Tartalomjegyzék.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tartalomjegyzék. http://zsiregetesharcosai.vitaminarzenal.com/"

Átírás

1

2 Tartalomjegyzék 2 Bevezetés... 3 Vitaminok A-tól K-ig... 4 A-vitamin... 4 B-vitaminok... 4 Folsav (B9-vitamin)... 5 C-vitamin... 5 D-vitamin... 6 E-vitamin... 7 Biotin (H-vitamin)... 7 Javasolt napi bevitel: RDA... 8 Az elhízás és a vitamin kapcsolata... 9 Gyorséttermek... 9 Mit tehetünk ilyen helyzetben önmagunkért? Miért van ez így? Mi tegyünk tehát a sikeres fogyás érdekében? Az elhízás napjainkban nem véletlenül az egyik legtöbbet emlegetett egészségügyi probléma Az elhízás a következő betegségek kialakulására jelent fokozott kockázatot*:... 13

3 Vitamin-ABC, avagy 3 Mit kell tudni a legfontosabb vitaminokról fogyásod érdekében? Bevezetés Itt a nyár, sorban érnek majd a finomabbnál finomabb gyümölcsök. Most töltsük fel szervezetünket vitaminokkal és készüljünk fel tudásunkkal az ínségesebb időkre. Ha azonban Te úgy látod, természetes forrásaiból nem veszel eleget magadhoz bármelyik vitaminból, pótold azokat különböző vitaminkészítményekkel! A nem kielégítő vitaminbevitel okai lehetnek: az egysíkú táplálkozás, a finomított élelmiszeripari termékek részarányának növekedése, a különböző tartósítási eljárások, vitaminveszteség a tárolás, ételkészítés során, valamint az, hogy a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék vitamin- és ásványi anyag- tartalma az elmúlt évtizedekben csökkent. Oldhatóságuk szempontjából zsírban és vízben oldható vitaminokat különböztetünk meg. 1. Zsírban oldódó vitaminok: A-, D-, E- és K-vitamin. A szervezet hosszabb időre csak a zsírban oldódó vitaminokat képes raktározni. Ebből két dolog következik: egyrészt a vízben oldódó vitaminok utánpótlásáról naponta kell gondoskodnunk, másrészt figyelnünk kell arra, hogy a zsírban oldódó vitaminok túladagolhatók. 2. Vízben oldódó vitaminok: C-vitamin, B-vitamin-csoport, biotin, folsav.

4 Vitaminok A-tól K-ig 4 A-vitamin Fontos szerepet játszik a nyálkahártyák védelmében, a hámképzésben, a retina-pigmentek egészségének megőrzésében, a csontfejlődésben és az immunfolyamatokban. Főbb hiánytünetei: szürkületi vakság, hámszarusodás, hajhullás. Természetes forrásai: belsőségek (pl.: máj), vaj, tej, tojássárgája, repceolaj. A nyári zöldségek, gyümölcsök közül a sötétzöld leveles zöldségek és a paradicsom tartalmazzák nagyobb mértékben az A-vitamin elővitaminját, a béta-karotint. B-vitaminok Nélkülözhetetlenek az idegrendszer megfelelő működéséhez, és a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcseréhez. Főbb hiánytünetei: fáradékonyság, emésztési zavarok, fényérzékenység, az idegrendszer károsodása, növekedési zavarok, kötőhártya-gyulladás, vérszegénység. Megtalálhatók az élesztőben, gabonafélékben, húsban, májban, burgonyában, a tej és tejtermékekben, szójában, káposztában, petrezselyemben, sárgarépában, hüvelyesekben. A dió és a mogyoró kiemelkedően sok B1-, B2- és B6-vitamint tartalmaz. A B12 vitamin csak állati eredetű táplálékokban, főleg a májban, húsban, tojásban és tejben található, így a szigorú vega étrendet követőknek fokozottan oda kell figyelniük a pótlására.

5 Folsav (B9-vitamin) Az elmúlt évtizedben igazolódott, hogy a fogamzás előtt és a terhesség alatt megfelelő folsavpótlással a magzati nyitott gerinc kockázata jelentősen mérsékelhető. A folsav tehát nélkülözhetetlen az egészséges magzati fejlődéshez. Ezen kívül hozzájárul az egészséges vérképzéshez, az idegrendszer fejlődéséhez, sejtosztódáshoz és aminosavanyagcseréhez. Napi 200 µg folsav fogyasztása ajánlott, terhesség alatt ennek a mennyiségnek a duplája, µg szükséges. 5 Főbb hiánytünetei: vérszegénység, növekedési zavarok, a nyálkahártya elváltozásai, terhességi komplikációk. A legjobb folsavforrás a máj, a hüvelyesek, a spenót, a spárga, a kelbimbó, a mogyoró, a kajszibarack, a káposztafélék, a gabonafélék, az élesztő, a hús és a tojás. C-vitamin A C-vitamin kiváló antioxidáns, támogatja az immunrendszer működését, az aminosavak anyagcseréjét, részt vesz a kollagén és egyes hormonok szintézisében, elősegíti a vas felszívódását. Az általános ajánlás szerint napi 80 mg C-vitamint kell magunkhoz venni, de számos kutatás számol be ennek sokszorosáról, napi mg-ról. Főbb hiánytünetei: az erek sérülékenysége, nyálkahártyavérzés, fertőzésre való fokozott hajlam, lassú sebgyógyulás, skorbut. Tartós hiánya esetén megemelkedhet a szív- és érrendszeri kockázatok kialakulásának veszélye. Természetes forrásai: csipkebogyó, citrusfélék, savanyú káposzta, kivi, paprika. A nyári gyümölcsök közül a fekete ribizli tartalmaz nagy mennyiségben C-vitamint.

6 D-vitamin A D-vitamin legfontosabb szerepe, hogy hozzájárul csontjaink egészségéhez, a csontok és fogak állományának fejlődéséhez, a csontritkulás megelőzéséhez. 6 Kétféleképpen tudjuk szervezetünket D-vitaminhoz juttatni: megfelelő élelmiszerek fogyasztásával és a napsütés segítségével. Nyáron a gyakori szabad levegőn tartózkodás hatására, amikor nagy testfelületünket éri napsugárzás, megfelelő mennyiségű D-vitamin keletkezik bőrünkben. Ám télen ez a lehetőség korlátozott, és mivel élelmiszerekből nem tudjuk fedezni a kellő mennyiséget, így szükséges a D-vitamin mesterséges pótlása. A legújabb ajánlások szerint az eddig ajánlott 200 NE (5 µg) helyett NE (37,5-50 µg) D-vitamin bevitelre van szüksége egy felnőtt embernek a téli hónapokban. Túlsúlyosok és várandósok esetében ez akár a kétszeresére is növekedhet. A D-vitamin a fentieken kívül segíti a kalcium és a foszfor felszívódását, csökkenti a kötőhártya gyulladás kialakulásának esélyét. Főbb hiánytünetei: a csontosodás lassulása, csontlágyulás, angolkór, a népbetegségnek számító csontritkulás. Túladagolása esetén előfordulhat a lágy szövetek meszesedése. Természetes élelmiszerforrásai: a tej, tejtermékek, vaj, halmáj, máj, lazac és a tojás.

7 E-vitamin Az E-vitamin antioxidáns, védi a többszörösen telítetlen zsírsavakat, valamint gátolja a peroxidációs folyamatokat, így védi az érfalakat az érelmeszesedéstől, a DNS-t a károsodástól. 7 Főbb hiánytünetei: a nemi működés zavarai, májelzsírosodás, izomdegeneráció. Természetes forrásai a növényi olajok, a szója, a búzacsíra, az olíva és az ezekből készült olajok, a telítetlen zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek, a tökmag, a dió, a mogyoró és a mandula. A nyári gyümölcsök, zöldségek közül a málna, a zöldborsó és a spenót tartalmaz a többihez képest magasabb mennyiségben E-vitamint. Biotin (H-vitamin) A biotin fontos szerepet játszik a széndioxid átvitelében, a szénhidrát-, zsír- és fehérje anyagcserében. Szokták szépségvitaminnak is hívni, mivel pozitív hatással van a haj, a bőr és a körmök egészségére. Hiánya esetén megemelkedhet a koleszterin-szint, bőrgyulladás, szőrtüszőgyulladás, hajhullás, továbbá izomfájdalom, hámlás léphet fel. Természetes forrásai a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, a mogyoró, a fejes saláta és a sárgarépa. K-vitamin A K-vitamin legfontosabb szerepét a véralvadás szabályozásában látja el, ezen kívül segíti a májfunkciók megfelelő működését. Főbb hiánytünetei a lassú véralvadás, valamint a bőr alatti vérzések. Kizárólag anyatejjel táplált újszülötteknél elengedhetetlenül fontos a K- vitamin megfelelő pótlása, mivel az nem választódik ki az anyatejbe. Nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint a fejes saláta, a spenót, a káposzta, a brokkoli, a máj és a tej.

8 Javasolt napi bevitel: RDA Felnőttek számára ajánlott napi vitamin- és ásványi anyag beviteli referenciaértékei (RDA) a Magyar Élelmiszerkönyv /496 sz. előírása alapján (OÉTI) 8 Tápanyag, mértékegység Érték A-vitamin, µg 800 B1-vitamin, mg 1,1 B2-vitamin, mg 1,4 B6-vitamin, mg 1,4 B12-vitamin, µg 2,5 C-vitamin, mg 80 D-vitamin, µg 5 E-vitamin, mg 12 Folsav, µg 200 Biotin, µg 50 K-vitamin, µg 75

9 Az elhízás és a vitamin kapcsolata A jóléti társadalmakban az elhízás járványos méreteket öltött. Ezek a társadalmak általában a lakosságot hibáztatják mértéktelensége és falánksága miatt, és csak elvétve hangzik el olyan önkritikát gyakorló kijelentés, amely az említett jelenségért legalább részben a fogyasztói társadalom eredendő bűneit is górcső alá veszi. 9 Nagy általánosságban a médiában szinte szó sem esik a globalizált világ sikerorientált, versengő, stresszel teli életviteléről, a vegyszerektől, a mesterséges ízesítő-, tartósító- és festékanyagoktól hemzsegő, génkezelt, természetes tápanyagokban szegény, de annál mutatósabb csomagolásba bújtatott élelmiszereiről, és ha mégis akkor minden felelős egymásra mutogat. Gyorséttermek Ezért van az, hogy már az iskolákban és azok környékén is csak az egészségre igen káros hatású kólafélék, cukrokkal teli üdítőitalok és gyorsbüfészerű élelmiszerek kaphatók, s ha elvétve akad is egészséges ital vagy táplálék, az ifjú korosztály hallani sem akar róla, mert manapság csak a média által agresszíven reklámozott ún. gyorstalpalt, avagy közkedvelt idegen kifejezéssel élve junk-food a menő. A következmények pedig súlyosak, nem csak kilókban kifejezve! Mind gyakrabban szemmel láthatók immár kora gyermekkortól a helytelen táplálkozás jelei; a középkorúak, illetve az idősebb korosztály pedig zömében nemcsak túlsúllyal, de valódi kóros elhízással és a belőle eredő komoly egészségi gondokkal betegséggel küszködik.

10 Mit tehetünk ilyen helyzetben önmagunkért? Elsősorban azt, hogy amennyire csak tehetjük mint már említettem, természetes ételeket és tápanyagokat fogyasztunk, és a stresszel teli életvitelt amelyet nem mi magunk választottunk, hanem a 21. század mindinkább rohanó életmódja erőltetett ránk valamiképpen ellensúlyozzuk. Ehhez legmegfelelőbb út az ún. ZsH Életmód. 10 Az utóbbi néhány évtized tapasztalatai arról tanúskodnak, hogy a szigorú, kalóriákban és életfontosságú tápanyagokban szegény, divatos diéták nem hoznak tartós eredményeket. Az ún. jojóeffektus miatt leadott súlyunk hamarosan visszatér néhány plusz kilóval megfejelve, izomtömegünk a kíméletlen diéta következtében megcsappan, amit további súlygyarapodás követ, hangulatunk emiatt elborul, és kedveszegetté válunk. Miért van ez így? Feltehetően elsősorban azért, mert ezek a fogyókúrák nem veszik figyelembe a lelki, a pszichés és a szociokulturális tényezőket mint az elhízás igen jelentős tényezőit, sőt sokszor egyenesen kiváltó okait. Ha az elhízást csupán fizikai síkon kezeljük, nem hozhat tartós eredményt! Másodsorban pedig azért, mert a különböző redukciós diéták általában tudomást sem vesznek a testet éltető bioinformációk létezéséről és az energia körforgásáról! Továbbá zömében figyelmen kívül hagyják a testmozgás szükséges voltát, és igen gyakran a bőséges vízbevitel, a salaktalanítás és a méregtelenítés elengedhetetlenül fontos szerepét is.

11 Mi tegyünk tehát a sikeres fogyás érdekében? Fontos, hogy szervezetünk optimális arányban és mennyiségben hozzájusson azokhoz az általánosan elismert salaktalanító, méregtelenítő, emésztést és bélműködést serkentő anyagokhoz, amelyek a szervezet anyagcseréjét fokozzák, a fogyást elősegítik és a szervezet alapszabályozó folyamatait támogatják. Egyúttal megkímélik testünket a hirtelen fogyást kísérő elsavasodás veszélyétől is. 11 A táplálékkiegészítők fogyasztása mellett a sikeres fogyókúra feltétele a folyamatos testmozgás és az egészséges étrend.

12 Az elhízás napjainkban nem véletlenül az egyik legtöbbet emlegetett egészségügyi probléma 12 Számos kutató és orvos foglalkozott már és foglalkozik napjainkban is a jelenség globális szintű felmérésével, kezelésének lehetőségeivel. A köztudatban a hétköznapi ember számára az elhízás azonban sajnos még mindig elsősorban esztétikai probléma, holott számtalan fórum hívja fel a figyelmet egészségügyi kockázataira is. Az elhízás eredete sokféle lehet. Leggyakoribb oka egyszerűen a túlzott energia-, azaz táplálékfelvétel és/vagy az energialeadás csökkenése lehet, de okozhatja központi idegrendszeri, hormonrendszeri vagy genetikai ok is, ám a végeredmény minden esetben az anyagcserefolyamatok olyan irányú változása, mely a zsírraktárak megnövekedéséhez vezet. Meg kell jegyezni, hogy a túlsúly növekedésével a jellemzően előforduló kísérőbetegségek száma is növekszik, melyeket sajnos a modern gyógyászatban elsősorban tünetileg kezelnek, ami sok esetben más egyéb problémához (pl. mellékhatásokhoz) vezethet. Így a dominóelv alapján egy problémahalmaz kialakulása indulhat be, számos gyógyszer bevonásával, miközben a probléma a testsúly optimális szintre hozásával nagyon egyszerűen orvosolható lehetne.

13 Az elhízás a következő betegségek kialakulására jelent fokozott kockázatot*: 13 szív és érrendszeri megbetegedések (pl. magas vérnyomás), anyagcsere-betegségek (pl. II. típusú diabétesz, köszvény), mozgásszervi betegségek (pl. ízületi panaszok, gerincpanaszok), daganatos megbetegedések (pl. emlőrák, méhnyakrák), emésztőrendszeri betegségek (pl. refluxbetegség, epekő), vénás megbetegedések (pl. visszerek), mentális/idegrendszeri betegségek (pl. depresszió), egyéb: bőrgyógyászati betegségek, légzőrendszeri betegségek, hormonrendszeri problémák stb. * Rodler Imre: Élelmezés és Táplálkozás-egészségtan, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2008 A felsoroltakon túl tudnunk kell, hogy a normál testtömeggel rendelkezőekhez viszonyítva az elhízott emberek élettartama is rövidebb. Az elhízás tehát krónikus betegségnek tekinthető, mely tartós és megfelelő kezelést igényel. Az elhízás kezelése és megelőzése a tudományos világ egyik legfelkapottabb témája. A hétköznapi emberekhez leggyakrabban mégis a gyors és egyszerű megoldásokat kínáló termékek és szolgáltatások jutnak el, melyek eléggé csábítóak ahhoz, hogy a fölös kilóival küzdő páciens akár csak kipróbálás erejéig is, de igénybe vegye őket, nagy veszélynek kitéve egészségét és anyagcseréjét. Nem létezik olyan fogyókúra, mely egyszerre gyors és egészséges. Tartós és kielégítő eredményt csak szakember által gondosan megtervezett és megfelelően kivitelezett életmódváltás hozhat. Mindehhez kiváló kiegészítő segítséget nyújthatnak egyes jó minőségű termékek, melyek vagy az étrend kiegészítését, vagy pedig egyéb célt szolgálhatnak (pl. lúgosítás, antioxidáns védelem az ártalmas szabad gyökök ellen stb.). NAGYON fontos, hogy ne csak a bikini szezon legyen a fő motiváló erő az ideális testtömeged eléréséhez! Egészségünk és fittségünk legyen az elsődleges cél, mellyel szó szerint könnyebben vehetjük a mindennapok akadályait. Ne szégyellj segítséget kérni szakértőktől! Források: Tápanyagtáblázat Szerk.: Rodler Imre, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest 2006., Orvosi biokémia Szerk.: Ádám Veronika, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest 2004., Élelmezés és táplálkozás-egészségtan Szerk.: Rodler Imre, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest 2008., Élettan-kórélettan Szerk.:Ormai Sándor, Semmelweis Kiadó, Budapest 2005., Az élet aminjai a vitaminok Takács Sándor, Medicina Könyvkiadó Rt. Budapest A víz - az élet forrása Dr. Kohán József, 2007., Tápanyag-beviteli referencia-értékek, Medicina, Budapest 2004

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Halat? Amit tartalmaz a halhús 1. Vitaminok:a halhús A, D, B 12, B 1, B 2 vitaminokat

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az éltetõ vitaminok A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek feltétlenül szükségesek testünk kifogástalan mûködéséhez. A vitamin elnevezés a vita (élet) és az amin (NH2-tartalmú kémiai gyök) szavakból

Részletesebben

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos A -tól Z -ig Koleszterin Kisokos A SZÍV EGÉSZSÉGÉÉRT Szívügyek Magyarországon Hazánkban minden második ember szív- és érrendszerrel kapcsolatos betegség következtében veszíti életét*, ez Magyarországon

Részletesebben

Hasznos tudnivalók az étrendkiegészítőkről

Hasznos tudnivalók az étrendkiegészítőkről Hasznos tudnivalók az étrendkiegészítőkről Egy bölcs mondás szerint az leszel, amit eszel, vagyis elmondhatjuk, hogy létünk, így az egészségünk A szervezetünk nem működik megfelelően, ha nem kapja meg

Részletesebben

2010. Vitaminok kézi- könyve. www.egeszsegeletmod.hu. Lőrincz Balázs 2010.03.20.

2010. Vitaminok kézi- könyve. www.egeszsegeletmod.hu. Lőrincz Balázs 2010.03.20. 2010. Vitaminok kézi- könyve Lőrincz Balázs www.egeszsegeletmod.hu 2010.03.20. Tartalomjegyzék Bevezető... 3 A vitamin retinol... 3 C vitamin aszkorbinsav... 3 D vitamin kalciferol... 4 E vitamin tokoferol...

Részletesebben

Hiánybetegsége: hajhullás és a fogak elvesztése. Fő forrásai: asztali kősó, olajbogyó, tengeri moszat.

Hiánybetegsége: hajhullás és a fogak elvesztése. Fő forrásai: asztali kősó, olajbogyó, tengeri moszat. Nyomelemek, ásványi anyagok: Nevükhöz hűen csak nyomokban, egészen icipici mennyiségben szükségesek a szervezet számára, ugyanakkor ez a nagyon kicsike mennyiség egyben létfontosságú is! Néhány rövid mondat

Részletesebben

II. félév, 2 óra. Készült az Európai unió finanszírozásával megvalósuló iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév, 2 óra. Készült az Európai unió finanszírozásával megvalósuló iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 1. osztályos tanulók részére II. félév, 2 óra Készült az Európai

Részletesebben

http://teherbeeses.hu Írta: Szabó Renáta

http://teherbeeses.hu Írta: Szabó Renáta Írta: Szabó Renáta Vitamin szükséglet terhesség előtt és a terhesség időszakában A terhességi állapot a nők többségénél egy nagyon boldog időszak szokott lenni. Mindemelett aggódással teli időszak is,

Részletesebben

VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK

VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK KÉSZÍTETTE: GAÁL ELEONÓRA OKLEVELES TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZAKEMBER DEBRECENI EGYETEM Egészséges alapanyagok egészséges táplálkozás mintaprojekt a közétkeztetés minőségi

Részletesebben

VITAMINOK- EGÉSZSÉGÜNK JÓ BARÁTAI. Prim. mag. Branislava BeloviÊ, dr. med.

VITAMINOK- EGÉSZSÉGÜNK JÓ BARÁTAI. Prim. mag. Branislava BeloviÊ, dr. med. VITAMINOK- EGÉSZSÉGÜNK JÓ BARÁTAI Prim. mag. Branislava BeloviÊ, dr. med. 2 BIZTŐSÍTSUNK MAGUNKNAK ELEGENDO MENNYISÉGŰ VITAMINT! HOGYAN? VÁLTOZATOS ÉTREND SEGÍTSÉGÉVEL! A TÁPLÁLKOZÁS PIRAMIS MINDEN EGYES

Részletesebben

Tartalom. Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi. Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek. (Arthur Schopenhauer)

Tartalom. Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi. Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek. (Arthur Schopenhauer) Vitamin ABC Mai rohanó és stresszel teli világunkban, szinte nélkülözhetetlen hogy az ember mindig friss és energikus legyen, hogy folyamatosan a legjobb formáját nyújtsa mind a munkahelyén, mind a magánéletében.

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 2. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

Mennyi D-vitamint ajánlott szedni? ÉRTHETŐEN, HASZNÁLHATÓ TÁBLÁZATTAL!

Mennyi D-vitamint ajánlott szedni? ÉRTHETŐEN, HASZNÁLHATÓ TÁBLÁZATTAL! Mennyi D-vitamint ajánlott szedni? ÉRTHETŐEN, HASZNÁLHATÓ TÁBLÁZATTAL! Az influenza ellen nem a C-, hanem a D-vitamin véd. A magyarok több mint 90 százaléka azonban tél végére D-vitaminhiányos. A tél végére

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál. A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek

DR. IMMUN Egészségportál. A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek A haj és a vitaminok A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek Hajunk állapotát nagyban befolyásolja, hogy milyen ételeket fogyasztunk. A hajhagymák vitamin vagy nyomelemhiánya

Részletesebben

Ezek az ételek javítják az agyműködést

Ezek az ételek javítják az agyműködést Olajos halak Az olajos halak kiváló omega-3 zsírsav források. Ezek a zsírsavak fontosak, mert a test sejtmembránjainak alkotóelemei, beleértve az agysejteket is. Ezáltal tudják javítani a szerkezetét.

Részletesebben

A várandós nõk táplálkozása

A várandós nõk táplálkozása A várandós nõk táplálkozása Fontos, hogy az étrend igazodjon a kismama testtömeg-indexéhez, alapanyagcseréjéhez, az aktuális állapotához, és az ízléséhez. Vegyes táplálkozással, jól megválogatott, jó minõségû

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN. Magas koleszterinszint

TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN. Magas koleszterinszint TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB201220022 EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN Magas koleszterinszint Tudja e Ön, hogy mennyi az átlagos koleszterinbevitel a magyar lakosság körében? 500-600

Részletesebben

ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK. -jelentős források: vitamin, ásványi elem, élelmi rost, szerves sav, pigment

ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK. -jelentős források: vitamin, ásványi elem, élelmi rost, szerves sav, pigment ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK -olcsók, könnyen beszerezhetők gyakoriak -100 kg évente -napi élelem egyötöde -arányuk általában nem kielégítő -nyersen, feldolgozva, tartósítva -gyökér, gumó, hagyma, szár, levél,

Részletesebben

Éltető elemeink. Éltető elemeink: MAGNÉZIUM CALCIUM CINK SZELÉN 1 / 5

Éltető elemeink. Éltető elemeink: MAGNÉZIUM CALCIUM CINK SZELÉN 1 / 5 Éltető elemeink: MAGNÉZIUM CALCIUM CINK SZELÉN 1 / 5 MAGNÉZIUM Az emberi szervezet egészséges működéséhez vízre, táplálékra és a benne megtalálható sokféle vitaminra, ásványi anyagra és nyomelemre van

Részletesebben

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A dohányzás emésztőrendszeri ártalmai Étvágytalanság. Ízérzékelés tompul. Emésztési panaszok. Gyakrabban

Részletesebben

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Étel/ital Táplálék Táplálék Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Szénhidrát Vagyis: keményítő, élelmi rostok megemésztve: szőlőcukor, rostok Melyik élelmiszerben? Gabona, és feldolgozási

Részletesebben

Gabona 11% (búzaliszt, rizsliszt, kukoricaliszt, cukor, árpamaláta kivonat, zab rost, só)

Gabona 11% (búzaliszt, rizsliszt, kukoricaliszt, cukor, árpamaláta kivonat, zab rost, só) Összetevők Összetevők Glükóz szirup Szárított édesített vörös áfonya 15% (vörös áfonya, cukor, napraforgó olaj) Zabpehely 14% Puffasztott búza 13% Gabona 11% (búzaliszt, rizsliszt, kukoricaliszt, cukor,

Részletesebben

A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról

A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról Iskolagyümölcs - program Oktatási segédanyag 2013/2014. tanév 1. félév/2. A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról Az egészség megőrzésben nagy fontossággal bírnak

Részletesebben

Tartalom. Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi. (Arthur Schopenhauer) Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek

Tartalom. Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi. (Arthur Schopenhauer) Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek Vitamin ABC Mai rohanó és stresszel teli világunkban, szinte nélkülözhetetlen hogy az ember mindig friss és energikus legyen, hogy folyamatosan a legjobb formáját nyújtsa mind a munkahelyén, mind a magánéletében.

Részletesebben

Testünk építőkövei: A vitaminok

Testünk építőkövei: A vitaminok Testünk építőkövei: A vitaminok Vitamin A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételű biológiailag aktív szerves vegyületek. Az emberi szervezetbe

Részletesebben

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér?

A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér? A tíz legegészségesebb szénhidrátforrás- avagy mivel helyettesíthető a kenyér? Árpa A rizs egyik legegészségesebb alternatívája. Oldható rostokat tartalmaz, fogyasztása után pedig hosszabb ideig érezzük

Részletesebben

TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN. Vesebetegségek

TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN. Vesebetegségek TÁMOPP6.1.2/LHH/111BB201220022 EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS ÉS ÉLETMÓDVÁLTÁS A TOKAJI KISTÉRSÉGBEN Vesebetegségek Leggyakoribb vesebetegségek: - vesekövesség - gyulladások - veseelégtelenség Az étrendi kezelés alapja:

Részletesebben

Összetevők. Összetevők. Sovány tej. Savótermék (demineralizált savó, savófehérje koncentrátum (tejből)) Galakto-oligoszacharidok (tejből) Szukróz

Összetevők. Összetevők. Sovány tej. Savótermék (demineralizált savó, savófehérje koncentrátum (tejből)) Galakto-oligoszacharidok (tejből) Szukróz Összetevők Összetevők Sovány tej Savótermék (demineralizált savó, savófehérje koncentrátum (tejből)) Galakto-oligoszacharidok (tejből) Szukróz Pálma olaj Napraforgó olaj Repce olaj Laktóz (tejből) Kalcium-foszfát

Részletesebben

A világ 10 legtáplálóbb étele

A világ 10 legtáplálóbb étele Koreai kutatók több, mint 1000 nyers élelmiszer tápanyag információit felhasználva becsülték meg minden étel tápanyag összetevőjét, a napi tápanyag szükséglet kielégítésének tekintetében. Egyes ételek

Részletesebben

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT Japánban emberemlékezet óta fogyasztják Beigazolódott, hogy a chlorella és a spirulina alga gátolja a rákos sejtkolóniák kialakulását, azaz hatékony a rákmegelőzésben.

Részletesebben

Egészséges táplálkozás:

Egészséges táplálkozás: KORSZERŰ TÁPLÁLKOZÁS Egészséges táplálkozás: Az egészséges :egy megfelelően összeállított menü, a szervezetnek szükséges energia és tápanyag mennyiséget biztosítja ahhoz, hogy tartósan egészségesek maradjunk.

Részletesebben

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus Hogyan táplt plálkozzunk lkozzunk egészs szségesen? Parnicsán Kinga dietetikus A táplálkozás jelentősége Táplálkozás: Az anyagcseréhez szükséges anyagok bevitele a szervezetbe. A táplálkozás célja: - energia

Részletesebben

Úszó sportolók táplálkozása

Úszó sportolók táplálkozása Úszó sportolók táplálkozása 11-16 éves úszók részére Győr, 2017. október 30. Börzsei Cecília / Dietetikus A sporttáplálkozás célja A terhelhetőség optimalizálása Gyors kifáradás elkerülése Gyors regeneráció

Részletesebben

Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak

Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak Horányi Tamás Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülte Étrend-kiegészítők, gyógyhatású

Részletesebben

Minőségi, prémium alapanyagokból és korszerű gyártási technológiával készült étrend-kiegészítő termékcsalád Amerikából.

Minőségi, prémium alapanyagokból és korszerű gyártási technológiával készült étrend-kiegészítő termékcsalád Amerikából. K A T A L Ó G U S Minőségi, prémium alapanyagokból és korszerű gyártási technológiával készült étrend-kiegészítő termékcsalád Amerikából. Miért a Nature s Bounty? Mert A Nature s Bounty több mint 30 éve

Részletesebben

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez A vegetáriánus étrend előnyei és hátrányai

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez A vegetáriánus étrend előnyei és hátrányai HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez A vegetáriánus étrend előnyei és hátrányai Készült a Vas Megyei Markusovszky Kórház Nonprofit Zrt. megbízásából, a Healthy Food Egészséges Étel az Egészséges

Részletesebben

Vitaminok leírása, hatásai

Vitaminok leírása, hatásai Vitaminok leírása, hatásai A vitaminok két nagyobb csoportra oszthatók, vízben oldódó és zsírban oldódó vitaminokra. &amp

Részletesebben

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008

Egészséges életért a Mezőcsáti Kistérségben TÁMOP-6.1.2/LHH-09/1-2010-0008 Mit is jelent az egészséges táplálkozás? Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő, rendszeres fogyasztását jelenti. Nincsenek

Részletesebben

AMIT AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐKRŐL TUDNI ÉRDEMES! Az étrend-kiegészítő egyre nagyobb népszerűségnek és fogyasztótábornak örvendő termékcsoport.

AMIT AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐKRŐL TUDNI ÉRDEMES! Az étrend-kiegészítő egyre nagyobb népszerűségnek és fogyasztótábornak örvendő termékcsoport. AMIT AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐKRŐL TUDNI ÉRDEMES! Az étrend-kiegészítő egyre nagyobb népszerűségnek és fogyasztótábornak örvendő termékcsoport. Mik is azok az étrend-kiegészítők? Az étrend-kiegészítő alig 20

Részletesebben

Életerő, Sport és Fittség

Életerő, Sport és Fittség Életerő, Sport és Fittség Guarana Tabletta Tapasztalja meg a Guarana élénkítő hatását A Guarana egy Dél-Amerikában őshonos cserje, koffein tartalma, élénkítő serkentő hatásai miatt használják Kényelmes

Részletesebben

Gabonafélék (teljes kiőrlésű búzaliszt 18,6%, rizsliszt 4,7%, teljes kiőrlésű zabliszt 2,05%, teljes

Gabonafélék (teljes kiőrlésű búzaliszt 18,6%, rizsliszt 4,7%, teljes kiőrlésű zabliszt 2,05%, teljes Összetevők Gabonafélék (teljes kiőrlésű búzaliszt 18,6%, rizsliszt 4,7%, teljes kiőrlésű zabliszt 2,05%, teljes kiőrlésű köles 2,05%) Demineralizált savófehérje por (tejből) Sovány tejpor Növényi zsír

Részletesebben

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23.

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Szívünk egészsége Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Egészséges szív és érrendszer Táplálékod legyen orvosságod, és ne gyógyszered a táplálékod Hippokratesz A szív működése Jobb kamra, pitvarkisvérkör CO2

Részletesebben

Földpörgetők A Julianna Általános Iskola Természettudományos Házi Versenye. I. Forduló 5 6. évfolyam

Földpörgetők A Julianna Általános Iskola Természettudományos Házi Versenye. I. Forduló 5 6. évfolyam 1. feladat A C-vitamin felfedezése és elterjedése előtt számos olyan betegség volt rendkívül gyakori, amelyek ma már a helyes táplálkozás és az orvosi módszerek segítségével könnyen megelőzhetők. Az úgynevezett

Részletesebben

Ásványi anyagok. Foszfor (P)

Ásványi anyagok. Foszfor (P) Ásványi anyagok Az ásványi anyagok azon csoportját, amelyek a szervezetünkben, a test tömegének 0,005%-ánál nagyobb mennyiségben vannak jelen, makroelemeknek nevezzük. Azokat az elemeket, amelyek ennél

Részletesebben

A vitaminok és az élelmiszerek kapcsolatáról

A vitaminok és az élelmiszerek kapcsolatáról A vitaminok és az élelmiszerek kapcsolatáról Rengeteg tévinformáció "marketing szöveg" és áltudományos szenzáció található a világhálón a vitaminokról és forrásaikról. Cikkünkben megpróbálunk a tényekre

Részletesebben

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Egészséges táplálkozás Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Szívbarát szivárvány Értelmezési példa A lényeg, hogy húsfélékből napi 2-3 egységet javasolt fogyasztani. 1 egységnyi mennyiségek: 5-10

Részletesebben

NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL. Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta

NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL. Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta NŐK ÉLETSZAKASZAI Újszülött kor Csecsemőkor Kis gyermekkor Óvodás és kisiskolás

Részletesebben

Vegyem? Ne vegyem? Egyem? Ne egyem? Mi az igazság? Étrend-kiegészítők és hatóanyagaik. Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet

Vegyem? Ne vegyem? Egyem? Ne egyem? Mi az igazság? Étrend-kiegészítők és hatóanyagaik. Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet Vegyem? Ne vegyem? Egyem? Ne egyem? Étrend-kiegészítők és hatóanyagaik Mi az igazság? Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet Alapítva: 1949 Kedves olvasó, fogyasztó! Az étrend-kiegészítő (a

Részletesebben

B-vitamin-csoport... 60 Folsav... 61 Nátrium... 62 Kálium... 62 Klór... 62 Foszfor... 62 Kalcium... 62 Magnézium... 63 Vas... 64 Fluor... 65 Jód...

B-vitamin-csoport... 60 Folsav... 61 Nátrium... 62 Kálium... 62 Klór... 62 Foszfor... 62 Kalcium... 62 Magnézium... 63 Vas... 64 Fluor... 65 Jód... TARTALOM Előszó... 11 ALAPISMERETEK... 13 A táplálkozás Egészségformáló szerepe... 15 A baba Első tápláléka Az AnyAtEj... 20 mesterséges és vegyes táplálás... 26 Csecsemőtápszerek... 27 Tápszerválaszték...

Részletesebben

A magyar lakosság vitaminbevitelének. Schreiberné Molnár Erzsébet, Bakacs Márta

A magyar lakosság vitaminbevitelének. Schreiberné Molnár Erzsébet, Bakacs Márta A magyar lakosság vitaminbevitelének vizsgálata az OTÁP2014 felmérés alapján Schreiberné Molnár Erzsébet, Bakacs Márta OTÁP felmérés A Központi Statisztikai Hivatal által szervezett Európai Lakossági Egészségfelmérés

Részletesebben

MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk?

MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk? MIT TEgyEk, Hogy jól EgyEk? CUkorBETEgEk étrendje = EgészségEs TáPlálkozás KICSÁK MARIAN, NAGY KRISZTINA Az oktatóanyag A MAgyAr diabetes TársAság vezetôsége MEgBízásáBÓl, A sanofi TáMogATásávAl készült

Részletesebben

Összetevők. Elkészített tejpép 1 adag (190 g) Tejpép por 100 g. RDA%* 1 adag. Tápanyagok. Energia 1819 kj / 727 kj / 432 kcal 173 kcal

Összetevők. Elkészített tejpép 1 adag (190 g) Tejpép por 100 g. RDA%* 1 adag. Tápanyagok. Energia 1819 kj / 727 kj / 432 kcal 173 kcal Összetevők Rizsliszt (34,6%) Demineralizált savófehérje por (tejből) Sovány tejpor Növényi zsír (repce-, napraforgó-, pálmaolaj, szójalecitint tartalmaz) Kalcium-karbonát Vitaminok (C-vitamin, niacin,

Részletesebben

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv SMART DIET Táplálkozási kézikönyv A Smart Diet diéta segítségével elégetheti a különböző területekről a zsírpárnákat, különösen a hasról, lábakról, és a karokról. Többféle diéta létezik. Vannak szétválasztó

Részletesebben

Ásványi anyagok. -a szervezet a működéséhez nem nélkülözhet és előállítani sem képes 21 ásványi anyagot

Ásványi anyagok. -a szervezet a működéséhez nem nélkülözhet és előállítani sem képes 21 ásványi anyagot Ásványi anyagok -a szervezet a működéséhez nem nélkülözhet és előállítani sem képes 21 ásványi anyagot -energiát nem szolgáltatnak -fontos szerepek: szervezet felépítése, anyagcsere-folyamatok -lebontásuk

Részletesebben

Test-elemzés. Ezzel 100%-os lefedettséget ér el. TANITA digitális mérleg. Rendkívül gyors elemzést tesz lehetővé.

Test-elemzés. Ezzel 100%-os lefedettséget ér el. TANITA digitális mérleg. Rendkívül gyors elemzést tesz lehetővé. Test-elemzés Bioelektromos impedancia mérés 5 különböző pályán kerül mérésre (lábtól-lábig, kéztől-kézig, bal kéztől a jobb lábig, jobb kéztől a bal lábig, bal kéztől a bal lábig). Ezzel 100%-os lefedettséget

Részletesebben

Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő

Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő Miért fontos a szervezetnek a vas? A vas számos enzim összetevője, így fontos kémiai reakciókban vesz részt. A hemoglobin és a

Részletesebben

E-vitamin és a tüdőrák

E-vitamin és a tüdőrák E-vitamin és a tüdőrák Nagyobb mennyiségű E-vitamin fogyasztása felére csökkenti a tüdőrák kialakulásának valószínű Az E-vitamin vegyületeknek két fő csoportja létezik, a tokoferol és a tokotrienol. Mindkét

Részletesebben

Táplálkozás. SZTE ÁOK Biokémiai Intézet

Táplálkozás. SZTE ÁOK Biokémiai Intézet Táplálkozás Cél Optimális, kiegyensúlyozott táplálkozás - minden szükséges bevitele - káros anyagok bevitelének megakadályozása Cél: egészség, jó életminőség fenntartása vagy visszanyerése Szükséglet és

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGES HAJÉRT ÉS BŐRÉRT HIALURONSAV ÉS KOLLAGÉN ANTIOXIDÁNS SZŐLŐMAG-KIVONAT 9 VITAMIN, 3 ÁSVÁNYIANYAG HAIR MINA

AZ EGÉSZSÉGES HAJÉRT ÉS BŐRÉRT HIALURONSAV ÉS KOLLAGÉN ANTIOXIDÁNS SZŐLŐMAG-KIVONAT 9 VITAMIN, 3 ÁSVÁNYIANYAG HAIR MINA AZ EGÉSZSÉGES HAJÉRT ÉS BŐRÉRT HIALURONSAV ÉS KOLLAGÉN ANTIOXIDÁNS SZŐLŐMAG-KIVONAT 9 VITAMIN, 3 ÁSVÁNYIANYAG A haj kommunikál rólunk, meghatározza az első benyomást és mutatja azt is, ha változunk Mit

Részletesebben

KITTEN 1-12 HÓNAP. Teljes értékű, kiegyensúlyozott táplálék kiscicák, vemhes vagy szoptató macskák számára.

KITTEN 1-12 HÓNAP. Teljes értékű, kiegyensúlyozott táplálék kiscicák, vemhes vagy szoptató macskák számára. www.farmina.hu A MATISSE termékcsalád a kiváló minőségű macskatápok teljes választékát kínálja mindenfajta macska számára, melyek: Étvágygerjesztőek, így a legigényesebb és legkényesebb ízlés kielégítésére

Részletesebben

A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából.

A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából. A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából Farkas Ágnes Williams K. A., Patel H. (2017): Healthy Plant-Based Diet. Journal

Részletesebben

Ásványi anyagok (trikalcium-citrát, trikalcium-foszfát, magnézium-citrát, vas-szulfát, cink-szulfát, rézszulfát,

Ásványi anyagok (trikalcium-citrát, trikalcium-foszfát, magnézium-citrát, vas-szulfát, cink-szulfát, rézszulfát, Összetevők Sovány tej 84% Maltodextrin Tejszín Növényi olajok (pálma, repce, napraforgó) Tejcukor Szárított glükózszirup Ásványi anyagok (trikalcium-citrát, trikalcium-foszfát, magnézium-citrát, vas-szulfát,

Részletesebben

Új Étrend-kiegészítők, vitaminok

Új Étrend-kiegészítők, vitaminok Új Étrend-kiegészítők, vitaminok Étrend-kiegészítők, vitaminok Az átlagos napi táplálkozás nem képes fedezni minden olyan tápanyag bevitelét, melyekre szervezetünknek szüksége van! Egészségünk megóvása

Részletesebben

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27.

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Az elhízás hatása az emberi szervezetre Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Melyek az élő szervezet elemi életjelenségei közül minőségében testtömeg

Részletesebben

Termékadat. Összetevők. Összetevők. Sovány tejpor. Laktóz (tejből) Savó termékek (demineralizált savó, savófehérje koncentrátum (tejből)) Maltodextrin

Termékadat. Összetevők. Összetevők. Sovány tejpor. Laktóz (tejből) Savó termékek (demineralizált savó, savófehérje koncentrátum (tejből)) Maltodextrin Termékadat Összetevők Összetevők Sovány tejpor Laktóz (tejből) Savó termékek (demineralizált savó, savófehérje koncentrátum (tejből)) Maltodextrin Galakto-oligoszacharid (tejből) Növényi olajok (repce-,

Részletesebben

A Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 számú elıírása az élelmiszerek tápérték jelölésérıl

A Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 számú elıírása az élelmiszerek tápérték jelölésérıl 1. melléklet a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelethez A Magyar Élelmiszerkönyv 1-1-90/496 számú elıírása az élelmiszerek tápérték jelölésérıl A rész I. 1. Ez az elıírás a végsı fogyasztók számára szánt élelmiszerek

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus 1-1-90/496 számú előírás Az élelmiszerek tápértékének jelölése

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus 1-1-90/496 számú előírás Az élelmiszerek tápértékének jelölése MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 1-1-90/496 számú előírás Az élelmiszerek tápértékének jelölése Nutrition labelling for foodstuffs Az előírás az Európai Közösségek Tanácsa 90/496/EGK

Részletesebben

A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések. megelőzésében. Dr. Czakó Tibor 2013.10.22.

A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések. megelőzésében. Dr. Czakó Tibor 2013.10.22. A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések megelőzésében Dr. Czakó Tibor 2013.10.22. Mottó: A táplálékban keressétek gyógyulásotokat Hippokratesz 2001-ben 17 millió ember halt meg keringési

Részletesebben

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja Formula 1 Shake Formula 2 Multivitaminkomplex Rost tabletta Herbalife Formula 1 shake - egészséges étkezés Az ízletes Formula 1 shake finom, könnyen elkészíthető egészséges

Részletesebben

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség Készült a vas megyei Markusovszky Kórház Nonprofit Zrt. megbízásából, a Healthy Food Egészséges Étel az Egészséges Élethez

Részletesebben

Miért egészséges a sertéshús?

Miért egészséges a sertéshús? A sertéshúsból készült étel a családi és a társadalmi ünnepek, vendégváró asztalok egyik fő fogása, jó okkal. A sertéshús fogyasztása gasztronómiai élmény, tápanyag gazdagsága miatt táplálkozásunk szerves

Részletesebben

Összetevők. Sovány tej. Demineralizált savópor. Növényi olajok (szójalecitint tartalmaz) Laktóz. Galakto-oligoszacharid szirup.

Összetevők. Sovány tej. Demineralizált savópor. Növényi olajok (szójalecitint tartalmaz) Laktóz. Galakto-oligoszacharid szirup. Összetevők Sovány tej Demineralizált savópor Növényi olajok (szójalecitint tartalmaz) Laktóz Galakto-oligoszacharid szirup Kalcium-karbonát Kálium-klorid Kalcium-ortofoszfát Nátrium-citrát Halolaj Kolin-hidrogén-tartarát

Részletesebben

Sütőipari termékkoncepciók

Sütőipari termékkoncepciók Sütőipari termékkoncepciók Ismerkedjen meg legsikeresebb és legkedveltebb koncepcióinkkal! A Zeelandia termékfejlesztése a nemzetközi fogyasztói piac felmérésein alapszik. Termékkoncepcióit ez alapján

Részletesebben

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor IceCenter Budapest Dr Géczi Gábor A jégkorongozó céljai Minél jobb játékos legyen Válogatottság NHL? Edzésen való teljesítés Mérkőzésen való teljesítés Mindez nem olyan hatékony, ha nem fordít kellő figyelmet

Részletesebben

A táplálékok esszenciális összetevői és fontosságuk terhesség előtt, alatt és szoptatás idején

A táplálékok esszenciális összetevői és fontosságuk terhesség előtt, alatt és szoptatás idején A táplálékok esszenciális összetevői és fontosságuk terhesség előtt, alatt és szoptatás idején Dr. Lakatos Béla ϯ Dr. Szentmihályi Klára Dr. Balla György Dr. Vinkler Péter Előszó Az ember minden tevékenységében

Részletesebben

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás Az elhízás, a bulimia, az anorexia Az elhízás Elhízás vagy túlsúlyosság elhízás a testsúly a kívánatosnál 20%-kal nagyobb túlsúlyosság a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Hírlevél

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Hírlevél V. évfolyam 3. szám, Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia című hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb

Részletesebben

Prémium Minőségű Szárazeledel Kutyáknak

Prémium Minőségű Szárazeledel Kutyáknak ECOPET Prémium Minőségű Szárazeledel Kutyáknak ECOPET A Farmina bemutatja új irányvonalát, az Ecopetet. Hat speciális terméket kínálunk az ember legjobb barátjának, hiszen etetésükkel kapcsolatosan számos

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Hírlevél IV. évfolyam 6. szám, 2011. június

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Hírlevél IV. évfolyam 6. szám, 2011. június IV. évfolyam 6. szám, Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia című hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb

Részletesebben

Vitaminok meghatározása és csoportosítása

Vitaminok meghatározása és csoportosítása Vitaminok Vitaminok meghatározása és csoportosítása A vitaminok a(z emberi) szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulatömegű, változatos összetételű szerves vegyületek, melyeket a táplálékkal kell

Részletesebben

Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra

Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Egészségnap III. Az egészség olyasmi, mint a gondosan égetett gyertya. Ha körültekintő

Részletesebben

Termékadat. Összetevők. 100 g por 1 adag (200 g) (50 g por ml víz) Tápanyagok. Összetevők. Sovány tej

Termékadat. Összetevők. 100 g por 1 adag (200 g) (50 g por ml víz) Tápanyagok. Összetevők. Sovány tej Termékadat Összetevők Összetevők Sovány tej 17,4% kekszliszt (búzaliszt, szacharóz, vaj, édes savópor, térfogatnövelő szer: kálium-karbonát, só, savanyúságot szabályozó anyag: citromsav, vanília) Növényi

Részletesebben

Minőségi, prémium alapanyagokból és korszerű gyártási technológiával készült étrend-kiegészítő termékcsalád Amerikából.

Minőségi, prémium alapanyagokból és korszerű gyártási technológiával készült étrend-kiegészítő termékcsalád Amerikából. K A T A L Ó G U S Minőségi, prémium alapanyagokból és korszerű gyártási technológiával készült étrend-kiegészítő termékcsalád Amerikából. Miért a Nature s Bounty? Mert A Nature s Bounty több mint 30 éve

Részletesebben

Elixír az izületek védelmére

Elixír az izületek védelmére Elixír az izületek védelmére Glükozamin Segíti az ízületi porcok és kötőszövetek épülését Eredmeny mar 1 7 nap utan Porcképző szulfátok Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatás Collagén peptid Elősegíti

Részletesebben

Kiegyensúlyozott étrend. Étkezési szokások jellemzése. Táplálkozási ajánlások, táplálkozásfüggő betegségek, táplálkozási irányzatok

Kiegyensúlyozott étrend. Étkezési szokások jellemzése. Táplálkozási ajánlások, táplálkozásfüggő betegségek, táplálkozási irányzatok Táplálkozási ajánlások, táplálkozásfüggő betegségek, táplálkozási irányzatok Horváth Zoltánné főiskolai adjunktus horvathzne@se-etk.hu Táplálkozási alapismeretek 2007 Kiegyensúlyozott étrend Minden, a

Részletesebben

egészség tetôtôl talpig kedvence számára!

egészség tetôtôl talpig kedvence számára! egészség tetôtôl talpig kedvence számára! Chicopee minőségi prémium eledel Egészséges életet biztosító módszer A Chicopee egy minőségi prémium eledel, melyet arra fejlesztettek ki, hogy a család minden

Részletesebben

Savasodás, vitaminok

Savasodás, vitaminok Savasodás, vitaminok Dr. Jekő József főiskolai tanár, intézetigazgató Nyíregyházi Főiskola, Agrár és Molekuláris Kutató és Szolgáltató Intézet Orvosi Wellness Konferencia Budapest, 2013. április 18-19.

Részletesebben

Szigorú minőségi követelmények

Szigorú minőségi követelmények Szigorú minőségi követelmények Tudományos alapokon nyugvó, biztonságos termékek Természet ihlette, hatékony összetevők és innovatív formulák Svédországi fejlesztések: szigorú minőségi elvárások és alapos

Részletesebben

Összetevők. Glükózszirup. Növényi olajok (pálma-, repce-, kókusz-, napraforgó-, egysejtű olaj) Kazein (tejből) Trinátrium-citrát.

Összetevők. Glükózszirup. Növényi olajok (pálma-, repce-, kókusz-, napraforgó-, egysejtű olaj) Kazein (tejből) Trinátrium-citrát. Összetevők Glükózszirup Növényi olajok (pálma-, repce-, kókusz-, napraforgó-, egysejtű olaj) Kazein (tejből) Trinátrium-citrát Trikálium-citrát Trikalcium-foszfát Magnézium-klorid Dikálium-hidrogénfoszfát

Részletesebben

BEVEZETÉS, SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba. A program címe: School of Sustainability

BEVEZETÉS, SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba. A program címe: School of Sustainability 1. Foglalkozás BEVEZETÉS, SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba. A program címe: School of Sustainability Bevezetés 2 0 16. A Főzö (Befőző) FFsuli gyakorlatok célja, hogy beilleszthető

Részletesebben

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Carcinogenesis mechanizmusa A daganatos átalakulás a normálistól eltérő DNS szintézisével kezdődik,

Részletesebben

A roboteró legyen veled!

A roboteró legyen veled! Vitaminok, ásványi anyagok kisgyermekeknek A roboteró legyen veled! A vitaminok A vitaminok az életfolyamatok szabályozásában vesznek részt, így hatással vannak a szervezet valamennyi működésére. A gyerekek

Részletesebben

C-VITAMIN (ASZKORBINSAV)

C-VITAMIN (ASZKORBINSAV) C-VITAMIN (ASZKORBINSAV) A C-vitamin talán a legismertebb vitaminunk, legfőbb feladatai közé tartozik a szervezetünk ellenálló képességének megvédése a fertőzések és a szennyeződés okozta ártalmakkal,

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia címő hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

TIENS KARDI. Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal. A világ legtisztább vizeiből

TIENS KARDI. Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal. A világ legtisztább vizeiből TIENS KARDI Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal A világ legtisztább vizeiből Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal Ez

Részletesebben

Készítette: Bruder Júlia

Készítette: Bruder Júlia Készítette: Bruder Júlia tápanyagok ballasztanyagok alaptápanyagok védőtápanyagok járulékos tápanyagok fehérjék zsiradékok szénhidrátok ALAPTÁPANYAGOK FEHÉRJÉK ZSIRADÉKOK SZÉNHIDRÁTOK Sejtépítők Energiát

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1.

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 1. feladat: Felnőtt beteg C-vitamin tartalmú készítményt szeretne kérni Öntől. Tájékoztassa a beteget a vízben oldódó vitaminkészítményekről és a rendelkezésre álló C- vitamin tartalmú termékekről! A tájékoztatás

Részletesebben

Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek

Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek Élelmiszerválaszték nem csak cukorbetegeknek Kovács Ildikó dietetikus Egészséges Magyarországért Egyesület Szívbarát program Diabétesz 2007. Életmód és kezelés Budapest, 2006. június 2. Cukorbetegek étrendje

Részletesebben