Intelligens Rendszerek I. Alkalmazási területek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Intelligens Rendszerek I. Alkalmazási területek"

Átírás

1 Intelligens Rendszerek I. Alkalmazási területek 2007/2008. tanév, I. félév Dr. Kovács Szilveszter Miskolci Egyetem Informatikai Intézet 106. sz. szoba Tel: (46) / mellék

2 Mesterséges intelligencia alkalmazási területek logikai játékok (logical games) tételbizonyítás (theorem proving) szimbolikus számítás (symbolic algebraic computation) robotika (robotics) látás, képfeldolgozás (vision) beszédfelismerés (voice recognition) természetes nyelvek feldolgozása (natural language processing) korlátozás kielégítés (constraint satisfaction) cselekvési tervek generálása (planning) adatbányászat (data mining) mesterséges neurális hálózatok (artificial neural nets) szakértőrendszerek (expert systems) automatikus programozás (automated programming) ágensek, multi-ágensek (agents, multi-agents). Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 2.

3 Logikai játékok (logical games) Ellenérdekű résztvevők felváltva érvényesített stratégiái a végső nyerés érdekében Pl: Sakk: Kempelen Farkas: sakkautomatája, a Török 1769 Leonardo Torres y Quevedo: működő mechanikus sakk-végjátékautomata 1890!! Nemes Tihamér: cikk sakkozó gépről, 1949 Alan Turing: sakkalgoritmus, 1951 Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 3.

4 Kétszemélyes zérusösszegű játékok Egyik nyer, másik veszít, egyes játékokban döntetlen is lehet. MAX, MIN, a két játékos elnevezése Teljes információjú: mindkét játékos számára ugyanazok az információk állnak rendelkezésre a játékról táblás játékok: igen kártyajátékok: nem Diszkrét: a játékban az állapotok véges számú előfordulása létezik Végteszt: nyert-e valamelyik? Döntetlen? Nyerő stratégia: kényszerítve nyer Tökéletes definiáltság és kevés szabály miatt ideális MI tesztterületnek Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 4.

5 A játék szemléltetése Irányított gráffal Hálós gráf: egyféle állás ugyanazon csomópont S Fagráf: ugyanazon állásnak több csomópont felel meg (leggyakoribb, jól kezelhető) A B C ÉS/VAGY gráf : az egyik játékos szemszögéből. Saját lépések között : VAGY elég ha egy is nyer Az ellenfél lépései között: ÉS mindegyiknél (bármelyiknél) nyerni kell G S A B C VAGY G G S G A B C ÉS ÉS ÉS Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 5.

6 Gráfjellemzők S A B C Csomópont játékállás Élek lehetséges lépések Fagráf-jellemzők: G G Gyökér csomópont a kiértékelésre kerülő állás Szintek, mélység, (depth, d) váltakozva MAX, MIN, gyökér: d=0 Levél csomópontok: az egyes játszmák vége, valaki nyer, vagy döntetlen; nyereségérték. Elágazási tényező: a csomópontnak megfelelő állásból tehető engedélyezett lépések száma, branching factor (b) G Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 6.

7 Pl: Aki az utolsót húzza, az veszít Minimum egyet, maximum hármat kell húzni két játékos (MAX és MIN) diszkrét és teljes információjú játék Stratégia: rekurzív MINIMAX algoritmus (Neumann János 1928) ismertetés: MAX szemszögéből Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 7.

8 Az állás értéke Az állás értéke: A teljes játékfára elvégzett minimax algoritmus eredménye. Egyértelműen megmondja, a kezdő játékos nyeri-e a játékot hibátlan lépésvezetés esetén, és ha igen, azt milyen lépések választásával teheti meg. A nyerés független az ellenérdekű játékos lépéseitől ilyenkor. Ez az algoritmus NEM épít a játékosok szerencséjére, azaz az ellenfél hibázására. A játék teljes fája és a játék értéke csak kis egyszerű játékok (pl. TicTacToe) esetén határozható meg a gyakorlatban. Gond: a játék állásainak száma a mélységgel (d) exponenciálisan nő, közelítőleg b d Kombinatorikus robbanás: sok a lehetőség, illetve kis teljesítményű a fa kiértékelése. Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 8.

9 Az aktuális állapot értékének meghatározása MINIMAX algoritmussal Input: az aktuálisan kézben lévő pálcák száma és a lépésben következő játékos neve (MAX, vagy MIN) az aktuális állapotból kiinduló játékfa kifejtése érték hozzárendelése a 0 végállapotokhoz: +1, ha MAX-nak maradt 0 (MIN húzta az utolsót) -1, ha MIN-nek maradt 0 (MAX húzta az utolsót) más játékban más érték-hozzárendelés is elképzelhető lentről felfelé haladva az egyes csomópontok értékeinek meghatározása: a közvetlenül alatta levő és hozzá kapcsolódó értékek: Maximuma, ha a vizsgált szinten MAX következik a játékban Minimuma, ha a vizsgált szinten MIN következik a játékban Output: a jelenlegi állapot értéke = a legfelső szinten levő "gyökér csomópont" értéke Értelmezés: ha az eredmény -1, akkor MAX csak MIN hibázása esetén nyerhet ha az eredmény +1, akkor MAX biztosan nyerhet Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 9.

10 Feladat értékek felterjesztése a fán érték hozzárendelése a 0 végállapotokhoz: +1, ha MAX-nak maradt 0 (MIN húzta az utolsót) -1, ha MIN-nek maradt 0 (MAX húzta az utolsót) ha az eredmény -1, akkor MAX csak MIN hibázása esetén nyerhet +1, akkor MAX biztosan nyerhet Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 10.

11 Feladat értékek felterjesztése a fán 6 Max Min Max Min A fenti ábra alján láthatóak a HKF (heurisztikus kiértékelő függvény) által előállított értékek a horizonton. Határozzuk meg az aktuális állapot (gyökér) értékét az alap MiniMax algoritmussal Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 11.

12 Kombinatorikus robbanás A lehetséges helyzetek száma a játék szintjeinek (lépéseinek) számával hatványozottan nő (exponential explosion). Sakk esetén a teljes játékfa játékhelyzeteinek száma nagyságrendű, azaz ha szekvenciálisan minden µsec-ben ki lehetne elemezni egy helyzetet, akkor 3 * évet kellene várni az első lépésre A MINIMAX algoritmus összetettebb játékok fájának kielemzésére csak elvileg alkalmas, gyakorlatilag kivitelezhetetlen az elemzés Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 12.

13 A MiniMax algoritmus hatékonyságának növelése Alfa-béta nyesés Heurisztikus kiértékelő függvény (heuristic evaluation function) Az elemzés mélységének egy adott szintre korlátozása Iteratív mélyítés (bővebben a kereséseknél) Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 13.

14 A MiniMax algoritmus hatékonyságának növelése: Alfa-béta nyesés a fa egyes ágainak levágása csökkenti a számításigényt mélyebb fa elemezhető ki, még jobb ha a játékfa rendezett alfa: a MIN alatt nyesünk béta: a MAX alatt nyesünk a gyakorlatban sokszor még ez is kevés Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 14.

15 Alfa-béta nyesés Max Min Max Min alfa: a MIN alatt nyesünk béta: a MAX alatt nyesünk Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 15.

16 Az elemzett lépések számának korlátozása egy adott számra, adott mélységre Gyakorlati megoldás összetett játékok esetében Gond: a játéklefolyások teljességükben ismeretlenek, a végződések nincsenek kiértékelve, nincs a MiniMax algoritmussal felterjeszthető érték Megoldás (közelítő, nem ad feltétlenül azonos eredményt, mint a MiniMax): az elvágással keletkezett leveleknek megfelelő állásokhoz tapasztalati nyerési esélyértékek rendelése heurisztikus kiértékelő függvények (HKF) révén Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 16.

17 Heurisztikus kiértékelő függvény Tapasztalati úton meghatározott függvény, mely az állás jellemzőiből számít egy, az állás jóságát megítélő értéket A MiniMax algoritmus (és az alfa-béta nyesés) alkalmazása a HKF értékekre alapozva A kapott játékérték (a játékfa gyökér csomópontjához rendelt érték), annyira közelíti a teljes fa esetére adódó pontos értéket, amennyire jó, kifinomult a HKF Probléma a fa elvágása miatt: Horizont effektus: az elvágás alatti részen bekövetkező kedvező, vagy kedvezőtlen hatások nem látszanak (pl. sakk esetén sorozatos sakkadással lemehetünk a horizont alá, és nem láthatjuk, hogy a játék a sakkot kapó számára esetleg kedvezőbb állású) Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 17.

18 Horizont effektus Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 18.

19 Pl: Amőba Heurisztikus kiértékelő függvény X X XOX X OOO O XO Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 19.

20 Mesterséges intelligencia alkalmazási területek logikai játékok (logical games) tételbizonyítás (theorem proving) szimbolikus számítás (symbolic algebraic computation) robotika (robotics) látás, képfeldolgozás (vision) beszédfelismerés (voice recognition) természetes nyelvek feldolgozása (natural language processing) korlátozás kielégítés (constraint satisfaction) cselekvési tervek generálása (planning) adatbányászat (data mining) mesterséges neurális hálózatok (artificial neural nets) szakértőrendszerek (expert systems) automatikus programozás (automated programming) ágensek, multi-ágensek (agents, multi-agents). Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 20.

21 Tételbizonyítás Matematikai tételek bizonyítása az alapaxiómákból kiindulva, pl. kijelentés (propozíciós, nulladrendű predikátum-) kalkulust, illetve elsőrendű predikátumkalkulust használó MI programokkal, a rezolúció módszerével Rezolúció: lássuk be, hogy a tényekből, szabályállításokból és a bizonyítandó állítás negáltjából álló halmaz kielégíthetetlen, ellentmondásos. Ha sikerül, akkor a bizonyítandó állítás csak igaz lehet. Nem csak az állítás helyességét bizonyítja, hanem megadja a megoldás menetét is Konkrét alkalmazások: QA1, QA2, QA3 programnyelvek, a QA4 programnyelv procedúrális reprezentációt is alkalmaz Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 21.

22 Szimbolikus számítás Matematikai levezetések, algebrai manipulációk, deriválás, integrálás azonosságainak, trigonometrikus, logaritmikus, stb. azonosságoknak az alkalmazása szimbolikus alakban adott feladatok megoldására. Ismertebb szimbolikus algebrai szoftverek: MACSYMA, REDUCE, CAMAL, LAM, ALTRAN, FORMAC, SYMBOL, MATHEMATICA Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 22.

23 Robotika Robotok érzékelő rendszereinek, beavatkozó szerveinek, tanítási lehetőségeinek, adaptív képességeinek fejlesztése tartozik ide, szoros kapcsolatban a mesterséges látással a robot témakör azért fontos a MI számára, mert a robot rendelkezik az ágenstől is elvárt érzékelés, beavatkozás képességekkel a szenzorai, manipulátor-karjai, kezei révén. Boilerplate, mechanikus robot, 1879 Sprawlita lépegető bogár-robot 6 lábbal három testhossz/másodperc sebességgel mászik, akár akadályokon át is Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 23.

24 Boadicea: Kisméretű pneumatikus mászó robot, hat lába egyenként három szabadságfokú Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 24.

25 Autonóm jármű A vezető ébrenlétének figyelése Automatikus útkövetés Automatikus akadályérzékelés és kikerülés Autonóm vezérlés egy úttalan vidéken Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 25.

26 CONRO miniatűr újrakonfigurálható robot azonos modulokból áll, amelyeket arra lehet programozni, hogy megváltoztassák a topológiájukat a környezetben adódó olyan kihívásokhoz, mint például egy akadály az alaptopológia egyszerű kígyó alak, de a rendszer képes újrakonfigurálni magát hogy lábakat növesszen, vagy egyéb speciális nyúlványokat minden egyes modul tartalmaz egy CPU-t, memóriát, elemet, micro-motort és változatos szenzorokat és képességeket, köztük látást, huzalnélküli kapcsolatot és a dokkolás szenzorait Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 26.

27 A HONDA humanoid robot igen fejlett mozgásképességek humanoid robotok labdarúgó világbajnoksága Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 27.

28 Bűvös kocka kitekerő robot Lego robot alkatrészekből készült maximum 40 lépésből megoldja a feladatot Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 28.

29 Gépi látás, képfeldolgozás Feladat: adott egy kétdimenziós bittérkép, ebből kiindulva meg kell adni a kép leírását, beleértve az alakzatok, méretek, színek, helyzetek paramétereit; a nagyon alacsony szintű vizuális adatból egy magas szintű absztrakciót kell elérni, mely megfelel a képen látható objektumoknak A képfeldolgozás lépései: élek detektálása mélység meghatározása alak meghatározása az árnyékoltságból vonalak címkézése objektum beazonosítás, helyzet meghatározás Eredmények: neurális hálók (pl. PERCEPTRON, Rosenblatt kísérlete; karakterfelismerő programok) elektronikus recehártya, mely a recehártya sok funkcióját, köztük a látvány elsődleges feldolgozását is modellezi; létrehozása megkönnyíti a mesterséges neurális hálózatok bemenőjeleinek előállítását Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 29.

30 Beszédfelismerés Cél: az emberi beszéd gép által kezelhető, szöveges formára alakítása, végső célként, a nyelvfeldolgozással egyesítve a beszélt nyelv gépi megértése céljából (Beszélő felismerés a beszélőkre jellemző paraméterek kinyerése és azonosítása) Kezdeti eredmények: szűk szókincs, vagy ugyanazon beszélő esetén nagyobb szókincs felismerése. Az emberi nyelvek kb. 50 fonémát, beszédhangot különböztetnek meg. Nehézségek: a beszéd szavai egybefolynak a fonémák és a szavak leírására használt betűk között nincs teljesen egyértelmű megfeleltetés Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 30.

31 A hangjel feldolgozása Cél: az információ csökkentése és a jellemzők kiemelése Lépések: mintavételezés, kvantálás jellemzők kinyerése, keretekben, azonos időintervallumokban vektorkvantálás: a keretek jellemzővektorait a jellemzők hiperterének régióihoz rendelik A szavak egyértelmű felismeréséhez további statisztikai, valószínűségi adatok szükségesek Ezeket általában betanítással adják meg A legjobb rendszerek a szavak több mint 95%-át jól ismerik fel Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 31.

32 Természetes nyelvek feldolgozása Cél: az emberi nyelv (írott formájának) megértése Természetes nyelvű interfészek számítógépes alkalmazások kezelése szavakkal, mondatokkal jól strukturált adatbázisokhoz, szimulációs modellekhez, szakértői rendszerekhez, helybiztosító rendszerekhez és szöveges adatbázisokhoz (Pl. Telefonon, telefonkönyv - hívás szavakkal) Gépi fordítás ELIZA (Joseph Weizenbaum, MIT, 1966) a program egy pszichológust utánoz, aki megpróbálja megérteni az ember problémáit az ember válaszainak kulcsszavait érzékelve típusszöveget, egyszerű mintaillesztésen alapuló szövegrész-cserét alkalmaz csak szintaktikai szinten értette a páciens válaszait SHRDLU (Terry Winograd, 1972) egy mértani testekből (kockák, gúlák, stb.) álló mikrovilág, melynek elemeit egy robot az ember írásos parancsainak megfelelően manipulálhatta Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 32.

33 Eliza egyszerű mintaillesztés Orvos: Hogyan tudnék segíteni? Páciens: Nem tudom. Orvos: Próbáljon mondani róla valamit! Páciens: Nem tudok. Orvos: Ki tudná ezt fejteni részletesebben? Páciens: Beteg vagyok és fáradt. Orvos: Van elképzelése, hogy miért? Páciens: Igen, öreg vagyok. Orvos: Folytassa, kérem! Páciens: Úgy érzem, elvesztettem minden érdeklődésemet. Orvos: Mondjon többet ezekről az érzésekről! Páciens: Van arról is elképzelésem, miért érzek így. Orvos: Biztosan van. Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 33.

34 SHRDLU erősen korlátozott kocka mikrovilág Ember: "Keress egy hasábot, amelyik magasabb, mint az, amelyiket a dobozba raktál!" Robot: "Rendben." Ember: "Megérintettél egy gúlát, mielőtt a zöld hasábot a kis kockára tetted?" Robot: "Igen, a piros színűt." Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 34.

35 Természetes nyelvek feldolgozása Loebner - díj Hugh Loebner 1990-ben $-os díjat és egy arany medált tűzött ki annak a nyertesnek, akinek a beszélgető-programja elsőként teljesíti a Turing tesztet. Egy $-os kisebb díjat és egy bronz medált minden évben elnyer az a program, amely a legszínvonalasabb párbeszédet folytatja emberrel. chat-robot Magyarnyelvű fordítóprogram fejlesztése: Morphologic (ők írták az MS Windows magyar nyelvi elemzőjét is) Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 35.

36 Egy mondat értelmezésének 4 szintje Szintaktikai (formailag) Szemantikai (tartalmilag) Pragmatikus (valóságosan) Intencionális (szándékoltan) pl. Éva: Tudod, hogy Viktor ugyanúgy dohányzott, mint te? Imre: Nem. Miért, mi van vele? Éva: Tüdőrák. Feldobta a bocskorát. Imre: Szomorúan hallom. Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 36.

37 "Feldobta a bocskorát" Szintaktikailag (formailag) egy múlt idejű állítmány és egy tárgy Szemantikailag (tartalmilag): felhajította a lábbelijét Pragmatikusan (valóságosan): meghalt Intencionálisan (szándékoltan): célja a szövegkörnyezettel együtt Imre figyelmét felhívni, hogy ne dohányozzon annyit Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 37.

38 A gépi fordítás értékelése A fordítás minősége szerint: tájékozódó fordítás (information acquisition) tényszerű közlésekre vonatkozó fordítás (denotative translation) igényes fordítás (connotative translations). Az automatizáltság szintje szerint: teljesen automatikus (fully automatic machine translation) emberi segítséggel készülő (human assisted machine translation) gépi segítséggel készülő (machine assisted human translation) Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 38.

39 Korlátozás kielégítés A korlátozás kielégítési feladat a benne szereplő változók értékeit korlátozza. A korlátok megadhatók az értékek felsorolásával, explicit módon, vagy egy kifejezéssel, implicit módon. A változók által felvehető értékek száma véges. Megoldás: a változók olyan értékhalmazát keressük, melyek kielégítik az összes korlátozást Jellegzetes feladat Pl: a 8 vezér probléma: úgy helyezzünk el a sakktáblán 8 vezért, hogy ne üssék egymást. Megoldó módszer pl. a lehetőségtér állapotait tartalmazó fagráf mélységben először technikával történő bejárása A megoldáskeresés gyorsítható a korlátozás propagáló, azaz a korlátokon kívül eső, megoldást biztosan nem adó pontok kizárásával Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 39.

40 Cselekvési tervek generálása Hatékony célirányos tevékenységsorozat generálása valamilyen feladat megoldására A problémától független vagy alkalmazás-specifikus módszerek közül választhatunk Megoldási módszerek: Keresés - nehezíti a nagy elágazási tényező, s a talált megoldások a cselekvések egyszerű szekvenciái lehetnek csak Szituációkalkulus - nehezen irányítható és könnyen adódnak nem megfelelő lépések is (a szituációkalkulus az elsőrendű logika módszerét alkalmazza a világ egy adott állapotára, azaz egy szituációra) A cselekvési terv a két módszer együttes alkalmazásával áll elő, a finomító tervezési szakasz előre/hátra láncoló technikájánál a keresés jut szerephez. Egy olyan cselekvés együttes jön létre, amely végrehajtható és a világot a megadott korlátokat kielégítő új állapotba viszi Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 40.

41 Adatbányászat Rejtett összefüggések, mintázatok után kutat nagy adathalmazokban (nemcsak új reprezentáció). Pl., segíti a szolgáltató vállalatoknak megtalálni az azonos érdeklődésű vevőket Alkalmazott módszerek: Felügyelt Regressziós technikák Legközelebbi szomszéd módszere Mesterséges neurális hálózatok Következtető (indukciós) szabályok Döntési fák Felügyelet nélküli Klaszterezés Önszervező neurális hálózatok Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 41.

42 Mesterséges neurális hálózatok Az emberi agy neuronjainak (mint építőelemnek) modellezése Erős párhuzamos működés Képességek: Alkalmazási példák: mintafelismerés tengeralattjárók felismerése (sonar) általánosítás a valós állapot felbecsülése trendek megjóslása döntés részvényvásárlásról, vagy eladásról viselkedés, kimenetel a műtét kimenetelének megjóslása kiértékelés kölcsönigények elfogadása, elutasítás nem pontos adatok elfogadása optikai karakterfelismerés szűrés videojelek zavarmentesítése gyors működés robotkar vezérlése szövevényes viszonylatok felfogása gyógyászati "szakértő rendszer" optimalizáló képesség repülőjáratok ütemezése hatalmas adatmennyiség elemzése biztosítási igények összevetése extrapolálás termelési problémák diagnózisa Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 42.

43 Szakértő rendszer Problémaspecifikus ismeret megértésére képes, és intelligensen használja a tématerület ismeretanyagát egy tevékenység különböző megvalósítási útjainak felvetéséhez Nemcsak az ismeretátadás technikáit alkalmazzák, hanem analitikus, elemző eszközöket is az ismeret kiértékelésére, valamint tanulási technikákat Példák olyan területekre, ahol szakértő rendszert alkalmaznak: Repülés: repülőgépmotor-diagnosztika: helikopter javítás, Pl.: NAVEX, Mezőgazdaság: Almáskertek gondozása (POMME), Kémia: Kémiai reakciók tervezése (SYNCHEM), Szerkezetértelmezés (DENDRAL), Számítógépek és kommunikáció: VMS dump fájlok elemzése rendszerkiakadás után (CDX), Oktatás: Tervezők oktatása konstrukciós tervezés ellenőrzésére (DECGUIDE), Vállalatvezetés: Üzlet hatékonyságelemzése (GURU), Egészségügy: Fertőző betegségek diagnózisa (MYCIN), Mérnöki technika, gépészet: Motoralkatrészek tervezése, stb. Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 43.

44 Automatikus programozás Cél: a szoftverkészítés munkájának automatizálása, olyan eszközök létrehozásával, melyeknél elegendő a megoldandó feladatot specifikálni, a megoldás algoritmusa és programja automatikusan készül el A szoftver specifikációja kisebb és könnyebben megadható, mint maga a program lenne valamilyen programnyelven Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 44.

45 Automatikus program-előállítás genetikus algoritmussal Véletlenszerűen generált ezernyi ősprogram halmazából indulva, a programok populációja folyamatosan javulva fejlődik sok generáción át. Az evolúciós keresés a legrátermettebb és természetesen felbukkanó mintázatokkal rendelkező műveletek túlélésének darwini elméletét alkalmazza, köztük a keresztezést (rekombinációt), a mutációt, génduplikációt, géntörlést, valamint bizonyos fajtáit a fejlődési folyamatnak amelyek által az embriók kifejlett organizmusokká váltak. Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 45.

46 Ajánlott irodalom Jelen előadás fóliái részben az alábbi források alapján készültek: Dr. Dudás László: Mesterséges Intelligencia Módszerek, Miskolci Egyetem, Alkalmazott Informatikai Tanszék, Stuart J. Russel Peter Norvig: Mesterséges Intelligencia modern megközelítésben, Panem- Prentice-Hall, Budapest, 2000, ISBN Dr. Kovács Szilveszter M.I. 2. / 46.

Kétszemélyes játékok

Kétszemélyes játékok Mesterséges Intelligencia alapjai, gyakorlat Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Programozáselmélet és Szoftvertechnológiai Tanszék 2010 / udapest Kétszemélyes teljes információjú játékok két

Részletesebben

Mesterséges intelligencia 3. laborgyakorlat

Mesterséges intelligencia 3. laborgyakorlat Mesterséges intelligencia 3. laborgyakorlat Kétszemélyes játékok - Minimax A következő típusú játékok megoldásával foglalkozunk: (a) kétszemélyes, (b) determinisztikus, (c) zéróösszegű, (d) teljes információjú.

Részletesebben

Kétszemélyes játékok Gregorics Tibor Mesterséges intelligencia

Kétszemélyes játékok Gregorics Tibor Mesterséges intelligencia Kétszemélyes játékok Kétszemélyes, teljes információjú, véges, determinisztikus,zéró összegű játékok Két játékos lép felváltva adott szabályok szerint, amíg a játszma véget nem ér. Mindkét játékos ismeri

Részletesebben

V. Kétszemélyes játékok

V. Kétszemélyes játékok Teljes információjú, véges, zéró összegű kétszemélyes játékok V. Kétszemélyes játékok Két játékos lép felváltva adott szabályok szerint. Mindkét játékos ismeri a maga és az ellenfele összes választási

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia. Csató Lehel. Csató Lehel. Matematika-Informatika Tanszék Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 2007/2008

Mesterséges Intelligencia. Csató Lehel. Csató Lehel. Matematika-Informatika Tanszék Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 2007/2008 Matematika-Informatika Tanszék Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 2007/2008 Az Előadások Témái Bevezető: mi a mesterséges intelligencia... Tudás reprezentáció Gráfkeresési stratégiák Szemantikus hálók

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia MI

Mesterséges Intelligencia MI Mesterséges Intelligencia MI Keresés ellenséges környezetben Dobrowiecki Tadeusz Eredics Péter, és mások BME I.E. 437, 463-28-99 dobrowiecki@mit.bme.hu, http://www.mit.bme.hu/general/staff/tade Ellenség

Részletesebben

Figyelem!!! Ezen kérdések megtanulása nem garantálja a sikeres vizsgát!

Figyelem!!! Ezen kérdések megtanulása nem garantálja a sikeres vizsgát! Figyelem!!! Ezen kérdések megtanulása nem garantálja a sikeres vizsgát! 1. 4-5 mondatban ismertesse a genetikus programozás lényegét! (3p) A genetikus programozás a probléma egy magasszintû meghatározásából

Részletesebben

Neurális hálózatok bemutató

Neurális hálózatok bemutató Neurális hálózatok bemutató Füvesi Viktor Miskolci Egyetem Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézet Miért? Vannak feladatok amelyeket az agy gyorsabban hajt végre mint a konvencionális számítógépek. Pl.:

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia. Csató Lehel. Csató Lehel. Matematika-Informatika Tanszék Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 2010/2011 1/363

Mesterséges Intelligencia. Csató Lehel. Csató Lehel. Matematika-Informatika Tanszék Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 2010/2011 1/363 1/33 Matematika-Informatika Tanszék Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 2010/2011 Az Előadások Témái 110/33 Bevezető: mi a mesterséges intelligencia... Tudás reprezentáció Gráfkeresési stratégiák Szemantikus

Részletesebben

Mit látnak a robotok? Bányai Mihály Matemorfózis, 2017.

Mit látnak a robotok? Bányai Mihály Matemorfózis, 2017. Mit látnak a robotok? Bányai Mihály Matemorfózis, 2017. Vizuális feldolgozórendszerek feladatai Mesterséges intelligencia és idegtudomány Mesterséges intelligencia és idegtudomány Párhuzamos problémák

Részletesebben

ULTIMATE TIC TAC TOE. Serfőző Péter

ULTIMATE TIC TAC TOE. Serfőző Péter ULTIMATE TIC TAC TOE Serfőző Péter 2016.05.02. ULTIMATE TIC TAC TOE Amőba alapján Két változat, az első könnyű, a második nehéz A játék keletkezéséről nincsenek információk, de a játékelmélet elkezdett

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia Elektronikus Almanach. Konzorciumi partnerek

Mesterséges Intelligencia Elektronikus Almanach. Konzorciumi partnerek Mesterséges Intelligencia Elektronikus Almanach Konzorciumi partnerek 1 Konzorcium Budpesti Mőszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Méréstechnika és Információs Rendszerek

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia. Csató Lehel. Csató Lehel. Matematika-Informatika Tanszék Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 2007/2008

Mesterséges Intelligencia. Csató Lehel. Csató Lehel. Matematika-Informatika Tanszék Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 2007/2008 Matematika-Informatika Tanszék Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 007/008 Az Előadások Témái Bevezető: mi a mesterséges intelligencia... Tudás reprezentáció i stratégiák Szemantikus hálók / Keretrendszerek

Részletesebben

SZOFTVERES SZEMLÉLTETÉS A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA OKTATÁSÁBAN _ Jeszenszky Péter Debreceni Egyetem, Informatikai Kar jeszenszky.peter@inf.unideb.

SZOFTVERES SZEMLÉLTETÉS A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA OKTATÁSÁBAN _ Jeszenszky Péter Debreceni Egyetem, Informatikai Kar jeszenszky.peter@inf.unideb. SZOFTVERES SZEMLÉLTETÉS A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA OKTATÁSÁBAN _ Jeszenszky Péter Debreceni Egyetem, Informatikai Kar jeszenszky.peter@inf.unideb.hu Mesterséges intelligencia oktatás a DE Informatikai

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia MI

Mesterséges Intelligencia MI Mesterséges Intelligencia MI Problémamegoldás kereséssel ha sötétben tapogatózunk Dobrowiecki Tadeusz Eredics Péter, és mások BME I.E. 437, 463-28-99 dobrowiecki@mit.bme.hu, http://www.mit.bme.hu/general/staff/tade

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia. Csató Lehel. Csató Lehel. Matematika-Informatika Tanszék Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 2007/2008

Mesterséges Intelligencia. Csató Lehel. Csató Lehel. Matematika-Informatika Tanszék Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 2007/2008 Matematika-Informatika Tanszék Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 2007/2008 Az Előadások Témái Bevezető: mi a mesterséges intelligencia... Tudás reprezentáció Gráfkeresési stratégiák Szemantikus hálók

Részletesebben

Predikátumkalkulus. 1. Bevezet. 2. Predikátumkalkulus, formalizálás. Predikátumkalkulus alapfogalmai, formalizálás, tagadás, logikailag igaz formulák.

Predikátumkalkulus. 1. Bevezet. 2. Predikátumkalkulus, formalizálás. Predikátumkalkulus alapfogalmai, formalizálás, tagadás, logikailag igaz formulák. Predikátumkalkulus Predikátumkalkulus alapfogalmai, formalizálás, tagadás, logikailag igaz formulák. 1. Bevezet Nézzük meg a következ két kijelentést: Minden almához tartozik egy fa, amir l leesett. Bármely

Részletesebben

CARE. Biztonságos. otthonok idős embereknek CARE. Biztonságos otthonok idős embereknek 2010-09-02. Dr. Vajda Ferenc Egyetemi docens

CARE. Biztonságos. otthonok idős embereknek CARE. Biztonságos otthonok idős embereknek 2010-09-02. Dr. Vajda Ferenc Egyetemi docens CARE Biztonságos CARE Biztonságos otthonok idős embereknek otthonok idős embereknek 2010-09-02 Dr. Vajda Ferenc Egyetemi docens 3D Érzékelés és Mobilrobotika kutatócsoport Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi

Részletesebben

SZTE Eötvös Loránd Kollégium. 2. Móra György: Információkinyerés természetes nyelvű szövegekből

SZTE Eötvös Loránd Kollégium. 2. Móra György: Információkinyerés természetes nyelvű szövegekből 2010/2011 tavaszi félév SZTE Eötvös Loránd Kollégium 1. Dombi József: Fuzzy elmélet és alkalmazásai 2011. március 3. 19:00 2. Móra György: Információkinyerés természetes nyelvű szövegekből 2011. március

Részletesebben

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI statisztika 10 X. SZIMULÁCIÓ 1. VÉLETLEN számok A véletlen számok fontos szerepet játszanak a véletlen helyzetek generálásában (pénzérme, dobókocka,

Részletesebben

Programozási nyelvek a közoktatásban alapfogalmak I. előadás

Programozási nyelvek a közoktatásban alapfogalmak I. előadás Programozási nyelvek a közoktatásban alapfogalmak I. előadás Szempontok Programozási nyelvek osztályozása Felhasználói kör (amatőr, professzionális) Emberközelség (gépi nyelvektől a természetes nyelvekig)

Részletesebben

Elektronikus Almanach

Elektronikus Almanach Mesterséges Intelligencia Elektronikus Almanach Mesterséges intelligencia modern megközel zelítésben 1 Miért éppen ez a könyv? Egy kis történelem BME: 1998-1999 - MI lekerül alapképzés szintjére, hallgatói

Részletesebben

Komputeralgebra rendszerek

Komputeralgebra rendszerek Komputeralgebra rendszerek I. Bevezetés Czirbusz Sándor czirbusz@gmail.com Komputeralgebra Tanszék ELTE Informatika Kar D2.711A 2009-2010 tavasz Tartalomjegyzék 1 Előzetes 2 Komputeralgebra 3 Történeti

Részletesebben

Dunaújvárosi Főiskola Informatikai Intézet. Intelligens ágensek. Dr. Seebauer Márta. főiskolai tanár

Dunaújvárosi Főiskola Informatikai Intézet. Intelligens ágensek. Dr. Seebauer Márta. főiskolai tanár Dunaújvárosi Főiskola Informatikai Intézet Intelligens ágensek Dr. Seebauer Márta főiskolai tanár seebauer.marta@szgti.bmf.hu Ágens Ágens (agent) bármi lehet, amit úgy tekinthetünk, hogy érzékelők (sensors)

Részletesebben

Keresés képi jellemzők alapján. Dr. Balázs Péter SZTE, Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika Tanszék

Keresés képi jellemzők alapján. Dr. Balázs Péter SZTE, Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika Tanszék Keresés képi jellemzők alapján Dr. Balázs Péter SZTE, Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika Tanszék Lusta gépi tanulási algoritmusok Osztályozás: k=1: piros k=5: kék k-legközelebbi szomszéd (k=1,3,5,7)

Részletesebben

Önálló labor feladatkiírásaim tavasz

Önálló labor feladatkiírásaim tavasz Önálló labor feladatkiírásaim 2016. tavasz (ezekhez kapcsolódó saját témával is megkereshetnek) Mészáros Tamás http://www.mit.bme.hu/~meszaros/ Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika

Részletesebben

Objektumorientált paradigma és a programfejlesztés

Objektumorientált paradigma és a programfejlesztés Objektumorientált paradigma és a programfejlesztés Vámossy Zoltán vamossy.zoltan@nik.uni-obuda.hu Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Ficsor Lajos (Miskolci Egyetem) prezentációja alapján Objektumorientált

Részletesebben

Programozási nyelvek 6. előadás

Programozási nyelvek 6. előadás Programozási nyelvek 6. előadás Szempontok Programozási nyelvek osztályozása Felhasználói kör (amatőr, professzionális) Emberközelség (gépi nyelvektől a természetes nyelvekig) Számítási modell (hogyan

Részletesebben

Összeállította Horváth László egyetemi tanár

Összeállította Horváth László egyetemi tanár Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézet Intelligens Mérnöki Rendszerek Szakirány a Mérnök informatikus alapszakon Összeállította Horváth László Budapest, 2011

Részletesebben

Statisztikai eljárások a mintafelismerésben és a gépi tanulásban

Statisztikai eljárások a mintafelismerésben és a gépi tanulásban Statisztikai eljárások a mintafelismerésben és a gépi tanulásban Varga Domonkos (I.évf. PhD hallgató) 2014 május A prezentáció felépítése 1) Alapfogalmak 2) A gépi tanulás, mintafelismerés alkalmazási

Részletesebben

Fuzzy rendszerek és neurális hálózatok alkalmazása a diagnosztikában

Fuzzy rendszerek és neurális hálózatok alkalmazása a diagnosztikában Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fuzzy rendszerek és neurális hálózatok alkalmazása a diagnosztikában Cselkó Richárd 2009. október. 15. Az előadás fő témái Soft Computing technikák alakalmazásának

Részletesebben

A programozás alapjai előadás. Amiről szólesz: A tárgy címe: A programozás alapjai

A programozás alapjai előadás. Amiről szólesz: A tárgy címe: A programozás alapjai A programozás alapjai 1 1. előadás Híradástechnikai Tanszék Amiről szólesz: A tárgy címe: A programozás alapjai A számítógép részegységei, alacsony- és magasszintű programnyelvek, az imperatív programozási

Részletesebben

Számítógépes döntéstámogatás. Genetikus algoritmusok

Számítógépes döntéstámogatás. Genetikus algoritmusok BLSZM-10 p. 1/18 Számítógépes döntéstámogatás Genetikus algoritmusok Werner Ágnes Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék e-mail: werner.agnes@virt.uni-pannon.hu BLSZM-10 p. 2/18 Bevezetés 1950-60-as

Részletesebben

1. AZ MI FOGALMA. I. Bevezetés. Tulajdonságok. Kezdet ELIZA. Első szakasz (60-as évek)

1. AZ MI FOGALMA. I. Bevezetés. Tulajdonságok. Kezdet ELIZA. Első szakasz (60-as évek) 1. AZ MI FOGALMA I. Bevezetés Nincs pontos definíció Emberi gondolkodás számítógépes reprodukálása Intelligens viselkedésű programok Az ember számára is nehéz problémák számítógépes megoldása Intellektuálisan

Részletesebben

The nontrivial extraction of implicit, previously unknown, and potentially useful information from data.

The nontrivial extraction of implicit, previously unknown, and potentially useful information from data. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs rendszerek Tanszék Adatelemzés intelligens módszerekkel Hullám Gábor Adatelemzés hagyományos megközelítésben I. Megválaszolandó

Részletesebben

Problémamegoldás kereséssel. Mesterséges intelligencia március 7.

Problémamegoldás kereséssel. Mesterséges intelligencia március 7. Problémamegoldás kereséssel Mesterséges intelligencia 2014. március 7. Bevezetés Problémamegoldó ágens Kívánt állapotba vezető cselekvéseket keres Probléma megfogalmazása Megoldás megfogalmazása Keresési

Részletesebben

Számítógépes képelemzés 7. előadás. Dr. Balázs Péter SZTE, Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika Tanszék

Számítógépes képelemzés 7. előadás. Dr. Balázs Péter SZTE, Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika Tanszék Számítógépes képelemzés 7. előadás Dr. Balázs Péter SZTE, Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika Tanszék Momentumok Momentum-alapú jellemzők Tömegközéppont Irányultáság 1 2 tan 2 1 2,0 1,1 0, 2 Befoglaló

Részletesebben

Megerősítéses tanulás 2. előadás

Megerősítéses tanulás 2. előadás Megerősítéses tanulás 2. előadás 1 Technikai dolgok Email szityu@eotvoscollegium.hu Annai levlista http://nipglab04.inf.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/annai/ Olvasnivaló: Sutton, Barto: Reinforcement

Részletesebben

BEKE ANDRÁS, FONETIKAI OSZTÁLY BESZÉDVIZSGÁLATOK GYAKORLATI ALKALMAZÁSA

BEKE ANDRÁS, FONETIKAI OSZTÁLY BESZÉDVIZSGÁLATOK GYAKORLATI ALKALMAZÁSA BEKE ANDRÁS, FONETIKAI OSZTÁLY BESZÉDVIZSGÁLATOK GYAKORLATI ALKALMAZÁSA BESZÉDTUDOMÁNY Az emberi kommunikáció egyik leggyakrabban használt eszköze a nyelv. A nyelv hangzó változta, a beszéd a nyelvi kommunikáció

Részletesebben

Az Országos kompetenciamérés (OKM) tartalmi kerete. a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 3. melléklete alapján

Az Országos kompetenciamérés (OKM) tartalmi kerete. a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 3. melléklete alapján Az Országos kompetenciamérés (OKM) tartalmi kerete a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 3. melléklete alapján Az OKM tartalmi keret Célja: definiálja azokat a tényezőket és szempontrendszereket, amelyek

Részletesebben

Mesterséges intelligencia. Gregorics Tibor people.inf.elte.hu/gt/mi

Mesterséges intelligencia. Gregorics Tibor people.inf.elte.hu/gt/mi people.inf.elte.hu/gt/mi Szakirodalom Könyvek Fekete István - - Nagy Sára: Bevezetés a mesterséges intelligenciába, LSI Kiadó, Budapest, 1990, 1999. ELTE-Eötvös Kiadó, Budapest, 2006. Russel, J. S., Norvig,

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia. Csató Lehel. Csató Lehel. Matematika-Informatika Tanszék Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 2010/2011 1/363

Mesterséges Intelligencia. Csató Lehel. Csató Lehel. Matematika-Informatika Tanszék Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 2010/2011 1/363 1/6 Matematika-Informatika Tanszék Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 2010/2011 Az Előadások Témái 46/6 Bevezető: mi a mesterséges intelligencia... Tudás reprezentáció stratégiák Szemantikus hálók

Részletesebben

ALGEBRAI KIFEJEZÉSEK, EGYENLETEK

ALGEBRAI KIFEJEZÉSEK, EGYENLETEK ALGEBRAI KIFEJEZÉSEK, EGYENLETEK AZ ALGEBRAI KIFEJEZÉS FOGALMÁNAK KIALAKÍTÁSA (7-9. OSZTÁLY) Racionális algebrai kifejezés (betűs kifejezés): betűket és számokat a négy alapművelet véges sokszori alkalmazásával

Részletesebben

Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 0. A Wolfram Alpha tudásgép. https://www.wolframalpha.

Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 0. A Wolfram Alpha tudásgép. https://www.wolframalpha. Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 0. A Wolfram Alpha tudásgép https://www.wolframalpha.com/ Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás

Részletesebben

Intelligens Rendszerek I. Tudásábrázolás szemantikus hálókkal, keretekkel és forgatókönyvvel

Intelligens Rendszerek I. Tudásábrázolás szemantikus hálókkal, keretekkel és forgatókönyvvel Intelligens Rendszerek I. Tudásábrázolás szemantikus hálókkal, keretekkel és forgatókönyvvel 2007/2008. tanév, I. félév Dr. Kovács Szilveszter E-mail: szkovacs@iit.uni-miskolc.hu Miskolci Egyetem Informatikai

Részletesebben

Gépi tanulás a gyakorlatban. Bevezetés

Gépi tanulás a gyakorlatban. Bevezetés Gépi tanulás a gyakorlatban Bevezetés Motiváció Nagyon gyakran találkozunk gépi tanuló alkalmazásokkal Spam detekció Karakter felismerés Fotó címkézés Szociális háló elemzés Piaci szegmentáció analízis

Részletesebben

Intelligens Rendszerek Elmélete. Párhuzamos keresés genetikus algoritmusokkal

Intelligens Rendszerek Elmélete. Párhuzamos keresés genetikus algoritmusokkal Intelligens Rendszerek Elmélete Dr. Kutor László Párhuzamos keresés genetikus algoritmusokkal http://mobil.nik.bmf.hu/tantargyak/ire.html login: ire jelszó: IRE0 IRE / A természet általános kereső algoritmusa:

Részletesebben

Logikai ágensek. Mesterséges intelligencia március 21.

Logikai ágensek. Mesterséges intelligencia március 21. Logikai ágensek Mesterséges intelligencia 2014. március 21. Bevezetés Eddigi példák tudásra: állapotok halmaza, lehetséges operátorok, ezek költségei, heurisztikák Feltételezés: a világ (lehetséges állapotok

Részletesebben

Objektumorientált paradigma és programfejlesztés Bevezető

Objektumorientált paradigma és programfejlesztés Bevezető Objektumorientált paradigma és programfejlesztés Bevezető Vámossy Zoltán vamossy.zoltan@nik.uni-obuda.hu Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Ficsor Lajos (Miskolci Egyetem) prezentációja alapján

Részletesebben

HELYI TANTERV MATEMATIKA (emelt szintű csoportoknak) Alapelvek, célok

HELYI TANTERV MATEMATIKA (emelt szintű csoportoknak) Alapelvek, célok HELYI TANTERV MATEMATIKA (emelt szintű csoportoknak) Alapelvek, célok Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról mint tudásrendszerről és mint sajátos emberi megismerési,

Részletesebben

EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.03. Matematika az általános iskolák 5 8.

EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.03. Matematika az általános iskolák 5 8. EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2.2.03 Matematika az általános iskolák 5 8. évfolyama számára Alapelvek, célok Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet

Részletesebben

Navigáci. stervezés. Algoritmusok és alkalmazásaik. Osváth Róbert Sorbán Sámuel

Navigáci. stervezés. Algoritmusok és alkalmazásaik. Osváth Róbert Sorbán Sámuel Navigáci ció és s mozgástervez stervezés Algoritmusok és alkalmazásaik Osváth Róbert Sorbán Sámuel Feladat Adottak: pálya (C), játékos, játékos ismerethalmaza, kezdőpont, célpont. Pálya szerkezete: akadályokkal

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR MATEMATIKAI INTÉZET SZAKDOLGOZATI TÉMÁK

MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR MATEMATIKAI INTÉZET SZAKDOLGOZATI TÉMÁK SZAKDOLGOZATI TÉMÁK 2018 Fedélzeti kamera alapú helymeghatározó, navigációs algoritmusok vizsgálata és implementálása Témavezető: Dr. Árvai-Homolya Szilvia A drónok mind szélesebb körű elterjedésével,

Részletesebben

Modellezés és szimuláció. Szatmári József SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék

Modellezés és szimuláció. Szatmári József SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék Modellezés és szimuláció Szatmári József SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék Kvantitatív forradalmak a földtudományban - geográfiában 1960- as évek eleje: statisztika 1970- as évek eleje:

Részletesebben

Adaptív menetrendezés ADP algoritmus alkalmazásával

Adaptív menetrendezés ADP algoritmus alkalmazásával Adaptív menetrendezés ADP algoritmus alkalmazásával Alcím III. Mechwart András Ifjúsági Találkozó Mátraháza, 2013. szeptember 10. Divényi Dániel Villamos Energetika Tanszék Villamos Művek és Környezet

Részletesebben

Predikátumkalkulus. Predikátumkalkulus alapfogalmai, formalizálás, tagadás, logikailag igaz formulák. Vizsgáljuk meg a következ két kijelentést.

Predikátumkalkulus. Predikátumkalkulus alapfogalmai, formalizálás, tagadás, logikailag igaz formulák. Vizsgáljuk meg a következ két kijelentést. Predikátumkalkulus Predikátumkalkulus alapfogalmai, formalizálás, tagadás, logikailag igaz formulák. 1. Bevezet Vizsgáljuk meg a következ két kijelentést. Minden almához tartozik egy fa, amir l leesett.

Részletesebben

Számítógép architektúra

Számítógép architektúra Budapesti Műszaki Főiskola Regionális Oktatási és Innovációs Központ Székesfehérvár Számítógép architektúra Dr. Seebauer Márta főiskolai tanár seebauer.marta@roik.bmf.hu Irodalmi források Cserny L.: Számítógépek

Részletesebben

1. Az informatika alapjai (vezetője: Dr. Dömösi Pál, DSc, egyetemi tanár) Kredit

1. Az informatika alapjai (vezetője: Dr. Dömösi Pál, DSc, egyetemi tanár) Kredit 2. MELLÉKLET Az oktatási koncepciója 1. Az informatika alapjai (vezetője: Dr. Dömösi Pál, DSc, egyetemi tanár) Az informatika alapjai Tud. Min. 1 Automata hálózatok 2 V Dr. Dömösi Pál DSc 2 Automaták és

Részletesebben

Kutatás-fejlesztési eredmények a Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszéken. Dombi József

Kutatás-fejlesztési eredmények a Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszéken. Dombi József Kutatás-fejlesztési eredmények a Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszéken Dombi József Mesterséges intelligencia Klasszikus megközelítés (A*, kétszemélyes játékok, automatikus tételbizonyítás,

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia Elektronikus Almanach. MI Almanach projektismertetı rendezvény április 29., BME, I. ép., IB.017., 9h-12h.

Mesterséges Intelligencia Elektronikus Almanach. MI Almanach projektismertetı rendezvény április 29., BME, I. ép., IB.017., 9h-12h. Mesterséges Intelligencia Elektronikus Almanach Neurális hálózatokh 1 BME 1990: Miért neurális hálók? - az érdeklıdésünk terébe kerül a neurális hálózatok témakör - fıbb okok: - adaptív rendszerek - felismerési

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Köszönetnyilvánítás. 1. Az alapok 1

Tartalomjegyzék. Köszönetnyilvánítás. 1. Az alapok 1 Köszönetnyilvánítás Bevezetés Kinek szól a könyv? Elvárt előismeretek A könyv témája A könyv használata A megközelítés alapelvei Törekedjünk az egyszerűségre! Ne optimalizáljunk előre! Felhasználói interfészek

Részletesebben

Kvantitatív módszerek

Kvantitatív módszerek Kvantitatív módszerek szimuláció Kovács Zoltán Szervezési és Vezetési Tanszék E-mail: kovacsz@gtk.uni-pannon.hu URL: http://almos/~kovacsz Mennyiségi problémák megoldása analitikus numerikus szimuláció

Részletesebben

Modellellenőrzés. dr. Majzik István BME Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Modellellenőrzés. dr. Majzik István BME Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Modellellenőrzés dr. Majzik István BME Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék 1 Mit szeretnénk elérni? Informális vagy félformális tervek Informális követelmények Formális modell: KS, LTS, TA

Részletesebben

Cselekvési tervek generálása. Máté Annamária

Cselekvési tervek generálása. Máté Annamária Cselekvési tervek generálása Máté Annamária Tartalom Általánosan a cselekvés tervezésről Értelmezés, megközelítés Klasszikus modellek Mint keresés Mint logikai következtetés Alapvető feltevések és fogalmak

Részletesebben

Regresszió. Csorba János. Nagyméretű adathalmazok kezelése március 31.

Regresszió. Csorba János. Nagyméretű adathalmazok kezelése március 31. Regresszió Csorba János Nagyméretű adathalmazok kezelése 2010. március 31. A feladat X magyarázó attribútumok halmaza Y magyarázandó attribútumok) Kérdés: f : X -> Y a kapcsolat pár tanítópontban ismert

Részletesebben

Bevezetés az informatikába

Bevezetés az informatikába Bevezetés az informatikába 6. előadás Dr. Istenes Zoltán Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Programozáselmélet és Szoftvertechnológiai Tanszék Matematikus BSc - I. félév / 2008 / Budapest Dr.

Részletesebben

Szoftverminőségbiztosítás

Szoftverminőségbiztosítás NGB_IN003_1 SZE 2014-15/2 (13) Szoftverminőségbiztosítás Szoftverminőség és formális módszerek Formális módszerek Formális módszer formalizált módszer(tan) Formális eljárások alkalmazása a fejlesztésben

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeș Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Matematika és Informatika Kar 1.3 Intézet Magyar Matematika és Informatika Intézet 1.4

Részletesebben

A modellellenőrzés érdekes alkalmazása: Tesztgenerálás modellellenőrzővel

A modellellenőrzés érdekes alkalmazása: Tesztgenerálás modellellenőrzővel A modellellenőrzés érdekes alkalmazása: Tesztgenerálás modellellenőrzővel Majzik István Micskei Zoltán BME Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék 1 Modell alapú fejlesztési folyamat (részlet)

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. TARTALOMJEGYZÉK...vii ELŐSZÓ... xiii BEVEZETÉS A lágy számításról A könyv célkitűzése és felépítése...

TARTALOMJEGYZÉK. TARTALOMJEGYZÉK...vii ELŐSZÓ... xiii BEVEZETÉS A lágy számításról A könyv célkitűzése és felépítése... TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK...vii ELŐSZÓ... xiii BEVEZETÉS...1 1. A lágy számításról...2 2. A könyv célkitűzése és felépítése...6 AZ ÖSSZETEVŐ LÁGY RENDSZEREK...9 I. BEVEZETÉS...10 3. Az összetevő

Részletesebben

Számítógépes döntéstámogatás. Bevezetés és tematika

Számítógépes döntéstámogatás. Bevezetés és tematika SZDT-01 p. 1/18 Számítógépes döntéstámogatás Bevezetés és tematika Werner Ágnes Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék e-mail: werner.agnes@virt.uni-pannon.hu Előadás SZDT-01 p. 2/18 SZDT-01

Részletesebben

Vizuális adatelemzés - Gyakorlat. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Vizuális adatelemzés - Gyakorlat. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Vizuális adatelemzés - Gyakorlat Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Adatelemzés szerepe a rendszermodellezésben Lényeges paraméterek meghatározása

Részletesebben

Nyerni jó. 7.-8. évfolyam

Nyerni jó. 7.-8. évfolyam Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium 2600 Vác, Németh László u. 4-6. : 27-317 - 077 /fax: 27-315 - 093 WEB: http://boronkay.vac.hu e-mail: boronkay@vac.hu Levelező Matematika Szakkör Nyerni

Részletesebben

Termék modell. Definíció:

Termék modell. Definíció: Definíció: Termék modell Összetett, többfunkciós, integrált modell (számítógépes reprezentáció) amely leír egy műszaki objektumot annak különböző életfázis szakaszaiban: tervezés, gyártás, szerelés, szervízelés,

Részletesebben

Bevezetés a kvantum informatikába és kommunikációba Féléves házi feladat (2013/2014. tavasz)

Bevezetés a kvantum informatikába és kommunikációba Féléves házi feladat (2013/2014. tavasz) Bevezetés a kvantum informatikába és kommunikációba Féléves házi feladat (2013/2014. tavasz) A házi feladatokkal kapcsolatos követelményekről Kapcsolódó határidők: választás: 6. oktatási hét csütörtöki

Részletesebben

Új műveletek egy háromértékű logikában

Új műveletek egy háromértékű logikában A Magyar Tudomány Napja 2012. Új műveletek egy háromértékű logikában Dr. Szász Gábor és Dr. Gubán Miklós Tartalom A probléma előzményei A hagyományos műveletek Az új műveletek koncepciója Alkalmazási példák

Részletesebben

Előfeltétel: legalább elégséges jegy Diszkrét matematika II. (GEMAK122B) tárgyból

Előfeltétel: legalább elégséges jegy Diszkrét matematika II. (GEMAK122B) tárgyból ÜTEMTERV Programozás-elmélet c. tárgyhoz (GEMAK233B, GEMAK233-B) BSc gazdaságinformatikus, programtervező informatikus alapszakok számára Óraszám: heti 2+0, (aláírás+kollokvium, 3 kredit) 2019/20-es tanév

Részletesebben

Matematika. 5-8. évfolyam. tantárgy 2013.

Matematika. 5-8. évfolyam. tantárgy 2013. Matematika tantárgy 5-8. évfolyam 2013. Matematika az általános iskolák 5 8. évfolyama számára Alapelvek, célok Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról, mint tudásrendszerről

Részletesebben

za TANTÁRGY ADATLAPJA

za TANTÁRGY ADATLAPJA za TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeș Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Matematika és Informatika Kar 1.3 Intézet Magyar Matematika és Informatika Intézet 1.4

Részletesebben

Beltéri autonóm négyrotoros helikopter szabályozó rendszerének kifejlesztése és hardware-in-the-loop tesztelése

Beltéri autonóm négyrotoros helikopter szabályozó rendszerének kifejlesztése és hardware-in-the-loop tesztelése Beltéri autonóm négyrotoros helikopter szabályozó rendszerének kifejlesztése és hardware-in-the-loop tesztelése Regula Gergely, Lantos Béla BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Irányítástechnika és

Részletesebben

Mély neuronhálók alkalmazása és optimalizálása

Mély neuronhálók alkalmazása és optimalizálása magyar nyelv beszédfelismerési feladatokhoz 2015. január 10. Konzulens: Dr. Mihajlik Péter A megvalósítandó feladatok Irodalomkutatás Nyílt kutatási eszközök keresése, beszédfelismer rendszerek tervezése

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia MI

Mesterséges Intelligencia MI Mesterséges Intelligencia MI Problémamegoldás kereséssel vakon http://mialmanach.mit.bme.hu/aima/ch03s03 3. fejezet 3.4 alfejezet Pataki Béla, (Hullám Gábor) BME I.E. 414, 463-26-79 pataki@mit.bme.hu,

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék... 3 Előszó... 9

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék... 3 Előszó... 9 ... 3 Előszó... 9 I. Rész: Evolúciós számítások technikái, módszerei...11 1. Bevezetés... 13 1.1 Evolúciós számítások... 13 1.2 Evolúciós algoritmus alapfogalmak... 14 1.3 EC alkalmazásokról általában...

Részletesebben

Teljesítmény Mérés. Tóth Zsolt. Miskolci Egyetem. Tóth Zsolt (Miskolci Egyetem) Teljesítmény Mérés / 20

Teljesítmény Mérés. Tóth Zsolt. Miskolci Egyetem. Tóth Zsolt (Miskolci Egyetem) Teljesítmény Mérés / 20 Teljesítmény Mérés Tóth Zsolt Miskolci Egyetem 2013 Tóth Zsolt (Miskolci Egyetem) Teljesítmény Mérés 2013 1 / 20 Tartalomjegyzék 1 Bevezetés 2 Visual Studio Kód metrikák Performance Explorer Tóth Zsolt

Részletesebben

A modellellenőrzés érdekes alkalmazása: Tesztgenerálás modellellenőrzővel

A modellellenőrzés érdekes alkalmazása: Tesztgenerálás modellellenőrzővel A modellellenőrzés érdekes alkalmazása: Tesztgenerálás modellellenőrzővel Majzik István Micskei Zoltán BME Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék 1 Modell alapú fejlesztési folyamat (részlet)

Részletesebben

Grafikonok automatikus elemzése

Grafikonok automatikus elemzése Grafikonok automatikus elemzése MIT BSc önálló laboratórium konzulens: Orosz György 2016.05.18. A feladat elsődleges célkitűzései o eszközök adatlapján található grafikonok feldolgozása, digitalizálása

Részletesebben

Dr. habil. Maróti György

Dr. habil. Maróti György infokommunikációs technológiák III.8. MÓDSZER KIDOLGOZÁSA ALGORITMUSOK ÁTÜLTETÉSÉRE KIS SZÁMÍTÁSI TELJESÍTMÉNYŰ ESZKÖZÖKBŐL ÁLLÓ NÉPES HETEROGÉN INFRASTRUKTÚRA Dr. habil. Maróti György maroti@dcs.uni-pannon.hu

Részletesebben

A nyelvtechnológia alapjai

A nyelvtechnológia alapjai Prószéky Gábor A nyelvtechnológia alapjai 2015/2016 tanév, 1. félév A tantárgy órái 2015-ben 1. óra: szeptember 9. 2. óra: szeptember 16. (elmarad: szeptember 23.) 3. óra: szeptember 30. 4. óra: október

Részletesebben

Matematika helyi tanterv 5 8. évfolyam számára Alapelvek, célok

Matematika helyi tanterv 5 8. évfolyam számára Alapelvek, célok Matematika helyi tanterv 5 8. évfolyam számára Alapelvek, célok Az iskolai matematikatanítás célja, hogy hiteles képet nyújtson a matematikáról mint tudásrendszerről és mint sajátos emberi megismerési,

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia. Csató Lehel. Csató Lehel. Matematika-Informatika Tanszék Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 2007/2008

Mesterséges Intelligencia. Csató Lehel. Csató Lehel. Matematika-Informatika Tanszék Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 2007/2008 Matematika-Informatika Tanszék Babeş Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 2007/2008 Az Előadások Témái : mi a mesterséges intelligencia... Tudás reprezentáció Gráfkeresési stratégiák Szemantikus hálók / Keretrendszerek

Részletesebben

Osztályozóvizsga és javítóvizsga témakörei Matematika 9. évfolyam

Osztályozóvizsga és javítóvizsga témakörei Matematika 9. évfolyam Osztályozóvizsga és javítóvizsga témakörei Matematika 9. évfolyam 1. félév Gondolkozás, számolás - halmazok, műveletek halmazokkal, intervallumok - racionális számok, műveletek racionális számokkal, zárójel

Részletesebben

Kurzuskód Kurzus címe, típusa (ea, sz, gy, lab, konz stb.) Tárgyfelelős Előfeltétel (kurzus kódja) típusa

Kurzuskód Kurzus címe, típusa (ea, sz, gy, lab, konz stb.) Tárgyfelelős Előfeltétel (kurzus kódja) típusa Az Intézet minden előadás és gyakorlatból álló tárgyánál az előadás és a gyakorlat párhuzamos felvétele, az előadások vizsgáinak a gyakorlat teljesítettsége feltétel. Szak neve: Programtervező informatikus

Részletesebben

Programozás alapjai (ANSI C)

Programozás alapjai (ANSI C) Programozás alapjai (ANSI C) 1. Előadás vázlat A számítógép és programozása Dr. Baksáné dr. Varga Erika adjunktus Miskolci Egyetem, Informatikai Intézet Általános Informatikai Intézeti Tanszék www.iit.uni-miskolc.hu

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék 06/7. félév 7. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens Tartalom. A projektütemezés alapjai..

Részletesebben

Követelmények Motiváció Matematikai modellezés: példák A lineáris programozás alapfeladata 2017/ Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet

Követelmények Motiváció Matematikai modellezés: példák A lineáris programozás alapfeladata 2017/ Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet Operációkutatás I. 2017/2018-2. Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszék 1. Előadás Követelmények, teljesítés feltételei Vizsga anyaga Előadásokhoz tartozó diasor

Részletesebben

Követelmények Motiváció Matematikai modellezés: példák A lineáris programozás alapfeladata 2017/ Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet

Követelmények Motiváció Matematikai modellezés: példák A lineáris programozás alapfeladata 2017/ Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet Operációkutatás I. 2017/2018-2. Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszék 1. Előadás Követelmények, teljesítés feltételei Vizsga anyaga Előadásokhoz tartozó diasor

Részletesebben

Mérnök informatikus mesterszak mintatanterve (GE-MI) nappali tagozat/ MSc in, full time Érvényes: 2011/2012. tanév 1. félévétől, felmenő rendszerben

Mérnök informatikus mesterszak mintatanterve (GE-MI) nappali tagozat/ MSc in, full time Érvényes: 2011/2012. tanév 1. félévétől, felmenő rendszerben Mérnök informatikus mesterszak mintatanterve (GE-MI) nappali tagozat/ MSc in, full time Érvényes: 2011/2012. tanév 1. félévétől, felmenő rendszerben Tantárgy Tárgykód I. félév ősz II. félév tavasz Algoritmusok

Részletesebben

Funkcionális és logikai programozás. { Márton Gyöngyvér, 2012} { Sapientia, Erdélyi Magyar Tudományegyetem }

Funkcionális és logikai programozás. { Márton Gyöngyvér, 2012} { Sapientia, Erdélyi Magyar Tudományegyetem } Funkcionális és logikai programozás { Márton Gyöngyvér, 2012} { Sapientia, Erdélyi Magyar Tudományegyetem } http://www.ms.sapientia.ro/~mgyongyi ` 1 Jelenlét: Követelmények, osztályozás Az első 4 előadáson

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR MATEMATIKAI INTÉZET SZAKDOLGOZATI TÉMÁK

MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR MATEMATIKAI INTÉZET SZAKDOLGOZATI TÉMÁK SZAKDOLGOZATI TÉMÁK 2017 Online tananyag kiegészítése játékos oktatási és önellen½orz½o modullal Témavezet½o: Dr. Árvai-Homolya Szilvia Napjainkban az online képzés egyre nagyobb teret hódít. Az érdekl½odés

Részletesebben

Megerősítéses tanulási módszerek és alkalmazásaik

Megerősítéses tanulási módszerek és alkalmazásaik MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR Megerősítéses tanulási módszerek és alkalmazásaik Tompa Tamás tanársegéd Általános Informatikai Intézeti Tanszék Miskolc, 2017. szeptember 15. Tartalom

Részletesebben