Hamlet(ek) Ungvári László-Básti Lajos-Major Tamás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Hamlet(ek) Ungvári László-Básti Lajos-Major Tamás"

Átírás

1 Básti Lajos 100 éve született Berger (majd Beregi (1934), Básthy (1936), Básti (1942) Lajos november 17-én született Keszthelyen. A mai generációnak a Básti név a Juli keresztnévvel kapcsolódik össze, az alma nem esett messze a fájától. Básti Lajos az 1945 utáni magyar színjátszás kiemelkedő finoman fogalmazva is: sajátos természetű színész-egyénisége volt. Igen, tudom, a sajátos természetű jelző magyarázatra szorul, de erről majd később november 1. délután fél öt körül elfoglalom első öltözőszekrényemet, első munkahelyem a Nemzeti Színház, jobb oldali-díszítőtárának öltözőjében. Rövid kölcsönös bemutatkozások után máris megyünk föl az első emeleten lévő színpadra. Ma este a Szentivánéji álom megy, te csak mindig a Jónisz Laci(bácsi) mellett legyél! mondja az előmunkásom. A hatalmas forgószínpad közepére egy óriási fát tervezett egy Oláh Gusztáv nevű bácsi, akinek a felmenőit a díszítő-szaktársak gyakran emlegették, mert hogyan is fogalmazzak? szóval sok díszletelem nagyon nehéz volt, mert több színész is föl mászik rá. Másfél óra alatt beállt a díszlet, kicsit körbevezet Jóniszlaci, a sűllyesztő-től a zsinórpadlás-ig. Otthonosan érzem már magam, fütyörészve ballagok tovább a nézőtér

2 irányába, amikor egy sztentori hang figyelmeztet: a színház nem kocsma, Thália templomában nem fütyülünk!!! Igen így három felkiáltó jellel mondta. Ijedtemben azonnal az öltözőbe osontam és várakoztam egészen addig, amíg jóniszlaci nem szólított, kérdezte, hogy tudom e jó hangosan szívni a fogamat, mert erre a tudományomra nagy szükség lenne. Amikor ellenőrizte, közölte: jelenésünk van. Hamlet(ek) Ungvári László-Básti Lajos-Major Tamás A mi jelenésünk abban állt, hogy a színpad szélén, a forgással ellentétes irányban egy bokrot kellett vinni különböző sebességgel. (Ennek az volt az értelme, hogy így a néző úgy látta, hogy forog az egész erdő.) Időnként azonban megálltunk hosszabb időre, így jutott idő a bámészkodásra, a számomra szokatlan, csodálatos kulisszák mögötti világban. A következő jelenetre készülődtek a gyönyörű, jelmezbe öltözött szereplők. Odasúgta jóniszlaci, hogy amikor újra elindulunk és a mellé a hatalmas, királyi jelmezben állóhoz érünk, akkor jó hangosan szívjam a fogam, mert ez végszó annak a színésznek. Én legjobb tudásom szerint teljesítettem az instrukció -t, még a karzaton, de talán a Népszínház utcában is lehetett hallani. Az a nagydarab ember furcsákat kezdett kiabálni, amit nem értettem, mert a zene elnyomta a szöveget, és a bokrot is gyorsan kellett vinni.

3 A két Bólyai: Básti L.-Kálmán Gy.-Pápai E. Amikor a függöny összement és a szünetben átdíszítettünk, Az a színész még mindig balhézott a színpadmesterrel valami miatt. Kérdeztem is jóniszlacit ki az, és miért morog. Ő a Básti Lajos! Emlékeztem a nevére, meg az emeletnyi nagyságú képére, mert a Reáltanoda utcában naponta mentem el a mozi-plakátokat festő műterem előtt. Ott láttam az arcát valami sín és vonat között. A filmet is láttam, amelyben Ő Matuska Szilvesztert alakította, aki fölrobbantotta a biatorbágyi viaduktot. Két nap múlva a Budai Nagy Antal volt műsoron, akkor tudtam meg, hogy Kós Károly nemcsak építész, hanem drámaszerző is. Abban az előadásban is jelenésünk volt jóniszlacival. Egy hatalmas trónus mögött álltunk úgy, hogy a néző minket ne lásson, és gyors-változásban kellett kivinnünk. Amikor a Básti föllép a trónusra, szívd a fogad, mert az végszó a jelenet végére - mondja az én fölöttesem. Én a már bevált módon büszkén teszem a dolgom, kezdődik a gyorsváltozás, Básti üvölt: Ki volt az??? Én mit sem sejtve cipelem a trónust, amelyet a jóniszlaci eldobott a kezem majd kiszakadt és nézem hová rohan mentorom, akit Básti üldöz. Gyorsváltozásban nem volt idő már, mert kezdődött a következő jelenet, amelyben az üldöző is szerepelt, így az előadás végén kellett raportra menni az öltözőjébe. Nem szaporítom a szót: Básti egyebek mellett gyűlölte, ha valaki szívta a fogát, ezt tudták a régi díszítők, és ha új ember jött mindig megszívatták a fogát, hogy Őt bosszantsák.

4 A tizenhetedik baba nyara: Mászáros Á.-Básti L. Ezután a szivatás a szív szót hosszan, ragozott formáját mindig röviden akarta hallani utáni napon, a hirdetőtáblán megjelent egy hirdetmény, amely tudatta: Básti Lajos elvtársnak! Helyben FEGYELMI HATÁROZAT Básti Lajos színművészt alacsonyabb munka-beosztásba sorolom, oly módon, hogy fizetését hat hónap időtartamra 50%-al csökkentem. INDOKLÁS: Básti Lajos folyó év október 28-án az Ember tragédiája előadás szünetében inzultálta X.Y. nyugdíjas perolin kezelőt*, akit csak Zsolt István főügyelő gyors közbeavatkozása mentett meg a tettlegességtől. Nevezettet figyelmeztetem a szocialista együttélés szabályainak fokozott betartására, és a

5 munkatársak nagyobb megbecsülésére. Miután a fenti eset már többször előfordult és a fűtővel is több alkalommal nem megengedhető hangot használt, ezért a fenti határozatot hoztam. Amennyiben a hat hónap alatt ismételt fegyelmezetlenséget tanúsít a színház dolgozóival szemben, akkor a Fegyelmi Bizottság javaslatára a munkaszerződését felbontom. Major Tamás igazgató Budapest, november 4. *perolin kezelő: az a személy, aki előadás előtt és a szünetekben egy permetező eszközzel (illatosított vízzel) a port megszünteti a színpadon. (a szerk.) A perolinos A fentiek is igazolják, hősünk nem volt könnyű ember, de a tizenhét év alatt, amelyet vele dolgozhattam, kiderült, hogy az esetek döntő többségében nem ok nélkül balhézott. Nem viselte el a hanyagságot, maximális odafigyelést várt el a környezetétől, csak akkor, és azokkal volt összeütközése, akik nem végezték az elvárható módon a munkájukat. A legtöbb problémája a fűtőkkel volt. Nem bírta a meleget, azért írom idézőjelben, mert az Ő hőérzete eltért az átlagostól. Különösen a kisebb légterű Katona József Színházban voltak óriási botrányok: télen kinyittatta az ajtókat, a közönség sokszor bundában ült a nézőtéren. Sokan a bérletük visszaváltásával fenyegetőztek.

6 ...ebből több mint ötszázat játszott Megjelenése óta az Ádám(ok) bibliája Természetesen az ügyek mindig elsimultak, mert fantasztikus színész volt, amikor minden a rendes mederben haladt tüneményes tudott lenni. A másik vesszőparipája a világítás volt. Olyan és annyi fejgépet követelt, amitől mások már megvakultak volna. Azt akarta, hogy az utolsó sorban is lássák az arcának legkisebb rezdülését is. Hallatlanul kényesen ügyelt a helyes beszédre több évig tanította is a Főiskolán -, de nemcsak a színpadon, hanem az élet minden területén. Amikor ügyelői tevékenységem megkezdésekor első alkalommal szóltam bele a mikrofonba, amely a színház minden helyiségében hallható hát mit mondjak. Óriási botrány lett. Természetesen utánozni akartam az egyik kollégámat, aki igen dallamosan tudott a hívóba beszélni, és ahogy az ilyenkor lenni szokott: nekem ez nem állt jól! Mit nem állt jól csúfosra sikeredett! Kicsapódott Básti öltözőajtaja és üvöltve tájékozódott, a tehetségtelen, beszédhibás, kiléte felől. Zsolt István, akit Ő nagyon tisztelt mentett meg oly módon, hogy megkérte: tartana-e beszédórát nekem. Ez annyira meglepte, hogy azonnal ráállt és több mint tíz alkalommal foglalkozott velem. Pedig pályája elején Ő is sokat szenvedett, amíg megszabadult zalai tájszólásától. Az ember tragédiája: Básti L.-Lukács M.-Major T.

7 Berger Rezső keszthelyi rövidáru-kereskedő fia valójában nem színész akart lenni, hegedülni tanult Árvai Tigris Jánostól, a helyi cigányprímástól, írónak vagy orvosnak készült (hallgatott is egy szemesztert az egyetemen), de egy véletlen találkozás megváltoztatta elhatározását. Megismerkedett a Keszthelyen nyaraló Mányai Lajos színiakadémiai növendékkel, aki olyan hatással volt rá, hogy ősszel jelentkezett és felvették Ódry Árpád osztályába ben huszonhárman kezdték az évfolyamot, végül, akik végeztek: Fónay Márta, Gobbi Hilda, Móri Lucy, Perczel Zita, Szörényi Éva, Básti (Beregi) Lajos, Horváth Ferenc és Gellért Endre. Pályája elején a rendkívül jó megjelenésű férfit beskatulyázták a szépfiú szerepkörbe, amely sok csalódást okozott, neki. Az orrát megoperáltatta, mert nem akarta, hogy olyan zsidósan görbüljön, egy olyan korban, amikor erre nagyon odafigyeltek, és ez gonddal járhatott. A Beregi nevet Beregi Oszkárra való tekintettel Básthy-ra változtatta, a kor szellemében -thy-nal. Amikor a történelem származása miatt leparancsolta a színpadról, írói vénáját hasznosította ben saját kiadásban megjelentette Sziréna című kötetét, amelyet 1962-ben követett a több mint ötszázszor játszott Az ember tragédiájára utalva a Mire gondolsz Ádám című könyve. Az új Nemzeti Színház felépültekor - amelyért oly sokat harcolt hiába a bejárat két oldalán egy-egy hatalmas oszlop tetejére a szobrász, az örök Ádámot és örök Évát Básti Lajost és Lukács Margitot mintázta meg. Iodipusz Hamlet A munkaszolgálatot és a háborút követően a Nemzeti Színház szerződteti, amelyhez egy pár évi vígszínházi kitérőt leszámítva haláláig hű maradt. Ekkor indul valódi színészi pályája. A világ drámairodalmának szinte minden főszerepét eljátszotta, filmek és tv-játékok sorában nyújtott felejthetetlen alakítást. Legendás volt klasszikus versmondása, amelyet a Magyar Rádió archívuma őriz. Éveken keresztül a Színházi Dolgozók Szakszervezete elnöki tisztét is betöltötte. Az élet által meggyötört ember, színészetében hasznosítja a keserű tapasztalatokat, a háború alatti üldöztetést, bujkálást (amelyről soha nem beszélt), mind gazdagították művészetét, valamint, az alább olvasható részlet a Sziréna című kötetéből, amely talán választ ad a sajátos természetű jelzőre is.

8 Lear király Harpagon Morfium Bajok voltak odahaza. Sok doktor járt anyámhoz, egy sem tudott semmit. Garmadában állott a kis asztalon a sok orvosságos üveg, kenőcs, meg por. A végén anyámat fölvitték Pestre. Operálni. Valami bélbetegség volt. Nem mondott nekem semmi többet. Ketten ültünk apámmal ebédnél, vacsoránál. Szótlanul ettünk. Utána ő olvasott, én tanultam a leckét. Csend volt. Minden nap írtunk anyámnak. Én csak pár sort a végére és minden nap kaptunk is levelet. Aztán megjött szegény, nagyon gyengén, nagyon sárgán, de pár hét múlva újra elvitték, újra operálták. Mikor ebből a betegségéből haza ért, elkezdődött az igazi haddelhadd. Éjszakánként futkostunk apámmal, hol vizespohárral, hol borogatással ilyenkor nekem mindig el kellett fordulnom, hol doktorért, injekcióért. Ahogy lábra állt, még rosszabb lett. Kibírhatatlan volt az állandó veszekedés, a hajtépés, a sikoltozás. Apám szótlan volt és sápadt. Egyik nap mondta, hogy utazik Pestre, elintézni valami üzleti dolgát. Esti vonattal ment. Éppen lecsavartam a szobámban a villanyt, amikor benyitott. - Szervusz, fiam, isten áldjon mondta a sötétben. - -Kezit csókolom. Elment, nem jött oda hozzám, nem csókolt meg. Azt is hihette, hogy már félálomban vagyok, de különben sem szoktunk érzelegni, búcsúzkodni. Lassan behúzta az ajtót és elment. Sose láttam többet. * Eltűnt Csúnya idő következett ránk. Anyám összeroppant, én iskolába jártam. Karikás szemekkel, holt fáradtan a virrasztott éjszakáktól és halálosan szégyenkezve. Mindenki utánam bámult az utcán. Rettenetes botrány volt ez a kis városban, mert hogy valaki meghal, vagy öngyilkos lesz, vagy megöli, hát istenem hagyján. De így eltűnni szőrin-szálán, hiába minden újsághirdetés, rádió-körözés, sikoltozás, minden, minden erről hetekig sustorgott a város. Anyám minden éjszaka idegrohamokban fetrengett. Hol magánkívül ütött, vert, pofozott engem, hol sírva csókolgatott, hogy nem bírhatom én ezt ő mellette, tönkre tett bennünket a piszok apám és hogy ő meghal, öngyilkos lesz, mert nem tud élni nélküle. Imádja. És itt hagyott az a piszok.

9 Így mentem be minden reggel az iskolába. Pár hónap múlva megint operálni vitték, szegényt és levelet kaptam a professzortól, hogy rákja van, de talán ezzel az utolsó műtéttel meg lehet menteni. Megtudtam, én vagyok az oka mindennek, mert nehezen jöttem a világra, fogósszülés voltam és felsértette a szerszám anyámat. Tizennyolc esztendeig tartott, amíg a doktorok rájöttek, hogy ez rák Bélfalról indult és ment, rombolt a belek útján, gyomron, májon keresztül tüdőig, a nagy erekig nem tudták, hogy ezért volt minden, veszekedés és verés, pofozás és hisztéria, ezért züllött, ezért pusztult minden körülöttünk, magunk is. Romlott nagyon a dolog. Esténként jött a doktort és szúrta belé a morfiumot. Olyan adagokat kapott már, hogy négy embernek is halálos lett volna. Napközben feküdt, vagy ült, riadozott, szaladtam az ágyához. Kínba torzult az arca és magánkívül pofozott, tépte a hajamat. -Te piszok, élsz és egészséges vagy, nem fáj semmid, kurizálsz egész nap, törődsz is a beteg anyáddal, te lelketlen dög, te Ott kellett ülnöm az ágya szélén mozdulatlanul órákig. Ha moccantam, felriadt, és újra ütött. Aztán szitkozódva az ágyamba zavart és reggel sírva csókolgatott, hogy bocsássak meg, beleőrül a fájdalmakba és öngyilkos lesz, mert a jós azt mondta neki Pesten, hogy Apám is a Dunába ugrott, most is ott ringatózik a teste sárgán, felfúvódva valamilyen nádasban. Látja ő, jól látja. Beleőrül ebbe, ő is vízbe akar fulladni. ( ) ( )Egyik nap jöttem haza az iskolából és levelet találtam az asztalon. Fiamnak, ez volt a borítékon. Feltéptem és remegtek a hegyes, kusza, zavaros sorok az ujjaim között: Drága egyetlen Fiam! Nyugodj meg. Te láttad kínjaimat és nem ment tovább. Arra kérlek, hogy légy jó és becsületes és majd imádkozom érted, hogy a Jóisten óvjon meg minden rossztó. Vigasztalódj, mert fogalmad sincs, milyen jó már nekem, hoszen sokat, olyan sokat szenvedtem. Csókol milliószor drága egyetlen fiacskám. Anyád. Rohantam a Fő-térre. Ott álltak a bérautók. Beugrottam az első sofőr mellé és mondtam, hogy hajtson ahogy tud Hévízre. Bámult mint a birka, mi sürgős nekem januárban a szomszédos fürdőtelepen, hiszen üres ott minden. De éreztem, hogy száguldanom kell utána és víz mellett kell találjam, a Balaton meg befagyott már novemberben. Hajszoltam a sofőrt, vágjuk át a kanyarokat, már közel voltunk a tóhoz. Füstölgött a meleg gőze. Az utolsó fordulóban imbolygó alak jött felénk. Ő volt az. A sofőr fékezett. Kiugrottunk a kocsiból, meglátott és a karomba zuhant. Ájultan fektettük az ülésre. Lucskosan, iszaposan gőzölgött a ruhája. Vizes, iszapos, ráncos volt az arca. Indultunk vissza. Bugyoláltam a kabátomba, meg pokrócba, amit találtam. Felnyitotta a szemét, rázta a hideg és vacogott a foga. Tördelte a szavakat: - Kisfiam nem bírtam beúsztam a közepére akartam lemerültem kétszer háromszor nem bírtam téged láttalak kisfiam kisfiam Szorítottam magamhoz, folyt a könnye és barázdát vágott az arcán, az iszapon. Így múlt el megint pár hónap. Kívántam, hogy az anyám haljon meg. Halálfáradt, bomlott voltam magam is. Nem bírtam már az éjszakázást, a verést, a karmolást, a piszkálást. Lázas agyamban szörnyű képek kavarogtak: megmérgezem anyámat megölöm nem bírom tovább, nem bírom Miért ilyen gazemberek a doktorok? Hagyják itt feküdni sárgán, őrülten, püffedtlábakkal, püffedt hassal, ebben a rettenetes szagban Hagyják, hogy harapdálja a kezemet, hogy méregért sikoltozzon, azt kérje tőlem órákig, bomlott aggyal ismételve a szavakat Miért nem adnak neki?!... Legyengültem. A második emeleten volt a tanterem, kínosan másztam fölfelé a lépcsőkön. Nem bírtam egyfolytában. Két hónap múlva érettségiznem kell Mi lesz, hogy

10 lesz?... Uramisten ( ) ( )Pár héttel később ballagott a vén diák, megvolt az érettségi, mentünk körbe az iskola udvarán és énekeltük a igaudeamus igitur-t. Kisereglettünk az Alma Mater kapuján. Szaladtam a szanatóriumba, mert anyám napok óta nagyon rosszul volt. Lábujjhegyen szabadott csak járni az ágya körül, mert a legkisebb rezzenésre összerázkódott. Beszélni már nem igen beszélt. Olykor halkan szűrte a szót, hogy azt hiszi, neki rákja van Mennyire szeretne még élni, hiszen ő még csak negyvenegy éves. Én persze ilyenkor mindig tagadtam a bajt és bizonygattam, hogy az orvos nem hülye, meg a pestiek is mondták, hogy ez csak kellemetlen makacs májinfekció, azért olyan sárga arca keze, mindene. Szóval siettem az úton új fekete zakómban, csíkos nadrágomban, szorított a keménygallér. Szaladtam föl a lépcsőn, kérdeztem hogy van az anyám mondták, hogy meghalt, egy órával ezelőtt. Az ápolónő bejött velem a szobába. Álltam az ágy előtt mozdulatlanul. Szomorkás nyugodt mosoly volt az anyám arcán, barázdálatlan volt a homloka, sűrű-pillás a lehúnyt szeme. Néztem. Nagyon néztem. Halott Halál Meghalni Meghalt az anyám ( ) (Básti Lajos: Sziréna, Felelős kiadó: Básti Lajos, 1942.) Az utolsó utáni éjszaka: Básti L.-Avar I tavaszán megcsörren a telefon a Nemzeti Színház igazgatói irodájában. A Jugoszláv határról a parancsnok beszél, kérdi: Van e Berger Lajos nevű színész a társulatban? Már majdnem letették a kagylót, amikor Major Tamásnak eszébe jut, hogy a Bástinak ez az eredeti neve. Berger Rezső ennek az igazolásnak köszönhetően léphetett újra Magyarország földjére, megtérve a francia idegenlégióból, fiát felelősségre vonva: miért herdálta el az örökséget. Végül megbékélt, a fia által neki vásárolt házban halt meg 1957-ben. (a szerk.) Fotó:Országos Színháztörténeti Múzeum - és Intézet [ Kadelka László ] :02:00

Én + Te = Mi III / 3 EGYMÁST ÁTÖLELVE 21 év története

Én + Te = Mi III / 3 EGYMÁST ÁTÖLELVE 21 év története 157 Én + Te = Mi III / 3 EGYMÁST ÁTÖLELVE 21 év története 158 EGYMÁST ÁTÖLELVE 21 év története A tartalomból 1./ Előzmények a régmúltban 1944-1955. 2./ Előzmények a közelmúltban 1956. augusztus 6-tól 3./

Részletesebben

A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa

A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium Kiadványa 2011/2012. I. szám TARTALOM Interjú Bujpál Péter tanár úrral Akik próbálgatják a nagybetűs ÉLETET! AFS-es diákjaink Barlascan Alphan és Luca Poggi Diákügyek

Részletesebben

Önképzőköri írások 2006-2010

Önképzőköri írások 2006-2010 Önképzőköri írások 2006-2010 2 Önképzőköri írások Kedves Olvasó! Tudod, mi itt együtt dolgozunk négy éve. Az itt megjelenők szinte még igazi gyerekek voltak, amikor elkezdtük. Kedves, jópofa gyerekek.

Részletesebben

MARTHA TAILOR HIPNÓZIS

MARTHA TAILOR HIPNÓZIS MARTHA TAILOR HIPNÓZIS 1. - Tessék! Kelidor Charesz felügyelő! - emelte fel a kagylót a férfi. - Segítsenek, kérem! - hallotta egy izgatott nő hangját Charesz. - Mi történt, hölgyem? - kérdezte a felügyelő.

Részletesebben

Fahidi Éva. Az interjút készítette: Bartha Ákos és Hosszú Gyula Budapest, 2010. január

Fahidi Éva. Az interjút készítette: Bartha Ákos és Hosszú Gyula Budapest, 2010. január Fahidi Éva Az interjút készítette: Bartha Ákos és Hosszú Gyula Budapest, 2010. január Család Édesapám azon kevés Fahidi közé tartozott, aki visszahúzódó meg csendes volt, merthogy az összes előtte született

Részletesebben

Szalai Vivien. Stohl őszintén

Szalai Vivien. Stohl őszintén Szalai Vivien Stohl őszintén Újsághír Stohl Andrást ittas járművezetés miatt 2011. szeptember 6-án jogerősen tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Pest Megyei Bíróság. Az elítélt legkorábban csak

Részletesebben

Csalog Zsolt A tengert akartam látni

Csalog Zsolt A tengert akartam látni Csalog Zsolt A tengert akartam látni Négy munkásportré Szépirodalmi Könyvkiadó Budapest A Vasember Állok a satupad mellett, dolgozok. Már tizenhét éve ebbe a gyárba, tizennyolcadik éve. Nem nyóc órát naponta,

Részletesebben

Roald Dahl. Boszorkányok

Roald Dahl. Boszorkányok Roald Dahl Boszorkányok magus design studio 2001 A mű Roald Dahl The Witches című műve alapján készült Puffin Books 1985. Text copyright Roald Dahl Nominee Ltd. 1983 All rights reserved Fordította Benda

Részletesebben

Ne nagy légy, hanem kicsi

Ne nagy légy, hanem kicsi 1 Forrás: http://beszelo.c3.hu/cikkek/ ne-nagy-légy-hanem-kicsi Beszélő, 12. szám, Évfolyam 2, Szám 11» Beszélő-beszélgetés (Az 1. rész a Beszélő 1997. decemberi számában olvasható.) Iványi Gábor Ne nagy

Részletesebben

Tartalom 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

Tartalom 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 Tartalom 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 II 2 3 4 5 6 7

Részletesebben

268 Ft, határon túl: 1 uro. I. évfolyam, 2. szám 2009. október. Friss hírek a magyarteatrum ONLINE oldalán!

268 Ft, határon túl: 1 uro. I. évfolyam, 2. szám 2009. október. Friss hírek a magyarteatrum ONLINE oldalán! 268 Ft, határon túl: 1 uro GOGOL 200 I. évfolyam, 2. szám 2009. október A Magyar Teátrumi Társaság havilapja www.magyarteatrum.hu Friss hírek a magyarteatrum ONLINE oldalán! Ukrán vagy orosz író? Két ország

Részletesebben

SOHA NE ADD FEL! Máté Isten ajándéka

SOHA NE ADD FEL! Máté Isten ajándéka 1 SOHA NE ADD FEL! A Máté név azt jelenti: Isten ajándéka. Kubinyi Máté szülei akkoriban tértek meg és lettek újjászületett keresztények, amikor a kisfiú első gyermekként a világra jött. Minden új volt

Részletesebben

Mindig egy kicsit kívülálló voltam

Mindig egy kicsit kívülálló voltam Mindig egy kicsit kívülálló voltam Bögre Zsuzsanna és Kovács Teréz életút-interjúja Beluszky Pállal 1 Mindenhol és mindig egy kicsit kívülálló voltam és ez adott nekem olyan szabadságot és lehetőséget,

Részletesebben

Jeles András A NAP MÁR LEMENT" Misztérium-játék

Jeles András A NAP MÁR LEMENT Misztérium-játék Jeles András A NAP MÁR LEMENT" Misztérium-játék 1991 Néhány megjegyzés Az itt következő szöveg - mint minden teátrális megjelenítésre váró matéria - az olvasó számára többé-kevésbé érdekes vagy érdektelen

Részletesebben

Tóth Erika Katalin: Még sosem volt szabad

Tóth Erika Katalin: Még sosem volt szabad Tóth Erika Katalin: Még sosem volt szabad avagy Hogyan lettem én Ludas Manyi Bevezető Nem magamtól vállaltam fel a Ludas Manyi szerepet, hanem az élet szabta rám. Mégpedig úgy, hogy fel kellett vállalnom,

Részletesebben

MÜLLER PÉTER SZERETETKÖNYV ALEXANDRA

MÜLLER PÉTER SZERETETKÖNYV ALEXANDRA 1 Copyright Müller Péter, 2006 Szerkesztő Müller Péter Sziámi Olvasószerkesztő Moldova Júlia Korrektúra Bodnár Krisztina és Kovács Mária Borítóterv Bohus Károly Minden jog fenntartva Tilos ezen kiadvány

Részletesebben

Kosztolányi újragombolva

Kosztolányi újragombolva Kosztolányi újragombolva Válogatás a Kosztolányi kritikai kiadás honlapjának (www.kosztolanyioldal.hu) pályázatára beérkezett szépirodalmi alkotásokból Budapest, 2011. 1 Tartalomjegyzék Arany Zsuzsanna:

Részletesebben

Léderer Katalin EGY ISMERETLEN TÖRTÉNET

Léderer Katalin EGY ISMERETLEN TÖRTÉNET Léderer Katalin EGY ISMERETLEN TÖRTÉNET SORSOK ÉS SZENVEDÉLYEK Sorozatszerkesztők: Buda Béla és Demetrovics Zsolt A sorozatban eddig megjelent: Sinkáné-Sinka Rita: Kővirág. A drogpokol hétköznapjai Fekete

Részletesebben

Pavol Rankov Testközelben

Pavol Rankov Testközelben Pavol Rankov Testközelben KENGURU ZSEBKÖNYVEK SOROZAT 9. Pavol Rankov Testközelben AB-ART Fordította: Horváth Erika Kutyák A könyv a SLOLIA, Literárne informaèné centrum, Bratislava támogatásával jelent

Részletesebben

MARTHA TAILOR: VÍZIÓ

MARTHA TAILOR: VÍZIÓ MARTHA TAILOR: VÍZIÓ Mi a fene történik vele mostanában? Lehet, hogy nem volt okos dolog kifejleszteni magában ezt a képességet? Jobb lett volna, ha soha nem foglalkozott volna a vízióval való gyógyítással,

Részletesebben

A MAGYAR EVANGÉLIUMI RÁDIÓ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA

A MAGYAR EVANGÉLIUMI RÁDIÓ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA A MAGYAR EVANGÉLIUMI RÁDIÓ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA 2009./4. szám Mindig szeret a barát, de testvérré a nyomorúságban válik. Péld 17,17 A vidám szív a legjobb orvosság, a bánatos lélek pedig a csontokat is

Részletesebben

Szeretnék valami lenni. Hajléktalan emberek történetei életről, munkáról, tanulásról...

Szeretnék valami lenni. Hajléktalan emberek történetei életről, munkáról, tanulásról... Hajléktalan emberek történetei életről, munkáról, tanulásról... Szerkesztőbizottság: Breitner Péter Gurály Zoltán Győri Péter Kártyás Irén Mezei György Pelle József Virág Tamás Szerkesztette: Fehér Boróka

Részletesebben

Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót!

Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót! NNCL1493-521v2.0 Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót! SIERRA Budapest, 1992 Sorozatszerkesztők: Császár Péter Dr. Fehér Erika A mű eredeti címe: To Kill a Mockingbird Fordította: Máthé Elek Harper Lee,

Részletesebben

HÉTKÖZNAPI CSODÁK AGYKONTROLL(lal)

HÉTKÖZNAPI CSODÁK AGYKONTROLL(lal) HÉTKÖZNAPI CSODÁK AGYKONTROLL(lal) Szerkesztette: dr. Domján László és Sólyom Ildikó Agykontroll Kft., Budapest 1389 Budapest, Pf. 115, tel.: 176-4812 ISBN 963 7959 54 8 Borítóterv és tördelés: B & B Grafikai

Részletesebben

Nehéz kérdés. Bizonytalan helyzetekben kitől szoktál tanácsot kérni? S ha kaptál, az értékét lemérni: a gyakorlatban milyen messzire viheted?

Nehéz kérdés. Bizonytalan helyzetekben kitől szoktál tanácsot kérni? S ha kaptál, az értékét lemérni: a gyakorlatban milyen messzire viheted? A MAGYAR EVANGÉLIUMI RÁDIÓ ALAPÍTVÁNY KIADVÁNYA 2007./2. szám Nehéz kérdés Bizonytalan helyzetekben kitől szoktál tanácsot kérni? S ha kaptál, az értékét lemérni: a gyakorlatban milyen messzire viheted?

Részletesebben

Pozsgai Zsolt. Liselotte és a május. -tragikomédia két részben-

Pozsgai Zsolt. Liselotte és a május. -tragikomédia két részben- Pozsgai Zsolt Liselotte és a május -tragikomédia két részben- Komédium Színház Budapest 2004 2 Szereplők: Liselotte.Nagy-Kálózy Eszter Férfiak: - Karl, Liselotte régi osztálytársa - Ludwig, könyvelő -

Részletesebben

Húszéves lett az Alta Ripa halfőzőverseny

Húszéves lett az Alta Ripa halfőzőverseny XVII. évfolyam 8. szám Tolna város hivatalos honlapja: www.tolna.hu 2007. augusztus A kenyérszenteléstől az aratóbálig Szent István műve ma is áll, úgy hívják: Magyarország Mázlijuk volt a díszőrséget

Részletesebben

Polcz Alaine. Az életed, Bíró Berta

Polcz Alaine. Az életed, Bíró Berta 2 Polcz Alaine Az életed, Bíró Berta 3 4 Polcz Alaine PONT Kiadó, Budapest, 2000 Design: Dali Endre A fotókat készítette: Szávai Géza A 6-ik oldalon: Jelenczki István fotója; az 59, 69, 79, 133, 134 oldalakon

Részletesebben