2005. évi gazdálkodásáról szóló szöveges beszámoló

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2005. évi gazdálkodásáról szóló szöveges beszámoló"

Átírás

1 A évi gazdálkodásáról szóló szöveges beszámoló Feladatkör, tevékenység Az intézmény neve: Kaposvári Egyetem Törzskönyvi azonosító szám: (PIR) Honlapjának címe: 1. Intézményi szerkezeti változások, szervezeti egységek A Kaposvári Egyetem Alapító Okiratában meghatározott feladatait 2005 évben is a meglévő négy kari szervezeti egységben, úgymint; Állattudományi Kar Gazdaságtudományi Kar Csokonai Vitéz Mihály Pedagógiai Főiskolai Kar Művészeti Főiskolai Kar, valamint a január 1-től működő kari jogállású Egészségtudományi Centrum végezte. Változatlan jogállásban része még az egyetemnek Az Iregszemcsei Takarmánytermesztési Kutatóintézet. Az intézmény évi szakmai feladatvégzését az oktatási év rendjében meghatározottakon túl elsősorban a március 1-től hatályos Felsőoktatási törvény előírásainak való megfelelés, a bolognai folyamat szerinti képzési szerkezetátalakítás és a évi intézményi akkreditációra való felkészülés jellemezte. Az intézmény egyetemi karain a többciklusú lineáris képzés bevezetése a felsőoktatásban zajló szerkezetátalakítási folyamat intézményi megvalósulásának kiemelt része. A korábbi elágazó rendszerű képzést az új, kétciklusú, tehát egymásra épülő alapképzés (alapdiploma Bsc) és mesterképzés Mesterdiploma Msc) váltja fel, melynek célja az európai tudástérséghez való integrálódásunk előmozdítása. A képzés során arra törekszünk, hogy hallgatóink olyan ismeretanyagot és tudást sajátítsanak el, aminek köszönhetően az Európai Unió munkaerő piacán eséllyel veszik fel a versenyt a közösség többi országából származó, hasonló képzettségű szakemberével szemben. A főiskolai karok eddigi képzési szerkezetüket megőrizve készítették el a bolognai folyamatnak megfelelő szaklétesítési és indítási szakanyagokat, kérelmeket. Végrehajtott szerkezetátalakítások A felsőoktatási képzési szerkezetátalakítás és a Felsőoktatási törvénynek való megfelelés jegyében 2005 tavaszán egyetemi tanácsi döntés született a karok szervezeti átalakításáról.

2 2 Első lépésben valamennyi karon megszüntetésre kerültek az intézetek, Tanszéki összevonásokra került sor. A fenti átalakítások után természetesen megnőtt a tanszékvezetők szerepe a szervezeti egységek vezetését illetően. A folyamat nem befejezett, évben további tanszék összevonások, szervezeti változások történnek. Az egyetemi szolgáltató rendszer is részben átalakult (egy-egy tanulmányi osztály látja el az egyetemi, illetve főiskolai karok hallgatóival kapcsolatos oktatásszervezési, hallgatói tanügyi nyilvántartási feladatait). Az egységes tanulmányi nyilvántartó rendszer átfogó, teljes bevezetésével meg kell hogy valósuljon a tanulmányi osztályok teljes integrációja. Jól működik a Gazdasági Főigazgatóság szervezeti egységében létrehozott ETR gazdasági rendszer. Képzési szerkezet változásai Az Állattudományi Kar 2004-ben a MAB támogató állásfoglalásának birtokában az Oktatási Minisztériumtól az (1) állattenyésztő mérnök új típusú (Bsc) alapszak indítására kapott engedélyt, tehát 2005-ben a korábbi hagyományos szakok mellett (agrármérnöki, agrár mérnöktanári, kiegészítő képzés) először hirdetett meg és indított évfolyamot (nappali és levelező tagozaton) a bolognai rendszerű kétciklusú képzésben. Ennek megfelelően az új alapszak képzési előzményét jelentő főiskolai szintű (3 éves) állattenyésztő mérnök szakot kimenő rendszerben megszünteti. A Gazdaságtudományi Karon a 2005-ben és jelenleg is három egyetemi szakon folyik oktatás. Ezek: o a gazdasági agrármérnök szak, o a közgazdász-gazdálkodási szak, o valamint a folyamatszabályozó szak. Az ismertetett szakokon belül a hallgatók érdeklődési körüknek megfelelően, különböző szakirányokon mélyíthetik el tudásukat. A gazdasági agrármérnök szak esetén a terület- és vidékfejlesztés, az informatika, az élelmiszer-gazdaságtan, valamint a marketing szakirányok; a közgazdász-gazdálkodási szakon a pénzügy szakirány; a folyamatmérnöki szakon az agráripari szakirányon kapnak a hallgatók speciális szakismereteket. A Pedagógiai Főiskolai Kar a 2005-ös évben hét alapszakot működtetett: tanító, óvodapedagógus, művelődésszervező, informatikus könyvtáros, magyar nyelv és irodalom tanár,

3 3 logopédia, tanulásban akadályozottak pedagógiája Az alapszakokat szakpáros képzésekben működetjük, így ebben az évben új szakpárokat indítottunk el, továbbá a diplomás képzésekben újonnan indítottuk a logopédia és a magyar szakot. Az alapképzések mellett két felsőfokú szakképzésben (ifjúságsegítő, idegenforgalmi szakmenedzser) és három szakirányú továbbképzésben (fejlesztő óvodapedagógus, differenciáló tanító, gyógytestnevelés) folytattunk képzést. A Művészeti Főiskolai Karon hat főiskolai szakon, színész, látványtervező, rajztanár- vizuális kommunikáció tanár, fotóriporter képszerkesztő, kommunikáció. Felsőfokú szakképzésben intézményi kommunikátor szakon és Szakirányú továbbképzést drámapedagógia szakon folytatunk. Szaklétesítés, szakindítási feladatok helyzete (Bolognai folyamat) Miközben zajlott az új alapszak indításának előkészítése, az Állattudományi Kar sikerrel pályázott a (2) mezőgazdasági mérnöki, a (3) növénytermesztő mérnöki, valamint a (4) természetvédelmi mérnöki alapszakok (Bsc) 2006-ban történő indítására, melynek alapítói lettünk a (5) mezőgazdasági szakoktatói alapszaknak, melynek indítási kérelmét a vadgazda mérnöki alapszakkal együtt második negyedévében kívánjuk benyújtani a MAB-hoz. Az Msc szakokat tekintve 2005-ben a DE MGK konzorciumi tagjaként az (6) agrármérnöki mesterszak (Msc), illetőleg 2006-ban az általunk koordinált (7) állattenyésztő mérnöki mesterszak közös alapítási kérelmét már benyújtottuk. A takarmányozási-takarmánybiztonsági mesterszak alapítás előtti stádiumában van. A szakirányú továbbképzési szakok közül 2005-ben a (8) baromfitenyésztő, a (9) lótenyésztő, valamint a (10) sertéstenyésztő szakok alapítására és indítására kapott engedélyt. A 2005-ös évben a Gazdaságtudományi Kar szinte minden munkatársának bevonásával készült el a 2006-ban indítani szándékolt felsőfokú alapképzés szakindítási kérelmei. A 2006/2007. évi tanévben két szakon kezdődik meg a képzés: a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök, valamint a pénzügy- számvitel alapképzési (Bsc) szakokon.

4 4 A bolognai folyamatnak megfelelő mester szakok alapításában, a szaklétesítési dokumentumban is nevesített módon öt szak kidolgozásában működtünk közre. A gazdaságtudományok képzési területen: o a pénzügy és számvitel, o a regionális és környezet-gazdaságtan, o a pénzügyi közgazdaságtan mesterszakok, az agrár képzési területen: o a vidékfejlesztő gazdasági mérnök mesterszak szakalapítási dokumentumait kidolgozó konzorciumok munkájában vettünk részt. A Pedagógiai Főiskolai Kar hat szakot adott be a MAB-hoz akkreditációra, szakindításra. A szaklétesítési kérelmeket konzorciumokban készítettük el, amelyekkel három szak vonatkozásában sikeres HEFOP 3.3. projekt keretében dolgozunk (tanító, óvodapedagógus, gyógypedagógus). A szakindítási kérelmek közül négy szak esetében a MAB támogatásával megkaptuk az engedélyt: tanító, óvodapedagógus, informatikus könyvtáros andragógia. A gyógypedagógus képzést a MAB nem támogatta, viszont az oktatási miniszter kiadta az engedélyt. Sajnos a magyar nyelv és irodalom tanár szakunkra nem kaptuk meg a szakindítási engedélyt. Művészeti Főiskolai Kar A művészeti és művészetközvetítői szakok átalakítására létrehozott konzorcium által beadott HEFOP pályázat forráshiányra hivatkozva nem kapott támogatottságot. A évi felvételi tájékoztatóban ezek a szakok még a hagyományos képzési formában kerültek meghirdetésre szeptemberétől kerül indításra bölcsészettudomány képzési területen szabad bölcselet képzési ágon a kommunikáció médiatudomány BA alapszak. Jelenleg a kommunikáció tanszék konzorciumi tagként az MA szintű képzés létesítési anyagán dolgozik. A művészeti illetve művészetközvetítő alapszakok szerkezetét, valamint a létesítési és az indítási eljárások rendjét a 289/2005. (XII.22.) Kormány rendelet szabályozza. A késői megjelenés miatt ezeken a képzési területeken - a tervek szerint 2007 szeptemberétől indulna a képzés. Aktuális feladat most az alapszakok létesítési kérelmeinek elkészítése. Képzési előzményeink következtében a következő alapszakok létesítésében, majd indításában vagyunk érdekeltek: Művészetközvetítés képzési területen vizuális kultúra képzési ágban: Kézműves (BA) Környezetkultúra (BA) Plasztikai ábrázolás (BA)

5 5 Képi ábrázolás (BA) Elektronikus ábrázolás (BA) Mozgóképkultúra képzési ágban: Mozgóképkultúra és médiaismeret (BA) A fenti 6 alapszak váltja fel a rajztanár és a vizuális kommunikáció tanár szakot. A létesítési dokumentáció elkészítésében a Kaposvári Egyetem MFK konzorciumi vezetőként dolgozik. Konzorciumi tagok: Berzsenyi D. Főiskola, Szombathely; Nyíregyházi Főiskola; Eszterházy Károly Főiskola, Eger; Szegedi Tudományegyetem. Művészeti képzési területen, iparművészeti képzési ágban érdekeltek vagyunk a fotográfia BA szak létesítésében, indításában. Konzorciumi tagként a színházművészet képzési ágban dolgozunk a színművész egységes osztatlan képzésen, valamint az alkalmazott látványtervező BA szak létesítésén. Várhatóan 2006 április végén a létesítési anyagok beadásra kerülnek. Azt követően az indítási dokumentációkat is el kell készíteni. 2. Oktatási tevékenység jellemzése Az egyetemi karok közül az ÁTK-n főiskolai és egyetemi alapképzés (kísérleti jelleggel Bsc), szakirányú továbbképzés és doktori iskolában PhD képzés folyik, nappali és levelező formában. A GTK egyetemi alapképzést és doktori iskolájában PhD képzést folytat. Mindkét főiskolai karon a CSVMPFK-n és a Művészeti Főiskolai Karon egyaránt felsőfokú szakképzés, főiskolai alapképzés, másoddiplomás képzés és szakirányú továbbképzés keretében folyik az oktatás. Kaposvári Egyetem hallgatói létszámösszesítése Nappali Esti Levelező Összesen ÁF Kts ÁF Kts ÁF Kts ÁF Kts Állattudományi Kar Gazdaságtudományi Kar Egyetemi karok összesen CSVM PFK Művészeti Kar Főiskolai karok összesen Egyetem összesen

6 6 Kaposvári Egyetem hallgatói létszáma képzési szintenként ÁTK GTK Egyetemi karok összesen CSVM Felsőfokú szakképzés Főiskolai szintű képzés Egyetemi képzés Szakirányú továbbképz PhD képzés Nappali Esti Levelező Nappali Esti Levelező Nappali Esti Levelező Nappali Esti Levelező Nappali Esti levelező ÁF Kts ÁF Kts ÁF Kts ÁF Kts ÁF Kts ÁF Kts ÁF Kts ÁF Kts ÁF Kts ÁF Kts ÁF Kts ÁF Kts ÁF Kts ÁF Kts ÁF Kts PFK MFK Főiskolai karok összesen Egyetemi összesen Összesen

7 A karok hallgatói részaránya az összes hallgatói létszámhoz viszonyítva ÁTK 15,2 % GTK 10,4 % Egyetemi karok összesen: 25,6 % CSVM PFK 55,0 % MFK 19,0 % Főiskolai karok összesen: 74,0 % 7 Össz egyetemi szinten a hallgatók 48%-a a nappali képzésben 5%-a esti, 47%-a pedig levelező képzési formában tanul. Az államilag finanszírozott hallgatók aránya Nappali képzésben 92 % Esti képzésben 73 % Levelező képzésben 33 % Össz egyetemi szinten 63 % az államilag finanszírozott hallgatók aránya. Összehasonlítva a évi hallgatói statisztikával évben az össz egyetemi hallgatói létszám 317 fővel emelkedett. Nappali tagozaton 217 fő Esti tagozaton 12 fő Levelező tagozaton 88 fő a létszámnövekedés. A hallgatói létszám alakulása szakok, tagozatok és képzési szintek szerint karonként KE Állattudományi Kar Szak Létszám (fő) Képzési szint szerint Nappallezsetemkolamérnöki Leve- Esti Össze- Egye- Főis- Szak- PhD Agrármérnöki Agrármérnöktanári Állattenyésztő m.(bsc) Állattenyésztő mérnöki Alapképzés összesen Szakmérnöki PhD képzés Mindösszesen

8 8 KE Gazdaságtudományi Kar Szak Létszám (fő) Képzési szint szerint Nappallezsetemkolamérnöki Leve- Esti Össze- Egye- Főis- Szak- PhD Gazdasági agrármérnök Gazdálkodási Folyamatszabályozó mérnöki Alapképzés összesen PhD képzés Mindösszesen KE CSVM PFK Szak Létszám (fő) Képzési szint szerint Nappali Esti Levelező Összesen Fsz Főiskolai alap MD Szakirányú tk. Hitoktató-tanító Infokönyvtár- magyar Infokönyvtárművszerv Logopédia-magyar Logopédia-óvodaped Logopédia-tanító Logopédia-TAP Magyar-TAP Óvodaped Tanító Tanító-TAP Informatikus könyvtáros Művszerv TAP Ifjúságsegítő IFO Logopédia Magyar Tanító diff Óvodaped. fejl.diff Gyógytestn Összesen 2605

9 9 Hallgatói létszám a Művészeti Főiskolai Karon Szak Létszám (fő) Képzési szint szerint Nappali Esti Levelező Összesen Fsz Főiskolai alap MD Szairányú tk. Fotóriporter és képszerkesztő Látványtervező Stínész Rajztanár-vizuális komm Kommművelődésszervező Infokönyvtár kommunikáció Rajz-vizuális komm Rajz Kommművelődésszerv Kommunikáció Intézményi kommunikátor Intézményi kommunikátor Intézményi kommunikátor Drámapedagógia Összesen: 926

10 10 Bár az ÁTK több felsőfokú szakképzési szak indítási engedélyével rendelkezik az egyetemi karok továbbra sem indítottak felsőfokú szakképzésben képzést. A főiskolai karokon a felsőfokú szakképzésre hallgatói jogviszonyban járnak az intézményi kommunikátor, idegenforgalmi szakmenedzser, ifjúságsegítő szakos hallgatók. A felsőfokú képzésben résztvevő hallgatók száma összesen 334 fő (nappali 201, esti 50. levelező 83) 96 fővel több mint az előző évben. Az egyetemi karokon két doktori iskola keretében folyik doktori képzés: Állattenyésztési tudományok (vezetője: Horn Péter akadémikus) és Gazdálkodás- és Szervezéstudományok (vezetője: Széles Gyula az MTA doktora). Az iskolák főbb kutatási programjai összhangban vannak az IFT-ben megfogalmazott tudományos stratégiával, a doktori képzés alapelveivel és lefedik azon tudományterületeket, amelyek a karok fő tevékenységét jellemzik. A két doktori iskola adatai: Nappali levelező össz ÁF Kst ÁF Kts Állattenyésztési tudományok fő Gazd. és Szervezéstud fő Összesen: fő A költségtérítéses képzés tapasztalatai A költségtérítéses hallgatók aránya az összhallgatói létszámhoz viszonyítva: Nappali tagozaton 8% Esti tagozaton 27% Levelező tagozaton 67% Összegyetemi szinten: 36,6% Az egy félévre vonatkozó költségtérítés szakoktól függően Ft közötti összeg évben gazdasági főigazgatói szigorító intézkedés hatására javult a hallgatói fizetési készség. Behajthatatlan követelése a költségtérítés elmaradásából nem volt az egyetemnek. A Felsőoktatási törvény valamint az érvényben lévő Hallgatói juttatások és a hallgatók által fizetendő térítési díjakról szóló kormányrendelet előírásai szerint 2006/2007-es tanévre szükséges a térítési díjak újbóli, költségarányos megállapítása. A karokon folyó alap, kiegészítő, másoddiplomás és szakirányú továbbképzéseken túl az ÁTK Továbbképzési Központja több szakirányú továbbképzést, tanfolyami képzést (mezőgazdasági vállalkozó, ezüstkalászos gazdatanfolyam, stb.) szervez és koordinál. Más felsőoktatási intézményekkel együttműködve is szervez képzéseket a Továbbképző Központ.

11 11 Szervezetileg a CSVM Pedagógiai Főiskolai Kar fenntartásában működik a Pedagógus Továbbképző és Szolgáltató Intézet, mely a megyében lévő 210 óvoda, 168általános iskola és 42 középfokú oktatási intézmény szakmai szolgáltatásáról gondoskodik, intézményi megrendelések alapján. A pedagógusok részére szervezett továbbképző tanfolyamaikon (39), összesen 762 pedagógus vett részt. Jelentős feladat volt a középiskolai tanárok kétszintű érettségire történő felkészítése (közel 500 fő). 140 fős külső szaktanácsadói hálózatával és belső munkatársaival nagy volumenű szaktanácsadói munkát végez. Számos (33) tantárgyi és nevelési mérést készített. Az általános iskolákban folyó pályaválasztási munkát a pályaválasztási füzet megjelentetésével segítik. A Kaposvári Egyetemnek az oktatáson és a kutatáson kívül kiemelt feladata a régióban és országos szinten is a gazdasági szférával való intenzív együttműködés, a kutatás-fejlesztési eredmények gyakorlatban történő megvalósítása, vagyis a szaktanácsadás Külföldi tapasztalatok alapján elmondható, hogy versenyképes agrártermelés csak ott alakulhat ki, ahol a mezőgazdasági termelést hatékony szaktanácsadás segíti. A működőképes szaktanácsadási tevékenység koordinálását olyan intézménynek kell végeznie, amelyben Rendelkezésre állnak a naprakész szakmai ismeretek, Megtalálhatók a legfontosabb tárgyi és infrastrukturális feltételek, A szaktanácsadási tevékenység folyamatosságát és szakmai megalapozottságát a legkevésbé fenyegetik az alapvető céltól eltérő különféle érdekek. Mivel a Kaposvári Egyetem Állattudományi Kara a felsorolt feltételeknek megfelel, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól a Dél-Dunántúli Régió szaktanácsadási tevékenységének irányítása mint Regionális Szaktanácsadási Központ - a Kar kapott megbízást. A Kar által folytatott szaktanácsadási tevékenység kiemelt területei az állattenyésztés, a növénytermesztés, a takarmányozás és a farmmanagement januártól Karunkon működik a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Kaposvári Egyetemi Kutatáshasznosítási Irodája. Az Iroda feladata a régióban működő mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások regisztrálása, a működésüket segítő pályázati lehetőségek figyelése, segítségnyújtás a pályázatok elkészítésében valamint projektfejlesztő tréningek tartása évi záróvizsgák főbb jellemzői Az egyetemen összesen 911 fő tett sikeres záróvizsgát (ÁTK-n 131 fő, GTK-n 68 fő. PFK-n 572 fő, MFK-n 140 fő). A végzettek közül 226 fő nem vehette át oklevelét, mert a nyelvvizsga követelményeket nem teljesítette. A Tanulmányi Osztály munkatársai által a záróvizsga után végzett kikérdezéses felmérés alapján most is megerősítést nyert, hogy általában a válaszoló friss

12 12 diplomások 1/3-ának a végzéskor volt állásajánlata, míg 2/3 nyilatkozott úgy, hogy nincs vagy bizonytalan, hogy megkapja-e az általa megpályázott állást. Ugyanakkor egy ellenőrző kérdésre adott válasz alapján kiderült, hogy az utóbbiak 75 %-a gondolkodik valamilyen állásajánlaton. A fennmaradó kritikus 25 %-ról nem érdektelen megjegyezni, hogy ez az a réteg, amely a nyelvvizsga követelményeket a tanulmányi idő végére nem tudta teljesíteni. Változatlanul jelentős azoknak a száma, akik biztos külföldi álláslehetőséggel rendelkeztek, illetve akik tanulmányaik folytatását tervezik (pl. PhD képzésre jelentkezik, gazdasági agrármérnöki oklevéllel rendelkezők adótanácsadói, mérlegképes könyvelői tanulmányokat kívánnak folytatni, pedagógusok, művészek egyetemi szakokon tanulnak tovább, csak néhány kiemelés az említett lehetőségek közül). Felvételi keretszámok, jelentkezések, felvettek aránya A 2005/2006-os oktatási évre a meghirdetett 2458 férőhelyre 4638 hallgató jelölt adta be a kérelmét. Általában elmondható, hogy az egyetemen átlagban 1,8-1,9 szeres a túljelentkezés. Ezzel szemben a jelentkezetteknek csupán a 38%-a került felvételre. Különböző karokra és szakokra jelentkezők száma nagy eltérést mutat. Az állattudományi szakokra 1,7 szeres túljelentkezés mellett a felvettek aránya 58%. Kiemelendő, hogy az új típusú Bsc képzésre közel 3 szoros volt a túljelentkezés, de sajnos a követelményeknek csak a harmadrészük felet meg. A Gazdaságtudományi Karra a majdnem kétszeres túljelentkezés ellenére nem minden szakon sikerült feltölteni a keretszámokat. A évi felvételi előkészítetlensége miatt (későn kaptuk meg a pénzügyi szakirány szakra az indítási engedélyt) jelentős hallgatói létszámkiesése volt a karnak. A Pedagógiai Főiskolai Karon a szakok és szakpárok sokszínűsége miatt nehéz általános, a kar egészére vonatkozó következtetéseket levonni. Némely divatos szaknál (művelődésszervező, TAP ÁF) 4-5-szörös a túljelentkezés. Más szakokat költségtérítéses formában az érdektelenség miatt nem tudtuk indítani (pl.: ifjúságsegítő, logopédia-tap, tanító). Folyamatosan egyenletes az igény az óvodapedagógus szakra nappali és levelező képzésben egyaránt. A művészeti szakokon továbbra is nagy az érdeklődés, 4-5-szörös a túljelentkezés mellett (az intézményi kommunikátor Fsz-es képzést kivéve) valamennyi keretszámot be tudtuk tölteni. Karonként és szakpáronként a felvételi tényszámokat a következő táblázatok mutatják

13 13 Szak megnevezése Tago zat Képzési forma Á A évi felvételi eljárás főbb jellemzői (KE Állattudományi Kar) Jelentkezések száma K összesen Felvételi irányszám Állami/ költségtér. Felvettek Á K Összesen Jelentkezettek/ felvettek arány Agrármérnöki N A / ,8 Állattenyésztő mérnöki N A / ,0 (Bsc) Agrár mérnöktanári N A / ,3 Agrármérnöki N K / ,1 Állattenyésztő mérnöki L A / ,7 (Bsc) Agrármérnöki L K / ,2 (agrárinformatikai szakirány) Agrármérnöki L K / ,2 (állatteny.szakirány) Agrár- mérnöktanári D / ,0 KE ÁTK összesen ,7

14 14 Gazdaságtudományi Kar Megnevezés Közgazdászgazdálkodási szak Gazdasági agrármérnö-ki szak Folyamat szabályozó mérnöki szak GTK összesen A jelentkezők száma összesen: Ebből: Államilag finanszírozott helyre Költségtérítéssel A felvételi irányszám összesen Ebből államilag finanszírozott helyre Költségtérítéssel A felvett hallgatók száma összesen Ebből államilag finanszírozott helyre Költségtérítéssel A jelentkezők aránya a felvettekhez 381,8 204,2 160,0 309,5 képest % A felvettel száma a felvételi 97,1 36,9 40,5 61,8 irányszámhoz képest % A költségtérítéses hallgatók aránya a felvettekből % 28,8 8,3 6,7 21,0

15 15 Kereszt féléve felvett CSVM Pedagógiai Főiskolai Kar Forma Tagozat Szak Finansz. Meghir-detett Jelentkezés Ponthatár Felvett Túljelentkezés Pótfelvételi jelentkezés Pótfelvételi felvett ponthatár 60 ill.72 A N Hitoktató-tanító A A N Informatikus könyvtáros - A magyar A N Informatikus könyvtáros - K , magyar A N Informatikus könyvtáros A művelődésszervez A N Informatikus könyvtáros K , művelődésszervez A N Logopédia-magyar A A N Logopédia-magyar K , A N Logopédia-óvodapedagógus A A N Logopédia-óvodapedagógus K 1 n.i A N Logopédia-tanító A A N Logopédia-tanulásban A akadályozottak pedagógiája A N Logopédia-tanulásban K 1 n.i akadályozottak pedagógiája A N Magyar-tanulásban A akadályozottak pedagógiája A N Óvodapedagógus A A N Óvodapedagógus K , A N Tanító- tanulásban A akadályozottak pedagógiája A N Tanító A ben felvett

16 16 Kereszt féléve felvett Forma Tagozat Szak Finansz. Meghir-detett Jelentkezés Ponthatár Felvett Túljelentkezés Pótfelvételi jelentkezés Pótfelvételi felvett ponthatár 60 ill.72 A N Tanító K 24 6 n.i. 0 0,25 0 A L Művelődésszervező A ,90 6 A L Művelődésszervező K , A L Óvodapedagógus A ,55 15 A L Óvodapedagógus K , A L Tanulásban akadályozottak A ,87 18 pedagógiája A L Tanulásban akadályozottak K , pedagógiája A E Informatikus könyvtáros A ,35 34 A E Informatikus könyvtáros K , A E Tanító A ,05 13 A E Tanító K n.i. 0 0, D L Informatikus könyvtáros K , D L Logopédia K ,73 32 D L Magyar K , D L Óvodapedagógus K 30 1 n.i. 0 0,03 0 D L Tanító K ,40 7 D L Tanulásban akadályozottak A ,60 85 pedagógiája D L Tanulásban akadályozottak K , pedagógiája F N Idegenforgalmi szakmenedzser A ,64 50 F N Idegenforgalmi szakmenedzser K 30 4 n.i. 0 0, F N Ifjúságsegítő A ,16 30 F N Ifjúságsegítő K 30 4 n.i. 0 0, F L Idegenforgalmi szakmenedzser A ,48 12 F L Idegenforgalmi szakmenedzser K , F L Ifjúságsegítő A ,78 23 F L Ifjúságsegítő K n.i. 0 0, Összesen , ben felvett

17 17 Művészeti Főiskolai Kar Szak Forma, tagozat, finanszírozás Jelentkezettek száma Keretszám eng. Felvettek száma Jelentkezettek/felvettek aránya Fotoriporter és ANA ,84 képszerkesztő Kommunikációművelődésszervező ANA ,18 Kommunikációművelődésszervező ANK ,00 Kommunikációművelődésszervező ALK ,75 Látványtervező ANA ,63 Rajz-vizuális komm. ANA ,36 tanár Rajz-vizuális komm. ANK 1 1 1,00 tanár Rajz-vizuális komm. ALK ,28 tanár Rajztanár DLK ,62 Színész ANA ,30 Informatikus könyvtároskommunikáció ALK ,43 Intézményi FNA ,60 kommunikátor Intézményi kommunikátor FEA ,49

18 18 Szak Forma, tagozat, finanszírozás Jelentkezettek száma Keretszám eng. Felvettek száma Jelentkezettek/felvettek aránya PÓTFELVÉTELI Kommunikációművelődésszervező ANK ,26 Kommunikációművelődésszervező ALK ,09 Rajz-vizuális komm tanár ALK 35 Rajztanár DLK 3 Intézményi FNK 3 3 1,00 kommunikátor Intézményi FEK 6 5 1,20 kommunikátor Pótfelvételi összesen: Teljes összes

19 19 Hallgató juttatások Köztársasági ösztöndíj támogatást a gazdálkodási év első félévében 16 fő, a második félévben 18 fő nyert el. Normatíva alapján 5082e Ft illette meg az intézményt. A leutalt összeg 5.445e Ft. 363e Ft visszafizetési kötelezettsége van az egyetemnek. Egyéb ösztöndíjak során Bursa Hungarica ösztöndíjban a gazdasági év első felében 567 fő, a második felében 491 fő részesült. Ez átlag ,-Ft intézményi ösztöndíjrészt jelentett havonta az érintett hallgatóknak. Esélyt a Tanulásra Közalapítványi ösztöndíjban a két félév átlagában 17 fő részesült szeptemberében vette birtokba az egyetem a központi beruházási keretből létesült 350 férőhelyes kollégiumot. Ebben a létesítményben minden igényt kielégítő körülményeket tudunk biztosítani a kollégiumi felvételt nyert hallgatóknak. Az új kollégium beüzemelésével még nagyobb a kontraszt a már meglévő és lelakott kollégiumi épületekkel. PPP keretében most folynak az egyeztető tárgyalások a rekonstrukciós munkák volumenét illetően évben a régi, alacsony komfortfokozatú kollégiumokban a térítési díj Ft/hó/hallgató, míg az új létesítményben Ft/hó/hallgató díjat fizetnek a kollégista hallgatók. Az első félévben 641 fő hallgató után volt jogosult az egyetem kollégiumi normatívára, második félévben 855 főre. A jogosult előirányzat e Ft. A rendelkezésre álló előirányzat ezzel szemben e Ft. Így az intézmény 4.470e Ftot kell, hogy visszautaljon. Jogszabályi feltételekben meghatározottak szerint átlagban 943 fő hallgató volt jogosult lakhatási támogatásra. Az intézményt megillető előirányzat e Ft, a rendelkezésre álló előirányzat e Ft. Így még 7.390e Ft támogatás jár az egyetemnek. Támogatásból az első félévben hallgatói kollégiumi férőhelyeket béreltünk, 37 fő pénzbeni lakhatási támogatásban részesült. Jelentős összeget fordítottunk kollégiumi eszközfejlesztésre (fotelokat, dohányzó asztalokat, informatikai eszközöket vásároltunk). Tankönyv és jegyzetellátás helyzete Az intézményt 1995 fő után illeti meg tankönyv és jegyzettámogatás e Ft értékben. Az év végi elszámolás után Ft támogatásra még jogosult az egyetem, mert a évben rendelkezésre álló előirányzat e Ft volt. A tankönyv és jegyzettámogatást a hallgatók teljes egészében könyvkereskedővel kötött szerződés közbeiktatásával közvetlenül az intézmény területén található jegyzetboltban tudják kizárólag tankönyv és jegyzetvásárlásra felhasználni. Oktatóink körében jelentős a tankönyv és jegyzetírói aktivitás.

20 évben vette birtokba az egyetem az 1700m 2 alapterületű korszerű könyvtárépületet. Az új létesítményben a hagyományos információforrásokat elektronikus, digitális könyvtári ellátás eszköztárával tudjuk kiegészíteni. Az egyetem könyvtára kötettel, gazdag folyóirat választékkal, napilapokkal audio és audiovizuális információhordozókkal, számítógépes felszereltséggel a hallgatók, oktatók, valamennyi egyetemi dolgozó maximális kielégítésére törekszik. Állami normatív támogatást a könyvtár nem kap. A karok a képzési normatívából hallgatói létszámuk arányában járulnak hozzá a könyvtár üzemeltetéséhez. Az elmúlt esztendőben nem sikerült jelentősebb pályázati pénzeszközzel kiegészíteni a könyvtár működési kiadásait. Sport, kultúra támogatása A sport és kultúra támogatására a hallgatói normatív kutatások körében 1.636e Ft támogatás illette meg az egyetemet. Intézményi belső megállapodás alapján az összeg 70%-át egyetemi sportkiadások; regionális sportrendezvények, országos Egyetemi és Főiskolai Bajnokság, házi bajnokságok, szakmai munkát biztosító rendezvények (sítáborok utazási költsége, vízitáborok szállásköltsége) sporteszközvásárlásra, 30%-át kulturális tevékenységre, egyetemi rendezvények kiadásaihoz való hozzájárulásra használtuk fel. Tudományos diákköri munka helyzete A Kaposvári Egyetemen különösen az egyetemi karokon nagy hagyománya van a tudományos diákköri munkának. Tekintettel arra, hogy az Országos Tudományos Diákköri Tanács csak kétévente rendez országos konferenciát a legutolsó éppen a beszámolási időszakra esett ezért az elmúlt tanévben Kari (2004. november 26), Egyetemi (2005. március 18) és Országos Tudományos Diákköri Konferencián (2005. március 31-április 1) is szerepeltek hallgatóink. Az Állattudományi Kar tanszékein működő diákköri műhelyek rekordszámú, összesen 18 dolgozatot neveztek a Kari Tudományos Diákköri Konferenciára, és 9 dolgozatot az Egyetemi, valamint az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára. Érdekessége az országos versenyre nevezett dolgozatoknak, hogy a hagyományos Agrártudományi Szekció mellett a Biológiai Szekcióban is szerepelt kaposvári hallgató. A kari és az egyetemi konferenciákon a bemutatott dolgozatok egyharmada ért el helyezést. A Szarvason megrendezett Agrártudományi Szekcióban, ahol az ország 22 agrár Karának közel 300 hallgatója versengett egymással, az Állattudományi Kar hallgatói egy képzeletbeli éremtáblázaton 3 db I. helyezéssel és 3 db különdíjjal a rangos II. helyezést érték el.

21 21 Tekintettel arra, hogy a négyszintű, és piramisszerűen egymásra épülő felsőfokú képzésben a diákköri munkára épülő tehetséggondozásnak megkülönböztetett jelentősége van, ezért a doktori képzés előszobájának tekintett TDK tevékenységet a jövőben is e jelentőségnek megfelelően szeretnénk kezelni. A Gazdaságtudományi Kar véleménye szerint tudományos diákköri konferenciára beadható, érett dolgozatot az egyetemi hallgatók tanulmányik első két évében csak kivételes esetben képesek produkálni. Mivel a Gazdálkodás és a Folyamatmérnök szakon 2005-ben még csak az I-II évfolyamon volt oktatás, ezért csak a Gazdasági agrármérnök szak hallgatói vettek részt a tudományos diákköri munkában. A GTK hallgatói közül az évenként megrendezésre kerülő Kari Tudományos Diákköri Konferenciára a 2004/2005-ös tanévben 19, a kétévenként megrendezésre kerülő egyetemire és az Országos TDK konferenciára pedig 7-7 dolgozatot nyújtottak be hallgatóink. Szereplésük egyértelműen sikeres volt, amit a GTK-n rendezett versenyben helyezést elért 5, az egyetemi rendezvényen, pedig 3 helyezés bizonyít. Ennél is eredményesebb volt az Országos TDK-n való szereplésünk, ahol 4 helyezést és 2 különdíjas elismerést szereztünk. A közgazdász hallgatók belépése a diákköri munkába első ízben a 2006 tavaszi konferencián jelentkezik, amit az összesen 23 pályamunka is jelez. A Pedagógiai Főiskolai Karon a hagyományoknak megfelelő tavaszi TDK rendezvény elmaradt. Ősszel a PFK Tudományos Bizottságával közös rendezésben a Tudományos és Művészeti Napok keretében került megrendezésre egy szekcióban. A rendezvényre 13 hallgató nevezett, és szerepelt meghívott vendégek és oktatóik, hallgatótársaik előtt, szép sikerrel. Országos Diákköri Tudományos Konferencián egy hallgató ért el harmadik helyezést. Művészeti Főiskolai Kar Tudományos diákköri munka jelenleg a Kommunikáció és Színházi Tanszéken folyik. A többi tanszéken illetve szakon évben érnek abba a stádiumba a képzések, hogy a diákköri tevékenység szervezése és működése megkezdődhessen. A jövőben kiemelten kívánjuk kezelni az OTDK illetve OMDK nyújtotta lehetőségeket a kiemelkedő képességű hallgatóink első tudományos és művészeti eredményeinek bemutatására évben a hallgatók 4 tudományos diákköri munkát készítettek. Hallgatói mobilitás Az egyetemi karok hallgatói főként az egyetem sokéves együttműködési megállapodásainak keretében utaznak külföldre, hogy hosszabb rövidebb időt eltöltve részképzés keretében gyarapítsák tudásukat.

22 22 A főiskolai karok hallgatói inkább a Socrates /Erasmus program keretében vesznek részt külföldi részképzésekben. Részképzésben résztvevő egyetemi hallgatók Állattudományi Kar FVM pályázaton nyert farmgyakorlat USA Írország Intézményi szervezésben Svájc fargyakorlat Egyéb pályázattal Belgiumban Gazdaságtudományi Kar Socrates/Erasmus program keretében Olaszországban Egyéb pályázattal nyelvtanulási célból Angliában és Máltán A Pedagógiai Főiskolai Karról vett részt részképzésben a Socrates/Erasmus program keretében Norvégiában Egyesült Királyságban Belgiumban Ausztriában Hollandiában Németországban 4fő 2fő 4fő 1fő 1fő 1-1 fő 18 fő 2 fő 1 fő 5 fő 4 fő 2 fő 4 fő Művészeti Főiskolai Karról 1 hallgató tanult Socrates/Erasmus programmal a németországi Landauban Bilaterális szerződések keretében intézményünk is fogad hallgatókat részképzésre. Sajnálatos, hogy kevés külföldi hallgató él ezzel a lehetőséggel évben részképzésre fogadott hallgató csak a Pedagógiai Főiskolai Karra érkezett a belgiumi Hante Ecole Roi Bandonin főiskoláról 1 fő, aki három hónapot töltött a karon, francia nyelvű órákat hallgatott. Teljes idejű képzésben az ÁTK-n a GTK-n a PFK-n a MFK-n 8 fő 4 fő 11 fő és 13 fő külföldi hallgató vesz részt.

23 23 Gyakorlati képzés Az Állattudományi Karon valamennyi szakon gyakorlatorientált képzés folyik. Ennek hátterét adja a méreteiben, ágazatainak sokszínűségében a magyar agár felsőoktatásban egyedülálló Tan- és Kísérleti Üzem. Ennek működtetésével kapcsolatban sajnos azt is el kell mondani, hogy a szerény mértékű éves fejlesztési források és a gyakorlati oktatási normatíva már az épület- és eszközállomány minőségének szinten tartását sem biztosítják. Az alkalmazott technológiák korszerűsítését jó esetben és eseti jelleggel csak pályázati forrásból tudja a Kar biztosítani. Az állatvédelmi jogszabályok változása miatt az elmúlt évben arra kényszerültünk, hogy az egyik gyakorlati oktatási objektum (ketreces tojóház) hagyományos ketrecsorát annak tilalma miatt lecseréljük, melynek finanszírozását az FVM-hez benyújtott sikeres szakmai pályázat biztosította. A gyakorlati (és laboratóriumi) oktatás feltételrendszerének javítása is döntően kutatási forrásokból lehetséges. A Kaposvári Egyetem Állattudományi Kara mindenkor azt a felfogást vallotta, hogy korszerű agrárképzést csak az elméleti oktatáshoz szorosan kapcsolódó gyakorlati oktatás mellett lehet megvalósítani. Különösen igaz ez a megállapítás az állattudomány területén, ahol a klinikai jellegű gyakorlati képzés nélkül minőségi szakképzés nem képzelhető el. Ennek az igénynek viszont csak jól felszerelt, valódi gyakorlati mintának tekinthető, az agrárágazat legfontosabb területeit felölelő és működtető tanüzem birtokában lehet eleget tenni, ami kiegészül még a gyakorlóbemutató gazdaságokkal kötött együttműködési szerződések által biztosított további lehetőségekkel. Körültekintő oktatás-fejlesztési munka eredményeként alakult ki az agrár-felsőoktatásban egyedülálló gyakorlati oktatási rendszer az ún. tömbösített gyakorlati oktatás, illetve az azt kiszolgáló Tan- és Kísérleti Üzem. Jelenleg a növénytermesztési, kertészeti és főleg az állattenyésztési tantárgyak gyakorlati óráinak tantárgyanként változó mértékben % a Tan és Kísérleti Üzemben, %-a a dél-dunántúli bemutató gazdaságokban és csupán %-a kerül a tanteremben megtartásra. Mindez azt jelenti, hogy a Tanüzem léte, az ott folyó szakmai munka alapvetően befolyásolja az agrármérnök illetve állattenyésztő mérnök képzés és különösen az új típusú állattenyésztő mérnök (BSc) alapképzés színvonalát, ezen keresztül pedig a diploma hazai és nemzetközi elismertségét. A kérdés fontosságára való tekintettel egy 10 évre szóló fejlesztési terv készült, amelynek fő célja, hogy az utóbbi években beszűkült fejlesztési források ellenére, saját és pályázati források, valamint OM és FVM támogatások igénybevételével biztosítsa a gyakorlati oktatás igényeinek megfelelő műszaki-technológiai színvonalat. E fejlesztési terv koncepciójaként az utóbbi években valósult meg az új 100 férőhelyes tehenészeti telep (FVM tanüzemi pályázat és OM céltámogatás), a különleges etológiai vizsgálatok végzésére is alkalmas bemutató húsnyúl-istálló (Phare támogatás), valamint a növénytermesztési és kertészeti bemutatótér (FVM tanüzemi pályázat). Ma ezek üzemszerű működési rendjének kialakítása jelent feladatokat számunkra. Ezek a létesítmények a gyakorlati oktatás mellett szaktanácsadási célokat is szolgálnak, melynek új intézményesített rendjének kidolgozása most van folyamatban (Regionális Szaktanácsadási Központ). Az elkövetkező évek feladata a

24 24 fejlesztési terv idő ütemezésének megfelelően a többi állattenyésztési ágazat (baromfi, juh, sertés) létesítményeinek korszerűsítése, ahol 2005-ben sikerült szerény mértékű fejlesztéseket végrehajtani. Az elmúlt években egyre nagyobb problémát jelent az üzemi szemlék, üzemlátogatások lebonyolításához szükséges közlekedési eszköz biztosítása. A Kar valamikor három autóbusszal rendelkezett. Ennek hiányában az elmúlt év során rendszeresen kellett autóbuszokat bérelni, ami jelentős többletköltséget okozott. A gyakorlati oktatás zavartalan kiszolgálásához feltétlenül szükség lenne új személyszállító járművek beszerzésére, amely helyzeten talán 2006-ban sikerül változtatni. A Tan- és Kísérleti Üzem alapvetően termelő üzem, amely szolgáltatás formájában biztosítja a gyakorlati oktatás feltételeit. E szolgáltatás azonban nem elhanyagolható többlet-költségekkel jár azért, mert méretei miatt gazdaságosan nem üzemeltethető állattenyésztési ágazatokat is fenn kell tartani a gyakorlati oktatás sokszínű igényének kiszolgálására, ami adott esetben speciális technológia és géppark üzemeltetését is szükségessé teszi. Régóta mondjuk, hogy erre a célra a jövőben többletforrásokat kellene biztosítani, mivel ezt a jelenlegi gyakorlati oktatási normatíva nem fedezi. A GTK-n két okból is változások következtek be az agrárképzéshez kapcsolódó gyakorlati órák és un. üzemi gyakorlatok rendjében. A fő ok a képzés tartalmi változása, amelynek megfelelően a gazdasági agrármérnökök, illetve az ezen belüli szakirányok hallgatóit olyan vállalatokhoz és intézményekhez próbáljuk meg elhelyezni, amelyben tanulmányaikhoz közelebb álló ismeretek megszerzését teszi lehetővé (bank, biztosító, irányító hivatal stb.). A másik változás indítéka a takarékosság, amelynek jegyében a hallgatók elhelyezése és gyakorlati idejük alatti ellenőrzése során a mind költségesebbé vált többszöri látogatást megszüntettük. Ehelyett hallgatók beszámoltatását akarjuk szigorítani. Továbbá arra törekszünk, hogy a fogadó vállalatok és intézmények mintegy ellenszolgáltatásként a hallgatókkal való foglalkozás többletmunkájáért folyó tevékenységük ellátásába, az ott folyó munkába korlátozás nélkül bevonják diákjainkat. A 2006/2007-es tanévvel kezdődő új oktatási rendszerben a gyakorlatokat az eddigiektől eltérően hosszabb időre és új felfogásban kívánjuk majd megszervezni. A Pedagógiai Főiskolai Karon működő szakok mindegyike gyakorlatigényes, ezért a gyakorlati képzés intézményi bázisának megtartását, illetve újabb lehetőségek megteremtését és megfelelő színvonalának biztosítását a kari vezetés 2005-ben is kiemelt feladatának tekintette. Az elmúlt évben kitüntetett figyelmet szenteltünk régebbi szakjaink (tanító, óvodapedagógus, tanulásban akadályozottak pedagógiája, művelődésszervező, informatikus-könyvtáros) gyakorlóhelyeinek tartalmi fejlesztésére, valamint a gyakorlóhelyek hallgatói létszámarányos bővítésére, ami elsősorban a tanulásban akadályozottak pedagógiája szakon vált szükségessé. Feladatot adott az újabb szakok (magyar tanár, logopédia, ifjúságsegítő felsőfokú szakképzés, szakirányú továbbképzések) gyakorlati képzését szolgáló gyakorlóterepek kialakítása is, melynek

25 25 során elsődlegesen a képzési igényekhez illeszkedő együttműködési megállapodások létrehozására és a személyi feltételek megteremtésére fókuszáltunk. A év fejleménye a gyakorlati képzés keretösszegeinek előzetes tervezése, ami véleményünk szerint a jövőben megkönnyítheti az oktatás egészéből a gyakorlati képzésre fordítandó költség átlátását, illetve a képzési normatíva célszerűbb felhasználását a pedagógus szakok gyakorlati képzésében. Saját fenntartású gyakorlóhelyeink terhelése a gyakorlati képzés szempontjából a tárgyalt évet tekintve jónak minősíthető. A gyakorlóiskola kapacitás-kihasználtsága és személyi feltételei lehetővé tették, hogy az esti és levelező tagozatos hallgatók gyakorlati felkészítését is a kar által fenntartott intézményben oldjuk meg, így ezeket a képzéseket 2005 januárjától teljes egészében behoztuk a gyakorlóiskolába. Ez a megoldás a gyakorlatok szakmai kontrolljának megoldásán túl több mint 1M Ft megtakarítását is eredményezte ben sem került sor, ezért egyre időszerűbb és sürgetőbb feladatként jelentkeznek saját gyakorlóintézményeinkben egyrészt az állagmegóvást és korszerűsítést szolgáló munkálatok (Gyakorlóiskolában elektromos- víz- és fűtésrendszer korszerűsítése, elhasználódott burkolatok további cseréje, ill. akadálymentesítés, Gyakorlóóvodában az épület külső vakolása, a nyílászárók cseréje, és az udvar betonos részének aszfaltozása), másrészt figyelemmel a kötelező eszközbeszerzésre a szakmai eszközök időarányos beszerzése, cseréje, korszerűsítése. Az év folyamán számos nehézséget és késedelmes kifizetéseket okozott, egyúttal jelentős terhet rótt ránk a külső gyakorlóhelyeken működő mentorok gyakorlati képzésben való szerepvállalásának ellentételezése, főként a nagy hallgatói létszámmal működő levelező tagozatos képzésekben. A vállalkozói számlák és személyi megbízások alapján történő kifizetéseket ezért az év második felében megszüntettük, ettől kezdve az intézményeknek átadott pénzeszközként, illetve általuk kiállított számla ellenében történik a gyakorlatok kifizetése. A Művészeti Főiskolai Karon a Pedagógiai Főiskolai Karral azonos paraméterekkel a rajztanár vizuális kommunikáció tanár szakos hallgatók gyakorlati képzését az intézmény gyakorlóiskolája látja el. A kommunikáció szakos hallgatók gyakorlatát a régió szerkesztőségeiben, helyi rádió, televízió stúdióiban teljesítik. A Művészeti Karon felfutóban lévő művészeti szakok is; a színész, látványtervező, fotoriporter-képszerkesztő jelentős gyakorlati óraszámmal bíró szakok. A képzéshez szükséges gyakorlati ismereteket egyrészt a karon kialakított színészmesterségtermekben, látványtervező műtermekben, fotólaboratóriumokban szerzik meg a hallgatók, másrészt a színház stúdiószínpadán és a külső gyakorlóhelyeken, művésztelepeken próbálnak illetve alkotnak. Pályázati pénzekből és intézményi bevételből valósult meg a simonfai alkotóház illetve a petörkei oktató bázis. A képzőművész hallgatók, de a művelődésszervező és kommunikáció szakos hallgatók is jól használhatják ezeket a létesítményeket terepgyakorlataikhoz.

26 26 Gazdálkodó szervezetekkel kötött megállapodás alapján voltak a fotóriporter hallgatók gyékényesen művésztelepi alkotótáborban, a rajzszakos hallgatók Balatonföldváron és a már több éves együttműködésben bérelt szálkai művésztelepen. Tartós bérleménye intézményünknek egy tihanyi tanya, ahol a fotós, rajzos és látványtervezős hallgatók egyaránt gyakorolhatnak. A művésztelepi gyakorlóhelyek biztosítása jelentős többletkiadást jelent az intézménynek.

27 27 Oktatói létszámváltozás Teljes munkidős oktató ÁTK GTK PFK MFK Egyetemi össz Részmunkaidős Megbízással fogl Egyetemi össz Minősített oktatók MTA rendes tagja MTA doktora Tud kandidátus PhD doktor DLA v. azzal egyenértékű Doktori cím Habilitált oktató évhez viszonyítva teljes munkaidős oktatók aránya 103% részmunkaidőseké 209% megbízásban foglalkoztatottak 142% átlag 113% Nem tűnik túlzónak a létszámnövekedés a hallgatói létszámnövekedés tükrében (hallgatói létszámnövekedés összesen 107%). Lényeges eltérés mutatkozik az egyes karok oktatói létszámváltozásában, mint ahogy a hallgatói létszámnövekedés is karonként eltér. Az egyetemi karok oktatói létszámváltozása 103%, mely 102%-os hallgatói létszámváltozás mellett valósult meg. A főiskolai karok oktatói létszámváltozása (PFK 114,5%, MFK 131,6%) átlag 120,8%, míg a hallgatói létszámnövekedés (PFK-n 125 fő, MFK-n 160fő) 108,8%. Jelentős az oktatói létszámnövekedés a megbízással foglalkoztatott óraadó oktatóknál (200%-os). Teljes munkaidős oktatói létszámváltozás csak a Művészeti Főiskolai Karon jelentős 130,9%, de a hallgatói létszámemelkedés is itt a legjelentősebb 120,9%.

28 28 Kutatási tevékenység értékelése Az Egyetemen a főbb kutatási területek összhangban vannak a hazai és nemzetközi kiemelt tudományos célkitűzésekkel (életminőség javítása, élelmiszerbiztonság, állati termék minőség, környezetvédelem, hungarikumok védelme, exportképes állati termék előállítás és növénynemesítés). Valamelyest csökkent a kutatás szétaprózottsága, izolált jellege, egyre több a komplex, átfogó, több tudományterületet érintő, széleskörű együttműködésben megvalósuló projekt. A K+F tevékenység céljára eft állt rendelkezésre.a kutatásra biztosított pénzeszközök 25,8%-a költségvetési forrásból, 54,2%-a átvett pénzeszközből és 20,0% külső megrendelésre végzett K+F feladatra biztosított forrásból származott. A K+F tevékenység költségvetési forrásai - Intézményi költségvetésben megtervezett támogatás: Doktorandusz képzés támogatása Az egyetemen két doktori iskola keretében folyik doktori képzés, az Állattenyésztési tudományok és a Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola. A 32 fő nappali tagozatos doktorandusz képzésére 2005-ben eft normatív kutatási támogatás állt rendelkezésre. Az iskolák főbb kutatási programjai összhangban vannak az IFT-ben megfogalmazott tudományos stratégiával, a doktori képzés alapelveivel és lefedik azon tudományterületeket, amelyek a karok fő tevékenységét jellemzik. Normatív kutatásfinanszírozás Egyetemünk évben eft költségvetési támogatást kapott az előző év teljesítménymutatók alapján. A rendelkezésre álló keret felhasználásra került. - OM fejezeti kezelésű előirányzatból biztosított támogatás eft, a következő évre átvihető maradvány összege eft. FKFP pályázat útján elnyert támogatás FKFP pályázatra eft támogatást nyert el az Egyetem, melynek 43,3%-át használta fel a tárgyévben. A következő évre átvihető maradvány összege eft. - Más fejezetből fejezetek közötti átcsoportosítás útján K+F feladatra biztosított támogatás

29 29 OTKA Az Egyetemnek évben OTKA pályázatból eft támogatás állt rendelkezésre. Az Állattudományi Kar kutatási tevékenységének évek óta biztos alapját jelenti az OTKA által finanszírozott alapkutatások rendszere. A kutatások közül kiemelkedő jelentőségű, három éves Kisállattenyésztési kutatások c. téma évben befejeződött. A Gazdaságtudományi karnak OTKA pályázatokból évre ef bevétele származott 3 kutatási témából. A Pedagógiai Főiskolai Karon Családnévmutató Csánki Dezsó történelmi földrajzához c OTKA kutatásban folyik munka. Az elnyert támogatás összege eft, melyből évre 400 eft jutott. A kutatásokra a tárgyévben felhasznált összeg eft, maradvány összege eft. FVM pályázat Rendelkezésre álló összeg eft volt. A kutatási témák egy része áthúzódott évre, maradványuk eft. K+F feladatra ávett pénzeszközök évben az Egyetemnek átvett pénzeszközből eft állt rendelkezésre. A kutatási programok külső forrásainak 73%-a ezen a jogcímen keletkezett. Jelentősebb források: - Nemzeti kutatási fejlesztési programok (NKFP) Az NKFP program keretében olyan átfogó kutatási, fejlesztési és innovációs projektek kapnak támogatást, amelyek tudományos és technológiai áttöréshez vezethetnek, az ország versenyképességét és az életminőséget javíthatják, és amelyek keretében az alap-, az alkalmazott kutatás és a technológiafejlesztés összhangja megvalósul. Az Állattudományi Kar 5 kutatási programban volt érdekelt évben. Közülük a Digitális keresztmetszeti képalkotó rendszerek (CT és MR) használatára alapozott, környezetbarát és a korábbiaknál hatékonyabb módszerek és technológiák kifejlesztése az életminőség javítása érdekében és a A magyar halászati ágazat biológiai és technológiai alapjainak minőségi fejlesztése című program kutatási része 2004-ben már befejeződött, de a pénzügyi elszámolás áthúzódott évre évben két új kutatási téma kidolgozása kezdődött meg. Egyetemünk koordinációjával valósul meg a Nagy hozzáadott értékű, egészséges táplálkozást szolgáló, környezetkímélő állattenyésztési termékek előállításának fejlesztése tárgyú projekt. A támogatás teljes összege közel 340 millió Ft. Szintén évben kezdődött el az Állatnemesítési programok hatékonyságának javítása című kutatás, ahol a Debreceni Egyetem a koordinátor.

A KAPOSVÁRI EGYETEM, OKTATÁSI TEVÉKENYSÉGE A 2007/2008-AS TANÉVBEN

A KAPOSVÁRI EGYETEM, OKTATÁSI TEVÉKENYSÉGE A 2007/2008-AS TANÉVBEN A KAPOSVÁRI EGYETEM, OKTATÁSI TEVÉKENYSÉGE A 2007/2008-AS TANÉVBEN A Kaposvár Egyetem az elmúlt tanévben az alábbi képzési területeken folytatott oktatási tevékenységet: Állattudományi Kar*: - agrár képzési

Részletesebben

2004. ÉVI GAZDÁLKODÁSI BESZÁMOLÓJÁNAK SZÖVEGES INDOKLÁSA

2004. ÉVI GAZDÁLKODÁSI BESZÁMOLÓJÁNAK SZÖVEGES INDOKLÁSA A 2004. ÉVI GAZDÁLKODÁSI BESZÁMOLÓJÁNAK SZÖVEGES INDOKLÁSA Tartalomjegyzék Bevezetés... 4 1. A BGF feladatköre és tevékenysége... 5 1.1. Az Intézmény neve, törzskönyvi azonosító száma, honlapjának címe...

Részletesebben

Károly Róbert Főiskola költségvetési alapokmánya

Károly Róbert Főiskola költségvetési alapokmánya Károly Róbert Főiskola költségvetési alapokmánya 1. Fejezet száma, megnevezése: XX. Oktatási Minisztérium 2. A költségvetési szerv a) azonosító adatai: - törzskönyvi nyilvántartási száma: 597649000 - megnevezése:

Részletesebben

1.1. Kaposvári Egyetem

1.1. Kaposvári Egyetem Kaposvári Egyetem Kaposvári Egyetem kari struktúrája a következő: Állattudományi Kar Csokonai Vitéz Mihály Pedagógiai Főiskolai Kar Az Egyetem 19 szak indítására rendelkezik engedéllyel. Az Egyetemen 2003ban

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem Győr SZÉCHE YI ISTVÁ EGYETEM 2008.ÉVI ALAPOKMÁ YA

Széchenyi István Egyetem Győr SZÉCHE YI ISTVÁ EGYETEM 2008.ÉVI ALAPOKMÁ YA Széchenyi István Egyetem Győr SZÉCHE YI ISTVÁ EGYETEM 2008.ÉVI ALAPOKMÁ YA 1. Fejezet megnevezése: XX Oktatási Minisztérium 2. Széchenyi István Egyetem a) azonosító adatai PIR törzsszáma: 308900 az egyetem

Részletesebben

Negyedszázados múlt, tudatos jelen, fenntartható jövő

Negyedszázados múlt, tudatos jelen, fenntartható jövő Negyedszázados múlt, tudatos jelen, fenntartható jövő és a TDK mozgalom Kósi Kálmán Környezetirányítási szakértő akkreditálás 2001. december (indítás 2002) A szak indítását elsősorban a gazdálkodói és

Részletesebben

A Kormány.../2005. ( ) Korm. rendelete. a felsőoktatási intézmények képzési- és fenntartási normatíva alapján történő

A Kormány.../2005. ( ) Korm. rendelete. a felsőoktatási intézmények képzési- és fenntartási normatíva alapján történő A Kormány../2005. ( ) Korm. rendelete a felsőoktatási intézmények képzési- és fenntartási normatíva alapján történő finanszírozásáról A Kormány a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. tv. (a továbbiakban:

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a Kormány részére. a felsőoktatási intézmények képzési és fenntartási normatíva alapján történő finanszírozásáról

ELŐTERJESZTÉS. a Kormány részére. a felsőoktatási intézmények képzési és fenntartási normatíva alapján történő finanszírozásáról OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTER 8442/2007. TERVEZET! (honlapra) ELŐTERJESZTÉS a Kormány részére a felsőoktatási intézmények képzési és fenntartási normatíva alapján történő finanszírozásáról Budapest,

Részletesebben

A Debreceni Egyetem Intézményfejlesztési Terve

A Debreceni Egyetem Intézményfejlesztési Terve Kivonat a DE Szenátusa által 7. április 9-én elfogadott A Debreceni Egyetem Intézményfejlesztési Terve dokumentumból. . DOKTORI KÉPZÉS FOLYTATÁSA, TOVÁBBFEJLESZTÉSE.. A doktori képzés rendszerének átalakítása

Részletesebben

Oktatási területeink. Informatika. Szak- és közigazgatás. Agrárgazdaság. Vidékfejlesztés. Üzleti közgazdaság

Oktatási területeink. Informatika. Szak- és közigazgatás. Agrárgazdaság. Vidékfejlesztés. Üzleti közgazdaság Oktatási területeink Informatika Agrárgazdaság Szak- és közigazgatás Üzleti közgazdaság Vidékfejlesztés Felvételt nyert hallgatók száma Államilag finanszírozott hallgatók száma Költségtérítéses hallgatók

Részletesebben

2004. ÉVI FELÜLVIZSGÁLT SZÖVEGES BESZÁMOLÓ

2004. ÉVI FELÜLVIZSGÁLT SZÖVEGES BESZÁMOLÓ 2004. ÉVI FELÜLVIZSGÁLT SZÖVEGES BESZÁMOLÓ 1. FELADATKÖR, TEVÉKENYSÉG BEMUTATÁSA 1. 1. Intézmény azonosító adatai Név: KAPOSVÁRI EGYETEM Törzskönyvi azonosító szám: 329772000 Honlapjának címe: www.atk.u-kaposvar.hu

Részletesebben

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MŰSZAKI ÉS MEZŐGAZDASÁGI KAR (NYF MMK) AGRÁR ÉS AGRÁRMŰSZAKI JELLEGŰ KÉPZÉSEINEK BEMUTATÁSA NYÍREGYHÁZA 2013

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MŰSZAKI ÉS MEZŐGAZDASÁGI KAR (NYF MMK) AGRÁR ÉS AGRÁRMŰSZAKI JELLEGŰ KÉPZÉSEINEK BEMUTATÁSA NYÍREGYHÁZA 2013 A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MŰSZAKI ÉS MEZŐGAZDASÁGI KAR (NYF MMK) AGRÁR ÉS AGRÁRMŰSZAKI JELLEGŰ KÉPZÉSEINEK BEMUTATÁSA NYÍREGYHÁZA 2013 NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MŰSZAKI ÉS MEZŐGAZDASÁGI KAR (Nyíregyháza, Kótaji

Részletesebben

Föld, víz, levegő, élettér

Föld, víz, levegő, élettér DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR KÖRNYEZET- ÉS VEGYÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK A környezetmérnöki MSc szak bemutatkozása Föld, víz, levegő, élettér DE DEBRECENI EGYETEM 15 Kar MK MŰSZAKI KAR A RÉGIÓ MŰSZAKI KÉPZŐHELYE

Részletesebben

A Kar rövid bemutatása

A Kar rövid bemutatása A Kar rövid bemutatása Széchenyi István Egyetem (SZE-GYŐR) Műszaki Tudományi Kar Gazdaságtudományi Kar Állam és jogtudományi Kar Egészségügyi és Szociális Intézet Zeneművészeti Intézet A Műszaki Tudományi

Részletesebben

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MŰSZAKI ÉS MEZŐGAZDASÁGI KAR MEZŐGAZDASÁGI ÉS KÖRNYEZETTECHNIKAI JELLEGŰ KÉPZÉSEINEK BEMUTATÁSA NYÍREGYHÁZA 2012

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MŰSZAKI ÉS MEZŐGAZDASÁGI KAR MEZŐGAZDASÁGI ÉS KÖRNYEZETTECHNIKAI JELLEGŰ KÉPZÉSEINEK BEMUTATÁSA NYÍREGYHÁZA 2012 A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MŰSZAKI ÉS MEZŐGAZDASÁGI KAR MEZŐGAZDASÁGI ÉS KÖRNYEZETTECHNIKAI JELLEGŰ KÉPZÉSEINEK BEMUTATÁSA A Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Karán a mezőgazdasági mérnök, illetve

Részletesebben

A NYÍREGYHÁZI EGYETEM MŰSZAKI ÉS AGRÁRTUDOMÁNYI INTÉZETÉNEK KÉPZÉSI KÍNÁLATA, AGRÁR ÉS MŰSZAKI KÉPZÉSEK

A NYÍREGYHÁZI EGYETEM MŰSZAKI ÉS AGRÁRTUDOMÁNYI INTÉZETÉNEK KÉPZÉSI KÍNÁLATA, AGRÁR ÉS MŰSZAKI KÉPZÉSEK A NYÍREGYHÁZI EGYETEM MŰSZAKI ÉS AGRÁRTUDOMÁNYI INTÉZETÉNEK KÉPZÉSI KÍNÁLATA, AGRÁR ÉS MŰSZAKI KÉPZÉSEK Elérhetőség: 4400 Nyíregyháza, Kótaji út 9-11. Tel: +36 42 599 434 www.nye.hu/mati NYÍREGYHÁZA 2017

Részletesebben

Továbbtanulás a felsőoktatásban

Továbbtanulás a felsőoktatásban Továbbtanulás a felsőoktatásban Szemerszki Marianna Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) OFI konferencia, 2011. december 7. Minőségfejlesztés a felsőoktatásban TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002 Intézményrendszer

Részletesebben

PÓTFELVÉTELI ELJÁRÁSBAN MEGHIRDETETT KÉPZÉSEK A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSI SZAKOK

PÓTFELVÉTELI ELJÁRÁSBAN MEGHIRDETETT KÉPZÉSEK A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSI SZAKOK NYF-BTMK FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSI SZAKOK Tagozat Irány-száma követelménye Gazdasági idegen nyelvű menedzser N 1 < 5 100 000 Bármelyik két érettségi Idegennyelvi kommunikátor N 1 < 15 100 000 Bármelyik két

Részletesebben

TESSEDIK SÁMUEL FŐISKOLA

TESSEDIK SÁMUEL FŐISKOLA TESSEDIK SÁMUEL FŐISKOLA Költségvetési alapokmánya Szarvas 2004. február 2 XX. Oktatási Minisztérium 1. Költségvetési szerv a) Azonosító adatai - törzskönyvi nyilvántartási szám (PIR törzsszám): 329860

Részletesebben

Önköltség összege / költségtérítési díj a 2012/2013. tanévben

Önköltség összege / költségtérítési díj a 2012/2013. tanévben BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI ÉS MŰVÉSZETI KAR I. évfolyam SZAK TAGOZAT ÖNKÖLTSÉG ÖSSZEGE anglisztika nappali 140.000.-Ft ének-zene nappali 295.000.-Ft képi ábrázolás nappali 295.000.-Ft környezetkultúra nappali

Részletesebben

AKKREDITÁCIÓS ÚTMUTATÓ SEGÉDLETE

AKKREDITÁCIÓS ÚTMUTATÓ SEGÉDLETE AKKREDITÁCIÓS ÚTMUTATÓ SEGÉDLETE Piros beszúrás, lila törlendő, zöld magyarázat. PI INTÉZMÉNYI AKKREDITÁCIÓS ELJÁRÁS JELENTÉSE (Második akkreditációs értékelés) 2007/10/XI/1. sz. MAB határozat KECSKEMÉTI

Részletesebben

A./ A Szenátus a 2010/2011. tanévben fizetendő költségtérítési díjakat az alábbiak szerint állapítja meg: Szak Évfolyam Költségtérítés/félév (Ft)

A./ A Szenátus a 2010/2011. tanévben fizetendő költségtérítési díjakat az alábbiak szerint állapítja meg: Szak Évfolyam Költségtérítés/félév (Ft) A 2010. május 26 i szenátusi ülés határozatai Ikt. szám: 473/10/RH 58/2010. (V.26.) sz. szenátusi határozat A Szenátus támogatja a Terminológia MA szakindítási anyagát, ennek megfelelően módosítja az Egyetem

Részletesebben

A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolára jelentkezettek és felvettek számának alakulása

A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolára jelentkezettek és felvettek számának alakulása A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolára jelentkezettek és felvettek számának alakulása 1-19. 1. A főiskolára felvettek számának alakulása 1-16. A felvételre jelentkezők számának alakulását minden évben

Részletesebben

A Szenátus 20/2013. (VI.19.) sz. határozata egyetemi tanári pályázatról

A Szenátus 20/2013. (VI.19.) sz. határozata egyetemi tanári pályázatról 20/2013. (VI.19.) sz. határozata egyetemi tanári pályázatról 21/2013. (VI.19.) sz. határozata egyetemi docensi pályázatokról 22/2013. (VI.19.) sz. határozata főiskolai docensi pályázatokról 23/2013. (VI.19.)

Részletesebben

Kezdeményezés, kooperáció és kölcsönhatások:

Kezdeményezés, kooperáció és kölcsönhatások: Kezdeményezés, kooperáció és kölcsönhatások: a Miskolci Egyetem közreműködése a térségi innovációs folyamatokban Dr. Mang Béla stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes Balatonfüred, 2009. május 11. Időhorizont

Részletesebben

Határon átnyúló felsőoktatási együttműködéssel a tudásrégióért

Határon átnyúló felsőoktatási együttműködéssel a tudásrégióért Határon átnyúló felsőoktatási együttműködéssel a tudásrégióért Dr. Rechnitzer János egyetemi tanár, intézetigazgató MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete A kutatás-fejlesztés és a felsőoktatás

Részletesebben

GÉPÉSZMÉRNÖKI SZAK ( BSc.)

GÉPÉSZMÉRNÖKI SZAK ( BSc.) NYÍREGYH REGYHÁZI FŐISKOLAF MŰSZAKI ÉS S MEZŐGAZDAS GAZDASÁGI GI FŐISKOLAI KAR Alapszakjaink (2009): 1. KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI SZAK ( BSc.) 2. MEZŐGAZDASÁGI és ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZMÉRNÖKI SZAK ( BSc.) 3.

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar

Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar Az Egyetem oktatási egységei Műszaki Tudományi Kar (az egyetem hallgatóinak 2/3-a) Gazdaságtudományi Kar Állam- és Jogtudományi Kar Egészségügyi és Szociális

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola Felvételi tájékoztató 2012/2013. tanév

Budapesti Gazdasági Főiskola Felvételi tájékoztató 2012/2013. tanév Budapesti Gazdasági Főiskola Felvételi tájékoztató 2012/2013. tanév Mi is érdekel? Hol tanuljak tovább? Milyenek a bejutási esélyeim? Milyen szakmával tudok jól elhelyezkedni vagy továbbtanulni? 2 Biztos

Részletesebben

REGIONÁLIS POLITIKA ÉS GAZDASÁGTAN DOKTORI ISKOLA

REGIONÁLIS POLITIKA ÉS GAZDASÁGTAN DOKTORI ISKOLA REGIONÁLIS POLITIKA ÉS GAZDASÁGTAN DOKTORI ISKOLA P Á L Y Á Z A T I F E L H Í V Á S ÉS T Á J É K O Z T A T Ó Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécs, 2017. március A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Tomori Pál Főiskola. Közhasznúsági jelentés 2011.

Tomori Pál Főiskola. Közhasznúsági jelentés 2011. Tomori Pál Főiskola Közhasznúsági jelentés 2011. 1. Bevezetés A Tomori Pál Főiskolát a KF-SZ Kalocsai Felsőoktatási és Szolgáltató Közhasznú Társaság 2004. június 22. napján meghozott, 2/2004 sz. határozatával

Részletesebben

A MESTERKÉPZÉS FELVÉTELI ELJÁRÁSRENDJE A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KARÁN

A MESTERKÉPZÉS FELVÉTELI ELJÁRÁSRENDJE A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KARÁN A MESTERKÉPZÉS FELVÉTELI ELJÁRÁSRENDJE A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KARÁN A felsőoktatási felvételi eljárásról szóló 237/2006. (XI. 27.) Korm. rendelet, valamint a Szegedi Tudományegyetem

Részletesebben

A MŐSZAKI FELSİOKTATÁS HELYZETE ÉS KILÁTÁSAI

A MŐSZAKI FELSİOKTATÁS HELYZETE ÉS KILÁTÁSAI . 2007. A MŐSZAKI FELSİOKTATÁS HELYZETE ÉS KILÁTÁSAI a mőszaki képzés átalakulásának fıbb jellemzıi Dr. Palásti-Kovács Béla, BMF-BGK dékán mőszaki felsıoktatási szakértı, Oktatási és Kulturális Minisztérium

Részletesebben

1. SZAKMA (OKJ KÉPZÉS) TANULÁSA 2. JELENTKEZÉS FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSRE 3. JELENTKEZÉS A FELSŐOKTATÁSBA

1. SZAKMA (OKJ KÉPZÉS) TANULÁSA 2. JELENTKEZÉS FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSRE 3. JELENTKEZÉS A FELSŐOKTATÁSBA TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEK 1. SZAKMA (OKJ KÉPZÉS) TANULÁSA 2. JELENTKEZÉS FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSRE 3. JELENTKEZÉS A FELSŐOKTATÁSBA ALAP VAGY OSZTATLAN KÉPZÉSRE OKJ KÉPZÉS ÉRETTSÉGIRE ÉPÜLŐ, NINCS FELVÉTELI

Részletesebben

FELVÉTELI FELHÍVÁS A Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar Multidiszciplináris Műszaki Tudományi Doktori Iskolai képzésére

FELVÉTELI FELHÍVÁS A Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar Multidiszciplináris Műszaki Tudományi Doktori Iskolai képzésére FELVÉTELI FELHÍVÁS A Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar Multidiszciplináris Műszaki Tudományi Doktori Iskolai képzésére A Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kara felvételt hirdet Infrastrukturális

Részletesebben

munkások képzése, akik jogokon és a társadalmi problémák megelőzésére, szakszerű kezelésére.

munkások képzése, akik jogokon és a társadalmi problémák megelőzésére, szakszerű kezelésére. 1 Mi a képzés célja? A hallgatók a képzés során elsajátított ismereteik és készségeik birtokában alkalmazni tudják az adatfelvételi és számítógépes Mi lesz akkor a diplomámba írva? szociológia BA szociális

Részletesebben

Nyelvvizsga követelmények a Nyíregyházi Főiskolán (Az oklevél, OKJ-s bizonyítvány kiadásának idegen nyelvi követelményei) 2010.

Nyelvvizsga követelmények a Nyíregyházi Főiskolán (Az oklevél, OKJ-s bizonyítvány kiadásának idegen nyelvi követelményei) 2010. Nyelvvizsga követelmények a Nyíregyházi Főiskolán (Az oklevél, OKJ-s bizonyítvány kiadásának idegen nyelvi követelményei) 2010. Ének zene Karvezetés Népzene Ügyvitel Magyar Történelem Szak Informatikus

Részletesebben

Komplex mátrix üzleti képzések

Komplex mátrix üzleti képzések 1.sz. melléklet Komplex mátrix üzleti képzések A munkaerőpiac elismeri a szakjainkat, 3 szak a TOP10-ben szerepel, emiatt továbbra is lesz kereslet A K-M, P-SZ, T-V alapszakok iránt folyamatos piaci igény

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! Emberi Erőforrások Minisztériuma OSAP 1434/08, 1435/08 Az adatszolgáltatás a Stt. (Statisztikai törvény)

Részletesebben

A Vizuális Kultúra Intézet minőségfejlesztési terve a 2015/16-as tanévre Dr. Szepessy Béla intézetigazgató

A Vizuális Kultúra Intézet minőségfejlesztési terve a 2015/16-as tanévre Dr. Szepessy Béla intézetigazgató A Vizuális Kultúra Intézet minőségfejlesztési terve a 2015/16-as tanévre Dr. Szepessy Béla intézetigazgató Feladat Felelős Határidő Megjegyzés A Vizuális Kultúra Intézet minőségfejlesztési terv a korábbi

Részletesebben

Kollégiumi jogosultság megállapításához

Kollégiumi jogosultság megállapításához Kollégiumi jogosultság megállapításához 51/2007. (III. 26.) Korm. r. a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről 3. (1) Államilag támogatott képzésben

Részletesebben

Reprezentatív felmérés - végzett 2010, 2011, Válaszadók száma = 570. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt.

Reprezentatív felmérés - végzett 2010, 2011, Válaszadók száma = 570. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Reprezentatív felmérés - végzett 200, 20, 202 Válaszadók száma = 70 Általános indikátorok Globális index - 2 3 4 6 + átl.=4.28 elt.=.23-2 3 4 6 átl.=4.28 elt.=.23 (α = 0.87) + Felmérés eredmények Jelmagyarázat

Részletesebben

A mesterfokozat és a szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök:

A mesterfokozat és a szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök: Vállalkozásfejlesztés MSc szak A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik nemzetközi összehasonlításban is versenyképes, korszerű és magas színvonalú elsajátított elméleti és módszertani ismeretanyag

Részletesebben

NEMZETKÖZI GAZDASÁG ÉS GAZDÁLKODÁS MESTERKÉPZÉSI SZAK

NEMZETKÖZI GAZDASÁG ÉS GAZDÁLKODÁS MESTERKÉPZÉSI SZAK NEMZETKÖZI GAZDASÁG ÉS GAZDÁLKODÁS MESTERKÉPZÉSI SZAK Az SZTE Gazdaságtudományi Kara által 2008 szeptemberében levelező tagozaton, 2009 szeptemberétől nappali tagozaton is indítandó gazdaság és gazdálkodás

Részletesebben

2. táblázat Belépési arányok a felsőoktatás A típusú programjaiba,

2. táblázat Belépési arányok a felsőoktatás A típusú programjaiba, MELLÉKLET 1. táblázat Felsőfokú továbbtanulásra jogosító végzettséget szerzettek aránya az adott korcsoportban, 2007 ISCED 3A ( A típusú programokra való belépési lehetőség) ISCED 3B ( B típusú programokra

Részletesebben

Felvételi a Debreceni Egyetemen Államilag finanszírozott képzések augusztus

Felvételi a Debreceni Egyetemen Államilag finanszírozott képzések augusztus a Debreceni Egyetemen Államilag finanszírozott képzések 2005. augusztus Kar/önálló intézet Tagozat Szak/szakpár I. hely Felvettek felvettek Felvettek ÁJK (nappali) jogász 135 320 1059 2,37 7,84 127 100-35

Részletesebben

JOGSZABÁLYOK AZ OKTATÁSRÓL MAGYARORSZÁGON 2005 Betlehem József

JOGSZABÁLYOK AZ OKTATÁSRÓL MAGYARORSZÁGON 2005 Betlehem József JOGSZABÁLYOK AZ OKTATÁSRÓL MAGYARORSZÁGON 2005 Betlehem József Jogszabályok a képzésben 1993. évi LXXIX. tv. a közoktatásról 1993. évi LXXX. tv. a felsőoktatásról 1993. évi LXXVI. tv. a szakképzésről 2001.

Részletesebben

PSZICHOLÓGIA DOKTORI ISKOLA

PSZICHOLÓGIA DOKTORI ISKOLA PÁLYÁZATI FELHÍVÁS doktori képzésben való részvételre 2016-2017. tanév PSZICHOLÓGIA DOKTORI ISKOLA BME TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR 1 A BME Természettudományi Kar pályázatot hirdet a Pszichológia Doktori Iskola

Részletesebben

A évi intézményi keretszámok meghatározása

A évi intézményi keretszámok meghatározása 7. sz. melléklet A intézményi keretszámok meghatározása Bevétel Kiadások Jogcím Működési Felhalmozási Összesen Támogatás Kiadás Személyi juttatás Munkaadókat terhelő járulékok Dologi kiadások Ellátottak

Részletesebben

A Tanárképző Központ tevékenységei és szolgáltatásainak ismertetése és az 1. téma bemutatása

A Tanárképző Központ tevékenységei és szolgáltatásainak ismertetése és az 1. téma bemutatása Pedagógusképzés, pedagógus-továbbképzés megújítása a Közép-dunántúli régióban A Tanárképző Központ tevékenységei és szolgáltatásainak ismertetése és az 1. téma bemutatása Dr. Bacsa-Bán Anetta 2014. 02.

Részletesebben

A KRE Történettudomány Doktori Iskolát két oktatási program alkotja: A jelentkezés és a felvétel szabályai a doktori iskolában

A KRE Történettudomány Doktori Iskolát két oktatási program alkotja: A jelentkezés és a felvétel szabályai a doktori iskolában F O N T O S T U D N I V A L Ó K A KRE Történettudomány Doktori Iskolát két oktatási program alkotja: 1. Társadalom, politika és hadsereg a Magyar Királyságban 1740 1867 Programvezető: Prof. Dr. habil Gergely

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÖLTSÉGVETÉSI ALAPOKMÁNYA XX. fejezet Oktatási Minisztérium Azonosító adatai: - törzskönyvi nyilvántartási szám (PIR törzsszám): 329826 - megnevezése: Budapesti Gazdasági Főiskola

Részletesebben

Előadás címe: Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar bemutatása

Előadás címe: Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar bemutatása Előadás címe: Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar bemutatása Károli Gáspár Református Egyetem Alapítása: Magyarországi Református Zsinat, 1993. február 24. Elvész az én népem, mivelhogy

Részletesebben

A Műszaki Földtudományi Kar Tanácsának 2017-ben hozott határozatai

A Műszaki Földtudományi Kar Tanácsának 2017-ben hozott határozatai A Műszaki Földtudományi Kar Tanácsának 2017-ben hozott határozatai (1/2017. sz. határozat) 2017.01.24. A Kari Tanács 2017. január 24-i ülésén nyílt szavazás keretében egyhangúlag elfogadta a Kari Tanács

Részletesebben

Kereskedelmi Szakmenedzser

Kereskedelmi Szakmenedzser Kereskedelmi Szakmenedzser Képzés célja Olyan legalább egy idegen nyelven beszélő, felsőfokú szakképesítéssel rendelkező szakemberek képzése, akik: kis- és közepes méretű, kereskedelmi tevékenységet folytató

Részletesebben

Kecskemét, 2007. április 20.

Kecskemét, 2007. április 20. BESZÁMOLÓ A KECSKEMÉTI FŐISKOLA 2006. ÉVI GAZDASÁGI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Kecskemét, 2007. április 20. 1 BEVEZETÉS Az integrált Kecskeméti Főiskola hetedik gazdasági évét zárta 2006-ban. A Felsőoktatási törvény

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola Felvételi tájékoztató 2013/2014. tanév

Budapesti Gazdasági Főiskola Felvételi tájékoztató 2013/2014. tanév Budapesti Gazdasági Főiskola Felvételi tájékoztató 2013/2014. tanév Miért érdemes továbbtanulni? Mert a felsőfokú végzettséggel rendelkezők magasabb jövedelmet érhetnek el, több munkalehetőség közül választhatnak,

Részletesebben

Idegen nyelvi és szaknyelvi követelmények az oklevél kiadásához az egyes felsőoktatási szakképzés, alap- és mesterképzési szakokon

Idegen nyelvi és szaknyelvi követelmények az oklevél kiadásához az egyes felsőoktatási szakképzés, alap- és mesterképzési szakokon Idegen nyelvi és szaknyelvi követelmények az oklevél kiadásához az egyes felsőoktatási szakképzés, alap- és mesterképzési szakokon Kommunikáció, Üzlet, Turizmus Alapképzési szakok Emberi erőforrások alapképzés:

Részletesebben

Szöveges beszámoló. Gazdálkodáshoz kapcsolódó rész év

Szöveges beszámoló. Gazdálkodáshoz kapcsolódó rész év Szöveges beszámoló Gazdálkodáshoz kapcsolódó rész 2014. év 1 1. A 2014. évi költségvetési támogatás A MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont 2014. évre elfogadott költségvetési támogatása

Részletesebben

KÉPZÉSFEJLESZTÉS ALPROJEKT

KÉPZÉSFEJLESZTÉS ALPROJEKT TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0004 Szeged. 2015. június 23 KÉPZÉSFEJLESZTÉS ALPROJEKT Homoki-Nagy Mária Varga Zsuzsanna PROJEKT ELEMEK 1. Oktatási együttműködés a mérnökiinformatika, a pedagógusképzés és

Részletesebben

A minőség prioritása az új felsőoktatási törvényben

A minőség prioritása az új felsőoktatási törvényben A minőség prioritása az új felsőoktatási törvényben Dr. Mang Béla felsőoktatási helyettes államtitkár Szeged, 2005. február 25. 2 Történeti áttekintés I.! 1993. évi LXXX. Törvény! Akadémiai autonómia!

Részletesebben

Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM

Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM Szeged és Térsége EÖTVÖS JÓZSEF GIMNÁZIUM, Általános Iskola OM 200 909 FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2018 2019. Cím: 6723 Szeged, Csongor tér 1. Telefonszám 62/547-062 Fax 62/547-063 E-mail eotvos@ejg-szeged.sulinet.hu

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI KAR FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ

MEZŐGAZDASÁGI KAR FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ MEZŐGAZDASÁGI KAR FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2018/2019 TÖRTÉNETÜNK KÖTELEZ 1896: Magyar Királyi földműves iskola megalapítása 1949: Mezőgazdasági gimnázium 1961: Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum 1972: Állattenyésztési

Részletesebben

PTE Művészeti Kar Kari Tanácsának 2009-es határozatai. 1/2009 ( ) sz. KT határozat: A PTE Művészeti Kar Kari Tanácsa nyílt

PTE Művészeti Kar Kari Tanácsának 2009-es határozatai. 1/2009 ( ) sz. KT határozat: A PTE Művészeti Kar Kari Tanácsa nyílt PTE Művészeti Kar Kari Tanácsának 2009-es határozatai 1/2009 (2009.01.06.) sz. KT határozat: A PTE Művészeti Kar Kari Tanácsa nyílt szavazással 11 IGEN, 0 NEM szavazattal, 0 TARTÓZKODÁS mellett támogatja

Részletesebben

Felsőoktatási intézmények tevékenységének minőségi dimenziói

Felsőoktatási intézmények tevékenységének minőségi dimenziói Felsőoktatási intézmények tevékenységének minőségi dimenziói Párbeszéd konferencia Albertné dr. Herbszt Mária PhD főigazgató-helyettes Eötvös József Főiskola Baja 2005. szeptember 13. Pedagógiai Fakultás

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés a évről

Közhasznúsági jelentés a évről Heller Farkas Gazdasági és Turisztikai Szolgáltatások Főiskolája Közhasznúsági jelentés a 2008. évről Budapest 2009. 1 HELLER FARKAS GAZDASÁGI ÉS TURISZTIKAI SZOLGÁLTATÁSOK FŐISKOLÁJA 1077 BUDAPEST RÓZSA

Részletesebben

3/2016. (IX.26.) számú REKTORI ÉS KANCELLÁRI EGYÜTTES UTASÍTÁS. 1. A szabályzat célja

3/2016. (IX.26.) számú REKTORI ÉS KANCELLÁRI EGYÜTTES UTASÍTÁS. 1. A szabályzat célja 3/2016. (IX.26.) számú REKTORI ÉS KANCELLÁRI EGYÜTTES UTASÍTÁS 1. A szabályzat célja (1) A Magyar Nemzeti Bank, mint Támogató által (továbbiakban: MNB) az Eszterházy Károly Főiskola, mint az Eszterházy

Részletesebben

A kitöltött adatlapok lajstroma

A kitöltött adatlapok lajstroma STA1INT 1 Nemzeti Erőforrás Minisztérium OSAP 1434/08, 1435/08 STA1INT Ezen adatlap sorszáma 1 Az adatszolgáltatás a Stt. (statisztikai törvény) felhatalmazása alapján kiadott OSAP-ról szóló Korm. Rendelet

Részletesebben

Önköltség összege / költségtérítési díj a 2018/2019. tanévben (félévente)

Önköltség összege / költségtérítési díj a 2018/2019. tanévben (félévente) I. évfolyam Önköltség összege / költségtérítési díj a 2018/2019. tanévben (félévente) Mesterképzési szak andragógia részidős (levelező) 225.000.- tanári mesterképzés részidős (levelező) 300.000.- biológia

Részletesebben

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTER 2682/2008. TERVEZET! (honlapra) ELŐTERJESZTÉS a Kormány részére a felsőoktatási intézmények képzési, tudományos célú és fenntartói normatíva alapján történő finanszírozásáról

Részletesebben

A bolognai folyamat és a felsőoktatási felvételi 2006

A bolognai folyamat és a felsőoktatási felvételi 2006 A bolognai folyamat és a felsőoktatási felvételi 2006 Magyar Bálint oktatási miniszter 2005. december 2. A felsőoktatásba bekerülők aránya 10-15 évvel ezelőtt ma 10% >40% Ugyanazt és ugyanúgy tanítani

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 31. számú melléklete. A Pécsi Tudományegyetem Karalapítási szabályzata

A Pécsi Tudományegyetem. Szervezeti és Működési Szabályzatának 31. számú melléklete. A Pécsi Tudományegyetem Karalapítási szabályzata A Pécsi Tudományegyetem Szervezeti és Működési Szabályzatának 31. számú melléklete A Pécsi Tudományegyetem Karalapítási szabályzata Pécs 2007 A Pécsi Tudományegyetem (továbbiakban: Egyetem) Szenátusa a

Részletesebben

PEDAGÓGIAI KAR SZARVAS-Szeged-Budapest

PEDAGÓGIAI KAR SZARVAS-Szeged-Budapest PEDAGÓGIAI KAR SZARVAS-Szeged-Budapest CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELŐ (BA, 6 félév) Szarvas (N, L), Szeged (N, L) csoportos és egyéni intézményi gyakorlat, összefüggő komplex gyakorlat ÓVODAPEDAGÓGUS -

Részletesebben

A pedagógusképzés fejlesztési projekt felsőoktatási környezete. Előadó: dr. Rádli Katalin Emberi Erőforrások Minisztériuma

A pedagógusképzés fejlesztési projekt felsőoktatási környezete. Előadó: dr. Rádli Katalin Emberi Erőforrások Minisztériuma A pedagógusképzés fejlesztési projekt felsőoktatási környezete Előadó: dr. Rádli Katalin Emberi Erőforrások Minisztériuma 2015. évi CXXXI. törvény (Nftv. Módosítás) Az Nftv. módosításának főbb irányai

Részletesebben

statisztikai módszerekkel

statisztikai módszerekkel Statisztikai világnap 2010. október 20. Az oktatási kiválóság g mérése m statisztikai módszerekkel Sándorné dr. Kriszt Éva rektor A mérésrm sről l elméleti leti megközel zelítésben A A mérés m s fogalma,

Részletesebben

SZAKOK AZ ALBA REGIA MŰSZAKI KARON Felsőoktatási szakképzés (FOSZ) Mérnökinformatikus asszisztens Alapképzés (BSc) Földmérő és földrendező mérnök (angol nyelven is) Gépészmérnök Mérnök informatikus Műszaki

Részletesebben

Türr István Gazdasági Szakgimnáziuma

Türr István Gazdasági Szakgimnáziuma Bajai SZC Türr István Gazdasági Szakgimnáziuma (OM azonosító: 203028) Felvételi tájékoztató 8. osztályosok számára 2018/2019-es tanévre Informatika Közlekedés, szállítmányozás és logisztika Közgazdaság

Részletesebben

Műszaki menedzser alapszak

Műszaki menedzser alapszak Kecskeméti Főiskola GAMF Kar Tanulmányi tájékoztató Műszaki menedzser alapszak Kecskemét 2011 2012 A tantárgyleírásokat a KF GAMF Kar munkatársai állították össze. Szerkesztette: Dr. Kovács Beatrix főiskolai

Részletesebben

Dél-Magyarországi Tehetségpontok I. találkozója www.tehetsegpont.ejf.hu

Dél-Magyarországi Tehetségpontok I. találkozója www.tehetsegpont.ejf.hu Dél-Magyarországi Tehetségpontok I. találkozója www.tehetsegpont.ejf.hu Eötvös József Főiskola Közgazdaság -tudomány Mérnöktudomány Neveléstudomány 2 Képzéstípusok Alapképzés (7 vagy 8 félév) Duális alapképzés

Részletesebben

Benedek Elek Pädagogische Fakultät / Benedek Elek Faculty of Pedagogy. Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar

Benedek Elek Pädagogische Fakultät / Benedek Elek Faculty of Pedagogy. Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Benedek Elek Pädagogische Fakultät / Benedek Elek Faculty of Pedagogy Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Dékáni köszöntő Kedves Érdeklődő! Ebben a kiadványban igyekeztünk összegezni

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT COMENIUS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA PÉCS

ALAPÍTÓ OKIRAT COMENIUS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA PÉCS ALAPÍTÓ OKIRAT COMENIUS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA PÉCS 1. Az intézmény neve: - Comenius Szakközépiskola és Szakiskola OM azonosító: 027440 - alapításkor: Comenius Szakközépiskola és Humánszolgáltató

Részletesebben

kar kpz_nev szint terulet nyelvvizsgakövetelmény javaslat IKI nyelvvizsgára

kar kpz_nev szint terulet nyelvvizsgakövetelmény javaslat IKI nyelvvizsgára kar kpz_nev szint terulet követelmény javaslat IKI nyelvvizsgára JGYPK alkalmazott nyelvészet mesterképzés bölcsészettudomány képzési terület JGYPK általános rendszergazda FSZ informatika JGYPK andragógia

Részletesebben

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER

PROF. DR. FÖLDESI PÉTER A Széchenyi István Egyetem szerepe a járműiparhoz kapcsolódó oktatásban, valamint kutatás és fejlesztésben PROF. DR. FÖLDESI PÉTER MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 2014. JANUÁR 31. Nemzetközi kitekintés Globalizáció

Részletesebben

A Miskolci Egyetem pótfelvételi lehetőségeket hirdet az alábbi szakokon:

A Miskolci Egyetem pótfelvételi lehetőségeket hirdet az alábbi szakokon: 9 8 8 A Miskolci Egyetem pótfelvételi lehetőségeket hirdet az alábbi szakokon 3 + 0 + %! A L K munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatás 0000 Magyartörténelem A L K igazságügyi igazgatási alapszak 0000

Részletesebben

AKKREDITÁCIÓS ÚTMUTATÓ SEGÉDLET

AKKREDITÁCIÓS ÚTMUTATÓ SEGÉDLET AKKREDITÁCIÓS ÚTMUTATÓ SEGÉDLET Piros beszúrás, lila törlendő, zöld magyarázat. PI INTÉZMÉNYI AKKREDITÁCIÓS ELJÁRÁS JELENTÉSE (Második akkreditációs értékelés) 2007/10/XI/1. sz. MAB határozat KECSKEMÉTI

Részletesebben

Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök BSc szak

Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök BSc szak Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök BSc szak A képzés célja olyan gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnökök képzése, akik képesek a termeléssel, szolgáltatással, szaktanácsadással összefüggő szervezési

Részletesebben

Igazságos és színvonalas oktatást mindenkinek

Igazságos és színvonalas oktatást mindenkinek Igazságos és színvonalas oktatást mindenkinek Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter tájékoztatója 2006. június 27. 1 A reformokat folytatni kell! Az elmúlt négy év eredményei: A Világ-Nyelv

Részletesebben

Jelentkezési arány. Összes jelentke-zés. száma. I. hely Irányszám. Összesen. július. (fő)

Jelentkezési arány. Összes jelentke-zés. száma. I. hely Irányszám. Összesen. július. (fő) statisztika - Debreceni Egyetem Költségtérítéses képzések a pótjelentkezések és fellebbezések után, szakirányú továbbképzések nélkül 2006. augusztus Kar/Tagozat Felvettek ban Felvettek Agrárgazdasági és

Részletesebben

A 2014. évi felvételi eljárásban BSc képzésre felvett hallgatók és hozzátartozóik részére

A 2014. évi felvételi eljárásban BSc képzésre felvett hallgatók és hozzátartozóik részére A évi felvételi eljárásban BSc képzésre felvett hallgatók és hozzátartozóik részére 2012. június 22-23. 2012. április 10. Kari tájékoztató rendezvény Tevesz Gábor okt.dh. 1 BME - VIK BME 1. 269 526 m 2

Részletesebben

ELTE Informatikai Kar Nyílt Nap

ELTE Informatikai Kar Nyílt Nap ELTE Informatikai Kar Nyílt Nap A felvételi és érettségi kapcsolata 2008. november 13. Előadó: Végh Tamás, felvételi iroda A Bologna-rendszer A Bologna-rendszer néven ismertté vált többciklusú képzés három,

Részletesebben

Óbudai Egyetem évi gazdálkodási keretek I. félévi alakulása Szenátus szeptember 19-i ülés 3. napirend 1. melléklet

Óbudai Egyetem évi gazdálkodási keretek I. félévi alakulása Szenátus szeptember 19-i ülés 3. napirend 1. melléklet BÁNKI DONÁT GÉPÉSZ ÉS BIZTONSÁGTECHNIKAI MÉRNÖKI KAR Állami támogatásból Személyi 7 274 236 608 19 580 263 462 137 585 125 877 Járulék 1 687 181 1 868 114 1 754 Dologi 28 099 11 100 7 154 46 353 23 970

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem

Nyugat-magyarországi Egyetem Diplomás Pályakövető Rendszer Nyugat-magyarországi Egyetem Szakmai beszámoló a 2010. évi Diplomás Pályakövető Rendszer őszi felmérésről Gyorsjelentések Nyugat-magyarországi Egyetem 2007-ben, 2008-ban és

Részletesebben

DPR 2014_aktív hallgatók. Válaszadók száma = 348. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

DPR 2014_aktív hallgatók. Válaszadók száma = 348. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% DPR 0_aktív hallgatók Válaszadók száma = 8 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Skála % 0% 0% 0% Hisztogram % Jobb pólus n=mennyiség

Részletesebben

Fakultációválasztás előtt. Készítette: Molnárné Eckrich Gabriella február 9.

Fakultációválasztás előtt. Készítette: Molnárné Eckrich Gabriella február 9. Fakultációválasztás előtt Készítette: Molnárné Eckrich Gabriella 2017. február 9. Továbbtanulási lehetőségek 1. Szakma (OKJ képzés) tanulása 2. Jelentkezés felsőoktatási szakképzésre 3. Jelentkezés a felsőoktatásba

Részletesebben

Infrastruktúra-fejlesztési stratégia

Infrastruktúra-fejlesztési stratégia A felsőoktatás minőségének javítása kiválósági központok fejlesztésére alapozva a Miskolci Egyetem stratégiai kutatási területein Infrastruktúra-fejlesztési stratégia Projekt Koordinációs Értekezlet 2011.

Részletesebben

A Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar stratégiája 2008-2011

A Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar stratégiája 2008-2011 A Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar stratégiája 2008-2011 A GTK küldetésnyilatkozata A Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar az Eszterházy Károly Főiskola legfiatalabb tudományterületét képviselő kara,

Részletesebben

15213-89/2009. A MOHOLY-NAGY MŰVÉSZETI EGYETEM ALAPÍTÓ OKIRATA 2009.

15213-89/2009. A MOHOLY-NAGY MŰVÉSZETI EGYETEM ALAPÍTÓ OKIRATA 2009. A MOHOLY-NAGY MŰVÉSZETI EGYETEM ALAPÍTÓ OKIRATA 2009. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem alapító okirata A felsőoktatásról szóló 2005. évi CI. törvény (a továbbiakban: Ftv.) 16. -ának (1) bekezdése és a 115.

Részletesebben

KOMPETENCIAFEJLESZTÉS A HR OKTATÁSBAN

KOMPETENCIAFEJLESZTÉS A HR OKTATÁSBAN HR oktatás Magyarországon napjainkban és a jövıbeli lehetıségek KOMPETENCIAFEJLESZTÉS A HR OKTATÁSBAN Dr. habil Szabó Lajos tanszékvezetı egyetemi docens stratégiai és fejlesztési dékánhelyettes PANNON

Részletesebben

A 2012. évi felvételi eljárásban résztvevő tanulók és hozzátartozóik részére 2012. június 22-23.

A 2012. évi felvételi eljárásban résztvevő tanulók és hozzátartozóik részére 2012. június 22-23. A évi felvételi eljárásban résztvevő tanulók és hozzátartozóik részére április 10. Kari tájékoztató rendezvény Tevesz Gábor okt.dh. 1 Miről lesz szó? 1. Helyzetkép 2. Milyen teendőik vannak még a felvételi

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Egyetemi Doktori Tanács Elnök: Dr. Koren Csaba egyetemi tanár Titkár: Horváth Balázs egyetemi adjunktus 9026 Győr, Egyetem tér 1. Telefon: (96) 503-400/3121 Fax: (96) 329-263 E-mail:

Részletesebben