HUNGARIKUMOK, AVAGY A MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÉS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HUNGARIKUMOK, AVAGY A MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÉS"

Átírás

1 DR. SZABÓ ÁGNES HUNGARIKUMOK, AVAGY A MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÉS AZ ÉLELMISZEREK OLTALMÁNAK LEHETŐSÉGEI E tanulmány keretében áttekintést szeretnék adni a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek, valamint a borok és szeszesitalok földrajzi árujelzői hazai és közösségi oltalma szabályozásának alakulásáról. E kérdések aktualitását az új vidékfejlesztési stratégia, a hungarikumok oltalmának tervezett új szabályozása, a közösségi oltalom alatt álló bor eredetmegjelölések és földrajzi jelzések esetében a termékleírások pótlására előírt december 31-ei határidő, valamint a tájfajtáink termesztéséről és hagyományos termékeink előállításáról szóló, az utóbbi hónapokban megjelent gyakori sajtóhírek támasztják alá. A hungarikumokról szóló, készülő törvényjavaslat nemcsak az agrárágazat termékeire, hanem valamennyi nemzeti értékünkre kiterjedően tervezi a településektől országos szintig piramisszerűen felépülő érték-kiválasztási rendszert szabályozni. Az Európai Unió vonatkozó rendeletei azonban csak a mezőgazdasági termékek, élelmiszerek, borok és a szeszes italok esetében szabályoznak egy speciális eredetvédelmi és hagyományos terméktanúsítási rendszert. Amióta a Kormány és a Vidékfejlesztési Minisztérium hangsúlyosan foglalkozik a hazai termékeinkkel, azok megóvásával, azóta a fogyasztók is fokozott figyelmet fordítanak vásárlásaik során az egyes termékek származására. A termékek tanúsított származása és az ahhoz kapcsolódó ellenőrzött nyomon követhető előállítás értéknövelő tényező. Sajnálatos módon azonban az 1049 bejegyzett közösségi eredetvédelmi oltalomban vagy földrajzi árujelző oltalomban részesülő mezőgazdasági termék és élelmiszer között csak 8 magyar termék van. Egyéni felkészüléses doktorandusz, ME ÁJK, Agrárjogi és Munkajogi Tanszék, témavezető: Dr. Prugberger Tammás DSc prof. emeritus.

2 332 SZABÓ ÁGNES I) A közösségi jogszabályok kialakulása és változása 1) A mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek eredetmegjelöléseinek és földrajzi jelzéseinek oltalma Az eredetmegjelölések nemzetközi lajstromozását bevezető Lisszaboni Megállapodás 1 szerint eredetmegjelölés valamely ország, táj, helység neve, amelyet az onnan származó meghatározott termék megjelölésére használnak, és a termék tulajdonságait, minőségét kizárólag vagy lényegében az adott földrajzi környezet határozza meg. A földrajzi környezet tágan értendő, abba a természeti és az emberi tényezők (termelési kultúra, a hagyományok) is beletartoznak. Az eredetmegjelölésnek a származás feltüntetése mellett a minőséggel is szoros kapcsolata van, ezért e megjelölések használatára csak azok szerezhetnek jogot, akiknek termékei az előírt követelményeknek megfelelnek. A földrajzi árujelzők közösségi oltalma az a jogterület, ahol az Európai Unió közös agrárpolitikája, a szellemi tulajdonvédelem és a globális kereskedelemből adódó kihívások találkoznak. Az Európai Közösségekben 1992-ben a közösségi agrárpolitika részeként, a mennyiségi szempontok háttérbe szorítása és a minőség előtérbe helyezése érdekében kialakított minőségpolitika keretében jött létre az első, a közösség egész területén érvényes közösségi oltalmi forma a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek eredetmegjelölésének és földrajzi jelzéseinek oltalma. 2 A közösségi minőségpolitikához tartozó szabályozás sajátos szellemi tulajdonvédelmi rendszert vezetett be. A 2081/92/EGK rendelet hatálya alá tartozó termékek körében a nemzeti oltalmat a közösségi oltalom váltja fel és e termékek nemzeti oltalma megszűnik. A rendelet hatálya csak meghatározott mezőgazdasági és 1 A Magyar Köztársaság 1967 óta részese az évi 1. törvényerejű rendelettel kihirdetett, az eredetmegjelölések nemzetközi lajstromozásáról szóló Lisszaboni Megállapodásnak. A Lisszaboni Megállapodás alapján bejelentett eredetmegjelölésekről a Szellemi Tulajdon Világszervezetének Nemzetközi Irodája vezet nyilvántartást. A Lisszaboni Megállapodásnak összesen 27 tagállama van. Az Európai Unió tagállamai közül csak Franciaország, Olaszország és Portugália, az Európai Unióhoz május 1-jén csatlakozott új tagállamok közül csak Magyarország, Bulgária, Csehország és Szlovákia részese a megállapodásnak. A megállapodást Görögország, Spanyolország és Románia is aláírta, de nem ratifikálta. 2 A mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek eredetmegjelölésének és földrajzi jelzéseinek oltalmáról szóló 2081/92/EGK tanácsi rendelet.

3 Hungarikumok 333 élelmiszeripari termékkörre 3 terjed ki. A borok és a szeszesitalok eredetmegjelölései és földrajzi jelzései esetében a vonatkozó piacszabályzási rendeletek voltak az irányadók 4. A 2081/92/EGK rendelet alapján az eredetmegjelöléssel és a földrajzi jelzéssel oltalmazott termékkör között az oltalom tartalma szempontjából nem volt különbség. A rendelet megalkotását kiváltó agrárpolitikai célkitűzés elősegítéséről, illetve a francia és a német eredetvédelmi modell közötti kompromisszumról tanúskodik azonban az oltalmazott termékek előállítási feltételei közötti különbség. Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel védett termékek esetében szoros földrajzi kapcsolatnak kell lennie a termék és a földrajzi környezet között. Ennek feltétele, hogy a termelés, feldolgozás és előállítás valamennyi fázisának az adott földrajzi területen kell történnie. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel védett termékek esetében elég ha a földrajzi kapcsolat a termék és a földrajzi környezet között csak a termelés, a feldolgozás vagy az előállítás valamelyik fázisában áll fenn. Az eredetmegjelölések és földrajzi jelzések közösségi oltalmának feltétele a termékleírás és a tagállam ellenőrzési rendszere. A 2081/92/EGK rendelet értelmében csak a közösségi szabályozáshoz hasonló rendszerrel rendelkező harmadik államok termelői tehettek bejelentést. 2) A TRIPS Megállapodás hatása az eredetmegjelölések és földrajzi jelzések közösségi oltalmára Szinte még el sem kezdődött a közösségi oltalom iránt bejelentett termékek elbírálása, amikor 1995-ben hatályba lépett az Általános Vámés Kereskedelmi Egyezmény (GATT) keretében kialakított Kereskedelmi Világszervezetet létrehozó Marrakesh-i Egyezmény. 5 Az Egyezmény 1. 3 A rendelet hatálya alá a következő termékek tartoznak: a Római Szerződés I. mellékletében felsorolt, emberi fogyasztásra szolgáló termékekre: friss hús, húsipari termékek, sajtok, egyéb állati eredetű termékek, olajok és zsírok (vaj, margarin, olaj), feldolgozatlan és feldolgozott zöldség-, gyümölcs- és gabonafélék, friss hal puhatestűek és rákfélék, valamint a Szerződés I. mellékletbe tartozó egyéb termékek ( pl.fűszer), valamint a rendelet I. mellékletében foglalt, a rendelet 1. cikkének (1) bekezdése szerinti élelmiszerekre: sör, növénykivonatból készült italok, sütőipari termékek, cukrászsütemények, cukorkaáru, kétszersültek, kekszek, természetes mézgák és gyanták, mustár, tésztafélék, továbbá, továbbá a rendelet II. mellékletében foglalt, a rendelet 1. cikkének (1) bekezdése szerinti mezőgazdasági termékekre: széna, illóolajok, parafa, kármin(állati eredetű nyerstermék), virágok és dísznövények. 4 Lásd részletesebben: 10. és 11. lábjegyzet. 5 Kihirdette az évi IX. törvény.

4 334 SZABÓ ÁGNES C. Melléklete a szellemi tulajdonjogok kereskedelmi vonatkozásáról szóló megállapodás (a továbbiakban:trips Megállapodás) megfogalmazta az egyes iparjogvédelmi oltalmi formák, köztük a földrajzi árujelzők oltalmának minimum követelményeit is. A közösségi szabályozással szemben a TRIPS Megállapodás 22. cikkének 1. bekezdése a földrajzi eredet sokkal általánosabb fogalmát tartalmazza. A TRIPS Megállapodás a földrajzi árujelzők oltalmát valamennyi termék esetében lehetővé teszi, amelynek meghatározott minőségét, hírnevét vagy egyéb jellemzőit lényegében a földrajzi eredet határozza meg. Ezen túlmenően a Megállapodás nem szabályozza az oltalom megszerzésére vonatkozó eljárást, nem írja elő a termékleírás készítésének és az ellenőrzési rendszer működtetésének kötelezettségét. A Megállapodás a WTO tagállamait azonban kötelezi arra, hogy teremtsék meg a megfelelő jogi eszközöket a földrajzi megjelölések jogi oltalmára. Megállapodás alapján az USA már 1999-ben konzultációt kért az Európai Közösségektől, majd 2003-ban az USA és Ausztrália vitarendezési eljárást kezdeményezett az EU ellen a 2081/92/EGK rendelet szabályai miatt (WT/DS 174, WT/DS 290). A Vitarendezési Eljárás iránti kérelemnek két lényeges pontja volt a nemzeti elbánás iránti igény, 6 valamint a korábbi védjegyek és a későbbi földrajzi árujelzők együttes fennállásával 7 kapcsolatos igény. A WTO Vitarendezési Testülete elfogadta a panel riportot. A panel riport megállapította, hogy a Tanács 2081/92/EGK rendelete nincs összhangban a TRIPS Megállapodás 3. cikkének 1 bekezdésével és a GATT III:4 cikkével. A Vitarendezési Testület álláspontja a vitatott 6 USA és Ausztrália kifogásolta, hogy a közösségi szabályozás diszkriminatív harmadik országok bejelentőivel szemben. Álláspontjuk szerint a közösségi szabályozás az EUtagállamokon kívüli harmadik államokból érkező bejelentések esetében sérti a Párizsi Uniós Egyezmény, a GATT és a TRIPS Megállapodás szerinti egyenlő elbánás elvét. A közösségi szabályozás ugyanis az Európai Unión kívüli államokból érkező bejelentések esetében is megkövetelte a közösségi szabályok szerinti termékleírást, illetve annak nemzeti szakaszban való elbírálását és a közösségi előírásoknak megfelelő minőségellenőrzési szabályokat. 7 USA és Ausztrália kifogásolta, hogy a korábbi elsőbbségű védjegy ellenére fennmaradhat a későbbi eredetmegjelölés, illetve földrajzi jelzés oltalma. A TRIPS Megállapodás 16. cikkének 1. bekezdése értelmében a lajstromozott védjegy tulajdonosának kizárólagos jogában áll mindenkit megakadályozni abban, hogy engedélye nélkül a kereskedelemben azonos vagy hasonló megjelöléseket használjon olyan árukra vagy szolgáltatásokra, amelyek azonosak, vagy hasonlóak azokhoz az árukhoz vagy szolgáltatásokhoz, amelyek vonatkozásában a védjegy oltalomban részesült, amennyiben az ilyen használat megtévesztésre alkalmas. Azonos jel azonos árura vagy szolgáltatásokra történő használata esetén a megtévesztésre alkalmasságot vélelmezni kell. A fent említett jogok nem érintik a meglévő korábbi jogokat és nem befolyásolják a Tagoknak azt a lehetőségét, hogy a használat alapján bztosítsanak jogokat.

5 Hungarikumok 335 közösségi rendeletekben előírt viszonossági és azonossági feltételeken alapult. A WTO Panel Riport következményei 2006 április 6-ig a Bizottságnak új szabályozást kellett alkotnia március 31-én lépett hatályba a Tanács 510/2006/EK rendelete a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek földrajzi jelzéseinek és eredetmegjelöléseinek oltalmáról. Az új szabályok értelmében április 3-tól a harmadik országokból származó termékekre vonatkozó földrajzi árujelzők, valamint hagyományos különleges tulajdonsággal rendelkező termékek közvetlenül is, vagy a harmadik országok hatóságai útján bejelenthetők a Bizottsághoz, ha a származási országban oltalom alatt állnak A korábbi elsőbbséggel rendelkező védjegy a földrajzi árujelzővel szemben érvényesíthetővé vált. Igy az új szabályozás alapján egy eredetmegjelölés vagy földrajzi jelzés közösségi oltalom iránti bejelentésének elbírálása során az elsőbbség, a kizárólagosság és a területiség elve érvényesül. A panel riport hatására: a) a harmadik országokból származó bejelentések vonatkozásában hasonló rendelkezéseket tartalmaz a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek hagyományos különleges tulajdonságainak tanúsítását szintén újra szabályozó 509/2006/EK tanácsi rendelet, továbbá b) a borászati termékek és a szeszes italok eredetmegjelöléseinek és földrajzi jelzéseinek esetében is szabályozásra került az egységes közösségi oltalom, a mezőgazdasági termékekre és élelmiszerekre vonatkozó feltételrendszer és eljárási rend szerint. 3) A borászati termékek eredetmegjelöléseinek és földrajzi jelzéseinek közösségi oltalma Az Európai Közösségek borpiacának közös szervezésére vonatkozó szabályok évi kialakításuktól kezdve fokozatos fejlődésen keresztül érték el a jelenleg hatályos szabályozást. A szabályozás kialakításának alapvető szempontja kezdetben a kereslet és a kínálat egyensúlyának biztosítása volt. Hagyományosan Franciaország, Olaszország, Németország és Luxemburg nemzeti jogszabályai tartalmazták az ellenőrzött eredetmegjelölés, illetve a minőségi borkategóriákat. Franciaország rendelkezett a bortermelésre vonatkozóan olyan szabályokkal és eredetvédelmi hagyományokkal, amelyek a kezdeti

6 336 SZABÓ ÁGNES időszakban meghatározó jelentőségűek voltak az olasz, a német és a luxemburgi bortermeléssel szemben. Az évi közösségi borszabályozás vezette be a meghatározott termőhelyű minőségi bor fogalmát, amely az egyes tagállamokban alkalmazott elnevezések gyűjtőfogalma volt. A közösségi borpiaci szabályok korábban az egyes tagállamokban oltalmat élvező eredetmegjelöléseket és földrajzi jelzéseket közösségi szinten ismerték el és ezáltal ezek a földrajzi árujelzők az Európai Unió valamennyi tagállamában oltalmat élveztek és az iparjogvédelmi oltalommal azonos jogosítványokat nyújtottak a jogosultak részére. 8 A WTO által elfogadott panel riportot megelőzően 9 a borok és a szeszes ialok esetében az eredetmegjelölések és földrajzi jelzések oltalma a 2081/92/EK rendelet hatálya alá eső termékek földrajzi árujelzőjének oltalmára előírt eljárás nélkül a közösségi rendeletek alapján keletkezett. A borreform keretében elfogadott, a borpiac közös szervezéséről 479/2008/EK tanácsi rendeletnek 10 (a továbbiakban: új közösségi borpiaci szabályok) augusztus 1-jén hatályba lépett új eredetvédelmi rendelkezései bevezették a bor eredetmegjelölések és földrajzi jelzések közösségi oltalmát. Az új közösségi borpiaci szabályok szerint a borok eredetmegjelöléseit, illetve földrajzi jelzéseit egy termékleírást tartalmazó oltalom iránti kérelem alapján, szabályozott elbírálási rend szerint közösségi szinten kell lajstromozni. 8 Ezt alátámasztotta a szellemi tulajdonjogokat feltehetően sértő áruk elleni vámigazgatási intézkedésekről és az ilyen jogokat ténylegesen sértő áruk ellen hozandó intézkedésekről szóló 1383/2003/EK tanácsi rendelet, amely a 2081/92/EGK rendelet hatálya alá tartozó termékeken kívül lehetővé tette mind a borok, mind a szeszesitalok esetében is a közösségi jog szerint védett, az egyes tagállamokban használható eredetmegjelölések kizárólagos használatából eredő jogok érvényesítését. 9 A borpiac közös szervezéséről szóló 1493/1999/EGK tanácsi rendelet és végrehajtási rendelete alapvetően a szőlőtelepítésre, a borkészítésre, a borpiac szabályozására, a szőlőtermelés, valamint a borelőállítás mennyiségi és minőségi követelményeire, a borok jelölésére vonatkozó előírásokat szabályozza. A rendelet azonban a meghatározott termőhelyű minőségi borok és földrajzi jelzéssel ellátott asztali borok vonatkozásában részletes iparjogvédelmi tartalmú szabályokat is előírt. A szeszesitalok meghatározására, megnevezésére és kiszerelésére vonatkozó általános szabályokat az 1576/89/EGK tanácsi rendelet állapította meg. 10 A borpiac közös szervezéséről, az 1493/1999/EK, az 1782/2003/EK, az 1290/2005/EK és a 3/2008/EK rendelet módosításáról, valamint a 2392/86/EGK és az 1493/1999/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, április 29-i 479/2008/EK tanácsi rendelet. E szabályokat időközben a május 25-ei 491/2009/EK tanácsi rendelet alapján A mezőgazdasági piacok közös szervezésének létrehozásáról, valamint egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyedi rendelkezésekről ( az egységes közös piacszervezésről szóló rendelet ) szóló, október 22-i 1234/2007/EK tanácsi rendelet 118a.-118zb. cikkei tartalmazzák.

7 Hungarikumok 337 Az új közösségi borpiaci szabályok alkalmazása szempontjából a jelenlegi meghatározott termőhelyű minőségi borok oltalom alatt álló eredetmegjelölés -sel, míg a földrajzi jelzéssel ellátható tájborok oltalom alatt álló földrajzi jelzés -sel ellátható boroknak minősülnek. A jelenleg oltalom alatt álló, az Európai Unió tagállamaiból és a harmadik államokból származó földrajzi árujelzők a Bizottság honlapján ( közzétett E- Bacchus nyilvántartásban tekinthetők meg. A közösségi jog alapján jelenleg oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések közösségi oltalma csak akkor maradhat fenn, ha az egyes borvidékeken minden egyes földrajzi névhez elkészül az új közösségi borpiaci szabályok szerinti termékleírás és azt a nemzeti jóváhagyással együtt vidékfejlesztési miniszter december 31. napjáig benyújtja az Európai Bizottságnak. Az új közösségi borpiaci szabályok alapján az erdetmegjelölés esetében a szőlő 100%-ának az adott földrajzi területről kell származnia, míg a földrajzi jelzés esetében elég, ha csak a szőlő 85%-a származik az adott földrajzi területről. 4) A szeszes italok földrajzi jelzéseinek közösségi oltalma A szeszes italok meghatározásáról, megnevezéséről, kiszereléséről, címkézéséről és földrajzi árujelzőinek oltalmáról, valamint az 1576/89/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, január 15-i 110/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: 110/2008/EK rendelet) alapján a szeszes italok eredetmegjelölései és földrajzi jelzései szintén egy termékleírást tartalmazó oltalom iránti kérelem alapján és szabályozott elbírálási rend szerint részesülhetnek közösségi oltalomban. A110/2008/EK rendeletben elírt termékleírást a hazai termelőink könnyen pótolhatják, mivel csak az új közösségi szabályoknak megfelelően aktualizálniuk kell a korábban a nemzeti oltalom iránti kérelemhez elkészített termékleírást II. A földrajzi árujelzők oltalmára vonatkozó hazai szabályok változása A védjegyek és a földrajzi árujelzők oltalmáról szóló évi XI. törvény (a továbbiakban: védjegytörvény) vezette be a magyar jogba az eredetmegjelölések és földrajzi jelzések együttes neveként a földrajzi árujelző fogalmat és a sui generis földrajzi árujelző oltalmat. Az

8 338 SZABÓ ÁGNES eredetmegjelölés esetében a termék minősége, tulajdonságai és a földrajzi környezet között közvetlen és elválaszthatatlan kapcsolatnak kell lennie. A földrajzi jelzés esetében ez a kapcsolat esetleges a termék a természeti és emberi tényezőktől függetlenül köszönheti hírnevét és tulajdonságait a földrajzi környezetnek. A mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek, a szeszes italok és a borok földrajzi árujelzőinek oltalmára vonatkozó hazai szabályozás alakulását a következő szakaszokra lehet osztani: a) Az Európai Unióhoz való csatlakozást megelőzően között A védjegytörvény a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek, szeszes italok és borok földrajzi árujelzőivel kapcsolatban a 2081/92/EGK rendelettel részben összhangban lévő szabályokat állapított meg. E termékek földrajzi árujelzői csak akkor részesülhettek oltalomban, ha megfeleltek a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek földrajzi árujelzőinek oltalmára vonatkozó részletes szabályokról szóló 87/1998. (VI. 6.) Korm. rendeletben szabályozott termékleírásnak és ellenőrzési feltételeknek is. A közösségi szabályozástól az jelentett eltérést, hogy a hazai szabályaink a borok és a szeszes italok esetében előírták a termékleírási kötelezettséget. 11 Az új bejelnetések esetében az oltalom iránti kérelmet a Magyar Szabadalmi Hivatalhoz 12 (a továbbiakban: MSZH) kellett benyújtani és ahhoz csatolni kellett a termékleírást is. Az MSZH a termékleírást a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz (a továbbiakban: FVM) továbbította. A termékleírás elfogadhatóságáról az FVM a Magyar Eredetvédelmi Tanács állásfoglalása alapján döntött. Az MSZH az FVM állásfoglalásának figyelembevételével hozott határozatot a bejelentett földrajzi árujelző oltalmáról. 11 A védjegytörvény a törvény erejénél fogva oltalomban részesítette azt a 28 eredetmegjelölést, amelyeket a törvény július 1-jei hatályba lépését megelőzően bejegyeztek az eredetmegjelölések oltalmáról és nemzetközi lajstromozásáról szóló Lisszaboni Megállapodás alapján vezetett külön hazai lajstromba. A védjegytörvény a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek esetében előírta a közösségi szabályok szerint a termékleírás pótlását január 1-jétől a Hivatal új neve: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

9 Hungarikumok 339 b) Az Európai Unióhoz való csatlakozás után között 2009 augusztus 1-jéig a nemzeti szakaszban a közösségi oltalom iránti kérelem két önálló eljárásban került elbírálásra az FVM és az MSZH között kialakított kompromisszum alapján. Először az oltalom iránti kérelemhez tartozó termékleírást kellett elkészíteni, amelyet az FVM bírált el. Az FVM a termékleírást közzétette a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Értesítőben. Ha nem nyújtottak be kifogást a termékleírásban foglaltak ellen, akkor az FVM a Magyar Eredetvédelmi Tanács véleménye alapján szakhatósági állásfoglalást adott a termékleírás elfogadásáról. Ezt követően a termelői csoportulásnak a közösségi oltalom iránti kérelmét az FVM szakhatósági állásfoglalásával együtt az MSZH-hoz kellett benyújtania. Az MSZH iparjogvédelmi szempontból vizsgálta meg a kérelmet, hogy a bejelentés nem ütközik-e növényfajták, állatfajták nevével, korábbi védjeggyel, illetve nem áll-e fenn más az oltalmat kizáró ok. Az MSZH kedvező döntése esetén az FVM továbbította a kérelmet az Európai Bizottsághoz. A hazai szabályozás indokolatlanul tagolta két külön közigazgatási eljárásra a közösségi oltalom iránti kérelem elbírálásának nemzeti szakaszát. Ez nem volt előnyös a bejelentők számára egyrészt az eljárás bonyolultsága, időigényessége, másrészt a földrajzi árujelző bejelentésének elsőbbsége 13 szempontjából. Az Európai Unióhoz való csatlakozást követően Magyarország október 30-áig 14 a következő tíz nemzeti oltalom alatt álló terméket 13 A védjegytörvény 3. -ának (4) bekezdése alapján feltétlen kizáró oknak (vagyis az MSZH által hivatalból vizsgálandó oknak) minősül, ha egy védjegyoltalom iránt bejelentett megjelölés a védjegytörvény vagy az Európai Közösség jogszabályai alapján lajstromozott földrajzi árujelzőből áll, vagy azt tartalmazza. E rendelkezést olyan árukra kell alkalmazni, amelyek nem a földrajzi árujelzőnek megfelelő földrajzi területről származnak, vagy amelyekkel kapcsolatban a földrajzi árujelző a védjegytörvény vagy az Európai Közösség jogszabályai alapján egyéb okból nem használható. A termékleírás elbírálására irányuló, az FVM által folytatott szakhatósági eljárás időtartama alatt a bejelentett földrajzi árujelző nem került be az MSZH kutatási adatbázisába május 1. napján lépett hatályba a 918/2004/EK bizottsági rendelet, amely a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek eredetmegjelölésének és földrajzi jelölésének oltalmára vonatkozó átmeneti szabályokat határozza meg az új tagállamok csatlakozására figyelemmel. A rendelet értelmében a 2081/92/EGK tanácsi rendelet hatálya alá tartozó termékkör esetében a nemzeti oltalom csak október 31. napjáig állt fenn. E főszabály alól kivételt képez, ha valamely terméket eddig az időpontig bejelentettek közösségi oltalom iránt, akkor a nemzeti oltalom a közösségi oltalomról való döntés időpontjáig fennmaradhat.

10 340 SZABÓ ÁGNES jelentette be a Bizottságnak közösségi oltalom iránt: a makói hagyma, a hajdúsági torma, a gönci kajszibarack, a szegedi szalámi, a budapesti szalámi, a szegedi fűszerpaprika-őrlemény, a kalocsai fűszerpaprikaőrlemény, a csabai kolbász, a gyulai kolbász, valamint a szőregi rózsatő. c) A évi XXVII. törvény szerinti módosítás a nemzeti elbírálási szakasz szabályainak egyszerűsítése Az egyes iparjogvédelmi törvények módosításáról szóló évi XXVII. törvény többek között módosítja a védjegytörvényt is. A módosítás az agrárágazatot kedvezően érintő rendelkezéseket tartalmaz, mivel megszünteti a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek, valamint a szeszes italok és a borok földrajzi árujelzői esetében a közösségi oltalom iránti bejelentések elbírálása nemzeti szakaszának két külön közigazgatási eljárásra való tagolását és alapvetően egyszerűsíti a közösségi oltalom iránti bejelentések nemzeti elbírálását. Az új szabályok szerint a közösségi oltalom iránti kérelmet a Vidékfejlesztési Minisztériumba kell benyújtani a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek, valamint a borok eredetmegjelölései, földrajzi jelzései esetében. A vidékfejlesztési miniszter határoz a kérelem elfogadhatóságáról és annak a Bizottsághoz való továbbíthatóságáról a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának véleménye alapján. d) A szeszes italora vonatkozó hazai szabályok A szeszes italok esetében azonban a közösségi oltalom iránti kérelmet a nemzeti földrajzi árujelző oltalom alapján lehet igényelni. A szeszes italokra vonatkozó eltérő szabályozás kialakítását 110/2008/EK rendelet rendelkezései indokolták. A mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek, 15 valamint a szeszes italok földrajzi árujelzőinek oltalmára irányuló eljárásról és a termékek 15 Jelenleg a következő mezőgazdasági termékek, élelmiszerek és szeszes italok állnak oltalom alatt: a) közösségi oltalom iránt bejelentett és átmeneti nemzeti oltalomban részesülő termékek: Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény (OEM), Szőregi rózsatő (OFJ) esetében folyamatban van a kérelem elbírálásának közösségi szakasza, de még nincs közzétéve egyik sem. Az Alföldi kamillavirágzat (OEM) és a Magyar szürkemarha (OFJ) hús az elbírálás közösségi szakaszában közzétéve. A közzétételtől számított két hónapon belül kifogást nyújthatnak be a tagállamok és b) közösségi földrajzi árujelző oltalomban részesülő termékek: a Szegedi (téli)szalámi (OEM) és a Budapesti téliszalámi (OFJ), Szegedi fűszerpaprika-őrlemény (OEM), Gyulai

11 Hungarikumok 341 ellenőrzéséről szóló 158/2009. (VII. 30.) Korm. rendelet tartalmazza a közösségi oltalom iránti kérelemre, a termékleírásra és a kérelem elbírálására vonatkozó részletes szabályokat. A már közösségi oltalom alatt lévő pálinka eredetmegjelölések esetében február 20-ig kell pótolni a 110/2008/EK rendelet szerinti termékleírást. e) A borászati termékekre vonatkozó hazai szabályok A borokra vonatkozó új közösségi eredetvédelmi szabályok augusztus 1-jei hatályba lépésének időpontjában már oltalom alatt lévő eredetmegjelölések 17 és földrajzi jelzések esetében a tagállamoknak december 31-ig be kell nyújtaniuk a Bizottsághoz a borok termékleírásait és a nemzeti jóváhagyásról szóló határozatot. A Bizottság törli a lajstromból azokat a már oltalom alatt lévő eredetmegjelöléseket és földrajzi jelzéseket, amelyek esetében ezeket a dokumentumokat nem nyújtják be az előírt határidőben. A borok esetében a borászati termékek eredetmegjelöléseinek és földrajzi jelzéseinek közösségi oltalmára irányuló eljárásról, valamint kolbász (OFJ), Csabai kolbász (OFJ), Hajdúsági torma (OEM), Gönci kajszibarack (OFJ), Makói (vörös)hagyma (OEM), c) ca) közösségi földrajzi árujelző oltalomban részesült a Békési szilvapálinka, Gönci barackpálinka, Kecskeméti barackpálinka, Szabolcsi almapálinka, Szatmári szilvapálinka, valamint a pálinka és a törkölypálinka, cb) nemzeti oltalomban részesül: az Újfehétói meggypálinka ( termékleírása benyújtva az Európai Bizottsághoz), a Göcseji körtepálinka és a Pannonhalmi törkölypálinka. 16 A mezőgazdasági piacok közös szervezésének létrehozásáról, valamint egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyedi rendelkezésekről ( az egységes közös piacszervezésről szóló rendelet ) szóló, október 22-i 1234/2007/EK tanácsi rendelet 118a.-118zb. cikkei, továbbá a 479/2008/EK tanácsi rendeletnek a bizonyos borászati termékekre vonatkozó oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések, hagyományos kifejezések, valamint e termékek címkézése és kiszerelése tekintetében történő végrehajtására vonatkozó egyes részletes szabályok megállapításáról szóló, július 14-i 607/2009/EK bizottsági rendelet. 17 Jelenleg a következő eredetmegjelölések állnak oltalom alatt: Neszmély, Badacsony, Balaton, Balatonboglár, Balaton-felvidék, Balatonfüred-Csopak, Bükk, Csongrád, Debrői Hárslevelű, Duna, Eger, Egerszóláti Olaszrizling, Etyek- Buda, Hajós-Baja, Izsáki Arany Sárfehér, Káli, Kunság, Mátra, Mór, Nagy-Somló, Pannon, Pannonhalma, Pécs, Somlói, Somlói Nászéjszakák bora, Somlói Arany, Sopron, Szekszárd, Tihany, Tokaj, Tolna, Villány, Zala. Jelenleg a következő földrajzi jelzések állnak oltalom alatt: Alföldi, Balaton melléki, Dél-Alföldi, Duna melléki, Duna-Tisza közi, Dunántúli, Dél-Dunántúli, Nyugat-dunántúli, Észak-dunántúli, Felső-magyarországi, Tisza-melléki, Tisza völgyi, Zempléni.

12 342 SZABÓ ÁGNES ezen termékek ellenőrzéséről szóló 178/2009 (IX.4.) Korm rendelet tartalmazza a közösségi oltalom iránti kérelemre, a termékleírásra és az eljárás nemzeti szakaszára vonatkozó részletes szabályokat. A benyújtott termékleírások elbírálása jelenleg van folyamatban. III. A tájfajták oltalmának lehetőségei Az új vidékfejlesztési stratéga a mezőgazdaság fenntartható fejlődése és a biodiverzitás megóvása érdekében hangsúlyt helyez a tájfajták termesztésére, tenyésztésére. Mind a zöldség, mind a gyümölcs ágazatban és az állattenyésztésben is számos értékes tájfajta lelhető fel, amely termelése, tenyésztése során az erdetmegjelölések és földrajzi jelzések közösségi oltalmában rejlő lehetőségeket érdemes megvizsgálni. Az oltalomban részesíthető termékek felkutatására jó kiindulási alap a Vidékfejlesztési Minisztérium által összeállított Hagyományok Ízek Régiók Gyűjtemény, amely 350 terméket 18 tartalmaz, többek között a már közösségi oltalom alatt lévő mezőgazdasági termékeket és élelmiszereket, szeszes italokat is. Sajnálatos módon a magyar termelők nem élnek az eredetmegjelölések és a földrajzi jelzések oltalmának lehetőségeivel. Kérdés, hogy miért? Talán, mivel az oltalom nem nyújt kizárólagosságot vagy a termékleírás elkészítése sok problémát jelent a termelői csoportosulás tagjai érdekeinek összehangolása miatt? A termelők érdekeit szolgálná, ha összefogással egy-egy oltalomképes termék közösségi oltalma iránt bejelentést tennének, még ha első látásra bonyolultnak is tűnik a rendszer. A Hajdúsági torma és a Gönci kajszi barack, a magyar szürkemarha hús példája is mutatja, hogy van esélye a finom és ízletes hazai zöldségeinknek, gyümölcseinknek és más élelmiszereinknek. Érdemes áttekinteni az oltalmi lehetőségeket egyrészt a saját termékeink és hagyományaink védelme, másrészt mások jogai megsértésének elkerülése érdekében. Elő kell segíteni, hogy a közösségi oltalomra alkalmas termékek előállítói megfelelő támogatást kapjanak a 18 Gabonafélék malomipari termékek (4), Termesztett, gyűjtögetett és feldolgozott gyümölcsök (54), Termesztett, gyűjtögetett és feldolgozott zöldségek (56), Fűszernövények, fűszerek, ételízesítők (13), Húsok, szárnyasok, vadak (26), Húskészítmények (29), Tejtermékek (22), Halászati termékek (3), Édesipari termékek (13), Cukrászati termékek (10), Sütőipari termékek (31), Száraztészták (4), Olajok, zsírok (3), Italok (22), Egyéb (10).

13 Hungarikumok 343 közösségi oltalom, illetve hagyományos termék tanúsítás iránti bejelentés megtételéhez, a termékleírás elkészítéséhez, majd az oltalom, illetve a tanúsítás megszerzése után a termékeik előállításához, ellenőrzéséhez és marketingjéhez. Fontos, hogy a termelők ismerjék és alkalmazzák a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó jogérvényesítési szabályokat is. ZUSAMMENFASSUNG Hungaricums, die Schutzmőglichkeiten der Agrarerzeugnisse und der lebensmittel Der Schutz der Ursprungsbezeichnungen und der geografischen Herkunftsangaben in dem Europäischen Union Die erste gemeienschaftliche, gewerbliche Schutzform war in der Verordnung (EG) Nr. 2081/1991 geregelt. Diese Regelung über den Schutz der Ursprungsbezeichnungen und der geografischen Angaben der Lebensmittel und bestimmter Agrarerzeugnisse diente, als Instrument der Agrarpolitik. Die Ursprungsezeichnungen und die Herkunftsangaben der Weine und der Spirituosen waren schon damals in der Marktorganisation Verordnungen der Europaischen Gemeinschaften geregelt. Das TRIPS Abkommen auf Grund einer Panel Entscheidung hat einen grossen Einfluss auf die gemeinschaftliche Regelung der Ursprungsbezeichnungen geübt. Auf Grund dieser Entscheidung war die einheitliche Regelung für Lebensmitteln, bestimmte Agrarerzeugnisse, Weine und Spirituosen entschlosssen. Dieser Zeit war die Regelung des Weinreform schon in Diskussion. Die Verordnung (EG) Nr. 110/2008 des Europaischen Parlaments und des Rates und die Verordnung (EG) Nr. 479/2008 des Rates vom 29. April hat den einheitlichen gemeinschaftlichen Schutz der Ursprungsbezeichnungen und der geografischen Angaben der Spirituosen und der Weine eingeführt. Die Schutzvoraussetzungen und das nationale und gemenischaftliche Verfahren ist auch für die Spirituosen und Weine so geregelt, wie es schon im Jahre 1992 für die Agrarerzeugnisse und Lebensmitteln geregelt war. So müssen die Produzenten auch für Weine und Spirituosen eine Produktspezifikation (technische Unterlagen, einziges Dokument) zusammenstellen. Die neue Regelung für die Wein Ursprungsbezeichnungen und geografische Angaben ist am 1. August in Kraft getreten. Die Kommission hat einen elektronischen Register, den E-Bacchus über die bestehenden geschützten Weinnahmen zusammengestellt. In diesem

14 344 SZABÓ ÁGNES Register sind 34 Uhrsprungsbezeichnungen und 13 geografische Angaben für ungarische Weine. Die Mitgliedsstaaten müssen die vorgeschriebenen technischen Unterlagen und die einzelstaatliche Entscheidung über die Genähmigung der bestehenden geschützten Weinnahmen bis 31. Dezember 2011 der Kommission übermitteln. Die Kommission kann von sich aus bis zum 31. Dezember 2014 beschliessen den Schutz von bestehenden Weinnahmen löschen, wenn sie die festgelegten Bedingungen nicht erfüllen. Bei den bestehenden geschützten Spirituosen műssen die Produktspezifikation, die vorgeschriebenen technischen Unterlagen und die einzelstaatliche Entscheidung bis 20 Februar 2015 der Kommission übermittelt werden. Die Ursperungsbezeichnungen und die geografischen Herkunftsangaben sind in Ungarn seit 1997 in dem Gesetz Nr. XI. über den Schutz von Marken und geografischen Angaben geregelt. A tanulmány/kutató munka a TÁMOP-4.2.2/B-10/ jelű projekt részeként az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Az eredetvédelem aktuális kérdései

Az eredetvédelem aktuális kérdései Az eredetvédelem aktuális kérdései XVI. Szőlészeti, Borászati és Bormarketing Konferencia Lakitelek 2015. január 28. Kókai-Kunné Dr. Szabó Ágnes A bor és a szellemi tulajdonvédelem Szabadalom Növényfajta-oltalom

Részletesebben

Az eredetvédelmi oltalom

Az eredetvédelmi oltalom Az eredetvédelmi oltalom Földrajzi árujelzők 1997 kollektív jog Oltalom: a bejelentés napjától, határozatlan időre Ipari termékek, borok és szeszes italok 2004. október 10-től a mg-i termékek és élelmiszerek

Részletesebben

Eredetvédelem a termelők szolgálatában

Eredetvédelem a termelők szolgálatában Eredetvédelem a termelők szolgálatában SZOLNOK 2017. október 11. Kókai-Kunné Dr. Szabó Ágnes Eredetvédelmi Főosztály EREDETVÉDELEM Közösségalakítás Hagyomány ápolása Értékek megőrzése A természeti erőforrások,

Részletesebben

Az eredetvédelem szerepe és jelentősége. TERRA MADRE 2014. december 9. Kókai Kunné Dr. Szabó Ágnes

Az eredetvédelem szerepe és jelentősége. TERRA MADRE 2014. december 9. Kókai Kunné Dr. Szabó Ágnes Az eredetvédelem szerepe és jelentősége TERRA MADRE 2014. december 9. Kókai Kunné Dr. Szabó Ágnes TERRA MADRE Slow Food (komótos étkezés) (1986) Biológiai Sokféleség Egyezmény A tagállamok nemzeti jogalkotásukban

Részletesebben

Eredetvédelem a termelők szolgálatában

Eredetvédelem a termelők szolgálatában Eredetvédelem a termelők szolgálatában HELVÉCIA 2017. április 24. Kókai-Kunné Dr. Szabó Ágnes Eredetvédelmi Főosztály Mit adhat az eredetvédelem? magasabb termelői jövedelem hozzáadott érték növelése a

Részletesebben

A mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek, valamint a szeszes italok földrajzi árujelzőinek oltalmára vonatkozó új szabályok

A mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek, valamint a szeszes italok földrajzi árujelzőinek oltalmára vonatkozó új szabályok MVE & HNT & EOQ MNB 2010. május 19. A mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek, valamint a szeszes italok földrajzi árujelzőinek oltalmára vonatkozó új szabályok Zobor Enikő vezető-tanácsos FVM Élelmiszerlánc-elemzési

Részletesebben

Magyarország pálinkatérképe. Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár Budapest, szeptember 22.

Magyarország pálinkatérképe. Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár Budapest, szeptember 22. Magyarország pálinkatérképe Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár Budapest, 2017. szeptember 22. Monopolisztikus verseny homogén Homogé termékek n termékek heterogén termékek van helyettesítő

Részletesebben

A HÍR védjegyes termékek uniós oltalmi lehetőségei

A HÍR védjegyes termékek uniós oltalmi lehetőségei A HÍR védjegyes termékek uniós oltalmi lehetőségei Zobor Enikő szakmai tanácsadó Élelmiszerfeldolgozási Főosztály A HÍR gyűjtemény 1993-1997. EU Euroterroirs (Európa Vidékei) Program FR (890), ES (526),

Részletesebben

Iparjogvédelem és agrárpolitika

Iparjogvédelem és agrárpolitika Iparjogvédelem és agrárpolitika Kókai Kunné dr. Szabó Ágnes OMÉK 2011. szeptember 29. Az EU min ségpolitikája Közösségi agrárpolitika 509/2006/EK tanácsi rendelet a mez gazdasági termékek és az élelmiszerek

Részletesebben

Az Agrártermékek Földrajzi Árujelzőinek Programja

Az Agrártermékek Földrajzi Árujelzőinek Programja Az Agrártermékek Földrajzi Árujelzőinek Programja Termelői Közösségek Napja Budapest, 2018.12.07. Gál Péter Főosztályvezető AM, Piacszervezési Főosztály TERMELŐ FOGYSAZTÓ Tapasztalati termékek információs

Részletesebben

Minőségpolitika az Európai Unióban

Minőségpolitika az Európai Unióban Terra Madre A HAGYOMÁNYOS TERMÉKEKET ELŐÁLLÍTÓ KÖZÖSSÉGEK VILÁGNAPJA Budapest, 2009. december 10. Minőségpolitika az Európai Unióban Zobor Enikő vezető-tanácsos FVM Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály 1

Részletesebben

Tapasztalati termékek

Tapasztalati termékek TERMELŐ FOGYSAZTÓ Tapasztalati termékek információs aszimmetria Az alacsony minőségű termékek kiszorítják a piacról a magas minőségű termékeket Akerlof, 1970 Monopolisztikus verseny homogén Homogé termékek

Részletesebben

I. fejezet. Általános rendelkezések. II. fejezet

I. fejezet. Általános rendelkezések. II. fejezet 78/2004. (IV. 19.) Korm. rendelet a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek földrajzi árujelzőinek oltalmára vonatkozó részletes szabályokról 2005. november 1-jétől hatályos szöveg A védjegyek és a földrajzi

Részletesebben

Az eredetvédelem jelentősége, kreatív védelem, védjegyek és földrajzi árujelzők Eredetvédelmi Országjárás Miskolci Fórum

Az eredetvédelem jelentősége, kreatív védelem, védjegyek és földrajzi árujelzők Eredetvédelmi Országjárás Miskolci Fórum Az eredetvédelem jelentősége, kreatív védelem, védjegyek és földrajzi árujelzők Eredetvédelmi Országjárás Miskolci Fórum Miskolc, 2017. május 12. Dr. Kiss Gabriella SZTNH Miért jó, ha van védjegyem kapcsolatteremtő,

Részletesebben

158/2009. (VII. 30.) Korm. rendelet

158/2009. (VII. 30.) Korm. rendelet 158/2009. (VII. 30.) Korm. rendelet a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek, valamint a szeszes italok földrajzi árujelzőinek oltalmára irányuló eljárásról és a termékek ellenőrzéséről A Kormány a

Részletesebben

Az eredetvédett termékeket előállító gazdákat megillető földjogi privilégiumok

Az eredetvédett termékeket előállító gazdákat megillető földjogi privilégiumok Az eredetvédett termékeket előállító gazdákat megillető földjogi privilégiumok Dr. Andréka Tamás Főosztályvezető Földművelésügyi Minisztérium Diái alapján: Dr. Olajos István egyetemi docens Miskolci Egyetem

Részletesebben

Pálinka, törkölypálinka szabályozása 2009.10.20. Budapest. Gyaraky Zoltán. főosztályvezető

Pálinka, törkölypálinka szabályozása 2009.10.20. Budapest. Gyaraky Zoltán. főosztályvezető Pálinka, törkölypálinka szabályozása 2009.10.20. Budapest Gyaraky Zoltán főosztályvezető A vonatkozó jogi szabályozás az Európai Parlament és a Tanács 110/2008/EK rendelete a szeszes italok meghatározásáról,

Részletesebben

124/2007. (V. 31.) Korm. rendelet

124/2007. (V. 31.) Korm. rendelet 124/2007. (V. 31.) Korm. rendelet a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek földrajzi árujelzőinek oltalmára és a termékek ellenőrzésére vonatkozó részletes szabályokról A védjegyek és a földrajzi árujelzők

Részletesebben

A Hagyományok Ízek Régiók (HÍR) védjegyprogram eredményei és fejlesztési irányai

A Hagyományok Ízek Régiók (HÍR) védjegyprogram eredményei és fejlesztési irányai A Hagyományok Ízek Régiók (HÍR) védjegyprogram eredményei és fejlesztési irányai Pallóné Dr. Kisérdi Imola osztályvezető HÍR BB elnök FM Eredetvédelmi Főosztály OMÉK - HÍR Gála 2015. szeptember 24. Védjegyek

Részletesebben

Eredetvédelem a termelők szolgálatában. Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár Budapest, november 15.

Eredetvédelem a termelők szolgálatában. Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár Budapest, november 15. Eredetvédelem a termelők szolgálatában Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár Budapest, 2016. november 15. A természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet,

Részletesebben

ADATLAP TERMÉKLEÍRÁSHOZ. A válaszadásra kihagyott pontozott rész szabadon bővíthető.

ADATLAP TERMÉKLEÍRÁSHOZ. A válaszadásra kihagyott pontozott rész szabadon bővíthető. A válaszadásra kihagyott pontozott rész szabadon bővíthető. 1. A termék bemutatása 1.1 Kérjük, adja meg azt az elnevezést, amellyel a terméke értékesítésre kerül:. 1.2 Amennyiben ismert más elnevezése

Részletesebben

Az eredetvédelem jelentősége, kreatív védelem, védjegyek és földrajzi árujelzők Eredetvédelmi Országjárás Egri Fórum

Az eredetvédelem jelentősége, kreatív védelem, védjegyek és földrajzi árujelzők Eredetvédelmi Országjárás Egri Fórum Az eredetvédelem jelentősége, kreatív védelem, védjegyek és földrajzi árujelzők Eredetvédelmi Országjárás Egri Fórum Eger, 2017. április 13. Szép Erika SZTNH Miért jó, ha van védjegyem kapcsolatteremtő,

Részletesebben

VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM

VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM A hagyományos termékek piacra jutása - a HÍR védjegy szerepe ZOBOR ENIKŐ szakmai tanácsadó-vezető tanácsos VM Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Magyar Vidékakadémia Konferencia a helyi termékekről Tokaj,

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, szeptember 25. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, szeptember 25. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. szeptember 25. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2017/0236 (NLE) 12503/17 ADD 4 JAVASLAT Küldi: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi AYET PUIGARNAU

Részletesebben

A pálinka mint hungarikum

A pálinka mint hungarikum A pálinka mint hungarikum 2010.06.01. Vidékfejlesztési Minisztérium Gyaraky Zoltán főosztályvezető Egy kis pálinka történelem Magyarországon a XIV. században aqua vitae reginae Hungariae A XV. században

Részletesebben

Az eredetvédelem és a védjegyek jelentősége: Jász-Nagykun-Szolnok megyei jó példák bemutatása

Az eredetvédelem és a védjegyek jelentősége: Jász-Nagykun-Szolnok megyei jó példák bemutatása Az eredetvédelem és a védjegyek jelentősége: Jász-Nagykun-Szolnok megyei jó példák bemutatása PALLÓNÉ DR. KISÉRDI IMOLA osztályvezető, a HÍR BB elnöke FM Eredetvédelmi Főosztály MNVH Vidékfejlesztési Nap

Részletesebben

Az eredetvédelem helyzete Magyarországon: Eredetvédelmi Program Hagyományok-Ízek-Régiók Program

Az eredetvédelem helyzete Magyarországon: Eredetvédelmi Program Hagyományok-Ízek-Régiók Program Az eredetvédelem helyzete Magyarországon: Eredetvédelmi Program Hagyományok-Ízek-Régiók Program PALLÓNÉ DR. KISÉRDI IMOLA osztályvezető, a HÍR BB elnöke FM Eredetvédelmi Főosztály FM 2017. július 27. A

Részletesebben

Átiktatva: J/253. J/11656. számú JELENTÉS. a hungarikumok védelméről szóló 77/2008. (VI. 13.) OGY határozatban foglaltak 2009. évi végrehajtásáról

Átiktatva: J/253. J/11656. számú JELENTÉS. a hungarikumok védelméről szóló 77/2008. (VI. 13.) OGY határozatban foglaltak 2009. évi végrehajtásáról MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA Átiktatva: J/253 J/11656. számú JELENTÉS a hungarikumok védelméről szóló 77/2008. (VI. 13.) OGY határozatban foglaltak 2009. évi végrehajtásáról Előadó: Gráf József földművelésügyi

Részletesebben

A Védjegytörvény 2013 és 2014-ben hatályba lépett új rendelkezései. Budapest, Ügyfélfórum március 10. Rabné dr.

A Védjegytörvény 2013 és 2014-ben hatályba lépett új rendelkezései. Budapest, Ügyfélfórum március 10. Rabné dr. A Védjegytörvény 2013 és 2014-ben hatályba lépett új rendelkezései Budapest, Ügyfélfórum 2014. március 10. Rabné dr. Molnár Mónika Védjegyek és földrajzi árujelzők oltalmáról szóló 1997.évi XI. törvény

Részletesebben

Közzéteszi a Szabadalmi Ügyvivői Vizsgabizottság a 76/1995. (XII. 29.) IKM rendelet (a továbbiakban: R.) 5. -ának (2) bekezdése alapján.

Közzéteszi a Szabadalmi Ügyvivői Vizsgabizottság a 76/1995. (XII. 29.) IKM rendelet (a továbbiakban: R.) 5. -ának (2) bekezdése alapján. A 2016. évi szabadalmi ügyvivői vizsga tárgyainak körébe tartozó hazai, európai közösségi és külföldi jogszabályok, illetve nemzetközi szerződések jegyzéke 1 Közzéteszi a Szabadalmi Ügyvivői Vizsgabizottság

Részletesebben

Létezik-e kétféle eredetvédelem? Borjog és iparjogvédelem

Létezik-e kétféle eredetvédelem? Borjog és iparjogvédelem Létezik-e kétféle eredetvédelem? Borjog és iparjogvédelem Új borpiaci szabályozás, feladatok 2008. október 29. Dr. Szabó Ágnes FVM Bándy Mária szabadalmi ügyvivő Az eredetvédelemi szabályok borjogi és

Részletesebben

A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE ( )

A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE ( ) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.5.28. C(2018) 3120 final A BIZOTTSÁG (EU).../... VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2018.5.28.) a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU európai

Részletesebben

A MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÉS ÉLELMISZEREK MINŐSÉGRENDSZEREI: Az eredetvédelem és a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy jelentősége

A MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÉS ÉLELMISZEREK MINŐSÉGRENDSZEREI: Az eredetvédelem és a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy jelentősége A MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÉS ÉLELMISZEREK MINŐSÉGRENDSZEREI: Az eredetvédelem és a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy jelentősége PALLLÓNÉ DR. KISÉRDI IMOLA osztályvezető FM Eredetvédelmi Főosztály SZEGED

Részletesebben

A Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy program a földrajzi árujelzők előiskolája

A Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy program a földrajzi árujelzők előiskolája A Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy program a földrajzi árujelzők előiskolája PALLÓNÉ DR. KISÉRDI IMOLA osztályvezető, a HÍR BB elnöke FM Eredetvédelmi Főosztály EREDETVÉDELMI FÓRUM 2016. november

Részletesebben

Általános áttekintés

Általános áttekintés Általános áttekintés Mivel foglalkozik a szellemi alkotások joga Szerzői jog + iparjogvédelem Tárgyköreik Jogforrások A jogviszony szerkezete alapvetően : abszolút Relativizálódás esetkörei A találmányok

Részletesebben

A formanyomtatvány kitöltésekor a szögletes zárójelben szereplő szöveget el kell hagyni.

A formanyomtatvány kitöltésekor a szögletes zárójelben szereplő szöveget el kell hagyni. MELLÉKLETEK 1 I. MELLÉKLET A formanyomtatvány kitöltésekor a szögletes zárójelben szereplő szöveget el kell hagyni. EGYSÉGES DOKUMENTUM A mezőgazdasági termékek és élelmiszerek földrajzi jelzéseinek és

Részletesebben

A FÖLDRAJZI ÁRUJELZŐK OLTALMA 1

A FÖLDRAJZI ÁRUJELZŐK OLTALMA 1 A FÖLDRAJZI ÁRUJELZŐK OLTALMA 1 1. A FÖLDRAJZI ÁRUJELZŐK FOGALMA, RENDELTETÉSE, TARTALMA Magyarország hagyományosan gazdag magas minőséget képviselő és jó hírnévnek örvendő mezőgazdasági, élelmiszeripari,

Részletesebben

Az Európai Unió által garantált minőség

Az Európai Unió által garantált minőség Az Európai Unió által garantált minőség Micsoda ízek! A földrajzi jelzések címkéi az eredetiség zálogai HAGYOMÁNYOS KÜLÖNLEGES TERMÉK OLTALOM ALATT ÁLLÓ EREDETMEGJELÖLÉS OLTALOM ALATT ÁLLÓ FÖLDRAJZI JELZÉS

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 19. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 19. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. május 19. (OR. en) 9533/17 AGRI 281 AGRIORG 51 DELACT 86 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2017. május 19. Címzett: Biz. dok. sz.: Tárgy: az Európai Bizottság főtitkára

Részletesebben

Földrajzi árujelzők a magyar tejszektorban és az FM Eredetvédelmi Programja

Földrajzi árujelzők a magyar tejszektorban és az FM Eredetvédelmi Programja Földrajzi árujelzők a magyar tejszektorban és az FM Eredetvédelmi Programja Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár Gyöngyös, 2017. szeptember 6. TERMELŐ FOGYSAZTÓ Tapasztalati termékek

Részletesebben

Az eredetvédelem jelentősége, kreatív védelem, védjegyek és földrajzi árujelzők Eredetvédelmi Országjárás Helvéciai Fórum

Az eredetvédelem jelentősége, kreatív védelem, védjegyek és földrajzi árujelzők Eredetvédelmi Országjárás Helvéciai Fórum Az eredetvédelem jelentősége, kreatív védelem, védjegyek és földrajzi árujelzők Eredetvédelmi Országjárás Helvéciai Fórum Helvécia, 2017. április 24. Rabné dr. Molnár Mónika SZTNH A termékhez/szolgáltatáshoz

Részletesebben

A terméktanúsítás mint hozzáadott érték WESSLING Hungary Kft.

A terméktanúsítás mint hozzáadott érték WESSLING Hungary Kft. A terméktanúsítás mint hozzáadott érték WESSLING Hungary Kft. Dr. Martin Andrea vezető tanácsadó és szakértő A cím értelmezése Kinek az érdeke? - Szolgáltató tanúsítóé? - Gyártóé? - Forgalmazóé? Megalapozott?

Részletesebben

A Nemzeti Parki Termék védjegy minősítési rendszere és követelményei az élelmiszerszabályozásban.

A Nemzeti Parki Termék védjegy minősítési rendszere és követelményei az élelmiszerszabályozásban. A Nemzeti Parki Termék védjegy minősítési rendszere és követelményei az élelmiszerszabályozásban. Pest megyei Kormányhivatal Váci Járási Hivatal Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatala

Részletesebben

L 93/12 Az Európai Unió Hivatalos Lapja

L 93/12 Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 93/12 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2006.3.31. A TANÁCS 510/2006/EK RENDELETE (2006. március 20.) amezőgazdasági termékek és élelmiszerek földrajzi jelzéseinek és eredetmegjelöléseinek oltalmáról AZ

Részletesebben

A BOROK EREDETJELÖLÉSE ÉS FÖLDRAJZI JELZÉSE. Várható változások és feladatok az EU borpiaci rendtartásának változása után

A BOROK EREDETJELÖLÉSE ÉS FÖLDRAJZI JELZÉSE. Várható változások és feladatok az EU borpiaci rendtartásának változása után A BOROK EREDETJELÖLÉSE ÉS FÖLDRAJZI JELZÉSE Várható változások és feladatok az EU borpiaci rendtartásának változása után Miért kell változtatni? A támogatások 1/3-a lepárlásokra ment, A kivágások támogatásával

Részletesebben

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár

A pálinka jogi szabályozása. Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár A pálinka jogi szabályozása Dull Péter Vidékfejlesztési Minisztérium Pálinka Nemzeti Tanács titkár A pálinka és a törkölypálinka útja a hungarikummá nyilvánításig A pálinkás társadalom már az 1990-es években

Részletesebben

A nemzeti minőségrendszerek jelentősége a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy példáján

A nemzeti minőségrendszerek jelentősége a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy példáján A nemzeti minőségrendszerek jelentősége a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy példáján PALLÓNÉ DR. KISÉRDI IMOLA osztályvezető, a HÍR BB elnöke FM Eredetvédelmi Főosztály Szakmai Fórum 2016. szeptember

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 8. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 8. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. május 8. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2017/0094 (NLE) 8554/17 AGRI 226 AGRIORG 45 OIV 7 JAVASLAT Küldi: Az átvétel dátuma: 2017. május 8. Címzett: Biz.

Részletesebben

1995. évi XXXIII. törvény a találmányok szabadalmi oltalmáról

1995. évi XXXIII. törvény a találmányok szabadalmi oltalmáról A Szabadalom 1995. évi XXXIII. törvény a találmányok szabadalmi oltalmáról ELSŐ RÉSZ A TALÁLMÁNY ÉS A SZABADALOM I. A szabadalmi oltalom tárgya II. A találmányból és a szabadalmi oltalomból eredő jogok

Részletesebben

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2013. december 20-i ülése 6. számú napirendi pontja

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2013. december 20-i ülése 6. számú napirendi pontja Egyszerű többség A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2013. december 20-i ülése 6. számú napirendi pontja Beszámoló a Tolna Megyei Értéktár Bizottság második féléves tevékenységéről Előadó: dr. Say

Részletesebben

4.számú melléklet A Visegrádi országok mezőgazdasági termelése. % Millió EUR

4.számú melléklet A Visegrádi országok mezőgazdasági termelése. % Millió EUR 4.számú melléklet A Visegrádi országok mezőgazdasági termelése Megnevezés Csehország Lengyelország 1998 1999 1998 1999 Millió EUR % Millió EUR % Millió EUR % Millió EUR % kibocsátás 2933 100 12191 100

Részletesebben

A Felvidéki borrégió, mint lehetőség

A Felvidéki borrégió, mint lehetőség VI. SzőlészetiBorászati Téliegyetem, Eger 2005. január 2629. A Felvidéki borrégió, mint lehetőség Gál Lajos mb. igazgató FVM Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Eger VI. SzőlészetiBorászati Téliegyetem,

Részletesebben

I. MELLÉKLET. ELNEVEZÉS PDO/PGI-XX-XXXX A kérelem benyújtásának időpontja: XXXX-XX-XX

I. MELLÉKLET. ELNEVEZÉS PDO/PGI-XX-XXXX A kérelem benyújtásának időpontja: XXXX-XX-XX HU I. MELLÉKLET EGYSÉGES DOKUMENTUM ELNEVEZÉS PDO/PGI-XX-XXXX A kérelem benyújtásának időpontja: XXXX-XX-XX 1. BEJEGYZENDŐ ELNEVEZÉS(EK): 2. AZ A HARMADIK ORSZÁG, AMELYHEZ A KÖRÜLHATÁROLT TERÜLET TARTOZIK:

Részletesebben

ZÁRÓOKMÁNY. AF/CE/BA/hu 1

ZÁRÓOKMÁNY. AF/CE/BA/hu 1 ZÁRÓOKMÁNY AF/CE/BA/hu 1 A BELGA KIRÁLYSÁG, A BOLGÁR KÖZTÁRSASÁG, A CSEH KÖZTÁRSASÁG, A DÁN KIRÁLYSÁG, A NÉMETORSZÁGI SZÖVETSÉGI KÖZTÁRSASÁG, AZ ÉSZT KÖZTÁRSASÁG, A GÖRÖG KÖZTÁRSASÁG, A SPANYOL KIRÁLYSÁG,

Részletesebben

A FÖLDRAJZI ÁRUJELZŐ UNIÓS OLTALMA ÉS A HAGYOMÁNYOS KÜLÖNLEGES TERMÉK UNIÓS BEJEGYZÉSE IRÁNTI KÉRELEM ELBÍRÁLÁSA

A FÖLDRAJZI ÁRUJELZŐ UNIÓS OLTALMA ÉS A HAGYOMÁNYOS KÜLÖNLEGES TERMÉK UNIÓS BEJEGYZÉSE IRÁNTI KÉRELEM ELBÍRÁLÁSA EREDETVÉDELMI FŐOSZTÁLY A F Ö L D R A J ZI Á R U J E L ZŐ K U N I Ó S O L T A L M A É S A H A G Y O M Á N Y O S K Ü L Ö N L E G E S T E R M É K E K U N I Ó S B E J E G Y ZÉ S E I R Á N T I K É R E L E

Részletesebben

Király György JUREX Iparjogvédelmi Iroda Debrecen 2014. november 20 21. 1/24

Király György JUREX Iparjogvédelmi Iroda Debrecen 2014. november 20 21. 1/24 Király György JUREX Iparjogvédelmi Iroda Debrecen 2014. november 20 21. 1/24 Középpontban a a védjegyek és a földrajzi árujelzők oltalmáról szóló 1997. évi XI. törvény 62. (2) bekezdése 2011. előtt és

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS NEMZETI FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG SZOLGÁLTATÁS-ELLENŐRZÉSI FŐOSZTÁLY Iktatószám: Készítette: SEF-2137/2014. Tolvaj Ágnes Haklik Andrea ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS Az élelmiszerek ellenőrzéséről az oltalom alatt

Részletesebben

Egy tanúsító, megfelelőségértékelő rendszer legfontosabb követelményei WESSLING Hungary Kft.

Egy tanúsító, megfelelőségértékelő rendszer legfontosabb követelményei WESSLING Hungary Kft. Egy tanúsító, megfelelőségértékelő rendszer legfontosabb követelményei WESSLING Hungary Kft. Dr. Martin Andrea vezető tanácsadó és szakértő A megfelelőségértékelő rendszer Kinek az érdeke? - Szolgáltató

Részletesebben

A TÁRGYALÁSRA KÉSZÍTETT JELENTÉS *

A TÁRGYALÁSRA KÉSZÍTETT JELENTÉS * A TÁRGYALÁSRA KÉSZÍTETT JELENTÉS * A borok oltalom alatt álló eredetmegjelöléseinek és földrajzi jelzéseinek nyilvántartása (E-Bacchus) Származási országként a Szlovák Köztársaság megjelölésével a»tokajská

Részletesebben

LEHETŐSÉG A MAGYAR BOROK PIACI SIKERÉNEK NÖVELÉSÉRE

LEHETŐSÉG A MAGYAR BOROK PIACI SIKERÉNEK NÖVELÉSÉRE 1 LEHETŐSÉG A MAGYAR BOROK PIACI SIKERÉNEK NÖVELÉSÉRE Tájékoztató az EU új Borpiaci Rendtartásának életbe lépésével változó eredetvédelmi és földrajzi névhasználati lehetőségekről és kötelezettségekről

Részletesebben

Jankuné Dr. Kürthy Gyöngyi

Jankuné Dr. Kürthy Gyöngyi A HÍR Program és az Erdetvédelmi Program értékelése kérdőíves felmérés alapján Termelői Közösségek Napja 2017. december 07. Jankuné Dr. Kürthy Gyöngyi Agárgazdasági Kutató Intézet (AKI) Élelmiszerlánc-kutatási

Részletesebben

A védjegy és a helyi termék védjegy

A védjegy és a helyi termék védjegy VÉDJEGYKALAUZ Védjegykalauz A védjegy és a helyi termék védjegy A védjegy az egyes termékek és szolgáltatások azonosítására, egymástól való megkülönböztetésére szolgáló jelzés, amely kapcsolatot hoz létre

Részletesebben

A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról

A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról 1 A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI.

Részletesebben

RASKÓ GYÖRGY MIT ÉR AZ ÉLELMISZER, HA MAGYAR? Újratervezés. GKI üzleti konferencia. 2011 december 1.

RASKÓ GYÖRGY MIT ÉR AZ ÉLELMISZER, HA MAGYAR? Újratervezés. GKI üzleti konferencia. 2011 december 1. RASKÓ GYÖRGY MIT ÉR AZ ÉLELMISZER, HA MAGYAR? Újratervezés. GKI üzleti konferencia. 2011 december 1. MI A MAGYAR ÉLELMISZER? A VM már egy éve próbálja megfogalmazni, de még ma sincs rendelet róla A VM

Részletesebben

Tájak, korok, hungarikumok, avagy a földrajzi árujelzők védelme Magyarországon

Tájak, korok, hungarikumok, avagy a földrajzi árujelzők védelme Magyarországon Tájak, korok, hungarikumok, avagy a földrajzi árujelzők védelme Magyarországon Az EU és Magyarország részéről folytatott tárgyalások egyik sarkalatos kérdése a magyar mezőgazdaság helyzete és jövője. A

Részletesebben

Az iparjogvédelmi oltalmi formák és a HIR-gyûjtemény*

Az iparjogvédelmi oltalmi formák és a HIR-gyûjtemény* Az iparjogvédelmi oltalmi formák és a HIR-gyûjtemény* Szabó Ágnes Magyar Szabadalmi Hivatal, Budapest Érkezett: 2003. március 20. A Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium 1998-ban indította el

Részletesebben

A szőlőtelepítés engedélyezési rendszere Mi várható 2016. után?

A szőlőtelepítés engedélyezési rendszere Mi várható 2016. után? A szőlőtelepítés engedélyezési rendszere Mi várható 2016. után? XVI. Szőlészeti, Borászati és Marketing Konferencia Lakitelek 2015. január 28. Sztanev Bertalan osztályvezető Az uniós szabályozás 2008.

Részletesebben

Eredetvédelmi Fórum. Helvécia, április 24. Eredetvédelem, Fajtanevek, Növényfajták. Pernesz György. Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság

Eredetvédelmi Fórum. Helvécia, április 24. Eredetvédelem, Fajtanevek, Növényfajták. Pernesz György. Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság Eredetvédelmi Fórum Helvécia, 2017. április 24. Eredetvédelem, Fajtanevek, Növényfajták Pernesz György A szaporítás és forgalmazás feltételei: A fajta forgalmazás törvényes feltétele az EU tagországokban

Részletesebben

T/ számú. törvényjavaslat

T/ számú. törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/10899. számú törvényjavaslat a Kormány és a vidékfejlesztési miniszter munkáját támogató kormányzati testületekkel kapcsolatos egyes törvények módosításáról Előadó: Dr. Fazekas

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT Jogi Bizottság JELENTÉSTERVEZET. A vélemény előadója (*): Nicola Danti, Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság

EURÓPAI PARLAMENT Jogi Bizottság JELENTÉSTERVEZET. A vélemény előadója (*): Nicola Danti, Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Jogi Bizottság 21.4.2015 2015/2053(INI) JELENTÉSTERVEZET a földrajzi jelzések európai uniós oltalmának nem mezőgazdasági termékekre való esetleges kiterjesztéséről (2015/2053(INI))

Részletesebben

Helyi élelmiszer, helyben feldolgozás, helyben értékesítés, helyi fogyasztás

Helyi élelmiszer, helyben feldolgozás, helyben értékesítés, helyi fogyasztás Helyi élelmiszer, helyben feldolgozás, helyben értékesítés, helyi fogyasztás Szabadkai Andrea MIS-ÖKO Kft. Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete www.kisleptek.hu

Részletesebben

tartalmi felépítése és tagolása (figyelembe véve az 510/2006/EK tanácsi rendelet 4. cikkében foglaltakat)

tartalmi felépítése és tagolása (figyelembe véve az 510/2006/EK tanácsi rendelet 4. cikkében foglaltakat) Ú T M U T A T Ó A T E R M É K L E Í R Á S E L K É S ZÍ T É S É H E Z A mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek, valamint a szeszes italok földrajzi árujelzőinek oltalmára irányuló eljárásról és a termékek

Részletesebben

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok)

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) 2006.4.27. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 114/1 I (Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 629/2006/EK RENDELETE (2006. április 5.) a szociális biztonsági rendszereknek

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI VÉDJEGY TÖRLÉSÉRE IRÁNYULÓ KÉRELEM

KÖZÖSSÉGI VÉDJEGY TÖRLÉSÉRE IRÁNYULÓ KÉRELEM BELSŐ PIACI HARMONIZÁCIÓS HIVATAL (BPHH) Legutolsó frissítés: 042013 KÖZÖSSÉGI VÉDJEGY TÖRLÉSÉRE IRÁNYULÓ KÉRELEM Oldalak száma: (ezt az oldalt is beleértve) Bejelentőképviselő hivatkozási jele (legfelejebb

Részletesebben

T/ számú. törvényjavaslat

T/ számú. törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/20376. számú törvényjavaslat az Európai Unió és tagállamai, valamint a Moldovai Köztársaság között a közös légtér létrehozásáról létrejött megállapodásnak a Horvát Köztársaság Európai

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, március 17. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, március 17. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. március 17. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2014/0013 (NLE) 15436/15 AGRI 684 AGRIORG 101 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: A TANÁCS RENDELETE

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.11.29. COM(2016) 745 final 2016/0368 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE az 1101/89/EGK rendelet, a 2888/2000/EK rendelet és a 685/2001/EK rendelet

Részletesebben

A magyar élelmiszer- kereskedelem bor- és pezsgőválasztéka

A magyar élelmiszer- kereskedelem bor- és pezsgőválasztéka A magyar élelmiszer- kereskedelem bor- és pezsgőválasztéka Kisari István Eger 2005. Január 28. Választékelemzés Választék k elemzés s A Összes feldolgozott adat (bor) - Ebből l elemzésre került Tételszám

Részletesebben

AZ IPARJOGVÉDELEM JOGI ALAPJAI

AZ IPARJOGVÉDELEM JOGI ALAPJAI AZ IPARJOGVÉDELEM JOGI ALAPJAI dr. Jókúti András Jogi és Nemzetközi Főosztály Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2014. június 5. A SZELLEMI TULAJDON VÉDELMÉNEK RENDSZERE Szerzői jog és kapcsolódó jogok

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU B8-0545/3. Módosítás. Renate Sommer a PPE képviselőcsoport nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU B8-0545/3. Módosítás. Renate Sommer a PPE képviselőcsoport nevében 9.5.2016 B8-0545/3 3 2 bekezdés 2. hangsúlyozza, hogy 2013. évi Eurobarométer felmérés szerint az uniós fogyasztók 84 %-a szükségesnek tartja a tej származási helyének feltüntetését, akár tejként, akár

Részletesebben

KIEMELKEDŐ NEMZETI ÉRTÉKEK MAGYAR ÉRTÉKTÁR

KIEMELKEDŐ NEMZETI ÉRTÉKEK MAGYAR ÉRTÉKTÁR KIEMELKEDŐ NEMZETI ÉRTÉKEK MAGYAR ÉRTÉKTÁR Kiemelkedő nemzeti érték: olyan nemzeti érték, amely nemzeti szempontból meghatározó jelentőségű, a magyarságra jellemző és közismert, jelentősen öregbíti hírnevünket,

Részletesebben

66/2008. (V. 16.) FVM rendelet Hatályos: 2008.05.19-2012.08.28

66/2008. (V. 16.) FVM rendelet Hatályos: 2008.05.19-2012.08.28 66/2008. (V. 16.) FVM rendelet Hatályos: 2008.05.19-2012.08.28 66/2008. (V. 16.) FVM rendelet a közösségi agrármarketing támogatások igénybevételének szabályairól 1 A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési,

Részletesebben

PE-CONS 39/1/16 REV 1 HU

PE-CONS 39/1/16 REV 1 HU EURÓPAI UNIÓ AZ EURÓPAI PARLAMENT A TANÁCS Strasbourg, 2016. november 23. (OR. en) 2016/0193 (COD) LEX 1707 PE-CONS 39/1/16 REV 1 FSTR 63 FC 55 REGIO 79 SOC 560 EMPL 370 BUDGET 26 AGRISTR 51 PECHE 336

Részletesebben

TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM TERVEZET

TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM TERVEZET KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/471/2008. TERVEZET a biológiai biztonságról szóló, Nairobiban, 2000. május 24-én aláírt és a 2004. évi

Részletesebben

Pálinkák élelmiszerbiztonsági-, hatósági kontrollja

Pálinkák élelmiszerbiztonsági-, hatósági kontrollja Pálinkák élelmiszerbiztonsági-, hatósági kontrollja Barátossy Gábor Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság igazgatóhelyettes 2014. május 21. 1881- óta borászati

Részletesebben

A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete. egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról

A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete. egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról A vidékfejlesztési miniszter /2011. ( ) VM rendelete egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI.

Részletesebben

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 143/2014. (IX. 22.) MVH KÖZLEMÉNYE

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 143/2014. (IX. 22.) MVH KÖZLEMÉNYE A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 143/2014. (IX. 22.) MVH KÖZLEMÉNYE az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez a 2011. évtől igényelhető

Részletesebben

A HAGYOMÁNYOK ÍZEK RÉGIÓK" (HIR) Program eredményei és perspektívái*

A HAGYOMÁNYOK ÍZEK RÉGIÓK (HIR) Program eredményei és perspektívái* 216 A HAGYOMÁNYOK ÍZEK RÉGIÓK" (HIR) Program eredményei és perspektívái* Pallóné dr. Kisérdi Imola FVM Európai Integrációs Fõosztálya Érkezett: 2003. március 19. A magyar mezõgazdaság integrációs felkészülési

Részletesebben

Pályázati Felhívás. Szponzorát részvételi lehetőség Éttermek részére. Értékeink Kóstolója 2014

Pályázati Felhívás. Szponzorát részvételi lehetőség Éttermek részére. Értékeink Kóstolója 2014 Pályázati Felhívás Szponzorát részvételi lehetőség Éttermek részére. Értékeink Kóstolója 2014 A program Fővédnöke Dr. Fazekas Sándor a Hungaricum Bizottság Elnöke Vidékfejlesztési Miniszter A program célja

Részletesebben

A FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG TAPASZTALATAI A VM (MAGYAR TERMÉK) RENDELET KAPCSÁN. 2014. május 20.

A FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG TAPASZTALATAI A VM (MAGYAR TERMÉK) RENDELET KAPCSÁN. 2014. május 20. A FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG TAPASZTALATAI A VM (MAGYAR TERMÉK) RENDELET KAPCSÁN 2014. május 20. FONTOSABB JOGSZABÁLYOK egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról szóló

Részletesebben

Termékleírások térképi megjelenítése, dűlőlehatárolások

Termékleírások térképi megjelenítése, dűlőlehatárolások Termékleírások térképi megjelenítése, dűlőlehatárolások és eredetvédelem a borvidékeken Martinovich László Mikesy Gábor Molnár Ede András Katona Zoltán Polgár József Mishiro Marcella Magyar Földmérési,

Részletesebben

IPARJOGVÉDELMI STATISZTIKAI ADATOK

IPARJOGVÉDELMI STATISZTIKAI ADATOK IPARJOGVÉDELMI STATISZTIKAI ADATOK 2015 Budapest, 2016. április 2 Az elemzés a Magyarországot érintő nemzetközi, európai szabadalmi, európai uniós és nemzeti iparjogvédelmi aktivitás trendjét főbb oltalmi

Részletesebben

(Jogalkotási aktusok) RENDELETEK

(Jogalkotási aktusok) RENDELETEK 2012.12.14. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 343/1 I (Jogalkotási aktusok) RENDELETEK AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1151/2012/EU RENDELETE (2012. november 21.) a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek

Részletesebben

20 pontos akcióterv. Élelmiszeripari Főosztály Laszlovszky Gábor főosztályvezető

20 pontos akcióterv. Élelmiszeripari Főosztály Laszlovszky Gábor főosztályvezető 20 pontos akcióterv Élelmiszeripari Főosztály Laszlovszky Gábor főosztályvezető 2017.09.14. Az élelmiszeripar helyzete Az élelmiszeripart a Kormány stratégiai ágazattá nyilvánítja. 2015 20 pontos akcióterv

Részletesebben

T/ számú törvényjavaslat

T/ számú törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/19769. számú törvényjavaslat az egyrészről az Európai Közösségek és azok tagállamai, másrészről az Orosz Föderáció közötti partnerség létrehozásáról szóló partnerségi és együttműködési

Részletesebben

LXVII. ÉVFOLYAM 10. SZÁM október 17. A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA T A R T A L O M. 10. S z á m T á r g y O l d a l.

LXVII. ÉVFOLYAM 10. SZÁM október 17. A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA T A R T A L O M. 10. S z á m T á r g y O l d a l. LXVII. ÉVFOLYAM 10. SZÁM 2017. október 17. A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA T A R T A L O M 10. S z á m T á r g y O l d a l Közlemény Pályázati felhívás Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért

Részletesebben

Támogatási lehetőségek 2016-ban a szőlő és borgazdaságban

Támogatási lehetőségek 2016-ban a szőlő és borgazdaságban Támogatási lehetőségek 2016-ban a szőlő és borgazdaságban Angyal László igazgató Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatósága Eger, 2016. február

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A FÖLDRAJZI ÁRUJELZŐK BEJEGYZÉSÉT KÉRELMEZŐK SZÁMÁRA

ÚTMUTATÓ A FÖLDRAJZI ÁRUJELZŐK BEJEGYZÉSÉT KÉRELMEZŐK SZÁMÁRA ÚTMUTATÓ A FÖLDRAJZI ÁRUJELZŐK BEJEGYZÉSÉT KÉRELMEZŐK SZÁMÁRA A mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek eredetmegjelölésének és földrajzi jelzésének oltalma Földművelésügyi Minisztérium Eredetvédelmi

Részletesebben

Duna Borrégió eredetvédelmi rendszere. Keresztes József titkár, Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa Lakitelek, 2012. február 23.

Duna Borrégió eredetvédelmi rendszere. Keresztes József titkár, Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa Lakitelek, 2012. február 23. Duna Borrégió eredetvédelmi rendszere Keresztes József titkár, Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa Lakitelek, 2012. február 23. Izsáki OEM Monori OEM Kunsági OEM Csongrádi OEM Duna OEM/OFJ Duna-Tisza

Részletesebben

HATÓSÁGI TAPASZTALATOK A VM MAGYAR TERMÉK RENDELETE KAPCSÁN

HATÓSÁGI TAPASZTALATOK A VM MAGYAR TERMÉK RENDELETE KAPCSÁN HATÓSÁGI TAPASZTALATOK A VM MAGYAR TERMÉK RENDELETE KAPCSÁN DR. ORAVECZ MÁRTON elnök Sárváriné Lakatos Éva 2014. május 20. Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Genealógia (származástan) 74/2012.

Részletesebben