Solid tumorok korszerű kezelése szimpózium

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Solid tumorok korszerű kezelése szimpózium"

Átírás

1 Prof. Dr. Eckhardt Sándor akadémikus 80. születésnapja alkalmából rendezett tudományos ülés

2 Prof. Dr. Eckhardt Sándor akadémikus 80. születésnapja alkalmából rendezett tudományos ülés Rendező: Magyar Onkológusok Gyógyszerterápiás Tudományos Társasága (MAGYOT) és az Országos Onkológiai Intézet Támogatja: Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) Magyar Onkológus Társaság (MOT) Magyar Szenológiai Társaság (MSZT)

3 Főtámogatók: Novartis Hungária Kft. Roche (Magyarország) Kft. Támogatók: Amgen Kft. AstraZeneca Kft. Bristol-Myers Squibb Kft. GlaxoSmithKline Kft. Lilly Hungária Kft. Medicina Könyvkiadó Rt. Medi-Zone Pharmacenter Hungary Kft. Pfizet Kft. Richter Gedeon NyRt. Sandoz Hungária Kft. Sanofi-Aventis Magyarország Zrt. Zeneus Pharma Ltd.

4 3. oldal: bevezető szöveg

5 Dr.Eckhardt Sándor Dr.Eckhardt Sándor Budapesten született 1927-ben. Orvosi tanulmányait a Pázmány Péter Tudományegyetemen végezte, ahol 1951-ben kapott diplomát ben belgyógyász szakképesítést szerzett, majd 1977-ben a klinikai onkológiát alapította meg, amelynek ő volt első tanszékvezető egyetemi tanára, jelenleg emeritus professzora óta az Országos Onkológiai Intézetben dolgozik, amelynek között főigazgatója volt és most szaktanácsadói minőségben fejti ki munkásságát. Aktivitását 407 közlemény, 4 könyv és 9 könyvfejezet jellemzi. Főként a rák gyógyszeres kezelésével és a rákszűréssel foglalkozik. Nevéhez fűződik a dibromhexitek sikeres klinikai kipróbálása és a hazai daganat-kemoterápia kifejlesztése óta az MTA levelező, majd 1990 óta rendes tagja, a Prevenciós Bizottság elnöke. Állami, valamint Széchenyi díjas és számos orvostudományi díj birtokosa. Nemzetközi munkásságának kiemelkedő állomása a UICC (Nemzetközi Rákúnió) Elnöksége ( ) ban Budapesten megrendezte a XIV. Nemzetközi Rákkongresszust. Több külföldi Akadémia levelező tagja és számos egyetem díszdoktora (Moszkva, New York, Ankara, Bologna, Berlin, Róma).

6 PROGRAM Regisztráció Megnyitó Aktualitások az onkológia különböző területeiről Ebéd Az áttétes veserák kezelésésének új lehetőségei /Bodrogi István/ A postmenopauzális emlőrák adjuvans kezelésének váltása ( switch ) aromatázgátlóra /Nagykálnai Tamás/ A San Antonio-i emlőkongresszus összefoglalása /Kahán Zsuzsanna/ A vastagbéldaganatok korszerű gyógyszeres kezelési lehetőségei napjainkban /Bodoki György/ Legújabb eredmények a szolid tumorok célzott kezelésében Célzott terápia a malignus lymphomákban /Molnár Zsuzsa/ Célzott terápia alkalmazása a fej-, nyak daganatok kezelésében /Gyergyai Fruzsina/ A húgyhólyagdaganatok korszerű gyógyszeres kezelése /Géczi Lajos/ A továbblépés lehetőségei a nőgyógyászati tumorok jövőbeni kezelésében /Szánthó András/ Roche szimpózium Novartis szimpózium

7 Új multitirozin kináz és m-tor kináz gátlók a metasztatikus vesesejtes rákban Dr. Bodrogi István, Országos Onkológiai Intézet; C Belgyógyászati-Onkológiai és Klinika Farmakológiai Osztály Metasztatikus vesesejtes rák (RCC): Ez a betegség a radiokemo- és hormonterápiára rezisztens, az immunkemoterápia (INF-2a + 5-FU), remissziós rátája 20-30%, ebből CR 10%. Multi tirozin-kináz gátlók: SUTENT (Sunitinib: SU11248): Multi-tirozin kináz inhibitor: VEGFR, PDGFR, KIT, RET, FLT3 tirozin-kinázokat gátolja. A készítmény angiogenezis gátló-, és antitumor hatással bír. Két nyílt, multicentrikus fázis II. vizsgálatot végeztek cytokin rezisztens metasztatikus veserákban szenvedő betegeken. Az életkor medián az első vizsgálatban 60; a másodikban 56 volt. Kiegyensúlyozott volt a két csoportban a terápia előtti nephrectomia és cytokinterápia, valamint a metasztázisok helye, száma és a Motzer-féle kockázati faktorok is. Másodvonalú kezelésként 4 hétig 50 mg/nap sunitinibet adtak, majd két hét szünetet tartottak. A legjobb objektív választ az első vizsgálatban 25-nek (40%), a másodikban 41-nek (39%) mérték. CR nem volt, PR-t viszont az első vizsgálatban 25 betegnél (40%), a második vizsgálatban 40 betegnél (38%) találtak. SD az első vizsgálatban 15 (28%), a másodikban 25 (23%) volt. A progresszióig eltelt idő középértéke 37,7 hét volt. Tekintettel a kitűnő eredményre, az FDA az USA területén januárjában másodvonalú kezelésre engedélyt adott. Ezután július 19-én az EMEA az EU területére másodvonalú kezelésére engedélyezte. Elsővonalbeli kezelésként a sunitinib az IFN-α-hoz viszonyítva szignifikánsan megnyújtotta a progressziómentes túlélést (11 hónap vs. 5 hónap). p < 0, Szignifikánsan jobb objektív remissziót értek el a Sutent-karon (31% vs. 6%). A sunitinib csoportban lévő betegek életminősége is szignifikánsan jobb volt (p < 0,001), mint az IFN-α csoporté. Ezen eredmény alapján az EMEA is januárjában elsővonalban regisztrálta. NEXAVAR (Sorafenib; BAY ): Fázis III. multicentrikus, randomizált, kettős vak, placebo-kontrollos vizsgálatba 903 beteget vontak be. A sorafenib csoportban a medián túlélés 19,3 hónap, a placebo csoportban 15,9 hónap volt. A sorafenib kezelés, különösen klinikai értelemben a placebo karhoz viszonyítva a PFS-ben hozott jelentős javulást, a 167 nap vs. 84 nap. Életminőség romlást a placebo karhoz képest a sorafenib kezelés nem okozott, sőt védelmet nyújtott az egészségi állapot romlása ellen is A mellékhatások elfogadhatóak voltak.

8 TORISEL (Temsirolimus; CCI-779): A sirolimus észter gátolja az mtor kináz aktivitást. Randomizált fázis II. vizsgálat: A-kar: Temsirolimus 15 mg infúzióban hetente vs. B-kar: Temsirolimus 15 mg infúzióban hetente + 6 MU IFN-α hetente 3x, progresszióig. CR-t nem észleltek. PR az A-karon 11%, a B-karon 8%; SD 24 hét az A-karon 30%, a B-karon 21% volt. PR + SD 24 az A-karon 41%, a B-karon 29% volt. PD az A-karon 23%, a B-karon 23% volt. Nemzetközi, multicentrikus, randomizált fázis III. vizsgálat (Global ARCC trial): A vizsgálatot három karon, összesen 626, rossz prognózisú, cytokin naiv, metasztatikus veserákos betegen, elsővonalú kezelésként végezték. A-kar: 18 MU IFN-α hetente; B-kar: 25 mg temsirolimus i.v hetente egyszer; C-kar: 15 mg temsirolimus iv. hetente egyszer + 3 X 6 MU IFN-α s.c. hetente. Teljes túlélés medián az A-karon 7,3 hónap, a B-karon 10,9 hónap, a C-karon 8,4 hónap. Az A-karhoz viszonyítva a túlélés mediánját tekintve a temsirolimus monoterápia bizonyult szignifikánsan a leghatásosabbnak. A IFNα + temsirolimus kombináció okozta túlélés növekedés kisfokú volt, és nem bizonyult szignifikánsnak. A mellékhatásokat itt is elfogadhatónak találták. Az FDA-nél a gyógyszer regisztrációja tudomásom szerint folyamatban van.

9 A vastagbéldaganat korszerű gyógyszeres kezelési lehetőségei napjainkban Dr.Bodoky György Az elmúlt 10 év nagy változást hozott a vastagbéldaganat gyógyszeres kezelésében. A gyógyszeres kezelés változása alapvetően átalakította a vastagbéldaganat kezelési stratégiáját és jelentősen javította a terápiás eredményességet. Új alapokra került a vastagbél daganat adjuváns kezelése, ami a II és III stadiumú betegeknél javuló gyógyulási eredményekben mutatkozik. A neoadjuváns kezelés térhodítása a végbéldaganatok illetve a hepaticus metastasisban szenvedő betegek kezelésében jelentett alapvető változást. Végül az előrehaladott vastagbéldaganat kezelésében a molekuláris célzott terápia hozta meg az áttörést, a kezelés eredményeként az átlagtúlélés 2 év fölé emelkedett napjainkra. Természetesen nem lehet kellőképen hangsúlyozni, hogy a terápiás eredmények javulása ellenére a legnagyobb áttörés a colonoscopos szűrővizsgálat széleskörű elterjedésétől lenne remélhető. A korai rákok diagnosztizálása és a terápia eredményességének javulása együttesen vezethet a második leggyakoribb daganatos halálok jelentős visszaszorítására.

10 A húgyhólyagdaganatok korszerű gyógyszeres kezelése Dr. Géczi Lajos, Országos Onkológiai Intézet, Kemoterápia C és Klinika Farmakológiai Osztály A húgyhólyag leggyakoribb rosszindulatú daganata az átmeneti sejtes carcinoma. Az urológiai daganatok között kemoterápiás érzékenységét tekintve a heredaganatok után ez a daganat második helyen áll. Az utóbbi időben jelentős előrelépés történt e daganatféleség gyógyszeres kezelésében előtt alkalmazott monoterápiát, 1981 és 1990 között a polykemoterápia váltotta fel és 2000 között a általános kezelés az M- VAC protokoll lett től újabb készítmények jelentek meg (gemcitabin, ifoszfamid, paclitaxel, docetaxel, oxaliplatin) és az M-VAC alternatívájaként napjainkban Cisplatin, Gemcitabin (DDP, Gemzar) kombinációt alkalmazunk. A jelenleg alkalmazott kezelés még a Cisplatin, Methotrexát, Vinblastin (CMV) és Carboplatin, Methotrexát, Vinblastin protokollok. A Carboplatin és Gemcitabin kombináció idős, beszűkült vesefunkciójú, rossz általános állapotú betegeknél is alkalmazható, mikor a többi kezelés nem ajánlott. A duplex kezelést napjainkban a triplex kezelés válthatja fel (Cisplatin, Paclitaxel, Gemcitabin) az EORTC os tanulmányának értékelése után (2007. június, ASCO). Az új kemoterápiás kombinációkkal a célzott (targeted) kezelésben már ígéretes szerek kombinációja látszik célszerűnek. Az EORTC első vonalú kezelésként a Cisplatin, Gemcitabin, Lapatinib, valamint Cisplatin, Gemcitabin, Sorafenib és a Satraplatin (oralis platina készítmény), HDAC készítmények vizsgálatát tervezi. Második vonalban a Tocosol, HDAC és Satraplatin, HDAC vizsgálatokat ajánlotta.

11 Válogatás a 29. San Antonio Emlőrák Szimpóziumon (San Antonio, TX, USA, december ) elhangzott új eredményekből Kahán Zsuzsa, SZTE Onkoterápiás Klinika Az emlőrákkal foglalkozó szakemberek, kutatók, orvosok, betegképviselők legrangosabb konferenciáján több olyan tudományos eredményt ismertettek, melynek óriási gyakorlati jelentősége lehet az emlőrák elleni küzdelemben. Nagy meglepetést keltett Ravdin P. előadása, melyben a SEER adatbázis elemzése alapján az emlőrák incidencia Egyesült Államokbeli drámai csökkenéséről számolt be: míg között az új emlőrákok számának 1,7%-os, ben pedig 1%- os emelkedését észlelték, 2003-ban drámai, 7%-os csökkenés következett be. A jelenség egyik lehetséges oka a 2002-ben a sajtóban is megjelent mammográfiás szűrés körüli szakmai csatározások népszerűség-rontó hatása. A másik ok a menopauza utáni női nemi hormonpótlással foglalkozó WHI klinikai vizsgálat ugyancsak 2002-ben közölt negatív eredménye lehet, melynek következtében az Egyesült Államokban drámaian lecsökkent a hormonkészítmények említett célból történő alkalmazása. Abból, hogy az újonnan diagnosztizált emlőrákok számának csökkenése az 50 évnél idősebb korosztályra, és az ER pozitív daganatok csoportjára korlátozódik, valószínűsíthető, hogy az Egyesült Államokban megfigyelt emlőrák előfordulás csökkenés valóban a hormonfogyasztás csökkenésének eredménye, és felhívja a figyelmet a hormonfüggő daganatoknak a hormonpótlás elkerülésével lehetséges jelentős arányú megelőzésére. Holland JF meggyőző érveket sorakoztatott fel az emberi emlőrák vírus ( Human Mammary Tumor Virus ) szerepére vonatkozóan. A vírus a Nyugat-Európai, Észak- Amerikai országokban és Ausztráliában az emlőrák minták 30-40%-ban mutatható ki, míg egyes Afrikai országokban 60-75%-ban. Ázsiában, ahol az emlőrák jóval ritkább, csupán 0-12%-ban detektálható. A vírus hasonló az egér RNS-vírus emlőrák vírusához ( Mouse Mammary Tumor Virus ). A humán vírus földrajzi elterjedése nagyban összefügg a közönséges háziegér (Mus domesticus) elterjedésével, míg ahol ritkán mutatható ki, egy másik egérfajta (Mus musculus) honos. Amennyiben a humán emlőrák vírus emlőrák kialakulásában játszott oki szerepe bizonyítható lenne, egyes emlőrákok a vírus elleni vaccinával megelőzhetővé válhatnának. Alberti egyetlen olasz emlőrák központban elvégzett 702 beteg axilláris blockdissecatumának utánvizsgálatát ismertette. A pn0 statusú esetekben valamennyi nyirokcsomót újraértékelték sorozat metszettel és CK-ellenes ellenanyaggal. A valódi pn0, a pn0 (i+) és pn1mi (tumor sejt depozitum 0,2 mm), továbbá a pn1 esetek esemény-

12 mentes illetve távoli áttét mentes túlélését statisztikai módszerrel hasonlították össze. A 8 éves utánkövetéssel nyert adatok szerint a nanometastasis (pn0 (i+) és pn1mi) jelenléte szignifikáns prognosztikus tényező mind egyváltozós, mind többváltozós modellben (p<0,0005). Következtetés: törekedni kell a nanometasztázisok kimutatására. Kellően hosszú utánkövetés szükséges a nanometasztázisok prognosztikus szerepének igazolására, hiszen ezek a makrometasztásisokhoz képest a betegség lefolyás koraibb fázisát reprezentálják. A Women s Health Initiative vizsgálat eredményeit Chlebowski dr. ismertette. A vizsgálat az emlőrák miatt alkalmazott adjuváns kezelések mellett az étrend hatását tanulmányozta. A vizsgálatba mintegy két és fél ezer beteget soroltak, akik véletlenszerűen vagy szokványos étrendet (kontroll csoport), vagy zsírszegény diétát (teszt csoport) kaptak. A zsírszegény étrend mellett jelentősen, 24%-kal csökkent a betegség kiújulásának kockázata a kontroll csoportéhoz képest, és javult a túlélés. A hatás elsősorban az úgynevezett hormonfüggetlen daganatok esetében mutatkozott meg, és mértéke a legintenzívebb és leghatékonyabb onkológiai kezelésekével vetekszik. Az emlőrák prevencióval foglalkozó szimpóziumon több igen bíztató előadás hangzott el a különféle okok miatt fokozott emlőrák hajlam csökkentésének lehetőségeit, vagyis az emlőrák prevenciót illetően. Úgy tűnik, hogy az eltérő típusú emlőrákok megelőzésére más-más szer lesz alkalmas, és hamarosan az emlőrák prevenciós lehetőségeket a szívés érrendszeri betegségek megelőzéséhez hasonlóan fogjuk alkalmazni a mindennapi gyakorlatban. A fenti eredmények megerősítik azt az elképzelést, hogy az emlőrákok különbözők, és különböző okok miatt keletkeznek. Hatékony megelőzésükhöz, kezelésükhöz elengedhetetlen a daganat-hajlam illetve a daganat pontos jellemzése.

13 Célzott kezelés lehetőségei a laphámsejtes fej-nyak daganatok kezelésében Gyergyay Fruzsina, Országos Onkológiai Intézet Az EGFR (epidermalis növekedési faktor) az ErbB/HER tirosin kinase receptor család tagja. A laphámsejtes fej-nyak daganatokban az EGFR magasan expresszálódik. Az EGFR-nek egy külső extracellularis N-végű, egy transmembran, és egy C-végű intracellularis kinase szakasza van, öt autofosfosriláló gyökkel. Az anti-egfr kezelés magába foglalja a tirozin kinase gátló és a monoclonalis antitesteket is. A monoklonalis antitest az EGFR extracellularis részéhez kapcsolódik és ezáltal megakadályozza a ligandok kötődését és így gátolja a signal cascade rendszer működését. A tirozin kinase gátlók az intracellularis szakaszon zavarják meg a jelátvivő rendszert. Laphámsejtes fej-nyak daganatok kezelésében fázis II/III vizsgálatok igazolták a cetuximab hatását. Sugárterápiával kombinálva szignifikánsan javítja a túlélést lokálisan előrehaladott stádiumban. Kemoterápiával kombinálva metasztatikus vagy rekurrens betegség esetén a remissziós ráta szignifikánsan növekedett, amíg a toxicitás csak minimálisan növekedett. Tirozin kinase gátlók vizsgálata csak kezdeti fázisban van a fej-nyak daganatokban, de az eredmények hasonlóan biztatóak.

14 Célzott terápia alkalmazása malignus lymphomákban Molnár Zsuzsa, Országos Onkológiai Intézet - Kemoterápia A Osztály A malignus lymphomák jelentõs részében, korszerû radio- és kemoterápia alkalamzásával, teljes és végleges gyógyulás érhetõ el, míg más esetekben a fenti eljárások tartós remissziót eredményeznek. E kezelések a kiváló eredmények mellett azonban súlyos szövõdményeket és mellékhatásokat is okozhatnak, elsõsorban nem kellõ specificitásuk miatt. Az elmúlt évtizedek kutatásainak egyik fõ iránya olyan gyógyszerek, módszerek kifejlesztése, melyek kizárólag a daganatos sejtekre hatnak. A gyakorlatban alkalmazott példája az immunterápia, illetve az ebbõl kifejlesztett radioimmunterápia. Az immunmechanizmus mellett a célzott terápia másik, a klinikumban már alkalmazott módszere, a proteaszóma gátláson alapuló gyógyszerek felhasználása, elsõsorban myeloma multiplexben. Ígéretes klinikai vizsgálatok folynak angiogenezis gátló szerekkel, melyek eredménye a közeljövõben várható. A távolabbi jövõben az eredmények további javulása várható a daganatos sejt genetikai eltérésének pontos ismeretébõl fakadó, a sejt mqködését korrigáló módszerek alkalmazásától.

15 A postmenopauzális emlőrák adjuváns kezelésének váltása ( switch ) aromatázgátlóra. Dr. Nagykálnai Tamás, Uzsoki Utcai Kórház, Fővárosi Onkoradiológiai Központ (FOK) A posztmenopauzális hormon-érzékeny emlorák mutét utáni adjuváns kezelésének gold standardja évtizedekig az 5 éven keresztül adagolt szelektív ösztrogén receptor modulátor tamoxifen volt, mely szignifikánsan csökkentette a kiújulások, áttét-képzodések, ellenoldali emlorák keletkezések számát, ezzel százezrek életét mentette meg a. Sajnos idonként rezisztencia alakult ki, vagy káros mellékhatások jelentkeztek. Az aromatáz enzim gátlók új lehetoséget teremtettek a receptor pozitív emlorák célzott terápiájában: a tamoxifen helyett 5 éven keresztül adagolva ( upfront ), a tamoxifent 2-3 év után leváltva ( switch ), vagy az 5 évnyi tamoxifen adagolás után adva ( extended ) új, és jelentosen hatásos kezelési módszer jelent meg az ilyen típusú emlorákok utókezelésében. Az eloadás részletezi a switch kezelési stratégia elméletét és tapasztalatait.

16 BIG 1-98 update: újabb eredmények a Femara hatékonyságáról Dr.Horváth Zsolt, Országos Onkológiai Intézet, Budapest Az aromáz inhibitorokat tekinthetjük a posztmenopauzális korai, hormonreceptor pozitív emlőrák standard kezelésének. A BIG 1-98 négykarú vizsgálatban dupla-vak, un. double dummy módszer segítségével vizsgálják a letrozol és a tamoxifen folyamatos és szekvenciális adagolásának előnyeit, különbségeit. A szekvenciális karok eredménye csak után lesz értékelhető. A BIG 1-98 vizsgálatról a közelmúltban két új összefoglaló jelent meg. Az egyikben a két, folyamatos gyógyszerelést alkalmazó kar: az 5 éves letrozol és tamoxifen kezelés adatainak elemzését mutatják be. A vizsgálat primer végpontja a betegségmentes túlélés (DFS) volt. (1) Ötvenegy hónap medián utókövetés után a letrozol karon 352/2463, míg a tamoxifen karon 418/2459 DFS esemény történt, mely a kiújulás kockázatának 18%-os csökkenését jelenti (HR: 0,82; c.i. 95%: 0,71 ű 0,95, p=0,007). Az 5 éves DFS a letrozol esetén 84,0 %-nak, míg a tamoxifen esetén 81,1 %-nak adódott. Az alcsoport analízisekben szignifikáns különbség mutatkozott a letrozol javára a 65 év alatti, a 2 cm-nél nagyobb, a nyirokcsomó pozitív, a mastectomián, a radioterápián és a kemoterápián átesetteknél. - A mellékhatások a korábbi elemzéseknek megfelelő eredményeket mutattak: a tamoxifennel kezelteknél gyakoribbak voltak tromboemboliás szövődmények, endometriális elváltozások, vaginális vérzések, hőhullámok és éjszakai izzadás; a letrozollal kezelteknél gyakoribbak voltak a mozgásszervi panaszok, arthralgiák, a csonttörések, a hiperkoleszterinémia, és a kardiovaszkuláris események. (2) A második közleményben a korai betegségkiújulást előrejelző prognosztikai faktorok elemzését mutatták be 2 éves medián utókövetés után 7707 beteg adatain. A letrozol esetén a korai relapszus 3,1%, míg a tamoxifen esetén ugyanez 4,4% volt. A korai relapszus szignifikánsan gyakrabban fordult elő a nyirokcsomó pozitív betegben, valamelyik hormonreceptor negatívitásakor, a magas hisztológiai grade, a nagy tumorméret és a vaszkuláris invázió esetén. A letrozol az átlagosnál nagyobb rizikócsökkenést eredményezett a korai relapszusokban a nagy tumorok, a nyirokcsomó pozitív és vaszkuláris inváziót mutató betegek esetén, mint a tamoxifen. (3) Az előadásban a fentieken kívül a kezelések költséghatékonyságának elemzését is bemutatjuk. Összességében a legfrissebb elemzések is megerősítik a letrozol kifejezett hatékonyságát a tamoxifennel szemben. 1 The Breast(2006)15,S21-S29 A.Monnier: The evolving role or letrozole in the adjuvant setting: first results from the large, phase III, randomized trial BIG Journal of Clinical Oncology Jan 02 (2007) Alan S. Coates et all : Five years of Letrozole Compared With Tamoxifen As Initial Adjuvant Therapy for Postmenopausal Women With Endocrine-Responsove Early Breast Cancer: Update of Study BIG Annal of Oncology Febr.14(2007)L.Mauriac et all: Predictors of early relapse in postmenopausal women with hormone receptor-positive breast cancer in the BIG 1-98 trial

17 A biszfoszfonátok antitumorális hatásainak molekuláris háttere Tímár József, Országos Onkológiai Intézet, Budapest Az onkogének egy részét érintő prenilációs folyamatok alkalmasak lehetnek arra, hogy hatékony daganatellenes terápiás célpontot szolgáltassanak. A folyamat alapja a mevalonátból kiinduló bioszintetikus útvonal, mely mára új daganatgátló szerek célpontja, mint amilyenek a farnezil transzferáz gátlók. Kevésbé ismert azonban, hogy a statinok és az amino-bioszfoszfonátok is ennek a bioszintetikus útvonalnak a gátlói. Ez adja a molekuláris magyarázatát annak, hogy az amino-biszfoszfonátok a csontanyagcserére gyakorolt hatásuk mellett direkt antitumorális hatással is rendelkeznek. Ennek egyes elemei az apoptózis-indukció valamint az adhézió-, matrix metalloproteináz- és invázió gátlás. Ennek következménye az, hogy preklinikai modellekben az amino-biszfoszfonátok anti-metasztatikus hatásúak és egyes klinikai tanulmányok szerint bizonyos daganatok csontéttétképzését is gátolják. Miután a mevalonát bioszintetikus útvonal többszörös visszacsatolási lehetőségeket rejt magába, az ezt támadó szerek közül nem mindegyik bizonyult sikeresnek. Ebből a szempontból az amino-biszfoszfonátok útmutató jelentőségűek lehetnek egy sikeres RAS onkogént célzó daganatellenes gyógyszercsalád kialakításában. Ehhez azonban tisztázni kell, hogy a vad típusú, vagy a daganatokban oly gyakran mutáns RAS onkogén képezi-e inkább az ideális terápiás célpontot.

18 Intravénás biszfoszfonátok hatásos és biztonságos alkalmazása a klinikai gyakorlatban Al-Farhat Yousuf, Pécsi Tudományegyetem, Orvostudományi és Egészségtudománi Koordinációs Központ, Onkoterápiás Intézet Szolid tumorok esetén a csontrendszer a leggyakoribb áttét képződési hely, gyakorisága emlő és prosztatatumorok esetén 65-75%, tüdőtumorok esetén 30-40%. A csontáttét megjelenése a medián és az 5 éves túlélést befolyásolja, a patológiás fractura szignifikánsan növeli a halálozás relatív rizikóját. A csontáttétes betegek kezelése során a csontrendszert érintő események (SRE), a fájdalom csökkenését, az életminőséget (QoL), és a kezelés biztonságosságát kell értékelni. A biszfoszfonátok alkalmazása a standard daganatellenes kezelés mellett az SRE számát, a fájdalmat csökkentik és az életminőséget javítják, ezért a standard kezelések szerves része. Elegendő klinikai vizsgálat és összefoglaló áll rendelkezésünkre az optimális biszfoszfonát kezelés kiválasztásához. I. számú evidenciaként említhető a The COCHRANE COLLABORATION az emlőtumorok esetén, ahol 19 randomizált klinikai vizsgálat eredményeit foglalja össze közel 5800 betegszámmal. Placebo kontrollált vizsgálatokban a 4mg Zoledronat 41%- kal, a 90 mg Pamidronat 33 %- kal, az iv. 6 mg Ibandronat 18%- kal, a p.os 50 mg Ibandronat 14 %- kal, és a p. os 1600 mg Clodronat 16 %- kal csökkentette a csontrendszeri események rizikóját. [1] A prosztata daganat csontátte esetén csak a Zoledronsav alkalmazása mutat szignifikáns csökkenést az SRE terén (36%).[2,4] Kiemelendő szintén a renocellularis csontmetasztázisokra mutatott hasonló jó hatás, ahol az SRE rizkó csökkenés 58% volt. [2] A hatékonyság szempontjából a nitrogén-tartalmú biszfoszfonátok a leghatékonyabbak, főleg az intravénás forma, a biztonságosság oldaláról szintén mind a biszfoszfonát naív mind előzőleg is kezelt betegek esetén alkalmazhatók jelentős mellékhatás nélkül [3]. Nemzetközi kezelési útmutatók szerint prosztata daganatok esetén Zoledronat javasolt, az emlő daganatok esetén a nitrogén tartalmú intravénás forma a választandó kezelés. [4,5] 1. Pavlakis N et al. Cochrane Database Syst Rev. 2005;3.CD Saad F, Lipton A. Zoledronic acid is effective in preventing and delaying skeletal events in patients with bone metastases secondary to genitourinary cancers. BJU Inetrnationale 2005;96: Charles L.V.et al. Safty and Pain Palliation of Zoledronic Acid in Patients with Breast Cancer, Prostate Cancer, or Multiple Myeloma Who Previously Received Bisphosphonate Therapy.Oncologist 2004;9: Saad F, et al. The role of bisphosphonates in the treatment of prostate cancer: recommendations from an expert panel. Clin Genitourinary Cancer 2006.;4.; Hillner et al. American Society of Clinical Oncology 2003 Update on the role of bisphosphonates and bone health issues in women with breast cancer. J.of Clin Oncology 2003.;21.;

19 Angiogenezisgátlás szerepe áttétes emlőrákban Dr. Nagykálnai Tamás A daganatok növekedése bizonyos méret felett saját érellátás hiányában megáll. A daganat indukálta angiogenezis legfontosabb molekuláris mozgató eleme a VEGF. A VEGF az egyetlen proangiogenetikus faktor, mely az emlőrák teljes életciklusa során expresszálódik. Emlőrákban, hasonlóan a többi solid tumorhoz, VEGF túlexpresszió mutatható ki. A legismertebb és legalaposabban tanulmányozott angiogenezis-gátló szer a bevacizumab (Avastin ), mely a VEGF molekulához specifikusan kötődve fejti ki hatását. A VEGF-gátlás nem egyszerűsíthető le az érújonképződés blokkolásával, hanem a klinikai eredmények alakulásában további kedvező vaszkuláris hatások ugyancsak szerepet játszanak. Preklinikai bizonyítékok alapján a bevacizumab a daganatos érrendszer normalizációs hatásának köszönhetően megnöveli a daganaton belül a paclitaxel koncentrációját, ezáltal a két szer együttadása szinergista hatású. Az első nagyobb betegszámú klinikai vizsgálat, melyben antraciklinre és taxánra refrakter betegekben tanulmányozták az Avastin hatását capecitabin (Xeloda ) terápiával kombinálva, azért nem hozta a várt sikert, mert mint ahogyan ma már tudjuk - az Avastin hatása az emlőrák másod, harmad vonalú kezelésében jóval kisebb, mint első vonalban alkalmazva. Ennek oka, hogy az emlőrák progressziója során később a VEGF-en kívül egyéb proangiogenetikus faktorok is belépnek a folyamatba. Ezen okulva, az Avastin emlőrák törzskönyvezési vizsgálatának számító E2100 tanulmányban az összesen 722 metasztatikus emlőrákban szenvedő beteg már első vonalban kapta a paclitaxel+avastin kombinációs vagy a paclitaxel monoterápiás kezelést. A betegek többsége HER2-negatív volt. A betegeket a betegség progresszójáig kezelték. Azoknál, ahol a kemoterápia idő előtti abbahagyására volt szükség, monoterápiában adott Avastin -nal folytatták a kezelést progresszióig. A vizsgálat szignifikánsan pozitív eredményeket hozott. A teljes válaszadási arány több, mint kétszeres lett a kombinációs karon, mint az önmagában alkalmazott paclitaxel karon (36,2% vs 16,4%, p<0,0001). Az Avastin hozzáaádásával a progressziómentes túlélés (PFS) megduplázódott az önmagában alkalmazott paclitaxelhez képest, a PFSértéke meghaladta az 1-éves álomhatárt (13,3 hónap vs 6,7 hónap p<0,0001). Túlélési adatok jelenleg igaz, hogy nem véglegesek, de az már elmondható, hogy az 1-éves túlélési arány szignifikánsan jobb volt a paclitaxel+avastin karon, mint a paclitaxel monoterápiás karon. A kombinációs karon észlelt kétszer olyan gyakori neuropathia és fáradékonyság pedig azzal magyarázható, hogy a megnövekedett progressziómentesség miatt a paclitaxel+avastin karon a kezelés hossza ugyancsak kétszer olyan hosszú volt. Minden előzetesen meghatározott beteg alcsoportban igazolták az Avastin -kezelés előnyös hatását a progressziómentes túlélés vonatkozásában. Mégis, a jövőben a mi feladatunk lesz, hogy megtaláljuk, kik az új paclitaxel+avastin kombinációs kezelés igazi nyertesei.

20 Molekulárisan célzott terápia Herceptinnel Kahán Zsuzsanna, SZTE Onkoterápiás Klinika, Szeged A HER2 pozitív emlőrák a legkedvezőtlenebb prognózisú emlőrák típus. A HER2 pozitív emlőrákok alkotják ugyanakkor az első, szokványos vizsgálatokkal azonosítható olyan alcsoportot, melynek kezelése bizonyos kemoterápiás vagy hormonterápiás kezelésekkel különösen eredményes. Ugyancsak e csoport kezelésében hozott áttörést a Herceptin terápia, mely az első molekulárisan célzott terápia emlőrákban. A Herceptin előrehaladott emlőrákban a kemoterápiák hatásosságát potenciálva 44-86%-ban eredményez kedvező terápiás választ, és 10 hónap körüli remissziót, továbbá szignifikánsan javítja a túlélést. Az adjuváns Herceptin terápiával foglalkozó nagy klinikai vizsgálatok szerint az adjuváns kemoterápia mellett vagy után alkalmazott Herceptin terápia a csak kemoterápia mellett észlelt relapsus kockázatát körülbelül felére csökkenti, a teljes túlélést mintegy 30%-kal javítja. A Herceptint neoadjuváns kezelésként kemoterápiával kombinálva 7-87% körüli patológiai komplett remisszót észleltek. Jövőbeni alkalmazását hormon receptor pozitív tumorok esetében aromatázgátlókkal, és más molekulárisan célzott szerekkel kombinálva vizsgálják. A Herceptin a HER2 pozitív emlőrákok viselkedését, kimenetelét alapvetően megváltoztatta.

MAGYAR ONKOLÓGUSOK GYÓGYSZERTERÁPIÁS TUDOMÁNYOS TÁRSASÁGA (MAGYOT) III. KONGRESSZUSA

MAGYAR ONKOLÓGUSOK GYÓGYSZERTERÁPIÁS TUDOMÁNYOS TÁRSASÁGA (MAGYOT) III. KONGRESSZUSA MAGYAR ONKOLÓGUSOK GYÓGYSZERTERÁPIÁS TUDOMÁNYOS TÁRSASÁGA (MAGYOT) III. KONGRESSZUSA Támogatja a Magyar Szenológiai Társaság PROGRAM- ÉS ELÕADÁSKIVONATOK 2006. március 16-18. Budapest, Congress Park Hotel

Részletesebben

II./3.3.2 fejezet:. A daganatok célzott kezelése

II./3.3.2 fejezet:. A daganatok célzott kezelése II./3.3.2 fejezet:. A daganatok célzott kezelése Kopper László A fejezet célja, hogy megismerje a hallgató a célzott terápiák lehetőségeit és a fejlesztés lényeges lépéseit. A fejezet teljesítését követően

Részletesebben

Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt HU-0115/NA/2008-3/ÖP-9 ÚJ TERÁPIÁS CÉLPONTOK AZONOSÍTÁSA GENOMIKAI MÓDSZEREKKEL

Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt HU-0115/NA/2008-3/ÖP-9 ÚJ TERÁPIÁS CÉLPONTOK AZONOSÍTÁSA GENOMIKAI MÓDSZEREKKEL Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott projekt HU-0115/NA/2008-3/ÖP-9 ÚJ TERÁPIÁS CÉLPONTOK AZONOSÍTÁSA GENOMIKAI MÓDSZEREKKEL KÖZÖS STRATÉGIA KIFEJLESZTÉSE MOLEKULÁRIS MÓDSZEREK ALKALMAZÁSÁVAL

Részletesebben

Tumorprogresszió és előrejelzése. Statisztikák. Statisztika - USA Megbetegedés / 10 leggyakoribb (2012)

Tumorprogresszió és előrejelzése. Statisztikák. Statisztika - USA Megbetegedés / 10 leggyakoribb (2012) Tumorprogresszió és előrejelzése 1. Statisztikák 2. Kezelési protokollok 3. Jövő 4. Teszt írása Megbetegedés / 1 leggyakoribb (212) Statisztikák Forrás: CA Halálozás / 1 leggyakoribb (212) Statisztika

Részletesebben

Bevacizumab kombinációval elért hosszútávú remissziók metasztatikus colorectális carcinomában

Bevacizumab kombinációval elért hosszútávú remissziók metasztatikus colorectális carcinomában Bevacizumab kombinációval elért hosszútávú remissziók metasztatikus colorectális carcinomában G E LE N C S É R V I K TÓ R I A, B O É R K ATA LI N SZ E N T MA RGIT KÓ RH Á Z, O N KO LÓ GIA MAGYOT, 2016.05.05

Részletesebben

A GI daganatok onkológiai kezelésének alapelvei. dr Lohinszky Júlia SE II. sz Belgyógyászati Klinika

A GI daganatok onkológiai kezelésének alapelvei. dr Lohinszky Júlia SE II. sz Belgyógyászati Klinika A GI daganatok onkológiai kezelésének alapelvei dr Lohinszky Júlia SE II. sz Belgyógyászati Klinika Onkológiai ellátás Jelentősége Elvei Szemléletváltás szükségessége Klinikai onkológia Kemoterápia kit,

Részletesebben

XIII./5. fejezet: Terápia

XIII./5. fejezet: Terápia XIII./5. fejezet: Terápia A betegek kezelésekor a sebészi kezelés, a kemoterápia (klasszikus citotoxikus és a biológiai terápia), a radioterápia és ezek együttes alkalmazása egyaránt szóba jön. A gégének

Részletesebben

A tüdőrák agyi metasztázisainak komplex kezelése az onkopulmonológus szemszögéből

A tüdőrák agyi metasztázisainak komplex kezelése az onkopulmonológus szemszögéből A tüdőrák agyi metasztázisainak komplex kezelése az onkopulmonológus szemszögéből Ostoros Gyula Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet 2007. október 6. Az onkológia jelenlegi legnagyobb kihívása

Részletesebben

Dózis Gyógyszerforma Alkalmazási mód Tartalom (koncentráció) megnevezés. engedély jogosultja

Dózis Gyógyszerforma Alkalmazási mód Tartalom (koncentráció) megnevezés. engedély jogosultja I. MELLÉKLET FELSOROLÁS: MEGNEVEZÉS, GYÓGYSZERFORMA, GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY- DÓZIS, ALKALMAZÁSI MÓD, KÉRELMEZŐ ÉS A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA A TAGÁLLAMOKBAN Tagállam Forgalomba hozatali engedély

Részletesebben

Emlőtumor agyi áttéteinek korszerű kezelése: a tumorválasz és extracraniális progresszió

Emlőtumor agyi áttéteinek korszerű kezelése: a tumorválasz és extracraniális progresszió Emlőtumor agyi áttéteinek korszerű kezelése: a tumorválasz és extracraniális progresszió összefüggései Szentmártoni Gy., Zergényi É., Torgyík L., Tóth A., Szita A., Dank M. SE Radiológiai és Onkoterápiás

Részletesebben

Onkológiai betegek és az oszteoporózis

Onkológiai betegek és az oszteoporózis Onkológiai betegek és az oszteoporózis Dr. Nusser Nóra Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház (2011.) Oszteoporózis (OP) jelentősége Az első törésig tünetmentes! Az 50 év feletti nők 50%-ának, férfiak

Részletesebben

HER2-gátló kezelés lehetõségei progresszió után metasztatikus emlõrákban

HER2-gátló kezelés lehetõségei progresszió után metasztatikus emlõrákban HER2-gátló kezelés lehetõségei progresszió után metasztatikus emlõrákban Dank Magdolna Szenológiai Kongresszus 2009 1 HER2-gátlás metasztatikus emlõrákban A HER2 overexpresszió egy korai esemény az emlõrák

Részletesebben

1122 Budapest, Ráth Gy. u. 7-9. 1149 Budapest, Pillangó park 12/d. Magyar Onkológusok Gyógyszerterápiás Tudományos Társasága

1122 Budapest, Ráth Gy. u. 7-9. 1149 Budapest, Pillangó park 12/d. Magyar Onkológusok Gyógyszerterápiás Tudományos Társasága Magyar Onkológusok Gyógyszerterápiás Tudományos Társasága 2014. május 15. (csütörtök) 13.00 17.00 Regisztráció 13.30 14.50 Ebéd 14.50 15.00 Megnyitó Gyergyay Fruzsina 15.00 16.40 Tudományos program (MAGYOT)

Részletesebben

1122 Budapest, Ráth Gy. u. 7-9. 1149 Budapest, Pillangó park 12/d.

1122 Budapest, Ráth Gy. u. 7-9. 1149 Budapest, Pillangó park 12/d. Magyar Onkológusok Gyógyszerterápiás Tudományos Társasága (MAGYOT) Tudományos Szimpóziuma Budapest, Danubius Hotel Flamenco 2013. május 9-11. PROGRAM 2013. május 9. (csütörtök) 14.00 Ebéd 16.00 16.10 Megnyitó

Részletesebben

Cetuximab. Finanszírozott indikációk:

Cetuximab. Finanszírozott indikációk: Cetuximab Finanszírozott indikációk: 1. Lokálisan előrehaladott fej-nyak carcinoma kezelésére radioterápiával kombinálva, a készítmény alkalmazása a docetaxel-tartalmú kemoterápia és cisplatin-tartalmú

Részletesebben

Publications: 4. Nagykálnai T, Landherr L, Németh GY: Recidiváló epipharynx tumorok lokális rádiumkezelése. Fül-Orr-Gégegyógyászat 31: 97-101, 1985.

Publications: 4. Nagykálnai T, Landherr L, Németh GY: Recidiváló epipharynx tumorok lokális rádiumkezelése. Fül-Orr-Gégegyógyászat 31: 97-101, 1985. 1 Publications: 1. Landherr L, Siminszky M, Patonay P, Patyánik M, Stumpf J. Bucca tumoros betegeink 3 és 5 éves túlélési eredményei 285 kezelt esetnél. MFE Szájsebészeti Szekció Kongresszusának gyűjteményes

Részletesebben

MAGYOT PROGRAMJA In memoriam Horti József dr. A prosztatadaganatok kezelése

MAGYOT PROGRAMJA In memoriam Horti József dr. A prosztatadaganatok kezelése MAGYOT 2011. PROGRAMJA 2011. MÁJUS. 20. Péntek. 09. 30. Megnyitó, köszöntések: Dr. Géczi Lajos Dr. Cseh József Védnökök: Prof. Dr. Oláh Edit Prof. Dr. Kásler Miklós Prof. Dr. Eckhardt Sándor 09. 50. In

Részletesebben

Gyógyszeres kezelések

Gyógyszeres kezelések Gyógyszeres kezelések Az osteogenesis imperfecta gyógyszeres kezelésében számos szert kipróbáltak az elmúlt évtizedekben, de átütő eredménnyel egyik se szolgált. A fluorid kezelés alkalmazása osteogenesis

Részletesebben

III./8.3. Lokálisan előrehaladott emlőrák. A fejezet felépítése

III./8.3. Lokálisan előrehaladott emlőrák. A fejezet felépítése III./8.3. Lokálisan előrehaladott emlőrák Kocsis Judit A fejezet célja, hogy megismerje a hallgató a helyileg előrehaladott emlődaganat fogalmát, diagnózisát és a terápiás lehetőségeket. A fejezet teljesítését

Részletesebben

Finanszírozott indikációk:

Finanszírozott indikációk: Bevacizumab Finanszírozott indikációk: 1. Inoperábilis előrehaladott, metasztatikus vagy kiújuló tüdő adenocarcinoma elsővonalbeli kezelése platinaalapú kemoterápiával kombinációban, majd azt követően

Részletesebben

A terápiaeredményesség kockázatának átvétele, megosztása

A terápiaeredményesség kockázatának átvétele, megosztása A terápiaeredményesség kockázatának átvétele, megosztása Dr. Bidló Judit Főosztályvezető Döntéshozói dilemma Klinikai vizsgálatok eredményei Hatásosság Biztonság Tolrálhatóság Életminőség Gazdasági kérdések

Részletesebben

San Antonio Breast Cancer Symposium. Dr. Tőkés Tímea

San Antonio Breast Cancer Symposium. Dr. Tőkés Tímea San Antonio Breast Cancer Symposium Dr. Tőkés Tímea San Antonio, Texas, USA Henry B. Gonzalez Convention Center December 10-14, 2013 SABCS 2013 Több, mint 7500 résztvevő, több, mint 70 országból Továbbképzések,

Részletesebben

Fejezetek a klinikai onkológiából

Fejezetek a klinikai onkológiából Fejezetek a klinikai onkológiából Előadás jegyzet Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Onkoterápiás Klinika 2012. Az emlőrák komplex onkológiai kezelése Az emlőrák progresszív és heterogén betegség.

Részletesebben

Evidencia vagy ígéret? Evidencián alapuló orvoslás a haematológiában

Evidencia vagy ígéret? Evidencián alapuló orvoslás a haematológiában Evidencia vagy ígéret? Evidencián alapuló orvoslás a haematológiában Dr. Mikala Gábor Egy. Szt István és Szent László Kórház Haematológiai és Őssejt-Transzplantációs Osztály Lymphoma és Myeloma Terápiás

Részletesebben

A HER2-negatív emlőrák kezelési stratégiái

A HER2-negatív emlőrák kezelési stratégiái A HER2-negatív emlőrák kezelési stratégiái Dr. Landherr László Uzsoki Utcai Kórház Magyar Szenológiai Társaság Tudományos Fóruma - 2012 Klinikai igények Az eredetileg rosszabb prognózisú HER2-pozitív emlőrák

Részletesebben

A zoledronsav klinikai és preklinikai. Dr. Nagykálnai Tamás Magyar Szenológiai Társaság Kongresszusa Balatonfüred 2009. október 9.-10.

A zoledronsav klinikai és preklinikai. Dr. Nagykálnai Tamás Magyar Szenológiai Társaság Kongresszusa Balatonfüred 2009. október 9.-10. A zoledronsav klinikai és preklinikai evidenciái az emlőrák kezelésében Dr. Nagykálnai Tamás Magyar Szenológiai Társaság Kongresszusa Balatonfüred 2009. október 9.-10. Kísérleti modellekben antitumoros

Részletesebben

Az invazív húgyhólyagdaganatok korszerû kemoterápiás kezelése

Az invazív húgyhólyagdaganatok korszerû kemoterápiás kezelése Az invazív húgyhólyagdaganatok korszerû kemoterápiás kezelése Eredeti közlemény Géczi Lajos Országos Onkológiai Intézet, Kemoterápia C és Klinikai Farmakológiai Osztály, Budapest A szerzô célja: az invazív

Részletesebben

MAGYOT VIII. Kongresszusa Budapest, 2016. május 5-7.

MAGYOT VIII. Kongresszusa Budapest, 2016. május 5-7. MAGYOT VIII. Kongresszusa Budapest, 2016. május 5-7. 2016. május 5. csütörtök 12.00 18.00 Regisztráció 14.00 15.00 Ebéd 15.00 15.05 Megnyitó Rubovszky Gábor, Bíró Krisztina 15.05 15.20 Lehet-e prediktív

Részletesebben

A korai emlőrák egyénre szabott kezelése

A korai emlőrák egyénre szabott kezelése A korai emlőrák egyénre szabott kezelése Ph.D. Tézis Dr. Kelemen Gyöngyi Témavezető: Prof. Dr. Kahán Zsuzsanna Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Onkoterápiás Klinika Szeged 2012 2 1.

Részletesebben

Sebész szerepe az axilla ellátásában Mersich Tamás Uzsoki utcai Kórház Sebészeti-onkosebészeti Osztály 2014. május 24. Kecskemét Bevezetés A nyirokcsomók sebészi eltávolítása felel a legtöbb szövődményért

Részletesebben

Pathologiai lelet értéke a tüdőrákok kezelésének megválasztásában. Nagy Tünde Országos Onkológiai Intézet B belosztály

Pathologiai lelet értéke a tüdőrákok kezelésének megválasztásában. Nagy Tünde Országos Onkológiai Intézet B belosztály Pathologiai lelet értéke a tüdőrákok kezelésének megválasztásában Nagy Tünde Országos Onkológiai Intézet B belosztály A tüdőrák a vezető daganatos halálok USA-ban: férfiak daganatos mortalitása 1930-2000*

Részletesebben

Emlődaganatok gyógyszeres kezelés. Dr.Tóth Judit DE OEC Onkológiai Tanszék

Emlődaganatok gyógyszeres kezelés. Dr.Tóth Judit DE OEC Onkológiai Tanszék Emlődaganatok gyógyszeres kezelés Dr.Tóth Judit DE OEC Onkológiai Tanszék Epidemiológia Kb.7000-8000 új eset évente Mo-on Idősebbek betegsége: -25 éves korban: 5/100 000-50 éves korban: 150/100 000-75

Részletesebben

Rosszindulatú daganatok célzott, molekuláris gyógyszeres kezelése

Rosszindulatú daganatok célzott, molekuláris gyógyszeres kezelése Rosszindulatú daganatok célzott, molekuláris gyógyszeres kezelése Dr. Kerpel-Fronius Sándor Egyetemi tanár Farmakológiai és Farmakoterápiás Tanszék Semmelweis Egyetem Budapest Email: kerfro@pharma.sote.hu

Részletesebben

adjuváns endokrin kezelések kezdeni, váltani, kiterjeszteni?

adjuváns endokrin kezelések kezdeni, váltani, kiterjeszteni? Nagykálnai Tamás Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet, Budapest Nagy betegszámú randomizált klinikai vizsgálatok eredményei bizonyították, hogy a posztmenopauzális nők hormonérzékeny korai emlőrákja

Részletesebben

III. Melléklet az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató azonos módosításai

III. Melléklet az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató azonos módosításai III. Melléklet az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató azonos módosításai Megjegyzés: Ezek az alkalmazási előírásnak és a betegtájékoztatónak a bizottsági határozat idején érvényes módosításai. A

Részletesebben

MÓDOSULT KEMOTERÁPIÁS PROTOKOLLOK

MÓDOSULT KEMOTERÁPIÁS PROTOKOLLOK MÓDOSULT KEMOTERÁPIÁS PROTOKOLLOK (2011. január 1-től) 7515* Kemoterápia, bevacizumab+folfox4 protokoll szerint... 1 7518* Kemoterápia, bevacizumab+xeliri protokoll szerint... 3 (2011. július 1-től) 7271*

Részletesebben

A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend)

A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály

Részletesebben

A köpenysejtes limfómákról

A köpenysejtes limfómákról A köpenysejtes limfómákról Dr. Schneider Tamás Országos Onkológiai Intézet Lymphoma Centrum Limfóma Világnap 2014. szeptember 15. Limfómám van! Limfómám van! Igen? De milyen típusú? Gyógyítható? Nem gyógyítható?

Részletesebben

Dr. SZEKANECZ Éva, dr. GONDA Andrea. DE OEC Onkológiai Intézet IV. Db. Bőrgyógyászati Napok, 2012. Október 13.

Dr. SZEKANECZ Éva, dr. GONDA Andrea. DE OEC Onkológiai Intézet IV. Db. Bőrgyógyászati Napok, 2012. Október 13. Dr. SZEKANECZ Éva, dr. GONDA Andrea DE OEC Onkológiai Intézet IV. Db. Bőrgyógyászati Napok, 2012. Október 13. ma már a legtöbb intézetben elérhetőek a biológiai terápiák bár eredményesnek bizonyultak a

Részletesebben

A vesedaganatok sebészi kezelése

A vesedaganatok sebészi kezelése A vesedaganatok sebészi kezelése Szendrői Attila Semmelweis Egyetem, Urológiai Klinika és Uroonkológiai Centrum Az Európai Urológus Testület képzőhelye Robson elvek (1963) Nincs szisztémás kezelés -radikális

Részletesebben

MULTIDISCIPLINARIS ONKOLÓGIA

MULTIDISCIPLINARIS ONKOLÓGIA MULTIDISCIPLINARIS ONKOLÓGIA 2011. szeptember 5-9. Országos Onkológiai Intézet Kötelező szintentartó tanfolyam onkológus és sugárterápiás szakorvosoknak PATOLÓGUS NAP KÉPALKOTÓ NAP SEBÉSZETI NAP KEMOTERÁPIÁS

Részletesebben

ÚJ KEMOTERÁPIÁS PROTOKOLLOK (2011. július 1-től)

ÚJ KEMOTERÁPIÁS PROTOKOLLOK (2011. július 1-től) ÚJ KEMOTERÁPIÁS PROTOKOLLOK (2011. július 1-től) 7488* Kemoterápia, CETUX+FOLFOX-6 (telítő) protokoll szerint... 1 7489* Kemoterápia, CETUX+FOLFOX-6 (fenntartó) protokoll szerint... 3 7539* Kemoterápia,

Részletesebben

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Gadó Klára Semmelweis Egyetem, I.sz. Belgyógyászati Klinika Antifoszfolipid szindróma Artériás és vénás thrombosis Habituális vetélés apl antitest jelenléte Mi

Részletesebben

Eredményes temozolamid kezelés 2 esete glioblasztómás betegeknél

Eredményes temozolamid kezelés 2 esete glioblasztómás betegeknél Eredményes temozolamid kezelés 2 esete glioblasztómás betegeknél Dr. Mangel László 1,2, Prof. Dr. Dóczi Tamás 3, Dr. Balogh Zsolt 4, Dr. Lövey József 2, Dr. Sipos László 5 Pécsi Tudományegyetem, Onkoterápiás

Részletesebben

A világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási eljárásrendje

A világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási eljárásrendje MGYRKÖZLÖNY 2010. évi 77. szám 16751 2. melléklet a 31/2010. (V. 13.) EüM rendelethez világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási eljárásrendje 1. z eljárásrend tárgyát

Részletesebben

1122 Budapest, Ráth Gy. u. 7-9. 1149 Budapest, Pillangó park 7. fszt. 1-2. Magyar Onkológusok Gyógyszerterápiás Tudományos Társasága

1122 Budapest, Ráth Gy. u. 7-9. 1149 Budapest, Pillangó park 7. fszt. 1-2. Magyar Onkológusok Gyógyszerterápiás Tudományos Társasága 2015. május 8. (péntek) Magyar Onkológusok Gyógyszerterápiás Tudományos Társasága 8.30 17.00 Regisztráció 8.50 9.00 Megnyitó Gyergyay Fruzsina, Cseh József 9.00 11.00 Tudományos program (MAGYOT) 2015.

Részletesebben

Modern terápiás szemlélet az onkológiában

Modern terápiás szemlélet az onkológiában Modern terápiás szemlélet az onkológiában Dr. Horváth Anna Semmelweis Egyetem, III.Belgyógyászati Klinika Haemato-Onkológiai osztály Budapest, 1125. Kútvölgyi út 4. TERÁPIÁS SZEMLÉLET VÁLTOZÁSA AZ ONKOLÓGIÁBAN?

Részletesebben

Fulvesztrant szerepe az előrehaladott emlőrák kezelésében St. Gallen 2013 Dr. Maráz Róbert

Fulvesztrant szerepe az előrehaladott emlőrák kezelésében St. Gallen 2013 Dr. Maráz Róbert Fulvesztrant szerepe az előrehaladott emlőrák kezelésében St. Gallen 2013 Dr. Maráz Róbert Kecskemét Május 18. Az előadás az AstraZeneca Kft. felkérésére készült Engedélyszám: PEFA0134HU20130516 Kiknél

Részletesebben

ÚJDONSÁGOK ELŐREHALADOTT NEM KISSEJTES TÜDŐRÁK KOMPLEX ONKOLÓGIAI KEZELÉSÉBEN

ÚJDONSÁGOK ELŐREHALADOTT NEM KISSEJTES TÜDŐRÁK KOMPLEX ONKOLÓGIAI KEZELÉSÉBEN ÚJDONSÁGOK ELŐREHALADOTT NEM KISSEJTES TÜDŐRÁK KOMPLEX ONKOLÓGIAI KEZELÉSÉBEN Ph.D. Tézis /rövidített változat/ Dr. Maráz Anikó Témavezető: Dr. Hideghéty Katalin, Ph.D. Szegedi Tudományegyetem Általános

Részletesebben

Gasztrointesztinális tumorok. Esetbemutatások

Gasztrointesztinális tumorok. Esetbemutatások Gasztrointesztinális tumorok Esetbemutatások 1. Eset: 54 éves férfibeteg 1997 jul.-ban sigma tumor miatt sigma resectio. Szövettan: adenocc. G3, pt3, pn0 (5 nyirokcsomóból) pn0, kevés eltávolított nycs.

Részletesebben

Trastuzumab (Herceptin) a HER-2-pozitív korai emlôrák adjuváns kezelésében

Trastuzumab (Herceptin) a HER-2-pozitív korai emlôrák adjuváns kezelésében rastuzumab (Herceptin) a HER--pozitív korai emlôrák adjuváns kezelésében Összefoglaló Láng István, Hitre Erika Országos Onkológiai Intézet B Belgyógyászati-Onkológiai és Klinikai Farmakológiai Osztály,

Részletesebben

AZ ONKOLÓGIA HATÁRAI Válogatott fejezetek a klinikai onkológia és határterületei legaktuálisabb kérdéseiből TUDOMÁNYOS PROGRAM

AZ ONKOLÓGIA HATÁRAI Válogatott fejezetek a klinikai onkológia és határterületei legaktuálisabb kérdéseiből TUDOMÁNYOS PROGRAM 2015. október 15. (csütörtök) TUDOMÁNYOS PROGRAM 08.30 08.40 Köszöntő Prof. Dr. Mátyus László dékán DE Általános Orvostudományi Kar, Debrecen 08.40 08.45 Megnyitó, Bevezető Dr. Horváth Zsolt 08.45 11.00

Részletesebben

Melléklet Az Európai Gyógyszerügynökség által beterjesztett tudományos következtetések, valamint a módosítás elutasításának indokolása

Melléklet Az Európai Gyógyszerügynökség által beterjesztett tudományos következtetések, valamint a módosítás elutasításának indokolása Melléklet Az Európai Gyógyszerügynökség által beterjesztett tudományos következtetések, valamint a módosítás elutasításának indokolása 1/6 Tudományos következtetések A tudományos értékelés átfogó összegzése

Részletesebben

A világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

A világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest, 2009.

Részletesebben

III./8.4. Metasztatikus emlőrák

III./8.4. Metasztatikus emlőrák III./8.4. Metasztatikus emlőrák Szentmártoni Gyöngyvér, Dank Magdolna A fejezet célja, hogy megismerje a hallgató az áttétes emlőrák kezelésének főbb állomásait, az egyénre szabott optimális ellátást.

Részletesebben

I. melléklet Tudományos következtetések és az Európai Gyógyszerügynökség által kiadott forgalomba hozatali engedély felfüggesztésének indoklása

I. melléklet Tudományos következtetések és az Európai Gyógyszerügynökség által kiadott forgalomba hozatali engedély felfüggesztésének indoklása I. melléklet Tudományos következtetések és az Európai Gyógyszerügynökség által kiadott forgalomba hozatali engedély felfüggesztésének indoklása 1 Tudományos következtetések A nikotinsav/laropiprant tudományos

Részletesebben

A Magyar Onkológusok Gyógyszerterápiás Tudományos Társaságának (MAGYOT) IV. Kongresszusa

A Magyar Onkológusok Gyógyszerterápiás Tudományos Társaságának (MAGYOT) IV. Kongresszusa A Magyar Onkológusok Gyógyszerterápiás Tudományos Társaságának (MAGYOT) IV. Kongresszusa Támogatja: Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) Magyar Onkológusok Társasága (MOT) Magyar Szenológiai Társaság

Részletesebben

GNTP. Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport. Kérdőív Értékelő Összefoglalás

GNTP. Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport. Kérdőív Értékelő Összefoglalás GNTP Személyre Szabott Orvoslás (SZO) Munkacsoport Kérdőív Értékelő Összefoglalás Választ adott: 44 fő A válaszok megoszlása a válaszolók munkahelye szerint Személyre szabott orvoslás fogalma Kérdőív meghatározása:

Részletesebben

A célzott biológiai kezelés helye az emlôrák kombinált kiegészítô kezelésében

A célzott biológiai kezelés helye az emlôrák kombinált kiegészítô kezelésében A célzott biológiai kezelés helye az emlôrák kombinált kiegészítô kezelésében LÁNG ISTVÁN DR, HITRE ERIKA DR. Országos Onkológiai Intézet, B Belgyógyászati-Onkológiai és Klinikai Farmakológiai Osztály,

Részletesebben

Az angiogenezis gátlásának szerepe a vastagbél- és végbélrák kezelésében

Az angiogenezis gátlásának szerepe a vastagbél- és végbélrák kezelésében Az angiogenezis gátlásának szerepe a vastagbél- és végbélrák kezelésében Eredeti közlemény Bodoky György Fôvárosi Szent László és Szent István Kórház, Onkológiai Osztály, Budapest A szolid daganatok korszerû

Részletesebben

A daganatos betegségek megelőzése, tekintettel a méhnyakrák ellenes küzdelemre. Dr. Kovács Attila

A daganatos betegségek megelőzése, tekintettel a méhnyakrák ellenes küzdelemre. Dr. Kovács Attila A daganatos betegségek megelőzése, tekintettel a méhnyakrák ellenes küzdelemre Dr. Kovács Attila 1 Elsődleges megelőzés /primer prevenció/: a betegség biológiai létrejöttének megakadályozását célozza meg

Részletesebben

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Carcinogenesis mechanizmusa A daganatos átalakulás a normálistól eltérő DNS szintézisével kezdődik,

Részletesebben

E4 A Gyermekkori szervezett lakossági emlőszűrések hatása az emlőműtétek

E4 A Gyermekkori szervezett lakossági emlőszűrések hatása az emlőműtétek 08.30-09.30 09.00-10.30 Pátria terem 2005. november 10. csütörtök E1 MEGNYITÓ E2 1.Nemzeti Üléselnökök: Rákkontroll Kovács Attila, Program Csonka I. Csaba, Ottó Szabolcs E3 Kásler Ottó jellegzetességei,

Részletesebben

Prof. Dr. Kásler Miklós, Prof. Dr. Bodrogi István, Dr. Cseh József, Dr. Géczi Lajos PhD, Dr. Horti József PhD.

Prof. Dr. Kásler Miklós, Prof. Dr. Bodrogi István, Dr. Cseh József, Dr. Géczi Lajos PhD, Dr. Horti József PhD. MAGYOT PROGRAM 2010 Időpont: 2010. május. 6-8. Helye: Székesfehérvár, Vörösmarty Színház Szervezőcég: Mis and Bos Kft. Főtémák: Személyre szabott kezelés Célzott kezelés Geriátriai onkológia Daganat-specifikus

Részletesebben

Fejezetek a klinikai onkológiából

Fejezetek a klinikai onkológiából Fejezetek a klinikai onkológiából Előadás jegyzet Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Onkoterápiás Klinika 2012. A patológiai, képalkotó és laboratóriumi diagnosztika jelentősége az onkológiában.

Részletesebben

Célzottan a gyógyulásért! Magyar Klinikai Onkológiai Társaság VII. Kongresszusa

Célzottan a gyógyulásért! Magyar Klinikai Onkológiai Társaság VII. Kongresszusa Célzottan a gyógyulásért! Magyar Klinikai Onkológiai Társaság VII. Kongresszusa 2012. november 8-10. Danubius Hotel Helia, Budapest www.congressline.hu/mkot2012 2. Értesítô TISZTELT KOLLÉGÁK! SZERVEZÔK

Részletesebben

Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban

Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban Diagnosztikai irányelvek Paget-kórban Dr. Donáth Judit Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, Budapest HALADÁS A REUMATOLÓGIA, IMMUNOLÓGIA ÉS OSTEOLÓGIA TERÜLETÉN 2012-2014 2015. ÁPRILIS 17.

Részletesebben

Új terápiás lehetőségek helyzete. Dr. Varga Norbert Heim Pál Gyermekkórház Toxikológia és Anyagcsere Osztály

Új terápiás lehetőségek helyzete. Dr. Varga Norbert Heim Pál Gyermekkórház Toxikológia és Anyagcsere Osztály Új terápiás lehetőségek helyzete Dr. Varga Norbert Heim Pál Gyermekkórház Toxikológia és Anyagcsere Osztály Mucopolysaccharidosisok MPS I (Hurler-Scheie) Jelenleg elérhető oki terápiák Enzimpótló kezelés

Részletesebben

Bár az emlőrák elsősorban a posztmenopauzális nők betegsége, a betegek mintegy 5,5%-a 40 évesnél, 2%-a 35 évesnél fiatalabb a diagnózis idején. Ezekbe

Bár az emlőrák elsősorban a posztmenopauzális nők betegsége, a betegek mintegy 5,5%-a 40 évesnél, 2%-a 35 évesnél fiatalabb a diagnózis idején. Ezekbe Bár az emlőrák elsősorban a posztmenopauzális nők betegsége, a betegek mintegy 5,5%-a 40 évesnél, 2%-a 35 évesnél fiatalabb a diagnózis idején. Ezekben a korcsoportokban ez a leggyakoribb daganatos halálozási

Részletesebben

A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (finanszírozási eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési

Részletesebben

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07.

Esetbemutatás. Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás Dr. Iván Mária Uzsoki Kórház 2013.11.07. Esetbemutatás I. 26 éves férfi 6 héttel korábban bal oldali herében elváltozást észlelt,majd 3 héttel később haemoptoe miatt kereste fel orvosát antibiotikumos

Részletesebben

Tudományos következtetések. A Prevora tudományos értékelésének átfogó összegzése

Tudományos következtetések. A Prevora tudományos értékelésének átfogó összegzése II. MELLÉKLET AZ EURÓPAI GYÓGYSZERÜGYNÖKSÉG (EMA) ÁLTAL BETERJESZTETT TUDOMÁNYOS KÖVETKEZTETÉSEK, A POZITÍV VÉLEMÉNY, AZ ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS, A CÍMKESZÖVEG, VALAMINT A BETEGTÁJÉKOZTATÓ MÓDOSÍTÁSÁNAK INDOKLÁSA

Részletesebben

MELLÉKLET TUDOMÁNYOS KÖVETKEZTETÉSEK ÉS A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY KIADÁSA ELUTASÍTÁSÁNAK AZ EMEA ÁLTAL ISMERTETETT INDOKLÁSA

MELLÉKLET TUDOMÁNYOS KÖVETKEZTETÉSEK ÉS A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY KIADÁSA ELUTASÍTÁSÁNAK AZ EMEA ÁLTAL ISMERTETETT INDOKLÁSA MELLÉKLET TUDOMÁNYOS KÖVETKEZTETÉSEK ÉS A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY KIADÁSA ELUTASÍTÁSÁNAK AZ EMEA ÁLTAL ISMERTETETT INDOKLÁSA 1 A MYLOTARG TUDOMÁNYOS ÉRTÉKELÉSÉNEK ÁTFOGÓ ÖSSZEGZÉSE A gemtuzumab-ozogamicin

Részletesebben

Új orális véralvadásgátlók

Új orális véralvadásgátlók Új orális véralvadásgátlók XI. Magyar Sürgősségi Orvostani Kongresszus Lovas András, Szegedi Tudományegyetem, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Véralvadásgátlók alkalmazási területei posztoperatív

Részletesebben

Az emlőrák kezelésének újabb aspektusai. Magyar Szenológiai Társaság Kongresszusa Balatonfüred 2009. október 9.-10.

Az emlőrák kezelésének újabb aspektusai. Magyar Szenológiai Társaság Kongresszusa Balatonfüred 2009. október 9.-10. Az emlőrák kezelésének újabb aspektusai Dr. Nagykálnai Tamás Magyar Szenológiai Társaság Kongresszusa Balatonfüred 2009. október 9.-10. 3rd Annual International Breast Cancer Conference (IBCC3, Párizs)

Részletesebben

A terhesség és a laktáció alatt kialakult emlőrák sebészeti vonatkozásai

A terhesség és a laktáció alatt kialakult emlőrák sebészeti vonatkozásai A terhesség és a laktáció alatt kialakult emlőrák sebészeti vonatkozásai Maráz Róbert Bács-Kiskun Megyei Kórház Kecskemét Általános Sebészeti Osztály, Onkoradiológiai Központ A terhességi emlőrák a várandósság

Részletesebben

Egyénre szabott terápiás választás myeloma multiplexben

Egyénre szabott terápiás választás myeloma multiplexben Egyénre szabott terápiás választás myeloma multiplexben Dr. Mikala Gábor Főv. Önk. Egy. Szt István és Szent László Kórház Haematológiai és Őssejt-Transzplantációs Osztály Mit kell tudni a myelomáról? Csontvelőből

Részletesebben

OncotypeDX Korai emlőrák és a genetika biztosan mindent tudunk betegünkről a helyes terápia megválasztásához? Boér Katalin

OncotypeDX Korai emlőrák és a genetika biztosan mindent tudunk betegünkről a helyes terápia megválasztásához? Boér Katalin OncotypeDX Korai emlőrák és a genetika biztosan mindent tudunk betegünkről a helyes terápia megválasztásához? Boér Katalin Korai HR+, HER2- emlőrák kezelése ormonterápia emoterápia - előnye 4,4% lasszikus

Részletesebben

III./5. GIST. Bevezetés. A fejezet felépítése. A.) Panaszok. B.) Anamnézis. Pápai Zsuzsanna

III./5. GIST. Bevezetés. A fejezet felépítése. A.) Panaszok. B.) Anamnézis. Pápai Zsuzsanna III./5. GIST Pápai Zsuzsanna A fejezet célja: a GIST daganatok epidemiológiájának, tüneteinek, diagnosztikájának valamint, kezelési lehetőségeinek áttekintése egy beteg esetének bemutatásán keresztül.

Részletesebben

Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3,

Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3, Sarkadi Margit1, Mezősi Emese2, Bajnok László2, Schmidt Erzsébet1, Szabó Zsuzsanna1, Szekeres Sarolta1, Dérczy Katalin3, Molnár Krisztián3, Rostás Tamás3, Ritter Zsombor4, Zámbó Katalin1 Pécsi Tudományegyetem

Részletesebben

A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei

A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei A TM vizsgálatok alapkérdései A vizsgálatok célja, információértéke? Az alkalmazás területei? Hogyan válasszuk ki az alkalmazott

Részletesebben

Emlődaganatok célzott kezelése

Emlődaganatok célzott kezelése Emlődaganatok célzott kezelése Dr. Tőkés Tímea Semmelweis Egyetem Onkológiai Központ Sorlie et al. PNAS u September 11, 2001 u vol. 98 u no. 19 u 10869 10874 Az emlőrák heterogén betegség biológiai és

Részletesebben

Szolid tumorok agyi áttéteinek kemo- és radio-kemoterápiája 2007-ben. Landherr László

Szolid tumorok agyi áttéteinek kemo- és radio-kemoterápiája 2007-ben. Landherr László Szolid tumorok agyi áttéteinek kemo- és radio-kemoterápiája 2007-ben Landherr László Agyi áttétek a szolid tumorok 10-30%-ában fordulnak elő. A probléma nagy és egyre fontosabb! 80%-ban a primer tumor

Részletesebben

változások az SM kezelésében: tények és remények

változások az SM kezelésében: tények és remények változások az SM kezelésében: tények és remények Prof. Dr. Illés Zsolt Dél-Dániai Egyetem Odense az SM klinikai típusai relapszussal remisszióval szekunderprogresszív primer progresszív progresszív relapszáló

Részletesebben

A FOREST LABORATORIES, INC. ÉS A RICHTER GEDEON NYRT

A FOREST LABORATORIES, INC. ÉS A RICHTER GEDEON NYRT A FOREST LABORATORIES, INC. ÉS A RICHTER GEDEON NYRT. KÖZLEMÉNYE A CARIPRAZINE SKIZOFRÉNIÁBAN SZENVEDŐ BETEGEK KÖRÉBEN VÉGZETT FÁZIS IIB KLINIKAI VIZSGÁLATÁNAK POZITÍV EREDMÉNYEIRŐL NEW YORK, 2009. október

Részletesebben

Mellékhatások Avastinnal kezelt emlőrákos betegeinknél. Dr Ruzsa Ágnes, Dr. Fekete Ilona MOT Kongresszus, 2009 november 12-14.

Mellékhatások Avastinnal kezelt emlőrákos betegeinknél. Dr Ruzsa Ágnes, Dr. Fekete Ilona MOT Kongresszus, 2009 november 12-14. Mellékhatások Avastinnal kezelt emlőrákos betegeinknél Dr Ruzsa Ágnes, Dr. Fekete Ilona MOT Kongresszus, 2009 november 12-14. VEGF gátlás, bevacizumab - Avastin emlőkarcinómában E2100 1 AVADO 2 RIBBON-1

Részletesebben

A.) Biopsziás mintavétel lehetőségei és a biopsziás anyagok kezelésével kapcsolatos tudnivalók.

A.) Biopsziás mintavétel lehetőségei és a biopsziás anyagok kezelésével kapcsolatos tudnivalók. II./2.5. fejezet: Daganatok szövettani diagnosztikája Kulka Janina Ebben a fejezetben a daganatból történő szövettani mintavétel lehetőségeit és értékelését, illetve értékének korlátait, valamint a sebészeti

Részletesebben

Önéletrajz. 1. Személyi adatok

Önéletrajz. 1. Személyi adatok Önéletrajz 1. Személyi adatok Név: Dr.Takácsi-Nagy Zoltán Születési idő: 1969.06.05. Születési hely: Székesfehérvár Családi állapot: nős Munkahely: Országos Onkológiai Intézet, Sugárterápiás Osztály 1122

Részletesebben

Szemeszter 2014.I.félév Jelleg. Semmelweis Egyetem Továbbképzési Központ Akkr.pont 50. 2014.01.20 Vége 2014.01.24 Tanácsterem Napok 5.

Szemeszter 2014.I.félév Jelleg. Semmelweis Egyetem Továbbképzési Központ Akkr.pont 50. 2014.01.20 Vége 2014.01.24 Tanácsterem Napok 5. Tanfolyam adatlap Alapadatok Kódszám Főcím Állapot Szervező Partner SE- TK/2014.I./00079 Szemeszter 2014.I.félév Jelleg Daganatok és komplex terápiája A tanfolyam akkreditálásra került Országos Onkológiai

Részletesebben

Nőgyógyászati daganatok carcinogenesis, szignálutak, célzott terápiák

Nőgyógyászati daganatok carcinogenesis, szignálutak, célzott terápiák Nőgyógyászati daganatok carcinogenesis, szignálutak, célzott terápiák Tóth Erika Sebészeti és Molekuláris Patológiai Osztály Országos Onkológiai Intézet Az előadás vázlata 1. Célzott terápia definíció

Részletesebben

Chapter 10 Hungarian Summary. Az onkológiai gyógyszerfejlesztés eredetileg DNS-károsodást indukáló vegyületekre

Chapter 10 Hungarian Summary. Az onkológiai gyógyszerfejlesztés eredetileg DNS-károsodást indukáló vegyületekre 10 Összefoglaló Összefoglaló Az onkológiai gyógyszerfejlesztés eredetileg DNS-károsodást indukáló vegyületekre összpontosított, melyek az osztódó rákos sejteket célozzák meg. Jelenleg, nagy hangsúly fektetődik

Részletesebben

Diagnózis és prognózis

Diagnózis és prognózis Diagnózis, prognózis Általános vizsgálat Diagnózis és prognózis Fizikális vizsgálat Endoszkópia Képalkotás Sebészi feltárás A kezelés megválasztása Specifikus elemzés Kórszövettan/citológia Klinikai kémia

Részletesebben

Tudományos következtetések

Tudományos következtetések II. Melléklet Az Európai Gyógyszerügynökség által kiadott alkalmazási előírás, címkeszöveg és betegtájékoztató módosításával kapcsolatos tudományos következtetések és indokolások 7 Tudományos következtetések

Részletesebben

A daganatok korszerû gyógyszeres kezelésérõl

A daganatok korszerû gyógyszeres kezelésérõl A daganatok korszerû gyógyszeres kezelésérõl Dr. Géczi Lajos Országos Onkológiai Intézet, Budapest MOTESZ A daganatok gyógyszeres kezelése napjainkban nemcsak citosztatikumok adását, kemoterápiát jelent.

Részletesebben

A világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

A világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (finanszírozási eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési

Részletesebben

Kétféle antitest egyidejû alkalmazása az elôrehaladott colorectalis rák terápiájában

Kétféle antitest egyidejû alkalmazása az elôrehaladott colorectalis rák terápiájában 5. ÉVFOLYAM, 2. SZÁM 2009. ÁPRILIS JOURNAL OF CLINICAL ONCOLOGY SZERKESZTÔSÉGI KÖZLEMÉNY Kétféle antitest egyidejû alkalmazása az elôrehaladott colorectalis rák terápiájában Charles D. Blanke Division

Részletesebben

Epithelialis-mesenchymalis átmenet vastagbél daganatokban

Epithelialis-mesenchymalis átmenet vastagbél daganatokban Epithelialis-mesenchymalis átmenet vastagbél daganatokban Éles Klára Országos Onkológiai Intézet Sebészi és Molekuláris Daganatpatológiai Centrum Budapest, 2010. 12. 03. Epithelialis-mesenchymalis átmenet

Részletesebben

Mit nyerünk a gyógyulással? Dr.Werling Klára VIMOR Elnöke Semmelweis Egyetem II. sz Belgyógyászati Klinika

Mit nyerünk a gyógyulással? Dr.Werling Klára VIMOR Elnöke Semmelweis Egyetem II. sz Belgyógyászati Klinika Mit nyerünk a gyógyulással? Dr.Werling Klára VIMOR Elnöke Semmelweis Egyetem II. sz Belgyógyászati Klinika 1. Meggyógyítunk egy fertőző betegséget HBV prevalencia 2006 Hepatitis B vírus terjedése - szexuális

Részletesebben

Pamidronát-dinátrium. EU RMP VI. Rész: Termékenkénti összefoglaló a Kockázatértékelési Tervben megadott tevékenységekről

Pamidronát-dinátrium. EU RMP VI. Rész: Termékenkénti összefoglaló a Kockázatértékelési Tervben megadott tevékenységekről NOVARTIS Gyógyszerbiztonságosság és epidemiológia Pamidronát-dinátrium ARD233 EU RMP VI. Rész: Termékenkénti összefoglaló a Kockázatértékelési Tervben megadott tevékenységekről Hatóanyag Késztermék Forg.

Részletesebben

A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A nem világossejtes vesedaganatok diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértıi és Szakmai Ellenırzési Fıosztály Budapest, 2010.

Részletesebben