden) < gomb + F gomb (háromszor röviden)

16 16 Trükkök Tartsd nyomva a < gombot, és mozgasd a bal kart vagy a jobb kart (attól függően, milyen lábas a játékos) az alábbi trükkök végrehajtásához. MEGJEGYZÉS: Az alábbi vezérlési beállítások feltételezik, hogy az irányított játékos függőlegesen felfelé mozog, és játékosod irányától függően módosítandók. Testcsel Átlépés Átlépés visszafelé Labdapörgetés Jobb kar Z (pöccintés)/ jobb kar X (pöccintés) Jobb kar C, Z/jobb kar C, X Jobb kar Z, C/jobb kar X, C Jobb kar Z (hosszan)/jobb kar X (hosszan)

17 17 Visszahúzás (csak állva) Sarkazás Felpördítés Rulett-kerék Mozdulj balra, indulj jobbra Mozdulj jobbra, indulj balra Saroktól sarokig Egyszerű ollózás Profi ollózás Bal kar V (pöccintés) Jobb kar C (pöccintés), V sarkazás Jobb kar C (pöccintés), C, C felfelé Jobb kar V, Z, C, X/ jobb kar V, X, C, Z Jobb kar Z, V, X Jobb kar X, V, Z Jobb kar C (pöccintés), V Jobb kar V (pöccintés), C, C Jobb kar V (pöccintés), C (hosszan), C (pöccintés)

18 18 Balra dől, de jobbra megy Jobbra dől, de balra megy Elastico (megfelelően magas képzettséggel) Visszahúzást mímel, balra el (csak állva) Visszahúzást mímel, jobbra el (csak állva) Sarokház (csak futva) Lepördülés (csak állva) Hókusz-pókusz Tripla Elastico Jobb kar Z, V, X Jobb kar X, V, Z Jobb kar X, V, Z Bal kar V, X, V, Z Bal kar V, Z, V, X Jobb kar O, O/jobb kar U, U Jobb kar O, O/jobb kar U, U Jobb kar V, Z, V, X Jobb kar V, X, V, Z

19 19 Labda meghúzása és továbbítása (csak futva) Kiemelés (csak állva) Fordulás és pördülés Színlelt meghúzás (csak állva) Színlelt Rabona (csak futva) Jobb kar X (hosszan), C (pöccintés)/ jobb kar Z (hosszan), C (pöccintés) Jobb kar C (pöccintés), C, V Jobb kar C (pöccintés), Z (pöccintés)/ jobb kar C (pöccintés), X (pöccintés) Jobb kar Z (hosszan), X (pöccintés)/ jobb kar X (hosszan), Z (pöccintés) F gomb/a gomb, majd S gomb + bal kar V

20 20 Zsonglőrködés (csak állva) Kiemelés hátrafelé Kiemelés Lábkörzés Elastico a levegőben Felpördítés lövéshez T. Lábkörzés > gomb (röviden) Bal kar V (hosszan) Bal kar Z (hosszan)/bal kar X (hosszan) Jobb kar óramutató járásával megegyező/ ellentétes irányban Jobb kar X (pöccintés), Z (pöccintés) Bal kar C (hosszan) Jobb kar óramutató járásával ellentétes irányban, C (pöccintés) MEGJEGYZÉS: Az EA SPORTS FIFA játékosai a fent felsoroltaknál sokkal több trükköt és kunsztot tudnak! Lépj pályára, és kezdj kísérletezni, aztán használd is fel új képességeidet!

21 21 Védekezés Védekezés Játékos mozgatása Bal kar Játékosváltás < gomb (röviden, felengedésre) Irányított játékos váltása Jobb kar Futás > gomb (hosszan) Nyomás S gomb (hosszan) 2. védő nyomás A gomb (hosszan)

22 22 Becsúszó szerelés Lezárás Lezárás futva Védekező szerelés F gomb < gomb (hosszan) < gomb (hosszan) + > gomb (hosszan) < gomb (hosszan) + S gomb (hosszan)

23 23 Edzőtipp: Védekező szerelés és lezárás futva Ha ellenfeled gyorsan mozog, tartsd nyomva a < gombot, és nyomd meg a > gombot, hogy a védő sebességét hozzáigazítsd, és az felkészülhessen a szerelésre. Ha nem akarod, hogy becsúszó szerelést kíséreljen meg, tartsd nyomva a < gombot, és nyomd meg az S gombot a szoros emberfogáshoz. Játékosod az ellenfél nyomában marad, de nem próbálkozik szereléssel. Ha az ellenfél labdakezelési hibát vét, engedd fel a < gombot, hogy hátvéded kihasználja az alkalmat. Kirohanás Mozgatás/Célzott rúgás vagy dobás Dobás (a labda birtokában) Kapus védekezés D gomb (hosszan) Bal kar S (hosszan, hogy a távolabbi játékoshoz érjen)

24 24 Kirúgás (a labda birtokában) Labda ledobása (a labdát birtokában) A gomb/f gomb D gomb Kapus védekezés Célzás Lövés (lenyomva tartva növekszik a lövés ereje) Nyesett passz (hosszan az erő megnöveléséhez) Labda csavarása (rúgás előkészítésekor) Lövő játékos cseréje Legurító hívása Közvetlen szabadrúgás Bal kar A gomb F gomb Bal kar > gomb < gomb

25 25 Legurító lő Legurító passzol Sorfal felugrása (csak védelemben) Sorfal mozgatása (csak védelemben) Támadórúgás (csak védelemben) < gomb + A gomb < gomb + S gomb D gomb < gomb/> gomb S gomb

26 26 Edzői tipp: Emelés és csavarás A lövés magasabbra megy, ha nagyobb erőt viszel bele (de ne legyen túl erős), közben pedig a bal kar mozgatásával csavarhatod oldalra, felfelé vagy visszafelé. A függőleges csavarással a labda gyorsabban lefelé csapódik (pl. ha túl van a sorfalon). Célzás Nyesett passz (hosszan az erő megnöveléséhez) Lapos passz Góllövés Bal kar F gomb S gomb

27 27 Bedobás Bedobás célzása Bal kar Rövid dobás (a legközelebbi játékosnak) S gomb Kézi rövid bedobás (amerre a játékos néz) D gomb Hosszú dobás F gomb Fogadó váltása < gomb

28 28 Nyesett passz (hosszan az erő megnöveléséhez) Magas beadás csavarással (nekirugaszkodáskor) Alacsony beadás Lapos beadás Rövid szöglet kérése Szöglet F gomb Bal kar F gomb (kétszer röviden) F gomb (három pöccintés) < gomb

29 29 Célzott lövés Erős lövés Célzott/helyezett lövés Nyesett lövés Vetődés (csak kapusnál) Mozgás a gólvonal mentén (csak kapusnál) 11-es Bal kar (megtartva a hosszabb célzáshoz bármely irányba) A gomb < gomb + A gomb < gomb + > gomb + A gomb Jobb kar Bal kar

30 30 Edzőtipp: Büntetők Célzás: Játékosaid alapértelmezésben a kapu közepére céloznak. A lövésre való rákészülés során a bal karral módosíthatod az irányzékot, mely a kapun belül bárhová eshet. Minél hosszabb ideig tolod a bal kart a választott irányba, annál távolabbra kerül az irányzék a kapu középvonalától. Vigyázz, meddig tartod nyomva a bal kart: ha túl hamar engeded fel, a lövés nem lesz elég helyezett, ha túl későn, játékosod akár el is vétheti a kaput. Hárítás: Ha jó előre elhatározod, merre mozduljon, kapusod messzebbre juthat az adott irányba, és kifoghatja a sarkokba tartó labdákat is. Csak tudd, hogy ha túlságosan eltávolodik jobbra vagy balra, a középre irányzott lövéseket nem sok esélye van hárítani. Ha úgy ítéled, a lövés nem erős, hanem helyezett lesz, megpróbálhatsz zsigerből reagálni rá oly módon, hogy a jobb kart a lövés irányába tolod.

31 31 Be A Pro: Goalkeeper (Légy profi: kapus) Támadó játék labda nélkül Passz kérés/jelentkezés S gomb Átlövés javaslat D gomb Beadás javaslat F gomb Rálövés javaslat A gomb Kamerafókusz váltogatása SELECT gomb

32 32 Tizenhatos védelme Vetődés Jobb kar/bal kar S gomb (hosszan) Automatikus helyezkedés < gomb (hosszan) Lassított mozgás a labdával szemben Bal kar + < gomb Kirohanás/Öklözés D gomb (hosszan) Lábra menés F gomb Ráérző védés < gomb + > gomb 2. védő ráállítás A gomb (hosszan) Kamerafókusz váltogatása SELECT gomb Futás > gomb

33 33 Edzői tipp: Be a Goalkeeper (Légy kapus) Tapasztald ki a Save Assistance (hárítási segédlet) beállítások (Assisted, Semi-Assisted, Manual: könnyített, részben könnyített, kézi) hatásait, hogy kiválaszthasd a technikai tudásodnak és játékstílusodnak leginkább megfelelőt! Érintővezérlés Az érintővezérléssel lőhetsz kapura, elvégezheted a szabadrúgásokat, a bedobásokat és a szögleteket. Passzoláshoz és hátvédek közti gyorsváltáshoz is használhatod. Lövés Gyors kapura lövéshez érintsd meg a kaput a képernyőn (érintőképernyő). Minél hosszabb az érintés, annál erősebb lesz a lövés.

34 34 A lejjebb lévő érintőfelületet is használhatod ugyanerre. Ebben az esetben vedd úgy, hogy a felület a kapu, és ott érintsd meg, ahová lőni akarsz. A célindikátor pontja a lövés erősségének megfelelően változtatja színét. A lövés után a célkereszt formájú találatjelző mutatja, hová érkezett a labda ahhoz képest, ahová szántad. Ne feledd, hogy a labdavezetés irányán és sebességén kívül a védő által gyakorolt nyomás is hatást gyakorol a lövés pontosságára. MEGJEGYZÉS: Az érintővezérlés használatakor a képernyő felső részének közepén fehér ikon jelzi, ha ujjaidat az érintőfelületen felejted. Az alsó érintőfelülettel lőni csak a pálya utolsó harmadában, az ellenfél kapujának előterében tudsz, és csak akkor, ha ujjaid épp nem takarják azt.

35 35 Szabadrúgások Szabadrúgáshoz állítsd a kamerát a majdani lövés irányába, majd gyorsan húzd végig az ujjadat az érintőképernyőn! Az első érintés pillanatában játékosod nekikészül a szabadrúgásnak. A színes csík mutatja, hol tart vele éppen. A lövés ívét és szögét az érintőképernyőre rajzolt ujjmozdulat határozza meg. Ne feledd: egy jobblábas játékos mindig hatékonyabban csavar balra, mint jobbra. A ballábas játékosra épp az ellenkezője igaz. A hátsó érintőfelületen elég azt a pontot megérintened, ahová a labdát szánod. Közvetlenül a kapura célozhatsz vele, de ha van sorfal, használd inkább az érintőképernyőt, amin csavarni és ívelni is lehet. Bedobások Érintsd meg azt a helyet, ahová a labdát dobni szeretnéd! Ha játékosod rendelkezik a Long Throw-in (Hosszú bedobás) vagy a Giant Throw-in (Mérföldes bedobás) képességgel, messzebbre dobhatja a labdát a többinél.

36 36 Büntetők Használd az érintőképernyőt tökéletes büntetőrúgások végrehajtásához! Figyeld a Composure Meter (Rákészülés) kijelzőt, és érintsd meg, mikor a zöld tartományban jár, hogy a lövés a lehető legpontosabb legyen. Ezután érintsd meg a helyet, ahová a labdát szánod. Az érintés időtartama határozza meg az erősséget, amit a Shot Power Meter (Lövés erőmérő) skálán tudsz nyomon követni. Szögletrúgások Szögletrúgás alkalmával érintsd meg azt a játékostársat, akinek a labdát szánod. Beíveléshez növeld az érintés időtartamát. Passzok Érintsd meg a játékost, vagy a pályának azt a pontját, akinek/ahová a labdát szánod! Magas labdához növeld az érintés időtartamát. Felszabadító rúgáshoz növeld még tovább az időtartamot.

37 a játék beállítása 37 Hátvédváltás Védekezésben adódhatnak helyzetek, mikor gyorsan kell váltanod a játékosok között. Ehhez elég megérintened azt, akit irányítani szeretnél. Mielőtt pályára lépnél, hozz létre magadnak EA/Origin fiókot, hogy maradéktalanul kiélvezhesd az EA SPORTS FIFA tartalmát. EA SPORTS FIFA profil Válaszd ki képességszintedet, kedvenc vezérlőbeállításodat és kedvenc csapatodat! EA/Origin fiók EA/Origin fiókod létrehozásához írd be valós címedet és jelszavadat a címképernyőn, mikor a program erre kér. A felhasználónév és a jelszó ahhoz kell, hogy hozzáférj az EA játékainak online komponenséhez, és a játékspecifikus tartalmakhoz az easports.com webhelyen.

38 Játékmenet 38 Játékképernyő Pontok Meccsóra Irányított játékos Állóképesség/ Erőnlét szint Radar

39 Játékmenet 39 Mentés és betöltés Mielőtt kilépsz egy játékmódból (vagy menüből, melyben változtatásokat eszközöltél), ne felejtsd elmenteni előrehaladásodat, különben minden nem mentett információ elvész. A Load (Töltés) képernyőt a legtöbb játékmódból elérheted, így bármikor betölthetsz fájlokat. MEGJEGYZÉS: Az EA SPORTS FIFA automatikusan menti a játékállást. Kick-Off (Kezdőrúgás) mód Válaszd az EXHIBITION MATCH (Barátságos meccs) opciót, ha alapértelmezett beállításokkal akarsz meccset játszani ezeken a CUSTOMISE > SETTINGS > GAME SETTINGS (Testreszabás > Beállítások > Játékbeállítások) útvonalon változtathatsz, vagy a BE A PRO: GOALKEEPER ill. BE A PRO: PLAYER (Légy profi: kapus ill. Légy profi: játékos) opciókat, ha egyetlen játékossal nyomulnál inkább.

40 Játékmenet 40 Be a Pro: Goalkeeper (Légy profi: kapus) Játssz kapusként, és éld át a mérkőzések izgalmát csapatod utolsó védvonalaként, szemtől szemben a mohó csatárokkal! Csapattársaidat kedvedre szólíthatod, ha a labda épp nincs játékban ha támadás közeleg, csak az indikátort figyeld!

41 játékmódok 41 Career Mode (Karrier mód) Minden játékosnak, még a legjobbnak is, véget ér egyszer a pályafutása. A Karrier módban három szerepkörben, játékosként, játékos-menedzserként és menedzserként is átélheted a játék izgalmát. Indulhatsz játékosként, hogy belenőhess a másik két szerepkörbe, de lehetsz mindjárt játékos-menedzser és menedzser is. Játékosod teljesítményéről mindhárom szerepben a világ labdarúgó-társadalma mond ítéletet. Player Career (Játékoskarrier) Bújj egy sikerre éhes profi futballista bőrébe, és tedd próbára magad bajnokságok kupamérkőzések és nemzetközi rangadók során át! Játszhatsz valódi játékossal, kreált játékossal vagy virtuális profival. Ügyelj minden megmozdulásodra a pályán, hogy nagy ígéretből igazi futball-legendává válhass!

42 játékmódok 42 Player Manager Career (Játékos-menedzseri karrier) A játékos-menedzserek a pályán és azon kívül is kézben tarthatják az eseményeket, ha sikerül egyensúlyt teremteniük labdarúgói ambícióik és menedzseri teljesítményük között. Játszhatod kreált játékossal vagy virtuális profiddal. Játékosodnak a csapat összeállítása mellett a felállással, a játékstílussal, a felkészítéssel és a tehetséggondozással is törődnie kell... már amikor épp nincs a pályán. Manager Career (Menedzseri karrier) A menedzser dolga a lehető legjobb csapatot kiállítani minden mérkőzésre, és gondoskodnia arról, hogy az az adott ellenféllel szemben leghatékonyabb taktikát alkalmazza. Játszhatod kreált játékossal vagy virtuális profiddal. Menedzsered tartja kézben a csapat pénzügyeit, neki kell egyensúlyban tartania a költségvetést, intéznie az igazolásokat, lefolytatnia a tárgyalásokat és megkötnie a szerződéseket. Nyerj rangos kupameccseket és állj helyt csapatoddal a bajnokságban, hogy a klubvezetés elégedett legyen!

43 játékmódok 43 Menedzser tippek Ellenőrizd az összeállítást szimulált mérkőzés előtt! A végeredmény egyetlen játékoson is megfordulhat. Használd a keresési opciókat, hogy megtaláld a legmegfelelőbb játékosokat csapatod számára, de ne hagyd figyelmen kívül az árukat sem! Vedd figyelembe a pályaedződ teljesítményértékeléseit is! Ezek lehetővé teszik menedzsered számára, hogy eldönthesse, mely labdarúgóknak érdemes a legtöbb játékidőt biztosítania. Figyeld Player Level/Manager Reputation (játékosszint/menedzseri elismertség) értékeid alakulását az idény során! Ezek tükrözik megítélésedet a klubvezetés szemében, és ezek fényében kapsz új ajánlatokat az egyes idények végén.

44 játékmódok 44 Tournaments (Kupatornák) A labdarúgás izgalmát és szépségét a játékosok és a futballrajongók számára egyaránt a kupatornák testesítik meg Az EA SPORTS FIFA játékban több mint 50 kupatorna közül lehet választani. Válaszd ki az országot, majd a kupát, melyben indulni szeretnél, ezt követően a csapatot vagy csapatokat, melyeket irányítani fogsz.

45 játékmódok 45 Create Tournament (Kupatorna létrehozása) Hozd létre saját kupatornádat! Válassz a LEAGUE (Liga), KNOCKOUT (Kieséses) vagy GROUP & KNOCKOUT (Csoport- és kieséses) opciók közül, majd állítsd be az induló csapatok számát és azt, magad akarod-e kiválasztani őket, vagy a programra bízod, hogy az üres helyeket betöltse. Ha elégedett vagy beállításaiddal, mentsd el a tornát, majd vágj bele, hogy kiderüljön, képes vagy-e megnyerni. MEGJEGYZÉS: További lehetőségekért kapcsold BE az Advanced Settings (Haladó beállítások) opciót. Az alapbeállítások elvégzését követően az Advanced Settings képernyőre kerülsz. Itt finomhangolhatod a torna szabályait, és megadhatod az AutoFill funkció paramétereit.

46 PlayStation Network 46 AZ ONLINE FUNKCIÓK ELÉRÉSÉHEZ EA ONLINE REGISZTRÁCIÓ SZÜKSÉGES. A REGISZTRÁCIÓ FELTÉTELE A BETÖLTÖTT 13. ÉLETÉV. AZ EA ONLINE ADATVÉDELMI ELVEI ÉS FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEI: A HONLAPON 30 NAPPAL KORÁBBAN KÖZZÉTETT TÁJÉKOZTATÁS UTÁN AZ EA VISSZAVONHATJA AZ ONLINE SZOLGÁLTATÁSOKAT. AZ EA TOVÁBBI TARTALMAKAT ÉS/VAGY FRISSÍTÉSEKET BOCSÁTHAT A FELHASZNÁLÓK RENDELKEZÉSÉRE INGYENESEN, AMENNYIBEN ÉS AMIKOR AZOK ELÉRHETŐVÉ VÁLNAK. MEGJEGYZÉS: Az online játék megkezdéséhez el kell fogadnod az EA adatvédelmi irányelveit és szolgáltatási feltételeit. E dokumentumokat az első játékba való belépés előtt kell megismerned és elfogadnod. Elutasításukkal kizárod magad az EA SPORTS FIFA online komponensének használatából. Friends Leagues (Baráti bajnokságok) Hozz létre online bajnokságot magadnak és akár 31 barátodnak! Játssz a saját szabályaid szerint a világ bármely részén élő játékosok ellen!

47 Virtual Pro (Virtuális profi) 47 Lépj pályára kezdő játékosként az EA SPORTS FIFA Virtual Pro (Virtuális profi) módjában! Karrieredet és hírnevedet az alapoktól építheted fel. Határozd meg virtuális profid értékeit, majd lépj vele pályára, és tedd szupersztárrá! Virtuális profidat bármely játékmódban Career (Karrier) és Kick-Off (Kezdőrúgás) módban is használhatod. Használd virtuális profidat minél hatékonyabban; nyerj díjakat, növeld értékeidet és válj igazi futballcsillaggá!

48 Customise (Testreszabás) 48 Arena Options (Aréna opciók) Angliában, Rooney-ként szeretnél gyakorolni a nagyszerű Howard ellen? Az Arena Options menüben beállíthatod, mely játékost vagy kapust, illetve melyik stadiont szeretnéd használni Arena módban.

49 Team Management (Csapatkezelés) 49 Egyéni taktika A Team Management (Csapatkezelés) képernyő CUSTOM TACTICS (Egyéni taktikák) opciójával testre szabhatod csapatod védő és támadó játékát. Tekintsd meg alapértelmezett taktikájukat; az S gombbal megjeleníthetsz más taktikákat (ellentámadás, nagy nyomás, birtoklás és hosszú labda), valamint saját testre szabott taktikáidat is (lásd alább). Ezek egyikét kiválaszthatod alapértelmezett taktikának, ha kijelölöd, és megnyomod az S gombot. Új taktikát úgy hozhatsz létre, ha választasz egyet sablonnak, és a csúszókapcsolókkal átalakítod annak egyes részeit. Nyomd meg a A gombot vagy az F gombot az új taktika elmentéséhez a kiválasztott helyre, és nyomd meg az S gombot a megerősítéshez. Gyors taktikák Menet közben úgy alkalmazhatod az egyes taktikákat, ha hozzárendeled őket az iránygombokhoz. Ehhez válaszd a QUICK TACTICS (Gyors taktikák) menüpontot a Team Management (Csapatkezelés) képernyőn, a segítségével válassz irányt, majd nyomd meg a S gombot! Végül válaszd ki új taktikádat, és nyomd meg ismét az S gombot, így hozzárendeled azt a választott irányhoz.

50 Team Management (Csapatkezelés) 50 MEGJEGYZÉS: Testreszabott taktikáidat barátaiddal, de akár az egész FIFA közösséggel is megoszthatod, ha a Player Hub (Játékosközpont) képernyőn megnyomod a < gombot, kiválasztod a Shared Tactics (Magosztott taktikák) opciót, és követed a megjelenő utasításokat. MEGJEGYZÉS: Ha alapértelmezett vezérlőkiosztásod az iránygombokat a játékos mozgatására használja, a bal karral kell kiválasztani a Gyors taktikákat. Felállások A taktika megválasztása után elkezdheted a csapatfelállások és játékosszerepek finomhangolását a FORMATIONS (Alakzatok) menüpont választásával az illető csapat Team Management (Csapatkezelés) képernyőjén. Először válassz egy felállást, és nyomd meg az F gombot a szerkesztéshez. Ezután válassz egy játékost a kijelölt felállásból, és nyomd meg az S gombot. Végül döntsd el, a játék mely aspektusát szeretnéd változtatni (alappozíció, aktivitás vagy helyezkedés), és kövesd a képernyőn megjelenő utasításokat! MEGJEGYZÉS: a csapat mentalitását menet közben az iránygombokkal változtathatod. Nyomd meg a Z gombot, hogy játékosaid jobban figyeljenek a védekezésre, vagy az X gombot, hogy sűrűbben támadjanak.

51 Practice Arena (Gyakorlóaréna) 51 Az EA SPORTS FIFA gyakorlóarénája az a hely, ahol csiszolhatod képességeidet, mielőtt mérkőzésbe kezdesz. Itt gyakorolhatod a kapuralövést, a védést és a labda játékba hozásának módozatait. A gyakorlóaréna alapértelmezésben egyetlen ellenféllel állít szembe, így addig vezetheted a labdát, amíg akarod és akkor lőhetsz kapura, amikor kedved tartja. Gyakorolhatod a cseleket, kikísérletezheted a kapura lövés ideális szögét, és kitapasztalhatod a gyengéidet. Ez ideális alkalom az érintővezérléssel való gyakorlásra is. Azt is meghatározhatod, hány támadó- és védőjátékos legyen a pályán a gyakorlómérkőzés során. Válaszd a SET PIECES (Pontrúgások) opciót a szabadrúgások, büntetők, bedobások és szögletrúgások gyakorlásához. Ha a valódi meccs nyomása nélkül szeretnéd csiszolni képességeidet, válaszd a PRACTICE MATCH (Gyakorlómeccs) opciót a Practice Arena (Gyakorlóaréna) menüből. Nincs gólszámlálás, nincs meccsóra, addig játszol, amíg neked tetszik. MEGJEGYZÉS: Nyomd meg a SELECT gombot az Arenában a Practice Arena menü eléréséhez!

Tartalom. Teljes irányítás 3 Beállítás 10 Főmenü 11 JátékmeneT 12 Segítségre van szükséged? 22

Tartalom. Teljes irányítás 3 Beállítás 10 Főmenü 11 JátékmeneT 12 Segítségre van szükséged? 22 Tartalom Teljes irányítás 3 Beállítás 10 Főmenü 11 JátékmeneT 12 Segítségre van szükséged? 22 2 Teljes irányítás Menj a SZEMÉLYRE SZABÁS > BEÁLLÍTÁSOK > IRÁNYÍTÁS oldalra, hogy változtass a beállításokon.

Részletesebben

Szakmai elvek U11-U15

Szakmai elvek U11-U15 MAGYAR KOSÁRLABDÁZÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE Szakmai elvek U11-U15 MEGTÁRGYALTA ÉS ELFOGADTA AZ MKOSZ Szakmai és Utánpótlás Bizottsága 2014. oldal 1 Védekezési és támadási alapelvek U11-U15 korosztályokban

Részletesebben

Tartalom. PC irányítási információ. Főmenü 12 JátékmeneT 13. Teljes irányítás. Beállítás 11

Tartalom. PC irányítási információ. Főmenü 12 JátékmeneT 13. Teljes irányítás. Beállítás 11 Tartalom Teljes irányítás 2 Beállítás 11 Főmenü 12 JátékmeneT 13 Teljes irányítás PC irányítási információ A FIFA 14 PC változata számos vezérlő használatát támogatja. A legjobb játékélményhez a Logitech

Részletesebben

Kenguru és Gyermek Kupa. Védekezési és támadási megkötések U11 Kenguru és U12 Gyermek korosztályokban

Kenguru és Gyermek Kupa. Védekezési és támadási megkötések U11 Kenguru és U12 Gyermek korosztályokban MAGYAR KOSÁRLABDÁZÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE Kenguru és Gyermek Kupa Védekezési és támadási megkötések U11 Kenguru és U12 Gyermek korosztályokban MEGTÁRGYALTA ÉS ELFOGADTA AZ MKOSZ Szakmai és Utánpótlás Bizottsága

Részletesebben

Netis vezeték nélküli, N típusú, router

Netis vezeték nélküli, N típusú, router Netis vezeték nélküli, N típusú, router Gyors üzembe helyezési kézikönyv Típusok: WF-2409/WF2409/WF2409D A csomagolás tartalma (Vezeték nélküli, N típusú, router, hálózati adapter, ethernet kábel, kézikönyv,

Részletesebben

Gyors üzembe helyezési kézikönyv

Gyors üzembe helyezési kézikönyv Netis vezeték nélküli, kétsávos router Gyors üzembe helyezési kézikönyv WF2471/WF2471D A csomagolás tartalma (Két sávos router, hálózati adapter, ethernet kábel, kézikönyv) 1. Csatlakozás 1. Kapcsolja

Részletesebben

Nokia N8 (Mail for Exchange) beállítása Virtualoso email levelezésre

Nokia N8 (Mail for Exchange) beállítása Virtualoso email levelezésre Nokia N8 (Mail for Exchange) beállítása Virtualoso email levelezésre A következô lépések segítségével egyszeûen beállíthatja a Virtualoso email levelezést Nokia N8 készülékre. A készülék integrált e-mail

Részletesebben

TARTALOM TELJES IRÁNYÍTÁS PC IRÁNYÍTÁSI INFORMÁCIÓ BILLENTYŰZET + EGÉR TELJES IRÁNYÍTÁS...2 JÁTÉKMENET...10 FŐMENÜ...12

TARTALOM TELJES IRÁNYÍTÁS PC IRÁNYÍTÁSI INFORMÁCIÓ BILLENTYŰZET + EGÉR TELJES IRÁNYÍTÁS...2 JÁTÉKMENET...10 FŐMENÜ...12 TARTALOM TELJES IRÁNYÍTÁS...2 JÁTÉKMENET...10 FŐMENÜ...12 JÁTÉKMENET...14 SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGED?...23 TELJES IRÁNYÍTÁS PC IRÁNYÍTÁSI INFORMÁCIÓ A FIFA 15 PC változata számos vezérlő használatát támogatja.

Részletesebben

Szabály játékok. Szerep játékok. 5:5 (kapussal) 5:5 3:3 5:3 3:3. 5:5 (kapussal) 3:3 Ügyességi 5:5. 3 m 3 m. feladatok, játékok

Szabály játékok. Szerep játékok. 5:5 (kapussal) 5:5 3:3 5:3 3:3. 5:5 (kapussal) 3:3 Ügyességi 5:5. 3 m 3 m. feladatok, játékok U9 3 m 3 m U7 5:5 (kapussal) 5:5 3:3 Szabály játékok 5:3 x x x x Labda nélküli koordináció célbarúgással Szerep játékok 3:3 x x x x 5:5 x x x x 5:5 (kapussal) 3:3 Ügyességi feladatok, játékok U7: 5-6 évesek

Részletesebben

CitiDirect BE SM Felhasználói útmutató

CitiDirect BE SM Felhasználói útmutató CitiDirect BE SM Felhasználói útmutató Bejelentkezés A CitiDirect BE SM futtatásának minimális rendszerkövetelményei megegyeznek a CitiDirect Online Banking rendszer követelményeivel. Kérjük, kattintson

Részletesebben

I. ELTE Egyetemi-Főiskolai Dolgozók Foci és Kosárlabda Kupája /versenyszabályzat/

I. ELTE Egyetemi-Főiskolai Dolgozók Foci és Kosárlabda Kupája /versenyszabályzat/ I. ELTE Egyetemi-Főiskolai Dolgozók Foci és Kosárlabda Kupája /versenyszabályzat/ Szakmai együttműködő partnereink: Magyar Olimpiai Bizottság Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség Budapesti - Egyetemi

Részletesebben

A GroupWise WebAccess Alapillesztőfelület

A GroupWise WebAccess Alapillesztőfelület GroupWise WebAccess Alap-illesztőfelület gyorskalauz 8 Novell GroupWise WebAccess Alapillesztőfelület Gyorskalauz www.novell.com A GroupWise WebAccess Alapillesztőfelület használata Miután a rendszergazda

Részletesebben

Mobil Partner telepítési és használati útmutató

Mobil Partner telepítési és használati útmutató Mobil Partner telepítési és használati útmutató Tartalom Kezdeti lépések... 2 Telepítés... 2 A program indítása... 6 Mobile Partner funkciói... 7 Művelet menü... 7 Kapcsolat... 7 Statisztika... 8 SMS funkciók...

Részletesebben

Csavarda mobil áruház

Csavarda mobil áruház Csavarda mobil áruház Használati útmutató Kérjük, hogy mielőtt elkezdené használni a Csavarda mobil áruház alkalmazást, gondosan olvassa végig ezt a segédletet. TARTALOMJEGYZÉK 1. Letöltés 2. oldal 2.

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL. Budapest, 2013. november 08.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL. Budapest, 2013. november 08. HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL Budapest, 2013. november 08. 1. CÉLKITŰZÉS A fő cél, hogy az OL Munkaidő Rendszerből kinyert jelenlét

Részletesebben

UEFA A. SK STURM GRAZ KLUBLÁTOGATÁS 2010. május Készítette: Artner Tamás

UEFA A. SK STURM GRAZ KLUBLÁTOGATÁS 2010. május Készítette: Artner Tamás SK STURM GRAZ KLUBLÁTOGATÁS 2010. május Készítette: Artner Tamás A SZAKMAI MUNKA ELKÜLÖNÜLÉSE EGY BAJNOKI ÉVBEN 1. Felkészülési időszak 2. Versenyidőszak 3. Téli szünet 4. Átmeneti időszak 5. Versenyidőszak

Részletesebben

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez

Memeo Instant Backup Rövid útmutató. 1. lépés: Hozza létre ingyenes Memeo fiókját. 2. lépés: Csatlakoztassa a tárolóeszközt a számítógéphez Bevezetés A Memeo Instant Backup egyszerű biztonsági másolási megoldás, mely nagy segítséget nyújt a bonyolult digitális világban. A Memeo Instant Backup automatikus módon, folyamatosan biztonsági másolatot

Részletesebben

TOVÁBBI TUDNIVALÓK. ML18 és ML20 Bluetooth fejhallgató

TOVÁBBI TUDNIVALÓK. ML18 és ML20 Bluetooth fejhallgató TOVÁBBI TUDNIVALÓK ML18 és ML20 Bluetooth fejhallgató FIGYELJE MEG HÍVÓGOMB Hívás fogadása vagy befejezése (1 érintés) Újrahívás (2 érintés) Hangtárcsázás kezdeményezése (tartsa lenyomva 2 mp-ig, amíg

Részletesebben

Netis Vezetékes ADSL2+, N Modem Router Gyors Telepítési Útmutató

Netis Vezetékes ADSL2+, N Modem Router Gyors Telepítési Útmutató Netis Vezetékes ADSL2+, N Modem Router Gyors Telepítési Útmutató Modell szám: DL4201 Tartalomjegyzék 1. A csomag tartalma... 1 2. Hardware csatlakoztatása... 1 3. A modem webes felületen történő beüzemelése...

Részletesebben

Protection Service for Business. Az első lépések Android-készülékeken

Protection Service for Business. Az első lépések Android-készülékeken Protection Service for Business Az első lépések Android-készülékeken Protection Service for Business az első lépések Ez az útmutató ismerteti a PSB Mobile Security telepítését és konfigurálását Android-eszközökön.

Részletesebben

Kezdõ lépések. Nokia N93i-1

Kezdõ lépések. Nokia N93i-1 Kezdõ lépések Nokia N93i-1 A készülék gombjai és részei összecsukott mód 2. kiadás HU, 9253949 Típusszám: Nokia N93i-1. A további hivatkozásokban Nokia N93i néven szerepel. 1 A fõ kamera és az objektív.

Részletesebben

Phonak RemoteControl App alkalmazás. Használati útmutató

Phonak RemoteControl App alkalmazás. Használati útmutató Phonak RemoteControl App alkalmazás Használati útmutató Kezdő lépések A RemoteControl App alkalmazás a Phonak, a világ egyik vezető, hallókészülékeket gyártó vállalata által kifejlesztett alkalmazás. Kérjük,

Részletesebben

Vodafone Mobile Connect telepítése

Vodafone Mobile Connect telepítése Vodafone Mobile Connect telepítése Kérjük ne csatlakoztassa a Vodafone Mobile Connect eszközt a Mac számítógépéhez. Ha esetleg már csatlakoztatta az adatkártyát vagy a modemet a Mac számítógépéhez, akkor

Részletesebben

BAMBOO GESTURE GUIDE ÚTMUTATÓ A BAMBOO PAD HASZNÁLATA

BAMBOO GESTURE GUIDE ÚTMUTATÓ A BAMBOO PAD HASZNÁLATA 1 BAMBOO GESTURE GUIDE ÚTMUTATÓ A BAMBOO PAD HASZNÁLATA Az érintésérzékelő Wacom termékek úgy vannak kialakítva, hogy azok használata fokozzák munkája színvonalát. A Bamboo Pad ujjal való vezérlése lehetőséget

Részletesebben

Telenor Magyarország MS Office 365 telepítési útmutató

Telenor Magyarország MS Office 365 telepítési útmutató Telenor Magyarország MS Office 365 telepítési útmutató Tartalomjegyzék 1 MEGJEGYZÉS a.hu domainnel regisztrált ÜGYFELEK számára... 2 2 Bejelentkezés az O365 fiókba... 3 2.1 Az adminisztrátor felhasználói

Részletesebben

Személyes weblap (kezdőlap) szerkesztése

Személyes weblap (kezdőlap) szerkesztése Személyes weblap (kezdőlap) szerkesztése Az RSS csatornákkal kapcsolatos web 2.0-ás eszközök lehetővé teszik, hogy az RSS hírolvasáson túl saját, személyre szabott weboldalt (ún. személyes kezdőlapot)

Részletesebben

POLAR WEBSYNC POLARGOFIT.COM FELHASZNÁLÓKNAK

POLAR WEBSYNC POLARGOFIT.COM FELHASZNÁLÓKNAK POLAR WEBSYNC POLARGOFIT.COM FELHASZNÁLÓKNAK A Polar WebSync 2.2 (vagy újabb) szoftver és a Polar FlowLink adatátviteli egység lehetővé teszi a Polar Active aktivitásmérők és a polargofit.com webes szolgáltatás

Részletesebben

Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához

Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához Ahhoz, hogy egy gyors példán keresztül bemutassunk, a program működését, egy Plytex címkét hozunk létre. Először létre kell hozni egy címkét, majd kinyomtatni

Részletesebben

Vodafone-os beállítások Android operációs rendszer esetében

Vodafone-os beállítások Android operációs rendszer esetében Vodafone Magyarország zrt. 1096 Budapest, Lechner Ödön fasor 6. Vodafone-os beállítások Android operációs rendszer esetében Tartalom: Internet MMS SMS Gmail fiók beállításai Vodamail fiók beállításai Jelmagyarázat

Részletesebben

A telepítési útmutató tartalma

A telepítési útmutató tartalma 1 A telepítési útmutató tartalma 3 Kompatibilitás és rendszerkövetelmények A telepítési folyamat röviden 4 A telepítés indítása 5 Adatbáziskezelő beállítása / telepítése 8 Telepítési módozatok 11 Az ENSO

Részletesebben

Számla /ALT-S/ COMMADE SOFTWARE KFT. 7623 PÉCS, TOMPA MIHÁLY U. 31.

Számla /ALT-S/ COMMADE SOFTWARE KFT. 7623 PÉCS, TOMPA MIHÁLY U. 31. Számla /ALT-S/ A kimenő és a beérkező számlák készítését támogató menü. Első öt pontja a kimenő számlákra, a következő négy a bejövő számlákra vonatkozik. A könyvelés feladással foglalkozó három menüpont

Részletesebben

FEKOSZ Sportkupa. Kispályás Labdarúgó Torna 2013. április 26-28. Debrecen. Versenykiírás

FEKOSZ Sportkupa. Kispályás Labdarúgó Torna 2013. április 26-28. Debrecen. Versenykiírás FEKOSZ Sportkupa Kispályás Labdarúgó Torna 2013. április 26-28. Debrecen Versenykiírás 1. A verseny bemutatása A Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetsége által 2013. április 26 28. között Debrecenben

Részletesebben

Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv

Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv Mobil Telefonon Keresztüli Felügyelet Felhasználói Kézikönyv Tartalomjegyzék 1. Symbian rendszer...2 1.1 Funkciók és követelmények...2 1.2 Telepítés és használat...2 2. Windows Mobile rendszer...6 2.1

Részletesebben

www.testiny.hu Mark-X Használati utasítás

www.testiny.hu Mark-X Használati utasítás Mark-X Használati utasítás Kérjük, hogy a készülék használata előtt figyelmesen olvassa el a használati utasítást. Az Alcovisor Mark X digitális alkoholszonda elektrokémiai érzékelőt használva határozza

Részletesebben

A K&H e-bank és mobilbank még egyszerűbb kezeléséhez összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, kérjük olvassa át a válaszokat.

A K&H e-bank és mobilbank még egyszerűbb kezeléséhez összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, kérjük olvassa át a válaszokat. K&H Bank Zrt. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9. telefon: (06 1) 328 9000 fax: (06 1) 328 9696 Budapest 1851 www.kh.hu bank@kh.hu Kedves Ügyfelünk! A K&H e-bank és mobilbank még egyszerűbb kezeléséhez

Részletesebben

Mobileye okostelefon alkalmazás

Mobileye okostelefon alkalmazás Mobileye okostelefon alkalmazás Használati útmutató 1. Bevezetés A Mobileye okostelefon alkalmazás olyan járművel csatlakoztatva működik, melybe telepítették a Mobileye 5 rendszert, hogy figyelmeztessen

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ POLYCOM HDX VIDEOKONFERENCIA RENDSZERHEZ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ POLYCOM HDX VIDEOKONFERENCIA RENDSZERHEZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ POLYCOM HDX VIDEOKONFERENCIA RENDSZERHEZ - FONTOS TEENDŐK VIDEOKONFERENCIA ELŐTT - A VIDEOKONFERENCIA ÜZEMBE HELYEZÉSE - HÍVÁS KEZDEMÉNYEZÉSE ÉS FOGADÁSA - A KAMERA ÉS A MIKROFON HASZNÁLATA

Részletesebben

TÉTELEK (2015. július 11.)

TÉTELEK (2015. július 11.) TÉTELEK (2015. július 11.) 1. Miként büntesse a játékvezető, az ellenfelét túlzott erőbevetéssel megrúgó vagy azt megkísérlő játékost, ha a labda nincs játékban? 2. Egy játékos a közvetett szabadrúgást

Részletesebben

ADATSZOLGÁLTATÁS központi honlap használata esetén

ADATSZOLGÁLTATÁS központi honlap használata esetén ADATSZOLGÁLTATÁS központi honlap használata esetén 1. A 18/2005. IHM rendelet melléklete alapján össze kell állítani a közérdekű adatokat 2. Az elkészített dokumentumok feltöltése a központi honlapra:

Részletesebben

Dinamizmus állóképesség - kitartás w w w. h u n f l o o r b a l l. h u

Dinamizmus állóképesség - kitartás w w w. h u n f l o o r b a l l. h u Program: Mi is az a floorball? A floorball a jégkorong és a gyeplabda keveréke. Két nemzet is a saját találmányának tartja ezt a játékot. Egyesült Államok Floorhockey Svédország Innebandynak (Czitrom András)

Részletesebben

QLink Universal SOFTPHONE - TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

QLink Universal SOFTPHONE - TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ QLink Universal SOFTPHONE - TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ iphone android android windows phone www.quaestel.hu Köszönjük, hogy kipróbálja telefonszolgáltatásunkat! A továbbiakban segítséget kívánunk nyújtani készüléke

Részletesebben

Elmib Önkormányzati hibabejelentő. Felhasználói kézikönyv v1.0

Elmib Önkormányzati hibabejelentő. Felhasználói kézikönyv v1.0 Elmib Önkormányzati hibabejelentő Felhasználói kézikönyv v1.0 Tartalom Az első belépés... 3 Regisztráció utáni első lépések... 4 Kezdő képernyő felépítése... 5 A hibabejelentő menü... 7 Új hiba bejelentése...

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani.

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani. Telepítés A programot a letöltött telepítőprogrammal lehet telepíteni. A telepítést a mappában lévő setup.exe fájlra kattintva lehet elindítani. A telepítő a meglévő QGSM7 szoftver adatbázisát törli. Ezután

Részletesebben

A felnőtt futball követelményei. Ifi után a felnőttek között. Szombathely, 2011.12.15. Róth Antal

A felnőtt futball követelményei. Ifi után a felnőttek között. Szombathely, 2011.12.15. Róth Antal A felnőtt futball követelményei Ifi után a felnőttek között Szombathely, 2011.12.15. Róth Antal 208 tagállam MÚLT JELEN JÖVŐ Barcs Sándor (1912 2010) 1950-63 MLSZ elnök 1962-78 UEFA alelnök 1980 UEFA tiszteletbeli

Részletesebben

Hálózati betekint ő program telepítése mobil telefonra. Symbian. alarm shop. Windows mobile Android IPhone Blackberry

Hálózati betekint ő program telepítése mobil telefonra. Symbian. alarm shop. Windows mobile Android IPhone Blackberry Glover Electric kft. www.visiotech.hu Hálózati betekint ő program telepítése mobil telefonra. Symbian Windows mobile Android IPhone Blackberry 1.Symbian Operációs Rendszer 1. Először telepítenie kell a

Részletesebben

Expressz Import rendszer

Expressz Import rendszer Expressz Import rendszer Útmutató a Címzettek részére TNT Expressz Import rendszer A TNT Expressz Import rendszerével a világ 168 országából egyszerűen szervezheti dokumentumai és áruküldeményei felvételét

Részletesebben

TARTALOM TELJES IRÁNYÍTÁS...3 A JÁTÉK INDÍTÁSA...9 FŐMENÜ...12 JÁTÉKMENET...13 SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGED?...22

TARTALOM TELJES IRÁNYÍTÁS...3 A JÁTÉK INDÍTÁSA...9 FŐMENÜ...12 JÁTÉKMENET...13 SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGED?...22 TARTALOM TELJES IRÁNYÍTÁS...3 A JÁTÉK INDÍTÁSA...9 FŐMENÜ...12 JÁTÉKMENET...13 SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGED?...22 2 TELJES IRÁNYÍTÁS VEZÉRLÉS MEGJEGYZÉS: A kézikönyv vezérlési beállításai a klasszikus konfigurációt

Részletesebben

Megrendelés menete. 1. Válassza ki az Ön igényeinek megfelelő terméket!

Megrendelés menete. 1. Válassza ki az Ön igényeinek megfelelő terméket! Megrendelés menete 1. Válassza ki az Ön igényeinek megfelelő terméket! 2. A megvásárolni kívánt terméket helyezze a kosárba! ( Kosárba kifejezésre kattintva.) 3. Amennyiben szeretne további terméket kosárba

Részletesebben

TARTALOM VEZÉRLÉS...3 A JÁTÉK INDÍTÁSA...8 AZ ALAPOK MEGTANULÁSA...10 JÁTÉKMÓDOK...14 ONLINE JÁTÉK...22 SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGED?...

TARTALOM VEZÉRLÉS...3 A JÁTÉK INDÍTÁSA...8 AZ ALAPOK MEGTANULÁSA...10 JÁTÉKMÓDOK...14 ONLINE JÁTÉK...22 SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGED?... TARTALOM VEZÉRLÉS...3 A JÁTÉK INDÍTÁSA...8 AZ ALAPOK MEGTANULÁSA...10 JÁTÉKMÓDOK...14 ONLINE JÁTÉK...22 SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGED?...23 2 VEZÉRLÉS MEGJEGYZÉS: A kézikönyv vezérlési beállításai a klasszikus

Részletesebben

Gyors Telepítési Útmutató N típusú, Vezeték Nélküli, ADSL2+ Modem DL-4305, DL-4305D

Gyors Telepítési Útmutató N típusú, Vezeték Nélküli, ADSL2+ Modem DL-4305, DL-4305D Gyors Telepítési Útmutató N típusú, Vezeték Nélküli, ADSL2+ Modem DL-4305, DL-4305D Tartalomjegyzék 1. Hardver telepítése... 1 2. Számítógép beállításai... 2 3. Bejelentkezés... 4 4. Modem beállítások...

Részletesebben

SP-1101W Quick Installation Guide

SP-1101W Quick Installation Guide SP-1101W Quick Installation Guide 06-2014 / v1.2 1 I. Termékinformációk... 3 I-1. A csomag tartalma... 3 I-2. Elülső panel... 3 I-3. LED állapota... 4 I-4. Kapcsoló-státusz gomb... 4 I-5. Termékcímke...

Részletesebben

Apró Windows Explorer trükkök

Apró Windows Explorer trükkök Apró Windows Explorer trükkök A Windows Vista új felhasználói felülete számos olyan rejtett extrát tartogat, melyek első ránézésre egyáltalán nem szembeötlőek, sőt akár hosszabb ideig tartó használat során

Részletesebben

MIRROR TRADING KEZELÉSI ÚTMUTATÓ ÉLES JELZÉS MÁSOLÁS

MIRROR TRADING KEZELÉSI ÚTMUTATÓ ÉLES JELZÉS MÁSOLÁS MIRROR TRADING KEZELÉSI ÚTMUTATÓ ÉLES JELZÉS MÁSOLÁS 1 A következő linken érhető el az online felület: http://platform.tradency.com/b138/fxgurumirrortrading/ A kereskedési platform a http://www.tradency.com/

Részletesebben

TRANSPOREON-Web fuvarosok részére. Date : 2014-12-03 Version: 1.0 Customer Services East

TRANSPOREON-Web fuvarosok részére. Date : 2014-12-03 Version: 1.0 Customer Services East TRANSPOREON-Web fuvarosok részére Date : 2014-12-03 Version: 1.0 Customer Services East Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 1. Bejelentkezés... 3 2. No-touch order fuvartípus... 4 3. Best Carrier fuvartípus...

Részletesebben

Flexi Force személy bejáró kapu

Flexi Force személy bejáró kapu Flexi Force személy bejáró kapu Figyelem, általános felhívás Ezen kit biztonságos üzemeltetéséhez, karbantartásához, számos dolgot kell figyelembe venni elővigyázatosságból. A biztonság érdekében vegye

Részletesebben

ivms-4200 kliensszoftver

ivms-4200 kliensszoftver ivms-4200 kliensszoftver Felhasználói segédlet v1.02 2012.11.21. HU 1. TARTALOM 1. Tartalom... 2 2. Bevezető... 2 2.1. Felhasználás... 2 2.2. Hardverigény... 2 3. Használat... 3 3.1. Vezérlőpult... 3 3.2.

Részletesebben

Kézilabda. történő teljesítése 65 mp történ teljesítése. sorozatterhelések közben is. kiinduló helyzetekből 20 m-es Helyes futótechnika távon

Kézilabda. történő teljesítése 65 mp történ teljesítése. sorozatterhelések közben is. kiinduló helyzetekből 20 m-es Helyes futótechnika távon Évfolyam: 5-8. Kézilabda Korosztály: Cél A korosztálynak megfelelő kondicionális képességek kialakítása. A hozott kézilabdás mozgásminták megerősítése, ill. felülvizsgálata alapján jó technikai alapok

Részletesebben

HUNGÁRIA ONLINE TRADER fx 4

HUNGÁRIA ONLINE TRADER fx 4 HUNGÁRIA ONLINE TRADER fx 4 Felhasználói kézikönyv Tartalom: A HOTfx4 indítása A HOTfx4 felhasználói felülete Hogyan helyezzünk el megbízást Hogyan módosítsunk megbízást Hogyan helyezzünk el függő megbízást

Részletesebben

Nem lehet elég korán kezdeni! Ahhoz, hogy megtanuljunk játszani, gyakorolnunk kell!

Nem lehet elég korán kezdeni! Ahhoz, hogy megtanuljunk játszani, gyakorolnunk kell! Nem lehet elég korán kezdeni! Ahhoz, hogy megtanuljunk játszani, gyakorolnunk kell! Az edzéseken fontos a fegyelem. Ha végrehajtjuk az edző kérését, akkor lehetünk egyre ügyesebbek. Pista bácsi megtanít

Részletesebben

Vendégváró csomag használati tippek

Vendégváró csomag használati tippek Vendégváró csomag használati tippek Tisztelt Ügyfelünk! Örömmel köszöntjük a Telekom Vendégváró csomag előfizetői között! Kérjük, szánjon néhány percet kiadványunkra, melyben hasznos tippeket adunk Önnek

Részletesebben

Sharpdesk Információs útmutató

Sharpdesk Információs útmutató Sharpdesk Információs útmutató Tartsa meg ezt a kézikönyvet, mivel nagyon fontos információkat tartalmaz. Sharpdesk sorozatszámok Ez a termék csak a licencekkel megegyező számú számítógépre telepíthető.

Részletesebben

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése Telepítő fájl letöltése honlapunkról A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése A honlapunkon (www.novitax.hu) található telepítő fájlt (novitax2007-setup.exe) le kell tölteni a számítógép egy

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. az MTA Akadémiai Adattárba (AAT) való regisztrációhoz és adatkitöltéshez, adatfrissítéshez

ÚTMUTATÓ. az MTA Akadémiai Adattárba (AAT) való regisztrációhoz és adatkitöltéshez, adatfrissítéshez ÚTMUTATÓ az MTA Akadémiai Adattárba (AAT) való regisztrációhoz és adatkitöltéshez, adatfrissítéshez Amennyiben Ön már rendelkezik az Akadémiai Adattárba szóló regisztrációval, a pályázat benyújtásához

Részletesebben

1. Gyakorlat: Telepítés: Windows Server 2008 R2 Enterprise, Core, Windows 7

1. Gyakorlat: Telepítés: Windows Server 2008 R2 Enterprise, Core, Windows 7 1. Gyakorlat: Telepítés: Windows Server 2008 R2 Enterprise, Core, Windows 7 1.1. Új virtuális gép és Windows Server 2008 R2 Enterprise alap lemez létrehozása 1.2. A differenciális lemezek és a két új virtuális

Részletesebben

Android Commander Felhasználói kézikönyv

Android Commander Felhasználói kézikönyv Android Commander Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

Fontos egészségügyi figyelmeztetés: Fotoszenzitív epilepsziás roham

Fontos egészségügyi figyelmeztetés: Fotoszenzitív epilepsziás roham FIGYELEM A játék megkezdése előtt olvasd el az Xbox One rendszerhez és kiegészítőihez tartozó kézikönyveket, melyek fontos biztonsági- és egészségügyi információkat tartalmaznak. www.xbox.com/support.

Részletesebben

Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz

Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz Windows hálózati adminisztráció segédlet a gyakorlati órákhoz Szerver oldal: Kliens oldal: 4. Tartományvezérlő és a DNS 1. A belső hálózat konfigurálása Hozzuk létre a virtuális belső hálózatunkat. INTERNET

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. Audio Baby monitor PNI B6000 wireless

Felhasználói kézikönyv. Audio Baby monitor PNI B6000 wireless Felhasználói kézikönyv Audio Baby monitor PNI B6000 wireless A készülék első bekapcsolása vagy használata előtt, kérjük olvassa el figyelmesen ezeket az utasításokat és tartsa meg ezt a kézikönyvet a későbbi

Részletesebben

VDT25 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT/TD5 sorozatú készülékekhez

VDT25 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT/TD5 sorozatú készülékekhez VDT25 HASZNÁLATI UTASÍTÁS VDT/TD5 sorozatú készülékekhez Tartalomjegyzék 1. Monitor és funkciók...3 2. Monitor felszerelése...3 3. A kezdő képernyő...4 4. Alap funkciók működése...4 5. Belső hívások...5

Részletesebben

AD-43 Nokia audiovezérlõ 9255407/1

AD-43 Nokia audiovezérlõ 9255407/1 AD-43 Nokia audiovezérlõ 2 1 3 4 5 6 7 8 10 9 11 9255407/1 Az áthúzott, kerekes szemétgyûjtõ-tartály azt jelenti, hogy az Európai Unión belül a készüléket élettartama végén szelektív gyûjtõhelyre kell

Részletesebben

TOVÁBBI TUDNIVALÓK. ML10 és ML12 Bluetooth fejhallgató

TOVÁBBI TUDNIVALÓK. ML10 és ML12 Bluetooth fejhallgató TOVÁBBI TUDNIVALÓK ML10 és ML12 Bluetooth fejhallgató FIGYELJE MEG HÍVÓGOMB Hívás fogadása vagy befejezése (1 érintés) Újrahívás (2 érintés) Hangtárcsázás kezdeményezése (2 mp-es lenyomás, amíg hangjelzés

Részletesebben

Ügyfélkapu. etananyag

Ügyfélkapu. etananyag Ügyfélkapu etananyag 1. Bevezető Az Ügyfélkapu a magyar kormányzat elektronikus azonosító- és ügyfélbeléptető rendszere. Biztosítja, hogy használói a személyazonosság igazolása mellett egyszeri belépéssel

Részletesebben

CMS videó megjelenítő szoftver használata

CMS videó megjelenítő szoftver használata CMS videó megjelenítő szoftver használata Bevezető Ez a felhasználói kézikönyv a HF-DVR5704T 4 csatornás H.264 tömörítésű hálózati rögzítőhöz mellékelt CMS szoftver használatát mutatja be. Nem tér ki az

Részletesebben

A P-touch Transfer Manager használata

A P-touch Transfer Manager használata A P-touch Transfer Manager használata Verzió 0 HUN Bevezetés Fontos megjegyzés A dokumentum tartalma és a termék műszaki adatai értesítés nélkül módosulhatnak. A Brother fenntartja a jogot, hogy értesítés

Részletesebben

Blog (Google Blogger) használata

Blog (Google Blogger) használata Blog (Google Blogger) használata A blog naplószerű bejegyzések internetes közzétételére alkalmas weboldal. Elterjedtek az ún. személyes blogok, amikor egy-egy személyhez kötődő naplóbejegyzéseket találunk;

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. v2 2010 Sygic, a.s. Minden jog fenntartva

Felhasználói kézikönyv. v2 2010 Sygic, a.s. Minden jog fenntartva Felhasználói kézikönyv v2 2010 Sygic, a.s. Minden jog fenntartva Tartalomjegyzék I. Kezdünk...1 Főképernyő használata...1 Cím megadása...2 Utasítások...5 GPS pozíció megszerzése...6 II. Útvonaltervezés...7

Részletesebben

Rögbi. - 60 m fejlesztése 7.3 mp alatt - 45 mp 2 perc közötti erőkifejtés

Rögbi. - 60 m fejlesztése 7.3 mp alatt - 45 mp 2 perc közötti erőkifejtés Rögbi Évfolyam: 9-10. osztályosok Korosztály: junior II. Cél 1. A versenysport és élsporthoz szükséges testalkati tényezők, élettani összetevők optimális fejlesztésére való törekvés. 2. Terhelési összetevők

Részletesebben

TANMENET. Eltérő kiinduló helyzetek, és rajt gyakorlatok ezekből. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása.

TANMENET. Eltérő kiinduló helyzetek, és rajt gyakorlatok ezekből. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása. szeptember TANMENET október I. osztály Az irányok tisztázása. Ugrások egy, páros lábon. Eltérő testhelyzetek felvétele. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása.

Részletesebben

F-Secure Biztonsági megoldás. Az első lépések Windows-számítógépeken

F-Secure Biztonsági megoldás. Az első lépések Windows-számítógépeken F-Secure Biztonsági megoldás Az első lépések Windows-számítógépeken Rendszerkövetelmények Rendszerkövetelmények Támogatott operációs rendszerek Microsoft Windows 7, Windows 8 és Vista Windows-munkaállomások

Részletesebben

Fontos tudnivalók az Önkiszolgáló Ügyfélportálról Tartalom

Fontos tudnivalók az Önkiszolgáló Ügyfélportálról Tartalom Fontos tudnivalók az Önkiszolgáló Ügyfélportálról Tartalom 1. fejezet: Regisztráció és bejelentkezés az Önkiszolgáló Portálra 2 2. fejezet: Általános információ 4 3. fejezet: Termékregisztráció 5 4. fejezet:

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. v2 2010 Sygic, a.s. Minden jog fenntartva

Felhasználói kézikönyv. v2 2010 Sygic, a.s. Minden jog fenntartva Felhasználói kézikönyv v2 2010 Sygic, a.s. Minden jog fenntartva Tartalomjegyzék I. Kezdünk...1 Főképernyő használata...1 Cím megadása...2 Utasítások...5 GPS pozíció megszerzése...6 II. Útvonal tervezés...7

Részletesebben

MEH-EIA felhasználói dokumentáció gyakran ismételt kérdések

MEH-EIA felhasználói dokumentáció gyakran ismételt kérdések MAGYAR ENERGIA HIVATAL MEH-EIA felhasználói dokumentáció gyakran ismételt kérdések 2009. 05. 29. Magyar Energia Hivatal Energiainformációs Adattár Dokumentum verziók Verziószám Dátum Állapot Módosító Leírás

Részletesebben

Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató

Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató A Windows 8.1 telepítése és frissítése A BIOS, illetve alkalmazások és illesztőprogramok frissítése, valamint a Windows Update futtatása A telepítés típusának

Részletesebben

JÁTÉKSZABÁLY KEZDŐ JÁTSZMA

JÁTÉKSZABÁLY KEZDŐ JÁTSZMA Marsha J. Falco JÁTÉKSZABÁLY A játék célja hogy 3 kártyából álló SET-eket találjunk meg az asztalra lehelyezett 12 kártyából. Minden kártyának 4 tulajdonsága van, amik a következők: FORMA: ovális, hullámos,

Részletesebben

SDX Professional 1.0 Telepítési leírás

SDX Professional 1.0 Telepítési leírás SDX Professional 1.0 Telepítési leírás Készült: 2003. július 21. Utolsó módosítás időpontja: 2004. szeptember 22. E-Group Magyarország Rt. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...3 2. Hardver és szoftver követelmények...3

Részletesebben

CÍMLISTA HASZNÁLATA. Címlista alapok

CÍMLISTA HASZNÁLATA. Címlista alapok CÍMLISTA HASZNÁLATA Címlista alapok Címlista elemnek hívunk minden személyt és céget amit a címlista modulban tárolunk. Két típusát különböztetjük meg: cég és személy. Személyekhez és a cégekhez különböző

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (1.2)

POSZEIDON dokumentáció (1.2) POSZEIDON dokumentáció (1.2) Bevezetés a Poszeidon rendszer használatába I. TELEPÍTÉS Poszeidon alkalmazás letölthető: www.sze.hu/poszeidon/poszeidon.exe Lépések: FUTTATÁS / (FUTTATÁS) / TOVÁBB / TOVÁBB

Részletesebben

VarioFace dokumenta cio

VarioFace dokumenta cio VarioFace dokumenta cio Tartalom Felhasználói dokumentáció... 2 1. A program felépítése... 2 1.1. Vario csatlakoztatása... 2 1.2. Főablak... 3 1.3. Képkijelölő ablak... 4 2. A program használata... 4 2.1.

Részletesebben

LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB

LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB Figyelem! Ne tegye ki a Sweex Wireless 300N Adapter USB szélsőséges hőmérsékleti viszonyoknak. Ne tegye ki a készüléket közvetlen napsugárzásnak, és ne helyezze azt

Részletesebben

TISZTASZOFTVER PROGRAM www.tisztaszoftver.hu ONLINE IGÉNYLÉSI ÚTMUTATÓ

TISZTASZOFTVER PROGRAM www.tisztaszoftver.hu ONLINE IGÉNYLÉSI ÚTMUTATÓ TISZTASZOFTVER PROGRAM www.tisztaszoftver.hu ONLINE IGÉNYLÉSI ÚTMUTATÓ Kedves Látogató! Jelen tájékoztatóban összefoglaljuk a Tisztaszoftver Program keretén belül az arra jogosultak számára ingyenesen

Részletesebben

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2014 hivatkozásra:

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2014 hivatkozásra: A program telepítése A 2014-es év programja a szokott módon önálló rendszerként telepíthető. Töltse le WEB oldalunkról (http://www.drdsw.hu). A telepítés előtt nem kell eltávolítania a korábbi verziókat!

Részletesebben

Powerline 500 (XWNB5201) WiFi hozzáférési pont telepítési útmutató

Powerline 500 (XWNB5201) WiFi hozzáférési pont telepítési útmutató Powerline 500 (XWNB5201) WiFi hozzáférési pont telepítési útmutató Műszaki segítség Köszönjük, hogy NETGEAR terméket választott. A készülék telepítését követően keresse meg a gyári számot a készülék címkéjén,

Részletesebben

Bluetooth Software frissítés leírása

Bluetooth Software frissítés leírása Bluetooth Software frissítés leírása Windows 7 rendszerhez Alkalmazandó 2012 utáni termékek esetén CDE-13xBT & CDE-W235BT & CDA-137BTi Ez a kézikönyv leírja a szükséges lépéseket a fejegység Bluetooth

Részletesebben

A JÁTÉK CÉLJA A játékosok célja megszabadulni az összes kockájuktól. A győztes az lesz, akinek ez elsőként sikerül.

A JÁTÉK CÉLJA A játékosok célja megszabadulni az összes kockájuktól. A győztes az lesz, akinek ez elsőként sikerül. WASABI Játékszabály A JÁTÉK CÉLJA A játékosok célja megszabadulni az összes kockájuktól. A győztes az lesz, akinek ez elsőként sikerül. A JÁTÉK ELŐKÉSZÜLETEI A játék kezdetén minden játékos kap 4 kockát,

Részletesebben

1. Prestigio MultiPad 2. Tápadapter 3. Hordozótok 4. USB-kábel 5. Rövid használati útmutató 6. Garancialevél 7. Jogi és biztonsági közlemény

1. Prestigio MultiPad 2. Tápadapter 3. Hordozótok 4. USB-kábel 5. Rövid használati útmutató 6. Garancialevél 7. Jogi és biztonsági közlemény 1. Csomag tartalma 1. 2. Tápadapter 3. Hordozótok 4. USB-kábel 5. 6. Garancialevél 7. Jogi és biztonsági közlemény 2. A készülék áttekintése 15 16 3 4 5 6 1 2 13 14 10 9 8 11 12 7 HU - 1 1 2 3 4 5 6 7

Részletesebben

A beszámoló készítés lépéseinek bemutatása egy mintacég Egyszerű Kft. segítségével

A beszámoló készítés lépéseinek bemutatása egy mintacég Egyszerű Kft. segítségével A beszámoló készítés lépéseinek bemutatása egy mintacég Egyszerű Kft. segítségével Az alábbi leírásban a piros színnel jelzett hivatkozások az AuditDok leírásban szereplő fejezetcímekre utalnak. 1. A vizsgált

Részletesebben

15.5.1 Laborgyakorlat: Egy vezeték nélküli NIC beszerelése

15.5.1 Laborgyakorlat: Egy vezeték nélküli NIC beszerelése 15.5.1 Laborgyakorlat: Egy vezeték nélküli NIC beszerelése Bevezetés Nyomtasd ki a laborgyakorlatot, és végezd el a lépéseit! A laborgyakorlat során egy vezeték nélküli hálózati kártya beszerelését és

Részletesebben

1601-12. = "fel" = KI / BE = OK. = Hőmérséklet. = "le" = Kezdési idő. = Szaunázási idő. = Szaunavilágítás. = programgombok. = Szellőzés 314 SYRA 3 A

1601-12. = fel = KI / BE = OK. = Hőmérséklet. = le = Kezdési idő. = Szaunázási idő. = Szaunavilágítás. = programgombok. = Szellőzés 314 SYRA 3 A 1601-12 = KI / BE = Hőmérséklet = Kezdési idő = Szaunázási idő = Szaunavilágítás = Szellőzés OK 1 2 3 4 = "fel" = OK = "le" = programgombok 314 SYRA 3 A RAMOZÁS ELŐVÁLASZTÁS KI/BE KAPCS.BENYOMNI HÁTTÉRVILÁGÍTÁS

Részletesebben

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2015 hivatkozásra:

A program telepítése. A letöltés lépései: 1. nyissa meg a WEB-oldalt, majd válassza a Letöltés menüpontot: 2. Kattintson a DbérWIN 2015 hivatkozásra: A program telepítése A 2015-ös év programja a szokott módon önálló rendszerként telepíthető. Töltse le WEB oldalunkról (http://www.drd-software.hu). A telepítés előtt nem szabad eltávolítania a korábbi

Részletesebben