GE! Program kritérium rendszer

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "GE! Program kritérium rendszer"

Átírás

1 GE! Program kritérium rendszer A Gondolkodj Egészségesen! Program célkitűzése, hogy minden Magyarországon élő gyermek olyan környezetben fejlődhessen, amely maximális esélyt biztosít számára a testileg-lelkileg egészséges felnőtté váláshoz. Minden évben egyszer eljuttatjuk az óvodák kiscsoportosai számára EgészségZsákunkat, amely tartalmazza a Gondolkodj Egészségesen! Kiadványt is ben elkészítettük az óvodák Mesetakaróját, amely az összefogást, a GE! Programban való részvételt szimbolizálja. Nagyon büszkék vagyunk a hozzánk csatlakozott óvodákra. Az idei évben kidolgoztuk a GE! óvodák kritériumrendszerét, amely a Program és az óvodák közti további együttműködést teszi még tartalmasabbá és szorosabbá szándékaink szerint. Mivel az 1.650, hozzánk csatlakozott óvodán túl is sok további intézmény szeretne csatlakozni Programunkhoz, így a jövő évtől mindenképpen prioritást szeretnénk adni a Programunk életében aktívan résztvevő óvodák számára. Ennek jegyében az darab EgészségZsákot elsősorban azon óvodák kiscsoportosainak szülei között tudjuk majd szétosztani, amely óvodák teljesítik kritériumrendszerünket. A teljesítő óvodák erőfeszítéseit az EgészségZsákokon felül egy elismerő oklevéllel szeretnénk meghálálni. Az egységesen teljesítendők köre a következő: 1. Az EgészségZsákok minden évben a Gondolkodj Egészségesen! (GE!) Napon kerülnek kiosztásra, a Program által javasolt forgatókönyv alapján, egyeztetve azt az óvoda lehetőségeivel. 2. A GE! Napra elkészíti az óvoda a Program által kért tárgyat, amely a GE! óvodák összefogását szimbolizálja. (2010-ben ez a Mesetakaró volt.) 3. Évente minimum egyszer részt vesz az óvoda egy GE! Program által kiírt pályázaton. 4. Honlapunkon (www.gondolkodjegeszsegesen.hu) az Óvónői sarok -ba küld az óvoda legalább egy, az intézményre jellemző jó gyakorlatot, jó példát a mindennapokból. 5. Az óvoda elkészíti saját GE! naplóját, melyben a kritériumrendszer rá vonatkozó pontjait dokumentálja (rajz, fotó, leírás, stb.) és elküldi számunkra minden év szeptember 1-ig (az előtte eltelt tanévről szólót).

2 Szabadon választhatók köre, melyek közül 5 teljesítendő: 1. Táplálkozás: Évente, vagy akár évszakonként készítsenek szakácskönyvet a gyerekek kedvenc ételeikről (újságokból kivágni, vagy lerajzolni a hozzávalókat, vagy az ételt magát - az óvónéni pedig leírja az étel nevét). Havonta minimum egy új zöldség, illetve gyümölcs megismertetése, ízleltetése a gyerekekkel (pl. szembekötős játékkal a gyümölcs, illetve zöldség felismerése íz, illetve illat alapján.) Elkészíthetőségének sokfélesége (lehet, hogy egy-egy elkészítési módot megszeretnek a gyerekek); zöldség-, illetve gyümölcssaláta elkészítése, nyersen fogyasztása, mártogatósok készítése. A gyermekeket ösztönző, de nem kényszerítő tevékenység az új ízek megismerésére, az étel elfogyasztására. Az új élelmiszer képe bekerülhet a szakácskönyvbe. 2. Táplálkozás: Heti egy gyümölcs-, és/vagy zöldségnap tartása az óvodában (gyümölcs / zöldségnaptár készítése és kifüggesztése). A táplálkozás kiegészítése nyers zöldségek, gyümölcsök, magok, teák megismertetésével, megszerettetésével. 3. Táplálkozás: Folyadék álljon egész nap a gyermekek rendelkezésére, szem előtt, így mindenki egyéni szükségleteinek megfelelő mennyiséget fogyaszthat, de emellett rendszeresen szükséges őket figyelmeztetni is a folyadékbevitelre. Télen gyümölcsteát biztosítson az óvoda a gyermekek részére, lehetőleg mézzel, barnacukorral ízesítve a fehércukor helyett (készítsünk ivónaptárt). 4. Testi egészség: A gyermek testének gondozásához, a bőrápoláshoz, a fogmosáshoz, a hajápoláshoz, az orr tisztításához, stb.-hez biztosítottak az egyéni eszközök. Kis állapotjelző, szemléltető eszközök készítése, ahol a gyermek (szülő/pedagógus) figyelemmel tudja kísérni a saját szokásainak alakulását (pl.: én már tisztán tudom tartani a fogmosópoharamat, én már össze tudom hajtogatni a ruháimat, nekem még az óvónéni segít, egyedül tudok már öltözködni / kis segítséggel öltözöm, a szekrényemet rendben tartom, stb.) 5. Testi egészség: Fűtési időszakban különféle illóanyagok / olajok párologtatása, hatásuk (pl. levendula nyugtató; borsmenta, fahéj..., stb.). Lehetőség szerint sószoba kialakítása. 6. Biztonság: Közös séták alkalmával felhívni a figyelmet az idegenekhez való viszonyuláshoz. Pl. a gyerekek által megfogalmazott szabályokat, szokásokat, elvárásokat összegyűjtjük egy kis könyvecskébe és minden gyerek mondata, ötlete mellé rajzolják oda ők maguknak a jelüket (személyessé, érdekeltté tétel). 7. Biztonság: Közlekedj okosan! Készítsék el a gyermekek a lakóhelyük és az óvoda közti útvonalat: mire kell figyelni, milyen közlekedési eszközökkel találkozik útközben, hogyan jut el az oviba, stb., stb. Motiválni a reggeli sétára, kerékpározásra - a

3 lakóhely adottságaihoz mérten. Kerékpározás és gyalogos közlekedés szabályainak megismertetése. Készítsenek maguk a gyermekek akár társasjátékokat e témában, s küldjék be nekünk ennek szabályait, a játék menetét. 8. Művelődés: Könyvtárlátogatás együtt mesekönyvek közös kölcsönzése és azután meseválasztás, meseolvasás a közösen kiválasztott könyv(ek)ből. 9. Művelődés: Minden nap mesélés az óvodában - lehetőség szerint a mesék feldolgozása (a Mesét Másként módszerrel, vagy egyéb játékokkal, tevékenységekkel). Mesekönyvkészítés a gyermek kedvenc óvodai-otthoni meséiből. 10. Művelődés: Mesedélután szervezése évente egyszer. Mesélhetnek nagymamák, óvónénik, gyermekek is a cél nem a versenyeztetés, hanem az élmény. Az esemény lerajzolása. Színházi élmények nyújtása, gyerekelőadások, bábszínházi előadások megtekintése. 11. Művelődés: A GE! Dal megtanulása az óvodásokkal és alkalmankénti éneklése. 12. Művelődés: Tanítsuk meg a gyermeknek, hogyan lehet a zene közegében lenni, mozogni, zenélni, vagy éppen a zenét lerajzolni, lefesteni. A zene jó eszköz ahhoz, hogy a gyermek fölfedezhesse önmaga és a világ kapcsolatát, rejtélyeit és azok szavak nélküli kifejezését. 13. Művelődés: Minél több hangszer megismertetése a gyerekekkel (dob, cintányér, triangulum). Az óvónő segítségével maguk is készítsenek egyszerű ritmushangszert. 14. Gyermeklélek: A gyermeki fantázia kibontakozását leginkább a különböző anyagféleségek, a bármi lehet belőlük anyagok segítik: homok, víz akár a csoportszobában is -, kavics, termések, magok, gyékény, kukoricacsutka, csuhé, bőr, gyöngy, rongy, fa, karton. Legyen lehetőleg minél több természetes anyag, melyekkel alkotni lehet. 15. Gyermeklélek: A különféle terápiás módszerek, megoldások - zene, tánc, kézművesség, dráma, mese, állatterápia alkalmazása az óvodai csoportok életében az intézmény lehetőségei szerint. 16. Mozgás: Tartásjavító és lúdtalptorna hetente a Talpmanó gyakorlatsorral (mellékeljük). 17. Mozgás: Sokféle mozgáslehetőséggel kompenzálni a mozgásszegény életmódot.

4 Mozgásra inspiráló, biztonságos környezet kialakítása az óvoda lehetőségei szerint. Tornaszőnyeg, zsámoly, bordásfal, tornapad, karika, nyeles- és sima szalagok, nagyméretű tükör, babzsák, rongy-, lég- és gumilabdák, botok, kör-, ugró- és húzókötél, lengőhinta, gyűrűhinta, trambulin, kengurulabda, body roll, bújócskacső, minitopogó, labdarúgó kapu, kosárlabdapalánk, mozgáskotta eszközkészlet. 18. Környezetvédelem: Szelektív hulladékgyűjtés megvalósítása az óvoda lehetőségeihez mérten. Papírgyűjtés szervezése. 19. Környezetvédelem: Környező játszótér / park kitakarítása, szemétgyűjtés kesztyűben! 20. Környezetvédelem: Növények, illetve állatok gondozása, cserepes növények, ovikert gondozása, akvárium, madáretetés, stb. - az évszakoknak megfelelően, az óvoda lehetőségeihez képest. 21. Testi egészség: Egy GE! baba/figura elkészítése, amely szimbolizálja az egészséges életmódot: minden témakörünkbe bevonható figura. (Öltöztethető, etethető, a társas léttel összefüggő cselekvések játszhatók figurával: a baba ellátogat hétvégékre a családokhoz, hétfőn pedig elmeséli a társaknak, hogy hogyan érezte magát a családnál, mit csinált, mit evett, milyen mesét hallott, látott.) A GE! baba öltöztetése alkalomhoz és évszakhoz illően! 22. Testi egészség: A színek fontossága, ránk gyakorolt hatása. Feldolgozás valamilyen formában havonta 1-1 színnap. Színek jelentése, hatása, haszna, stb. (pl. a piros energiával tölt fel és jókedvre derít, a zöld megnyugtat, stb.). Mivel ez nagyon szubjektív, tegyük tényleg azzá: pl. minden gyerek kiválaszt egy színt és elmondja, hogy szerinte milyen tulajdonsággal bír, aztán választ egy másikat - ezt is be lehet jellel küldeni. 23. Testi egészség: Családi nap, sportnap, illetve egészségnap szervezése, évente 1-szer. 24. Gyermeklélek: Személyiség / tulajdonságok fejlesztése: bátorság, fegyelmezettség, kitartás, egymás segítése, társra figyelés. 25. Gyermeklélek: Évente buszos kirándulás szervezése, itt állatokkal való közvetlen ismerkedési lehetőség megszervezése: terrárium, állatpark, állatkert látogatás, stb. A természet értékeinek tisztelete, megbecsülése, megőrzésének igénye, a másság elfogadása (pl.: ne tapossa el a nem szeretem állatokat), a szeretet, a kötődés képességének alakítása. 26. Gyermeklélek/Tolerancia:

5 Szerepcserés játék játszása: most én vagyok Te :-). 27. Gyermeklélek: Feladataink közé tartozik a gyermekek orvostól való félelmének eloszlatása is. Évente egy alkalommal látogatást teszünk valamilyen egészségügyi intézménybe (pl. mentőállomás, valamilyen szakrendelés a kórházban, gyógyászati segédeszközöket készítő üzem, stb.). Ismerje a közfeladatot ellátó intézmények funkcióját, mint pl. orvos, tűzoltóság, posta, iskola, stb. 28. Tolerancia: Együttműködésre épülő, ön- és társismereti játéksor egész-, illetve kiscsoportos formákkal ( fusson az, aki... - csoportos társismereti játék); befejezetlen mondat körben, egymás után megszólalva: Ha találkoznék egy jótündérrel, azt kívánnám, hogy..., Azt szeretem benned, hogy..., stb. 29. Tolerancia: Szociális ellátó intézmény (pl. idősek otthona, vakok intézete, mozgássérültek intézete) meglátogatása évi 1 alkalommal. Esetleg közös akciók (pl. karácsonyi ajándékkészítés) kidolgozása velük. 30. Plusz: Bármilyen egyéb, a 8 témánk (táplálkozás, mozgás, gyermeklélek, biztonság, környezetvédelem, testi egészség, művelődés, tolerancia) valamelyikébe sorolható jó gyakorlat, melyre az óvoda különösen büszke, s amelyet szívesen javasol megvalósításra más óvodák számára is.

KUTYAVÁRI TAGÓVODA MÓDSZERTANI SEGÉDANYAG NEVELÉSI PROGRAMUNKHOZ

KUTYAVÁRI TAGÓVODA MÓDSZERTANI SEGÉDANYAG NEVELÉSI PROGRAMUNKHOZ KUTYAVÁRI TAGÓVODA MÓDSZERTANI SEGÉDANYAG NEVELÉSI PROGRAMUNKHOZ 1 ÓVODAI NEVELÉSÜNK ALAPELVEI ÉRTÉKEI Az értékek közvetítésére való törekvés Óvodánkban nagy hangsúlyt kap az értékteremtés. A mindennapok

Részletesebben

H E L Y I P E D A G Ó G I A I

H E L Y I P E D A G Ó G I A I Ó V O D A I N E V E L É S A M Ű V É S Z E T E K E S Z K Ö Z E I V E L H E L Y I P E D A G Ó G I A I P R O G R A M J A OM azonosító: 036785 Jóváhagyta: Hujber Jánosné óvodavezető 2013. augusztus 27. 1 T

Részletesebben

Százszorszép Napközi Otthonos Óvoda. Óvodai Pedagógiai Program OM: 034384 2013.

Százszorszép Napközi Otthonos Óvoda. Óvodai Pedagógiai Program OM: 034384 2013. Százszorszép Napközi Otthonos Óvoda Óvodai Pedagógiai Program OM: 034384 2013. Az óvoda jellemző adatai Az óvoda neve: Százszorszép Napközi Otthonos Óvoda Címe: 1086. Budapest, VIII. kerület Szűz u. 2.

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM MOZGÁS ÉS KOMMUNIKÁCIÓ A KÖRNYEZETTUDATOSSÁG TÜKRÉBEN

PEDAGÓGIAI PROGRAM MOZGÁS ÉS KOMMUNIKÁCIÓ A KÖRNYEZETTUDATOSSÁG TÜKRÉBEN Gyerekkuckó Óvoda OM:034623 1165 Budapest, Centenáriumi sétány 3. TELEPHELYEK 1162 Budapest Hermina u. 66-68. 1162 Budapest Hársfa u. 54-56. PEDAGÓGIAI PROGRAM MOZGÁS ÉS KOMMUNIKÁCIÓ A KÖRNYEZETTUDATOSSÁG

Részletesebben

Az egészség maga az élet

Az egészség maga az élet A Táncsics Mihály Óvoda nevelési gyakorlata Bevezetés A helyi nevelési programunk a kormánynak a közoktatásról szóló, többször módosított 1993. évi LXXIX. törvény, az óvodai nevelés országos alapprogramjának

Részletesebben

III. SZ. NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA ÉS TAGINTÉZMÉNYÉNEK HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA III. SZÁMÚ ÓVODA BALATONFÜRED NOSZLOPY U.

III. SZ. NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA ÉS TAGINTÉZMÉNYÉNEK HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA III. SZÁMÚ ÓVODA BALATONFÜRED NOSZLOPY U. III. SZ. NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA ÉS TAGINTÉZMÉNYÉNEK HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA III. SZÁMÚ ÓVODA BALATONFÜRED NOSZLOPY U. 2 TÖRVÉNYI HÁTTÉR... 5 AZ INTÉZMÉNY JELLEMZŐ ADATAI... 6 A PROGRAM ÓVODAKÉPE, GYERMEKKÉPE...

Részletesebben

ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT KEREKERDŐ ÓVODA Helyi Óvodai Programja

ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT KEREKERDŐ ÓVODA Helyi Óvodai Programja ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT KEREKERDŐ ÓVODA Helyi Óvodai Programja 2768. Telefon: (+36 53) 387-001 / 22 e-mail: ujszilvasovoda@gmail.com Web: www.ujszilvas.hu/kerekerdoovoda I. BEVEZETŐ 1. Törvényi előírások

Részletesebben

A NYITNIKÉK ÓVODA HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA

A NYITNIKÉK ÓVODA HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA A NYITNIKÉK ÓVODA HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA 1 TARTALOMJEGYZÉK Ajánlás 3 Önmeghatározás 6 Rendszerábra 12 A program cél és feladatrendszere 13 Nevelésfilozófiánk 14 Az egészséges életmód, az érzelmi biztonság

Részletesebben

Pedagógiai Program Kazinczy Körúti Óvoda Gödöllő 2013

Pedagógiai Program Kazinczy Körúti Óvoda Gödöllő 2013 1. AZ ÓVODAI NEVELÉS ALAPELVEI Pedagógiai Program 1.1. A köznevelési törvény alapelvei Az egész életen át való tanulás igényének felkeltése. A hátrányos megkülönböztetés tilalma. A gyermek mindenekfelett

Részletesebben

Mert mi teremtünk szép, okos lányt. és bátor, értelmes fiút, ki őriz belőlünk egy foszlányt, mint nap fényéből a Tejút." József Attila.

Mert mi teremtünk szép, okos lányt. és bátor, értelmes fiút, ki őriz belőlünk egy foszlányt, mint nap fényéből a Tejút. József Attila. Mert mi teremtünk szép, okos lányt és bátor, értelmes fiút, ki őriz belőlünk egy foszlányt, mint nap fényéből a Tejút." József Attila Készítette: a Kolozsvári úti Óvoda nevelőtestülete 1 A múlt tisztelete

Részletesebben

Támogatási konstrukció kódja: IPR-14-A. Támogatási időszak: 2014. május 16-2015. február 28.

Támogatási konstrukció kódja: IPR-14-A. Támogatási időszak: 2014. május 16-2015. február 28. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (a továbbiakban : Támogató) megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (a továbbiakban: Lebonyolító) Az Integrációs Pedagógiai Rendszer 2014. évi támogatása elnevezéssel

Részletesebben

CSILLAGHEGYI CSALÁDI NAPKÖZI RÖVIDÍTETT SZAKMAI PROGRAM

CSILLAGHEGYI CSALÁDI NAPKÖZI RÖVIDÍTETT SZAKMAI PROGRAM CSILLAGHEGYI CSALÁDI NAPKÖZI RÖVIDÍTETT SZAKMAI PROGRAM 1 Név: Csillaghegyi Családi Napközi Cím: Budapest 1031. Ásó u. Tel.: +36-30-630-558 e-mail: hegyikati@kapocs.eu Családi napközi vezető: Hegyi Józsefné

Részletesebben

KÖRNYEZETI NEVELÉSRE ÉPÜLŐ SZEMÉLYISÉGFEJLESZTŐ HEYLI BÖLCSŐDEI PROGRAM

KÖRNYEZETI NEVELÉSRE ÉPÜLŐ SZEMÉLYISÉGFEJLESZTŐ HEYLI BÖLCSŐDEI PROGRAM Körösladányi ÁMK Bölcsődéje 5516 KÖRÖSLADÁNY, ARANY JÁNOS U. 7. Tel/Fax: 66-474-061 Mobil: 06 30/ 4476530 Email: bolcsikorosladany@gmail.com KÖRNYEZETI NEVELÉSRE ÉPÜLŐ SZEMÉLYISÉGFEJLESZTŐ HEYLI BÖLCSŐDEI

Részletesebben

Készült a kerettantervi rendelet 1. sz. melléklete alapján. 1-4. évfolyam

Készült a kerettantervi rendelet 1. sz. melléklete alapján. 1-4. évfolyam HELYI TANTERV ANGOL NYELV 1-4/13. Készült a kerettantervi rendelet 1. sz. melléklete alapján (A plusz egy óra a szabadon tervezhető órakeret terhére lett beépítve.) Óraterv: Évfolyam: 4. Heti óraszám:

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Rákosmenti Robogó Óvoda 1172. Budapest, Robogó u. 3. OM 034640

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Rákosmenti Robogó Óvoda 1172. Budapest, Robogó u. 3. OM 034640 PEDAGÓGIAI PROGRAM Rákosmenti Robogó Óvoda 1172. Budapest, Robogó u. 3. OM 034640 Intézmény fenntartója: Budapest Főváros XVII. Kerület Rákosmente Önkormányzata TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető 2 2. Gyermekkép,

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK - 2 -

TARTALOMJEGYZÉK - 2 - PIPITÉR ÓVODA FÄRBERKAMILLE KINDERGARTEN Szombathely, Bem József u. 9/C 9700 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Készííttetttte:: Az óvoda nevellőttesttüllette Vélleményezésii jjogott gyakorolltt:: Szüllők Közössége

Részletesebben

A DALOS OVI HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA

A DALOS OVI HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA A DALOS OVI HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA Képességek fejlesztése a Dalos Oviban Készítette: Süveges Anikó óvodavezető Budapest 2005. Átdolgozva:2011. 2 A 2011-ben átdolgozott programban részt vett: Arnhoffer

Részletesebben

HELYI NEVELÉSI PROGRAM

HELYI NEVELÉSI PROGRAM HELYI NEVELÉSI PROGRAM Az intézmény OM azonosítója: 034703 Intézményvezető:. P.H. Nevelőtestületi elfogadás határozat száma: Legitimációs eljárás Szülők Óvodai Szervezete nevében véleményezte:... név Fenntartói

Részletesebben

Az Egervári Óvoda PEDAGÓGIAI PROGRAMJA JELIGE: VADGESZTENYE

Az Egervári Óvoda PEDAGÓGIAI PROGRAMJA JELIGE: VADGESZTENYE Az Egervári Óvoda PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Készítette: Az Egervári Óvoda nevelőtestülete 8913 Egervár, József Attila utca 13. JELIGE: VADGESZTENYE Ha a jövő évről akarsz gondoskodni - vess magot, ha egy évtizeddel

Részletesebben

Ikt.szám: 143/2013. OM azonosító: 030872. Pedagógiai Program. p.h. Erdélyi Edit Óvodavezető

Ikt.szám: 143/2013. OM azonosító: 030872. Pedagógiai Program. p.h. Erdélyi Edit Óvodavezető Ikt.szám: 143/2013. OM azonosító: 030872 Pedagógiai Program p.h. Erdélyi Edit Óvodavezető TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETŐ... 5 1. 1 ÓVODAKÉP... 5 1. 2. GYERMEKKÉP... 8 II. AZ ÓVODAI NEVELÉS FELADATAI... 8

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Legitimációs eljárás - Az érvényességet igazoló aláírások: Egyetértését kinyilvánító:

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Legitimációs eljárás - Az érvényességet igazoló aláírások: Egyetértését kinyilvánító: PEDAGÓGIAI PROGRAM DOBOZI MESEKERT ÓVODA 5624 DOBOZ, DOBÓ U. 16. Intézmény OM - azonosítója: 028155 Készítette: Az intézmény nevelőtestülete Egyetértését kinyilvánító: Legitimációs eljárás - Az érvényességet

Részletesebben

KAZINCBARCIKAI ÖSSZEVONT ÓVODÁK SAJÓIVÁNKAI NAPKÖZIOTTHONOS TAGÓVODÁJÁNAK HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA

KAZINCBARCIKAI ÖSSZEVONT ÓVODÁK SAJÓIVÁNKAI NAPKÖZIOTTHONOS TAGÓVODÁJÁNAK HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA KAZINCBARCIKAI ÖSSZEVONT ÓVODÁK SAJÓIVÁNKAI NAPKÖZIOTTHONOS TAGÓVODÁJÁNAK HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA Tartalomjegyzék Az óvoda jellemző adatai... 3 1. Az óvoda objektív feltételrendszere... 4 1.1. Személyi

Részletesebben

Környezeti nevelés játékkal, mesével, Freinet elemekkel

Környezeti nevelés játékkal, mesével, Freinet elemekkel Környezeti nevelés játékkal, mesével, Freinet elemekkel Visszhang Óvoda Tihany 2013. 2 TARTALOMJEGYZÉK: TARTALOMJEGYZÉK:...2 A A pedagógiai program jogszabályi háttere: 3 Bevezető gondolatok,az óvoda bemutatása...3

Részletesebben

A Tompai. Helyi Nevelési Programja

A Tompai. Helyi Nevelési Programja A Tompai Helyi Nevelési Programja 2010-2015 1 2 Tartalomjegyzék: I. Az óvoda adatai 3 II. Helyzetkép, bemutatkozás 5 1. Programunk jövőképe 6 1.1 Óvodaképünk 6 1.2 Pedagógusképünk 8 1.3 Gyermekképünk 9

Részletesebben

Zöld óvodában, úton a Zöld Óvoda felé a Gyermekkert Óvodában

Zöld óvodában, úton a Zöld Óvoda felé a Gyermekkert Óvodában Zöld óvodában, úton a Zöld Óvoda felé a Gyermekkert Óvodában Budapest, 2012 január 10. A dolgozatot készítette: Dr. Lengyelné Pomázi Erika Lakcím: 1132 Budapest, Visegrádi utca 59. 6.em.66. mobil: 06-30-3400258

Részletesebben

A CONSTANTINUM NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNY KATOLIKUS NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODÁJÁNAK PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A CONSTANTINUM NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNY KATOLIKUS NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODÁJÁNAK PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A CONSTANTINUM NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNY KATOLIKUS NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODÁJÁNAK PEDAGÓGIAI PROGRAMJA I. BEVEZETŐ A Constantinum Nevelési-Oktatási Intézmény Katolikus Napközi Otthonos Óvodájában is törekszünk

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM ANGYALKERT MAGÁNÓVODA 2013. ANGEL S GARDEN PRE-SCHOOL

PEDAGÓGIAI PROGRAM ANGYALKERT MAGÁNÓVODA 2013. ANGEL S GARDEN PRE-SCHOOL ANGYALKERT MAGÁNÓVODA ANGEL S GARDEN PRE-SCHOOL 2013. 1 Tartalomjegyzék I. Bevezető II. Óvodai nevelésünk pedagógiai alapelvei, célkitűzései III. Gyermekkép, Óvodakép IV. Az óvodai nevelés feladatai Az

Részletesebben

ÓVÓNŐ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés

ÓVÓNŐ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés ÓVÓNŐ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése ÓVÓNŐ Feladatok és tevékenységek Amikor egy óvoda

Részletesebben

MÓKUS KUCKÓ. Családi napközik SZAKMAI PROGRAMJA

MÓKUS KUCKÓ. Családi napközik SZAKMAI PROGRAMJA KIS-KÓPÉ KUCKÓ CIFRA PALOTA MÓKUS KUCKÓ Családi napközik SZAKMAI PROGRAMJA Családi napközi szakmai programját meghatározó jogszabályok, irányelvek: 259-2002 Xll. 18. Korm. Rendelet, a gyermekjóléti és

Részletesebben

2013. FASORI KICSINYEK ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAM. OM azonosító: 034340. BUDAPEST 1068 Városligeti fasor 28.

2013. FASORI KICSINYEK ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAM. OM azonosító: 034340. BUDAPEST 1068 Városligeti fasor 28. 2013. FASORI KICSINYEK ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAM OM azonosító: 034340 BUDAPEST 1068 Városligeti fasor 28. TARTALOM 1. Bevezető 1.1. Pedagógiai program jogszabályi háttere 3. old. 1.2. Óvodánk adatai 3.

Részletesebben