Az energialecsengési kontúr használata Fürjes Andor Tamás kutatási jelentés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az energialecsengési kontúr használata Fürjes Andor Tamás kutatási jelentés"

Átírás

1 Az energialecsengési kontúr használata Fürjes Andor Tamás kutatási jelentés 1. Előzmények A teremakusztikai mérések hagyományos ábrázolásai jellemzően csak egy-egy szempontot képesek egyidejűleg szemléltetni, pedig azokat összefüggéseiben kellene vizsgálni. Például az impulzusválasz időbeli ábrázolásával a főbb szakaszok (közvetlen hang, első visszaverődések és zengés) azonosíthatók. Az impulzusválasz szűrésével egyszerűbbé válhat egyes visszaverődések azonosítása és a frekvenciafüggő viselkedésre lehet következtetni. Az impulzusválaszból számolt amplitúdó- és fázisátvitel az erős visszaverődések által okozott fésűszűrő-hatásokat mutathatja, az erős kisfrekvenciás kiemelések vagy hiányok a terem sajátfrekvenciáira, rezonanciáira utalhatnak. Az impulzusválaszok frekvencia-idő ábrázolása lehet a vízesésgörbe vagy a spektrogram, ezek egy-egy visszaverődést mutathatnak, de frekvencia-felbontásuk a kisfrekvenciás tartományban rossz és a teremakusztikai szempontból kifejező paraméterek nem összevethetők. 2. A lecsengési görbe A passzív és veszteséges rendszerekre jellemző lecsengést legjobban az energialecsengési görbe (EDC Energy Decay Curve) jellemzi. Ez a sávkorlátozott impulzusválasz maradék-energia és összes-energia arányát mutatja az idő függvényében. EDC f E E f t, () t = 1 log 1 t2 ahol E t1, f az f frekvenciára sávkorlátozott impulzusválasz energiatartalma a t 1 és t 2 időpontok között. A t = s időpillanatban az EDC értéke mindig db (azaz 1). Az impulzusválaszban megjelenő közvetlen hang, majd a visszaverődések a megfelelő időpillanatban az energialecsengési görbén szint-csökkenések formájában azonosíthatók. Ha például a t időpillanatban érkezik a közvetlen hang, az első szintesés az EDC görbén a t időpillanatban jelentkezik. Mivel az EDC integrált (összegzett) energiákat mutat, a visszaverődések energiái fázisfüggetlenül, egyszerűbben azonosíthatók. Ezt szemlélteti az 1. ábra., f

2 1.5 Impulzusválasz idöfüggvény (szélessávú) visszaverõdésbõl származó hang szint (lin.) -.5 az EDC mindig db-rõl indul szint (db) idö (ms) Energialecsengés idöfüggvény (EDC, szélessávú) a beérkezõ hang szintesést okoz a lecsengési görbén idö (ms) 1. ábra: Egyszerű energialecsengési görbe (EDC) A lecsengési idők az energialecsengési görbe meredekségéből következtethetők. A mérések rendszerint zajosak és a gyakorlatban nagyon nehezen mérhető a lecsengési idő közvetlen számításához szükséges 6 db csillapodáshoz tartozó időpont. Ezért a lecsengési görbe két pontján vett meredekségből szokás a 6 db-s lecsengéshez szükséges időre következtetni (ld. 2. ábra). Ezt az eljárást extrapolációnak nevezzük. Energialecsengés idöfüggvény (EDC, szélessávú) szint (db) jel-zaj viszonyra jellemzõ csillapodási -3 szint (kb. -27 db) -4 a mérési eredmény a zajos szakaszig tekinthetõ érvényesnek a lecsengési görbe ellaposodása a mérés zajos szakaszára utal a -5dB és a db csillapodási szintek alapján feltételezett zaj nélküli lecsengési görbe idö (ms) a 6dB-s csillapodáshoz tartozó becsült idõ a T 5 lecsengési vagy utózengési idõ 2. ábra: Az extrapolált lecsengési idő származtatása az EDC-n.

3 Amennyiben a lecsengés nem tökéletesen exponenciális, a lecsengési görbe nem egyenes vagy sima, az extrapoláció eredménye erősen függ a lecsengési egyenes illesztéséhez használt pontok választásától. Ilyen egyenetlen lecsengés jellemzően kisfrekvencián vagy erős visszaverődések jelentkezésekor tapasztalható (3. ábra). Energialecsengés idöfüggvény (EDC, sávkorlátozott) -1 az egyenetlen lecsengéshez eltérõ meredekségû lecsengési egyeneseket lehet illeszteni szint (db) a kisfrekvenciás sávokban jellemzõen rosszabb a jel-zaj viszony 25Hz, 1/3 oktáv 16Hz, 1/3 oktáv -7-8 Különbözõ frekvenciasávokra korlátozva az impulzusválaszt, különbözõ energialecsengési görbék adódnak, ezekbõl lehet a lecsengési folyamatok (pl. utózengési idõk) frekvenciafüggésére következtetni idö (ms) 3. ábra: Egyenetlen lecsengési görbe. A hagyományos ún. egycsatornás (1 db mikrofon és 1 db hangsugárzó között mért) teremakusztikai jellemzők (pl. hangtisztaság) legtöbbje is a lecsengési görbéből származtatható, így a lecsengési görbe jelentősége egyértelmű. 3. Elvárások az ábrázolással szemben Egy teremakusztikai mérés kiértékelésénél olyan ábrázolásra van szükség, amiből: - kiolvasható a mérés megbízhatóságát jellemző jel-zaj viszony, - kiolvasható a lecsengés egyenletessége frekvenciasávon belül, - kiolvasható a lecsengési idők frekvenciafüggése, - azonosíthatók a szélessávú visszaverődések, - azonosíthatók az átvitelben megjelenő sajátfrekvenciák (rezonanciák). 4. Az EDC kontúrok származtatása A 2. részben láthattuk, hogy az energialecsengési görbék viszonylag egyszerűen leolvashatóvá teszik a főbb teremakusztikai jellemzőket. Az általános probléma az, hogy egyetlen EDC csak egyetlen frekvencián mutatja az állapotokat. Az EDC kontúrgörbés ábrázolása alapötlete, hogy a különböző frekvenciasávokra korlátozott lecsengési görbéket egymás mellett ábrázoljuk. Az így kapott ábrán szemléletesen és gyorsan összevethetők a különböző frekvenciákon lezajlódó lecsengési folyamatok.

4 A hagyományos sávkorlátozó eljárásokkal az a probléma, hogy a sávkorlátozáshoz használt szűrő fázisátvitele nem lineáris, illetve a sávközépi frekvenciától erősen függ, így a különböző frekvenciasávokra való szűrésnél különbözőképpen késleltetett eredményeket kapunk. Mivel a különböző frekvenciákat pontosan egymás mellett, egymáshoz képest szeretnénk ábrázolni, különösen fontos a szűrés miatti késések pontos ismerete. A hagyományos szűrés hatása látható a 3. ábrán, ahol a kisfrekvenciás sávkorlátozásnál a követlen hang lényegesen később jelentkezik, mint a nagyfrekvenciás sávkorlátozásnál. A pontos időzítések érdekében az EDC kontúrgörbék ábrázolásánál úgynevezett lineáris fázisú és a futási időre korrigált szűrőket használunk. A szűrőknél külön ügyelni kell a szomszédos frekvenciasávok közötti áthallások csökkentésére, amit nagy szelektivitású szűrőkkel lehet elérni. A különböző frekvenciasávokra korlátozott EDC görbék egymás mellé rajzolása alapvetően korrekt módon ábrázolja már a lecsengési folyamatokat a frekvencia és az idő függvényében. Az ábrázolás könnyebb leolvashatósága érdekében kellett bevezetni a kontúrgörbéket. A kontúrokat adott lecsengési szinthez rendelve jeleníthető meg például a 5 db és a 25 db csillapodási szintek frekvenciafüggése. Ha a lecsengési görbéket az időtengely mentén frekvenciánként a 5 db-s szinthez igazítjuk, a 25 db-s szintek így adódó kontúrvonala közvetlenül a T 5 lecsengési idő frekvenciafüggését rajzolja ki. Mivel igen keskeny sávokra is lehet a szűrőbankot méretezni, a kisfrekvenciák felé haladva a lecsengési görbék kontúrvonalainak éles ingadozásaival a lassú, rezonáns lecsengések azonosíthatók. Az EDC kontúrgörbék számításának menetét a 4. ábra szemlélteti. f n EDC f szint (lin.) szélessávú impulzusválasz idő f n-1 f 3 f 2 EDC f EDC f EDC f ábrázolás f 1 EDC f Lecsengési görbék 3D nézet 9 8 "Felülnézet", kontúrgörbékkel a sötétedő színek a kisebb csillapodási szintet jelölik EDC (db) -2-4 Idö (ms) a szintvonalak 2,5dB-nként jelzik a csillapodási szinteket Idö (ms) Frekvencia (Hz) Frekvencia (Hz) 3D nézet 2D felülnézet, a szintvonalak (kontúrok) jelölésével 4. ábra: Az EDC kontúrgörbék számításának menete.

5 5. Az EDC kontúrgörbék használata Az EDC kontúrgörbéket az alábbi alap paraméterek határozzák meg: - frekvencia szelektivitás, Az 5. ábrán különböző sávszélességű szelektivitással a 2 Hz...2 khz tartományban számolt EDC kontúrgörbék láthatók. Kisebb sávszélesség választása esetén a egyre részletesebb képet lehet kapni a frekvenciafüggésről ábra: 1/1 oktávos, 1/3 oktávos és 1/12 oktávos szelektivitással számolt EDC kontúrgörbék összehasonlítása.

6 - kontúrként kirajzolt csillapodási szintek kiválasztása, A 6. ábrán különböző lecsengési szintek kontúrjainak kirajzolása látható. A kontúrszintek egyenletes elosztása azt jelenti, hogy az időtengely mentén az egymás melletti kontúrvonalak azonos szintkülönbségeket jeleznek. Egyenletes kontúrelosztás kirajzolásával a görbék sűrűsége a lecsengés meredekségét jellemzi ábra: Különböző lecsengési szintek kontúrjainak kirajzolása (2,5 db, 5 db és 1 db).

7 - időbeli eltolás különböző csillapodási szintekhez, A 7. ábrán különböző csillapodási szintekhez igazítva láthatók a lecsengési kontúrok. Az időeltolás frekvenciánként úgy történik, hogy a kiválasztott csillapodási szint kontúrgörbéje egyenes legyen. Így pl. a 5 db csillapodási szinthez képesti kontúrtávolságok arányosan leolvashatók. Az időeltolás segíthet akkor is, ha a hangforrás frekvenciánként eltérő lecsengéssel rendelkezik, torzítja a terem saját lecsengési képét, és ezt kívánjuk korrigálni nincs idõbeli eltolás (a db szinttõl indulnak a görbék alapértelmezés szerint) a -5dB szintek azonos idõponthoz lettek tolva a db szintek azonos idõponthoz lettek tolva ábra: Időbeli eltolás különböző csillapodási szintekhez ( db, -5 db és db).

8 Egyéb megfigyelések a kontúrgörbék használatában: - Egyenletes kontúrjelölés esetén a kontúrvonalak időbeli sűrűségének változása egyenetlen lecsengésre utal. - Egyenletes kontúrjelölés esetén a kontúrvonalak távolságának növekedése a zajos lecsengési szakaszra utal. - Egyenletes kontúrjelölés esetén a kontúrvonalak hirtelen közelsége erős visszaverődésre utal (kisebb idő alatt történik a szintcsökkenés). - Egy-egy frekvenciasávban kiugróan hosszú vagy rövid lecsengés rezonáns lecsengésre utal. Az érintett frekvenciasávba feltehetően a vizsgált terem valamelyik sajátfrekvenciája esik. - Különböző lecsengési szintekhez igazítva az EDC kontúrok a lecsengési idők frekvenciafüggését jelzik. Amennyiben a különböző lecsengési szintekhez tartozó kontúrok rajzolata lényegesen eltérő, a lecsengés teremakusztikai szempontból előnytelenül egyenetlen. 6. Összefoglalás Az EDC kontúrok egyszerűen értelmezhető, átfogó módon ábrázolják a teremakusztikai lecsengési folyamatokat. Segítségükkel egyidejűleg elemezhető a lecsengési folyamat frekvencia- és időfüggése, és felismerhetők az erős visszaverődések illetve rezonanciák. A Mellékletben néhány konkrét mérési eredmény és azok elemzése található. Fontos megjegyezni, hogy az EDC kontúrok egy-egy átvitelre jellemzők, így természetesen egy teljes helyiség vagy terem akusztikájáról csak több átvitel, több EDC kontúr ábra alapján lehet véleményt formálni. Budapest, 24. augusztus 2.

9 Melléklet: EDC kontúrgörbék 1 OIT-4719-H1-M Level (lin.) ábra: OIT Nagytanácsterem (kb. 11. m 3 ) 1/9-ed oktvávos felbontás, 5 Hz...8 khz, 2,5 db kontúrok, -5 db-hez igazított időzítések A jel-zaj viszony 1 Hz alatt db körül alakul, 1 Hz fölött ,5 db. A lecsengési folyamatok frekvenciánként egyenletesnek mondhatók. A korai lecsengési idő frekvenciafüggő ingadozása kicsi, az utózengési idők középfrekvenciákon a legnagyobbak. Az utózengési idők frekvenciafüggését a db-s lecsengési

10 kontúr mutatja. A legnagyobb utózengési idő a 63 Hz-en látható 5 db és db szintek időtávolsága alapján kb. 3 1,8 s = 5,4 s. 1 BME-HIT-3111-FL-M Level (lin.) a. ábra: BME-HIT hangtechnikai laboratórium (kb. 5 m 3 ), hangvezérlő helyiség 1/12-ed oktávos felbontás, 4 Hz...8 khz, 5 db kontúrok, -5 db-hez igazított szintek A jel-zaj viszony 1 Hz alatt db körül alakul, 1 Hz fölött db. 1 Hz és 5 Hz körül kiugróan hosszú lecsengések rezonáns viselkedése utalnak. Egyenletes lecsengés 6 Hz fölött látható. A 1 Hz...6 Hz tartományban a lecsengés egyenetlen. Az utózengési idő a db kontúr alapján közel egyenletes, 15 Hz alatt növekszik. A db kontúr alapján a nagyfrekvenciás tartományban a lecsengési idő enyhén növekszik. -1

11 1 BME-HIT-3111-SW-M Level (lin.) b. ábra: BME-HIT hangtechnikai laboratórium (kb. 5 m 3 ), hangvezérlő helyiség 1/15-öd oktávos felbontás, 25 Hz...4 Hz, 2,5 db kontúrok, -5 db-hez igazított szintek A jel-zaj viszony 1 Hz alatt db körül alakul, 1 Hz fölött a jel-zaj viszony érthetően romlik, hiszen a gerjesztő hangsugárzó a 3 Hz...12 Hz tartományban működik. A lecsengési idők az 5 Hz és 65 Hz körüli frekvenciákon nagyobbak, ami ezeken a frekvenciákon rezonáns viselkedésre utal. A 1 Hz-es sávban a db kontúr alapján a lecsengési idő 3 1 ms =,3 s, míg ugyanez az 5 Hz-es sávban 3 4 ms = 1,2 s. A 9.a. és 9.b. ábrák összevetéséből látható, hogy a helyiségre az M8 és M7 pozíciókban egyaránt jellemző az 5 Hz környéki rezonancia, míg rezonancia a 65 Hz sávban az M7, a 1 Hz sávban pedig az M8 pozíciókban jelentkezik inkább.

12 1 ZAK-AVISO-449-FL-M Level (lin.) a. ábra: ZAK-AVISO stúdió vezérlő helyiség (kb. 4 m3), 1/12-ed oktávos felbontás, 25 Hz...8 khz, 5 db-s kontúrok, -5 db-hez igazított időzítés A sub-woofer-rel kiegészített szélessávú gerjesztésre kapott impulzusválasz jel-zaj viszonya db körül alakul. A lecsengés csak 4 Hz fölött tekinthető egyenletesnek. A 35 Hz alatti tartományban egyenetlen lecsengés tapasztalható, amiben rezonáns viselkedés 45 Hz, 65 Hz, 118 Hz, 18 Hz és 25 Hz körül jelenik meg.

13 b. ábra: ZAK-AVISO stúdió vezérlő helyiség (kb. 4 m 3 ), 1/12-ed oktávos felbontás, 25 Hz...8 khz, 2 db-s kontúrok, -2 db-hez igazított időzítés c. ábra: ZAK-AVISO stúdió vezérlő helyiség (kb. 4 m 3 ), 1/12-ed oktávos felbontás, 25 Hz...8 khz, 2 db-s kontúrok, db-hez igazított időzítés A 1.b. és 1.c. ábrákon a -2 db-hez illetve db-hez történt igazítások közötti különbség látható. Mivel a szűrők futásideje mindkét esetben azonos, a -2 db lecsengéshez tartozó kontúrral való korrekció okozta különbség elsősorban a direkt hang lecsengésére utal. Ebből a szempontból egyértelmű különbség a 4 Hz körüli sávban látható. A lecsengési kontúrok menete ebben a sávban a korrekció hatására lényegesen változik, ami a hangsugárzóknak ebben a sávban jelentkező rezonáns lecsengésére utalhat.

14 -1 1 KAT-St H1-M1-a Level (lin.) a. ábra: Katolikus Rádió I. stúdió alapállapot (kb. 3 m 3 ) 1/9-ed oktávos felbontás, 5 Hz...8 khz, 2 db-s kontúrok, -5 db-hez igazított időzítés A vizsgálat célja a szoba-hangra utaló panasz vizsgálata. A jel-zaj viszony elegendő (>35 db a vizsgált tartományban). A lecsengési idő viszonylag egyenetlen a teljes frekvenciatartományban és erősen növekszik 3 Hz alatt. Az utózengési idő a db kontúr alapján 3 Hz fölött,2 s körül alakul.

15 1 KAT-St H1-M1-b Level (lin.) b. ábra: Katolikus Rádió I. stúdió, Ecophon kiegészítéssel (kb. 3 m 3 ) 1/9-ed oktávos felbontás, 5 Hz...8 khz, 2 db-s kontúrok, -5 db-hez igazított időzítés A korai lecsengés (-1 db kontúr) egyenletesebb, az utózengési idő a db kontúr alapján,15 s körül alakul és bár nagyobb ingadozással, de nem nő 3 Hz alatt sem,2 s fölé a 14 Hz-es tartomány kivételével.

16 3 - alaphelyzet Ecophon kiegészítéssel c. ábra: Katolikus Rádió I. stúdió, alaphelyzet és Ecophon kiegészítés (kb. 3 m 3 ) 1/12-ed oktávos felbontás, 5 Hz...8 khz, 1 db-s kontúrok, -2 db-hez igazított időzítés A két helyzetet ábrázoló rajz összevetéséből látható, hogy az Ecophon oldalfelületek elhelyezésével a korai lecsengés kb db-vel kisebb az első 15 ms-ban, mint az alapállapotban, ami nagyobb hangtisztaságra utal. Általában gyorsabb és egyenletesebb a lecsengés.

17 4 - átalakítás elõtt átalakítás után ábra: HP Magyarország irodaház átalakítás előtti és utáni állapotban (kb. 15 m 3 ) 1/6-od oktávos felbontás, 8 Hz...8 khz, 5 db-s kontúrok, -5 db-hez igazított időzítés. Az átalakítás előtti állapothoz képest az utózengési idő a beszédtartományban csökkent. Az átalakítás utáni állapotban egyenletesebb a lecsengés figyelhető meg, bár a mérés jel-zaj viszonya rosszabbnak tűnik (kb db).

18 1 Új Nemzeti Színház mérés H2-M14 Level (lin.) ábra: Új Nemzeti Színház nézőtér-színpad átvitel A jel-zaj viszony 3 35 db vagy jobb. Aránytalanul hosszú és egyenetlen lecsengés a 6 Hz alatti tartományban, ugyanakkor aránytalanul rövid de lényegében egyenletes lecsengés a 2 khz fölötti tartományban. A lecsengési idő az 1 khz körüli tartományban kb. 3 5 ms = 1,5 s.

Teremakusztikai méréstechnika

Teremakusztikai méréstechnika Teremakusztikai méréstechnika Tantermek akusztikája Fürjes Andor Tamás 1 Tartalomjegyzék 1. A teremakusztikai mérések célja 2. Teremakusztikai paraméterek 3. Mérési módszerek 4. ISO 3382 szabvány 5. Méréstechnika

Részletesebben

FL FC FR. 1. ábra: A mérési elrendezés; hangsugárzó és hallgatási pozíciók, elnevezéseik.

FL FC FR. 1. ábra: A mérési elrendezés; hangsugárzó és hallgatási pozíciók, elnevezéseik. Ref: aq-report-hu-hm3-637 HM3 mérési jelentés (kivonat FIGYELEM Az ebben a dokumentációban található ábrák és szövegek szerzői jogi védelem alatt állnak; a Tervező és a Megrendelő közötti megállapodás

Részletesebben

1 A mérési jegyzőkönyv mellékleteként adott CD-n a

1 A mérési jegyzőkönyv mellékleteként adott CD-n a HM2 mérési jelentés (kivonat FIGYELEM Az ebben a dokumentációban található ábrák és szövegek szerzői jogi védelem alatt állnak; a Tervező és a Megrendelő közötti megállapodás értelmében ez a dokumentum

Részletesebben

1. ábra: A mérési elrendezés; hangsugárzó és hallgatási pozíciók, elnevezéseik.

1. ábra: A mérési elrendezés; hangsugárzó és hallgatási pozíciók, elnevezéseik. HM9 mérési jelentés (kivonat FIGYELEM Az ebben a dokumentációban található ábrák és szövegek szerzői jogi védelem alatt állnak; a ervező és a Megrendelő közötti megállapodás értelmében ez a dokumentum

Részletesebben

Akusztikai tervezés a geometriai akusztika módszereivel

Akusztikai tervezés a geometriai akusztika módszereivel Akusztikai tervezés a geometriai akusztika módszereivel Fürjes Andor Tamás BME Híradástechnikai Tanszék Kép- és Hangtechnikai Laborcsoport, Rezgésakusztika Laboratórium 1 Tartalom A geometriai akusztika

Részletesebben

A 2017/2018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Pohár rezonanciája

A 2017/2018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Pohár rezonanciája Oktatási Hivatal A 017/018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ Pohár rezonanciája A mérőberendezés leírása: A mérőberendezés egy változtatható

Részletesebben

2. Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata jegyzőkönyv. Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: Leadás dátuma:

2. Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata jegyzőkönyv. Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: Leadás dátuma: 2. Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata jegyzőkönyv Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: 2008. 09. 24. Leadás dátuma: 2008. 10. 01. 1 1. Mérések ismertetése Az 1. ábrán látható összeállításban

Részletesebben

Ellenőrző kérdések a Jelanalízis és Jelfeldolgozás témakörökhöz

Ellenőrző kérdések a Jelanalízis és Jelfeldolgozás témakörökhöz Ellenőrző kérdések a Jelanalízis és Jelfeldolgozás témakörökhöz 1. Hogyan lehet osztályozni a jeleket időfüggvényük időtartama szerint? 2. Mi a periodikus jelek definiciója? (szöveg, képlet, 3. Milyen

Részletesebben

Modern Fizika Labor. 5. ESR (Elektronspin rezonancia) Fizika BSc. A mérés dátuma: okt. 25. A mérés száma és címe: Értékelés:

Modern Fizika Labor. 5. ESR (Elektronspin rezonancia) Fizika BSc. A mérés dátuma: okt. 25. A mérés száma és címe: Értékelés: Modern Fizika Labor Fizika BSc A mérés dátuma: 2011. okt. 25. A mérés száma és címe: 5. ESR (Elektronspin rezonancia) Értékelés: A beadás dátuma: 2011. nov. 16. A mérést végezte: Szőke Kálmán Benjamin

Részletesebben

Geometriai akusztikai módszerek a számítógépes teremakusztikai tervezésben

Geometriai akusztikai módszerek a számítógépes teremakusztikai tervezésben Geometriai akusztikai módszerek a számítógépes teremakusztikai tervezésben Fürjes Andor Tamás BME Híradástechnikai Tanszék Rezgésakusztikai Laboratórium 1 Tartalom Bevezetõ Statisztikus akusztika Geometriai

Részletesebben

X. ANALÓG JELEK ILLESZTÉSE DIGITÁLIS ESZKÖZÖKHÖZ

X. ANALÓG JELEK ILLESZTÉSE DIGITÁLIS ESZKÖZÖKHÖZ X. ANALÓG JELEK ILLESZTÉSE DIGITÁLIS ESZKÖZÖKHÖZ Ma az analóg jelek feldolgozása (is) mindinkább digitális eszközökkel és módszerekkel történik. A feldolgozás előtt az analóg jeleket digitalizálni kell.

Részletesebben

Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok

Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok. Mûveleti erõsítõk váltakozó-áramú alkalmazásai. Elmélet Az integrált mûveleti erõsítõk váltakozó áramú viselkedését a. fejezetben (jegyzet és prezentáció)

Részletesebben

A mintavételezéses mérések alapjai

A mintavételezéses mérések alapjai A mintavételezéses mérések alapjai Sok mérési feladat során egy fizikai mennyiség időbeli változását kell meghatároznunk. Ha a folyamat lassan változik, akkor adott időpillanatokban elvégzett méréssel

Részletesebben

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 35%.

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 35%. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján: Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Modern Fizika Labor. Fizika BSc. Értékelés: A mérés dátuma: A mérés száma és címe: 5. mérés: Elektronspin rezonancia. 2008. március 18.

Modern Fizika Labor. Fizika BSc. Értékelés: A mérés dátuma: A mérés száma és címe: 5. mérés: Elektronspin rezonancia. 2008. március 18. Modern Fizika Labor Fizika BSc A mérés dátuma: 28. március 18. A mérés száma és címe: 5. mérés: Elektronspin rezonancia Értékelés: A beadás dátuma: 28. március 26. A mérést végezte: 1/7 A mérés leírása:

Részletesebben

Fizikai hangtan, fiziológiai hangtan és építészeti hangtan

Fizikai hangtan, fiziológiai hangtan és építészeti hangtan Fizikai hangtan, fiziológiai hangtan és építészeti hangtan Témakörök: A hang terjedési sebessége levegőben Weber Fechner féle pszicho-fizikai törvény Hangintenzitás szint Hangosságszint Álló hullámok és

Részletesebben

Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata

Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata (Mérési jegyzőkönyv) Hagymási Imre 2007. május 7. (hétfő délelőtti csoport) 1. Bevezetés Ebben a mérésben a szilárdtestek rugalmas tulajdonságait vizsgáljuk

Részletesebben

Fürjes Andor Tamás DDC/DDS HANGSUGÁRZÓ RENDSZEREK DURAN AUDIO DDC/DDS HANGSUGÁRZÓ RENDSZEREK - ELMÉLET

Fürjes Andor Tamás DDC/DDS HANGSUGÁRZÓ RENDSZEREK DURAN AUDIO DDC/DDS HANGSUGÁRZÓ RENDSZEREK - ELMÉLET Fürjes Andor Tamás DDC/DDS HANGSUGÁRZÓ RENDSZEREK 1 Tartalom 1. A hangtér összetevői 2. Elemi és összetett hangforrások hangtere 3. Cluster és Array 4. Oszlopsugárzók, Line Array-k általában 5. Hangforrások

Részletesebben

Mérési adatok illesztése, korreláció, regresszió

Mérési adatok illesztése, korreláció, regresszió Mérési adatok illesztése, korreláció, regresszió Korreláció, regresszió Két változó mennyiség közötti kapcsolatot vizsgálunk. Kérdés: van-e kapcsolat két, ugyanabban az egyénben, állatban, kísérleti mintában,

Részletesebben

Mit lehet tenni? Teremakusztikai lehetőségek a gyermekfoglalkoztatókban

Mit lehet tenni? Teremakusztikai lehetőségek a gyermekfoglalkoztatókban Mit lehet tenni? Teremakusztikai lehetőségek a gyermekfoglalkoztatókban Borsiné Arató Éva Optikai, akusztikai, Film- és Színháztechnikai Tudományos Egyesület arato.eva@aratokft.hu Előzmények Miért szükséges

Részletesebben

Hallás időállandói. Következmények: 20Hz alatti hang nem hallható 12Hz kattanás felismerhető

Hallás időállandói. Következmények: 20Hz alatti hang nem hallható 12Hz kattanás felismerhető Hallás időállandói Fizikai terjedési idők Dobhártya: végtelenül gyors Hallócsontok: 0.08ms késés Csiga: 20Hz: 3ms késés 100Hz: 1.5 ms késés 1000Hz: 0.3ms késés >3000Hz: késés nélkül Ideg-impulzus időtartam:

Részletesebben

Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata

Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata KLASSZIKUS FIZIKA LABORATÓRIUM 3. MÉRÉS Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata Mérést végezte: Enyingi Vera Atala ENVSAAT.ELTE Mérés időpontja: 2011. november 23. Szerda délelőtti csoport 1. A

Részletesebben

10.1. ANALÓG JELEK ILLESZTÉSE DIGITÁLIS ESZKÖZÖKHÖZ

10.1. ANALÓG JELEK ILLESZTÉSE DIGITÁLIS ESZKÖZÖKHÖZ 101 ANALÓG JELEK ILLESZTÉSE DIGITÁLIS ESZKÖZÖKHÖZ Ma az analóg jelek feldolgozása (is) mindinkább digitális eszközökkel történik A feldolgozás előtt az analóg jeleket digitalizálni kell Rendszerint az

Részletesebben

Eddigi tanulmányaink alapján már egy sor, a szeizmikában általánosan használt műveletet el tudunk végezni.

Eddigi tanulmányaink alapján már egy sor, a szeizmikában általánosan használt műveletet el tudunk végezni. Eddigi tanulmányaink alapján már egy sor, a szeizmikában általánosan használt műveletet el tudunk végezni. Kezdjük a sort a menetidőgörbékről, illetve az NMO korrekcióról tanultakkal. A következő ábrán

Részletesebben

Kutatási beszámoló. 2015. február. Tangens delta mérésére alkalmas mérési összeállítás elkészítése

Kutatási beszámoló. 2015. február. Tangens delta mérésére alkalmas mérési összeállítás elkészítése Kutatási beszámoló 2015. február Gyüre Balázs BME Fizika tanszék Dr. Simon Ferenc csoportja Tangens delta mérésére alkalmas mérési összeállítás elkészítése A TKI-Ferrit Fejlsztő és Gyártó Kft.-nek munkája

Részletesebben

Digitális mérőműszerek. Kaltenecker Zsolt Hiradástechnikai Villamosmérnök Szinusz Hullám Bt.

Digitális mérőműszerek. Kaltenecker Zsolt Hiradástechnikai Villamosmérnök Szinusz Hullám Bt. Digitális mérőműszerek Digitális jelek mérése Kaltenecker Zsolt Hiradástechnikai Villamosmérnök Szinusz Hullám Bt. MIRŐL LESZ SZÓ? Mit mérjünk? Hogyan jelentkezik a minőségromlás digitális jel esetében?

Részletesebben

Bevezetés a méréstechnikába és jelfeldolgozásba 7. mérés RC tag Bartha András, Dobránszky Márk

Bevezetés a méréstechnikába és jelfeldolgozásba 7. mérés RC tag Bartha András, Dobránszky Márk Bevezetés a méréstechnikába és jelfeldolgozásba 7. mérés 2015.05.13. RC tag Bartha András, Dobránszky Márk 1. Tanulmányozza át az ELVIS rendszer rövid leírását! Áttanulmányoztuk. 2. Húzzon a tartóból két

Részletesebben

Digitális mérőműszerek

Digitális mérőműszerek KTE Szakmai nap, Tihany Digitális mérőműszerek Digitális jelek mérése Kaltenecker Zsolt KT-Electronic MIRŐL LESZ SZÓ? Mit mérjünk? Hogyan jelentkezik a minőségromlás digitális TV jel esetében? Milyen paraméterekkel

Részletesebben

A beszéd. Segédlet a Kommunikáció-akusztika tanulásához

A beszéd. Segédlet a Kommunikáció-akusztika tanulásához A beszéd Segédlet a Kommunikáció-akusztika tanulásához Bevezetés Nyelv: az emberi társadalom egyedei közötti kommunikáció az egyed gondolkodásának legfőbb eszköze Beszéd: a nyelv elsődleges megnyilvánulása

Részletesebben

Számítógépes gyakorlat Irányítási rendszerek szintézise

Számítógépes gyakorlat Irányítási rendszerek szintézise Számítógépes gyakorlat Irányítási rendszerek szintézise Bevezetés A gyakorlatok célja az irányítási rendszerek korszerű számítógépes vizsgálati és tervezési módszereinek bemutatása, az alkalmazáshoz szükséges

Részletesebben

Mérési hibák 2006.10.04. 1

Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérési hibák 2006.10.04. 1 Mérés jel- és rendszerelméleti modellje Mérési hibák_labor/2 Mérési hibák mérési hiba: a meghatározandó értékre a mérés során kapott eredmény és ideális értéke közötti különbség

Részletesebben

Passzív és aktív aluláteresztő szűrők

Passzív és aktív aluláteresztő szűrők 7. Laboratóriumi gyakorlat Passzív és aktív aluláteresztő szűrők. A gyakorlat célja: A Micro-Cap és Filterlab programok segítségével tanulmányozzuk a passzív és aktív aluláteresztő szűrők elépítését, jelátvitelét.

Részletesebben

Elektronika II laboratórium 1. mérés: R L C négypólusok vizsgálata

Elektronika II laboratórium 1. mérés: R L C négypólusok vizsgálata Elektronika II laboratórium 1. mérés: R L C négypólusok vizsgálata 2017.09.18. A legalapvetőbb áramkörök ellenállásokat, kondenzátorokat és indukciós tekercseket tartalmazó áramkörök. A fenti elemekből

Részletesebben

Jelkondicionálás. Elvezetés. a bioelektromos jelek kis amplitúdójúak. extracelluláris spike: néhányszor 10 uv. EEG hajas fejbőrről: max 50 uv

Jelkondicionálás. Elvezetés. a bioelektromos jelek kis amplitúdójúak. extracelluláris spike: néhányszor 10 uv. EEG hajas fejbőrről: max 50 uv Jelkondicionálás Elvezetés 2/12 a bioelektromos jelek kis amplitúdójúak extracelluláris spike: néhányszor 10 uv EEG hajas fejbőrről: max 50 uv EKG: 1 mv membránpotenciál: max. 100 mv az amplitúdó növelésére,

Részletesebben

A felmérési egység kódja:

A felmérési egység kódja: A felmérési egység lajstromszáma: 0161 A felmérési egység adatai A felmérési egység kódja: A kódrészletek jelentése: Elektro//50/Ism/Rok Elektronika-távközlés szakképesítés-csoportban, a célzott 50-es

Részletesebben

Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok

Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok Analóg elektronika - laboratóriumi gyakorlatok. Passzív alkatrészek és passzív áramkörök. Elmélet A passzív elektronikai alkatrészek elméleti ismertetése az. prezentációban található. A 2. prezentáció

Részletesebben

Bevezetés a méréstechinkába, és jelfeldologzásba jegyzőkönyv

Bevezetés a méréstechinkába, és jelfeldologzásba jegyzőkönyv Bevezetés a méréstechinkába, és jelfeldologzásba jegyzőkönyv Lódi Péter(D1WBA1) 2015 Március 18. Bevezetés: Mérés helye: PPKE-ITK 3. emeleti 321-es Mérőlabor Mérés ideje: 2015.03.25. 13:15-16:00 Mérés

Részletesebben

Elektronika II laboratórium 1. mérés: R L C négypólusok vizsgálata

Elektronika II laboratórium 1. mérés: R L C négypólusok vizsgálata Elektronika II laboratórium 1. mérés: R L C négypólusok vizsgálata A legalapvetőbb áramkörök ellenállásokat, kondenzátorokat és indukciós tekercseket tartalmazó áramkörök. A fenti elemekből álló hálózatok

Részletesebben

ÁRAMKÖRÖK SZIMULÁCIÓJA

ÁRAMKÖRÖK SZIMULÁCIÓJA ÁRAMKÖRÖK SZIMULÁCIÓJA Az áramkörök szimulációja révén betekintést nyerünk azok működésébe. Meg tudjuk határozni az áramkörök válaszát különböző gerjesztésekre, különböző üzemmódokra. Végezhetők analóg

Részletesebben

HANG ÉS TÉR KÖLCSÖNHATÁSAI

HANG ÉS TÉR KÖLCSÖNHATÁSAI A HANG VILÁGNAPJA HANG ÉS TÉR KÖLCSÖNHATÁSAI Augusztinovicz Fülöp BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék 2013. május 9., Budapest Augusztinovicz Fülöp, Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások

Részletesebben

Dr. Gyurcsek István. Példafeladatok. Helygörbék Bode-diagramok HELYGÖRBÉK, BODE-DIAGRAMOK DR. GYURCSEK ISTVÁN

Dr. Gyurcsek István. Példafeladatok. Helygörbék Bode-diagramok HELYGÖRBÉK, BODE-DIAGRAMOK DR. GYURCSEK ISTVÁN Dr. Gyurcsek István Példafeladatok Helygörbék Bode-diagramok 1 2016.11.11.. Helygörbe szerkesztése VIZSGÁLAT: Mi a következménye annak, ha az áramkör valamelyik jellemző paramétere változik? Helygörbe

Részletesebben

Automatizált frekvenciaátviteli mérőrendszer

Automatizált frekvenciaátviteli mérőrendszer Rendszertechnikai átviteli karakterisztika számítógépes mérése Automatizált frekvenciaátviteli mérőrendszer Samu Krisztián, BME-FOT megvalósítása Labview fejlesztőkörnyezetben Gyakori műszaki feladat,

Részletesebben

Szivattyú-csővezeték rendszer rezgésfelügyelete. Dr. Hegedűs Ferenc

Szivattyú-csővezeték rendszer rezgésfelügyelete. Dr. Hegedűs Ferenc Szivattyú-csővezeték rendszer rezgésfelügyelete Dr. Hegedűs Ferenc (fhegedus@hds.bme.hu) 1. Feladat ismertetése Rezgésfelügyeleti módszer kidolgozása szivattyúk nyomásjelére alapozva Mérési környezetben

Részletesebben

Modern Fizika Labor Fizika BSC

Modern Fizika Labor Fizika BSC Modern Fizika Labor Fizika BSC A mérés dátuma: 2009. március 2. A mérés száma és címe: 5. Elektronspin rezonancia Értékelés: A beadás dátuma: 2009. március 5. A mérést végezte: Márton Krisztina Zsigmond

Részletesebben

Termoelektromos hűtőelemek vizsgálata

Termoelektromos hűtőelemek vizsgálata KLASSZIKUS FIZIKA LABORATÓRIUM 4. MÉRÉS Termoelektromos hűtőelemek vizsgálata Mérést végezte: Enyingi Vera Atala ENVSAAT.ELTE Mérés időpontja: 2011. november 30. Szerda délelőtti csoport 1. A mérés célja

Részletesebben

Zaj (bevezetés) A zaj hatása Zaj Környezeti zaj Zajimisszió Zajemisszió Zaj szabályozás Zaj környezeti és gazdasági szerepe:

Zaj (bevezetés) A zaj hatása Zaj Környezeti zaj Zajimisszió Zajemisszió Zaj szabályozás Zaj környezeti és gazdasági szerepe: Zaj (bevezetés) A zaj hatása: elhanyagolhatótól az elviselhetetlenig. Zaj: nem akart hang. Környezeti zaj: állandó zaj (l. ha nincs közlekedés). Zajimisszió: Zajterhelés az érzékelés helyén. Zajemisszió:

Részletesebben

Wavelet transzformáció

Wavelet transzformáció 1 Wavelet transzformáció Más felbontás: Walsh, Haar, wavelet alapok! Eddig: amplitúdó vagy frekvencia leírás: Pl. egy rövid, Dirac-delta jellegű impulzus Fourier-transzformált: nagyon sok, kb. ugyanolyan

Részletesebben

CÉLKOORDINÁTOROK alkalmazástechnikája CÉLKOORDINÁTOROK FELÉPÍTÉSI ELVE

CÉLKOORDINÁTOROK alkalmazástechnikája CÉLKOORDINÁTOROK FELÉPÍTÉSI ELVE Géczi József Dr. Szabó László CÉLKOORDINÁTOROK alkalmazástechnikája A rádiótechnikai célkoordinátorok (RCK) feladata azon szögkoordináták mérése, amelyek a távolságvektor koordinátor hossztengelyéhez viszonyított

Részletesebben

Elektronika Előadás. Analóg és kapcsolt kapacitású szűrők

Elektronika Előadás. Analóg és kapcsolt kapacitású szűrők Elektronika 2 8. Előadás Analóg és kapcsolt kapacitású szűrők Irodalom - Megyeri János: Analóg elektronika, Tankönyvkiadó, 1990 - Ron Mancini (szerk): Op Amps for Everyone, Texas Instruments, 2002 16.

Részletesebben

Elektronika II laboratórium 1. mérés: R L C négypólusok vizsgálata

Elektronika II laboratórium 1. mérés: R L C négypólusok vizsgálata Elektronika II laboratórium 1. mérés: R L C négypólusok vizsgálata 2017.03.02. A legalapvetőbb áramkörök ellenállásokat, kondenzátorokat és indukciós tekercseket tartalmazó áramkörök. A fenti elemekből

Részletesebben

2016 szeptember 22. akusztikus mérnök zaj- és rezgésvédelmi szakmérnök

2016 szeptember 22. akusztikus mérnök zaj- és rezgésvédelmi szakmérnök Akusztikai mérési jegyzőkönyv és szakvélemény a Budapest, VIII. kerület Leonardo da Vinci u. 35 szám alatt épülő társasház akusztikai méréséről III. 5. lakás III. 4. lakás 2016 szeptember 22. Készítette:

Részletesebben

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 15%.

Értékelés Összesen: 100 pont 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 15%. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján: Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

1. Jelgenerálás, megjelenítés, jelfeldolgozás alapfunkciói

1. Jelgenerálás, megjelenítés, jelfeldolgozás alapfunkciói 1. Jelgenerálás, megjelenítés, jelfeldolgozás alapfunkciói FELADAT Készítsen egy olyan tömböt, amelynek az elemeit egy START gomb megnyomásakor feltölt a program 1 periódusnyi szinuszosan változó értékekkel.

Részletesebben

Méréstechnika. Rezgésmérés. Készítette: Ángyán Béla. Iszak Gábor. Seidl Áron. Veszprém. [Ide írhatja a szöveget] oldal 1

Méréstechnika. Rezgésmérés. Készítette: Ángyán Béla. Iszak Gábor. Seidl Áron. Veszprém. [Ide írhatja a szöveget] oldal 1 Méréstechnika Rezgésmérés Készítette: Ángyán Béla Iszak Gábor Seidl Áron Veszprém 2014 [Ide írhatja a szöveget] oldal 1 A rezgésekkel kapcsolatos alapfogalmak A rezgés a Magyar Értelmező Szótár megfogalmazása

Részletesebben

Rezgés, Hullámok. Rezgés, oszcilláció. Harmonikus rezgő mozgás jellemzői

Rezgés, Hullámok. Rezgés, oszcilláció. Harmonikus rezgő mozgás jellemzői Rezgés, oszcilláció Rezgés, Hullámok Fogorvos képzés 2016/17 Szatmári Dávid (david.szatmari@aok.pte.hu) 2016.09.26. Bármilyen azonos időközönként ismétlődő mozgást, periodikus mozgásnak nevezünk. A rezgési

Részletesebben

Fourier-sorfejtés vizsgálata Négyszögjel sorfejtése, átviteli vizsgálata

Fourier-sorfejtés vizsgálata Négyszögjel sorfejtése, átviteli vizsgálata Fourier-sorfejtés vizsgálata Négyszögjel sorfejtése, átviteli vizsgálata Reichardt, András 27. szeptember 2. 2 / 5 NDSM Komplex alak U C k = T (T ) ahol ω = 2π T, k módusindex. Időfüggvény előállítása

Részletesebben

Alapvető Radar Mérések LeCroy oszcilloszkópokkal Radar impulzusok demodulálása és mérése

Alapvető Radar Mérések LeCroy oszcilloszkópokkal Radar impulzusok demodulálása és mérése Alapvető Radar Mérések LeCroy oszcilloszkópokkal Radar impulzusok demodulálása és mérése Összefoglalás A radar rendszerekben változatos modulációs módszereket alkalmaznak, melyek közé tartozik az amplitúdó-,

Részletesebben

Abszorpciós spektroszkópia

Abszorpciós spektroszkópia Tartalomjegyzék Abszorpciós spektroszkópia (Nyitrai Miklós; 2011 február 1.) Dolgozat: május 3. 18:00-20:00. Egész éves anyag. Korábbi dolgozatok nem számítanak bele. Felmentés 80% felett. A fény; Elektromágneses

Részletesebben

ANALÓG ÉS DIGITÁLIS TECHNIKA I

ANALÓG ÉS DIGITÁLIS TECHNIKA I ANALÓG ÉS DIGITÁLIS TECHNIKA I Dr. Lovassy Rita lovassy.rita@kvk.uni-obuda.hu Óbudai Egyetem KVK Mikroelektronikai és Technológia Intézet 2. ELŐADÁS 2010/2011 tanév 2. félév 1 Aktív szűrőkapcsolások A

Részletesebben

Mérési útmutató a Mobil infokommunikáció laboratórium 1. méréseihez

Mérési útmutató a Mobil infokommunikáció laboratórium 1. méréseihez Mérési útmutató a Mobil infokommunikáció laboratórium 1. méréseihez GSM II. Mérés helye: Hálózati rendszerek és Szolgáltatások Tanszék Mobil Kommunikáció és Kvantumtechnológiák Laboratórium I.B.113. Összeállította:

Részletesebben

19. A fényelektromos jelenségek vizsgálata

19. A fényelektromos jelenségek vizsgálata 19. A fényelektromos jelenségek vizsgálata PÁPICS PÉTER ISTVÁN csillagász, 3. évfolyam Mérőpár: Balázs Miklós 2006.04.19. Beadva: 2006.05.15. Értékelés: A MÉRÉS LEÍRÁSA Fontos megállapítás, hogy a fénysugárzásban

Részletesebben

Éldetektálás, szegmentálás (folytatás) Orvosi képdiagnosztika 11_2 ea

Éldetektálás, szegmentálás (folytatás) Orvosi képdiagnosztika 11_2 ea Éldetektálás, szegmentálás (folytatás) Orvosi képdiagnosztika 11_2 ea Geometrikus deformálható modellek Görbe evolúció Level set módszer A görbe evolúció parametrizálástól független mindössze geometriai

Részletesebben

Brüel & Kjaer 2238 Mediátor zajszintmérő

Brüel & Kjaer 2238 Mediátor zajszintmérő Brüel & Kjaer 2238 Mediátor zajszintmérő A leírást készítette: Deákvári József, intézeti mérnök Az FVM MGI zajszintméréseihez a Brüel & Kjaer gyártmányú 2238 Mediátor zajszintmérőt és frekvenciaanalizálót

Részletesebben

Sorozatok határértéke SOROZAT FOGALMA, MEGADÁSA, ÁBRÁZOLÁSA; KORLÁTOS ÉS MONOTON SOROZATOK

Sorozatok határértéke SOROZAT FOGALMA, MEGADÁSA, ÁBRÁZOLÁSA; KORLÁTOS ÉS MONOTON SOROZATOK Sorozatok határértéke SOROZAT FOGALMA, MEGADÁSA, ÁBRÁZOLÁSA; KORLÁTOS ÉS MONOTON SOROZATOK Sorozat fogalma Definíció: Számsorozaton olyan függvényt értünk, amelynek értelmezési tartománya a pozitív egész

Részletesebben

Akusztikus MEMS szenzor vizsgálata. Sós Bence JB2BP7

Akusztikus MEMS szenzor vizsgálata. Sós Bence JB2BP7 Akusztikus MEMS szenzor vizsgálata Sós Bence JB2BP7 Tartalom MEMS mikrofon felépítése és típusai A PDM jel Kinyerhető információ CIC szűrő Mérési tapasztalatok. Konklúzió MEMS (MicroElectrical-Mechanical

Részletesebben

Az egyes visszaverődésekhez időben egyre később beérkező és a gömbhullámok 1/r terjedési törvénye miatt egyre csökkenő amplitúdójú hullámok

Az egyes visszaverődésekhez időben egyre később beérkező és a gömbhullámok 1/r terjedési törvénye miatt egyre csökkenő amplitúdójú hullámok 1 2 A bemutatott képeken a terek jellemző méretét a működési frekvenciatartomány középértékéből számított hullámhosszhoz viszonyítva beszélhetünk kis térről (stúdió), nagy teremről (hangversenyterem) vagy

Részletesebben

A Brüel & Kjaer zajdiagnosztikai módszereinek elméleti alapjai és ipari alkalmazása

A Brüel & Kjaer zajdiagnosztikai módszereinek elméleti alapjai és ipari alkalmazása A Brüel & Kjaer zajdiagnosztikai módszereinek elméleti alapjai és ipari alkalmazása Összeállította: dr. Szuhay Péter Budapest, 2013 Filename, 1 Hang és zaj 1. rész Dr. Szuhay Péter B & K Components Kft

Részletesebben

Műszaki akusztikai mérések. (Oktatási segédlet, készítette: Deák Krisztián)

Műszaki akusztikai mérések. (Oktatási segédlet, készítette: Deák Krisztián) Műszaki akusztikai mérések (Oktatási segédlet, készítette: Deák Krisztián) Az akusztika tárgya a 20 Hz és 20000 Hz közötti, az emberi fül számára érzékelhető rezgések vizsgálata. A legegyszerűbb jel, a

Részletesebben

Világítástechnikai mérés

Világítástechnikai mérés 1. gyakorlat Világítástechnikai mérés A gyakorlat során a hallgatók 3 mérési feladatot végeznek el: 1. Fotometriai távolságtörvény érvényességének vizsgálata Mérés célja: A fotometriai távolságtörvény

Részletesebben

3. Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata

3. Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata 3. Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata Tóth Bence fizikus,. évfolyam 005.03.04. péntek délelőtt beadva: 005.03.. . A mérés első részében a megvastagított végű rúd (a D jelű) felharmonikusait

Részletesebben

RC tag mérési jegyz könyv

RC tag mérési jegyz könyv RC tag mérési jegyz könyv Mérést végezte: Csutak Balázs, Farkas Viktória Mérés helye és ideje: ITK 320. terem, 2016.03.09 A mérés célja: Az ELVIS próbapanel és az ELVIS m szerek használatának elsajátítása,

Részletesebben

Műszertechnikai és Automatizálási Intézet MÉRÉSTECHNIKA LABORATÓRIUMI MÉRÉSEK ÚTMUTATÓ

Műszertechnikai és Automatizálási Intézet MÉRÉSTECHNIKA LABORATÓRIUMI MÉRÉSEK ÚTMUTATÓ Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Műszertechnikai és Automatizálási Intézet MÉRÉSTECHNIKA LABORATÓRIUMI MÉRÉSEK ÚTMUTATÓ 20/7. sz. mérés HAMEG HM-5005 típusú spektrumanalizátor vizsgálata

Részletesebben

Jelalakvizsgálat oszcilloszkóppal

Jelalakvizsgálat oszcilloszkóppal 12. fejezet Jelalakvizsgálat oszcilloszkóppal Fűrészjel és impulzusjel megjelenítése oszcilloszkóppal Az oszcilloszkópok feszültség vagy bármilyen feszültséggé átalakítható mennyiség időbeli változásának

Részletesebben

IGÉNYLŐ ÁLTAL VÉGEZHETŐ TERVKÉSZÍTÉS KÖVETELMÉNYEI

IGÉNYLŐ ÁLTAL VÉGEZHETŐ TERVKÉSZÍTÉS KÖVETELMÉNYEI FREKVENCIAGAZDÁLKODÁSI IGAZGATÓSÁG IGÉNYLŐ ÁLTAL VÉGEZHETŐ TERVKÉSZÍTÉS KÖVETELMÉNYEI URH FM RÁDIÓADÓ Budapest 2008 március I. A frekvenciaterv követelményei és kötelező tartalma 1. Tervezési feladat A

Részletesebben

Nehézségi gyorsulás mérése megfordítható ingával

Nehézségi gyorsulás mérése megfordítható ingával Nehézségi gyorsulás mérése megfordítható ingával (Mérési jegyzőkönyv) Hagymási Imre 2007. április 21. (hétfő délelőtti csoport) 1. A mérés elmélete A nehézségi gyorsulás mérésének egy klasszikus módja

Részletesebben

Modern Fizika Labor Fizika BSC

Modern Fizika Labor Fizika BSC Modern Fizika Labor Fizika BSC A mérés dátuma: 2009. február 23. A mérés száma és címe: 17. Folyadékkristályok Értékelés: A beadás dátuma: 2009. március 2. A mérést végezte: Zsigmond Anna Márton Krisztina

Részletesebben

5. mérés: Diszkrét Fourier Transzformáció (DFT), Gyors Fourier Transzformáció (FFT), számítógépes jelanalízis

5. mérés: Diszkrét Fourier Transzformáció (DFT), Gyors Fourier Transzformáció (FFT), számítógépes jelanalízis Híradástechnika II. laboratóriumi mérések 5. mérés: Diszkrét Fourier Transzformáció (DFT), Gyors Fourier Transzformáció (FFT), számítógépes jelanalízis Összeállította: Kármán József Általános bevezet Az

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KLTRÁLIS

Részletesebben

Modern Fizika Labor. Értékelés: A mérés dátuma: A mérés száma és címe: Az optikai pumpálás. A beadás dátuma: A mérést végezte:

Modern Fizika Labor. Értékelés: A mérés dátuma: A mérés száma és címe: Az optikai pumpálás. A beadás dátuma: A mérést végezte: Modern Fizika Labor A mérés dátuma: 2005.10.19. A mérés száma és címe: 7. Az optikai pumpálás Értékelés: A beadás dátuma: 2005.10.28. A mérést végezte: Orosz Katalin Tóth Bence Optikai pumpálás segítségével

Részletesebben

3. Az alábbi adatsor egy rugó hosszát ábrázolja a rá ható húzóerő függvényében:

3. Az alábbi adatsor egy rugó hosszát ábrázolja a rá ható húzóerő függvényében: 1. A mellékelt táblázat a Naphoz legközelebbi 4 bolygó keringési időit és pályagörbéik félnagytengelyeinek hosszát (a) mutatja. (A félnagytengelyek Nap- Föld távolságegységben vannak megadva.) a) Ábrázolja

Részletesebben

Szá molá si feládáttí pusok á Ko zgázdásá gtán I. (BMEGT30A003) tá rgy zá rthelyi dolgozátá hoz

Szá molá si feládáttí pusok á Ko zgázdásá gtán I. (BMEGT30A003) tá rgy zá rthelyi dolgozátá hoz Szá molá si feládáttí pusok á Ko zgázdásá gtán I. (BMEGT30A003) tá rgy zá rthelyi dolgozátá hoz 1. feladattípus a megadott adatok alapján lineáris keresleti, vagy kínálati függvény meghatározása 1.1. feladat

Részletesebben

A SZÉL ENERGIÁJÁNAK HASZNOSÍTÁSA Háztartási Méretű Kiserőművek (HMKE)

A SZÉL ENERGIÁJÁNAK HASZNOSÍTÁSA Háztartási Méretű Kiserőművek (HMKE) A SZÉL ENERGIÁJÁNAK HASZNOSÍTÁSA Háztartási Méretű Kiserőművek (HMKE) A szél mechanikai energiáját szélgenerátorok segítségével tudjuk elektromos energiává alakítani. Természetesen a szél energiáját mechanikus

Részletesebben

I. BESZÁLLÍTÓI TELJESÍTMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

I. BESZÁLLÍTÓI TELJESÍTMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE I. BESZÁLLÍTÓI TELJESÍTMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE Komplex termékek gyártására jellemző, hogy egy-egy termékbe akár több ezer alkatrész is beépül. Ilyenkor az alkatrészek általában sok különböző beszállítótól érkeznek,

Részletesebben

Matematika III előadás

Matematika III előadás Matematika III. - 2. előadás Vinczéné Varga Adrienn Debreceni Egyetem Műszaki Kar, Műszaki Alaptárgyi Tanszék Előadáskövető fóliák Vinczéné Varga Adrienn (DE-MK) Matematika III. 2016/2017/I 1 / 23 paramétervonalak,

Részletesebben

RENDSZERTECHNIKA 8. GYAKORLAT

RENDSZERTECHNIKA 8. GYAKORLAT RENDSZERTECHNIKA 8. GYAKORLAT ÜTEMTERV VÁLTOZÁS Gyakorlat Hét Dátum Témakör Házi feladat Egyéb 1 1. hét 02.09 Ismétlés, bevezetés Differenciálegyenletek mérnöki 2 2. hét 02.16 szemmel 1. Hf kiadás 3 3.

Részletesebben

17. Diffúzió vizsgálata

17. Diffúzió vizsgálata Modern Fizika Labor Fizika BSC A mérés dátuma: 2011.11.24. A beadás dátuma: 2011.12.04. A mérés száma és címe: 17. Diffúzió vizsgálata A mérést végezte: Németh Gergely Értékelés: Elméleti háttér Mi is

Részletesebben

Fázisátalakulások vizsgálata

Fázisátalakulások vizsgálata KLASSZIKUS FIZIKA LABORATÓRIUM 6. MÉRÉS Fázisátalakulások vizsgálata Mérést végezte: Enyingi Vera Atala ENVSAAT.ELTE Mérés időpontja: 2011. szeptember 28. Szerda délelőtti csoport 1. A mérés célja A mérés

Részletesebben

Diszkréten mintavételezett függvények

Diszkréten mintavételezett függvények Diszkréten mintavételezett függvények A függvény (jel) értéke csak rögzített pontokban ismert, de köztes pontokban is meg akarjuk becsülni időben mintavételezett jel pixelekből álló műholdkép rácson futtatott

Részletesebben

Orvosi jelfeldolgozás. Információ. Információtartalom. Jelek osztályozása De, mi az a jel?

Orvosi jelfeldolgozás. Információ. Információtartalom. Jelek osztályozása De, mi az a jel? Orvosi jelfeldolgozás Információ De, mi az a jel? Jel: Információt szolgáltat (információ: új ismeretanyag, amely csökkenti a bizonytalanságot).. Megjelent.. Panasza? információ:. Egy beteg.. Fáj a fogam.

Részletesebben

Képrestauráció Képhelyreállítás

Képrestauráció Képhelyreállítás Képrestauráció Képhelyreállítás Képrestauráció - A képrestauráció az a folyamat mellyel a sérült képből eltávolítjuk a degradációt, eredményképpen pedig az eredetihez minél közelebbi képet szeretnénk kapni

Részletesebben

Polimerek fizikai, mechanikai, termikus tulajdonságai

Polimerek fizikai, mechanikai, termikus tulajdonságai SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ANYAGISMERETI ÉS JÁRMŰGYÁRTÁSI TANSZÉK POLIMERTECHNIKA NGB_AJ050_1 Polimerek fizikai, mechanikai, termikus tulajdonságai DR Hargitai Hajnalka 2011.10.05. BURGERS FÉLE NÉGYPARAMÉTERES

Részletesebben

Jelek és rendszerek 1. 10/9/2011 Dr. Buchman Attila Informatikai Rendszerek és Hálózatok Tanszék

Jelek és rendszerek 1. 10/9/2011 Dr. Buchman Attila Informatikai Rendszerek és Hálózatok Tanszék Jelek és rendszerek 1 10/9/2011 Dr. Buchman Attila Informatikai Rendszerek és Hálózatok Tanszék 1 Ajánlott irodalom: FODOR GYÖRGY : JELEK ÉS RENDSZEREK EGYETEMI TANKÖNYV Műegyetemi Kiadó, Budapest, 2006

Részletesebben

A soros RC-kör. t, szög [rad] feszültség áramerősség. 2. ábra a soros RC-kör kapcsolási rajza. a) b) 3. ábra

A soros RC-kör. t, szög [rad] feszültség áramerősség. 2. ábra a soros RC-kör kapcsolási rajza. a) b) 3. ábra A soros RC-kör Az átmeneti jelenségek vizsgálatakor soros RC-körben egyértelművé vált, hogy a kondenzátoron a késik az áramhoz képest. Váltakozóáramú körökben ez a késés, pontosan 90 fok. Ezt figyelhetjük

Részletesebben

Idő-frekvencia transzformációk waveletek

Idő-frekvencia transzformációk waveletek Idő-frekvencia transzformációk waveletek Pokol Gergő BME NTI Üzemi mérések és diagnosztika 2015. április 23. Vázlat Alapfogalmak az idő-frekvencia síkon Rövid idejű Fourier-transzformáció spektrogram Folytonos

Részletesebben

Mechanikai hullámok. Hullámhegyek és hullámvölgyek alakulnak ki.

Mechanikai hullámok. Hullámhegyek és hullámvölgyek alakulnak ki. Mechanikai hullámok Mechanikai hullámnak nevezzük, ha egy anyagban az anyag részecskéinek rezgésállapota továbbterjed. A mechanikai hullám terjedéséhez tehát szükség van valamilyen anyagra (légüres térben

Részletesebben

Aktív zajcsökkentő rendszerek megvalósítása szenzorhálózattal

Aktív zajcsökkentő rendszerek megvalósítása szenzorhálózattal Aktív zajcsökkentő rendszerek megvalósítása szenzorhálózattal Lajkó László, Orosz György Konzulens: Dr. Sujbert László Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Önálló laboratórium beszámoló 2005.

Részletesebben

Elektronika alapjai. Témakörök 11. évfolyam

Elektronika alapjai. Témakörök 11. évfolyam Elektronika alapjai Témakörök 11. évfolyam Négypólusok Aktív négypólusok. Passzív négypólusok. Lineáris négypólusok. Nemlineáris négypólusok. Négypólusok paraméterei. Impedancia paraméterek. Admittancia

Részletesebben

Elektromos nagybıgı megvalósítása DSP-vel

Elektromos nagybıgı megvalósítása DSP-vel Budapesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gyurász Gábor Tamás Elektromos nagybıgı megvalósítása DSP-vel MSc. Önálló laboratórium II. beszámoló Konzulensek: dr. Bank Balázs Lajos Orosz György Problémafelvetés

Részletesebben

Zaj- és rezgés. Törvényszerűségek

Zaj- és rezgés. Törvényszerűségek Zaj- és rezgés Törvényszerűségek A hang valamilyen közegben létrejövő rezgés. A vivőközeg szerint megkülönböztetünk: léghangot (a vivőközeg gáz, leggyakrabban levegő); folyadékhangot (a vivőközeg folyadék,

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika középszint ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. november 5. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM A dolgozatokat az útmutató utasításai szerint, jól követhetően

Részletesebben