?09 rufi, /,? Tfj dkozta td s a d i6 kok fogla I koztatirsd na k a l a pvet 6 adszitsi s:za bfi lya i rd I. Kedves Diakok!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "?09 rufi, /,? Tfj dkozta td s a d i6 kok fogla I koztatirsd na k a l a pvet 6 adszitsi s:za bfi lya i rd I. Kedves Diakok!"

Átírás

1 ?09 rufi, /,? Tfj dkozta td s a d i6 kok fogla I koztatirsd na k a l a pvet 6 adszitsi s:za bfi lya i rd I Kedves Diakok! Evr6l dvre egyre t6bb di6k d$nt figy, hogy a sziiniddt - vagy annak egy rdszdt - rnunkdval tdlti, er'r-fi ismdt aktuflis a didkok foglalkoztatdsi szab{lyainak dttekintdse. Sok tanuld a nydri id6szakon tril rendszeresen is vdgez munk6t, fgy az aldbbiakban a didkolc munkavdllaldsaval cisszeftigg6 legfontosabb ad6z6si szabdlyokat rnutatjuk be. Ha rigy ddntdttetek, hogy a serinetben dolgozni fogtolc, vagy a felvdteli nem sikertilt ds nem csak a ny6ron, hanem kdsdbb is dolgozni kell, akkor drdemes elolvasnotok e rdvid tdjdkoztat6t, hogy tisadban legyetek a fr:ntos addzasi kdrddsekkel. l.) Milyen feltdteleknek kell megfelelni ahhoz, hogy valarki difikkdnt dolgozhasson? A Munka torvdnykcinyve szerint munkavdllaldkdnt az ldtesithet mrunkaviszonyt, aki a 16. dlet vdt betiiltiittet, A t6rvdny aeonban - iskolai szrinet id6tartama alatt annak a, 15. 6letdvdt betdltiift tanul6nak is engeddlyezi a foglalko ztatilsdt, aki dltaldnos iskoldban, szakiskoldban vagy kiizdpiskoldban nappali rcndszeni kdpzdsben folytad a tanulmdnyait. 2,) A munkavdllal6shoz kapcsoldddan vor-e valami teendd a Nll,V-nfl? A munkavegzes bdrmely formdjdhoz sziiksdges, hogy a tanul6 rendelkezzen addazonosftd jellel. Amennyiben a di6k mdg nem rendelkezik addazonosftd jellel, az, ad6k6rtya igdnyl sdhez a I2T34-es nyomtatvanyt kel.t kitolteni ds eljuttatn i az ad6hat6sdghoz2. A nyomtatv6ny beszerezhet6 az tigyfelszolgdlatokon vagy letolthetd & NAV ad6z6si honlapjirdl ( a,,let6ltdsekgtqga,mok"/"nyomtatvanykitolt(i programok" mentipont alatt. Az igdnylds ingyenes. 3.) Milyen rn6don foglalkoztathatdk a di6kok? I A gyfmhatdsfg engeddlye alapjdn a jogszabdlyban meghatdrozott kulturdlis, rntlvcszeti, sporfi, hirdetdsi tevckenyscg keretdben a tizenhatodik CletdvCt be nem t0lt$tt szemdly is foglalkoztathatd ' Azadbazonosltd jel a 10. pont alatt rcszletezett feltdtelekkel elektronikus fiton is igdnyelhetd.

2 - alkalmazhat6: A tanul6* mindenkimdshozhasonl6an. munkaviszonyban; I munkavdgzdsre irdnyuld egydb jogviszonyban(pl. rnegbizdsi szeruflddssel); vagy I egyszeriisftett foglalkoztat{s keretdben, hiztartrf,si alkalmazottkdnt (pl. babysitter). Az elfibbieken tfil t6bb, kiz6rdlag a didkok munkavdllaldsdhozkot6d6 foglalkoztatdsiforma is l6tezik: rrr,iskolasztivetkezetbennappali rendszerii oktatds keret ben tanulm6nyokat folytatd tanul6, hallgat6 tag munkavdgzgse, tanuldszerzddds, a hallgatdi szerzfrd6s 6s az egyiittmiiktiddsi meg6llapod6salapjdn tdrtdnd munkavdgzds, 4.) Ha a tanutdt munkaviszonybanfoglalkoztatj6k, milyen ad6, illetve jdruldk kdtelezettsdgek terhelik? a.) A foglalkoztatdslegjellernz6bbesete, amikor a tanul6 munkaszerzfidds alapjdnmunkaviszonykeretfben v6gezmunkft. A szemdlyijdvedelemad6r6l sz6l6 t$rvdny nem ktiliinb6zteti meg a di4kok munkavdllaldsdt,ezdrtaddzdsi $zempontb6lil didkok munkaviszonybdlszdrmaz6 jiivedelme ugyanrigy bdrjiivedelemnektekintendfi, mint bdrmely mds munkavdllaldesetdben.a bdrjdvedelemnem Sndlld tevdkenysdgbdlszirmaz jdvedelemnek min6stil, amellyel szembenkdltsdg nem szdmolhatdel, A munkdltatd az 6ltal6nos szabrfllyokszerint kiiteles levonni 6s megfizetni a szemdlyi jiivedelemaddeldleget,az Ssszevontad6alapbatartoz6jdvedelmek2 milli6 424 ezerforintot meghalad6rdszdtaddalap-kiegdszftds Amennyibena terheli (szuperbrutt6sitds). tanul6 dsszesosszevondsal6 es6jdvedelem ezlaz drtdkhatrirtmeghaladja(pl. azdrt,mert van ingatlan tulajdona,amit bdrbead), akkor cdlszertia munk6ltatd rdszdrenyilatkozni arrdl frdsban,hogy a bdr egdszdrekdri az adilalapkiegdszitdst {az addalapkiegdszitdsa jrivedelem 27 saizaldka.) Diakok esetdn ilyen nyilatkozattdtelrecsak ritkdn kertilhet sor, hiszen jellemz6 jdvedelmiik az j$vedelem,amit bevallanisemkell. dsztdndij,az pedig ad6mentes Az dsszevontad6alaputdn fizetenddad6 mdrtdke16 sziz-aldk. b.) A kdzdp-,illetve fels6fokrloktatasiintdzmdnybennappalirendszertioktatds keretdben tanulmdnyokat folytat6 tanul6k, hallgatok egdszsdgiigyi szolg{ltatisra jogosultak [Tbj'. 16.$ (1) bekezdds i) pontja]. 3 A tdrsadalombiztosft{s jogosultah6l,valaminte szolgdltatdsok elldtdsaira fedezetdrdl Csa magdnnyugdijra szdf61997.dvi LXXX. tdrvdny.

3 A rnunkaviszonykeretdbenfoglalkoztatotttanul6 - rndsrnunkaviiszonyban 6116 szemdlyhezhasonl6an- a Tbj. szabiilyaiszerint biztosftottd vdlik 6s a mdr emlitett termdszetbeniegeszsdgbiztositdsi elldtasontfl a tfrsadalombiztosftds valamennyi elldtrflsfra, ennek rdszekdntpdnzbeli elldtdsokm fgy pdldful tdppdnzre, nyugdijra- is jogosultsdgotszerez. A tanul6nak juttatott jdruldkalapot kdpezojdvedelem utdn a tanul6 8,5 szinal{kosmd$dktiegdszsdgbiztosftdsijdruldkot,tovdbb610 ds munkaerd-piaci szivalek nyugdijjdruldkot fizet. Ezeket a jaruldkokat nem a tanuldnak, hallgat6nakkell megdllapitania6s befizetnie,azt tdle a munkdltatojavonja le 6s gondosodikannak az, ad6hat6sdgfel6 t$rtdnfi befizetdsrdl,bevalldsdrolis (a tanul6nak ezzelkapcsolatban kdtelezettsdgenincs), 5.) Ha t didkot munkavdgzesre irdnyul6 egy6b jogviszonyban foglalkoztatjrik' akkor mennyiben tdrnek el az ad6-6s ;irflrul6kfizetds szabdlyaia rnunkaviszonyndlismertetettektfil? A munkavflgzdsmdsik tipikus esete a munkavdgz6sre irfinyuld egydb jogviszonyban vilgzntt difkmunka. Ide tartozik, ha a tanuldval megbizasi szerz6ddstkfitnek. a.) A megbizdsi szerz6ddsalapjdn kapott dijaz6s iindlld tevdkenysdgbdl szf rmaz6 jiivedelemkdnt lesz addkiiteles, A munkaviszonyb6l szdrmazd j6vedelemmel ellentdtben az 6ndll6 tevdkenysdgb6l szilrrnandbevdtellel szembenszdlesktirii kdltsdgelszdmolds lehetsdges, Ennekkdtfdle m6dja van: a tdteles-,illetve a bizonylat ndlkiili kdltsdgelsrimol{s. T6teles kdltsdgelszfmokflsesetdn'a tanul6nakvalamennyi,a tevdkenysdgdvel kapcsolatosanfelmertilt, az Szja tvu, 3. szdmrl melldkletdnekrendelkezdsei szerint elismert k$ltsdgdt szdmldvalkell igazolnia. A mdsik m6dszer n 10 szfizalflkos ktiltsdghrinyad alkalmazdsa, rnelynek drvdnyesitdsdheznincs sztiksdgszdmldkra.ilyenkor a bevdtel 90 szireallkamindsiil jilvedelemnek, jelentrisntiltsegeketnem Jellemz6ena nydri sziinetbenfolytatotttevdkenysdgek keletkeztetneka di6kokn6l, ig] leginkdbb a l0 sz6zal6k kdltsdgh6nyad alkalmaz6sacdlszeni az adbalapszamitdsasordn, Az onrill6 tevdkenysdgellendrtdkdnek(megbizdsidijnak) kifizetesekora di6k nyilatkozhat a la sz6?.aldkos kiiltsdghanyadvagy a tdteleskriltsdgelszdmolds alkalmaafsdr6l.ellenkez6 esetbena kifizetd automatikusana l0 szdzaldkos kdltsdghanyad figyelernbevdteldveldllapitjameg az addelfileget. Az onrillo tevdkenysdgb6l srarmaz bevdtel esetdbenis az ad6 alapjdt munkaviszonyb6lszfumazljdvedelemhezhasonl6an- a jdvedelem ut6n kell megdllapitani.az ad6 mdrtdkeebbenaz esetbenis 16 szitzaldk, A munkavdgzdsreirdnyuld egydb jogviszony (pl. megbiz6si jogviszony) keretdbenfoglallcoztatottdidkok a munkaviszonyt6leltdrden nem lesznek a A szemctyij$vedelernad6rdl szdtd I995. CviCXVII. rfirvcny.

4 automatikusan biztositottak. Ilyenkor a biztositottri vrflldstdr"v6nybeneldirt feltdtele,hogy a foglalkoztatott(a di6k) havi dfjazflsaeldrje a tdrgyh6napels6 napjandrvdnyesminimdlbdr iisszegdnek30 saflzal6kft,illetve naptdrinapokra ndrve annalc 30-ad rcszdt. Jelenleg a rninimdlbdr osszege: forint, melynek30 szilmldka27.900forint. Ha a biztositdsi jogviszony ldtrejdn, a tanul6 10 szazalekos m6rtikti nyugdijjfruldkot, valamint tisszesen7 szazaldkegdszsdgbiztosft6si j6ruldkot ftzet. A jiruldkokat ebbenaz esetbenis foglalkoztat6uon;u Ie ds gondosodik annakaz addhatosdg feld tdrtdn6bevalldsrdlis (a tanuldnakezzellkapcsolatban k$telezettsdge nincs). A foglalkoztat6a tanuld szdm6raa levont jdiuldkokr6l mindenesetbenigazoldstkdteleskiadni. Abban az, esetben, ha a munkavdgzesreiranyul6 egydb jogviszonyban foglalkoztatottdi6k havi dijazfsa nem dri el a tdrgyh6napot*egitoz6 hbnap els6 napj6n drvdnyes minimflbdr 0sszegdnek30 szilaalfikrf,t,biztositdii jogviszonynem liin l6tre. A tanutdt6t ityen esetbennem von le a megbizd egydnijrirul6kot. 6.) A didkmunka egyszcrtisftettfoglalkoztatfs keretdben is vdgezhetd,de a tanuldkat drintden az err6l sz6l6 tdrvdny nem tartalmaz kiiliinleges el6irr{sokat. Egyszeriisftettm6don ldtesfthetdm unkaviszony: - mezdgazdasdgi, tovdbbdturisztikaiiddnymunkzua vagy - alkalmimunkdra. Alkalmi munkrf,nakmindsiil a munk6ltat6dsa munkavdllaldk6z$tt a) risszesen legfeljebbrit egymastkdvet6naptarinapig,ds b) egynaptarih6naponbeltil dsszesen legfeljebbtizendtnaptdrinapig,ds c) egy naptdri 6ven beliil dsszesenlegfeljebbkilencvennaptari napig ldtesftett, hatdrozottid6re sz6l6munkaviszony. A foglalkoztatdssalkapcsolatosk0zterhet a munk6ltat6 frzeti, a munkavdllal6 diakot nyugdfjjdruldk, egdszsdgbiztositdsi-ds munkaerr!-piaci jdruldk, egdszsdgtigyi hozrajdrulds ds szemdlyi jdvedelemad6el6leg-frzetdsi kdtelezettsdg nem terheli. Az egyszenisftettfoglalkoztatdskeretdbenvdgzettrnunkaellendrtdn<,e az S4a w. rendelkezdse szerint rnunkaviszonyb6lszdrmm6, ezenbelul bdrjcivedelemnek minfisiil. A munkavdllaldnak az egy$zertisitettfoglalkoztatrfub6lszirmazd jtivedelemdrfil csak akkor kell az adddvet k6vet6 dv mdjus 20-ig kell elkdszftenieaz' 53-asszemdlyijtivedelemaddbevallasdt,ha kiilfrldi szemdlyvagy 4

5 egyszertisftettfoglalkoztatdsb6lsz6rmaz6jovedelmeaz adodvbena 840 ezerforintot meghaladjavagy a7.egyszeriisitettfoglalkoztatdsbdlszannaz6jrivedelme rnellett egydb, ad6bevall6si kotelezettseg al6es6jovedelmeis volt. A nydri sziinetbendolgoz6 didkok esetdbenez afi jelenti, hogy nem kell bevalldstbenyirjtatniukaz ad66vetkdvetden,mivel a legt6bb didknak a nydri keresetdn tril csakosztcindija van. 7.) Iskolasziivetkezettagj akdnt v figzettmunka Az iskolai sz$vetkezet nappali tagozatos tanul6,hallgatdtagja a'tbj, szabdlyai szerintnem mindsiil biaositottnak, ezdrtaz iskolasz$vetkezet tagjakdntvdgzett munkdvaldsszefiiggdsben a tanul6nakjdruldkfizetdsik$telezettsdge nincs, Az iskolasz$vetkezet tagja rdszdrekifizetett osszegmunkaviszonyb6lszinmazl jtivedelem, Az addkdtelezettsdg teljesitdsdvelkapcsolatostudnivaldk a 4, pontbanolvashat6k. 8.) A kifizetdsekigazoldsa ' A rnunkdltatonak,kifizetfinek a kifizetdskorigazolastkell adniurka kifizetett cisszegrol, a levont szemdlyij6vedelemad6el6legr6l,az egydni jdruldkokr6l. Adddvi cisszesitett igazoldstis kell kapnia a magdnszemdlynek az:,eloztikrdlaz ad6dvetkdvetddv janufu 31-dig. 9.) Hiztartdsi munka (addrendszerenkfviili keresetteljr[r6 foglalkoztatfs] Hdztarldsi munkdnak minfisiil: a kizar6lag a termdszetes szemdly ds hfunandsdbanvele egytitt dl6 szemdlyek, tovdbbd kiizeli hozziltartoz6i mindennapi dletdhez sztiksdges feltdtelek biztositdsdt szol9616 kdvetkezd tevdkenysdgek: lakds takaritdsa,fbzds,mos6s,vasal6s,gyeilnekelt< feltigyelete, h6zitanitdsa,otthoni gondozdsds 6pol6s,hinvezetds,kertgondozfs. Amennyibena tanul6, hallgat6 hdztartitsialkalmazottkdntilyen munkht vdgez, akkor a Tbj, szabdlyaiszerintnem leszbiztosftott,ds az e tevdkenysdgddrt kapott jovedelme utdn ad6- ds jdruldkfizetds nern terheli. Ad6zdssal[kapcsolatos k0telezettsdg csaka munkdltat6ndljelentkeeik.ha a hilztartdsialkalrnazottkdri, a munkdltatokdtelesa kifizetettmunkabdmdl igazoldstadni.

6 10.)Az elektronikusriton int6zhetdad6iigyek Az Ugyfelkapus olyanbeldp sipont,amelyenkercszttila tanul6,di6k egyedileg azonosftott rn6don biztonsdgosan ldphet kapcsolatba az elektronikus kdzigazgatiisiiigyintdzlst 6s szolgdltatdstnyirjt6 kozigazgat{si szervekkele$ kdzintdzmdnyekkel, igy az ad6hatdsfggalis. Haszndlatrihoz nernkell m6s,mint egy szdmit6gdp internet-kapcsolattalds egy Ugyfelkapu-reigisztrdci6.A regisztrdci6a nagykorir szemdly rdszdrdlaz orszdg bdrrnely acl6hivatal{ban, vagy okmdnyirodfjfban megtehet6, ehhez nem kell rnds, csak drvdnyes szemdlyazonosftdsra szolgdldokrndnydsegy rniikiidd e-rnailcfm. Elektronikusszolgdltatdsok a NAV-ndl;. ad6-dsjdruldkbevallds kiilddse,. kdrelmekbenyfrjtdsa,. folydszdrnlakivonat-lekdrds, tcirusadatok lekdrdezdse,. adatlapokkiilddse.. igazoldsokkdrdse. Az Intefiletena kdvetkezl cfmen drhet6el a NAV honlapja,ahol folyamatosan bdvtilfi friss informdci6 szereehetd: httpi/#v.ww.eav.sov.llg Az ad6jogszabdlyokdrtelmezdsdhez -ben is lehet kdrni tdjdkoztatdst ugyanezen a cimena Kapcsolatfelvdtelrnentipontban. Az ad6azonosit6jellel nem rendelkezd dirikok az ad6k6rtya igdnyldsiiker elektrcnikusformdbanis eljutrathaddkaz ad6hatdsdghoz. I1.) U; lehetdsdg az ad6iigyekintdzdsdbenl Az egyesad6tigyekrigyint zdsdre lehetfisdgvan telefononis! A telefonos tigyfdlt6jdkoztato 6s iigyintdzd rendszer ugyfeltf,jdkoztatdsra, iigyintdzdsre,valamint ad6hat6sdgitigyintdzl kazremiikdddsdvel az ad6z6vagy kdpvisel6je azonosftdsdra is alkalnras.a rendszerhaszndlatahoz gyfelazonosft6 ti szdrnsziiksdges.az ngyfelazonosit6szam a l2uk30. szdmir ny'omtatvdnyon kdrhet6. Az tigyintdz6irendszerben intdzhet6rigyek: t adilzoifolyoszdrnldvalkapcsolaros egyeditdjdkoztatds, r regisfirdci6val,6lland6meghatalmazdssal kapcsolatosegyedii felvildgositds, 5 nz Ugyfdlkapuhasznflatfhozaze-tananyagad segltsdget: hnp://erananyag.magyarcrszag.hu

7 . egyedi bevalldssal kapcsolatos ti$ekortatds, papiralapri bevallds esetdn szemdlyes jelenldtet nem igdnyl6 javitds,, ad6zdi torzsadatokkal kapcsolatos tdjdkoztatds, bejelentds, v'dltozds bejelentds,. me$gyozddds az ad6ellen6rzdst vegz6 szemdly megbfzdsdnerk drvdnyessdgdrdl,. mcggy6z6dds kdziissdgi ad6sz6m drvdnyessdgdr6l,. jdvedelemigazoliis kdrdse is intdzhetd ezirton. ugyintdzd rendszer telefonszdma; 08140/za*z!-zz Jogszabdly drtelmezdssel kapcsolatban, valamint egydb mds 6ltarl6nos esetben telefonos tdjdkortatas az aldbbi telefonszdmon kdr.het6; 06140/ /20/ / / Kedves Olvas6! 86r nem szorosan kapcsol6dik az adhzdshoz, azhrt egy fontos mondat mdg a vdgdre. Ha valaki bdnnilyen munkdra szerzldik, a legtdbb esetben a felti;teleket irdsba foglaljdk. A szerzildds alapos 6tolvasdsa ndlktil azt aliirni nem szabad, hiszen nem csak jogokat, de teibb kotelezettsdget is tartalmaz a szerzldds. J6 pihendst ds rnunkdt kivrin a nyfu'ra a Nemzeti Ad6- ds Vimhiva*rl

Tájékoztatás a diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályairól

Tájékoztatás a diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályairól Tájékoztatás a diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályairól Kedves Diákok! Évről évre egyre több diák dönt úgy, hogy a szünidőt vagy annak egy részét munkával tölti, ezért ismét aktuális a diákok

Részletesebben

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Budapest, 2011. július 19. A diákok foglalkoztatásának alapvet adózási szabályairól Évrl évre egyre több diák dönt úgy, hogy a szünidt vagy annak egy részét munkával tölti,

Részletesebben

2012.06.11. Tájékoztatás a diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályairól

2012.06.11. Tájékoztatás a diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályairól 2012.06.11. Tájékoztatás a diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályairól Kedves Diákok! Évről évre egyre több diák dönt úgy, hogy a szünidőt vagy annak egy részét munkával tölti, ezért ismét

Részletesebben

Tájékoztatás a diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályairól

Tájékoztatás a diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályairól Tájékoztatás a diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályairól Kedves Diákok! Évről évre egyre több diák dönt úgy, hogy a szünidőt vagy annak egy részét munkával tölti, ezért ismét aktuális a diákok

Részletesebben

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 0207-es bevalláshoz

KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ a 0207-es bevalláshoz Tisztelt Adózó! Ebben a bevallásban kell az államháztartással szemben a 2002. évben fennálló és az állami adóhatóság hatáskörébe tartozó adó és járulék kötelezettségeirôl számot adnia 2003. február 17-éig.

Részletesebben

Rdkosmente Mentdsidrt A lapitvdny

Rdkosmente Mentdsidrt A lapitvdny Rdkosmente Mentdsidrt A lapitvdny ALAP1T6 OKIRATA ( m6dositott ) Az Alapit6 a Magyar K6ztfusas6g tdwdnyei alapj{n az al6bbi, jogi szemdlyis6ggel rendelkezti alapltvaryt hoz l6tre. L AZ ATAPiTVANY NE\E,

Részletesebben

Tájékoztatás. Az elnöki tájékoztató e törvényeken alapul, de azokat nem pótolja.

Tájékoztatás. Az elnöki tájékoztató e törvényeken alapul, de azokat nem pótolja. Tájékoztatás a magánszemély 2011. évi személyi jövedelemadó bevallásához, adónyilatkozat benyújtásához kapcsolódó munkáltatói és kifizetői feladatokról A 2011. január 1-jétől alkalmazandó a személyi jövedelemadó

Részletesebben

Ingatlanok bérbeadásának, egyéb hasznosításának alapvető szabályai 2016.

Ingatlanok bérbeadásának, egyéb hasznosításának alapvető szabályai 2016. Ingatlanok bérbeadásának, egyéb hasznosításának alapvető szabályai 2016. A lakóingatlanok hosszabb-rövidebb időre történő hasznosításának legelterjedtebb módozatai a tartósabb jellegű bérbeadás, de egyre

Részletesebben

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökének. 8007/2005. (AEÉ. 13.) APEH tájékoztatója

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökének. 8007/2005. (AEÉ. 13.) APEH tájékoztatója 05.12.15 1 Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökének 8007/2005. (AEÉ. 13.) APEH tájékoztatója a 2005. évi személyi jövedelemadó bevallásával és elszámolásával kapcsolatos kifizetői és munkáltatói

Részletesebben

'"{,ffiffi#,fl. ... gf..d*-. -:*::-=---\=)'----= c6gn6v:deme LASZLONf ucyvnlr IRoDA Sz6khely cime:3525 MISKOLC, SZENTPALI iit t. Ad6szim : I 8444687

'{,ffiffi#,fl. ... gf..d*-. -:*::-=---\=)'----= c6gn6v:deme LASZLONf ucyvnlr IRoDA Sz6khely cime:3525 MISKOLC, SZENTPALI iit t. Ad6szim : I 8444687 c6gn6v:deme LASZLONf ucyvnlr IRoDA Sz6khely cime:3525 MISKOLC, SZENTPALI iit t. Ad6szim : I 8444687-2-05 KIEGESZiT6 MELLfKLET A 20146vi egyszerfl sitett 6ves beszimol6hoz. '"{,ffiffi#,fl Edel6ny, 2015.03.31.,...

Részletesebben

A kisvállalkozásokat érintő 2012. évi fontosabb adó- és járulékváltozások

A kisvállalkozásokat érintő 2012. évi fontosabb adó- és járulékváltozások A kisvállalkozásokat érintő 2012. évi fontosabb adó- és járulékváltozások Gábriel Péter BKIK gabriel.peter@bkik.hu gépjármű hajtómotorjának teljesítménye (kw) cégautóadó Az adó a hengerűrtartalom (kamratérfogat)

Részletesebben

A foglalkoztató a biztosítottnak a tárgyhónapban kifizetett (juttatott) járulékalapot képezõ jövedelme alapján köteles a járulékok összegét

A foglalkoztató a biztosítottnak a tárgyhónapban kifizetett (juttatott) járulékalapot képezõ jövedelme alapján köteles a járulékok összegét Kitöltési útmutató Az adózás rendjérõl szóló többször módosított 1990. évi XCI. törvény (továbbiakban Art.) 23. (6) bekezdésében foglaltak alapján az elõtársaságoknak azokról az adókról és járulékokról,

Részletesebben

(nyugellátás elbírálásához)

(nyugellátás elbírálásához) ÚTMUTATÓ a Biztosítási Idő és Kereset/Jövedelem Igazolás 2011. kitöltéséhez (nyugellátás elbírálásához) ( b, E, M és P lapokhoz) A 2011. évi adatok közlésére szolgáló Biztosítási Idő és Kereset/Jövedelem

Részletesebben

Hatälvos: 2014. märcius I 5+öl. Hiteliktatdszim:...s2. szerzödös. Ältalänos Szerzöd6si Szabälyok garancia ügrletek eset6ben

Hatälvos: 2014. märcius I 5+öl. Hiteliktatdszim:...s2. szerzödös. Ältalänos Szerzöd6si Szabälyok garancia ügrletek eset6ben Nyirb6lteki Közeti Ta ka rdkszövetkezet 4372 Nyirbdltek, Kossuth üt 16. Enged6lyszäm:E-I-1134/2006. szä-mt haaärozat Enged6ly kelte: 2006.december 22.. 8.szämü melleklet Ältalänos Szerzöd6si Szabälyok

Részletesebben

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásához szükséges források kiegészítése érdekében egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Az egészségügyi hozzájárulás

Részletesebben

ú í í ő í í í ü ő í ő ő í í ő ő ő í í ú ú ü ü ü ü ú Í í í ő ő ú ü ű ő ü ő í ú ő ú ő í í í ú í í í ő í í í Á ü ű í Ö í ő í í í Í í ő í ő í ő É Á Á ő í ő í ő ő ő ü ü ő ü ő ő ő ő ő ő ő í ü ő ü ü ü ü ő ő ő

Részletesebben

A Nemzeti Munkaiigyi Hivatal, mint 6llami szakkepz6si 6s feln6ttkepzesi szerv (a tovdbbiakban:

A Nemzeti Munkaiigyi Hivatal, mint 6llami szakkepz6si 6s feln6ttkepzesi szerv (a tovdbbiakban: Szak- 6s Feln6ttk6pz si lgazgat6sig Kepz6si F6osztSly Iktat6sz6m: /$ ly- f, I zots-ssst Ugyintdzl: Sarkadin6 Bar6th Emese Telefonsz6m : 06-U 433-17 58 T6rgy: Miskolci Egyetem feln6ttk6pz6si tev6kenys6g

Részletesebben

Hatáskör, illetékesség

Hatáskör, illetékesség 1 / 46 2016.03.29. 11:01 168/1997. (X. 6.) Korm. rendelet a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtásáról 2016.01.01 59 168/1997. (X. 6.) Korm. rendelet a társadalombiztosítási

Részletesebben

A társas vállalkozás kifejezést a társadalombiztosítási jogszabály 1 használja.

A társas vállalkozás kifejezést a társadalombiztosítási jogszabály 1 használja. A társas vállalkozások, társas vállalkozók, gazdasági társaságok vezető tisztségviselői járulék-és egészségügyi hozzájárulás, valamint szociális hozzájárulási adó fizetésének alapvető szabályai 2016. I.

Részletesebben

A járulékokat, a szociális hozzájárulási adót és az egészségügyi hozzájárulást érintő változások 2015

A járulékokat, a szociális hozzájárulási adót és az egészségügyi hozzájárulást érintő változások 2015 A járulékokat, a szociális hozzájárulási adót és az egészségügyi hozzájárulást érintő változások 2015 dr. Rajnai Zoltán NAV KMRAF Tájékoztatási Főosztály 2015. 01. 29. A társadalombiztosítás ellátásaira

Részletesebben

A diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályai 2019.

A diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályai 2019. A diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályai 2019. Jelen tájékoztatóban a diákok munkavállalásával összefüggő legfontosabb adózási szabályokat mutatjuk be. Fontos megjegyezni, hogy bizonyos munkavégzési

Részletesebben

A diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályai 2019.

A diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályai 2019. A diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályai 2019. Jelen tájékoztatóban a diákok munkavállalásával összefüggő legfontosabb adózási szabályokat mutatjuk be. Fontos megjegyezni, hogy bizonyos munkavégzési

Részletesebben

A 2010. január 1-től érvényes legfontosabb adó- és járulék szabályok

A 2010. január 1-től érvényes legfontosabb adó- és járulék szabályok A 2010. január 1-től érvényes legfontosabb adó- és járulék szabályok Készítette: Berényiné Bosch Cecília OFA Hálózat PERTU projekt pénzügyi szakértője Budapest, 2009. december Tartalomjegyzék: Bevezetés...

Részletesebben

Harm6nia Vonal ALAPiTVAXY ALAPITO OKIRATA. 2015. jrfilius 15.

Harm6nia Vonal ALAPiTVAXY ALAPITO OKIRATA. 2015. jrfilius 15. A Harm6nia Vonal ALAPiTVAXY 77 ALAPITO OKIRATA 2015. jrfilius 15. ,,, A Harm6nia Vonal ALAPITVANY t: t, ;t, t, l ALAPIT6 OKIRATA Alulirott Alapit6 dr. Bilisics P6ter (lakcim: 1042 Budapest, J6zsef Attila

Részletesebben

A LAKÓINGATLAN-EGYÉB Ingatlan BÉRBEADÁSÁBÓL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM ADÓZÁSA 2016 I. 1-től az SZJA 15 %

A LAKÓINGATLAN-EGYÉB Ingatlan BÉRBEADÁSÁBÓL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM ADÓZÁSA 2016 I. 1-től az SZJA 15 % A LAKÓINGATLAN-EGYÉB Ingatlan BÉRBEADÁSÁBÓL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM ADÓZÁSA 2016 I. 1-től az SZJA 15 % A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrei az utóbbi időben folyamatosan ellenőrzik a lakásbérbeadást. Az információkat

Részletesebben

Tájékoztató. egész életre szóló befektetési életbiztosításokra, illetve a kockázati biztosításokra

Tájékoztató. egész életre szóló befektetési életbiztosításokra, illetve a kockázati biztosításokra Tájékoztató a kifizető (munkáltató) által magánszemély biztosítottra kötött egész életre szóló befektetési életbiztosításokra, illetve a kockázati biztosításokra vonatkozó, 2014-ben hatályos adózási, költség-elszámolási

Részletesebben

A járulékfizetési kötelezettség alapja, a fizetendő kötelezettségek: Járulékalapot képező jövedelem [Tbj. 4. k) pont 1-2. alpont]

A járulékfizetési kötelezettség alapja, a fizetendő kötelezettségek: Járulékalapot képező jövedelem [Tbj. 4. k) pont 1-2. alpont] Adóbevallás 2011: így kell az adószámos magánszemélynek adózni - BÉRKALKULÁTOR 2018 - Nettó bér Adóbevallás 2011: így kell az adószámos magánszemélynek adózni. Ha Ön adószámos magánszemélyként végzi munkáját,

Részletesebben

1997. évi LXXX. törvény. a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről 1

1997. évi LXXX. törvény. a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről 1 1. oldal 1997. évi LXXX. törvény a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről 1 I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A törvény célja 1. E törvény

Részletesebben

A diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályai 2017.

A diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályai 2017. A diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályai 2017. Jelen tájékoztatóban a diákok munkavállalásával összefüggő legfontosabb adózási szabályokat mutatjuk be. Fontos megjegyezni, hogy bizonyos munkavégzési

Részletesebben

Önkéntes Kurír. Hírek, információk a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Önkéntes Centrumból

Önkéntes Kurír. Hírek, információk a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Önkéntes Centrumból Önkéntes Kurír Hírek, információk a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Önkéntes Centrumból I. évfolyam 6. szám Önkéntes menedzsment - Önkéntesek alkalmazásának pénzügyi feltételei - juttatások rendszere I.

Részletesebben

A személyi jövedelemadót és járulékokat érintő változások. Harkai Réka Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóság Tájékoztatási Főosztály

A személyi jövedelemadót és járulékokat érintő változások. Harkai Réka Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóság Tájékoztatási Főosztály A személyi jövedelemadót és járulékokat érintő változások Harkai Réka Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóság Tájékoztatási Főosztály A személyi jövedelemadó változásai 2 Az adó mértékének változása 2016.

Részletesebben

Személyi jövedelemadó és családi kedvezmény 2014

Személyi jövedelemadó és családi kedvezmény 2014 Személyi jövedelemadó és családi kedvezmény 2014 Családi kedvezmény (1) A családi kedvezmény 2014. január 1-jétől már nem csak az összevont adóalap csökkentése révén érvényesíthető, hanem az összevont

Részletesebben

Tájékoztatás a diákok foglalkoztatásának alapvetı adózási szabályairól

Tájékoztatás a diákok foglalkoztatásának alapvetı adózási szabályairól Tájékoztatás a diákok foglalkoztatásának alapvetı adózási szabályairól Kedves Diákok! Évrıl évre egyre több diák dönt úgy, hogy a szünidıt vagy annak egy részét munkával tölti, ezért ismét aktuális a diákok

Részletesebben

l. Az int1zmdny neve: Szent P6l Akad6mia, roviditett neve: SZPA, OM azonosit6ja: Fr67069.

l. Az int1zmdny neve: Szent P6l Akad6mia, roviditett neve: SZPA, OM azonosit6ja: Fr67069. A Szent P6l Akad6mia Alapft6 okirata (a m6dosit6sokkal egys6ges szerkezetbe foglalva) A Szent P6l Akaddmia (a tov6bbiakban: intdzmdny) alapit6 okirat6t a fels6oktat6sr6l sz6l6, 2005. 6vi CXXXX. torv6ny

Részletesebben

Hírlevél. Változások 2014. A cikkben összefoglalva megtalálhatók a civil szervezeteket érintő jogi és számviteli változások.

Hírlevél. Változások 2014. A cikkben összefoglalva megtalálhatók a civil szervezeteket érintő jogi és számviteli változások. Változások 2014 vissza a hírlevélhez A cikkben összefoglalva megtalálhatók a civil szervezeteket érintő jogi és számviteli változások. Bér, adójóváírás, természetbeni juttatások, egyéb változások: Minimálbér:

Részletesebben

Személyi jövedelemadó és családi kedvezmény 2014

Személyi jövedelemadó és családi kedvezmény 2014 Személyi jövedelemadó és családi kedvezmény 2014 Témakörök: 1. Családi kedvezmény 2. Rendelkezési jogosultság 3. Új adómentes lehetőségek 4. Önálló tevékenységre vonatkozó változások 5. Nem önálló tevékenységre

Részletesebben

Adótörvény változások 2016.

Adótörvény változások 2016. 1 Adótörvény változások 2016. Alábbi hírlevelünkben foglaljuk össze a Parlament által 2015. november 17-én megszavazott, 2016-re vonatkozó legfontosabb adótörvény módosításokat. Minimálbér, garantált bérminimum

Részletesebben

A gépjármővek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásának alapvetı szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében

A gépjármővek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásának alapvetı szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében A gépjármővek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásának alapvetı szabályai a személyi jövedelemadó és a társasági adó rendszerében A személyi jövedelemadóról szóló törvény 1 a gépjármővek hivatali,

Részletesebben

CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától

CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától A jogszabály mai napon (2012.VIII.14.) hatályos állapota

Részletesebben

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal Elnöke által kiadott. 2003/2011. számú útmutató

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal Elnöke által kiadott. 2003/2011. számú útmutató A Nemzeti Adó-és Vámhivatal Elnöke által kiadott 2003/2011. számú útmutató a 2010. évi személyi jövedelemadó, valamint a mezőgazdasági kistermelő egészségügyi hozzájárulásának munkáltatói adómegállapításával

Részletesebben

OMMF 2009. JÚLIUSI HÍRLEVÉL. Jelen számunkban a fiatalok nyári munkavégzésének lehetőségeiről, valamint az idénymunka szabályairól adunk tájékoztatást

OMMF 2009. JÚLIUSI HÍRLEVÉL. Jelen számunkban a fiatalok nyári munkavégzésének lehetőségeiről, valamint az idénymunka szabályairól adunk tájékoztatást OMMF 2009. JÚLIUSI HÍRLEVÉL Jelen számunkban a fiatalok nyári munkavégzésének lehetőségeiről, valamint az idénymunka szabályairól adunk tájékoztatást A nyári iskolaszünetben egyre több diák vállal rövidebb-hosszabb

Részletesebben

A kisadózó vállalkozások tételes adójának szabályai 2016. évben

A kisadózó vállalkozások tételes adójának szabályai 2016. évben A kisadózó vállalkozások tételes adójának szabályai 2016. évben A kisadózó vállalkozások tételes adójával kapcsolatos rendelkezéseket a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról

Részletesebben

A munka világa. HÍD Dunaújváros és Környéke 2007 ROP-3.3.1-05/1.2006-04-0001/36

A munka világa. HÍD Dunaújváros és Környéke 2007 ROP-3.3.1-05/1.2006-04-0001/36 A munka világa HÍD Dunaújváros és Környéke 2007 ROP-3.3.1-05/1.2006-04-0001/36 Készítették: Kovácsné Kemény Gyöngyi I. fejezet Frecska Zoltánné II. fejezet Kapás Zsolt III. fejezet Dr. Jászka Ernő IV.

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ ÉS TURISZTIKAI SZAKSZERVEZET. A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZ I ÉS VÁLTOZÁSAI 2013. január 1-t l

VENDÉGLÁTÓ ÉS TURISZTIKAI SZAKSZERVEZET. A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZ I ÉS VÁLTOZÁSAI 2013. január 1-t l VENDÉGLÁTÓ ÉS TURISZTIKAI SZAKSZERVEZET A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZ I ÉS VÁLTOZÁSAI 2013. január 1-t l Személyi jövedelem adókulcs: 16% / megsz nt az adóalap kiegészítés/ Minimálbér, bruttó:

Részletesebben

HÍRLEVÉL ADÓTÖRVÉNY VÁLTOZÁSOK 2013

HÍRLEVÉL ADÓTÖRVÉNY VÁLTOZÁSOK 2013 HÍRLEVÉL ADÓTÖRVÉNY VÁLTOZÁSOK 2013 A törvényalkotó szándékai szerint a tervezett adóváltozások, módosítások nyomán egyszer bbé válik az adózók, vállalkozások élete, csökkennek a vállalkozásokat érint

Részletesebben

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai A természetes személyek között háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony szabályairól 2010. augusztus 15. napjától a 2010. évi

Részletesebben

K6ny Kiizs6g Onkorminyzata K6pviseld-testiilete 9144 K6ny, Rdk6czi u. 30. Tel.z 961280-140. Szrlm: l-6/2011. JEGYZ6KONYV

K6ny Kiizs6g Onkorminyzata K6pviseld-testiilete 9144 K6ny, Rdk6czi u. 30. Tel.z 961280-140. Szrlm: l-6/2011. JEGYZ6KONYV K6ny Kiizs6g Onkorminyzata K6pviseld-testiilete 9144 K6ny, Rdk6czi u. 30. Tel.z 961280-140. Szrlm: l-6/2011. JEGYZ6KONYV K6sziilt K6ny K

Részletesebben

Kitöltési útmutató a 1608 jelű havi bevalláshoz

Kitöltési útmutató a 1608 jelű havi bevalláshoz Kitöltési útmutató a 1608 jelű havi bevalláshoz Jogszabályi háttér: az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban: Art.), a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban:

Részletesebben

ÚTMUTATÓ a 2008. évi b típusú Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó Lap kiállításához

ÚTMUTATÓ a 2008. évi b típusú Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó Lap kiállításához ÚTMUTATÓ a 2008. évi b típusú Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó Lap kiállításához Általános tudnivalók A Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó Lap (a továbbiakban: nyilvántartó lap) kiállítását a

Részletesebben

KERELEM akt{v kor fiak elldttis dnak meg dllapltdsdra

KERELEM akt{v kor fiak elldttis dnak meg dllapltdsdra 1. Szem6lyi adatok KERELEM akt{v kor fiak elldttis dnak meg dllapltdsdra 1.1. A kdrelmez6 szem6lyre vonatkoz6 adatok: 1.1.1. Neve:... 1.1.2. Sziiletdsi neve:... 1.1.3. Anyja neve:... 1.1.4. Sziilet6si

Részletesebben

1. Munkabérek, illetmények (minimálbér, garantált bérminimum)

1. Munkabérek, illetmények (minimálbér, garantált bérminimum) 1. Munkabérek, illetmények (minimálbér, garantált bérminimum) 321/2008. (XII. 29.) Korm. rend. Havi bér Ft/hó Heti bér Ft/hét Napi bér Ft/nap Órabér Ft/óra Minimális bér Korm. rend. 2. 2009. 01. 01. -tıl

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-1992/2013. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-1992/2013. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-1992/2013. számú ügyben Előadó: dr. Zemplényi Adrienne Az eljárás megindítása A 2012 évben A Munka Méltósága projekt keretében az alapvető jogok biztosa már

Részletesebben

ANNAMAJORI KFT. r5 -,{5. Megbizdsi szerzdd6s tfrsasdgi r6szesed6shez kapcsol6d6 tulajdonosi jogok gyakorlasra m6dositisokkal,egys6ges szerkezetben

ANNAMAJORI KFT. r5 -,{5. Megbizdsi szerzdd6s tfrsasdgi r6szesed6shez kapcsol6d6 tulajdonosi jogok gyakorlasra m6dositisokkal,egys6ges szerkezetben ANNAMAJORI KFT. Frkezert: 9_n l.s. Ot, 4h. r5 -,{5 szt- 104.008 Megbizdsi szerzdd6s tfrsasdgi r6szesed6shez kapcsol6d6 tulajdonosi jogok gyakorlasra m6dositisokkal,egys6ges szerkezetben amely l6h'ejdtt

Részletesebben

A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJA. A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII.

A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJA. A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJA A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény Az adó alanya 1. a) az Szja tv. szerinti egyéni vállalkozó (egyéni

Részletesebben

Tájékoztató a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról

Tájékoztató a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról Tájékoztató a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról Tisztelt Mérnöki Kamarai Tag! Kedves Kolléga! Felhívjuk figyelmét, hogy az Országgyûlés 2012. október 1-jén elfogadta a kisadózó

Részletesebben

;;";y;yz,;,#ii{k. CE#ok-,, a,,/l. DIOTONES ALAPiTVANY. A sz{tmviteli tiirv6ny szerinti egy6b szervezetek 2012. 6vi beszitmol6j a

;;;y;yz,;,#ii{k. CE#ok-,, a,,/l. DIOTONES ALAPiTVANY. A sz{tmviteli tiirv6ny szerinti egy6b szervezetek 2012. 6vi beszitmol6j a ADOSZAl'{ 18160374-r-41 A sz{tmviteli tiirv6ny szerinti egy6b szervezetek 2012. 6vi beszitmol6j a DIOTONES ALAPiTVANY Kozhasznuszewezet ll34 Budapesto Szabolcs u. 7. Erv6nyes: Budapest, 2013. m6jus 31.,ffi5ru,

Részletesebben

I. FEJEZET A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓT, A TÁRSASÁGI ADÓT ÉS AZ EGYSZERÛSÍTETT KÖZTEHERVISELÉSI HOZZÁJÁRULÁST ÉRINTÕ MÓDOSÍTÁSOK

I. FEJEZET A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓT, A TÁRSASÁGI ADÓT ÉS AZ EGYSZERÛSÍTETT KÖZTEHERVISELÉSI HOZZÁJÁRULÁST ÉRINTÕ MÓDOSÍTÁSOK 33404 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2011. évi 140. szám II. Törvények 2011. évi CLVI. törvény egyes adótörvények és azzal összefüggõ egyéb törvények módosításáról* Az Országgyûlés a pénzügyi stabilitás és

Részletesebben

A Nyíregyházi SZC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskolája és Kollégiuma szakképzési tájékoztatója érettségizettek számára

A Nyíregyházi SZC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskolája és Kollégiuma szakképzési tájékoztatója érettségizettek számára A Nyíregyházi SZC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskolája és Kollégiuma szakképzési tájékoztatója érettségizettek számára a 2016/2017. tanévre Kedves Érettségizı! A Nyíregyházi SZC

Részletesebben

%UniCredit Bank. HrrELszrnz6oEs FoRcorszx0zFtNANszinozAsna szdma: 43508 (a tovdbbiakban: a Szery6d6s)

%UniCredit Bank. HrrELszrnz6oEs FoRcorszx0zFtNANszinozAsna szdma: 43508 (a tovdbbiakban: a Szery6d6s) %UniCredit Bank HrrELszrnz6oEs FoRcorszx0zFtNANszinozAsna szdma: 43508 (a tovdbbiakban: a Szery6d6s) amely l6trejdtt egyr6szr6l az mdsr6szrdl UniCredit Bank Hungary Zrt. sz6khely: 1054 Budapest, Szabadsdg

Részletesebben

?l -116l a",lz lz"r, .q.rapiro OKIRAT

?l -116l a,lz lzr, .q.rapiro OKIRAT ?l -116l a",lz lz"r,.q.rapiro OKIRAT z gazdasigi t{rsasfgokr6l szril6 2006. 6vi IV. tiirv6ny (a tovibbinkban: Gt.)' az filamivagyonrril sz6l6 2007. 6vi CVI. tiirv6ny (tovfbbiakban: Vtv.), valamint a kiilts6gvet6si

Részletesebben

II,IED MEZOGAZDASAGI AGAZATI KOLLEKTIV SZERZODES. M6DosiTAsoKKAL Ecysf ces SzERKEZETBE FocLALT szoveg

II,IED MEZOGAZDASAGI AGAZATI KOLLEKTIV SZERZODES. M6DosiTAsoKKAL Ecysf ces SzERKEZETBE FocLALT szoveg II,IED 2 012 SZ MEZOGAZDASAGI AGAZATI KOLLEKTIV SZERZODES M6DosiTAsoKKAL Ecysf ces SzERKEZETBE FocLALT szoveg ELS6 RESZ Az Agazati Kollektiv Szerz6d6s c6lla, hat6lyba l6p6s6re, hatilyosul6sf ra, m6dosit6sira,

Részletesebben

V LJ TdLS{Sf$ L Szolg6ltat6 az intemet-hozzdflres szolg6ltat6sra vonatkoz6an a kcitelez6en alkalmazando,

V LJ TdLS{Sf$ L Szolg6ltat6 az intemet-hozzdflres szolg6ltat6sra vonatkoz6an a kcitelez6en alkalmazando, V LJ TdLS{Sf$ OR Nemzeti M6dia- 6s Hirkiizl6si Hat6sdg Szolgriltatdsbej elentdsi Osztily 1133 Budapest, Visegridi u. 106. Iktat6szdm: KL-Q]/20 I 5/1. Ugyint6zo: Lebenszky Akos T6rgy: Beielent6s (internet-ho

Részletesebben

12T1042E. Az adatlap benyújtásának módja

12T1042E. Az adatlap benyújtásának módja 12T1042E Frissítés dátuma: 2011.12.29. Bejelentő és változás-bejelentő lap az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény értelmében a 2010. augusztus 1-jét követően létesített, egyszerűsített

Részletesebben

A számvitel és az adózás időszerű kérdései 2014

A számvitel és az adózás időszerű kérdései 2014 Madarasiné Dr. Szirmai Andrea Dr. Siklósi Ágnes Dr. Sztanó Imre Sztanó Imréné dr. Dr. Veress Attila A számvitel és az adózás időszerű kérdései 2014 PR-017/14 Tartalomjegyzék 1. A SZÁMVITEL IDŐSZERŰ KÉRDÉSEI.....................

Részletesebben

Járulékok, biztosítási kötelezettség

Járulékok, biztosítási kötelezettség Járulékok, biztosítási kötelezettség 1. Kérdés: Egy Magyarországon bejegyzett betéti társaság beltagja - aki a társaság tevékenységében személyesen közreműködik - román állampolgár, Romániában van munkaviszonyból

Részletesebben

Személyi jövedelemadó

Személyi jövedelemadó Személyi jövedelemadó 1 Arányos, egykulcsos adó A személyi jövedelemadó mértéke majdnem minden (összevont( adóalapba tartozó és külön adózó) ) jövedelemre egységesen 16 százalék. Kivételek. Megszűnik a

Részletesebben

VÁLLALKOZÓVÁ VÁLÁS ALAPJAI

VÁLLALKOZÓVÁ VÁLÁS ALAPJAI VÁLLALKOZÓVÁ VÁLÁS ALAPJAI 1 Tartalom 1. Az egyéni vállalkozói tevékenység... 3 2. Egyéni vállalkozók bejelentési és nyilvántartási kötelezettsége... 6 3. Egyéni cég alapítása... 8 4. A közkereseti (kkt.)

Részletesebben

Az alapbiztosítás különös feltételeiben meghatározott biztosítási eseményeken kívül biztosítási eseménynek minősülnek az alábbiak:

Az alapbiztosítás különös feltételeiben meghatározott biztosítási eseményeken kívül biztosítási eseménynek minősülnek az alábbiak: 1/5 Nyugdíjbiztosítási feltételkiegészítés (NYB90/2015) a Megoldás (G90) rendszeres díjas, befektetési egységekhez kötött, élethosszig tartó életbiztosításhoz Generali Biztosító Zrt. Levelezési cím: 7602

Részletesebben

ADÓZÁS 2016-ban INGATLAN BÉRBEADÁS ESETÉN

ADÓZÁS 2016-ban INGATLAN BÉRBEADÁS ESETÉN ADÓZÁS 2016-ban INGATLAN BÉRBEADÁS ESETÉN I. A bérbeadás helye a személyi jövedelemadó rendszerében: A magánszemély ingatlantulajdonos az ingatlan bérbeadási, szálláshely-szolgáltatási tevékenységét (a

Részletesebben

Jogszabályváltozások 2016. Nemzeti Adó- és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron Megyei Adó-és Vámigazgatósága

Jogszabályváltozások 2016. Nemzeti Adó- és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron Megyei Adó-és Vámigazgatósága Jogszabályváltozások 2016 Nemzeti Adó- és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron Megyei Adó-és Vámigazgatósága Témakörök Társasági adó, illeték Személyi jövedelemadó Általános forgalmi adó Adózás rendje Társasági

Részletesebben

Városlőd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2010. (XII. 9.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelmi ellátásokról (egységes szerkezetben)

Városlőd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2010. (XII. 9.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelmi ellátásokról (egységes szerkezetben) Városlőd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2010. (XII. 9.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelmi ellátásokról (egységes szerkezetben) A rendelet hatálybalépésének napja: 2011. január 1.

Részletesebben

Minimális hasznos alapterület** Eltartott gyermekek száma. Egylakásos lakóépület (nm) CSOK összege * (Ft) Lakás (nm)

Minimális hasznos alapterület** Eltartott gyermekek száma. Egylakásos lakóépület (nm) CSOK összege * (Ft) Lakás (nm) Ügyfél tájékoztató Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) Új lakás építésére vagy vásárlására A hirdetésben szereplő családi otthonteremtési kedvezmény Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

Részletesebben

A kisadózó vállalkozás tételes adója (KATA)

A kisadózó vállalkozás tételes adója (KATA) Copyright 2014 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva. Ezt a dokumentumot a Könyvelői Praktikumból nyomtatták 2014-02-23 20:13:27-kor, a(z) 78.92.204.112 IP címről. Tartalomjegyzék: A kisadózó

Részletesebben

'. Ugyv6di hoda r6sz6r6l iigyv6d (

'. Ugyv6di hoda r6sz6r6l iigyv6d ( F6v6rosi Tiirv6nysz6k 28.P.24.021 / 20 12 / 21.. A FSvdrosi T6rv6nysz6k a Dr. L6hner Zsuzsanna Ugyvddi Iroda r6sz6r6l dr. L6hner Zsuzsanna iigyv6d (1065 Budapest, Podmaniczky u. 21,. U1-4.) iiltal kdpviselt

Részletesebben

ügyvezetésnek minősül vezető tisztségviselői Vezető tisztségviselő csak természetes személy lehet a társasággal, testületeivel,

ügyvezetésnek minősül vezető tisztségviselői Vezető tisztségviselő csak természetes személy lehet a társasággal, testületeivel, A gazdasági társaságokról szóló 2006. IV szerint nek minősül a társaság irányításával összefüggésben szükséges mindazon döntések meghozatala, amelyek vagy a társasági szerződés alapján nem tartoznak a

Részletesebben

Zalasárszeg Község Önkormányzatának Helyi Esélyegyenl ségi Programjában, a helyzetelemzésénél bemutatott diagramok alapjául szolgáló táblázatok

Zalasárszeg Község Önkormányzatának Helyi Esélyegyenl ségi Programjában, a helyzetelemzésénél bemutatott diagramok alapjául szolgáló táblázatok 1. melléklet Zalasárszeg Község Önkormányzatának Helyi Esélyegyenl ségi Programjában, a helyzetelemzésénél bemutatott diagramok alapjául szolgáló táblázatok 1. diagram: Lakónépesség 1. számú táblázat -

Részletesebben

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai A természetes személyek között háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony szabályairól 2010. augusztus 15. napjától a 2010. évi

Részletesebben

Hírlevél. Könyvelés, adózás. Év végéig kitolják a TEÁORszámok

Hírlevél. Könyvelés, adózás. Év végéig kitolják a TEÁORszámok Könyvelés, adózás Hírlevél 5. évfolyam, 04. szám 2008. június Év végéig kitolják a TEÁORszámok átírását Draskovics Tibor elmondta, hogy már aláírta a társas vállalkozásokra vonatkozó határidő meghosszabbítását

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. Újdonság a 2015. adóévtől!

ÚTMUTATÓ. Újdonság a 2015. adóévtől! ÚTMUTATÓ A 2015. ÉVRŐL SZÓLÓ SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ, A JÁRULÉK, A KÜLÖNADÓ, AZ EGYSZERŰSÍTETT KÖZTEHERVISELÉSI HOZZÁJÁRULÁS, AZ EGÉSZSÉGÜGYI HOZZÁJÁRULÁS BEVALLÁSÁHOZ, HELYESBÍTÉSÉHEZ, ÖNELLENŐRZÉSÉHEZ

Részletesebben

A gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek jogviszonya, biztosítási és járulékfizetési kötelezettsége 2010.05.07.

A gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek jogviszonya, biztosítási és járulékfizetési kötelezettsége 2010.05.07. A gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek jogviszonya, biztosítási és járulékfizetési kötelezettsége 2010.05.07. [Gt. 21., 22. (1)-(2) bekezdés, Tbj. 5. (1) bekezdés a) és g) pontja, Eho 3. (1)

Részletesebben

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai 2016.

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai 2016. A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai 2016. A természetes személyek között háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony szabályairól 2010. augusztus 15. napjától a 2010.

Részletesebben

! rs. Z z.zetobevallds I :. Pt.itarsas6gi bevalliis. I 1. Evesbevall6s. I t. Felsz6molds. Ill. A zir6 bevallis benyrijtrisinak oka BEVATLAS

! rs. Z z.zetobevallds I :. Pt.itarsas6gi bevalliis. I 1. Evesbevall6s. I t. Felsz6molds. Ill. A zir6 bevallis benyrijtrisinak oka BEVATLAS BEVATLAS a helyi iparrizdsi ad6r6l dll an d 6 j ell e gii ip ar iiz d si t ev 6keny s 6 g e s eti n F6lap 20L4. 6vben kezd6diitt ad,66vben al az iinkorm6nyzat illet6kess6gi tertilet6n folytatott tevdkenysdg

Részletesebben

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai

A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai A háztartási munkára létesített munkavégzés szabályai A természetes személyek között háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony szabályairól 2010. augusztus 15. napjától a 2010. évi

Részletesebben

vallalkozasr szgnz6nes Kdtoldali zfzaldkos padka 1,0-1,0 m ui patyaszerkezet Ielepllese : 4cmAC-11kop6 6 cm AC-11 kot6 30 cm FZKA

vallalkozasr szgnz6nes Kdtoldali zfzaldkos padka 1,0-1,0 m ui patyaszerkezet Ielepllese : 4cmAC-11kop6 6 cm AC-11 kot6 30 cm FZKA Lala 04 4/. vallalkozasr szgnz6nes Amely l6trejott egyreszrol Ozd V6ros Onkomitnyzata (Kdpviseli: Benedek Mih6ly polgdrmester, 3600 Ozd, VArosh6z tdr 1., tel.: 48/574-100) a tov6bbiakban, mint Megrendelo,

Részletesebben

Előadó: dr. Nyári Tibor 2012. május 29.

Előadó: dr. Nyári Tibor 2012. május 29. A magyar munkaerőpiac jellemzői, különös tekintettel az atipikus foglalkoztatási formákra, az állami intézmények szempontjából (a munkaerőkölcsönzők tevékenységei, statisztikák) Előadó: dr. Nyári Tibor

Részletesebben

Or«Ággyülés Hivatala. irornányszám :

Or«Ággyülés Hivatala. irornányszám : irornányszám : Or«Ággyülés Hivatala Érkezett : 2005 O KT 0 5. Országgyűlési Képviselő Módosító javaslat Dr. Szili Katalinnak az Országgyűlés elnökének Helyben Tisztelt Elnök Asszony! A házszabály 94. (1)

Részletesebben

Adótörvények 2014 évi változásaiból

Adótörvények 2014 évi változásaiból Adótörvények 2014 évi változásaiból SZJA Marad az SZJA mértéke: 16% Januári bér elszámolása Január hónapban kifizetett munkaviszonyból származó jövedelmet (bért) akkor kell az előző évinek tekinteni, ha

Részletesebben

KÉRELEM TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSÁRA Közétkeztetési támogatásként (benyújtható szeptember 1. napja és május 31.

KÉRELEM TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSÁRA Közétkeztetési támogatásként (benyújtható szeptember 1. napja és május 31. KÉRELEM TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSÁRA Közétkeztetési támogatásként (benyújtható szeptember 1. napja és május 31. napja között) Személyi adatok A kérelmező személyre vonatkozó személyes adatok: Neve:...

Részletesebben

1. számú melléklet Tartalom

1. számú melléklet Tartalom 1. számú melléklet Tartalom Tartalom 1 Kötelező táblák 3 A település bemutatása... 3 1. számú táblázat - Lakónépesség az év végén... 3 2. számú táblázat - Állandó népesség... 4 3. számú táblázat - Öregedési

Részletesebben

ÜGYVEZETŐK I. BIZTOSÍTÁSI JOGVISZONY. 1. jogviszony-történet

ÜGYVEZETŐK I. BIZTOSÍTÁSI JOGVISZONY. 1. jogviszony-történet ÜGYVEZETŐK I. BIZTOSÍTÁSI JOGVISZONY 1. jogviszony-történet Azért tartottam indokoltnak, hogy az ügyvezetők biztosítási kötelezettségéről készítsek egy összefoglaló anyagot, mert egyrészt az ügyfelek levelei

Részletesebben

AJANLATKERE S. Tisztelt Ajfnlattev6!

AJANLATKERE S. Tisztelt Ajfnlattev6! AJANLATKERE S Tisztelt Ajfnlattev6! A V6rosi Int6zm6nyell6t6 Szervezet 3580 Tiszarijvriros, Munk6csy M. ft26-28., (a tovribbiakban: ajdnlatk6r6) ezriton k6ri fel aj 6nlattdtelr e az 6n 6ltal kdpviselt

Részletesebben

Könyvelői Klub INGATLANOK ÉS BEFEKTETÉSE SZÁMVITELI ÉS ADÓZÁSI KÉRDÉSEI KÖNYVELŐI KLUB - 2013. SZEPTEMBER 11 - BUDAPEST. Áfa

Könyvelői Klub INGATLANOK ÉS BEFEKTETÉSE SZÁMVITELI ÉS ADÓZÁSI KÉRDÉSEI KÖNYVELŐI KLUB - 2013. SZEPTEMBER 11 - BUDAPEST. Áfa KÖNYVELŐI KLUB - 2013. SZEPTEMBER 11 - BUDAPEST Konzultáns: Horváth Józsefné okl. könyvvizsgáló, okl. nemzetközi áfa- és adóigazgatósági adószakértő, jogi szakokleveles közgazdász; költségvetési minősítésű

Részletesebben

CSALÁDI OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNY (CSOK) HASZNÁLT LAKÁS VÁSÁRLÁSHOZ, BŐVÍTÉSHEZ TERMÉKPARAMÉTEREK

CSALÁDI OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNY (CSOK) HASZNÁLT LAKÁS VÁSÁRLÁSHOZ, BŐVÍTÉSHEZ TERMÉKPARAMÉTEREK CSALÁDI OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNY (CSOK) HASZNÁLT LAKÁS VÁSÁRLÁSHOZ, BŐVÍTÉSHEZ Az FHB Jelzálogbank Nyrt.-nél (a továbbiakban: Bank) 2016. február 11. napjától igényelhető a Családi Otthonteremtési Kedvezmény

Részletesebben

A mezőgazdasági őstermelők speciális jövedelemadózási és társadalombiztosítási kötelezettségei

A mezőgazdasági őstermelők speciális jövedelemadózási és társadalombiztosítási kötelezettségei A mezőgazdasági őstermelők speciális jövedelemadózási és társadalombiztosítási kötelezettségei Szerző: Szilágyi Bernadett Szilágyi Bernadett*: A mezőgazdasági őstermelők speciális jövedelemadózási és társadalombiztosítási

Részletesebben

OTP ADLAK - ADÓMENTES LAKÁSHITEL-TÁMOGATÁSI SZOLGÁLTATÁS. munkavállalói tájékoztató

OTP ADLAK - ADÓMENTES LAKÁSHITEL-TÁMOGATÁSI SZOLGÁLTATÁS. munkavállalói tájékoztató OTP ADLAK - ADÓMENTES LAKÁSHITEL-TÁMOGATÁSI SZOLGÁLTATÁS munkavállalói tájékoztató Tájékoztatjuk, hogy Munkáltatója az OTP Bank Nyrt-t bízta meg azzal, hogy az OTP ADLAK teljes körű szolgáltatás csomagon

Részletesebben

Komárom Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési tevékenysége

Komárom Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési tevékenysége Komárom Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési tevékenysége A kamarai szakképzés területei 1. Szakképzési Tanácsadók 2. Pályaorientációs tevékenység 3. MFKB munkája 4. Mesterképzés Szakképzési

Részletesebben

Könyvelői Klub 2013. január 30. Budapest. adószakértő, jogi szakokleveles közgazdász; költségvetési minősítésű könyvvizsgáló TÖRVÉNYEN BELÜL II.

Könyvelői Klub 2013. január 30. Budapest. adószakértő, jogi szakokleveles közgazdász; költségvetési minősítésű könyvvizsgáló TÖRVÉNYEN BELÜL II. Könyvelői Klub 2013. január 30. Budapest Konzultáns: Horváth Józsefné okl. könyvvizsgáló, okl. nemzetközi áfa- és adóigazgatósági adószakértő, jogi szakokleveles közgazdász; költségvetési minősítésű könyvvizsgáló

Részletesebben

II. modul Civil szervezetek gazdálkodása, könyvvezetési, beszámolási és adózási szabályok

II. modul Civil szervezetek gazdálkodása, könyvvezetési, beszámolási és adózási szabályok CIVIL SZERVEZETEK MEGÚJULÓ MŰKÖDÉSI KÖRNYEZETE TANANYAG kézirat II. modul Civil szervezetek gazdálkodása, könyvvezetési, beszámolási és adózási szabályok Írta: Gottgeisl Rita Láng Noémi Készült az Emberi

Részletesebben

Hosszútávú ingatlankiadás tréning. 2015. 07. 23. Budapest

Hosszútávú ingatlankiadás tréning. 2015. 07. 23. Budapest Hosszútávú ingatlankiadás tréning 2015. 07. 23. Budapest Keresztesné Molnár Anita családi adótanácsadó, adótréner Adóbevallás készítése Adótanácsadás munkavállalók, adószámos magánszemélyek részére (ingatlantulajdonosok)

Részletesebben

T/3892/181. számú EGYSÉGES JAVASLAT. egyes adótörvények módosításáról szóló T/3892. számú törvényjavaslat zárószavazásához

T/3892/181. számú EGYSÉGES JAVASLAT. egyes adótörvények módosításáról szóló T/3892. számú törvényjavaslat zárószavazásához MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/3892/181. számú EGYSÉGES JAVASLAT egyes adótörvények módosításáról szóló T/3892. számú törvényjavaslat zárószavazásához Előadó: Dr. Veres János pénzügyminiszter Budapest,

Részletesebben